Sreda, 26.06.2002.

09:15

Kori Udovicki najavila skoro poskupljenje struje

Izvor: Beta

Kori Udovicki najavila skoro poskupljenje struje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

13 Komentari

Sortiraj po:

Aleksandar

pre 21 godinu

Postovana gospodjo ministarke, nema problema da elektricna struja poskupi, narod ce to hteo ili ne morati da prihvati. Medjutim postavlja se pitanje sta jr sa polovinom radnika u EPS-u koji prakticno niti proizvode niti distribuiraju elektricne striju. Ako njih sklonite sa platnog spiska, dobicete sve sto vam je potrebno za remonte i ostale potrebe EPS-a.
Ako to postignete onda cete prevcazici vaseg vrlog predsednika vlade. U protivnom ne zavaravajte se, od Srbije kako se to danas radi nikada nece biti Nikaragva, ni New Zealand, ali ni Amerika hvala majci prirodi.

Dragan

pre 21 godinu

Ovde su pobrkane babe i zabe od gospodje Kori.Ne moze se uporedjivati cena struje a da se ne uporedjuje prosecna plata u tim zemljama i nisu nama merilo rumumi i hrvati nego onih 15 zemalja evropske unije ako vec na sav glas pricamo o ulasku u evropsku uniju.I ne moze ona da kaze penzionerima da prodaju stanove ako nemogu da plate struju.Ja sam zimus u crvenoj tarifi placao jedan kilovat po 11 centi ane 3 centa kako ministarka Kori kaze.

Sandra

pre 21 godinu

Znate sta!? Ovde svi samo kukaju ! Svi bi hteli u Evropu i da postanu veliki , ali ako moze -da ne boli ! E, pa narode- mora da boli !Kad nismo rak-ranu (Milosevica)otklonili na vreme , sad moramo da trpimo posledice.A sve ove muke nisu posledica nove vlasti, nego posledica BIVSE vlasti. Ovoj vlasti je za zameriti to- sto te bivse nisu smestili tamo gde treba. A nas narod vecito kuka li kuka da nema para - jeste -vecina nema - ali ipak ima dovoljno da trosi na cigarete ,razne proslave , ispracaje ,rodjendane(ekskluzivne) benzin (pogledajte samo Beograd -to nije normalno koji je promet vozila -i to sve po jedan u kolima , a nisu "besni"automobili.) Vecina koje ja poznajem idu na posao kolima,puse , trose na koje-kakve sitnice koje i nisu bas neophodne , deci kupuju neverovatne gluposti (da deca ne osete nemastinu), a da ne pricamo o tome koja kolicina maraka je promenjena u euro i to bas od strane sirotog naroda koji nema !Ma , dajte ljudi stisnimo se malo i pustimo da nesto urade ovi koji imaju volju za to . Ako ne uspeju- pa -bice izbori za 2godine(regularni), pa cemo im reci!!! Ako smo mogli pod Slobom toliko da gutamo...

Valter

pre 21 godinu

Pa cekaj malo jel se to mi uporedjujemo sa OKRUZENJEM a hocemo u EVROPU (valjda su nam tako objasnili na predizbornim mitinzima). Ovako pametnom politikom mogli su i SLOBINI strucnjaci resiti sve probleme!

skitnica

pre 21 godinu

Trebalo bi imati u vidu sta raditi ako se masa digne i izadje na ulice jer nema para da plati struju. Da li poslati policiju na njih ili naci neko razumno resenje da se cena smanji, a kinta za remont nabavi iz drugih izvora? Ako krene policija, onda ce se morati iznuditi jos para odnekud da se plati njihov "rad". A onda krece haos i opet smo na istom kao i pre 6-7 godina. Dakle, dajte neko drugo resenje za ovaj problem, vec imate na vratu zdravstvo i zeleznicare, samo vam jos potrosaci struje fale na ispred skupstine.

paja

pre 21 godinu

Za kucu koja nije prikljucena na daljinsko grejanje, gde ide grejanje na cvrsto gorivo, znaci veci potrosaci su bojler, tu i tamo grejalica i sporet uglavnom u letnjem periodu je racun nekih 700-800 dinara. Budimo iskreni, koliko ko trosi na cigarete, mobilni telefon, pice u kaficu i slicno i koliko bi se toga odrekli a koliko struje u stanu ili u kuci. Oni koji se greju na struju neka plate taj luksuz. I meni je lakse da ukljucim prekidac i nemam brige. Niko ne pita posto je ugalj i drvo, dali moras unapred da ga platis da bi se grejao, dali moras da ga istovaras kad ti ga dovezu, dali imas prljavstinu po celoj kuci itd da ne nabrajam. Na stranu to sto zbog tih koji vole luksuz iskljuce i mene koji se ne greje na struju. Dali ti mozes da oredjujes cenu benzina na pumpi kad ides da natocis. Ako to toliko kosta platis. Ako ti se ne isplati ides biciklom. Kome je skup nacin grejanja na struju neka nadje alternativni nacin.

