Sreda, 14.08.2013.

07:12

Egipat: Vanredno stanje, 150 mrtvih

Egipatske snage bezbednosti u Kairu raščišćavaju kampove Morsijevih ljudi. U sukobima više od 100 mrtvih. Proglašeno vanredno stanje. El Baradej podneo ostavku.

Izvor: B92

Egipat: Vanredno stanje, 150 mrtvih IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

155 Komentari

Sortiraj po:

filip

pre 10 godina

SOKIRAN SAM komentarima ovog mog ludog naroda koji masovno podrzavaju ovo krvoprolice! Alo, bre, ljudi, stanite sekund, sedite malo i zapitajte se da li su vas poslednjih 20 godina potpuno deformisali i izopacili??? 150-200 civila poginulo, a vi "podrska vojsci" i slicno???A ovi komentari kako su ta "muslimanska braca" ovakva i onakva, pa kao,kako tretiraju ostale veroispovesti i muslimane koji nisu u toj "partiji"??Pa dobro, i kod nas je bila jednom jedna velika stranka, "Demokratska stranka", pa nije znacilo da ne priznaju ljudima van stranke da su demokratskog ubedjenja (sto je verovatno 90% stanovnistva je li). Ne kazem ja da su ova "braca" dobra ili losa,jer pojma nemam, samo kazem da se ne pravite pametni,jer ne znate ni vi nista vise o njima nego ja. Nego da se vratim na temu....Ovde je vec jasno da je onaj nesrecni Mubarak sjajno vodio egipatski narod i da je ovo jos jedan primer naroda koji nije zreo za demokratiju, vec mu treba diktator. Kazem "jos jedan", pogadjajte koji je drugi...

Marko

pre 10 godina

@Boomerang: Ti ubrajas PressTV u "nezavisne medije"????????? TV stanica koja je pod direktnom kontrolom neizabranog versko-drzavnog "vodje" - "ajatolaha Hamenei-a" je tebi nezavistan medij. Komicno!

kopt

pre 10 godina

Uh, šta vas je "branilaca" muslimana od muslimana.Pominju se neki egipćani, pa i oni su muslimani jedino ako neki misle da su to potomci Kleopatre (pa nisu muslimani).Koliko vidim Koopti zasad ne učestvuju (a njih jure i jedni i drugi),e moji anti(američki, ruski, katolički,masonski homoseksualni itd)-srbi.

poznavalac

pre 10 godina

Ne mogu da verujem koliko ima navijača.
Jedni su za ove, drugi za one.
Alo bre, tamo su živi ljudi. Sve je to velika nesreća za obe sukobljene strane.

Rokatanski

pre 10 godina

Nažalost, niko ne govori o pravim uzrocima svega ovoga. Tzv "arapsko proleće" počelo samoubistvom tuniskog inženjera, koji je prodavao na buvljaku da bi preživeo. Posle raspada SSSR, Rusija i ostale članice su postale kapitalističke, Kina takođe uz vladavinu KP. SAD i EU su tada "pale" ekonomski i izlaz su tražile u "prelivanju" krize. Ne mogu svi biti kapitalisti, ne mogu svi da uzimaju profit, mora neko i da se eksploatiše. Nikakva tehnika i nauka ne mogu da budu ispred prakse i ljudskih odnosa, koji proističu iz proizvodnih odnosa, iz profita, iz eksploatacije itd. Pošto o ovome skoro niko ništa ne zna, onda se ljudima lako manipuliše i izmišljaju tzv. ekstremistički pokreti, koji su krivi za sve. "Izlaz" iz ekonomske krize se najlakše nalazi u nacionalizmu, u verskim ekstremistima koji uvek traže "krivce" u drugima. Tako se manipuliše. Prema socijalizmu (koji je jedino bio u Staljinovom SSSR-u potpuno, a delimično i u drugim zemljama, i u SFRJ) ili o budućem sistemu "ljudske pravde" komunizmu, koji nikada nigde nije ni postojao, se mora sprovesti "obračun" na najsvirepiji način, jer on jedini "ruši" kapitaliste i imperijaliste. Zato se sve ovo i dešava i uzroci su jasni, ali samo za onoga ko je "upućen". Pozdrav!

Douglas Bader

pre 10 godina

MOLE SE SVI KOJI SITUACIJU U EGIPTU UPORE?UJU SA SITUACIJOM U SFRJ 1991. DA UĆUTE. BIVŠA JUGA BI SE IONAKO IOVAKO RASPALA IZ DRUGIH RAZLOGA. ČAK I KAD BI JNA ZATVORILA SLOBU. MADA PODELA BI BILA DRUGAČIJA...
(Politički Analitičar, 14. avgust 2013 21:32)

Bas si mi neki analiticar i intelektualac kad govoris da slobodna misao ucuti. Sa dovoljnom i odlucnom silom oružja može se sve postići, uključujući i ujedinjenje Palestine i Izraela, sa sve Iranom. Da podsetim, krivičnim zakonom SFRJ iz 1990. za ustajanje protiv ustavnog poretka koje prouzrokuje nerede i stradanja velikih razmera bila je predviđena smrtna kazna. To što je mi nismo primenili nego se povukli podvijenog repa iz Slovenije, to je naš problem. Egipćani videli kako smo mi prošli, pa odlučili da nemilosrdno primenjuju svoj zakon. A ko očekuje od vojske da bude humanitarna organizacije, taj je čitao pogrešne knjige.

