Nedelja, 08.09.2013.

09:39

Radulović: Neophodni niži porezi

Ministar privrede Saša Radulović izjavio je za "Blic" da su niži nameti uslov da se privreda rastereti.

Izvor: Blic

Raduloviæ: Neophodni niži porezi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

Leko

pre 10 godina

Poštovani ministre turizam bi trebalo razvijati koliko za domaće toliko i za strane turiste a ne gušiti ga sa povećanjem PDV-a od 12 %

Plebs

pre 10 godina

Strucnjaci i vizionari na celu ove Stradije deru kozu privatnicima (malim, naravno; onim velikim ljube skute) da bi napojili nezasitu birokratiju i bulumentu "savetnika", "konsultanata", "prvih sekretara", "zamenika" i "pomocnika". Ovde se govori o 500.000 (!) ljudi, cije plate variraju od 35.000 do 500.000 dinara! Znate li vi koja je to lova na mesecnom nivou?!

Sva ta druzina je temelj svake vlasti i nijedna vlast ih se nece dobrovoljno odreci. Vreme je za resetovanje!

serviser

pre 10 godina

Imao sam i radnju ali jedva sam isplatio namete i odjavio, sada radim po kucama i nije lose ima kafa, ima i meze i lova taman da sastavim mesec za mesec.Ako bi porez bio 10% od svake nplate a to im je i socijalno i penziono i isticanje firme i Ana Bekuta i Ceca na raznim skverovima ma sta god hoce, onda bi smo svi otvorili radnje i zaposlili svoje zene i familiju.Ovako nema meni ali nema ni onima koji samo cekaju da im neko uplati.Slazemo se sa najavljnim potezima ministra.

goran bizic

pre 10 godina

Mogu oni da skidaju porez koliko god hoce,radnicka klasa nema nikakve koristi od toga.Meni plata uvek ista a zato administracija deli bonuse medju sobom sakom i kapom.Ovde ja radnik roba ili jos gore krpa kojom brisu pod :(

Slobodan

pre 10 godina

Ovo je samo prica kojom ce nam zamazati oci nad podizanjem pdv-a.
Znaju dobro da sve manje njih radi i da ce ubirati sve manje poreza, ali zato ce naplatiti svima veci pdv. Klasicna pljacka...

Nesa

pre 10 godina

Porez na dobit u Americi je oko 40%, o cemu Vi pricate. Ovo je potez da se zadovolje Tajkuni koji su ga i doveli na vlast.Problem u Srbiji je sto se visak profita ne ulaze u dalji razvoj, proizvodnju i zaposljavanje nego odmah iznose pare napolje preko off shore firmi i onda kupuju jahte, kuce u inostranstvu. Nesto slicno kao Rusi.
Isto tako u Srbiji porez placa 60 % ekonomije, nama je veliki deo izvan zone oporezivanja, do u Evropi je taj deo mnogo manji. Tako, nemoj da mi poredite sa Evropom.
Znaci, smanji crno trziste, uvedi konkurentnost, ne daj da ti izvlace dobit iz zemlje i obezbedi investicije.

Gojko

pre 10 godina

Predlozi gosp.Radulovića su ohrabrujući i verujem da neće prihvatati nikakve kompromise.Moraju se skidati svi okovi sa nogu preduzetnika(pre svih u proizvodnji),podsticati trgovci da prodaju domaću robu(nenasedati pričama o nekakvim potpunim liberalnim i tržišnim principima na zapadu o jednakosti domaće i strane robe),stečajevi moraju biti način za ozdravljenje preduzeća(prednost steča. upravnicima koji naprave plan oporavka preduzeća, a ne oni sa vezama u trgov. sudovima) ,a ne kao dosada dobar način da ode u bankrot ,a pojedinci (odbor poverilaca ,steč. upravnici) polako rasprodaju delove preduzeća,mašine i nakraju groblje.Ministarstvo privrede treba da inicira da naša deca u školama uče potrebu da kupuju domaće proizvode,da će njihova budućnost biti sigurnija,očevi i majke primaće plate ,deke i bake penzije ,učiteljima,doktorima bolje plate.Treba da bude maksimalna borba za kupovinu domaćih proizvoda , jer su najčešće i boljeg kvaliteta od stranih.Ministarstvo privrede treba da ostavi jedan telefon.broj gde se mogu dostavljati predlozi i verujem da će gos.Radulović napraviti jedan savet pre svega od naših ostvarenih ljudi u proizvodnim preduzećima kakvi su Pavičić,Babić,Vukadinović,Jevrosimović,Knežević ,A NE OD TRANGE-FRANGE UVOZNIKA.

vk

pre 10 godina

Akcenat treba da bude na smanjenju poreza i nameta za radnike, mala i srednja preduzeca, ali i celokupnu privredu (PDV), kako bi ista mogla da dise. Bojim se samo da ce ovo ostati isto, a da ce biti smanjen (i onako mali porez) velikim preduzecima i krupnom kapitalu, uz dodatno ucvrscivanje monopola koji imaju.

Mirko Ilic

pre 10 godina

Prvi ministar privrede u zadnjih 23 godine koji je za korporativizaciju i izlazak drzavnih kompanija na BERZU.
Sta reci osim svaka cast ministre!
Mislim da se treba prekinuti sa nagadjanjima oko cene i pustiti ljude da slobodno trguju na berzi svojim akcijama (imovinom) a trziste ce hirurski precizno odrediti pravu vrednost firme. Slazem se da Beogradska berza nije razvijena ali najveci deo odgovornosti bas za to snosi drzava koja vec decenijama odugovlaci da listira svoje kompanije i time pospesi likvidnost i efikasnost domaceg trzista kapitala.
Sa razvijenom berzom (onako kako je to u Evropi,SAD-u ili u Kini..) bi se drzava i firme mogle lakse i jeftinije pozajmljivati cime bi se i banke,zbog konkurencije, naterale da razmisle o svojim kamatama.
Izlaz nam je u trzistu i konkurenciji jer to radja benefit sa pojedinca!

Jos jednom cestitke ministru za ideju promocije berze!

NECE BITI

pre 10 godina

Ovako glomazna država sa 250 poslanika, Vlada sa 18 Ministarstava i nebrojeno mnogo savetnika istih onih koji su rekonstrukcijom sklonjeni, mora da se od necega izdržava.
Ako smanjite poreze necete ništa popraviti kod privrednika vec im samo omoguciti veci profit.
Tek kad se uvede minimalna plata od 400 eura, ostace da rade oni privrednici koji stvarno nešto i rade, a ne muljatori.
Nije problem u porezima, Gospodine, jer ovime ništa nece te rešiti.

meda

pre 10 godina

Imam predlog da naši političari počnu da izvoze obećanja i njihova stručna mišljenja jer po tim rečima mi bi trebalo odavno da smo Švajcarska a gle čuda mi i dalje bankrotiramo. E sad ako ima kupaca u svetu za obećanja i pametne predloge eto nama izlazka iz krize ali gle čuda opet, niko to neće da kupi samo narod Srbije to kupuje.

