Nedelja, 15.09.2013.

09:53

Plata 400 evra, a dažbine 520

Dok u većini zemalja EU porezi i doprinosi opterećuju zarade s oko 42 odsto, u Srbiji je to 64,5 odsto, i to nije sve što poslodavci plaćaju, piše "Politika".

Izvor: Politika

Plata 400 evra, a dažbine 520 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

73 Komentari

Sortiraj po:

Plebs

pre 10 godina

"Moja je plata 1200 evra i jedva prezivljavam, dok platim ratu za kola 400e, ratu za letovanje 150e, sve racune 200e, hrana 200e, izlasci 150e, benzin 100e, i bukvalno mi ne ostane ni dinara. Da mi nije roditelja penzionera koji mi pomognu mesecno sa 200e ne znam kako bih preziveo!
(Mica, 15. septembar 2013 14:31) "

1. Rata za kola 400E? Trebalo je da kupis auto koji mozes zapravo i da priustis.
2. Rata za letovanje?! Jedna je 150E, a ima ih bar 6. Opet, zasto ne ides tamo gde mozes da priustis? Bolje da si u cugu dao 300E i otisao na sasvim pristojno letovanje.
3. Izlasci? Ne mislis li mozda da je 150 za blejanje po kafanama luksuz?
4. Hrana - idi na coolinariku, nauci da kuvas 5 osnovnih jela i imaces 100E troskove plafon. Za__£+bi restorane/pljeskare za svaki obrok.

Razbacujes se. Kao Srbija. Jos imas obraza da uzimas od penzionera?

oktopus

pre 10 godina

voleo bih da skeniram obracun plate, da smem, pa da mi prvo objasne kako dolaze do cifre koja cini platu, posto i ono sto si odradio - ne plati se. Pride, ovaj namet drzave je neosnovan, uz to, nadam se da im je jasno zasto je budzet mali - rasipaju novac na isuvise opsirnu administraciju u ovakoj birokratskoj zemlji. previse papira. previse izmesljenih plata i cehova. Drago mi je kada procitam da neko ima 1200€ platu jer pocinjem da verujem da konacno postoji srednji sloj. uzdravlje!

realna

pre 10 godina

Gde mi bio kraj da mi je plata u tom proseku imam platu 22000 din od toga mi je kredit 8000 din,ma strasno,nadala sam se bice bolje,ali ovako ne ide!Odrekli smo se svega kakvo more ili planine,kupujemo sto moramo,nazalost nemamo ni suprug ni ja roditelje da nam pomognu,ali hvala im imamo krov nad glavom.Srbijo ubijas nas polako,kako sam se rodila neka je kriza,ali nadam se da ce mom detetu biti bolje,u stvari ne znam sta da mislim.

Medo

pre 10 godina

Prica se o malim i srednjim preduzecima a u stvari drzava favorizuje velike, monopolisticke kompanije. Ko sve utice na donosenje zakona u Srbiji? Neoliberali? Ne odusevljava me ni Lazar Krstic jer dolazi iz jednog tipicno neoliberalnog ambijenta. Mali i srednji biznisi? Ista demagogija koja prati pricu o natalitetu.

Marko NY

pre 10 godina

Bruto plata!
I da vidis kako rad na crno nije vise problem. Onda bi znali da placamo (i koliko) administraciju, pa kad odes za uslugu i ti i on znate ko je musterija, a ko usluznik.
I korupcija bi bila manji problem, kad bi bilo manje "drzavnih" para.

Ivan

pre 10 godina

Za neto platu od 50 000 RSD ukupan trošak za platu je 82 243 RSD. Od toga je 69 757 RSD bruto plata i ostatak do 82 243 RSD je još na teretu poslodavca. Znači državi od neto plate 50 000 RSD ide 32 243 RSD.

get up_stand up

pre 10 godina

Radim kao policajac za 41000 mesecno i primam pomoc ministra 10000 dinara!! Putni trosak za trecu zonu (7700) dobijemo jednom u 3 meseca, regresa bez, toplog obroka bez..!!! Imam 23 godine, zavrsio sam gimnaziju, student sam, i placam skolarinu!! Mastam o polovnom automobilu koji kosta 5000e, o letovanju u grckoj, o zimovanju ni ne razmisljam, u minusu sam 30000, jer je do skoro samo jos majka radila, osim mene, u porodici, za 25000din!! Sad otac radi za 40000, sestra za 25000, tako da svi zajedno imamo oko 141000 dinara!! I zato mi je muka od ovih sto imaju 1000e i kukaju kako im je tesko!!! Place mi se!! Pustite da se malo cuje glas i 'tamne strane Srbije'!! Eejjj..da li je normalno da u drzavi policajac koji cuva i stiti poredak drzave i svaki dan stavlja svoj zivot na kocku, jer smo zakonom pretvoreni u glinene golubove, i u potpunosti obezvredjeni, masta o automobilu od 5000e, dok u isto vreme, policajac u Svajcarskoj ima toliku mesecnu platu!! U americi 4000 dolara, u Svedskoj 3000e, u Sloveniji od 950-2000e,..?!?

bežati odavde

pre 10 godina

Ja završio viši stepen, master i ne radim nigde. Nema posla ni za lek. Pomažu mi sestra i keva sa bednom penzijom. A ja ponekad krečim kad me zovu, a ponekad menjam nekog u kaficu. Bože zemljo otvori se i progutaj nas sve.Pitam se samo šta sam zgrešio da budem rođen u ovoj prokletoj zemlji. Samo želim onima, koji su doveli ovu zemlju u rasulo i onima koji su upropastili hiljade života, koji su ojadili hiljada i hiljade porodica, da ih stigne kazna i da plate za sve što su uradili.

Bojme...88

pre 10 godina

Nije mi jasno gde nalazite te informacije da je plata 400 eura mesecno???
Pa realna plata tj. najveci % njih ima izmedju 160-300 eura!!!

dragan

pre 10 godina

Ja se više pitam kako neko radi na crno??? još to pišete po novinama, zna se ali nema kazne za poslodavce. Iživljavanje nad radnicima (čas pojedincima)

bree

pre 10 godina

zena i ja smo visoko obrazovani (nisu sega mega fakulteti nego BU). moja plata je 160.000 din a zenina 130.000 din. imamo dete od 10 meseci. uskoro ce nadam se i drugo. imamo puno troskova, kredit za stan, kredit za renoviranje istog smo morali uzeti. troskovi su dakle svakog meseca: krediti 65.000 din (40.000 i 25.000), racuni 20.000 din, cuvanje maticnih celija 18.000 (ovaj troska nestaje uskoro ali ce ga zameniti vrtic), bebeca hrana i pelene oko 20.000 din, hrana za nas sigurno 40.000 din. da ne pominjem troskove posle.rodjenja deteta (krevetac, kolica, mito u porodilistu, mala proslava za rodjake.i drustvo, itd). ne zivimo luksuzno. srecom imam sluzbeni auto, na more idemo pocetkom ili krajem sezone u apartmane.u grckoj. ne pamtimo.kada.smo.sebi nesto kupili od.odece ili tehnike (ne racunam tv za stan). srecom ne moramo.da.pomazemo.nasim.roditeljima. NE SMEM.NI DA.POMISLIM.KAKO.JE LJUDIMA KOJI ZIVE SA 20-40.000 MESECNO!!!! jedno od nas da ostane bez posla i upadamo.u ozbiljan problem. misljenja sam.da.ni trebali da primamo.bruto plate pa svako da se snalazi za sebe. penzije necemo docekati a u zdravstvu se sve i onako placa. ja bih i zapalio iz zemlje ali mislim da.zena ne zeli, nismo do duse ni pricali. mislim da ce biti jos gore i strah me kada.budemo odlucili da idemo napolje da ce biti kasno.

Niko

pre 10 godina

Na jednog naseg proizvodnog radnika dolaze jos cetiri drzavna cinovnika, opstinska pacova, partijasa, politicara, lekara, sudija, prosvetara, radnika javnih kuca, pardon preduzeca... Tako da kad saberemo njegovih nesrecnih 200 Evra i po 400 do 600 za lezilebovice, dobijemo prosek 400. cisto da znate odakle ovaj prosek.

Dizel Mica

pre 10 godina

Moja je plata 1200 evra i jedva prezivljavam, dok platim ratu za kola 400e, ratu za letovanje 150e, sve racune 200e, hrana 200e, izlasci 150e, benzin 100e, i bukvalno mi ne ostane ni dinara. Da mi nije roditelja penzionera koji mi pomognu mesecno sa 200e ne znam kako bih preziveo!
(Mica, 15. septembar 2013 14:31)

E Mico, Mico. Da si kupio dizel auto dao bi 75 eura na gorivo :)

amos

pre 10 godina

autor je malo okasnio. Porez na plate u srbiji nije 10% vec neko vreme. Takodje ni porez na profit firmi nije vise 10 vec je 15%, i dodatnih 15% ako vlasnik hoce da podigne taj profit kao svoju zaradu\dividendu.
A osiguranje od nezaposlenosti mislim da je 1.5 a ne 3%.

Alex

pre 10 godina

@ Mico
Mico brate, a koja kola si kupio pa ti je rata za njih 400 eura?!
Mislim, brate zar se ne osecas malo kao prostak kada se zalis da imas platu od 1200 eura i da ti je malo, u zemlji gde je prosek 200 eura.
Teska malogradjanstina, teska!

Igor

pre 10 godina

Trebalo bi prepoloviti plate u državnom sektoru i tako stimulisati stručnjake iz tog sektora da pređu u privatni i to bi značilo i procvat privatnog sektora. Odnosno to je jedini način da se ujednače plate u privatnom i državnom sektoru, jer ovaj prvi je realan.

Ovo za obračun plate baš i ne stoji, 57% su izdaci u odnosu na neto najnižu osnovicu određenu od strane PIO fonda. Tačno je da oni rastu sa porastom plate. Tačno je i da su u EU mnog niža ova izdavanja, recimo u Bugarskoj je svega 10%, ali Srbija ima problema sa popunom budžeta i ne verujem da će tu biti promene. Promena će biti u smislu olakšica pri zapošljavanju, ali opet kada Vas neko obaveže da nekog zaposlite na 5 godina na primer, a subvencioniše Vas dve godine i ako otpustite morate novog sa biroa zaposliti ponovo... sve to gubi smisao. Druga stvar radnik je previše zaštićen Zakonom o radu i manji greh je ako radi na crno, nego ako morate da mu ispoštujete ostala prava.

Marko

pre 10 godina

I nije toliko komplikovan obračun zarada, možda jeste komplikovano sastaviti zaradu, ali obračunati poreze i doprinose nije kada znate od čega polazite. Zakonima jeste sve precizno određeno.
Vidim da su neki u komentarima pominjali da primaju manje od minimalca. Stvar je u tome da poslodavac ima pravo kazniti zaposlenog do trećine bruto plate, ali doprinose mora uplatiti prema najnižoj osnovici. To znači da se taj odnos može još uvećati od tih pomenutih šezdesetak posto.

