Petak, 30.05.2014.

14:06

Vulin: Tačka na Zakon o radu

Novi Zakon o radu biće usvojen do kraja juna, a štitiće interese poslodavaca, kaže ministar za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Izvor: Tanjug

Vulin: Taèka na Zakon o radu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

Nada G. Novakovć

pre 9 godina

Suštinske odredbe zakona o radu, njegova srž, su duboko antiradničke, antievropske, anticivilizacijske i antisindikalne.Ova tvrdnja nije demagogija, već istina, tj zasnovana na činjenicama. Novi zakon o radu:1. Ukida evropsku praksu da je rad na neodređeno i sa punim radnim vremenom primaran i dominantan. Rad na određeno, povremeno, sezonski, honorarno, skraćeno vreme i sl. se u razvijenom svetu (EU) i po konvencijama MOR-a smatra izuzetkom. Naš zakon legalizuje sasvim suprotnu praksu. 2.Krše se odredbe, uputstva, direktive o dužini radnog dana, nedelje, meseca i godine. Sve je prepušteno volji poslodavca, a na štetu zaposlenih radnika. 3. Nema prava na dostojanstven rad, jer se ukida pravo na radno mesto, zaradu od koje se pristojno živi, ima zdravstvena i socijalna zaštita, a kolektivno pregovara. 4. Na velika vrata se uvodi diskriminacija zaposlenih na određeno vreme u odnosu na stalno zaposlene radnike, što je protivno međunarodnom radnom pravu i praksi Evropskog suda. 5. Nakaradno se daju faraonska ovlašćenja vlasnicima privatnih agencija za privremeno zapošljavanje, a i svim poslodavcima, kod utvrđivanje zarade, uslova rada, dužine rada i bezbednosti na radu najamnih radnika.6. Radnici se „zakidaju“ na osnovnoj plati, minimalcu, odmorima, bolovanju, odsustvima, obračunu radnog staža, otpremninama, ishrani za vreme rada itd. 7.Primat Pravilnika o radu nad kolektivnim pregovaranjem i ugovorima znači nadmoć poslodavca i besmislenost postojanja sindikata.(Nastavlja se)

Nada G. Novakovć

pre 9 godina

Nastavak 1… 8. Zakon ograničava osnovna sindikalna prava u malim i srednjim preduzećima. U svim preduzećima sindikatu je oduzeta uloga zaštite radnika zbog prekršaja, otkaza, premeštanja na nesigurna radna mesta, sa kraćim radnim vremenom i kod drugog poslodavca. On nema nikakvu ologu u pogađanju oko zarade, sistematizacije radnih mesta i poslovanja.Jednostavno, on je vraćen na uslove rada i ulogu koju je imao sredinom 19. veka. 9. Zakon krši i prava porodilja, majki, žena, starijih radnika, a posebno invalida rada. Svi lako dobijaju otkaz, manje zarade i gube zdravstvenu i socijalnu zaštitu.10. Nema sudova za brzo rešavanje radnih sporova. 11. Nema zakona i institucija koja tera poslodavca da isplati zaradu,poreze i doprinose. 12. Nema nezavisnih institucija i javnog mnenja koje bi ograničile diskreciono pravo resornog ministra (kod upisa sindikata u registar, određivanja delokruga inspekcija rada, Agencije za mirno rešavanje sporova i sl.).13. Nema prava na informisanje i participaciju zaposlenih u preduzeću, a što ima u EU. I 14. Nema nikakvih „novih“ prava radnika i institucija, kojima bi se zaustavio pad radnog zakonodavstva na nivo prvih faza razvoja kapitalizma.15. Novo je samo vreme u kojem su interesi države i poslodavaca slični i udruženi protiv ostatka radništva i srednjih slojeva.Mora se reći da je sve to spremljeno i ispregovarano pre dolaska i demagogije ministra Vulina, koji je to samo objaviti i u delo primenjivati.

babaidedasublizanci

pre 9 godina

Kao i svaki "levičar", prodao se za nešto: stan, uslugu... šta god da je, nisam šokiran. Koga Vučić pozove u Vladu, neće sigurno raditi u interesu građana već kapitala koji ih isplaćuje i održava na pozicijama moći dok su korisni. Onog sekunda, kada udare i poslednji temelj tzv. liberalnom tržištu po modelu kapitalizma UK 1890ih dobiće šut kartu od gazdi. A mi smo ga u svakom slučaju ugasili.

iveku

pre 9 godina

Kada Vulin kaže da je levičar laže.Da laže se vidi iz izjave da zakon treba da štiti poslodavce,a onda omalčice radnike.Pravi levičar na prvo mesto stavlja radnike,jer oni su većina ali nemaju kapital i zakonom se štite njihova prava jer oni rade a poslodavci piju njihovu krv i množe pretvoreno u novac njihov znoj i rad.Nažalost u ovoj zemlji svest naroda i radnika,kao i obrazovanje su na niskom nivou te nam kapu kroje ovakvi prevaranti.

Pametnjaković

pre 9 godina

@(Slobodan, 30. maj 2014 16:33)

Ja sam u privatnom sektoru i veliki stručnjak. Nisam vredan preterano, ali mi to nije ni posao, posao mi je da pronađem pametna rešenja, što radim maksimalno dobro. Ja pravim pare, ako mene neko smeni i postavi nekog ko nema blage veze, Srbija će biti na gubitku. Ako se tako bude radilo u celoj Srbiji, za vrlo kratko vreme Srbija će potonuti bez ikakve šanse da se ikada izvuče. Ne znam kome je to u interesu. Ako potone Srbija, potonuće i sve političke partije.

uhvati me ako mozes

pre 9 godina

Kritike na sve strana evo da se kladim da ni polovina ne zna kakav je zakon o radu....evo ne znam ni ja...a to da treba uvesti bolju inspekciju rada, da su evidencije nezaposlenih nejasne, kao i to da poslodavac prvo otpusti radnike, pa oni budu na birou da bi iste te ponovo primio i za to dobio novac od drzave....nadam se da ce se ovom ludilu stati na put!

moravac

pre 9 godina

tih 740k nezaposlenih nije tacno. a sta je sa onih nezaposleni koji se sistem izbacio zato sto su zakasnili sa javljanjem na birou. mogu oni donositi razne zakone ali dzaba kada se ne sprovode i kontrolisu. pa ni ovaj sadasnji zakon se ne postujuje. minimalac je oko 21k dinara a mnogi privatnici placaju manje ili uplate minimalac pa ti trazi da mu vratis deo novca. zakon kaze i maksimum 40 sati nedeljnog rada ali mnogim gazdama je normalmo i da rade svake subote. mislim da je minimum oko 20 radnih dana za godisnjim odmorom ali ne za gazde za njih je normalno dve nedelje racunajuci ti i vikende. sve bih to nekako shvatio da. gazde jedva sastavljaju kraj sa krajem. ali ne oni imaju po nekoliko dobrih kola sredjenu kucu a neki i jos neku ili nazovi vikendicu. svake godine idu na more a dobar broj izdrzava i svalerke. 80% takvih je i samo kukaju i upste ih nije briga zato sto njegov radnik jedva sastavlja kraj sa 20k din.
u javnom sektoru sve imaju sto im zakonom pripada i treba tako da ostane samo morace drasticno da se poveca efikasnost rada i da se izjednaci prava stalno zaposlenih i ugovoraca jer ugovorci su polurobovi i oni imaju ili tacnije reci upste nemaju nikakva prava cak kao ni ona sto ih imaju kod privatnika. najveca robovlasnicka firma u srbiji je EPS.

Mark Arm

pre 9 godina

(Wicked, 30. maj 2014 18:44)

Minusi koje si dobio za ovaj komentar govore o alternativno 2 stvari:

1. pojačana Bot aktivnost u večernjim satima ili

2. činjenici da imamo 900.000 ljudi na jaslama i bar još toliko zaposlenih u privatnom sektoru koji misle da je pravo na radni odnos (ne pravo na rad) bogom dano pravo. I da se oni pitaju, to bi mnogo bolje.

Potpisujem sve što si naveo.

Milance

pre 9 godina

Da nije uzasno tuzno i tragicno, bilo bi smesno.....ovako neka nam je dragi Bog u pomoci sa ovom bulumentom nesposobnih, recikliranih, crveno-crnih demagoga......