privrednik

pre 10 godina

Stranac, malo naivan otvorio firmu u Beogradu, advokati mu rekli nije problem, sve lako itd. Otvori on uradi jedan posao - novac treba da stigne iz inostranstva - vec komplikacije , treba da isplati troskove za rad na projektu - izvinite nije moguce kola nisu na firmu, taj radnik nije prijavljen vec radio na autorski honorar (20 i nesto% porez). OK proba sebi da isplati pare - ne ide, mora da se menja u dinare prvo, samo u banci pa njihov kurs, onda sebi ako isplati pare mora kao dobit 30% drzavi, itd da ne nabrajam sta jos sa APR, banka, pecat i ostale gluposti. Odradi on to zatvori firmu i zbogom Srbijo. Poreski sistem ubija privredu.

nn

pre 10 godina

Kod nas su veliki porezi. Kako u Holandiji porez na dobit moze da bude 5 % a kod nas cini mi se 10 ill 15 %. Kod nas je pocetna poreska stopa kod poreza na imovinu cak 0,4 % dok je npr u Makedoniji ako se varam samo 0,1 %. U Federaciji BIH se npr porez na imovinu placa samo ako izdajete stan, dok u Republici Srpskoj na prvih 50 kvadrata plus jos 10 na svakog clana domacinstva vlasnik ne placa porez a stopa ide od 0,05 do 0,5 u zavisnosti od grada. U Sloveniji ako nesto nije promenjeno sada zbog krize je bilo kako sam jedanputa procitao na nekom sajtu da na prvih 160 kvadrata vlasnik nije placao porez. U Crnoj Gori u vecin gradova je stopa 0,2 ili 0,25 % a stope mogu da idu do 0,8%. Onda se pitamo i zasto oni koji izdaju stanove se ne prijavljuju da plate poreze. Jer je ogromna poreska stopa od cak 20 % na mesecnu kiriju i to ne one koju vi odredite, nego one koju vam odredi poreska uprava po nekom njiovom proracunu. Smanjite taj porez an 5 % i onda bi drzava skupila vise novca a i vlasnici i podstanari bi bili zasticeni.

Морава и брда

pre 10 godina

НИЈЕ Србија САД или КИНА, па да мора да планира све на пар година, ...постоје мере, , имамо доста података, инфраструктуру, мала смо ми земља, многе ствари, мере и побољшања би могла да се ураде за два-три месеца, али треба ВОЉЕ и стручности и упорности и одлучности.

Покрените домаћу привреду, прерађевичке комбинате, ОРГАНИЗУЈТЕ специјализована удружења за извоз, по гранама, чему служи ПКС, ....мора држава да иницира промене, мора ДРЖАВА ДА ПЛАЋА све своје трошкове, дуговања.

НБС Србије као да штити само банке, па камате су фантастичне, гурнуте су целе породице у провалију због лихварских камата, то што се ради то је страшно, а гувернерка брани само једну страну???

Ludi Milojko

pre 10 godina

Ha,ha,ha, a odakle da isplate nagomilanu administaciju, policiju, BIA, vojsku, pravosudje, zdravstvo, prosvetu i 1,5 miliona penzionera?? Neshvataš ti batice još šta je država i zašto svi žele u politiku pa i ti. Brzo ćeš ti drugu pesmu pevati!!!

glasacC

pre 10 godina

Zar neko stvarno u Srbiji misli da ce smanjenjem nameta poslodavcima pocev od poreza na plate.... dovesti do povecanja zaposlenosti, ulaganja u povecanje proizvodnje, povecanja plata.... ne verujem jer ce vecinu novca koje poslodavci ostvare kroz smanjenje drzavnih nameta pocev od poreza na plate, oni usmeravati u svoju licnu potrosnju tj kupovinu nove nekretnine, nova kola, luksuzno putovanje... ili prebacivanja viska novca u zemlje gde nema poreza ili su porezi manji od nasih (citamo npr da je u Holandiji porez na dobit samo 5%). Ono malo koji uloze nesto novca i u povecanja proizvodnje...nece zaposliti nove radnike , nego ce postojeci raditi jos vise posla za iste plate , ne verujem da ce im se plata povecati ni za 1 dinar ako se smanje porezi na plate ili jos manje plate , ako se uvede da npr na minimalac poslodavci ne placaju ni dinar poreza. Onda se plasim da ce vecina radnika kod privatnika raditi za minimalce a sa njima ce placati astronomske poreze na imovinu za koje se zalagao gospodin Radulovic u svojim blogovima, ekonomske cene struje,grejanja...

zagor

pre 10 godina

majstori, majstori ili . . .

strcnjaci, strucnjaci...

nista od ovog nece da uspe.
pa oni misle da je razvoj tehnicko pitanje pa da ga svojim pametnim idejama rese.

razvoj je POLITICKO pitanje, vojna neutralnost zemlje u zoni uticaja centra moci je klasicna autisticna odluka.
znaci nato, znaci EU, znaci priznanje kosova, znaci jedinstvena politika prema BiH, a ne ekonomsko privilegovanje jednog dela teritorije susedne drzave.
znas kad ce sve te mere da uspeju koje nasi strucnjaci promovisu kad ispunimo ovo sto sam nabrojao, a dotle gola egzistencija.

tolstoj

pre 10 godina

Evo na primer ja. Zatvorio radnju pre dve godine. ``Otpustio`` dva radnika i placam ih na crno uz njihovu saglasnost. Radim na crno. Ne placam poreze i doprinose, jer necu da placam dzabalebarose u administraciji.
I svaki mesec ja i moji radnici po neto 500-600e u dzep i svima dobro.

Arkadije

pre 10 godina

Pozdravljam zapažanja g.Radulovića, koja su suština problema preduzetnika i malih preduzeća. Međutim obaveze preduzetnika prema državi su još veće od onog što je ministar naveo.
Sad malo konkretnih podataka.
Na primeru neto zarade 35.584 dinara moje obaveze iznose za doprinose 14.155 + PDG 3.954. Ukupno mesečno 18.109 dinara. To je preko 50% i što je mnogo - mnogo je. Podatke koje sam naveo su prepisani iz mog konačnog rešenja koje mi je dostavila poreska uprava.
Da na sve još da dodam takse gradske poreske uprave za isticanje firme, itd, pa mesečni trošak knjigovodstva .... nema kraja.
Pozdrav svima! Preživećemo već nekako.

loma

pre 10 godina

Porez na imovinu,auto,oruzje,plate i dr.PDV.se placa u drzavama gde se isplacuje bruto zarada a ne kao kod nas gde su Dinkic i DJelic uveli duplo oporezivanje.Isplacuju se neto zarade pa na to jos i porezi.

