Ponedeljak, 04.11.2013.

14:34

NBS: Pejpal da uvede i dinar

Pejpal može svoj servis da ponudi rezidentima za plaćanja u Srbiji u domaćem platnom prometu, ukoliko dinar stavi na svoju listu valuta, saopštila je NBS.

Izvor: Beta

NBS: Pejpal da uvede i dinar IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

123 Komentari

Sortiraj po:

I need a dollar dollar, a dollar is what I need

pre 10 godina

Ne radi se samo o internoj prodaji u Srbiji. U tome i jeste problem. Evo jedan primer. Ako napravim website na engleskom, koji je namenjen americkom trzistu i na njemu prodajem npr. Wordpress teme, pluginove, mozda neku knjigu na engleskom ili bilo koji proizvod ili uslugu namenjen Amerikancima, normalno u dolarima. Sve je u redu dok taj proizvod ili uslugu ne kupi neko iz Srbije preko PayPal-a. Tog trenutka PayPal je prekrsio srpski zakon, jer se tehnicki radi o trgovini izmedju gradjana Srbije u stranoj valuti. Znaci ne mora uopste biti kupovina malina od strane kupca u Beogradu i prodavca u Arilju da bi se tehnicki radilo o internoj trgovini u Srbiji. PayPal ne zeli da uvede dinar jer je za njih to nebitno trziste i valuta, a ne zeli ni da krsi zakone Srbije. Za njih je najjednostavnije resenje da ne ukljuce mogucnost gradjanima Srbije da primaju pare na PayPal. Na taj nacin su sigurni da nece slucajno prekrsiti srpski zakon. Iz njihovog ugla, njima je mnogo bitnije da mozemo kupovati preko PayPal-a. To znaci da se prosiruje broj zemalja koje mogu kupovati preko PayPal-a na prakticno sve, i postaje im jos lakse promovisati gradjanima razvijenih zemalja PayPal kao servis koji lako mogu implementirati na svojim site-ovima, a koji im garantuje da gradjani 200 zemalja mogu kupovati njihove proizvode i usluge preko tog servisa. Mogucnost da prodajemo (primamo pare) preko PayPal-a bi trebao da bude prioritet Srbije.

Petar Markovic

pre 10 godina

kako da ne, jel fijat prodaje preko svoja vozila za dinare? Ne dopušta ova država da se razvija mala privreda ali neka ih, ne može država večito da živi od kredita. Odsviraće njima vrlo brzo.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Damir, 5. novembar 2013 00:20)

Ovo je kompletna zamena teza. Nije poenta u prodaji u inostranstvu vec je poenta u internoj prodaji u Srbiji. Sva roba u Srbiji se prodaje iskljucivo u dinarima (idite u Maxi pa probajte krunama ili evrima da platite). Fiat prodaje vozila u Srbiji za dinare a ne za stranu valutu a spoljna trgovina se vrsi devizno. Ne razumem sta tu nije jasno. Ako moze Skrill / Moneybookers da uvede sve zive valute, moze i PayPal - jedina razlika je sto je PayPal tvorevina iz USA a Skrill je iz Evrope. Takodje mnogo veci sistemi od PayPal-a, kao sto su VISA, MasterCard itd. iskljucivo rade u dinarima u Srbiji (i u domacoj valuti svuda u svetu), pa ako mogu oni, zasto bi PayPal bio izuzetak? Za razliku od tog famoznog PayPal-a Skrill vam recimo salje MasterCard na kucnu adresu i novac sa vaseg racuna ama bas na svakom bankomatu koji podrzava MasterCard moze da se podigne. To sve radi kod nas a to niko ne pominje.

Ne zelim da budem pogresno shvacen, ne branim NBS ali sa ovim su 100% u pravu. Mi smo Srbija, valuta je dinar i sve transakcije unutar drzave moraju da se obavljaju u domacoj valuti. Tako je svuda u svetu pa ne vidim zasto bi bilo drugacije kod nas.

Petar Markovic

pre 10 godina

PayPal se zakonskom regulativom ne razlikuje od bilo kog drugog platnog sistema (VISA, MasterCard). Svi platni sistemi (ukljucujuci i platne sisteme kao sto je bivsi Money Bookers a sadasnji Skirll) podrzavaju Dinar kao valutu i unutar drzavne transakcije se obavljaju u dinarima, sto je sasvim normalno. Kada dizete pare na bankomatu ili vrsite transakcije karticama sve se vrsi ISKLJUCIVO u domacoj valuti a ako ste u stranoj drzavi vrsi se konverzija ali osnov za svaki racun u svetu je domaca valuta.
Neko je napisao da zeli da donira novac i salje pomoc ali je nemoguce preko PayPal-a. PayPal nije jedini - preko Skrill je sve to moguce (a ako ne postoji Western Union i wire transfer itd.). Nasa drzava ne blokira rad PayPal-a i uvodjenje opcija primanja novca iskljucivo zavisi od samog PayPal-a i njihove politike (praksa je kad dodju na neko novo trziste da prvo neko vreme idu samo sa primanjem novca). Sto se primanja uplata iz inostranstva tice Skrill zavrsava posao bez problema tako da oni koji hoce da rade i naplate mogu to da urade. PayPal je samo jedno od resenja a ne jedino i neprikosnoveno.
Konkretno ja sam programer i radio sam vise stvari sa naplatom putem interneta za Grke. PayPal je u vecini bio poslednja opcija ili je cak izostao jer je preskup za koriscenje a uslovi koriscenja su katastrofalni. Sve sto je iz USA ne znaci automatski da je i najbolje.

robertnbg

pre 10 godina

Zamolio sam druga iz nemacke da mi uplati jedan euro da probamo da li je istina sto narodna banka kaze medjutim naravno da nije tacno sto znaci da narodna banka laze imam sliku ekrana tzv. Screenshot njegovog na kome pise da placanje za srbiju nije moguce datum je danas 4.11.2013 godina on je iz nemacke hteo da uplati novac na moj paypalaccount

Mare

pre 10 godina

(s druge strane bare, 5. novembar 2013 08:42)
Uzmete hiljadu svedskih kruna i krenete od grada do grada- U svakoj menjacnici u Evropi i gotovo svakoj na svetu ce izvrsiti konverziju u domacu valutu, bilo u Srbiji, bilo u Engleskoj ili gde god.
E sad probajte to sa dinarima, vec u Juznoj Mitrovici ce se pretvoriti u bezvredni papir a kamo li tek u zapadnoj evropi.
Nemojmo porediti svedsku krunu i dinar.
Sto je Jupiteru nije volu.

s druge strane bare

pre 10 godina

Zvanicna valuta Svedske je svedska kruna i gradjanin ne moze da poseduje devizni racun.
Sva placanja se vrse u svedskim krunama a placanja i naplate preko PP se konvertuju u svedsku krunu.
Zvanicna valuta Srbije je dinar prema tome NBS je u pravu a do PP je da na sajt postavi konverziju i problem je resen.
Toliko komentara bez da se obavestite o onome sto komentarisete.

Zmaj

pre 10 godina

@omajgad

Otidji ti lepo na par casova citanja sa razumevanjem u vecernju skolu posto ocigledno to nisi savladao u osnovnoj. Gde sam napisao da idem u postu kad narucim paket iz inostranstva? Paketi mi stizu na kucnu adresu i postar mi naplati pdv koji je carina obracunala kad je paket stigao na carinjenje. A otkad su uveli PP naplacuju pdv na sve, pa i na sitnice koje kostaju 2 USD ili 2 Eura. A pre dolaska PP to nisu cinili. Ne mogu da verujem da je internet dostupan tako nepismenima...

ceki

pre 10 godina

zamisljam ovo, moj servis, stranac gleda, svidi mu se. hey, hajde da narucim. vidi brojku u dinarima, zbuni se, seti se da mu je neko rekao da postoje sajtovi koji kradu novac, poveze situaciju sa tim i ugasi sajt. NBS uopste ne pomazete odliv, ma joooookkkk.

Nikad nikome izvini

pre 10 godina

Ma dignite zidove na granicama i stavite poklopac koji dobro dihtuje...za 10 godina bezacemo na Kubu i Severnu Koreju...ukinite internet u Srbiji kao u Iranu...MNOGO SMO JADNI...vise peypall nama treba nego mi njima...

nesh_bros

pre 10 godina

Cekajte bre ljudi.. ja koliko razumem, nije problem placanje sa inostranstvom, jer to mozes u devizama, vec je problem sto u okviru Srbije mora da se placa u dinarima !? A kako ce NBS da zna da li sam ja prodao nesto u Makedoniji ili Srbiji !? Ok.. paypal zna, ali NBS ?

Damir

pre 10 godina

kako da ne, jel fijat prodaje preko svoja vozila za dinare? Ne dopušta ova država da se razvija mala privreda ali neka ih, ne može država večito da živi od kredita. Odsviraće njima vrlo brzo.

genije

pre 10 godina

Sve vajni bizMismeni i "programeri" - niste vi dragi sugradjani ni jedno ni drugo.
Radim sa inostranstvom i koristim nekoliko legalnih elektronskih servisa za primanje uplata. Devize mi stoje na računu firme u devizama onoliko dugo koliko ja hoću. Kurs po kom ih menjam je srednji kurs (i kad kupujem i kad prodajem devize - NAMENSKI računi u domaćoj banci). Sve po zakonu...
Treba imati meru i u kukanju - imamo nakaradne poreze, ekstremno komplikovanu administraciju i sto drugih ogromnih probema... Ovo a mislim na kupovinu i prodaju na ebay-u jer sve ostalo je i sada moguće putem drugih velikih servisa, svakako ne spada u njih.

Petar Markovic

pre 10 godina

"I tako ti NBS donese odluku i jednim potezom stvori priliku vama programerima da pokrenete domaci sajt za internet plcanja u Srbiji u dinarima posto je i coravoj kokoski jasno da paypal nece da uvodi neki tamo dinar.
Realno ko prvi pokrene tu pricu imace znacajnu prednost u odnosu na konkurenciju a cinjenica da niko tu priliku u Srbiji nije uvideo do sada da zaradi koji dinar i pokrene svoj biznis samo pokazuje ocajnicki los kapacitet Srpskog preduzetnika i manjak vizije i koncepcije.
(Clarity from Abroad, 4. novembar 2013 20:05)"

Prijatelju, daleko si svetlosnim godinama od istine. Pre nego sto das ovako bombastu izjavu raspitaj se malo o poslovanju, uslovima poslovanja i pravnoj realizaciji iste, oporezivanju takve usluge itd. Procitaj zakon pre nego sto pocnes da pljujes po drugima. Zar stvarno mislis da to nikome nije palo na pamet ovde?

Ja

pre 10 godina

U Srbiji treba izmeniti propise tako da se plaćanja preko Interneta mogu vršiti u bilo kojoj valuti, ili barem u DIN i EUR ravnopravno.

NSad

pre 10 godina

Kao i obično u Srbiji, jezik se stavlja u pogon pre uključivanja mozga. Iako daleko od toga da mi je NBS i naročito guvernerka prirasla srcu, ovde su 100% u pravu. Da li je iko od komentatora-pljuvača bar pogledao listu valuta koje PayPal podržava? Reklo bi se da nije, pa evo prilike da pogledaju: https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=p/sell/mc/mc_intro-outside i https://developer.paypal.com/webapps/developer/docs/classic/api/currency_codes/

Damjan

pre 10 godina

Ništa čudno. Da hoće, PayPal sutra može da uvede sistem naplate u Srbiju, ali verovatno traže da se uvede u paketu sa kupoprodajom na domaćem tržištu, za šta je potrebno da uvedu dinar kao sredstvo plaćanja - kao što su svuda u svetu uveli domaće valute.

m1k1

pre 10 godina

recimo da imam da prodam sat koji košta 1000$, postavim ga na ebay i na licitaciji uspem da prodam za 1100$, koja je procedura da ja taj sat pošaljem kupcu ako je van srbije (mislim da ima problema i sa poštom a ne samo sa bankom) koliko me to košta i koliko (po NBS) vidim stranac bi mogao da mi to plati preko PP kad bi imao račun na koji može da se uplaćuje $, ako kupi neko iz srbije koji će mi "" PP, može mi platiti i preko komšije u dinarima ako ga ebay priznaje..

sarkasticni

pre 10 godina

E tako se vodi zemlja, svaka cast! A ne ko mi siroti u ch sto stalno na paypalu placamo usd ili evrom, u zavisnosti od valute ogranka sajta sa kog kupujemo. mada opet, dinar je ozbiljna valuta pa je logicno na njemu insistirati dok je chf ipak slabiji od velikog i mocnog dinara.

Clarity from Abroad

pre 10 godina

I tako ti NBS donese odluku i jednim potezom stvori priliku vama programerima da pokrenete domaci sajt za internet plcanja u Srbiji u dinarima posto je i coravoj kokoski jasno da paypal nece da uvodi neki tamo dinar.
Realno ko prvi pokrene tu pricu imace znacajnu prednost u odnosu na konkurenciju a cinjenica da niko tu priliku u Srbiji nije uvideo do sada da zaradi koji dinar i pokrene svoj biznis samo pokazuje ocajnicki los kapacitet Srpskog preduzetnika i manjak vizije i koncepcije.

n' drive

pre 10 godina

Nasim politicarima iz uskih interesa i ubedjenja nije stalo da posaljem donaciju nekom obolelom u Srbiji preko paypala. Toliko puta sam zelela da pomognem onima koji su jecali u molitvi za svoje bliznje, ali da mi to bude olaksano, da ne moram po bankama, vec iz svog doma da saljem. Ovako niko od njih ne moze da uspostavi paypal racun, pa da hitno mozemo da reagujemo kad vec drzava nece. Stidi se drzavo.

dobro jel umete vi da čitate ?

pre 10 godina

..."da rezidenti (domaća pravna lica, preduzetnici i građani sa boravištem u Srbiji) mogu obavljati platni promet sa inostranstvom i preko strane institucije elektronskog novca radi plaćanja i naplate po osnovu elektronske kupoprodaje robe i usluga.".

Ovde koliko ja vidim piše da nema nikakve zakonske prepreke da se novac iz inostranstva prima preko pay pala. Ono što NBS zabranjuje je da se vrše plaćanja između državljana srbije u stranoj valuti.

Bogdan

pre 10 godina

Uzas kakva glupost od glupe nam drzave, pa ovo je strasno.
Koja je bre razlika, ako ja prodajem nesto i naplacujem putem paypal-a, englez ce mi platiti u eur, pa ne vidim sto ne bi i srbin isto tako platio u eur?
Kad ce na kraju krajeva, isti taj srbin uzeti svoje dinare, promeniti u eur, staviti na racun, prebaciti na PP, platiti mi u eur, pa cu ih ja svuci na racun, pa cu iste te eure promeniti u dinare kako bi ih trosio kod nas, jelte!
Ja apsolutno ne vidim, zasto bi tu bio problem???

metuzalem

pre 10 godina

E baš će Pejpal trčeći da prihvati dinar 3 % precenjen, kojim se pljačkaju seljaci (jevtin uvoz) i gastarbajteri koji su prinušeni prodavati svoje teško zarađene eure za protivvrednost od 70 centi...

- M -

SkyDriver

pre 10 godina

Pejpal ionako služi za pranje para. Ovako NBS želi da uvede kontrolu u tokove novca. Osim toga, zvanična valuta u Srbiji je Dinar, a ne dolar ili euro ili šta god, tako da je odluka ispravna. Ne možemo mi menjati naš platni promet zbog šake jadnika koji bi da dobijaju pare iz inostranstva.
(krmelj, 4. novembar 2013 15:49)

Ta "saka jadnika" godisnje uveze vise deviza u zemlju nego ovi sto gaje maline. Pa ako ne zelis da ti kurs evra i dolara ude u nebo, bio bi im zahvalan. Jer da nije njih kurs dinara bi bio jos gori nego sto jeste. I umesto da podrzavas te ljude jer ti donose vise deviza u zemlju ti ih nazivas sakom jadnika. Stavi prsto na celo pa se zapitaj ko je ovde jadnik

U normalnoj zemlji tesko i salterusa, a u nasoj zaostaloj guverner...

pre 10 godina

Je li NBS privatna svojina par pojednaca ili svojina svih gradjana ove zemlje?
Dali ti sto rade u NBS primaju platu sa marsa ili od novca ovog naroda?
I da li ovakvo nakradno i zaostalo vodjenje NBS je u interesu svih nas gradjana ili pak samo odredjenih pojedinaca i banaka?

nijebitnoime

pre 10 godina

(Beskrajno razočaran..., 4. novembar 2013 17:57) dzabe teBi 2 faklulteta kad nisi razumeo tekst...

NAJJEDNOSTAVNIJE - DINARSKO PLACANJE SE ODNOSI SAMO AKO SU I KUPAC I PRODAVAC IZ SRBIJE I ZA TO SE TRAZI DA PAYPAL UVEDE DINARA.

TO STO TI NE MOZES DA PRODAJES SVOJE USLUGE INOSTRANSTVU I UZIMAS PARE JE DRUGA STVAR I NIJE POVEZANA SA PRVOM. ova druga stvar treba sto pre da se regulise kako bi svi gradjani mogli da prodaju inostranstvu jer je to jedan od boljih izvora deviznog priliva

Saketina jadnika...

pre 10 godina

Pejpal ionako služi za pranje para. Ovako NBS želi da uvede kontrolu u tokove novca. Osim toga, zvanična valuta u Srbiji je Dinar, a ne dolar ili euro ili šta god, tako da je odluka ispravna. Ne možemo mi menjati naš platni promet zbog šake jadnika koji bi da dobijaju pare iz inostranstva.
(krmelj, 4. novembar 2013 15:49)

JEL TO ZVANICAN STAV VLADAJUCE GARNITURE...
Saketina jadnika = mnogobrojni partijski drzavni sluzbenici koji ne znaju, nece da rade to za sta su placeni, a plus kradu

I need a dollar, dollar

pre 10 godina

Nekim komentatorima ovde nije jasno u cemu je problem. Kao dobro, pa ovaj zakon se odnosi samo na placanja u Srbiji, to nema veze s primanjem novca u stranoj valuti iz inostranstva. POGRESNO! Sta ako npr. prodajem neku knjigu na engleskom, na nekom americkom site-u, u dolarima. Sve je u redu dok neko iz Srbije ne kupi tu knjigu. Tog trenutka PayPal je prekrsio srpski zakon. Oni jednostavno nece to da rizikuju. Da bi izbegli krsenje naseg zakona, najjednostavnije im je da ni ne ukljuce opciju primanja novca u Srbiji.
To znaci da zbog ovog zakona, koji se odnosi na placanja u Srbiji, koja ne bi iznosila ni jedan promil ukupnih placanja, drzava blokira hiljadama ljudi u Srbiji mogucnost da zarade, izvozom proizvoda i usluga i njihovom naplatom preko PayPal-a.
Nasa drzava jos jednom, po ko zna koji put, izmedju forme i sustine, bira formu.

