Petak, 13.09.2013.

16:48

Da li je Srbija kriva za Prvi svetski rat?

Izvor: Predrag Simiæ, profesro FPN-a

Da li je Srbija kriva za Prvi svetski rat? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

56 Komentari

Sortiraj po:

Zlopamtilo

pre 10 godina

Srbija nikada u svojoj istoriji nije bila dovoljno velika ,ma koliko mi to katkad priželjkivali ,da bi bila kadra da izazove sukob svetskih razmera .To što je urađeno ,sarajevski atentat ,može biti samo neposredan povod za rat a obzirom koliko su svi bili spremni za rat to je više nego očigledno.
Sve drugo je ako se uzmu u obzir relevantne činjenice prekrajanje istorije

Stari znalac

pre 10 godina

Koliko ljudi ne znaju istoriju, ali onu osnovnu, pa to je zapanjujuce. @Djordje K - Rusi su objavili rat Austro-Ugarskoj odmah posto je ova objavila rat Srbiji! Car Nikolaj je ispunio obecanje da Srbiju nece ostaviti na cedilu. Ta objava rata je pokrenula lavinu, te je Nemacka objavila rat Rusiji, pa je Francuska morala da ucini isto i Austro-Ugraskoj i Nemackoj, ostalo je istorija. Sto se Engleske tice, ona stupa u rat tek posto je Belgija napadnuta od strane Kajzerove vojske. Do tada su se Englezi trudili da ostanu "po strani". U drugom ratu SSSR nije mogao da objavi rat nakon 6. aprila kad je imao potpisan pakt o nenapadanju!

anonimno

pre 10 godina

Nemacka je htela da ratuje u Prvom Svetskom Ratu,Srbija im je bila izgovor! Proverite kroz stampu i istoriju sta se desavalo u Evropi u to doba.Morate da posmatrate istoriju iz vise uglova da bi dobili tacniju sliku.

gradjanin Srbije

pre 10 godina

Svako ko je bio na KRFU i posetio VIDO se zapitao sta nam je to trebalo.nazalost SRBI vole Ratove koje iz kojih obavezno izadju desetkovani ,pa onda to slave kao pobedu.To je istorijska cinjenica svidelo se to ili NE.
Uzgred budi receno na svaki sukob sa daleko nadmocnjim protivnikom imali su podrsku RUSIJE.

R,Zivkovic,Rotterdam

pre 10 godina

Ova hajka na srpski narod da je Srbija kriva za prvi svetski rat je isto, sto je skrivila da je bomarduju 1999godine!! Pa vidite ko je insipirator za proslavu i podizanje spomenika Francu Ferdinandu u Sarajevu, vec sama Francuska!! Ta ista Francuska koja nam je toboze nekada bila "prijatelj"u toku prvog rata?! Da su ovu proslavu organizovali Nemci ili austrijanci pa upola jada, a one gle ko no Francuska! Ta ista Francuska na celu sa Shirakom koja je predvodila nato pakt da se Srbija bomarduje 1999 godine. Da ne duljim jer nisam istoricar, politicar,pa necu dalje da se upustam u diskusiju.

Ritter

pre 10 godina

Kristofer Klark u knjizi kaze da su sve velike sile podjednako krive zbog izbijanja rata i navodi ga kao primer kako lokalna kriza moze da dovede do globalne katastrofe. Niko nije verovao da ce do svetskog rata zaista i doci kao sto danas niko ne veruje da zbog Sirije moze da izbije nuklearni rat. Mi Srbi nismo bas toliko bitni koliko mislimo iako stalno imamo potrebu za tim da budemo. S druge strane da smo mi zaista neka ozbiljna drzava, nase minitarstvo spoljnjih poslova ili ambasada u Berlinu ili Becu trebalo bi medjutim da uputi protestnu notu na dokumentarac koji je (u okviru istorijskog serijala "dani koji su promenili svet")a koji sam nedavno gledao na nemackom Phoenix kanalu a u kome su zaista Gavrilo Prinzip i Mlada Bosna predstavljeni kao Al Kaida. Uzas i Sramota.

Stefan

pre 10 godina

Prvi svetski rat je bio neminovnost. Cak i da Gavrilo Princip nije ubio Franca Ferdinanda, pre ili kasnije bi rat opet izbio. Tenzije izmedju Austro-Ugarske i Srbije trajale su jos od 19. veka jer je Austrija zelela kontrolu nad Balkanskim poluostrvom, a glavni takmac joj je bila Rusija. Prvi veliki sukob izmedju Rusije u Austrougarske je bio 1878. kada je i Srbija dobila nezaviznost na San Stefanskom kongresu kada je Austrougarska sa Engleskom stavila veto na taj mirovni ugovor i sazvala Berlinski kongres. Tada je A-H preuzela kontrolu nad Bosnom i Hercegovinom i tad oni pregovarali u nase ime jer su Rusi bili zainteresovani za stvaranje velike Bugarske. Drugi veliki sukob je bio carinski rat izmedju Srbije i A-H i aneksija Bosne 1908, tada je malo falilo da izbije rat. Treci je posle Balkanskih ratova kada nam je Austrija zabranila izlazak na Jadransko more pretnjom rata. Rat je jednostavno bio neminovan, i u Evropa je sama bila par puta blizu rata zbog nekih sukoba oko africkih kolonija. A-H je imala ambicije na Balkanu i Srbija joj je bila trn u oku. Ubistvo prestolonaslednika je bio savrsen izgovor za rat iako Srbija nije imala veze sa tim. Tako da Srbija nikako ne moze biti krivac za taj rat. Srbija je imala ispravne ambicije da sve svoje sunarodnike ujedini u jednu drzavu. Ona je mnogo dala saveznicima u prvom svetskom ratu, previse. Tvrdnje da smo mi izazvali rat je pljuvanje na grob svih nasih zrtava tog strasnog rata.

Baudolino

pre 10 godina

To je bio terorističi akt koliko i raniji pokušaj Italijana Oberdana da ubije austrijskog cara. Uostalom šta je Franc Ferdinand uopšte tražio u Sarajevu? Cerska bitka je prva saveznička pobeda u Velikom ratu. Na ulazu u londonski Imperijalni ratni muzej, u sekciji Prvi svetski rat prva saveznička zastava pored britanske je srpska. Puno materijala koji Srbiju može da prikaže u najboljem mogućem svetlu i kada smo bili na pravoj strani.

vecni princip slobode

pre 10 godina

Najveci problem "novog svetskog poretka" je ustvari doktrina, koju je promovisao Broz (Tito), o tzv. "naoruzanom narodu".
Beskrupoloznom imperijalnom kapitalizmu, koji je ponovo na svetskoj sceni, vise nisu dovoljne marionetske vlade u "banana" drzavama, oni bi sada da poseduju i marionetske narode, gde bi slobodno mogli da uzivaju bez ikakvog straha za svoje, investicije, institucije i pojedince. Cinjenice, da se marionetske vlade menjaju kao prljav ves, bez stabilnog oslonca u sirem javnom mnjenju obicnih i normalnih ljudi, spremnih na svakoliki oblik otpora, protiv ociglednog uzimanja slobode, cini vladare (kapitaliste) nespokojnim. Sada je na sceni postupak, da i jedan tako cist gest borbe protiv tudje vlasti i okupacije, kakav je Principov atentat, treba dezavuisati i obicnom coveku prikazati, kao terorizam ...
A sta je Broz govorio (povodom latentne pretnje Varsavskog pakta, ali i NATO). Mi u SFRJ imamo oko 1500 mesnih zajednica, pa u svakoj od njih, kada se nadje samo jedan covek, koji ce unistiti samo jedan neprijateljski tenk, sto je 1500 tenkova, koji gubitak ne bi izdrzala ni jedna svetska vojna sila. E, tih "Principa" se plase vladari "novog svetskog poretka"! Mogu da imaju marionetske vlade, sitan ili krupniji caar, ali nikada u Iraku, ili Siriji nece biti docekani sa cvecem ...
Uostalom, "gvozdena pesnica novog svetskog poretka" (NATO), ni u Srbiji nikada nece biti docekana sa cvecem, cak i da Principa posmrtno osude u Hagu.

Djordje K.

pre 10 godina

@neznanje

Rusi su nam pomogli u oba rata,kao i vanzemaljci...

U prvom,vise se se tukli medjusobno,nego sa nemcima.
Jos su stalno pregovarali o primirju sa nemcima.

U drugom svetskom ratu,
Rusi su bili u PAKTU sa Nemcima!
April 1941.,nemac udario na nas,rusi nisu ni trepnuli.
Imali su pakt sa nemcima.
1944.,rusi su terali nece iz Beograda,samo da bi kasnije,Beograd bio deo ruske gubernije.
Ako su nam bili braca,sto im rekli marsh,1948.?

Treba malo prelistati istoriju.

Milan

pre 10 godina

Malo citanja istorijske literature umesto kafanskog obrazovanja ne bi bilo na odmet raznim pametnjakovicima kojima je Sveto Pismo sve sto je upereno protiv Srbije.
Prestolonaslednik Franc je dosao u Bosnu da nadgleda "manevre" K&K trupa koje su inace bile invazione trupe. Habzburzi su posle balkanskih ratova, nakon sto je Nemacka podrzala Srbiju po pitanju teritorija u Makedoniji, rekli da samo ratom mogu da rese pitanje Srbije. Bilo je pitanje dana kada ce da napadnu, a pomenuti manevri su bili deo toga. Crna Ruka nije radila nista na svoju ruku, za sve su znali i Englezi, a pogotovu Francuzi, na stanu ideali Gavrila Principa. Dakle Princip je ubio glavnokomandujuceg desantnih jedinica. Kada je K&K objavila rat Srbiji, momentalno su u rat usli Engleska i Francuska, moze se cak reci da je Srbija i gurnuta u taj rat koji joj NISTA nije trebao i koji je koren katastrofe od koje se nismo nikad ni oporavili, a pitanje je i da li cemo ikad! Za taj rat, Evropa se spremala skoro 20 godina!
Ubistvo Ferdinanda i dizenterija koja je pogodila glavnokomandujuceg desantnih trupa, dovela je nadmenog Oskara Pocoreka na komandni polozaj, sto je rezultiralo porazom Austrougarske 1914, i angazmanom kajzera Wilhema na Balkanu, koji je poslao celu armiju. Sreca za Francuze i Engleze, nesreca za Srbiju... Ostatak price poznat - KATASTOFA.

Bez_Cenzure

pre 10 godina

Prvi Svjetski rat se vodio iz istih razloga zbog kojeg se ratovi vode i danas, zbog prevlasti nad resursima. Danas se vode sofisticiranim metodama a suština se za jotu nije promijenila iako se narodu servira drugačije putem "nezavisnih" medija. Spomenik Francu Ferdinandu je obična provokacija usmjerena ka Srbima kao što se inače u BiH radi. Politički predstavnici sva tri naroda nastoje one druge provocirati. Atentat na Franca Ferdinanda je povod a uzrok je njemački i austrijski imperijalizam. Interesne zone u svijetu bile su podijeljene između tadašnjih velikih sila a novonastajuće sile Njemačka i Austro-Ugarska htjele su dio tog kolača. Zar nije tako i dan danas samo sa drugim akterima? Šta se promijenilo? Aposolutno ništa! Prvi Svjetski rat je najviše odgovarao Engleskoj jer su već tada Englezi pronašli naftu na Bliskom Istoku i htjeli su po svaku cijenu spriječiti njemačke firme da je se dokopaju. Zanimljivo, zar ne!

goran

pre 10 godina

Naravno prekrajanje istorije je omiljena stvar na zapadu ,ne bi me cudilo da napisu kako je fasizam potekao od nas ,kako smo mi imali konclogore smrti,kako je Jasenovac izmisljen i preuvelican,ma jednom recju Srbi su krivi za svako zlo u istoriji koje se desilo ...Ali da se vratimo na prvi svetski rat,Gavrilo Princip je ubio prestolonaslednika jedne zemlje koja je na krajnje drzak i bezobrazan nacin anektirala Bosnu,dakle Gavrilo nije ubio Ferdinanda u Becu vec u Sarajevu,nazalost zena prestolonaslednika je bila (da upotrebima bas taj izraz jer su ga zapadnjaci nemilice upotrebljavali 1999 god za vreme bombardovanja) "kolateralna steta" ,naravno ijedan razuman i svestan Srbin nece prihvatiti ovo izvrtanje i prekrajanje istorije ,znamo mi dobro koje bio na kojoj strani i ko se zasta borio mi nismo isli da napadamo bec vec smo branili svoju zemlju i odbranili je viteski a Austrijancima neka sluzi na cast sto nisu imali dostojanstva da prihvate poraz vec su u pomoc pozvali svoju bracu Nemce i nagovorili Bugare da nas uniste ali nije im uspelo hvala Bogu opstali smo i opstacemo do kraja ...

Ivan

pre 10 godina

@1948 Nikad u zivotu vecu glupost procitao nisam.

