Nedelja, 25.08.2013.

18:17

Srbija: Napravio klimu za 300 dinara

Izvor: B92

Srbija: Napravio klimu za 300 dinara IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

101 Komentari

Sortiraj po:

kiza

pre 10 godina

(kiza, 26. avgust 2013 09:58) pretpostavljam da živiš na dvadesetom spratu zgrade i da si o ekologiji i životnoj sredini čitao samo iz članaka.
Naravno da se ovim načinom štiti životna sredina, jer je ušteda energije nekad i petostruka. Otprilike, jedan termo blok u Obrenovcu radi samo za klime. Odi na deponiju pepela pa se zamisli šta znači par desetina tona pepela manje u toku dana.
Izgradnjom HE Đerdap, nivo podzemnih voda severno od Dunava je značajno podignut. Raspitaj se samo koliko se energije troši da se ta podzemna voda crpi da ne bi štetila stanovništvu.
Skoncentriši se ubuduće na članke koji se odnose na zemlju u kojoj živiš, to je dobro za početak.
(b_b, 26. avgust 2013 11:19)
Nisam bas siguran ali vidim da nesto izgleda mene pominjes.Procitao sam ovo sto si napisao i stvarno nemam pojma o cemu pricas.Ja sam lepo rekao da covek hladnu vodu iz bunara dovodi do hladnjaka,i ista ta voda se vraca iz hladnjaka u bunar.Posto ventilator tera topli vazduh iz sobe kroz hladni hladnjak,pri dodiru vruceg vazduha i hladnog hladnjaka,na hladnjaku se stvara se voda.Koju covek izbacuje negde u kupatilo.Sta tu nije jasno?O kakvoj ekologiji i zemlji u kojoj zivim mi pricas?Nista te ne razumem?Nisam na dvadesetom spratu i kakve veze ima sprat i hidro elektrana sa ovim slucajem?Daj budi jasniji, gde sam pogresio u komentaru,jer te stvarno ne razumem.

vex

pre 10 godina

Bravo za dekicu. Ja sam to odavno napravio kod mene, ali vec neko vreme nisam koristio.

@neko
Voda nije za bacanje, nego se vraca nazad u bunar ili u sistem (sve jedno je). Informisi se malo na sisteme za hladjenje/grejanje pomocu toplotnih pumpi, pa ce ti biti jasnije.

boski

pre 10 godina

Svi covjeka hvale.
A mene tuga spopala.
U starosti i zasluženoj penziji, nama je normalno da čovjek mora sklepati neku skalameriju umjesto da kupi klimu ko čovjek.
O allahu dragi.

daca

pre 10 godina

Svaka čast dedi! On je samo jedan od svetlih primera da ideje ne nastaju u bogatstvu i utopiji, već muci i nemastini, želji i potrebi za boljim.

daca

pre 10 godina

Kod nas, izgleda, što si stariji, to imaš više ideja. Zar ne beše pre neku nedelju aktuelna vest o dedi koji je osmislio svoj sistem grejanja?! Ugledajmo se.

gradjanin

pre 10 godina

to se moze uraditi po sistemu toplotne pumpe samo sto bi hladilo a ne grejalo, svi su upravu koji kazu da ovo kosta puno vise zbog hidofora a vodu je morao drugim odvodom da vraca u bunar kako bi praznio akumulčaciju, njega briga sto voda odlazi hehehehe, kaze mene to nekosta,lol

Rock

pre 10 godina

I meni kosta klima 300 dinara... Drugi mi je poklone a ja samo potrosim 300 din za naftu da odem da je uzmem... Sala mala... Bravo za dedu.

Iv.

pre 10 godina

@ Pronalazac
Cemu takva arogancija? i cemu to ''a?''
Nismo svi iste struke, a ni ne treba da budemo. Naravno da ne znam sta sve moze da se uradi sa starim brisacima, ali sam sigurna da ako bi porazgovarali o organskoj hemiji, da ne bi bio toliko samouveren. Ili mozda o medicini?
Umesto sto se drcis, uposli svoje znanje, stvori nesto na cemu bi ti svi bili zahvalni (ukljucujuci i planetu) i prodaj za dobre pare - svi cemo biti srecni. A od tvog pametovanja trenutno niko nema nikakve koristi!

Dragan

pre 10 godina

Ovakav sistem za hladjenje moj tast Miodrag Mirkovic,poznatiji kao MIJA iz Sabca izumeo je pre deset godina i radi kao svajcarski sat.Kasnite za CIKA MIJOM 10 GODINA.Samo da znate sta je jos cika MIJA izmislio a nije videlo svetlos dana i nije izaslo u javnost.B92 BICETE OBAVESTENI

Još veći inovator

pre 10 godina

Ja sam sve dobio od drugara za džabe, montažu je takođe drugar napravio besplatno, stim da je on meni platio 5000 din da bi mogao da vežba, a kad je sve bilo gotovo priključio sam se na struju direktno mimo sata tako da sada uživam (dok me ne uhvate)!

lucidna duša

pre 10 godina

Koncept članka je fantastičan. Princip "kako preživeti dan sa 100 dinara" - doručak sam spremio od namirnica koje sam imao u frižideru, ručak smo doneli od babe, za užinu smo jeli kolače od juče, a večerali smo šunku iz špajza. Jedino smo kupili hleb i flašu vode. Posle neka neko kaže da se ne može izgurati dan sa 100 Din. Setim se Trigera iz Mućki kada je dobio medalju za uštedu što koristi istu metlu 20 godina - promenio je 30 četki i pet drški, ali je to i dalje ista metla..

Pronalazac

pre 10 godina

Opet gresite u pojedinim komentarima! Da li ste nekada usli u garazu coveka koji je srednjih godina? Vas komsija, deda, ujak, rodjak neki, prijatelj nanize u ulici ili bilo ko koga poznajete? Pogledajte po zidivima sve te sajle, uzad, zice, srafove po teglama, holsrafi, sajmne, stare gume, ramovi od bickla, tockovi, lageri, limove, razne klinove, cevi, pokvareni usisivaci, ves masine, mikrotalasne, fenove za kosu, stara kucista racunara, monitori, alat da ne pominjemo... Znate li sta sve od toga moze da se napravi i zasta sve ti delovi mogu da se iskoriste? Ne znate? Pogledajte na youtube kako covek od otpada pravi generator besplatne energije kosristeci transformator iz stare mikrotalasne, par metara bakarne zice i nekoliko parceta lima i drvo od starog namestaja... Onda cete shvatiti koliko nista ne znate o tome i kako biste vi sav taj otpad rado izvezli na neku deponiju? Sta to dokazuje, ne zainteresovanost ili ne znanje? a? Ne znate i ne interesuje vas?! Epa, nas pojedine i tekako interesuje a i znamo sta sa tim... Za vasu informaciju, motori iz posude za brisace iz nekog starog auta moze da gura hladnu vodu kroz sistem a da na mesecnom nivou ne potrosi ni 300 dinara struje jer vuce svega 2 Ampera struje a ima pritisak 2 bara? Pumpica za brisace na otpadu kosta 100dinara, neki je daju u dzaba! Niste znali? Pa i niste!

Milan

pre 10 godina

ako voda ne kruzi, koristi se kao tehnicka ili shta vec, vec ide u kanalizaciju, treba ga uhapsiti! a ako sam ja dobro razumeo, on je na dovod za kupatilo dogrtadio "klimu". to je ok.

b_b

pre 10 godina

(kiza, 26. avgust 2013 09:58) pretpostavljam da živiš na dvadesetom spratu zgrade i da si o ekologiji i životnoj sredini čitao samo iz članaka.
Naravno da se ovim načinom štiti životna sredina, jer je ušteda energije nekad i petostruka. Otprilike, jedan termo blok u Obrenovcu radi samo za klime. Odi na deponiju pepela pa se zamisli šta znači par desetina tona pepela manje u toku dana.
Izgradnjom HE Đerdap, nivo podzemnih voda severno od Dunava je značajno podignut. Raspitaj se samo koliko se energije troši da se ta podzemna voda crpi da ne bi štetila stanovništvu.
Skoncentriši se ubuduće na članke koji se odnose na zemlju u kojoj živiš, to je dobro za početak.

sasa

pre 10 godina

Posteno se nasmijah nekim komentarima: "cica ima da napravi Atlantidu od nas" :-)
Ali najjaci od svih: "ljeti struja bude oko 50 eura, zimi 100 eura, a investicija 10000 eura" :-D Pa za te pare si mogao da kupis klimu za svaku sobu, hodnik i na terasu ako hoces, i jos da ti ostane nekih 7000-8000 eura da potrosis na kafane i zene :-D

mile

pre 10 godina

Meni se otac na ovakav slican sistem hladi vec 10 goduna. Prvo smo ja i brat iskopali bunar u podrumu ( jos u izgradnji, dok se nije 'deka' zatvorila), i odlucili smo da iskoristimo taj potencijal koji se nalazi direktno ispod dnevnog b. Podrum je sam od sebe svjež, cijevi su kratke i izolovane, gubici zanemarivi. Vidjeli smo da dobro radi i nakon nekog vremena uzeli moderne fenkolere kojo se zasebno steluju i rade automatski. Odlazna voda ide u dvoriste na prskalice i sve se zeleni. I to nije sve. Sistem se zimi zatvara i koristi za grijanje na centralni kamin, nalozis u dnevnom dva balvana i sve toplo (160 kvadrata)

Срђан

pre 10 godina

Mene cudi da ni jedna do sad klima nema solarno navodnjavanje. Jer klima u vecini sluzi za rashladjivanje, tj kad ima sunca. Ovako struju guta ko luda.

Vlada

pre 10 godina

1906. Godine ovaj izum je patentiran u USA,a mnogo godina pre toga ovaj sistem su koristili u Persiji tj sadasnjem Iranu.Pohvale za gospodina Penzionera ali autor teksta je bar malo trebao da bude istrazivac ili bar da iskoristi prednosti nekog pretrazivaca.

Uros

pre 10 godina

@neko evo jos jeftinije - ispred ventilatora postaviti plasticnu flasu od 2 litra sa smrznutom vodom....
Ima jedan mali problem sa plasticnom flasom, to tako nece da radi. Plasticna flasa je pramala kolicina hladnoce da bi ista promenila u prostoriji. To je kao da smilsis da se grejes stan sibicom, ili da osvetljavas jednom LE didodom.

Coco Bill

pre 10 godina

(Pronalazac, 25. avgust 2013 23:17)

Bravo, tačno ! potpuno se slažem da je prezasoljeno cenama, a još kad tome dodaš da je taj, bilo koji proizvod i "firmirana" stvar, recimo da ju je uradio Soni, Tehniks Samsung, Armani, Kristijan Dior, Najk, BMW.....itd. onda još plaćaš sam naziv firme

Kosovac

pre 10 godina

Koja crna 300 dinara, ako proracunate koliko kosta enhelov hidrofor, pa prikljucne cevi, spojnice i poluspojnice ispace da je sigurno skuplje nego mobilna klima.Da ne pricam sto ce skoro isto toliko potrositi i stuju.Svaka cast na trudu ali je totalno besmisleno.

Andjela

pre 10 godina

A gde je pumpa? To izgleda kao otvoren sistem za hladjene.
Daleko veca usteda bi bila sa jos jednim hladnjakom, i da
se sistem zatvori.

e2

pre 10 godina

Cenim tuđi rad, ali ovo je jedan patent koji imitira princip toplotne pumpe, ali neuspešno interpretiran. Problem je i taj što se voda iz bunara prosipa u kanalizaciju. Princip sistema toplotne pumpe sistem voda-voda, samo što se voda iz bunara obavezno vraća u drugi bunar alui u isti vodotok samo nizvodno. Za to se prvo urade istraživanja toka podzemnih voda.

Tako da ovo nije nikakva inovacija već samo improvizacija sistema koji postoji već pola veka.

Nije mi cilj da kudim tuđi rad, ali ovo nije ni "I" od inovacije, i novinar bi trebalo prvo da se raspita pa da "opali" vest.

Dejan

pre 10 godina

Svaka čast čovek se snašao, ali kada bi nekoliko hiljada ljudi u jednom gradu primenilo tu metodu hlađenja prostorija podzemne vode bi verovatno presušile a gradski sistem za prečišćavanje otpadnih voda bio bi preoprerećen. Nastala bi ekološka katastrofa. Osim ako se ista voda ne bi vraćala u zemlju povratim bunarom, a to zahteva bušenje dva bunara. Trebali ste da napomenete koliko košta bušenje bunara, pumpa, bunarska creva, ventili i ostalo je daleko skuplje od klima uređaja, a i potrošnja struje je približno ista, stim što je radni vek pumpe pri konstantnom radu daleko manji od radnog veka klima uređaja.

kiza

pre 10 godina

Ispumpati vodu iz bunara direktno u kanalizaciju je tesko narusavanje prirodne sredine. Kada bi svi to radili, Srbija bi ostala bez podzemnih voda.
I nije istina da ne kosta, mora se placati i voda koja otece kroz kanalizaciju (sad drugi je problem kako to dokazati). Mnoge kuce se hlade ili greju podzemnom vodom na ovaj nacin, ali ako se voda ne vraca kroz drugi bunar u tlo, cin se nemerljiva steta, koju zakon mora da sankcionise.
(hmhm, 25. avgust 2013 21:32)
NE,izgleda da mnogi ne razumeju da se pri radu klime u dodiru vruceg i hladnog na hladnjaku kondezuje VODA,koja se izbacuje negde napolju.Ta hladna voda koju koristi iz bunara do hladnjaka,vraca se nazad u bunar,znaci cirkulise,a voda koja se kondezuje na hladnjaku se izbacuje napolje.Sto svi nesto pametujete,baz potrebe??

