Aktuelno

Četvrtak, 03.10.2013.

12:04

Da li je rezervni točak stvar prošlosti?

Izvor: B92

Da li je rezervni toèak stvar prošlosti? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

59 Komentari

Sortiraj po:

Zoran

pre 10 godina

Za 20 godina, rezervni točak mi je trebao tačno 2 puta, tako da sam spreman na situaciju pomoći na putu od nekoliko sati, i troškove za to.

@bata

pre 10 godina

Nemati u vozilu bilo kakav rezervni točak, bar kod nas, stvara nelagodu, i lično sam pristalica imati makar"ćopavi" točak. Pa zar tih desetak ili koliko već kg zaista znatno povećava težinu da to čini problem u emisiji izduvnih gasova. Koliko samo nepotrebnih stvari vučemo po vozilu.

Benz

pre 10 godina

Godisnje barem jednom ili dvaput menjam gumu sam! prelazim nekih 40000-50000 km godisnje.
Kod nas su losi putevi po gradu ima mnogo rupa ,gradilista nisu obezbedjena svugde ima eksera i sarafa tako da je velika verovatnoća da ostanes na putu , rezervna guma punih dimenzija je najbolje resenje a sve ostalo moze da izazove dodatne komplikacije...

simaexplorer

pre 10 godina

Zadnji put sam menjao gume 1998. sve do prošle zime kada mi je stradala zadnja desna guma. Zbog hladnoće ili zbog toga što je neko ludački zavrnuo šrafove, tek, nisam uspeo da demontiram probušenu gumu. To sam uspeo u servisu, gde su za to koritili 2 metra dugačku polugu... Tako da iako imaš rezervnu gumu, ne mora da znači da ćeš rešiti problem. Naravno, auto sam vozio na felni nekih 5-6km...

Mladen

pre 10 godina

Cela ova prica pokazuje koliko su zapravo stara zastavina vozila bila prakticna (ne kvalitetna , samo prakticna) , tj. rezervna je bila kod motora , zimi i vec ugrejana .

Joca 011

pre 10 godina

... Runflat guma ne moze da ide na obicne felne, vec specijalne felne za njih ....
@ (Mickey, 3. oktobar 2013 19:02)

Ja vozim dve ovakve gume evo tri godine, na običnim (Alu) felnama.
.

boban

pre 10 godina

meni se desilo dva puta da sam iscepao po dve gume, na nasim putevima mozes svasta da nagazis tako da treba da imas rezervnu gumu. a oni sto pricaju da napumpaju na tri bara pa se dovuku do vulkanizera po meni nije bezbedno. kada imas rezervnu ona ti obicno nezatreba a kada je nemas obicno ti se desi da ti bas tada zatreba. marfijev zakon.

Vedri

pre 10 godina

Objasnite mi kako da nastavim da vozim kada isečem gumu kao konzervu tunjevine na sred autoputa u tri ujutro. Baš to mi se desilo pre dve godine u Belgiji. Majte molim vas, bez rezervne gume ne idem nigde.

Mensel

pre 10 godina

Vozim već 12 godina bez rezervne gume i nisam imao problema do sada. Doduše ne prelazim puno,oko 10.000km godišnje. Vozač sam 26 godina i nikada mi nije pukla guma. A bušenja su bila takva da su, uz nedeljno pumpanje, mogla da se završe i bez lepljenja. Gume najčešće menjam novim na oko 35-40.000km.

mile

pre 10 godina

Moj zet je kupio nov auto za 15k ojra i dogio taj "carobni set " umesto rezervnog tocka i dizalice. Trazili su mu da za tocak sa celicnom felnom i gumom manjih dimenzija od ostale cetiri doplati 160e. Ja sam mu rekao da bi ja istog momenta kad bi mi ponudili tu kombinaciju napustio prodajni salon masuci im parama ispred nosa. A oni neka "duvaju" u svoj "carobni set".

Koky

pre 10 godina

....na žalost u Srbiji mora biti obavezan pre svega zbog katastrofalnog stanja kompletne putne infrastrukture.Lično mi se dogodilo da na sred kolovoza nagazim drvenu kocku i isečem novu gumu.O tzv "udarnim rupana" nekom drugom prilikom...pozdrav!

Nerazumni

pre 10 godina

Mogao bih da se slozim sa vecinom komentara. I ja sam pristalica nosenja rezervnog tocka punih dimenzija. Neko je napisao da ne razume "ove sto ugradjuju gas tamo", a ja mislim da rezervni tocak u voznji po gradu i nije neophodan. U najvecem broju slucajeva guma ispusti skroz tek posle odredjenog vremena, znaci kad je auto vec duze vremena zaustavljen. A evo i u komentarima imamo primer da su coveku 2 gume isecene za kratko vreme (mozda cak i istovremeno) pa u toj situaciji ni rezervni tocak ne bi bio od velike pomoci.

Za menjanje tocka ne treba neko iskustvo i obuka, malo zdravog razuma i razumevanje materije - prvi put kada mi je trebalo uradio sam to vrlo lako. S druge strane, poslednji put cepanje gume je bilo dovoljno da guma skroz ispusti za 5 min, a ja nijedan sraf nisam mogao da odvrnem cak i skakutajuci po kljucu za odvijanje (a nisam lagan, skoro 0.1T)

Neko se zanimao koliko bi ga kostalo da je zvao AMSS - da ne ispadne reklama, evo linka za info http://www.amss.org.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=329&Itemid=41

Vlajko

pre 10 godina

Na nasim putevima rezervni tocak je zaista potreban. Ja imam ranflet gume i fabricki nemam rezervni tocak u autu, ali do sada sam cepao gume, lomio felne, doziveo da mi AMS slep sluzba, ciji sam clan, dodje tek za 4 sata da me odslepa do servisa u centru Beograda... Nasi putevi nisu putevi, vise su prilagodjeni stoci nego ljudima.

Pera moler

pre 10 godina

@amater: Lepo promeni majstora kod koga teraš auto. Bilo daje to vulkanizer ili mehaničar. Svaki mehaničar ako skače po gumi pri zameni pločica ili bilo koje intervencije sa skidanjem točka beži. U Autodati lepo za svaki auto ima kilaža stezanja, kilo ključ u ruke i stegnuti točak

Ja sam jednoo imao situaciju da sam na jedvite jade odvio točak, genije od vulkanizera stezao pištoljem. Verovatno je sila bila na max

kf

pre 10 godina

Bubanj potok, voznja iza kamiona po kisi. Naletim na rupu iskrivim prednju i zadnju felnu i isjecem jednu gumu. Nije ovo zemlja za reparaciju.

semafor

pre 10 godina

u 15 godina vozačkog iskustva probušio sam gume samo jednom, obe desne. Rezervna mi nije pomogla. Problem sa modernim automobilima je što su točkovi veliki pa rezervni zaista zauzima puno mesta. Zato je kod običnih automobila najbolje rešenje točak manjih dimenzija, dok kod SUV modela može i pune veličine. Rešenje na zadnjim vratima mi se baš sviđa.

Fangio

pre 10 godina

Nije tacno da se run flat gume ne krpe. Krpe se komotno ako rupa nije na zidu gume (sidewall) i ako struktura nije ostecena zbog voznje pod niskim pritiskom.

dama vozač

pre 10 godina

Ja sam vozila, i to svakodnevno, preko 20 godina bez ikakvih problema sa gumama, ali je rezervni točak uvek bio u gepeku. Kada smo proletos kupili novi auto koji je došao sa jednim od tih modernih 'setova' za popravku suprug je insistirao da nabavimo rezervni točak. Kako je 'bolt pattern' specifičan nismo mogli da nadjemo felnu ovde, pa smo morali da poručimo original. Kad je došla felna, ni gumu nismo mogli da nadjemo u Srbiji, pa ajde. naručuj i to... Sve u svemu to zadovoljstvo nas je papreno koštalo (350 EUR za točak), ali sad smo mirni jer imamo peti točak u autu. I nadamo se da nikada neće zatrebati. :)

milan

pre 10 godina

Voznja po nasim putevima najvise lici na offroad, tu je rezervni tocak najmanji problem za poneti. Na zalost, vise paznje treba posvetiti nosenju ostalih rezervnih delova koji su kod nas i te kako potrebni...

ZNBg

pre 10 godina

Ja oduvek vozim sa spremnim rezervnim točkom. Samo jednom sam morao da menjam točak zbog probušene gume i to zimi, po snegu. Vrlo neprijatno.
Kada sam letos išao na more poneo sam i sprej ali i malu nožnu pumpu.

