Razno

Sreda, 19.02.2014.

13:34

Bio sam ker koji je morao da pokaže zube

Izvor: B92

Bio sam ker koji je morao da pokaže zube IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

24 Komentari

Sortiraj po:

rade

pre 10 godina

Čini mi se da sam negde pročitao (podatak UN) da je u "bosanskom ratu" bilo
100.000 žrtava (64.000 Muslimana,16.000 Srba i 20.000 Hrvata).
Ne pitam da li su brojevi tačni,nego da li je tako nešto objavljeno ili sam
"pomešao lončiće".

Bosanac

pre 10 godina

Propaganda čini čuda pa gledam kako čovjek može nasjesti i povjerovati da je 75 % zemljišta u BIH pripadalo Srbima po katastarskim knjigama.
Kao prvo u BIH i nakon priznavanja toliko uzurpacija, dodjela i nadjela je registrovano više od 51 % društvenog tj. državnog zemljišta. Kao drugo u katastrima nikada se nije vodilo računa koje je nacionalnosti bio posjednik zemljišta niti je to iko ikada utvrdio. Kao treće katastar nije bio mjerodavan za vlasništvo nego gruntovnica. Ta propaganda je dolazila od čelnika SDS-a potpomognuta gospodinom Dobricom Čosićem još 1991 godine koji je govorio da gdje god postoji i jedna srpska kuća ili grob da je to srpska zemlja.
Naseru Oriću je suđeno u Hagu gdje je proglašen nevin tj. nije bilo dokaza za njegovu krivicu u zločinima. Ukoliko je Beograd sakupio neke nove valjane dokaze to treba proslijediti tužilaštvu BIH a ne raspisivati potjernicu za njim kao da je državljanin Srbije i kao da je zločine počinio na prostoru Srbije a i žrtve kao da su sa prostora Srbije. Ovo je čisto politički čin, jer dali BIH može raspisati potjernicu za državljaninom Srbije koji je zločine napravio na prostoru (lupam) Rumunije ???
Usput stvaraju nesigurnost kod naroda koji se sve više boji putovati u Srbiju ili RS da nebi zbog nekakve skrivene ili izmišljene tužbe bio uhapšen , kao što je to bio nedavni slučaj.

Zoki

pre 10 godina

To o angažovanju korpusa Vojske Jugoslavije u BiH je glupost. Ne sporim mogućnost da su im ponekad uzvratili ako bi pucali po drugoj strani Drine, ali to bi bilo to. Radi se o nečem drugom, kada je došlo do rata u BiH, pripadnici tadašnje Jugoslovenske Armije iz BiH su upućeni tamo, i vojnici i oficiri. Oni su stigli iz raznih jedinica sa područja Srbije i Crne Gore i stupili u jedinice Vojske Republike Srpske. Ako je prebacivanje vojnika bilo relativno jednostavno, kod profesionalnog kadra je to išlo komplikovanije. Oni su zadržali pravo na plate i socijalno osiguranje u Vojsci Jugoslavije, pa su u tu svrhu formirani kadrovski centri VJ. Radilo se o vrlo komplikovanoj situaciji. BiH je bila nezavisna država i njeni građani više nisu imali šta da traže u VJ. Sa druge strane, nije bilo moguće tek tako prekinuti radni odnos zaposlenim pripadnicima VJ samo zato što su bili poreklom iz BiH.
Bošnjaci u ratu nisu baš dobro prošli i krivicu za sve neuspehe su svaljivali na silne korpuse koji su dolazili iz Srbije, niške specijalce u pancir mantilima i ostale gluposti. Istina je da je Armija BiH bila tehnički slabija dobrim delom rata, ali i da je imala organizacionih i stručnih problema.
Što se tiče Orića, njegove jedinice su počinile zločine, manje od onoga za šta je optuživan u našim medijima, ali više od onoga što on tvrdi. Moglo bi se reći da su počinili onoliko zločina koliko su mogli, jer su njihove mogućnosi bile ograničene.

DAN

pre 10 godina

Božije i moralno pravo je da se svaki čovek brani ako je životno ugrožen na svom pragu !
Dajmo svi iskreno svoje krvnike na gomilu i sankcionirajmo po zakonima pravne države !
Koliko vidim skoro samo jedni nalaze grobnice mrtvi a drugi vrište u glas da su ih nedužno pobili ?
Tragično nikad se nikom nije ponovilo !
A što se tiče gruntovnica pa valjda svi dobro znamo da je kralj pera sa svojim parlamentom oduzeo tu zemlju dekretom i podelio je srpskim albanskim borcima brez ikakve naknade iako je tadašnja vlast morala obešteti vlasnike zemlje još potpisanim ugovorim a sa Berlinskog kongresa !
Znajte da ima nas još koji veoma dobro poznajemo te dogadjaje ! - A NITI SLUČAJNO NISU TAKVI KAKVI SU VAM PREZENTIRANI !

