Razno

Petak, 21.03.2014.

17:03

Može li Beograd da bude uzdržan oko Krima

Izvor: B92

Može li Beograd da bude uzdržan oko Krima IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

bosko

pre 10 godina

"Moze i trebalo bi da tako bude"!! ,narocito za bolju buducnost srpskog naroda ,posto Evropa ne donosi srecu narodima (nikako osim finansijskog i ekonomskog robstva ) koji su pozurili da u nju udju !!!!!!!!!
Znam o cemu pricam (mozda to nas narod tamo jos ne zna), jer ja "zivim ovamo" (u Francuskoj ) pa vidim sta se desava stvarno, a ne onako kako se neprestano laze stalno ovamo onima koji su pozurli da se bace kasapinu pod noz !!!
Znajte da je buducnost Srbije bratski odnos sa Rusijom a ne ropstvo prema pokvarenom Zapadu i kriminalnoj Americi koja Evropom diriguje vec danas (ustvari njihove banke predatori !!!)
Eto sad sve znate i nikakva izdaja Rusije ne treba da dodje u obzir !..SAMO sa Rusijom i ne plasite se gladni narode !!..AKO udjete u Evropu na.....li ste tek onda (to vam jedan skolovan i iskusan covek kaze !)
Pozdrav iz Pariza
Zivela Srbija i njena rodjena sestra Rusija !!
Bosko !

Marija

pre 10 godina

Proslo je vreme neutralnosti i pravljenja ludim. Treba se pod hitno opredeliti za EU jer je kriza na pocetku.Kasnije nece biti potrebno samo izjasnjavanje.

Ministar

pre 10 godina

"Srbija podržava principe međunarodnog prava - pravo naroda na samoopredeljenje, kao i suverenitet i teritorijalni integritet država-članica OUN".

Pa nek se češu šta smo rekli. A možemo da se pravimo ludi (odlično nam stoji i svi će nam verovati) ili mrtvi...

Advokat Gacevic

pre 10 godina

S druge strane, valja podsetiti da je Ukrajina istorijska kolevka ruske države. Kijevska Rusija je konfesionalno bila vezana za Vizantiju, a državna religija Kijevske Rusije bilo je pravoslavlje. Ta država je trajala od devetog do kraja dvanaestog veka, i u njenom sastavu je bilo poluostrvo Krim. Tokom Četvrtog krstaškog rata, s početka trinaestog veka, opljačkan je Carigrad, trgovinske i kulturne veze sa Carigradom su pokidane, a Kijevska Rusija se raspala na kneževine. U četrnaestom veku dolazi do najezde Tatara koji zaposedaju Krim i osvajaju veći deo ruskih kneževina. Međutim, u osamnaestom veku Rusi ponovo zaposedaju Krim i on ostaje u sastavu Rusije sve do 1956. godine, kada ga tadašnji predsednik SSSR Nikita Sergejevič Hruščov, inače Ukrajinac, pripaja Ukrajini.
Toliko, za podsećanje, možda i kao svetionik zalutalim i nesnalažljivim brodarima na uzburkanoj polititičkoj pučini.

Advokat Gacevic

pre 10 godina

Razlika je u tome što Rusija polaže istorijsko pravo na Krim, a šiptari takvo pravo nemaju na delu srpske države, jer upravo Srbija na KiM polaže pravo kao i Rusija na Krim. Drukčije rečeno, na teritorijalni suverenitet se mora gledati kroz prizmu istorijskog prava, zbog čega se ne može smatrati da je Rusija povredila teritorijalni suverenitet Ukrajine, za razliku od šiptara koji su uzurpirali deo suverene teritorije države Srbije. Uostalom, Rusija je samo prihvatila plebiscitarnu odluku državotvornog naroda koji se izjasnio za pripajanje svojoj istorijskoj matici.
Dakle, stav Srbije po prednjem pitanju može i mora biti sasvim jasan - ne smatramo da je Rusija povredila teritorijalni suverenitet Ukrajine, niti da se po analogiji takvim stavom saglašavamo sa šiptarskom uzurpacijom KiM. (sledi nastavak)

Advokat Gacevic

pre 10 godina

Ne bih ovde šire elaborirao osnove istorijskog prava Srbije na KiM, pa ću samo podsetiti da su šiptari došljaci na srpskoj zemlji, koji su zloupotrebili srpsko gostoprimstvo. Glavni svedok naseljavanja šiptara na srpskoj zemlji je vizantijski viši državni činovnik Mihailo Ataliota, koji je bio savremenik događaja iz 1043. godine, kada je prevratnik Đorđe Manijak krenuo sa Sicilije da osvoji Carigrad, pa je kao prateće čete poveo šiprate koji su prethodno na Siciliju dovedeni kao roblje iz osvajačkih pohoda u području Kavkaza. Otuda znamo da su posle poraza Đorđa Manijaka u bici sa carigradskom vojskom kod Dojranskog jezera njegovi pratioci šiptari ostali kao brodolomnici na tuđoj zemlji, i da su im Srbi dozvolili da se nasele u brdovitom predelu oko mesta Rabana, koje se nalazilo severoistočno od Elbasana, u podnožju planine Jablanice. Po Rabanu su ih Srbi nazivali Rabanasima, odnosno Arbanasima, a Turci su ih zvali Arnautima. O njihovom razrođavanju i naglom širenju po dolasku Turaka, pretapanjem brojnih srpskih plemenskih grupa u šiptare, zbog privilegija koje su ovi imali pod Turcima, ovde ne može biti više reči. (sledi nastavak)

Advokat Gacevic

pre 10 godina

Ovih dana se u javnosti sve rigidnije nameće problem Srbije u određenju prema ukrajinskoj krizi, pri čemu po tom pitanju još uvek nemamo oficijelni stav, što deluje kao pragmatično držanje, ali će pre biti da se radi o političkoj nesnalažljivosti. Valja podsetiti da je politika veština u vođenju državnih poslova, pa i sam pojam politike etimološki vuče koren iz organizacije starogrčkih državica "polis".
Dakle, problema ne bi bilo kada "zapadni partneri" Srbije ne bi insistirali na jasnom opredeljenju Srbije po pitanju podrške njihovom generalnom stavu koji ide za osudom Rusije zbog navodne povrede ukrajinskog teritorijalnog suvereniteta, pri čemu se u vezi sa međunarodno-pravnim načelom zaštite prava države na teritorijalni suverenitet poriče pravo Srbije na Kosovu i Metohiji kao delu njene teritorije, i po tom pitanju "zapadni partneri" kažu da se Krim i Kosovo ne mogu porediti, ali u kontekstu šiptarskih preferansi.
Međutim, nesumnjivo je da se Krim i KiM ne mogu porediti, ali ne iz razloga koje preferiraju "zapadni partneri", već suprotno njima - iz razloga koji se tiču istorijskog prava i plebiscitarnog izjašnjenja državotvornog naroda. (sledi nastavak)

Prle

pre 10 godina

Zalosno je sto nas velike sile ne ostave vise na miru, a svoje probleme rese medju velikim silama. Ameri napadaju samo male i guraju ih u ratove. Dosta vise!!! OSTAVITE SRBIJU NA MIRU!

DAN

pre 10 godina

E nažalost odšao je trenutak gde srpske vlasti trebaju konačno da se ozbiljno izjasne na čijoj strani su i koju politiku podržavaju !
Strahovito dalekosežna situacija kompleksno furstirajuća za Srbiju .
Neće moći niti slučajno se držati neutralno zato što joj oba suprostavljena rabora to neće dozvoliti a ona sama sebi nesme dozvoliti da trči pred svoju rudu zbog čega se je dosada ogromno puta veoma ispekla zato što nikada nije imala veoma pragmatične političare !
Čovek svaki obično greši dok razmišlja srcem i dušom što je svojstveno manje više za sve slovene dok oni drugi uglavnom prvo misle svojom glavom i donose svoje zrele odluke koje su obično prava rešenja u datim situcijama i problemima pred kojim se nalaze !
Srbijo pazi šta činiš dobro odmeri pa tek onda preseći ! - Dobro znaj , po onoj narodnoj sve se ipak vraća i veoma skupo plaća !

Nevit

pre 10 godina

Bacvanin

Vojvodina se recimo otcepi, i onda sve pare odu u Novi Sad, pa Sremci onda kažu "a gde su naše pare", onda se Srem otcepi pa sve pare iz Srema odu u Sremsku Mitrovicu, onda Ruma kaže "a gde su naše pare", onda se Ruma otcepi pa sve pare iz opštine Ruma odu u Rumu, onda se neko selo u Rumi otcepi pa onda oni traže svoje pare itd...

Otcepljenje Vojvodine nije rešenje, i nije cela Srbija kriva što je Beograd halapljiv.

Marko1981

pre 10 godina

Srbija se zalaze za mir, poziva na suzdrzanost svih strana od bilo kakvih daljih vojnih akcija i uz to ohrabruje sve strane da jedino dijalogom uspostave dobrosusedske i bratske odnose uz obavezno postovanje realnog stanja na terenu.
A i kako nam rekose kakve veze imaju granice i teritorije u 21om veku, mi Srbi stalno zivimo u proslosti umesto da se okrenemo svetloj buducnosti, kada su svi otvorili svoje granice i u jedinstvenoj demokratskoj Evropi gde vladaju iskljucivo demokrastke vrednosti nema granica, pa tako i u skladu sa tim vrednostima i po istom principu nije ni bitno dal je Ukrajina do Dnjepra ili do Rostova na Donu.

analiticar amater

pre 10 godina

@obrenovAc
je lepo rekao, tacno tako bi trebalo da glasi nas stav po pitanju Krima.
Da sam ja na mestu Vucica, fino bih pitao predstavnike EU koji je njihov stav - ima li region pravo na samoopredeljenje ili nema. Nek se oni jednom odluce, a ne da stalno menjaju svoje misljenje. Gde pise to da otcepljenje Kosova, Krima i bilo koje druge regije jeste ili nije u skaldu sa medjunarodnim pravom?
Takodje sprski zakon ne poznaje uvodjenje sankcija i zamrzavanje imovine bez sudskog postupka, vrlo je diskutabilno da li ej to moguce i u samoj EU.
Situacija je ovde toliko sarena i ima toliko prostora za kreativno tumacenje,ali mi jasno treba reci - ne ohrabrujemo Rusiju da nastavi dalje, zalagacemo se za mirno resenje i dogovr (mada je sad realno sve gotovo). Ili evo, neka im EU napravi Rambuje kao sto je nama, ili neka im posalje Solanu...sta, nece moci? Pa zao mi j, nemojte onda ni od nas traziti da idemo preko svojih mogucnosti.
Nisem inenadjen, ali sam razocaran izjavama g. Reljica. On bi barem trebao da zna da u EU nist aniej crno-belo, i trebalo bi da da savet kako da se najbezbolnije postavimo, jer ni Nemackoj nije lako da ima crno-beli stav, a kamoli Srbija.

