Četvrtak, 19.09.2013.

08:37

NS: Šef dečje mafije ima 15 godina

Novi Sad je, sudeći prema poslednjim događajima, postao centar dečjeg kriminala, piše "Blic" i dodaje da nekrunisani kralj dečje mafije ima 15 godina.

Izvor: B92

NS: Šef deèje mafije ima 15 godina IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

113 Komentari

Sortiraj po:

medicinar

pre 10 godina

Ne razumem zašto se oko ovoga diže tolika prašina. Ovo je samo tipičan primer antisocijalnog psihopate, kako se to zove u psihijatriji, i spada u poremećaje ličnosti.
Za postojanje ovakvih psihopata nije kriv niko - ni loše vaspitanje, ni politika, ni siromaštvo, ni nakaradni sistem vrednosti. Presudni su nasledni faktori, a "povoljne" socijalne prilike i odsustvo bilo kakve ozbiljnije sankcije samo pomažu da se psihopatski sklop "razmahne".
Nažalost, psihopatije nije moguće korigovati nikakvom terapijom - ni psihoterapijom, ni lekovima, niti bilo kakvim vaspitanjem.

U uređenim civilizovanim državama ovakvi su od ranog detinjstva iza rešetaka raznoraznih institucija, gde provedu veći deo života. Ali ovo nije uređena civilizovana država, nego Srbija u kojoj psi i psihopate imaju mnogog veća prava od "običnog" čoveka.

Andjela

pre 10 godina

Momentalno da se donese “leks specijalis” da se prag za krivičnu odgovornost snizi na 10 godina (kao u anglosaksonskim zemljama) sa 51 krivične prijave ovaj “nasilnik” je odavno morao biti u “popravnom domu”!

nada ZR

pre 10 godina

problem je bas u tome sto ti njemu mozes da udaris par samara,ali za njega je to normalno,on je oguglao na batine,to ih cini jos vecim nasilnicima.Za njih lek tezak radu polju,od jutra do mraka,da imaju sve vreme ovog sveta da razmisljaju.Iz polja na spavanje ali ne kuci nego pod nadzorom jedno godinu dana,Vratitiga kuci pratiti da ne zna pa ako pocne ponovo da okuplja druzinu ponovo na njivu,sa odraslim ljudima da cuje malo kako seljak zivi,a nije bitanga.Tako iz svake bande pohvatati troje i rastrkati po Srbiji dok se ne dovedu u red.Moze i u rudnik.Bolje terapije nema u Srbiji.

maloletnik od 30 godina

pre 10 godina

Sve je ovo produkt dugogodisnje skoro nikakve strategije drzave i drustva prema mladima. I oni mali pokusaji da se nesto promeni su bili pogresni i kontraproduktivni. Kriminalna tranzicija je razbila porodicne vrednosti. Pokusavamo da primenjujemo neke "zapadne" modele za rad sa mladima, ali oni su skoro neprimenjljivi za nase uslove. Sve u svemu sada su dosli racuni za naplatu.

odosmo svi..

pre 10 godina

ljudi, ukinite pravni i psiholoski fakultet. sta ce nam to, pa bre koliko smo jadni i smesni, pa mi ne mozemo sa jednim upisankom da se izborimo, a pricate price o saricu.. e moja drzavo, na kraju ce da se ispostavi da je i ovaj omladinac kupio mobilni nekom od ovih sto su trebali da ga hapse..

PECANAC

pre 10 godina

Od kolevke pa do groba najlepše je djačko doba. Nekima duže, drugima kraće.
(Srdjan, N. Sad, 19. septembar 2013 12:55)
Nekad bilo a danas se spominjalo.

vojvodjanin

pre 10 godina

Gradonačelnik Novog Sada,g.Vucevic je "pravdao" ovakvu situaciju u gradu nedostatkom mesta načelnika policije u N.Sadu.Sada će i njemu,kao i gradjanima N.Sada laknuti,jer je danas postavljen NOVI NACELNIK Stevan Krstić,KOJI JE DO JUCE,bukvalno IMAO STATUS V.D.NACELNIKA!!! Ova "promena i naimenovanje NOVOG načelnika"će svakako doprineti "miru i stabilnosti"života svih Novosadjana,jer je "dobijen" novi (stari) nacelnik!!!

malena

pre 10 godina

Zakon treba menjati,takvog deteta se I Roditelji odavno plase,a sirota policija nesme da bije maloletnika,mada verujem da bi ga odvalila da moze

Elena

pre 10 godina

Da, ali u zabavistima je vladar iz bg miljea, koji po navodima izvora poznatog novinaru Duge, ozbiljno preti da pomuti slavu panterima, tigrovima, vukovima i ostalIMA

dejan

pre 10 godina

(Cidade de Deus, 19. septembar 2013 10:40)

Bravo za potpis. Ko nije odgledao ovaj film, City of God\Boziji grad neka pogleda pa ce mu biti jasnije. Ova drzava se urusila iznutra i nikakvi izbori to ne mogu promeniti. Negativna selekcija se vrsi skoro tri decenije a sudeci po nama samima nastavice se i dalje.

Ne znam sta nam moze pomoci. Verovatno nista jer sami sebe ne umemo da promenimo. Gotovi smo. Zvuci tragicno ali to je nasa realnost. Buducnost na zalost nemamo!

revolt

pre 10 godina

...organizovati protest i izlaziti svakodnevno na ulicu (po pola sata, ne mora duze) sve dok policija i tuzilastvo ne odreaguju i procesuiraju bar 10 ovakvih klinaca.... (ali ko ce sada da izlazi na ulicu, svi su jaki samo u komenarima i na forumima)... da vidim koliko vas ima!!

Bojan

pre 10 godina

Da bi gubio bitku moras da vodis rat, NS ne gubi bitku jer ni ne radi nista po tom pitanju. Nece se ovo resiti samo od sebe, bice jos gore. Evo danas digli optuznicu za pokusaj ubistva protiv onog coveka sto je pucao u razbojnike braneci sebe i zenu. Jel to taj rat koji NS gubi?

genije

pre 10 godina

Zakazali smo svi redom: skolstvo (jer "detetu" po zakonu nista ne smes, ni glas da podignes) - hitno menjati zakon; sudstvo (procesi 100 godina, kazne ispod zakonskog minimuma, korupcija); tuzilastvo (kako pisu te tuzbe kada sve 'padaju') - menjati zakone i PRIMENJIVATI ih; porodica! ne znas da vaspitavas dete - robija ili oduzimaj dete... Svi smo zakazali i SVI smo krivi za ovo - ne prosla ili sadasnja vlast nego SVI MI! A botovi koji sve svode na politiku (te krivi su ovi sada, te krivi su oni prosli) su samo partijski vojnici bez imalo mozga i obraza i samo ih treba ignorisati... Ovo drustvo nije unisteno preko noci niti se moze srediti preko noci... Ali ako ne pocnemo "juce", nikad se necemo srediti...

brka

pre 10 godina

Korova se treba rešiti što pre, ako neće policija i sudstvo to da urade onda će morati građani da potamane štetočine i očiste grad od nagomilanog izmeta.

Sudija

pre 10 godina

Ma zatvorio bih ja njega u tamnicu, ne bi taj video svetlost dana. Pojacao bih patrole na ulicama i od 22h do 7 ujutro zaustavljao, legitimisao, privodio svaku sumnjivu grupicu ili pojedinca. Uveo bih 20 kaznenih poena, nakon ispunjavanja bonusa sa opomenama, maloletnika bih strpao u dom na godinu dana! Ovde glavni u policiji pusti maloletnika da razbija, pljacka i otima, a za uzvrat dobije deo novca od istog! U mom gradu su domci obili kiosk, uzeli 60000dinara, kada su par policajaca posle sat vremena uhvatili pocinioce, odveli ih u policiju, klinci su izjavili da im je otet novac i da nemaju sta da vrate vlasniku. Policajci podelili novac a maloletnike nakon par sati zadrzavanja vratili u dom kao krivce za nestali novac. Vlasnik kioska je cekao ispred policije i slucajno cuo policiju dok su iz auta izvodili maloletnike govoreci im da cute inace ce nagrabusiti od batina! Vlasnik kioska je zatim obustavio krivicno gonjenje protiv klinaca jer nije imao nista od toga, krivicu je sveo na policiju i na neefikasnost iste, jer novca nema pa nema! Sta ce covek, da upada u sudske procese i potrosi jos vise novca na maglu?

fafa

pre 10 godina

SNS je kriva sto postoji maloletnicka delikvencija u NS? Nikako ratovi, sankcije, tranzicija, nemastina, moralni propadanje drustva? Jel ovaj poceo da "ordinira" onog trenutka kad je Vucevic dosao na celo Novog Sada ili kao sto mozemo videti po broju krivicnih dela mnogo ranije? Botovi DS- a su smesni kao i oni SNS- a"

aca

pre 10 godina

Neka policija vaspitava vasu decu. Pogledajte samo sta rade i kako se ponasaju sakriveni iza coskova i zbunja. Otimaju. Za crvenu sve rese nema veze sta si uradio u saobracaju. A ovi sto im je batina iz raja izasla pa to su dokaz te agresije i buduci roditelji "dobre " dece. PRIMITIVCI.

Ja nikome na prastam

pre 10 godina

Zivim u Novom Sadu. Bio on dete ili ne, imao on 14 ili 34 god. Ne dao mu Bog da na mene naleti i oproba srecu! Ja nikome ne prastam. Da, dobro ste procitali i pretpostavili sta to znaci !

mrmlj

pre 10 godina

@(POLICAJAC, 19. septembar 2013 10:06)
zato sto ste ti i/ili tvoje kolege "to sve odmah hapsili" i kako ste hapsili, zato i postoji takav zakon.
policija mora prvo da se sredi i ocisti svoje redove od svakojakog olosa koji se tamo zapatio pa tek onda da trazi odresenije ruke.

nema deda mraza

pre 10 godina

to je buduci arkan ili za to mesto postoji neki sa jos vise zlodela/ovaj je otpisan cim se pojavio u medijima/.

udba vrsi prirodnu selekciju svojih clanova

drvobradi

pre 10 godina

Razmisljao sam kako da iskomentarisem ovu vest i nase okruzenje. Mislim da je ipak to bolje odradio GrandMaster Flash. https://www.youtube.com/watch?v=wdqjTtiG6CI

Dada

pre 10 godina

Razbijati u korenu, ako vec nije kasno. Jadni roditelji koji zaradjujuci za hleb, gube kontrolu nad decom. Eto sta nam je tranzicija donela.

toni

pre 10 godina

U moje vreme (rodjen sam 1968) ona Titova Milicija bi se obratila roditeljima, pa ako to ne pomaze onda bi ovakve krimose pozvala na "informativni razgovor". Posle tog "informativnog razgovora" u muriji ovakav krimos ( bez obzira na uzrast) bi jedno sedam dana dijalizirao u lokalnoj bolnici. Posle tih informativnog razgovora su ovakvi bili ponekad jos drcni ali uglavnom "mirne devojcice".
Batina je iz raja izasla, kaze Biblija. Funkcionisalo je onda, zasto ne bi i sada!
(paparaco ovdasnji, 19. septembar 2013 11:18)

Podrzavam. Za neljude je batina i samo batina dok se ne opameti. Ako se ne opameti- pa jos batina. Pozdrav

iii

pre 10 godina

Policija ne moze nista, ali sudstvo bi trebalo da moze? Kako uopste neko moze da ima 50 krivicnih prijava, a da nije u domu ili zatvoru? Uostalom, cak i da nisu dokaziva sva ta dela, zar ne bi bilo logicno da ga stave u dom, jer ocigledno nema funkcionalnu porodicu? O cemu razmisljaju socijalne sluzbe i zasto primaju plate?

z0

pre 10 godina

(zoran, 19. septembar 2013 11:52)

Da si ti malo pazljivije citao, to jest razmisljao dalje od prave linije, shvatio bi da uopste nije poenta u tome kada je on krenuo da se bavi kriminalom i da li se to poklapa sa dolaskom nekoga na vlast.

Po vasem scenariju, maloletnik od 14 godina je stavio sebi prst na celo i rekao: "Hej, sad je SNS na vlasti u gradu, to znaci da mogu da pocnem sa krivicnim delima". O cemu vi pricate?
Svaljivati krivicu na nekoga tako kao da kriminala do tog trenutka nije ni bilo je vise nego degutantno.

edw_norton

pre 10 godina

ako moze i zna kako da pravi gluposti sa 15 godina, onda moze i krivicno da odgovara pred sudijom! Nego to je prosto-verovatno da ima nekog ko mu stoji iza ledja. Ti tatini sinovi treba da dobiju malo pruta po goloj guzici, pa da vidis kako ce da bude boss kad ne bude mogao sorts da nosi leti jer ce da ga bude sramota sto ga je cale izmlatio pa ima modrice koje ne stvaraju dobru reputaciju medju njegovim "sledbenicima!!!"

Aleksandar

pre 10 godina

Sa ovolikim brojem prijava, ovo je samo dokaz da se to radi svesno. U tim godinama i ranije znao sam sta treba i sta ne i kakve su posledice. Tako da smo mi u tim godinama vec svesni sta je sta. Treba definitivno smanjiti limit na broj godina, pa da moze i sa 14 da se ide u zatvor.

IVAN

pre 10 godina

Mislim da ova forma u kojoj ste objavili clanak nije adekvatna problemu i mogu misliti kako ce se tek gazirati ovo dete o kome je rec kada procita sta se o njemu pise.

