Petak, 20.12.2013.

00:18

Srbija počinje pregovore 21.januara

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompuj rekao je da će prva međuvladina konferencija sa Srbijom biti održana 21. januara 2014.

Izvor: B92

Srbija poèinje pregovore 21.januara IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

127 Komentari

Sortiraj po:

natasa

pre 10 godina

Neko je deceniju obecavao da ce do pregovora doci,a neko je za godinu dana do istih i dosao.Razmislite ko je ko u ovoj prici.
(Kole, 21. decembar 2013 12:40)

Nije dovoljno samo obecati,potrebno je uloziti mnogo rada i truda da bi se sprovele reforme koje su postavljene kao uslov,a nekima je to ocigledno bilo manje bitno,vazniji su im bili licni interesi od Srbije i njenih gradjana.

herc

pre 10 godina

Jeste čudan ovaj naš narod,čitam komentare i ne verujem.Toliko godina se borimo da udjemo u EU ,sada kada postoje realne šanse za to mi se povlačimo ,pljujemo ,grozimo .Ustvari se plašimo da nas ne diraju naviknutu učmalost.

Srbin 100%

pre 10 godina

Ovo su vesti koje smo cekali i sada je potrebno da se vlada i institucije na najbolji nacin pripreme za izazove koji nas cekaju tokom pregovora o pridruzivanja

Sovlja

pre 10 godina

Ovo je istorijski cin za Srbiju,koja je napredovala,ne samo u dijalogu između Beograda i Pristine,vec je stala na put korupciji i kriminalu!

Ice Age

pre 10 godina

Neka nam je sa srećom i neka nam je bog u pomoći.Ne znam ko su ti ljudi koji će sprovesti i doneti sve te zakone ali znam da nas očekuje "pakao". Zadovoljan jesamjer ipak se neki pomak napravio.Racionalno ništa nam ovo ne zneči osim što je EU sada dala priliku da decenijama naši političari imaju dobru temu za besmislene rasprave.Potrošiće puno vremena a uraditi niša neće.Ipak je ovo pored uspeha i veoma obavezujuća stvar.Provukli smo se kroz iglene uši.Mislim da bi sada ako je ikako moguće zaboraviti prethodna politička delovanja sadašnjih ili budućih na vlasti trebalo da vrlo vode računa šta govore.Svaka reč će biti merena.O rezultatima koji se očekuju od Srbije da i ne govorim.Iako mislim da je kasno i da ovo manje više sa današnje tačke gledišta ne znači ništa utmite se u pamet.Ničija nije do veka.Lokomotiva sa vagonima je odavno otišla.Vagon Srbija i dalje čuli na ranžirnoj stanici i svi peru ruke od njega.Nije ničiji.Stoji tu i trune.Pomere ga malo s jednog koloseka na drugi da ne smeta.Za početak ne provocirajte Nemce i EU besmislenim izjavama.Zapamtite Nemac ako uhvati jednu ribu u reci pecaće dok ne uhvati sve ribe.Nemce samo rezultat interesuje.

rada

pre 10 godina

Ne podrzavam SNS ni ovu vladu. Ali moram im priznati veliki uspeh. Ova vlada je, za razliku od predhodnih, samo priznala realnost I nista vice. CESTITKE

SAVRSENSTVO - BEZ - MANE

pre 10 godina

Srbija je opravdano zasluzila svojim strukturnim reformama, borbom protiv korupcije, kriminala i pregovorima sa Albancima dokazala i pokazala da je spremna da otpocne pregovore sa EU. Srpski pregovaracki tim ne sme da popusti ni na kakve ucene, a pogotovo ne oko pitanja sudskog sistema na KiM. Pa i sama Evropa je iznenadjena da je Srbija u veoma kratkom roku uspela da sve postavljene probleme resi za veoma kratko vreme. Zato pregovarackom timu zelim mnogo uspeha.

Ante

pre 10 godina

Ja se nadam da ce objaviti ovaj komentar, iako vjerojatno nece, uglavnom rade vam ono sto su i nama bili smo 60% protiv unije pa su poceli sa dugogodisnjom medijskom kampanjom i dosli do 60-40 za uniju, recimo dio te kampanje je cenzura medija pa tako vidim da kod vas nisu prenijeli kako englezi danas izjavljuju da razmisljaju o tome da uvedu veto na ulazak novih zemalja u EU zbog toga sto ne zele radnike iz siromasnijih zemalja da im vise dolaze. E, tako ce to biti slijedecih 5-6 godina cete dobivati samo selektivno izabrane vijesti, a onda kad glasate ZA ulazak, pocet ce vam se nasladivati i nadoknadit ce sve one negativne vijesti o uniji koje nisu prenosili godinama (tako je u nasem slucaju bili sa slovenijom, slovenija u teskom strajku da im je lose u eu, neposredno prije naseg referenduma, nista nisu prenosili nasi mediji, prenosili su da cemo moci pec rakiju i u eu pa da nemamo zasto ne uc! Doslovno jedna od reklama!!

Plodovi rada

pre 10 godina

Rad koji je pokazala ova vlada,konkretno Vučić je ono što je Srbiji donelo otpočinjanje pregovora sa EU,to je jedina istina.

Goran

pre 10 godina

Konačno je i Merkelova priznala da je Srbija napravila odlučujući korak i napredak ka EU! Mnogo joj je trebalo, ali svaki rad se na kraju isplati i vidi, pa i ovaj koji radi naša vlada. Sad da je još više iznenadimo i pokažemo da smo spremniji za tu EU nego što to mnogi misle.

Mirjana Angelovski

pre 10 godina

Za mene je to sjajna vest i zaista vazan dogadjaj. Nadam se da idemo putem koji ce nam omoguciti prvo reforme, preporod zemlje a kasnije i to da postanemo normalna zemlja u normalnom okruzenju u kojoj se normalno zivi. Vec smo postigli to da smo poboljsali odnose sa gotovo svim zemljama i prakticno nemamo nepijatelja i svi nas podrzavaju.

dragan

pre 10 godina

Evropa odma da menja zakone.Evo predloga-cim se nekom neko nesvidi odma blokada puta,pruge,kad je drzava u krizi odma velicati vlast,pricati jedno raditi drugo,trositi kolko ocete,uzimati kredite kolko ocete,pricati bajke.Niko ko podrzava EU nema pojma sta je to.EU je lep ram a slika nasa u tom ramu zavisi od nas.

Stefan

pre 10 godina

Zelim da Srbija zapocne ove pregovore i udje u EU sto pre jer EU se nece zezati sa ovim nasim politicarima. Oni ce morati da se bore protiv korupcije, nece vise moci da kradu kao sto su ranije krali, morace da reformisu pravosudje kako valja ovoga puta, morace da prekinu sa stranackim zaposljavanjem...verujem da ce nam sami pregovori doneti vise toga nego sam ulazak u EU.

dvds

pre 10 godina

"Super napredak"...haha...vest dana nema šta, a nakon toga će odmah da nam uvedu vize baš kao što nam lepo danas nagovestiše.
E Srbijo, napreduješ sa "naprednjacima" u kolektivno ludilo.

Hrabal

pre 10 godina

Meni lično je najvažnije to što je Srbija bolje mesto za život nego što je bila pre par godina i što se opet izgrađuje porušeni sistem vrednosti.

Milica86

pre 10 godina

Srbija je svojim strukturnim reformama, borbom protiv korupcije i pregovorima sa Albancima dokazala i pokazala da je spremna da otpočne pregovore sa EU. Srpski pregovarački tim ne sme da popusti ni na kakve ucene, a pogotovo ne oko pitanja sudskog sistema na KiM.

Ivanka82

pre 10 godina

Srbija je uradila mnogo na samom putu pridruživanja EU i zaslužila je da se otpočnu pregovori sa EU. Uvek može doći do novih uslova i ucena, ali za ovaj državni vrh se zna „crvena linija“ - a to je traženje priznavanja nezavisnosti KiM.

herkules s

pre 10 godina

ovo je istoriska godina za Srbiju i novo poglavlje jer ce se od sada nasi zakoni i reforme uskladjivati sa evropskim i time cemo postajati moderna, uredjena i razvijena drzava.

mirko kojotovski

pre 10 godina

Kako ste smeeeeesniiiiii.Koja crna eu!? Pa bila je funkcionalna drzava pre 22 godine i mnogo jaca nego 90% ovih nazovimo clanica eu.Jedino Svabe profitiraju u svemu tome.Samo njima je bila potrebna eu da ostvare svoje stogodisnje snove koje nisu puskom ostvarili.Svabe rade i rade i postuju zakone i nisu korumpirani kao celi Balkan koji je prodao sve zarad malo kinte.Mercedes Bos Simens Porse Boss Bmw i mnogi drugi postoje vec mnogo duze od ove nakaradne eu.Stvar je da sve te clanice su prepreprezaduzene a to je u stvari i cilj ove igre.Klinci se pale na eu a mogu da putuju mogu da traze posao gde zele ali sta ce da zarade je pitanje.Da li mogu da plate stan i obaveze??? Rumuni rade u Svabiji za 5ev a kako preguraju mesec to je za Nobela.Na zalost Srbija ce ostati bez mladog sveta zahvaljujuci potkupljenim politicarima koji ce unistiti drzavu.Umesto da se okrenemo sebi i gradimo firme mi trazimo nesto po eu.Zasto se ovi proevropejci malo ne zabave sa Norveskom Svicom?? Ukrajina je primer istorije koja se ponavlja.Zapadna Ukrajina je bila 1941 nacisticka baza za ubijanje istocnih Ukrajinaca.Danas sve isto samo eto demokrati sa kravatama zele bolju buducnost Ukrajincima?? Smesno koliko je zalosno.Eto vam clanice sve sa ujkama.Znaju oni sta rade i zbog cega a sve krece iz Vatikana i tu se i prica zavrsava.

II

pre 10 godina

Ako bi evropska merila i standardi bili pošteno primenjivani, Srbija je ovo zaslužila i pre, primera radi Bugarske i Rumunije, ali i Hrvatske. No, eto... Politikanstvo je neosnovano i nepravdeno nastavilo gušenje Srbije godinama. Uzdržavam se da ne komentarišem zašto.
(Ljuba82, 20. decembar 2013 20:02)
IZ KOJE SI TI BAJKE ISPALA/O?
Ti si zlato zalutao u stvarnost. Za vas su Rumunjska i Bugarska kraj svijeta, a Hrvatska svemir.

Dobro pamćenje

pre 10 godina

Nešto se prisetih obećanja DOS-a oko naše evropske budućnosti sa početka ovog milenijuma. Trebalo je da postanemo punopravni član još 2003, pa 2005, pa 2007, pa... I dok smo se mi zabavljali brojanjem, Evropa je započela pregovore oko Kosmeta, ali sa prethodnom garniturom oličenom u Borisu Tadiću. A ta ista garnitura nas je dovela u pat poziciju na svim frontovima. Sada imamo pravu vlast i lidera i ne treba nigde da srljamo. Vreme je na našoj strani, a i međunarodne okolnosti su promenjene.

Ljuba82

pre 10 godina

Ako bi evropska merila i standardi bili pošteno primenjivani, Srbija je ovo zaslužila i pre, primera radi Bugarske i Rumunije, ali i Hrvatske. No, eto... Politikanstvo je neosnovano i nepravdeno nastavilo gušenje Srbije godinama. Uzdržavam se da ne komentarišem zašto.

Neko Iz Mase

pre 10 godina

@Realista
"5 dana ista priča po medijima. Pa, genijalno! Ne znam više nikog kome EU priča nije dosadila. EU, pa EU, a promaja u džepu. Smešno, od datuma se ne živi."

Realni,
od cega ti zivis, ako ti je promaja u dzepu?
I zasto ti je prica o EU dosadila?
Gledaj "Farmu5", tamo je uvek zanimljivo, ali nemoj meriti Svet prema svojoj zadnjici.

U zemljama EU zivi oko 1 Milion Jugovica kojima je upravo bitno da je Geografski Prostor zvani Srbija,
u sistemu EU. Zbog penzije, uvoza, izvoza, selidbe, dece, posla, Prava i pravde.

Ako je tebi lepo u G.P. Srbiji, nije bas svima kao tebi.

Bole

pre 10 godina

Sto se tice datuma zaista smo se potrudili kao nikad pre. Ne trebamo nista siliti, sve treba ici svojim tokom. Promene koje se polako uvode su prvenstveno zbog nas samih, a ne uslovi koje moramo ispuniti.

Ophra

pre 10 godina

Dobijanjem datuma i ulaskom u Evropu, drzava ce nam se pribliziti mnogim zakonima Evropske Unije, koji ce uvesti red u Srbiju i popraviti njen standard. Izgleda da su se trud i upornost ovog drzavnog vrha isplatile, i da mi konacno mozemo opet vratiti nadu u nasa srca, i osmeh na nasim licima.

Hakkinen030

pre 10 godina

Trebalo je ovo mnogo ranije da se desi medjutim niko pre Vucica nije imao petlju da se uhvati u kostac sa najtezim problemima a to su korupcija i Kosovo. Kada se pocelo sa resavanjem ovih problema odmah je stigla nagrada iz EU.

Thor

pre 10 godina

Vreme je bilo da se počne sa pregovorima, jer ako nastavimo ovim tempom ući će mo u EU i pre nego što smo zaplanirali. To je produkt mukotrpnog rada i bravo u to ime.

Odin

pre 10 godina

Ko što ja volim da kežem, nek sa početkom nove 2014. godine sve krene u duhu EU.-a i cela godina će nam biti uspešna na tom polju... a naredna još uspešnija i tako redom.

Niki77

pre 10 godina

Evropa tako hoće. Pre nije ni htela, ni mogla da odluči, čekali su se izbori u Nemačkoj i pobeda kancelarke Merkel, najmoćnije žene. U Srbiji će se početak pregovora pamtiti, pored ostalog, i po tome što počinju na naš praznik Jovandan. Srbija u Evropu korača sa celokupnom svojom ustavnom teritorijom, dakle i sa Kosmetom.

e

pre 10 godina

Da bi preplivao ogromnu reku sa mnogo virova i brzaka,treba naučiti plivati. Izgleda da smo nešto naučili, ali savladavati opasne virove, slapove i brzake ipak treba virtuoz. Srbijo sa srećom ti bilo i svima nama koji u njoj žive!

