Ponedeljak, 11.11.2013.

13:08

Kako najjeftinije zagrejati stan?

Najmanje novca za grejanje izdvojiće građani koji za ogrev koriste drva, dok će najviše novca izdvojiti domaćinstva koja koriste lož-ulje i gas, pišu "24 sata".

Izvor: RTS

Kako najjeftinije zagrejati stan? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

milica

pre 10 godina

Imam centralno grejanje, a svaku zimu zaredom vec dugi niz godina se smrzavam u stanu.Mesecno placam 6.000,00 din. i to redovno na vreme. Za svoj novac dobijam mlake radijatore.Ovi iz toplane Novi Beograd se i ne javljaju na uporne pozive gradjana. Sta ih briga, primaju plate, njima je lepo. Ocekivala sm da ce nova vlast nesto uciniti po tom pitanju, a oni samo kukaju kako je sve pred bankrotom, kako nema mazuta za grejanje. Sta je to mene briga, ja redovno i posteno placam grejanje cele godine i hocu normalnih bar 20 stepeni u stanu u vreme grejne sezone , a ne jedva 16. Verujte smrzle su mi se ruke, jedva kucam po tastaturi. Nesto treba preduzeti, ako nista tuziti ih strazburu, jer ovo je prava ogoljena pljacka.Ima li neko ideju sta uraditi i kome se obratiti.Hvala unapred

da da

pre 10 godina

Kakav članak! Iako iznosi u članku nesvosmisleno kažu da je najjeftinije grejati se na TA pećku ovi zaključuju da je najjeftinije grejati se na drva ?!? A sečenje, a cepanje, a ono kada neće da povuče pa puna kuća dima pa komplet krečenje na proleće, pa katran niz odžak, itd,itd. Ovako,l puniš pećku noću tajmerom i ćao. O mermernim tablama da i ne pričam...

mag

pre 10 godina

Pa koji ste vi licemeri,to je strašno! Grejanj u Bg,na Miljakovcu I bar u mojoj ulici N E V A LJ A od kad sam se doselio a to je sada 10-ta godina.
Uvek ista priča.Bla-bla-bla. Mislim da je ovo pitanje za ministarku Mihajlović
1.Ukinuti plaćanje CG cele godine
2.plaćati prema utrošku toplotne energije(ne po m2)
3.uvesti i smanjiti cenu čitača(po ventilu) na nešto razumno(a ne da budu po 100e)

ili

uvesti još jednu,dve firme u posao kao konkurenciju postojećim!!!
Kako vi volite da kažete-slobodno tržište,pa da vidimo ko će kako i koliko da pruža usluge. Ovako,to je monopol i mi smo samo taoci.

MunzeLjux.

pre 10 godina

Ja sam "pobegao" iz crvene zone za struju izolacijom zidova od 8 cm.Unutrsnji zid prema hodniku sam izlepio stirodurom od 3cm i stavio sestokomornu PVC stolariju sa trostrukim gumenim naleganjem i troslojnim staklom.Da danas ponovo radim izolaciju 10 cm bi bio apsolutni minimum,a 15cm realna opcija,jer na severu Evrope idu sa 20cm.Stiropor od 5cm je bacanje para jer u ukupnoj ceni kvadrata nekoliko cm vise ucestvuje sa desetak posto,a efekat izolacije raste za 30%.Ako iznad vas nema grejanog prostora vec je tavanski prostor,po podu polozite tvrdo presovanu mineralnu vunu,najmanje 10cm,pa armaturnu mrezu i ravnajuci sloj.Energenti su sve skuplji,pa je bolje da ulozite novac u svoj konfor i to trajno,nego da rasipate energiju i naravno novac.

aki

pre 10 godina

Moji godisnji troskovi za grejanje na gas (+topla voda) za stan od 70kvm su oko 50000 din. Pri tom, temp. danju je zadata 22c, a od 22h do 7h je 19c. Sasvim normalna temperatura pri kojoj moja deca setaju stanom u majicama sa kratkim rukavima. Ponavljam u to je uracunata i topla voda koju isto grejem na gas. Samo kvalitetna izolacija (kod mene 5cm), i pvc prozori da se ne rasipa toplota i imam grejanje upola jeftinije nego kod centralnog grejanja.

Danina

pre 10 godina

Dejane,u Kraljevu ni na -20 nisu grejali 24h!Evo,sad ce mesec dana od kako je pocela grejna sezona,a za to vreme nisu nam ukljucili ni 10 sati ukupno!Cene su visoke
i ako placam 12 meseci hocu da mi bude toplo!Mene ne zanima koliko je stepeni napolju,hocu da imam grejanje tokom grejne sezone!Otvoricu prozor ako mi je vrucina.Sve placamo po potrosnji,samo grejanje ne znam zasto placam,kad se vec mesec dana grejem na struju.E,drzavo...

