Utorak, 27.08.2013.

11:55

"Nervni gas bacali pobunjenici"

Među brojnim vestima koje su se pojavile o upotrebi hemijskog oružja u Siriji mediji su preneli i sumnje Karle del Ponte da su to oružje upotrebili pobunjenici.

Izvor: B92

"Nervni gas bacali pobunjenici" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

112 Komentari

Sortiraj po:

zoran

pre 10 godina

@ Petar S., 27. avgust 2013 18:09

U potpunosti imamo isto mišljenje. Jedino ne videh koji je tvoj konkretan predlog? Šta MI možemo da preduzmemo a da ne navučemo (opet) gnev robokapova na sebe??? Inače, "podizanje galame" je plašenje mečke rešetom.

Usput, Sirija nema značajnije rezerve ni gasa ni nafte. Osim strateškog položaja (Golanska Visoravan), koji je značajan Izraelu, a zna se ko drži lovu u USA, drugog razloga da ih napadnu nemaju. Navodna bliskost sa Rusima je glupost taman koliko i naše zaklinjanje u braću sa severo-istoka od kojih smo videli vajdu koliko i mrtav od sveće. Kroz celokupnu istoriju a o ovoj skorijoj da ne govorimo...
Na kraju, ako se zakuva još žešće u Siriji, barel će da skoči a Rusima to kao ne odgovara...

Ne budite naivni!

Milan55

pre 10 godina

Ovo je stara vest iz Maja meseca koju je jedan izvor blizak Asadu objavio ponovo juce (Assyrian International News Agency) a Balkanski mediji brze bolje preneli bez provere. Potrazite malo po netu, zar nije malo cudno da su jedino ovo preneli Balkanci ?

Petar S.

pre 10 godina

@(zoran, 27. avgust 2013 17:19)

Corava posla su zabadanje nosa u pesak, prica kojom "svi gledamo svoja posla" koja opravdava one koje su nam oteli sve ukljucujuci i drzavu, pri tom nemislim, samo na Kosovo.
Vec Celokupnu drzavu sa svim narodima i narodnostima.

I to sa istom retotrikom. Podrzavajucui "demokratsku" opoziciju (sa Sherijatskim zakonima u ovom slucaju), protiv "tiranaina koji ne preza ni od "markala" V(erzija)3.5. , a da bi ih spasao od samih sebe, pri cemu ce im ostaviti gradjanski rat u amanet (nakon sto ih predhodno opeljesi), kao i svima ostalima do sada na bliskom istoku gde su svojom "demokratijom" dosli/prosli.

ZBOG SVEGA ONOGA STO SE NAMA DESILO NEMAMO PRAVA DA CUTIMO.

I za kraj zamisli da nekoj "Muslimanskoj Braci" iz Sirije koja ce doci nakon (diktatora) Asada (kao u Egiptu), DAJU U RUKE isto to Hemijsko oruzije NA UPRAVLJANJE i KONTROLU.
Kako ce to da izgleda.

Oni koji su krenuli po naftu i gas to ne zanima, ali ostatak slobodno misleceg sveta (tu ne racunam zapad) bi moralo!!!

A STO SE TICE ISTRAZIVACKOG NOVINARSTVA NA ZAPADU, ODAVNO JE M R T V O.
SVE SAMI OPOSLUSNICI SA SAMO CENZUROM!!!!!

MILA-STULA IM NIJE RAVNA.

Milan

pre 10 godina

"Joca Akademski Gradjanin" Od akademskih gradjana se ne ocekuje da podrzavaju rat. Nazalost nisu vise ni akademski gradjani kao sto su nekada bili. Ti zapravo podrzavas novi svetski rat koji moze da bude mnogo blizi nego ikada ranije.

zoran

pre 10 godina

dobro jutro kolumbo!
i dobro jutro novom vijetnamu!
(bora corba, 27. avgust 2013 15:05)

Koji bre Vijetnam, rotkve strugane. Ne zaboravi da je Vijetnam završen pre tačno 40 godina. Pa jesu li nas zasipali raketama i bombama a da ih nismo okom videli. I ne zaboravi da je, kada su nas bombardovali HD od 1 Giga bio čudo na PC za kućnu upotrebu. Sada je normalno imati HD od 1 Tera.
A dokle je Američka vojna tehnologija stigla to sami Bog zna.
Oni će bre da sprže i Sadama, i narod Sirije i žene i decu i pesak će bre da mu sprže sedeći u Vašingtonu sa džojstikom u ruci. A da da mu staviš kartu sveta da nađe Siriju, ne bi znao...
Prema tome, manite se ćorava posla i pametovanja o globalnim nepravdama i belosvetskim poštenim i nepoštenim političarima. Imamo mi ovde kamaru vlastitih secikesa i zulumćara da nam ne trebaju strani.

Profesionalizam i etika?

pre 10 godina

Izjava Karle del Ponte data je BBC-u u maju, pre tri meseca, i ondosi se na tadasnju istragu UN-a, drugim povodom, na severu Sirije. Ovu staru i dobro poznatu izjavu koja je obisla ceo svet je, bez navodjenja datuma, prenala danas opskurna agencija AINA iz "Irackog Kurdistana" (!) i istog trenutka je, u cudnoj vrmenskoj koincidenciji, dalje prenela ruska rezimska RT i plasirala kao da je vest nova i kao da je u vezi s aktuelnim desavanjima. Kako i zasto su se obozavaoci azijatskih diktatora primili na ovu manipulaciju - to je jasno i to se tako radi. A sto se tice B92 koja ucestvuje u putinovskom spinovanju - sta reci...

mujcinovic salih

pre 10 godina

Interesantno sada verujete gospodji Karli del Ponte!Kad je govorila da se Mladic i Karadzic kriju u Srbiji govorili ste da laze.Uzgred vest je stara mislim da je iz juna ove godine?

Bik koji sedi

pre 10 godina

Zivim na zapadu i nikog ne mrzim. Tesko je samo protiv zdrave pameti. Jedno je sigurno Sirija ce biti bombardovana ako nista drugo zbog klimatskih promena. Za par godina mozemo ocekivati dokumentarne emisije u stilu, "pogresili smo" I Rimsko Carstvo je funkcionisalo na isti nacin.

EU Citizen

pre 10 godina

Nisam pristalica intervencije u Siriji, jer njom Zapad i SAD ništa neće dobiti, ali ova žena je još pre koju godinu, narodski rečeno, totalno odlepila, i izgleda da joj je glavni cilj u životu da tera inat civilizovanom svetu, jer kada je bila tužilac nije baš sve išlo onako kako je ona htela. Pominjati "izjave svedoka", koji su u Siriji po definiciji nepouzdani, jer je njihov iskaz uglavnom predodređen etničkom pripadnošću i stranom u sukobu prema kojoj gaje simpatije, i bez ikakvih pouzdanijih dokaza davati ovako bombastičnu izjavu u ovom trenutku, ukazuje na neku lično-političku motivaciju, što je u slučaju jedne ovako osetljive istrage nedopustivo, a takvih ljudi, koji igraju za ko zna čije pare i interese ili isteruju ko zna kakve lične inate, Ujedinjene nacije su pune, što je još jedan od razloga što bih se ja, na mestu SAD i svih civilizovanih zemalja odavno unilateralno povukao iz ove organizacije koja ničemu ne služi.

seljadin

pre 10 godina

Zamislite sta bi se nama desilo da pokusamo povratiti Kosovo, koje ima US bazu na svom tlu, e pa to rade Amerikanci napasce zemlju koja ima rusku bazu na svom tlu. To je sramota za Rusiju, ako nista ne uradi, ili ako nije opremila svoje saveznike. Posle Sirije, na redu je Iran, i na kraju Rusija.
Za sve koji misle da se stvari desavaju bez plana (neko naziva plan zaverom), neka poveruju Wesley Clark generalu koji je pre 7 godina izneo redosled napada na Avganistan, Irak , Libiju, Siriju i Iran na kraju
http://www.youtube.com/watch?v=SXS3vW47mOE
Prema tome samo budala ili malouman covek veruje u vesti sa CNN kako se sve odvija stihijno.
Mene sve ovo podseca na prosli vek kad je Hitler sa Staljinom imao "prisne odnose" cak i saradnju, kao Rusija partnerstvo za mir sa USA.
Ajd sad da vas vidim, minuse svi koji se osete prozvanima.

sta?

pre 10 godina

Ljudi, ova vest je iz maja meseca kad je Asadov rezim bio indirektno optuen za upotrebu sarina. Ta izjava nema nikakve veze sa trenutnim optuzbama i trenutnim incidentom. Ne kazem da je jedna ili druga strana u pravu, ali Carla uopste nije umesana u trenutnu istragu. Bice da neko iz domacih resavskih novinskih agencija nije procitao datum vesti pre nego sto ju je prepisao...

Miki

pre 10 godina

Sirija , Libija i Iran su mirno posmatrali bombardovanje Iraka.
Potom Sirija i Iran nisu ni prstom mrdnuli dok su EU i SAD krljali
Gadafija.Sad će to da se desi Siriji a Iran će sve ćutke posmatrati
verujući da se nešto slično njima nikad neće desiti.A već koliko
sutra ili godinu najviše imaćemo američke baze u Iranu.
Da su se na vreme udružili možda bi nešto i učinili u svoju korist
ovako sve će to uskoro biti američka kolonija...
A da je Rusija želela da spreči ovaj rat mogla je da isporuči S-300.
A sad kuknjava oko kršenja međunardnog zakona deluje malo bljutavo.
I Rusija i Kina sve što umeju je da se povlače, na moju veliku žalost.

laza

pre 10 godina

ma nema od toga ništa...bombardovaće ih i kraj.
tako funkcioniše svet posle WWII i niko tu ništa ne može.
sledeći je iran i tako redom...

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

Ova Asadova tiranija je baš "glupa". Prvo su u jeku unutrašnjih sukoba, kada su bili najslabiji i rastrzani na više frontova u sopstvenoj državi, hteli da otvore još jedan front, "bombardujući" Tursku, koja u ovom delu sveta predstavlja glavnog džokera VELIKOG SATANE?! Kada nisu uspeli da postignu ništa bombardovanjem Turske, okrenuli su se bombardovanju hemijskim oružjem i to baš u momentu kada su istražitelji UN-a stigli u Siriju?! Da nije malo infantilno i prosto, bilo bi smešno.

Milan

pre 10 godina

Ovo je drugi put intervju Karle del Ponte, samo ovaj je malo njih objavilo, samo Russia Today i tako neke stanice koje nisu prisutne na zapadu. Sve ce se nastaviti kao da ovoga nije ni bilo, donece se neka rezolucija da zbog otezanih uslova nije moguce izvrsiti analizu, ali "postoje indicije" da je Asad koristio hemijsko oruzje i zbog velike mogucnosti da ce se to ponoviti alijanska mora da zastiti civile, gradjane.. Psi laju, karavani prolaze; Mi koji smo sve to preziveli, ova jeftina Americko-engleska predstava nam izgleda smesno, ali ljudima na zapadu koje ovakva zla nisu pogadjala deluje tragicno..
Upotrebiti hemijsko naoruzanje po deci, uz unapred pripremljene kamere, ja ne mogu zamisliti kakav ljudski mozak to moze da uradi..

seljadin

pre 10 godina

evo upozorenja predsednika Eisenhowera da ce se desavati stvari koje se sada desavaju, nad USA vlada vojno-industrijski kompleks, a to je bila smrtna opasnost za americku demokratiju, koje nazalost vise nema, USA se vratila u srednji vek sa ne postovanjem ljudskih prava
http://www.youtube.com/watch?v=8y06NSBBRtY

Joca Akademski Gradjanin

pre 10 godina

Madam Del Ponte, Ako su gas bacilli pobunjenici,zasto je Asad unistio dokaze i cello vreme nije dao komisiji UN pristup na mesto upotrebe hemijskog oruzja? Taj odgovor sigurno nemate. Vase pretpostavke su sigurno proizvod Asadove uplate i ne slaze se sa stvarnoscu na bojistu.

