Petak, 28.02.2014.

16:30

Primer koji pokazuje kako je Džobs učinio Apple velikim

Izvor: Businessinsider

Primer koji pokazuje kako je Džobs uèinio Apple velikim IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

Vladimir

pre 10 godina

Na ovo bi valjalo dodati jos jednu "zaslugu" Jobsa a to je da je internet od jednog divnog mesta gde je bilo dosta korisnih i kulturnih stvari priblizio svima i napravio od istog mesto za starlete i kvazi nacionaliste
od biblioteke je napravio trafiku (dobro ne samo on, zuckerberg mu je dosta pomogao) E bas vam hvala obojici!!!

DaLanik

pre 10 godina

Ja ne znam sta je to "neverovatno dobro" na Eplu 2?? Da ste rekli na Meku, ajd i moze, ale Epl 2 nije bio nista ispred konkurencije u to vreme.

jednostavno

pre 10 godina

Jobs je bio izvanredan kuhar,
znao je odabrati najbolje sastojke i skuhati odličan proizvod

pokušavaju i drugi tako, ali Jobsu je išlo najbolje :)
za cijenu ne kukajte, takvi proizvodi se rade za amere, a ne za treći cijet

Još 3 godine do propasti

pre 10 godina

"neverovatno fokusirane, kompanije koje pokušavaju da urade jednu prostu stvar neverovatno dobro"

Ne jednu nego čak dve: prva je dizajn a druga je marketing.

Obavesten

pre 10 godina

Ja nemogu da razumem ovi Androici, Svatite vec Jednom ili se pravite ludi. Steve Jobs je bio visioner podigo je od nule jednu najbogatiju firmu na svetu, pravio je prvi telefon sa Touch Display slusate muziku i pricate u isto vreme i pri tome odlican dizajn koji je u to vreme pravio BOOM u svetu to se zove Revolucialno umece, gde su tada bili Googlovi i Samsungovi. Mislim muka mi vise da pricate nebuloze Apple ovo Apple ono a vrlo dobro znate koje Steve jobs i hvala mu na svemu sto je izmislio , a ovi Googlovi i Sljamsungovi neka i dalje kopiraju i izmisljaju frizedere po 10inc, Apple ce i dalje da dominira u svemu zivi bili pa videli. Jedan je Steve Jobs majka ga vise ne pravi.
(iFanatic, 28. februar 2014 19:53)

Tvoja pismenost pokazuje zasto si Ifanatic!
Nije Apple izbacio prvi telefon sa tac skrinom vec je to bio ,mozes da pogadjas ,IBM.Prvi os sa GUI-jem je napravio Ziroks i koristio na svom racunaru pod imenom "Star".Misa takodje nije on smislio,vec je to uradio Dag Englebart,koji je ujedno i otac hiperteksta i mnogih drugih tehnologija...
Ono sto Dzobs jeste uradio je to da je prepoznao potencijale novih tehnologija,uspesno ih implementirao u nesto upotrebljivo,zatim agresivno reklamirao i odlicno prodao.
Njega ne treba slaviti kao tehnoloskog maga ,vec kao veoma uspesnog trgovca.Uspeh Appla na razvoju tehnologija je smesan i ne moze da se poredi sa Ziroksom,IBM-om,Hp-om,Intelom.Cena kompanije je nebitna i veoma promenljiva,a dovoljan je samo jedan neuspeh....

Maks

pre 10 godina

@ (Nestranacka licnost, 28. februar 2014 20:44)

Apple i Xerox su imali dogovor da Xerox pre nego što Apple izađe na berzu kupi 100 000 Appleovih akcija po ceni od 10 dolara po akciji (kada su izašli na berzu, cena je bila veća), a Xerox je za uzvrat pozvao Apple da dođu u Xeroxov istraživački centar i da im tamo objasne kako funkcionišu tehnologije koje su razvijali.

Kad već pominješ YouTube, imaš na YouTube snimak u kojem Adele Goldberg (ona je tada radila u tom Xeroxovom istraživačkom centru) kaže "I had a big argument with the Xerox exacutives, telling them that they are about to give away the kitchen sink... and I said that I would only do it if I were ordered to do it, 'cause then, of course, it would be their responsibility... and that's what they did"... ukucaj "Xerox Alto" na YouTube, pa pogledaj klipove u kojima pričaju o tome... a obrati i pažnju kako je GUI na Xerox Alto izgledao... jest da su imali nekakav GUI, ali GUI koji je Apple kasnije napravio nije bio sami neka kopija (Apple je uveo i Menu Bar, to jest ono "File Edit View", pa kanticu za đubre, drag&drop fajlova mišem... itd)... to što je Xerox pokazao Appleu je možda poslužilo kao početna ideja, ali Appleov GUI se znatno razlikuje od tog Xeroxovog GUI-ja.