Mark Arm

pre 9 godina

(geometar, 30. maj 2014 18:34)

Ovaj je komunista kao što sam ja budista jer imam figuru Bude na polici.

Ili da sam rastafarijanac jer nosim majicu Bob Marlija.

Mislim da je adekvatnija reč: indijanac.

mikele

pre 9 godina

Koliko vidim radicemo dzabe i o svojoj hrani,ukoliko budemo samo pisali komentare.U Nemackoj majstori(radnici Nemci ne gastarbajteri)ustede za 30 godina staza od400.000-800.000 hiljada evra,tako da ih penzija mnogo i ne zanima,vec uplacuju Winer osiguranje jel su u mogucnosti.Mi jedva platimo racune i hranu,ovaj zakon ce unistiti obicnog coveka!

Vlatko

pre 9 godina

A sad radnicka klaso za 1 Maj ponovo na roštilj. Sirotinja je prvo sirota u glavu. Neka neka, na kraju krajeva tako smo (STE) glasali od 1989. na ovamo ili jos bolje mnogo mnogo ranije 1914. kada su radnicke partije izglasale vojne zajmove. A sve me podseca na to vreme...

Wicked

pre 9 godina

Sve je to lepo dok ne stavis prst na celo i skontas da je ovo Srbija gde ce sutra tebe da otpusti i da kaze da ne radis dobro da bi doveo nekog iz omladine SNS.
(Slobodan, 30. maj 2014 16:33)

Cisto da ti razbijem mit. Pre 2 godine sam otpustio brata od tetke, koji je kod mene radio 3 godine jer posao nikada nije zeleo da nauci kako treba. Vecina privatnika posluje po trzisnim principima i ako svaki sraf u firmi ne funkcionise kako treba, firma propada i svi trpe. Nema zasticenih ima samo onih koji rade i onih koji ne rade, to je jedino sto je bitno, barem u realnom sektoru. Ne postoji teoretska sansa da otpustim radnika koji dobro radi i koji je bitan za firmu, makar mi brat rodjeni gladovao. Dobar radnik ce ostati da radi, a bratu cu pomoci od svoje plate.

Silver Surfer

pre 9 godina

Levičar donosi zakon koji će da štiti poslodavce. Baš lepo. Sada počinje era robovlasničkog sistema koji će biti ozakonjen. A najjači su oni koji veruju da će ovaj zakon da promeni nešto u javnom sektoru. Verujte, nastradaće oni u privatnom. I to ona radna snaga koja je lako zamenjljiva. Razni prodavci, radnici u trafikama i većina onih koji primaju najniže dohotke. Neće biti pošteđeni ni drugi sve dok vlasnici privatnih firmi budu slobodni da ne isplaćuju zarade zaposlenima, da im prete otkazom ako odu na bolovanje i uskraćuju im pravo na godišnji odmor. Možda sve najbolje oslikava preporuka menadzmenta jedne ozbiljne privatne kompanije u kojoj zaposlenima koji nisu planirali letovanja preporučuju da odmor ni ne koriste.

neko

pre 9 godina

Neko je probao da ovom narodu objasni na normalan nacin sta i kako treba. Nije uspeo.

Sada imamo diktaturu koju podrzava 50% gradjana.
I ocigledno je da nismo ni za sta bolje.

Sad ce lepo da kazu, nema vozenja u GSP-u bez karte. I tako i treba da bude. Moras da platis ako hoces da se vozis.

Novi Zakon o radu. Na poslu si da bi radio. Tacka.

Plate u javnom sektoru 10% dole. Tacka.
Penzije dole X%. Tacka.

dragan

pre 9 godina

Dokle vise nepravde!! Radnici (nazovimo ih tako, a sve stranacka pesadija,a primera je mnogo), u javnim preduzecima uzivaju na radnom mestu, cisto socijalisticka atmosfera (sve moguce privilegije) plata ogromna jer je nezaradjena, dok na drugoj strani u privatnim firmama ko digne glavu leti s posla, niko ne pita!

Запослен

pre 9 godina

Шта 740.000 хиљада незапослених чека да се ми запослени боримо за боље сутра?

Krle

pre 9 godina

@(Slobodan, 30. maj 2014 16:33)

Jel ti mislis da oni dolaze da zaposljavaju strucnjake ili jeftine montazere na linijama ukljuci-iskljuci (on-off) operacijama, nema tu razvoja tehnologije, ima rmbanja za niskobudzetne tehnologije gde se ne isplati plata za radnika 1000 vec dobro izreklamirana 200-250 Evra mesecna nadnica, ne lupetajte vise ljudi aman za aman.

Sloba

pre 9 godina

@(Slobodan, 30. maj 2014 16:33): Imenjače, ako taj "iz omladine SNS" ne radi posao, poslodavac će to itekako da oseti. Ja radim u privatnoj firmi, niti ja, niti iko od kolega ne bi radio posao za nekog drugog, a taj drugi da prima platu za naš rad. Poslodavcu odgovara da ima što bolje radnike, ako posluje na tržištu. Na žalost, mnogo privatnih firmi radi kao "kombinacija" sa nekim državnim preduzećem, i tada im ne trebaju dobri radnici jer se plaćanje završava "burazerski". Ali, tada je u pitanju čist kriminal i korupcija, a to već nije domen Zakona o radu.

Organic Humanoid

pre 9 godina

To ćemo svakako raditi, posebno sada kada je vlada dala ozbiljne podsticaje zapošljavanju", istakao je on.

Ozbiljnije podsticaje? hahahaaha....evo brate ja cu odmah da zaposlim 10ak njih

cvetic

pre 9 godina

Pa sta je ovo?O kojim on sindikalnim funkcionerima prica kad sa istim tim funkcionarima se dogovara kako da se radnici u Srbiji svedu na radnike bez mozga, prava i svega onoga sto ti omogucava dostojanstven rad i isto tako zivot.Jedan od tajkuna koji je proglasen za najbogatijeg u regionu vec je izjavio da ce biti jos bogatiji.Sa ovim zakonom bice sigurno.

Moris

pre 9 godina

Огроман финансијски капитал концентрисан је код малог броја људи који стварају читав систем великих, средњих и малих капиталиста који зависе од врха и чији је једини циљ стварање и раст профита. Такве своје тежње могу да остваре једино заступајући капитализам, док се према радницима, али и међусобно, односе као непријатељи у складу са хобсовском девизом да је човек човеку вук. Чак су и многи радници под утицајем разних социјалдемократских партија на страни капитализма, а то значи – против себе.
Наведено је копиран део текста из: МАНИФЕСТА НОВОГ СОЦИЈАЛИЗМА - ПРОГРАМСКИ ДОКУМЕНТ II КОНГРЕСА ПОКРЕТА СОЦИЈАЛИСТА.
Није ми јасно како нетко ко идејно заступа горе наведено и декларише се као део левице заступа интересе капиталиста кроз предложени Закон о раду?
Претпостављам да је у питању неки виши интерес (нпр. опстанак нације у тренутном историјском тренутку), а не напуштање саме идеје.

Slobodan

pre 9 godina

To je sigurno zakon o radu koji odgovara zapadnim firmama. Ako je tako, to je dobro, jer je do sada bio ogroman rizik bilo koga zaposliti, a posle otkriti da nema pojma, a onda biti u nemogućnosti ga otpustiti da bi se zamenio nekim drugim. Tržina ekonomija je kompetitivna i vreme je novac, dok se ti otarasiš tog što ne zna da radi, konkurencija te već prestigla i onda samo možeš da zatvoriš firmu. Ako se usvoji zakon, ako zaista omogućava brzo i zapošljavanje i otpuštanje, onda ćemo sigurno dobiti u roku od godinu dve konkurentan privatni sektor. Jedino što je onda bitno jeste da se taj sektor rasterećuje što je moguće više da bi imao neke šanse, a ne da se stalno globi sve više i više da bi se namaklo za glomazan javni sektor, u tom slučaju nema ni govora o privatnom sektoru u Srbiji.
(Pametnjaković, 30. maj 2014 15:48)
Sve je to lepo dok ne stavis prst na celo i skontas da je ovo Srbija gde ce sutra tebe da otpusti i da kaze da ne radis dobro da bi doveo nekog iz omladine SNS.