amater

pre 10 godina

Sve sto je izjavio S.Radulovic je logicno i tacno!Samo se postavlja pitanje koje je i sam Vucic nedavno rekao na skupu s Americkim privrednim zastupnicima.A to je "da moramo menjati sami svoju svest"!Kako da menjamo kada u SIEPA,PKS,PKB,Raznim privrednim agencijama i udruzenjima poslodavaca,privrednim klubovima itd..,niko ne radi na promeni svesti kod preduzetnika kako u privatnom tako i kod onih koji rade u drzavnom i drustvenom sektoru!Pa neko ce reci,imamo razne fakultete menadzmenta,gore spomenute institucije organizuju razne edukativne seminare,kako na lokalnom tako i na Republickom nivou.Ali nema rezultata,pa tako bojim se bice istih rezultata za koje se zalaze i sam S.Radulovic,kao sto je onomade uveden novi zakon o bezbednosti u saobracaju,drakonskim kaznama i raznim ucenama tj,zastrasivanjem sa kaznenim poeinima,drugim recima mozemo sumirati njegov uticaj na smanjenju saobracajnih udesa i svesti kod vozaca,pogotovu kada svi znamo koliko je usvojeni zakon uticao na svesti kod gradjana!Postavlja se pitanje sta nam je ciniti da promenimo svest kod privrednika?Isto sto moramo promeniti na primer na svesti kod vozaca?Postoje instrumenti,ali ona je nepoznanica u nasim institucijama,jer cuvari kuce su bas oni koji su sebe ugradili u sistem zasticenih belih medveda koji zive parazitirajuci na budzet drzave,i oni se nalaze u hirarhiji naseg sistema radeci kao kocnicari razvoja celeog drustva.

DraganO

pre 10 godina

to nije moguce, budzet je i onako prazan, smanjenjem poreza pao bi u komu i bankrot drzave bi bio neminovan. porezi i doprinosi na zarade su najnize u regionu i EU, i njihovo smanjenje nece podstaci zaposljavanje, resenje je u subvencijama, koje kazu, zaposli nove radnike ostvari dobit na kraju godine i drzava ce vratiti placene poreze i doprinose, pa ovaj sto nece da otvori doo, ce moci da ostvari svoje snove, ako je sposoban i uspesan, najlakse je reci necu da placam porez drzavi, pa to i jeste srpski smisao za biznis svih ovih godinsa. niko ni ne placa poreze koliko treba pa opet nista. znaci smanjenjem poreza troskovi poslodavaca bi bili jos manji, i profit veca a novih radnih mesta ne ni bilo.

Nonsens, jer nije sve u porezu.

pre 10 godina

PRERASPODELA!!!!!!!!!!!!!!!
Olja, upitajte ih večeras da li će se baviti preraspodelom dobiti? Glavni problem MSP je unapred definisana provizija (čitaj ucena) od strane multinacionalnih kompanija prema malim i srednjim trgovcima i proizvodjačima. Ova kašičica profita na koju su MSP osuđeni zbog monopolskih pozicija u sektoru finansija, distribucije i proizvodnje blokira svaki rast i razvoj. Ministar ekonomije mora da prečešlja i raspusti tkz. Komisiju za zaštitu konkurencije, zatim promeni odnose i pozicije u ugovaranju saradnje i stvoriće Singapur ili ti fudbalski rečeno Premier ligu gde smo onda svi... bar malo ravnopravniji.

Show

pre 10 godina

U slucaju Telekoma, EPS-a, Srbijagas-a treba uraditi sledece:

Profesionalizacija, racionalizacija i priprema za IPO pa tek onda izlazak na Berzu.

Prodaja resursa je tiho priznavanje drzave da nema politickog konsenzusa za ukidanje prakse partokratski organizovane ekonomije.

ovo je nuzno

pre 10 godina

Smanjite poreze i doprinose i time cemo dobiti povecanje plata u privatnom sektoru! Svaki odgovoran poslodavac ce vrlo rado zadrzati bruto izdvajanje na taj nacin da vise daje radniku nego drzavi.

A kad je nelikvidnost u pitanju, nju generisu pre svega velike i srednje firme koje su uzimale kredite bez adekvatnog pokrica i na "bazi dobrih ugovora". To su bankarsko-politicko-maherske kombinacije. Kad je takva firma dodje pred stecaj ili nekakvo maglovito reprogramiranje vise od 80% potrazivanja su upravo od strane banaka i drzave koji su i kumovali neosnovanom (ili cak dogovornom) zaduzivanju takve firme, a samo 10-20% od strane MSP poverioca.
Ovde je nuzna jedna mera: da se po HITNOM postupku prodajom dela imovine naplate mali poverioci cija potrazivanja se mere u promilima u odnosu na ukupan iznos blokade!
Time bi se sacuvala stabilnost malih poverilaca koji u svakom drugom slucaju ostaju bez ikakve naplate iako imaju sudske naloge za naplatu potrazivanja. Time se nelikvidnost ne preliva na dodatnih 100-200 malih preduzeca!
A banke, drzava i ta firma neka nastave da se reprogramiraju!

Gogyns

pre 10 godina

Bravo Raduloviću u sam srž poente
"Prosto teško je kada privrednik u uslovima krize velikom mukom zaradi 300 evra, a od toga državi mora da uplati 120 evra", kazao je on."
ja bih eto hteo da otvorim d.o.o al kad sam videooo O.o koliko treba da dam državi ja sam odustao odmah :(
Prosto te država tera da radiš na crno.

Gogyns

pre 10 godina

Bravo Raduloviću u sam srž poente
"Prosto teško je kada privrednik u uslovima krize velikom mukom zaradi 300 evra, a od toga državi mora da uplati 120 evra", kazao je on."
ja bih eto hteo da otvorim d.o.o al kad sam videooo O.o koliko treba da dam državi ja sam odustao odmah :(
Prosto te država tera da radiš na crno.

privrednik

pre 10 godina

Stranac, malo naivan otvorio firmu u Beogradu, advokati mu rekli nije problem, sve lako itd. Otvori on uradi jedan posao - novac treba da stigne iz inostranstva - vec komplikacije , treba da isplati troskove za rad na projektu - izvinite nije moguce kola nisu na firmu, taj radnik nije prijavljen vec radio na autorski honorar (20 i nesto% porez). OK proba sebi da isplati pare - ne ide, mora da se menja u dinare prvo, samo u banci pa njihov kurs, onda sebi ako isplati pare mora kao dobit 30% drzavi, itd da ne nabrajam sta jos sa APR, banka, pecat i ostale gluposti. Odradi on to zatvori firmu i zbogom Srbijo. Poreski sistem ubija privredu.

tolstoj

pre 10 godina

Evo na primer ja. Zatvorio radnju pre dve godine. ``Otpustio`` dva radnika i placam ih na crno uz njihovu saglasnost. Radim na crno. Ne placam poreze i doprinose, jer necu da placam dzabalebarose u administraciji.
I svaki mesec ja i moji radnici po neto 500-600e u dzep i svima dobro.

Show

pre 10 godina

U slucaju Telekoma, EPS-a, Srbijagas-a treba uraditi sledece:

Profesionalizacija, racionalizacija i priprema za IPO pa tek onda izlazak na Berzu.

Prodaja resursa je tiho priznavanje drzave da nema politickog konsenzusa za ukidanje prakse partokratski organizovane ekonomije.

loma

pre 10 godina

Porez na imovinu,auto,oruzje,plate i dr.PDV.se placa u drzavama gde se isplacuje bruto zarada a ne kao kod nas gde su Dinkic i DJelic uveli duplo oporezivanje.Isplacuju se neto zarade pa na to jos i porezi.