P.S. Za one koji misle, pa dobro, zasto PayPal onda ne uvede dinar, verovatno im se ne isplati. Suvise smo malo trziste i dinar suvise beznacajna valuta da bi im se isplatilo. Uostalom od 200 drzava koje imaju PayPal, samo 25 ima svoju valutu. To je samo 13%. PayPal je uspeo u tome da dodavanjem Srbije prosiri broj zemalja koje mogu placati PayPal-om i to im je bio glavni cilj. Mogucnost primanja para iz tih 200 zemalja, trebao bi da je nas cilj.

vladimir

pre 10 godina

Koliko samo ljudi spremnih za linc bez da su proverili da li servis uplata radi.. Koliko vas uopste ima Paypal nalog? Opcija primanja finkcionise vec nedeljama. Pozdrav.

Drobnjak iz auta

pre 10 godina

Ovde 80% ljudi što komentariše predhodno uopšte ne pročita vest...Bitno je kukati i bedačiti samo da se pokupi što više lajkova, koji izgleda pojedinim likovima predstavljaju jedinu satisfakciju u životu.

Vladimie

pre 10 godina

Ako, a do tada ce da se desavaju ovakve stvari
http://diling.me/osam-stvari-zbog-kojih-sam-prodao-wtfjeans-ili-zasto-srbija-svoje-privrednike-gleda-kao-kriminalce/

somi

pre 10 godina

znaci dovoljno je samo da se dinar nadje na listi, i cu moci da primam devize i saljem devize,i to ce znaci da promeni nesto sto je dinar na listi?

Beskrajno razočaran...

pre 10 godina

Da sumiramo imam 26 god. dva fakulteta, nemam posao i nikad ga i neću dobiti od države!!!A sad mi još ne daju da unovčim svoje znanje, samo zbog DINARA!!!Pa kad će više da shvate da nemamo više ni tog njihovog toliko cenjenog DINARA!!!A volite da se slikate sa Majkrsoftom i Guglom!!!ZNAČI VAŠ MOTO JE:" NE DAMO VAM POSAO A I NE DAMO VAM DA RADITE, PA SE VI NEKAKO SNAĐITE"!!!

omajgad

pre 10 godina

(Zmaj, 4. novembar 2013 16:25)

šta bulazniš? englez kad kupi nešto preko paypala,ne mora da ide kod neke babe u poštu da mu zaračunava pdv i carinu nego sve to ulazi u cenu koju je platio sa paypalom,a roba mu stiže DIREKTNO na kućnu adresu.nemaš ti pojma o životu,a kamoli o paypalu

e-baj

pre 10 godina

Ako sam dobro razumeo, MOZE da se prodaje preko ebay-a ako roba ide u inostranstvo? Na ebay-u vec neko vreme postoji opcija SELL, mislio sam da je neka sala...

Marko

pre 10 godina

Vecina komentatora nema pojma o cemu se radi. NBS nece dozvoliti da se interna kupoprodaja vrsi u drugim valutama. Placanja i naplate sa inostranstvom nisu vezani za dinar i mozete da placate u evrima i moci cete da primate evre, bez konverzije...

omajgad

pre 10 godina

(Aca S, 4. novembar 2013 16:00)

ne nije tačno,ti servisi koji imaju dinar kao "sredstvo" plaćanja samu transakciju ne obavljaju u dinarima,nego u nekoj drugoj valuti dok su tebi cene prikazane u dinarima zbog praktičnih razloga

bogdan

pre 10 godina

A gle ovi pametnjakovići što pokušavaju da nam objasne šta je zapravo NBS htela da kaže, te da je primanje novca iz inostranstva u devizama ok, ali u unutrašnjem prometu nije. Znamo mi šta oni hoće da kažu, ali poenta je u tome da zbog njihovog retrogradnog zakona PayPal neće dozvoliti ni da primamo novac IZ INOSTRANSTVA, tj. da primamo novac uopšte, jer PayPal sigurno neće hteti da se bakće sa tim da razdvaja unutrašnji od spoljneg prometa, oni tako funkcionišu - ili ćemo da primamo pare ili nećemo, prema tome zahvaljujući NBS nećemo uopšte moći da primamo novac, stizao li nam on iz Niša ili iz Akapulka.

I šta je sad rešenje za hiljade IT preduzetnika koji ovoj zemlji mogu da unesu milione svežih deviza? Offshore kompanije. Ko te šiša Srbijo, nisi htela naše pare, daćemo ih drugom.

Zmaj

pre 10 godina

@prokleta avlija

Sta bulaznis? Ja kao fizicko lice kupujem preko interenta robu od pravnih lica iz inostranstva i stize mi na kucnu adresu. Drzava mi obracunava pdv kad ocarini paket. Nemas ti blage veze sa zivotom, a kamoli paypal-om...

nijebitnoime

pre 10 godina

(Pera, 4. novembar 2013 15:14) pricas gluposti. ako imas firmu i imas stranog partera, a ti si prodavac a on kupac onda ti on placa na tvoj devizni racun po instrukcijama koje si mu ti dao. te pare mogu da ostanu na tom deviznom racunu koliko god hoces. i kad treba posle da platis inostranstvu mozes ih koristiti. ali ako dizes pare sa deviznog onda ih banka pretvara u dinare i to po bankarskom kursu.

ti mesas procese placanja. ako ti hoces stranom partneru da platis po ugovoru ili fakturi nesto a imas dinare. ti podnosis zahtev banci da iz njenog potencijala kupis stranu valutu. i kada ti prodje zahtev imas rok od 2 dana da te eure prosledis stranom partneru ili ce ih banka pretvoriti opet u dinare i vratiti ti na racun.

prokleta avlija

pre 10 godina

(Zmaj, 4. novembar 2013 16:25)

ja ovde pričam o ELEKTRONSKOJ naplati PDV-a,po tebi procedura kupovine preko paypal u Srbiji ide ovako,ti kupiš gaće od nekoga iz Niša preko interneta,platiš paypalom,baja ti pošalje te gaće u Suboticu,onda ti dodje obaveštenje da dodješ u poštu da pokupiš te gaće,pa ti oni u pošti naplate na cenu gaća taj PDV...ili to treba da ide nekako drugačije,kupiš gaće iz Niša preko paypala,u cenu je uračunat PDV,država automatski uzme svojih 20% PDV.a od paypala,baja koji ti je prodao gaće zadrži svoj deo,a tebi stignu gaće na kućnu adresu i ti ih obučeš,znači nema birokrate koji fizički naplaćuje pdv i carinu,sve to može elegantno,elektronski...sledeći put razmisli malo o tome šta pišeš

Ivan V

pre 10 godina

Smešno! Svako ko radi ozbiljan IT biznis u Srbiji već odavno ima kompaniju u Srbiji a paralelno i kompaniju u USA, tako da preko nje ima US račun na PayPal.

Dakle, što bi rekao gdin Ljubiša Trgovčević - vaš muž nije plav čovek, nema magije, nema prokletstva lol

Srki

pre 10 godina

A ja apelujem na banke da gra]anima ponude jednostavne servise mikronaplate koji se mogu koristiti preko Interneta, a ne kao sada, da se banci podnosi biznis plan ako želim da imam naplatu platnim karticama preko Interneta, pa da banka odluči da li će to da mi dozvoli ili ne.
Dakle, treba nam domaći servis za mikronaplatu. Oni koji to mogu da naprave, neka naprave, ne treba na PayPal za to...

Aca S

pre 10 godina

Mislim da pojedini komentatori nisu razumeli da NBS uopste ne insistira na dinaru u medjunarodnom platnom prometu jer to i ne moze (sto znaci moze da lezu uplate u evrima preko Pay Pala IZ INOSTRANSTVA), vec je problem ako tvoju majcu itd. kupi neko iz Kragujevca ili Nisa i sl., a ti prodaju vrsis isto iz Srbije, ON MORA da plati u dinarima, dakle radi se o unutrasnjem platnom prometu. A ubaciti dinar na listu nije neki veliki posao, dosta svetskih sajtova procesira dinar (uglavnom preko Master carda, iako tu kurs nije medju bas najpovoljnijima ali funkcionise), ovde bi se i pitanje konverzije valute izbeglo jer je u pitanju unutrasnji promet, jedini problem bi bio za Pay Pal oko naplate svoje provizije jer bi nju morao da konvertuje u valutu koja njemu odgovara - problem kursa, ali to mu je slicno i u ostalim drzavama u kojima posluje a koje imaju svoju valutu.

acafaca

pre 10 godina

Nisam siguran bas da je paypal uvrstio sve valute svih zemalja u svoju listu,kako je onda to reseno?
Nemaju druge drzave komunisticke zakone kao mi zato su i svi ispred bas,mora NBS da nadje resenje za to,jer je u interesu svih nas.
Veci problem od ovog,i vece pitanje: kada cemo vise moci da primamo uplate,meni je to licno mnogo bitno,sta se vise ceka i odugovlaci,pa sva ta valuta ce ostati ovde u srbiji i to je valjda dobro i u interesu drzave.

Marko

pre 10 godina

Zbog pejpala sam glasao protiv DS a sad cu da glasam protiv ovih sada na vlasti, omugucite nam pp da mozemo da radimo preko interneta, pomrecemo ovde svi od gladi, ukoliko ste nesposobni da to napravite smaknite se sa vlasti pustite nekog drugog da radi.

Nenad

pre 10 godina

"To znači da rezidenti mogu da obvaljaju NAPLATU iz inostranstva i plaćanje prema inostranstvu u devizama po osnovu prodaje, odnosno kupovine roba i usluga sa nerezidentima preko Pajpal servisa, ukazala je NBS. "

Zar ovo ne znaci da mozemo i da primamo uplate na nalog PAYPAL iz inostranstva?
Sto se tice dinara, ako sam dobro shvatio, NBS nece da dozvoli placanje u devizama UNUTAR Srbije a ne sa inostranstvom sto je po meni normalno kad imamo sopstvenu valutu.

nenad

pre 10 godina

@Pera "Ako imas firmu i saradjujes sa stranim firmama, dobijes uplatu iz inostranstva u valuti, koju mozes da zadrzis samo nekoliko dana u toj valuti, onda to moras da pretvoris u dinare. Sada ako kroz nedelju dana ta ista firma treba da ima isplatu prema stranoj firmi, treba sada te iste dinare pretvoriti u valutu i onda izvrsiti placanje." - To što pričaš NIJE istina. Ja imam firmu i redovno naplaćujem usluge inostranim firmama i za to dobijam uplate u EUR. I na deviznom računu moje firme mogu da ih držim (EUR) koliko god dugo hoću. I ne samo da mogu, nego to i radim - menjam ih u dinare tek kada mi i ako mi zatrebaju dinari. Tebi je neko nešto pričao pa si ti pobrkao. Kada ti stigne uplata iz inostranstva, moraš u roku od 24 - 48 sati da pošalješ banci nalog o RAZVRSTAVANJU deviznog priliva - drugim rečima, ako su devize tvoje, na koji devizni račun/podračun idu, a ako si posrednik, na čiji račun čije firme prosleđuješ taj novac.

retrogamer

pre 10 godina

Obavezno na nove izbore. Ja cu da glasam za paypal (nadam se da ce registrovati stranku). Oni ce bar da srede ono sto nam najvise treba tj da na neki nacin MOZEMO nesto raditi jer ova zemlja nikome nista ne dozvoljava kroz prokomunisticke zakone... NBS i cela ova a i bilo koja garnitura na vlasti radi protiv naroda.

nenad

pre 10 godina

@Nemanja T
PayPal u Evropi posluje kao banka iz Luksemburga, ne iz Amerike.

Srbija je mala, beznačajna zemlja. Za to smo se borili, koliko vidim, pošto više nismo YU. Tako da možemo da biramo - ili ćemo da forsiramo svoje uslove, ili ćemo da se prilagođavamo tuđim, ili ćemo da tražimo nešto između.

Лекса

pre 10 godina

Pejpal ionako služi za pranje para. Ovako NBS želi da uvede kontrolu u tokove novca. Osim toga, zvanična valuta u Srbiji je Dinar, a ne dolar ili euro ili šta god, tako da je odluka ispravna. Ne možemo mi menjati naš platni promet zbog šake jadnika koji bi da dobijaju pare iz inostranstva.
(krmelj, 4. novembar 2013 15:49)

Да се прешалтам на ћирилицу да ме боље разумеш, бате. Наћи, у праву си, наћи, неће нама тамо нека америћка накарадна, разумеш, компанија, да ми бате, разумеш, диктира наћи, како ћу ја да радим свој посао. Наћи, наравно да мора да се поштује динар, и да се троши искључиво на шушкавце код Мишка и Бека у радњама које су тако лепо опремили. Наћи, и ти мољци што су ослепели од књиге и што су ишли на ЕТФ, уместо да поправљају фрижидере, нпр. мој стари Елин, они типкају тамо нешто по фејсбуку неке програме, анимације, апликације и хоће месечно да узму више него Геџа у моцарту пре пар година када је погодио онај Саутемптон. Наћи не иде то тако кућо! Доле са тим Пејпапом!

Srbin

pre 10 godina

Omogucite mi da iz Srbije mogu da platim kupljeni auto u Inostranstvu, stan ili kucu a ne da svercujem lovu preko granice.Omogucite ljudima da placaju lecenje,skolarinu u inostranstvu sa svog racuna.Ali sve ce vas to naterati jednog dana EU.Dinar ni na jednoj listi ne figurira

Galaxy

pre 10 godina

@krmelj

e bas takvi kao sto si ti se nalaze u NBS i gledaju na ovu situaciju iz tvoje perspektive. A te ljude koje nazivas jadnicima su posteno zaradili svoj novac u inostranstvu za razliku od tebe koji najverovatnije zivi na grbacu drugih i ceo dan provodi u kaficu. Kada bi barem malo video dalje od svog nosa uvideo bih koliko je ova situacija (uvodjenje PayPal-a) bitna za programere, web dizajnere i sve one koji se bave IT biznisom. Ja zahvaljujuci web programiranju izdrzavam cetvoroclanu porodicu i tvoju izjavu shvatam kao najvecu uvredu i sam znam koliko bih vece mogucnosti imao kada bi imao PayPal za primanje novca. Ali necu jos dugo brinuti o tome jer hvala bogu cu napustiti ovu rupu bez dna.

Ivan V

pre 10 godina

A svi mi gradjani Srbije da otvorimo offshore kompanije i da Vam vise ni dinara ne damo !
(Dejan, 4. novembar 2013 15:56)

Već smo odavno otvorili, jok nego će političari da nam uzimaju kad i koliko im para treba, xexe.

pera ložač

pre 10 godina

(jasko, 4. novembar 2013 15:21)

dečko mi nismo glupi a ti izgleda ne razumeš poentu priče...sve što si rekao je u redu,ali nigde nema objašnjenja zašto mi u srbiji ne možemo da naplaćujemo robu i usluge ka inostranstvu preko paypala,pošto ta opcija nije aktivirana na paypalu i neće biti uskoro,a sam kažeš da zakon to omogućava tj. stekle su se sve zakonske pretpostavke za nešto takvo...to nisi objasnio ni ti,ni Jorgovanka

рас

pre 10 godina

Значи и ту да нам мало огулите кожу с леђа на конверзију из евра или долара у динаре. Што сам срећан што имам овакву власт која гледа како на сто један начин да ти узме још мало пара из џепа за своје плате, своја кола, канцеларије, путовања, корупцију, ... А ти народе Српски плаћај ове чиновнике који ко бајаги треба да раде у твом интересу.
Њима и не треба Пејпал јер о нашем трошку путују често у иностранство са дебелом платом коју смо им дали купују тамо оно што ми купујемо преко Пејпала. Тако да и не могу да разумеју проблем кад им то и не треба и нису га ни користили. А о продаји и да не причам. Ти људи ни трафику у животу нису држали и водили али зато сад воде нас овце на поводцу.

Dragan Ts

pre 10 godina

"To znači da rezidenti mogu da obvaljaju naplatu iz inostranstva i plaćanje prema inostranstvu u devizama po osnovu prodaje, odnosno kupovine roba i usluga sa nerezidentima preko Pajpal servisa, ukazala je NBS."

Jel to znaci da mozemo da prodajemo robu inostranstvu preko Paypal-a i da budemo placeni u devizama preko Paypal-a? Jer ako je tako to je onda veoma dobra vest. Zna li neko za sigurno?
Sto se tice NBS mislim da su u pravu bez obzira sto vidim da vecina misli da nisu. Dovoljno je da Paypal uvede dinar kao sredstvo placanja. Nelogicno je da se poslovanje u okviru Srbije odvija u devizama kad vec imamo dinar i sve domace firme posluju u dinarima.

Novosadjanin

pre 10 godina

Jasno je da trenutni zakoni ne dozvoljavaju prodaju u devizama. To stoji.

Ono sto mi je neshvatljivo je odsustvo zelje da se omoguci nasim ljudima prodaja/naplata preko paypal-a => povecanje izvoza i legalizacija naplate iz inostranstva => povecanje poreza.

A naravno da u ovoj prici niko ne ocekuje da PayPal uvede dinar jer ce ga sam taj proces kostati vise nego sto bi u nekoj doglednoj perspektivi zaradio na nasem trzistu. Izjave tipa "naravno da moze PayPal, sve sto treba je da uvedu dinar" su nedostojne ozbiljnih ekonomista.

I da, podrzavam trenutni duo Krstic/Radulovic u naporima koji cine.

Pera

pre 10 godina

Ako imas firmu i saradjujes sa stranim firmama, dobijes uplatu iz inostranstva u valuti, koju mozes da zadrzis samo nekoliko dana u toj valuti, onda to moras da pretvoris u dinare. Sada ako kroz nedelju dana ta ista firma treba da ima isplatu prema stranoj firmi, treba sada te iste dinare pretvoriti u valutu i onda izvrsiti placanje.

Ovako se stiti poslovanje stranih banaka u ovoj zemlji i unistava konkurentnost nase privrede. Ja shvatam sta drzava radi, ovime oni stite glasace jel drze kurs dinara na vestacki nacin. Ali stiteci glasace oni unistavaju ono malo sposobnih ljudi koji mogu nesto da urade u ovoj zemlji. Na dug period, kako sto vreme pokazuje ovo je suluda taktika, jel ce vecina sposobnih otici, a oni koji bi mozda i razmislili da nesto zapocnu da rade obeshrabreni su.

