Petak, 08.11.2013.

14:17

Dimić: Srbija nije želela rat

Istoričar Ljubodrag Dimić tvrdi da su planovi Prvog svetskog rata postojali i pre pucnja Gavrila Principa u Sarajevu 1914. i da Srbija svakako rat nije želela.

Izvor: Tanjug

Dimiæ: Srbija nije želela rat IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

83 Komentari

Sortiraj po:

perec

pre 10 godina

Ovo je isuviše ozbiljna tema da bi nekompetentni, na uglavnom kafanski način, o njoj ovde polemisali. Sačekajmo da za par meseci čujemo istoričare koji će na tu temu prozboriti u Sarajevu. A onda o svemu porazmisliti mozgom a ne srcem.
U svakom slučaju, duboko verujem da ja atentat bio samo dobar povod za početak rata. Ipak, ovih dana se često pitam da li bi Gavrilo ispalio te hice da je znao kroz šta će prolaziti njegov narod sledećih 100 godina. To bi možda mogla biti pouka i za današnje "velike patrijote" da razmisle koje posledice izazivaju svojim rečima i delanjem.

Pionir

pre 10 godina

Evo čitam ovaj članak a potom i komentare, i ono što mi najviše smeta je to što veliki broj komentatora opet vređa druga Tita u prkos tome što je Tito konačno od Vojvodine napravio srpsku pokrajinu, naseljavanjem Srba iz pasivnih krajeva u dijelove Vojvodine koji su pretežno bili nastanjeni Nemcima i Madzarim. Danas im Tito smeta jer je eto bio komunista i vlastodržac i tobožni antisrbin. Jednako kao Srbi ponašaju se i Hrvati te od njega prave satrapa a pri tom zanemaruju da im je Tito prikljućio Dalmaciju i Istru koju je ispraznio od Italijana. Umesto da ga blatite bolje bi vam bilo da svakog 4 maja u 1505 stanete mirno i odate počast čoveku koji vam je dao najveći dar u istorji a to je VOJVODINA

nemanja

pre 10 godina

Srbija nije htela rat 1914, a sam Pasic je rekao da je potrebno oko 30 godina mira radi integracije oslobodjenih teritorija u Balkanskim ratovima. Srbija je htela oslobadjanje svih Juznih Slovena, ali ne tako brzo. Kraljevina SHS je sa svim svojim manama bila neuporedivo demokratskija politicka tvorevina od Austro Ugarske.

johnny depp

pre 10 godina

Da je neko ubio Billy-ja pre '99 onda bi sve zapadne zemlje imali motiv za ono sto se zbilo te iste'99. Posto niko nije, morali su da izvade iz dzepa utlaceni miroljubivi, vredan i posten Albanski zivalj sa Kosova koji je by the way samo 95% od ukupnog stanovnistva, i bio zverski maltretiran od strane vecinski 5% srpske policije (koja je by the way 50% bila sastavljena albancima).
Sve tece, sve se menja, samo mi nikako da shvatamo potrebu.
Radjati po 5-8 pravoslavne dece i prkositi muslimanskim i katolickim osvajacima i koljacima
Alexandar Mekedonski je bio pravi primer kako treba sa bliznim i daljnim komsijama
Toliko
I molim vas kad mozete objavljati komentare is NDH i UQK tvorevine da objavite i moj komentar koji nema nista protiv slobodoumnog i intelegentnog coveka, ma bilo koje vere bio

Knez Milos Obrenovic

pre 10 godina

Kradjordjevici su radili na stetu Srbije. Iz vise razloga: 1. Izjasnjavali su se kao jugosloveni, 2. ukinuli su kraljevinu Srbiju, 3. stvorili kraljevinu Jugoslaviju i ono najgore pod 4. U zelji da centralizuju vlast premestili su Pećku patrijarsiju u Beograd i time zapoceli osipanje Kosova.

Jedine prave srpske dinastije su Obrenovici i Nemanjici.

Radule Scepanovic

pre 10 godina

kanada je istinski demokratska drzava pa onda ovakve falsifikatorske nakaze poput mekmilanove mogu piskarati stosta.Kanadjani su vrlo ponosni na svoju ratnicku tradiciju iz prvog i drugog svijetskog rata i vi bi se zacudili koliko obicnih Kanadjana zna da su kraljevina Srbija i Crna Gora njihovi saveznici.Kanadska vlast je u cast tome 1918 nazvala planinski vrh u Alberti mount Putnik po vojvodi Radomiru Putniku.Vrh od 2943 metra.U ponedjeljak 11.11 je nacionalni praznik gdje Kanada odaje postu svojim poginulim vojnicima a sa povodom bitke u Flandriji iz prvog svijetskog rata gdje skoro svaki Kanadjanini ima zataknut makov cvijet na reveru koji asocira na prolivenu krv.Doduse postoji i manjina koja se zatakne sa bijelim cvijetovima jer ne zele slaviti rat.Ovi uzaludnici kao i ova Makmilanova su predmet sablazni i uzasavanja vecine Kanadjana

Gaga

pre 10 godina

Tvrdnja da Srbija nije zelela rat je besmislena. Kako je Pasic zamisljao sve Srbe u jednoj drzavi? Diplomatskim putem bi Austrougarska monarhija i Otomanska imperija pristale na takav zahtev? Da, sigurno. Nije problem sto istoricari iz inostranstva tumace atentat kako hoce vec sto domaci istoricari zamagljuju cinjenice.

sevdah

pre 10 godina

Misljenje iz Bosne.
Ovaj lik je pozitivac, jer je skino s ledja Austriju.
S druge strane je negativac, jer kao i uvjek, dogadjaj je inspirisan sirenjem granica Srbije, tj. zauzimanjem Bosne.

Sid

pre 10 godina

@Dosta zamajavanja,

Zaista dosta zamajavanja, i onako nisi bio na casu kada j profesor predavao o aneksionoj krizi i kada su sefovi A.U. monarhije izjavili da bi Srbiju trebalo dovesti u red makar i silom oruzija.


PS: neko je napisao da je FF bio pacifista ali moram napisati i to da Carevi nisu po prirodi titule pacifist kao ni oni koji anektiraju!

Hm!

pre 10 godina

Gavrilo Princip je heroj! Nema sumnje.
Ubio je lidera drzave koja je imala jasne tenzije prema nasoj teritoriji.
Drugacije pitanje je da li nam je njegovo herojstvo donelo vise dobra ili zla. To nikada necemo saznati. Sta bi se desavalo u evropi da nije ubijen Ferdinad necemo nikada saznati, a istoricari koji se bave naukom" sta bi bilo kad bi bilo...." trebali bi se baviti naucno-fantasticnim filmovima!
Ali ova kanadska istiricarka je svakako neinteligentna osoba-

Goran

pre 10 godina

Zasto ubistvo Kralja Aleksandra nije izazvalo svetski rat. Smesno je tvrditi da jedan atentat moze da izazove svetski rat jer je samo u 20. veku bilo preko 100 atentata a nijedan nije izazvao svetski rat.

Gruzanin

pre 10 godina

Za Igora : kad je vec tako da se mi polako pocnemo da spremamo da pocnemo i III sv rat, jer kako kazu ovi autosovinisti : " to nam je u krvi . . . "

Gruzanin

pre 10 godina

Za Kalimera : zato idu " hrvatski velikasi ", na bre taj zapadni olos ne moze ocima da nas gleda, rat na Helmskom poluostrvu za njih nije postojao!

kole

pre 10 godina

A zasto nasi prepametni istoricari ne pricaju malo o Apisu? Zasto je on pogubljen posle montiranog sudjenja? On i njegovi drugovi iz "Crne ruke" - organizacije za koju su svi znali, a ipak je bila "tajna" i koja je dovela na vlast Karadjordjevice - su ustvari mnogo interesantniji od samog Principa. Kako je Kraljevina Srbija mogla da tolerise jednu takvu kliku koja ju je gurala u rat iako za to nije bila spremna? A to da je Kraljevina SHS bila osmisljena kao "demokratska" drzava se dobro videlo povodom Sestojanuarske diktature. Uostalom, zasto ubica Kralja Aleksandra nije heroj? To su pitanja. Inace, iako se kod nas stalno potencira prica da Nemci zele da ulepsaju svoju istoriju, ova istorcarka je Kanadjanka koja nema veze sa Nemcima.

qwerty

pre 10 godina

@D
U pravu si Kanada jeste dvojezična zemlja. Mekmilan više zvuči anglo, nego franko, a i pre nje je jedan engleski lobista tvrdio da su balkanski ratovi bili kolonijalni i direktno isprovocirali prvi svetski ili tako nešto. Zato sam "imao pik" na englesko govorno područje.

Divos

pre 10 godina

@ Vladimir Pula, 8. novembar 2013 21:12

Тврдња да је сарајевски атентат повод за "велики" рат је прилично неразумна. Рат није почео после сарајевског атентата 28.06., није ни у првим недељема јула (што би се морало догодити, ако стојимо иза твдрње да је овај догађај повод), него после 28.07.1914 (и агресије АУ на Србију), односно после 02/03.08.1914. (и агресије Немачке на Луксембург и Белгију), хронологија догађаја јасно доказује да повод (а овде говоримо о поводу) за рат може бити само напад АУ на Србију (као и напад Немачке на Белгију), сам сарајевски атентат може бити само изговор или оправдање Аустро-угарској за реализацију својих намера, и ништа више. Тврдити да је сарајевски атентат повод за 1.светски рат је једнако бесмислено као да кажете да је повод 2. светском рату напад пољских терориста (данас ипак знамо да је ово подлост у режији нациста) на радио-станицу у Глајвицу, можете наравно и то тврдити али вас нико неће сврставати у урачуњиве људе.
Знам ја да ће од овог мог одговора бити слабе вајде, и да се код неких људи добро "примају" овакве идеје, а неки ће богами изнети став увек против Срба па и ако немају никаквих ваљаних аргумената, али моје је било да га напишем.

Branko

pre 10 godina

Naša vlada treba da bude svesna da mora da plati neke istoričare da skupe sve činjenice i da se izbore da se ne izvrši "revizija" koja očigledno ima neki mračan cilj.
Velike su sile bile sve zapete i samo se čekao bilo kakav povod. Engleska je krenula na Tursku...

zenon

pre 10 godina

Srbija mozhda i nije htela rat, ali G. Princip je klasichni terorista, anarhista i sam Bog zna iz kog razloga je postao heroj. inache, Franc Ferdinand je u Sarajevo doshao sa namerom da sa Srbijom izgladi nesporazume koje vecj ostareo tvrdokorni car nije hteo, umeo i nije razumeo. klasichan pucanj u sopstvene noge, od tog tragichnog dogadjaja pa sve do danashnjih dana. a shto se istorije i istorichara tiche ne mogu da se dogovore ni oko toga da li je mleko beli ili crno, te stoga i nije nauka nego smishljanje, pisanje i pripivedanje legendi. ni do dan danas se nisu slozhili, nezavisno od sudova da li je u Srebrenici pochinjen ratni zlochin, genocid ili herojski chin i da li se u opshte tamo i dogodilo neshto a da je od tog stashnog china proshlo svega nekoliko godina. mogu da mislim koje cje sad istoricharsko orgijanje pocheti povodom 100 godishnjice sa svih strana, shto pobednika, shto gubitnika i na koje mesto cje Srbiju nashi istorichari postaviti nakon proteklog stolecja, u red pobednika ili gubitnika

Hahaha

pre 10 godina

Kako smo mi glupi!? Uopste nije vazno da li su ili nisu hteli da nas napadnu i kada? Ako se o tome raspravlja ovaj komentar nema veze sa tim! Princip je izvrsio teroristicki akt kao sto su i VMRO I ustase to isto ucinile u Marseju Kao sto je po definiciji svaki atentat, bilo kada i bilo gde, bilo kojim motivom izazvan u svetu! Slagali se Srbi s tim ili ne, nemenja nista!

Divos

pre 10 godina

@ Vladimir Pula, 8. novembar 2013 21:12

Тврдња да је сарајевски атентат повод за "велики" рат је прилично неразумна. Рат није почео после сарајевског атентата 28.06., није ни у првим недељема јула (што би се морало догодити, ако стојимо иза твдрње да је овај догађај повод), него после 28.07.1914 (и агресије АУ на Србију), односно после 02/03.08.1914. (и агресије Немачке на Луксембург и Белгију), хронологија догађаја јасно доказује да повод (а овде говоримо о поводу) за рат може бити само напад АУ на Србију (као и напад Немачке на Белгију), сам сарајевски атентат може бити само изговор или оправдање Аустро-угарској за реализацију својих намера, и ништа више. Тврдити да је сарајевски атентат повод за 1.светски рат је једнако бесмислено као да кажете да је повод 2. светском рату напад пољских терориста (данас ипак знамо да је ово подлост у режији нациста) на радио-станицу у Глајвицу, можете наравно и то тврдити али вас нико неће сврставати у урачуњиве људе.
Знам ја да ће од овог мог одговора бити слабе вајде, и да се код неких људи добро "примају" овакве идеје, а неки ће богами изнети став увек против Срба па и ако немају никаквих ваљаних аргумената, али моје је било да га напишем

slava

pre 10 godina

To znaci Tom Kruz glumi teroristu u filmu Valkiri ?

U Francuskoj, Zan Mulen je bio takodje terorista...

Inace iz clanka, citam da sledece godine u Sarajevu ce se obeleziti 100 godina od ubistva Franza (28 Jun 2014).

A za stogodisnjicu pocetka rata (28 Jul 2014 : to jest agresija na Srbiju, na Beograd), da li nasa vlada sprema neku ceremoniju gde ce zvati strane delegacije.

U Parizu, za 14 Jul 2014 (drzavni praznik), planiraju za tradicionalnu vojnu paradu na Jelisejka polja, da pozovu vojske svih 72 zemlje ucesnice Prvog svetskog rata.

андроид

pre 10 godina

Атентат и тероризам нису исто. Толико.
p.s. http://ru.wikipedia.org/wiki/План_Шлиффена

Vladimir Pula

pre 10 godina

Atentat Gavrila Principa je bio povod za početak prvog svjetskog rata. To je činjenica. Tu se nema sta ni dodati ni oduzeti. Nekome drago nekome nije, tako je.
O razlozima/uzrocima rata se pak da razglabati.

brzi

pre 10 godina

Krajnje je vreme da Srbija jednom za uvjek posle skoro 200 godina samostalnosti ( od pobune prema turcima trgovca karađorđa Petrovića naovamo) jasno definiše svoja matična ozemlja ( šta je matica a šta diaspora). Da je to posle pobune uradio trgovac Karađorđe Petrović, nebi bilo ludorija,koje su se događale do današnjice sa narodom i državom Ssrbijom u takvom ili onakvom obliku. jer sve dok to ne bude urađeno u svakoj generaciji če se pronači pokoji ludi političar, koji če ovu državu voditi u ratove za otačbinu za koju niko tačno nezna kde tačno postoji i kakvog obima jeste. Nekada su bili turci, pa komšije bugari grci i albanci pa onda AU, pa švabe, pa u zadnje vreme hrvati, pa bošnjaci i na kraju samo je pitanje ko če biti sledeči za nekih 15 - 20 godina. To je prosečno razdoblje u kome je Srbija ulazila u ratove, da najviše puta ni sama nije znala zašto.

Vlada Milovic

pre 10 godina

Ja mislim da je Gavrilo Princip morao dobro da razmisli pre pucanja u Ferdinanda, sta ce posle biti sa Srbima u Austro Ugarskoj? Cena je bila oko 1,5 miliona mrtvih Srba ! Zato njega treba osuditi i nazvati ga pravim imenom: terorista i ubica. Toliko majke ostale bez sinova........izgubili smo 66 posto muskih glava, hej ljudi, da li je to normalno???????????????

Бојан Илић

pre 10 godina

Када светски моћници схвате да Дрина није и не може да буде граница, доћи ће све на своје!
Упорно су покушавале и још увек покушавају белосветске барабе да то спрече.... Џабе вам било душмани, српске жртве не смеју да буду узалудне...

Slavia del Sur

pre 10 godina

Za mene je Gavrilo Princip, koji nije bio ni pravoslavac, cak ni hriscanin, nego sefardijski jevrej, jugoslovenski heroj.
On se cak izjasnjavao kao srbo-hrvat.

KuK

pre 10 godina

Svej.je to lepo i krasno, Konsensus je da su Kaiser i Kaiser und Kōnig iz Berlina i Vijene hteli rat. Ali niko od navedenih istoricara ni ne pokusava da negira da je atentat organizovan od strane Apisa, sefa vojnoobavestajne sluzbe, koji je obezbedio celokupnu logisticku podrsku, trening i samo l'arme du crime.

Miloš

pre 10 godina

Ne mora čovek da bude neki veliki naučnik ili istoričar da bi znao kako Srbija nije želela rat. Srbija je za dve godine vodila dva rata protiv jakih protivnika. Poslednje što je želela je sukob sa jednom od najvećih carevina tog doba.

