Sreda, 18.09.2013.

10:36

Deca su nam tu između - nigde

Nasilje dece je ozbiljan problem i nema čarobnog štapića za njegovo rešavanje. Proces je dug i počinje s promenama vrednosti, kaže psiholog Biljana Lajović.

Izvor: B92

Deca su nam tu izmeðu - nigde IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

MIRA

pre 10 godina

Dragi moji citaoci,
Bezbrojni su zakljucci da su urusen sistem vrednosti u drustvu i losa uloga roditelja, doprineli narastajucem nasilju u skoli i porodici. Nije netacno, medjutim, niko nikada ne nudi resenje, vec samo konstatuje probleme.Nije se sistem vrednosti urusio sam od sebe, nisu roditelji posampili odjednom i niotkuda. Dakle uzroci koji su doveli do ovakvog haosa leze u 5 vaspitnih, a pogresnih, autoritarnih modela vaspitanja.
Imamo mi citavu nauku u vezi sa tim, imamo profesorku Milicu Novkovic i njen Porodicni bukvar, koji je nauka za malo i veliko, koji je ne samo put izlaska iz krize, vec i put ulaska u prostore duhovnposti. Kada ce biti vreme za Stvaralacko vaspitanje, to cemo jos videti. Do tada, badava nam je papagajski ponavljati sta nas je snaslo.

Humanoid

pre 10 godina

niko nije pomenuo negativbnu selekciju...

skolske siledzije su to jer nastavnici zmure na njihovo siledzijstvo. To je jedini detalj koji treba promeniti.
(aman, 18. septembar 2013 16:01)

Žmure!? Nastavnik da makar glas podigne, odmah bi krenuo tzv 'MOJE DETE' scenarij i ako ima ludu sreću, samo bi ostao bez posla. Ti kao da ne znaš gde živiš!? Pune su 'mreže' klipova kako mlate nastavnice/ke po školama, a o psovanju da ne govorim. Današnji prosvetni radnik je najobespravljenije biće u zemlji. Poligon za iživljavanje.
Problem s 'MOJIM DETETOM', je u tome što docnije, u 'stvarnom' životu, to nigde ne pali, već 'MOJA DECA' završavaju u jendeku ili KPZ-ima, ako imaju sreće.
'By the way', ova gospođa je još jedna u nizu parazita s besmislenim zvanjem i još besmislenijim zanimanjem.

kojekude

pre 10 godina

moj sin je u 16toj godini, inace super djak i decko, otisao sa drustvom do kafica. drugovi su obijali kladionicu, on je cuvao strazu jer ga je "bilo blam". dobio je samar. sud me je osudio na tri godine uslovno, i pored svedocenja policije i psihologa u moju korist. to je bi,o moderno, dobijali su donacije... proslo je deset godina, moj sin je u bolnicu oterao mnogo ljudi, bio diler, siledzija, i ostao bez icega, i bez kontakata sa porpdicom. hvala drzavi i pravosudju! zaboravih da kazem da je bio prvak u matematici na opstini, pre svega ovoga...

goca

pre 10 godina

čista politička priča, mi(agencija, min. Unicef,) i oni (roditelji, tv, itd.)
šta škola radi? Priča o empatiji i dobroti,vršnjačkoj pažnji...bilo bi dobro da se Agencija izčupa iz spisa i dokumentacije i pogleda istini u oči...usmerite malo unicefovih para na opremu škola u skladu sa 21 vekom ali vratite deci i uniforme pa postavite jasne zahteve udavili ste nastavnike i školu sa empatijom -drugim izrazom za pakovanje zdrave komunikacije, ah da vratite i profesore u škole pre svega učitelje pa nadalje, ne radi treniranja strogoće već da deca vide još nešto osim ženskog roda i konačno škola je dosadna

iz prve ruke

pre 10 godina

pa uvedite obavezan obilazak Zabele i CZ u prvoj godini srednje skole, a izglasajte zakon da kada neko nosi hladno ili vatreno oruzje, pored zatvorske sankcije, mora da plati 10000 evra. ako je maloletan onda njegovi roditelji. ako nemaju , plenidba imovine! zamislite koliko bi roditelji pazili gde su im deca kada im visi pretnja da ce izgubiti krov nad glavom, zato sto nisu pazili i vaspitali svoji decu....

Aca

pre 10 godina

Deci su uzor stariji-roditelji, nastavnici, komšije, političari, a takođe i mediji! Kako možete da očekujete da deca budu dobra, kada na TV vide nasilje kroz filmove i rialiti šoue. Smešno je da se u nekoj emisiji priča o nasilju a da se u isto vreme, kao na primer u "Farmi" gleda tuča učesnika i da niko zbog toga ne bude kažnjen (izbačen)!

Silvester

pre 10 godina

Dajte ljudima posao, i omladinu stavite u celodnevne školske boravke, platite dobro prosvetne radnike i sve druge, pa da vidite kako se društvo brzo vraća u kolosek. Kada se radi, zarađuje, kada se zna ko kosi a ko vodu nosi, kada uspeh počne da se ceni, a time i rad, znanje, zalaganje, sposobnost, preduzetnost, kreativnost... eto vama zdravog društva i još zdravije omladine. To može da se reši, i može da krene već danas.

Samo pohapsite i osudite partijske parazite koji ovo sprečavaju. Manjina ovo neće dozvoliti, jer ne može da drpa. Neka propadne 10$ javnog bogatstva, ako oni mogu da ukradu 1$. Mi smo njihovi taoci. Otresimo se ološa kako znamo i umemo, milom ili silom.

aman

pre 10 godina

niko nije pomenuo negativbnu selekciju...

skolske siledzije su to jer nastavnici zmure na njihovo siledzijstvo. To je jedini detalj koji treba promeniti.

Dex

pre 10 godina

Najvaznije ministarstvo je ono koje se bavi buducim gradjanima , a to je ministarstvo prosvete. Bez kvalitetnih gradjana nema dobro uredjenog drustva . Pogresno obrazovanje je ono sto nas je sve stiglo devedesetih godina, a i kasnije. Ne znamo istoriju,sadasnjost ne razumemo ,a buducnost nas ne interesuje. Jos uvek placamo ceh neznanju i odsustvu zdravorazumskog poimanja. Resimo uzroke pa tek onda posledice i bice nam mnogo bolje.

Glasac X

pre 10 godina

@Ja, Mister G i ostali koji su porasli na Cituljama, uz Cecu i ostale...

Nisam rekao da su svi koji su rasli uz navedeno postali takvi kakvi su.
I vi ste isli u skolu ili ste trenirali neki sport i gledali Djokovica ili Manchester kako igraju, pa niste postali ni novi Djokovic, ni novi Vejn Runi, ni novi Tesla.
Poenta je sto oznacene sadrzine mogu da nadju svoj put do nerazvijenog uma i tu da se ucaure, samo to zavisi od predispozicija. Pa pogledajte samo izrazavanje danasnje omladine - od njih 100 koji podju u prvi razred, bar 60% njih prihvate "tebra" zargon, hvale se kako znaju da sutiraju drugu decu u jaja, udaraju u slepoocnicu... Kad se igraju kao mi nekad "indijanaca i kauboja", vise ne "pucaju" iz daljine, nego gledaju da dodju sto blize "neprijatelju", da mu rasvetaju glavu, raznesu grudni kos, na kraju "overe"... Sve je to vec vidjeno, a gde? Pa lepo sam naveo i stojim iza toga

Pojma Vi nemate ....

pre 10 godina

A da, najlakse je reci skola je kriva ili drzava, pa jos i policija! Ma dajte ljudi.. Cuj, ne treba tuci decu?! Pa ne treba mu lomiti kosti i preterivati ali treba korigovati ponasanje sigurno! To su ti roditelji koji svojoj deci dopustaju dok su malog uzrasta da ih udaraju, namecu svoju volju histerijom i agresijom, vikom i dranjem, gledao sam to svojim ocima! Cak i psuju svoje roditelje onako mali?!! Moj za svaku agresiju dobije samarcinu, da zapamti za sva vremena!Kada povisim ton malo jace prestaje svaka rasprava, ne sme da pisne! Da vidis kako se lako koriguje, dok je mali , posle ne vredi nista... Tako sam ja vaspitavan, dok sam bio mali, mislio sam kako mi je otac prestrog, kasnije sam shvatio da je bio u pravu...