Branka Simic

pre 21 godinu

Gdja Udovicki je jednom prilikom izjavila da penzioneri koji ne budu mogli da placaju racune za utrosenu struju prodaju svoje stanove. Ova izjava je doticnu u mojim ocima srozala na najnizi moguci nivo!
Drzava mora da vrati dugove, pre svega, penzionerima, pa ce oni tada imati nacina da se preorijentisu na neki drugi vid grejanja. Sve i da je cena struje najvisa u Evropi, problem bi ostao. Cene se ne mogu jednostavno porediti u apsolutnim iznosima. One se moraju posmatrati u realnom svetlu, npr. u odnosu na prosecna primanja. Dalje, cena mora biti jedinstvena za sve, a ugrozenim kategorijama se moze odobravati popust (kao sto je to bilo pri placanju, recimo, ustanovama za boravak dece).
Jeftinija struja nocu nas dodatno ponizava i pretvara u vestice. Ne moze se ocekivati od jedne zaposlene zene da citavu noc kuva, pere, pegla i onda u 6h izjutra ide na posao.
Ministarka stvari posmatra iz perspektive ambasadorskog deteta koje je odraslo i zivelo u izobilju i luksuzu, koje se zahvaljujuci privilegovanom polozaju skolovalo u inostranstvu i sada dosla ovde da soli pamet sirotinji na cijoj je grbaci odrasla.

Sasa Novak @ NL

pre 21 godinu

Slazem se podpuno sa realnim korigovanjem cene struje u Srbiji zato sto je to poskupljenje marginalno u odnosu na troskove koje gradjani u Srbiji mogu da plate za pusenje.
Ako Srbija moze da bude vodeca zemlja u jugoistocnoj Evropi po bacenim parama na cigarete pa sto onda ne bi se ulozilo vise u energetski sistem drzave. Ja ovo ne vidim kao poskupljenje vec kao obaveza da platis javni proizvod/uslugu onoliko koliko potrosis.
Ova kampanja bi se po cisto srpskom mogla zvati: "MANJE PUSI, PLATI STRUJU!"

dule

pre 21 godinu

Ko nas ovde obmanjuje. Verujem da bar 30-40% potrosaca jedva ceka da poskupi struja, a ukine se angazovana snaga jer ce im dolaziti 50% nizi racuni. Najavljuju poskupljenje ali gledaju da ga odloze sto duze.

Vladimir

pre 21 godinu

A sta cemo sa jugom Srbije gde narod masovno ne placa ni sadasnje racune za struju?
U Nisu gradjani-neplatise cak traze da im se otpisu dugovi i u tom zahtevu ih podrzavaju i lokalna vlast i opozicija.
Najlakse je povecati racune onima koji ih redovno placaju; voleo bih da pre toga ministarka objasni kako ce izjednaciti svoje potrosace (sada struju dobijaju i oni koji je placaju i oni koji ne placaju GODINAMA)!

Dule

pre 21 godinu

Jedan od razloga sto verujem da ce se nesto promeniti, je i taj sto ova vlada ne pravi kratkovide, populisticke poteze (kao sto je "prodaja silnih audija"... ) da zavara narod, nego resava stvari na sistemskom nivou. Problem sa cenom struje je pravljen godinama tokom Milosevicevog rezima. Cena struje je sistematski smanjivana da bi se kupio socijalni mir. To je dovelo do dve stvari - narod se navikao da trosi jeftinu struju preko svake mere, pa se CAK I GREJEMO NA STRUJU, sto ne radi niko na svetu; takodje, elektroprivreda je unistena do te mere da su potrebne godine da se to resi.
Onda je Kosovo preslo pod nadleznost UNMIK-a. Izgubili smo ogroman deo energetskog potencijala zemlje, i nastali su veliki manjkovi u proizvodnji, koji sada moraju da se nadoknadjuju iz izvoza. Za tu struju iz izvoza se sada PLACA, i to prilicno jeftino - 3 centa po kilovat-casu - jer je izvrsen pritisak na Bugare i Rumune da nam struju daju po proizvodnoj ceni. Tako sada Elektroprivreda placa struju 3 centa a prodaje po 1,6 centi!!! Van svake logike.
Ova, a i SVAKA DRUGA VLADA, ima dva izbora:
- da placa tu razliku iz budzeta, cime se gradjani stimulisu da neracionalno trose energiju, jer je krajnje jeftina
- ili da polako dize cenu dok ne stigne do realne vrednosti kojom moze da se investira u buducnost i izgradi realna i cvrsta infrastruktura ove zemlje.
Prethodni rezim je koristio prvo resenje. Ova vlada koristi drugo. Ja podrzavam ovo drugo. A vi?