A MS nije od IBM-a "pozajmio" kôd za DOS, nego su od Tima Patersona kupili QDOS koji je bio plagijat CP/M operativnog sistema (po priznanju Tima Patersona, on je za nekoliko dolara kupio uputstvo za CP/M i na osnovu toga je napravio QDOS).

Glas

pre 10 godina

Stiv Džobs je učio Chuck Norisa kako se rade sklelovi, Maradoni je pokazao foru 'božja ruka' . U trenucima dokolice objasnio je Arturu Clarku tajnu Sfinge .

Boba

pre 10 godina

@Nestranacka licnost
@Blaza
kad polupismena deca imaju internet onda imas i takve znalce
Dzobs prekopirao Apple od PC ? Svasta prvo sta je to PC naime upravo Apple je napravio prvi Personal Computor a to dete sto ti mislis je kopija Appla dakle IBM PC sa polaproizvodom DOS gore i njegovi istocni klonovi kojeg verovatnoi i imas na stolu sa krekovanim MS prozorima
A dete ako slucajno mislis novu eru dakle eru Intel procesora moram da te obavestim da je ako vec pricamo o kopiranju upravo intel preuzeo vecinu arhitekturu mikroprocesora od motorole koju je nekad imao apple
Jos bolja je ova da je Dzobs prekopirao od Xeroxa PC lol ma nemoj Jobs jeste uzeo ali vidi cuda i platio GUI od xeroxa ali ne i celu arhitekturu PC ali dzabe ja vama polapismonoj deci koja je prvi put cula za Apple kad je dosao iPhone pricam

Maks

pre 10 godina

@ (Pear Fun, 28. februar 2014 17:21)
A šta su to u članku kao "mitovi i legende"? Apple jeste 1977. prodavao Apple II kućne računare (pre toga su prodavali Apple I, otprilike godinu dana ranije) i to vrlo lako možeš da proveriš na Internetu.

@ (Blaza, 28. februar 2014 18:42)
Nikad ni jedan Mac koji je Apple prodavao nije bio kopija IBM PC klonova... mašina na koju ne može da se instalira MS-DOS ili neka starija verzija Windowsa koja ne podržava EFI (EFI nije odlika IBM PC klonova) bez emulacije nečega nije IBM PC klon. Čak ni kada su Macovi prešli na Intel procesore nisu prihvatili takozvanu "IBM PC Compatible" arhitekturu koja podrazumeva i BIOS koji je "IBM PC Compatible"... Intel Macovi umesto "IBM PC Compatible" BIOS-a koriste EFI (EFI nije "IBM PC Compatible"), a umesto "Master Boot Record" koriste "GUID"... i dok Windows nije uveo podršku za EFI i GUID u nekim novijim verzijama, Macovi su emulirali BIOS ako bi neko hteo da instalira Windows na Mac (da bi Windows mogao da radi na platformi koja nije "IBM PC Compatible").

Intelovi x86 procesori nisu sinonim za "IBM PC Compatible" jer nije IBM smislio x86 procesore, nego su samo prihvatili Intelove x86 procesore koje je Intel proizvodio i pre nego što je izašao prvi IBM PC (Intel je x86 procesore pretstavio još '78. godine, a prvi IBM PC je izašao tek osamdeset i neke)... a i x86 procesori su dosta napredovali od '78. godine do danas... pored toga, EFI i GUID nisu karaktersitike "IBM PC klonova".

Digitalni mis

pre 10 godina

Stvarno smarate više sa ovim Džobsom. Neću više ništa da kažem jer bih rizikovao da budem prost pa da mi ne objavite komentar.

svasta

pre 10 godina

Mozda je Jobs najveca faca Amerima, ali ovom delu sveta Gejts je ipak drazi. Ne volim sto je tako, i to ne zato sam neki zestok korisnik Apple, negi zato sto je to posledica izolacije, piraterije, lose ekonomije. Ali opet ne vidim da je Jobs bolja faca od Leonarda da Vincija, kao sto se cesto sugerise.

Mavs

pre 10 godina

@Marko
Teško da je iko u poziciji da priča šta bi Apple trebalo da radi.
A telefon od 500+ evra interesuje svakog proizvođača koji želi da zarađuje prodajući telefone.
...Takođe sumnjam da hipstere interesuje telefon od 500e, pravi hipster bi koristio nokiju sa crno-belim ekranom, VCR za gledanje treš filmova koji nikad nisu izašli na DVD i nosio prvi GameBoy oko vrata kao kajlu. :)

wer

pre 10 godina

ma da li ste sigurni da je apple/mac ikada bio cekic za 'svakoga', nepismene domacice, lucke radnike?

