Utorak, 29.10.2013.

14:50

"Veći PDV zatvara hotele u Srbiji"

Hotelijeri upozoravaju da će povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV) sa 8 na 20 odsto, zatvoriti većinu hotela u Srbiji.

Izvor: Beta

"Veæi PDV zatvara hotele u Srbiji" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

Mokičeli

pre 10 godina

Od dve hiljade auto škola, trenutno nijedna ne radi, znači minimum 10 000 ljudi je bez posla i primanja. Zbog neprimenjivog zakona o đačkim ekskurzijama trenutno 170 agencija (oko 1000 ljudi), tridesetak hotela koji rade sa decom ( pa sad još i ovo sa PDV-om), oko hiljadu autobusa, stotine dobavljača hotela,stotinak muzeja i lokaliteta niko ništa ne radi, u pitanju je desetine hiljada ljudu na ivici egzistencije. Bitno je da će za nekoliko godina , možda, biti zaposleno 600 ljudu u Arapskoj fabrici auto komponenti. Dajte ljudi, otreznimo se, nemojmo kao hipnotisani klicati vođi dok nam seku struju za dug od 10000.

Zeljko

pre 10 godina

Resenje je jednostavno. Treba samoinicijativno da vratimo vize, da nasi gradjani ne mogu da izlaze iz zemlje. A onda ce morati odsedati samo u domacim hotelima. Ideja ce se svideti ministru, ipak je on strucnjak...

seljadin

pre 10 godina

posle 4 godine radikalsko-naprednjacke vladavine, pravicemo i Slobu i Borisa a mozda i Seselja od blata, ovi ce nas baciti u blato iz kog se necemo vise podici

mmm

pre 10 godina

Nezamislivo je povecati PDV u turizmu na 20%. Svi ce biti prinudjeni da povecaju cene svojih usluga... Uporedjujuci ih sa cenama u inostranstvu, izgubicemo dosta klijenata, a olaksice za to su i putovanja bez viza. I pored velike stope nezaposlenih, zar je potrebno otpustati jos radnika?!
Pa bar cemo postati vodeca zemlja u nezaposlenosti i sa najvisim PDV-om. Ako se to zeli postici, bravo za reformu, uspecete!

booboo

pre 10 godina

najsje*ani**j zemlji na svetu ministar finansija ne*****ni balavac, predlaze resenja iz osnovne skole (ja sam jos u srednjoj shvatio ovu matematiku)

Mnogo veci mrmot

pre 10 godina

U kom si ti hotelu mrmote bio kad mislis da u Srbiji hoteli ne nude nista. Gde ti letujes, zimujes??? Koje su to zemlje? Podeli sa nama....!!!

Patriota

pre 10 godina

Prestanite da spinujete i budite realni u problematici o kojoj pricate. Mi smo nova drzava SRBIJA, postojimo 7 godina. Turizam je najbolji marketing koji mozemo da dobijemo, pri tome ga neko placa. U cemu pratimo EU? Nove investicije su podsticaj za gradjevinu, za saobracaj, za poljoprivredu!!!! Gde kupuju hoteli hranu, pice. U SRBIJI. Alo!!!

Jovan Dušanić

pre 10 godina

Ja sam govorio bas tim hotelijerima koji sada kukaju da je ekipa u Min. Privrede, ekipa koja ce povecati poreze i ostaviti pustoš, a oni (Hores) su mi pricali o liberalnim pogledima, blokovima, trzistu!
E pa liberali-hotelijeri! Trazili ste, gledajte!!!!!

expat

pre 10 godina

@Marko Prag
To što vi zovete 4 zvezdice, to je samo u vašem zvezdanom sistemu. Ono što je 50€ u većini hotela u Beogradu ima kvalitet pojedinih hostela (samo sa 1-2 kreveta). A i tih 80 evra ćete uskoro da sanjate.

Crni

pre 10 godina

Ako budete pozeleli da odete na zimovanje ili letovanje u hotel na Zlatiboru sa cetiri zvezdice polupansion ce Vas otprilike kostati 40 eura dnevno.
Cetvoroclana porodica 7 dana ce platiti: 40 eura x 7 dana x 4 osobe = 1.120 eura.
Od toga drzava ce Vam na ime poreza uzeti 186 EURA na ime PDV-a + 28 eura za boravisnu taksu.
DA LI JE NORMALNO DA ZA SEDMODNEVNI ODMOR U SRBIJI PLATITE DRZAVI SAMO ZA PANSIONSKE USLUGE 214 EURA REKETA.
Bolje da za ove pare idete u Grcku i Tursku, a nas ministar finansija ce verovatno dobiti zlatnu palmu za doprinos razvoja turizma Grcke, Turske i Crne Gore i postace grobar srpskog turizma.
Takodje pogresno racunaju da ce povecanjem PDV-a povecati prihod u drzavni budzet jer ce isto kao i kod povecanja akciza na duvan i alkohol doci do smanjenja potrosnje, odnosno prometa i do smanjenja prihoda u budzetu.
Vucic je pravnik pa ne razume, a ovaj ministar ne zna.

zozonko

pre 10 godina

Tako je to kada neko uci ekonomiju na "Sega-mega" skolama, pa misli da ce nedostatak priliva od razvoja industrije i privrede, da nadoknadi dizanjem poreza. Nama kao da je ministar ekonomije Serif od Notingema. Svi ekonomkski strucnjaci, fisklani savet i ostali su upozorili da bi dizanje poreza unistilo privredu do kraja, jer bi ionako mali promet bio drasticno smanjen. Predlog je bio da se porez jos vise smanji, da se cak ukine na neke proizvode, samo da se sacuva privreda. Manje cene, veci promet, a to moze puniti budzet efikasnije od svakog oporezivanje. Pa neke zemlje EU i van nje, imaju poreze od 5% na mnogo sta, i da li im nesto fali? Ali, kada iza politicke demagogije ne stoje reci, kada zapravo nemams ni ljude i plan da zemlju pokrenes napred, a obecas kule i gradove, onda je normalni da na silu punis budzet. Jadni mi da takvim strucnjacima, sve sami masteri..... :-)))))

sasa jokic

pre 10 godina

Mi u Srbiji imamo problem sa drzavnim neprijateljima i neznalicama.

Prvo su krenuli da imitiraju Evropu, uvodjenjem zakona o zabrani pusenja, i time upropastili restoransku industriju, koja je jedina davale znake zivota. Nije im na pamet palomda prilafode zakone o gradnji, kako bi privuklimstrane investirore, jer bi to onemogucilo korupciju.
Sada ovi balavci/ministri iz cistog neznanja unistavaju jedinu preostalu granu koja je bitna za turizam, ali me iz istih razloga kao ovi prvi, vec iz neiskustva.

bezbednjak

pre 10 godina

koji hoteli u Srbiji, par njih valja. Dok sam radio u Hajatu noćenje sa doručkom 190 evra. Sad je njima frka oko pdv. Tada su radnici imali oko 20 hiljada dinara. Dok u Nisu ne može da se nadje hotel bilo kakav sa doručkom ispod 30 evra. A za doručak jaja i slanina.