Velimir Curgus

pre 21 godinu

Bio bih veoma zadovoljan, pa i zahvalan, ministarki Kori Udovicki ukoliko bih mogao da placam 3 centi po kilovatu utrosene struje. Otkad je uvedeno tarifno placanje struje, zajedno za "utrosenom snagom struje", ja placam oko 5 centi po kilovatu.
Stari, tarifni sistem placanja struje predstavlja pravi relikt dogovorne ekonomije gde se uspostavlja sistem tzv. socijalne zastite koji otvoreno stimulise neravnopravnost gradjana.
Da li se iko do sada zapitao kako bi tarifni sistem izgledao kod cene hleba? Tako da onaj ko kupuje 1 hleb dnevno ima doniranu, netrzisnu cenu a onaj ko kupuje 3 ili vise hlebova mora da plati dvostruku ili trostuko vecu cenu. Pa da u tom slucaju jedan hleb kosta izmedju 60 i 100 dinara.
Cinjenica je da je onaj sloj stanovnistva koji ima obezbedjeno daljinsko grejanje izuzetno privilegovan u odnosu na one gradjane koji nemaju takve mogucnosti. Dosadasnji tarifni sistem je tu neravnopravnost jos vise pojacao.
Ili ce postojati jedinstvena cena struje za sve gradjane ili ce se nepravde i nebuloze i dalje razvijati. A sto se tice socijalnog aspekta ovog problema on se mora resavati na neki drugi nacin - na primer poreskom politikom.
Takodje, nema bitnih promena u ovoj oblasti dok drzava ne omoguci gradjanima da po povlascenoj ceni, i povoljnim kreditima , ne mogu da urade bolju izolaciju ili da se ukljuce na daljinske sisteme grejanja.
U tom slucaju bi sve bilo daleko jasnije i cistije. I postojala bi neka ozbiljna vizija razvoja nase energetike.
Kazimir iz Crvene zone

dajmler-benc

pre 21 godinu

za promenu bi mogli da isprodajete te silne audije iz voznog parka i predjete, recimo na skode (a sto ne i na zastavina vozila - pa jos uvek ih stitite carinama!!!) i tako, barem, simbolicno pokazete koliko "volite" pucanstvo... i budala zna da je najlakse nabijati cene u plafon....

Vladimir

pre 21 godinu

A sta cemo sa jugom Srbije gde narod masovno ne placa ni sadasnje racune za struju?
U Nisu gradjani-neplatise cak traze da im se otpisu dugovi i u tom zahtevu ih podrzavaju i lokalna vlast i opozicija.
Najlakse je povecati racune onima koji ih redovno placaju; voleo bih da pre toga ministarka objasni kako ce izjednaciti svoje potrosace (sada struju dobijaju i oni koji je placaju i oni koji ne placaju GODINAMA)!

Sandra

pre 21 godinu

Znate sta!? Ovde svi samo kukaju ! Svi bi hteli u Evropu i da postanu veliki , ali ako moze -da ne boli ! E, pa narode- mora da boli !Kad nismo rak-ranu (Milosevica)otklonili na vreme , sad moramo da trpimo posledice.A sve ove muke nisu posledica nove vlasti, nego posledica BIVSE vlasti. Ovoj vlasti je za zameriti to- sto te bivse nisu smestili tamo gde treba. A nas narod vecito kuka li kuka da nema para - jeste -vecina nema - ali ipak ima dovoljno da trosi na cigarete ,razne proslave , ispracaje ,rodjendane(ekskluzivne) benzin (pogledajte samo Beograd -to nije normalno koji je promet vozila -i to sve po jedan u kolima , a nisu "besni"automobili.) Vecina koje ja poznajem idu na posao kolima,puse , trose na koje-kakve sitnice koje i nisu bas neophodne , deci kupuju neverovatne gluposti (da deca ne osete nemastinu), a da ne pricamo o tome koja kolicina maraka je promenjena u euro i to bas od strane sirotog naroda koji nema !Ma , dajte ljudi stisnimo se malo i pustimo da nesto urade ovi koji imaju volju za to . Ako ne uspeju- pa -bice izbori za 2godine(regularni), pa cemo im reci!!! Ako smo mogli pod Slobom toliko da gutamo...