Divos

pre 10 godina

@ Sveta, 21. februar 2014 02:38

О овом ништарији Орићу (или керу како воли себе звати, мада је "my way" одлично приметио да је такво поређење тешка увреда за кера) уопште не вреди трошити више речи.
Али ово да су Ужички и Новосадски корпус били ангажовани у источној Босни је део ваше бошњачке митоманије, и потпуна бесмислица. А ако већ неко износи такве тврдње, било би свакако пожељно навести документе, акте који то потврђују, које су то тачно бригаде из поменутих корпуса била ангажоване, где, са којим борбеним средствима, где су биле смештене. Наравно, нигде се такав податак неће наћи, из разлога што је то лажна прича.
У источној Босни, и на читавом простору где су се браниле границе Српске, ратовала је само ВРС, и нико други. И у тужби БиХ против Србије управо то и беше главни аргумент (и то извор оперативни подаци ЦИА-е, по којима стоји да јединице ВЈ нису учествовале у рату, или би рјеђе ангажовање ВЈ у операцијама у БиХ било занемарљиво, никад то не би било ни 0,2% укупних ефектива ВРС, и то стоји на више места у образложењу пресуде) што је пресуда завршила као потпуни пораз тужиоца, тј БиХ.
Таква митоманија је угодна уху јавности у вашем бошпњачком делу БиХ, али не очекујте да вас неко доживљава озбиљно.

daleko bilo...

pre 10 godina

‚‚Intervju‚‚ ovakvog stvora (ne mogu da kazem čoveka) može da se pojavi samo na b92, na žalost. Laže čim zine. Na nesreću bio sam u Bosni sticajem okolnosti i na njegovu žalost video sam njegova (zlo) dela.... i prema svoj veroispovesti (mušlimani su veroispovest a ne narod) i prema srpskom narodu. Ali bio je dobro plaćen od raznoraznih belosvetskih ništarija i TO svi ovamo znaju. Bog ćemu suditi, na žalost....

Sveta

pre 10 godina

Da se ne lazemo Uzicki i Novosadski korpus ratovali su u istocnoj Bosni zajedno sa dobrovoljcima u leto `92 veliki zlocini su bili prvo nad Bosnjacima Hag je to potvrdio.Jedini pravi otpor pruzila je Srebrenica i Gorazde.Jovica je sa postovanjem pricao u Hagu o Naseru jer su ga napadale mnogo jace srpske snage.Sto se tice zlocina nad Srbima potrebno je sakupiti sve dokaze i poslati sudu u BIH.Hag je Nasera oslobodio od zlocina nad civilima ako ima novi dokaza mogu se priloziti.Sve ostalo je propaganda.On je niti zlocinac niti junak.Bas kao i Stanisic.

boki

pre 10 godina

(Ege, 20. februar 2014 12:49) Ti ili nisi shvatio ili neces da shvatis sta je receno ovde oko katastra.Srbi su iako ih je bilo manje od Bosnjaka ziveli na znatno vecoj teritoriji iz prostog razloga sto su ziveli u glavnom u ruralnim podrucjima a Bosnjaci u urbanim.Pa samo u Sarajevu,Tuzli i Zenici zivelo je mozda i 2/3 Bosnjaka.Dok su Srbi bili razvuceni po selima.A sto se tice teksta o Oricu to sto je radio neka vam je na cast kada ga branite i stitite.Srbi su dosta svjih sto isporucili sto sudili a vi nijednog.To dovoljno govori o vama.

Divos

pre 10 godina

@ Ege, 20. februar 2014 12:49

Заиста јесте истина да је 90-е била (а и данас) збрка око грунтовног и катастарског власнништва, добар тео земљишта би у државном или друштвеном власништву, би ту много и спорног, вођен је у више наврата и судски спор, али има нешто што јесте истина.
Тамо 1990-е, у БиХ већина општина је била измешена, често са значајним учешћем сва 3 народа, али су насељена места (села, или МЗ) готово увек бивала једнонационална или са изразитом већином једног народа (у правилу преко 90%). Насељена места са овом изразитом српском већином су 1990-е заузимала 64% територије БиХ, погред на било коју демографску мапу БиХ из тог времена то потврђује, и визуелно је то (јер превладава боја, рецимо жута или црвена која означава српске просторе) очигледно. Истина је и што Аца рече, српска села су бивала често на забаченијим и неприступачнијим местима, али су и заузимала огроман простор, то тако беше. Како се опет дошло до односа 49:51%, то не знам, знам да је овај омјер задат више од годину дана пре Дејтона. Како год, данас је то готова прича, а читаоцима се извињавам што овај мој одговор нема везе са текстом чланка и причом о овом зликовцу (или керу како сам себе воли звати) и ништарији.

realno

pre 10 godina

Pa sada istina je da je samo 1992 i samo u istocnoj Bosni ubijeno oko 10,000
civila i identifikovano 300 masovnih grobnica a SVI nsrbi deportovani mnogi muceni i silovani, "oslobodioci" mahom dolazili preko Drine iz Srbije Arkanovci seseljevci a osudjeno mozda par desetine ljudi, mnogi su iz Srbije a Arkan bio pocasni parlamentarac u Srbiji. da se pohapse svi odgovorni na bilo koji nacin za ova masovna ubistva koji su u Srbiji pa ajde da se Srbija nesto tu mesa u "pravdu" na teritoriji BiH ali je cinjenica da je Srbija osim par show-sudjenja nema i gluva kada su masovni zlocinci u pitanju. prvih 15 godina totalno a sada kao nesto se i dogadja ali samo gde su pritisnuti video trakama i ociglednim dokazima. I sitna riba.