Dosta zamajavanja

pre 10 godina

Neverovatno! Kako u proslosti, tako i sada, prvo se napecamo u sopstvenu zamku, pa posle kukamo, al' dzaba.
Hajde da pretpostavimo da Srbija stvarno nije zelela rat. Legitimno. Samo, mi smo jos u osnovnoj skoli citali da svaki rat ima UZROK i POVOD.
Dakle, da li je nekoj tadasnjoj pametnoj glavi, recimo Apisu, pre nego sto je snabdela Mladu Bosnu oruzjem, eventualno palo da pamet da bi Austrija mogla, ni manje ni vise nego UBISTVO PRESTOLONASLEDNIKA, uzeti za POVOD za rat?
Nije? E pa onda nista! Sada nama vise generacija kasnije ocigledno ostaje da i ovu zabu da progutamo.
Sta cete, kad si mali i slab kao Srbija, za sta smo sami krivi, pa jos imas i podosta putera na glavi, svako ti radi sta mu padne na pamet.

alek

pre 10 godina

Franc Ferdinand je iskoriscen kao zrtveno jeagnje, da bi se kasnije imalo povoda za izbijanje rata, a Austrougarska je oduvek imala interesa da drzavu prosiri preko Drine na istok, pa su nekako nasli resenje da to i ucine.
Ponekad se stvarno zapitam da li mi Srbi zivimo na zlatnoj koki a da to ne znamo, zasto je bas ova oblast gde je Srbija tako zanimljiva osvajacima, je l imamo, vode, rude, lepih zena, sta, sta?

šin

pre 10 godina

Tomas Vudro Vilson 28 Američki predsednik,čik neka neko proba da napravi reviziju svega onoga što je on rekao o Srbima.Mogao bi do sutra da nabrajam imena,knjiga,a i zašto bi?Pusti onog koji voli to što voli,jer ako mu kažeš da ne voli to što voli on će i dalje voleti to što voli,a tebe će mrzeti.istorija je nauka,mada ima i onih koji misle da je parče papira po kom možeš žvrljati kako te je volja.

Knez Milos Obrenovic i Premijer Djindjic - slava im!

pre 10 godina

Crna ruka=JSO, Karadjordje=Milosevic, Obrenovici=Djindjic, Majski prevrat=12 novembar (Pobuna JSO) i 21 februar (ubistvo Djindjica).

Radikalna struja u Srbiji je kao sto vidimo vec jednom preuzela vlast krvoprolicem nakon cega nas je odvela u svetski rat i drugi put je htela slicno ali im se desio 5 oktobar. Desio im se narod! Na zalost opet su na vlasti ali nece dugo! Ako treba desice im se i 6 oktobar! Pa 7 pa 8 sve dok Srbiji konacno ne svane maj bez majskog prevrata! Tada ce i Srbiji doci prolece...

Alex

pre 10 godina

Zanima me kako se kod nasih istoricara nazivajuatentatori kralja Aleksandra: "teroristi" ili "borci za slobodu".
(aleks, 08. novembar 2013 17:47)


Ah evo relativisticke brigade. A kako ti imenjace to vidis. Ko je ubio Aleksandra, teroristi ili borci za slobodu? Relativizam u konkretnom slucaju ti je kratkog daha, jednostavno malo baci pigled u ozbiljne istorijske knjige i razjasnice ti se. Sa pozicija hriscanskog zivlja u Bosni i siromasnog dijela muslimana, hiljade puta bi bilo bolje da je Bosna ostala pod turskom nego da su je Austrijanci aneksirali. Da bi shvatio sta se u Bosni desilo moras izuciti sta se desavalo sa samom Portom i stanjem u Turskoj imperiji. Otomani su imali korumptiran i skup drzavni aparat a Britanija i Francuska su sakom i kapom produbljivale krizu davajuci kredite sakom i kapom. Bjese li sultan Abdulah u 19 vijeku koji je shvatio da jedini nacin da imperija opstane je evropizacija ekonomije i imperije i znatne reforme su i sprovedene. Bosanski muslimanski ustanci na koje se danasnji bosnjaci glupo hvataju je nista vise nego reakcionarska reakcija na vecu liberalizaciju drustva i davanje vecih sloboda "raji". Kod Bosanskih "begovskih" ustanaka nema ni govora o ustancima sa karakterom drzavnosti vec se radilo o odbrani srednjovjekovnih feudalnih prava u 19 vijeku. Osnovni problem sa Austrijskom aneksijom i okupacijom je sto je Austrija u stvari uradila reverziju i zaustavila ovaj proces. Raji u bosni bi bilo bolje da su otomsnlije ostale 1914

Jovan Radosavljević

pre 10 godina

Slobodoljubivi i odvažni Srbi, zato su nas cenili Evropljani,...Nisu nas zato cenili, nego zato što smo poturili naša leđa, živote našeg naroda pred austro-nemačku silu umesto njih! Čuvena Cerska bitka je izvojevana tek pošto su neprijatelji pobili polovinu žitelja Mačve i Podrinja. Pohvaljeni smo za "izuzetnu vojnu taktiku" a izgubili smo preko milion i po naših ljudi. I nikada se od toga nismo oporavili, dokaz je ovo što sad čitamo i pišemo. Samo da nam je još, još rata! Dockan.

balkanalije

pre 10 godina

Prekrajanje i friziranje istorije i važnih događaja u njoj je neka konstanta na ovim prostorima pa imamo srpsku,hrvatsku slovenačku itd istorisku istinu ili laž,zavisno s koje strane se gleda.Isto važi i za sarajevski atentat. Uskladiti te istine i laži je ravno rješenju problema kvadrature kruga...

Miri, mir, mir - ja sam kriv ...

pre 10 godina

Koliko je meni poznato rat su vodile sile Antante protiv Centralnih sila - zato ga zovu Prvi svetski, a ne Prvi srpski rat. To me navodi na revolucionarnu ideju o kojoj još niko nije pisao, i koja će da me proslavi među istoričarima. Početkom XX veka francuska i britanska demokratija su sponzorisale terorizam i ušle su u rat da zaštite Iran. Užas! Glasam za EU tek kada se Engleska i Francuska suoče sa svojom sramotnom prošlošću. Jer ne ide se u Evropu zbog novca, nego zbog sistema vrednosti!

Srdjan Milosevic

pre 10 godina

I Srbija je usla u trku za kolonije kao i sve imperijalisticke zemlje.
Tacnije,velikosrbijanska burzoazija sa Apisom na celu,pijanim gejakom.
Dakle,Srbija je sve ucinila da udje u rat za "konacno ujedunjenje srpskog naroda u jednu drzavu" (Cedomir Antic) sto je eufemizam za osvajanje kolonija kao sto su Kosovo,Makedonija,Crna gora,BiH,Hrvatska i Slovenija.
Bas sve one zemlje koje su pobegle iz celicnog zagrljaja Slobodana
Milosevica i UDBAsko-gejacke klike,ha,ha,ha,ha...Pardon,komentatorsko-
gejacke klike,jos veci ha,ha,ha...

qwerty

pre 10 godina

Neki ljudi su na sve spremni samo da privuku malo pažnje, ako je Srbija kriva za WWI, onda su SAD, VB, Francuska, pa i Kanada gospođe Mekmilan bile na pogrešnoj strani. Ovo nije prvi takav ispad nazovi istoričara sa engleskog govornog područja, ne znam samo da li ti lobisti shvataju da kad jednom uspeju u tome, da će njihove zemlje dugovati ratnu odštetu Nemačkoj i Austriji.

Milos

pre 10 godina

@plazma
Tako je, nije Major Dragutin Gavrilovic tada poginuo, ali je u tom jurisu tesko ranjen, dok je komandovao i predvodio juris Drugog bataljona 10. kadrovskog puka, I svojim delom pokazao kako se brani otadzbina. Sreca prati hrabre.

Rokatanski

pre 10 godina

Istorija 18., 19., i 20-og veka zna za dve moćne države, velike imperije. To su Rusija i Britanija, s tim što je SAD preuzela ulogu Britanije u 20-om veku. Balkanski savez iz 1912. su činili: Srbija, Crna Gora, Grčka i Bugarska. Oni su pod patronatom ruskog cara Nikolaja II "srušili" Osmansko carstvo i proterali ga sa balkanskih prostora u Prvom Balkanskom ratu. To je bio udarac britanskoj imperiji, koja je uticala, prvo na Bugarsku (bila nezadovoljna podelom teritorija, jer je smatrala da je podnela najveći teret rata) da pokrene Drugi Balkanski rat (kojim je još gore prošla, jer su im Rumuni, kao novi član saveza "uzeli" Južnu Dobrudžu, a Turci povratili teritorije do Jedrena) a zatim i na Austro-ugarsku, koja je započela Prvi Svetski rat. Uzrok Prvog Svetskog rata je bio uglavnom taj, što je pretio jak savez balkanskih, pravoslavnih država, kao produžena "ruka" ruskog carstva. Vekovni cilj Britanije je bio da se spreči ruski "izlaz" na "topla" mora (otprilike i danas je Sirija "opasna, jer je tamo ruska baza) i "sečenje" puta na Bliski istok zapadnim državama. To bi ukratko bio uzrok rata, a atentat, koji je izvršio Gavrilo Princip je bio patriotski čin ("aneksija", "carinski rat" itd.) Britanija je "gurnula" Austro-ugarsku u rat, a sama se izmakla, dok je Nemačka bila prinuđena da brani Austro-ugarsku i uključila se u rat 1915. Oktobarska Revolucija je "išla na ruku" Britaniji, pa je A.Karađorđević "napravio" SHS, a Apisa likvidirao na Solunskom procesu itd...

T&T

pre 10 godina

Ne brinite se ljudi oko ovoga.
Sledeca revizija ce biti da su Hitler I nacisti bili borci za slobodu I da je Poljska kriva za pocetak drugog svetskog rata jer je provocirala Nemacku.....
Ako "saveznicima" ne smeta revizija I mogu da dozvole budalastinu da su UK, USA, Francuska I Rusija ratovale sa Nemackom I Austro-ugarskom samo zbog Srbije I Gavrila Principa neka im bude!
Platice vec oni to u buducnosti jer sve na ovom svetu ima svoju cenu! ;)

Serbinum

pre 10 godina

Svi mi Srbi iz BiH smo Gavrilo. Hocemo samo slobodu a dusmani neka vise idu od nas. Ispada da su AU monarhija i Otomanska imperija bile idealne multietnicke sredine, a Juga tamnica naroda. A najjaci su mi drugosrbijanci koji sve aminuju sto im se servira sa zapada. Procitajte Andrića u „Priči o kmetu Simanu“ da Austrougarska nije ni kmetstvo ukinula. Zaboravlja se takodje da je „Mlada Bosna“ bila jugoslovenska organizacija koja je okupljala i Muslimane i Hrvate. Mnogi danas sude o „Mladoj Bosni“ kao o velikosrpskom elementu, a to je samo nastavak propagande. Frojd pise o narcizmu malih razlika. Što je razlika manja, ti moraš više da je ističeš. Dobar primjer su Crnogorci. Južnoslovenski narodi koji govore istim jezikom su za distinkciju u jednom trenutku uzeli religiju, pa su oni koji su katolici postali Hrvati, pravoslavni Srbi, muslimani su bili Muslimani, danas Bošnjaci. Srbi i Crnogorci nisu mogli na taj način da se razlikuju i danas se vidi strašan napor da se ta razlika napravi. Jedini način da se ta razdvojenost očuva jeste da se naglašavaju te razlike. Ti nisi ono što jesi, nego ono što drugi nisu. Na tim razlikama, napravise od nas kolonije i satelitske drzavice, bez ikakve snage. A nekad smo rekli ne i Turcima i AU i Hitleru i Staljinu.

"Naše će sjene hodati po Beču, lutati po dvoru, plašeći gospodu."

Ljubomir

pre 10 godina

@t., 8. novembar 2013 16:29

Upravo zbog toga ne bi bilo zgoreg da B92 pored imena komentatora da bar osnovne informacije o provajderu, recimo Zivorad ...net.hr ili Ljubomir ..kujtesa.com. Cisto radi kredibiliteta.

modesty

pre 10 godina

Bravo i damo nastavite sad na sva zvona i ne posustajte, sve do obelezavanja stogodisnjice, i ulozite pare da na tim proslavana Srbija ima zapazenu ulogu kao kljucna drzava za oslobadjanje Evrope od nacista i njihovih prethodnika. Nikad nacizam nije umro, sad se povampirio u celom zapadnom svetu, i to ozbiljno. I opet cemo mi da ih oslobadjamo, i dajemo ogromne zrtve za to, sram ih bilo sve skupa.

MLADEN Mladenovic

pre 10 godina

@milos samo je taj tvoj junak iz izbrisanog puka preziveo rat.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (plazma, 8. novembar 2013 17:52
---------------------------------------
Kao što znate poginulo je oko 60% aktivnog srpskog stanovništva pokušavajući da osvoji svet u ratu koji je "izazvala". Vama je čini se baš žao što nije i Major Gavrilović poginuo nego je "prevario" ostale vojnike da izginu, zamislite braneći otadžbinu?! Time bi Vama, i Vama sličnima, dokazao svoju "pravovaljanost", zar ne? Ili biste mu i onda pronašli neku manu?Nije on samo Milošev junak, jado srpska, on je junak većine Srba, većine potomaka srpskih junaka iz Prvog svetskog rata. Njega se i mrtvog, posle 100 godina boje potomci dezertera i kukavica.

Sveta

pre 10 godina

Mi uporno negiramo cinjenicu da Bosni nije niko pitao jel zele "oslobodjenje" i pripajanje Srbiji/SHS/Jugoslaviji.

Zasto se niko ne zapita kako je moguce da na svim referendumima 91 da su vecine u svim i ama bash svim exYU Republikama hteli da se odvoje? Jel zato sto su bile "oslobodjene" 1918?

Kalimero

pre 10 godina

Rat je inicirala Srbija čiji je narod u prvom svetskom ratu bio doveden na ivicu istrebljenja? Voleo bih da vidim lica ovih par provokatora koji na svaki komentar daju minus. Sve možete da dirate i interpretirate kako vam volja, ali mi ne dirajte Srbiju iz Prvog svetskog rata!!! Srbija je u Prvom svetskom ratu izgubila oko 57% muškog stanovništva i preko 25% ukupnog stanovništva. To je stradanje bez presedana u ljudskoj istoriji! Naravno u toj "njihovoj" istoriji nema mesta za herojsku srpsku vojsku, za činjenicu da su Nemci 1915. godine posle ulaska u Beograd podigli spomenik hrabrim srpskim neprijateljima, da smo izvojevali prvu savezničku pobedu u ratu razbivši Poćorekovu armiju na Ceru i Drini, da smo potukli do nogu na Kolubari i Nemce i Austrougare, da smo probili Solunski front i izbacili i Bugarsku i Austrougrasku iz rata, skrativši rat barem za godinu dana i spasivši time hiljade savezničkih života na zapadnom frontu. Ta ista hrabra Srbija iz Prvog svetskog rata nije zaslužila NITI JEDNU JEDINU EMISIJU na Histori kanala ili Nac. Geografiji!!!

Misha

pre 10 godina

> Srbija rat nije mogla ni da sanja, nije ni imala snage da ga izvede, posle teških i opterećujućih Balkanskih ratova.

Kad smo mi koristili razum i gledali šta je moguće a šta nije?

Nismo mogli da sanjamo ćemo pobediti Hitlera, pa smo opet iz svoje gordosti vikali 27. marta "Bolje grob nego rob" i onda je do 18. aprila došao aprilski slom. Nismo mogli ni 1915. da ne izgubimo rat, pa smo opet u svojoj gordosti radije ostavili svoje kosti po Albaniji. Nismo mogli ni u NATO bombardovanju 1999. da budemo pobednici, pa smo opet odbili na referendumu strane trupe na Kosovu iako smo znali da ćemo biti bombardovani. Mnogo što šta nije bilo moguće, ali smo uvek na našu štetu glas zdravog razuma proglašavali glasom izdaje i stranih plaćenika.

Knez Milos Obrenovic

pre 10 godina

Crna ruka je poput Jso bila legalizovana teroristicka organizacija stvorena da osveti smrt Crnog Djordja tj Karadjordja po kome je i dobila ime Crna ruka. Karadjordja je ubio Milos Obrenovic te su iz osvete kasnije stradali svi Obrenovici poslednji u majskom prevratu. Karadjordje je ubio svog oca zbog bezazlene prepirke a slicno je prosao i njegov brat kojeg je obesio na kucnom pragu. Otuda narodna izreka: Ni po babu ni po stricevima. Crna ruka Karadjordje Obrenovici = JSO Milosevic Djindjic.
Latinska poslovica kaze: "Onaj ko ne uci greske iz svoje istorije osudjen je da ih ponavlja!"