Pre toga sam dva puta imao slučaj veoma sporog ispuštanja vazduha usled malog zavrtnja koji se zabio u gumu i ostao u njoj pa sada sam sprečava brže ispumpavanje. Ako niste to primetili na vreme, dok je gubitak vazduha mali, možete dopumpati gumu i laganom vožnjom stići do vulkanizera koji će opraviti gumu a neće morati ni da je skida.

pera

pre 10 godina

10 godina vozim i ni jednom mi nije pukla guma, ali to nije razlog da ne nosim rezervnu. Pritisak u rezervnoj proveravam bar jednom u 6 meseci. Kit za reparaciju pomaže samo kod manjih oštećenja, a vi ne možete birati koliko ćete oštećenje napraviti. Zlu ne trebalo, rezervna se mora uvek imati sve sa ključem i dizalicom. Moj instruktor vožnje me je na prvom času terao da skinem točak i da ga vratim. To bi trebalo da praktikuju svi instruktori i onda nećemo zvati AMSS kada puke guma. AMSS se zove za veće probleme.

petar

pre 10 godina

@ mick

Hahaha kakve su nase rupcage trebali bi da izmisle i fleksibno vesanje koje pasuje na vise tipova vozila, pa kad otpadne da moze i to da se zameni... a mogli bi i kao privremeno resenje da vozimo i prikolicu sa pola rezervnih delova za "pomoc na putevima Srbije" hahaaaha

stexsa

pre 10 godina

Mala je verovatnoca da guma pukne,obicno se izbusi i izgubi vazduh,nekad brze nekad sporije. Ja sam pre 3 nedelje probusio zadnju desnu i to na "autobahnu" Moj Automobil neposeduje rezervni tocak ali na srecu meri pritisak guma te sam izbegao "katastrofu" Spasao sam se tako sto sam na svakoj benzinskoj stajao i trpao 3 bara u nju. To je drzalo oko 30 min. po punjenju. 5 Pumpi kasnije stigso sam do mog vulkanizera i zamenio obe zadnje gume.

ja pametni

pre 10 godina

Treba imati i jedno i drugo.Jednom prilikom sam proveravao pritisak u gumama i nisam primetio da se ventil nije vratio na svoje mesto ujutru sam imao sta da vidim Menjaj tocak ,da sam imao mali kompresor kojeg ima u kompletu.Drugi put sam uleteo u rupu na putu (Bunar) i pocepao gumu i ostetio felnu nebi ga okrpilo ni deset reperatora.Za nauk treba imati i jedno i drugo.

Mickey

pre 10 godina

@Igor
Nesto o Runflat gumama iz licnog iskustva:
Pre svega, ne znam zasto @seljadinu toliko minusa, ali hajde... Komentarisu ljudi koji nemaju pojma o Runflat pneumaticima.
Runflet se krpe (cepuju)
Runflat skida SVAKI vulkanizer kao i svaku obicnu gumu
Runflat se vozi ISCEPANA jos 200km (propisano od proizvodjaca, u realnoj eksploataciji idu i duze)
Runflat nije "neudobna" guma
Runflat je oko 20% teza od adekvatne standardne gume zbog celicnog ojacanja po rubovima
Runflat guma ne moze da ide na obicne felne, vec specijalne felne za njih, dok na te specijalne felne mogu da idu obicne (cak i Tigar :-) wintera) gume
Runflat je 20-40% skuplja guma, ali apsolutno isplatljiva iz pogleda komfora da se ne mora menjati na putu, vec vozite do prve pumpe da se dopumpa ili prvog vulkanizera na popravku.


E sad, licno iskustvo sa runflet:
Autoput, oko 200km/h (dobro, nisam bas svetac) indikator kaze probusena guma. Pun gepek stvari, zamislite da se sve to vadi van zbog rezervnog tocka, pa menjaj gumu (oko ponoci), pa vracaj sve nazad... Na stranu pucanje gume pri toj brzini...
Sremcica, sahta, naletim (malom brzinom) na nju, ISECEM zimsku gumu, doslovno izvaljeno parce 10x3cm, dovezem do kuce (oko 40KM).

Ako mene pitate, uvek runflat nikad vise dizalica. Sad, stvar srpskog standarda prica druacije, ali ne zalazim u to, vec iskljucivo ZA ili PROTIV.

Zoki

pre 10 godina

Jako je teško generalizovati, ovde se radi o nečemu što zavisi od okolnosti, od lokacije do lokacije. Imam onu malu "space-saver" rezervni točak u kolima (dobio uz kola), ali bih u svakom slučaju pozvao servis da dođe i promeni točak. U slučaju da nemam rezervni točak, oni bi mi dali njihov. Ne bih platio ništa, besplatna pomoć na putu je nešto što sam dobio kada sam kupio kola.
Da živim u Srbiji van velikih gradova verovatno bih razmišljao drugačije. Ali ti mali rezervni točkovi su sjajna stvar, jer ih je radi veličine puno lakše promeniti.

Aleksandar

pre 10 godina

Imam Stilo multijet 2006. fabricki je bez rezervnog tocka. Kad sam isekao gumu jednom prilikom, set za reparaciju koji imam mi nije bio od koristi naravno, pa sam zvao pomoc.
Sada sam ubacio rezervni tocak iz drugog seta guma ( zimskog) i stvar je resena.

Vozač

pre 10 godina

S obzirom na stanje puteva, rezervni točak je pre stvar budućnosti nego prošlosti. Najbolje rešenje su 4 runflat gume i još 1 rezervna.

markedjani

pre 10 godina

Imao sam problem pre mesec dana, udarim u ivicnjak i osecem gumu. Naravno, imam samo kit sa kojim mogi da se slikam jer imam plin. Pridje neki cova, i kaze, zasto ne pozoves mobilnivulkanizer. Izadje mi na netu odmah, pozovem ljude, namontiraju mi dve wintere koje sam svejedno morao da zamenim. Sve gotovo za manje od deset minuta. I dalje nemam rezervni, ali ima alternativa :-)

Joca 011

pre 10 godina

Da bi felna rezervnog točka pasovala treba da se uklopi:

1. Prečnik centralnog otvora za glavčinu točka.
Radi ilustracije, deo niza prečnika centralnog otvora je:
52/54/56/56,5/56,6/56,75/57/58/58,5/59/59,5/60/63,3/63,4/64/65/66/67/69,5/70/ 71,5/72,5/73/74/100/108/112 mm.

2. Isti broj otvora i isti prečnik zamišljenog kruga koji prolazi kroz centre svih otvora za zavrtnjeve. Te se dve veličine objedinjuju u broj otvora x PCD (Pitch Circle Diameter).
Deo niza PCD-a je:
95,25/98/100/108/110/112/114,3/115/120/120,65/130/139,7/160/165 mm.

3. Da felna rezervnog točka ima propisano ofset rastojanje ili ET broj. Ofset rastojanje felne se meri počevši od površine kojom felna naleže na glavčinu točka ('montažne površine'), prema osnoj ravni gume (ravan u kojoj se guma kotrlja i koja polovi gazeću površinu gume, i koja je ujedno i osna ravan felne).
Niz ofseta felni je takođe širok:
-15...-25/-15...3/0...3/9...15/15/25/15...25/28...30/30/30...38/35/38/45...52 mm.

4. Osim navedenih podataka potrebno je i da zavrtnjevi na felni rezervnog točka imaju isti oblik i konus sedišta kao i ostale originalne felne.
* * *
Zaključak je da treba paziti kakav se rezervni točak kupuje, ukoliko nemamo originalni.
.

iskusan

pre 10 godina

Nosim sva cetiri rezervna tocka, vec desetak godina! Auto mi se pretvorio u dvoseda, ali nikad ne znas da li ce ti zatrebati sva cetiri rezervna tocka, Srbija je ovo Brale! Do sada mi nije trebao ni jedan, ipak moram biti spreman.

pamet u glavu

pre 10 godina

Vozim vec trideset godina i nikad nisam imao potrebe da menjam gumu, ali rezervnu uvek imam jer je to deo svakodnevne tehnicke kulture.

Mića

pre 10 godina

Ja ću uvek insistirati na rezervnom točku. Nekoliko puta sam probušio gumu i uvek je najbolje rešenje da se točak zameni a onda ode kod vulkanizera na popravku. Jedini problem nastaje kada je napolju hladno, kišovito ili prtljažnik napunjen do vrha. Tada bi možda set za reparaciju bio praktičniji. Ranije sam imao Renault 5 kojem je guma visila ISPOD vozila pa nije morao da se istovara prtljažnik, ali je zato guma uvek bila prljava.. valjda nema univerzalnog rešenja.

555

pre 10 godina

soferska je tuga pregolemaaaa, puce guma a rezerve nemaaaa

OPEVASE DAVNO u jednoj pesmi, auto mi je star 13 god a rezervni tocak nikad nije stavljan, ali ne bih ga vadio iz kola, ne nosim ga na ledjima!

3.2.1. kreni

pre 10 godina

pet godina vozim bez rezervnog točka i nikakvih problema nikada nije bilo
(miki, 3. oktobar 2013 15:36)
Dok ih ne bude.....ne hvali se previše...djavo ne spava.

Šalu na stranu, ovo "osiromašenje" opreme na vozilu je čist skandal. Jer...ako se uz taj kit može popraviti samo vrlo ograničena vrsta oštećenja to znači da je jedan značajan broj ljudi kojima se to dogodi ostavljen na drumu zbog bezobrazluka fabrike kojoj su dali svoj novac. O opasnosti da ne govorimo. Izgovori koje fabrike daju su besmisleni i nadasve bezobrazni.

Vlada

pre 10 godina

Nedelja na ponedeljak, negde oko 2 sata, povratak sa malom decom iz Grčke, Grdelička, kiša pljušti, kamen iz odrona, momentalno kidanje gume - rezervna je NEPROCENJIVA, makar morao da vadim sve stvari da bih došao do nje :)

Aleksandar

pre 10 godina

za (miki, 3. oktobar 2013 15:36)

Nećeš imati problem sve dok ti ne bude pukla guma.
A možda uopšte nećeš imati ikad tih problema, ako voziš samo na slave i sahrane.

Prelazim godišnje 26-30 hiljada km (nisam taksista, niti autoprevoznik, niti komercijalista, takav posao imam) i promenio sam 4 auta (svaki sam vozio skoro 150 - 200.000km) i na svakom mi je pukla guma - samo jednom. I to je dovoljno.

Drugo, ako guma sporo ispusti, dok primetite da je guma izduvana i dok stanete, već ste je felnom isekli i popravka je nemoguća. Samo rezervna

mick

pre 10 godina

hahaha kod nas bez rezervnog? ne samo da treba rezervni vec treba sva 4 kad na svakih 200 metara imamo rupetine. pogotovo sada zimi kad se odjednom pojave ko crne rupe...

prednost rezervnom točku

pre 10 godina

Rezervna obavezno! Kit za reparaciju ima vek trajanja pa ga moraš menjati (kompresor i ne) a nećeš ni moći svaku rupu zalepiti. Zato rezervni i nemaš problema (makar i manjih dimenzija ali poslužiće). Kupio sam kola sa kitom za reparaciju ali sam u gepek dodao i originalnu rezervnu gumu, što je sigurnije u svakom slučaju.

