Nedelja, 09.02.2014.

10:08

Incko: EU trupe ako stanje eskalira

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko ocenio je da bi, ako stanje u BiH bude eskaliralo, trebalo eventualno razmisliti i o trupama EU.

Izvor: Tanjug

Incko: EU trupe ako stanje eskalira IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

61 Komentari

Sortiraj po:

Observer

pre 10 godina

Poslaće trupe da silom, usmerenom protiv domaćeg stanovništva uspostave pravnu i "funkcionalnu" državu koja to dfo sada nikad nije bila. Kakvo je ovo zveckanje oružijem? Da li ijedan normalan političar ovako nešto može da izjavi? Sad svi mogu da vide kakav je psihološki profil ovog gospodina. Kao što neko reče, stvarno danas svakakvi imaju moć.

Robin

pre 10 godina

Neutralni posmatraci se ne mogu oteti utisku da je FBiH potrebno vise vrednoce i povecanje produktivnosti. Ispada da su Hrvati (i Srbi) vredniji. Dobronamerno, ako se nastavi i Albanija ce preteci bosnjacke delove, svetska je kriza i niko u svetu nikome vise nista ne daje, ko zeli ikakav standard mora sam da se pomuci.

Wind

pre 10 godina

@Bosnjo Da li zaista mislite da bi penzije i plate same od sebe počele da redovno pristižu i to uvećane? Nemojte se varati. Niko vam neće ništa dati na lepe oči, nema besplatnog ručka. Dok se ne zasuču rukavi i ne prolije znoj, nema hleba. Neće ga doneti Austrijanci niti Evropljani. Moramo se sami pobrinuti za to. Stranci gledaju svoj interes, da su hteli mogli su u prethodnih skoro 20 godina pomoći i uposliti ljude. Medjutim, njima to nije interes.

gospodin u bundi

pre 10 godina

ovi iz RS-a svaki dan zive u strahu da im neko nece ukinuti entitet. u svemu vide prjetnju. i to je glavna kocnica u razvoju RS-a. svak zna da je ukidanje RS-a nemoguce jer bi to dovelo do nesagledivih posljedica. mislim ne znam kako izgleda zivot kad si u stalnom strahu od vanjskih neprijatelja. vjerovatno je izrazito stresno, sto potvrdjuju pojedini komentari

DinoNYC

pre 10 godina

Odgovor za: (bosanci experimentalci, 9. februar 2014 11:39)

Jeste, eto Bosanci sami razbili Jugoslaviju ma da? A Slobo, Franjo, oni nikakve veze nisu imali sa razbijanjem Jugoslavije, i sa krvavim rato u Bosni jel?

Jugoslaviju su rabili dva najveca njena naroda - Srbi i Hrvati, a Bosanci su naje.ali u tom ratu jer su se nasli izmedju njih i imali tu nesrecu da ih vodi jedan nacionalisticki i vjerski zatucani Izetbegovic koji je svojom ogromnom nesposobnoscu, gluposcu, doprinjeo stradanju tog i drugih naroda.

"Alija" je vjerovao Tudjmanu pa ga je ovaj preveslao umjesto da je Izetbegovic napravio dil sa Srbima. To mozda nije popularno rec, ali je istina i pogresna procjena sa katastrofalnim posljedicama - sto nikako ne abzolvira ogromne krivice i odgovornosti Srba za Srebrenicu, Tomasicu, Sarajevo itd.

No te izjave kao eto sad Bosanci razbili YU pa ko ih je.e, su izjave kojim se mozete tjesiti i tapsati sami sebe po ramenu, ali su neistinite i simplisticke.

kanjon drine

pre 10 godina

"nece ovo djeco na dobro poci"

dusmani su osetili da je odpocinjanjem pregovora srbija o ulasku u eu dosao trentak za
pokusaj ukidanja republike srpske
srbija ce morati da se slozi sa stavovima incka, kacina i slicnih (pa cak i mesica) jer je to stav evropske unije
(i amerike naravno)
a nasi mariontski politicari ce da nas ubedjujeu kako ne mozemo ponovo da ratujemo, rusija nas nece podrzati jer smo resili da se priklonimo zapadu itd.
sto se mene tice svecano obecavam da se u slucaju takvog scenarija odricem srpskog drzaljanstva sto pre!

siromastvo...

pre 10 godina

Kako me nerviraju ovi sto ovo nezadvoljstvo radnika i siromasnih gradjana,hoce da oboje u nacinalne dresove i da ovo pretvore u jeftino politicko prepucavanje..Moze da bude tamo na vlasti i sam genije,ne vredi ako ima pored sebe ljude sklone korupciji,pljacki i jednom recju kriminalno leglo!Pogotovo sto je to primilo takve razmere,da su radnici osetili direktno siromastvo na sebi i svojim porodicama.Ustalom ovo je univerzalni problem na Balkanu!Nemaju radnici ni osnovno,za prezivljavanje!A tu ih je dovela nesposobna vlast i alavost drzavnih funkcionera i glomazne pratnje koja ide uz njih!I zato ovaj protest treba gledati iskljucivo kao socijalne protesta i razracunavanje sa drzavnim kriminalom u svojoj drzavi..I tako izgleda drzava u kojoj sistem ne funkcionise..Gde gradjani moraju na ulicama da protestuju da bi zaustavili organizovani kriminal u drzavi!Ceo Balkan pa i Evropa oseca socijalne tenzije ali ovde je izgleda bas tesko!Samo ako protesti ne dobiju ubrzo neku formu i ekonomske zahteve,samo unistavanje sopstvene zemlje ce im kasnije opet doci kao trosak!Jer ce svaka sledeca vlast,to prebaciti na budzetska sredstva a to je onda opet po njihovom dzepu!I zato poruka je poslata,vreme je za konkretne zahteve..Da se otkloni pretnja totalnog haosa!A gradjanima to nece doneti zeljeni bljitak!a sto se tce medjunatrodne zajednice..bolje da umesto trupa posalje pare i tako pomogne ovim sirotim ljudima da prezive..Dosta je njima policije,vojske...

Janko Veselinovic

pre 10 godina

Ja navijam za Austriju. Kako me domaći "oslobode" oni me bukvalno i oslobode i od novca, i od nekretnina i od kulture. Pogledajte Vojvodinu na šta danas liči. Više volim da živim u Beču nego u Beogradu. To ne kažem ja, to kažu hiljade koji tako i žive. Ostali samo laprdaju, Orbovićevi "radnici" ili "politička elita" na Balkanu.

lesa

pre 10 godina

U proŠlom periodu ste svu svoju energiju usmeravali na Republiku Srpsku i uticaj Srbije, bojeći se da će ovde eskalirati problem. Pri tom ste se svim silama i međunarodnim uticajem trudili da Republiku Srpsku zadržite u sastavu Federacije i da joj držite sagnutu glavu na dole. E zato ste zaboravili na pravo na egzistenciju bošnjačkog entiteta. Zaboravili ste na radna mesta, na normalizaciju života Bošnjaka. Za to vreme je Srbija napredovala gledajući svoja posla, a može se slobodno reći i RS zajedno sa njom. Rešenje nije sigurno ukidanje srpskog entiteta, jer to nema ama baš nikakve veze sa ovim protestima. To bi bilo isto kao kada bi nastupajuću upalu pluća rešavali transplatacijom bubrega. I što više budete pritiskali, stezali, udarali bošnjački entitet, sve manje ćete imati prostora za rešavanje problema u BiH... ako u opšte i vidite gde vam je problem nastao.

Bošnjo

pre 10 godina

To će i tako biti,odavno postoje prićuvne trupe NATO-a koje bi iz Madžarske i Hrvatske ušle u BiH i zavele red,prvo bi pohapsili sve političare i zavele protektorat pod vojnom upravom i van funkcije stavile i Federaciju i RS! Šta bi u tom pitanju Srbi uradili? Ništa jer alternativa bi bila rat koji nebi ni pod kakvim uslovima dobili i poslije početnog gunđanja i otvorenog negodovanja sve će se spustiti na zemlju kad počnu pristizati redovne plate i penzije koje će biti znatno uvećane . Realno koliko je vas vjerovalo da je Dejton mrtvo slovo na papiru i da nije sklon mijenjanju?! Pa taj isti zapad je stvorio i nametnuo Dejton i kad osjete da im više nebude od koristi odbacit će ga ko maramicu za nos! Neće Amerika,EU i NATO dozvoliti novu Siriju usred Evrope to zaboravite a ako je zato cijena da RS nestane,nestat će ma koliko se tome mnoge srpske patriote busale da se neće desiti!

BGd

pre 10 godina

"Dejtonski sporazum je bio mirovni sporazum, koji je bio jako uspešan. Međutim kao ustavni sporazum on je suviše komplikovan. U bosansko-hrvatskoj federaciji postoji 11 vlada, 11 premijera, 11 ministara unutaršnjih poslova. To je neefikasno i preskupo", naglasio je austrijski diplomata.
Za one koji nisu citali tekst! Covek ocigledno najveci problem vidi u federaciji a ne Republici Srpskoj! I naglasio je da ne treba raditi na centralizmu! Cela Bosna ne stima al federacija pogotovo. A to da je Srbija krenula na bolje... Sta reci, ne zna sta prica.

drina granica nikad

pre 10 godina

Eto vam muslimani sad dizite spomenik Ferdinandu,ovaj umesto da vam obeca investicije i nova radna mesta iz Austrije on vam vojsku obecava da zastiti vase politocare od vas naroda...