Zoso

pre 10 godina

Poslati ga u semeniste u neki manastir roditelji da ga zaborave.Promeniti mu ime i prezime.Manastiri znaju sta treba raditi sa ovim dripcima.Sto se tice prijava odrediti krivce ili menjajte zakon pod hitno inace ovi klinci ce poginuti na ulici.

svasta

pre 10 godina

More jedne dobre batine dok ga ne istresu iz gaca i bice kao bubica. Mnogo ''dobrog'' nam je donelo to sto vise ni roditelj ne sme da vaspitava svoje dete kako treba. I pre nego sto pocnete da branite ''decija prava'' zapitajte se zasto ovako nesto i u ovoj meri nije postojalo pre 50, 100 godina, ili kad ste vi bili deca? Postali ste zbog toga ljudi, a ne propalice...

kako sejete tako i zanjete

pre 10 godina

(z0, 19. septembar 2013 11:01)
tako bih se i ja mogao zapitati da li si ti partijski bot?

do dolaska presvucenih radikala na vlast 2012. niko se nije setio da kroz par dana (zakon o amnestiji) pusti iz zatvora na slobodu vise hiljada razbojnika, batinasa i secikesa, a ubicama smanji kazne za 10%

takvu bolesnu stvar (valjda da bi se oduzili delu biraca) je samo sns (u sadasnjoj vladajucoj koaliciji) uradio,
dakle dobili smo hiljade opasnih kriminalaca na ulicama medju nama pa ne cudi kako je kriminalitet (pljacke, prebijanja, razbojnistva, ubistva) eksplodirao u prethodnih godinu dana ne samo u NS nego i u ostalim delovima zemlje (koja su nepravedno zapostavljena jer se i tamo desavaju slicne gluposti)

i zamislite onda kad ti klinci vide da se ovi stariji robijasi jos i nagradjuju za zlocine ovim "amnestijama" i da izlaze iz zatvora bez pardona na slobodu? pa logican ishod...

z0

pre 10 godina

(mrzimdevedesete, 19. septembar 2013 09:03)

A taj mali i njegova nedela nisu postojali pre dolaska SNS-a na celo grada? Urnebesno.
Ako nesto mrzim, to su ovakvi bedni politicki komentari. Prosto ne zelim da verujem da ovo pise zdrava i racionalna osoba, a ne neki partijski "bot".

roger

pre 10 godina

U ozbiljnim zemljama se uci na greskama. U Engleskoj su zakon promenili kada su dvojica desetogodisnjaka brutalno oteli I ubili dvogodisnjaka. Trenutno u Engleskoj ne odgovaraju deca ispod devet godina. Policija I sudstvo ne rade nista ocigledno.

SS

pre 10 godina

Deratizacija !
U suprotnom, taj glodar može za par godina da smakne nekog novog Đinđića, pametnog, vrednog, marljivog, koji se sad školuje.
A onda će ta fekalija da piše knjige u Zabelskom Hajatu.

Digitalni mis

pre 10 godina

Kakva, bre, decija prava!? Decja prava treba da vaze za decu, normalnu decu, a ne za "decu" sa 50-ak zabelezenih krivicnih prijava! Isto vazi i za ljudska prava, treba da vaze, ali samo za normalne ljude, za razbojnike, silovatelje, pedofile, ubice, dilere...ne jer su oni svojim postupcima jasno stavili do znanja da nisu ljudi! Dok je policija imala ovlascenje da te olesi od batina cim uradis nesto sto nisi smeo sve je nekako bilo bolje, i bezbednije. Sada osvedocenom kriminalcu koga uhvatis u izvrsenju krivicnog dela moras da se obracas sa "gospodine", ejjj! Taman posla da primenis "preteranu silu" cak i ako ti je zivot ugrozen. Sve ovo znam iz prve ruke jer mi je otac policajac i ceo zivot sam, takoreci, okruzen policijom. Policajcima treba vratiti stara ovlascenja, ostro sankcionisati one koji ih zloupotrebe i mir ce vrlo brzo da se vrati na ulice. Kada prestupnik zna da ga ocekuju batine posle kojih nedelju dana nece moci ni da jede razmislice o svojim postupcima pre nego sto nesto uradi. Do god su policajci prinudjeni da ih "maze i paze" ne mozemo ocekivati bolje stanje na ulicama, na zalost.

NN

pre 10 godina

A "popravni dom"?

Seca li se neko serije "Sivi dom"?

I za maloletnicku delikvenciju postoje ustanove. Samo nazalost, "nekima" trebaju delikventi za "velika" (ne)dela, tako da se ovde delikvencija gaji s' ljubavlju. A najbitnija je ljubav (sarkazam).

zoran

pre 10 godina

"A taj mali i njegova nedela nisu postojali pre dolaska SNS-a na celo grada? Urnebesno."

(z0, 19. septembar 2013 11:01)

Urnebesno i smehotresno. Mislim to što nisi ni pročitao vest do kraja.

"Mali" sada ima petnaest godina a počeo sa krivičnim delima sa 14. Molim, molim! Kada su Radikali došli na vlast??? Pre koliko??? Molim, molim??? Naravno, glupo je povezivati tog malog punoglavca sa politikom ali ovo je verovatno sasvim slučajno činjenica.

Inače, ne mogu da verujem da posle DEVEDESET krivičnih dela za godinu dana (svaki treći dan nešto je napravio) taj mali debil nije u kavezu. Zaista neverovatno. U zaključanu sobu s'njim. Davati mu 'leba i s'leba tri puta dnevno litar vode u plastičnoj flaši, i onda gledati šta dalje. Ovako, kada ubije ili unesreći nekog nedužnog, ima da bude kuku lele...

Baquero

pre 10 godina

Dok građani Novog Sada izvode performanse, maloletne kriminalce bas zabole uvce za to. Pošto i policiju zabole (uvce) jel mogu građani sami da se organizuju i reše problem za najviše par meseci?

paparaco ovdasnji

pre 10 godina

U moje vreme (rodjen sam 1968) ona Titova Milicija bi se obratila roditeljima, pa ako to ne pomaze onda bi ovakve krimose pozvala na "informativni razgovor". Posle tog "informativnog razgovora" u muriji ovakav krimos ( bez obzira na uzrast) bi jedno sedam dana dijalizirao u lokalnoj bolnici. Posle tih informativnog razgovora su ovakvi bili ponekad jos drcni ali uglavnom "mirne devojcice".
Batina je iz raja izasla, kaze Biblija. Funkcionisalo je onda, zasto ne bi i sada!

вршчанка

pre 10 godina

Ја радим у средњој школи и ми ни као разредне старешине НЕ СМЕМО родитељима да напоменемо шта им деца раде ван школе (и када знамо, јер смо лично видели) или да питамо с ким се друже ван школе, јер родитељ може да нас тужи. Смемо да задиремо у њихов живот само онолико колико је неопходно да омогућимо нормално одвијање наставе. Не може школа ништа поред закона који увек штити дете.

Nikad nikome izvini

pre 10 godina

Koliko krivicnih dela treba da napravi pa da se nadje u nekoj ustanovi...Treba nekog da ubije? I opet nema ime i prezime,adresu,koga stiti,zasto nije dosad odgovarao,sta radi na ulici,uhapsite mu roditelje...

krah

pre 10 godina

Drzava koja ne ume da se obračuna sa maloletnicima i da dozvoli da "klinci" od 15 god terorišu i maltretiraju gradjane koji plaćaju porez drzavi je samo još jedan od signala društva koje ne ume da se odrzi. Naša cela drzava je onda maloletni delikvent u odnosu na svet.

Sasa NS

pre 10 godina

A moze li SUD republike Srbije da nam obijasni STA TAKAV PRESTUPNIK TRAZI NA SOBODI!!!!???

Procitah izjvu skoru nekog Engleskog politicara:
"Ako si dovoljno star da pocinih zlocin ili krivicno delo znaci da imas dovoljno godina i da odgovaras za isto!"

London

pre 10 godina

Da citiram Balasevica: "Novi Sad, jos zablista ponekad kad mu se sa ulica bitange sklone. Moj Novi Sad, podseti se da je grad, kad sest raznih crkava uglas zazvone.." i onda kaze " Dobro vece Novi Sade, ono sto je ostalo."Pre sam osecala da ma gde bila, uvek cu biti Novosadjanka, ali to nije grad mog detinjstva, danas vise ne osecam ni to.

zapitani

pre 10 godina

Najpre smo imali stečajnu, pa drumsku, pa farmakomafiju i mnogo drugih. Sada dobismo i dečju mafiju. Nek nam je sa srećom. Uspeli smo u miru da "ostvarimo" ono što druge zemlje "postižu" uglavnom u ratu, da tutnemo oružje u ruke sopstvenoj deci i gurnemo ih na prvu liniju fronta, tu ispred prozora dnevne sobe.

Motka je iz raja izasla

pre 10 godina

Skolstvo je propalo skroz, deca sad imaju svoja "prava" tj. nedodirljiva su, porodica propada zbog pinka (farma, prljubnici...ma sve), devojke se oblace kao prostitutke zbog granda i slicni uzora, policija je na apsolutno obespravljena-mogu samo da pisu prijave, gazde mogu da jasu radnike, sve u svemu nemamo drzavu...

Lik

pre 10 godina

Sledeci logican korak je samoorganizovanje gradjana, dakle u grupama po deset, sa palicama, na nivou naselja ili par zgrada.
To je vec vidjeno u J.Americi i daje rezultate, stvoreni su kvartovi bez nasilja a bande proterane.

bgd

pre 10 godina

Vaspitanje?
Svašta.

Kada nema straha od odgovornosti i sankcija uvek će se naći ovakve sociopate koje će da rade ovakve stvari.
Oni ovo rade ne zbog propusta u vaspitanju, već zato što znaju da im se može, zato što znaju da sistem truo i da ne funkcioniše.

Ne završavaju se sve tužne priče o detinjstvu u kriminalu i ekcesima.
Za one koje ipak naginju u tom smeru, mora da postoji strah od odgovornosti i kazne.

sve se moze

pre 10 godina

"Mali" je psihopata, a za takve postoje ustanove. Dugorocna resenja.
Sa 15 ima 90 krivicnih prijava, sa 25 ce da ima nekoliko ubistva ili pokusaja ubistva.

Dedal

pre 10 godina

@gile

Pa posto je maloletna bitanga, onda ime oca i matere koji su zakonski odgovorni za djubre. Oca i majku u zatvor i konfiskacija imovine, a ovoga u popravni sa sve motikom u rukama. Sudije koje su ga oslobadjale na ulicu. I eto resenja i mira na ulicama.

Zlopamtilo

pre 10 godina

Dakle ,šta sad tu raditi ?Menjati sistem vrednosti ,što je dugotrajan proces i obzirom u kakvom smo ,zapuštenom stanju rezultat bi bio vidljiv za desetak godina (možda) ili aktivirati alarm u sistemu bezbednosti koji bi radio ono šta najbolje zna ali kolika bi bila kolateralna šteta prilikom upotrebe sile to verovatno niko sa sigurnošću ne može da kaže.
.....Rezervat Srbija

Auh....

pre 10 godina

Pa kada nam đaci generacija nemaju posao, niti zube, jer nisu imali para da zbrišu iz zemlje...
Kada nam najbolji trule i propadaju, a ološ okolo kuka kako je teško?
Ne... Klinci su u pravu...
Na koga da se ugledaju?
Na mene? Na tebe?
Ma, udrite klinci, mi smo bagra, vi ste budućnost... Ali nadam se kada nas istrebite da ćete biti dovoljno prefrigani da izaberete najpametnije od Vas, pa da konačno i napravite od ove zemlje, od ovog prostora mnogo lepše mesto za život!

Slavko

pre 10 godina

Судити им као одраслима! Променити Кривични законик тако да малолетник који почини преко нпр. 10 кривичних дела може кривично да одговара као одрасла особа. Ако се то не казни на време имате будућег шефа мафије који ће да убија, пљачка и рекетира вашу децу.

beograđanin

pre 10 godina

Policija je najmanje kriva za ovakvo stanje.Ona obavlja svoj posao sasvim solidno sa manjim propustima.Sudstvo je najviše krivo + oni koji urgiraju za oslobađanje kriminalaca bilo kojeg uzrasta.Onom koji urgira za bilo kojeg kriminalca treba podneti kriminalčev dosije pod nos da se potpiše,pa ukoliko dotični kriminalac ubuduće napravi i najsitniji prekršaj,uhapsiti i bez suđenja obojicu u istu ćeliju,a sudiju koji je umešan osuditi da u centru sopstvenog grada čisti ulice i prazni kontejnere,naravno uz platu radnika gradske čistoće.I sve bi to bilo lepo da ima neko da sprovede u delo,ALI KO?

POLICAJAC

pre 10 godina

LJUDI dajte mi da mogu kad ga uhapsim da ga odmah osude za svaki pestup odmah da ide na robiju a ne 90 prestupa pa mu nemoze niko nista.
DAJTE NOVI ZAKON HITNO.
Sta mislite kako je meni ja hapsim a sudije ih puste umesto odmah lepo 6 meseci pa ces da vidis sledeci put 1 godina pa vise svaki put. Ljudi bi se opametili.
Ja ne smem da uhapsim ako nije sve po pravilu ako nesto kojim slucajem nije kako je u zakonu ja idem u zatvor .

Eto zamislite kako je meni, ja bih to odmah sve pohapsio ali ce da se nadju neki koji stite decu, narkomane i ostale. Sudstbvo ocajno a vi se borite za neku politicku funkciju (NACELNIK) cista glupost nista se nece promeniti. Dajte samo da mozemo da radimo ovaj posao pa cete videti kako se sve resava.

