Ponedeljak, 02.12.2013.

13:47

Utisak nedelje - 01.12.2013.

http://b.vimeocdn.com/ts/456/782/456782932_640.jpg

Izvor: B92

Utisak nedelje - 01.12.2013. IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

15 Komentari

Sortiraj po:

Veroslava Tomanović

pre 10 godina

Kakav je prodavac magle lik iz Mense - ako se dete okreće oko sebe (ali samo na neku jednu stranu???) onda će biti inteligentnije jer okretanje pomaže stvaranje neuronskih veza? Pa da je to tačno balerine bi bile najinteligentnije osobe na svetu. Svaka čast ministru što mu je poklonio udžbenik iz fiziologije. Nadam se da će gospodin "saradnik UNICEF-a" da baci pogled na materiju i prestane da nam bruka struku.

iz NJujorka

pre 10 godina

Bravo Olja, nemojte stati ..ponosni smo na Vas uvek bili,
Mislim da nam je potreban nestranacki ministar kao sto nam treba NEstranacka vlada jer su nas stranke ojadile ..
skupi i ne sluze nicemu.

Gospodin iz MENSE, ne znam sta je to ..takodje tesko se slusa ..jer strasno pridaje vaznost onome sto on radi.

Ja sam nekada bila usmerenjak; Zavrisla sam smer tehnicara laboranta u Voj gimnaciji ..Tamo sam videla dosta nepotizma; BIlo je izuzetnih profesora, ali bilo je i mnogo nepotizma. Na primer sin prof. matematike mogao je neograniceno da maltretira druge djake u razredu i da za to nema ni jednu posledicu; Direktorka skole gospodja Pesic sva je bila teatralna i pusila je na dugu mustiklu. Lenka Udovicki je uzivala veliku protekciju profesora; Mene kao vukovca zamalo nisu izbacili iz skole jer sam Lenku izvela sa nekog casa da pomogne nesto za skolu, sto je ona izbegla ..za mene su profesorke pricale da sam dete razvedenih roditelja sto je veoma zabavljalo mog oca koji je bio u penziji. On se pred maturu pojavio ..ali pre toga profesorke su ovako
pricale o meni "jao ona je dete razvedenih roditelja" ..moja majka tada sluzbenik u SIVu samo ke kolutala ocima na taj vasar tastine u petoj gimanziji ..
Prve dve godine (81-82) pohadjala sam u Osmoj gimnaziji koja je za mene bila najbolja skola. Svi profesori su bili nivo. U petoj gimnaziji je bilo dosta odlicnih profesora, ali bilo je i dosta nepotizma ..

danica

pre 10 godina

Поштована Оља,
Захваљујући добром избору гостију, ко је имао очи и уши, видео је и чуо како се одвија процес усавршавања образовног система и подизање његовог квалитета завршним испитом који је требало базичне предмете српски језик и математику да сведе на по 10 бодова, у корист збрканог теста који не би био нимало тежак (да ученици не доживе стрес). На жалост, то ове године није прошло, али се неће одустати од срозавања и деградације темеља образовања.
Госпођа Десанка Радуновић посредно је, али сасвим јасно, доказала да се завршни испит не заснива на сарадњи са наставницима него само на преписивању и имитирању туђих модела тестова који нису ни у каквој вези са наставним садржајима и методама у српским школама.
Господин интерниста у листер оделу показао је манир трговца који за кратко време треба да рекламира себе и одржи пољуљане позиције.
Господин министар се одао - показао је и гестовима и речју да зна за Рајевићу тезгу осољавања памети и мапирања градива по асоцијацијама и "натпросечно интелигентним" загонеткама (у маниру шта је то мало, црвено лети по соби тамо-амо: мува у црвеном фолцики), али је, за мој укус сувише благо, показао у чијем делокругу је мозак, а у чијем црева.
Сада је министар на потезу, чекам када ће дотичног господина да пропита физиологију и да укине ову забаву за народ.
Препознали сте проблем кукавичјих јаја која се подмећу под ознаком стручног усавршавања (а коштају као Фабержеова). Молим вас Оља, немојте стати.

danica

pre 10 godina

Водитељки ове емисије нагло је скочио рејтинг у мојим очима – о просвети зна више новинар него министар просвете, додуше са мандатом од три месеца, више него вишегодишња чланица НПС-а индоктринирана оним што пласирају њој мили заводи ЗВКОВ, ЗУОВ и њихова законита и незаконита дечица (разне Развионице и њој сличне тајне ложе) и доктор интерниста који се профитабилно бави физиологијом наплаћујући по школама и вртићима свој дводневни програм стручног усавршавања по 150 000 динара.
Дотични господин свуда се представља као члан одбора у Менси, очигледно дописни, који домаће задатке ради код куће. (жена са највећим коефицијентом интелигенције на свету вози камион)
Дотични доктор дао је себи за право да без питања два-три пута намеће ауторитативан став да су наставни планови и програми у нашим школама сасвим добри, али да не ваља начин на који се учи. Силно је желео да рекламира свој изум учења путем асоцијација, али му водитељка никако није пружила прилику да исприча пример који годинама уредно понавља на свим до сада одржаним семинарима (о колегиници која није знала да помогне сину седмаку да запамти интегрално коло. Што одрасла школована жена не зна, знају деца, добила је силне идеје: интегралне кифлице воде коло, интегрални хлеб на точковима, обогаћена "интегрална" кока-кола. Остаје тајна како је то помогло сину да схвати интегрално коло, тј. да ли је имао проблем да запамти синтагму, или реч интегрално коју и тако мала деца знају, или је у питању функционисање тог кола.