dajmler-benc

pre 21 godinu

za promenu bi mogli da isprodajete te silne audije iz voznog parka i predjete, recimo na skode (a sto ne i na zastavina vozila - pa jos uvek ih stitite carinama!!!) i tako, barem, simbolicno pokazete koliko "volite" pucanstvo... i budala zna da je najlakse nabijati cene u plafon....

Velimir Curgus

pre 21 godinu

Bio bih veoma zadovoljan, pa i zahvalan, ministarki Kori Udovicki ukoliko bih mogao da placam 3 centi po kilovatu utrosene struje. Otkad je uvedeno tarifno placanje struje, zajedno za "utrosenom snagom struje", ja placam oko 5 centi po kilovatu.
Stari, tarifni sistem placanja struje predstavlja pravi relikt dogovorne ekonomije gde se uspostavlja sistem tzv. socijalne zastite koji otvoreno stimulise neravnopravnost gradjana.
Da li se iko do sada zapitao kako bi tarifni sistem izgledao kod cene hleba? Tako da onaj ko kupuje 1 hleb dnevno ima doniranu, netrzisnu cenu a onaj ko kupuje 3 ili vise hlebova mora da plati dvostruku ili trostuko vecu cenu. Pa da u tom slucaju jedan hleb kosta izmedju 60 i 100 dinara.
Cinjenica je da je onaj sloj stanovnistva koji ima obezbedjeno daljinsko grejanje izuzetno privilegovan u odnosu na one gradjane koji nemaju takve mogucnosti. Dosadasnji tarifni sistem je tu neravnopravnost jos vise pojacao.
Ili ce postojati jedinstvena cena struje za sve gradjane ili ce se nepravde i nebuloze i dalje razvijati. A sto se tice socijalnog aspekta ovog problema on se mora resavati na neki drugi nacin - na primer poreskom politikom.
Takodje, nema bitnih promena u ovoj oblasti dok drzava ne omoguci gradjanima da po povlascenoj ceni, i povoljnim kreditima , ne mogu da urade bolju izolaciju ili da se ukljuce na daljinske sisteme grejanja.
U tom slucaju bi sve bilo daleko jasnije i cistije. I postojala bi neka ozbiljna vizija razvoja nase energetike.
Kazimir iz Crvene zone

Dule

pre 21 godinu

Jedan od razloga sto verujem da ce se nesto promeniti, je i taj sto ova vlada ne pravi kratkovide, populisticke poteze (kao sto je "prodaja silnih audija"... ) da zavara narod, nego resava stvari na sistemskom nivou. Problem sa cenom struje je pravljen godinama tokom Milosevicevog rezima. Cena struje je sistematski smanjivana da bi se kupio socijalni mir. To je dovelo do dve stvari - narod se navikao da trosi jeftinu struju preko svake mere, pa se CAK I GREJEMO NA STRUJU, sto ne radi niko na svetu; takodje, elektroprivreda je unistena do te mere da su potrebne godine da se to resi.
Onda je Kosovo preslo pod nadleznost UNMIK-a. Izgubili smo ogroman deo energetskog potencijala zemlje, i nastali su veliki manjkovi u proizvodnji, koji sada moraju da se nadoknadjuju iz izvoza. Za tu struju iz izvoza se sada PLACA, i to prilicno jeftino - 3 centa po kilovat-casu - jer je izvrsen pritisak na Bugare i Rumune da nam struju daju po proizvodnoj ceni. Tako sada Elektroprivreda placa struju 3 centa a prodaje po 1,6 centi!!! Van svake logike.
Ova, a i SVAKA DRUGA VLADA, ima dva izbora:
- da placa tu razliku iz budzeta, cime se gradjani stimulisu da neracionalno trose energiju, jer je krajnje jeftina
- ili da polako dize cenu dok ne stigne do realne vrednosti kojom moze da se investira u buducnost i izgradi realna i cvrsta infrastruktura ove zemlje.
Prethodni rezim je koristio prvo resenje. Ova vlada koristi drugo. Ja podrzavam ovo drugo. A vi?

dule

pre 21 godinu

Ko nas ovde obmanjuje. Verujem da bar 30-40% potrosaca jedva ceka da poskupi struja, a ukine se angazovana snaga jer ce im dolaziti 50% nizi racuni. Najavljuju poskupljenje ali gledaju da ga odloze sto duze.