Ko je dovoljno star da bije dovoljno je star da bude biven

pre 10 godina

Kakva demokratija, poštovanje ljudskih prava nije to za nas. Nego kada se uhvate ovakvi delikventi odmah udri dok mu bubrezi ne zamene strane, pa da vidim da li će posle smeti da radi to što radi. Od kad policija ne sme da takne pritvorenika od tad je nasilje u porastu. Trenutno ništa ne sprečava nekog da vrši nasilje jer zna ako ga privedu da mu neće ništa učiniti a dok stvar dospe do suda od delikventa posta kriminalac. Ako se nešto bitnije ne primomeni onda narode motke u ruke pa kad vidimo nekog da se blesavi i maltretira nevine ljude udri.

Molim da mi se komentar objavi.
Hvala.

Hitno promeniti zakone!

pre 10 godina

Pod hitno u skupštini izglasati promenu zakona - da se maloletnicima sudi još oštrije nego odraslim učiniocima! Ovako, društvo praktično "neguje" maloletne izvršioce kr.dela i kad napune 18 godina potpuno su raspušteni i veruju da su nedodirljivi.......po meni ovog lika treba smestiti ili u ludnicu (nakljukati dobro lekovima i posmatrati) ili doživotno u zatvor!
Kakvi bre maloletni učinioci, deca i sl, jel treba da ubijaju ljude i drugu normalnu decu po ulicama, pa da se roditelji organizuju ?

Zlopamtilo

pre 10 godina

Kakav užas . Znači mi "normalni" ,oni koji idemo na neki kakav -takav posao ,poso-kuća ,kuća-poso ,i sl , donosimo kući platu od koje deo dajemo deci za džeparac (užina ,izlazak i sl ), njih pak na putu do škole ili tog mesta gde izlaze presretnu navijači koji imaju slučajno razne vrste gudre ....Sve u svemu princip džungle ili afričke savane gde smo mi "normalni" u stvari "plen" a ovi krimosi kojih ima neuporedivo manje su razni grabljivci koji u stvari žive od nas ovakvih kakvi smo ,imaju svoju teritoriju koju konstantno "zapišavaju" i svojom agresivnošću nas drže u strahu .E sad , tu neminovno s vremena na vreme dođe do one dobro poznate situacije "mala bara puno krokodila" ,kada ovi društveni odnosi postanu ovako upadljivi kao danas .
To bi ukratko moglo da se nazove "kruženje novca u društvu " , iako je ovo bio krajnje uprošćen prikaz tog procesa u smislu da pri kruženju tog novca ima još usputnih stanica na delu puta između "navijača" kao prodavaca i tačke povratka tog novca u sistem koji nama "normalnima" daje taj isti novac kao platu . To se skoro moglo videti ,ne tako davno, u Valjevu ako ne grešim ,gde su pohapšeni policijski inspektori koji su umesto da se bore protiv narko dilera istima pružali logističke usluge i za uzvrat bili na platnom spisku tih dilera .
To sve ukazuje koliko smo mi kao društvo u stvari razoreni ,to jest u kakvom nam je stanju sistem vrednosti koji ima svaka zajednica ,ovakav ili onakav .

Nenad

pre 10 godina

Oma da se napravi film o njemu.
On kao Valter a naša slavna policija kao
Nemci koji nikako Valteru ne mogu da
uđu u trag. Film da se proda Kinezima
i od dobijenih para da se izgradi par
iljada zatvora za maloletnike.

dosta

pre 10 godina

E konacno nesto za sta ne treba kriviti policiju, nego sudstvo.
Samo sad sudstvo niko ne spominje.
Ako ima toliko prijava, znaci da je policija uradila svoj posao i vise nego dobro.
A posle kad ubije nekoga, opet ce svi po policiji, a ne sudstvu.

bežati odavde

pre 10 godina

Pa kad znaju ko je to , zašto ga ne uhvate??? I celo to leglo klinaca. Ja ozbiljno razlišljam da polažem za pištolj i da pribavim dozvolu za nošenje. Ja ne bih da rizikujem. Tako je došlo vreme... Žalosno...

dulens

pre 10 godina

U osnovnoj školi, kad je počeo da pravi gluposti, zbog pravila koja tamo važe, nisu mogli ni 4 da mu daju iz vladanja, jer, kao, moraju da se poštuju njegova dečija prava...

superhans

pre 10 godina

a mogo je lepo da se strpi, zavrsi makar osnovnu, uclani se u partiju, kupi odelo, aktovku, veze lepu kravatu, pa da se napljacka ko covek.

malisa

pre 10 godina

kao maloletan? da? pa? pa, ima policija siroku lepezu metoda (za koje se zvanicno ne zna, jelte) kako da se resi takvih likova. samo mora da sme i hoće....

Gradjanin K

pre 10 godina

ne, policija ne treba da vaspitava decu, nego treba da ih sprovodi ili sta je vec njihova duznost, sud treba da ih osudi a roditelji da ih vaspitavaju. kad se tako stvari postave onda ce biti rezultata!

mirko

pre 10 godina

Pretpostavljam da postoji način da se opasni maloletnik procesuira i ukloni sa ulice. Zašto se to ne radi i ko ga štiti? Policija ? Sudstvo? Politika? Veoma bi čudno bilo da 15-godišnjak uživa toliku zaštitu.

gile

pre 10 godina

Ime? Prezime? ko je taj?
(iv13, 19. septembar 2013 09:04)

Maloletni krimosi su oduvek potpisivani inicijalima, cak i u ono nostalgicno vreme bivse Juge. Jedina razlika je sto je tada postojalo nesto sto se zove popravni dom, kao i odgovornost roditelja za mladje maloletnike. A i milicija je tada radila svoj posao valjano, znali su usi da cupaju takvim deranima a ne kao ova policija danas koja hapsi samo neke pacenike, poput onog lika sto je lupio samarcic Velji Ilicu. Stravicno je gde smo stigli!

arhandjel

pre 10 godina

pretpostavljam da je ovo ta vizija koju sns ima i za beograd....
(mrzimdevedesete, 19. septembar 2013 09:03)

tvoji su istovarili ugalj,a ovi bacaju u vatru .... pretpostavka je majka za..ba

Ksenija

pre 10 godina

Dečija mafija!? Eeee, moj svete... Ne razumem samo zašto nigde niste stavili ime, prezime, godište i za mladog gospodina i za njegove roditelje?

pera

pre 10 godina

Moze li gdin Krstic da nam kaze gde se nalazi salter gdina Drustva i gdje Drzave, da im se obratimo? Ili bi probleme ipak trebalo da resavaju konkretni organi i institucije, a ne da se SVI godina skrivaju iza D&D?

zakazali ste!

pre 10 godina

sama rečenica "šef dečije mafije" zvuči stravično, alarmantno po ovo društvo i nadležne koji očigledno nemaju petlju da se ozbiljno uhvate u koštac sa tim. umesto toga, bave se lovom na veštice...
odgovorni su što je uopšte došlo do toga da deca imaju svoju mafiju.

Zika

pre 10 godina

"Dete" S.S. od 15 godina ima iza sebe 90 krivicnih dela... !! i policija mu ne moze nista jer je dete...
Pa ne mora da ide u zatvor!
Dete S.S. da se posalje na drustveno koristan rad u centu Novog Sada.. na primer dete S.S. da cisti ili pere ulice, prazni kontejnere, skuplja djubre, .. ili slicno.
Valjda sudije, policija i rukovodstvo Novog Sada umeju da osmisle i organizuju vaspitno drusveno koristan rad za nevaspitanu i problematicnu "decu".

skandi

pre 10 godina

U vecini slucajeva policija uredno obavi svoj deo posla. Problem nastaje kad krenu urgencije za pustanje krimosa, a i kad slucajevi dospeju na sud. Tako da je efekat, "pojeo vuk magarca".

Ja

pre 10 godina

Zatajila porodica u borbi za licnom egzistencijom,roditelji vise ne vladaju decom nego je situacija obrnuta,skole se vise ne bave decom nego privatnim casovima,radno vreme neprilagodjeno decijim institucijama,stariji ucutkani jel ih za njihovo iskustvo vise niko i ne pita...i sta jos reci sto se odavno nezna,a ali....treba to priznati pocevsi od nas samih...

nada ZR

pre 10 godina

taj mladi kriminalac ima staz od pre nekoliko godina tada nije bio Vucicevic gradonacelnik.Zatim nismo mi siromasni godinu dana vec mnogo duze.I nisu nam razorene porodice od nedavno nego se ona urusavala postepeno ali sigurno.Bojan P.bi trebalo da snosi najvecu odgovornost,ali nije on kriv.Sitnice cine zivot.Kako izgledaju devojcice u skolama sa 14g.cak i manje,kako se gleda na one koji su dobri djaci,sta deca gledaju po medijima,ko su im uzori,ko je glavni frajer u gradu skoli.koju muziku i tekstove usvajaju kao hitove.....sta je fakultetska diploma u stvarnom zivotu,sta ti donosi pristojno vaspitanje.Odgovori su koreni pocetka zla koje je zahvatilo ne samo N.Sad nego celu Srbiju.Droga je slag na torti.Korenite promene ponasanja.tesna veza porodice i policije,skole,mogu doneti pozitivan rezultat.Moraju postojati iskrene namere,da decu sklonimo sa ulica.Mozemo mi o nasilju pisati do sutra,prebijati delikvente ali oni su oguglali na taj vid vaspitanja,i sutra bivaju jos suroviji.50 prijava sa 14g,a sa 15 90,pa ko je tu zatajio.

superhans

pre 10 godina

a mogo je lepo da se strpi, zavrsi makar osnovnu, uclani se u partiju, kupi odelo, aktovku, veze lepu kravatu, pa da se napljacka ko covek.

mirko

pre 10 godina

Pretpostavljam da postoji način da se opasni maloletnik procesuira i ukloni sa ulice. Zašto se to ne radi i ko ga štiti? Policija ? Sudstvo? Politika? Veoma bi čudno bilo da 15-godišnjak uživa toliku zaštitu.

Zika

pre 10 godina

"Dete" S.S. od 15 godina ima iza sebe 90 krivicnih dela... !! i policija mu ne moze nista jer je dete...
Pa ne mora da ide u zatvor!
Dete S.S. da se posalje na drustveno koristan rad u centu Novog Sada.. na primer dete S.S. da cisti ili pere ulice, prazni kontejnere, skuplja djubre, .. ili slicno.
Valjda sudije, policija i rukovodstvo Novog Sada umeju da osmisle i organizuju vaspitno drusveno koristan rad za nevaspitanu i problematicnu "decu".

dulens

pre 10 godina

U osnovnoj školi, kad je počeo da pravi gluposti, zbog pravila koja tamo važe, nisu mogli ni 4 da mu daju iz vladanja, jer, kao, moraju da se poštuju njegova dečija prava...

Ksenija

pre 10 godina

Dečija mafija!? Eeee, moj svete... Ne razumem samo zašto nigde niste stavili ime, prezime, godište i za mladog gospodina i za njegove roditelje?

gile

pre 10 godina

Ime? Prezime? ko je taj?
(iv13, 19. septembar 2013 09:04)

Maloletni krimosi su oduvek potpisivani inicijalima, cak i u ono nostalgicno vreme bivse Juge. Jedina razlika je sto je tada postojalo nesto sto se zove popravni dom, kao i odgovornost roditelja za mladje maloletnike. A i milicija je tada radila svoj posao valjano, znali su usi da cupaju takvim deranima a ne kao ova policija danas koja hapsi samo neke pacenike, poput onog lika sto je lupio samarcic Velji Ilicu. Stravicno je gde smo stigli!

Gradjanin K

pre 10 godina

ne, policija ne treba da vaspitava decu, nego treba da ih sprovodi ili sta je vec njihova duznost, sud treba da ih osudi a roditelji da ih vaspitavaju. kad se tako stvari postave onda ce biti rezultata!

bežati odavde

pre 10 godina

Pa kad znaju ko je to , zašto ga ne uhvate??? I celo to leglo klinaca. Ja ozbiljno razlišljam da polažem za pištolj i da pribavim dozvolu za nošenje. Ja ne bih da rizikujem. Tako je došlo vreme... Žalosno...

Sasa NS

pre 10 godina

A moze li SUD republike Srbije da nam obijasni STA TAKAV PRESTUPNIK TRAZI NA SOBODI!!!!???

Procitah izjvu skoru nekog Engleskog politicara:
"Ako si dovoljno star da pocinih zlocin ili krivicno delo znaci da imas dovoljno godina i da odgovaras za isto!"

dosta

pre 10 godina

E konacno nesto za sta ne treba kriviti policiju, nego sudstvo.
Samo sad sudstvo niko ne spominje.
Ako ima toliko prijava, znaci da je policija uradila svoj posao i vise nego dobro.
A posle kad ubije nekoga, opet ce svi po policiji, a ne sudstvu.

paparaco ovdasnji

pre 10 godina

U moje vreme (rodjen sam 1968) ona Titova Milicija bi se obratila roditeljima, pa ako to ne pomaze onda bi ovakve krimose pozvala na "informativni razgovor". Posle tog "informativnog razgovora" u muriji ovakav krimos ( bez obzira na uzrast) bi jedno sedam dana dijalizirao u lokalnoj bolnici. Posle tih informativnog razgovora su ovakvi bili ponekad jos drcni ali uglavnom "mirne devojcice".
Batina je iz raja izasla, kaze Biblija. Funkcionisalo je onda, zasto ne bi i sada!