Kvazimodo Sorabius

pre 10 godina

Sada jesam penzioner, ali sam nešto slično i veoma efikasno napravio još pre 40 i više godina, u vreme kad je struja bila veeeliki luksuz.
S dva hladnjaka od "fiće" - jedan POTOPLJEN u bunar dubok 6-7 metara, voda stalno bila na proseku 13 Celziusa, a drugi u sobi. Bila su to srećna vremena kada nije bilo plastike (kesa ni creva!), pa sam koristio tada jako skupe bakarne cevi, za izolaciju sam koristio tzv "Bergman-cevi", koje su se ukopavale u zidove a kroz njih gurale žice za kućnu instalaciju. Sistem je bio "zatvoren", tj cirkulisala je voda bez oticanja, ali TO zbog efikasnosti a ne zbog kasnije otrežnjenja o "životnoj sredini". Najteže je bilo naći pumpu: dobio sam dve iz Italije, s potrošnjom od 125 W. I ventilator za "fiću" - nekih 40 W, preko ispravljača, koji sam (kao elektroničar) sam napravio s 4 "grezza". Bunar je bio na nekih 7-8 metara od zida kuće. Tehnički je najveći problem bio znojenje sistema u kući! Potrošnja struje je bila oko 160W na sat.
Zaključio sam da će biti bolje, što sam i proverio, ako gustina vode bude veća: u celom sistemu, koji je sadržavao nešto oko 9 litara vode (!), ubacio sam pola kg ŠEĆERA - efikasnost se povećala za celih 20%.
I još, za temperature do 30 Celziusa, nije se ventilator ni morao uključivati. U rodnoj Metohiji leta nikada nisu bila tako žarka, najveću temperaturu pamtim od oko 36 stepeni.
PS. ovi koji kukaju nad bunarskom vodom: 2-milionski Beograd troši BUNARSKU vodu za pranje ulica, zalivanje parkova, pranje kola...

b_b

pre 10 godina

Čitam ove komentare i prosto se pitam kuda ide naš sistem obrazovanja. Ljudi koji ne znaju, više se čak i ne libe da svoje ne znanje i iskažu.

Podzemne vode, zemljotresi i ostale trice... Pitam se da li je neko od ovih genija što komentarišu ikad bio u Vojvodini?

Inženjer

pre 10 godina

Minimalni troškovi za ovakav sistem:
- bušenje i postavljanje cevi 100mm - 40€ po dužnom metru
- hladnjak - na otpadu oko 10€
- ventilator - 5€
- hidropak - oko 100€

Uz to ako domaćinstvo nije priključeno na kanalizacioni sistem, pražnjenje kanalizacionog kolektora košta najmanje 5€/m3.

Kakva klima za 300din?

KoleM

pre 10 godina

Čovek radi primitivnu verziju geotermalne energije. Za našu zemlju bi bilo najbolje da finansira proizvodnju, istraživanja i ugradnju geotermalnih načina grejanja. Poboljšali bi neviđeno naš energetski bilans. Priča je sledeća, na dubinama ispod ~2m temperatura zemlje je konstantna. To znači da ako je zimi -5 ti dovlačiš vodom energiju iz zemlje temperature 14 C i samo dogreješ toplotnim pumpama na 20. Leti hladiš. To je davno poznato jedini problem je cena ugradnje.

Nev

pre 10 godina

"Gledam komentare i svuda vidim uvek istu sklonost ka omalovažavanju svakoj akciji... To je boljka koja je zahvatila celu Srbiju poslednjih godina.
Jeste čika pola delova dobio, jeste princip izrade diskutabilan, jeste ovo, jeste ono... Ali je činjenica da je ovaj penzioner nešto URADIO i nešto NAPRAVIO.
A mnogi i dalje vole da sede u hladovini koju su im drugi napravili i traže manu svemu i svačemu..
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Dalibor, 25. avgust 2013 22:44)"
@Deka nije uradio nista lose nego svi komentari su usmereni protiv novinarskog izvestaja koji ovo predstavljaju kao nesto revolucionarno uz jos revolucionarniji naslov koji nema veze sa realnoscu. Svima je vise dosta slusati neznanje koje toliko cesto izviru iz "pera" u nasim "Medijima" a sve zarad nekog senzacionalizma. Skracuju i upotrebljavaju neke naslove koji nisu ni 1% u vezi sa textom da bi privukli sto vise citalaca da bi se na kraju ispostavilo da je neka glupost opste poznata mada doduse ne i nasim "genijima" novinarskog zanata.
Novinari u zadnje vreme sve vise izvrcu reci u textovima stvarajuci neki senzacionalizam bez bilo kakve dubljeg osvrta na sustinu toga sta prenose i to je ono sto svima nama smeta najvise. Pogledajmo samo google glass textove gde predstavljaju proizvod google-a kao revoluciju dok slicni uredjaji se mogu odavno kupiti i koriste se. Isto kao i sa nasim voljenim politicarima po kojima je sve super u Srbistanu..

Ne brinite za visak novca

pre 10 godina

Sta smo na ovom primeru naucili ?
Ljudi sve sto mozete pomocu stapa i kanapa sami da uradite, uradite, a za novac koji pri tom ustedite platite povecani porez. Za to povecanje pobrinuce se vasa drzava. Ustedite na klimi, na grejanju, na prevozu, na hrani, platite povecan porez na imovinu. Oni sto sisaju budzet nisu sposobni za stednju a treba im !

Srbi su ipak izmislili samo opanak-

pre 10 godina

Dve stvari :
1. Naslov je senzacionalisticki i pogresan jer samo dobri srafovi i tiplovi za pricvrscivanje skalamerije sa ventilatorom iznad vrata kostaju skoro 300 din.
2. Nije mi jasno kako mu je uopste palo na pamet da vodu iz bunara salje u kanalizaciju a da je ne vraca u bunar !!!!!
Ipak, sve cestitke coveku, nesto je radio i uradio !

bole

pre 10 godina

svaka mu cast, snasao se, ali je primenio opste poznati princip, vi u beogradu imate zgrade koje se hlade na principu protoka ohladjene vode ili vode iz vodovoda. Fancooling je stari sistem, ima dobre i lose strane, ali ga i sad mozete instalirati ako zelite, opreme na trzistu ima.

Ja sam

pre 10 godina

Al ste chirevi, najbitnije je nekog poklopiti i satrti u startu. Stvarno se ne treba pitati zasto smo tu gde smo i zasto nam se sve ovo desava. Svaka cast za dedu, on je problem resio, unuk sad fino spava, a vi se kuvajte i znojite....

Magnus&Bunker

pre 10 godina

@nista spektukalarno samo uprosceno

...ulozio si 10.000 evra u to? Ti si potpuno poludeo. Sa tim parama si mogao 100 godina da pravis racun od 100 evra.

phreak

pre 10 godina

A gde je tu trošak za kopanje bunara? Kad se to uračuna, klima je jeftinija. Bunardžije samo piva popiju u vrednosti jedne klime.

alo

pre 10 godina

da je tako dobio bi nobelovu nagradu. kao sto oni nadri lekari lec esve bolesti i uzimaju pare od ljudi kao lece rak ? pa da je to tacno dali bi im nobelovu nagradu ali kod nas sve moze ...

Mi tamo, kad ono medjutim

pre 10 godina

@ Knowing, sve si ti to nama lepo objasnio, i naravno treba obrazovati ljude o zivotnoj sredini....elem, sve to 'padne u vodu' kad nas biznismen/politicar proda strancu izvor na 100 god. da ga ovaj koristi(isusi)... ipak sam za dedinu varijantu, bez obzira sto je to sklopocija odavno poznatog principa pronalazacima!

ZoranJ

pre 10 godina

Sa žaljenjem moram da konstatujem da je većini komentatora promakla suština priče. Ako neko recimo napiše: Domaćica napravila ručak za 100 dinara, to ne znači da je ona otišla u prodavnicu i pokupovala sve sastojke za 100 dinara! Suština ove priče je na samom početku gde gospodin kaže da naš čovek napreže moždane vijuge samo kad je sateran u ćošak. Rešenje za mnoge probleme, kako tehničke tako i generalno životne, možemo pronaći u svojoj glavi, koristeći pre svega svoje znanje i iskustvo, ali i rešenja drugih ljudi prilagođena vlastitim mogućnostima. Mi smo generalno i ranije bili nacija gotovana koja je u novije vreme naglo ugurana u globalno potrošačko društvo, gde ništa ne moraš da misliš i ne daj bože da stvaraš - samo klikći i kupuj, tako je bolje i jeftinije!

Bob

pre 10 godina

Lepo od penzionera da ne sedi i kuka nego uradi nesto ali taj princip nije bas nesto novo dapace daleko od tog a inace se u svetu u poslednih 15 g (i) taj princip sve vise koristi za grijanje i hladenje stanova googlajte toplotne pumpe+kolektori

Pronalazac

pre 10 godina

Samo da vam kazem da je 95% stvari na svetu prezasoljeno cenama a kad otvorite taj proizvod ili uredjaj, tu vidite delove koje imate u pordumu ili tavanu, garazi... Klima jeste luksuz i nebi trebalo da kosta koliko se naplacuje! Nema tu sta da vredi toliko! Imate par metara spiralne bakarne cevi u vidu zavojnice, rezervoar sa freonom, filter, i motore koji trose struju vise nego da platite coveka danas da vam duva pored vas i hladi stranicom kartonske kutije! Sve zato sto klima ima daljinski cija tehnologija vredi 100 dinara da biste napravili daljinski. Kad je onaj mogao da napravi helihopter (kakav-takav), sto ovaj nebi mogao da napravi klimu (kakvu takvu) ipak bolju i jeftiniju od ostalih. Kada bi vecina vas bila ovako inovativno raspolozena, ne biste bili tako nervozni, podsmevali se i rugali nekom starcu koji je uspeo u pokusaju da zastrasi vrucinu... To samo pokazuje koliko ste cinicni i ne cenite tudje sklonosti ka necemu dobrom. Ja sve sto mogu sam da napravim, ne pada mi na pamet da placam i da me za to deru kao majmuna. Pola stvari u kuci sam napravio sam, plus sam uzivao radeci to a ustedeo 80% novca da postignem sve to.

Dalibor

pre 10 godina

Gledam komentare i svuda vidim uvek istu sklonost ka omalovažavanju svakoj akciji... To je boljka koja je zahvatila celu Srbiju poslednjih godina.
Jeste čika pola delova dobio, jeste princip izrade diskutabilan, jeste ovo, jeste ono... Ali je činjenica da je ovaj penzioner nešto URADIO i nešto NAPRAVIO.
A mnogi i dalje vole da sede u hladovini koju su im drugi napravili i traže manu svemu i svačemu..

Stavros

pre 10 godina

Ja bunar nemam.
Nemam ni automehanicara da mi da hladnjak
Nemam ni pumpu
Nemam ni polomljeni ventilator

Ali sam ja napravio klimu za 150 dinara
klimu sam dobio od rodjaka i crevo od komsije
Sam sam je montirao i jedino me kostala 150 dinara uticnica za struju jer sam i kabl imao.

To sto je on izmislio nije nikakav patent jer gomila ljudi radi slicne stvari od lepljenja cvelofana na prozore do zamrznutih flasa vode ispred ventilatora.

Old Shatterhand

pre 10 godina

Vadi vodu kroz bunar, dovodi do ventilatora crevom koji duva na crevo i tako stigne hladan vazduh u prostoriju, dalje vodu vodi do kade i odlazi u kanalizaciju. Nije mi jasno da li je to cerdanje vode ili nije? Dakle, cistu pijacu vodu baca u kanalizaciju? Da li je ovo pamet ili sta je vec, neka svako proceni.! Mogao je da napravi cirkulacioni sistem, i da pokopa ta creva u zemlja 2-3 metara da se tako hlade creva i da ne baca vodu u kanalizaciju. Slican je pricip doduse nekim izmenama itd. kao sto je sistem toplotne pumpe, samo pricip je obrnuto za hladjenje.

Platon

pre 10 godina

Mozda neko misli da ovaj problem nije bitan, ali praznjenjem podzemnih jezera dolazi do pomeranja tektonskih ploca, sto vodi do raznih poremecaja tla i do zemljotresa
(Knowing, 25. avgust 2013 19:40)

Haha, čiča će da napravi Atlantidu od nas, već mu vidim zbunjenu facu dok oko njega Srbija tone u okean - "ali ja sam samo hteo da unuku pirka svezina?!"

hmhm

pre 10 godina

Ispumpati vodu iz bunara direktno u kanalizaciju je tesko narusavanje prirodne sredine. Kada bi svi to radili, Srbija bi ostala bez podzemnih voda.
I nije istina da ne kosta, mora se placati i voda koja otece kroz kanalizaciju (sad drugi je problem kako to dokazati). Mnoge kuce se hlade ili greju podzemnom vodom na ovaj nacin, ali ako se voda ne vraca kroz drugi bunar u tlo, cin se nemerljiva steta, koju zakon mora da sankcionise.

Proizvodnja za sirotinju

pre 10 godina

Pa nije 300 dinara kada je dobio pola stvari !!! Kako svi da DOBIJEMO pola tih delova!!! DA da znam skupimo skleptamo i sta radi penzioner po ceo dan sedi i ne gleda mirno utakmice jer ceka da se klimi svaki cas nesto desi..

das 250 evra i miran si do nekog ciscenja.. Glupo to sve za senzacionalne tekstove...pa svi kleptaju stvari koji nemaju para... Da imam vise para nego sto imam ne bi vozio auto nego bi imao vozaca

Neko Preko

pre 10 godina

Covek izmislja hladnu vodu...

Ovo je primer kako se pre jedno 50 godina raila klimatizacija velikih zgrada u Americi. Znaci imas ogroman čiler u zgradi koji hladi vodu koja se sistemom cevi prenosi do hladnjaka. Imas cev koja prenosi hladnu vodu i imas cev koja vraca nazad "toplu" vodu u čiler. Vodeni ciklus "loop" je zatvoren, i ne ide nazad u kupatilo :)
Danas se skoro i ne instalira nigde vise u svetu jer je sistem zastareo, ima velikih mana, napomenucu samo jednu - u slucaju da čiler rikne, apsolutno svi rashladni uredjaji koji su na njemu ostaju bez hladjenja!