Boki

pre 10 godina

Naša škola svojim delovanjem u prošlosti doprinela je veoma mnogo u stvaranju podaničkog mentaliteta našeg naroda.Samo kada se setim domaćeg zadatka,pisanja sastava na temu,"Golub na Titovom dlanu".Šta je dete od 9 godina moglo pisati na tu temu?Zato me i ne čudi ovolika trpeljivost zla koje nam nanose mnogi neljudi.To što mi trpimo nigde nebi moglo proći.

Dr

pre 10 godina

Olja, pazvljivo sam odslusao celu emisiju. Mislim da gosti (profesori) odlicni a posebno moja profesorica Desanka Radunovic. Licno mislim da nije dovoljno da se uvede samo jedan test za ucenike osnovnih skola, i to na kraju skolovanja. Drzava treba djake tokom skolovanja da priprema za taj zavrsni test, tako sto ce djacima u jednoj skolskoj godini davati barem dva testa iz matematike, srpskog jezika i kombinovanog testa. Ovakav proces je mozda skup, ali bi dao bolji presek znanja djaka za tu skolsku godinu, a takodje bi temeljno spremio decu za zavrsni test u osmom razredu. Omogucio bi da se reaguje na vreme u onim skolama gde deca nisu motivisana za ucenje i da se otklone greske. Takodje u ovom procesu testiranja treba djacima omoguciti da polazu barem jedan test uz pomoc literature, a tokom svake skolske godine. Kombinovanjem tipova testova tokom skolske godine koji bi se polagali sa literaturom i bez literature bi dali pravi rezultat u pripremi djaka da kriticki misle, razumeju ono sto citaju, itd. Ovakva vrsta testiranja bi dala i stanje posvecenosti nastavnika nastavnom procesu, pa je moguce na osnovu rezultata pozvati nastavnika na odgovornost. Unapred hvala za objavljen komentar.

Slobodan

pre 10 godina

Moj utisak iz Utiska je da bih ministra prosvete mogao da zbunim cim bih malo izasao iz njegove udzbenicke sfere i postavio mu par pitanja o nekoj drugoj oblasti.Sve se svelo na promociju novog ministra i da li bi rebalo da bude 8 ili 20 bodova iz opste kulture na testu male mature.Niko ne pokusava da uperi prstom u to da je glavni problem u Srbiji da se ovde rad i znanje ne isplate.Pitam se da li je mladjani Krkobabic povezao sipu i Dositeja preko mastila i zbog toga dosao do radnog mesta u Privrednoj komori.U kakvoj sredini zive i odrastaju nasa deca su predobra.

ekonomista

pre 10 godina

draga Olja,veoma Vas cenim a posebno Vasu hrabrost da otvorite vazne teme. Nase drustvo na zalost se krece unazad vec 20+ godina. Glavni razlog je sto kod nas nema morala koji nas je drzao sve do 1987e ili 1991e god.
Posle toga krece sunovrat drustva i vrednosti su okrenute naglavacke. U takvom drustvu vecina je veoma nesrecna i mala manjina ratnih profitera i onih koji odlicno plivaju u mocvari su srecni ..Ovo je analiza za J Bakica i Vuletica nego ..mi smo na pocetku 21 veka; Mnoga organizovana drustva prelaze polako na ekonomiju znanja, mi kasnimo nekih 30+ godina ..dobrim delom zbog loseg obrazovnog sistema;
Nas obrazovni sistem nije valjao ni u soc realizmu, bilo je puno nelogicnosti cak i u boljim skolama u gradu to se svi secaju 1970-1990; O faklutetima i da ne govorimo ..mi nismo drustvo koje nagradjuje kvalitet, vec nepotizam ..ljubavnice (daje se orden Sv Save Miskovicu ??i njegovoj pom Forcan desnoj ruci ratnog profitera)
Orden za sta daje SPC ..tim gestom SPC je srozala sebe prilicno nisko ..nisu samo Miskovic i Forcan, Karici i neki drugi "privrednici" znaci od crkve iz koje nam je stigla slovesnost i pismenost ne salju dobre poruke uvek ..vec i pogresne, a pored toga i formalno obrazovanje koje je u Srbiji lose ..kakvo nam je obrazovanje pokazuju onda i podaci o pismenosti, produktivnosti, zaposljavanju, soc. svesti, prosecnim zaradama ..
Obrazovanje je sve i svja ali dok se NE remontuje pol sistem nece biti bolje ni u obrazovanju, a SPC? da isprave greske.

