Nauka

Ponedeljak, 17.03.2014.

17:07

Konačno detektovano kako funkcioniše gravitacija

Izvor: Darko Donevski

Konaèno detektovano kako funkcioniše gravitacija IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

82 Komentari

Sortiraj po:

Nikola Milovic

pre 9 godina

Drago mi je da mogu svoje misljenje iznijeti i na nasem jeziku. Ukratko receno, veliki prasak je velika zabluda nauke uopste.Univerzum je beskonacna sfera popunjena eterom iz koga je nastalo sve ispoljeno( materija i sve vrste energija). To sve ispoljeno ( vidljivo i mjerljivo ja zovem KOSMOS i taj podentitet univerzuma se siri, nastaje i nestaje.Nevidljivi dio univerzuma je duhovni entitet sa kojim upravlja apsolutna svjesnost univerzuma. Materija nastaje izazvanim visokim vibracijama etera pod komandom apsolutne svjesnosti univerzuma.Tada se javlja cijeli niz procesa kao :strunne u cijim presjecima se formiraju kvarkovi i gluoni , slijede subatomske cestice , atomi , oblaci gasova i nebeska tijela. Pratece pojave dodijeljene materiji su prostor za njen smjestaj i kretanja , kao i vrijeme ,samo za mjerenje tog kretanja.Osim toga materija je podvrgnuta zakonima po kojima se ponasaju i ostale pojave : toplota, elektro naboj, magnetizam i gravitacija. Gravitacija je neuravnotezena sila na prelazu etera u materiju ( slicno kohezionoj sili).Ta sila okupla materiju u masu ( tijela) sve dotle dok se ne postigne kriticna masa koja se vraca nazad u eter iz koga je i nastala, putem crnih rupa. Mjesta gdje se formira materija mozemo nazvati bijelim rupama, jer se tu javlja svjetlost kao osnovni nosilac osobina magnetizma, djelimicno gravitacije i elektro naboja.Mi , humana bica smo dvo entitetska : duhovni i materijalni entitet. Ko u to ne vjeruje neka trazi spas u Velikom Prasku.

lale

pre 10 godina

Interesantno je to sto crveni pomak ili otklon u sjaju nekog objekta nastaje u dva slučaja!! Dakle crveni pomak nastaje kada se telo udaljava od posmatrača ALI isto tako crveni pomak nastaje i kada se telo kreće oko posmatraća na velikoj udaljenosti!!!! E sad postaje zanimljivo jer u svemiru NE POSTOJI pravolinijsko kretanje, apsolutno SVI objekti imaju elipticnu putanju kretanja, bez izuzetka svi objekti se krecu oko nekoh drugog objekta, planete oko zvezda, zvezde oko centra galaksuje, galaksije se kreću oko centra klastera, klasteri oko drugih klaster... dakle sve se rotira oko centra nečeg većeg i ako to svi znamo naucnici nisu odabrali crveni pomak koji nastaje kruzenjem vec su odabrali crveni pomak koji nastaje udaljavanjem jer u suprotnom ne bi mogli da tvrde da se svemir širi i da je nastao eksplozijom ničega!

doha

pre 10 godina

Na osnovu kojih stvarnih znanja-kriterijuma-instrumenata naučnici-astronomi mogu izbacivati ovakve teorije, tvdnje zakone? Da li se neko zapitao koja su to rastojanja u kilometrima, a ne svetlosnim godinama? Da li je stvarno odgovor u merenju nekakvog crvenog ili plavog otklona na nekom instrumentu spektrometru? Stotine, hilje, milioni milijardi kilometara su u pitanju. Šta se uopšte nešto može videti na tim rastojanjima? A onda mere brzine u kilometrima koje su se desile pre nekog vremena... Objavili ste i tekst da je u zaostavštini Ajnštajna nađena neka nova teorija. Pa kakvi su to uopšte naučnici, ako 70 godina nisu u stanju da vide i pročitaju neke stranice kod Ajnštajna, a onda ih neko pronađe(da ih nisu dobili možda od nekoga baš sada jer je prošlo 80 godina). Ako to nepišu naučnici, a znam da ne bi smeli tako da pišu ako su naučnici, onda su novinari ti koji su krivi za ovu "papazjaniju" od "popularne nauke".

Bob Rock

pre 10 godina

Boze mi zaista kao ljudi kao vrsta smo budale. Zarj e zaita covecanstvu bitno da sazna koliko je star svemir? Ja mislim da je covecanstvu bitno da se resi problem ne unistavanja ljudske sredine buduca kolonizacija planeta bliskih nama.... a mani me sd necega sto je jednostavno nedodirljivo nasoj vrsti. Svaka cast pametnim ljudima, ali dragi moji na planeti i danas se umire od gladi i zedji, bolesti nas seku a planeta sve vise lici na toxic waste.......

Zadavati sebi visoke ciljeve je znak ambicioznosti ali zadavati sebi ovakve....je znak budalastine.

Ljudska vrsta je mlada i neiskusna i ovo mi zvuci kao kad dete od 4 godine prica o necem ozbiljnom...jos bar 1k godina mi necemo biti spremni da pricamo o svemiru na nivou na kom se moze strucno diskutovati!

Zeljko

pre 10 godina

@A gde se svemir širi? I šta je bilo pre nastanka svemira? Kako izgleda ništa?
(Novikorisnik, 17. mart 2014 18:35)

U trenutku kada sam ja čitao tvoj komentar imao si 66 minusa. Zamolio bih jednog od čitalaca koji ti je dao minus, da tebi, meni i svim drugim laicima objasni kako izgleda ništa, jer on to sigurno zna.
(Laik bez svog mišljenja o velikom prasku, 18. mart 2014 09:51)

Dobio je minuse zato sto je nase i znanje sadasnje nauke potpuno nepripremljeno za takva pitanja. Mozemo debatovati, ali verovatno su u pitanju stanja koja se ne mogu opisati sa znanjem o nasem fizickom svetu. Kao sto u kvantnom svetu ne vaze zakoni mehanike, tako ni van kosmosa ne vaze zakoni koje mi poznajemo.

Kako dve cestice (foton i jos neotkriveni graviton) reaguju ako nemaju masu? empirijski je dokazano da je gravitacija "trenutna"
(Djenka Djavo, 18. mart 2014 10:25)

Cestice bez mase nemaju potrebu da reaguju da reaguju sa materijom, njihova svrha je da prenose odredjenu energiju koju mi percepiramo kao svetlo ili gravitaciju. Gravitacija nije "trenutna", ona je sveprisutna i nalazi se svuda u kosmosu jos od prvih sekundi univerzuma. Svuda je oko nas i prozima nas. Svako telo sa masom ima ima uticaj na gravitaciju, tela sa izrazito velikom masom savijaju gravitaciju (prostor-vreme) preko gravitacionih talasa. Ti talasi se prostiru brzinom svetla.

NoBlackWhite

pre 10 godina

@dusanmal

Nista mi ne moramo da prihvatimo.

Jednostavno neke ideje su vise a neke manje verovatne, eksperimenti su tu da potvrde da li jesto jeste ili nije. Eksperiment da dokazemo da je kosmos nastao ni iz cega, je prilicno problmeatican.

Prihvatam da po nacelu neodredjenosti mozemo ocekivati da iz cistog vakuuma dobijemo materiju 'iz nicega', ali to je samo verovatnoca da tako nesto moze da se dogodi, to nije teorija u koju moramo poverovati.

Pratim da mnogi kosmolozi, koji su ateisti, pokusavaju lepe matematicke teorije nastanka vasione da predstave u tom svetlu. To je legitimno, ali nije dokazano, a mnoge teorije nisu ni dokazive.

Ono sto mene iritira u tim svim nastojanjima 'da je nesto nastalo iz nicega' je krsenje kauzalnosti. Sve sto vidimo u Kosmosu je stvoreno, a jedino sam pocetak Kosmosa se desio sam po sebi.

Ali eto da prihvatimo i da se desio sam od sebe, posto nam jednacine kvantne fizike to dozovljavaju, postavlja se pitanje, KO JE dopustio da se prati ta fizika (pa i nacelo neodredjenosti) u cistom vakuumu? Kako je cisti vakuum mogao da 'zna' kojim ce se jednacinam pokoravati?

vidim da je Hoking pokusao da i tu ubaci verovatnocu i da tvrdi da imamo beskonacno mnogo vasiona, koje spontano nastaju i nestaju, sa beskonacno mnogo ralzicitih fizika, ali to je stvarno domen spekulisanja, uz sav respekt prema profesoru Hokingu.

Djenka Djavo

pre 10 godina

Uh, pa i nisu bas nesto dokazali sto nije bilo vec poznato. Gravitacioni talas... znamo da gravitacija zakrivljuje cak i svetlost. Kako? Kako dve cestice (foton i jos neotkriveni graviton) reaguju ako nemaju masu? Mislim i da su se malo prevarili govoreci o brizini gravitacionih talasa, ogranicavajuci ih na brizinu svetlosti. To bi znacilo da ce novo telo, velicine i mase Sunca, postavljeno na istu razdaljinu od Zemlje kao i Sunce, gravitaciono delovati na Zemlju tek posle 8 minuta. Taj deo ne mogu da progutam (iako nisam bas neki fizicar) jer je empirijski dokazano da je gravitacija "trenutna". Sta je bilo sa onom teorijom gde sva tela, a posebno masivna kao zvezde i planete, krive prostor i vreme? Znamo da nista ne znamo - jos uvek. I jako je vazno da ukapiramo da ne znamo da bi mogli da saznamo. U svakom slucaju naucni tekstovi, pa makar i povrsni, su mi mnogo drazi nego ko je kad uhapsen i ko je dobio koliko mandata.

venecijanka

pre 10 godina

Mozete li vi sto negativno komentarisete, pritom ne znate ni zasto to radite, bar nekad da kazete, ili pomislite da je dobro sto neko bar pokusava da nam objasni nedokucivo. Pretpostavljam da ste mladi, otkud toliko negativnosti u vama, da li ste primetili da je lepo vreme? Izadjite, prosetajte um...

Andjela

pre 10 godina

Ovim je objasnjeno i zasto vreme ne protice istom brzinom
ukoliko je gravitacija drugacija, jer gravitacija jeste
povezana za oscilacije u sistemu prostor-vreme, tako da realno
kada menjamo svoju poziciju na planeti, u stvari i putujemo
kroz vreme, dolazi do vremenske defrakcije.

Naravno za nekoga ko sedi u Srbiji, ispija pivo ispred
lokalne prodavnice, nikave prostor-vreme promene se ne desavaju,
ali svakako da dozvoli sebi da prokomentarise one koji se
krecu i koji prolaze pored njega.

Laik bez svog mišljenja o velikom prasku

pre 10 godina

@A gde se svemir širi? I šta je bilo pre nastanka svemira? Kako izgleda ništa?
(Novikorisnik, 17. mart 2014 18:35)

U trenutku kada sam ja čitao tvoj komentar imao si 66 minusa. Zamolio bih jednog od čitalaca koji ti je dao minus, da tebi, meni i svim drugim laicima objasni kako izgleda ništa, jer on to sigurno zna.

Zero

pre 10 godina

(Dinamička teorija gravitacije., 17. mart 2014 18:26)

Najviše volim vas koji koristite računar i internet da pljujete po nauci i time pokazujete svoje zavidno niske intelektualne kapacitete.

Novikorisnik

pre 10 godina

@Dr. Doca i @lol ako je postojalo "ništa", dakle nema prostora, nema vremena, nema materije...kako se onda to sve stvorilo odjednom, odakle taj trilioniti deo sekunde, beskonačna toplota, masa i ostale stvari koje čine svemir...nemojte me pogrešno shvatiti, nisam religiozan i nisam ni za teoriju da je sve to neko stvorio, jer je i tog nekog onda nešto moralo da stvori i tako u krug...

$tarbuck$

pre 10 godina

ma procitajte teorije od bill gaede i mr crothersa ... oni tvrde da crne rupe ne postoje i da su ovo sve budalastine ... imaju i teoriju konopaca kojom objasnjavaju gravitaciju

Ludilo u perspektivi..

pre 10 godina

Dali vi kada napisete rec "VREME I PROSTOR" razmislite malo o tome sta je to zaista...
Mi kao ljudska bica ( vrsta jedne zivotinje na planeti zemlji, od kojih su pojedinci veoma inteligentni, dok ostali zive samo da bi produzili vrstu ) smo postavili neke kordinate neke tacke prema kojima se orjentisemo i odredjujemo prostor.. Vreme i Prostor su tu od uvek, mi smo novi.. xD

dzoni

pre 10 godina

@Hm
Na to mogu samo da ti odgovorim da se gravitacija prenosi brzinom svetlosti..tako da ako bi odjednom nestalo sunce zemlja bi osetila tek posle 15 minuta nestanak gravitacije sunca ..tad bi i videla da odjednom nema sunca.
Kad se pomene gravitacija nikad ne treba zaboraviti genija Isaka Njutna..kad fizika nije ni postojala covek je dao detaljne formule za izracunavanje gravitacije izmedju 2 tela koje se i danas koriste za lansiranje svemirskih letelica 400 godina posle..i ne samo to ..kad je video da je to bilo nemoguce izvesti sa matematikom tog doba i rekli mu da je to matematicki nemoguce covek je otisao kuci i izmislio integrale ..i to sa 23 godine.

dusanmal

pre 10 godina

@NoBlackWhite @Zoki - Prihvacena i prilicno testirana (ukljucujuci ovaj rezultat) teorija: "pre" BigBanga je fizicka besmislica. Mora se shvatiti da je u BigBangu/Velikom Prasku sve nastalo iz nicega, bez obzira koliko to laiku zvucalo cudno. Sve je i prostor i vreme i materija i energija,.. pa cak i zakoni fizike i osnovne fizicke konstante. Prema tome neka "pocetna tacka" je besmislica: Sav postojeci prostor je dosao u postojanje, trenutno, odjednom i sve zajedno. U nekom smislu ceo svemir je pocetna tacka.
Ovo otkrice je nacin da se pogleda blize BigBangu jer je svemir prvih 300000-400000 godina bio toliko gust da je neproziran za svetlost, no ovim otkricem smo uspeli da pogledamo u gravitacione oscilacije pre tog do sada najranijeg vidljivog dokaza.
Druga posledica gore pomenutog: po striktnoj nauci sta je bilo "pre" BigBanga je transcendentalno. Ako je i bilo nesto mi nemamo fizicki nikakve mogucnosti da to vidimo ili izmerimo. Mozemo da teoretisemo ali nikada, nikako ne mozemo da proverimo.
(Teista, fizicar, kosmolog,... gore pomenuto je najbolje sto nauka trenutno zna, podvlaci moj izbor da sam "teista").
Inace za sam clanak: naslov je vrlo pogresan, poslednji pasus i zakljucak su prava sustina ovog otkrica.