Грчански Деспот

pre 10 godina

Mnogo rada, odricanja, energije je uloženo u ovo što smo dobili danas. Reforme pravosudja moraju biti završene, korupcija mora biti svedena na najnižu moguću tačku. Ulaganje u Srbiju je evidentno, postali smo lideri regiona i to treba da iskoristimo maximalno. Vučiću nisi se uzalud borio, ali moraš nastaviti.

Riddick

pre 10 godina

Naša opredeljenost ka EU je nesporna i mnoge države članica su to prepoznale. Ogromni napori koji se ulažu u proces pridruživanja sa naše strane su vidljivi i početak pregovora upravo potvrdjuje tu činjenicu.

Ronin

pre 10 godina

danas danas danas...ajmo ajmo u buducnost...mora biti pozitivno
(jasmina, 20. decembar 2013 09:06)

Od toga hajmo u budućnost nema ništa dok ne sednemo svi kolektivno da radimo kako valja i da sarađujemo. Samo radom možemo da stignemo mnogo daleko a put ka EU je za sada najbolji put ka nepredku i ja iskreno podržavam taj put, jer se nadam da će mo tada neke stvari završavati brže i bolje.

Zvoncica

pre 10 godina

Ne razumem cemu ovi zajedljivi komentari. Razumem da je situacija u zemlji teska i da je datum samo pocetak, ai od necega se mora poceti. Vlada se trudi koliko moze da stanemo na noge i to se vidi i van drzave. Niko ne kaze da ce nam svanuti cim udjemo u EU, ali ce nam mnogo vise vrata biti otvoreno.

Slavko Peric

pre 10 godina

Koliko god se DS trudi da omalovazava napredak SNS, on time svessno ili nesvesno podizu rejting Naprednjaka. U krajnjem slucaju iza SNS stoje postignuti rezultati zadnjih godinu dana. Narod i Evropa nisu slepi da vide ko valja u Srbiji.

Болеро

pre 10 godina

Србија је доста урадила на путу ка ЕУ и отпочињање преговора у јануару ће бити доказ спремности наше земље да се модернизује и реформише.

Rodoljub

pre 10 godina

Svaka ćast za naš pregovarački tim, nije bilo lako, bili su to dugi i mukotrpni pregovori, sad nas tek čeka još teži put, moramo da nastavimo da se borimo.

Panonski mornar

pre 10 godina

Cestitke srpskom narodu koji se napokon vraca medju svoju evropsku bracu i sestre. Zelim da vam se nikad vise ne ponove Milosevic, Kostunica, Seselj, Mladic, Kadijevic i slicni, koji su za racun i po nalozima jedne inostrane sile MRAKA pokusali da vas iz Evrope odvuku u Aziju. Izdrzite jos ove ostatke proslosti. Jos malo, i bicete tamo gde po rodjenju pripadate. Samo napred, punim jedrima u EU .

eee

pre 10 godina

Ovaj narod ne zasluzuje da udje u evropsku uniju...toliko losih ljudi na ovako malu zemlju je neverovatno
(Milos, 20. decembar 2013 18:02)
- Nije ovde pitanje ulaska u EU, vec sta mi time dobijamo, a sta gubimo!?

Graje

pre 10 godina

Zahvaljujući Aleksandru Vučiću Srbija je dobila datum početak pregovora. Aleksandar Vučić je najpošteniji političar u Srbiji. Dobijanja datuma početka pregovora je njegova apsolutna zasluga.SNS je jedina stranka kojoj je stalo do interesa naroda i države. Aleksandar Vučić bi trebao da prisustvuje tim pregovorima. 21 januar biće obelež u istoriji Srbije. Srbija tim datumom menje svoju istoriju. Srbija ide putem ekonomskog prospariteta i razvoja.

Helios

pre 10 godina

Srbija je nepovratno na putu ka članstvu i uradjeno je mnogo što potvrdjuje činjenica da će pregovori otpočeti u januaru. Ovo je vetar u ledja našoj zemlji ali i obaveza da nastavimo započeto i približimo se evropskim standardima.

Poznanica

pre 10 godina

Ovo je veliki uspeh za nas i nasu zemlju. Ponosna sam na nasu Vladu ali pre svega na Aleksandra Vucica i naprednjake koji su kao sveza krv doneli promene u politici Srbije i puno doprineli da dodjemo do sadasnje tacke na nasem evropskom putu.

goran

pre 10 godina

Ovo je veliki dan za Srbiju! Vec od Nove godine pocinje zaposljavanje,vec u 2014. bar 300.000 novih radnih mesta,strane investicije, plate ce porasti bar 5 puta,a penzije minimum 4 puta, minimalac ce biti 1000 eura, cene ce padati,Kosovo ce se integrisati u ustavni sistem Srbije... ma samo kad smo dobili taj datum sve ce nam krenuti, a i Cheda i LDP ce valjda preci cenzus na Vozdovcu i u Beogradu!!!

Simonida Simeonova

pre 10 godina

Dačić nam pre neki dan priča bajku kako ćemo da preteknemo Slovačku u vremenu potrebnom za okončanje pregovora, a zaboravlja il se pravi Toša da kada je Slovačka pregovarala bilo je 13 zemalja manje, a svaka učestvuje oko svakog poglavlja, od Hrvatskih pregovora uvedena je puno komplikovanija procedura naspram onih koje su bile pre toga, svako poglavlje se na kraju kada je sve dogovoreno samo privremeno zatvara i u svakom trenutku može biti ponovno otvoreno, znači ništa nije gotovo dok sve nije gotovo.

Zora

pre 10 godina

Za pocetak datuma pregovora, SNS treba javno da se zahvali Demokratskoj stranci. Svi uslovi su se morali ispuniti, medju kojima je najbolniji bio za Naprednu stranku isporucenje Hagu optuzenih za ratne zlocine. Da te ljude nisu isporucili u vladavini Demokratske stranke a uzimajuci u obzir toliku ceznju i volju Naprednjaka da idu u EU postavljam pitanje na koji bi nacin oni ljude isporucili u Hag?

x

pre 10 godina

Da li ovo znaci da smo dobili DATUM? Pitam jer ne mogu vise da slusam o ovome. Sledeci put javite kad udjemo u EU, tamo neke 2030. Do tad nas ostavite na miru!

Ringo

pre 10 godina

Nema veze do kada ce da potraje, bitno je za investitore da se zna da Srbija pregovara sa EU. Mozda dodje jos neka firma, nova radna mesta, vise para u budzetu od poreza, pa polako...

Владимир

pre 10 godina

Неће Израел пропасти да би се допао другима- рекла је Голда Меир.

Србија се допада свима, неки и Нобела чекају, и зато је једва има, можда за још коју генерацију.

Срамоте ме.

darko

pre 10 godina

Kaže dačić kako je ovo najuspješnija vlada koja je dovela Srbiju pred vrata E.unije,a nije spomenuo da je ovo jedina vlada u istoriji Srpskog naroda koja je dala teritoriju i narod radi samo nekog datuma,a ta priča kako neće priznati Kosovo je samo odgođena za jedno 5ili6 godina tako su dogovorili!

Bojan J.

pre 10 godina

Dobra vest za Srbiju, losa vesta za one koji podsvesno mrze ne samo Srbiju nego i sami sebe. To su oni koji melju o patriotizmu i Kosovu a bacaju djubre ispred sopstvene zgrade ili na ulice grada u kome zive.

Kasnimo, po zasluzi, ali bolje ikad nego nikad.

Simeon NS

pre 10 godina

Tri sedmice naizgled ništa ne menja, a u stvari bitno je. Kada se bude gledalo na početku, u sredini i na kraju pregovora , finale, finiš i fotofiniš pregovora, određivanje vremena kada će biti potpisan ugovor, određivanje vremena za ratifikovanje ugovora u 28 ili 29 zemalja (zašto Crna Gora ne bi pre Srbije ušla u EU), kontat će se počelo je 2014. pa da vidimo kolko to već traje. Sve je to račun bez krčmara. Sigurno da će se desiti da pojedinačno neka zemlja ili grupa zemalja uzme sebi za pravo praviti manji ili veći time-out (predah) od proširenja.

Zole

pre 10 godina

I komentara se vidi da se nikome ne svidja situacija u kakvoj smo sad. Većina bi htela da se vratimo unazad, sto je nemoguće. Na vidiku nema nekog prihvatljivijeg rešenja od pristupanja EU. Neutralnost se pokazala kao loš izbor. Već više od 20 godina smo neutralni i nismo bas zadovoljni sa tim.

Ma kakve veze ima ime

pre 10 godina

Ne lipši magarče do zelene trave. Ako uopšte bude ikakve trave. Da podsetim da je Hrvatska zvanično počela pregovore 13. oktobra 2005. Znači pregovori su vođeni 8 godina, mesec gore dole. Nisam sigurna da će ova planeta da postoji za 8 godina, a kamoli Evropska unija. A kad će gospoda političari da pristupe rešavanju problema u našoj zemlji, ako smem da pitam?

Bucko razmisljam

pre 10 godina

Ovo je istorijski dogadjaj za "vasceli Svet" ne samo za Srbiju !
To ce biti po prvi put u istoriji da jedna "Ruska Gubernija" vodi pregovore "o promeni strane" i "pokusaju prelaska" iz "azijske kulturne sfere" u ZAPADNU CIVILIZACIJU kakva vlada u EU i gde se "brisanje nosa rukavom" smatra nekulturnim ?
Ajd neka je sa srecom !

bez imena a i mozga

pre 10 godina

O cemu da pregovaramo?! Pa sve smo im vec dali!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Lane, 20. decembar 2013 12:46)

Možda o tome ko plaća prevoz?...

Makarido

pre 10 godina

(Ma kakve veze ima ime, 20. decembar 2013 14:07)

Mislis da nekog briga? Pa ovim projevropejcima je bitno da se udje u EU jer oni iz licnih razloga ne mogu da podnesu Rusiju. A to da li ce Srbiji biti bolje, nije im stalo ni najmanje.

Dr.

pre 10 godina

Ko će voditi pregovore sa EU?

a)Onaj sa lažnom kupljenom diplomom?
b)Megatrendovac koji je položio ako je znao boju korica udžbenika, a ako je znao i naslov dobio je 11?
c)Lažni mesija, veliki inkvizitor, car i bog?

Ma ljudi da li ste vi normalni? Osvrnite se oko sebe? Svi koji vrede pobegoše, a osta ovaj politički šljam da cedi suvu drenovinu?

ocigledno

pre 10 godina

@Ma kakve veze ima ime
Nemamo mi nikakve veze sa Hrvatskom. Zar ne vidis da zapadu ne odgovara ovo nase naglo dovodjenje i prisustvo snaznih ekonomija sirom sveta u Srbiji? EU nema izbor nego sto pre da nas uvuku u zajdenicu. Previse smo im blizu da bi im se ispustili kontroli, a i dovoljno smo veliko trziste da mogu da prosire svoja delovanja.

Alex1

pre 10 godina

@(Lane, 20. decembar 2013 12:46) "O cemu da pregovaramo?! Pa sve smo im vec dali!"

Ma, sve si pogodio.
"Nismo imali ništa, a onda su došli Nemci i uzeli nam sve."

Hrvat

pre 10 godina

(realno, 20. decembar 2013 12:17)

Ne širi dezinformacije. Hrvatska je započela pregovore 3.10.2005. godine, screening je trajao godinu dana, a zatvorila ih je 24.6.2011. godine. Dakle pregovori su trajali manje od 6 godina uz dvije godine slovenske blokade. Nakon dvije godine ratifikacije ugovora u zemljama članicama Hrvatska je, osam godina nakon otvaranja pregovora, postala članica 1.7.2013. godine. Dakle Srbija, uz pametnu politiku, prije svega oko Kosova, prilagodbu zakona, reformu pravosuđa i rješavanje problema korupcije, može zatvoriti pregovore već nakon 5 godina (uključujući i screening), znači početkom 2019., a nakon dvije godine ratifikacije može postati članica negdje početkom 2021. godine. Narod u Srbiji ne treba zavaravati nekim rekodnim tijekom pristupnih pregovora, jer toga sigurno neće biti. Ukoliko Srbija i dalje bude nepopustljiva prema Kosovu, pregovori će se odužiti za onoliko vremena koliko će Srbiji trebati da shvati da je priznanje Kosova jedan od prikrivenih uvjeta. Pregovaračka poglavlja uključuju raznorazne karte. Uvrštavanje Kosova u te karte, kao sastavni dio Srbije, dovesti će, prije svih, do njemačke blokade pregovaračkog poglavlja (iskustvo Hrvatske sa Slovenijom u svezi Savudrijske vale). Što se prije Srbija pomiri s Kosovom, to će proces biti brži, ali opet ne toliko brz da bi Srbija postala članicom EU prije 2021. godine.

Mali oglas

pre 10 godina

Jeftino prodajem datum! Napravljen u junu, recikliran u septembru, oktobru, decembru, biće i u januaru. Mnoga usta političara je prešao, ali je kao nov. Odlično služi kao šargarepa i varalica za gladne. Nezaposleni njime mogu da se igraju po ceo dan. Odličan za maštanje o boljem životu. Koristan je i pred izbore (testirano na narodu 2008. i 2012). Ako do sad nemate datum, evo prilike da ga povoljno nabavite. Ne čekajte januar!