POLICAJAC

pre 10 godina

LJUDI dajte mi da mogu kad ga uhapsim da ga odmah osude za svaki pestup odmah da ide na robiju a ne 90 prestupa pa mu nemoze niko nista.
DAJTE NOVI ZAKON HITNO.
Sta mislite kako je meni ja hapsim a sudije ih puste umesto odmah lepo 6 meseci pa ces da vidis sledeci put 1 godina pa vise svaki put. Ljudi bi se opametili.
Ja ne smem da uhapsim ako nije sve po pravilu ako nesto kojim slucajem nije kako je u zakonu ja idem u zatvor .

Eto zamislite kako je meni, ja bih to odmah sve pohapsio ali ce da se nadju neki koji stite decu, narkomane i ostale. Sudstbvo ocajno a vi se borite za neku politicku funkciju (NACELNIK) cista glupost nista se nece promeniti. Dajte samo da mozemo da radimo ovaj posao pa cete videti kako se sve resava.

malisa

pre 10 godina

kao maloletan? da? pa? pa, ima policija siroku lepezu metoda (za koje se zvanicno ne zna, jelte) kako da se resi takvih likova. samo mora da sme i hoće....

skandi

pre 10 godina

U vecini slucajeva policija uredno obavi svoj deo posla. Problem nastaje kad krenu urgencije za pustanje krimosa, a i kad slucajevi dospeju na sud. Tako da je efekat, "pojeo vuk magarca".

Slavko

pre 10 godina

Судити им као одраслима! Променити Кривични законик тако да малолетник који почини преко нпр. 10 кривичних дела може кривично да одговара као одрасла особа. Ако се то не казни на време имате будућег шефа мафије који ће да убија, пљачка и рекетира вашу децу.

Lik

pre 10 godina

Sledeci logican korak je samoorganizovanje gradjana, dakle u grupama po deset, sa palicama, na nivou naselja ili par zgrada.
To je vec vidjeno u J.Americi i daje rezultate, stvoreni su kvartovi bez nasilja a bande proterane.

sve se moze

pre 10 godina

"Mali" je psihopata, a za takve postoje ustanove. Dugorocna resenja.
Sa 15 ima 90 krivicnih prijava, sa 25 ce da ima nekoliko ubistva ili pokusaja ubistva.

Motka je iz raja izasla

pre 10 godina

Skolstvo je propalo skroz, deca sad imaju svoja "prava" tj. nedodirljiva su, porodica propada zbog pinka (farma, prljubnici...ma sve), devojke se oblace kao prostitutke zbog granda i slicni uzora, policija je na apsolutno obespravljena-mogu samo da pisu prijave, gazde mogu da jasu radnike, sve u svemu nemamo drzavu...

Dedal

pre 10 godina

@gile

Pa posto je maloletna bitanga, onda ime oca i matere koji su zakonski odgovorni za djubre. Oca i majku u zatvor i konfiskacija imovine, a ovoga u popravni sa sve motikom u rukama. Sudije koje su ga oslobadjale na ulicu. I eto resenja i mira na ulicama.

pera

pre 10 godina

Moze li gdin Krstic da nam kaze gde se nalazi salter gdina Drustva i gdje Drzave, da im se obratimo? Ili bi probleme ipak trebalo da resavaju konkretni organi i institucije, a ne da se SVI godina skrivaju iza D&D?

zakazali ste!

pre 10 godina

sama rečenica "šef dečije mafije" zvuči stravično, alarmantno po ovo društvo i nadležne koji očigledno nemaju petlju da se ozbiljno uhvate u koštac sa tim. umesto toga, bave se lovom na veštice...
odgovorni su što je uopšte došlo do toga da deca imaju svoju mafiju.

Ja

pre 10 godina

Zatajila porodica u borbi za licnom egzistencijom,roditelji vise ne vladaju decom nego je situacija obrnuta,skole se vise ne bave decom nego privatnim casovima,radno vreme neprilagodjeno decijim institucijama,stariji ucutkani jel ih za njihovo iskustvo vise niko i ne pita...i sta jos reci sto se odavno nezna,a ali....treba to priznati pocevsi od nas samih...

Digitalni mis

pre 10 godina

Kakva, bre, decija prava!? Decja prava treba da vaze za decu, normalnu decu, a ne za "decu" sa 50-ak zabelezenih krivicnih prijava! Isto vazi i za ljudska prava, treba da vaze, ali samo za normalne ljude, za razbojnike, silovatelje, pedofile, ubice, dilere...ne jer su oni svojim postupcima jasno stavili do znanja da nisu ljudi! Dok je policija imala ovlascenje da te olesi od batina cim uradis nesto sto nisi smeo sve je nekako bilo bolje, i bezbednije. Sada osvedocenom kriminalcu koga uhvatis u izvrsenju krivicnog dela moras da se obracas sa "gospodine", ejjj! Taman posla da primenis "preteranu silu" cak i ako ti je zivot ugrozen. Sve ovo znam iz prve ruke jer mi je otac policajac i ceo zivot sam, takoreci, okruzen policijom. Policajcima treba vratiti stara ovlascenja, ostro sankcionisati one koji ih zloupotrebe i mir ce vrlo brzo da se vrati na ulice. Kada prestupnik zna da ga ocekuju batine posle kojih nedelju dana nece moci ni da jede razmislice o svojim postupcima pre nego sto nesto uradi. Do god su policajci prinudjeni da ih "maze i paze" ne mozemo ocekivati bolje stanje na ulicama, na zalost.

вршчанка

pre 10 godina

Ја радим у средњој школи и ми ни као разредне старешине НЕ СМЕМО родитељима да напоменемо шта им деца раде ван школе (и када знамо, јер смо лично видели) или да питамо с ким се друже ван школе, јер родитељ може да нас тужи. Смемо да задиремо у њихов живот само онолико колико је неопходно да омогућимо нормално одвијање наставе. Не може школа ништа поред закона који увек штити дете.

toni

pre 10 godina

U moje vreme (rodjen sam 1968) ona Titova Milicija bi se obratila roditeljima, pa ako to ne pomaze onda bi ovakve krimose pozvala na "informativni razgovor". Posle tog "informativnog razgovora" u muriji ovakav krimos ( bez obzira na uzrast) bi jedno sedam dana dijalizirao u lokalnoj bolnici. Posle tih informativnog razgovora su ovakvi bili ponekad jos drcni ali uglavnom "mirne devojcice".
Batina je iz raja izasla, kaze Biblija. Funkcionisalo je onda, zasto ne bi i sada!
(paparaco ovdasnji, 19. septembar 2013 11:18)

Podrzavam. Za neljude je batina i samo batina dok se ne opameti. Ako se ne opameti- pa jos batina. Pozdrav

Ko je dovoljno star da bije dovoljno je star da bude biven

pre 10 godina

Kakva demokratija, poštovanje ljudskih prava nije to za nas. Nego kada se uhvate ovakvi delikventi odmah udri dok mu bubrezi ne zamene strane, pa da vidim da li će posle smeti da radi to što radi. Od kad policija ne sme da takne pritvorenika od tad je nasilje u porastu. Trenutno ništa ne sprečava nekog da vrši nasilje jer zna ako ga privedu da mu neće ništa učiniti a dok stvar dospe do suda od delikventa posta kriminalac. Ako se nešto bitnije ne primomeni onda narode motke u ruke pa kad vidimo nekog da se blesavi i maltretira nevine ljude udri.

Molim da mi se komentar objavi.
Hvala.

svasta

pre 10 godina

More jedne dobre batine dok ga ne istresu iz gaca i bice kao bubica. Mnogo ''dobrog'' nam je donelo to sto vise ni roditelj ne sme da vaspitava svoje dete kako treba. I pre nego sto pocnete da branite ''decija prava'' zapitajte se zasto ovako nesto i u ovoj meri nije postojalo pre 50, 100 godina, ili kad ste vi bili deca? Postali ste zbog toga ljudi, a ne propalice...

krah

pre 10 godina

Drzava koja ne ume da se obračuna sa maloletnicima i da dozvoli da "klinci" od 15 god terorišu i maltretiraju gradjane koji plaćaju porez drzavi je samo još jedan od signala društva koje ne ume da se odrzi. Naša cela drzava je onda maloletni delikvent u odnosu na svet.

beograđanin

pre 10 godina

Policija je najmanje kriva za ovakvo stanje.Ona obavlja svoj posao sasvim solidno sa manjim propustima.Sudstvo je najviše krivo + oni koji urgiraju za oslobađanje kriminalaca bilo kojeg uzrasta.Onom koji urgira za bilo kojeg kriminalca treba podneti kriminalčev dosije pod nos da se potpiše,pa ukoliko dotični kriminalac ubuduće napravi i najsitniji prekršaj,uhapsiti i bez suđenja obojicu u istu ćeliju,a sudiju koji je umešan osuditi da u centru sopstvenog grada čisti ulice i prazni kontejnere,naravno uz platu radnika gradske čistoće.I sve bi to bilo lepo da ima neko da sprovede u delo,ALI KO?

nada ZR

pre 10 godina

taj mladi kriminalac ima staz od pre nekoliko godina tada nije bio Vucicevic gradonacelnik.Zatim nismo mi siromasni godinu dana vec mnogo duze.I nisu nam razorene porodice od nedavno nego se ona urusavala postepeno ali sigurno.Bojan P.bi trebalo da snosi najvecu odgovornost,ali nije on kriv.Sitnice cine zivot.Kako izgledaju devojcice u skolama sa 14g.cak i manje,kako se gleda na one koji su dobri djaci,sta deca gledaju po medijima,ko su im uzori,ko je glavni frajer u gradu skoli.koju muziku i tekstove usvajaju kao hitove.....sta je fakultetska diploma u stvarnom zivotu,sta ti donosi pristojno vaspitanje.Odgovori su koreni pocetka zla koje je zahvatilo ne samo N.Sad nego celu Srbiju.Droga je slag na torti.Korenite promene ponasanja.tesna veza porodice i policije,skole,mogu doneti pozitivan rezultat.Moraju postojati iskrene namere,da decu sklonimo sa ulica.Mozemo mi o nasilju pisati do sutra,prebijati delikvente ali oni su oguglali na taj vid vaspitanja,i sutra bivaju jos suroviji.50 prijava sa 14g,a sa 15 90,pa ko je tu zatajio.

arhandjel

pre 10 godina

pretpostavljam da je ovo ta vizija koju sns ima i za beograd....
(mrzimdevedesete, 19. septembar 2013 09:03)

tvoji su istovarili ugalj,a ovi bacaju u vatru .... pretpostavka je majka za..ba

Zlopamtilo

pre 10 godina

Kakav užas . Znači mi "normalni" ,oni koji idemo na neki kakav -takav posao ,poso-kuća ,kuća-poso ,i sl , donosimo kući platu od koje deo dajemo deci za džeparac (užina ,izlazak i sl ), njih pak na putu do škole ili tog mesta gde izlaze presretnu navijači koji imaju slučajno razne vrste gudre ....Sve u svemu princip džungle ili afričke savane gde smo mi "normalni" u stvari "plen" a ovi krimosi kojih ima neuporedivo manje su razni grabljivci koji u stvari žive od nas ovakvih kakvi smo ,imaju svoju teritoriju koju konstantno "zapišavaju" i svojom agresivnošću nas drže u strahu .E sad , tu neminovno s vremena na vreme dođe do one dobro poznate situacije "mala bara puno krokodila" ,kada ovi društveni odnosi postanu ovako upadljivi kao danas .
To bi ukratko moglo da se nazove "kruženje novca u društvu " , iako je ovo bio krajnje uprošćen prikaz tog procesa u smislu da pri kruženju tog novca ima još usputnih stanica na delu puta između "navijača" kao prodavaca i tačke povratka tog novca u sistem koji nama "normalnima" daje taj isti novac kao platu . To se skoro moglo videti ,ne tako davno, u Valjevu ako ne grešim ,gde su pohapšeni policijski inspektori koji su umesto da se bore protiv narko dilera istima pružali logističke usluge i za uzvrat bili na platnom spisku tih dilera .
To sve ukazuje koliko smo mi kao društvo u stvari razoreni ,to jest u kakvom nam je stanju sistem vrednosti koji ima svaka zajednica ,ovakav ili onakav .

Nikad nikome izvini

pre 10 godina

Koliko krivicnih dela treba da napravi pa da se nadje u nekoj ustanovi...Treba nekog da ubije? I opet nema ime i prezime,adresu,koga stiti,zasto nije dosad odgovarao,sta radi na ulici,uhapsite mu roditelje...

London

pre 10 godina

Da citiram Balasevica: "Novi Sad, jos zablista ponekad kad mu se sa ulica bitange sklone. Moj Novi Sad, podseti se da je grad, kad sest raznih crkava uglas zazvone.." i onda kaze " Dobro vece Novi Sade, ono sto je ostalo."Pre sam osecala da ma gde bila, uvek cu biti Novosadjanka, ali to nije grad mog detinjstva, danas vise ne osecam ni to.

z0

pre 10 godina

(mrzimdevedesete, 19. septembar 2013 09:03)

A taj mali i njegova nedela nisu postojali pre dolaska SNS-a na celo grada? Urnebesno.
Ako nesto mrzim, to su ovakvi bedni politicki komentari. Prosto ne zelim da verujem da ovo pise zdrava i racionalna osoba, a ne neki partijski "bot".

roger

pre 10 godina

U ozbiljnim zemljama se uci na greskama. U Engleskoj su zakon promenili kada su dvojica desetogodisnjaka brutalno oteli I ubili dvogodisnjaka. Trenutno u Engleskoj ne odgovaraju deca ispod devet godina. Policija I sudstvo ne rade nista ocigledno.

zapitani

pre 10 godina

Najpre smo imali stečajnu, pa drumsku, pa farmakomafiju i mnogo drugih. Sada dobismo i dečju mafiju. Nek nam je sa srećom. Uspeli smo u miru da "ostvarimo" ono što druge zemlje "postižu" uglavnom u ratu, da tutnemo oružje u ruke sopstvenoj deci i gurnemo ih na prvu liniju fronta, tu ispred prozora dnevne sobe.