SRB

pre 10 godina

Pustite svaki dan tv i imacete sta da vifite golima nasilnih filmova, bezbezne muzike grand i naravno najgoti sljam na farmi sta radi taj ministar kulture,deca sve to gledaju i ode sve u lose ponasanj, kad bi na tv videli neku poucnu emisiji neki lep film koji podstice ljubav, dobrotu drukcije bi bilo, nego ovako juri pucaj ubij , droga, kriza, politicari sviraju, istrazitelji iz majamija , CSI koga to zanima i stizu dolari glupost veka zasto se ne emituju stare dobre serije koje imaju sistem vrednosti, ili ti samo nabiju sluske u usi i setaju gradom nema vise komunikacije zacas izbije svadja

darko

pre 10 godina

..roditelji tuku decu!!! ..od naijarnjeg detinstva dete tuce ko stigne po sistemu BATINA JE IZ RAJA IZASLA!!! SIGMUND FROJD: Detinjstvo je roditelj čovekove ličnosti. ..dokle god mame tuku decu imacemo nasilnike! ..mame su nasilnici! ..ako je batina iz raja izasla, u cenu je onda problem, uzivajte u raju.

roditelj roditelja

pre 10 godina

Mislim da treba poceti sa prevaspitavanjem najpre mladih roditelja.Koliko je to moguce.Kao sto je g.psiholog rekla: " Duuug je to proces ...." I proces promene ponasanja, je bio dug proces.Nekoliko generacija unazad. A uporedo sa prevaspitavanjem roditelja i dece u osnovnom skolama, O B V E Z N O, pristupiti "prevaspitavanjem TV-a.Deca gledaju bas sv. Nasilje, psovke, ubitstva i sl. u filmovima i nekakvim "modernim" serijama.Gde su crtaci kao sto su bili pre 30-40- setak godina.Sada to nase klince ne zanima.Nisu im interesantni.Igrice...samo nasilje ubijanja i sl.
Treba prevaspitavati drustvo, sistem ....Apsolutno kompleksan roblem. Mi jos stalno smo na naivou razgovora, intervjua na TV! Treba poceti sa delanjem!!! Jako velikoh problema ima u svemu tome.Pitanje porodice, zaposljavanja, materijalni status porodice i mnooogo toga utice na ovakvo ponasanje naseg podmlatka.Roditelji zbog trke za materijalnim obezbedjivanjem porodice, nisu u stanju da se bave svojim mladim narastajem, a to je veliki problem.Treba od osnova promeniti celo drustvo.Nemoguce nesto romeniti samo parcijalno.A to je ,ponovo da kazem , veoooma dug proces.

indjija

pre 10 godina

A da li bi i policija mogla da pocne da se bavi problemima nasilja?! Ja vas najiskrenije molim da, ako ne verujete meni, pogledate zvanicni sajt - "Pitajte predsednika opstine Indjija", i uverite se u postojanje velikog broja zalbi nas obicnih smrtnika na problem bezbednosti i nerada policijske uprave u Indjiji(to su one koje su objavljene, a sigurno ih ima jos puno) i da ako je moguce napravite neku reportazu ili slicno tome! Dajte da pokusamo da uticemo na drzavne organe da bismo ziveli bar malo sigurnije jer vi to vec pokusavate preko "Insajdera", a mogli biste i kod nas da ispitate situaciju osim ako vam to nije prioritet. Hvala unapred.

sloba228

pre 10 godina

"Ona je...rekla da i samo postojanje Jedinice znači priznanje sistema da problem nasilja među decom postoji i da se taj problem ne gura pod tepih."

Samo postojanje ikakve jedinice, agencije, komisije ne znači ništa, eventualno da zamaže oči ljudima da izgleda kao da se radi nešto.

"...Biljana Lajović kaže da se istovremeno može reći da je uvek kasno ali i da je uvek rano za reakciju. "

Ja mislim da ove ljude drže u nekakvoj izolaciji, i odgajaju ih specijalno za funkcije. Nemam drugo objašnjenje.

Slavko

pre 10 godina

Dobra deca NIKAD ne bi uradila ovako nesto! Ovakvima odmah oduzeti buducnost za primer drugima. Ako nemaju dovoljan intelektualni kapacitet da shvate da nije igra kada nekoga iseces macetom (!?) na ulici i ostavite ga da umre, smestite ih u odgovarajucu instituciju. Ako shvataju sta su uradili onda ih zatvorite na 10 godina. Ovi ce sutra da ubijaju, siluju i kradu posebno kad prodju nekaznjeno. Ne vadite se stalno na roditelje.

misko

pre 10 godina

tuzno je sto danas roditelji _ne smeju_ da vaspitavaju decu. deca veoma brzo shvate da im je lakse da "teraju po svome" jer nema vrednosti van kuce koje bi im rekle drugacije, a u kuci je roditeljima oduzeto pravo da primene kazne, dok je drzava zadrzala parvo da kaznjava ne samo decu vec i odrasle (zato i postoje zakoni, prekrsajne kazne ili kazne za krivicna dela). cak i dete sa najboljim osobinama brzo potpadne pod uticaj okruzenja koje je u srbiji veoma lose i postane problematicno, no roditelji dosta cesto bivaju osudjivani od strane suda kada u tim ekstremnim slucajevima primene kazne, te stoga deca bivaju sve losija a roditelji sve uplaseniji. nase pravosudje, tacnije nedostatak istog, je veliki krivac.

ananas

pre 10 godina

Najlosije definisana radnja koja pokriva gomilu mutnih dogadjaja je pojam SOCIJALIZACIJA. U ime te reci se deca odvlace od majki u nekakve jaslice, vrtice i slicno...kao rezultat imamo bahatu, bezosecajnu, netolerantnu decu koja se ponasaju vrlo prikriveno i iza ledja roditelja rade svasta. Mi nemamo pojma sta se desava u ucionici za vreme malog i velikog odmora. Mislim da je vrsnjacko nasilje bas najizrazenije u osnovnoj skoli, mnogo vise nego u srednjoj skoli ili na fakultetu. Na snimku macetiranja mi je najupecatljivija agresivnost SVIH ucesnika... a da ne pricam koliko je nemoralan cin da dvojica, trojica napdnu jednog coveka...najvise mrzim kada se potegne prica da smo agresivni ili ludi zato sto smo siromasni... I ranije je bilo siromastva i gladi,i ratova...od tolikih filmova napravljenih u poslednjih trideset godina nekako nikako ne mozes naci normalan, edukativan film za decu - ali ces dok vrtis kanale da nadjes omiljenu seriju biti svedok najamje tri filmska ubistva i koliko hoces tuca...samo drama, rat, akcija i nasilje imamo na TV-u...deca nam ne citaju knjige UOPSTE...znaci da su prepusteni informacijama sa TV jer su jedino one lako dostupne... postoji film MACETA...verovatno je i posluzio ovom momku da se naoruza u odbrani svoji navijackih uverenja... bolje bi nam bilo da kad vec necemo da resimo problem koji postoji - A DEFINITIVNO NECEMO!!! - pocnemo da gledamo SF filmove i vidimo kako ce nam buducnost izgledati, te se na istu i pripremimo...

REX

pre 10 godina

Nije drustvo bolesno usled raspada patrijarhalne porodice nego naprotivbas zato sto u njemu i dalje vladaju tradicionalne vrednosti - etnicki nacionalizam, uticaj crkve i patrijarhalne porodice. Imate drustva u kojima ni "p" od patrijarhalne porodice nije ostalo, ni "r" od religije, ni "n" od nacionalizma, kao u Skandinaviji na primer, pa nemate nasilje i nemoral kao u "moralnim", "bogolikim" i "patrijotskim" zajednicama kod nas na Balkanu.

Mister G

pre 10 godina

I ja sam odrastao uz Cecu, Jecu i Zoricu ,Arkana i turbo folk,vesele devedesete ...
Izrastao sam u kolko tolko normalnog coveka.
Imao sam tolko srece da su mi roditelji na vreme usadili znanje i prave vrednosti u glavu. Uvek ima debila mnogo vise od normalnih ljudi.
Treba komunicirati sa svojom decom. Nauciti ih pravim vrednostima

Natalija

pre 10 godina

Empatija se uči u porodici ali kada je neko nateran da ratuje 10 godina onda je to 10 izgubljenih generacija naše dece. Ali stanje stvari pokazuje da mi imamo 23 godine naopakog sistema vrenosti gde su vrline postale mane a mane vrline. Ako već nismo mogli da se bavimo decom u ratnom metežu 1990-2000 to je moralo da se uradi od 6 oktobra. Ali pošto nije bilo 6 oktobra i lustracije, nastavljena je naopaka ratnohuškačka politika i nastavljeno je razvijanje teorije zavere. Ovde je sve pa i sport pretvoren u ratovanje, nije ovde sport u funkciji razvijanja morala, vrenosti i fer pleja nego je u funkciji „borbe na život i smrt“! I navijačke grupe to samo imitiraju. Od ove grupe unutar ministarstva ne očekujem ništa! Znači kasnimo 13 godina i svi vide da bez lustracije naše društvo nikada neće ozdraviti. Svi segmenti društva su zataženi. Ali akteri ratne ideologije i dalje svu energiju društva troše na prepravljanje istorije (sakrivanje njihovih grešaka i odgovornosti za civilizaciski poraz Srbije) i održavanju statusa qvo. Dovoljno je pogledati šta emituju „naši“ mediji, našta liči skupština i parlamentarizam pa zaključiti da se ništa nije promenilo na planu „vrednosti“ i „morala“!