Jovan

pre 10 godina

Kao i do sada po običaju smo čekali da budemo napadnuti, pa da se onda branimo. Nikako mi nije jasno zbog čega naša država nije krenula da širi ponovo istinu još pre početka ovako ružne kampanja. A DAAAA pa tu nema dnevno političkih poena, e tako nam i treba, kavi su nam političari (bez obzira na stranku, jer ovo nije strančko pitanje) takva nam i kampanja.

matori

pre 10 godina

"...Dimić: Srbija nije želela rat..."

Naravno... Zato je i potreban ovakav iscrpan tekst, da se "ukaže" na "prave" činjenice i "pravu" istinu!
Srbija je samo htela da pomeri svoje zapadne granice, malo preko Drine, do (recimo) okoline Karlovca...
Sličan pokušaj je bio i devedesetih godina, ali (na svu sreću) nije došlo do izbijanja još jednog Velikog Rata, jer ima i takvih koji se uče na svojim greškama.

Mi spadamo među one koji uporno poriču sve svoje greške, pokušavaju da ih prišljamče (ili namažu) na tuđu grbaču, i uvek iznova uvežbavamo nove greške, koje su u stvari iste one stare, samo ih presvučemo u noviju uniformu...

ha-ha-ha-ha!

pre 10 godina

"Ta težnja kao ujedinjenju bila je težnja za stvaranje demokratske države", rekao je Antić u izjavi Tanjugu.
Pa sto zaboga to Srbi nisu objasnili Austrijancima? Austrijanci bi to sigurno razumeli. E,ako hocete da stvorite demokratsku drzavu onda je to je vec druga stvar. Evo vam Bosna i nema potrebe da ratujemo.

Divos

pre 10 godina

@ kaplar, 8. novembar 2013 16:14

Када се говори о догађајима из прошлости никако не смемо тумачити историју, и ваља се држати знаних чињеница, а пожељно је и бити опрезан са закључцима.
Е сад да ли би АУ извршила агресију на Србију да није било овог атентата? Сасвим извесно би. Рат је АУ одавно планирала, припремала се, вршила војне вежбе, после атентата првобитне ултиматуме Србија која је била исцрпљена балканским ратовима је прихватила, а АУ је испоручивала нове, на крају Србија није могла прихватити оно што је било неприхватљиво, уосталом хронологија тих догађаја у времену 28.06.-28.07.1914 (почетак агресије и рата) доказује да управо тако ствари стоје, а изговор за рат је могао бити било шта. За страдање и голготу Србије у "великом" рату ипак нема кривице ни Србије, ни тих "мрачних сила" у Србији, неке тадашње ЈСО, бећ је једини кривац онај ко је планирао и извршио агресију на Србију.
Сама веза српске безбедносне службе и Аписа са "Младом Босном" је крајње сумњива, и није вероватно, а ни смислено да је Апис на своју руку подстицао овај атентат.
Апис је стрељан је 1917-е из других разлога, због "превратничког деловања" и покушаја атентата на регента Александра, а Солунски процес 1916-е на којем је осуђен, Арчибалд Рајс оцењујe као фарсу.
Апис је заиста имао важну улогу у Мајском преврату 1903. (мислим да је одлична серија "Крај династије Обреновић" доста реално приказала те догађаје), ипак ни ова прича није тако једноставна, али о томе другом приликом.

Misa

pre 10 godina

1. Francuska masonska loza Veliki Orijent je finansirala i stvorila Crnu ruku.
2. To su oni isti koji su organizovali atentat na kralja Aleksandra
3. Mnogi clanovi i saradnici Crne ruke su bili masoni: Ciganovic, Cubrilovic...
4. Na sudjenju Princip se izjavio kao Srbo-Hrvat, a ne kao Srbin
5. Crna ruka se nije borila za Srbiju vec za Jugoslaviju, a znamo koliko je ista kostala Srbiju: nekoliko milina srpskih zivota

kraja

pre 10 godina

...stotine hiljada ljudi je poginulo da bi danas mnogi mogli ovako da baljezgaju po internetu...
...i da se bacaju go...ma po njihovim znanim i neznanim grobovima...
...kako je lepo podrignuti posle dobrog rucka i napisati da je princip bio zlocinac koji je ubio dragog franca i zenu mu, sa akcentom na trudnu zenu...
...a onda skociti na nekli sajt sa decjom pornografijom...
...ili se diviti kacavendinim dvorima...

kaplar

pre 10 godina

Ali Apis jeste. Vlada i Kralj nisu hteli da se zamere tadašnjem JSO-u koji ih je doveo na vlast brutalnim masakrom Obrenovića i to smo platili trećinom stanovništva.... Zato je i streljan.

mhm

pre 10 godina

Ajde Anticu imas organizaciju, pa pokreni nesto, organizuj.

P.S. Jedino sto bih voleo da znam je ko placa ove 'istoricare' koji u zadnje vreme pokusavaju da izmene istoriju.

gradjanin srbije

pre 10 godina

Srbima je ratovanje u genima i mentalnom sklopu.Morada se ratuje jednom u 50 godina pa. neka ide bestraga sve.Jedina nacija na svetu koja slavi odlazak u vojsku,izgubljene ratove,malo malo pa slavi kao. Putinova Rusija,dan tenkista,dan oruzara,dan CRNOMORSKE FLOTE itd.Sada ce NIKOLIC po naredjenju iz Moskve da proglasi zakon o PATRIJOTIZMU.

t.

pre 10 godina

@gradjanin srbije
Palanacki autosovinizam i izigravanje veceg katolika od Pape je isto tako genetski usadjeno u Srbe za sta ima dovoljno egzemplara na ovom sajtu. Medjutim, uprkos tome sumnjam da si ti zaista gradjanin Srbije - pre ce biti spiner-amater iz komsiluka.

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Jedan od najlepših govora, koji sam ppročitao i koji mnogo govori o duši i patnjama ovog naroda. Nekada su sloboda, čast, slava i otadžbina bili iznad svih ostalih vrednosti. Ovaj govor bi zlatnim slovima trebao da stoji na zidu svake učionice u Srbiji još od vrtića. Danas se ovakvim junacima podsmevaju srpski "japiji" koji bi i rodjene sestre, za novac, "uposlili" ispod "plavog mosta".

mora to bolje

pre 10 godina

U sto ne volim ovo vest je u stranim medijima mlako propracena kao da se knjiga nije ni napisala i to pre VISE OD MESEC DANA i sama tema knjige nije Srbija nego se nasao neki novinar to napisao i sad je postao haos.Procitajte ljudi u originalu i zasto niste reagovali ranije nego kada su mediji objavili i to deo isecak.

Knez Milos Obrenovic

pre 10 godina

Nije zelela rat ali nije ucinila nista da ga spreci. Glavni krivci za rat su karadjordjevici koji su preko zloglasne Crne ruke svirepo ubili obrenovice jedne tihe beogradske majske noci. Pritom su stradali mnogi ugledni beogradjani bliski dinastiji obrenovic. Tada nastaje zaokret u odnosu prema hazburskoj monarhiji od dobrosusedske i miroljubive politike obrenovica koji su pitanje bosne hteli resavati dogovorom do neprijateljski hladne i ratnohuskacke politike karadjordjevica i njihovih radikala koji su bosnu hteli posto-poto. Istorija je pokazala pogubnost te i ispravnost ove prve. Srbija ne samo da nikad nije ratom dobila bosnu vec je u medjuvremenu izgubila kosovo. Sto bi rekli nasi stari: Ko hoce vece izgubi i ono iz vrece. Radikalna karadjordjevicevska srbija je tada pobedila umerenu demokratsku obrenovicevsku srbiju. Da li ce opet?

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Paradoks ovih naknadnih "naučnih otkrića" bi bio još veći kada bi Srbiji mogli, razno raznim kvazinaučnim akrobacijama da "utrape" fašizam i "čika Adolfa"?! Onda bi Austro-Ugarska monarhija mogla da se oslikava "rajskim bojama" a Nemačka bi bila "žrtva" jevrejsko-komunističke diktatute što je Hitler i govorio. Ako presele korene fašizma iz minhenskih pivnica na oranice Šumadije, imaćemo "najnoviju istoriju" prema kojoj ćemo morati da "revidiramo" sve ono što smo naučili i "pogrešno" shvatali?! Doduše, i pored sveopšteg "redizajniranja i revidiranja" opet će biti teško shvatljivo kako nisu teroristi učesnici atentata na Hitlera i kako "jeste! terorista Gavrilo Princip?! Ako se vratimo u dalju prošlost i Miloš Obilić bi mogao da se svrsta u preteče svih budućih terora i terorista, što će svetu pokazati da su kreatori dva velika "svetska zla" bili na jugu Evrope a ne u njenom centru?! Mislim da ove rasprave dobijaju tragikomične dimenzije, a u svoj toj ujdurmi, najsmešniji smo mi, što brinemo šta o jednom dogadjaju misle različiti ljudi. Zar nije normalno da mi i Austrijanci imamo SASVIM SUPROTAN STAV o uzrocima Prvog svetskog rata?! Nije sramota biti siromašan ali je sramota povinovati se nečijoj sili i njihove satanske laži prihvatiti kao istinu. Onda smo gotovi.

Marko

pre 10 godina

@Darko
Pa ne postoji 5-6 ili 2-3 istine. Istina može biti samo jedna. Razlog za revidiranje istorije i uloge Srbije u I sv. ratu, se može tražiti samo u dnevno političkim razlozima. Kao posledica toga, imaćemo situaciju iz koje niko ne može izvući nikakvu pouku, niti iskustvo, pa samim tim nije isključeno da se takvi događaji ponove.
Slična situacija je i sa II sv. ratom. Mi tada, zbog dnevno političkih potreba smo sve osim komunista proglasili za zločince. Kada je propala komunistička ideologija, našli smo se tamo gde smo i bili. Nikakvu pouku niti zaključak nismo imali - zato smo i dobili 90-te. Isto tako imamo današnje političare koji ni posle 70 godina ne umeju niti imaju hrabrosti da se odrede prema zločinima (na bilo kojoj strani).

Milos

pre 10 godina

"Јунаци!
Тачно у 15 часова непријатеља треба разбити вашим силним јуришем, разнети вашим бомбама и бајонетима. Образ Београда, наше престонице, мора да буде светао.
Војници! Јунаци!
Врховна команда избрисала је наш пук из бројног стања, наш пук је жртвован за част Београда и Отаџбине. Ви немате дакле, да се бринете за животе ваше, они више не постоје.
Зато напред у славу! За Краља и Отаџбину! Живео Краљ! Живео Београд!"

Darko

pre 10 godina

Čini mi se da će ovo biti još jedna "borba za istinu" srpskog naroda koja "mora pobediti". Ovakav stav počiva na dogmatskoj osnovi da je samo jedno tumačenje istorije (ono moje) ispravno a svako drugo, makar i malo različito je zapravo "pokušaj revizije".


Istorija nije, niti je ikada bila, egzaktna nauka. Svaki događaj može imati i obično ima više od jednog tumačenja. O Sarajevskom atentatu napisano je nebrojano knjiga za proteklih sto godina i u njima su različiti ljudi iznosili različite poglede. Zašto se sad neki odjednom nađu uvređeni što je eto neko drugi napisao knjigu u kojima iznosi pogled drugačiji od njihovog? Pa istorija 90-tih se tumači dijamatralno suprotno i to u regionu, da ne idem dalje. Hoće li se Srbija i Srbi "boriti protiv revizije" i na tom frontu?

Milos

pre 10 godina

"Јунаци!
Тачно у 15 часова непријатеља треба разбити вашим силним јуришем, разнети вашим бомбама и бајонетима. Образ Београда, наше престонице, мора да буде светао.
Војници! Јунаци!
Врховна команда избрисала је наш пук из бројног стања, наш пук је жртвован за част Београда и Отаџбине. Ви немате дакле, да се бринете за животе ваше, они више не постоје.
Зато напред у славу! За Краља и Отаџбину! Живео Краљ! Живео Београд!"

Kalimero

pre 10 godina

Rat je inicirala Srbija čiji je narod u prvom svetskom ratu bio doveden na ivicu istrebljenja? Voleo bih da vidim lica ovih par provokatora koji na svaki komentar daju minus. Sve možete da dirate i interpretirate kako vam volja, ali mi ne dirajte Srbiju iz Prvog svetskog rata!!! Srbija je u Prvom svetskom ratu izgubila oko 57% muškog stanovništva i preko 25% ukupnog stanovništva. To je stradanje bez presedana u ljudskoj istoriji! Naravno u toj "njihovoj" istoriji nema mesta za herojsku srpsku vojsku, za činjenicu da su Nemci 1915. godine posle ulaska u Beograd podigli spomenik hrabrim srpskim neprijateljima, da smo izvojevali prvu savezničku pobedu u ratu razbivši Poćorekovu armiju na Ceru i Drini, da smo potukli do nogu na Kolubari i Nemce i Austrougare, da smo probili Solunski front i izbacili i Bugarsku i Austrougrasku iz rata, skrativši rat barem za godinu dana i spasivši time hiljade savezničkih života na zapadnom frontu. Ta ista hrabra Srbija iz Prvog svetskog rata nije zaslužila NITI JEDNU JEDINU EMISIJU na Histori kanala ili Nac. Geografiji!!!

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Jedan od najlepših govora, koji sam ppročitao i koji mnogo govori o duši i patnjama ovog naroda. Nekada su sloboda, čast, slava i otadžbina bili iznad svih ostalih vrednosti. Ovaj govor bi zlatnim slovima trebao da stoji na zidu svake učionice u Srbiji još od vrtića. Danas se ovakvim junacima podsmevaju srpski "japiji" koji bi i rodjene sestre, za novac, "uposlili" ispod "plavog mosta".

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Paradoks ovih naknadnih "naučnih otkrića" bi bio još veći kada bi Srbiji mogli, razno raznim kvazinaučnim akrobacijama da "utrape" fašizam i "čika Adolfa"?! Onda bi Austro-Ugarska monarhija mogla da se oslikava "rajskim bojama" a Nemačka bi bila "žrtva" jevrejsko-komunističke diktatute što je Hitler i govorio. Ako presele korene fašizma iz minhenskih pivnica na oranice Šumadije, imaćemo "najnoviju istoriju" prema kojoj ćemo morati da "revidiramo" sve ono što smo naučili i "pogrešno" shvatali?! Doduše, i pored sveopšteg "redizajniranja i revidiranja" opet će biti teško shvatljivo kako nisu teroristi učesnici atentata na Hitlera i kako "jeste! terorista Gavrilo Princip?! Ako se vratimo u dalju prošlost i Miloš Obilić bi mogao da se svrsta u preteče svih budućih terora i terorista, što će svetu pokazati da su kreatori dva velika "svetska zla" bili na jugu Evrope a ne u njenom centru?! Mislim da ove rasprave dobijaju tragikomične dimenzije, a u svoj toj ujdurmi, najsmešniji smo mi, što brinemo šta o jednom dogadjaju misle različiti ljudi. Zar nije normalno da mi i Austrijanci imamo SASVIM SUPROTAN STAV o uzrocima Prvog svetskog rata?! Nije sramota biti siromašan ali je sramota povinovati se nečijoj sili i njihove satanske laži prihvatiti kao istinu. Onda smo gotovi.

Knez Milos Obrenovic

pre 10 godina

Nije zelela rat ali nije ucinila nista da ga spreci. Glavni krivci za rat su karadjordjevici koji su preko zloglasne Crne ruke svirepo ubili obrenovice jedne tihe beogradske majske noci. Pritom su stradali mnogi ugledni beogradjani bliski dinastiji obrenovic. Tada nastaje zaokret u odnosu prema hazburskoj monarhiji od dobrosusedske i miroljubive politike obrenovica koji su pitanje bosne hteli resavati dogovorom do neprijateljski hladne i ratnohuskacke politike karadjordjevica i njihovih radikala koji su bosnu hteli posto-poto. Istorija je pokazala pogubnost te i ispravnost ove prve. Srbija ne samo da nikad nije ratom dobila bosnu vec je u medjuvremenu izgubila kosovo. Sto bi rekli nasi stari: Ko hoce vece izgubi i ono iz vrece. Radikalna karadjordjevicevska srbija je tada pobedila umerenu demokratsku obrenovicevsku srbiju. Da li ce opet?

kraja

pre 10 godina

...stotine hiljada ljudi je poginulo da bi danas mnogi mogli ovako da baljezgaju po internetu...
...i da se bacaju go...ma po njihovim znanim i neznanim grobovima...
...kako je lepo podrignuti posle dobrog rucka i napisati da je princip bio zlocinac koji je ubio dragog franca i zenu mu, sa akcentom na trudnu zenu...
...a onda skociti na nekli sajt sa decjom pornografijom...
...ili se diviti kacavendinim dvorima...

t.

pre 10 godina

@gradjanin srbije
Palanacki autosovinizam i izigravanje veceg katolika od Pape je isto tako genetski usadjeno u Srbe za sta ima dovoljno egzemplara na ovom sajtu. Medjutim, uprkos tome sumnjam da si ti zaista gradjanin Srbije - pre ce biti spiner-amater iz komsiluka.