KaraMile

pre 10 godina

...ima više komentara na ove dve teme iz fizike nego na svim ostalim zajedno...kakvi god komentari bili, to je dobro, j....š političare, estradni šljam i ostalu bagru....

kuvar Panta

pre 10 godina

Teorija "Velikog praska" je nesto slicno, kao kada bismo u kotlicu imali neku smesu, koja se kuva, npr. riblju corbu, a mi bi spolja analizirali, sta se zapravo kuva. Teorija, da je unutra gulas, ili krompir-paprikas, manje-vise bi tacno objasnila, sta se u kotlicu kuva, identicno, kao i za ono, sta se stvarno kuva (rublja corba): ima luka (mirise), krcka se na visokoj temp, crvena je, sa masnim flekama po njoj, koje plivaju tamo-amo; a kada bi i naisli na nesto, na parce ribe, sto se ne uklapa u teoriju, da se kuva gulas, ili paprikas, taj podatak bismo zanemarili, kao nebitan, ili neobjasnjiv.
I tako se fizicari decenijama medjusobno gadjaju Nobelima, po sistemu, ti meni serdare, ja tebi vojvodo, zakovani u Ajnstajnove teorije, i ne dao Bog, da neko poljulja taj njihov svet. Od sume ne vide drvece, nemaju snage da poljuljaju Ajnstajna, a to, sto njegove teorije ne vaze na svim nivoima, sto su nova otkrica za poslednjih 100 godina otkrila paradokse, "komade ribe", te to vise ni teoretski ne moze biti "gulas", nema veze.
Na kraju, kako je moguce, da se kosmos prosiri brze, od brzine svetlosti?

Pero

pre 10 godina

Veliki prasak je velika glupost i neznanje savremene nauke, koja teološko metafizičkim insinuacijama i frivolnim opservacijama, koje su u rangu srednjevekovnih dogmatičara i poklonika geocentričnog sistema ili pak Zemlje kao ravne ploče, pokušava da da odgovor na neodgovorivo. Jasno je da ne postoji perpetum mobile, da nešto ne može da postane ni iz čega i da se pri tome oslobodi ogromna energija, a da ona nije postojala ni u kom drugom obliku. Povećavati jednu veličinu do beskonačnosti, uz smanjenje druge veličine do mizerno malih vrednosti moguće je samo na papiru - a papir trpi sve. Polazeći od pogrešnih pretpostavki ili nepotpunih informacija, dolazi se do "dokaza", koji mogu da se okače mačku o rep. Svemir je nastao tako što se odjednom pojavio ni iz čega, "eksplodirao" u velikom prasku i proširio se do neslućenih daljina u infinitezimalno kratkom deliću vremena. Kada pročitam tako nešto, uz svo svoje skromno znanje o kvantnoj mehanici, teoriji relativnosti, zakrivljenosti prostorno-vremenskog kontinuuma, jedino što mi pada na pamet je da su konzumirali neko jako opojno piće ili nešto još opojnije od toga.

zoki kaze

pre 10 godina

@No Black white Ok, recimo da nije bilo prostora i vremena, a samim tim ni koordinatnog sistema. To znači da se u beskonačno malom vremenskom okviru, ni iz čega to jest ničim izazvano, pojavila beskonačno mala tačka, beskonačno velike mase i energije iz koje je nastao beskonačno veliki kosmos. Svaka čast naucnicima na njihovom ogromnom trudu i uloženom vremenu, ali ja ću se usuditi napisati "ma važi". Ja ipak mislim da naša svest i naše znanje još nisu dovoljno razvijeni da bi mogli shvatiti na koji način univerzum funkcioniše. Ili slikovito da objasnim, rekao bih da je ljudski um u pokušaju razumevanja nastanka svemira jednak umu zlatne ribice u pokušaju razumevanja kvadratne jednačine. Verujem da će proći puno vremena dok shvatimo suštinu, a jednog dana kada se pojavi dovoljno mudar vizionar čitava ova priča biće jednostavna, jasna i razumljiva običnom čoveku, baš kao što je nekada davno otkriće da je zemlja okrugla dalo logican odgovor na mnoge nepoznanice i nagađanja iz tog vremena.

U_prolazu

pre 10 godina

Sta bre Vi koji se pravite nesto pametni znate i jos popujete drugima? Pa sama pomisao na svemir i njegov nastanak budi blagu jezu. To je tako nedokuciv pojam i proces da coveka moze potpuno da sludi. Gde je fizicka granica svemira i sta je posle te granice? Kad je nastao svemir i sta je bilo pre tog nastanka? Dva potpuno banalna pitanja i kraj razmisljanja, ako hoces da ostanes normalan.
A ovi jos veci pametnjakovici iz NASA-e su tek velicine. Mislim ne sporim da se radi o hiperinteligentnim ljudima, ali sto neko rece "a gde je avion" za pocetak?

Disko Mile

pre 10 godina

NiJe ispravno reći da pre velikog praska nije postojalo prostor-vreme, zbog toga što ne znamo šta se dešavalo pre velikog praska. Jednačine govore da je pre 13.7milijardi godina svemir krenuo naglo da se širi, to ne znači nužno da on pre toga nije postojao

Bosanac

pre 10 godina

Nisam neki učenjak ni intelektualac i ne bavim se kosmičkim pitanjima ali moja teorija je da gravitacijom na zemlji ima veze sa toplinskim izvorima tj. zemljino jezgro je užareno i ono privlači sve što se nalazi iznad. Što se više odmičemo od zemlje gravitacija sve više slabi i na kraju i nestaje. Moja žena jako mrzi gravitaciju, neznam zašto ??? Dali zbog vage ili zbog mene.

Mirko

pre 10 godina

Za novog korisnika i radoznalca
Koliko sam ja citao o tome, odgovor o tome sta ja "iza" kraja svemira je veoma kompleksan. Otkrica poput ovog danasnjeg priblizavaju nas odgovoru i na to pitanje. Postoje teorije i nagadjanja ali nista za sada nije potvrdjeno. Tu treba odbaciti intuiciju i zdrav razum, i sluziti se cistom matematikom. Ako je formula tacna i dokazana, njeni rezultati se koriste za dalje radove. Od otkrica kvantne fizike oko 1930. naucnici su shvatili da stvari ne funkcionisu intuitivno, u pocetku su odbijali da poveruju (Ajnstajn! Tesla!) ali dokazi su neumoljivi.
Ovako laicki i krajnje pausalno, probacu da prikazem dve ideje: jedna je da naprosto iza kraja svemira nema nicega. Prostor i vreme tamo na postoje, jer oni nastaju kao posledica interakcije cestica(mase) i sila. Dakle nije u pitanju vakuum, kao npr izmedju galaksija, jer se galaksije privlace i u vakumu postoje sile, vec jedno veliko nista. Ja i ne pokusavam da shvatim :)
Druga ideja je o zakrivljenosti svemira. Kao kada nacrtas cica glise na listu papira, pa od tog lista napravis rolnu/valjak. Kad bi te cica glise na pipiru ozivele i krenule levo/desno u svom svetu, isle bi krug. Isto tako bi moglo ba bude i u nasem 3D svetu, samo sto imamo jos jednu dimenziju. Iako je intuitivno cudno, matematicki se moze opisati. Ako se ne varam, neka istrazivanja upravo pokusavaju da pronadju svetlost udaljenih delova svemira, koja je obisla citav krug (teoretski mogli bi da vidim sami sebe odpozadi)

Paleontolog

pre 10 godina

Pitaju ljudi, pa, evo, da probam da pojasnim koliko mogu. Ideje o velokom prasku, inflaciji, sirenju svemira, itd., nisu pale s' neba, nego su zasnovane na dokazima, i posmatranjima - na osnovu njih su razradjeni matematicki teorijski modeli razvoja univerzuma, koji daju odredjena predvidjanja, i koje naucnici validiraju ili odbacuju na osnovu toga da li se posmatranja/eksperimenti slazu sa njima ili ne.
Na osnovu toga sto znamo da se sve galaksije udaljavaju jedna od druge, i nekih drugih stvari, znamo da se svemir (tj. prostor-vreme) jednoobrazno siri; misli se da je poceo da se siri iz jedne tacke, u dogadjaju poznatom kao veliki prasak - kako i zasto je do toga doslo ne zna se. U tom trenutku su nastali i prostor i vreme *naseg* univerzuma (mozda ih ima jos, ne zna se), tako da pitanja sta je bilo pre i u sta se svemir siri mozda ni nemaju smisla, mada se mozda se siri u neki "nadprostor" multiverzuma; opet, ne zna se. Dalje, gravitaciju danas razumemo kao zakrivljenje prostor-vremena (koje se ne zakrivljuje ni u sta, vec je to vise osobina samog prostor-vremena koja ima isti efekat kao da se zakrivljuje u nesto). Ova zakrivljenja mogu da formiraju talase, i da, oni nose energiju. Tokom prvog delica sekunde nakon velikog praske, po teorijama dolazi do inflacije, za koju se predvidelo da je ostavila trag u vidu sad vec detektovanih gravitacionih talasa. I sada mogu da vide sa predvidjanjima koje teorije se merenja najbolje slazu. Za jos: Google + YouTube, iznenadicete se.

dendza

pre 10 godina

Sjajna vest. Inace svemir se siri zato sto su sile u tamnoj energiji koja cini najveci deo kosmosa jace od sile gravitacije materijalnog dela kosmosa. Tako da svemiru preti tzv "veliko cepanje" ... na kraju ce se "icepe" i atomciki bre :)

Dr.Doca

pre 10 godina

@novikorisnik & Radoznalac

Svemir se ne siri "u nesto", jednostavno se siri. Sam prostor se siri.

Pre Velikog praska nsu postojali ni prostor ni vreme. U trenutku Velikog praska nastaje nulto vreme i nastaje prostor. Svemir zauzima kompletan prostor koji postoji i siri se taj prostor.

Za coveka je tesko da vizualizuje te pojmove, posto mi zivimo u, kako to mi vidimo, konstantnom i nepromenljivom prostoru i linearnom, beskonacnom, vremenu. Tesko je shvatljivo da ni prostor ni vreme nisu posotojali pre Velikog praska i da je postojalo "nista".

NoBlackWhite

pre 10 godina

@Zoki kaze

pre nastanka Kosmosa nisu postojale nikakve koordinate, jer za njih je potreban prostor i/ili vreme. Inace nas svemir ima mnogo vise od 3 dimenzije, trenutno se diskutuje da li ih je 10 ili 11.

Odakle je nastala ta tacka je veliko pitanje, najverovatnije je stvorena, mada ima i nekih drugih sumnjivih teorija, koje su manje verovatne. Uglavnom je pitanja pocetne tacke zavisna od toga da li je naucnik koji postaljva teoriju tesita ili ateista.

lol

pre 10 godina

Za novog korisnika i ostale, pre malog/velikog praska nije bilo ništa.
Vreme nije postojalo a ni prostor. Dakle nema x,y,z kako ovde neki navode.
Sav prostor i vreme se svodio na tačku beskrajne toplote i mase gde su sve 4 fundamentalne sile prirode bile spojene u jednu. Prema tome svi postojeći zakoni ne važe.

lol

pre 10 godina

Za novog korisnika i ostale, pre malog/velikog praska nije bilo ništa.
Vreme nije postojalo a ni prostor. Dakle nema x,y,z kako ovde neki navode.
Sav prostor i vreme se svodio na tačku beskrajne toplote i mase gde su sve 4 fundamentalne sile prirode bile spojene u jednu. Prema tome svi postojeći zakoni ne važe.

KKKK

pre 10 godina

Gospodo, ako vam se nesto cini neobicno ili neispravno, na posao zavrnite rukave i oborite nekoliko naucnih teorija, ali na nacin na koji se naucne teorije obaraju i uspostavljaju - eksperimentom, merenjima i dokazima. Mozete dobiti nobelovu nagradu ako uspete u tome.

stronga

pre 10 godina

(Dinamička teorija gravitacije., 17. mart 2014 18:26) Trolovanje je oblik bezobrazluka, loseg vaspitanja, gluposti i takve ljude nazivamo budalama. A budalastina je kombinacija gluposti i mentalne poemecenosti.

Zoki kaze

pre 10 godina

Kazu da je iz beskonacno male tacke, koja je imala beskonacno veliku tezinu i beskonacno veliku energiju nastalo sve sta nas okruzuje. A odakle je nastala ta tacka? Pojavila se tek tako? X, Y, i Z koordinate postoje pa postoje. I pre nego sto se "desio" veliki prasak, postojale su sve tri dimenzije (valjda). Ako neko kaze da je veliki prasak nastao pre (na primer) hiljadu godina u tacki x=0, Y=0, Z=0. A ja se vratim za 1001 godinu u nazad i iz tacke x=1, Y=1, Z=1 posmatram taj presek osa iz koga sve potice i koji traba da eksplodira. I kako sad, nije li sve to malo kontradiktorno? Mozda bez predznanja iz kvantne fizike nije moguce sve to razumeti, ali kao laik ja te teorije uzimam sa velikom rezervom. Ko moze da garantuje da teorija velikog praska nije isto sto i ravna ploca koju nosi kornjaca kako se nakada verovalo?