Ovo sto radi NBS i ostatka politicara se moze kvalifikovati ko veoma tesko krivicno delo, jel ovim se unistava ova drzava. Oduzima mi se osnovno pravo da radim i zaradim, time sto mi drzava oduzima 70-80% moje zarade. Mislim da su i Turci bili blazi.

prokleta avlija

pre 10 godina

na osnovu izjave NBS moj jedini zaključak je da su natpisi u medijima tačni i da NBS sprečava PAYPAL da posluje u Srbiji...neverovatni su,ovo je vrhunac bezobrazluka i vredjanja gradjana Srbije,na dan kada dolazi Balmer i kada na sva usta pričaju kako je IT šansa Srbije Jorgovanka odvaljuje ovu nebulozu,ne mogu medju sobom da se dogovore o pravcu razvoja ekonomije...kada su naprednjaci došli na vlast moje jedino očekivanje i nada je bila da makar ekonomija ostane na nivou na kojem je bila u trenutku kada su preuzeli vlast,ali izgleda da sam se PRENADAO...upropastiće nas...bolje bismo prošli da nam Zapad ponovo uvede sankcije,nije stvar u povećanju duga i ostalim očiglednim svinjarijama koje rade,nego u neznanju,oni jednostavno nemaju pojma kako da nas izvuku iz sadašnjeg stanja,ovo što oni rade je samo dolivanje ulja na vatru,znači ili ne znaju šta rade ili namerno sve ovo rade da bi tajkuni i stranci pokupovali još ovo firmi što vredi po Srbiji(telekom,srbijagas,eps,kolubaru,javna komunalna preduzeća)

ha..

pre 10 godina

ama ljudi! koliko priče ni oko čega! nama je ovde problem što ne možemo NAPLAĆIVATI paypal-om iz INOSTRANSTVA.. Zašto se oko toga ne vodi diskusija,već zbunjujete narod ovim zamlaćivanjima..

milesa

pre 10 godina

nego sta nego da uvede dinar. i da uvede malo savetnika jos sto ce da mi delegiramo iz odavde, da nam stranacki prijatelji i kumovi nadju uhlebljenje

prokleta avlija

pre 10 godina

(unbekannt, 4. novembar 2013 14:59)

malo si se prevario ovde je reč o plaćanju robe i usluga izmedju pravnih i fizičkih lica,a ne o plaćanju izmedju pravnih lica u dinarima što je u Srbiji omogućeno elektronski.U Srbiji ne postoji neki lak način da fizičko lice preko interneta u Srbiji kupi nešto od pravnog lica npr gaće,košulju,mobilni telefon,i mora se reći da takva transakcija neće skoro biti moguća u Srbiji i to ne zbog deviza nego zato što u Srbiji ne postoji zakon koji bi regulisao naplatu PDV prilikom elektronskih transakcija novca pto izmedju rezidenata ili rezidenata i nerezidenata,što bi značilo da država Srbija nema zakonski način da naplati PDV na gaće koje sam ja kao firma prodao tebi kao pojedincu,jer nema na osnovu čega da potpiše odgovarajući ugovor o uplati tog PDV-a od PAYPALA

prokleta avlija

pre 10 godina

(unbekannt, 4. novembar 2013 14:59)

malo si se prevario ovde je reč o plaćanju robe i usluga izmedju pravnih i fizičkih lica,a ne o plaćanju izmedju pravnih lica u dinarima što je u Srbiji omogućeno elektronski.U Srbiji ne postoji neki lak način da fizičko lice preko interneta u Srbiji kupi nešto od pravnog lica npr gaće,košulju,mobilni telefon,i mora se reći da takva transakcija neće skoro biti moguća u Srbiji i to ne zbog deviza nego zato što u Srbiji ne postoji zakon koji bi regulisao naplatu PDV prilikom elektronskih transakcija novca pto izmedju rezidenata ili rezidenata i nerezidenata,što bi značilo da država Srbija nema zakonski način da naplati PDV na gaće koje sam ja kao firma prodao tebi kao pojedincu,jer nema na osnovu čega da potpiše odgovarajući ugovor o uplati tog PDV-a od PAYPALA

Vracar

pre 10 godina

Ispravna odluka NBS. Tako je i u drugim zemljama.

Ono sto je bitno jeste "primanje novca" iz inostranstva a ne samo "placanje".
Dajte pogurajte i to. Mada ni u nekim "boljim" zemljama u EU to nije uvedeno.

PredragN

pre 10 godina

Pozdravljam ovu odluku, ne prilagodjava se drzava jednoj kompaniji nego se kompanija prilagodjava drzavi tako je svuda u svetu pa sto ne bi bilo u srbiji.

Kololod

pre 10 godina

Ama promenite onda zakone i regulative! VI STE NA VLASTI NISU NEKI MARSOVCI! Ako omogućite da ja mogu prodati svoje majice nemcima i pri tome zaposlim dvoje ljudi da mi pomaže u poslu, zar to nije najbolji motiv da se ova stvar reši? Omogućite normalnu elektronsku naplatu i imaćete porast zaposlenosti. ZAŠTO OVA DRŽAVA UVEK P R V O ŠTITI SEBE A SVE GRAĐANE POSMATRA KAO PREVARANTE?

krmelj

pre 10 godina

Pejpal ionako služi za pranje para. Ovako NBS želi da uvede kontrolu u tokove novca. Osim toga, zvanična valuta u Srbiji je Dinar, a ne dolar ili euro ili šta god, tako da je odluka ispravna. Ne možemo mi menjati naš platni promet zbog šake jadnika koji bi da dobijaju pare iz inostranstva.

MaBašVasBriga

pre 10 godina

Znači ako ti tata pošalje iz Nemačke novac u evrima, koji ti legne na račun u evrima i ti ga digneš u evrima - to može. A kad zaradiš taj isti novac, onda ne može!?

Dutrich

pre 10 godina

Nastavlja se ista prica. Ovakvim potezima niko online nece moci da kupi nesto u Srbiji i opet zarvaraju konkurenciju nezdravom bankarskom sistemu u Sebiji

jasko

pre 10 godina

1.Da li neko cita tekst ili samo procita naslov?
2.Drzavljani Srbije mogu da koriste placanje i naplatu iz inostranstva (rezidenti mogu da obvaljaju naplatu iz inostranstva i plaćanje prema inostranstvu u devizama po osnovu prodaje, odnosno kupovine roba i usluga sa nerezidentima preko Pajpal servisa)
3.Drzavljani Srbije ako vrse kupovinu ili prodaju prema drugim drzavljanima Srbije to mogu da rade samo u dinarima (kada je u pitanju plaćanje i naplata po osnovu kupoprodaje roba i usluga između rezidenata u Srbiji, dakle između domaćih pravnih lica, preduzetnika i građana, to ne spada u platni promet sa inostranstvom i plaćanja se obavljaju u dinarima)
4.Jednostavnije receno : Drzavljani Srbije mogu da koriste Paypal za placanje,slanje i primanje novca prema inostranstvu (u devizama),ako to rade prema strancima (ebay i sl.),a ako to rade prema drugim drzavljanima Srbije onda ne mogu da vrse placanje,slanje i primanje novca u devizama,nego samo u dinarima.
5.Za sve u ovoj zemlji : prvo nesto PROCITAJTE do kraja,pa onda pisite komentare.Poz

herqless

pre 10 godina

Kakvi su ovo papani.... Sta se bre pozivate na zakon i njegova ogranicenja, kao da se oni donose i menjaju na Saturnu od strane bogova, a ne u nasoj skupstini. Menjajte taj zastareli zakon, prilagodite ga 21. veku i dobu interneta.

Nemanja T.

pre 10 godina

Čini mi se da većina ovde polazi od tačke "Mi smo kao država smešni, naravno da niko neće da se povinuje našim zakonima".

Dakle, zakon je zaista takav kakav je i normalno je da svaka firma mora da posluje po tim zakonima pa tako i "Američka, za koju su svi čuli". Ja kao preduzetnik moram da poštujem te zakone, a građanin sam ove zemlje. Zašto bi amerikanac ima veća prava u Srbiji od Srba samih?

Potpuno se slažem sa stavom NBS jer je on jedini zakonski moguć. Ako želite da radite ovde - uvedite i našu valutu.

Zapitajte se pre nego što se odreknete svega što je vlastito zbog tuđeg!

kamicak011

pre 10 godina

I opet jedna veeelika SRAMOTA !!! Umesto mi da se prilagodimo nečemu što postoji dugo i što funkcioniše a u interesu je nas građana - Neee, oni neka vide da li im je u interesu da rade sa nama... Hahahaha - kakav je ovo vic od države !!! Ko da smo mi i nasa valuta cenjeni... Samo možda u očima guvernerke...

Stanimir Branimir

pre 10 godina

@Zoran
Ja koristim Skrill i nikada nisam primao uplate u dinarima, isključivo u dolarima. To je čist devizni priliv koji stiže u državu, novac koji potrošim u Srbiji i na koji se posle plati porez. Ne vidim šta bi bilo drugačije sa PayPalom. Zapravo, vidim, PP je mnogo gorišćeniji servis i većina klijenata (ili kupaca, ako imate sajt kojim prodajete neka džiža-bidže, softver, bilo šta) želi da plaća preko njega. Ali država i zabranjuje na taj način da ti izvoziš, praviš devizni priliv u zemlju i zarađuješ od svog rada. Eto, Srbija! Ali oni zapeli za dinar, j**'o ih dinar. Bolje da taj papir koriste za proizvodnju wc papira, viće više koristi.

Djo

pre 10 godina

I da uvedu dinar, ja bih i dalje plaćao Evrima, jer mi je devizni račun vezan za evro, pa bih svakom transakcijom izgubio na konvertovanju valute, pogotovo po bankovnom kursu.

Милојца

pre 10 godina

Не смемо дозвољавати страним компанијама да послују у Србији на нашу штету. Или ће да поштују наше законе или нека траже другу овцу за шишање. Свака част за потез НБС.

che

pre 10 godina

inat i busanje...srpska politika... samo da se uglave u sve i to ti je... vise mi se svidjala slobina siva ekonomija nego ovo sto je kao belo a u stvari crnje ne moze da bude.
Komendija od ovih nasih

dux

pre 10 godina

Ne zanima mene kupovina preko pay pala u Srbiji. Recite već jednom kada će biti omogućeno primanje uplata na pay pal račun da mogu da prodajem robu u inostranstvu preko istog. I kada ce biti povećana maksimalna suma na koju se ne placa pdv i carina sa mizernih 50 evra(od kojih bar 20 ode na troškove pošiljke) na minimum 150 evra.

Dejan

pre 10 godina

"Takva odluka zavisi isključivo od Pejpala, njegove procene poslovnih interesa i namere da proširi broj klijenata u Srbiji"

Ovo je vec sramota, a sta je sa interesima gradjana ove drzave? Zasto NBS ne stoji iza njih?

SrbiUKosmosu3000

pre 10 godina

Ne sećam se kad sam se poslednji put na neku vest ovako slatko nasmejao.
Jeste, nemaju pametnija posla nego sa vama da se igraju finansija.

Anti Bot

pre 10 godina

Znači ništa od PEJ PAL-a. Da li to znači dok se vlast ne promeni nema ništa ili treba čekati sve dok Srbija ne uvede EURO kao valutu plaćanja jer ne verujem da postoji mogućnost da se dinar uvrsti u listu valuta kod PEJ PAL-a. Zar nije jednostavnije da se unese neka mala klauzula koja bi omogućila primanje novca u EUR-ima.

Misionar

pre 10 godina

To im je prvi prioritet! Danas su svi morali ranije na posao da uče sta je dinar. Kad nauče, prebaciće sva trgovina da ide u dinarima.

Zoran

pre 10 godina

Ispravna odluka NBS. Gotovo svi najveci EU payment provideri su uveli dinar zasto to ne bi uveo PayPal, koji za EU placanja i nije bitan. Najveci EU payment provider Skrill (Moneybookers) ima Dinar odavno, takode ima i EcoCard i Neteller i sto bi to njima bio problem da urade. Ne znam uopste zasto se toliko prasine dize oko PayPal-a kada su oni za EU razmere nebitni.

unbekannt

pre 10 godina

Meni ovde nista nije jasno. Sta ce meni paypal za placanje robe u dinarima unutar Srbije? Do sada sam novac slao i primao na tekuce racune banaka u Srbiji. Meni treba da mogu da primim stranu valutu na svoj paypal racun i da odem u banku ili bankomat da te pare podignem kad mi neko uplati, sta nas zamlacujete ovde sa dinarima u domacem prometu. Na osnovu vaseg teksta ispada da nema prepreka da mogu da primim novac iz inostranstva na paypal racun, ali ja to jos uvek ne mogu!

SrbiUKosmosu3000

pre 10 godina

Ne sećam se kad sam se poslednji put na neku vest ovako slatko nasmejao.
Jeste, nemaju pametnija posla nego sa vama da se igraju finansija.

dux

pre 10 godina

Ne zanima mene kupovina preko pay pala u Srbiji. Recite već jednom kada će biti omogućeno primanje uplata na pay pal račun da mogu da prodajem robu u inostranstvu preko istog. I kada ce biti povećana maksimalna suma na koju se ne placa pdv i carina sa mizernih 50 evra(od kojih bar 20 ode na troškove pošiljke) na minimum 150 evra.

Dejan

pre 10 godina

"Takva odluka zavisi isključivo od Pejpala, njegove procene poslovnih interesa i namere da proširi broj klijenata u Srbiji"

Ovo je vec sramota, a sta je sa interesima gradjana ove drzave? Zasto NBS ne stoji iza njih?

MaBašVasBriga

pre 10 godina

Znači ako ti tata pošalje iz Nemačke novac u evrima, koji ti legne na račun u evrima i ti ga digneš u evrima - to može. A kad zaradiš taj isti novac, onda ne može!?

che

pre 10 godina

inat i busanje...srpska politika... samo da se uglave u sve i to ti je... vise mi se svidjala slobina siva ekonomija nego ovo sto je kao belo a u stvari crnje ne moze da bude.
Komendija od ovih nasih

unbekannt

pre 10 godina

Meni ovde nista nije jasno. Sta ce meni paypal za placanje robe u dinarima unutar Srbije? Do sada sam novac slao i primao na tekuce racune banaka u Srbiji. Meni treba da mogu da primim stranu valutu na svoj paypal racun i da odem u banku ili bankomat da te pare podignem kad mi neko uplati, sta nas zamlacujete ovde sa dinarima u domacem prometu. Na osnovu vaseg teksta ispada da nema prepreka da mogu da primim novac iz inostranstva na paypal racun, ali ja to jos uvek ne mogu!

Лекса

pre 10 godina

Pejpal ionako služi za pranje para. Ovako NBS želi da uvede kontrolu u tokove novca. Osim toga, zvanična valuta u Srbiji je Dinar, a ne dolar ili euro ili šta god, tako da je odluka ispravna. Ne možemo mi menjati naš platni promet zbog šake jadnika koji bi da dobijaju pare iz inostranstva.
(krmelj, 4. novembar 2013 15:49)

Да се прешалтам на ћирилицу да ме боље разумеш, бате. Наћи, у праву си, наћи, неће нама тамо нека америћка накарадна, разумеш, компанија, да ми бате, разумеш, диктира наћи, како ћу ја да радим свој посао. Наћи, наравно да мора да се поштује динар, и да се троши искључиво на шушкавце код Мишка и Бека у радњама које су тако лепо опремили. Наћи, и ти мољци што су ослепели од књиге и што су ишли на ЕТФ, уместо да поправљају фрижидере, нпр. мој стари Елин, они типкају тамо нешто по фејсбуку неке програме, анимације, апликације и хоће месечно да узму више него Геџа у моцарту пре пар година када је погодио онај Саутемптон. Наћи не иде то тако кућо! Доле са тим Пејпапом!

Misionar

pre 10 godina

To im je prvi prioritet! Danas su svi morali ranije na posao da uče sta je dinar. Kad nauče, prebaciće sva trgovina da ide u dinarima.

Anti Bot

pre 10 godina

Znači ništa od PEJ PAL-a. Da li to znači dok se vlast ne promeni nema ništa ili treba čekati sve dok Srbija ne uvede EURO kao valutu plaćanja jer ne verujem da postoji mogućnost da se dinar uvrsti u listu valuta kod PEJ PAL-a. Zar nije jednostavnije da se unese neka mala klauzula koja bi omogućila primanje novca u EUR-ima.

Pera

pre 10 godina

Ako imas firmu i saradjujes sa stranim firmama, dobijes uplatu iz inostranstva u valuti, koju mozes da zadrzis samo nekoliko dana u toj valuti, onda to moras da pretvoris u dinare. Sada ako kroz nedelju dana ta ista firma treba da ima isplatu prema stranoj firmi, treba sada te iste dinare pretvoriti u valutu i onda izvrsiti placanje.

Ovako se stiti poslovanje stranih banaka u ovoj zemlji i unistava konkurentnost nase privrede. Ja shvatam sta drzava radi, ovime oni stite glasace jel drze kurs dinara na vestacki nacin. Ali stiteci glasace oni unistavaju ono malo sposobnih ljudi koji mogu nesto da urade u ovoj zemlji. Na dug period, kako sto vreme pokazuje ovo je suluda taktika, jel ce vecina sposobnih otici, a oni koji bi mozda i razmislili da nesto zapocnu da rade obeshrabreni su.

Ovo sto radi NBS i ostatka politicara se moze kvalifikovati ko veoma tesko krivicno delo, jel ovim se unistava ova drzava. Oduzima mi se osnovno pravo da radim i zaradim, time sto mi drzava oduzima 70-80% moje zarade. Mislim da su i Turci bili blazi.

jasko

pre 10 godina

1.Da li neko cita tekst ili samo procita naslov?
2.Drzavljani Srbije mogu da koriste placanje i naplatu iz inostranstva (rezidenti mogu da obvaljaju naplatu iz inostranstva i plaćanje prema inostranstvu u devizama po osnovu prodaje, odnosno kupovine roba i usluga sa nerezidentima preko Pajpal servisa)
3.Drzavljani Srbije ako vrse kupovinu ili prodaju prema drugim drzavljanima Srbije to mogu da rade samo u dinarima (kada je u pitanju plaćanje i naplata po osnovu kupoprodaje roba i usluga između rezidenata u Srbiji, dakle između domaćih pravnih lica, preduzetnika i građana, to ne spada u platni promet sa inostranstvom i plaćanja se obavljaju u dinarima)
4.Jednostavnije receno : Drzavljani Srbije mogu da koriste Paypal za placanje,slanje i primanje novca prema inostranstvu (u devizama),ako to rade prema strancima (ebay i sl.),a ako to rade prema drugim drzavljanima Srbije onda ne mogu da vrse placanje,slanje i primanje novca u devizama,nego samo u dinarima.
5.Za sve u ovoj zemlji : prvo nesto PROCITAJTE do kraja,pa onda pisite komentare.Poz

milesa

pre 10 godina

nego sta nego da uvede dinar. i da uvede malo savetnika jos sto ce da mi delegiramo iz odavde, da nam stranacki prijatelji i kumovi nadju uhlebljenje

ha..

pre 10 godina

ama ljudi! koliko priče ni oko čega! nama je ovde problem što ne možemo NAPLAĆIVATI paypal-om iz INOSTRANSTVA.. Zašto se oko toga ne vodi diskusija,već zbunjujete narod ovim zamlaćivanjima..