Milica

pre 10 godina

Vecina roditelja dopusta mnogo svojoj deci...
(bez autoriteta, 18. septembar 2013 11:43)

Misliš, onih roditelja koji gotovo nisu imali nikakvo pravo kao deca, sve dok roditelj to ne odobri? Onih, koji su rasli u jedno bezbrižnije vreme, bez prava da govore i deluju dok im se to ne odobri?
Slažem se, ali ti ljudi koji su tako rasli su danas oni koji imaju decu i vaspitaju ih u nekom drugom vremenu. Da li se oni prosto ne snalaze ili su jednostavno postali pomirljivi i apatični s obizrom na stanje u društvu?
Ti ljudi, koji su odrastali u ono vreme su danas agresivni ljudi, puni mržnje i zavisti, izmeđuostalog i nesposobni da prvo promene nešto u sopstvenom dvorištu (državi...) i da se sami izbore za bolje, što zbog dece, što i zbog njih samih.
Sve je uzročno - posledično.

Ja

pre 10 godina

Ja sam odrastao uz "vidimo se u citulji", kajle, utoke, 90..... Sve sam gledao, razne gluposti, al se nisam tukao, krao, drogirao, jer sam imao roditelje! Tako da price o tv-u, uzorima itd su glupost! Nije kriva Ceca i Arkan kad roditelje boli .... Za svoje dete i kad ga puste sa lanca!

Labud

pre 10 godina

Deca sve upijaju od spoljnog sveta - roditelja, drugara i ucitelja u skoli, na televiziji...A sta imaju da vide - tucu i svadje, govor mrznje, nedoslednost, odsustvo samopostovanja i postovanja drugih. I nijedan od ovih problema pojedinacan nije dovoljno uticajan, ali kada se svi skupe zajedno i dete time indoktrinira, ode mast u propast. A politicari i narod kukaju na belu kugu. Ja kazem nije humano ni u redu prema deci "podariti" im zivot u ovakvom drustvu. Osudjena su na patnju, fizicku, psihicku i duhovnu. Za to su krive 3 generacije - ona posle II sv. rata, ona 'bezbrizna' sto je dozvolila da jedan nacionalisticki mediokritet dodje na vlast i bude diktator celu deceniju, i na kraju ona koja je odgajena u ratu i izolaciji, bedi i nemastini, najgorem izolirajucem i ksenofobicnom obliku nacionalizma i ta generacija je odgajila ovu 'posleratnu' sto se seca macetama i sto svi mi mozemo samo zbunjeno da posmatramo, kako smo kreirali cudoviste od drustva. Svi smo krivi, a ne samo Arkan, Ceca, Milosevic, Seselj, Zuti, Crveni, Crni i ostali.

isprazne glave

pre 10 godina

@rade
spremate dete da postane huligan?
da lema za pare dok srice njegosa i kune se u krst! sve to pod izgovorom porodicnih vrednosti :)
genijalno!

rade

pre 10 godina

sport (pravi sportovi a ne tenis i fudbal), obrazovanje, knjige, prava veronauka i provodjenje vremena sa decom.

Ucimo ih cojstvu i junastvu, Njegosu, nasim narodnim pesmama, Homeru.

Naucimo ih da ne budu materijalisti i da vole i postuju sve oko sebe!

Lale

pre 10 godina

Drago mi je da neko ovakav radi u drzavnoj instituciji, nadam se da ce istrajati u ovom teskom, preteskom poslu da danasnja deca postanu ljudi. Podrska puna od roditelja!

Lečenjem posledice ne otklanja se uzrok

pre 10 godina

Živimo u društvu prepunom nasilja. Ali, nije u tome suština problema, već je osnovni uzrok porasta svih oblika nasilja u tome što je nasilje neselektivno, haotično, nesputano. Prevedeno na svakodnevni jezik, ne zna se ko pije a ko plaća. Država nema autoritet, a time ni policija, sudstvo, učitelji, nastavnici, i tako dalje.

coma

pre 10 godina

Odlican clanak, na ovome bi trebalo raditi mnogo vise i zahtevati od svih medija da jedan odredjeni prostor ili minutazu posvete ovom problemu. Danas je to jos koliko toliko prihvatljivo, ali sta ce se desiti za 20 godina kada ova deca budu imali svoju decu. Seme vaspitanja ce se potpuno izgubiti i onda ce nam trebati 50 godina da uspostavimo nove sisteme vrednosti. Na zalost, mnogo isplativije za medije je da na prvim stranicama pisu o masovnom ubici nego o Teodoru fon Burgu koji je osvoji sve sto se moglo u matematici ili slicni primeri. Kada on bude idol i vrednost koju treba dostici mozda budemo imali sanse. Ovako treba citati o ulicnoj proslosti SAD , recimo oko 1970 i shvatiti sta ce se uskoro desavati na nasim ulicama.

Glasac X

pre 10 godina

Razni CSI, Bones, Prison Break i slicno na RTS-u u udarnim terminima u sred bela dana poslednjih 10-tak godina, zatim razne Rane, Munje, Citulje i slicno na VCD i Divxima po kompjuterima od 90-tih na ovamo, zatim Vesti 90-tih, razne Cece, Arkani, srpski "heroji"... Eto vam glavnih krivaca.
Da, i zabrana "vaspitne"...

Glasac X

pre 10 godina

Razni CSI, Bones, Prison Break i slicno na RTS-u u udarnim terminima u sred bela dana poslednjih 10-tak godina, zatim razne Rane, Munje, Citulje i slicno na VCD i Divxima po kompjuterima od 90-tih na ovamo, zatim Vesti 90-tih, razne Cece, Arkani, srpski "heroji"... Eto vam glavnih krivaca.
Da, i zabrana "vaspitne"...

Labud

pre 10 godina

Deca sve upijaju od spoljnog sveta - roditelja, drugara i ucitelja u skoli, na televiziji...A sta imaju da vide - tucu i svadje, govor mrznje, nedoslednost, odsustvo samopostovanja i postovanja drugih. I nijedan od ovih problema pojedinacan nije dovoljno uticajan, ali kada se svi skupe zajedno i dete time indoktrinira, ode mast u propast. A politicari i narod kukaju na belu kugu. Ja kazem nije humano ni u redu prema deci "podariti" im zivot u ovakvom drustvu. Osudjena su na patnju, fizicku, psihicku i duhovnu. Za to su krive 3 generacije - ona posle II sv. rata, ona 'bezbrizna' sto je dozvolila da jedan nacionalisticki mediokritet dodje na vlast i bude diktator celu deceniju, i na kraju ona koja je odgajena u ratu i izolaciji, bedi i nemastini, najgorem izolirajucem i ksenofobicnom obliku nacionalizma i ta generacija je odgajila ovu 'posleratnu' sto se seca macetama i sto svi mi mozemo samo zbunjeno da posmatramo, kako smo kreirali cudoviste od drustva. Svi smo krivi, a ne samo Arkan, Ceca, Milosevic, Seselj, Zuti, Crveni, Crni i ostali.

coma

pre 10 godina

Odlican clanak, na ovome bi trebalo raditi mnogo vise i zahtevati od svih medija da jedan odredjeni prostor ili minutazu posvete ovom problemu. Danas je to jos koliko toliko prihvatljivo, ali sta ce se desiti za 20 godina kada ova deca budu imali svoju decu. Seme vaspitanja ce se potpuno izgubiti i onda ce nam trebati 50 godina da uspostavimo nove sisteme vrednosti. Na zalost, mnogo isplativije za medije je da na prvim stranicama pisu o masovnom ubici nego o Teodoru fon Burgu koji je osvoji sve sto se moglo u matematici ili slicni primeri. Kada on bude idol i vrednost koju treba dostici mozda budemo imali sanse. Ovako treba citati o ulicnoj proslosti SAD , recimo oko 1970 i shvatiti sta ce se uskoro desavati na nasim ulicama.