Igor

pre 10 godina

Rezervni tocak mora da se ima. Iscepao sam gumu na nacin na koji bi s kitom za reparaciju mogao da se slikam. Prilikom parkiranja sam zadnjim tockom zakacio masivni coskasti metalni obruc oko drveta koji je bio prekriven liscem pa se nije ni video. Rupa 1-2cm na zidu gume. Da nisam imao rezervni tocak nemam pojma sta bih radio. Ovako lepo dizalica, kljuc i udri. 15 minuta posla. Drugi put sam nagazio neku zicu. Tu bi pomogao i kit, ali cemu kad ponovo moras kod vulkanizera? Dizalica, kljuc i udri. Jos 15 minuta, 600din kod vulkanizera i cao. Da ne pricam o udarnim rupama, aluminijumskim felanama koje mogu i da se raspadnu i slicno. Sto se tice pritiska u rezervnoj, jednom godisnje proverim pre mora, a posle nije nesto posebno bitno. I sa 1 bar cu da se dokotrljam do najblize pumpe a iz iskustva rezervna ne ispusta ni malo.
A za proizvodjace automobila nemam reci, naprave auto od 1200kg, a onda se brinu za tih dodatnih 15kg i vecu potrosnju od 0.01 l/100km. A tocak kao tocak njih ne moze da kosta vise od 50e pa je i usteda u ceni glupa naspram mogucih neprijatnosti.

vozac

pre 10 godina

Ma samo stara skola, rezervni tocak sa dizalicom i pripadajucim kljucem. Znam ljude koji su imali neugodno iskustvo sa setovima za reparaciju koji nisu odradili posao kad je trebalo, sto zbog loseg kvaliteta tog seta, sto zbog mozda nepravilnog rukovanja.
Ovako sa rezervnim tockom se osjecam spokojno.
Runflat gume bi mogle biti eventualno alternativa, ali su neudobnije i malo bucnije od standardnih guma.

dzigi

pre 10 godina

Svojevremeno sam na Đerdapskoj magistrali naleteo točkom na "običan" kamen. Međutim, tamo su svi granitni i isekao mi je gumu ko žiletom. Sreća pa sam vozio lagano i imao punu rezervnu gumu. Na Đerdapskoj magistrali ni dan danas na pojedinim deonicama nema signala, ni naših ni rumunskih mreža, tako da samo rezervni točak i nema problema.

dule

pre 10 godina

Meni pre deset godina pukle dve gume na autoputu, na rastojanju od 20 km, jednu sam imao, drugu mi dao čova kog sam zaustavio, ali da mu je ostavim na BS u Šidu kad okrpim svoju. Tako i uradim, a ovi na pumpi mi jedva dozvolili da ostavim gumu dok ovaj ne dođe. I tako to......

Igor

pre 10 godina

Rezervni točak istih dimenzija kao i ostala 4 na automobilu. Sve ostalo je ponižavanje kupaca i vređanje njihove inteligencije. Smenjene dimenzije su nastale da bi bio veći gepek, a o run flat gumama i setovima za reparaciju ne treba trošiti reči.
Run flat gume su "udobne" zbog tvrdoće i ne može ih svako skinuti i ne krpe se, a koštaju duplo više. Set za reparaciju je efikasan,donekle. kod bicikla.
Lepo kao što auto bez ESP ne može da dobije 5 zvezdica za bezbednost, auto bez pravog rezervnog točka morao bi dobiti negativne kritike za upotrebljivost. Istina, sada automobilistički novinari gledaju emisiju CO2, dijagonalu ekrana osetljivog na dodir i slične gluposti.
Pa neće se zvati 987 što je pukla guma?
Jedino što je nejasno koliko se uštedi po automobilu što mu ne ugrade rezervni točak.

bgd

pre 10 godina

Posle jednog bušenja gume u vožnji i jednog na parkingu, i brze zamene sa rezervim točkom iz gepeka, ne mogu da shvatim ljude koji uopšte pomišljaju da se u automobile ne stavlja rezervni točak, i projektante i kupce i ove koji ugrađuju plin. To je ludost.

Najmešnije je kada me je sestra zvala da objasnim njenom dečku preko telefona kako da zamen točak. Srećom, nije mi postao zet.

I slažem se da ovo treba da se makar pokaže polaznicima u auto školama.
Meni nisu pokazali, i zato sam u vojsci TRAŽIO da mi pokažu kako se menja guma na kamionu. Kada mi se posle desilo u "pravom životu" promenio sam točak očas posla.

Nemanja

pre 10 godina

rezervni tocak (sa gumom) uvek treba nositi sa sobom! Mozda po gradu i moze da se vozi bez rezervnog i samo sa setom za reparaciju ali na duzi put nikako! Vec dva puta sam imao potrebu da na duzem putu menjam tocak, zato vam to i kazem. Ove godine, vracao sam se iz Bugarske sa mora u nedelju popodne i da nisam imao rezervni tocak sta mislite da li bih tada nasao vulkanizera cak i da sam zvao AMS da me doslepaju do najblizeg servisa? I koliko bi to kostalo? A, pritom, tocak nosim u gepeku jer mi je boca za gas na mestu rezervnog tocka. Ljudi, BEZBEDNOST pre svega!

fx

pre 10 godina

Nisam pobornik ovih modernih "pametnih" resenja pa je zato old school oprema uvek u vozilu - rezervni tocak, dizalica, kljuc (i nozna pumpa jer se retko setim da proverim da li je rezerva ispustila) i tocak se opusteno zameni za 10 min.

Aleksandar

pre 10 godina

Ja licno imam sve od te opreme,i to jedan tzv copavac i jedan normalan tocak za rezervu,dizalicu,kljuc... Mada znam par njih koji imaju tocak a nemaju dizalicu ili kljuc i sl kombinacije,a jednom sam doziveo da me jedan poznanik zvao u pola noci zato sto NE ZNA da promeni tocak,nije da nema alat ili sta ja znam,nego decko NE ZNA,nisam otisao,sto vozis brate mili kad ne znas,na autobus ili taksi i cao.
Uzgred,to bi trebali da ubace u sastavni deo vozackog ispita.

Aleksa

pre 10 godina

Ja uvek imam rezervni u kolima...a supruga nosi telefon :)
Koliko ja znam, ukoliko se guma napuni onom smesom za reparaciju, vise je nije moguce popraviti...sto iziskuje dodatni trosak i za set a i za gumu.

Aleksandar

pre 10 godina

Ja licno imam sve od te opreme,i to jedan tzv copavac i jedan normalan tocak za rezervu,dizalicu,kljuc... Mada znam par njih koji imaju tocak a nemaju dizalicu ili kljuc i sl kombinacije,a jednom sam doziveo da me jedan poznanik zvao u pola noci zato sto NE ZNA da promeni tocak,nije da nema alat ili sta ja znam,nego decko NE ZNA,nisam otisao,sto vozis brate mili kad ne znas,na autobus ili taksi i cao.
Uzgred,to bi trebali da ubace u sastavni deo vozackog ispita.

Igor

pre 10 godina

Rezervni tocak mora da se ima. Iscepao sam gumu na nacin na koji bi s kitom za reparaciju mogao da se slikam. Prilikom parkiranja sam zadnjim tockom zakacio masivni coskasti metalni obruc oko drveta koji je bio prekriven liscem pa se nije ni video. Rupa 1-2cm na zidu gume. Da nisam imao rezervni tocak nemam pojma sta bih radio. Ovako lepo dizalica, kljuc i udri. 15 minuta posla. Drugi put sam nagazio neku zicu. Tu bi pomogao i kit, ali cemu kad ponovo moras kod vulkanizera? Dizalica, kljuc i udri. Jos 15 minuta, 600din kod vulkanizera i cao. Da ne pricam o udarnim rupama, aluminijumskim felanama koje mogu i da se raspadnu i slicno. Sto se tice pritiska u rezervnoj, jednom godisnje proverim pre mora, a posle nije nesto posebno bitno. I sa 1 bar cu da se dokotrljam do najblize pumpe a iz iskustva rezervna ne ispusta ni malo.
A za proizvodjace automobila nemam reci, naprave auto od 1200kg, a onda se brinu za tih dodatnih 15kg i vecu potrosnju od 0.01 l/100km. A tocak kao tocak njih ne moze da kosta vise od 50e pa je i usteda u ceni glupa naspram mogucih neprijatnosti.

dule

pre 10 godina

Meni pre deset godina pukle dve gume na autoputu, na rastojanju od 20 km, jednu sam imao, drugu mi dao čova kog sam zaustavio, ali da mu je ostavim na BS u Šidu kad okrpim svoju. Tako i uradim, a ovi na pumpi mi jedva dozvolili da ostavim gumu dok ovaj ne dođe. I tako to......

mick

pre 10 godina

hahaha kod nas bez rezervnog? ne samo da treba rezervni vec treba sva 4 kad na svakih 200 metara imamo rupetine. pogotovo sada zimi kad se odjednom pojave ko crne rupe...