Srbija je verovatno kriva i za irak, avganistan, libiju, siriju, globalno zagrevanje, klizista, cunamije, svetsku ekonomsku krizu i za to sto se Molder i Skali nikad nisu "smuvali".

Jedino za WW2 nije kriva Srbija, vec verovatno jevreji koji umesto da izvrse masovno samoubistvo, naterali divne nemce da ih jure po svetu i trose municiju, gas i ostalo...

wiener

pre 10 godina

ovakva interpretacija istorije je neozbiljna, ali u skladu sa misljenjima onih koji podrzavaju "rat protiv terora", sto je maska za neoimperijalizam ili nastavak politike koja je i dovela do prvog svetskog rata. bivse imperije su se nakon sto su se medjusobno skoro unistile ujedinile da zajednicki nastave dominaciju sirom sveta, sto ne ide bez naslija. kriviti srbiju koja je bila prva zrtva rata za njegov pocetak je slicno onome sto se desava danas sa ratovima u bliskom istoku gde se terorizam krivi za ratove koji su u stvari glavni razlog za postojanje terorizma.

ozbiljni istoricari ovu interpretaciju nece prihvatiti, ali se ne moze ikljuciti da se ova interpretacija koristi u politicke svrhe.

munZ

pre 10 godina

To je bio akt terorizma i srpskog nacionalizma
(w, 15. septembar 2013 16:50)
Tako je... a rezultat toga je milion mrtvih Srba i oslobođene hrvatske i slovenačke zemlje 1918. Milion Srba je izginulo da bi Hrvati dobili osnov da prave državu - najveća srpska greška. Zaboravih da se srpskim terotistima i šovinistima na Solunskom frontu kao dobrovoljac pridružio mlađani Alojzije Stepinac - koji je zbog svojih zasluga i saradnje sa tim teroristima kasnije od velikosrpskog kneza Pavla dobio direktnu podršku da postane zagrebački nadbiskup. Primera je na pretek...

Goksi

pre 10 godina

@ 1948 Toliku gomilu besmislenih gluposti, koje veze sa istinom i realnoscu nemaju samo internet moze da istrpi. Ali, nakon izraza patriJote na samom pocetku jasno je o kakvom intelektualnom i moralnom kapacitetu se radi tako da nista drugo ni ne moze da se ocekuje.

my way

pre 10 godina

Prvi svetski rat je poceo objavom rata i napadom Austrougarske na Srbiju, zato njegova stogodisnjica treba da se obelezava u Beogradu, a ne Sarajevu. Ne treba zaboraviti da je Srbija sprecila globalne sukobe ranije prihvativsi aneksiju Bosne, koja takodje po toj logici moze da se uzme kao zapocinjanje rata, a koju je cela Evropa osudila. Srbija je i nakon atentata vrlo pomirljivo prihvatila 9 od 10 tacaka ultimatuma sa ponudom da se o 6. odluci arbitrazom suda u Hagu ili komisije velikih sila. Svaki pokusaj da se na Srbiju i Srbe svali krivica za rat je sraman i ne smemo to da dozvolimo.

dilema, ili zamena teza

pre 10 godina

Zamislimo situaciju danas, gde jedan mladi podanik britanske krune, koji zivi na Gibraltaru, probudi se jedno jutro i umesto britanske zastave, na vrhu gibraltarskog grebena vidi spansku zastavu i shvati, da je Spanija anektirala taj prostor. Onda, posle nekoliko godina preganjanja, gde su obe drzave na ivici rata, prestolonaslednik spanske krune, resi da poseti okupirani Gibraltar i onaj mladi covek s pocetka price, izvrsi atentat na njega (prestolonaslednika).
Da li bi taj mladi Gibraltarac bio, terorista, ili borac protiv okupatora?

Zkr

pre 10 godina

(1948, 14. septembar 2013 12:05)

A što volim ova da ne kažem kakva fiziološka stanja.

Elem, nakon smrti Tita, pojavilo se šest malih Titića, koji su zagadili život svima nama i rasturili SFRJ.

Neki su bili pametniji (Slovenci) neki gluplji (Srbi), a neki baš glupi (Bosanci). Tako su i prošli.

A kakve to sve veze ima sa I SR ?

Johny

pre 10 godina

Uzrok Prvog Svetskog Rata je bila suprotstavljenost tadasnjih velikih sila. Povod je ubistvo Ferdinanda i njegove trudne zene od strane 18-godisnjeg Gavrila Principa koga su naoruzali srpski oficiri. Sam Gavrilo je u zatvoru iskreno izjavio da je toliki uzas nastao u ratu da mu ne bi palo na pamet da to ubistvo izvrsi. Sam se licno pokajao za ono sto je uradio. Mlad, zadojen i iskoriscen od tajne sluzbe. Ne mnogo razlicit od danasnjih talibana. Simbolicno, u zatvoru gde je obolio, ruka kojom je izvrsio ubistvo mu se osusila. Ubiti trudnu zenu nije bas herojski cin ili je mozda koncept "kolateralne stete" u Srbiji prihvatljiv?

Petar A

pre 10 godina

Cuj "HH vek"??! Latinica rimskog broja na cirilici?
Teza da je Rusija spasila Srbiju od austrijske kazne ne stoji. Da nisu Bugari usli u Prvi rat (1916) i sa ledja napali Srbiju, sama Srbija bi izbacila Austriju sa Balkana. I sad naravno slijedi ono klasicno: sta bi danas bilo da je tako onda bilo???

Srđan

pre 10 godina

Čitajući englesku i francusku vikipediju našao sam da su uzročnici Prvog svetskog rata imperijalizam, nacionalizam, trka u naoružanju i neraščišćeni računi oko teritorija. Srbija se u engleskoj vikipediji pominje u dva a u francuskoj u tri pasusa. Ono što je interesantno je da se na oba mesta navodi da je Gavrilo Princip bio član srpske nacionalističke organizacije "Crna ruka" i NE govori se da je on bio tertorista. Takođe je rečeno da je Srpsko - Austrijski sukob mogao ostati lokalnog karaktera da su to htele ostale svetske sile...

SideSwipe

pre 10 godina

U SAD je osnovana zvanicna komisija za obelezavanje stogodisnjice od pocetka Prvog svetskog rata, i odluke ove komisije bice nevidjeno vazne za buduci pogled na ulogu Srbije u ovom ratu. Hvala Bogu, imali smo ogromnu srecu sto je za jednog od 12 clanova komisije izabran kongresmen Ted Po, koji je clan naseg kokusa i koji sigurno nece dozvoliti nikakve malverzacije tamo.

optimista

pre 10 godina

Bosna je 1908 bila anektirana (okupirana) od strane Austro-Ugarske.
Franc Ferdinand je bio prestolonaslednik, najviseg trona, okupatorske vlasti.
Gavrilo Princio je rodjen u Bosni.
Dakle, Gavrilo Princip je u borbi za oslobodjenje, sasvim legitimno pucao u okupatorskog vojnika u uniformi, Franca Ferdinanda (koji je bio i prestolonaslednik, ali to ne menja nista u sustini), a pritom, Princip je nehoteci ubio i Ferdinandovu suprugu, Sofiju, zbog cega se iskreno kajao.
Nije Princip iz Beograda otisao u Bec i tamo izvrsio atentat na prestolonaslednika Ferdinadna, nego je u svojoj zemlji, ubio okupatora!
Nezavisnost danasnje Rep. Bosne i Hercegovine, ima se zahvaliti, izmedju ostalih i Gavrilu Principu, a sa druge strane, ta nezavisnost Rep BiH, potvrdjuje, da je Princip pucao u okupatora!
Bosna ce sutra uci u EU, kako ce tada, i Bosanci i osporivaci herojskog cina Principa, gledati na taj cin (atentat)? Ako je EU zajednica ravnopravnih, razlicitih, slobodnih i priznatih naroda i drzava, gde su emacipovana ljudska i gradjanska prava, onda je Gavrilo Princip zagarantovao mesto u istoriji onih pozitivnih prvoboraca, upravo za tu stvar, za SLOBODU, za EU.

vasilije knezevic

pre 10 godina

Tesko je biti realan.Tesko je izdvajati pojedine slovenske narode sa Balkana i davati im
nekakvu nezasluzenu naivnost ili ih svrstavati u miroljubive.Da su ti isti narodi zaboravili
svoje parohijske osobine i radili na formiranju jugoslovenstva sve bi eventualno bilo
drugacije.Nema sumnje da su njemacke i austrougarske kolonijalne pretenzije racunale
na Balkan kao zaostavstinu Otomanskog raspada.Nebi se moglo tvditi da su tadasnje
evropske sili,Rusija ili Francuska,polagale neko izricito pravo na te posjede.Sirom svijeta
te sile, ukljucujuci i Englesku, sukobljavale su sa kolonijalnim interesima u prvom redu
Njemacke.U svemu tome Balkan j bio samo neznatna rupa na svirali ali je njegov strateski
polozaj bio vrlo interesantan.Tu je onda bila Srbija koja je postavljala neko drugorazredno
pravo na otomanske posjede nastanjene etnicko slovenskim narodima.Srbija nije imala
ili mozda i nije mogla imati izgradjenu politicku alternativu.To je bila skoroformirana
drzavica pa su Njemacka i Austrougarska za nju znacile kolose.Srbija cak ni poslije 1945
nije pribjegla znacaju "jugoslovenstva"nego je ostala u sopstvenim okvirima najveceg
medju malima.Cak je i Hrvatska imala vise razvijeni pojam jugoslovenstva.Budjenje
Njemacke,sada u potpuno razlicitoj ulozi ali jos uvijek kolonijalnoj, stvorilo je situaciju
onakvu kakva je danas.
vasilije knezevic, 16 sept. 2013

Paor

pre 10 godina

Možda je to sve i tačno. Ali zašto stati tu? Drugi svetski rat je uzrok formiranja UN, NATO, a i Evrospske zajednice za ugalj i čelik koja je vremenom prerasla u EU. Da li je Srbija nehotice stvorila i sve te nadnacionalne tvorevine?

Domagoj

pre 10 godina

"Slika koja je u svetu stvorena o Srbiji tokom građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji..."

Iako me naslov privukao, nakon ovoga sam prestao čitati. Kad jedan profesor tako govori, nije niti čudno što običan narod misli...
Nikad mira neće biti ovdje...

goran

pre 10 godina

dobro kad je ubistvo Franje Ferdinanda bilo teroristički atk, a aneksija Bosne od strane tog istog Franje, koja je bila i direktni povod za atentat, je onda bila šta, u skladu sa međunarodnim pravom, šta je trebalo da se desi, da se Bosna posle Turske prepusti Austro Ugarskoj, a svi potčinjeni narodi su trebali da ćute zarad mira u Evropi. Da je to bio teroristički akt Austro Ugarska bi napala Srbiju i na tome bi se završilo, umesto toga i Austrija i Nemačka su započele sukob svetskih razmera, što jasno daje odgovor o čemu se tu u stvari radilo, a radilo se kao i uvek o borbi za supermaciju, teritoriju, sirovine, resurse izlaz na more i ostalo. Mislim ti krajnje tragikomični i stalni pokušaji da se zarad evrointegracija opere sve ono što se dešavalo zadnjih sto godina na tlu evrope i da se krivica za sve ono što ne valja svali samo na pojedine narode i zemlje su zajsta odurni. Verovatno će sledeće biti da je ubistvo Kralja Aleksandra u Marselju bio izraz slobodoljubive težnje hrvatskih nacionalista da zbaci jaram srpskih ugnjetavača. Mada ima tu i malo istine, umesto što smo ih "oslobađali" trebali smo da prihvatimo ponudu koju su nam velike sile dale 1916.godine, čini mi se, i da završimo posao jednom za svagda, kao i to da je krajnje vreme da počnemko da gledamo samo svoje interese, a ne da večito izigravamo heroje koji na karaju ispadnu budale.

Vrzino kolo

pre 10 godina

Sve ove nonstop diskusije i konstantno egocentricno bavljenjem sobom ima samo jedan cilj - pranje mozga vlastitog naroda kako bi se opravdao kontinuitet jedne pogresne politike. Umesto da se je javnost u Srbiji suocila sa surovom istinom, podvrgla katarzi i lustraciji mi i dalje pod vodjstvom SANU, SPC i slicnih kreatora nacionalnog projekta tupimo o nama kao zrtvama medjunarodne zavere dok smo mi ustvari borci za pravdu. Umesto da ucimo i kopiramo pozitivne stvari drugih mi se hronicno zaljubljujemo u "jake" vodje i despote nista nenaucivsi iz vlastite a jos manje iz tudje istorije. Najvise sluha imamo za vlastito guslanje koje nasoj sujeti najbolje prija. Dokle god se toga ne resimo i ne prestanemo umisljati da smo bogom dani da uvek budemo perjanice i da smo tako znacajni i u samoj zizi celog sveta nama bolje biti nece.