Ege

pre 10 godina

Aca covece sa tim mitom o katastarskim vlasnicima zemlje kao da je neko isao od katastra do katastra i utvrdjivao nacionalnu pripadnost vlasnika zemlje a 1/3 vlasnistva nije nikada ni uknjizena nego se vodi na davno preminule. Pa nase zemlje bivse i sadasnje nemaju osnovne statisticke informacije tesko im je i rodni list ili potvrdu o stazu da izdaju bez milion papira a kamoli da naprave ovakvu "studiju". I da jeste kakve to sve ima veze sa deljenjem drzave koja nije bila podeljena ETNICKI nikada u istoriji nego je bila kao tigrova koza. To bi bilo kao kada bi Albanci na jugu trazili svoju drzavu odnosno 1/10 Srbije jer je to njihova katastarska teritorija. Ili sada Bosnjaci ili Hrvati svoju katastarsku teritoriju RS? Covece, nije ovo srednji vek ili jos gore plemensko uredjenje - pleme kolac granica. Etnicka podela je rezultat strateskog cilja odvajanja naroda koji je postignut velikim zlocinom i to je to...

aca

pre 10 godina

Koliko se secam Srbi su katastarski bili vlasnici oko 75% predratne BIH a imali su oko 1/3 stanovnistva dok je Dejton utvrdio srpsko pravi na 49%. E sad kako su Srbi bili po selim i drzali 3/4 BIH a vi ih proterali iz krajeva gde su od iskona da li vi ocekujete da su oni trebali da vam okrenu drugi obraz ili jos bolje ledja da zarijete noz? Srbima bi bilo draze da su im ostali Grahovo, Glamoc nego sto su dobili pustahiju oko Srebrenice ali sada o tome vise nema pregovora. A u ovoj prokletoj avliji nikom ruke nisu ostale ciste pa ne moze ni Oric ih oprati ne bi li od zlocinca postao za zapad prihvatljiv politicar. I bolje se presaberite da li su vam veci prijatelji oni koji su vas huskali na Srbe da vam preko njihove zemlje kompezuju otetu naftu iz arapskih zemalja ili oni pored kojih zivite 650 godina.

ocevidac

pre 10 godina

Optuzuju ga za 1992/1993 kada je cela istocna Bosna vec bila etnicki ociscena masovne grobnice na sve strane (samo se setite presuda za Bratunac Zvornik Bijeljinu Visegrad Focu....sve se odnose na 1992) a na desetine hiljada izbeglica iz istocne Bosne u Srebrenici pod stalnim napadima Arkanovaca i Seseljevaca. Samo se taj "mali detalj" zaboravlja....trebali su valjda da se i oni sami isele a da su se predali prosli bi kao i svi ostali Bosnjaci u Istocnoj Bosni. To su cinjenice a da li su i neki civili stradali, sigurno jesu.

Gargamel

pre 10 godina

Arkanove jedinice i "srpski cetnici" su bile glavnina "srpskih oslobodilackih snaga" u istocnoj Bosni i vrlo "uspesni" sve do Srebrenice. Udarila hijena na psa ali "pas" ne da svoju kucicu a onda je svasta bilo...

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Nasere, ovo su civili: [link]
(Mare, 20. februar 2014 00:56)
--------------------------------
A šta očekujete od "kera" kako je sam sebe nazvao ovaj zlikovac?! Da govori istinu? Na njegovo poredjenje ja bih samo dodao da taj i takav "ker" pripada onoj vrsti "kerova" koje niko ne bi poželeo u svojoj blizini ili svom selu. Te "kerove" zovu "kerovi jajare". Ne bih elaborirao kakva je njihova sudbina ali, smatram da Republika Srbija NE SME da odustane od gonjenja ovoga zločinca bez obzira na sve pritiske i svu demagogiju koja će biti upotrebljena sa zaključkom da je to dobro za buduće dobrosusedske odnose.Sa ovakvim zločincima se ne sme kalkulisati jer nas niko neće smatrati ozbiljnom državom i narodom.

Zagor Te-Nej

pre 10 godina

Koji bednik. Svi Srbi su bili borci, kao i sto su svi Srbi cetnici. Svaka strana ima svoju propagandu. Ko je ubijao srpske civile u BiH? Da se nisu mozda sami poubijali? Taj intervju za NIN (barem ovaj deo) je bio nepotreban, jer ne dokazuje nista novo. Oric ostaje pri svom misljenju i propagira ono sto mu odgovara. Krivci pljuju po zrtvama, slave se kao heroji, a porodice zrtava ostaju same i bez pravde. Ispastaju mali ljudi, a olos se bogati i uziva.

Zagor Te-Nej

pre 10 godina

Koji bednik. Svi Srbi su bili borci, kao i sto su svi Srbi cetnici. Svaka strana ima svoju propagandu. Ko je ubijao srpske civile u BiH? Da se nisu mozda sami poubijali? Taj intervju za NIN (barem ovaj deo) je bio nepotreban, jer ne dokazuje nista novo. Oric ostaje pri svom misljenju i propagira ono sto mu odgovara. Krivci pljuju po zrtvama, slave se kao heroji, a porodice zrtava ostaju same i bez pravde. Ispastaju mali ljudi, a olos se bogati i uziva.

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Nasere, ovo su civili: [link]
(Mare, 20. februar 2014 00:56)
--------------------------------
A šta očekujete od "kera" kako je sam sebe nazvao ovaj zlikovac?! Da govori istinu? Na njegovo poredjenje ja bih samo dodao da taj i takav "ker" pripada onoj vrsti "kerova" koje niko ne bi poželeo u svojoj blizini ili svom selu. Te "kerove" zovu "kerovi jajare". Ne bih elaborirao kakva je njihova sudbina ali, smatram da Republika Srbija NE SME da odustane od gonjenja ovoga zločinca bez obzira na sve pritiske i svu demagogiju koja će biti upotrebljena sa zaključkom da je to dobro za buduće dobrosusedske odnose.Sa ovakvim zločincima se ne sme kalkulisati jer nas niko neće smatrati ozbiljnom državom i narodom.

ocevidac

pre 10 godina

Optuzuju ga za 1992/1993 kada je cela istocna Bosna vec bila etnicki ociscena masovne grobnice na sve strane (samo se setite presuda za Bratunac Zvornik Bijeljinu Visegrad Focu....sve se odnose na 1992) a na desetine hiljada izbeglica iz istocne Bosne u Srebrenici pod stalnim napadima Arkanovaca i Seseljevaca. Samo se taj "mali detalj" zaboravlja....trebali su valjda da se i oni sami isele a da su se predali prosli bi kao i svi ostali Bosnjaci u Istocnoj Bosni. To su cinjenice a da li su i neki civili stradali, sigurno jesu.