Ludi Milojko

pre 10 godina

Ha,ha,ha, a odakle da isplate nagomilanu administaciju, policiju, BIA, vojsku, pravosudje, zdravstvo, prosvetu i 1,5 miliona penzionera?? Neshvataš ti batice još šta je država i zašto svi žele u politiku pa i ti. Brzo ćeš ti drugu pesmu pevati!!!

Arkadije

pre 10 godina

Pozdravljam zapažanja g.Radulovića, koja su suština problema preduzetnika i malih preduzeća. Međutim obaveze preduzetnika prema državi su još veće od onog što je ministar naveo.
Sad malo konkretnih podataka.
Na primeru neto zarade 35.584 dinara moje obaveze iznose za doprinose 14.155 + PDG 3.954. Ukupno mesečno 18.109 dinara. To je preko 50% i što je mnogo - mnogo je. Podatke koje sam naveo su prepisani iz mog konačnog rešenja koje mi je dostavila poreska uprava.
Da na sve još da dodam takse gradske poreske uprave za isticanje firme, itd, pa mesečni trošak knjigovodstva .... nema kraja.
Pozdrav svima! Preživećemo već nekako.

ovo je nuzno

pre 10 godina

Smanjite poreze i doprinose i time cemo dobiti povecanje plata u privatnom sektoru! Svaki odgovoran poslodavac ce vrlo rado zadrzati bruto izdvajanje na taj nacin da vise daje radniku nego drzavi.

A kad je nelikvidnost u pitanju, nju generisu pre svega velike i srednje firme koje su uzimale kredite bez adekvatnog pokrica i na "bazi dobrih ugovora". To su bankarsko-politicko-maherske kombinacije. Kad je takva firma dodje pred stecaj ili nekakvo maglovito reprogramiranje vise od 80% potrazivanja su upravo od strane banaka i drzave koji su i kumovali neosnovanom (ili cak dogovornom) zaduzivanju takve firme, a samo 10-20% od strane MSP poverioca.
Ovde je nuzna jedna mera: da se po HITNOM postupku prodajom dela imovine naplate mali poverioci cija potrazivanja se mere u promilima u odnosu na ukupan iznos blokade!
Time bi se sacuvala stabilnost malih poverilaca koji u svakom drugom slucaju ostaju bez ikakve naplate iako imaju sudske naloge za naplatu potrazivanja. Time se nelikvidnost ne preliva na dodatnih 100-200 malih preduzeca!
A banke, drzava i ta firma neka nastave da se reprogramiraju!

Mirko Ilic

pre 10 godina

Prvi ministar privrede u zadnjih 23 godine koji je za korporativizaciju i izlazak drzavnih kompanija na BERZU.
Sta reci osim svaka cast ministre!
Mislim da se treba prekinuti sa nagadjanjima oko cene i pustiti ljude da slobodno trguju na berzi svojim akcijama (imovinom) a trziste ce hirurski precizno odrediti pravu vrednost firme. Slazem se da Beogradska berza nije razvijena ali najveci deo odgovornosti bas za to snosi drzava koja vec decenijama odugovlaci da listira svoje kompanije i time pospesi likvidnost i efikasnost domaceg trzista kapitala.
Sa razvijenom berzom (onako kako je to u Evropi,SAD-u ili u Kini..) bi se drzava i firme mogle lakse i jeftinije pozajmljivati cime bi se i banke,zbog konkurencije, naterale da razmisle o svojim kamatama.
Izlaz nam je u trzistu i konkurenciji jer to radja benefit sa pojedinca!

Jos jednom cestitke ministru za ideju promocije berze!

Морава и брда

pre 10 godina

НИЈЕ Србија САД или КИНА, па да мора да планира све на пар година, ...постоје мере, , имамо доста података, инфраструктуру, мала смо ми земља, многе ствари, мере и побољшања би могла да се ураде за два-три месеца, али треба ВОЉЕ и стручности и упорности и одлучности.

Покрените домаћу привреду, прерађевичке комбинате, ОРГАНИЗУЈТЕ специјализована удружења за извоз, по гранама, чему служи ПКС, ....мора држава да иницира промене, мора ДРЖАВА ДА ПЛАЋА све своје трошкове, дуговања.

НБС Србије као да штити само банке, па камате су фантастичне, гурнуте су целе породице у провалију због лихварских камата, то што се ради то је страшно, а гувернерка брани само једну страну???

glasacC

pre 10 godina

Zar neko stvarno u Srbiji misli da ce smanjenjem nameta poslodavcima pocev od poreza na plate.... dovesti do povecanja zaposlenosti, ulaganja u povecanje proizvodnje, povecanja plata.... ne verujem jer ce vecinu novca koje poslodavci ostvare kroz smanjenje drzavnih nameta pocev od poreza na plate, oni usmeravati u svoju licnu potrosnju tj kupovinu nove nekretnine, nova kola, luksuzno putovanje... ili prebacivanja viska novca u zemlje gde nema poreza ili su porezi manji od nasih (citamo npr da je u Holandiji porez na dobit samo 5%). Ono malo koji uloze nesto novca i u povecanja proizvodnje...nece zaposliti nove radnike , nego ce postojeci raditi jos vise posla za iste plate , ne verujem da ce im se plata povecati ni za 1 dinar ako se smanje porezi na plate ili jos manje plate , ako se uvede da npr na minimalac poslodavci ne placaju ni dinar poreza. Onda se plasim da ce vecina radnika kod privatnika raditi za minimalce a sa njima ce placati astronomske poreze na imovinu za koje se zalagao gospodin Radulovic u svojim blogovima, ekonomske cene struje,grejanja...

serviser

pre 10 godina

Imao sam i radnju ali jedva sam isplatio namete i odjavio, sada radim po kucama i nije lose ima kafa, ima i meze i lova taman da sastavim mesec za mesec.Ako bi porez bio 10% od svake nplate a to im je i socijalno i penziono i isticanje firme i Ana Bekuta i Ceca na raznim skverovima ma sta god hoce, onda bi smo svi otvorili radnje i zaposlili svoje zene i familiju.Ovako nema meni ali nema ni onima koji samo cekaju da im neko uplati.Slazemo se sa najavljnim potezima ministra.

nn

pre 10 godina

Kod nas su veliki porezi. Kako u Holandiji porez na dobit moze da bude 5 % a kod nas cini mi se 10 ill 15 %. Kod nas je pocetna poreska stopa kod poreza na imovinu cak 0,4 % dok je npr u Makedoniji ako se varam samo 0,1 %. U Federaciji BIH se npr porez na imovinu placa samo ako izdajete stan, dok u Republici Srpskoj na prvih 50 kvadrata plus jos 10 na svakog clana domacinstva vlasnik ne placa porez a stopa ide od 0,05 do 0,5 u zavisnosti od grada. U Sloveniji ako nesto nije promenjeno sada zbog krize je bilo kako sam jedanputa procitao na nekom sajtu da na prvih 160 kvadrata vlasnik nije placao porez. U Crnoj Gori u vecin gradova je stopa 0,2 ili 0,25 % a stope mogu da idu do 0,8%. Onda se pitamo i zasto oni koji izdaju stanove se ne prijavljuju da plate poreze. Jer je ogromna poreska stopa od cak 20 % na mesecnu kiriju i to ne one koju vi odredite, nego one koju vam odredi poreska uprava po nekom njiovom proracunu. Smanjite taj porez an 5 % i onda bi drzava skupila vise novca a i vlasnici i podstanari bi bili zasticeni.