odlucno NE sankcijama

pre 10 godina

A sta bi se dogodilo, da su se u EU prevarili i vec do sada primili Srbiju u uniju, a ona kao 29. clanica, sada ne podrzi sankcije EU prema Rusiji?
Da li bi je ucenjivali, da li bi pretili, bombardovali je, ili bi, kako Lisabonski sporazum kaze, EU jednostavno ne bi mogla da uvede sankcije Rusiji, zbog Srbije?
Sve je ovo hipoteticko pitanje, jer je ocigledno, da se Srbija nizasta ne pita, ni sada, a nece se pitati ni kada (ako ikada) postane clanica EU!
Kako je o Kosovu rekao Djindjic, 20ak dana pred atetntat, otprilike, `.. ako smo (sada) prijatelji sa zapadom, a ja vam kazem da mi je do necega stalo, da se sprovede, a vi mi kazete, da nije vreme, pa kakvi smo mi to prijatelji ...`?
Prijatelji sa zapada, danas, kada Srbija jos nije clanica EU, MORAJU da razumeju Srbiju, da ne moze da podrzi sankcije, koje je EU zavela prema Rusiji, ne iz politickih, ili istorijsko-emotivnih razloga, nego iskljucivo iz ekonomskih razloga! Drzava clanicama EU je lako, jer se drze zajedno, a Srbija bi ostala na vetrometini i urusila bi se. EU ce razumeti, ili mi i nismo prijatelji sa zapadom!

branimir skeptik

pre 10 godina

Srbiji pitanje Kosova ne treba da bude nikakav motiv za izražavanje stava oko Krima (Kosovo više nije u Srbiji). Rusija je na Krimu izabrala (kako sad stoje stvari) od dva zla manje i zato Srbija treba da bude uz Rusiju koliko god može (jer srećom još nije u EU). Ako stvari dodatno zaguste u Ukrajini krivicom Rusije, onda se može više distancirati od Rusije. (Zar to ne čine i oni na Zapadu!?). Na isti način na koji sada "nove demokratije" EU napadaju Rusiju '99 su bile i za bombardovanje Srbije. Može lako biti da to neće biti moguće zbog Dodikovih glupih izjava (o Republici Srpskoj i Krimu)...

Peroman

pre 10 godina

Eto sta nam Nemci porucuju, mi smo vas terali da popustite oko Kosova, ali sami ste krivi sto ste pristali i sad vam ni Rusi nece drzati vodu oko toga.

REpublika Srpska

pre 10 godina

Srbija ne sme da izabere i mora da ostane po strani. Ako vec mora, treba da podrzi Ukrajinu. Ako podrzi Rusiju, otvara se prostor za prekrajanje dejtonskog sporazuma i ukidanje Republike Srpske. Rusija nece pomoci Srbiji . Putin je jasno rekao da Rusija nece ratovati zbog Srbije. Podrzavanje Rusije islo bi na ruku svim neprijateljima Srbije. To je svakom iole normalnom jasno.

srki

pre 10 godina

Vrlo nezgodna pozicija za Vucica, i za sve druge siromasne koje moraju da slusaju diktat demonkrata. Ono sto mi nije jasno......!!!!! Gde su bre ovi akademici, nobelovci, pesnici, knjizevnici...........(mislim iz celog sveta)? Pa neko bi morao da ih angazuje da dignu svoj glas. Ma makar politicari.

Banaćanin

pre 10 godina

@Bacvanin

Na plodnoj Bačkoj zemlji rađa 10 tona kukuruza po hektaru (izvini ali ako imaš manje prinose onda poljoprivreda nije za tebe, osim u slučaju ekstremne suše). Drugim rečima, sa proizvodnjom od 90 tona kukuruza obrađuješ 9 - 10 hektara. I tvrdiš da imaš ulaganja od 3,3 miliona dinara!? Mora da svake godine kupuješ novi traktor. :)
Recimo i da je tako, nerealno je očekivati da četveročlana porodica živi od 10 hektara ratarstva, gde ukupno ima posla jedva mesec dana godišnje. Niko te ne pljačka prijatelju, nego je to surova realnost. Nekad se moglo živeti od maksima zemlje (17 jutara - 10 hektara), danas ne.

Šalu na stranu, oladite sa tom pričom da vi hranite nekoga i da neko drugi živi na vašoj grbači. Gde predaješ kukuruz, u Beogradu ili u Bačkoj? Vidim da koristiš internet, pogledaj berzanske cene u okruženju pa ćeš videti da se cene u Srbiji uklapaju sa berzama u Mađarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj...
Mada sam siguran da to i sam znaš, ali eto - teško se živi i neko mora biti kriv zbog toga. Tebi je kriv Beograd, drugima je kriva Amerika ili EU, trećima su krivi "dođoši"... a najmanje nas pokušava da promeni sebe.

Bacvanin

pre 10 godina

A kako ti Srbine iz Vojvodine (kazes sam da si Srbin a verovatno se stidis porekla pa se prestavljas kao Vojvodjanin) mene hranis i na koji nacin ti to mene hranis majke ti ??? Dajes mi pare da kupim hleb, ... il mieb pa mi ga poklanjas besplatno da ne kazem dzabe ??? Mene i moju prordicu hranimo JA i MOJA SUPRUGA i svaki dinar koji udje u nasu kucu je ZARADJEN ZNOJEM i POSTENIM KRVAVIM RADOM a ne parazitski kako kazes i jako me VREDJA TVOJ NACIN RAZMISLJANJA !!! sta sad nasi zivoti u Nisu i Leskovcu ili Valjevu i Uzicu su po tebi manje vredni nego vasi u Vojvodini ... zato batali ti tu pricu da ti mene hranis, a to sto pises o evropskom putu bla bla bla ... to je sasvim druga prica koja sluzi za manipulaciju bas takvima kao sto si ti ...
(E moj narode, 21. mart 2014 21:59

A gde su onda moje pare? Godisnje ulozim u proseku 3.3 miliona dinara, proizvedem oko 90 tona kukuruza i od toga u bilansu imam 900 hiljada vec trecu godinu za redom, vec tri godine ja nekoga lebom ranim derane, ne znam samo koga kad beogradksa firma ima monopol i nemoj se praviti da ne znas koja.

Macedoroman

pre 10 godina

Da nešto bude svima jasno. Ne želi Srbija u Evropu već samo jedan manji deo njene političke elite i to iz materijalnih interesa. Čak je i matematika ovih izbora pokazala da "proevropsku" politiku podržava manje od 50% glasača. Najbolje rešenje je da se o ovome neposredno izjasne građani na referendumu. Rezultat bi bio za mnoge iznenađujući.

obrenovAc

pre 10 godina

Srbija zali zbog desavanja izazvanih Ukrajinskom krizom. Srbija insistira na postovanju medjunarodnog prava i teritorijalne celovitosti drzava clanica Ujedinjenih nacija. Ocekujemo da ce postovanje ovog principa podsetiti demokratski svet na stanoviste Srbije u pogledu Kosova kao neodvojivog dela nase zemlje. Srbija razume i istorijske okolnosti kojima Rusija polaze pravo na Krim i moli svoje Ruske prijatelje da smognu snage za dijalog sa Ukrajinom, Evropskom Unijom, SAD i zemljama koje su protiv Krimskog referenduma. Upozoravamo da ce dalje produbljivanje Ukrajinske krize imati nesagledive posledice po gradjane Evrope, Rusije i sveta.

Željko

pre 10 godina

Srbija ne sme da se meša u pitanja koja se nje ne tiču. Da li je pripajanje Krima Rusiji legalno ili ne neka presude međunarodne institucije (sudovi). Da li prelazna vlada ima pravo ili ne da potpisuje ugovor o pristupanju EU je još jedno pitanje. Ko je predsednik Ukrajine? Ako se ne varam dogovorima (kojima su prisustvovali predstavnici EU) je predviđeno da Janukovič bude predsednik do održavanja predsedničkih izbora. Da li je silom narušen Ustav Ukraine? Meni se čini da se Ustav krši višestruko.

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Naravno da Beograd i Srbija treba da podrže Krim i Rusiju i da javno priznaju referendum na Krimu. I to iz dva razloga. Prvo, sledimo američku logiku koju su nam dvadesetak godina nabijali u glavu, prvo bombardovanjem a potom pretnjama i ucenama da je samoopredeljenje do otcepljenja legalna i legitimna stvar?! Da tu nema zakonskih smetnji potvrdio je čak i sud u Hagu, koji nije u tome video bilo kakvo kršenje medjunarodnih zakona. Drugo, u isto vreme ćemo biti i na strani Rusa i Rusije. To samo treba otvoreno pojasniti SAD i EU. Ako odustanu od priznavanja kvazi države na KiM, revidiraćemo i mi naš stav?! Ne može da se stisne i da se p...., zar ne?! To barem nikom nije uspelo. Niti da se bude "malo trudan"?! Mi samo sledimo ono što su Amerikanci i EU tražili od nas. Ako smo prihvatili da je otcepljenje ispravno kada je naša teritorija u pitanju, zašto to ne bismo priznali i ljudima na Krimu, koji su hiljade kilometara od nas.

jer DGSE i tako to

pre 10 godina

Bolje ih ne vucite za jezik. Neće vam valjati šta god da kažu.
Ruse otvoreno podržati neće, a ne mogu reći nešto što će se kositi sa mišljenjem, čak manje mišljenjem, već sa strastima velike većine naroda ovde.

E moj narode

pre 10 godina

@"A gde ode Vojvodina, u kojoj 2/3 stanovništva čine Srbi ? Samo ti sanjaj.
(hogarstrašni, 21. mart 2014 19:46)"

Pa u Evropu, gde bi drugde! A vi idite kud god hocete. Tacno je da ima 2/3 Srba, ali ako mislis da cemo mi (i ja sam Srbin iz Vojvodine) glasati da ostanemo pod diktaturom zatucanog Beograda, ondaK si zdravo kratkovid derane. Misli o tome, i misli kako narod u Vojvodini zivi. Dosta smo mi hranili parazite poput vas.
(Bacvanin, 21. mart 2014 21:26)

A kako ti Srbine iz Vojvodine (kazes sam da si Srbin a verovatno se stidis porekla pa se prestavljas kao Vojvodjanin) mene hranis i na koji nacin ti to mene hranis majke ti ??? Dajes mi pare da kupim hleb, ... il mi mesis hleb pa mi ga poklanjas besplatno da ne kazem dzabe ??? Mene i moju prordicu hranimo JA i MOJA SUPRUGA i svaki dinar koji udje u nasu kucu je ZARADJEN ZNOJEM i POSTENIM KRVAVIM RADOM a ne parazitski kako kazes i jako me VREDJA TVOJ NACIN RAZMISLJANJA !!! sta sad nasi zivoti u Nisu i Leskovcu ili Valjevu i Uzicu su po tebi manje vredni nego vasi u Vojvodini ... zato batali ti tu pricu da ti mene hranis, a to sto pises o evropskom putu bla bla bla ... to je sasvim druga prica koja sluzi za manipulaciju bas takvima kao sto si ti ...

v

pre 10 godina

Koliko je SAD stalo do medjunarodnog prava i suverenosti država i granica -pokazali su na primerima Srbije,Iraka,Avganistana,Libije... Problem Kosova i Krima jeste sličan ali razlika je u tome što je Kosovo uvek bilo srpsko a Krim je do pre 57 godina bio ruski, a onda je voljom komunističkog diktatora Hruščova na silu pripojen Ukrajini. Američka politika još od drugog svetskog rata ima za cilj razbijanje Rusije i ovladavanje njenim energetskim resursima.Prvo su razbili SSSR, a sada su zavadili Ukrajinu i Rusiju sa namerom da preko Ukrajinaca kasnije isteraju Ruse iz Sevastopolja(najveće ruske vojne luke), ali Rusi su ih preduhitrili i TO NJIH NAJVIŠE BOLI! Koja ironija: Ameri priznaju nasilni akt Hruščova a referendum koji ispravlja tu nepravdu ne priznaju. Kako god bilo nama ovaj sukob nikako ne odgovara!Ako podržimo Ruse i sami ćemo se naći u sankcijama. Ako pak osudimo Ruse, gubimo saveznika i velikog ekonomskog partnera.Možda bi ipak najbolje bilo zadržati neku vrstu neutralnosti i tako pokušati sačuvati narod od ponovnih sankcija.

