Sreda, 30.10.2013.

20:38

Najveći avion na svetu sleće u HR

Na zagrebački aerodrom "Pleso" 8. novembra prvi put će sleteti najveći avion na svetu, Antonov 225.

Izvor: Tanjug

Najveæi avion na svetu sleæe u HR IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

83 Komentari

Sortiraj po:

B

pre 10 godina

Aleksandar

Hvala za cestiku :)

Mi komplekse?

Zato na B92 imate 10 i vise clanka o hrvatskoj na dan, ili zato imate vise tisuca srpskih komentatora na indexu vise nego hrvatskih.

Aleksandar

pre 10 godina

za (B, 31. oktobar 2013 10:56)

Čestitke Končaru, a i voleo bih da vidim uživo taj avion.

A vama očigledno je potrebno da malo lečite komplekse na sajtu B92?

B

pre 10 godina

@(T&T)

-HS2000(XD)- Dobili nagradu Najbolji pistolj godine u Americi brojne puta
-Zagrebačka tvrtka INsig2 pobijedila je na natječaju NATO saveza za izradu sofisticiranog sustava sigurnosti
-Šestan-Buschu Grand Prix nagradu za inovaciju(borbene kacige)
-doking mv 4 mine clearing system koji amere upotrebralju u Afghanistanu i Iraku
-Rimac Concept One najbrzi elektricni auto
-Viktor lenac remontira americki vojni brod seste flote


Hoces jos?

Nikola

pre 10 godina

@(Sarastro, 31. oktobar 2013 01:40): Buran je uspešno napravio probni let bez posade. Lansiran je, napravio 2 orbite i sleteo, sve potpuno automatski. No nema veze, SS ispade toliko dobar da je završio karijeru sa samo dve teške nesreće i gomilom otkazanih lansiranja, tako da se ameri sad vozaju do ISS ruskim orbiterom po masnoj ceni.

pedijatar

pre 10 godina

Cestitke Koncarevcima na odradjenom poslu i pozdrav od ex Koncarevke iz Sombora:-) Bila su nekad i neka dobra vremena.
(Ljiljana, 30. oktobar 2013 21:54)
Onako usput, da li ste vi Ljiljana u Somboru izbeglica iz Hrvatske, tj Zagreba!

Sasa

pre 10 godina

Pitam se, pitam se, gde je sada ona budala koja je tvrdila da je AN225 vec sletao u NIS!!?

I to zato sto radi na aerodromu i licno ga je gledao!

Fenomenalno!
(AH, 31. oktobar 2013 07:31)

Hm... nisam procitao to, ali znam da je 1994., kad sam bio u vojsci u Nisu, na aerodromu, jedne noci sletela neka grdosija, probudili su nas na brzinu, odrzali kratko predavanje kako se radi o vojnoj tajni, a onda smo otisli do aviona i pomagali u istovaru nekog oruzja i municije. Tada smo imali sankcije, a ruski avion, koji je zvanicno leteo za Afriku, navodno je zbog kvara morao da sleti u Nis, sto je iskorisceno da se istovari misteriozni tovar. Znam da je u pitanju bio ogroman avion, a od buke koju je napravio kada je uzletao, mislili smo da ce da srusi pola Nisa...

gripen

pre 10 godina

Gledao sam An -124 kad je sletao na Surcinu... Kad je preleteo preko Save, mislio sam da je omasio pistu.... Mogu da zamislim koliki je tek ovaj!

privrednik sa iskustvom/IZVOZ

pre 10 godina

Hrvati cute i sljakaju.Pre neki dan je poceo izvoz 5000 autobusa za IRAQ,sada ogromni i vredni transformatori/i jedno i drugo visa faza prerade /. Srbije blokira Fiat-jzdravu proizvodnju i velica NiS koji iskljucivo UVOZI i ima monopol.

B

pre 10 godina

magNoMed,

Koji srpski softver?
Zagrebačka tvrtka INsig2 pobijedila je na natječaju NATO saveza za izradu sofisticiranog sustava sigurnosti, izvijestili su danas iz te tvrtke ističući da je taj natječaj raspisalo sjedište NATO-a u Bruxellesu.


Vi ne proizvodite aute nego sklapate gotove talijanske aute

Vi hocete sanma mjeriti o industriju i tehnologiju?

Zoran Mihajlovic

pre 10 godina

Ha-ha-ha-ha! Jedni proizvode neke transformatore, drugi kojekakve ogromne avione, a treci grade nekakvu elektroprivredu koja ce da im podrzava privredni razvoj. Ha-ha-ha-ha!

Ma sta znaju oni, uspeh je sa 32 godine imati svoju sobu u dedinom stanu, jesti maminu hranu i trositi tatinu penziju i biti faca pljujuci sve zivo na internetu!

Vladimir

pre 10 godina

E ovo volim! Da vidim da se Srbi i Hrvati prepucavaju ko je čega više proizveo, a ne ko je koga više istrebio.
Takav rivalitet nama treba!

Zg

pre 10 godina

na Filipinima novosadska firma DMS počinje projekat za tamošnju elektrodistributivnu kompaniju, softver iz NS će upravljati ogromnom elektroenergetskom mrežom, i vrlo moguće i ovim transforatorom. Hrvatski hardver, softver iz Srbije, ne mož da ne radi...
(magNoMed, 31. oktobar 2013 06:30)

Znači, sredili smo tako da se trafo počne uključivati u 8:30 ujutro, počne raditi u 9:30, ima pauzu od 11 do 12, i onda negdje oko 15 zaključi da mu je dosta posla za taj dan pa se ugasi?

realista

pre 10 godina

Zgrozavam se od kolicine negativnih komentara!!! Svaka cast Hrvatima, ne samo da nije propala ta firma u tajkunskim privatizacijama nego posluje sa profitom na globalnom trzistu!!! Kada cemo shvatiti da ako je ceo region siromasan, onda ni mi ne mozemo biti drugaciji!!! Nadam se uspehu svim zemljama u okruzenju, jedino tako ce biti dobro i nama! S'kim si, takav si!!!

mario

pre 10 godina

(T&T, 31. oktobar 2013 07:28) I to je sve Srbija,pa ako je to tako sve kako kažeš izvozite auto po celom svetu samo pare isu u Italiju,zašto svake godine imate problem sa otkupom maline i da ono najbitnije ako je sve naj naj,pa kako ste onda na svim listama zadnji u regionu,a da ne kažemo za cijeli Evropu....
A vi sigurno imate brodogradnju,turizam,infrastrukturu...

T.

pre 10 godina

Inače Ukrajina je nastala raspadom SSSR-a tri godine kasnije, 1991.g.
(Novosibirsk, 30. oktobar 2013 23:38)

To je kao da kazes da je Srbija nastala raspadom Jugoslavije. Cisto da te podsetim, ti si rekao da je avion ruski, ne sovjetski.

Dejan

pre 10 godina

Авион је направљен у доба СССРа као потреба за пренос космичке летелице Буран до космодрома Бајконур у Казахстану. Направљена су два примерка. Распадом СССРа авиони припадају Украјини. Тешка економска ситуација је учинила своје да оба авиона једноставно леже и зарастају у коров. Онда се појавила мешовита инвестициона група са циљем оспособљења авиона и његовог коришћења у комерцијалне сврхе. Са другог авиона је очерупано све што се могло употребити у оспособљавање боље очуваног примерка, урађене су ревизије авионике, и свих 6 мотора (Лотарев Д18Т). Авион ради у компанији чије је већинско власништво украјинско и ради врло добро јер увек има интересената за превоз великих терета. Мрију (АН 225)сам видео паркирану а Руслана (АН 124) ми је фирма закупљивала, улазио у авион, разговарао са пилотима и дивио се грдосији!