Imao 'revolucionarno jednostavnog' misa sa jednim dugmetom, ali ga sira populacija ipak nije htela...

mozda zbog skromne cene?

Nestranacka licnost

pre 10 godina

Opsti koncept modernog PC-ja je drpio od Xeroxa. Kao sto je Gejts pozjmio kod od IBM i razvio DOS. imate sve na yt oni to i sami priznaju. Stari snimci.

iFanatic

pre 10 godina

Ja nemogu da razumem ovi Androici, Svatite vec Jednom ili se pravite ludi. Steve Jobs je bio visioner podigo je od nule jednu najbogatiju firmu na svetu, pravio je prvi telefon sa Touch Display slusate muziku i pricate u isto vreme i pri tome odlican dizajn koji je u to vreme pravio BOOM u svetu to se zove Revolucialno umece, gde su tada bili Googlovi i Samsungovi. Mislim muka mi vise da pricate nebuloze Apple ovo Apple ono a vrlo dobro znate koje Steve jobs i hvala mu na svemu sto je izmislio , a ovi Googlovi i Sljamsungovi neka i dalje kopiraju i izmisljaju frizedere po 10inc, Apple ce i dalje da dominira u svemu zivi bili pa videli. Jedan je Steve Jobs majka ga vise ne pravi.

iskustvo uci

pre 10 godina

Toliko ste bili napadni sa narucenom statuom Dzobsa od naseg coveka pa bi bilo u redu da stavite kako se svet sprda na istu. Sa pravom.

Marko

pre 10 godina

Pa to su dve klasične strategije. I školski primer je upravo Microsoft i Apple.
Međutim, u jednom trenutku oni koji se fokusiraju, moraju da se diversifikuju i obrnuto.
Ne možete jednu strategiju večno da koristite i to je upravo ono što bi apple trebao da radi. Koga danas interesuje telefon od 500-600 evra, osim hipstera?

: - )

pre 10 godina

U Americi se sve moze ostvariti na velikom,mocnom i slobodnom trzistu koje se stalno razvija i menja u skladu sa inovatrima,vizionarima i dizajnerima ciji rad ceni,postuje,naplacuje i nagradjuje.

http://www.youtube.com/watch?v=njos57IJf-0

Zoro

pre 10 godina

Kanite se vise Stiv Dzobsa. Besomucno prenosite isecke iz americkih najpopularnijih sajtova.
Dok u USA Apple uzima veliki deo kolaca, u Srbiji njihovo ucesce u trzistu tokom godina nije prelazilo 5%. Shodno tome, oladite malo.

prijatelj

pre 10 godina

Koliko fanboy mitovao ovom liku, ispasce bitniji od Tesle na kraju. Mislim, daleko od toga da je on los, i bez ulazenja u tu Apple vs Android ili sta vec pricu, ali ovo je smesno. Dobice svoje jevandjelje jos malo.

Zoro

pre 10 godina

Kanite se vise Stiv Dzobsa. Besomucno prenosite isecke iz americkih najpopularnijih sajtova.
Dok u USA Apple uzima veliki deo kolaca, u Srbiji njihovo ucesce u trzistu tokom godina nije prelazilo 5%. Shodno tome, oladite malo.

prijatelj

pre 10 godina

Koliko fanboy mitovao ovom liku, ispasce bitniji od Tesle na kraju. Mislim, daleko od toga da je on los, i bez ulazenja u tu Apple vs Android ili sta vec pricu, ali ovo je smesno. Dobice svoje jevandjelje jos malo.

Marko

pre 10 godina

Pa to su dve klasične strategije. I školski primer je upravo Microsoft i Apple.
Međutim, u jednom trenutku oni koji se fokusiraju, moraju da se diversifikuju i obrnuto.
Ne možete jednu strategiju večno da koristite i to je upravo ono što bi apple trebao da radi. Koga danas interesuje telefon od 500-600 evra, osim hipstera?

iskustvo uci

pre 10 godina

Toliko ste bili napadni sa narucenom statuom Dzobsa od naseg coveka pa bi bilo u redu da stavite kako se svet sprda na istu. Sa pravom.

Nestranacka licnost

pre 10 godina

Opsti koncept modernog PC-ja je drpio od Xeroxa. Kao sto je Gejts pozjmio kod od IBM i razvio DOS. imate sve na yt oni to i sami priznaju. Stari snimci.

