Sreda, 27.11.2013.

13:38

Letonija: Pala vlada zbog tragedije

Premijer Letonije Valdis Dombrovskis preuzeo odgovornost i podneo ostavku zbog tragedije po rušenju krova supermarketa u Rigi, pri čemu su poginula 54 čoveka.

Izvor: Tanjug

Letonija: Pala vlada zbog tragedije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

59 Komentari

Sortiraj po:

tosa

pre 10 godina

Odlicno receno kod ovog EU Citizena mada se uglavnom sa njegovim komentarima ne slazem ali je ovog puta dobro rekao. Zasta da premijer podnosi ostavku? Zbog cega? Znaci sutra da se desi sudar na auto-putu premijeri trebaju podnositi ostavke? Bas dobro receno, ovo je klasicno podilazenje masovnoj histeriji i skupljanje jeftinih poena kod gradjanstva.

EU Citizen

pre 10 godina

Ovo je čist populizam, i vidim da, kao i većina drugih providnih demagoških poteza, odlično prolazi u Srbiji. Daleko od toga da branim srpske političke feudalce koji ne bi podneli ostavku ni da se njihovo rođeno ministarstvo sruši nekome na glavu, i to što žive u zemlji s takvim političarima je jedina olakšavajuća okolnost za sve koji hvale ovaj potez i lupaju pluseve, ali podnošenje ostavke zbog nesrećnog slučaja za koji vlada, biće, ne snosi nikakvu odgovornost nije odgovorno ponašanje, već podilaženje masovnoj histeriji koju je izazvala tragedija i potkopavanje zdrave političke kulture. Još uvek nije poznato šta je tačno izazvalo tragediju, i nije zadatak premijera da podnosi ostavku (to može i mora da učini samo ako se istragom utvrdi da je zbog nečega ova nesreća direktna posledica delovanja vlade, odnosno loših zakona ili neadekvatnih kontrolnih mehanizama koji od nje zavise, a ne, kao što je verovatno slučaj, nekog kriminalnog fušeraja na strani izvođača radova ili lokalne inspekcije), već da učini sve da se istraga savesno sprovede i pravi krivci nađu i kazne. Ovakvo demagoško posipanje pepelom i podnošenje ceremonijalnih ostavki (koje će se po svoj prilici naplatiti na sledećim izborima) zbog nečega za šta niste uopšte krivi kvari političku kulturu zemlje, opasno razvodnjava princip konkretne i adresne odgovornosti i pretvara politiku u "špansku seriju" u kojoj teatralni gestovi da bi se podišlo populističkim strastima zamenjuju ozbiljnu i argumentovanu raspravu.

Na raspolaganju

pre 10 godina

Po evropi se sudi političarima za 700 eura, hoću reći za sitnice, jedino nama ovde nešto nije jasno!
Nemački ministar saobraćaja je na nekom putu uhvaćen da je prekoračio dozvoljenu brzinu za 20 km. i podneo je ostavku...

alo

pre 10 godina

@stand up...
Jeste, ovaj objekat nije vlada gradila. Međutim, ako vlada nije direktno odgovorna za tragediju, nego samo indirektno, onda to znači da nije uopšte odgovorna? Jeste, odgovorna je, samo sve zavisi od toga u kojoj zemlji živiš.

Ne razumem odakle sad tu Evropski parlament. Pa naravno ako će se srušiti još jedna zgrada onda će ista ta vlada biti odgovorna.

Vlada donosi zakone, i očigledno, rupe u zakonu su verovatno doprineli da sistem bude ovakav. Ovo nije tekući problem, ovo je očigledno problem koji traje možda godinama. Vlada nije uočila rupe na vreme, pa se desila tragedija.

A što se tiče "odgovornog" ponašanja:
- "naći ćemo krivca i uzrok" - nije u nadležnosti vlade, nego u nadležnosti suda, postoji razlika
- "sve sistemske propuste ćemo otkriti, otkloniti i sprečiti naredne pooštravanjem zakona" - šta ste do sad radili?
- "učinićemo sve što je u našoj moći da se tako nešto više nikada ne desi" - sad je već prekasno, ali bolje ikad, nego ikad

A što se tiče ponovnog kandidovanja, zavisno od države, prvo će parlament izjasniti o tome, a tek onda građani, i brzo će se saznati da li postoji pozitivno mišljenje o (sad već prethodnoj) vladi. Ovo nije "jeftin politički poen", ovo se zove moral, i vlada je s ovim priznala da je možda pravila grešku, i stoji na "raspolaganju" parlamentu i narodu. Ne beži od problema, nego priznaje da je loše radila posao. Da li će dobiti drugu šansu, to je već drugo pitanje.

Svasta

pre 10 godina

Pade mi na pamet pozar u diskoteci Kontrast. Kod nas kriv elektricar i gazde, a oni koji su im izdali dozvole ni krivi, ni duzni. Bivsi republicki premijer se verovatno ni ne oseca kriv, jer ima i pokrajinski kolega kao nadlezan.
Koliko smo banana republika govore i komentari o tome da podnosenje ostavke nema smisla, jer zaboga premijer treba sve da smeni i pokaznjava. To je trebao da radi pre nesrece, da je spreci. Kad se ista desi, onda je kasno za akciju.
Jadna li smo drzava!

stand up...

pre 10 godina

@alo

Vlada nije gradila taj supermarket, dakle ne može biti direktno odgovorna i tačka. Koliko ima drugih projekata i poslova koje obavlja jedna vlada a koji su njihovom ostavkom dovedeni u pitanje? Šta će biti ako se sutra nedajbože sruši još jedan supermarket sa još 50 žrtava? Ko će onda dati ostavku? Evropski parlament!?

NE! jer ne služi vlada tome da se slika na prijemima i seče vrpce, nego da se nosi sa tekućim problemima koji snađu naciju!

Odgovorno ponašanje u ovom slučaju bi bilo:
- naći ćemo krivca i uzrok za rušenje supermarketa.
- sve sistemske propuste ćemo otkriti, otkloniti i sprečiti naredne pooštravanjem zakona i mera nadzora
- učinićemo sve što je u našoj moći da se tako nešto više nikada ne desi,
a ako se ispostavi da u celom procesu ima naše krivice, više se nećemo baviti politikom.

ovako, ako se isti gospodin bude kandidovao za šest meseci na izborima za istu poziciju, molim vas, recite mi čemu je ostavka služila osim za jeftino skupljanje poena kod birača?

stand up...

pre 10 godina

@srdjan

Pa za nepoštovanje građevinskih propisa treba da odgovara građevinski inspektor, gradonačelnik ili najdalje ministar za građevinarstvo, a ne premijer. Premijer je taj koji treba da posmenjuje sve te ljude, da raskrinka bagru i predloži mere da se tako nešto ne ponovi, a ne da podvije rep i pobegne.

Uros

pre 10 godina

Kod nas bi vlasnik trznog centra, u saradnji sa drugarima iz vlade, dva dana nakon nesrece otvorio "Agenciju za ispitivanje bezbednosti trznih centara", i time poboljsao ekonomiju zemlje i povecao priliv stranog kapitala. A da ne pricamo tek sto bi tako pravovremeno povukao potez u cilju zastite bezbednosti gradjana - vec posle prvog rusenja. To bi mu podiglo rejting na nivo pola I potpredsednika.

ex sns

pre 10 godina

Ne kapiram,pa ovi nasi ne podneli ostavke pa taman da se srusi pola Srbije jbt,trebalo je da ta Vlada Litvanije dodje malo na praksu kod ove nase.

Nazovimo stvari pravim imenom

pre 10 godina

@ Nenad - šta "kod nas da pogine 500"!? Pa kod nas da pogine do poslednje, popisom zabeleženo, živo biće, niko ni u ludilu ne bi ni razmislio o ostavci, a ne podneo je. Taman bi tada na tenane mogli da kradu.

bobo mk

pre 10 godina

a kod nas ministar policije nije podneo ostavku kada je ubijen premijer... (deki, 27. novembar 2013 14:02) Isto i kod nas, nakon atentata na Predsednika Gligorovoga, Ministar Unutrašnjih dobio unapređenje.