Gargamel

pre 10 godina

Arkanove jedinice i "srpski cetnici" su bile glavnina "srpskih oslobodilackih snaga" u istocnoj Bosni i vrlo "uspesni" sve do Srebrenice. Udarila hijena na psa ali "pas" ne da svoju kucicu a onda je svasta bilo...

daleko bilo...

pre 10 godina

‚‚Intervju‚‚ ovakvog stvora (ne mogu da kazem čoveka) može da se pojavi samo na b92, na žalost. Laže čim zine. Na nesreću bio sam u Bosni sticajem okolnosti i na njegovu žalost video sam njegova (zlo) dela.... i prema svoj veroispovesti (mušlimani su veroispovest a ne narod) i prema srpskom narodu. Ali bio je dobro plaćen od raznoraznih belosvetskih ništarija i TO svi ovamo znaju. Bog ćemu suditi, na žalost....

Ege

pre 10 godina

Aca covece sa tim mitom o katastarskim vlasnicima zemlje kao da je neko isao od katastra do katastra i utvrdjivao nacionalnu pripadnost vlasnika zemlje a 1/3 vlasnistva nije nikada ni uknjizena nego se vodi na davno preminule. Pa nase zemlje bivse i sadasnje nemaju osnovne statisticke informacije tesko im je i rodni list ili potvrdu o stazu da izdaju bez milion papira a kamoli da naprave ovakvu "studiju". I da jeste kakve to sve ima veze sa deljenjem drzave koja nije bila podeljena ETNICKI nikada u istoriji nego je bila kao tigrova koza. To bi bilo kao kada bi Albanci na jugu trazili svoju drzavu odnosno 1/10 Srbije jer je to njihova katastarska teritorija. Ili sada Bosnjaci ili Hrvati svoju katastarsku teritoriju RS? Covece, nije ovo srednji vek ili jos gore plemensko uredjenje - pleme kolac granica. Etnicka podela je rezultat strateskog cilja odvajanja naroda koji je postignut velikim zlocinom i to je to...

aca

pre 10 godina

Koliko se secam Srbi su katastarski bili vlasnici oko 75% predratne BIH a imali su oko 1/3 stanovnistva dok je Dejton utvrdio srpsko pravi na 49%. E sad kako su Srbi bili po selim i drzali 3/4 BIH a vi ih proterali iz krajeva gde su od iskona da li vi ocekujete da su oni trebali da vam okrenu drugi obraz ili jos bolje ledja da zarijete noz? Srbima bi bilo draze da su im ostali Grahovo, Glamoc nego sto su dobili pustahiju oko Srebrenice ali sada o tome vise nema pregovora. A u ovoj prokletoj avliji nikom ruke nisu ostale ciste pa ne moze ni Oric ih oprati ne bi li od zlocinca postao za zapad prihvatljiv politicar. I bolje se presaberite da li su vam veci prijatelji oni koji su vas huskali na Srbe da vam preko njihove zemlje kompezuju otetu naftu iz arapskih zemalja ili oni pored kojih zivite 650 godina.

realno

pre 10 godina

Pa sada istina je da je samo 1992 i samo u istocnoj Bosni ubijeno oko 10,000
civila i identifikovano 300 masovnih grobnica a SVI nsrbi deportovani mnogi muceni i silovani, "oslobodioci" mahom dolazili preko Drine iz Srbije Arkanovci seseljevci a osudjeno mozda par desetine ljudi, mnogi su iz Srbije a Arkan bio pocasni parlamentarac u Srbiji. da se pohapse svi odgovorni na bilo koji nacin za ova masovna ubistva koji su u Srbiji pa ajde da se Srbija nesto tu mesa u "pravdu" na teritoriji BiH ali je cinjenica da je Srbija osim par show-sudjenja nema i gluva kada su masovni zlocinci u pitanju. prvih 15 godina totalno a sada kao nesto se i dogadja ali samo gde su pritisnuti video trakama i ociglednim dokazima. I sitna riba.

boki

pre 10 godina

(Ege, 20. februar 2014 12:49) Ti ili nisi shvatio ili neces da shvatis sta je receno ovde oko katastra.Srbi su iako ih je bilo manje od Bosnjaka ziveli na znatno vecoj teritoriji iz prostog razloga sto su ziveli u glavnom u ruralnim podrucjima a Bosnjaci u urbanim.Pa samo u Sarajevu,Tuzli i Zenici zivelo je mozda i 2/3 Bosnjaka.Dok su Srbi bili razvuceni po selima.A sto se tice teksta o Oricu to sto je radio neka vam je na cast kada ga branite i stitite.Srbi su dosta svjih sto isporucili sto sudili a vi nijednog.To dovoljno govori o vama.