Nikola Putinovic

pre 10 godina

Ali treba s druge strane imati u vidu da je Putin ne jednom nego zaista često govorio da "Rusi ne mogu da budu veći Srbi od Srba". I ukoliko u odnosu politike Beograda prema kosovskom pitanju dolazi do, kako je to shvaćeno u Rusiji, sve većeg popuštanja u odnosu na većinski stav u EU, samim tim Moskva oseća sve manje obaveze da u pogledu Kosova podržava Srbiju".

Upravo tako Putine. Srbi su izdajnicki (prema samom sebi) narod. Nikome nisu iskreni, odani prijatelji. Svakoga bi da slazu, prevare, prevedu zednog preko vode. Sa zapadom bi zbog tehnologije i markirane odece a sa Rusijom kada se zarati tj. Rusi bi trebali da cuvaju teritorijalni integritet i politicki suverenitet Srbije dok Vucici i Dacici potpisuju sve sto im se iz EU i SAD ponudi.

Bacvanin

pre 10 godina

"A gde ode Vojvodina, u kojoj 2/3 stanovništva čine Srbi ? Samo ti sanjaj.
(hogarstrašni, 21. mart 2014 19:46)"

Pa u Evropu, gde bi drugde! A vi idite kud god hocete. Tacno je da ima 2/3 Srba, ali ako mislis da cemo mi (i ja sam Srbin iz Vojvodine) glasati da ostanemo pod diktaturom zatucanog Beograda, ondaK si zdravo kratkovid derane. Misli o tome, i misli kako narod u Vojvodini zivi. Dosta smo mi hranili parazite poput vas.

supervisor

pre 10 godina

Sad samo fali da super Vucic zabije poslednji ekser u kovceg i da podrzi EU i Ukrajinu protiv Rusije i Srbija je sahranjena, gotova i unistena. Ako to uradi, mozemo slobodno da se otpisemo kao nacija, kao drzava, kao narod. Za 5 godina ce kao i Mesic da govori da je on uradio svoj posao - Srbija vise ne postoji.

Žika

pre 10 godina

Srbija je, htela to ili ne, od 1999. u interesnoj sferi EU i NATO i to je svima jasno - Moskvi cak mnogo vise nego mnogima odavde. Pored toga smo otpoceli pregovore o pridruzivanju sa EU sa zeljom da oko 2020. postanemo punopravna clanica. Clanstvo u NATO iz razumljivih razloga jos nije stiglo na dnevni red ali ne treba sumnjati da ce se i to desiti u buducnosti: nasa vojska vec izvesno vreme tiho usvaja NATO standarde i njihove organizacione principe. Tako da su sa te strane stvari prilicno jasne i mi treba da se ponasamo u skladu sa ovim cinjenicama. Sta se desava u Ukrajini i ko ce pobediti u borbi za prevlast, Zapad ili Rusija nije nas problem. Sto se tice Krima - bez obzira na cesto potpuno iracionalne simpatije koje veliki deo naseg naroda oseca prema Rusima mi stvari moramo da nazovemo pravim imenom, i to ne samo zbog Kosova za koje je sam Putin rekao da isti slucaj: otcepljenje Krima je bilo nelegalan akt agresije prema jednoj suverenoj drzavi i protivno medjunarodnom pravu.

neko sabac

pre 10 godina

Ovo je samo dokaz da svaka nova drzava koja udje u EU nece imati svoju politiku i svoju sopstvenu odluku bez obzira o cemu se radi,nadam se da cemo biti ili uzdrzani ili uz Ruse, jer nasa privreda ce u buducnosti zavisiti od protoka ruskog gasa, a ne od nemackih ili britanskofrancuskih kredita!!!!

ROKO

pre 10 godina

Treba biti diplomata i izjasniti se za punu podrsku medjunarodnog prava i ako nekome nije jasno neka se obrati sudu u Hagu. Srbija nema nikakvog interesa da zaostrava odnose ni sa Ukrajinom niti Rusijom to je stvar pre svega odnosa te dve zemlje one pre svega trebaju da sednu za sto i rese svoje probleme. Niko od nas sa strane nezna svu problematiku medjusobnih sukoba osim da navijamo za jedne ili druge. Zasto se u ovakvim situacijam pocinje vagati dali bi nam bilo bolje sa ovima ili onima koji su nasi interesi i zasto uopste postavljati interese pred pravom i dali ono uopste postoji u medjunarodnim odnosima. Lekcije koje smo trebali da naucimo mozda pre 50 god jos nisu na dnevnom redu ili stvarno mnogima ne odgovara mir , dokle cemo biti zrtve insceniranih sukoba a onda se od nas trazi saglasnost za nepostene rabote. Nassa politika je svakako za ocuvanje teritorijalnog integriteta zemlje ali to pravilo je narusila EU. KO za takve odluke treba da snosi odgovornost na koje smo mi ukazivali ali to oni nisu hteli da slusaju ali za neposlusnost slede sancije u pravnim sistemima za koju se EU deklarirala.

baca

pre 10 godina

Србија позива на смиривање ситуације у Украјини чија је ескалација почела оружаним преузимањем власти од стране опозиције и протеривањем изабраног председника Јануковича. Одлука нове самопостављене Владе Украјине да укине статус руског језика као једног од званичних језика Украјине је додатно негативно утицала на развој кризе.
Србија подсећа да је Крим до 1954. године био у саставу републике Русије када је административном одлуком припојен Украјини. Русија има право да заштити своју поморску базу на Криму и своје интересе на територији која јој је историјски припадала и која је насељена руском већином. Србија жали због повећане милитаризације у региону и позива обе стране да кроз преговоре мирним путем реше насталу ситуацију. Србија такође позива треће стране да не заоштравају ситуацију једностраним потезима.

Banat

pre 10 godina

Moci mora inace ode i Vojvodina.
(bacvanin, 21. mart 2014 17:30)

Nema problema, referendumom ili ćete ti i "civilizovani zapad" da određujete neko novo "demokratsko pravo" ?

E moj narode

pre 10 godina

@"A gde ode Vojvodina, u kojoj 2/3 stanovništva čine Srbi ? Samo ti sanjaj.
(hogarstrašni, 21. mart 2014 19:46)"

Pa u Evropu, gde bi drugde! A vi idite kud god hocete. Tacno je da ima 2/3 Srba, ali ako mislis da cemo mi (i ja sam Srbin iz Vojvodine) glasati da ostanemo pod diktaturom zatucanog Beograda, ondaK si zdravo kratkovid derane. Misli o tome, i misli kako narod u Vojvodini zivi. Dosta smo mi hranili parazite poput vas.
(Bacvanin, 21. mart 2014 21:26)

A kako ti Srbine iz Vojvodine (kazes sam da si Srbin a verovatno se stidis porekla pa se prestavljas kao Vojvodjanin) mene hranis i na koji nacin ti to mene hranis majke ti ??? Dajes mi pare da kupim hleb, ... il mi mesis hleb pa mi ga poklanjas besplatno da ne kazem dzabe ??? Mene i moju prordicu hranimo JA i MOJA SUPRUGA i svaki dinar koji udje u nasu kucu je ZARADJEN ZNOJEM i POSTENIM KRVAVIM RADOM a ne parazitski kako kazes i jako me VREDJA TVOJ NACIN RAZMISLJANJA !!! sta sad nasi zivoti u Nisu i Leskovcu ili Valjevu i Uzicu su po tebi manje vredni nego vasi u Vojvodini ... zato batali ti tu pricu da ti mene hranis, a to sto pises o evropskom putu bla bla bla ... to je sasvim druga prica koja sluzi za manipulaciju bas takvima kao sto si ti ...

Banat

pre 10 godina

Moci mora inace ode i Vojvodina.
(bacvanin, 21. mart 2014 17:30)

Nema problema, referendumom ili ćete ti i "civilizovani zapad" da određujete neko novo "demokratsko pravo" ?

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Naravno da Beograd i Srbija treba da podrže Krim i Rusiju i da javno priznaju referendum na Krimu. I to iz dva razloga. Prvo, sledimo američku logiku koju su nam dvadesetak godina nabijali u glavu, prvo bombardovanjem a potom pretnjama i ucenama da je samoopredeljenje do otcepljenja legalna i legitimna stvar?! Da tu nema zakonskih smetnji potvrdio je čak i sud u Hagu, koji nije u tome video bilo kakvo kršenje medjunarodnih zakona. Drugo, u isto vreme ćemo biti i na strani Rusa i Rusije. To samo treba otvoreno pojasniti SAD i EU. Ako odustanu od priznavanja kvazi države na KiM, revidiraćemo i mi naš stav?! Ne može da se stisne i da se p...., zar ne?! To barem nikom nije uspelo. Niti da se bude "malo trudan"?! Mi samo sledimo ono što su Amerikanci i EU tražili od nas. Ako smo prihvatili da je otcepljenje ispravno kada je naša teritorija u pitanju, zašto to ne bismo priznali i ljudima na Krimu, koji su hiljade kilometara od nas.

Nikola Putinovic

pre 10 godina

Ali treba s druge strane imati u vidu da je Putin ne jednom nego zaista često govorio da "Rusi ne mogu da budu veći Srbi od Srba". I ukoliko u odnosu politike Beograda prema kosovskom pitanju dolazi do, kako je to shvaćeno u Rusiji, sve većeg popuštanja u odnosu na većinski stav u EU, samim tim Moskva oseća sve manje obaveze da u pogledu Kosova podržava Srbiju".