DraganO

pre 10 godina

to nije moguce, budzet je i onako prazan, smanjenjem poreza pao bi u komu i bankrot drzave bi bio neminovan. porezi i doprinosi na zarade su najnize u regionu i EU, i njihovo smanjenje nece podstaci zaposljavanje, resenje je u subvencijama, koje kazu, zaposli nove radnike ostvari dobit na kraju godine i drzava ce vratiti placene poreze i doprinose, pa ovaj sto nece da otvori doo, ce moci da ostvari svoje snove, ako je sposoban i uspesan, najlakse je reci necu da placam porez drzavi, pa to i jeste srpski smisao za biznis svih ovih godinsa. niko ni ne placa poreze koliko treba pa opet nista. znaci smanjenjem poreza troskovi poslodavaca bi bili jos manji, i profit veca a novih radnih mesta ne ni bilo.

Nesa

pre 10 godina

Porez na dobit u Americi je oko 40%, o cemu Vi pricate. Ovo je potez da se zadovolje Tajkuni koji su ga i doveli na vlast.Problem u Srbiji je sto se visak profita ne ulaze u dalji razvoj, proizvodnju i zaposljavanje nego odmah iznose pare napolje preko off shore firmi i onda kupuju jahte, kuce u inostranstvu. Nesto slicno kao Rusi.
Isto tako u Srbiji porez placa 60 % ekonomije, nama je veliki deo izvan zone oporezivanja, do u Evropi je taj deo mnogo manji. Tako, nemoj da mi poredite sa Evropom.
Znaci, smanji crno trziste, uvedi konkurentnost, ne daj da ti izvlace dobit iz zemlje i obezbedi investicije.

amater

pre 10 godina

Sve sto je izjavio S.Radulovic je logicno i tacno!Samo se postavlja pitanje koje je i sam Vucic nedavno rekao na skupu s Americkim privrednim zastupnicima.A to je "da moramo menjati sami svoju svest"!Kako da menjamo kada u SIEPA,PKS,PKB,Raznim privrednim agencijama i udruzenjima poslodavaca,privrednim klubovima itd..,niko ne radi na promeni svesti kod preduzetnika kako u privatnom tako i kod onih koji rade u drzavnom i drustvenom sektoru!Pa neko ce reci,imamo razne fakultete menadzmenta,gore spomenute institucije organizuju razne edukativne seminare,kako na lokalnom tako i na Republickom nivou.Ali nema rezultata,pa tako bojim se bice istih rezultata za koje se zalaze i sam S.Radulovic,kao sto je onomade uveden novi zakon o bezbednosti u saobracaju,drakonskim kaznama i raznim ucenama tj,zastrasivanjem sa kaznenim poeinima,drugim recima mozemo sumirati njegov uticaj na smanjenju saobracajnih udesa i svesti kod vozaca,pogotovu kada svi znamo koliko je usvojeni zakon uticao na svesti kod gradjana!Postavlja se pitanje sta nam je ciniti da promenimo svest kod privrednika?Isto sto moramo promeniti na primer na svesti kod vozaca?Postoje instrumenti,ali ona je nepoznanica u nasim institucijama,jer cuvari kuce su bas oni koji su sebe ugradili u sistem zasticenih belih medveda koji zive parazitirajuci na budzet drzave,i oni se nalaze u hirarhiji naseg sistema radeci kao kocnicari razvoja celeog drustva.

Nonsens, jer nije sve u porezu.

pre 10 godina

PRERASPODELA!!!!!!!!!!!!!!!
Olja, upitajte ih večeras da li će se baviti preraspodelom dobiti? Glavni problem MSP je unapred definisana provizija (čitaj ucena) od strane multinacionalnih kompanija prema malim i srednjim trgovcima i proizvodjačima. Ova kašičica profita na koju su MSP osuđeni zbog monopolskih pozicija u sektoru finansija, distribucije i proizvodnje blokira svaki rast i razvoj. Ministar ekonomije mora da prečešlja i raspusti tkz. Komisiju za zaštitu konkurencije, zatim promeni odnose i pozicije u ugovaranju saradnje i stvoriće Singapur ili ti fudbalski rečeno Premier ligu gde smo onda svi... bar malo ravnopravniji.

zagor

pre 10 godina

majstori, majstori ili . . .

strcnjaci, strucnjaci...

nista od ovog nece da uspe.
pa oni misle da je razvoj tehnicko pitanje pa da ga svojim pametnim idejama rese.

razvoj je POLITICKO pitanje, vojna neutralnost zemlje u zoni uticaja centra moci je klasicna autisticna odluka.
znaci nato, znaci EU, znaci priznanje kosova, znaci jedinstvena politika prema BiH, a ne ekonomsko privilegovanje jednog dela teritorije susedne drzave.
znas kad ce sve te mere da uspeju koje nasi strucnjaci promovisu kad ispunimo ovo sto sam nabrojao, a dotle gola egzistencija.

Slobodan

pre 10 godina

Ovo je samo prica kojom ce nam zamazati oci nad podizanjem pdv-a.
Znaju dobro da sve manje njih radi i da ce ubirati sve manje poreza, ali zato ce naplatiti svima veci pdv. Klasicna pljacka...

goran bizic

pre 10 godina

Mogu oni da skidaju porez koliko god hoce,radnicka klasa nema nikakve koristi od toga.Meni plata uvek ista a zato administracija deli bonuse medju sobom sakom i kapom.Ovde ja radnik roba ili jos gore krpa kojom brisu pod :(

meda

pre 10 godina

Imam predlog da naši političari počnu da izvoze obećanja i njihova stručna mišljenja jer po tim rečima mi bi trebalo odavno da smo Švajcarska a gle čuda mi i dalje bankrotiramo. E sad ako ima kupaca u svetu za obećanja i pametne predloge eto nama izlazka iz krize ali gle čuda opet, niko to neće da kupi samo narod Srbije to kupuje.

NECE BITI

pre 10 godina

Ovako glomazna država sa 250 poslanika, Vlada sa 18 Ministarstava i nebrojeno mnogo savetnika istih onih koji su rekonstrukcijom sklonjeni, mora da se od necega izdržava.
Ako smanjite poreze necete ništa popraviti kod privrednika vec im samo omoguciti veci profit.
Tek kad se uvede minimalna plata od 400 eura, ostace da rade oni privrednici koji stvarno nešto i rade, a ne muljatori.
Nije problem u porezima, Gospodine, jer ovime ništa nece te rešiti.

