Sreda, 16.10.2013.

00:25

Za sada bez povlačenja tužbi

Predsednici Tomislav Nikolić i Ivo Josipović sastali se u Beogradu. Josipović: Još bez odluke o povlačenju tužbe. Nikolić: Povući tužbe zarad mira.

Izvor: B92

Za sada bez povlaèenja tužbi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

139 Komentari

Sortiraj po:

eva

pre 10 godina

Kada je Hrvatska u pitanju ne treba se javno sporiti i optuzivati, vec se smesiti i vratiti istom merom. Pitanje imovine drzave Srbije i imovine izbeglih i raseljenih lica i imovine svih onih koji su u medjuvremenu postali drzavljani Srbije resavati pred evropskim sudskim instancama Ako smo susedi, kese nam nisu sestre.

izazov

pre 10 godina

Mislim i da je nerealno bilo ocekivati da odmah posle jednog susreta budu povucene tuzbe ali neko resenje se mora naci jos uvek ne verujemo jedni drugima treba raditi na uspostavljanju sto boljih odnosa i mislim da se svi slazu da je vreme sukoba proslo i da zajedno gledamo u buducnost

bongo

pre 10 godina

Toliki napori Srbije za boljom međunarodnom saradnjom i mirom u regionu, a Josipović dođe i kaže da još ništa nije dogovoreno, to stvarno nema smisla.

Srbin 100%

pre 10 godina

Predsednik Nikolic je jos jednom potvrdio da je stratesko opredeljenje Srbije pomirenje i prosirenje regionalne saradnje,sada je na Hrvatskoj da napravi sledeci korak u cilju poboljsanja odnosa dve drzave

zaratrustra

pre 10 godina

Tužbe se niti podnose niti povlače radi mira ! Tužba je dokument zasnovan na pravu a ne na dnevnoj politici neukih političara koji su spremni negirati čak i prirodne zakone u pokušaju da ih potčiine dnevnoj politici.

U ime oštećenih na obe strane, zadovoljenje, odštete, vraćanje prava i dostojanstva treba postići pre svega pregovorima, a ako nesposobni političari to ne umeju, onda stvar prepustite ovlašćenim profesionalcina - sudijama.

Primetimo da ovde niko ni ne pominje mogućnost vansudskog poravnanja ako je potrebno i uz medijaciju, već samo brzopotezno i lenjo odustajanje od tužbe radi dnevne politike.

Drugim rečima: ili tuk na luk ili "baš me briga za oštećene".

Ako se tužbe ovako preko kolena povuku, ŠTA ĆETE CRNI POLITIČARI REĆI SVOJIM OŠTEĆENIM SUGRADJANIMA ? KO ĆE I KAKO REŠAVATI PROBLEME NASTALE OVAKVIM PRLJAVIM RATOM !!!

Prvo dogovorite kako da rešite nerešeno, pa se onda igrajte pacifista i povlačite tužbe koje tada neće ni imati smisla. Malo ste stvari okrenuli naglavačke.

Pravo lice

pre 10 godina

Srbija je pokazala spremnost da pruži ruku pomirenja i krene napred. Onaj ko živi u prošlosti nema jasnu viziju, niti želju da poboljša svoju budućnost i time teži ka emitovanju "reprize prošlosti".Šta mislite, želi li Hrvatska zaista mir ili je to ponovo gluma pred EU?

Kvazimodo Sorabius

pre 10 godina

Bez objasnjenja, samo konstatacija: ako nazadnjaci, ili bilo ko, povuce kontraTUZBU za genocid protiv Pavelicevih naslednika (shahovnica, ime novca i ostalo), saucestvuje u nastavku genocida nad Srbima.
Sto je Hrvatska u EU pitajte Nemacku, vi ste njena interesna zona, njoj treba brisanje granica i izbijanje na topla mora. Kao i uvek, vi ste dobri poslusnici, a Srbi i kad su na kolenima ne bi pevali "Danke Dojcland".
Raspad divne Jugoslavije je nastao jer Hrvati narocito, kao i Albanci, a delimicno i Slovenci i muslimani, nisu denacifikovani!
Ostalo je propaganda, na zalost uspela, ali ne zbog vase umesnosti vec zbog iracionalne mrznje prema Srbima vasih mentora i gazda.
Idiotija oko "obaveze" kupovine duvana bi, da je srece, bilo dovoljno reci "Evropi" zbogom.

jiji

pre 10 godina

Ovaj susret je dobar za odnose ove dvije zemlje,al moramo shvatiti da Josipovic ne odlucuje o odbacivanju tuzbe,ni u kojoj mjeri ce Hrvatska pomoci Srbiji na putu u EU i NATO,to je na vladi i parlamentu.U svakom slucaju ovakvi susreti doprinose smirivanju tenzija i nude nadu u zajednicki suzivot i poslovnu suradnju koja bi bila na obostranu korist.

Miki BG

pre 10 godina

(Miki BG, 16. oktobar 2013 13:06)

Za nas sad pregovara malo jači igrač tako da se više ne radi o reciprocitetu između 2 suverene države
(zg euroskeptik, 16. oktobar 2013 13:34)

Ne radi to EU, odnosno Nemačka, zato što misle da ste u pravu, već zato da u startu ne moraju pokrivati vaše budžetske gubitke, kao što rade nekima ili će uskoro morati isto tako nekim drugim od ranije članicama EU. Dakle, svako gleda svoj interes, pa to treba i Srbija da radi, bez ikakvog pardona. Ili da dobije druge koncesije za uzvrat. U suprotnom to je popuštanje Srbije na svoju štetu, što niko ne radi niti od nje može bezuslovno da zahteva.

Жекс

pre 10 godina

Хрватска је увек знала шта хоће, што се за нас не важи. Време је да видимо какав је са њима наш интерес.

mario

pre 10 godina

Kada bi Hrvatska bila spremna na kompromise koje čini Srbija na balkanu bi već bio mir, i nikakve bespotrebne tenzije ne bi stvarane.
(naum, 16. oktobar 2013 18:16)
Znači Hrvatska je faktor nestabilnosti dok je Srbija mirotvorac??
Samo kako onda to da je RH članica EU i NATO-a,a nije Srbija?ako je Hrvatska ta problematična država,a ne Srbija...
Šteta, iskreno sam se nadao povlačenju tužbi. Verujem da će Hrvatska malo racionalnije razmišljati u narednom periodu.
(Grubesic, 16. oktobar 2013 17:13)
Ne mora Hrvatska razmišljati već mora Srbija razmišljati ako hoče u EU..

Mikula

pre 10 godina

Treba strpljivo raditi i polako, inace je dovoljna jedna varnica i da sve padne u vodu, sto pre treba jos bolje odnose uspostaviti raditi na poboljsanju privrede dve drzave.

Lazar

pre 10 godina

Povodom pitanja nestalih, Pak Stankovićeva je rekla da srpska strana shvata značaj rešavanja problema nestalih, ali da se to mora činiti obostrano, odnosno da je to stvar reciprociteta.

Šta mi ima da se ravnamo u negativnom smislu sa bilo kim?Znači ako oni neće da reše problem naših nestalih nećemo ni mi njihovih?I ispaštaće nedužni.Budimo ljudi a to kakvi su Hrvatski zvaničnici ne možemo da menjamo.

prrr

pre 10 godina

Izjava naseg predsednika u duhu je pomirenja a Srbija je pokazala spremnost da pruži ruku pomirenja i krene napred. Trebalo bi i Hrvatska na ovaj nacin da pristupi resavanju svih problema radi normalne dalje komunikacije i zivota.

milan

pre 10 godina

sto bi hrvati povukli tuzbu,ima da dobiju sigurno na sudu,ne zato sto je istina na njihovoj strani,nego zato sto je sila na njihovoj strani,ne bi zapad osudio svog,kadija te tuzi kadija ti sudi,to znamo po hagu I presudama koje su tamo bile,a Tomislav Nikolic zna to I ne trazi povlacenje tuzbe zarad nekog nzm pomirenja,nego je ta njegova traznja molba na kolenima da hrvati povuku tuzbu da ne bi srbija placala odstetu,prozapadna politika je ovu drzavu dovela na kolena,sa kojom brise pod ko stigne,od kosova,rumunije do hrvatske...

Sad se vidi

pre 10 godina

Propaganda: ,,Srbi ovakvi, Srbi onakvi, ugnjetavacki narod na Balkanu,, a mi ispadosmo najmiroljubiviji narod na Balkanu, pored agresivnosti i nacionalizma Albanaca i Hrvata - mi dosli ko mala deca.

Silvester

pre 10 godina

Iza ova dva čoveka stoji čitava piramida opljačkanog i krvavog kapitala iz 90-ih, tajkuni, mafijaši, partijski profiteri koji su otvorenim kriminalom i nameštenim pravnim šemama isisali i uknjižili kapital cele SFRJ na svoje ime. Za to vreme su u ratnom stanju poslali narod da se ubija među sobom, držali milione u podrumu i sveli ih na najgoru bedu.

Najiskreniji prezir prema gospodi kapitalistima i njihovom predsednicima.

Nikolina Matić

pre 10 godina

Od velikog je značaja da Srbija i Hrvatska budu u dobrim odnosima i da posle mnogo godina počnu da funkcionišu normalno. Teško breme prošlosti će uvek biti tu na leđima i jeden i druge države, ali moramo pokušati da malo, po malo to ostavimo iza sebe i počnemo zarad dobrobiti i njihovog, ali i našeg naroda da sarađujemo, čega je predsednik Nikolić svestan.

Valerija MOL

pre 10 godina

Tužbe treba povući i okrenuti se budućnosti, a prošlost ostaviti iza sebe, i u razgovorima između zvaničnika Srbije i Hrvatske ne treba puno pričati o prošlosti, jer se tu zvaničnici dve zemlje sigurno ne mogu složiti, ali treba tražiti ono što je zajedničko dvema zemljama, a to je da dve zemlje unaprede ekonomsku saradnju jer je to u interesu i Srbije i Hrvatske, i da ako već ne mogu da, ako već ne mogu da budu u preterano bliskim, dve zemlje makar budu u korektnim odnosima.

Grobar-España

pre 10 godina

Najveca ironija i sarkazam je da Hrvati tuze Srbe za genocid. Posle 1. svetskog rata i onoig sto su radili po macvi, posle 2. svetskog rata, jasenovca, gradiske , jadovnog....., posle Oluje i Bljeska, posle progona i unistenja bar 2.000.000 Srba u 20.veku. Oni nas tuze za zlocine i genocid. A mi kao i uvek gledamo da izjednacimo krivicu na sopstvenu stetu.
Ratni zlocini ne zastarevaju , pa po tom osnovu treba tuziti Hrvatsku za sve gore navedeno. Ali ko to da uradi? Mozda duh Nikole Pasica, poslednjeg srpskog politicara. Sve posle njega je bilo ...

MM

pre 10 godina

Nemam najbolje mišljenje o našem predsedniku, ali je danas na mene ostavio pozitivan utisak. Za ovih godinu i po je stekao određene diplomatske veštine, koje mora sde priznati uopšte nije imao. Danas je po tome potpuno kompetentan da razgovara sa velikim državnikom kakav je Josipović.

Predsednik

pre 10 godina

Nisu nikad bili problemi oko dogovora Slobe i Tuđmana kao ni Josipovića i Tomislava problem su Srbi i Hrvati dva glupa naroda koja nevide dalje od svog nosa i d****a

Nebojša sa Zvezdare

pre 10 godina

Koliko vidim ove naše komšije i dalje žive u prošlosti i računaju ko je gde i šta ko radio.
Tako se ne ide u normalizaciju odnosa. Dokle god gledate u prošlost ,nažalost, budućnosti nema.
Podržavam svog predsednika Nikolića u nastojanjima da zvanični Beograd i Zagreb krenu u budućnost.

nikolaj

pre 10 godina

U interesu oba naroda je da se sto pre rese razmirice i sukobi, i stvori ekonomska i politicka stabilnost, kako bi se mogao privuci sto veci kapital iz inostranstva.

Tonci

pre 10 godina

Pozdravljam susret Nikolica i Josipovica. Hrvatska i Srbija moraju popraviti odnose radi dobrobiti za obe zemlje. Mi smo jako, jako slicni narodi, da nije bilo crkvenog raskola bili bi isti narod. Treba gledati u buducnost, bolna proslost se ne moze promijeniti ali moramo oprostiti jedni drugima i da se vise nikada ne ponovi. Pomaci suradnje ne moraju biti odmah veliki, ali mic po mic stalno ih trema unapredjivati.

Dzaba smo krecili

pre 10 godina

Bas su se uplasili od pretnje uvodjenja sankcija, za nepostovanje nacionalnih manjina i njihovog pisma! Oni su dobro izgleda podrzani od strane E.U. jer i ovi imaju slicne pogleda na narode Balkana. Sve je to samo predstva za nas Srbe. Krivo mi je samo sto se nasi ljudi muce toliko oko svega. A oni smao sto nema ne masu parolama ,,dzabe ste krecili,, u vidu podsmeha.

stranac, 1952

pre 10 godina

Pametno bi bilo, da oni, koji pišu šta bi morali sve predsednici da urade, malo poguglaju, šta predsednici uopšte mogu. Milanovič je pre neki dan izjavio, da ono, o ćemu bi kao pričao Nikolić, nije u njegovoj pristojnosti. Za to je pristojna vlada. Isto važi i za Nikolića, ali on to kao ne zna! U stvari sreli su se predsednićki fikusi Hr i Sr, a neki orgazmiraju zbog toga! Botovi, samo navalite!:)

Camaro

pre 10 godina

Politicari su posvadjali nase narode, pa neka nas oni sada i mire. Spominju ljudi gorak ukus u ustima i uspomene lose, ne bih rekao da je takav ukus kod nas nego kod njih koji su doziveli agresiju na svojoj zemlji ali ajde. Drago mi je sto se odnosi krecu u dobrom smeru, da se jos vise priblizimo, ipak smo ziveli dugo zajedno a zajedno smo Sloveni!

Ime

pre 10 godina

Kod ovakvih susreta se uvijek spominju otvorena pitanja i onda krenu naricanja za izbeglim licima, imovinom, penzijama itd. što bi Hrvatska trebala sve izvršiti. Malo se spominje da Hrvatska je o svome trošku obnovila većinu kuća koje su porušile paravojne snage "RSK" i raspale JNA, da se velik broj izbeglih vratio (što se vidi oko praznika kad na cestama ima hrpetina auta srpskih tablica), da izbegla lica vrlo rado primaju hrvatske penzije i socijalnu pomoć iako po nju dolaze autobusima iz Srbije i da se još na brojne načine napravilo korake da se srpskoj manjini daju prava koja im pripadaju po zakonima i Ustavu.