Sasa Novak @ NL

pre 21 godinu

Slazem se podpuno sa realnim korigovanjem cene struje u Srbiji zato sto je to poskupljenje marginalno u odnosu na troskove koje gradjani u Srbiji mogu da plate za pusenje.
Ako Srbija moze da bude vodeca zemlja u jugoistocnoj Evropi po bacenim parama na cigarete pa sto onda ne bi se ulozilo vise u energetski sistem drzave. Ja ovo ne vidim kao poskupljenje vec kao obaveza da platis javni proizvod/uslugu onoliko koliko potrosis.
Ova kampanja bi se po cisto srpskom mogla zvati: "MANJE PUSI, PLATI STRUJU!"

Branka Simic

pre 21 godinu

Gdja Udovicki je jednom prilikom izjavila da penzioneri koji ne budu mogli da placaju racune za utrosenu struju prodaju svoje stanove. Ova izjava je doticnu u mojim ocima srozala na najnizi moguci nivo!
Drzava mora da vrati dugove, pre svega, penzionerima, pa ce oni tada imati nacina da se preorijentisu na neki drugi vid grejanja. Sve i da je cena struje najvisa u Evropi, problem bi ostao. Cene se ne mogu jednostavno porediti u apsolutnim iznosima. One se moraju posmatrati u realnom svetlu, npr. u odnosu na prosecna primanja. Dalje, cena mora biti jedinstvena za sve, a ugrozenim kategorijama se moze odobravati popust (kao sto je to bilo pri placanju, recimo, ustanovama za boravak dece).
Jeftinija struja nocu nas dodatno ponizava i pretvara u vestice. Ne moze se ocekivati od jedne zaposlene zene da citavu noc kuva, pere, pegla i onda u 6h izjutra ide na posao.
Ministarka stvari posmatra iz perspektive ambasadorskog deteta koje je odraslo i zivelo u izobilju i luksuzu, koje se zahvaljujuci privilegovanom polozaju skolovalo u inostranstvu i sada dosla ovde da soli pamet sirotinji na cijoj je grbaci odrasla.

paja

pre 21 godinu

Za kucu koja nije prikljucena na daljinsko grejanje, gde ide grejanje na cvrsto gorivo, znaci veci potrosaci su bojler, tu i tamo grejalica i sporet uglavnom u letnjem periodu je racun nekih 700-800 dinara. Budimo iskreni, koliko ko trosi na cigarete, mobilni telefon, pice u kaficu i slicno i koliko bi se toga odrekli a koliko struje u stanu ili u kuci. Oni koji se greju na struju neka plate taj luksuz. I meni je lakse da ukljucim prekidac i nemam brige. Niko ne pita posto je ugalj i drvo, dali moras unapred da ga platis da bi se grejao, dali moras da ga istovaras kad ti ga dovezu, dali imas prljavstinu po celoj kuci itd da ne nabrajam. Na stranu to sto zbog tih koji vole luksuz iskljuce i mene koji se ne greje na struju. Dali ti mozes da oredjujes cenu benzina na pumpi kad ides da natocis. Ako to toliko kosta platis. Ako ti se ne isplati ides biciklom. Kome je skup nacin grejanja na struju neka nadje alternativni nacin.

skitnica

pre 21 godinu

Trebalo bi imati u vidu sta raditi ako se masa digne i izadje na ulice jer nema para da plati struju. Da li poslati policiju na njih ili naci neko razumno resenje da se cena smanji, a kinta za remont nabavi iz drugih izvora? Ako krene policija, onda ce se morati iznuditi jos para odnekud da se plati njihov "rad". A onda krece haos i opet smo na istom kao i pre 6-7 godina. Dakle, dajte neko drugo resenje za ovaj problem, vec imate na vratu zdravstvo i zeleznicare, samo vam jos potrosaci struje fale na ispred skupstine.

