Četvrtak, 12.09.2013.

19:59

"Slovenci, gde su naše fabrike?"

Sukcesija dosad nije išla ujednačeno i to je najveći problem, ocenjuje za "Danas" Oliver Antić, visoki predstavnik u Komisiji za sukcesiju imovine bivše SFRJ.

Izvor: Danas

"Slovenci, gde su naše fabrike?" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

107 Komentari

Sortiraj po:

majstor

pre 10 godina

Moje misljenje je da se to nece jos dugo zavrsiti jer republikama sukcesorima nije u interesu da se zavrsi brzo jer bi u tom slucaju morali da isplacuju radnicima bivse SFRJ sve pare koje su im odbijane od plate ja mislim 2.75 procenta od bruto iznosa a koje su odlazile u fond za razoj SFRJ .Koliko mi je poznato tu su Slovenci jedino ispostovali radinike a ostali ne tako da se verovatno ceka da radnici pomru mada su te obveznice Fonda SFRJ koje su deljene radnicima glase na donosioca i prenosive su ali to je BALKAN

janez

pre 10 godina

A što ne kažete da je 45 godina gotovo sav novac koji je Slovenija privređivala išao u Beograd koji je tim novcem raspolagao kako je hteo. Srbija ( prvenstveno BG) se gradila slovanačkim novcem. Sad je stvarno pitanje šta bi se desilo da sve ex republike YU potraže svoj deo para koji je išao u Bg. Bolje da ne čačkate mečku mnogo. Pozdrav iz SLO i vidimo se u finalu evrobasketa.

vodoinstalater

pre 10 godina

Hajde vi prvo vratite MOJE NASLEDSTVO, imovinu (placeve u centru Leskovca) koju ste OTELI mojoj majci koja je ostala SIROČE pošto su joj poginuli roditelji i dve sestre (9 i 11 god) 6. Septembra 1944. kada su saveznici bombardovali Leskovac i ostale srpske gradove a sve po nalogu i obaveštajnim podacima koje su dobijali od Broza i Vr. Štaba koji se nalazio na Visu. Tada u Leskovcu nije bilo NI JEDNOG JEDINOG NEMCA. Napustili su grad dva dana ranije a u gradu je ostalo nešto Bugara i to u rasulu.
Kada ovo uradite, eto vam onda pa se rkajte sa Slovencima, Hrvatima i sa kim god hoćete. NE ZANIMA ME!!!

Didije

pre 10 godina

Zdravorazumski stav prof. Antića. Sad, što smo mi navikli na podanički odnos prema svima, je drugo pitanje. Dok ne naučimo da branimo dedovinu, očevinu i svoje imanje, bićemo beda. Da li biste dali i jedan evro, i jedan kvadratni metar, i jedan komad nakita nekome? Isto vam je i sa državom.

GargantuaD

pre 10 godina

Prof Antić je potegao jednu vrlo nezgodnu temu koja je surovo istinita ali je veoma veliko pitanje da li sukcesija po tom pitanju izvodljiva i da nekim čudom se pojavi politička volja za rešavanje.Detaljan popis svih premeštenih postrojenja postoji u arhivu Ministarstva za industriju FNRJ a ja bih ovde naveo nekoliko poznatih.Iz Rakovice je izmeštena kompletna fabrika kamiona i autobusa u Maribor gde je radila pod imenom TAM i proizvodila kamione po Češkoj licenci koju su Rakovčani otkupili pre rata.Iz Kragujenvca je iseljen veći deo fabrike, deo koji proizvodio artiljerijska oruđa kalibra većeg od 20 mm, premešten u Novi Travnik pod imenom Bratstvo. Predratne privatne fabrike aviona Rogožarski, Ikarus i Zmaj su nacionalizivane, spojene u jedno preduzeće koje je iseljeno u Mostar, avio industrija Soko.Nekoliko parnih mlinova je preseljeno iz Vojvodine u Ljubljanu što je bio jedan od korena industrije Kolinska.Deo opreme iz Beočinske fabrike cementa je završio u Solinskom Dalmacijacementu kao deo obnavljanja postojećih tamošnjih pogona. E sad sve to može da se posmatra kao osnivački kapital koji revalorizovan pripada R. Srbiji a potrebno je utvrditi ko je i koliko ulagao u razvoj i povećanje proizvodnje (sama fabrika, republika ili novac iz federacije, ili sve zajedno)što bi bio deo onoga gde je sada fabrika i procentualno deo svih naslednica ako su bila dominatna sredstava federacije.Volja da se izračuna tačno i pošteno šta je čije nije postojala i verovatno je neće ni biti.

Veliki brat

pre 10 godina

Terati mak na konac kod podele imovine je vrlo teško.
Pa u Srbiji je poznato nebrojeno slučajeva da se braća zavade oko podele nasledstva, a kamoli kad imate toliko naroda koliko je bilo u SFRJ.

Inače, što se tiče razvoja jednih na račun drugih, ili ko je kome pomagao a ko je koga koristio, nedavno je bila vest da se političari pojedinih država EU bune što je iz fondova te unije (a tu je i deo novca tih članica) planirano sufinansiranje izgradnje metroa u VARŠAVI, i to u iznosu od blizu 657 MILIONA evra!!!

Lepo rekli ljudi, zašto da mi finansiramo metro u Poljskoj, a kod nas raste nezaposlenost, pada standard...

Tako je svugde u svetu gde imate kojekakve unije i slično, uvek se uzima od bogatih da bi se kao davalo siromašnima, a u stvari realnost je često drugačija.

Elita u tim siromašnim državama omogući pojedincima iz bogatih država da lepo zarade na sumnjivim poslovima, a ovamo se prikažu narodu da su kao dobili par stotina miliona iz nekih fondova, a to je opet novac građana tih bogatih zemalja.

Na kraju, kad se podvuče crta, elita i u bogatim i u siromašnim zemljama lepo zarađuje i bogati se, a sve to na kraju plati običan narod i u bogatim i u siromašnim zemljama.


Dobrog načina nema da se te nepravde isprave, jer će uvek neko biti oštećen, a privreda će imati više štete nego koristi, zato što je sistem u svim zemljama napravljen da jedino tako funkcioniše.
A narod prihvata da je bolje da funkcioniše i tako nego nikako.

relja

pre 10 godina

Matori trovač koji ne može da živi bez konflikata... u keoje gura druge, naravno.

Slušao sam ga kada je na RTSu u emisiji o "savezničkom" bombardovanju Srbije 1944 prosuo takvu količinu gluposti da je svima u studiju bilo neprijatno. Čovek je nekom svojom logičkom akrobacijom povezao saveznička bombardovanje Beograda 1944, "pacovske kanale" i bekstva SS-ovaca u Južnu Ameriku i završio sa "pa to je svima jasno".
I takav ima pristup i daje savete predsedniku Srbije. Strašno.

Da možda ne planira neki novi konflikt, da nećemo možda da uvodimo sankcije SLO i HR koje su sada postale članice EU?
Čovek je slika i prilika negativne selekcije.

Čudoljub

pre 10 godina

Najveća greška Srba, a pre svega srpskih kraljeva, bila je Jugoslavija. Gubitnike u Prvom svetskom ratu je trebalo prepustiti istorijskoj sudbini, a SHS i Jugoslavija su plod greške kralja Aleksandra (koja je imala koren u idealizmu i delom megalomaniji), koji je verovao da će ga "južnoslovenska braća" dočekati raširenih ruku.

U tu državu smo uložili sve, a dobili šipak.

bilal

pre 10 godina

(Istoricar, 13. septembar 2013 11:17)
A, ipak je kralj ponio zlato sa sobom. Pa ako su ga opljačkali fašisti kakve to sada ima veze sa Slovenijom i sukcesijom? Kako da se tali ono što je opljačkano?

Opet samodestrukcija

pre 10 godina

Konacno neko da pocne da brani nase interese, mi nemamo samopostovanja, niti pamcenja, dva nasa najveca problema iz kojih proizilazi nejedinstvo, laka potkupljivost i besciljnost.
Naravno da nema nista od ovoga sto Antic govori jer iza njega ne stoji nekakav sistem, drzava sa ciljem i vizijom i uredjenost, vec cist hrabri gest pojedinca od kog nema nista nazalost.
Sramota je sta ljudi ovde pisu u komentarima, pominju neke industrijalizovane Slovenije i Hrvatske pre II sv. rata?!
Pa ljudi, nemojte molim vas, fabriku su razmontirane i odvozene iz Srbije tamo, prevashodno u Sloveniju, to su bile strogo poljoprivredne teritorije kolonijalnog tipa od strane A-U.
Mnogi ni ne znaju da Rakovicu nije izgradio Tito vec Stojadinovic itd. ...
Ali, drugima ce uvek biti bolje, i drugi ce nam uvek biti lepsi, jer sa ovakvima kakvi smo mi, nama veci neprijatelj od nas samih ne treba.

brzi

pre 10 godina

Cobe, nemačke ratne raparacije nemaju nikakave veze sa nukleanom elektranom Krško. Nemačka je svoje reparacije ex SFRJ isplatila u vreme Wilija Branta, a to je u 60. godinama prošlog veka.
Nuklerana elektrana je pravlejna iz jednog od američkih zajmova ( i tehnologija je Westinghousova) koje je Titova Jugoslavija dobijala po veoma povoljnim uslovima, da je pre svega skoro polovinu sveta držala stran od rusa ( pokret nesvrstanih). Koliko je bio Tito važna kakrika u svim tim poslovima, kažu sava događanja posle njegove smrti ( sfrj nema više dostopa do jeftinih zajmova, posledično dolazi do krize i svih onih ludorija 90. godina, na internacionalnom nivoju nesvrstani gube svoj uticaj i postaju više manje debatni klub senilnih staraca a kada propadne ruski blok sa padom berlinskog zida de facto prestaju da postoje jer više nikome ne trebaju).

Ivan

pre 10 godina

@(mitomanija, 13. septembar 2013 12:01)

Danas 13. Septembra 2013 ako uporedite stanje dugova i zarade ispada, da Srbija mnogo bolje stoji od Hrvatske i Slovenije. Oni zajedno nemaju toliko stanovništva kao Srbija ali ipak su 4x (slovima: Četiri puta) zaduženiji nego Srbija. Eto tu je ta razlika u "standardu". Ako pogledamo taj podatak vidimo, da oni još teže sami prežive nego Srbija. Znači samostalnost im nije omogućila da sami prežive nego se moraju konkretno zaduživati da bi zadržali standard. E sad, gde su se oni pre zaduživali ili bolje, ko je njima dao osnovne stvari za život u SFRJ? Odgovor se nameće sam. Tu je bila majčica Srbija sa jeftinom hranom i sirovinama i Srbi koji su kupovali njihove konačne proizvode. Danas nema jeftinih surovina a i nema neke velike potražnje za njihovim proizvodima više pa se zato enormno zadužuju. Slovenci će morati da traže pomoć jer nemaju leba više da jedu a Hrvati uskoro (doduše malo bolje stoje zbog turizma i jake poljoprivrede).

Stiropor

pre 10 godina

Odgovoriću i ja tebi Ultrasrbine:

1. To što su Slovenci kupovali srpsko voće, potom na njega lepili svoju etiketu i skupo ga prodavali po svetu i Srbiji samo govori o tome koliko su bili ispred nas. Dobro se sećam tih godina i podsmeha koje je srpska 'elita' upućivala Slovencima koji su razvijali brendove Elan, Muru, Gorenje, Fruktal i sl. Mi smo verovali da će spas doći od šljive i mangulice, Rusije, Slobe i cara Lazara. Posle 20 bačenih godina sada su nam puna usta brenda, PR-a i Evrope koje i dalje ne razumemo.

2. Fabrike iz 50-tih? Da li čuješ sebe šta pričaš? Koliko je od 1950. do 1990. novih fabrika sagrađeno po Srbiji pa su sve propale uglavnom zbog toga da bi se srpski kumovi utalili.

3. Ako sam dobro pročitao one silne nule, ispada da je Zastava pred sam rat poklonila Jugoplastici milijardu maraka. Da li je to onih milijardu maraka od Slobinog zajma kojima se izgubio svaki trag? Pa ukupna vrednost Zastavine godišnje proizvodnje nije bila tolika a ti govoriš o kešu koji je isplaćen Jugoplastici. Biće da si negde pogrešio ili si poverovao pogrešnim ljudima, Ultrasrbine.

4. Sve da je i tačna ta priča o zlatu njom se ne može objasniti naša propast od nereda i nerada, prljavštine po travnjacima i plastičnih kesa po krošnjama. Od svih 'Titovih' naroda mi smo najveći mitomani i najmanje skloni da prihvatimo odgovornost za svoje neuspehe. Uvek nam je neko drugi kriv: Slovenci, bivša vlast, fudbalski sudija.

Zbog toga se ti i ja dopisujemo, Ultrasrbine.

Mile BG

pre 10 godina

Molim vas da sklonite ovog bukaca i da postavite nekog ozbiljnog. Krajnja je sramota da se neko ovako ponasa, ako nezna elementarno da se vlada, e da li ce moci da se izbori sa ozbiljnijim poslom. A o fabrikama sta lupeta je zaista totalna budalastina.

Cobe

pre 10 godina

Dobro je pitanje u dobrom smeru,od coveka prljave proslosti doduse.Zato je to pitanje koji su interesi u pitanju. Zasto se ne postavi pitanje i nuklearke u Krskom,jer ona je pravljena na ime ratne reparacije Nemacke stradalom stanovnistvu citave bivse SFRJ. Logicno da je na taj nacin vecinski vlasnik iste nuklearke, srpska drzava kao najvise razrusena i cije je stanovnistvo desetkovano tokom II svetskog rata.
Takodje neka se taj legalista pozabavi i pravima gradjana koji su citavog radnog veka do 2000-tih izdvajali za stambeni fond,a nisu dobili zauzvrat nikakvu nadoknadu u kvadratima ili novcu. I to je pljacka sopstvenih gradjana.

mitomanija

pre 10 godina

čitajući sve tekstove i komentare na temu Srbije kao politički i ekonomsko najboljem delu sfrj....
sada, kada smo sami, kad nas niko ne izrabljuje;
Srbija umesto da postane najogatiji dio ex yu postala je najsiromašniji
ko nam je sada kriv?

Docent na pravnom

pre 10 godina

Javio se covek koji je ustolicio Seselja za profesora na pravnom kada je bio dekan I kada je najurio gomilu poznatih profesora prava sa istog

Istoricar

pre 10 godina

4. Ako je kraljevina Srbija unela zlatne poluge u zajedničku nam državu iste je kralj i dvorska klika pokupila sa sobom kad je u aprilu 1941 bežala iz zemlje. Uostalom od čega su 50 godina, ne radeći ništa, živeli u egzilu na tako visokoj nozi?
(Bilal,

Nije istina.Kralj je odneo samo deseti deo.Deo su odneli italijani kada su usli u Niksic jer je tamo deo bio sakriven.Deo su uzeli nemci u Topoli.Postoje zvanicni podaci. To je bila haranga na Kralja od rezima koji je dosao

Nerviranje, srbima radovanje

pre 10 godina

Za Dvoranski polo, 13. septembar 2013 08:53)

1981 godine je osnovan fond za pomoć nerazvijenim krajevima, gde su sredstva izdvajala Slo, Hr i Vojvodina, a primali (po količini sredstava - BiH, KiM, CG i Makedonija).
za vašu nebulozu da su Slo i HR činile čak 85% tadašnje ekonomije, imam sledeći odgovor: u 1981 god, kada je osnovan pomenuti fond, BDP SFRJ je bio 52,45 milijardi din, a od toga BiH 12,47%, CG 2,1%, HR 26%, MAK 5,6%, Slo 15,5%, Srbija 35,44% i KiM 2,37%.
Ovo možete lako da proverite i molim vas da ne gajite balkanske mitove.

Boba

pre 10 godina

Evo opet se vuce mitovi TAM i Fructal i to u vreme interneta i svih mogucih informacija smesno pogotovo ako neko stavi komentar putem interneta znaci da lako moze da proveri ali NE on to ZNA normalno pa ON je pripadnik nebeskog naroda.

1. TAM je nastao u II svetskom odlukom Hitlera(ako je on srbin onda je srpski) a bio je opremljen najboljim nemackim masinama koje su postajale u to vreme zbog delova koji su radili a to su prvenstveno mehanizmi za propelere nemackih vojnih aviona (to je i razlog zestotog saveznickog bobardovanja Maribora) upravo zbog te tehnologije i znanja radnika su se posle rata u glavnom gradu FLRJ Beogradu (jedini srpski deo u prici) odlucili da kupljena licenca pre II svetskog ceskog kamiona Praga/Pionir ide u tvornicu u Mariboru koje se po novom naziva TAM (Tovarna(tvornica) Avtomobila i Motora)

2. Oko Fruktala koji je kao kupovao srpsko povrce i skupo prodavao sokove samo jedno pitanje a sto je sprecavalo srbe da naprave taj sok direktno bez skupog Fruktala? Mozda znanje ili volja da se nesto stvarno i uradi ? lakse je sedeti u kafani i kukati kako su ovi sokovi od spskog voca skupi

jovan

pre 10 godina

@ Mladen Mladenović
Dragi gospodine, sukcesija je pravno uredjen proces u kojem danas nije moguće postavljati zahteve koje ova neznalica pominje. Ako bi i bilo moguće, stigao bi niz kontra zahteva slične prirode i sukcesija se nikad ne bi okončala. Okončanje sukcesije je uslov privrednog oporavka Srbije koja je, podsetiću, s izuzetkom Republike Srpske sve ratove pogubila. Ako hoćemo napred, moramo podvući crtu pod propali projekat zvani Jugoslavija, koju je stvorila pobednička Srbija i čijom smo propasću najviše izgubili. Nije prof. Boba Mitrović, koji je vodio sukcesiju u ključnom periodu, ni autošovinista ni neznalica (za Antića je genije), nego su okolnosti bile takve i dobilo se koliko se moglo.

Darko Maksimovic

pre 10 godina

Postovani G-ne Anticu,
niste prvi koji je to pomenuo. Clanak iz POLITIKE 24.03.1989 "Fabrika je ipak preseljena" napisao je nas pokojni otac Sava Maksimovic. Tu G-dine Anticu imate dragocene podatke i cinjenice koje niko ne moze da pobije!

Zg

pre 10 godina

Komšije, gdje ih nađete ovakve?

Bogata i prebogata Slovenija, koja je zajedno s Hrvatskom i Vojvodinom (nekadašnjim dijelovima jedinih svjetskih imperija kojima je cilj bilo stvaranje, a ne razaranje) doslovce potegnula Bosnu, Srbiju, Kosovo, CG i Makedoniju iz blata i nepismenosti...? Bože mili, pa Slovenija je imala semafore za bicikle (!) dok velik dio ostatka Jugoslavije nije imao pojma što su to struja, vodovod, kanalizacija, željeznica i asfalt.

Što je najgore, mislim da ovaj čak i vjeruje u to što je rekao :/ Ono, "ne znam ja koje fabrike, ali rekao mi Veliki Vođa pred dvadeset godina da je bilo tako"...

Antić čačka mečku. Nećete vi imati problema sa Hrvatskom za ratifikaciju pristupa EU, nego sa Slovenijom i Mađarskom - pazite što vam kažem.

Čubura je raj

pre 10 godina

@Johny, 13. septembar 2013 05:33
Ako ćemo tako uprošćeno da posmatramo temu, onda Vas ja pitam kakvi su gradovi, pre SFRJ bili Zagreb, Ljubljana, Podgorica, Skopje ili Priština?
Naravno, Srbija, niti hoće, niti može da uvodi ikome sankcije, ili da se k..či po EU sa nekakvim nerealnim i maloumnim zahtevima u kojima bi ispravljala krivu Drinu od pre 100. godina.
Mene je ova tema zainteresovala, jer pokazuje kolike su Srbi ovce, goveda, somovi i budale bili, kada su pravili zajedničku državu sa onima koji su ih gledali preko nišana šetiri godine!
Komentari, u 70% odražavaju nekakvu čudnu, nevidjenu, i neobjašnjivu mržnju Srba prema svojoj zemlji Srbiji.

Ras

pre 10 godina

Kao dete sam 1,5 godinu ziveo u Sloveniji. Moj otac je bio zaduzen za preseljenje 3 fabrike u to vreme iz Srbije u Sloveniju. Kompletno je sve preseljeno i to sa onim ogromnim entuzijazmom bratstva i jedinstva tada. Laka industrija je u najvecoj meri prebacivana iz Srbije u Sloveniju. Toga se secam da je otac pricao. I secam se da je nesto bilo oko nekih fabrika koje je trebalo iz Krusevca preseliti u Novo Mesto ali su se carapani nesto bili narogusili pa se na kraju nesto oustalo tj. kao odlozilo za kasnmije ali se nije realizovalo. Mislim da je u pitanju bila neka fabrika lekova ili deterdzenata, nisam vise siguran...A i Krka mi se nesto mota po secanju. Ipak bio sam relativno mali tada a i proslo je mnogo vremena. Mozda u ocevim secanima (sve je zapisivao) i pronadjem. Mada ne verujem da ja imam to sto Oliver nema.