Hladnja voda je odavno izmisljena!

U svakom slicaju čikica se snasao!

xy

pre 10 godina

Svaka cast dedi ali iritira me cena, imao ventilator, hladnjak dobio od automehanicara, kupio samo neka creva, a da je sve to kupio plus posao oko toga opet bi kostalo kao u radnji ia mozda i vise.

nista spektukalarno samo uprosceno

pre 10 godina

ja to u kuci imam vise od deset godina. Koristi se voda bunara u kojoj se nalazi plastificirano bakarno crevo u vidu sedam spirala na dubini vode od 12 metara. iznad vode su jako dobro izolovane cevi koje ulaze u podrum tu se nalazi cisterna od 1000 litara vode u kojoj je izmedjivac i onda leti kada se ne greje fenkovi koriste tu vodu koja je konstantno 14c i duvaju. unutrasnja temepratura zimi je oko 24c a potrosnja struje po fenku je oko 300 wati po satu. Naravno ne kristi se u svakoj sobi uglavnom u spavacim sobama. Tako dakad ste u njoj vi upalite i radi kad odete na duze iskljucite. Letnji racun za struju mi je oko 6000 dinara sa ostalim pratecim potrosacima. Zimi koristi se isti sistem samo sto se pusta na toplotnu pumpu i racun je oko 12000 dinara. Sve na bunaru. A da investicija je bila oko 10000 evra. najskuplji su bili fenkovi a toplotna pumpa je uradjena u domacoj radinosti neki lik za 2000 evra

Veliki brat

pre 10 godina

Napravio klimu za 300din.... Do kada više sa ovim pretencioznim naslovima koji ne odgovaraju stvarnosti? Mada, vest su verovatno prenele agencije, tako da je naslov možda samo preuzet, ali stvarno novinari treba malo da razmisle o odgovornost za vesti koje serviraju.

Prvo, realno bi bilo sabrati koliko košta sve to što se koristi (pumpa za vodu, creva, ventilator...). I gde je to on kupo toliko metara creva za 300din. da i ja kupim?

Drugo, nemamo svi hidrofor ili malu pumpu za vodu (npr. ja imam bunar za baštu i pumpu sa motorom 2.1kW koja tera i do 600 litara u minuti, ali to bih teško mogao da iskoristim za klimu) itd.

Naravno, ko se malo razume u termotehniku, lako će naći i druge načine da se rashladi.

Na primer, sećam se priče da je čovek pre više decenija, kad auti uglavnom nisu imali klime, hladio vodu i sok tokom vožnje tako što bi obmotao jedan kraj mokrog peškira oko vlaše, a drugi kraj izbacio kroz prozor.


Ko zna, lako će se snaći.

Na primer, moguće je u stanovima sa terasom uraditi mini varijantu rashladne kule. Na gusto napakovane listove lima pušta se da kaplje voda kap po kap. Voda lagano isparava i hladi limove, preko koji prirodno ili pod prinudom (ventilator) struji vazduh koji se hladi. U varijanti rashladne kule taj rashlađen vazduh, kao teži, pada dole i hladi dvorište. U mini varijanti taj vazduh može da padad dole u neki veliki levak i da se ventilatorom kroz crevo ubacuje u stan.

student termotehnike

pre 10 godina

Pozdravljam preduzimljivost ovog deke.Ali to nije nista novo.A samo da napomenem da potrosnja vode iz bunara,uopste nije velika,jer se ta voda vraca u prirodni vodotok.Sta vise,tu i nema potrosnje vode,samo joj se predaje odredjena kolicina toplote.Pri proizvodnji struje u termoelektranama se voda izbacuje u atmosferu.A potrosnja struje u dekinoj pumpi nepelazi 3 din/h.Bravo.

Vojvodjanin

pre 10 godina

'evo jos jeftinije - ispred ventilatora postaviti plasticnu flasu od 2 litra sa smrznutom vodom....'

Hm, a da bi se ta voda smrzla, treba je staviti u frizider... a on dok je smrzne napravi puno toplote u sobi... pipnite samo kondenzator iza frizidera, vreo je!

Jedino da flasu hladi u komsiluku ;-)

Саша

pre 10 godina

Свака част што се снашао. Молим дежурне пљување да своја лична незадовољста не исказују преко оваквих вести.

Nikola

pre 10 godina

ništa novo, to je isto napravio moj drugar godinama u nazad... sad radi u UN kao tehničar za rahladne uređaje, trenutno u misiji UN u Sudanu.

Nev

pre 10 godina

Ne samo sto je to relativno cesto u svetu nego su i neki nasi pojedini forumasi jos pre par godina to odradili i objasnili svima kako da se to odradi uz razne diskusije/objasnjenja/planove.
Jedan od najpopularnijih je postavljanje creva u zemlju na 2-3 metra dubine po celom dvoristu ili u neku verziju bunara u dubinu gde ce se tecnost hladiti i kasnije sve izolovano prolaziti kroz dobro izolovanu kucu uz uzimanjem u obzir i kondenzaciju. Jedina potrosnja jeste potrosnja pumpe koja tera tecnost i samih malih ventilatora koji ce cirkulisati vazduh u prostorijama preko tankih bakarnih cevi i time hladiti prostoriju. Leti hladi a zimi moze da greje. Znaci to se planira i pravi kao ekonomsko/energetski zatvorene celine na duze periode. Isto tako u Novom Sadu pojedine novije toplane imaju mogucnost da na isti nacin salju letom hladnu vodu i radijatori (preuredjeni) mogu da to koriste umesto klima. Slicni sistemi su za velike zgrade gde se koristi jedna velika klima spojena na toplanu tako da hladi/greje kombinovano celu zgradu.
Jednostavno u svetu se grade isplative kompletne zgrade/kuce dok kod nas se slazu kartonske kutije i prodaju kao stanovi...

Nebojsa

pre 10 godina

Jak izum cim kaze voda ga nista ne kosta.. tj baca cistu nezagadjenu vodu da bi malo snizio temp...Ovo na zapadu ne bi proslo :).Iskreno od mene minus samo zbog utroska vode.

Knowing

pre 10 godina

Samo da objasnim nesto neinformisanom narodu srpskom. Evropskim zakonom o podzemnim vodama zabranjeno je uzimati vodu iz podzemnih jezera i bacati je, ili odlagati, na povrsinu zemlje jer vodi je potrebno vise stotina godina da prodre u duboke slojeve zemlje (npr. 20 metara, koliko je neka optimalna dubina bunara) i da se vrati u podzemna jezera. Vodom iz bunara je zabranjeno zalivanje zemlje ili bilo koja druga primena, osim ako se ona preko drugog bunara vraca u podzemna jezera.
Jedna firma koja poseduje velike poljoprivredne povrsine koristila je vodu iz bunara za zalivanje i doslo je do presusivanja kompletnih podzemnih jezera, i ona se ne mogu oporaviti nikako u skorijoj buducnosti.
Mozda neko misli da ovaj problem nije bitan, ali praznjenjem podzemnih jezera dolazi do pomeranja tektonskih ploca, sto vodi do raznih poremecaja tla i do zemljotresa, kao i vadjenje nafte, ali ne vidim zasto bi se neko uopste bavio time kod nas, jer mnogo vecih problema imamo u drzavi.
Pozdrav za sve koji su ovo procitali, ne hejtujem nikog i podrzavam ljude koji se snalaze, osim sto samo kukaju.

Urke

pre 10 godina

Gospodinu svaka cast! Resenje sa zaledjenom vodom ne moze da se poredi posto se tako trosi struja za zamrzivac a i treba stalno menjati flase.

Gledao sam u SAD emisiju gde su u kucu u nekoj sumi uveli slican sistem, samo malo ozbiljniji. Cevi za razmenu vode idu par desetina metara u zemlju do podzemnog toka koji cele godine ima skoro konstantnu temperaturu, pa je leti uvek hladniji a zimi uvek mnogo topliji od temperature vazduha i sluzi za dogrevanja/dohladivanje uz klasican sistem. Jedino sto je sistem bio komercijalan a ugradnja je kostala nekoliko $10K, ali se i to isplati za 5-10 godina.

solskjear

pre 10 godina

Uopste nije vazno da li je patent originalan ili ne. U ovoj prici je mnogo vaznije sto je deda rijesio problem koji ima tako sto se digao iz kauča i uradio nešto, a ne krivio svjetske sile, zlu sudbinu i zavjeru protiv svog naroda jer imamo vrućine u avgustu

Aca

pre 10 godina

Nije on napravio nista, samo je malo ubijao vreme i penzionersku dosadu. Kolika je temperatura vazduha na izlazu iz klima uredjaja? Kolika je potrosnja struje i pumpe za vodu? Kad sve to saberemo ono sto naizgled izgleda jeftino na kraju ispadne najskuplje.

lala iz sumadije

pre 10 godina

...sto smo ti mi baksuzi odma nam nesto ne valja. lakse je sedeti I krnjaukati nego nesto korisno uradii. covek nije trazio nagradu za zivotno delo, samo je podelio sa svima ono sto je njemu olaksalo zivot...

xox

pre 10 godina

nazvati ovo patentom je veoma pretenciozno. klima-uređaji sa hladnom vodom i/ili ledom su prvi klima uređaji koji su počeli da se prave, pre više od jednog veka. stvar sigurno sasvim lepo funkcioniše ali se ne radi o originalnom pronalasku, mada se u tekstu baš na tome insistira.

solskjear

pre 10 godina

Uopste nije vazno da li je patent originalan ili ne. U ovoj prici je mnogo vaznije sto je deda rijesio problem koji ima tako sto se digao iz kauča i uradio nešto, a ne krivio svjetske sile, zlu sudbinu i zavjeru protiv svog naroda jer imamo vrućine u avgustu

Knowing

pre 10 godina

Samo da objasnim nesto neinformisanom narodu srpskom. Evropskim zakonom o podzemnim vodama zabranjeno je uzimati vodu iz podzemnih jezera i bacati je, ili odlagati, na povrsinu zemlje jer vodi je potrebno vise stotina godina da prodre u duboke slojeve zemlje (npr. 20 metara, koliko je neka optimalna dubina bunara) i da se vrati u podzemna jezera. Vodom iz bunara je zabranjeno zalivanje zemlje ili bilo koja druga primena, osim ako se ona preko drugog bunara vraca u podzemna jezera.
Jedna firma koja poseduje velike poljoprivredne povrsine koristila je vodu iz bunara za zalivanje i doslo je do presusivanja kompletnih podzemnih jezera, i ona se ne mogu oporaviti nikako u skorijoj buducnosti.
Mozda neko misli da ovaj problem nije bitan, ali praznjenjem podzemnih jezera dolazi do pomeranja tektonskih ploca, sto vodi do raznih poremecaja tla i do zemljotresa, kao i vadjenje nafte, ali ne vidim zasto bi se neko uopste bavio time kod nas, jer mnogo vecih problema imamo u drzavi.
Pozdrav za sve koji su ovo procitali, ne hejtujem nikog i podrzavam ljude koji se snalaze, osim sto samo kukaju.

xox

pre 10 godina

nazvati ovo patentom je veoma pretenciozno. klima-uređaji sa hladnom vodom i/ili ledom su prvi klima uređaji koji su počeli da se prave, pre više od jednog veka. stvar sigurno sasvim lepo funkcioniše ali se ne radi o originalnom pronalasku, mada se u tekstu baš na tome insistira.

lala iz sumadije

pre 10 godina

...sto smo ti mi baksuzi odma nam nesto ne valja. lakse je sedeti I krnjaukati nego nesto korisno uradii. covek nije trazio nagradu za zivotno delo, samo je podelio sa svima ono sto je njemu olaksalo zivot...

xy

pre 10 godina

Svaka cast dedi ali iritira me cena, imao ventilator, hladnjak dobio od automehanicara, kupio samo neka creva, a da je sve to kupio plus posao oko toga opet bi kostalo kao u radnji ia mozda i vise.

Vojvodjanin

pre 10 godina

'evo jos jeftinije - ispred ventilatora postaviti plasticnu flasu od 2 litra sa smrznutom vodom....'

Hm, a da bi se ta voda smrzla, treba je staviti u frizider... a on dok je smrzne napravi puno toplote u sobi... pipnite samo kondenzator iza frizidera, vreo je!

Jedino da flasu hladi u komsiluku ;-)

Proizvodnja za sirotinju

pre 10 godina

Pa nije 300 dinara kada je dobio pola stvari !!! Kako svi da DOBIJEMO pola tih delova!!! DA da znam skupimo skleptamo i sta radi penzioner po ceo dan sedi i ne gleda mirno utakmice jer ceka da se klimi svaki cas nesto desi..

das 250 evra i miran si do nekog ciscenja.. Glupo to sve za senzacionalne tekstove...pa svi kleptaju stvari koji nemaju para... Da imam vise para nego sto imam ne bi vozio auto nego bi imao vozaca

Nebojsa

pre 10 godina

Jak izum cim kaze voda ga nista ne kosta.. tj baca cistu nezagadjenu vodu da bi malo snizio temp...Ovo na zapadu ne bi proslo :).Iskreno od mene minus samo zbog utroska vode.

Саша

pre 10 godina

Свака част што се снашао. Молим дежурне пљување да своја лична незадовољста не исказују преко оваквих вести.

Aca

pre 10 godina

Nije on napravio nista, samo je malo ubijao vreme i penzionersku dosadu. Kolika je temperatura vazduha na izlazu iz klima uredjaja? Kolika je potrosnja struje i pumpe za vodu? Kad sve to saberemo ono sto naizgled izgleda jeftino na kraju ispadne najskuplje.