Divos

pre 10 godina

@ Ege, 20. februar 2014 12:49

Заиста јесте истина да је 90-е била (а и данас) збрка око грунтовног и катастарског власнништва, добар тео земљишта би у државном или друштвеном власништву, би ту много и спорног, вођен је у више наврата и судски спор, али има нешто што јесте истина.
Тамо 1990-е, у БиХ већина општина је била измешена, често са значајним учешћем сва 3 народа, али су насељена места (села, или МЗ) готово увек бивала једнонационална или са изразитом већином једног народа (у правилу преко 90%). Насељена места са овом изразитом српском већином су 1990-е заузимала 64% територије БиХ, погред на било коју демографску мапу БиХ из тог времена то потврђује, и визуелно је то (јер превладава боја, рецимо жута или црвена која означава српске просторе) очигледно. Истина је и што Аца рече, српска села су бивала често на забаченијим и неприступачнијим местима, али су и заузимала огроман простор, то тако беше. Како се опет дошло до односа 49:51%, то не знам, знам да је овај омјер задат више од годину дана пре Дејтона. Како год, данас је то готова прича, а читаоцима се извињавам што овај мој одговор нема везе са текстом чланка и причом о овом зликовцу (или керу како сам себе воли звати) и ништарији.

Divos

pre 10 godina

@ Sveta, 21. februar 2014 02:38

О овом ништарији Орићу (или керу како воли себе звати, мада је "my way" одлично приметио да је такво поређење тешка увреда за кера) уопште не вреди трошити више речи.
Али ово да су Ужички и Новосадски корпус били ангажовани у источној Босни је део ваше бошњачке митоманије, и потпуна бесмислица. А ако већ неко износи такве тврдње, било би свакако пожељно навести документе, акте који то потврђују, које су то тачно бригаде из поменутих корпуса била ангажоване, где, са којим борбеним средствима, где су биле смештене. Наравно, нигде се такав податак неће наћи, из разлога што је то лажна прича.
У источној Босни, и на читавом простору где су се браниле границе Српске, ратовала је само ВРС, и нико други. И у тужби БиХ против Србије управо то и беше главни аргумент (и то извор оперативни подаци ЦИА-е, по којима стоји да јединице ВЈ нису учествовале у рату, или би рјеђе ангажовање ВЈ у операцијама у БиХ било занемарљиво, никад то не би било ни 0,2% укупних ефектива ВРС, и то стоји на више места у образложењу пресуде) што је пресуда завршила као потпуни пораз тужиоца, тј БиХ.
Таква митоманија је угодна уху јавности у вашем бошпњачком делу БиХ, али не очекујте да вас неко доживљава озбиљно.

Sveta

pre 10 godina

Da se ne lazemo Uzicki i Novosadski korpus ratovali su u istocnoj Bosni zajedno sa dobrovoljcima u leto `92 veliki zlocini su bili prvo nad Bosnjacima Hag je to potvrdio.Jedini pravi otpor pruzila je Srebrenica i Gorazde.Jovica je sa postovanjem pricao u Hagu o Naseru jer su ga napadale mnogo jace srpske snage.Sto se tice zlocina nad Srbima potrebno je sakupiti sve dokaze i poslati sudu u BIH.Hag je Nasera oslobodio od zlocina nad civilima ako ima novi dokaza mogu se priloziti.Sve ostalo je propaganda.On je niti zlocinac niti junak.Bas kao i Stanisic.

Zoki

pre 10 godina

To o angažovanju korpusa Vojske Jugoslavije u BiH je glupost. Ne sporim mogućnost da su im ponekad uzvratili ako bi pucali po drugoj strani Drine, ali to bi bilo to. Radi se o nečem drugom, kada je došlo do rata u BiH, pripadnici tadašnje Jugoslovenske Armije iz BiH su upućeni tamo, i vojnici i oficiri. Oni su stigli iz raznih jedinica sa područja Srbije i Crne Gore i stupili u jedinice Vojske Republike Srpske. Ako je prebacivanje vojnika bilo relativno jednostavno, kod profesionalnog kadra je to išlo komplikovanije. Oni su zadržali pravo na plate i socijalno osiguranje u Vojsci Jugoslavije, pa su u tu svrhu formirani kadrovski centri VJ. Radilo se o vrlo komplikovanoj situaciji. BiH je bila nezavisna država i njeni građani više nisu imali šta da traže u VJ. Sa druge strane, nije bilo moguće tek tako prekinuti radni odnos zaposlenim pripadnicima VJ samo zato što su bili poreklom iz BiH.
Bošnjaci u ratu nisu baš dobro prošli i krivicu za sve neuspehe su svaljivali na silne korpuse koji su dolazili iz Srbije, niške specijalce u pancir mantilima i ostale gluposti. Istina je da je Armija BiH bila tehnički slabija dobrim delom rata, ali i da je imala organizacionih i stručnih problema.
Što se tiče Orića, njegove jedinice su počinile zločine, manje od onoga za šta je optuživan u našim medijima, ali više od onoga što on tvrdi. Moglo bi se reći da su počinili onoliko zločina koliko su mogli, jer su njihove mogućnosi bile ograničene.

Bosanac

pre 10 godina

Propaganda čini čuda pa gledam kako čovjek može nasjesti i povjerovati da je 75 % zemljišta u BIH pripadalo Srbima po katastarskim knjigama.
Kao prvo u BIH i nakon priznavanja toliko uzurpacija, dodjela i nadjela je registrovano više od 51 % društvenog tj. državnog zemljišta. Kao drugo u katastrima nikada se nije vodilo računa koje je nacionalnosti bio posjednik zemljišta niti je to iko ikada utvrdio. Kao treće katastar nije bio mjerodavan za vlasništvo nego gruntovnica. Ta propaganda je dolazila od čelnika SDS-a potpomognuta gospodinom Dobricom Čosićem još 1991 godine koji je govorio da gdje god postoji i jedna srpska kuća ili grob da je to srpska zemlja.
Naseru Oriću je suđeno u Hagu gdje je proglašen nevin tj. nije bilo dokaza za njegovu krivicu u zločinima. Ukoliko je Beograd sakupio neke nove valjane dokaze to treba proslijediti tužilaštvu BIH a ne raspisivati potjernicu za njim kao da je državljanin Srbije i kao da je zločine počinio na prostoru Srbije a i žrtve kao da su sa prostora Srbije. Ovo je čisto politički čin, jer dali BIH može raspisati potjernicu za državljaninom Srbije koji je zločine napravio na prostoru (lupam) Rumunije ???
Usput stvaraju nesigurnost kod naroda koji se sve više boji putovati u Srbiju ili RS da nebi zbog nekakve skrivene ili izmišljene tužbe bio uhapšen , kao što je to bio nedavni slučaj.