Srecni evropejac

pre 10 godina

Cestitamo !!! Dve godine pricate samo o tome,pa bilo je krajnje vreme.Uspeh,nema sta.Ispunili ste predizborno obecanje.Ali... ajmo sada o vaznijim temama za nas obicne smrtnike:
-kazite koliko ste novih radnih mesta otvorili-
-koliko je porastao standard gradjana-
-koliko ste zaduzili nas mucenike kod belosvetskih banaka-
-kolika je realna inflacija-
-koliko su na lokalima zaposljene supruge,ujne,tetke,.... i komsiluk-
-koliko je ljudi ostalo bez posla-
-koliko je porastao broj socijalnih slucajeva-
-da li ce postojati srpska privreda kada zatvorite ovih 153 preduzeca-
-koliko ste agencija zatvorili/otvorili-
-sta bi sa toliko bombasticno najavljivanom slucaju `srpski Sanader`-
-sta bi sa Dinkicevim,pardon srpskim,parama na Kipru-
.
.
.
- ma mrzi me vise da otvaram nova poglavlja .A ima ih jos mnogo,mnogo,i verujte,sva su nam znacajnija od ovih evropskih.
Kada to budete resili,izvolte na nove izbore,imate moj glas!!!!

marko, nis

pre 10 godina

@Treebeard73
Skrininzi su najpre poceli za poglavlja 23. 24. ali su ona najzahtevnija pa iako se pregovori otvaraju radom na njima (vec traje), formalno ce neka laksa poglavlja biti otvorena pre njih. Slicno je bilo sa Crnom Gorom, pocela formalno pregovore pre godinu i po, otvorila 23 i 24 pre dva dana. Ako otvorimo poglavlja 23 i 24 u decembru, to ce biti uspeh, znacice da nam je trebalo dva puta manje vremena od Crne Gore.

Mirko

pre 10 godina

Vlada kaze EU,
Narod kaze NE u EU,
Da li je neka vlada pobedila sopstveni narod?

P.S. I oni koji su hteli EU smucili ste im se ovim izvestavanjima.

REFERENDUM, STOP EU !!!

ex sns

pre 10 godina

Ok. I dalje mislim da vise nije tajming za Eu, ali bolje u Eu nego nigde. Mi nismo Norveska da imamo naftu i gas pa da mozeno da budemo nezainteresovani.

Zemunac

pre 10 godina

Datum se ne sipa u traktor, niti se maže na hleb. Ako vam nešto nije
jasno u vezi EU, pitajte Bugare i Rumune kako žive, pa će vam biti jasnije.
Čak i da Srbija za xxx godina uđe u EU, biće trećerazredna zemlja, odnosno
još samo jedna od kolonija razvijenih zapadnoevropskih zemalja, sa jeftinom
radnom snagom, koja će i zadnju paru trošiti na plaćanje basnoslovnih računa i na kupovinu GMO hrane. Zar ne primećujete da što veće uspehe
postižemo u približavanju EU i što nas više hvale, zapravo živimo sve
gore i gore? To nije slučajno.

Necu_u_Tor

pre 10 godina

Iskreno, cudi me da neko komentarise ove vesti uopste. Cudim sam sebe. Znam da sam nekada sa paznjom citao tekstove, sada jedva i preletim. Koliko je samo puta bilo ovo ili ono - datum za datum za potencijalnu mogucnost, za kandidata, za talenta, za mladu nadu, za ovo za on. Svaki od tih "datuma" nam je prezentovan manje vise sudbonosno, sve je bilo "biti ili ne biti". Muljanje i manipulacije, stap i sargarepa, beskrajne ucene, neshvatanje dobrih strana ulaska i niza problema. Potpuno amaterski vodjena politika nosena impulsom, a ne razumom, promisljanjem, planom. Dovoljno da kazem (nista novo) da mi se cela stvar ogadila, iako i dalje mislim da nam nasusno trebaju evropske norme i pravila ponasanja. Ali ovako cemo uspeti samo da iz Evrope izvucemo sve najgore, a zaboravimo na ono sto valja

Nikita

pre 10 godina

(Realista, 20. decembar 2013 10:20)

Sta su ti pet dana, kad uporedis 15 godina sto se mumla o Kosovu! E to je verujem ljudima dosadilo!

expert

pre 10 godina

Pripadam generaciji rođenoj 1982. Fakultet sam upisao 2001, dakle neposredno posle 5. oktobra i početka smaranja Evropskom unijom, a trenutno radim doktorat i pitam se koliko će još godina ili decenija da me smaraju time. Osuđen sam na prokletstvo da praktično ceo svoj akademski vek i dobar deo radnog veka slušam naše političare kako se poštapaju mitom o Evropskoj uniji, umesto da rade nešto konkretno za dobrobit zemlje.

Mislav Bezmalinović

pre 10 godina

Treebeard, pametuješ kao da si doktor nauka, ti u stvari ne znaš ni da se izražavaš.Kaže se trbalo je , treba da i sl a ne oni su trebali da počnu.Toliko o pravopisu.Što se tiče pregovora , jasno i glasno je rečeno da se pregovori otvaraju poglavljima 23 i 24 idnisno policija i pravosudje, čak je navedeno kog datuma dolazi ekipa iz EU da radi skrining!!Ali pljuvačina i paranoja odnosno hejteri ne miruju u Srbiji. Čim se nešto pokuša odmah sledi da to ne može i naravno od onih koji po pravilu nemaju znanje iz oblasti o kojoj se radi . Nisam glasao za SNS niti SPS i nikad neću, verovatno, ali po ovom pitanju ljudi rade dobru stvar pa ih treba i pustiti da to nastave da rade.Tebi toplo preporučujem da nadješ devojku pa se bavi njome, idite na novogodišnji vašar i uživajte , pusti visoku politiku..! I nauči gramatiku ili je bar obnovi!!!

Dejan

pre 10 godina

Ne podrzavam ulazak Srbije u EU.Mislim da u periodu koji dolazi EU ce biti sve slabija i slabija.Izgubiti kakvu takvu samostalnost i slobodu zarad neke tvorevine koja se raspada.Ne hvala!Uostalom ko je ovlastio politicare bez referenduma da vode pregovore.Na delu je pravno nasilje ,netolerancija tolerantnih.

Miloš

pre 10 godina

(Treebeard73, 20. decembar 2013 08:35)

Normalno je da se poglavlja otvaraju fazno, ne odjednom, i iz iskustva Crne Gore, poglavlja 23. i 24. se ne otvaraju baš odmah, nego kada se završi skrining i kada se ispune benchmarkovi za otvaranje svakog pojedinačnog poglavlja!

Takođe, neka poglavlja su relativno jednostavna, pa nema potrebe da se o njima pregovara odmah. Hrvatska je, recimo, neka poglavlja otvorila svega godinu dana pred kraj pregovora. Island, koji je bio daleko odmakao pre nego što je završio proces, otvorio je 27 od 35 poglavlja, dakle o 8 još nisu ni raspravljali.

Prema tome, ništa čudno nema u tome što će se na prvoj konferenciji otvoriti jedno poglavlje. Nije prvi, a nije ni poslednji put. Važno je da se proces odvija bez zastoja, onih formalnih (kao recimo kod slovenačke blokade Hrvatske) ili neformalnih (Turska).

Bivsi zemljaci

pre 10 godina

Cestitke srpskom narodu koji se napokon vraca medju svoju evropsku bracu i sestre. Zelim da vam se nikad vise da ne ponove Milosevic, Kostunica, Seselj, Mladic, Kadijevic i slicni koji su za racun i po nalozima jedne inostrane sile pokusali da vas iz Evrope odvuku u Aziju. Izdrzite jos ove ostatke proslosti na grbaci, kad ste mogli njihove prethodnike, mozete i njih. Oni su ionako tu samo privremeno da obave posao koji niko drugi nece. Jos malo, i bicete tamo gde po rodjenju pripadate. Samo napred, punim jedrima!

Realista

pre 10 godina

5 dana ista priča po medijima. Pa, genijalno! Ne znam više nikog kome EU priča nije dosadila. EU, pa EU, a promaja u džepu. Smešno, od datuma se ne živi.

Treebeard73

pre 10 godina

Da podsetim, pregovore je trebalo da počnemo sa najbitnijim i najtežim poglavljima 23 (reforma pravosuđa i osnovna prava) i 24 (pravda, sloboda i bezbednost). Ona su trebalo da budu otvorena na samom početku pregovora zajedno sa poglavljem 35 (ostalo), koje je u našem slučaju preimenovano u "Kosovo".
Sva tri poglavlja bismo zatvorili tek na kraju pregovaračkog procesa, usled njihove kompleksnosti; ostala bi bila otvarana i zatvarana u toku istog...

Ako je tačna informacija iz medija o novom "planu i programu" pregovora, onda se bojim da smo opet nasankani: u januaru će samo krenuti skrining za poglavlje 35, u junu otvaramo poglavlja 25 (nauka i istraživanje i 26(obrazovanje i kultura).
Krucijalna poglavlja 23 i 24 ćemo otvoriti tek u decembru 2014., što će proces pridruživanja namerno razvući na koju godinu više, uzimajući u obzir i činjenicu da je donesena odluka da će se o Kosovu rapravljati samo u poglavlju 35, "osim eventualnim posebnim slučajevima" kada može biti pomenuto i u drugima.
Kada analiziramo sve navedeno, pregovarački okvir je postavljen tako da završetak pregovora i priključenje Uniji neće praktično biti moguće u sledećih 10-ak godina.
Nemačka je tražila pauzu u proširenju Unije. Eto im je na fin način.

Nešo

pre 10 godina

Ovo će biti formalna odluka , pošto je već odobreno otpočinjanje pregovora Srbije sa EU. Lideri zemalja članica Evropske unije u Briselu mogu danas utvrditi tačan datum otpočinjanja pregovor što je najverovatnije 21. januar iduće godine , a postoji mogućnost da se to ostavi Grčkoj da to ona utvrdi.

Treebeard73

pre 10 godina

Da podsetim, pregovore je trebalo da počnemo sa najbitnijim i najtežim poglavljima 23 (reforma pravosuđa i osnovna prava) i 24 (pravda, sloboda i bezbednost). Ona su trebalo da budu otvorena na samom početku pregovora zajedno sa poglavljem 35 (ostalo), koje je u našem slučaju preimenovano u "Kosovo".
Sva tri poglavlja bismo zatvorili tek na kraju pregovaračkog procesa, usled njihove kompleksnosti; ostala bi bila otvarana i zatvarana u toku istog...

Ako je tačna informacija iz medija o novom "planu i programu" pregovora, onda se bojim da smo opet nasankani: u januaru će samo krenuti skrining za poglavlje 35, u junu otvaramo poglavlja 25 (nauka i istraživanje i 26(obrazovanje i kultura).
Krucijalna poglavlja 23 i 24 ćemo otvoriti tek u decembru 2014., što će proces pridruživanja namerno razvući na koju godinu više, uzimajući u obzir i činjenicu da je donesena odluka da će se o Kosovu rapravljati samo u poglavlju 35, "osim eventualnim posebnim slučajevima" kada može biti pomenuto i u drugima.
Kada analiziramo sve navedeno, pregovarački okvir je postavljen tako da završetak pregovora i priključenje Uniji neće praktično biti moguće u sledećih 10-ak godina.
Nemačka je tražila pauzu u proširenju Unije. Eto im je na fin način.

Realista

pre 10 godina

5 dana ista priča po medijima. Pa, genijalno! Ne znam više nikog kome EU priča nije dosadila. EU, pa EU, a promaja u džepu. Smešno, od datuma se ne živi.

Bivsi zemljaci

pre 10 godina

Cestitke srpskom narodu koji se napokon vraca medju svoju evropsku bracu i sestre. Zelim da vam se nikad vise da ne ponove Milosevic, Kostunica, Seselj, Mladic, Kadijevic i slicni koji su za racun i po nalozima jedne inostrane sile pokusali da vas iz Evrope odvuku u Aziju. Izdrzite jos ove ostatke proslosti na grbaci, kad ste mogli njihove prethodnike, mozete i njih. Oni su ionako tu samo privremeno da obave posao koji niko drugi nece. Jos malo, i bicete tamo gde po rodjenju pripadate. Samo napred, punim jedrima!

Hrvat

pre 10 godina

(realno, 20. decembar 2013 12:17)

Ne širi dezinformacije. Hrvatska je započela pregovore 3.10.2005. godine, screening je trajao godinu dana, a zatvorila ih je 24.6.2011. godine. Dakle pregovori su trajali manje od 6 godina uz dvije godine slovenske blokade. Nakon dvije godine ratifikacije ugovora u zemljama članicama Hrvatska je, osam godina nakon otvaranja pregovora, postala članica 1.7.2013. godine. Dakle Srbija, uz pametnu politiku, prije svega oko Kosova, prilagodbu zakona, reformu pravosuđa i rješavanje problema korupcije, može zatvoriti pregovore već nakon 5 godina (uključujući i screening), znači početkom 2019., a nakon dvije godine ratifikacije može postati članica negdje početkom 2021. godine. Narod u Srbiji ne treba zavaravati nekim rekodnim tijekom pristupnih pregovora, jer toga sigurno neće biti. Ukoliko Srbija i dalje bude nepopustljiva prema Kosovu, pregovori će se odužiti za onoliko vremena koliko će Srbiji trebati da shvati da je priznanje Kosova jedan od prikrivenih uvjeta. Pregovaračka poglavlja uključuju raznorazne karte. Uvrštavanje Kosova u te karte, kao sastavni dio Srbije, dovesti će, prije svih, do njemačke blokade pregovaračkog poglavlja (iskustvo Hrvatske sa Slovenijom u svezi Savudrijske vale). Što se prije Srbija pomiri s Kosovom, to će proces biti brži, ali opet ne toliko brz da bi Srbija postala članicom EU prije 2021. godine.