Драгана

pre 10 godina

Poštovana Dragana, piše se ''na šta'' a ne ''našta''.
(c, 2. decembar 2013 18:45)

Направила сам ја још једну грешку: родитеЊи, уместо родитеЉи.
Хвала на пажњи и довиђења.

Stevan

pre 10 godina

Vaspitanje dece pocinje u kolevci.Iz kolevke sve počinje i ako se samo jedan propust napravi to se više ne nadoknadi. Ono što Perica ne nauči Pera neće nikada naučiti. U školi sam video svašta od kućnih ljubimaca do namerno ometanih u razvoju. Oni koji su hteli da se istaknu bili su obeshrabrivani. Mnogi tupavi bili su uzdizani. Naši vajni nastavnici mogli su sebi suviše slobode da dopuste. Danas deca izlaze još gora iz škole. Gurava od preteških torbi i kljakava zbog slabe fizičke aktivnosti. Ima tu još mnogo čega ali neka o tome progovore jednom oni koji su stručni. Koga se boje i dokle?

Tatjana

pre 10 godina

Tema emisije me je veoma interesovala, u trenutnom školskom sistemu mi se nalaze i četvoro unučadi...i ne samo oni. Kao profesor u penziji sam ozbiljno zabrinuta za budućnost nacija, školsko obrazovanje je osnovni fundament društva. Poznato je da su nam pristizale reforminih reformi reforme, ali bez bilo kakvog značajnog pomaka, koji bi udžbenike i sam način usvajanja gradiva osavremenio i prilagodio uslovima i zahtevima današnjice. Način predavanja i usvajanja gradiva je identičan onom u kome se školovala i naša generacija: ispredavana lekcija, kod kuće "nabubana" (ako se želi dobra ocena), bez bilo kakvog ulaska u šustinu predmeta, sveobuhvatnosti, logičkog razmišljanja i povezivanja. Lekcija iskazana sopstvenim vokabularom, zaključcima...donosila je niže procene profesora o savladanoj "lekciji". Kako onda, tako i sada - GUŠI SE svaka inventivnost, kreativnost, praktična primena znanja, kolektivan rad...Da li neko razmišlja da su deci u svojim porodicama dostupni raznoliki izvori informacija, kojima oni vešto vladaju? Zatim dolaze u školi, šest sati sede u klupama ispred izguljenih tabli na kojima se saopštava i nudi znanje? Svi pokušaji gospodje Bećković da ih animira i navede na samokritiku i kritiku su bili bezuspešni. Stvorila se skoro idilična "slika". PROGRAM JE DOBAR, ALI NAČIN UČENJA NIJE! E, sada, nisam član MENSE, ali ovo se ne uklapa u moje skromno logičko razmišljanje.

Драгана

pre 10 godina

Ја сам она што се позива на чињеницу да сам порески обвезник и да захтевам да се у школи поштено и коректно ради с децом. А да не говорим да ја по закону имам право да будем неписмена.
Оно нашта сам наишла је да учитељица не зна интерпункцију.
А када смо на то скренули пажњу, онако у четири ока, да не чују баш сви родитењи, она се увредила, рекавши да нема она шта да учи, нарочито не од нас.

Дакле, ја као родитељ и порески обвезник захтевам од министарства да неким учитељима и учитељицама трајно забране рад у просвети.

Драгана

pre 10 godina

Ја сам она што се позива на чињеницу да сам порески обвезник и да захтевам да се у школи поштено и коректно ради с децом. А да не говорим да ја по закону имам право да будем неписмена.
Оно нашта сам наишла је да учитељица не зна интерпункцију.
А када смо на то скренули пажњу, онако у четири ока, да не чују баш сви родитењи, она се увредила, рекавши да нема она шта да учи, нарочито не од нас.

Дакле, ја као родитељ и порески обвезник захтевам од министарства да неким учитељима и учитељицама трајно забране рад у просвети.

Slobodan

pre 10 godina

Moj utisak iz Utiska je da bih ministra prosvete mogao da zbunim cim bih malo izasao iz njegove udzbenicke sfere i postavio mu par pitanja o nekoj drugoj oblasti.Sve se svelo na promociju novog ministra i da li bi rebalo da bude 8 ili 20 bodova iz opste kulture na testu male mature.Niko ne pokusava da uperi prstom u to da je glavni problem u Srbiji da se ovde rad i znanje ne isplate.Pitam se da li je mladjani Krkobabic povezao sipu i Dositeja preko mastila i zbog toga dosao do radnog mesta u Privrednoj komori.U kakvoj sredini zive i odrastaju nasa deca su predobra.