Mavs

pre 10 godina

@Marko
Teško da je iko u poziciji da priča šta bi Apple trebalo da radi.
A telefon od 500+ evra interesuje svakog proizvođača koji želi da zarađuje prodajući telefone.
...Takođe sumnjam da hipstere interesuje telefon od 500e, pravi hipster bi koristio nokiju sa crno-belim ekranom, VCR za gledanje treš filmova koji nikad nisu izašli na DVD i nosio prvi GameBoy oko vrata kao kajlu. :)

: - )

pre 10 godina

U Americi se sve moze ostvariti na velikom,mocnom i slobodnom trzistu koje se stalno razvija i menja u skladu sa inovatrima,vizionarima i dizajnerima ciji rad ceni,postuje,naplacuje i nagradjuje.

http://www.youtube.com/watch?v=njos57IJf-0

wer

pre 10 godina

ma da li ste sigurni da je apple/mac ikada bio cekic za 'svakoga', nepismene domacice, lucke radnike?

Imao 'revolucionarno jednostavnog' misa sa jednim dugmetom, ali ga sira populacija ipak nije htela...

mozda zbog skromne cene?

svasta

pre 10 godina

Mozda je Jobs najveca faca Amerima, ali ovom delu sveta Gejts je ipak drazi. Ne volim sto je tako, i to ne zato sam neki zestok korisnik Apple, negi zato sto je to posledica izolacije, piraterije, lose ekonomije. Ali opet ne vidim da je Jobs bolja faca od Leonarda da Vincija, kao sto se cesto sugerise.

Digitalni mis

pre 10 godina

Stvarno smarate više sa ovim Džobsom. Neću više ništa da kažem jer bih rizikovao da budem prost pa da mi ne objavite komentar.

iFanatic

pre 10 godina

Ja nemogu da razumem ovi Androici, Svatite vec Jednom ili se pravite ludi. Steve Jobs je bio visioner podigo je od nule jednu najbogatiju firmu na svetu, pravio je prvi telefon sa Touch Display slusate muziku i pricate u isto vreme i pri tome odlican dizajn koji je u to vreme pravio BOOM u svetu to se zove Revolucialno umece, gde su tada bili Googlovi i Samsungovi. Mislim muka mi vise da pricate nebuloze Apple ovo Apple ono a vrlo dobro znate koje Steve jobs i hvala mu na svemu sto je izmislio , a ovi Googlovi i Sljamsungovi neka i dalje kopiraju i izmisljaju frizedere po 10inc, Apple ce i dalje da dominira u svemu zivi bili pa videli. Jedan je Steve Jobs majka ga vise ne pravi.

Maks

pre 10 godina

@ (Pear Fun, 28. februar 2014 17:21)
A šta su to u članku kao "mitovi i legende"? Apple jeste 1977. prodavao Apple II kućne računare (pre toga su prodavali Apple I, otprilike godinu dana ranije) i to vrlo lako možeš da proveriš na Internetu.

@ (Blaza, 28. februar 2014 18:42)
Nikad ni jedan Mac koji je Apple prodavao nije bio kopija IBM PC klonova... mašina na koju ne može da se instalira MS-DOS ili neka starija verzija Windowsa koja ne podržava EFI (EFI nije odlika IBM PC klonova) bez emulacije nečega nije IBM PC klon. Čak ni kada su Macovi prešli na Intel procesore nisu prihvatili takozvanu "IBM PC Compatible" arhitekturu koja podrazumeva i BIOS koji je "IBM PC Compatible"... Intel Macovi umesto "IBM PC Compatible" BIOS-a koriste EFI (EFI nije "IBM PC Compatible"), a umesto "Master Boot Record" koriste "GUID"... i dok Windows nije uveo podršku za EFI i GUID u nekim novijim verzijama, Macovi su emulirali BIOS ako bi neko hteo da instalira Windows na Mac (da bi Windows mogao da radi na platformi koja nije "IBM PC Compatible").

Intelovi x86 procesori nisu sinonim za "IBM PC Compatible" jer nije IBM smislio x86 procesore, nego su samo prihvatili Intelove x86 procesore koje je Intel proizvodio i pre nego što je izašao prvi IBM PC (Intel je x86 procesore pretstavio još '78. godine, a prvi IBM PC je izašao tek osamdeset i neke)... a i x86 procesori su dosta napredovali od '78. godine do danas... pored toga, EFI i GUID nisu karaktersitike "IBM PC klonova".