Srecni evropejac

pre 10 godina

Cestitamo !!! Dve godine pricate samo o tome,pa bilo je krajnje vreme.Uspeh,nema sta.Ispunili ste predizborno obecanje.Ali... ajmo sada o vaznijim temama za nas obicne smrtnike:
-kazite koliko ste novih radnih mesta otvorili-
-koliko je porastao standard gradjana-
-koliko ste zaduzili nas mucenike kod belosvetskih banaka-
-kolika je realna inflacija-
-koliko su na lokalima zaposljene supruge,ujne,tetke,.... i komsiluk-
-koliko je ljudi ostalo bez posla-
-koliko je porastao broj socijalnih slucajeva-
-da li ce postojati srpska privreda kada zatvorite ovih 153 preduzeca-
-koliko ste agencija zatvorili/otvorili-
-sta bi sa toliko bombasticno najavljivanom slucaju `srpski Sanader`-
-sta bi sa Dinkicevim,pardon srpskim,parama na Kipru-
.
.
.
- ma mrzi me vise da otvaram nova poglavlja .A ima ih jos mnogo,mnogo,i verujte,sva su nam znacajnija od ovih evropskih.
Kada to budete resili,izvolte na nove izbore,imate moj glas!!!!

expert

pre 10 godina

Pripadam generaciji rođenoj 1982. Fakultet sam upisao 2001, dakle neposredno posle 5. oktobra i početka smaranja Evropskom unijom, a trenutno radim doktorat i pitam se koliko će još godina ili decenija da me smaraju time. Osuđen sam na prokletstvo da praktično ceo svoj akademski vek i dobar deo radnog veka slušam naše političare kako se poštapaju mitom o Evropskoj uniji, umesto da rade nešto konkretno za dobrobit zemlje.

Nešo

pre 10 godina

Ovo će biti formalna odluka , pošto je već odobreno otpočinjanje pregovora Srbije sa EU. Lideri zemalja članica Evropske unije u Briselu mogu danas utvrditi tačan datum otpočinjanja pregovor što je najverovatnije 21. januar iduće godine , a postoji mogućnost da se to ostavi Grčkoj da to ona utvrdi.

Zemunac

pre 10 godina

Datum se ne sipa u traktor, niti se maže na hleb. Ako vam nešto nije
jasno u vezi EU, pitajte Bugare i Rumune kako žive, pa će vam biti jasnije.
Čak i da Srbija za xxx godina uđe u EU, biće trećerazredna zemlja, odnosno
još samo jedna od kolonija razvijenih zapadnoevropskih zemalja, sa jeftinom
radnom snagom, koja će i zadnju paru trošiti na plaćanje basnoslovnih računa i na kupovinu GMO hrane. Zar ne primećujete da što veće uspehe
postižemo u približavanju EU i što nas više hvale, zapravo živimo sve
gore i gore? To nije slučajno.

Necu_u_Tor

pre 10 godina

Iskreno, cudi me da neko komentarise ove vesti uopste. Cudim sam sebe. Znam da sam nekada sa paznjom citao tekstove, sada jedva i preletim. Koliko je samo puta bilo ovo ili ono - datum za datum za potencijalnu mogucnost, za kandidata, za talenta, za mladu nadu, za ovo za on. Svaki od tih "datuma" nam je prezentovan manje vise sudbonosno, sve je bilo "biti ili ne biti". Muljanje i manipulacije, stap i sargarepa, beskrajne ucene, neshvatanje dobrih strana ulaska i niza problema. Potpuno amaterski vodjena politika nosena impulsom, a ne razumom, promisljanjem, planom. Dovoljno da kazem (nista novo) da mi se cela stvar ogadila, iako i dalje mislim da nam nasusno trebaju evropske norme i pravila ponasanja. Ali ovako cemo uspeti samo da iz Evrope izvucemo sve najgore, a zaboravimo na ono sto valja

Mislav Bezmalinović

pre 10 godina

Treebeard, pametuješ kao da si doktor nauka, ti u stvari ne znaš ni da se izražavaš.Kaže se trbalo je , treba da i sl a ne oni su trebali da počnu.Toliko o pravopisu.Što se tiče pregovora , jasno i glasno je rečeno da se pregovori otvaraju poglavljima 23 i 24 idnisno policija i pravosudje, čak je navedeno kog datuma dolazi ekipa iz EU da radi skrining!!Ali pljuvačina i paranoja odnosno hejteri ne miruju u Srbiji. Čim se nešto pokuša odmah sledi da to ne može i naravno od onih koji po pravilu nemaju znanje iz oblasti o kojoj se radi . Nisam glasao za SNS niti SPS i nikad neću, verovatno, ali po ovom pitanju ljudi rade dobru stvar pa ih treba i pustiti da to nastave da rade.Tebi toplo preporučujem da nadješ devojku pa se bavi njome, idite na novogodišnji vašar i uživajte , pusti visoku politiku..! I nauči gramatiku ili je bar obnovi!!!

Mirko

pre 10 godina

Vlada kaze EU,
Narod kaze NE u EU,
Da li je neka vlada pobedila sopstveni narod?

P.S. I oni koji su hteli EU smucili ste im se ovim izvestavanjima.

REFERENDUM, STOP EU !!!

Dejan

pre 10 godina

Ne podrzavam ulazak Srbije u EU.Mislim da u periodu koji dolazi EU ce biti sve slabija i slabija.Izgubiti kakvu takvu samostalnost i slobodu zarad neke tvorevine koja se raspada.Ne hvala!Uostalom ko je ovlastio politicare bez referenduma da vode pregovore.Na delu je pravno nasilje ,netolerancija tolerantnih.

Грчански Деспот

pre 10 godina

Mnogo rada, odricanja, energije je uloženo u ovo što smo dobili danas. Reforme pravosudja moraju biti završene, korupcija mora biti svedena na najnižu moguću tačku. Ulaganje u Srbiju je evidentno, postali smo lideri regiona i to treba da iskoristimo maximalno. Vučiću nisi se uzalud borio, ali moraš nastaviti.

ex sns

pre 10 godina

Ok. I dalje mislim da vise nije tajming za Eu, ali bolje u Eu nego nigde. Mi nismo Norveska da imamo naftu i gas pa da mozeno da budemo nezainteresovani.

Dobro pamćenje

pre 10 godina

Nešto se prisetih obećanja DOS-a oko naše evropske budućnosti sa početka ovog milenijuma. Trebalo je da postanemo punopravni član još 2003, pa 2005, pa 2007, pa... I dok smo se mi zabavljali brojanjem, Evropa je započela pregovore oko Kosmeta, ali sa prethodnom garniturom oličenom u Borisu Tadiću. A ta ista garnitura nas je dovela u pat poziciju na svim frontovima. Sada imamo pravu vlast i lidera i ne treba nigde da srljamo. Vreme je na našoj strani, a i međunarodne okolnosti su promenjene.

Mali oglas

pre 10 godina

Jeftino prodajem datum! Napravljen u junu, recikliran u septembru, oktobru, decembru, biće i u januaru. Mnoga usta političara je prešao, ali je kao nov. Odlično služi kao šargarepa i varalica za gladne. Nezaposleni njime mogu da se igraju po ceo dan. Odličan za maštanje o boljem životu. Koristan je i pred izbore (testirano na narodu 2008. i 2012). Ako do sad nemate datum, evo prilike da ga povoljno nabavite. Ne čekajte januar!

Bucko razmisljam

pre 10 godina

Ovo je istorijski dogadjaj za "vasceli Svet" ne samo za Srbiju !
To ce biti po prvi put u istoriji da jedna "Ruska Gubernija" vodi pregovore "o promeni strane" i "pokusaju prelaska" iz "azijske kulturne sfere" u ZAPADNU CIVILIZACIJU kakva vlada u EU i gde se "brisanje nosa rukavom" smatra nekulturnim ?
Ajd neka je sa srecom !

marko, nis

pre 10 godina

@Treebeard73
Skrininzi su najpre poceli za poglavlja 23. 24. ali su ona najzahtevnija pa iako se pregovori otvaraju radom na njima (vec traje), formalno ce neka laksa poglavlja biti otvorena pre njih. Slicno je bilo sa Crnom Gorom, pocela formalno pregovore pre godinu i po, otvorila 23 i 24 pre dva dana. Ako otvorimo poglavlja 23 i 24 u decembru, to ce biti uspeh, znacice da nam je trebalo dva puta manje vremena od Crne Gore.

Dr.

pre 10 godina

Ko će voditi pregovore sa EU?

a)Onaj sa lažnom kupljenom diplomom?
b)Megatrendovac koji je položio ako je znao boju korica udžbenika, a ako je znao i naslov dobio je 11?
c)Lažni mesija, veliki inkvizitor, car i bog?

Ma ljudi da li ste vi normalni? Osvrnite se oko sebe? Svi koji vrede pobegoše, a osta ovaj politički šljam da cedi suvu drenovinu?

Poznanica

pre 10 godina

Ovo je veliki uspeh za nas i nasu zemlju. Ponosna sam na nasu Vladu ali pre svega na Aleksandra Vucica i naprednjake koji su kao sveza krv doneli promene u politici Srbije i puno doprineli da dodjemo do sadasnje tacke na nasem evropskom putu.

Bojan J.

pre 10 godina

Dobra vest za Srbiju, losa vesta za one koji podsvesno mrze ne samo Srbiju nego i sami sebe. To su oni koji melju o patriotizmu i Kosovu a bacaju djubre ispred sopstvene zgrade ili na ulice grada u kome zive.

Kasnimo, po zasluzi, ali bolje ikad nego nikad.

x

pre 10 godina

Da li ovo znaci da smo dobili DATUM? Pitam jer ne mogu vise da slusam o ovome. Sledeci put javite kad udjemo u EU, tamo neke 2030. Do tad nas ostavite na miru!

Graje

pre 10 godina

Zahvaljujući Aleksandru Vučiću Srbija je dobila datum početak pregovora. Aleksandar Vučić je najpošteniji političar u Srbiji. Dobijanja datuma početka pregovora je njegova apsolutna zasluga.SNS je jedina stranka kojoj je stalo do interesa naroda i države. Aleksandar Vučić bi trebao da prisustvuje tim pregovorima. 21 januar biće obelež u istoriji Srbije. Srbija tim datumom menje svoju istoriju. Srbija ide putem ekonomskog prospariteta i razvoja.

Hakkinen030

pre 10 godina

Trebalo je ovo mnogo ranije da se desi medjutim niko pre Vucica nije imao petlju da se uhvati u kostac sa najtezim problemima a to su korupcija i Kosovo. Kada se pocelo sa resavanjem ovih problema odmah je stigla nagrada iz EU.

Ma kakve veze ima ime

pre 10 godina

Ne lipši magarče do zelene trave. Ako uopšte bude ikakve trave. Da podsetim da je Hrvatska zvanično počela pregovore 13. oktobra 2005. Znači pregovori su vođeni 8 godina, mesec gore dole. Nisam sigurna da će ova planeta da postoji za 8 godina, a kamoli Evropska unija. A kad će gospoda političari da pristupe rešavanju problema u našoj zemlji, ako smem da pitam?

Slavko Peric

pre 10 godina

Koliko god se DS trudi da omalovazava napredak SNS, on time svessno ili nesvesno podizu rejting Naprednjaka. U krajnjem slucaju iza SNS stoje postignuti rezultati zadnjih godinu dana. Narod i Evropa nisu slepi da vide ko valja u Srbiji.

Alex1

pre 10 godina

@(Lane, 20. decembar 2013 12:46) "O cemu da pregovaramo?! Pa sve smo im vec dali!"

Ma, sve si pogodio.
"Nismo imali ništa, a onda su došli Nemci i uzeli nam sve."

Bole

pre 10 godina

Sto se tice datuma zaista smo se potrudili kao nikad pre. Ne trebamo nista siliti, sve treba ici svojim tokom. Promene koje se polako uvode su prvenstveno zbog nas samih, a ne uslovi koje moramo ispuniti.

herkules s

pre 10 godina

ovo je istoriska godina za Srbiju i novo poglavlje jer ce se od sada nasi zakoni i reforme uskladjivati sa evropskim i time cemo postajati moderna, uredjena i razvijena drzava.

Thor

pre 10 godina

Vreme je bilo da se počne sa pregovorima, jer ako nastavimo ovim tempom ući će mo u EU i pre nego što smo zaplanirali. To je produkt mukotrpnog rada i bravo u to ime.

Hrabal

pre 10 godina

Meni lično je najvažnije to što je Srbija bolje mesto za život nego što je bila pre par godina i što se opet izgrađuje porušeni sistem vrednosti.

Panonski mornar

pre 10 godina

Cestitke srpskom narodu koji se napokon vraca medju svoju evropsku bracu i sestre. Zelim da vam se nikad vise ne ponove Milosevic, Kostunica, Seselj, Mladic, Kadijevic i slicni, koji su za racun i po nalozima jedne inostrane sile MRAKA pokusali da vas iz Evrope odvuku u Aziju. Izdrzite jos ove ostatke proslosti. Jos malo, i bicete tamo gde po rodjenju pripadate. Samo napred, punim jedrima u EU .

e

pre 10 godina

Da bi preplivao ogromnu reku sa mnogo virova i brzaka,treba naučiti plivati. Izgleda da smo nešto naučili, ali savladavati opasne virove, slapove i brzake ipak treba virtuoz. Srbijo sa srećom ti bilo i svima nama koji u njoj žive!

Milica86

pre 10 godina

Srbija je svojim strukturnim reformama, borbom protiv korupcije i pregovorima sa Albancima dokazala i pokazala da je spremna da otpočne pregovore sa EU. Srpski pregovarački tim ne sme da popusti ni na kakve ucene, a pogotovo ne oko pitanja sudskog sistema na KiM.

Riddick

pre 10 godina

Naša opredeljenost ka EU je nesporna i mnoge države članica su to prepoznale. Ogromni napori koji se ulažu u proces pridruživanja sa naše strane su vidljivi i početak pregovora upravo potvrdjuje tu činjenicu.

bez imena a i mozga

pre 10 godina

O cemu da pregovaramo?! Pa sve smo im vec dali!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Lane, 20. decembar 2013 12:46)

Možda o tome ko plaća prevoz?...

Владимир

pre 10 godina

Неће Израел пропасти да би се допао другима- рекла је Голда Меир.

Србија се допада свима, неки и Нобела чекају, и зато је једва има, можда за још коју генерацију.

Срамоте ме.