Mirka

pre 10 godina

Kod nas nikakva tragedija nece naterati politicare da se osete odgovornim. Ne daj boze da se desi, mada, silne smo vec tragedije doziveli, i nikad nismo culi da je neki rekao da se oseca odgovornim.
Ne daju fotelje, pa sve gorelo.

Radovan VII

pre 10 godina

... za to vreme u Srbiji ... ministar A optuzuje ministra X da radi protiv interesa drzave, a premijer samo porucuje u stilu "ne znam ja, nisam dobio nikakvo zvanicno obavestenje". Tuga, gde mi zivimo i pitamo se zasto nas nece u tu nji'ovu Evropu.

Slumpy

pre 10 godina

Živim u Rigi tako da pratim dešavanja izbliza. Uprkos političkim spekulacijama, nivo solidarnosti u narodu i gest premijera trebalo bi da nam posluže za primer. Dombrovskis je najavio da će se vratiti u skupštinu kao običan poslanik (doduše, kao premijer 'izdržao'' je već tri vlade).

Dr.Filgud

pre 10 godina

Nivo odgovornosti koji samo mozemo da sanjamo...Fight The Power(mpavlo, 27. novembar 2013 13:54)
Jeste moralan gest, ali ko bar malo poznaje politiku...na sledećim izborima će mu taj gest ostavke biti ogroman plus. Kao mladom političaru u državi koja je tek ušla u EU budućnost je zagarantovana.

Peeping Tom

pre 10 godina

Nasa Vlada ne mora da brine, od bede u kojoj zivimo ovde ne mozete da nakupite ovaj broj ljudi u jednom trenutku u svim supermarketima u gradu. Da se neki ne daj Boze srusi verovatno bi samo gondole sa robom stradale.
(goran, 27. novembar 2013 14:48)

Pa bogami, Maxi u mom kraju (blok 61) popodne prepun...

Srdjan

pre 10 godina

@stand up and fight
Zemljotresi i poplave su prirodne nepogode na koje Vlada ne moze da utice. Nepostovanje propisa prilikom izgradnje je nesto drugo.

Milko

pre 10 godina

Bože dragi kakva je to svet, srušio se supermarket a oni se uplašili i dali ostavke.
Kod nas se država srušila a naši ne odustaju.
Ruše i dalje.

repus

pre 10 godina

код нас хиљаде деце су мобилисали и послали по туђим земљама да ратују и гину и нико није поднео оставку него су се још дичили како су то дивно урадили бомбардован ртс министар тадашњи иформисања није преузео одговорност и поднео оставку у свим јавним предузећима су директори после бомбардовања добили новчану награду зато као знак захвалности што су терали раднике да раде и иду на мостове брука и туга

Magdalena

pre 10 godina

E sad ovi politicari prvo nek procitaju clanak pa onda lepo komentare (njihovi dousnici sigurno citaju). Dal' im treba neko bolje istrazivanje javnosti o njima samima nego ovakvi spontani komentari a uz to je i za dzabe? Uzgred budi receno ne secam se kad sam poslednji put videla da su komentari ovako jednoglasno i odlucno okrakterisali ovu i sve prethodne vlade po onom po cemu se takva institucija razlikuje od grupe ulicnih cirkuzanata - po odgovornosti.

R2D2

pre 10 godina

A kod nas desetine hiljada poginulih, stotine hiljada raseljenih a ne da niko nije dao ostavku i povukao se iz politike zbog onoga u cemu je aktivno ucestvovao, nego jos narod i glasa za njih i divi se njihovoj lepoti i pameti!
Mi smo neprevazidjeni mazohisti i zato smo tu gde jesmo, narod od koga su svi pobegli glavom bez obzira.

alo

pre 10 godina

@stand up and fight
Ti jako mešaš neke stvari, i zbog toga apsolutno nisi u pravu. Ako je reč o ratu, ili o nekoj velikoj prirodnoj nepogodi, kao što je cunami, zemljotres, onda se podrazumeva, da elita mora da ostane na vladi da vodi svoj narod. Ali tada je reč o nečemu što traje mesecima, a možda i godinama (rat), a kod velikih nepogoda sanacija može takođe da traje jako dugo, kad su leševi sa sve strane.
Ovde se desila manja nepogoda, 54 ljudi uginulo na relativno maloj površini, i sanaciju su već završili, nema više preživelih, uradili ono što se može. Znači elita uopšte nije bežala od odgovornosti.
Ali je vlada odlučila da daje ostavku, jer smatra da je bila odgovorna za nesreću, direktno ili indirektno. Isto bi se desilo, ako bi se posle rata ili velike nepogode ispostavilo da je vlada bila odgovorna, npr. izazivala rat, ili je znala za dolazeću nepogodu i nije se pripremila. Ali sad pričamo o dešavanjima velikih razmera. Ono što se sad desilo je bilo mnogo manje od gore navedenih stvari.
Dobro su primetili drugi komentatori, naša vlada bi stabilno stala čak i ako bi pao meteor: "Pa nisam ja odgovoran što je pao meteor!". Ali eto, Letonska vlada je dala ostavku, što je s moralnog aspekta izvanredan čin. Neće oni bežati nigde, a ako žele, mogu se ponovo kandidovati, pa ako će na izborima dobiti većinu, onda to znači da su građani dali ponovnu podršku njima, jer smatraju da su se odgovorno ponašali za vreme krize.

Prema tome, još jednom, izvini, ali nisi u pravu.

Djoka

pre 10 godina

Jestee nezamislivo ovo kod nas, ali nije tako oduvek bilo. Verujte, nije Nušić bezveze pisao Ministarku, tada je to bilo moguće, da ministar da ostavku zbog ponašanja svoje žene. Kada smo postali ovakvi i zašto - to je pitanje na koje ćemo dati razne odgovore. Činjenica je i da ministar ne može tek tako da da ostavku jer mu ne daju njegovi ( ruši ugled stranke ), rodbina ( nije zaposlio sve koje je trebalo ), oni koji ga plaćaju ( uzeo je avans za poslove koje još nije završio ), i eto problema.

Djoka

pre 10 godina

Jestee nezamislivo ovo kod nas, ali nije tako oduvek bilo. Verujte, nije Nušić bezveze pisao Ministarku, tada je to bilo moguće, da ministar da ostavku zbog ponašanja svoje žene. Kada smo postali ovakvi i zašto - to je pitanje na koje ćemo dati razne odgovore. Činjenica je i da ministar ne može tek tako da da ostavku jer mu ne daju njegovi ( ruši ugled stranke ), rodbina ( nije zaposlio sve koje je trebalo ), oni koji ga plaćaju ( uzeo je avans za poslove koje još nije završio ), i eto problema.

Sasha Makedonija

pre 10 godina

E zato nas zovu Balkan , I mi mozemo do sutra da pricamo kako smo pametni I da svi su protiv nas, al istina je ova, nismo mi dorasli, svet IDE napred mi smo zaglavili u blato

Against

pre 10 godina

Covek podnosi ostavku zato sto su neki radnici pravili bastu na vrhu supermarketa a kod nas Obradovic se ne oseca krivim sto su testovi procureli, Mrkic jos stiti golisavu savetnicu i onoga ko ju je zaposlio itd. Nikom nista.

Igor Gavran

pre 10 godina

Velja Ilic bi hipoteticki izjavo "Kakav zid? Ma lezim ovde bolestan covece, imam upalu pluca. Pitajte gospodina Covica, on je pravio taj super market a ne ja. On je uzeo pare za pravljenje te baste."

sasa

pre 10 godina

e, tako treba! odgovroni ljudi, a ne kao ovi nasi. oni bi jos trazili da se kazne domar i cistacica u trznom centru, a sebi bi dali povisicu za pretprljeni strah. bez sale, vlast mora da bude instant smenjiva : cim greska, leti bajo! nasi lazu, kradu, mazu i osim sto ne podnose ostavke, ocekuju da se za njih glasa!