Nev

pre 10 godina

Ne samo sto je to relativno cesto u svetu nego su i neki nasi pojedini forumasi jos pre par godina to odradili i objasnili svima kako da se to odradi uz razne diskusije/objasnjenja/planove.
Jedan od najpopularnijih je postavljanje creva u zemlju na 2-3 metra dubine po celom dvoristu ili u neku verziju bunara u dubinu gde ce se tecnost hladiti i kasnije sve izolovano prolaziti kroz dobro izolovanu kucu uz uzimanjem u obzir i kondenzaciju. Jedina potrosnja jeste potrosnja pumpe koja tera tecnost i samih malih ventilatora koji ce cirkulisati vazduh u prostorijama preko tankih bakarnih cevi i time hladiti prostoriju. Leti hladi a zimi moze da greje. Znaci to se planira i pravi kao ekonomsko/energetski zatvorene celine na duze periode. Isto tako u Novom Sadu pojedine novije toplane imaju mogucnost da na isti nacin salju letom hladnu vodu i radijatori (preuredjeni) mogu da to koriste umesto klima. Slicni sistemi su za velike zgrade gde se koristi jedna velika klima spojena na toplanu tako da hladi/greje kombinovano celu zgradu.
Jednostavno u svetu se grade isplative kompletne zgrade/kuce dok kod nas se slazu kartonske kutije i prodaju kao stanovi...

student termotehnike

pre 10 godina

Pozdravljam preduzimljivost ovog deke.Ali to nije nista novo.A samo da napomenem da potrosnja vode iz bunara,uopste nije velika,jer se ta voda vraca u prirodni vodotok.Sta vise,tu i nema potrosnje vode,samo joj se predaje odredjena kolicina toplote.Pri proizvodnji struje u termoelektranama se voda izbacuje u atmosferu.A potrosnja struje u dekinoj pumpi nepelazi 3 din/h.Bravo.

Neko Preko

pre 10 godina

Covek izmislja hladnu vodu...

Ovo je primer kako se pre jedno 50 godina raila klimatizacija velikih zgrada u Americi. Znaci imas ogroman čiler u zgradi koji hladi vodu koja se sistemom cevi prenosi do hladnjaka. Imas cev koja prenosi hladnu vodu i imas cev koja vraca nazad "toplu" vodu u čiler. Vodeni ciklus "loop" je zatvoren, i ne ide nazad u kupatilo :)
Danas se skoro i ne instalira nigde vise u svetu jer je sistem zastareo, ima velikih mana, napomenucu samo jednu - u slucaju da čiler rikne, apsolutno svi rashladni uredjaji koji su na njemu ostaju bez hladjenja!

Hladnja voda je odavno izmisljena!

U svakom slicaju čikica se snasao!

Dalibor

pre 10 godina

Gledam komentare i svuda vidim uvek istu sklonost ka omalovažavanju svakoj akciji... To je boljka koja je zahvatila celu Srbiju poslednjih godina.
Jeste čika pola delova dobio, jeste princip izrade diskutabilan, jeste ovo, jeste ono... Ali je činjenica da je ovaj penzioner nešto URADIO i nešto NAPRAVIO.
A mnogi i dalje vole da sede u hladovini koju su im drugi napravili i traže manu svemu i svačemu..

Pronalazac

pre 10 godina

Samo da vam kazem da je 95% stvari na svetu prezasoljeno cenama a kad otvorite taj proizvod ili uredjaj, tu vidite delove koje imate u pordumu ili tavanu, garazi... Klima jeste luksuz i nebi trebalo da kosta koliko se naplacuje! Nema tu sta da vredi toliko! Imate par metara spiralne bakarne cevi u vidu zavojnice, rezervoar sa freonom, filter, i motore koji trose struju vise nego da platite coveka danas da vam duva pored vas i hladi stranicom kartonske kutije! Sve zato sto klima ima daljinski cija tehnologija vredi 100 dinara da biste napravili daljinski. Kad je onaj mogao da napravi helihopter (kakav-takav), sto ovaj nebi mogao da napravi klimu (kakvu takvu) ipak bolju i jeftiniju od ostalih. Kada bi vecina vas bila ovako inovativno raspolozena, ne biste bili tako nervozni, podsmevali se i rugali nekom starcu koji je uspeo u pokusaju da zastrasi vrucinu... To samo pokazuje koliko ste cinicni i ne cenite tudje sklonosti ka necemu dobrom. Ja sve sto mogu sam da napravim, ne pada mi na pamet da placam i da me za to deru kao majmuna. Pola stvari u kuci sam napravio sam, plus sam uzivao radeci to a ustedeo 80% novca da postignem sve to.

nista spektukalarno samo uprosceno

pre 10 godina

ja to u kuci imam vise od deset godina. Koristi se voda bunara u kojoj se nalazi plastificirano bakarno crevo u vidu sedam spirala na dubini vode od 12 metara. iznad vode su jako dobro izolovane cevi koje ulaze u podrum tu se nalazi cisterna od 1000 litara vode u kojoj je izmedjivac i onda leti kada se ne greje fenkovi koriste tu vodu koja je konstantno 14c i duvaju. unutrasnja temepratura zimi je oko 24c a potrosnja struje po fenku je oko 300 wati po satu. Naravno ne kristi se u svakoj sobi uglavnom u spavacim sobama. Tako dakad ste u njoj vi upalite i radi kad odete na duze iskljucite. Letnji racun za struju mi je oko 6000 dinara sa ostalim pratecim potrosacima. Zimi koristi se isti sistem samo sto se pusta na toplotnu pumpu i racun je oko 12000 dinara. Sve na bunaru. A da investicija je bila oko 10000 evra. najskuplji su bili fenkovi a toplotna pumpa je uradjena u domacoj radinosti neki lik za 2000 evra

lucidna duša

pre 10 godina

Koncept članka je fantastičan. Princip "kako preživeti dan sa 100 dinara" - doručak sam spremio od namirnica koje sam imao u frižideru, ručak smo doneli od babe, za užinu smo jeli kolače od juče, a večerali smo šunku iz špajza. Jedino smo kupili hleb i flašu vode. Posle neka neko kaže da se ne može izgurati dan sa 100 Din. Setim se Trigera iz Mućki kada je dobio medalju za uštedu što koristi istu metlu 20 godina - promenio je 30 četki i pet drški, ali je to i dalje ista metla..

Veliki brat

pre 10 godina

Napravio klimu za 300din.... Do kada više sa ovim pretencioznim naslovima koji ne odgovaraju stvarnosti? Mada, vest su verovatno prenele agencije, tako da je naslov možda samo preuzet, ali stvarno novinari treba malo da razmisle o odgovornost za vesti koje serviraju.

Prvo, realno bi bilo sabrati koliko košta sve to što se koristi (pumpa za vodu, creva, ventilator...). I gde je to on kupo toliko metara creva za 300din. da i ja kupim?

Drugo, nemamo svi hidrofor ili malu pumpu za vodu (npr. ja imam bunar za baštu i pumpu sa motorom 2.1kW koja tera i do 600 litara u minuti, ali to bih teško mogao da iskoristim za klimu) itd.

Naravno, ko se malo razume u termotehniku, lako će naći i druge načine da se rashladi.

Na primer, sećam se priče da je čovek pre više decenija, kad auti uglavnom nisu imali klime, hladio vodu i sok tokom vožnje tako što bi obmotao jedan kraj mokrog peškira oko vlaše, a drugi kraj izbacio kroz prozor.


Ko zna, lako će se snaći.

Na primer, moguće je u stanovima sa terasom uraditi mini varijantu rashladne kule. Na gusto napakovane listove lima pušta se da kaplje voda kap po kap. Voda lagano isparava i hladi limove, preko koji prirodno ili pod prinudom (ventilator) struji vazduh koji se hladi. U varijanti rashladne kule taj rashlađen vazduh, kao teži, pada dole i hladi dvorište. U mini varijanti taj vazduh može da padad dole u neki veliki levak i da se ventilatorom kroz crevo ubacuje u stan.

Urke

pre 10 godina

Gospodinu svaka cast! Resenje sa zaledjenom vodom ne moze da se poredi posto se tako trosi struja za zamrzivac a i treba stalno menjati flase.

Gledao sam u SAD emisiju gde su u kucu u nekoj sumi uveli slican sistem, samo malo ozbiljniji. Cevi za razmenu vode idu par desetina metara u zemlju do podzemnog toka koji cele godine ima skoro konstantnu temperaturu, pa je leti uvek hladniji a zimi uvek mnogo topliji od temperature vazduha i sluzi za dogrevanja/dohladivanje uz klasican sistem. Jedino sto je sistem bio komercijalan a ugradnja je kostala nekoliko $10K, ali se i to isplati za 5-10 godina.

Platon

pre 10 godina

Mozda neko misli da ovaj problem nije bitan, ali praznjenjem podzemnih jezera dolazi do pomeranja tektonskih ploca, sto vodi do raznih poremecaja tla i do zemljotresa
(Knowing, 25. avgust 2013 19:40)

Haha, čiča će da napravi Atlantidu od nas, već mu vidim zbunjenu facu dok oko njega Srbija tone u okean - "ali ja sam samo hteo da unuku pirka svezina?!"

Kosovac

pre 10 godina

Koja crna 300 dinara, ako proracunate koliko kosta enhelov hidrofor, pa prikljucne cevi, spojnice i poluspojnice ispace da je sigurno skuplje nego mobilna klima.Da ne pricam sto ce skoro isto toliko potrositi i stuju.Svaka cast na trudu ali je totalno besmisleno.

Nikola

pre 10 godina

ništa novo, to je isto napravio moj drugar godinama u nazad... sad radi u UN kao tehničar za rahladne uređaje, trenutno u misiji UN u Sudanu.

Old Shatterhand

pre 10 godina

Vadi vodu kroz bunar, dovodi do ventilatora crevom koji duva na crevo i tako stigne hladan vazduh u prostoriju, dalje vodu vodi do kade i odlazi u kanalizaciju. Nije mi jasno da li je to cerdanje vode ili nije? Dakle, cistu pijacu vodu baca u kanalizaciju? Da li je ovo pamet ili sta je vec, neka svako proceni.! Mogao je da napravi cirkulacioni sistem, i da pokopa ta creva u zemlja 2-3 metara da se tako hlade creva i da ne baca vodu u kanalizaciju. Slican je pricip doduse nekim izmenama itd. kao sto je sistem toplotne pumpe, samo pricip je obrnuto za hladjenje.

Kvazimodo Sorabius

pre 10 godina

Sada jesam penzioner, ali sam nešto slično i veoma efikasno napravio još pre 40 i više godina, u vreme kad je struja bila veeeliki luksuz.
S dva hladnjaka od "fiće" - jedan POTOPLJEN u bunar dubok 6-7 metara, voda stalno bila na proseku 13 Celziusa, a drugi u sobi. Bila su to srećna vremena kada nije bilo plastike (kesa ni creva!), pa sam koristio tada jako skupe bakarne cevi, za izolaciju sam koristio tzv "Bergman-cevi", koje su se ukopavale u zidove a kroz njih gurale žice za kućnu instalaciju. Sistem je bio "zatvoren", tj cirkulisala je voda bez oticanja, ali TO zbog efikasnosti a ne zbog kasnije otrežnjenja o "životnoj sredini". Najteže je bilo naći pumpu: dobio sam dve iz Italije, s potrošnjom od 125 W. I ventilator za "fiću" - nekih 40 W, preko ispravljača, koji sam (kao elektroničar) sam napravio s 4 "grezza". Bunar je bio na nekih 7-8 metara od zida kuće. Tehnički je najveći problem bio znojenje sistema u kući! Potrošnja struje je bila oko 160W na sat.
Zaključio sam da će biti bolje, što sam i proverio, ako gustina vode bude veća: u celom sistemu, koji je sadržavao nešto oko 9 litara vode (!), ubacio sam pola kg ŠEĆERA - efikasnost se povećala za celih 20%.
I još, za temperature do 30 Celziusa, nije se ventilator ni morao uključivati. U rodnoj Metohiji leta nikada nisu bila tako žarka, najveću temperaturu pamtim od oko 36 stepeni.
PS. ovi koji kukaju nad bunarskom vodom: 2-milionski Beograd troši BUNARSKU vodu za pranje ulica, zalivanje parkova, pranje kola...

Stavros

pre 10 godina

Ja bunar nemam.
Nemam ni automehanicara da mi da hladnjak
Nemam ni pumpu
Nemam ni polomljeni ventilator

Ali sam ja napravio klimu za 150 dinara
klimu sam dobio od rodjaka i crevo od komsije
Sam sam je montirao i jedino me kostala 150 dinara uticnica za struju jer sam i kabl imao.

To sto je on izmislio nije nikakav patent jer gomila ljudi radi slicne stvari od lepljenja cvelofana na prozore do zamrznutih flasa vode ispred ventilatora.

e2

pre 10 godina

Cenim tuđi rad, ali ovo je jedan patent koji imitira princip toplotne pumpe, ali neuspešno interpretiran. Problem je i taj što se voda iz bunara prosipa u kanalizaciju. Princip sistema toplotne pumpe sistem voda-voda, samo što se voda iz bunara obavezno vraća u drugi bunar alui u isti vodotok samo nizvodno. Za to se prvo urade istraživanja toka podzemnih voda.

Tako da ovo nije nikakva inovacija već samo improvizacija sistema koji postoji već pola veka.

Nije mi cilj da kudim tuđi rad, ali ovo nije ni "I" od inovacije, i novinar bi trebalo prvo da se raspita pa da "opali" vest.

hmhm

pre 10 godina

Ispumpati vodu iz bunara direktno u kanalizaciju je tesko narusavanje prirodne sredine. Kada bi svi to radili, Srbija bi ostala bez podzemnih voda.
I nije istina da ne kosta, mora se placati i voda koja otece kroz kanalizaciju (sad drugi je problem kako to dokazati). Mnoge kuce se hlade ili greju podzemnom vodom na ovaj nacin, ali ako se voda ne vraca kroz drugi bunar u tlo, cin se nemerljiva steta, koju zakon mora da sankcionise.