Ivanka82

pre 10 godina

Srbija je uradila mnogo na samom putu pridruživanja EU i zaslužila je da se otpočnu pregovori sa EU. Uvek može doći do novih uslova i ucena, ali za ovaj državni vrh se zna „crvena linija“ - a to je traženje priznavanja nezavisnosti KiM.

Helios

pre 10 godina

Srbija je nepovratno na putu ka članstvu i uradjeno je mnogo što potvrdjuje činjenica da će pregovori otpočeti u januaru. Ovo je vetar u ledja našoj zemlji ali i obaveza da nastavimo započeto i približimo se evropskim standardima.

Miloš

pre 10 godina

(Treebeard73, 20. decembar 2013 08:35)

Normalno je da se poglavlja otvaraju fazno, ne odjednom, i iz iskustva Crne Gore, poglavlja 23. i 24. se ne otvaraju baš odmah, nego kada se završi skrining i kada se ispune benchmarkovi za otvaranje svakog pojedinačnog poglavlja!

Takođe, neka poglavlja su relativno jednostavna, pa nema potrebe da se o njima pregovara odmah. Hrvatska je, recimo, neka poglavlja otvorila svega godinu dana pred kraj pregovora. Island, koji je bio daleko odmakao pre nego što je završio proces, otvorio je 27 od 35 poglavlja, dakle o 8 još nisu ni raspravljali.

Prema tome, ništa čudno nema u tome što će se na prvoj konferenciji otvoriti jedno poglavlje. Nije prvi, a nije ni poslednji put. Važno je da se proces odvija bez zastoja, onih formalnih (kao recimo kod slovenačke blokade Hrvatske) ili neformalnih (Turska).

Nikita

pre 10 godina

(Realista, 20. decembar 2013 10:20)

Sta su ti pet dana, kad uporedis 15 godina sto se mumla o Kosovu! E to je verujem ljudima dosadilo!

Zvoncica

pre 10 godina

Ne razumem cemu ovi zajedljivi komentari. Razumem da je situacija u zemlji teska i da je datum samo pocetak, ai od necega se mora poceti. Vlada se trudi koliko moze da stanemo na noge i to se vidi i van drzave. Niko ne kaze da ce nam svanuti cim udjemo u EU, ali ce nam mnogo vise vrata biti otvoreno.

Болеро

pre 10 godina

Србија је доста урадила на путу ка ЕУ и отпочињање преговора у јануару ће бити доказ спремности наше земље да се модернизује и реформише.

Ophra

pre 10 godina

Dobijanjem datuma i ulaskom u Evropu, drzava ce nam se pribliziti mnogim zakonima Evropske Unije, koji ce uvesti red u Srbiju i popraviti njen standard. Izgleda da su se trud i upornost ovog drzavnog vrha isplatile, i da mi konacno mozemo opet vratiti nadu u nasa srca, i osmeh na nasim licima.

Rodoljub

pre 10 godina

Svaka ćast za naš pregovarački tim, nije bilo lako, bili su to dugi i mukotrpni pregovori, sad nas tek čeka još teži put, moramo da nastavimo da se borimo.

Ronin

pre 10 godina

danas danas danas...ajmo ajmo u buducnost...mora biti pozitivno
(jasmina, 20. decembar 2013 09:06)

Od toga hajmo u budućnost nema ništa dok ne sednemo svi kolektivno da radimo kako valja i da sarađujemo. Samo radom možemo da stignemo mnogo daleko a put ka EU je za sada najbolji put ka nepredku i ja iskreno podržavam taj put, jer se nadam da će mo tada neke stvari završavati brže i bolje.

mirko kojotovski

pre 10 godina

Kako ste smeeeeesniiiiii.Koja crna eu!? Pa bila je funkcionalna drzava pre 22 godine i mnogo jaca nego 90% ovih nazovimo clanica eu.Jedino Svabe profitiraju u svemu tome.Samo njima je bila potrebna eu da ostvare svoje stogodisnje snove koje nisu puskom ostvarili.Svabe rade i rade i postuju zakone i nisu korumpirani kao celi Balkan koji je prodao sve zarad malo kinte.Mercedes Bos Simens Porse Boss Bmw i mnogi drugi postoje vec mnogo duze od ove nakaradne eu.Stvar je da sve te clanice su prepreprezaduzene a to je u stvari i cilj ove igre.Klinci se pale na eu a mogu da putuju mogu da traze posao gde zele ali sta ce da zarade je pitanje.Da li mogu da plate stan i obaveze??? Rumuni rade u Svabiji za 5ev a kako preguraju mesec to je za Nobela.Na zalost Srbija ce ostati bez mladog sveta zahvaljujuci potkupljenim politicarima koji ce unistiti drzavu.Umesto da se okrenemo sebi i gradimo firme mi trazimo nesto po eu.Zasto se ovi proevropejci malo ne zabave sa Norveskom Svicom?? Ukrajina je primer istorije koja se ponavlja.Zapadna Ukrajina je bila 1941 nacisticka baza za ubijanje istocnih Ukrajinaca.Danas sve isto samo eto demokrati sa kravatama zele bolju buducnost Ukrajincima?? Smesno koliko je zalosno.Eto vam clanice sve sa ujkama.Znaju oni sta rade i zbog cega a sve krece iz Vatikana i tu se i prica zavrsava.

eee

pre 10 godina

Ovaj narod ne zasluzuje da udje u evropsku uniju...toliko losih ljudi na ovako malu zemlju je neverovatno
(Milos, 20. decembar 2013 18:02)
- Nije ovde pitanje ulaska u EU, vec sta mi time dobijamo, a sta gubimo!?

Makarido

pre 10 godina

(Ma kakve veze ima ime, 20. decembar 2013 14:07)

Mislis da nekog briga? Pa ovim projevropejcima je bitno da se udje u EU jer oni iz licnih razloga ne mogu da podnesu Rusiju. A to da li ce Srbiji biti bolje, nije im stalo ni najmanje.

Simonida Simeonova

pre 10 godina

Dačić nam pre neki dan priča bajku kako ćemo da preteknemo Slovačku u vremenu potrebnom za okončanje pregovora, a zaboravlja il se pravi Toša da kada je Slovačka pregovarala bilo je 13 zemalja manje, a svaka učestvuje oko svakog poglavlja, od Hrvatskih pregovora uvedena je puno komplikovanija procedura naspram onih koje su bile pre toga, svako poglavlje se na kraju kada je sve dogovoreno samo privremeno zatvara i u svakom trenutku može biti ponovno otvoreno, znači ništa nije gotovo dok sve nije gotovo.

Niki77

pre 10 godina

Evropa tako hoće. Pre nije ni htela, ni mogla da odluči, čekali su se izbori u Nemačkoj i pobeda kancelarke Merkel, najmoćnije žene. U Srbiji će se početak pregovora pamtiti, pored ostalog, i po tome što počinju na naš praznik Jovandan. Srbija u Evropu korača sa celokupnom svojom ustavnom teritorijom, dakle i sa Kosmetom.

Simeon NS

pre 10 godina

Tri sedmice naizgled ništa ne menja, a u stvari bitno je. Kada se bude gledalo na početku, u sredini i na kraju pregovora , finale, finiš i fotofiniš pregovora, određivanje vremena kada će biti potpisan ugovor, određivanje vremena za ratifikovanje ugovora u 28 ili 29 zemalja (zašto Crna Gora ne bi pre Srbije ušla u EU), kontat će se počelo je 2014. pa da vidimo kolko to već traje. Sve je to račun bez krčmara. Sigurno da će se desiti da pojedinačno neka zemlja ili grupa zemalja uzme sebi za pravo praviti manji ili veći time-out (predah) od proširenja.

goran

pre 10 godina

Ovo je veliki dan za Srbiju! Vec od Nove godine pocinje zaposljavanje,vec u 2014. bar 300.000 novih radnih mesta,strane investicije, plate ce porasti bar 5 puta,a penzije minimum 4 puta, minimalac ce biti 1000 eura, cene ce padati,Kosovo ce se integrisati u ustavni sistem Srbije... ma samo kad smo dobili taj datum sve ce nam krenuti, a i Cheda i LDP ce valjda preci cenzus na Vozdovcu i u Beogradu!!!

Zole

pre 10 godina

I komentara se vidi da se nikome ne svidja situacija u kakvoj smo sad. Većina bi htela da se vratimo unazad, sto je nemoguće. Na vidiku nema nekog prihvatljivijeg rešenja od pristupanja EU. Neutralnost se pokazala kao loš izbor. Već više od 20 godina smo neutralni i nismo bas zadovoljni sa tim.

Neko Iz Mase

pre 10 godina

@Realista
"5 dana ista priča po medijima. Pa, genijalno! Ne znam više nikog kome EU priča nije dosadila. EU, pa EU, a promaja u džepu. Smešno, od datuma se ne živi."

Realni,
od cega ti zivis, ako ti je promaja u dzepu?
I zasto ti je prica o EU dosadila?
Gledaj "Farmu5", tamo je uvek zanimljivo, ali nemoj meriti Svet prema svojoj zadnjici.

U zemljama EU zivi oko 1 Milion Jugovica kojima je upravo bitno da je Geografski Prostor zvani Srbija,
u sistemu EU. Zbog penzije, uvoza, izvoza, selidbe, dece, posla, Prava i pravde.

Ako je tebi lepo u G.P. Srbiji, nije bas svima kao tebi.

Ringo

pre 10 godina

Nema veze do kada ce da potraje, bitno je za investitore da se zna da Srbija pregovara sa EU. Mozda dodje jos neka firma, nova radna mesta, vise para u budzetu od poreza, pa polako...

darko

pre 10 godina

Kaže dačić kako je ovo najuspješnija vlada koja je dovela Srbiju pred vrata E.unije,a nije spomenuo da je ovo jedina vlada u istoriji Srpskog naroda koja je dala teritoriju i narod radi samo nekog datuma,a ta priča kako neće priznati Kosovo je samo odgođena za jedno 5ili6 godina tako su dogovorili!

Ljuba82

pre 10 godina

Ako bi evropska merila i standardi bili pošteno primenjivani, Srbija je ovo zaslužila i pre, primera radi Bugarske i Rumunije, ali i Hrvatske. No, eto... Politikanstvo je neosnovano i nepravdeno nastavilo gušenje Srbije godinama. Uzdržavam se da ne komentarišem zašto.

ocigledno

pre 10 godina

@Ma kakve veze ima ime
Nemamo mi nikakve veze sa Hrvatskom. Zar ne vidis da zapadu ne odgovara ovo nase naglo dovodjenje i prisustvo snaznih ekonomija sirom sveta u Srbiji? EU nema izbor nego sto pre da nas uvuku u zajdenicu. Previse smo im blizu da bi im se ispustili kontroli, a i dovoljno smo veliko trziste da mogu da prosire svoja delovanja.

Zora

pre 10 godina

Za pocetak datuma pregovora, SNS treba javno da se zahvali Demokratskoj stranci. Svi uslovi su se morali ispuniti, medju kojima je najbolniji bio za Naprednu stranku isporucenje Hagu optuzenih za ratne zlocine. Da te ljude nisu isporucili u vladavini Demokratske stranke a uzimajuci u obzir toliku ceznju i volju Naprednjaka da idu u EU postavljam pitanje na koji bi nacin oni ljude isporucili u Hag?

II

pre 10 godina

Ako bi evropska merila i standardi bili pošteno primenjivani, Srbija je ovo zaslužila i pre, primera radi Bugarske i Rumunije, ali i Hrvatske. No, eto... Politikanstvo je neosnovano i nepravdeno nastavilo gušenje Srbije godinama. Uzdržavam se da ne komentarišem zašto.
(Ljuba82, 20. decembar 2013 20:02)
IZ KOJE SI TI BAJKE ISPALA/O?
Ti si zlato zalutao u stvarnost. Za vas su Rumunjska i Bugarska kraj svijeta, a Hrvatska svemir.

Odin

pre 10 godina

Ko što ja volim da kežem, nek sa početkom nove 2014. godine sve krene u duhu EU.-a i cela godina će nam biti uspešna na tom polju... a naredna još uspešnija i tako redom.

Mirjana Angelovski

pre 10 godina

Za mene je to sjajna vest i zaista vazan dogadjaj. Nadam se da idemo putem koji ce nam omoguciti prvo reforme, preporod zemlje a kasnije i to da postanemo normalna zemlja u normalnom okruzenju u kojoj se normalno zivi. Vec smo postigli to da smo poboljsali odnose sa gotovo svim zemljama i prakticno nemamo nepijatelja i svi nas podrzavaju.

Stefan

pre 10 godina

Zelim da Srbija zapocne ove pregovore i udje u EU sto pre jer EU se nece zezati sa ovim nasim politicarima. Oni ce morati da se bore protiv korupcije, nece vise moci da kradu kao sto su ranije krali, morace da reformisu pravosudje kako valja ovoga puta, morace da prekinu sa stranackim zaposljavanjem...verujem da ce nam sami pregovori doneti vise toga nego sam ulazak u EU.

dvds

pre 10 godina

"Super napredak"...haha...vest dana nema šta, a nakon toga će odmah da nam uvedu vize baš kao što nam lepo danas nagovestiše.
E Srbijo, napreduješ sa "naprednjacima" u kolektivno ludilo.

Sovlja

pre 10 godina

Ovo je istorijski cin za Srbiju,koja je napredovala,ne samo u dijalogu između Beograda i Pristine,vec je stala na put korupciji i kriminalu!

Srbin 100%

pre 10 godina

Ovo su vesti koje smo cekali i sada je potrebno da se vlada i institucije na najbolji nacin pripreme za izazove koji nas cekaju tokom pregovora o pridruzivanja

herc

pre 10 godina

Jeste čudan ovaj naš narod,čitam komentare i ne verujem.Toliko godina se borimo da udjemo u EU ,sada kada postoje realne šanse za to mi se povlačimo ,pljujemo ,grozimo .Ustvari se plašimo da nas ne diraju naviknutu učmalost.