Buda

pre 10 godina

Zaboravlja se samo jedna "sitnica" - pa nije Srbija nikog okupirala, anektirala, napala...
Gavrilo je bio zlosrećni mladić, idealista, čovek ponet duhom vremena, željom za slobodom, oslobođenjem Jugoslovena /ne samo Srba/, delom uveren da je u toj borbi sve dozvoljeno, delom naravno podstican od Apisa i Crne ruke. Kakav terorista, kakvi bakrači, teroristi ubijaju civile, nedužne, žene, decu ...
Rabeka Vest u knjizi "Crno jagnje, sivi soko" - kaže da su Franc i ekipa namerno prvocirali Srbiju, tražeći povod da je kazne zbog pomaganja sunarodnicima /i zbog ev. pretenzija Srba da naprave veliku balkansku državu/.
Počivaj u miru Gavrilo, dobri, naivni, hrabri mladiću!

Schomi

pre 10 godina

Naravno da mala zemlja kao sto je Srbija ne moze biti kriva za izbijanje svetskog rata, ali meni nije jasno zasto se kod nas i dan danas sarajevski atentat smatra patriotskim i herojskim delom. Franc Ferdinand mozda nije bas spadao medju neke moralne velicine, ali cinjenica je da je planirao velike reforme unutar Austro-Ugarske po dolasku na presto, i da je u tom trenutku bio veliki protivnik ulasku u bilo kakav rat.

Shimunology

pre 10 godina

Potukla se dvojica u kafani, doslo do suda. Na sudjenju kavgadzija uz vestaka psihijatra i doktora za venericne bolesti dokaza da su uzrok picajzle koje su ga tako unervozile da je morao da prebije coveka. Bi oslobodjen zbog realnog psihickog poremecaja, a picajzle dobise 2 godine uslvno.

neznanje..

pre 10 godina

1948@ Da ti nije bilo Rusa,sad bi ti bio negde kod nekog Nemca i verovatno mu cistio cizme,ako bi uopste ostao u zivotu!Sramota je tako govoriti o ruskom narodu i o ljudima koji postuju i vole taj narod..To je narod koji je imao najvise zrtava u oba rata i koji je uspeo da oslobodi evropu od Hitlera i njegovih nacista!Da nije bilo Rusa,mi bi danas svi zajedno bili Hitlerova gubernija a ne ruska!Kad spominjes ime te drzave i tog naroda,treba uvek da ustanes njemu u cast!

Boba

pre 10 godina

@(Beli orao, 14. septembar 2013 00:15)
alo ekspertu dakle austrugarska je htela da izadje na more pa htela 1 svetski ??
A znas ti ciji je bio recimo Trst do prvog svetskog dakle pre rata? ili znas cija je bila recimo Istra pre prvog svetskog ?
Austrugarska je htela da pokori balkan a zasto da pokori sta ima taj balkan tako vredno da bi ratovali? mozda vekovna austrogarska groblja? lool
Decko bakan je bio u toj prici jednako bitan kao sto je sad dakle gotovo nebitan da se malo otreznis

1948

pre 10 godina

Pazite ovu patriJotsku manipulaciju: raspala se SFRJ jer su Hrvatska i Slovenija htele da pobegnu sa Balkana na zapad. Nema sta da beze na zapad, SFRJ je vec bila na zapadu, sa one strane zida za razliku od istocne Evrope, samo je trebalo podrzati Antu Markovica, hop, skip, i gotovo, EU je tu. Ne, SFRJ se raspala zato sto su srpski rusofili hteli da je kriminalizuju i ponize do nivoa ruske gubernije. E, zato je srpsko-ruska peta kolona organizovala psihopate i kriminalce da cine zlocine iI stvore mrznju da se SFRJ nikada vise ne obnovi. Alal vam vera majstori, vi i dalje stojite iza istih ciljeva i zlocina. I uopste vas nije sramota.

Dan

pre 10 godina

Dakle Đinđić je znao da se iza svega krije novac, jer ako bi ovde jake američke firme imale interes i sigurnost, onda bismo preko noći postali dobri momci. Kad se to posmatra obratno, lako je shvatiti i kako smo uopšte dospeli na listu loših momaka.

istinito..

pre 10 godina

Nije kriva Srbija ni za jedan svetski rat. Ona je jedna od najvecih zrtava tih ratova. I uvek je vodila oslobodilacke ratove. Uvek je svaki rat zavrsavala na strani pobednika! Povod je jedno a uzrok drugo. Za povod se koristi svaki odgovarajuci trenutni dogadjaj, a uzrok je mnogo vazniji, zbog njega se ratuje! Jer i povod obicno nastaje radi uzroka! Uzrok su bile evropske sile i njihove pretenzije za politickom i ekonomskom dominaciijom nad Evropom i kolonijama sirom sveta... Nesto slicno ovoj danasnjoj atmosferi u Evropi i svetu, samo malo drugacije. Sada sa sofisticiranijim metodama a i oruzjem... Umesto da se razmislja o buducnosti i o unistenju prekomernog oruzja u svetu, da ne bi doslo do nekog novog svetskog rata. A mi utvrdjujemo ko je kriv posle sto godina, kao da su oni sto su tada bili prisutni i pisali istoriju, manje znali nego ovi sada! Smesno i nepotrebno, sem ako neko hoce da naknadno pegla svoju proslost! Tesko je poverovati da se preko 20 nacija ubijalo po rovovima 4 godine, sa preko 37 miliona zrtava, zbog nadvojvode Ferdinanda!

Beli orao

pre 10 godina

Nas mucni narod je gotovo istrebljen bio u velikom ratu. Broj stradalih je izmedju 1.200.000-1.500.000 sto je od ukupnog broja tadasnjeg stanovnistava nesto vise od 4 miliona cinio trecinu poginulih. Posle definitivnog odlaska Turske sa Balkana 1912. god, Nemacka i Austro-Ugarska su se okurazile da se revansiraju Britaniji, Francuskoj i Spaniji u kolonijalnim osvajanjima tako sto ce pokoriti odredjeni deo Balkana i izaci na more.
Bosna je vec bila aneksirana od Austro-Ugarske sa velikim brojem Srba koji su tamo ziveli. Da nije Princip ubio Ferdinanda... vec bi se nasao drugi povod za ratnu kampanju. Atentat pao kao kec na 10.
Tokom rata se pokazao odlican oficirski i komandujuci kadar napadnute Srbije i veliko herojstvo obicne vojske. Po zavrseku rata, ceo svet se divio srpskom junastvu i zelji za slobodom. Po proboju Solunskog fronta nasa vojska je napredovala 600 km za 30 dana sto je ujedno i najveci proboj u ratu.
Nas je narod takav tvrdoglav, ima prkos, inat i ponos koji ne odgovara zapadnim silama...necemo nikog jaceg da slusamo (jes on ce mi prica...kao da ja ne znam bolje). To je zapad (saveznici na celu sa Britanijom) uvideo i potrudio se da nam ne pomogne nista kao narodu vec samo onde gde i sam ima interes pa makar svi izginuli. Kao "resenje" su nam namestili formiranje Jugoslavije znajuci da drzava u kojoj zive katolicko, muslimansko i pravoslavno stanovnistvo nece dugo opstati. A o ucescu Slovenaca i Hrvata na suprotnoj strani i da ne pricamo.

Krivi da krivlji ne mogu biti

pre 10 godina

Kriva je vala, dašto nego kriva.
I za drugi je kriva.
Jeste da su demonstracije platili Britanci, ali su Srbi demonstrirali!
Da se pronađe ko je uzeo britanske funte i da plati do poslednjeg penija s kamatom!

novi saveznici

pre 10 godina

Pa nece valjda sebe da krive za tolike strahote?! Trazili su i nasli narod sa najglupljim politicarima na svetu i gotovo, sta se iscudjavate sami smo sebi iskopali rupu a sad ce sami u nju i da skocimo. Npr mi smo vodili rat a u isto vreme negirali po svetu da ucestvojemo u njemu? Zato smo ga i izgubili jer nismo dovoljno lobirali i sta sad, ko izgubi taj i placa, teritorijama , ekonomijom itd... Uostalom bice ovde bolje samo ne zna se tacno kad...

novi saveznici

pre 10 godina

Pa nece valjda sebe da krive za tolike strahote?! Trazili su i nasli narod sa najglupljim politicarima na svetu i gotovo, sta se iscudjavate sami smo sebi iskopali rupu a sad ce sami u nju i da skocimo. Npr mi smo vodili rat a u isto vreme negirali po svetu da ucestvojemo u njemu? Zato smo ga i izgubili jer nismo dovoljno lobirali i sta sad, ko izgubi taj i placa, teritorijama , ekonomijom itd... Uostalom bice ovde bolje samo ne zna se tacno kad...

katica popović

pre 10 godina

jalovo mlaćenje prazne slame! Nije ovo Švajcarska pa da se troši vrene i energija na istoriske rasprave. Daj da vidimo šta da radimo kako da se Srbija iz ovoga "živoga blata" ako je to ikako moguće izvuče.

Beli orao

pre 10 godina

Nas mucni narod je gotovo istrebljen bio u velikom ratu. Broj stradalih je izmedju 1.200.000-1.500.000 sto je od ukupnog broja tadasnjeg stanovnistava nesto vise od 4 miliona cinio trecinu poginulih. Posle definitivnog odlaska Turske sa Balkana 1912. god, Nemacka i Austro-Ugarska su se okurazile da se revansiraju Britaniji, Francuskoj i Spaniji u kolonijalnim osvajanjima tako sto ce pokoriti odredjeni deo Balkana i izaci na more.
Bosna je vec bila aneksirana od Austro-Ugarske sa velikim brojem Srba koji su tamo ziveli. Da nije Princip ubio Ferdinanda... vec bi se nasao drugi povod za ratnu kampanju. Atentat pao kao kec na 10.
Tokom rata se pokazao odlican oficirski i komandujuci kadar napadnute Srbije i veliko herojstvo obicne vojske. Po zavrseku rata, ceo svet se divio srpskom junastvu i zelji za slobodom. Po proboju Solunskog fronta nasa vojska je napredovala 600 km za 30 dana sto je ujedno i najveci proboj u ratu.
Nas je narod takav tvrdoglav, ima prkos, inat i ponos koji ne odgovara zapadnim silama...necemo nikog jaceg da slusamo (jes on ce mi prica...kao da ja ne znam bolje). To je zapad (saveznici na celu sa Britanijom) uvideo i potrudio se da nam ne pomogne nista kao narodu vec samo onde gde i sam ima interes pa makar svi izginuli. Kao "resenje" su nam namestili formiranje Jugoslavije znajuci da drzava u kojoj zive katolicko, muslimansko i pravoslavno stanovnistvo nece dugo opstati. A o ucescu Slovenaca i Hrvata na suprotnoj strani i da ne pricamo.

istinito..

pre 10 godina

Nije kriva Srbija ni za jedan svetski rat. Ona je jedna od najvecih zrtava tih ratova. I uvek je vodila oslobodilacke ratove. Uvek je svaki rat zavrsavala na strani pobednika! Povod je jedno a uzrok drugo. Za povod se koristi svaki odgovarajuci trenutni dogadjaj, a uzrok je mnogo vazniji, zbog njega se ratuje! Jer i povod obicno nastaje radi uzroka! Uzrok su bile evropske sile i njihove pretenzije za politickom i ekonomskom dominaciijom nad Evropom i kolonijama sirom sveta... Nesto slicno ovoj danasnjoj atmosferi u Evropi i svetu, samo malo drugacije. Sada sa sofisticiranijim metodama a i oruzjem... Umesto da se razmislja o buducnosti i o unistenju prekomernog oruzja u svetu, da ne bi doslo do nekog novog svetskog rata. A mi utvrdjujemo ko je kriv posle sto godina, kao da su oni sto su tada bili prisutni i pisali istoriju, manje znali nego ovi sada! Smesno i nepotrebno, sem ako neko hoce da naknadno pegla svoju proslost! Tesko je poverovati da se preko 20 nacija ubijalo po rovovima 4 godine, sa preko 37 miliona zrtava, zbog nadvojvode Ferdinanda!

1948

pre 10 godina

Pazite ovu patriJotsku manipulaciju: raspala se SFRJ jer su Hrvatska i Slovenija htele da pobegnu sa Balkana na zapad. Nema sta da beze na zapad, SFRJ je vec bila na zapadu, sa one strane zida za razliku od istocne Evrope, samo je trebalo podrzati Antu Markovica, hop, skip, i gotovo, EU je tu. Ne, SFRJ se raspala zato sto su srpski rusofili hteli da je kriminalizuju i ponize do nivoa ruske gubernije. E, zato je srpsko-ruska peta kolona organizovala psihopate i kriminalce da cine zlocine iI stvore mrznju da se SFRJ nikada vise ne obnovi. Alal vam vera majstori, vi i dalje stojite iza istih ciljeva i zlocina. I uopste vas nije sramota.