Mina

pre 10 godina

u letoniji je pala vlada, dok u srbiji bi mogao da padne jedino meteor da je obori i zbog kardinalnije krivice ili greske.
stepen uredjenosti drusta meri se u odgovornosti koji ljudi imaju ili je nemaju. odgovornosti da fukncije prihvataju ili neprihvataju ili ih napustaju ukoliko se na pozicijama ne snadju. ovde svi mogu sve da rade, uglavnom po partijskom sablonu. od afere mleka, preko nikla, nisa i raznih drugih. pricam o ovoj sada vlasti, jer je ona prethodna zbog raznih drugih afera sisla sa vlasti.
jendostavno sistem vrednosti je urusen i ljudi su postali bezosecajni i otporni na bilo koji vid empatije u sebi.
ne postoji bunt, pa stoga ni strah onih koji us na vlasti. sve moze ovde, i sve je dozvoljeno.
i svi znamo da se nista nece promeniti, jer ljudi ne mogu da se promene. davno sam naisla na jedan tekst , sasvim slucajno i srbija od njega nije odmakla daleko, neki akteri su se promenili, a sistem vrednosti je ostao isti. da je ovde umrlo 100 ljudi, ne znam da li bi se dve svece upalile.

lepetijelepetijezagorjezelenezago

pre 10 godina

"Pa zar ja treba da budem građevinski stručnjak, da bih bio demokratski odgovoran za ono što se dešava u mojoj zemlji?". "Uostalom,ha, ha, to je zidano za vreme preDhodne vlade, koliko mi se čini." Odoh ja da pevam o Lepenici!

goran

pre 10 godina

Nasa Vlada ne mora da brine, od bede u kojoj zivimo ovde ne mozete da nakupite ovaj broj ljudi u jednom trenutku u svim supermarketima u gradu. Da se neki ne daj Boze srusi verovatno bi samo gondole sa robom stradale.

stand up and fight

pre 10 godina

Kad nema direktne odgovornosti, ovakav čin deluje više kao bežanje pred problemima nego kao iskren moralni čin. Prosto se čovek zapita, šta bi takav premijer radio da se nedajbože desila još neka gora nesreća, nepogoda ili rat. harakiri? U najtežim trenucima lideri treba da ostanu na položaju i rukovode najbolje što mogu. Kapetan poslednji napušta brod. Osim, ako sve nije neka politička igra, kao onomad kad je holandska vlada tobož podnela ostavku zbog Srebrenice, a sve mesec dana pre novih izbora u toj zemlji...

Serdar

pre 10 godina

Kod nas u Srbiji:afera testovi(ništa),afera vakcine(ništa),afera Miša Banana(ništa),afera žito(ništa),afera aflatoksin(ništa)afera Kipar (ništa),afera indeks (ništa),afera azotara(ništa),afera agrobanka(ništa),afera satelit (ništa),afera Kolubara(ništa),afera nestale bebe(ništa),afera sokovi(ništa),afera djubrivo(ništa),afera narodne kuhinje(ništa)...
P.S Znam šta će mnogi od vas reći,kako afere i ova tragedija sa smrtim ishodom velikog broja ljudi nije isto.I ja se slažem,ali pazite šta vam kažem,s obzirom kakvi su naši političari,oni bi se u startu ogradili od ove tragedije i svalili kola na vlasnika marketa a oni bi nastavili svoje živote kao da nije ništa bilo.

Movado

pre 10 godina

Kod nas ni svlasnik supermaketa ne bi preuzeo odgobornost a kamoli ovi sa obraz djonom. Svaka cast coveku na ostavci tako se vodi zemlja.

SKIDS

pre 10 godina

Ova naša vlada ne bi pala ni kada bi iznad Terazija eksplodirala termonuklearna bomba od 20Mt.
Svaka čast Letoncima, čast i moral su iznad svega.

mladen

pre 10 godina

Za sta sve u toj Evropi padaju vlade, kad bi tako bilo kod nas mi bi morali svaki vikend na glasanje! Kod nas ne padne vlada ni kad se premijer vidja sa narko bosovima, a kamoli zbog jednog krova.

Ilija

pre 10 godina

Sta su ljudi. Covek prihvatio odgovornost sto nije sprecio da neko negde zida bastu na krovu.
Ova nasa bagra ne daje ostavku kada se sazna da truju 6 miliona ljudi toksinima, ili bilo sta slicno

Mile

pre 10 godina

U Srbiji moze da se srusi 100 trznih centara, skola, bolnica, vrtica, javnih zgrada i niko, ali niko ne bi podneo ostavku, a kamoli vlada sa premijerom.

Nebojsa

pre 10 godina

A na Balkanu političari oteraju u nesreću stotine hiljada ljudi i onda moraš bagerima da ih rušiš...
I opet se vrate, samo bez bedža i cveta u kosi.

Vlada

pre 10 godina

Dacicu, Vucicu, Tadicu, Djilase, Kostunice....eeeeeeej, pa jel vidite vi ovo??? Covek se oseca odgovornim sto za njegovog mandata nisu pracene procedure i provere izgradnje supermarketa i podnosi ostavku. Eto, tako se postaje drzava. Gradjani tamo imaju srecu sto ih predstavljaju ljudi koji razumeju da biti politicar ne znaci imati povlastice, vec znaci biti sluzbenik gradjana, cija je odgovornost najveca u zemlji. Gradjani Letonije treba da su ponosni na svoj sistem koji omogucava da takvi ljudi dodju do majviseg mesta u drzavi. Kod nas posten, vredan covek nema sta da trazi u politici.

SKIDS

pre 10 godina

Ova naša vlada ne bi pala ni kada bi iznad Terazija eksplodirala termonuklearna bomba od 20Mt.
Svaka čast Letoncima, čast i moral su iznad svega.

Vlada

pre 10 godina

Dacicu, Vucicu, Tadicu, Djilase, Kostunice....eeeeeeej, pa jel vidite vi ovo??? Covek se oseca odgovornim sto za njegovog mandata nisu pracene procedure i provere izgradnje supermarketa i podnosi ostavku. Eto, tako se postaje drzava. Gradjani tamo imaju srecu sto ih predstavljaju ljudi koji razumeju da biti politicar ne znaci imati povlastice, vec znaci biti sluzbenik gradjana, cija je odgovornost najveca u zemlji. Gradjani Letonije treba da su ponosni na svoj sistem koji omogucava da takvi ljudi dodju do majviseg mesta u drzavi. Kod nas posten, vredan covek nema sta da trazi u politici.

Against

pre 10 godina

Covek podnosi ostavku zato sto su neki radnici pravili bastu na vrhu supermarketa a kod nas Obradovic se ne oseca krivim sto su testovi procureli, Mrkic jos stiti golisavu savetnicu i onoga ko ju je zaposlio itd. Nikom nista.

Nebojsa

pre 10 godina

A na Balkanu političari oteraju u nesreću stotine hiljada ljudi i onda moraš bagerima da ih rušiš...
I opet se vrate, samo bez bedža i cveta u kosi.

Movado

pre 10 godina

Kod nas ni svlasnik supermaketa ne bi preuzeo odgobornost a kamoli ovi sa obraz djonom. Svaka cast coveku na ostavci tako se vodi zemlja.

Sasha Makedonija

pre 10 godina

E zato nas zovu Balkan , I mi mozemo do sutra da pricamo kako smo pametni I da svi su protiv nas, al istina je ova, nismo mi dorasli, svet IDE napred mi smo zaglavili u blato

Ilija

pre 10 godina

Sta su ljudi. Covek prihvatio odgovornost sto nije sprecio da neko negde zida bastu na krovu.
Ova nasa bagra ne daje ostavku kada se sazna da truju 6 miliona ljudi toksinima, ili bilo sta slicno

Mile

pre 10 godina

U Srbiji moze da se srusi 100 trznih centara, skola, bolnica, vrtica, javnih zgrada i niko, ali niko ne bi podneo ostavku, a kamoli vlada sa premijerom.