DAN

pre 10 godina

Božije i moralno pravo je da se svaki čovek brani ako je životno ugrožen na svom pragu !
Dajmo svi iskreno svoje krvnike na gomilu i sankcionirajmo po zakonima pravne države !
Koliko vidim skoro samo jedni nalaze grobnice mrtvi a drugi vrište u glas da su ih nedužno pobili ?
Tragično nikad se nikom nije ponovilo !
A što se tiče gruntovnica pa valjda svi dobro znamo da je kralj pera sa svojim parlamentom oduzeo tu zemlju dekretom i podelio je srpskim albanskim borcima brez ikakve naknade iako je tadašnja vlast morala obešteti vlasnike zemlje još potpisanim ugovorim a sa Berlinskog kongresa !
Znajte da ima nas još koji veoma dobro poznajemo te dogadjaje ! - A NITI SLUČAJNO NISU TAKVI KAKVI SU VAM PREZENTIRANI !

rade

pre 10 godina

Čini mi se da sam negde pročitao (podatak UN) da je u "bosanskom ratu" bilo
100.000 žrtava (64.000 Muslimana,16.000 Srba i 20.000 Hrvata).
Ne pitam da li su brojevi tačni,nego da li je tako nešto objavljeno ili sam
"pomešao lončiće".

ocevidac

pre 10 godina

Optuzuju ga za 1992/1993 kada je cela istocna Bosna vec bila etnicki ociscena masovne grobnice na sve strane (samo se setite presuda za Bratunac Zvornik Bijeljinu Visegrad Focu....sve se odnose na 1992) a na desetine hiljada izbeglica iz istocne Bosne u Srebrenici pod stalnim napadima Arkanovaca i Seseljevaca. Samo se taj "mali detalj" zaboravlja....trebali su valjda da se i oni sami isele a da su se predali prosli bi kao i svi ostali Bosnjaci u Istocnoj Bosni. To su cinjenice a da li su i neki civili stradali, sigurno jesu.

Gargamel

pre 10 godina

Arkanove jedinice i "srpski cetnici" su bile glavnina "srpskih oslobodilackih snaga" u istocnoj Bosni i vrlo "uspesni" sve do Srebrenice. Udarila hijena na psa ali "pas" ne da svoju kucicu a onda je svasta bilo...

realno

pre 10 godina

Pa sada istina je da je samo 1992 i samo u istocnoj Bosni ubijeno oko 10,000
civila i identifikovano 300 masovnih grobnica a SVI nsrbi deportovani mnogi muceni i silovani, "oslobodioci" mahom dolazili preko Drine iz Srbije Arkanovci seseljevci a osudjeno mozda par desetine ljudi, mnogi su iz Srbije a Arkan bio pocasni parlamentarac u Srbiji. da se pohapse svi odgovorni na bilo koji nacin za ova masovna ubistva koji su u Srbiji pa ajde da se Srbija nesto tu mesa u "pravdu" na teritoriji BiH ali je cinjenica da je Srbija osim par show-sudjenja nema i gluva kada su masovni zlocinci u pitanju. prvih 15 godina totalno a sada kao nesto se i dogadja ali samo gde su pritisnuti video trakama i ociglednim dokazima. I sitna riba.

Sveta

pre 10 godina

Da se ne lazemo Uzicki i Novosadski korpus ratovali su u istocnoj Bosni zajedno sa dobrovoljcima u leto `92 veliki zlocini su bili prvo nad Bosnjacima Hag je to potvrdio.Jedini pravi otpor pruzila je Srebrenica i Gorazde.Jovica je sa postovanjem pricao u Hagu o Naseru jer su ga napadale mnogo jace srpske snage.Sto se tice zlocina nad Srbima potrebno je sakupiti sve dokaze i poslati sudu u BIH.Hag je Nasera oslobodio od zlocina nad civilima ako ima novi dokaza mogu se priloziti.Sve ostalo je propaganda.On je niti zlocinac niti junak.Bas kao i Stanisic.

Zagor Te-Nej

pre 10 godina

Koji bednik. Svi Srbi su bili borci, kao i sto su svi Srbi cetnici. Svaka strana ima svoju propagandu. Ko je ubijao srpske civile u BiH? Da se nisu mozda sami poubijali? Taj intervju za NIN (barem ovaj deo) je bio nepotreban, jer ne dokazuje nista novo. Oric ostaje pri svom misljenju i propagira ono sto mu odgovara. Krivci pljuju po zrtvama, slave se kao heroji, a porodice zrtava ostaju same i bez pravde. Ispastaju mali ljudi, a olos se bogati i uziva.