Milan

pre 10 godina

Kada je jedan El Baradej podneo ostavku ovo govori koliko ima sati. Muslimanska braca jesu u odredjenoj meri zlo, ali nista manje zlo nije vojna hunta koja je iskoristila proteste protiv Morsija da bi se domogla vlasti.

Politički Analitičar

pre 10 godina

Da ste svi vi pametni, znali bi ste da nije trebala da se desi pobuna u 2011. kad je skinut Mubarak. Ekonomija je tada krenula da se oporavlja i da poprima neki oblik, ali ta pobuna im je uništila najvažniju privrednu granu : turizam. Ovo je sada situacija iz koje se Egipat ne može izvući. Teško da neće biti omanjeg rata tamo. MOLE SE SVI KOJI SITUACIJU U EGIPTU UPORE?UJU SA SITUACIJOM U SFRJ 1991. DA UĆUTE. BIVŠA JUGA BI SE IONAKO IOVAKO RASPALA IZ DRUGIH RAZLOGA. ČAK I KAD BI JNA ZATVORILA SLOBU. MADA PODELA BI BILA DRUGAČIJA...

A$ Monaco

pre 10 godina

Bas me interesuje da neko vama pokolje celu porodicu da li bi govorili "tako treba". Zbog takvih kao sto ste vi Srbija i jeste tu gde je. Da Bog da vas stigla americka demokratija koju toliko zelite :)

Flash

pre 10 godina

Najnovije, izvor RT - medju poginulima su 43 POLICAJCA, jos 200 je ranjeno...znaci mirni nevini demonstranti uspese da pobiju toliko policajaca? Ovo danas nisu bili masakri nevinih demonstranata, ovo su bile ulicne oruzane borbe. Drzite se Egipcani, i svom snagom protiv islamisticke kuge!

hmhm

pre 10 godina

Mnogima se prividja Amerika, ali islamski fundamentalizam je na delu. Delovao na njega demokratskim merama ili silom, ono samo raste i siri se!

Nikola XXII

pre 10 godina

Cudno da se Amerikanci ne mesaju i ne pocnu sve osim muslimanske brace da bombarduju i unistavaju. Amerikanci vole muslimane ali samo ako se (kao Albanci sa Kosova) izjasne kao americki pertneri. Na Balkanu omogucavaju sirenje Islama dok u Egiptu dozvoljavaju njegovu propast. Cudan narod, bezboznicki!

zoran

pre 10 godina

Egipat ima, prema procenama, blizu 90 miliona stanovnika. Kairo skoro 20 miliona. Ovo što se tamo dešava ne vodi na dobro. Definitivno... Ako se zahukta klasičan građanski rat, a nije nemoguće, može trajati godinama.

patriotske igre

pre 10 godina

Ma moze da pise sta god hoce. Al od demokratije nema bolje oblika vladavine, sa svim njenim manama. I upravo je demokratija ta koja sprecava da se ovakve stvari u nekoj zemlji dogadjaju.
Mubarak umesto sto je decenijama pokusavao da bude dozivotni vodja, i sto su dozvolili da im vojska kroji kapu, da su pravili nekakvo tolerantno i normalno drustvo, ovakve stvari im se nikada ne bi dogodile. Vlasti bi odlazile i dolazile, i to bi bilo to.
I uvek vam je to tako bilo, cim veliki vodja koji je ceo svoj zivot na vlasti, umre ili bude zbacen sa trona, odma nastane neka turbulencije u nekoj drzavi, zato sto ima suvise pretendenata za vlast, a institucije koje bi trebalo da obezbede neku normalno prenosenje vlasti su urusene decenijskom vladavinom diktatora.
Sada na vlasti imaju vojnu huntu, koja je jedva docekala da se osveti za svrgavanje Mubaraka, koji je bio njihov covek.
Nije ovo prvi put, secate se tamo prosle godine, kada su dozvolili da se odigra ona fudbalska utakmica, a bez policijskog obezbedjenja, kada su se ljudi poubijali medjusobno, na desetine. To vam je bio namerno isceniran pokolj, od strane istih struktura.

ЈоГ

pre 10 godina

Srbi imaju vrlo konfuzne ideje, ali u jednoj se slazu - sve su to zamutili Amerikanci... (Max, 14. avgust 2013 10:55)

Да, многима се у свему привиђа Америка, а пуно њих и кад види ТРОУГЛИ саобраћајни знак одмах мисли масонска завера, илуминати, итд.

Шалу на страну, истина је увек негде између. Сигурно да међу том муслиманском браћом има пуно екстремиста али се поставља питање како то да се неко ко је легитимно победио на изборима тек тако тера са власти? ОК, јасно ми је да протестујеш против неке одлуке владе али ни у једној земљи не можеш након регуларних избора да кажеш "е сад ми вас је доста, марш са власти!" Са друге стране, и у војсци су многи искрено стали уз масе на улицама али има и оних који су ту уз Мубаракову породицу и тајкуне.