Buda

pre 10 godina

Zaboravlja se samo jedna "sitnica" - pa nije Srbija nikog okupirala, anektirala, napala...
Gavrilo je bio zlosrećni mladić, idealista, čovek ponet duhom vremena, željom za slobodom, oslobođenjem Jugoslovena /ne samo Srba/, delom uveren da je u toj borbi sve dozvoljeno, delom naravno podstican od Apisa i Crne ruke. Kakav terorista, kakvi bakrači, teroristi ubijaju civile, nedužne, žene, decu ...
Rabeka Vest u knjizi "Crno jagnje, sivi soko" - kaže da su Franc i ekipa namerno prvocirali Srbiju, tražeći povod da je kazne zbog pomaganja sunarodnicima /i zbog ev. pretenzija Srba da naprave veliku balkansku državu/.
Počivaj u miru Gavrilo, dobri, naivni, hrabri mladiću!

neznanje..

pre 10 godina

1948@ Da ti nije bilo Rusa,sad bi ti bio negde kod nekog Nemca i verovatno mu cistio cizme,ako bi uopste ostao u zivotu!Sramota je tako govoriti o ruskom narodu i o ljudima koji postuju i vole taj narod..To je narod koji je imao najvise zrtava u oba rata i koji je uspeo da oslobodi evropu od Hitlera i njegovih nacista!Da nije bilo Rusa,mi bi danas svi zajedno bili Hitlerova gubernija a ne ruska!Kad spominjes ime te drzave i tog naroda,treba uvek da ustanes njemu u cast!

novi saveznici

pre 10 godina

Pa nece valjda sebe da krive za tolike strahote?! Trazili su i nasli narod sa najglupljim politicarima na svetu i gotovo, sta se iscudjavate sami smo sebi iskopali rupu a sad ce sami u nju i da skocimo. Npr mi smo vodili rat a u isto vreme negirali po svetu da ucestvojemo u njemu? Zato smo ga i izgubili jer nismo dovoljno lobirali i sta sad, ko izgubi taj i placa, teritorijama , ekonomijom itd... Uostalom bice ovde bolje samo ne zna se tacno kad...

Dan

pre 10 godina

Dakle Đinđić je znao da se iza svega krije novac, jer ako bi ovde jake američke firme imale interes i sigurnost, onda bismo preko noći postali dobri momci. Kad se to posmatra obratno, lako je shvatiti i kako smo uopšte dospeli na listu loših momaka.

katica popović

pre 10 godina

jalovo mlaćenje prazne slame! Nije ovo Švajcarska pa da se troši vrene i energija na istoriske rasprave. Daj da vidimo šta da radimo kako da se Srbija iz ovoga "živoga blata" ako je to ikako moguće izvuče.

Krivi da krivlji ne mogu biti

pre 10 godina

Kriva je vala, dašto nego kriva.
I za drugi je kriva.
Jeste da su demonstracije platili Britanci, ali su Srbi demonstrirali!
Da se pronađe ko je uzeo britanske funte i da plati do poslednjeg penija s kamatom!

goran

pre 10 godina

dobro kad je ubistvo Franje Ferdinanda bilo teroristički atk, a aneksija Bosne od strane tog istog Franje, koja je bila i direktni povod za atentat, je onda bila šta, u skladu sa međunarodnim pravom, šta je trebalo da se desi, da se Bosna posle Turske prepusti Austro Ugarskoj, a svi potčinjeni narodi su trebali da ćute zarad mira u Evropi. Da je to bio teroristički akt Austro Ugarska bi napala Srbiju i na tome bi se završilo, umesto toga i Austrija i Nemačka su započele sukob svetskih razmera, što jasno daje odgovor o čemu se tu u stvari radilo, a radilo se kao i uvek o borbi za supermaciju, teritoriju, sirovine, resurse izlaz na more i ostalo. Mislim ti krajnje tragikomični i stalni pokušaji da se zarad evrointegracija opere sve ono što se dešavalo zadnjih sto godina na tlu evrope i da se krivica za sve ono što ne valja svali samo na pojedine narode i zemlje su zajsta odurni. Verovatno će sledeće biti da je ubistvo Kralja Aleksandra u Marselju bio izraz slobodoljubive težnje hrvatskih nacionalista da zbaci jaram srpskih ugnjetavača. Mada ima tu i malo istine, umesto što smo ih "oslobađali" trebali smo da prihvatimo ponudu koju su nam velike sile dale 1916.godine, čini mi se, i da završimo posao jednom za svagda, kao i to da je krajnje vreme da počnemko da gledamo samo svoje interese, a ne da večito izigravamo heroje koji na karaju ispadnu budale.

novi saveznici

pre 10 godina

Pa nece valjda sebe da krive za tolike strahote?! Trazili su i nasli narod sa najglupljim politicarima na svetu i gotovo, sta se iscudjavate sami smo sebi iskopali rupu a sad ce sami u nju i da skocimo. Npr mi smo vodili rat a u isto vreme negirali po svetu da ucestvojemo u njemu? Zato smo ga i izgubili jer nismo dovoljno lobirali i sta sad, ko izgubi taj i placa, teritorijama , ekonomijom itd... Uostalom bice ovde bolje samo ne zna se tacno kad...

Shimunology

pre 10 godina

Potukla se dvojica u kafani, doslo do suda. Na sudjenju kavgadzija uz vestaka psihijatra i doktora za venericne bolesti dokaza da su uzrok picajzle koje su ga tako unervozile da je morao da prebije coveka. Bi oslobodjen zbog realnog psihickog poremecaja, a picajzle dobise 2 godine uslvno.

Boba

pre 10 godina

@(Beli orao, 14. septembar 2013 00:15)
alo ekspertu dakle austrugarska je htela da izadje na more pa htela 1 svetski ??
A znas ti ciji je bio recimo Trst do prvog svetskog dakle pre rata? ili znas cija je bila recimo Istra pre prvog svetskog ?
Austrugarska je htela da pokori balkan a zasto da pokori sta ima taj balkan tako vredno da bi ratovali? mozda vekovna austrogarska groblja? lool
Decko bakan je bio u toj prici jednako bitan kao sto je sad dakle gotovo nebitan da se malo otreznis

Srđan

pre 10 godina

Čitajući englesku i francusku vikipediju našao sam da su uzročnici Prvog svetskog rata imperijalizam, nacionalizam, trka u naoružanju i neraščišćeni računi oko teritorija. Srbija se u engleskoj vikipediji pominje u dva a u francuskoj u tri pasusa. Ono što je interesantno je da se na oba mesta navodi da je Gavrilo Princip bio član srpske nacionalističke organizacije "Crna ruka" i NE govori se da je on bio tertorista. Takođe je rečeno da je Srpsko - Austrijski sukob mogao ostati lokalnog karaktera da su to htele ostale svetske sile...

Schomi

pre 10 godina

Naravno da mala zemlja kao sto je Srbija ne moze biti kriva za izbijanje svetskog rata, ali meni nije jasno zasto se kod nas i dan danas sarajevski atentat smatra patriotskim i herojskim delom. Franc Ferdinand mozda nije bas spadao medju neke moralne velicine, ali cinjenica je da je planirao velike reforme unutar Austro-Ugarske po dolasku na presto, i da je u tom trenutku bio veliki protivnik ulasku u bilo kakav rat.

my way

pre 10 godina

Prvi svetski rat je poceo objavom rata i napadom Austrougarske na Srbiju, zato njegova stogodisnjica treba da se obelezava u Beogradu, a ne Sarajevu. Ne treba zaboraviti da je Srbija sprecila globalne sukobe ranije prihvativsi aneksiju Bosne, koja takodje po toj logici moze da se uzme kao zapocinjanje rata, a koju je cela Evropa osudila. Srbija je i nakon atentata vrlo pomirljivo prihvatila 9 od 10 tacaka ultimatuma sa ponudom da se o 6. odluci arbitrazom suda u Hagu ili komisije velikih sila. Svaki pokusaj da se na Srbiju i Srbe svali krivica za rat je sraman i ne smemo to da dozvolimo.

optimista

pre 10 godina

Bosna je 1908 bila anektirana (okupirana) od strane Austro-Ugarske.
Franc Ferdinand je bio prestolonaslednik, najviseg trona, okupatorske vlasti.
Gavrilo Princio je rodjen u Bosni.
Dakle, Gavrilo Princip je u borbi za oslobodjenje, sasvim legitimno pucao u okupatorskog vojnika u uniformi, Franca Ferdinanda (koji je bio i prestolonaslednik, ali to ne menja nista u sustini), a pritom, Princip je nehoteci ubio i Ferdinandovu suprugu, Sofiju, zbog cega se iskreno kajao.
Nije Princip iz Beograda otisao u Bec i tamo izvrsio atentat na prestolonaslednika Ferdinadna, nego je u svojoj zemlji, ubio okupatora!
Nezavisnost danasnje Rep. Bosne i Hercegovine, ima se zahvaliti, izmedju ostalih i Gavrilu Principu, a sa druge strane, ta nezavisnost Rep BiH, potvrdjuje, da je Princip pucao u okupatora!
Bosna ce sutra uci u EU, kako ce tada, i Bosanci i osporivaci herojskog cina Principa, gledati na taj cin (atentat)? Ako je EU zajednica ravnopravnih, razlicitih, slobodnih i priznatih naroda i drzava, gde su emacipovana ljudska i gradjanska prava, onda je Gavrilo Princip zagarantovao mesto u istoriji onih pozitivnih prvoboraca, upravo za tu stvar, za SLOBODU, za EU.

Milan

pre 10 godina

Malo citanja istorijske literature umesto kafanskog obrazovanja ne bi bilo na odmet raznim pametnjakovicima kojima je Sveto Pismo sve sto je upereno protiv Srbije.
Prestolonaslednik Franc je dosao u Bosnu da nadgleda "manevre" K&K trupa koje su inace bile invazione trupe. Habzburzi su posle balkanskih ratova, nakon sto je Nemacka podrzala Srbiju po pitanju teritorija u Makedoniji, rekli da samo ratom mogu da rese pitanje Srbije. Bilo je pitanje dana kada ce da napadnu, a pomenuti manevri su bili deo toga. Crna Ruka nije radila nista na svoju ruku, za sve su znali i Englezi, a pogotovu Francuzi, na stanu ideali Gavrila Principa. Dakle Princip je ubio glavnokomandujuceg desantnih jedinica. Kada je K&K objavila rat Srbiji, momentalno su u rat usli Engleska i Francuska, moze se cak reci da je Srbija i gurnuta u taj rat koji joj NISTA nije trebao i koji je koren katastrofe od koje se nismo nikad ni oporavili, a pitanje je i da li cemo ikad! Za taj rat, Evropa se spremala skoro 20 godina!
Ubistvo Ferdinanda i dizenterija koja je pogodila glavnokomandujuceg desantnih trupa, dovela je nadmenog Oskara Pocoreka na komandni polozaj, sto je rezultiralo porazom Austrougarske 1914, i angazmanom kajzera Wilhema na Balkanu, koji je poslao celu armiju. Sreca za Francuze i Engleze, nesreca za Srbiju... Ostatak price poznat - KATASTOFA.

Paor

pre 10 godina

Možda je to sve i tačno. Ali zašto stati tu? Drugi svetski rat je uzrok formiranja UN, NATO, a i Evrospske zajednice za ugalj i čelik koja je vremenom prerasla u EU. Da li je Srbija nehotice stvorila i sve te nadnacionalne tvorevine?

Bez_Cenzure

pre 10 godina

Prvi Svjetski rat se vodio iz istih razloga zbog kojeg se ratovi vode i danas, zbog prevlasti nad resursima. Danas se vode sofisticiranim metodama a suština se za jotu nije promijenila iako se narodu servira drugačije putem "nezavisnih" medija. Spomenik Francu Ferdinandu je obična provokacija usmjerena ka Srbima kao što se inače u BiH radi. Politički predstavnici sva tri naroda nastoje one druge provocirati. Atentat na Franca Ferdinanda je povod a uzrok je njemački i austrijski imperijalizam. Interesne zone u svijetu bile su podijeljene između tadašnjih velikih sila a novonastajuće sile Njemačka i Austro-Ugarska htjele su dio tog kolača. Zar nije tako i dan danas samo sa drugim akterima? Šta se promijenilo? Aposolutno ništa! Prvi Svjetski rat je najviše odgovarao Engleskoj jer su već tada Englezi pronašli naftu na Bliskom Istoku i htjeli su po svaku cijenu spriječiti njemačke firme da je se dokopaju. Zanimljivo, zar ne!