Pronalazac

pre 10 godina

Opet gresite u pojedinim komentarima! Da li ste nekada usli u garazu coveka koji je srednjih godina? Vas komsija, deda, ujak, rodjak neki, prijatelj nanize u ulici ili bilo ko koga poznajete? Pogledajte po zidivima sve te sajle, uzad, zice, srafove po teglama, holsrafi, sajmne, stare gume, ramovi od bickla, tockovi, lageri, limove, razne klinove, cevi, pokvareni usisivaci, ves masine, mikrotalasne, fenove za kosu, stara kucista racunara, monitori, alat da ne pominjemo... Znate li sta sve od toga moze da se napravi i zasta sve ti delovi mogu da se iskoriste? Ne znate? Pogledajte na youtube kako covek od otpada pravi generator besplatne energije kosristeci transformator iz stare mikrotalasne, par metara bakarne zice i nekoliko parceta lima i drvo od starog namestaja... Onda cete shvatiti koliko nista ne znate o tome i kako biste vi sav taj otpad rado izvezli na neku deponiju? Sta to dokazuje, ne zainteresovanost ili ne znanje? a? Ne znate i ne interesuje vas?! Epa, nas pojedine i tekako interesuje a i znamo sta sa tim... Za vasu informaciju, motori iz posude za brisace iz nekog starog auta moze da gura hladnu vodu kroz sistem a da na mesecnom nivou ne potrosi ni 300 dinara struje jer vuce svega 2 Ampera struje a ima pritisak 2 bara? Pumpica za brisace na otpadu kosta 100dinara, neki je daju u dzaba! Niste znali? Pa i niste!

Još veći inovator

pre 10 godina

Ja sam sve dobio od drugara za džabe, montažu je takođe drugar napravio besplatno, stim da je on meni platio 5000 din da bi mogao da vežba, a kad je sve bilo gotovo priključio sam se na struju direktno mimo sata tako da sada uživam (dok me ne uhvate)!

Inženjer

pre 10 godina

Minimalni troškovi za ovakav sistem:
- bušenje i postavljanje cevi 100mm - 40€ po dužnom metru
- hladnjak - na otpadu oko 10€
- ventilator - 5€
- hidropak - oko 100€

Uz to ako domaćinstvo nije priključeno na kanalizacioni sistem, pražnjenje kanalizacionog kolektora košta najmanje 5€/m3.

Kakva klima za 300din?

mile

pre 10 godina

Meni se otac na ovakav slican sistem hladi vec 10 goduna. Prvo smo ja i brat iskopali bunar u podrumu ( jos u izgradnji, dok se nije 'deka' zatvorila), i odlucili smo da iskoristimo taj potencijal koji se nalazi direktno ispod dnevnog b. Podrum je sam od sebe svjež, cijevi su kratke i izolovane, gubici zanemarivi. Vidjeli smo da dobro radi i nakon nekog vremena uzeli moderne fenkolere kojo se zasebno steluju i rade automatski. Odlazna voda ide u dvoriste na prskalice i sve se zeleni. I to nije sve. Sistem se zimi zatvara i koristi za grijanje na centralni kamin, nalozis u dnevnom dva balvana i sve toplo (160 kvadrata)

Dejan

pre 10 godina

Svaka čast čovek se snašao, ali kada bi nekoliko hiljada ljudi u jednom gradu primenilo tu metodu hlađenja prostorija podzemne vode bi verovatno presušile a gradski sistem za prečišćavanje otpadnih voda bio bi preoprerećen. Nastala bi ekološka katastrofa. Osim ako se ista voda ne bi vraćala u zemlju povratim bunarom, a to zahteva bušenje dva bunara. Trebali ste da napomenete koliko košta bušenje bunara, pumpa, bunarska creva, ventili i ostalo je daleko skuplje od klima uređaja, a i potrošnja struje je približno ista, stim što je radni vek pumpe pri konstantnom radu daleko manji od radnog veka klima uređaja.

Vlada

pre 10 godina

1906. Godine ovaj izum je patentiran u USA,a mnogo godina pre toga ovaj sistem su koristili u Persiji tj sadasnjem Iranu.Pohvale za gospodina Penzionera ali autor teksta je bar malo trebao da bude istrazivac ili bar da iskoristi prednosti nekog pretrazivaca.

Rock

pre 10 godina

I meni kosta klima 300 dinara... Drugi mi je poklone a ja samo potrosim 300 din za naftu da odem da je uzmem... Sala mala... Bravo za dedu.

Nev

pre 10 godina

"Gledam komentare i svuda vidim uvek istu sklonost ka omalovažavanju svakoj akciji... To je boljka koja je zahvatila celu Srbiju poslednjih godina.
Jeste čika pola delova dobio, jeste princip izrade diskutabilan, jeste ovo, jeste ono... Ali je činjenica da je ovaj penzioner nešto URADIO i nešto NAPRAVIO.
A mnogi i dalje vole da sede u hladovini koju su im drugi napravili i traže manu svemu i svačemu..
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Dalibor, 25. avgust 2013 22:44)"
@Deka nije uradio nista lose nego svi komentari su usmereni protiv novinarskog izvestaja koji ovo predstavljaju kao nesto revolucionarno uz jos revolucionarniji naslov koji nema veze sa realnoscu. Svima je vise dosta slusati neznanje koje toliko cesto izviru iz "pera" u nasim "Medijima" a sve zarad nekog senzacionalizma. Skracuju i upotrebljavaju neke naslove koji nisu ni 1% u vezi sa textom da bi privukli sto vise citalaca da bi se na kraju ispostavilo da je neka glupost opste poznata mada doduse ne i nasim "genijima" novinarskog zanata.
Novinari u zadnje vreme sve vise izvrcu reci u textovima stvarajuci neki senzacionalizam bez bilo kakve dubljeg osvrta na sustinu toga sta prenose i to je ono sto svima nama smeta najvise. Pogledajmo samo google glass textove gde predstavljaju proizvod google-a kao revoluciju dok slicni uredjaji se mogu odavno kupiti i koriste se. Isto kao i sa nasim voljenim politicarima po kojima je sve super u Srbistanu..

boski

pre 10 godina

Svi covjeka hvale.
A mene tuga spopala.
U starosti i zasluženoj penziji, nama je normalno da čovjek mora sklepati neku skalameriju umjesto da kupi klimu ko čovjek.
O allahu dragi.

Srbi su ipak izmislili samo opanak-

pre 10 godina

Dve stvari :
1. Naslov je senzacionalisticki i pogresan jer samo dobri srafovi i tiplovi za pricvrscivanje skalamerije sa ventilatorom iznad vrata kostaju skoro 300 din.
2. Nije mi jasno kako mu je uopste palo na pamet da vodu iz bunara salje u kanalizaciju a da je ne vraca u bunar !!!!!
Ipak, sve cestitke coveku, nesto je radio i uradio !

sasa

pre 10 godina

Posteno se nasmijah nekim komentarima: "cica ima da napravi Atlantidu od nas" :-)
Ali najjaci od svih: "ljeti struja bude oko 50 eura, zimi 100 eura, a investicija 10000 eura" :-D Pa za te pare si mogao da kupis klimu za svaku sobu, hodnik i na terasu ako hoces, i jos da ti ostane nekih 7000-8000 eura da potrosis na kafane i zene :-D

Iv.

pre 10 godina

@ Pronalazac
Cemu takva arogancija? i cemu to ''a?''
Nismo svi iste struke, a ni ne treba da budemo. Naravno da ne znam sta sve moze da se uradi sa starim brisacima, ali sam sigurna da ako bi porazgovarali o organskoj hemiji, da ne bi bio toliko samouveren. Ili mozda o medicini?
Umesto sto se drcis, uposli svoje znanje, stvori nesto na cemu bi ti svi bili zahvalni (ukljucujuci i planetu) i prodaj za dobre pare - svi cemo biti srecni. A od tvog pametovanja trenutno niko nema nikakve koristi!

KoleM

pre 10 godina

Čovek radi primitivnu verziju geotermalne energije. Za našu zemlju bi bilo najbolje da finansira proizvodnju, istraživanja i ugradnju geotermalnih načina grejanja. Poboljšali bi neviđeno naš energetski bilans. Priča je sledeća, na dubinama ispod ~2m temperatura zemlje je konstantna. To znači da ako je zimi -5 ti dovlačiš vodom energiju iz zemlje temperature 14 C i samo dogreješ toplotnim pumpama na 20. Leti hladiš. To je davno poznato jedini problem je cena ugradnje.

b_b

pre 10 godina

(kiza, 26. avgust 2013 09:58) pretpostavljam da živiš na dvadesetom spratu zgrade i da si o ekologiji i životnoj sredini čitao samo iz članaka.
Naravno da se ovim načinom štiti životna sredina, jer je ušteda energije nekad i petostruka. Otprilike, jedan termo blok u Obrenovcu radi samo za klime. Odi na deponiju pepela pa se zamisli šta znači par desetina tona pepela manje u toku dana.
Izgradnjom HE Đerdap, nivo podzemnih voda severno od Dunava je značajno podignut. Raspitaj se samo koliko se energije troši da se ta podzemna voda crpi da ne bi štetila stanovništvu.
Skoncentriši se ubuduće na članke koji se odnose na zemlju u kojoj živiš, to je dobro za početak.

kiza

pre 10 godina

Ispumpati vodu iz bunara direktno u kanalizaciju je tesko narusavanje prirodne sredine. Kada bi svi to radili, Srbija bi ostala bez podzemnih voda.
I nije istina da ne kosta, mora se placati i voda koja otece kroz kanalizaciju (sad drugi je problem kako to dokazati). Mnoge kuce se hlade ili greju podzemnom vodom na ovaj nacin, ali ako se voda ne vraca kroz drugi bunar u tlo, cin se nemerljiva steta, koju zakon mora da sankcionise.
(hmhm, 25. avgust 2013 21:32)
NE,izgleda da mnogi ne razumeju da se pri radu klime u dodiru vruceg i hladnog na hladnjaku kondezuje VODA,koja se izbacuje negde napolju.Ta hladna voda koju koristi iz bunara do hladnjaka,vraca se nazad u bunar,znaci cirkulise,a voda koja se kondezuje na hladnjaku se izbacuje napolje.Sto svi nesto pametujete,baz potrebe??

Срђан

pre 10 godina

Mene cudi da ni jedna do sad klima nema solarno navodnjavanje. Jer klima u vecini sluzi za rashladjivanje, tj kad ima sunca. Ovako struju guta ko luda.

daca

pre 10 godina

Kod nas, izgleda, što si stariji, to imaš više ideja. Zar ne beše pre neku nedelju aktuelna vest o dedi koji je osmislio svoj sistem grejanja?! Ugledajmo se.

phreak

pre 10 godina

A gde je tu trošak za kopanje bunara? Kad se to uračuna, klima je jeftinija. Bunardžije samo piva popiju u vrednosti jedne klime.

Andjela

pre 10 godina

A gde je pumpa? To izgleda kao otvoren sistem za hladjene.
Daleko veca usteda bi bila sa jos jednim hladnjakom, i da
se sistem zatvori.

Ne brinite za visak novca

pre 10 godina

Sta smo na ovom primeru naucili ?
Ljudi sve sto mozete pomocu stapa i kanapa sami da uradite, uradite, a za novac koji pri tom ustedite platite povecani porez. Za to povecanje pobrinuce se vasa drzava. Ustedite na klimi, na grejanju, na prevozu, na hrani, platite povecan porez na imovinu. Oni sto sisaju budzet nisu sposobni za stednju a treba im !

daca

pre 10 godina

Svaka čast dedi! On je samo jedan od svetlih primera da ideje ne nastaju u bogatstvu i utopiji, već muci i nemastini, želji i potrebi za boljim.

Ja sam

pre 10 godina

Al ste chirevi, najbitnije je nekog poklopiti i satrti u startu. Stvarno se ne treba pitati zasto smo tu gde smo i zasto nam se sve ovo desava. Svaka cast za dedu, on je problem resio, unuk sad fino spava, a vi se kuvajte i znojite....

ZoranJ

pre 10 godina

Sa žaljenjem moram da konstatujem da je većini komentatora promakla suština priče. Ako neko recimo napiše: Domaćica napravila ručak za 100 dinara, to ne znači da je ona otišla u prodavnicu i pokupovala sve sastojke za 100 dinara! Suština ove priče je na samom početku gde gospodin kaže da naš čovek napreže moždane vijuge samo kad je sateran u ćošak. Rešenje za mnoge probleme, kako tehničke tako i generalno životne, možemo pronaći u svojoj glavi, koristeći pre svega svoje znanje i iskustvo, ali i rešenja drugih ljudi prilagođena vlastitim mogućnostima. Mi smo generalno i ranije bili nacija gotovana koja je u novije vreme naglo ugurana u globalno potrošačko društvo, gde ništa ne moraš da misliš i ne daj bože da stvaraš - samo klikći i kupuj, tako je bolje i jeftinije!

Milan

pre 10 godina

ako voda ne kruzi, koristi se kao tehnicka ili shta vec, vec ide u kanalizaciju, treba ga uhapsiti! a ako sam ja dobro razumeo, on je na dovod za kupatilo dogrtadio "klimu". to je ok.

gradjanin

pre 10 godina

to se moze uraditi po sistemu toplotne pumpe samo sto bi hladilo a ne grejalo, svi su upravu koji kazu da ovo kosta puno vise zbog hidofora a vodu je morao drugim odvodom da vraca u bunar kako bi praznio akumulčaciju, njega briga sto voda odlazi hehehehe, kaze mene to nekosta,lol

Bob

pre 10 godina

Lepo od penzionera da ne sedi i kuka nego uradi nesto ali taj princip nije bas nesto novo dapace daleko od tog a inace se u svetu u poslednih 15 g (i) taj princip sve vise koristi za grijanje i hladenje stanova googlajte toplotne pumpe+kolektori

Uros

pre 10 godina

@neko evo jos jeftinije - ispred ventilatora postaviti plasticnu flasu od 2 litra sa smrznutom vodom....
Ima jedan mali problem sa plasticnom flasom, to tako nece da radi. Plasticna flasa je pramala kolicina hladnoce da bi ista promenila u prostoriji. To je kao da smilsis da se grejes stan sibicom, ili da osvetljavas jednom LE didodom.