На крају се испоставља да је народу мука и да га неко пљачка (Мубаракови тајкуни а вероватно и неки који су се пришљамчили исламистима) и да га неко постројава да се понаша "пристојно" (религиозни фанатици). Ствар дакле није толико у "слободној изборној демократији", она ево видимо сама по себи не решава ништа, него у СЛОБОДИ појединца и СТРОГОЈ КОНТРОЛИ власти да не краде, а поготово не да отима од народа.

Има ту лекција и за нас, ни ми нисмо демократија него партократија у којој се злоупотребљава власт, било у националној било у еуропејској обланди. Молим Бога да не наседнемо као Египћани и опредељујемо се за једнe или другe па да нас они јашу, уместо да тражимо КОНТРОЛУ ВЛАСТИ, то је пуно битније од тога КО је на власти.

qqzqq

pre 10 godina

ma ni oni ne znaju sta hoce...dosadni su vise...samo se bre nesto bune,samo zele da ratuju...sta se pa ostali mesaju,neka sami resavaju sve...te krvsvi protesti protiv onog,te protiv ovog...oni bre i ne znaju za sta se bune vise...sta li se pa ja ovde butam,oni ko da znaju gde je srbija...

T&T

pre 10 godina

Bas su se usrecili sa demokratskim promenama i "arapskim prolecem".
Nego sta uradise ono sa svojim "surovim diktatorom" koji im nije omogucio "lep i slobodan zivot"?
ljudska glupost je jedina beskonacna stvar, a cak i svemir ima kraj.

Suze_Radosnice

pre 10 godina

Prenose upravo da nenaoruzani studenti,koji mirno protestuju,prolazom pored crkvi igrom slucaja donose sa sobom i pozar.Gore crkve,verovatno sasvim slucajno.

Nikola

pre 10 godina

Egipćani su pokušali da na talasu promena u arapskom svetu, donesu osveženje na političku scenu. Mnogi, pre svega mladi i liberalni, nisu shvatili da diktatura Mubaraka može biti zamenjena islamističkom vlašću. Na regularnim izborima, uz svađu liberala, levičara i modernista, pobedu je odnela desna opcija Muslimanske braće. Izlaznost je u Kairu, Aleksandriji i mestima u kojima živi školovaniji živalj bila za 20% niža nego u sirmošnim predgrđaima, u kojima se priča islamista pokazala priemčivom i pitkom.
Nažalost, islamisti su pokazali da i od Mubaraka može mnogo gore. Vlast je data u ruke veroučiteljima, ljudima koji vrlo malo znaju o sistemu vlasti. Najavljivao se šerijet, u manjim sredinama je praktično i uveden. Hrišćani(11% stanovništva) su polako ostajali na marginama, a učestali su bili napadi na katedrale i crkve.
Ekonomija je bila u padu, inflacija je porasla, a vrednost funte drastično je pala. Plate su sa 320$ pale na 290$.Za samo godinu dana.
Narodu je prekipelo i očito je da je postojala kopča liberlanih političara sa vojskom. Naravno, jedna je stvar tu takođe vrlo realna. Nije bilo moguće skinuti Morsija i braću bez podrške SAD i Izraela. Ne yato što se oni preterano brinu za prava ljudi, žena ili Kopta, nego zbog bojazni da će Morsi narušiti stabilnost odnosa sa Izraelom. Mubarak je 20 godina blokirao Gazu i pokret Hamas, a Morsi je u aprilu otvorio prelaze ka Gazi pa i za ekstremne Hamasovce.
Tri meseca kasnije je srušen. Slučajno?

Rokatanski

pre 10 godina

Očito je da se naš narod opet "izmanipulisan" stavio na stranu generala i vojnog vrha (u suštini svirepih ubica) Da su oni "odnarođeni" jasno je bilo i kada su intervenisali protiv one druge, znatno manje grupe u Egiptu. Koga ta vojska zastupa i čije interese? Svog naroda sigurno ne! Da su imali "svog" Staljina, koji je svoje "odnarođene" maršale i generale na vreme "sklanjao", ne bi imali krvoproliće. Staljin nikada nije imao nemire i pobune, a ni krvoproliće jer je "uklanjao opasne elemente". Zato je jedan naš uman čovek još davno rekao:"Da nema ničega trećeg između Imperijalizma i Staljinizma, nikakvog sistema između, ali da će oni koji su sa majčinim mlekom "posisali" anti-komunizam tek kada budu doživeli sve užase Imperijalizma i surovu sopstvenu tragediju i sudbinu, tek tada shvatiti veličinu Staljina."

Teutonac

pre 10 godina

U komentarima se spominje vecina protif serijata tj mursija i treba da se glasa na izborima.
Izbora je vec bilo ljudi su glasali za serijat vecina i sta bi ZAKONITOOOOO su se digli protiv vecina glasaca.Jedini problem Serijata je kod mnogo ljudi je zato sto bi za ubistvo ubijeni bili lopovi bez ruku setali i primer bili za lose delo bili.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (aki)

ne lupaj - vecina ljudi je glasala za obecanja koje je Morsi dao u pogledu unapredjenja ekonomske situacije - kada su videli gde ide VECINA LJUDI JE PROTIV NJEGA. Svi do jednog egipcanina kojeg poznajem 9a znam ih mnogo) su objasnili promenu "srca" kod Egipcana - vecina njih nije za radikalni islam i diktaturu koji je Morsi poceo da uvodi na mala i velika vrata. Zato su milioni izasli na ulice.