Block

pre 10 godina

Pih, oni svoj izvoz spakuju u jedan avion, makar to bio ovaj 225, a nama za izvoz vozovi trebaju :)
Mislim kad strajkaci oslobode, puteve i pruge, naravno.

Branko

pre 10 godina

Mislim da je napravljen u Ukrajni, tako da nisu samo Rusi.
(Nikola, 30. oktobar 2013 23:24)
U Jugoslaviji su živeli Slovenci, Hrvati, Srbi, Makedonci, Muslimani,... tako i u Ukrajini žive Ukrajinci, Rusi,..., zar ne?

garavi

pre 10 godina

di ste arapi hahahahahaha ? kolki je novak djokovic ? alo prvi jel citas vesti ? odma arapima da kazes da doteraju nesto vece od te cesne sto leti oko bg-a ! hahaha

AH

pre 10 godina

Pitam se, pitam se, gde je sada ona budala koja je tvrdila da je AN225 vec sletao u NIS!!?

I to zato sto radi na aerodromu i licno ga je gledao!

Fenomenalno!

CANE KURBLA KARDAŠIJAN

pre 10 godina

domagoj, i končar je bila jugoslovenska a ne hrvatska firma, sad je samo hrvatska al do 90. je bio Yugoslovenski brend.

T&T

pre 10 godina

Neko izvozi tehniku, a neko maline :-D :-D :-D :-D :-D :-D
@ (Magomed, 30. oktobar 2013 21:40)

Tipican komentar tipicnog hrvatskog primitivizma.
Tacno je da neko izvozi tehniku - kao na primer automobile (u ceo svet) I mnogo toga drugog (interesantno da je moja bivsa firma upravo izvozila izolatore toj istoj hrvatskoj firmi Koncar), tajkodje je tacno da neko izvozi maline (najkvalitetnije I najskuplje na svetu), tacno je i da neko izvozi veoma kvalitetnu hranu, takodje metale i mnoge druge stvari.....
....ali to NIKAKO NIJE HRVATSKA!

mattko

pre 10 godina

Kakve veze imaju Rusi avion je ukrajinski a zastava na njemu je takodje zastava Ukrajine. Za informaciju , Ukrajina trpi pritiske od bivseg starijeg brata jer radi na ulasku u EU cemu se Rusija protivi. Hrvatska kao EU clanica na ovaj nacin sprovodi zamisli o prosirenju EU na istok.

Domagoj-ZG

pre 10 godina

@Sirle
Neki dan sam razgovarao sa direktorom KPT Končara. Samo prošle godine imali su 10 milijuna eura dobiti a rješavali su problem struje u centru Moskve (nestajala im je struja). Šire tržište nevjerojatnom brzinom i opsegom, pa ne sumnjam da je bio rok u pitanju i da im se ovo itekako isplati.
@Novosibirsk
Antonov je možda bio Rus, ali nije samo on sudjelovao u konstrukciji i izgradnji te mrcine od aviona. Ovoga ljeta bio sam i u Kijevskom domu djevojke cija je baka bila jedan od konstruktora tog aviona (studio Antonov), na zidovima u stanu su bile fotografije konstrukcije tog aviona a imao sam i cast upoznati i stisnuti ruku i baki (zene su inace kao sto znamo u sovjetskom savezu cesto bili i piloti i konstruktori aviona). Btw, ne znam odakle ti podatak za Nijemce da su vlasnici Končara. Končar je hrvatska tvrtka koju su davno posjetili i Hruscov i Che Guevara. Končar inace ima nekoliko takvih tvrtki koje proizvode transformatore i sve posluju izvrsno.

Grobar do groba

pre 10 godina

Nisam siguran da ce stab za o(d)branu Vukovara ovo dozvoliti?!
Pa zato sto avion ima cirilicne table !
I Evropa nije sto je nekad bila .....

magNoMed

pre 10 godina

@magomed: baš si pogodio, inače, ko prstom :) na Filipinima novosadska firma DMS počinje projekat za tamošnju elektrodistributivnu kompaniju, softver iz NS će upravljati ogromnom elektroenergetskom mrežom, i vrlo moguće i ovim transforatorom. Hrvatski hardver, softver iz Srbije, ne mož da ne radi... Za maline nemam pojma.

mirko kojotovski

pre 10 godina

Koliko ce mu da naplate putarinu? Ionako autoputevi su prazni pa ce da se iskoristi u aerodrom.Kako inace da uzleti???? Ovako se zalaufa do Splita i to je to.Od kerozina ce pola Balkana da ima koristi.

B

pre 10 godina

jorgan

Jedan ovakav transformer vrijedi vise nego cijelu godinu rada zastave sklapanje fijata. A da ne govorim koliko samo jedan brod od uljanika/ 3 maj/brodosplita vrijedi.

A mi vec smo skoro poceli proizvodit elektricne aute (rimac concept one, Doking XD) bez ikakav strane pomoci.

B

pre 10 godina

jorgan

Taj jedan transfomer vrijedi vise nego godinu dana sklapanja taljianske autice u zastavi.
A da ne govorim koliko samo jedan brod u uljaniku/ 3 maju/ brodosplitu kosta.

A mi vec proizvodimo elektricne aute(Concept One, i Doking XD) bez ikakvu stranu pomoci

Slabo si ti usporedio

Sarastro

pre 10 godina

@Novosibirsk

Niko ga osim Rusa nije napravio, ne zato što niko drugi nije mogao da ga napravi, nego zato što nikome osim Rusa nije trebao baš takav avion. Rusi (tačnije Ukajinci) su napravili dva komada za potrebe svog vasionskog programa jer nisu mogli drugačije da prevoze svoju varijantu spejsšatla, nazvan Buran (koji nikad nije poleteo) iz mesta sklapanja do uzletišta u Kazahstanu.

(Istini za volju, delimičan razlog je i politički jer su u nekadašnjem SSSR-u baš bolovali od toga da sve njihovo bude najveće, najsnažnije, najteže, naj-bilo šta, naročito u poređenju sa sličnim na Zapadu. Često se svodilo na ta da kad već ne može da bude jednako kvalitetno ili kvalitetnije, onda neka bude barem veće, čak i ako ne treba.)

Posle raspada SSSR-a, ovaj avion je ostao i propadao na jednom aerodromu u Ukrajini dok neko iz konstruktorskog biroa u Ukrajini nije došao na genijalnu ideju da ga remontuje i krene u biznia s njim. Srećom, osim entutijazma, imali su i praktičnog smisla i napravili sa Englezima kompaniju za prevoz specijalnih tereta. Posada i avion su ukrajinski, a sedište zajedničke firme je u Londonu odakle ugovaraju poslove.

Ako politiku i ideologiju bar za trenutak ostavimo na stranu (što većina ovde nije u stanju), možemo samo da skinemo kapu, prvo inženjerima koji su izmislili i napravili ovaj unikatni avion, a drugo, onima koji su ga iz stanja olupine koja je trunula na aeroromu vratili u stanje letelice koja idanas izaziva poštovanje.