Obavesten

pre 10 godina

Ja nemogu da razumem ovi Androici, Svatite vec Jednom ili se pravite ludi. Steve Jobs je bio visioner podigo je od nule jednu najbogatiju firmu na svetu, pravio je prvi telefon sa Touch Display slusate muziku i pricate u isto vreme i pri tome odlican dizajn koji je u to vreme pravio BOOM u svetu to se zove Revolucialno umece, gde su tada bili Googlovi i Samsungovi. Mislim muka mi vise da pricate nebuloze Apple ovo Apple ono a vrlo dobro znate koje Steve jobs i hvala mu na svemu sto je izmislio , a ovi Googlovi i Sljamsungovi neka i dalje kopiraju i izmisljaju frizedere po 10inc, Apple ce i dalje da dominira u svemu zivi bili pa videli. Jedan je Steve Jobs majka ga vise ne pravi.
(iFanatic, 28. februar 2014 19:53)

Tvoja pismenost pokazuje zasto si Ifanatic!
Nije Apple izbacio prvi telefon sa tac skrinom vec je to bio ,mozes da pogadjas ,IBM.Prvi os sa GUI-jem je napravio Ziroks i koristio na svom racunaru pod imenom "Star".Misa takodje nije on smislio,vec je to uradio Dag Englebart,koji je ujedno i otac hiperteksta i mnogih drugih tehnologija...
Ono sto Dzobs jeste uradio je to da je prepoznao potencijale novih tehnologija,uspesno ih implementirao u nesto upotrebljivo,zatim agresivno reklamirao i odlicno prodao.
Njega ne treba slaviti kao tehnoloskog maga ,vec kao veoma uspesnog trgovca.Uspeh Appla na razvoju tehnologija je smesan i ne moze da se poredi sa Ziroksom,IBM-om,Hp-om,Intelom.Cena kompanije je nebitna i veoma promenljiva,a dovoljan je samo jedan neuspeh....

Glas

pre 10 godina

Stiv Džobs je učio Chuck Norisa kako se rade sklelovi, Maradoni je pokazao foru 'božja ruka' . U trenucima dokolice objasnio je Arturu Clarku tajnu Sfinge .

Boba

pre 10 godina

@Nestranacka licnost
@Blaza
kad polupismena deca imaju internet onda imas i takve znalce
Dzobs prekopirao Apple od PC ? Svasta prvo sta je to PC naime upravo Apple je napravio prvi Personal Computor a to dete sto ti mislis je kopija Appla dakle IBM PC sa polaproizvodom DOS gore i njegovi istocni klonovi kojeg verovatnoi i imas na stolu sa krekovanim MS prozorima
A dete ako slucajno mislis novu eru dakle eru Intel procesora moram da te obavestim da je ako vec pricamo o kopiranju upravo intel preuzeo vecinu arhitekturu mikroprocesora od motorole koju je nekad imao apple
Jos bolja je ova da je Dzobs prekopirao od Xeroxa PC lol ma nemoj Jobs jeste uzeo ali vidi cuda i platio GUI od xeroxa ali ne i celu arhitekturu PC ali dzabe ja vama polapismonoj deci koja je prvi put cula za Apple kad je dosao iPhone pricam

Maks

pre 10 godina

@ (Nestranacka licnost, 28. februar 2014 20:44)

Apple i Xerox su imali dogovor da Xerox pre nego što Apple izađe na berzu kupi 100 000 Appleovih akcija po ceni od 10 dolara po akciji (kada su izašli na berzu, cena je bila veća), a Xerox je za uzvrat pozvao Apple da dođu u Xeroxov istraživački centar i da im tamo objasne kako funkcionišu tehnologije koje su razvijali.

Kad već pominješ YouTube, imaš na YouTube snimak u kojem Adele Goldberg (ona je tada radila u tom Xeroxovom istraživačkom centru) kaže "I had a big argument with the Xerox exacutives, telling them that they are about to give away the kitchen sink... and I said that I would only do it if I were ordered to do it, 'cause then, of course, it would be their responsibility... and that's what they did"... ukucaj "Xerox Alto" na YouTube, pa pogledaj klipove u kojima pričaju o tome... a obrati i pažnju kako je GUI na Xerox Alto izgledao... jest da su imali nekakav GUI, ali GUI koji je Apple kasnije napravio nije bio sami neka kopija (Apple je uveo i Menu Bar, to jest ono "File Edit View", pa kanticu za đubre, drag&drop fajlova mišem... itd)... to što je Xerox pokazao Appleu je možda poslužilo kao početna ideja, ali Appleov GUI se znatno razlikuje od tog Xeroxovog GUI-ja.