Serbinum

pre 10 godina

Svi mi Srbi iz BiH smo Gavrilo. Hocemo samo slobodu a dusmani neka vise idu od nas. Ispada da su AU monarhija i Otomanska imperija bile idealne multietnicke sredine, a Juga tamnica naroda. A najjaci su mi drugosrbijanci koji sve aminuju sto im se servira sa zapada. Procitajte Andrića u „Priči o kmetu Simanu“ da Austrougarska nije ni kmetstvo ukinula. Zaboravlja se takodje da je „Mlada Bosna“ bila jugoslovenska organizacija koja je okupljala i Muslimane i Hrvate. Mnogi danas sude o „Mladoj Bosni“ kao o velikosrpskom elementu, a to je samo nastavak propagande. Frojd pise o narcizmu malih razlika. Što je razlika manja, ti moraš više da je ističeš. Dobar primjer su Crnogorci. Južnoslovenski narodi koji govore istim jezikom su za distinkciju u jednom trenutku uzeli religiju, pa su oni koji su katolici postali Hrvati, pravoslavni Srbi, muslimani su bili Muslimani, danas Bošnjaci. Srbi i Crnogorci nisu mogli na taj način da se razlikuju i danas se vidi strašan napor da se ta razlika napravi. Jedini način da se ta razdvojenost očuva jeste da se naglašavaju te razlike. Ti nisi ono što jesi, nego ono što drugi nisu. Na tim razlikama, napravise od nas kolonije i satelitske drzavice, bez ikakve snage. A nekad smo rekli ne i Turcima i AU i Hitleru i Staljinu.

"Naše će sjene hodati po Beču, lutati po dvoru, plašeći gospodu."

gradjanin srbije

pre 10 godina

Srbima je ratovanje u genima i mentalnom sklopu.Morada se ratuje jednom u 50 godina pa. neka ide bestraga sve.Jedina nacija na svetu koja slavi odlazak u vojsku,izgubljene ratove,malo malo pa slavi kao. Putinova Rusija,dan tenkista,dan oruzara,dan CRNOMORSKE FLOTE itd.Sada ce NIKOLIC po naredjenju iz Moskve da proglasi zakon o PATRIJOTIZMU.

Marko

pre 10 godina

@Darko
Pa ne postoji 5-6 ili 2-3 istine. Istina može biti samo jedna. Razlog za revidiranje istorije i uloge Srbije u I sv. ratu, se može tražiti samo u dnevno političkim razlozima. Kao posledica toga, imaćemo situaciju iz koje niko ne može izvući nikakvu pouku, niti iskustvo, pa samim tim nije isključeno da se takvi događaji ponove.
Slična situacija je i sa II sv. ratom. Mi tada, zbog dnevno političkih potreba smo sve osim komunista proglasili za zločince. Kada je propala komunistička ideologija, našli smo se tamo gde smo i bili. Nikakvu pouku niti zaključak nismo imali - zato smo i dobili 90-te. Isto tako imamo današnje političare koji ni posle 70 godina ne umeju niti imaju hrabrosti da se odrede prema zločinima (na bilo kojoj strani).

Misa

pre 10 godina

1. Francuska masonska loza Veliki Orijent je finansirala i stvorila Crnu ruku.
2. To su oni isti koji su organizovali atentat na kralja Aleksandra
3. Mnogi clanovi i saradnici Crne ruke su bili masoni: Ciganovic, Cubrilovic...
4. Na sudjenju Princip se izjavio kao Srbo-Hrvat, a ne kao Srbin
5. Crna ruka se nije borila za Srbiju vec za Jugoslaviju, a znamo koliko je ista kostala Srbiju: nekoliko milina srpskih zivota

mhm

pre 10 godina

Ajde Anticu imas organizaciju, pa pokreni nesto, organizuj.

P.S. Jedino sto bih voleo da znam je ko placa ove 'istoricare' koji u zadnje vreme pokusavaju da izmene istoriju.

Miri, mir, mir - ja sam kriv ...

pre 10 godina

Koliko je meni poznato rat su vodile sile Antante protiv Centralnih sila - zato ga zovu Prvi svetski, a ne Prvi srpski rat. To me navodi na revolucionarnu ideju o kojoj još niko nije pisao, i koja će da me proslavi među istoričarima. Početkom XX veka francuska i britanska demokratija su sponzorisale terorizam i ušle su u rat da zaštite Iran. Užas! Glasam za EU tek kada se Engleska i Francuska suoče sa svojom sramotnom prošlošću. Jer ne ide se u Evropu zbog novca, nego zbog sistema vrednosti!

matori

pre 10 godina

"...Dimić: Srbija nije želela rat..."

Naravno... Zato je i potreban ovakav iscrpan tekst, da se "ukaže" na "prave" činjenice i "pravu" istinu!
Srbija je samo htela da pomeri svoje zapadne granice, malo preko Drine, do (recimo) okoline Karlovca...
Sličan pokušaj je bio i devedesetih godina, ali (na svu sreću) nije došlo do izbijanja još jednog Velikog Rata, jer ima i takvih koji se uče na svojim greškama.

Mi spadamo među one koji uporno poriču sve svoje greške, pokušavaju da ih prišljamče (ili namažu) na tuđu grbaču, i uvek iznova uvežbavamo nove greške, koje su u stvari iste one stare, samo ih presvučemo u noviju uniformu...

T&T

pre 10 godina

Ne brinite se ljudi oko ovoga.
Sledeca revizija ce biti da su Hitler I nacisti bili borci za slobodu I da je Poljska kriva za pocetak drugog svetskog rata jer je provocirala Nemacku.....
Ako "saveznicima" ne smeta revizija I mogu da dozvole budalastinu da su UK, USA, Francuska I Rusija ratovale sa Nemackom I Austro-ugarskom samo zbog Srbije I Gavrila Principa neka im bude!
Platice vec oni to u buducnosti jer sve na ovom svetu ima svoju cenu! ;)

qwerty

pre 10 godina

Neki ljudi su na sve spremni samo da privuku malo pažnje, ako je Srbija kriva za WWI, onda su SAD, VB, Francuska, pa i Kanada gospođe Mekmilan bile na pogrešnoj strani. Ovo nije prvi takav ispad nazovi istoričara sa engleskog govornog područja, ne znam samo da li ti lobisti shvataju da kad jednom uspeju u tome, da će njihove zemlje dugovati ratnu odštetu Nemačkoj i Austriji.

Divos

pre 10 godina

@ kaplar, 8. novembar 2013 16:14

Када се говори о догађајима из прошлости никако не смемо тумачити историју, и ваља се држати знаних чињеница, а пожељно је и бити опрезан са закључцима.
Е сад да ли би АУ извршила агресију на Србију да није било овог атентата? Сасвим извесно би. Рат је АУ одавно планирала, припремала се, вршила војне вежбе, после атентата првобитне ултиматуме Србија која је била исцрпљена балканским ратовима је прихватила, а АУ је испоручивала нове, на крају Србија није могла прихватити оно што је било неприхватљиво, уосталом хронологија тих догађаја у времену 28.06.-28.07.1914 (почетак агресије и рата) доказује да управо тако ствари стоје, а изговор за рат је могао бити било шта. За страдање и голготу Србије у "великом" рату ипак нема кривице ни Србије, ни тих "мрачних сила" у Србији, неке тадашње ЈСО, бећ је једини кривац онај ко је планирао и извршио агресију на Србију.
Сама веза српске безбедносне службе и Аписа са "Младом Босном" је крајње сумњива, и није вероватно, а ни смислено да је Апис на своју руку подстицао овај атентат.
Апис је стрељан је 1917-е из других разлога, због "превратничког деловања" и покушаја атентата на регента Александра, а Солунски процес 1916-е на којем је осуђен, Арчибалд Рајс оцењујe као фарсу.
Апис је заиста имао важну улогу у Мајском преврату 1903. (мислим да је одлична серија "Крај династије Обреновић" доста реално приказала те догађаје), ипак ни ова прича није тако једноставна, али о томе другом приликом.

MLADEN Mladenovic

pre 10 godina

@milos samo je taj tvoj junak iz izbrisanog puka preziveo rat.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (plazma, 8. novembar 2013 17:52
---------------------------------------
Kao što znate poginulo je oko 60% aktivnog srpskog stanovništva pokušavajući da osvoji svet u ratu koji je "izazvala". Vama je čini se baš žao što nije i Major Gavrilović poginuo nego je "prevario" ostale vojnike da izginu, zamislite braneći otadžbinu?! Time bi Vama, i Vama sličnima, dokazao svoju "pravovaljanost", zar ne? Ili biste mu i onda pronašli neku manu?Nije on samo Milošev junak, jado srpska, on je junak većine Srba, većine potomaka srpskih junaka iz Prvog svetskog rata. Njega se i mrtvog, posle 100 godina boje potomci dezertera i kukavica.

Jovan Radosavljević

pre 10 godina

Slobodoljubivi i odvažni Srbi, zato su nas cenili Evropljani,...Nisu nas zato cenili, nego zato što smo poturili naša leđa, živote našeg naroda pred austro-nemačku silu umesto njih! Čuvena Cerska bitka je izvojevana tek pošto su neprijatelji pobili polovinu žitelja Mačve i Podrinja. Pohvaljeni smo za "izuzetnu vojnu taktiku" a izgubili smo preko milion i po naših ljudi. I nikada se od toga nismo oporavili, dokaz je ovo što sad čitamo i pišemo. Samo da nam je još, još rata! Dockan.

kaplar

pre 10 godina

Ali Apis jeste. Vlada i Kralj nisu hteli da se zamere tadašnjem JSO-u koji ih je doveo na vlast brutalnim masakrom Obrenovića i to smo platili trećinom stanovništva.... Zato je i streljan.

mora to bolje

pre 10 godina

U sto ne volim ovo vest je u stranim medijima mlako propracena kao da se knjiga nije ni napisala i to pre VISE OD MESEC DANA i sama tema knjige nije Srbija nego se nasao neki novinar to napisao i sad je postao haos.Procitajte ljudi u originalu i zasto niste reagovali ranije nego kada su mediji objavili i to deo isecak.

Miloš

pre 10 godina

Ne mora čovek da bude neki veliki naučnik ili istoričar da bi znao kako Srbija nije želela rat. Srbija je za dve godine vodila dva rata protiv jakih protivnika. Poslednje što je želela je sukob sa jednom od najvećih carevina tog doba.

Milos

pre 10 godina

@plazma
Tako je, nije Major Dragutin Gavrilovic tada poginuo, ali je u tom jurisu tesko ranjen, dok je komandovao i predvodio juris Drugog bataljona 10. kadrovskog puka, I svojim delom pokazao kako se brani otadzbina. Sreca prati hrabre.

Srdjan Milosevic

pre 10 godina

I Srbija je usla u trku za kolonije kao i sve imperijalisticke zemlje.
Tacnije,velikosrbijanska burzoazija sa Apisom na celu,pijanim gejakom.
Dakle,Srbija je sve ucinila da udje u rat za "konacno ujedunjenje srpskog naroda u jednu drzavu" (Cedomir Antic) sto je eufemizam za osvajanje kolonija kao sto su Kosovo,Makedonija,Crna gora,BiH,Hrvatska i Slovenija.
Bas sve one zemlje koje su pobegle iz celicnog zagrljaja Slobodana
Milosevica i UDBAsko-gejacke klike,ha,ha,ha,ha...Pardon,komentatorsko-
gejacke klike,jos veci ha,ha,ha...

Sveta

pre 10 godina

Mi uporno negiramo cinjenicu da Bosni nije niko pitao jel zele "oslobodjenje" i pripajanje Srbiji/SHS/Jugoslaviji.

Zasto se niko ne zapita kako je moguce da na svim referendumima 91 da su vecine u svim i ama bash svim exYU Republikama hteli da se odvoje? Jel zato sto su bile "oslobodjene" 1918?

Darko

pre 10 godina

Čini mi se da će ovo biti još jedna "borba za istinu" srpskog naroda koja "mora pobediti". Ovakav stav počiva na dogmatskoj osnovi da je samo jedno tumačenje istorije (ono moje) ispravno a svako drugo, makar i malo različito je zapravo "pokušaj revizije".


Istorija nije, niti je ikada bila, egzaktna nauka. Svaki događaj može imati i obično ima više od jednog tumačenja. O Sarajevskom atentatu napisano je nebrojano knjiga za proteklih sto godina i u njima su različiti ljudi iznosili različite poglede. Zašto se sad neki odjednom nađu uvređeni što je eto neko drugi napisao knjigu u kojima iznosi pogled drugačiji od njihovog? Pa istorija 90-tih se tumači dijamatralno suprotno i to u regionu, da ne idem dalje. Hoće li se Srbija i Srbi "boriti protiv revizije" i na tom frontu?

Misha

pre 10 godina

> Srbija rat nije mogla ni da sanja, nije ni imala snage da ga izvede, posle teških i opterećujućih Balkanskih ratova.

Kad smo mi koristili razum i gledali šta je moguće a šta nije?

Nismo mogli da sanjamo ćemo pobediti Hitlera, pa smo opet iz svoje gordosti vikali 27. marta "Bolje grob nego rob" i onda je do 18. aprila došao aprilski slom. Nismo mogli ni 1915. da ne izgubimo rat, pa smo opet u svojoj gordosti radije ostavili svoje kosti po Albaniji. Nismo mogli ni u NATO bombardovanju 1999. da budemo pobednici, pa smo opet odbili na referendumu strane trupe na Kosovu iako smo znali da ćemo biti bombardovani. Mnogo što šta nije bilo moguće, ali smo uvek na našu štetu glas zdravog razuma proglašavali glasom izdaje i stranih plaćenika.

Knez Milos Obrenovic i Premijer Djindjic - slava im!

pre 10 godina

Crna ruka=JSO, Karadjordje=Milosevic, Obrenovici=Djindjic, Majski prevrat=12 novembar (Pobuna JSO) i 21 februar (ubistvo Djindjica).

Radikalna struja u Srbiji je kao sto vidimo vec jednom preuzela vlast krvoprolicem nakon cega nas je odvela u svetski rat i drugi put je htela slicno ali im se desio 5 oktobar. Desio im se narod! Na zalost opet su na vlasti ali nece dugo! Ako treba desice im se i 6 oktobar! Pa 7 pa 8 sve dok Srbiji konacno ne svane maj bez majskog prevrata! Tada ce i Srbiji doci prolece...

Бојан Илић

pre 10 godina

Када светски моћници схвате да Дрина није и не може да буде граница, доћи ће све на своје!
Упорно су покушавале и још увек покушавају белосветске барабе да то спрече.... Џабе вам било душмани, српске жртве не смеју да буду узалудне...

Knez Milos Obrenovic

pre 10 godina

Crna ruka je poput Jso bila legalizovana teroristicka organizacija stvorena da osveti smrt Crnog Djordja tj Karadjordja po kome je i dobila ime Crna ruka. Karadjordja je ubio Milos Obrenovic te su iz osvete kasnije stradali svi Obrenovici poslednji u majskom prevratu. Karadjordje je ubio svog oca zbog bezazlene prepirke a slicno je prosao i njegov brat kojeg je obesio na kucnom pragu. Otuda narodna izreka: Ni po babu ni po stricevima. Crna ruka Karadjordje Obrenovici = JSO Milosevic Djindjic.
Latinska poslovica kaze: "Onaj ko ne uci greske iz svoje istorije osudjen je da ih ponavlja!"