aca

pre 10 godina

Koliko se secam Srbi su katastarski bili vlasnici oko 75% predratne BIH a imali su oko 1/3 stanovnistva dok je Dejton utvrdio srpsko pravi na 49%. E sad kako su Srbi bili po selim i drzali 3/4 BIH a vi ih proterali iz krajeva gde su od iskona da li vi ocekujete da su oni trebali da vam okrenu drugi obraz ili jos bolje ledja da zarijete noz? Srbima bi bilo draze da su im ostali Grahovo, Glamoc nego sto su dobili pustahiju oko Srebrenice ali sada o tome vise nema pregovora. A u ovoj prokletoj avliji nikom ruke nisu ostale ciste pa ne moze ni Oric ih oprati ne bi li od zlocinca postao za zapad prihvatljiv politicar. I bolje se presaberite da li su vam veci prijatelji oni koji su vas huskali na Srbe da vam preko njihove zemlje kompezuju otetu naftu iz arapskih zemalja ili oni pored kojih zivite 650 godina.

daleko bilo...

pre 10 godina

‚‚Intervju‚‚ ovakvog stvora (ne mogu da kazem čoveka) može da se pojavi samo na b92, na žalost. Laže čim zine. Na nesreću bio sam u Bosni sticajem okolnosti i na njegovu žalost video sam njegova (zlo) dela.... i prema svoj veroispovesti (mušlimani su veroispovest a ne narod) i prema srpskom narodu. Ali bio je dobro plaćen od raznoraznih belosvetskih ništarija i TO svi ovamo znaju. Bog ćemu suditi, na žalost....

Divos

pre 10 godina

@ Sveta, 21. februar 2014 02:38

О овом ништарији Орићу (или керу како воли себе звати, мада је "my way" одлично приметио да је такво поређење тешка увреда за кера) уопште не вреди трошити више речи.
Али ово да су Ужички и Новосадски корпус били ангажовани у источној Босни је део ваше бошњачке митоманије, и потпуна бесмислица. А ако већ неко износи такве тврдње, било би свакако пожељно навести документе, акте који то потврђују, које су то тачно бригаде из поменутих корпуса била ангажоване, где, са којим борбеним средствима, где су биле смештене. Наравно, нигде се такав податак неће наћи, из разлога што је то лажна прича.
У источној Босни, и на читавом простору где су се браниле границе Српске, ратовала је само ВРС, и нико други. И у тужби БиХ против Србије управо то и беше главни аргумент (и то извор оперативни подаци ЦИА-е, по којима стоји да јединице ВЈ нису учествовале у рату, или би рјеђе ангажовање ВЈ у операцијама у БиХ било занемарљиво, никад то не би било ни 0,2% укупних ефектива ВРС, и то стоји на више места у образложењу пресуде) што је пресуда завршила као потпуни пораз тужиоца, тј БиХ.
Таква митоманија је угодна уху јавности у вашем бошпњачком делу БиХ, али не очекујте да вас неко доживљава озбиљно.

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Nasere, ovo su civili: [link]
(Mare, 20. februar 2014 00:56)
--------------------------------
A šta očekujete od "kera" kako je sam sebe nazvao ovaj zlikovac?! Da govori istinu? Na njegovo poredjenje ja bih samo dodao da taj i takav "ker" pripada onoj vrsti "kerova" koje niko ne bi poželeo u svojoj blizini ili svom selu. Te "kerove" zovu "kerovi jajare". Ne bih elaborirao kakva je njihova sudbina ali, smatram da Republika Srbija NE SME da odustane od gonjenja ovoga zločinca bez obzira na sve pritiske i svu demagogiju koja će biti upotrebljena sa zaključkom da je to dobro za buduće dobrosusedske odnose.Sa ovakvim zločincima se ne sme kalkulisati jer nas niko neće smatrati ozbiljnom državom i narodom.

Bosanac

pre 10 godina

Propaganda čini čuda pa gledam kako čovjek može nasjesti i povjerovati da je 75 % zemljišta u BIH pripadalo Srbima po katastarskim knjigama.
Kao prvo u BIH i nakon priznavanja toliko uzurpacija, dodjela i nadjela je registrovano više od 51 % društvenog tj. državnog zemljišta. Kao drugo u katastrima nikada se nije vodilo računa koje je nacionalnosti bio posjednik zemljišta niti je to iko ikada utvrdio. Kao treće katastar nije bio mjerodavan za vlasništvo nego gruntovnica. Ta propaganda je dolazila od čelnika SDS-a potpomognuta gospodinom Dobricom Čosićem još 1991 godine koji je govorio da gdje god postoji i jedna srpska kuća ili grob da je to srpska zemlja.
Naseru Oriću je suđeno u Hagu gdje je proglašen nevin tj. nije bilo dokaza za njegovu krivicu u zločinima. Ukoliko je Beograd sakupio neke nove valjane dokaze to treba proslijediti tužilaštvu BIH a ne raspisivati potjernicu za njim kao da je državljanin Srbije i kao da je zločine počinio na prostoru Srbije a i žrtve kao da su sa prostora Srbije. Ovo je čisto politički čin, jer dali BIH može raspisati potjernicu za državljaninom Srbije koji je zločine napravio na prostoru (lupam) Rumunije ???
Usput stvaraju nesigurnost kod naroda koji se sve više boji putovati u Srbiju ili RS da nebi zbog nekakve skrivene ili izmišljene tužbe bio uhapšen , kao što je to bio nedavni slučaj.