Pravnik

pre 10 godina

@Legenda - pitanje je ko je šta uneo u zajedničku državu. Zato se i pravi presek sa stanjem na dan 31.12.1990. godine jer se onda deli po, kako si ga nazvao, poznatom ključu. Ali, zašto bismo delili nešto sto smo uneli u zajednicu? Zašto to da pripadne svima, a ne Srbiji? Nemam ništa ni protiv Slovenaca ni protiv Hrvata ni ovih ni onih. Svako je sad u svojoj državi. Ali zašto moja država mora da deli ono što je unela? Najbolji primer za to je zgrada - ambasada nekadašnje Kraljevine Srbije u Beču (kasnije KJ i Titove Juge), koja se nalazila na najboljoj lokaciji u Beču (zgrada je poklon nekom od Obrenovića čini mi se), ali je prodata jer je ženi nekog SFRJ diplomate smetala buka sa ulce ili tako nešto (žalosno je što je ovo istina). Dakle, što je kupljeno od tog novca (neko drugo diplomatsko-konzularno predstavnišvo) treba da ide Srbiji, a ne na 6 delova da se deli. Svakom svoje - tako je najpoštenije. Ne bih voleo da se, ne daj Bože, razvodiš - da vidiš kako se onda brani ono što si uneo u brak, ili da dođe do svađe u porodici pa da krene izdvajanje iz zajedničke imovine ako ste živeli i živite pod istim krovom;
@Johny - Učestvovao sam aktivno u parnici kad smo pravnom licu iz BiH vratili par objekata u Bg-u na koje su imali pravo jer su njegovim sredstvima izgrađeni, a Slovenci i te kako traže svoje, ako već ne znaš, ne znam za sve objekte, ali za neke znam da traže. NBG (širenje Beograda na zemunsku stranu) je predviđen urbanističkim planom iz 1923. godine. ;)
Pozdrav ;)

stribor

pre 10 godina

hm,zanimljivo.sve republike traze povrat opljackanog ali i "opljackanog".kao sto je doticni gospodin pristran,eto,mogu i ja.
da,zasto bi sve pocinjalo tj.zavrsilo 1990 godinom. vratimo se u 1918,pogledajmo sto su te bivse republike unijele u karadjordjevicevu jugoslaviju.sto su unijele industrijalizirane slovenija i hrvatska a sto makedonija,crna gora ili srbija? naravno,granice su se razlikovale od danasnjih.vojvodina,bih, itd.znaci komplicirano dozlaboga!skocimo na vrijeme poslije drugog svj.rata.koliko je novaca drugih republika,tj.uglavnom slovenije i hrvatske,zavrsilo u beogradu za njegovu obnovu i glancanje prije onog summita nesvrstanih? treba li spomenuti one silne doprinose za nerazvijene republike i pokrajinu kosovo? devize od turizma i izvoza uglavnom slovenije i hrvatske.zagreb je bio najjace industrijsko srediste u bivsoj jugoslaviji. maribor je mislim bio cetvrti.mozda jos treba spomenuti nacin na koji su radne organizacije iz drugih republika-i slovenija!,dobivale zemljista uz obalu za radnicka i djecja odmaralista. ja ne velim da i hrvatska nije imala koristi od te bivse jugoslavije ALI jednostavno je vec dosadno slusati politicare o tome tko je sto izgubio! to je proslost i za boga miloga: dajte vec jedanput proslost ostavite povjesnicarima a ljudima dopustite da disu!!!
i sto sad? tko moze sve to izbrojiti,zbrojiti,procijeniti? doticni gospodin? netko drugi? nemoguce! jedino sto preostaje su kompromisi a to na ovom prostoru bas i nije nesto sto prolazi...

Rajko

pre 10 godina

Hajde da budemo iskreni. Kada se pravila Jugoslavija,davne 1918.godine, jedino sto je bilo industrijalizovano,po evropskim merilima, bilo je na teritoriji Slovenije, severne i zapadne Hrvatske,te Vojvodine. Dakle Austro Ugarska.
Sve ostalo je bilo agrarno, vrlo siromasno.
Srbija je nesto uradila izmedju dva rata, ali daleko je to bilo od nivoa ova tri dela tadasnje zemlje.
Tako da je svaka prica o preseljenju industrije iz Srbije u Titovo doba i vise nego smesna.U Titova doba je Srbija dobila veci deo industrije, koja je nazalost devastirana devedesetih godina.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 10 godina

Jasno je i čemu je ovde reč. Ekonomski nacionalizam SLO i CRO posle 1945. više je nego očigledno dobro sproveden. Još je Boris - Borja Kidrič, prvi čovek u sektoru privrede FNRJ za prvu petoletku, govorio kako postoje tri sektora: bazna industrija sirovina i poljoprivreda gde ne treba težiti za zaradom a treći sektor - preradjivačka idustrija, e tu je dobit poželjna i bitna i mora je biti. A svima je bilo jasno da su bazni (sirovine) sektori i poljoprivrda bili zastupljeni uglavnom u Srbiji i BIH, a preradjivački u SLO i CRO. To je potpuno evidento i dokazivo i tačno se zna koje fabrike iz Srbije su preseljene u Sloveniju, što je u Srbiji, naivno prihvačeno, kao doprinos izgradnje bratskih veza za Slovenačkim narodom koje će kulminirati 90-tih u opštem antisrskom ludili a u prvoj dekadi 21. veka priznavanjem tzv. države Kosovo, što faktički znači nepriznavanje Srbije.

neko

pre 10 godina

@Stiropor: bili prinudjeni da kupuju Zastavina vozila!?!?!? JAT !!??!! ne bulazni....

P.S. tom logikom zasto su srbi bili prinudjeni da idu na Jadransko more!? ili na skijanje u Sloveniju!? ili da kupuju Tomos motore!? a sta mislis o tome da nismo mogli da kupujemo u H&M nego u Merkatoru!?!....i jos ti daju pluseve, sa tolikom kolicinom takvih kao ti, nasa buducnost je osigurana - garantovano je nemamo!!!!

Zemun grad SPO

pre 10 godina

Da nisu takvi kao Antić podržavali Miloševića i njegove ratove u kojima je rušeno na sve strane, danas bi vrednost onoga što se deli bila mnogo veća.

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

Ne shvatam ljude,kojima je važnija činjenica da je profesor Antić "Šešeljoid" od imovine,koju su ovom prevarantskom sukcesijom pojeli "komarci"?!Da li ćemo i na ovu temu,raspravu voditi o karakternim osobinama gospodina Antića ili o ostavinskoj masi,koja je ostala posle raspada Jugoslavije?!Da li ćemo i u ovom srpskom zahtevu ili inicijativi videti "zveckanje oružjem i ratno huškanje"?!Oduvek sam tvrdio da su od šovinista gori jedino autošovinisti jer,šovinisti gledaju da na uštrb drugoga naroda nešto prigrabe za svoj narod a glavni posao autošovinista je da srozaju,opljačkaju i unište svoj narod.Zar Vam nije neobično da sve što je bilo slovenačko i u Sloveniji,ostane slovenačko, sve što je bilo u Hrvatskoj,hrvatsko a, da sve ono što je Srbija unela u zajedničku domovinu delimo "bratski"?!Draga gospodo,još kod planiranja secesije i otcepljenja,naša bivša "braća" su već planirala,kako će i šta oteti od Jugoslavije i u tu svrhu su dobro pripremali svoje stručnjake.Jedino se Srbija držala po strani,jedino je njoj bilo "gadljivo" da se bakće takvim trivijalnostima?!Vidimo da se od tada ništa nije promenilo.Profesor Antić je samo uvideo jednu strašnu nepravdu i nelogičnost.A njegova lepota,seksualna ili partijska pripadnost me uopšte ne interesuju.Nama su,čini mi se,uvek bolji priglupi i potuljeni, koji nisu ničiji i koji nemaju drugog boga osim novca i lične koristi.Naš tim za sukcesiju je bio KATASTROFA.Gomila, ili nesposobnjakovića, ili potplaćenih ljudi.

lala

pre 10 godina

Gospodine Antic, kad vec spominjete sukcesiju:
INdustrija Satova Apatin (INSA) je preseljena u Zemun
fabrika konzervirane ribe je isto odneta , samo joj se trag nezna

ljiljabc

pre 10 godina

sve ovo je,sto bi rekao nas narod,mlacenje prazne slame!!! Ovaj lisac od Olivera Antica pripada onoj armiji srba koja je dobra za sve izuzev za Srbe a nazalost ti i dalje rade punom parom! Pozdrav

Aleksandar

pre 10 godina

Zapanjen sam komentarima koje ovde čitam!!
Mogu da razumem da ovaj tekst kometarišu ljudi iz neke druge ex yu republike pa da ovako opljuju čoveka o kome ništa ne znaju, onako navijački...ali Srbi, ovo je neverovatno.
Da li znate da je čovek o kome pričate istinski AUTORITET u svetskim razmerama kada pričamo o sukcesiji odn. nasleđivanju, naslednom pravu. J pa njegove radove izučavaju studenti cele Evrope uključujući i ove iz ex.yu. Pa pre samo nekoliko meseci se Ustavni sud Republike Hrvatske pozvao se na njegov rad i stav u rešavanju jednog pravnog pitanja (zauzimanja zvaničnog obavezujućeg stava za sve sudove Hrvatske). Njegovu stručnost i znanje treba odvojiti od njegovog političkog angažmana u kome nema ama baš ništa sporno. To je lično njegova stvar.
Kada govorite o prof.dr. Oliveru Antiću kao o stručnjaku za nasledno pravo trebalo bi da ustanete jer to je isto kao kada govorite o Mesiju u fudbalu koga btw ne volim.

Dvoranski polo

pre 10 godina

Stručnjaka koji bi mijenjao ugovore nakon što su potpisani,nije vrijedno ni spominjati.Komentatori,poput ovog Ultrasrbina,koji nekome kaže da će odgovoriti činjenicama,a onda četri puta slaže,nisu vrijedni ni podsmijeha,više sažaljenja.Ljudi,ne dirajte se u osinje gnijezdo.Pa da li vam je jasno,da se samo trebaju usporediti podaci o uplatama u zajedničku blagajnu i o famoznom zajedničkom financiranju tzv.nerazvijenih krajeva,a to je mahom odlazilo u Srbiju,šatro za Kosovo,pa da vam zemlja ode u bulu iz koje se nikada neće iščupati?Ozbiljno vas pitam,da li su svi ultrasrbi i slični komentatori svjesni,a ovo je činjenica,da su Slovenija i Hrvatska činile šest sedmina cjelokupne ekonomije,a svi ostali ono što je ostalo?Podijelite te tri jebene zgrade i dva zlatna lančića što su ostala,i svako na svoju stranu!

m

pre 10 godina

@Pravnik
Dragi kolega, kakvi su Antić i Perović civilisti, tako ćemo da prodjemo sa sukcesijom. Videćete. Ali da biste to razumeli morate znati malo više, i morate izaći iz okeana ispraznog naklapanja o pravu koje pomenuta dvojica protagonista neumorno šire već nekoliko decenija, uništavajući sve što je u nasledje ostavio Konstantinović. Najgore od svega je to što vi mislite da o pravu išta znate, a učili ste od lažnih veličina. Tek kad izadjete iz okvira zračenja narečene dvojice, shvatićete šta je pravo i ko ga zna (u Srbiji).

runner

pre 10 godina

Ovo je po onoj staroj dilemi: "Šta je starije kokoš ili jaje?" Slovenci su bili najrazvijeniji u bivšoj SFRJ sa najjačom industrijskom svesti i normalno je da su neki proizvodni pogoni u zajedničkoj državi preseljeni tamo. Jednom rečju Slovenija je bila lokomotiva razvoja ondašnje nam države. E sada, kao pandan ovome Antićevom zahtevu, Slovenci mogu tražiti vraćanje pomoći koju su morali više od 50 godina izdvajati za nerazvijena područja, pre svih za Kosovo. Možda bi za nas bilo bolje da ne gonimo mak na konac i ne zatežemo toliko sa sukcesijom da ne bi izvukli deblji kraj.

Deda Pera

pre 10 godina

Ovaj čovek je štetočina koja Srbiju srozava na nivo palanačko-pijačarske alapače.
Treba ga poslati da čuva koze po Staroj Planini.

Nikola

pre 10 godina

Antic je redovni profesor pravnog fakulteta, imao sam privilegiju da mi predaje i da polazem obligacije kod njega. Svi koji tvrde da nije strucnjak su vece neznalice nego sto misle.

Bilal

pre 10 godina

(ultrasrbin, 12. septembar 2013 23:30)
1. Ko je nama bio kriv što nismo kupovali njihova grožđa i vina iz Ajdovščine ili Postojne i prodavali kao svoja?
2. Slovenija je bila perjanica razvoja bivše SFRJ i to je jedini razlog što su neki pogoni posle rata iz Srbije preseljeni u Sloveniju. Rezolucija Infrombiroa nema veze s tim. Ako misliš na vojnu industriju ona je delimično dislocirana u Bosnu što je bilo sasvim logično.
3. Jugoplastika je bila kooperant Zastave i ukoliko ima nekih potraživanja s te strane to je njihova međusobna stvar. Uostalom Jugoplastika je imala sijaset svojih prodajnih objekata u Srbiji pa se Zastava može namiriti.
4. Ako je kraljevina Srbija unela zlatne poluge u zajedničku nam državu iste je kralj i dvorska klika pokupila sa sobom kad je u aprilu 1941 bežala iz zemlje. Uostalom od čega su 50 godina, ne radeći ništa, živeli u egzilu na tako visokoj nozi?

Johny

pre 10 godina

@Realni Pa Srbija uvek moze da uvede ekonomske sankcije Sloveniji i blokadu slovenacke robe. Cisto radi nas koji smo to doziveli 1989. da nas podseti na mladost ;-)

Inace @Pravnik to Srbija i Crna Gora nesto jedine bile suverene drzave pre ulaska u Jugoslaviju i to... Pazi, Beograd je bio turska kasaba pre ulaska u Jugoslaviju. Postao je grad na racun toga sto je citava Jugoslavija izdvajala. Veruj mi da stari Beograd nije ni blizu tako izgledao kako pre Jugoslavije kako danas izgleda. Isto kao sto se danas Beograd gradi na racun unutrasnje Srbije. Hoces li da Slovenci pocnu da traze zgrade po Beogradu ili mozda mislis da je Srbija, ta cuvena suverena drzava pre Jugoslavije sama mogla da izgradi Novi Beograd na primer?

zlatiborac

pre 10 godina

Srbija je u bivsu SFRJ unela mnogo. Svoju drzavnost, legitimitet, nezavisnost. Srbija je kao izuzetno cenjena drzava nakon I svetskog rata dala poseban znacaj novonastaloj drzavi na osnovu cega je SFRJ u startu postala cenjena i priznata. Ovo je samo po sebi mnogo vise od imovine koje su clanice unele u novonastalu drzavu, iako je Srbija i tu prednjacila. Na drugoj strani, Slovenija i Hrvatska su posle poznatog raspleta u I sv. ratu uspele zahvaljujuci SFRJ da dobiju legitimitet i samostalnost kao nezavisne republike YU.
I pored svega, vreme je da se stavi tacka na bivsu drzavu. Bilo, ne ponovilo se. Ovako je za sve najbolje. Dobri susedi, dobri odnosi i nikad vise vestacka drzava. Vreme je da se prestane sa ovim mucnim raspravama, i da Srbija krene napred. Ovako je za sve najbolje.

Ix

pre 10 godina

Sa ovakvim ludacima na odgovornim pozicijama, pravo je čudo da u Srbiji još uvek stoji ne jedna fabrika nego kamen na kamenu. A činjenica da ovakav ludak uči mlade ljude pravu i medjunarodnim odnosima, potpuno je porazna i motiviše normalno ljudsko biće na momentalno iseljenje.

Milutin M.

pre 10 godina

Ma ja! Ne inzisitra se na tome jer bi se onda potegnulo i pitanje podjele vojne imovine i devizne rezerve (koje su ukradene znamo od koga). Ne laje pas zbog sela.... Btw, imal tko stručan u toj Srbiji ili samo redikuli dolaze na nekakve položaje?

Marjan

pre 10 godina

Ma o doticnom mozemo misliti sve i svasta, ali ja ne znam sta u izgovorenom o sukcesiji covek nije u pravu.. Nisu nasi posle petog oktobra poklanjali zaostavstinu iz SFRJ, nego su jednostavno potpisivali neke ugovore stetne po jednu stranu, dok su uzimali novac ispod zita da bi stetne ugovore potpisali i delili sa kolegama iz bivsih bratskih republika.. Ono sto je vec potpisano se jako tesko vraca, osim ako se prvo ovde odgovorni za takvo stanje stvari ne uhapse, pripreti velikim kaznama, oni onda priznaju krivicu, pa se na osnovu dokumenata i sablona na koje je radjeno, ti ugovori poniste.. Ali posto ovde svako svakog stiti, verovatno je jednostavnije jedan deo onoga sto si ukrao proslediti novoj garnituri, sve zaboraviti a drzavne pare nikog ne interesuju.. privatne su ipak mnogo vaznije

Mancini

pre 10 godina

Stvarno je jadno i smešno kukumavčenje da je iz Srbije nešto specijalno odneseno u Sloveniju posle II svetskog rata? Koje fabrike? Pa najviše fabrika i radnih mesta je izgrađeno i pokrenuto u Srbiji upravo dolaskom ,,omraženih" komunista na vlast. PRe toga je Srbija bila pretežno poljoprivredna, zaostala zemlja. A i ako je neka fabrika prebačena u Sloveniju, pa šta? Što o tome ljudi nisu mislili tada?
Nemam ja neko mišljenje o Sloveniji, ali je činjenica da su industrijski i ekonomski mnogo razvijeniji i tada bili i ostali od nas.
A mi se i dalje bavimo prebrojavanjima, podelama, mržnjama. Opet se Slobin i Šešeljev duh radja u Srbiji u liku Vučića, Dačića i Nikolića.
I opet mislimo da nam je neko drugi kriv. A to je gubitnički mentalitet, moramo to da shvarimo!

gnevni gradjanin

pre 10 godina

Slavko, TAM je nastao tako što su mašine prenete iz Kragujevca, iz fabrike koja je proizvodila kamione po Chevroletovoj licenci pre drugog svetskog rata, a malo nakon rata i willis džipove.

To nije nažalost usamljeni slučaj, mnoge fabrike i mlinovu su tako završili u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni, pod izgovorom opasnosti od invazije SSSR-a i pod plaštom lažnog bratstva-jedinstva.

Ma svašta bih ti napisao sada... bojim se da nema previše mesta ovde.
I da, najbogatija i najrazvijenija regija Kraljevine Jugoslavije je bila Vojvodina. Nju ste očerupali najviše.

dejan

pre 10 godina

Šešeljoid koji savetuje mastera Tomislava i koji još uvek nije shvatio koliko je jalova ta nacionalistička retorika iz devedesetih. Srbija bi danas bila Švajcarska da je nisu pokrali Slovenci i Hrvati! Na toj paroli je Sloba došao na vlast pre više od 25 godina. Oni od nas koji se sećaju Politikine rubrike 'Odjeci i reagovanja' pamte kako su se umne glave Srbije utrkivale da se dodvore Slobi, kako je svakog dana otkrivana po neka pljačka srpske imovine. Tako je npr. otrkiveno da se delovi gvozdene ograde 'neprocenjive vrednosti' koje se pre II Svetskog rata nalazila ispred Narodne skupštine nalaze na Ohridu. Pa valjda je Srbija nešto mogla da uradi za sebe u poslednjih 70 godina od kako joj je 'ukradena' ta ograda? Zar Antić očekuje da Slovenci vrate te fabrike i zašto se ne upita koliku materijalnu korist je npr. Srbija imala od toga što je u Beogradu bilo sedište svih saveznih institucija, što je JAT bio jedini avioprevoznik, što smo svi visokim carinama bili prinuđeni da kupujemo Zastavine automobile i sl. Sve dok slušamo takve vapaje o slavnoj prošlosti i 'opljačkanoj Srbiji' nećemo ništa uraditi za sebe i svoju budućnost. Mi se kao razbijamo od rada ali nam drugi to preko noći krišom pokupe i pokradu. Neće biti, moj Olivere.
Pa nisu oni nas oslobodili vec mi njih. A Iskra, Gorenje, na njih nisu bile carine?
Po tvom razmisljanju se vidi da smo sami sebi najveci neprijatelji!

vlada

pre 10 godina

U doba stare juge Slovenija i Hrvatska su u industrijskom delu privrede doprinosile sa 67% tako da ne znam kakve to fabrike sad treba da vrat nema, kada je srbija industriji juge doprinosila sa nekih 20-21%...

Srbija jeste pravni naslednik te firme, ali se tu izgleda niko od bivših republika ništa ni ne pita...

A i većina te zajed. imovine je odavno propala tako da je sad veći trošak no dobitak...

legenda

pre 10 godina

Pravniče, ovde ne postoje Kraljevina Srbija, kraljevina SHS ili prva Jugoslavija kao pravni subjekti. Isključivo se gleda stanje u datom trenutku, a to je 31.12.1990, i ta imovina se raspodeljuje po poznatom ključu. Nebitno je da li je ta imovina stečena zaslugom ovog ili onog naroda u prošlosti. Predmet rasprave su isključivo vrednosti i dugovi SFRJ. Neverovatno ko danas sve ima zvanje profesora; ali zato i jesmo tu gde smo.