Kome treba postoji besplatan online kalkulator plate kojim možete sračunati i obustave i procente učešća doprinosa u plati na adresi
http://kalkulator.servisracunara.org

Gaga

pre 10 godina

Ja radim u centru tehnike u Beogradu,koji radnje ima po celoj srbiji za mesecnu platu od 18 500 dinara,dakle ispod minimalca.Tako,da ,nemojte misliti da u Bg-u cvetaju ruze.

marko

pre 10 godina

to ima samo u Srbiji. 24% ide za penzije, od kojih se jedva zivi, 12,3% za zdravstveno a za svaki lek koji se kupi placa se participacija, za bilo sta u bolnici dobijete spisak sta da se kupi (od gaza,zavoja,igli pa nadalje...), 3% za slucaj nezap. (za sta za sajmove zaposlj. za kafe njihove..) strasno! legalna pljacka

Dragan Miladinovic

pre 10 godina

Prvo nije sprovedeno smanjenje broja zaposlenih u državnim preduzećima i ustanovama, sada bi smo bili srećni da se makar vrati stanje od pre godine dana.
Drugo, naš sistem je klasična tranziciona otimačina gde vlast i ne pomišlja da oporezuje veliki profit krupnih tajkuna, već se samo gleda kako iscediti porez od radnika.
I konačno svakom radniku treba dati slobodu da uplaćuje penziono i zdravstveno osiguranje gde i kako želi. Ovako svi jako skupo plaćamo zdravstvo koje ne možemo ni da iskoristimo i praktično moramo da dodatno plaćamo i privatne doktore ako je neka ozbiljna situacija. O de facto finansiranju Krkobabić dinastije da i ne pričam.

Švajcarac

pre 10 godina

Odbici u Švarcarsku: 5 % za penzije, 1,5% za invalide, (oko) 3% za privatne penzije, 0% za zrdravlje (= privatna stvar)! To su 9,5% za svaku stranu! Dok u Srbiju su to 46,5% ukupno za svaku stranu! Zato se rad na crno u Švajcarsku neisplati! A od neto plate na drugi bruto: faktor 1,2 u CH prema 2,1 u RS!

Sasa Kalinic

pre 10 godina

Ja imam tu prosecnu platu od 400 evra.Radim u inostranoj kompaniji koja nista ne proizvodi,vec se bavi nekim usluznim delatnostima.Muka mi je kad vidim za kakve poslove se daju "dobre"plate.Proizvodnja nam je skroz unistena,pasulj ibeli luk uvozimo iz Kine,meso ko zna odakle..da ne nabrajam.Drzava nam je nesposobna u zadnjih 30 godina.Jeli moguce da za to vreme nijedna vlada nije bila u stanju da svakom radniku omoguci da ima minimalnu platu od 1000 evra.Pa i to je taman za cetvoroclanu porodicu,da se plate dazbine,hrana i da se ponesto i kupi i ostavi sa strane.Umesto toga unistili smo proizvodnju,doveli strane firme da im radimo posao koji oni placaju 2-3 puta vise u svojo zemlji nego kod nas!Vreme je,da konacno neko razmisli o tome,kad bi ljudi imali plate makar priblizno kao sto imaju u zemljama odakle dolaze "velike"firme,ne bi bilo problema sa porezima,budzetom..Samo sto nas uvek farbaju i pricaju kako je to nemoguce-moguce je!Treba jednom stati na put izrabljivanju nase radne snage i traziti od drzave da i nasi radnici zive dostojanstven zivot, a ne kao zadnjih 30 godina-od danas do sutra,dokle vise?

Vidi se da smo sirotinja.

pre 10 godina

Moja je plata 1200 evra i jedva prezivljavam, dok platim ratu za kola 400e, ratu za letovanje 150e, sve racune 200e, hrana 200e, izlasci 150e, benzin 100e, i bukvalno mi ne ostane ni dinara. Da mi nije roditelja penzionera koji mi pomognu mesecno sa 200e ne znam kako bih preziveo!
(Mica, 15. septembar 2013 14:31)

Nije mi jasno zasto si dobio toliko minusa?! Pa nisi naveo da pijes, pusis, da se kockas, drogiras, nego da imas ratu za kola, letovanje, pa zar je to luksuz?!

Mica

pre 10 godina

Moja je plata 1200 evra i jedva prezivljavam, dok platim ratu za kola 400e, ratu za letovanje 150e, sve racune 200e, hrana 200e, izlasci 150e, benzin 100e, i bukvalno mi ne ostane ni dinara. Da mi nije roditelja penzionera koji mi pomognu mesecno sa 200e ne znam kako bih preziveo!

Aleksandar

pre 10 godina

A sto objavljujete ove vesti gde se govori da je plata 350-450 eura, kada ovo uopste nije tacno. Znaci, objavljujete vest koja nije tacna, jer nije proverena. Plate se krecu od 160-250 eura. Cak i udrzavnim ustanovama, plate ze zasnivaju na minimalcu, pa na to se dodaje koeficijent.

Samouk

pre 10 godina

Zašto, za početak, ne uradite dvojnu statistiku po pitanju proseka plata, za javni i za privatni sektor. Verujem da će se pojaviti velika razlika!

Drugo, neće privatni sektor spasiti manja zahvatanja države, jer opšte je poznato da postoji ogroman broj firmi koje prijavljuju na minimalac, a ostatak isplaćuju na ruke - šta, onda će kao svima da isplaćuju punu platu???

Problem realnog sektora je nepostojanje kontinuiteta kvaliteta i konkurentnosti! Nemojte mi samo reći da vaš proizvod ima istu cenu koštanja kao proizvod neke zapadne firme, iste ili slične veličine.

mail

pre 10 godina

Da ERDB, Zeleznica, Infostan... i druga drzavna jasla dobiju konkurenciju, a meni cela moja plata (bruto), pa ja da odredjujem gde cu da se lecim ili penziono uplacujem. Pa bi videli kako se drzavna kasta sama razilazi.

Deni

pre 10 godina

@placenik

Clanak u Politici nije adekvatan, dazbine su na zapadu vece, veci je i porez na dobit, i pdv i dr., Srbija ne iskace kako iz clanka proizilazi.

Buda Baba

pre 10 godina

Sve su ovo naklapanja kvazi strucnjaka,po principu,hajde nesto da i ja kazem!

Nema tu mnogo filozofije i pametovanja,resenja su otvaranje novih fabrika tj. radnih mesta u privrednim delatnostima i rasterecivanje budzeta racionalizacijom radnih mesta!
Ako je mogla da se izvrsi racionalizacija u pravosudju,koje usput zbog malih plata nije interesantno za zaposljavanje stranackih vojnika i burazerskih sema,moze da se uradi i u drzavnim agencijama i upravama,a pogotovu u javnim preduzecima,koje su prenatrpane i leglo su stranackih kadrova sa izuzetno velikim primanjima!

Kada se za pocetak ispune ovi uslovi,eto odmah punijeg budzeta i boljeg standarda gradjana!

Punjenje budžeta kao indikator

pre 10 godina

Ovo je dublji problem nego što izleda na prvi pogled. Političkim strankama koje vrše vlast i učestvuju u vlasti nedostaje jasno definisano, sistemsko, kao i ideološko određenje prema ključnim postavkama društveno-ekonomskih odnosa, kao i razvoja, planiranja i vizije budućnosti.

Miodrag

pre 10 godina

Rešenje je jednostavno, ali za neke veoma bolno:

- Smanjiti broj neradnika u državnoj službi. Takođe, ujednačiti plate onih koji ih dobijaju iz budžeta sa platama onih koji taj budžet pune i to tako da ovi drugi moraju da imaju više plate, jer to je jedino realno.
Pošto se plate u realnom sektoru teško mogu podizati, logično je da treba smanjiti plate u državnom sektoru.

- Smanjiti broj onih koji primaju socijalnu pomoć, jer trenutno se više isplati ne raditi ništa i primati socijalnu pomoć. Država je tako od radnika napravila armiju neradnika.

- Rasteretiti realni sektor preterano visokih nameta.

goran

pre 10 godina

Može li država da pojeftini rad? Da smanji državna opterećenja na zarade, rastereti poslodavce???NE MOŽE I NE ŽELI!!!Jer oni koji o tome odlučuju(i njihova rodbina) od toga žive.Radnici neka rade i gladuju. Deca će im takođe biti neškolovana i radiće za decu ovih što su sad na vlasti, prosto

Bojan

pre 10 godina

Meni je plata 800 eur, ali sam prijavljen na 200. Tako da ustvari moj poslodavac ima dazbinu od 16% a ne 65%. Dakle sigurno najnizu u Evropi! To je norma kod nas...

Dragan

pre 10 godina

Potpuno netacan tekst.
Poredjenje baba i zaba i potpuna dezinformacija.
Procenti se ne racunaju kako je opisano u tekstu, a najveci problem je sto su pomenuti nameti u Srbiji i EU sracunati na razlicite nacine...
Nameti u Srbiji su takodje oko 40% kao i u drugim pomenutim zemljama (za koje su procenti ispravno izracunati).

dex

pre 10 godina

dacu vam primer jednog realnog opprezivanja u Srbiji pa vi sami dajte ocenu jer ovo gore navedeno je besmisleno.

Totalna kostanja plate za firme 135 000
- penzijsko,socijalno,zdravstveno 35% - 35 000
= Bruto plata = 100 000
osiguranje i clanstvo u sindikatu 4% - 4 000
- porez na platu 15% (15%-40%) - 14 400

= plata na ruke = 81 600

Porez na platu bi trebao da je promenljiv (15%-40%) i razlicit od opstine do opstine. npr nerazvijena opstina manji porez, veca bruto plata veci porez. (proportionelno za opstine a progresivno drzavi)

Svodi se na kraju godine za svako lice i u zavisnosti od
- primanja (honorari, dividente, extra posao,izdavanje stana, koriscenje sluzbenog auta i sl.)
- troskova (recimo pola kamate od kredita za resavanje stambenog pitanja, put do posla i nazad,troskovi usavrsavanja - literatura i sl)
lice dobija povracaj ili doplacuje porez.

Sto se tice osiguranja u slucaju gubitka posla to treba prepustiti sindikatima i svakom pojedincu ponaosob tako da mora biti osiguran ali i clan sindikata

MarkoSi

pre 10 godina

Kakvi su ovo stručnjaci kojima se posvećuje pažnja u medijima. Pa ako na predložen način budete pokušali smanjenje zaposlenih u javnom sektoru, odatle će otići i ono malo ljudi koji nešto znaju i mogu da urade. Ostaće samo partijski lenjivci kojima je sve jedno da li dobijaju platu 45.000 ili 39.000 neto za nerad, javašluk, neznanje i nekompetentnost. Zbog realno malih plata u "javnom sektoru", sada imamo probleme sa npr. Upravom za javne nabavke koja ne može da stručno obradi sve zahteve, kvalitetni ljudi odlaze i iz Telekoma, a ostaju neradnici i loši stručnjaci. To je začarani krug koji se može preseći samo realnim ocenjivanjem bez pritisaka tako da na ulicu idu kozmetičarke i frizerke zaposlene po partijskoj liniji, mada sumnjam da je u Srbiji to moguće.