Lečenjem posledice ne otklanja se uzrok

pre 10 godina

Živimo u društvu prepunom nasilja. Ali, nije u tome suština problema, već je osnovni uzrok porasta svih oblika nasilja u tome što je nasilje neselektivno, haotično, nesputano. Prevedeno na svakodnevni jezik, ne zna se ko pije a ko plaća. Država nema autoritet, a time ni policija, sudstvo, učitelji, nastavnici, i tako dalje.

Ja

pre 10 godina

Ja sam odrastao uz "vidimo se u citulji", kajle, utoke, 90..... Sve sam gledao, razne gluposti, al se nisam tukao, krao, drogirao, jer sam imao roditelje! Tako da price o tv-u, uzorima itd su glupost! Nije kriva Ceca i Arkan kad roditelje boli .... Za svoje dete i kad ga puste sa lanca!

isprazne glave

pre 10 godina

@rade
spremate dete da postane huligan?
da lema za pare dok srice njegosa i kune se u krst! sve to pod izgovorom porodicnih vrednosti :)
genijalno!

rade

pre 10 godina

sport (pravi sportovi a ne tenis i fudbal), obrazovanje, knjige, prava veronauka i provodjenje vremena sa decom.

Ucimo ih cojstvu i junastvu, Njegosu, nasim narodnim pesmama, Homeru.

Naucimo ih da ne budu materijalisti i da vole i postuju sve oko sebe!

REX

pre 10 godina

Nije drustvo bolesno usled raspada patrijarhalne porodice nego naprotivbas zato sto u njemu i dalje vladaju tradicionalne vrednosti - etnicki nacionalizam, uticaj crkve i patrijarhalne porodice. Imate drustva u kojima ni "p" od patrijarhalne porodice nije ostalo, ni "r" od religije, ni "n" od nacionalizma, kao u Skandinaviji na primer, pa nemate nasilje i nemoral kao u "moralnim", "bogolikim" i "patrijotskim" zajednicama kod nas na Balkanu.

Mister G

pre 10 godina

I ja sam odrastao uz Cecu, Jecu i Zoricu ,Arkana i turbo folk,vesele devedesete ...
Izrastao sam u kolko tolko normalnog coveka.
Imao sam tolko srece da su mi roditelji na vreme usadili znanje i prave vrednosti u glavu. Uvek ima debila mnogo vise od normalnih ljudi.
Treba komunicirati sa svojom decom. Nauciti ih pravim vrednostima

Natalija

pre 10 godina

Empatija se uči u porodici ali kada je neko nateran da ratuje 10 godina onda je to 10 izgubljenih generacija naše dece. Ali stanje stvari pokazuje da mi imamo 23 godine naopakog sistema vrenosti gde su vrline postale mane a mane vrline. Ako već nismo mogli da se bavimo decom u ratnom metežu 1990-2000 to je moralo da se uradi od 6 oktobra. Ali pošto nije bilo 6 oktobra i lustracije, nastavljena je naopaka ratnohuškačka politika i nastavljeno je razvijanje teorije zavere. Ovde je sve pa i sport pretvoren u ratovanje, nije ovde sport u funkciji razvijanja morala, vrenosti i fer pleja nego je u funkciji „borbe na život i smrt“! I navijačke grupe to samo imitiraju. Od ove grupe unutar ministarstva ne očekujem ništa! Znači kasnimo 13 godina i svi vide da bez lustracije naše društvo nikada neće ozdraviti. Svi segmenti društva su zataženi. Ali akteri ratne ideologije i dalje svu energiju društva troše na prepravljanje istorije (sakrivanje njihovih grešaka i odgovornosti za civilizaciski poraz Srbije) i održavanju statusa qvo. Dovoljno je pogledati šta emituju „naši“ mediji, našta liči skupština i parlamentarizam pa zaključiti da se ništa nije promenilo na planu „vrednosti“ i „morala“!

Slavko

pre 10 godina

Dobra deca NIKAD ne bi uradila ovako nesto! Ovakvima odmah oduzeti buducnost za primer drugima. Ako nemaju dovoljan intelektualni kapacitet da shvate da nije igra kada nekoga iseces macetom (!?) na ulici i ostavite ga da umre, smestite ih u odgovarajucu instituciju. Ako shvataju sta su uradili onda ih zatvorite na 10 godina. Ovi ce sutra da ubijaju, siluju i kradu posebno kad prodju nekaznjeno. Ne vadite se stalno na roditelje.

Lale

pre 10 godina

Drago mi je da neko ovakav radi u drzavnoj instituciji, nadam se da ce istrajati u ovom teskom, preteskom poslu da danasnja deca postanu ljudi. Podrska puna od roditelja!

sloba228

pre 10 godina

"Ona je...rekla da i samo postojanje Jedinice znači priznanje sistema da problem nasilja među decom postoji i da se taj problem ne gura pod tepih."

Samo postojanje ikakve jedinice, agencije, komisije ne znači ništa, eventualno da zamaže oči ljudima da izgleda kao da se radi nešto.

"...Biljana Lajović kaže da se istovremeno može reći da je uvek kasno ali i da je uvek rano za reakciju. "

Ja mislim da ove ljude drže u nekakvoj izolaciji, i odgajaju ih specijalno za funkcije. Nemam drugo objašnjenje.

Silvester

pre 10 godina

Dajte ljudima posao, i omladinu stavite u celodnevne školske boravke, platite dobro prosvetne radnike i sve druge, pa da vidite kako se društvo brzo vraća u kolosek. Kada se radi, zarađuje, kada se zna ko kosi a ko vodu nosi, kada uspeh počne da se ceni, a time i rad, znanje, zalaganje, sposobnost, preduzetnost, kreativnost... eto vama zdravog društva i još zdravije omladine. To može da se reši, i može da krene već danas.

Samo pohapsite i osudite partijske parazite koji ovo sprečavaju. Manjina ovo neće dozvoliti, jer ne može da drpa. Neka propadne 10$ javnog bogatstva, ako oni mogu da ukradu 1$. Mi smo njihovi taoci. Otresimo se ološa kako znamo i umemo, milom ili silom.

Pojma Vi nemate ....

pre 10 godina

A da, najlakse je reci skola je kriva ili drzava, pa jos i policija! Ma dajte ljudi.. Cuj, ne treba tuci decu?! Pa ne treba mu lomiti kosti i preterivati ali treba korigovati ponasanje sigurno! To su ti roditelji koji svojoj deci dopustaju dok su malog uzrasta da ih udaraju, namecu svoju volju histerijom i agresijom, vikom i dranjem, gledao sam to svojim ocima! Cak i psuju svoje roditelje onako mali?!! Moj za svaku agresiju dobije samarcinu, da zapamti za sva vremena!Kada povisim ton malo jace prestaje svaka rasprava, ne sme da pisne! Da vidis kako se lako koriguje, dok je mali , posle ne vredi nista... Tako sam ja vaspitavan, dok sam bio mali, mislio sam kako mi je otac prestrog, kasnije sam shvatio da je bio u pravu...

kojekude

pre 10 godina

moj sin je u 16toj godini, inace super djak i decko, otisao sa drustvom do kafica. drugovi su obijali kladionicu, on je cuvao strazu jer ga je "bilo blam". dobio je samar. sud me je osudio na tri godine uslovno, i pored svedocenja policije i psihologa u moju korist. to je bi,o moderno, dobijali su donacije... proslo je deset godina, moj sin je u bolnicu oterao mnogo ljudi, bio diler, siledzija, i ostao bez icega, i bez kontakata sa porpdicom. hvala drzavi i pravosudju! zaboravih da kazem da je bio prvak u matematici na opstini, pre svega ovoga...

Milica

pre 10 godina

Vecina roditelja dopusta mnogo svojoj deci...
(bez autoriteta, 18. septembar 2013 11:43)

Misliš, onih roditelja koji gotovo nisu imali nikakvo pravo kao deca, sve dok roditelj to ne odobri? Onih, koji su rasli u jedno bezbrižnije vreme, bez prava da govore i deluju dok im se to ne odobri?
Slažem se, ali ti ljudi koji su tako rasli su danas oni koji imaju decu i vaspitaju ih u nekom drugom vremenu. Da li se oni prosto ne snalaze ili su jednostavno postali pomirljivi i apatični s obizrom na stanje u društvu?
Ti ljudi, koji su odrastali u ono vreme su danas agresivni ljudi, puni mržnje i zavisti, izmeđuostalog i nesposobni da prvo promene nešto u sopstvenom dvorištu (državi...) i da se sami izbore za bolje, što zbog dece, što i zbog njih samih.
Sve je uzročno - posledično.