Hitno promeniti zakone!

pre 10 godina

Pod hitno u skupštini izglasati promenu zakona - da se maloletnicima sudi još oštrije nego odraslim učiniocima! Ovako, društvo praktično "neguje" maloletne izvršioce kr.dela i kad napune 18 godina potpuno su raspušteni i veruju da su nedodirljivi.......po meni ovog lika treba smestiti ili u ludnicu (nakljukati dobro lekovima i posmatrati) ili doživotno u zatvor!
Kakvi bre maloletni učinioci, deca i sl, jel treba da ubijaju ljude i drugu normalnu decu po ulicama, pa da se roditelji organizuju ?

iii

pre 10 godina

Policija ne moze nista, ali sudstvo bi trebalo da moze? Kako uopste neko moze da ima 50 krivicnih prijava, a da nije u domu ili zatvoru? Uostalom, cak i da nisu dokaziva sva ta dela, zar ne bi bilo logicno da ga stave u dom, jer ocigledno nema funkcionalnu porodicu? O cemu razmisljaju socijalne sluzbe i zasto primaju plate?

bgd

pre 10 godina

Vaspitanje?
Svašta.

Kada nema straha od odgovornosti i sankcija uvek će se naći ovakve sociopate koje će da rade ovakve stvari.
Oni ovo rade ne zbog propusta u vaspitanju, već zato što znaju da im se može, zato što znaju da sistem truo i da ne funkcioniše.

Ne završavaju se sve tužne priče o detinjstvu u kriminalu i ekcesima.
Za one koje ipak naginju u tom smeru, mora da postoji strah od odgovornosti i kazne.

Nenad

pre 10 godina

Oma da se napravi film o njemu.
On kao Valter a naša slavna policija kao
Nemci koji nikako Valteru ne mogu da
uđu u trag. Film da se proda Kinezima
i od dobijenih para da se izgradi par
iljada zatvora za maloletnike.

NN

pre 10 godina

A "popravni dom"?

Seca li se neko serije "Sivi dom"?

I za maloletnicku delikvenciju postoje ustanove. Samo nazalost, "nekima" trebaju delikventi za "velika" (ne)dela, tako da se ovde delikvencija gaji s' ljubavlju. A najbitnija je ljubav (sarkazam).

SS

pre 10 godina

Deratizacija !
U suprotnom, taj glodar može za par godina da smakne nekog novog Đinđića, pametnog, vrednog, marljivog, koji se sad školuje.
A onda će ta fekalija da piše knjige u Zabelskom Hajatu.

Aleksandar

pre 10 godina

Sa ovolikim brojem prijava, ovo je samo dokaz da se to radi svesno. U tim godinama i ranije znao sam sta treba i sta ne i kakve su posledice. Tako da smo mi u tim godinama vec svesni sta je sta. Treba definitivno smanjiti limit na broj godina, pa da moze i sa 14 da se ide u zatvor.

Ja nikome na prastam

pre 10 godina

Zivim u Novom Sadu. Bio on dete ili ne, imao on 14 ili 34 god. Ne dao mu Bog da na mene naleti i oproba srecu! Ja nikome ne prastam. Da, dobro ste procitali i pretpostavili sta to znaci !

genije

pre 10 godina

Zakazali smo svi redom: skolstvo (jer "detetu" po zakonu nista ne smes, ni glas da podignes) - hitno menjati zakon; sudstvo (procesi 100 godina, kazne ispod zakonskog minimuma, korupcija); tuzilastvo (kako pisu te tuzbe kada sve 'padaju') - menjati zakone i PRIMENJIVATI ih; porodica! ne znas da vaspitavas dete - robija ili oduzimaj dete... Svi smo zakazali i SVI smo krivi za ovo - ne prosla ili sadasnja vlast nego SVI MI! A botovi koji sve svode na politiku (te krivi su ovi sada, te krivi su oni prosli) su samo partijski vojnici bez imalo mozga i obraza i samo ih treba ignorisati... Ovo drustvo nije unisteno preko noci niti se moze srediti preko noci... Ali ako ne pocnemo "juce", nikad se necemo srediti...

Zoso

pre 10 godina

Poslati ga u semeniste u neki manastir roditelji da ga zaborave.Promeniti mu ime i prezime.Manastiri znaju sta treba raditi sa ovim dripcima.Sto se tice prijava odrediti krivce ili menjajte zakon pod hitno inace ovi klinci ce poginuti na ulici.

Zlopamtilo

pre 10 godina

Dakle ,šta sad tu raditi ?Menjati sistem vrednosti ,što je dugotrajan proces i obzirom u kakvom smo ,zapuštenom stanju rezultat bi bio vidljiv za desetak godina (možda) ili aktivirati alarm u sistemu bezbednosti koji bi radio ono šta najbolje zna ali kolika bi bila kolateralna šteta prilikom upotrebe sile to verovatno niko sa sigurnošću ne može da kaže.
.....Rezervat Srbija

nema deda mraza

pre 10 godina

to je buduci arkan ili za to mesto postoji neki sa jos vise zlodela/ovaj je otpisan cim se pojavio u medijima/.

udba vrsi prirodnu selekciju svojih clanova

Baquero

pre 10 godina

Dok građani Novog Sada izvode performanse, maloletne kriminalce bas zabole uvce za to. Pošto i policiju zabole (uvce) jel mogu građani sami da se organizuju i reše problem za najviše par meseci?

edw_norton

pre 10 godina

ako moze i zna kako da pravi gluposti sa 15 godina, onda moze i krivicno da odgovara pred sudijom! Nego to je prosto-verovatno da ima nekog ko mu stoji iza ledja. Ti tatini sinovi treba da dobiju malo pruta po goloj guzici, pa da vidis kako ce da bude boss kad ne bude mogao sorts da nosi leti jer ce da ga bude sramota sto ga je cale izmlatio pa ima modrice koje ne stvaraju dobru reputaciju medju njegovim "sledbenicima!!!"

Auh....

pre 10 godina

Pa kada nam đaci generacija nemaju posao, niti zube, jer nisu imali para da zbrišu iz zemlje...
Kada nam najbolji trule i propadaju, a ološ okolo kuka kako je teško?
Ne... Klinci su u pravu...
Na koga da se ugledaju?
Na mene? Na tebe?
Ma, udrite klinci, mi smo bagra, vi ste budućnost... Ali nadam se kada nas istrebite da ćete biti dovoljno prefrigani da izaberete najpametnije od Vas, pa da konačno i napravite od ove zemlje, od ovog prostora mnogo lepše mesto za život!

mrmlj

pre 10 godina

@(POLICAJAC, 19. septembar 2013 10:06)
zato sto ste ti i/ili tvoje kolege "to sve odmah hapsili" i kako ste hapsili, zato i postoji takav zakon.
policija mora prvo da se sredi i ocisti svoje redove od svakojakog olosa koji se tamo zapatio pa tek onda da trazi odresenije ruke.

fafa

pre 10 godina

SNS je kriva sto postoji maloletnicka delikvencija u NS? Nikako ratovi, sankcije, tranzicija, nemastina, moralni propadanje drustva? Jel ovaj poceo da "ordinira" onog trenutka kad je Vucevic dosao na celo Novog Sada ili kao sto mozemo videti po broju krivicnih dela mnogo ranije? Botovi DS- a su smesni kao i oni SNS- a"

zoran

pre 10 godina

"A taj mali i njegova nedela nisu postojali pre dolaska SNS-a na celo grada? Urnebesno."

(z0, 19. septembar 2013 11:01)

Urnebesno i smehotresno. Mislim to što nisi ni pročitao vest do kraja.

"Mali" sada ima petnaest godina a počeo sa krivičnim delima sa 14. Molim, molim! Kada su Radikali došli na vlast??? Pre koliko??? Molim, molim??? Naravno, glupo je povezivati tog malog punoglavca sa politikom ali ovo je verovatno sasvim slučajno činjenica.

Inače, ne mogu da verujem da posle DEVEDESET krivičnih dela za godinu dana (svaki treći dan nešto je napravio) taj mali debil nije u kavezu. Zaista neverovatno. U zaključanu sobu s'njim. Davati mu 'leba i s'leba tri puta dnevno litar vode u plastičnoj flaši, i onda gledati šta dalje. Ovako, kada ubije ili unesreći nekog nedužnog, ima da bude kuku lele...

Sudija

pre 10 godina

Ma zatvorio bih ja njega u tamnicu, ne bi taj video svetlost dana. Pojacao bih patrole na ulicama i od 22h do 7 ujutro zaustavljao, legitimisao, privodio svaku sumnjivu grupicu ili pojedinca. Uveo bih 20 kaznenih poena, nakon ispunjavanja bonusa sa opomenama, maloletnika bih strpao u dom na godinu dana! Ovde glavni u policiji pusti maloletnika da razbija, pljacka i otima, a za uzvrat dobije deo novca od istog! U mom gradu su domci obili kiosk, uzeli 60000dinara, kada su par policajaca posle sat vremena uhvatili pocinioce, odveli ih u policiju, klinci su izjavili da im je otet novac i da nemaju sta da vrate vlasniku. Policajci podelili novac a maloletnike nakon par sati zadrzavanja vratili u dom kao krivce za nestali novac. Vlasnik kioska je cekao ispred policije i slucajno cuo policiju dok su iz auta izvodili maloletnike govoreci im da cute inace ce nagrabusiti od batina! Vlasnik kioska je zatim obustavio krivicno gonjenje protiv klinaca jer nije imao nista od toga, krivicu je sveo na policiju i na neefikasnost iste, jer novca nema pa nema! Sta ce covek, da upada u sudske procese i potrosi jos vise novca na maglu?

kako sejete tako i zanjete

pre 10 godina

(z0, 19. septembar 2013 11:01)
tako bih se i ja mogao zapitati da li si ti partijski bot?

do dolaska presvucenih radikala na vlast 2012. niko se nije setio da kroz par dana (zakon o amnestiji) pusti iz zatvora na slobodu vise hiljada razbojnika, batinasa i secikesa, a ubicama smanji kazne za 10%

takvu bolesnu stvar (valjda da bi se oduzili delu biraca) je samo sns (u sadasnjoj vladajucoj koaliciji) uradio,
dakle dobili smo hiljade opasnih kriminalaca na ulicama medju nama pa ne cudi kako je kriminalitet (pljacke, prebijanja, razbojnistva, ubistva) eksplodirao u prethodnih godinu dana ne samo u NS nego i u ostalim delovima zemlje (koja su nepravedno zapostavljena jer se i tamo desavaju slicne gluposti)

i zamislite onda kad ti klinci vide da se ovi stariji robijasi jos i nagradjuju za zlocine ovim "amnestijama" i da izlaze iz zatvora bez pardona na slobodu? pa logican ishod...

dejan

pre 10 godina

(Cidade de Deus, 19. septembar 2013 10:40)

Bravo za potpis. Ko nije odgledao ovaj film, City of God\Boziji grad neka pogleda pa ce mu biti jasnije. Ova drzava se urusila iznutra i nikakvi izbori to ne mogu promeniti. Negativna selekcija se vrsi skoro tri decenije a sudeci po nama samima nastavice se i dalje.

Ne znam sta nam moze pomoci. Verovatno nista jer sami sebe ne umemo da promenimo. Gotovi smo. Zvuci tragicno ali to je nasa realnost. Buducnost na zalost nemamo!

Bojan

pre 10 godina

Da bi gubio bitku moras da vodis rat, NS ne gubi bitku jer ni ne radi nista po tom pitanju. Nece se ovo resiti samo od sebe, bice jos gore. Evo danas digli optuznicu za pokusaj ubistva protiv onog coveka sto je pucao u razbojnike braneci sebe i zenu. Jel to taj rat koji NS gubi?

IVAN

pre 10 godina

Mislim da ova forma u kojoj ste objavili clanak nije adekvatna problemu i mogu misliti kako ce se tek gazirati ovo dete o kome je rec kada procita sta se o njemu pise.

brka

pre 10 godina

Korova se treba rešiti što pre, ako neće policija i sudstvo to da urade onda će morati građani da potamane štetočine i očiste grad od nagomilanog izmeta.

Dada

pre 10 godina

Razbijati u korenu, ako vec nije kasno. Jadni roditelji koji zaradjujuci za hleb, gube kontrolu nad decom. Eto sta nam je tranzicija donela.

aca

pre 10 godina

Neka policija vaspitava vasu decu. Pogledajte samo sta rade i kako se ponasaju sakriveni iza coskova i zbunja. Otimaju. Za crvenu sve rese nema veze sta si uradio u saobracaju. A ovi sto im je batina iz raja izasla pa to su dokaz te agresije i buduci roditelji "dobre " dece. PRIMITIVCI.

z0

pre 10 godina

(zoran, 19. septembar 2013 11:52)

Da si ti malo pazljivije citao, to jest razmisljao dalje od prave linije, shvatio bi da uopste nije poenta u tome kada je on krenuo da se bavi kriminalom i da li se to poklapa sa dolaskom nekoga na vlast.