Србин из Русије

pre 10 godina

Мала исправка - авион је украјински, где је и направљен још у време СССР, а то показују и боје авиона!

Murmansk

pre 10 godina

Ovaj avion ne proizvode Rusi vec Ukrajinci.
(Sasa, 30. oktobar 2013 22:18)
Komstruktor aviona je Rus Oleg Antonov. Ovaj avion je istina napravljen u Kijevu, još 1988.godine u fabrici aviona "Antonov", a Ukrajina je postala samostalna država 1991.godine.

Gromov

pre 10 godina

Da nije bilo Burana ne bi bilo ni Mrije tj. AN225ice. Ova grdosija je i napravljena da tansportuje jedini sovjetski spejs satl. Sada sluzi kao transporter za teske i velike terete.

cartman

pre 10 godina

@Novosibirsk Avion je napravljen u Ukrajini.
(T., 30. oktobar 2013 22:31)

Avion je napravljen u SSSR-u. Samo ta država je i mogla da ga napravi kao i mastodontske šlepere koji idu pod vodom i ko zna šta sve ne.

Novosibirsk

pre 10 godina

@Novosibirsk Avion je napravljen u Ukrajini.
(T., 30. oktobar 2013 22:31)

Konstruktor aviona je Rus,čuveni Oleg Antonov, rođen u okolini Moskve 1906.godine. U njegovu čast fabrika aviona zove se "Antonov". Još 1952. projektni biro i fabrika premešteni su iz Novosibirska u Kijev. Pod rukovodstvom Olega Antonova napravljno je mnogo aviona, pa i ogromni transportni avion An-124, a ovaj An-225 je samo njegova moderna verzija, napravljen je 1988. Oleg je umro u Kijeviu 1984.godine.
Inače Ukrajina je nastala raspadom SSSR-a tri godine kasnije, 1991.g.

Domagoj

pre 10 godina

Slece avion, to neka vest u Hrvatskoj?
(Igor, 30. oktobar 2013 21:33)

Pa ne slijeće svaki dan kod nas ovakva mrcina. Nadam se da ću ga uspjeti "ulovit" :)

I zašto se spominju Rusi, kad je Antonov bila i ostala ukrajinska firma?

pajser

pre 10 godina

taj avion se vise ne proizvodi. samo su dva napravljena za sovjetski space shuttle program. jedan je u korovu a drugi je ovaj koji je jos u upotrebi. to je to

250.000....

pre 10 godina

Bravo Končar, bravo Hrvati. Moj otac je nekada radio u Minelu..
(Darko, 30. oktobar 2013 21:16)

Imoj tata je radio u "Gavriloviću". Nema više ni fabrike ni mog oca! Srbin bio..

Kol

pre 10 godina

@(Igor, 30. oktobar 2013 21:33)
Polece avion umalo ne napravismo praznik od toga falio je samo preCednik da dodeli orden avionu, ne budi maliciozan svaka cast hrvatima!

Kapisoda

pre 10 godina

Bravo Končar, bravo Hrvati. Moj otac je nekada radio u Minelu. To je ona firma što više ne postoji...
(Darko, 30. oktobar 2013 21:16)

Imoj otac je radio na Železničkoj stanici u Kninu. Stanica je tu, al mog oca više nema.....

bobo mk

pre 10 godina

Samo sovjeti su mogli sebi da priušte ovakav hir, svaki normalni proizvođač aviona ispitao bi tržište o potrebi od ovako ogromnog aviona. Mislim da su bila dva, a da se jedan srušio u Erevanu ali nisam siguran, inače svaka čast konstruktorima jer ovo je praktično prototip.

kakodane

pre 10 godina

@novosibirsk

Končar nije u vlasništvu nikakvog Nijemca, to je državna firma u kojoj RH i njeni fondovi (kapitalni fond i HZMO) drže 53% dok obvezni mirovinski fondovi drže još 23%.

steff

pre 10 godina

Veliki avion,velika krila,sve je to bilo sumnjicavo,dok nisam ugledao ovaj "burago" automobilcic ispred njega.Sta je ovo ljudi?Da li je to moguce?

Acika

pre 10 godina

Ovo čudo je napravljeno da se na njegovom krovu prevozi Buran (ruski spejs šatl) od fabrike do lansirne rampe. Zato ima dva razdvojena repa.

Novosibirsk

pre 10 godina

Firma "Končar" je u Hrvatskoj, ali je vlasnik Nemac. Filipinci kupci. Ali, VELIKO BRAVO ZA RUSE, kakvu su grdosiju napravili, strava! Ameri ih neće nikad stići u vojnim i teretnim avionima!

Sirle

pre 10 godina

Neki direktor je dobro planirao nabavku nove opreme cim placaju milion evra za carter Antonova. Moraju da se gube stotine hiljada dnevno zbog zaustavljanja proizvodnje da bi se odlucili za ovakav transport da bi dobilu par nedelja na vremenu. Inace trafoi ovih dimenzija traju 4-5 decenija tako da je neko stvarno zabrljao.

250.000....

pre 10 godina

Bravo Končar, bravo Hrvati. Moj otac je nekada radio u Minelu..
(Darko, 30. oktobar 2013 21:16)

Imoj tata je radio u "Gavriloviću". Nema više ni fabrike ni mog oca! Srbin bio..

Kapisoda

pre 10 godina

Bravo Končar, bravo Hrvati. Moj otac je nekada radio u Minelu. To je ona firma što više ne postoji...
(Darko, 30. oktobar 2013 21:16)

Imoj otac je radio na Železničkoj stanici u Kninu. Stanica je tu, al mog oca više nema.....

steff

pre 10 godina

Veliki avion,velika krila,sve je to bilo sumnjicavo,dok nisam ugledao ovaj "burago" automobilcic ispred njega.Sta je ovo ljudi?Da li je to moguce?

kakodane

pre 10 godina

@novosibirsk

Končar nije u vlasništvu nikakvog Nijemca, to je državna firma u kojoj RH i njeni fondovi (kapitalni fond i HZMO) drže 53% dok obvezni mirovinski fondovi drže još 23%.

Acika

pre 10 godina

Ovo čudo je napravljeno da se na njegovom krovu prevozi Buran (ruski spejs šatl) od fabrike do lansirne rampe. Zato ima dva razdvojena repa.

Novosibirsk

pre 10 godina

Firma "Končar" je u Hrvatskoj, ali je vlasnik Nemac. Filipinci kupci. Ali, VELIKO BRAVO ZA RUSE, kakvu su grdosiju napravili, strava! Ameri ih neće nikad stići u vojnim i teretnim avionima!

bobo mk

pre 10 godina

Samo sovjeti su mogli sebi da priušte ovakav hir, svaki normalni proizvođač aviona ispitao bi tržište o potrebi od ovako ogromnog aviona. Mislim da su bila dva, a da se jedan srušio u Erevanu ali nisam siguran, inače svaka čast konstruktorima jer ovo je praktično prototip.

Kol

pre 10 godina

@(Igor, 30. oktobar 2013 21:33)
Polece avion umalo ne napravismo praznik od toga falio je samo preCednik da dodeli orden avionu, ne budi maliciozan svaka cast hrvatima!