Milos

pre 10 godina

Ovu zenu najbolje moze opisati recenica Bate Stojkovica iz Balkanskog spijuna: "A sad ce da se vratis u Pariz al ces da radis za nase. A mene ako se sete na Dan Bezbednosti sete, ako ne meni je bila duznost da jednog mladog coveka vratim na pravi put.". A moze i ona al to se tice Amera "Dzabe ste krecili.".

sead

pre 10 godina

kao prvo otkud "POBUNjENICIMA" nervni gas? Drugo otkud istim bojeve rakete zemlja-zemlja da ubace u njih isti taj gas? Trece, da su imali te iste rakete oni bi odavno izdejstvovali pobedu. Zasto niko ne kaze istinu, borba je da se ne dozvoli da vecinski suniti ne dodju na vlast jer bi onda isti uz pomoc turske pomagali palestince da dodju do svoje drzave.

dragan

pre 10 godina

@ne mogu da verujem koliko su bedne zapadne medije. zivim u nemackoj i sad je glavna vest da SAD hoce u toku od 2 dana da uniste hemijske arsenale sirijske vojske. bas me zanima da li ce igde objaviti izjave del ponte.
(remic, 27. avgust 2013 13:49)

Mrzite zapad , a ipak ste otisli tamo da zivite .

Dedal

pre 10 godina

@Musliman

To sto ste rekli apsolutno je tacno. Odatle i podozrenje Izraela prema Obami koji je u stvari musliman i po Mosadu neko ko odlicno zna arapski jezik. Verovatno je sunit, pa svuda na vlast dovodi ekstremne sunite, a koristi zapadnu civilizaciju protiv sita.

MD

pre 10 godina

Ko jos veruje u informacije koje dolaze iz Vasingtona? Da, bas Asad ima potrebu da upotrbi hemijsko oruzje kad i onako tamani ove pobunjenike kao bubasvabe...Uskoro ce krenuti i na Iran, e to ce vec biti pocetak neceg velikog..

Neutralni posmatrac

pre 10 godina

Ako su se namerili na Siiju, ovo ih nece spreciti. Od kako su istrazitelji UN-a stigli u Siriju, iz Britanije i Amerike dolaze govori kako je to "beskorisno jer su Asadove snage dokaze vec unistile". dakle, trazi se razlog. Nije Sirijski rezim nevin, nikako, ali gori su pobunjenici koji rade na stetu naroda. Nazalost, vecinom verovatno i nisu "pobunjenici" vec placenici sa svih strana sveta. Taj konfilkt se nece resiti u skorije vreme a moze biti kapisla za mnogo vece i gore dogadjaje. A to je strasno.

podanik

pre 10 godina

pobunjenici su hteli jednim udacem dve muve-

1. da daju izgovor USA da baci tone demokratije na Asada
2. da pobije pro-liberale sirijce, koji bi smetali u novom islamskom serijatu

Roki

pre 10 godina

http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-22424188
Sad se siri i vesti dalje! tako i treba. Neka se zna da je Amerika prevarantna zemlja!

Bashkim

pre 10 godina

Ja Sam siguran da ti dobro znas ko je bacio otrov" i bas za to ce da ima veliki udar na asad ajmo Ameriko sta pre. Udari Obe. Strane somo spreci ovu gadnu igru sa decijem zivotom.

Опричник

pre 10 godina

Није у Сирији у питању нафта,имају је довољно за своје потребе,не баш за извоз.Овде је питање Ирана и Израела.Шитски Хезбулах и њихов лидер Хасан Насрала остају без кључне руте за снабдевање у борби против Израела.Хезбулах је у прошлом рату такорећи изашао као победник захваљајући ирнаској и сиријској подршци.Такорећи Хезбулах представља једину озбиљну претњу Израелу.Остале групе су слабашне и под контролом су салафиста(Саудијска Арабија,Катар) који су савезници САД.Такође Сирија је у блиским односима са Русијом,која има базу Тартус у Сирији.Ако изгуби базу изгубиће било какво присуство у Средоземљу.Сирија је била једна од најсекуларнијих и најлибералнијих арапских земаља.Уколико народ не воли Асада побуњеници би га скинули за пар дана,као у Србији Милошевића.Међутим овај рат траје већ 2 и по године.Сумњам да би тако неомиљен Асад издржао оволико дуго да нема значајну подршку у народу.Значајни фактори у могућем сукобу су још Ирак сада под доминацијом шита,курски фактор који је прича за себе,тренутно у сукобима и са владом и са Ал-Нусра фронтом.Мислим да нам предстоји рат,машинерија је покренута.Русија неће реаговати,издаће пар осуђујућих саопштења,мало ће захладити односи који ће се ресетовати.Нажалост Русија је другоразредна сила и то сваким даном показује,биће свесна својих грешака када НАТО дође на 500км од Москве.Запад је тренутно у офанзиви на 2 фронта,Сирија и Украјина.После тога следи Иран и на крају Русија.

Faja

pre 10 godina

Kao prvo, slazem se da cela stvar smrdi do neba; ali treba reci i to da je Karla del Ponte ovo rekla u jednoj izjavi pre 3 meseca (mnogo pre masakra u Damasku) ali je Sirijska novinska agencija danas ponovo izbacila tu staru vest, da bi izgledalo kao da se izjava odnosi na masakr; na sta su se neki strani mediji ukljucujuci i nase napecali.

Znaci, iako je i detetu jasno da su svi zapadni mediji trenutno na huskackoj misiji, ovog puta treba biti fer i reci da postoji dobar razlog zasto ova vest nije preneta.

djole

pre 10 godina

Rusija nije drugorazredna sila, vec je postala pametna sila koja ce svoju ekonomiju da jaca idalje dok ce ove budale da pobiju pola sveta. Takodje, Putin i treba da bude diktator da se i p njegovoj zemlj ove iste budale ne bi setale. Putin je takodje dovljno razuman, kao i KInezi, pa ne poseze za bombama kada to nije neophodno (u Gruziji je bilo neophodno, a oo Cecenima da ne pricam - evo ih sad stabljaju bombe po Americi). Tako da nemojte da dajete idiotske komenare kad ne znate.Putin ce ih docekati na drugoj strani. A i mogao bi da malo zavrne gas ovaj put ne zbog bezobrazluka Ukrajine, vec zbog bezobrazluka kretena iz Engleske i Francuske. Francuska mi i dalje nije jeasna - izdala je sve svoje velike tekovine i Francuzi sa kojim pricam se stide ovoga.Putim ne zaista vec par dana fascinira uzdrzanoscu - to je velicina koju vise ni jedan politica nema. Da i vi koji podrzavate ove idiote sa bombama shvatate da oni to rade bez ijedne medjunarodne irganizacije, konferencije, pakta? Bez dokaza?2 To se u istoriji ne desava velikim silama vec samlo teroristima. Molim da pokusate da izvuete malo zdravog razuma iz svojij jako malih mozgova. P.S. Najlakse bi bilo da Putin uputi svoje snage i sta? Da se kolju? Bolje mu je da nastavi da podize GDP, kupuje zlato i gradi gaosovode (kojim ima na pretek....Cove je zaista dokazao ono sto nikad nismo verovali: da rusi mogu biti zreli i mudri.

Zoran

pre 10 godina

12.05 - Британски премијер Дејвид Камерон рекао да је напад хемијским оружјем "апсолутно гнусан" и да захтева акцију међународне заједнице. Британија разматра "пропорционални одговор", рекао Камерон.

P.S. Uh, uh... sada kada udare po pobunjenicima zajedno sa Asadom... Kako se stvari menjaju iz sata u sat. Koliko ja razumem sada su Zapadne sile i Asad sustinski saveznici na istom zadatku: proporcionalni odgovor pobunjenicima zbog koriscenja hemijskog oruzja.

P.S. Imo sam strasnog petla, bio je pravi djavo.... Mislim, princip je isti, sve su ostalo nijanse !

seseljeve knjige

pre 10 godina

Mogu zamisliti u kakvom je problemu sada mozak prosecnog srpskog nacionaliste. Ladno moze doci do kurslusa.
Omrzena Karla del Ponte, koja je strpala sve nase heroje u Hag, prica po pitanju Sirije sve ono sto bi oni voleli da cuju. A opet, ne sme se nikada reci da K.D. Ponte govori istinu u vezi bilo cega.
Kako se sada iz svega toga iscupati? Kako Karlu nazvati lazovom, a opet joj dati za pravo?

Lana

pre 10 godina

Ovu Karlu izgleda gadno grize savest poslednjih par godina, još će postati Robin Hud 21. veka. Indikativno je kako su pre 6, 7 godina vodeći zapadni mediji kao udarne vesti objavljivali Karline izjave da Vlada Srbije namerno ne sarađuje sa Tribunalom i pomaže u skrivanju Karadžića i Mladića, a ovo što je rekla za Siriju i pobunjenike, a što je daleko ozbiljnije, prolazi skoro pa marginalno.

OTAN

pre 10 godina

Džaba svi dokazi i UN istražitelji, kocka je bačena. Oni će da bombarduju i tačka. Nakupilo se demokratije u magacinu i treba je što pre izvesti da se ne pokvari. Prva žrtva svakog rata je istina.

Musliman

pre 10 godina

Nikako nije u pitanju da Amerika zeli da se priblizi iranu zbog nuklearne rakete itd. To im je najmanji rizik, u suprotnom oni su im najveci saveznici. Da bi se razumelo ovo treba znati islamsku istoriju na koju su uvek zidovi bili jaci u vreme kada su sije (sekta u vecinom u iranu siriji I libanu) bili jaki I na vlastu islamskih zemalja. Ovo je pravi rat medu sija I sunnija, nikakve veze nema ovo sa naftom itd. Vecina ljudi se naslanja samo na internet ili tv propagandi. Ovo je istina, mada mnogima citajuci ovaj komentar ide na oku dislike :)

remic

pre 10 godina

ne mogu da verujem koliko su bedne zapadne medije. zivim u nemackoj i sad je glavna vest da SAD hoce u toku od 2 dana da uniste hemijske arsenale sirijske vojske. bas me zanima da li ce igde objaviti izjave del ponte.

Probudjena

pre 10 godina

Ne mogu a da se ne slozim sa Sremcom.

Gradjanski rat u Siriji je po slicnom receptu pravljen kao i u Iraku pa i kod nas. Prvo su umitili jaja, pa su ih onda isprzili a mi nikada necemo tacno znati ko je koja jaja mutio.

Svi znaju sta se krije u zemlji Srednjeg Istoka. Pa malo je naivno verovati da tu bas niko od svetskih sila nema interesa. Ima jedne razlike, Srednji istok je geografski Azija. To bi za ostatak kontinenta imalo izvesne posledice. Nije isljuceno da dodje i do treceg svetskog rata. Siriji mogu da skoce u pomoc ostale zemlje iz regiona ukljucujuci one koje su veliki neprijatelji SAD.
Dobili bi pravu podelu na Zapad i Istok i intervencija Kine i Rusije ne bi izostala.

To je najgori scenario u kome bi svi bili zrtve. Ko je jos ostao ziv od atomske bome i njenog zracenja? A Iran takodje trvdi da poseduje takvu bombu.

Svet je totalno poludeo.

Ja nisam panicar ali ponekad stvari vrlo brzo mogu da izmaknu kontroli. Nadam se da ce preovladati razum i da ce se diplomatskim putem traziti resenje. Mada se bojim da je bombardovanje neminovno. Jadni nevini ljudi.