SkyDriver

pre 10 godina

Pejpal ionako služi za pranje para. Ovako NBS želi da uvede kontrolu u tokove novca. Osim toga, zvanična valuta u Srbiji je Dinar, a ne dolar ili euro ili šta god, tako da je odluka ispravna. Ne možemo mi menjati naš platni promet zbog šake jadnika koji bi da dobijaju pare iz inostranstva.
(krmelj, 4. novembar 2013 15:49)

Ta "saka jadnika" godisnje uveze vise deviza u zemlju nego ovi sto gaje maline. Pa ako ne zelis da ti kurs evra i dolara ude u nebo, bio bi im zahvalan. Jer da nije njih kurs dinara bi bio jos gori nego sto jeste. I umesto da podrzavas te ljude jer ti donose vise deviza u zemlju ti ih nazivas sakom jadnika. Stavi prsto na celo pa se zapitaj ko je ovde jadnik

Kololod

pre 10 godina

Ama promenite onda zakone i regulative! VI STE NA VLASTI NISU NEKI MARSOVCI! Ako omogućite da ja mogu prodati svoje majice nemcima i pri tome zaposlim dvoje ljudi da mi pomaže u poslu, zar to nije najbolji motiv da se ova stvar reši? Omogućite normalnu elektronsku naplatu i imaćete porast zaposlenosti. ZAŠTO OVA DRŽAVA UVEK P R V O ŠTITI SEBE A SVE GRAĐANE POSMATRA KAO PREVARANTE?

Zoran

pre 10 godina

Ispravna odluka NBS. Gotovo svi najveci EU payment provideri su uveli dinar zasto to ne bi uveo PayPal, koji za EU placanja i nije bitan. Najveci EU payment provider Skrill (Moneybookers) ima Dinar odavno, takode ima i EcoCard i Neteller i sto bi to njima bio problem da urade. Ne znam uopste zasto se toliko prasine dize oko PayPal-a kada su oni za EU razmere nebitni.

Saketina jadnika...

pre 10 godina

Pejpal ionako služi za pranje para. Ovako NBS želi da uvede kontrolu u tokove novca. Osim toga, zvanična valuta u Srbiji je Dinar, a ne dolar ili euro ili šta god, tako da je odluka ispravna. Ne možemo mi menjati naš platni promet zbog šake jadnika koji bi da dobijaju pare iz inostranstva.
(krmelj, 4. novembar 2013 15:49)

JEL TO ZVANICAN STAV VLADAJUCE GARNITURE...
Saketina jadnika = mnogobrojni partijski drzavni sluzbenici koji ne znaju, nece da rade to za sta su placeni, a plus kradu

omajgad

pre 10 godina

(Zmaj, 4. novembar 2013 16:25)

šta bulazniš? englez kad kupi nešto preko paypala,ne mora da ide kod neke babe u poštu da mu zaračunava pdv i carinu nego sve to ulazi u cenu koju je platio sa paypalom,a roba mu stiže DIREKTNO na kućnu adresu.nemaš ti pojma o životu,a kamoli o paypalu

I need a dollar, dollar

pre 10 godina

Nekim komentatorima ovde nije jasno u cemu je problem. Kao dobro, pa ovaj zakon se odnosi samo na placanja u Srbiji, to nema veze s primanjem novca u stranoj valuti iz inostranstva. POGRESNO! Sta ako npr. prodajem neku knjigu na engleskom, na nekom americkom site-u, u dolarima. Sve je u redu dok neko iz Srbije ne kupi tu knjigu. Tog trenutka PayPal je prekrsio srpski zakon. Oni jednostavno nece to da rizikuju. Da bi izbegli krsenje naseg zakona, najjednostavnije im je da ni ne ukljuce opciju primanja novca u Srbiji.
To znaci da zbog ovog zakona, koji se odnosi na placanja u Srbiji, koja ne bi iznosila ni jedan promil ukupnih placanja, drzava blokira hiljadama ljudi u Srbiji mogucnost da zarade, izvozom proizvoda i usluga i njihovom naplatom preko PayPal-a.
Nasa drzava jos jednom, po ko zna koji put, izmedju forme i sustine, bira formu.

P.S. Za one koji misle, pa dobro, zasto PayPal onda ne uvede dinar, verovatno im se ne isplati. Suvise smo malo trziste i dinar suvise beznacajna valuta da bi im se isplatilo. Uostalom od 200 drzava koje imaju PayPal, samo 25 ima svoju valutu. To je samo 13%. PayPal je uspeo u tome da dodavanjem Srbije prosiri broj zemalja koje mogu placati PayPal-om i to im je bio glavni cilj. Mogucnost primanja para iz tih 200 zemalja, trebao bi da je nas cilj.

Marko

pre 10 godina

Zbog pejpala sam glasao protiv DS a sad cu da glasam protiv ovih sada na vlasti, omugucite nam pp da mozemo da radimo preko interneta, pomrecemo ovde svi od gladi, ukoliko ste nesposobni da to napravite smaknite se sa vlasti pustite nekog drugog da radi.

Djo

pre 10 godina

I da uvedu dinar, ja bih i dalje plaćao Evrima, jer mi je devizni račun vezan za evro, pa bih svakom transakcijom izgubio na konvertovanju valute, pogotovo po bankovnom kursu.

kamicak011

pre 10 godina

I opet jedna veeelika SRAMOTA !!! Umesto mi da se prilagodimo nečemu što postoji dugo i što funkcioniše a u interesu je nas građana - Neee, oni neka vide da li im je u interesu da rade sa nama... Hahahaha - kakav je ovo vic od države !!! Ko da smo mi i nasa valuta cenjeni... Samo možda u očima guvernerke...

Stanimir Branimir

pre 10 godina

@Zoran
Ja koristim Skrill i nikada nisam primao uplate u dinarima, isključivo u dolarima. To je čist devizni priliv koji stiže u državu, novac koji potrošim u Srbiji i na koji se posle plati porez. Ne vidim šta bi bilo drugačije sa PayPalom. Zapravo, vidim, PP je mnogo gorišćeniji servis i većina klijenata (ili kupaca, ako imate sajt kojim prodajete neka džiža-bidže, softver, bilo šta) želi da plaća preko njega. Ali država i zabranjuje na taj način da ti izvoziš, praviš devizni priliv u zemlju i zarađuješ od svog rada. Eto, Srbija! Ali oni zapeli za dinar, j**'o ih dinar. Bolje da taj papir koriste za proizvodnju wc papira, viće više koristi.

U normalnoj zemlji tesko i salterusa, a u nasoj zaostaloj guverner...

pre 10 godina

Je li NBS privatna svojina par pojednaca ili svojina svih gradjana ove zemlje?
Dali ti sto rade u NBS primaju platu sa marsa ili od novca ovog naroda?
I da li ovakvo nakradno i zaostalo vodjenje NBS je u interesu svih nas gradjana ili pak samo odredjenih pojedinaca i banaka?

Ivan V

pre 10 godina

A svi mi gradjani Srbije da otvorimo offshore kompanije i da Vam vise ni dinara ne damo !
(Dejan, 4. novembar 2013 15:56)

Već smo odavno otvorili, jok nego će političari da nam uzimaju kad i koliko im para treba, xexe.

Beskrajno razočaran...

pre 10 godina

Da sumiramo imam 26 god. dva fakulteta, nemam posao i nikad ga i neću dobiti od države!!!A sad mi još ne daju da unovčim svoje znanje, samo zbog DINARA!!!Pa kad će više da shvate da nemamo više ni tog njihovog toliko cenjenog DINARA!!!A volite da se slikate sa Majkrsoftom i Guglom!!!ZNAČI VAŠ MOTO JE:" NE DAMO VAM POSAO A I NE DAMO VAM DA RADITE, PA SE VI NEKAKO SNAĐITE"!!!

retrogamer

pre 10 godina

Obavezno na nove izbore. Ja cu da glasam za paypal (nadam se da ce registrovati stranku). Oni ce bar da srede ono sto nam najvise treba tj da na neki nacin MOZEMO nesto raditi jer ova zemlja nikome nista ne dozvoljava kroz prokomunisticke zakone... NBS i cela ova a i bilo koja garnitura na vlasti radi protiv naroda.

nijebitnoime

pre 10 godina

(Beskrajno razočaran..., 4. novembar 2013 17:57) dzabe teBi 2 faklulteta kad nisi razumeo tekst...

NAJJEDNOSTAVNIJE - DINARSKO PLACANJE SE ODNOSI SAMO AKO SU I KUPAC I PRODAVAC IZ SRBIJE I ZA TO SE TRAZI DA PAYPAL UVEDE DINARA.

TO STO TI NE MOZES DA PRODAJES SVOJE USLUGE INOSTRANSTVU I UZIMAS PARE JE DRUGA STVAR I NIJE POVEZANA SA PRVOM. ova druga stvar treba sto pre da se regulise kako bi svi gradjani mogli da prodaju inostranstvu jer je to jedan od boljih izvora deviznog priliva

bogdan

pre 10 godina

A gle ovi pametnjakovići što pokušavaju da nam objasne šta je zapravo NBS htela da kaže, te da je primanje novca iz inostranstva u devizama ok, ali u unutrašnjem prometu nije. Znamo mi šta oni hoće da kažu, ali poenta je u tome da zbog njihovog retrogradnog zakona PayPal neće dozvoliti ni da primamo novac IZ INOSTRANSTVA, tj. da primamo novac uopšte, jer PayPal sigurno neće hteti da se bakće sa tim da razdvaja unutrašnji od spoljneg prometa, oni tako funkcionišu - ili ćemo da primamo pare ili nećemo, prema tome zahvaljujući NBS nećemo uopšte moći da primamo novac, stizao li nam on iz Niša ili iz Akapulka.

I šta je sad rešenje za hiljade IT preduzetnika koji ovoj zemlji mogu da unesu milione svežih deviza? Offshore kompanije. Ko te šiša Srbijo, nisi htela naše pare, daćemo ih drugom.

рас

pre 10 godina

Значи и ту да нам мало огулите кожу с леђа на конверзију из евра или долара у динаре. Што сам срећан што имам овакву власт која гледа како на сто један начин да ти узме још мало пара из џепа за своје плате, своја кола, канцеларије, путовања, корупцију, ... А ти народе Српски плаћај ове чиновнике који ко бајаги треба да раде у твом интересу.
Њима и не треба Пејпал јер о нашем трошку путују често у иностранство са дебелом платом коју смо им дали купују тамо оно што ми купујемо преко Пејпала. Тако да и не могу да разумеју проблем кад им то и не треба и нису га ни користили. А о продаји и да не причам. Ти људи ни трафику у животу нису држали и водили али зато сад воде нас овце на поводцу.

prokleta avlija

pre 10 godina

na osnovu izjave NBS moj jedini zaključak je da su natpisi u medijima tačni i da NBS sprečava PAYPAL da posluje u Srbiji...neverovatni su,ovo je vrhunac bezobrazluka i vredjanja gradjana Srbije,na dan kada dolazi Balmer i kada na sva usta pričaju kako je IT šansa Srbije Jorgovanka odvaljuje ovu nebulozu,ne mogu medju sobom da se dogovore o pravcu razvoja ekonomije...kada su naprednjaci došli na vlast moje jedino očekivanje i nada je bila da makar ekonomija ostane na nivou na kojem je bila u trenutku kada su preuzeli vlast,ali izgleda da sam se PRENADAO...upropastiće nas...bolje bismo prošli da nam Zapad ponovo uvede sankcije,nije stvar u povećanju duga i ostalim očiglednim svinjarijama koje rade,nego u neznanju,oni jednostavno nemaju pojma kako da nas izvuku iz sadašnjeg stanja,ovo što oni rade je samo dolivanje ulja na vatru,znači ili ne znaju šta rade ili namerno sve ovo rade da bi tajkuni i stranci pokupovali još ovo firmi što vredi po Srbiji(telekom,srbijagas,eps,kolubaru,javna komunalna preduzeća)

Dragan Ts

pre 10 godina

"To znači da rezidenti mogu da obvaljaju naplatu iz inostranstva i plaćanje prema inostranstvu u devizama po osnovu prodaje, odnosno kupovine roba i usluga sa nerezidentima preko Pajpal servisa, ukazala je NBS."

Jel to znaci da mozemo da prodajemo robu inostranstvu preko Paypal-a i da budemo placeni u devizama preko Paypal-a? Jer ako je tako to je onda veoma dobra vest. Zna li neko za sigurno?
Sto se tice NBS mislim da su u pravu bez obzira sto vidim da vecina misli da nisu. Dovoljno je da Paypal uvede dinar kao sredstvo placanja. Nelogicno je da se poslovanje u okviru Srbije odvija u devizama kad vec imamo dinar i sve domace firme posluju u dinarima.

Srbin

pre 10 godina

Omogucite mi da iz Srbije mogu da platim kupljeni auto u Inostranstvu, stan ili kucu a ne da svercujem lovu preko granice.Omogucite ljudima da placaju lecenje,skolarinu u inostranstvu sa svog racuna.Ali sve ce vas to naterati jednog dana EU.Dinar ni na jednoj listi ne figurira

Drobnjak iz auta

pre 10 godina

Ovde 80% ljudi što komentariše predhodno uopšte ne pročita vest...Bitno je kukati i bedačiti samo da se pokupi što više lajkova, koji izgleda pojedinim likovima predstavljaju jedinu satisfakciju u životu.

n' drive

pre 10 godina

Nasim politicarima iz uskih interesa i ubedjenja nije stalo da posaljem donaciju nekom obolelom u Srbiji preko paypala. Toliko puta sam zelela da pomognem onima koji su jecali u molitvi za svoje bliznje, ali da mi to bude olaksano, da ne moram po bankama, vec iz svog doma da saljem. Ovako niko od njih ne moze da uspostavi paypal racun, pa da hitno mozemo da reagujemo kad vec drzava nece. Stidi se drzavo.

herqless

pre 10 godina

Kakvi su ovo papani.... Sta se bre pozivate na zakon i njegova ogranicenja, kao da se oni donose i menjaju na Saturnu od strane bogova, a ne u nasoj skupstini. Menjajte taj zastareli zakon, prilagodite ga 21. veku i dobu interneta.

prokleta avlija

pre 10 godina

(Zmaj, 4. novembar 2013 16:25)

ja ovde pričam o ELEKTRONSKOJ naplati PDV-a,po tebi procedura kupovine preko paypal u Srbiji ide ovako,ti kupiš gaće od nekoga iz Niša preko interneta,platiš paypalom,baja ti pošalje te gaće u Suboticu,onda ti dodje obaveštenje da dodješ u poštu da pokupiš te gaće,pa ti oni u pošti naplate na cenu gaća taj PDV...ili to treba da ide nekako drugačije,kupiš gaće iz Niša preko paypala,u cenu je uračunat PDV,država automatski uzme svojih 20% PDV.a od paypala,baja koji ti je prodao gaće zadrži svoj deo,a tebi stignu gaće na kućnu adresu i ti ih obučeš,znači nema birokrate koji fizički naplaćuje pdv i carinu,sve to može elegantno,elektronski...sledeći put razmisli malo o tome šta pišeš

Galaxy

pre 10 godina

@krmelj

e bas takvi kao sto si ti se nalaze u NBS i gledaju na ovu situaciju iz tvoje perspektive. A te ljude koje nazivas jadnicima su posteno zaradili svoj novac u inostranstvu za razliku od tebe koji najverovatnije zivi na grbacu drugih i ceo dan provodi u kaficu. Kada bi barem malo video dalje od svog nosa uvideo bih koliko je ova situacija (uvodjenje PayPal-a) bitna za programere, web dizajnere i sve one koji se bave IT biznisom. Ja zahvaljujuci web programiranju izdrzavam cetvoroclanu porodicu i tvoju izjavu shvatam kao najvecu uvredu i sam znam koliko bih vece mogucnosti imao kada bi imao PayPal za primanje novca. Ali necu jos dugo brinuti o tome jer hvala bogu cu napustiti ovu rupu bez dna.

metuzalem

pre 10 godina

E baš će Pejpal trčeći da prihvati dinar 3 % precenjen, kojim se pljačkaju seljaci (jevtin uvoz) i gastarbajteri koji su prinušeni prodavati svoje teško zarađene eure za protivvrednost od 70 centi...

- M -

pera ložač

pre 10 godina

(jasko, 4. novembar 2013 15:21)

dečko mi nismo glupi a ti izgleda ne razumeš poentu priče...sve što si rekao je u redu,ali nigde nema objašnjenja zašto mi u srbiji ne možemo da naplaćujemo robu i usluge ka inostranstvu preko paypala,pošto ta opcija nije aktivirana na paypalu i neće biti uskoro,a sam kažeš da zakon to omogućava tj. stekle su se sve zakonske pretpostavke za nešto takvo...to nisi objasnio ni ti,ni Jorgovanka

PredragN

pre 10 godina

Pozdravljam ovu odluku, ne prilagodjava se drzava jednoj kompaniji nego se kompanija prilagodjava drzavi tako je svuda u svetu pa sto ne bi bilo u srbiji.

Bogdan

pre 10 godina

Uzas kakva glupost od glupe nam drzave, pa ovo je strasno.
Koja je bre razlika, ako ja prodajem nesto i naplacujem putem paypal-a, englez ce mi platiti u eur, pa ne vidim sto ne bi i srbin isto tako platio u eur?
Kad ce na kraju krajeva, isti taj srbin uzeti svoje dinare, promeniti u eur, staviti na racun, prebaciti na PP, platiti mi u eur, pa cu ih ja svuci na racun, pa cu iste te eure promeniti u dinare kako bi ih trosio kod nas, jelte!
Ja apsolutno ne vidim, zasto bi tu bio problem???

dobro jel umete vi da čitate ?

pre 10 godina

..."da rezidenti (domaća pravna lica, preduzetnici i građani sa boravištem u Srbiji) mogu obavljati platni promet sa inostranstvom i preko strane institucije elektronskog novca radi plaćanja i naplate po osnovu elektronske kupoprodaje robe i usluga.".