S druge strane, Hrvatska još traži oko 1500 nestalih iz područja oko Vukovara i nedavno je nađena jedna masovna grobnica u Sotinu koju su našle privatne osobe, jer od srpske države nema pomoći ni informacija. Tu je i ptanje logora koji su bili na teritoriju R. Srbije i gdje su ljudi bili odvođeni, zadržavani i maltretirani, ni o tome ništa.

Suradnja ide u dva smjera, drage komšije.

Милош Обилић

pre 10 godina

Србија није шака пиринча да је позоба свака врана коју донесе ветар

miro split

pre 10 godina

ŽIVILO ORUŽANO BRATSTVO HRVATSKOG I SRPSKOG NARODA!
KAD SRBIN I HRVAT SLOŽE ČELIK SE LOMIT MOŽE!
Ajde lipi moji i pametni ljudi ostavite se vi ovih gluposti visoke politike.Da bi mi normalno živili neka susid pomogne komšiji i obratno.Idite na blagdane i slave,popijte i pojedite.Dakle želim reć
RADITE KAO DA ĆE STO GODINA BIT MIR
SPREMAJTE SE KAO DA ĆE SUTRA BIT RAT
jer ipak je ovo Krležina balkanska krčma.

Miki BG

pre 10 godina

Srbija nije trebala da pristane na povlašćeni uvoz cigareta iz Hrvatske. Za uzvrat ništa nismo dobili, već je izvoz naših cigareta u Hrvatsku dvostruko veći nego nujihovih u Srbiju. Reciprocitet mora postojati i u odnosima dve suverene susedne države.

Nemanja-ue

pre 10 godina

Nadam se da ce Nikolic i Josipovic uspeti da pomire dva naroda, odnosno da ih vrate na zajednicki put na kome smo bili pre rata. Zao mi je sto su se sve te gluposti izdesavale, jer zaista bi voleo da putujem u Hrvatsku bez straha da ce me neko pogledati popreko ili razbiti automobil.

kumaja11

pre 10 godina

Ljudi, jel neko uopšte primetio zastavice hrvatske duž celog mosta gazela, na banderama, toliko mi bode oči da mi je muka!!! Oni razbijaju table sa ćirilicom, a mi po gradu stavljamo njihova obeležja!!! Ok, odajte im sve počasti, neka ga primi Nikolić, protokol i sve ostalo, ali kačenje zastavica, pa to je užas!!

Domagoj

pre 10 godina

"Srbija želi mir i prijateljstvo sa svim državama u svetu, a posebno sa prvim komšijama"

Je, lijepo je to čuti od Nikolića, da je bar tako pričao i prije 20 godina...

Само да личи

pre 10 godina

Наши се предстваници труде али њихови не одустају од мржње. Све сто раде је само глума еманципованости, образовања и пресветљености пред Е.У. да би се ,,дојмили,, као пристојан свет.

Washington

pre 10 godina

Imam ja ideju, ajde jos da se mrzimo hiljadu godina! Pa ako nas ona ne prodje, onda jos 1000 godina! I tako nek nam vreme prolazi u mrznji jedni pored drugih, dok normalne civilizovane zemlje zive i napreduju, mi cemo zaostati kao Avganistan.

Ja sam odavno vec okrenuo svoju pricu, kad cujem nekog nacionalistu, bio to ustasa ili cetnik, okarakterisem ga kao glupog coveka i nastavim dalje. Za mene takvi minusi ne postoje.

zg euroskeptik

pre 10 godina

(Miki BG, 16. oktobar 2013 13:06)

Za nas sad pregovara malo jači igrač tako da se više ne radi o reciprocitetu između 2 suverene države

milos

pre 10 godina

Dovedeni na vlast da bi prodali drzavu, a do juce su se zalagali za Veliku Srbiju - prevrtljiv narod bio i uvek ce biti. Kakvo crno povlaceje tuzbi, pa makar izgubili taj spor, konacno ce u svetske stenograme uci cinjenice koje smo mi zarad bratstva i jedinstva gurali oid tepih.

Da pognemo glavu?

pre 10 godina

I sta sad ispada da oni svoje ljude, narod postuju i traze pravdu za njih, a mi st zelimo vecan mir za svoje ne hajemo, pa nam na pamet ne pada da podizemo tuzbu za oluju. I ako, jedni druge tuzimo za medjusobna trvljenja na sta ce Balkan da lici naopet? Ili bas Srbi, opet treba da pognu glavu i kazu: ,,Ma nema veze, sta je bilo - bilo je,,.

Sto mu gromova

pre 10 godina

Došao u BG, otišao u kazalište, mi mu dali džabanu, on nas napu..io u sred Srbije, i vratio se u 'Rvatsku.
Bravo za naše rukovodstvo.
Mudra i odmerena politika koja vodi ka pomirenju u "Regionu".
Kao Srbin, danas, posle ove konferencije za štampu, osećam se poniženo.

Zg

pre 10 godina

čita li iko Komentare ovoga na Večernjem Lisu Hrvatske? Otvorite oči...
(momakizbrazila, 16. oktobar 2013 11:51)

VL je po komentarima sličan Kuriru. Jedini normalan sajt u "regionu" je B92, s time da i tu sve ovisi o tome tko je dežuran od moderatora ;)

Сима

pre 10 godina

Od boljeg odnosa sa Hrvatskom zavisi i materijalna i pravna sigurnost Srba u Hrvatskoj. Srbija treba sve više da se nameće kao zaštitnig Srba, ne samo u Hrvatskoj već u svim državama gde ima srpskog naroda.
(Sara i Milan, 16. oktobar 2013 11:32)

То би Саро и Милане требало да буде тако. Но из примера далеке и скоре прошлости видимо да обе стране воде континуирану политику: Хрватска агресивно напада и фино пориче своје огромне грешке. А Србија користи Србе из региона искључиво за ’трговину’.

Lazar

pre 10 godina

Vidim da ima mnogo skeptika po pitanju ovog sastanka i medjudrzavne saradnje, ali mislim da je ovo jedini pravi put I dobar znak da su cak i oni najveci inostrani skeptici, poput Hrvatske, prema nasim vlastima shvatili u kom smeru ide nasa politika! Podrska Nikolicu da ovako nastavi!

djuro

pre 10 godina

dosao je da pritiska za Agrokor. Mora da dobije saglasnost, utapanje, Ida+Merkator+Roda. Godisnji prihodi preko 1,5 milijardi eura. Stvaraju Balkanskog diva od 7 milijardi prihoda, dok nasi samo hapse.
Cigarete su dobili po uslovima Cefta, svaka cast za nesposobnog Rasima Ljajica!!!!
Dok se oni bave ekonomijom, nasi se bave politikom.
Bravo patriote, polako, ali sigurno unsticete sve!!! Bravo!!!!

Dacha

pre 10 godina

Gde živite uopšte vi koji pričate o normalizaciji? Josipović je predsednik zemlje u kojoj je srbofobija ultimativni politički adut, svake stranke, svake politike. I njega lično. Rejting je spasio šovinističkom feštom Gotovini i Markaču. Niko se od njih toga neće odreći.
Gde vi tu vidite analogiju sa Srbijom, iz koje onda sledi neki reciprocitet? Osim ako mi ne postanemo kao oni što su?
Josipović dolazi da nas ucenjuje i obmanjuje. Hrvatska nije zemlja koja će odlučivati o našem ulasku u EU, kao što SLO nije mogla odlučivati o njihovom. Od našeg odnosa prema USA i NATO zavisi da li će Hrvati tužbu povući ili ne. Ako se konačno okanemo rusohisterije poboljšaćemo rejting i pozicije u regionu.
Zato ne treba nasedati Josipoviću!
On je tu da zahteva ukidanje Bunjevačke nacionalne zajednice i njihovo prekršavanje u Hrvate. Kakava drskost! Bunjevcima je Srbija matična zemlja. Zar ćemo pristati da se i na severu Bačke razbijaju table i zastrašuju Nehrvati kao u Vukovaru?
Ne trebaju nam razgovori sa Hrvatima na predsedničkom nivou. A onaj ko baš žarko žudi da godišnju ušteđevinu potroši u Zadru, neka svoje simpatije ostavi na plaži.

APS

pre 10 godina

Dosta tema između Srbije i Hrvatske nisu na čisto. Dobro je da se razgovara o tome i da je potrebno vremena. Ekonomska saradnja i drugi vidovi saradnje su ok, ali se zato mora rešiti pitanje izbeglih lica i njihove imovine u Hrvatskoj, zatim zločini koji su počinjeni nad nedužnima da se osude i odgovorni budu adekvatno kažnjeni, kao i prava srpske manjine u Hrvatskoj.

Vesna

pre 10 godina

Svakako treba uspostavljati dobre medjususedske odnose i kontinuirano graditi most poverenja i davati sansu novim,konstruktivnim predlozima obeju strana.

momakizbrazila

pre 10 godina

Hehe e Srbijo...koji Komentari...Vodimo Ljubav...Korektne odnose...Pre dobri su Srbi...čita li iko Komentare ovoga na Večernjem Lisu Hrvatske? Otvorite oči...

Zahtevi, zahtevi...

pre 10 godina

Sada ce da trazi da se i u gradovima gde zive Srbi po skolama i institucijama STAVI NJEGOVA URAMLJENA SLIKA!!!
Nego bojim se da ce pored slike traziti NEIZOSTAVNO da stoji i njegova DIPLOMA!!!

Aleksandar

pre 10 godina

Za sve što ste činili i što ne činite za dobrobit oba naroda, želim vam lepo druženje i da obojica polomite po jednu nogu za početak, a valjda će se istorija za dalje pitati. Vojvodo, da li si kao pravi domaćin poklonio tvom prijatelju mapu Velike Srbije sa ćiriličnim slovima, CD sa najpoznatijim četničkim pesmama, čuveni Čiča Dražin kuvar i brlju iz Bajčetine?

Sara i Milan

pre 10 godina

Od boljeg odnosa sa Hrvatskom zavisi i materijalna i pravna sigurnost Srba u Hrvatskoj. Srbija treba sve više da se nameće kao zaštitnig Srba, ne samo u Hrvatskoj već u svim državama gde ima srpskog naroda.

Dexter

pre 10 godina

Josipovic je nekoliko puta ponovio da nece doci u zvanicnu posetu dok se ne uveri u dobre namere nasih vlasti. Mislim da je ovo potvrda toga i veliki korak napred za Nikolica u spoljnoj politici!

981

pre 10 godina

Vreme je i bilo da dođe do ovog susreta i da se krene sa sređivanjem međudržavnih odnosa i sukoba u prošlosti. Usklađivanje međudržavnih odnosa je jako bitno i za Srbiju i za Hrvatsku. Kada postoji volja naćiće se i način. Ima puno toga o čemu će dva predsednika razgovarati. Samo napred.

reb KA

pre 10 godina

Mora se priznati da su odnosi s Hrvatskom bolji nego ikad i da svaki susret moze samo dodatno unaprediti saradnju Srbije i Hrvatske i svima dokazati da u regionu vlada politicka stabilnost.Tema ima-obostranim pokazivanjem volje da se o njima i razgovara, vec je dokazano da je los period iza nas i da ce se stvari poceti i resavati.

proslost

pre 10 godina

Milion nerešenih pitanja i teret prošlosti. Nikolić je pokazao spremnost i želju da krene napred i zatvori vrata prošlosti. A naše komšije??

Salijev

pre 10 godina

Puno tema za razgovor,puno nerazjasnjenih situacija ali ovo je korak napred u odnosima dve zemlje .Podrska predsedniku Nikolicu.Vreme je da proslost ostane iza nas.

ATOMSKO SKLONISTE

pre 10 godina

Tema za razgovor je mnogo i stoga se nadam da ce i jedna i druga strana pokazati razumevanje i pravednost pri resavanju istih.

BOŽANA 63

pre 10 godina

Srbija je zaista ocekivala da ce biti povucena hrvatska tuzba i Srbija je bila spremna, ako do toga dodje, da i ona povuce svoju tuzbu. Sto bi po Srbiju bilo daleko vece posledice nego po Hrvatsku, jer ima dosta nasih nestalih, imovinsko pravni odnosi nisu jos uvek regulisani izmedju dve drzave. Međutim, kako proces ide dalje, nasi strucnjaci, pravni eksperti ce raditi na tom slucaju. Mi sada idemo kako je druga strana odlucila, i tu nema potrebe da se bilo sta vise diskutuje.

Bucko razmisljam

pre 10 godina

Povodom pitanja nestalih, Pak Stanković je rekla da srpska strana shvata značaj rešavanja problema nestalih, ali da se to mora činiti obostrano, odnosno da je to stvar reciprociteta.

Meni licno je dovoljno procitati ovu izjavu pa da mi se SVI OGADITE !
Mora postojati "reciprocitet" da bi porodice nestalih saznale sta im je sa najmilijima ?

Lazar

pre 10 godina

Pozdravljam ovaj susret dvojice predsednika jer vreme je da zakopamo ratne sekire i okrenemo se zajednickoj buducnosti imamo mnogo neresenih pitanja da resavamo

crna guja

pre 10 godina

Po mom misljenju, od dolaska nove vlasti mnogo toga se promenilo u odnosima sa susedima, na bolje naravno, nadam se da ce ti odnosi biti jos bolji.
(Kiriz, 16. oktobar 2013 09:37)

Nadam se da vas dobro placaju da pisete ovako besmislene komentare, jer je ovaj vrhunac!!1

Sa Hrvatskom smo bili u ratu bas zbog ove sadasnje vlasti, dovoljno je setiti se kako su mislili da upotrebe zardjale kasike, grozno je sto oni sad prisvajaju sve napore i uspehe demokratske Srbije!!!
Treba da vas je stid!

sava

pre 10 godina

Trebalo bi naci neko kompromisno resenje teranjem inata necemo nista da postignemo mislim da je vreme da se okrenemo zajednickoj buducnosti i da radimo u interesu oba naroda

miro split

pre 10 godina

Koji je rezultat.Kladim se da oba igraju bunker i da će ostat 0-0.
U uzvratu će bit isto tako,a onda beskrajni produžeci,produžeci...i tako iz godine u godinu u beskraj do kraja vremena i civilizacije.