Gojko

pre 10 godina

Predlozi gosp.Radulovića su ohrabrujući i verujem da neće prihvatati nikakve kompromise.Moraju se skidati svi okovi sa nogu preduzetnika(pre svih u proizvodnji),podsticati trgovci da prodaju domaću robu(nenasedati pričama o nekakvim potpunim liberalnim i tržišnim principima na zapadu o jednakosti domaće i strane robe),stečajevi moraju biti način za ozdravljenje preduzeća(prednost steča. upravnicima koji naprave plan oporavka preduzeća, a ne oni sa vezama u trgov. sudovima) ,a ne kao dosada dobar način da ode u bankrot ,a pojedinci (odbor poverilaca ,steč. upravnici) polako rasprodaju delove preduzeća,mašine i nakraju groblje.Ministarstvo privrede treba da inicira da naša deca u školama uče potrebu da kupuju domaće proizvode,da će njihova budućnost biti sigurnija,očevi i majke primaće plate ,deke i bake penzije ,učiteljima,doktorima bolje plate.Treba da bude maksimalna borba za kupovinu domaćih proizvoda , jer su najčešće i boljeg kvaliteta od stranih.Ministarstvo privrede treba da ostavi jedan telefon.broj gde se mogu dostavljati predlozi i verujem da će gos.Radulović napraviti jedan savet pre svega od naših ostvarenih ljudi u proizvodnim preduzećima kakvi su Pavičić,Babić,Vukadinović,Jevrosimović,Knežević ,A NE OD TRANGE-FRANGE UVOZNIKA.

Plebs

pre 10 godina

Strucnjaci i vizionari na celu ove Stradije deru kozu privatnicima (malim, naravno; onim velikim ljube skute) da bi napojili nezasitu birokratiju i bulumentu "savetnika", "konsultanata", "prvih sekretara", "zamenika" i "pomocnika". Ovde se govori o 500.000 (!) ljudi, cije plate variraju od 35.000 do 500.000 dinara! Znate li vi koja je to lova na mesecnom nivou?!

Sva ta druzina je temelj svake vlasti i nijedna vlast ih se nece dobrovoljno odreci. Vreme je za resetovanje!

vk

pre 10 godina

Akcenat treba da bude na smanjenju poreza i nameta za radnike, mala i srednja preduzeca, ali i celokupnu privredu (PDV), kako bi ista mogla da dise. Bojim se samo da ce ovo ostati isto, a da ce biti smanjen (i onako mali porez) velikim preduzecima i krupnom kapitalu, uz dodatno ucvrscivanje monopola koji imaju.

Leko

pre 10 godina

Poštovani ministre turizam bi trebalo razvijati koliko za domaće toliko i za strane turiste a ne gušiti ga sa povećanjem PDV-a od 12 %

DraganO

pre 10 godina

to nije moguce, budzet je i onako prazan, smanjenjem poreza pao bi u komu i bankrot drzave bi bio neminovan. porezi i doprinosi na zarade su najnize u regionu i EU, i njihovo smanjenje nece podstaci zaposljavanje, resenje je u subvencijama, koje kazu, zaposli nove radnike ostvari dobit na kraju godine i drzava ce vratiti placene poreze i doprinose, pa ovaj sto nece da otvori doo, ce moci da ostvari svoje snove, ako je sposoban i uspesan, najlakse je reci necu da placam porez drzavi, pa to i jeste srpski smisao za biznis svih ovih godinsa. niko ni ne placa poreze koliko treba pa opet nista. znaci smanjenjem poreza troskovi poslodavaca bi bili jos manji, i profit veca a novih radnih mesta ne ni bilo.

glasacC

pre 10 godina

Zar neko stvarno u Srbiji misli da ce smanjenjem nameta poslodavcima pocev od poreza na plate.... dovesti do povecanja zaposlenosti, ulaganja u povecanje proizvodnje, povecanja plata.... ne verujem jer ce vecinu novca koje poslodavci ostvare kroz smanjenje drzavnih nameta pocev od poreza na plate, oni usmeravati u svoju licnu potrosnju tj kupovinu nove nekretnine, nova kola, luksuzno putovanje... ili prebacivanja viska novca u zemlje gde nema poreza ili su porezi manji od nasih (citamo npr da je u Holandiji porez na dobit samo 5%). Ono malo koji uloze nesto novca i u povecanja proizvodnje...nece zaposliti nove radnike , nego ce postojeci raditi jos vise posla za iste plate , ne verujem da ce im se plata povecati ni za 1 dinar ako se smanje porezi na plate ili jos manje plate , ako se uvede da npr na minimalac poslodavci ne placaju ni dinar poreza. Onda se plasim da ce vecina radnika kod privatnika raditi za minimalce a sa njima ce placati astronomske poreze na imovinu za koje se zalagao gospodin Radulovic u svojim blogovima, ekonomske cene struje,grejanja...

zagor

pre 10 godina

majstori, majstori ili . . .

strcnjaci, strucnjaci...

nista od ovog nece da uspe.
pa oni misle da je razvoj tehnicko pitanje pa da ga svojim pametnim idejama rese.

razvoj je POLITICKO pitanje, vojna neutralnost zemlje u zoni uticaja centra moci je klasicna autisticna odluka.
znaci nato, znaci EU, znaci priznanje kosova, znaci jedinstvena politika prema BiH, a ne ekonomsko privilegovanje jednog dela teritorije susedne drzave.
znas kad ce sve te mere da uspeju koje nasi strucnjaci promovisu kad ispunimo ovo sto sam nabrojao, a dotle gola egzistencija.

Nesa

pre 10 godina

Porez na dobit u Americi je oko 40%, o cemu Vi pricate. Ovo je potez da se zadovolje Tajkuni koji su ga i doveli na vlast.Problem u Srbiji je sto se visak profita ne ulaze u dalji razvoj, proizvodnju i zaposljavanje nego odmah iznose pare napolje preko off shore firmi i onda kupuju jahte, kuce u inostranstvu. Nesto slicno kao Rusi.
Isto tako u Srbiji porez placa 60 % ekonomije, nama je veliki deo izvan zone oporezivanja, do u Evropi je taj deo mnogo manji. Tako, nemoj da mi poredite sa Evropom.
Znaci, smanji crno trziste, uvedi konkurentnost, ne daj da ti izvlace dobit iz zemlje i obezbedi investicije.