Cvexi

pre 10 godina

Pa dobro, interesantno otkrice ali samo u domenu teorije. Za neke prakticne rezultate mnogo su bitnije osobine i rezultat delovanja kako gravitacionog tako i elektricnog i magnetnog polja, a njihovo poreklo... meh..

Dinamička teorija gravitacije.

pre 10 godina

Izvinite genijalci nisam vas prepozno... xD Sva srećaaaa pa imamo te stare mudre ljude, sa čitankama iz osnovne, matematičare, koji eto znaju šta se desilo pre 13.772 milijardi godina. Pa čestitam vam GENIJALCI! Prosto se radujem što imam tako mudre i velike USPEŠNE sugradjane (hahahaha)... Ali jedno je sigurno, pokondiranih tikvi imamo za izvoz ako ništa drugo... Veliki prasak prevelikih gluposti... Smešni ste kao strip (još se i raduju) AHAHAHAH... :')

A svaki put se upinjem, ali ne vredi.

pre 10 godina

ja ovo nista ne razumem :(
(dudunja i lana, 17. mart 2014 18:18)
A ja ni ovo, kao ni sve ostalo napisano o svemiru i njegovom nastanku.

Rudar

pre 10 godina

To da li neko radi kao prodavac u supermarketu ili je citao knjige i ucio fiziku .. bavio se naukom .. sta menja stvar, kad postoji nepobitna cinjenica da covekov mozak koristi svega delic od svog kapaciteta, sto na to pitanje ne nadju odgovor ? Kako to da je nastao veliki prasak i da je sve posle njega tako do detalja ustimano kao svajcarski sat .. zar nije malo paradoksalno ? Nauka pokusava nesto sto je nemoguce, nikada nece doci do odgovora kako je nastao svemir .. da i kako odjenom da veruju u to sto ne moze da se vidi .. a da moze da se detektuje, da zaboravio sam ...

Autor teksta

pre 10 godina

Evo da odgovorim na pitanja citalaca koji su zeleli da znaju kako se ponasa gravitacija:
treba napraviti razliku izmedju ovog velikog otkrica (otkriven je gravitacioni TALAS) i eventuanog otkrica cestice gravitona, za koju se smatra da prenosi gravitacionu silu. Ta (za sad, hiopoteticka) cestica, trebalo bi da bude bez mase i prostire se brzinom svetlosti. Nju je direktno jos teze detektovati nego pomenuti talas, jer je verovatnoca reakcije gravitona sa materijom gotovo nikakva. ALI... ovim otkricem gravitacionog talasa, dosta toga mozemo saznati i o gravitonu. Na primer, kada se izracuna potpuno tacna brzina talasa, moze se zakljuciti da li graviton ima masu ili ne (tj. da li se krece sporije od brzine svetlosti). Zato je ovo otkrice veliko. S druge strane, gravitacionu cesticu predvidja KVANTNA TEORIJA POLJA, dok je gravitacioni talas predvidjanje OPSTE TEORIJE RELATIVNOSTI. Na energijama koje su predvidjene za detekciju gravitona, te dve teorije se cine neuklopljivim. Medjutim, ovo sto je otkriveno, kaze da gravitacija ima KVANTNU PRIRODU, bas kao i ostale fundamenatalne sile. To je ogroman korak napred u odnosu na klasicno shvatanje gravitacije :)

ZokiTamnava

pre 10 godina

Jako interesantno mozda ce utvrditi teorija Alana Guta o inflaciji svemira. Ali ne bi reko da smo blizi da znamo zbog cega je se desijo veliki prasak, samo kako se (najverovantije jer u nauci nista nije 100% sigurno) odvio.

Radoznalac

pre 10 godina

Ovo sto je pitao novikorisnik, interesuje i mene. Stvarno , svemir se siri, ali u sta ili na racun cega ?
Ne shvatam zasto je njih 11 minusiralo njegova pitanja, ako znaju odgovore neka napisu, ono sto je za nekog sitnica koja nije vredna objasnjenja, za nekog drugog je dragoceno znanje.

Hm

pre 10 godina

Dakle gravitaciona sila se prenosi talasima. Koja je brzina ovih talasa? Brzina svetlosti? Kako se prostiru ti talasi? Da li to znaci da svako telo emituje ove talase? Da li je masa to sto uzrokuje emisiju ovih talasa? Da li ti talasi nose energiju? Da li su svake dve cestice u univerzumu povezane ovim talasima? Moze li neko da odgovori na ova pitanja jer nista od pomentutog ne moze da se nadje u tekstu?

Mićko

pre 10 godina

Kad sam sve ovo pročitao, bilo mi je jasno ko dan odakle sam i kako sam bio deo tog velikog praska. Hvala Bogu da nisam pao na du...A cepidlake kao što je ovaj "Dinamička teorija gravitacije" ne razumem da sad traži avion sa 200 i kusur putnika kad je zemljina kugla malena tačka u svemiru a tek avion sa preko 200 putnika jedno ništa koje nije vredno pažnje toliko visokoj nauci. Možda ga je progutala ta svemoćna gravitacija.

stručnjak

pre 10 godina

Mogu da preporučim knjigu "Prva tri minuta" Stivena Vajnberga koja popularnim jezikom govori o tome šta se dešavalo u (naravno) prva tri minuta našeg Sveta.

ravnica

pre 10 godina

(Dinamička teorija gravitacije., 17. mart 2014 18:26)

Nema sta, odgovor na visini jednog prekaljenog znalca. Vidi dete, nemoj da se kliberis mnogo ako nesto ne znas. Ja razumem da hormoni u tvojim godinama udare u glavu i oprastam, ali neumesno je sine, tako napadno, ceriti se necemu sto ne razumes. Jasno je da je zbog toga sto ti ne mozes da izracunas ni koliko si dana isao u skolu, pa ti sad ovo deluje komplikovano do nerazumevanja.

Veliki prasak

pre 10 godina

Uuu, veliko otkrice,i zaista moram da pohvalim - fantastican tekst, jasan od pocetka do kraja. Jeste da verovatno niko od nas pojma nema o nekoj velikoj nauci mislim, svi smo ipak laici, ali kako je moguce da neko zna gde se detektuje gravitacioni talas pri tako slabim signalima. Ja sam potpuno odusevljen :)

gravitaciona dinamika teorije

pre 10 godina

13.772 milijardi godina AHAHAHAHHAHAHA... Pa oni nisu sposobni da nadju avion sa 220 čoveka koji je nestao pre par nedelja, a pričaju o nečemu što se desilo pre oko 13.772 milijardi godina... xD Nauka za Pokondirane tikve...
(Dinamička teorija gravitacije., 17. mart 2014 18:26)

...220 coveka?... ahahahahahahaha, pa Ti ni citanku iz prvog osnovne nemas, a kao ovo-ono... eeee moj Ti...

Nikola

pre 10 godina

Ok, nisam mnogo toga razumeo, ali moram da pohvalim članak. Izgleda da je redakcija Nauke na B92 jedna od retkih koja obavlja svoj posao zaista vrhunski. Svaki dan se na ovim stranama pojavi poneki izuzetno zanimljiv i edukativan tekst, što je prava retkost danas na srpskom medijskom nebu. Svaka čast i keep up with the good work!

Dinamička teorija gravitacije.

pre 10 godina

13.772 milijardi godina AHAHAHAHHAHAHA... Pa oni nisu sposobni da nadju avion sa 220 čoveka koji je nestao pre par nedelja, a pričaju o nečemu što se desilo pre oko 13.772 milijardi godina... xD Nauka za Pokondirane tikve...

cedomir

pre 10 godina

Ovim stvarima treba da se bave LJUDSKA BICA, Homo Sapiensi, Ljudi Svesni, svesni i sebe i sveta koji ih okruzuje. Srafcigerisanje u fabrickim halama, ralo i volovi, kasirka u supermarketu, Mica Ubica Salterusa... sve to treba da ide u istoriju i da se da robotima i masinama raznoraznim.

Ukljucite mozak, ucite skole, citajte knjige, spoznajte svet a ne da je drzavna sluzba ideal zivotni, pa jos i ako zakon o radu bude pasovao ima da se naparzitisemo sve do penzije.

Bravo za ljude koji koriste ono najcenjenije sto imamo MOZAK.

Hteo bih da primetim da su mnogi spremni da plate mnogo para za lepse du.e ili si.e ili usi klempave da poprave, a za skolu bi hteli da je dzaba.

Jos jednom veliko BRAVO!

Branko

pre 10 godina

Cestitam!
Bravo. Ovako treba velike sile da trose novac. Ne na ratove.
Jednoga dana neka veoma vazna masina,uredjaj bazirace se na ovom otkricu.

U prolazu

pre 10 godina

Juče sam gledao sa klincima KOSMOS. Fantastična prva epizoda i verujem da će biti jako zabavno je pratiti.
Što se teksta tiče:"UF!"

Amater

pre 10 godina

Izuzetan tekst, svaka cast da napokon neko nama ljubiteljima astronomije objasni zasto je sve to bitno. Kamo srece da je vise ovakvih vesti, da obicni ljude shvate koliko je vrednih i vaznih stvari oko nas. Sve pohvale za redakciju!

cedomir

pre 10 godina

Ovim stvarima treba da se bave LJUDSKA BICA, Homo Sapiensi, Ljudi Svesni, svesni i sebe i sveta koji ih okruzuje. Srafcigerisanje u fabrickim halama, ralo i volovi, kasirka u supermarketu, Mica Ubica Salterusa... sve to treba da ide u istoriju i da se da robotima i masinama raznoraznim.

Ukljucite mozak, ucite skole, citajte knjige, spoznajte svet a ne da je drzavna sluzba ideal zivotni, pa jos i ako zakon o radu bude pasovao ima da se naparzitisemo sve do penzije.

Bravo za ljude koji koriste ono najcenjenije sto imamo MOZAK.

Hteo bih da primetim da su mnogi spremni da plate mnogo para za lepse du.e ili si.e ili usi klempave da poprave, a za skolu bi hteli da je dzaba.

Jos jednom veliko BRAVO!

gravitaciona dinamika teorije

pre 10 godina

13.772 milijardi godina AHAHAHAHHAHAHA... Pa oni nisu sposobni da nadju avion sa 220 čoveka koji je nestao pre par nedelja, a pričaju o nečemu što se desilo pre oko 13.772 milijardi godina... xD Nauka za Pokondirane tikve...
(Dinamička teorija gravitacije., 17. mart 2014 18:26)

...220 coveka?... ahahahahahahaha, pa Ti ni citanku iz prvog osnovne nemas, a kao ovo-ono... eeee moj Ti...

Nikola

pre 10 godina

Ok, nisam mnogo toga razumeo, ali moram da pohvalim članak. Izgleda da je redakcija Nauke na B92 jedna od retkih koja obavlja svoj posao zaista vrhunski. Svaki dan se na ovim stranama pojavi poneki izuzetno zanimljiv i edukativan tekst, što je prava retkost danas na srpskom medijskom nebu. Svaka čast i keep up with the good work!

Branko

pre 10 godina

Cestitam!
Bravo. Ovako treba velike sile da trose novac. Ne na ratove.
Jednoga dana neka veoma vazna masina,uredjaj bazirace se na ovom otkricu.

ravnica

pre 10 godina

(Dinamička teorija gravitacije., 17. mart 2014 18:26)

Nema sta, odgovor na visini jednog prekaljenog znalca. Vidi dete, nemoj da se kliberis mnogo ako nesto ne znas. Ja razumem da hormoni u tvojim godinama udare u glavu i oprastam, ali neumesno je sine, tako napadno, ceriti se necemu sto ne razumes. Jasno je da je zbog toga sto ti ne mozes da izracunas ni koliko si dana isao u skolu, pa ti sad ovo deluje komplikovano do nerazumevanja.

U prolazu

pre 10 godina

Juče sam gledao sa klincima KOSMOS. Fantastična prva epizoda i verujem da će biti jako zabavno je pratiti.
Što se teksta tiče:"UF!"

Hm

pre 10 godina

Dakle gravitaciona sila se prenosi talasima. Koja je brzina ovih talasa? Brzina svetlosti? Kako se prostiru ti talasi? Da li to znaci da svako telo emituje ove talase? Da li je masa to sto uzrokuje emisiju ovih talasa? Da li ti talasi nose energiju? Da li su svake dve cestice u univerzumu povezane ovim talasima? Moze li neko da odgovori na ova pitanja jer nista od pomentutog ne moze da se nadje u tekstu?

Amater

pre 10 godina

Izuzetan tekst, svaka cast da napokon neko nama ljubiteljima astronomije objasni zasto je sve to bitno. Kamo srece da je vise ovakvih vesti, da obicni ljude shvate koliko je vrednih i vaznih stvari oko nas. Sve pohvale za redakciju!