Tatjana

pre 10 godina

Tema emisije me je veoma interesovala, u trenutnom školskom sistemu mi se nalaze i četvoro unučadi...i ne samo oni. Kao profesor u penziji sam ozbiljno zabrinuta za budućnost nacija, školsko obrazovanje je osnovni fundament društva. Poznato je da su nam pristizale reforminih reformi reforme, ali bez bilo kakvog značajnog pomaka, koji bi udžbenike i sam način usvajanja gradiva osavremenio i prilagodio uslovima i zahtevima današnjice. Način predavanja i usvajanja gradiva je identičan onom u kome se školovala i naša generacija: ispredavana lekcija, kod kuće "nabubana" (ako se želi dobra ocena), bez bilo kakvog ulaska u šustinu predmeta, sveobuhvatnosti, logičkog razmišljanja i povezivanja. Lekcija iskazana sopstvenim vokabularom, zaključcima...donosila je niže procene profesora o savladanoj "lekciji". Kako onda, tako i sada - GUŠI SE svaka inventivnost, kreativnost, praktična primena znanja, kolektivan rad...Da li neko razmišlja da su deci u svojim porodicama dostupni raznoliki izvori informacija, kojima oni vešto vladaju? Zatim dolaze u školi, šest sati sede u klupama ispred izguljenih tabli na kojima se saopštava i nudi znanje? Svi pokušaji gospodje Bećković da ih animira i navede na samokritiku i kritiku su bili bezuspešni. Stvorila se skoro idilična "slika". PROGRAM JE DOBAR, ALI NAČIN UČENJA NIJE! E, sada, nisam član MENSE, ali ovo se ne uklapa u moje skromno logičko razmišljanje.

Stevan

pre 10 godina

Vaspitanje dece pocinje u kolevci.Iz kolevke sve počinje i ako se samo jedan propust napravi to se više ne nadoknadi. Ono što Perica ne nauči Pera neće nikada naučiti. U školi sam video svašta od kućnih ljubimaca do namerno ometanih u razvoju. Oni koji su hteli da se istaknu bili su obeshrabrivani. Mnogi tupavi bili su uzdizani. Naši vajni nastavnici mogli su sebi suviše slobode da dopuste. Danas deca izlaze još gora iz škole. Gurava od preteških torbi i kljakava zbog slabe fizičke aktivnosti. Ima tu još mnogo čega ali neka o tome progovore jednom oni koji su stručni. Koga se boje i dokle?

Dr

pre 10 godina

Olja, pazvljivo sam odslusao celu emisiju. Mislim da gosti (profesori) odlicni a posebno moja profesorica Desanka Radunovic. Licno mislim da nije dovoljno da se uvede samo jedan test za ucenike osnovnih skola, i to na kraju skolovanja. Drzava treba djake tokom skolovanja da priprema za taj zavrsni test, tako sto ce djacima u jednoj skolskoj godini davati barem dva testa iz matematike, srpskog jezika i kombinovanog testa. Ovakav proces je mozda skup, ali bi dao bolji presek znanja djaka za tu skolsku godinu, a takodje bi temeljno spremio decu za zavrsni test u osmom razredu. Omogucio bi da se reaguje na vreme u onim skolama gde deca nisu motivisana za ucenje i da se otklone greske. Takodje u ovom procesu testiranja treba djacima omoguciti da polazu barem jedan test uz pomoc literature, a tokom svake skolske godine. Kombinovanjem tipova testova tokom skolske godine koji bi se polagali sa literaturom i bez literature bi dali pravi rezultat u pripremi djaka da kriticki misle, razumeju ono sto citaju, itd. Ovakva vrsta testiranja bi dala i stanje posvecenosti nastavnika nastavnom procesu, pa je moguce na osnovu rezultata pozvati nastavnika na odgovornost. Unapred hvala za objavljen komentar.

danica

pre 10 godina

Водитељки ове емисије нагло је скочио рејтинг у мојим очима – о просвети зна више новинар него министар просвете, додуше са мандатом од три месеца, више него вишегодишња чланица НПС-а индоктринирана оним што пласирају њој мили заводи ЗВКОВ, ЗУОВ и њихова законита и незаконита дечица (разне Развионице и њој сличне тајне ложе) и доктор интерниста који се профитабилно бави физиологијом наплаћујући по школама и вртићима свој дводневни програм стручног усавршавања по 150 000 динара.
Дотични господин свуда се представља као члан одбора у Менси, очигледно дописни, који домаће задатке ради код куће. (жена са највећим коефицијентом интелигенције на свету вози камион)
Дотични доктор дао је себи за право да без питања два-три пута намеће ауторитативан став да су наставни планови и програми у нашим школама сасвим добри, али да не ваља начин на који се учи. Силно је желео да рекламира свој изум учења путем асоцијација, али му водитељка никако није пружила прилику да исприча пример који годинама уредно понавља на свим до сада одржаним семинарима (о колегиници која није знала да помогне сину седмаку да запамти интегрално коло. Што одрасла школована жена не зна, знају деца, добила је силне идеје: интегралне кифлице воде коло, интегрални хлеб на точковима, обогаћена "интегрална" кока-кола. Остаје тајна како је то помогло сину да схвати интегрално коло, тј. да ли је имао проблем да запамти синтагму, или реч интегрално коју и тако мала деца знају, или је у питању функционисање тог кола.