Dejan P.

pre 10 godina

Za grejanje su drva najeftinija zato sto u ovoj zemlji niko ne ceni rad.Kada bi pisac ovog teksta morao da utovari na kamion 15 metara drva, da ih istovari, da ih istruze, da ih iscepa, da ih slozi napolju da se osuse, da ih zatim unese i slozi u podrum, da svaki dan bar petnaestak puta lozi vatru,da redovno prosipa pepeo verovatno ne bi napisao da je to najpovoljnije grejanje. Plus sve mora da se plati prilikom nabavke.
Zbog toga dolazimo do toga da se grejanje na gas i struju subvencionise putem nerealne cene ali tako da se najvece subvencije daju onima koji najvise trose.Tako da i ovi gradjani koji se greju na drva placaju gas i struju onima koji uzivaju u stalno toploj kuci i placju u delovima ili ne placaju.

Slavic

pre 10 godina

Za grejanje 65m2 koristim dva LG INVERTER 9-ke klima uredjaja, tj dve toplotne pumpe vazduh-vazduh (COP=4,05). Klime greju do -15 spoljne temperature, a kad je temperatura ispod -15 (ukupno tri dana prosle godine), ukljucim jedan ili dva uljna radijatora od po 2,5KW.
Racun za struju mi je u najhladnijim mesecima oko 4000 din veci, nego preko leta. Izolacija je Demit 10cm, obicni PVC prozori sa dupim stakom, i 20 cm mineralne vune iznad plafonske ploce.

sasa

pre 10 godina

(da, 11. novembar 2013 14:38)
Uh, ja sam ubedjen da Vi nemate pojma sta komentarisete. Niste culi za Beogas i jos mnogo isporucilasca u Srbiji. kod njih su cene vece za dinar po m3.

Shacika

pre 10 godina

I) kupi drva, iscepaj drva, slozi drva; na vreme , da budu suva i da se dobro grejes u doba kad bude -20; samo drva se ne isplati, mora i ugalj.
Uz sve to moras vatru sabajle da potpalis ako kanis da zagrejes dom.
A valja je i odrzavati.
I tako... sto kaze Rados Bajic.

II) toplana; placas cele godine, nit mislis dal ce ti biti hladno, nit dal ce nesto da otkaze jer placas da drugi "za te misli, kada zora svice..." :)

III) gas, mazut - grejes se kad ti volja i koliko hoces; dovoljan je klik i vec ti toplo; a ne garavis se kao sa ugljem; ne prezas se da pripremis 10+ kubika drva.

Tako da, sve u zivotu ima svoju cenu. Koju placas pre ili kasnije.
A moze da se desi i da ne platis nista, pod uslovom da zivis u Srbiji.

Srbija = pljacka + reket

pre 10 godina

"dok će porodica koja plaća po utrošku, za mesec kada se ne greje, platiti samo fiksni trošak, što je trećina te sume."

Za sta se placa ta trecina kada nema grejanja ? Za plate zaposlenih u JKP "Grejanje"? A zasto im se placa bilo sta kad nista ne rade ? Mogu slobodnoleti da kopaju kukuruz i da zive od toga ne od reketa!!!

Zoran M.

pre 10 godina

Centralno grejanje je skupo jer se našim novcem od centralnog grejanja finansiraju političke partije, zato i jeste veća bitka za lokalne izbore nego li za republičke. Građani treba da traže svoje osnovno pravo a to je da ce centralno plaća samo za one dane kad toplane greju, a ne preko cele godine. To je način obračuna smišljen još u doba komunizma i sa tim sistemom se ne ide gospodo političari u EU.

mladjadinkic

pre 10 godina

Ja ne znam kako vi dolazite do ovakvih racunica....
Ja grejem kucu 240m2, sa 20m3 drva. U avgustu placana po 4300din za kubik I 300din secenje po metru znaci ukupno 92000 za sezonu. Odrzavamo temperaturu 22-23...napolju toplije manje lozim napolju hladnije ubacuje se vise I to je to. Drva leti nisu upola jeftinija razlika je 10-15% na kamion... to ovi sto kupuju na metar u sred januara pa plate 60-70 EUR metar...
A ovi sto se greju na struju...posle 1600 kw na racunu placaju crvenu tarifu, ne znam sada napamet kolika je cena, 15-20din za svaki kw plus PDV...nek probiju za 1000kw mesecno, pa racunajte...

Realista

pre 10 godina

@Mira:
http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=776103#k11043828
Pisete o necemu sto ne razumete?
Drvo je obnovljivi izvor energije za razliku od gasa ili struje iz elektrana na ugalj ili mazut koje koriste te "svemoguce" toplotne pumpe. Problem nastaje kada gradjani imaju smederevce i kojekakve gvozdjurije cije sagorevanje drveta proizvede veoma malo energije (iskoristljivost klasicne metalne peci na drva je oko 20-30%) medjutim koristenjem kaljevih peci ili dvokomornih peci se ta iskoristljivost penje i do 90% jer dolazi do sagorevanja drvenog gasa i veoma malo pepela. To su ljudi ranije znali pa su se grejali tako a onda je doslo moderno doba sa gasnim i strujnim pecima...pa se sad smrzavamo.

toma

pre 10 godina

Najjeftinije je da stavimo pola metra drva na sredini sobe i preskacemo cele zime. Em ostaje za sledeću godinu, em toplo, em vežba.