Autor teksta

pre 10 godina

Evo da odgovorim na pitanja citalaca koji su zeleli da znaju kako se ponasa gravitacija:
treba napraviti razliku izmedju ovog velikog otkrica (otkriven je gravitacioni TALAS) i eventuanog otkrica cestice gravitona, za koju se smatra da prenosi gravitacionu silu. Ta (za sad, hiopoteticka) cestica, trebalo bi da bude bez mase i prostire se brzinom svetlosti. Nju je direktno jos teze detektovati nego pomenuti talas, jer je verovatnoca reakcije gravitona sa materijom gotovo nikakva. ALI... ovim otkricem gravitacionog talasa, dosta toga mozemo saznati i o gravitonu. Na primer, kada se izracuna potpuno tacna brzina talasa, moze se zakljuciti da li graviton ima masu ili ne (tj. da li se krece sporije od brzine svetlosti). Zato je ovo otkrice veliko. S druge strane, gravitacionu cesticu predvidja KVANTNA TEORIJA POLJA, dok je gravitacioni talas predvidjanje OPSTE TEORIJE RELATIVNOSTI. Na energijama koje su predvidjene za detekciju gravitona, te dve teorije se cine neuklopljivim. Medjutim, ovo sto je otkriveno, kaze da gravitacija ima KVANTNU PRIRODU, bas kao i ostale fundamenatalne sile. To je ogroman korak napred u odnosu na klasicno shvatanje gravitacije :)

stronga

pre 10 godina

(Dinamička teorija gravitacije., 17. mart 2014 18:26) Trolovanje je oblik bezobrazluka, loseg vaspitanja, gluposti i takve ljude nazivamo budalama. A budalastina je kombinacija gluposti i mentalne poemecenosti.

Veliki prasak

pre 10 godina

Uuu, veliko otkrice,i zaista moram da pohvalim - fantastican tekst, jasan od pocetka do kraja. Jeste da verovatno niko od nas pojma nema o nekoj velikoj nauci mislim, svi smo ipak laici, ali kako je moguce da neko zna gde se detektuje gravitacioni talas pri tako slabim signalima. Ja sam potpuno odusevljen :)

Dr.Doca

pre 10 godina

@novikorisnik & Radoznalac

Svemir se ne siri "u nesto", jednostavno se siri. Sam prostor se siri.

Pre Velikog praska nsu postojali ni prostor ni vreme. U trenutku Velikog praska nastaje nulto vreme i nastaje prostor. Svemir zauzima kompletan prostor koji postoji i siri se taj prostor.

Za coveka je tesko da vizualizuje te pojmove, posto mi zivimo u, kako to mi vidimo, konstantnom i nepromenljivom prostoru i linearnom, beskonacnom, vremenu. Tesko je shvatljivo da ni prostor ni vreme nisu posotojali pre Velikog praska i da je postojalo "nista".

KKKK

pre 10 godina

Gospodo, ako vam se nesto cini neobicno ili neispravno, na posao zavrnite rukave i oborite nekoliko naucnih teorija, ali na nacin na koji se naucne teorije obaraju i uspostavljaju - eksperimentom, merenjima i dokazima. Mozete dobiti nobelovu nagradu ako uspete u tome.

stručnjak

pre 10 godina

Mogu da preporučim knjigu "Prva tri minuta" Stivena Vajnberga koja popularnim jezikom govori o tome šta se dešavalo u (naravno) prva tri minuta našeg Sveta.

Radoznalac

pre 10 godina

Ovo sto je pitao novikorisnik, interesuje i mene. Stvarno , svemir se siri, ali u sta ili na racun cega ?
Ne shvatam zasto je njih 11 minusiralo njegova pitanja, ako znaju odgovore neka napisu, ono sto je za nekog sitnica koja nije vredna objasnjenja, za nekog drugog je dragoceno znanje.

Dinamička teorija gravitacije.

pre 10 godina

13.772 milijardi godina AHAHAHAHHAHAHA... Pa oni nisu sposobni da nadju avion sa 220 čoveka koji je nestao pre par nedelja, a pričaju o nečemu što se desilo pre oko 13.772 milijardi godina... xD Nauka za Pokondirane tikve...

lol

pre 10 godina

Za novog korisnika i ostale, pre malog/velikog praska nije bilo ništa.
Vreme nije postojalo a ni prostor. Dakle nema x,y,z kako ovde neki navode.
Sav prostor i vreme se svodio na tačku beskrajne toplote i mase gde su sve 4 fundamentalne sile prirode bile spojene u jednu. Prema tome svi postojeći zakoni ne važe.

lol

pre 10 godina

Za novog korisnika i ostale, pre malog/velikog praska nije bilo ništa.
Vreme nije postojalo a ni prostor. Dakle nema x,y,z kako ovde neki navode.
Sav prostor i vreme se svodio na tačku beskrajne toplote i mase gde su sve 4 fundamentalne sile prirode bile spojene u jednu. Prema tome svi postojeći zakoni ne važe.

Zoki kaze

pre 10 godina

Kazu da je iz beskonacno male tacke, koja je imala beskonacno veliku tezinu i beskonacno veliku energiju nastalo sve sta nas okruzuje. A odakle je nastala ta tacka? Pojavila se tek tako? X, Y, i Z koordinate postoje pa postoje. I pre nego sto se "desio" veliki prasak, postojale su sve tri dimenzije (valjda). Ako neko kaze da je veliki prasak nastao pre (na primer) hiljadu godina u tacki x=0, Y=0, Z=0. A ja se vratim za 1001 godinu u nazad i iz tacke x=1, Y=1, Z=1 posmatram taj presek osa iz koga sve potice i koji traba da eksplodira. I kako sad, nije li sve to malo kontradiktorno? Mozda bez predznanja iz kvantne fizike nije moguce sve to razumeti, ali kao laik ja te teorije uzimam sa velikom rezervom. Ko moze da garantuje da teorija velikog praska nije isto sto i ravna ploca koju nosi kornjaca kako se nakada verovalo?

Dinamička teorija gravitacije.

pre 10 godina

Izvinite genijalci nisam vas prepozno... xD Sva srećaaaa pa imamo te stare mudre ljude, sa čitankama iz osnovne, matematičare, koji eto znaju šta se desilo pre 13.772 milijardi godina. Pa čestitam vam GENIJALCI! Prosto se radujem što imam tako mudre i velike USPEŠNE sugradjane (hahahaha)... Ali jedno je sigurno, pokondiranih tikvi imamo za izvoz ako ništa drugo... Veliki prasak prevelikih gluposti... Smešni ste kao strip (još se i raduju) AHAHAHAH... :')

NoBlackWhite

pre 10 godina

@Zoki kaze

pre nastanka Kosmosa nisu postojale nikakve koordinate, jer za njih je potreban prostor i/ili vreme. Inace nas svemir ima mnogo vise od 3 dimenzije, trenutno se diskutuje da li ih je 10 ili 11.

Odakle je nastala ta tacka je veliko pitanje, najverovatnije je stvorena, mada ima i nekih drugih sumnjivih teorija, koje su manje verovatne. Uglavnom je pitanja pocetne tacke zavisna od toga da li je naucnik koji postaljva teoriju tesita ili ateista.

A svaki put se upinjem, ali ne vredi.

pre 10 godina

ja ovo nista ne razumem :(
(dudunja i lana, 17. mart 2014 18:18)
A ja ni ovo, kao ni sve ostalo napisano o svemiru i njegovom nastanku.

venecijanka

pre 10 godina

Mozete li vi sto negativno komentarisete, pritom ne znate ni zasto to radite, bar nekad da kazete, ili pomislite da je dobro sto neko bar pokusava da nam objasni nedokucivo. Pretpostavljam da ste mladi, otkud toliko negativnosti u vama, da li ste primetili da je lepo vreme? Izadjite, prosetajte um...

Zero

pre 10 godina

(Dinamička teorija gravitacije., 17. mart 2014 18:26)

Najviše volim vas koji koristite računar i internet da pljujete po nauci i time pokazujete svoje zavidno niske intelektualne kapacitete.

Pero

pre 10 godina

Veliki prasak je velika glupost i neznanje savremene nauke, koja teološko metafizičkim insinuacijama i frivolnim opservacijama, koje su u rangu srednjevekovnih dogmatičara i poklonika geocentričnog sistema ili pak Zemlje kao ravne ploče, pokušava da da odgovor na neodgovorivo. Jasno je da ne postoji perpetum mobile, da nešto ne može da postane ni iz čega i da se pri tome oslobodi ogromna energija, a da ona nije postojala ni u kom drugom obliku. Povećavati jednu veličinu do beskonačnosti, uz smanjenje druge veličine do mizerno malih vrednosti moguće je samo na papiru - a papir trpi sve. Polazeći od pogrešnih pretpostavki ili nepotpunih informacija, dolazi se do "dokaza", koji mogu da se okače mačku o rep. Svemir je nastao tako što se odjednom pojavio ni iz čega, "eksplodirao" u velikom prasku i proširio se do neslućenih daljina u infinitezimalno kratkom deliću vremena. Kada pročitam tako nešto, uz svo svoje skromno znanje o kvantnoj mehanici, teoriji relativnosti, zakrivljenosti prostorno-vremenskog kontinuuma, jedino što mi pada na pamet je da su konzumirali neko jako opojno piće ili nešto još opojnije od toga.

Disko Mile

pre 10 godina

NiJe ispravno reći da pre velikog praska nije postojalo prostor-vreme, zbog toga što ne znamo šta se dešavalo pre velikog praska. Jednačine govore da je pre 13.7milijardi godina svemir krenuo naglo da se širi, to ne znači nužno da on pre toga nije postojao

Mirko

pre 10 godina

Za novog korisnika i radoznalca
Koliko sam ja citao o tome, odgovor o tome sta ja "iza" kraja svemira je veoma kompleksan. Otkrica poput ovog danasnjeg priblizavaju nas odgovoru i na to pitanje. Postoje teorije i nagadjanja ali nista za sada nije potvrdjeno. Tu treba odbaciti intuiciju i zdrav razum, i sluziti se cistom matematikom. Ako je formula tacna i dokazana, njeni rezultati se koriste za dalje radove. Od otkrica kvantne fizike oko 1930. naucnici su shvatili da stvari ne funkcionisu intuitivno, u pocetku su odbijali da poveruju (Ajnstajn! Tesla!) ali dokazi su neumoljivi.
Ovako laicki i krajnje pausalno, probacu da prikazem dve ideje: jedna je da naprosto iza kraja svemira nema nicega. Prostor i vreme tamo na postoje, jer oni nastaju kao posledica interakcije cestica(mase) i sila. Dakle nije u pitanju vakuum, kao npr izmedju galaksija, jer se galaksije privlace i u vakumu postoje sile, vec jedno veliko nista. Ja i ne pokusavam da shvatim :)
Druga ideja je o zakrivljenosti svemira. Kao kada nacrtas cica glise na listu papira, pa od tog lista napravis rolnu/valjak. Kad bi te cica glise na pipiru ozivele i krenule levo/desno u svom svetu, isle bi krug. Isto tako bi moglo ba bude i u nasem 3D svetu, samo sto imamo jos jednu dimenziju. Iako je intuitivno cudno, matematicki se moze opisati. Ako se ne varam, neka istrazivanja upravo pokusavaju da pronadju svetlost udaljenih delova svemira, koja je obisla citav krug (teoretski mogli bi da vidim sami sebe odpozadi)

Paleontolog

pre 10 godina

Pitaju ljudi, pa, evo, da probam da pojasnim koliko mogu. Ideje o velokom prasku, inflaciji, sirenju svemira, itd., nisu pale s' neba, nego su zasnovane na dokazima, i posmatranjima - na osnovu njih su razradjeni matematicki teorijski modeli razvoja univerzuma, koji daju odredjena predvidjanja, i koje naucnici validiraju ili odbacuju na osnovu toga da li se posmatranja/eksperimenti slazu sa njima ili ne.
Na osnovu toga sto znamo da se sve galaksije udaljavaju jedna od druge, i nekih drugih stvari, znamo da se svemir (tj. prostor-vreme) jednoobrazno siri; misli se da je poceo da se siri iz jedne tacke, u dogadjaju poznatom kao veliki prasak - kako i zasto je do toga doslo ne zna se. U tom trenutku su nastali i prostor i vreme *naseg* univerzuma (mozda ih ima jos, ne zna se), tako da pitanja sta je bilo pre i u sta se svemir siri mozda ni nemaju smisla, mada se mozda se siri u neki "nadprostor" multiverzuma; opet, ne zna se. Dalje, gravitaciju danas razumemo kao zakrivljenje prostor-vremena (koje se ne zakrivljuje ni u sta, vec je to vise osobina samog prostor-vremena koja ima isti efekat kao da se zakrivljuje u nesto). Ova zakrivljenja mogu da formiraju talase, i da, oni nose energiju. Tokom prvog delica sekunde nakon velikog praske, po teorijama dolazi do inflacije, za koju se predvidelo da je ostavila trag u vidu sad vec detektovanih gravitacionih talasa. I sada mogu da vide sa predvidjanjima koje teorije se merenja najbolje slazu. Za jos: Google + YouTube, iznenadicete se.

Mićko

pre 10 godina

Kad sam sve ovo pročitao, bilo mi je jasno ko dan odakle sam i kako sam bio deo tog velikog praska. Hvala Bogu da nisam pao na du...A cepidlake kao što je ovaj "Dinamička teorija gravitacije" ne razumem da sad traži avion sa 200 i kusur putnika kad je zemljina kugla malena tačka u svemiru a tek avion sa preko 200 putnika jedno ništa koje nije vredno pažnje toliko visokoj nauci. Možda ga je progutala ta svemoćna gravitacija.

zoki kaze

pre 10 godina

@No Black white Ok, recimo da nije bilo prostora i vremena, a samim tim ni koordinatnog sistema. To znači da se u beskonačno malom vremenskom okviru, ni iz čega to jest ničim izazvano, pojavila beskonačno mala tačka, beskonačno velike mase i energije iz koje je nastao beskonačno veliki kosmos. Svaka čast naucnicima na njihovom ogromnom trudu i uloženom vremenu, ali ja ću se usuditi napisati "ma važi". Ja ipak mislim da naša svest i naše znanje još nisu dovoljno razvijeni da bi mogli shvatiti na koji način univerzum funkcioniše. Ili slikovito da objasnim, rekao bih da je ljudski um u pokušaju razumevanja nastanka svemira jednak umu zlatne ribice u pokušaju razumevanja kvadratne jednačine. Verujem da će proći puno vremena dok shvatimo suštinu, a jednog dana kada se pojavi dovoljno mudar vizionar čitava ova priča biće jednostavna, jasna i razumljiva običnom čoveku, baš kao što je nekada davno otkriće da je zemlja okrugla dalo logican odgovor na mnoge nepoznanice i nagađanja iz tog vremena.