DinoNYC

pre 10 godina

Evo neko moje vidjenje problema koliko je to moguce ovako na daljinu.

Stranci ne mogu naci rjesenje za Bosnu. Mogu pomoci nekim sugestijama i prijedlozima u datom trenutku, ali ne mogu oni "natjerati" nikoga u Bosni da radi po njihovoj volji, bilo to Bosnjaci, Hrvati ili Srbi.

U Bosni postoje oprecne struje a to su bosnjacki ultra-centralizam, ali isto tako nastavak srpsko-hrvatskih apetita ka otkidanju djela Bosne samo za "svoje". Tu srece nema ni za jednog od tri naroda.

Jedino rjesenje je ono koje je dobro za sva tri naroda. Ako je makar jedan narod "gubitnik" u odnosu na druga dva, to rjesenje nece trajati.

Da bi se doslo do rjesenja prvi i osnovni korak je da postoje snage na tri strane koje zaista iskreno zele dogovor sa komsijama, koje se iskreno stide svojih zlocina i koji ce ih procesirati, i koji su dovoljno zreli i dorasli trenutku. Ja takve u ovom trenutku u Bosni niti na jednoj strani na vidim. Svi vuku na svoju stranu i pljuju po onim drugima. E zbog te situacije su nazalost donekle stranci neophodni.

Veliku ulogu ce imati Srbija i Hrvatska. One mogu biti jako konstruktivni i iskreni partneri, ili nastavak nekih politika 90-tih. Kod Bosnjaka mora doci do jedne "adrese" koja moze da ispuni to sto obecaju (sto sada nije slucaj zbog velike fragmentacije).

Ako uzmete srpsko, hrvatsko i bosnjacko djete od 5-6 godina oni ce se igrati skupa i voljeti bez problema. To znaci da mrznja dolazi ne iz duse vec iz lose politike a zarad bogacenja "lidera".

Armin M.

pre 10 godina

Bujrum, barem necemo morat udarat nasu policiju. Ja sam iz Tuzle i nikad za vrijeme ovih protesta nismo uzvikivali ista protiv RS i protiv građana srpske nacionalosti. Narod RSa mora rijesiti svoje probleme sam i nabit cuvare vitalnog nacionalnog interesa na kolac. Moje bosnjastvo, hrvatstvo i srpstvo ne mogu se pojesti... ako vam je dobro - sjedite i sutite.

Branko

pre 10 godina

Dok je federacija u posleratnim godinama zivela od strane pomoci,RS se snalazila kako ume i svu muku istrpela na svojim ledjima sama i sacuvala ono za sta su zivote davali u ratu.Sad bi da ukidate Dejton i da po principu majorizacije svedete i srbe na beznacajnu masu koja se nista ne pita poput hrvata u federaciji.Zna svaki srbin u RS sta moze da ocekuje u unitarnoj drzavi,ne zeli sa vama i tako je poslednjih 20 godina.Ovi pokusaji da je ugasite su perfidni.Izgleda da su vas prijatelji turci prodali u zamenu za nezavisno Kosovo,jos samo fali neka teroristicka akcija radikalnih islamista da pokrene pocetak kraja BIH,nije da nije vec vidjeno.Sve drugacije bi bilo vrlo nezgodno buduci da nit ce vam medjunarodna zajednica dopustiti da samo tako proterate milion i kusur srba ka Srbiji,niti ce to osam miliona srba gledati skrstenih ruku.Da je tako moglo,mi bi tako Kosovo resili.

olli

pre 10 godina

ako toliko lepo zelite bosni , zasto jednostavno ne ulazete novac kroz investicije ,otvaranje radnih mesta , raditi na poboljsanju zivota tih napacenih ljudi . i umesto svega normalnog vi biste da saljete vojsku , samo neznam kako onda pomoci vojskom , kako vi to zamisljate svet pa i samu bosnu . po meni vi zelite ono sto niste dovrsili pre 100 godina , i tad su vam bili krivi srbi , a i sada ... tako da puno cinizma i nakaradosti ima vasim fikcijama gospodine incko ...

Mile

pre 10 godina

Pazite ovu koincidenciju. Nakon 100 godina od prvog svetskog rata neko ponovo pokušava da anektira Bosnu i gle cuda to dolazi bas iz Austrije, posle nedavne posete Kruca Zagrebu. Nemojte posle opet neki Gavrilo Princip da bude kriv.

Dejton 2.0

pre 10 godina

Ukidanje entiteta će biti pokrenuto iz Srbije a ne iz EU. Naravno na zahtjev EU i SAD. Patrijote će to slaviti kao još jednu pobjedu. Nešto kao prije bilo 49% BiH srpsko a sad 100%.

davud

pre 10 godina

Sramota međunarodna zajednica bi da salje vojsku za koga da brani ured OHR-a koliko je kriva vlada za situaciju u zemlji u toj mjeri je kriv i visoki prestavnik njegova pasivnost bez ikakog dijelovanja nezaposlenost u porast obustavljen put eu integracija drzava u kolapsu ,ako vec zelis pomoc otvorite koju firmu da se mladi zaposle i nebi se sigurno desavalo ono sto se desavalo predhodni dana.

Oluja u drugom smeru

pre 10 godina

Sada nas predsednik i premijer treba da kazu Srbija ce da posalje trupe u Republiku Srpsku ako tamo bude nemira i da zastiti zivote ljudi i imovinu i bla bla truc truc.... Tako se to radi ali sa podrskom spolja i onda je bila Oluja, samo bi sada trebalo da se vrati sa istoka!!!!

Tromb

pre 10 godina

A sta bi te NATO trupe radile? I gde bi to delovale? Protiv koga ? S kojim ciljem? Ovi vajni protesti su samo u Federaciji BiH i to cak samo u onim delovima gde su Muslimani dominantni. Hrvati ne protestuju, vidi se odmah to. Cilj je ocigledno da sad uz pomoc EU trupa se napravi neka unitarna BiH. Da se ukinu kantoni i Republika Srpska koja s ovim nema bas nikakve veze, a da se naknadno da Hrvatima entitet u okviru Federacije BiH. Srbija to nikako ne smem da dozvoli zato je Vucic i zvao RS politicare. Muslimani u BiH posle rezultata popisa koji su po njih ispali lose, ne mogu bas nista da urade osim ako im u tome ne pomogne neko sa zapada. Problem je sto je EU vrlo skepticna prema Muslimanima, narocito ako su u Evropi. Turska ih podrzava svakako, ali to nije momdel kome bi tezio bilo ko na evropskom kontitenentu. Zanimljivo je da se neredi i previranja u Turskoj poklapaju sa ovima u Federaciji BiH. Mozda ni to nije slucajno. Vreme istice, a agenda se ne ispunjava, a to pocinje da brine one koji tu agendu teraju uporno.

pajser ekipa

pre 10 godina

Ako treba mogu i ja tebe da smirim,ako treba...
Da se pitam,umesto politicara bi postavio zemljoradnike u vlade:
-ne znaju da kradu
-znaju da"stvore"iz zemlje hranu
-nisu pohlepni
Balkan bi procvetao...

my way

pre 10 godina

Kamo srece da je medjunarodna zajednica brinula o funkcionalnosti Jugoslavije kao sto brine o BiH, ali se tad ponasala potpuno suprotno i podrzavala sve separatiste i teroriste koji su rusili tu drzavu svim sredstvima, na kraju i krvavim ratom. Dejtonski sporazum je za ustav iz 74. unitaristicki i centralisticki dokument. Medjutim, kada se radi o SFRJ i Srbiji, autonomastvo i cepanje su spas za demokratiju, ekonomiju, ma resenje za sve, a funkcionalnost je "velikosrpski nacionalizam". Ovde je obicna decentralizacija uzrok svih problema, a centralizam lek za sve. Da se ne bavimo prosloscu, samo zamislite sta bi bilo da su Vojvodina i ostatak Srbije, a ne Federacija i Srpska u pitanju. Kako bi se gledalo na ove demonstrante i sa kakvom bi ih blagonaklonoscu gledala ova evropska gospoda? Mnoge stvari u Republici Srpskoj ne valjaju. Korupcija i pljacka su zastupljene kao i u celom regionu, ima mnogo stvari zbog kojih bi svi mi na ovim prostorima trebali da se bunimo, sve to stoji, ali isto tako stoji i da je ovo pokusaj centralizacije BiH, sto sa prethodnim nema bas mnogo veze. Ljudi iz Srpske ne treba da se povezuju sa ovim desavanjima u Federaciji, vec da se sami bore za sebe i svoju buducnost. Da li neko zaista misli da Hrvati traze ukidanje kantona? Nemojte Srbi vise da budete toliko naivni, da sa vama svako kao sa stokom manipulise i iskoristava vas, naucite nesto iz tragicnog 20. veka! Neka trupe EU udju u Federaciju, pa nek se onda prihvati nova realnost na terenu.