Sirle

pre 10 godina

Neki direktor je dobro planirao nabavku nove opreme cim placaju milion evra za carter Antonova. Moraju da se gube stotine hiljada dnevno zbog zaustavljanja proizvodnje da bi se odlucili za ovakav transport da bi dobilu par nedelja na vremenu. Inace trafoi ovih dimenzija traju 4-5 decenija tako da je neko stvarno zabrljao.

Novosibirsk

pre 10 godina

@Novosibirsk Avion je napravljen u Ukrajini.
(T., 30. oktobar 2013 22:31)

Konstruktor aviona je Rus,čuveni Oleg Antonov, rođen u okolini Moskve 1906.godine. U njegovu čast fabrika aviona zove se "Antonov". Još 1952. projektni biro i fabrika premešteni su iz Novosibirska u Kijev. Pod rukovodstvom Olega Antonova napravljno je mnogo aviona, pa i ogromni transportni avion An-124, a ovaj An-225 je samo njegova moderna verzija, napravljen je 1988. Oleg je umro u Kijeviu 1984.godine.
Inače Ukrajina je nastala raspadom SSSR-a tri godine kasnije, 1991.g.

cartman

pre 10 godina

@Novosibirsk Avion je napravljen u Ukrajini.
(T., 30. oktobar 2013 22:31)

Avion je napravljen u SSSR-u. Samo ta država je i mogla da ga napravi kao i mastodontske šlepere koji idu pod vodom i ko zna šta sve ne.

Vladimir

pre 10 godina

E ovo volim! Da vidim da se Srbi i Hrvati prepucavaju ko je čega više proizveo, a ne ko je koga više istrebio.
Takav rivalitet nama treba!

realista

pre 10 godina

Zgrozavam se od kolicine negativnih komentara!!! Svaka cast Hrvatima, ne samo da nije propala ta firma u tajkunskim privatizacijama nego posluje sa profitom na globalnom trzistu!!! Kada cemo shvatiti da ako je ceo region siromasan, onda ni mi ne mozemo biti drugaciji!!! Nadam se uspehu svim zemljama u okruzenju, jedino tako ce biti dobro i nama! S'kim si, takav si!!!

pajser

pre 10 godina

taj avion se vise ne proizvodi. samo su dva napravljena za sovjetski space shuttle program. jedan je u korovu a drugi je ovaj koji je jos u upotrebi. to je to

Gromov

pre 10 godina

Da nije bilo Burana ne bi bilo ni Mrije tj. AN225ice. Ova grdosija je i napravljena da tansportuje jedini sovjetski spejs satl. Sada sluzi kao transporter za teske i velike terete.

T&T

pre 10 godina

Neko izvozi tehniku, a neko maline :-D :-D :-D :-D :-D :-D
@ (Magomed, 30. oktobar 2013 21:40)

Tipican komentar tipicnog hrvatskog primitivizma.
Tacno je da neko izvozi tehniku - kao na primer automobile (u ceo svet) I mnogo toga drugog (interesantno da je moja bivsa firma upravo izvozila izolatore toj istoj hrvatskoj firmi Koncar), tajkodje je tacno da neko izvozi maline (najkvalitetnije I najskuplje na svetu), tacno je i da neko izvozi veoma kvalitetnu hranu, takodje metale i mnoge druge stvari.....
....ali to NIKAKO NIJE HRVATSKA!

Domagoj

pre 10 godina

Slece avion, to neka vest u Hrvatskoj?
(Igor, 30. oktobar 2013 21:33)

Pa ne slijeće svaki dan kod nas ovakva mrcina. Nadam se da ću ga uspjeti "ulovit" :)

I zašto se spominju Rusi, kad je Antonov bila i ostala ukrajinska firma?

Zoran Mihajlovic

pre 10 godina

Ha-ha-ha-ha! Jedni proizvode neke transformatore, drugi kojekakve ogromne avione, a treci grade nekakvu elektroprivredu koja ce da im podrzava privredni razvoj. Ha-ha-ha-ha!

Ma sta znaju oni, uspeh je sa 32 godine imati svoju sobu u dedinom stanu, jesti maminu hranu i trositi tatinu penziju i biti faca pljujuci sve zivo na internetu!

Dejan

pre 10 godina

Авион је направљен у доба СССРа као потреба за пренос космичке летелице Буран до космодрома Бајконур у Казахстану. Направљена су два примерка. Распадом СССРа авиони припадају Украјини. Тешка економска ситуација је учинила своје да оба авиона једноставно леже и зарастају у коров. Онда се појавила мешовита инвестициона група са циљем оспособљења авиона и његовог коришћења у комерцијалне сврхе. Са другог авиона је очерупано све што се могло употребити у оспособљавање боље очуваног примерка, урађене су ревизије авионике, и свих 6 мотора (Лотарев Д18Т). Авион ради у компанији чије је већинско власништво украјинско и ради врло добро јер увек има интересената за превоз великих терета. Мрију (АН 225)сам видео паркирану а Руслана (АН 124) ми је фирма закупљивала, улазио у авион, разговарао са пилотима и дивио се грдосији!

Domagoj-ZG

pre 10 godina

@Sirle
Neki dan sam razgovarao sa direktorom KPT Končara. Samo prošle godine imali su 10 milijuna eura dobiti a rješavali su problem struje u centru Moskve (nestajala im je struja). Šire tržište nevjerojatnom brzinom i opsegom, pa ne sumnjam da je bio rok u pitanju i da im se ovo itekako isplati.
@Novosibirsk
Antonov je možda bio Rus, ali nije samo on sudjelovao u konstrukciji i izgradnji te mrcine od aviona. Ovoga ljeta bio sam i u Kijevskom domu djevojke cija je baka bila jedan od konstruktora tog aviona (studio Antonov), na zidovima u stanu su bile fotografije konstrukcije tog aviona a imao sam i cast upoznati i stisnuti ruku i baki (zene su inace kao sto znamo u sovjetskom savezu cesto bili i piloti i konstruktori aviona). Btw, ne znam odakle ti podatak za Nijemce da su vlasnici Končara. Končar je hrvatska tvrtka koju su davno posjetili i Hruscov i Che Guevara. Končar inace ima nekoliko takvih tvrtki koje proizvode transformatore i sve posluju izvrsno.

Zg

pre 10 godina

na Filipinima novosadska firma DMS počinje projekat za tamošnju elektrodistributivnu kompaniju, softver iz NS će upravljati ogromnom elektroenergetskom mrežom, i vrlo moguće i ovim transforatorom. Hrvatski hardver, softver iz Srbije, ne mož da ne radi...
(magNoMed, 31. oktobar 2013 06:30)

Znači, sredili smo tako da se trafo počne uključivati u 8:30 ujutro, počne raditi u 9:30, ima pauzu od 11 do 12, i onda negdje oko 15 zaključi da mu je dosta posla za taj dan pa se ugasi?

Grobar do groba

pre 10 godina

Nisam siguran da ce stab za o(d)branu Vukovara ovo dozvoliti?!
Pa zato sto avion ima cirilicne table !
I Evropa nije sto je nekad bila .....