Upravo tako Putine. Srbi su izdajnicki (prema samom sebi) narod. Nikome nisu iskreni, odani prijatelji. Svakoga bi da slazu, prevare, prevedu zednog preko vode. Sa zapadom bi zbog tehnologije i markirane odece a sa Rusijom kada se zarati tj. Rusi bi trebali da cuvaju teritorijalni integritet i politicki suverenitet Srbije dok Vucici i Dacici potpisuju sve sto im se iz EU i SAD ponudi.

baca

pre 10 godina

Србија позива на смиривање ситуације у Украјини чија је ескалација почела оружаним преузимањем власти од стране опозиције и протеривањем изабраног председника Јануковича. Одлука нове самопостављене Владе Украјине да укине статус руског језика као једног од званичних језика Украјине је додатно негативно утицала на развој кризе.
Србија подсећа да је Крим до 1954. године био у саставу републике Русије када је административном одлуком припојен Украјини. Русија има право да заштити своју поморску базу на Криму и своје интересе на територији која јој је историјски припадала и која је насељена руском већином. Србија жали због повећане милитаризације у региону и позива обе стране да кроз преговоре мирним путем реше насталу ситуацију. Србија такође позива треће стране да не заоштравају ситуацију једностраним потезима.

supervisor

pre 10 godina

Sad samo fali da super Vucic zabije poslednji ekser u kovceg i da podrzi EU i Ukrajinu protiv Rusije i Srbija je sahranjena, gotova i unistena. Ako to uradi, mozemo slobodno da se otpisemo kao nacija, kao drzava, kao narod. Za 5 godina ce kao i Mesic da govori da je on uradio svoj posao - Srbija vise ne postoji.

neko sabac

pre 10 godina

Ovo je samo dokaz da svaka nova drzava koja udje u EU nece imati svoju politiku i svoju sopstvenu odluku bez obzira o cemu se radi,nadam se da cemo biti ili uzdrzani ili uz Ruse, jer nasa privreda ce u buducnosti zavisiti od protoka ruskog gasa, a ne od nemackih ili britanskofrancuskih kredita!!!!

Macedoroman

pre 10 godina

Da nešto bude svima jasno. Ne želi Srbija u Evropu već samo jedan manji deo njene političke elite i to iz materijalnih interesa. Čak je i matematika ovih izbora pokazala da "proevropsku" politiku podržava manje od 50% glasača. Najbolje rešenje je da se o ovome neposredno izjasne građani na referendumu. Rezultat bi bio za mnoge iznenađujući.

Bacvanin

pre 10 godina

"A gde ode Vojvodina, u kojoj 2/3 stanovništva čine Srbi ? Samo ti sanjaj.
(hogarstrašni, 21. mart 2014 19:46)"

Pa u Evropu, gde bi drugde! A vi idite kud god hocete. Tacno je da ima 2/3 Srba, ali ako mislis da cemo mi (i ja sam Srbin iz Vojvodine) glasati da ostanemo pod diktaturom zatucanog Beograda, ondaK si zdravo kratkovid derane. Misli o tome, i misli kako narod u Vojvodini zivi. Dosta smo mi hranili parazite poput vas.

Banaćanin

pre 10 godina

@Bacvanin

Na plodnoj Bačkoj zemlji rađa 10 tona kukuruza po hektaru (izvini ali ako imaš manje prinose onda poljoprivreda nije za tebe, osim u slučaju ekstremne suše). Drugim rečima, sa proizvodnjom od 90 tona kukuruza obrađuješ 9 - 10 hektara. I tvrdiš da imaš ulaganja od 3,3 miliona dinara!? Mora da svake godine kupuješ novi traktor. :)
Recimo i da je tako, nerealno je očekivati da četveročlana porodica živi od 10 hektara ratarstva, gde ukupno ima posla jedva mesec dana godišnje. Niko te ne pljačka prijatelju, nego je to surova realnost. Nekad se moglo živeti od maksima zemlje (17 jutara - 10 hektara), danas ne.

Šalu na stranu, oladite sa tom pričom da vi hranite nekoga i da neko drugi živi na vašoj grbači. Gde predaješ kukuruz, u Beogradu ili u Bačkoj? Vidim da koristiš internet, pogledaj berzanske cene u okruženju pa ćeš videti da se cene u Srbiji uklapaju sa berzama u Mađarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj...
Mada sam siguran da to i sam znaš, ali eto - teško se živi i neko mora biti kriv zbog toga. Tebi je kriv Beograd, drugima je kriva Amerika ili EU, trećima su krivi "dođoši"... a najmanje nas pokušava da promeni sebe.

Žika

pre 10 godina

Srbija je, htela to ili ne, od 1999. u interesnoj sferi EU i NATO i to je svima jasno - Moskvi cak mnogo vise nego mnogima odavde. Pored toga smo otpoceli pregovore o pridruzivanju sa EU sa zeljom da oko 2020. postanemo punopravna clanica. Clanstvo u NATO iz razumljivih razloga jos nije stiglo na dnevni red ali ne treba sumnjati da ce se i to desiti u buducnosti: nasa vojska vec izvesno vreme tiho usvaja NATO standarde i njihove organizacione principe. Tako da su sa te strane stvari prilicno jasne i mi treba da se ponasamo u skladu sa ovim cinjenicama. Sta se desava u Ukrajini i ko ce pobediti u borbi za prevlast, Zapad ili Rusija nije nas problem. Sto se tice Krima - bez obzira na cesto potpuno iracionalne simpatije koje veliki deo naseg naroda oseca prema Rusima mi stvari moramo da nazovemo pravim imenom, i to ne samo zbog Kosova za koje je sam Putin rekao da isti slucaj: otcepljenje Krima je bilo nelegalan akt agresije prema jednoj suverenoj drzavi i protivno medjunarodnom pravu.

v

pre 10 godina

Koliko je SAD stalo do medjunarodnog prava i suverenosti država i granica -pokazali su na primerima Srbije,Iraka,Avganistana,Libije... Problem Kosova i Krima jeste sličan ali razlika je u tome što je Kosovo uvek bilo srpsko a Krim je do pre 57 godina bio ruski, a onda je voljom komunističkog diktatora Hruščova na silu pripojen Ukrajini. Američka politika još od drugog svetskog rata ima za cilj razbijanje Rusije i ovladavanje njenim energetskim resursima.Prvo su razbili SSSR, a sada su zavadili Ukrajinu i Rusiju sa namerom da preko Ukrajinaca kasnije isteraju Ruse iz Sevastopolja(najveće ruske vojne luke), ali Rusi su ih preduhitrili i TO NJIH NAJVIŠE BOLI! Koja ironija: Ameri priznaju nasilni akt Hruščova a referendum koji ispravlja tu nepravdu ne priznaju. Kako god bilo nama ovaj sukob nikako ne odgovara!Ako podržimo Ruse i sami ćemo se naći u sankcijama. Ako pak osudimo Ruse, gubimo saveznika i velikog ekonomskog partnera.Možda bi ipak najbolje bilo zadržati neku vrstu neutralnosti i tako pokušati sačuvati narod od ponovnih sankcija.

Željko

pre 10 godina

Srbija ne sme da se meša u pitanja koja se nje ne tiču. Da li je pripajanje Krima Rusiji legalno ili ne neka presude međunarodne institucije (sudovi). Da li prelazna vlada ima pravo ili ne da potpisuje ugovor o pristupanju EU je još jedno pitanje. Ko je predsednik Ukrajine? Ako se ne varam dogovorima (kojima su prisustvovali predstavnici EU) je predviđeno da Janukovič bude predsednik do održavanja predsedničkih izbora. Da li je silom narušen Ustav Ukraine? Meni se čini da se Ustav krši višestruko.

ROKO

pre 10 godina

Treba biti diplomata i izjasniti se za punu podrsku medjunarodnog prava i ako nekome nije jasno neka se obrati sudu u Hagu. Srbija nema nikakvog interesa da zaostrava odnose ni sa Ukrajinom niti Rusijom to je stvar pre svega odnosa te dve zemlje one pre svega trebaju da sednu za sto i rese svoje probleme. Niko od nas sa strane nezna svu problematiku medjusobnih sukoba osim da navijamo za jedne ili druge. Zasto se u ovakvim situacijam pocinje vagati dali bi nam bilo bolje sa ovima ili onima koji su nasi interesi i zasto uopste postavljati interese pred pravom i dali ono uopste postoji u medjunarodnim odnosima. Lekcije koje smo trebali da naucimo mozda pre 50 god jos nisu na dnevnom redu ili stvarno mnogima ne odgovara mir , dokle cemo biti zrtve insceniranih sukoba a onda se od nas trazi saglasnost za nepostene rabote. Nassa politika je svakako za ocuvanje teritorijalnog integriteta zemlje ali to pravilo je narusila EU. KO za takve odluke treba da snosi odgovornost na koje smo mi ukazivali ali to oni nisu hteli da slusaju ali za neposlusnost slede sancije u pravnim sistemima za koju se EU deklarirala.

REpublika Srpska

pre 10 godina

Srbija ne sme da izabere i mora da ostane po strani. Ako vec mora, treba da podrzi Ukrajinu. Ako podrzi Rusiju, otvara se prostor za prekrajanje dejtonskog sporazuma i ukidanje Republike Srpske. Rusija nece pomoci Srbiji . Putin je jasno rekao da Rusija nece ratovati zbog Srbije. Podrzavanje Rusije islo bi na ruku svim neprijateljima Srbije. To je svakom iole normalnom jasno.

Bacvanin

pre 10 godina

A kako ti Srbine iz Vojvodine (kazes sam da si Srbin a verovatno se stidis porekla pa se prestavljas kao Vojvodjanin) mene hranis i na koji nacin ti to mene hranis majke ti ??? Dajes mi pare da kupim hleb, ... il mieb pa mi ga poklanjas besplatno da ne kazem dzabe ??? Mene i moju prordicu hranimo JA i MOJA SUPRUGA i svaki dinar koji udje u nasu kucu je ZARADJEN ZNOJEM i POSTENIM KRVAVIM RADOM a ne parazitski kako kazes i jako me VREDJA TVOJ NACIN RAZMISLJANJA !!! sta sad nasi zivoti u Nisu i Leskovcu ili Valjevu i Uzicu su po tebi manje vredni nego vasi u Vojvodini ... zato batali ti tu pricu da ti mene hranis, a to sto pises o evropskom putu bla bla bla ... to je sasvim druga prica koja sluzi za manipulaciju bas takvima kao sto si ti ...
(E moj narode, 21. mart 2014 21:59

A gde su onda moje pare? Godisnje ulozim u proseku 3.3 miliona dinara, proizvedem oko 90 tona kukuruza i od toga u bilansu imam 900 hiljada vec trecu godinu za redom, vec tri godine ja nekoga lebom ranim derane, ne znam samo koga kad beogradksa firma ima monopol i nemoj se praviti da ne znas koja.

obrenovAc

pre 10 godina

Srbija zali zbog desavanja izazvanih Ukrajinskom krizom. Srbija insistira na postovanju medjunarodnog prava i teritorijalne celovitosti drzava clanica Ujedinjenih nacija. Ocekujemo da ce postovanje ovog principa podsetiti demokratski svet na stanoviste Srbije u pogledu Kosova kao neodvojivog dela nase zemlje. Srbija razume i istorijske okolnosti kojima Rusija polaze pravo na Krim i moli svoje Ruske prijatelje da smognu snage za dijalog sa Ukrajinom, Evropskom Unijom, SAD i zemljama koje su protiv Krimskog referenduma. Upozoravamo da ce dalje produbljivanje Ukrajinske krize imati nesagledive posledice po gradjane Evrope, Rusije i sveta.