Nikola, Beograd

pre 10 godina

Što je najzanimljivije, zapadni mediji uopšte nisu preneli ovu vest. Nastavljaju da citiraju Kerija, Blera, Kamerona,... Biće kao sa Irakom: posle 4-5 godina će reći kako nije bilo dokaza, ali su pomogli da se uspostavi demokratija...

zaboravio ime

pre 10 godina

Ovo mi sve lici da niko nije ni bacio taj otrov cista rezija i scenario,u oste nije tesko poredat sto ljudi umotat ih kao da su mrtvi i slikat ili snimit cisti film,a i ove sto se lijece pa,oni se lijece u drzavama koje podrzaju pobunjenike sve ukazuje na to dok pobunjenici nedaju pric UNO inspektorima gadjajuci ih snajperima.Greska Asada sto nije pozvo Rusiju upomoc kad su posli nemiri svaka zemlja ima pravo pozvat prijateljsku zemlju da pomogne,da je Rusija dosla i smirila situaciju na terenu do ovg sada nebi doslo,bojim se daj sada za sve kasno i Iran je trebo poslat svoju vosku tajno da to sredi na kraju ce se sve obit o glavu Iranu nije njima cilj Sirija.

Rke Koke

pre 10 godina

Da su Rusija i Iran bili popustljviji, bilo bi "dokazano" da je Asad bacao nervni gas i da onda bi NATO "oslobodio" Siriju. Ovako, pošto se ne bi kačili sa Rusijom zbog Sirije, onda će biti "dokazano" da su pobunjenici bacali sami na sebe. E, da je Rusija stvarno bratska, mogli smo i mi da prođemo bez bombi '99.

jovanSRB

pre 10 godina

SAD naoruzavao pobunjenike ! Pobunjenici bace nervni gas ! SAD optuzuje Vladu da je bacila nervni gas ! NATO sprema vojnu intervenciju ! sta je tu nejasno ? NAFTA !!!
(trabunjalo a?, 27. avgust 2013 12:28)

Sirija nema znacajnu kolicinu nafte tj. moze samo svoje potrebe da zadovolji iz busotina. Razlog je sto je Sirija glavni saveznik Irana u regionu i USA mora da ga se resi. A sve to zarad Nafte u Iranu na koju si skrenuo paznju :)

Ozlojeđeni!

pre 10 godina

Sada očekujem da nobelovac bude dosledan po pitanju crvene linije, i da upotrebi američku vojsku kako bi pobio sve pobunjenike (teroriste) i pomogao Asadu da uspostavi mir i bezbednost u zemlji. Očekujem da se i braća Rusi uključe u ovu akciju i zajedno sa Amerikancima istrebe ove neljude koji su upotrebili hemijsko oružje, a onda zajedničkim snagama obnove razrušenu zemlju.

Doslednost

pre 10 godina

Haha, kad se samo setim koliko su Srbi mrzeli Karlu i tvrdili da laze, a sad kad im odgovara, sve joj veruju! Braco Srbi, vasa se uvernja menjaju kako koji vetric dune...

Jeste

pre 10 godina

Nazalost, i ovo ostaje uzaludno, UN je puppet a ubice spremaju svoj arsenal. Licemerje cele situacije izaziva mucninu. Nobelova nagrada... prica o humanosti... ponavljanje scenarija iz proslih ratova... ubijanje zbog para. Malo koga sve to interesuje.

sremac

pre 10 godina

OPAAAAA. Posle ove izjave vise nije ista situacija, ali to nema nikakve veze jer cilj je bitan a ne hiljade ljudskih zrtava. Zar stvarno mislite da postoji razlika izmedju Rusa i Amera, sto se mene tice isti su oni.

Necu_u_Tor

pre 10 godina

Bez obzira sto sam stvarno imao dosta rzloga da ovu zenu ne simpatisem previse, moram prizanti da pocinjem da joj se divim i da drugacije razumem neke njene stavo od ranije.

Ovo je za svako postovanje i dokazuje da ima jos uvek ljudi na ovome svetu koji imaju kicmu

Сале

pre 10 godina

@(sremac, 27. avgust 2013 12:26)

Где си ти у целој овој причи пронашао Русе??? И какве везе имају Руси са бојним отровима употребљеним од стране побуњеника, а на наговор Америке, седмом флотом и намером Американаца да започну још један рат?

Lima

pre 10 godina

Kupuju vreme.. sad ce "neko" da baci ponovo nesto i da potruje narod i Obama nece vise moci da ceka zbog "savesti" itd.. pratimo fabulu bice zanimljivo..

schau-mau

pre 10 godina

Mnogima je to jasno, ponavlja se priča kao sa Markalama I Kosovom...mada kad pojedini nešto namere, a nema ko da ih sputa..sve je moguće.Očigledno da su rešili da se razračunaju sa Asadom.

DuffNS

pre 10 godina

Jednom su uspeli da je nateraju da laže i igra Američku igru ali se vrlo brzo pokajala i priznala koliko je pogrešila! Sada izgleda da se opametila i da nema više nameru da ponovi isto!

Kad bolje razmislim

pre 10 godina

Sirija je potrebna za buduci rat protiv Irana, koji preti da postane nuklearna sila, a zbog prirode rezima Iran nije pouzdana drzava za takvo oruzje. Posto vreme istice, svi izgovori su bitni da se preuzme kontrola od Asada nad Sirijom najvernijim saveznikom Irana preko cije teritorije bi morale ici vojne akcije. Deca su zrtvovana u gradjanskom ratu koji je u stvari igra moci izmedju Irana i SAD.

Buster

pre 10 godina

Ovo je receno odavno takodje, i nikoga nije bolelo uvo sta Karla ima da kaze. Da vidimo sta ce FUKUS reci, njima treba verovati. -_- (FUKUS= France, UK, US).

Dulex

pre 10 godina

A ona je morala da ode iz Haga da bi počela realno da sagleda situaciju. Plašim se samo da njena reč nema šanse protiv zapadne propagande koja je svoj stav donela naizgled pre nego što su se uopšte pojavile informacije o hemijskom oružiju. Sve mi ovo izgleda na već pripremljen scenario koji smo videli mnogo puta do sada i nažalost plašim se da ništa ne može da ga spreči...

proxima centauri

pre 10 godina

Ko zna, mozda je saznanje o "zutoj kuci" i drugim dokazima koje je imala prilike da vidi i cuje u Haskom tribunalu ucinilo, da Karla Del Ponte shvati ono, sto svi mi na Balkanu znamo: kada se vodi gradjanski rat nema NIKOG ko je PRAV. Svi su istovremeno i pravi, i krivi, i zato su ti ratovi najstrasniji.

Umesto sto zveckaju oruzjem, i Amerikanci, i Rusi bi trebalo da ucine sve sto je u njihovoj moci( a to nije malo) da patnja obicnih ljudi prestane.
Ali, nazalost, imperije ne misle o tome. Njih zanimaju SAMO sopstveni interesi.Za njih je Sirija SAMO vazna geostrateska tacka na karti sveta.
Tuzno.

mikin

pre 10 godina

Zena je shavatila stvari za vreme rata u bivsoj SFRJ. Upoznala je nacin delanja odredjenih grupacija i ne prezanja ni od cega da bi se postigli zacrtani ciljevi (Markale, Racak .... ) i kome je u interesu strana vojna intervencija.

trabunjalo a?

pre 10 godina

SAD naoruzavao pobunjenike ! Pobunjenici bace nervni gas ! SAD optuzuje Vladu da je bacila nervni gas ! NATO sprema vojnu intervenciju ! sta je tu nejasno ? NAFTA !!!

barba

pre 10 godina

CCCC, Opet Karla protiv NATO saveznika. Sigurno je Ruska spijunka.

Salu na stranu, posle svih lazi i obmana koje SAD i njeni saveznici vrse u poslednjih 20 godina bilo bi pravo cudo da Karla gresi.
Samo mi nije jasno kako im ne dosadi da na isti nacin pokusavaju da obmanjuju svetsku javnost.

Ozlojeđeni!

pre 10 godina

Sada očekujem da nobelovac bude dosledan po pitanju crvene linije, i da upotrebi američku vojsku kako bi pobio sve pobunjenike (teroriste) i pomogao Asadu da uspostavi mir i bezbednost u zemlji. Očekujem da se i braća Rusi uključe u ovu akciju i zajedno sa Amerikancima istrebe ove neljude koji su upotrebili hemijsko oružje, a onda zajedničkim snagama obnove razrušenu zemlju.

Necu_u_Tor

pre 10 godina

Bez obzira sto sam stvarno imao dosta rzloga da ovu zenu ne simpatisem previse, moram prizanti da pocinjem da joj se divim i da drugacije razumem neke njene stavo od ranije.

Ovo je za svako postovanje i dokazuje da ima jos uvek ljudi na ovome svetu koji imaju kicmu

proxima centauri

pre 10 godina

Ko zna, mozda je saznanje o "zutoj kuci" i drugim dokazima koje je imala prilike da vidi i cuje u Haskom tribunalu ucinilo, da Karla Del Ponte shvati ono, sto svi mi na Balkanu znamo: kada se vodi gradjanski rat nema NIKOG ko je PRAV. Svi su istovremeno i pravi, i krivi, i zato su ti ratovi najstrasniji.

Umesto sto zveckaju oruzjem, i Amerikanci, i Rusi bi trebalo da ucine sve sto je u njihovoj moci( a to nije malo) da patnja obicnih ljudi prestane.
Ali, nazalost, imperije ne misle o tome. Njih zanimaju SAMO sopstveni interesi.Za njih je Sirija SAMO vazna geostrateska tacka na karti sveta.
Tuzno.

barba

pre 10 godina

CCCC, Opet Karla protiv NATO saveznika. Sigurno je Ruska spijunka.

Salu na stranu, posle svih lazi i obmana koje SAD i njeni saveznici vrse u poslednjih 20 godina bilo bi pravo cudo da Karla gresi.
Samo mi nije jasno kako im ne dosadi da na isti nacin pokusavaju da obmanjuju svetsku javnost.

Jeste

pre 10 godina

Nazalost, i ovo ostaje uzaludno, UN je puppet a ubice spremaju svoj arsenal. Licemerje cele situacije izaziva mucninu. Nobelova nagrada... prica o humanosti... ponavljanje scenarija iz proslih ratova... ubijanje zbog para. Malo koga sve to interesuje.

trabunjalo a?

pre 10 godina

SAD naoruzavao pobunjenike ! Pobunjenici bace nervni gas ! SAD optuzuje Vladu da je bacila nervni gas ! NATO sprema vojnu intervenciju ! sta je tu nejasno ? NAFTA !!!

mikin

pre 10 godina

Zena je shavatila stvari za vreme rata u bivsoj SFRJ. Upoznala je nacin delanja odredjenih grupacija i ne prezanja ni od cega da bi se postigli zacrtani ciljevi (Markale, Racak .... ) i kome je u interesu strana vojna intervencija.

OTAN

pre 10 godina

Džaba svi dokazi i UN istražitelji, kocka je bačena. Oni će da bombarduju i tačka. Nakupilo se demokratije u magacinu i treba je što pre izvesti da se ne pokvari. Prva žrtva svakog rata je istina.

sremac

pre 10 godina

OPAAAAA. Posle ove izjave vise nije ista situacija, ali to nema nikakve veze jer cilj je bitan a ne hiljade ljudskih zrtava. Zar stvarno mislite da postoji razlika izmedju Rusa i Amera, sto se mene tice isti su oni.