Humanoid

pre 10 godina

niko nije pomenuo negativbnu selekciju...

skolske siledzije su to jer nastavnici zmure na njihovo siledzijstvo. To je jedini detalj koji treba promeniti.
(aman, 18. septembar 2013 16:01)

Žmure!? Nastavnik da makar glas podigne, odmah bi krenuo tzv 'MOJE DETE' scenarij i ako ima ludu sreću, samo bi ostao bez posla. Ti kao da ne znaš gde živiš!? Pune su 'mreže' klipova kako mlate nastavnice/ke po školama, a o psovanju da ne govorim. Današnji prosvetni radnik je najobespravljenije biće u zemlji. Poligon za iživljavanje.
Problem s 'MOJIM DETETOM', je u tome što docnije, u 'stvarnom' životu, to nigde ne pali, već 'MOJA DECA' završavaju u jendeku ili KPZ-ima, ako imaju sreće.
'By the way', ova gospođa je još jedna u nizu parazita s besmislenim zvanjem i još besmislenijim zanimanjem.

misko

pre 10 godina

tuzno je sto danas roditelji _ne smeju_ da vaspitavaju decu. deca veoma brzo shvate da im je lakse da "teraju po svome" jer nema vrednosti van kuce koje bi im rekle drugacije, a u kuci je roditeljima oduzeto pravo da primene kazne, dok je drzava zadrzala parvo da kaznjava ne samo decu vec i odrasle (zato i postoje zakoni, prekrsajne kazne ili kazne za krivicna dela). cak i dete sa najboljim osobinama brzo potpadne pod uticaj okruzenja koje je u srbiji veoma lose i postane problematicno, no roditelji dosta cesto bivaju osudjivani od strane suda kada u tim ekstremnim slucajevima primene kazne, te stoga deca bivaju sve losija a roditelji sve uplaseniji. nase pravosudje, tacnije nedostatak istog, je veliki krivac.

ananas

pre 10 godina

Najlosije definisana radnja koja pokriva gomilu mutnih dogadjaja je pojam SOCIJALIZACIJA. U ime te reci se deca odvlace od majki u nekakve jaslice, vrtice i slicno...kao rezultat imamo bahatu, bezosecajnu, netolerantnu decu koja se ponasaju vrlo prikriveno i iza ledja roditelja rade svasta. Mi nemamo pojma sta se desava u ucionici za vreme malog i velikog odmora. Mislim da je vrsnjacko nasilje bas najizrazenije u osnovnoj skoli, mnogo vise nego u srednjoj skoli ili na fakultetu. Na snimku macetiranja mi je najupecatljivija agresivnost SVIH ucesnika... a da ne pricam koliko je nemoralan cin da dvojica, trojica napdnu jednog coveka...najvise mrzim kada se potegne prica da smo agresivni ili ludi zato sto smo siromasni... I ranije je bilo siromastva i gladi,i ratova...od tolikih filmova napravljenih u poslednjih trideset godina nekako nikako ne mozes naci normalan, edukativan film za decu - ali ces dok vrtis kanale da nadjes omiljenu seriju biti svedok najamje tri filmska ubistva i koliko hoces tuca...samo drama, rat, akcija i nasilje imamo na TV-u...deca nam ne citaju knjige UOPSTE...znaci da su prepusteni informacijama sa TV jer su jedino one lako dostupne... postoji film MACETA...verovatno je i posluzio ovom momku da se naoruza u odbrani svoji navijackih uverenja... bolje bi nam bilo da kad vec necemo da resimo problem koji postoji - A DEFINITIVNO NECEMO!!! - pocnemo da gledamo SF filmove i vidimo kako ce nam buducnost izgledati, te se na istu i pripremimo...

Glasac X

pre 10 godina

@Ja, Mister G i ostali koji su porasli na Cituljama, uz Cecu i ostale...

Nisam rekao da su svi koji su rasli uz navedeno postali takvi kakvi su.
I vi ste isli u skolu ili ste trenirali neki sport i gledali Djokovica ili Manchester kako igraju, pa niste postali ni novi Djokovic, ni novi Vejn Runi, ni novi Tesla.
Poenta je sto oznacene sadrzine mogu da nadju svoj put do nerazvijenog uma i tu da se ucaure, samo to zavisi od predispozicija. Pa pogledajte samo izrazavanje danasnje omladine - od njih 100 koji podju u prvi razred, bar 60% njih prihvate "tebra" zargon, hvale se kako znaju da sutiraju drugu decu u jaja, udaraju u slepoocnicu... Kad se igraju kao mi nekad "indijanaca i kauboja", vise ne "pucaju" iz daljine, nego gledaju da dodju sto blize "neprijatelju", da mu rasvetaju glavu, raznesu grudni kos, na kraju "overe"... Sve je to vec vidjeno, a gde? Pa lepo sam naveo i stojim iza toga

Aca

pre 10 godina

Deci su uzor stariji-roditelji, nastavnici, komšije, političari, a takođe i mediji! Kako možete da očekujete da deca budu dobra, kada na TV vide nasilje kroz filmove i rialiti šoue. Smešno je da se u nekoj emisiji priča o nasilju a da se u isto vreme, kao na primer u "Farmi" gleda tuča učesnika i da niko zbog toga ne bude kažnjen (izbačen)!

indjija

pre 10 godina

A da li bi i policija mogla da pocne da se bavi problemima nasilja?! Ja vas najiskrenije molim da, ako ne verujete meni, pogledate zvanicni sajt - "Pitajte predsednika opstine Indjija", i uverite se u postojanje velikog broja zalbi nas obicnih smrtnika na problem bezbednosti i nerada policijske uprave u Indjiji(to su one koje su objavljene, a sigurno ih ima jos puno) i da ako je moguce napravite neku reportazu ili slicno tome! Dajte da pokusamo da uticemo na drzavne organe da bismo ziveli bar malo sigurnije jer vi to vec pokusavate preko "Insajdera", a mogli biste i kod nas da ispitate situaciju osim ako vam to nije prioritet. Hvala unapred.

aman

pre 10 godina

niko nije pomenuo negativbnu selekciju...

skolske siledzije su to jer nastavnici zmure na njihovo siledzijstvo. To je jedini detalj koji treba promeniti.

Dex

pre 10 godina

Najvaznije ministarstvo je ono koje se bavi buducim gradjanima , a to je ministarstvo prosvete. Bez kvalitetnih gradjana nema dobro uredjenog drustva . Pogresno obrazovanje je ono sto nas je sve stiglo devedesetih godina, a i kasnije. Ne znamo istoriju,sadasnjost ne razumemo ,a buducnost nas ne interesuje. Jos uvek placamo ceh neznanju i odsustvu zdravorazumskog poimanja. Resimo uzroke pa tek onda posledice i bice nam mnogo bolje.

darko

pre 10 godina

..roditelji tuku decu!!! ..od naijarnjeg detinstva dete tuce ko stigne po sistemu BATINA JE IZ RAJA IZASLA!!! SIGMUND FROJD: Detinjstvo je roditelj čovekove ličnosti. ..dokle god mame tuku decu imacemo nasilnike! ..mame su nasilnici! ..ako je batina iz raja izasla, u cenu je onda problem, uzivajte u raju.

SRB

pre 10 godina

Pustite svaki dan tv i imacete sta da vifite golima nasilnih filmova, bezbezne muzike grand i naravno najgoti sljam na farmi sta radi taj ministar kulture,deca sve to gledaju i ode sve u lose ponasanj, kad bi na tv videli neku poucnu emisiji neki lep film koji podstice ljubav, dobrotu drukcije bi bilo, nego ovako juri pucaj ubij , droga, kriza, politicari sviraju, istrazitelji iz majamija , CSI koga to zanima i stizu dolari glupost veka zasto se ne emituju stare dobre serije koje imaju sistem vrednosti, ili ti samo nabiju sluske u usi i setaju gradom nema vise komunikacije zacas izbije svadja

iz prve ruke

pre 10 godina

pa uvedite obavezan obilazak Zabele i CZ u prvoj godini srednje skole, a izglasajte zakon da kada neko nosi hladno ili vatreno oruzje, pored zatvorske sankcije, mora da plati 10000 evra. ako je maloletan onda njegovi roditelji. ako nemaju , plenidba imovine! zamislite koliko bi roditelji pazili gde su im deca kada im visi pretnja da ce izgubiti krov nad glavom, zato sto nisu pazili i vaspitali svoji decu....