Milos Palilula

pre 10 godina

Porez od dodatnih 12% na prihod!?
Ja sam vlasnik malog Hotela u Nisu, ulazem u njega skoro ceo svoj radni vek... Ja nemam te profite!
Ne mogu ni da otpustim zaposlene, radi mi i supruga i sin!
Ovo je stvarno neverovatno!
Radulovicu, pa kakve ste proracune pravili, sta je ovo???

Caki

pre 10 godina

dokle god se bude radilo sa precenjenom valutom bice nam ovako, dizace i pdv i sta god dok ne pocrkamo. Meni se ne dopada sto nam iz ministarstva finansija porucuju kako mi ne smemo ni da razmisljamo o zamrzavanju (neotplacivanju) spoljnjeg duga , a kako je Island mogao i nikom nista. Sve je ovo rezultat toga sto nam godisnje oko milijardu evra ode na otplatu duga.

batler

pre 10 godina

Većinu računa po hotelima, po gradovima pa I Beogradu plaćaju FIRME na osnovu služb putovanja.Plaćaće I dalje.Ne mislite valjda da neko iz svog džepa plaća račune,menadžeri ni zakupljene stanove ne plaćaju iz svog džepa.Većina cena je i onako naduvana .Uostalom to je samo dokaz o mogućnosti planiranja bilo čega pa i života u ovoj zemlji,a kamo li biznisa.

Da li je sex u pitanju ?

pre 10 godina

nesto mi bas ovde nije jasno, kada je porez na imovinu povecan pet puta(500%) niko se nije bunio. Kada je najavljeno novo povecanje za sledecu godinu takodje se niko nije pobunio. Kada je PDV otisao sa 18 na 20%, svi su cutali, cak i sada kada je PDV za osnovne zivotne namirnice otisao sa 8 na 10% ne bune se ni oni sa penzijama od 7000. !!
Ali zbog povecanja PDV-a na hotelski smestaj podigla se dreka i kuknjava kao da svi mi, svakog popodneva idemo na dnevni odmor sa sekretaricom, pa cemo sada morati to da smanjimo !!

Metropol

pre 10 godina

Prosecna cena po sobi je 70 eur. u Sofiji je 120 eur.
Poredim Hotele iste kategorije ciji je vlasnik isti Metropol u Bg. I Sheraton u Sofiji!
Ej u Bugarskoj su mnogo vise cene...

it is I

pre 10 godina

@petar piaf, zasto diras beogradjane? nismo mi krivi,nego vlast! ne kukaj nama nego DRZAVI! e i da,bili smo van beograda,volimo celu srbiju,i vranje i zlatibor i kraljevo i zrenjanin i suboticu...ne budi ogorcen na pogresne ljude,nije nama nista bolje zato sto smo u beogradu,ne veruj svemu sto cujes na tv-u.

Marko Prag

pre 10 godina

Za gospodina koji putuje po Londonu: pogledajte cene nasih hotela Prag, Balkan, Prezident, Astoria i mnogi drugi od 4* pa cete videti da nudimo cene 50-80 eura po sobi... Nadjite mi hotel sa 4* u pomenutim destinacijama za te pare!!! Neznanje je covekov najveci neprijatelj!!!

Komesar

pre 10 godina

Povecanje PDV-a sa nize, na visu stopu je protivno direktivama EU!
Ne samo sto gubimo konkurentnost, nego i idemo protiv harmonizacije propisa sa EU.

Pera

pre 10 godina

Ne samo da su cene ogromne nego je i usluga uzasna. Pisac teme je mogao da doda i nekoliko citata sa stranih turistickih foruma gde se posetioci zale na neke od najboljih hotela u zemlji. Ovako kao i uvek imamo samo jednu stranu price.

Inace hotel u Kladovu se ne zatvara zbog PDVa nego zto sto niko nikad nije uradio nista za turisticku promociju tog kraja, cekaju valjda da im ministar dodje i odradi neku brosuru neki video. U Negotinu (susednom gradu) hotel je kupljen za 300k eura, samo stakla na prozorima vrede toliko. I pored toga novi vlasnik je potpuno nesposoban da vodi hotel, umesto da radi na promociju grada on je unistio jednu od najizapazenijih znamenitosti grada (simbol grada). Inace ispekcije kada bi radile svoj posao, odavno bi trebale da zatvore vecinu hotela u Srbiji.

Marija Ostojić

pre 10 godina

Dugoročno, ovakva odluka bi rezultirala samo smanjenjem prihoda u budžetu.
Srbija bi imala ubedljivo najvišu stopu PDV-a na smeštaj, kako u okruženju, tako i šire. Stopa PDV-a u pomenutim zemljama i pored ekonomske krize iznosi: Hrvatska - 10%, Slovenija – 9,5%, Crna Gora - 7%, Bugarska - 9%, Francuska - 7%, Nemacka - 7%, Grcka – 6,5%, Spanija – 10%, Makedonija - 5%, Italija - 10%, Rumunija - 9%, Austrija - 10%, Turska - 10%

Patriota

pre 10 godina

Alo, bre pa nije Beograd - Srbija, hoteli u unutrasnjosti - kljuc u bravu. Umesto da se borimo za decentralizaciju Srbije, da pospesimo investicije u Srbiji, mi zatvaramo vrata, potencijalnim investitorima!!! Ne gledajte Beograd, gledajte Vrnjacku banju, Goc, Zlatar, Zlatibor, Suboticu. 150 hotela u Srbiji je u drzavnom vlasnistvu, kako ce oni preziveti?

Nikola

pre 10 godina

Dragi Kobac, mislim da niste upoznati sa funkcionisanjem hotelijerstva u Srbiji. Hotelijerstvo je jedna od retkih grana privrede koja funkcionise po principu trzisne konkurencije. Kada se poveca PDV za hranu I pice, jedan maxi diskont samo poveca cene proizvoda automatski. U hotelijerstvu to ide drugacije, cena moze da se poveca ali se na kraju pregovorima sa klijentima dolazi do toga da konacna cena bude mnogo niza nego ona koja je prvo ponudjena. Inace cene hrane i pica je 20%, a to sto je negde visoka cena zavisi od samog hotela, nemojte praviti zakljucak na osnovu 5 hotela u Srbiji. VLADO SRBIJE OVO ZNACI DA CE VELIKI BROJ LJUDI KOJI RADI U HOTELIJERSTVU DOBITI OTKAZE; A TI ISTI LJUDI OPET IDU NA BIRO RADA!!! Presipanje iz supljeg u prazno...