Vrzino kolo

pre 10 godina

Sve ove nonstop diskusije i konstantno egocentricno bavljenjem sobom ima samo jedan cilj - pranje mozga vlastitog naroda kako bi se opravdao kontinuitet jedne pogresne politike. Umesto da se je javnost u Srbiji suocila sa surovom istinom, podvrgla katarzi i lustraciji mi i dalje pod vodjstvom SANU, SPC i slicnih kreatora nacionalnog projekta tupimo o nama kao zrtvama medjunarodne zavere dok smo mi ustvari borci za pravdu. Umesto da ucimo i kopiramo pozitivne stvari drugih mi se hronicno zaljubljujemo u "jake" vodje i despote nista nenaucivsi iz vlastite a jos manje iz tudje istorije. Najvise sluha imamo za vlastito guslanje koje nasoj sujeti najbolje prija. Dokle god se toga ne resimo i ne prestanemo umisljati da smo bogom dani da uvek budemo perjanice i da smo tako znacajni i u samoj zizi celog sveta nama bolje biti nece.

vecni princip slobode

pre 10 godina

Najveci problem "novog svetskog poretka" je ustvari doktrina, koju je promovisao Broz (Tito), o tzv. "naoruzanom narodu".
Beskrupoloznom imperijalnom kapitalizmu, koji je ponovo na svetskoj sceni, vise nisu dovoljne marionetske vlade u "banana" drzavama, oni bi sada da poseduju i marionetske narode, gde bi slobodno mogli da uzivaju bez ikakvog straha za svoje, investicije, institucije i pojedince. Cinjenice, da se marionetske vlade menjaju kao prljav ves, bez stabilnog oslonca u sirem javnom mnjenju obicnih i normalnih ljudi, spremnih na svakoliki oblik otpora, protiv ociglednog uzimanja slobode, cini vladare (kapitaliste) nespokojnim. Sada je na sceni postupak, da i jedan tako cist gest borbe protiv tudje vlasti i okupacije, kakav je Principov atentat, treba dezavuisati i obicnom coveku prikazati, kao terorizam ...
A sta je Broz govorio (povodom latentne pretnje Varsavskog pakta, ali i NATO). Mi u SFRJ imamo oko 1500 mesnih zajednica, pa u svakoj od njih, kada se nadje samo jedan covek, koji ce unistiti samo jedan neprijateljski tenk, sto je 1500 tenkova, koji gubitak ne bi izdrzala ni jedna svetska vojna sila. E, tih "Principa" se plase vladari "novog svetskog poretka"! Mogu da imaju marionetske vlade, sitan ili krupniji caar, ali nikada u Iraku, ili Siriji nece biti docekani sa cvecem ...
Uostalom, "gvozdena pesnica novog svetskog poretka" (NATO), ni u Srbiji nikada nece biti docekana sa cvecem, cak i da Principa posmrtno osude u Hagu.

Stefan

pre 10 godina

Prvi svetski rat je bio neminovnost. Cak i da Gavrilo Princip nije ubio Franca Ferdinanda, pre ili kasnije bi rat opet izbio. Tenzije izmedju Austro-Ugarske i Srbije trajale su jos od 19. veka jer je Austrija zelela kontrolu nad Balkanskim poluostrvom, a glavni takmac joj je bila Rusija. Prvi veliki sukob izmedju Rusije u Austrougarske je bio 1878. kada je i Srbija dobila nezaviznost na San Stefanskom kongresu kada je Austrougarska sa Engleskom stavila veto na taj mirovni ugovor i sazvala Berlinski kongres. Tada je A-H preuzela kontrolu nad Bosnom i Hercegovinom i tad oni pregovarali u nase ime jer su Rusi bili zainteresovani za stvaranje velike Bugarske. Drugi veliki sukob je bio carinski rat izmedju Srbije i A-H i aneksija Bosne 1908, tada je malo falilo da izbije rat. Treci je posle Balkanskih ratova kada nam je Austrija zabranila izlazak na Jadransko more pretnjom rata. Rat je jednostavno bio neminovan, i u Evropa je sama bila par puta blizu rata zbog nekih sukoba oko africkih kolonija. A-H je imala ambicije na Balkanu i Srbija joj je bila trn u oku. Ubistvo prestolonaslednika je bio savrsen izgovor za rat iako Srbija nije imala veze sa tim. Tako da Srbija nikako ne moze biti krivac za taj rat. Srbija je imala ispravne ambicije da sve svoje sunarodnike ujedini u jednu drzavu. Ona je mnogo dala saveznicima u prvom svetskom ratu, previse. Tvrdnje da smo mi izazvali rat je pljuvanje na grob svih nasih zrtava tog strasnog rata.

dilema, ili zamena teza

pre 10 godina

Zamislimo situaciju danas, gde jedan mladi podanik britanske krune, koji zivi na Gibraltaru, probudi se jedno jutro i umesto britanske zastave, na vrhu gibraltarskog grebena vidi spansku zastavu i shvati, da je Spanija anektirala taj prostor. Onda, posle nekoliko godina preganjanja, gde su obe drzave na ivici rata, prestolonaslednik spanske krune, resi da poseti okupirani Gibraltar i onaj mladi covek s pocetka price, izvrsi atentat na njega (prestolonaslednika).
Da li bi taj mladi Gibraltarac bio, terorista, ili borac protiv okupatora?

munZ

pre 10 godina

To je bio akt terorizma i srpskog nacionalizma
(w, 15. septembar 2013 16:50)
Tako je... a rezultat toga je milion mrtvih Srba i oslobođene hrvatske i slovenačke zemlje 1918. Milion Srba je izginulo da bi Hrvati dobili osnov da prave državu - najveća srpska greška. Zaboravih da se srpskim terotistima i šovinistima na Solunskom frontu kao dobrovoljac pridružio mlađani Alojzije Stepinac - koji je zbog svojih zasluga i saradnje sa tim teroristima kasnije od velikosrpskog kneza Pavla dobio direktnu podršku da postane zagrebački nadbiskup. Primera je na pretek...

Ivan

pre 10 godina

@1948 Nikad u zivotu vecu glupost procitao nisam.

Srbija je verovatno kriva i za irak, avganistan, libiju, siriju, globalno zagrevanje, klizista, cunamije, svetsku ekonomsku krizu i za to sto se Molder i Skali nikad nisu "smuvali".

Jedino za WW2 nije kriva Srbija, vec verovatno jevreji koji umesto da izvrse masovno samoubistvo, naterali divne nemce da ih jure po svetu i trose municiju, gas i ostalo...

Baudolino

pre 10 godina

To je bio terorističi akt koliko i raniji pokušaj Italijana Oberdana da ubije austrijskog cara. Uostalom šta je Franc Ferdinand uopšte tražio u Sarajevu? Cerska bitka je prva saveznička pobeda u Velikom ratu. Na ulazu u londonski Imperijalni ratni muzej, u sekciji Prvi svetski rat prva saveznička zastava pored britanske je srpska. Puno materijala koji Srbiju može da prikaže u najboljem mogućem svetlu i kada smo bili na pravoj strani.

Zkr

pre 10 godina

(1948, 14. septembar 2013 12:05)

A što volim ova da ne kažem kakva fiziološka stanja.

Elem, nakon smrti Tita, pojavilo se šest malih Titića, koji su zagadili život svima nama i rasturili SFRJ.

Neki su bili pametniji (Slovenci) neki gluplji (Srbi), a neki baš glupi (Bosanci). Tako su i prošli.

A kakve to sve veze ima sa I SR ?

Petar A

pre 10 godina

Cuj "HH vek"??! Latinica rimskog broja na cirilici?
Teza da je Rusija spasila Srbiju od austrijske kazne ne stoji. Da nisu Bugari usli u Prvi rat (1916) i sa ledja napali Srbiju, sama Srbija bi izbacila Austriju sa Balkana. I sad naravno slijedi ono klasicno: sta bi danas bilo da je tako onda bilo???

goran

pre 10 godina

Naravno prekrajanje istorije je omiljena stvar na zapadu ,ne bi me cudilo da napisu kako je fasizam potekao od nas ,kako smo mi imali konclogore smrti,kako je Jasenovac izmisljen i preuvelican,ma jednom recju Srbi su krivi za svako zlo u istoriji koje se desilo ...Ali da se vratimo na prvi svetski rat,Gavrilo Princip je ubio prestolonaslednika jedne zemlje koja je na krajnje drzak i bezobrazan nacin anektirala Bosnu,dakle Gavrilo nije ubio Ferdinanda u Becu vec u Sarajevu,nazalost zena prestolonaslednika je bila (da upotrebima bas taj izraz jer su ga zapadnjaci nemilice upotrebljavali 1999 god za vreme bombardovanja) "kolateralna steta" ,naravno ijedan razuman i svestan Srbin nece prihvatiti ovo izvrtanje i prekrajanje istorije ,znamo mi dobro koje bio na kojoj strani i ko se zasta borio mi nismo isli da napadamo bec vec smo branili svoju zemlju i odbranili je viteski a Austrijancima neka sluzi na cast sto nisu imali dostojanstva da prihvate poraz vec su u pomoc pozvali svoju bracu Nemce i nagovorili Bugare da nas uniste ali nije im uspelo hvala Bogu opstali smo i opstacemo do kraja ...

Ritter

pre 10 godina

Kristofer Klark u knjizi kaze da su sve velike sile podjednako krive zbog izbijanja rata i navodi ga kao primer kako lokalna kriza moze da dovede do globalne katastrofe. Niko nije verovao da ce do svetskog rata zaista i doci kao sto danas niko ne veruje da zbog Sirije moze da izbije nuklearni rat. Mi Srbi nismo bas toliko bitni koliko mislimo iako stalno imamo potrebu za tim da budemo. S druge strane da smo mi zaista neka ozbiljna drzava, nase minitarstvo spoljnjih poslova ili ambasada u Berlinu ili Becu trebalo bi medjutim da uputi protestnu notu na dokumentarac koji je (u okviru istorijskog serijala "dani koji su promenili svet")a koji sam nedavno gledao na nemackom Phoenix kanalu a u kome su zaista Gavrilo Prinzip i Mlada Bosna predstavljeni kao Al Kaida. Uzas i Sramota.

R,Zivkovic,Rotterdam

pre 10 godina

Ova hajka na srpski narod da je Srbija kriva za prvi svetski rat je isto, sto je skrivila da je bomarduju 1999godine!! Pa vidite ko je insipirator za proslavu i podizanje spomenika Francu Ferdinandu u Sarajevu, vec sama Francuska!! Ta ista Francuska koja nam je toboze nekada bila "prijatelj"u toku prvog rata?! Da su ovu proslavu organizovali Nemci ili austrijanci pa upola jada, a one gle ko no Francuska! Ta ista Francuska na celu sa Shirakom koja je predvodila nato pakt da se Srbija bomarduje 1999 godine. Da ne duljim jer nisam istoricar, politicar,pa necu dalje da se upustam u diskusiju.

Djordje K.

pre 10 godina

@neznanje

Rusi su nam pomogli u oba rata,kao i vanzemaljci...

U prvom,vise se se tukli medjusobno,nego sa nemcima.
Jos su stalno pregovarali o primirju sa nemcima.

U drugom svetskom ratu,
Rusi su bili u PAKTU sa Nemcima!
April 1941.,nemac udario na nas,rusi nisu ni trepnuli.
Imali su pakt sa nemcima.
1944.,rusi su terali nece iz Beograda,samo da bi kasnije,Beograd bio deo ruske gubernije.
Ako su nam bili braca,sto im rekli marsh,1948.?

Treba malo prelistati istoriju.

gradjanin Srbije

pre 10 godina

Svako ko je bio na KRFU i posetio VIDO se zapitao sta nam je to trebalo.nazalost SRBI vole Ratove koje iz kojih obavezno izadju desetkovani ,pa onda to slave kao pobedu.To je istorijska cinjenica svidelo se to ili NE.
Uzgred budi receno na svaki sukob sa daleko nadmocnjim protivnikom imali su podrsku RUSIJE.

Johny

pre 10 godina

Uzrok Prvog Svetskog Rata je bila suprotstavljenost tadasnjih velikih sila. Povod je ubistvo Ferdinanda i njegove trudne zene od strane 18-godisnjeg Gavrila Principa koga su naoruzali srpski oficiri. Sam Gavrilo je u zatvoru iskreno izjavio da je toliki uzas nastao u ratu da mu ne bi palo na pamet da to ubistvo izvrsi. Sam se licno pokajao za ono sto je uradio. Mlad, zadojen i iskoriscen od tajne sluzbe. Ne mnogo razlicit od danasnjih talibana. Simbolicno, u zatvoru gde je obolio, ruka kojom je izvrsio ubistvo mu se osusila. Ubiti trudnu zenu nije bas herojski cin ili je mozda koncept "kolateralne stete" u Srbiji prihvatljiv?

Domagoj

pre 10 godina

"Slika koja je u svetu stvorena o Srbiji tokom građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji..."

Iako me naslov privukao, nakon ovoga sam prestao čitati. Kad jedan profesor tako govori, nije niti čudno što običan narod misli...
Nikad mira neće biti ovdje...