roditelj roditelja

pre 10 godina

Mislim da treba poceti sa prevaspitavanjem najpre mladih roditelja.Koliko je to moguce.Kao sto je g.psiholog rekla: " Duuug je to proces ...." I proces promene ponasanja, je bio dug proces.Nekoliko generacija unazad. A uporedo sa prevaspitavanjem roditelja i dece u osnovnom skolama, O B V E Z N O, pristupiti "prevaspitavanjem TV-a.Deca gledaju bas sv. Nasilje, psovke, ubitstva i sl. u filmovima i nekakvim "modernim" serijama.Gde su crtaci kao sto su bili pre 30-40- setak godina.Sada to nase klince ne zanima.Nisu im interesantni.Igrice...samo nasilje ubijanja i sl.
Treba prevaspitavati drustvo, sistem ....Apsolutno kompleksan roblem. Mi jos stalno smo na naivou razgovora, intervjua na TV! Treba poceti sa delanjem!!! Jako velikoh problema ima u svemu tome.Pitanje porodice, zaposljavanja, materijalni status porodice i mnooogo toga utice na ovakvo ponasanje naseg podmlatka.Roditelji zbog trke za materijalnim obezbedjivanjem porodice, nisu u stanju da se bave svojim mladim narastajem, a to je veliki problem.Treba od osnova promeniti celo drustvo.Nemoguce nesto romeniti samo parcijalno.A to je ,ponovo da kazem , veoooma dug proces.

goca

pre 10 godina

čista politička priča, mi(agencija, min. Unicef,) i oni (roditelji, tv, itd.)
šta škola radi? Priča o empatiji i dobroti,vršnjačkoj pažnji...bilo bi dobro da se Agencija izčupa iz spisa i dokumentacije i pogleda istini u oči...usmerite malo unicefovih para na opremu škola u skladu sa 21 vekom ali vratite deci i uniforme pa postavite jasne zahteve udavili ste nastavnike i školu sa empatijom -drugim izrazom za pakovanje zdrave komunikacije, ah da vratite i profesore u škole pre svega učitelje pa nadalje, ne radi treniranja strogoće već da deca vide još nešto osim ženskog roda i konačno škola je dosadna

MIRA

pre 10 godina

Dragi moji citaoci,
Bezbrojni su zakljucci da su urusen sistem vrednosti u drustvu i losa uloga roditelja, doprineli narastajucem nasilju u skoli i porodici. Nije netacno, medjutim, niko nikada ne nudi resenje, vec samo konstatuje probleme.Nije se sistem vrednosti urusio sam od sebe, nisu roditelji posampili odjednom i niotkuda. Dakle uzroci koji su doveli do ovakvog haosa leze u 5 vaspitnih, a pogresnih, autoritarnih modela vaspitanja.
Imamo mi citavu nauku u vezi sa tim, imamo profesorku Milicu Novkovic i njen Porodicni bukvar, koji je nauka za malo i veliko, koji je ne samo put izlaska iz krize, vec i put ulaska u prostore duhovnposti. Kada ce biti vreme za Stvaralacko vaspitanje, to cemo jos videti. Do tada, badava nam je papagajski ponavljati sta nas je snaslo.

rade

pre 10 godina

sport (pravi sportovi a ne tenis i fudbal), obrazovanje, knjige, prava veronauka i provodjenje vremena sa decom.

Ucimo ih cojstvu i junastvu, Njegosu, nasim narodnim pesmama, Homeru.

Naucimo ih da ne budu materijalisti i da vole i postuju sve oko sebe!

Glasac X

pre 10 godina

Razni CSI, Bones, Prison Break i slicno na RTS-u u udarnim terminima u sred bela dana poslednjih 10-tak godina, zatim razne Rane, Munje, Citulje i slicno na VCD i Divxima po kompjuterima od 90-tih na ovamo, zatim Vesti 90-tih, razne Cece, Arkani, srpski "heroji"... Eto vam glavnih krivaca.
Da, i zabrana "vaspitne"...

Milica

pre 10 godina

Vecina roditelja dopusta mnogo svojoj deci...
(bez autoriteta, 18. septembar 2013 11:43)

Misliš, onih roditelja koji gotovo nisu imali nikakvo pravo kao deca, sve dok roditelj to ne odobri? Onih, koji su rasli u jedno bezbrižnije vreme, bez prava da govore i deluju dok im se to ne odobri?
Slažem se, ali ti ljudi koji su tako rasli su danas oni koji imaju decu i vaspitaju ih u nekom drugom vremenu. Da li se oni prosto ne snalaze ili su jednostavno postali pomirljivi i apatični s obizrom na stanje u društvu?
Ti ljudi, koji su odrastali u ono vreme su danas agresivni ljudi, puni mržnje i zavisti, izmeđuostalog i nesposobni da prvo promene nešto u sopstvenom dvorištu (državi...) i da se sami izbore za bolje, što zbog dece, što i zbog njih samih.
Sve je uzročno - posledično.

darko

pre 10 godina

..roditelji tuku decu!!! ..od naijarnjeg detinstva dete tuce ko stigne po sistemu BATINA JE IZ RAJA IZASLA!!! SIGMUND FROJD: Detinjstvo je roditelj čovekove ličnosti. ..dokle god mame tuku decu imacemo nasilnike! ..mame su nasilnici! ..ako je batina iz raja izasla, u cenu je onda problem, uzivajte u raju.

ananas

pre 10 godina

Najlosije definisana radnja koja pokriva gomilu mutnih dogadjaja je pojam SOCIJALIZACIJA. U ime te reci se deca odvlace od majki u nekakve jaslice, vrtice i slicno...kao rezultat imamo bahatu, bezosecajnu, netolerantnu decu koja se ponasaju vrlo prikriveno i iza ledja roditelja rade svasta. Mi nemamo pojma sta se desava u ucionici za vreme malog i velikog odmora. Mislim da je vrsnjacko nasilje bas najizrazenije u osnovnoj skoli, mnogo vise nego u srednjoj skoli ili na fakultetu. Na snimku macetiranja mi je najupecatljivija agresivnost SVIH ucesnika... a da ne pricam koliko je nemoralan cin da dvojica, trojica napdnu jednog coveka...najvise mrzim kada se potegne prica da smo agresivni ili ludi zato sto smo siromasni... I ranije je bilo siromastva i gladi,i ratova...od tolikih filmova napravljenih u poslednjih trideset godina nekako nikako ne mozes naci normalan, edukativan film za decu - ali ces dok vrtis kanale da nadjes omiljenu seriju biti svedok najamje tri filmska ubistva i koliko hoces tuca...samo drama, rat, akcija i nasilje imamo na TV-u...deca nam ne citaju knjige UOPSTE...znaci da su prepusteni informacijama sa TV jer su jedino one lako dostupne... postoji film MACETA...verovatno je i posluzio ovom momku da se naoruza u odbrani svoji navijackih uverenja... bolje bi nam bilo da kad vec necemo da resimo problem koji postoji - A DEFINITIVNO NECEMO!!! - pocnemo da gledamo SF filmove i vidimo kako ce nam buducnost izgledati, te se na istu i pripremimo...

REX

pre 10 godina

Nije drustvo bolesno usled raspada patrijarhalne porodice nego naprotivbas zato sto u njemu i dalje vladaju tradicionalne vrednosti - etnicki nacionalizam, uticaj crkve i patrijarhalne porodice. Imate drustva u kojima ni "p" od patrijarhalne porodice nije ostalo, ni "r" od religije, ni "n" od nacionalizma, kao u Skandinaviji na primer, pa nemate nasilje i nemoral kao u "moralnim", "bogolikim" i "patrijotskim" zajednicama kod nas na Balkanu.

Lale

pre 10 godina

Drago mi je da neko ovakav radi u drzavnoj instituciji, nadam se da ce istrajati u ovom teskom, preteskom poslu da danasnja deca postanu ljudi. Podrska puna od roditelja!

isprazne glave

pre 10 godina

@rade
spremate dete da postane huligan?
da lema za pare dok srice njegosa i kune se u krst! sve to pod izgovorom porodicnih vrednosti :)
genijalno!