Magnus&Bunker

pre 10 godina

@nista spektukalarno samo uprosceno

...ulozio si 10.000 evra u to? Ti si potpuno poludeo. Sa tim parama si mogao 100 godina da pravis racun od 100 evra.

b_b

pre 10 godina

Čitam ove komentare i prosto se pitam kuda ide naš sistem obrazovanja. Ljudi koji ne znaju, više se čak i ne libe da svoje ne znanje i iskažu.

Podzemne vode, zemljotresi i ostale trice... Pitam se da li je neko od ovih genija što komentarišu ikad bio u Vojvodini?

Dragan

pre 10 godina

Ovakav sistem za hladjenje moj tast Miodrag Mirkovic,poznatiji kao MIJA iz Sabca izumeo je pre deset godina i radi kao svajcarski sat.Kasnite za CIKA MIJOM 10 GODINA.Samo da znate sta je jos cika MIJA izmislio a nije videlo svetlos dana i nije izaslo u javnost.B92 BICETE OBAVESTENI

Mi tamo, kad ono medjutim

pre 10 godina

@ Knowing, sve si ti to nama lepo objasnio, i naravno treba obrazovati ljude o zivotnoj sredini....elem, sve to 'padne u vodu' kad nas biznismen/politicar proda strancu izvor na 100 god. da ga ovaj koristi(isusi)... ipak sam za dedinu varijantu, bez obzira sto je to sklopocija odavno poznatog principa pronalazacima!

alo

pre 10 godina

da je tako dobio bi nobelovu nagradu. kao sto oni nadri lekari lec esve bolesti i uzimaju pare od ljudi kao lece rak ? pa da je to tacno dali bi im nobelovu nagradu ali kod nas sve moze ...

bole

pre 10 godina

svaka mu cast, snasao se, ali je primenio opste poznati princip, vi u beogradu imate zgrade koje se hlade na principu protoka ohladjene vode ili vode iz vodovoda. Fancooling je stari sistem, ima dobre i lose strane, ali ga i sad mozete instalirati ako zelite, opreme na trzistu ima.

vex

pre 10 godina

Bravo za dekicu. Ja sam to odavno napravio kod mene, ali vec neko vreme nisam koristio.

@neko
Voda nije za bacanje, nego se vraca nazad u bunar ili u sistem (sve jedno je). Informisi se malo na sisteme za hladjenje/grejanje pomocu toplotnih pumpi, pa ce ti biti jasnije.

kiza

pre 10 godina

(kiza, 26. avgust 2013 09:58) pretpostavljam da živiš na dvadesetom spratu zgrade i da si o ekologiji i životnoj sredini čitao samo iz članaka.
Naravno da se ovim načinom štiti životna sredina, jer je ušteda energije nekad i petostruka. Otprilike, jedan termo blok u Obrenovcu radi samo za klime. Odi na deponiju pepela pa se zamisli šta znači par desetina tona pepela manje u toku dana.
Izgradnjom HE Đerdap, nivo podzemnih voda severno od Dunava je značajno podignut. Raspitaj se samo koliko se energije troši da se ta podzemna voda crpi da ne bi štetila stanovništvu.
Skoncentriši se ubuduće na članke koji se odnose na zemlju u kojoj živiš, to je dobro za početak.
(b_b, 26. avgust 2013 11:19)
Nisam bas siguran ali vidim da nesto izgleda mene pominjes.Procitao sam ovo sto si napisao i stvarno nemam pojma o cemu pricas.Ja sam lepo rekao da covek hladnu vodu iz bunara dovodi do hladnjaka,i ista ta voda se vraca iz hladnjaka u bunar.Posto ventilator tera topli vazduh iz sobe kroz hladni hladnjak,pri dodiru vruceg vazduha i hladnog hladnjaka,na hladnjaku se stvara se voda.Koju covek izbacuje negde u kupatilo.Sta tu nije jasno?O kakvoj ekologiji i zemlji u kojoj zivim mi pricas?Nista te ne razumem?Nisam na dvadesetom spratu i kakve veze ima sprat i hidro elektrana sa ovim slucajem?Daj budi jasniji, gde sam pogresio u komentaru,jer te stvarno ne razumem.

Coco Bill

pre 10 godina

(Pronalazac, 25. avgust 2013 23:17)

Bravo, tačno ! potpuno se slažem da je prezasoljeno cenama, a još kad tome dodaš da je taj, bilo koji proizvod i "firmirana" stvar, recimo da ju je uradio Soni, Tehniks Samsung, Armani, Kristijan Dior, Najk, BMW.....itd. onda još plaćaš sam naziv firme

Nebojsa

pre 10 godina

Jak izum cim kaze voda ga nista ne kosta.. tj baca cistu nezagadjenu vodu da bi malo snizio temp...Ovo na zapadu ne bi proslo :).Iskreno od mene minus samo zbog utroska vode.

Proizvodnja za sirotinju

pre 10 godina

Pa nije 300 dinara kada je dobio pola stvari !!! Kako svi da DOBIJEMO pola tih delova!!! DA da znam skupimo skleptamo i sta radi penzioner po ceo dan sedi i ne gleda mirno utakmice jer ceka da se klimi svaki cas nesto desi..

das 250 evra i miran si do nekog ciscenja.. Glupo to sve za senzacionalne tekstove...pa svi kleptaju stvari koji nemaju para... Da imam vise para nego sto imam ne bi vozio auto nego bi imao vozaca

xox

pre 10 godina

nazvati ovo patentom je veoma pretenciozno. klima-uređaji sa hladnom vodom i/ili ledom su prvi klima uređaji koji su počeli da se prave, pre više od jednog veka. stvar sigurno sasvim lepo funkcioniše ali se ne radi o originalnom pronalasku, mada se u tekstu baš na tome insistira.

Aca

pre 10 godina

Nije on napravio nista, samo je malo ubijao vreme i penzionersku dosadu. Kolika je temperatura vazduha na izlazu iz klima uredjaja? Kolika je potrosnja struje i pumpe za vodu? Kad sve to saberemo ono sto naizgled izgleda jeftino na kraju ispadne najskuplje.

Knowing

pre 10 godina

Samo da objasnim nesto neinformisanom narodu srpskom. Evropskim zakonom o podzemnim vodama zabranjeno je uzimati vodu iz podzemnih jezera i bacati je, ili odlagati, na povrsinu zemlje jer vodi je potrebno vise stotina godina da prodre u duboke slojeve zemlje (npr. 20 metara, koliko je neka optimalna dubina bunara) i da se vrati u podzemna jezera. Vodom iz bunara je zabranjeno zalivanje zemlje ili bilo koja druga primena, osim ako se ona preko drugog bunara vraca u podzemna jezera.
Jedna firma koja poseduje velike poljoprivredne povrsine koristila je vodu iz bunara za zalivanje i doslo je do presusivanja kompletnih podzemnih jezera, i ona se ne mogu oporaviti nikako u skorijoj buducnosti.
Mozda neko misli da ovaj problem nije bitan, ali praznjenjem podzemnih jezera dolazi do pomeranja tektonskih ploca, sto vodi do raznih poremecaja tla i do zemljotresa, kao i vadjenje nafte, ali ne vidim zasto bi se neko uopste bavio time kod nas, jer mnogo vecih problema imamo u drzavi.
Pozdrav za sve koji su ovo procitali, ne hejtujem nikog i podrzavam ljude koji se snalaze, osim sto samo kukaju.

nista spektukalarno samo uprosceno

pre 10 godina

ja to u kuci imam vise od deset godina. Koristi se voda bunara u kojoj se nalazi plastificirano bakarno crevo u vidu sedam spirala na dubini vode od 12 metara. iznad vode su jako dobro izolovane cevi koje ulaze u podrum tu se nalazi cisterna od 1000 litara vode u kojoj je izmedjivac i onda leti kada se ne greje fenkovi koriste tu vodu koja je konstantno 14c i duvaju. unutrasnja temepratura zimi je oko 24c a potrosnja struje po fenku je oko 300 wati po satu. Naravno ne kristi se u svakoj sobi uglavnom u spavacim sobama. Tako dakad ste u njoj vi upalite i radi kad odete na duze iskljucite. Letnji racun za struju mi je oko 6000 dinara sa ostalim pratecim potrosacima. Zimi koristi se isti sistem samo sto se pusta na toplotnu pumpu i racun je oko 12000 dinara. Sve na bunaru. A da investicija je bila oko 10000 evra. najskuplji su bili fenkovi a toplotna pumpa je uradjena u domacoj radinosti neki lik za 2000 evra

Саша

pre 10 godina

Свака част што се снашао. Молим дежурне пљување да своја лична незадовољста не исказују преко оваквих вести.

Stavros

pre 10 godina

Ja bunar nemam.
Nemam ni automehanicara da mi da hladnjak
Nemam ni pumpu
Nemam ni polomljeni ventilator

Ali sam ja napravio klimu za 150 dinara
klimu sam dobio od rodjaka i crevo od komsije
Sam sam je montirao i jedino me kostala 150 dinara uticnica za struju jer sam i kabl imao.

To sto je on izmislio nije nikakav patent jer gomila ljudi radi slicne stvari od lepljenja cvelofana na prozore do zamrznutih flasa vode ispred ventilatora.

xy

pre 10 godina

Svaka cast dedi ali iritira me cena, imao ventilator, hladnjak dobio od automehanicara, kupio samo neka creva, a da je sve to kupio plus posao oko toga opet bi kostalo kao u radnji ia mozda i vise.

Nikola

pre 10 godina

ništa novo, to je isto napravio moj drugar godinama u nazad... sad radi u UN kao tehničar za rahladne uređaje, trenutno u misiji UN u Sudanu.

solskjear

pre 10 godina

Uopste nije vazno da li je patent originalan ili ne. U ovoj prici je mnogo vaznije sto je deda rijesio problem koji ima tako sto se digao iz kauča i uradio nešto, a ne krivio svjetske sile, zlu sudbinu i zavjeru protiv svog naroda jer imamo vrućine u avgustu

Neko Preko

pre 10 godina

Covek izmislja hladnu vodu...

Ovo je primer kako se pre jedno 50 godina raila klimatizacija velikih zgrada u Americi. Znaci imas ogroman čiler u zgradi koji hladi vodu koja se sistemom cevi prenosi do hladnjaka. Imas cev koja prenosi hladnu vodu i imas cev koja vraca nazad "toplu" vodu u čiler. Vodeni ciklus "loop" je zatvoren, i ne ide nazad u kupatilo :)
Danas se skoro i ne instalira nigde vise u svetu jer je sistem zastareo, ima velikih mana, napomenucu samo jednu - u slucaju da čiler rikne, apsolutno svi rashladni uredjaji koji su na njemu ostaju bez hladjenja!

Hladnja voda je odavno izmisljena!

U svakom slicaju čikica se snasao!

Dragan

pre 10 godina

Ovakav sistem za hladjenje moj tast Miodrag Mirkovic,poznatiji kao MIJA iz Sabca izumeo je pre deset godina i radi kao svajcarski sat.Kasnite za CIKA MIJOM 10 GODINA.Samo da znate sta je jos cika MIJA izmislio a nije videlo svetlos dana i nije izaslo u javnost.B92 BICETE OBAVESTENI

kiza

pre 10 godina

Ispumpati vodu iz bunara direktno u kanalizaciju je tesko narusavanje prirodne sredine. Kada bi svi to radili, Srbija bi ostala bez podzemnih voda.
I nije istina da ne kosta, mora se placati i voda koja otece kroz kanalizaciju (sad drugi je problem kako to dokazati). Mnoge kuce se hlade ili greju podzemnom vodom na ovaj nacin, ali ako se voda ne vraca kroz drugi bunar u tlo, cin se nemerljiva steta, koju zakon mora da sankcionise.
(hmhm, 25. avgust 2013 21:32)
NE,izgleda da mnogi ne razumeju da se pri radu klime u dodiru vruceg i hladnog na hladnjaku kondezuje VODA,koja se izbacuje negde napolju.Ta hladna voda koju koristi iz bunara do hladnjaka,vraca se nazad u bunar,znaci cirkulise,a voda koja se kondezuje na hladnjaku se izbacuje napolje.Sto svi nesto pametujete,baz potrebe??

lala iz sumadije

pre 10 godina

...sto smo ti mi baksuzi odma nam nesto ne valja. lakse je sedeti I krnjaukati nego nesto korisno uradii. covek nije trazio nagradu za zivotno delo, samo je podelio sa svima ono sto je njemu olaksalo zivot...

Veliki brat

pre 10 godina

Napravio klimu za 300din.... Do kada više sa ovim pretencioznim naslovima koji ne odgovaraju stvarnosti? Mada, vest su verovatno prenele agencije, tako da je naslov možda samo preuzet, ali stvarno novinari treba malo da razmisle o odgovornost za vesti koje serviraju.

Prvo, realno bi bilo sabrati koliko košta sve to što se koristi (pumpa za vodu, creva, ventilator...). I gde je to on kupo toliko metara creva za 300din. da i ja kupim?

Drugo, nemamo svi hidrofor ili malu pumpu za vodu (npr. ja imam bunar za baštu i pumpu sa motorom 2.1kW koja tera i do 600 litara u minuti, ali to bih teško mogao da iskoristim za klimu) itd.

Naravno, ko se malo razume u termotehniku, lako će naći i druge načine da se rashladi.

Na primer, sećam se priče da je čovek pre više decenija, kad auti uglavnom nisu imali klime, hladio vodu i sok tokom vožnje tako što bi obmotao jedan kraj mokrog peškira oko vlaše, a drugi kraj izbacio kroz prozor.


Ko zna, lako će se snaći.