U_prolazu

pre 10 godina

Sta bre Vi koji se pravite nesto pametni znate i jos popujete drugima? Pa sama pomisao na svemir i njegov nastanak budi blagu jezu. To je tako nedokuciv pojam i proces da coveka moze potpuno da sludi. Gde je fizicka granica svemira i sta je posle te granice? Kad je nastao svemir i sta je bilo pre tog nastanka? Dva potpuno banalna pitanja i kraj razmisljanja, ako hoces da ostanes normalan.
A ovi jos veci pametnjakovici iz NASA-e su tek velicine. Mislim ne sporim da se radi o hiperinteligentnim ljudima, ali sto neko rece "a gde je avion" za pocetak?

ZokiTamnava

pre 10 godina

Jako interesantno mozda ce utvrditi teorija Alana Guta o inflaciji svemira. Ali ne bi reko da smo blizi da znamo zbog cega je se desijo veliki prasak, samo kako se (najverovantije jer u nauci nista nije 100% sigurno) odvio.

Andjela

pre 10 godina

Ovim je objasnjeno i zasto vreme ne protice istom brzinom
ukoliko je gravitacija drugacija, jer gravitacija jeste
povezana za oscilacije u sistemu prostor-vreme, tako da realno
kada menjamo svoju poziciju na planeti, u stvari i putujemo
kroz vreme, dolazi do vremenske defrakcije.

Naravno za nekoga ko sedi u Srbiji, ispija pivo ispred
lokalne prodavnice, nikave prostor-vreme promene se ne desavaju,
ali svakako da dozvoli sebi da prokomentarise one koji se
krecu i koji prolaze pored njega.

Laik bez svog mišljenja o velikom prasku

pre 10 godina

@A gde se svemir širi? I šta je bilo pre nastanka svemira? Kako izgleda ništa?
(Novikorisnik, 17. mart 2014 18:35)

U trenutku kada sam ja čitao tvoj komentar imao si 66 minusa. Zamolio bih jednog od čitalaca koji ti je dao minus, da tebi, meni i svim drugim laicima objasni kako izgleda ništa, jer on to sigurno zna.

Cvexi

pre 10 godina

Pa dobro, interesantno otkrice ali samo u domenu teorije. Za neke prakticne rezultate mnogo su bitnije osobine i rezultat delovanja kako gravitacionog tako i elektricnog i magnetnog polja, a njihovo poreklo... meh..

dendza

pre 10 godina

Sjajna vest. Inace svemir se siri zato sto su sile u tamnoj energiji koja cini najveci deo kosmosa jace od sile gravitacije materijalnog dela kosmosa. Tako da svemiru preti tzv "veliko cepanje" ... na kraju ce se "icepe" i atomciki bre :)

KaraMile

pre 10 godina

...ima više komentara na ove dve teme iz fizike nego na svim ostalim zajedno...kakvi god komentari bili, to je dobro, j....š političare, estradni šljam i ostalu bagru....

Rudar

pre 10 godina

To da li neko radi kao prodavac u supermarketu ili je citao knjige i ucio fiziku .. bavio se naukom .. sta menja stvar, kad postoji nepobitna cinjenica da covekov mozak koristi svega delic od svog kapaciteta, sto na to pitanje ne nadju odgovor ? Kako to da je nastao veliki prasak i da je sve posle njega tako do detalja ustimano kao svajcarski sat .. zar nije malo paradoksalno ? Nauka pokusava nesto sto je nemoguce, nikada nece doci do odgovora kako je nastao svemir .. da i kako odjenom da veruju u to sto ne moze da se vidi .. a da moze da se detektuje, da zaboravio sam ...

dzoni

pre 10 godina

@Hm
Na to mogu samo da ti odgovorim da se gravitacija prenosi brzinom svetlosti..tako da ako bi odjednom nestalo sunce zemlja bi osetila tek posle 15 minuta nestanak gravitacije sunca ..tad bi i videla da odjednom nema sunca.
Kad se pomene gravitacija nikad ne treba zaboraviti genija Isaka Njutna..kad fizika nije ni postojala covek je dao detaljne formule za izracunavanje gravitacije izmedju 2 tela koje se i danas koriste za lansiranje svemirskih letelica 400 godina posle..i ne samo to ..kad je video da je to bilo nemoguce izvesti sa matematikom tog doba i rekli mu da je to matematicki nemoguce covek je otisao kuci i izmislio integrale ..i to sa 23 godine.

Djenka Djavo

pre 10 godina

Uh, pa i nisu bas nesto dokazali sto nije bilo vec poznato. Gravitacioni talas... znamo da gravitacija zakrivljuje cak i svetlost. Kako? Kako dve cestice (foton i jos neotkriveni graviton) reaguju ako nemaju masu? Mislim i da su se malo prevarili govoreci o brizini gravitacionih talasa, ogranicavajuci ih na brizinu svetlosti. To bi znacilo da ce novo telo, velicine i mase Sunca, postavljeno na istu razdaljinu od Zemlje kao i Sunce, gravitaciono delovati na Zemlju tek posle 8 minuta. Taj deo ne mogu da progutam (iako nisam bas neki fizicar) jer je empirijski dokazano da je gravitacija "trenutna". Sta je bilo sa onom teorijom gde sva tela, a posebno masivna kao zvezde i planete, krive prostor i vreme? Znamo da nista ne znamo - jos uvek. I jako je vazno da ukapiramo da ne znamo da bi mogli da saznamo. U svakom slucaju naucni tekstovi, pa makar i povrsni, su mi mnogo drazi nego ko je kad uhapsen i ko je dobio koliko mandata.

lale

pre 10 godina

Interesantno je to sto crveni pomak ili otklon u sjaju nekog objekta nastaje u dva slučaja!! Dakle crveni pomak nastaje kada se telo udaljava od posmatrača ALI isto tako crveni pomak nastaje i kada se telo kreće oko posmatraća na velikoj udaljenosti!!!! E sad postaje zanimljivo jer u svemiru NE POSTOJI pravolinijsko kretanje, apsolutno SVI objekti imaju elipticnu putanju kretanja, bez izuzetka svi objekti se krecu oko nekoh drugog objekta, planete oko zvezda, zvezde oko centra galaksuje, galaksije se kreću oko centra klastera, klasteri oko drugih klaster... dakle sve se rotira oko centra nečeg većeg i ako to svi znamo naucnici nisu odabrali crveni pomak koji nastaje kruzenjem vec su odabrali crveni pomak koji nastaje udaljavanjem jer u suprotnom ne bi mogli da tvrde da se svemir širi i da je nastao eksplozijom ničega!

Novikorisnik

pre 10 godina

@Dr. Doca i @lol ako je postojalo "ništa", dakle nema prostora, nema vremena, nema materije...kako se onda to sve stvorilo odjednom, odakle taj trilioniti deo sekunde, beskonačna toplota, masa i ostale stvari koje čine svemir...nemojte me pogrešno shvatiti, nisam religiozan i nisam ni za teoriju da je sve to neko stvorio, jer je i tog nekog onda nešto moralo da stvori i tako u krug...

NoBlackWhite

pre 10 godina

@dusanmal

Nista mi ne moramo da prihvatimo.

Jednostavno neke ideje su vise a neke manje verovatne, eksperimenti su tu da potvrde da li jesto jeste ili nije. Eksperiment da dokazemo da je kosmos nastao ni iz cega, je prilicno problmeatican.

Prihvatam da po nacelu neodredjenosti mozemo ocekivati da iz cistog vakuuma dobijemo materiju 'iz nicega', ali to je samo verovatnoca da tako nesto moze da se dogodi, to nije teorija u koju moramo poverovati.

Pratim da mnogi kosmolozi, koji su ateisti, pokusavaju lepe matematicke teorije nastanka vasione da predstave u tom svetlu. To je legitimno, ali nije dokazano, a mnoge teorije nisu ni dokazive.

Ono sto mene iritira u tim svim nastojanjima 'da je nesto nastalo iz nicega' je krsenje kauzalnosti. Sve sto vidimo u Kosmosu je stvoreno, a jedino sam pocetak Kosmosa se desio sam po sebi.

Ali eto da prihvatimo i da se desio sam od sebe, posto nam jednacine kvantne fizike to dozovljavaju, postavlja se pitanje, KO JE dopustio da se prati ta fizika (pa i nacelo neodredjenosti) u cistom vakuumu? Kako je cisti vakuum mogao da 'zna' kojim ce se jednacinam pokoravati?

vidim da je Hoking pokusao da i tu ubaci verovatnocu i da tvrdi da imamo beskonacno mnogo vasiona, koje spontano nastaju i nestaju, sa beskonacno mnogo ralzicitih fizika, ali to je stvarno domen spekulisanja, uz sav respekt prema profesoru Hokingu.

Zeljko

pre 10 godina

@A gde se svemir širi? I šta je bilo pre nastanka svemira? Kako izgleda ništa?
(Novikorisnik, 17. mart 2014 18:35)

U trenutku kada sam ja čitao tvoj komentar imao si 66 minusa. Zamolio bih jednog od čitalaca koji ti je dao minus, da tebi, meni i svim drugim laicima objasni kako izgleda ništa, jer on to sigurno zna.
(Laik bez svog mišljenja o velikom prasku, 18. mart 2014 09:51)

Dobio je minuse zato sto je nase i znanje sadasnje nauke potpuno nepripremljeno za takva pitanja. Mozemo debatovati, ali verovatno su u pitanju stanja koja se ne mogu opisati sa znanjem o nasem fizickom svetu. Kao sto u kvantnom svetu ne vaze zakoni mehanike, tako ni van kosmosa ne vaze zakoni koje mi poznajemo.

Kako dve cestice (foton i jos neotkriveni graviton) reaguju ako nemaju masu? empirijski je dokazano da je gravitacija "trenutna"
(Djenka Djavo, 18. mart 2014 10:25)

Cestice bez mase nemaju potrebu da reaguju da reaguju sa materijom, njihova svrha je da prenose odredjenu energiju koju mi percepiramo kao svetlo ili gravitaciju. Gravitacija nije "trenutna", ona je sveprisutna i nalazi se svuda u kosmosu jos od prvih sekundi univerzuma. Svuda je oko nas i prozima nas. Svako telo sa masom ima ima uticaj na gravitaciju, tela sa izrazito velikom masom savijaju gravitaciju (prostor-vreme) preko gravitacionih talasa. Ti talasi se prostiru brzinom svetla.

Nikola Milovic

pre 9 godina

Drago mi je da mogu svoje misljenje iznijeti i na nasem jeziku. Ukratko receno, veliki prasak je velika zabluda nauke uopste.Univerzum je beskonacna sfera popunjena eterom iz koga je nastalo sve ispoljeno( materija i sve vrste energija). To sve ispoljeno ( vidljivo i mjerljivo ja zovem KOSMOS i taj podentitet univerzuma se siri, nastaje i nestaje.Nevidljivi dio univerzuma je duhovni entitet sa kojim upravlja apsolutna svjesnost univerzuma. Materija nastaje izazvanim visokim vibracijama etera pod komandom apsolutne svjesnosti univerzuma.Tada se javlja cijeli niz procesa kao :strunne u cijim presjecima se formiraju kvarkovi i gluoni , slijede subatomske cestice , atomi , oblaci gasova i nebeska tijela. Pratece pojave dodijeljene materiji su prostor za njen smjestaj i kretanja , kao i vrijeme ,samo za mjerenje tog kretanja.Osim toga materija je podvrgnuta zakonima po kojima se ponasaju i ostale pojave : toplota, elektro naboj, magnetizam i gravitacija. Gravitacija je neuravnotezena sila na prelazu etera u materiju ( slicno kohezionoj sili).Ta sila okupla materiju u masu ( tijela) sve dotle dok se ne postigne kriticna masa koja se vraca nazad u eter iz koga je i nastala, putem crnih rupa. Mjesta gdje se formira materija mozemo nazvati bijelim rupama, jer se tu javlja svjetlost kao osnovni nosilac osobina magnetizma, djelimicno gravitacije i elektro naboja.Mi , humana bica smo dvo entitetska : duhovni i materijalni entitet. Ko u to ne vjeruje neka trazi spas u Velikom Prasku.

kuvar Panta

pre 10 godina

Teorija "Velikog praska" je nesto slicno, kao kada bismo u kotlicu imali neku smesu, koja se kuva, npr. riblju corbu, a mi bi spolja analizirali, sta se zapravo kuva. Teorija, da je unutra gulas, ili krompir-paprikas, manje-vise bi tacno objasnila, sta se u kotlicu kuva, identicno, kao i za ono, sta se stvarno kuva (rublja corba): ima luka (mirise), krcka se na visokoj temp, crvena je, sa masnim flekama po njoj, koje plivaju tamo-amo; a kada bi i naisli na nesto, na parce ribe, sto se ne uklapa u teoriju, da se kuva gulas, ili paprikas, taj podatak bismo zanemarili, kao nebitan, ili neobjasnjiv.
I tako se fizicari decenijama medjusobno gadjaju Nobelima, po sistemu, ti meni serdare, ja tebi vojvodo, zakovani u Ajnstajnove teorije, i ne dao Bog, da neko poljulja taj njihov svet. Od sume ne vide drvece, nemaju snage da poljuljaju Ajnstajna, a to, sto njegove teorije ne vaze na svim nivoima, sto su nova otkrica za poslednjih 100 godina otkrila paradokse, "komade ribe", te to vise ni teoretski ne moze biti "gulas", nema veze.
Na kraju, kako je moguce, da se kosmos prosiri brze, od brzine svetlosti?

dusanmal

pre 10 godina

@NoBlackWhite @Zoki - Prihvacena i prilicno testirana (ukljucujuci ovaj rezultat) teorija: "pre" BigBanga je fizicka besmislica. Mora se shvatiti da je u BigBangu/Velikom Prasku sve nastalo iz nicega, bez obzira koliko to laiku zvucalo cudno. Sve je i prostor i vreme i materija i energija,.. pa cak i zakoni fizike i osnovne fizicke konstante. Prema tome neka "pocetna tacka" je besmislica: Sav postojeci prostor je dosao u postojanje, trenutno, odjednom i sve zajedno. U nekom smislu ceo svemir je pocetna tacka.
Ovo otkrice je nacin da se pogleda blize BigBangu jer je svemir prvih 300000-400000 godina bio toliko gust da je neproziran za svetlost, no ovim otkricem smo uspeli da pogledamo u gravitacione oscilacije pre tog do sada najranijeg vidljivog dokaza.
Druga posledica gore pomenutog: po striktnoj nauci sta je bilo "pre" BigBanga je transcendentalno. Ako je i bilo nesto mi nemamo fizicki nikakve mogucnosti da to vidimo ili izmerimo. Mozemo da teoretisemo ali nikada, nikako ne mozemo da proverimo.
(Teista, fizicar, kosmolog,... gore pomenuto je najbolje sto nauka trenutno zna, podvlaci moj izbor da sam "teista").
Inace za sam clanak: naslov je vrlo pogresan, poslednji pasus i zakljucak su prava sustina ovog otkrica.