Valter

pre 21 godinu

Pa cekaj malo jel se to mi uporedjujemo sa OKRUZENJEM a hocemo u EVROPU (valjda su nam tako objasnili na predizbornim mitinzima). Ovako pametnom politikom mogli su i SLOBINI strucnjaci resiti sve probleme!

Dragan

pre 21 godinu

Ovde su pobrkane babe i zabe od gospodje Kori.Ne moze se uporedjivati cena struje a da se ne uporedjuje prosecna plata u tim zemljama i nisu nama merilo rumumi i hrvati nego onih 15 zemalja evropske unije ako vec na sav glas pricamo o ulasku u evropsku uniju.I ne moze ona da kaze penzionerima da prodaju stanove ako nemogu da plate struju.Ja sam zimus u crvenoj tarifi placao jedan kilovat po 11 centi ane 3 centa kako ministarka Kori kaze.

Aleksandar

pre 21 godinu

Postovana gospodjo ministarke, nema problema da elektricna struja poskupi, narod ce to hteo ili ne morati da prihvati. Medjutim postavlja se pitanje sta jr sa polovinom radnika u EPS-u koji prakticno niti proizvode niti distribuiraju elektricne striju. Ako njih sklonite sa platnog spiska, dobicete sve sto vam je potrebno za remonte i ostale potrebe EPS-a.
Ako to postignete onda cete prevcazici vaseg vrlog predsednika vlade. U protivnom ne zavaravajte se, od Srbije kako se to danas radi nikada nece biti Nikaragva, ni New Zealand, ali ni Amerika hvala majci prirodi.

Dule

pre 21 godinu

Jedan od razloga sto verujem da ce se nesto promeniti, je i taj sto ova vlada ne pravi kratkovide, populisticke poteze (kao sto je "prodaja silnih audija"... ) da zavara narod, nego resava stvari na sistemskom nivou. Problem sa cenom struje je pravljen godinama tokom Milosevicevog rezima. Cena struje je sistematski smanjivana da bi se kupio socijalni mir. To je dovelo do dve stvari - narod se navikao da trosi jeftinu struju preko svake mere, pa se CAK I GREJEMO NA STRUJU, sto ne radi niko na svetu; takodje, elektroprivreda je unistena do te mere da su potrebne godine da se to resi.
Onda je Kosovo preslo pod nadleznost UNMIK-a. Izgubili smo ogroman deo energetskog potencijala zemlje, i nastali su veliki manjkovi u proizvodnji, koji sada moraju da se nadoknadjuju iz izvoza. Za tu struju iz izvoza se sada PLACA, i to prilicno jeftino - 3 centa po kilovat-casu - jer je izvrsen pritisak na Bugare i Rumune da nam struju daju po proizvodnoj ceni. Tako sada Elektroprivreda placa struju 3 centa a prodaje po 1,6 centi!!! Van svake logike.
Ova, a i SVAKA DRUGA VLADA, ima dva izbora:
- da placa tu razliku iz budzeta, cime se gradjani stimulisu da neracionalno trose energiju, jer je krajnje jeftina
- ili da polako dize cenu dok ne stigne do realne vrednosti kojom moze da se investira u buducnost i izgradi realna i cvrsta infrastruktura ove zemlje.
Prethodni rezim je koristio prvo resenje. Ova vlada koristi drugo. Ja podrzavam ovo drugo. A vi?

dajmler-benc

pre 21 godinu

za promenu bi mogli da isprodajete te silne audije iz voznog parka i predjete, recimo na skode (a sto ne i na zastavina vozila - pa jos uvek ih stitite carinama!!!) i tako, barem, simbolicno pokazete koliko "volite" pucanstvo... i budala zna da je najlakse nabijati cene u plafon....