onako

pre 10 godina

Negde procitah da je moguce jeftino grejanje sa samo jednom cepanicom.Lepo stavis cepanicu na pod i krenes da skaces preko nje.Sto je napolju hladnije,samo vise skaces i tako napred-nazad dok se ne zagrejes.Kazu da je dobro i za liniju,a ako ima vise ljudi,eto i zabavne igre!Jos ako postavis cepanicu na sred sobe-imas i centralno grejanje!:)

Gori su od lopova.

pre 10 godina

"Dejan Stojanović iz Udruženja toplana Srbije kaže da se uvek postavlja pitanje zbog čega niko ne traži povećanje cena kada se greje 24 časa dnevno i kada je napolju minus 20."

Neka mu neko kaze da je grejna sezona pocela pre skoro mesec dana, a jos uvek grejanja nema, usled visokih temperatura. E sada kada ja zakasnim sa placanjem koji dan meni stigne na sledecem racunu 500 din kamate zbog kasnjenja, a kada nema grejanja zbog toplog vremena, meni ne vracaju pare, koje sam redovno uplacivao tokom cele godine. Znaci nama redovnim platisama su duzni da vrate pare za ovih mesec dana, posto nisu potrosili ni kubik gasa, ali to funkcionise samo u jednosmernom pravcu, i drzava, sud, stite samo javna preduzeca, a nikako gradjane ove drzave, zbog kojih i postoje.

sasa

pre 10 godina

Kako najjeftinije zagrejati stan? To ne zavisi samo od energenta nego i stana. Fasada, prozori, roletne, termika poda, krova, komsija ispod greje, ne greje, komsija iznad greje ne greje...mnogo faktora na to utice. Moj stan, 64 m2, prozori alu, troslojno staklo, termo roletne, komsija iznad greje, komsija ispod greje, komsija pored mene greje. Fasada odlicna. Cigla , mislim 54+malter. Ceo stan ima gas, direktno od Srbija gasa, ne od preprodavaca, trenutna cena 41,79 din/m3. Struju prakticno koristim samo za svetlo, tv,komp,frizider. Napominjem, nemam bojler nego imam stalno toplu vodu na gas. Moji racuni za gas su leti do 1100 dinara, zimi do 4000 dinara, termostat namesten na 20 ako je napolju toplije a 21 ako je hladnije. Grejanje se iskljucuje u 23 a ukljucuje u 05 jutrom.

NiMl

pre 10 godina

ovo je drzava koja pljacka svoje gradjane. Sacica privilegovanih i njihovih rodjaka drze milione u saci i upravljaju njima po sopstvenom nahodjenju.

Marko

pre 10 godina

"Dejan Stojanović iz Udruženja toplana Srbije kaže da se uvek postavlja pitanje zbog čega niko ne traži povećanje cena kada se greje 24 časa dnevno i kada je napolju minus 20."

Dragi Dejane, verovatno zato što se takvi dani mogu izbrojati na prste.

mira

pre 10 godina

Jos samo u najprimitivnijm drzavama neko smatra da je drvo ogrev! I ono malo prirode sto nam je preostalo cemo utamaniti. Kako moze biti jeftino drvo koje raste preko 50 godina i neko da bespravno posece? Umesto da se najstrozije kontrolise seca vi jos promovisete ovaj vandalizam. Zivim u predgradju i uvece se davimo od smrada necega sto se zove ugalj, a u stvari su gromade lignita. Postoji mnogo cistiji i bolji nacini grejanja, naprimer pelat ili toplotne pumpe. Zasto ne pisete o tome?

mira

pre 10 godina

Jos samo u najprimitivnijm drzavama neko smatra da je drvo ogrev! I ono malo prirode sto nam je preostalo cemo utamaniti. Kako moze biti jeftino drvo koje raste preko 50 godina i neko da bespravno posece? Umesto da se najstrozije kontrolise seca vi jos promovisete ovaj vandalizam. Zivim u predgradju i uvece se davimo od smrada necega sto se zove ugalj, a u stvari su gromade lignita. Postoji mnogo cistiji i bolji nacini grejanja, naprimer pelat ili toplotne pumpe. Zasto ne pisete o tome?

Marko

pre 10 godina

"Dejan Stojanović iz Udruženja toplana Srbije kaže da se uvek postavlja pitanje zbog čega niko ne traži povećanje cena kada se greje 24 časa dnevno i kada je napolju minus 20."