Neusatz

pre 10 godina

Vidim da ovde ima ostrascenih i demokrata i naprednjaka kao i komsija.On jeste tuti fruti lik ali je istina da su fabrike pomerane ali se to ne moze nadoknaditi.Ono sto se moze jeste imovina Kraljevine Srbije jer to pripada Srbiji.Niko nije dovoljno bogat da bilo sta poklanja.Ukrajina nije dobila ambasade Carske Rusije vec se delila imovina iz Sovjetskog perioda.Sto se tice mase hotela u HR,narocito u Cg nema tu rasprave vec jednostavna arbitraza,postoje papiri.Radnici iz Novog Sada koji su placali hotel na moru od plate,sto bi to poklanjali.Za prijatelja iz Slovenije,Srbija je bila prosecno razvijena u SFRJ i nije dobijala ni dinar od vas,zalite se Kosovu gde su vam pare kad ste ga vec priznali.

juemil

pre 10 godina

@ultrasrbin

Mala dopuna vaše rečenice!

Slovenci su uzimali nase vino I VOĆE (Topola i okolina), PRERAĐIVALI flasirali ga i prodavali kao SOKOVI FRUCTAL i vino slovenackog vinogorja a SVE TO JAKO DOBRO I PROMPTNO PLAĆALI NA ZADOVOLJSTVO PROIZVOĐAČA.
Ovo je tačno.
Pozdrav,
Neko iz struke (i iz Srbije)

zoran

pre 10 godina

Ovom pajacu fale Kosta Čavoški i pok. Dragoš Kalajić. Bili bi savršen trio, zaista. I zabavan.

Inače, tema kao tema je OK. Samo, dok Srbija ne bude punopravni član NATO pakta nema od toga ništa. A kada to postane biće kasno. U stvari, već je kasno! Da je Milošević krajem osamdesetih prihvatio da primi Vorena Cimermana koji je SEDAM puta upućivao molbe za audijenciju, a on (Milošević) ga je nadmeno odbijao, rečima: "Nemam ja šta sa Amerikom da razgovaram" računajući na SSSR koji je tada bio u kolapsu i gde su ljudi gladovali, i da je odobrio izgradnju dve do tri NATO baze u Srbiji i na Kosmetu, Balkan bi, u kompletu igrao Moravac i to na srpske note. Ovako, ostaje samo da ovakvi diletanti odlaze na raznorazne komisije i da nas brukaju...

Praetor

pre 10 godina

Ako se Antić na pregovorima ponaša onako kako se ponaša prema studentima na ispitu, trebalo bi da budemo srećni ako išta dobijemo.

Realni

pre 10 godina

@Pravnik

Koje to instrumente prisile, pritiska, ucjene ima Srbija na raspolaganju u slucaju da ostale bivse republike ne prihvate Anticeve prijedloge? Objava rata? Zapljena imovine? Medjunarodna zajednica (koja je inace vrlo naklonjena srpskim interesima)? Arbitraza? Istjerivanje amabasadora?

Molim Vas, malo vise razboritosti i zdravog rezona, umjesto bajki i populizma...

ultrasrbin

pre 10 godina

Stiropor, 12. septembar 2013 22:38

Odgovoricu ti sa samo 4 cinjenice:

- Slovenci su uzimali nase vino(Topola i okolina), flasirali ga i prodavali kao vino slovenackog vinogorja. Cutalo se i podrzavalo zbog politike.
- Zbog problema sa informbirom dobar deo fabrika je oko 1950 iseljen u Sloveniju. Nikada nisu vracene.
- Politickom odlukom "Zastava"( citaj Srbija) je ulozila u "Jugoplastiku"( citaj Hrvatsku) oko 1000000000 dm neposredno pred rat. Niti je isporucena roba niti su vracene pare.
- Najpogubnija je cinjenica z akoju postoji i zvanicni dokument. Srbija je u Kraljevinu SHS unela tone zlata. Kada je sada bila podela i taj deo je usao u podelu pa smo dobili manje nego sto smo uneli. Oni koji nisu nista uneli bili su prezadovoljni. Zamisli da ti ulozis u neki posao i pozoves ortake. posvadjate se,a onda sve podelite na ravne casti. Mislim da se ne bi slozio -prvo tvoj deo,pa ostatak na ravne casti.

winston

pre 10 godina

Ti nekome da dajes lekciju. Pa ti si simbol sta je problem sa ovu zemlju. Kad se to vidi, i prizna, tek onda ce Srbija da napreduje. Ali to ce samo moguce biti kad SNS/SPS se izbrise sa politicke cene Srbije. Cekam taj dan vise nego ista. Oni su, i njihovi kao Antic, upropastili Srbiju. Napravili dobar zivot za nji, ali za gradjane, propast. Sto da neko u vladi nosi kravatu sto sigurno kosta vise neko necija penzija? To je problem u Srbiju, i Antic je problem u Srbiju.

sukcesor

pre 10 godina

Ako je ovo glavni "strucnjak" Srbije onda me ne cudi da su Hrvatska i Slovenija do sada tjerali vodu na svoj mlin. Kraljevina Jugoslavija???? TKo je sljedeci- Turska, Mađarska, Italija, Austrija? Da populizam prolazi u ovakvim pregovorima onda bi bulaznjenja ovog "strucnjaka" imala smisla. Ali ovo? A da sve republike atraze lovu za nerazvijene i sve sto su davale u proracun 45 godina? Ludi zahtjev kao i ovo

sofronije

pre 10 godina

Nego sta. Oduzmemo im te fabrike i sta ima ostaje, EU ce da ih izbaci. Treba pokusati sve moguce da se stvari vrate na pravo mesto. Sad se vidi ko je hranio i dizao SFRJ.

Pravnik

pre 10 godina

@m - " On će samo da nas bruka svojim neznanjem koje krije bombastičnim nastupom. Užas." - kako te nije sramota da napišeš ovako nešto? Profesor Antić, ma kakvo mišljenje imali o njemu kao osobi, ponavljam kao osobi, a ne kao stručnjaku je nebtino. Profesor Antić je danas naš vodeći civilista, rame uz rame sa profesorom Perovićem.
Da pitam sve vas, pošto vidim da se razumete u pravo bolje od prof. Antića (jer smo mi u Srbiji svi pravnici, sudije, tužioci, selektori, ekonomisti, ali nismo baš najbolji radnici), kako može da se deli imovina između Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hrecegovine, Slovenije i Makedonije na praktično ravne časti, a činjenica je da su samo Srbija i Crna Gora bile suverene države pre stvaranja Kraljevine SHS? One su (većim delom Srbija) unosile zgrade svojih diplomatskih predstavništava u tu državu, a sad da se deli na ravne časti? Ne deli se ona imovina koju uneseš u brak kad dođe do razvoda, nego ono što se u tom braku steklo. Izdvoji se ono što si uneo pa se ostatak deli, a, u ovom slučaju, ostatak neće biti veliki.
Mali savet: pre nego što skočite, recite hop - za one koji ne razumeju poentu - prvo znajte o čemu se priča i imajte bar neko osnovno znanje, da se ne piški uz vetar ;)
Puno pozdrava.

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

Veoma je interesantno da na ovu temu nema interesenata,koji bi komentarisali i dali svoja mišljenja.Kao da je imovina bivše nam zajedničke države šugava.Ili, kao da smo mi šeici pa nas ne zanimaju ovakve "trice i kučine"?!Gospodin Antić je,čak i da ga iz dna duše ne podnosim,začeprkao na pravo mesto.Da li će se nekom zameriti.Sticajem okolnosti,upoznat sam sa odnosom srpskog tima za sukcesiju,koji su bili na nivou ulične polupismene bande,kojoj je neko dodelio neverovatnu odgovornost?!Poklanjali su imovinu kao da je tudja.Srbija na čijim su žrtvama sazdane sve ove nove državice,koje ranije nikada nisu postojale,je tretirana kao "deveta rupa na svirali".Deljene su ambasade i zgrade diplomstkih predstavništava kao da se time Srbija oslobadja nekog teškog tereta.Samo jedan primer.Srbija je u Austriji posle I svetskog rata,na ime ratne odštete,dobila zgradu ambasade i Prvom bečkom becirku.Posle II svetskog rata ta ambasada je prodata i za deo novca kupljena ambasada i Trećem becirku.Danas ta ambasada pripada Hrvatima,kao i zgrada rezidencije u Beču.Da li je sve to slučajnost?Na kraju su kosti naših vojnika,kao i ogromna patnja srpskog stanovništva završili u rukama onih koji su ih ubijali?!Takvih slučajeva ima bezbroj.Mislim da su u srpskom timu za sukcesiju bili izabrani ljudi bez karaktera,ljudi štetnici,koji i danas u ministarstvu zauzimaju važna mesta.Možda bi gospodin Antić,mogao da pojasni ulogu ovih ljudi jer,u njegovu stručnost zaista ne sumnjam.

Stiropor

pre 10 godina

Šešeljoid koji savetuje mastera Tomislava i koji još uvek nije shvatio koliko je jalova ta nacionalistička retorika iz devedesetih. Srbija bi danas bila Švajcarska da je nisu pokrali Slovenci i Hrvati! Na toj paroli je Sloba došao na vlast pre više od 25 godina. Oni od nas koji se sećaju Politikine rubrike 'Odjeci i reagovanja' pamte kako su se umne glave Srbije utrkivale da se dodvore Slobi, kako je svakog dana otkrivana po neka pljačka srpske imovine. Tako je npr. otrkiveno da se delovi gvozdene ograde 'neprocenjive vrednosti' koje se pre II Svetskog rata nalazila ispred Narodne skupštine nalaze na Ohridu. Pa valjda je Srbija nešto mogla da uradi za sebe u poslednjih 70 godina od kako joj je 'ukradena' ta ograda? Zar Antić očekuje da Slovenci vrate te fabrike i zašto se ne upita koliku materijalnu korist je npr. Srbija imala od toga što je u Beogradu bilo sedište svih saveznih institucija, što je JAT bio jedini avioprevoznik, što smo svi visokim carinama bili prinuđeni da kupujemo Zastavine automobile i sl. Sve dok slušamo takve vapaje o slavnoj prošlosti i 'opljačkanoj Srbiji' nećemo ništa uraditi za sebe i svoju budućnost. Mi se kao razbijamo od rada ali nam drugi to preko noći krišom pokupe i pokradu. Neće biti, moj Olivere.

slavko

pre 10 godina

A gde su firme koje su iz Slovenije dosle u Srbiju? Gde su podružnice starog TAMa, Metalne koje su bile građene po Srbiji? Gde su fabrike stare Iskre, gde je pomoč za nerazvijene...?
Nego zar dotični gospodin stvarno veruje da se Slovenija 50 godina gradila na nekolicini starih mašina iz Srbije?
Samo u Mariboru je prije 2. svetskog rata bila jača industrija nego u pola Srbije zajedno.
I nakon potpisanog sporazuma on bi još nešto stavio... Onako, po njegovom...
Koji facer...

Blago nama

pre 10 godina

Blago nama c je istom logikom podrzavao Milosevica u "godinama raspleta" i "borbu za Kosovo" . Plasim se da ce njegovi argumenti doneti iste rezultate, medjutim, on zbog toga nece kao ni do sada snositi nikakve posledice, dok cemo se mi jos jednom uveriti kako je najlakse tresti gloginje.

Realni

pre 10 godina

Gospodine Anticu, mozda bi ipak bilo bolje da se bavite necim sto je izvodljivo, realno i vidljivo korisnije u kracem roku. To sto Vi hocete je gotovo nemoguce ili iziskuje previse vremena, novca i bespotrebno vodi u nove nesporazume. Sukcesiju treba privoditi kraju a malo vise racuna voditi o arbitrazama i kvalitetu sadasnjih i buducih ugovora drzave.

Bob Rock

pre 10 godina

Gde su tvoje fabrike profesore?

Pa zamenjene su za gorivo koje su trosili tenkovi koji su isli na Vukovar...
Zamenjene su za granate koje su padale po Sarajevu i Dubrovniku...
Jedan deo je pretopljen da bi se napravila zica oko logora u Prijedoru, Trebinju, Foci...

Ostatak fabrika su pokupovali tvoji pajtasi iz devedesetih i na njihovim mestima sazidali trzne centre, stambene blokove ili jednostavno, ostavili da zvrje prazne dok ne skoci cena gradjevinskog zemljista...

Nikola

pre 10 godina

Profesore, valja spomenuti i nuklearnu elektranu Krško, koja je izgradjena od novca koji je trebao biti isplaćen bivšim logorašima, od kojih je oko 90% bilo srpskog porekla. Naši roditelji nisu dobili obeštećenje, a umesto toga je izgradjena nuklearna elektrana. Neka se pokrene tema i o ovome, da znamo zbog čega su naši preci robijali.

boris

pre 10 godina

Dobro ste se setili gospodo iz bilo koje vlasti do sada, godinama nas ponizavaju a vi cutite, imovina i hoteli u CG, Hr, stara devizna stednja...
A to nam se sve desilo jer su deca bivsih komunista i dalje na vlasti u Srbiji!
Nek nam je Bog u pomoci sa vama takvima!

m

pre 10 godina

Kako će da napuše ovog naduvenka i lažnog eksperta to je strašno. On će samo da nas bruka svojim neznanjem koje krije bombastičnim nastupom. Užas.

Igor

pre 10 godina

Možda bi trebalo da se vratimo još neki vek unazad. Tako ćemo verovatno dobiti još bolju sliku i sve će jasno pomoći bržem i pravednijem rešenju. U tom duhu će Hrvatska razmotriti ulogu kralja Tomislava (ili kako već beše) a i događaji u Karantaniji u šestom veku nisu beznačajni.
Takav novi pristup će doneti nov vetar i dodatno ubrzati bliskovit naćin rešavanja pitanj sukcesije koji je provejavao u poslednjih 22 godina kako se rešava ovaj problem.

Zoran Simic

pre 10 godina

Sad ce ovaj harambasa da napravi picvajz u Sarajevu i opet cemo da se pokacimo sa svima.Crni Anticu ne ispravljaj krive Drine posle svega. Sta ti mislis pobogu covece da mozes nekom Janezu sada 2013-te da diktiras sta ti 'oces? Pa to nije mog'o ni Zloba dok smo ziveli u istoj drzavi i dok ste svi bili u istoj partiji.

joca

pre 10 godina

oce li neko vec jednom da pomene sukcesiju jadranskog mora, hrvati moraju da daju izlaz na otvoreno more srbiji i bosni, neum nije dovoljan, mada ruku na srce taj isti izlaz su duzni i crnogorci da daju srbiji

gordijanus

pre 10 godina

sto zbog gluposti, sujete, nacionalizma, svi ste jednako krivi sto ste razbucali drzavu koja je nestoznacila i nesto predstavlja. sad ste svi manje ili vise jednaki golotrbani, sa kojima se svetska zajednica zeza pa vas rastura, nasiroko i nadugacko!

Stiropor

pre 10 godina

Šešeljoid koji savetuje mastera Tomislava i koji još uvek nije shvatio koliko je jalova ta nacionalistička retorika iz devedesetih. Srbija bi danas bila Švajcarska da je nisu pokrali Slovenci i Hrvati! Na toj paroli je Sloba došao na vlast pre više od 25 godina. Oni od nas koji se sećaju Politikine rubrike 'Odjeci i reagovanja' pamte kako su se umne glave Srbije utrkivale da se dodvore Slobi, kako je svakog dana otkrivana po neka pljačka srpske imovine. Tako je npr. otrkiveno da se delovi gvozdene ograde 'neprocenjive vrednosti' koje se pre II Svetskog rata nalazila ispred Narodne skupštine nalaze na Ohridu. Pa valjda je Srbija nešto mogla da uradi za sebe u poslednjih 70 godina od kako joj je 'ukradena' ta ograda? Zar Antić očekuje da Slovenci vrate te fabrike i zašto se ne upita koliku materijalnu korist je npr. Srbija imala od toga što je u Beogradu bilo sedište svih saveznih institucija, što je JAT bio jedini avioprevoznik, što smo svi visokim carinama bili prinuđeni da kupujemo Zastavine automobile i sl. Sve dok slušamo takve vapaje o slavnoj prošlosti i 'opljačkanoj Srbiji' nećemo ništa uraditi za sebe i svoju budućnost. Mi se kao razbijamo od rada ali nam drugi to preko noći krišom pokupe i pokradu. Neće biti, moj Olivere.

m

pre 10 godina

Kako će da napuše ovog naduvenka i lažnog eksperta to je strašno. On će samo da nas bruka svojim neznanjem koje krije bombastičnim nastupom. Užas.

Zoran Simic

pre 10 godina

Sad ce ovaj harambasa da napravi picvajz u Sarajevu i opet cemo da se pokacimo sa svima.Crni Anticu ne ispravljaj krive Drine posle svega. Sta ti mislis pobogu covece da mozes nekom Janezu sada 2013-te da diktiras sta ti 'oces? Pa to nije mog'o ni Zloba dok smo ziveli u istoj drzavi i dok ste svi bili u istoj partiji.

Bob Rock

pre 10 godina

Gde su tvoje fabrike profesore?

Pa zamenjene su za gorivo koje su trosili tenkovi koji su isli na Vukovar...
Zamenjene su za granate koje su padale po Sarajevu i Dubrovniku...
Jedan deo je pretopljen da bi se napravila zica oko logora u Prijedoru, Trebinju, Foci...

Ostatak fabrika su pokupovali tvoji pajtasi iz devedesetih i na njihovim mestima sazidali trzne centre, stambene blokove ili jednostavno, ostavili da zvrje prazne dok ne skoci cena gradjevinskog zemljista...

slavko

pre 10 godina

A gde su firme koje su iz Slovenije dosle u Srbiju? Gde su podružnice starog TAMa, Metalne koje su bile građene po Srbiji? Gde su fabrike stare Iskre, gde je pomoč za nerazvijene...?
Nego zar dotični gospodin stvarno veruje da se Slovenija 50 godina gradila na nekolicini starih mašina iz Srbije?
Samo u Mariboru je prije 2. svetskog rata bila jača industrija nego u pola Srbije zajedno.
I nakon potpisanog sporazuma on bi još nešto stavio... Onako, po njegovom...
Koji facer...

Nikola

pre 10 godina

Profesore, valja spomenuti i nuklearnu elektranu Krško, koja je izgradjena od novca koji je trebao biti isplaćen bivšim logorašima, od kojih je oko 90% bilo srpskog porekla. Naši roditelji nisu dobili obeštećenje, a umesto toga je izgradjena nuklearna elektrana. Neka se pokrene tema i o ovome, da znamo zbog čega su naši preci robijali.

ultrasrbin

pre 10 godina

Stiropor, 12. septembar 2013 22:38

Odgovoricu ti sa samo 4 cinjenice:

- Slovenci su uzimali nase vino(Topola i okolina), flasirali ga i prodavali kao vino slovenackog vinogorja. Cutalo se i podrzavalo zbog politike.
- Zbog problema sa informbirom dobar deo fabrika je oko 1950 iseljen u Sloveniju. Nikada nisu vracene.
- Politickom odlukom "Zastava"( citaj Srbija) je ulozila u "Jugoplastiku"( citaj Hrvatsku) oko 1000000000 dm neposredno pred rat. Niti je isporucena roba niti su vracene pare.
- Najpogubnija je cinjenica z akoju postoji i zvanicni dokument. Srbija je u Kraljevinu SHS unela tone zlata. Kada je sada bila podela i taj deo je usao u podelu pa smo dobili manje nego sto smo uneli. Oni koji nisu nista uneli bili su prezadovoljni. Zamisli da ti ulozis u neki posao i pozoves ortake. posvadjate se,a onda sve podelite na ravne casti. Mislim da se ne bi slozio -prvo tvoj deo,pa ostatak na ravne casti.

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

Veoma je interesantno da na ovu temu nema interesenata,koji bi komentarisali i dali svoja mišljenja.Kao da je imovina bivše nam zajedničke države šugava.Ili, kao da smo mi šeici pa nas ne zanimaju ovakve "trice i kučine"?!Gospodin Antić je,čak i da ga iz dna duše ne podnosim,začeprkao na pravo mesto.Da li će se nekom zameriti.Sticajem okolnosti,upoznat sam sa odnosom srpskog tima za sukcesiju,koji su bili na nivou ulične polupismene bande,kojoj je neko dodelio neverovatnu odgovornost?!Poklanjali su imovinu kao da je tudja.Srbija na čijim su žrtvama sazdane sve ove nove državice,koje ranije nikada nisu postojale,je tretirana kao "deveta rupa na svirali".Deljene su ambasade i zgrade diplomstkih predstavništava kao da se time Srbija oslobadja nekog teškog tereta.Samo jedan primer.Srbija je u Austriji posle I svetskog rata,na ime ratne odštete,dobila zgradu ambasade i Prvom bečkom becirku.Posle II svetskog rata ta ambasada je prodata i za deo novca kupljena ambasada i Trećem becirku.Danas ta ambasada pripada Hrvatima,kao i zgrada rezidencije u Beču.Da li je sve to slučajnost?Na kraju su kosti naših vojnika,kao i ogromna patnja srpskog stanovništva završili u rukama onih koji su ih ubijali?!Takvih slučajeva ima bezbroj.Mislim da su u srpskom timu za sukcesiju bili izabrani ljudi bez karaktera,ljudi štetnici,koji i danas u ministarstvu zauzimaju važna mesta.Možda bi gospodin Antić,mogao da pojasni ulogu ovih ljudi jer,u njegovu stručnost zaista ne sumnjam.