Sarastro

pre 10 godina

@Novosibirsk

Niko ga osim Rusa nije napravio, ne zato što niko drugi nije mogao da ga napravi, nego zato što nikome osim Rusa nije trebao baš takav avion. Rusi (tačnije Ukajinci) su napravili dva komada za potrebe svog vasionskog programa jer nisu mogli drugačije da prevoze svoju varijantu spejsšatla, nazvan Buran (koji nikad nije poleteo) iz mesta sklapanja do uzletišta u Kazahstanu.

(Istini za volju, delimičan razlog je i politički jer su u nekadašnjem SSSR-u baš bolovali od toga da sve njihovo bude najveće, najsnažnije, najteže, naj-bilo šta, naročito u poređenju sa sličnim na Zapadu. Često se svodilo na ta da kad već ne može da bude jednako kvalitetno ili kvalitetnije, onda neka bude barem veće, čak i ako ne treba.)

Posle raspada SSSR-a, ovaj avion je ostao i propadao na jednom aerodromu u Ukrajini dok neko iz konstruktorskog biroa u Ukrajini nije došao na genijalnu ideju da ga remontuje i krene u biznia s njim. Srećom, osim entutijazma, imali su i praktičnog smisla i napravili sa Englezima kompaniju za prevoz specijalnih tereta. Posada i avion su ukrajinski, a sedište zajedničke firme je u Londonu odakle ugovaraju poslove.

Ako politiku i ideologiju bar za trenutak ostavimo na stranu (što većina ovde nije u stanju), možemo samo da skinemo kapu, prvo inženjerima koji su izmislili i napravili ovaj unikatni avion, a drugo, onima koji su ga iz stanja olupine koja je trunula na aeroromu vratili u stanje letelice koja idanas izaziva poštovanje.

CANE KURBLA KARDAŠIJAN

pre 10 godina

domagoj, i končar je bila jugoslovenska a ne hrvatska firma, sad je samo hrvatska al do 90. je bio Yugoslovenski brend.

privrednik sa iskustvom/IZVOZ

pre 10 godina

Hrvati cute i sljakaju.Pre neki dan je poceo izvoz 5000 autobusa za IRAQ,sada ogromni i vredni transformatori/i jedno i drugo visa faza prerade /. Srbije blokira Fiat-jzdravu proizvodnju i velica NiS koji iskljucivo UVOZI i ima monopol.

B

pre 10 godina

jorgan

Taj jedan transfomer vrijedi vise nego godinu dana sklapanja taljianske autice u zastavi.
A da ne govorim koliko samo jedan brod u uljaniku/ 3 maju/ brodosplitu kosta.

A mi vec proizvodimo elektricne aute(Concept One, i Doking XD) bez ikakvu stranu pomoci

Slabo si ti usporedio

B

pre 10 godina

@(T&T)

-HS2000(XD)- Dobili nagradu Najbolji pistolj godine u Americi brojne puta
-Zagrebačka tvrtka INsig2 pobijedila je na natječaju NATO saveza za izradu sofisticiranog sustava sigurnosti
-Šestan-Buschu Grand Prix nagradu za inovaciju(borbene kacige)
-doking mv 4 mine clearing system koji amere upotrebralju u Afghanistanu i Iraku
-Rimac Concept One najbrzi elektricni auto
-Viktor lenac remontira americki vojni brod seste flote


Hoces jos?

B

pre 10 godina

magNoMed,

Koji srpski softver?
Zagrebačka tvrtka INsig2 pobijedila je na natječaju NATO saveza za izradu sofisticiranog sustava sigurnosti, izvijestili su danas iz te tvrtke ističući da je taj natječaj raspisalo sjedište NATO-a u Bruxellesu.


Vi ne proizvodite aute nego sklapate gotove talijanske aute

Vi hocete sanma mjeriti o industriju i tehnologiju?

B

pre 10 godina

jorgan

Jedan ovakav transformer vrijedi vise nego cijelu godinu rada zastave sklapanje fijata. A da ne govorim koliko samo jedan brod od uljanika/ 3 maj/brodosplita vrijedi.

A mi vec smo skoro poceli proizvodit elektricne aute (rimac concept one, Doking XD) bez ikakav strane pomoci.

magNoMed

pre 10 godina

@magomed: baš si pogodio, inače, ko prstom :) na Filipinima novosadska firma DMS počinje projekat za tamošnju elektrodistributivnu kompaniju, softver iz NS će upravljati ogromnom elektroenergetskom mrežom, i vrlo moguće i ovim transforatorom. Hrvatski hardver, softver iz Srbije, ne mož da ne radi... Za maline nemam pojma.

AH

pre 10 godina

Pitam se, pitam se, gde je sada ona budala koja je tvrdila da je AN225 vec sletao u NIS!!?

I to zato sto radi na aerodromu i licno ga je gledao!

Fenomenalno!

Branko

pre 10 godina

Mislim da je napravljen u Ukrajni, tako da nisu samo Rusi.
(Nikola, 30. oktobar 2013 23:24)
U Jugoslaviji su živeli Slovenci, Hrvati, Srbi, Makedonci, Muslimani,... tako i u Ukrajini žive Ukrajinci, Rusi,..., zar ne?

B

pre 10 godina

Aleksandar

Hvala za cestiku :)

Mi komplekse?

Zato na B92 imate 10 i vise clanka o hrvatskoj na dan, ili zato imate vise tisuca srpskih komentatora na indexu vise nego hrvatskih.

garavi

pre 10 godina

di ste arapi hahahahahaha ? kolki je novak djokovic ? alo prvi jel citas vesti ? odma arapima da kazes da doteraju nesto vece od te cesne sto leti oko bg-a ! hahaha

pedijatar

pre 10 godina

Cestitke Koncarevcima na odradjenom poslu i pozdrav od ex Koncarevke iz Sombora:-) Bila su nekad i neka dobra vremena.
(Ljiljana, 30. oktobar 2013 21:54)
Onako usput, da li ste vi Ljiljana u Somboru izbeglica iz Hrvatske, tj Zagreba!

Block

pre 10 godina

Pih, oni svoj izvoz spakuju u jedan avion, makar to bio ovaj 225, a nama za izvoz vozovi trebaju :)
Mislim kad strajkaci oslobode, puteve i pruge, naravno.

mario

pre 10 godina

(T&T, 31. oktobar 2013 07:28) I to je sve Srbija,pa ako je to tako sve kako kažeš izvozite auto po celom svetu samo pare isu u Italiju,zašto svake godine imate problem sa otkupom maline i da ono najbitnije ako je sve naj naj,pa kako ste onda na svim listama zadnji u regionu,a da ne kažemo za cijeli Evropu....
A vi sigurno imate brodogradnju,turizam,infrastrukturu...

mattko

pre 10 godina

Kakve veze imaju Rusi avion je ukrajinski a zastava na njemu je takodje zastava Ukrajine. Za informaciju , Ukrajina trpi pritiske od bivseg starijeg brata jer radi na ulasku u EU cemu se Rusija protivi. Hrvatska kao EU clanica na ovaj nacin sprovodi zamisli o prosirenju EU na istok.

gripen

pre 10 godina

Gledao sam An -124 kad je sletao na Surcinu... Kad je preleteo preko Save, mislio sam da je omasio pistu.... Mogu da zamislim koliki je tek ovaj!

Murmansk

pre 10 godina

Ovaj avion ne proizvode Rusi vec Ukrajinci.
(Sasa, 30. oktobar 2013 22:18)
Komstruktor aviona je Rus Oleg Antonov. Ovaj avion je istina napravljen u Kijevu, još 1988.godine u fabrici aviona "Antonov", a Ukrajina je postala samostalna država 1991.godine.