Igor

pre 10 godina

Rezervni točak istih dimenzija kao i ostala 4 na automobilu. Sve ostalo je ponižavanje kupaca i vređanje njihove inteligencije. Smenjene dimenzije su nastale da bi bio veći gepek, a o run flat gumama i setovima za reparaciju ne treba trošiti reči.
Run flat gume su "udobne" zbog tvrdoće i ne može ih svako skinuti i ne krpe se, a koštaju duplo više. Set za reparaciju je efikasan,donekle. kod bicikla.
Lepo kao što auto bez ESP ne može da dobije 5 zvezdica za bezbednost, auto bez pravog rezervnog točka morao bi dobiti negativne kritike za upotrebljivost. Istina, sada automobilistički novinari gledaju emisiju CO2, dijagonalu ekrana osetljivog na dodir i slične gluposti.
Pa neće se zvati 987 što je pukla guma?
Jedino što je nejasno koliko se uštedi po automobilu što mu ne ugrade rezervni točak.

fx

pre 10 godina

Nisam pobornik ovih modernih "pametnih" resenja pa je zato old school oprema uvek u vozilu - rezervni tocak, dizalica, kljuc (i nozna pumpa jer se retko setim da proverim da li je rezerva ispustila) i tocak se opusteno zameni za 10 min.

bgd

pre 10 godina

Posle jednog bušenja gume u vožnji i jednog na parkingu, i brze zamene sa rezervim točkom iz gepeka, ne mogu da shvatim ljude koji uopšte pomišljaju da se u automobile ne stavlja rezervni točak, i projektante i kupce i ove koji ugrađuju plin. To je ludost.

Najmešnije je kada me je sestra zvala da objasnim njenom dečku preko telefona kako da zamen točak. Srećom, nije mi postao zet.

I slažem se da ovo treba da se makar pokaže polaznicima u auto školama.
Meni nisu pokazali, i zato sam u vojsci TRAŽIO da mi pokažu kako se menja guma na kamionu. Kada mi se posle desilo u "pravom životu" promenio sam točak očas posla.

prednost rezervnom točku

pre 10 godina

Rezervna obavezno! Kit za reparaciju ima vek trajanja pa ga moraš menjati (kompresor i ne) a nećeš ni moći svaku rupu zalepiti. Zato rezervni i nemaš problema (makar i manjih dimenzija ali poslužiće). Kupio sam kola sa kitom za reparaciju ali sam u gepek dodao i originalnu rezervnu gumu, što je sigurnije u svakom slučaju.

dzigi

pre 10 godina

Svojevremeno sam na Đerdapskoj magistrali naleteo točkom na "običan" kamen. Međutim, tamo su svi granitni i isekao mi je gumu ko žiletom. Sreća pa sam vozio lagano i imao punu rezervnu gumu. Na Đerdapskoj magistrali ni dan danas na pojedinim deonicama nema signala, ni naših ni rumunskih mreža, tako da samo rezervni točak i nema problema.

Aleksa

pre 10 godina

Ja uvek imam rezervni u kolima...a supruga nosi telefon :)
Koliko ja znam, ukoliko se guma napuni onom smesom za reparaciju, vise je nije moguce popraviti...sto iziskuje dodatni trosak i za set a i za gumu.

Nemanja

pre 10 godina

rezervni tocak (sa gumom) uvek treba nositi sa sobom! Mozda po gradu i moze da se vozi bez rezervnog i samo sa setom za reparaciju ali na duzi put nikako! Vec dva puta sam imao potrebu da na duzem putu menjam tocak, zato vam to i kazem. Ove godine, vracao sam se iz Bugarske sa mora u nedelju popodne i da nisam imao rezervni tocak sta mislite da li bih tada nasao vulkanizera cak i da sam zvao AMS da me doslepaju do najblizeg servisa? I koliko bi to kostalo? A, pritom, tocak nosim u gepeku jer mi je boca za gas na mestu rezervnog tocka. Ljudi, BEZBEDNOST pre svega!

vozac

pre 10 godina

Ma samo stara skola, rezervni tocak sa dizalicom i pripadajucim kljucem. Znam ljude koji su imali neugodno iskustvo sa setovima za reparaciju koji nisu odradili posao kad je trebalo, sto zbog loseg kvaliteta tog seta, sto zbog mozda nepravilnog rukovanja.
Ovako sa rezervnim tockom se osjecam spokojno.
Runflat gume bi mogle biti eventualno alternativa, ali su neudobnije i malo bucnije od standardnih guma.

mile

pre 10 godina

Moj zet je kupio nov auto za 15k ojra i dogio taj "carobni set " umesto rezervnog tocka i dizalice. Trazili su mu da za tocak sa celicnom felnom i gumom manjih dimenzija od ostale cetiri doplati 160e. Ja sam mu rekao da bi ja istog momenta kad bi mi ponudili tu kombinaciju napustio prodajni salon masuci im parama ispred nosa. A oni neka "duvaju" u svoj "carobni set".

Vedri

pre 10 godina

Objasnite mi kako da nastavim da vozim kada isečem gumu kao konzervu tunjevine na sred autoputa u tri ujutro. Baš to mi se desilo pre dve godine u Belgiji. Majte molim vas, bez rezervne gume ne idem nigde.

Vlajko

pre 10 godina

Na nasim putevima rezervni tocak je zaista potreban. Ja imam ranflet gume i fabricki nemam rezervni tocak u autu, ali do sada sam cepao gume, lomio felne, doziveo da mi AMS slep sluzba, ciji sam clan, dodje tek za 4 sata da me odslepa do servisa u centru Beograda... Nasi putevi nisu putevi, vise su prilagodjeni stoci nego ljudima.

dama vozač

pre 10 godina

Ja sam vozila, i to svakodnevno, preko 20 godina bez ikakvih problema sa gumama, ali je rezervni točak uvek bio u gepeku. Kada smo proletos kupili novi auto koji je došao sa jednim od tih modernih 'setova' za popravku suprug je insistirao da nabavimo rezervni točak. Kako je 'bolt pattern' specifičan nismo mogli da nadjemo felnu ovde, pa smo morali da poručimo original. Kad je došla felna, ni gumu nismo mogli da nadjemo u Srbiji, pa ajde. naručuj i to... Sve u svemu to zadovoljstvo nas je papreno koštalo (350 EUR za točak), ali sad smo mirni jer imamo peti točak u autu. I nadamo se da nikada neće zatrebati. :)

Mladen

pre 10 godina

Cela ova prica pokazuje koliko su zapravo stara zastavina vozila bila prakticna (ne kvalitetna , samo prakticna) , tj. rezervna je bila kod motora , zimi i vec ugrejana .

Koky

pre 10 godina

....na žalost u Srbiji mora biti obavezan pre svega zbog katastrofalnog stanja kompletne putne infrastrukture.Lično mi se dogodilo da na sred kolovoza nagazim drvenu kocku i isečem novu gumu.O tzv "udarnim rupana" nekom drugom prilikom...pozdrav!

Vlada

pre 10 godina

Nedelja na ponedeljak, negde oko 2 sata, povratak sa malom decom iz Grčke, Grdelička, kiša pljušti, kamen iz odrona, momentalno kidanje gume - rezervna je NEPROCENJIVA, makar morao da vadim sve stvari da bih došao do nje :)

@bata

pre 10 godina

Nemati u vozilu bilo kakav rezervni točak, bar kod nas, stvara nelagodu, i lično sam pristalica imati makar"ćopavi" točak. Pa zar tih desetak ili koliko već kg zaista znatno povećava težinu da to čini problem u emisiji izduvnih gasova. Koliko samo nepotrebnih stvari vučemo po vozilu.

kf

pre 10 godina

Bubanj potok, voznja iza kamiona po kisi. Naletim na rupu iskrivim prednju i zadnju felnu i isjecem jednu gumu. Nije ovo zemlja za reparaciju.

pamet u glavu

pre 10 godina

Vozim vec trideset godina i nikad nisam imao potrebe da menjam gumu, ali rezervnu uvek imam jer je to deo svakodnevne tehnicke kulture.

555

pre 10 godina

soferska je tuga pregolemaaaa, puce guma a rezerve nemaaaa

OPEVASE DAVNO u jednoj pesmi, auto mi je star 13 god a rezervni tocak nikad nije stavljan, ali ne bih ga vadio iz kola, ne nosim ga na ledjima!

iskusan

pre 10 godina

Nosim sva cetiri rezervna tocka, vec desetak godina! Auto mi se pretvorio u dvoseda, ali nikad ne znas da li ce ti zatrebati sva cetiri rezervna tocka, Srbija je ovo Brale! Do sada mi nije trebao ni jedan, ipak moram biti spreman.

3.2.1. kreni

pre 10 godina

pet godina vozim bez rezervnog točka i nikakvih problema nikada nije bilo
(miki, 3. oktobar 2013 15:36)
Dok ih ne bude.....ne hvali se previše...djavo ne spava.

Šalu na stranu, ovo "osiromašenje" opreme na vozilu je čist skandal. Jer...ako se uz taj kit može popraviti samo vrlo ograničena vrsta oštećenja to znači da je jedan značajan broj ljudi kojima se to dogodi ostavljen na drumu zbog bezobrazluka fabrike kojoj su dali svoj novac. O opasnosti da ne govorimo. Izgovori koje fabrike daju su besmisleni i nadasve bezobrazni.

pera

pre 10 godina

10 godina vozim i ni jednom mi nije pukla guma, ali to nije razlog da ne nosim rezervnu. Pritisak u rezervnoj proveravam bar jednom u 6 meseci. Kit za reparaciju pomaže samo kod manjih oštećenja, a vi ne možete birati koliko ćete oštećenje napraviti. Zlu ne trebalo, rezervna se mora uvek imati sve sa ključem i dizalicom. Moj instruktor vožnje me je na prvom času terao da skinem točak i da ga vratim. To bi trebalo da praktikuju svi instruktori i onda nećemo zvati AMSS kada puke guma. AMSS se zove za veće probleme.