Bumerang

pre 10 godina

Oni koji prate nezavisne medije, a takvih je zaista malo (presstv.ir, advance.hr, globalresearch.ca, naturalnews.com it'd) znaju sta se zapravo tamo desava, i otkud tolike i uporne demomstracije u Egiptu.

Egipcani su prvo u milionima protestvovali protiv starog rezima i Mubaraka kog su skinuli. Na njijhov uzas, vlasti su se domogli pripadnici Muslimanske Brace i Morsi iza koje stoji SAD, i koji su u fazonu ovih bradonja salafista koji se bore u Siriji, pa su nastavili da protestvuju sve do nedavno kada je preko 30 miliona Egipcana izaslo na ulice i trazilo smenu Morsija. Vojska je izasla tolikom narodu u susret i skinila Morsija sa vlasti. Sad saka tih ludaka Morsijevih pristalica oce da izazove sukobe i rat kako bi opet dosli na vlast. NJih ima oko 5000 a 30 miliona egipcana ih vise ne zeli. U Egiptu ne prolazi serijat i salafizam. Puno srece i uspeha Egipatskoj vojsci i vladi u borbi protiv ovih ludaka.

pera peric

pre 10 godina

za nekog ko pamti.Ocigledno nikad nisi bio u Hurgadi ili Sarmu i zato ne lupaj gluposti.Bio sam i kad su rusili Mubaraka,i sad nedavno,ni najmanji problem.Zabrana za putovanja?Kakve gluposti,svako bira svoju sudbinu.Vecina ljudi koja komentarise nisu izasli iz Srbije.

Boban

pre 10 godina

Nemoj da se, za koju deceniju, desi da novinar Skaja izveštava sa nemira, recimo iz Birmingena, samo sa drugačijom konotacijom (snage reda, i pored velikog broja nastradalih, uspostavljaju poredak itd..itd..)

Milos

pre 10 godina

Posto je svrgnuti predsednik na prevaru priznao Kosovo jasno je na cijoj sam strani. Egipat ne bi trebao da padne u ruke zadrtim panislamistima

Ko hoće, nek' veruje. Ja neću ...

pre 10 godina

"... jednog od lidera Muslimanske braće ... koji je preko jedne od lokalnih televizija rekao da "treba zauzeti sve trgove"

Tako je. Da bi došao na vlast, moraš malo da huškaš ljude na vojsku, da ginu, a posle, pred kamerama CNN-a, da kukaš kako vojska puca na "nedužne demonstrante" ...

Trustno1

pre 10 godina

Ne poznajem politicke prilike u Egiptu, ali sam shvatio da su vojnim pucem svrgli legitimnog predsednika? Za sta god se on zalagao, to je najmanje bitno jer koriste se primitvne metode za politicke obracune. I ne znam zasto se ta religija u svim zemljama toliko istice i stavlja u pravi plan pre zakona i bilo koje ljudskosti.

Victorinox

pre 10 godina

Interesantno je da se najkrvaviji produžetak arapskog proleća odigrao baš u Libiji, Siriji i Egiptu. Ono što povezuje te zemlje su sekularni režimi (OK, diktatorski, ali niko nije savršen), jednopartijski sistemi, društveni poredak sa mnogim osobinama sličnim socijalizmu, i naravno, dugogodišnja bliskost sa Sovjetskim savezom/Rusijom. Ako tome dodamo četvrtu članicu ove grupe, Irak, koji su kauboji morali lično da razbucaju (ima mnogo nafte, te nije bilo vremena da se čeka da se džihad-facebook gerila organizuje) stvari poprimaju jasnije obrise. Kao stari paranoik i teoretičar zavere, ne mogu a da ovde ne vidim nekakav patern koji se ponavlja i koji najverovatnije nije slučajnost. E sad, moguće je da se tu neko preigrao, jer je teško poverovati da ovoliki pichvajz bilo kome odgovara, ali nije to kaubojima prvi put; nerešen ishod u korejskom ratu, Zaliv svinja, pa smo onda dobili po tamburi u Vijetnamu, sad ne znamo šta ćemo sa Avganistanom (neki pametni generali sugerišu da se proglasi pobeda a onda beži odatle)... muka je to.