Драгана

pre 10 godina

Poštovana Dragana, piše se ''na šta'' a ne ''našta''.
(c, 2. decembar 2013 18:45)

Направила сам ја још једну грешку: родитеЊи, уместо родитеЉи.
Хвала на пажњи и довиђења.

Veroslava Tomanović

pre 10 godina

Kakav je prodavac magle lik iz Mense - ako se dete okreće oko sebe (ali samo na neku jednu stranu???) onda će biti inteligentnije jer okretanje pomaže stvaranje neuronskih veza? Pa da je to tačno balerine bi bile najinteligentnije osobe na svetu. Svaka čast ministru što mu je poklonio udžbenik iz fiziologije. Nadam se da će gospodin "saradnik UNICEF-a" da baci pogled na materiju i prestane da nam bruka struku.

ekonomista

pre 10 godina

draga Olja,veoma Vas cenim a posebno Vasu hrabrost da otvorite vazne teme. Nase drustvo na zalost se krece unazad vec 20+ godina. Glavni razlog je sto kod nas nema morala koji nas je drzao sve do 1987e ili 1991e god.
Posle toga krece sunovrat drustva i vrednosti su okrenute naglavacke. U takvom drustvu vecina je veoma nesrecna i mala manjina ratnih profitera i onih koji odlicno plivaju u mocvari su srecni ..Ovo je analiza za J Bakica i Vuletica nego ..mi smo na pocetku 21 veka; Mnoga organizovana drustva prelaze polako na ekonomiju znanja, mi kasnimo nekih 30+ godina ..dobrim delom zbog loseg obrazovnog sistema;
Nas obrazovni sistem nije valjao ni u soc realizmu, bilo je puno nelogicnosti cak i u boljim skolama u gradu to se svi secaju 1970-1990; O faklutetima i da ne govorimo ..mi nismo drustvo koje nagradjuje kvalitet, vec nepotizam ..ljubavnice (daje se orden Sv Save Miskovicu ??i njegovoj pom Forcan desnoj ruci ratnog profitera)
Orden za sta daje SPC ..tim gestom SPC je srozala sebe prilicno nisko ..nisu samo Miskovic i Forcan, Karici i neki drugi "privrednici" znaci od crkve iz koje nam je stigla slovesnost i pismenost ne salju dobre poruke uvek ..vec i pogresne, a pored toga i formalno obrazovanje koje je u Srbiji lose ..kakvo nam je obrazovanje pokazuju onda i podaci o pismenosti, produktivnosti, zaposljavanju, soc. svesti, prosecnim zaradama ..
Obrazovanje je sve i svja ali dok se NE remontuje pol sistem nece biti bolje ni u obrazovanju, a SPC? da isprave greske.

danica

pre 10 godina

Поштована Оља,
Захваљујући добром избору гостију, ко је имао очи и уши, видео је и чуо како се одвија процес усавршавања образовног система и подизање његовог квалитета завршним испитом који је требало базичне предмете српски језик и математику да сведе на по 10 бодова, у корист збрканог теста који не би био нимало тежак (да ученици не доживе стрес). На жалост, то ове године није прошло, али се неће одустати од срозавања и деградације темеља образовања.
Госпођа Десанка Радуновић посредно је, али сасвим јасно, доказала да се завршни испит не заснива на сарадњи са наставницима него само на преписивању и имитирању туђих модела тестова који нису ни у каквој вези са наставним садржајима и методама у српским школама.
Господин интерниста у листер оделу показао је манир трговца који за кратко време треба да рекламира себе и одржи пољуљане позиције.
Господин министар се одао - показао је и гестовима и речју да зна за Рајевићу тезгу осољавања памети и мапирања градива по асоцијацијама и "натпросечно интелигентним" загонеткама (у маниру шта је то мало, црвено лети по соби тамо-амо: мува у црвеном фолцики), али је, за мој укус сувише благо, показао у чијем делокругу је мозак, а у чијем црева.
Сада је министар на потезу, чекам када ће дотичног господина да пропита физиологију и да укине ову забаву за народ.
Препознали сте проблем кукавичјих јаја која се подмећу под ознаком стручног усавршавања (а коштају као Фабержеова). Молим вас Оља, немојте стати.

Boki

pre 10 godina

Naša škola svojim delovanjem u prošlosti doprinela je veoma mnogo u stvaranju podaničkog mentaliteta našeg naroda.Samo kada se setim domaćeg zadatka,pisanja sastava na temu,"Golub na Titovom dlanu".Šta je dete od 9 godina moglo pisati na tu temu?Zato me i ne čudi ovolika trpeljivost zla koje nam nanose mnogi neljudi.To što mi trpimo nigde nebi moglo proći.

iz NJujorka

pre 10 godina

Bravo Olja, nemojte stati ..ponosni smo na Vas uvek bili,
Mislim da nam je potreban nestranacki ministar kao sto nam treba NEstranacka vlada jer su nas stranke ojadile ..
skupi i ne sluze nicemu.