Goran

pre 10 godina

Konačno je i Merkelova priznala da je Srbija napravila odlučujući korak i napredak ka EU! Mnogo joj je trebalo, ali svaki rad se na kraju isplati i vidi, pa i ovaj koji radi naša vlada. Sad da je još više iznenadimo i pokažemo da smo spremniji za tu EU nego što to mnogi misle.

SAVRSENSTVO - BEZ - MANE

pre 10 godina

Srbija je opravdano zasluzila svojim strukturnim reformama, borbom protiv korupcije, kriminala i pregovorima sa Albancima dokazala i pokazala da je spremna da otpocne pregovore sa EU. Srpski pregovaracki tim ne sme da popusti ni na kakve ucene, a pogotovo ne oko pitanja sudskog sistema na KiM. Pa i sama Evropa je iznenadjena da je Srbija u veoma kratkom roku uspela da sve postavljene probleme resi za veoma kratko vreme. Zato pregovarackom timu zelim mnogo uspeha.

Ante

pre 10 godina

Ja se nadam da ce objaviti ovaj komentar, iako vjerojatno nece, uglavnom rade vam ono sto su i nama bili smo 60% protiv unije pa su poceli sa dugogodisnjom medijskom kampanjom i dosli do 60-40 za uniju, recimo dio te kampanje je cenzura medija pa tako vidim da kod vas nisu prenijeli kako englezi danas izjavljuju da razmisljaju o tome da uvedu veto na ulazak novih zemalja u EU zbog toga sto ne zele radnike iz siromasnijih zemalja da im vise dolaze. E, tako ce to biti slijedecih 5-6 godina cete dobivati samo selektivno izabrane vijesti, a onda kad glasate ZA ulazak, pocet ce vam se nasladivati i nadoknadit ce sve one negativne vijesti o uniji koje nisu prenosili godinama (tako je u nasem slucaju bili sa slovenijom, slovenija u teskom strajku da im je lose u eu, neposredno prije naseg referenduma, nista nisu prenosili nasi mediji, prenosili su da cemo moci pec rakiju i u eu pa da nemamo zasto ne uc! Doslovno jedna od reklama!!

rada

pre 10 godina

Ne podrzavam SNS ni ovu vladu. Ali moram im priznati veliki uspeh. Ova vlada je, za razliku od predhodnih, samo priznala realnost I nista vice. CESTITKE

Ice Age

pre 10 godina

Neka nam je sa srećom i neka nam je bog u pomoći.Ne znam ko su ti ljudi koji će sprovesti i doneti sve te zakone ali znam da nas očekuje "pakao". Zadovoljan jesamjer ipak se neki pomak napravio.Racionalno ništa nam ovo ne zneči osim što je EU sada dala priliku da decenijama naši političari imaju dobru temu za besmislene rasprave.Potrošiće puno vremena a uraditi niša neće.Ipak je ovo pored uspeha i veoma obavezujuća stvar.Provukli smo se kroz iglene uši.Mislim da bi sada ako je ikako moguće zaboraviti prethodna politička delovanja sadašnjih ili budućih na vlasti trebalo da vrlo vode računa šta govore.Svaka reč će biti merena.O rezultatima koji se očekuju od Srbije da i ne govorim.Iako mislim da je kasno i da ovo manje više sa današnje tačke gledišta ne znači ništa utmite se u pamet.Ničija nije do veka.Lokomotiva sa vagonima je odavno otišla.Vagon Srbija i dalje čuli na ranžirnoj stanici i svi peru ruke od njega.Nije ničiji.Stoji tu i trune.Pomere ga malo s jednog koloseka na drugi da ne smeta.Za početak ne provocirajte Nemce i EU besmislenim izjavama.Zapamtite Nemac ako uhvati jednu ribu u reci pecaće dok ne uhvati sve ribe.Nemce samo rezultat interesuje.

Plodovi rada

pre 10 godina

Rad koji je pokazala ova vlada,konkretno Vučić je ono što je Srbiji donelo otpočinjanje pregovora sa EU,to je jedina istina.

dragan

pre 10 godina

Evropa odma da menja zakone.Evo predloga-cim se nekom neko nesvidi odma blokada puta,pruge,kad je drzava u krizi odma velicati vlast,pricati jedno raditi drugo,trositi kolko ocete,uzimati kredite kolko ocete,pricati bajke.Niko ko podrzava EU nema pojma sta je to.EU je lep ram a slika nasa u tom ramu zavisi od nas.

natasa

pre 10 godina

Neko je deceniju obecavao da ce do pregovora doci,a neko je za godinu dana do istih i dosao.Razmislite ko je ko u ovoj prici.
(Kole, 21. decembar 2013 12:40)

Nije dovoljno samo obecati,potrebno je uloziti mnogo rada i truda da bi se sprovele reforme koje su postavljene kao uslov,a nekima je to ocigledno bilo manje bitno,vazniji su im bili licni interesi od Srbije i njenih gradjana.

Realista

pre 10 godina

5 dana ista priča po medijima. Pa, genijalno! Ne znam više nikog kome EU priča nije dosadila. EU, pa EU, a promaja u džepu. Smešno, od datuma se ne živi.

Treebeard73

pre 10 godina

Da podsetim, pregovore je trebalo da počnemo sa najbitnijim i najtežim poglavljima 23 (reforma pravosuđa i osnovna prava) i 24 (pravda, sloboda i bezbednost). Ona su trebalo da budu otvorena na samom početku pregovora zajedno sa poglavljem 35 (ostalo), koje je u našem slučaju preimenovano u "Kosovo".
Sva tri poglavlja bismo zatvorili tek na kraju pregovaračkog procesa, usled njihove kompleksnosti; ostala bi bila otvarana i zatvarana u toku istog...

Ako je tačna informacija iz medija o novom "planu i programu" pregovora, onda se bojim da smo opet nasankani: u januaru će samo krenuti skrining za poglavlje 35, u junu otvaramo poglavlja 25 (nauka i istraživanje i 26(obrazovanje i kultura).
Krucijalna poglavlja 23 i 24 ćemo otvoriti tek u decembru 2014., što će proces pridruživanja namerno razvući na koju godinu više, uzimajući u obzir i činjenicu da je donesena odluka da će se o Kosovu rapravljati samo u poglavlju 35, "osim eventualnim posebnim slučajevima" kada može biti pomenuto i u drugima.
Kada analiziramo sve navedeno, pregovarački okvir je postavljen tako da završetak pregovora i priključenje Uniji neće praktično biti moguće u sledećih 10-ak godina.
Nemačka je tražila pauzu u proširenju Unije. Eto im je na fin način.

expert

pre 10 godina

Pripadam generaciji rođenoj 1982. Fakultet sam upisao 2001, dakle neposredno posle 5. oktobra i početka smaranja Evropskom unijom, a trenutno radim doktorat i pitam se koliko će još godina ili decenija da me smaraju time. Osuđen sam na prokletstvo da praktično ceo svoj akademski vek i dobar deo radnog veka slušam naše političare kako se poštapaju mitom o Evropskoj uniji, umesto da rade nešto konkretno za dobrobit zemlje.

Bivsi zemljaci

pre 10 godina

Cestitke srpskom narodu koji se napokon vraca medju svoju evropsku bracu i sestre. Zelim da vam se nikad vise da ne ponove Milosevic, Kostunica, Seselj, Mladic, Kadijevic i slicni koji su za racun i po nalozima jedne inostrane sile pokusali da vas iz Evrope odvuku u Aziju. Izdrzite jos ove ostatke proslosti na grbaci, kad ste mogli njihove prethodnike, mozete i njih. Oni su ionako tu samo privremeno da obave posao koji niko drugi nece. Jos malo, i bicete tamo gde po rodjenju pripadate. Samo napred, punim jedrima!

Dejan

pre 10 godina

Ne podrzavam ulazak Srbije u EU.Mislim da u periodu koji dolazi EU ce biti sve slabija i slabija.Izgubiti kakvu takvu samostalnost i slobodu zarad neke tvorevine koja se raspada.Ne hvala!Uostalom ko je ovlastio politicare bez referenduma da vode pregovore.Na delu je pravno nasilje ,netolerancija tolerantnih.

Srecni evropejac

pre 10 godina

Cestitamo !!! Dve godine pricate samo o tome,pa bilo je krajnje vreme.Uspeh,nema sta.Ispunili ste predizborno obecanje.Ali... ajmo sada o vaznijim temama za nas obicne smrtnike:
-kazite koliko ste novih radnih mesta otvorili-
-koliko je porastao standard gradjana-
-koliko ste zaduzili nas mucenike kod belosvetskih banaka-
-kolika je realna inflacija-
-koliko su na lokalima zaposljene supruge,ujne,tetke,.... i komsiluk-
-koliko je ljudi ostalo bez posla-
-koliko je porastao broj socijalnih slucajeva-
-da li ce postojati srpska privreda kada zatvorite ovih 153 preduzeca-
-koliko ste agencija zatvorili/otvorili-
-sta bi sa toliko bombasticno najavljivanom slucaju `srpski Sanader`-
-sta bi sa Dinkicevim,pardon srpskim,parama na Kipru-
.
.
.
- ma mrzi me vise da otvaram nova poglavlja .A ima ih jos mnogo,mnogo,i verujte,sva su nam znacajnija od ovih evropskih.
Kada to budete resili,izvolte na nove izbore,imate moj glas!!!!

Mirko

pre 10 godina

Vlada kaze EU,
Narod kaze NE u EU,
Da li je neka vlada pobedila sopstveni narod?

P.S. I oni koji su hteli EU smucili ste im se ovim izvestavanjima.

REFERENDUM, STOP EU !!!

Zemunac

pre 10 godina

Datum se ne sipa u traktor, niti se maže na hleb. Ako vam nešto nije
jasno u vezi EU, pitajte Bugare i Rumune kako žive, pa će vam biti jasnije.
Čak i da Srbija za xxx godina uđe u EU, biće trećerazredna zemlja, odnosno
još samo jedna od kolonija razvijenih zapadnoevropskih zemalja, sa jeftinom
radnom snagom, koja će i zadnju paru trošiti na plaćanje basnoslovnih računa i na kupovinu GMO hrane. Zar ne primećujete da što veće uspehe
postižemo u približavanju EU i što nas više hvale, zapravo živimo sve
gore i gore? To nije slučajno.

Dr.

pre 10 godina

Ko će voditi pregovore sa EU?

a)Onaj sa lažnom kupljenom diplomom?
b)Megatrendovac koji je položio ako je znao boju korica udžbenika, a ako je znao i naslov dobio je 11?
c)Lažni mesija, veliki inkvizitor, car i bog?

Ma ljudi da li ste vi normalni? Osvrnite se oko sebe? Svi koji vrede pobegoše, a osta ovaj politički šljam da cedi suvu drenovinu?

Necu_u_Tor

pre 10 godina

Iskreno, cudi me da neko komentarise ove vesti uopste. Cudim sam sebe. Znam da sam nekada sa paznjom citao tekstove, sada jedva i preletim. Koliko je samo puta bilo ovo ili ono - datum za datum za potencijalnu mogucnost, za kandidata, za talenta, za mladu nadu, za ovo za on. Svaki od tih "datuma" nam je prezentovan manje vise sudbonosno, sve je bilo "biti ili ne biti". Muljanje i manipulacije, stap i sargarepa, beskrajne ucene, neshvatanje dobrih strana ulaska i niza problema. Potpuno amaterski vodjena politika nosena impulsom, a ne razumom, promisljanjem, planom. Dovoljno da kazem (nista novo) da mi se cela stvar ogadila, iako i dalje mislim da nam nasusno trebaju evropske norme i pravila ponasanja. Ali ovako cemo uspeti samo da iz Evrope izvucemo sve najgore, a zaboravimo na ono sto valja

Mislav Bezmalinović

pre 10 godina

Treebeard, pametuješ kao da si doktor nauka, ti u stvari ne znaš ni da se izražavaš.Kaže se trbalo je , treba da i sl a ne oni su trebali da počnu.Toliko o pravopisu.Što se tiče pregovora , jasno i glasno je rečeno da se pregovori otvaraju poglavljima 23 i 24 idnisno policija i pravosudje, čak je navedeno kog datuma dolazi ekipa iz EU da radi skrining!!Ali pljuvačina i paranoja odnosno hejteri ne miruju u Srbiji. Čim se nešto pokuša odmah sledi da to ne može i naravno od onih koji po pravilu nemaju znanje iz oblasti o kojoj se radi . Nisam glasao za SNS niti SPS i nikad neću, verovatno, ali po ovom pitanju ljudi rade dobru stvar pa ih treba i pustiti da to nastave da rade.Tebi toplo preporučujem da nadješ devojku pa se bavi njome, idite na novogodišnji vašar i uživajte , pusti visoku politiku..! I nauči gramatiku ili je bar obnovi!!!

mirko kojotovski

pre 10 godina

Kako ste smeeeeesniiiiii.Koja crna eu!? Pa bila je funkcionalna drzava pre 22 godine i mnogo jaca nego 90% ovih nazovimo clanica eu.Jedino Svabe profitiraju u svemu tome.Samo njima je bila potrebna eu da ostvare svoje stogodisnje snove koje nisu puskom ostvarili.Svabe rade i rade i postuju zakone i nisu korumpirani kao celi Balkan koji je prodao sve zarad malo kinte.Mercedes Bos Simens Porse Boss Bmw i mnogi drugi postoje vec mnogo duze od ove nakaradne eu.Stvar je da sve te clanice su prepreprezaduzene a to je u stvari i cilj ove igre.Klinci se pale na eu a mogu da putuju mogu da traze posao gde zele ali sta ce da zarade je pitanje.Da li mogu da plate stan i obaveze??? Rumuni rade u Svabiji za 5ev a kako preguraju mesec to je za Nobela.Na zalost Srbija ce ostati bez mladog sveta zahvaljujuci potkupljenim politicarima koji ce unistiti drzavu.Umesto da se okrenemo sebi i gradimo firme mi trazimo nesto po eu.Zasto se ovi proevropejci malo ne zabave sa Norveskom Svicom?? Ukrajina je primer istorije koja se ponavlja.Zapadna Ukrajina je bila 1941 nacisticka baza za ubijanje istocnih Ukrajinaca.Danas sve isto samo eto demokrati sa kravatama zele bolju buducnost Ukrajincima?? Smesno koliko je zalosno.Eto vam clanice sve sa ujkama.Znaju oni sta rade i zbog cega a sve krece iz Vatikana i tu se i prica zavrsava.