SideSwipe

pre 10 godina

U SAD je osnovana zvanicna komisija za obelezavanje stogodisnjice od pocetka Prvog svetskog rata, i odluke ove komisije bice nevidjeno vazne za buduci pogled na ulogu Srbije u ovom ratu. Hvala Bogu, imali smo ogromnu srecu sto je za jednog od 12 clanova komisije izabran kongresmen Ted Po, koji je clan naseg kokusa i koji sigurno nece dozvoliti nikakve malverzacije tamo.

wiener

pre 10 godina

ovakva interpretacija istorije je neozbiljna, ali u skladu sa misljenjima onih koji podrzavaju "rat protiv terora", sto je maska za neoimperijalizam ili nastavak politike koja je i dovela do prvog svetskog rata. bivse imperije su se nakon sto su se medjusobno skoro unistile ujedinile da zajednicki nastave dominaciju sirom sveta, sto ne ide bez naslija. kriviti srbiju koja je bila prva zrtva rata za njegov pocetak je slicno onome sto se desava danas sa ratovima u bliskom istoku gde se terorizam krivi za ratove koji su u stvari glavni razlog za postojanje terorizma.

ozbiljni istoricari ovu interpretaciju nece prihvatiti, ali se ne moze ikljuciti da se ova interpretacija koristi u politicke svrhe.

Zlopamtilo

pre 10 godina

Srbija nikada u svojoj istoriji nije bila dovoljno velika ,ma koliko mi to katkad priželjkivali ,da bi bila kadra da izazove sukob svetskih razmera .To što je urađeno ,sarajevski atentat ,može biti samo neposredan povod za rat a obzirom koliko su svi bili spremni za rat to je više nego očigledno.
Sve drugo je ako se uzmu u obzir relevantne činjenice prekrajanje istorije

vasilije knezevic

pre 10 godina

Tesko je biti realan.Tesko je izdvajati pojedine slovenske narode sa Balkana i davati im
nekakvu nezasluzenu naivnost ili ih svrstavati u miroljubive.Da su ti isti narodi zaboravili
svoje parohijske osobine i radili na formiranju jugoslovenstva sve bi eventualno bilo
drugacije.Nema sumnje da su njemacke i austrougarske kolonijalne pretenzije racunale
na Balkan kao zaostavstinu Otomanskog raspada.Nebi se moglo tvditi da su tadasnje
evropske sili,Rusija ili Francuska,polagale neko izricito pravo na te posjede.Sirom svijeta
te sile, ukljucujuci i Englesku, sukobljavale su sa kolonijalnim interesima u prvom redu
Njemacke.U svemu tome Balkan j bio samo neznatna rupa na svirali ali je njegov strateski
polozaj bio vrlo interesantan.Tu je onda bila Srbija koja je postavljala neko drugorazredno
pravo na otomanske posjede nastanjene etnicko slovenskim narodima.Srbija nije imala
ili mozda i nije mogla imati izgradjenu politicku alternativu.To je bila skoroformirana
drzavica pa su Njemacka i Austrougarska za nju znacile kolose.Srbija cak ni poslije 1945
nije pribjegla znacaju "jugoslovenstva"nego je ostala u sopstvenim okvirima najveceg
medju malima.Cak je i Hrvatska imala vise razvijeni pojam jugoslovenstva.Budjenje
Njemacke,sada u potpuno razlicitoj ulozi ali jos uvijek kolonijalnoj, stvorilo je situaciju
onakvu kakva je danas.
vasilije knezevic, 16 sept. 2013

Goksi

pre 10 godina

@ 1948 Toliku gomilu besmislenih gluposti, koje veze sa istinom i realnoscu nemaju samo internet moze da istrpi. Ali, nakon izraza patriJote na samom pocetku jasno je o kakvom intelektualnom i moralnom kapacitetu se radi tako da nista drugo ni ne moze da se ocekuje.

anonimno

pre 10 godina

Nemacka je htela da ratuje u Prvom Svetskom Ratu,Srbija im je bila izgovor! Proverite kroz stampu i istoriju sta se desavalo u Evropi u to doba.Morate da posmatrate istoriju iz vise uglova da bi dobili tacniju sliku.

Stari znalac

pre 10 godina

Koliko ljudi ne znaju istoriju, ali onu osnovnu, pa to je zapanjujuce. @Djordje K - Rusi su objavili rat Austro-Ugarskoj odmah posto je ova objavila rat Srbiji! Car Nikolaj je ispunio obecanje da Srbiju nece ostaviti na cedilu. Ta objava rata je pokrenula lavinu, te je Nemacka objavila rat Rusiji, pa je Francuska morala da ucini isto i Austro-Ugraskoj i Nemackoj, ostalo je istorija. Sto se Engleske tice, ona stupa u rat tek posto je Belgija napadnuta od strane Kajzerove vojske. Do tada su se Englezi trudili da ostanu "po strani". U drugom ratu SSSR nije mogao da objavi rat nakon 6. aprila kad je imao potpisan pakt o nenapadanju!

1948

pre 10 godina

Pazite ovu patriJotsku manipulaciju: raspala se SFRJ jer su Hrvatska i Slovenija htele da pobegnu sa Balkana na zapad. Nema sta da beze na zapad, SFRJ je vec bila na zapadu, sa one strane zida za razliku od istocne Evrope, samo je trebalo podrzati Antu Markovica, hop, skip, i gotovo, EU je tu. Ne, SFRJ se raspala zato sto su srpski rusofili hteli da je kriminalizuju i ponize do nivoa ruske gubernije. E, zato je srpsko-ruska peta kolona organizovala psihopate i kriminalce da cine zlocine iI stvore mrznju da se SFRJ nikada vise ne obnovi. Alal vam vera majstori, vi i dalje stojite iza istih ciljeva i zlocina. I uopste vas nije sramota.

neznanje..

pre 10 godina

1948@ Da ti nije bilo Rusa,sad bi ti bio negde kod nekog Nemca i verovatno mu cistio cizme,ako bi uopste ostao u zivotu!Sramota je tako govoriti o ruskom narodu i o ljudima koji postuju i vole taj narod..To je narod koji je imao najvise zrtava u oba rata i koji je uspeo da oslobodi evropu od Hitlera i njegovih nacista!Da nije bilo Rusa,mi bi danas svi zajedno bili Hitlerova gubernija a ne ruska!Kad spominjes ime te drzave i tog naroda,treba uvek da ustanes njemu u cast!

Boba

pre 10 godina

@(Beli orao, 14. septembar 2013 00:15)
alo ekspertu dakle austrugarska je htela da izadje na more pa htela 1 svetski ??
A znas ti ciji je bio recimo Trst do prvog svetskog dakle pre rata? ili znas cija je bila recimo Istra pre prvog svetskog ?
Austrugarska je htela da pokori balkan a zasto da pokori sta ima taj balkan tako vredno da bi ratovali? mozda vekovna austrogarska groblja? lool
Decko bakan je bio u toj prici jednako bitan kao sto je sad dakle gotovo nebitan da se malo otreznis

Schomi

pre 10 godina

Naravno da mala zemlja kao sto je Srbija ne moze biti kriva za izbijanje svetskog rata, ali meni nije jasno zasto se kod nas i dan danas sarajevski atentat smatra patriotskim i herojskim delom. Franc Ferdinand mozda nije bas spadao medju neke moralne velicine, ali cinjenica je da je planirao velike reforme unutar Austro-Ugarske po dolasku na presto, i da je u tom trenutku bio veliki protivnik ulasku u bilo kakav rat.

Domagoj

pre 10 godina

"Slika koja je u svetu stvorena o Srbiji tokom građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji..."

Iako me naslov privukao, nakon ovoga sam prestao čitati. Kad jedan profesor tako govori, nije niti čudno što običan narod misli...
Nikad mira neće biti ovdje...

Beli orao

pre 10 godina

Nas mucni narod je gotovo istrebljen bio u velikom ratu. Broj stradalih je izmedju 1.200.000-1.500.000 sto je od ukupnog broja tadasnjeg stanovnistava nesto vise od 4 miliona cinio trecinu poginulih. Posle definitivnog odlaska Turske sa Balkana 1912. god, Nemacka i Austro-Ugarska su se okurazile da se revansiraju Britaniji, Francuskoj i Spaniji u kolonijalnim osvajanjima tako sto ce pokoriti odredjeni deo Balkana i izaci na more.
Bosna je vec bila aneksirana od Austro-Ugarske sa velikim brojem Srba koji su tamo ziveli. Da nije Princip ubio Ferdinanda... vec bi se nasao drugi povod za ratnu kampanju. Atentat pao kao kec na 10.
Tokom rata se pokazao odlican oficirski i komandujuci kadar napadnute Srbije i veliko herojstvo obicne vojske. Po zavrseku rata, ceo svet se divio srpskom junastvu i zelji za slobodom. Po proboju Solunskog fronta nasa vojska je napredovala 600 km za 30 dana sto je ujedno i najveci proboj u ratu.
Nas je narod takav tvrdoglav, ima prkos, inat i ponos koji ne odgovara zapadnim silama...necemo nikog jaceg da slusamo (jes on ce mi prica...kao da ja ne znam bolje). To je zapad (saveznici na celu sa Britanijom) uvideo i potrudio se da nam ne pomogne nista kao narodu vec samo onde gde i sam ima interes pa makar svi izginuli. Kao "resenje" su nam namestili formiranje Jugoslavije znajuci da drzava u kojoj zive katolicko, muslimansko i pravoslavno stanovnistvo nece dugo opstati. A o ucescu Slovenaca i Hrvata na suprotnoj strani i da ne pricamo.

Vrzino kolo

pre 10 godina

Sve ove nonstop diskusije i konstantno egocentricno bavljenjem sobom ima samo jedan cilj - pranje mozga vlastitog naroda kako bi se opravdao kontinuitet jedne pogresne politike. Umesto da se je javnost u Srbiji suocila sa surovom istinom, podvrgla katarzi i lustraciji mi i dalje pod vodjstvom SANU, SPC i slicnih kreatora nacionalnog projekta tupimo o nama kao zrtvama medjunarodne zavere dok smo mi ustvari borci za pravdu. Umesto da ucimo i kopiramo pozitivne stvari drugih mi se hronicno zaljubljujemo u "jake" vodje i despote nista nenaucivsi iz vlastite a jos manje iz tudje istorije. Najvise sluha imamo za vlastito guslanje koje nasoj sujeti najbolje prija. Dokle god se toga ne resimo i ne prestanemo umisljati da smo bogom dani da uvek budemo perjanice i da smo tako znacajni i u samoj zizi celog sveta nama bolje biti nece.

istinito..

pre 10 godina

Nije kriva Srbija ni za jedan svetski rat. Ona je jedna od najvecih zrtava tih ratova. I uvek je vodila oslobodilacke ratove. Uvek je svaki rat zavrsavala na strani pobednika! Povod je jedno a uzrok drugo. Za povod se koristi svaki odgovarajuci trenutni dogadjaj, a uzrok je mnogo vazniji, zbog njega se ratuje! Jer i povod obicno nastaje radi uzroka! Uzrok su bile evropske sile i njihove pretenzije za politickom i ekonomskom dominaciijom nad Evropom i kolonijama sirom sveta... Nesto slicno ovoj danasnjoj atmosferi u Evropi i svetu, samo malo drugacije. Sada sa sofisticiranijim metodama a i oruzjem... Umesto da se razmislja o buducnosti i o unistenju prekomernog oruzja u svetu, da ne bi doslo do nekog novog svetskog rata. A mi utvrdjujemo ko je kriv posle sto godina, kao da su oni sto su tada bili prisutni i pisali istoriju, manje znali nego ovi sada! Smesno i nepotrebno, sem ako neko hoce da naknadno pegla svoju proslost! Tesko je poverovati da se preko 20 nacija ubijalo po rovovima 4 godine, sa preko 37 miliona zrtava, zbog nadvojvode Ferdinanda!

gradjanin Srbije

pre 10 godina

Svako ko je bio na KRFU i posetio VIDO se zapitao sta nam je to trebalo.nazalost SRBI vole Ratove koje iz kojih obavezno izadju desetkovani ,pa onda to slave kao pobedu.To je istorijska cinjenica svidelo se to ili NE.
Uzgred budi receno na svaki sukob sa daleko nadmocnjim protivnikom imali su podrsku RUSIJE.

katica popović

pre 10 godina

jalovo mlaćenje prazne slame! Nije ovo Švajcarska pa da se troši vrene i energija na istoriske rasprave. Daj da vidimo šta da radimo kako da se Srbija iz ovoga "živoga blata" ako je to ikako moguće izvuče.

Johny

pre 10 godina

Uzrok Prvog Svetskog Rata je bila suprotstavljenost tadasnjih velikih sila. Povod je ubistvo Ferdinanda i njegove trudne zene od strane 18-godisnjeg Gavrila Principa koga su naoruzali srpski oficiri. Sam Gavrilo je u zatvoru iskreno izjavio da je toliki uzas nastao u ratu da mu ne bi palo na pamet da to ubistvo izvrsi. Sam se licno pokajao za ono sto je uradio. Mlad, zadojen i iskoriscen od tajne sluzbe. Ne mnogo razlicit od danasnjih talibana. Simbolicno, u zatvoru gde je obolio, ruka kojom je izvrsio ubistvo mu se osusila. Ubiti trudnu zenu nije bas herojski cin ili je mozda koncept "kolateralne stete" u Srbiji prihvatljiv?