Mladen Sudarevic

pre 10 godina

mnogi koji se zale na cene hotel usluga u Srbiji zaboravljaju da cena odrzavanja hotela u Srbiji nije nista manja od cene odrzavanja hotela u regionu (pa cak i u vecem delu evrope). Struja, gas, oprema kosta koliko kosta i u Hrvatskoj ili recimo Bugarskoj. Jedino sto je jeftinije je radna snaga (neznatno). Ovaj potez ce zaista ici na stetu kompanija i ljudi koji drze hotele i motele. Medjutim, ljudi ce se snaci u sivoj ekonomiji. Sve znatnije Srpske turisticke destinacije su pune kuca koje nude jeftino prenociste (bez PDVa)

Milenko Aćimović

pre 10 godina

Srpski turizam nije imao ovakvog Ministra kakav je Radulovic!
Ni drugi se nisu proslavili, ali ovaj ce nam doci glave sa svoji potezima povecanja poreza iznad bilo koje razumne mere!
#150%

kiki

pre 10 godina

kako lobisti grizu, dakle ukoliko je cena noćenja bila 50 eur ili 80 eur(što je preskupo u odnosu na ono što nudite i gde nudite, jer vam hoteli nisu na wall streetu) povećanje pdv-a produkuje novu cenu od 55 eur za noćenje odnosno 88 eur. Prvo toliko iznosi tih vaših strašnih 150%, drugo zbog toga neće izumreti hitilijerstvo u srbiji i 20.000 radnih mesta nestati i treće optimizujte poslovanje, smanjite troškove, smanjite svoju zaradu malo............

Milica Bajovic

pre 10 godina

Ljudi, stavite na stranu cene i troškove, znate koliko ljudi će ostati bez posla? Žalosno je da u Srbiji, koja se koprca u moru loših situacija, da u njoj bude najveći PDV na smeštaj u Evropi.

Petar Piaf

pre 10 godina

Tako, optimizujte poslovanje, smanjite konobarima plate sa 25.000 na 21.000, kuvarima sa 35.000 na 25.000 dinara, a sefovima sa 45.000 na 30.000 i svi srecni! Komunisticka utopija! Beogradjani, je li neko od vas bio malo izvan Beograda ili je ovde samo pitanje hotela u prestonici... Znate li vi da je Srbija i van Beograda!? Ne, bitno je da vama lepo a sta ce biti po provinciji, nije bitno!!! Ma podignite na 30%!!!

MartinP

pre 10 godina

Ove mere ce sigurno dovesti do zatvaranja 30-40% hotela u Srbiji. I hoteli koji dobro posluju, a pod kreditnim su obavezama (vecina) doci ce u krizu likvidnosti. Takodje bitno je da se ne zaboravi da je drzava odlukom direktno uticala pogubno na program nastave u prirodi od koje polovina hotela u Srbiji zivi tokom jeseni i proleca. Lose nam se pise....

milan

pre 10 godina

Sta je sa investicijama ljudi u male hotele njihovom egzistencijom dali to nekoga brine, ne u ovoj zemlji ne ocigledno. Turizam u razvoju i ogromna potreba za razvijanje kompjuterskih tehnologija ce ova nerazmisljena mera zaustaviti totalno. I sta iz ovoga mozemo nauciti? Da oni koji tako nesto odluce u Srbiji pojma nemaju sta rade i kako da rade.

pera peric

pre 10 godina

kobac,pa sto pijes pivo u najskupljem hotelu u bg?Inace bas me zanima koliko kosta pivo i sendvic u evropi u hotelu sa 5 zvezdica.Ako ti se pije pivo za sto kinti idi u neku kafancinu i ne kukaj!

Milan T.

pre 10 godina

Pa ima hotela i van Srbije pa cemo lepo svi lepo da ponesemo i pare i uvozni paradajz pa pravac Grcka...opdakle smo i uvezli paradajz... Umesto da pricamo kako da povecemo konkurentnost, drzava bi odma na potrosaca po dzepu... Pa odakle vise potrosacima para, nece se kupovati ako porastu cene, a onda nece ni biti prihoda niti drzavi niti hotelima niti zaposlenima ... I sta onda... Tajkunizacija htoeljerstva pa ce da ih kupuju za 1 euro, pa onda isti ti sto kupe ima da vrate za godina porez na 8%... Sramotno!!!

Kobac

pre 10 godina

Gospodo draga, nece vas zatvoriti povecanje PDV-a, zatvoricete se zbog vasih nerealnih cena... Dosta putujem po Evropi a nocenje sa doruckom placam od 80-110 EUR. Nije realno da u Beogradu budu vise cene nego u Pragu.
Za primer, juce u Metropolu: malo Zajecarsko pivo: 385 rsd, sendvic sa sunkom skoro 1.000 rsd. Ne mozete da me ubedite da je to zbog PDV-a, jer da je osnovica niza, i povecanje cene bi bilo manje...

Shone

pre 10 godina

Nećete, nećete, ne brinite - ostaćete kao bele lale! Pa koja firma je blesava da ulupa 5+ miliona evra na hotel, a da onda "izađe" sa tržišta zato što je neko podigao porez na dobit sa 8% na 20%, gluposti. Ovo se samo prave i kukaju, a i tako koliko naših stanovnika, a i stranih, koristi hotele to se u životu običnih građana ne bi ni osetilo.

Milena Nikolic

pre 10 godina

Samo vi stimulisite turizam Hrvatske i Crne gore!
Moj Hotel u Kladovu ne moze da podnese ovo povecanje...
Tacka!
Morace pod kljuc.

Kobac

pre 10 godina

Gospodo draga, nece vas zatvoriti povecanje PDV-a, zatvoricete se zbog vasih nerealnih cena... Dosta putujem po Evropi a nocenje sa doruckom placam od 80-110 EUR. Nije realno da u Beogradu budu vise cene nego u Pragu.
Za primer, juce u Metropolu: malo Zajecarsko pivo: 385 rsd, sendvic sa sunkom skoro 1.000 rsd. Ne mozete da me ubedite da je to zbog PDV-a, jer da je osnovica niza, i povecanje cene bi bilo manje...

Milena Nikolic

pre 10 godina

Samo vi stimulisite turizam Hrvatske i Crne gore!
Moj Hotel u Kladovu ne moze da podnese ovo povecanje...
Tacka!
Morace pod kljuc.

kiki

pre 10 godina

kako lobisti grizu, dakle ukoliko je cena noćenja bila 50 eur ili 80 eur(što je preskupo u odnosu na ono što nudite i gde nudite, jer vam hoteli nisu na wall streetu) povećanje pdv-a produkuje novu cenu od 55 eur za noćenje odnosno 88 eur. Prvo toliko iznosi tih vaših strašnih 150%, drugo zbog toga neće izumreti hitilijerstvo u srbiji i 20.000 radnih mesta nestati i treće optimizujte poslovanje, smanjite troškove, smanjite svoju zaradu malo............