A MS nije od IBM-a "pozajmio" kôd za DOS, nego su od Tima Patersona kupili QDOS koji je bio plagijat CP/M operativnog sistema (po priznanju Tima Patersona, on je za nekoliko dolara kupio uputstvo za CP/M i na osnovu toga je napravio QDOS).

jednostavno

pre 10 godina

Jobs je bio izvanredan kuhar,
znao je odabrati najbolje sastojke i skuhati odličan proizvod

pokušavaju i drugi tako, ali Jobsu je išlo najbolje :)
za cijenu ne kukajte, takvi proizvodi se rade za amere, a ne za treći cijet

Još 3 godine do propasti

pre 10 godina

"neverovatno fokusirane, kompanije koje pokušavaju da urade jednu prostu stvar neverovatno dobro"

Ne jednu nego čak dve: prva je dizajn a druga je marketing.

DaLanik

pre 10 godina

Ja ne znam sta je to "neverovatno dobro" na Eplu 2?? Da ste rekli na Meku, ajd i moze, ale Epl 2 nije bio nista ispred konkurencije u to vreme.

Vladimir

pre 10 godina

Na ovo bi valjalo dodati jos jednu "zaslugu" Jobsa a to je da je internet od jednog divnog mesta gde je bilo dosta korisnih i kulturnih stvari priblizio svima i napravio od istog mesto za starlete i kvazi nacionaliste
od biblioteke je napravio trafiku (dobro ne samo on, zuckerberg mu je dosta pomogao) E bas vam hvala obojici!!!

iFanatic

pre 10 godina

Ja nemogu da razumem ovi Androici, Svatite vec Jednom ili se pravite ludi. Steve Jobs je bio visioner podigo je od nule jednu najbogatiju firmu na svetu, pravio je prvi telefon sa Touch Display slusate muziku i pricate u isto vreme i pri tome odlican dizajn koji je u to vreme pravio BOOM u svetu to se zove Revolucialno umece, gde su tada bili Googlovi i Samsungovi. Mislim muka mi vise da pricate nebuloze Apple ovo Apple ono a vrlo dobro znate koje Steve jobs i hvala mu na svemu sto je izmislio , a ovi Googlovi i Sljamsungovi neka i dalje kopiraju i izmisljaju frizedere po 10inc, Apple ce i dalje da dominira u svemu zivi bili pa videli. Jedan je Steve Jobs majka ga vise ne pravi.

Zoro

pre 10 godina

Kanite se vise Stiv Dzobsa. Besomucno prenosite isecke iz americkih najpopularnijih sajtova.
Dok u USA Apple uzima veliki deo kolaca, u Srbiji njihovo ucesce u trzistu tokom godina nije prelazilo 5%. Shodno tome, oladite malo.

prijatelj

pre 10 godina

Koliko fanboy mitovao ovom liku, ispasce bitniji od Tesle na kraju. Mislim, daleko od toga da je on los, i bez ulazenja u tu Apple vs Android ili sta vec pricu, ali ovo je smesno. Dobice svoje jevandjelje jos malo.

Marko

pre 10 godina

Pa to su dve klasične strategije. I školski primer je upravo Microsoft i Apple.
Međutim, u jednom trenutku oni koji se fokusiraju, moraju da se diversifikuju i obrnuto.
Ne možete jednu strategiju večno da koristite i to je upravo ono što bi apple trebao da radi. Koga danas interesuje telefon od 500-600 evra, osim hipstera?

iskustvo uci

pre 10 godina

Toliko ste bili napadni sa narucenom statuom Dzobsa od naseg coveka pa bi bilo u redu da stavite kako se svet sprda na istu. Sa pravom.

Digitalni mis

pre 10 godina

Stvarno smarate više sa ovim Džobsom. Neću više ništa da kažem jer bih rizikovao da budem prost pa da mi ne objavite komentar.

Maks

pre 10 godina

@ (Pear Fun, 28. februar 2014 17:21)
A šta su to u članku kao "mitovi i legende"? Apple jeste 1977. prodavao Apple II kućne računare (pre toga su prodavali Apple I, otprilike godinu dana ranije) i to vrlo lako možeš da proveriš na Internetu.