Pravnik

pre 10 godina

@m - " On će samo da nas bruka svojim neznanjem koje krije bombastičnim nastupom. Užas." - kako te nije sramota da napišeš ovako nešto? Profesor Antić, ma kakvo mišljenje imali o njemu kao osobi, ponavljam kao osobi, a ne kao stručnjaku je nebtino. Profesor Antić je danas naš vodeći civilista, rame uz rame sa profesorom Perovićem.
Da pitam sve vas, pošto vidim da se razumete u pravo bolje od prof. Antića (jer smo mi u Srbiji svi pravnici, sudije, tužioci, selektori, ekonomisti, ali nismo baš najbolji radnici), kako može da se deli imovina između Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hrecegovine, Slovenije i Makedonije na praktično ravne časti, a činjenica je da su samo Srbija i Crna Gora bile suverene države pre stvaranja Kraljevine SHS? One su (većim delom Srbija) unosile zgrade svojih diplomatskih predstavništava u tu državu, a sad da se deli na ravne časti? Ne deli se ona imovina koju uneseš u brak kad dođe do razvoda, nego ono što se u tom braku steklo. Izdvoji se ono što si uneo pa se ostatak deli, a, u ovom slučaju, ostatak neće biti veliki.
Mali savet: pre nego što skočite, recite hop - za one koji ne razumeju poentu - prvo znajte o čemu se priča i imajte bar neko osnovno znanje, da se ne piški uz vetar ;)
Puno pozdrava.

Igor

pre 10 godina

Možda bi trebalo da se vratimo još neki vek unazad. Tako ćemo verovatno dobiti još bolju sliku i sve će jasno pomoći bržem i pravednijem rešenju. U tom duhu će Hrvatska razmotriti ulogu kralja Tomislava (ili kako već beše) a i događaji u Karantaniji u šestom veku nisu beznačajni.
Takav novi pristup će doneti nov vetar i dodatno ubrzati bliskovit naćin rešavanja pitanj sukcesije koji je provejavao u poslednjih 22 godina kako se rešava ovaj problem.

sukcesor

pre 10 godina

Ako je ovo glavni "strucnjak" Srbije onda me ne cudi da su Hrvatska i Slovenija do sada tjerali vodu na svoj mlin. Kraljevina Jugoslavija???? TKo je sljedeci- Turska, Mađarska, Italija, Austrija? Da populizam prolazi u ovakvim pregovorima onda bi bulaznjenja ovog "strucnjaka" imala smisla. Ali ovo? A da sve republike atraze lovu za nerazvijene i sve sto su davale u proracun 45 godina? Ludi zahtjev kao i ovo

Realni

pre 10 godina

@Pravnik

Koje to instrumente prisile, pritiska, ucjene ima Srbija na raspolaganju u slucaju da ostale bivse republike ne prihvate Anticeve prijedloge? Objava rata? Zapljena imovine? Medjunarodna zajednica (koja je inace vrlo naklonjena srpskim interesima)? Arbitraza? Istjerivanje amabasadora?

Molim Vas, malo vise razboritosti i zdravog rezona, umjesto bajki i populizma...

winston

pre 10 godina

Ti nekome da dajes lekciju. Pa ti si simbol sta je problem sa ovu zemlju. Kad se to vidi, i prizna, tek onda ce Srbija da napreduje. Ali to ce samo moguce biti kad SNS/SPS se izbrise sa politicke cene Srbije. Cekam taj dan vise nego ista. Oni su, i njihovi kao Antic, upropastili Srbiju. Napravili dobar zivot za nji, ali za gradjane, propast. Sto da neko u vladi nosi kravatu sto sigurno kosta vise neko necija penzija? To je problem u Srbiju, i Antic je problem u Srbiju.

gordijanus

pre 10 godina

sto zbog gluposti, sujete, nacionalizma, svi ste jednako krivi sto ste razbucali drzavu koja je nestoznacila i nesto predstavlja. sad ste svi manje ili vise jednaki golotrbani, sa kojima se svetska zajednica zeza pa vas rastura, nasiroko i nadugacko!

joca

pre 10 godina

oce li neko vec jednom da pomene sukcesiju jadranskog mora, hrvati moraju da daju izlaz na otvoreno more srbiji i bosni, neum nije dovoljan, mada ruku na srce taj isti izlaz su duzni i crnogorci da daju srbiji

boris

pre 10 godina

Dobro ste se setili gospodo iz bilo koje vlasti do sada, godinama nas ponizavaju a vi cutite, imovina i hoteli u CG, Hr, stara devizna stednja...
A to nam se sve desilo jer su deca bivsih komunista i dalje na vlasti u Srbiji!
Nek nam je Bog u pomoci sa vama takvima!

Blago nama

pre 10 godina

Blago nama c je istom logikom podrzavao Milosevica u "godinama raspleta" i "borbu za Kosovo" . Plasim se da ce njegovi argumenti doneti iste rezultate, medjutim, on zbog toga nece kao ni do sada snositi nikakve posledice, dok cemo se mi jos jednom uveriti kako je najlakse tresti gloginje.

Realni

pre 10 godina

Gospodine Anticu, mozda bi ipak bilo bolje da se bavite necim sto je izvodljivo, realno i vidljivo korisnije u kracem roku. To sto Vi hocete je gotovo nemoguce ili iziskuje previse vremena, novca i bespotrebno vodi u nove nesporazume. Sukcesiju treba privoditi kraju a malo vise racuna voditi o arbitrazama i kvalitetu sadasnjih i buducih ugovora drzave.

Ix

pre 10 godina

Sa ovakvim ludacima na odgovornim pozicijama, pravo je čudo da u Srbiji još uvek stoji ne jedna fabrika nego kamen na kamenu. A činjenica da ovakav ludak uči mlade ljude pravu i medjunarodnim odnosima, potpuno je porazna i motiviše normalno ljudsko biće na momentalno iseljenje.

Docent na pravnom

pre 10 godina

Javio se covek koji je ustolicio Seselja za profesora na pravnom kada je bio dekan I kada je najurio gomilu poznatih profesora prava sa istog

Mancini

pre 10 godina

Stvarno je jadno i smešno kukumavčenje da je iz Srbije nešto specijalno odneseno u Sloveniju posle II svetskog rata? Koje fabrike? Pa najviše fabrika i radnih mesta je izgrađeno i pokrenuto u Srbiji upravo dolaskom ,,omraženih" komunista na vlast. PRe toga je Srbija bila pretežno poljoprivredna, zaostala zemlja. A i ako je neka fabrika prebačena u Sloveniju, pa šta? Što o tome ljudi nisu mislili tada?
Nemam ja neko mišljenje o Sloveniji, ali je činjenica da su industrijski i ekonomski mnogo razvijeniji i tada bili i ostali od nas.
A mi se i dalje bavimo prebrojavanjima, podelama, mržnjama. Opet se Slobin i Šešeljev duh radja u Srbiji u liku Vučića, Dačića i Nikolića.
I opet mislimo da nam je neko drugi kriv. A to je gubitnički mentalitet, moramo to da shvarimo!

zlatiborac

pre 10 godina

Srbija je u bivsu SFRJ unela mnogo. Svoju drzavnost, legitimitet, nezavisnost. Srbija je kao izuzetno cenjena drzava nakon I svetskog rata dala poseban znacaj novonastaloj drzavi na osnovu cega je SFRJ u startu postala cenjena i priznata. Ovo je samo po sebi mnogo vise od imovine koje su clanice unele u novonastalu drzavu, iako je Srbija i tu prednjacila. Na drugoj strani, Slovenija i Hrvatska su posle poznatog raspleta u I sv. ratu uspele zahvaljujuci SFRJ da dobiju legitimitet i samostalnost kao nezavisne republike YU.
I pored svega, vreme je da se stavi tacka na bivsu drzavu. Bilo, ne ponovilo se. Ovako je za sve najbolje. Dobri susedi, dobri odnosi i nikad vise vestacka drzava. Vreme je da se prestane sa ovim mucnim raspravama, i da Srbija krene napred. Ovako je za sve najbolje.

gnevni gradjanin

pre 10 godina

Slavko, TAM je nastao tako što su mašine prenete iz Kragujevca, iz fabrike koja je proizvodila kamione po Chevroletovoj licenci pre drugog svetskog rata, a malo nakon rata i willis džipove.

To nije nažalost usamljeni slučaj, mnoge fabrike i mlinovu su tako završili u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni, pod izgovorom opasnosti od invazije SSSR-a i pod plaštom lažnog bratstva-jedinstva.

Ma svašta bih ti napisao sada... bojim se da nema previše mesta ovde.
I da, najbogatija i najrazvijenija regija Kraljevine Jugoslavije je bila Vojvodina. Nju ste očerupali najviše.

Rajko

pre 10 godina

Hajde da budemo iskreni. Kada se pravila Jugoslavija,davne 1918.godine, jedino sto je bilo industrijalizovano,po evropskim merilima, bilo je na teritoriji Slovenije, severne i zapadne Hrvatske,te Vojvodine. Dakle Austro Ugarska.
Sve ostalo je bilo agrarno, vrlo siromasno.
Srbija je nesto uradila izmedju dva rata, ali daleko je to bilo od nivoa ova tri dela tadasnje zemlje.
Tako da je svaka prica o preseljenju industrije iz Srbije u Titovo doba i vise nego smesna.U Titova doba je Srbija dobila veci deo industrije, koja je nazalost devastirana devedesetih godina.

Boba

pre 10 godina

Evo opet se vuce mitovi TAM i Fructal i to u vreme interneta i svih mogucih informacija smesno pogotovo ako neko stavi komentar putem interneta znaci da lako moze da proveri ali NE on to ZNA normalno pa ON je pripadnik nebeskog naroda.

1. TAM je nastao u II svetskom odlukom Hitlera(ako je on srbin onda je srpski) a bio je opremljen najboljim nemackim masinama koje su postajale u to vreme zbog delova koji su radili a to su prvenstveno mehanizmi za propelere nemackih vojnih aviona (to je i razlog zestotog saveznickog bobardovanja Maribora) upravo zbog te tehnologije i znanja radnika su se posle rata u glavnom gradu FLRJ Beogradu (jedini srpski deo u prici) odlucili da kupljena licenca pre II svetskog ceskog kamiona Praga/Pionir ide u tvornicu u Mariboru koje se po novom naziva TAM (Tovarna(tvornica) Avtomobila i Motora)

2. Oko Fruktala koji je kao kupovao srpsko povrce i skupo prodavao sokove samo jedno pitanje a sto je sprecavalo srbe da naprave taj sok direktno bez skupog Fruktala? Mozda znanje ili volja da se nesto stvarno i uradi ? lakse je sedeti u kafani i kukati kako su ovi sokovi od spskog voca skupi

zoran

pre 10 godina

Ovom pajacu fale Kosta Čavoški i pok. Dragoš Kalajić. Bili bi savršen trio, zaista. I zabavan.

Inače, tema kao tema je OK. Samo, dok Srbija ne bude punopravni član NATO pakta nema od toga ništa. A kada to postane biće kasno. U stvari, već je kasno! Da je Milošević krajem osamdesetih prihvatio da primi Vorena Cimermana koji je SEDAM puta upućivao molbe za audijenciju, a on (Milošević) ga je nadmeno odbijao, rečima: "Nemam ja šta sa Amerikom da razgovaram" računajući na SSSR koji je tada bio u kolapsu i gde su ljudi gladovali, i da je odobrio izgradnju dve do tri NATO baze u Srbiji i na Kosmetu, Balkan bi, u kompletu igrao Moravac i to na srpske note. Ovako, ostaje samo da ovakvi diletanti odlaze na raznorazne komisije i da nas brukaju...

Zg

pre 10 godina

Komšije, gdje ih nađete ovakve?

Bogata i prebogata Slovenija, koja je zajedno s Hrvatskom i Vojvodinom (nekadašnjim dijelovima jedinih svjetskih imperija kojima je cilj bilo stvaranje, a ne razaranje) doslovce potegnula Bosnu, Srbiju, Kosovo, CG i Makedoniju iz blata i nepismenosti...? Bože mili, pa Slovenija je imala semafore za bicikle (!) dok velik dio ostatka Jugoslavije nije imao pojma što su to struja, vodovod, kanalizacija, željeznica i asfalt.

Što je najgore, mislim da ovaj čak i vjeruje u to što je rekao :/ Ono, "ne znam ja koje fabrike, ali rekao mi Veliki Vođa pred dvadeset godina da je bilo tako"...

Antić čačka mečku. Nećete vi imati problema sa Hrvatskom za ratifikaciju pristupa EU, nego sa Slovenijom i Mađarskom - pazite što vam kažem.

Johny

pre 10 godina

@Realni Pa Srbija uvek moze da uvede ekonomske sankcije Sloveniji i blokadu slovenacke robe. Cisto radi nas koji smo to doziveli 1989. da nas podseti na mladost ;-)

Inace @Pravnik to Srbija i Crna Gora nesto jedine bile suverene drzave pre ulaska u Jugoslaviju i to... Pazi, Beograd je bio turska kasaba pre ulaska u Jugoslaviju. Postao je grad na racun toga sto je citava Jugoslavija izdvajala. Veruj mi da stari Beograd nije ni blizu tako izgledao kako pre Jugoslavije kako danas izgleda. Isto kao sto se danas Beograd gradi na racun unutrasnje Srbije. Hoces li da Slovenci pocnu da traze zgrade po Beogradu ili mozda mislis da je Srbija, ta cuvena suverena drzava pre Jugoslavije sama mogla da izgradi Novi Beograd na primer?

Stiropor

pre 10 godina

Odgovoriću i ja tebi Ultrasrbine:

1. To što su Slovenci kupovali srpsko voće, potom na njega lepili svoju etiketu i skupo ga prodavali po svetu i Srbiji samo govori o tome koliko su bili ispred nas. Dobro se sećam tih godina i podsmeha koje je srpska 'elita' upućivala Slovencima koji su razvijali brendove Elan, Muru, Gorenje, Fruktal i sl. Mi smo verovali da će spas doći od šljive i mangulice, Rusije, Slobe i cara Lazara. Posle 20 bačenih godina sada su nam puna usta brenda, PR-a i Evrope koje i dalje ne razumemo.

2. Fabrike iz 50-tih? Da li čuješ sebe šta pričaš? Koliko je od 1950. do 1990. novih fabrika sagrađeno po Srbiji pa su sve propale uglavnom zbog toga da bi se srpski kumovi utalili.

3. Ako sam dobro pročitao one silne nule, ispada da je Zastava pred sam rat poklonila Jugoplastici milijardu maraka. Da li je to onih milijardu maraka od Slobinog zajma kojima se izgubio svaki trag? Pa ukupna vrednost Zastavine godišnje proizvodnje nije bila tolika a ti govoriš o kešu koji je isplaćen Jugoplastici. Biće da si negde pogrešio ili si poverovao pogrešnim ljudima, Ultrasrbine.

4. Sve da je i tačna ta priča o zlatu njom se ne može objasniti naša propast od nereda i nerada, prljavštine po travnjacima i plastičnih kesa po krošnjama. Od svih 'Titovih' naroda mi smo najveći mitomani i najmanje skloni da prihvatimo odgovornost za svoje neuspehe. Uvek nam je neko drugi kriv: Slovenci, bivša vlast, fudbalski sudija.

Zbog toga se ti i ja dopisujemo, Ultrasrbine.

legenda

pre 10 godina

Pravniče, ovde ne postoje Kraljevina Srbija, kraljevina SHS ili prva Jugoslavija kao pravni subjekti. Isključivo se gleda stanje u datom trenutku, a to je 31.12.1990, i ta imovina se raspodeljuje po poznatom ključu. Nebitno je da li je ta imovina stečena zaslugom ovog ili onog naroda u prošlosti. Predmet rasprave su isključivo vrednosti i dugovi SFRJ. Neverovatno ko danas sve ima zvanje profesora; ali zato i jesmo tu gde smo.

Nerviranje, srbima radovanje

pre 10 godina

Za Dvoranski polo, 13. septembar 2013 08:53)

1981 godine je osnovan fond za pomoć nerazvijenim krajevima, gde su sredstva izdvajala Slo, Hr i Vojvodina, a primali (po količini sredstava - BiH, KiM, CG i Makedonija).
za vašu nebulozu da su Slo i HR činile čak 85% tadašnje ekonomije, imam sledeći odgovor: u 1981 god, kada je osnovan pomenuti fond, BDP SFRJ je bio 52,45 milijardi din, a od toga BiH 12,47%, CG 2,1%, HR 26%, MAK 5,6%, Slo 15,5%, Srbija 35,44% i KiM 2,37%.
Ovo možete lako da proverite i molim vas da ne gajite balkanske mitove.

juemil

pre 10 godina

@ultrasrbin

Mala dopuna vaše rečenice!

Slovenci su uzimali nase vino I VOĆE (Topola i okolina), PRERAĐIVALI flasirali ga i prodavali kao SOKOVI FRUCTAL i vino slovenackog vinogorja a SVE TO JAKO DOBRO I PROMPTNO PLAĆALI NA ZADOVOLJSTVO PROIZVOĐAČA.
Ovo je tačno.
Pozdrav,
Neko iz struke (i iz Srbije)

Praetor

pre 10 godina

Ako se Antić na pregovorima ponaša onako kako se ponaša prema studentima na ispitu, trebalo bi da budemo srećni ako išta dobijemo.

Milutin M.

pre 10 godina

Ma ja! Ne inzisitra se na tome jer bi se onda potegnulo i pitanje podjele vojne imovine i devizne rezerve (koje su ukradene znamo od koga). Ne laje pas zbog sela.... Btw, imal tko stručan u toj Srbiji ili samo redikuli dolaze na nekakve položaje?

mitomanija

pre 10 godina

čitajući sve tekstove i komentare na temu Srbije kao politički i ekonomsko najboljem delu sfrj....
sada, kada smo sami, kad nas niko ne izrabljuje;
Srbija umesto da postane najogatiji dio ex yu postala je najsiromašniji
ko nam je sada kriv?

Deda Pera

pre 10 godina

Ovaj čovek je štetočina koja Srbiju srozava na nivo palanačko-pijačarske alapače.
Treba ga poslati da čuva koze po Staroj Planini.

Čudoljub

pre 10 godina

Najveća greška Srba, a pre svega srpskih kraljeva, bila je Jugoslavija. Gubitnike u Prvom svetskom ratu je trebalo prepustiti istorijskoj sudbini, a SHS i Jugoslavija su plod greške kralja Aleksandra (koja je imala koren u idealizmu i delom megalomaniji), koji je verovao da će ga "južnoslovenska braća" dočekati raširenih ruku.

U tu državu smo uložili sve, a dobili šipak.

Neusatz

pre 10 godina

Vidim da ovde ima ostrascenih i demokrata i naprednjaka kao i komsija.On jeste tuti fruti lik ali je istina da su fabrike pomerane ali se to ne moze nadoknaditi.Ono sto se moze jeste imovina Kraljevine Srbije jer to pripada Srbiji.Niko nije dovoljno bogat da bilo sta poklanja.Ukrajina nije dobila ambasade Carske Rusije vec se delila imovina iz Sovjetskog perioda.Sto se tice mase hotela u HR,narocito u Cg nema tu rasprave vec jednostavna arbitraza,postoje papiri.Radnici iz Novog Sada koji su placali hotel na moru od plate,sto bi to poklanjali.Za prijatelja iz Slovenije,Srbija je bila prosecno razvijena u SFRJ i nije dobijala ni dinar od vas,zalite se Kosovu gde su vam pare kad ste ga vec priznali.

Bilal

pre 10 godina

(ultrasrbin, 12. septembar 2013 23:30)
1. Ko je nama bio kriv što nismo kupovali njihova grožđa i vina iz Ajdovščine ili Postojne i prodavali kao svoja?
2. Slovenija je bila perjanica razvoja bivše SFRJ i to je jedini razlog što su neki pogoni posle rata iz Srbije preseljeni u Sloveniju. Rezolucija Infrombiroa nema veze s tim. Ako misliš na vojnu industriju ona je delimično dislocirana u Bosnu što je bilo sasvim logično.
3. Jugoplastika je bila kooperant Zastave i ukoliko ima nekih potraživanja s te strane to je njihova međusobna stvar. Uostalom Jugoplastika je imala sijaset svojih prodajnih objekata u Srbiji pa se Zastava može namiriti.
4. Ako je kraljevina Srbija unela zlatne poluge u zajedničku nam državu iste je kralj i dvorska klika pokupila sa sobom kad je u aprilu 1941 bežala iz zemlje. Uostalom od čega su 50 godina, ne radeći ništa, živeli u egzilu na tako visokoj nozi?

sofronije

pre 10 godina

Nego sta. Oduzmemo im te fabrike i sta ima ostaje, EU ce da ih izbaci. Treba pokusati sve moguce da se stvari vrate na pravo mesto. Sad se vidi ko je hranio i dizao SFRJ.

Zemun grad SPO

pre 10 godina

Da nisu takvi kao Antić podržavali Miloševića i njegove ratove u kojima je rušeno na sve strane, danas bi vrednost onoga što se deli bila mnogo veća.