Marija Ostojić

pre 10 godina

Dugoročno, ovakva odluka bi rezultirala samo smanjenjem prihoda u budžetu.
Srbija bi imala ubedljivo najvišu stopu PDV-a na smeštaj, kako u okruženju, tako i šire. Stopa PDV-a u pomenutim zemljama i pored ekonomske krize iznosi: Hrvatska - 10%, Slovenija – 9,5%, Crna Gora - 7%, Bugarska - 9%, Francuska - 7%, Nemacka - 7%, Grcka – 6,5%, Spanija – 10%, Makedonija - 5%, Italija - 10%, Rumunija - 9%, Austrija - 10%, Turska - 10%

zozonko

pre 10 godina

Tako je to kada neko uci ekonomiju na "Sega-mega" skolama, pa misli da ce nedostatak priliva od razvoja industrije i privrede, da nadoknadi dizanjem poreza. Nama kao da je ministar ekonomije Serif od Notingema. Svi ekonomkski strucnjaci, fisklani savet i ostali su upozorili da bi dizanje poreza unistilo privredu do kraja, jer bi ionako mali promet bio drasticno smanjen. Predlog je bio da se porez jos vise smanji, da se cak ukine na neke proizvode, samo da se sacuva privreda. Manje cene, veci promet, a to moze puniti budzet efikasnije od svakog oporezivanje. Pa neke zemlje EU i van nje, imaju poreze od 5% na mnogo sta, i da li im nesto fali? Ali, kada iza politicke demagogije ne stoje reci, kada zapravo nemams ni ljude i plan da zemlju pokrenes napred, a obecas kule i gradove, onda je normalni da na silu punis budzet. Jadni mi da takvim strucnjacima, sve sami masteri..... :-)))))

Patriota

pre 10 godina

Alo, bre pa nije Beograd - Srbija, hoteli u unutrasnjosti - kljuc u bravu. Umesto da se borimo za decentralizaciju Srbije, da pospesimo investicije u Srbiji, mi zatvaramo vrata, potencijalnim investitorima!!! Ne gledajte Beograd, gledajte Vrnjacku banju, Goc, Zlatar, Zlatibor, Suboticu. 150 hotela u Srbiji je u drzavnom vlasnistvu, kako ce oni preziveti?

Marko Prag

pre 10 godina

Za gospodina koji putuje po Londonu: pogledajte cene nasih hotela Prag, Balkan, Prezident, Astoria i mnogi drugi od 4* pa cete videti da nudimo cene 50-80 eura po sobi... Nadjite mi hotel sa 4* u pomenutim destinacijama za te pare!!! Neznanje je covekov najveci neprijatelj!!!

pera peric

pre 10 godina

kobac,pa sto pijes pivo u najskupljem hotelu u bg?Inace bas me zanima koliko kosta pivo i sendvic u evropi u hotelu sa 5 zvezdica.Ako ti se pije pivo za sto kinti idi u neku kafancinu i ne kukaj!

Milos Palilula

pre 10 godina

Porez od dodatnih 12% na prihod!?
Ja sam vlasnik malog Hotela u Nisu, ulazem u njega skoro ceo svoj radni vek... Ja nemam te profite!
Ne mogu ni da otpustim zaposlene, radi mi i supruga i sin!
Ovo je stvarno neverovatno!
Radulovicu, pa kakve ste proracune pravili, sta je ovo???

Pera

pre 10 godina

Ne samo da su cene ogromne nego je i usluga uzasna. Pisac teme je mogao da doda i nekoliko citata sa stranih turistickih foruma gde se posetioci zale na neke od najboljih hotela u zemlji. Ovako kao i uvek imamo samo jednu stranu price.

Inace hotel u Kladovu se ne zatvara zbog PDVa nego zto sto niko nikad nije uradio nista za turisticku promociju tog kraja, cekaju valjda da im ministar dodje i odradi neku brosuru neki video. U Negotinu (susednom gradu) hotel je kupljen za 300k eura, samo stakla na prozorima vrede toliko. I pored toga novi vlasnik je potpuno nesposoban da vodi hotel, umesto da radi na promociju grada on je unistio jednu od najizapazenijih znamenitosti grada (simbol grada). Inace ispekcije kada bi radile svoj posao, odavno bi trebale da zatvore vecinu hotela u Srbiji.

Crni

pre 10 godina

Ako budete pozeleli da odete na zimovanje ili letovanje u hotel na Zlatiboru sa cetiri zvezdice polupansion ce Vas otprilike kostati 40 eura dnevno.
Cetvoroclana porodica 7 dana ce platiti: 40 eura x 7 dana x 4 osobe = 1.120 eura.
Od toga drzava ce Vam na ime poreza uzeti 186 EURA na ime PDV-a + 28 eura za boravisnu taksu.
DA LI JE NORMALNO DA ZA SEDMODNEVNI ODMOR U SRBIJI PLATITE DRZAVI SAMO ZA PANSIONSKE USLUGE 214 EURA REKETA.
Bolje da za ove pare idete u Grcku i Tursku, a nas ministar finansija ce verovatno dobiti zlatnu palmu za doprinos razvoja turizma Grcke, Turske i Crne Gore i postace grobar srpskog turizma.
Takodje pogresno racunaju da ce povecanjem PDV-a povecati prihod u drzavni budzet jer ce isto kao i kod povecanja akciza na duvan i alkohol doci do smanjenja potrosnje, odnosno prometa i do smanjenja prihoda u budzetu.
Vucic je pravnik pa ne razume, a ovaj ministar ne zna.

Da li je sex u pitanju ?

pre 10 godina

nesto mi bas ovde nije jasno, kada je porez na imovinu povecan pet puta(500%) niko se nije bunio. Kada je najavljeno novo povecanje za sledecu godinu takodje se niko nije pobunio. Kada je PDV otisao sa 18 na 20%, svi su cutali, cak i sada kada je PDV za osnovne zivotne namirnice otisao sa 8 na 10% ne bune se ni oni sa penzijama od 7000. !!
Ali zbog povecanja PDV-a na hotelski smestaj podigla se dreka i kuknjava kao da svi mi, svakog popodneva idemo na dnevni odmor sa sekretaricom, pa cemo sada morati to da smanjimo !!

Petar Piaf

pre 10 godina

Tako, optimizujte poslovanje, smanjite konobarima plate sa 25.000 na 21.000, kuvarima sa 35.000 na 25.000 dinara, a sefovima sa 45.000 na 30.000 i svi srecni! Komunisticka utopija! Beogradjani, je li neko od vas bio malo izvan Beograda ili je ovde samo pitanje hotela u prestonici... Znate li vi da je Srbija i van Beograda!? Ne, bitno je da vama lepo a sta ce biti po provinciji, nije bitno!!! Ma podignite na 30%!!!

bezbednjak

pre 10 godina

koji hoteli u Srbiji, par njih valja. Dok sam radio u Hajatu noćenje sa doručkom 190 evra. Sad je njima frka oko pdv. Tada su radnici imali oko 20 hiljada dinara. Dok u Nisu ne može da se nadje hotel bilo kakav sa doručkom ispod 30 evra. A za doručak jaja i slanina.

Komesar

pre 10 godina

Povecanje PDV-a sa nize, na visu stopu je protivno direktivama EU!
Ne samo sto gubimo konkurentnost, nego i idemo protiv harmonizacije propisa sa EU.

Milica Bajovic

pre 10 godina

Ljudi, stavite na stranu cene i troškove, znate koliko ljudi će ostati bez posla? Žalosno je da u Srbiji, koja se koprca u moru loših situacija, da u njoj bude najveći PDV na smeštaj u Evropi.