..!..

pre 10 godina

Dvadeset godina imam firmu i uvek mi je smetao bespotrebno komplikovan nacin obracuna plata. Smatram da minimalac treba povecati na 30.000 din. uz istovremeno smanjenje doprinosa tako da za poslodavca bruto iznos ostane priblizno isti. Time bi se itekako pomoglo najlosije placenim radnicima. Istovremeno, ako je sada minimalac oko 20.000 time se te najnize plate povecavaju za 50% sto je vrlo znacajna suma koja se u budzet vraca kao PDV kroz potrosnju.

Drzava zna i da mnoge velce firme placaju fiktivne usluge povezanim firmama u inostranstvu i time smanjuju dobit ili iskazuju gubitak, a zatim te pare koriste za novo " investiranje". Takodje, deo tih para koriste za isplate neoporezovanog dela plata radnicima na nerezidentne racune. Verovatno zato je od svih agencija i inspektorata prvo ukinut Devizni inspektorat koji je upravo to trebao da kontrolise.
Ozbiljna drzava= proste racunice!

naob

pre 10 godina

Dazbine jesu velike alu je ovo mazanje ociju gradjana. Dazbine na rad veoma malo uticu na poslodavce (sta briga poslodavca koliko ce% radnikove plate izdvojiti za porez!). Smanjem ovih dazbina bi samo jedan deo neprijavljenih radnika bio prijavljen, sto slozicete se, ne predstavlja pravi rast iako ce to predstaviti tako.

Ono sto je sustinski problemi su slabi zakoni i neefikasna administracija, a kako izgleda tu floskulu ce da vrti sledeca vlada, i tako ide u krug od 2000.

Neko

pre 10 godina

Doprinosi su baš visoki. A što je najgore, plati se 12,3 posto zdravstvo a knjižica ne može da se overi, bar ne oni koji plaćaju doprinos. Našao fond zdravstvenog neki dug od jednog dinara i firma crvena. Pri tom nije važno da li je to doprinos na teret radnika ili pak poslodavca. Vidim oni koji ne plaćaju doprinos za zdravstvo nemaju taj problem kao ni sa raznim participacijama, pa se mnogima više isplati da se ne zapošljavaju, ili pak da rade na crno. Krajnje je vreme da se ukinu "doprinosi" poslodavcima a da se radnicima isplaćuje bruto plata, pa da oni uplaćuju poreze i doprinose, kao što radi zapad na koji se svi stalno pozivamo. Onda u tekstilnoj industriji neće biti nekonkurentni, a ni u drugim delatnostima. Može mnogo da se polemiše o načinu da se to izvede, ali ovo nije prostor za to. Uvođenje ekstra poreza u javnom sektoru sigurno nije nešto što će dati rezultate iz mnogo razloga. I to je presipanje iz šupljeg u prazno.

ah

pre 10 godina

"Nema, kaže on, objektivnog razloga da nameti na zarade u Srbiji budu veći nego u pretežnom broju evropskih zemalja"

ovakve "eksperte" bih trajno odstranio iz medija. ako imate platu u nemačkoj za isti posao u nemačkoj 5 puta veću (recimo ovde 400 za saradnika na fakultetu, tamo 2.000) eura, pa jel to uporedivih i identičnih 49%? pritom pričamo o zemlji u kojoj je zaposlenost zabrinjavajućih 7%, dok je kod nas oko 30% radno sposobnih nezaposleno.

objektivni razlog za visoko ubiranje za izdržavanje sistema je dragi ekspertu što platiša ima malo i što para imaju malo. ono što je makar očigledno za reći i za šta nam nije trebala ekspertiza je da su u javnom sektoru plate visoke spram većeg dela privatnog, da je sistem neefikasan i prekobrojan.

eksperti... iz dalekog svemira -_-

Alex

pre 10 godina

U Srbiji '90tih posao u drzavnoj sluzbi (i drustvenoj firmi) je bio sve samo ne dobro placen. U privatnom sektoru je moglo da se zaradi dva do tri puta vise i niko se nije tukao za drzavni posao (naravno izuzetaka uvek ima). A onda su dosle 2000te sa sve nekim novim trendovima, novim ekspertima.

Shonke

pre 10 godina

Od unije poslodavaca mi se povraća. Njihove demagoške izjave ne vrede 5 para. Pritisak armije nezaposlenih na tržištu rada je toliki da ni jedan poslodavac nema nameru da povećava isplaćene zarade jer su im uvek na raspolaganju novi radnici kojima mogu da zamene ove kojima se ne sviđa mala plata. A smanjenje doprinosa bi koristilo samo njima jer razliku svakako ne bi prebacili na zarade zaposlenih već u svoj džep.
Inače, taj prosek o kome se priča je kad se računaju i zaposleni u javnim sektoru čije plate i podižu prosek. Zato svaka priča tipa "mala plata - skup rad" pada u vodu pošto računajući i bruto trošak za isplate zarada, taj rashod je najniži u Evropi a među najnižim u svetu.

lako se da to saseci

pre 10 godina

ja bi to lako resio. Privredna smanjiti poreze i namete na 40 posto drzavna uprava administracija ostaviti na 66 posto kraj . Drzavne pacove izdrzava privreda pa je red da onda pacovi plate vece namete na svoje prihode jer definitivno nista ne doprinose.Ili jos lakse smanjiti drzavni aparat na 10000 zaposlenih pa ce drzavi ostati vise para. Briga me za drzavne sluzbenike sto ce ostati bez posla niko od njih ne place kad mi u privredi dobijemo pedalu ili nam plate kasne . A posto se vazda hvale kako su sposobni onda ne vidim problem kako ce se zaposliti jer sposobni se lako zaposle i oni koji vrede. A ti na salteru kad dodjes odmah vidis da su oni presposobni i prekvalifikovani za sve.

Goran

pre 10 godina

Kao poslodavac malog preduzeca, mogu da kazem da se ne isplati imati radnike a raditi po zakonu. Racunica je prosta: 5 prijavljenih radnika = 900% prosecne plate, poslovni prostor = 100% prosecne plate, obrtna sredstva, operativni i administrativni troskovi = 500% prosecne plate, sto je sve ukupno najmanje 1500% tj. 15 prosecnih plata. Radnici treba firmi da zarade po 3 svoje plate da bi firma pozitivno radila, a to je u Srbiji nemoguce! Gde je profit firme? Zato danas imamo lose gazde jer ih drzava tera na to...

Zoran

pre 10 godina

Ja ne razumem stvarno jednu stvar zasto se uopste uvodi pojam poreza u javnim sluzbama. Para jednostavno nema u budzetu (jbg odvaja se dosta za kamate) pa samim tim i smanjiti plate, a ovako ispada da para ima ali da plate treba korigovati zbog ne znam cega. Moj poslodavac kada nema para on jednostavno smanji plate, otpusti ljude i slicno. Nema tu neke gimnastike reci.

uredni neplatisa

pre 10 godina

ma samo kad su javni sektor i partijski drugovi podmireni i namireni, pola ih i ne zna gde rade - druga polovina 8 sati dnevno cacka nos po raznim izmisljenim agencijama, a zavucicemo ruke u dzepove ljudi koji nesto i rade. Mene strani vlasnik sigurno nije zaposlio preko veze i stranacke linije niti mi daje platu da ne radim nista i sad bi Jejlovac da me oporezuje jer imam platu u visini 3 potrosacke korpe? pri tome mi trecina plate ide na stambeni kredit jer stan od drzave nisam dobio (niti mi treba). Sram da ih bude sve!

uredni neplatisa

pre 10 godina

ma samo kad su javni sektor i partijski drugovi podmireni i namireni, pola ih i ne zna gde rade - druga polovina 8 sati dnevno cacka nos po raznim izmisljenim agencijama, a zavucicemo ruke u dzepove ljudi koji nesto i rade. Mene strani vlasnik sigurno nije zaposlio preko veze i stranacke linije niti mi daje platu da ne radim nista i sad bi Jejlovac da me oporezuje jer imam platu u visini 3 potrosacke korpe? pri tome mi trecina plate ide na stambeni kredit jer stan od drzave nisam dobio (niti mi treba). Sram da ih bude sve!

Goran

pre 10 godina

Kao poslodavac malog preduzeca, mogu da kazem da se ne isplati imati radnike a raditi po zakonu. Racunica je prosta: 5 prijavljenih radnika = 900% prosecne plate, poslovni prostor = 100% prosecne plate, obrtna sredstva, operativni i administrativni troskovi = 500% prosecne plate, sto je sve ukupno najmanje 1500% tj. 15 prosecnih plata. Radnici treba firmi da zarade po 3 svoje plate da bi firma pozitivno radila, a to je u Srbiji nemoguce! Gde je profit firme? Zato danas imamo lose gazde jer ih drzava tera na to...

Bojan

pre 10 godina

Meni je plata 800 eur, ali sam prijavljen na 200. Tako da ustvari moj poslodavac ima dazbinu od 16% a ne 65%. Dakle sigurno najnizu u Evropi! To je norma kod nas...

mail

pre 10 godina

Da ERDB, Zeleznica, Infostan... i druga drzavna jasla dobiju konkurenciju, a meni cela moja plata (bruto), pa ja da odredjujem gde cu da se lecim ili penziono uplacujem. Pa bi videli kako se drzavna kasta sama razilazi.

Alex

pre 10 godina

U Srbiji '90tih posao u drzavnoj sluzbi (i drustvenoj firmi) je bio sve samo ne dobro placen. U privatnom sektoru je moglo da se zaradi dva do tri puta vise i niko se nije tukao za drzavni posao (naravno izuzetaka uvek ima). A onda su dosle 2000te sa sve nekim novim trendovima, novim ekspertima.

..!..

pre 10 godina

Dvadeset godina imam firmu i uvek mi je smetao bespotrebno komplikovan nacin obracuna plata. Smatram da minimalac treba povecati na 30.000 din. uz istovremeno smanjenje doprinosa tako da za poslodavca bruto iznos ostane priblizno isti. Time bi se itekako pomoglo najlosije placenim radnicima. Istovremeno, ako je sada minimalac oko 20.000 time se te najnize plate povecavaju za 50% sto je vrlo znacajna suma koja se u budzet vraca kao PDV kroz potrosnju.

Drzava zna i da mnoge velce firme placaju fiktivne usluge povezanim firmama u inostranstvu i time smanjuju dobit ili iskazuju gubitak, a zatim te pare koriste za novo " investiranje". Takodje, deo tih para koriste za isplate neoporezovanog dela plata radnicima na nerezidentne racune. Verovatno zato je od svih agencija i inspektorata prvo ukinut Devizni inspektorat koji je upravo to trebao da kontrolise.
Ozbiljna drzava= proste racunice!

Alex

pre 10 godina

@ Mico
Mico brate, a koja kola si kupio pa ti je rata za njih 400 eura?!
Mislim, brate zar se ne osecas malo kao prostak kada se zalis da imas platu od 1200 eura i da ti je malo, u zemlji gde je prosek 200 eura.
Teska malogradjanstina, teska!