Na primer, moguće je u stanovima sa terasom uraditi mini varijantu rashladne kule. Na gusto napakovane listove lima pušta se da kaplje voda kap po kap. Voda lagano isparava i hladi limove, preko koji prirodno ili pod prinudom (ventilator) struji vazduh koji se hladi. U varijanti rashladne kule taj rashlađen vazduh, kao teži, pada dole i hladi dvorište. U mini varijanti taj vazduh može da padad dole u neki veliki levak i da se ventilatorom kroz crevo ubacuje u stan.

Platon

pre 10 godina

Mozda neko misli da ovaj problem nije bitan, ali praznjenjem podzemnih jezera dolazi do pomeranja tektonskih ploca, sto vodi do raznih poremecaja tla i do zemljotresa
(Knowing, 25. avgust 2013 19:40)

Haha, čiča će da napravi Atlantidu od nas, već mu vidim zbunjenu facu dok oko njega Srbija tone u okean - "ali ja sam samo hteo da unuku pirka svezina?!"

Vojvodjanin

pre 10 godina

'evo jos jeftinije - ispred ventilatora postaviti plasticnu flasu od 2 litra sa smrznutom vodom....'

Hm, a da bi se ta voda smrzla, treba je staviti u frizider... a on dok je smrzne napravi puno toplote u sobi... pipnite samo kondenzator iza frizidera, vreo je!

Jedino da flasu hladi u komsiluku ;-)

Urke

pre 10 godina

Gospodinu svaka cast! Resenje sa zaledjenom vodom ne moze da se poredi posto se tako trosi struja za zamrzivac a i treba stalno menjati flase.

Gledao sam u SAD emisiju gde su u kucu u nekoj sumi uveli slican sistem, samo malo ozbiljniji. Cevi za razmenu vode idu par desetina metara u zemlju do podzemnog toka koji cele godine ima skoro konstantnu temperaturu, pa je leti uvek hladniji a zimi uvek mnogo topliji od temperature vazduha i sluzi za dogrevanja/dohladivanje uz klasican sistem. Jedino sto je sistem bio komercijalan a ugradnja je kostala nekoliko $10K, ali se i to isplati za 5-10 godina.

student termotehnike

pre 10 godina

Pozdravljam preduzimljivost ovog deke.Ali to nije nista novo.A samo da napomenem da potrosnja vode iz bunara,uopste nije velika,jer se ta voda vraca u prirodni vodotok.Sta vise,tu i nema potrosnje vode,samo joj se predaje odredjena kolicina toplote.Pri proizvodnji struje u termoelektranama se voda izbacuje u atmosferu.A potrosnja struje u dekinoj pumpi nepelazi 3 din/h.Bravo.

hmhm

pre 10 godina

Ispumpati vodu iz bunara direktno u kanalizaciju je tesko narusavanje prirodne sredine. Kada bi svi to radili, Srbija bi ostala bez podzemnih voda.
I nije istina da ne kosta, mora se placati i voda koja otece kroz kanalizaciju (sad drugi je problem kako to dokazati). Mnoge kuce se hlade ili greju podzemnom vodom na ovaj nacin, ali ako se voda ne vraca kroz drugi bunar u tlo, cin se nemerljiva steta, koju zakon mora da sankcionise.

Još veći inovator

pre 10 godina

Ja sam sve dobio od drugara za džabe, montažu je takođe drugar napravio besplatno, stim da je on meni platio 5000 din da bi mogao da vežba, a kad je sve bilo gotovo priključio sam se na struju direktno mimo sata tako da sada uživam (dok me ne uhvate)!

Pronalazac

pre 10 godina

Samo da vam kazem da je 95% stvari na svetu prezasoljeno cenama a kad otvorite taj proizvod ili uredjaj, tu vidite delove koje imate u pordumu ili tavanu, garazi... Klima jeste luksuz i nebi trebalo da kosta koliko se naplacuje! Nema tu sta da vredi toliko! Imate par metara spiralne bakarne cevi u vidu zavojnice, rezervoar sa freonom, filter, i motore koji trose struju vise nego da platite coveka danas da vam duva pored vas i hladi stranicom kartonske kutije! Sve zato sto klima ima daljinski cija tehnologija vredi 100 dinara da biste napravili daljinski. Kad je onaj mogao da napravi helihopter (kakav-takav), sto ovaj nebi mogao da napravi klimu (kakvu takvu) ipak bolju i jeftiniju od ostalih. Kada bi vecina vas bila ovako inovativno raspolozena, ne biste bili tako nervozni, podsmevali se i rugali nekom starcu koji je uspeo u pokusaju da zastrasi vrucinu... To samo pokazuje koliko ste cinicni i ne cenite tudje sklonosti ka necemu dobrom. Ja sve sto mogu sam da napravim, ne pada mi na pamet da placam i da me za to deru kao majmuna. Pola stvari u kuci sam napravio sam, plus sam uzivao radeci to a ustedeo 80% novca da postignem sve to.

Pronalazac

pre 10 godina

Opet gresite u pojedinim komentarima! Da li ste nekada usli u garazu coveka koji je srednjih godina? Vas komsija, deda, ujak, rodjak neki, prijatelj nanize u ulici ili bilo ko koga poznajete? Pogledajte po zidivima sve te sajle, uzad, zice, srafove po teglama, holsrafi, sajmne, stare gume, ramovi od bickla, tockovi, lageri, limove, razne klinove, cevi, pokvareni usisivaci, ves masine, mikrotalasne, fenove za kosu, stara kucista racunara, monitori, alat da ne pominjemo... Znate li sta sve od toga moze da se napravi i zasta sve ti delovi mogu da se iskoriste? Ne znate? Pogledajte na youtube kako covek od otpada pravi generator besplatne energije kosristeci transformator iz stare mikrotalasne, par metara bakarne zice i nekoliko parceta lima i drvo od starog namestaja... Onda cete shvatiti koliko nista ne znate o tome i kako biste vi sav taj otpad rado izvezli na neku deponiju? Sta to dokazuje, ne zainteresovanost ili ne znanje? a? Ne znate i ne interesuje vas?! Epa, nas pojedine i tekako interesuje a i znamo sta sa tim... Za vasu informaciju, motori iz posude za brisace iz nekog starog auta moze da gura hladnu vodu kroz sistem a da na mesecnom nivou ne potrosi ni 300 dinara struje jer vuce svega 2 Ampera struje a ima pritisak 2 bara? Pumpica za brisace na otpadu kosta 100dinara, neki je daju u dzaba! Niste znali? Pa i niste!

sasa

pre 10 godina

Posteno se nasmijah nekim komentarima: "cica ima da napravi Atlantidu od nas" :-)
Ali najjaci od svih: "ljeti struja bude oko 50 eura, zimi 100 eura, a investicija 10000 eura" :-D Pa za te pare si mogao da kupis klimu za svaku sobu, hodnik i na terasu ako hoces, i jos da ti ostane nekih 7000-8000 eura da potrosis na kafane i zene :-D

Nev

pre 10 godina

Ne samo sto je to relativno cesto u svetu nego su i neki nasi pojedini forumasi jos pre par godina to odradili i objasnili svima kako da se to odradi uz razne diskusije/objasnjenja/planove.
Jedan od najpopularnijih je postavljanje creva u zemlju na 2-3 metra dubine po celom dvoristu ili u neku verziju bunara u dubinu gde ce se tecnost hladiti i kasnije sve izolovano prolaziti kroz dobro izolovanu kucu uz uzimanjem u obzir i kondenzaciju. Jedina potrosnja jeste potrosnja pumpe koja tera tecnost i samih malih ventilatora koji ce cirkulisati vazduh u prostorijama preko tankih bakarnih cevi i time hladiti prostoriju. Leti hladi a zimi moze da greje. Znaci to se planira i pravi kao ekonomsko/energetski zatvorene celine na duze periode. Isto tako u Novom Sadu pojedine novije toplane imaju mogucnost da na isti nacin salju letom hladnu vodu i radijatori (preuredjeni) mogu da to koriste umesto klima. Slicni sistemi su za velike zgrade gde se koristi jedna velika klima spojena na toplanu tako da hladi/greje kombinovano celu zgradu.
Jednostavno u svetu se grade isplative kompletne zgrade/kuce dok kod nas se slazu kartonske kutije i prodaju kao stanovi...

Ja sam

pre 10 godina

Al ste chirevi, najbitnije je nekog poklopiti i satrti u startu. Stvarno se ne treba pitati zasto smo tu gde smo i zasto nam se sve ovo desava. Svaka cast za dedu, on je problem resio, unuk sad fino spava, a vi se kuvajte i znojite....

Kosovac

pre 10 godina

Koja crna 300 dinara, ako proracunate koliko kosta enhelov hidrofor, pa prikljucne cevi, spojnice i poluspojnice ispace da je sigurno skuplje nego mobilna klima.Da ne pricam sto ce skoro isto toliko potrositi i stuju.Svaka cast na trudu ali je totalno besmisleno.

boski

pre 10 godina

Svi covjeka hvale.
A mene tuga spopala.
U starosti i zasluženoj penziji, nama je normalno da čovjek mora sklepati neku skalameriju umjesto da kupi klimu ko čovjek.
O allahu dragi.

Old Shatterhand

pre 10 godina

Vadi vodu kroz bunar, dovodi do ventilatora crevom koji duva na crevo i tako stigne hladan vazduh u prostoriju, dalje vodu vodi do kade i odlazi u kanalizaciju. Nije mi jasno da li je to cerdanje vode ili nije? Dakle, cistu pijacu vodu baca u kanalizaciju? Da li je ovo pamet ili sta je vec, neka svako proceni.! Mogao je da napravi cirkulacioni sistem, i da pokopa ta creva u zemlja 2-3 metara da se tako hlade creva i da ne baca vodu u kanalizaciju. Slican je pricip doduse nekim izmenama itd. kao sto je sistem toplotne pumpe, samo pricip je obrnuto za hladjenje.

Dalibor

pre 10 godina

Gledam komentare i svuda vidim uvek istu sklonost ka omalovažavanju svakoj akciji... To je boljka koja je zahvatila celu Srbiju poslednjih godina.
Jeste čika pola delova dobio, jeste princip izrade diskutabilan, jeste ovo, jeste ono... Ali je činjenica da je ovaj penzioner nešto URADIO i nešto NAPRAVIO.
A mnogi i dalje vole da sede u hladovini koju su im drugi napravili i traže manu svemu i svačemu..

b_b

pre 10 godina

(kiza, 26. avgust 2013 09:58) pretpostavljam da živiš na dvadesetom spratu zgrade i da si o ekologiji i životnoj sredini čitao samo iz članaka.
Naravno da se ovim načinom štiti životna sredina, jer je ušteda energije nekad i petostruka. Otprilike, jedan termo blok u Obrenovcu radi samo za klime. Odi na deponiju pepela pa se zamisli šta znači par desetina tona pepela manje u toku dana.
Izgradnjom HE Đerdap, nivo podzemnih voda severno od Dunava je značajno podignut. Raspitaj se samo koliko se energije troši da se ta podzemna voda crpi da ne bi štetila stanovništvu.
Skoncentriši se ubuduće na članke koji se odnose na zemlju u kojoj živiš, to je dobro za početak.

Coco Bill

pre 10 godina

(Pronalazac, 25. avgust 2013 23:17)

Bravo, tačno ! potpuno se slažem da je prezasoljeno cenama, a još kad tome dodaš da je taj, bilo koji proizvod i "firmirana" stvar, recimo da ju je uradio Soni, Tehniks Samsung, Armani, Kristijan Dior, Najk, BMW.....itd. onda još plaćaš sam naziv firme

Milan

pre 10 godina

ako voda ne kruzi, koristi se kao tehnicka ili shta vec, vec ide u kanalizaciju, treba ga uhapsiti! a ako sam ja dobro razumeo, on je na dovod za kupatilo dogrtadio "klimu". to je ok.

Srbi su ipak izmislili samo opanak-

pre 10 godina

Dve stvari :
1. Naslov je senzacionalisticki i pogresan jer samo dobri srafovi i tiplovi za pricvrscivanje skalamerije sa ventilatorom iznad vrata kostaju skoro 300 din.
2. Nije mi jasno kako mu je uopste palo na pamet da vodu iz bunara salje u kanalizaciju a da je ne vraca u bunar !!!!!
Ipak, sve cestitke coveku, nesto je radio i uradio !

Ne brinite za visak novca

pre 10 godina

Sta smo na ovom primeru naucili ?
Ljudi sve sto mozete pomocu stapa i kanapa sami da uradite, uradite, a za novac koji pri tom ustedite platite povecani porez. Za to povecanje pobrinuce se vasa drzava. Ustedite na klimi, na grejanju, na prevozu, na hrani, platite povecan porez na imovinu. Oni sto sisaju budzet nisu sposobni za stednju a treba im !

Kvazimodo Sorabius

pre 10 godina

Sada jesam penzioner, ali sam nešto slično i veoma efikasno napravio još pre 40 i više godina, u vreme kad je struja bila veeeliki luksuz.
S dva hladnjaka od "fiće" - jedan POTOPLJEN u bunar dubok 6-7 metara, voda stalno bila na proseku 13 Celziusa, a drugi u sobi. Bila su to srećna vremena kada nije bilo plastike (kesa ni creva!), pa sam koristio tada jako skupe bakarne cevi, za izolaciju sam koristio tzv "Bergman-cevi", koje su se ukopavale u zidove a kroz njih gurale žice za kućnu instalaciju. Sistem je bio "zatvoren", tj cirkulisala je voda bez oticanja, ali TO zbog efikasnosti a ne zbog kasnije otrežnjenja o "životnoj sredini". Najteže je bilo naći pumpu: dobio sam dve iz Italije, s potrošnjom od 125 W. I ventilator za "fiću" - nekih 40 W, preko ispravljača, koji sam (kao elektroničar) sam napravio s 4 "grezza". Bunar je bio na nekih 7-8 metara od zida kuće. Tehnički je najveći problem bio znojenje sistema u kući! Potrošnja struje je bila oko 160W na sat.
Zaključio sam da će biti bolje, što sam i proverio, ako gustina vode bude veća: u celom sistemu, koji je sadržavao nešto oko 9 litara vode (!), ubacio sam pola kg ŠEĆERA - efikasnost se povećala za celih 20%.
I još, za temperature do 30 Celziusa, nije se ventilator ni morao uključivati. U rodnoj Metohiji leta nikada nisu bila tako žarka, najveću temperaturu pamtim od oko 36 stepeni.
PS. ovi koji kukaju nad bunarskom vodom: 2-milionski Beograd troši BUNARSKU vodu za pranje ulica, zalivanje parkova, pranje kola...