PENZIONERI u PENZIJU !!!

pre 9 godina

U novom zakonu o radu ZABRANITE da u državnim firmama, tj. firmama koje se finansiraju iz budžeta, rade penzioneri, ili oni koji su stekli uslov za penziju. Njima rad dozvoliti u privatnim firmama. Tako bi se oslobodilo desetak hiljada novih radnih mesta, a i izbegla korupcija, nepotizam, pripadnost klanu, kod ostavljanja penzionera da i dalje rade u državnim firmama. Izadjite sa podacima koliko penzionera radi u državnim firmama.

blabla

pre 9 godina

Евиденција у служби за запошљавање и коришћење права на здравствену заштиту немају једно с другим додирних тачака. Нисам то ни знао. Мислио сам да мораш бити на евиденцији да би добио здравствену књижицу и потврду за бесплатне зубарске услуге. Међутим, није тако. Не знам тачно како се те службе здравственог осигурања зову, али за њих је најбитнија радна књижица. Ту се види да ли радиш или не радиш, одн. да ли се запослен или незапослен. И то је сасвим ок. Служба за запошљавање је посредник, она не запошљава. ))):

igi

pre 9 godina

Bice kao i do sada, nije problem bio u zakonu o radu vec o njegpvom nesprovodjenju bar u delu koja se ticu radnika.Sad ste samo ozakonili ono sto se vec godinama dogadja....

mariana

pre 9 godina

Mislim da su u manjini ti koji koriste prava kao nezaposleni,a da rade negde.Najveci broj je zaista onih nezaposlenih koji zaista traze posao, koje drugi izdrzavaju, roditelji npr.Nadam se da ce novi Zakon o radu delovati podsticajno na zaposljavanje.

Pametnjaković

pre 9 godina

To je sigurno zakon o radu koji odgovara zapadnim firmama. Ako je tako, to je dobro, jer je do sada bio ogroman rizik bilo koga zaposliti, a posle otkriti da nema pojma, a onda biti u nemogućnosti ga otpustiti da bi se zamenio nekim drugim. Tržina ekonomija je kompetitivna i vreme je novac, dok se ti otarasiš tog što ne zna da radi, konkurencija te već prestigla i onda samo možeš da zatvoriš firmu. Ako se usvoji zakon, ako zaista omogućava brzo i zapošljavanje i otpuštanje, onda ćemo sigurno dobiti u roku od godinu dve konkurentan privatni sektor. Jedino što je onda bitno jeste da se taj sektor rasterećuje što je moguće više da bi imao neke šanse, a ne da se stalno globi sve više i više da bi se namaklo za glomazan javni sektor, u tom slučaju nema ni govora o privatnom sektoru u Srbiji.

igraj svoju igru

pre 9 godina

Ako se vec daju podsticaju zaposljavanju dobro je i da naglasak bude na inspekciji rada i da se jednom za svagda uvede red!

Nezaposleni Beogradjanin

pre 9 godina

Evo ja nisam na evidenciji a ne radim kod nekog poslodavca ni na crno a ni kod nekog poslodavca na neplacenom ili navodno placenom probnom radu, a znam mnoge poput mene koji su u istoj situaciji kao ja. Sa druge strane toliko se govori o tim silnim beneficijiama koje imaju nezaposleni, koje su to. Pa novcanu nadoknadu od iste mozete dobiti samo ako vas gazda otpusti tj proglasi sa vas viskom , zato su mnogi izmisli da pred zaposlenje potpisete blanko otkaz, ili da to uradite kada odluci da vas otpusti. Zdravstvenu knjizic mozete dobiti i preko RFZO i bez toga da se prijavljeni u NSZ pod uslovom da ispunjavte uslov tj da ne prelazite cenzus po clanu domacinstva, ako predjete placate overu knjizice, ako zelite da je imate iako ste nezaposleni bez prihoda. Treca povlastica je da dobijete mogucnost da izvadite kartu za gradski prevoz, pa da je opet placate iz svog praznog dzepa 1120 dinara mesecno, a posto nezaposleni manje izlaze onda vas to dodje skuplje nego da ako npr 4 puta idete do grada u toku meseca i nazad jer bi vas to kostalo 584 dinara umesto 1120 dinara tj skoro duplo manje.

daevon

pre 9 godina

Sa Vulinom, portparolom JULa, propast mehura SNSa će samo biti brža. To je eto, jedino dobro što vidim u Srbiji trenutno.
Procenjujem im još oko 2 godine dok ne rasrodaju i poslednje.

Radnik

pre 9 godina

Postovani, ovaj zakon nece stititi interese poslodavca, vec interese partijskih poltrona koji su narukovodecim mestima u mnogim drzavnim firmama. Kako je moguce da moj direktor ima mesecnu platu od 430000 (da, cetiristotine trideset hiljada) mesesecno u drzavnoj firmi koja posluje negativno? Jedan od rukovodilaca u firmi kojoj radim, koji ima mesecna primanja preko 200000 (da, dve stotine hiljada) je studirao 17 godina i ne bih mu poverio ni nacrtanu ovcu. Dokle ova demagogija o pravima radnika i sindikata i u cijem interesu kratkorocno i dugorocno vi radite ministre?

Prof. Aleksandar Jovanovic

pre 9 godina

Nazalost, forsirate interese poslodavaca i pored toga sti je jasni ko je ugrozena strana u svakom pogledu. Zeleli ste precicu, osudjeni smo na dalje propadanje. Kako rece moj stric, devedesetih smo radili za 10 maraka a 2015 -20 cemo za konzervu pasulja.

Predrag

pre 9 godina

Poltronu a gde si ti ikada radio, jeo si hleb djabe, kupio si stan djabe, vozis auto djabe, imas vikendicu djabe, ustedjevinu si djabe dobio a bez dana radnog staza. Sada nam ti drzis predavanja, poltronu bedni.

Predrag

pre 9 godina

Poltronu a gde si ti ikada radio, jeo si hleb djabe, kupio si stan djabe, vozis auto djabe, imas vikendicu djabe, ustedjevinu si djabe dobio a bez dana radnog staza. Sada nam ti drzis predavanja, poltronu bedni.

Radnik

pre 9 godina

Postovani, ovaj zakon nece stititi interese poslodavca, vec interese partijskih poltrona koji su narukovodecim mestima u mnogim drzavnim firmama. Kako je moguce da moj direktor ima mesecnu platu od 430000 (da, cetiristotine trideset hiljada) mesesecno u drzavnoj firmi koja posluje negativno? Jedan od rukovodilaca u firmi kojoj radim, koji ima mesecna primanja preko 200000 (da, dve stotine hiljada) je studirao 17 godina i ne bih mu poverio ni nacrtanu ovcu. Dokle ova demagogija o pravima radnika i sindikata i u cijem interesu kratkorocno i dugorocno vi radite ministre?

Prof. Aleksandar Jovanovic

pre 9 godina

Nazalost, forsirate interese poslodavaca i pored toga sti je jasni ko je ugrozena strana u svakom pogledu. Zeleli ste precicu, osudjeni smo na dalje propadanje. Kako rece moj stric, devedesetih smo radili za 10 maraka a 2015 -20 cemo za konzervu pasulja.

daevon

pre 9 godina

Sa Vulinom, portparolom JULa, propast mehura SNSa će samo biti brža. To je eto, jedino dobro što vidim u Srbiji trenutno.
Procenjujem im još oko 2 godine dok ne rasrodaju i poslednje.

PENZIONERI u PENZIJU !!!

pre 9 godina

U novom zakonu o radu ZABRANITE da u državnim firmama, tj. firmama koje se finansiraju iz budžeta, rade penzioneri, ili oni koji su stekli uslov za penziju. Njima rad dozvoliti u privatnim firmama. Tako bi se oslobodilo desetak hiljada novih radnih mesta, a i izbegla korupcija, nepotizam, pripadnost klanu, kod ostavljanja penzionera da i dalje rade u državnim firmama. Izadjite sa podacima koliko penzionera radi u državnim firmama.

cvetic

pre 9 godina

Pa sta je ovo?O kojim on sindikalnim funkcionerima prica kad sa istim tim funkcionarima se dogovara kako da se radnici u Srbiji svedu na radnike bez mozga, prava i svega onoga sto ti omogucava dostojanstven rad i isto tako zivot.Jedan od tajkuna koji je proglasen za najbogatijeg u regionu vec je izjavio da ce biti jos bogatiji.Sa ovim zakonom bice sigurno.