Sasa

pre 10 godina

Pitam se, pitam se, gde je sada ona budala koja je tvrdila da je AN225 vec sletao u NIS!!?

I to zato sto radi na aerodromu i licno ga je gledao!

Fenomenalno!
(AH, 31. oktobar 2013 07:31)

Hm... nisam procitao to, ali znam da je 1994., kad sam bio u vojsci u Nisu, na aerodromu, jedne noci sletela neka grdosija, probudili su nas na brzinu, odrzali kratko predavanje kako se radi o vojnoj tajni, a onda smo otisli do aviona i pomagali u istovaru nekog oruzja i municije. Tada smo imali sankcije, a ruski avion, koji je zvanicno leteo za Afriku, navodno je zbog kvara morao da sleti u Nis, sto je iskorisceno da se istovari misteriozni tovar. Znam da je u pitanju bio ogroman avion, a od buke koju je napravio kada je uzletao, mislili smo da ce da srusi pola Nisa...

T.

pre 10 godina

Inače Ukrajina je nastala raspadom SSSR-a tri godine kasnije, 1991.g.
(Novosibirsk, 30. oktobar 2013 23:38)

To je kao da kazes da je Srbija nastala raspadom Jugoslavije. Cisto da te podsetim, ti si rekao da je avion ruski, ne sovjetski.

mirko kojotovski

pre 10 godina

Koliko ce mu da naplate putarinu? Ionako autoputevi su prazni pa ce da se iskoristi u aerodrom.Kako inace da uzleti???? Ovako se zalaufa do Splita i to je to.Od kerozina ce pola Balkana da ima koristi.

Србин из Русије

pre 10 godina

Мала исправка - авион је украјински, где је и направљен још у време СССР, а то показују и боје авиона!

Nikola

pre 10 godina

@(Sarastro, 31. oktobar 2013 01:40): Buran je uspešno napravio probni let bez posade. Lansiran je, napravio 2 orbite i sleteo, sve potpuno automatski. No nema veze, SS ispade toliko dobar da je završio karijeru sa samo dve teške nesreće i gomilom otkazanih lansiranja, tako da se ameri sad vozaju do ISS ruskim orbiterom po masnoj ceni.

Aleksandar

pre 10 godina

za (B, 31. oktobar 2013 10:56)

Čestitke Končaru, a i voleo bih da vidim uživo taj avion.

A vama očigledno je potrebno da malo lečite komplekse na sajtu B92?

Novosibirsk

pre 10 godina

Firma "Končar" je u Hrvatskoj, ali je vlasnik Nemac. Filipinci kupci. Ali, VELIKO BRAVO ZA RUSE, kakvu su grdosiju napravili, strava! Ameri ih neće nikad stići u vojnim i teretnim avionima!

250.000....

pre 10 godina

Bravo Končar, bravo Hrvati. Moj otac je nekada radio u Minelu..
(Darko, 30. oktobar 2013 21:16)

Imoj tata je radio u "Gavriloviću". Nema više ni fabrike ni mog oca! Srbin bio..

Kapisoda

pre 10 godina

Bravo Končar, bravo Hrvati. Moj otac je nekada radio u Minelu. To je ona firma što više ne postoji...
(Darko, 30. oktobar 2013 21:16)

Imoj otac je radio na Železničkoj stanici u Kninu. Stanica je tu, al mog oca više nema.....

Domagoj

pre 10 godina

Slece avion, to neka vest u Hrvatskoj?
(Igor, 30. oktobar 2013 21:33)

Pa ne slijeće svaki dan kod nas ovakva mrcina. Nadam se da ću ga uspjeti "ulovit" :)

I zašto se spominju Rusi, kad je Antonov bila i ostala ukrajinska firma?

bobo mk

pre 10 godina

Samo sovjeti su mogli sebi da priušte ovakav hir, svaki normalni proizvođač aviona ispitao bi tržište o potrebi od ovako ogromnog aviona. Mislim da su bila dva, a da se jedan srušio u Erevanu ali nisam siguran, inače svaka čast konstruktorima jer ovo je praktično prototip.

kakodane

pre 10 godina

@novosibirsk

Končar nije u vlasništvu nikakvog Nijemca, to je državna firma u kojoj RH i njeni fondovi (kapitalni fond i HZMO) drže 53% dok obvezni mirovinski fondovi drže još 23%.

Sirle

pre 10 godina

Neki direktor je dobro planirao nabavku nove opreme cim placaju milion evra za carter Antonova. Moraju da se gube stotine hiljada dnevno zbog zaustavljanja proizvodnje da bi se odlucili za ovakav transport da bi dobilu par nedelja na vremenu. Inace trafoi ovih dimenzija traju 4-5 decenija tako da je neko stvarno zabrljao.

Kol

pre 10 godina

@(Igor, 30. oktobar 2013 21:33)
Polece avion umalo ne napravismo praznik od toga falio je samo preCednik da dodeli orden avionu, ne budi maliciozan svaka cast hrvatima!

T&T

pre 10 godina

Neko izvozi tehniku, a neko maline :-D :-D :-D :-D :-D :-D
@ (Magomed, 30. oktobar 2013 21:40)

Tipican komentar tipicnog hrvatskog primitivizma.
Tacno je da neko izvozi tehniku - kao na primer automobile (u ceo svet) I mnogo toga drugog (interesantno da je moja bivsa firma upravo izvozila izolatore toj istoj hrvatskoj firmi Koncar), tajkodje je tacno da neko izvozi maline (najkvalitetnije I najskuplje na svetu), tacno je i da neko izvozi veoma kvalitetnu hranu, takodje metale i mnoge druge stvari.....
....ali to NIKAKO NIJE HRVATSKA!

B

pre 10 godina

jorgan

Jedan ovakav transformer vrijedi vise nego cijelu godinu rada zastave sklapanje fijata. A da ne govorim koliko samo jedan brod od uljanika/ 3 maj/brodosplita vrijedi.

A mi vec smo skoro poceli proizvodit elektricne aute (rimac concept one, Doking XD) bez ikakav strane pomoci.

Novosibirsk

pre 10 godina

@Novosibirsk Avion je napravljen u Ukrajini.
(T., 30. oktobar 2013 22:31)

Konstruktor aviona je Rus,čuveni Oleg Antonov, rođen u okolini Moskve 1906.godine. U njegovu čast fabrika aviona zove se "Antonov". Još 1952. projektni biro i fabrika premešteni su iz Novosibirska u Kijev. Pod rukovodstvom Olega Antonova napravljno je mnogo aviona, pa i ogromni transportni avion An-124, a ovaj An-225 je samo njegova moderna verzija, napravljen je 1988. Oleg je umro u Kijeviu 1984.godine.
Inače Ukrajina je nastala raspadom SSSR-a tri godine kasnije, 1991.g.

Grobar do groba

pre 10 godina

Nisam siguran da ce stab za o(d)branu Vukovara ovo dozvoliti?!
Pa zato sto avion ima cirilicne table !
I Evropa nije sto je nekad bila .....