Nikola, Beograd

pre 10 godina

Što je najzanimljivije, zapadni mediji uopšte nisu preneli ovu vest. Nastavljaju da citiraju Kerija, Blera, Kamerona,... Biće kao sa Irakom: posle 4-5 godina će reći kako nije bilo dokaza, ali su pomogli da se uspostavi demokratija...

schau-mau

pre 10 godina

Mnogima je to jasno, ponavlja se priča kao sa Markalama I Kosovom...mada kad pojedini nešto namere, a nema ko da ih sputa..sve je moguće.Očigledno da su rešili da se razračunaju sa Asadom.

DuffNS

pre 10 godina

Jednom su uspeli da je nateraju da laže i igra Američku igru ali se vrlo brzo pokajala i priznala koliko je pogrešila! Sada izgleda da se opametila i da nema više nameru da ponovi isto!

djole

pre 10 godina

Rusija nije drugorazredna sila, vec je postala pametna sila koja ce svoju ekonomiju da jaca idalje dok ce ove budale da pobiju pola sveta. Takodje, Putin i treba da bude diktator da se i p njegovoj zemlj ove iste budale ne bi setale. Putin je takodje dovljno razuman, kao i KInezi, pa ne poseze za bombama kada to nije neophodno (u Gruziji je bilo neophodno, a oo Cecenima da ne pricam - evo ih sad stabljaju bombe po Americi). Tako da nemojte da dajete idiotske komenare kad ne znate.Putin ce ih docekati na drugoj strani. A i mogao bi da malo zavrne gas ovaj put ne zbog bezobrazluka Ukrajine, vec zbog bezobrazluka kretena iz Engleske i Francuske. Francuska mi i dalje nije jeasna - izdala je sve svoje velike tekovine i Francuzi sa kojim pricam se stide ovoga.Putim ne zaista vec par dana fascinira uzdrzanoscu - to je velicina koju vise ni jedan politica nema. Da i vi koji podrzavate ove idiote sa bombama shvatate da oni to rade bez ijedne medjunarodne irganizacije, konferencije, pakta? Bez dokaza?2 To se u istoriji ne desava velikim silama vec samlo teroristima. Molim da pokusate da izvuete malo zdravog razuma iz svojij jako malih mozgova. P.S. Najlakse bi bilo da Putin uputi svoje snage i sta? Da se kolju? Bolje mu je da nastavi da podize GDP, kupuje zlato i gradi gaosovode (kojim ima na pretek....Cove je zaista dokazao ono sto nikad nismo verovali: da rusi mogu biti zreli i mudri.

Lima

pre 10 godina

Kupuju vreme.. sad ce "neko" da baci ponovo nesto i da potruje narod i Obama nece vise moci da ceka zbog "savesti" itd.. pratimo fabulu bice zanimljivo..

Сале

pre 10 godina

@(sremac, 27. avgust 2013 12:26)

Где си ти у целој овој причи пронашао Русе??? И какве везе имају Руси са бојним отровима употребљеним од стране побуњеника, а на наговор Америке, седмом флотом и намером Американаца да започну још један рат?

Kad bolje razmislim

pre 10 godina

Sirija je potrebna za buduci rat protiv Irana, koji preti da postane nuklearna sila, a zbog prirode rezima Iran nije pouzdana drzava za takvo oruzje. Posto vreme istice, svi izgovori su bitni da se preuzme kontrola od Asada nad Sirijom najvernijim saveznikom Irana preko cije teritorije bi morale ici vojne akcije. Deca su zrtvovana u gradjanskom ratu koji je u stvari igra moci izmedju Irana i SAD.

remic

pre 10 godina

ne mogu da verujem koliko su bedne zapadne medije. zivim u nemackoj i sad je glavna vest da SAD hoce u toku od 2 dana da uniste hemijske arsenale sirijske vojske. bas me zanima da li ce igde objaviti izjave del ponte.

jovanSRB

pre 10 godina

SAD naoruzavao pobunjenike ! Pobunjenici bace nervni gas ! SAD optuzuje Vladu da je bacila nervni gas ! NATO sprema vojnu intervenciju ! sta je tu nejasno ? NAFTA !!!
(trabunjalo a?, 27. avgust 2013 12:28)

Sirija nema znacajnu kolicinu nafte tj. moze samo svoje potrebe da zadovolji iz busotina. Razlog je sto je Sirija glavni saveznik Irana u regionu i USA mora da ga se resi. A sve to zarad Nafte u Iranu na koju si skrenuo paznju :)

Опричник

pre 10 godina

Није у Сирији у питању нафта,имају је довољно за своје потребе,не баш за извоз.Овде је питање Ирана и Израела.Шитски Хезбулах и њихов лидер Хасан Насрала остају без кључне руте за снабдевање у борби против Израела.Хезбулах је у прошлом рату такорећи изашао као победник захваљајући ирнаској и сиријској подршци.Такорећи Хезбулах представља једину озбиљну претњу Израелу.Остале групе су слабашне и под контролом су салафиста(Саудијска Арабија,Катар) који су савезници САД.Такође Сирија је у блиским односима са Русијом,која има базу Тартус у Сирији.Ако изгуби базу изгубиће било какво присуство у Средоземљу.Сирија је била једна од најсекуларнијих и најлибералнијих арапских земаља.Уколико народ не воли Асада побуњеници би га скинули за пар дана,као у Србији Милошевића.Међутим овај рат траје већ 2 и по године.Сумњам да би тако неомиљен Асад издржао оволико дуго да нема значајну подршку у народу.Значајни фактори у могућем сукобу су још Ирак сада под доминацијом шита,курски фактор који је прича за себе,тренутно у сукобима и са владом и са Ал-Нусра фронтом.Мислим да нам предстоји рат,машинерија је покренута.Русија неће реаговати,издаће пар осуђујућих саопштења,мало ће захладити односи који ће се ресетовати.Нажалост Русија је другоразредна сила и то сваким даном показује,биће свесна својих грешака када НАТО дође на 500км од Москве.Запад је тренутно у офанзиви на 2 фронта,Сирија и Украјина.После тога следи Иран и на крају Русија.

Rke Koke

pre 10 godina

Da su Rusija i Iran bili popustljviji, bilo bi "dokazano" da je Asad bacao nervni gas i da onda bi NATO "oslobodio" Siriju. Ovako, pošto se ne bi kačili sa Rusijom zbog Sirije, onda će biti "dokazano" da su pobunjenici bacali sami na sebe. E, da je Rusija stvarno bratska, mogli smo i mi da prođemo bez bombi '99.

Doslednost

pre 10 godina

Haha, kad se samo setim koliko su Srbi mrzeli Karlu i tvrdili da laze, a sad kad im odgovara, sve joj veruju! Braco Srbi, vasa se uvernja menjaju kako koji vetric dune...

Dulex

pre 10 godina

A ona je morala da ode iz Haga da bi počela realno da sagleda situaciju. Plašim se samo da njena reč nema šanse protiv zapadne propagande koja je svoj stav donela naizgled pre nego što su se uopšte pojavile informacije o hemijskom oružiju. Sve mi ovo izgleda na već pripremljen scenario koji smo videli mnogo puta do sada i nažalost plašim se da ništa ne može da ga spreči...

Buster

pre 10 godina

Ovo je receno odavno takodje, i nikoga nije bolelo uvo sta Karla ima da kaze. Da vidimo sta ce FUKUS reci, njima treba verovati. -_- (FUKUS= France, UK, US).

Bik koji sedi

pre 10 godina

Zivim na zapadu i nikog ne mrzim. Tesko je samo protiv zdrave pameti. Jedno je sigurno Sirija ce biti bombardovana ako nista drugo zbog klimatskih promena. Za par godina mozemo ocekivati dokumentarne emisije u stilu, "pogresili smo" I Rimsko Carstvo je funkcionisalo na isti nacin.

podanik

pre 10 godina

pobunjenici su hteli jednim udacem dve muve-

1. da daju izgovor USA da baci tone demokratije na Asada
2. da pobije pro-liberale sirijce, koji bi smetali u novom islamskom serijatu

Petar S.

pre 10 godina

@(zoran, 27. avgust 2013 17:19)

Corava posla su zabadanje nosa u pesak, prica kojom "svi gledamo svoja posla" koja opravdava one koje su nam oteli sve ukljucujuci i drzavu, pri tom nemislim, samo na Kosovo.
Vec Celokupnu drzavu sa svim narodima i narodnostima.

I to sa istom retotrikom. Podrzavajucui "demokratsku" opoziciju (sa Sherijatskim zakonima u ovom slucaju), protiv "tiranaina koji ne preza ni od "markala" V(erzija)3.5. , a da bi ih spasao od samih sebe, pri cemu ce im ostaviti gradjanski rat u amanet (nakon sto ih predhodno opeljesi), kao i svima ostalima do sada na bliskom istoku gde su svojom "demokratijom" dosli/prosli.

ZBOG SVEGA ONOGA STO SE NAMA DESILO NEMAMO PRAVA DA CUTIMO.

I za kraj zamisli da nekoj "Muslimanskoj Braci" iz Sirije koja ce doci nakon (diktatora) Asada (kao u Egiptu), DAJU U RUKE isto to Hemijsko oruzije NA UPRAVLJANJE i KONTROLU.
Kako ce to da izgleda.

Oni koji su krenuli po naftu i gas to ne zanima, ali ostatak slobodno misleceg sveta (tu ne racunam zapad) bi moralo!!!

A STO SE TICE ISTRAZIVACKOG NOVINARSTVA NA ZAPADU, ODAVNO JE M R T V O.
SVE SAMI OPOSLUSNICI SA SAMO CENZUROM!!!!!

MILA-STULA IM NIJE RAVNA.

Roki

pre 10 godina

http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-22424188
Sad se siri i vesti dalje! tako i treba. Neka se zna da je Amerika prevarantna zemlja!

Lana

pre 10 godina

Ovu Karlu izgleda gadno grize savest poslednjih par godina, još će postati Robin Hud 21. veka. Indikativno je kako su pre 6, 7 godina vodeći zapadni mediji kao udarne vesti objavljivali Karline izjave da Vlada Srbije namerno ne sarađuje sa Tribunalom i pomaže u skrivanju Karadžića i Mladića, a ovo što je rekla za Siriju i pobunjenike, a što je daleko ozbiljnije, prolazi skoro pa marginalno.

Milan

pre 10 godina

Ovo je drugi put intervju Karle del Ponte, samo ovaj je malo njih objavilo, samo Russia Today i tako neke stanice koje nisu prisutne na zapadu. Sve ce se nastaviti kao da ovoga nije ni bilo, donece se neka rezolucija da zbog otezanih uslova nije moguce izvrsiti analizu, ali "postoje indicije" da je Asad koristio hemijsko oruzje i zbog velike mogucnosti da ce se to ponoviti alijanska mora da zastiti civile, gradjane.. Psi laju, karavani prolaze; Mi koji smo sve to preziveli, ova jeftina Americko-engleska predstava nam izgleda smesno, ali ljudima na zapadu koje ovakva zla nisu pogadjala deluje tragicno..
Upotrebiti hemijsko naoruzanje po deci, uz unapred pripremljene kamere, ja ne mogu zamisliti kakav ljudski mozak to moze da uradi..