Bosanac

pre 10 godina

Nisam neki učenjak ni intelektualac i ne bavim se kosmičkim pitanjima ali moja teorija je da gravitacijom na zemlji ima veze sa toplinskim izvorima tj. zemljino jezgro je užareno i ono privlači sve što se nalazi iznad. Što se više odmičemo od zemlje gravitacija sve više slabi i na kraju i nestaje. Moja žena jako mrzi gravitaciju, neznam zašto ??? Dali zbog vage ili zbog mene.

Bob Rock

pre 10 godina

Boze mi zaista kao ljudi kao vrsta smo budale. Zarj e zaita covecanstvu bitno da sazna koliko je star svemir? Ja mislim da je covecanstvu bitno da se resi problem ne unistavanja ljudske sredine buduca kolonizacija planeta bliskih nama.... a mani me sd necega sto je jednostavno nedodirljivo nasoj vrsti. Svaka cast pametnim ljudima, ali dragi moji na planeti i danas se umire od gladi i zedji, bolesti nas seku a planeta sve vise lici na toxic waste.......

Zadavati sebi visoke ciljeve je znak ambicioznosti ali zadavati sebi ovakve....je znak budalastine.

Ljudska vrsta je mlada i neiskusna i ovo mi zvuci kao kad dete od 4 godine prica o necem ozbiljnom...jos bar 1k godina mi necemo biti spremni da pricamo o svemiru na nivou na kom se moze strucno diskutovati!

Ludilo u perspektivi..

pre 10 godina

Dali vi kada napisete rec "VREME I PROSTOR" razmislite malo o tome sta je to zaista...
Mi kao ljudska bica ( vrsta jedne zivotinje na planeti zemlji, od kojih su pojedinci veoma inteligentni, dok ostali zive samo da bi produzili vrstu ) smo postavili neke kordinate neke tacke prema kojima se orjentisemo i odredjujemo prostor.. Vreme i Prostor su tu od uvek, mi smo novi.. xD

doha

pre 10 godina

Na osnovu kojih stvarnih znanja-kriterijuma-instrumenata naučnici-astronomi mogu izbacivati ovakve teorije, tvdnje zakone? Da li se neko zapitao koja su to rastojanja u kilometrima, a ne svetlosnim godinama? Da li je stvarno odgovor u merenju nekakvog crvenog ili plavog otklona na nekom instrumentu spektrometru? Stotine, hilje, milioni milijardi kilometara su u pitanju. Šta se uopšte nešto može videti na tim rastojanjima? A onda mere brzine u kilometrima koje su se desile pre nekog vremena... Objavili ste i tekst da je u zaostavštini Ajnštajna nađena neka nova teorija. Pa kakvi su to uopšte naučnici, ako 70 godina nisu u stanju da vide i pročitaju neke stranice kod Ajnštajna, a onda ih neko pronađe(da ih nisu dobili možda od nekoga baš sada jer je prošlo 80 godina). Ako to nepišu naučnici, a znam da ne bi smeli tako da pišu ako su naučnici, onda su novinari ti koji su krivi za ovu "papazjaniju" od "popularne nauke".

$tarbuck$

pre 10 godina

ma procitajte teorije od bill gaede i mr crothersa ... oni tvrde da crne rupe ne postoje i da su ovo sve budalastine ... imaju i teoriju konopaca kojom objasnjavaju gravitaciju

Dinamička teorija gravitacije.

pre 10 godina

13.772 milijardi godina AHAHAHAHHAHAHA... Pa oni nisu sposobni da nadju avion sa 220 čoveka koji je nestao pre par nedelja, a pričaju o nečemu što se desilo pre oko 13.772 milijardi godina... xD Nauka za Pokondirane tikve...

Dinamička teorija gravitacije.

pre 10 godina

Izvinite genijalci nisam vas prepozno... xD Sva srećaaaa pa imamo te stare mudre ljude, sa čitankama iz osnovne, matematičare, koji eto znaju šta se desilo pre 13.772 milijardi godina. Pa čestitam vam GENIJALCI! Prosto se radujem što imam tako mudre i velike USPEŠNE sugradjane (hahahaha)... Ali jedno je sigurno, pokondiranih tikvi imamo za izvoz ako ništa drugo... Veliki prasak prevelikih gluposti... Smešni ste kao strip (još se i raduju) AHAHAHAH... :')

Zoki kaze

pre 10 godina

Kazu da je iz beskonacno male tacke, koja je imala beskonacno veliku tezinu i beskonacno veliku energiju nastalo sve sta nas okruzuje. A odakle je nastala ta tacka? Pojavila se tek tako? X, Y, i Z koordinate postoje pa postoje. I pre nego sto se "desio" veliki prasak, postojale su sve tri dimenzije (valjda). Ako neko kaze da je veliki prasak nastao pre (na primer) hiljadu godina u tacki x=0, Y=0, Z=0. A ja se vratim za 1001 godinu u nazad i iz tacke x=1, Y=1, Z=1 posmatram taj presek osa iz koga sve potice i koji traba da eksplodira. I kako sad, nije li sve to malo kontradiktorno? Mozda bez predznanja iz kvantne fizike nije moguce sve to razumeti, ali kao laik ja te teorije uzimam sa velikom rezervom. Ko moze da garantuje da teorija velikog praska nije isto sto i ravna ploca koju nosi kornjaca kako se nakada verovalo?

Rudar

pre 10 godina

To da li neko radi kao prodavac u supermarketu ili je citao knjige i ucio fiziku .. bavio se naukom .. sta menja stvar, kad postoji nepobitna cinjenica da covekov mozak koristi svega delic od svog kapaciteta, sto na to pitanje ne nadju odgovor ? Kako to da je nastao veliki prasak i da je sve posle njega tako do detalja ustimano kao svajcarski sat .. zar nije malo paradoksalno ? Nauka pokusava nesto sto je nemoguce, nikada nece doci do odgovora kako je nastao svemir .. da i kako odjenom da veruju u to sto ne moze da se vidi .. a da moze da se detektuje, da zaboravio sam ...

Mićko

pre 10 godina

Kad sam sve ovo pročitao, bilo mi je jasno ko dan odakle sam i kako sam bio deo tog velikog praska. Hvala Bogu da nisam pao na du...A cepidlake kao što je ovaj "Dinamička teorija gravitacije" ne razumem da sad traži avion sa 200 i kusur putnika kad je zemljina kugla malena tačka u svemiru a tek avion sa preko 200 putnika jedno ništa koje nije vredno pažnje toliko visokoj nauci. Možda ga je progutala ta svemoćna gravitacija.

Pero

pre 10 godina

Veliki prasak je velika glupost i neznanje savremene nauke, koja teološko metafizičkim insinuacijama i frivolnim opservacijama, koje su u rangu srednjevekovnih dogmatičara i poklonika geocentričnog sistema ili pak Zemlje kao ravne ploče, pokušava da da odgovor na neodgovorivo. Jasno je da ne postoji perpetum mobile, da nešto ne može da postane ni iz čega i da se pri tome oslobodi ogromna energija, a da ona nije postojala ni u kom drugom obliku. Povećavati jednu veličinu do beskonačnosti, uz smanjenje druge veličine do mizerno malih vrednosti moguće je samo na papiru - a papir trpi sve. Polazeći od pogrešnih pretpostavki ili nepotpunih informacija, dolazi se do "dokaza", koji mogu da se okače mačku o rep. Svemir je nastao tako što se odjednom pojavio ni iz čega, "eksplodirao" u velikom prasku i proširio se do neslućenih daljina u infinitezimalno kratkom deliću vremena. Kada pročitam tako nešto, uz svo svoje skromno znanje o kvantnoj mehanici, teoriji relativnosti, zakrivljenosti prostorno-vremenskog kontinuuma, jedino što mi pada na pamet je da su konzumirali neko jako opojno piće ili nešto još opojnije od toga.

gravitaciona dinamika teorije

pre 10 godina

13.772 milijardi godina AHAHAHAHHAHAHA... Pa oni nisu sposobni da nadju avion sa 220 čoveka koji je nestao pre par nedelja, a pričaju o nečemu što se desilo pre oko 13.772 milijardi godina... xD Nauka za Pokondirane tikve...
(Dinamička teorija gravitacije., 17. mart 2014 18:26)

...220 coveka?... ahahahahahahaha, pa Ti ni citanku iz prvog osnovne nemas, a kao ovo-ono... eeee moj Ti...

Cvexi

pre 10 godina

Pa dobro, interesantno otkrice ali samo u domenu teorije. Za neke prakticne rezultate mnogo su bitnije osobine i rezultat delovanja kako gravitacionog tako i elektricnog i magnetnog polja, a njihovo poreklo... meh..

U_prolazu

pre 10 godina

Sta bre Vi koji se pravite nesto pametni znate i jos popujete drugima? Pa sama pomisao na svemir i njegov nastanak budi blagu jezu. To je tako nedokuciv pojam i proces da coveka moze potpuno da sludi. Gde je fizicka granica svemira i sta je posle te granice? Kad je nastao svemir i sta je bilo pre tog nastanka? Dva potpuno banalna pitanja i kraj razmisljanja, ako hoces da ostanes normalan.
A ovi jos veci pametnjakovici iz NASA-e su tek velicine. Mislim ne sporim da se radi o hiperinteligentnim ljudima, ali sto neko rece "a gde je avion" za pocetak?

cedomir

pre 10 godina

Ovim stvarima treba da se bave LJUDSKA BICA, Homo Sapiensi, Ljudi Svesni, svesni i sebe i sveta koji ih okruzuje. Srafcigerisanje u fabrickim halama, ralo i volovi, kasirka u supermarketu, Mica Ubica Salterusa... sve to treba da ide u istoriju i da se da robotima i masinama raznoraznim.

Ukljucite mozak, ucite skole, citajte knjige, spoznajte svet a ne da je drzavna sluzba ideal zivotni, pa jos i ako zakon o radu bude pasovao ima da se naparzitisemo sve do penzije.

Bravo za ljude koji koriste ono najcenjenije sto imamo MOZAK.

Hteo bih da primetim da su mnogi spremni da plate mnogo para za lepse du.e ili si.e ili usi klempave da poprave, a za skolu bi hteli da je dzaba.

Jos jednom veliko BRAVO!

Bosanac

pre 10 godina

Nisam neki učenjak ni intelektualac i ne bavim se kosmičkim pitanjima ali moja teorija je da gravitacijom na zemlji ima veze sa toplinskim izvorima tj. zemljino jezgro je užareno i ono privlači sve što se nalazi iznad. Što se više odmičemo od zemlje gravitacija sve više slabi i na kraju i nestaje. Moja žena jako mrzi gravitaciju, neznam zašto ??? Dali zbog vage ili zbog mene.

ravnica

pre 10 godina

(Dinamička teorija gravitacije., 17. mart 2014 18:26)

Nema sta, odgovor na visini jednog prekaljenog znalca. Vidi dete, nemoj da se kliberis mnogo ako nesto ne znas. Ja razumem da hormoni u tvojim godinama udare u glavu i oprastam, ali neumesno je sine, tako napadno, ceriti se necemu sto ne razumes. Jasno je da je zbog toga sto ti ne mozes da izracunas ni koliko si dana isao u skolu, pa ti sad ovo deluje komplikovano do nerazumevanja.

Hm

pre 10 godina

Dakle gravitaciona sila se prenosi talasima. Koja je brzina ovih talasa? Brzina svetlosti? Kako se prostiru ti talasi? Da li to znaci da svako telo emituje ove talase? Da li je masa to sto uzrokuje emisiju ovih talasa? Da li ti talasi nose energiju? Da li su svake dve cestice u univerzumu povezane ovim talasima? Moze li neko da odgovori na ova pitanja jer nista od pomentutog ne moze da se nadje u tekstu?

NoBlackWhite

pre 10 godina

@dusanmal

Nista mi ne moramo da prihvatimo.

Jednostavno neke ideje su vise a neke manje verovatne, eksperimenti su tu da potvrde da li jesto jeste ili nije. Eksperiment da dokazemo da je kosmos nastao ni iz cega, je prilicno problmeatican.

Prihvatam da po nacelu neodredjenosti mozemo ocekivati da iz cistog vakuuma dobijemo materiju 'iz nicega', ali to je samo verovatnoca da tako nesto moze da se dogodi, to nije teorija u koju moramo poverovati.

Pratim da mnogi kosmolozi, koji su ateisti, pokusavaju lepe matematicke teorije nastanka vasione da predstave u tom svetlu. To je legitimno, ali nije dokazano, a mnoge teorije nisu ni dokazive.