Krivi da krivlji ne mogu biti

pre 10 godina

Kriva je vala, dašto nego kriva.
I za drugi je kriva.
Jeste da su demonstracije platili Britanci, ali su Srbi demonstrirali!
Da se pronađe ko je uzeo britanske funte i da plati do poslednjeg penija s kamatom!

Djordje K.

pre 10 godina

@neznanje

Rusi su nam pomogli u oba rata,kao i vanzemaljci...

U prvom,vise se se tukli medjusobno,nego sa nemcima.
Jos su stalno pregovarali o primirju sa nemcima.

U drugom svetskom ratu,
Rusi su bili u PAKTU sa Nemcima!
April 1941.,nemac udario na nas,rusi nisu ni trepnuli.
Imali su pakt sa nemcima.
1944.,rusi su terali nece iz Beograda,samo da bi kasnije,Beograd bio deo ruske gubernije.
Ako su nam bili braca,sto im rekli marsh,1948.?

Treba malo prelistati istoriju.

Buda

pre 10 godina

Zaboravlja se samo jedna "sitnica" - pa nije Srbija nikog okupirala, anektirala, napala...
Gavrilo je bio zlosrećni mladić, idealista, čovek ponet duhom vremena, željom za slobodom, oslobođenjem Jugoslovena /ne samo Srba/, delom uveren da je u toj borbi sve dozvoljeno, delom naravno podstican od Apisa i Crne ruke. Kakav terorista, kakvi bakrači, teroristi ubijaju civile, nedužne, žene, decu ...
Rabeka Vest u knjizi "Crno jagnje, sivi soko" - kaže da su Franc i ekipa namerno prvocirali Srbiju, tražeći povod da je kazne zbog pomaganja sunarodnicima /i zbog ev. pretenzija Srba da naprave veliku balkansku državu/.
Počivaj u miru Gavrilo, dobri, naivni, hrabri mladiću!

novi saveznici

pre 10 godina

Pa nece valjda sebe da krive za tolike strahote?! Trazili su i nasli narod sa najglupljim politicarima na svetu i gotovo, sta se iscudjavate sami smo sebi iskopali rupu a sad ce sami u nju i da skocimo. Npr mi smo vodili rat a u isto vreme negirali po svetu da ucestvojemo u njemu? Zato smo ga i izgubili jer nismo dovoljno lobirali i sta sad, ko izgubi taj i placa, teritorijama , ekonomijom itd... Uostalom bice ovde bolje samo ne zna se tacno kad...

novi saveznici

pre 10 godina

Pa nece valjda sebe da krive za tolike strahote?! Trazili su i nasli narod sa najglupljim politicarima na svetu i gotovo, sta se iscudjavate sami smo sebi iskopali rupu a sad ce sami u nju i da skocimo. Npr mi smo vodili rat a u isto vreme negirali po svetu da ucestvojemo u njemu? Zato smo ga i izgubili jer nismo dovoljno lobirali i sta sad, ko izgubi taj i placa, teritorijama , ekonomijom itd... Uostalom bice ovde bolje samo ne zna se tacno kad...

Dan

pre 10 godina

Dakle Đinđić je znao da se iza svega krije novac, jer ako bi ovde jake američke firme imale interes i sigurnost, onda bismo preko noći postali dobri momci. Kad se to posmatra obratno, lako je shvatiti i kako smo uopšte dospeli na listu loših momaka.

optimista

pre 10 godina

Bosna je 1908 bila anektirana (okupirana) od strane Austro-Ugarske.
Franc Ferdinand je bio prestolonaslednik, najviseg trona, okupatorske vlasti.
Gavrilo Princio je rodjen u Bosni.
Dakle, Gavrilo Princip je u borbi za oslobodjenje, sasvim legitimno pucao u okupatorskog vojnika u uniformi, Franca Ferdinanda (koji je bio i prestolonaslednik, ali to ne menja nista u sustini), a pritom, Princip je nehoteci ubio i Ferdinandovu suprugu, Sofiju, zbog cega se iskreno kajao.
Nije Princip iz Beograda otisao u Bec i tamo izvrsio atentat na prestolonaslednika Ferdinadna, nego je u svojoj zemlji, ubio okupatora!
Nezavisnost danasnje Rep. Bosne i Hercegovine, ima se zahvaliti, izmedju ostalih i Gavrilu Principu, a sa druge strane, ta nezavisnost Rep BiH, potvrdjuje, da je Princip pucao u okupatora!
Bosna ce sutra uci u EU, kako ce tada, i Bosanci i osporivaci herojskog cina Principa, gledati na taj cin (atentat)? Ako je EU zajednica ravnopravnih, razlicitih, slobodnih i priznatih naroda i drzava, gde su emacipovana ljudska i gradjanska prava, onda je Gavrilo Princip zagarantovao mesto u istoriji onih pozitivnih prvoboraca, upravo za tu stvar, za SLOBODU, za EU.

Stefan

pre 10 godina

Prvi svetski rat je bio neminovnost. Cak i da Gavrilo Princip nije ubio Franca Ferdinanda, pre ili kasnije bi rat opet izbio. Tenzije izmedju Austro-Ugarske i Srbije trajale su jos od 19. veka jer je Austrija zelela kontrolu nad Balkanskim poluostrvom, a glavni takmac joj je bila Rusija. Prvi veliki sukob izmedju Rusije u Austrougarske je bio 1878. kada je i Srbija dobila nezaviznost na San Stefanskom kongresu kada je Austrougarska sa Engleskom stavila veto na taj mirovni ugovor i sazvala Berlinski kongres. Tada je A-H preuzela kontrolu nad Bosnom i Hercegovinom i tad oni pregovarali u nase ime jer su Rusi bili zainteresovani za stvaranje velike Bugarske. Drugi veliki sukob je bio carinski rat izmedju Srbije i A-H i aneksija Bosne 1908, tada je malo falilo da izbije rat. Treci je posle Balkanskih ratova kada nam je Austrija zabranila izlazak na Jadransko more pretnjom rata. Rat je jednostavno bio neminovan, i u Evropa je sama bila par puta blizu rata zbog nekih sukoba oko africkih kolonija. A-H je imala ambicije na Balkanu i Srbija joj je bila trn u oku. Ubistvo prestolonaslednika je bio savrsen izgovor za rat iako Srbija nije imala veze sa tim. Tako da Srbija nikako ne moze biti krivac za taj rat. Srbija je imala ispravne ambicije da sve svoje sunarodnike ujedini u jednu drzavu. Ona je mnogo dala saveznicima u prvom svetskom ratu, previse. Tvrdnje da smo mi izazvali rat je pljuvanje na grob svih nasih zrtava tog strasnog rata.

R,Zivkovic,Rotterdam

pre 10 godina

Ova hajka na srpski narod da je Srbija kriva za prvi svetski rat je isto, sto je skrivila da je bomarduju 1999godine!! Pa vidite ko je insipirator za proslavu i podizanje spomenika Francu Ferdinandu u Sarajevu, vec sama Francuska!! Ta ista Francuska koja nam je toboze nekada bila "prijatelj"u toku prvog rata?! Da su ovu proslavu organizovali Nemci ili austrijanci pa upola jada, a one gle ko no Francuska! Ta ista Francuska na celu sa Shirakom koja je predvodila nato pakt da se Srbija bomarduje 1999 godine. Da ne duljim jer nisam istoricar, politicar,pa necu dalje da se upustam u diskusiju.

Baudolino

pre 10 godina

To je bio terorističi akt koliko i raniji pokušaj Italijana Oberdana da ubije austrijskog cara. Uostalom šta je Franc Ferdinand uopšte tražio u Sarajevu? Cerska bitka je prva saveznička pobeda u Velikom ratu. Na ulazu u londonski Imperijalni ratni muzej, u sekciji Prvi svetski rat prva saveznička zastava pored britanske je srpska. Puno materijala koji Srbiju može da prikaže u najboljem mogućem svetlu i kada smo bili na pravoj strani.

goran

pre 10 godina

Naravno prekrajanje istorije je omiljena stvar na zapadu ,ne bi me cudilo da napisu kako je fasizam potekao od nas ,kako smo mi imali konclogore smrti,kako je Jasenovac izmisljen i preuvelican,ma jednom recju Srbi su krivi za svako zlo u istoriji koje se desilo ...Ali da se vratimo na prvi svetski rat,Gavrilo Princip je ubio prestolonaslednika jedne zemlje koja je na krajnje drzak i bezobrazan nacin anektirala Bosnu,dakle Gavrilo nije ubio Ferdinanda u Becu vec u Sarajevu,nazalost zena prestolonaslednika je bila (da upotrebima bas taj izraz jer su ga zapadnjaci nemilice upotrebljavali 1999 god za vreme bombardovanja) "kolateralna steta" ,naravno ijedan razuman i svestan Srbin nece prihvatiti ovo izvrtanje i prekrajanje istorije ,znamo mi dobro koje bio na kojoj strani i ko se zasta borio mi nismo isli da napadamo bec vec smo branili svoju zemlju i odbranili je viteski a Austrijancima neka sluzi na cast sto nisu imali dostojanstva da prihvate poraz vec su u pomoc pozvali svoju bracu Nemce i nagovorili Bugare da nas uniste ali nije im uspelo hvala Bogu opstali smo i opstacemo do kraja ...

munZ

pre 10 godina

To je bio akt terorizma i srpskog nacionalizma
(w, 15. septembar 2013 16:50)
Tako je... a rezultat toga je milion mrtvih Srba i oslobođene hrvatske i slovenačke zemlje 1918. Milion Srba je izginulo da bi Hrvati dobili osnov da prave državu - najveća srpska greška. Zaboravih da se srpskim terotistima i šovinistima na Solunskom frontu kao dobrovoljac pridružio mlađani Alojzije Stepinac - koji je zbog svojih zasluga i saradnje sa tim teroristima kasnije od velikosrpskog kneza Pavla dobio direktnu podršku da postane zagrebački nadbiskup. Primera je na pretek...

Petar A

pre 10 godina

Cuj "HH vek"??! Latinica rimskog broja na cirilici?
Teza da je Rusija spasila Srbiju od austrijske kazne ne stoji. Da nisu Bugari usli u Prvi rat (1916) i sa ledja napali Srbiju, sama Srbija bi izbacila Austriju sa Balkana. I sad naravno slijedi ono klasicno: sta bi danas bilo da je tako onda bilo???

Ivan

pre 10 godina

@1948 Nikad u zivotu vecu glupost procitao nisam.

Srbija je verovatno kriva i za irak, avganistan, libiju, siriju, globalno zagrevanje, klizista, cunamije, svetsku ekonomsku krizu i za to sto se Molder i Skali nikad nisu "smuvali".

Jedino za WW2 nije kriva Srbija, vec verovatno jevreji koji umesto da izvrse masovno samoubistvo, naterali divne nemce da ih jure po svetu i trose municiju, gas i ostalo...

goran

pre 10 godina

dobro kad je ubistvo Franje Ferdinanda bilo teroristički atk, a aneksija Bosne od strane tog istog Franje, koja je bila i direktni povod za atentat, je onda bila šta, u skladu sa međunarodnim pravom, šta je trebalo da se desi, da se Bosna posle Turske prepusti Austro Ugarskoj, a svi potčinjeni narodi su trebali da ćute zarad mira u Evropi. Da je to bio teroristički akt Austro Ugarska bi napala Srbiju i na tome bi se završilo, umesto toga i Austrija i Nemačka su započele sukob svetskih razmera, što jasno daje odgovor o čemu se tu u stvari radilo, a radilo se kao i uvek o borbi za supermaciju, teritoriju, sirovine, resurse izlaz na more i ostalo. Mislim ti krajnje tragikomični i stalni pokušaji da se zarad evrointegracija opere sve ono što se dešavalo zadnjih sto godina na tlu evrope i da se krivica za sve ono što ne valja svali samo na pojedine narode i zemlje su zajsta odurni. Verovatno će sledeće biti da je ubistvo Kralja Aleksandra u Marselju bio izraz slobodoljubive težnje hrvatskih nacionalista da zbaci jaram srpskih ugnjetavača. Mada ima tu i malo istine, umesto što smo ih "oslobađali" trebali smo da prihvatimo ponudu koju su nam velike sile dale 1916.godine, čini mi se, i da završimo posao jednom za svagda, kao i to da je krajnje vreme da počnemko da gledamo samo svoje interese, a ne da večito izigravamo heroje koji na karaju ispadnu budale.

vasilije knezevic

pre 10 godina

Tesko je biti realan.Tesko je izdvajati pojedine slovenske narode sa Balkana i davati im
nekakvu nezasluzenu naivnost ili ih svrstavati u miroljubive.Da su ti isti narodi zaboravili
svoje parohijske osobine i radili na formiranju jugoslovenstva sve bi eventualno bilo
drugacije.Nema sumnje da su njemacke i austrougarske kolonijalne pretenzije racunale
na Balkan kao zaostavstinu Otomanskog raspada.Nebi se moglo tvditi da su tadasnje
evropske sili,Rusija ili Francuska,polagale neko izricito pravo na te posjede.Sirom svijeta
te sile, ukljucujuci i Englesku, sukobljavale su sa kolonijalnim interesima u prvom redu
Njemacke.U svemu tome Balkan j bio samo neznatna rupa na svirali ali je njegov strateski
polozaj bio vrlo interesantan.Tu je onda bila Srbija koja je postavljala neko drugorazredno
pravo na otomanske posjede nastanjene etnicko slovenskim narodima.Srbija nije imala
ili mozda i nije mogla imati izgradjenu politicku alternativu.To je bila skoroformirana
drzavica pa su Njemacka i Austrougarska za nju znacile kolose.Srbija cak ni poslije 1945
nije pribjegla znacaju "jugoslovenstva"nego je ostala u sopstvenim okvirima najveceg
medju malima.Cak je i Hrvatska imala vise razvijeni pojam jugoslovenstva.Budjenje
Njemacke,sada u potpuno razlicitoj ulozi ali jos uvijek kolonijalnoj, stvorilo je situaciju
onakvu kakva je danas.
vasilije knezevic, 16 sept. 2013

my way

pre 10 godina

Prvi svetski rat je poceo objavom rata i napadom Austrougarske na Srbiju, zato njegova stogodisnjica treba da se obelezava u Beogradu, a ne Sarajevu. Ne treba zaboraviti da je Srbija sprecila globalne sukobe ranije prihvativsi aneksiju Bosne, koja takodje po toj logici moze da se uzme kao zapocinjanje rata, a koju je cela Evropa osudila. Srbija je i nakon atentata vrlo pomirljivo prihvatila 9 od 10 tacaka ultimatuma sa ponudom da se o 6. odluci arbitrazom suda u Hagu ili komisije velikih sila. Svaki pokusaj da se na Srbiju i Srbe svali krivica za rat je sraman i ne smemo to da dozvolimo.