Aleksandar

pre 10 godina

Zapanjen sam komentarima koje ovde čitam!!
Mogu da razumem da ovaj tekst kometarišu ljudi iz neke druge ex yu republike pa da ovako opljuju čoveka o kome ništa ne znaju, onako navijački...ali Srbi, ovo je neverovatno.
Da li znate da je čovek o kome pričate istinski AUTORITET u svetskim razmerama kada pričamo o sukcesiji odn. nasleđivanju, naslednom pravu. J pa njegove radove izučavaju studenti cele Evrope uključujući i ove iz ex.yu. Pa pre samo nekoliko meseci se Ustavni sud Republike Hrvatske pozvao se na njegov rad i stav u rešavanju jednog pravnog pitanja (zauzimanja zvaničnog obavezujućeg stava za sve sudove Hrvatske). Njegovu stručnost i znanje treba odvojiti od njegovog političkog angažmana u kome nema ama baš ništa sporno. To je lično njegova stvar.
Kada govorite o prof.dr. Oliveru Antiću kao o stručnjaku za nasledno pravo trebalo bi da ustanete jer to je isto kao kada govorite o Mesiju u fudbalu koga btw ne volim.

Dvoranski polo

pre 10 godina

Stručnjaka koji bi mijenjao ugovore nakon što su potpisani,nije vrijedno ni spominjati.Komentatori,poput ovog Ultrasrbina,koji nekome kaže da će odgovoriti činjenicama,a onda četri puta slaže,nisu vrijedni ni podsmijeha,više sažaljenja.Ljudi,ne dirajte se u osinje gnijezdo.Pa da li vam je jasno,da se samo trebaju usporediti podaci o uplatama u zajedničku blagajnu i o famoznom zajedničkom financiranju tzv.nerazvijenih krajeva,a to je mahom odlazilo u Srbiju,šatro za Kosovo,pa da vam zemlja ode u bulu iz koje se nikada neće iščupati?Ozbiljno vas pitam,da li su svi ultrasrbi i slični komentatori svjesni,a ovo je činjenica,da su Slovenija i Hrvatska činile šest sedmina cjelokupne ekonomije,a svi ostali ono što je ostalo?Podijelite te tri jebene zgrade i dva zlatna lančića što su ostala,i svako na svoju stranu!

Istoricar

pre 10 godina

4. Ako je kraljevina Srbija unela zlatne poluge u zajedničku nam državu iste je kralj i dvorska klika pokupila sa sobom kad je u aprilu 1941 bežala iz zemlje. Uostalom od čega su 50 godina, ne radeći ništa, živeli u egzilu na tako visokoj nozi?
(Bilal,

Nije istina.Kralj je odneo samo deseti deo.Deo su odneli italijani kada su usli u Niksic jer je tamo deo bio sakriven.Deo su uzeli nemci u Topoli.Postoje zvanicni podaci. To je bila haranga na Kralja od rezima koji je dosao

dejan

pre 10 godina

Šešeljoid koji savetuje mastera Tomislava i koji još uvek nije shvatio koliko je jalova ta nacionalistička retorika iz devedesetih. Srbija bi danas bila Švajcarska da je nisu pokrali Slovenci i Hrvati! Na toj paroli je Sloba došao na vlast pre više od 25 godina. Oni od nas koji se sećaju Politikine rubrike 'Odjeci i reagovanja' pamte kako su se umne glave Srbije utrkivale da se dodvore Slobi, kako je svakog dana otkrivana po neka pljačka srpske imovine. Tako je npr. otrkiveno da se delovi gvozdene ograde 'neprocenjive vrednosti' koje se pre II Svetskog rata nalazila ispred Narodne skupštine nalaze na Ohridu. Pa valjda je Srbija nešto mogla da uradi za sebe u poslednjih 70 godina od kako joj je 'ukradena' ta ograda? Zar Antić očekuje da Slovenci vrate te fabrike i zašto se ne upita koliku materijalnu korist je npr. Srbija imala od toga što je u Beogradu bilo sedište svih saveznih institucija, što je JAT bio jedini avioprevoznik, što smo svi visokim carinama bili prinuđeni da kupujemo Zastavine automobile i sl. Sve dok slušamo takve vapaje o slavnoj prošlosti i 'opljačkanoj Srbiji' nećemo ništa uraditi za sebe i svoju budućnost. Mi se kao razbijamo od rada ali nam drugi to preko noći krišom pokupe i pokradu. Neće biti, moj Olivere.
Pa nisu oni nas oslobodili vec mi njih. A Iskra, Gorenje, na njih nisu bile carine?
Po tvom razmisljanju se vidi da smo sami sebi najveci neprijatelji!

stribor

pre 10 godina

hm,zanimljivo.sve republike traze povrat opljackanog ali i "opljackanog".kao sto je doticni gospodin pristran,eto,mogu i ja.
da,zasto bi sve pocinjalo tj.zavrsilo 1990 godinom. vratimo se u 1918,pogledajmo sto su te bivse republike unijele u karadjordjevicevu jugoslaviju.sto su unijele industrijalizirane slovenija i hrvatska a sto makedonija,crna gora ili srbija? naravno,granice su se razlikovale od danasnjih.vojvodina,bih, itd.znaci komplicirano dozlaboga!skocimo na vrijeme poslije drugog svj.rata.koliko je novaca drugih republika,tj.uglavnom slovenije i hrvatske,zavrsilo u beogradu za njegovu obnovu i glancanje prije onog summita nesvrstanih? treba li spomenuti one silne doprinose za nerazvijene republike i pokrajinu kosovo? devize od turizma i izvoza uglavnom slovenije i hrvatske.zagreb je bio najjace industrijsko srediste u bivsoj jugoslaviji. maribor je mislim bio cetvrti.mozda jos treba spomenuti nacin na koji su radne organizacije iz drugih republika-i slovenija!,dobivale zemljista uz obalu za radnicka i djecja odmaralista. ja ne velim da i hrvatska nije imala koristi od te bivse jugoslavije ALI jednostavno je vec dosadno slusati politicare o tome tko je sto izgubio! to je proslost i za boga miloga: dajte vec jedanput proslost ostavite povjesnicarima a ljudima dopustite da disu!!!
i sto sad? tko moze sve to izbrojiti,zbrojiti,procijeniti? doticni gospodin? netko drugi? nemoguce! jedino sto preostaje su kompromisi a to na ovom prostoru bas i nije nesto sto prolazi...

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

Ne shvatam ljude,kojima je važnija činjenica da je profesor Antić "Šešeljoid" od imovine,koju su ovom prevarantskom sukcesijom pojeli "komarci"?!Da li ćemo i na ovu temu,raspravu voditi o karakternim osobinama gospodina Antića ili o ostavinskoj masi,koja je ostala posle raspada Jugoslavije?!Da li ćemo i u ovom srpskom zahtevu ili inicijativi videti "zveckanje oružjem i ratno huškanje"?!Oduvek sam tvrdio da su od šovinista gori jedino autošovinisti jer,šovinisti gledaju da na uštrb drugoga naroda nešto prigrabe za svoj narod a glavni posao autošovinista je da srozaju,opljačkaju i unište svoj narod.Zar Vam nije neobično da sve što je bilo slovenačko i u Sloveniji,ostane slovenačko, sve što je bilo u Hrvatskoj,hrvatsko a, da sve ono što je Srbija unela u zajedničku domovinu delimo "bratski"?!Draga gospodo,još kod planiranja secesije i otcepljenja,naša bivša "braća" su već planirala,kako će i šta oteti od Jugoslavije i u tu svrhu su dobro pripremali svoje stručnjake.Jedino se Srbija držala po strani,jedino je njoj bilo "gadljivo" da se bakće takvim trivijalnostima?!Vidimo da se od tada ništa nije promenilo.Profesor Antić je samo uvideo jednu strašnu nepravdu i nelogičnost.A njegova lepota,seksualna ili partijska pripadnost me uopšte ne interesuju.Nama su,čini mi se,uvek bolji priglupi i potuljeni, koji nisu ničiji i koji nemaju drugog boga osim novca i lične koristi.Naš tim za sukcesiju je bio KATASTROFA.Gomila, ili nesposobnjakovića, ili potplaćenih ljudi.

Čubura je raj

pre 10 godina

@Johny, 13. septembar 2013 05:33
Ako ćemo tako uprošćeno da posmatramo temu, onda Vas ja pitam kakvi su gradovi, pre SFRJ bili Zagreb, Ljubljana, Podgorica, Skopje ili Priština?
Naravno, Srbija, niti hoće, niti može da uvodi ikome sankcije, ili da se k..či po EU sa nekakvim nerealnim i maloumnim zahtevima u kojima bi ispravljala krivu Drinu od pre 100. godina.
Mene je ova tema zainteresovala, jer pokazuje kolike su Srbi ovce, goveda, somovi i budale bili, kada su pravili zajedničku državu sa onima koji su ih gledali preko nišana šetiri godine!
Komentari, u 70% odražavaju nekakvu čudnu, nevidjenu, i neobjašnjivu mržnju Srba prema svojoj zemlji Srbiji.

relja

pre 10 godina

Matori trovač koji ne može da živi bez konflikata... u keoje gura druge, naravno.

Slušao sam ga kada je na RTSu u emisiji o "savezničkom" bombardovanju Srbije 1944 prosuo takvu količinu gluposti da je svima u studiju bilo neprijatno. Čovek je nekom svojom logičkom akrobacijom povezao saveznička bombardovanje Beograda 1944, "pacovske kanale" i bekstva SS-ovaca u Južnu Ameriku i završio sa "pa to je svima jasno".
I takav ima pristup i daje savete predsedniku Srbije. Strašno.

Da možda ne planira neki novi konflikt, da nećemo možda da uvodimo sankcije SLO i HR koje su sada postale članice EU?
Čovek je slika i prilika negativne selekcije.

m

pre 10 godina

@Pravnik
Dragi kolega, kakvi su Antić i Perović civilisti, tako ćemo da prodjemo sa sukcesijom. Videćete. Ali da biste to razumeli morate znati malo više, i morate izaći iz okeana ispraznog naklapanja o pravu koje pomenuta dvojica protagonista neumorno šire već nekoliko decenija, uništavajući sve što je u nasledje ostavio Konstantinović. Najgore od svega je to što vi mislite da o pravu išta znate, a učili ste od lažnih veličina. Tek kad izadjete iz okvira zračenja narečene dvojice, shvatićete šta je pravo i ko ga zna (u Srbiji).

jovan

pre 10 godina

@ Mladen Mladenović
Dragi gospodine, sukcesija je pravno uredjen proces u kojem danas nije moguće postavljati zahteve koje ova neznalica pominje. Ako bi i bilo moguće, stigao bi niz kontra zahteva slične prirode i sukcesija se nikad ne bi okončala. Okončanje sukcesije je uslov privrednog oporavka Srbije koja je, podsetiću, s izuzetkom Republike Srpske sve ratove pogubila. Ako hoćemo napred, moramo podvući crtu pod propali projekat zvani Jugoslavija, koju je stvorila pobednička Srbija i čijom smo propasću najviše izgubili. Nije prof. Boba Mitrović, koji je vodio sukcesiju u ključnom periodu, ni autošovinista ni neznalica (za Antića je genije), nego su okolnosti bile takve i dobilo se koliko se moglo.

Marjan

pre 10 godina

Ma o doticnom mozemo misliti sve i svasta, ali ja ne znam sta u izgovorenom o sukcesiji covek nije u pravu.. Nisu nasi posle petog oktobra poklanjali zaostavstinu iz SFRJ, nego su jednostavno potpisivali neke ugovore stetne po jednu stranu, dok su uzimali novac ispod zita da bi stetne ugovore potpisali i delili sa kolegama iz bivsih bratskih republika.. Ono sto je vec potpisano se jako tesko vraca, osim ako se prvo ovde odgovorni za takvo stanje stvari ne uhapse, pripreti velikim kaznama, oni onda priznaju krivicu, pa se na osnovu dokumenata i sablona na koje je radjeno, ti ugovori poniste.. Ali posto ovde svako svakog stiti, verovatno je jednostavnije jedan deo onoga sto si ukrao proslediti novoj garnituri, sve zaboraviti a drzavne pare nikog ne interesuju.. privatne su ipak mnogo vaznije

Ras

pre 10 godina

Kao dete sam 1,5 godinu ziveo u Sloveniji. Moj otac je bio zaduzen za preseljenje 3 fabrike u to vreme iz Srbije u Sloveniju. Kompletno je sve preseljeno i to sa onim ogromnim entuzijazmom bratstva i jedinstva tada. Laka industrija je u najvecoj meri prebacivana iz Srbije u Sloveniju. Toga se secam da je otac pricao. I secam se da je nesto bilo oko nekih fabrika koje je trebalo iz Krusevca preseliti u Novo Mesto ali su se carapani nesto bili narogusili pa se na kraju nesto oustalo tj. kao odlozilo za kasnmije ali se nije realizovalo. Mislim da je u pitanju bila neka fabrika lekova ili deterdzenata, nisam vise siguran...A i Krka mi se nesto mota po secanju. Ipak bio sam relativno mali tada a i proslo je mnogo vremena. Mozda u ocevim secanima (sve je zapisivao) i pronadjem. Mada ne verujem da ja imam to sto Oliver nema.

Nikola

pre 10 godina

Antic je redovni profesor pravnog fakulteta, imao sam privilegiju da mi predaje i da polazem obligacije kod njega. Svi koji tvrde da nije strucnjak su vece neznalice nego sto misle.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 10 godina

Jasno je i čemu je ovde reč. Ekonomski nacionalizam SLO i CRO posle 1945. više je nego očigledno dobro sproveden. Još je Boris - Borja Kidrič, prvi čovek u sektoru privrede FNRJ za prvu petoletku, govorio kako postoje tri sektora: bazna industrija sirovina i poljoprivreda gde ne treba težiti za zaradom a treći sektor - preradjivačka idustrija, e tu je dobit poželjna i bitna i mora je biti. A svima je bilo jasno da su bazni (sirovine) sektori i poljoprivrda bili zastupljeni uglavnom u Srbiji i BIH, a preradjivački u SLO i CRO. To je potpuno evidento i dokazivo i tačno se zna koje fabrike iz Srbije su preseljene u Sloveniju, što je u Srbiji, naivno prihvačeno, kao doprinos izgradnje bratskih veza za Slovenačkim narodom koje će kulminirati 90-tih u opštem antisrskom ludili a u prvoj dekadi 21. veka priznavanjem tzv. države Kosovo, što faktički znači nepriznavanje Srbije.

Mile BG

pre 10 godina

Molim vas da sklonite ovog bukaca i da postavite nekog ozbiljnog. Krajnja je sramota da se neko ovako ponasa, ako nezna elementarno da se vlada, e da li ce moci da se izbori sa ozbiljnijim poslom. A o fabrikama sta lupeta je zaista totalna budalastina.

Opet samodestrukcija

pre 10 godina

Konacno neko da pocne da brani nase interese, mi nemamo samopostovanja, niti pamcenja, dva nasa najveca problema iz kojih proizilazi nejedinstvo, laka potkupljivost i besciljnost.
Naravno da nema nista od ovoga sto Antic govori jer iza njega ne stoji nekakav sistem, drzava sa ciljem i vizijom i uredjenost, vec cist hrabri gest pojedinca od kog nema nista nazalost.
Sramota je sta ljudi ovde pisu u komentarima, pominju neke industrijalizovane Slovenije i Hrvatske pre II sv. rata?!
Pa ljudi, nemojte molim vas, fabriku su razmontirane i odvozene iz Srbije tamo, prevashodno u Sloveniju, to su bile strogo poljoprivredne teritorije kolonijalnog tipa od strane A-U.
Mnogi ni ne znaju da Rakovicu nije izgradio Tito vec Stojadinovic itd. ...
Ali, drugima ce uvek biti bolje, i drugi ce nam uvek biti lepsi, jer sa ovakvima kakvi smo mi, nama veci neprijatelj od nas samih ne treba.

runner

pre 10 godina

Ovo je po onoj staroj dilemi: "Šta je starije kokoš ili jaje?" Slovenci su bili najrazvijeniji u bivšoj SFRJ sa najjačom industrijskom svesti i normalno je da su neki proizvodni pogoni u zajedničkoj državi preseljeni tamo. Jednom rečju Slovenija je bila lokomotiva razvoja ondašnje nam države. E sada, kao pandan ovome Antićevom zahtevu, Slovenci mogu tražiti vraćanje pomoći koju su morali više od 50 godina izdvajati za nerazvijena područja, pre svih za Kosovo. Možda bi za nas bilo bolje da ne gonimo mak na konac i ne zatežemo toliko sa sukcesijom da ne bi izvukli deblji kraj.

Ivan

pre 10 godina

@(mitomanija, 13. septembar 2013 12:01)

Danas 13. Septembra 2013 ako uporedite stanje dugova i zarade ispada, da Srbija mnogo bolje stoji od Hrvatske i Slovenije. Oni zajedno nemaju toliko stanovništva kao Srbija ali ipak su 4x (slovima: Četiri puta) zaduženiji nego Srbija. Eto tu je ta razlika u "standardu". Ako pogledamo taj podatak vidimo, da oni još teže sami prežive nego Srbija. Znači samostalnost im nije omogućila da sami prežive nego se moraju konkretno zaduživati da bi zadržali standard. E sad, gde su se oni pre zaduživali ili bolje, ko je njima dao osnovne stvari za život u SFRJ? Odgovor se nameće sam. Tu je bila majčica Srbija sa jeftinom hranom i sirovinama i Srbi koji su kupovali njihove konačne proizvode. Danas nema jeftinih surovina a i nema neke velike potražnje za njihovim proizvodima više pa se zato enormno zadužuju. Slovenci će morati da traže pomoć jer nemaju leba više da jedu a Hrvati uskoro (doduše malo bolje stoje zbog turizma i jake poljoprivrede).

neko

pre 10 godina

@Stiropor: bili prinudjeni da kupuju Zastavina vozila!?!?!? JAT !!??!! ne bulazni....

P.S. tom logikom zasto su srbi bili prinudjeni da idu na Jadransko more!? ili na skijanje u Sloveniju!? ili da kupuju Tomos motore!? a sta mislis o tome da nismo mogli da kupujemo u H&M nego u Merkatoru!?!....i jos ti daju pluseve, sa tolikom kolicinom takvih kao ti, nasa buducnost je osigurana - garantovano je nemamo!!!!

Didije

pre 10 godina

Zdravorazumski stav prof. Antića. Sad, što smo mi navikli na podanički odnos prema svima, je drugo pitanje. Dok ne naučimo da branimo dedovinu, očevinu i svoje imanje, bićemo beda. Da li biste dali i jedan evro, i jedan kvadratni metar, i jedan komad nakita nekome? Isto vam je i sa državom.

vlada

pre 10 godina

U doba stare juge Slovenija i Hrvatska su u industrijskom delu privrede doprinosile sa 67% tako da ne znam kakve to fabrike sad treba da vrat nema, kada je srbija industriji juge doprinosila sa nekih 20-21%...

Srbija jeste pravni naslednik te firme, ali se tu izgleda niko od bivših republika ništa ni ne pita...

A i većina te zajed. imovine je odavno propala tako da je sad veći trošak no dobitak...

GargantuaD

pre 10 godina

Prof Antić je potegao jednu vrlo nezgodnu temu koja je surovo istinita ali je veoma veliko pitanje da li sukcesija po tom pitanju izvodljiva i da nekim čudom se pojavi politička volja za rešavanje.Detaljan popis svih premeštenih postrojenja postoji u arhivu Ministarstva za industriju FNRJ a ja bih ovde naveo nekoliko poznatih.Iz Rakovice je izmeštena kompletna fabrika kamiona i autobusa u Maribor gde je radila pod imenom TAM i proizvodila kamione po Češkoj licenci koju su Rakovčani otkupili pre rata.Iz Kragujenvca je iseljen veći deo fabrike, deo koji proizvodio artiljerijska oruđa kalibra većeg od 20 mm, premešten u Novi Travnik pod imenom Bratstvo. Predratne privatne fabrike aviona Rogožarski, Ikarus i Zmaj su nacionalizivane, spojene u jedno preduzeće koje je iseljeno u Mostar, avio industrija Soko.Nekoliko parnih mlinova je preseljeno iz Vojvodine u Ljubljanu što je bio jedan od korena industrije Kolinska.Deo opreme iz Beočinske fabrike cementa je završio u Solinskom Dalmacijacementu kao deo obnavljanja postojećih tamošnjih pogona. E sad sve to može da se posmatra kao osnivački kapital koji revalorizovan pripada R. Srbiji a potrebno je utvrditi ko je i koliko ulagao u razvoj i povećanje proizvodnje (sama fabrika, republika ili novac iz federacije, ili sve zajedno)što bi bio deo onoga gde je sada fabrika i procentualno deo svih naslednica ako su bila dominatna sredstava federacije.Volja da se izračuna tačno i pošteno šta je čije nije postojala i verovatno je neće ni biti.

lala

pre 10 godina

Gospodine Antic, kad vec spominjete sukcesiju:
INdustrija Satova Apatin (INSA) je preseljena u Zemun
fabrika konzervirane ribe je isto odneta , samo joj se trag nezna

brzi

pre 10 godina

Cobe, nemačke ratne raparacije nemaju nikakave veze sa nukleanom elektranom Krško. Nemačka je svoje reparacije ex SFRJ isplatila u vreme Wilija Branta, a to je u 60. godinama prošlog veka.
Nuklerana elektrana je pravlejna iz jednog od američkih zajmova ( i tehnologija je Westinghousova) koje je Titova Jugoslavija dobijala po veoma povoljnim uslovima, da je pre svega skoro polovinu sveta držala stran od rusa ( pokret nesvrstanih). Koliko je bio Tito važna kakrika u svim tim poslovima, kažu sava događanja posle njegove smrti ( sfrj nema više dostopa do jeftinih zajmova, posledično dolazi do krize i svih onih ludorija 90. godina, na internacionalnom nivoju nesvrstani gube svoj uticaj i postaju više manje debatni klub senilnih staraca a kada propadne ruski blok sa padom berlinskog zida de facto prestaju da postoje jer više nikome ne trebaju).

vodoinstalater

pre 10 godina

Hajde vi prvo vratite MOJE NASLEDSTVO, imovinu (placeve u centru Leskovca) koju ste OTELI mojoj majci koja je ostala SIROČE pošto su joj poginuli roditelji i dve sestre (9 i 11 god) 6. Septembra 1944. kada su saveznici bombardovali Leskovac i ostale srpske gradove a sve po nalogu i obaveštajnim podacima koje su dobijali od Broza i Vr. Štaba koji se nalazio na Visu. Tada u Leskovcu nije bilo NI JEDNOG JEDINOG NEMCA. Napustili su grad dva dana ranije a u gradu je ostalo nešto Bugara i to u rasulu.
Kada ovo uradite, eto vam onda pa se rkajte sa Slovencima, Hrvatima i sa kim god hoćete. NE ZANIMA ME!!!

bilal

pre 10 godina

(Istoricar, 13. septembar 2013 11:17)
A, ipak je kralj ponio zlato sa sobom. Pa ako su ga opljačkali fašisti kakve to sada ima veze sa Slovenijom i sukcesijom? Kako da se tali ono što je opljačkano?

