Sreda, 09.04.2014.

15:04

Švedska: Rusija se sprema za rat

Švedske službe bezbednosti upozorile su na opasnost od ruske agresije, a Ministarstvo odbrane je zatražilo povećanje budžetskih sredstava za jačanje odbrane.

Izvor: Tanjug

Švedska: Rusija se sprema za rat IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

60 Komentari

Sortiraj po:

Cica

pre 10 godina

To što ruski lovci vrše manevre na granici sa Švedskom nije opravdana sumnja švedske kontraobaveštajne službe da se Rusija sprema za rat. Rusija je spremna za odbranu svojih teritorija i interesa , a nema nameru da napada bilo koju drugu državu. Ono što zabrinjava običnog čoveka jeste da cela Evropa osuđuje Rusiju zbog krize u Ukrajini , a niko se nije osudio da optuži NATO kada je napao Srbiju i bobardovao je tri meseca bez odluke SB UN.

banka

pre 10 godina

"Meni je cudno zasto svi misle da su Rusi bezazleni. Da su stvarno toliko "mirni" i dobrocudni narod, kako bi narasli iz jedne relativno male zemlje od nekoliko 100 hiljada km2 u najvecu drzavu sveta za svega nekoliko stoleca. Ne budite naivni: ako budu imali mogucnosti, okupirace sve i svasta. Nisu vam Rusi sveci. Svi susedi ih mrze, mozda ne bez razloga.
(M.Cs, 9. april 2014 16:53)"

Istina je da je Rusija kolonijalna sila, ali oni su kolonizovali skoro nenaseljena podrucja severne Azije i dalje ne mogu da uspostave civilizaciju tamo. Krvi je tu mnogo manje proliveno nego u ostalim svetskim kolonijalnim podrucjima. Belorusija jako mrzi Rusiju, Kazakstan jako mrzi Rusiju, Kina jako mrzi Rusiju. Ako nisi primetio, Rusiju jedino ne mrze Litvanija, Letonija, Estonija i zapdna Ukrajna i one bejdzan zemlje, ali dzaba to sve Rusima kad je strateski znacaj tih zemalja level=buranija. Rusija je najmanje aresivna kolonijalna zemlja (ako izuzmemo Sovjete predvodjene Gruzijcem Staljinom)

zavarivač

pre 10 godina

Sve sami rusofili - gubitnici proslih ratova.
Doslo njihovih 5 minuta da zagade etar!
Imaju vise sper.. u boltivima nego mozga u glavi.
Je.. vas okupator Putin!
PS: Moderatori dajte im jos vise prostora, malo takve gamadi imamo!
Nezapazena je...

Grigorije silni

pre 10 godina

Još jedna u nizu ne sposobnih Zapadnih službi..okupirali su Gruziju bez priprema,imali su ne predviđene gubitke pa su lijepo vojsku iz temelja reorganizovali te uzeše Krim opet bez posebnih priprema ali ovaj put bez gubitaka. Rusija se nikuda ne sprema već je uvijek spremna za rat a vježbe su tu da NATO to nikada ne zaboravi,njihovog zdravlja radi.

:)

pre 10 godina

Pa samo sa ovim snagama koje su ucestvovale u vojnoj vezbi na Baltiku, Rusi bi bez problema osvojili pola Evrope, a kamoli Svedsku. Tako da nema potrebe za naoruzavanjem Svedjana. Bolje da cute i da ne privlace paznju, kad ih vec niko ne dira.

Бојан Илић

pre 10 godina

Naravno da verujem Svedskoj.Zna se sta je Rusija!
(mujcinovic salih, 09. april 2014 17:45)

Све све али данас дефинитивно "брилираш" коментарима!:-))

opcija

pre 10 godina

situacija danekle podsjeca na onu prije drugog svetckog rata, tada smo imali sile osovina Njemacku, Italiju, Japan, danas imamo Rusiju, S.Koreju, Iran, koje su povecali svoj vojni potencijal i sa svojim vodjama koji imaju pretenzije prema drugim teritorijama normalno je da zemlje koje granice sa njima trebaju da se zastite...

Pametnjaković

pre 10 godina

"Prema rečima Ungea, postoje podaci da su ruske službe pokušale da zavrbuju građane Švedske za špijunažu, kao i o pokušajima ruskih obaveštajaca da se infiltriraju u vojne objekte na teritoriji ove skandinavske zemlje."

Prijatelji Šveđani, previše ste James Bond 007 filmova gledali.

@

pre 10 godina

Jeste, pa ce povecanje budzeta da ih spase od Rusije.
Sada su ranjivi, ali ako kupe jos 20 aviona, e onda su vec nepobedivi? Koja budala veruje u to?
Ne mozes povecavati budzet kada mislis da ce da te napadne Rusija ili SAD, svejedno. Te drzave su se odavno pobrinule da naprave tako mocnu vojsku, da im se niko ne moze odupreti. Narocito ne Svedska.
Mislim da je ovo glupost, decenijama vec postoji spijunaza, ali to ne znaci da planiraju da napadnu svakoga koga spijuniraju.
U suprotnom je Nemacka odavno trebala da pocne da se naoruzava, jer su otkrili da SAD prisluskuju Merkelovu.