Igor Gavran

pre 10 godina

Velja Ilic bi hipoteticki izjavo "Kakav zid? Ma lezim ovde bolestan covece, imam upalu pluca. Pitajte gospodina Covica, on je pravio taj super market a ne ja. On je uzeo pare za pravljenje te baste."

Djoka

pre 10 godina

Jestee nezamislivo ovo kod nas, ali nije tako oduvek bilo. Verujte, nije Nušić bezveze pisao Ministarku, tada je to bilo moguće, da ministar da ostavku zbog ponašanja svoje žene. Kada smo postali ovakvi i zašto - to je pitanje na koje ćemo dati razne odgovore. Činjenica je i da ministar ne može tek tako da da ostavku jer mu ne daju njegovi ( ruši ugled stranke ), rodbina ( nije zaposlio sve koje je trebalo ), oni koji ga plaćaju ( uzeo je avans za poslove koje još nije završio ), i eto problema.

mladen

pre 10 godina

Za sta sve u toj Evropi padaju vlade, kad bi tako bilo kod nas mi bi morali svaki vikend na glasanje! Kod nas ne padne vlada ni kad se premijer vidja sa narko bosovima, a kamoli zbog jednog krova.

Serdar

pre 10 godina

Kod nas u Srbiji:afera testovi(ništa),afera vakcine(ništa),afera Miša Banana(ništa),afera žito(ništa),afera aflatoksin(ništa)afera Kipar (ništa),afera indeks (ništa),afera azotara(ništa),afera agrobanka(ništa),afera satelit (ništa),afera Kolubara(ništa),afera nestale bebe(ništa),afera sokovi(ništa),afera djubrivo(ništa),afera narodne kuhinje(ništa)...
P.S Znam šta će mnogi od vas reći,kako afere i ova tragedija sa smrtim ishodom velikog broja ljudi nije isto.I ja se slažem,ali pazite šta vam kažem,s obzirom kakvi su naši političari,oni bi se u startu ogradili od ove tragedije i svalili kola na vlasnika marketa a oni bi nastavili svoje živote kao da nije ništa bilo.

Mina

pre 10 godina

u letoniji je pala vlada, dok u srbiji bi mogao da padne jedino meteor da je obori i zbog kardinalnije krivice ili greske.
stepen uredjenosti drusta meri se u odgovornosti koji ljudi imaju ili je nemaju. odgovornosti da fukncije prihvataju ili neprihvataju ili ih napustaju ukoliko se na pozicijama ne snadju. ovde svi mogu sve da rade, uglavnom po partijskom sablonu. od afere mleka, preko nikla, nisa i raznih drugih. pricam o ovoj sada vlasti, jer je ona prethodna zbog raznih drugih afera sisla sa vlasti.
jendostavno sistem vrednosti je urusen i ljudi su postali bezosecajni i otporni na bilo koji vid empatije u sebi.
ne postoji bunt, pa stoga ni strah onih koji us na vlasti. sve moze ovde, i sve je dozvoljeno.
i svi znamo da se nista nece promeniti, jer ljudi ne mogu da se promene. davno sam naisla na jedan tekst , sasvim slucajno i srbija od njega nije odmakla daleko, neki akteri su se promenili, a sistem vrednosti je ostao isti. da je ovde umrlo 100 ljudi, ne znam da li bi se dve svece upalile.

Milko

pre 10 godina

Bože dragi kakva je to svet, srušio se supermarket a oni se uplašili i dali ostavke.
Kod nas se država srušila a naši ne odustaju.
Ruše i dalje.

lepetijelepetijezagorjezelenezago

pre 10 godina

"Pa zar ja treba da budem građevinski stručnjak, da bih bio demokratski odgovoran za ono što se dešava u mojoj zemlji?". "Uostalom,ha, ha, to je zidano za vreme preDhodne vlade, koliko mi se čini." Odoh ja da pevam o Lepenici!

Radovan VII

pre 10 godina

... za to vreme u Srbiji ... ministar A optuzuje ministra X da radi protiv interesa drzave, a premijer samo porucuje u stilu "ne znam ja, nisam dobio nikakvo zvanicno obavestenje". Tuga, gde mi zivimo i pitamo se zasto nas nece u tu nji'ovu Evropu.

repus

pre 10 godina

код нас хиљаде деце су мобилисали и послали по туђим земљама да ратују и гину и нико није поднео оставку него су се још дичили како су то дивно урадили бомбардован ртс министар тадашњи иформисања није преузео одговорност и поднео оставку у свим јавним предузећима су директори после бомбардовања добили новчану награду зато као знак захвалности што су терали раднике да раде и иду на мостове брука и туга

R2D2

pre 10 godina

A kod nas desetine hiljada poginulih, stotine hiljada raseljenih a ne da niko nije dao ostavku i povukao se iz politike zbog onoga u cemu je aktivno ucestvovao, nego jos narod i glasa za njih i divi se njihovoj lepoti i pameti!
Mi smo neprevazidjeni mazohisti i zato smo tu gde jesmo, narod od koga su svi pobegli glavom bez obzira.

Slumpy

pre 10 godina

Živim u Rigi tako da pratim dešavanja izbliza. Uprkos političkim spekulacijama, nivo solidarnosti u narodu i gest premijera trebalo bi da nam posluže za primer. Dombrovskis je najavio da će se vratiti u skupštinu kao običan poslanik (doduše, kao premijer 'izdržao'' je već tri vlade).

Mirka

pre 10 godina

Kod nas nikakva tragedija nece naterati politicare da se osete odgovornim. Ne daj boze da se desi, mada, silne smo vec tragedije doziveli, i nikad nismo culi da je neki rekao da se oseca odgovornim.
Ne daju fotelje, pa sve gorelo.

Djoka

pre 10 godina

Jestee nezamislivo ovo kod nas, ali nije tako oduvek bilo. Verujte, nije Nušić bezveze pisao Ministarku, tada je to bilo moguće, da ministar da ostavku zbog ponašanja svoje žene. Kada smo postali ovakvi i zašto - to je pitanje na koje ćemo dati razne odgovore. Činjenica je i da ministar ne može tek tako da da ostavku jer mu ne daju njegovi ( ruši ugled stranke ), rodbina ( nije zaposlio sve koje je trebalo ), oni koji ga plaćaju ( uzeo je avans za poslove koje još nije završio ), i eto problema.

goran

pre 10 godina

Nasa Vlada ne mora da brine, od bede u kojoj zivimo ovde ne mozete da nakupite ovaj broj ljudi u jednom trenutku u svim supermarketima u gradu. Da se neki ne daj Boze srusi verovatno bi samo gondole sa robom stradale.

sasa

pre 10 godina

e, tako treba! odgovroni ljudi, a ne kao ovi nasi. oni bi jos trazili da se kazne domar i cistacica u trznom centru, a sebi bi dali povisicu za pretprljeni strah. bez sale, vlast mora da bude instant smenjiva : cim greska, leti bajo! nasi lazu, kradu, mazu i osim sto ne podnose ostavke, ocekuju da se za njih glasa!

ex sns

pre 10 godina

Ne kapiram,pa ovi nasi ne podneli ostavke pa taman da se srusi pola Srbije jbt,trebalo je da ta Vlada Litvanije dodje malo na praksu kod ove nase.

bobo mk

pre 10 godina

a kod nas ministar policije nije podneo ostavku kada je ubijen premijer... (deki, 27. novembar 2013 14:02) Isto i kod nas, nakon atentata na Predsednika Gligorovoga, Ministar Unutrašnjih dobio unapređenje.

Svasta

pre 10 godina

Pade mi na pamet pozar u diskoteci Kontrast. Kod nas kriv elektricar i gazde, a oni koji su im izdali dozvole ni krivi, ni duzni. Bivsi republicki premijer se verovatno ni ne oseca kriv, jer ima i pokrajinski kolega kao nadlezan.
Koliko smo banana republika govore i komentari o tome da podnosenje ostavke nema smisla, jer zaboga premijer treba sve da smeni i pokaznjava. To je trebao da radi pre nesrece, da je spreci. Kad se ista desi, onda je kasno za akciju.
Jadna li smo drzava!