Darko Maksimovic

pre 10 godina

Postovani G-ne Anticu,
niste prvi koji je to pomenuo. Clanak iz POLITIKE 24.03.1989 "Fabrika je ipak preseljena" napisao je nas pokojni otac Sava Maksimovic. Tu G-dine Anticu imate dragocene podatke i cinjenice koje niko ne moze da pobije!

ljiljabc

pre 10 godina

sve ovo je,sto bi rekao nas narod,mlacenje prazne slame!!! Ovaj lisac od Olivera Antica pripada onoj armiji srba koja je dobra za sve izuzev za Srbe a nazalost ti i dalje rade punom parom! Pozdrav

Pravnik

pre 10 godina

@Legenda - pitanje je ko je šta uneo u zajedničku državu. Zato se i pravi presek sa stanjem na dan 31.12.1990. godine jer se onda deli po, kako si ga nazvao, poznatom ključu. Ali, zašto bismo delili nešto sto smo uneli u zajednicu? Zašto to da pripadne svima, a ne Srbiji? Nemam ništa ni protiv Slovenaca ni protiv Hrvata ni ovih ni onih. Svako je sad u svojoj državi. Ali zašto moja država mora da deli ono što je unela? Najbolji primer za to je zgrada - ambasada nekadašnje Kraljevine Srbije u Beču (kasnije KJ i Titove Juge), koja se nalazila na najboljoj lokaciji u Beču (zgrada je poklon nekom od Obrenovića čini mi se), ali je prodata jer je ženi nekog SFRJ diplomate smetala buka sa ulce ili tako nešto (žalosno je što je ovo istina). Dakle, što je kupljeno od tog novca (neko drugo diplomatsko-konzularno predstavnišvo) treba da ide Srbiji, a ne na 6 delova da se deli. Svakom svoje - tako je najpoštenije. Ne bih voleo da se, ne daj Bože, razvodiš - da vidiš kako se onda brani ono što si uneo u brak, ili da dođe do svađe u porodici pa da krene izdvajanje iz zajedničke imovine ako ste živeli i živite pod istim krovom;
@Johny - Učestvovao sam aktivno u parnici kad smo pravnom licu iz BiH vratili par objekata u Bg-u na koje su imali pravo jer su njegovim sredstvima izgrađeni, a Slovenci i te kako traže svoje, ako već ne znaš, ne znam za sve objekte, ali za neke znam da traže. NBG (širenje Beograda na zemunsku stranu) je predviđen urbanističkim planom iz 1923. godine. ;)
Pozdrav ;)

Cobe

pre 10 godina

Dobro je pitanje u dobrom smeru,od coveka prljave proslosti doduse.Zato je to pitanje koji su interesi u pitanju. Zasto se ne postavi pitanje i nuklearke u Krskom,jer ona je pravljena na ime ratne reparacije Nemacke stradalom stanovnistvu citave bivse SFRJ. Logicno da je na taj nacin vecinski vlasnik iste nuklearke, srpska drzava kao najvise razrusena i cije je stanovnistvo desetkovano tokom II svetskog rata.
Takodje neka se taj legalista pozabavi i pravima gradjana koji su citavog radnog veka do 2000-tih izdvajali za stambeni fond,a nisu dobili zauzvrat nikakvu nadoknadu u kvadratima ili novcu. I to je pljacka sopstvenih gradjana.

Veliki brat

pre 10 godina

Terati mak na konac kod podele imovine je vrlo teško.
Pa u Srbiji je poznato nebrojeno slučajeva da se braća zavade oko podele nasledstva, a kamoli kad imate toliko naroda koliko je bilo u SFRJ.

Inače, što se tiče razvoja jednih na račun drugih, ili ko je kome pomagao a ko je koga koristio, nedavno je bila vest da se političari pojedinih država EU bune što je iz fondova te unije (a tu je i deo novca tih članica) planirano sufinansiranje izgradnje metroa u VARŠAVI, i to u iznosu od blizu 657 MILIONA evra!!!

Lepo rekli ljudi, zašto da mi finansiramo metro u Poljskoj, a kod nas raste nezaposlenost, pada standard...

Tako je svugde u svetu gde imate kojekakve unije i slično, uvek se uzima od bogatih da bi se kao davalo siromašnima, a u stvari realnost je često drugačija.

Elita u tim siromašnim državama omogući pojedincima iz bogatih država da lepo zarade na sumnjivim poslovima, a ovamo se prikažu narodu da su kao dobili par stotina miliona iz nekih fondova, a to je opet novac građana tih bogatih zemalja.

Na kraju, kad se podvuče crta, elita i u bogatim i u siromašnim zemljama lepo zarađuje i bogati se, a sve to na kraju plati običan narod i u bogatim i u siromašnim zemljama.


Dobrog načina nema da se te nepravde isprave, jer će uvek neko biti oštećen, a privreda će imati više štete nego koristi, zato što je sistem u svim zemljama napravljen da jedino tako funkcioniše.
A narod prihvata da je bolje da funkcioniše i tako nego nikako.

janez

pre 10 godina

A što ne kažete da je 45 godina gotovo sav novac koji je Slovenija privređivala išao u Beograd koji je tim novcem raspolagao kako je hteo. Srbija ( prvenstveno BG) se gradila slovanačkim novcem. Sad je stvarno pitanje šta bi se desilo da sve ex republike YU potraže svoj deo para koji je išao u Bg. Bolje da ne čačkate mečku mnogo. Pozdrav iz SLO i vidimo se u finalu evrobasketa.

majstor

pre 10 godina

Moje misljenje je da se to nece jos dugo zavrsiti jer republikama sukcesorima nije u interesu da se zavrsi brzo jer bi u tom slucaju morali da isplacuju radnicima bivse SFRJ sve pare koje su im odbijane od plate ja mislim 2.75 procenta od bruto iznosa a koje su odlazile u fond za razoj SFRJ .Koliko mi je poznato tu su Slovenci jedino ispostovali radinike a ostali ne tako da se verovatno ceka da radnici pomru mada su te obveznice Fonda SFRJ koje su deljene radnicima glase na donosioca i prenosive su ali to je BALKAN

Bob Rock

pre 10 godina

Gde su tvoje fabrike profesore?

Pa zamenjene su za gorivo koje su trosili tenkovi koji su isli na Vukovar...
Zamenjene su za granate koje su padale po Sarajevu i Dubrovniku...
Jedan deo je pretopljen da bi se napravila zica oko logora u Prijedoru, Trebinju, Foci...

Ostatak fabrika su pokupovali tvoji pajtasi iz devedesetih i na njihovim mestima sazidali trzne centre, stambene blokove ili jednostavno, ostavili da zvrje prazne dok ne skoci cena gradjevinskog zemljista...

Stiropor

pre 10 godina

Šešeljoid koji savetuje mastera Tomislava i koji još uvek nije shvatio koliko je jalova ta nacionalistička retorika iz devedesetih. Srbija bi danas bila Švajcarska da je nisu pokrali Slovenci i Hrvati! Na toj paroli je Sloba došao na vlast pre više od 25 godina. Oni od nas koji se sećaju Politikine rubrike 'Odjeci i reagovanja' pamte kako su se umne glave Srbije utrkivale da se dodvore Slobi, kako je svakog dana otkrivana po neka pljačka srpske imovine. Tako je npr. otrkiveno da se delovi gvozdene ograde 'neprocenjive vrednosti' koje se pre II Svetskog rata nalazila ispred Narodne skupštine nalaze na Ohridu. Pa valjda je Srbija nešto mogla da uradi za sebe u poslednjih 70 godina od kako joj je 'ukradena' ta ograda? Zar Antić očekuje da Slovenci vrate te fabrike i zašto se ne upita koliku materijalnu korist je npr. Srbija imala od toga što je u Beogradu bilo sedište svih saveznih institucija, što je JAT bio jedini avioprevoznik, što smo svi visokim carinama bili prinuđeni da kupujemo Zastavine automobile i sl. Sve dok slušamo takve vapaje o slavnoj prošlosti i 'opljačkanoj Srbiji' nećemo ništa uraditi za sebe i svoju budućnost. Mi se kao razbijamo od rada ali nam drugi to preko noći krišom pokupe i pokradu. Neće biti, moj Olivere.

m

pre 10 godina

Kako će da napuše ovog naduvenka i lažnog eksperta to je strašno. On će samo da nas bruka svojim neznanjem koje krije bombastičnim nastupom. Užas.

Pravnik

pre 10 godina

@m - " On će samo da nas bruka svojim neznanjem koje krije bombastičnim nastupom. Užas." - kako te nije sramota da napišeš ovako nešto? Profesor Antić, ma kakvo mišljenje imali o njemu kao osobi, ponavljam kao osobi, a ne kao stručnjaku je nebtino. Profesor Antić je danas naš vodeći civilista, rame uz rame sa profesorom Perovićem.
Da pitam sve vas, pošto vidim da se razumete u pravo bolje od prof. Antića (jer smo mi u Srbiji svi pravnici, sudije, tužioci, selektori, ekonomisti, ali nismo baš najbolji radnici), kako može da se deli imovina između Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hrecegovine, Slovenije i Makedonije na praktično ravne časti, a činjenica je da su samo Srbija i Crna Gora bile suverene države pre stvaranja Kraljevine SHS? One su (većim delom Srbija) unosile zgrade svojih diplomatskih predstavništava u tu državu, a sad da se deli na ravne časti? Ne deli se ona imovina koju uneseš u brak kad dođe do razvoda, nego ono što se u tom braku steklo. Izdvoji se ono što si uneo pa se ostatak deli, a, u ovom slučaju, ostatak neće biti veliki.
Mali savet: pre nego što skočite, recite hop - za one koji ne razumeju poentu - prvo znajte o čemu se priča i imajte bar neko osnovno znanje, da se ne piški uz vetar ;)
Puno pozdrava.

sofronije

pre 10 godina

Nego sta. Oduzmemo im te fabrike i sta ima ostaje, EU ce da ih izbaci. Treba pokusati sve moguce da se stvari vrate na pravo mesto. Sad se vidi ko je hranio i dizao SFRJ.

slavko

pre 10 godina

A gde su firme koje su iz Slovenije dosle u Srbiju? Gde su podružnice starog TAMa, Metalne koje su bile građene po Srbiji? Gde su fabrike stare Iskre, gde je pomoč za nerazvijene...?
Nego zar dotični gospodin stvarno veruje da se Slovenija 50 godina gradila na nekolicini starih mašina iz Srbije?
Samo u Mariboru je prije 2. svetskog rata bila jača industrija nego u pola Srbije zajedno.
I nakon potpisanog sporazuma on bi još nešto stavio... Onako, po njegovom...
Koji facer...

Zoran Simic

pre 10 godina

Sad ce ovaj harambasa da napravi picvajz u Sarajevu i opet cemo da se pokacimo sa svima.Crni Anticu ne ispravljaj krive Drine posle svega. Sta ti mislis pobogu covece da mozes nekom Janezu sada 2013-te da diktiras sta ti 'oces? Pa to nije mog'o ni Zloba dok smo ziveli u istoj drzavi i dok ste svi bili u istoj partiji.

ultrasrbin

pre 10 godina

Stiropor, 12. septembar 2013 22:38

Odgovoricu ti sa samo 4 cinjenice:

- Slovenci su uzimali nase vino(Topola i okolina), flasirali ga i prodavali kao vino slovenackog vinogorja. Cutalo se i podrzavalo zbog politike.
- Zbog problema sa informbirom dobar deo fabrika je oko 1950 iseljen u Sloveniju. Nikada nisu vracene.
- Politickom odlukom "Zastava"( citaj Srbija) je ulozila u "Jugoplastiku"( citaj Hrvatsku) oko 1000000000 dm neposredno pred rat. Niti je isporucena roba niti su vracene pare.
- Najpogubnija je cinjenica z akoju postoji i zvanicni dokument. Srbija je u Kraljevinu SHS unela tone zlata. Kada je sada bila podela i taj deo je usao u podelu pa smo dobili manje nego sto smo uneli. Oni koji nisu nista uneli bili su prezadovoljni. Zamisli da ti ulozis u neki posao i pozoves ortake. posvadjate se,a onda sve podelite na ravne casti. Mislim da se ne bi slozio -prvo tvoj deo,pa ostatak na ravne casti.

joca

pre 10 godina

oce li neko vec jednom da pomene sukcesiju jadranskog mora, hrvati moraju da daju izlaz na otvoreno more srbiji i bosni, neum nije dovoljan, mada ruku na srce taj isti izlaz su duzni i crnogorci da daju srbiji

Nikola

pre 10 godina

Profesore, valja spomenuti i nuklearnu elektranu Krško, koja je izgradjena od novca koji je trebao biti isplaćen bivšim logorašima, od kojih je oko 90% bilo srpskog porekla. Naši roditelji nisu dobili obeštećenje, a umesto toga je izgradjena nuklearna elektrana. Neka se pokrene tema i o ovome, da znamo zbog čega su naši preci robijali.

sukcesor

pre 10 godina

Ako je ovo glavni "strucnjak" Srbije onda me ne cudi da su Hrvatska i Slovenija do sada tjerali vodu na svoj mlin. Kraljevina Jugoslavija???? TKo je sljedeci- Turska, Mađarska, Italija, Austrija? Da populizam prolazi u ovakvim pregovorima onda bi bulaznjenja ovog "strucnjaka" imala smisla. Ali ovo? A da sve republike atraze lovu za nerazvijene i sve sto su davale u proracun 45 godina? Ludi zahtjev kao i ovo

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

Veoma je interesantno da na ovu temu nema interesenata,koji bi komentarisali i dali svoja mišljenja.Kao da je imovina bivše nam zajedničke države šugava.Ili, kao da smo mi šeici pa nas ne zanimaju ovakve "trice i kučine"?!Gospodin Antić je,čak i da ga iz dna duše ne podnosim,začeprkao na pravo mesto.Da li će se nekom zameriti.Sticajem okolnosti,upoznat sam sa odnosom srpskog tima za sukcesiju,koji su bili na nivou ulične polupismene bande,kojoj je neko dodelio neverovatnu odgovornost?!Poklanjali su imovinu kao da je tudja.Srbija na čijim su žrtvama sazdane sve ove nove državice,koje ranije nikada nisu postojale,je tretirana kao "deveta rupa na svirali".Deljene su ambasade i zgrade diplomstkih predstavništava kao da se time Srbija oslobadja nekog teškog tereta.Samo jedan primer.Srbija je u Austriji posle I svetskog rata,na ime ratne odštete,dobila zgradu ambasade i Prvom bečkom becirku.Posle II svetskog rata ta ambasada je prodata i za deo novca kupljena ambasada i Trećem becirku.Danas ta ambasada pripada Hrvatima,kao i zgrada rezidencije u Beču.Da li je sve to slučajnost?Na kraju su kosti naših vojnika,kao i ogromna patnja srpskog stanovništva završili u rukama onih koji su ih ubijali?!Takvih slučajeva ima bezbroj.Mislim da su u srpskom timu za sukcesiju bili izabrani ljudi bez karaktera,ljudi štetnici,koji i danas u ministarstvu zauzimaju važna mesta.Možda bi gospodin Antić,mogao da pojasni ulogu ovih ljudi jer,u njegovu stručnost zaista ne sumnjam.

winston

pre 10 godina

Ti nekome da dajes lekciju. Pa ti si simbol sta je problem sa ovu zemlju. Kad se to vidi, i prizna, tek onda ce Srbija da napreduje. Ali to ce samo moguce biti kad SNS/SPS se izbrise sa politicke cene Srbije. Cekam taj dan vise nego ista. Oni su, i njihovi kao Antic, upropastili Srbiju. Napravili dobar zivot za nji, ali za gradjane, propast. Sto da neko u vladi nosi kravatu sto sigurno kosta vise neko necija penzija? To je problem u Srbiju, i Antic je problem u Srbiju.

boris

pre 10 godina

Dobro ste se setili gospodo iz bilo koje vlasti do sada, godinama nas ponizavaju a vi cutite, imovina i hoteli u CG, Hr, stara devizna stednja...
A to nam se sve desilo jer su deca bivsih komunista i dalje na vlasti u Srbiji!
Nek nam je Bog u pomoci sa vama takvima!

Igor

pre 10 godina

Možda bi trebalo da se vratimo još neki vek unazad. Tako ćemo verovatno dobiti još bolju sliku i sve će jasno pomoći bržem i pravednijem rešenju. U tom duhu će Hrvatska razmotriti ulogu kralja Tomislava (ili kako već beše) a i događaji u Karantaniji u šestom veku nisu beznačajni.
Takav novi pristup će doneti nov vetar i dodatno ubrzati bliskovit naćin rešavanja pitanj sukcesije koji je provejavao u poslednjih 22 godina kako se rešava ovaj problem.

Realni

pre 10 godina

@Pravnik

Koje to instrumente prisile, pritiska, ucjene ima Srbija na raspolaganju u slucaju da ostale bivse republike ne prihvate Anticeve prijedloge? Objava rata? Zapljena imovine? Medjunarodna zajednica (koja je inace vrlo naklonjena srpskim interesima)? Arbitraza? Istjerivanje amabasadora?

Molim Vas, malo vise razboritosti i zdravog rezona, umjesto bajki i populizma...

Aleksandar

pre 10 godina

Zapanjen sam komentarima koje ovde čitam!!
Mogu da razumem da ovaj tekst kometarišu ljudi iz neke druge ex yu republike pa da ovako opljuju čoveka o kome ništa ne znaju, onako navijački...ali Srbi, ovo je neverovatno.
Da li znate da je čovek o kome pričate istinski AUTORITET u svetskim razmerama kada pričamo o sukcesiji odn. nasleđivanju, naslednom pravu. J pa njegove radove izučavaju studenti cele Evrope uključujući i ove iz ex.yu. Pa pre samo nekoliko meseci se Ustavni sud Republike Hrvatske pozvao se na njegov rad i stav u rešavanju jednog pravnog pitanja (zauzimanja zvaničnog obavezujućeg stava za sve sudove Hrvatske). Njegovu stručnost i znanje treba odvojiti od njegovog političkog angažmana u kome nema ama baš ništa sporno. To je lično njegova stvar.
Kada govorite o prof.dr. Oliveru Antiću kao o stručnjaku za nasledno pravo trebalo bi da ustanete jer to je isto kao kada govorite o Mesiju u fudbalu koga btw ne volim.

Ix

pre 10 godina

Sa ovakvim ludacima na odgovornim pozicijama, pravo je čudo da u Srbiji još uvek stoji ne jedna fabrika nego kamen na kamenu. A činjenica da ovakav ludak uči mlade ljude pravu i medjunarodnim odnosima, potpuno je porazna i motiviše normalno ljudsko biće na momentalno iseljenje.

Mancini

pre 10 godina

Stvarno je jadno i smešno kukumavčenje da je iz Srbije nešto specijalno odneseno u Sloveniju posle II svetskog rata? Koje fabrike? Pa najviše fabrika i radnih mesta je izgrađeno i pokrenuto u Srbiji upravo dolaskom ,,omraženih" komunista na vlast. PRe toga je Srbija bila pretežno poljoprivredna, zaostala zemlja. A i ako je neka fabrika prebačena u Sloveniju, pa šta? Što o tome ljudi nisu mislili tada?
Nemam ja neko mišljenje o Sloveniji, ali je činjenica da su industrijski i ekonomski mnogo razvijeniji i tada bili i ostali od nas.
A mi se i dalje bavimo prebrojavanjima, podelama, mržnjama. Opet se Slobin i Šešeljev duh radja u Srbiji u liku Vučića, Dačića i Nikolića.
I opet mislimo da nam je neko drugi kriv. A to je gubitnički mentalitet, moramo to da shvarimo!

Johny

pre 10 godina

@Realni Pa Srbija uvek moze da uvede ekonomske sankcije Sloveniji i blokadu slovenacke robe. Cisto radi nas koji smo to doziveli 1989. da nas podseti na mladost ;-)

Inace @Pravnik to Srbija i Crna Gora nesto jedine bile suverene drzave pre ulaska u Jugoslaviju i to... Pazi, Beograd je bio turska kasaba pre ulaska u Jugoslaviju. Postao je grad na racun toga sto je citava Jugoslavija izdvajala. Veruj mi da stari Beograd nije ni blizu tako izgledao kako pre Jugoslavije kako danas izgleda. Isto kao sto se danas Beograd gradi na racun unutrasnje Srbije. Hoces li da Slovenci pocnu da traze zgrade po Beogradu ili mozda mislis da je Srbija, ta cuvena suverena drzava pre Jugoslavije sama mogla da izgradi Novi Beograd na primer?