Milutin M.

pre 10 godina

@ Bojanko,

Republika Srpska nije samo Banja Luka. Bio sam nedavno u Srpskoj, konkretno na njenom istoku. Riječ je europskom Afganistanu. Ali, dobro, tebi je super...

idi kuci

pre 10 godina

Vidi , i ovaj sad zna kako da se rijesi problem. samo jos da kaze da niko nije ljut na njega…

Pa rijesi problem, eto smanji broj tih vlada u federaciji, ikli im srezi plate na prosjecnu platu u drzvai, bice naroda koji bi radio za te pare kad je pola drzave nezaposleno. Ima skolovanih ljudi bez posla koji bi se prihvatili rada ako je ovima sadasnjima premalo.
A sto ne saljes svoju vojsku u Grcku kad zagusti? To vam je zemlja clanica-. ajde pomozite njima na kreativan i nekonvencionalan nacin. Odakle vade ovakve zohare da mi je znati.

bosanci experimentalci

pre 10 godina

Bosanci, kao i u vicu, zadnji skapirali zasto je Jugoslavija razbijena i zasto ideja o ujedinjenju juznih slovena ne odgovara zapadu.
Sta ste danas dobili u Bosni? Mutant Jugoslaviju u malom koja se ne pita nizasta. Veliku su razbili, a mala je sada model Evrope? Ni demostrante ne mozete da rasterate da se EU ne pita. BiH nije ni D od drzave, a vode je kao i Hrv i Srb podobni politicari kojima je EU dozvolila da budu na vlasti.
Sta cete da dobijete demonstracijama? Nista! Skinucete ove koje su sad na vlasti, a Incko ce da dovede neka nova imena, sa istom politikom. BiH je okupirana onda kad je izasla iz Jugoslavije. Fiktivno su nezavisni, ali se nista ne pitaju. Zasto BiH postoji? Pa zato ako bi sutra neka drzava na Balkanu ojacala, u sta cisto sumnjam, uvek u BiH se moze baciti sibica i napraviti rat za 5 dana. Doduse sad Balkanci vise niste 5 najjaca armija u Evropi, svo oruzje su vam uzeli, sad mozete da se bijete samo mocugama kao u kameno doba. Mozete da se bijete izmedju sebe, ali ne predstavljate opasnost za gazde iz EU.
Mnogo gorak vic...

pedja

pre 10 godina

Bilo kakva upotreba sile radja revolt, pa EU ako zelis da te cela BiH mrzi samo salji trupe, zna se kako na balkanu prolazi tudjinska cizma, istinito i tuzno.
PS:sve treba resavati dialogom, ali ovde je u pitanju ekonomska kriza, koja razjeda BiH i ne samo federaciju nego i RS, narodu je dosta lazne price i nacionalizma, hoce posao, hoce da zive kao sav normalan svet. Bez obzira na religiju, nacionalnost ili boju koze.

ruzmarin

pre 10 godina

Znaci priprema se okupacija Bosne od strane plemenitih Zapadnjaka. A posle, ponovo okupacija Srbije, itd. Predlazem da pod hitno pozovemo Kineze i da im se predamo, makar da promenimo muziku.

goran

pre 10 godina

Ova Inckova izjava,kao i komentar Tima Dzude neopozivo govore u prilog da su ovi nemiri planirani u zapadnim "kuhinjama" sa ciljem da se u celoj BiH stvori haos,a zatim kroz neko vanredno stanje,neku vrstu bosanske "Sablje", uz pomoc zapadnih vojski ukine Srpska i nametne tzv.unitarna BiH! Od sustinske vaznosti je da Srbi u RS to shvate i da ne nasedaju na ovaj prljavi plan koji toboz u osnovi ima socijalno nezadovoljstvo i bedu. Prosle godine pokusali su sa krizom oko JMBG,a sad mnogo perfidnij,znajuci da su nezaposlenost i beda sveprisutni.

fgf

pre 10 godina

Kad su palili zgrade institucija nikako mi nije bilo jasno zašto onda nisu počeli od sedišta tog visokog predstavnika,Ferdinanda.Inače sinhrono paljenje HDZ i SDA(SDS nema u Mostaru)kao i povezivanje zastava je impresivno i nešto najpozitivnije od rata.Neverovatni su predvidivi pokušaji da se sve po stoti put prevede na nacionalno i da se taj virus odbrani i ostane u telu.Možda mu ovaj put sirotinja bude antibiotik i dođe glave.

master

pre 10 godina

Samo uticaj stranih sila moze uticati da se na Balkanu napravi reda.Toliko se kriminala korupcije i parazita namnozilo da je to svuda postao najveci problem.Treba pola zemlja da radi da bi nadmirilo pohlepe polticara i one neradnike u javnim ustanovama,za normalan zivot onih koji privredjuju i pune budget niko ne misli.Puce svuda u okolini,ne moze se taj teret vise izdrzati,ko nema nista taj nema ni sta da izgubi.Dosta je bilo.

bojanko

pre 10 godina

republika srpska je talac fedracije koja je nesređena....rs je najveće gradilište na balkanu...auto put, prva termoelektrana nakon 30 god. na ovim prostorima....samo nas ostavite na miru, ništa drugo ne tražimo..1992 ste hteli bez nas, sada mi ne želimo nazad. Ubuduće se uzmite u pamet! puno zdravlja i svake druge sreće svim dobrim ljudima!

valentine sine

pre 10 godina

Gosp.Incko vi ste kao poslednji visoki predstavnik zajedno sa svojim prethodnicima i lokalnim nosiocima vlasti,jedini glavni i odgovorni,sad pricate od dejtonu a 20 godina su ljudi izgubili da bi se svi nakrali kroz privatizacije i mahinacije i sad ste u Beckom kuriru otkrili Ameriku,bitno vam je da je narod glup i neobrazovan,tada je lako manipulisati....vama pametni i oni koji razmisljaju svojom glavom ne trebaju...oni su opasnost za vase lopovluke,na zalost sad vise nije do mozga vec je krenuo stomak da govori da je gladan.....malo ste se prekombinovali gosp Incko,Bakire,Zlatko,Milokrade i ostali ..

goran

pre 10 godina

Ova Inckova izjava,kao i komentar Tima Dzude neopozivo govore u prilog da su ovi nemiri planirani u zapadnim "kuhinjama" sa ciljem da se u celoj BiH stvori haos,a zatim kroz neko vanredno stanje,neku vrstu bosanske "Sablje", uz pomoc zapadnih vojski ukine Srpska i nametne tzv.unitarna BiH! Od sustinske vaznosti je da Srbi u RS to shvate i da ne nasedaju na ovaj prljavi plan koji toboz u osnovi ima socijalno nezadovoljstvo i bedu. Prosle godine pokusali su sa krizom oko JMBG,a sad mnogo perfidnij,znajuci da su nezaposlenost i beda sveprisutni.

bojanko

pre 10 godina

republika srpska je talac fedracije koja je nesređena....rs je najveće gradilište na balkanu...auto put, prva termoelektrana nakon 30 god. na ovim prostorima....samo nas ostavite na miru, ništa drugo ne tražimo..1992 ste hteli bez nas, sada mi ne želimo nazad. Ubuduće se uzmite u pamet! puno zdravlja i svake druge sreće svim dobrim ljudima!

ruzmarin

pre 10 godina

Znaci priprema se okupacija Bosne od strane plemenitih Zapadnjaka. A posle, ponovo okupacija Srbije, itd. Predlazem da pod hitno pozovemo Kineze i da im se predamo, makar da promenimo muziku.

valentine sine

pre 10 godina

Gosp.Incko vi ste kao poslednji visoki predstavnik zajedno sa svojim prethodnicima i lokalnim nosiocima vlasti,jedini glavni i odgovorni,sad pricate od dejtonu a 20 godina su ljudi izgubili da bi se svi nakrali kroz privatizacije i mahinacije i sad ste u Beckom kuriru otkrili Ameriku,bitno vam je da je narod glup i neobrazovan,tada je lako manipulisati....vama pametni i oni koji razmisljaju svojom glavom ne trebaju...oni su opasnost za vase lopovluke,na zalost sad vise nije do mozga vec je krenuo stomak da govori da je gladan.....malo ste se prekombinovali gosp Incko,Bakire,Zlatko,Milokrade i ostali ..