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

Ova Asadova tiranija je baš "glupa". Prvo su u jeku unutrašnjih sukoba, kada su bili najslabiji i rastrzani na više frontova u sopstvenoj državi, hteli da otvore još jedan front, "bombardujući" Tursku, koja u ovom delu sveta predstavlja glavnog džokera VELIKOG SATANE?! Kada nisu uspeli da postignu ništa bombardovanjem Turske, okrenuli su se bombardovanju hemijskim oružjem i to baš u momentu kada su istražitelji UN-a stigli u Siriju?! Da nije malo infantilno i prosto, bilo bi smešno.

seljadin

pre 10 godina

Zamislite sta bi se nama desilo da pokusamo povratiti Kosovo, koje ima US bazu na svom tlu, e pa to rade Amerikanci napasce zemlju koja ima rusku bazu na svom tlu. To je sramota za Rusiju, ako nista ne uradi, ili ako nije opremila svoje saveznike. Posle Sirije, na redu je Iran, i na kraju Rusija.
Za sve koji misle da se stvari desavaju bez plana (neko naziva plan zaverom), neka poveruju Wesley Clark generalu koji je pre 7 godina izneo redosled napada na Avganistan, Irak , Libiju, Siriju i Iran na kraju
http://www.youtube.com/watch?v=SXS3vW47mOE
Prema tome samo budala ili malouman covek veruje u vesti sa CNN kako se sve odvija stihijno.
Mene sve ovo podseca na prosli vek kad je Hitler sa Staljinom imao "prisne odnose" cak i saradnju, kao Rusija partnerstvo za mir sa USA.
Ajd sad da vas vidim, minuse svi koji se osete prozvanima.

MD

pre 10 godina

Ko jos veruje u informacije koje dolaze iz Vasingtona? Da, bas Asad ima potrebu da upotrbi hemijsko oruzje kad i onako tamani ove pobunjenike kao bubasvabe...Uskoro ce krenuti i na Iran, e to ce vec biti pocetak neceg velikog..

seljadin

pre 10 godina

evo upozorenja predsednika Eisenhowera da ce se desavati stvari koje se sada desavaju, nad USA vlada vojno-industrijski kompleks, a to je bila smrtna opasnost za americku demokratiju, koje nazalost vise nema, USA se vratila u srednji vek sa ne postovanjem ljudskih prava
http://www.youtube.com/watch?v=8y06NSBBRtY

Faja

pre 10 godina

Kao prvo, slazem se da cela stvar smrdi do neba; ali treba reci i to da je Karla del Ponte ovo rekla u jednoj izjavi pre 3 meseca (mnogo pre masakra u Damasku) ali je Sirijska novinska agencija danas ponovo izbacila tu staru vest, da bi izgledalo kao da se izjava odnosi na masakr; na sta su se neki strani mediji ukljucujuci i nase napecali.

Znaci, iako je i detetu jasno da su svi zapadni mediji trenutno na huskackoj misiji, ovog puta treba biti fer i reci da postoji dobar razlog zasto ova vest nije preneta.

Zoran

pre 10 godina

12.05 - Британски премијер Дејвид Камерон рекао да је напад хемијским оружјем "апсолутно гнусан" и да захтева акцију међународне заједнице. Британија разматра "пропорционални одговор", рекао Камерон.

P.S. Uh, uh... sada kada udare po pobunjenicima zajedno sa Asadom... Kako se stvari menjaju iz sata u sat. Koliko ja razumem sada su Zapadne sile i Asad sustinski saveznici na istom zadatku: proporcionalni odgovor pobunjenicima zbog koriscenja hemijskog oruzja.

P.S. Imo sam strasnog petla, bio je pravi djavo.... Mislim, princip je isti, sve su ostalo nijanse !

Miki

pre 10 godina

Sirija , Libija i Iran su mirno posmatrali bombardovanje Iraka.
Potom Sirija i Iran nisu ni prstom mrdnuli dok su EU i SAD krljali
Gadafija.Sad će to da se desi Siriji a Iran će sve ćutke posmatrati
verujući da se nešto slično njima nikad neće desiti.A već koliko
sutra ili godinu najviše imaćemo američke baze u Iranu.
Da su se na vreme udružili možda bi nešto i učinili u svoju korist
ovako sve će to uskoro biti američka kolonija...
A da je Rusija želela da spreči ovaj rat mogla je da isporuči S-300.
A sad kuknjava oko kršenja međunardnog zakona deluje malo bljutavo.
I Rusija i Kina sve što umeju je da se povlače, na moju veliku žalost.

seseljeve knjige

pre 10 godina

Mogu zamisliti u kakvom je problemu sada mozak prosecnog srpskog nacionaliste. Ladno moze doci do kurslusa.
Omrzena Karla del Ponte, koja je strpala sve nase heroje u Hag, prica po pitanju Sirije sve ono sto bi oni voleli da cuju. A opet, ne sme se nikada reci da K.D. Ponte govori istinu u vezi bilo cega.
Kako se sada iz svega toga iscupati? Kako Karlu nazvati lazovom, a opet joj dati za pravo?

Neutralni posmatrac

pre 10 godina

Ako su se namerili na Siiju, ovo ih nece spreciti. Od kako su istrazitelji UN-a stigli u Siriju, iz Britanije i Amerike dolaze govori kako je to "beskorisno jer su Asadove snage dokaze vec unistile". dakle, trazi se razlog. Nije Sirijski rezim nevin, nikako, ali gori su pobunjenici koji rade na stetu naroda. Nazalost, vecinom verovatno i nisu "pobunjenici" vec placenici sa svih strana sveta. Taj konfilkt se nece resiti u skorije vreme a moze biti kapisla za mnogo vece i gore dogadjaje. A to je strasno.

laza

pre 10 godina

ma nema od toga ništa...bombardovaće ih i kraj.
tako funkcioniše svet posle WWII i niko tu ništa ne može.
sledeći je iran i tako redom...

Probudjena

pre 10 godina

Ne mogu a da se ne slozim sa Sremcom.

Gradjanski rat u Siriji je po slicnom receptu pravljen kao i u Iraku pa i kod nas. Prvo su umitili jaja, pa su ih onda isprzili a mi nikada necemo tacno znati ko je koja jaja mutio.

Svi znaju sta se krije u zemlji Srednjeg Istoka. Pa malo je naivno verovati da tu bas niko od svetskih sila nema interesa. Ima jedne razlike, Srednji istok je geografski Azija. To bi za ostatak kontinenta imalo izvesne posledice. Nije isljuceno da dodje i do treceg svetskog rata. Siriji mogu da skoce u pomoc ostale zemlje iz regiona ukljucujuci one koje su veliki neprijatelji SAD.
Dobili bi pravu podelu na Zapad i Istok i intervencija Kine i Rusije ne bi izostala.

To je najgori scenario u kome bi svi bili zrtve. Ko je jos ostao ziv od atomske bome i njenog zracenja? A Iran takodje trvdi da poseduje takvu bombu.

Svet je totalno poludeo.

Ja nisam panicar ali ponekad stvari vrlo brzo mogu da izmaknu kontroli. Nadam se da ce preovladati razum i da ce se diplomatskim putem traziti resenje. Mada se bojim da je bombardovanje neminovno. Jadni nevini ljudi.

zaboravio ime

pre 10 godina

Ovo mi sve lici da niko nije ni bacio taj otrov cista rezija i scenario,u oste nije tesko poredat sto ljudi umotat ih kao da su mrtvi i slikat ili snimit cisti film,a i ove sto se lijece pa,oni se lijece u drzavama koje podrzaju pobunjenike sve ukazuje na to dok pobunjenici nedaju pric UNO inspektorima gadjajuci ih snajperima.Greska Asada sto nije pozvo Rusiju upomoc kad su posli nemiri svaka zemlja ima pravo pozvat prijateljsku zemlju da pomogne,da je Rusija dosla i smirila situaciju na terenu do ovg sada nebi doslo,bojim se daj sada za sve kasno i Iran je trebo poslat svoju vosku tajno da to sredi na kraju ce se sve obit o glavu Iranu nije njima cilj Sirija.

Musliman

pre 10 godina

Nikako nije u pitanju da Amerika zeli da se priblizi iranu zbog nuklearne rakete itd. To im je najmanji rizik, u suprotnom oni su im najveci saveznici. Da bi se razumelo ovo treba znati islamsku istoriju na koju su uvek zidovi bili jaci u vreme kada su sije (sekta u vecinom u iranu siriji I libanu) bili jaki I na vlastu islamskih zemalja. Ovo je pravi rat medu sija I sunnija, nikakve veze nema ovo sa naftom itd. Vecina ljudi se naslanja samo na internet ili tv propagandi. Ovo je istina, mada mnogima citajuci ovaj komentar ide na oku dislike :)

Dedal

pre 10 godina

@Musliman

To sto ste rekli apsolutno je tacno. Odatle i podozrenje Izraela prema Obami koji je u stvari musliman i po Mosadu neko ko odlicno zna arapski jezik. Verovatno je sunit, pa svuda na vlast dovodi ekstremne sunite, a koristi zapadnu civilizaciju protiv sita.

dragan

pre 10 godina

@ne mogu da verujem koliko su bedne zapadne medije. zivim u nemackoj i sad je glavna vest da SAD hoce u toku od 2 dana da uniste hemijske arsenale sirijske vojske. bas me zanima da li ce igde objaviti izjave del ponte.
(remic, 27. avgust 2013 13:49)

Mrzite zapad , a ipak ste otisli tamo da zivite .

mujcinovic salih

pre 10 godina

Interesantno sada verujete gospodji Karli del Ponte!Kad je govorila da se Mladic i Karadzic kriju u Srbiji govorili ste da laze.Uzgred vest je stara mislim da je iz juna ove godine?

zoran

pre 10 godina

dobro jutro kolumbo!
i dobro jutro novom vijetnamu!
(bora corba, 27. avgust 2013 15:05)

Koji bre Vijetnam, rotkve strugane. Ne zaboravi da je Vijetnam završen pre tačno 40 godina. Pa jesu li nas zasipali raketama i bombama a da ih nismo okom videli. I ne zaboravi da je, kada su nas bombardovali HD od 1 Giga bio čudo na PC za kućnu upotrebu. Sada je normalno imati HD od 1 Tera.
A dokle je Američka vojna tehnologija stigla to sami Bog zna.
Oni će bre da sprže i Sadama, i narod Sirije i žene i decu i pesak će bre da mu sprže sedeći u Vašingtonu sa džojstikom u ruci. A da da mu staviš kartu sveta da nađe Siriju, ne bi znao...
Prema tome, manite se ćorava posla i pametovanja o globalnim nepravdama i belosvetskim poštenim i nepoštenim političarima. Imamo mi ovde kamaru vlastitih secikesa i zulumćara da nam ne trebaju strani.

sta?

pre 10 godina

Ljudi, ova vest je iz maja meseca kad je Asadov rezim bio indirektno optuen za upotrebu sarina. Ta izjava nema nikakve veze sa trenutnim optuzbama i trenutnim incidentom. Ne kazem da je jedna ili druga strana u pravu, ali Carla uopste nije umesana u trenutnu istragu. Bice da neko iz domacih resavskih novinskih agencija nije procitao datum vesti pre nego sto ju je prepisao...

Bashkim

pre 10 godina

Ja Sam siguran da ti dobro znas ko je bacio otrov" i bas za to ce da ima veliki udar na asad ajmo Ameriko sta pre. Udari Obe. Strane somo spreci ovu gadnu igru sa decijem zivotom.

Milos

pre 10 godina

Ovu zenu najbolje moze opisati recenica Bate Stojkovica iz Balkanskog spijuna: "A sad ce da se vratis u Pariz al ces da radis za nase. A mene ako se sete na Dan Bezbednosti sete, ako ne meni je bila duznost da jednog mladog coveka vratim na pravi put.". A moze i ona al to se tice Amera "Dzabe ste krecili.".