Divos

pre 10 godina

@ Vladimir Pula, 8. novembar 2013 21:12

Тврдња да је сарајевски атентат повод за "велики" рат је прилично неразумна. Рат није почео после сарајевског атентата 28.06., није ни у првим недељема јула (што би се морало догодити, ако стојимо иза твдрње да је овај догађај повод), него после 28.07.1914 (и агресије АУ на Србију), односно после 02/03.08.1914. (и агресије Немачке на Луксембург и Белгију), хронологија догађаја јасно доказује да повод (а овде говоримо о поводу) за рат може бити само напад АУ на Србију (као и напад Немачке на Белгију), сам сарајевски атентат може бити само изговор или оправдање Аустро-угарској за реализацију својих намера, и ништа више. Тврдити да је сарајевски атентат повод за 1.светски рат је једнако бесмислено као да кажете да је повод 2. светском рату напад пољских терориста (данас ипак знамо да је ово подлост у режији нациста) на радио-станицу у Глајвицу, можете наравно и то тврдити али вас нико неће сврставати у урачуњиве људе.
Знам ја да ће од овог мог одговора бити слабе вајде, и да се код неких људи добро "примају" овакве идеје, а неки ће богами изнети став увек против Срба па и ако немају никаквих ваљаних аргумената, али моје је било да га напишем

šin

pre 10 godina

Tomas Vudro Vilson 28 Američki predsednik,čik neka neko proba da napravi reviziju svega onoga što je on rekao o Srbima.Mogao bi do sutra da nabrajam imena,knjiga,a i zašto bi?Pusti onog koji voli to što voli,jer ako mu kažeš da ne voli to što voli on će i dalje voleti to što voli,a tebe će mrzeti.istorija je nauka,mada ima i onih koji misle da je parče papira po kom možeš žvrljati kako te je volja.

modesty

pre 10 godina

Bravo i damo nastavite sad na sva zvona i ne posustajte, sve do obelezavanja stogodisnjice, i ulozite pare da na tim proslavana Srbija ima zapazenu ulogu kao kljucna drzava za oslobadjanje Evrope od nacista i njihovih prethodnika. Nikad nacizam nije umro, sad se povampirio u celom zapadnom svetu, i to ozbiljno. I opet cemo mi da ih oslobadjamo, i dajemo ogromne zrtve za to, sram ih bilo sve skupa.

Dosta zamajavanja

pre 10 godina

Neverovatno! Kako u proslosti, tako i sada, prvo se napecamo u sopstvenu zamku, pa posle kukamo, al' dzaba.
Hajde da pretpostavimo da Srbija stvarno nije zelela rat. Legitimno. Samo, mi smo jos u osnovnoj skoli citali da svaki rat ima UZROK i POVOD.
Dakle, da li je nekoj tadasnjoj pametnoj glavi, recimo Apisu, pre nego sto je snabdela Mladu Bosnu oruzjem, eventualno palo da pamet da bi Austrija mogla, ni manje ni vise nego UBISTVO PRESTOLONASLEDNIKA, uzeti za POVOD za rat?
Nije? E pa onda nista! Sada nama vise generacija kasnije ocigledno ostaje da i ovu zabu da progutamo.
Sta cete, kad si mali i slab kao Srbija, za sta smo sami krivi, pa jos imas i podosta putera na glavi, svako ti radi sta mu padne na pamet.

Vladimir Pula

pre 10 godina

Atentat Gavrila Principa je bio povod za početak prvog svjetskog rata. To je činjenica. Tu se nema sta ni dodati ni oduzeti. Nekome drago nekome nije, tako je.
O razlozima/uzrocima rata se pak da razglabati.

Rokatanski

pre 10 godina

Istorija 18., 19., i 20-og veka zna za dve moćne države, velike imperije. To su Rusija i Britanija, s tim što je SAD preuzela ulogu Britanije u 20-om veku. Balkanski savez iz 1912. su činili: Srbija, Crna Gora, Grčka i Bugarska. Oni su pod patronatom ruskog cara Nikolaja II "srušili" Osmansko carstvo i proterali ga sa balkanskih prostora u Prvom Balkanskom ratu. To je bio udarac britanskoj imperiji, koja je uticala, prvo na Bugarsku (bila nezadovoljna podelom teritorija, jer je smatrala da je podnela najveći teret rata) da pokrene Drugi Balkanski rat (kojim je još gore prošla, jer su im Rumuni, kao novi član saveza "uzeli" Južnu Dobrudžu, a Turci povratili teritorije do Jedrena) a zatim i na Austro-ugarsku, koja je započela Prvi Svetski rat. Uzrok Prvog Svetskog rata je bio uglavnom taj, što je pretio jak savez balkanskih, pravoslavnih država, kao produžena "ruka" ruskog carstva. Vekovni cilj Britanije je bio da se spreči ruski "izlaz" na "topla" mora (otprilike i danas je Sirija "opasna, jer je tamo ruska baza) i "sečenje" puta na Bliski istok zapadnim državama. To bi ukratko bio uzrok rata, a atentat, koji je izvršio Gavrilo Princip je bio patriotski čin ("aneksija", "carinski rat" itd.) Britanija je "gurnula" Austro-ugarsku u rat, a sama se izmakla, dok je Nemačka bila prinuđena da brani Austro-ugarsku i uključila se u rat 1915. Oktobarska Revolucija je "išla na ruku" Britaniji, pa je A.Karađorđević "napravio" SHS, a Apisa likvidirao na Solunskom procesu itd...

KuK

pre 10 godina

Svej.je to lepo i krasno, Konsensus je da su Kaiser i Kaiser und Kōnig iz Berlina i Vijene hteli rat. Ali niko od navedenih istoricara ni ne pokusava da negira da je atentat organizovan od strane Apisa, sefa vojnoobavestajne sluzbe, koji je obezbedio celokupnu logisticku podrsku, trening i samo l'arme du crime.

Slavia del Sur

pre 10 godina

Za mene je Gavrilo Princip, koji nije bio ni pravoslavac, cak ni hriscanin, nego sefardijski jevrej, jugoslovenski heroj.
On se cak izjasnjavao kao srbo-hrvat.

Vlada Milovic

pre 10 godina

Ja mislim da je Gavrilo Princip morao dobro da razmisli pre pucanja u Ferdinanda, sta ce posle biti sa Srbima u Austro Ugarskoj? Cena je bila oko 1,5 miliona mrtvih Srba ! Zato njega treba osuditi i nazvati ga pravim imenom: terorista i ubica. Toliko majke ostale bez sinova........izgubili smo 66 posto muskih glava, hej ljudi, da li je to normalno???????????????

Jovan

pre 10 godina

Kao i do sada po običaju smo čekali da budemo napadnuti, pa da se onda branimo. Nikako mi nije jasno zbog čega naša država nije krenula da širi ponovo istinu još pre početka ovako ružne kampanja. A DAAAA pa tu nema dnevno političkih poena, e tako nam i treba, kavi su nam političari (bez obzira na stranku, jer ovo nije strančko pitanje) takva nam i kampanja.

Ljubomir

pre 10 godina

@t., 8. novembar 2013 16:29

Upravo zbog toga ne bi bilo zgoreg da B92 pored imena komentatora da bar osnovne informacije o provajderu, recimo Zivorad ...net.hr ili Ljubomir ..kujtesa.com. Cisto radi kredibiliteta.

Alex

pre 10 godina

Zanima me kako se kod nasih istoricara nazivajuatentatori kralja Aleksandra: "teroristi" ili "borci za slobodu".
(aleks, 08. novembar 2013 17:47)


Ah evo relativisticke brigade. A kako ti imenjace to vidis. Ko je ubio Aleksandra, teroristi ili borci za slobodu? Relativizam u konkretnom slucaju ti je kratkog daha, jednostavno malo baci pigled u ozbiljne istorijske knjige i razjasnice ti se. Sa pozicija hriscanskog zivlja u Bosni i siromasnog dijela muslimana, hiljade puta bi bilo bolje da je Bosna ostala pod turskom nego da su je Austrijanci aneksirali. Da bi shvatio sta se u Bosni desilo moras izuciti sta se desavalo sa samom Portom i stanjem u Turskoj imperiji. Otomani su imali korumptiran i skup drzavni aparat a Britanija i Francuska su sakom i kapom produbljivale krizu davajuci kredite sakom i kapom. Bjese li sultan Abdulah u 19 vijeku koji je shvatio da jedini nacin da imperija opstane je evropizacija ekonomije i imperije i znatne reforme su i sprovedene. Bosanski muslimanski ustanci na koje se danasnji bosnjaci glupo hvataju je nista vise nego reakcionarska reakcija na vecu liberalizaciju drustva i davanje vecih sloboda "raji". Kod Bosanskih "begovskih" ustanaka nema ni govora o ustancima sa karakterom drzavnosti vec se radilo o odbrani srednjovjekovnih feudalnih prava u 19 vijeku. Osnovni problem sa Austrijskom aneksijom i okupacijom je sto je Austrija u stvari uradila reverziju i zaustavila ovaj proces. Raji u bosni bi bilo bolje da su otomsnlije ostale 1914

alek

pre 10 godina

Franc Ferdinand je iskoriscen kao zrtveno jeagnje, da bi se kasnije imalo povoda za izbijanje rata, a Austrougarska je oduvek imala interesa da drzavu prosiri preko Drine na istok, pa su nekako nasli resenje da to i ucine.
Ponekad se stvarno zapitam da li mi Srbi zivimo na zlatnoj koki a da to ne znamo, zasto je bas ova oblast gde je Srbija tako zanimljiva osvajacima, je l imamo, vode, rude, lepih zena, sta, sta?

андроид

pre 10 godina

Атентат и тероризам нису исто. Толико.
p.s. http://ru.wikipedia.org/wiki/План_Шлиффена

kole

pre 10 godina

A zasto nasi prepametni istoricari ne pricaju malo o Apisu? Zasto je on pogubljen posle montiranog sudjenja? On i njegovi drugovi iz "Crne ruke" - organizacije za koju su svi znali, a ipak je bila "tajna" i koja je dovela na vlast Karadjordjevice - su ustvari mnogo interesantniji od samog Principa. Kako je Kraljevina Srbija mogla da tolerise jednu takvu kliku koja ju je gurala u rat iako za to nije bila spremna? A to da je Kraljevina SHS bila osmisljena kao "demokratska" drzava se dobro videlo povodom Sestojanuarske diktature. Uostalom, zasto ubica Kralja Aleksandra nije heroj? To su pitanja. Inace, iako se kod nas stalno potencira prica da Nemci zele da ulepsaju svoju istoriju, ova istorcarka je Kanadjanka koja nema veze sa Nemcima.

slava

pre 10 godina

To znaci Tom Kruz glumi teroristu u filmu Valkiri ?

U Francuskoj, Zan Mulen je bio takodje terorista...

Inace iz clanka, citam da sledece godine u Sarajevu ce se obeleziti 100 godina od ubistva Franza (28 Jun 2014).

A za stogodisnjicu pocetka rata (28 Jul 2014 : to jest agresija na Srbiju, na Beograd), da li nasa vlada sprema neku ceremoniju gde ce zvati strane delegacije.

U Parizu, za 14 Jul 2014 (drzavni praznik), planiraju za tradicionalnu vojnu paradu na Jelisejka polja, da pozovu vojske svih 72 zemlje ucesnice Prvog svetskog rata.

brzi

pre 10 godina

Krajnje je vreme da Srbija jednom za uvjek posle skoro 200 godina samostalnosti ( od pobune prema turcima trgovca karađorđa Petrovića naovamo) jasno definiše svoja matična ozemlja ( šta je matica a šta diaspora). Da je to posle pobune uradio trgovac Karađorđe Petrović, nebi bilo ludorija,koje su se događale do današnjice sa narodom i državom Ssrbijom u takvom ili onakvom obliku. jer sve dok to ne bude urađeno u svakoj generaciji če se pronači pokoji ludi političar, koji če ovu državu voditi u ratove za otačbinu za koju niko tačno nezna kde tačno postoji i kakvog obima jeste. Nekada su bili turci, pa komšije bugari grci i albanci pa onda AU, pa švabe, pa u zadnje vreme hrvati, pa bošnjaci i na kraju samo je pitanje ko če biti sledeči za nekih 15 - 20 godina. To je prosečno razdoblje u kome je Srbija ulazila u ratove, da najviše puta ni sama nije znala zašto.

sevdah

pre 10 godina

Misljenje iz Bosne.
Ovaj lik je pozitivac, jer je skino s ledja Austriju.
S druge strane je negativac, jer kao i uvjek, dogadjaj je inspirisan sirenjem granica Srbije, tj. zauzimanjem Bosne.

ha-ha-ha-ha!

pre 10 godina

"Ta težnja kao ujedinjenju bila je težnja za stvaranje demokratske države", rekao je Antić u izjavi Tanjugu.
Pa sto zaboga to Srbi nisu objasnili Austrijancima? Austrijanci bi to sigurno razumeli. E,ako hocete da stvorite demokratsku drzavu onda je to je vec druga stvar. Evo vam Bosna i nema potrebe da ratujemo.

Divos

pre 10 godina

@ Vladimir Pula, 8. novembar 2013 21:12

Тврдња да је сарајевски атентат повод за "велики" рат је прилично неразумна. Рат није почео после сарајевског атентата 28.06., није ни у првим недељема јула (што би се морало догодити, ако стојимо иза твдрње да је овај догађај повод), него после 28.07.1914 (и агресије АУ на Србију), односно после 02/03.08.1914. (и агресије Немачке на Луксембург и Белгију), хронологија догађаја јасно доказује да повод (а овде говоримо о поводу) за рат може бити само напад АУ на Србију (као и напад Немачке на Белгију), сам сарајевски атентат може бити само изговор или оправдање Аустро-угарској за реализацију својих намера, и ништа више. Тврдити да је сарајевски атентат повод за 1.светски рат је једнако бесмислено као да кажете да је повод 2. светском рату напад пољских терориста (данас ипак знамо да је ово подлост у режији нациста) на радио-станицу у Глајвицу, можете наравно и то тврдити али вас нико неће сврставати у урачуњиве људе.
Знам ја да ће од овог мог одговора бити слабе вајде, и да се код неких људи добро "примају" овакве идеје, а неки ће богами изнети став увек против Срба па и ако немају никаквих ваљаних аргумената, али моје је било да га напишем.

Hm!

pre 10 godina

Gavrilo Princip je heroj! Nema sumnje.
Ubio je lidera drzave koja je imala jasne tenzije prema nasoj teritoriji.
Drugacije pitanje je da li nam je njegovo herojstvo donelo vise dobra ili zla. To nikada necemo saznati. Sta bi se desavalo u evropi da nije ubijen Ferdinad necemo nikada saznati, a istoricari koji se bave naukom" sta bi bilo kad bi bilo...." trebali bi se baviti naucno-fantasticnim filmovima!
Ali ova kanadska istiricarka je svakako neinteligentna osoba-

zenon

pre 10 godina

Srbija mozhda i nije htela rat, ali G. Princip je klasichni terorista, anarhista i sam Bog zna iz kog razloga je postao heroj. inache, Franc Ferdinand je u Sarajevo doshao sa namerom da sa Srbijom izgladi nesporazume koje vecj ostareo tvrdokorni car nije hteo, umeo i nije razumeo. klasichan pucanj u sopstvene noge, od tog tragichnog dogadjaja pa sve do danashnjih dana. a shto se istorije i istorichara tiche ne mogu da se dogovore ni oko toga da li je mleko beli ili crno, te stoga i nije nauka nego smishljanje, pisanje i pripivedanje legendi. ni do dan danas se nisu slozhili, nezavisno od sudova da li je u Srebrenici pochinjen ratni zlochin, genocid ili herojski chin i da li se u opshte tamo i dogodilo neshto a da je od tog stashnog china proshlo svega nekoliko godina. mogu da mislim koje cje sad istoricharsko orgijanje pocheti povodom 100 godishnjice sa svih strana, shto pobednika, shto gubitnika i na koje mesto cje Srbiju nashi istorichari postaviti nakon proteklog stolecja, u red pobednika ili gubitnika

Radule Scepanovic

pre 10 godina

kanada je istinski demokratska drzava pa onda ovakve falsifikatorske nakaze poput mekmilanove mogu piskarati stosta.Kanadjani su vrlo ponosni na svoju ratnicku tradiciju iz prvog i drugog svijetskog rata i vi bi se zacudili koliko obicnih Kanadjana zna da su kraljevina Srbija i Crna Gora njihovi saveznici.Kanadska vlast je u cast tome 1918 nazvala planinski vrh u Alberti mount Putnik po vojvodi Radomiru Putniku.Vrh od 2943 metra.U ponedjeljak 11.11 je nacionalni praznik gdje Kanada odaje postu svojim poginulim vojnicima a sa povodom bitke u Flandriji iz prvog svijetskog rata gdje skoro svaki Kanadjanini ima zataknut makov cvijet na reveru koji asocira na prolivenu krv.Doduse postoji i manjina koja se zatakne sa bijelim cvijetovima jer ne zele slaviti rat.Ovi uzaludnici kao i ova Makmilanova su predmet sablazni i uzasavanja vecine Kanadjana

Knez Milos Obrenovic

pre 10 godina

Kradjordjevici su radili na stetu Srbije. Iz vise razloga: 1. Izjasnjavali su se kao jugosloveni, 2. ukinuli su kraljevinu Srbiju, 3. stvorili kraljevinu Jugoslaviju i ono najgore pod 4. U zelji da centralizuju vlast premestili su Pećku patrijarsiju u Beograd i time zapoceli osipanje Kosova.

Jedine prave srpske dinastije su Obrenovici i Nemanjici.

balkanalije

pre 10 godina

Prekrajanje i friziranje istorije i važnih događaja u njoj je neka konstanta na ovim prostorima pa imamo srpsku,hrvatsku slovenačku itd istorisku istinu ili laž,zavisno s koje strane se gleda.Isto važi i za sarajevski atentat. Uskladiti te istine i laži je ravno rješenju problema kvadrature kruga...