Vidi se da smo sirotinja.

pre 10 godina

Moja je plata 1200 evra i jedva prezivljavam, dok platim ratu za kola 400e, ratu za letovanje 150e, sve racune 200e, hrana 200e, izlasci 150e, benzin 100e, i bukvalno mi ne ostane ni dinara. Da mi nije roditelja penzionera koji mi pomognu mesecno sa 200e ne znam kako bih preziveo!
(Mica, 15. septembar 2013 14:31)

Nije mi jasno zasto si dobio toliko minusa?! Pa nisi naveo da pijes, pusis, da se kockas, drogiras, nego da imas ratu za kola, letovanje, pa zar je to luksuz?!

Sasa Kalinic

pre 10 godina

Ja imam tu prosecnu platu od 400 evra.Radim u inostranoj kompaniji koja nista ne proizvodi,vec se bavi nekim usluznim delatnostima.Muka mi je kad vidim za kakve poslove se daju "dobre"plate.Proizvodnja nam je skroz unistena,pasulj ibeli luk uvozimo iz Kine,meso ko zna odakle..da ne nabrajam.Drzava nam je nesposobna u zadnjih 30 godina.Jeli moguce da za to vreme nijedna vlada nije bila u stanju da svakom radniku omoguci da ima minimalnu platu od 1000 evra.Pa i to je taman za cetvoroclanu porodicu,da se plate dazbine,hrana i da se ponesto i kupi i ostavi sa strane.Umesto toga unistili smo proizvodnju,doveli strane firme da im radimo posao koji oni placaju 2-3 puta vise u svojo zemlji nego kod nas!Vreme je,da konacno neko razmisli o tome,kad bi ljudi imali plate makar priblizno kao sto imaju u zemljama odakle dolaze "velike"firme,ne bi bilo problema sa porezima,budzetom..Samo sto nas uvek farbaju i pricaju kako je to nemoguce-moguce je!Treba jednom stati na put izrabljivanju nase radne snage i traziti od drzave da i nasi radnici zive dostojanstven zivot, a ne kao zadnjih 30 godina-od danas do sutra,dokle vise?

Miodrag

pre 10 godina

Rešenje je jednostavno, ali za neke veoma bolno:

- Smanjiti broj neradnika u državnoj službi. Takođe, ujednačiti plate onih koji ih dobijaju iz budžeta sa platama onih koji taj budžet pune i to tako da ovi drugi moraju da imaju više plate, jer to je jedino realno.
Pošto se plate u realnom sektoru teško mogu podizati, logično je da treba smanjiti plate u državnom sektoru.

- Smanjiti broj onih koji primaju socijalnu pomoć, jer trenutno se više isplati ne raditi ništa i primati socijalnu pomoć. Država je tako od radnika napravila armiju neradnika.

- Rasteretiti realni sektor preterano visokih nameta.

Aleksandar

pre 10 godina

A sto objavljujete ove vesti gde se govori da je plata 350-450 eura, kada ovo uopste nije tacno. Znaci, objavljujete vest koja nije tacna, jer nije proverena. Plate se krecu od 160-250 eura. Cak i udrzavnim ustanovama, plate ze zasnivaju na minimalcu, pa na to se dodaje koeficijent.

Gaga

pre 10 godina

Ja radim u centru tehnike u Beogradu,koji radnje ima po celoj srbiji za mesecnu platu od 18 500 dinara,dakle ispod minimalca.Tako,da ,nemojte misliti da u Bg-u cvetaju ruze.

lako se da to saseci

pre 10 godina

ja bi to lako resio. Privredna smanjiti poreze i namete na 40 posto drzavna uprava administracija ostaviti na 66 posto kraj . Drzavne pacove izdrzava privreda pa je red da onda pacovi plate vece namete na svoje prihode jer definitivno nista ne doprinose.Ili jos lakse smanjiti drzavni aparat na 10000 zaposlenih pa ce drzavi ostati vise para. Briga me za drzavne sluzbenike sto ce ostati bez posla niko od njih ne place kad mi u privredi dobijemo pedalu ili nam plate kasne . A posto se vazda hvale kako su sposobni onda ne vidim problem kako ce se zaposliti jer sposobni se lako zaposle i oni koji vrede. A ti na salteru kad dodjes odmah vidis da su oni presposobni i prekvalifikovani za sve.

goran

pre 10 godina

Može li država da pojeftini rad? Da smanji državna opterećenja na zarade, rastereti poslodavce???NE MOŽE I NE ŽELI!!!Jer oni koji o tome odlučuju(i njihova rodbina) od toga žive.Radnici neka rade i gladuju. Deca će im takođe biti neškolovana i radiće za decu ovih što su sad na vlasti, prosto

Dizel Mica

pre 10 godina

Moja je plata 1200 evra i jedva prezivljavam, dok platim ratu za kola 400e, ratu za letovanje 150e, sve racune 200e, hrana 200e, izlasci 150e, benzin 100e, i bukvalno mi ne ostane ni dinara. Da mi nije roditelja penzionera koji mi pomognu mesecno sa 200e ne znam kako bih preziveo!
(Mica, 15. septembar 2013 14:31)

E Mico, Mico. Da si kupio dizel auto dao bi 75 eura na gorivo :)

Zoran

pre 10 godina

Ja ne razumem stvarno jednu stvar zasto se uopste uvodi pojam poreza u javnim sluzbama. Para jednostavno nema u budzetu (jbg odvaja se dosta za kamate) pa samim tim i smanjiti plate, a ovako ispada da para ima ali da plate treba korigovati zbog ne znam cega. Moj poslodavac kada nema para on jednostavno smanji plate, otpusti ljude i slicno. Nema tu neke gimnastike reci.

Mica

pre 10 godina

Moja je plata 1200 evra i jedva prezivljavam, dok platim ratu za kola 400e, ratu za letovanje 150e, sve racune 200e, hrana 200e, izlasci 150e, benzin 100e, i bukvalno mi ne ostane ni dinara. Da mi nije roditelja penzionera koji mi pomognu mesecno sa 200e ne znam kako bih preziveo!

Niko

pre 10 godina

Na jednog naseg proizvodnog radnika dolaze jos cetiri drzavna cinovnika, opstinska pacova, partijasa, politicara, lekara, sudija, prosvetara, radnika javnih kuca, pardon preduzeca... Tako da kad saberemo njegovih nesrecnih 200 Evra i po 400 do 600 za lezilebovice, dobijemo prosek 400. cisto da znate odakle ovaj prosek.

Bojme...88

pre 10 godina

Nije mi jasno gde nalazite te informacije da je plata 400 eura mesecno???
Pa realna plata tj. najveci % njih ima izmedju 160-300 eura!!!

Dragan Miladinovic

pre 10 godina

Prvo nije sprovedeno smanjenje broja zaposlenih u državnim preduzećima i ustanovama, sada bi smo bili srećni da se makar vrati stanje od pre godine dana.
Drugo, naš sistem je klasična tranziciona otimačina gde vlast i ne pomišlja da oporezuje veliki profit krupnih tajkuna, već se samo gleda kako iscediti porez od radnika.
I konačno svakom radniku treba dati slobodu da uplaćuje penziono i zdravstveno osiguranje gde i kako želi. Ovako svi jako skupo plaćamo zdravstvo koje ne možemo ni da iskoristimo i praktično moramo da dodatno plaćamo i privatne doktore ako je neka ozbiljna situacija. O de facto finansiranju Krkobabić dinastije da i ne pričam.

bežati odavde

pre 10 godina

Ja završio viši stepen, master i ne radim nigde. Nema posla ni za lek. Pomažu mi sestra i keva sa bednom penzijom. A ja ponekad krečim kad me zovu, a ponekad menjam nekog u kaficu. Bože zemljo otvori se i progutaj nas sve.Pitam se samo šta sam zgrešio da budem rođen u ovoj prokletoj zemlji. Samo želim onima, koji su doveli ovu zemlju u rasulo i onima koji su upropastili hiljade života, koji su ojadili hiljada i hiljade porodica, da ih stigne kazna i da plate za sve što su uradili.

Shonke

pre 10 godina

Od unije poslodavaca mi se povraća. Njihove demagoške izjave ne vrede 5 para. Pritisak armije nezaposlenih na tržištu rada je toliki da ni jedan poslodavac nema nameru da povećava isplaćene zarade jer su im uvek na raspolaganju novi radnici kojima mogu da zamene ove kojima se ne sviđa mala plata. A smanjenje doprinosa bi koristilo samo njima jer razliku svakako ne bi prebacili na zarade zaposlenih već u svoj džep.
Inače, taj prosek o kome se priča je kad se računaju i zaposleni u javnim sektoru čije plate i podižu prosek. Zato svaka priča tipa "mala plata - skup rad" pada u vodu pošto računajući i bruto trošak za isplate zarada, taj rashod je najniži u Evropi a među najnižim u svetu.

Buda Baba

pre 10 godina

Sve su ovo naklapanja kvazi strucnjaka,po principu,hajde nesto da i ja kazem!

Nema tu mnogo filozofije i pametovanja,resenja su otvaranje novih fabrika tj. radnih mesta u privrednim delatnostima i rasterecivanje budzeta racionalizacijom radnih mesta!
Ako je mogla da se izvrsi racionalizacija u pravosudju,koje usput zbog malih plata nije interesantno za zaposljavanje stranackih vojnika i burazerskih sema,moze da se uradi i u drzavnim agencijama i upravama,a pogotovu u javnim preduzecima,koje su prenatrpane i leglo su stranackih kadrova sa izuzetno velikim primanjima!

Kada se za pocetak ispune ovi uslovi,eto odmah punijeg budzeta i boljeg standarda gradjana!

bree

pre 10 godina

zena i ja smo visoko obrazovani (nisu sega mega fakulteti nego BU). moja plata je 160.000 din a zenina 130.000 din. imamo dete od 10 meseci. uskoro ce nadam se i drugo. imamo puno troskova, kredit za stan, kredit za renoviranje istog smo morali uzeti. troskovi su dakle svakog meseca: krediti 65.000 din (40.000 i 25.000), racuni 20.000 din, cuvanje maticnih celija 18.000 (ovaj troska nestaje uskoro ali ce ga zameniti vrtic), bebeca hrana i pelene oko 20.000 din, hrana za nas sigurno 40.000 din. da ne pominjem troskove posle.rodjenja deteta (krevetac, kolica, mito u porodilistu, mala proslava za rodjake.i drustvo, itd). ne zivimo luksuzno. srecom imam sluzbeni auto, na more idemo pocetkom ili krajem sezone u apartmane.u grckoj. ne pamtimo.kada.smo.sebi nesto kupili od.odece ili tehnike (ne racunam tv za stan). srecom ne moramo.da.pomazemo.nasim.roditeljima. NE SMEM.NI DA.POMISLIM.KAKO.JE LJUDIMA KOJI ZIVE SA 20-40.000 MESECNO!!!! jedno od nas da ostane bez posla i upadamo.u ozbiljan problem. misljenja sam.da.ni trebali da primamo.bruto plate pa svako da se snalazi za sebe. penzije necemo docekati a u zdravstvu se sve i onako placa. ja bih i zapalio iz zemlje ali mislim da.zena ne zeli, nismo do duse ni pricali. mislim da ce biti jos gore i strah me kada.budemo odlucili da idemo napolje da ce biti kasno.