Салвадор ДаЛи

pre 10 godina

@ direktor Гледај то са друге стране, мора да се празни западњачки буџет. Најлакши начин фобија фобија....

Руси су рекли да неће учествовати у било каквој трци наоружавања, већ само што им треба у оптималном броју.

Тако је пао СССР тако ће пасти и Амери. Уосталом и најавили су кресање в. буџета, али сада ће неокон. да лобирају за повећање истог и криза се наставља.

Posmatrac situacije

pre 10 godina

Nisam znao da rusi imaju teritorijalne pretenzije prema Švedskoj?! Svakog dana nešto novo naučim!
(IronMan, 9. april 2014 15:16)

Naravno da se Svedska brine jer vec par puta ruski avioni simulisu zracne napade na svedsku teritoriju u blizini od samo 30 km

I za sve neupucene. Rusija je jednom okupirala ostrvo Gotland iako nisu bili u ratu sa Svedskom nego sa Finskom

direktor

pre 10 godina

E moji naivni Rusi, pa naravno da će se svi okoristiti aneksijom Krima da bi radikalizirali čitavu situaciju...
U roku 5 godina Švedska i Finska ulaze u NATO zbog "ruske prijetnje"; Ukrajina, ili njen dio, kroz 15 godina u EU; Poljska gradi NATO baze; Baltička flota se pojačava.

Tek onda će Rusija biti ugrožena. A sve posljedica kratkoročnog hira Putina.

opet ja

pre 10 godina

Pa ako je do povećanja budžeta čini mi se da su malo zakasnili jer po svoj prilici situacija u Ukrajini se otima zapadnoj kontroli, a za dva tri meseca ne možete bog zna koliko da ojačate vojne snage. Nije to Drugi svetski kada je proizvodnja aviona trajala 10ak dana. Što se tiče iduće godine hmmm možda će Treći svetski biti u punom zamahu...

Pazite, a i S. Koreja vas nešto merka...

pre 10 godina

Šta bulaznite, dragi Šveđani? Da neće možda Rusija da napadne vas?

Dajte, povećajte taj budžet, kažite hoće nam se tako, a ne napašće vas Rusija.

Fidelio

pre 10 godina

"Ruski zvanični izvori naveli su da su manevri na Baltiku održani u okviru uvežbavanja metoda za zaustavljanje pirata, i da je u njima učestvovalo više od 150.000 ljudi, 90 aviona, 120 helikoptera, 880 tenkova, oko 80 brodova i 1.200 vozila i tehnike."

Neću da budem paranoičan, ali na mestu Šveđana teško bih progutao priču da su Rusi pokrenuli 150.000 ljudi i onoliko opreme samo da uvežbavali "zaustavljanje pirata". Koliko su dosad imali posla sa piratima u Rusiji i koliko pirata očekuju?

Ne, problem je u tome što Rusi (još) nisu dali nikakvu garanciju da će se zaustaviti na Krimu. Zbog iskustva iz WWII, savim je normalno da Evropa strepi. Čudi me samo da je Švedska bila prva koja je najavila povećanje vojnog budžeta, pre bih očekivao da je to NATO.

Ali ovo može imati domino efekat. Sigurno će i druge zemlje Evrope povećati vojne budžete, a onda će u jednom trenutku Rusi graknuti "Evropa se naoružava, moramo i mi!!!" i eto nama nove trke u naoružanju. Pa ko i koliko izdrži.

Jedan od glavnih razloga raspada nekadašnjeg SSSR-a bio je to što ekonomski nije mogao da izdrži trku u naoružanju (ne, razlog NIJE američki plaćenik Gorbačov).

Današnje prilike naravno nisu iste kao onda, Evropa i Zapad su trenutno u relativno lošoj ekonomskoj situaciji, ali veliko je pitanje i da li današnja Rusija može da pobedi u toj glupoj i nepotrebnoj trci.

Međutim, nema ništa bolje za pokretanje svetske ekonomije od jednog dobrog svetskog rata. Da li Rusija želi WWIII?

M.Cs

pre 10 godina

Meni je cudno zasto svi misle da su Rusi bezazleni. Da su stvarno toliko "mirni" i dobrocudni narod, kako bi narasli iz jedne relativno male zemlje od nekoliko 100 hiljada km2 u najvecu drzavu sveta za svega nekoliko stoleca. Ne budite naivni: ako budu imali mogucnosti, okupirace sve i svasta. Nisu vam Rusi sveci. Svi susedi ih mrze, mozda ne bez razloga.

svedo

pre 10 godina

kao dobro obavesten, svedska ulazi u nato, to je sasvim ocekivano, nece zapad dozvoliti varvarima sa karpata da ugroze zapadnu civilizaciju, vidjeli smo sta se dogadza kad rrusima ili srbima dolazi prilika,srbi su sredzeni za sva vremena sada predstoji samo da se rusi srede pa da bude mira u svjetu.

jäger aus frankfurt

pre 10 godina

ironman&ostali@ - kazu, istorija je uciteljica zivota... svedi i poljaci - veciti trn u ruskom oku. imaju svedi sasvim dovoljno razloga za zabrinutost, istorija ih je tome naucila.

Skeptik

pre 10 godina

Agresiju na koga, na njih?Kakva glupost ajd da su rekli Ukrajinu ali na njih?!Ne znam sta bi Rusi time dobili?Kakva glupost.Valjda traze izgovor da povecaju vojni budzet.