CANE KURBLA KARDAŠIJAN

pre 10 godina

domagoj, i končar je bila jugoslovenska a ne hrvatska firma, sad je samo hrvatska al do 90. je bio Yugoslovenski brend.

pedijatar

pre 10 godina

Cestitke Koncarevcima na odradjenom poslu i pozdrav od ex Koncarevke iz Sombora:-) Bila su nekad i neka dobra vremena.
(Ljiljana, 30. oktobar 2013 21:54)
Onako usput, da li ste vi Ljiljana u Somboru izbeglica iz Hrvatske, tj Zagreba!

B

pre 10 godina

jorgan

Taj jedan transfomer vrijedi vise nego godinu dana sklapanja taljianske autice u zastavi.
A da ne govorim koliko samo jedan brod u uljaniku/ 3 maju/ brodosplitu kosta.

A mi vec proizvodimo elektricne aute(Concept One, i Doking XD) bez ikakvu stranu pomoci

Slabo si ti usporedio

mattko

pre 10 godina

Kakve veze imaju Rusi avion je ukrajinski a zastava na njemu je takodje zastava Ukrajine. Za informaciju , Ukrajina trpi pritiske od bivseg starijeg brata jer radi na ulasku u EU cemu se Rusija protivi. Hrvatska kao EU clanica na ovaj nacin sprovodi zamisli o prosirenju EU na istok.

cartman

pre 10 godina

@Novosibirsk Avion je napravljen u Ukrajini.
(T., 30. oktobar 2013 22:31)

Avion je napravljen u SSSR-u. Samo ta država je i mogla da ga napravi kao i mastodontske šlepere koji idu pod vodom i ko zna šta sve ne.

Domagoj-ZG

pre 10 godina

@Sirle
Neki dan sam razgovarao sa direktorom KPT Končara. Samo prošle godine imali su 10 milijuna eura dobiti a rješavali su problem struje u centru Moskve (nestajala im je struja). Šire tržište nevjerojatnom brzinom i opsegom, pa ne sumnjam da je bio rok u pitanju i da im se ovo itekako isplati.
@Novosibirsk
Antonov je možda bio Rus, ali nije samo on sudjelovao u konstrukciji i izgradnji te mrcine od aviona. Ovoga ljeta bio sam i u Kijevskom domu djevojke cija je baka bila jedan od konstruktora tog aviona (studio Antonov), na zidovima u stanu su bile fotografije konstrukcije tog aviona a imao sam i cast upoznati i stisnuti ruku i baki (zene su inace kao sto znamo u sovjetskom savezu cesto bili i piloti i konstruktori aviona). Btw, ne znam odakle ti podatak za Nijemce da su vlasnici Končara. Končar je hrvatska tvrtka koju su davno posjetili i Hruscov i Che Guevara. Končar inace ima nekoliko takvih tvrtki koje proizvode transformatore i sve posluju izvrsno.

B

pre 10 godina

magNoMed,

Koji srpski softver?
Zagrebačka tvrtka INsig2 pobijedila je na natječaju NATO saveza za izradu sofisticiranog sustava sigurnosti, izvijestili su danas iz te tvrtke ističući da je taj natječaj raspisalo sjedište NATO-a u Bruxellesu.


Vi ne proizvodite aute nego sklapate gotove talijanske aute

Vi hocete sanma mjeriti o industriju i tehnologiju?

Aleksandar

pre 10 godina

za (B, 31. oktobar 2013 10:56)

Čestitke Končaru, a i voleo bih da vidim uživo taj avion.

A vama očigledno je potrebno da malo lečite komplekse na sajtu B92?

steff

pre 10 godina

Veliki avion,velika krila,sve je to bilo sumnjicavo,dok nisam ugledao ovaj "burago" automobilcic ispred njega.Sta je ovo ljudi?Da li je to moguce?

Србин из Русије

pre 10 godina

Мала исправка - авион је украјински, где је и направљен још у време СССР, а то показују и боје авиона!

privrednik sa iskustvom/IZVOZ

pre 10 godina

Hrvati cute i sljakaju.Pre neki dan je poceo izvoz 5000 autobusa za IRAQ,sada ogromni i vredni transformatori/i jedno i drugo visa faza prerade /. Srbije blokira Fiat-jzdravu proizvodnju i velica NiS koji iskljucivo UVOZI i ima monopol.

mirko kojotovski

pre 10 godina

Koliko ce mu da naplate putarinu? Ionako autoputevi su prazni pa ce da se iskoristi u aerodrom.Kako inace da uzleti???? Ovako se zalaufa do Splita i to je to.Od kerozina ce pola Balkana da ima koristi.

Dejan

pre 10 godina

Авион је направљен у доба СССРа као потреба за пренос космичке летелице Буран до космодрома Бајконур у Казахстану. Направљена су два примерка. Распадом СССРа авиони припадају Украјини. Тешка економска ситуација је учинила своје да оба авиона једноставно леже и зарастају у коров. Онда се појавила мешовита инвестициона група са циљем оспособљења авиона и његовог коришћења у комерцијалне сврхе. Са другог авиона је очерупано све што се могло употребити у оспособљавање боље очуваног примерка, урађене су ревизије авионике, и свих 6 мотора (Лотарев Д18Т). Авион ради у компанији чије је већинско власништво украјинско и ради врло добро јер увек има интересената за превоз великих терета. Мрију (АН 225)сам видео паркирану а Руслана (АН 124) ми је фирма закупљивала, улазио у авион, разговарао са пилотима и дивио се грдосији!

realista

pre 10 godina

Zgrozavam se od kolicine negativnih komentara!!! Svaka cast Hrvatima, ne samo da nije propala ta firma u tajkunskim privatizacijama nego posluje sa profitom na globalnom trzistu!!! Kada cemo shvatiti da ako je ceo region siromasan, onda ni mi ne mozemo biti drugaciji!!! Nadam se uspehu svim zemljama u okruzenju, jedino tako ce biti dobro i nama! S'kim si, takav si!!!

garavi

pre 10 godina

di ste arapi hahahahahaha ? kolki je novak djokovic ? alo prvi jel citas vesti ? odma arapima da kazes da doteraju nesto vece od te cesne sto leti oko bg-a ! hahaha

Block

pre 10 godina

Pih, oni svoj izvoz spakuju u jedan avion, makar to bio ovaj 225, a nama za izvoz vozovi trebaju :)
Mislim kad strajkaci oslobode, puteve i pruge, naravno.

mario

pre 10 godina

(T&T, 31. oktobar 2013 07:28) I to je sve Srbija,pa ako je to tako sve kako kažeš izvozite auto po celom svetu samo pare isu u Italiju,zašto svake godine imate problem sa otkupom maline i da ono najbitnije ako je sve naj naj,pa kako ste onda na svim listama zadnji u regionu,a da ne kažemo za cijeli Evropu....
A vi sigurno imate brodogradnju,turizam,infrastrukturu...

Acika

pre 10 godina

Ovo čudo je napravljeno da se na njegovom krovu prevozi Buran (ruski spejs šatl) od fabrike do lansirne rampe. Zato ima dva razdvojena repa.

Sarastro

pre 10 godina

@Novosibirsk

Niko ga osim Rusa nije napravio, ne zato što niko drugi nije mogao da ga napravi, nego zato što nikome osim Rusa nije trebao baš takav avion. Rusi (tačnije Ukajinci) su napravili dva komada za potrebe svog vasionskog programa jer nisu mogli drugačije da prevoze svoju varijantu spejsšatla, nazvan Buran (koji nikad nije poleteo) iz mesta sklapanja do uzletišta u Kazahstanu.