@ (Blaza, 28. februar 2014 18:42)
Nikad ni jedan Mac koji je Apple prodavao nije bio kopija IBM PC klonova... mašina na koju ne može da se instalira MS-DOS ili neka starija verzija Windowsa koja ne podržava EFI (EFI nije odlika IBM PC klonova) bez emulacije nečega nije IBM PC klon. Čak ni kada su Macovi prešli na Intel procesore nisu prihvatili takozvanu "IBM PC Compatible" arhitekturu koja podrazumeva i BIOS koji je "IBM PC Compatible"... Intel Macovi umesto "IBM PC Compatible" BIOS-a koriste EFI (EFI nije "IBM PC Compatible"), a umesto "Master Boot Record" koriste "GUID"... i dok Windows nije uveo podršku za EFI i GUID u nekim novijim verzijama, Macovi su emulirali BIOS ako bi neko hteo da instalira Windows na Mac (da bi Windows mogao da radi na platformi koja nije "IBM PC Compatible").

Intelovi x86 procesori nisu sinonim za "IBM PC Compatible" jer nije IBM smislio x86 procesore, nego su samo prihvatili Intelove x86 procesore koje je Intel proizvodio i pre nego što je izašao prvi IBM PC (Intel je x86 procesore pretstavio još '78. godine, a prvi IBM PC je izašao tek osamdeset i neke)... a i x86 procesori su dosta napredovali od '78. godine do danas... pored toga, EFI i GUID nisu karaktersitike "IBM PC klonova".

: - )

pre 10 godina

U Americi se sve moze ostvariti na velikom,mocnom i slobodnom trzistu koje se stalno razvija i menja u skladu sa inovatrima,vizionarima i dizajnerima ciji rad ceni,postuje,naplacuje i nagradjuje.

http://www.youtube.com/watch?v=njos57IJf-0

Nestranacka licnost

pre 10 godina

Opsti koncept modernog PC-ja je drpio od Xeroxa. Kao sto je Gejts pozjmio kod od IBM i razvio DOS. imate sve na yt oni to i sami priznaju. Stari snimci.

wer

pre 10 godina

ma da li ste sigurni da je apple/mac ikada bio cekic za 'svakoga', nepismene domacice, lucke radnike?

Imao 'revolucionarno jednostavnog' misa sa jednim dugmetom, ali ga sira populacija ipak nije htela...

mozda zbog skromne cene?

svasta

pre 10 godina

Mozda je Jobs najveca faca Amerima, ali ovom delu sveta Gejts je ipak drazi. Ne volim sto je tako, i to ne zato sam neki zestok korisnik Apple, negi zato sto je to posledica izolacije, piraterije, lose ekonomije. Ali opet ne vidim da je Jobs bolja faca od Leonarda da Vincija, kao sto se cesto sugerise.

Mavs

pre 10 godina

@Marko
Teško da je iko u poziciji da priča šta bi Apple trebalo da radi.
A telefon od 500+ evra interesuje svakog proizvođača koji želi da zarađuje prodajući telefone.
...Takođe sumnjam da hipstere interesuje telefon od 500e, pravi hipster bi koristio nokiju sa crno-belim ekranom, VCR za gledanje treš filmova koji nikad nisu izašli na DVD i nosio prvi GameBoy oko vrata kao kajlu. :)

Još 3 godine do propasti

pre 10 godina

"neverovatno fokusirane, kompanije koje pokušavaju da urade jednu prostu stvar neverovatno dobro"

Ne jednu nego čak dve: prva je dizajn a druga je marketing.

Obavesten

pre 10 godina

Ja nemogu da razumem ovi Androici, Svatite vec Jednom ili se pravite ludi. Steve Jobs je bio visioner podigo je od nule jednu najbogatiju firmu na svetu, pravio je prvi telefon sa Touch Display slusate muziku i pricate u isto vreme i pri tome odlican dizajn koji je u to vreme pravio BOOM u svetu to se zove Revolucialno umece, gde su tada bili Googlovi i Samsungovi. Mislim muka mi vise da pricate nebuloze Apple ovo Apple ono a vrlo dobro znate koje Steve jobs i hvala mu na svemu sto je izmislio , a ovi Googlovi i Sljamsungovi neka i dalje kopiraju i izmisljaju frizedere po 10inc, Apple ce i dalje da dominira u svemu zivi bili pa videli. Jedan je Steve Jobs majka ga vise ne pravi.
(iFanatic, 28. februar 2014 19:53)

Tvoja pismenost pokazuje zasto si Ifanatic!
Nije Apple izbacio prvi telefon sa tac skrinom vec je to bio ,mozes da pogadjas ,IBM.Prvi os sa GUI-jem je napravio Ziroks i koristio na svom racunaru pod imenom "Star".Misa takodje nije on smislio,vec je to uradio Dag Englebart,koji je ujedno i otac hiperteksta i mnogih drugih tehnologija...
Ono sto Dzobs jeste uradio je to da je prepoznao potencijale novih tehnologija,uspesno ih implementirao u nesto upotrebljivo,zatim agresivno reklamirao i odlicno prodao.
Njega ne treba slaviti kao tehnoloskog maga ,vec kao veoma uspesnog trgovca.Uspeh Appla na razvoju tehnologija je smesan i ne moze da se poredi sa Ziroksom,IBM-om,Hp-om,Intelom.Cena kompanije je nebitna i veoma promenljiva,a dovoljan je samo jedan neuspeh....