SideSwipe

pre 10 godina

U SAD je osnovana zvanicna komisija za obelezavanje stogodisnjice od pocetka Prvog svetskog rata, i odluke ove komisije bice nevidjeno vazne za buduci pogled na ulogu Srbije u ovom ratu. Hvala Bogu, imali smo ogromnu srecu sto je za jednog od 12 clanova komisije izabran kongresmen Ted Po, koji je clan naseg kokusa i koji sigurno nece dozvoliti nikakve malverzacije tamo.

dilema, ili zamena teza

pre 10 godina

Zamislimo situaciju danas, gde jedan mladi podanik britanske krune, koji zivi na Gibraltaru, probudi se jedno jutro i umesto britanske zastave, na vrhu gibraltarskog grebena vidi spansku zastavu i shvati, da je Spanija anektirala taj prostor. Onda, posle nekoliko godina preganjanja, gde su obe drzave na ivici rata, prestolonaslednik spanske krune, resi da poseti okupirani Gibraltar i onaj mladi covek s pocetka price, izvrsi atentat na njega (prestolonaslednika).
Da li bi taj mladi Gibraltarac bio, terorista, ili borac protiv okupatora?

Goksi

pre 10 godina

@ 1948 Toliku gomilu besmislenih gluposti, koje veze sa istinom i realnoscu nemaju samo internet moze da istrpi. Ali, nakon izraza patriJote na samom pocetku jasno je o kakvom intelektualnom i moralnom kapacitetu se radi tako da nista drugo ni ne moze da se ocekuje.

Milan

pre 10 godina

Malo citanja istorijske literature umesto kafanskog obrazovanja ne bi bilo na odmet raznim pametnjakovicima kojima je Sveto Pismo sve sto je upereno protiv Srbije.
Prestolonaslednik Franc je dosao u Bosnu da nadgleda "manevre" K&K trupa koje su inace bile invazione trupe. Habzburzi su posle balkanskih ratova, nakon sto je Nemacka podrzala Srbiju po pitanju teritorija u Makedoniji, rekli da samo ratom mogu da rese pitanje Srbije. Bilo je pitanje dana kada ce da napadnu, a pomenuti manevri su bili deo toga. Crna Ruka nije radila nista na svoju ruku, za sve su znali i Englezi, a pogotovu Francuzi, na stanu ideali Gavrila Principa. Dakle Princip je ubio glavnokomandujuceg desantnih jedinica. Kada je K&K objavila rat Srbiji, momentalno su u rat usli Engleska i Francuska, moze se cak reci da je Srbija i gurnuta u taj rat koji joj NISTA nije trebao i koji je koren katastrofe od koje se nismo nikad ni oporavili, a pitanje je i da li cemo ikad! Za taj rat, Evropa se spremala skoro 20 godina!
Ubistvo Ferdinanda i dizenterija koja je pogodila glavnokomandujuceg desantnih trupa, dovela je nadmenog Oskara Pocoreka na komandni polozaj, sto je rezultiralo porazom Austrougarske 1914, i angazmanom kajzera Wilhema na Balkanu, koji je poslao celu armiju. Sreca za Francuze i Engleze, nesreca za Srbiju... Ostatak price poznat - KATASTOFA.

vecni princip slobode

pre 10 godina

Najveci problem "novog svetskog poretka" je ustvari doktrina, koju je promovisao Broz (Tito), o tzv. "naoruzanom narodu".
Beskrupoloznom imperijalnom kapitalizmu, koji je ponovo na svetskoj sceni, vise nisu dovoljne marionetske vlade u "banana" drzavama, oni bi sada da poseduju i marionetske narode, gde bi slobodno mogli da uzivaju bez ikakvog straha za svoje, investicije, institucije i pojedince. Cinjenice, da se marionetske vlade menjaju kao prljav ves, bez stabilnog oslonca u sirem javnom mnjenju obicnih i normalnih ljudi, spremnih na svakoliki oblik otpora, protiv ociglednog uzimanja slobode, cini vladare (kapitaliste) nespokojnim. Sada je na sceni postupak, da i jedan tako cist gest borbe protiv tudje vlasti i okupacije, kakav je Principov atentat, treba dezavuisati i obicnom coveku prikazati, kao terorizam ...
A sta je Broz govorio (povodom latentne pretnje Varsavskog pakta, ali i NATO). Mi u SFRJ imamo oko 1500 mesnih zajednica, pa u svakoj od njih, kada se nadje samo jedan covek, koji ce unistiti samo jedan neprijateljski tenk, sto je 1500 tenkova, koji gubitak ne bi izdrzala ni jedna svetska vojna sila. E, tih "Principa" se plase vladari "novog svetskog poretka"! Mogu da imaju marionetske vlade, sitan ili krupniji caar, ali nikada u Iraku, ili Siriji nece biti docekani sa cvecem ...
Uostalom, "gvozdena pesnica novog svetskog poretka" (NATO), ni u Srbiji nikada nece biti docekana sa cvecem, cak i da Principa posmrtno osude u Hagu.

Ritter

pre 10 godina

Kristofer Klark u knjizi kaze da su sve velike sile podjednako krive zbog izbijanja rata i navodi ga kao primer kako lokalna kriza moze da dovede do globalne katastrofe. Niko nije verovao da ce do svetskog rata zaista i doci kao sto danas niko ne veruje da zbog Sirije moze da izbije nuklearni rat. Mi Srbi nismo bas toliko bitni koliko mislimo iako stalno imamo potrebu za tim da budemo. S druge strane da smo mi zaista neka ozbiljna drzava, nase minitarstvo spoljnjih poslova ili ambasada u Berlinu ili Becu trebalo bi medjutim da uputi protestnu notu na dokumentarac koji je (u okviru istorijskog serijala "dani koji su promenili svet")a koji sam nedavno gledao na nemackom Phoenix kanalu a u kome su zaista Gavrilo Prinzip i Mlada Bosna predstavljeni kao Al Kaida. Uzas i Sramota.

Paor

pre 10 godina

Možda je to sve i tačno. Ali zašto stati tu? Drugi svetski rat je uzrok formiranja UN, NATO, a i Evrospske zajednice za ugalj i čelik koja je vremenom prerasla u EU. Da li je Srbija nehotice stvorila i sve te nadnacionalne tvorevine?

Zkr

pre 10 godina

(1948, 14. septembar 2013 12:05)

A što volim ova da ne kažem kakva fiziološka stanja.

Elem, nakon smrti Tita, pojavilo se šest malih Titića, koji su zagadili život svima nama i rasturili SFRJ.

Neki su bili pametniji (Slovenci) neki gluplji (Srbi), a neki baš glupi (Bosanci). Tako su i prošli.

A kakve to sve veze ima sa I SR ?

wiener

pre 10 godina

ovakva interpretacija istorije je neozbiljna, ali u skladu sa misljenjima onih koji podrzavaju "rat protiv terora", sto je maska za neoimperijalizam ili nastavak politike koja je i dovela do prvog svetskog rata. bivse imperije su se nakon sto su se medjusobno skoro unistile ujedinile da zajednicki nastave dominaciju sirom sveta, sto ne ide bez naslija. kriviti srbiju koja je bila prva zrtva rata za njegov pocetak je slicno onome sto se desava danas sa ratovima u bliskom istoku gde se terorizam krivi za ratove koji su u stvari glavni razlog za postojanje terorizma.

ozbiljni istoricari ovu interpretaciju nece prihvatiti, ali se ne moze ikljuciti da se ova interpretacija koristi u politicke svrhe.

Bez_Cenzure

pre 10 godina

Prvi Svjetski rat se vodio iz istih razloga zbog kojeg se ratovi vode i danas, zbog prevlasti nad resursima. Danas se vode sofisticiranim metodama a suština se za jotu nije promijenila iako se narodu servira drugačije putem "nezavisnih" medija. Spomenik Francu Ferdinandu je obična provokacija usmjerena ka Srbima kao što se inače u BiH radi. Politički predstavnici sva tri naroda nastoje one druge provocirati. Atentat na Franca Ferdinanda je povod a uzrok je njemački i austrijski imperijalizam. Interesne zone u svijetu bile su podijeljene između tadašnjih velikih sila a novonastajuće sile Njemačka i Austro-Ugarska htjele su dio tog kolača. Zar nije tako i dan danas samo sa drugim akterima? Šta se promijenilo? Aposolutno ništa! Prvi Svjetski rat je najviše odgovarao Engleskoj jer su već tada Englezi pronašli naftu na Bliskom Istoku i htjeli su po svaku cijenu spriječiti njemačke firme da je se dokopaju. Zanimljivo, zar ne!

anonimno

pre 10 godina

Nemacka je htela da ratuje u Prvom Svetskom Ratu,Srbija im je bila izgovor! Proverite kroz stampu i istoriju sta se desavalo u Evropi u to doba.Morate da posmatrate istoriju iz vise uglova da bi dobili tacniju sliku.

Stari znalac

pre 10 godina

Koliko ljudi ne znaju istoriju, ali onu osnovnu, pa to je zapanjujuce. @Djordje K - Rusi su objavili rat Austro-Ugarskoj odmah posto je ova objavila rat Srbiji! Car Nikolaj je ispunio obecanje da Srbiju nece ostaviti na cedilu. Ta objava rata je pokrenula lavinu, te je Nemacka objavila rat Rusiji, pa je Francuska morala da ucini isto i Austro-Ugraskoj i Nemackoj, ostalo je istorija. Sto se Engleske tice, ona stupa u rat tek posto je Belgija napadnuta od strane Kajzerove vojske. Do tada su se Englezi trudili da ostanu "po strani". U drugom ratu SSSR nije mogao da objavi rat nakon 6. aprila kad je imao potpisan pakt o nenapadanju!

Shimunology

pre 10 godina

Potukla se dvojica u kafani, doslo do suda. Na sudjenju kavgadzija uz vestaka psihijatra i doktora za venericne bolesti dokaza da su uzrok picajzle koje su ga tako unervozile da je morao da prebije coveka. Bi oslobodjen zbog realnog psihickog poremecaja, a picajzle dobise 2 godine uslvno.

Zlopamtilo

pre 10 godina

Srbija nikada u svojoj istoriji nije bila dovoljno velika ,ma koliko mi to katkad priželjkivali ,da bi bila kadra da izazove sukob svetskih razmera .To što je urađeno ,sarajevski atentat ,može biti samo neposredan povod za rat a obzirom koliko su svi bili spremni za rat to je više nego očigledno.
Sve drugo je ako se uzmu u obzir relevantne činjenice prekrajanje istorije

Srđan

pre 10 godina

Čitajući englesku i francusku vikipediju našao sam da su uzročnici Prvog svetskog rata imperijalizam, nacionalizam, trka u naoružanju i neraščišćeni računi oko teritorija. Srbija se u engleskoj vikipediji pominje u dva a u francuskoj u tri pasusa. Ono što je interesantno je da se na oba mesta navodi da je Gavrilo Princip bio član srpske nacionalističke organizacije "Crna ruka" i NE govori se da je on bio tertorista. Takođe je rečeno da je Srpsko - Austrijski sukob mogao ostati lokalnog karaktera da su to htele ostale svetske sile...