Nezaposleni Beogradjanin

pre 9 godina

Evo ja nisam na evidenciji a ne radim kod nekog poslodavca ni na crno a ni kod nekog poslodavca na neplacenom ili navodno placenom probnom radu, a znam mnoge poput mene koji su u istoj situaciji kao ja. Sa druge strane toliko se govori o tim silnim beneficijiama koje imaju nezaposleni, koje su to. Pa novcanu nadoknadu od iste mozete dobiti samo ako vas gazda otpusti tj proglasi sa vas viskom , zato su mnogi izmisli da pred zaposlenje potpisete blanko otkaz, ili da to uradite kada odluci da vas otpusti. Zdravstvenu knjizic mozete dobiti i preko RFZO i bez toga da se prijavljeni u NSZ pod uslovom da ispunjavte uslov tj da ne prelazite cenzus po clanu domacinstva, ako predjete placate overu knjizice, ako zelite da je imate iako ste nezaposleni bez prihoda. Treca povlastica je da dobijete mogucnost da izvadite kartu za gradski prevoz, pa da je opet placate iz svog praznog dzepa 1120 dinara mesecno, a posto nezaposleni manje izlaze onda vas to dodje skuplje nego da ako npr 4 puta idete do grada u toku meseca i nazad jer bi vas to kostalo 584 dinara umesto 1120 dinara tj skoro duplo manje.

igi

pre 9 godina

Bice kao i do sada, nije problem bio u zakonu o radu vec o njegpvom nesprovodjenju bar u delu koja se ticu radnika.Sad ste samo ozakonili ono sto se vec godinama dogadja....

Slobodan

pre 9 godina

To je sigurno zakon o radu koji odgovara zapadnim firmama. Ako je tako, to je dobro, jer je do sada bio ogroman rizik bilo koga zaposliti, a posle otkriti da nema pojma, a onda biti u nemogućnosti ga otpustiti da bi se zamenio nekim drugim. Tržina ekonomija je kompetitivna i vreme je novac, dok se ti otarasiš tog što ne zna da radi, konkurencija te već prestigla i onda samo možeš da zatvoriš firmu. Ako se usvoji zakon, ako zaista omogućava brzo i zapošljavanje i otpuštanje, onda ćemo sigurno dobiti u roku od godinu dve konkurentan privatni sektor. Jedino što je onda bitno jeste da se taj sektor rasterećuje što je moguće više da bi imao neke šanse, a ne da se stalno globi sve više i više da bi se namaklo za glomazan javni sektor, u tom slučaju nema ni govora o privatnom sektoru u Srbiji.
(Pametnjaković, 30. maj 2014 15:48)
Sve je to lepo dok ne stavis prst na celo i skontas da je ovo Srbija gde ce sutra tebe da otpusti i da kaze da ne radis dobro da bi doveo nekog iz omladine SNS.

Organic Humanoid

pre 9 godina

To ćemo svakako raditi, posebno sada kada je vlada dala ozbiljne podsticaje zapošljavanju", istakao je on.

Ozbiljnije podsticaje? hahahaaha....evo brate ja cu odmah da zaposlim 10ak njih

Silver Surfer

pre 9 godina

Levičar donosi zakon koji će da štiti poslodavce. Baš lepo. Sada počinje era robovlasničkog sistema koji će biti ozakonjen. A najjači su oni koji veruju da će ovaj zakon da promeni nešto u javnom sektoru. Verujte, nastradaće oni u privatnom. I to ona radna snaga koja je lako zamenjljiva. Razni prodavci, radnici u trafikama i većina onih koji primaju najniže dohotke. Neće biti pošteđeni ni drugi sve dok vlasnici privatnih firmi budu slobodni da ne isplaćuju zarade zaposlenima, da im prete otkazom ako odu na bolovanje i uskraćuju im pravo na godišnji odmor. Možda sve najbolje oslikava preporuka menadzmenta jedne ozbiljne privatne kompanije u kojoj zaposlenima koji nisu planirali letovanja preporučuju da odmor ni ne koriste.

mikele

pre 9 godina

Koliko vidim radicemo dzabe i o svojoj hrani,ukoliko budemo samo pisali komentare.U Nemackoj majstori(radnici Nemci ne gastarbajteri)ustede za 30 godina staza od400.000-800.000 hiljada evra,tako da ih penzija mnogo i ne zanima,vec uplacuju Winer osiguranje jel su u mogucnosti.Mi jedva platimo racune i hranu,ovaj zakon ce unistiti obicnog coveka!

Krle

pre 9 godina

@(Slobodan, 30. maj 2014 16:33)

Jel ti mislis da oni dolaze da zaposljavaju strucnjake ili jeftine montazere na linijama ukljuci-iskljuci (on-off) operacijama, nema tu razvoja tehnologije, ima rmbanja za niskobudzetne tehnologije gde se ne isplati plata za radnika 1000 vec dobro izreklamirana 200-250 Evra mesecna nadnica, ne lupetajte vise ljudi aman za aman.

Moris

pre 9 godina

Огроман финансијски капитал концентрисан је код малог броја људи који стварају читав систем великих, средњих и малих капиталиста који зависе од врха и чији је једини циљ стварање и раст профита. Такве своје тежње могу да остваре једино заступајући капитализам, док се према радницима, али и међусобно, односе као непријатељи у складу са хобсовском девизом да је човек човеку вук. Чак су и многи радници под утицајем разних социјалдемократских партија на страни капитализма, а то значи – против себе.
Наведено је копиран део текста из: МАНИФЕСТА НОВОГ СОЦИЈАЛИЗМА - ПРОГРАМСКИ ДОКУМЕНТ II КОНГРЕСА ПОКРЕТА СОЦИЈАЛИСТА.
Није ми јасно како нетко ко идејно заступа горе наведено и декларише се као део левице заступа интересе капиталиста кроз предложени Закон о раду?
Претпостављам да је у питању неки виши интерес (нпр. опстанак нације у тренутном историјском тренутку), а не напуштање саме идеје.

dragan

pre 9 godina

Dokle vise nepravde!! Radnici (nazovimo ih tako, a sve stranacka pesadija,a primera je mnogo), u javnim preduzecima uzivaju na radnom mestu, cisto socijalisticka atmosfera (sve moguce privilegije) plata ogromna jer je nezaradjena, dok na drugoj strani u privatnim firmama ko digne glavu leti s posla, niko ne pita!

Sloba

pre 9 godina

@(Slobodan, 30. maj 2014 16:33): Imenjače, ako taj "iz omladine SNS" ne radi posao, poslodavac će to itekako da oseti. Ja radim u privatnoj firmi, niti ja, niti iko od kolega ne bi radio posao za nekog drugog, a taj drugi da prima platu za naš rad. Poslodavcu odgovara da ima što bolje radnike, ako posluje na tržištu. Na žalost, mnogo privatnih firmi radi kao "kombinacija" sa nekim državnim preduzećem, i tada im ne trebaju dobri radnici jer se plaćanje završava "burazerski". Ali, tada je u pitanju čist kriminal i korupcija, a to već nije domen Zakona o radu.

Vlatko

pre 9 godina

A sad radnicka klaso za 1 Maj ponovo na roštilj. Sirotinja je prvo sirota u glavu. Neka neka, na kraju krajeva tako smo (STE) glasali od 1989. na ovamo ili jos bolje mnogo mnogo ranije 1914. kada su radnicke partije izglasale vojne zajmove. A sve me podseca na to vreme...

Milance

pre 9 godina

Da nije uzasno tuzno i tragicno, bilo bi smesno.....ovako neka nam je dragi Bog u pomoci sa ovom bulumentom nesposobnih, recikliranih, crveno-crnih demagoga......