Mile

pre 10 godina

Pazite ovu koincidenciju. Nakon 100 godina od prvog svetskog rata neko ponovo pokušava da anektira Bosnu i gle cuda to dolazi bas iz Austrije, posle nedavne posete Kruca Zagrebu. Nemojte posle opet neki Gavrilo Princip da bude kriv.

bosanci experimentalci

pre 10 godina

Bosanci, kao i u vicu, zadnji skapirali zasto je Jugoslavija razbijena i zasto ideja o ujedinjenju juznih slovena ne odgovara zapadu.
Sta ste danas dobili u Bosni? Mutant Jugoslaviju u malom koja se ne pita nizasta. Veliku su razbili, a mala je sada model Evrope? Ni demostrante ne mozete da rasterate da se EU ne pita. BiH nije ni D od drzave, a vode je kao i Hrv i Srb podobni politicari kojima je EU dozvolila da budu na vlasti.
Sta cete da dobijete demonstracijama? Nista! Skinucete ove koje su sad na vlasti, a Incko ce da dovede neka nova imena, sa istom politikom. BiH je okupirana onda kad je izasla iz Jugoslavije. Fiktivno su nezavisni, ali se nista ne pitaju. Zasto BiH postoji? Pa zato ako bi sutra neka drzava na Balkanu ojacala, u sta cisto sumnjam, uvek u BiH se moze baciti sibica i napraviti rat za 5 dana. Doduse sad Balkanci vise niste 5 najjaca armija u Evropi, svo oruzje su vam uzeli, sad mozete da se bijete samo mocugama kao u kameno doba. Mozete da se bijete izmedju sebe, ali ne predstavljate opasnost za gazde iz EU.
Mnogo gorak vic...

fgf

pre 10 godina

Kad su palili zgrade institucija nikako mi nije bilo jasno zašto onda nisu počeli od sedišta tog visokog predstavnika,Ferdinanda.Inače sinhrono paljenje HDZ i SDA(SDS nema u Mostaru)kao i povezivanje zastava je impresivno i nešto najpozitivnije od rata.Neverovatni su predvidivi pokušaji da se sve po stoti put prevede na nacionalno i da se taj virus odbrani i ostane u telu.Možda mu ovaj put sirotinja bude antibiotik i dođe glave.

Branko

pre 10 godina

Dok je federacija u posleratnim godinama zivela od strane pomoci,RS se snalazila kako ume i svu muku istrpela na svojim ledjima sama i sacuvala ono za sta su zivote davali u ratu.Sad bi da ukidate Dejton i da po principu majorizacije svedete i srbe na beznacajnu masu koja se nista ne pita poput hrvata u federaciji.Zna svaki srbin u RS sta moze da ocekuje u unitarnoj drzavi,ne zeli sa vama i tako je poslednjih 20 godina.Ovi pokusaji da je ugasite su perfidni.Izgleda da su vas prijatelji turci prodali u zamenu za nezavisno Kosovo,jos samo fali neka teroristicka akcija radikalnih islamista da pokrene pocetak kraja BIH,nije da nije vec vidjeno.Sve drugacije bi bilo vrlo nezgodno buduci da nit ce vam medjunarodna zajednica dopustiti da samo tako proterate milion i kusur srba ka Srbiji,niti ce to osam miliona srba gledati skrstenih ruku.Da je tako moglo,mi bi tako Kosovo resili.

Armin M.

pre 10 godina

Bujrum, barem necemo morat udarat nasu policiju. Ja sam iz Tuzle i nikad za vrijeme ovih protesta nismo uzvikivali ista protiv RS i protiv građana srpske nacionalosti. Narod RSa mora rijesiti svoje probleme sam i nabit cuvare vitalnog nacionalnog interesa na kolac. Moje bosnjastvo, hrvatstvo i srpstvo ne mogu se pojesti... ako vam je dobro - sjedite i sutite.

drina granica nikad

pre 10 godina

Eto vam muslimani sad dizite spomenik Ferdinandu,ovaj umesto da vam obeca investicije i nova radna mesta iz Austrije on vam vojsku obecava da zastiti vase politocare od vas naroda...

olli

pre 10 godina

ako toliko lepo zelite bosni , zasto jednostavno ne ulazete novac kroz investicije ,otvaranje radnih mesta , raditi na poboljsanju zivota tih napacenih ljudi . i umesto svega normalnog vi biste da saljete vojsku , samo neznam kako onda pomoci vojskom , kako vi to zamisljate svet pa i samu bosnu . po meni vi zelite ono sto niste dovrsili pre 100 godina , i tad su vam bili krivi srbi , a i sada ... tako da puno cinizma i nakaradosti ima vasim fikcijama gospodine incko ...

my way

pre 10 godina

Kamo srece da je medjunarodna zajednica brinula o funkcionalnosti Jugoslavije kao sto brine o BiH, ali se tad ponasala potpuno suprotno i podrzavala sve separatiste i teroriste koji su rusili tu drzavu svim sredstvima, na kraju i krvavim ratom. Dejtonski sporazum je za ustav iz 74. unitaristicki i centralisticki dokument. Medjutim, kada se radi o SFRJ i Srbiji, autonomastvo i cepanje su spas za demokratiju, ekonomiju, ma resenje za sve, a funkcionalnost je "velikosrpski nacionalizam". Ovde je obicna decentralizacija uzrok svih problema, a centralizam lek za sve. Da se ne bavimo prosloscu, samo zamislite sta bi bilo da su Vojvodina i ostatak Srbije, a ne Federacija i Srpska u pitanju. Kako bi se gledalo na ove demonstrante i sa kakvom bi ih blagonaklonoscu gledala ova evropska gospoda? Mnoge stvari u Republici Srpskoj ne valjaju. Korupcija i pljacka su zastupljene kao i u celom regionu, ima mnogo stvari zbog kojih bi svi mi na ovim prostorima trebali da se bunimo, sve to stoji, ali isto tako stoji i da je ovo pokusaj centralizacije BiH, sto sa prethodnim nema bas mnogo veze. Ljudi iz Srpske ne treba da se povezuju sa ovim desavanjima u Federaciji, vec da se sami bore za sebe i svoju buducnost. Da li neko zaista misli da Hrvati traze ukidanje kantona? Nemojte Srbi vise da budete toliko naivni, da sa vama svako kao sa stokom manipulise i iskoristava vas, naucite nesto iz tragicnog 20. veka! Neka trupe EU udju u Federaciju, pa nek se onda prihvati nova realnost na terenu.

idi kuci

pre 10 godina

Vidi , i ovaj sad zna kako da se rijesi problem. samo jos da kaze da niko nije ljut na njega…

Pa rijesi problem, eto smanji broj tih vlada u federaciji, ikli im srezi plate na prosjecnu platu u drzvai, bice naroda koji bi radio za te pare kad je pola drzave nezaposleno. Ima skolovanih ljudi bez posla koji bi se prihvatili rada ako je ovima sadasnjima premalo.
A sto ne saljes svoju vojsku u Grcku kad zagusti? To vam je zemlja clanica-. ajde pomozite njima na kreativan i nekonvencionalan nacin. Odakle vade ovakve zohare da mi je znati.

Tromb

pre 10 godina

A sta bi te NATO trupe radile? I gde bi to delovale? Protiv koga ? S kojim ciljem? Ovi vajni protesti su samo u Federaciji BiH i to cak samo u onim delovima gde su Muslimani dominantni. Hrvati ne protestuju, vidi se odmah to. Cilj je ocigledno da sad uz pomoc EU trupa se napravi neka unitarna BiH. Da se ukinu kantoni i Republika Srpska koja s ovim nema bas nikakve veze, a da se naknadno da Hrvatima entitet u okviru Federacije BiH. Srbija to nikako ne smem da dozvoli zato je Vucic i zvao RS politicare. Muslimani u BiH posle rezultata popisa koji su po njih ispali lose, ne mogu bas nista da urade osim ako im u tome ne pomogne neko sa zapada. Problem je sto je EU vrlo skepticna prema Muslimanima, narocito ako su u Evropi. Turska ih podrzava svakako, ali to nije momdel kome bi tezio bilo ko na evropskom kontitenentu. Zanimljivo je da se neredi i previranja u Turskoj poklapaju sa ovima u Federaciji BiH. Mozda ni to nije slucajno. Vreme istice, a agenda se ne ispunjava, a to pocinje da brine one koji tu agendu teraju uporno.

pajser ekipa

pre 10 godina

Ako treba mogu i ja tebe da smirim,ako treba...
Da se pitam,umesto politicara bi postavio zemljoradnike u vlade:
-ne znaju da kradu
-znaju da"stvore"iz zemlje hranu
-nisu pohlepni
Balkan bi procvetao...

Oluja u drugom smeru

pre 10 godina

Sada nas predsednik i premijer treba da kazu Srbija ce da posalje trupe u Republiku Srpsku ako tamo bude nemira i da zastiti zivote ljudi i imovinu i bla bla truc truc.... Tako se to radi ali sa podrskom spolja i onda je bila Oluja, samo bi sada trebalo da se vrati sa istoka!!!!

lesa

pre 10 godina

U proŠlom periodu ste svu svoju energiju usmeravali na Republiku Srpsku i uticaj Srbije, bojeći se da će ovde eskalirati problem. Pri tom ste se svim silama i međunarodnim uticajem trudili da Republiku Srpsku zadržite u sastavu Federacije i da joj držite sagnutu glavu na dole. E zato ste zaboravili na pravo na egzistenciju bošnjačkog entiteta. Zaboravili ste na radna mesta, na normalizaciju života Bošnjaka. Za to vreme je Srbija napredovala gledajući svoja posla, a može se slobodno reći i RS zajedno sa njom. Rešenje nije sigurno ukidanje srpskog entiteta, jer to nema ama baš nikakve veze sa ovim protestima. To bi bilo isto kao kada bi nastupajuću upalu pluća rešavali transplatacijom bubrega. I što više budete pritiskali, stezali, udarali bošnjački entitet, sve manje ćete imati prostora za rešavanje problema u BiH... ako u opšte i vidite gde vam je problem nastao.

pedja

pre 10 godina

Bilo kakva upotreba sile radja revolt, pa EU ako zelis da te cela BiH mrzi samo salji trupe, zna se kako na balkanu prolazi tudjinska cizma, istinito i tuzno.
PS:sve treba resavati dialogom, ali ovde je u pitanju ekonomska kriza, koja razjeda BiH i ne samo federaciju nego i RS, narodu je dosta lazne price i nacionalizma, hoce posao, hoce da zive kao sav normalan svet. Bez obzira na religiju, nacionalnost ili boju koze.