Gospodin iz MENSE, ne znam sta je to ..takodje tesko se slusa ..jer strasno pridaje vaznost onome sto on radi.

Ja sam nekada bila usmerenjak; Zavrisla sam smer tehnicara laboranta u Voj gimnaciji ..Tamo sam videla dosta nepotizma; BIlo je izuzetnih profesora, ali bilo je i mnogo nepotizma. Na primer sin prof. matematike mogao je neograniceno da maltretira druge djake u razredu i da za to nema ni jednu posledicu; Direktorka skole gospodja Pesic sva je bila teatralna i pusila je na dugu mustiklu. Lenka Udovicki je uzivala veliku protekciju profesora; Mene kao vukovca zamalo nisu izbacili iz skole jer sam Lenku izvela sa nekog casa da pomogne nesto za skolu, sto je ona izbegla ..za mene su profesorke pricale da sam dete razvedenih roditelja sto je veoma zabavljalo mog oca koji je bio u penziji. On se pred maturu pojavio ..ali pre toga profesorke su ovako
pricale o meni "jao ona je dete razvedenih roditelja" ..moja majka tada sluzbenik u SIVu samo ke kolutala ocima na taj vasar tastine u petoj gimanziji ..
Prve dve godine (81-82) pohadjala sam u Osmoj gimnaziji koja je za mene bila najbolja skola. Svi profesori su bili nivo. U petoj gimnaziji je bilo dosta odlicnih profesora, ali bilo je i dosta nepotizma ..

Драгана

pre 10 godina

Ја сам она што се позива на чињеницу да сам порески обвезник и да захтевам да се у школи поштено и коректно ради с децом. А да не говорим да ја по закону имам право да будем неписмена.
Оно нашта сам наишла је да учитељица не зна интерпункцију.
А када смо на то скренули пажњу, онако у четири ока, да не чују баш сви родитењи, она се увредила, рекавши да нема она шта да учи, нарочито не од нас.

Дакле, ја као родитељ и порески обвезник захтевам од министарства да неким учитељима и учитељицама трајно забране рад у просвети.

Tatjana

pre 10 godina

Tema emisije me je veoma interesovala, u trenutnom školskom sistemu mi se nalaze i četvoro unučadi...i ne samo oni. Kao profesor u penziji sam ozbiljno zabrinuta za budućnost nacija, školsko obrazovanje je osnovni fundament društva. Poznato je da su nam pristizale reforminih reformi reforme, ali bez bilo kakvog značajnog pomaka, koji bi udžbenike i sam način usvajanja gradiva osavremenio i prilagodio uslovima i zahtevima današnjice. Način predavanja i usvajanja gradiva je identičan onom u kome se školovala i naša generacija: ispredavana lekcija, kod kuće "nabubana" (ako se želi dobra ocena), bez bilo kakvog ulaska u šustinu predmeta, sveobuhvatnosti, logičkog razmišljanja i povezivanja. Lekcija iskazana sopstvenim vokabularom, zaključcima...donosila je niže procene profesora o savladanoj "lekciji". Kako onda, tako i sada - GUŠI SE svaka inventivnost, kreativnost, praktična primena znanja, kolektivan rad...Da li neko razmišlja da su deci u svojim porodicama dostupni raznoliki izvori informacija, kojima oni vešto vladaju? Zatim dolaze u školi, šest sati sede u klupama ispred izguljenih tabli na kojima se saopštava i nudi znanje? Svi pokušaji gospodje Bećković da ih animira i navede na samokritiku i kritiku su bili bezuspešni. Stvorila se skoro idilična "slika". PROGRAM JE DOBAR, ALI NAČIN UČENJA NIJE! E, sada, nisam član MENSE, ali ovo se ne uklapa u moje skromno logičko razmišljanje.