Dragi Dejane, verovatno zato što se takvi dani mogu izbrojati na prste.

toma

pre 10 godina

Najjeftinije je da stavimo pola metra drva na sredini sobe i preskacemo cele zime. Em ostaje za sledeću godinu, em toplo, em vežba.

sasa

pre 10 godina

Kako najjeftinije zagrejati stan? To ne zavisi samo od energenta nego i stana. Fasada, prozori, roletne, termika poda, krova, komsija ispod greje, ne greje, komsija iznad greje ne greje...mnogo faktora na to utice. Moj stan, 64 m2, prozori alu, troslojno staklo, termo roletne, komsija iznad greje, komsija ispod greje, komsija pored mene greje. Fasada odlicna. Cigla , mislim 54+malter. Ceo stan ima gas, direktno od Srbija gasa, ne od preprodavaca, trenutna cena 41,79 din/m3. Struju prakticno koristim samo za svetlo, tv,komp,frizider. Napominjem, nemam bojler nego imam stalno toplu vodu na gas. Moji racuni za gas su leti do 1100 dinara, zimi do 4000 dinara, termostat namesten na 20 ako je napolju toplije a 21 ako je hladnije. Grejanje se iskljucuje u 23 a ukljucuje u 05 jutrom.

NiMl

pre 10 godina

ovo je drzava koja pljacka svoje gradjane. Sacica privilegovanih i njihovih rodjaka drze milione u saci i upravljaju njima po sopstvenom nahodjenju.

onako

pre 10 godina

Negde procitah da je moguce jeftino grejanje sa samo jednom cepanicom.Lepo stavis cepanicu na pod i krenes da skaces preko nje.Sto je napolju hladnije,samo vise skaces i tako napred-nazad dok se ne zagrejes.Kazu da je dobro i za liniju,a ako ima vise ljudi,eto i zabavne igre!Jos ako postavis cepanicu na sred sobe-imas i centralno grejanje!:)

Shacika

pre 10 godina

I) kupi drva, iscepaj drva, slozi drva; na vreme , da budu suva i da se dobro grejes u doba kad bude -20; samo drva se ne isplati, mora i ugalj.
Uz sve to moras vatru sabajle da potpalis ako kanis da zagrejes dom.
A valja je i odrzavati.
I tako... sto kaze Rados Bajic.

II) toplana; placas cele godine, nit mislis dal ce ti biti hladno, nit dal ce nesto da otkaze jer placas da drugi "za te misli, kada zora svice..." :)

III) gas, mazut - grejes se kad ti volja i koliko hoces; dovoljan je klik i vec ti toplo; a ne garavis se kao sa ugljem; ne prezas se da pripremis 10+ kubika drva.

Tako da, sve u zivotu ima svoju cenu. Koju placas pre ili kasnije.
A moze da se desi i da ne platis nista, pod uslovom da zivis u Srbiji.

Srbija = pljacka + reket

pre 10 godina

"dok će porodica koja plaća po utrošku, za mesec kada se ne greje, platiti samo fiksni trošak, što je trećina te sume."

Za sta se placa ta trecina kada nema grejanja ? Za plate zaposlenih u JKP "Grejanje"? A zasto im se placa bilo sta kad nista ne rade ? Mogu slobodnoleti da kopaju kukuruz i da zive od toga ne od reketa!!!

Zoran M.

pre 10 godina

Centralno grejanje je skupo jer se našim novcem od centralnog grejanja finansiraju političke partije, zato i jeste veća bitka za lokalne izbore nego li za republičke. Građani treba da traže svoje osnovno pravo a to je da ce centralno plaća samo za one dane kad toplane greju, a ne preko cele godine. To je način obračuna smišljen još u doba komunizma i sa tim sistemom se ne ide gospodo političari u EU.

Gori su od lopova.

pre 10 godina

"Dejan Stojanović iz Udruženja toplana Srbije kaže da se uvek postavlja pitanje zbog čega niko ne traži povećanje cena kada se greje 24 časa dnevno i kada je napolju minus 20."

Neka mu neko kaze da je grejna sezona pocela pre skoro mesec dana, a jos uvek grejanja nema, usled visokih temperatura. E sada kada ja zakasnim sa placanjem koji dan meni stigne na sledecem racunu 500 din kamate zbog kasnjenja, a kada nema grejanja zbog toplog vremena, meni ne vracaju pare, koje sam redovno uplacivao tokom cele godine. Znaci nama redovnim platisama su duzni da vrate pare za ovih mesec dana, posto nisu potrosili ni kubik gasa, ali to funkcionise samo u jednosmernom pravcu, i drzava, sud, stite samo javna preduzeca, a nikako gradjane ove drzave, zbog kojih i postoje.

Dejan P.

pre 10 godina

Za grejanje su drva najeftinija zato sto u ovoj zemlji niko ne ceni rad.Kada bi pisac ovog teksta morao da utovari na kamion 15 metara drva, da ih istovari, da ih istruze, da ih iscepa, da ih slozi napolju da se osuse, da ih zatim unese i slozi u podrum, da svaki dan bar petnaestak puta lozi vatru,da redovno prosipa pepeo verovatno ne bi napisao da je to najpovoljnije grejanje. Plus sve mora da se plati prilikom nabavke.
Zbog toga dolazimo do toga da se grejanje na gas i struju subvencionise putem nerealne cene ali tako da se najvece subvencije daju onima koji najvise trose.Tako da i ovi gradjani koji se greju na drva placaju gas i struju onima koji uzivaju u stalno toploj kuci i placju u delovima ili ne placaju.