Kenan

pre 10 godina

Svima je u interesu da sto bolje saradjujemo sa Hrvatskom jer samo zajednickim snagama mozemo da radimo na resavanju brojnih problema iz proslosti.Vreme je da se okrenemo buducnosti jer siguran sam mozemo mnogo nauciti od njih kako bi sto pre postali clanica EU

balkanac

pre 10 godina

Ma svaka čast Tomi, koji je pritisno Hrvate sa konkretnim problemima a ne da se samo smeška i slika sa njima.
(Ivo, 16. oktobar 2013 09:08)
Dosta kurtoaznih šetnji Rječkom i Opatijskom rivom! Problemi nisu na tom nivou i ne treba više zabijati glavu u pesak!

intelli

pre 10 godina

Kakva harmonija u ovim komentarija, moglo bi se reći da smo konačno postali jedinstveni, bar u nečemu, ma neka je to i dibidus na našu štetu, a neka smo i pljunuli po žrtvama "pogrešne" nacionalnosti u dva rata i XX veku.

Evo da pokvarim zabavu (pod uslovom da komentar naravno bude objavljen): mislim da su sva "druženja" domaćih političara sa kolegama iz RH u osnovi pogrešna i, kada se dublje razmisli uvod u neko novo krvoproliće, za deceniju, dve, tri, nije bitno kad tačno.

Jednostavno, dve države (ružno je reći dva naroda, ali nije ni mnogo daleko od istine) imaju mnoštvo neraščišćenih računa iz prošlosti, koje se tapkanjem po ramenima, smeškanjem i diplomatskim rečnikom dok HR strana ne odustaje od svoje verzije a mi se manje ili više ponižavamo po već ustaljenoj praksi, neće razrešiti.

Jer ako je OKEJ "oluja", ako je OKEJ Jasenovac, ako je OKEJ Medački džep i mnogi znani i neznani događaji, onda će OKEJ biti i neki budući događaj, čisto da se ne čudite.

Lično, voleo bih da Hrvatska dobije tužbu protiv Srbije za "genocid",sa odštetnim zahtevom od X milijardi dolara, možda bi tada obespamećena (i gladna) masa ugasila televizor i počela da razmišlja.

p.s. Gosn' SNS bot - pretsednik ?? :=)

Aarhimeds

pre 10 godina

Podrška našem Predsedniku da reši neke probleme sa Hrvatskom. Problemi su i oko dvojezičnog jezika tamo gde Srbi u većem broju sada žive. Organizovane grupe u Hrvatskoj prave incidente . Podrška i Predsedniku Josipoviću u sprečavanju nastale situacije.

Историја се понавља?

pre 10 godina

Са Јосиповићем долази и министар Предраг Матић, са једним циљем, да обезбеди пребацивање осуђеног ратног злочинца Вељка Марића из Србије у Хрватску. Марић треба да буде у српском затвору до 2022. године, а не сумњамо да ће бити пуштен на слободу, врло брзо по доласку у Хрватску. Сетимо се Лудвига Павловића, усташког терористе, који је 1973. године осуђен на 20 година затвора. На основу Туђманове интервенције 1990. је пребачен у затвор у Хрватској, и до краја године пуштен на слободу, две године пре времена. Помиловање је "одужио" већ у септембру 1991. када је из заседе напао колону ЈНА и убио једног њеног припадника. Том приликом је и сам погинуо. Надајмо се да историју и памтимо, а не само причамо о њој.

Mina iz Hrvatske

pre 10 godina

Situacija u kojoj smo mi koji smo došli iz Hrvarske nije ni malo zavidna. U Srbiji smo "dobrodošlice" a u Hrvatskoj nepoželni. Mnoga prava pa čak i penzije se za nas računaju po posebnim pravilima. Hrvatska je bila i još uvek ostala država samo Hrvatskog naroda.

Mirko

pre 10 godina

Svi su svesni cinjenice da mi moramo saradjivati bez obzira na proslost imamo mnogo toga o cemu treba razgovarati i treba raditi na unapredjenju odnosa doslo je vreme da se konacno okrenemo buducnosti

Zdravkoslav

pre 10 godina

Da li će se tu rešavati i drugi problemi Srba npr. Investbanka koja je imala ekspozituru u Hrvatskoj a građanima štednja nije isplaćena. Ko to koči?

spomenka

pre 10 godina

prvo rešiti sva teška i otvorena pitanja kako bi se izgradio nov, čvrst odnos.od Josipovica ocekujemo kompromis i maksimalnu saradnju.

Lotus

pre 10 godina

Nadam se kompromisu i da se dve države konačno okrenu budućnosti. Prošlost nam je uvek bila prepreka daljeg napretka i Srbija i Hrvatska moraju naći rešenje oko ovog spornog pitanja.

Borkic

pre 10 godina

Imamo mnogo neresenih pitanja sa Hrvatskom moramo saradjivati kako bi resili sve te probleme mislim da je dosta bilo sukoba moramo se okrenuti zajednickoj buducnosti mozemo mnogo nauciti od Hrvatske i iskoristiti njihova iskustva u procesu pridruzivanja EU kako bi sto ranije postali 29 Drzava clanica

Gagac

pre 10 godina

Na osnovu dosadašnjeg rada predsednika Nikolića verujem da će doći do značajnijih napredaka u odnosima sa Hrvatskom i da će rezultati biti vrlo brzo vidljivi, bez obzira što postoje brojna otvorena pitanja i razmimoilaženja.

Kiriz

pre 10 godina

Po mom misljenju, od dolaska nove vlasti mnogo toga se promenilo u odnosima sa susedima, na bolje naravno, nadam se da ce ti odnosi biti jos bolji.

Zeks

pre 10 godina

Ne samo sa Hrvatskom, vec sa svim komsjama moramo imati odlicnu saradnju, jedino tako Srbija moze biti deo uspesnih drzava, a njeni gradjani da budu deo normalne civilizacije.

vladan

pre 10 godina

Dosta smo se svadjali i sukobili mislim da je vreme da povucemo tuzbe od proslosti nemamo nista naravno da necemo da zaboravimo ali moramo da gledamo buducnost da razvijemo sto je bolje moguce odnose sa Hrvatskom jer na kraju i od njih ce nam zavisiti da li cemo postati clanica EU

Stanislava

pre 10 godina

Posle dugo vremena ova poseta...hmmm dolaze na nas teren sto pokazuje da se prevazilaze neke stvari iz zajednicke proslosti. Nema razloga za preterivanjem kako se nesto volimo, taj jaz ce uvek da postoji ali prosto, mora se i dalje raditi na uspostavljanju saradnje.

ja

pre 10 godina

Predsednik Nikolić je spreman za saradnju, ali je pitanje koliko će Hrvatska hteti da sarađuje. Dolazak Josipovića je, čini se samo jedan paravan, a kad se vrati u svoju zemlju ponovo će biti nemoćan da sprovede u delo stavljanje dvojezičnih tabli u Vukovaru!

todor

pre 10 godina

Samo da na stolu bude dovoljno srpskog kackavalja i dalmatinskog prsuta za ostalo ce se dogovoriti nekako. Za pice predlazem Grasevinu i Knjaz Milosa.

Duro

pre 10 godina

Mogu njih dvojica da raspredaju i o letu na Veneru - jedan smer, ali šta vlade kažu? Hrvatska je već rekla koji su uslovi da bi razmatrala moguće povlačenje tužbe, a druga strana ?

Roach

pre 10 godina

Sa susedima treba pričati o svim otvorenim temama pa tako i o samim tužbama i njihovom povlačenjima. Nemaju smisla a sa druge strane , u ovim kriznim vremenima silne milione eura potrošiti na nešto što neće biti pozitivno ni za jednu stranu.

Vertex

pre 10 godina

Obostranim naporima i zalaganjem mogu se rešiti i prevazići problemi u odnosu Srbije i Hrvatske, što svakako doprinosi izgradnji jakog regiona. Tomislav Nikolić je patriota koji je uvek spreman za konstruktivne dijaloge i politiku mira.

Nebojša

pre 10 godina

Sad se igraju kao deca iz filma Lepa sela lepo gore... "Ajde ti prvi...Ne, ajde ti prvi..." Bolje im je da obe zemlje krenu dalje i da se svakome vrati ono što je njegovo

VLA

pre 10 godina

Budimo realni...Nismo cvećke a ni oni nikako nisu majske ruže. POdvucimo račune i naučimo našu decu tolerancijom da nebi opet dolazilo do 90-tih

darko87 Lazarevac

pre 10 godina

Hrvatska je u EU,ako mislimo da i mi udjemo,neophodna je saradnja sa Hrvatskom,a Tomislav Nikolic je to prepoznao i radi pravu stvar.Ova Vlada je na pravom putu.

RebekaRU

pre 10 godina

Mora se priznati da su odnosi s Hrvatskom bolji nego ikad i da svaki susret moze samo dodatno unaprediti saradnju Srbije i Hrvatske i svima dokazati da u regionu vlada politicka stabilnost.

mario

pre 10 godina

"Za Srbiju je to posebno značajno u daljem toku evropskih integracija, jer kao važna zemlja regiona Srbija šalje jasnu poruku da se svi problemi mogu rešiti kroz otvoreni i konstruktivni dijalog", kazala je savetnica predsednika Nikolića radiju "Slobodna Evropa". "
Kako vam ne dojadi više to veličanje samih sebe..kako ste važni ako ste na začelju po svemu..

sedi krivo, govori pravo

pre 10 godina

Mogu ja da ne volim Nikolica, za koga nisam ni glasala, ali on svoj posao obavlja korektno. Iskreno se nadam da se neće desiti nikakva svinjarija za vreme posete hrvatskog predsednika. Takodje, mislim da je nama u interesu da se tužbe povuku, obostrano.

sedi krivo, govori pravo

pre 10 godina

Mogu ja da ne volim Nikolica, za koga nisam ni glasala, ali on svoj posao obavlja korektno. Iskreno se nadam da se neće desiti nikakva svinjarija za vreme posete hrvatskog predsednika. Takodje, mislim da je nama u interesu da se tužbe povuku, obostrano.

darko87 Lazarevac

pre 10 godina

Hrvatska je u EU,ako mislimo da i mi udjemo,neophodna je saradnja sa Hrvatskom,a Tomislav Nikolic je to prepoznao i radi pravu stvar.Ova Vlada je na pravom putu.

ja

pre 10 godina

Predsednik Nikolić je spreman za saradnju, ali je pitanje koliko će Hrvatska hteti da sarađuje. Dolazak Josipovića je, čini se samo jedan paravan, a kad se vrati u svoju zemlju ponovo će biti nemoćan da sprovede u delo stavljanje dvojezičnih tabli u Vukovaru!

Zeks

pre 10 godina

Ne samo sa Hrvatskom, vec sa svim komsjama moramo imati odlicnu saradnju, jedino tako Srbija moze biti deo uspesnih drzava, a njeni gradjani da budu deo normalne civilizacije.

RebekaRU

pre 10 godina

Mora se priznati da su odnosi s Hrvatskom bolji nego ikad i da svaki susret moze samo dodatno unaprediti saradnju Srbije i Hrvatske i svima dokazati da u regionu vlada politicka stabilnost.

Stanislava

pre 10 godina

Posle dugo vremena ova poseta...hmmm dolaze na nas teren sto pokazuje da se prevazilaze neke stvari iz zajednicke proslosti. Nema razloga za preterivanjem kako se nesto volimo, taj jaz ce uvek da postoji ali prosto, mora se i dalje raditi na uspostavljanju saradnje.

Dexter

pre 10 godina

Josipovic je nekoliko puta ponovio da nece doci u zvanicnu posetu dok se ne uveri u dobre namere nasih vlasti. Mislim da je ovo potvrda toga i veliki korak napred za Nikolica u spoljnoj politici!

proslost

pre 10 godina

Milion nerešenih pitanja i teret prošlosti. Nikolić je pokazao spremnost i želju da krene napred i zatvori vrata prošlosti. A naše komšije??

Nemanja-ue

pre 10 godina

Nadam se da ce Nikolic i Josipovic uspeti da pomire dva naroda, odnosno da ih vrate na zajednicki put na kome smo bili pre rata. Zao mi je sto su se sve te gluposti izdesavale, jer zaista bi voleo da putujem u Hrvatsku bez straha da ce me neko pogledati popreko ili razbiti automobil.

vladan

pre 10 godina

Dosta smo se svadjali i sukobili mislim da je vreme da povucemo tuzbe od proslosti nemamo nista naravno da necemo da zaboravimo ali moramo da gledamo buducnost da razvijemo sto je bolje moguce odnose sa Hrvatskom jer na kraju i od njih ce nam zavisiti da li cemo postati clanica EU

Aarhimeds

pre 10 godina

Podrška našem Predsedniku da reši neke probleme sa Hrvatskom. Problemi su i oko dvojezičnog jezika tamo gde Srbi u većem broju sada žive. Organizovane grupe u Hrvatskoj prave incidente . Podrška i Predsedniku Josipoviću u sprečavanju nastale situacije.

APS

pre 10 godina

Dosta tema između Srbije i Hrvatske nisu na čisto. Dobro je da se razgovara o tome i da je potrebno vremena. Ekonomska saradnja i drugi vidovi saradnje su ok, ali se zato mora rešiti pitanje izbeglih lica i njihove imovine u Hrvatskoj, zatim zločini koji su počinjeni nad nedužnima da se osude i odgovorni budu adekvatno kažnjeni, kao i prava srpske manjine u Hrvatskoj.

Roach

pre 10 godina

Sa susedima treba pričati o svim otvorenim temama pa tako i o samim tužbama i njihovom povlačenjima. Nemaju smisla a sa druge strane , u ovim kriznim vremenima silne milione eura potrošiti na nešto što neće biti pozitivno ni za jednu stranu.

Lotus

pre 10 godina

Nadam se kompromisu i da se dve države konačno okrenu budućnosti. Prošlost nam je uvek bila prepreka daljeg napretka i Srbija i Hrvatska moraju naći rešenje oko ovog spornog pitanja.

Lazar

pre 10 godina

Vidim da ima mnogo skeptika po pitanju ovog sastanka i medjudrzavne saradnje, ali mislim da je ovo jedini pravi put I dobar znak da su cak i oni najveci inostrani skeptici, poput Hrvatske, prema nasim vlastima shvatili u kom smeru ide nasa politika! Podrska Nikolicu da ovako nastavi!