Wicked

pre 9 godina

Sve je to lepo dok ne stavis prst na celo i skontas da je ovo Srbija gde ce sutra tebe da otpusti i da kaze da ne radis dobro da bi doveo nekog iz omladine SNS.
(Slobodan, 30. maj 2014 16:33)

Cisto da ti razbijem mit. Pre 2 godine sam otpustio brata od tetke, koji je kod mene radio 3 godine jer posao nikada nije zeleo da nauci kako treba. Vecina privatnika posluje po trzisnim principima i ako svaki sraf u firmi ne funkcionise kako treba, firma propada i svi trpe. Nema zasticenih ima samo onih koji rade i onih koji ne rade, to je jedino sto je bitno, barem u realnom sektoru. Ne postoji teoretska sansa da otpustim radnika koji dobro radi i koji je bitan za firmu, makar mi brat rodjeni gladovao. Dobar radnik ce ostati da radi, a bratu cu pomoci od svoje plate.

blabla

pre 9 godina

Евиденција у служби за запошљавање и коришћење права на здравствену заштиту немају једно с другим додирних тачака. Нисам то ни знао. Мислио сам да мораш бити на евиденцији да би добио здравствену књижицу и потврду за бесплатне зубарске услуге. Међутим, није тако. Не знам тачно како се те службе здравственог осигурања зову, али за њих је најбитнија радна књижица. Ту се види да ли радиш или не радиш, одн. да ли се запослен или незапослен. И то је сасвим ок. Служба за запошљавање је посредник, она не запошљава. ))):

Mark Arm

pre 9 godina

(geometar, 30. maj 2014 18:34)

Ovaj je komunista kao što sam ja budista jer imam figuru Bude na polici.

Ili da sam rastafarijanac jer nosim majicu Bob Marlija.

Mislim da je adekvatnija reč: indijanac.

neko

pre 9 godina

Neko je probao da ovom narodu objasni na normalan nacin sta i kako treba. Nije uspeo.

Sada imamo diktaturu koju podrzava 50% gradjana.
I ocigledno je da nismo ni za sta bolje.

Sad ce lepo da kazu, nema vozenja u GSP-u bez karte. I tako i treba da bude. Moras da platis ako hoces da se vozis.

Novi Zakon o radu. Na poslu si da bi radio. Tacka.

Plate u javnom sektoru 10% dole. Tacka.
Penzije dole X%. Tacka.

Запослен

pre 9 godina

Шта 740.000 хиљада незапослених чека да се ми запослени боримо за боље сутра?

igraj svoju igru

pre 9 godina

Ako se vec daju podsticaju zaposljavanju dobro je i da naglasak bude na inspekciji rada i da se jednom za svagda uvede red!

iveku

pre 9 godina

Kada Vulin kaže da je levičar laže.Da laže se vidi iz izjave da zakon treba da štiti poslodavce,a onda omalčice radnike.Pravi levičar na prvo mesto stavlja radnike,jer oni su većina ali nemaju kapital i zakonom se štite njihova prava jer oni rade a poslodavci piju njihovu krv i množe pretvoreno u novac njihov znoj i rad.Nažalost u ovoj zemlji svest naroda i radnika,kao i obrazovanje su na niskom nivou te nam kapu kroje ovakvi prevaranti.

Mark Arm

pre 9 godina

(Wicked, 30. maj 2014 18:44)

Minusi koje si dobio za ovaj komentar govore o alternativno 2 stvari:

1. pojačana Bot aktivnost u večernjim satima ili

2. činjenici da imamo 900.000 ljudi na jaslama i bar još toliko zaposlenih u privatnom sektoru koji misle da je pravo na radni odnos (ne pravo na rad) bogom dano pravo. I da se oni pitaju, to bi mnogo bolje.

Potpisujem sve što si naveo.

Pametnjaković

pre 9 godina

To je sigurno zakon o radu koji odgovara zapadnim firmama. Ako je tako, to je dobro, jer je do sada bio ogroman rizik bilo koga zaposliti, a posle otkriti da nema pojma, a onda biti u nemogućnosti ga otpustiti da bi se zamenio nekim drugim. Tržina ekonomija je kompetitivna i vreme je novac, dok se ti otarasiš tog što ne zna da radi, konkurencija te već prestigla i onda samo možeš da zatvoriš firmu. Ako se usvoji zakon, ako zaista omogućava brzo i zapošljavanje i otpuštanje, onda ćemo sigurno dobiti u roku od godinu dve konkurentan privatni sektor. Jedino što je onda bitno jeste da se taj sektor rasterećuje što je moguće više da bi imao neke šanse, a ne da se stalno globi sve više i više da bi se namaklo za glomazan javni sektor, u tom slučaju nema ni govora o privatnom sektoru u Srbiji.

moravac

pre 9 godina

tih 740k nezaposlenih nije tacno. a sta je sa onih nezaposleni koji se sistem izbacio zato sto su zakasnili sa javljanjem na birou. mogu oni donositi razne zakone ali dzaba kada se ne sprovode i kontrolisu. pa ni ovaj sadasnji zakon se ne postujuje. minimalac je oko 21k dinara a mnogi privatnici placaju manje ili uplate minimalac pa ti trazi da mu vratis deo novca. zakon kaze i maksimum 40 sati nedeljnog rada ali mnogim gazdama je normalmo i da rade svake subote. mislim da je minimum oko 20 radnih dana za godisnjim odmorom ali ne za gazde za njih je normalno dve nedelje racunajuci ti i vikende. sve bih to nekako shvatio da. gazde jedva sastavljaju kraj sa krajem. ali ne oni imaju po nekoliko dobrih kola sredjenu kucu a neki i jos neku ili nazovi vikendicu. svake godine idu na more a dobar broj izdrzava i svalerke. 80% takvih je i samo kukaju i upste ih nije briga zato sto njegov radnik jedva sastavlja kraj sa 20k din.
u javnom sektoru sve imaju sto im zakonom pripada i treba tako da ostane samo morace drasticno da se poveca efikasnost rada i da se izjednaci prava stalno zaposlenih i ugovoraca jer ugovorci su polurobovi i oni imaju ili tacnije reci upste nemaju nikakva prava cak kao ni ona sto ih imaju kod privatnika. najveca robovlasnicka firma u srbiji je EPS.

mariana

pre 9 godina

Mislim da su u manjini ti koji koriste prava kao nezaposleni,a da rade negde.Najveci broj je zaista onih nezaposlenih koji zaista traze posao, koje drugi izdrzavaju, roditelji npr.Nadam se da ce novi Zakon o radu delovati podsticajno na zaposljavanje.

uhvati me ako mozes

pre 9 godina

Kritike na sve strana evo da se kladim da ni polovina ne zna kakav je zakon o radu....evo ne znam ni ja...a to da treba uvesti bolju inspekciju rada, da su evidencije nezaposlenih nejasne, kao i to da poslodavac prvo otpusti radnike, pa oni budu na birou da bi iste te ponovo primio i za to dobio novac od drzave....nadam se da ce se ovom ludilu stati na put!

Pametnjaković

pre 9 godina

@(Slobodan, 30. maj 2014 16:33)

Ja sam u privatnom sektoru i veliki stručnjak. Nisam vredan preterano, ali mi to nije ni posao, posao mi je da pronađem pametna rešenja, što radim maksimalno dobro. Ja pravim pare, ako mene neko smeni i postavi nekog ko nema blage veze, Srbija će biti na gubitku. Ako se tako bude radilo u celoj Srbiji, za vrlo kratko vreme Srbija će potonuti bez ikakve šanse da se ikada izvuče. Ne znam kome je to u interesu. Ako potone Srbija, potonuće i sve političke partije.

babaidedasublizanci

pre 9 godina

Kao i svaki "levičar", prodao se za nešto: stan, uslugu... šta god da je, nisam šokiran. Koga Vučić pozove u Vladu, neće sigurno raditi u interesu građana već kapitala koji ih isplaćuje i održava na pozicijama moći dok su korisni. Onog sekunda, kada udare i poslednji temelj tzv. liberalnom tržištu po modelu kapitalizma UK 1890ih dobiće šut kartu od gazdi. A mi smo ga u svakom slučaju ugasili.