DinoNYC

pre 10 godina

Odgovor za: (bosanci experimentalci, 9. februar 2014 11:39)

Jeste, eto Bosanci sami razbili Jugoslaviju ma da? A Slobo, Franjo, oni nikakve veze nisu imali sa razbijanjem Jugoslavije, i sa krvavim rato u Bosni jel?

Jugoslaviju su rabili dva najveca njena naroda - Srbi i Hrvati, a Bosanci su naje.ali u tom ratu jer su se nasli izmedju njih i imali tu nesrecu da ih vodi jedan nacionalisticki i vjerski zatucani Izetbegovic koji je svojom ogromnom nesposobnoscu, gluposcu, doprinjeo stradanju tog i drugih naroda.

"Alija" je vjerovao Tudjmanu pa ga je ovaj preveslao umjesto da je Izetbegovic napravio dil sa Srbima. To mozda nije popularno rec, ali je istina i pogresna procjena sa katastrofalnim posljedicama - sto nikako ne abzolvira ogromne krivice i odgovornosti Srba za Srebrenicu, Tomasicu, Sarajevo itd.

No te izjave kao eto sad Bosanci razbili YU pa ko ih je.e, su izjave kojim se mozete tjesiti i tapsati sami sebe po ramenu, ali su neistinite i simplisticke.

kanjon drine

pre 10 godina

"nece ovo djeco na dobro poci"

dusmani su osetili da je odpocinjanjem pregovora srbija o ulasku u eu dosao trentak za
pokusaj ukidanja republike srpske
srbija ce morati da se slozi sa stavovima incka, kacina i slicnih (pa cak i mesica) jer je to stav evropske unije
(i amerike naravno)
a nasi mariontski politicari ce da nas ubedjujeu kako ne mozemo ponovo da ratujemo, rusija nas nece podrzati jer smo resili da se priklonimo zapadu itd.
sto se mene tice svecano obecavam da se u slucaju takvog scenarija odricem srpskog drzaljanstva sto pre!

BGd

pre 10 godina

"Dejtonski sporazum je bio mirovni sporazum, koji je bio jako uspešan. Međutim kao ustavni sporazum on je suviše komplikovan. U bosansko-hrvatskoj federaciji postoji 11 vlada, 11 premijera, 11 ministara unutaršnjih poslova. To je neefikasno i preskupo", naglasio je austrijski diplomata.
Za one koji nisu citali tekst! Covek ocigledno najveci problem vidi u federaciji a ne Republici Srpskoj! I naglasio je da ne treba raditi na centralizmu! Cela Bosna ne stima al federacija pogotovo. A to da je Srbija krenula na bolje... Sta reci, ne zna sta prica.

master

pre 10 godina

Samo uticaj stranih sila moze uticati da se na Balkanu napravi reda.Toliko se kriminala korupcije i parazita namnozilo da je to svuda postao najveci problem.Treba pola zemlja da radi da bi nadmirilo pohlepe polticara i one neradnike u javnim ustanovama,za normalan zivot onih koji privredjuju i pune budget niko ne misli.Puce svuda u okolini,ne moze se taj teret vise izdrzati,ko nema nista taj nema ni sta da izgubi.Dosta je bilo.

davud

pre 10 godina

Sramota međunarodna zajednica bi da salje vojsku za koga da brani ured OHR-a koliko je kriva vlada za situaciju u zemlji u toj mjeri je kriv i visoki prestavnik njegova pasivnost bez ikakog dijelovanja nezaposlenost u porast obustavljen put eu integracija drzava u kolapsu ,ako vec zelis pomoc otvorite koju firmu da se mladi zaposle i nebi se sigurno desavalo ono sto se desavalo predhodni dana.

Dejton 2.0

pre 10 godina

Ukidanje entiteta će biti pokrenuto iz Srbije a ne iz EU. Naravno na zahtjev EU i SAD. Patrijote će to slaviti kao još jednu pobjedu. Nešto kao prije bilo 49% BiH srpsko a sad 100%.

Wind

pre 10 godina

@Bosnjo Da li zaista mislite da bi penzije i plate same od sebe počele da redovno pristižu i to uvećane? Nemojte se varati. Niko vam neće ništa dati na lepe oči, nema besplatnog ručka. Dok se ne zasuču rukavi i ne prolije znoj, nema hleba. Neće ga doneti Austrijanci niti Evropljani. Moramo se sami pobrinuti za to. Stranci gledaju svoj interes, da su hteli mogli su u prethodnih skoro 20 godina pomoći i uposliti ljude. Medjutim, njima to nije interes.

DinoNYC

pre 10 godina

Evo neko moje vidjenje problema koliko je to moguce ovako na daljinu.

Stranci ne mogu naci rjesenje za Bosnu. Mogu pomoci nekim sugestijama i prijedlozima u datom trenutku, ali ne mogu oni "natjerati" nikoga u Bosni da radi po njihovoj volji, bilo to Bosnjaci, Hrvati ili Srbi.

U Bosni postoje oprecne struje a to su bosnjacki ultra-centralizam, ali isto tako nastavak srpsko-hrvatskih apetita ka otkidanju djela Bosne samo za "svoje". Tu srece nema ni za jednog od tri naroda.

Jedino rjesenje je ono koje je dobro za sva tri naroda. Ako je makar jedan narod "gubitnik" u odnosu na druga dva, to rjesenje nece trajati.

Da bi se doslo do rjesenja prvi i osnovni korak je da postoje snage na tri strane koje zaista iskreno zele dogovor sa komsijama, koje se iskreno stide svojih zlocina i koji ce ih procesirati, i koji su dovoljno zreli i dorasli trenutku. Ja takve u ovom trenutku u Bosni niti na jednoj strani na vidim. Svi vuku na svoju stranu i pljuju po onim drugima. E zbog te situacije su nazalost donekle stranci neophodni.

Veliku ulogu ce imati Srbija i Hrvatska. One mogu biti jako konstruktivni i iskreni partneri, ili nastavak nekih politika 90-tih. Kod Bosnjaka mora doci do jedne "adrese" koja moze da ispuni to sto obecaju (sto sada nije slucaj zbog velike fragmentacije).

Ako uzmete srpsko, hrvatsko i bosnjacko djete od 5-6 godina oni ce se igrati skupa i voljeti bez problema. To znaci da mrznja dolazi ne iz duse vec iz lose politike a zarad bogacenja "lidera".

siromastvo...

pre 10 godina

Kako me nerviraju ovi sto ovo nezadvoljstvo radnika i siromasnih gradjana,hoce da oboje u nacinalne dresove i da ovo pretvore u jeftino politicko prepucavanje..Moze da bude tamo na vlasti i sam genije,ne vredi ako ima pored sebe ljude sklone korupciji,pljacki i jednom recju kriminalno leglo!Pogotovo sto je to primilo takve razmere,da su radnici osetili direktno siromastvo na sebi i svojim porodicama.Ustalom ovo je univerzalni problem na Balkanu!Nemaju radnici ni osnovno,za prezivljavanje!A tu ih je dovela nesposobna vlast i alavost drzavnih funkcionera i glomazne pratnje koja ide uz njih!I zato ovaj protest treba gledati iskljucivo kao socijalne protesta i razracunavanje sa drzavnim kriminalom u svojoj drzavi..I tako izgleda drzava u kojoj sistem ne funkcionise..Gde gradjani moraju na ulicama da protestuju da bi zaustavili organizovani kriminal u drzavi!Ceo Balkan pa i Evropa oseca socijalne tenzije ali ovde je izgleda bas tesko!Samo ako protesti ne dobiju ubrzo neku formu i ekonomske zahteve,samo unistavanje sopstvene zemlje ce im kasnije opet doci kao trosak!Jer ce svaka sledeca vlast,to prebaciti na budzetska sredstva a to je onda opet po njihovom dzepu!I zato poruka je poslata,vreme je za konkretne zahteve..Da se otkloni pretnja totalnog haosa!A gradjanima to nece doneti zeljeni bljitak!a sto se tce medjunatrodne zajednice..bolje da umesto trupa posalje pare i tako pomogne ovim sirotim ljudima da prezive..Dosta je njima policije,vojske...