Pera moler

pre 10 godina

@amater: Lepo promeni majstora kod koga teraš auto. Bilo daje to vulkanizer ili mehaničar. Svaki mehaničar ako skače po gumi pri zameni pločica ili bilo koje intervencije sa skidanjem točka beži. U Autodati lepo za svaki auto ima kilaža stezanja, kilo ključ u ruke i stegnuti točak

Ja sam jednoo imao situaciju da sam na jedvite jade odvio točak, genije od vulkanizera stezao pištoljem. Verovatno je sila bila na max

simaexplorer

pre 10 godina

Zadnji put sam menjao gume 1998. sve do prošle zime kada mi je stradala zadnja desna guma. Zbog hladnoće ili zbog toga što je neko ludački zavrnuo šrafove, tek, nisam uspeo da demontiram probušenu gumu. To sam uspeo u servisu, gde su za to koritili 2 metra dugačku polugu... Tako da iako imaš rezervnu gumu, ne mora da znači da ćeš rešiti problem. Naravno, auto sam vozio na felni nekih 5-6km...

boban

pre 10 godina

meni se desilo dva puta da sam iscepao po dve gume, na nasim putevima mozes svasta da nagazis tako da treba da imas rezervnu gumu. a oni sto pricaju da napumpaju na tri bara pa se dovuku do vulkanizera po meni nije bezbedno. kada imas rezervnu ona ti obicno nezatreba a kada je nemas obicno ti se desi da ti bas tada zatreba. marfijev zakon.

Joca 011

pre 10 godina

... Runflat guma ne moze da ide na obicne felne, vec specijalne felne za njih ....
@ (Mickey, 3. oktobar 2013 19:02)

Ja vozim dve ovakve gume evo tri godine, na običnim (Alu) felnama.
.

Joca 011

pre 10 godina

Da bi felna rezervnog točka pasovala treba da se uklopi:

1. Prečnik centralnog otvora za glavčinu točka.
Radi ilustracije, deo niza prečnika centralnog otvora je:
52/54/56/56,5/56,6/56,75/57/58/58,5/59/59,5/60/63,3/63,4/64/65/66/67/69,5/70/ 71,5/72,5/73/74/100/108/112 mm.

2. Isti broj otvora i isti prečnik zamišljenog kruga koji prolazi kroz centre svih otvora za zavrtnjeve. Te se dve veličine objedinjuju u broj otvora x PCD (Pitch Circle Diameter).
Deo niza PCD-a je:
95,25/98/100/108/110/112/114,3/115/120/120,65/130/139,7/160/165 mm.

3. Da felna rezervnog točka ima propisano ofset rastojanje ili ET broj. Ofset rastojanje felne se meri počevši od površine kojom felna naleže na glavčinu točka ('montažne površine'), prema osnoj ravni gume (ravan u kojoj se guma kotrlja i koja polovi gazeću površinu gume, i koja je ujedno i osna ravan felne).
Niz ofseta felni je takođe širok:
-15...-25/-15...3/0...3/9...15/15/25/15...25/28...30/30/30...38/35/38/45...52 mm.

4. Osim navedenih podataka potrebno je i da zavrtnjevi na felni rezervnog točka imaju isti oblik i konus sedišta kao i ostale originalne felne.
* * *
Zaključak je da treba paziti kakav se rezervni točak kupuje, ukoliko nemamo originalni.
.

petar

pre 10 godina

@ mick

Hahaha kakve su nase rupcage trebali bi da izmisle i fleksibno vesanje koje pasuje na vise tipova vozila, pa kad otpadne da moze i to da se zameni... a mogli bi i kao privremeno resenje da vozimo i prikolicu sa pola rezervnih delova za "pomoc na putevima Srbije" hahaaaha

Aleksandar

pre 10 godina

za (miki, 3. oktobar 2013 15:36)

Nećeš imati problem sve dok ti ne bude pukla guma.
A možda uopšte nećeš imati ikad tih problema, ako voziš samo na slave i sahrane.

Prelazim godišnje 26-30 hiljada km (nisam taksista, niti autoprevoznik, niti komercijalista, takav posao imam) i promenio sam 4 auta (svaki sam vozio skoro 150 - 200.000km) i na svakom mi je pukla guma - samo jednom. I to je dovoljno.

Drugo, ako guma sporo ispusti, dok primetite da je guma izduvana i dok stanete, već ste je felnom isekli i popravka je nemoguća. Samo rezervna

Benz

pre 10 godina

Godisnje barem jednom ili dvaput menjam gumu sam! prelazim nekih 40000-50000 km godisnje.
Kod nas su losi putevi po gradu ima mnogo rupa ,gradilista nisu obezbedjena svugde ima eksera i sarafa tako da je velika verovatnoća da ostanes na putu , rezervna guma punih dimenzija je najbolje resenje a sve ostalo moze da izazove dodatne komplikacije...

Mića

pre 10 godina

Ja ću uvek insistirati na rezervnom točku. Nekoliko puta sam probušio gumu i uvek je najbolje rešenje da se točak zameni a onda ode kod vulkanizera na popravku. Jedini problem nastaje kada je napolju hladno, kišovito ili prtljažnik napunjen do vrha. Tada bi možda set za reparaciju bio praktičniji. Ranije sam imao Renault 5 kojem je guma visila ISPOD vozila pa nije morao da se istovara prtljažnik, ali je zato guma uvek bila prljava.. valjda nema univerzalnog rešenja.

milan

pre 10 godina

Voznja po nasim putevima najvise lici na offroad, tu je rezervni tocak najmanji problem za poneti. Na zalost, vise paznje treba posvetiti nosenju ostalih rezervnih delova koji su kod nas i te kako potrebni...

semafor

pre 10 godina

u 15 godina vozačkog iskustva probušio sam gume samo jednom, obe desne. Rezervna mi nije pomogla. Problem sa modernim automobilima je što su točkovi veliki pa rezervni zaista zauzima puno mesta. Zato je kod običnih automobila najbolje rešenje točak manjih dimenzija, dok kod SUV modela može i pune veličine. Rešenje na zadnjim vratima mi se baš sviđa.

Fangio

pre 10 godina

Nije tacno da se run flat gume ne krpe. Krpe se komotno ako rupa nije na zidu gume (sidewall) i ako struktura nije ostecena zbog voznje pod niskim pritiskom.

Vozač

pre 10 godina

S obzirom na stanje puteva, rezervni točak je pre stvar budućnosti nego prošlosti. Najbolje rešenje su 4 runflat gume i još 1 rezervna.

Mickey

pre 10 godina

@Igor
Nesto o Runflat gumama iz licnog iskustva:
Pre svega, ne znam zasto @seljadinu toliko minusa, ali hajde... Komentarisu ljudi koji nemaju pojma o Runflat pneumaticima.
Runflet se krpe (cepuju)
Runflat skida SVAKI vulkanizer kao i svaku obicnu gumu
Runflat se vozi ISCEPANA jos 200km (propisano od proizvodjaca, u realnoj eksploataciji idu i duze)
Runflat nije "neudobna" guma
Runflat je oko 20% teza od adekvatne standardne gume zbog celicnog ojacanja po rubovima
Runflat guma ne moze da ide na obicne felne, vec specijalne felne za njih, dok na te specijalne felne mogu da idu obicne (cak i Tigar :-) wintera) gume
Runflat je 20-40% skuplja guma, ali apsolutno isplatljiva iz pogleda komfora da se ne mora menjati na putu, vec vozite do prve pumpe da se dopumpa ili prvog vulkanizera na popravku.


E sad, licno iskustvo sa runflet:
Autoput, oko 200km/h (dobro, nisam bas svetac) indikator kaze probusena guma. Pun gepek stvari, zamislite da se sve to vadi van zbog rezervnog tocka, pa menjaj gumu (oko ponoci), pa vracaj sve nazad... Na stranu pucanje gume pri toj brzini...
Sremcica, sahta, naletim (malom brzinom) na nju, ISECEM zimsku gumu, doslovno izvaljeno parce 10x3cm, dovezem do kuce (oko 40KM).

Ako mene pitate, uvek runflat nikad vise dizalica. Sad, stvar srpskog standarda prica druacije, ali ne zalazim u to, vec iskljucivo ZA ili PROTIV.

Aleksandar

pre 10 godina

Imam Stilo multijet 2006. fabricki je bez rezervnog tocka. Kad sam isekao gumu jednom prilikom, set za reparaciju koji imam mi nije bio od koristi naravno, pa sam zvao pomoc.
Sada sam ubacio rezervni tocak iz drugog seta guma ( zimskog) i stvar je resena.

Nerazumni

pre 10 godina

Mogao bih da se slozim sa vecinom komentara. I ja sam pristalica nosenja rezervnog tocka punih dimenzija. Neko je napisao da ne razume "ove sto ugradjuju gas tamo", a ja mislim da rezervni tocak u voznji po gradu i nije neophodan. U najvecem broju slucajeva guma ispusti skroz tek posle odredjenog vremena, znaci kad je auto vec duze vremena zaustavljen. A evo i u komentarima imamo primer da su coveku 2 gume isecene za kratko vreme (mozda cak i istovremeno) pa u toj situaciji ni rezervni tocak ne bi bio od velike pomoci.

Za menjanje tocka ne treba neko iskustvo i obuka, malo zdravog razuma i razumevanje materije - prvi put kada mi je trebalo uradio sam to vrlo lako. S druge strane, poslednji put cepanje gume je bilo dovoljno da guma skroz ispusti za 5 min, a ja nijedan sraf nisam mogao da odvrnem cak i skakutajuci po kljucu za odvijanje (a nisam lagan, skoro 0.1T)

Neko se zanimao koliko bi ga kostalo da je zvao AMSS - da ne ispadne reklama, evo linka za info http://www.amss.org.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=329&Itemid=41

ja pametni

pre 10 godina

Treba imati i jedno i drugo.Jednom prilikom sam proveravao pritisak u gumama i nisam primetio da se ventil nije vratio na svoje mesto ujutru sam imao sta da vidim Menjaj tocak ,da sam imao mali kompresor kojeg ima u kompletu.Drugi put sam uleteo u rupu na putu (Bunar) i pocepao gumu i ostetio felnu nebi ga okrpilo ni deset reperatora.Za nauk treba imati i jedno i drugo.