Mirko

pre 10 godina

Svi su svesni cinjenice da mi moramo saradjivati bez obzira na proslost imamo mnogo toga o cemu treba razgovarati i treba raditi na unapredjenju odnosa doslo je vreme da se konacno okrenemo buducnosti

reb KA

pre 10 godina

Mora se priznati da su odnosi s Hrvatskom bolji nego ikad i da svaki susret moze samo dodatno unaprediti saradnju Srbije i Hrvatske i svima dokazati da u regionu vlada politicka stabilnost.Tema ima-obostranim pokazivanjem volje da se o njima i razgovara, vec je dokazano da je los period iza nas i da ce se stvari poceti i resavati.

Salijev

pre 10 godina

Puno tema za razgovor,puno nerazjasnjenih situacija ali ovo je korak napred u odnosima dve zemlje .Podrska predsedniku Nikolicu.Vreme je da proslost ostane iza nas.

nikolaj

pre 10 godina

U interesu oba naroda je da se sto pre rese razmirice i sukobi, i stvori ekonomska i politicka stabilnost, kako bi se mogao privuci sto veci kapital iz inostranstva.

981

pre 10 godina

Vreme je i bilo da dođe do ovog susreta i da se krene sa sređivanjem međudržavnih odnosa i sukoba u prošlosti. Usklađivanje međudržavnih odnosa je jako bitno i za Srbiju i za Hrvatsku. Kada postoji volja naćiće se i način. Ima puno toga o čemu će dva predsednika razgovarati. Samo napred.

spomenka

pre 10 godina

prvo rešiti sva teška i otvorena pitanja kako bi se izgradio nov, čvrst odnos.od Josipovica ocekujemo kompromis i maksimalnu saradnju.

Borkic

pre 10 godina

Imamo mnogo neresenih pitanja sa Hrvatskom moramo saradjivati kako bi resili sve te probleme mislim da je dosta bilo sukoba moramo se okrenuti zajednickoj buducnosti mozemo mnogo nauciti od Hrvatske i iskoristiti njihova iskustva u procesu pridruzivanja EU kako bi sto ranije postali 29 Drzava clanica

ATOMSKO SKLONISTE

pre 10 godina

Tema za razgovor je mnogo i stoga se nadam da ce i jedna i druga strana pokazati razumevanje i pravednost pri resavanju istih.

Gagac

pre 10 godina

Na osnovu dosadašnjeg rada predsednika Nikolića verujem da će doći do značajnijih napredaka u odnosima sa Hrvatskom i da će rezultati biti vrlo brzo vidljivi, bez obzira što postoje brojna otvorena pitanja i razmimoilaženja.

Kiriz

pre 10 godina

Po mom misljenju, od dolaska nove vlasti mnogo toga se promenilo u odnosima sa susedima, na bolje naravno, nadam se da ce ti odnosi biti jos bolji.

balkanac

pre 10 godina

Ma svaka čast Tomi, koji je pritisno Hrvate sa konkretnim problemima a ne da se samo smeška i slika sa njima.
(Ivo, 16. oktobar 2013 09:08)
Dosta kurtoaznih šetnji Rječkom i Opatijskom rivom! Problemi nisu na tom nivou i ne treba više zabijati glavu u pesak!

Vertex

pre 10 godina

Obostranim naporima i zalaganjem mogu se rešiti i prevazići problemi u odnosu Srbije i Hrvatske, što svakako doprinosi izgradnji jakog regiona. Tomislav Nikolić je patriota koji je uvek spreman za konstruktivne dijaloge i politiku mira.

Lazar

pre 10 godina

Pozdravljam ovaj susret dvojice predsednika jer vreme je da zakopamo ratne sekire i okrenemo se zajednickoj buducnosti imamo mnogo neresenih pitanja da resavamo

sava

pre 10 godina

Trebalo bi naci neko kompromisno resenje teranjem inata necemo nista da postignemo mislim da je vreme da se okrenemo zajednickoj buducnosti i da radimo u interesu oba naroda

Vesna

pre 10 godina

Svakako treba uspostavljati dobre medjususedske odnose i kontinuirano graditi most poverenja i davati sansu novim,konstruktivnim predlozima obeju strana.

Tonci

pre 10 godina

Pozdravljam susret Nikolica i Josipovica. Hrvatska i Srbija moraju popraviti odnose radi dobrobiti za obe zemlje. Mi smo jako, jako slicni narodi, da nije bilo crkvenog raskola bili bi isti narod. Treba gledati u buducnost, bolna proslost se ne moze promijeniti ali moramo oprostiti jedni drugima i da se vise nikada ne ponovi. Pomaci suradnje ne moraju biti odmah veliki, ali mic po mic stalno ih trema unapredjivati.

Nikolina Matić

pre 10 godina

Od velikog je značaja da Srbija i Hrvatska budu u dobrim odnosima i da posle mnogo godina počnu da funkcionišu normalno. Teško breme prošlosti će uvek biti tu na leđima i jeden i druge države, ali moramo pokušati da malo, po malo to ostavimo iza sebe i počnemo zarad dobrobiti i njihovog, ali i našeg naroda da sarađujemo, čega je predsednik Nikolić svestan.

Sad se vidi

pre 10 godina

Propaganda: ,,Srbi ovakvi, Srbi onakvi, ugnjetavacki narod na Balkanu,, a mi ispadosmo najmiroljubiviji narod na Balkanu, pored agresivnosti i nacionalizma Albanaca i Hrvata - mi dosli ko mala deca.

Nebojša sa Zvezdare

pre 10 godina

Koliko vidim ove naše komšije i dalje žive u prošlosti i računaju ko je gde i šta ko radio.
Tako se ne ide u normalizaciju odnosa. Dokle god gledate u prošlost ,nažalost, budućnosti nema.
Podržavam svog predsednika Nikolića u nastojanjima da zvanični Beograd i Zagreb krenu u budućnost.

Valerija MOL

pre 10 godina

Tužbe treba povući i okrenuti se budućnosti, a prošlost ostaviti iza sebe, i u razgovorima između zvaničnika Srbije i Hrvatske ne treba puno pričati o prošlosti, jer se tu zvaničnici dve zemlje sigurno ne mogu složiti, ali treba tražiti ono što je zajedničko dvema zemljama, a to je da dve zemlje unaprede ekonomsku saradnju jer je to u interesu i Srbije i Hrvatske, i da ako već ne mogu da, ako već ne mogu da budu u preterano bliskim, dve zemlje makar budu u korektnim odnosima.

prrr

pre 10 godina

Izjava naseg predsednika u duhu je pomirenja a Srbija je pokazala spremnost da pruži ruku pomirenja i krene napred. Trebalo bi i Hrvatska na ovaj nacin da pristupi resavanju svih problema radi normalne dalje komunikacije i zivota.

Kenan

pre 10 godina

Svima je u interesu da sto bolje saradjujemo sa Hrvatskom jer samo zajednickim snagama mozemo da radimo na resavanju brojnih problema iz proslosti.Vreme je da se okrenemo buducnosti jer siguran sam mozemo mnogo nauciti od njih kako bi sto pre postali clanica EU

Sara i Milan

pre 10 godina

Od boljeg odnosa sa Hrvatskom zavisi i materijalna i pravna sigurnost Srba u Hrvatskoj. Srbija treba sve više da se nameće kao zaštitnig Srba, ne samo u Hrvatskoj već u svim državama gde ima srpskog naroda.

Mikula

pre 10 godina

Treba strpljivo raditi i polako, inace je dovoljna jedna varnica i da sve padne u vodu, sto pre treba jos bolje odnose uspostaviti raditi na poboljsanju privrede dve drzave.

Жекс

pre 10 godina

Хрватска је увек знала шта хоће, што се за нас не важи. Време је да видимо какав је са њима наш интерес.

Camaro

pre 10 godina

Politicari su posvadjali nase narode, pa neka nas oni sada i mire. Spominju ljudi gorak ukus u ustima i uspomene lose, ne bih rekao da je takav ukus kod nas nego kod njih koji su doziveli agresiju na svojoj zemlji ali ajde. Drago mi je sto se odnosi krecu u dobrom smeru, da se jos vise priblizimo, ipak smo ziveli dugo zajedno a zajedno smo Sloveni!

jiji

pre 10 godina

Ovaj susret je dobar za odnose ove dvije zemlje,al moramo shvatiti da Josipovic ne odlucuje o odbacivanju tuzbe,ni u kojoj mjeri ce Hrvatska pomoci Srbiji na putu u EU i NATO,to je na vladi i parlamentu.U svakom slucaju ovakvi susreti doprinose smirivanju tenzija i nude nadu u zajednicki suzivot i poslovnu suradnju koja bi bila na obostranu korist.

VLA

pre 10 godina

Budimo realni...Nismo cvećke a ni oni nikako nisu majske ruže. POdvucimo račune i naučimo našu decu tolerancijom da nebi opet dolazilo do 90-tih

MM

pre 10 godina

Nemam najbolje mišljenje o našem predsedniku, ali je danas na mene ostavio pozitivan utisak. Za ovih godinu i po je stekao određene diplomatske veštine, koje mora sde priznati uopšte nije imao. Danas je po tome potpuno kompetentan da razgovara sa velikim državnikom kakav je Josipović.

Mina iz Hrvatske

pre 10 godina

Situacija u kojoj smo mi koji smo došli iz Hrvarske nije ni malo zavidna. U Srbiji smo "dobrodošlice" a u Hrvatskoj nepoželni. Mnoga prava pa čak i penzije se za nas računaju po posebnim pravilima. Hrvatska je bila i još uvek ostala država samo Hrvatskog naroda.

Lazar

pre 10 godina

Povodom pitanja nestalih, Pak Stankovićeva je rekla da srpska strana shvata značaj rešavanja problema nestalih, ali da se to mora činiti obostrano, odnosno da je to stvar reciprociteta.

Šta mi ima da se ravnamo u negativnom smislu sa bilo kim?Znači ako oni neće da reše problem naših nestalih nećemo ni mi njihovih?I ispaštaće nedužni.Budimo ljudi a to kakvi su Hrvatski zvaničnici ne možemo da menjamo.

Dacha

pre 10 godina

Gde živite uopšte vi koji pričate o normalizaciji? Josipović je predsednik zemlje u kojoj je srbofobija ultimativni politički adut, svake stranke, svake politike. I njega lično. Rejting je spasio šovinističkom feštom Gotovini i Markaču. Niko se od njih toga neće odreći.
Gde vi tu vidite analogiju sa Srbijom, iz koje onda sledi neki reciprocitet? Osim ako mi ne postanemo kao oni što su?
Josipović dolazi da nas ucenjuje i obmanjuje. Hrvatska nije zemlja koja će odlučivati o našem ulasku u EU, kao što SLO nije mogla odlučivati o njihovom. Od našeg odnosa prema USA i NATO zavisi da li će Hrvati tužbu povući ili ne. Ako se konačno okanemo rusohisterije poboljšaćemo rejting i pozicije u regionu.
Zato ne treba nasedati Josipoviću!
On je tu da zahteva ukidanje Bunjevačke nacionalne zajednice i njihovo prekršavanje u Hrvate. Kakava drskost! Bunjevcima je Srbija matična zemlja. Zar ćemo pristati da se i na severu Bačke razbijaju table i zastrašuju Nehrvati kao u Vukovaru?
Ne trebaju nam razgovori sa Hrvatima na predsedničkom nivou. A onaj ko baš žarko žudi da godišnju ušteđevinu potroši u Zadru, neka svoje simpatije ostavi na plaži.

Grobar-España

pre 10 godina

Najveca ironija i sarkazam je da Hrvati tuze Srbe za genocid. Posle 1. svetskog rata i onoig sto su radili po macvi, posle 2. svetskog rata, jasenovca, gradiske , jadovnog....., posle Oluje i Bljeska, posle progona i unistenja bar 2.000.000 Srba u 20.veku. Oni nas tuze za zlocine i genocid. A mi kao i uvek gledamo da izjednacimo krivicu na sopstvenu stetu.
Ratni zlocini ne zastarevaju , pa po tom osnovu treba tuziti Hrvatsku za sve gore navedeno. Ali ko to da uradi? Mozda duh Nikole Pasica, poslednjeg srpskog politicara. Sve posle njega je bilo ...

Predsednik

pre 10 godina

Nisu nikad bili problemi oko dogovora Slobe i Tuđmana kao ni Josipovića i Tomislava problem su Srbi i Hrvati dva glupa naroda koja nevide dalje od svog nosa i d****a

Miki BG

pre 10 godina

(Miki BG, 16. oktobar 2013 13:06)

Za nas sad pregovara malo jači igrač tako da se više ne radi o reciprocitetu između 2 suverene države
(zg euroskeptik, 16. oktobar 2013 13:34)

Ne radi to EU, odnosno Nemačka, zato što misle da ste u pravu, već zato da u startu ne moraju pokrivati vaše budžetske gubitke, kao što rade nekima ili će uskoro morati isto tako nekim drugim od ranije članicama EU. Dakle, svako gleda svoj interes, pa to treba i Srbija da radi, bez ikakvog pardona. Ili da dobije druge koncesije za uzvrat. U suprotnom to je popuštanje Srbije na svoju štetu, što niko ne radi niti od nje može bezuslovno da zahteva.

crna guja

pre 10 godina

Po mom misljenju, od dolaska nove vlasti mnogo toga se promenilo u odnosima sa susedima, na bolje naravno, nadam se da ce ti odnosi biti jos bolji.
(Kiriz, 16. oktobar 2013 09:37)

Nadam se da vas dobro placaju da pisete ovako besmislene komentare, jer je ovaj vrhunac!!1

Sa Hrvatskom smo bili u ratu bas zbog ove sadasnje vlasti, dovoljno je setiti se kako su mislili da upotrebe zardjale kasike, grozno je sto oni sad prisvajaju sve napore i uspehe demokratske Srbije!!!
Treba da vas je stid!

mario

pre 10 godina

"Za Srbiju je to posebno značajno u daljem toku evropskih integracija, jer kao važna zemlja regiona Srbija šalje jasnu poruku da se svi problemi mogu rešiti kroz otvoreni i konstruktivni dijalog", kazala je savetnica predsednika Nikolića radiju "Slobodna Evropa". "
Kako vam ne dojadi više to veličanje samih sebe..kako ste važni ako ste na začelju po svemu..