Milutin M.

pre 10 godina

@ Bojanko,

Republika Srpska nije samo Banja Luka. Bio sam nedavno u Srpskoj, konkretno na njenom istoku. Riječ je europskom Afganistanu. Ali, dobro, tebi je super...

Bošnjo

pre 10 godina

To će i tako biti,odavno postoje prićuvne trupe NATO-a koje bi iz Madžarske i Hrvatske ušle u BiH i zavele red,prvo bi pohapsili sve političare i zavele protektorat pod vojnom upravom i van funkcije stavile i Federaciju i RS! Šta bi u tom pitanju Srbi uradili? Ništa jer alternativa bi bila rat koji nebi ni pod kakvim uslovima dobili i poslije početnog gunđanja i otvorenog negodovanja sve će se spustiti na zemlju kad počnu pristizati redovne plate i penzije koje će biti znatno uvećane . Realno koliko je vas vjerovalo da je Dejton mrtvo slovo na papiru i da nije sklon mijenjanju?! Pa taj isti zapad je stvorio i nametnuo Dejton i kad osjete da im više nebude od koristi odbacit će ga ko maramicu za nos! Neće Amerika,EU i NATO dozvoliti novu Siriju usred Evrope to zaboravite a ako je zato cijena da RS nestane,nestat će ma koliko se tome mnoge srpske patriote busale da se neće desiti!

Janko Veselinovic

pre 10 godina

Ja navijam za Austriju. Kako me domaći "oslobode" oni me bukvalno i oslobode i od novca, i od nekretnina i od kulture. Pogledajte Vojvodinu na šta danas liči. Više volim da živim u Beču nego u Beogradu. To ne kažem ja, to kažu hiljade koji tako i žive. Ostali samo laprdaju, Orbovićevi "radnici" ili "politička elita" na Balkanu.

Observer

pre 10 godina

Poslaće trupe da silom, usmerenom protiv domaćeg stanovništva uspostave pravnu i "funkcionalnu" državu koja to dfo sada nikad nije bila. Kakvo je ovo zveckanje oružijem? Da li ijedan normalan političar ovako nešto može da izjavi? Sad svi mogu da vide kakav je psihološki profil ovog gospodina. Kao što neko reče, stvarno danas svakakvi imaju moć.

gospodin u bundi

pre 10 godina

ovi iz RS-a svaki dan zive u strahu da im neko nece ukinuti entitet. u svemu vide prjetnju. i to je glavna kocnica u razvoju RS-a. svak zna da je ukidanje RS-a nemoguce jer bi to dovelo do nesagledivih posljedica. mislim ne znam kako izgleda zivot kad si u stalnom strahu od vanjskih neprijatelja. vjerovatno je izrazito stresno, sto potvrdjuju pojedini komentari

Robin

pre 10 godina

Neutralni posmatraci se ne mogu oteti utisku da je FBiH potrebno vise vrednoce i povecanje produktivnosti. Ispada da su Hrvati (i Srbi) vredniji. Dobronamerno, ako se nastavi i Albanija ce preteci bosnjacke delove, svetska je kriza i niko u svetu nikome vise nista ne daje, ko zeli ikakav standard mora sam da se pomuci.

master

pre 10 godina

Samo uticaj stranih sila moze uticati da se na Balkanu napravi reda.Toliko se kriminala korupcije i parazita namnozilo da je to svuda postao najveci problem.Treba pola zemlja da radi da bi nadmirilo pohlepe polticara i one neradnike u javnim ustanovama,za normalan zivot onih koji privredjuju i pune budget niko ne misli.Puce svuda u okolini,ne moze se taj teret vise izdrzati,ko nema nista taj nema ni sta da izgubi.Dosta je bilo.

Milutin M.

pre 10 godina

@ Bojanko,

Republika Srpska nije samo Banja Luka. Bio sam nedavno u Srpskoj, konkretno na njenom istoku. Riječ je europskom Afganistanu. Ali, dobro, tebi je super...

goran

pre 10 godina

Ova Inckova izjava,kao i komentar Tima Dzude neopozivo govore u prilog da su ovi nemiri planirani u zapadnim "kuhinjama" sa ciljem da se u celoj BiH stvori haos,a zatim kroz neko vanredno stanje,neku vrstu bosanske "Sablje", uz pomoc zapadnih vojski ukine Srpska i nametne tzv.unitarna BiH! Od sustinske vaznosti je da Srbi u RS to shvate i da ne nasedaju na ovaj prljavi plan koji toboz u osnovi ima socijalno nezadovoljstvo i bedu. Prosle godine pokusali su sa krizom oko JMBG,a sad mnogo perfidnij,znajuci da su nezaposlenost i beda sveprisutni.

bojanko

pre 10 godina

republika srpska je talac fedracije koja je nesređena....rs je najveće gradilište na balkanu...auto put, prva termoelektrana nakon 30 god. na ovim prostorima....samo nas ostavite na miru, ništa drugo ne tražimo..1992 ste hteli bez nas, sada mi ne želimo nazad. Ubuduće se uzmite u pamet! puno zdravlja i svake druge sreće svim dobrim ljudima!

Bošnjo

pre 10 godina

To će i tako biti,odavno postoje prićuvne trupe NATO-a koje bi iz Madžarske i Hrvatske ušle u BiH i zavele red,prvo bi pohapsili sve političare i zavele protektorat pod vojnom upravom i van funkcije stavile i Federaciju i RS! Šta bi u tom pitanju Srbi uradili? Ništa jer alternativa bi bila rat koji nebi ni pod kakvim uslovima dobili i poslije početnog gunđanja i otvorenog negodovanja sve će se spustiti na zemlju kad počnu pristizati redovne plate i penzije koje će biti znatno uvećane . Realno koliko je vas vjerovalo da je Dejton mrtvo slovo na papiru i da nije sklon mijenjanju?! Pa taj isti zapad je stvorio i nametnuo Dejton i kad osjete da im više nebude od koristi odbacit će ga ko maramicu za nos! Neće Amerika,EU i NATO dozvoliti novu Siriju usred Evrope to zaboravite a ako je zato cijena da RS nestane,nestat će ma koliko se tome mnoge srpske patriote busale da se neće desiti!

Janko Veselinovic

pre 10 godina

Ja navijam za Austriju. Kako me domaći "oslobode" oni me bukvalno i oslobode i od novca, i od nekretnina i od kulture. Pogledajte Vojvodinu na šta danas liči. Više volim da živim u Beču nego u Beogradu. To ne kažem ja, to kažu hiljade koji tako i žive. Ostali samo laprdaju, Orbovićevi "radnici" ili "politička elita" na Balkanu.

Armin M.

pre 10 godina

Bujrum, barem necemo morat udarat nasu policiju. Ja sam iz Tuzle i nikad za vrijeme ovih protesta nismo uzvikivali ista protiv RS i protiv građana srpske nacionalosti. Narod RSa mora rijesiti svoje probleme sam i nabit cuvare vitalnog nacionalnog interesa na kolac. Moje bosnjastvo, hrvatstvo i srpstvo ne mogu se pojesti... ako vam je dobro - sjedite i sutite.

gospodin u bundi

pre 10 godina

ovi iz RS-a svaki dan zive u strahu da im neko nece ukinuti entitet. u svemu vide prjetnju. i to je glavna kocnica u razvoju RS-a. svak zna da je ukidanje RS-a nemoguce jer bi to dovelo do nesagledivih posljedica. mislim ne znam kako izgleda zivot kad si u stalnom strahu od vanjskih neprijatelja. vjerovatno je izrazito stresno, sto potvrdjuju pojedini komentari

fgf

pre 10 godina

Kad su palili zgrade institucija nikako mi nije bilo jasno zašto onda nisu počeli od sedišta tog visokog predstavnika,Ferdinanda.Inače sinhrono paljenje HDZ i SDA(SDS nema u Mostaru)kao i povezivanje zastava je impresivno i nešto najpozitivnije od rata.Neverovatni su predvidivi pokušaji da se sve po stoti put prevede na nacionalno i da se taj virus odbrani i ostane u telu.Možda mu ovaj put sirotinja bude antibiotik i dođe glave.

ruzmarin

pre 10 godina

Znaci priprema se okupacija Bosne od strane plemenitih Zapadnjaka. A posle, ponovo okupacija Srbije, itd. Predlazem da pod hitno pozovemo Kineze i da im se predamo, makar da promenimo muziku.

BGd

pre 10 godina

"Dejtonski sporazum je bio mirovni sporazum, koji je bio jako uspešan. Međutim kao ustavni sporazum on je suviše komplikovan. U bosansko-hrvatskoj federaciji postoji 11 vlada, 11 premijera, 11 ministara unutaršnjih poslova. To je neefikasno i preskupo", naglasio je austrijski diplomata.
Za one koji nisu citali tekst! Covek ocigledno najveci problem vidi u federaciji a ne Republici Srpskoj! I naglasio je da ne treba raditi na centralizmu! Cela Bosna ne stima al federacija pogotovo. A to da je Srbija krenula na bolje... Sta reci, ne zna sta prica.