Po vasem scenariju, maloletnik od 14 godina je stavio sebi prst na celo i rekao: "Hej, sad je SNS na vlasti u gradu, to znaci da mogu da pocnem sa krivicnim delima". O cemu vi pricate?
Svaljivati krivicu na nekoga tako kao da kriminala do tog trenutka nije ni bilo je vise nego degutantno.

odosmo svi..

pre 10 godina

ljudi, ukinite pravni i psiholoski fakultet. sta ce nam to, pa bre koliko smo jadni i smesni, pa mi ne mozemo sa jednim upisankom da se izborimo, a pricate price o saricu.. e moja drzavo, na kraju ce da se ispostavi da je i ovaj omladinac kupio mobilni nekom od ovih sto su trebali da ga hapse..

revolt

pre 10 godina

...organizovati protest i izlaziti svakodnevno na ulicu (po pola sata, ne mora duze) sve dok policija i tuzilastvo ne odreaguju i procesuiraju bar 10 ovakvih klinaca.... (ali ko ce sada da izlazi na ulicu, svi su jaki samo u komenarima i na forumima)... da vidim koliko vas ima!!

drvobradi

pre 10 godina

Razmisljao sam kako da iskomentarisem ovu vest i nase okruzenje. Mislim da je ipak to bolje odradio GrandMaster Flash. https://www.youtube.com/watch?v=wdqjTtiG6CI

malena

pre 10 godina

Zakon treba menjati,takvog deteta se I Roditelji odavno plase,a sirota policija nesme da bije maloletnika,mada verujem da bi ga odvalila da moze

maloletnik od 30 godina

pre 10 godina

Sve je ovo produkt dugogodisnje skoro nikakve strategije drzave i drustva prema mladima. I oni mali pokusaji da se nesto promeni su bili pogresni i kontraproduktivni. Kriminalna tranzicija je razbila porodicne vrednosti. Pokusavamo da primenjujemo neke "zapadne" modele za rad sa mladima, ali oni su skoro neprimenjljivi za nase uslove. Sve u svemu sada su dosli racuni za naplatu.

vojvodjanin

pre 10 godina

Gradonačelnik Novog Sada,g.Vucevic je "pravdao" ovakvu situaciju u gradu nedostatkom mesta načelnika policije u N.Sadu.Sada će i njemu,kao i gradjanima N.Sada laknuti,jer je danas postavljen NOVI NACELNIK Stevan Krstić,KOJI JE DO JUCE,bukvalno IMAO STATUS V.D.NACELNIKA!!! Ova "promena i naimenovanje NOVOG načelnika"će svakako doprineti "miru i stabilnosti"života svih Novosadjana,jer je "dobijen" novi (stari) nacelnik!!!

PECANAC

pre 10 godina

Od kolevke pa do groba najlepše je djačko doba. Nekima duže, drugima kraće.
(Srdjan, N. Sad, 19. septembar 2013 12:55)
Nekad bilo a danas se spominjalo.

nada ZR

pre 10 godina

problem je bas u tome sto ti njemu mozes da udaris par samara,ali za njega je to normalno,on je oguglao na batine,to ih cini jos vecim nasilnicima.Za njih lek tezak radu polju,od jutra do mraka,da imaju sve vreme ovog sveta da razmisljaju.Iz polja na spavanje ali ne kuci nego pod nadzorom jedno godinu dana,Vratitiga kuci pratiti da ne zna pa ako pocne ponovo da okuplja druzinu ponovo na njivu,sa odraslim ljudima da cuje malo kako seljak zivi,a nije bitanga.Tako iz svake bande pohvatati troje i rastrkati po Srbiji dok se ne dovedu u red.Moze i u rudnik.Bolje terapije nema u Srbiji.

medicinar

pre 10 godina

Ne razumem zašto se oko ovoga diže tolika prašina. Ovo je samo tipičan primer antisocijalnog psihopate, kako se to zove u psihijatriji, i spada u poremećaje ličnosti.
Za postojanje ovakvih psihopata nije kriv niko - ni loše vaspitanje, ni politika, ni siromaštvo, ni nakaradni sistem vrednosti. Presudni su nasledni faktori, a "povoljne" socijalne prilike i odsustvo bilo kakve ozbiljnije sankcije samo pomažu da se psihopatski sklop "razmahne".
Nažalost, psihopatije nije moguće korigovati nikakvom terapijom - ni psihoterapijom, ni lekovima, niti bilo kakvim vaspitanjem.

U uređenim civilizovanim državama ovakvi su od ranog detinjstva iza rešetaka raznoraznih institucija, gde provedu veći deo života. Ali ovo nije uređena civilizovana država, nego Srbija u kojoj psi i psihopate imaju mnogog veća prava od "običnog" čoveka.

Andjela

pre 10 godina

Momentalno da se donese “leks specijalis” da se prag za krivičnu odgovornost snizi na 10 godina (kao u anglosaksonskim zemljama) sa 51 krivične prijave ovaj “nasilnik” je odavno morao biti u “popravnom domu”!

Elena

pre 10 godina

Da, ali u zabavistima je vladar iz bg miljea, koji po navodima izvora poznatog novinaru Duge, ozbiljno preti da pomuti slavu panterima, tigrovima, vukovima i ostalIMA

Auh....

pre 10 godina

Pa kada nam đaci generacija nemaju posao, niti zube, jer nisu imali para da zbrišu iz zemlje...
Kada nam najbolji trule i propadaju, a ološ okolo kuka kako je teško?
Ne... Klinci su u pravu...
Na koga da se ugledaju?
Na mene? Na tebe?
Ma, udrite klinci, mi smo bagra, vi ste budućnost... Ali nadam se kada nas istrebite da ćete biti dovoljno prefrigani da izaberete najpametnije od Vas, pa da konačno i napravite od ove zemlje, od ovog prostora mnogo lepše mesto za život!

fafa

pre 10 godina

SNS je kriva sto postoji maloletnicka delikvencija u NS? Nikako ratovi, sankcije, tranzicija, nemastina, moralni propadanje drustva? Jel ovaj poceo da "ordinira" onog trenutka kad je Vucevic dosao na celo Novog Sada ili kao sto mozemo videti po broju krivicnih dela mnogo ranije? Botovi DS- a su smesni kao i oni SNS- a"

aca

pre 10 godina

Neka policija vaspitava vasu decu. Pogledajte samo sta rade i kako se ponasaju sakriveni iza coskova i zbunja. Otimaju. Za crvenu sve rese nema veze sta si uradio u saobracaju. A ovi sto im je batina iz raja izasla pa to su dokaz te agresije i buduci roditelji "dobre " dece. PRIMITIVCI.

z0

pre 10 godina

(mrzimdevedesete, 19. septembar 2013 09:03)

A taj mali i njegova nedela nisu postojali pre dolaska SNS-a na celo grada? Urnebesno.
Ako nesto mrzim, to su ovakvi bedni politicki komentari. Prosto ne zelim da verujem da ovo pise zdrava i racionalna osoba, a ne neki partijski "bot".

nada ZR

pre 10 godina

taj mladi kriminalac ima staz od pre nekoliko godina tada nije bio Vucicevic gradonacelnik.Zatim nismo mi siromasni godinu dana vec mnogo duze.I nisu nam razorene porodice od nedavno nego se ona urusavala postepeno ali sigurno.Bojan P.bi trebalo da snosi najvecu odgovornost,ali nije on kriv.Sitnice cine zivot.Kako izgledaju devojcice u skolama sa 14g.cak i manje,kako se gleda na one koji su dobri djaci,sta deca gledaju po medijima,ko su im uzori,ko je glavni frajer u gradu skoli.koju muziku i tekstove usvajaju kao hitove.....sta je fakultetska diploma u stvarnom zivotu,sta ti donosi pristojno vaspitanje.Odgovori su koreni pocetka zla koje je zahvatilo ne samo N.Sad nego celu Srbiju.Droga je slag na torti.Korenite promene ponasanja.tesna veza porodice i policije,skole,mogu doneti pozitivan rezultat.Moraju postojati iskrene namere,da decu sklonimo sa ulica.Mozemo mi o nasilju pisati do sutra,prebijati delikvente ali oni su oguglali na taj vid vaspitanja,i sutra bivaju jos suroviji.50 prijava sa 14g,a sa 15 90,pa ko je tu zatajio.

arhandjel

pre 10 godina

pretpostavljam da je ovo ta vizija koju sns ima i za beograd....
(mrzimdevedesete, 19. septembar 2013 09:03)

tvoji su istovarili ugalj,a ovi bacaju u vatru .... pretpostavka je majka za..ba

Dada

pre 10 godina

Razbijati u korenu, ako vec nije kasno. Jadni roditelji koji zaradjujuci za hleb, gube kontrolu nad decom. Eto sta nam je tranzicija donela.

zoran

pre 10 godina

"A taj mali i njegova nedela nisu postojali pre dolaska SNS-a na celo grada? Urnebesno."

(z0, 19. septembar 2013 11:01)

Urnebesno i smehotresno. Mislim to što nisi ni pročitao vest do kraja.

"Mali" sada ima petnaest godina a počeo sa krivičnim delima sa 14. Molim, molim! Kada su Radikali došli na vlast??? Pre koliko??? Molim, molim??? Naravno, glupo je povezivati tog malog punoglavca sa politikom ali ovo je verovatno sasvim slučajno činjenica.

Inače, ne mogu da verujem da posle DEVEDESET krivičnih dela za godinu dana (svaki treći dan nešto je napravio) taj mali debil nije u kavezu. Zaista neverovatno. U zaključanu sobu s'njim. Davati mu 'leba i s'leba tri puta dnevno litar vode u plastičnoj flaši, i onda gledati šta dalje. Ovako, kada ubije ili unesreći nekog nedužnog, ima da bude kuku lele...

London

pre 10 godina

Da citiram Balasevica: "Novi Sad, jos zablista ponekad kad mu se sa ulica bitange sklone. Moj Novi Sad, podseti se da je grad, kad sest raznih crkava uglas zazvone.." i onda kaze " Dobro vece Novi Sade, ono sto je ostalo."Pre sam osecala da ma gde bila, uvek cu biti Novosadjanka, ali to nije grad mog detinjstva, danas vise ne osecam ni to.

Nenad

pre 10 godina

Oma da se napravi film o njemu.
On kao Valter a naša slavna policija kao
Nemci koji nikako Valteru ne mogu da
uđu u trag. Film da se proda Kinezima
i od dobijenih para da se izgradi par
iljada zatvora za maloletnike.

superhans

pre 10 godina

a mogo je lepo da se strpi, zavrsi makar osnovnu, uclani se u partiju, kupi odelo, aktovku, veze lepu kravatu, pa da se napljacka ko covek.

gile

pre 10 godina

Ime? Prezime? ko je taj?
(iv13, 19. septembar 2013 09:04)

Maloletni krimosi su oduvek potpisivani inicijalima, cak i u ono nostalgicno vreme bivse Juge. Jedina razlika je sto je tada postojalo nesto sto se zove popravni dom, kao i odgovornost roditelja za mladje maloletnike. A i milicija je tada radila svoj posao valjano, znali su usi da cupaju takvim deranima a ne kao ova policija danas koja hapsi samo neke pacenike, poput onog lika sto je lupio samarcic Velji Ilicu. Stravicno je gde smo stigli!

Ko je dovoljno star da bije dovoljno je star da bude biven

pre 10 godina

Kakva demokratija, poštovanje ljudskih prava nije to za nas. Nego kada se uhvate ovakvi delikventi odmah udri dok mu bubrezi ne zamene strane, pa da vidim da li će posle smeti da radi to što radi. Od kad policija ne sme da takne pritvorenika od tad je nasilje u porastu. Trenutno ništa ne sprečava nekog da vrši nasilje jer zna ako ga privedu da mu neće ništa učiniti a dok stvar dospe do suda od delikventa posta kriminalac. Ako se nešto bitnije ne primomeni onda narode motke u ruke pa kad vidimo nekog da se blesavi i maltretira nevine ljude udri.

Molim da mi se komentar objavi.
Hvala.

paparaco ovdasnji

pre 10 godina

U moje vreme (rodjen sam 1968) ona Titova Milicija bi se obratila roditeljima, pa ako to ne pomaze onda bi ovakve krimose pozvala na "informativni razgovor". Posle tog "informativnog razgovora" u muriji ovakav krimos ( bez obzira na uzrast) bi jedno sedam dana dijalizirao u lokalnoj bolnici. Posle tih informativnog razgovora su ovakvi bili ponekad jos drcni ali uglavnom "mirne devojcice".
Batina je iz raja izasla, kaze Biblija. Funkcionisalo je onda, zasto ne bi i sada!

Ja

pre 10 godina

Zatajila porodica u borbi za licnom egzistencijom,roditelji vise ne vladaju decom nego je situacija obrnuta,skole se vise ne bave decom nego privatnim casovima,radno vreme neprilagodjeno decijim institucijama,stariji ucutkani jel ih za njihovo iskustvo vise niko i ne pita...i sta jos reci sto se odavno nezna,a ali....treba to priznati pocevsi od nas samih...

bežati odavde

pre 10 godina

Pa kad znaju ko je to , zašto ga ne uhvate??? I celo to leglo klinaca. Ja ozbiljno razlišljam da polažem za pištolj i da pribavim dozvolu za nošenje. Ja ne bih da rizikujem. Tako je došlo vreme... Žalosno...