Ivan

pre 10 godina

@(mitomanija, 13. septembar 2013 12:01)

Danas 13. Septembra 2013 ako uporedite stanje dugova i zarade ispada, da Srbija mnogo bolje stoji od Hrvatske i Slovenije. Oni zajedno nemaju toliko stanovništva kao Srbija ali ipak su 4x (slovima: Četiri puta) zaduženiji nego Srbija. Eto tu je ta razlika u "standardu". Ako pogledamo taj podatak vidimo, da oni još teže sami prežive nego Srbija. Znači samostalnost im nije omogućila da sami prežive nego se moraju konkretno zaduživati da bi zadržali standard. E sad, gde su se oni pre zaduživali ili bolje, ko je njima dao osnovne stvari za život u SFRJ? Odgovor se nameće sam. Tu je bila majčica Srbija sa jeftinom hranom i sirovinama i Srbi koji su kupovali njihove konačne proizvode. Danas nema jeftinih surovina a i nema neke velike potražnje za njihovim proizvodima više pa se zato enormno zadužuju. Slovenci će morati da traže pomoć jer nemaju leba više da jedu a Hrvati uskoro (doduše malo bolje stoje zbog turizma i jake poljoprivrede).

Nikola

pre 10 godina

Antic je redovni profesor pravnog fakulteta, imao sam privilegiju da mi predaje i da polazem obligacije kod njega. Svi koji tvrde da nije strucnjak su vece neznalice nego sto misle.

Blago nama

pre 10 godina

Blago nama c je istom logikom podrzavao Milosevica u "godinama raspleta" i "borbu za Kosovo" . Plasim se da ce njegovi argumenti doneti iste rezultate, medjutim, on zbog toga nece kao ni do sada snositi nikakve posledice, dok cemo se mi jos jednom uveriti kako je najlakse tresti gloginje.

Čubura je raj

pre 10 godina

@Johny, 13. septembar 2013 05:33
Ako ćemo tako uprošćeno da posmatramo temu, onda Vas ja pitam kakvi su gradovi, pre SFRJ bili Zagreb, Ljubljana, Podgorica, Skopje ili Priština?
Naravno, Srbija, niti hoće, niti može da uvodi ikome sankcije, ili da se k..či po EU sa nekakvim nerealnim i maloumnim zahtevima u kojima bi ispravljala krivu Drinu od pre 100. godina.
Mene je ova tema zainteresovala, jer pokazuje kolike su Srbi ovce, goveda, somovi i budale bili, kada su pravili zajedničku državu sa onima koji su ih gledali preko nišana šetiri godine!
Komentari, u 70% odražavaju nekakvu čudnu, nevidjenu, i neobjašnjivu mržnju Srba prema svojoj zemlji Srbiji.

Zg

pre 10 godina

Komšije, gdje ih nađete ovakve?

Bogata i prebogata Slovenija, koja je zajedno s Hrvatskom i Vojvodinom (nekadašnjim dijelovima jedinih svjetskih imperija kojima je cilj bilo stvaranje, a ne razaranje) doslovce potegnula Bosnu, Srbiju, Kosovo, CG i Makedoniju iz blata i nepismenosti...? Bože mili, pa Slovenija je imala semafore za bicikle (!) dok velik dio ostatka Jugoslavije nije imao pojma što su to struja, vodovod, kanalizacija, željeznica i asfalt.

Što je najgore, mislim da ovaj čak i vjeruje u to što je rekao :/ Ono, "ne znam ja koje fabrike, ali rekao mi Veliki Vođa pred dvadeset godina da je bilo tako"...

Antić čačka mečku. Nećete vi imati problema sa Hrvatskom za ratifikaciju pristupa EU, nego sa Slovenijom i Mađarskom - pazite što vam kažem.

gordijanus

pre 10 godina

sto zbog gluposti, sujete, nacionalizma, svi ste jednako krivi sto ste razbucali drzavu koja je nestoznacila i nesto predstavlja. sad ste svi manje ili vise jednaki golotrbani, sa kojima se svetska zajednica zeza pa vas rastura, nasiroko i nadugacko!

dejan

pre 10 godina

Šešeljoid koji savetuje mastera Tomislava i koji još uvek nije shvatio koliko je jalova ta nacionalistička retorika iz devedesetih. Srbija bi danas bila Švajcarska da je nisu pokrali Slovenci i Hrvati! Na toj paroli je Sloba došao na vlast pre više od 25 godina. Oni od nas koji se sećaju Politikine rubrike 'Odjeci i reagovanja' pamte kako su se umne glave Srbije utrkivale da se dodvore Slobi, kako je svakog dana otkrivana po neka pljačka srpske imovine. Tako je npr. otrkiveno da se delovi gvozdene ograde 'neprocenjive vrednosti' koje se pre II Svetskog rata nalazila ispred Narodne skupštine nalaze na Ohridu. Pa valjda je Srbija nešto mogla da uradi za sebe u poslednjih 70 godina od kako joj je 'ukradena' ta ograda? Zar Antić očekuje da Slovenci vrate te fabrike i zašto se ne upita koliku materijalnu korist je npr. Srbija imala od toga što je u Beogradu bilo sedište svih saveznih institucija, što je JAT bio jedini avioprevoznik, što smo svi visokim carinama bili prinuđeni da kupujemo Zastavine automobile i sl. Sve dok slušamo takve vapaje o slavnoj prošlosti i 'opljačkanoj Srbiji' nećemo ništa uraditi za sebe i svoju budućnost. Mi se kao razbijamo od rada ali nam drugi to preko noći krišom pokupe i pokradu. Neće biti, moj Olivere.
Pa nisu oni nas oslobodili vec mi njih. A Iskra, Gorenje, na njih nisu bile carine?
Po tvom razmisljanju se vidi da smo sami sebi najveci neprijatelji!

Realni

pre 10 godina

Gospodine Anticu, mozda bi ipak bilo bolje da se bavite necim sto je izvodljivo, realno i vidljivo korisnije u kracem roku. To sto Vi hocete je gotovo nemoguce ili iziskuje previse vremena, novca i bespotrebno vodi u nove nesporazume. Sukcesiju treba privoditi kraju a malo vise racuna voditi o arbitrazama i kvalitetu sadasnjih i buducih ugovora drzave.

vlada

pre 10 godina

U doba stare juge Slovenija i Hrvatska su u industrijskom delu privrede doprinosile sa 67% tako da ne znam kakve to fabrike sad treba da vrat nema, kada je srbija industriji juge doprinosila sa nekih 20-21%...

Srbija jeste pravni naslednik te firme, ali se tu izgleda niko od bivših republika ništa ni ne pita...

A i većina te zajed. imovine je odavno propala tako da je sad veći trošak no dobitak...

Rajko

pre 10 godina

Hajde da budemo iskreni. Kada se pravila Jugoslavija,davne 1918.godine, jedino sto je bilo industrijalizovano,po evropskim merilima, bilo je na teritoriji Slovenije, severne i zapadne Hrvatske,te Vojvodine. Dakle Austro Ugarska.
Sve ostalo je bilo agrarno, vrlo siromasno.
Srbija je nesto uradila izmedju dva rata, ali daleko je to bilo od nivoa ova tri dela tadasnje zemlje.
Tako da je svaka prica o preseljenju industrije iz Srbije u Titovo doba i vise nego smesna.U Titova doba je Srbija dobila veci deo industrije, koja je nazalost devastirana devedesetih godina.

zoran

pre 10 godina

Ovom pajacu fale Kosta Čavoški i pok. Dragoš Kalajić. Bili bi savršen trio, zaista. I zabavan.

Inače, tema kao tema je OK. Samo, dok Srbija ne bude punopravni član NATO pakta nema od toga ništa. A kada to postane biće kasno. U stvari, već je kasno! Da je Milošević krajem osamdesetih prihvatio da primi Vorena Cimermana koji je SEDAM puta upućivao molbe za audijenciju, a on (Milošević) ga je nadmeno odbijao, rečima: "Nemam ja šta sa Amerikom da razgovaram" računajući na SSSR koji je tada bio u kolapsu i gde su ljudi gladovali, i da je odobrio izgradnju dve do tri NATO baze u Srbiji i na Kosmetu, Balkan bi, u kompletu igrao Moravac i to na srpske note. Ovako, ostaje samo da ovakvi diletanti odlaze na raznorazne komisije i da nas brukaju...

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

Ne shvatam ljude,kojima je važnija činjenica da je profesor Antić "Šešeljoid" od imovine,koju su ovom prevarantskom sukcesijom pojeli "komarci"?!Da li ćemo i na ovu temu,raspravu voditi o karakternim osobinama gospodina Antića ili o ostavinskoj masi,koja je ostala posle raspada Jugoslavije?!Da li ćemo i u ovom srpskom zahtevu ili inicijativi videti "zveckanje oružjem i ratno huškanje"?!Oduvek sam tvrdio da su od šovinista gori jedino autošovinisti jer,šovinisti gledaju da na uštrb drugoga naroda nešto prigrabe za svoj narod a glavni posao autošovinista je da srozaju,opljačkaju i unište svoj narod.Zar Vam nije neobično da sve što je bilo slovenačko i u Sloveniji,ostane slovenačko, sve što je bilo u Hrvatskoj,hrvatsko a, da sve ono što je Srbija unela u zajedničku domovinu delimo "bratski"?!Draga gospodo,još kod planiranja secesije i otcepljenja,naša bivša "braća" su već planirala,kako će i šta oteti od Jugoslavije i u tu svrhu su dobro pripremali svoje stručnjake.Jedino se Srbija držala po strani,jedino je njoj bilo "gadljivo" da se bakće takvim trivijalnostima?!Vidimo da se od tada ništa nije promenilo.Profesor Antić je samo uvideo jednu strašnu nepravdu i nelogičnost.A njegova lepota,seksualna ili partijska pripadnost me uopšte ne interesuju.Nama su,čini mi se,uvek bolji priglupi i potuljeni, koji nisu ničiji i koji nemaju drugog boga osim novca i lične koristi.Naš tim za sukcesiju je bio KATASTROFA.Gomila, ili nesposobnjakovića, ili potplaćenih ljudi.

Opet samodestrukcija

pre 10 godina

Konacno neko da pocne da brani nase interese, mi nemamo samopostovanja, niti pamcenja, dva nasa najveca problema iz kojih proizilazi nejedinstvo, laka potkupljivost i besciljnost.
Naravno da nema nista od ovoga sto Antic govori jer iza njega ne stoji nekakav sistem, drzava sa ciljem i vizijom i uredjenost, vec cist hrabri gest pojedinca od kog nema nista nazalost.
Sramota je sta ljudi ovde pisu u komentarima, pominju neke industrijalizovane Slovenije i Hrvatske pre II sv. rata?!
Pa ljudi, nemojte molim vas, fabriku su razmontirane i odvozene iz Srbije tamo, prevashodno u Sloveniju, to su bile strogo poljoprivredne teritorije kolonijalnog tipa od strane A-U.
Mnogi ni ne znaju da Rakovicu nije izgradio Tito vec Stojadinovic itd. ...
Ali, drugima ce uvek biti bolje, i drugi ce nam uvek biti lepsi, jer sa ovakvima kakvi smo mi, nama veci neprijatelj od nas samih ne treba.

legenda

pre 10 godina

Pravniče, ovde ne postoje Kraljevina Srbija, kraljevina SHS ili prva Jugoslavija kao pravni subjekti. Isključivo se gleda stanje u datom trenutku, a to je 31.12.1990, i ta imovina se raspodeljuje po poznatom ključu. Nebitno je da li je ta imovina stečena zaslugom ovog ili onog naroda u prošlosti. Predmet rasprave su isključivo vrednosti i dugovi SFRJ. Neverovatno ko danas sve ima zvanje profesora; ali zato i jesmo tu gde smo.

Deda Pera

pre 10 godina

Ovaj čovek je štetočina koja Srbiju srozava na nivo palanačko-pijačarske alapače.
Treba ga poslati da čuva koze po Staroj Planini.

Ras

pre 10 godina

Kao dete sam 1,5 godinu ziveo u Sloveniji. Moj otac je bio zaduzen za preseljenje 3 fabrike u to vreme iz Srbije u Sloveniju. Kompletno je sve preseljeno i to sa onim ogromnim entuzijazmom bratstva i jedinstva tada. Laka industrija je u najvecoj meri prebacivana iz Srbije u Sloveniju. Toga se secam da je otac pricao. I secam se da je nesto bilo oko nekih fabrika koje je trebalo iz Krusevca preseliti u Novo Mesto ali su se carapani nesto bili narogusili pa se na kraju nesto oustalo tj. kao odlozilo za kasnmije ali se nije realizovalo. Mislim da je u pitanju bila neka fabrika lekova ili deterdzenata, nisam vise siguran...A i Krka mi se nesto mota po secanju. Ipak bio sam relativno mali tada a i proslo je mnogo vremena. Mozda u ocevim secanima (sve je zapisivao) i pronadjem. Mada ne verujem da ja imam to sto Oliver nema.

Dvoranski polo

pre 10 godina

Stručnjaka koji bi mijenjao ugovore nakon što su potpisani,nije vrijedno ni spominjati.Komentatori,poput ovog Ultrasrbina,koji nekome kaže da će odgovoriti činjenicama,a onda četri puta slaže,nisu vrijedni ni podsmijeha,više sažaljenja.Ljudi,ne dirajte se u osinje gnijezdo.Pa da li vam je jasno,da se samo trebaju usporediti podaci o uplatama u zajedničku blagajnu i o famoznom zajedničkom financiranju tzv.nerazvijenih krajeva,a to je mahom odlazilo u Srbiju,šatro za Kosovo,pa da vam zemlja ode u bulu iz koje se nikada neće iščupati?Ozbiljno vas pitam,da li su svi ultrasrbi i slični komentatori svjesni,a ovo je činjenica,da su Slovenija i Hrvatska činile šest sedmina cjelokupne ekonomije,a svi ostali ono što je ostalo?Podijelite te tri jebene zgrade i dva zlatna lančića što su ostala,i svako na svoju stranu!

Bilal

pre 10 godina

(ultrasrbin, 12. septembar 2013 23:30)
1. Ko je nama bio kriv što nismo kupovali njihova grožđa i vina iz Ajdovščine ili Postojne i prodavali kao svoja?
2. Slovenija je bila perjanica razvoja bivše SFRJ i to je jedini razlog što su neki pogoni posle rata iz Srbije preseljeni u Sloveniju. Rezolucija Infrombiroa nema veze s tim. Ako misliš na vojnu industriju ona je delimično dislocirana u Bosnu što je bilo sasvim logično.
3. Jugoplastika je bila kooperant Zastave i ukoliko ima nekih potraživanja s te strane to je njihova međusobna stvar. Uostalom Jugoplastika je imala sijaset svojih prodajnih objekata u Srbiji pa se Zastava može namiriti.
4. Ako je kraljevina Srbija unela zlatne poluge u zajedničku nam državu iste je kralj i dvorska klika pokupila sa sobom kad je u aprilu 1941 bežala iz zemlje. Uostalom od čega su 50 godina, ne radeći ništa, živeli u egzilu na tako visokoj nozi?

relja

pre 10 godina

Matori trovač koji ne može da živi bez konflikata... u keoje gura druge, naravno.

Slušao sam ga kada je na RTSu u emisiji o "savezničkom" bombardovanju Srbije 1944 prosuo takvu količinu gluposti da je svima u studiju bilo neprijatno. Čovek je nekom svojom logičkom akrobacijom povezao saveznička bombardovanje Beograda 1944, "pacovske kanale" i bekstva SS-ovaca u Južnu Ameriku i završio sa "pa to je svima jasno".
I takav ima pristup i daje savete predsedniku Srbije. Strašno.

Da možda ne planira neki novi konflikt, da nećemo možda da uvodimo sankcije SLO i HR koje su sada postale članice EU?
Čovek je slika i prilika negativne selekcije.

zlatiborac

pre 10 godina

Srbija je u bivsu SFRJ unela mnogo. Svoju drzavnost, legitimitet, nezavisnost. Srbija je kao izuzetno cenjena drzava nakon I svetskog rata dala poseban znacaj novonastaloj drzavi na osnovu cega je SFRJ u startu postala cenjena i priznata. Ovo je samo po sebi mnogo vise od imovine koje su clanice unele u novonastalu drzavu, iako je Srbija i tu prednjacila. Na drugoj strani, Slovenija i Hrvatska su posle poznatog raspleta u I sv. ratu uspele zahvaljujuci SFRJ da dobiju legitimitet i samostalnost kao nezavisne republike YU.
I pored svega, vreme je da se stavi tacka na bivsu drzavu. Bilo, ne ponovilo se. Ovako je za sve najbolje. Dobri susedi, dobri odnosi i nikad vise vestacka drzava. Vreme je da se prestane sa ovim mucnim raspravama, i da Srbija krene napred. Ovako je za sve najbolje.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 10 godina

Jasno je i čemu je ovde reč. Ekonomski nacionalizam SLO i CRO posle 1945. više je nego očigledno dobro sproveden. Još je Boris - Borja Kidrič, prvi čovek u sektoru privrede FNRJ za prvu petoletku, govorio kako postoje tri sektora: bazna industrija sirovina i poljoprivreda gde ne treba težiti za zaradom a treći sektor - preradjivačka idustrija, e tu je dobit poželjna i bitna i mora je biti. A svima je bilo jasno da su bazni (sirovine) sektori i poljoprivrda bili zastupljeni uglavnom u Srbiji i BIH, a preradjivački u SLO i CRO. To je potpuno evidento i dokazivo i tačno se zna koje fabrike iz Srbije su preseljene u Sloveniju, što je u Srbiji, naivno prihvačeno, kao doprinos izgradnje bratskih veza za Slovenačkim narodom koje će kulminirati 90-tih u opštem antisrskom ludili a u prvoj dekadi 21. veka priznavanjem tzv. države Kosovo, što faktički znači nepriznavanje Srbije.

Istoricar

pre 10 godina

4. Ako je kraljevina Srbija unela zlatne poluge u zajedničku nam državu iste je kralj i dvorska klika pokupila sa sobom kad je u aprilu 1941 bežala iz zemlje. Uostalom od čega su 50 godina, ne radeći ništa, živeli u egzilu na tako visokoj nozi?
(Bilal,

Nije istina.Kralj je odneo samo deseti deo.Deo su odneli italijani kada su usli u Niksic jer je tamo deo bio sakriven.Deo su uzeli nemci u Topoli.Postoje zvanicni podaci. To je bila haranga na Kralja od rezima koji je dosao

Marjan

pre 10 godina

Ma o doticnom mozemo misliti sve i svasta, ali ja ne znam sta u izgovorenom o sukcesiji covek nije u pravu.. Nisu nasi posle petog oktobra poklanjali zaostavstinu iz SFRJ, nego su jednostavno potpisivali neke ugovore stetne po jednu stranu, dok su uzimali novac ispod zita da bi stetne ugovore potpisali i delili sa kolegama iz bivsih bratskih republika.. Ono sto je vec potpisano se jako tesko vraca, osim ako se prvo ovde odgovorni za takvo stanje stvari ne uhapse, pripreti velikim kaznama, oni onda priznaju krivicu, pa se na osnovu dokumenata i sablona na koje je radjeno, ti ugovori poniste.. Ali posto ovde svako svakog stiti, verovatno je jednostavnije jedan deo onoga sto si ukrao proslediti novoj garnituri, sve zaboraviti a drzavne pare nikog ne interesuju.. privatne su ipak mnogo vaznije

Milutin M.

pre 10 godina

Ma ja! Ne inzisitra se na tome jer bi se onda potegnulo i pitanje podjele vojne imovine i devizne rezerve (koje su ukradene znamo od koga). Ne laje pas zbog sela.... Btw, imal tko stručan u toj Srbiji ili samo redikuli dolaze na nekakve položaje?

ljiljabc

pre 10 godina

sve ovo je,sto bi rekao nas narod,mlacenje prazne slame!!! Ovaj lisac od Olivera Antica pripada onoj armiji srba koja je dobra za sve izuzev za Srbe a nazalost ti i dalje rade punom parom! Pozdrav

Neusatz

pre 10 godina

Vidim da ovde ima ostrascenih i demokrata i naprednjaka kao i komsija.On jeste tuti fruti lik ali je istina da su fabrike pomerane ali se to ne moze nadoknaditi.Ono sto se moze jeste imovina Kraljevine Srbije jer to pripada Srbiji.Niko nije dovoljno bogat da bilo sta poklanja.Ukrajina nije dobila ambasade Carske Rusije vec se delila imovina iz Sovjetskog perioda.Sto se tice mase hotela u HR,narocito u Cg nema tu rasprave vec jednostavna arbitraza,postoje papiri.Radnici iz Novog Sada koji su placali hotel na moru od plate,sto bi to poklanjali.Za prijatelja iz Slovenije,Srbija je bila prosecno razvijena u SFRJ i nije dobijala ni dinar od vas,zalite se Kosovu gde su vam pare kad ste ga vec priznali.

runner

pre 10 godina

Ovo je po onoj staroj dilemi: "Šta je starije kokoš ili jaje?" Slovenci su bili najrazvijeniji u bivšoj SFRJ sa najjačom industrijskom svesti i normalno je da su neki proizvodni pogoni u zajedničkoj državi preseljeni tamo. Jednom rečju Slovenija je bila lokomotiva razvoja ondašnje nam države. E sada, kao pandan ovome Antićevom zahtevu, Slovenci mogu tražiti vraćanje pomoći koju su morali više od 50 godina izdvajati za nerazvijena područja, pre svih za Kosovo. Možda bi za nas bilo bolje da ne gonimo mak na konac i ne zatežemo toliko sa sukcesijom da ne bi izvukli deblji kraj.