DinoNYC

pre 10 godina

Odgovor za: (bosanci experimentalci, 9. februar 2014 11:39)

Jeste, eto Bosanci sami razbili Jugoslaviju ma da? A Slobo, Franjo, oni nikakve veze nisu imali sa razbijanjem Jugoslavije, i sa krvavim rato u Bosni jel?

Jugoslaviju su rabili dva najveca njena naroda - Srbi i Hrvati, a Bosanci su naje.ali u tom ratu jer su se nasli izmedju njih i imali tu nesrecu da ih vodi jedan nacionalisticki i vjerski zatucani Izetbegovic koji je svojom ogromnom nesposobnoscu, gluposcu, doprinjeo stradanju tog i drugih naroda.

"Alija" je vjerovao Tudjmanu pa ga je ovaj preveslao umjesto da je Izetbegovic napravio dil sa Srbima. To mozda nije popularno rec, ali je istina i pogresna procjena sa katastrofalnim posljedicama - sto nikako ne abzolvira ogromne krivice i odgovornosti Srba za Srebrenicu, Tomasicu, Sarajevo itd.

No te izjave kao eto sad Bosanci razbili YU pa ko ih je.e, su izjave kojim se mozete tjesiti i tapsati sami sebe po ramenu, ali su neistinite i simplisticke.

Dejton 2.0

pre 10 godina

Ukidanje entiteta će biti pokrenuto iz Srbije a ne iz EU. Naravno na zahtjev EU i SAD. Patrijote će to slaviti kao još jednu pobjedu. Nešto kao prije bilo 49% BiH srpsko a sad 100%.

DinoNYC

pre 10 godina

Evo neko moje vidjenje problema koliko je to moguce ovako na daljinu.

Stranci ne mogu naci rjesenje za Bosnu. Mogu pomoci nekim sugestijama i prijedlozima u datom trenutku, ali ne mogu oni "natjerati" nikoga u Bosni da radi po njihovoj volji, bilo to Bosnjaci, Hrvati ili Srbi.

U Bosni postoje oprecne struje a to su bosnjacki ultra-centralizam, ali isto tako nastavak srpsko-hrvatskih apetita ka otkidanju djela Bosne samo za "svoje". Tu srece nema ni za jednog od tri naroda.

Jedino rjesenje je ono koje je dobro za sva tri naroda. Ako je makar jedan narod "gubitnik" u odnosu na druga dva, to rjesenje nece trajati.

Da bi se doslo do rjesenja prvi i osnovni korak je da postoje snage na tri strane koje zaista iskreno zele dogovor sa komsijama, koje se iskreno stide svojih zlocina i koji ce ih procesirati, i koji su dovoljno zreli i dorasli trenutku. Ja takve u ovom trenutku u Bosni niti na jednoj strani na vidim. Svi vuku na svoju stranu i pljuju po onim drugima. E zbog te situacije su nazalost donekle stranci neophodni.

Veliku ulogu ce imati Srbija i Hrvatska. One mogu biti jako konstruktivni i iskreni partneri, ili nastavak nekih politika 90-tih. Kod Bosnjaka mora doci do jedne "adrese" koja moze da ispuni to sto obecaju (sto sada nije slucaj zbog velike fragmentacije).

Ako uzmete srpsko, hrvatsko i bosnjacko djete od 5-6 godina oni ce se igrati skupa i voljeti bez problema. To znaci da mrznja dolazi ne iz duse vec iz lose politike a zarad bogacenja "lidera".

kanjon drine

pre 10 godina

"nece ovo djeco na dobro poci"

dusmani su osetili da je odpocinjanjem pregovora srbija o ulasku u eu dosao trentak za
pokusaj ukidanja republike srpske
srbija ce morati da se slozi sa stavovima incka, kacina i slicnih (pa cak i mesica) jer je to stav evropske unije
(i amerike naravno)
a nasi mariontski politicari ce da nas ubedjujeu kako ne mozemo ponovo da ratujemo, rusija nas nece podrzati jer smo resili da se priklonimo zapadu itd.
sto se mene tice svecano obecavam da se u slucaju takvog scenarija odricem srpskog drzaljanstva sto pre!

Oluja u drugom smeru

pre 10 godina

Sada nas predsednik i premijer treba da kazu Srbija ce da posalje trupe u Republiku Srpsku ako tamo bude nemira i da zastiti zivote ljudi i imovinu i bla bla truc truc.... Tako se to radi ali sa podrskom spolja i onda je bila Oluja, samo bi sada trebalo da se vrati sa istoka!!!!

valentine sine

pre 10 godina

Gosp.Incko vi ste kao poslednji visoki predstavnik zajedno sa svojim prethodnicima i lokalnim nosiocima vlasti,jedini glavni i odgovorni,sad pricate od dejtonu a 20 godina su ljudi izgubili da bi se svi nakrali kroz privatizacije i mahinacije i sad ste u Beckom kuriru otkrili Ameriku,bitno vam je da je narod glup i neobrazovan,tada je lako manipulisati....vama pametni i oni koji razmisljaju svojom glavom ne trebaju...oni su opasnost za vase lopovluke,na zalost sad vise nije do mozga vec je krenuo stomak da govori da je gladan.....malo ste se prekombinovali gosp Incko,Bakire,Zlatko,Milokrade i ostali ..

Branko

pre 10 godina

Dok je federacija u posleratnim godinama zivela od strane pomoci,RS se snalazila kako ume i svu muku istrpela na svojim ledjima sama i sacuvala ono za sta su zivote davali u ratu.Sad bi da ukidate Dejton i da po principu majorizacije svedete i srbe na beznacajnu masu koja se nista ne pita poput hrvata u federaciji.Zna svaki srbin u RS sta moze da ocekuje u unitarnoj drzavi,ne zeli sa vama i tako je poslednjih 20 godina.Ovi pokusaji da je ugasite su perfidni.Izgleda da su vas prijatelji turci prodali u zamenu za nezavisno Kosovo,jos samo fali neka teroristicka akcija radikalnih islamista da pokrene pocetak kraja BIH,nije da nije vec vidjeno.Sve drugacije bi bilo vrlo nezgodno buduci da nit ce vam medjunarodna zajednica dopustiti da samo tako proterate milion i kusur srba ka Srbiji,niti ce to osam miliona srba gledati skrstenih ruku.Da je tako moglo,mi bi tako Kosovo resili.

Mile

pre 10 godina

Pazite ovu koincidenciju. Nakon 100 godina od prvog svetskog rata neko ponovo pokušava da anektira Bosnu i gle cuda to dolazi bas iz Austrije, posle nedavne posete Kruca Zagrebu. Nemojte posle opet neki Gavrilo Princip da bude kriv.

siromastvo...

pre 10 godina

Kako me nerviraju ovi sto ovo nezadvoljstvo radnika i siromasnih gradjana,hoce da oboje u nacinalne dresove i da ovo pretvore u jeftino politicko prepucavanje..Moze da bude tamo na vlasti i sam genije,ne vredi ako ima pored sebe ljude sklone korupciji,pljacki i jednom recju kriminalno leglo!Pogotovo sto je to primilo takve razmere,da su radnici osetili direktno siromastvo na sebi i svojim porodicama.Ustalom ovo je univerzalni problem na Balkanu!Nemaju radnici ni osnovno,za prezivljavanje!A tu ih je dovela nesposobna vlast i alavost drzavnih funkcionera i glomazne pratnje koja ide uz njih!I zato ovaj protest treba gledati iskljucivo kao socijalne protesta i razracunavanje sa drzavnim kriminalom u svojoj drzavi..I tako izgleda drzava u kojoj sistem ne funkcionise..Gde gradjani moraju na ulicama da protestuju da bi zaustavili organizovani kriminal u drzavi!Ceo Balkan pa i Evropa oseca socijalne tenzije ali ovde je izgleda bas tesko!Samo ako protesti ne dobiju ubrzo neku formu i ekonomske zahteve,samo unistavanje sopstvene zemlje ce im kasnije opet doci kao trosak!Jer ce svaka sledeca vlast,to prebaciti na budzetska sredstva a to je onda opet po njihovom dzepu!I zato poruka je poslata,vreme je za konkretne zahteve..Da se otkloni pretnja totalnog haosa!A gradjanima to nece doneti zeljeni bljitak!a sto se tce medjunatrodne zajednice..bolje da umesto trupa posalje pare i tako pomogne ovim sirotim ljudima da prezive..Dosta je njima policije,vojske...