Peroman

pre 10 godina

Eto sta nam Nemci porucuju, mi smo vas terali da popustite oko Kosova, ali sami ste krivi sto ste pristali i sad vam ni Rusi nece drzati vodu oko toga.

jer DGSE i tako to

pre 10 godina

Bolje ih ne vucite za jezik. Neće vam valjati šta god da kažu.
Ruse otvoreno podržati neće, a ne mogu reći nešto što će se kositi sa mišljenjem, čak manje mišljenjem, već sa strastima velike većine naroda ovde.

odlucno NE sankcijama

pre 10 godina

A sta bi se dogodilo, da su se u EU prevarili i vec do sada primili Srbiju u uniju, a ona kao 29. clanica, sada ne podrzi sankcije EU prema Rusiji?
Da li bi je ucenjivali, da li bi pretili, bombardovali je, ili bi, kako Lisabonski sporazum kaze, EU jednostavno ne bi mogla da uvede sankcije Rusiji, zbog Srbije?
Sve je ovo hipoteticko pitanje, jer je ocigledno, da se Srbija nizasta ne pita, ni sada, a nece se pitati ni kada (ako ikada) postane clanica EU!
Kako je o Kosovu rekao Djindjic, 20ak dana pred atetntat, otprilike, `.. ako smo (sada) prijatelji sa zapadom, a ja vam kazem da mi je do necega stalo, da se sprovede, a vi mi kazete, da nije vreme, pa kakvi smo mi to prijatelji ...`?
Prijatelji sa zapada, danas, kada Srbija jos nije clanica EU, MORAJU da razumeju Srbiju, da ne moze da podrzi sankcije, koje je EU zavela prema Rusiji, ne iz politickih, ili istorijsko-emotivnih razloga, nego iskljucivo iz ekonomskih razloga! Drzava clanicama EU je lako, jer se drze zajedno, a Srbija bi ostala na vetrometini i urusila bi se. EU ce razumeti, ili mi i nismo prijatelji sa zapadom!

srki

pre 10 godina

Vrlo nezgodna pozicija za Vucica, i za sve druge siromasne koje moraju da slusaju diktat demonkrata. Ono sto mi nije jasno......!!!!! Gde su bre ovi akademici, nobelovci, pesnici, knjizevnici...........(mislim iz celog sveta)? Pa neko bi morao da ih angazuje da dignu svoj glas. Ma makar politicari.

branimir skeptik

pre 10 godina

Srbiji pitanje Kosova ne treba da bude nikakav motiv za izražavanje stava oko Krima (Kosovo više nije u Srbiji). Rusija je na Krimu izabrala (kako sad stoje stvari) od dva zla manje i zato Srbija treba da bude uz Rusiju koliko god može (jer srećom još nije u EU). Ako stvari dodatno zaguste u Ukrajini krivicom Rusije, onda se može više distancirati od Rusije. (Zar to ne čine i oni na Zapadu!?). Na isti način na koji sada "nove demokratije" EU napadaju Rusiju '99 su bile i za bombardovanje Srbije. Može lako biti da to neće biti moguće zbog Dodikovih glupih izjava (o Republici Srpskoj i Krimu)...

analiticar amater

pre 10 godina

@obrenovAc
je lepo rekao, tacno tako bi trebalo da glasi nas stav po pitanju Krima.
Da sam ja na mestu Vucica, fino bih pitao predstavnike EU koji je njihov stav - ima li region pravo na samoopredeljenje ili nema. Nek se oni jednom odluce, a ne da stalno menjaju svoje misljenje. Gde pise to da otcepljenje Kosova, Krima i bilo koje druge regije jeste ili nije u skaldu sa medjunarodnim pravom?
Takodje sprski zakon ne poznaje uvodjenje sankcija i zamrzavanje imovine bez sudskog postupka, vrlo je diskutabilno da li ej to moguce i u samoj EU.
Situacija je ovde toliko sarena i ima toliko prostora za kreativno tumacenje,ali mi jasno treba reci - ne ohrabrujemo Rusiju da nastavi dalje, zalagacemo se za mirno resenje i dogovr (mada je sad realno sve gotovo). Ili evo, neka im EU napravi Rambuje kao sto je nama, ili neka im posalje Solanu...sta, nece moci? Pa zao mi j, nemojte onda ni od nas traziti da idemo preko svojih mogucnosti.
Nisem inenadjen, ali sam razocaran izjavama g. Reljica. On bi barem trebao da zna da u EU nist aniej crno-belo, i trebalo bi da da savet kako da se najbezbolnije postavimo, jer ni Nemackoj nije lako da ima crno-beli stav, a kamoli Srbija.

Nevit

pre 10 godina

Bacvanin

Vojvodina se recimo otcepi, i onda sve pare odu u Novi Sad, pa Sremci onda kažu "a gde su naše pare", onda se Srem otcepi pa sve pare iz Srema odu u Sremsku Mitrovicu, onda Ruma kaže "a gde su naše pare", onda se Ruma otcepi pa sve pare iz opštine Ruma odu u Rumu, onda se neko selo u Rumi otcepi pa onda oni traže svoje pare itd...

Otcepljenje Vojvodine nije rešenje, i nije cela Srbija kriva što je Beograd halapljiv.

Marko1981

pre 10 godina

Srbija se zalaze za mir, poziva na suzdrzanost svih strana od bilo kakvih daljih vojnih akcija i uz to ohrabruje sve strane da jedino dijalogom uspostave dobrosusedske i bratske odnose uz obavezno postovanje realnog stanja na terenu.
A i kako nam rekose kakve veze imaju granice i teritorije u 21om veku, mi Srbi stalno zivimo u proslosti umesto da se okrenemo svetloj buducnosti, kada su svi otvorili svoje granice i u jedinstvenoj demokratskoj Evropi gde vladaju iskljucivo demokrastke vrednosti nema granica, pa tako i u skladu sa tim vrednostima i po istom principu nije ni bitno dal je Ukrajina do Dnjepra ili do Rostova na Donu.

DAN

pre 10 godina

E nažalost odšao je trenutak gde srpske vlasti trebaju konačno da se ozbiljno izjasne na čijoj strani su i koju politiku podržavaju !
Strahovito dalekosežna situacija kompleksno furstirajuća za Srbiju .
Neće moći niti slučajno se držati neutralno zato što joj oba suprostavljena rabora to neće dozvoliti a ona sama sebi nesme dozvoliti da trči pred svoju rudu zbog čega se je dosada ogromno puta veoma ispekla zato što nikada nije imala veoma pragmatične političare !
Čovek svaki obično greši dok razmišlja srcem i dušom što je svojstveno manje više za sve slovene dok oni drugi uglavnom prvo misle svojom glavom i donose svoje zrele odluke koje su obično prava rešenja u datim situcijama i problemima pred kojim se nalaze !
Srbijo pazi šta činiš dobro odmeri pa tek onda preseći ! - Dobro znaj , po onoj narodnoj sve se ipak vraća i veoma skupo plaća !

Prle

pre 10 godina

Zalosno je sto nas velike sile ne ostave vise na miru, a svoje probleme rese medju velikim silama. Ameri napadaju samo male i guraju ih u ratove. Dosta vise!!! OSTAVITE SRBIJU NA MIRU!

Marija

pre 10 godina

Proslo je vreme neutralnosti i pravljenja ludim. Treba se pod hitno opredeliti za EU jer je kriza na pocetku.Kasnije nece biti potrebno samo izjasnjavanje.

Ministar

pre 10 godina

"Srbija podržava principe međunarodnog prava - pravo naroda na samoopredeljenje, kao i suverenitet i teritorijalni integritet država-članica OUN".

Pa nek se češu šta smo rekli. A možemo da se pravimo ludi (odlično nam stoji i svi će nam verovati) ili mrtvi...

Advokat Gacevic

pre 10 godina

Razlika je u tome što Rusija polaže istorijsko pravo na Krim, a šiptari takvo pravo nemaju na delu srpske države, jer upravo Srbija na KiM polaže pravo kao i Rusija na Krim. Drukčije rečeno, na teritorijalni suverenitet se mora gledati kroz prizmu istorijskog prava, zbog čega se ne može smatrati da je Rusija povredila teritorijalni suverenitet Ukrajine, za razliku od šiptara koji su uzurpirali deo suverene teritorije države Srbije. Uostalom, Rusija je samo prihvatila plebiscitarnu odluku državotvornog naroda koji se izjasnio za pripajanje svojoj istorijskoj matici.
Dakle, stav Srbije po prednjem pitanju može i mora biti sasvim jasan - ne smatramo da je Rusija povredila teritorijalni suverenitet Ukrajine, niti da se po analogiji takvim stavom saglašavamo sa šiptarskom uzurpacijom KiM. (sledi nastavak)

Advokat Gacevic

pre 10 godina

S druge strane, valja podsetiti da je Ukrajina istorijska kolevka ruske države. Kijevska Rusija je konfesionalno bila vezana za Vizantiju, a državna religija Kijevske Rusije bilo je pravoslavlje. Ta država je trajala od devetog do kraja dvanaestog veka, i u njenom sastavu je bilo poluostrvo Krim. Tokom Četvrtog krstaškog rata, s početka trinaestog veka, opljačkan je Carigrad, trgovinske i kulturne veze sa Carigradom su pokidane, a Kijevska Rusija se raspala na kneževine. U četrnaestom veku dolazi do najezde Tatara koji zaposedaju Krim i osvajaju veći deo ruskih kneževina. Međutim, u osamnaestom veku Rusi ponovo zaposedaju Krim i on ostaje u sastavu Rusije sve do 1956. godine, kada ga tadašnji predsednik SSSR Nikita Sergejevič Hruščov, inače Ukrajinac, pripaja Ukrajini.
Toliko, za podsećanje, možda i kao svetionik zalutalim i nesnalažljivim brodarima na uzburkanoj polititičkoj pučini.