Slavic

pre 10 godina

Za grejanje 65m2 koristim dva LG INVERTER 9-ke klima uredjaja, tj dve toplotne pumpe vazduh-vazduh (COP=4,05). Klime greju do -15 spoljne temperature, a kad je temperatura ispod -15 (ukupno tri dana prosle godine), ukljucim jedan ili dva uljna radijatora od po 2,5KW.
Racun za struju mi je u najhladnijim mesecima oko 4000 din veci, nego preko leta. Izolacija je Demit 10cm, obicni PVC prozori sa dupim stakom, i 20 cm mineralne vune iznad plafonske ploce.

Realista

pre 10 godina

@Mira:
http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=776103#k11043828
Pisete o necemu sto ne razumete?
Drvo je obnovljivi izvor energije za razliku od gasa ili struje iz elektrana na ugalj ili mazut koje koriste te "svemoguce" toplotne pumpe. Problem nastaje kada gradjani imaju smederevce i kojekakve gvozdjurije cije sagorevanje drveta proizvede veoma malo energije (iskoristljivost klasicne metalne peci na drva je oko 20-30%) medjutim koristenjem kaljevih peci ili dvokomornih peci se ta iskoristljivost penje i do 90% jer dolazi do sagorevanja drvenog gasa i veoma malo pepela. To su ljudi ranije znali pa su se grejali tako a onda je doslo moderno doba sa gasnim i strujnim pecima...pa se sad smrzavamo.

aki

pre 10 godina

Moji godisnji troskovi za grejanje na gas (+topla voda) za stan od 70kvm su oko 50000 din. Pri tom, temp. danju je zadata 22c, a od 22h do 7h je 19c. Sasvim normalna temperatura pri kojoj moja deca setaju stanom u majicama sa kratkim rukavima. Ponavljam u to je uracunata i topla voda koju isto grejem na gas. Samo kvalitetna izolacija (kod mene 5cm), i pvc prozori da se ne rasipa toplota i imam grejanje upola jeftinije nego kod centralnog grejanja.

mladjadinkic

pre 10 godina

Ja ne znam kako vi dolazite do ovakvih racunica....
Ja grejem kucu 240m2, sa 20m3 drva. U avgustu placana po 4300din za kubik I 300din secenje po metru znaci ukupno 92000 za sezonu. Odrzavamo temperaturu 22-23...napolju toplije manje lozim napolju hladnije ubacuje se vise I to je to. Drva leti nisu upola jeftinija razlika je 10-15% na kamion... to ovi sto kupuju na metar u sred januara pa plate 60-70 EUR metar...
A ovi sto se greju na struju...posle 1600 kw na racunu placaju crvenu tarifu, ne znam sada napamet kolika je cena, 15-20din za svaki kw plus PDV...nek probiju za 1000kw mesecno, pa racunajte...

Danina

pre 10 godina

Dejane,u Kraljevu ni na -20 nisu grejali 24h!Evo,sad ce mesec dana od kako je pocela grejna sezona,a za to vreme nisu nam ukljucili ni 10 sati ukupno!Cene su visoke
i ako placam 12 meseci hocu da mi bude toplo!Mene ne zanima koliko je stepeni napolju,hocu da imam grejanje tokom grejne sezone!Otvoricu prozor ako mi je vrucina.Sve placamo po potrosnji,samo grejanje ne znam zasto placam,kad se vec mesec dana grejem na struju.E,drzavo...

MunzeLjux.

pre 10 godina

Ja sam "pobegao" iz crvene zone za struju izolacijom zidova od 8 cm.Unutrsnji zid prema hodniku sam izlepio stirodurom od 3cm i stavio sestokomornu PVC stolariju sa trostrukim gumenim naleganjem i troslojnim staklom.Da danas ponovo radim izolaciju 10 cm bi bio apsolutni minimum,a 15cm realna opcija,jer na severu Evrope idu sa 20cm.Stiropor od 5cm je bacanje para jer u ukupnoj ceni kvadrata nekoliko cm vise ucestvuje sa desetak posto,a efekat izolacije raste za 30%.Ako iznad vas nema grejanog prostora vec je tavanski prostor,po podu polozite tvrdo presovanu mineralnu vunu,najmanje 10cm,pa armaturnu mrezu i ravnajuci sloj.Energenti su sve skuplji,pa je bolje da ulozite novac u svoj konfor i to trajno,nego da rasipate energiju i naravno novac.

mag

pre 10 godina

Pa koji ste vi licemeri,to je strašno! Grejanj u Bg,na Miljakovcu I bar u mojoj ulici N E V A LJ A od kad sam se doselio a to je sada 10-ta godina.
Uvek ista priča.Bla-bla-bla. Mislim da je ovo pitanje za ministarku Mihajlović
1.Ukinuti plaćanje CG cele godine
2.plaćati prema utrošku toplotne energije(ne po m2)
3.uvesti i smanjiti cenu čitača(po ventilu) na nešto razumno(a ne da budu po 100e)

ili

uvesti još jednu,dve firme u posao kao konkurenciju postojećim!!!
Kako vi volite da kažete-slobodno tržište,pa da vidimo ko će kako i koliko da pruža usluge. Ovako,to je monopol i mi smo samo taoci.