Mazanski

pre 10 godina

da, da... Bas bismo mi kao javnost znali sta je izjavio sef svedske kontraobavestajne sluzbe svojim pretpostavljenima - ministarstvu odbrane. Osim ako, naravno, to nema za cilj da se stvori preko medija slika da je to istina...

željko

pre 10 godina

Ruski manevri na Baltiku imaju više vatrene moći nego cela Švedska armija i to sve sa modernizacijom.Bojim se da možete samo da se brinete i ništa više.Na kraju krajeva, vreme je za novi svetski poredak gde se ne pitaju samo SAD i njihovi poltronski sateliti.

svi (ni)su isti

pre 10 godina

Kako sada preko noci svi sve "znaju" na sta se Rusija sprema a za Krim pojma nisu imali? Naravno, cilj je povecanje budzeta za odbranu. A i to mi se cini bez veze. Nema sanse za medjunarodni konvencionalni rat (izuzev na nekom lokalnom zaristu tipa Izrael-Palestina). Ako bi Rusija napala Svedsku, rat bi se verovatno zavrsio za 2 - 3 dana u nuklearnoj katastrofi.

Vuk samotnjak

pre 10 godina

Dobar povod za punjenje budzeta !
Rusi ce dobro doci evropskim drzavama koje ce plasiti svoje gradjane ruskim pripremama za rat protiv svega i svakoga, pa ce gradjani u nedostatku pravih informacija priistajati da ih se dodatno oporezuje cime ce se budzeti drzava dodatno napuniti. Ono sto je tragikomicno je da ce se upravo taj novac moci upotrebiti za finansiranje ukrainskih sektora , od desnog kojeg kako se vec uveliko zna finansira Amerika i to sa 5 milijardi dolara ako ne lazu oa do komunisticke partije koja ce gledati da u toj zavrzlami usicari nesto i za svoj gros. Svet tone u glib iz kojeg se nece lako izvuci jer kako sada stvari stoje ispada fda je zapad itekako znao za sve sto ce se dogoditi a ako je znao onda je u najmanju ruku saucesnik ako nije i dorektni organizator. To je na kraju odavno poznata i oprobana recepture. Ako zelis neku zemlju pokoriti onda je prvo destabilizuj a zatim joj pomazi i ona ce te uvek pamtiti kao dobrotvora a ne kao uzroka svoje nesrece.

Бојан Илић

pre 10 godina

Prema rečima Ungea, postoje podaci da su ruske službe pokušale da zavrbuju građane Švedske za špijunažu, kao i o pokušajima ruskih obaveštajaca da se infiltriraju u vojne objekte na teritoriji ove skandinavske zemlje.

Зашто не објаве " податке" јавно, да сви осудимо овакав покушај!?
То исто ради и CIA, само више преферира сопствене затворе на територијама европских земаља!:-)

oruzje

pre 10 godina

Pod hitno pokupovati zastarelo i po magacinima nagomilano, naoruzanje od americkih proizvodjaca i podici na noge americku, na proizvodnji i upotrebi oruzja zasnovanu ekomomiju.

Brzo, brzo Evropljani, jos malo pa nestalo !

kondor

pre 10 godina

Ruski zvanični izvori naveli su da su manevri na Baltiku održani u okviru uvežbavanja metoda za zaustavljanje pirata, i da je u njima učestvovalo više od 150.000 ljudi, 90 aviona, 120 helikoptera, 880 tenkova, oko 80 brodova i 1.200 vozila i tehnike.

Ovi Rusi su stvarno ludi, zestoko se podsmijevaju cijelom NATO paktu. A mislim da su sa Kinezima sve dogovorili da rentaju njihovu pjesadiju u slucaju sukoba,recimo bar njih milion.

Skeptik

pre 10 godina

Agresiju na koga, na njih?Kakva glupost ajd da su rekli Ukrajinu ali na njih?!Ne znam sta bi Rusi time dobili?Kakva glupost.Valjda traze izgovor da povecaju vojni budzet.

željko

pre 10 godina

Ruski manevri na Baltiku imaju više vatrene moći nego cela Švedska armija i to sve sa modernizacijom.Bojim se da možete samo da se brinete i ništa više.Na kraju krajeva, vreme je za novi svetski poredak gde se ne pitaju samo SAD i njihovi poltronski sateliti.

Pazite, a i S. Koreja vas nešto merka...

pre 10 godina

Šta bulaznite, dragi Šveđani? Da neće možda Rusija da napadne vas?

Dajte, povećajte taj budžet, kažite hoće nam se tako, a ne napašće vas Rusija.