Hahaha

pre 10 godina

Kako smo mi glupi!? Uopste nije vazno da li su ili nisu hteli da nas napadnu i kada? Ako se o tome raspravlja ovaj komentar nema veze sa tim! Princip je izvrsio teroristicki akt kao sto su i VMRO I ustase to isto ucinile u Marseju Kao sto je po definiciji svaki atentat, bilo kada i bilo gde, bilo kojim motivom izazvan u svetu! Slagali se Srbi s tim ili ne, nemenja nista!

Branko

pre 10 godina

Naša vlada treba da bude svesna da mora da plati neke istoričare da skupe sve činjenice i da se izbore da se ne izvrši "revizija" koja očigledno ima neki mračan cilj.
Velike su sile bile sve zapete i samo se čekao bilo kakav povod. Engleska je krenula na Tursku...

johnny depp

pre 10 godina

Da je neko ubio Billy-ja pre '99 onda bi sve zapadne zemlje imali motiv za ono sto se zbilo te iste'99. Posto niko nije, morali su da izvade iz dzepa utlaceni miroljubivi, vredan i posten Albanski zivalj sa Kosova koji je by the way samo 95% od ukupnog stanovnistva, i bio zverski maltretiran od strane vecinski 5% srpske policije (koja je by the way 50% bila sastavljena albancima).
Sve tece, sve se menja, samo mi nikako da shvatamo potrebu.
Radjati po 5-8 pravoslavne dece i prkositi muslimanskim i katolickim osvajacima i koljacima
Alexandar Mekedonski je bio pravi primer kako treba sa bliznim i daljnim komsijama
Toliko
I molim vas kad mozete objavljati komentare is NDH i UQK tvorevine da objavite i moj komentar koji nema nista protiv slobodoumnog i intelegentnog coveka, ma bilo koje vere bio

nemanja

pre 10 godina

Srbija nije htela rat 1914, a sam Pasic je rekao da je potrebno oko 30 godina mira radi integracije oslobodjenih teritorija u Balkanskim ratovima. Srbija je htela oslobadjanje svih Juznih Slovena, ali ne tako brzo. Kraljevina SHS je sa svim svojim manama bila neuporedivo demokratskija politicka tvorevina od Austro Ugarske.

Sid

pre 10 godina

@Dosta zamajavanja,

Zaista dosta zamajavanja, i onako nisi bio na casu kada j profesor predavao o aneksionoj krizi i kada su sefovi A.U. monarhije izjavili da bi Srbiju trebalo dovesti u red makar i silom oruzija.


PS: neko je napisao da je FF bio pacifista ali moram napisati i to da Carevi nisu po prirodi titule pacifist kao ni oni koji anektiraju!

Gaga

pre 10 godina

Tvrdnja da Srbija nije zelela rat je besmislena. Kako je Pasic zamisljao sve Srbe u jednoj drzavi? Diplomatskim putem bi Austrougarska monarhija i Otomanska imperija pristale na takav zahtev? Da, sigurno. Nije problem sto istoricari iz inostranstva tumace atentat kako hoce vec sto domaci istoricari zamagljuju cinjenice.

qwerty

pre 10 godina

@D
U pravu si Kanada jeste dvojezična zemlja. Mekmilan više zvuči anglo, nego franko, a i pre nje je jedan engleski lobista tvrdio da su balkanski ratovi bili kolonijalni i direktno isprovocirali prvi svetski ili tako nešto. Zato sam "imao pik" na englesko govorno područje.

Goran

pre 10 godina

Zasto ubistvo Kralja Aleksandra nije izazvalo svetski rat. Smesno je tvrditi da jedan atentat moze da izazove svetski rat jer je samo u 20. veku bilo preko 100 atentata a nijedan nije izazvao svetski rat.

Pionir

pre 10 godina

Evo čitam ovaj članak a potom i komentare, i ono što mi najviše smeta je to što veliki broj komentatora opet vređa druga Tita u prkos tome što je Tito konačno od Vojvodine napravio srpsku pokrajinu, naseljavanjem Srba iz pasivnih krajeva u dijelove Vojvodine koji su pretežno bili nastanjeni Nemcima i Madzarim. Danas im Tito smeta jer je eto bio komunista i vlastodržac i tobožni antisrbin. Jednako kao Srbi ponašaju se i Hrvati te od njega prave satrapa a pri tom zanemaruju da im je Tito prikljućio Dalmaciju i Istru koju je ispraznio od Italijana. Umesto da ga blatite bolje bi vam bilo da svakog 4 maja u 1505 stanete mirno i odate počast čoveku koji vam je dao najveći dar u istorji a to je VOJVODINA

Gruzanin

pre 10 godina

Za Igora : kad je vec tako da se mi polako pocnemo da spremamo da pocnemo i III sv rat, jer kako kazu ovi autosovinisti : " to nam je u krvi . . . "

perec

pre 10 godina

Ovo je isuviše ozbiljna tema da bi nekompetentni, na uglavnom kafanski način, o njoj ovde polemisali. Sačekajmo da za par meseci čujemo istoričare koji će na tu temu prozboriti u Sarajevu. A onda o svemu porazmisliti mozgom a ne srcem.
U svakom slučaju, duboko verujem da ja atentat bio samo dobar povod za početak rata. Ipak, ovih dana se često pitam da li bi Gavrilo ispalio te hice da je znao kroz šta će prolaziti njegov narod sledećih 100 godina. To bi možda mogla biti pouka i za današnje "velike patrijote" da razmisle koje posledice izazivaju svojim rečima i delanjem.

Gruzanin

pre 10 godina

Za Kalimera : zato idu " hrvatski velikasi ", na bre taj zapadni olos ne moze ocima da nas gleda, rat na Helmskom poluostrvu za njih nije postojao!

Knez Milos Obrenovic

pre 10 godina

Nije zelela rat ali nije ucinila nista da ga spreci. Glavni krivci za rat su karadjordjevici koji su preko zloglasne Crne ruke svirepo ubili obrenovice jedne tihe beogradske majske noci. Pritom su stradali mnogi ugledni beogradjani bliski dinastiji obrenovic. Tada nastaje zaokret u odnosu prema hazburskoj monarhiji od dobrosusedske i miroljubive politike obrenovica koji su pitanje bosne hteli resavati dogovorom do neprijateljski hladne i ratnohuskacke politike karadjordjevica i njihovih radikala koji su bosnu hteli posto-poto. Istorija je pokazala pogubnost te i ispravnost ove prve. Srbija ne samo da nikad nije ratom dobila bosnu vec je u medjuvremenu izgubila kosovo. Sto bi rekli nasi stari: Ko hoce vece izgubi i ono iz vrece. Radikalna karadjordjevicevska srbija je tada pobedila umerenu demokratsku obrenovicevsku srbiju. Da li ce opet?

gradjanin srbije

pre 10 godina

Srbima je ratovanje u genima i mentalnom sklopu.Morada se ratuje jednom u 50 godina pa. neka ide bestraga sve.Jedina nacija na svetu koja slavi odlazak u vojsku,izgubljene ratove,malo malo pa slavi kao. Putinova Rusija,dan tenkista,dan oruzara,dan CRNOMORSKE FLOTE itd.Sada ce NIKOLIC po naredjenju iz Moskve da proglasi zakon o PATRIJOTIZMU.

Darko

pre 10 godina

Čini mi se da će ovo biti još jedna "borba za istinu" srpskog naroda koja "mora pobediti". Ovakav stav počiva na dogmatskoj osnovi da je samo jedno tumačenje istorije (ono moje) ispravno a svako drugo, makar i malo različito je zapravo "pokušaj revizije".


Istorija nije, niti je ikada bila, egzaktna nauka. Svaki događaj može imati i obično ima više od jednog tumačenja. O Sarajevskom atentatu napisano je nebrojano knjiga za proteklih sto godina i u njima su različiti ljudi iznosili različite poglede. Zašto se sad neki odjednom nađu uvređeni što je eto neko drugi napisao knjigu u kojima iznosi pogled drugačiji od njihovog? Pa istorija 90-tih se tumači dijamatralno suprotno i to u regionu, da ne idem dalje. Hoće li se Srbija i Srbi "boriti protiv revizije" i na tom frontu?

matori

pre 10 godina

"...Dimić: Srbija nije želela rat..."

Naravno... Zato je i potreban ovakav iscrpan tekst, da se "ukaže" na "prave" činjenice i "pravu" istinu!
Srbija je samo htela da pomeri svoje zapadne granice, malo preko Drine, do (recimo) okoline Karlovca...
Sličan pokušaj je bio i devedesetih godina, ali (na svu sreću) nije došlo do izbijanja još jednog Velikog Rata, jer ima i takvih koji se uče na svojim greškama.

Mi spadamo među one koji uporno poriču sve svoje greške, pokušavaju da ih prišljamče (ili namažu) na tuđu grbaču, i uvek iznova uvežbavamo nove greške, koje su u stvari iste one stare, samo ih presvučemo u noviju uniformu...

Srdjan Milosevic

pre 10 godina

I Srbija je usla u trku za kolonije kao i sve imperijalisticke zemlje.
Tacnije,velikosrbijanska burzoazija sa Apisom na celu,pijanim gejakom.
Dakle,Srbija je sve ucinila da udje u rat za "konacno ujedunjenje srpskog naroda u jednu drzavu" (Cedomir Antic) sto je eufemizam za osvajanje kolonija kao sto su Kosovo,Makedonija,Crna gora,BiH,Hrvatska i Slovenija.
Bas sve one zemlje koje su pobegle iz celicnog zagrljaja Slobodana
Milosevica i UDBAsko-gejacke klike,ha,ha,ha,ha...Pardon,komentatorsko-
gejacke klike,jos veci ha,ha,ha...

Sveta

pre 10 godina

Mi uporno negiramo cinjenicu da Bosni nije niko pitao jel zele "oslobodjenje" i pripajanje Srbiji/SHS/Jugoslaviji.

Zasto se niko ne zapita kako je moguce da na svim referendumima 91 da su vecine u svim i ama bash svim exYU Republikama hteli da se odvoje? Jel zato sto su bile "oslobodjene" 1918?

Knez Milos Obrenovic i Premijer Djindjic - slava im!

pre 10 godina

Crna ruka=JSO, Karadjordje=Milosevic, Obrenovici=Djindjic, Majski prevrat=12 novembar (Pobuna JSO) i 21 februar (ubistvo Djindjica).

Radikalna struja u Srbiji je kao sto vidimo vec jednom preuzela vlast krvoprolicem nakon cega nas je odvela u svetski rat i drugi put je htela slicno ali im se desio 5 oktobar. Desio im se narod! Na zalost opet su na vlasti ali nece dugo! Ako treba desice im se i 6 oktobar! Pa 7 pa 8 sve dok Srbiji konacno ne svane maj bez majskog prevrata! Tada ce i Srbiji doci prolece...

kaplar

pre 10 godina

Ali Apis jeste. Vlada i Kralj nisu hteli da se zamere tadašnjem JSO-u koji ih je doveo na vlast brutalnim masakrom Obrenovića i to smo platili trećinom stanovništva.... Zato je i streljan.

Vlada Milovic

pre 10 godina

Ja mislim da je Gavrilo Princip morao dobro da razmisli pre pucanja u Ferdinanda, sta ce posle biti sa Srbima u Austro Ugarskoj? Cena je bila oko 1,5 miliona mrtvih Srba ! Zato njega treba osuditi i nazvati ga pravim imenom: terorista i ubica. Toliko majke ostale bez sinova........izgubili smo 66 posto muskih glava, hej ljudi, da li je to normalno???????????????

Milos

pre 10 godina

"Јунаци!
Тачно у 15 часова непријатеља треба разбити вашим силним јуришем, разнети вашим бомбама и бајонетима. Образ Београда, наше престонице, мора да буде светао.
Војници! Јунаци!
Врховна команда избрисала је наш пук из бројног стања, наш пук је жртвован за част Београда и Отаџбине. Ви немате дакле, да се бринете за животе ваше, они више не постоје.
Зато напред у славу! За Краља и Отаџбину! Живео Краљ! Живео Београд!"

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Jedan od najlepših govora, koji sam ppročitao i koji mnogo govori o duši i patnjama ovog naroda. Nekada su sloboda, čast, slava i otadžbina bili iznad svih ostalih vrednosti. Ovaj govor bi zlatnim slovima trebao da stoji na zidu svake učionice u Srbiji još od vrtića. Danas se ovakvim junacima podsmevaju srpski "japiji" koji bi i rodjene sestre, za novac, "uposlili" ispod "plavog mosta".

Kalimero

pre 10 godina

Rat je inicirala Srbija čiji je narod u prvom svetskom ratu bio doveden na ivicu istrebljenja? Voleo bih da vidim lica ovih par provokatora koji na svaki komentar daju minus. Sve možete da dirate i interpretirate kako vam volja, ali mi ne dirajte Srbiju iz Prvog svetskog rata!!! Srbija je u Prvom svetskom ratu izgubila oko 57% muškog stanovništva i preko 25% ukupnog stanovništva. To je stradanje bez presedana u ljudskoj istoriji! Naravno u toj "njihovoj" istoriji nema mesta za herojsku srpsku vojsku, za činjenicu da su Nemci 1915. godine posle ulaska u Beograd podigli spomenik hrabrim srpskim neprijateljima, da smo izvojevali prvu savezničku pobedu u ratu razbivši Poćorekovu armiju na Ceru i Drini, da smo potukli do nogu na Kolubari i Nemce i Austrougare, da smo probili Solunski front i izbacili i Bugarsku i Austrougrasku iz rata, skrativši rat barem za godinu dana i spasivši time hiljade savezničkih života na zapadnom frontu. Ta ista hrabra Srbija iz Prvog svetskog rata nije zaslužila NITI JEDNU JEDINU EMISIJU na Histori kanala ili Nac. Geografiji!!!

ha-ha-ha-ha!

pre 10 godina

"Ta težnja kao ujedinjenju bila je težnja za stvaranje demokratske države", rekao je Antić u izjavi Tanjugu.
Pa sto zaboga to Srbi nisu objasnili Austrijancima? Austrijanci bi to sigurno razumeli. E,ako hocete da stvorite demokratsku drzavu onda je to je vec druga stvar. Evo vam Bosna i nema potrebe da ratujemo.

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Paradoks ovih naknadnih "naučnih otkrića" bi bio još veći kada bi Srbiji mogli, razno raznim kvazinaučnim akrobacijama da "utrape" fašizam i "čika Adolfa"?! Onda bi Austro-Ugarska monarhija mogla da se oslikava "rajskim bojama" a Nemačka bi bila "žrtva" jevrejsko-komunističke diktatute što je Hitler i govorio. Ako presele korene fašizma iz minhenskih pivnica na oranice Šumadije, imaćemo "najnoviju istoriju" prema kojoj ćemo morati da "revidiramo" sve ono što smo naučili i "pogrešno" shvatali?! Doduše, i pored sveopšteg "redizajniranja i revidiranja" opet će biti teško shvatljivo kako nisu teroristi učesnici atentata na Hitlera i kako "jeste! terorista Gavrilo Princip?! Ako se vratimo u dalju prošlost i Miloš Obilić bi mogao da se svrsta u preteče svih budućih terora i terorista, što će svetu pokazati da su kreatori dva velika "svetska zla" bili na jugu Evrope a ne u njenom centru?! Mislim da ove rasprave dobijaju tragikomične dimenzije, a u svoj toj ujdurmi, najsmešniji smo mi, što brinemo šta o jednom dogadjaju misle različiti ljudi. Zar nije normalno da mi i Austrijanci imamo SASVIM SUPROTAN STAV o uzrocima Prvog svetskog rata?! Nije sramota biti siromašan ali je sramota povinovati se nečijoj sili i njihove satanske laži prihvatiti kao istinu. Onda smo gotovi.

kole

pre 10 godina

A zasto nasi prepametni istoricari ne pricaju malo o Apisu? Zasto je on pogubljen posle montiranog sudjenja? On i njegovi drugovi iz "Crne ruke" - organizacije za koju su svi znali, a ipak je bila "tajna" i koja je dovela na vlast Karadjordjevice - su ustvari mnogo interesantniji od samog Principa. Kako je Kraljevina Srbija mogla da tolerise jednu takvu kliku koja ju je gurala u rat iako za to nije bila spremna? A to da je Kraljevina SHS bila osmisljena kao "demokratska" drzava se dobro videlo povodom Sestojanuarske diktature. Uostalom, zasto ubica Kralja Aleksandra nije heroj? To su pitanja. Inace, iako se kod nas stalno potencira prica da Nemci zele da ulepsaju svoju istoriju, ova istorcarka je Kanadjanka koja nema veze sa Nemcima.