Advokat Gacevic

pre 10 godina

Ovih dana se u javnosti sve rigidnije nameće problem Srbije u određenju prema ukrajinskoj krizi, pri čemu po tom pitanju još uvek nemamo oficijelni stav, što deluje kao pragmatično držanje, ali će pre biti da se radi o političkoj nesnalažljivosti. Valja podsetiti da je politika veština u vođenju državnih poslova, pa i sam pojam politike etimološki vuče koren iz organizacije starogrčkih državica "polis".
Dakle, problema ne bi bilo kada "zapadni partneri" Srbije ne bi insistirali na jasnom opredeljenju Srbije po pitanju podrške njihovom generalnom stavu koji ide za osudom Rusije zbog navodne povrede ukrajinskog teritorijalnog suvereniteta, pri čemu se u vezi sa međunarodno-pravnim načelom zaštite prava države na teritorijalni suverenitet poriče pravo Srbije na Kosovu i Metohiji kao delu njene teritorije, i po tom pitanju "zapadni partneri" kažu da se Krim i Kosovo ne mogu porediti, ali u kontekstu šiptarskih preferansi.
Međutim, nesumnjivo je da se Krim i KiM ne mogu porediti, ali ne iz razloga koje preferiraju "zapadni partneri", već suprotno njima - iz razloga koji se tiču istorijskog prava i plebiscitarnog izjašnjenja državotvornog naroda. (sledi nastavak)

Advokat Gacevic

pre 10 godina

Ne bih ovde šire elaborirao osnove istorijskog prava Srbije na KiM, pa ću samo podsetiti da su šiptari došljaci na srpskoj zemlji, koji su zloupotrebili srpsko gostoprimstvo. Glavni svedok naseljavanja šiptara na srpskoj zemlji je vizantijski viši državni činovnik Mihailo Ataliota, koji je bio savremenik događaja iz 1043. godine, kada je prevratnik Đorđe Manijak krenuo sa Sicilije da osvoji Carigrad, pa je kao prateće čete poveo šiprate koji su prethodno na Siciliju dovedeni kao roblje iz osvajačkih pohoda u području Kavkaza. Otuda znamo da su posle poraza Đorđa Manijaka u bici sa carigradskom vojskom kod Dojranskog jezera njegovi pratioci šiptari ostali kao brodolomnici na tuđoj zemlji, i da su im Srbi dozvolili da se nasele u brdovitom predelu oko mesta Rabana, koje se nalazilo severoistočno od Elbasana, u podnožju planine Jablanice. Po Rabanu su ih Srbi nazivali Rabanasima, odnosno Arbanasima, a Turci su ih zvali Arnautima. O njihovom razrođavanju i naglom širenju po dolasku Turaka, pretapanjem brojnih srpskih plemenskih grupa u šiptare, zbog privilegija koje su ovi imali pod Turcima, ovde ne može biti više reči. (sledi nastavak)

bosko

pre 10 godina

"Moze i trebalo bi da tako bude"!! ,narocito za bolju buducnost srpskog naroda ,posto Evropa ne donosi srecu narodima (nikako osim finansijskog i ekonomskog robstva ) koji su pozurili da u nju udju !!!!!!!!!
Znam o cemu pricam (mozda to nas narod tamo jos ne zna), jer ja "zivim ovamo" (u Francuskoj ) pa vidim sta se desava stvarno, a ne onako kako se neprestano laze stalno ovamo onima koji su pozurli da se bace kasapinu pod noz !!!
Znajte da je buducnost Srbije bratski odnos sa Rusijom a ne ropstvo prema pokvarenom Zapadu i kriminalnoj Americi koja Evropom diriguje vec danas (ustvari njihove banke predatori !!!)
Eto sad sve znate i nikakva izdaja Rusije ne treba da dodje u obzir !..SAMO sa Rusijom i ne plasite se gladni narode !!..AKO udjete u Evropu na.....li ste tek onda (to vam jedan skolovan i iskusan covek kaze !)
Pozdrav iz Pariza
Zivela Srbija i njena rodjena sestra Rusija !!
Bosko !

Bacvanin

pre 10 godina

"A gde ode Vojvodina, u kojoj 2/3 stanovništva čine Srbi ? Samo ti sanjaj.
(hogarstrašni, 21. mart 2014 19:46)"

Pa u Evropu, gde bi drugde! A vi idite kud god hocete. Tacno je da ima 2/3 Srba, ali ako mislis da cemo mi (i ja sam Srbin iz Vojvodine) glasati da ostanemo pod diktaturom zatucanog Beograda, ondaK si zdravo kratkovid derane. Misli o tome, i misli kako narod u Vojvodini zivi. Dosta smo mi hranili parazite poput vas.

Bacvanin

pre 10 godina

A kako ti Srbine iz Vojvodine (kazes sam da si Srbin a verovatno se stidis porekla pa se prestavljas kao Vojvodjanin) mene hranis i na koji nacin ti to mene hranis majke ti ??? Dajes mi pare da kupim hleb, ... il mieb pa mi ga poklanjas besplatno da ne kazem dzabe ??? Mene i moju prordicu hranimo JA i MOJA SUPRUGA i svaki dinar koji udje u nasu kucu je ZARADJEN ZNOJEM i POSTENIM KRVAVIM RADOM a ne parazitski kako kazes i jako me VREDJA TVOJ NACIN RAZMISLJANJA !!! sta sad nasi zivoti u Nisu i Leskovcu ili Valjevu i Uzicu su po tebi manje vredni nego vasi u Vojvodini ... zato batali ti tu pricu da ti mene hranis, a to sto pises o evropskom putu bla bla bla ... to je sasvim druga prica koja sluzi za manipulaciju bas takvima kao sto si ti ...
(E moj narode, 21. mart 2014 21:59

A gde su onda moje pare? Godisnje ulozim u proseku 3.3 miliona dinara, proizvedem oko 90 tona kukuruza i od toga u bilansu imam 900 hiljada vec trecu godinu za redom, vec tri godine ja nekoga lebom ranim derane, ne znam samo koga kad beogradksa firma ima monopol i nemoj se praviti da ne znas koja.

Žika

pre 10 godina

Srbija je, htela to ili ne, od 1999. u interesnoj sferi EU i NATO i to je svima jasno - Moskvi cak mnogo vise nego mnogima odavde. Pored toga smo otpoceli pregovore o pridruzivanju sa EU sa zeljom da oko 2020. postanemo punopravna clanica. Clanstvo u NATO iz razumljivih razloga jos nije stiglo na dnevni red ali ne treba sumnjati da ce se i to desiti u buducnosti: nasa vojska vec izvesno vreme tiho usvaja NATO standarde i njihove organizacione principe. Tako da su sa te strane stvari prilicno jasne i mi treba da se ponasamo u skladu sa ovim cinjenicama. Sta se desava u Ukrajini i ko ce pobediti u borbi za prevlast, Zapad ili Rusija nije nas problem. Sto se tice Krima - bez obzira na cesto potpuno iracionalne simpatije koje veliki deo naseg naroda oseca prema Rusima mi stvari moramo da nazovemo pravim imenom, i to ne samo zbog Kosova za koje je sam Putin rekao da isti slucaj: otcepljenje Krima je bilo nelegalan akt agresije prema jednoj suverenoj drzavi i protivno medjunarodnom pravu.

REpublika Srpska

pre 10 godina

Srbija ne sme da izabere i mora da ostane po strani. Ako vec mora, treba da podrzi Ukrajinu. Ako podrzi Rusiju, otvara se prostor za prekrajanje dejtonskog sporazuma i ukidanje Republike Srpske. Rusija nece pomoci Srbiji . Putin je jasno rekao da Rusija nece ratovati zbog Srbije. Podrzavanje Rusije islo bi na ruku svim neprijateljima Srbije. To je svakom iole normalnom jasno.

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Naravno da Beograd i Srbija treba da podrže Krim i Rusiju i da javno priznaju referendum na Krimu. I to iz dva razloga. Prvo, sledimo američku logiku koju su nam dvadesetak godina nabijali u glavu, prvo bombardovanjem a potom pretnjama i ucenama da je samoopredeljenje do otcepljenja legalna i legitimna stvar?! Da tu nema zakonskih smetnji potvrdio je čak i sud u Hagu, koji nije u tome video bilo kakvo kršenje medjunarodnih zakona. Drugo, u isto vreme ćemo biti i na strani Rusa i Rusije. To samo treba otvoreno pojasniti SAD i EU. Ako odustanu od priznavanja kvazi države na KiM, revidiraćemo i mi naš stav?! Ne može da se stisne i da se p...., zar ne?! To barem nikom nije uspelo. Niti da se bude "malo trudan"?! Mi samo sledimo ono što su Amerikanci i EU tražili od nas. Ako smo prihvatili da je otcepljenje ispravno kada je naša teritorija u pitanju, zašto to ne bismo priznali i ljudima na Krimu, koji su hiljade kilometara od nas.

supervisor

pre 10 godina

Sad samo fali da super Vucic zabije poslednji ekser u kovceg i da podrzi EU i Ukrajinu protiv Rusije i Srbija je sahranjena, gotova i unistena. Ako to uradi, mozemo slobodno da se otpisemo kao nacija, kao drzava, kao narod. Za 5 godina ce kao i Mesic da govori da je on uradio svoj posao - Srbija vise ne postoji.

baca

pre 10 godina

Србија позива на смиривање ситуације у Украјини чија је ескалација почела оружаним преузимањем власти од стране опозиције и протеривањем изабраног председника Јануковича. Одлука нове самопостављене Владе Украјине да укине статус руског језика као једног од званичних језика Украјине је додатно негативно утицала на развој кризе.
Србија подсећа да је Крим до 1954. године био у саставу републике Русије када је административном одлуком припојен Украјини. Русија има право да заштити своју поморску базу на Криму и своје интересе на територији која јој је историјски припадала и која је насељена руском већином. Србија жали због повећане милитаризације у региону и позива обе стране да кроз преговоре мирним путем реше насталу ситуацију. Србија такође позива треће стране да не заоштравају ситуацију једностраним потезима.

E moj narode

pre 10 godina

@"A gde ode Vojvodina, u kojoj 2/3 stanovništva čine Srbi ? Samo ti sanjaj.
(hogarstrašni, 21. mart 2014 19:46)"

Pa u Evropu, gde bi drugde! A vi idite kud god hocete. Tacno je da ima 2/3 Srba, ali ako mislis da cemo mi (i ja sam Srbin iz Vojvodine) glasati da ostanemo pod diktaturom zatucanog Beograda, ondaK si zdravo kratkovid derane. Misli o tome, i misli kako narod u Vojvodini zivi. Dosta smo mi hranili parazite poput vas.
(Bacvanin, 21. mart 2014 21:26)

A kako ti Srbine iz Vojvodine (kazes sam da si Srbin a verovatno se stidis porekla pa se prestavljas kao Vojvodjanin) mene hranis i na koji nacin ti to mene hranis majke ti ??? Dajes mi pare da kupim hleb, ... il mi mesis hleb pa mi ga poklanjas besplatno da ne kazem dzabe ??? Mene i moju prordicu hranimo JA i MOJA SUPRUGA i svaki dinar koji udje u nasu kucu je ZARADJEN ZNOJEM i POSTENIM KRVAVIM RADOM a ne parazitski kako kazes i jako me VREDJA TVOJ NACIN RAZMISLJANJA !!! sta sad nasi zivoti u Nisu i Leskovcu ili Valjevu i Uzicu su po tebi manje vredni nego vasi u Vojvodini ... zato batali ti tu pricu da ti mene hranis, a to sto pises o evropskom putu bla bla bla ... to je sasvim druga prica koja sluzi za manipulaciju bas takvima kao sto si ti ...