Vuk samotnjak

pre 10 godina

Dobar povod za punjenje budzeta !
Rusi ce dobro doci evropskim drzavama koje ce plasiti svoje gradjane ruskim pripremama za rat protiv svega i svakoga, pa ce gradjani u nedostatku pravih informacija priistajati da ih se dodatno oporezuje cime ce se budzeti drzava dodatno napuniti. Ono sto je tragikomicno je da ce se upravo taj novac moci upotrebiti za finansiranje ukrainskih sektora , od desnog kojeg kako se vec uveliko zna finansira Amerika i to sa 5 milijardi dolara ako ne lazu oa do komunisticke partije koja ce gledati da u toj zavrzlami usicari nesto i za svoj gros. Svet tone u glib iz kojeg se nece lako izvuci jer kako sada stvari stoje ispada fda je zapad itekako znao za sve sto ce se dogoditi a ako je znao onda je u najmanju ruku saucesnik ako nije i dorektni organizator. To je na kraju odavno poznata i oprobana recepture. Ako zelis neku zemlju pokoriti onda je prvo destabilizuj a zatim joj pomazi i ona ce te uvek pamtiti kao dobrotvora a ne kao uzroka svoje nesrece.

kondor

pre 10 godina

Ruski zvanični izvori naveli su da su manevri na Baltiku održani u okviru uvežbavanja metoda za zaustavljanje pirata, i da je u njima učestvovalo više od 150.000 ljudi, 90 aviona, 120 helikoptera, 880 tenkova, oko 80 brodova i 1.200 vozila i tehnike.

Ovi Rusi su stvarno ludi, zestoko se podsmijevaju cijelom NATO paktu. A mislim da su sa Kinezima sve dogovorili da rentaju njihovu pjesadiju u slucaju sukoba,recimo bar njih milion.

oruzje

pre 10 godina

Pod hitno pokupovati zastarelo i po magacinima nagomilano, naoruzanje od americkih proizvodjaca i podici na noge americku, na proizvodnji i upotrebi oruzja zasnovanu ekomomiju.

Brzo, brzo Evropljani, jos malo pa nestalo !

Бојан Илић

pre 10 godina

Prema rečima Ungea, postoje podaci da su ruske službe pokušale da zavrbuju građane Švedske za špijunažu, kao i o pokušajima ruskih obaveštajaca da se infiltriraju u vojne objekte na teritoriji ove skandinavske zemlje.

Зашто не објаве " податке" јавно, да сви осудимо овакав покушај!?
То исто ради и CIA, само више преферира сопствене затворе на територијама европских земаља!:-)

Posmatrac situacije

pre 10 godina

Nisam znao da rusi imaju teritorijalne pretenzije prema Švedskoj?! Svakog dana nešto novo naučim!
(IronMan, 9. april 2014 15:16)

Naravno da se Svedska brine jer vec par puta ruski avioni simulisu zracne napade na svedsku teritoriju u blizini od samo 30 km

I za sve neupucene. Rusija je jednom okupirala ostrvo Gotland iako nisu bili u ratu sa Svedskom nego sa Finskom

Бојан Илић

pre 10 godina

Naravno da verujem Svedskoj.Zna se sta je Rusija!
(mujcinovic salih, 09. april 2014 17:45)

Све све али данас дефинитивно "брилираш" коментарима!:-))

direktor

pre 10 godina

E moji naivni Rusi, pa naravno da će se svi okoristiti aneksijom Krima da bi radikalizirali čitavu situaciju...
U roku 5 godina Švedska i Finska ulaze u NATO zbog "ruske prijetnje"; Ukrajina, ili njen dio, kroz 15 godina u EU; Poljska gradi NATO baze; Baltička flota se pojačava.

Tek onda će Rusija biti ugrožena. A sve posljedica kratkoročnog hira Putina.

Fidelio

pre 10 godina

"Ruski zvanični izvori naveli su da su manevri na Baltiku održani u okviru uvežbavanja metoda za zaustavljanje pirata, i da je u njima učestvovalo više od 150.000 ljudi, 90 aviona, 120 helikoptera, 880 tenkova, oko 80 brodova i 1.200 vozila i tehnike."

Neću da budem paranoičan, ali na mestu Šveđana teško bih progutao priču da su Rusi pokrenuli 150.000 ljudi i onoliko opreme samo da uvežbavali "zaustavljanje pirata". Koliko su dosad imali posla sa piratima u Rusiji i koliko pirata očekuju?

Ne, problem je u tome što Rusi (još) nisu dali nikakvu garanciju da će se zaustaviti na Krimu. Zbog iskustva iz WWII, savim je normalno da Evropa strepi. Čudi me samo da je Švedska bila prva koja je najavila povećanje vojnog budžeta, pre bih očekivao da je to NATO.

Ali ovo može imati domino efekat. Sigurno će i druge zemlje Evrope povećati vojne budžete, a onda će u jednom trenutku Rusi graknuti "Evropa se naoružava, moramo i mi!!!" i eto nama nove trke u naoružanju. Pa ko i koliko izdrži.

Jedan od glavnih razloga raspada nekadašnjeg SSSR-a bio je to što ekonomski nije mogao da izdrži trku u naoružanju (ne, razlog NIJE američki plaćenik Gorbačov).

Današnje prilike naravno nisu iste kao onda, Evropa i Zapad su trenutno u relativno lošoj ekonomskoj situaciji, ali veliko je pitanje i da li današnja Rusija može da pobedi u toj glupoj i nepotrebnoj trci.

Međutim, nema ništa bolje za pokretanje svetske ekonomije od jednog dobrog svetskog rata. Da li Rusija želi WWIII?

Pametnjaković

pre 10 godina

"Prema rečima Ungea, postoje podaci da su ruske službe pokušale da zavrbuju građane Švedske za špijunažu, kao i o pokušajima ruskih obaveštajaca da se infiltriraju u vojne objekte na teritoriji ove skandinavske zemlje."