Profesionalizam i etika?

pre 10 godina

Izjava Karle del Ponte data je BBC-u u maju, pre tri meseca, i ondosi se na tadasnju istragu UN-a, drugim povodom, na severu Sirije. Ovu staru i dobro poznatu izjavu koja je obisla ceo svet je, bez navodjenja datuma, prenala danas opskurna agencija AINA iz "Irackog Kurdistana" (!) i istog trenutka je, u cudnoj vrmenskoj koincidenciji, dalje prenela ruska rezimska RT i plasirala kao da je vest nova i kao da je u vezi s aktuelnim desavanjima. Kako i zasto su se obozavaoci azijatskih diktatora primili na ovu manipulaciju - to je jasno i to se tako radi. A sto se tice B92 koja ucestvuje u putinovskom spinovanju - sta reci...

EU Citizen

pre 10 godina

Nisam pristalica intervencije u Siriji, jer njom Zapad i SAD ništa neće dobiti, ali ova žena je još pre koju godinu, narodski rečeno, totalno odlepila, i izgleda da joj je glavni cilj u životu da tera inat civilizovanom svetu, jer kada je bila tužilac nije baš sve išlo onako kako je ona htela. Pominjati "izjave svedoka", koji su u Siriji po definiciji nepouzdani, jer je njihov iskaz uglavnom predodređen etničkom pripadnošću i stranom u sukobu prema kojoj gaje simpatije, i bez ikakvih pouzdanijih dokaza davati ovako bombastičnu izjavu u ovom trenutku, ukazuje na neku lično-političku motivaciju, što je u slučaju jedne ovako osetljive istrage nedopustivo, a takvih ljudi, koji igraju za ko zna čije pare i interese ili isteruju ko zna kakve lične inate, Ujedinjene nacije su pune, što je još jedan od razloga što bih se ja, na mestu SAD i svih civilizovanih zemalja odavno unilateralno povukao iz ove organizacije koja ničemu ne služi.

Milan

pre 10 godina

"Joca Akademski Gradjanin" Od akademskih gradjana se ne ocekuje da podrzavaju rat. Nazalost nisu vise ni akademski gradjani kao sto su nekada bili. Ti zapravo podrzavas novi svetski rat koji moze da bude mnogo blizi nego ikada ranije.

sead

pre 10 godina

kao prvo otkud "POBUNjENICIMA" nervni gas? Drugo otkud istim bojeve rakete zemlja-zemlja da ubace u njih isti taj gas? Trece, da su imali te iste rakete oni bi odavno izdejstvovali pobedu. Zasto niko ne kaze istinu, borba je da se ne dozvoli da vecinski suniti ne dodju na vlast jer bi onda isti uz pomoc turske pomagali palestince da dodju do svoje drzave.

Milan55

pre 10 godina

Ovo je stara vest iz Maja meseca koju je jedan izvor blizak Asadu objavio ponovo juce (Assyrian International News Agency) a Balkanski mediji brze bolje preneli bez provere. Potrazite malo po netu, zar nije malo cudno da su jedino ovo preneli Balkanci ?

Joca Akademski Gradjanin

pre 10 godina

Madam Del Ponte, Ako su gas bacilli pobunjenici,zasto je Asad unistio dokaze i cello vreme nije dao komisiji UN pristup na mesto upotrebe hemijskog oruzja? Taj odgovor sigurno nemate. Vase pretpostavke su sigurno proizvod Asadove uplate i ne slaze se sa stvarnoscu na bojistu.

zoran

pre 10 godina

@ Petar S., 27. avgust 2013 18:09

U potpunosti imamo isto mišljenje. Jedino ne videh koji je tvoj konkretan predlog? Šta MI možemo da preduzmemo a da ne navučemo (opet) gnev robokapova na sebe??? Inače, "podizanje galame" je plašenje mečke rešetom.

Usput, Sirija nema značajnije rezerve ni gasa ni nafte. Osim strateškog položaja (Golanska Visoravan), koji je značajan Izraelu, a zna se ko drži lovu u USA, drugog razloga da ih napadnu nemaju. Navodna bliskost sa Rusima je glupost taman koliko i naše zaklinjanje u braću sa severo-istoka od kojih smo videli vajdu koliko i mrtav od sveće. Kroz celokupnu istoriju a o ovoj skorijoj da ne govorimo...
Na kraju, ako se zakuva još žešće u Siriji, barel će da skoči a Rusima to kao ne odgovara...

Ne budite naivni!

Doslednost

pre 10 godina

Haha, kad se samo setim koliko su Srbi mrzeli Karlu i tvrdili da laze, a sad kad im odgovara, sve joj veruju! Braco Srbi, vasa se uvernja menjaju kako koji vetric dune...

Bashkim

pre 10 godina

Ja Sam siguran da ti dobro znas ko je bacio otrov" i bas za to ce da ima veliki udar na asad ajmo Ameriko sta pre. Udari Obe. Strane somo spreci ovu gadnu igru sa decijem zivotom.

Joca Akademski Gradjanin

pre 10 godina

Madam Del Ponte, Ako su gas bacilli pobunjenici,zasto je Asad unistio dokaze i cello vreme nije dao komisiji UN pristup na mesto upotrebe hemijskog oruzja? Taj odgovor sigurno nemate. Vase pretpostavke su sigurno proizvod Asadove uplate i ne slaze se sa stvarnoscu na bojistu.

sremac

pre 10 godina

OPAAAAA. Posle ove izjave vise nije ista situacija, ali to nema nikakve veze jer cilj je bitan a ne hiljade ljudskih zrtava. Zar stvarno mislite da postoji razlika izmedju Rusa i Amera, sto se mene tice isti su oni.

dragan

pre 10 godina

@ne mogu da verujem koliko su bedne zapadne medije. zivim u nemackoj i sad je glavna vest da SAD hoce u toku od 2 dana da uniste hemijske arsenale sirijske vojske. bas me zanima da li ce igde objaviti izjave del ponte.
(remic, 27. avgust 2013 13:49)

Mrzite zapad , a ipak ste otisli tamo da zivite .

EU Citizen

pre 10 godina

Nisam pristalica intervencije u Siriji, jer njom Zapad i SAD ništa neće dobiti, ali ova žena je još pre koju godinu, narodski rečeno, totalno odlepila, i izgleda da joj je glavni cilj u životu da tera inat civilizovanom svetu, jer kada je bila tužilac nije baš sve išlo onako kako je ona htela. Pominjati "izjave svedoka", koji su u Siriji po definiciji nepouzdani, jer je njihov iskaz uglavnom predodređen etničkom pripadnošću i stranom u sukobu prema kojoj gaje simpatije, i bez ikakvih pouzdanijih dokaza davati ovako bombastičnu izjavu u ovom trenutku, ukazuje na neku lično-političku motivaciju, što je u slučaju jedne ovako osetljive istrage nedopustivo, a takvih ljudi, koji igraju za ko zna čije pare i interese ili isteruju ko zna kakve lične inate, Ujedinjene nacije su pune, što je još jedan od razloga što bih se ja, na mestu SAD i svih civilizovanih zemalja odavno unilateralno povukao iz ove organizacije koja ničemu ne služi.

seseljeve knjige

pre 10 godina

Mogu zamisliti u kakvom je problemu sada mozak prosecnog srpskog nacionaliste. Ladno moze doci do kurslusa.
Omrzena Karla del Ponte, koja je strpala sve nase heroje u Hag, prica po pitanju Sirije sve ono sto bi oni voleli da cuju. A opet, ne sme se nikada reci da K.D. Ponte govori istinu u vezi bilo cega.
Kako se sada iz svega toga iscupati? Kako Karlu nazvati lazovom, a opet joj dati za pravo?

sead

pre 10 godina

kao prvo otkud "POBUNjENICIMA" nervni gas? Drugo otkud istim bojeve rakete zemlja-zemlja da ubace u njih isti taj gas? Trece, da su imali te iste rakete oni bi odavno izdejstvovali pobedu. Zasto niko ne kaze istinu, borba je da se ne dozvoli da vecinski suniti ne dodju na vlast jer bi onda isti uz pomoc turske pomagali palestince da dodju do svoje drzave.

Profesionalizam i etika?

pre 10 godina

Izjava Karle del Ponte data je BBC-u u maju, pre tri meseca, i ondosi se na tadasnju istragu UN-a, drugim povodom, na severu Sirije. Ovu staru i dobro poznatu izjavu koja je obisla ceo svet je, bez navodjenja datuma, prenala danas opskurna agencija AINA iz "Irackog Kurdistana" (!) i istog trenutka je, u cudnoj vrmenskoj koincidenciji, dalje prenela ruska rezimska RT i plasirala kao da je vest nova i kao da je u vezi s aktuelnim desavanjima. Kako i zasto su se obozavaoci azijatskih diktatora primili na ovu manipulaciju - to je jasno i to se tako radi. A sto se tice B92 koja ucestvuje u putinovskom spinovanju - sta reci...

djole

pre 10 godina

Rusija nije drugorazredna sila, vec je postala pametna sila koja ce svoju ekonomiju da jaca idalje dok ce ove budale da pobiju pola sveta. Takodje, Putin i treba da bude diktator da se i p njegovoj zemlj ove iste budale ne bi setale. Putin je takodje dovljno razuman, kao i KInezi, pa ne poseze za bombama kada to nije neophodno (u Gruziji je bilo neophodno, a oo Cecenima da ne pricam - evo ih sad stabljaju bombe po Americi). Tako da nemojte da dajete idiotske komenare kad ne znate.Putin ce ih docekati na drugoj strani. A i mogao bi da malo zavrne gas ovaj put ne zbog bezobrazluka Ukrajine, vec zbog bezobrazluka kretena iz Engleske i Francuske. Francuska mi i dalje nije jeasna - izdala je sve svoje velike tekovine i Francuzi sa kojim pricam se stide ovoga.Putim ne zaista vec par dana fascinira uzdrzanoscu - to je velicina koju vise ni jedan politica nema. Da i vi koji podrzavate ove idiote sa bombama shvatate da oni to rade bez ijedne medjunarodne irganizacije, konferencije, pakta? Bez dokaza?2 To se u istoriji ne desava velikim silama vec samlo teroristima. Molim da pokusate da izvuete malo zdravog razuma iz svojij jako malih mozgova. P.S. Najlakse bi bilo da Putin uputi svoje snage i sta? Da se kolju? Bolje mu je da nastavi da podize GDP, kupuje zlato i gradi gaosovode (kojim ima na pretek....Cove je zaista dokazao ono sto nikad nismo verovali: da rusi mogu biti zreli i mudri.

mujcinovic salih

pre 10 godina

Interesantno sada verujete gospodji Karli del Ponte!Kad je govorila da se Mladic i Karadzic kriju u Srbiji govorili ste da laze.Uzgred vest je stara mislim da je iz juna ove godine?

Rke Koke

pre 10 godina

Da su Rusija i Iran bili popustljviji, bilo bi "dokazano" da je Asad bacao nervni gas i da onda bi NATO "oslobodio" Siriju. Ovako, pošto se ne bi kačili sa Rusijom zbog Sirije, onda će biti "dokazano" da su pobunjenici bacali sami na sebe. E, da je Rusija stvarno bratska, mogli smo i mi da prođemo bez bombi '99.

sta?

pre 10 godina

Ljudi, ova vest je iz maja meseca kad je Asadov rezim bio indirektno optuen za upotrebu sarina. Ta izjava nema nikakve veze sa trenutnim optuzbama i trenutnim incidentom. Ne kazem da je jedna ili druga strana u pravu, ali Carla uopste nije umesana u trenutnu istragu. Bice da neko iz domacih resavskih novinskih agencija nije procitao datum vesti pre nego sto ju je prepisao...

Necu_u_Tor

pre 10 godina

Bez obzira sto sam stvarno imao dosta rzloga da ovu zenu ne simpatisem previse, moram prizanti da pocinjem da joj se divim i da drugacije razumem neke njene stavo od ranije.