Dosta zamajavanja

pre 10 godina

Neverovatno! Kako u proslosti, tako i sada, prvo se napecamo u sopstvenu zamku, pa posle kukamo, al' dzaba.
Hajde da pretpostavimo da Srbija stvarno nije zelela rat. Legitimno. Samo, mi smo jos u osnovnoj skoli citali da svaki rat ima UZROK i POVOD.
Dakle, da li je nekoj tadasnjoj pametnoj glavi, recimo Apisu, pre nego sto je snabdela Mladu Bosnu oruzjem, eventualno palo da pamet da bi Austrija mogla, ni manje ni vise nego UBISTVO PRESTOLONASLEDNIKA, uzeti za POVOD za rat?
Nije? E pa onda nista! Sada nama vise generacija kasnije ocigledno ostaje da i ovu zabu da progutamo.
Sta cete, kad si mali i slab kao Srbija, za sta smo sami krivi, pa jos imas i podosta putera na glavi, svako ti radi sta mu padne na pamet.

zenon

pre 10 godina

Srbija mozhda i nije htela rat, ali G. Princip je klasichni terorista, anarhista i sam Bog zna iz kog razloga je postao heroj. inache, Franc Ferdinand je u Sarajevo doshao sa namerom da sa Srbijom izgladi nesporazume koje vecj ostareo tvrdokorni car nije hteo, umeo i nije razumeo. klasichan pucanj u sopstvene noge, od tog tragichnog dogadjaja pa sve do danashnjih dana. a shto se istorije i istorichara tiche ne mogu da se dogovore ni oko toga da li je mleko beli ili crno, te stoga i nije nauka nego smishljanje, pisanje i pripivedanje legendi. ni do dan danas se nisu slozhili, nezavisno od sudova da li je u Srebrenici pochinjen ratni zlochin, genocid ili herojski chin i da li se u opshte tamo i dogodilo neshto a da je od tog stashnog china proshlo svega nekoliko godina. mogu da mislim koje cje sad istoricharsko orgijanje pocheti povodom 100 godishnjice sa svih strana, shto pobednika, shto gubitnika i na koje mesto cje Srbiju nashi istorichari postaviti nakon proteklog stolecja, u red pobednika ili gubitnika

Бојан Илић

pre 10 godina

Када светски моћници схвате да Дрина није и не може да буде граница, доћи ће све на своје!
Упорно су покушавале и још увек покушавају белосветске барабе да то спрече.... Џабе вам било душмани, српске жртве не смеју да буду узалудне...

Hahaha

pre 10 godina

Kako smo mi glupi!? Uopste nije vazno da li su ili nisu hteli da nas napadnu i kada? Ako se o tome raspravlja ovaj komentar nema veze sa tim! Princip je izvrsio teroristicki akt kao sto su i VMRO I ustase to isto ucinile u Marseju Kao sto je po definiciji svaki atentat, bilo kada i bilo gde, bilo kojim motivom izazvan u svetu! Slagali se Srbi s tim ili ne, nemenja nista!

kraja

pre 10 godina

...stotine hiljada ljudi je poginulo da bi danas mnogi mogli ovako da baljezgaju po internetu...
...i da se bacaju go...ma po njihovim znanim i neznanim grobovima...
...kako je lepo podrignuti posle dobrog rucka i napisati da je princip bio zlocinac koji je ubio dragog franca i zenu mu, sa akcentom na trudnu zenu...
...a onda skociti na nekli sajt sa decjom pornografijom...
...ili se diviti kacavendinim dvorima...

Misha

pre 10 godina

> Srbija rat nije mogla ni da sanja, nije ni imala snage da ga izvede, posle teških i opterećujućih Balkanskih ratova.

Kad smo mi koristili razum i gledali šta je moguće a šta nije?

Nismo mogli da sanjamo ćemo pobediti Hitlera, pa smo opet iz svoje gordosti vikali 27. marta "Bolje grob nego rob" i onda je do 18. aprila došao aprilski slom. Nismo mogli ni 1915. da ne izgubimo rat, pa smo opet u svojoj gordosti radije ostavili svoje kosti po Albaniji. Nismo mogli ni u NATO bombardovanju 1999. da budemo pobednici, pa smo opet odbili na referendumu strane trupe na Kosovu iako smo znali da ćemo biti bombardovani. Mnogo što šta nije bilo moguće, ali smo uvek na našu štetu glas zdravog razuma proglašavali glasom izdaje i stranih plaćenika.

brzi

pre 10 godina

Krajnje je vreme da Srbija jednom za uvjek posle skoro 200 godina samostalnosti ( od pobune prema turcima trgovca karađorđa Petrovića naovamo) jasno definiše svoja matična ozemlja ( šta je matica a šta diaspora). Da je to posle pobune uradio trgovac Karađorđe Petrović, nebi bilo ludorija,koje su se događale do današnjice sa narodom i državom Ssrbijom u takvom ili onakvom obliku. jer sve dok to ne bude urađeno u svakoj generaciji če se pronači pokoji ludi političar, koji če ovu državu voditi u ratove za otačbinu za koju niko tačno nezna kde tačno postoji i kakvog obima jeste. Nekada su bili turci, pa komšije bugari grci i albanci pa onda AU, pa švabe, pa u zadnje vreme hrvati, pa bošnjaci i na kraju samo je pitanje ko če biti sledeči za nekih 15 - 20 godina. To je prosečno razdoblje u kome je Srbija ulazila u ratove, da najviše puta ni sama nije znala zašto.

Serbinum

pre 10 godina

Svi mi Srbi iz BiH smo Gavrilo. Hocemo samo slobodu a dusmani neka vise idu od nas. Ispada da su AU monarhija i Otomanska imperija bile idealne multietnicke sredine, a Juga tamnica naroda. A najjaci su mi drugosrbijanci koji sve aminuju sto im se servira sa zapada. Procitajte Andrića u „Priči o kmetu Simanu“ da Austrougarska nije ni kmetstvo ukinula. Zaboravlja se takodje da je „Mlada Bosna“ bila jugoslovenska organizacija koja je okupljala i Muslimane i Hrvate. Mnogi danas sude o „Mladoj Bosni“ kao o velikosrpskom elementu, a to je samo nastavak propagande. Frojd pise o narcizmu malih razlika. Što je razlika manja, ti moraš više da je ističeš. Dobar primjer su Crnogorci. Južnoslovenski narodi koji govore istim jezikom su za distinkciju u jednom trenutku uzeli religiju, pa su oni koji su katolici postali Hrvati, pravoslavni Srbi, muslimani su bili Muslimani, danas Bošnjaci. Srbi i Crnogorci nisu mogli na taj način da se razlikuju i danas se vidi strašan napor da se ta razlika napravi. Jedini način da se ta razdvojenost očuva jeste da se naglašavaju te razlike. Ti nisi ono što jesi, nego ono što drugi nisu. Na tim razlikama, napravise od nas kolonije i satelitske drzavice, bez ikakve snage. A nekad smo rekli ne i Turcima i AU i Hitleru i Staljinu.

"Naše će sjene hodati po Beču, lutati po dvoru, plašeći gospodu."

Knez Milos Obrenovic

pre 10 godina

Crna ruka je poput Jso bila legalizovana teroristicka organizacija stvorena da osveti smrt Crnog Djordja tj Karadjordja po kome je i dobila ime Crna ruka. Karadjordja je ubio Milos Obrenovic te su iz osvete kasnije stradali svi Obrenovici poslednji u majskom prevratu. Karadjordje je ubio svog oca zbog bezazlene prepirke a slicno je prosao i njegov brat kojeg je obesio na kucnom pragu. Otuda narodna izreka: Ni po babu ni po stricevima. Crna ruka Karadjordje Obrenovici = JSO Milosevic Djindjic.
Latinska poslovica kaze: "Onaj ko ne uci greske iz svoje istorije osudjen je da ih ponavlja!"

sevdah

pre 10 godina

Misljenje iz Bosne.
Ovaj lik je pozitivac, jer je skino s ledja Austriju.
S druge strane je negativac, jer kao i uvjek, dogadjaj je inspirisan sirenjem granica Srbije, tj. zauzimanjem Bosne.

Misa

pre 10 godina

1. Francuska masonska loza Veliki Orijent je finansirala i stvorila Crnu ruku.
2. To su oni isti koji su organizovali atentat na kralja Aleksandra
3. Mnogi clanovi i saradnici Crne ruke su bili masoni: Ciganovic, Cubrilovic...
4. Na sudjenju Princip se izjavio kao Srbo-Hrvat, a ne kao Srbin
5. Crna ruka se nije borila za Srbiju vec za Jugoslaviju, a znamo koliko je ista kostala Srbiju: nekoliko milina srpskih zivota

t.

pre 10 godina

@gradjanin srbije
Palanacki autosovinizam i izigravanje veceg katolika od Pape je isto tako genetski usadjeno u Srbe za sta ima dovoljno egzemplara na ovom sajtu. Medjutim, uprkos tome sumnjam da si ti zaista gradjanin Srbije - pre ce biti spiner-amater iz komsiluka.

Divos

pre 10 godina

@ kaplar, 8. novembar 2013 16:14

Када се говори о догађајима из прошлости никако не смемо тумачити историју, и ваља се држати знаних чињеница, а пожељно је и бити опрезан са закључцима.
Е сад да ли би АУ извршила агресију на Србију да није било овог атентата? Сасвим извесно би. Рат је АУ одавно планирала, припремала се, вршила војне вежбе, после атентата првобитне ултиматуме Србија која је била исцрпљена балканским ратовима је прихватила, а АУ је испоручивала нове, на крају Србија није могла прихватити оно што је било неприхватљиво, уосталом хронологија тих догађаја у времену 28.06.-28.07.1914 (почетак агресије и рата) доказује да управо тако ствари стоје, а изговор за рат је могао бити било шта. За страдање и голготу Србије у "великом" рату ипак нема кривице ни Србије, ни тих "мрачних сила" у Србији, неке тадашње ЈСО, бећ је једини кривац онај ко је планирао и извршио агресију на Србију.
Сама веза српске безбедносне службе и Аписа са "Младом Босном" је крајње сумњива, и није вероватно, а ни смислено да је Апис на своју руку подстицао овај атентат.
Апис је стрељан је 1917-е из других разлога, због "превратничког деловања" и покушаја атентата на регента Александра, а Солунски процес 1916-е на којем је осуђен, Арчибалд Рајс оцењујe као фарсу.
Апис је заиста имао важну улогу у Мајском преврату 1903. (мислим да је одлична серија "Крај династије Обреновић" доста реално приказала те догађаје), ипак ни ова прича није тако једноставна, али о томе другом приликом.

KuK

pre 10 godina

Svej.je to lepo i krasno, Konsensus je da su Kaiser i Kaiser und Kōnig iz Berlina i Vijene hteli rat. Ali niko od navedenih istoricara ni ne pokusava da negira da je atentat organizovan od strane Apisa, sefa vojnoobavestajne sluzbe, koji je obezbedio celokupnu logisticku podrsku, trening i samo l'arme du crime.

Vladimir Pula

pre 10 godina

Atentat Gavrila Principa je bio povod za početak prvog svjetskog rata. To je činjenica. Tu se nema sta ni dodati ni oduzeti. Nekome drago nekome nije, tako je.
O razlozima/uzrocima rata se pak da razglabati.

Gaga

pre 10 godina

Tvrdnja da Srbija nije zelela rat je besmislena. Kako je Pasic zamisljao sve Srbe u jednoj drzavi? Diplomatskim putem bi Austrougarska monarhija i Otomanska imperija pristale na takav zahtev? Da, sigurno. Nije problem sto istoricari iz inostranstva tumace atentat kako hoce vec sto domaci istoricari zamagljuju cinjenice.

alek

pre 10 godina

Franc Ferdinand je iskoriscen kao zrtveno jeagnje, da bi se kasnije imalo povoda za izbijanje rata, a Austrougarska je oduvek imala interesa da drzavu prosiri preko Drine na istok, pa su nekako nasli resenje da to i ucine.
Ponekad se stvarno zapitam da li mi Srbi zivimo na zlatnoj koki a da to ne znamo, zasto je bas ova oblast gde je Srbija tako zanimljiva osvajacima, je l imamo, vode, rude, lepih zena, sta, sta?

MLADEN Mladenovic

pre 10 godina

@milos samo je taj tvoj junak iz izbrisanog puka preziveo rat.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (plazma, 8. novembar 2013 17:52
---------------------------------------
Kao što znate poginulo je oko 60% aktivnog srpskog stanovništva pokušavajući da osvoji svet u ratu koji je "izazvala". Vama je čini se baš žao što nije i Major Gavrilović poginuo nego je "prevario" ostale vojnike da izginu, zamislite braneći otadžbinu?! Time bi Vama, i Vama sličnima, dokazao svoju "pravovaljanost", zar ne? Ili biste mu i onda pronašli neku manu?Nije on samo Milošev junak, jado srpska, on je junak većine Srba, većine potomaka srpskih junaka iz Prvog svetskog rata. Njega se i mrtvog, posle 100 godina boje potomci dezertera i kukavica.

Rokatanski

pre 10 godina

Istorija 18., 19., i 20-og veka zna za dve moćne države, velike imperije. To su Rusija i Britanija, s tim što je SAD preuzela ulogu Britanije u 20-om veku. Balkanski savez iz 1912. su činili: Srbija, Crna Gora, Grčka i Bugarska. Oni su pod patronatom ruskog cara Nikolaja II "srušili" Osmansko carstvo i proterali ga sa balkanskih prostora u Prvom Balkanskom ratu. To je bio udarac britanskoj imperiji, koja je uticala, prvo na Bugarsku (bila nezadovoljna podelom teritorija, jer je smatrala da je podnela najveći teret rata) da pokrene Drugi Balkanski rat (kojim je još gore prošla, jer su im Rumuni, kao novi član saveza "uzeli" Južnu Dobrudžu, a Turci povratili teritorije do Jedrena) a zatim i na Austro-ugarsku, koja je započela Prvi Svetski rat. Uzrok Prvog Svetskog rata je bio uglavnom taj, što je pretio jak savez balkanskih, pravoslavnih država, kao produžena "ruka" ruskog carstva. Vekovni cilj Britanije je bio da se spreči ruski "izlaz" na "topla" mora (otprilike i danas je Sirija "opasna, jer je tamo ruska baza) i "sečenje" puta na Bliski istok zapadnim državama. To bi ukratko bio uzrok rata, a atentat, koji je izvršio Gavrilo Princip je bio patriotski čin ("aneksija", "carinski rat" itd.) Britanija je "gurnula" Austro-ugarsku u rat, a sama se izmakla, dok je Nemačka bila prinuđena da brani Austro-ugarsku i uključila se u rat 1915. Oktobarska Revolucija je "išla na ruku" Britaniji, pa je A.Karađorđević "napravio" SHS, a Apisa likvidirao na Solunskom procesu itd...

Slavia del Sur

pre 10 godina

Za mene je Gavrilo Princip, koji nije bio ni pravoslavac, cak ni hriscanin, nego sefardijski jevrej, jugoslovenski heroj.
On se cak izjasnjavao kao srbo-hrvat.

mhm

pre 10 godina

Ajde Anticu imas organizaciju, pa pokreni nesto, organizuj.

P.S. Jedino sto bih voleo da znam je ko placa ove 'istoricare' koji u zadnje vreme pokusavaju da izmene istoriju.

Alex

pre 10 godina

Zanima me kako se kod nasih istoricara nazivajuatentatori kralja Aleksandra: "teroristi" ili "borci za slobodu".
(aleks, 08. novembar 2013 17:47)


Ah evo relativisticke brigade. A kako ti imenjace to vidis. Ko je ubio Aleksandra, teroristi ili borci za slobodu? Relativizam u konkretnom slucaju ti je kratkog daha, jednostavno malo baci pigled u ozbiljne istorijske knjige i razjasnice ti se. Sa pozicija hriscanskog zivlja u Bosni i siromasnog dijela muslimana, hiljade puta bi bilo bolje da je Bosna ostala pod turskom nego da su je Austrijanci aneksirali. Da bi shvatio sta se u Bosni desilo moras izuciti sta se desavalo sa samom Portom i stanjem u Turskoj imperiji. Otomani su imali korumptiran i skup drzavni aparat a Britanija i Francuska su sakom i kapom produbljivale krizu davajuci kredite sakom i kapom. Bjese li sultan Abdulah u 19 vijeku koji je shvatio da jedini nacin da imperija opstane je evropizacija ekonomije i imperije i znatne reforme su i sprovedene. Bosanski muslimanski ustanci na koje se danasnji bosnjaci glupo hvataju je nista vise nego reakcionarska reakcija na vecu liberalizaciju drustva i davanje vecih sloboda "raji". Kod Bosanskih "begovskih" ustanaka nema ni govora o ustancima sa karakterom drzavnosti vec se radilo o odbrani srednjovjekovnih feudalnih prava u 19 vijeku. Osnovni problem sa Austrijskom aneksijom i okupacijom je sto je Austrija u stvari uradila reverziju i zaustavila ovaj proces. Raji u bosni bi bilo bolje da su otomsnlije ostale 1914

Marko

pre 10 godina

@Darko
Pa ne postoji 5-6 ili 2-3 istine. Istina može biti samo jedna. Razlog za revidiranje istorije i uloge Srbije u I sv. ratu, se može tražiti samo u dnevno političkim razlozima. Kao posledica toga, imaćemo situaciju iz koje niko ne može izvući nikakvu pouku, niti iskustvo, pa samim tim nije isključeno da se takvi događaji ponove.
Slična situacija je i sa II sv. ratom. Mi tada, zbog dnevno političkih potreba smo sve osim komunista proglasili za zločince. Kada je propala komunistička ideologija, našli smo se tamo gde smo i bili. Nikakvu pouku niti zaključak nismo imali - zato smo i dobili 90-te. Isto tako imamo današnje političare koji ni posle 70 godina ne umeju niti imaju hrabrosti da se odrede prema zločinima (na bilo kojoj strani).