Srdjan

pre 10 godina

@stand up and fight
Zemljotresi i poplave su prirodne nepogode na koje Vlada ne moze da utice. Nepostovanje propisa prilikom izgradnje je nesto drugo.

Magdalena

pre 10 godina

E sad ovi politicari prvo nek procitaju clanak pa onda lepo komentare (njihovi dousnici sigurno citaju). Dal' im treba neko bolje istrazivanje javnosti o njima samima nego ovakvi spontani komentari a uz to je i za dzabe? Uzgred budi receno ne secam se kad sam poslednji put videla da su komentari ovako jednoglasno i odlucno okrakterisali ovu i sve prethodne vlade po onom po cemu se takva institucija razlikuje od grupe ulicnih cirkuzanata - po odgovornosti.

Nazovimo stvari pravim imenom

pre 10 godina

@ Nenad - šta "kod nas da pogine 500"!? Pa kod nas da pogine do poslednje, popisom zabeleženo, živo biće, niko ni u ludilu ne bi ni razmislio o ostavci, a ne podneo je. Taman bi tada na tenane mogli da kradu.

alo

pre 10 godina

@stand up and fight
Ti jako mešaš neke stvari, i zbog toga apsolutno nisi u pravu. Ako je reč o ratu, ili o nekoj velikoj prirodnoj nepogodi, kao što je cunami, zemljotres, onda se podrazumeva, da elita mora da ostane na vladi da vodi svoj narod. Ali tada je reč o nečemu što traje mesecima, a možda i godinama (rat), a kod velikih nepogoda sanacija može takođe da traje jako dugo, kad su leševi sa sve strane.
Ovde se desila manja nepogoda, 54 ljudi uginulo na relativno maloj površini, i sanaciju su već završili, nema više preživelih, uradili ono što se može. Znači elita uopšte nije bežala od odgovornosti.
Ali je vlada odlučila da daje ostavku, jer smatra da je bila odgovorna za nesreću, direktno ili indirektno. Isto bi se desilo, ako bi se posle rata ili velike nepogode ispostavilo da je vlada bila odgovorna, npr. izazivala rat, ili je znala za dolazeću nepogodu i nije se pripremila. Ali sad pričamo o dešavanjima velikih razmera. Ono što se sad desilo je bilo mnogo manje od gore navedenih stvari.
Dobro su primetili drugi komentatori, naša vlada bi stabilno stala čak i ako bi pao meteor: "Pa nisam ja odgovoran što je pao meteor!". Ali eto, Letonska vlada je dala ostavku, što je s moralnog aspekta izvanredan čin. Neće oni bežati nigde, a ako žele, mogu se ponovo kandidovati, pa ako će na izborima dobiti većinu, onda to znači da su građani dali ponovnu podršku njima, jer smatraju da su se odgovorno ponašali za vreme krize.

Prema tome, još jednom, izvini, ali nisi u pravu.

Uros

pre 10 godina

Kod nas bi vlasnik trznog centra, u saradnji sa drugarima iz vlade, dva dana nakon nesrece otvorio "Agenciju za ispitivanje bezbednosti trznih centara", i time poboljsao ekonomiju zemlje i povecao priliv stranog kapitala. A da ne pricamo tek sto bi tako pravovremeno povukao potez u cilju zastite bezbednosti gradjana - vec posle prvog rusenja. To bi mu podiglo rejting na nivo pola I potpredsednika.

Na raspolaganju

pre 10 godina

Po evropi se sudi političarima za 700 eura, hoću reći za sitnice, jedino nama ovde nešto nije jasno!
Nemački ministar saobraćaja je na nekom putu uhvaćen da je prekoračio dozvoljenu brzinu za 20 km. i podneo je ostavku...

Peeping Tom

pre 10 godina

Nasa Vlada ne mora da brine, od bede u kojoj zivimo ovde ne mozete da nakupite ovaj broj ljudi u jednom trenutku u svim supermarketima u gradu. Da se neki ne daj Boze srusi verovatno bi samo gondole sa robom stradale.
(goran, 27. novembar 2013 14:48)

Pa bogami, Maxi u mom kraju (blok 61) popodne prepun...

alo

pre 10 godina

@stand up...
Jeste, ovaj objekat nije vlada gradila. Međutim, ako vlada nije direktno odgovorna za tragediju, nego samo indirektno, onda to znači da nije uopšte odgovorna? Jeste, odgovorna je, samo sve zavisi od toga u kojoj zemlji živiš.

Ne razumem odakle sad tu Evropski parlament. Pa naravno ako će se srušiti još jedna zgrada onda će ista ta vlada biti odgovorna.

Vlada donosi zakone, i očigledno, rupe u zakonu su verovatno doprineli da sistem bude ovakav. Ovo nije tekući problem, ovo je očigledno problem koji traje možda godinama. Vlada nije uočila rupe na vreme, pa se desila tragedija.

A što se tiče "odgovornog" ponašanja:
- "naći ćemo krivca i uzrok" - nije u nadležnosti vlade, nego u nadležnosti suda, postoji razlika
- "sve sistemske propuste ćemo otkriti, otkloniti i sprečiti naredne pooštravanjem zakona" - šta ste do sad radili?
- "učinićemo sve što je u našoj moći da se tako nešto više nikada ne desi" - sad je već prekasno, ali bolje ikad, nego ikad

A što se tiče ponovnog kandidovanja, zavisno od države, prvo će parlament izjasniti o tome, a tek onda građani, i brzo će se saznati da li postoji pozitivno mišljenje o (sad već prethodnoj) vladi. Ovo nije "jeftin politički poen", ovo se zove moral, i vlada je s ovim priznala da je možda pravila grešku, i stoji na "raspolaganju" parlamentu i narodu. Ne beži od problema, nego priznaje da je loše radila posao. Da li će dobiti drugu šansu, to je već drugo pitanje.

Dr.Filgud

pre 10 godina

Nivo odgovornosti koji samo mozemo da sanjamo...Fight The Power(mpavlo, 27. novembar 2013 13:54)
Jeste moralan gest, ali ko bar malo poznaje politiku...na sledećim izborima će mu taj gest ostavke biti ogroman plus. Kao mladom političaru u državi koja je tek ušla u EU budućnost je zagarantovana.

stand up and fight

pre 10 godina

Kad nema direktne odgovornosti, ovakav čin deluje više kao bežanje pred problemima nego kao iskren moralni čin. Prosto se čovek zapita, šta bi takav premijer radio da se nedajbože desila još neka gora nesreća, nepogoda ili rat. harakiri? U najtežim trenucima lideri treba da ostanu na položaju i rukovode najbolje što mogu. Kapetan poslednji napušta brod. Osim, ako sve nije neka politička igra, kao onomad kad je holandska vlada tobož podnela ostavku zbog Srebrenice, a sve mesec dana pre novih izbora u toj zemlji...

stand up...

pre 10 godina

@alo

Vlada nije gradila taj supermarket, dakle ne može biti direktno odgovorna i tačka. Koliko ima drugih projekata i poslova koje obavlja jedna vlada a koji su njihovom ostavkom dovedeni u pitanje? Šta će biti ako se sutra nedajbože sruši još jedan supermarket sa još 50 žrtava? Ko će onda dati ostavku? Evropski parlament!?

NE! jer ne služi vlada tome da se slika na prijemima i seče vrpce, nego da se nosi sa tekućim problemima koji snađu naciju!