Neko

pre 10 godina

Doprinosi su baš visoki. A što je najgore, plati se 12,3 posto zdravstvo a knjižica ne može da se overi, bar ne oni koji plaćaju doprinos. Našao fond zdravstvenog neki dug od jednog dinara i firma crvena. Pri tom nije važno da li je to doprinos na teret radnika ili pak poslodavca. Vidim oni koji ne plaćaju doprinos za zdravstvo nemaju taj problem kao ni sa raznim participacijama, pa se mnogima više isplati da se ne zapošljavaju, ili pak da rade na crno. Krajnje je vreme da se ukinu "doprinosi" poslodavcima a da se radnicima isplaćuje bruto plata, pa da oni uplaćuju poreze i doprinose, kao što radi zapad na koji se svi stalno pozivamo. Onda u tekstilnoj industriji neće biti nekonkurentni, a ni u drugim delatnostima. Može mnogo da se polemiše o načinu da se to izvede, ali ovo nije prostor za to. Uvođenje ekstra poreza u javnom sektoru sigurno nije nešto što će dati rezultate iz mnogo razloga. I to je presipanje iz šupljeg u prazno.

ah

pre 10 godina

"Nema, kaže on, objektivnog razloga da nameti na zarade u Srbiji budu veći nego u pretežnom broju evropskih zemalja"

ovakve "eksperte" bih trajno odstranio iz medija. ako imate platu u nemačkoj za isti posao u nemačkoj 5 puta veću (recimo ovde 400 za saradnika na fakultetu, tamo 2.000) eura, pa jel to uporedivih i identičnih 49%? pritom pričamo o zemlji u kojoj je zaposlenost zabrinjavajućih 7%, dok je kod nas oko 30% radno sposobnih nezaposleno.

objektivni razlog za visoko ubiranje za izdržavanje sistema je dragi ekspertu što platiša ima malo i što para imaju malo. ono što je makar očigledno za reći i za šta nam nije trebala ekspertiza je da su u javnom sektoru plate visoke spram većeg dela privatnog, da je sistem neefikasan i prekobrojan.

eksperti... iz dalekog svemira -_-

Švajcarac

pre 10 godina

Odbici u Švarcarsku: 5 % za penzije, 1,5% za invalide, (oko) 3% za privatne penzije, 0% za zrdravlje (= privatna stvar)! To su 9,5% za svaku stranu! Dok u Srbiju su to 46,5% ukupno za svaku stranu! Zato se rad na crno u Švajcarsku neisplati! A od neto plate na drugi bruto: faktor 1,2 u CH prema 2,1 u RS!

Samouk

pre 10 godina

Zašto, za početak, ne uradite dvojnu statistiku po pitanju proseka plata, za javni i za privatni sektor. Verujem da će se pojaviti velika razlika!

Drugo, neće privatni sektor spasiti manja zahvatanja države, jer opšte je poznato da postoji ogroman broj firmi koje prijavljuju na minimalac, a ostatak isplaćuju na ruke - šta, onda će kao svima da isplaćuju punu platu???

Problem realnog sektora je nepostojanje kontinuiteta kvaliteta i konkurentnosti! Nemojte mi samo reći da vaš proizvod ima istu cenu koštanja kao proizvod neke zapadne firme, iste ili slične veličine.

marko

pre 10 godina

to ima samo u Srbiji. 24% ide za penzije, od kojih se jedva zivi, 12,3% za zdravstveno a za svaki lek koji se kupi placa se participacija, za bilo sta u bolnici dobijete spisak sta da se kupi (od gaza,zavoja,igli pa nadalje...), 3% za slucaj nezap. (za sta za sajmove zaposlj. za kafe njihove..) strasno! legalna pljacka

MarkoSi

pre 10 godina

Kakvi su ovo stručnjaci kojima se posvećuje pažnja u medijima. Pa ako na predložen način budete pokušali smanjenje zaposlenih u javnom sektoru, odatle će otići i ono malo ljudi koji nešto znaju i mogu da urade. Ostaće samo partijski lenjivci kojima je sve jedno da li dobijaju platu 45.000 ili 39.000 neto za nerad, javašluk, neznanje i nekompetentnost. Zbog realno malih plata u "javnom sektoru", sada imamo probleme sa npr. Upravom za javne nabavke koja ne može da stručno obradi sve zahteve, kvalitetni ljudi odlaze i iz Telekoma, a ostaju neradnici i loši stručnjaci. To je začarani krug koji se može preseći samo realnim ocenjivanjem bez pritisaka tako da na ulicu idu kozmetičarke i frizerke zaposlene po partijskoj liniji, mada sumnjam da je u Srbiji to moguće.

amos

pre 10 godina

autor je malo okasnio. Porez na plate u srbiji nije 10% vec neko vreme. Takodje ni porez na profit firmi nije vise 10 vec je 15%, i dodatnih 15% ako vlasnik hoce da podigne taj profit kao svoju zaradu\dividendu.
A osiguranje od nezaposlenosti mislim da je 1.5 a ne 3%.

Punjenje budžeta kao indikator

pre 10 godina

Ovo je dublji problem nego što izleda na prvi pogled. Političkim strankama koje vrše vlast i učestvuju u vlasti nedostaje jasno definisano, sistemsko, kao i ideološko određenje prema ključnim postavkama društveno-ekonomskih odnosa, kao i razvoja, planiranja i vizije budućnosti.

Dragan

pre 10 godina

Potpuno netacan tekst.
Poredjenje baba i zaba i potpuna dezinformacija.
Procenti se ne racunaju kako je opisano u tekstu, a najveci problem je sto su pomenuti nameti u Srbiji i EU sracunati na razlicite nacine...
Nameti u Srbiji su takodje oko 40% kao i u drugim pomenutim zemljama (za koje su procenti ispravno izracunati).

naob

pre 10 godina

Dazbine jesu velike alu je ovo mazanje ociju gradjana. Dazbine na rad veoma malo uticu na poslodavce (sta briga poslodavca koliko ce% radnikove plate izdvojiti za porez!). Smanjem ovih dazbina bi samo jedan deo neprijavljenih radnika bio prijavljen, sto slozicete se, ne predstavlja pravi rast iako ce to predstaviti tako.

Ono sto je sustinski problemi su slabi zakoni i neefikasna administracija, a kako izgleda tu floskulu ce da vrti sledeca vlada, i tako ide u krug od 2000.

dragan

pre 10 godina

Ja se više pitam kako neko radi na crno??? još to pišete po novinama, zna se ali nema kazne za poslodavce. Iživljavanje nad radnicima (čas pojedincima)

Marko

pre 10 godina

I nije toliko komplikovan obračun zarada, možda jeste komplikovano sastaviti zaradu, ali obračunati poreze i doprinose nije kada znate od čega polazite. Zakonima jeste sve precizno određeno.
Vidim da su neki u komentarima pominjali da primaju manje od minimalca. Stvar je u tome da poslodavac ima pravo kazniti zaposlenog do trećine bruto plate, ali doprinose mora uplatiti prema najnižoj osnovici. To znači da se taj odnos može još uvećati od tih pomenutih šezdesetak posto.

Kome treba postoji besplatan online kalkulator plate kojim možete sračunati i obustave i procente učešća doprinosa u plati na adresi
http://kalkulator.servisracunara.org

Deni

pre 10 godina

@placenik

Clanak u Politici nije adekvatan, dazbine su na zapadu vece, veci je i porez na dobit, i pdv i dr., Srbija ne iskace kako iz clanka proizilazi.

Plebs

pre 10 godina

"Moja je plata 1200 evra i jedva prezivljavam, dok platim ratu za kola 400e, ratu za letovanje 150e, sve racune 200e, hrana 200e, izlasci 150e, benzin 100e, i bukvalno mi ne ostane ni dinara. Da mi nije roditelja penzionera koji mi pomognu mesecno sa 200e ne znam kako bih preziveo!
(Mica, 15. septembar 2013 14:31) "

1. Rata za kola 400E? Trebalo je da kupis auto koji mozes zapravo i da priustis.
2. Rata za letovanje?! Jedna je 150E, a ima ih bar 6. Opet, zasto ne ides tamo gde mozes da priustis? Bolje da si u cugu dao 300E i otisao na sasvim pristojno letovanje.
3. Izlasci? Ne mislis li mozda da je 150 za blejanje po kafanama luksuz?
4. Hrana - idi na coolinariku, nauci da kuvas 5 osnovnih jela i imaces 100E troskove plafon. Za__£+bi restorane/pljeskare za svaki obrok.

Razbacujes se. Kao Srbija. Jos imas obraza da uzimas od penzionera?

dex

pre 10 godina

dacu vam primer jednog realnog opprezivanja u Srbiji pa vi sami dajte ocenu jer ovo gore navedeno je besmisleno.

Totalna kostanja plate za firme 135 000
- penzijsko,socijalno,zdravstveno 35% - 35 000
= Bruto plata = 100 000
osiguranje i clanstvo u sindikatu 4% - 4 000
- porez na platu 15% (15%-40%) - 14 400

= plata na ruke = 81 600

Porez na platu bi trebao da je promenljiv (15%-40%) i razlicit od opstine do opstine. npr nerazvijena opstina manji porez, veca bruto plata veci porez. (proportionelno za opstine a progresivno drzavi)

Svodi se na kraju godine za svako lice i u zavisnosti od
- primanja (honorari, dividente, extra posao,izdavanje stana, koriscenje sluzbenog auta i sl.)
- troskova (recimo pola kamate od kredita za resavanje stambenog pitanja, put do posla i nazad,troskovi usavrsavanja - literatura i sl)
lice dobija povracaj ili doplacuje porez.

Sto se tice osiguranja u slucaju gubitka posla to treba prepustiti sindikatima i svakom pojedincu ponaosob tako da mora biti osiguran ali i clan sindikata

realna

pre 10 godina

Gde mi bio kraj da mi je plata u tom proseku imam platu 22000 din od toga mi je kredit 8000 din,ma strasno,nadala sam se bice bolje,ali ovako ne ide!Odrekli smo se svega kakvo more ili planine,kupujemo sto moramo,nazalost nemamo ni suprug ni ja roditelje da nam pomognu,ali hvala im imamo krov nad glavom.Srbijo ubijas nas polako,kako sam se rodila neka je kriza,ali nadam se da ce mom detetu biti bolje,u stvari ne znam sta da mislim.

Igor

pre 10 godina

Trebalo bi prepoloviti plate u državnom sektoru i tako stimulisati stručnjake iz tog sektora da pređu u privatni i to bi značilo i procvat privatnog sektora. Odnosno to je jedini način da se ujednače plate u privatnom i državnom sektoru, jer ovaj prvi je realan.