Nikita

pre 10 godina

(Realista, 20. decembar 2013 10:20)

Sta su ti pet dana, kad uporedis 15 godina sto se mumla o Kosovu! E to je verujem ljudima dosadilo!

II

pre 10 godina

Ako bi evropska merila i standardi bili pošteno primenjivani, Srbija je ovo zaslužila i pre, primera radi Bugarske i Rumunije, ali i Hrvatske. No, eto... Politikanstvo je neosnovano i nepravdeno nastavilo gušenje Srbije godinama. Uzdržavam se da ne komentarišem zašto.
(Ljuba82, 20. decembar 2013 20:02)
IZ KOJE SI TI BAJKE ISPALA/O?
Ti si zlato zalutao u stvarnost. Za vas su Rumunjska i Bugarska kraj svijeta, a Hrvatska svemir.

Nešo

pre 10 godina

Ovo će biti formalna odluka , pošto je već odobreno otpočinjanje pregovora Srbije sa EU. Lideri zemalja članica Evropske unije u Briselu mogu danas utvrditi tačan datum otpočinjanja pregovor što je najverovatnije 21. januar iduće godine , a postoji mogućnost da se to ostavi Grčkoj da to ona utvrdi.

Bucko razmisljam

pre 10 godina

Ovo je istorijski dogadjaj za "vasceli Svet" ne samo za Srbiju !
To ce biti po prvi put u istoriji da jedna "Ruska Gubernija" vodi pregovore "o promeni strane" i "pokusaju prelaska" iz "azijske kulturne sfere" u ZAPADNU CIVILIZACIJU kakva vlada u EU i gde se "brisanje nosa rukavom" smatra nekulturnim ?
Ajd neka je sa srecom !

Zora

pre 10 godina

Za pocetak datuma pregovora, SNS treba javno da se zahvali Demokratskoj stranci. Svi uslovi su se morali ispuniti, medju kojima je najbolniji bio za Naprednu stranku isporucenje Hagu optuzenih za ratne zlocine. Da te ljude nisu isporucili u vladavini Demokratske stranke a uzimajuci u obzir toliku ceznju i volju Naprednjaka da idu u EU postavljam pitanje na koji bi nacin oni ljude isporucili u Hag?

ocigledno

pre 10 godina

@Ma kakve veze ima ime
Nemamo mi nikakve veze sa Hrvatskom. Zar ne vidis da zapadu ne odgovara ovo nase naglo dovodjenje i prisustvo snaznih ekonomija sirom sveta u Srbiji? EU nema izbor nego sto pre da nas uvuku u zajdenicu. Previse smo im blizu da bi im se ispustili kontroli, a i dovoljno smo veliko trziste da mogu da prosire svoja delovanja.

Hrabal

pre 10 godina

Meni lično je najvažnije to što je Srbija bolje mesto za život nego što je bila pre par godina i što se opet izgrađuje porušeni sistem vrednosti.

ex sns

pre 10 godina

Ok. I dalje mislim da vise nije tajming za Eu, ali bolje u Eu nego nigde. Mi nismo Norveska da imamo naftu i gas pa da mozeno da budemo nezainteresovani.

Graje

pre 10 godina

Zahvaljujući Aleksandru Vučiću Srbija je dobila datum početak pregovora. Aleksandar Vučić je najpošteniji političar u Srbiji. Dobijanja datuma početka pregovora je njegova apsolutna zasluga.SNS je jedina stranka kojoj je stalo do interesa naroda i države. Aleksandar Vučić bi trebao da prisustvuje tim pregovorima. 21 januar biće obelež u istoriji Srbije. Srbija tim datumom menje svoju istoriju. Srbija ide putem ekonomskog prospariteta i razvoja.

Bojan J.

pre 10 godina

Dobra vest za Srbiju, losa vesta za one koji podsvesno mrze ne samo Srbiju nego i sami sebe. To su oni koji melju o patriotizmu i Kosovu a bacaju djubre ispred sopstvene zgrade ili na ulice grada u kome zive.

Kasnimo, po zasluzi, ali bolje ikad nego nikad.

Hrvat

pre 10 godina

(realno, 20. decembar 2013 12:17)

Ne širi dezinformacije. Hrvatska je započela pregovore 3.10.2005. godine, screening je trajao godinu dana, a zatvorila ih je 24.6.2011. godine. Dakle pregovori su trajali manje od 6 godina uz dvije godine slovenske blokade. Nakon dvije godine ratifikacije ugovora u zemljama članicama Hrvatska je, osam godina nakon otvaranja pregovora, postala članica 1.7.2013. godine. Dakle Srbija, uz pametnu politiku, prije svega oko Kosova, prilagodbu zakona, reformu pravosuđa i rješavanje problema korupcije, može zatvoriti pregovore već nakon 5 godina (uključujući i screening), znači početkom 2019., a nakon dvije godine ratifikacije može postati članica negdje početkom 2021. godine. Narod u Srbiji ne treba zavaravati nekim rekodnim tijekom pristupnih pregovora, jer toga sigurno neće biti. Ukoliko Srbija i dalje bude nepopustljiva prema Kosovu, pregovori će se odužiti za onoliko vremena koliko će Srbiji trebati da shvati da je priznanje Kosova jedan od prikrivenih uvjeta. Pregovaračka poglavlja uključuju raznorazne karte. Uvrštavanje Kosova u te karte, kao sastavni dio Srbije, dovesti će, prije svih, do njemačke blokade pregovaračkog poglavlja (iskustvo Hrvatske sa Slovenijom u svezi Savudrijske vale). Što se prije Srbija pomiri s Kosovom, to će proces biti brži, ali opet ne toliko brz da bi Srbija postala članicom EU prije 2021. godine.

Dobro pamćenje

pre 10 godina

Nešto se prisetih obećanja DOS-a oko naše evropske budućnosti sa početka ovog milenijuma. Trebalo je da postanemo punopravni član još 2003, pa 2005, pa 2007, pa... I dok smo se mi zabavljali brojanjem, Evropa je započela pregovore oko Kosmeta, ali sa prethodnom garniturom oličenom u Borisu Tadiću. A ta ista garnitura nas je dovela u pat poziciju na svim frontovima. Sada imamo pravu vlast i lidera i ne treba nigde da srljamo. Vreme je na našoj strani, a i međunarodne okolnosti su promenjene.

Mali oglas

pre 10 godina

Jeftino prodajem datum! Napravljen u junu, recikliran u septembru, oktobru, decembru, biće i u januaru. Mnoga usta političara je prešao, ali je kao nov. Odlično služi kao šargarepa i varalica za gladne. Nezaposleni njime mogu da se igraju po ceo dan. Odličan za maštanje o boljem životu. Koristan je i pred izbore (testirano na narodu 2008. i 2012). Ako do sad nemate datum, evo prilike da ga povoljno nabavite. Ne čekajte januar!

Milica86

pre 10 godina

Srbija je svojim strukturnim reformama, borbom protiv korupcije i pregovorima sa Albancima dokazala i pokazala da je spremna da otpočne pregovore sa EU. Srpski pregovarački tim ne sme da popusti ni na kakve ucene, a pogotovo ne oko pitanja sudskog sistema na KiM.

Ma kakve veze ima ime

pre 10 godina

Ne lipši magarče do zelene trave. Ako uopšte bude ikakve trave. Da podsetim da je Hrvatska zvanično počela pregovore 13. oktobra 2005. Znači pregovori su vođeni 8 godina, mesec gore dole. Nisam sigurna da će ova planeta da postoji za 8 godina, a kamoli Evropska unija. A kad će gospoda političari da pristupe rešavanju problema u našoj zemlji, ako smem da pitam?

herkules s

pre 10 godina

ovo je istoriska godina za Srbiju i novo poglavlje jer ce se od sada nasi zakoni i reforme uskladjivati sa evropskim i time cemo postajati moderna, uredjena i razvijena drzava.

Ljuba82

pre 10 godina

Ako bi evropska merila i standardi bili pošteno primenjivani, Srbija je ovo zaslužila i pre, primera radi Bugarske i Rumunije, ali i Hrvatske. No, eto... Politikanstvo je neosnovano i nepravdeno nastavilo gušenje Srbije godinama. Uzdržavam se da ne komentarišem zašto.

Ophra

pre 10 godina

Dobijanjem datuma i ulaskom u Evropu, drzava ce nam se pribliziti mnogim zakonima Evropske Unije, koji ce uvesti red u Srbiju i popraviti njen standard. Izgleda da su se trud i upornost ovog drzavnog vrha isplatile, i da mi konacno mozemo opet vratiti nadu u nasa srca, i osmeh na nasim licima.

marko, nis

pre 10 godina

@Treebeard73
Skrininzi su najpre poceli za poglavlja 23. 24. ali su ona najzahtevnija pa iako se pregovori otvaraju radom na njima (vec traje), formalno ce neka laksa poglavlja biti otvorena pre njih. Slicno je bilo sa Crnom Gorom, pocela formalno pregovore pre godinu i po, otvorila 23 i 24 pre dva dana. Ako otvorimo poglavlja 23 i 24 u decembru, to ce biti uspeh, znacice da nam je trebalo dva puta manje vremena od Crne Gore.

Makarido

pre 10 godina

(Ma kakve veze ima ime, 20. decembar 2013 14:07)

Mislis da nekog briga? Pa ovim projevropejcima je bitno da se udje u EU jer oni iz licnih razloga ne mogu da podnesu Rusiju. A to da li ce Srbiji biti bolje, nije im stalo ni najmanje.

Ivanka82

pre 10 godina

Srbija je uradila mnogo na samom putu pridruživanja EU i zaslužila je da se otpočnu pregovori sa EU. Uvek može doći do novih uslova i ucena, ali za ovaj državni vrh se zna „crvena linija“ - a to je traženje priznavanja nezavisnosti KiM.

Miloš

pre 10 godina

(Treebeard73, 20. decembar 2013 08:35)

Normalno je da se poglavlja otvaraju fazno, ne odjednom, i iz iskustva Crne Gore, poglavlja 23. i 24. se ne otvaraju baš odmah, nego kada se završi skrining i kada se ispune benchmarkovi za otvaranje svakog pojedinačnog poglavlja!

Takođe, neka poglavlja su relativno jednostavna, pa nema potrebe da se o njima pregovara odmah. Hrvatska je, recimo, neka poglavlja otvorila svega godinu dana pred kraj pregovora. Island, koji je bio daleko odmakao pre nego što je završio proces, otvorio je 27 od 35 poglavlja, dakle o 8 još nisu ni raspravljali.

Prema tome, ništa čudno nema u tome što će se na prvoj konferenciji otvoriti jedno poglavlje. Nije prvi, a nije ni poslednji put. Važno je da se proces odvija bez zastoja, onih formalnih (kao recimo kod slovenačke blokade Hrvatske) ili neformalnih (Turska).

Болеро

pre 10 godina

Србија је доста урадила на путу ка ЕУ и отпочињање преговора у јануару ће бити доказ спремности наше земље да се модернизује и реформише.

Грчански Деспот

pre 10 godina

Mnogo rada, odricanja, energije je uloženo u ovo što smo dobili danas. Reforme pravosudja moraju biti završene, korupcija mora biti svedena na najnižu moguću tačku. Ulaganje u Srbiju je evidentno, postali smo lideri regiona i to treba da iskoristimo maximalno. Vučiću nisi se uzalud borio, ali moraš nastaviti.

Niki77

pre 10 godina

Evropa tako hoće. Pre nije ni htela, ni mogla da odluči, čekali su se izbori u Nemačkoj i pobeda kancelarke Merkel, najmoćnije žene. U Srbiji će se početak pregovora pamtiti, pored ostalog, i po tome što počinju na naš praznik Jovandan. Srbija u Evropu korača sa celokupnom svojom ustavnom teritorijom, dakle i sa Kosmetom.

Zole

pre 10 godina

I komentara se vidi da se nikome ne svidja situacija u kakvoj smo sad. Većina bi htela da se vratimo unazad, sto je nemoguće. Na vidiku nema nekog prihvatljivijeg rešenja od pristupanja EU. Neutralnost se pokazala kao loš izbor. Već više od 20 godina smo neutralni i nismo bas zadovoljni sa tim.

Poznanica

pre 10 godina

Ovo je veliki uspeh za nas i nasu zemlju. Ponosna sam na nasu Vladu ali pre svega na Aleksandra Vucica i naprednjake koji su kao sveza krv doneli promene u politici Srbije i puno doprineli da dodjemo do sadasnje tacke na nasem evropskom putu.

Hakkinen030

pre 10 godina

Trebalo je ovo mnogo ranije da se desi medjutim niko pre Vucica nije imao petlju da se uhvati u kostac sa najtezim problemima a to su korupcija i Kosovo. Kada se pocelo sa resavanjem ovih problema odmah je stigla nagrada iz EU.

goran

pre 10 godina

Ovo je veliki dan za Srbiju! Vec od Nove godine pocinje zaposljavanje,vec u 2014. bar 300.000 novih radnih mesta,strane investicije, plate ce porasti bar 5 puta,a penzije minimum 4 puta, minimalac ce biti 1000 eura, cene ce padati,Kosovo ce se integrisati u ustavni sistem Srbije... ma samo kad smo dobili taj datum sve ce nam krenuti, a i Cheda i LDP ce valjda preci cenzus na Vozdovcu i u Beogradu!!!