Prijatelji Šveđani, previše ste James Bond 007 filmova gledali.

svi (ni)su isti

pre 10 godina

Kako sada preko noci svi sve "znaju" na sta se Rusija sprema a za Krim pojma nisu imali? Naravno, cilj je povecanje budzeta za odbranu. A i to mi se cini bez veze. Nema sanse za medjunarodni konvencionalni rat (izuzev na nekom lokalnom zaristu tipa Izrael-Palestina). Ako bi Rusija napala Svedsku, rat bi se verovatno zavrsio za 2 - 3 dana u nuklearnoj katastrofi.

:)

pre 10 godina

Pa samo sa ovim snagama koje su ucestvovale u vojnoj vezbi na Baltiku, Rusi bi bez problema osvojili pola Evrope, a kamoli Svedsku. Tako da nema potrebe za naoruzavanjem Svedjana. Bolje da cute i da ne privlace paznju, kad ih vec niko ne dira.

svedo

pre 10 godina

kao dobro obavesten, svedska ulazi u nato, to je sasvim ocekivano, nece zapad dozvoliti varvarima sa karpata da ugroze zapadnu civilizaciju, vidjeli smo sta se dogadza kad rrusima ili srbima dolazi prilika,srbi su sredzeni za sva vremena sada predstoji samo da se rusi srede pa da bude mira u svjetu.

@

pre 10 godina

Jeste, pa ce povecanje budzeta da ih spase od Rusije.
Sada su ranjivi, ali ako kupe jos 20 aviona, e onda su vec nepobedivi? Koja budala veruje u to?
Ne mozes povecavati budzet kada mislis da ce da te napadne Rusija ili SAD, svejedno. Te drzave su se odavno pobrinule da naprave tako mocnu vojsku, da im se niko ne moze odupreti. Narocito ne Svedska.
Mislim da je ovo glupost, decenijama vec postoji spijunaza, ali to ne znaci da planiraju da napadnu svakoga koga spijuniraju.
U suprotnom je Nemacka odavno trebala da pocne da se naoruzava, jer su otkrili da SAD prisluskuju Merkelovu.

Mazanski

pre 10 godina

da, da... Bas bismo mi kao javnost znali sta je izjavio sef svedske kontraobavestajne sluzbe svojim pretpostavljenima - ministarstvu odbrane. Osim ako, naravno, to nema za cilj da se stvori preko medija slika da je to istina...

jäger aus frankfurt

pre 10 godina

ironman&ostali@ - kazu, istorija je uciteljica zivota... svedi i poljaci - veciti trn u ruskom oku. imaju svedi sasvim dovoljno razloga za zabrinutost, istorija ih je tome naucila.

M.Cs

pre 10 godina

Meni je cudno zasto svi misle da su Rusi bezazleni. Da su stvarno toliko "mirni" i dobrocudni narod, kako bi narasli iz jedne relativno male zemlje od nekoliko 100 hiljada km2 u najvecu drzavu sveta za svega nekoliko stoleca. Ne budite naivni: ako budu imali mogucnosti, okupirace sve i svasta. Nisu vam Rusi sveci. Svi susedi ih mrze, mozda ne bez razloga.

zavarivač

pre 10 godina

Sve sami rusofili - gubitnici proslih ratova.
Doslo njihovih 5 minuta da zagade etar!
Imaju vise sper.. u boltivima nego mozga u glavi.
Je.. vas okupator Putin!
PS: Moderatori dajte im jos vise prostora, malo takve gamadi imamo!
Nezapazena je...

Grigorije silni

pre 10 godina

Još jedna u nizu ne sposobnih Zapadnih službi..okupirali su Gruziju bez priprema,imali su ne predviđene gubitke pa su lijepo vojsku iz temelja reorganizovali te uzeše Krim opet bez posebnih priprema ali ovaj put bez gubitaka. Rusija se nikuda ne sprema već je uvijek spremna za rat a vježbe su tu da NATO to nikada ne zaboravi,njihovog zdravlja radi.

opet ja

pre 10 godina

Pa ako je do povećanja budžeta čini mi se da su malo zakasnili jer po svoj prilici situacija u Ukrajini se otima zapadnoj kontroli, a za dva tri meseca ne možete bog zna koliko da ojačate vojne snage. Nije to Drugi svetski kada je proizvodnja aviona trajala 10ak dana. Što se tiče iduće godine hmmm možda će Treći svetski biti u punom zamahu...

banka

pre 10 godina

"Meni je cudno zasto svi misle da su Rusi bezazleni. Da su stvarno toliko "mirni" i dobrocudni narod, kako bi narasli iz jedne relativno male zemlje od nekoliko 100 hiljada km2 u najvecu drzavu sveta za svega nekoliko stoleca. Ne budite naivni: ako budu imali mogucnosti, okupirace sve i svasta. Nisu vam Rusi sveci. Svi susedi ih mrze, mozda ne bez razloga.
(M.Cs, 9. april 2014 16:53)"