Nikola

pre 10 godina

Dragi Kobac, mislim da niste upoznati sa funkcionisanjem hotelijerstva u Srbiji. Hotelijerstvo je jedna od retkih grana privrede koja funkcionise po principu trzisne konkurencije. Kada se poveca PDV za hranu I pice, jedan maxi diskont samo poveca cene proizvoda automatski. U hotelijerstvu to ide drugacije, cena moze da se poveca ali se na kraju pregovorima sa klijentima dolazi do toga da konacna cena bude mnogo niza nego ona koja je prvo ponudjena. Inace cene hrane i pica je 20%, a to sto je negde visoka cena zavisi od samog hotela, nemojte praviti zakljucak na osnovu 5 hotela u Srbiji. VLADO SRBIJE OVO ZNACI DA CE VELIKI BROJ LJUDI KOJI RADI U HOTELIJERSTVU DOBITI OTKAZE; A TI ISTI LJUDI OPET IDU NA BIRO RADA!!! Presipanje iz supljeg u prazno...

MartinP

pre 10 godina

Ove mere ce sigurno dovesti do zatvaranja 30-40% hotela u Srbiji. I hoteli koji dobro posluju, a pod kreditnim su obavezama (vecina) doci ce u krizu likvidnosti. Takodje bitno je da se ne zaboravi da je drzava odlukom direktno uticala pogubno na program nastave u prirodi od koje polovina hotela u Srbiji zivi tokom jeseni i proleca. Lose nam se pise....

Milan T.

pre 10 godina

Pa ima hotela i van Srbije pa cemo lepo svi lepo da ponesemo i pare i uvozni paradajz pa pravac Grcka...opdakle smo i uvezli paradajz... Umesto da pricamo kako da povecemo konkurentnost, drzava bi odma na potrosaca po dzepu... Pa odakle vise potrosacima para, nece se kupovati ako porastu cene, a onda nece ni biti prihoda niti drzavi niti hotelima niti zaposlenima ... I sta onda... Tajkunizacija htoeljerstva pa ce da ih kupuju za 1 euro, pa onda isti ti sto kupe ima da vrate za godina porez na 8%... Sramotno!!!

it is I

pre 10 godina

@petar piaf, zasto diras beogradjane? nismo mi krivi,nego vlast! ne kukaj nama nego DRZAVI! e i da,bili smo van beograda,volimo celu srbiju,i vranje i zlatibor i kraljevo i zrenjanin i suboticu...ne budi ogorcen na pogresne ljude,nije nama nista bolje zato sto smo u beogradu,ne veruj svemu sto cujes na tv-u.

expat

pre 10 godina

@Marko Prag
To što vi zovete 4 zvezdice, to je samo u vašem zvezdanom sistemu. Ono što je 50€ u većini hotela u Beogradu ima kvalitet pojedinih hostela (samo sa 1-2 kreveta). A i tih 80 evra ćete uskoro da sanjate.

booboo

pre 10 godina

najsje*ani**j zemlji na svetu ministar finansija ne*****ni balavac, predlaze resenja iz osnovne skole (ja sam jos u srednjoj shvatio ovu matematiku)

Shone

pre 10 godina

Nećete, nećete, ne brinite - ostaćete kao bele lale! Pa koja firma je blesava da ulupa 5+ miliona evra na hotel, a da onda "izađe" sa tržišta zato što je neko podigao porez na dobit sa 8% na 20%, gluposti. Ovo se samo prave i kukaju, a i tako koliko naših stanovnika, a i stranih, koristi hotele to se u životu običnih građana ne bi ni osetilo.

Mladen Sudarevic

pre 10 godina

mnogi koji se zale na cene hotel usluga u Srbiji zaboravljaju da cena odrzavanja hotela u Srbiji nije nista manja od cene odrzavanja hotela u regionu (pa cak i u vecem delu evrope). Struja, gas, oprema kosta koliko kosta i u Hrvatskoj ili recimo Bugarskoj. Jedino sto je jeftinije je radna snaga (neznatno). Ovaj potez ce zaista ici na stetu kompanija i ljudi koji drze hotele i motele. Medjutim, ljudi ce se snaci u sivoj ekonomiji. Sve znatnije Srpske turisticke destinacije su pune kuca koje nude jeftino prenociste (bez PDVa)

Patriota

pre 10 godina

Prestanite da spinujete i budite realni u problematici o kojoj pricate. Mi smo nova drzava SRBIJA, postojimo 7 godina. Turizam je najbolji marketing koji mozemo da dobijemo, pri tome ga neko placa. U cemu pratimo EU? Nove investicije su podsticaj za gradjevinu, za saobracaj, za poljoprivredu!!!! Gde kupuju hoteli hranu, pice. U SRBIJI. Alo!!!

Jovan Dušanić

pre 10 godina

Ja sam govorio bas tim hotelijerima koji sada kukaju da je ekipa u Min. Privrede, ekipa koja ce povecati poreze i ostaviti pustoš, a oni (Hores) su mi pricali o liberalnim pogledima, blokovima, trzistu!
E pa liberali-hotelijeri! Trazili ste, gledajte!!!!!

mmm

pre 10 godina

Nezamislivo je povecati PDV u turizmu na 20%. Svi ce biti prinudjeni da povecaju cene svojih usluga... Uporedjujuci ih sa cenama u inostranstvu, izgubicemo dosta klijenata, a olaksice za to su i putovanja bez viza. I pored velike stope nezaposlenih, zar je potrebno otpustati jos radnika?!
Pa bar cemo postati vodeca zemlja u nezaposlenosti i sa najvisim PDV-om. Ako se to zeli postici, bravo za reformu, uspecete!

Milenko Aćimović

pre 10 godina

Srpski turizam nije imao ovakvog Ministra kakav je Radulovic!
Ni drugi se nisu proslavili, ali ovaj ce nam doci glave sa svoji potezima povecanja poreza iznad bilo koje razumne mere!
#150%

sasa jokic

pre 10 godina

Mi u Srbiji imamo problem sa drzavnim neprijateljima i neznalicama.

Prvo su krenuli da imitiraju Evropu, uvodjenjem zakona o zabrani pusenja, i time upropastili restoransku industriju, koja je jedina davale znake zivota. Nije im na pamet palomda prilafode zakone o gradnji, kako bi privuklimstrane investirore, jer bi to onemogucilo korupciju.
Sada ovi balavci/ministri iz cistog neznanja unistavaju jedinu preostalu granu koja je bitna za turizam, ali me iz istih razloga kao ovi prvi, vec iz neiskustva.

milan

pre 10 godina

Sta je sa investicijama ljudi u male hotele njihovom egzistencijom dali to nekoga brine, ne u ovoj zemlji ne ocigledno. Turizam u razvoju i ogromna potreba za razvijanje kompjuterskih tehnologija ce ova nerazmisljena mera zaustaviti totalno. I sta iz ovoga mozemo nauciti? Da oni koji tako nesto odluce u Srbiji pojma nemaju sta rade i kako da rade.