Mister G

pre 10 godina

I ja sam odrastao uz Cecu, Jecu i Zoricu ,Arkana i turbo folk,vesele devedesete ...
Izrastao sam u kolko tolko normalnog coveka.
Imao sam tolko srece da su mi roditelji na vreme usadili znanje i prave vrednosti u glavu. Uvek ima debila mnogo vise od normalnih ljudi.
Treba komunicirati sa svojom decom. Nauciti ih pravim vrednostima

Natalija

pre 10 godina

Empatija se uči u porodici ali kada je neko nateran da ratuje 10 godina onda je to 10 izgubljenih generacija naše dece. Ali stanje stvari pokazuje da mi imamo 23 godine naopakog sistema vrenosti gde su vrline postale mane a mane vrline. Ako već nismo mogli da se bavimo decom u ratnom metežu 1990-2000 to je moralo da se uradi od 6 oktobra. Ali pošto nije bilo 6 oktobra i lustracije, nastavljena je naopaka ratnohuškačka politika i nastavljeno je razvijanje teorije zavere. Ovde je sve pa i sport pretvoren u ratovanje, nije ovde sport u funkciji razvijanja morala, vrenosti i fer pleja nego je u funkciji „borbe na život i smrt“! I navijačke grupe to samo imitiraju. Od ove grupe unutar ministarstva ne očekujem ništa! Znači kasnimo 13 godina i svi vide da bez lustracije naše društvo nikada neće ozdraviti. Svi segmenti društva su zataženi. Ali akteri ratne ideologije i dalje svu energiju društva troše na prepravljanje istorije (sakrivanje njihovih grešaka i odgovornosti za civilizaciski poraz Srbije) i održavanju statusa qvo. Dovoljno je pogledati šta emituju „naši“ mediji, našta liči skupština i parlamentarizam pa zaključiti da se ništa nije promenilo na planu „vrednosti“ i „morala“!

Slavko

pre 10 godina

Dobra deca NIKAD ne bi uradila ovako nesto! Ovakvima odmah oduzeti buducnost za primer drugima. Ako nemaju dovoljan intelektualni kapacitet da shvate da nije igra kada nekoga iseces macetom (!?) na ulici i ostavite ga da umre, smestite ih u odgovarajucu instituciju. Ako shvataju sta su uradili onda ih zatvorite na 10 godina. Ovi ce sutra da ubijaju, siluju i kradu posebno kad prodju nekaznjeno. Ne vadite se stalno na roditelje.

misko

pre 10 godina

tuzno je sto danas roditelji _ne smeju_ da vaspitavaju decu. deca veoma brzo shvate da im je lakse da "teraju po svome" jer nema vrednosti van kuce koje bi im rekle drugacije, a u kuci je roditeljima oduzeto pravo da primene kazne, dok je drzava zadrzala parvo da kaznjava ne samo decu vec i odrasle (zato i postoje zakoni, prekrsajne kazne ili kazne za krivicna dela). cak i dete sa najboljim osobinama brzo potpadne pod uticaj okruzenja koje je u srbiji veoma lose i postane problematicno, no roditelji dosta cesto bivaju osudjivani od strane suda kada u tim ekstremnim slucajevima primene kazne, te stoga deca bivaju sve losija a roditelji sve uplaseniji. nase pravosudje, tacnije nedostatak istog, je veliki krivac.

Pojma Vi nemate ....

pre 10 godina

A da, najlakse je reci skola je kriva ili drzava, pa jos i policija! Ma dajte ljudi.. Cuj, ne treba tuci decu?! Pa ne treba mu lomiti kosti i preterivati ali treba korigovati ponasanje sigurno! To su ti roditelji koji svojoj deci dopustaju dok su malog uzrasta da ih udaraju, namecu svoju volju histerijom i agresijom, vikom i dranjem, gledao sam to svojim ocima! Cak i psuju svoje roditelje onako mali?!! Moj za svaku agresiju dobije samarcinu, da zapamti za sva vremena!Kada povisim ton malo jace prestaje svaka rasprava, ne sme da pisne! Da vidis kako se lako koriguje, dok je mali , posle ne vredi nista... Tako sam ja vaspitavan, dok sam bio mali, mislio sam kako mi je otac prestrog, kasnije sam shvatio da je bio u pravu...

aman

pre 10 godina

niko nije pomenuo negativbnu selekciju...

skolske siledzije su to jer nastavnici zmure na njihovo siledzijstvo. To je jedini detalj koji treba promeniti.

Ja

pre 10 godina

Ja sam odrastao uz "vidimo se u citulji", kajle, utoke, 90..... Sve sam gledao, razne gluposti, al se nisam tukao, krao, drogirao, jer sam imao roditelje! Tako da price o tv-u, uzorima itd su glupost! Nije kriva Ceca i Arkan kad roditelje boli .... Za svoje dete i kad ga puste sa lanca!

SRB

pre 10 godina

Pustite svaki dan tv i imacete sta da vifite golima nasilnih filmova, bezbezne muzike grand i naravno najgoti sljam na farmi sta radi taj ministar kulture,deca sve to gledaju i ode sve u lose ponasanj, kad bi na tv videli neku poucnu emisiji neki lep film koji podstice ljubav, dobrotu drukcije bi bilo, nego ovako juri pucaj ubij , droga, kriza, politicari sviraju, istrazitelji iz majamija , CSI koga to zanima i stizu dolari glupost veka zasto se ne emituju stare dobre serije koje imaju sistem vrednosti, ili ti samo nabiju sluske u usi i setaju gradom nema vise komunikacije zacas izbije svadja

Lečenjem posledice ne otklanja se uzrok

pre 10 godina

Živimo u društvu prepunom nasilja. Ali, nije u tome suština problema, već je osnovni uzrok porasta svih oblika nasilja u tome što je nasilje neselektivno, haotično, nesputano. Prevedeno na svakodnevni jezik, ne zna se ko pije a ko plaća. Država nema autoritet, a time ni policija, sudstvo, učitelji, nastavnici, i tako dalje.

sloba228

pre 10 godina

"Ona je...rekla da i samo postojanje Jedinice znači priznanje sistema da problem nasilja među decom postoji i da se taj problem ne gura pod tepih."

Samo postojanje ikakve jedinice, agencije, komisije ne znači ništa, eventualno da zamaže oči ljudima da izgleda kao da se radi nešto.

"...Biljana Lajović kaže da se istovremeno može reći da je uvek kasno ali i da je uvek rano za reakciju. "

Ja mislim da ove ljude drže u nekakvoj izolaciji, i odgajaju ih specijalno za funkcije. Nemam drugo objašnjenje.

roditelj roditelja

pre 10 godina

Mislim da treba poceti sa prevaspitavanjem najpre mladih roditelja.Koliko je to moguce.Kao sto je g.psiholog rekla: " Duuug je to proces ...." I proces promene ponasanja, je bio dug proces.Nekoliko generacija unazad. A uporedo sa prevaspitavanjem roditelja i dece u osnovnom skolama, O B V E Z N O, pristupiti "prevaspitavanjem TV-a.Deca gledaju bas sv. Nasilje, psovke, ubitstva i sl. u filmovima i nekakvim "modernim" serijama.Gde su crtaci kao sto su bili pre 30-40- setak godina.Sada to nase klince ne zanima.Nisu im interesantni.Igrice...samo nasilje ubijanja i sl.
Treba prevaspitavati drustvo, sistem ....Apsolutno kompleksan roblem. Mi jos stalno smo na naivou razgovora, intervjua na TV! Treba poceti sa delanjem!!! Jako velikoh problema ima u svemu tome.Pitanje porodice, zaposljavanja, materijalni status porodice i mnooogo toga utice na ovakvo ponasanje naseg podmlatka.Roditelji zbog trke za materijalnim obezbedjivanjem porodice, nisu u stanju da se bave svojim mladim narastajem, a to je veliki problem.Treba od osnova promeniti celo drustvo.Nemoguce nesto romeniti samo parcijalno.A to je ,ponovo da kazem , veoooma dug proces.

Glasac X

pre 10 godina

@Ja, Mister G i ostali koji su porasli na Cituljama, uz Cecu i ostale...