Ovo za obračun plate baš i ne stoji, 57% su izdaci u odnosu na neto najnižu osnovicu određenu od strane PIO fonda. Tačno je da oni rastu sa porastom plate. Tačno je i da su u EU mnog niža ova izdavanja, recimo u Bugarskoj je svega 10%, ali Srbija ima problema sa popunom budžeta i ne verujem da će tu biti promene. Promena će biti u smislu olakšica pri zapošljavanju, ali opet kada Vas neko obaveže da nekog zaposlite na 5 godina na primer, a subvencioniše Vas dve godine i ako otpustite morate novog sa biroa zaposliti ponovo... sve to gubi smisao. Druga stvar radnik je previše zaštićen Zakonom o radu i manji greh je ako radi na crno, nego ako morate da mu ispoštujete ostala prava.

oktopus

pre 10 godina

voleo bih da skeniram obracun plate, da smem, pa da mi prvo objasne kako dolaze do cifre koja cini platu, posto i ono sto si odradio - ne plati se. Pride, ovaj namet drzave je neosnovan, uz to, nadam se da im je jasno zasto je budzet mali - rasipaju novac na isuvise opsirnu administraciju u ovakoj birokratskoj zemlji. previse papira. previse izmesljenih plata i cehova. Drago mi je kada procitam da neko ima 1200€ platu jer pocinjem da verujem da konacno postoji srednji sloj. uzdravlje!

Medo

pre 10 godina

Prica se o malim i srednjim preduzecima a u stvari drzava favorizuje velike, monopolisticke kompanije. Ko sve utice na donosenje zakona u Srbiji? Neoliberali? Ne odusevljava me ni Lazar Krstic jer dolazi iz jednog tipicno neoliberalnog ambijenta. Mali i srednji biznisi? Ista demagogija koja prati pricu o natalitetu.

get up_stand up

pre 10 godina

Radim kao policajac za 41000 mesecno i primam pomoc ministra 10000 dinara!! Putni trosak za trecu zonu (7700) dobijemo jednom u 3 meseca, regresa bez, toplog obroka bez..!!! Imam 23 godine, zavrsio sam gimnaziju, student sam, i placam skolarinu!! Mastam o polovnom automobilu koji kosta 5000e, o letovanju u grckoj, o zimovanju ni ne razmisljam, u minusu sam 30000, jer je do skoro samo jos majka radila, osim mene, u porodici, za 25000din!! Sad otac radi za 40000, sestra za 25000, tako da svi zajedno imamo oko 141000 dinara!! I zato mi je muka od ovih sto imaju 1000e i kukaju kako im je tesko!!! Place mi se!! Pustite da se malo cuje glas i 'tamne strane Srbije'!! Eejjj..da li je normalno da u drzavi policajac koji cuva i stiti poredak drzave i svaki dan stavlja svoj zivot na kocku, jer smo zakonom pretvoreni u glinene golubove, i u potpunosti obezvredjeni, masta o automobilu od 5000e, dok u isto vreme, policajac u Svajcarskoj ima toliku mesecnu platu!! U americi 4000 dolara, u Svedskoj 3000e, u Sloveniji od 950-2000e,..?!?

Ivan

pre 10 godina

Za neto platu od 50 000 RSD ukupan trošak za platu je 82 243 RSD. Od toga je 69 757 RSD bruto plata i ostatak do 82 243 RSD je još na teretu poslodavca. Znači državi od neto plate 50 000 RSD ide 32 243 RSD.

Marko NY

pre 10 godina

Bruto plata!
I da vidis kako rad na crno nije vise problem. Onda bi znali da placamo (i koliko) administraciju, pa kad odes za uslugu i ti i on znate ko je musterija, a ko usluznik.
I korupcija bi bila manji problem, kad bi bilo manje "drzavnih" para.

Mica

pre 10 godina

Moja je plata 1200 evra i jedva prezivljavam, dok platim ratu za kola 400e, ratu za letovanje 150e, sve racune 200e, hrana 200e, izlasci 150e, benzin 100e, i bukvalno mi ne ostane ni dinara. Da mi nije roditelja penzionera koji mi pomognu mesecno sa 200e ne znam kako bih preziveo!

Deni

pre 10 godina

@placenik

Clanak u Politici nije adekvatan, dazbine su na zapadu vece, veci je i porez na dobit, i pdv i dr., Srbija ne iskace kako iz clanka proizilazi.

Vidi se da smo sirotinja.

pre 10 godina

Moja je plata 1200 evra i jedva prezivljavam, dok platim ratu za kola 400e, ratu za letovanje 150e, sve racune 200e, hrana 200e, izlasci 150e, benzin 100e, i bukvalno mi ne ostane ni dinara. Da mi nije roditelja penzionera koji mi pomognu mesecno sa 200e ne znam kako bih preziveo!
(Mica, 15. septembar 2013 14:31)

Nije mi jasno zasto si dobio toliko minusa?! Pa nisi naveo da pijes, pusis, da se kockas, drogiras, nego da imas ratu za kola, letovanje, pa zar je to luksuz?!

Dragan

pre 10 godina

Potpuno netacan tekst.
Poredjenje baba i zaba i potpuna dezinformacija.
Procenti se ne racunaju kako je opisano u tekstu, a najveci problem je sto su pomenuti nameti u Srbiji i EU sracunati na razlicite nacine...
Nameti u Srbiji su takodje oko 40% kao i u drugim pomenutim zemljama (za koje su procenti ispravno izracunati).

bree

pre 10 godina

zena i ja smo visoko obrazovani (nisu sega mega fakulteti nego BU). moja plata je 160.000 din a zenina 130.000 din. imamo dete od 10 meseci. uskoro ce nadam se i drugo. imamo puno troskova, kredit za stan, kredit za renoviranje istog smo morali uzeti. troskovi su dakle svakog meseca: krediti 65.000 din (40.000 i 25.000), racuni 20.000 din, cuvanje maticnih celija 18.000 (ovaj troska nestaje uskoro ali ce ga zameniti vrtic), bebeca hrana i pelene oko 20.000 din, hrana za nas sigurno 40.000 din. da ne pominjem troskove posle.rodjenja deteta (krevetac, kolica, mito u porodilistu, mala proslava za rodjake.i drustvo, itd). ne zivimo luksuzno. srecom imam sluzbeni auto, na more idemo pocetkom ili krajem sezone u apartmane.u grckoj. ne pamtimo.kada.smo.sebi nesto kupili od.odece ili tehnike (ne racunam tv za stan). srecom ne moramo.da.pomazemo.nasim.roditeljima. NE SMEM.NI DA.POMISLIM.KAKO.JE LJUDIMA KOJI ZIVE SA 20-40.000 MESECNO!!!! jedno od nas da ostane bez posla i upadamo.u ozbiljan problem. misljenja sam.da.ni trebali da primamo.bruto plate pa svako da se snalazi za sebe. penzije necemo docekati a u zdravstvu se sve i onako placa. ja bih i zapalio iz zemlje ali mislim da.zena ne zeli, nismo do duse ni pricali. mislim da ce biti jos gore i strah me kada.budemo odlucili da idemo napolje da ce biti kasno.

naob

pre 10 godina

Dazbine jesu velike alu je ovo mazanje ociju gradjana. Dazbine na rad veoma malo uticu na poslodavce (sta briga poslodavca koliko ce% radnikove plate izdvojiti za porez!). Smanjem ovih dazbina bi samo jedan deo neprijavljenih radnika bio prijavljen, sto slozicete se, ne predstavlja pravi rast iako ce to predstaviti tako.

Ono sto je sustinski problemi su slabi zakoni i neefikasna administracija, a kako izgleda tu floskulu ce da vrti sledeca vlada, i tako ide u krug od 2000.

Alex

pre 10 godina

@ Mico
Mico brate, a koja kola si kupio pa ti je rata za njih 400 eura?!
Mislim, brate zar se ne osecas malo kao prostak kada se zalis da imas platu od 1200 eura i da ti je malo, u zemlji gde je prosek 200 eura.
Teska malogradjanstina, teska!

Igor

pre 10 godina

Trebalo bi prepoloviti plate u državnom sektoru i tako stimulisati stručnjake iz tog sektora da pređu u privatni i to bi značilo i procvat privatnog sektora. Odnosno to je jedini način da se ujednače plate u privatnom i državnom sektoru, jer ovaj prvi je realan.

Ovo za obračun plate baš i ne stoji, 57% su izdaci u odnosu na neto najnižu osnovicu određenu od strane PIO fonda. Tačno je da oni rastu sa porastom plate. Tačno je i da su u EU mnog niža ova izdavanja, recimo u Bugarskoj je svega 10%, ali Srbija ima problema sa popunom budžeta i ne verujem da će tu biti promene. Promena će biti u smislu olakšica pri zapošljavanju, ali opet kada Vas neko obaveže da nekog zaposlite na 5 godina na primer, a subvencioniše Vas dve godine i ako otpustite morate novog sa biroa zaposliti ponovo... sve to gubi smisao. Druga stvar radnik je previše zaštićen Zakonom o radu i manji greh je ako radi na crno, nego ako morate da mu ispoštujete ostala prava.

Dizel Mica

pre 10 godina

Moja je plata 1200 evra i jedva prezivljavam, dok platim ratu za kola 400e, ratu za letovanje 150e, sve racune 200e, hrana 200e, izlasci 150e, benzin 100e, i bukvalno mi ne ostane ni dinara. Da mi nije roditelja penzionera koji mi pomognu mesecno sa 200e ne znam kako bih preziveo!
(Mica, 15. septembar 2013 14:31)

E Mico, Mico. Da si kupio dizel auto dao bi 75 eura na gorivo :)

get up_stand up

pre 10 godina

Radim kao policajac za 41000 mesecno i primam pomoc ministra 10000 dinara!! Putni trosak za trecu zonu (7700) dobijemo jednom u 3 meseca, regresa bez, toplog obroka bez..!!! Imam 23 godine, zavrsio sam gimnaziju, student sam, i placam skolarinu!! Mastam o polovnom automobilu koji kosta 5000e, o letovanju u grckoj, o zimovanju ni ne razmisljam, u minusu sam 30000, jer je do skoro samo jos majka radila, osim mene, u porodici, za 25000din!! Sad otac radi za 40000, sestra za 25000, tako da svi zajedno imamo oko 141000 dinara!! I zato mi je muka od ovih sto imaju 1000e i kukaju kako im je tesko!!! Place mi se!! Pustite da se malo cuje glas i 'tamne strane Srbije'!! Eejjj..da li je normalno da u drzavi policajac koji cuva i stiti poredak drzave i svaki dan stavlja svoj zivot na kocku, jer smo zakonom pretvoreni u glinene golubove, i u potpunosti obezvredjeni, masta o automobilu od 5000e, dok u isto vreme, policajac u Svajcarskoj ima toliku mesecnu platu!! U americi 4000 dolara, u Svedskoj 3000e, u Sloveniji od 950-2000e,..?!?