A što se tiče muslimanske braće, njih je Gamal Abdel Naser, otac nezavisnog Egipta, tamanio kao muve još pre pola veka. Ali došla demokratija, i evo gamadi ponovo...

sale

pre 10 godina

iz naše ambasade izjavljuju kako dnevno prate situaciju i kako je sve uredu a nemaju pojma koliko naših državljana boravi u egiptu bar onih što su otišli preko agencija

neko ko pamti

pre 10 godina

Mene zanima kad će se neko iz naših diplomatskih krugova setiti da zabrani odlazak u lepu zemlju Egipat,da ne bude ona naša čuvena,,naknadna pamet,,s lošim završatkom.Tamo se sve može izvrgnuti u situacije sa stranim taocima, koje su veoma bliske ovakvim sukobima odavno,pa bi za naše ljude koji lakoverno odlaze,,jer njih neće taj maler,, bilo poželjno da se neko vreme odreknu uživanja na ruzik. Nekome je to u opisu radnog mesta.Agencije nisu vladine institucije ,i njihov ,,metar, je profit, i sve drugo mora država u ovakvim situacijama da reši.I u mnogo manjim problemima u odnosu na ovaj ,nisu naši predstavnici u inostranstvu,,slavno,,reagovali, ovde bi morali.

Flash

pre 10 godina

nisu 100 mrtvih nego 2200 poginulih neznam otkut vama iz novina ta iformacija o 100 mrtvih .
(alen, 14. avgust 2013 17:17)
Alene sta lupas, odakle 2000 mrtvih? Slusas izjave islamista? Da je 2000 mrtvih ubijeno za jedno jutro i popodne, pa sad bi ulice Kaira bile zatrpane telima, i bilo bi stotine slika i snimaka istih. Znas li ti sta je 2000 mrtvih? U Siriji u sred gradjanskog rata dnevno gine oko 150-200 ljudi... Zvanicno je za sada u Kairu poginulo 95 ljudi, ali procene idu i do 150 (a dobar deo poginulih su vojnici i policajci inace) samo je taj jedan ludi islamista izjavio ''2.000 mrtvih 10.000 ranjenih, a svet gleda i cuti''.

lesa

pre 10 godina

Ginu ljudi zbog tudjih ideala. Bilo ko da im dodje na vlast bice isto. Evo mi pre 13 god smenismo Slobu, izmenjasmo sve politicare iz opozicije a ja i dalje sa mojom platom nemogu da sastavim kraj sa krajem.

sve je u stvari prostije nego sto izgleda

pre 10 godina

Ali najbolje mi je sto,kad neko napise da su Amerikanci organizovali i platili puciste, dobije ogroman broj pluseva. Kao i onaj koji napise da Muslimasnku bracu placaju Amerikanci. Prakticno, Amerikanci placaju jedne i druge..jos da nam neko objasni smisao?
(Max, 14. avgust 2013 16:00)

Da razmisljas malo "sire" jasan bi ti bio smisao.Nije ovde u pitanju Amerika kao drzava nego Amerika kao predstavnik krupnog kapitala.Finansiraju sve redom,na taj nacin ih zaduzujuci i moralno i materijalno.I ko god izadje kao pobednik bice duznik Amerike(citaj krupnog kapitala).To ti je samo jedna stvar.A ima ih jos brdo...

p.s. Ne mislis valjda da je Americi (tj. predtavnicima krupnog kapitala) stalo do mira u Egiptu,do demokratije,propseriteta i opste dobrobiti?
Samo treba da se informises,da razmisljas,da analiziras...

Hegelj

pre 10 godina

@Max.Kao sto tajkuni daju pare svim strankama,tako i Ameri daju podrsku svim stranama.Poenta je da onaj ko daje pare,vodi igru kako njemu odgovara!

sonja g

pre 10 godina

ne verujte vestima, slobodni i demokratsi egipcani su na strani vojske, protiv fundamentalizma, ali zapadu u ovom trenutku vise odgovara islamisti u Egiptu nego demokratski nastrojeni egipcani.

Dule

pre 10 godina

Mohamed Morsi (vodja Muslimanske brace) je doktorirao u USA i on je definitvno americki covek i oni su ga doveli na vlast da bi radikalizovali situaciju u Egiptu.Sve radikalne islamske vodje su provele vreme ili u USA ili u Engleskoj, a radikalne grupe su uglavnom primitivne i lako ih je prevariti. Vidi link:
http://en.wikipedia.org/wiki/Mohamed_Morsi

NekoIzMase

pre 10 godina

(zlaja, 14. avgust 2013 14:07)

Sve bi to što si napisao imalo smisla da činjenice ne govore da je vojska Egipta najveći primalac pomoći od SAD u iznosu od nekoliko milijardi dolara ... Moguće da se Saudijska Arabija malo preigrala, u nečemu u čemu Amerika nije želela da učestvuje, pa u Egiptu sravnjuju račune (zablokirali su se u Siriji, koja je rešavana na insistiranje Saudijske Arabije i Katara, a Amerika ne želi da se umeša (ili Rusija je čvrsto stala uz Asada, za razliku od Gadafija npr.).

ticko

pre 10 godina

ljudi moji,pogledajte istoriju, egiptom je uvek vladala vojska, imubarak je bio vojnik, i sadat pre njega, i narod je lepo ziveo, dosla americka demokratija,uhapsila mubaraka ali ne moze vojsku koja je nacionalna egipatska a ne muslimanska, sada amerima treba rat u egiptu da se vidi kako su muslimani ugrozeni, a to ce biti fitilj za povod u rat svih muslimana sveta protiv kolonista i kvazi demokrata.