Odgovorno ponašanje u ovom slučaju bi bilo:
- naći ćemo krivca i uzrok za rušenje supermarketa.
- sve sistemske propuste ćemo otkriti, otkloniti i sprečiti naredne pooštravanjem zakona i mera nadzora
- učinićemo sve što je u našoj moći da se tako nešto više nikada ne desi,
a ako se ispostavi da u celom procesu ima naše krivice, više se nećemo baviti politikom.

ovako, ako se isti gospodin bude kandidovao za šest meseci na izborima za istu poziciju, molim vas, recite mi čemu je ostavka služila osim za jeftino skupljanje poena kod birača?

stand up...

pre 10 godina

@srdjan

Pa za nepoštovanje građevinskih propisa treba da odgovara građevinski inspektor, gradonačelnik ili najdalje ministar za građevinarstvo, a ne premijer. Premijer je taj koji treba da posmenjuje sve te ljude, da raskrinka bagru i predloži mere da se tako nešto ne ponovi, a ne da podvije rep i pobegne.

EU Citizen

pre 10 godina

Ovo je čist populizam, i vidim da, kao i većina drugih providnih demagoških poteza, odlično prolazi u Srbiji. Daleko od toga da branim srpske političke feudalce koji ne bi podneli ostavku ni da se njihovo rođeno ministarstvo sruši nekome na glavu, i to što žive u zemlji s takvim političarima je jedina olakšavajuća okolnost za sve koji hvale ovaj potez i lupaju pluseve, ali podnošenje ostavke zbog nesrećnog slučaja za koji vlada, biće, ne snosi nikakvu odgovornost nije odgovorno ponašanje, već podilaženje masovnoj histeriji koju je izazvala tragedija i potkopavanje zdrave političke kulture. Još uvek nije poznato šta je tačno izazvalo tragediju, i nije zadatak premijera da podnosi ostavku (to može i mora da učini samo ako se istragom utvrdi da je zbog nečega ova nesreća direktna posledica delovanja vlade, odnosno loših zakona ili neadekvatnih kontrolnih mehanizama koji od nje zavise, a ne, kao što je verovatno slučaj, nekog kriminalnog fušeraja na strani izvođača radova ili lokalne inspekcije), već da učini sve da se istraga savesno sprovede i pravi krivci nađu i kazne. Ovakvo demagoško posipanje pepelom i podnošenje ceremonijalnih ostavki (koje će se po svoj prilici naplatiti na sledećim izborima) zbog nečega za šta niste uopšte krivi kvari političku kulturu zemlje, opasno razvodnjava princip konkretne i adresne odgovornosti i pretvara politiku u "špansku seriju" u kojoj teatralni gestovi da bi se podišlo populističkim strastima zamenjuju ozbiljnu i argumentovanu raspravu.

tosa

pre 10 godina

Odlicno receno kod ovog EU Citizena mada se uglavnom sa njegovim komentarima ne slazem ali je ovog puta dobro rekao. Zasta da premijer podnosi ostavku? Zbog cega? Znaci sutra da se desi sudar na auto-putu premijeri trebaju podnositi ostavke? Bas dobro receno, ovo je klasicno podilazenje masovnoj histeriji i skupljanje jeftinih poena kod gradjanstva.

stand up and fight

pre 10 godina

Kad nema direktne odgovornosti, ovakav čin deluje više kao bežanje pred problemima nego kao iskren moralni čin. Prosto se čovek zapita, šta bi takav premijer radio da se nedajbože desila još neka gora nesreća, nepogoda ili rat. harakiri? U najtežim trenucima lideri treba da ostanu na položaju i rukovode najbolje što mogu. Kapetan poslednji napušta brod. Osim, ako sve nije neka politička igra, kao onomad kad je holandska vlada tobož podnela ostavku zbog Srebrenice, a sve mesec dana pre novih izbora u toj zemlji...

Dr.Filgud

pre 10 godina

Nivo odgovornosti koji samo mozemo da sanjamo...Fight The Power(mpavlo, 27. novembar 2013 13:54)
Jeste moralan gest, ali ko bar malo poznaje politiku...na sledećim izborima će mu taj gest ostavke biti ogroman plus. Kao mladom političaru u državi koja je tek ušla u EU budućnost je zagarantovana.

stand up...

pre 10 godina

@alo

Vlada nije gradila taj supermarket, dakle ne može biti direktno odgovorna i tačka. Koliko ima drugih projekata i poslova koje obavlja jedna vlada a koji su njihovom ostavkom dovedeni u pitanje? Šta će biti ako se sutra nedajbože sruši još jedan supermarket sa još 50 žrtava? Ko će onda dati ostavku? Evropski parlament!?

NE! jer ne služi vlada tome da se slika na prijemima i seče vrpce, nego da se nosi sa tekućim problemima koji snađu naciju!

Odgovorno ponašanje u ovom slučaju bi bilo:
- naći ćemo krivca i uzrok za rušenje supermarketa.
- sve sistemske propuste ćemo otkriti, otkloniti i sprečiti naredne pooštravanjem zakona i mera nadzora
- učinićemo sve što je u našoj moći da se tako nešto više nikada ne desi,
a ako se ispostavi da u celom procesu ima naše krivice, više se nećemo baviti politikom.

ovako, ako se isti gospodin bude kandidovao za šest meseci na izborima za istu poziciju, molim vas, recite mi čemu je ostavka služila osim za jeftino skupljanje poena kod birača?

stand up...

pre 10 godina

@srdjan

Pa za nepoštovanje građevinskih propisa treba da odgovara građevinski inspektor, gradonačelnik ili najdalje ministar za građevinarstvo, a ne premijer. Premijer je taj koji treba da posmenjuje sve te ljude, da raskrinka bagru i predloži mere da se tako nešto ne ponovi, a ne da podvije rep i pobegne.

goran

pre 10 godina

Nasa Vlada ne mora da brine, od bede u kojoj zivimo ovde ne mozete da nakupite ovaj broj ljudi u jednom trenutku u svim supermarketima u gradu. Da se neki ne daj Boze srusi verovatno bi samo gondole sa robom stradale.

repus

pre 10 godina

код нас хиљаде деце су мобилисали и послали по туђим земљама да ратују и гину и нико није поднео оставку него су се још дичили како су то дивно урадили бомбардован ртс министар тадашњи иформисања није преузео одговорност и поднео оставку у свим јавним предузећима су директори после бомбардовања добили новчану награду зато као знак захвалности што су терали раднике да раде и иду на мостове брука и туга

Srdjan

pre 10 godina

@stand up and fight
Zemljotresi i poplave su prirodne nepogode na koje Vlada ne moze da utice. Nepostovanje propisa prilikom izgradnje je nesto drugo.

Radovan VII

pre 10 godina

... za to vreme u Srbiji ... ministar A optuzuje ministra X da radi protiv interesa drzave, a premijer samo porucuje u stilu "ne znam ja, nisam dobio nikakvo zvanicno obavestenje". Tuga, gde mi zivimo i pitamo se zasto nas nece u tu nji'ovu Evropu.

R2D2

pre 10 godina

A kod nas desetine hiljada poginulih, stotine hiljada raseljenih a ne da niko nije dao ostavku i povukao se iz politike zbog onoga u cemu je aktivno ucestvovao, nego jos narod i glasa za njih i divi se njihovoj lepoti i pameti!
Mi smo neprevazidjeni mazohisti i zato smo tu gde jesmo, narod od koga su svi pobegli glavom bez obzira.

Milko

pre 10 godina

Bože dragi kakva je to svet, srušio se supermarket a oni se uplašili i dali ostavke.
Kod nas se država srušila a naši ne odustaju.
Ruše i dalje.