sasa

pre 10 godina

(da, 11. novembar 2013 14:38)
Uh, ja sam ubedjen da Vi nemate pojma sta komentarisete. Niste culi za Beogas i jos mnogo isporucilasca u Srbiji. kod njih su cene vece za dinar po m3.

da da

pre 10 godina

Kakav članak! Iako iznosi u članku nesvosmisleno kažu da je najjeftinije grejati se na TA pećku ovi zaključuju da je najjeftinije grejati se na drva ?!? A sečenje, a cepanje, a ono kada neće da povuče pa puna kuća dima pa komplet krečenje na proleće, pa katran niz odžak, itd,itd. Ovako,l puniš pećku noću tajmerom i ćao. O mermernim tablama da i ne pričam...

milica

pre 10 godina

Imam centralno grejanje, a svaku zimu zaredom vec dugi niz godina se smrzavam u stanu.Mesecno placam 6.000,00 din. i to redovno na vreme. Za svoj novac dobijam mlake radijatore.Ovi iz toplane Novi Beograd se i ne javljaju na uporne pozive gradjana. Sta ih briga, primaju plate, njima je lepo. Ocekivala sm da ce nova vlast nesto uciniti po tom pitanju, a oni samo kukaju kako je sve pred bankrotom, kako nema mazuta za grejanje. Sta je to mene briga, ja redovno i posteno placam grejanje cele godine i hocu normalnih bar 20 stepeni u stanu u vreme grejne sezone , a ne jedva 16. Verujte smrzle su mi se ruke, jedva kucam po tastaturi. Nesto treba preduzeti, ako nista tuziti ih strazburu, jer ovo je prava ogoljena pljacka.Ima li neko ideju sta uraditi i kome se obratiti.Hvala unapred

mira

pre 10 godina

Jos samo u najprimitivnijm drzavama neko smatra da je drvo ogrev! I ono malo prirode sto nam je preostalo cemo utamaniti. Kako moze biti jeftino drvo koje raste preko 50 godina i neko da bespravno posece? Umesto da se najstrozije kontrolise seca vi jos promovisete ovaj vandalizam. Zivim u predgradju i uvece se davimo od smrada necega sto se zove ugalj, a u stvari su gromade lignita. Postoji mnogo cistiji i bolji nacini grejanja, naprimer pelat ili toplotne pumpe. Zasto ne pisete o tome?

sasa

pre 10 godina

Kako najjeftinije zagrejati stan? To ne zavisi samo od energenta nego i stana. Fasada, prozori, roletne, termika poda, krova, komsija ispod greje, ne greje, komsija iznad greje ne greje...mnogo faktora na to utice. Moj stan, 64 m2, prozori alu, troslojno staklo, termo roletne, komsija iznad greje, komsija ispod greje, komsija pored mene greje. Fasada odlicna. Cigla , mislim 54+malter. Ceo stan ima gas, direktno od Srbija gasa, ne od preprodavaca, trenutna cena 41,79 din/m3. Struju prakticno koristim samo za svetlo, tv,komp,frizider. Napominjem, nemam bojler nego imam stalno toplu vodu na gas. Moji racuni za gas su leti do 1100 dinara, zimi do 4000 dinara, termostat namesten na 20 ako je napolju toplije a 21 ako je hladnije. Grejanje se iskljucuje u 23 a ukljucuje u 05 jutrom.

mladjadinkic

pre 10 godina

Ja ne znam kako vi dolazite do ovakvih racunica....
Ja grejem kucu 240m2, sa 20m3 drva. U avgustu placana po 4300din za kubik I 300din secenje po metru znaci ukupno 92000 za sezonu. Odrzavamo temperaturu 22-23...napolju toplije manje lozim napolju hladnije ubacuje se vise I to je to. Drva leti nisu upola jeftinija razlika je 10-15% na kamion... to ovi sto kupuju na metar u sred januara pa plate 60-70 EUR metar...
A ovi sto se greju na struju...posle 1600 kw na racunu placaju crvenu tarifu, ne znam sada napamet kolika je cena, 15-20din za svaki kw plus PDV...nek probiju za 1000kw mesecno, pa racunajte...

NiMl

pre 10 godina

ovo je drzava koja pljacka svoje gradjane. Sacica privilegovanih i njihovih rodjaka drze milione u saci i upravljaju njima po sopstvenom nahodjenju.

Dejan P.

pre 10 godina

Za grejanje su drva najeftinija zato sto u ovoj zemlji niko ne ceni rad.Kada bi pisac ovog teksta morao da utovari na kamion 15 metara drva, da ih istovari, da ih istruze, da ih iscepa, da ih slozi napolju da se osuse, da ih zatim unese i slozi u podrum, da svaki dan bar petnaestak puta lozi vatru,da redovno prosipa pepeo verovatno ne bi napisao da je to najpovoljnije grejanje. Plus sve mora da se plati prilikom nabavke.
Zbog toga dolazimo do toga da se grejanje na gas i struju subvencionise putem nerealne cene ali tako da se najvece subvencije daju onima koji najvise trose.Tako da i ovi gradjani koji se greju na drva placaju gas i struju onima koji uzivaju u stalno toploj kuci i placju u delovima ili ne placaju.