Istina je da je Rusija kolonijalna sila, ali oni su kolonizovali skoro nenaseljena podrucja severne Azije i dalje ne mogu da uspostave civilizaciju tamo. Krvi je tu mnogo manje proliveno nego u ostalim svetskim kolonijalnim podrucjima. Belorusija jako mrzi Rusiju, Kazakstan jako mrzi Rusiju, Kina jako mrzi Rusiju. Ako nisi primetio, Rusiju jedino ne mrze Litvanija, Letonija, Estonija i zapdna Ukrajna i one bejdzan zemlje, ali dzaba to sve Rusima kad je strateski znacaj tih zemalja level=buranija. Rusija je najmanje aresivna kolonijalna zemlja (ako izuzmemo Sovjete predvodjene Gruzijcem Staljinom)

opcija

pre 10 godina

situacija danekle podsjeca na onu prije drugog svetckog rata, tada smo imali sile osovina Njemacku, Italiju, Japan, danas imamo Rusiju, S.Koreju, Iran, koje su povecali svoj vojni potencijal i sa svojim vodjama koji imaju pretenzije prema drugim teritorijama normalno je da zemlje koje granice sa njima trebaju da se zastite...

Салвадор ДаЛи

pre 10 godina

@ direktor Гледај то са друге стране, мора да се празни западњачки буџет. Најлакши начин фобија фобија....

Руси су рекли да неће учествовати у било каквој трци наоружавања, већ само што им треба у оптималном броју.

Тако је пао СССР тако ће пасти и Амери. Уосталом и најавили су кресање в. буџета, али сада ће неокон. да лобирају за повећање истог и криза се наставља.

Cica

pre 10 godina

To što ruski lovci vrše manevre na granici sa Švedskom nije opravdana sumnja švedske kontraobaveštajne službe da se Rusija sprema za rat. Rusija je spremna za odbranu svojih teritorija i interesa , a nema nameru da napada bilo koju drugu državu. Ono što zabrinjava običnog čoveka jeste da cela Evropa osuđuje Rusiju zbog krize u Ukrajini , a niko se nije osudio da optuži NATO kada je napao Srbiju i bobardovao je tri meseca bez odluke SB UN.

svedo

pre 10 godina

kao dobro obavesten, svedska ulazi u nato, to je sasvim ocekivano, nece zapad dozvoliti varvarima sa karpata da ugroze zapadnu civilizaciju, vidjeli smo sta se dogadza kad rrusima ili srbima dolazi prilika,srbi su sredzeni za sva vremena sada predstoji samo da se rusi srede pa da bude mira u svjetu.

direktor

pre 10 godina

E moji naivni Rusi, pa naravno da će se svi okoristiti aneksijom Krima da bi radikalizirali čitavu situaciju...
U roku 5 godina Švedska i Finska ulaze u NATO zbog "ruske prijetnje"; Ukrajina, ili njen dio, kroz 15 godina u EU; Poljska gradi NATO baze; Baltička flota se pojačava.

Tek onda će Rusija biti ugrožena. A sve posljedica kratkoročnog hira Putina.

željko

pre 10 godina

Ruski manevri na Baltiku imaju više vatrene moći nego cela Švedska armija i to sve sa modernizacijom.Bojim se da možete samo da se brinete i ništa više.Na kraju krajeva, vreme je za novi svetski poredak gde se ne pitaju samo SAD i njihovi poltronski sateliti.

zavarivač

pre 10 godina

Sve sami rusofili - gubitnici proslih ratova.
Doslo njihovih 5 minuta da zagade etar!
Imaju vise sper.. u boltivima nego mozga u glavi.
Je.. vas okupator Putin!
PS: Moderatori dajte im jos vise prostora, malo takve gamadi imamo!
Nezapazena je...

opcija

pre 10 godina

situacija danekle podsjeca na onu prije drugog svetckog rata, tada smo imali sile osovina Njemacku, Italiju, Japan, danas imamo Rusiju, S.Koreju, Iran, koje su povecali svoj vojni potencijal i sa svojim vodjama koji imaju pretenzije prema drugim teritorijama normalno je da zemlje koje granice sa njima trebaju da se zastite...

M.Cs

pre 10 godina

Meni je cudno zasto svi misle da su Rusi bezazleni. Da su stvarno toliko "mirni" i dobrocudni narod, kako bi narasli iz jedne relativno male zemlje od nekoliko 100 hiljada km2 u najvecu drzavu sveta za svega nekoliko stoleca. Ne budite naivni: ako budu imali mogucnosti, okupirace sve i svasta. Nisu vam Rusi sveci. Svi susedi ih mrze, mozda ne bez razloga.

banka

pre 10 godina

"Meni je cudno zasto svi misle da su Rusi bezazleni. Da su stvarno toliko "mirni" i dobrocudni narod, kako bi narasli iz jedne relativno male zemlje od nekoliko 100 hiljada km2 u najvecu drzavu sveta za svega nekoliko stoleca. Ne budite naivni: ako budu imali mogucnosti, okupirace sve i svasta. Nisu vam Rusi sveci. Svi susedi ih mrze, mozda ne bez razloga.
(M.Cs, 9. april 2014 16:53)"

Istina je da je Rusija kolonijalna sila, ali oni su kolonizovali skoro nenaseljena podrucja severne Azije i dalje ne mogu da uspostave civilizaciju tamo. Krvi je tu mnogo manje proliveno nego u ostalim svetskim kolonijalnim podrucjima. Belorusija jako mrzi Rusiju, Kazakstan jako mrzi Rusiju, Kina jako mrzi Rusiju. Ako nisi primetio, Rusiju jedino ne mrze Litvanija, Letonija, Estonija i zapdna Ukrajna i one bejdzan zemlje, ali dzaba to sve Rusima kad je strateski znacaj tih zemalja level=buranija. Rusija je najmanje aresivna kolonijalna zemlja (ako izuzmemo Sovjete predvodjene Gruzijcem Staljinom)

Fidelio

pre 10 godina

"Ruski zvanični izvori naveli su da su manevri na Baltiku održani u okviru uvežbavanja metoda za zaustavljanje pirata, i da je u njima učestvovalo više od 150.000 ljudi, 90 aviona, 120 helikoptera, 880 tenkova, oko 80 brodova i 1.200 vozila i tehnike."