Miodrag

pre 10 godina

Rešenje je jednostavno, ali za neke veoma bolno:

- Smanjiti broj neradnika u državnoj službi. Takođe, ujednačiti plate onih koji ih dobijaju iz budžeta sa platama onih koji taj budžet pune i to tako da ovi drugi moraju da imaju više plate, jer to je jedino realno.
Pošto se plate u realnom sektoru teško mogu podizati, logično je da treba smanjiti plate u državnom sektoru.

- Smanjiti broj onih koji primaju socijalnu pomoć, jer trenutno se više isplati ne raditi ništa i primati socijalnu pomoć. Država je tako od radnika napravila armiju neradnika.

- Rasteretiti realni sektor preterano visokih nameta.

Shonke

pre 10 godina

Od unije poslodavaca mi se povraća. Njihove demagoške izjave ne vrede 5 para. Pritisak armije nezaposlenih na tržištu rada je toliki da ni jedan poslodavac nema nameru da povećava isplaćene zarade jer su im uvek na raspolaganju novi radnici kojima mogu da zamene ove kojima se ne sviđa mala plata. A smanjenje doprinosa bi koristilo samo njima jer razliku svakako ne bi prebacili na zarade zaposlenih već u svoj džep.
Inače, taj prosek o kome se priča je kad se računaju i zaposleni u javnim sektoru čije plate i podižu prosek. Zato svaka priča tipa "mala plata - skup rad" pada u vodu pošto računajući i bruto trošak za isplate zarada, taj rashod je najniži u Evropi a među najnižim u svetu.

dex

pre 10 godina

dacu vam primer jednog realnog opprezivanja u Srbiji pa vi sami dajte ocenu jer ovo gore navedeno je besmisleno.

Totalna kostanja plate za firme 135 000
- penzijsko,socijalno,zdravstveno 35% - 35 000
= Bruto plata = 100 000
osiguranje i clanstvo u sindikatu 4% - 4 000
- porez na platu 15% (15%-40%) - 14 400

= plata na ruke = 81 600

Porez na platu bi trebao da je promenljiv (15%-40%) i razlicit od opstine do opstine. npr nerazvijena opstina manji porez, veca bruto plata veci porez. (proportionelno za opstine a progresivno drzavi)

Svodi se na kraju godine za svako lice i u zavisnosti od
- primanja (honorari, dividente, extra posao,izdavanje stana, koriscenje sluzbenog auta i sl.)
- troskova (recimo pola kamate od kredita za resavanje stambenog pitanja, put do posla i nazad,troskovi usavrsavanja - literatura i sl)
lice dobija povracaj ili doplacuje porez.

Sto se tice osiguranja u slucaju gubitka posla to treba prepustiti sindikatima i svakom pojedincu ponaosob tako da mora biti osiguran ali i clan sindikata

MarkoSi

pre 10 godina

Kakvi su ovo stručnjaci kojima se posvećuje pažnja u medijima. Pa ako na predložen način budete pokušali smanjenje zaposlenih u javnom sektoru, odatle će otići i ono malo ljudi koji nešto znaju i mogu da urade. Ostaće samo partijski lenjivci kojima je sve jedno da li dobijaju platu 45.000 ili 39.000 neto za nerad, javašluk, neznanje i nekompetentnost. Zbog realno malih plata u "javnom sektoru", sada imamo probleme sa npr. Upravom za javne nabavke koja ne može da stručno obradi sve zahteve, kvalitetni ljudi odlaze i iz Telekoma, a ostaju neradnici i loši stručnjaci. To je začarani krug koji se može preseći samo realnim ocenjivanjem bez pritisaka tako da na ulicu idu kozmetičarke i frizerke zaposlene po partijskoj liniji, mada sumnjam da je u Srbiji to moguće.

uredni neplatisa

pre 10 godina

ma samo kad su javni sektor i partijski drugovi podmireni i namireni, pola ih i ne zna gde rade - druga polovina 8 sati dnevno cacka nos po raznim izmisljenim agencijama, a zavucicemo ruke u dzepove ljudi koji nesto i rade. Mene strani vlasnik sigurno nije zaposlio preko veze i stranacke linije niti mi daje platu da ne radim nista i sad bi Jejlovac da me oporezuje jer imam platu u visini 3 potrosacke korpe? pri tome mi trecina plate ide na stambeni kredit jer stan od drzave nisam dobio (niti mi treba). Sram da ih bude sve!

Aleksandar

pre 10 godina

A sto objavljujete ove vesti gde se govori da je plata 350-450 eura, kada ovo uopste nije tacno. Znaci, objavljujete vest koja nije tacna, jer nije proverena. Plate se krecu od 160-250 eura. Cak i udrzavnim ustanovama, plate ze zasnivaju na minimalcu, pa na to se dodaje koeficijent.

Alex

pre 10 godina

U Srbiji '90tih posao u drzavnoj sluzbi (i drustvenoj firmi) je bio sve samo ne dobro placen. U privatnom sektoru je moglo da se zaradi dva do tri puta vise i niko se nije tukao za drzavni posao (naravno izuzetaka uvek ima). A onda su dosle 2000te sa sve nekim novim trendovima, novim ekspertima.

Švajcarac

pre 10 godina

Odbici u Švarcarsku: 5 % za penzije, 1,5% za invalide, (oko) 3% za privatne penzije, 0% za zrdravlje (= privatna stvar)! To su 9,5% za svaku stranu! Dok u Srbiju su to 46,5% ukupno za svaku stranu! Zato se rad na crno u Švajcarsku neisplati! A od neto plate na drugi bruto: faktor 1,2 u CH prema 2,1 u RS!

ah

pre 10 godina

"Nema, kaže on, objektivnog razloga da nameti na zarade u Srbiji budu veći nego u pretežnom broju evropskih zemalja"

ovakve "eksperte" bih trajno odstranio iz medija. ako imate platu u nemačkoj za isti posao u nemačkoj 5 puta veću (recimo ovde 400 za saradnika na fakultetu, tamo 2.000) eura, pa jel to uporedivih i identičnih 49%? pritom pričamo o zemlji u kojoj je zaposlenost zabrinjavajućih 7%, dok je kod nas oko 30% radno sposobnih nezaposleno.

objektivni razlog za visoko ubiranje za izdržavanje sistema je dragi ekspertu što platiša ima malo i što para imaju malo. ono što je makar očigledno za reći i za šta nam nije trebala ekspertiza je da su u javnom sektoru plate visoke spram većeg dela privatnog, da je sistem neefikasan i prekobrojan.

eksperti... iz dalekog svemira -_-

Bojan

pre 10 godina

Meni je plata 800 eur, ali sam prijavljen na 200. Tako da ustvari moj poslodavac ima dazbinu od 16% a ne 65%. Dakle sigurno najnizu u Evropi! To je norma kod nas...

dragan

pre 10 godina

Ja se više pitam kako neko radi na crno??? još to pišete po novinama, zna se ali nema kazne za poslodavce. Iživljavanje nad radnicima (čas pojedincima)

Sasa Kalinic

pre 10 godina

Ja imam tu prosecnu platu od 400 evra.Radim u inostranoj kompaniji koja nista ne proizvodi,vec se bavi nekim usluznim delatnostima.Muka mi je kad vidim za kakve poslove se daju "dobre"plate.Proizvodnja nam je skroz unistena,pasulj ibeli luk uvozimo iz Kine,meso ko zna odakle..da ne nabrajam.Drzava nam je nesposobna u zadnjih 30 godina.Jeli moguce da za to vreme nijedna vlada nije bila u stanju da svakom radniku omoguci da ima minimalnu platu od 1000 evra.Pa i to je taman za cetvoroclanu porodicu,da se plate dazbine,hrana i da se ponesto i kupi i ostavi sa strane.Umesto toga unistili smo proizvodnju,doveli strane firme da im radimo posao koji oni placaju 2-3 puta vise u svojo zemlji nego kod nas!Vreme je,da konacno neko razmisli o tome,kad bi ljudi imali plate makar priblizno kao sto imaju u zemljama odakle dolaze "velike"firme,ne bi bilo problema sa porezima,budzetom..Samo sto nas uvek farbaju i pricaju kako je to nemoguce-moguce je!Treba jednom stati na put izrabljivanju nase radne snage i traziti od drzave da i nasi radnici zive dostojanstven zivot, a ne kao zadnjih 30 godina-od danas do sutra,dokle vise?

Goran

pre 10 godina

Kao poslodavac malog preduzeca, mogu da kazem da se ne isplati imati radnike a raditi po zakonu. Racunica je prosta: 5 prijavljenih radnika = 900% prosecne plate, poslovni prostor = 100% prosecne plate, obrtna sredstva, operativni i administrativni troskovi = 500% prosecne plate, sto je sve ukupno najmanje 1500% tj. 15 prosecnih plata. Radnici treba firmi da zarade po 3 svoje plate da bi firma pozitivno radila, a to je u Srbiji nemoguce! Gde je profit firme? Zato danas imamo lose gazde jer ih drzava tera na to...

lako se da to saseci

pre 10 godina

ja bi to lako resio. Privredna smanjiti poreze i namete na 40 posto drzavna uprava administracija ostaviti na 66 posto kraj . Drzavne pacove izdrzava privreda pa je red da onda pacovi plate vece namete na svoje prihode jer definitivno nista ne doprinose.Ili jos lakse smanjiti drzavni aparat na 10000 zaposlenih pa ce drzavi ostati vise para. Briga me za drzavne sluzbenike sto ce ostati bez posla niko od njih ne place kad mi u privredi dobijemo pedalu ili nam plate kasne . A posto se vazda hvale kako su sposobni onda ne vidim problem kako ce se zaposliti jer sposobni se lako zaposle i oni koji vrede. A ti na salteru kad dodjes odmah vidis da su oni presposobni i prekvalifikovani za sve.

Niko

pre 10 godina

Na jednog naseg proizvodnog radnika dolaze jos cetiri drzavna cinovnika, opstinska pacova, partijasa, politicara, lekara, sudija, prosvetara, radnika javnih kuca, pardon preduzeca... Tako da kad saberemo njegovih nesrecnih 200 Evra i po 400 do 600 za lezilebovice, dobijemo prosek 400. cisto da znate odakle ovaj prosek.

Buda Baba

pre 10 godina

Sve su ovo naklapanja kvazi strucnjaka,po principu,hajde nesto da i ja kazem!

Nema tu mnogo filozofije i pametovanja,resenja su otvaranje novih fabrika tj. radnih mesta u privrednim delatnostima i rasterecivanje budzeta racionalizacijom radnih mesta!
Ako je mogla da se izvrsi racionalizacija u pravosudju,koje usput zbog malih plata nije interesantno za zaposljavanje stranackih vojnika i burazerskih sema,moze da se uradi i u drzavnim agencijama i upravama,a pogotovu u javnim preduzecima,koje su prenatrpane i leglo su stranackih kadrova sa izuzetno velikim primanjima!