Mnogo veci mrmot

pre 10 godina

U kom si ti hotelu mrmote bio kad mislis da u Srbiji hoteli ne nude nista. Gde ti letujes, zimujes??? Koje su to zemlje? Podeli sa nama....!!!

batler

pre 10 godina

Većinu računa po hotelima, po gradovima pa I Beogradu plaćaju FIRME na osnovu služb putovanja.Plaćaće I dalje.Ne mislite valjda da neko iz svog džepa plaća račune,menadžeri ni zakupljene stanove ne plaćaju iz svog džepa.Većina cena je i onako naduvana .Uostalom to je samo dokaz o mogućnosti planiranja bilo čega pa i života u ovoj zemlji,a kamo li biznisa.

Caki

pre 10 godina

dokle god se bude radilo sa precenjenom valutom bice nam ovako, dizace i pdv i sta god dok ne pocrkamo. Meni se ne dopada sto nam iz ministarstva finansija porucuju kako mi ne smemo ni da razmisljamo o zamrzavanju (neotplacivanju) spoljnjeg duga , a kako je Island mogao i nikom nista. Sve je ovo rezultat toga sto nam godisnje oko milijardu evra ode na otplatu duga.

Metropol

pre 10 godina

Prosecna cena po sobi je 70 eur. u Sofiji je 120 eur.
Poredim Hotele iste kategorije ciji je vlasnik isti Metropol u Bg. I Sheraton u Sofiji!
Ej u Bugarskoj su mnogo vise cene...

seljadin

pre 10 godina

posle 4 godine radikalsko-naprednjacke vladavine, pravicemo i Slobu i Borisa a mozda i Seselja od blata, ovi ce nas baciti u blato iz kog se necemo vise podici

Zeljko

pre 10 godina

Resenje je jednostavno. Treba samoinicijativno da vratimo vize, da nasi gradjani ne mogu da izlaze iz zemlje. A onda ce morati odsedati samo u domacim hotelima. Ideja ce se svideti ministru, ipak je on strucnjak...

Mokičeli

pre 10 godina

Od dve hiljade auto škola, trenutno nijedna ne radi, znači minimum 10 000 ljudi je bez posla i primanja. Zbog neprimenjivog zakona o đačkim ekskurzijama trenutno 170 agencija (oko 1000 ljudi), tridesetak hotela koji rade sa decom ( pa sad još i ovo sa PDV-om), oko hiljadu autobusa, stotine dobavljača hotela,stotinak muzeja i lokaliteta niko ništa ne radi, u pitanju je desetine hiljada ljudu na ivici egzistencije. Bitno je da će za nekoliko godina , možda, biti zaposleno 600 ljudu u Arapskoj fabrici auto komponenti. Dajte ljudi, otreznimo se, nemojmo kao hipnotisani klicati vođi dok nam seku struju za dug od 10000.

Marko Prag

pre 10 godina

Za gospodina koji putuje po Londonu: pogledajte cene nasih hotela Prag, Balkan, Prezident, Astoria i mnogi drugi od 4* pa cete videti da nudimo cene 50-80 eura po sobi... Nadjite mi hotel sa 4* u pomenutim destinacijama za te pare!!! Neznanje je covekov najveci neprijatelj!!!

Shone

pre 10 godina

Nećete, nećete, ne brinite - ostaćete kao bele lale! Pa koja firma je blesava da ulupa 5+ miliona evra na hotel, a da onda "izađe" sa tržišta zato što je neko podigao porez na dobit sa 8% na 20%, gluposti. Ovo se samo prave i kukaju, a i tako koliko naših stanovnika, a i stranih, koristi hotele to se u životu običnih građana ne bi ni osetilo.

Milena Nikolic

pre 10 godina

Samo vi stimulisite turizam Hrvatske i Crne gore!
Moj Hotel u Kladovu ne moze da podnese ovo povecanje...
Tacka!
Morace pod kljuc.

kiki

pre 10 godina

kako lobisti grizu, dakle ukoliko je cena noćenja bila 50 eur ili 80 eur(što je preskupo u odnosu na ono što nudite i gde nudite, jer vam hoteli nisu na wall streetu) povećanje pdv-a produkuje novu cenu od 55 eur za noćenje odnosno 88 eur. Prvo toliko iznosi tih vaših strašnih 150%, drugo zbog toga neće izumreti hitilijerstvo u srbiji i 20.000 radnih mesta nestati i treće optimizujte poslovanje, smanjite troškove, smanjite svoju zaradu malo............

pera peric

pre 10 godina

kobac,pa sto pijes pivo u najskupljem hotelu u bg?Inace bas me zanima koliko kosta pivo i sendvic u evropi u hotelu sa 5 zvezdica.Ako ti se pije pivo za sto kinti idi u neku kafancinu i ne kukaj!

Petar Piaf

pre 10 godina

Tako, optimizujte poslovanje, smanjite konobarima plate sa 25.000 na 21.000, kuvarima sa 35.000 na 25.000 dinara, a sefovima sa 45.000 na 30.000 i svi srecni! Komunisticka utopija! Beogradjani, je li neko od vas bio malo izvan Beograda ili je ovde samo pitanje hotela u prestonici... Znate li vi da je Srbija i van Beograda!? Ne, bitno je da vama lepo a sta ce biti po provinciji, nije bitno!!! Ma podignite na 30%!!!

Kobac

pre 10 godina

Gospodo draga, nece vas zatvoriti povecanje PDV-a, zatvoricete se zbog vasih nerealnih cena... Dosta putujem po Evropi a nocenje sa doruckom placam od 80-110 EUR. Nije realno da u Beogradu budu vise cene nego u Pragu.
Za primer, juce u Metropolu: malo Zajecarsko pivo: 385 rsd, sendvic sa sunkom skoro 1.000 rsd. Ne mozete da me ubedite da je to zbog PDV-a, jer da je osnovica niza, i povecanje cene bi bilo manje...

Metropol

pre 10 godina

Prosecna cena po sobi je 70 eur. u Sofiji je 120 eur.
Poredim Hotele iste kategorije ciji je vlasnik isti Metropol u Bg. I Sheraton u Sofiji!
Ej u Bugarskoj su mnogo vise cene...

Milenko Aćimović

pre 10 godina

Srpski turizam nije imao ovakvog Ministra kakav je Radulovic!
Ni drugi se nisu proslavili, ali ovaj ce nam doci glave sa svoji potezima povecanja poreza iznad bilo koje razumne mere!
#150%

Da li je sex u pitanju ?

pre 10 godina

nesto mi bas ovde nije jasno, kada je porez na imovinu povecan pet puta(500%) niko se nije bunio. Kada je najavljeno novo povecanje za sledecu godinu takodje se niko nije pobunio. Kada je PDV otisao sa 18 na 20%, svi su cutali, cak i sada kada je PDV za osnovne zivotne namirnice otisao sa 8 na 10% ne bune se ni oni sa penzijama od 7000. !!
Ali zbog povecanja PDV-a na hotelski smestaj podigla se dreka i kuknjava kao da svi mi, svakog popodneva idemo na dnevni odmor sa sekretaricom, pa cemo sada morati to da smanjimo !!