Nada G. Novakovć

pre 9 godina

Suštinske odredbe zakona o radu, njegova srž, su duboko antiradničke, antievropske, anticivilizacijske i antisindikalne.Ova tvrdnja nije demagogija, već istina, tj zasnovana na činjenicama. Novi zakon o radu:1. Ukida evropsku praksu da je rad na neodređeno i sa punim radnim vremenom primaran i dominantan. Rad na određeno, povremeno, sezonski, honorarno, skraćeno vreme i sl. se u razvijenom svetu (EU) i po konvencijama MOR-a smatra izuzetkom. Naš zakon legalizuje sasvim suprotnu praksu. 2.Krše se odredbe, uputstva, direktive o dužini radnog dana, nedelje, meseca i godine. Sve je prepušteno volji poslodavca, a na štetu zaposlenih radnika. 3. Nema prava na dostojanstven rad, jer se ukida pravo na radno mesto, zaradu od koje se pristojno živi, ima zdravstvena i socijalna zaštita, a kolektivno pregovara. 4. Na velika vrata se uvodi diskriminacija zaposlenih na određeno vreme u odnosu na stalno zaposlene radnike, što je protivno međunarodnom radnom pravu i praksi Evropskog suda. 5. Nakaradno se daju faraonska ovlašćenja vlasnicima privatnih agencija za privremeno zapošljavanje, a i svim poslodavcima, kod utvrđivanje zarade, uslova rada, dužine rada i bezbednosti na radu najamnih radnika.6. Radnici se „zakidaju“ na osnovnoj plati, minimalcu, odmorima, bolovanju, odsustvima, obračunu radnog staža, otpremninama, ishrani za vreme rada itd. 7.Primat Pravilnika o radu nad kolektivnim pregovaranjem i ugovorima znači nadmoć poslodavca i besmislenost postojanja sindikata.(Nastavlja se)

Nada G. Novakovć

pre 9 godina

Nastavak 1… 8. Zakon ograničava osnovna sindikalna prava u malim i srednjim preduzećima. U svim preduzećima sindikatu je oduzeta uloga zaštite radnika zbog prekršaja, otkaza, premeštanja na nesigurna radna mesta, sa kraćim radnim vremenom i kod drugog poslodavca. On nema nikakvu ologu u pogađanju oko zarade, sistematizacije radnih mesta i poslovanja.Jednostavno, on je vraćen na uslove rada i ulogu koju je imao sredinom 19. veka. 9. Zakon krši i prava porodilja, majki, žena, starijih radnika, a posebno invalida rada. Svi lako dobijaju otkaz, manje zarade i gube zdravstvenu i socijalnu zaštitu.10. Nema sudova za brzo rešavanje radnih sporova. 11. Nema zakona i institucija koja tera poslodavca da isplati zaradu,poreze i doprinose. 12. Nema nezavisnih institucija i javnog mnenja koje bi ograničile diskreciono pravo resornog ministra (kod upisa sindikata u registar, određivanja delokruga inspekcija rada, Agencije za mirno rešavanje sporova i sl.).13. Nema prava na informisanje i participaciju zaposlenih u preduzeću, a što ima u EU. I 14. Nema nikakvih „novih“ prava radnika i institucija, kojima bi se zaustavio pad radnog zakonodavstva na nivo prvih faza razvoja kapitalizma.15. Novo je samo vreme u kojem su interesi države i poslodavaca slični i udruženi protiv ostatka radništva i srednjih slojeva.Mora se reći da je sve to spremljeno i ispregovarano pre dolaska i demagogije ministra Vulina, koji je to samo objaviti i u delo primenjivati.

Pametnjaković

pre 9 godina

To je sigurno zakon o radu koji odgovara zapadnim firmama. Ako je tako, to je dobro, jer je do sada bio ogroman rizik bilo koga zaposliti, a posle otkriti da nema pojma, a onda biti u nemogućnosti ga otpustiti da bi se zamenio nekim drugim. Tržina ekonomija je kompetitivna i vreme je novac, dok se ti otarasiš tog što ne zna da radi, konkurencija te već prestigla i onda samo možeš da zatvoriš firmu. Ako se usvoji zakon, ako zaista omogućava brzo i zapošljavanje i otpuštanje, onda ćemo sigurno dobiti u roku od godinu dve konkurentan privatni sektor. Jedino što je onda bitno jeste da se taj sektor rasterećuje što je moguće više da bi imao neke šanse, a ne da se stalno globi sve više i više da bi se namaklo za glomazan javni sektor, u tom slučaju nema ni govora o privatnom sektoru u Srbiji.

mariana

pre 9 godina

Mislim da su u manjini ti koji koriste prava kao nezaposleni,a da rade negde.Najveci broj je zaista onih nezaposlenih koji zaista traze posao, koje drugi izdrzavaju, roditelji npr.Nadam se da ce novi Zakon o radu delovati podsticajno na zaposljavanje.

neko

pre 9 godina

Neko je probao da ovom narodu objasni na normalan nacin sta i kako treba. Nije uspeo.

Sada imamo diktaturu koju podrzava 50% gradjana.
I ocigledno je da nismo ni za sta bolje.

Sad ce lepo da kazu, nema vozenja u GSP-u bez karte. I tako i treba da bude. Moras da platis ako hoces da se vozis.

Novi Zakon o radu. Na poslu si da bi radio. Tacka.

Plate u javnom sektoru 10% dole. Tacka.
Penzije dole X%. Tacka.

Wicked

pre 9 godina

Sve je to lepo dok ne stavis prst na celo i skontas da je ovo Srbija gde ce sutra tebe da otpusti i da kaze da ne radis dobro da bi doveo nekog iz omladine SNS.
(Slobodan, 30. maj 2014 16:33)

Cisto da ti razbijem mit. Pre 2 godine sam otpustio brata od tetke, koji je kod mene radio 3 godine jer posao nikada nije zeleo da nauci kako treba. Vecina privatnika posluje po trzisnim principima i ako svaki sraf u firmi ne funkcionise kako treba, firma propada i svi trpe. Nema zasticenih ima samo onih koji rade i onih koji ne rade, to je jedino sto je bitno, barem u realnom sektoru. Ne postoji teoretska sansa da otpustim radnika koji dobro radi i koji je bitan za firmu, makar mi brat rodjeni gladovao. Dobar radnik ce ostati da radi, a bratu cu pomoci od svoje plate.

Prof. Aleksandar Jovanovic

pre 9 godina

Nazalost, forsirate interese poslodavaca i pored toga sti je jasni ko je ugrozena strana u svakom pogledu. Zeleli ste precicu, osudjeni smo na dalje propadanje. Kako rece moj stric, devedesetih smo radili za 10 maraka a 2015 -20 cemo za konzervu pasulja.

Slobodan

pre 9 godina

To je sigurno zakon o radu koji odgovara zapadnim firmama. Ako je tako, to je dobro, jer je do sada bio ogroman rizik bilo koga zaposliti, a posle otkriti da nema pojma, a onda biti u nemogućnosti ga otpustiti da bi se zamenio nekim drugim. Tržina ekonomija je kompetitivna i vreme je novac, dok se ti otarasiš tog što ne zna da radi, konkurencija te već prestigla i onda samo možeš da zatvoriš firmu. Ako se usvoji zakon, ako zaista omogućava brzo i zapošljavanje i otpuštanje, onda ćemo sigurno dobiti u roku od godinu dve konkurentan privatni sektor. Jedino što je onda bitno jeste da se taj sektor rasterećuje što je moguće više da bi imao neke šanse, a ne da se stalno globi sve više i više da bi se namaklo za glomazan javni sektor, u tom slučaju nema ni govora o privatnom sektoru u Srbiji.
(Pametnjaković, 30. maj 2014 15:48)
Sve je to lepo dok ne stavis prst na celo i skontas da je ovo Srbija gde ce sutra tebe da otpusti i da kaze da ne radis dobro da bi doveo nekog iz omladine SNS.

Запослен

pre 9 godina

Шта 740.000 хиљада незапослених чека да се ми запослени боримо за боље сутра?

dragan

pre 9 godina

Dokle vise nepravde!! Radnici (nazovimo ih tako, a sve stranacka pesadija,a primera je mnogo), u javnim preduzecima uzivaju na radnom mestu, cisto socijalisticka atmosfera (sve moguce privilegije) plata ogromna jer je nezaradjena, dok na drugoj strani u privatnim firmama ko digne glavu leti s posla, niko ne pita!

Predrag

pre 9 godina

Poltronu a gde si ti ikada radio, jeo si hleb djabe, kupio si stan djabe, vozis auto djabe, imas vikendicu djabe, ustedjevinu si djabe dobio a bez dana radnog staza. Sada nam ti drzis predavanja, poltronu bedni.