Ime

pre 10 godina

Kod ovakvih susreta se uvijek spominju otvorena pitanja i onda krenu naricanja za izbeglim licima, imovinom, penzijama itd. što bi Hrvatska trebala sve izvršiti. Malo se spominje da Hrvatska je o svome trošku obnovila većinu kuća koje su porušile paravojne snage "RSK" i raspale JNA, da se velik broj izbeglih vratio (što se vidi oko praznika kad na cestama ima hrpetina auta srpskih tablica), da izbegla lica vrlo rado primaju hrvatske penzije i socijalnu pomoć iako po nju dolaze autobusima iz Srbije i da se još na brojne načine napravilo korake da se srpskoj manjini daju prava koja im pripadaju po zakonima i Ustavu.

S druge strane, Hrvatska još traži oko 1500 nestalih iz područja oko Vukovara i nedavno je nađena jedna masovna grobnica u Sotinu koju su našle privatne osobe, jer od srpske države nema pomoći ni informacija. Tu je i ptanje logora koji su bili na teritoriju R. Srbije i gdje su ljudi bili odvođeni, zadržavani i maltretirani, ni o tome ništa.

Suradnja ide u dva smjera, drage komšije.

Domagoj

pre 10 godina

"Srbija želi mir i prijateljstvo sa svim državama u svetu, a posebno sa prvim komšijama"

Je, lijepo je to čuti od Nikolića, da je bar tako pričao i prije 20 godina...

djuro

pre 10 godina

dosao je da pritiska za Agrokor. Mora da dobije saglasnost, utapanje, Ida+Merkator+Roda. Godisnji prihodi preko 1,5 milijardi eura. Stvaraju Balkanskog diva od 7 milijardi prihoda, dok nasi samo hapse.
Cigarete su dobili po uslovima Cefta, svaka cast za nesposobnog Rasima Ljajica!!!!
Dok se oni bave ekonomijom, nasi se bave politikom.
Bravo patriote, polako, ali sigurno unsticete sve!!! Bravo!!!!

kumaja11

pre 10 godina

Ljudi, jel neko uopšte primetio zastavice hrvatske duž celog mosta gazela, na banderama, toliko mi bode oči da mi je muka!!! Oni razbijaju table sa ćirilicom, a mi po gradu stavljamo njihova obeležja!!! Ok, odajte im sve počasti, neka ga primi Nikolić, protokol i sve ostalo, ali kačenje zastavica, pa to je užas!!

intelli

pre 10 godina

Kakva harmonija u ovim komentarija, moglo bi se reći da smo konačno postali jedinstveni, bar u nečemu, ma neka je to i dibidus na našu štetu, a neka smo i pljunuli po žrtvama "pogrešne" nacionalnosti u dva rata i XX veku.

Evo da pokvarim zabavu (pod uslovom da komentar naravno bude objavljen): mislim da su sva "druženja" domaćih političara sa kolegama iz RH u osnovi pogrešna i, kada se dublje razmisli uvod u neko novo krvoproliće, za deceniju, dve, tri, nije bitno kad tačno.

Jednostavno, dve države (ružno je reći dva naroda, ali nije ni mnogo daleko od istine) imaju mnoštvo neraščišćenih računa iz prošlosti, koje se tapkanjem po ramenima, smeškanjem i diplomatskim rečnikom dok HR strana ne odustaje od svoje verzije a mi se manje ili više ponižavamo po već ustaljenoj praksi, neće razrešiti.

Jer ako je OKEJ "oluja", ako je OKEJ Jasenovac, ako je OKEJ Medački džep i mnogi znani i neznani događaji, onda će OKEJ biti i neki budući događaj, čisto da se ne čudite.

Lično, voleo bih da Hrvatska dobije tužbu protiv Srbije za "genocid",sa odštetnim zahtevom od X milijardi dolara, možda bi tada obespamećena (i gladna) masa ugasila televizor i počela da razmišlja.

p.s. Gosn' SNS bot - pretsednik ?? :=)

Zg

pre 10 godina

čita li iko Komentare ovoga na Večernjem Lisu Hrvatske? Otvorite oči...
(momakizbrazila, 16. oktobar 2013 11:51)

VL je po komentarima sličan Kuriru. Jedini normalan sajt u "regionu" je B92, s time da i tu sve ovisi o tome tko je dežuran od moderatora ;)

miro split

pre 10 godina

ŽIVILO ORUŽANO BRATSTVO HRVATSKOG I SRPSKOG NARODA!
KAD SRBIN I HRVAT SLOŽE ČELIK SE LOMIT MOŽE!
Ajde lipi moji i pametni ljudi ostavite se vi ovih gluposti visoke politike.Da bi mi normalno živili neka susid pomogne komšiji i obratno.Idite na blagdane i slave,popijte i pojedite.Dakle želim reć
RADITE KAO DA ĆE STO GODINA BIT MIR
SPREMAJTE SE KAO DA ĆE SUTRA BIT RAT
jer ipak je ovo Krležina balkanska krčma.

Sto mu gromova

pre 10 godina

Došao u BG, otišao u kazalište, mi mu dali džabanu, on nas napu..io u sred Srbije, i vratio se u 'Rvatsku.
Bravo za naše rukovodstvo.
Mudra i odmerena politika koja vodi ka pomirenju u "Regionu".
Kao Srbin, danas, posle ove konferencije za štampu, osećam se poniženo.

milos

pre 10 godina

Dovedeni na vlast da bi prodali drzavu, a do juce su se zalagali za Veliku Srbiju - prevrtljiv narod bio i uvek ce biti. Kakvo crno povlaceje tuzbi, pa makar izgubili taj spor, konacno ce u svetske stenograme uci cinjenice koje smo mi zarad bratstva i jedinstva gurali oid tepih.

todor

pre 10 godina

Samo da na stolu bude dovoljno srpskog kackavalja i dalmatinskog prsuta za ostalo ce se dogovoriti nekako. Za pice predlazem Grasevinu i Knjaz Milosa.

Washington

pre 10 godina

Imam ja ideju, ajde jos da se mrzimo hiljadu godina! Pa ako nas ona ne prodje, onda jos 1000 godina! I tako nek nam vreme prolazi u mrznji jedni pored drugih, dok normalne civilizovane zemlje zive i napreduju, mi cemo zaostati kao Avganistan.

Ja sam odavno vec okrenuo svoju pricu, kad cujem nekog nacionalistu, bio to ustasa ili cetnik, okarakterisem ga kao glupog coveka i nastavim dalje. Za mene takvi minusi ne postoje.

Bucko razmisljam

pre 10 godina

Povodom pitanja nestalih, Pak Stanković je rekla da srpska strana shvata značaj rešavanja problema nestalih, ali da se to mora činiti obostrano, odnosno da je to stvar reciprociteta.

Meni licno je dovoljno procitati ovu izjavu pa da mi se SVI OGADITE !
Mora postojati "reciprocitet" da bi porodice nestalih saznale sta im je sa najmilijima ?

Историја се понавља?

pre 10 godina

Са Јосиповићем долази и министар Предраг Матић, са једним циљем, да обезбеди пребацивање осуђеног ратног злочинца Вељка Марића из Србије у Хрватску. Марић треба да буде у српском затвору до 2022. године, а не сумњамо да ће бити пуштен на слободу, врло брзо по доласку у Хрватску. Сетимо се Лудвига Павловића, усташког терористе, који је 1973. године осуђен на 20 година затвора. На основу Туђманове интервенције 1990. је пребачен у затвор у Хрватској, и до краја године пуштен на слободу, две године пре времена. Помиловање је "одужио" већ у септембру 1991. када је из заседе напао колону ЈНА и убио једног њеног припадника. Том приликом је и сам погинуо. Надајмо се да историју и памтимо, а не само причамо о њој.

Aleksandar

pre 10 godina

Za sve što ste činili i što ne činite za dobrobit oba naroda, želim vam lepo druženje i da obojica polomite po jednu nogu za početak, a valjda će se istorija za dalje pitati. Vojvodo, da li si kao pravi domaćin poklonio tvom prijatelju mapu Velike Srbije sa ćiriličnim slovima, CD sa najpoznatijim četničkim pesmama, čuveni Čiča Dražin kuvar i brlju iz Bajčetine?

momakizbrazila

pre 10 godina

Hehe e Srbijo...koji Komentari...Vodimo Ljubav...Korektne odnose...Pre dobri su Srbi...čita li iko Komentare ovoga na Večernjem Lisu Hrvatske? Otvorite oči...

Милош Обилић

pre 10 godina

Србија није шака пиринча да је позоба свака врана коју донесе ветар

miro split

pre 10 godina

Koji je rezultat.Kladim se da oba igraju bunker i da će ostat 0-0.
U uzvratu će bit isto tako,a onda beskrajni produžeci,produžeci...i tako iz godine u godinu u beskraj do kraja vremena i civilizacije.

Сима

pre 10 godina

Od boljeg odnosa sa Hrvatskom zavisi i materijalna i pravna sigurnost Srba u Hrvatskoj. Srbija treba sve više da se nameće kao zaštitnig Srba, ne samo u Hrvatskoj već u svim državama gde ima srpskog naroda.
(Sara i Milan, 16. oktobar 2013 11:32)

То би Саро и Милане требало да буде тако. Но из примера далеке и скоре прошлости видимо да обе стране воде континуирану политику: Хрватска агресивно напада и фино пориче своје огромне грешке. А Србија користи Србе из региона искључиво за ’трговину’.

Zahtevi, zahtevi...

pre 10 godina

Sada ce da trazi da se i u gradovima gde zive Srbi po skolama i institucijama STAVI NJEGOVA URAMLJENA SLIKA!!!
Nego bojim se da ce pored slike traziti NEIZOSTAVNO da stoji i njegova DIPLOMA!!!

Da pognemo glavu?

pre 10 godina

I sta sad ispada da oni svoje ljude, narod postuju i traze pravdu za njih, a mi st zelimo vecan mir za svoje ne hajemo, pa nam na pamet ne pada da podizemo tuzbu za oluju. I ako, jedni druge tuzimo za medjusobna trvljenja na sta ce Balkan da lici naopet? Ili bas Srbi, opet treba da pognu glavu i kazu: ,,Ma nema veze, sta je bilo - bilo je,,.

Silvester

pre 10 godina

Iza ova dva čoveka stoji čitava piramida opljačkanog i krvavog kapitala iz 90-ih, tajkuni, mafijaši, partijski profiteri koji su otvorenim kriminalom i nameštenim pravnim šemama isisali i uknjižili kapital cele SFRJ na svoje ime. Za to vreme su u ratnom stanju poslali narod da se ubija među sobom, držali milione u podrumu i sveli ih na najgoru bedu.

Najiskreniji prezir prema gospodi kapitalistima i njihovom predsednicima.

Само да личи

pre 10 godina

Наши се предстваници труде али њихови не одустају од мржње. Све сто раде је само глума еманципованости, образовања и пресветљености пред Е.У. да би се ,,дојмили,, као пристојан свет.

Miki BG

pre 10 godina

Srbija nije trebala da pristane na povlašćeni uvoz cigareta iz Hrvatske. Za uzvrat ništa nismo dobili, već je izvoz naših cigareta u Hrvatsku dvostruko veći nego nujihovih u Srbiju. Reciprocitet mora postojati i u odnosima dve suverene susedne države.

Duro

pre 10 godina

Mogu njih dvojica da raspredaju i o letu na Veneru - jedan smer, ali šta vlade kažu? Hrvatska je već rekla koji su uslovi da bi razmatrala moguće povlačenje tužbe, a druga strana ?

Nebojša

pre 10 godina

Sad se igraju kao deca iz filma Lepa sela lepo gore... "Ajde ti prvi...Ne, ajde ti prvi..." Bolje im je da obe zemlje krenu dalje i da se svakome vrati ono što je njegovo

stranac, 1952

pre 10 godina

Pametno bi bilo, da oni, koji pišu šta bi morali sve predsednici da urade, malo poguglaju, šta predsednici uopšte mogu. Milanovič je pre neki dan izjavio, da ono, o ćemu bi kao pričao Nikolić, nije u njegovoj pristojnosti. Za to je pristojna vlada. Isto važi i za Nikolića, ali on to kao ne zna! U stvari sreli su se predsednićki fikusi Hr i Sr, a neki orgazmiraju zbog toga! Botovi, samo navalite!:)

Zdravkoslav

pre 10 godina

Da li će se tu rešavati i drugi problemi Srba npr. Investbanka koja je imala ekspozituru u Hrvatskoj a građanima štednja nije isplaćena. Ko to koči?

milan

pre 10 godina

sto bi hrvati povukli tuzbu,ima da dobiju sigurno na sudu,ne zato sto je istina na njihovoj strani,nego zato sto je sila na njihovoj strani,ne bi zapad osudio svog,kadija te tuzi kadija ti sudi,to znamo po hagu I presudama koje su tamo bile,a Tomislav Nikolic zna to I ne trazi povlacenje tuzbe zarad nekog nzm pomirenja,nego je ta njegova traznja molba na kolenima da hrvati povuku tuzbu da ne bi srbija placala odstetu,prozapadna politika je ovu drzavu dovela na kolena,sa kojom brise pod ko stigne,od kosova,rumunije do hrvatske...

Dzaba smo krecili

pre 10 godina

Bas su se uplasili od pretnje uvodjenja sankcija, za nepostovanje nacionalnih manjina i njihovog pisma! Oni su dobro izgleda podrzani od strane E.U. jer i ovi imaju slicne pogleda na narode Balkana. Sve je to samo predstva za nas Srbe. Krivo mi je samo sto se nasi ljudi muce toliko oko svega. A oni smao sto nema ne masu parolama ,,dzabe ste krecili,, u vidu podsmeha.

zg euroskeptik

pre 10 godina

(Miki BG, 16. oktobar 2013 13:06)

Za nas sad pregovara malo jači igrač tako da se više ne radi o reciprocitetu između 2 suverene države

mario

pre 10 godina

Kada bi Hrvatska bila spremna na kompromise koje čini Srbija na balkanu bi već bio mir, i nikakve bespotrebne tenzije ne bi stvarane.
(naum, 16. oktobar 2013 18:16)
Znači Hrvatska je faktor nestabilnosti dok je Srbija mirotvorac??
Samo kako onda to da je RH članica EU i NATO-a,a nije Srbija?ako je Hrvatska ta problematična država,a ne Srbija...
Šteta, iskreno sam se nadao povlačenju tužbi. Verujem da će Hrvatska malo racionalnije razmišljati u narednom periodu.
(Grubesic, 16. oktobar 2013 17:13)
Ne mora Hrvatska razmišljati već mora Srbija razmišljati ako hoče u EU..

zaratrustra

pre 10 godina

Tužbe se niti podnose niti povlače radi mira ! Tužba je dokument zasnovan na pravu a ne na dnevnoj politici neukih političara koji su spremni negirati čak i prirodne zakone u pokušaju da ih potčiine dnevnoj politici.