Tromb

pre 10 godina

A sta bi te NATO trupe radile? I gde bi to delovale? Protiv koga ? S kojim ciljem? Ovi vajni protesti su samo u Federaciji BiH i to cak samo u onim delovima gde su Muslimani dominantni. Hrvati ne protestuju, vidi se odmah to. Cilj je ocigledno da sad uz pomoc EU trupa se napravi neka unitarna BiH. Da se ukinu kantoni i Republika Srpska koja s ovim nema bas nikakve veze, a da se naknadno da Hrvatima entitet u okviru Federacije BiH. Srbija to nikako ne smem da dozvoli zato je Vucic i zvao RS politicare. Muslimani u BiH posle rezultata popisa koji su po njih ispali lose, ne mogu bas nista da urade osim ako im u tome ne pomogne neko sa zapada. Problem je sto je EU vrlo skepticna prema Muslimanima, narocito ako su u Evropi. Turska ih podrzava svakako, ali to nije momdel kome bi tezio bilo ko na evropskom kontitenentu. Zanimljivo je da se neredi i previranja u Turskoj poklapaju sa ovima u Federaciji BiH. Mozda ni to nije slucajno. Vreme istice, a agenda se ne ispunjava, a to pocinje da brine one koji tu agendu teraju uporno.

olli

pre 10 godina

ako toliko lepo zelite bosni , zasto jednostavno ne ulazete novac kroz investicije ,otvaranje radnih mesta , raditi na poboljsanju zivota tih napacenih ljudi . i umesto svega normalnog vi biste da saljete vojsku , samo neznam kako onda pomoci vojskom , kako vi to zamisljate svet pa i samu bosnu . po meni vi zelite ono sto niste dovrsili pre 100 godina , i tad su vam bili krivi srbi , a i sada ... tako da puno cinizma i nakaradosti ima vasim fikcijama gospodine incko ...

drina granica nikad

pre 10 godina

Eto vam muslimani sad dizite spomenik Ferdinandu,ovaj umesto da vam obeca investicije i nova radna mesta iz Austrije on vam vojsku obecava da zastiti vase politocare od vas naroda...

lesa

pre 10 godina

U proŠlom periodu ste svu svoju energiju usmeravali na Republiku Srpsku i uticaj Srbije, bojeći se da će ovde eskalirati problem. Pri tom ste se svim silama i međunarodnim uticajem trudili da Republiku Srpsku zadržite u sastavu Federacije i da joj držite sagnutu glavu na dole. E zato ste zaboravili na pravo na egzistenciju bošnjačkog entiteta. Zaboravili ste na radna mesta, na normalizaciju života Bošnjaka. Za to vreme je Srbija napredovala gledajući svoja posla, a može se slobodno reći i RS zajedno sa njom. Rešenje nije sigurno ukidanje srpskog entiteta, jer to nema ama baš nikakve veze sa ovim protestima. To bi bilo isto kao kada bi nastupajuću upalu pluća rešavali transplatacijom bubrega. I što više budete pritiskali, stezali, udarali bošnjački entitet, sve manje ćete imati prostora za rešavanje problema u BiH... ako u opšte i vidite gde vam je problem nastao.

Robin

pre 10 godina

Neutralni posmatraci se ne mogu oteti utisku da je FBiH potrebno vise vrednoce i povecanje produktivnosti. Ispada da su Hrvati (i Srbi) vredniji. Dobronamerno, ako se nastavi i Albanija ce preteci bosnjacke delove, svetska je kriza i niko u svetu nikome vise nista ne daje, ko zeli ikakav standard mora sam da se pomuci.

bosanci experimentalci

pre 10 godina

Bosanci, kao i u vicu, zadnji skapirali zasto je Jugoslavija razbijena i zasto ideja o ujedinjenju juznih slovena ne odgovara zapadu.
Sta ste danas dobili u Bosni? Mutant Jugoslaviju u malom koja se ne pita nizasta. Veliku su razbili, a mala je sada model Evrope? Ni demostrante ne mozete da rasterate da se EU ne pita. BiH nije ni D od drzave, a vode je kao i Hrv i Srb podobni politicari kojima je EU dozvolila da budu na vlasti.
Sta cete da dobijete demonstracijama? Nista! Skinucete ove koje su sad na vlasti, a Incko ce da dovede neka nova imena, sa istom politikom. BiH je okupirana onda kad je izasla iz Jugoslavije. Fiktivno su nezavisni, ali se nista ne pitaju. Zasto BiH postoji? Pa zato ako bi sutra neka drzava na Balkanu ojacala, u sta cisto sumnjam, uvek u BiH se moze baciti sibica i napraviti rat za 5 dana. Doduse sad Balkanci vise niste 5 najjaca armija u Evropi, svo oruzje su vam uzeli, sad mozete da se bijete samo mocugama kao u kameno doba. Mozete da se bijete izmedju sebe, ali ne predstavljate opasnost za gazde iz EU.
Mnogo gorak vic...

pedja

pre 10 godina

Bilo kakva upotreba sile radja revolt, pa EU ako zelis da te cela BiH mrzi samo salji trupe, zna se kako na balkanu prolazi tudjinska cizma, istinito i tuzno.
PS:sve treba resavati dialogom, ali ovde je u pitanju ekonomska kriza, koja razjeda BiH i ne samo federaciju nego i RS, narodu je dosta lazne price i nacionalizma, hoce posao, hoce da zive kao sav normalan svet. Bez obzira na religiju, nacionalnost ili boju koze.

my way

pre 10 godina

Kamo srece da je medjunarodna zajednica brinula o funkcionalnosti Jugoslavije kao sto brine o BiH, ali se tad ponasala potpuno suprotno i podrzavala sve separatiste i teroriste koji su rusili tu drzavu svim sredstvima, na kraju i krvavim ratom. Dejtonski sporazum je za ustav iz 74. unitaristicki i centralisticki dokument. Medjutim, kada se radi o SFRJ i Srbiji, autonomastvo i cepanje su spas za demokratiju, ekonomiju, ma resenje za sve, a funkcionalnost je "velikosrpski nacionalizam". Ovde je obicna decentralizacija uzrok svih problema, a centralizam lek za sve. Da se ne bavimo prosloscu, samo zamislite sta bi bilo da su Vojvodina i ostatak Srbije, a ne Federacija i Srpska u pitanju. Kako bi se gledalo na ove demonstrante i sa kakvom bi ih blagonaklonoscu gledala ova evropska gospoda? Mnoge stvari u Republici Srpskoj ne valjaju. Korupcija i pljacka su zastupljene kao i u celom regionu, ima mnogo stvari zbog kojih bi svi mi na ovim prostorima trebali da se bunimo, sve to stoji, ali isto tako stoji i da je ovo pokusaj centralizacije BiH, sto sa prethodnim nema bas mnogo veze. Ljudi iz Srpske ne treba da se povezuju sa ovim desavanjima u Federaciji, vec da se sami bore za sebe i svoju buducnost. Da li neko zaista misli da Hrvati traze ukidanje kantona? Nemojte Srbi vise da budete toliko naivni, da sa vama svako kao sa stokom manipulise i iskoristava vas, naucite nesto iz tragicnog 20. veka! Neka trupe EU udju u Federaciju, pa nek se onda prihvati nova realnost na terenu.

idi kuci

pre 10 godina

Vidi , i ovaj sad zna kako da se rijesi problem. samo jos da kaze da niko nije ljut na njega…

Pa rijesi problem, eto smanji broj tih vlada u federaciji, ikli im srezi plate na prosjecnu platu u drzvai, bice naroda koji bi radio za te pare kad je pola drzave nezaposleno. Ima skolovanih ljudi bez posla koji bi se prihvatili rada ako je ovima sadasnjima premalo.
A sto ne saljes svoju vojsku u Grcku kad zagusti? To vam je zemlja clanica-. ajde pomozite njima na kreativan i nekonvencionalan nacin. Odakle vade ovakve zohare da mi je znati.

davud

pre 10 godina

Sramota međunarodna zajednica bi da salje vojsku za koga da brani ured OHR-a koliko je kriva vlada za situaciju u zemlji u toj mjeri je kriv i visoki prestavnik njegova pasivnost bez ikakog dijelovanja nezaposlenost u porast obustavljen put eu integracija drzava u kolapsu ,ako vec zelis pomoc otvorite koju firmu da se mladi zaposle i nebi se sigurno desavalo ono sto se desavalo predhodni dana.

pajser ekipa

pre 10 godina

Ako treba mogu i ja tebe da smirim,ako treba...
Da se pitam,umesto politicara bi postavio zemljoradnike u vlade:
-ne znaju da kradu
-znaju da"stvore"iz zemlje hranu
-nisu pohlepni
Balkan bi procvetao...

Wind

pre 10 godina

@Bosnjo Da li zaista mislite da bi penzije i plate same od sebe počele da redovno pristižu i to uvećane? Nemojte se varati. Niko vam neće ništa dati na lepe oči, nema besplatnog ručka. Dok se ne zasuču rukavi i ne prolije znoj, nema hleba. Neće ga doneti Austrijanci niti Evropljani. Moramo se sami pobrinuti za to. Stranci gledaju svoj interes, da su hteli mogli su u prethodnih skoro 20 godina pomoći i uposliti ljude. Medjutim, njima to nije interes.

Observer

pre 10 godina

Poslaće trupe da silom, usmerenom protiv domaćeg stanovništva uspostave pravnu i "funkcionalnu" državu koja to dfo sada nikad nije bila. Kakvo je ovo zveckanje oružijem? Da li ijedan normalan političar ovako nešto može da izjavi? Sad svi mogu da vide kakav je psihološki profil ovog gospodina. Kao što neko reče, stvarno danas svakakvi imaju moć.