(Istini za volju, delimičan razlog je i politički jer su u nekadašnjem SSSR-u baš bolovali od toga da sve njihovo bude najveće, najsnažnije, najteže, naj-bilo šta, naročito u poređenju sa sličnim na Zapadu. Često se svodilo na ta da kad već ne može da bude jednako kvalitetno ili kvalitetnije, onda neka bude barem veće, čak i ako ne treba.)

Posle raspada SSSR-a, ovaj avion je ostao i propadao na jednom aerodromu u Ukrajini dok neko iz konstruktorskog biroa u Ukrajini nije došao na genijalnu ideju da ga remontuje i krene u biznia s njim. Srećom, osim entutijazma, imali su i praktičnog smisla i napravili sa Englezima kompaniju za prevoz specijalnih tereta. Posada i avion su ukrajinski, a sedište zajedničke firme je u Londonu odakle ugovaraju poslove.

Ako politiku i ideologiju bar za trenutak ostavimo na stranu (što većina ovde nije u stanju), možemo samo da skinemo kapu, prvo inženjerima koji su izmislili i napravili ovaj unikatni avion, a drugo, onima koji su ga iz stanja olupine koja je trunula na aeroromu vratili u stanje letelice koja idanas izaziva poštovanje.

Vladimir

pre 10 godina

E ovo volim! Da vidim da se Srbi i Hrvati prepucavaju ko je čega više proizveo, a ne ko je koga više istrebio.
Takav rivalitet nama treba!

B

pre 10 godina

@(T&T)

-HS2000(XD)- Dobili nagradu Najbolji pistolj godine u Americi brojne puta
-Zagrebačka tvrtka INsig2 pobijedila je na natječaju NATO saveza za izradu sofisticiranog sustava sigurnosti
-Šestan-Buschu Grand Prix nagradu za inovaciju(borbene kacige)
-doking mv 4 mine clearing system koji amere upotrebralju u Afghanistanu i Iraku
-Rimac Concept One najbrzi elektricni auto
-Viktor lenac remontira americki vojni brod seste flote


Hoces jos?

Murmansk

pre 10 godina

Ovaj avion ne proizvode Rusi vec Ukrajinci.
(Sasa, 30. oktobar 2013 22:18)
Komstruktor aviona je Rus Oleg Antonov. Ovaj avion je istina napravljen u Kijevu, još 1988.godine u fabrici aviona "Antonov", a Ukrajina je postala samostalna država 1991.godine.

Zg

pre 10 godina

na Filipinima novosadska firma DMS počinje projekat za tamošnju elektrodistributivnu kompaniju, softver iz NS će upravljati ogromnom elektroenergetskom mrežom, i vrlo moguće i ovim transforatorom. Hrvatski hardver, softver iz Srbije, ne mož da ne radi...
(magNoMed, 31. oktobar 2013 06:30)

Znači, sredili smo tako da se trafo počne uključivati u 8:30 ujutro, počne raditi u 9:30, ima pauzu od 11 do 12, i onda negdje oko 15 zaključi da mu je dosta posla za taj dan pa se ugasi?

Nikola

pre 10 godina

@(Sarastro, 31. oktobar 2013 01:40): Buran je uspešno napravio probni let bez posade. Lansiran je, napravio 2 orbite i sleteo, sve potpuno automatski. No nema veze, SS ispade toliko dobar da je završio karijeru sa samo dve teške nesreće i gomilom otkazanih lansiranja, tako da se ameri sad vozaju do ISS ruskim orbiterom po masnoj ceni.

pajser

pre 10 godina

taj avion se vise ne proizvodi. samo su dva napravljena za sovjetski space shuttle program. jedan je u korovu a drugi je ovaj koji je jos u upotrebi. to je to

magNoMed

pre 10 godina

@magomed: baš si pogodio, inače, ko prstom :) na Filipinima novosadska firma DMS počinje projekat za tamošnju elektrodistributivnu kompaniju, softver iz NS će upravljati ogromnom elektroenergetskom mrežom, i vrlo moguće i ovim transforatorom. Hrvatski hardver, softver iz Srbije, ne mož da ne radi... Za maline nemam pojma.

Sasa

pre 10 godina

Pitam se, pitam se, gde je sada ona budala koja je tvrdila da je AN225 vec sletao u NIS!!?

I to zato sto radi na aerodromu i licno ga je gledao!

Fenomenalno!
(AH, 31. oktobar 2013 07:31)

Hm... nisam procitao to, ali znam da je 1994., kad sam bio u vojsci u Nisu, na aerodromu, jedne noci sletela neka grdosija, probudili su nas na brzinu, odrzali kratko predavanje kako se radi o vojnoj tajni, a onda smo otisli do aviona i pomagali u istovaru nekog oruzja i municije. Tada smo imali sankcije, a ruski avion, koji je zvanicno leteo za Afriku, navodno je zbog kvara morao da sleti u Nis, sto je iskorisceno da se istovari misteriozni tovar. Znam da je u pitanju bio ogroman avion, a od buke koju je napravio kada je uzletao, mislili smo da ce da srusi pola Nisa...

AH

pre 10 godina

Pitam se, pitam se, gde je sada ona budala koja je tvrdila da je AN225 vec sletao u NIS!!?

I to zato sto radi na aerodromu i licno ga je gledao!

Fenomenalno!

Branko

pre 10 godina

Mislim da je napravljen u Ukrajni, tako da nisu samo Rusi.
(Nikola, 30. oktobar 2013 23:24)
U Jugoslaviji su živeli Slovenci, Hrvati, Srbi, Makedonci, Muslimani,... tako i u Ukrajini žive Ukrajinci, Rusi,..., zar ne?

T.

pre 10 godina

Inače Ukrajina je nastala raspadom SSSR-a tri godine kasnije, 1991.g.
(Novosibirsk, 30. oktobar 2013 23:38)

To je kao da kazes da je Srbija nastala raspadom Jugoslavije. Cisto da te podsetim, ti si rekao da je avion ruski, ne sovjetski.

Zoran Mihajlovic

pre 10 godina

Ha-ha-ha-ha! Jedni proizvode neke transformatore, drugi kojekakve ogromne avione, a treci grade nekakvu elektroprivredu koja ce da im podrzava privredni razvoj. Ha-ha-ha-ha!

Ma sta znaju oni, uspeh je sa 32 godine imati svoju sobu u dedinom stanu, jesti maminu hranu i trositi tatinu penziju i biti faca pljujuci sve zivo na internetu!

B

pre 10 godina

Aleksandar

Hvala za cestiku :)

Mi komplekse?

Zato na B92 imate 10 i vise clanka o hrvatskoj na dan, ili zato imate vise tisuca srpskih komentatora na indexu vise nego hrvatskih.

Gromov

pre 10 godina

Da nije bilo Burana ne bi bilo ni Mrije tj. AN225ice. Ova grdosija je i napravljena da tansportuje jedini sovjetski spejs satl. Sada sluzi kao transporter za teske i velike terete.

gripen

pre 10 godina

Gledao sam An -124 kad je sletao na Surcinu... Kad je preleteo preko Save, mislio sam da je omasio pistu.... Mogu da zamislim koliki je tek ovaj!