U ime oštećenih na obe strane, zadovoljenje, odštete, vraćanje prava i dostojanstva treba postići pre svega pregovorima, a ako nesposobni političari to ne umeju, onda stvar prepustite ovlašćenim profesionalcina - sudijama.

Primetimo da ovde niko ni ne pominje mogućnost vansudskog poravnanja ako je potrebno i uz medijaciju, već samo brzopotezno i lenjo odustajanje od tužbe radi dnevne politike.

Drugim rečima: ili tuk na luk ili "baš me briga za oštećene".

Ako se tužbe ovako preko kolena povuku, ŠTA ĆETE CRNI POLITIČARI REĆI SVOJIM OŠTEĆENIM SUGRADJANIMA ? KO ĆE I KAKO REŠAVATI PROBLEME NASTALE OVAKVIM PRLJAVIM RATOM !!!

Prvo dogovorite kako da rešite nerešeno, pa se onda igrajte pacifista i povlačite tužbe koje tada neće ni imati smisla. Malo ste stvari okrenuli naglavačke.

BOŽANA 63

pre 10 godina

Srbija je zaista ocekivala da ce biti povucena hrvatska tuzba i Srbija je bila spremna, ako do toga dodje, da i ona povuce svoju tuzbu. Sto bi po Srbiju bilo daleko vece posledice nego po Hrvatsku, jer ima dosta nasih nestalih, imovinsko pravni odnosi nisu jos uvek regulisani izmedju dve drzave. Međutim, kako proces ide dalje, nasi strucnjaci, pravni eksperti ce raditi na tom slucaju. Mi sada idemo kako je druga strana odlucila, i tu nema potrebe da se bilo sta vise diskutuje.

Kvazimodo Sorabius

pre 10 godina

Bez objasnjenja, samo konstatacija: ako nazadnjaci, ili bilo ko, povuce kontraTUZBU za genocid protiv Pavelicevih naslednika (shahovnica, ime novca i ostalo), saucestvuje u nastavku genocida nad Srbima.
Sto je Hrvatska u EU pitajte Nemacku, vi ste njena interesna zona, njoj treba brisanje granica i izbijanje na topla mora. Kao i uvek, vi ste dobri poslusnici, a Srbi i kad su na kolenima ne bi pevali "Danke Dojcland".
Raspad divne Jugoslavije je nastao jer Hrvati narocito, kao i Albanci, a delimicno i Slovenci i muslimani, nisu denacifikovani!
Ostalo je propaganda, na zalost uspela, ali ne zbog vase umesnosti vec zbog iracionalne mrznje prema Srbima vasih mentora i gazda.
Idiotija oko "obaveze" kupovine duvana bi, da je srece, bilo dovoljno reci "Evropi" zbogom.

Srbin 100%

pre 10 godina

Predsednik Nikolic je jos jednom potvrdio da je stratesko opredeljenje Srbije pomirenje i prosirenje regionalne saradnje,sada je na Hrvatskoj da napravi sledeci korak u cilju poboljsanja odnosa dve drzave

Pravo lice

pre 10 godina

Srbija je pokazala spremnost da pruži ruku pomirenja i krene napred. Onaj ko živi u prošlosti nema jasnu viziju, niti želju da poboljša svoju budućnost i time teži ka emitovanju "reprize prošlosti".Šta mislite, želi li Hrvatska zaista mir ili je to ponovo gluma pred EU?

izazov

pre 10 godina

Mislim i da je nerealno bilo ocekivati da odmah posle jednog susreta budu povucene tuzbe ali neko resenje se mora naci jos uvek ne verujemo jedni drugima treba raditi na uspostavljanju sto boljih odnosa i mislim da se svi slazu da je vreme sukoba proslo i da zajedno gledamo u buducnost

eva

pre 10 godina

Kada je Hrvatska u pitanju ne treba se javno sporiti i optuzivati, vec se smesiti i vratiti istom merom. Pitanje imovine drzave Srbije i imovine izbeglih i raseljenih lica i imovine svih onih koji su u medjuvremenu postali drzavljani Srbije resavati pred evropskim sudskim instancama Ako smo susedi, kese nam nisu sestre.

bongo

pre 10 godina

Toliki napori Srbije za boljom međunarodnom saradnjom i mirom u regionu, a Josipović dođe i kaže da još ništa nije dogovoreno, to stvarno nema smisla.

Dacha

pre 10 godina

Gde živite uopšte vi koji pričate o normalizaciji? Josipović je predsednik zemlje u kojoj je srbofobija ultimativni politički adut, svake stranke, svake politike. I njega lično. Rejting je spasio šovinističkom feštom Gotovini i Markaču. Niko se od njih toga neće odreći.
Gde vi tu vidite analogiju sa Srbijom, iz koje onda sledi neki reciprocitet? Osim ako mi ne postanemo kao oni što su?
Josipović dolazi da nas ucenjuje i obmanjuje. Hrvatska nije zemlja koja će odlučivati o našem ulasku u EU, kao što SLO nije mogla odlučivati o njihovom. Od našeg odnosa prema USA i NATO zavisi da li će Hrvati tužbu povući ili ne. Ako se konačno okanemo rusohisterije poboljšaćemo rejting i pozicije u regionu.
Zato ne treba nasedati Josipoviću!
On je tu da zahteva ukidanje Bunjevačke nacionalne zajednice i njihovo prekršavanje u Hrvate. Kakava drskost! Bunjevcima je Srbija matična zemlja. Zar ćemo pristati da se i na severu Bačke razbijaju table i zastrašuju Nehrvati kao u Vukovaru?
Ne trebaju nam razgovori sa Hrvatima na predsedničkom nivou. A onaj ko baš žarko žudi da godišnju ušteđevinu potroši u Zadru, neka svoje simpatije ostavi na plaži.

kumaja11

pre 10 godina

Ljudi, jel neko uopšte primetio zastavice hrvatske duž celog mosta gazela, na banderama, toliko mi bode oči da mi je muka!!! Oni razbijaju table sa ćirilicom, a mi po gradu stavljamo njihova obeležja!!! Ok, odajte im sve počasti, neka ga primi Nikolić, protokol i sve ostalo, ali kačenje zastavica, pa to je užas!!

mario

pre 10 godina

"Za Srbiju je to posebno značajno u daljem toku evropskih integracija, jer kao važna zemlja regiona Srbija šalje jasnu poruku da se svi problemi mogu rešiti kroz otvoreni i konstruktivni dijalog", kazala je savetnica predsednika Nikolića radiju "Slobodna Evropa". "
Kako vam ne dojadi više to veličanje samih sebe..kako ste važni ako ste na začelju po svemu..

Ime

pre 10 godina

Kod ovakvih susreta se uvijek spominju otvorena pitanja i onda krenu naricanja za izbeglim licima, imovinom, penzijama itd. što bi Hrvatska trebala sve izvršiti. Malo se spominje da Hrvatska je o svome trošku obnovila većinu kuća koje su porušile paravojne snage "RSK" i raspale JNA, da se velik broj izbeglih vratio (što se vidi oko praznika kad na cestama ima hrpetina auta srpskih tablica), da izbegla lica vrlo rado primaju hrvatske penzije i socijalnu pomoć iako po nju dolaze autobusima iz Srbije i da se još na brojne načine napravilo korake da se srpskoj manjini daju prava koja im pripadaju po zakonima i Ustavu.

S druge strane, Hrvatska još traži oko 1500 nestalih iz područja oko Vukovara i nedavno je nađena jedna masovna grobnica u Sotinu koju su našle privatne osobe, jer od srpske države nema pomoći ni informacija. Tu je i ptanje logora koji su bili na teritoriju R. Srbije i gdje su ljudi bili odvođeni, zadržavani i maltretirani, ni o tome ništa.

Suradnja ide u dva smjera, drage komšije.

intelli

pre 10 godina

Kakva harmonija u ovim komentarija, moglo bi se reći da smo konačno postali jedinstveni, bar u nečemu, ma neka je to i dibidus na našu štetu, a neka smo i pljunuli po žrtvama "pogrešne" nacionalnosti u dva rata i XX veku.

Evo da pokvarim zabavu (pod uslovom da komentar naravno bude objavljen): mislim da su sva "druženja" domaćih političara sa kolegama iz RH u osnovi pogrešna i, kada se dublje razmisli uvod u neko novo krvoproliće, za deceniju, dve, tri, nije bitno kad tačno.

Jednostavno, dve države (ružno je reći dva naroda, ali nije ni mnogo daleko od istine) imaju mnoštvo neraščišćenih računa iz prošlosti, koje se tapkanjem po ramenima, smeškanjem i diplomatskim rečnikom dok HR strana ne odustaje od svoje verzije a mi se manje ili više ponižavamo po već ustaljenoj praksi, neće razrešiti.

Jer ako je OKEJ "oluja", ako je OKEJ Jasenovac, ako je OKEJ Medački džep i mnogi znani i neznani događaji, onda će OKEJ biti i neki budući događaj, čisto da se ne čudite.

Lično, voleo bih da Hrvatska dobije tužbu protiv Srbije za "genocid",sa odštetnim zahtevom od X milijardi dolara, možda bi tada obespamećena (i gladna) masa ugasila televizor i počela da razmišlja.

p.s. Gosn' SNS bot - pretsednik ?? :=)

Само да личи

pre 10 godina

Наши се предстваници труде али њихови не одустају од мржње. Све сто раде је само глума еманципованости, образовања и пресветљености пред Е.У. да би се ,,дојмили,, као пристојан свет.

miro split

pre 10 godina

ŽIVILO ORUŽANO BRATSTVO HRVATSKOG I SRPSKOG NARODA!
KAD SRBIN I HRVAT SLOŽE ČELIK SE LOMIT MOŽE!
Ajde lipi moji i pametni ljudi ostavite se vi ovih gluposti visoke politike.Da bi mi normalno živili neka susid pomogne komšiji i obratno.Idite na blagdane i slave,popijte i pojedite.Dakle želim reć
RADITE KAO DA ĆE STO GODINA BIT MIR
SPREMAJTE SE KAO DA ĆE SUTRA BIT RAT
jer ipak je ovo Krležina balkanska krčma.

djuro

pre 10 godina

dosao je da pritiska za Agrokor. Mora da dobije saglasnost, utapanje, Ida+Merkator+Roda. Godisnji prihodi preko 1,5 milijardi eura. Stvaraju Balkanskog diva od 7 milijardi prihoda, dok nasi samo hapse.
Cigarete su dobili po uslovima Cefta, svaka cast za nesposobnog Rasima Ljajica!!!!
Dok se oni bave ekonomijom, nasi se bave politikom.
Bravo patriote, polako, ali sigurno unsticete sve!!! Bravo!!!!

Sto mu gromova

pre 10 godina

Došao u BG, otišao u kazalište, mi mu dali džabanu, on nas napu..io u sred Srbije, i vratio se u 'Rvatsku.
Bravo za naše rukovodstvo.
Mudra i odmerena politika koja vodi ka pomirenju u "Regionu".
Kao Srbin, danas, posle ove konferencije za štampu, osećam se poniženo.

Washington

pre 10 godina

Imam ja ideju, ajde jos da se mrzimo hiljadu godina! Pa ako nas ona ne prodje, onda jos 1000 godina! I tako nek nam vreme prolazi u mrznji jedni pored drugih, dok normalne civilizovane zemlje zive i napreduju, mi cemo zaostati kao Avganistan.

Ja sam odavno vec okrenuo svoju pricu, kad cujem nekog nacionalistu, bio to ustasa ili cetnik, okarakterisem ga kao glupog coveka i nastavim dalje. Za mene takvi minusi ne postoje.

milos

pre 10 godina

Dovedeni na vlast da bi prodali drzavu, a do juce su se zalagali za Veliku Srbiju - prevrtljiv narod bio i uvek ce biti. Kakvo crno povlaceje tuzbi, pa makar izgubili taj spor, konacno ce u svetske stenograme uci cinjenice koje smo mi zarad bratstva i jedinstva gurali oid tepih.

mario

pre 10 godina

Kada bi Hrvatska bila spremna na kompromise koje čini Srbija na balkanu bi već bio mir, i nikakve bespotrebne tenzije ne bi stvarane.
(naum, 16. oktobar 2013 18:16)
Znači Hrvatska je faktor nestabilnosti dok je Srbija mirotvorac??
Samo kako onda to da je RH članica EU i NATO-a,a nije Srbija?ako je Hrvatska ta problematična država,a ne Srbija...
Šteta, iskreno sam se nadao povlačenju tužbi. Verujem da će Hrvatska malo racionalnije razmišljati u narednom periodu.
(Grubesic, 16. oktobar 2013 17:13)
Ne mora Hrvatska razmišljati već mora Srbija razmišljati ako hoče u EU..

Aleksandar

pre 10 godina

Za sve što ste činili i što ne činite za dobrobit oba naroda, želim vam lepo druženje i da obojica polomite po jednu nogu za početak, a valjda će se istorija za dalje pitati. Vojvodo, da li si kao pravi domaćin poklonio tvom prijatelju mapu Velike Srbije sa ćiriličnim slovima, CD sa najpoznatijim četničkim pesmama, čuveni Čiča Dražin kuvar i brlju iz Bajčetine?

crna guja

pre 10 godina

Po mom misljenju, od dolaska nove vlasti mnogo toga se promenilo u odnosima sa susedima, na bolje naravno, nadam se da ce ti odnosi biti jos bolji.
(Kiriz, 16. oktobar 2013 09:37)

Nadam se da vas dobro placaju da pisete ovako besmislene komentare, jer je ovaj vrhunac!!1

Sa Hrvatskom smo bili u ratu bas zbog ove sadasnje vlasti, dovoljno je setiti se kako su mislili da upotrebe zardjale kasike, grozno je sto oni sad prisvajaju sve napore i uspehe demokratske Srbije!!!
Treba da vas je stid!

momakizbrazila

pre 10 godina

Hehe e Srbijo...koji Komentari...Vodimo Ljubav...Korektne odnose...Pre dobri su Srbi...čita li iko Komentare ovoga na Večernjem Lisu Hrvatske? Otvorite oči...

todor

pre 10 godina

Samo da na stolu bude dovoljno srpskog kackavalja i dalmatinskog prsuta za ostalo ce se dogovoriti nekako. Za pice predlazem Grasevinu i Knjaz Milosa.