malo morgen ginu neduzni civili, a pitam se sta traze na ulici, zna se valjda ko je gazda u svojoj kuci

marko

pre 10 godina

Za amere win-win pozicija. Tako su svojevremeno i Slobu tutkali ko njihovu vojsku sada. A onda kako pozicija slabi tako ce im okrenuti ledja. Zemlja ce za to vreme toliko da propadne, da vise nece biti bitno ako na vlast dodje i taman licno vodja alkaide ili neko jos gori. Propade Egipat definitvno. To je primer sta se desava kada elite nisu u stanju da se dogovore, i kada je ocuvanje licnog stecenog korupcijom, bitnije od buducnosti zemlje i naroda. I za elite je to opet win win situacija, jel u tim kriznim uslovima je biznis jos bolji. Svi dobijaju, osim obicnog coveka. Kome se tek sada smanjuju mogucnosti i perspektive na bolje. Sad krecu mladi da beze, pocinje dominacija ekstrema, i kroz neko vreme pustos od zemlje.

olga

pre 10 godina

Podržavam vojsku;kakva crna muslimanmska braća to su radikalni islamisti.Nego dali će srbija opet da šalje avion o trošku poreskih obveznika i spasava one iz letovališta po Egiptu.

Max

pre 10 godina

Ali najbolje mi je sto,kad neko napise da su Amerikanci organizovali i platili puciste, dobije ogroman broj pluseva. Kao i onaj koji napise da Muslimasnku bracu placaju Amerikanci. Prakticno, Amerikanci placaju jedne i druge..jos da nam neko objasni smisao?

tz

pre 10 godina

@ Tz
Smenili Gadafija?! Pobrkao si neke stvari, Gadafi nije Egipcanin niti je ikad bio predsednik Egipta.. Strasno sta sve tastatura trpi..
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Ljubisa livac, 14. avgust 2013 15:24)

Moja ogromna greska, u pitanju je Mubarak ("strasna" razlika), pogodio si samu sustinu, bravo !

Bakibe

pre 10 godina

kada vidim sta Implementatori Demokratije rade po belom svetu, shvatim da mi (kao Jugoslavija) i nismo tako lose prosli.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (kakogod, 14. avgust 2013 15:26)

Tebi je kanda 150 000 mrtvih i 4 000 000 raseljenih sitnica.

Peeping Tom

pre 10 godina

''... i mirno pretvori federaciju u konfeferaciju.. ''
(oblakoder, 14. avgust 2013 09:10)

Dečko, gde si ti video da se federacija pretvara u konfederaciju uspešno? konfederacije su iovako labave i prolazne i takav prelaz izražava veće težnje ka separatizmu nego ka nekom jedinstvu. Iz konfederacije u federaciju već može, i ima budućnost..

podanik

pre 10 godina

vojska je prvo koristila samo suzavac i gumene metke, a kada su islamski fanatici poceli da pucaju na njih iz kalasnjikova

http://www.youtube.com/watch?v=ELIHab9jNys

onda su morali da koriste i oni bojevu municiju.

inace dovezli su islamisticke protesanate iz cele zemlje u kairo, gde kampuju u satorima na trgovima vec nedeljama. nesto je moralo da se uradi.

Morsi je sebi dao neustavna faraonska ovlascenja kako bi napravio dzamahiriju. vojsak je sa pravom to sprecila. to je razlog krize.

avast

pre 10 godina

sram da bude ove komentatore,sto se vi ne stavite na mjesto neduznog naroda,pisete tu gluposti,bas vas briga za ljudske zivote ionako ste dokazani sadisti,narod izabrao demokratski demokratsku vlast i vi tu pricate tamo neki muslimani hoce ovo hoce ono,sta lupate,ne nego je sad sve ok sto vojska ubija zene i djecu i civile,sto trpi ekonomija i turizam,pa da klasicni zapadnjacki barbari

Ljubisa livac

pre 10 godina

@ Tz
Smenili Gadafija?! Pobrkao si neke stvari, Gadafi nije Egipcanin niti je ikad bio predsednik Egipta.. Strasno sta sve tastatura trpi..

uf

pre 10 godina

jna u sloveniji izasla na ulice bez municije, a malo kasnije u hrvatskoj opkoljene kasarne. da je `91 jna postupila kao sada egipatska vojska ne bi bilo ni krvoprolica u bosni.

dum

pre 10 godina

Besmisleno je da tako velika zemlja korakne u nazad pod vodjstvom zatucanih muslimana. Nije to avganistan nego egipat. Na strani prema kojoj vojska puca ima puno ludaka kojima je religija ispred sopstvenog zovota. Drzava to dobro razume i zna da je za takve jedino sredstvo metak a ne ćorak ili razgovor.

zlaja

pre 10 godina

Muslimanska braća su htela izvesti napad na Siriju i vojska nije htela da pristane da bude alatka u rukama luđaka. Muslimanska braća je došla na vlast kao što to i obično bude, jer su bili najbolje financirana stranka, jer je iza njih stajala S. Arabija bogata naftom, ali sad su ljudi videli ko su oni i ne žele ih na vlasti, na žalost, još je mnogo onih koji misle da su oni muslimani, a ne lažni muslimani koji rade za Zapad, vukovi u ovčiem krznu. SAD je zahladio odnose sa Egiptom nakon svrgavanja predsednika, jer su islamisti njihovi ljudi koje kontroliše S. Arabija, a oni kontrolišu Arabiju. Bivši i sadašnji vođa Al Kaide je iz Arabije i kontroliše teroriste kako bi napadao tamo gde SAD želi, ne Izrael i Saudiskog kralja nego muslimanske zemlje koje surađuju sa Rusiom umjesto sa SAD-om