Gojko

pre 10 godina

Predlozi gosp.Radulovića su ohrabrujući i verujem da neće prihvatati nikakve kompromise.Moraju se skidati svi okovi sa nogu preduzetnika(pre svih u proizvodnji),podsticati trgovci da prodaju domaću robu(nenasedati pričama o nekakvim potpunim liberalnim i tržišnim principima na zapadu o jednakosti domaće i strane robe),stečajevi moraju biti način za ozdravljenje preduzeća(prednost steča. upravnicima koji naprave plan oporavka preduzeća, a ne oni sa vezama u trgov. sudovima) ,a ne kao dosada dobar način da ode u bankrot ,a pojedinci (odbor poverilaca ,steč. upravnici) polako rasprodaju delove preduzeća,mašine i nakraju groblje.Ministarstvo privrede treba da inicira da naša deca u školama uče potrebu da kupuju domaće proizvode,da će njihova budućnost biti sigurnija,očevi i majke primaće plate ,deke i bake penzije ,učiteljima,doktorima bolje plate.Treba da bude maksimalna borba za kupovinu domaćih proizvoda , jer su najčešće i boljeg kvaliteta od stranih.Ministarstvo privrede treba da ostavi jedan telefon.broj gde se mogu dostavljati predlozi i verujem da će gos.Radulović napraviti jedan savet pre svega od naših ostvarenih ljudi u proizvodnim preduzećima kakvi su Pavičić,Babić,Vukadinović,Jevrosimović,Knežević ,A NE OD TRANGE-FRANGE UVOZNIKA.

amater

pre 10 godina

Sve sto je izjavio S.Radulovic je logicno i tacno!Samo se postavlja pitanje koje je i sam Vucic nedavno rekao na skupu s Americkim privrednim zastupnicima.A to je "da moramo menjati sami svoju svest"!Kako da menjamo kada u SIEPA,PKS,PKB,Raznim privrednim agencijama i udruzenjima poslodavaca,privrednim klubovima itd..,niko ne radi na promeni svesti kod preduzetnika kako u privatnom tako i kod onih koji rade u drzavnom i drustvenom sektoru!Pa neko ce reci,imamo razne fakultete menadzmenta,gore spomenute institucije organizuju razne edukativne seminare,kako na lokalnom tako i na Republickom nivou.Ali nema rezultata,pa tako bojim se bice istih rezultata za koje se zalaze i sam S.Radulovic,kao sto je onomade uveden novi zakon o bezbednosti u saobracaju,drakonskim kaznama i raznim ucenama tj,zastrasivanjem sa kaznenim poeinima,drugim recima mozemo sumirati njegov uticaj na smanjenju saobracajnih udesa i svesti kod vozaca,pogotovu kada svi znamo koliko je usvojeni zakon uticao na svesti kod gradjana!Postavlja se pitanje sta nam je ciniti da promenimo svest kod privrednika?Isto sto moramo promeniti na primer na svesti kod vozaca?Postoje instrumenti,ali ona je nepoznanica u nasim institucijama,jer cuvari kuce su bas oni koji su sebe ugradili u sistem zasticenih belih medveda koji zive parazitirajuci na budzet drzave,i oni se nalaze u hirarhiji naseg sistema radeci kao kocnicari razvoja celeog drustva.

loma

pre 10 godina

Porez na imovinu,auto,oruzje,plate i dr.PDV.se placa u drzavama gde se isplacuje bruto zarada a ne kao kod nas gde su Dinkic i DJelic uveli duplo oporezivanje.Isplacuju se neto zarade pa na to jos i porezi.

Ludi Milojko

pre 10 godina

Ha,ha,ha, a odakle da isplate nagomilanu administaciju, policiju, BIA, vojsku, pravosudje, zdravstvo, prosvetu i 1,5 miliona penzionera?? Neshvataš ti batice još šta je država i zašto svi žele u politiku pa i ti. Brzo ćeš ti drugu pesmu pevati!!!

NECE BITI

pre 10 godina

Ovako glomazna država sa 250 poslanika, Vlada sa 18 Ministarstava i nebrojeno mnogo savetnika istih onih koji su rekonstrukcijom sklonjeni, mora da se od necega izdržava.
Ako smanjite poreze necete ništa popraviti kod privrednika vec im samo omoguciti veci profit.
Tek kad se uvede minimalna plata od 400 eura, ostace da rade oni privrednici koji stvarno nešto i rade, a ne muljatori.
Nije problem u porezima, Gospodine, jer ovime ništa nece te rešiti.

Gogyns

pre 10 godina

Bravo Raduloviću u sam srž poente
"Prosto teško je kada privrednik u uslovima krize velikom mukom zaradi 300 evra, a od toga državi mora da uplati 120 evra", kazao je on."
ja bih eto hteo da otvorim d.o.o al kad sam videooo O.o koliko treba da dam državi ja sam odustao odmah :(
Prosto te država tera da radiš na crno.

tolstoj

pre 10 godina

Evo na primer ja. Zatvorio radnju pre dve godine. ``Otpustio`` dva radnika i placam ih na crno uz njihovu saglasnost. Radim na crno. Ne placam poreze i doprinose, jer necu da placam dzabalebarose u administraciji.
I svaki mesec ja i moji radnici po neto 500-600e u dzep i svima dobro.

Mirko Ilic

pre 10 godina

Prvi ministar privrede u zadnjih 23 godine koji je za korporativizaciju i izlazak drzavnih kompanija na BERZU.
Sta reci osim svaka cast ministre!
Mislim da se treba prekinuti sa nagadjanjima oko cene i pustiti ljude da slobodno trguju na berzi svojim akcijama (imovinom) a trziste ce hirurski precizno odrediti pravu vrednost firme. Slazem se da Beogradska berza nije razvijena ali najveci deo odgovornosti bas za to snosi drzava koja vec decenijama odugovlaci da listira svoje kompanije i time pospesi likvidnost i efikasnost domaceg trzista kapitala.
Sa razvijenom berzom (onako kako je to u Evropi,SAD-u ili u Kini..) bi se drzava i firme mogle lakse i jeftinije pozajmljivati cime bi se i banke,zbog konkurencije, naterale da razmisle o svojim kamatama.
Izlaz nam je u trzistu i konkurenciji jer to radja benefit sa pojedinca!

Jos jednom cestitke ministru za ideju promocije berze!

ovo je nuzno

pre 10 godina

Smanjite poreze i doprinose i time cemo dobiti povecanje plata u privatnom sektoru! Svaki odgovoran poslodavac ce vrlo rado zadrzati bruto izdvajanje na taj nacin da vise daje radniku nego drzavi.

A kad je nelikvidnost u pitanju, nju generisu pre svega velike i srednje firme koje su uzimale kredite bez adekvatnog pokrica i na "bazi dobrih ugovora". To su bankarsko-politicko-maherske kombinacije. Kad je takva firma dodje pred stecaj ili nekakvo maglovito reprogramiranje vise od 80% potrazivanja su upravo od strane banaka i drzave koji su i kumovali neosnovanom (ili cak dogovornom) zaduzivanju takve firme, a samo 10-20% od strane MSP poverioca.
Ovde je nuzna jedna mera: da se po HITNOM postupku prodajom dela imovine naplate mali poverioci cija potrazivanja se mere u promilima u odnosu na ukupan iznos blokade!
Time bi se sacuvala stabilnost malih poverilaca koji u svakom drugom slucaju ostaju bez ikakve naplate iako imaju sudske naloge za naplatu potrazivanja. Time se nelikvidnost ne preliva na dodatnih 100-200 malih preduzeca!
A banke, drzava i ta firma neka nastave da se reprogramiraju!

Nonsens, jer nije sve u porezu.

pre 10 godina

PRERASPODELA!!!!!!!!!!!!!!!
Olja, upitajte ih večeras da li će se baviti preraspodelom dobiti? Glavni problem MSP je unapred definisana provizija (čitaj ucena) od strane multinacionalnih kompanija prema malim i srednjim trgovcima i proizvodjačima. Ova kašičica profita na koju su MSP osuđeni zbog monopolskih pozicija u sektoru finansija, distribucije i proizvodnje blokira svaki rast i razvoj. Ministar ekonomije mora da prečešlja i raspusti tkz. Komisiju za zaštitu konkurencije, zatim promeni odnose i pozicije u ugovaranju saradnje i stvoriće Singapur ili ti fudbalski rečeno Premier ligu gde smo onda svi... bar malo ravnopravniji.