Сима

pre 10 godina

Od boljeg odnosa sa Hrvatskom zavisi i materijalna i pravna sigurnost Srba u Hrvatskoj. Srbija treba sve više da se nameće kao zaštitnig Srba, ne samo u Hrvatskoj već u svim državama gde ima srpskog naroda.
(Sara i Milan, 16. oktobar 2013 11:32)

То би Саро и Милане требало да буде тако. Но из примера далеке и скоре прошлости видимо да обе стране воде континуирану политику: Хрватска агресивно напада и фино пориче своје огромне грешке. А Србија користи Србе из региона искључиво за ’трговину’.

Zahtevi, zahtevi...

pre 10 godina

Sada ce da trazi da se i u gradovima gde zive Srbi po skolama i institucijama STAVI NJEGOVA URAMLJENA SLIKA!!!
Nego bojim se da ce pored slike traziti NEIZOSTAVNO da stoji i njegova DIPLOMA!!!

stranac, 1952

pre 10 godina

Pametno bi bilo, da oni, koji pišu šta bi morali sve predsednici da urade, malo poguglaju, šta predsednici uopšte mogu. Milanovič je pre neki dan izjavio, da ono, o ćemu bi kao pričao Nikolić, nije u njegovoj pristojnosti. Za to je pristojna vlada. Isto važi i za Nikolića, ali on to kao ne zna! U stvari sreli su se predsednićki fikusi Hr i Sr, a neki orgazmiraju zbog toga! Botovi, samo navalite!:)

miro split

pre 10 godina

Koji je rezultat.Kladim se da oba igraju bunker i da će ostat 0-0.
U uzvratu će bit isto tako,a onda beskrajni produžeci,produžeci...i tako iz godine u godinu u beskraj do kraja vremena i civilizacije.

Bucko razmisljam

pre 10 godina

Povodom pitanja nestalih, Pak Stanković je rekla da srpska strana shvata značaj rešavanja problema nestalih, ali da se to mora činiti obostrano, odnosno da je to stvar reciprociteta.

Meni licno je dovoljno procitati ovu izjavu pa da mi se SVI OGADITE !
Mora postojati "reciprocitet" da bi porodice nestalih saznale sta im je sa najmilijima ?

Kvazimodo Sorabius

pre 10 godina

Bez objasnjenja, samo konstatacija: ako nazadnjaci, ili bilo ko, povuce kontraTUZBU za genocid protiv Pavelicevih naslednika (shahovnica, ime novca i ostalo), saucestvuje u nastavku genocida nad Srbima.
Sto je Hrvatska u EU pitajte Nemacku, vi ste njena interesna zona, njoj treba brisanje granica i izbijanje na topla mora. Kao i uvek, vi ste dobri poslusnici, a Srbi i kad su na kolenima ne bi pevali "Danke Dojcland".
Raspad divne Jugoslavije je nastao jer Hrvati narocito, kao i Albanci, a delimicno i Slovenci i muslimani, nisu denacifikovani!
Ostalo je propaganda, na zalost uspela, ali ne zbog vase umesnosti vec zbog iracionalne mrznje prema Srbima vasih mentora i gazda.
Idiotija oko "obaveze" kupovine duvana bi, da je srece, bilo dovoljno reci "Evropi" zbogom.

Silvester

pre 10 godina

Iza ova dva čoveka stoji čitava piramida opljačkanog i krvavog kapitala iz 90-ih, tajkuni, mafijaši, partijski profiteri koji su otvorenim kriminalom i nameštenim pravnim šemama isisali i uknjižili kapital cele SFRJ na svoje ime. Za to vreme su u ratnom stanju poslali narod da se ubija među sobom, držali milione u podrumu i sveli ih na najgoru bedu.

Najiskreniji prezir prema gospodi kapitalistima i njihovom predsednicima.

darko87 Lazarevac

pre 10 godina

Hrvatska je u EU,ako mislimo da i mi udjemo,neophodna je saradnja sa Hrvatskom,a Tomislav Nikolic je to prepoznao i radi pravu stvar.Ova Vlada je na pravom putu.

sedi krivo, govori pravo

pre 10 godina

Mogu ja da ne volim Nikolica, za koga nisam ni glasala, ali on svoj posao obavlja korektno. Iskreno se nadam da se neće desiti nikakva svinjarija za vreme posete hrvatskog predsednika. Takodje, mislim da je nama u interesu da se tužbe povuku, obostrano.

Da pognemo glavu?

pre 10 godina

I sta sad ispada da oni svoje ljude, narod postuju i traze pravdu za njih, a mi st zelimo vecan mir za svoje ne hajemo, pa nam na pamet ne pada da podizemo tuzbu za oluju. I ako, jedni druge tuzimo za medjusobna trvljenja na sta ce Balkan da lici naopet? Ili bas Srbi, opet treba da pognu glavu i kazu: ,,Ma nema veze, sta je bilo - bilo je,,.

Miki BG

pre 10 godina

Srbija nije trebala da pristane na povlašćeni uvoz cigareta iz Hrvatske. Za uzvrat ništa nismo dobili, već je izvoz naših cigareta u Hrvatsku dvostruko veći nego nujihovih u Srbiju. Reciprocitet mora postojati i u odnosima dve suverene susedne države.

Dzaba smo krecili

pre 10 godina

Bas su se uplasili od pretnje uvodjenja sankcija, za nepostovanje nacionalnih manjina i njihovog pisma! Oni su dobro izgleda podrzani od strane E.U. jer i ovi imaju slicne pogleda na narode Balkana. Sve je to samo predstva za nas Srbe. Krivo mi je samo sto se nasi ljudi muce toliko oko svega. A oni smao sto nema ne masu parolama ,,dzabe ste krecili,, u vidu podsmeha.

Domagoj

pre 10 godina

"Srbija želi mir i prijateljstvo sa svim državama u svetu, a posebno sa prvim komšijama"

Je, lijepo je to čuti od Nikolića, da je bar tako pričao i prije 20 godina...

Duro

pre 10 godina

Mogu njih dvojica da raspredaju i o letu na Veneru - jedan smer, ali šta vlade kažu? Hrvatska je već rekla koji su uslovi da bi razmatrala moguće povlačenje tužbe, a druga strana ?

Милош Обилић

pre 10 godina

Србија није шака пиринча да је позоба свака врана коју донесе ветар

Историја се понавља?

pre 10 godina

Са Јосиповићем долази и министар Предраг Матић, са једним циљем, да обезбеди пребацивање осуђеног ратног злочинца Вељка Марића из Србије у Хрватску. Марић треба да буде у српском затвору до 2022. године, а не сумњамо да ће бити пуштен на слободу, врло брзо по доласку у Хрватску. Сетимо се Лудвига Павловића, усташког терористе, који је 1973. године осуђен на 20 година затвора. На основу Туђманове интервенције 1990. је пребачен у затвор у Хрватској, и до краја године пуштен на слободу, две године пре времена. Помиловање је "одужио" већ у септембру 1991. када је из заседе напао колону ЈНА и убио једног њеног припадника. Том приликом је и сам погинуо. Надајмо се да историју и памтимо, а не само причамо о њој.

milan

pre 10 godina

sto bi hrvati povukli tuzbu,ima da dobiju sigurno na sudu,ne zato sto je istina na njihovoj strani,nego zato sto je sila na njihovoj strani,ne bi zapad osudio svog,kadija te tuzi kadija ti sudi,to znamo po hagu I presudama koje su tamo bile,a Tomislav Nikolic zna to I ne trazi povlacenje tuzbe zarad nekog nzm pomirenja,nego je ta njegova traznja molba na kolenima da hrvati povuku tuzbu da ne bi srbija placala odstetu,prozapadna politika je ovu drzavu dovela na kolena,sa kojom brise pod ko stigne,od kosova,rumunije do hrvatske...

zg euroskeptik

pre 10 godina

(Miki BG, 16. oktobar 2013 13:06)

Za nas sad pregovara malo jači igrač tako da se više ne radi o reciprocitetu između 2 suverene države

Zg

pre 10 godina

čita li iko Komentare ovoga na Večernjem Lisu Hrvatske? Otvorite oči...
(momakizbrazila, 16. oktobar 2013 11:51)

VL je po komentarima sličan Kuriru. Jedini normalan sajt u "regionu" je B92, s time da i tu sve ovisi o tome tko je dežuran od moderatora ;)

Zdravkoslav

pre 10 godina

Da li će se tu rešavati i drugi problemi Srba npr. Investbanka koja je imala ekspozituru u Hrvatskoj a građanima štednja nije isplaćena. Ko to koči?

ja

pre 10 godina

Predsednik Nikolić je spreman za saradnju, ali je pitanje koliko će Hrvatska hteti da sarađuje. Dolazak Josipovića je, čini se samo jedan paravan, a kad se vrati u svoju zemlju ponovo će biti nemoćan da sprovede u delo stavljanje dvojezičnih tabli u Vukovaru!

BOŽANA 63

pre 10 godina

Srbija je zaista ocekivala da ce biti povucena hrvatska tuzba i Srbija je bila spremna, ako do toga dodje, da i ona povuce svoju tuzbu. Sto bi po Srbiju bilo daleko vece posledice nego po Hrvatsku, jer ima dosta nasih nestalih, imovinsko pravni odnosi nisu jos uvek regulisani izmedju dve drzave. Međutim, kako proces ide dalje, nasi strucnjaci, pravni eksperti ce raditi na tom slucaju. Mi sada idemo kako je druga strana odlucila, i tu nema potrebe da se bilo sta vise diskutuje.

RebekaRU

pre 10 godina

Mora se priznati da su odnosi s Hrvatskom bolji nego ikad i da svaki susret moze samo dodatno unaprediti saradnju Srbije i Hrvatske i svima dokazati da u regionu vlada politicka stabilnost.

proslost

pre 10 godina

Milion nerešenih pitanja i teret prošlosti. Nikolić je pokazao spremnost i želju da krene napred i zatvori vrata prošlosti. A naše komšije??

Grobar-España

pre 10 godina

Najveca ironija i sarkazam je da Hrvati tuze Srbe za genocid. Posle 1. svetskog rata i onoig sto su radili po macvi, posle 2. svetskog rata, jasenovca, gradiske , jadovnog....., posle Oluje i Bljeska, posle progona i unistenja bar 2.000.000 Srba u 20.veku. Oni nas tuze za zlocine i genocid. A mi kao i uvek gledamo da izjednacimo krivicu na sopstvenu stetu.
Ratni zlocini ne zastarevaju , pa po tom osnovu treba tuziti Hrvatsku za sve gore navedeno. Ali ko to da uradi? Mozda duh Nikole Pasica, poslednjeg srpskog politicara. Sve posle njega je bilo ...

Nebojša sa Zvezdare

pre 10 godina

Koliko vidim ove naše komšije i dalje žive u prošlosti i računaju ko je gde i šta ko radio.
Tako se ne ide u normalizaciju odnosa. Dokle god gledate u prošlost ,nažalost, budućnosti nema.
Podržavam svog predsednika Nikolića u nastojanjima da zvanični Beograd i Zagreb krenu u budućnost.

Lazar

pre 10 godina

Vidim da ima mnogo skeptika po pitanju ovog sastanka i medjudrzavne saradnje, ali mislim da je ovo jedini pravi put I dobar znak da su cak i oni najveci inostrani skeptici, poput Hrvatske, prema nasim vlastima shvatili u kom smeru ide nasa politika! Podrska Nikolicu da ovako nastavi!

Sara i Milan

pre 10 godina

Od boljeg odnosa sa Hrvatskom zavisi i materijalna i pravna sigurnost Srba u Hrvatskoj. Srbija treba sve više da se nameće kao zaštitnig Srba, ne samo u Hrvatskoj već u svim državama gde ima srpskog naroda.

Nebojša

pre 10 godina

Sad se igraju kao deca iz filma Lepa sela lepo gore... "Ajde ti prvi...Ne, ajde ti prvi..." Bolje im je da obe zemlje krenu dalje i da se svakome vrati ono što je njegovo

Aarhimeds

pre 10 godina

Podrška našem Predsedniku da reši neke probleme sa Hrvatskom. Problemi su i oko dvojezičnog jezika tamo gde Srbi u većem broju sada žive. Organizovane grupe u Hrvatskoj prave incidente . Podrška i Predsedniku Josipoviću u sprečavanju nastale situacije.

Vertex

pre 10 godina

Obostranim naporima i zalaganjem mogu se rešiti i prevazići problemi u odnosu Srbije i Hrvatske, što svakako doprinosi izgradnji jakog regiona. Tomislav Nikolić je patriota koji je uvek spreman za konstruktivne dijaloge i politiku mira.

Dexter

pre 10 godina

Josipovic je nekoliko puta ponovio da nece doci u zvanicnu posetu dok se ne uveri u dobre namere nasih vlasti. Mislim da je ovo potvrda toga i veliki korak napred za Nikolica u spoljnoj politici!

Sad se vidi

pre 10 godina

Propaganda: ,,Srbi ovakvi, Srbi onakvi, ugnjetavacki narod na Balkanu,, a mi ispadosmo najmiroljubiviji narod na Balkanu, pored agresivnosti i nacionalizma Albanaca i Hrvata - mi dosli ko mala deca.

Mina iz Hrvatske

pre 10 godina

Situacija u kojoj smo mi koji smo došli iz Hrvarske nije ni malo zavidna. U Srbiji smo "dobrodošlice" a u Hrvatskoj nepoželni. Mnoga prava pa čak i penzije se za nas računaju po posebnim pravilima. Hrvatska je bila i još uvek ostala država samo Hrvatskog naroda.