Nisam rekao da su svi koji su rasli uz navedeno postali takvi kakvi su.
I vi ste isli u skolu ili ste trenirali neki sport i gledali Djokovica ili Manchester kako igraju, pa niste postali ni novi Djokovic, ni novi Vejn Runi, ni novi Tesla.
Poenta je sto oznacene sadrzine mogu da nadju svoj put do nerazvijenog uma i tu da se ucaure, samo to zavisi od predispozicija. Pa pogledajte samo izrazavanje danasnje omladine - od njih 100 koji podju u prvi razred, bar 60% njih prihvate "tebra" zargon, hvale se kako znaju da sutiraju drugu decu u jaja, udaraju u slepoocnicu... Kad se igraju kao mi nekad "indijanaca i kauboja", vise ne "pucaju" iz daljine, nego gledaju da dodju sto blize "neprijatelju", da mu rasvetaju glavu, raznesu grudni kos, na kraju "overe"... Sve je to vec vidjeno, a gde? Pa lepo sam naveo i stojim iza toga

Labud

pre 10 godina

Deca sve upijaju od spoljnog sveta - roditelja, drugara i ucitelja u skoli, na televiziji...A sta imaju da vide - tucu i svadje, govor mrznje, nedoslednost, odsustvo samopostovanja i postovanja drugih. I nijedan od ovih problema pojedinacan nije dovoljno uticajan, ali kada se svi skupe zajedno i dete time indoktrinira, ode mast u propast. A politicari i narod kukaju na belu kugu. Ja kazem nije humano ni u redu prema deci "podariti" im zivot u ovakvom drustvu. Osudjena su na patnju, fizicku, psihicku i duhovnu. Za to su krive 3 generacije - ona posle II sv. rata, ona 'bezbrizna' sto je dozvolila da jedan nacionalisticki mediokritet dodje na vlast i bude diktator celu deceniju, i na kraju ona koja je odgajena u ratu i izolaciji, bedi i nemastini, najgorem izolirajucem i ksenofobicnom obliku nacionalizma i ta generacija je odgajila ovu 'posleratnu' sto se seca macetama i sto svi mi mozemo samo zbunjeno da posmatramo, kako smo kreirali cudoviste od drustva. Svi smo krivi, a ne samo Arkan, Ceca, Milosevic, Seselj, Zuti, Crveni, Crni i ostali.

Silvester

pre 10 godina

Dajte ljudima posao, i omladinu stavite u celodnevne školske boravke, platite dobro prosvetne radnike i sve druge, pa da vidite kako se društvo brzo vraća u kolosek. Kada se radi, zarađuje, kada se zna ko kosi a ko vodu nosi, kada uspeh počne da se ceni, a time i rad, znanje, zalaganje, sposobnost, preduzetnost, kreativnost... eto vama zdravog društva i još zdravije omladine. To može da se reši, i može da krene već danas.

Samo pohapsite i osudite partijske parazite koji ovo sprečavaju. Manjina ovo neće dozvoliti, jer ne može da drpa. Neka propadne 10$ javnog bogatstva, ako oni mogu da ukradu 1$. Mi smo njihovi taoci. Otresimo se ološa kako znamo i umemo, milom ili silom.

coma

pre 10 godina

Odlican clanak, na ovome bi trebalo raditi mnogo vise i zahtevati od svih medija da jedan odredjeni prostor ili minutazu posvete ovom problemu. Danas je to jos koliko toliko prihvatljivo, ali sta ce se desiti za 20 godina kada ova deca budu imali svoju decu. Seme vaspitanja ce se potpuno izgubiti i onda ce nam trebati 50 godina da uspostavimo nove sisteme vrednosti. Na zalost, mnogo isplativije za medije je da na prvim stranicama pisu o masovnom ubici nego o Teodoru fon Burgu koji je osvoji sve sto se moglo u matematici ili slicni primeri. Kada on bude idol i vrednost koju treba dostici mozda budemo imali sanse. Ovako treba citati o ulicnoj proslosti SAD , recimo oko 1970 i shvatiti sta ce se uskoro desavati na nasim ulicama.

Dex

pre 10 godina

Najvaznije ministarstvo je ono koje se bavi buducim gradjanima , a to je ministarstvo prosvete. Bez kvalitetnih gradjana nema dobro uredjenog drustva . Pogresno obrazovanje je ono sto nas je sve stiglo devedesetih godina, a i kasnije. Ne znamo istoriju,sadasnjost ne razumemo ,a buducnost nas ne interesuje. Jos uvek placamo ceh neznanju i odsustvu zdravorazumskog poimanja. Resimo uzroke pa tek onda posledice i bice nam mnogo bolje.

Aca

pre 10 godina

Deci su uzor stariji-roditelji, nastavnici, komšije, političari, a takođe i mediji! Kako možete da očekujete da deca budu dobra, kada na TV vide nasilje kroz filmove i rialiti šoue. Smešno je da se u nekoj emisiji priča o nasilju a da se u isto vreme, kao na primer u "Farmi" gleda tuča učesnika i da niko zbog toga ne bude kažnjen (izbačen)!

goca

pre 10 godina

čista politička priča, mi(agencija, min. Unicef,) i oni (roditelji, tv, itd.)
šta škola radi? Priča o empatiji i dobroti,vršnjačkoj pažnji...bilo bi dobro da se Agencija izčupa iz spisa i dokumentacije i pogleda istini u oči...usmerite malo unicefovih para na opremu škola u skladu sa 21 vekom ali vratite deci i uniforme pa postavite jasne zahteve udavili ste nastavnike i školu sa empatijom -drugim izrazom za pakovanje zdrave komunikacije, ah da vratite i profesore u škole pre svega učitelje pa nadalje, ne radi treniranja strogoće već da deca vide još nešto osim ženskog roda i konačno škola je dosadna

indjija

pre 10 godina

A da li bi i policija mogla da pocne da se bavi problemima nasilja?! Ja vas najiskrenije molim da, ako ne verujete meni, pogledate zvanicni sajt - "Pitajte predsednika opstine Indjija", i uverite se u postojanje velikog broja zalbi nas obicnih smrtnika na problem bezbednosti i nerada policijske uprave u Indjiji(to su one koje su objavljene, a sigurno ih ima jos puno) i da ako je moguce napravite neku reportazu ili slicno tome! Dajte da pokusamo da uticemo na drzavne organe da bismo ziveli bar malo sigurnije jer vi to vec pokusavate preko "Insajdera", a mogli biste i kod nas da ispitate situaciju osim ako vam to nije prioritet. Hvala unapred.

iz prve ruke

pre 10 godina

pa uvedite obavezan obilazak Zabele i CZ u prvoj godini srednje skole, a izglasajte zakon da kada neko nosi hladno ili vatreno oruzje, pored zatvorske sankcije, mora da plati 10000 evra. ako je maloletan onda njegovi roditelji. ako nemaju , plenidba imovine! zamislite koliko bi roditelji pazili gde su im deca kada im visi pretnja da ce izgubiti krov nad glavom, zato sto nisu pazili i vaspitali svoji decu....

kojekude

pre 10 godina

moj sin je u 16toj godini, inace super djak i decko, otisao sa drustvom do kafica. drugovi su obijali kladionicu, on je cuvao strazu jer ga je "bilo blam". dobio je samar. sud me je osudio na tri godine uslovno, i pored svedocenja policije i psihologa u moju korist. to je bi,o moderno, dobijali su donacije... proslo je deset godina, moj sin je u bolnicu oterao mnogo ljudi, bio diler, siledzija, i ostao bez icega, i bez kontakata sa porpdicom. hvala drzavi i pravosudju! zaboravih da kazem da je bio prvak u matematici na opstini, pre svega ovoga...

Humanoid

pre 10 godina

niko nije pomenuo negativbnu selekciju...

skolske siledzije su to jer nastavnici zmure na njihovo siledzijstvo. To je jedini detalj koji treba promeniti.
(aman, 18. septembar 2013 16:01)

Žmure!? Nastavnik da makar glas podigne, odmah bi krenuo tzv 'MOJE DETE' scenarij i ako ima ludu sreću, samo bi ostao bez posla. Ti kao da ne znaš gde živiš!? Pune su 'mreže' klipova kako mlate nastavnice/ke po školama, a o psovanju da ne govorim. Današnji prosvetni radnik je najobespravljenije biće u zemlji. Poligon za iživljavanje.
Problem s 'MOJIM DETETOM', je u tome što docnije, u 'stvarnom' životu, to nigde ne pali, već 'MOJA DECA' završavaju u jendeku ili KPZ-ima, ako imaju sreće.
'By the way', ova gospođa je još jedna u nizu parazita s besmislenim zvanjem i još besmislenijim zanimanjem.

MIRA

pre 10 godina

Dragi moji citaoci,
Bezbrojni su zakljucci da su urusen sistem vrednosti u drustvu i losa uloga roditelja, doprineli narastajucem nasilju u skoli i porodici. Nije netacno, medjutim, niko nikada ne nudi resenje, vec samo konstatuje probleme.Nije se sistem vrednosti urusio sam od sebe, nisu roditelji posampili odjednom i niotkuda. Dakle uzroci koji su doveli do ovakvog haosa leze u 5 vaspitnih, a pogresnih, autoritarnih modela vaspitanja.
Imamo mi citavu nauku u vezi sa tim, imamo profesorku Milicu Novkovic i njen Porodicni bukvar, koji je nauka za malo i veliko, koji je ne samo put izlaska iz krize, vec i put ulaska u prostore duhovnposti. Kada ce biti vreme za Stvaralacko vaspitanje, to cemo jos videti. Do tada, badava nam je papagajski ponavljati sta nas je snaslo.