Ovde koliko ja vidim piše da nema nikakve zakonske prepreke da se novac iz inostranstva prima preko pay pala. Ono što NBS zabranjuje je da se vrše plaćanja između državljana srbije u stranoj valuti.

Novosadjanin

pre 10 godina

Jasno je da trenutni zakoni ne dozvoljavaju prodaju u devizama. To stoji.

Ono sto mi je neshvatljivo je odsustvo zelje da se omoguci nasim ljudima prodaja/naplata preko paypal-a => povecanje izvoza i legalizacija naplate iz inostranstva => povecanje poreza.

A naravno da u ovoj prici niko ne ocekuje da PayPal uvede dinar jer ce ga sam taj proces kostati vise nego sto bi u nekoj doglednoj perspektivi zaradio na nasem trzistu. Izjave tipa "naravno da moze PayPal, sve sto treba je da uvedu dinar" su nedostojne ozbiljnih ekonomista.

I da, podrzavam trenutni duo Krstic/Radulovic u naporima koji cine.

Petar Markovic

pre 10 godina

"I tako ti NBS donese odluku i jednim potezom stvori priliku vama programerima da pokrenete domaci sajt za internet plcanja u Srbiji u dinarima posto je i coravoj kokoski jasno da paypal nece da uvodi neki tamo dinar.
Realno ko prvi pokrene tu pricu imace znacajnu prednost u odnosu na konkurenciju a cinjenica da niko tu priliku u Srbiji nije uvideo do sada da zaradi koji dinar i pokrene svoj biznis samo pokazuje ocajnicki los kapacitet Srpskog preduzetnika i manjak vizije i koncepcije.
(Clarity from Abroad, 4. novembar 2013 20:05)"

Prijatelju, daleko si svetlosnim godinama od istine. Pre nego sto das ovako bombastu izjavu raspitaj se malo o poslovanju, uslovima poslovanja i pravnoj realizaciji iste, oporezivanju takve usluge itd. Procitaj zakon pre nego sto pocnes da pljujes po drugima. Zar stvarno mislis da to nikome nije palo na pamet ovde?

nenad

pre 10 godina

@Nemanja T
PayPal u Evropi posluje kao banka iz Luksemburga, ne iz Amerike.

Srbija je mala, beznačajna zemlja. Za to smo se borili, koliko vidim, pošto više nismo YU. Tako da možemo da biramo - ili ćemo da forsiramo svoje uslove, ili ćemo da se prilagođavamo tuđim, ili ćemo da tražimo nešto između.

acafaca

pre 10 godina

Nisam siguran bas da je paypal uvrstio sve valute svih zemalja u svoju listu,kako je onda to reseno?
Nemaju druge drzave komunisticke zakone kao mi zato su i svi ispred bas,mora NBS da nadje resenje za to,jer je u interesu svih nas.
Veci problem od ovog,i vece pitanje: kada cemo vise moci da primamo uplate,meni je to licno mnogo bitno,sta se vise ceka i odugovlaci,pa sva ta valuta ce ostati ovde u srbiji i to je valjda dobro i u interesu drzave.

Dutrich

pre 10 godina

Nastavlja se ista prica. Ovakvim potezima niko online nece moci da kupi nesto u Srbiji i opet zarvaraju konkurenciju nezdravom bankarskom sistemu u Sebiji

Ivan V

pre 10 godina

Smešno! Svako ko radi ozbiljan IT biznis u Srbiji već odavno ima kompaniju u Srbiji a paralelno i kompaniju u USA, tako da preko nje ima US račun na PayPal.

Dakle, što bi rekao gdin Ljubiša Trgovčević - vaš muž nije plav čovek, nema magije, nema prokletstva lol

Nenad

pre 10 godina

"To znači da rezidenti mogu da obvaljaju NAPLATU iz inostranstva i plaćanje prema inostranstvu u devizama po osnovu prodaje, odnosno kupovine roba i usluga sa nerezidentima preko Pajpal servisa, ukazala je NBS. "

Zar ovo ne znaci da mozemo i da primamo uplate na nalog PAYPAL iz inostranstva?
Sto se tice dinara, ako sam dobro shvatio, NBS nece da dozvoli placanje u devizama UNUTAR Srbije a ne sa inostranstvom sto je po meni normalno kad imamo sopstvenu valutu.

omajgad

pre 10 godina

(Aca S, 4. novembar 2013 16:00)

ne nije tačno,ti servisi koji imaju dinar kao "sredstvo" plaćanja samu transakciju ne obavljaju u dinarima,nego u nekoj drugoj valuti dok su tebi cene prikazane u dinarima zbog praktičnih razloga

sarkasticni

pre 10 godina

E tako se vodi zemlja, svaka cast! A ne ko mi siroti u ch sto stalno na paypalu placamo usd ili evrom, u zavisnosti od valute ogranka sajta sa kog kupujemo. mada opet, dinar je ozbiljna valuta pa je logicno na njemu insistirati dok je chf ipak slabiji od velikog i mocnog dinara.

nenad

pre 10 godina

@Pera "Ako imas firmu i saradjujes sa stranim firmama, dobijes uplatu iz inostranstva u valuti, koju mozes da zadrzis samo nekoliko dana u toj valuti, onda to moras da pretvoris u dinare. Sada ako kroz nedelju dana ta ista firma treba da ima isplatu prema stranoj firmi, treba sada te iste dinare pretvoriti u valutu i onda izvrsiti placanje." - To što pričaš NIJE istina. Ja imam firmu i redovno naplaćujem usluge inostranim firmama i za to dobijam uplate u EUR. I na deviznom računu moje firme mogu da ih držim (EUR) koliko god dugo hoću. I ne samo da mogu, nego to i radim - menjam ih u dinare tek kada mi i ako mi zatrebaju dinari. Tebi je neko nešto pričao pa si ti pobrkao. Kada ti stigne uplata iz inostranstva, moraš u roku od 24 - 48 sati da pošalješ banci nalog o RAZVRSTAVANJU deviznog priliva - drugim rečima, ako su devize tvoje, na koji devizni račun/podračun idu, a ako si posrednik, na čiji račun čije firme prosleđuješ taj novac.

Vladimie

pre 10 godina

Ako, a do tada ce da se desavaju ovakve stvari
http://diling.me/osam-stvari-zbog-kojih-sam-prodao-wtfjeans-ili-zasto-srbija-svoje-privrednike-gleda-kao-kriminalce/

Nemanja T.

pre 10 godina

Čini mi se da većina ovde polazi od tačke "Mi smo kao država smešni, naravno da niko neće da se povinuje našim zakonima".

Dakle, zakon je zaista takav kakav je i normalno je da svaka firma mora da posluje po tim zakonima pa tako i "Američka, za koju su svi čuli". Ja kao preduzetnik moram da poštujem te zakone, a građanin sam ove zemlje. Zašto bi amerikanac ima veća prava u Srbiji od Srba samih?

Potpuno se slažem sa stavom NBS jer je on jedini zakonski moguć. Ako želite da radite ovde - uvedite i našu valutu.

Zapitajte se pre nego što se odreknete svega što je vlastito zbog tuđeg!

Aca S

pre 10 godina

Mislim da pojedini komentatori nisu razumeli da NBS uopste ne insistira na dinaru u medjunarodnom platnom prometu jer to i ne moze (sto znaci moze da lezu uplate u evrima preko Pay Pala IZ INOSTRANSTVA), vec je problem ako tvoju majcu itd. kupi neko iz Kragujevca ili Nisa i sl., a ti prodaju vrsis isto iz Srbije, ON MORA da plati u dinarima, dakle radi se o unutrasnjem platnom prometu. A ubaciti dinar na listu nije neki veliki posao, dosta svetskih sajtova procesira dinar (uglavnom preko Master carda, iako tu kurs nije medju bas najpovoljnijima ali funkcionise), ovde bi se i pitanje konverzije valute izbeglo jer je u pitanju unutrasnji promet, jedini problem bi bio za Pay Pal oko naplate svoje provizije jer bi nju morao da konvertuje u valutu koja njemu odgovara - problem kursa, ali to mu je slicno i u ostalim drzavama u kojima posluje a koje imaju svoju valutu.

Zmaj

pre 10 godina

@prokleta avlija

Sta bulaznis? Ja kao fizicko lice kupujem preko interenta robu od pravnih lica iz inostranstva i stize mi na kucnu adresu. Drzava mi obracunava pdv kad ocarini paket. Nemas ti blage veze sa zivotom, a kamoli paypal-om...

Marko

pre 10 godina

Vecina komentatora nema pojma o cemu se radi. NBS nece dozvoliti da se interna kupoprodaja vrsi u drugim valutama. Placanja i naplate sa inostranstvom nisu vezani za dinar i mozete da placate u evrima i moci cete da primate evre, bez konverzije...

Милојца

pre 10 godina

Не смемо дозвољавати страним компанијама да послују у Србији на нашу штету. Или ће да поштују наше законе или нека траже другу овцу за шишање. Свака част за потез НБС.

vladimir

pre 10 godina

Koliko samo ljudi spremnih za linc bez da su proverili da li servis uplata radi.. Koliko vas uopste ima Paypal nalog? Opcija primanja finkcionise vec nedeljama. Pozdrav.

prokleta avlija

pre 10 godina

(unbekannt, 4. novembar 2013 14:59)

malo si se prevario ovde je reč o plaćanju robe i usluga izmedju pravnih i fizičkih lica,a ne o plaćanju izmedju pravnih lica u dinarima što je u Srbiji omogućeno elektronski.U Srbiji ne postoji neki lak način da fizičko lice preko interneta u Srbiji kupi nešto od pravnog lica npr gaće,košulju,mobilni telefon,i mora se reći da takva transakcija neće skoro biti moguća u Srbiji i to ne zbog deviza nego zato što u Srbiji ne postoji zakon koji bi regulisao naplatu PDV prilikom elektronskih transakcija novca pto izmedju rezidenata ili rezidenata i nerezidenata,što bi značilo da država Srbija nema zakonski način da naplati PDV na gaće koje sam ja kao firma prodao tebi kao pojedincu,jer nema na osnovu čega da potpiše odgovarajući ugovor o uplati tog PDV-a od PAYPALA

Srki

pre 10 godina

A ja apelujem na banke da gra]anima ponude jednostavne servise mikronaplate koji se mogu koristiti preko Interneta, a ne kao sada, da se banci podnosi biznis plan ako želim da imam naplatu platnim karticama preko Interneta, pa da banka odluči da li će to da mi dozvoli ili ne.
Dakle, treba nam domaći servis za mikronaplatu. Oni koji to mogu da naprave, neka naprave, ne treba na PayPal za to...

NSad

pre 10 godina

Kao i obično u Srbiji, jezik se stavlja u pogon pre uključivanja mozga. Iako daleko od toga da mi je NBS i naročito guvernerka prirasla srcu, ovde su 100% u pravu. Da li je iko od komentatora-pljuvača bar pogledao listu valuta koje PayPal podržava? Reklo bi se da nije, pa evo prilike da pogledaju: https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=p/sell/mc/mc_intro-outside i https://developer.paypal.com/webapps/developer/docs/classic/api/currency_codes/

Ja

pre 10 godina

U Srbiji treba izmeniti propise tako da se plaćanja preko Interneta mogu vršiti u bilo kojoj valuti, ili barem u DIN i EUR ravnopravno.

nijebitnoime

pre 10 godina

(Pera, 4. novembar 2013 15:14) pricas gluposti. ako imas firmu i imas stranog partera, a ti si prodavac a on kupac onda ti on placa na tvoj devizni racun po instrukcijama koje si mu ti dao. te pare mogu da ostanu na tom deviznom racunu koliko god hoces. i kad treba posle da platis inostranstvu mozes ih koristiti. ali ako dizes pare sa deviznog onda ih banka pretvara u dinare i to po bankarskom kursu.

ti mesas procese placanja. ako ti hoces stranom partneru da platis po ugovoru ili fakturi nesto a imas dinare. ti podnosis zahtev banci da iz njenog potencijala kupis stranu valutu. i kada ti prodje zahtev imas rok od 2 dana da te eure prosledis stranom partneru ili ce ih banka pretvoriti opet u dinare i vratiti ti na racun.

prokleta avlija

pre 10 godina

(unbekannt, 4. novembar 2013 14:59)

malo si se prevario ovde je reč o plaćanju robe i usluga izmedju pravnih i fizičkih lica,a ne o plaćanju izmedju pravnih lica u dinarima što je u Srbiji omogućeno elektronski.U Srbiji ne postoji neki lak način da fizičko lice preko interneta u Srbiji kupi nešto od pravnog lica npr gaće,košulju,mobilni telefon,i mora se reći da takva transakcija neće skoro biti moguća u Srbiji i to ne zbog deviza nego zato što u Srbiji ne postoji zakon koji bi regulisao naplatu PDV prilikom elektronskih transakcija novca pto izmedju rezidenata ili rezidenata i nerezidenata,što bi značilo da država Srbija nema zakonski način da naplati PDV na gaće koje sam ja kao firma prodao tebi kao pojedincu,jer nema na osnovu čega da potpiše odgovarajući ugovor o uplati tog PDV-a od PAYPALA

somi

pre 10 godina

znaci dovoljno je samo da se dinar nadje na listi, i cu moci da primam devize i saljem devize,i to ce znaci da promeni nesto sto je dinar na listi?

genije

pre 10 godina

Sve vajni bizMismeni i "programeri" - niste vi dragi sugradjani ni jedno ni drugo.
Radim sa inostranstvom i koristim nekoliko legalnih elektronskih servisa za primanje uplata. Devize mi stoje na računu firme u devizama onoliko dugo koliko ja hoću. Kurs po kom ih menjam je srednji kurs (i kad kupujem i kad prodajem devize - NAMENSKI računi u domaćoj banci). Sve po zakonu...
Treba imati meru i u kukanju - imamo nakaradne poreze, ekstremno komplikovanu administraciju i sto drugih ogromnih probema... Ovo a mislim na kupovinu i prodaju na ebay-u jer sve ostalo je i sada moguće putem drugih velikih servisa, svakako ne spada u njih.

Clarity from Abroad

pre 10 godina

I tako ti NBS donese odluku i jednim potezom stvori priliku vama programerima da pokrenete domaci sajt za internet plcanja u Srbiji u dinarima posto je i coravoj kokoski jasno da paypal nece da uvodi neki tamo dinar.
Realno ko prvi pokrene tu pricu imace znacajnu prednost u odnosu na konkurenciju a cinjenica da niko tu priliku u Srbiji nije uvideo do sada da zaradi koji dinar i pokrene svoj biznis samo pokazuje ocajnicki los kapacitet Srpskog preduzetnika i manjak vizije i koncepcije.

Nikad nikome izvini

pre 10 godina

Ma dignite zidove na granicama i stavite poklopac koji dobro dihtuje...za 10 godina bezacemo na Kubu i Severnu Koreju...ukinite internet u Srbiji kao u Iranu...MNOGO SMO JADNI...vise peypall nama treba nego mi njima...

krmelj

pre 10 godina

Pejpal ionako služi za pranje para. Ovako NBS želi da uvede kontrolu u tokove novca. Osim toga, zvanična valuta u Srbiji je Dinar, a ne dolar ili euro ili šta god, tako da je odluka ispravna. Ne možemo mi menjati naš platni promet zbog šake jadnika koji bi da dobijaju pare iz inostranstva.

m1k1

pre 10 godina

recimo da imam da prodam sat koji košta 1000$, postavim ga na ebay i na licitaciji uspem da prodam za 1100$, koja je procedura da ja taj sat pošaljem kupcu ako je van srbije (mislim da ima problema i sa poštom a ne samo sa bankom) koliko me to košta i koliko (po NBS) vidim stranac bi mogao da mi to plati preko PP kad bi imao račun na koji može da se uplaćuje $, ako kupi neko iz srbije koji će mi "" PP, može mi platiti i preko komšije u dinarima ako ga ebay priznaje..

Damjan

pre 10 godina

Ništa čudno. Da hoće, PayPal sutra može da uvede sistem naplate u Srbiju, ali verovatno traže da se uvede u paketu sa kupoprodajom na domaćem tržištu, za šta je potrebno da uvedu dinar kao sredstvo plaćanja - kao što su svuda u svetu uveli domaće valute.

e-baj

pre 10 godina

Ako sam dobro razumeo, MOZE da se prodaje preko ebay-a ako roba ide u inostranstvo? Na ebay-u vec neko vreme postoji opcija SELL, mislio sam da je neka sala...

Vracar

pre 10 godina

Ispravna odluka NBS. Tako je i u drugim zemljama.

Ono sto je bitno jeste "primanje novca" iz inostranstva a ne samo "placanje".
Dajte pogurajte i to. Mada ni u nekim "boljim" zemljama u EU to nije uvedeno.