EU Citizen

pre 10 godina

Ovo je čist populizam, i vidim da, kao i većina drugih providnih demagoških poteza, odlično prolazi u Srbiji. Daleko od toga da branim srpske političke feudalce koji ne bi podneli ostavku ni da se njihovo rođeno ministarstvo sruši nekome na glavu, i to što žive u zemlji s takvim političarima je jedina olakšavajuća okolnost za sve koji hvale ovaj potez i lupaju pluseve, ali podnošenje ostavke zbog nesrećnog slučaja za koji vlada, biće, ne snosi nikakvu odgovornost nije odgovorno ponašanje, već podilaženje masovnoj histeriji koju je izazvala tragedija i potkopavanje zdrave političke kulture. Još uvek nije poznato šta je tačno izazvalo tragediju, i nije zadatak premijera da podnosi ostavku (to može i mora da učini samo ako se istragom utvrdi da je zbog nečega ova nesreća direktna posledica delovanja vlade, odnosno loših zakona ili neadekvatnih kontrolnih mehanizama koji od nje zavise, a ne, kao što je verovatno slučaj, nekog kriminalnog fušeraja na strani izvođača radova ili lokalne inspekcije), već da učini sve da se istraga savesno sprovede i pravi krivci nađu i kazne. Ovakvo demagoško posipanje pepelom i podnošenje ceremonijalnih ostavki (koje će se po svoj prilici naplatiti na sledećim izborima) zbog nečega za šta niste uopšte krivi kvari političku kulturu zemlje, opasno razvodnjava princip konkretne i adresne odgovornosti i pretvara politiku u "špansku seriju" u kojoj teatralni gestovi da bi se podišlo populističkim strastima zamenjuju ozbiljnu i argumentovanu raspravu.

tosa

pre 10 godina

Odlicno receno kod ovog EU Citizena mada se uglavnom sa njegovim komentarima ne slazem ali je ovog puta dobro rekao. Zasta da premijer podnosi ostavku? Zbog cega? Znaci sutra da se desi sudar na auto-putu premijeri trebaju podnositi ostavke? Bas dobro receno, ovo je klasicno podilazenje masovnoj histeriji i skupljanje jeftinih poena kod gradjanstva.

Movado

pre 10 godina

Kod nas ni svlasnik supermaketa ne bi preuzeo odgobornost a kamoli ovi sa obraz djonom. Svaka cast coveku na ostavci tako se vodi zemlja.

mladen

pre 10 godina

Za sta sve u toj Evropi padaju vlade, kad bi tako bilo kod nas mi bi morali svaki vikend na glasanje! Kod nas ne padne vlada ni kad se premijer vidja sa narko bosovima, a kamoli zbog jednog krova.

sasa

pre 10 godina

e, tako treba! odgovroni ljudi, a ne kao ovi nasi. oni bi jos trazili da se kazne domar i cistacica u trznom centru, a sebi bi dali povisicu za pretprljeni strah. bez sale, vlast mora da bude instant smenjiva : cim greska, leti bajo! nasi lazu, kradu, mazu i osim sto ne podnose ostavke, ocekuju da se za njih glasa!

Peeping Tom

pre 10 godina

Nasa Vlada ne mora da brine, od bede u kojoj zivimo ovde ne mozete da nakupite ovaj broj ljudi u jednom trenutku u svim supermarketima u gradu. Da se neki ne daj Boze srusi verovatno bi samo gondole sa robom stradale.
(goran, 27. novembar 2013 14:48)

Pa bogami, Maxi u mom kraju (blok 61) popodne prepun...

Vlada

pre 10 godina

Dacicu, Vucicu, Tadicu, Djilase, Kostunice....eeeeeeej, pa jel vidite vi ovo??? Covek se oseca odgovornim sto za njegovog mandata nisu pracene procedure i provere izgradnje supermarketa i podnosi ostavku. Eto, tako se postaje drzava. Gradjani tamo imaju srecu sto ih predstavljaju ljudi koji razumeju da biti politicar ne znaci imati povlastice, vec znaci biti sluzbenik gradjana, cija je odgovornost najveca u zemlji. Gradjani Letonije treba da su ponosni na svoj sistem koji omogucava da takvi ljudi dodju do majviseg mesta u drzavi. Kod nas posten, vredan covek nema sta da trazi u politici.

Against

pre 10 godina

Covek podnosi ostavku zato sto su neki radnici pravili bastu na vrhu supermarketa a kod nas Obradovic se ne oseca krivim sto su testovi procureli, Mrkic jos stiti golisavu savetnicu i onoga ko ju je zaposlio itd. Nikom nista.

SKIDS

pre 10 godina

Ova naša vlada ne bi pala ni kada bi iznad Terazija eksplodirala termonuklearna bomba od 20Mt.
Svaka čast Letoncima, čast i moral su iznad svega.

Sasha Makedonija

pre 10 godina

E zato nas zovu Balkan , I mi mozemo do sutra da pricamo kako smo pametni I da svi su protiv nas, al istina je ova, nismo mi dorasli, svet IDE napred mi smo zaglavili u blato

Ilija

pre 10 godina

Sta su ljudi. Covek prihvatio odgovornost sto nije sprecio da neko negde zida bastu na krovu.
Ova nasa bagra ne daje ostavku kada se sazna da truju 6 miliona ljudi toksinima, ili bilo sta slicno

Djoka

pre 10 godina

Jestee nezamislivo ovo kod nas, ali nije tako oduvek bilo. Verujte, nije Nušić bezveze pisao Ministarku, tada je to bilo moguće, da ministar da ostavku zbog ponašanja svoje žene. Kada smo postali ovakvi i zašto - to je pitanje na koje ćemo dati razne odgovore. Činjenica je i da ministar ne može tek tako da da ostavku jer mu ne daju njegovi ( ruši ugled stranke ), rodbina ( nije zaposlio sve koje je trebalo ), oni koji ga plaćaju ( uzeo je avans za poslove koje još nije završio ), i eto problema.

lepetijelepetijezagorjezelenezago

pre 10 godina

"Pa zar ja treba da budem građevinski stručnjak, da bih bio demokratski odgovoran za ono što se dešava u mojoj zemlji?". "Uostalom,ha, ha, to je zidano za vreme preDhodne vlade, koliko mi se čini." Odoh ja da pevam o Lepenici!

Magdalena

pre 10 godina

E sad ovi politicari prvo nek procitaju clanak pa onda lepo komentare (njihovi dousnici sigurno citaju). Dal' im treba neko bolje istrazivanje javnosti o njima samima nego ovakvi spontani komentari a uz to je i za dzabe? Uzgred budi receno ne secam se kad sam poslednji put videla da su komentari ovako jednoglasno i odlucno okrakterisali ovu i sve prethodne vlade po onom po cemu se takva institucija razlikuje od grupe ulicnih cirkuzanata - po odgovornosti.

alo

pre 10 godina

@stand up and fight
Ti jako mešaš neke stvari, i zbog toga apsolutno nisi u pravu. Ako je reč o ratu, ili o nekoj velikoj prirodnoj nepogodi, kao što je cunami, zemljotres, onda se podrazumeva, da elita mora da ostane na vladi da vodi svoj narod. Ali tada je reč o nečemu što traje mesecima, a možda i godinama (rat), a kod velikih nepogoda sanacija može takođe da traje jako dugo, kad su leševi sa sve strane.
Ovde se desila manja nepogoda, 54 ljudi uginulo na relativno maloj površini, i sanaciju su već završili, nema više preživelih, uradili ono što se može. Znači elita uopšte nije bežala od odgovornosti.
Ali je vlada odlučila da daje ostavku, jer smatra da je bila odgovorna za nesreću, direktno ili indirektno. Isto bi se desilo, ako bi se posle rata ili velike nepogode ispostavilo da je vlada bila odgovorna, npr. izazivala rat, ili je znala za dolazeću nepogodu i nije se pripremila. Ali sad pričamo o dešavanjima velikih razmera. Ono što se sad desilo je bilo mnogo manje od gore navedenih stvari.
Dobro su primetili drugi komentatori, naša vlada bi stabilno stala čak i ako bi pao meteor: "Pa nisam ja odgovoran što je pao meteor!". Ali eto, Letonska vlada je dala ostavku, što je s moralnog aspekta izvanredan čin. Neće oni bežati nigde, a ako žele, mogu se ponovo kandidovati, pa ako će na izborima dobiti većinu, onda to znači da su građani dali ponovnu podršku njima, jer smatraju da su se odgovorno ponašali za vreme krize.

Prema tome, još jednom, izvini, ali nisi u pravu.