Boba

pre 10 godina

@Nestranacka licnost
@Blaza
kad polupismena deca imaju internet onda imas i takve znalce
Dzobs prekopirao Apple od PC ? Svasta prvo sta je to PC naime upravo Apple je napravio prvi Personal Computor a to dete sto ti mislis je kopija Appla dakle IBM PC sa polaproizvodom DOS gore i njegovi istocni klonovi kojeg verovatnoi i imas na stolu sa krekovanim MS prozorima
A dete ako slucajno mislis novu eru dakle eru Intel procesora moram da te obavestim da je ako vec pricamo o kopiranju upravo intel preuzeo vecinu arhitekturu mikroprocesora od motorole koju je nekad imao apple
Jos bolja je ova da je Dzobs prekopirao od Xeroxa PC lol ma nemoj Jobs jeste uzeo ali vidi cuda i platio GUI od xeroxa ali ne i celu arhitekturu PC ali dzabe ja vama polapismonoj deci koja je prvi put cula za Apple kad je dosao iPhone pricam

Glas

pre 10 godina

Stiv Džobs je učio Chuck Norisa kako se rade sklelovi, Maradoni je pokazao foru 'božja ruka' . U trenucima dokolice objasnio je Arturu Clarku tajnu Sfinge .

DaLanik

pre 10 godina

Ja ne znam sta je to "neverovatno dobro" na Eplu 2?? Da ste rekli na Meku, ajd i moze, ale Epl 2 nije bio nista ispred konkurencije u to vreme.

jednostavno

pre 10 godina

Jobs je bio izvanredan kuhar,
znao je odabrati najbolje sastojke i skuhati odličan proizvod

pokušavaju i drugi tako, ali Jobsu je išlo najbolje :)
za cijenu ne kukajte, takvi proizvodi se rade za amere, a ne za treći cijet

Vladimir

pre 10 godina

Na ovo bi valjalo dodati jos jednu "zaslugu" Jobsa a to je da je internet od jednog divnog mesta gde je bilo dosta korisnih i kulturnih stvari priblizio svima i napravio od istog mesto za starlete i kvazi nacionaliste
od biblioteke je napravio trafiku (dobro ne samo on, zuckerberg mu je dosta pomogao) E bas vam hvala obojici!!!

Maks

pre 10 godina

@ (Nestranacka licnost, 28. februar 2014 20:44)

Apple i Xerox su imali dogovor da Xerox pre nego što Apple izađe na berzu kupi 100 000 Appleovih akcija po ceni od 10 dolara po akciji (kada su izašli na berzu, cena je bila veća), a Xerox je za uzvrat pozvao Apple da dođu u Xeroxov istraživački centar i da im tamo objasne kako funkcionišu tehnologije koje su razvijali.

Kad već pominješ YouTube, imaš na YouTube snimak u kojem Adele Goldberg (ona je tada radila u tom Xeroxovom istraživačkom centru) kaže "I had a big argument with the Xerox exacutives, telling them that they are about to give away the kitchen sink... and I said that I would only do it if I were ordered to do it, 'cause then, of course, it would be their responsibility... and that's what they did"... ukucaj "Xerox Alto" na YouTube, pa pogledaj klipove u kojima pričaju o tome... a obrati i pažnju kako je GUI na Xerox Alto izgledao... jest da su imali nekakav GUI, ali GUI koji je Apple kasnije napravio nije bio sami neka kopija (Apple je uveo i Menu Bar, to jest ono "File Edit View", pa kanticu za đubre, drag&drop fajlova mišem... itd)... to što je Xerox pokazao Appleu je možda poslužilo kao početna ideja, ali Appleov GUI se znatno razlikuje od tog Xeroxovog GUI-ja.

A MS nije od IBM-a "pozajmio" kôd za DOS, nego su od Tima Patersona kupili QDOS koji je bio plagijat CP/M operativnog sistema (po priznanju Tima Patersona, on je za nekoliko dolara kupio uputstvo za CP/M i na osnovu toga je napravio QDOS).