Velimir Curgus

pre 21 godinu

Bio bih veoma zadovoljan, pa i zahvalan, ministarki Kori Udovicki ukoliko bih mogao da placam 3 centi po kilovatu utrosene struje. Otkad je uvedeno tarifno placanje struje, zajedno za "utrosenom snagom struje", ja placam oko 5 centi po kilovatu.
Stari, tarifni sistem placanja struje predstavlja pravi relikt dogovorne ekonomije gde se uspostavlja sistem tzv. socijalne zastite koji otvoreno stimulise neravnopravnost gradjana.
Da li se iko do sada zapitao kako bi tarifni sistem izgledao kod cene hleba? Tako da onaj ko kupuje 1 hleb dnevno ima doniranu, netrzisnu cenu a onaj ko kupuje 3 ili vise hlebova mora da plati dvostruku ili trostuko vecu cenu. Pa da u tom slucaju jedan hleb kosta izmedju 60 i 100 dinara.
Cinjenica je da je onaj sloj stanovnistva koji ima obezbedjeno daljinsko grejanje izuzetno privilegovan u odnosu na one gradjane koji nemaju takve mogucnosti. Dosadasnji tarifni sistem je tu neravnopravnost jos vise pojacao.
Ili ce postojati jedinstvena cena struje za sve gradjane ili ce se nepravde i nebuloze i dalje razvijati. A sto se tice socijalnog aspekta ovog problema on se mora resavati na neki drugi nacin - na primer poreskom politikom.
Takodje, nema bitnih promena u ovoj oblasti dok drzava ne omoguci gradjanima da po povlascenoj ceni, i povoljnim kreditima , ne mogu da urade bolju izolaciju ili da se ukljuce na daljinske sisteme grejanja.
U tom slucaju bi sve bilo daleko jasnije i cistije. I postojala bi neka ozbiljna vizija razvoja nase energetike.
Kazimir iz Crvene zone

Vladimir

pre 21 godinu

A sta cemo sa jugom Srbije gde narod masovno ne placa ni sadasnje racune za struju?
U Nisu gradjani-neplatise cak traze da im se otpisu dugovi i u tom zahtevu ih podrzavaju i lokalna vlast i opozicija.
Najlakse je povecati racune onima koji ih redovno placaju; voleo bih da pre toga ministarka objasni kako ce izjednaciti svoje potrosace (sada struju dobijaju i oni koji je placaju i oni koji ne placaju GODINAMA)!

dule

pre 21 godinu

Ko nas ovde obmanjuje. Verujem da bar 30-40% potrosaca jedva ceka da poskupi struja, a ukine se angazovana snaga jer ce im dolaziti 50% nizi racuni. Najavljuju poskupljenje ali gledaju da ga odloze sto duze.

Sasa Novak @ NL

pre 21 godinu

Slazem se podpuno sa realnim korigovanjem cene struje u Srbiji zato sto je to poskupljenje marginalno u odnosu na troskove koje gradjani u Srbiji mogu da plate za pusenje.
Ako Srbija moze da bude vodeca zemlja u jugoistocnoj Evropi po bacenim parama na cigarete pa sto onda ne bi se ulozilo vise u energetski sistem drzave. Ja ovo ne vidim kao poskupljenje vec kao obaveza da platis javni proizvod/uslugu onoliko koliko potrosis.
Ova kampanja bi se po cisto srpskom mogla zvati: "MANJE PUSI, PLATI STRUJU!"

Branka Simic

pre 21 godinu

Gdja Udovicki je jednom prilikom izjavila da penzioneri koji ne budu mogli da placaju racune za utrosenu struju prodaju svoje stanove. Ova izjava je doticnu u mojim ocima srozala na najnizi moguci nivo!
Drzava mora da vrati dugove, pre svega, penzionerima, pa ce oni tada imati nacina da se preorijentisu na neki drugi vid grejanja. Sve i da je cena struje najvisa u Evropi, problem bi ostao. Cene se ne mogu jednostavno porediti u apsolutnim iznosima. One se moraju posmatrati u realnom svetlu, npr. u odnosu na prosecna primanja. Dalje, cena mora biti jedinstvena za sve, a ugrozenim kategorijama se moze odobravati popust (kao sto je to bilo pri placanju, recimo, ustanovama za boravak dece).
Jeftinija struja nocu nas dodatno ponizava i pretvara u vestice. Ne moze se ocekivati od jedne zaposlene zene da citavu noc kuva, pere, pegla i onda u 6h izjutra ide na posao.
Ministarka stvari posmatra iz perspektive ambasadorskog deteta koje je odraslo i zivelo u izobilju i luksuzu, koje se zahvaljujuci privilegovanom polozaju skolovalo u inostranstvu i sada dosla ovde da soli pamet sirotinji na cijoj je grbaci odrasla.