Ono sto mene iritira u tim svim nastojanjima 'da je nesto nastalo iz nicega' je krsenje kauzalnosti. Sve sto vidimo u Kosmosu je stvoreno, a jedino sam pocetak Kosmosa se desio sam po sebi.

Ali eto da prihvatimo i da se desio sam od sebe, posto nam jednacine kvantne fizike to dozovljavaju, postavlja se pitanje, KO JE dopustio da se prati ta fizika (pa i nacelo neodredjenosti) u cistom vakuumu? Kako je cisti vakuum mogao da 'zna' kojim ce se jednacinam pokoravati?

vidim da je Hoking pokusao da i tu ubaci verovatnocu i da tvrdi da imamo beskonacno mnogo vasiona, koje spontano nastaju i nestaju, sa beskonacno mnogo ralzicitih fizika, ali to je stvarno domen spekulisanja, uz sav respekt prema profesoru Hokingu.

Amater

pre 10 godina

Izuzetan tekst, svaka cast da napokon neko nama ljubiteljima astronomije objasni zasto je sve to bitno. Kamo srece da je vise ovakvih vesti, da obicni ljude shvate koliko je vrednih i vaznih stvari oko nas. Sve pohvale za redakciju!

Dr.Doca

pre 10 godina

@novikorisnik & Radoznalac

Svemir se ne siri "u nesto", jednostavno se siri. Sam prostor se siri.

Pre Velikog praska nsu postojali ni prostor ni vreme. U trenutku Velikog praska nastaje nulto vreme i nastaje prostor. Svemir zauzima kompletan prostor koji postoji i siri se taj prostor.

Za coveka je tesko da vizualizuje te pojmove, posto mi zivimo u, kako to mi vidimo, konstantnom i nepromenljivom prostoru i linearnom, beskonacnom, vremenu. Tesko je shvatljivo da ni prostor ni vreme nisu posotojali pre Velikog praska i da je postojalo "nista".

Djenka Djavo

pre 10 godina

Uh, pa i nisu bas nesto dokazali sto nije bilo vec poznato. Gravitacioni talas... znamo da gravitacija zakrivljuje cak i svetlost. Kako? Kako dve cestice (foton i jos neotkriveni graviton) reaguju ako nemaju masu? Mislim i da su se malo prevarili govoreci o brizini gravitacionih talasa, ogranicavajuci ih na brizinu svetlosti. To bi znacilo da ce novo telo, velicine i mase Sunca, postavljeno na istu razdaljinu od Zemlje kao i Sunce, gravitaciono delovati na Zemlju tek posle 8 minuta. Taj deo ne mogu da progutam (iako nisam bas neki fizicar) jer je empirijski dokazano da je gravitacija "trenutna". Sta je bilo sa onom teorijom gde sva tela, a posebno masivna kao zvezde i planete, krive prostor i vreme? Znamo da nista ne znamo - jos uvek. I jako je vazno da ukapiramo da ne znamo da bi mogli da saznamo. U svakom slucaju naucni tekstovi, pa makar i povrsni, su mi mnogo drazi nego ko je kad uhapsen i ko je dobio koliko mandata.

Veliki prasak

pre 10 godina

Uuu, veliko otkrice,i zaista moram da pohvalim - fantastican tekst, jasan od pocetka do kraja. Jeste da verovatno niko od nas pojma nema o nekoj velikoj nauci mislim, svi smo ipak laici, ali kako je moguce da neko zna gde se detektuje gravitacioni talas pri tako slabim signalima. Ja sam potpuno odusevljen :)

Radoznalac

pre 10 godina

Ovo sto je pitao novikorisnik, interesuje i mene. Stvarno , svemir se siri, ali u sta ili na racun cega ?
Ne shvatam zasto je njih 11 minusiralo njegova pitanja, ako znaju odgovore neka napisu, ono sto je za nekog sitnica koja nije vredna objasnjenja, za nekog drugog je dragoceno znanje.

kuvar Panta

pre 10 godina

Teorija "Velikog praska" je nesto slicno, kao kada bismo u kotlicu imali neku smesu, koja se kuva, npr. riblju corbu, a mi bi spolja analizirali, sta se zapravo kuva. Teorija, da je unutra gulas, ili krompir-paprikas, manje-vise bi tacno objasnila, sta se u kotlicu kuva, identicno, kao i za ono, sta se stvarno kuva (rublja corba): ima luka (mirise), krcka se na visokoj temp, crvena je, sa masnim flekama po njoj, koje plivaju tamo-amo; a kada bi i naisli na nesto, na parce ribe, sto se ne uklapa u teoriju, da se kuva gulas, ili paprikas, taj podatak bismo zanemarili, kao nebitan, ili neobjasnjiv.
I tako se fizicari decenijama medjusobno gadjaju Nobelima, po sistemu, ti meni serdare, ja tebi vojvodo, zakovani u Ajnstajnove teorije, i ne dao Bog, da neko poljulja taj njihov svet. Od sume ne vide drvece, nemaju snage da poljuljaju Ajnstajna, a to, sto njegove teorije ne vaze na svim nivoima, sto su nova otkrica za poslednjih 100 godina otkrila paradokse, "komade ribe", te to vise ni teoretski ne moze biti "gulas", nema veze.
Na kraju, kako je moguce, da se kosmos prosiri brze, od brzine svetlosti?

Laik bez svog mišljenja o velikom prasku

pre 10 godina

@A gde se svemir širi? I šta je bilo pre nastanka svemira? Kako izgleda ništa?
(Novikorisnik, 17. mart 2014 18:35)

U trenutku kada sam ja čitao tvoj komentar imao si 66 minusa. Zamolio bih jednog od čitalaca koji ti je dao minus, da tebi, meni i svim drugim laicima objasni kako izgleda ništa, jer on to sigurno zna.

Bob Rock

pre 10 godina

Boze mi zaista kao ljudi kao vrsta smo budale. Zarj e zaita covecanstvu bitno da sazna koliko je star svemir? Ja mislim da je covecanstvu bitno da se resi problem ne unistavanja ljudske sredine buduca kolonizacija planeta bliskih nama.... a mani me sd necega sto je jednostavno nedodirljivo nasoj vrsti. Svaka cast pametnim ljudima, ali dragi moji na planeti i danas se umire od gladi i zedji, bolesti nas seku a planeta sve vise lici na toxic waste.......

Zadavati sebi visoke ciljeve je znak ambicioznosti ali zadavati sebi ovakve....je znak budalastine.

Ljudska vrsta je mlada i neiskusna i ovo mi zvuci kao kad dete od 4 godine prica o necem ozbiljnom...jos bar 1k godina mi necemo biti spremni da pricamo o svemiru na nivou na kom se moze strucno diskutovati!

zoki kaze

pre 10 godina

@No Black white Ok, recimo da nije bilo prostora i vremena, a samim tim ni koordinatnog sistema. To znači da se u beskonačno malom vremenskom okviru, ni iz čega to jest ničim izazvano, pojavila beskonačno mala tačka, beskonačno velike mase i energije iz koje je nastao beskonačno veliki kosmos. Svaka čast naucnicima na njihovom ogromnom trudu i uloženom vremenu, ali ja ću se usuditi napisati "ma važi". Ja ipak mislim da naša svest i naše znanje još nisu dovoljno razvijeni da bi mogli shvatiti na koji način univerzum funkcioniše. Ili slikovito da objasnim, rekao bih da je ljudski um u pokušaju razumevanja nastanka svemira jednak umu zlatne ribice u pokušaju razumevanja kvadratne jednačine. Verujem da će proći puno vremena dok shvatimo suštinu, a jednog dana kada se pojavi dovoljno mudar vizionar čitava ova priča biće jednostavna, jasna i razumljiva običnom čoveku, baš kao što je nekada davno otkriće da je zemlja okrugla dalo logican odgovor na mnoge nepoznanice i nagađanja iz tog vremena.

Nikola

pre 10 godina

Ok, nisam mnogo toga razumeo, ali moram da pohvalim članak. Izgleda da je redakcija Nauke na B92 jedna od retkih koja obavlja svoj posao zaista vrhunski. Svaki dan se na ovim stranama pojavi poneki izuzetno zanimljiv i edukativan tekst, što je prava retkost danas na srpskom medijskom nebu. Svaka čast i keep up with the good work!

Branko

pre 10 godina

Cestitam!
Bravo. Ovako treba velike sile da trose novac. Ne na ratove.
Jednoga dana neka veoma vazna masina,uredjaj bazirace se na ovom otkricu.

$tarbuck$

pre 10 godina

ma procitajte teorije od bill gaede i mr crothersa ... oni tvrde da crne rupe ne postoje i da su ovo sve budalastine ... imaju i teoriju konopaca kojom objasnjavaju gravitaciju

lol

pre 10 godina

Za novog korisnika i ostale, pre malog/velikog praska nije bilo ništa.
Vreme nije postojalo a ni prostor. Dakle nema x,y,z kako ovde neki navode.
Sav prostor i vreme se svodio na tačku beskrajne toplote i mase gde su sve 4 fundamentalne sile prirode bile spojene u jednu. Prema tome svi postojeći zakoni ne važe.

U prolazu

pre 10 godina

Juče sam gledao sa klincima KOSMOS. Fantastična prva epizoda i verujem da će biti jako zabavno je pratiti.
Što se teksta tiče:"UF!"

stručnjak

pre 10 godina

Mogu da preporučim knjigu "Prva tri minuta" Stivena Vajnberga koja popularnim jezikom govori o tome šta se dešavalo u (naravno) prva tri minuta našeg Sveta.

ZokiTamnava

pre 10 godina

Jako interesantno mozda ce utvrditi teorija Alana Guta o inflaciji svemira. Ali ne bi reko da smo blizi da znamo zbog cega je se desijo veliki prasak, samo kako se (najverovantije jer u nauci nista nije 100% sigurno) odvio.

stronga

pre 10 godina

(Dinamička teorija gravitacije., 17. mart 2014 18:26) Trolovanje je oblik bezobrazluka, loseg vaspitanja, gluposti i takve ljude nazivamo budalama. A budalastina je kombinacija gluposti i mentalne poemecenosti.

doha

pre 10 godina

Na osnovu kojih stvarnih znanja-kriterijuma-instrumenata naučnici-astronomi mogu izbacivati ovakve teorije, tvdnje zakone? Da li se neko zapitao koja su to rastojanja u kilometrima, a ne svetlosnim godinama? Da li je stvarno odgovor u merenju nekakvog crvenog ili plavog otklona na nekom instrumentu spektrometru? Stotine, hilje, milioni milijardi kilometara su u pitanju. Šta se uopšte nešto može videti na tim rastojanjima? A onda mere brzine u kilometrima koje su se desile pre nekog vremena... Objavili ste i tekst da je u zaostavštini Ajnštajna nađena neka nova teorija. Pa kakvi su to uopšte naučnici, ako 70 godina nisu u stanju da vide i pročitaju neke stranice kod Ajnštajna, a onda ih neko pronađe(da ih nisu dobili možda od nekoga baš sada jer je prošlo 80 godina). Ako to nepišu naučnici, a znam da ne bi smeli tako da pišu ako su naučnici, onda su novinari ti koji su krivi za ovu "papazjaniju" od "popularne nauke".

A svaki put se upinjem, ali ne vredi.

pre 10 godina

ja ovo nista ne razumem :(
(dudunja i lana, 17. mart 2014 18:18)
A ja ni ovo, kao ni sve ostalo napisano o svemiru i njegovom nastanku.

Disko Mile

pre 10 godina

NiJe ispravno reći da pre velikog praska nije postojalo prostor-vreme, zbog toga što ne znamo šta se dešavalo pre velikog praska. Jednačine govore da je pre 13.7milijardi godina svemir krenuo naglo da se širi, to ne znači nužno da on pre toga nije postojao

Zeljko

pre 10 godina

@A gde se svemir širi? I šta je bilo pre nastanka svemira? Kako izgleda ništa?
(Novikorisnik, 17. mart 2014 18:35)

U trenutku kada sam ja čitao tvoj komentar imao si 66 minusa. Zamolio bih jednog od čitalaca koji ti je dao minus, da tebi, meni i svim drugim laicima objasni kako izgleda ništa, jer on to sigurno zna.
(Laik bez svog mišljenja o velikom prasku, 18. mart 2014 09:51)

Dobio je minuse zato sto je nase i znanje sadasnje nauke potpuno nepripremljeno za takva pitanja. Mozemo debatovati, ali verovatno su u pitanju stanja koja se ne mogu opisati sa znanjem o nasem fizickom svetu. Kao sto u kvantnom svetu ne vaze zakoni mehanike, tako ni van kosmosa ne vaze zakoni koje mi poznajemo.

Kako dve cestice (foton i jos neotkriveni graviton) reaguju ako nemaju masu? empirijski je dokazano da je gravitacija "trenutna"
(Djenka Djavo, 18. mart 2014 10:25)

Cestice bez mase nemaju potrebu da reaguju da reaguju sa materijom, njihova svrha je da prenose odredjenu energiju koju mi percepiramo kao svetlo ili gravitaciju. Gravitacija nije "trenutna", ona je sveprisutna i nalazi se svuda u kosmosu jos od prvih sekundi univerzuma. Svuda je oko nas i prozima nas. Svako telo sa masom ima ima uticaj na gravitaciju, tela sa izrazito velikom masom savijaju gravitaciju (prostor-vreme) preko gravitacionih talasa. Ti talasi se prostiru brzinom svetla.