Neću da budem paranoičan, ali na mestu Šveđana teško bih progutao priču da su Rusi pokrenuli 150.000 ljudi i onoliko opreme samo da uvežbavali "zaustavljanje pirata". Koliko su dosad imali posla sa piratima u Rusiji i koliko pirata očekuju?

Ne, problem je u tome što Rusi (još) nisu dali nikakvu garanciju da će se zaustaviti na Krimu. Zbog iskustva iz WWII, savim je normalno da Evropa strepi. Čudi me samo da je Švedska bila prva koja je najavila povećanje vojnog budžeta, pre bih očekivao da je to NATO.

Ali ovo može imati domino efekat. Sigurno će i druge zemlje Evrope povećati vojne budžete, a onda će u jednom trenutku Rusi graknuti "Evropa se naoružava, moramo i mi!!!" i eto nama nove trke u naoružanju. Pa ko i koliko izdrži.

Jedan od glavnih razloga raspada nekadašnjeg SSSR-a bio je to što ekonomski nije mogao da izdrži trku u naoružanju (ne, razlog NIJE američki plaćenik Gorbačov).

Današnje prilike naravno nisu iste kao onda, Evropa i Zapad su trenutno u relativno lošoj ekonomskoj situaciji, ali veliko je pitanje i da li današnja Rusija može da pobedi u toj glupoj i nepotrebnoj trci.

Međutim, nema ništa bolje za pokretanje svetske ekonomije od jednog dobrog svetskog rata. Da li Rusija želi WWIII?

Skeptik

pre 10 godina

Agresiju na koga, na njih?Kakva glupost ajd da su rekli Ukrajinu ali na njih?!Ne znam sta bi Rusi time dobili?Kakva glupost.Valjda traze izgovor da povecaju vojni budzet.

jäger aus frankfurt

pre 10 godina

ironman&ostali@ - kazu, istorija je uciteljica zivota... svedi i poljaci - veciti trn u ruskom oku. imaju svedi sasvim dovoljno razloga za zabrinutost, istorija ih je tome naucila.

Pazite, a i S. Koreja vas nešto merka...

pre 10 godina

Šta bulaznite, dragi Šveđani? Da neće možda Rusija da napadne vas?

Dajte, povećajte taj budžet, kažite hoće nam se tako, a ne napašće vas Rusija.

:)

pre 10 godina

Pa samo sa ovim snagama koje su ucestvovale u vojnoj vezbi na Baltiku, Rusi bi bez problema osvojili pola Evrope, a kamoli Svedsku. Tako da nema potrebe za naoruzavanjem Svedjana. Bolje da cute i da ne privlace paznju, kad ih vec niko ne dira.

Posmatrac situacije

pre 10 godina

Nisam znao da rusi imaju teritorijalne pretenzije prema Švedskoj?! Svakog dana nešto novo naučim!
(IronMan, 9. april 2014 15:16)

Naravno da se Svedska brine jer vec par puta ruski avioni simulisu zracne napade na svedsku teritoriju u blizini od samo 30 km

I za sve neupucene. Rusija je jednom okupirala ostrvo Gotland iako nisu bili u ratu sa Svedskom nego sa Finskom

Pametnjaković

pre 10 godina

"Prema rečima Ungea, postoje podaci da su ruske službe pokušale da zavrbuju građane Švedske za špijunažu, kao i o pokušajima ruskih obaveštajaca da se infiltriraju u vojne objekte na teritoriji ove skandinavske zemlje."

Prijatelji Šveđani, previše ste James Bond 007 filmova gledali.

Бојан Илић

pre 10 godina

Prema rečima Ungea, postoje podaci da su ruske službe pokušale da zavrbuju građane Švedske za špijunažu, kao i o pokušajima ruskih obaveštajaca da se infiltriraju u vojne objekte na teritoriji ove skandinavske zemlje.

Зашто не објаве " податке" јавно, да сви осудимо овакав покушај!?
То исто ради и CIA, само више преферира сопствене затворе на територијама европских земаља!:-)

kondor

pre 10 godina

Ruski zvanični izvori naveli su da su manevri na Baltiku održani u okviru uvežbavanja metoda za zaustavljanje pirata, i da je u njima učestvovalo više od 150.000 ljudi, 90 aviona, 120 helikoptera, 880 tenkova, oko 80 brodova i 1.200 vozila i tehnike.

Ovi Rusi su stvarno ludi, zestoko se podsmijevaju cijelom NATO paktu. A mislim da su sa Kinezima sve dogovorili da rentaju njihovu pjesadiju u slucaju sukoba,recimo bar njih milion.