Ovo je za svako postovanje i dokazuje da ima jos uvek ljudi na ovome svetu koji imaju kicmu

zoran

pre 10 godina

dobro jutro kolumbo!
i dobro jutro novom vijetnamu!
(bora corba, 27. avgust 2013 15:05)

Koji bre Vijetnam, rotkve strugane. Ne zaboravi da je Vijetnam završen pre tačno 40 godina. Pa jesu li nas zasipali raketama i bombama a da ih nismo okom videli. I ne zaboravi da je, kada su nas bombardovali HD od 1 Giga bio čudo na PC za kućnu upotrebu. Sada je normalno imati HD od 1 Tera.
A dokle je Američka vojna tehnologija stigla to sami Bog zna.
Oni će bre da sprže i Sadama, i narod Sirije i žene i decu i pesak će bre da mu sprže sedeći u Vašingtonu sa džojstikom u ruci. A da da mu staviš kartu sveta da nađe Siriju, ne bi znao...
Prema tome, manite se ćorava posla i pametovanja o globalnim nepravdama i belosvetskim poštenim i nepoštenim političarima. Imamo mi ovde kamaru vlastitih secikesa i zulumćara da nam ne trebaju strani.

Dedal

pre 10 godina

@Musliman

To sto ste rekli apsolutno je tacno. Odatle i podozrenje Izraela prema Obami koji je u stvari musliman i po Mosadu neko ko odlicno zna arapski jezik. Verovatno je sunit, pa svuda na vlast dovodi ekstremne sunite, a koristi zapadnu civilizaciju protiv sita.

proxima centauri

pre 10 godina

Ko zna, mozda je saznanje o "zutoj kuci" i drugim dokazima koje je imala prilike da vidi i cuje u Haskom tribunalu ucinilo, da Karla Del Ponte shvati ono, sto svi mi na Balkanu znamo: kada se vodi gradjanski rat nema NIKOG ko je PRAV. Svi su istovremeno i pravi, i krivi, i zato su ti ratovi najstrasniji.

Umesto sto zveckaju oruzjem, i Amerikanci, i Rusi bi trebalo da ucine sve sto je u njihovoj moci( a to nije malo) da patnja obicnih ljudi prestane.
Ali, nazalost, imperije ne misle o tome. Njih zanimaju SAMO sopstveni interesi.Za njih je Sirija SAMO vazna geostrateska tacka na karti sveta.
Tuzno.

schau-mau

pre 10 godina

Mnogima je to jasno, ponavlja se priča kao sa Markalama I Kosovom...mada kad pojedini nešto namere, a nema ko da ih sputa..sve je moguće.Očigledno da su rešili da se razračunaju sa Asadom.

Musliman

pre 10 godina

Nikako nije u pitanju da Amerika zeli da se priblizi iranu zbog nuklearne rakete itd. To im je najmanji rizik, u suprotnom oni su im najveci saveznici. Da bi se razumelo ovo treba znati islamsku istoriju na koju su uvek zidovi bili jaci u vreme kada su sije (sekta u vecinom u iranu siriji I libanu) bili jaki I na vlastu islamskih zemalja. Ovo je pravi rat medu sija I sunnija, nikakve veze nema ovo sa naftom itd. Vecina ljudi se naslanja samo na internet ili tv propagandi. Ovo je istina, mada mnogima citajuci ovaj komentar ide na oku dislike :)

Roki

pre 10 godina

http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-22424188
Sad se siri i vesti dalje! tako i treba. Neka se zna da je Amerika prevarantna zemlja!

Faja

pre 10 godina

Kao prvo, slazem se da cela stvar smrdi do neba; ali treba reci i to da je Karla del Ponte ovo rekla u jednoj izjavi pre 3 meseca (mnogo pre masakra u Damasku) ali je Sirijska novinska agencija danas ponovo izbacila tu staru vest, da bi izgledalo kao da se izjava odnosi na masakr; na sta su se neki strani mediji ukljucujuci i nase napecali.

Znaci, iako je i detetu jasno da su svi zapadni mediji trenutno na huskackoj misiji, ovog puta treba biti fer i reci da postoji dobar razlog zasto ova vest nije preneta.

mikin

pre 10 godina

Zena je shavatila stvari za vreme rata u bivsoj SFRJ. Upoznala je nacin delanja odredjenih grupacija i ne prezanja ni od cega da bi se postigli zacrtani ciljevi (Markale, Racak .... ) i kome je u interesu strana vojna intervencija.

Ozlojeđeni!

pre 10 godina

Sada očekujem da nobelovac bude dosledan po pitanju crvene linije, i da upotrebi američku vojsku kako bi pobio sve pobunjenike (teroriste) i pomogao Asadu da uspostavi mir i bezbednost u zemlji. Očekujem da se i braća Rusi uključe u ovu akciju i zajedno sa Amerikancima istrebe ove neljude koji su upotrebili hemijsko oružje, a onda zajedničkim snagama obnove razrušenu zemlju.

Kad bolje razmislim

pre 10 godina

Sirija je potrebna za buduci rat protiv Irana, koji preti da postane nuklearna sila, a zbog prirode rezima Iran nije pouzdana drzava za takvo oruzje. Posto vreme istice, svi izgovori su bitni da se preuzme kontrola od Asada nad Sirijom najvernijim saveznikom Irana preko cije teritorije bi morale ici vojne akcije. Deca su zrtvovana u gradjanskom ratu koji je u stvari igra moci izmedju Irana i SAD.

DuffNS

pre 10 godina

Jednom su uspeli da je nateraju da laže i igra Američku igru ali se vrlo brzo pokajala i priznala koliko je pogrešila! Sada izgleda da se opametila i da nema više nameru da ponovi isto!

Сале

pre 10 godina

@(sremac, 27. avgust 2013 12:26)

Где си ти у целој овој причи пронашао Русе??? И какве везе имају Руси са бојним отровима употребљеним од стране побуњеника, а на наговор Америке, седмом флотом и намером Американаца да започну још један рат?

Опричник

pre 10 godina

Није у Сирији у питању нафта,имају је довољно за своје потребе,не баш за извоз.Овде је питање Ирана и Израела.Шитски Хезбулах и њихов лидер Хасан Насрала остају без кључне руте за снабдевање у борби против Израела.Хезбулах је у прошлом рату такорећи изашао као победник захваљајући ирнаској и сиријској подршци.Такорећи Хезбулах представља једину озбиљну претњу Израелу.Остале групе су слабашне и под контролом су салафиста(Саудијска Арабија,Катар) који су савезници САД.Такође Сирија је у блиским односима са Русијом,која има базу Тартус у Сирији.Ако изгуби базу изгубиће било какво присуство у Средоземљу.Сирија је била једна од најсекуларнијих и најлибералнијих арапских земаља.Уколико народ не воли Асада побуњеници би га скинули за пар дана,као у Србији Милошевића.Међутим овај рат траје већ 2 и по године.Сумњам да би тако неомиљен Асад издржао оволико дуго да нема значајну подршку у народу.Значајни фактори у могућем сукобу су још Ирак сада под доминацијом шита,курски фактор који је прича за себе,тренутно у сукобима и са владом и са Ал-Нусра фронтом.Мислим да нам предстоји рат,машинерија је покренута.Русија неће реаговати,издаће пар осуђујућих саопштења,мало ће захладити односи који ће се ресетовати.Нажалост Русија је другоразредна сила и то сваким даном показује,биће свесна својих грешака када НАТО дође на 500км од Москве.Запад је тренутно у офанзиви на 2 фронта,Сирија и Украјина.После тога следи Иран и на крају Русија.

barba

pre 10 godina

CCCC, Opet Karla protiv NATO saveznika. Sigurno je Ruska spijunka.

Salu na stranu, posle svih lazi i obmana koje SAD i njeni saveznici vrse u poslednjih 20 godina bilo bi pravo cudo da Karla gresi.
Samo mi nije jasno kako im ne dosadi da na isti nacin pokusavaju da obmanjuju svetsku javnost.

trabunjalo a?

pre 10 godina

SAD naoruzavao pobunjenike ! Pobunjenici bace nervni gas ! SAD optuzuje Vladu da je bacila nervni gas ! NATO sprema vojnu intervenciju ! sta je tu nejasno ? NAFTA !!!

Petar S.

pre 10 godina

@(zoran, 27. avgust 2013 17:19)

Corava posla su zabadanje nosa u pesak, prica kojom "svi gledamo svoja posla" koja opravdava one koje su nam oteli sve ukljucujuci i drzavu, pri tom nemislim, samo na Kosovo.
Vec Celokupnu drzavu sa svim narodima i narodnostima.

I to sa istom retotrikom. Podrzavajucui "demokratsku" opoziciju (sa Sherijatskim zakonima u ovom slucaju), protiv "tiranaina koji ne preza ni od "markala" V(erzija)3.5. , a da bi ih spasao od samih sebe, pri cemu ce im ostaviti gradjanski rat u amanet (nakon sto ih predhodno opeljesi), kao i svima ostalima do sada na bliskom istoku gde su svojom "demokratijom" dosli/prosli.

ZBOG SVEGA ONOGA STO SE NAMA DESILO NEMAMO PRAVA DA CUTIMO.

I za kraj zamisli da nekoj "Muslimanskoj Braci" iz Sirije koja ce doci nakon (diktatora) Asada (kao u Egiptu), DAJU U RUKE isto to Hemijsko oruzije NA UPRAVLJANJE i KONTROLU.
Kako ce to da izgleda.

Oni koji su krenuli po naftu i gas to ne zanima, ali ostatak slobodno misleceg sveta (tu ne racunam zapad) bi moralo!!!

A STO SE TICE ISTRAZIVACKOG NOVINARSTVA NA ZAPADU, ODAVNO JE M R T V O.
SVE SAMI OPOSLUSNICI SA SAMO CENZUROM!!!!!

MILA-STULA IM NIJE RAVNA.

Milan55

pre 10 godina

Ovo je stara vest iz Maja meseca koju je jedan izvor blizak Asadu objavio ponovo juce (Assyrian International News Agency) a Balkanski mediji brze bolje preneli bez provere. Potrazite malo po netu, zar nije malo cudno da su jedino ovo preneli Balkanci ?

Dulex

pre 10 godina

A ona je morala da ode iz Haga da bi počela realno da sagleda situaciju. Plašim se samo da njena reč nema šanse protiv zapadne propagande koja je svoj stav donela naizgled pre nego što su se uopšte pojavile informacije o hemijskom oružiju. Sve mi ovo izgleda na već pripremljen scenario koji smo videli mnogo puta do sada i nažalost plašim se da ništa ne može da ga spreči...

zaboravio ime

pre 10 godina

Ovo mi sve lici da niko nije ni bacio taj otrov cista rezija i scenario,u oste nije tesko poredat sto ljudi umotat ih kao da su mrtvi i slikat ili snimit cisti film,a i ove sto se lijece pa,oni se lijece u drzavama koje podrzaju pobunjenike sve ukazuje na to dok pobunjenici nedaju pric UNO inspektorima gadjajuci ih snajperima.Greska Asada sto nije pozvo Rusiju upomoc kad su posli nemiri svaka zemlja ima pravo pozvat prijateljsku zemlju da pomogne,da je Rusija dosla i smirila situaciju na terenu do ovg sada nebi doslo,bojim se daj sada za sve kasno i Iran je trebo poslat svoju vosku tajno da to sredi na kraju ce se sve obit o glavu Iranu nije njima cilj Sirija.

Nikola, Beograd

pre 10 godina

Što je najzanimljivije, zapadni mediji uopšte nisu preneli ovu vest. Nastavljaju da citiraju Kerija, Blera, Kamerona,... Biće kao sa Irakom: posle 4-5 godina će reći kako nije bilo dokaza, ali su pomogli da se uspostavi demokratija...