Mile BG

pre 10 godina

Molim vas da sklonite ovog bukaca i da postavite nekog ozbiljnog. Krajnja je sramota da se neko ovako ponasa, ako nezna elementarno da se vlada, e da li ce moci da se izbori sa ozbiljnijim poslom. A o fabrikama sta lupeta je zaista totalna budalastina.

Čudoljub

pre 10 godina

Najveća greška Srba, a pre svega srpskih kraljeva, bila je Jugoslavija. Gubitnike u Prvom svetskom ratu je trebalo prepustiti istorijskoj sudbini, a SHS i Jugoslavija su plod greške kralja Aleksandra (koja je imala koren u idealizmu i delom megalomaniji), koji je verovao da će ga "južnoslovenska braća" dočekati raširenih ruku.

U tu državu smo uložili sve, a dobili šipak.

Darko Maksimovic

pre 10 godina

Postovani G-ne Anticu,
niste prvi koji je to pomenuo. Clanak iz POLITIKE 24.03.1989 "Fabrika je ipak preseljena" napisao je nas pokojni otac Sava Maksimovic. Tu G-dine Anticu imate dragocene podatke i cinjenice koje niko ne moze da pobije!

Didije

pre 10 godina

Zdravorazumski stav prof. Antića. Sad, što smo mi navikli na podanički odnos prema svima, je drugo pitanje. Dok ne naučimo da branimo dedovinu, očevinu i svoje imanje, bićemo beda. Da li biste dali i jedan evro, i jedan kvadratni metar, i jedan komad nakita nekome? Isto vam je i sa državom.

Praetor

pre 10 godina

Ako se Antić na pregovorima ponaša onako kako se ponaša prema studentima na ispitu, trebalo bi da budemo srećni ako išta dobijemo.

gnevni gradjanin

pre 10 godina

Slavko, TAM je nastao tako što su mašine prenete iz Kragujevca, iz fabrike koja je proizvodila kamione po Chevroletovoj licenci pre drugog svetskog rata, a malo nakon rata i willis džipove.

To nije nažalost usamljeni slučaj, mnoge fabrike i mlinovu su tako završili u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni, pod izgovorom opasnosti od invazije SSSR-a i pod plaštom lažnog bratstva-jedinstva.

Ma svašta bih ti napisao sada... bojim se da nema previše mesta ovde.
I da, najbogatija i najrazvijenija regija Kraljevine Jugoslavije je bila Vojvodina. Nju ste očerupali najviše.

neko

pre 10 godina

@Stiropor: bili prinudjeni da kupuju Zastavina vozila!?!?!? JAT !!??!! ne bulazni....

P.S. tom logikom zasto su srbi bili prinudjeni da idu na Jadransko more!? ili na skijanje u Sloveniju!? ili da kupuju Tomos motore!? a sta mislis o tome da nismo mogli da kupujemo u H&M nego u Merkatoru!?!....i jos ti daju pluseve, sa tolikom kolicinom takvih kao ti, nasa buducnost je osigurana - garantovano je nemamo!!!!

jovan

pre 10 godina

@ Mladen Mladenović
Dragi gospodine, sukcesija je pravno uredjen proces u kojem danas nije moguće postavljati zahteve koje ova neznalica pominje. Ako bi i bilo moguće, stigao bi niz kontra zahteva slične prirode i sukcesija se nikad ne bi okončala. Okončanje sukcesije je uslov privrednog oporavka Srbije koja je, podsetiću, s izuzetkom Republike Srpske sve ratove pogubila. Ako hoćemo napred, moramo podvući crtu pod propali projekat zvani Jugoslavija, koju je stvorila pobednička Srbija i čijom smo propasću najviše izgubili. Nije prof. Boba Mitrović, koji je vodio sukcesiju u ključnom periodu, ni autošovinista ni neznalica (za Antića je genije), nego su okolnosti bile takve i dobilo se koliko se moglo.

Zemun grad SPO

pre 10 godina

Da nisu takvi kao Antić podržavali Miloševića i njegove ratove u kojima je rušeno na sve strane, danas bi vrednost onoga što se deli bila mnogo veća.

Cobe

pre 10 godina

Dobro je pitanje u dobrom smeru,od coveka prljave proslosti doduse.Zato je to pitanje koji su interesi u pitanju. Zasto se ne postavi pitanje i nuklearke u Krskom,jer ona je pravljena na ime ratne reparacije Nemacke stradalom stanovnistvu citave bivse SFRJ. Logicno da je na taj nacin vecinski vlasnik iste nuklearke, srpska drzava kao najvise razrusena i cije je stanovnistvo desetkovano tokom II svetskog rata.
Takodje neka se taj legalista pozabavi i pravima gradjana koji su citavog radnog veka do 2000-tih izdvajali za stambeni fond,a nisu dobili zauzvrat nikakvu nadoknadu u kvadratima ili novcu. I to je pljacka sopstvenih gradjana.

stribor

pre 10 godina

hm,zanimljivo.sve republike traze povrat opljackanog ali i "opljackanog".kao sto je doticni gospodin pristran,eto,mogu i ja.
da,zasto bi sve pocinjalo tj.zavrsilo 1990 godinom. vratimo se u 1918,pogledajmo sto su te bivse republike unijele u karadjordjevicevu jugoslaviju.sto su unijele industrijalizirane slovenija i hrvatska a sto makedonija,crna gora ili srbija? naravno,granice su se razlikovale od danasnjih.vojvodina,bih, itd.znaci komplicirano dozlaboga!skocimo na vrijeme poslije drugog svj.rata.koliko je novaca drugih republika,tj.uglavnom slovenije i hrvatske,zavrsilo u beogradu za njegovu obnovu i glancanje prije onog summita nesvrstanih? treba li spomenuti one silne doprinose za nerazvijene republike i pokrajinu kosovo? devize od turizma i izvoza uglavnom slovenije i hrvatske.zagreb je bio najjace industrijsko srediste u bivsoj jugoslaviji. maribor je mislim bio cetvrti.mozda jos treba spomenuti nacin na koji su radne organizacije iz drugih republika-i slovenija!,dobivale zemljista uz obalu za radnicka i djecja odmaralista. ja ne velim da i hrvatska nije imala koristi od te bivse jugoslavije ALI jednostavno je vec dosadno slusati politicare o tome tko je sto izgubio! to je proslost i za boga miloga: dajte vec jedanput proslost ostavite povjesnicarima a ljudima dopustite da disu!!!
i sto sad? tko moze sve to izbrojiti,zbrojiti,procijeniti? doticni gospodin? netko drugi? nemoguce! jedino sto preostaje su kompromisi a to na ovom prostoru bas i nije nesto sto prolazi...

Pravnik

pre 10 godina

@Legenda - pitanje je ko je šta uneo u zajedničku državu. Zato se i pravi presek sa stanjem na dan 31.12.1990. godine jer se onda deli po, kako si ga nazvao, poznatom ključu. Ali, zašto bismo delili nešto sto smo uneli u zajednicu? Zašto to da pripadne svima, a ne Srbiji? Nemam ništa ni protiv Slovenaca ni protiv Hrvata ni ovih ni onih. Svako je sad u svojoj državi. Ali zašto moja država mora da deli ono što je unela? Najbolji primer za to je zgrada - ambasada nekadašnje Kraljevine Srbije u Beču (kasnije KJ i Titove Juge), koja se nalazila na najboljoj lokaciji u Beču (zgrada je poklon nekom od Obrenovića čini mi se), ali je prodata jer je ženi nekog SFRJ diplomate smetala buka sa ulce ili tako nešto (žalosno je što je ovo istina). Dakle, što je kupljeno od tog novca (neko drugo diplomatsko-konzularno predstavnišvo) treba da ide Srbiji, a ne na 6 delova da se deli. Svakom svoje - tako je najpoštenije. Ne bih voleo da se, ne daj Bože, razvodiš - da vidiš kako se onda brani ono što si uneo u brak, ili da dođe do svađe u porodici pa da krene izdvajanje iz zajedničke imovine ako ste živeli i živite pod istim krovom;
@Johny - Učestvovao sam aktivno u parnici kad smo pravnom licu iz BiH vratili par objekata u Bg-u na koje su imali pravo jer su njegovim sredstvima izgrađeni, a Slovenci i te kako traže svoje, ako već ne znaš, ne znam za sve objekte, ali za neke znam da traže. NBG (širenje Beograda na zemunsku stranu) je predviđen urbanističkim planom iz 1923. godine. ;)
Pozdrav ;)

Boba

pre 10 godina

Evo opet se vuce mitovi TAM i Fructal i to u vreme interneta i svih mogucih informacija smesno pogotovo ako neko stavi komentar putem interneta znaci da lako moze da proveri ali NE on to ZNA normalno pa ON je pripadnik nebeskog naroda.

1. TAM je nastao u II svetskom odlukom Hitlera(ako je on srbin onda je srpski) a bio je opremljen najboljim nemackim masinama koje su postajale u to vreme zbog delova koji su radili a to su prvenstveno mehanizmi za propelere nemackih vojnih aviona (to je i razlog zestotog saveznickog bobardovanja Maribora) upravo zbog te tehnologije i znanja radnika su se posle rata u glavnom gradu FLRJ Beogradu (jedini srpski deo u prici) odlucili da kupljena licenca pre II svetskog ceskog kamiona Praga/Pionir ide u tvornicu u Mariboru koje se po novom naziva TAM (Tovarna(tvornica) Avtomobila i Motora)

2. Oko Fruktala koji je kao kupovao srpsko povrce i skupo prodavao sokove samo jedno pitanje a sto je sprecavalo srbe da naprave taj sok direktno bez skupog Fruktala? Mozda znanje ili volja da se nesto stvarno i uradi ? lakse je sedeti u kafani i kukati kako su ovi sokovi od spskog voca skupi

Stiropor

pre 10 godina

Odgovoriću i ja tebi Ultrasrbine:

1. To što su Slovenci kupovali srpsko voće, potom na njega lepili svoju etiketu i skupo ga prodavali po svetu i Srbiji samo govori o tome koliko su bili ispred nas. Dobro se sećam tih godina i podsmeha koje je srpska 'elita' upućivala Slovencima koji su razvijali brendove Elan, Muru, Gorenje, Fruktal i sl. Mi smo verovali da će spas doći od šljive i mangulice, Rusije, Slobe i cara Lazara. Posle 20 bačenih godina sada su nam puna usta brenda, PR-a i Evrope koje i dalje ne razumemo.

2. Fabrike iz 50-tih? Da li čuješ sebe šta pričaš? Koliko je od 1950. do 1990. novih fabrika sagrađeno po Srbiji pa su sve propale uglavnom zbog toga da bi se srpski kumovi utalili.

3. Ako sam dobro pročitao one silne nule, ispada da je Zastava pred sam rat poklonila Jugoplastici milijardu maraka. Da li je to onih milijardu maraka od Slobinog zajma kojima se izgubio svaki trag? Pa ukupna vrednost Zastavine godišnje proizvodnje nije bila tolika a ti govoriš o kešu koji je isplaćen Jugoplastici. Biće da si negde pogrešio ili si poverovao pogrešnim ljudima, Ultrasrbine.

4. Sve da je i tačna ta priča o zlatu njom se ne može objasniti naša propast od nereda i nerada, prljavštine po travnjacima i plastičnih kesa po krošnjama. Od svih 'Titovih' naroda mi smo najveći mitomani i najmanje skloni da prihvatimo odgovornost za svoje neuspehe. Uvek nam je neko drugi kriv: Slovenci, bivša vlast, fudbalski sudija.

Zbog toga se ti i ja dopisujemo, Ultrasrbine.

Nerviranje, srbima radovanje

pre 10 godina

Za Dvoranski polo, 13. septembar 2013 08:53)

1981 godine je osnovan fond za pomoć nerazvijenim krajevima, gde su sredstva izdvajala Slo, Hr i Vojvodina, a primali (po količini sredstava - BiH, KiM, CG i Makedonija).
za vašu nebulozu da su Slo i HR činile čak 85% tadašnje ekonomije, imam sledeći odgovor: u 1981 god, kada je osnovan pomenuti fond, BDP SFRJ je bio 52,45 milijardi din, a od toga BiH 12,47%, CG 2,1%, HR 26%, MAK 5,6%, Slo 15,5%, Srbija 35,44% i KiM 2,37%.
Ovo možete lako da proverite i molim vas da ne gajite balkanske mitove.

Docent na pravnom

pre 10 godina

Javio se covek koji je ustolicio Seselja za profesora na pravnom kada je bio dekan I kada je najurio gomilu poznatih profesora prava sa istog

GargantuaD

pre 10 godina

Prof Antić je potegao jednu vrlo nezgodnu temu koja je surovo istinita ali je veoma veliko pitanje da li sukcesija po tom pitanju izvodljiva i da nekim čudom se pojavi politička volja za rešavanje.Detaljan popis svih premeštenih postrojenja postoji u arhivu Ministarstva za industriju FNRJ a ja bih ovde naveo nekoliko poznatih.Iz Rakovice je izmeštena kompletna fabrika kamiona i autobusa u Maribor gde je radila pod imenom TAM i proizvodila kamione po Češkoj licenci koju su Rakovčani otkupili pre rata.Iz Kragujenvca je iseljen veći deo fabrike, deo koji proizvodio artiljerijska oruđa kalibra većeg od 20 mm, premešten u Novi Travnik pod imenom Bratstvo. Predratne privatne fabrike aviona Rogožarski, Ikarus i Zmaj su nacionalizivane, spojene u jedno preduzeće koje je iseljeno u Mostar, avio industrija Soko.Nekoliko parnih mlinova je preseljeno iz Vojvodine u Ljubljanu što je bio jedan od korena industrije Kolinska.Deo opreme iz Beočinske fabrike cementa je završio u Solinskom Dalmacijacementu kao deo obnavljanja postojećih tamošnjih pogona. E sad sve to može da se posmatra kao osnivački kapital koji revalorizovan pripada R. Srbiji a potrebno je utvrditi ko je i koliko ulagao u razvoj i povećanje proizvodnje (sama fabrika, republika ili novac iz federacije, ili sve zajedno)što bi bio deo onoga gde je sada fabrika i procentualno deo svih naslednica ako su bila dominatna sredstava federacije.Volja da se izračuna tačno i pošteno šta je čije nije postojala i verovatno je neće ni biti.

juemil

pre 10 godina

@ultrasrbin

Mala dopuna vaše rečenice!

Slovenci su uzimali nase vino I VOĆE (Topola i okolina), PRERAĐIVALI flasirali ga i prodavali kao SOKOVI FRUCTAL i vino slovenackog vinogorja a SVE TO JAKO DOBRO I PROMPTNO PLAĆALI NA ZADOVOLJSTVO PROIZVOĐAČA.
Ovo je tačno.
Pozdrav,
Neko iz struke (i iz Srbije)

janez

pre 10 godina

A što ne kažete da je 45 godina gotovo sav novac koji je Slovenija privređivala išao u Beograd koji je tim novcem raspolagao kako je hteo. Srbija ( prvenstveno BG) se gradila slovanačkim novcem. Sad je stvarno pitanje šta bi se desilo da sve ex republike YU potraže svoj deo para koji je išao u Bg. Bolje da ne čačkate mečku mnogo. Pozdrav iz SLO i vidimo se u finalu evrobasketa.

bilal

pre 10 godina

(Istoricar, 13. septembar 2013 11:17)
A, ipak je kralj ponio zlato sa sobom. Pa ako su ga opljačkali fašisti kakve to sada ima veze sa Slovenijom i sukcesijom? Kako da se tali ono što je opljačkano?

m

pre 10 godina

@Pravnik
Dragi kolega, kakvi su Antić i Perović civilisti, tako ćemo da prodjemo sa sukcesijom. Videćete. Ali da biste to razumeli morate znati malo više, i morate izaći iz okeana ispraznog naklapanja o pravu koje pomenuta dvojica protagonista neumorno šire već nekoliko decenija, uništavajući sve što je u nasledje ostavio Konstantinović. Najgore od svega je to što vi mislite da o pravu išta znate, a učili ste od lažnih veličina. Tek kad izadjete iz okvira zračenja narečene dvojice, shvatićete šta je pravo i ko ga zna (u Srbiji).

mitomanija

pre 10 godina

čitajući sve tekstove i komentare na temu Srbije kao politički i ekonomsko najboljem delu sfrj....
sada, kada smo sami, kad nas niko ne izrabljuje;
Srbija umesto da postane najogatiji dio ex yu postala je najsiromašniji
ko nam je sada kriv?

lala

pre 10 godina

Gospodine Antic, kad vec spominjete sukcesiju:
INdustrija Satova Apatin (INSA) je preseljena u Zemun
fabrika konzervirane ribe je isto odneta , samo joj se trag nezna

vodoinstalater

pre 10 godina

Hajde vi prvo vratite MOJE NASLEDSTVO, imovinu (placeve u centru Leskovca) koju ste OTELI mojoj majci koja je ostala SIROČE pošto su joj poginuli roditelji i dve sestre (9 i 11 god) 6. Septembra 1944. kada su saveznici bombardovali Leskovac i ostale srpske gradove a sve po nalogu i obaveštajnim podacima koje su dobijali od Broza i Vr. Štaba koji se nalazio na Visu. Tada u Leskovcu nije bilo NI JEDNOG JEDINOG NEMCA. Napustili su grad dva dana ranije a u gradu je ostalo nešto Bugara i to u rasulu.
Kada ovo uradite, eto vam onda pa se rkajte sa Slovencima, Hrvatima i sa kim god hoćete. NE ZANIMA ME!!!

brzi

pre 10 godina

Cobe, nemačke ratne raparacije nemaju nikakave veze sa nukleanom elektranom Krško. Nemačka je svoje reparacije ex SFRJ isplatila u vreme Wilija Branta, a to je u 60. godinama prošlog veka.
Nuklerana elektrana je pravlejna iz jednog od američkih zajmova ( i tehnologija je Westinghousova) koje je Titova Jugoslavija dobijala po veoma povoljnim uslovima, da je pre svega skoro polovinu sveta držala stran od rusa ( pokret nesvrstanih). Koliko je bio Tito važna kakrika u svim tim poslovima, kažu sava događanja posle njegove smrti ( sfrj nema više dostopa do jeftinih zajmova, posledično dolazi do krize i svih onih ludorija 90. godina, na internacionalnom nivoju nesvrstani gube svoj uticaj i postaju više manje debatni klub senilnih staraca a kada propadne ruski blok sa padom berlinskog zida de facto prestaju da postoje jer više nikome ne trebaju).

Veliki brat

pre 10 godina

Terati mak na konac kod podele imovine je vrlo teško.
Pa u Srbiji je poznato nebrojeno slučajeva da se braća zavade oko podele nasledstva, a kamoli kad imate toliko naroda koliko je bilo u SFRJ.

Inače, što se tiče razvoja jednih na račun drugih, ili ko je kome pomagao a ko je koga koristio, nedavno je bila vest da se političari pojedinih država EU bune što je iz fondova te unije (a tu je i deo novca tih članica) planirano sufinansiranje izgradnje metroa u VARŠAVI, i to u iznosu od blizu 657 MILIONA evra!!!

Lepo rekli ljudi, zašto da mi finansiramo metro u Poljskoj, a kod nas raste nezaposlenost, pada standard...

Tako je svugde u svetu gde imate kojekakve unije i slično, uvek se uzima od bogatih da bi se kao davalo siromašnima, a u stvari realnost je često drugačija.

Elita u tim siromašnim državama omogući pojedincima iz bogatih država da lepo zarade na sumnjivim poslovima, a ovamo se prikažu narodu da su kao dobili par stotina miliona iz nekih fondova, a to je opet novac građana tih bogatih zemalja.

Na kraju, kad se podvuče crta, elita i u bogatim i u siromašnim zemljama lepo zarađuje i bogati se, a sve to na kraju plati običan narod i u bogatim i u siromašnim zemljama.


Dobrog načina nema da se te nepravde isprave, jer će uvek neko biti oštećen, a privreda će imati više štete nego koristi, zato što je sistem u svim zemljama napravljen da jedino tako funkcioniše.
A narod prihvata da je bolje da funkcioniše i tako nego nikako.

majstor

pre 10 godina

Moje misljenje je da se to nece jos dugo zavrsiti jer republikama sukcesorima nije u interesu da se zavrsi brzo jer bi u tom slucaju morali da isplacuju radnicima bivse SFRJ sve pare koje su im odbijane od plate ja mislim 2.75 procenta od bruto iznosa a koje su odlazile u fond za razoj SFRJ .Koliko mi je poznato tu su Slovenci jedino ispostovali radinike a ostali ne tako da se verovatno ceka da radnici pomru mada su te obveznice Fonda SFRJ koje su deljene radnicima glase na donosioca i prenosive su ali to je BALKAN