ekonomista

pre 10 godina

draga Olja,veoma Vas cenim a posebno Vasu hrabrost da otvorite vazne teme. Nase drustvo na zalost se krece unazad vec 20+ godina. Glavni razlog je sto kod nas nema morala koji nas je drzao sve do 1987e ili 1991e god.
Posle toga krece sunovrat drustva i vrednosti su okrenute naglavacke. U takvom drustvu vecina je veoma nesrecna i mala manjina ratnih profitera i onih koji odlicno plivaju u mocvari su srecni ..Ovo je analiza za J Bakica i Vuletica nego ..mi smo na pocetku 21 veka; Mnoga organizovana drustva prelaze polako na ekonomiju znanja, mi kasnimo nekih 30+ godina ..dobrim delom zbog loseg obrazovnog sistema;
Nas obrazovni sistem nije valjao ni u soc realizmu, bilo je puno nelogicnosti cak i u boljim skolama u gradu to se svi secaju 1970-1990; O faklutetima i da ne govorimo ..mi nismo drustvo koje nagradjuje kvalitet, vec nepotizam ..ljubavnice (daje se orden Sv Save Miskovicu ??i njegovoj pom Forcan desnoj ruci ratnog profitera)
Orden za sta daje SPC ..tim gestom SPC je srozala sebe prilicno nisko ..nisu samo Miskovic i Forcan, Karici i neki drugi "privrednici" znaci od crkve iz koje nam je stigla slovesnost i pismenost ne salju dobre poruke uvek ..vec i pogresne, a pored toga i formalno obrazovanje koje je u Srbiji lose ..kakvo nam je obrazovanje pokazuju onda i podaci o pismenosti, produktivnosti, zaposljavanju, soc. svesti, prosecnim zaradama ..
Obrazovanje je sve i svja ali dok se NE remontuje pol sistem nece biti bolje ni u obrazovanju, a SPC? da isprave greske.

Драгана

pre 10 godina

Poštovana Dragana, piše se ''na šta'' a ne ''našta''.
(c, 2. decembar 2013 18:45)

Направила сам ја још једну грешку: родитеЊи, уместо родитеЉи.
Хвала на пажњи и довиђења.

Veroslava Tomanović

pre 10 godina

Kakav je prodavac magle lik iz Mense - ako se dete okreće oko sebe (ali samo na neku jednu stranu???) onda će biti inteligentnije jer okretanje pomaže stvaranje neuronskih veza? Pa da je to tačno balerine bi bile najinteligentnije osobe na svetu. Svaka čast ministru što mu je poklonio udžbenik iz fiziologije. Nadam se da će gospodin "saradnik UNICEF-a" da baci pogled na materiju i prestane da nam bruka struku.

Stevan

pre 10 godina

Vaspitanje dece pocinje u kolevci.Iz kolevke sve počinje i ako se samo jedan propust napravi to se više ne nadoknadi. Ono što Perica ne nauči Pera neće nikada naučiti. U školi sam video svašta od kućnih ljubimaca do namerno ometanih u razvoju. Oni koji su hteli da se istaknu bili su obeshrabrivani. Mnogi tupavi bili su uzdizani. Naši vajni nastavnici mogli su sebi suviše slobode da dopuste. Danas deca izlaze još gora iz škole. Gurava od preteških torbi i kljakava zbog slabe fizičke aktivnosti. Ima tu još mnogo čega ali neka o tome progovore jednom oni koji su stručni. Koga se boje i dokle?

danica

pre 10 godina

Водитељки ове емисије нагло је скочио рејтинг у мојим очима – о просвети зна више новинар него министар просвете, додуше са мандатом од три месеца, више него вишегодишња чланица НПС-а индоктринирана оним што пласирају њој мили заводи ЗВКОВ, ЗУОВ и њихова законита и незаконита дечица (разне Развионице и њој сличне тајне ложе) и доктор интерниста који се профитабилно бави физиологијом наплаћујући по школама и вртићима свој дводневни програм стручног усавршавања по 150 000 динара.
Дотични господин свуда се представља као члан одбора у Менси, очигледно дописни, који домаће задатке ради код куће. (жена са највећим коефицијентом интелигенције на свету вози камион)
Дотични доктор дао је себи за право да без питања два-три пута намеће ауторитативан став да су наставни планови и програми у нашим школама сасвим добри, али да не ваља начин на који се учи. Силно је желео да рекламира свој изум учења путем асоцијација, али му водитељка никако није пружила прилику да исприча пример који годинама уредно понавља на свим до сада одржаним семинарима (о колегиници која није знала да помогне сину седмаку да запамти интегрално коло. Што одрасла школована жена не зна, знају деца, добила је силне идеје: интегралне кифлице воде коло, интегрални хлеб на точковима, обогаћена "интегрална" кока-кола. Остаје тајна како је то помогло сину да схвати интегрално коло, тј. да ли је имао проблем да запамти синтагму, или реч интегрално коју и тако мала деца знају, или је у питању функционисање тог кола.

danica

pre 10 godina

Поштована Оља,
Захваљујући добром избору гостију, ко је имао очи и уши, видео је и чуо како се одвија процес усавршавања образовног система и подизање његовог квалитета завршним испитом који је требало базичне предмете српски језик и математику да сведе на по 10 бодова, у корист збрканог теста који не би био нимало тежак (да ученици не доживе стрес). На жалост, то ове године није прошло, али се неће одустати од срозавања и деградације темеља образовања.
Госпођа Десанка Радуновић посредно је, али сасвим јасно, доказала да се завршни испит не заснива на сарадњи са наставницима него само на преписивању и имитирању туђих модела тестова који нису ни у каквој вези са наставним садржајима и методама у српским школама.
Господин интерниста у листер оделу показао је манир трговца који за кратко време треба да рекламира себе и одржи пољуљане позиције.
Господин министар се одао - показао је и гестовима и речју да зна за Рајевићу тезгу осољавања памети и мапирања градива по асоцијацијама и "натпросечно интелигентним" загонеткама (у маниру шта је то мало, црвено лети по соби тамо-амо: мува у црвеном фолцики), али је, за мој укус сувише благо, показао у чијем делокругу је мозак, а у чијем црева.
Сада је министар на потезу, чекам када ће дотичног господина да пропита физиологију и да укине ову забаву за народ.
Препознали сте проблем кукавичјих јаја која се подмећу под ознаком стручног усавршавања (а коштају као Фабержеова). Молим вас Оља, немојте стати.