Marko

pre 10 godina

"Dejan Stojanović iz Udruženja toplana Srbije kaže da se uvek postavlja pitanje zbog čega niko ne traži povećanje cena kada se greje 24 časa dnevno i kada je napolju minus 20."

Dragi Dejane, verovatno zato što se takvi dani mogu izbrojati na prste.

Srbija = pljacka + reket

pre 10 godina

"dok će porodica koja plaća po utrošku, za mesec kada se ne greje, platiti samo fiksni trošak, što je trećina te sume."

Za sta se placa ta trecina kada nema grejanja ? Za plate zaposlenih u JKP "Grejanje"? A zasto im se placa bilo sta kad nista ne rade ? Mogu slobodnoleti da kopaju kukuruz i da zive od toga ne od reketa!!!

Shacika

pre 10 godina

I) kupi drva, iscepaj drva, slozi drva; na vreme , da budu suva i da se dobro grejes u doba kad bude -20; samo drva se ne isplati, mora i ugalj.
Uz sve to moras vatru sabajle da potpalis ako kanis da zagrejes dom.
A valja je i odrzavati.
I tako... sto kaze Rados Bajic.

II) toplana; placas cele godine, nit mislis dal ce ti biti hladno, nit dal ce nesto da otkaze jer placas da drugi "za te misli, kada zora svice..." :)

III) gas, mazut - grejes se kad ti volja i koliko hoces; dovoljan je klik i vec ti toplo; a ne garavis se kao sa ugljem; ne prezas se da pripremis 10+ kubika drva.

Tako da, sve u zivotu ima svoju cenu. Koju placas pre ili kasnije.
A moze da se desi i da ne platis nista, pod uslovom da zivis u Srbiji.

aki

pre 10 godina

Moji godisnji troskovi za grejanje na gas (+topla voda) za stan od 70kvm su oko 50000 din. Pri tom, temp. danju je zadata 22c, a od 22h do 7h je 19c. Sasvim normalna temperatura pri kojoj moja deca setaju stanom u majicama sa kratkim rukavima. Ponavljam u to je uracunata i topla voda koju isto grejem na gas. Samo kvalitetna izolacija (kod mene 5cm), i pvc prozori da se ne rasipa toplota i imam grejanje upola jeftinije nego kod centralnog grejanja.

Realista

pre 10 godina

@Mira:
http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=776103#k11043828
Pisete o necemu sto ne razumete?
Drvo je obnovljivi izvor energije za razliku od gasa ili struje iz elektrana na ugalj ili mazut koje koriste te "svemoguce" toplotne pumpe. Problem nastaje kada gradjani imaju smederevce i kojekakve gvozdjurije cije sagorevanje drveta proizvede veoma malo energije (iskoristljivost klasicne metalne peci na drva je oko 20-30%) medjutim koristenjem kaljevih peci ili dvokomornih peci se ta iskoristljivost penje i do 90% jer dolazi do sagorevanja drvenog gasa i veoma malo pepela. To su ljudi ranije znali pa su se grejali tako a onda je doslo moderno doba sa gasnim i strujnim pecima...pa se sad smrzavamo.

Zoran M.

pre 10 godina

Centralno grejanje je skupo jer se našim novcem od centralnog grejanja finansiraju političke partije, zato i jeste veća bitka za lokalne izbore nego li za republičke. Građani treba da traže svoje osnovno pravo a to je da ce centralno plaća samo za one dane kad toplane greju, a ne preko cele godine. To je način obračuna smišljen još u doba komunizma i sa tim sistemom se ne ide gospodo političari u EU.

toma

pre 10 godina

Najjeftinije je da stavimo pola metra drva na sredini sobe i preskacemo cele zime. Em ostaje za sledeću godinu, em toplo, em vežba.

MunzeLjux.

pre 10 godina

Ja sam "pobegao" iz crvene zone za struju izolacijom zidova od 8 cm.Unutrsnji zid prema hodniku sam izlepio stirodurom od 3cm i stavio sestokomornu PVC stolariju sa trostrukim gumenim naleganjem i troslojnim staklom.Da danas ponovo radim izolaciju 10 cm bi bio apsolutni minimum,a 15cm realna opcija,jer na severu Evrope idu sa 20cm.Stiropor od 5cm je bacanje para jer u ukupnoj ceni kvadrata nekoliko cm vise ucestvuje sa desetak posto,a efekat izolacije raste za 30%.Ako iznad vas nema grejanog prostora vec je tavanski prostor,po podu polozite tvrdo presovanu mineralnu vunu,najmanje 10cm,pa armaturnu mrezu i ravnajuci sloj.Energenti su sve skuplji,pa je bolje da ulozite novac u svoj konfor i to trajno,nego da rasipate energiju i naravno novac.