Sloba

pre 9 godina

@(Slobodan, 30. maj 2014 16:33): Imenjače, ako taj "iz omladine SNS" ne radi posao, poslodavac će to itekako da oseti. Ja radim u privatnoj firmi, niti ja, niti iko od kolega ne bi radio posao za nekog drugog, a taj drugi da prima platu za naš rad. Poslodavcu odgovara da ima što bolje radnike, ako posluje na tržištu. Na žalost, mnogo privatnih firmi radi kao "kombinacija" sa nekim državnim preduzećem, i tada im ne trebaju dobri radnici jer se plaćanje završava "burazerski". Ali, tada je u pitanju čist kriminal i korupcija, a to već nije domen Zakona o radu.

daevon

pre 9 godina

Sa Vulinom, portparolom JULa, propast mehura SNSa će samo biti brža. To je eto, jedino dobro što vidim u Srbiji trenutno.
Procenjujem im još oko 2 godine dok ne rasrodaju i poslednje.

Vlatko

pre 9 godina

A sad radnicka klaso za 1 Maj ponovo na roštilj. Sirotinja je prvo sirota u glavu. Neka neka, na kraju krajeva tako smo (STE) glasali od 1989. na ovamo ili jos bolje mnogo mnogo ranije 1914. kada su radnicke partije izglasale vojne zajmove. A sve me podseca na to vreme...

mikele

pre 9 godina

Koliko vidim radicemo dzabe i o svojoj hrani,ukoliko budemo samo pisali komentare.U Nemackoj majstori(radnici Nemci ne gastarbajteri)ustede za 30 godina staza od400.000-800.000 hiljada evra,tako da ih penzija mnogo i ne zanima,vec uplacuju Winer osiguranje jel su u mogucnosti.Mi jedva platimo racune i hranu,ovaj zakon ce unistiti obicnog coveka!

Mark Arm

pre 9 godina

(Wicked, 30. maj 2014 18:44)

Minusi koje si dobio za ovaj komentar govore o alternativno 2 stvari:

1. pojačana Bot aktivnost u večernjim satima ili

2. činjenici da imamo 900.000 ljudi na jaslama i bar još toliko zaposlenih u privatnom sektoru koji misle da je pravo na radni odnos (ne pravo na rad) bogom dano pravo. I da se oni pitaju, to bi mnogo bolje.

Potpisujem sve što si naveo.

igraj svoju igru

pre 9 godina

Ako se vec daju podsticaju zaposljavanju dobro je i da naglasak bude na inspekciji rada i da se jednom za svagda uvede red!

Moris

pre 9 godina

Огроман финансијски капитал концентрисан је код малог броја људи који стварају читав систем великих, средњих и малих капиталиста који зависе од врха и чији је једини циљ стварање и раст профита. Такве своје тежње могу да остваре једино заступајући капитализам, док се према радницима, али и међусобно, односе као непријатељи у складу са хобсовском девизом да је човек човеку вук. Чак су и многи радници под утицајем разних социјалдемократских партија на страни капитализма, а то значи – против себе.
Наведено је копиран део текста из: МАНИФЕСТА НОВОГ СОЦИЈАЛИЗМА - ПРОГРАМСКИ ДОКУМЕНТ II КОНГРЕСА ПОКРЕТА СОЦИЈАЛИСТА.
Није ми јасно како нетко ко идејно заступа горе наведено и декларише се као део левице заступа интересе капиталиста кроз предложени Закон о раду?
Претпостављам да је у питању неки виши интерес (нпр. опстанак нације у тренутном историјском тренутку), а не напуштање саме идеје.

PENZIONERI u PENZIJU !!!

pre 9 godina

U novom zakonu o radu ZABRANITE da u državnim firmama, tj. firmama koje se finansiraju iz budžeta, rade penzioneri, ili oni koji su stekli uslov za penziju. Njima rad dozvoliti u privatnim firmama. Tako bi se oslobodilo desetak hiljada novih radnih mesta, a i izbegla korupcija, nepotizam, pripadnost klanu, kod ostavljanja penzionera da i dalje rade u državnim firmama. Izadjite sa podacima koliko penzionera radi u državnim firmama.

moravac

pre 9 godina

tih 740k nezaposlenih nije tacno. a sta je sa onih nezaposleni koji se sistem izbacio zato sto su zakasnili sa javljanjem na birou. mogu oni donositi razne zakone ali dzaba kada se ne sprovode i kontrolisu. pa ni ovaj sadasnji zakon se ne postujuje. minimalac je oko 21k dinara a mnogi privatnici placaju manje ili uplate minimalac pa ti trazi da mu vratis deo novca. zakon kaze i maksimum 40 sati nedeljnog rada ali mnogim gazdama je normalmo i da rade svake subote. mislim da je minimum oko 20 radnih dana za godisnjim odmorom ali ne za gazde za njih je normalno dve nedelje racunajuci ti i vikende. sve bih to nekako shvatio da. gazde jedva sastavljaju kraj sa krajem. ali ne oni imaju po nekoliko dobrih kola sredjenu kucu a neki i jos neku ili nazovi vikendicu. svake godine idu na more a dobar broj izdrzava i svalerke. 80% takvih je i samo kukaju i upste ih nije briga zato sto njegov radnik jedva sastavlja kraj sa 20k din.
u javnom sektoru sve imaju sto im zakonom pripada i treba tako da ostane samo morace drasticno da se poveca efikasnost rada i da se izjednaci prava stalno zaposlenih i ugovoraca jer ugovorci su polurobovi i oni imaju ili tacnije reci upste nemaju nikakva prava cak kao ni ona sto ih imaju kod privatnika. najveca robovlasnicka firma u srbiji je EPS.

iveku

pre 9 godina

Kada Vulin kaže da je levičar laže.Da laže se vidi iz izjave da zakon treba da štiti poslodavce,a onda omalčice radnike.Pravi levičar na prvo mesto stavlja radnike,jer oni su većina ali nemaju kapital i zakonom se štite njihova prava jer oni rade a poslodavci piju njihovu krv i množe pretvoreno u novac njihov znoj i rad.Nažalost u ovoj zemlji svest naroda i radnika,kao i obrazovanje su na niskom nivou te nam kapu kroje ovakvi prevaranti.

igi

pre 9 godina

Bice kao i do sada, nije problem bio u zakonu o radu vec o njegpvom nesprovodjenju bar u delu koja se ticu radnika.Sad ste samo ozakonili ono sto se vec godinama dogadja....

blabla

pre 9 godina

Евиденција у служби за запошљавање и коришћење права на здравствену заштиту немају једно с другим додирних тачака. Нисам то ни знао. Мислио сам да мораш бити на евиденцији да би добио здравствену књижицу и потврду за бесплатне зубарске услуге. Међутим, није тако. Не знам тачно како се те службе здравственог осигурања зову, али за њих је најбитнија радна књижица. Ту се види да ли радиш или не радиш, одн. да ли се запослен или незапослен. И то је сасвим ок. Служба за запошљавање је посредник, она не запошљава. ))):

cvetic

pre 9 godina

Pa sta je ovo?O kojim on sindikalnim funkcionerima prica kad sa istim tim funkcionarima se dogovara kako da se radnici u Srbiji svedu na radnike bez mozga, prava i svega onoga sto ti omogucava dostojanstven rad i isto tako zivot.Jedan od tajkuna koji je proglasen za najbogatijeg u regionu vec je izjavio da ce biti jos bogatiji.Sa ovim zakonom bice sigurno.

Krle

pre 9 godina

@(Slobodan, 30. maj 2014 16:33)

Jel ti mislis da oni dolaze da zaposljavaju strucnjake ili jeftine montazere na linijama ukljuci-iskljuci (on-off) operacijama, nema tu razvoja tehnologije, ima rmbanja za niskobudzetne tehnologije gde se ne isplati plata za radnika 1000 vec dobro izreklamirana 200-250 Evra mesecna nadnica, ne lupetajte vise ljudi aman za aman.

Organic Humanoid

pre 9 godina

To ćemo svakako raditi, posebno sada kada je vlada dala ozbiljne podsticaje zapošljavanju", istakao je on.