Mensel

pre 10 godina

Vozim već 12 godina bez rezervne gume i nisam imao problema do sada. Doduše ne prelazim puno,oko 10.000km godišnje. Vozač sam 26 godina i nikada mi nije pukla guma. A bušenja su bila takva da su, uz nedeljno pumpanje, mogla da se završe i bez lepljenja. Gume najčešće menjam novim na oko 35-40.000km.

Zoran

pre 10 godina

Za 20 godina, rezervni točak mi je trebao tačno 2 puta, tako da sam spreman na situaciju pomoći na putu od nekoliko sati, i troškove za to.

stexsa

pre 10 godina

Mala je verovatnoca da guma pukne,obicno se izbusi i izgubi vazduh,nekad brze nekad sporije. Ja sam pre 3 nedelje probusio zadnju desnu i to na "autobahnu" Moj Automobil neposeduje rezervni tocak ali na srecu meri pritisak guma te sam izbegao "katastrofu" Spasao sam se tako sto sam na svakoj benzinskoj stajao i trpao 3 bara u nju. To je drzalo oko 30 min. po punjenju. 5 Pumpi kasnije stigso sam do mog vulkanizera i zamenio obe zadnje gume.

markedjani

pre 10 godina

Imao sam problem pre mesec dana, udarim u ivicnjak i osecem gumu. Naravno, imam samo kit sa kojim mogi da se slikam jer imam plin. Pridje neki cova, i kaze, zasto ne pozoves mobilnivulkanizer. Izadje mi na netu odmah, pozovem ljude, namontiraju mi dve wintere koje sam svejedno morao da zamenim. Sve gotovo za manje od deset minuta. I dalje nemam rezervni, ali ima alternativa :-)

Zoki

pre 10 godina

Jako je teško generalizovati, ovde se radi o nečemu što zavisi od okolnosti, od lokacije do lokacije. Imam onu malu "space-saver" rezervni točak u kolima (dobio uz kola), ali bih u svakom slučaju pozvao servis da dođe i promeni točak. U slučaju da nemam rezervni točak, oni bi mi dali njihov. Ne bih platio ništa, besplatna pomoć na putu je nešto što sam dobio kada sam kupio kola.
Da živim u Srbiji van velikih gradova verovatno bih razmišljao drugačije. Ali ti mali rezervni točkovi su sjajna stvar, jer ih je radi veličine puno lakše promeniti.

ZNBg

pre 10 godina

Ja oduvek vozim sa spremnim rezervnim točkom. Samo jednom sam morao da menjam točak zbog probušene gume i to zimi, po snegu. Vrlo neprijatno.
Kada sam letos išao na more poneo sam i sprej ali i malu nožnu pumpu.

Pre toga sam dva puta imao slučaj veoma sporog ispuštanja vazduha usled malog zavrtnja koji se zabio u gumu i ostao u njoj pa sada sam sprečava brže ispumpavanje. Ako niste to primetili na vreme, dok je gubitak vazduha mali, možete dopumpati gumu i laganom vožnjom stići do vulkanizera koji će opraviti gumu a neće morati ni da je skida.

Aleksandar

pre 10 godina

Ja licno imam sve od te opreme,i to jedan tzv copavac i jedan normalan tocak za rezervu,dizalicu,kljuc... Mada znam par njih koji imaju tocak a nemaju dizalicu ili kljuc i sl kombinacije,a jednom sam doziveo da me jedan poznanik zvao u pola noci zato sto NE ZNA da promeni tocak,nije da nema alat ili sta ja znam,nego decko NE ZNA,nisam otisao,sto vozis brate mili kad ne znas,na autobus ili taksi i cao.
Uzgred,to bi trebali da ubace u sastavni deo vozackog ispita.

iskusan

pre 10 godina

Nosim sva cetiri rezervna tocka, vec desetak godina! Auto mi se pretvorio u dvoseda, ali nikad ne znas da li ce ti zatrebati sva cetiri rezervna tocka, Srbija je ovo Brale! Do sada mi nije trebao ni jedan, ipak moram biti spreman.

Mensel

pre 10 godina

Vozim već 12 godina bez rezervne gume i nisam imao problema do sada. Doduše ne prelazim puno,oko 10.000km godišnje. Vozač sam 26 godina i nikada mi nije pukla guma. A bušenja su bila takva da su, uz nedeljno pumpanje, mogla da se završe i bez lepljenja. Gume najčešće menjam novim na oko 35-40.000km.

Aleksa

pre 10 godina

Ja uvek imam rezervni u kolima...a supruga nosi telefon :)
Koliko ja znam, ukoliko se guma napuni onom smesom za reparaciju, vise je nije moguce popraviti...sto iziskuje dodatni trosak i za set a i za gumu.

Zoran

pre 10 godina

Za 20 godina, rezervni točak mi je trebao tačno 2 puta, tako da sam spreman na situaciju pomoći na putu od nekoliko sati, i troškove za to.

bgd

pre 10 godina

Posle jednog bušenja gume u vožnji i jednog na parkingu, i brze zamene sa rezervim točkom iz gepeka, ne mogu da shvatim ljude koji uopšte pomišljaju da se u automobile ne stavlja rezervni točak, i projektante i kupce i ove koji ugrađuju plin. To je ludost.

Najmešnije je kada me je sestra zvala da objasnim njenom dečku preko telefona kako da zamen točak. Srećom, nije mi postao zet.

I slažem se da ovo treba da se makar pokaže polaznicima u auto školama.
Meni nisu pokazali, i zato sam u vojsci TRAŽIO da mi pokažu kako se menja guma na kamionu. Kada mi se posle desilo u "pravom životu" promenio sam točak očas posla.

markedjani

pre 10 godina

Imao sam problem pre mesec dana, udarim u ivicnjak i osecem gumu. Naravno, imam samo kit sa kojim mogi da se slikam jer imam plin. Pridje neki cova, i kaze, zasto ne pozoves mobilnivulkanizer. Izadje mi na netu odmah, pozovem ljude, namontiraju mi dve wintere koje sam svejedno morao da zamenim. Sve gotovo za manje od deset minuta. I dalje nemam rezervni, ali ima alternativa :-)

mick

pre 10 godina

hahaha kod nas bez rezervnog? ne samo da treba rezervni vec treba sva 4 kad na svakih 200 metara imamo rupetine. pogotovo sada zimi kad se odjednom pojave ko crne rupe...

Mickey

pre 10 godina

@Igor
Nesto o Runflat gumama iz licnog iskustva:
Pre svega, ne znam zasto @seljadinu toliko minusa, ali hajde... Komentarisu ljudi koji nemaju pojma o Runflat pneumaticima.
Runflet se krpe (cepuju)
Runflat skida SVAKI vulkanizer kao i svaku obicnu gumu
Runflat se vozi ISCEPANA jos 200km (propisano od proizvodjaca, u realnoj eksploataciji idu i duze)
Runflat nije "neudobna" guma
Runflat je oko 20% teza od adekvatne standardne gume zbog celicnog ojacanja po rubovima
Runflat guma ne moze da ide na obicne felne, vec specijalne felne za njih, dok na te specijalne felne mogu da idu obicne (cak i Tigar :-) wintera) gume
Runflat je 20-40% skuplja guma, ali apsolutno isplatljiva iz pogleda komfora da se ne mora menjati na putu, vec vozite do prve pumpe da se dopumpa ili prvog vulkanizera na popravku.


E sad, licno iskustvo sa runflet:
Autoput, oko 200km/h (dobro, nisam bas svetac) indikator kaze probusena guma. Pun gepek stvari, zamislite da se sve to vadi van zbog rezervnog tocka, pa menjaj gumu (oko ponoci), pa vracaj sve nazad... Na stranu pucanje gume pri toj brzini...
Sremcica, sahta, naletim (malom brzinom) na nju, ISECEM zimsku gumu, doslovno izvaljeno parce 10x3cm, dovezem do kuce (oko 40KM).

Ako mene pitate, uvek runflat nikad vise dizalica. Sad, stvar srpskog standarda prica druacije, ali ne zalazim u to, vec iskljucivo ZA ili PROTIV.

fx

pre 10 godina

Nisam pobornik ovih modernih "pametnih" resenja pa je zato old school oprema uvek u vozilu - rezervni tocak, dizalica, kljuc (i nozna pumpa jer se retko setim da proverim da li je rezerva ispustila) i tocak se opusteno zameni za 10 min.

Igor

pre 10 godina

Rezervni točak istih dimenzija kao i ostala 4 na automobilu. Sve ostalo je ponižavanje kupaca i vređanje njihove inteligencije. Smenjene dimenzije su nastale da bi bio veći gepek, a o run flat gumama i setovima za reparaciju ne treba trošiti reči.
Run flat gume su "udobne" zbog tvrdoće i ne može ih svako skinuti i ne krpe se, a koštaju duplo više. Set za reparaciju je efikasan,donekle. kod bicikla.
Lepo kao što auto bez ESP ne može da dobije 5 zvezdica za bezbednost, auto bez pravog rezervnog točka morao bi dobiti negativne kritike za upotrebljivost. Istina, sada automobilistički novinari gledaju emisiju CO2, dijagonalu ekrana osetljivog na dodir i slične gluposti.
Pa neće se zvati 987 što je pukla guma?
Jedino što je nejasno koliko se uštedi po automobilu što mu ne ugrade rezervni točak.

stexsa

pre 10 godina

Mala je verovatnoca da guma pukne,obicno se izbusi i izgubi vazduh,nekad brze nekad sporije. Ja sam pre 3 nedelje probusio zadnju desnu i to na "autobahnu" Moj Automobil neposeduje rezervni tocak ali na srecu meri pritisak guma te sam izbegao "katastrofu" Spasao sam se tako sto sam na svakoj benzinskoj stajao i trpao 3 bara u nju. To je drzalo oko 30 min. po punjenju. 5 Pumpi kasnije stigso sam do mog vulkanizera i zamenio obe zadnje gume.

prednost rezervnom točku

pre 10 godina

Rezervna obavezno! Kit za reparaciju ima vek trajanja pa ga moraš menjati (kompresor i ne) a nećeš ni moći svaku rupu zalepiti. Zato rezervni i nemaš problema (makar i manjih dimenzija ali poslužiće). Kupio sam kola sa kitom za reparaciju ali sam u gepek dodao i originalnu rezervnu gumu, što je sigurnije u svakom slučaju.