Gori su od lopova.

pre 10 godina

"Dejan Stojanović iz Udruženja toplana Srbije kaže da se uvek postavlja pitanje zbog čega niko ne traži povećanje cena kada se greje 24 časa dnevno i kada je napolju minus 20."

Neka mu neko kaze da je grejna sezona pocela pre skoro mesec dana, a jos uvek grejanja nema, usled visokih temperatura. E sada kada ja zakasnim sa placanjem koji dan meni stigne na sledecem racunu 500 din kamate zbog kasnjenja, a kada nema grejanja zbog toplog vremena, meni ne vracaju pare, koje sam redovno uplacivao tokom cele godine. Znaci nama redovnim platisama su duzni da vrate pare za ovih mesec dana, posto nisu potrosili ni kubik gasa, ali to funkcionise samo u jednosmernom pravcu, i drzava, sud, stite samo javna preduzeca, a nikako gradjane ove drzave, zbog kojih i postoje.

Danina

pre 10 godina

Dejane,u Kraljevu ni na -20 nisu grejali 24h!Evo,sad ce mesec dana od kako je pocela grejna sezona,a za to vreme nisu nam ukljucili ni 10 sati ukupno!Cene su visoke
i ako placam 12 meseci hocu da mi bude toplo!Mene ne zanima koliko je stepeni napolju,hocu da imam grejanje tokom grejne sezone!Otvoricu prozor ako mi je vrucina.Sve placamo po potrosnji,samo grejanje ne znam zasto placam,kad se vec mesec dana grejem na struju.E,drzavo...

mag

pre 10 godina

Pa koji ste vi licemeri,to je strašno! Grejanj u Bg,na Miljakovcu I bar u mojoj ulici N E V A LJ A od kad sam se doselio a to je sada 10-ta godina.
Uvek ista priča.Bla-bla-bla. Mislim da je ovo pitanje za ministarku Mihajlović
1.Ukinuti plaćanje CG cele godine
2.plaćati prema utrošku toplotne energije(ne po m2)
3.uvesti i smanjiti cenu čitača(po ventilu) na nešto razumno(a ne da budu po 100e)

ili

uvesti još jednu,dve firme u posao kao konkurenciju postojećim!!!
Kako vi volite da kažete-slobodno tržište,pa da vidimo ko će kako i koliko da pruža usluge. Ovako,to je monopol i mi smo samo taoci.

onako

pre 10 godina

Negde procitah da je moguce jeftino grejanje sa samo jednom cepanicom.Lepo stavis cepanicu na pod i krenes da skaces preko nje.Sto je napolju hladnije,samo vise skaces i tako napred-nazad dok se ne zagrejes.Kazu da je dobro i za liniju,a ako ima vise ljudi,eto i zabavne igre!Jos ako postavis cepanicu na sred sobe-imas i centralno grejanje!:)

Slavic

pre 10 godina

Za grejanje 65m2 koristim dva LG INVERTER 9-ke klima uredjaja, tj dve toplotne pumpe vazduh-vazduh (COP=4,05). Klime greju do -15 spoljne temperature, a kad je temperatura ispod -15 (ukupno tri dana prosle godine), ukljucim jedan ili dva uljna radijatora od po 2,5KW.
Racun za struju mi je u najhladnijim mesecima oko 4000 din veci, nego preko leta. Izolacija je Demit 10cm, obicni PVC prozori sa dupim stakom, i 20 cm mineralne vune iznad plafonske ploce.

sasa

pre 10 godina

(da, 11. novembar 2013 14:38)
Uh, ja sam ubedjen da Vi nemate pojma sta komentarisete. Niste culi za Beogas i jos mnogo isporucilasca u Srbiji. kod njih su cene vece za dinar po m3.

da da

pre 10 godina

Kakav članak! Iako iznosi u članku nesvosmisleno kažu da je najjeftinije grejati se na TA pećku ovi zaključuju da je najjeftinije grejati se na drva ?!? A sečenje, a cepanje, a ono kada neće da povuče pa puna kuća dima pa komplet krečenje na proleće, pa katran niz odžak, itd,itd. Ovako,l puniš pećku noću tajmerom i ćao. O mermernim tablama da i ne pričam...

milica

pre 10 godina

Imam centralno grejanje, a svaku zimu zaredom vec dugi niz godina se smrzavam u stanu.Mesecno placam 6.000,00 din. i to redovno na vreme. Za svoj novac dobijam mlake radijatore.Ovi iz toplane Novi Beograd se i ne javljaju na uporne pozive gradjana. Sta ih briga, primaju plate, njima je lepo. Ocekivala sm da ce nova vlast nesto uciniti po tom pitanju, a oni samo kukaju kako je sve pred bankrotom, kako nema mazuta za grejanje. Sta je to mene briga, ja redovno i posteno placam grejanje cele godine i hocu normalnih bar 20 stepeni u stanu u vreme grejne sezone , a ne jedva 16. Verujte smrzle su mi se ruke, jedva kucam po tastaturi. Nesto treba preduzeti, ako nista tuziti ih strazburu, jer ovo je prava ogoljena pljacka.Ima li neko ideju sta uraditi i kome se obratiti.Hvala unapred