Macedoroman

pre 10 godina

Da nešto bude svima jasno. Ne želi Srbija u Evropu već samo jedan manji deo njene političke elite i to iz materijalnih interesa. Čak je i matematika ovih izbora pokazala da "proevropsku" politiku podržava manje od 50% glasača. Najbolje rešenje je da se o ovome neposredno izjasne građani na referendumu. Rezultat bi bio za mnoge iznenađujući.

neko sabac

pre 10 godina

Ovo je samo dokaz da svaka nova drzava koja udje u EU nece imati svoju politiku i svoju sopstvenu odluku bez obzira o cemu se radi,nadam se da cemo biti ili uzdrzani ili uz Ruse, jer nasa privreda ce u buducnosti zavisiti od protoka ruskog gasa, a ne od nemackih ili britanskofrancuskih kredita!!!!

v

pre 10 godina

Koliko je SAD stalo do medjunarodnog prava i suverenosti država i granica -pokazali su na primerima Srbije,Iraka,Avganistana,Libije... Problem Kosova i Krima jeste sličan ali razlika je u tome što je Kosovo uvek bilo srpsko a Krim je do pre 57 godina bio ruski, a onda je voljom komunističkog diktatora Hruščova na silu pripojen Ukrajini. Američka politika još od drugog svetskog rata ima za cilj razbijanje Rusije i ovladavanje njenim energetskim resursima.Prvo su razbili SSSR, a sada su zavadili Ukrajinu i Rusiju sa namerom da preko Ukrajinaca kasnije isteraju Ruse iz Sevastopolja(najveće ruske vojne luke), ali Rusi su ih preduhitrili i TO NJIH NAJVIŠE BOLI! Koja ironija: Ameri priznaju nasilni akt Hruščova a referendum koji ispravlja tu nepravdu ne priznaju. Kako god bilo nama ovaj sukob nikako ne odgovara!Ako podržimo Ruse i sami ćemo se naći u sankcijama. Ako pak osudimo Ruse, gubimo saveznika i velikog ekonomskog partnera.Možda bi ipak najbolje bilo zadržati neku vrstu neutralnosti i tako pokušati sačuvati narod od ponovnih sankcija.

Banat

pre 10 godina

Moci mora inace ode i Vojvodina.
(bacvanin, 21. mart 2014 17:30)

Nema problema, referendumom ili ćete ti i "civilizovani zapad" da određujete neko novo "demokratsko pravo" ?

Nikola Putinovic

pre 10 godina

Ali treba s druge strane imati u vidu da je Putin ne jednom nego zaista često govorio da "Rusi ne mogu da budu veći Srbi od Srba". I ukoliko u odnosu politike Beograda prema kosovskom pitanju dolazi do, kako je to shvaćeno u Rusiji, sve većeg popuštanja u odnosu na većinski stav u EU, samim tim Moskva oseća sve manje obaveze da u pogledu Kosova podržava Srbiju".

Upravo tako Putine. Srbi su izdajnicki (prema samom sebi) narod. Nikome nisu iskreni, odani prijatelji. Svakoga bi da slazu, prevare, prevedu zednog preko vode. Sa zapadom bi zbog tehnologije i markirane odece a sa Rusijom kada se zarati tj. Rusi bi trebali da cuvaju teritorijalni integritet i politicki suverenitet Srbije dok Vucici i Dacici potpisuju sve sto im se iz EU i SAD ponudi.

branimir skeptik

pre 10 godina

Srbiji pitanje Kosova ne treba da bude nikakav motiv za izražavanje stava oko Krima (Kosovo više nije u Srbiji). Rusija je na Krimu izabrala (kako sad stoje stvari) od dva zla manje i zato Srbija treba da bude uz Rusiju koliko god može (jer srećom još nije u EU). Ako stvari dodatno zaguste u Ukrajini krivicom Rusije, onda se može više distancirati od Rusije. (Zar to ne čine i oni na Zapadu!?). Na isti način na koji sada "nove demokratije" EU napadaju Rusiju '99 su bile i za bombardovanje Srbije. Može lako biti da to neće biti moguće zbog Dodikovih glupih izjava (o Republici Srpskoj i Krimu)...

Željko

pre 10 godina

Srbija ne sme da se meša u pitanja koja se nje ne tiču. Da li je pripajanje Krima Rusiji legalno ili ne neka presude međunarodne institucije (sudovi). Da li prelazna vlada ima pravo ili ne da potpisuje ugovor o pristupanju EU je još jedno pitanje. Ko je predsednik Ukrajine? Ako se ne varam dogovorima (kojima su prisustvovali predstavnici EU) je predviđeno da Janukovič bude predsednik do održavanja predsedničkih izbora. Da li je silom narušen Ustav Ukraine? Meni se čini da se Ustav krši višestruko.

obrenovAc

pre 10 godina

Srbija zali zbog desavanja izazvanih Ukrajinskom krizom. Srbija insistira na postovanju medjunarodnog prava i teritorijalne celovitosti drzava clanica Ujedinjenih nacija. Ocekujemo da ce postovanje ovog principa podsetiti demokratski svet na stanoviste Srbije u pogledu Kosova kao neodvojivog dela nase zemlje. Srbija razume i istorijske okolnosti kojima Rusija polaze pravo na Krim i moli svoje Ruske prijatelje da smognu snage za dijalog sa Ukrajinom, Evropskom Unijom, SAD i zemljama koje su protiv Krimskog referenduma. Upozoravamo da ce dalje produbljivanje Ukrajinske krize imati nesagledive posledice po gradjane Evrope, Rusije i sveta.

ROKO

pre 10 godina

Treba biti diplomata i izjasniti se za punu podrsku medjunarodnog prava i ako nekome nije jasno neka se obrati sudu u Hagu. Srbija nema nikakvog interesa da zaostrava odnose ni sa Ukrajinom niti Rusijom to je stvar pre svega odnosa te dve zemlje one pre svega trebaju da sednu za sto i rese svoje probleme. Niko od nas sa strane nezna svu problematiku medjusobnih sukoba osim da navijamo za jedne ili druge. Zasto se u ovakvim situacijam pocinje vagati dali bi nam bilo bolje sa ovima ili onima koji su nasi interesi i zasto uopste postavljati interese pred pravom i dali ono uopste postoji u medjunarodnim odnosima. Lekcije koje smo trebali da naucimo mozda pre 50 god jos nisu na dnevnom redu ili stvarno mnogima ne odgovara mir , dokle cemo biti zrtve insceniranih sukoba a onda se od nas trazi saglasnost za nepostene rabote. Nassa politika je svakako za ocuvanje teritorijalnog integriteta zemlje ali to pravilo je narusila EU. KO za takve odluke treba da snosi odgovornost na koje smo mi ukazivali ali to oni nisu hteli da slusaju ali za neposlusnost slede sancije u pravnim sistemima za koju se EU deklarirala.

Banaćanin

pre 10 godina

@Bacvanin

Na plodnoj Bačkoj zemlji rađa 10 tona kukuruza po hektaru (izvini ali ako imaš manje prinose onda poljoprivreda nije za tebe, osim u slučaju ekstremne suše). Drugim rečima, sa proizvodnjom od 90 tona kukuruza obrađuješ 9 - 10 hektara. I tvrdiš da imaš ulaganja od 3,3 miliona dinara!? Mora da svake godine kupuješ novi traktor. :)
Recimo i da je tako, nerealno je očekivati da četveročlana porodica živi od 10 hektara ratarstva, gde ukupno ima posla jedva mesec dana godišnje. Niko te ne pljačka prijatelju, nego je to surova realnost. Nekad se moglo živeti od maksima zemlje (17 jutara - 10 hektara), danas ne.

Šalu na stranu, oladite sa tom pričom da vi hranite nekoga i da neko drugi živi na vašoj grbači. Gde predaješ kukuruz, u Beogradu ili u Bačkoj? Vidim da koristiš internet, pogledaj berzanske cene u okruženju pa ćeš videti da se cene u Srbiji uklapaju sa berzama u Mađarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj...
Mada sam siguran da to i sam znaš, ali eto - teško se živi i neko mora biti kriv zbog toga. Tebi je kriv Beograd, drugima je kriva Amerika ili EU, trećima su krivi "dođoši"... a najmanje nas pokušava da promeni sebe.

srki

pre 10 godina

Vrlo nezgodna pozicija za Vucica, i za sve druge siromasne koje moraju da slusaju diktat demonkrata. Ono sto mi nije jasno......!!!!! Gde su bre ovi akademici, nobelovci, pesnici, knjizevnici...........(mislim iz celog sveta)? Pa neko bi morao da ih angazuje da dignu svoj glas. Ma makar politicari.

analiticar amater

pre 10 godina

@obrenovAc
je lepo rekao, tacno tako bi trebalo da glasi nas stav po pitanju Krima.
Da sam ja na mestu Vucica, fino bih pitao predstavnike EU koji je njihov stav - ima li region pravo na samoopredeljenje ili nema. Nek se oni jednom odluce, a ne da stalno menjaju svoje misljenje. Gde pise to da otcepljenje Kosova, Krima i bilo koje druge regije jeste ili nije u skaldu sa medjunarodnim pravom?
Takodje sprski zakon ne poznaje uvodjenje sankcija i zamrzavanje imovine bez sudskog postupka, vrlo je diskutabilno da li ej to moguce i u samoj EU.
Situacija je ovde toliko sarena i ima toliko prostora za kreativno tumacenje,ali mi jasno treba reci - ne ohrabrujemo Rusiju da nastavi dalje, zalagacemo se za mirno resenje i dogovr (mada je sad realno sve gotovo). Ili evo, neka im EU napravi Rambuje kao sto je nama, ili neka im posalje Solanu...sta, nece moci? Pa zao mi j, nemojte onda ni od nas traziti da idemo preko svojih mogucnosti.
Nisem inenadjen, ali sam razocaran izjavama g. Reljica. On bi barem trebao da zna da u EU nist aniej crno-belo, i trebalo bi da da savet kako da se najbezbolnije postavimo, jer ni Nemackoj nije lako da ima crno-beli stav, a kamoli Srbija.

bosko

pre 10 godina

"Moze i trebalo bi da tako bude"!! ,narocito za bolju buducnost srpskog naroda ,posto Evropa ne donosi srecu narodima (nikako osim finansijskog i ekonomskog robstva ) koji su pozurili da u nju udju !!!!!!!!!
Znam o cemu pricam (mozda to nas narod tamo jos ne zna), jer ja "zivim ovamo" (u Francuskoj ) pa vidim sta se desava stvarno, a ne onako kako se neprestano laze stalno ovamo onima koji su pozurli da se bace kasapinu pod noz !!!
Znajte da je buducnost Srbije bratski odnos sa Rusijom a ne ropstvo prema pokvarenom Zapadu i kriminalnoj Americi koja Evropom diriguje vec danas (ustvari njihove banke predatori !!!)
Eto sad sve znate i nikakva izdaja Rusije ne treba da dodje u obzir !..SAMO sa Rusijom i ne plasite se gladni narode !!..AKO udjete u Evropu na.....li ste tek onda (to vam jedan skolovan i iskusan covek kaze !)
Pozdrav iz Pariza
Zivela Srbija i njena rodjena sestra Rusija !!
Bosko !