Slobodan

pre 10 godina

Ovo je samo prica kojom ce nam zamazati oci nad podizanjem pdv-a.
Znaju dobro da sve manje njih radi i da ce ubirati sve manje poreza, ali zato ce naplatiti svima veci pdv. Klasicna pljacka...

privrednik

pre 10 godina

Stranac, malo naivan otvorio firmu u Beogradu, advokati mu rekli nije problem, sve lako itd. Otvori on uradi jedan posao - novac treba da stigne iz inostranstva - vec komplikacije , treba da isplati troskove za rad na projektu - izvinite nije moguce kola nisu na firmu, taj radnik nije prijavljen vec radio na autorski honorar (20 i nesto% porez). OK proba sebi da isplati pare - ne ide, mora da se menja u dinare prvo, samo u banci pa njihov kurs, onda sebi ako isplati pare mora kao dobit 30% drzavi, itd da ne nabrajam sta jos sa APR, banka, pecat i ostale gluposti. Odradi on to zatvori firmu i zbogom Srbijo. Poreski sistem ubija privredu.

Arkadije

pre 10 godina

Pozdravljam zapažanja g.Radulovića, koja su suština problema preduzetnika i malih preduzeća. Međutim obaveze preduzetnika prema državi su još veće od onog što je ministar naveo.
Sad malo konkretnih podataka.
Na primeru neto zarade 35.584 dinara moje obaveze iznose za doprinose 14.155 + PDG 3.954. Ukupno mesečno 18.109 dinara. To je preko 50% i što je mnogo - mnogo je. Podatke koje sam naveo su prepisani iz mog konačnog rešenja koje mi je dostavila poreska uprava.
Da na sve još da dodam takse gradske poreske uprave za isticanje firme, itd, pa mesečni trošak knjigovodstva .... nema kraja.
Pozdrav svima! Preživećemo već nekako.

meda

pre 10 godina

Imam predlog da naši političari počnu da izvoze obećanja i njihova stručna mišljenja jer po tim rečima mi bi trebalo odavno da smo Švajcarska a gle čuda mi i dalje bankrotiramo. E sad ako ima kupaca u svetu za obećanja i pametne predloge eto nama izlazka iz krize ali gle čuda opet, niko to neće da kupi samo narod Srbije to kupuje.

Морава и брда

pre 10 godina

НИЈЕ Србија САД или КИНА, па да мора да планира све на пар година, ...постоје мере, , имамо доста података, инфраструктуру, мала смо ми земља, многе ствари, мере и побољшања би могла да се ураде за два-три месеца, али треба ВОЉЕ и стручности и упорности и одлучности.

Покрените домаћу привреду, прерађевичке комбинате, ОРГАНИЗУЈТЕ специјализована удружења за извоз, по гранама, чему служи ПКС, ....мора држава да иницира промене, мора ДРЖАВА ДА ПЛАЋА све своје трошкове, дуговања.

НБС Србије као да штити само банке, па камате су фантастичне, гурнуте су целе породице у провалију због лихварских камата, то што се ради то је страшно, а гувернерка брани само једну страну???

nn

pre 10 godina

Kod nas su veliki porezi. Kako u Holandiji porez na dobit moze da bude 5 % a kod nas cini mi se 10 ill 15 %. Kod nas je pocetna poreska stopa kod poreza na imovinu cak 0,4 % dok je npr u Makedoniji ako se varam samo 0,1 %. U Federaciji BIH se npr porez na imovinu placa samo ako izdajete stan, dok u Republici Srpskoj na prvih 50 kvadrata plus jos 10 na svakog clana domacinstva vlasnik ne placa porez a stopa ide od 0,05 do 0,5 u zavisnosti od grada. U Sloveniji ako nesto nije promenjeno sada zbog krize je bilo kako sam jedanputa procitao na nekom sajtu da na prvih 160 kvadrata vlasnik nije placao porez. U Crnoj Gori u vecin gradova je stopa 0,2 ili 0,25 % a stope mogu da idu do 0,8%. Onda se pitamo i zasto oni koji izdaju stanove se ne prijavljuju da plate poreze. Jer je ogromna poreska stopa od cak 20 % na mesecnu kiriju i to ne one koju vi odredite, nego one koju vam odredi poreska uprava po nekom njiovom proracunu. Smanjite taj porez an 5 % i onda bi drzava skupila vise novca a i vlasnici i podstanari bi bili zasticeni.

vk

pre 10 godina

Akcenat treba da bude na smanjenju poreza i nameta za radnike, mala i srednja preduzeca, ali i celokupnu privredu (PDV), kako bi ista mogla da dise. Bojim se samo da ce ovo ostati isto, a da ce biti smanjen (i onako mali porez) velikim preduzecima i krupnom kapitalu, uz dodatno ucvrscivanje monopola koji imaju.

goran bizic

pre 10 godina

Mogu oni da skidaju porez koliko god hoce,radnicka klasa nema nikakve koristi od toga.Meni plata uvek ista a zato administracija deli bonuse medju sobom sakom i kapom.Ovde ja radnik roba ili jos gore krpa kojom brisu pod :(

Show

pre 10 godina

U slucaju Telekoma, EPS-a, Srbijagas-a treba uraditi sledece:

Profesionalizacija, racionalizacija i priprema za IPO pa tek onda izlazak na Berzu.

Prodaja resursa je tiho priznavanje drzave da nema politickog konsenzusa za ukidanje prakse partokratski organizovane ekonomije.

serviser

pre 10 godina

Imao sam i radnju ali jedva sam isplatio namete i odjavio, sada radim po kucama i nije lose ima kafa, ima i meze i lova taman da sastavim mesec za mesec.Ako bi porez bio 10% od svake nplate a to im je i socijalno i penziono i isticanje firme i Ana Bekuta i Ceca na raznim skverovima ma sta god hoce, onda bi smo svi otvorili radnje i zaposlili svoje zene i familiju.Ovako nema meni ali nema ni onima koji samo cekaju da im neko uplati.Slazemo se sa najavljnim potezima ministra.

Plebs

pre 10 godina

Strucnjaci i vizionari na celu ove Stradije deru kozu privatnicima (malim, naravno; onim velikim ljube skute) da bi napojili nezasitu birokratiju i bulumentu "savetnika", "konsultanata", "prvih sekretara", "zamenika" i "pomocnika". Ovde se govori o 500.000 (!) ljudi, cije plate variraju od 35.000 do 500.000 dinara! Znate li vi koja je to lova na mesecnom nivou?!

Sva ta druzina je temelj svake vlasti i nijedna vlast ih se nece dobrovoljno odreci. Vreme je za resetovanje!

Leko

pre 10 godina

Poštovani ministre turizam bi trebalo razvijati koliko za domaće toliko i za strane turiste a ne gušiti ga sa povećanjem PDV-a od 12 %