Dr

pre 10 godina

Olja, pazvljivo sam odslusao celu emisiju. Mislim da gosti (profesori) odlicni a posebno moja profesorica Desanka Radunovic. Licno mislim da nije dovoljno da se uvede samo jedan test za ucenike osnovnih skola, i to na kraju skolovanja. Drzava treba djake tokom skolovanja da priprema za taj zavrsni test, tako sto ce djacima u jednoj skolskoj godini davati barem dva testa iz matematike, srpskog jezika i kombinovanog testa. Ovakav proces je mozda skup, ali bi dao bolji presek znanja djaka za tu skolsku godinu, a takodje bi temeljno spremio decu za zavrsni test u osmom razredu. Omogucio bi da se reaguje na vreme u onim skolama gde deca nisu motivisana za ucenje i da se otklone greske. Takodje u ovom procesu testiranja treba djacima omoguciti da polazu barem jedan test uz pomoc literature, a tokom svake skolske godine. Kombinovanjem tipova testova tokom skolske godine koji bi se polagali sa literaturom i bez literature bi dali pravi rezultat u pripremi djaka da kriticki misle, razumeju ono sto citaju, itd. Ovakva vrsta testiranja bi dala i stanje posvecenosti nastavnika nastavnom procesu, pa je moguce na osnovu rezultata pozvati nastavnika na odgovornost. Unapred hvala za objavljen komentar.

iz NJujorka

pre 10 godina

Bravo Olja, nemojte stati ..ponosni smo na Vas uvek bili,
Mislim da nam je potreban nestranacki ministar kao sto nam treba NEstranacka vlada jer su nas stranke ojadile ..
skupi i ne sluze nicemu.

Gospodin iz MENSE, ne znam sta je to ..takodje tesko se slusa ..jer strasno pridaje vaznost onome sto on radi.

Ja sam nekada bila usmerenjak; Zavrisla sam smer tehnicara laboranta u Voj gimnaciji ..Tamo sam videla dosta nepotizma; BIlo je izuzetnih profesora, ali bilo je i mnogo nepotizma. Na primer sin prof. matematike mogao je neograniceno da maltretira druge djake u razredu i da za to nema ni jednu posledicu; Direktorka skole gospodja Pesic sva je bila teatralna i pusila je na dugu mustiklu. Lenka Udovicki je uzivala veliku protekciju profesora; Mene kao vukovca zamalo nisu izbacili iz skole jer sam Lenku izvela sa nekog casa da pomogne nesto za skolu, sto je ona izbegla ..za mene su profesorke pricale da sam dete razvedenih roditelja sto je veoma zabavljalo mog oca koji je bio u penziji. On se pred maturu pojavio ..ali pre toga profesorke su ovako
pricale o meni "jao ona je dete razvedenih roditelja" ..moja majka tada sluzbenik u SIVu samo ke kolutala ocima na taj vasar tastine u petoj gimanziji ..
Prve dve godine (81-82) pohadjala sam u Osmoj gimnaziji koja je za mene bila najbolja skola. Svi profesori su bili nivo. U petoj gimnaziji je bilo dosta odlicnih profesora, ali bilo je i dosta nepotizma ..

Slobodan

pre 10 godina

Moj utisak iz Utiska je da bih ministra prosvete mogao da zbunim cim bih malo izasao iz njegove udzbenicke sfere i postavio mu par pitanja o nekoj drugoj oblasti.Sve se svelo na promociju novog ministra i da li bi rebalo da bude 8 ili 20 bodova iz opste kulture na testu male mature.Niko ne pokusava da uperi prstom u to da je glavni problem u Srbiji da se ovde rad i znanje ne isplate.Pitam se da li je mladjani Krkobabic povezao sipu i Dositeja preko mastila i zbog toga dosao do radnog mesta u Privrednoj komori.U kakvoj sredini zive i odrastaju nasa deca su predobra.

Boki

pre 10 godina

Naša škola svojim delovanjem u prošlosti doprinela je veoma mnogo u stvaranju podaničkog mentaliteta našeg naroda.Samo kada se setim domaćeg zadatka,pisanja sastava na temu,"Golub na Titovom dlanu".Šta je dete od 9 godina moglo pisati na tu temu?Zato me i ne čudi ovolika trpeljivost zla koje nam nanose mnogi neljudi.To što mi trpimo nigde nebi moglo proći.