Igor

pre 10 godina

Rezervni tocak mora da se ima. Iscepao sam gumu na nacin na koji bi s kitom za reparaciju mogao da se slikam. Prilikom parkiranja sam zadnjim tockom zakacio masivni coskasti metalni obruc oko drveta koji je bio prekriven liscem pa se nije ni video. Rupa 1-2cm na zidu gume. Da nisam imao rezervni tocak nemam pojma sta bih radio. Ovako lepo dizalica, kljuc i udri. 15 minuta posla. Drugi put sam nagazio neku zicu. Tu bi pomogao i kit, ali cemu kad ponovo moras kod vulkanizera? Dizalica, kljuc i udri. Jos 15 minuta, 600din kod vulkanizera i cao. Da ne pricam o udarnim rupama, aluminijumskim felanama koje mogu i da se raspadnu i slicno. Sto se tice pritiska u rezervnoj, jednom godisnje proverim pre mora, a posle nije nesto posebno bitno. I sa 1 bar cu da se dokotrljam do najblize pumpe a iz iskustva rezervna ne ispusta ni malo.
A za proizvodjace automobila nemam reci, naprave auto od 1200kg, a onda se brinu za tih dodatnih 15kg i vecu potrosnju od 0.01 l/100km. A tocak kao tocak njih ne moze da kosta vise od 50e pa je i usteda u ceni glupa naspram mogucih neprijatnosti.

vozac

pre 10 godina

Ma samo stara skola, rezervni tocak sa dizalicom i pripadajucim kljucem. Znam ljude koji su imali neugodno iskustvo sa setovima za reparaciju koji nisu odradili posao kad je trebalo, sto zbog loseg kvaliteta tog seta, sto zbog mozda nepravilnog rukovanja.
Ovako sa rezervnim tockom se osjecam spokojno.
Runflat gume bi mogle biti eventualno alternativa, ali su neudobnije i malo bucnije od standardnih guma.

Nemanja

pre 10 godina

rezervni tocak (sa gumom) uvek treba nositi sa sobom! Mozda po gradu i moze da se vozi bez rezervnog i samo sa setom za reparaciju ali na duzi put nikako! Vec dva puta sam imao potrebu da na duzem putu menjam tocak, zato vam to i kazem. Ove godine, vracao sam se iz Bugarske sa mora u nedelju popodne i da nisam imao rezervni tocak sta mislite da li bih tada nasao vulkanizera cak i da sam zvao AMS da me doslepaju do najblizeg servisa? I koliko bi to kostalo? A, pritom, tocak nosim u gepeku jer mi je boca za gas na mestu rezervnog tocka. Ljudi, BEZBEDNOST pre svega!

dzigi

pre 10 godina

Svojevremeno sam na Đerdapskoj magistrali naleteo točkom na "običan" kamen. Međutim, tamo su svi granitni i isekao mi je gumu ko žiletom. Sreća pa sam vozio lagano i imao punu rezervnu gumu. Na Đerdapskoj magistrali ni dan danas na pojedinim deonicama nema signala, ni naših ni rumunskih mreža, tako da samo rezervni točak i nema problema.

mile

pre 10 godina

Moj zet je kupio nov auto za 15k ojra i dogio taj "carobni set " umesto rezervnog tocka i dizalice. Trazili su mu da za tocak sa celicnom felnom i gumom manjih dimenzija od ostale cetiri doplati 160e. Ja sam mu rekao da bi ja istog momenta kad bi mi ponudili tu kombinaciju napustio prodajni salon masuci im parama ispred nosa. A oni neka "duvaju" u svoj "carobni set".

Zoki

pre 10 godina

Jako je teško generalizovati, ovde se radi o nečemu što zavisi od okolnosti, od lokacije do lokacije. Imam onu malu "space-saver" rezervni točak u kolima (dobio uz kola), ali bih u svakom slučaju pozvao servis da dođe i promeni točak. U slučaju da nemam rezervni točak, oni bi mi dali njihov. Ne bih platio ništa, besplatna pomoć na putu je nešto što sam dobio kada sam kupio kola.
Da živim u Srbiji van velikih gradova verovatno bih razmišljao drugačije. Ali ti mali rezervni točkovi su sjajna stvar, jer ih je radi veličine puno lakše promeniti.

ZNBg

pre 10 godina

Ja oduvek vozim sa spremnim rezervnim točkom. Samo jednom sam morao da menjam točak zbog probušene gume i to zimi, po snegu. Vrlo neprijatno.
Kada sam letos išao na more poneo sam i sprej ali i malu nožnu pumpu.

Pre toga sam dva puta imao slučaj veoma sporog ispuštanja vazduha usled malog zavrtnja koji se zabio u gumu i ostao u njoj pa sada sam sprečava brže ispumpavanje. Ako niste to primetili na vreme, dok je gubitak vazduha mali, možete dopumpati gumu i laganom vožnjom stići do vulkanizera koji će opraviti gumu a neće morati ni da je skida.

Vedri

pre 10 godina

Objasnite mi kako da nastavim da vozim kada isečem gumu kao konzervu tunjevine na sred autoputa u tri ujutro. Baš to mi se desilo pre dve godine u Belgiji. Majte molim vas, bez rezervne gume ne idem nigde.

Benz

pre 10 godina

Godisnje barem jednom ili dvaput menjam gumu sam! prelazim nekih 40000-50000 km godisnje.
Kod nas su losi putevi po gradu ima mnogo rupa ,gradilista nisu obezbedjena svugde ima eksera i sarafa tako da je velika verovatnoća da ostanes na putu , rezervna guma punih dimenzija je najbolje resenje a sve ostalo moze da izazove dodatne komplikacije...

Aleksandar

pre 10 godina

za (miki, 3. oktobar 2013 15:36)

Nećeš imati problem sve dok ti ne bude pukla guma.
A možda uopšte nećeš imati ikad tih problema, ako voziš samo na slave i sahrane.

Prelazim godišnje 26-30 hiljada km (nisam taksista, niti autoprevoznik, niti komercijalista, takav posao imam) i promenio sam 4 auta (svaki sam vozio skoro 150 - 200.000km) i na svakom mi je pukla guma - samo jednom. I to je dovoljno.

Drugo, ako guma sporo ispusti, dok primetite da je guma izduvana i dok stanete, već ste je felnom isekli i popravka je nemoguća. Samo rezervna

dama vozač

pre 10 godina

Ja sam vozila, i to svakodnevno, preko 20 godina bez ikakvih problema sa gumama, ali je rezervni točak uvek bio u gepeku. Kada smo proletos kupili novi auto koji je došao sa jednim od tih modernih 'setova' za popravku suprug je insistirao da nabavimo rezervni točak. Kako je 'bolt pattern' specifičan nismo mogli da nadjemo felnu ovde, pa smo morali da poručimo original. Kad je došla felna, ni gumu nismo mogli da nadjemo u Srbiji, pa ajde. naručuj i to... Sve u svemu to zadovoljstvo nas je papreno koštalo (350 EUR za točak), ali sad smo mirni jer imamo peti točak u autu. I nadamo se da nikada neće zatrebati. :)

dule

pre 10 godina

Meni pre deset godina pukle dve gume na autoputu, na rastojanju od 20 km, jednu sam imao, drugu mi dao čova kog sam zaustavio, ali da mu je ostavim na BS u Šidu kad okrpim svoju. Tako i uradim, a ovi na pumpi mi jedva dozvolili da ostavim gumu dok ovaj ne dođe. I tako to......

Vlada

pre 10 godina

Nedelja na ponedeljak, negde oko 2 sata, povratak sa malom decom iz Grčke, Grdelička, kiša pljušti, kamen iz odrona, momentalno kidanje gume - rezervna je NEPROCENJIVA, makar morao da vadim sve stvari da bih došao do nje :)

Aleksandar

pre 10 godina

Imam Stilo multijet 2006. fabricki je bez rezervnog tocka. Kad sam isekao gumu jednom prilikom, set za reparaciju koji imam mi nije bio od koristi naravno, pa sam zvao pomoc.
Sada sam ubacio rezervni tocak iz drugog seta guma ( zimskog) i stvar je resena.

Mladen

pre 10 godina

Cela ova prica pokazuje koliko su zapravo stara zastavina vozila bila prakticna (ne kvalitetna , samo prakticna) , tj. rezervna je bila kod motora , zimi i vec ugrejana .

boban

pre 10 godina

meni se desilo dva puta da sam iscepao po dve gume, na nasim putevima mozes svasta da nagazis tako da treba da imas rezervnu gumu. a oni sto pricaju da napumpaju na tri bara pa se dovuku do vulkanizera po meni nije bezbedno. kada imas rezervnu ona ti obicno nezatreba a kada je nemas obicno ti se desi da ti bas tada zatreba. marfijev zakon.

simaexplorer

pre 10 godina

Zadnji put sam menjao gume 1998. sve do prošle zime kada mi je stradala zadnja desna guma. Zbog hladnoće ili zbog toga što je neko ludački zavrnuo šrafove, tek, nisam uspeo da demontiram probušenu gumu. To sam uspeo u servisu, gde su za to koritili 2 metra dugačku polugu... Tako da iako imaš rezervnu gumu, ne mora da znači da ćeš rešiti problem. Naravno, auto sam vozio na felni nekih 5-6km...