Nikola Milovic

pre 9 godina

Drago mi je da mogu svoje misljenje iznijeti i na nasem jeziku. Ukratko receno, veliki prasak je velika zabluda nauke uopste.Univerzum je beskonacna sfera popunjena eterom iz koga je nastalo sve ispoljeno( materija i sve vrste energija). To sve ispoljeno ( vidljivo i mjerljivo ja zovem KOSMOS i taj podentitet univerzuma se siri, nastaje i nestaje.Nevidljivi dio univerzuma je duhovni entitet sa kojim upravlja apsolutna svjesnost univerzuma. Materija nastaje izazvanim visokim vibracijama etera pod komandom apsolutne svjesnosti univerzuma.Tada se javlja cijeli niz procesa kao :strunne u cijim presjecima se formiraju kvarkovi i gluoni , slijede subatomske cestice , atomi , oblaci gasova i nebeska tijela. Pratece pojave dodijeljene materiji su prostor za njen smjestaj i kretanja , kao i vrijeme ,samo za mjerenje tog kretanja.Osim toga materija je podvrgnuta zakonima po kojima se ponasaju i ostale pojave : toplota, elektro naboj, magnetizam i gravitacija. Gravitacija je neuravnotezena sila na prelazu etera u materiju ( slicno kohezionoj sili).Ta sila okupla materiju u masu ( tijela) sve dotle dok se ne postigne kriticna masa koja se vraca nazad u eter iz koga je i nastala, putem crnih rupa. Mjesta gdje se formira materija mozemo nazvati bijelim rupama, jer se tu javlja svjetlost kao osnovni nosilac osobina magnetizma, djelimicno gravitacije i elektro naboja.Mi , humana bica smo dvo entitetska : duhovni i materijalni entitet. Ko u to ne vjeruje neka trazi spas u Velikom Prasku.

lol

pre 10 godina

Za novog korisnika i ostale, pre malog/velikog praska nije bilo ništa.
Vreme nije postojalo a ni prostor. Dakle nema x,y,z kako ovde neki navode.
Sav prostor i vreme se svodio na tačku beskrajne toplote i mase gde su sve 4 fundamentalne sile prirode bile spojene u jednu. Prema tome svi postojeći zakoni ne važe.

Ludilo u perspektivi..

pre 10 godina

Dali vi kada napisete rec "VREME I PROSTOR" razmislite malo o tome sta je to zaista...
Mi kao ljudska bica ( vrsta jedne zivotinje na planeti zemlji, od kojih su pojedinci veoma inteligentni, dok ostali zive samo da bi produzili vrstu ) smo postavili neke kordinate neke tacke prema kojima se orjentisemo i odredjujemo prostor.. Vreme i Prostor su tu od uvek, mi smo novi.. xD

Zero

pre 10 godina

(Dinamička teorija gravitacije., 17. mart 2014 18:26)

Najviše volim vas koji koristite računar i internet da pljujete po nauci i time pokazujete svoje zavidno niske intelektualne kapacitete.

Autor teksta

pre 10 godina

Evo da odgovorim na pitanja citalaca koji su zeleli da znaju kako se ponasa gravitacija:
treba napraviti razliku izmedju ovog velikog otkrica (otkriven je gravitacioni TALAS) i eventuanog otkrica cestice gravitona, za koju se smatra da prenosi gravitacionu silu. Ta (za sad, hiopoteticka) cestica, trebalo bi da bude bez mase i prostire se brzinom svetlosti. Nju je direktno jos teze detektovati nego pomenuti talas, jer je verovatnoca reakcije gravitona sa materijom gotovo nikakva. ALI... ovim otkricem gravitacionog talasa, dosta toga mozemo saznati i o gravitonu. Na primer, kada se izracuna potpuno tacna brzina talasa, moze se zakljuciti da li graviton ima masu ili ne (tj. da li se krece sporije od brzine svetlosti). Zato je ovo otkrice veliko. S druge strane, gravitacionu cesticu predvidja KVANTNA TEORIJA POLJA, dok je gravitacioni talas predvidjanje OPSTE TEORIJE RELATIVNOSTI. Na energijama koje su predvidjene za detekciju gravitona, te dve teorije se cine neuklopljivim. Medjutim, ovo sto je otkriveno, kaze da gravitacija ima KVANTNU PRIRODU, bas kao i ostale fundamenatalne sile. To je ogroman korak napred u odnosu na klasicno shvatanje gravitacije :)

KKKK

pre 10 godina

Gospodo, ako vam se nesto cini neobicno ili neispravno, na posao zavrnite rukave i oborite nekoliko naucnih teorija, ali na nacin na koji se naucne teorije obaraju i uspostavljaju - eksperimentom, merenjima i dokazima. Mozete dobiti nobelovu nagradu ako uspete u tome.

NoBlackWhite

pre 10 godina

@Zoki kaze

pre nastanka Kosmosa nisu postojale nikakve koordinate, jer za njih je potreban prostor i/ili vreme. Inace nas svemir ima mnogo vise od 3 dimenzije, trenutno se diskutuje da li ih je 10 ili 11.

Odakle je nastala ta tacka je veliko pitanje, najverovatnije je stvorena, mada ima i nekih drugih sumnjivih teorija, koje su manje verovatne. Uglavnom je pitanja pocetne tacke zavisna od toga da li je naucnik koji postaljva teoriju tesita ili ateista.

Andjela

pre 10 godina

Ovim je objasnjeno i zasto vreme ne protice istom brzinom
ukoliko je gravitacija drugacija, jer gravitacija jeste
povezana za oscilacije u sistemu prostor-vreme, tako da realno
kada menjamo svoju poziciju na planeti, u stvari i putujemo
kroz vreme, dolazi do vremenske defrakcije.

Naravno za nekoga ko sedi u Srbiji, ispija pivo ispred
lokalne prodavnice, nikave prostor-vreme promene se ne desavaju,
ali svakako da dozvoli sebi da prokomentarise one koji se
krecu i koji prolaze pored njega.

dendza

pre 10 godina

Sjajna vest. Inace svemir se siri zato sto su sile u tamnoj energiji koja cini najveci deo kosmosa jace od sile gravitacije materijalnog dela kosmosa. Tako da svemiru preti tzv "veliko cepanje" ... na kraju ce se "icepe" i atomciki bre :)

Mirko

pre 10 godina

Za novog korisnika i radoznalca
Koliko sam ja citao o tome, odgovor o tome sta ja "iza" kraja svemira je veoma kompleksan. Otkrica poput ovog danasnjeg priblizavaju nas odgovoru i na to pitanje. Postoje teorije i nagadjanja ali nista za sada nije potvrdjeno. Tu treba odbaciti intuiciju i zdrav razum, i sluziti se cistom matematikom. Ako je formula tacna i dokazana, njeni rezultati se koriste za dalje radove. Od otkrica kvantne fizike oko 1930. naucnici su shvatili da stvari ne funkcionisu intuitivno, u pocetku su odbijali da poveruju (Ajnstajn! Tesla!) ali dokazi su neumoljivi.
Ovako laicki i krajnje pausalno, probacu da prikazem dve ideje: jedna je da naprosto iza kraja svemira nema nicega. Prostor i vreme tamo na postoje, jer oni nastaju kao posledica interakcije cestica(mase) i sila. Dakle nije u pitanju vakuum, kao npr izmedju galaksija, jer se galaksije privlace i u vakumu postoje sile, vec jedno veliko nista. Ja i ne pokusavam da shvatim :)
Druga ideja je o zakrivljenosti svemira. Kao kada nacrtas cica glise na listu papira, pa od tog lista napravis rolnu/valjak. Kad bi te cica glise na pipiru ozivele i krenule levo/desno u svom svetu, isle bi krug. Isto tako bi moglo ba bude i u nasem 3D svetu, samo sto imamo jos jednu dimenziju. Iako je intuitivno cudno, matematicki se moze opisati. Ako se ne varam, neka istrazivanja upravo pokusavaju da pronadju svetlost udaljenih delova svemira, koja je obisla citav krug (teoretski mogli bi da vidim sami sebe odpozadi)

Paleontolog

pre 10 godina

Pitaju ljudi, pa, evo, da probam da pojasnim koliko mogu. Ideje o velokom prasku, inflaciji, sirenju svemira, itd., nisu pale s' neba, nego su zasnovane na dokazima, i posmatranjima - na osnovu njih su razradjeni matematicki teorijski modeli razvoja univerzuma, koji daju odredjena predvidjanja, i koje naucnici validiraju ili odbacuju na osnovu toga da li se posmatranja/eksperimenti slazu sa njima ili ne.
Na osnovu toga sto znamo da se sve galaksije udaljavaju jedna od druge, i nekih drugih stvari, znamo da se svemir (tj. prostor-vreme) jednoobrazno siri; misli se da je poceo da se siri iz jedne tacke, u dogadjaju poznatom kao veliki prasak - kako i zasto je do toga doslo ne zna se. U tom trenutku su nastali i prostor i vreme *naseg* univerzuma (mozda ih ima jos, ne zna se), tako da pitanja sta je bilo pre i u sta se svemir siri mozda ni nemaju smisla, mada se mozda se siri u neki "nadprostor" multiverzuma; opet, ne zna se. Dalje, gravitaciju danas razumemo kao zakrivljenje prostor-vremena (koje se ne zakrivljuje ni u sta, vec je to vise osobina samog prostor-vremena koja ima isti efekat kao da se zakrivljuje u nesto). Ova zakrivljenja mogu da formiraju talase, i da, oni nose energiju. Tokom prvog delica sekunde nakon velikog praske, po teorijama dolazi do inflacije, za koju se predvidelo da je ostavila trag u vidu sad vec detektovanih gravitacionih talasa. I sada mogu da vide sa predvidjanjima koje teorije se merenja najbolje slazu. Za jos: Google + YouTube, iznenadicete se.

dusanmal

pre 10 godina

@NoBlackWhite @Zoki - Prihvacena i prilicno testirana (ukljucujuci ovaj rezultat) teorija: "pre" BigBanga je fizicka besmislica. Mora se shvatiti da je u BigBangu/Velikom Prasku sve nastalo iz nicega, bez obzira koliko to laiku zvucalo cudno. Sve je i prostor i vreme i materija i energija,.. pa cak i zakoni fizike i osnovne fizicke konstante. Prema tome neka "pocetna tacka" je besmislica: Sav postojeci prostor je dosao u postojanje, trenutno, odjednom i sve zajedno. U nekom smislu ceo svemir je pocetna tacka.
Ovo otkrice je nacin da se pogleda blize BigBangu jer je svemir prvih 300000-400000 godina bio toliko gust da je neproziran za svetlost, no ovim otkricem smo uspeli da pogledamo u gravitacione oscilacije pre tog do sada najranijeg vidljivog dokaza.
Druga posledica gore pomenutog: po striktnoj nauci sta je bilo "pre" BigBanga je transcendentalno. Ako je i bilo nesto mi nemamo fizicki nikakve mogucnosti da to vidimo ili izmerimo. Mozemo da teoretisemo ali nikada, nikako ne mozemo da proverimo.
(Teista, fizicar, kosmolog,... gore pomenuto je najbolje sto nauka trenutno zna, podvlaci moj izbor da sam "teista").
Inace za sam clanak: naslov je vrlo pogresan, poslednji pasus i zakljucak su prava sustina ovog otkrica.

Novikorisnik

pre 10 godina

@Dr. Doca i @lol ako je postojalo "ništa", dakle nema prostora, nema vremena, nema materije...kako se onda to sve stvorilo odjednom, odakle taj trilioniti deo sekunde, beskonačna toplota, masa i ostale stvari koje čine svemir...nemojte me pogrešno shvatiti, nisam religiozan i nisam ni za teoriju da je sve to neko stvorio, jer je i tog nekog onda nešto moralo da stvori i tako u krug...

dzoni

pre 10 godina

@Hm
Na to mogu samo da ti odgovorim da se gravitacija prenosi brzinom svetlosti..tako da ako bi odjednom nestalo sunce zemlja bi osetila tek posle 15 minuta nestanak gravitacije sunca ..tad bi i videla da odjednom nema sunca.
Kad se pomene gravitacija nikad ne treba zaboraviti genija Isaka Njutna..kad fizika nije ni postojala covek je dao detaljne formule za izracunavanje gravitacije izmedju 2 tela koje se i danas koriste za lansiranje svemirskih letelica 400 godina posle..i ne samo to ..kad je video da je to bilo nemoguce izvesti sa matematikom tog doba i rekli mu da je to matematicki nemoguce covek je otisao kuci i izmislio integrale ..i to sa 23 godine.

venecijanka

pre 10 godina

Mozete li vi sto negativno komentarisete, pritom ne znate ni zasto to radite, bar nekad da kazete, ili pomislite da je dobro sto neko bar pokusava da nam objasni nedokucivo. Pretpostavljam da ste mladi, otkud toliko negativnosti u vama, da li ste primetili da je lepo vreme? Izadjite, prosetajte um...

lale

pre 10 godina

Interesantno je to sto crveni pomak ili otklon u sjaju nekog objekta nastaje u dva slučaja!! Dakle crveni pomak nastaje kada se telo udaljava od posmatrača ALI isto tako crveni pomak nastaje i kada se telo kreće oko posmatraća na velikoj udaljenosti!!!! E sad postaje zanimljivo jer u svemiru NE POSTOJI pravolinijsko kretanje, apsolutno SVI objekti imaju elipticnu putanju kretanja, bez izuzetka svi objekti se krecu oko nekoh drugog objekta, planete oko zvezda, zvezde oko centra galaksuje, galaksije se kreću oko centra klastera, klasteri oko drugih klaster... dakle sve se rotira oko centra nečeg većeg i ako to svi znamo naucnici nisu odabrali crveni pomak koji nastaje kruzenjem vec su odabrali crveni pomak koji nastaje udaljavanjem jer u suprotnom ne bi mogli da tvrde da se svemir širi i da je nastao eksplozijom ničega!

KaraMile

pre 10 godina

...ima više komentara na ove dve teme iz fizike nego na svim ostalim zajedno...kakvi god komentari bili, to je dobro, j....š političare, estradni šljam i ostalu bagru....