Slavko Peric

pre 10 godina

Koliko god se DS trudi da omalovazava napredak SNS, on time svessno ili nesvesno podizu rejting Naprednjaka. U krajnjem slucaju iza SNS stoje postignuti rezultati zadnjih godinu dana. Narod i Evropa nisu slepi da vide ko valja u Srbiji.

x

pre 10 godina

Da li ovo znaci da smo dobili DATUM? Pitam jer ne mogu vise da slusam o ovome. Sledeci put javite kad udjemo u EU, tamo neke 2030. Do tad nas ostavite na miru!

Zvoncica

pre 10 godina

Ne razumem cemu ovi zajedljivi komentari. Razumem da je situacija u zemlji teska i da je datum samo pocetak, ai od necega se mora poceti. Vlada se trudi koliko moze da stanemo na noge i to se vidi i van drzave. Niko ne kaze da ce nam svanuti cim udjemo u EU, ali ce nam mnogo vise vrata biti otvoreno.

Riddick

pre 10 godina

Naša opredeljenost ka EU je nesporna i mnoge države članica su to prepoznale. Ogromni napori koji se ulažu u proces pridruživanja sa naše strane su vidljivi i početak pregovora upravo potvrdjuje tu činjenicu.

eee

pre 10 godina

Ovaj narod ne zasluzuje da udje u evropsku uniju...toliko losih ljudi na ovako malu zemlju je neverovatno
(Milos, 20. decembar 2013 18:02)
- Nije ovde pitanje ulaska u EU, vec sta mi time dobijamo, a sta gubimo!?

Neko Iz Mase

pre 10 godina

@Realista
"5 dana ista priča po medijima. Pa, genijalno! Ne znam više nikog kome EU priča nije dosadila. EU, pa EU, a promaja u džepu. Smešno, od datuma se ne živi."

Realni,
od cega ti zivis, ako ti je promaja u dzepu?
I zasto ti je prica o EU dosadila?
Gledaj "Farmu5", tamo je uvek zanimljivo, ali nemoj meriti Svet prema svojoj zadnjici.

U zemljama EU zivi oko 1 Milion Jugovica kojima je upravo bitno da je Geografski Prostor zvani Srbija,
u sistemu EU. Zbog penzije, uvoza, izvoza, selidbe, dece, posla, Prava i pravde.

Ako je tebi lepo u G.P. Srbiji, nije bas svima kao tebi.

Panonski mornar

pre 10 godina

Cestitke srpskom narodu koji se napokon vraca medju svoju evropsku bracu i sestre. Zelim da vam se nikad vise ne ponove Milosevic, Kostunica, Seselj, Mladic, Kadijevic i slicni, koji su za racun i po nalozima jedne inostrane sile MRAKA pokusali da vas iz Evrope odvuku u Aziju. Izdrzite jos ove ostatke proslosti. Jos malo, i bicete tamo gde po rodjenju pripadate. Samo napred, punim jedrima u EU .

Alex1

pre 10 godina

@(Lane, 20. decembar 2013 12:46) "O cemu da pregovaramo?! Pa sve smo im vec dali!"

Ma, sve si pogodio.
"Nismo imali ništa, a onda su došli Nemci i uzeli nam sve."

bez imena a i mozga

pre 10 godina

O cemu da pregovaramo?! Pa sve smo im vec dali!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Lane, 20. decembar 2013 12:46)

Možda o tome ko plaća prevoz?...

Владимир

pre 10 godina

Неће Израел пропасти да би се допао другима- рекла је Голда Меир.

Србија се допада свима, неки и Нобела чекају, и зато је једва има, можда за још коју генерацију.

Срамоте ме.

darko

pre 10 godina

Kaže dačić kako je ovo najuspješnija vlada koja je dovela Srbiju pred vrata E.unije,a nije spomenuo da je ovo jedina vlada u istoriji Srpskog naroda koja je dala teritoriju i narod radi samo nekog datuma,a ta priča kako neće priznati Kosovo je samo odgođena za jedno 5ili6 godina tako su dogovorili!

Helios

pre 10 godina

Srbija je nepovratno na putu ka članstvu i uradjeno je mnogo što potvrdjuje činjenica da će pregovori otpočeti u januaru. Ovo je vetar u ledja našoj zemlji ali i obaveza da nastavimo započeto i približimo se evropskim standardima.

Thor

pre 10 godina

Vreme je bilo da se počne sa pregovorima, jer ako nastavimo ovim tempom ući će mo u EU i pre nego što smo zaplanirali. To je produkt mukotrpnog rada i bravo u to ime.

Odin

pre 10 godina

Ko što ja volim da kežem, nek sa početkom nove 2014. godine sve krene u duhu EU.-a i cela godina će nam biti uspešna na tom polju... a naredna još uspešnija i tako redom.

Ringo

pre 10 godina

Nema veze do kada ce da potraje, bitno je za investitore da se zna da Srbija pregovara sa EU. Mozda dodje jos neka firma, nova radna mesta, vise para u budzetu od poreza, pa polako...

Rodoljub

pre 10 godina

Svaka ćast za naš pregovarački tim, nije bilo lako, bili su to dugi i mukotrpni pregovori, sad nas tek čeka još teži put, moramo da nastavimo da se borimo.

Bole

pre 10 godina

Sto se tice datuma zaista smo se potrudili kao nikad pre. Ne trebamo nista siliti, sve treba ici svojim tokom. Promene koje se polako uvode su prvenstveno zbog nas samih, a ne uslovi koje moramo ispuniti.

Goran

pre 10 godina

Konačno je i Merkelova priznala da je Srbija napravila odlučujući korak i napredak ka EU! Mnogo joj je trebalo, ali svaki rad se na kraju isplati i vidi, pa i ovaj koji radi naša vlada. Sad da je još više iznenadimo i pokažemo da smo spremniji za tu EU nego što to mnogi misle.

Simeon NS

pre 10 godina

Tri sedmice naizgled ništa ne menja, a u stvari bitno je. Kada se bude gledalo na početku, u sredini i na kraju pregovora , finale, finiš i fotofiniš pregovora, određivanje vremena kada će biti potpisan ugovor, određivanje vremena za ratifikovanje ugovora u 28 ili 29 zemalja (zašto Crna Gora ne bi pre Srbije ušla u EU), kontat će se počelo je 2014. pa da vidimo kolko to već traje. Sve je to račun bez krčmara. Sigurno da će se desiti da pojedinačno neka zemlja ili grupa zemalja uzme sebi za pravo praviti manji ili veći time-out (predah) od proširenja.

dragan

pre 10 godina

Evropa odma da menja zakone.Evo predloga-cim se nekom neko nesvidi odma blokada puta,pruge,kad je drzava u krizi odma velicati vlast,pricati jedno raditi drugo,trositi kolko ocete,uzimati kredite kolko ocete,pricati bajke.Niko ko podrzava EU nema pojma sta je to.EU je lep ram a slika nasa u tom ramu zavisi od nas.

Plodovi rada

pre 10 godina

Rad koji je pokazala ova vlada,konkretno Vučić je ono što je Srbiji donelo otpočinjanje pregovora sa EU,to je jedina istina.

e

pre 10 godina

Da bi preplivao ogromnu reku sa mnogo virova i brzaka,treba naučiti plivati. Izgleda da smo nešto naučili, ali savladavati opasne virove, slapove i brzake ipak treba virtuoz. Srbijo sa srećom ti bilo i svima nama koji u njoj žive!

Ronin

pre 10 godina

danas danas danas...ajmo ajmo u buducnost...mora biti pozitivno
(jasmina, 20. decembar 2013 09:06)

Od toga hajmo u budućnost nema ništa dok ne sednemo svi kolektivno da radimo kako valja i da sarađujemo. Samo radom možemo da stignemo mnogo daleko a put ka EU je za sada najbolji put ka nepredku i ja iskreno podržavam taj put, jer se nadam da će mo tada neke stvari završavati brže i bolje.

dvds

pre 10 godina

"Super napredak"...haha...vest dana nema šta, a nakon toga će odmah da nam uvedu vize baš kao što nam lepo danas nagovestiše.
E Srbijo, napreduješ sa "naprednjacima" u kolektivno ludilo.

Mirjana Angelovski

pre 10 godina

Za mene je to sjajna vest i zaista vazan dogadjaj. Nadam se da idemo putem koji ce nam omoguciti prvo reforme, preporod zemlje a kasnije i to da postanemo normalna zemlja u normalnom okruzenju u kojoj se normalno zivi. Vec smo postigli to da smo poboljsali odnose sa gotovo svim zemljama i prakticno nemamo nepijatelja i svi nas podrzavaju.

Sovlja

pre 10 godina

Ovo je istorijski cin za Srbiju,koja je napredovala,ne samo u dijalogu između Beograda i Pristine,vec je stala na put korupciji i kriminalu!

Stefan

pre 10 godina

Zelim da Srbija zapocne ove pregovore i udje u EU sto pre jer EU se nece zezati sa ovim nasim politicarima. Oni ce morati da se bore protiv korupcije, nece vise moci da kradu kao sto su ranije krali, morace da reformisu pravosudje kako valja ovoga puta, morace da prekinu sa stranackim zaposljavanjem...verujem da ce nam sami pregovori doneti vise toga nego sam ulazak u EU.

SAVRSENSTVO - BEZ - MANE

pre 10 godina

Srbija je opravdano zasluzila svojim strukturnim reformama, borbom protiv korupcije, kriminala i pregovorima sa Albancima dokazala i pokazala da je spremna da otpocne pregovore sa EU. Srpski pregovaracki tim ne sme da popusti ni na kakve ucene, a pogotovo ne oko pitanja sudskog sistema na KiM. Pa i sama Evropa je iznenadjena da je Srbija u veoma kratkom roku uspela da sve postavljene probleme resi za veoma kratko vreme. Zato pregovarackom timu zelim mnogo uspeha.

rada

pre 10 godina

Ne podrzavam SNS ni ovu vladu. Ali moram im priznati veliki uspeh. Ova vlada je, za razliku od predhodnih, samo priznala realnost I nista vice. CESTITKE

Simonida Simeonova

pre 10 godina

Dačić nam pre neki dan priča bajku kako ćemo da preteknemo Slovačku u vremenu potrebnom za okončanje pregovora, a zaboravlja il se pravi Toša da kada je Slovačka pregovarala bilo je 13 zemalja manje, a svaka učestvuje oko svakog poglavlja, od Hrvatskih pregovora uvedena je puno komplikovanija procedura naspram onih koje su bile pre toga, svako poglavlje se na kraju kada je sve dogovoreno samo privremeno zatvara i u svakom trenutku može biti ponovno otvoreno, znači ništa nije gotovo dok sve nije gotovo.

Ice Age

pre 10 godina

Neka nam je sa srećom i neka nam je bog u pomoći.Ne znam ko su ti ljudi koji će sprovesti i doneti sve te zakone ali znam da nas očekuje "pakao". Zadovoljan jesamjer ipak se neki pomak napravio.Racionalno ništa nam ovo ne zneči osim što je EU sada dala priliku da decenijama naši političari imaju dobru temu za besmislene rasprave.Potrošiće puno vremena a uraditi niša neće.Ipak je ovo pored uspeha i veoma obavezujuća stvar.Provukli smo se kroz iglene uši.Mislim da bi sada ako je ikako moguće zaboraviti prethodna politička delovanja sadašnjih ili budućih na vlasti trebalo da vrlo vode računa šta govore.Svaka reč će biti merena.O rezultatima koji se očekuju od Srbije da i ne govorim.Iako mislim da je kasno i da ovo manje više sa današnje tačke gledišta ne znači ništa utmite se u pamet.Ničija nije do veka.Lokomotiva sa vagonima je odavno otišla.Vagon Srbija i dalje čuli na ranžirnoj stanici i svi peru ruke od njega.Nije ničiji.Stoji tu i trune.Pomere ga malo s jednog koloseka na drugi da ne smeta.Za početak ne provocirajte Nemce i EU besmislenim izjavama.Zapamtite Nemac ako uhvati jednu ribu u reci pecaće dok ne uhvati sve ribe.Nemce samo rezultat interesuje.

Ante

pre 10 godina

Ja se nadam da ce objaviti ovaj komentar, iako vjerojatno nece, uglavnom rade vam ono sto su i nama bili smo 60% protiv unije pa su poceli sa dugogodisnjom medijskom kampanjom i dosli do 60-40 za uniju, recimo dio te kampanje je cenzura medija pa tako vidim da kod vas nisu prenijeli kako englezi danas izjavljuju da razmisljaju o tome da uvedu veto na ulazak novih zemalja u EU zbog toga sto ne zele radnike iz siromasnijih zemalja da im vise dolaze. E, tako ce to biti slijedecih 5-6 godina cete dobivati samo selektivno izabrane vijesti, a onda kad glasate ZA ulazak, pocet ce vam se nasladivati i nadoknadit ce sve one negativne vijesti o uniji koje nisu prenosili godinama (tako je u nasem slucaju bili sa slovenijom, slovenija u teskom strajku da im je lose u eu, neposredno prije naseg referenduma, nista nisu prenosili nasi mediji, prenosili su da cemo moci pec rakiju i u eu pa da nemamo zasto ne uc! Doslovno jedna od reklama!!

Srbin 100%

pre 10 godina

Ovo su vesti koje smo cekali i sada je potrebno da se vlada i institucije na najbolji nacin pripreme za izazove koji nas cekaju tokom pregovora o pridruzivanja

herc

pre 10 godina

Jeste čudan ovaj naš narod,čitam komentare i ne verujem.Toliko godina se borimo da udjemo u EU ,sada kada postoje realne šanse za to mi se povlačimo ,pljujemo ,grozimo .Ustvari se plašimo da nas ne diraju naviknutu učmalost.

natasa

pre 10 godina

Neko je deceniju obecavao da ce do pregovora doci,a neko je za godinu dana do istih i dosao.Razmislite ko je ko u ovoj prici.
(Kole, 21. decembar 2013 12:40)

Nije dovoljno samo obecati,potrebno je uloziti mnogo rada i truda da bi se sprovele reforme koje su postavljene kao uslov,a nekima je to ocigledno bilo manje bitno,vazniji su im bili licni interesi od Srbije i njenih gradjana.