Divos

pre 10 godina

@ Ege, 20. februar 2014 12:49

Заиста јесте истина да је 90-е била (а и данас) збрка око грунтовног и катастарског власнништва, добар тео земљишта би у државном или друштвеном власништву, би ту много и спорног, вођен је у више наврата и судски спор, али има нешто што јесте истина.
Тамо 1990-е, у БиХ већина општина је била измешена, често са значајним учешћем сва 3 народа, али су насељена места (села, или МЗ) готово увек бивала једнонационална или са изразитом већином једног народа (у правилу преко 90%). Насељена места са овом изразитом српском већином су 1990-е заузимала 64% територије БиХ, погред на било коју демографску мапу БиХ из тог времена то потврђује, и визуелно је то (јер превладава боја, рецимо жута или црвена која означава српске просторе) очигледно. Истина је и што Аца рече, српска села су бивала често на забаченијим и неприступачнијим местима, али су и заузимала огроман простор, то тако беше. Како се опет дошло до односа 49:51%, то не знам, знам да је овај омјер задат више од годину дана пре Дејтона. Како год, данас је то готова прича, а читаоцима се извињавам што овај мој одговор нема везе са текстом чланка и причом о овом зликовцу (или керу како сам себе воли звати) и ништарији.

Ege

pre 10 godina

Aca covece sa tim mitom o katastarskim vlasnicima zemlje kao da je neko isao od katastra do katastra i utvrdjivao nacionalnu pripadnost vlasnika zemlje a 1/3 vlasnistva nije nikada ni uknjizena nego se vodi na davno preminule. Pa nase zemlje bivse i sadasnje nemaju osnovne statisticke informacije tesko im je i rodni list ili potvrdu o stazu da izdaju bez milion papira a kamoli da naprave ovakvu "studiju". I da jeste kakve to sve ima veze sa deljenjem drzave koja nije bila podeljena ETNICKI nikada u istoriji nego je bila kao tigrova koza. To bi bilo kao kada bi Albanci na jugu trazili svoju drzavu odnosno 1/10 Srbije jer je to njihova katastarska teritorija. Ili sada Bosnjaci ili Hrvati svoju katastarsku teritoriju RS? Covece, nije ovo srednji vek ili jos gore plemensko uredjenje - pleme kolac granica. Etnicka podela je rezultat strateskog cilja odvajanja naroda koji je postignut velikim zlocinom i to je to...

boki

pre 10 godina

(Ege, 20. februar 2014 12:49) Ti ili nisi shvatio ili neces da shvatis sta je receno ovde oko katastra.Srbi su iako ih je bilo manje od Bosnjaka ziveli na znatno vecoj teritoriji iz prostog razloga sto su ziveli u glavnom u ruralnim podrucjima a Bosnjaci u urbanim.Pa samo u Sarajevu,Tuzli i Zenici zivelo je mozda i 2/3 Bosnjaka.Dok su Srbi bili razvuceni po selima.A sto se tice teksta o Oricu to sto je radio neka vam je na cast kada ga branite i stitite.Srbi su dosta svjih sto isporucili sto sudili a vi nijednog.To dovoljno govori o vama.

DAN

pre 10 godina

Božije i moralno pravo je da se svaki čovek brani ako je životno ugrožen na svom pragu !
Dajmo svi iskreno svoje krvnike na gomilu i sankcionirajmo po zakonima pravne države !
Koliko vidim skoro samo jedni nalaze grobnice mrtvi a drugi vrište u glas da su ih nedužno pobili ?
Tragično nikad se nikom nije ponovilo !
A što se tiče gruntovnica pa valjda svi dobro znamo da je kralj pera sa svojim parlamentom oduzeo tu zemlju dekretom i podelio je srpskim albanskim borcima brez ikakve naknade iako je tadašnja vlast morala obešteti vlasnike zemlje još potpisanim ugovorim a sa Berlinskog kongresa !
Znajte da ima nas još koji veoma dobro poznajemo te dogadjaje ! - A NITI SLUČAJNO NISU TAKVI KAKVI SU VAM PREZENTIRANI !

Zoki

pre 10 godina

To o angažovanju korpusa Vojske Jugoslavije u BiH je glupost. Ne sporim mogućnost da su im ponekad uzvratili ako bi pucali po drugoj strani Drine, ali to bi bilo to. Radi se o nečem drugom, kada je došlo do rata u BiH, pripadnici tadašnje Jugoslovenske Armije iz BiH su upućeni tamo, i vojnici i oficiri. Oni su stigli iz raznih jedinica sa područja Srbije i Crne Gore i stupili u jedinice Vojske Republike Srpske. Ako je prebacivanje vojnika bilo relativno jednostavno, kod profesionalnog kadra je to išlo komplikovanije. Oni su zadržali pravo na plate i socijalno osiguranje u Vojsci Jugoslavije, pa su u tu svrhu formirani kadrovski centri VJ. Radilo se o vrlo komplikovanoj situaciji. BiH je bila nezavisna država i njeni građani više nisu imali šta da traže u VJ. Sa druge strane, nije bilo moguće tek tako prekinuti radni odnos zaposlenim pripadnicima VJ samo zato što su bili poreklom iz BiH.
Bošnjaci u ratu nisu baš dobro prošli i krivicu za sve neuspehe su svaljivali na silne korpuse koji su dolazili iz Srbije, niške specijalce u pancir mantilima i ostale gluposti. Istina je da je Armija BiH bila tehnički slabija dobrim delom rata, ali i da je imala organizacionih i stručnih problema.
Što se tiče Orića, njegove jedinice su počinile zločine, manje od onoga za šta je optuživan u našim medijima, ali više od onoga što on tvrdi. Moglo bi se reći da su počinili onoliko zločina koliko su mogli, jer su njihove mogućnosi bile ograničene.

rade

pre 10 godina

Čini mi se da sam negde pročitao (podatak UN) da je u "bosanskom ratu" bilo
100.000 žrtava (64.000 Muslimana,16.000 Srba i 20.000 Hrvata).
Ne pitam da li su brojevi tačni,nego da li je tako nešto objavljeno ili sam
"pomešao lončiće".