Motka je iz raja izasla

pre 10 godina

Skolstvo je propalo skroz, deca sad imaju svoja "prava" tj. nedodirljiva su, porodica propada zbog pinka (farma, prljubnici...ma sve), devojke se oblace kao prostitutke zbog granda i slicni uzora, policija je na apsolutno obespravljena-mogu samo da pisu prijave, gazde mogu da jasu radnike, sve u svemu nemamo drzavu...

kako sejete tako i zanjete

pre 10 godina

(z0, 19. septembar 2013 11:01)
tako bih se i ja mogao zapitati da li si ti partijski bot?

do dolaska presvucenih radikala na vlast 2012. niko se nije setio da kroz par dana (zakon o amnestiji) pusti iz zatvora na slobodu vise hiljada razbojnika, batinasa i secikesa, a ubicama smanji kazne za 10%

takvu bolesnu stvar (valjda da bi se oduzili delu biraca) je samo sns (u sadasnjoj vladajucoj koaliciji) uradio,
dakle dobili smo hiljade opasnih kriminalaca na ulicama medju nama pa ne cudi kako je kriminalitet (pljacke, prebijanja, razbojnistva, ubistva) eksplodirao u prethodnih godinu dana ne samo u NS nego i u ostalim delovima zemlje (koja su nepravedno zapostavljena jer se i tamo desavaju slicne gluposti)

i zamislite onda kad ti klinci vide da se ovi stariji robijasi jos i nagradjuju za zlocine ovim "amnestijama" i da izlaze iz zatvora bez pardona na slobodu? pa logican ishod...

mrmlj

pre 10 godina

@(POLICAJAC, 19. septembar 2013 10:06)
zato sto ste ti i/ili tvoje kolege "to sve odmah hapsili" i kako ste hapsili, zato i postoji takav zakon.
policija mora prvo da se sredi i ocisti svoje redove od svakojakog olosa koji se tamo zapatio pa tek onda da trazi odresenije ruke.

dulens

pre 10 godina

U osnovnoj školi, kad je počeo da pravi gluposti, zbog pravila koja tamo važe, nisu mogli ni 4 da mu daju iz vladanja, jer, kao, moraju da se poštuju njegova dečija prava...

Ksenija

pre 10 godina

Dečija mafija!? Eeee, moj svete... Ne razumem samo zašto nigde niste stavili ime, prezime, godište i za mladog gospodina i za njegove roditelje?

mirko

pre 10 godina

Pretpostavljam da postoji način da se opasni maloletnik procesuira i ukloni sa ulice. Zašto se to ne radi i ko ga štiti? Policija ? Sudstvo? Politika? Veoma bi čudno bilo da 15-godišnjak uživa toliku zaštitu.

POLICAJAC

pre 10 godina

LJUDI dajte mi da mogu kad ga uhapsim da ga odmah osude za svaki pestup odmah da ide na robiju a ne 90 prestupa pa mu nemoze niko nista.
DAJTE NOVI ZAKON HITNO.
Sta mislite kako je meni ja hapsim a sudije ih puste umesto odmah lepo 6 meseci pa ces da vidis sledeci put 1 godina pa vise svaki put. Ljudi bi se opametili.
Ja ne smem da uhapsim ako nije sve po pravilu ako nesto kojim slucajem nije kako je u zakonu ja idem u zatvor .

Eto zamislite kako je meni, ja bih to odmah sve pohapsio ali ce da se nadju neki koji stite decu, narkomane i ostale. Sudstbvo ocajno a vi se borite za neku politicku funkciju (NACELNIK) cista glupost nista se nece promeniti. Dajte samo da mozemo da radimo ovaj posao pa cete videti kako se sve resava.

beograđanin

pre 10 godina

Policija je najmanje kriva za ovakvo stanje.Ona obavlja svoj posao sasvim solidno sa manjim propustima.Sudstvo je najviše krivo + oni koji urgiraju za oslobađanje kriminalaca bilo kojeg uzrasta.Onom koji urgira za bilo kojeg kriminalca treba podneti kriminalčev dosije pod nos da se potpiše,pa ukoliko dotični kriminalac ubuduće napravi i najsitniji prekršaj,uhapsiti i bez suđenja obojicu u istu ćeliju,a sudiju koji je umešan osuditi da u centru sopstvenog grada čisti ulice i prazni kontejnere,naravno uz platu radnika gradske čistoće.I sve bi to bilo lepo da ima neko da sprovede u delo,ALI KO?

Digitalni mis

pre 10 godina

Kakva, bre, decija prava!? Decja prava treba da vaze za decu, normalnu decu, a ne za "decu" sa 50-ak zabelezenih krivicnih prijava! Isto vazi i za ljudska prava, treba da vaze, ali samo za normalne ljude, za razbojnike, silovatelje, pedofile, ubice, dilere...ne jer su oni svojim postupcima jasno stavili do znanja da nisu ljudi! Dok je policija imala ovlascenje da te olesi od batina cim uradis nesto sto nisi smeo sve je nekako bilo bolje, i bezbednije. Sada osvedocenom kriminalcu koga uhvatis u izvrsenju krivicnog dela moras da se obracas sa "gospodine", ejjj! Taman posla da primenis "preteranu silu" cak i ako ti je zivot ugrozen. Sve ovo znam iz prve ruke jer mi je otac policajac i ceo zivot sam, takoreci, okruzen policijom. Policajcima treba vratiti stara ovlascenja, ostro sankcionisati one koji ih zloupotrebe i mir ce vrlo brzo da se vrati na ulice. Kada prestupnik zna da ga ocekuju batine posle kojih nedelju dana nece moci ni da jede razmislice o svojim postupcima pre nego sto nesto uradi. Do god su policajci prinudjeni da ih "maze i paze" ne mozemo ocekivati bolje stanje na ulicama, na zalost.

SS

pre 10 godina

Deratizacija !
U suprotnom, taj glodar može za par godina da smakne nekog novog Đinđića, pametnog, vrednog, marljivog, koji se sad školuje.
A onda će ta fekalija da piše knjige u Zabelskom Hajatu.

z0

pre 10 godina

(zoran, 19. septembar 2013 11:52)

Da si ti malo pazljivije citao, to jest razmisljao dalje od prave linije, shvatio bi da uopste nije poenta u tome kada je on krenuo da se bavi kriminalom i da li se to poklapa sa dolaskom nekoga na vlast.

Po vasem scenariju, maloletnik od 14 godina je stavio sebi prst na celo i rekao: "Hej, sad je SNS na vlasti u gradu, to znaci da mogu da pocnem sa krivicnim delima". O cemu vi pricate?
Svaljivati krivicu na nekoga tako kao da kriminala do tog trenutka nije ni bilo je vise nego degutantno.

vojvodjanin

pre 10 godina

Gradonačelnik Novog Sada,g.Vucevic je "pravdao" ovakvu situaciju u gradu nedostatkom mesta načelnika policije u N.Sadu.Sada će i njemu,kao i gradjanima N.Sada laknuti,jer je danas postavljen NOVI NACELNIK Stevan Krstić,KOJI JE DO JUCE,bukvalno IMAO STATUS V.D.NACELNIKA!!! Ova "promena i naimenovanje NOVOG načelnika"će svakako doprineti "miru i stabilnosti"života svih Novosadjana,jer je "dobijen" novi (stari) nacelnik!!!

pera

pre 10 godina

Moze li gdin Krstic da nam kaze gde se nalazi salter gdina Drustva i gdje Drzave, da im se obratimo? Ili bi probleme ipak trebalo da resavaju konkretni organi i institucije, a ne da se SVI godina skrivaju iza D&D?

Zika

pre 10 godina

"Dete" S.S. od 15 godina ima iza sebe 90 krivicnih dela... !! i policija mu ne moze nista jer je dete...
Pa ne mora da ide u zatvor!
Dete S.S. da se posalje na drustveno koristan rad u centu Novog Sada.. na primer dete S.S. da cisti ili pere ulice, prazni kontejnere, skuplja djubre, .. ili slicno.
Valjda sudije, policija i rukovodstvo Novog Sada umeju da osmisle i organizuju vaspitno drusveno koristan rad za nevaspitanu i problematicnu "decu".

malisa

pre 10 godina

kao maloletan? da? pa? pa, ima policija siroku lepezu metoda (za koje se zvanicno ne zna, jelte) kako da se resi takvih likova. samo mora da sme i hoće....

Lik

pre 10 godina

Sledeci logican korak je samoorganizovanje gradjana, dakle u grupama po deset, sa palicama, na nivou naselja ili par zgrada.
To je vec vidjeno u J.Americi i daje rezultate, stvoreni su kvartovi bez nasilja a bande proterane.

svasta

pre 10 godina

More jedne dobre batine dok ga ne istresu iz gaca i bice kao bubica. Mnogo ''dobrog'' nam je donelo to sto vise ni roditelj ne sme da vaspitava svoje dete kako treba. I pre nego sto pocnete da branite ''decija prava'' zapitajte se zasto ovako nesto i u ovoj meri nije postojalo pre 50, 100 godina, ili kad ste vi bili deca? Postali ste zbog toga ljudi, a ne propalice...

Zoso

pre 10 godina

Poslati ga u semeniste u neki manastir roditelji da ga zaborave.Promeniti mu ime i prezime.Manastiri znaju sta treba raditi sa ovim dripcima.Sto se tice prijava odrediti krivce ili menjajte zakon pod hitno inace ovi klinci ce poginuti na ulici.

toni

pre 10 godina

U moje vreme (rodjen sam 1968) ona Titova Milicija bi se obratila roditeljima, pa ako to ne pomaze onda bi ovakve krimose pozvala na "informativni razgovor". Posle tog "informativnog razgovora" u muriji ovakav krimos ( bez obzira na uzrast) bi jedno sedam dana dijalizirao u lokalnoj bolnici. Posle tih informativnog razgovora su ovakvi bili ponekad jos drcni ali uglavnom "mirne devojcice".
Batina je iz raja izasla, kaze Biblija. Funkcionisalo je onda, zasto ne bi i sada!
(paparaco ovdasnji, 19. septembar 2013 11:18)

Podrzavam. Za neljude je batina i samo batina dok se ne opameti. Ako se ne opameti- pa jos batina. Pozdrav

Ja nikome na prastam

pre 10 godina

Zivim u Novom Sadu. Bio on dete ili ne, imao on 14 ili 34 god. Ne dao mu Bog da na mene naleti i oproba srecu! Ja nikome ne prastam. Da, dobro ste procitali i pretpostavili sta to znaci !

Elena

pre 10 godina

Da, ali u zabavistima je vladar iz bg miljea, koji po navodima izvora poznatog novinaru Duge, ozbiljno preti da pomuti slavu panterima, tigrovima, vukovima i ostalIMA

zakazali ste!

pre 10 godina

sama rečenica "šef dečije mafije" zvuči stravično, alarmantno po ovo društvo i nadležne koji očigledno nemaju petlju da se ozbiljno uhvate u koštac sa tim. umesto toga, bave se lovom na veštice...
odgovorni su što je uopšte došlo do toga da deca imaju svoju mafiju.

skandi

pre 10 godina

U vecini slucajeva policija uredno obavi svoj deo posla. Problem nastaje kad krenu urgencije za pustanje krimosa, a i kad slucajevi dospeju na sud. Tako da je efekat, "pojeo vuk magarca".

Hitno promeniti zakone!

pre 10 godina

Pod hitno u skupštini izglasati promenu zakona - da se maloletnicima sudi još oštrije nego odraslim učiniocima! Ovako, društvo praktično "neguje" maloletne izvršioce kr.dela i kad napune 18 godina potpuno su raspušteni i veruju da su nedodirljivi.......po meni ovog lika treba smestiti ili u ludnicu (nakljukati dobro lekovima i posmatrati) ili doživotno u zatvor!
Kakvi bre maloletni učinioci, deca i sl, jel treba da ubijaju ljude i drugu normalnu decu po ulicama, pa da se roditelji organizuju ?

Zlopamtilo

pre 10 godina

Dakle ,šta sad tu raditi ?Menjati sistem vrednosti ,što je dugotrajan proces i obzirom u kakvom smo ,zapuštenom stanju rezultat bi bio vidljiv za desetak godina (možda) ili aktivirati alarm u sistemu bezbednosti koji bi radio ono šta najbolje zna ali kolika bi bila kolateralna šteta prilikom upotrebe sile to verovatno niko sa sigurnošću ne može da kaže.
.....Rezervat Srbija

вршчанка

pre 10 godina

Ја радим у средњој школи и ми ни као разредне старешине НЕ СМЕМО родитељима да напоменемо шта им деца раде ван школе (и када знамо, јер смо лично видели) или да питамо с ким се друже ван школе, јер родитељ може да нас тужи. Смемо да задиремо у њихов живот само онолико колико је неопходно да омогућимо нормално одвијање наставе. Не може школа ништа поред закона који увек штити дете.

IVAN

pre 10 godina

Mislim da ova forma u kojoj ste objavili clanak nije adekvatna problemu i mogu misliti kako ce se tek gazirati ovo dete o kome je rec kada procita sta se o njemu pise.

Gradjanin K

pre 10 godina

ne, policija ne treba da vaspitava decu, nego treba da ih sprovodi ili sta je vec njihova duznost, sud treba da ih osudi a roditelji da ih vaspitavaju. kad se tako stvari postave onda ce biti rezultata!

zapitani

pre 10 godina

Najpre smo imali stečajnu, pa drumsku, pa farmakomafiju i mnogo drugih. Sada dobismo i dečju mafiju. Nek nam je sa srećom. Uspeli smo u miru da "ostvarimo" ono što druge zemlje "postižu" uglavnom u ratu, da tutnemo oružje u ruke sopstvenoj deci i gurnemo ih na prvu liniju fronta, tu ispred prozora dnevne sobe.

bgd

pre 10 godina

Vaspitanje?
Svašta.

Kada nema straha od odgovornosti i sankcija uvek će se naći ovakve sociopate koje će da rade ovakve stvari.
Oni ovo rade ne zbog propusta u vaspitanju, već zato što znaju da im se može, zato što znaju da sistem truo i da ne funkcioniše.

Ne završavaju se sve tužne priče o detinjstvu u kriminalu i ekcesima.
Za one koje ipak naginju u tom smeru, mora da postoji strah od odgovornosti i kazne.