Kada se za pocetak ispune ovi uslovi,eto odmah punijeg budzeta i boljeg standarda gradjana!

bežati odavde

pre 10 godina

Ja završio viši stepen, master i ne radim nigde. Nema posla ni za lek. Pomažu mi sestra i keva sa bednom penzijom. A ja ponekad krečim kad me zovu, a ponekad menjam nekog u kaficu. Bože zemljo otvori se i progutaj nas sve.Pitam se samo šta sam zgrešio da budem rođen u ovoj prokletoj zemlji. Samo želim onima, koji su doveli ovu zemlju u rasulo i onima koji su upropastili hiljade života, koji su ojadili hiljada i hiljade porodica, da ih stigne kazna i da plate za sve što su uradili.

..!..

pre 10 godina

Dvadeset godina imam firmu i uvek mi je smetao bespotrebno komplikovan nacin obracuna plata. Smatram da minimalac treba povecati na 30.000 din. uz istovremeno smanjenje doprinosa tako da za poslodavca bruto iznos ostane priblizno isti. Time bi se itekako pomoglo najlosije placenim radnicima. Istovremeno, ako je sada minimalac oko 20.000 time se te najnize plate povecavaju za 50% sto je vrlo znacajna suma koja se u budzet vraca kao PDV kroz potrosnju.

Drzava zna i da mnoge velce firme placaju fiktivne usluge povezanim firmama u inostranstvu i time smanjuju dobit ili iskazuju gubitak, a zatim te pare koriste za novo " investiranje". Takodje, deo tih para koriste za isplate neoporezovanog dela plata radnicima na nerezidentne racune. Verovatno zato je od svih agencija i inspektorata prvo ukinut Devizni inspektorat koji je upravo to trebao da kontrolise.
Ozbiljna drzava= proste racunice!

Neko

pre 10 godina

Doprinosi su baš visoki. A što je najgore, plati se 12,3 posto zdravstvo a knjižica ne može da se overi, bar ne oni koji plaćaju doprinos. Našao fond zdravstvenog neki dug od jednog dinara i firma crvena. Pri tom nije važno da li je to doprinos na teret radnika ili pak poslodavca. Vidim oni koji ne plaćaju doprinos za zdravstvo nemaju taj problem kao ni sa raznim participacijama, pa se mnogima više isplati da se ne zapošljavaju, ili pak da rade na crno. Krajnje je vreme da se ukinu "doprinosi" poslodavcima a da se radnicima isplaćuje bruto plata, pa da oni uplaćuju poreze i doprinose, kao što radi zapad na koji se svi stalno pozivamo. Onda u tekstilnoj industriji neće biti nekonkurentni, a ni u drugim delatnostima. Može mnogo da se polemiše o načinu da se to izvede, ali ovo nije prostor za to. Uvođenje ekstra poreza u javnom sektoru sigurno nije nešto što će dati rezultate iz mnogo razloga. I to je presipanje iz šupljeg u prazno.

goran

pre 10 godina

Može li država da pojeftini rad? Da smanji državna opterećenja na zarade, rastereti poslodavce???NE MOŽE I NE ŽELI!!!Jer oni koji o tome odlučuju(i njihova rodbina) od toga žive.Radnici neka rade i gladuju. Deca će im takođe biti neškolovana i radiće za decu ovih što su sad na vlasti, prosto

Samouk

pre 10 godina

Zašto, za početak, ne uradite dvojnu statistiku po pitanju proseka plata, za javni i za privatni sektor. Verujem da će se pojaviti velika razlika!

Drugo, neće privatni sektor spasiti manja zahvatanja države, jer opšte je poznato da postoji ogroman broj firmi koje prijavljuju na minimalac, a ostatak isplaćuju na ruke - šta, onda će kao svima da isplaćuju punu platu???

Problem realnog sektora je nepostojanje kontinuiteta kvaliteta i konkurentnosti! Nemojte mi samo reći da vaš proizvod ima istu cenu koštanja kao proizvod neke zapadne firme, iste ili slične veličine.

mail

pre 10 godina

Da ERDB, Zeleznica, Infostan... i druga drzavna jasla dobiju konkurenciju, a meni cela moja plata (bruto), pa ja da odredjujem gde cu da se lecim ili penziono uplacujem. Pa bi videli kako se drzavna kasta sama razilazi.

Plebs

pre 10 godina

"Moja je plata 1200 evra i jedva prezivljavam, dok platim ratu za kola 400e, ratu za letovanje 150e, sve racune 200e, hrana 200e, izlasci 150e, benzin 100e, i bukvalno mi ne ostane ni dinara. Da mi nije roditelja penzionera koji mi pomognu mesecno sa 200e ne znam kako bih preziveo!
(Mica, 15. septembar 2013 14:31) "

1. Rata za kola 400E? Trebalo je da kupis auto koji mozes zapravo i da priustis.
2. Rata za letovanje?! Jedna je 150E, a ima ih bar 6. Opet, zasto ne ides tamo gde mozes da priustis? Bolje da si u cugu dao 300E i otisao na sasvim pristojno letovanje.
3. Izlasci? Ne mislis li mozda da je 150 za blejanje po kafanama luksuz?
4. Hrana - idi na coolinariku, nauci da kuvas 5 osnovnih jela i imaces 100E troskove plafon. Za__£+bi restorane/pljeskare za svaki obrok.

Razbacujes se. Kao Srbija. Jos imas obraza da uzimas od penzionera?

Dragan Miladinovic

pre 10 godina

Prvo nije sprovedeno smanjenje broja zaposlenih u državnim preduzećima i ustanovama, sada bi smo bili srećni da se makar vrati stanje od pre godine dana.
Drugo, naš sistem je klasična tranziciona otimačina gde vlast i ne pomišlja da oporezuje veliki profit krupnih tajkuna, već se samo gleda kako iscediti porez od radnika.
I konačno svakom radniku treba dati slobodu da uplaćuje penziono i zdravstveno osiguranje gde i kako želi. Ovako svi jako skupo plaćamo zdravstvo koje ne možemo ni da iskoristimo i praktično moramo da dodatno plaćamo i privatne doktore ako je neka ozbiljna situacija. O de facto finansiranju Krkobabić dinastije da i ne pričam.

marko

pre 10 godina

to ima samo u Srbiji. 24% ide za penzije, od kojih se jedva zivi, 12,3% za zdravstveno a za svaki lek koji se kupi placa se participacija, za bilo sta u bolnici dobijete spisak sta da se kupi (od gaza,zavoja,igli pa nadalje...), 3% za slucaj nezap. (za sta za sajmove zaposlj. za kafe njihove..) strasno! legalna pljacka

Bojme...88

pre 10 godina

Nije mi jasno gde nalazite te informacije da je plata 400 eura mesecno???
Pa realna plata tj. najveci % njih ima izmedju 160-300 eura!!!

Zoran

pre 10 godina

Ja ne razumem stvarno jednu stvar zasto se uopste uvodi pojam poreza u javnim sluzbama. Para jednostavno nema u budzetu (jbg odvaja se dosta za kamate) pa samim tim i smanjiti plate, a ovako ispada da para ima ali da plate treba korigovati zbog ne znam cega. Moj poslodavac kada nema para on jednostavno smanji plate, otpusti ljude i slicno. Nema tu neke gimnastike reci.

Punjenje budžeta kao indikator

pre 10 godina

Ovo je dublji problem nego što izleda na prvi pogled. Političkim strankama koje vrše vlast i učestvuju u vlasti nedostaje jasno definisano, sistemsko, kao i ideološko određenje prema ključnim postavkama društveno-ekonomskih odnosa, kao i razvoja, planiranja i vizije budućnosti.

Gaga

pre 10 godina

Ja radim u centru tehnike u Beogradu,koji radnje ima po celoj srbiji za mesecnu platu od 18 500 dinara,dakle ispod minimalca.Tako,da ,nemojte misliti da u Bg-u cvetaju ruze.

Ivan

pre 10 godina

Za neto platu od 50 000 RSD ukupan trošak za platu je 82 243 RSD. Od toga je 69 757 RSD bruto plata i ostatak do 82 243 RSD je još na teretu poslodavca. Znači državi od neto plate 50 000 RSD ide 32 243 RSD.

Marko NY

pre 10 godina

Bruto plata!
I da vidis kako rad na crno nije vise problem. Onda bi znali da placamo (i koliko) administraciju, pa kad odes za uslugu i ti i on znate ko je musterija, a ko usluznik.
I korupcija bi bila manji problem, kad bi bilo manje "drzavnih" para.

oktopus

pre 10 godina

voleo bih da skeniram obracun plate, da smem, pa da mi prvo objasne kako dolaze do cifre koja cini platu, posto i ono sto si odradio - ne plati se. Pride, ovaj namet drzave je neosnovan, uz to, nadam se da im je jasno zasto je budzet mali - rasipaju novac na isuvise opsirnu administraciju u ovakoj birokratskoj zemlji. previse papira. previse izmesljenih plata i cehova. Drago mi je kada procitam da neko ima 1200€ platu jer pocinjem da verujem da konacno postoji srednji sloj. uzdravlje!

Marko

pre 10 godina

I nije toliko komplikovan obračun zarada, možda jeste komplikovano sastaviti zaradu, ali obračunati poreze i doprinose nije kada znate od čega polazite. Zakonima jeste sve precizno određeno.
Vidim da su neki u komentarima pominjali da primaju manje od minimalca. Stvar je u tome da poslodavac ima pravo kazniti zaposlenog do trećine bruto plate, ali doprinose mora uplatiti prema najnižoj osnovici. To znači da se taj odnos može još uvećati od tih pomenutih šezdesetak posto.

Kome treba postoji besplatan online kalkulator plate kojim možete sračunati i obustave i procente učešća doprinosa u plati na adresi
http://kalkulator.servisracunara.org

amos

pre 10 godina

autor je malo okasnio. Porez na plate u srbiji nije 10% vec neko vreme. Takodje ni porez na profit firmi nije vise 10 vec je 15%, i dodatnih 15% ako vlasnik hoce da podigne taj profit kao svoju zaradu\dividendu.
A osiguranje od nezaposlenosti mislim da je 1.5 a ne 3%.

realna

pre 10 godina

Gde mi bio kraj da mi je plata u tom proseku imam platu 22000 din od toga mi je kredit 8000 din,ma strasno,nadala sam se bice bolje,ali ovako ne ide!Odrekli smo se svega kakvo more ili planine,kupujemo sto moramo,nazalost nemamo ni suprug ni ja roditelje da nam pomognu,ali hvala im imamo krov nad glavom.Srbijo ubijas nas polako,kako sam se rodila neka je kriza,ali nadam se da ce mom detetu biti bolje,u stvari ne znam sta da mislim.

Medo

pre 10 godina

Prica se o malim i srednjim preduzecima a u stvari drzava favorizuje velike, monopolisticke kompanije. Ko sve utice na donosenje zakona u Srbiji? Neoliberali? Ne odusevljava me ni Lazar Krstic jer dolazi iz jednog tipicno neoliberalnog ambijenta. Mali i srednji biznisi? Ista demagogija koja prati pricu o natalitetu.