Tonci

pre 10 godina

Pozdravljam susret Nikolica i Josipovica. Hrvatska i Srbija moraju popraviti odnose radi dobrobiti za obe zemlje. Mi smo jako, jako slicni narodi, da nije bilo crkvenog raskola bili bi isti narod. Treba gledati u buducnost, bolna proslost se ne moze promijeniti ali moramo oprostiti jedni drugima i da se vise nikada ne ponovi. Pomaci suradnje ne moraju biti odmah veliki, ali mic po mic stalno ih trema unapredjivati.

MM

pre 10 godina

Nemam najbolje mišljenje o našem predsedniku, ali je danas na mene ostavio pozitivan utisak. Za ovih godinu i po je stekao određene diplomatske veštine, koje mora sde priznati uopšte nije imao. Danas je po tome potpuno kompetentan da razgovara sa velikim državnikom kakav je Josipović.

Kiriz

pre 10 godina

Po mom misljenju, od dolaska nove vlasti mnogo toga se promenilo u odnosima sa susedima, na bolje naravno, nadam se da ce ti odnosi biti jos bolji.

Gagac

pre 10 godina

Na osnovu dosadašnjeg rada predsednika Nikolića verujem da će doći do značajnijih napredaka u odnosima sa Hrvatskom i da će rezultati biti vrlo brzo vidljivi, bez obzira što postoje brojna otvorena pitanja i razmimoilaženja.

reb KA

pre 10 godina

Mora se priznati da su odnosi s Hrvatskom bolji nego ikad i da svaki susret moze samo dodatno unaprediti saradnju Srbije i Hrvatske i svima dokazati da u regionu vlada politicka stabilnost.Tema ima-obostranim pokazivanjem volje da se o njima i razgovara, vec je dokazano da je los period iza nas i da ce se stvari poceti i resavati.

VLA

pre 10 godina

Budimo realni...Nismo cvećke a ni oni nikako nisu majske ruže. POdvucimo račune i naučimo našu decu tolerancijom da nebi opet dolazilo do 90-tih

Zeks

pre 10 godina

Ne samo sa Hrvatskom, vec sa svim komsjama moramo imati odlicnu saradnju, jedino tako Srbija moze biti deo uspesnih drzava, a njeni gradjani da budu deo normalne civilizacije.

Borkic

pre 10 godina

Imamo mnogo neresenih pitanja sa Hrvatskom moramo saradjivati kako bi resili sve te probleme mislim da je dosta bilo sukoba moramo se okrenuti zajednickoj buducnosti mozemo mnogo nauciti od Hrvatske i iskoristiti njihova iskustva u procesu pridruzivanja EU kako bi sto ranije postali 29 Drzava clanica

spomenka

pre 10 godina

prvo rešiti sva teška i otvorena pitanja kako bi se izgradio nov, čvrst odnos.od Josipovica ocekujemo kompromis i maksimalnu saradnju.

981

pre 10 godina

Vreme je i bilo da dođe do ovog susreta i da se krene sa sređivanjem međudržavnih odnosa i sukoba u prošlosti. Usklađivanje međudržavnih odnosa je jako bitno i za Srbiju i za Hrvatsku. Kada postoji volja naćiće se i način. Ima puno toga o čemu će dva predsednika razgovarati. Samo napred.

APS

pre 10 godina

Dosta tema između Srbije i Hrvatske nisu na čisto. Dobro je da se razgovara o tome i da je potrebno vremena. Ekonomska saradnja i drugi vidovi saradnje su ok, ali se zato mora rešiti pitanje izbeglih lica i njihove imovine u Hrvatskoj, zatim zločini koji su počinjeni nad nedužnima da se osude i odgovorni budu adekvatno kažnjeni, kao i prava srpske manjine u Hrvatskoj.

vladan

pre 10 godina

Dosta smo se svadjali i sukobili mislim da je vreme da povucemo tuzbe od proslosti nemamo nista naravno da necemo da zaboravimo ali moramo da gledamo buducnost da razvijemo sto je bolje moguce odnose sa Hrvatskom jer na kraju i od njih ce nam zavisiti da li cemo postati clanica EU

Nemanja-ue

pre 10 godina

Nadam se da ce Nikolic i Josipovic uspeti da pomire dva naroda, odnosno da ih vrate na zajednicki put na kome smo bili pre rata. Zao mi je sto su se sve te gluposti izdesavale, jer zaista bi voleo da putujem u Hrvatsku bez straha da ce me neko pogledati popreko ili razbiti automobil.

Stanislava

pre 10 godina

Posle dugo vremena ova poseta...hmmm dolaze na nas teren sto pokazuje da se prevazilaze neke stvari iz zajednicke proslosti. Nema razloga za preterivanjem kako se nesto volimo, taj jaz ce uvek da postoji ali prosto, mora se i dalje raditi na uspostavljanju saradnje.

balkanac

pre 10 godina

Ma svaka čast Tomi, koji je pritisno Hrvate sa konkretnim problemima a ne da se samo smeška i slika sa njima.
(Ivo, 16. oktobar 2013 09:08)
Dosta kurtoaznih šetnji Rječkom i Opatijskom rivom! Problemi nisu na tom nivou i ne treba više zabijati glavu u pesak!

Lotus

pre 10 godina

Nadam se kompromisu i da se dve države konačno okrenu budućnosti. Prošlost nam je uvek bila prepreka daljeg napretka i Srbija i Hrvatska moraju naći rešenje oko ovog spornog pitanja.

Salijev

pre 10 godina

Puno tema za razgovor,puno nerazjasnjenih situacija ali ovo je korak napred u odnosima dve zemlje .Podrska predsedniku Nikolicu.Vreme je da proslost ostane iza nas.

Roach

pre 10 godina

Sa susedima treba pričati o svim otvorenim temama pa tako i o samim tužbama i njihovom povlačenjima. Nemaju smisla a sa druge strane , u ovim kriznim vremenima silne milione eura potrošiti na nešto što neće biti pozitivno ni za jednu stranu.

prrr

pre 10 godina

Izjava naseg predsednika u duhu je pomirenja a Srbija je pokazala spremnost da pruži ruku pomirenja i krene napred. Trebalo bi i Hrvatska na ovaj nacin da pristupi resavanju svih problema radi normalne dalje komunikacije i zivota.

Predsednik

pre 10 godina

Nisu nikad bili problemi oko dogovora Slobe i Tuđmana kao ni Josipovića i Tomislava problem su Srbi i Hrvati dva glupa naroda koja nevide dalje od svog nosa i d****a

Kenan

pre 10 godina

Svima je u interesu da sto bolje saradjujemo sa Hrvatskom jer samo zajednickim snagama mozemo da radimo na resavanju brojnih problema iz proslosti.Vreme je da se okrenemo buducnosti jer siguran sam mozemo mnogo nauciti od njih kako bi sto pre postali clanica EU

nikolaj

pre 10 godina

U interesu oba naroda je da se sto pre rese razmirice i sukobi, i stvori ekonomska i politicka stabilnost, kako bi se mogao privuci sto veci kapital iz inostranstva.

Nikolina Matić

pre 10 godina

Od velikog je značaja da Srbija i Hrvatska budu u dobrim odnosima i da posle mnogo godina počnu da funkcionišu normalno. Teško breme prošlosti će uvek biti tu na leđima i jeden i druge države, ali moramo pokušati da malo, po malo to ostavimo iza sebe i počnemo zarad dobrobiti i njihovog, ali i našeg naroda da sarađujemo, čega je predsednik Nikolić svestan.

sava

pre 10 godina

Trebalo bi naci neko kompromisno resenje teranjem inata necemo nista da postignemo mislim da je vreme da se okrenemo zajednickoj buducnosti i da radimo u interesu oba naroda

Camaro

pre 10 godina

Politicari su posvadjali nase narode, pa neka nas oni sada i mire. Spominju ljudi gorak ukus u ustima i uspomene lose, ne bih rekao da je takav ukus kod nas nego kod njih koji su doziveli agresiju na svojoj zemlji ali ajde. Drago mi je sto se odnosi krecu u dobrom smeru, da se jos vise priblizimo, ipak smo ziveli dugo zajedno a zajedno smo Sloveni!

Valerija MOL

pre 10 godina

Tužbe treba povući i okrenuti se budućnosti, a prošlost ostaviti iza sebe, i u razgovorima između zvaničnika Srbije i Hrvatske ne treba puno pričati o prošlosti, jer se tu zvaničnici dve zemlje sigurno ne mogu složiti, ali treba tražiti ono što je zajedničko dvema zemljama, a to je da dve zemlje unaprede ekonomsku saradnju jer je to u interesu i Srbije i Hrvatske, i da ako već ne mogu da, ako već ne mogu da budu u preterano bliskim, dve zemlje makar budu u korektnim odnosima.

Srbin 100%

pre 10 godina

Predsednik Nikolic je jos jednom potvrdio da je stratesko opredeljenje Srbije pomirenje i prosirenje regionalne saradnje,sada je na Hrvatskoj da napravi sledeci korak u cilju poboljsanja odnosa dve drzave

Mirko

pre 10 godina

Svi su svesni cinjenice da mi moramo saradjivati bez obzira na proslost imamo mnogo toga o cemu treba razgovarati i treba raditi na unapredjenju odnosa doslo je vreme da se konacno okrenemo buducnosti

Lazar

pre 10 godina

Pozdravljam ovaj susret dvojice predsednika jer vreme je da zakopamo ratne sekire i okrenemo se zajednickoj buducnosti imamo mnogo neresenih pitanja da resavamo

Vesna

pre 10 godina

Svakako treba uspostavljati dobre medjususedske odnose i kontinuirano graditi most poverenja i davati sansu novim,konstruktivnim predlozima obeju strana.

Pravo lice

pre 10 godina

Srbija je pokazala spremnost da pruži ruku pomirenja i krene napred. Onaj ko živi u prošlosti nema jasnu viziju, niti želju da poboljša svoju budućnost i time teži ka emitovanju "reprize prošlosti".Šta mislite, želi li Hrvatska zaista mir ili je to ponovo gluma pred EU?

ATOMSKO SKLONISTE

pre 10 godina

Tema za razgovor je mnogo i stoga se nadam da ce i jedna i druga strana pokazati razumevanje i pravednost pri resavanju istih.

Mikula

pre 10 godina

Treba strpljivo raditi i polako, inace je dovoljna jedna varnica i da sve padne u vodu, sto pre treba jos bolje odnose uspostaviti raditi na poboljsanju privrede dve drzave.

Lazar

pre 10 godina

Povodom pitanja nestalih, Pak Stankovićeva je rekla da srpska strana shvata značaj rešavanja problema nestalih, ali da se to mora činiti obostrano, odnosno da je to stvar reciprociteta.

Šta mi ima da se ravnamo u negativnom smislu sa bilo kim?Znači ako oni neće da reše problem naših nestalih nećemo ni mi njihovih?I ispaštaće nedužni.Budimo ljudi a to kakvi su Hrvatski zvaničnici ne možemo da menjamo.

Жекс

pre 10 godina

Хрватска је увек знала шта хоће, што се за нас не важи. Време је да видимо какав је са њима наш интерес.

jiji

pre 10 godina

Ovaj susret je dobar za odnose ove dvije zemlje,al moramo shvatiti da Josipovic ne odlucuje o odbacivanju tuzbe,ni u kojoj mjeri ce Hrvatska pomoci Srbiji na putu u EU i NATO,to je na vladi i parlamentu.U svakom slucaju ovakvi susreti doprinose smirivanju tenzija i nude nadu u zajednicki suzivot i poslovnu suradnju koja bi bila na obostranu korist.

bongo

pre 10 godina

Toliki napori Srbije za boljom međunarodnom saradnjom i mirom u regionu, a Josipović dođe i kaže da još ništa nije dogovoreno, to stvarno nema smisla.

Miki BG

pre 10 godina

(Miki BG, 16. oktobar 2013 13:06)

Za nas sad pregovara malo jači igrač tako da se više ne radi o reciprocitetu između 2 suverene države
(zg euroskeptik, 16. oktobar 2013 13:34)

Ne radi to EU, odnosno Nemačka, zato što misle da ste u pravu, već zato da u startu ne moraju pokrivati vaše budžetske gubitke, kao što rade nekima ili će uskoro morati isto tako nekim drugim od ranije članicama EU. Dakle, svako gleda svoj interes, pa to treba i Srbija da radi, bez ikakvog pardona. Ili da dobije druge koncesije za uzvrat. U suprotnom to je popuštanje Srbije na svoju štetu, što niko ne radi niti od nje može bezuslovno da zahteva.

izazov

pre 10 godina

Mislim i da je nerealno bilo ocekivati da odmah posle jednog susreta budu povucene tuzbe ali neko resenje se mora naci jos uvek ne verujemo jedni drugima treba raditi na uspostavljanju sto boljih odnosa i mislim da se svi slazu da je vreme sukoba proslo i da zajedno gledamo u buducnost

zaratrustra

pre 10 godina

Tužbe se niti podnose niti povlače radi mira ! Tužba je dokument zasnovan na pravu a ne na dnevnoj politici neukih političara koji su spremni negirati čak i prirodne zakone u pokušaju da ih potčiine dnevnoj politici.

U ime oštećenih na obe strane, zadovoljenje, odštete, vraćanje prava i dostojanstva treba postići pre svega pregovorima, a ako nesposobni političari to ne umeju, onda stvar prepustite ovlašćenim profesionalcina - sudijama.

Primetimo da ovde niko ni ne pominje mogućnost vansudskog poravnanja ako je potrebno i uz medijaciju, već samo brzopotezno i lenjo odustajanje od tužbe radi dnevne politike.

Drugim rečima: ili tuk na luk ili "baš me briga za oštećene".

Ako se tužbe ovako preko kolena povuku, ŠTA ĆETE CRNI POLITIČARI REĆI SVOJIM OŠTEĆENIM SUGRADJANIMA ? KO ĆE I KAKO REŠAVATI PROBLEME NASTALE OVAKVIM PRLJAVIM RATOM !!!

Prvo dogovorite kako da rešite nerešeno, pa se onda igrajte pacifista i povlačite tužbe koje tada neće ni imati smisla. Malo ste stvari okrenuli naglavačke.

eva

pre 10 godina

Kada je Hrvatska u pitanju ne treba se javno sporiti i optuzivati, vec se smesiti i vratiti istom merom. Pitanje imovine drzave Srbije i imovine izbeglih i raseljenih lica i imovine svih onih koji su u medjuvremenu postali drzavljani Srbije resavati pred evropskim sudskim instancama Ako smo susedi, kese nam nisu sestre.