Sasa NS

pre 10 godina

A moze li SUD republike Srbije da nam obijasni STA TAKAV PRESTUPNIK TRAZI NA SOBODI!!!!???

Procitah izjvu skoru nekog Engleskog politicara:
"Ako si dovoljno star da pocinih zlocin ili krivicno delo znaci da imas dovoljno godina i da odgovaras za isto!"

Dedal

pre 10 godina

@gile

Pa posto je maloletna bitanga, onda ime oca i matere koji su zakonski odgovorni za djubre. Oca i majku u zatvor i konfiskacija imovine, a ovoga u popravni sa sve motikom u rukama. Sudije koje su ga oslobadjale na ulicu. I eto resenja i mira na ulicama.

NN

pre 10 godina

A "popravni dom"?

Seca li se neko serije "Sivi dom"?

I za maloletnicku delikvenciju postoje ustanove. Samo nazalost, "nekima" trebaju delikventi za "velika" (ne)dela, tako da se ovde delikvencija gaji s' ljubavlju. A najbitnija je ljubav (sarkazam).

Baquero

pre 10 godina

Dok građani Novog Sada izvode performanse, maloletne kriminalce bas zabole uvce za to. Pošto i policiju zabole (uvce) jel mogu građani sami da se organizuju i reše problem za najviše par meseci?

edw_norton

pre 10 godina

ako moze i zna kako da pravi gluposti sa 15 godina, onda moze i krivicno da odgovara pred sudijom! Nego to je prosto-verovatno da ima nekog ko mu stoji iza ledja. Ti tatini sinovi treba da dobiju malo pruta po goloj guzici, pa da vidis kako ce da bude boss kad ne bude mogao sorts da nosi leti jer ce da ga bude sramota sto ga je cale izmlatio pa ima modrice koje ne stvaraju dobru reputaciju medju njegovim "sledbenicima!!!"

nema deda mraza

pre 10 godina

to je buduci arkan ili za to mesto postoji neki sa jos vise zlodela/ovaj je otpisan cim se pojavio u medijima/.

udba vrsi prirodnu selekciju svojih clanova

iii

pre 10 godina

Policija ne moze nista, ali sudstvo bi trebalo da moze? Kako uopste neko moze da ima 50 krivicnih prijava, a da nije u domu ili zatvoru? Uostalom, cak i da nisu dokaziva sva ta dela, zar ne bi bilo logicno da ga stave u dom, jer ocigledno nema funkcionalnu porodicu? O cemu razmisljaju socijalne sluzbe i zasto primaju plate?

Sudija

pre 10 godina

Ma zatvorio bih ja njega u tamnicu, ne bi taj video svetlost dana. Pojacao bih patrole na ulicama i od 22h do 7 ujutro zaustavljao, legitimisao, privodio svaku sumnjivu grupicu ili pojedinca. Uveo bih 20 kaznenih poena, nakon ispunjavanja bonusa sa opomenama, maloletnika bih strpao u dom na godinu dana! Ovde glavni u policiji pusti maloletnika da razbija, pljacka i otima, a za uzvrat dobije deo novca od istog! U mom gradu su domci obili kiosk, uzeli 60000dinara, kada su par policajaca posle sat vremena uhvatili pocinioce, odveli ih u policiju, klinci su izjavili da im je otet novac i da nemaju sta da vrate vlasniku. Policajci podelili novac a maloletnike nakon par sati zadrzavanja vratili u dom kao krivce za nestali novac. Vlasnik kioska je cekao ispred policije i slucajno cuo policiju dok su iz auta izvodili maloletnike govoreci im da cute inace ce nagrabusiti od batina! Vlasnik kioska je zatim obustavio krivicno gonjenje protiv klinaca jer nije imao nista od toga, krivicu je sveo na policiju i na neefikasnost iste, jer novca nema pa nema! Sta ce covek, da upada u sudske procese i potrosi jos vise novca na maglu?

genije

pre 10 godina

Zakazali smo svi redom: skolstvo (jer "detetu" po zakonu nista ne smes, ni glas da podignes) - hitno menjati zakon; sudstvo (procesi 100 godina, kazne ispod zakonskog minimuma, korupcija); tuzilastvo (kako pisu te tuzbe kada sve 'padaju') - menjati zakone i PRIMENJIVATI ih; porodica! ne znas da vaspitavas dete - robija ili oduzimaj dete... Svi smo zakazali i SVI smo krivi za ovo - ne prosla ili sadasnja vlast nego SVI MI! A botovi koji sve svode na politiku (te krivi su ovi sada, te krivi su oni prosli) su samo partijski vojnici bez imalo mozga i obraza i samo ih treba ignorisati... Ovo drustvo nije unisteno preko noci niti se moze srediti preko noci... Ali ako ne pocnemo "juce", nikad se necemo srediti...

malena

pre 10 godina

Zakon treba menjati,takvog deteta se I Roditelji odavno plase,a sirota policija nesme da bije maloletnika,mada verujem da bi ga odvalila da moze

dosta

pre 10 godina

E konacno nesto za sta ne treba kriviti policiju, nego sudstvo.
Samo sad sudstvo niko ne spominje.
Ako ima toliko prijava, znaci da je policija uradila svoj posao i vise nego dobro.
A posle kad ubije nekoga, opet ce svi po policiji, a ne sudstvu.

krah

pre 10 godina

Drzava koja ne ume da se obračuna sa maloletnicima i da dozvoli da "klinci" od 15 god terorišu i maltretiraju gradjane koji plaćaju porez drzavi je samo još jedan od signala društva koje ne ume da se odrzi. Naša cela drzava je onda maloletni delikvent u odnosu na svet.

Zlopamtilo

pre 10 godina

Kakav užas . Znači mi "normalni" ,oni koji idemo na neki kakav -takav posao ,poso-kuća ,kuća-poso ,i sl , donosimo kući platu od koje deo dajemo deci za džeparac (užina ,izlazak i sl ), njih pak na putu do škole ili tog mesta gde izlaze presretnu navijači koji imaju slučajno razne vrste gudre ....Sve u svemu princip džungle ili afričke savane gde smo mi "normalni" u stvari "plen" a ovi krimosi kojih ima neuporedivo manje su razni grabljivci koji u stvari žive od nas ovakvih kakvi smo ,imaju svoju teritoriju koju konstantno "zapišavaju" i svojom agresivnošću nas drže u strahu .E sad , tu neminovno s vremena na vreme dođe do one dobro poznate situacije "mala bara puno krokodila" ,kada ovi društveni odnosi postanu ovako upadljivi kao danas .
To bi ukratko moglo da se nazove "kruženje novca u društvu " , iako je ovo bio krajnje uprošćen prikaz tog procesa u smislu da pri kruženju tog novca ima još usputnih stanica na delu puta između "navijača" kao prodavaca i tačke povratka tog novca u sistem koji nama "normalnima" daje taj isti novac kao platu . To se skoro moglo videti ,ne tako davno, u Valjevu ako ne grešim ,gde su pohapšeni policijski inspektori koji su umesto da se bore protiv narko dilera istima pružali logističke usluge i za uzvrat bili na platnom spisku tih dilera .
To sve ukazuje koliko smo mi kao društvo u stvari razoreni ,to jest u kakvom nam je stanju sistem vrednosti koji ima svaka zajednica ,ovakav ili onakav .

sve se moze

pre 10 godina

"Mali" je psihopata, a za takve postoje ustanove. Dugorocna resenja.
Sa 15 ima 90 krivicnih prijava, sa 25 ce da ima nekoliko ubistva ili pokusaja ubistva.

Slavko

pre 10 godina

Судити им као одраслима! Променити Кривични законик тако да малолетник који почини преко нпр. 10 кривичних дела може кривично да одговара као одрасла особа. Ако се то не казни на време имате будућег шефа мафије који ће да убија, пљачка и рекетира вашу децу.

Nikad nikome izvini

pre 10 godina

Koliko krivicnih dela treba da napravi pa da se nadje u nekoj ustanovi...Treba nekog da ubije? I opet nema ime i prezime,adresu,koga stiti,zasto nije dosad odgovarao,sta radi na ulici,uhapsite mu roditelje...

roger

pre 10 godina

U ozbiljnim zemljama se uci na greskama. U Engleskoj su zakon promenili kada su dvojica desetogodisnjaka brutalno oteli I ubili dvogodisnjaka. Trenutno u Engleskoj ne odgovaraju deca ispod devet godina. Policija I sudstvo ne rade nista ocigledno.

Aleksandar

pre 10 godina

Sa ovolikim brojem prijava, ovo je samo dokaz da se to radi svesno. U tim godinama i ranije znao sam sta treba i sta ne i kakve su posledice. Tako da smo mi u tim godinama vec svesni sta je sta. Treba definitivno smanjiti limit na broj godina, pa da moze i sa 14 da se ide u zatvor.

drvobradi

pre 10 godina

Razmisljao sam kako da iskomentarisem ovu vest i nase okruzenje. Mislim da je ipak to bolje odradio GrandMaster Flash. https://www.youtube.com/watch?v=wdqjTtiG6CI

brka

pre 10 godina

Korova se treba rešiti što pre, ako neće policija i sudstvo to da urade onda će morati građani da potamane štetočine i očiste grad od nagomilanog izmeta.

revolt

pre 10 godina

...organizovati protest i izlaziti svakodnevno na ulicu (po pola sata, ne mora duze) sve dok policija i tuzilastvo ne odreaguju i procesuiraju bar 10 ovakvih klinaca.... (ali ko ce sada da izlazi na ulicu, svi su jaki samo u komenarima i na forumima)... da vidim koliko vas ima!!

Bojan

pre 10 godina

Da bi gubio bitku moras da vodis rat, NS ne gubi bitku jer ni ne radi nista po tom pitanju. Nece se ovo resiti samo od sebe, bice jos gore. Evo danas digli optuznicu za pokusaj ubistva protiv onog coveka sto je pucao u razbojnike braneci sebe i zenu. Jel to taj rat koji NS gubi?

dejan

pre 10 godina

(Cidade de Deus, 19. septembar 2013 10:40)

Bravo za potpis. Ko nije odgledao ovaj film, City of God\Boziji grad neka pogleda pa ce mu biti jasnije. Ova drzava se urusila iznutra i nikakvi izbori to ne mogu promeniti. Negativna selekcija se vrsi skoro tri decenije a sudeci po nama samima nastavice se i dalje.

Ne znam sta nam moze pomoci. Verovatno nista jer sami sebe ne umemo da promenimo. Gotovi smo. Zvuci tragicno ali to je nasa realnost. Buducnost na zalost nemamo!

odosmo svi..

pre 10 godina

ljudi, ukinite pravni i psiholoski fakultet. sta ce nam to, pa bre koliko smo jadni i smesni, pa mi ne mozemo sa jednim upisankom da se izborimo, a pricate price o saricu.. e moja drzavo, na kraju ce da se ispostavi da je i ovaj omladinac kupio mobilni nekom od ovih sto su trebali da ga hapse..

PECANAC

pre 10 godina

Od kolevke pa do groba najlepše je djačko doba. Nekima duže, drugima kraće.
(Srdjan, N. Sad, 19. septembar 2013 12:55)
Nekad bilo a danas se spominjalo.

maloletnik od 30 godina

pre 10 godina

Sve je ovo produkt dugogodisnje skoro nikakve strategije drzave i drustva prema mladima. I oni mali pokusaji da se nesto promeni su bili pogresni i kontraproduktivni. Kriminalna tranzicija je razbila porodicne vrednosti. Pokusavamo da primenjujemo neke "zapadne" modele za rad sa mladima, ali oni su skoro neprimenjljivi za nase uslove. Sve u svemu sada su dosli racuni za naplatu.

nada ZR

pre 10 godina

problem je bas u tome sto ti njemu mozes da udaris par samara,ali za njega je to normalno,on je oguglao na batine,to ih cini jos vecim nasilnicima.Za njih lek tezak radu polju,od jutra do mraka,da imaju sve vreme ovog sveta da razmisljaju.Iz polja na spavanje ali ne kuci nego pod nadzorom jedno godinu dana,Vratitiga kuci pratiti da ne zna pa ako pocne ponovo da okuplja druzinu ponovo na njivu,sa odraslim ljudima da cuje malo kako seljak zivi,a nije bitanga.Tako iz svake bande pohvatati troje i rastrkati po Srbiji dok se ne dovedu u red.Moze i u rudnik.Bolje terapije nema u Srbiji.

Andjela

pre 10 godina

Momentalno da se donese “leks specijalis” da se prag za krivičnu odgovornost snizi na 10 godina (kao u anglosaksonskim zemljama) sa 51 krivične prijave ovaj “nasilnik” je odavno morao biti u “popravnom domu”!

medicinar

pre 10 godina

Ne razumem zašto se oko ovoga diže tolika prašina. Ovo je samo tipičan primer antisocijalnog psihopate, kako se to zove u psihijatriji, i spada u poremećaje ličnosti.
Za postojanje ovakvih psihopata nije kriv niko - ni loše vaspitanje, ni politika, ni siromaštvo, ni nakaradni sistem vrednosti. Presudni su nasledni faktori, a "povoljne" socijalne prilike i odsustvo bilo kakve ozbiljnije sankcije samo pomažu da se psihopatski sklop "razmahne".
Nažalost, psihopatije nije moguće korigovati nikakvom terapijom - ni psihoterapijom, ni lekovima, niti bilo kakvim vaspitanjem.

U uređenim civilizovanim državama ovakvi su od ranog detinjstva iza rešetaka raznoraznih institucija, gde provedu veći deo života. Ali ovo nije uređena civilizovana država, nego Srbija u kojoj psi i psihopate imaju mnogog veća prava od "običnog" čoveka.