Mirka

pre 10 godina

Kod nas nikakva tragedija nece naterati politicare da se osete odgovornim. Ne daj boze da se desi, mada, silne smo vec tragedije doziveli, i nikad nismo culi da je neki rekao da se oseca odgovornim.
Ne daju fotelje, pa sve gorelo.

Nazovimo stvari pravim imenom

pre 10 godina

@ Nenad - šta "kod nas da pogine 500"!? Pa kod nas da pogine do poslednje, popisom zabeleženo, živo biće, niko ni u ludilu ne bi ni razmislio o ostavci, a ne podneo je. Taman bi tada na tenane mogli da kradu.

Svasta

pre 10 godina

Pade mi na pamet pozar u diskoteci Kontrast. Kod nas kriv elektricar i gazde, a oni koji su im izdali dozvole ni krivi, ni duzni. Bivsi republicki premijer se verovatno ni ne oseca kriv, jer ima i pokrajinski kolega kao nadlezan.
Koliko smo banana republika govore i komentari o tome da podnosenje ostavke nema smisla, jer zaboga premijer treba sve da smeni i pokaznjava. To je trebao da radi pre nesrece, da je spreci. Kad se ista desi, onda je kasno za akciju.
Jadna li smo drzava!

Na raspolaganju

pre 10 godina

Po evropi se sudi političarima za 700 eura, hoću reći za sitnice, jedino nama ovde nešto nije jasno!
Nemački ministar saobraćaja je na nekom putu uhvaćen da je prekoračio dozvoljenu brzinu za 20 km. i podneo je ostavku...

Nebojsa

pre 10 godina

A na Balkanu političari oteraju u nesreću stotine hiljada ljudi i onda moraš bagerima da ih rušiš...
I opet se vrate, samo bez bedža i cveta u kosi.

Mile

pre 10 godina

U Srbiji moze da se srusi 100 trznih centara, skola, bolnica, vrtica, javnih zgrada i niko, ali niko ne bi podneo ostavku, a kamoli vlada sa premijerom.

Mina

pre 10 godina

u letoniji je pala vlada, dok u srbiji bi mogao da padne jedino meteor da je obori i zbog kardinalnije krivice ili greske.
stepen uredjenosti drusta meri se u odgovornosti koji ljudi imaju ili je nemaju. odgovornosti da fukncije prihvataju ili neprihvataju ili ih napustaju ukoliko se na pozicijama ne snadju. ovde svi mogu sve da rade, uglavnom po partijskom sablonu. od afere mleka, preko nikla, nisa i raznih drugih. pricam o ovoj sada vlasti, jer je ona prethodna zbog raznih drugih afera sisla sa vlasti.
jendostavno sistem vrednosti je urusen i ljudi su postali bezosecajni i otporni na bilo koji vid empatije u sebi.
ne postoji bunt, pa stoga ni strah onih koji us na vlasti. sve moze ovde, i sve je dozvoljeno.
i svi znamo da se nista nece promeniti, jer ljudi ne mogu da se promene. davno sam naisla na jedan tekst , sasvim slucajno i srbija od njega nije odmakla daleko, neki akteri su se promenili, a sistem vrednosti je ostao isti. da je ovde umrlo 100 ljudi, ne znam da li bi se dve svece upalile.

Djoka

pre 10 godina

Jestee nezamislivo ovo kod nas, ali nije tako oduvek bilo. Verujte, nije Nušić bezveze pisao Ministarku, tada je to bilo moguće, da ministar da ostavku zbog ponašanja svoje žene. Kada smo postali ovakvi i zašto - to je pitanje na koje ćemo dati razne odgovore. Činjenica je i da ministar ne može tek tako da da ostavku jer mu ne daju njegovi ( ruši ugled stranke ), rodbina ( nije zaposlio sve koje je trebalo ), oni koji ga plaćaju ( uzeo je avans za poslove koje još nije završio ), i eto problema.

Igor Gavran

pre 10 godina

Velja Ilic bi hipoteticki izjavo "Kakav zid? Ma lezim ovde bolestan covece, imam upalu pluca. Pitajte gospodina Covica, on je pravio taj super market a ne ja. On je uzeo pare za pravljenje te baste."

Serdar

pre 10 godina

Kod nas u Srbiji:afera testovi(ništa),afera vakcine(ništa),afera Miša Banana(ništa),afera žito(ništa),afera aflatoksin(ništa)afera Kipar (ništa),afera indeks (ništa),afera azotara(ništa),afera agrobanka(ništa),afera satelit (ništa),afera Kolubara(ništa),afera nestale bebe(ništa),afera sokovi(ništa),afera djubrivo(ništa),afera narodne kuhinje(ništa)...
P.S Znam šta će mnogi od vas reći,kako afere i ova tragedija sa smrtim ishodom velikog broja ljudi nije isto.I ja se slažem,ali pazite šta vam kažem,s obzirom kakvi su naši političari,oni bi se u startu ogradili od ove tragedije i svalili kola na vlasnika marketa a oni bi nastavili svoje živote kao da nije ništa bilo.

Slumpy

pre 10 godina

Živim u Rigi tako da pratim dešavanja izbliza. Uprkos političkim spekulacijama, nivo solidarnosti u narodu i gest premijera trebalo bi da nam posluže za primer. Dombrovskis je najavio da će se vratiti u skupštinu kao običan poslanik (doduše, kao premijer 'izdržao'' je već tri vlade).

bobo mk

pre 10 godina

a kod nas ministar policije nije podneo ostavku kada je ubijen premijer... (deki, 27. novembar 2013 14:02) Isto i kod nas, nakon atentata na Predsednika Gligorovoga, Ministar Unutrašnjih dobio unapređenje.

ex sns

pre 10 godina

Ne kapiram,pa ovi nasi ne podneli ostavke pa taman da se srusi pola Srbije jbt,trebalo je da ta Vlada Litvanije dodje malo na praksu kod ove nase.

Uros

pre 10 godina

Kod nas bi vlasnik trznog centra, u saradnji sa drugarima iz vlade, dva dana nakon nesrece otvorio "Agenciju za ispitivanje bezbednosti trznih centara", i time poboljsao ekonomiju zemlje i povecao priliv stranog kapitala. A da ne pricamo tek sto bi tako pravovremeno povukao potez u cilju zastite bezbednosti gradjana - vec posle prvog rusenja. To bi mu podiglo rejting na nivo pola I potpredsednika.

alo

pre 10 godina

@stand up...
Jeste, ovaj objekat nije vlada gradila. Međutim, ako vlada nije direktno odgovorna za tragediju, nego samo indirektno, onda to znači da nije uopšte odgovorna? Jeste, odgovorna je, samo sve zavisi od toga u kojoj zemlji živiš.

Ne razumem odakle sad tu Evropski parlament. Pa naravno ako će se srušiti još jedna zgrada onda će ista ta vlada biti odgovorna.

Vlada donosi zakone, i očigledno, rupe u zakonu su verovatno doprineli da sistem bude ovakav. Ovo nije tekući problem, ovo je očigledno problem koji traje možda godinama. Vlada nije uočila rupe na vreme, pa se desila tragedija.

A što se tiče "odgovornog" ponašanja:
- "naći ćemo krivca i uzrok" - nije u nadležnosti vlade, nego u nadležnosti suda, postoji razlika
- "sve sistemske propuste ćemo otkriti, otkloniti i sprečiti naredne pooštravanjem zakona" - šta ste do sad radili?
- "učinićemo sve što je u našoj moći da se tako nešto više nikada ne desi" - sad je već prekasno, ali bolje ikad, nego ikad

A što se tiče ponovnog kandidovanja, zavisno od države, prvo će parlament izjasniti o tome, a tek onda građani, i brzo će se saznati da li postoji pozitivno mišljenje o (sad već prethodnoj) vladi. Ovo nije "jeftin politički poen", ovo se zove moral, i vlada je s ovim priznala da je možda pravila grešku, i stoji na "raspolaganju" parlamentu i narodu. Ne beži od problema, nego priznaje da je loše radila posao. Da li će dobiti drugu šansu, to je već drugo pitanje.