paja

pre 21 godinu

Za kucu koja nije prikljucena na daljinsko grejanje, gde ide grejanje na cvrsto gorivo, znaci veci potrosaci su bojler, tu i tamo grejalica i sporet uglavnom u letnjem periodu je racun nekih 700-800 dinara. Budimo iskreni, koliko ko trosi na cigarete, mobilni telefon, pice u kaficu i slicno i koliko bi se toga odrekli a koliko struje u stanu ili u kuci. Oni koji se greju na struju neka plate taj luksuz. I meni je lakse da ukljucim prekidac i nemam brige. Niko ne pita posto je ugalj i drvo, dali moras unapred da ga platis da bi se grejao, dali moras da ga istovaras kad ti ga dovezu, dali imas prljavstinu po celoj kuci itd da ne nabrajam. Na stranu to sto zbog tih koji vole luksuz iskljuce i mene koji se ne greje na struju. Dali ti mozes da oredjujes cenu benzina na pumpi kad ides da natocis. Ako to toliko kosta platis. Ako ti se ne isplati ides biciklom. Kome je skup nacin grejanja na struju neka nadje alternativni nacin.

skitnica

pre 21 godinu

Trebalo bi imati u vidu sta raditi ako se masa digne i izadje na ulice jer nema para da plati struju. Da li poslati policiju na njih ili naci neko razumno resenje da se cena smanji, a kinta za remont nabavi iz drugih izvora? Ako krene policija, onda ce se morati iznuditi jos para odnekud da se plati njihov "rad". A onda krece haos i opet smo na istom kao i pre 6-7 godina. Dakle, dajte neko drugo resenje za ovaj problem, vec imate na vratu zdravstvo i zeleznicare, samo vam jos potrosaci struje fale na ispred skupstine.

Valter

pre 21 godinu

Pa cekaj malo jel se to mi uporedjujemo sa OKRUZENJEM a hocemo u EVROPU (valjda su nam tako objasnili na predizbornim mitinzima). Ovako pametnom politikom mogli su i SLOBINI strucnjaci resiti sve probleme!

Sandra

pre 21 godinu

Znate sta!? Ovde svi samo kukaju ! Svi bi hteli u Evropu i da postanu veliki , ali ako moze -da ne boli ! E, pa narode- mora da boli !Kad nismo rak-ranu (Milosevica)otklonili na vreme , sad moramo da trpimo posledice.A sve ove muke nisu posledica nove vlasti, nego posledica BIVSE vlasti. Ovoj vlasti je za zameriti to- sto te bivse nisu smestili tamo gde treba. A nas narod vecito kuka li kuka da nema para - jeste -vecina nema - ali ipak ima dovoljno da trosi na cigarete ,razne proslave , ispracaje ,rodjendane(ekskluzivne) benzin (pogledajte samo Beograd -to nije normalno koji je promet vozila -i to sve po jedan u kolima , a nisu "besni"automobili.) Vecina koje ja poznajem idu na posao kolima,puse , trose na koje-kakve sitnice koje i nisu bas neophodne , deci kupuju neverovatne gluposti (da deca ne osete nemastinu), a da ne pricamo o tome koja kolicina maraka je promenjena u euro i to bas od strane sirotog naroda koji nema !Ma , dajte ljudi stisnimo se malo i pustimo da nesto urade ovi koji imaju volju za to . Ako ne uspeju- pa -bice izbori za 2godine(regularni), pa cemo im reci!!! Ako smo mogli pod Slobom toliko da gutamo...

Dragan

pre 21 godinu

Ovde su pobrkane babe i zabe od gospodje Kori.Ne moze se uporedjivati cena struje a da se ne uporedjuje prosecna plata u tim zemljama i nisu nama merilo rumumi i hrvati nego onih 15 zemalja evropske unije ako vec na sav glas pricamo o ulasku u evropsku uniju.I ne moze ona da kaze penzionerima da prodaju stanove ako nemogu da plate struju.Ja sam zimus u crvenoj tarifi placao jedan kilovat po 11 centi ane 3 centa kako ministarka Kori kaze.

Aleksandar

pre 21 godinu

Postovana gospodjo ministarke, nema problema da elektricna struja poskupi, narod ce to hteo ili ne morati da prihvati. Medjutim postavlja se pitanje sta jr sa polovinom radnika u EPS-u koji prakticno niti proizvode niti distribuiraju elektricne striju. Ako njih sklonite sa platnog spiska, dobicete sve sto vam je potrebno za remonte i ostale potrebe EPS-a.
Ako to postignete onda cete prevcazici vaseg vrlog predsednika vlade. U protivnom ne zavaravajte se, od Srbije kako se to danas radi nikada nece biti Nikaragva, ni New Zealand, ali ni Amerika hvala majci prirodi.