T&T

pre 10 godina

Ne brinite se ljudi oko ovoga.
Sledeca revizija ce biti da su Hitler I nacisti bili borci za slobodu I da je Poljska kriva za pocetak drugog svetskog rata jer je provocirala Nemacku.....
Ako "saveznicima" ne smeta revizija I mogu da dozvole budalastinu da su UK, USA, Francuska I Rusija ratovale sa Nemackom I Austro-ugarskom samo zbog Srbije I Gavrila Principa neka im bude!
Platice vec oni to u buducnosti jer sve na ovom svetu ima svoju cenu! ;)

qwerty

pre 10 godina

Neki ljudi su na sve spremni samo da privuku malo pažnje, ako je Srbija kriva za WWI, onda su SAD, VB, Francuska, pa i Kanada gospođe Mekmilan bile na pogrešnoj strani. Ovo nije prvi takav ispad nazovi istoričara sa engleskog govornog područja, ne znam samo da li ti lobisti shvataju da kad jednom uspeju u tome, da će njihove zemlje dugovati ratnu odštetu Nemačkoj i Austriji.

mora to bolje

pre 10 godina

U sto ne volim ovo vest je u stranim medijima mlako propracena kao da se knjiga nije ni napisala i to pre VISE OD MESEC DANA i sama tema knjige nije Srbija nego se nasao neki novinar to napisao i sad je postao haos.Procitajte ljudi u originalu i zasto niste reagovali ranije nego kada su mediji objavili i to deo isecak.

modesty

pre 10 godina

Bravo i damo nastavite sad na sva zvona i ne posustajte, sve do obelezavanja stogodisnjice, i ulozite pare da na tim proslavana Srbija ima zapazenu ulogu kao kljucna drzava za oslobadjanje Evrope od nacista i njihovih prethodnika. Nikad nacizam nije umro, sad se povampirio u celom zapadnom svetu, i to ozbiljno. I opet cemo mi da ih oslobadjamo, i dajemo ogromne zrtve za to, sram ih bilo sve skupa.

Milos

pre 10 godina

@plazma
Tako je, nije Major Dragutin Gavrilovic tada poginuo, ali je u tom jurisu tesko ranjen, dok je komandovao i predvodio juris Drugog bataljona 10. kadrovskog puka, I svojim delom pokazao kako se brani otadzbina. Sreca prati hrabre.

Jovan

pre 10 godina

Kao i do sada po običaju smo čekali da budemo napadnuti, pa da se onda branimo. Nikako mi nije jasno zbog čega naša država nije krenula da širi ponovo istinu još pre početka ovako ružne kampanja. A DAAAA pa tu nema dnevno političkih poena, e tako nam i treba, kavi su nam političari (bez obzira na stranku, jer ovo nije strančko pitanje) takva nam i kampanja.

Miri, mir, mir - ja sam kriv ...

pre 10 godina

Koliko je meni poznato rat su vodile sile Antante protiv Centralnih sila - zato ga zovu Prvi svetski, a ne Prvi srpski rat. To me navodi na revolucionarnu ideju o kojoj još niko nije pisao, i koja će da me proslavi među istoričarima. Početkom XX veka francuska i britanska demokratija su sponzorisale terorizam i ušle su u rat da zaštite Iran. Užas! Glasam za EU tek kada se Engleska i Francuska suoče sa svojom sramotnom prošlošću. Jer ne ide se u Evropu zbog novca, nego zbog sistema vrednosti!

андроид

pre 10 godina

Атентат и тероризам нису исто. Толико.
p.s. http://ru.wikipedia.org/wiki/План_Шлиффена

Divos

pre 10 godina

@ Vladimir Pula, 8. novembar 2013 21:12

Тврдња да је сарајевски атентат повод за "велики" рат је прилично неразумна. Рат није почео после сарајевског атентата 28.06., није ни у првим недељема јула (што би се морало догодити, ако стојимо иза твдрње да је овај догађај повод), него после 28.07.1914 (и агресије АУ на Србију), односно после 02/03.08.1914. (и агресије Немачке на Луксембург и Белгију), хронологија догађаја јасно доказује да повод (а овде говоримо о поводу) за рат може бити само напад АУ на Србију (као и напад Немачке на Белгију), сам сарајевски атентат може бити само изговор или оправдање Аустро-угарској за реализацију својих намера, и ништа више. Тврдити да је сарајевски атентат повод за 1.светски рат је једнако бесмислено као да кажете да је повод 2. светском рату напад пољских терориста (данас ипак знамо да је ово подлост у режији нациста) на радио-станицу у Глајвицу, можете наравно и то тврдити али вас нико неће сврставати у урачуњиве људе.
Знам ја да ће од овог мог одговора бити слабе вајде, и да се код неких људи добро "примају" овакве идеје, а неки ће богами изнети став увек против Срба па и ако немају никаквих ваљаних аргумената, али моје је било да га напишем

Jovan Radosavljević

pre 10 godina

Slobodoljubivi i odvažni Srbi, zato su nas cenili Evropljani,...Nisu nas zato cenili, nego zato što smo poturili naša leđa, živote našeg naroda pred austro-nemačku silu umesto njih! Čuvena Cerska bitka je izvojevana tek pošto su neprijatelji pobili polovinu žitelja Mačve i Podrinja. Pohvaljeni smo za "izuzetnu vojnu taktiku" a izgubili smo preko milion i po naših ljudi. I nikada se od toga nismo oporavili, dokaz je ovo što sad čitamo i pišemo. Samo da nam je još, još rata! Dockan.

Hm!

pre 10 godina

Gavrilo Princip je heroj! Nema sumnje.
Ubio je lidera drzave koja je imala jasne tenzije prema nasoj teritoriji.
Drugacije pitanje je da li nam je njegovo herojstvo donelo vise dobra ili zla. To nikada necemo saznati. Sta bi se desavalo u evropi da nije ubijen Ferdinad necemo nikada saznati, a istoricari koji se bave naukom" sta bi bilo kad bi bilo...." trebali bi se baviti naucno-fantasticnim filmovima!
Ali ova kanadska istiricarka je svakako neinteligentna osoba-

Pionir

pre 10 godina

Evo čitam ovaj članak a potom i komentare, i ono što mi najviše smeta je to što veliki broj komentatora opet vređa druga Tita u prkos tome što je Tito konačno od Vojvodine napravio srpsku pokrajinu, naseljavanjem Srba iz pasivnih krajeva u dijelove Vojvodine koji su pretežno bili nastanjeni Nemcima i Madzarim. Danas im Tito smeta jer je eto bio komunista i vlastodržac i tobožni antisrbin. Jednako kao Srbi ponašaju se i Hrvati te od njega prave satrapa a pri tom zanemaruju da im je Tito prikljućio Dalmaciju i Istru koju je ispraznio od Italijana. Umesto da ga blatite bolje bi vam bilo da svakog 4 maja u 1505 stanete mirno i odate počast čoveku koji vam je dao najveći dar u istorji a to je VOJVODINA

Miloš

pre 10 godina

Ne mora čovek da bude neki veliki naučnik ili istoričar da bi znao kako Srbija nije želela rat. Srbija je za dve godine vodila dva rata protiv jakih protivnika. Poslednje što je želela je sukob sa jednom od najvećih carevina tog doba.

Divos

pre 10 godina

@ Vladimir Pula, 8. novembar 2013 21:12

Тврдња да је сарајевски атентат повод за "велики" рат је прилично неразумна. Рат није почео после сарајевског атентата 28.06., није ни у првим недељема јула (што би се морало догодити, ако стојимо иза твдрње да је овај догађај повод), него после 28.07.1914 (и агресије АУ на Србију), односно после 02/03.08.1914. (и агресије Немачке на Луксембург и Белгију), хронологија догађаја јасно доказује да повод (а овде говоримо о поводу) за рат може бити само напад АУ на Србију (као и напад Немачке на Белгију), сам сарајевски атентат може бити само изговор или оправдање Аустро-угарској за реализацију својих намера, и ништа више. Тврдити да је сарајевски атентат повод за 1.светски рат је једнако бесмислено као да кажете да је повод 2. светском рату напад пољских терориста (данас ипак знамо да је ово подлост у режији нациста) на радио-станицу у Глајвицу, можете наравно и то тврдити али вас нико неће сврставати у урачуњиве људе.
Знам ја да ће од овог мог одговора бити слабе вајде, и да се код неких људи добро "примају" овакве идеје, а неки ће богами изнети став увек против Срба па и ако немају никаквих ваљаних аргумената, али моје је било да га напишем.

balkanalije

pre 10 godina

Prekrajanje i friziranje istorije i važnih događaja u njoj je neka konstanta na ovim prostorima pa imamo srpsku,hrvatsku slovenačku itd istorisku istinu ili laž,zavisno s koje strane se gleda.Isto važi i za sarajevski atentat. Uskladiti te istine i laži je ravno rješenju problema kvadrature kruga...

slava

pre 10 godina

To znaci Tom Kruz glumi teroristu u filmu Valkiri ?

U Francuskoj, Zan Mulen je bio takodje terorista...

Inace iz clanka, citam da sledece godine u Sarajevu ce se obeleziti 100 godina od ubistva Franza (28 Jun 2014).

A za stogodisnjicu pocetka rata (28 Jul 2014 : to jest agresija na Srbiju, na Beograd), da li nasa vlada sprema neku ceremoniju gde ce zvati strane delegacije.

U Parizu, za 14 Jul 2014 (drzavni praznik), planiraju za tradicionalnu vojnu paradu na Jelisejka polja, da pozovu vojske svih 72 zemlje ucesnice Prvog svetskog rata.

perec

pre 10 godina

Ovo je isuviše ozbiljna tema da bi nekompetentni, na uglavnom kafanski način, o njoj ovde polemisali. Sačekajmo da za par meseci čujemo istoričare koji će na tu temu prozboriti u Sarajevu. A onda o svemu porazmisliti mozgom a ne srcem.
U svakom slučaju, duboko verujem da ja atentat bio samo dobar povod za početak rata. Ipak, ovih dana se često pitam da li bi Gavrilo ispalio te hice da je znao kroz šta će prolaziti njegov narod sledećih 100 godina. To bi možda mogla biti pouka i za današnje "velike patrijote" da razmisle koje posledice izazivaju svojim rečima i delanjem.

šin

pre 10 godina

Tomas Vudro Vilson 28 Američki predsednik,čik neka neko proba da napravi reviziju svega onoga što je on rekao o Srbima.Mogao bi do sutra da nabrajam imena,knjiga,a i zašto bi?Pusti onog koji voli to što voli,jer ako mu kažeš da ne voli to što voli on će i dalje voleti to što voli,a tebe će mrzeti.istorija je nauka,mada ima i onih koji misle da je parče papira po kom možeš žvrljati kako te je volja.

johnny depp

pre 10 godina

Da je neko ubio Billy-ja pre '99 onda bi sve zapadne zemlje imali motiv za ono sto se zbilo te iste'99. Posto niko nije, morali su da izvade iz dzepa utlaceni miroljubivi, vredan i posten Albanski zivalj sa Kosova koji je by the way samo 95% od ukupnog stanovnistva, i bio zverski maltretiran od strane vecinski 5% srpske policije (koja je by the way 50% bila sastavljena albancima).
Sve tece, sve se menja, samo mi nikako da shvatamo potrebu.
Radjati po 5-8 pravoslavne dece i prkositi muslimanskim i katolickim osvajacima i koljacima
Alexandar Mekedonski je bio pravi primer kako treba sa bliznim i daljnim komsijama
Toliko
I molim vas kad mozete objavljati komentare is NDH i UQK tvorevine da objavite i moj komentar koji nema nista protiv slobodoumnog i intelegentnog coveka, ma bilo koje vere bio

Ljubomir

pre 10 godina

@t., 8. novembar 2013 16:29

Upravo zbog toga ne bi bilo zgoreg da B92 pored imena komentatora da bar osnovne informacije o provajderu, recimo Zivorad ...net.hr ili Ljubomir ..kujtesa.com. Cisto radi kredibiliteta.

Gruzanin

pre 10 godina

Za Igora : kad je vec tako da se mi polako pocnemo da spremamo da pocnemo i III sv rat, jer kako kazu ovi autosovinisti : " to nam je u krvi . . . "

Knez Milos Obrenovic

pre 10 godina

Kradjordjevici su radili na stetu Srbije. Iz vise razloga: 1. Izjasnjavali su se kao jugosloveni, 2. ukinuli su kraljevinu Srbiju, 3. stvorili kraljevinu Jugoslaviju i ono najgore pod 4. U zelji da centralizuju vlast premestili su Pećku patrijarsiju u Beograd i time zapoceli osipanje Kosova.

Jedine prave srpske dinastije su Obrenovici i Nemanjici.

Gruzanin

pre 10 godina

Za Kalimera : zato idu " hrvatski velikasi ", na bre taj zapadni olos ne moze ocima da nas gleda, rat na Helmskom poluostrvu za njih nije postojao!

Goran

pre 10 godina

Zasto ubistvo Kralja Aleksandra nije izazvalo svetski rat. Smesno je tvrditi da jedan atentat moze da izazove svetski rat jer je samo u 20. veku bilo preko 100 atentata a nijedan nije izazvao svetski rat.

Radule Scepanovic

pre 10 godina

kanada je istinski demokratska drzava pa onda ovakve falsifikatorske nakaze poput mekmilanove mogu piskarati stosta.Kanadjani su vrlo ponosni na svoju ratnicku tradiciju iz prvog i drugog svijetskog rata i vi bi se zacudili koliko obicnih Kanadjana zna da su kraljevina Srbija i Crna Gora njihovi saveznici.Kanadska vlast je u cast tome 1918 nazvala planinski vrh u Alberti mount Putnik po vojvodi Radomiru Putniku.Vrh od 2943 metra.U ponedjeljak 11.11 je nacionalni praznik gdje Kanada odaje postu svojim poginulim vojnicima a sa povodom bitke u Flandriji iz prvog svijetskog rata gdje skoro svaki Kanadjanini ima zataknut makov cvijet na reveru koji asocira na prolivenu krv.Doduse postoji i manjina koja se zatakne sa bijelim cvijetovima jer ne zele slaviti rat.Ovi uzaludnici kao i ova Makmilanova su predmet sablazni i uzasavanja vecine Kanadjana

Branko

pre 10 godina

Naša vlada treba da bude svesna da mora da plati neke istoričare da skupe sve činjenice i da se izbore da se ne izvrši "revizija" koja očigledno ima neki mračan cilj.
Velike su sile bile sve zapete i samo se čekao bilo kakav povod. Engleska je krenula na Tursku...

qwerty

pre 10 godina

@D
U pravu si Kanada jeste dvojezična zemlja. Mekmilan više zvuči anglo, nego franko, a i pre nje je jedan engleski lobista tvrdio da su balkanski ratovi bili kolonijalni i direktno isprovocirali prvi svetski ili tako nešto. Zato sam "imao pik" na englesko govorno područje.

Sid

pre 10 godina

@Dosta zamajavanja,

Zaista dosta zamajavanja, i onako nisi bio na casu kada j profesor predavao o aneksionoj krizi i kada su sefovi A.U. monarhije izjavili da bi Srbiju trebalo dovesti u red makar i silom oruzija.


PS: neko je napisao da je FF bio pacifista ali moram napisati i to da Carevi nisu po prirodi titule pacifist kao ni oni koji anektiraju!

nemanja

pre 10 godina

Srbija nije htela rat 1914, a sam Pasic je rekao da je potrebno oko 30 godina mira radi integracije oslobodjenih teritorija u Balkanskim ratovima. Srbija je htela oslobadjanje svih Juznih Slovena, ali ne tako brzo. Kraljevina SHS je sa svim svojim manama bila neuporedivo demokratskija politicka tvorevina od Austro Ugarske.