Miki

pre 10 godina

Sirija , Libija i Iran su mirno posmatrali bombardovanje Iraka.
Potom Sirija i Iran nisu ni prstom mrdnuli dok su EU i SAD krljali
Gadafija.Sad će to da se desi Siriji a Iran će sve ćutke posmatrati
verujući da se nešto slično njima nikad neće desiti.A već koliko
sutra ili godinu najviše imaćemo američke baze u Iranu.
Da su se na vreme udružili možda bi nešto i učinili u svoju korist
ovako sve će to uskoro biti američka kolonija...
A da je Rusija želela da spreči ovaj rat mogla je da isporuči S-300.
A sad kuknjava oko kršenja međunardnog zakona deluje malo bljutavo.
I Rusija i Kina sve što umeju je da se povlače, na moju veliku žalost.

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

Ova Asadova tiranija je baš "glupa". Prvo su u jeku unutrašnjih sukoba, kada su bili najslabiji i rastrzani na više frontova u sopstvenoj državi, hteli da otvore još jedan front, "bombardujući" Tursku, koja u ovom delu sveta predstavlja glavnog džokera VELIKOG SATANE?! Kada nisu uspeli da postignu ništa bombardovanjem Turske, okrenuli su se bombardovanju hemijskim oružjem i to baš u momentu kada su istražitelji UN-a stigli u Siriju?! Da nije malo infantilno i prosto, bilo bi smešno.

seljadin

pre 10 godina

Zamislite sta bi se nama desilo da pokusamo povratiti Kosovo, koje ima US bazu na svom tlu, e pa to rade Amerikanci napasce zemlju koja ima rusku bazu na svom tlu. To je sramota za Rusiju, ako nista ne uradi, ili ako nije opremila svoje saveznike. Posle Sirije, na redu je Iran, i na kraju Rusija.
Za sve koji misle da se stvari desavaju bez plana (neko naziva plan zaverom), neka poveruju Wesley Clark generalu koji je pre 7 godina izneo redosled napada na Avganistan, Irak , Libiju, Siriju i Iran na kraju
http://www.youtube.com/watch?v=SXS3vW47mOE
Prema tome samo budala ili malouman covek veruje u vesti sa CNN kako se sve odvija stihijno.
Mene sve ovo podseca na prosli vek kad je Hitler sa Staljinom imao "prisne odnose" cak i saradnju, kao Rusija partnerstvo za mir sa USA.
Ajd sad da vas vidim, minuse svi koji se osete prozvanima.

Bik koji sedi

pre 10 godina

Zivim na zapadu i nikog ne mrzim. Tesko je samo protiv zdrave pameti. Jedno je sigurno Sirija ce biti bombardovana ako nista drugo zbog klimatskih promena. Za par godina mozemo ocekivati dokumentarne emisije u stilu, "pogresili smo" I Rimsko Carstvo je funkcionisalo na isti nacin.

Milan

pre 10 godina

"Joca Akademski Gradjanin" Od akademskih gradjana se ne ocekuje da podrzavaju rat. Nazalost nisu vise ni akademski gradjani kao sto su nekada bili. Ti zapravo podrzavas novi svetski rat koji moze da bude mnogo blizi nego ikada ranije.

Lima

pre 10 godina

Kupuju vreme.. sad ce "neko" da baci ponovo nesto i da potruje narod i Obama nece vise moci da ceka zbog "savesti" itd.. pratimo fabulu bice zanimljivo..

remic

pre 10 godina

ne mogu da verujem koliko su bedne zapadne medije. zivim u nemackoj i sad je glavna vest da SAD hoce u toku od 2 dana da uniste hemijske arsenale sirijske vojske. bas me zanima da li ce igde objaviti izjave del ponte.

OTAN

pre 10 godina

Džaba svi dokazi i UN istražitelji, kocka je bačena. Oni će da bombarduju i tačka. Nakupilo se demokratije u magacinu i treba je što pre izvesti da se ne pokvari. Prva žrtva svakog rata je istina.

Jeste

pre 10 godina

Nazalost, i ovo ostaje uzaludno, UN je puppet a ubice spremaju svoj arsenal. Licemerje cele situacije izaziva mucninu. Nobelova nagrada... prica o humanosti... ponavljanje scenarija iz proslih ratova... ubijanje zbog para. Malo koga sve to interesuje.

Buster

pre 10 godina

Ovo je receno odavno takodje, i nikoga nije bolelo uvo sta Karla ima da kaze. Da vidimo sta ce FUKUS reci, njima treba verovati. -_- (FUKUS= France, UK, US).

jovanSRB

pre 10 godina

SAD naoruzavao pobunjenike ! Pobunjenici bace nervni gas ! SAD optuzuje Vladu da je bacila nervni gas ! NATO sprema vojnu intervenciju ! sta je tu nejasno ? NAFTA !!!
(trabunjalo a?, 27. avgust 2013 12:28)

Sirija nema znacajnu kolicinu nafte tj. moze samo svoje potrebe da zadovolji iz busotina. Razlog je sto je Sirija glavni saveznik Irana u regionu i USA mora da ga se resi. A sve to zarad Nafte u Iranu na koju si skrenuo paznju :)

podanik

pre 10 godina

pobunjenici su hteli jednim udacem dve muve-

1. da daju izgovor USA da baci tone demokratije na Asada
2. da pobije pro-liberale sirijce, koji bi smetali u novom islamskom serijatu

Lana

pre 10 godina

Ovu Karlu izgleda gadno grize savest poslednjih par godina, još će postati Robin Hud 21. veka. Indikativno je kako su pre 6, 7 godina vodeći zapadni mediji kao udarne vesti objavljivali Karline izjave da Vlada Srbije namerno ne sarađuje sa Tribunalom i pomaže u skrivanju Karadžića i Mladića, a ovo što je rekla za Siriju i pobunjenike, a što je daleko ozbiljnije, prolazi skoro pa marginalno.

Milan

pre 10 godina

Ovo je drugi put intervju Karle del Ponte, samo ovaj je malo njih objavilo, samo Russia Today i tako neke stanice koje nisu prisutne na zapadu. Sve ce se nastaviti kao da ovoga nije ni bilo, donece se neka rezolucija da zbog otezanih uslova nije moguce izvrsiti analizu, ali "postoje indicije" da je Asad koristio hemijsko oruzje i zbog velike mogucnosti da ce se to ponoviti alijanska mora da zastiti civile, gradjane.. Psi laju, karavani prolaze; Mi koji smo sve to preziveli, ova jeftina Americko-engleska predstava nam izgleda smesno, ali ljudima na zapadu koje ovakva zla nisu pogadjala deluje tragicno..
Upotrebiti hemijsko naoruzanje po deci, uz unapred pripremljene kamere, ja ne mogu zamisliti kakav ljudski mozak to moze da uradi..

zoran

pre 10 godina

@ Petar S., 27. avgust 2013 18:09

U potpunosti imamo isto mišljenje. Jedino ne videh koji je tvoj konkretan predlog? Šta MI možemo da preduzmemo a da ne navučemo (opet) gnev robokapova na sebe??? Inače, "podizanje galame" je plašenje mečke rešetom.

Usput, Sirija nema značajnije rezerve ni gasa ni nafte. Osim strateškog položaja (Golanska Visoravan), koji je značajan Izraelu, a zna se ko drži lovu u USA, drugog razloga da ih napadnu nemaju. Navodna bliskost sa Rusima je glupost taman koliko i naše zaklinjanje u braću sa severo-istoka od kojih smo videli vajdu koliko i mrtav od sveće. Kroz celokupnu istoriju a o ovoj skorijoj da ne govorimo...
Na kraju, ako se zakuva još žešće u Siriji, barel će da skoči a Rusima to kao ne odgovara...

Ne budite naivni!

Probudjena

pre 10 godina

Ne mogu a da se ne slozim sa Sremcom.

Gradjanski rat u Siriji je po slicnom receptu pravljen kao i u Iraku pa i kod nas. Prvo su umitili jaja, pa su ih onda isprzili a mi nikada necemo tacno znati ko je koja jaja mutio.

Svi znaju sta se krije u zemlji Srednjeg Istoka. Pa malo je naivno verovati da tu bas niko od svetskih sila nema interesa. Ima jedne razlike, Srednji istok je geografski Azija. To bi za ostatak kontinenta imalo izvesne posledice. Nije isljuceno da dodje i do treceg svetskog rata. Siriji mogu da skoce u pomoc ostale zemlje iz regiona ukljucujuci one koje su veliki neprijatelji SAD.
Dobili bi pravu podelu na Zapad i Istok i intervencija Kine i Rusije ne bi izostala.

To je najgori scenario u kome bi svi bili zrtve. Ko je jos ostao ziv od atomske bome i njenog zracenja? A Iran takodje trvdi da poseduje takvu bombu.

Svet je totalno poludeo.

Ja nisam panicar ali ponekad stvari vrlo brzo mogu da izmaknu kontroli. Nadam se da ce preovladati razum i da ce se diplomatskim putem traziti resenje. Mada se bojim da je bombardovanje neminovno. Jadni nevini ljudi.

seljadin

pre 10 godina

evo upozorenja predsednika Eisenhowera da ce se desavati stvari koje se sada desavaju, nad USA vlada vojno-industrijski kompleks, a to je bila smrtna opasnost za americku demokratiju, koje nazalost vise nema, USA se vratila u srednji vek sa ne postovanjem ljudskih prava
http://www.youtube.com/watch?v=8y06NSBBRtY

Zoran

pre 10 godina

12.05 - Британски премијер Дејвид Камерон рекао да је напад хемијским оружјем "апсолутно гнусан" и да захтева акцију међународне заједнице. Британија разматра "пропорционални одговор", рекао Камерон.

P.S. Uh, uh... sada kada udare po pobunjenicima zajedno sa Asadom... Kako se stvari menjaju iz sata u sat. Koliko ja razumem sada su Zapadne sile i Asad sustinski saveznici na istom zadatku: proporcionalni odgovor pobunjenicima zbog koriscenja hemijskog oruzja.

P.S. Imo sam strasnog petla, bio je pravi djavo.... Mislim, princip je isti, sve su ostalo nijanse !

Neutralni posmatrac

pre 10 godina

Ako su se namerili na Siiju, ovo ih nece spreciti. Od kako su istrazitelji UN-a stigli u Siriju, iz Britanije i Amerike dolaze govori kako je to "beskorisno jer su Asadove snage dokaze vec unistile". dakle, trazi se razlog. Nije Sirijski rezim nevin, nikako, ali gori su pobunjenici koji rade na stetu naroda. Nazalost, vecinom verovatno i nisu "pobunjenici" vec placenici sa svih strana sveta. Taj konfilkt se nece resiti u skorije vreme a moze biti kapisla za mnogo vece i gore dogadjaje. A to je strasno.

Milos

pre 10 godina

Ovu zenu najbolje moze opisati recenica Bate Stojkovica iz Balkanskog spijuna: "A sad ce da se vratis u Pariz al ces da radis za nase. A mene ako se sete na Dan Bezbednosti sete, ako ne meni je bila duznost da jednog mladog coveka vratim na pravi put.". A moze i ona al to se tice Amera "Dzabe ste krecili.".

laza

pre 10 godina

ma nema od toga ništa...bombardovaće ih i kraj.
tako funkcioniše svet posle WWII i niko tu ništa ne može.
sledeći je iran i tako redom...

MD

pre 10 godina

Ko jos veruje u informacije koje dolaze iz Vasingtona? Da, bas Asad ima potrebu da upotrbi hemijsko oruzje kad i onako tamani ove pobunjenike kao bubasvabe...Uskoro ce krenuti i na Iran, e to ce vec biti pocetak neceg velikog..