Ozbiljnije podsticaje? hahahaaha....evo brate ja cu odmah da zaposlim 10ak njih

Silver Surfer

pre 9 godina

Levičar donosi zakon koji će da štiti poslodavce. Baš lepo. Sada počinje era robovlasničkog sistema koji će biti ozakonjen. A najjači su oni koji veruju da će ovaj zakon da promeni nešto u javnom sektoru. Verujte, nastradaće oni u privatnom. I to ona radna snaga koja je lako zamenjljiva. Razni prodavci, radnici u trafikama i većina onih koji primaju najniže dohotke. Neće biti pošteđeni ni drugi sve dok vlasnici privatnih firmi budu slobodni da ne isplaćuju zarade zaposlenima, da im prete otkazom ako odu na bolovanje i uskraćuju im pravo na godišnji odmor. Možda sve najbolje oslikava preporuka menadzmenta jedne ozbiljne privatne kompanije u kojoj zaposlenima koji nisu planirali letovanja preporučuju da odmor ni ne koriste.

Mark Arm

pre 9 godina

(geometar, 30. maj 2014 18:34)

Ovaj je komunista kao što sam ja budista jer imam figuru Bude na polici.

Ili da sam rastafarijanac jer nosim majicu Bob Marlija.

Mislim da je adekvatnija reč: indijanac.

Milance

pre 9 godina

Da nije uzasno tuzno i tragicno, bilo bi smesno.....ovako neka nam je dragi Bog u pomoci sa ovom bulumentom nesposobnih, recikliranih, crveno-crnih demagoga......

uhvati me ako mozes

pre 9 godina

Kritike na sve strana evo da se kladim da ni polovina ne zna kakav je zakon o radu....evo ne znam ni ja...a to da treba uvesti bolju inspekciju rada, da su evidencije nezaposlenih nejasne, kao i to da poslodavac prvo otpusti radnike, pa oni budu na birou da bi iste te ponovo primio i za to dobio novac od drzave....nadam se da ce se ovom ludilu stati na put!

Radnik

pre 9 godina

Postovani, ovaj zakon nece stititi interese poslodavca, vec interese partijskih poltrona koji su narukovodecim mestima u mnogim drzavnim firmama. Kako je moguce da moj direktor ima mesecnu platu od 430000 (da, cetiristotine trideset hiljada) mesesecno u drzavnoj firmi koja posluje negativno? Jedan od rukovodilaca u firmi kojoj radim, koji ima mesecna primanja preko 200000 (da, dve stotine hiljada) je studirao 17 godina i ne bih mu poverio ni nacrtanu ovcu. Dokle ova demagogija o pravima radnika i sindikata i u cijem interesu kratkorocno i dugorocno vi radite ministre?

Pametnjaković

pre 9 godina

@(Slobodan, 30. maj 2014 16:33)

Ja sam u privatnom sektoru i veliki stručnjak. Nisam vredan preterano, ali mi to nije ni posao, posao mi je da pronađem pametna rešenja, što radim maksimalno dobro. Ja pravim pare, ako mene neko smeni i postavi nekog ko nema blage veze, Srbija će biti na gubitku. Ako se tako bude radilo u celoj Srbiji, za vrlo kratko vreme Srbija će potonuti bez ikakve šanse da se ikada izvuče. Ne znam kome je to u interesu. Ako potone Srbija, potonuće i sve političke partije.

Nezaposleni Beogradjanin

pre 9 godina

Evo ja nisam na evidenciji a ne radim kod nekog poslodavca ni na crno a ni kod nekog poslodavca na neplacenom ili navodno placenom probnom radu, a znam mnoge poput mene koji su u istoj situaciji kao ja. Sa druge strane toliko se govori o tim silnim beneficijiama koje imaju nezaposleni, koje su to. Pa novcanu nadoknadu od iste mozete dobiti samo ako vas gazda otpusti tj proglasi sa vas viskom , zato su mnogi izmisli da pred zaposlenje potpisete blanko otkaz, ili da to uradite kada odluci da vas otpusti. Zdravstvenu knjizic mozete dobiti i preko RFZO i bez toga da se prijavljeni u NSZ pod uslovom da ispunjavte uslov tj da ne prelazite cenzus po clanu domacinstva, ako predjete placate overu knjizice, ako zelite da je imate iako ste nezaposleni bez prihoda. Treca povlastica je da dobijete mogucnost da izvadite kartu za gradski prevoz, pa da je opet placate iz svog praznog dzepa 1120 dinara mesecno, a posto nezaposleni manje izlaze onda vas to dodje skuplje nego da ako npr 4 puta idete do grada u toku meseca i nazad jer bi vas to kostalo 584 dinara umesto 1120 dinara tj skoro duplo manje.

babaidedasublizanci

pre 9 godina

Kao i svaki "levičar", prodao se za nešto: stan, uslugu... šta god da je, nisam šokiran. Koga Vučić pozove u Vladu, neće sigurno raditi u interesu građana već kapitala koji ih isplaćuje i održava na pozicijama moći dok su korisni. Onog sekunda, kada udare i poslednji temelj tzv. liberalnom tržištu po modelu kapitalizma UK 1890ih dobiće šut kartu od gazdi. A mi smo ga u svakom slučaju ugasili.

Nada G. Novakovć

pre 9 godina

Suštinske odredbe zakona o radu, njegova srž, su duboko antiradničke, antievropske, anticivilizacijske i antisindikalne.Ova tvrdnja nije demagogija, već istina, tj zasnovana na činjenicama. Novi zakon o radu:1. Ukida evropsku praksu da je rad na neodređeno i sa punim radnim vremenom primaran i dominantan. Rad na određeno, povremeno, sezonski, honorarno, skraćeno vreme i sl. se u razvijenom svetu (EU) i po konvencijama MOR-a smatra izuzetkom. Naš zakon legalizuje sasvim suprotnu praksu. 2.Krše se odredbe, uputstva, direktive o dužini radnog dana, nedelje, meseca i godine. Sve je prepušteno volji poslodavca, a na štetu zaposlenih radnika. 3. Nema prava na dostojanstven rad, jer se ukida pravo na radno mesto, zaradu od koje se pristojno živi, ima zdravstvena i socijalna zaštita, a kolektivno pregovara. 4. Na velika vrata se uvodi diskriminacija zaposlenih na određeno vreme u odnosu na stalno zaposlene radnike, što je protivno međunarodnom radnom pravu i praksi Evropskog suda. 5. Nakaradno se daju faraonska ovlašćenja vlasnicima privatnih agencija za privremeno zapošljavanje, a i svim poslodavcima, kod utvrđivanje zarade, uslova rada, dužine rada i bezbednosti na radu najamnih radnika.6. Radnici se „zakidaju“ na osnovnoj plati, minimalcu, odmorima, bolovanju, odsustvima, obračunu radnog staža, otpremninama, ishrani za vreme rada itd. 7.Primat Pravilnika o radu nad kolektivnim pregovaranjem i ugovorima znači nadmoć poslodavca i besmislenost postojanja sindikata.(Nastavlja se)

Nada G. Novakovć

pre 9 godina

Nastavak 1… 8. Zakon ograničava osnovna sindikalna prava u malim i srednjim preduzećima. U svim preduzećima sindikatu je oduzeta uloga zaštite radnika zbog prekršaja, otkaza, premeštanja na nesigurna radna mesta, sa kraćim radnim vremenom i kod drugog poslodavca. On nema nikakvu ologu u pogađanju oko zarade, sistematizacije radnih mesta i poslovanja.Jednostavno, on je vraćen na uslove rada i ulogu koju je imao sredinom 19. veka. 9. Zakon krši i prava porodilja, majki, žena, starijih radnika, a posebno invalida rada. Svi lako dobijaju otkaz, manje zarade i gube zdravstvenu i socijalnu zaštitu.10. Nema sudova za brzo rešavanje radnih sporova. 11. Nema zakona i institucija koja tera poslodavca da isplati zaradu,poreze i doprinose. 12. Nema nezavisnih institucija i javnog mnenja koje bi ograničile diskreciono pravo resornog ministra (kod upisa sindikata u registar, određivanja delokruga inspekcija rada, Agencije za mirno rešavanje sporova i sl.).13. Nema prava na informisanje i participaciju zaposlenih u preduzeću, a što ima u EU. I 14. Nema nikakvih „novih“ prava radnika i institucija, kojima bi se zaustavio pad radnog zakonodavstva na nivo prvih faza razvoja kapitalizma.15. Novo je samo vreme u kojem su interesi države i poslodavaca slični i udruženi protiv ostatka radništva i srednjih slojeva.Mora se reći da je sve to spremljeno i ispregovarano pre dolaska i demagogije ministra Vulina, koji je to samo objaviti i u delo primenjivati.