Sve u svemu to su vam lažni muslimani koji su produžena ruka zapadnog kolonijalizma prko S. Arabije. Odakle to dolazi? Velika Britanija je uvela vehabizam u Saudisku Arabiju (kasnije i mnoge druge srodne grane) kako bi srušili Otomansko carstvo, razbili i kolonizirali muslimanska područja. S. Arabija od tad surađuje sa Zapadom i pomaže u napadu na muslimane, takođe svuda širi lažni Islam kao vehabizam i salafizam, pokušavajući ih promovirati kao jedini pravi Islam, izgrađuje vehabiske džamije i financira prelazak na vehabizam. Zatim ih preko svojih verskih vođa šalje u ratove zavisno gde to žele SAD i Izrael, npr. u Siriju.

ce gevara

pre 10 godina

kairo je jedan od najlepsih gradova afrike ,nazalost politikom stanih sila mozda ce se pretvoriti u damask.m.bratsvo je u pravu jer je morsi izabran od vecine egipatskog naroda legalno na izborima.e,sada je problem o vodjenju politike sledecih godina prema izraelu i uopste politici na bliskom istoku.tu je problem i strategija zapada i izraela prema iranu i frakcija u libanu i gazi.na vise lokacija u kairu se vije dim.jedan broj demonstranata koristi streljacko oruzje u odbrani svojih pozicija.u toku su napadi na policijske stanice u kairu i veci gradovima .hezbulah se ubacuje za podrsku i vide se njihove zastave na utvrdjenjima.ima hapsenja tv ekipa koje se krecu gde je zabranjeno.okrsaji predstoje na mostu 6-ti oktobar .ima problema sa signalom al djezire egupt.u aleksandriji veliki neredi.takodje na jugu i severu sinaja.

moi

pre 10 godina

Tako lepa zemlja, a tako strasna situacija... kako su izmanipulisani ovi demonstranti, ginu zbog politicara koji hoce da ih vrate u srednji vek. Kakva steta.

Sa lica mesta

pre 10 godina

@Djoka
Nema ovo nikakve veze sa politikom niti Mursijem. RELIGIJA!!!
Ekstremni muslimani zele da pretvore Egipat u drzavu kojom vlada Serijatski zakon.
VELIKA vecina naroda to NE ZELI.

Nikola

pre 10 godina

Nema promena bez krvi, nazalost. A sto je najgore opet ce biti kako glavonje hoce. Tako i mi mozemo da se pitamo da li stvarno nesto mozemo da uradimo protiv ove nase bagre.

tz

pre 10 godina

Komentari su za ozbiljno i strucno posmatranje. Po nekima bi bilo dobro da se pobiju svi pripadnici "Muslimanske brace" -vise od 50% stanovnistva, jer uvode serijat (o kojem vecina koja komentarise nema blage veze).
Neko rece ono sto vecina zeli je korak nazad i vracanje u 6. vijek, a valjda je vojni puc i ubijanje demonstranata nova tekovina civilizacije ?

Demonstracijama je skinut Gadafi, vecina ga nije htjela (valjda), pa je na isti nacin skinut i demokratski izabrani predsjednik kojeg je vecina htjela (sigurno) od strane vojske koju niko nije birao i naravno po pravilima "Demokratije koja vazi za regiju Egipta" niko nema pravo zalbe !
Ono sto je najtuznije da ima mnogo vas kojima je sasvim normalno da vojska ubija svoje gradjane samo zato sto imaju drugo misljenje, a zbog njih postoji i ta vojska i ta drzava i ovo je tek pocelo, nazalost neko im je skuhao gradjanski rat.

Drekavac

pre 10 godina

Egipat je lep i velik, ali daleko od toga da je bogat. Sirotinje ko pleve, zato se stalno i bune. Jedino jos nisu skontali da im je dzaba, i da ce im biti jos gore. To smo videli na brojnim primerima u skorijoj istoriji.

Banana

pre 10 godina

Pitanje za sve u egiptu bez podrske bilo kome. Ako je vec svrgnut Morsi, zasto se ne potrazi pravda izborima a ne toliko mirnim demonstracijama gde ginu ljudi? I zasto sadasnja vlast ne uvede policijski cas gde bi se svako okupljanje sankcionisalo zatvorom? Ok. Ako Morsi ima vecinu, nek dolaze izborima...

aki

pre 10 godina

Cinjenica je da postoje ogroman broj ljudi koji zele Serijatcki sistem kao sto postoje ljudi sto zele komunizam, demokrariju,...Ovo je jos jedan dokaz da se jedino Serijat ne moze dobiti izborima.Zasto je Serijat problem zapadnim politicarima?
Da li ste primetili gde god se spomene serijat odmah teroristi al kaida itd i na kraju napad.Maali egipad,...
U komentarima se spominje vecina protif serijata tj mursija i treba da se glasa na izborima.
Izbora je vec bilo ljudi su glasali za serijat vecina i sta bi ZAKONITOOOOO su se digli protiv vecina glasaca.Jedini problem Serijata je kod mnogo ljudi je zato sto bi za ubistvo ubijeni bili lopovi bez ruku setali i primer bili za lose delo bili.