I need a dollar dollar, a dollar is what I need

pre 10 godina

Ne radi se samo o internoj prodaji u Srbiji. U tome i jeste problem. Evo jedan primer. Ako napravim website na engleskom, koji je namenjen americkom trzistu i na njemu prodajem npr. Wordpress teme, pluginove, mozda neku knjigu na engleskom ili bilo koji proizvod ili uslugu namenjen Amerikancima, normalno u dolarima. Sve je u redu dok taj proizvod ili uslugu ne kupi neko iz Srbije preko PayPal-a. Tog trenutka PayPal je prekrsio srpski zakon, jer se tehnicki radi o trgovini izmedju gradjana Srbije u stranoj valuti. Znaci ne mora uopste biti kupovina malina od strane kupca u Beogradu i prodavca u Arilju da bi se tehnicki radilo o internoj trgovini u Srbiji. PayPal ne zeli da uvede dinar jer je za njih to nebitno trziste i valuta, a ne zeli ni da krsi zakone Srbije. Za njih je najjednostavnije resenje da ne ukljuce mogucnost gradjanima Srbije da primaju pare na PayPal. Na taj nacin su sigurni da nece slucajno prekrsiti srpski zakon. Iz njihovog ugla, njima je mnogo bitnije da mozemo kupovati preko PayPal-a. To znaci da se prosiruje broj zemalja koje mogu kupovati preko PayPal-a na prakticno sve, i postaje im jos lakse promovisati gradjanima razvijenih zemalja PayPal kao servis koji lako mogu implementirati na svojim site-ovima, a koji im garantuje da gradjani 200 zemalja mogu kupovati njihove proizvode i usluge preko tog servisa. Mogucnost da prodajemo (primamo pare) preko PayPal-a bi trebao da bude prioritet Srbije.

robertnbg

pre 10 godina

Zamolio sam druga iz nemacke da mi uplati jedan euro da probamo da li je istina sto narodna banka kaze medjutim naravno da nije tacno sto znaci da narodna banka laze imam sliku ekrana tzv. Screenshot njegovog na kome pise da placanje za srbiju nije moguce datum je danas 4.11.2013 godina on je iz nemacke hteo da uplati novac na moj paypalaccount

Zmaj

pre 10 godina

@omajgad

Otidji ti lepo na par casova citanja sa razumevanjem u vecernju skolu posto ocigledno to nisi savladao u osnovnoj. Gde sam napisao da idem u postu kad narucim paket iz inostranstva? Paketi mi stizu na kucnu adresu i postar mi naplati pdv koji je carina obracunala kad je paket stigao na carinjenje. A otkad su uveli PP naplacuju pdv na sve, pa i na sitnice koje kostaju 2 USD ili 2 Eura. A pre dolaska PP to nisu cinili. Ne mogu da verujem da je internet dostupan tako nepismenima...

ceki

pre 10 godina

zamisljam ovo, moj servis, stranac gleda, svidi mu se. hey, hajde da narucim. vidi brojku u dinarima, zbuni se, seti se da mu je neko rekao da postoje sajtovi koji kradu novac, poveze situaciju sa tim i ugasi sajt. NBS uopste ne pomazete odliv, ma joooookkkk.

s druge strane bare

pre 10 godina

Zvanicna valuta Svedske je svedska kruna i gradjanin ne moze da poseduje devizni racun.
Sva placanja se vrse u svedskim krunama a placanja i naplate preko PP se konvertuju u svedsku krunu.
Zvanicna valuta Srbije je dinar prema tome NBS je u pravu a do PP je da na sajt postavi konverziju i problem je resen.
Toliko komentara bez da se obavestite o onome sto komentarisete.

Mare

pre 10 godina

(s druge strane bare, 5. novembar 2013 08:42)
Uzmete hiljadu svedskih kruna i krenete od grada do grada- U svakoj menjacnici u Evropi i gotovo svakoj na svetu ce izvrsiti konverziju u domacu valutu, bilo u Srbiji, bilo u Engleskoj ili gde god.
E sad probajte to sa dinarima, vec u Juznoj Mitrovici ce se pretvoriti u bezvredni papir a kamo li tek u zapadnoj evropi.
Nemojmo porediti svedsku krunu i dinar.
Sto je Jupiteru nije volu.

Petar Markovic

pre 10 godina

kako da ne, jel fijat prodaje preko svoja vozila za dinare? Ne dopušta ova država da se razvija mala privreda ali neka ih, ne može država večito da živi od kredita. Odsviraće njima vrlo brzo.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Damir, 5. novembar 2013 00:20)

Ovo je kompletna zamena teza. Nije poenta u prodaji u inostranstvu vec je poenta u internoj prodaji u Srbiji. Sva roba u Srbiji se prodaje iskljucivo u dinarima (idite u Maxi pa probajte krunama ili evrima da platite). Fiat prodaje vozila u Srbiji za dinare a ne za stranu valutu a spoljna trgovina se vrsi devizno. Ne razumem sta tu nije jasno. Ako moze Skrill / Moneybookers da uvede sve zive valute, moze i PayPal - jedina razlika je sto je PayPal tvorevina iz USA a Skrill je iz Evrope. Takodje mnogo veci sistemi od PayPal-a, kao sto su VISA, MasterCard itd. iskljucivo rade u dinarima u Srbiji (i u domacoj valuti svuda u svetu), pa ako mogu oni, zasto bi PayPal bio izuzetak? Za razliku od tog famoznog PayPal-a Skrill vam recimo salje MasterCard na kucnu adresu i novac sa vaseg racuna ama bas na svakom bankomatu koji podrzava MasterCard moze da se podigne. To sve radi kod nas a to niko ne pominje.

Ne zelim da budem pogresno shvacen, ne branim NBS ali sa ovim su 100% u pravu. Mi smo Srbija, valuta je dinar i sve transakcije unutar drzave moraju da se obavljaju u domacoj valuti. Tako je svuda u svetu pa ne vidim zasto bi bilo drugacije kod nas.

Damir

pre 10 godina

kako da ne, jel fijat prodaje preko svoja vozila za dinare? Ne dopušta ova država da se razvija mala privreda ali neka ih, ne može država večito da živi od kredita. Odsviraće njima vrlo brzo.

nesh_bros

pre 10 godina

Cekajte bre ljudi.. ja koliko razumem, nije problem placanje sa inostranstvom, jer to mozes u devizama, vec je problem sto u okviru Srbije mora da se placa u dinarima !? A kako ce NBS da zna da li sam ja prodao nesto u Makedoniji ili Srbiji !? Ok.. paypal zna, ali NBS ?

Petar Markovic

pre 10 godina

PayPal se zakonskom regulativom ne razlikuje od bilo kog drugog platnog sistema (VISA, MasterCard). Svi platni sistemi (ukljucujuci i platne sisteme kao sto je bivsi Money Bookers a sadasnji Skirll) podrzavaju Dinar kao valutu i unutar drzavne transakcije se obavljaju u dinarima, sto je sasvim normalno. Kada dizete pare na bankomatu ili vrsite transakcije karticama sve se vrsi ISKLJUCIVO u domacoj valuti a ako ste u stranoj drzavi vrsi se konverzija ali osnov za svaki racun u svetu je domaca valuta.
Neko je napisao da zeli da donira novac i salje pomoc ali je nemoguce preko PayPal-a. PayPal nije jedini - preko Skrill je sve to moguce (a ako ne postoji Western Union i wire transfer itd.). Nasa drzava ne blokira rad PayPal-a i uvodjenje opcija primanja novca iskljucivo zavisi od samog PayPal-a i njihove politike (praksa je kad dodju na neko novo trziste da prvo neko vreme idu samo sa primanjem novca). Sto se primanja uplata iz inostranstva tice Skrill zavrsava posao bez problema tako da oni koji hoce da rade i naplate mogu to da urade. PayPal je samo jedno od resenja a ne jedino i neprikosnoveno.
Konkretno ja sam programer i radio sam vise stvari sa naplatom putem interneta za Grke. PayPal je u vecini bio poslednja opcija ili je cak izostao jer je preskup za koriscenje a uslovi koriscenja su katastrofalni. Sve sto je iz USA ne znaci automatski da je i najbolje.

Zoran

pre 10 godina

Ispravna odluka NBS. Gotovo svi najveci EU payment provideri su uveli dinar zasto to ne bi uveo PayPal, koji za EU placanja i nije bitan. Najveci EU payment provider Skrill (Moneybookers) ima Dinar odavno, takode ima i EcoCard i Neteller i sto bi to njima bio problem da urade. Ne znam uopste zasto se toliko prasine dize oko PayPal-a kada su oni za EU razmere nebitni.

Милојца

pre 10 godina

Не смемо дозвољавати страним компанијама да послују у Србији на нашу штету. Или ће да поштују наше законе или нека траже другу овцу за шишање. Свака част за потез НБС.

krmelj

pre 10 godina

Pejpal ionako služi za pranje para. Ovako NBS želi da uvede kontrolu u tokove novca. Osim toga, zvanična valuta u Srbiji je Dinar, a ne dolar ili euro ili šta god, tako da je odluka ispravna. Ne možemo mi menjati naš platni promet zbog šake jadnika koji bi da dobijaju pare iz inostranstva.

PredragN

pre 10 godina

Pozdravljam ovu odluku, ne prilagodjava se drzava jednoj kompaniji nego se kompanija prilagodjava drzavi tako je svuda u svetu pa sto ne bi bilo u srbiji.

SrbiUKosmosu3000

pre 10 godina

Ne sećam se kad sam se poslednji put na neku vest ovako slatko nasmejao.
Jeste, nemaju pametnija posla nego sa vama da se igraju finansija.

Nemanja T.

pre 10 godina

Čini mi se da većina ovde polazi od tačke "Mi smo kao država smešni, naravno da niko neće da se povinuje našim zakonima".

Dakle, zakon je zaista takav kakav je i normalno je da svaka firma mora da posluje po tim zakonima pa tako i "Američka, za koju su svi čuli". Ja kao preduzetnik moram da poštujem te zakone, a građanin sam ove zemlje. Zašto bi amerikanac ima veća prava u Srbiji od Srba samih?

Potpuno se slažem sa stavom NBS jer je on jedini zakonski moguć. Ako želite da radite ovde - uvedite i našu valutu.

Zapitajte se pre nego što se odreknete svega što je vlastito zbog tuđeg!

jasko

pre 10 godina

1.Da li neko cita tekst ili samo procita naslov?
2.Drzavljani Srbije mogu da koriste placanje i naplatu iz inostranstva (rezidenti mogu da obvaljaju naplatu iz inostranstva i plaćanje prema inostranstvu u devizama po osnovu prodaje, odnosno kupovine roba i usluga sa nerezidentima preko Pajpal servisa)
3.Drzavljani Srbije ako vrse kupovinu ili prodaju prema drugim drzavljanima Srbije to mogu da rade samo u dinarima (kada je u pitanju plaćanje i naplata po osnovu kupoprodaje roba i usluga između rezidenata u Srbiji, dakle između domaćih pravnih lica, preduzetnika i građana, to ne spada u platni promet sa inostranstvom i plaćanja se obavljaju u dinarima)
4.Jednostavnije receno : Drzavljani Srbije mogu da koriste Paypal za placanje,slanje i primanje novca prema inostranstvu (u devizama),ako to rade prema strancima (ebay i sl.),a ako to rade prema drugim drzavljanima Srbije onda ne mogu da vrse placanje,slanje i primanje novca u devizama,nego samo u dinarima.
5.Za sve u ovoj zemlji : prvo nesto PROCITAJTE do kraja,pa onda pisite komentare.Poz

Dejan

pre 10 godina

"Takva odluka zavisi isključivo od Pejpala, njegove procene poslovnih interesa i namere da proširi broj klijenata u Srbiji"

Ovo je vec sramota, a sta je sa interesima gradjana ove drzave? Zasto NBS ne stoji iza njih?

Vracar

pre 10 godina

Ispravna odluka NBS. Tako je i u drugim zemljama.

Ono sto je bitno jeste "primanje novca" iz inostranstva a ne samo "placanje".
Dajte pogurajte i to. Mada ni u nekim "boljim" zemljama u EU to nije uvedeno.

che

pre 10 godina

inat i busanje...srpska politika... samo da se uglave u sve i to ti je... vise mi se svidjala slobina siva ekonomija nego ovo sto je kao belo a u stvari crnje ne moze da bude.
Komendija od ovih nasih

vladimir

pre 10 godina

Koliko samo ljudi spremnih za linc bez da su proverili da li servis uplata radi.. Koliko vas uopste ima Paypal nalog? Opcija primanja finkcionise vec nedeljama. Pozdrav.

Clarity from Abroad

pre 10 godina

I tako ti NBS donese odluku i jednim potezom stvori priliku vama programerima da pokrenete domaci sajt za internet plcanja u Srbiji u dinarima posto je i coravoj kokoski jasno da paypal nece da uvodi neki tamo dinar.
Realno ko prvi pokrene tu pricu imace znacajnu prednost u odnosu na konkurenciju a cinjenica da niko tu priliku u Srbiji nije uvideo do sada da zaradi koji dinar i pokrene svoj biznis samo pokazuje ocajnicki los kapacitet Srpskog preduzetnika i manjak vizije i koncepcije.

Beskrajno razočaran...

pre 10 godina

Da sumiramo imam 26 god. dva fakulteta, nemam posao i nikad ga i neću dobiti od države!!!A sad mi još ne daju da unovčim svoje znanje, samo zbog DINARA!!!Pa kad će više da shvate da nemamo više ni tog njihovog toliko cenjenog DINARA!!!A volite da se slikate sa Majkrsoftom i Guglom!!!ZNAČI VAŠ MOTO JE:" NE DAMO VAM POSAO A I NE DAMO VAM DA RADITE, PA SE VI NEKAKO SNAĐITE"!!!

Anti Bot

pre 10 godina

Znači ništa od PEJ PAL-a. Da li to znači dok se vlast ne promeni nema ništa ili treba čekati sve dok Srbija ne uvede EURO kao valutu plaćanja jer ne verujem da postoji mogućnost da se dinar uvrsti u listu valuta kod PEJ PAL-a. Zar nije jednostavnije da se unese neka mala klauzula koja bi omogućila primanje novca u EUR-ima.

Drobnjak iz auta

pre 10 godina

Ovde 80% ljudi što komentariše predhodno uopšte ne pročita vest...Bitno je kukati i bedačiti samo da se pokupi što više lajkova, koji izgleda pojedinim likovima predstavljaju jedinu satisfakciju u životu.

MaBašVasBriga

pre 10 godina

Znači ako ti tata pošalje iz Nemačke novac u evrima, koji ti legne na račun u evrima i ti ga digneš u evrima - to može. A kad zaradiš taj isti novac, onda ne može!?

kamicak011

pre 10 godina

I opet jedna veeelika SRAMOTA !!! Umesto mi da se prilagodimo nečemu što postoji dugo i što funkcioniše a u interesu je nas građana - Neee, oni neka vide da li im je u interesu da rade sa nama... Hahahaha - kakav je ovo vic od države !!! Ko da smo mi i nasa valuta cenjeni... Samo možda u očima guvernerke...

Лекса

pre 10 godina

Pejpal ionako služi za pranje para. Ovako NBS želi da uvede kontrolu u tokove novca. Osim toga, zvanična valuta u Srbiji je Dinar, a ne dolar ili euro ili šta god, tako da je odluka ispravna. Ne možemo mi menjati naš platni promet zbog šake jadnika koji bi da dobijaju pare iz inostranstva.
(krmelj, 4. novembar 2013 15:49)

Да се прешалтам на ћирилицу да ме боље разумеш, бате. Наћи, у праву си, наћи, неће нама тамо нека америћка накарадна, разумеш, компанија, да ми бате, разумеш, диктира наћи, како ћу ја да радим свој посао. Наћи, наравно да мора да се поштује динар, и да се троши искључиво на шушкавце код Мишка и Бека у радњама које су тако лепо опремили. Наћи, и ти мољци што су ослепели од књиге и што су ишли на ЕТФ, уместо да поправљају фрижидере, нпр. мој стари Елин, они типкају тамо нешто по фејсбуку неке програме, анимације, апликације и хоће месечно да узму више него Геџа у моцарту пре пар година када је погодио онај Саутемптон. Наћи не иде то тако кућо! Доле са тим Пејпапом!

unbekannt

pre 10 godina

Meni ovde nista nije jasno. Sta ce meni paypal za placanje robe u dinarima unutar Srbije? Do sada sam novac slao i primao na tekuce racune banaka u Srbiji. Meni treba da mogu da primim stranu valutu na svoj paypal racun i da odem u banku ili bankomat da te pare podignem kad mi neko uplati, sta nas zamlacujete ovde sa dinarima u domacem prometu. Na osnovu vaseg teksta ispada da nema prepreka da mogu da primim novac iz inostranstva na paypal racun, ali ja to jos uvek ne mogu!

Bogdan

pre 10 godina

Uzas kakva glupost od glupe nam drzave, pa ovo je strasno.
Koja je bre razlika, ako ja prodajem nesto i naplacujem putem paypal-a, englez ce mi platiti u eur, pa ne vidim sto ne bi i srbin isto tako platio u eur?
Kad ce na kraju krajeva, isti taj srbin uzeti svoje dinare, promeniti u eur, staviti na racun, prebaciti na PP, platiti mi u eur, pa cu ih ja svuci na racun, pa cu iste te eure promeniti u dinare kako bi ih trosio kod nas, jelte!
Ja apsolutno ne vidim, zasto bi tu bio problem???

prokleta avlija

pre 10 godina

na osnovu izjave NBS moj jedini zaključak je da su natpisi u medijima tačni i da NBS sprečava PAYPAL da posluje u Srbiji...neverovatni su,ovo je vrhunac bezobrazluka i vredjanja gradjana Srbije,na dan kada dolazi Balmer i kada na sva usta pričaju kako je IT šansa Srbije Jorgovanka odvaljuje ovu nebulozu,ne mogu medju sobom da se dogovore o pravcu razvoja ekonomije...kada su naprednjaci došli na vlast moje jedino očekivanje i nada je bila da makar ekonomija ostane na nivou na kojem je bila u trenutku kada su preuzeli vlast,ali izgleda da sam se PRENADAO...upropastiće nas...bolje bismo prošli da nam Zapad ponovo uvede sankcije,nije stvar u povećanju duga i ostalim očiglednim svinjarijama koje rade,nego u neznanju,oni jednostavno nemaju pojma kako da nas izvuku iz sadašnjeg stanja,ovo što oni rade je samo dolivanje ulja na vatru,znači ili ne znaju šta rade ili namerno sve ovo rade da bi tajkuni i stranci pokupovali još ovo firmi što vredi po Srbiji(telekom,srbijagas,eps,kolubaru,javna komunalna preduzeća)

genije

pre 10 godina

Sve vajni bizMismeni i "programeri" - niste vi dragi sugradjani ni jedno ni drugo.
Radim sa inostranstvom i koristim nekoliko legalnih elektronskih servisa za primanje uplata. Devize mi stoje na računu firme u devizama onoliko dugo koliko ja hoću. Kurs po kom ih menjam je srednji kurs (i kad kupujem i kad prodajem devize - NAMENSKI računi u domaćoj banci). Sve po zakonu...
Treba imati meru i u kukanju - imamo nakaradne poreze, ekstremno komplikovanu administraciju i sto drugih ogromnih probema... Ovo a mislim na kupovinu i prodaju na ebay-u jer sve ostalo je i sada moguće putem drugih velikih servisa, svakako ne spada u njih.

dux

pre 10 godina

Ne zanima mene kupovina preko pay pala u Srbiji. Recite već jednom kada će biti omogućeno primanje uplata na pay pal račun da mogu da prodajem robu u inostranstvu preko istog. I kada ce biti povećana maksimalna suma na koju se ne placa pdv i carina sa mizernih 50 evra(od kojih bar 20 ode na troškove pošiljke) na minimum 150 evra.

Misionar

pre 10 godina

To im je prvi prioritet! Danas su svi morali ranije na posao da uče sta je dinar. Kad nauče, prebaciće sva trgovina da ide u dinarima.