Peroman

pre 10 godina

Eto sta nam Nemci porucuju, mi smo vas terali da popustite oko Kosova, ali sami ste krivi sto ste pristali i sad vam ni Rusi nece drzati vodu oko toga.

odlucno NE sankcijama

pre 10 godina

A sta bi se dogodilo, da su se u EU prevarili i vec do sada primili Srbiju u uniju, a ona kao 29. clanica, sada ne podrzi sankcije EU prema Rusiji?
Da li bi je ucenjivali, da li bi pretili, bombardovali je, ili bi, kako Lisabonski sporazum kaze, EU jednostavno ne bi mogla da uvede sankcije Rusiji, zbog Srbije?
Sve je ovo hipoteticko pitanje, jer je ocigledno, da se Srbija nizasta ne pita, ni sada, a nece se pitati ni kada (ako ikada) postane clanica EU!
Kako je o Kosovu rekao Djindjic, 20ak dana pred atetntat, otprilike, `.. ako smo (sada) prijatelji sa zapadom, a ja vam kazem da mi je do necega stalo, da se sprovede, a vi mi kazete, da nije vreme, pa kakvi smo mi to prijatelji ...`?
Prijatelji sa zapada, danas, kada Srbija jos nije clanica EU, MORAJU da razumeju Srbiju, da ne moze da podrzi sankcije, koje je EU zavela prema Rusiji, ne iz politickih, ili istorijsko-emotivnih razloga, nego iskljucivo iz ekonomskih razloga! Drzava clanicama EU je lako, jer se drze zajedno, a Srbija bi ostala na vetrometini i urusila bi se. EU ce razumeti, ili mi i nismo prijatelji sa zapadom!

Marija

pre 10 godina

Proslo je vreme neutralnosti i pravljenja ludim. Treba se pod hitno opredeliti za EU jer je kriza na pocetku.Kasnije nece biti potrebno samo izjasnjavanje.

Marko1981

pre 10 godina

Srbija se zalaze za mir, poziva na suzdrzanost svih strana od bilo kakvih daljih vojnih akcija i uz to ohrabruje sve strane da jedino dijalogom uspostave dobrosusedske i bratske odnose uz obavezno postovanje realnog stanja na terenu.
A i kako nam rekose kakve veze imaju granice i teritorije u 21om veku, mi Srbi stalno zivimo u proslosti umesto da se okrenemo svetloj buducnosti, kada su svi otvorili svoje granice i u jedinstvenoj demokratskoj Evropi gde vladaju iskljucivo demokrastke vrednosti nema granica, pa tako i u skladu sa tim vrednostima i po istom principu nije ni bitno dal je Ukrajina do Dnjepra ili do Rostova na Donu.

Nevit

pre 10 godina

Bacvanin

Vojvodina se recimo otcepi, i onda sve pare odu u Novi Sad, pa Sremci onda kažu "a gde su naše pare", onda se Srem otcepi pa sve pare iz Srema odu u Sremsku Mitrovicu, onda Ruma kaže "a gde su naše pare", onda se Ruma otcepi pa sve pare iz opštine Ruma odu u Rumu, onda se neko selo u Rumi otcepi pa onda oni traže svoje pare itd...

Otcepljenje Vojvodine nije rešenje, i nije cela Srbija kriva što je Beograd halapljiv.

Prle

pre 10 godina

Zalosno je sto nas velike sile ne ostave vise na miru, a svoje probleme rese medju velikim silama. Ameri napadaju samo male i guraju ih u ratove. Dosta vise!!! OSTAVITE SRBIJU NA MIRU!

Advokat Gacevic

pre 10 godina

Ne bih ovde šire elaborirao osnove istorijskog prava Srbije na KiM, pa ću samo podsetiti da su šiptari došljaci na srpskoj zemlji, koji su zloupotrebili srpsko gostoprimstvo. Glavni svedok naseljavanja šiptara na srpskoj zemlji je vizantijski viši državni činovnik Mihailo Ataliota, koji je bio savremenik događaja iz 1043. godine, kada je prevratnik Đorđe Manijak krenuo sa Sicilije da osvoji Carigrad, pa je kao prateće čete poveo šiprate koji su prethodno na Siciliju dovedeni kao roblje iz osvajačkih pohoda u području Kavkaza. Otuda znamo da su posle poraza Đorđa Manijaka u bici sa carigradskom vojskom kod Dojranskog jezera njegovi pratioci šiptari ostali kao brodolomnici na tuđoj zemlji, i da su im Srbi dozvolili da se nasele u brdovitom predelu oko mesta Rabana, koje se nalazilo severoistočno od Elbasana, u podnožju planine Jablanice. Po Rabanu su ih Srbi nazivali Rabanasima, odnosno Arbanasima, a Turci su ih zvali Arnautima. O njihovom razrođavanju i naglom širenju po dolasku Turaka, pretapanjem brojnih srpskih plemenskih grupa u šiptare, zbog privilegija koje su ovi imali pod Turcima, ovde ne može biti više reči. (sledi nastavak)

Advokat Gacevic

pre 10 godina

Razlika je u tome što Rusija polaže istorijsko pravo na Krim, a šiptari takvo pravo nemaju na delu srpske države, jer upravo Srbija na KiM polaže pravo kao i Rusija na Krim. Drukčije rečeno, na teritorijalni suverenitet se mora gledati kroz prizmu istorijskog prava, zbog čega se ne može smatrati da je Rusija povredila teritorijalni suverenitet Ukrajine, za razliku od šiptara koji su uzurpirali deo suverene teritorije države Srbije. Uostalom, Rusija je samo prihvatila plebiscitarnu odluku državotvornog naroda koji se izjasnio za pripajanje svojoj istorijskoj matici.
Dakle, stav Srbije po prednjem pitanju može i mora biti sasvim jasan - ne smatramo da je Rusija povredila teritorijalni suverenitet Ukrajine, niti da se po analogiji takvim stavom saglašavamo sa šiptarskom uzurpacijom KiM. (sledi nastavak)

Advokat Gacevic

pre 10 godina

S druge strane, valja podsetiti da je Ukrajina istorijska kolevka ruske države. Kijevska Rusija je konfesionalno bila vezana za Vizantiju, a državna religija Kijevske Rusije bilo je pravoslavlje. Ta država je trajala od devetog do kraja dvanaestog veka, i u njenom sastavu je bilo poluostrvo Krim. Tokom Četvrtog krstaškog rata, s početka trinaestog veka, opljačkan je Carigrad, trgovinske i kulturne veze sa Carigradom su pokidane, a Kijevska Rusija se raspala na kneževine. U četrnaestom veku dolazi do najezde Tatara koji zaposedaju Krim i osvajaju veći deo ruskih kneževina. Međutim, u osamnaestom veku Rusi ponovo zaposedaju Krim i on ostaje u sastavu Rusije sve do 1956. godine, kada ga tadašnji predsednik SSSR Nikita Sergejevič Hruščov, inače Ukrajinac, pripaja Ukrajini.
Toliko, za podsećanje, možda i kao svetionik zalutalim i nesnalažljivim brodarima na uzburkanoj polititičkoj pučini.

jer DGSE i tako to

pre 10 godina

Bolje ih ne vucite za jezik. Neće vam valjati šta god da kažu.
Ruse otvoreno podržati neće, a ne mogu reći nešto što će se kositi sa mišljenjem, čak manje mišljenjem, već sa strastima velike većine naroda ovde.

DAN

pre 10 godina

E nažalost odšao je trenutak gde srpske vlasti trebaju konačno da se ozbiljno izjasne na čijoj strani su i koju politiku podržavaju !
Strahovito dalekosežna situacija kompleksno furstirajuća za Srbiju .
Neće moći niti slučajno se držati neutralno zato što joj oba suprostavljena rabora to neće dozvoliti a ona sama sebi nesme dozvoliti da trči pred svoju rudu zbog čega se je dosada ogromno puta veoma ispekla zato što nikada nije imala veoma pragmatične političare !
Čovek svaki obično greši dok razmišlja srcem i dušom što je svojstveno manje više za sve slovene dok oni drugi uglavnom prvo misle svojom glavom i donose svoje zrele odluke koje su obično prava rešenja u datim situcijama i problemima pred kojim se nalaze !
Srbijo pazi šta činiš dobro odmeri pa tek onda preseći ! - Dobro znaj , po onoj narodnoj sve se ipak vraća i veoma skupo plaća !

Advokat Gacevic

pre 10 godina

Ovih dana se u javnosti sve rigidnije nameće problem Srbije u određenju prema ukrajinskoj krizi, pri čemu po tom pitanju još uvek nemamo oficijelni stav, što deluje kao pragmatično držanje, ali će pre biti da se radi o političkoj nesnalažljivosti. Valja podsetiti da je politika veština u vođenju državnih poslova, pa i sam pojam politike etimološki vuče koren iz organizacije starogrčkih državica "polis".
Dakle, problema ne bi bilo kada "zapadni partneri" Srbije ne bi insistirali na jasnom opredeljenju Srbije po pitanju podrške njihovom generalnom stavu koji ide za osudom Rusije zbog navodne povrede ukrajinskog teritorijalnog suvereniteta, pri čemu se u vezi sa međunarodno-pravnim načelom zaštite prava države na teritorijalni suverenitet poriče pravo Srbije na Kosovu i Metohiji kao delu njene teritorije, i po tom pitanju "zapadni partneri" kažu da se Krim i Kosovo ne mogu porediti, ali u kontekstu šiptarskih preferansi.
Međutim, nesumnjivo je da se Krim i KiM ne mogu porediti, ali ne iz razloga koje preferiraju "zapadni partneri", već suprotno njima - iz razloga koji se tiču istorijskog prava i plebiscitarnog izjašnjenja državotvornog naroda. (sledi nastavak)

Ministar

pre 10 godina

"Srbija podržava principe međunarodnog prava - pravo naroda na samoopredeljenje, kao i suverenitet i teritorijalni integritet država-članica OUN".

Pa nek se češu šta smo rekli. A možemo da se pravimo ludi (odlično nam stoji i svi će nam verovati) ili mrtvi...