Mladen Sudarevic

pre 10 godina

mnogi koji se zale na cene hotel usluga u Srbiji zaboravljaju da cena odrzavanja hotela u Srbiji nije nista manja od cene odrzavanja hotela u regionu (pa cak i u vecem delu evrope). Struja, gas, oprema kosta koliko kosta i u Hrvatskoj ili recimo Bugarskoj. Jedino sto je jeftinije je radna snaga (neznatno). Ovaj potez ce zaista ici na stetu kompanija i ljudi koji drze hotele i motele. Medjutim, ljudi ce se snaci u sivoj ekonomiji. Sve znatnije Srpske turisticke destinacije su pune kuca koje nude jeftino prenociste (bez PDVa)

Nikola

pre 10 godina

Dragi Kobac, mislim da niste upoznati sa funkcionisanjem hotelijerstva u Srbiji. Hotelijerstvo je jedna od retkih grana privrede koja funkcionise po principu trzisne konkurencije. Kada se poveca PDV za hranu I pice, jedan maxi diskont samo poveca cene proizvoda automatski. U hotelijerstvu to ide drugacije, cena moze da se poveca ali se na kraju pregovorima sa klijentima dolazi do toga da konacna cena bude mnogo niza nego ona koja je prvo ponudjena. Inace cene hrane i pica je 20%, a to sto je negde visoka cena zavisi od samog hotela, nemojte praviti zakljucak na osnovu 5 hotela u Srbiji. VLADO SRBIJE OVO ZNACI DA CE VELIKI BROJ LJUDI KOJI RADI U HOTELIJERSTVU DOBITI OTKAZE; A TI ISTI LJUDI OPET IDU NA BIRO RADA!!! Presipanje iz supljeg u prazno...

MartinP

pre 10 godina

Ove mere ce sigurno dovesti do zatvaranja 30-40% hotela u Srbiji. I hoteli koji dobro posluju, a pod kreditnim su obavezama (vecina) doci ce u krizu likvidnosti. Takodje bitno je da se ne zaboravi da je drzava odlukom direktno uticala pogubno na program nastave u prirodi od koje polovina hotela u Srbiji zivi tokom jeseni i proleca. Lose nam se pise....

Komesar

pre 10 godina

Povecanje PDV-a sa nize, na visu stopu je protivno direktivama EU!
Ne samo sto gubimo konkurentnost, nego i idemo protiv harmonizacije propisa sa EU.

sasa jokic

pre 10 godina

Mi u Srbiji imamo problem sa drzavnim neprijateljima i neznalicama.

Prvo su krenuli da imitiraju Evropu, uvodjenjem zakona o zabrani pusenja, i time upropastili restoransku industriju, koja je jedina davale znake zivota. Nije im na pamet palomda prilafode zakone o gradnji, kako bi privuklimstrane investirore, jer bi to onemogucilo korupciju.
Sada ovi balavci/ministri iz cistog neznanja unistavaju jedinu preostalu granu koja je bitna za turizam, ali me iz istih razloga kao ovi prvi, vec iz neiskustva.

Mnogo veci mrmot

pre 10 godina

U kom si ti hotelu mrmote bio kad mislis da u Srbiji hoteli ne nude nista. Gde ti letujes, zimujes??? Koje su to zemlje? Podeli sa nama....!!!

Pera

pre 10 godina

Ne samo da su cene ogromne nego je i usluga uzasna. Pisac teme je mogao da doda i nekoliko citata sa stranih turistickih foruma gde se posetioci zale na neke od najboljih hotela u zemlji. Ovako kao i uvek imamo samo jednu stranu price.

Inace hotel u Kladovu se ne zatvara zbog PDVa nego zto sto niko nikad nije uradio nista za turisticku promociju tog kraja, cekaju valjda da im ministar dodje i odradi neku brosuru neki video. U Negotinu (susednom gradu) hotel je kupljen za 300k eura, samo stakla na prozorima vrede toliko. I pored toga novi vlasnik je potpuno nesposoban da vodi hotel, umesto da radi na promociju grada on je unistio jednu od najizapazenijih znamenitosti grada (simbol grada). Inace ispekcije kada bi radile svoj posao, odavno bi trebale da zatvore vecinu hotela u Srbiji.

zozonko

pre 10 godina

Tako je to kada neko uci ekonomiju na "Sega-mega" skolama, pa misli da ce nedostatak priliva od razvoja industrije i privrede, da nadoknadi dizanjem poreza. Nama kao da je ministar ekonomije Serif od Notingema. Svi ekonomkski strucnjaci, fisklani savet i ostali su upozorili da bi dizanje poreza unistilo privredu do kraja, jer bi ionako mali promet bio drasticno smanjen. Predlog je bio da se porez jos vise smanji, da se cak ukine na neke proizvode, samo da se sacuva privreda. Manje cene, veci promet, a to moze puniti budzet efikasnije od svakog oporezivanje. Pa neke zemlje EU i van nje, imaju poreze od 5% na mnogo sta, i da li im nesto fali? Ali, kada iza politicke demagogije ne stoje reci, kada zapravo nemams ni ljude i plan da zemlju pokrenes napred, a obecas kule i gradove, onda je normalni da na silu punis budzet. Jadni mi da takvim strucnjacima, sve sami masteri..... :-)))))

Marija Ostojić

pre 10 godina

Dugoročno, ovakva odluka bi rezultirala samo smanjenjem prihoda u budžetu.
Srbija bi imala ubedljivo najvišu stopu PDV-a na smeštaj, kako u okruženju, tako i šire. Stopa PDV-a u pomenutim zemljama i pored ekonomske krize iznosi: Hrvatska - 10%, Slovenija – 9,5%, Crna Gora - 7%, Bugarska - 9%, Francuska - 7%, Nemacka - 7%, Grcka – 6,5%, Spanija – 10%, Makedonija - 5%, Italija - 10%, Rumunija - 9%, Austrija - 10%, Turska - 10%

Caki

pre 10 godina

dokle god se bude radilo sa precenjenom valutom bice nam ovako, dizace i pdv i sta god dok ne pocrkamo. Meni se ne dopada sto nam iz ministarstva finansija porucuju kako mi ne smemo ni da razmisljamo o zamrzavanju (neotplacivanju) spoljnjeg duga , a kako je Island mogao i nikom nista. Sve je ovo rezultat toga sto nam godisnje oko milijardu evra ode na otplatu duga.

bezbednjak

pre 10 godina

koji hoteli u Srbiji, par njih valja. Dok sam radio u Hajatu noćenje sa doručkom 190 evra. Sad je njima frka oko pdv. Tada su radnici imali oko 20 hiljada dinara. Dok u Nisu ne može da se nadje hotel bilo kakav sa doručkom ispod 30 evra. A za doručak jaja i slanina.

expat

pre 10 godina

@Marko Prag
To što vi zovete 4 zvezdice, to je samo u vašem zvezdanom sistemu. Ono što je 50€ u većini hotela u Beogradu ima kvalitet pojedinih hostela (samo sa 1-2 kreveta). A i tih 80 evra ćete uskoro da sanjate.