Срђан

pre 10 godina

Mene cudi da ni jedna do sad klima nema solarno navodnjavanje. Jer klima u vecini sluzi za rashladjivanje, tj kad ima sunca. Ovako struju guta ko luda.

mile

pre 10 godina

Meni se otac na ovakav slican sistem hladi vec 10 goduna. Prvo smo ja i brat iskopali bunar u podrumu ( jos u izgradnji, dok se nije 'deka' zatvorila), i odlucili smo da iskoristimo taj potencijal koji se nalazi direktno ispod dnevnog b. Podrum je sam od sebe svjež, cijevi su kratke i izolovane, gubici zanemarivi. Vidjeli smo da dobro radi i nakon nekog vremena uzeli moderne fenkolere kojo se zasebno steluju i rade automatski. Odlazna voda ide u dvoriste na prskalice i sve se zeleni. I to nije sve. Sistem se zimi zatvara i koristi za grijanje na centralni kamin, nalozis u dnevnom dva balvana i sve toplo (160 kvadrata)

lucidna duša

pre 10 godina

Koncept članka je fantastičan. Princip "kako preživeti dan sa 100 dinara" - doručak sam spremio od namirnica koje sam imao u frižideru, ručak smo doneli od babe, za užinu smo jeli kolače od juče, a večerali smo šunku iz špajza. Jedino smo kupili hleb i flašu vode. Posle neka neko kaže da se ne može izgurati dan sa 100 Din. Setim se Trigera iz Mućki kada je dobio medalju za uštedu što koristi istu metlu 20 godina - promenio je 30 četki i pet drški, ali je to i dalje ista metla..

Iv.

pre 10 godina

@ Pronalazac
Cemu takva arogancija? i cemu to ''a?''
Nismo svi iste struke, a ni ne treba da budemo. Naravno da ne znam sta sve moze da se uradi sa starim brisacima, ali sam sigurna da ako bi porazgovarali o organskoj hemiji, da ne bi bio toliko samouveren. Ili mozda o medicini?
Umesto sto se drcis, uposli svoje znanje, stvori nesto na cemu bi ti svi bili zahvalni (ukljucujuci i planetu) i prodaj za dobre pare - svi cemo biti srecni. A od tvog pametovanja trenutno niko nema nikakve koristi!

ZoranJ

pre 10 godina

Sa žaljenjem moram da konstatujem da je većini komentatora promakla suština priče. Ako neko recimo napiše: Domaćica napravila ručak za 100 dinara, to ne znači da je ona otišla u prodavnicu i pokupovala sve sastojke za 100 dinara! Suština ove priče je na samom početku gde gospodin kaže da naš čovek napreže moždane vijuge samo kad je sateran u ćošak. Rešenje za mnoge probleme, kako tehničke tako i generalno životne, možemo pronaći u svojoj glavi, koristeći pre svega svoje znanje i iskustvo, ali i rešenja drugih ljudi prilagođena vlastitim mogućnostima. Mi smo generalno i ranije bili nacija gotovana koja je u novije vreme naglo ugurana u globalno potrošačko društvo, gde ništa ne moraš da misliš i ne daj bože da stvaraš - samo klikći i kupuj, tako je bolje i jeftinije!

Mi tamo, kad ono medjutim

pre 10 godina

@ Knowing, sve si ti to nama lepo objasnio, i naravno treba obrazovati ljude o zivotnoj sredini....elem, sve to 'padne u vodu' kad nas biznismen/politicar proda strancu izvor na 100 god. da ga ovaj koristi(isusi)... ipak sam za dedinu varijantu, bez obzira sto je to sklopocija odavno poznatog principa pronalazacima!

phreak

pre 10 godina

A gde je tu trošak za kopanje bunara? Kad se to uračuna, klima je jeftinija. Bunardžije samo piva popiju u vrednosti jedne klime.

Magnus&Bunker

pre 10 godina

@nista spektukalarno samo uprosceno

...ulozio si 10.000 evra u to? Ti si potpuno poludeo. Sa tim parama si mogao 100 godina da pravis racun od 100 evra.

KoleM

pre 10 godina

Čovek radi primitivnu verziju geotermalne energije. Za našu zemlju bi bilo najbolje da finansira proizvodnju, istraživanja i ugradnju geotermalnih načina grejanja. Poboljšali bi neviđeno naš energetski bilans. Priča je sledeća, na dubinama ispod ~2m temperatura zemlje je konstantna. To znači da ako je zimi -5 ti dovlačiš vodom energiju iz zemlje temperature 14 C i samo dogreješ toplotnim pumpama na 20. Leti hladiš. To je davno poznato jedini problem je cena ugradnje.

b_b

pre 10 godina

Čitam ove komentare i prosto se pitam kuda ide naš sistem obrazovanja. Ljudi koji ne znaju, više se čak i ne libe da svoje ne znanje i iskažu.

Podzemne vode, zemljotresi i ostale trice... Pitam se da li je neko od ovih genija što komentarišu ikad bio u Vojvodini?

Dejan

pre 10 godina

Svaka čast čovek se snašao, ali kada bi nekoliko hiljada ljudi u jednom gradu primenilo tu metodu hlađenja prostorija podzemne vode bi verovatno presušile a gradski sistem za prečišćavanje otpadnih voda bio bi preoprerećen. Nastala bi ekološka katastrofa. Osim ako se ista voda ne bi vraćala u zemlju povratim bunarom, a to zahteva bušenje dva bunara. Trebali ste da napomenete koliko košta bušenje bunara, pumpa, bunarska creva, ventili i ostalo je daleko skuplje od klima uređaja, a i potrošnja struje je približno ista, stim što je radni vek pumpe pri konstantnom radu daleko manji od radnog veka klima uređaja.

Andjela

pre 10 godina

A gde je pumpa? To izgleda kao otvoren sistem za hladjene.
Daleko veca usteda bi bila sa jos jednim hladnjakom, i da
se sistem zatvori.

Uros

pre 10 godina

@neko evo jos jeftinije - ispred ventilatora postaviti plasticnu flasu od 2 litra sa smrznutom vodom....
Ima jedan mali problem sa plasticnom flasom, to tako nece da radi. Plasticna flasa je pramala kolicina hladnoce da bi ista promenila u prostoriji. To je kao da smilsis da se grejes stan sibicom, ili da osvetljavas jednom LE didodom.

Bob

pre 10 godina

Lepo od penzionera da ne sedi i kuka nego uradi nesto ali taj princip nije bas nesto novo dapace daleko od tog a inace se u svetu u poslednih 15 g (i) taj princip sve vise koristi za grijanje i hladenje stanova googlajte toplotne pumpe+kolektori

alo

pre 10 godina

da je tako dobio bi nobelovu nagradu. kao sto oni nadri lekari lec esve bolesti i uzimaju pare od ljudi kao lece rak ? pa da je to tacno dali bi im nobelovu nagradu ali kod nas sve moze ...

bole

pre 10 godina

svaka mu cast, snasao se, ali je primenio opste poznati princip, vi u beogradu imate zgrade koje se hlade na principu protoka ohladjene vode ili vode iz vodovoda. Fancooling je stari sistem, ima dobre i lose strane, ali ga i sad mozete instalirati ako zelite, opreme na trzistu ima.

Inženjer

pre 10 godina

Minimalni troškovi za ovakav sistem:
- bušenje i postavljanje cevi 100mm - 40€ po dužnom metru
- hladnjak - na otpadu oko 10€
- ventilator - 5€
- hidropak - oko 100€

Uz to ako domaćinstvo nije priključeno na kanalizacioni sistem, pražnjenje kanalizacionog kolektora košta najmanje 5€/m3.

Kakva klima za 300din?

e2

pre 10 godina

Cenim tuđi rad, ali ovo je jedan patent koji imitira princip toplotne pumpe, ali neuspešno interpretiran. Problem je i taj što se voda iz bunara prosipa u kanalizaciju. Princip sistema toplotne pumpe sistem voda-voda, samo što se voda iz bunara obavezno vraća u drugi bunar alui u isti vodotok samo nizvodno. Za to se prvo urade istraživanja toka podzemnih voda.

Tako da ovo nije nikakva inovacija već samo improvizacija sistema koji postoji već pola veka.

Nije mi cilj da kudim tuđi rad, ali ovo nije ni "I" od inovacije, i novinar bi trebalo prvo da se raspita pa da "opali" vest.

Vlada

pre 10 godina

1906. Godine ovaj izum je patentiran u USA,a mnogo godina pre toga ovaj sistem su koristili u Persiji tj sadasnjem Iranu.Pohvale za gospodina Penzionera ali autor teksta je bar malo trebao da bude istrazivac ili bar da iskoristi prednosti nekog pretrazivaca.

Rock

pre 10 godina

I meni kosta klima 300 dinara... Drugi mi je poklone a ja samo potrosim 300 din za naftu da odem da je uzmem... Sala mala... Bravo za dedu.

daca

pre 10 godina

Svaka čast dedi! On je samo jedan od svetlih primera da ideje ne nastaju u bogatstvu i utopiji, već muci i nemastini, želji i potrebi za boljim.

vex

pre 10 godina

Bravo za dekicu. Ja sam to odavno napravio kod mene, ali vec neko vreme nisam koristio.

@neko
Voda nije za bacanje, nego se vraca nazad u bunar ili u sistem (sve jedno je). Informisi se malo na sisteme za hladjenje/grejanje pomocu toplotnih pumpi, pa ce ti biti jasnije.

Nev

pre 10 godina

"Gledam komentare i svuda vidim uvek istu sklonost ka omalovažavanju svakoj akciji... To je boljka koja je zahvatila celu Srbiju poslednjih godina.
Jeste čika pola delova dobio, jeste princip izrade diskutabilan, jeste ovo, jeste ono... Ali je činjenica da je ovaj penzioner nešto URADIO i nešto NAPRAVIO.
A mnogi i dalje vole da sede u hladovini koju su im drugi napravili i traže manu svemu i svačemu..
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Dalibor, 25. avgust 2013 22:44)"
@Deka nije uradio nista lose nego svi komentari su usmereni protiv novinarskog izvestaja koji ovo predstavljaju kao nesto revolucionarno uz jos revolucionarniji naslov koji nema veze sa realnoscu. Svima je vise dosta slusati neznanje koje toliko cesto izviru iz "pera" u nasim "Medijima" a sve zarad nekog senzacionalizma. Skracuju i upotrebljavaju neke naslove koji nisu ni 1% u vezi sa textom da bi privukli sto vise citalaca da bi se na kraju ispostavilo da je neka glupost opste poznata mada doduse ne i nasim "genijima" novinarskog zanata.
Novinari u zadnje vreme sve vise izvrcu reci u textovima stvarajuci neki senzacionalizam bez bilo kakve dubljeg osvrta na sustinu toga sta prenose i to je ono sto svima nama smeta najvise. Pogledajmo samo google glass textove gde predstavljaju proizvod google-a kao revoluciju dok slicni uredjaji se mogu odavno kupiti i koriste se. Isto kao i sa nasim voljenim politicarima po kojima je sve super u Srbistanu..

gradjanin

pre 10 godina

to se moze uraditi po sistemu toplotne pumpe samo sto bi hladilo a ne grejalo, svi su upravu koji kazu da ovo kosta puno vise zbog hidofora a vodu je morao drugim odvodom da vraca u bunar kako bi praznio akumulčaciju, njega briga sto voda odlazi hehehehe, kaze mene to nekosta,lol

daca

pre 10 godina

Kod nas, izgleda, što si stariji, to imaš više ideja. Zar ne beše pre neku nedelju aktuelna vest o dedi koji je osmislio svoj sistem grejanja?! Ugledajmo se.

kiza

pre 10 godina

(kiza, 26. avgust 2013 09:58) pretpostavljam da živiš na dvadesetom spratu zgrade i da si o ekologiji i životnoj sredini čitao samo iz članaka.
Naravno da se ovim načinom štiti životna sredina, jer je ušteda energije nekad i petostruka. Otprilike, jedan termo blok u Obrenovcu radi samo za klime. Odi na deponiju pepela pa se zamisli šta znači par desetina tona pepela manje u toku dana.
Izgradnjom HE Đerdap, nivo podzemnih voda severno od Dunava je značajno podignut. Raspitaj se samo koliko se energije troši da se ta podzemna voda crpi da ne bi štetila stanovništvu.
Skoncentriši se ubuduće na članke koji se odnose na zemlju u kojoj živiš, to je dobro za početak.
(b_b, 26. avgust 2013 11:19)
Nisam bas siguran ali vidim da nesto izgleda mene pominjes.Procitao sam ovo sto si napisao i stvarno nemam pojma o cemu pricas.Ja sam lepo rekao da covek hladnu vodu iz bunara dovodi do hladnjaka,i ista ta voda se vraca iz hladnjaka u bunar.Posto ventilator tera topli vazduh iz sobe kroz hladni hladnjak,pri dodiru vruceg vazduha i hladnog hladnjaka,na hladnjaku se stvara se voda.Koju covek izbacuje negde u kupatilo.Sta tu nije jasno?O kakvoj ekologiji i zemlji u kojoj zivim mi pricas?Nista te ne razumem?Nisam na dvadesetom spratu i kakve veze ima sprat i hidro elektrana sa ovim slucajem?Daj budi jasniji, gde sam pogresio u komentaru,jer te stvarno ne razumem.