Бојан Илић

pre 10 godina

Naravno da verujem Svedskoj.Zna se sta je Rusija!
(mujcinovic salih, 09. april 2014 17:45)

Све све али данас дефинитивно "брилираш" коментарима!:-))

oruzje

pre 10 godina

Pod hitno pokupovati zastarelo i po magacinima nagomilano, naoruzanje od americkih proizvodjaca i podici na noge americku, na proizvodnji i upotrebi oruzja zasnovanu ekomomiju.

Brzo, brzo Evropljani, jos malo pa nestalo !

opet ja

pre 10 godina

Pa ako je do povećanja budžeta čini mi se da su malo zakasnili jer po svoj prilici situacija u Ukrajini se otima zapadnoj kontroli, a za dva tri meseca ne možete bog zna koliko da ojačate vojne snage. Nije to Drugi svetski kada je proizvodnja aviona trajala 10ak dana. Što se tiče iduće godine hmmm možda će Treći svetski biti u punom zamahu...

Vuk samotnjak

pre 10 godina

Dobar povod za punjenje budzeta !
Rusi ce dobro doci evropskim drzavama koje ce plasiti svoje gradjane ruskim pripremama za rat protiv svega i svakoga, pa ce gradjani u nedostatku pravih informacija priistajati da ih se dodatno oporezuje cime ce se budzeti drzava dodatno napuniti. Ono sto je tragikomicno je da ce se upravo taj novac moci upotrebiti za finansiranje ukrainskih sektora , od desnog kojeg kako se vec uveliko zna finansira Amerika i to sa 5 milijardi dolara ako ne lazu oa do komunisticke partije koja ce gledati da u toj zavrzlami usicari nesto i za svoj gros. Svet tone u glib iz kojeg se nece lako izvuci jer kako sada stvari stoje ispada fda je zapad itekako znao za sve sto ce se dogoditi a ako je znao onda je u najmanju ruku saucesnik ako nije i dorektni organizator. To je na kraju odavno poznata i oprobana recepture. Ako zelis neku zemlju pokoriti onda je prvo destabilizuj a zatim joj pomazi i ona ce te uvek pamtiti kao dobrotvora a ne kao uzroka svoje nesrece.

Grigorije silni

pre 10 godina

Još jedna u nizu ne sposobnih Zapadnih službi..okupirali su Gruziju bez priprema,imali su ne predviđene gubitke pa su lijepo vojsku iz temelja reorganizovali te uzeše Krim opet bez posebnih priprema ali ovaj put bez gubitaka. Rusija se nikuda ne sprema već je uvijek spremna za rat a vježbe su tu da NATO to nikada ne zaboravi,njihovog zdravlja radi.

@

pre 10 godina

Jeste, pa ce povecanje budzeta da ih spase od Rusije.
Sada su ranjivi, ali ako kupe jos 20 aviona, e onda su vec nepobedivi? Koja budala veruje u to?
Ne mozes povecavati budzet kada mislis da ce da te napadne Rusija ili SAD, svejedno. Te drzave su se odavno pobrinule da naprave tako mocnu vojsku, da im se niko ne moze odupreti. Narocito ne Svedska.
Mislim da je ovo glupost, decenijama vec postoji spijunaza, ali to ne znaci da planiraju da napadnu svakoga koga spijuniraju.
U suprotnom je Nemacka odavno trebala da pocne da se naoruzava, jer su otkrili da SAD prisluskuju Merkelovu.

svi (ni)su isti

pre 10 godina

Kako sada preko noci svi sve "znaju" na sta se Rusija sprema a za Krim pojma nisu imali? Naravno, cilj je povecanje budzeta za odbranu. A i to mi se cini bez veze. Nema sanse za medjunarodni konvencionalni rat (izuzev na nekom lokalnom zaristu tipa Izrael-Palestina). Ako bi Rusija napala Svedsku, rat bi se verovatno zavrsio za 2 - 3 dana u nuklearnoj katastrofi.

Mazanski

pre 10 godina

da, da... Bas bismo mi kao javnost znali sta je izjavio sef svedske kontraobavestajne sluzbe svojim pretpostavljenima - ministarstvu odbrane. Osim ako, naravno, to nema za cilj da se stvori preko medija slika da je to istina...

Салвадор ДаЛи

pre 10 godina

@ direktor Гледај то са друге стране, мора да се празни западњачки буџет. Најлакши начин фобија фобија....

Руси су рекли да неће учествовати у било каквој трци наоружавања, већ само што им треба у оптималном броју.

Тако је пао СССР тако ће пасти и Амери. Уосталом и најавили су кресање в. буџета, али сада ће неокон. да лобирају за повећање истог и криза се наставља.

Cica

pre 10 godina

To što ruski lovci vrše manevre na granici sa Švedskom nije opravdana sumnja švedske kontraobaveštajne službe da se Rusija sprema za rat. Rusija je spremna za odbranu svojih teritorija i interesa , a nema nameru da napada bilo koju drugu državu. Ono što zabrinjava običnog čoveka jeste da cela Evropa osuđuje Rusiju zbog krize u Ukrajini , a niko se nije osudio da optuži NATO kada je napao Srbiju i bobardovao je tri meseca bez odluke SB UN.