Saketina jadnika...

pre 10 godina

Pejpal ionako služi za pranje para. Ovako NBS želi da uvede kontrolu u tokove novca. Osim toga, zvanična valuta u Srbiji je Dinar, a ne dolar ili euro ili šta god, tako da je odluka ispravna. Ne možemo mi menjati naš platni promet zbog šake jadnika koji bi da dobijaju pare iz inostranstva.
(krmelj, 4. novembar 2013 15:49)

JEL TO ZVANICAN STAV VLADAJUCE GARNITURE...
Saketina jadnika = mnogobrojni partijski drzavni sluzbenici koji ne znaju, nece da rade to za sta su placeni, a plus kradu

dobro jel umete vi da čitate ?

pre 10 godina

..."da rezidenti (domaća pravna lica, preduzetnici i građani sa boravištem u Srbiji) mogu obavljati platni promet sa inostranstvom i preko strane institucije elektronskog novca radi plaćanja i naplate po osnovu elektronske kupoprodaje robe i usluga.".

Ovde koliko ja vidim piše da nema nikakve zakonske prepreke da se novac iz inostranstva prima preko pay pala. Ono što NBS zabranjuje je da se vrše plaćanja između državljana srbije u stranoj valuti.

n' drive

pre 10 godina

Nasim politicarima iz uskih interesa i ubedjenja nije stalo da posaljem donaciju nekom obolelom u Srbiji preko paypala. Toliko puta sam zelela da pomognem onima koji su jecali u molitvi za svoje bliznje, ali da mi to bude olaksano, da ne moram po bankama, vec iz svog doma da saljem. Ovako niko od njih ne moze da uspostavi paypal racun, pa da hitno mozemo da reagujemo kad vec drzava nece. Stidi se drzavo.

sarkasticni

pre 10 godina

E tako se vodi zemlja, svaka cast! A ne ko mi siroti u ch sto stalno na paypalu placamo usd ili evrom, u zavisnosti od valute ogranka sajta sa kog kupujemo. mada opet, dinar je ozbiljna valuta pa je logicno na njemu insistirati dok je chf ipak slabiji od velikog i mocnog dinara.

acafaca

pre 10 godina

Nisam siguran bas da je paypal uvrstio sve valute svih zemalja u svoju listu,kako je onda to reseno?
Nemaju druge drzave komunisticke zakone kao mi zato su i svi ispred bas,mora NBS da nadje resenje za to,jer je u interesu svih nas.
Veci problem od ovog,i vece pitanje: kada cemo vise moci da primamo uplate,meni je to licno mnogo bitno,sta se vise ceka i odugovlaci,pa sva ta valuta ce ostati ovde u srbiji i to je valjda dobro i u interesu drzave.

retrogamer

pre 10 godina

Obavezno na nove izbore. Ja cu da glasam za paypal (nadam se da ce registrovati stranku). Oni ce bar da srede ono sto nam najvise treba tj da na neki nacin MOZEMO nesto raditi jer ova zemlja nikome nista ne dozvoljava kroz prokomunisticke zakone... NBS i cela ova a i bilo koja garnitura na vlasti radi protiv naroda.

nijebitnoime

pre 10 godina

(Beskrajno razočaran..., 4. novembar 2013 17:57) dzabe teBi 2 faklulteta kad nisi razumeo tekst...

NAJJEDNOSTAVNIJE - DINARSKO PLACANJE SE ODNOSI SAMO AKO SU I KUPAC I PRODAVAC IZ SRBIJE I ZA TO SE TRAZI DA PAYPAL UVEDE DINARA.

TO STO TI NE MOZES DA PRODAJES SVOJE USLUGE INOSTRANSTVU I UZIMAS PARE JE DRUGA STVAR I NIJE POVEZANA SA PRVOM. ova druga stvar treba sto pre da se regulise kako bi svi gradjani mogli da prodaju inostranstvu jer je to jedan od boljih izvora deviznog priliva

Stanimir Branimir

pre 10 godina

@Zoran
Ja koristim Skrill i nikada nisam primao uplate u dinarima, isključivo u dolarima. To je čist devizni priliv koji stiže u državu, novac koji potrošim u Srbiji i na koji se posle plati porez. Ne vidim šta bi bilo drugačije sa PayPalom. Zapravo, vidim, PP je mnogo gorišćeniji servis i većina klijenata (ili kupaca, ako imate sajt kojim prodajete neka džiža-bidže, softver, bilo šta) želi da plaća preko njega. Ali država i zabranjuje na taj način da ti izvoziš, praviš devizni priliv u zemlju i zarađuješ od svog rada. Eto, Srbija! Ali oni zapeli za dinar, j**'o ih dinar. Bolje da taj papir koriste za proizvodnju wc papira, viće više koristi.

Nenad

pre 10 godina

"To znači da rezidenti mogu da obvaljaju NAPLATU iz inostranstva i plaćanje prema inostranstvu u devizama po osnovu prodaje, odnosno kupovine roba i usluga sa nerezidentima preko Pajpal servisa, ukazala je NBS. "

Zar ovo ne znaci da mozemo i da primamo uplate na nalog PAYPAL iz inostranstva?
Sto se tice dinara, ako sam dobro shvatio, NBS nece da dozvoli placanje u devizama UNUTAR Srbije a ne sa inostranstvom sto je po meni normalno kad imamo sopstvenu valutu.

e-baj

pre 10 godina

Ako sam dobro razumeo, MOZE da se prodaje preko ebay-a ako roba ide u inostranstvo? Na ebay-u vec neko vreme postoji opcija SELL, mislio sam da je neka sala...

Dragan Ts

pre 10 godina

"To znači da rezidenti mogu da obvaljaju naplatu iz inostranstva i plaćanje prema inostranstvu u devizama po osnovu prodaje, odnosno kupovine roba i usluga sa nerezidentima preko Pajpal servisa, ukazala je NBS."

Jel to znaci da mozemo da prodajemo robu inostranstvu preko Paypal-a i da budemo placeni u devizama preko Paypal-a? Jer ako je tako to je onda veoma dobra vest. Zna li neko za sigurno?
Sto se tice NBS mislim da su u pravu bez obzira sto vidim da vecina misli da nisu. Dovoljno je da Paypal uvede dinar kao sredstvo placanja. Nelogicno je da se poslovanje u okviru Srbije odvija u devizama kad vec imamo dinar i sve domace firme posluju u dinarima.

milesa

pre 10 godina

nego sta nego da uvede dinar. i da uvede malo savetnika jos sto ce da mi delegiramo iz odavde, da nam stranacki prijatelji i kumovi nadju uhlebljenje

Srbin

pre 10 godina

Omogucite mi da iz Srbije mogu da platim kupljeni auto u Inostranstvu, stan ili kucu a ne da svercujem lovu preko granice.Omogucite ljudima da placaju lecenje,skolarinu u inostranstvu sa svog racuna.Ali sve ce vas to naterati jednog dana EU.Dinar ni na jednoj listi ne figurira

bogdan

pre 10 godina

A gle ovi pametnjakovići što pokušavaju da nam objasne šta je zapravo NBS htela da kaže, te da je primanje novca iz inostranstva u devizama ok, ali u unutrašnjem prometu nije. Znamo mi šta oni hoće da kažu, ali poenta je u tome da zbog njihovog retrogradnog zakona PayPal neće dozvoliti ni da primamo novac IZ INOSTRANSTVA, tj. da primamo novac uopšte, jer PayPal sigurno neće hteti da se bakće sa tim da razdvaja unutrašnji od spoljneg prometa, oni tako funkcionišu - ili ćemo da primamo pare ili nećemo, prema tome zahvaljujući NBS nećemo uopšte moći da primamo novac, stizao li nam on iz Niša ili iz Akapulka.

I šta je sad rešenje za hiljade IT preduzetnika koji ovoj zemlji mogu da unesu milione svežih deviza? Offshore kompanije. Ko te šiša Srbijo, nisi htela naše pare, daćemo ih drugom.

somi

pre 10 godina

znaci dovoljno je samo da se dinar nadje na listi, i cu moci da primam devize i saljem devize,i to ce znaci da promeni nesto sto je dinar na listi?

I need a dollar, dollar

pre 10 godina

Nekim komentatorima ovde nije jasno u cemu je problem. Kao dobro, pa ovaj zakon se odnosi samo na placanja u Srbiji, to nema veze s primanjem novca u stranoj valuti iz inostranstva. POGRESNO! Sta ako npr. prodajem neku knjigu na engleskom, na nekom americkom site-u, u dolarima. Sve je u redu dok neko iz Srbije ne kupi tu knjigu. Tog trenutka PayPal je prekrsio srpski zakon. Oni jednostavno nece to da rizikuju. Da bi izbegli krsenje naseg zakona, najjednostavnije im je da ni ne ukljuce opciju primanja novca u Srbiji.
To znaci da zbog ovog zakona, koji se odnosi na placanja u Srbiji, koja ne bi iznosila ni jedan promil ukupnih placanja, drzava blokira hiljadama ljudi u Srbiji mogucnost da zarade, izvozom proizvoda i usluga i njihovom naplatom preko PayPal-a.
Nasa drzava jos jednom, po ko zna koji put, izmedju forme i sustine, bira formu.

P.S. Za one koji misle, pa dobro, zasto PayPal onda ne uvede dinar, verovatno im se ne isplati. Suvise smo malo trziste i dinar suvise beznacajna valuta da bi im se isplatilo. Uostalom od 200 drzava koje imaju PayPal, samo 25 ima svoju valutu. To je samo 13%. PayPal je uspeo u tome da dodavanjem Srbije prosiri broj zemalja koje mogu placati PayPal-om i to im je bio glavni cilj. Mogucnost primanja para iz tih 200 zemalja, trebao bi da je nas cilj.

Damjan

pre 10 godina

Ništa čudno. Da hoće, PayPal sutra može da uvede sistem naplate u Srbiju, ali verovatno traže da se uvede u paketu sa kupoprodajom na domaćem tržištu, za šta je potrebno da uvedu dinar kao sredstvo plaćanja - kao što su svuda u svetu uveli domaće valute.

Pera

pre 10 godina

Ako imas firmu i saradjujes sa stranim firmama, dobijes uplatu iz inostranstva u valuti, koju mozes da zadrzis samo nekoliko dana u toj valuti, onda to moras da pretvoris u dinare. Sada ako kroz nedelju dana ta ista firma treba da ima isplatu prema stranoj firmi, treba sada te iste dinare pretvoriti u valutu i onda izvrsiti placanje.

Ovako se stiti poslovanje stranih banaka u ovoj zemlji i unistava konkurentnost nase privrede. Ja shvatam sta drzava radi, ovime oni stite glasace jel drze kurs dinara na vestacki nacin. Ali stiteci glasace oni unistavaju ono malo sposobnih ljudi koji mogu nesto da urade u ovoj zemlji. Na dug period, kako sto vreme pokazuje ovo je suluda taktika, jel ce vecina sposobnih otici, a oni koji bi mozda i razmislili da nesto zapocnu da rade obeshrabreni su.

Ovo sto radi NBS i ostatka politicara se moze kvalifikovati ko veoma tesko krivicno delo, jel ovim se unistava ova drzava. Oduzima mi se osnovno pravo da radim i zaradim, time sto mi drzava oduzima 70-80% moje zarade. Mislim da su i Turci bili blazi.

рас

pre 10 godina

Значи и ту да нам мало огулите кожу с леђа на конверзију из евра или долара у динаре. Што сам срећан што имам овакву власт која гледа како на сто један начин да ти узме још мало пара из џепа за своје плате, своја кола, канцеларије, путовања, корупцију, ... А ти народе Српски плаћај ове чиновнике који ко бајаги треба да раде у твом интересу.
Њима и не треба Пејпал јер о нашем трошку путују често у иностранство са дебелом платом коју смо им дали купују тамо оно што ми купујемо преко Пејпала. Тако да и не могу да разумеју проблем кад им то и не треба и нису га ни користили. А о продаји и да не причам. Ти људи ни трафику у животу нису држали и водили али зато сад воде нас овце на поводцу.

Kololod

pre 10 godina

Ama promenite onda zakone i regulative! VI STE NA VLASTI NISU NEKI MARSOVCI! Ako omogućite da ja mogu prodati svoje majice nemcima i pri tome zaposlim dvoje ljudi da mi pomaže u poslu, zar to nije najbolji motiv da se ova stvar reši? Omogućite normalnu elektronsku naplatu i imaćete porast zaposlenosti. ZAŠTO OVA DRŽAVA UVEK P R V O ŠTITI SEBE A SVE GRAĐANE POSMATRA KAO PREVARANTE?

Marko

pre 10 godina

Zbog pejpala sam glasao protiv DS a sad cu da glasam protiv ovih sada na vlasti, omugucite nam pp da mozemo da radimo preko interneta, pomrecemo ovde svi od gladi, ukoliko ste nesposobni da to napravite smaknite se sa vlasti pustite nekog drugog da radi.

Marko

pre 10 godina

Vecina komentatora nema pojma o cemu se radi. NBS nece dozvoliti da se interna kupoprodaja vrsi u drugim valutama. Placanja i naplate sa inostranstvom nisu vezani za dinar i mozete da placate u evrima i moci cete da primate evre, bez konverzije...

SkyDriver

pre 10 godina

Pejpal ionako služi za pranje para. Ovako NBS želi da uvede kontrolu u tokove novca. Osim toga, zvanična valuta u Srbiji je Dinar, a ne dolar ili euro ili šta god, tako da je odluka ispravna. Ne možemo mi menjati naš platni promet zbog šake jadnika koji bi da dobijaju pare iz inostranstva.
(krmelj, 4. novembar 2013 15:49)

Ta "saka jadnika" godisnje uveze vise deviza u zemlju nego ovi sto gaje maline. Pa ako ne zelis da ti kurs evra i dolara ude u nebo, bio bi im zahvalan. Jer da nije njih kurs dinara bi bio jos gori nego sto jeste. I umesto da podrzavas te ljude jer ti donose vise deviza u zemlju ti ih nazivas sakom jadnika. Stavi prsto na celo pa se zapitaj ko je ovde jadnik

s druge strane bare

pre 10 godina

Zvanicna valuta Svedske je svedska kruna i gradjanin ne moze da poseduje devizni racun.
Sva placanja se vrse u svedskim krunama a placanja i naplate preko PP se konvertuju u svedsku krunu.
Zvanicna valuta Srbije je dinar prema tome NBS je u pravu a do PP je da na sajt postavi konverziju i problem je resen.
Toliko komentara bez da se obavestite o onome sto komentarisete.

Zmaj

pre 10 godina

@prokleta avlija

Sta bulaznis? Ja kao fizicko lice kupujem preko interenta robu od pravnih lica iz inostranstva i stize mi na kucnu adresu. Drzava mi obracunava pdv kad ocarini paket. Nemas ti blage veze sa zivotom, a kamoli paypal-om...

NSad

pre 10 godina

Kao i obično u Srbiji, jezik se stavlja u pogon pre uključivanja mozga. Iako daleko od toga da mi je NBS i naročito guvernerka prirasla srcu, ovde su 100% u pravu. Da li je iko od komentatora-pljuvača bar pogledao listu valuta koje PayPal podržava? Reklo bi se da nije, pa evo prilike da pogledaju: https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=p/sell/mc/mc_intro-outside i https://developer.paypal.com/webapps/developer/docs/classic/api/currency_codes/

ceki

pre 10 godina

zamisljam ovo, moj servis, stranac gleda, svidi mu se. hey, hajde da narucim. vidi brojku u dinarima, zbuni se, seti se da mu je neko rekao da postoje sajtovi koji kradu novac, poveze situaciju sa tim i ugasi sajt. NBS uopste ne pomazete odliv, ma joooookkkk.

Dutrich

pre 10 godina

Nastavlja se ista prica. Ovakvim potezima niko online nece moci da kupi nesto u Srbiji i opet zarvaraju konkurenciju nezdravom bankarskom sistemu u Sebiji

prokleta avlija

pre 10 godina

(unbekannt, 4. novembar 2013 14:59)

malo si se prevario ovde je reč o plaćanju robe i usluga izmedju pravnih i fizičkih lica,a ne o plaćanju izmedju pravnih lica u dinarima što je u Srbiji omogućeno elektronski.U Srbiji ne postoji neki lak način da fizičko lice preko interneta u Srbiji kupi nešto od pravnog lica npr gaće,košulju,mobilni telefon,i mora se reći da takva transakcija neće skoro biti moguća u Srbiji i to ne zbog deviza nego zato što u Srbiji ne postoji zakon koji bi regulisao naplatu PDV prilikom elektronskih transakcija novca pto izmedju rezidenata ili rezidenata i nerezidenata,što bi značilo da država Srbija nema zakonski način da naplati PDV na gaće koje sam ja kao firma prodao tebi kao pojedincu,jer nema na osnovu čega da potpiše odgovarajući ugovor o uplati tog PDV-a od PAYPALA

herqless

pre 10 godina

Kakvi su ovo papani.... Sta se bre pozivate na zakon i njegova ogranicenja, kao da se oni donose i menjaju na Saturnu od strane bogova, a ne u nasoj skupstini. Menjajte taj zastareli zakon, prilagodite ga 21. veku i dobu interneta.

pera ložač

pre 10 godina

(jasko, 4. novembar 2013 15:21)

dečko mi nismo glupi a ti izgleda ne razumeš poentu priče...sve što si rekao je u redu,ali nigde nema objašnjenja zašto mi u srbiji ne možemo da naplaćujemo robu i usluge ka inostranstvu preko paypala,pošto ta opcija nije aktivirana na paypalu i neće biti uskoro,a sam kažeš da zakon to omogućava tj. stekle su se sve zakonske pretpostavke za nešto takvo...to nisi objasnio ni ti,ni Jorgovanka

omajgad

pre 10 godina

(Zmaj, 4. novembar 2013 16:25)

šta bulazniš? englez kad kupi nešto preko paypala,ne mora da ide kod neke babe u poštu da mu zaračunava pdv i carinu nego sve to ulazi u cenu koju je platio sa paypalom,a roba mu stiže DIREKTNO na kućnu adresu.nemaš ti pojma o životu,a kamoli o paypalu

metuzalem

pre 10 godina

E baš će Pejpal trčeći da prihvati dinar 3 % precenjen, kojim se pljačkaju seljaci (jevtin uvoz) i gastarbajteri koji su prinušeni prodavati svoje teško zarađene eure za protivvrednost od 70 centi...

- M -

U normalnoj zemlji tesko i salterusa, a u nasoj zaostaloj guverner...

pre 10 godina

Je li NBS privatna svojina par pojednaca ili svojina svih gradjana ove zemlje?
Dali ti sto rade u NBS primaju platu sa marsa ili od novca ovog naroda?
I da li ovakvo nakradno i zaostalo vodjenje NBS je u interesu svih nas gradjana ili pak samo odredjenih pojedinaca i banaka?