3.2.1. kreni

pre 10 godina

pet godina vozim bez rezervnog točka i nikakvih problema nikada nije bilo
(miki, 3. oktobar 2013 15:36)
Dok ih ne bude.....ne hvali se previše...djavo ne spava.

Šalu na stranu, ovo "osiromašenje" opreme na vozilu je čist skandal. Jer...ako se uz taj kit može popraviti samo vrlo ograničena vrsta oštećenja to znači da je jedan značajan broj ljudi kojima se to dogodi ostavljen na drumu zbog bezobrazluka fabrike kojoj su dali svoj novac. O opasnosti da ne govorimo. Izgovori koje fabrike daju su besmisleni i nadasve bezobrazni.

Joca 011

pre 10 godina

Da bi felna rezervnog točka pasovala treba da se uklopi:

1. Prečnik centralnog otvora za glavčinu točka.
Radi ilustracije, deo niza prečnika centralnog otvora je:
52/54/56/56,5/56,6/56,75/57/58/58,5/59/59,5/60/63,3/63,4/64/65/66/67/69,5/70/ 71,5/72,5/73/74/100/108/112 mm.

2. Isti broj otvora i isti prečnik zamišljenog kruga koji prolazi kroz centre svih otvora za zavrtnjeve. Te se dve veličine objedinjuju u broj otvora x PCD (Pitch Circle Diameter).
Deo niza PCD-a je:
95,25/98/100/108/110/112/114,3/115/120/120,65/130/139,7/160/165 mm.

3. Da felna rezervnog točka ima propisano ofset rastojanje ili ET broj. Ofset rastojanje felne se meri počevši od površine kojom felna naleže na glavčinu točka ('montažne površine'), prema osnoj ravni gume (ravan u kojoj se guma kotrlja i koja polovi gazeću površinu gume, i koja je ujedno i osna ravan felne).
Niz ofseta felni je takođe širok:
-15...-25/-15...3/0...3/9...15/15/25/15...25/28...30/30/30...38/35/38/45...52 mm.

4. Osim navedenih podataka potrebno je i da zavrtnjevi na felni rezervnog točka imaju isti oblik i konus sedišta kao i ostale originalne felne.
* * *
Zaključak je da treba paziti kakav se rezervni točak kupuje, ukoliko nemamo originalni.
.

pamet u glavu

pre 10 godina

Vozim vec trideset godina i nikad nisam imao potrebe da menjam gumu, ali rezervnu uvek imam jer je to deo svakodnevne tehnicke kulture.

555

pre 10 godina

soferska je tuga pregolemaaaa, puce guma a rezerve nemaaaa

OPEVASE DAVNO u jednoj pesmi, auto mi je star 13 god a rezervni tocak nikad nije stavljan, ali ne bih ga vadio iz kola, ne nosim ga na ledjima!

Mića

pre 10 godina

Ja ću uvek insistirati na rezervnom točku. Nekoliko puta sam probušio gumu i uvek je najbolje rešenje da se točak zameni a onda ode kod vulkanizera na popravku. Jedini problem nastaje kada je napolju hladno, kišovito ili prtljažnik napunjen do vrha. Tada bi možda set za reparaciju bio praktičniji. Ranije sam imao Renault 5 kojem je guma visila ISPOD vozila pa nije morao da se istovara prtljažnik, ali je zato guma uvek bila prljava.. valjda nema univerzalnog rešenja.

Vozač

pre 10 godina

S obzirom na stanje puteva, rezervni točak je pre stvar budućnosti nego prošlosti. Najbolje rešenje su 4 runflat gume i još 1 rezervna.

ja pametni

pre 10 godina

Treba imati i jedno i drugo.Jednom prilikom sam proveravao pritisak u gumama i nisam primetio da se ventil nije vratio na svoje mesto ujutru sam imao sta da vidim Menjaj tocak ,da sam imao mali kompresor kojeg ima u kompletu.Drugi put sam uleteo u rupu na putu (Bunar) i pocepao gumu i ostetio felnu nebi ga okrpilo ni deset reperatora.Za nauk treba imati i jedno i drugo.

pera

pre 10 godina

10 godina vozim i ni jednom mi nije pukla guma, ali to nije razlog da ne nosim rezervnu. Pritisak u rezervnoj proveravam bar jednom u 6 meseci. Kit za reparaciju pomaže samo kod manjih oštećenja, a vi ne možete birati koliko ćete oštećenje napraviti. Zlu ne trebalo, rezervna se mora uvek imati sve sa ključem i dizalicom. Moj instruktor vožnje me je na prvom času terao da skinem točak i da ga vratim. To bi trebalo da praktikuju svi instruktori i onda nećemo zvati AMSS kada puke guma. AMSS se zove za veće probleme.

petar

pre 10 godina

@ mick

Hahaha kakve su nase rupcage trebali bi da izmisle i fleksibno vesanje koje pasuje na vise tipova vozila, pa kad otpadne da moze i to da se zameni... a mogli bi i kao privremeno resenje da vozimo i prikolicu sa pola rezervnih delova za "pomoc na putevima Srbije" hahaaaha

milan

pre 10 godina

Voznja po nasim putevima najvise lici na offroad, tu je rezervni tocak najmanji problem za poneti. Na zalost, vise paznje treba posvetiti nosenju ostalih rezervnih delova koji su kod nas i te kako potrebni...

semafor

pre 10 godina

u 15 godina vozačkog iskustva probušio sam gume samo jednom, obe desne. Rezervna mi nije pomogla. Problem sa modernim automobilima je što su točkovi veliki pa rezervni zaista zauzima puno mesta. Zato je kod običnih automobila najbolje rešenje točak manjih dimenzija, dok kod SUV modela može i pune veličine. Rešenje na zadnjim vratima mi se baš sviđa.

Fangio

pre 10 godina

Nije tacno da se run flat gume ne krpe. Krpe se komotno ako rupa nije na zidu gume (sidewall) i ako struktura nije ostecena zbog voznje pod niskim pritiskom.

kf

pre 10 godina

Bubanj potok, voznja iza kamiona po kisi. Naletim na rupu iskrivim prednju i zadnju felnu i isjecem jednu gumu. Nije ovo zemlja za reparaciju.

Koky

pre 10 godina

....na žalost u Srbiji mora biti obavezan pre svega zbog katastrofalnog stanja kompletne putne infrastrukture.Lično mi se dogodilo da na sred kolovoza nagazim drvenu kocku i isečem novu gumu.O tzv "udarnim rupana" nekom drugom prilikom...pozdrav!

@bata

pre 10 godina

Nemati u vozilu bilo kakav rezervni točak, bar kod nas, stvara nelagodu, i lično sam pristalica imati makar"ćopavi" točak. Pa zar tih desetak ili koliko već kg zaista znatno povećava težinu da to čini problem u emisiji izduvnih gasova. Koliko samo nepotrebnih stvari vučemo po vozilu.

Pera moler

pre 10 godina

@amater: Lepo promeni majstora kod koga teraš auto. Bilo daje to vulkanizer ili mehaničar. Svaki mehaničar ako skače po gumi pri zameni pločica ili bilo koje intervencije sa skidanjem točka beži. U Autodati lepo za svaki auto ima kilaža stezanja, kilo ključ u ruke i stegnuti točak

Ja sam jednoo imao situaciju da sam na jedvite jade odvio točak, genije od vulkanizera stezao pištoljem. Verovatno je sila bila na max

Nerazumni

pre 10 godina

Mogao bih da se slozim sa vecinom komentara. I ja sam pristalica nosenja rezervnog tocka punih dimenzija. Neko je napisao da ne razume "ove sto ugradjuju gas tamo", a ja mislim da rezervni tocak u voznji po gradu i nije neophodan. U najvecem broju slucajeva guma ispusti skroz tek posle odredjenog vremena, znaci kad je auto vec duze vremena zaustavljen. A evo i u komentarima imamo primer da su coveku 2 gume isecene za kratko vreme (mozda cak i istovremeno) pa u toj situaciji ni rezervni tocak ne bi bio od velike pomoci.

Za menjanje tocka ne treba neko iskustvo i obuka, malo zdravog razuma i razumevanje materije - prvi put kada mi je trebalo uradio sam to vrlo lako. S druge strane, poslednji put cepanje gume je bilo dovoljno da guma skroz ispusti za 5 min, a ja nijedan sraf nisam mogao da odvrnem cak i skakutajuci po kljucu za odvijanje (a nisam lagan, skoro 0.1T)

Neko se zanimao koliko bi ga kostalo da je zvao AMSS - da ne ispadne reklama, evo linka za info http://www.amss.org.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=329&Itemid=41

Vlajko

pre 10 godina

Na nasim putevima rezervni tocak je zaista potreban. Ja imam ranflet gume i fabricki nemam rezervni tocak u autu, ali do sada sam cepao gume, lomio felne, doziveo da mi AMS slep sluzba, ciji sam clan, dodje tek za 4 sata da me odslepa do servisa u centru Beograda... Nasi putevi nisu putevi, vise su prilagodjeni stoci nego ljudima.

Joca 011

pre 10 godina

... Runflat guma ne moze da ide na obicne felne, vec specijalne felne za njih ....
@ (Mickey, 3. oktobar 2013 19:02)

Ja vozim dve ovakve gume evo tri godine, na običnim (Alu) felnama.
.