Crni

pre 10 godina

Ako budete pozeleli da odete na zimovanje ili letovanje u hotel na Zlatiboru sa cetiri zvezdice polupansion ce Vas otprilike kostati 40 eura dnevno.
Cetvoroclana porodica 7 dana ce platiti: 40 eura x 7 dana x 4 osobe = 1.120 eura.
Od toga drzava ce Vam na ime poreza uzeti 186 EURA na ime PDV-a + 28 eura za boravisnu taksu.
DA LI JE NORMALNO DA ZA SEDMODNEVNI ODMOR U SRBIJI PLATITE DRZAVI SAMO ZA PANSIONSKE USLUGE 214 EURA REKETA.
Bolje da za ove pare idete u Grcku i Tursku, a nas ministar finansija ce verovatno dobiti zlatnu palmu za doprinos razvoja turizma Grcke, Turske i Crne Gore i postace grobar srpskog turizma.
Takodje pogresno racunaju da ce povecanjem PDV-a povecati prihod u drzavni budzet jer ce isto kao i kod povecanja akciza na duvan i alkohol doci do smanjenja potrosnje, odnosno prometa i do smanjenja prihoda u budzetu.
Vucic je pravnik pa ne razume, a ovaj ministar ne zna.

Milan T.

pre 10 godina

Pa ima hotela i van Srbije pa cemo lepo svi lepo da ponesemo i pare i uvozni paradajz pa pravac Grcka...opdakle smo i uvezli paradajz... Umesto da pricamo kako da povecemo konkurentnost, drzava bi odma na potrosaca po dzepu... Pa odakle vise potrosacima para, nece se kupovati ako porastu cene, a onda nece ni biti prihoda niti drzavi niti hotelima niti zaposlenima ... I sta onda... Tajkunizacija htoeljerstva pa ce da ih kupuju za 1 euro, pa onda isti ti sto kupe ima da vrate za godina porez na 8%... Sramotno!!!

milan

pre 10 godina

Sta je sa investicijama ljudi u male hotele njihovom egzistencijom dali to nekoga brine, ne u ovoj zemlji ne ocigledno. Turizam u razvoju i ogromna potreba za razvijanje kompjuterskih tehnologija ce ova nerazmisljena mera zaustaviti totalno. I sta iz ovoga mozemo nauciti? Da oni koji tako nesto odluce u Srbiji pojma nemaju sta rade i kako da rade.

Milica Bajovic

pre 10 godina

Ljudi, stavite na stranu cene i troškove, znate koliko ljudi će ostati bez posla? Žalosno je da u Srbiji, koja se koprca u moru loših situacija, da u njoj bude najveći PDV na smeštaj u Evropi.

batler

pre 10 godina

Većinu računa po hotelima, po gradovima pa I Beogradu plaćaju FIRME na osnovu služb putovanja.Plaćaće I dalje.Ne mislite valjda da neko iz svog džepa plaća račune,menadžeri ni zakupljene stanove ne plaćaju iz svog džepa.Većina cena je i onako naduvana .Uostalom to je samo dokaz o mogućnosti planiranja bilo čega pa i života u ovoj zemlji,a kamo li biznisa.

booboo

pre 10 godina

najsje*ani**j zemlji na svetu ministar finansija ne*****ni balavac, predlaze resenja iz osnovne skole (ja sam jos u srednjoj shvatio ovu matematiku)

Patriota

pre 10 godina

Alo, bre pa nije Beograd - Srbija, hoteli u unutrasnjosti - kljuc u bravu. Umesto da se borimo za decentralizaciju Srbije, da pospesimo investicije u Srbiji, mi zatvaramo vrata, potencijalnim investitorima!!! Ne gledajte Beograd, gledajte Vrnjacku banju, Goc, Zlatar, Zlatibor, Suboticu. 150 hotela u Srbiji je u drzavnom vlasnistvu, kako ce oni preziveti?

it is I

pre 10 godina

@petar piaf, zasto diras beogradjane? nismo mi krivi,nego vlast! ne kukaj nama nego DRZAVI! e i da,bili smo van beograda,volimo celu srbiju,i vranje i zlatibor i kraljevo i zrenjanin i suboticu...ne budi ogorcen na pogresne ljude,nije nama nista bolje zato sto smo u beogradu,ne veruj svemu sto cujes na tv-u.

Milos Palilula

pre 10 godina

Porez od dodatnih 12% na prihod!?
Ja sam vlasnik malog Hotela u Nisu, ulazem u njega skoro ceo svoj radni vek... Ja nemam te profite!
Ne mogu ni da otpustim zaposlene, radi mi i supruga i sin!
Ovo je stvarno neverovatno!
Radulovicu, pa kakve ste proracune pravili, sta je ovo???

mmm

pre 10 godina

Nezamislivo je povecati PDV u turizmu na 20%. Svi ce biti prinudjeni da povecaju cene svojih usluga... Uporedjujuci ih sa cenama u inostranstvu, izgubicemo dosta klijenata, a olaksice za to su i putovanja bez viza. I pored velike stope nezaposlenih, zar je potrebno otpustati jos radnika?!
Pa bar cemo postati vodeca zemlja u nezaposlenosti i sa najvisim PDV-om. Ako se to zeli postici, bravo za reformu, uspecete!

Jovan Dušanić

pre 10 godina

Ja sam govorio bas tim hotelijerima koji sada kukaju da je ekipa u Min. Privrede, ekipa koja ce povecati poreze i ostaviti pustoš, a oni (Hores) su mi pricali o liberalnim pogledima, blokovima, trzistu!
E pa liberali-hotelijeri! Trazili ste, gledajte!!!!!

Patriota

pre 10 godina

Prestanite da spinujete i budite realni u problematici o kojoj pricate. Mi smo nova drzava SRBIJA, postojimo 7 godina. Turizam je najbolji marketing koji mozemo da dobijemo, pri tome ga neko placa. U cemu pratimo EU? Nove investicije su podsticaj za gradjevinu, za saobracaj, za poljoprivredu!!!! Gde kupuju hoteli hranu, pice. U SRBIJI. Alo!!!

seljadin

pre 10 godina

posle 4 godine radikalsko-naprednjacke vladavine, pravicemo i Slobu i Borisa a mozda i Seselja od blata, ovi ce nas baciti u blato iz kog se necemo vise podici

Zeljko

pre 10 godina

Resenje je jednostavno. Treba samoinicijativno da vratimo vize, da nasi gradjani ne mogu da izlaze iz zemlje. A onda ce morati odsedati samo u domacim hotelima. Ideja ce se svideti ministru, ipak je on strucnjak...

Mokičeli

pre 10 godina

Od dve hiljade auto škola, trenutno nijedna ne radi, znači minimum 10 000 ljudi je bez posla i primanja. Zbog neprimenjivog zakona o đačkim ekskurzijama trenutno 170 agencija (oko 1000 ljudi), tridesetak hotela koji rade sa decom ( pa sad još i ovo sa PDV-om), oko hiljadu autobusa, stotine dobavljača hotela,stotinak muzeja i lokaliteta niko ništa ne radi, u pitanju je desetine hiljada ljudu na ivici egzistencije. Bitno je da će za nekoliko godina , možda, biti zaposleno 600 ljudu u Arapskoj fabrici auto komponenti. Dajte ljudi, otreznimo se, nemojmo kao hipnotisani klicati vođi dok nam seku struju za dug od 10000.