Damir

pre 10 godina

kako da ne, jel fijat prodaje preko svoja vozila za dinare? Ne dopušta ova država da se razvija mala privreda ali neka ih, ne može država večito da živi od kredita. Odsviraće njima vrlo brzo.

Petar Markovic

pre 10 godina

PayPal se zakonskom regulativom ne razlikuje od bilo kog drugog platnog sistema (VISA, MasterCard). Svi platni sistemi (ukljucujuci i platne sisteme kao sto je bivsi Money Bookers a sadasnji Skirll) podrzavaju Dinar kao valutu i unutar drzavne transakcije se obavljaju u dinarima, sto je sasvim normalno. Kada dizete pare na bankomatu ili vrsite transakcije karticama sve se vrsi ISKLJUCIVO u domacoj valuti a ako ste u stranoj drzavi vrsi se konverzija ali osnov za svaki racun u svetu je domaca valuta.
Neko je napisao da zeli da donira novac i salje pomoc ali je nemoguce preko PayPal-a. PayPal nije jedini - preko Skrill je sve to moguce (a ako ne postoji Western Union i wire transfer itd.). Nasa drzava ne blokira rad PayPal-a i uvodjenje opcija primanja novca iskljucivo zavisi od samog PayPal-a i njihove politike (praksa je kad dodju na neko novo trziste da prvo neko vreme idu samo sa primanjem novca). Sto se primanja uplata iz inostranstva tice Skrill zavrsava posao bez problema tako da oni koji hoce da rade i naplate mogu to da urade. PayPal je samo jedno od resenja a ne jedino i neprikosnoveno.
Konkretno ja sam programer i radio sam vise stvari sa naplatom putem interneta za Grke. PayPal je u vecini bio poslednja opcija ili je cak izostao jer je preskup za koriscenje a uslovi koriscenja su katastrofalni. Sve sto je iz USA ne znaci automatski da je i najbolje.

Novosadjanin

pre 10 godina

Jasno je da trenutni zakoni ne dozvoljavaju prodaju u devizama. To stoji.

Ono sto mi je neshvatljivo je odsustvo zelje da se omoguci nasim ljudima prodaja/naplata preko paypal-a => povecanje izvoza i legalizacija naplate iz inostranstva => povecanje poreza.

A naravno da u ovoj prici niko ne ocekuje da PayPal uvede dinar jer ce ga sam taj proces kostati vise nego sto bi u nekoj doglednoj perspektivi zaradio na nasem trzistu. Izjave tipa "naravno da moze PayPal, sve sto treba je da uvedu dinar" su nedostojne ozbiljnih ekonomista.

I da, podrzavam trenutni duo Krstic/Radulovic u naporima koji cine.

Aca S

pre 10 godina

Mislim da pojedini komentatori nisu razumeli da NBS uopste ne insistira na dinaru u medjunarodnom platnom prometu jer to i ne moze (sto znaci moze da lezu uplate u evrima preko Pay Pala IZ INOSTRANSTVA), vec je problem ako tvoju majcu itd. kupi neko iz Kragujevca ili Nisa i sl., a ti prodaju vrsis isto iz Srbije, ON MORA da plati u dinarima, dakle radi se o unutrasnjem platnom prometu. A ubaciti dinar na listu nije neki veliki posao, dosta svetskih sajtova procesira dinar (uglavnom preko Master carda, iako tu kurs nije medju bas najpovoljnijima ali funkcionise), ovde bi se i pitanje konverzije valute izbeglo jer je u pitanju unutrasnji promet, jedini problem bi bio za Pay Pal oko naplate svoje provizije jer bi nju morao da konvertuje u valutu koja njemu odgovara - problem kursa, ali to mu je slicno i u ostalim drzavama u kojima posluje a koje imaju svoju valutu.

nenad

pre 10 godina

@Nemanja T
PayPal u Evropi posluje kao banka iz Luksemburga, ne iz Amerike.

Srbija je mala, beznačajna zemlja. Za to smo se borili, koliko vidim, pošto više nismo YU. Tako da možemo da biramo - ili ćemo da forsiramo svoje uslove, ili ćemo da se prilagođavamo tuđim, ili ćemo da tražimo nešto između.

Galaxy

pre 10 godina

@krmelj

e bas takvi kao sto si ti se nalaze u NBS i gledaju na ovu situaciju iz tvoje perspektive. A te ljude koje nazivas jadnicima su posteno zaradili svoj novac u inostranstvu za razliku od tebe koji najverovatnije zivi na grbacu drugih i ceo dan provodi u kaficu. Kada bi barem malo video dalje od svog nosa uvideo bih koliko je ova situacija (uvodjenje PayPal-a) bitna za programere, web dizajnere i sve one koji se bave IT biznisom. Ja zahvaljujuci web programiranju izdrzavam cetvoroclanu porodicu i tvoju izjavu shvatam kao najvecu uvredu i sam znam koliko bih vece mogucnosti imao kada bi imao PayPal za primanje novca. Ali necu jos dugo brinuti o tome jer hvala bogu cu napustiti ovu rupu bez dna.

omajgad

pre 10 godina

(Aca S, 4. novembar 2013 16:00)

ne nije tačno,ti servisi koji imaju dinar kao "sredstvo" plaćanja samu transakciju ne obavljaju u dinarima,nego u nekoj drugoj valuti dok su tebi cene prikazane u dinarima zbog praktičnih razloga

m1k1

pre 10 godina

recimo da imam da prodam sat koji košta 1000$, postavim ga na ebay i na licitaciji uspem da prodam za 1100$, koja je procedura da ja taj sat pošaljem kupcu ako je van srbije (mislim da ima problema i sa poštom a ne samo sa bankom) koliko me to košta i koliko (po NBS) vidim stranac bi mogao da mi to plati preko PP kad bi imao račun na koji može da se uplaćuje $, ako kupi neko iz srbije koji će mi "" PP, može mi platiti i preko komšije u dinarima ako ga ebay priznaje..

Nikad nikome izvini

pre 10 godina

Ma dignite zidove na granicama i stavite poklopac koji dobro dihtuje...za 10 godina bezacemo na Kubu i Severnu Koreju...ukinite internet u Srbiji kao u Iranu...MNOGO SMO JADNI...vise peypall nama treba nego mi njima...

Mare

pre 10 godina

(s druge strane bare, 5. novembar 2013 08:42)
Uzmete hiljadu svedskih kruna i krenete od grada do grada- U svakoj menjacnici u Evropi i gotovo svakoj na svetu ce izvrsiti konverziju u domacu valutu, bilo u Srbiji, bilo u Engleskoj ili gde god.
E sad probajte to sa dinarima, vec u Juznoj Mitrovici ce se pretvoriti u bezvredni papir a kamo li tek u zapadnoj evropi.
Nemojmo porediti svedsku krunu i dinar.
Sto je Jupiteru nije volu.

robertnbg

pre 10 godina

Zamolio sam druga iz nemacke da mi uplati jedan euro da probamo da li je istina sto narodna banka kaze medjutim naravno da nije tacno sto znaci da narodna banka laze imam sliku ekrana tzv. Screenshot njegovog na kome pise da placanje za srbiju nije moguce datum je danas 4.11.2013 godina on je iz nemacke hteo da uplati novac na moj paypalaccount

ha..

pre 10 godina

ama ljudi! koliko priče ni oko čega! nama je ovde problem što ne možemo NAPLAĆIVATI paypal-om iz INOSTRANSTVA.. Zašto se oko toga ne vodi diskusija,već zbunjujete narod ovim zamlaćivanjima..

prokleta avlija

pre 10 godina

(unbekannt, 4. novembar 2013 14:59)

malo si se prevario ovde je reč o plaćanju robe i usluga izmedju pravnih i fizičkih lica,a ne o plaćanju izmedju pravnih lica u dinarima što je u Srbiji omogućeno elektronski.U Srbiji ne postoji neki lak način da fizičko lice preko interneta u Srbiji kupi nešto od pravnog lica npr gaće,košulju,mobilni telefon,i mora se reći da takva transakcija neće skoro biti moguća u Srbiji i to ne zbog deviza nego zato što u Srbiji ne postoji zakon koji bi regulisao naplatu PDV prilikom elektronskih transakcija novca pto izmedju rezidenata ili rezidenata i nerezidenata,što bi značilo da država Srbija nema zakonski način da naplati PDV na gaće koje sam ja kao firma prodao tebi kao pojedincu,jer nema na osnovu čega da potpiše odgovarajući ugovor o uplati tog PDV-a od PAYPALA

Ivan V

pre 10 godina

Smešno! Svako ko radi ozbiljan IT biznis u Srbiji već odavno ima kompaniju u Srbiji a paralelno i kompaniju u USA, tako da preko nje ima US račun na PayPal.

Dakle, što bi rekao gdin Ljubiša Trgovčević - vaš muž nije plav čovek, nema magije, nema prokletstva lol

Ivan V

pre 10 godina

A svi mi gradjani Srbije da otvorimo offshore kompanije i da Vam vise ni dinara ne damo !
(Dejan, 4. novembar 2013 15:56)

Već smo odavno otvorili, jok nego će političari da nam uzimaju kad i koliko im para treba, xexe.

nenad

pre 10 godina

@Pera "Ako imas firmu i saradjujes sa stranim firmama, dobijes uplatu iz inostranstva u valuti, koju mozes da zadrzis samo nekoliko dana u toj valuti, onda to moras da pretvoris u dinare. Sada ako kroz nedelju dana ta ista firma treba da ima isplatu prema stranoj firmi, treba sada te iste dinare pretvoriti u valutu i onda izvrsiti placanje." - To što pričaš NIJE istina. Ja imam firmu i redovno naplaćujem usluge inostranim firmama i za to dobijam uplate u EUR. I na deviznom računu moje firme mogu da ih držim (EUR) koliko god dugo hoću. I ne samo da mogu, nego to i radim - menjam ih u dinare tek kada mi i ako mi zatrebaju dinari. Tebi je neko nešto pričao pa si ti pobrkao. Kada ti stigne uplata iz inostranstva, moraš u roku od 24 - 48 sati da pošalješ banci nalog o RAZVRSTAVANJU deviznog priliva - drugim rečima, ako su devize tvoje, na koji devizni račun/podračun idu, a ako si posrednik, na čiji račun čije firme prosleđuješ taj novac.

Vladimie

pre 10 godina

Ako, a do tada ce da se desavaju ovakve stvari
http://diling.me/osam-stvari-zbog-kojih-sam-prodao-wtfjeans-ili-zasto-srbija-svoje-privrednike-gleda-kao-kriminalce/

Ja

pre 10 godina

U Srbiji treba izmeniti propise tako da se plaćanja preko Interneta mogu vršiti u bilo kojoj valuti, ili barem u DIN i EUR ravnopravno.

nijebitnoime

pre 10 godina

(Pera, 4. novembar 2013 15:14) pricas gluposti. ako imas firmu i imas stranog partera, a ti si prodavac a on kupac onda ti on placa na tvoj devizni racun po instrukcijama koje si mu ti dao. te pare mogu da ostanu na tom deviznom racunu koliko god hoces. i kad treba posle da platis inostranstvu mozes ih koristiti. ali ako dizes pare sa deviznog onda ih banka pretvara u dinare i to po bankarskom kursu.

ti mesas procese placanja. ako ti hoces stranom partneru da platis po ugovoru ili fakturi nesto a imas dinare. ti podnosis zahtev banci da iz njenog potencijala kupis stranu valutu. i kada ti prodje zahtev imas rok od 2 dana da te eure prosledis stranom partneru ili ce ih banka pretvoriti opet u dinare i vratiti ti na racun.

prokleta avlija

pre 10 godina

(Zmaj, 4. novembar 2013 16:25)

ja ovde pričam o ELEKTRONSKOJ naplati PDV-a,po tebi procedura kupovine preko paypal u Srbiji ide ovako,ti kupiš gaće od nekoga iz Niša preko interneta,platiš paypalom,baja ti pošalje te gaće u Suboticu,onda ti dodje obaveštenje da dodješ u poštu da pokupiš te gaće,pa ti oni u pošti naplate na cenu gaća taj PDV...ili to treba da ide nekako drugačije,kupiš gaće iz Niša preko paypala,u cenu je uračunat PDV,država automatski uzme svojih 20% PDV.a od paypala,baja koji ti je prodao gaće zadrži svoj deo,a tebi stignu gaće na kućnu adresu i ti ih obučeš,znači nema birokrate koji fizički naplaćuje pdv i carinu,sve to može elegantno,elektronski...sledeći put razmisli malo o tome šta pišeš

Petar Markovic

pre 10 godina

kako da ne, jel fijat prodaje preko svoja vozila za dinare? Ne dopušta ova država da se razvija mala privreda ali neka ih, ne može država večito da živi od kredita. Odsviraće njima vrlo brzo.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Damir, 5. novembar 2013 00:20)

Ovo je kompletna zamena teza. Nije poenta u prodaji u inostranstvu vec je poenta u internoj prodaji u Srbiji. Sva roba u Srbiji se prodaje iskljucivo u dinarima (idite u Maxi pa probajte krunama ili evrima da platite). Fiat prodaje vozila u Srbiji za dinare a ne za stranu valutu a spoljna trgovina se vrsi devizno. Ne razumem sta tu nije jasno. Ako moze Skrill / Moneybookers da uvede sve zive valute, moze i PayPal - jedina razlika je sto je PayPal tvorevina iz USA a Skrill je iz Evrope. Takodje mnogo veci sistemi od PayPal-a, kao sto su VISA, MasterCard itd. iskljucivo rade u dinarima u Srbiji (i u domacoj valuti svuda u svetu), pa ako mogu oni, zasto bi PayPal bio izuzetak? Za razliku od tog famoznog PayPal-a Skrill vam recimo salje MasterCard na kucnu adresu i novac sa vaseg racuna ama bas na svakom bankomatu koji podrzava MasterCard moze da se podigne. To sve radi kod nas a to niko ne pominje.

Ne zelim da budem pogresno shvacen, ne branim NBS ali sa ovim su 100% u pravu. Mi smo Srbija, valuta je dinar i sve transakcije unutar drzave moraju da se obavljaju u domacoj valuti. Tako je svuda u svetu pa ne vidim zasto bi bilo drugacije kod nas.

I need a dollar dollar, a dollar is what I need

pre 10 godina

Ne radi se samo o internoj prodaji u Srbiji. U tome i jeste problem. Evo jedan primer. Ako napravim website na engleskom, koji je namenjen americkom trzistu i na njemu prodajem npr. Wordpress teme, pluginove, mozda neku knjigu na engleskom ili bilo koji proizvod ili uslugu namenjen Amerikancima, normalno u dolarima. Sve je u redu dok taj proizvod ili uslugu ne kupi neko iz Srbije preko PayPal-a. Tog trenutka PayPal je prekrsio srpski zakon, jer se tehnicki radi o trgovini izmedju gradjana Srbije u stranoj valuti. Znaci ne mora uopste biti kupovina malina od strane kupca u Beogradu i prodavca u Arilju da bi se tehnicki radilo o internoj trgovini u Srbiji. PayPal ne zeli da uvede dinar jer je za njih to nebitno trziste i valuta, a ne zeli ni da krsi zakone Srbije. Za njih je najjednostavnije resenje da ne ukljuce mogucnost gradjanima Srbije da primaju pare na PayPal. Na taj nacin su sigurni da nece slucajno prekrsiti srpski zakon. Iz njihovog ugla, njima je mnogo bitnije da mozemo kupovati preko PayPal-a. To znaci da se prosiruje broj zemalja koje mogu kupovati preko PayPal-a na prakticno sve, i postaje im jos lakse promovisati gradjanima razvijenih zemalja PayPal kao servis koji lako mogu implementirati na svojim site-ovima, a koji im garantuje da gradjani 200 zemalja mogu kupovati njihove proizvode i usluge preko tog servisa. Mogucnost da prodajemo (primamo pare) preko PayPal-a bi trebao da bude prioritet Srbije.

Djo

pre 10 godina

I da uvedu dinar, ja bih i dalje plaćao Evrima, jer mi je devizni račun vezan za evro, pa bih svakom transakcijom izgubio na konvertovanju valute, pogotovo po bankovnom kursu.

Srki

pre 10 godina

A ja apelujem na banke da gra]anima ponude jednostavne servise mikronaplate koji se mogu koristiti preko Interneta, a ne kao sada, da se banci podnosi biznis plan ako želim da imam naplatu platnim karticama preko Interneta, pa da banka odluči da li će to da mi dozvoli ili ne.
Dakle, treba nam domaći servis za mikronaplatu. Oni koji to mogu da naprave, neka naprave, ne treba na PayPal za to...

Petar Markovic

pre 10 godina

"I tako ti NBS donese odluku i jednim potezom stvori priliku vama programerima da pokrenete domaci sajt za internet plcanja u Srbiji u dinarima posto je i coravoj kokoski jasno da paypal nece da uvodi neki tamo dinar.
Realno ko prvi pokrene tu pricu imace znacajnu prednost u odnosu na konkurenciju a cinjenica da niko tu priliku u Srbiji nije uvideo do sada da zaradi koji dinar i pokrene svoj biznis samo pokazuje ocajnicki los kapacitet Srpskog preduzetnika i manjak vizije i koncepcije.
(Clarity from Abroad, 4. novembar 2013 20:05)"

Prijatelju, daleko si svetlosnim godinama od istine. Pre nego sto das ovako bombastu izjavu raspitaj se malo o poslovanju, uslovima poslovanja i pravnoj realizaciji iste, oporezivanju takve usluge itd. Procitaj zakon pre nego sto pocnes da pljujes po drugima. Zar stvarno mislis da to nikome nije palo na pamet ovde?

nesh_bros

pre 10 godina

Cekajte bre ljudi.. ja koliko razumem, nije problem placanje sa inostranstvom, jer to mozes u devizama, vec je problem sto u okviru Srbije mora da se placa u dinarima !? A kako ce NBS da zna da li sam ja prodao nesto u Makedoniji ili Srbiji !? Ok.. paypal zna, ali NBS ?

Zmaj

pre 10 godina

@omajgad

Otidji ti lepo na par casova citanja sa razumevanjem u vecernju skolu posto ocigledno to nisi savladao u osnovnoj. Gde sam napisao da idem u postu kad narucim paket iz inostranstva? Paketi mi stizu na kucnu adresu i postar mi naplati pdv koji je carina obracunala kad je paket stigao na carinjenje. A otkad su uveli PP naplacuju pdv na sve, pa i na sitnice koje kostaju 2 USD ili 2 Eura. A pre dolaska PP to nisu cinili. Ne mogu da verujem da je internet dostupan tako nepismenima...