Poznavalac

pre 10 godina

@Djoka
Nema ovo nikakve veze sa politikom niti Mursijem. RELIGIJA!!!
Ekstremni muslimani zele da pretvore Egipat u drzavu kojom vlada Serijatski zakon.
VELIKA vecina naroda to NE ZELI.
(Sa lica mesta)

kako nema veze sa politikom??? Ne bi imalo da ekstremni muslimani ne zele VLAST i politicku i vojnu kontrolu i da se strane sile sa svojim agendama a koje zele haos u Egiptu ne mesaju u pokusajima zemlje i NARODA (vecine) da sprece ekstremne opcije za koje vecina Egipatskih muslimana smatra da su suprotnost isalmu da ovladaju haosom. Zato sto je vecina naroda uz sadasnje vlasti (bez obzira na izbore) nadam se da scenario haosa nece uspeti. Zrtava ce biti nazalost ali ponekada neke zrtve moraju pasti da bi se sprecile mnogo vece zrtve. radikalni muslimani kojoj pripada manjina muslimana su "trojanski konj" zapada u vecini islamskih zemalja.

Ljubisa livac

pre 10 godina

Nije mi jasno kako neko odavde moze da podrzava Morsija i Muslimansku bracu. Pa to su radikalni islamisti koji bi da uvedu serijat u tako ogromnu drzavu. Ne zaboravite da tamo ima i puno Hriscana, naravno i Pravoslavaca. Sta mislite, kako bi njima bilo?

Alek

pre 10 godina

Bore se za mir u kojem ce svaki dan strepeti od bombasa samoubica koji ce raznositi sve pred sobom ne birajuci pol, uzrast, vreme i mesto. Nema tu mira, to je samo farsa.

Djoka

pre 10 godina

Ljudi bre sta je sa vama, jeste li poludeli? Kakva politika, kakav Mursi, kakvi ovi drugi, sklanjajte se i sklanjajte decu, cuvajte zivot, zivot je najvazniji. Ne mogu da verujem da ginete zbog politike, imate lepu i bogatu zemlju, i sad se pobijte medjusobno...

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

Užasavam se vojnih hunti, diktatura i primeni sile ali, ovaj general je zadnja nada Egiptu da se izvuče iz vulkanskog grotla u koji je gurnut i koji će ga sravniti sa zemljom. Egipat kao velika država sa stanovništvom koje nije monolitno nema šansi da preživi osim pod nekom prosvećenom diktaturom, koja će slobodan i civilizovan način ponašanja štititi jakom i beskompromisnom silom.Ako moja malenkost i naivnost sme da stavi u isti kontekst, sve "oslobodjene" države poput Iraka, Afganistana, Libije i Egipta žive u neverovatnom košmaru. Preći iz ulice u ulicu a ne biti silovan ili ubijen je veliki uspeh. Ovakva sudbina očekuje i Siriju samo da se oslobode "tiranina" Asada i da im dodje "demokratija", koja probleme rešava na licu mesta. Jedna lepa i relativno stabilna država nestaje u paklu, koje neki nazivaju sloboda i demokratija.

dragan

pre 10 godina

Opet malo istorije.Pokojni predsednik Naser je posle svrgavanja monarhije vojnim pucem dosao na vlast.Posle njega Sadat je isto iz vojnih krugova.Gde god vojska preuzme vlast ima krvoprolica.Pa i Hitler je bio vojni covek,Pinoce,Staljin itd.

Versilov

pre 10 godina

Ovde je jasno da su se vojska i policija "stavile" u službu protiv sopstvenog naroda. Ne znam u čije ime, ali je ovo težak zločin protiv nenaoružanog naroda. Jer oni koji sede i protestuju u kampu nisu ni teroristi, a ni zločinci. Asad se u Siriji bori protiv naoružanih grupa, koji ne "sede u kampu" i traže promene, već ubijaju. Nadam se da će Asad uskoro "uništiti" teroriste, ali i da će "Muslimanska braća" suditi generalima i vojsci za zločin protiv nenaoružanog naroda. To bi bilo jedino pravedno.

rajina

pre 10 godina

Misliš, da mirno pretvori državu u savez država? Izem ti tu vojsku koja mirno pristaje na ukidanje sopstvene države. Da je američka vojska tako postupila 1861, danas Amerika ne bi bila to što jeste.
(expert, 14. avgust 2013 10:55)

Menjanje unutrašnjeg uređenja države /= ukidanje države, osnovna logika. Konfederacija ne znači secesiju već SPREČAVA secesiju, naročito u tom slučaju Jugoslavije, u tom trenutku.

Sa druge strane, te 1861. nije predloženo nikakvo reformiranje američke države, nego su južnjaci osnovali svoju američku državu (Konfederaciju južnih država) i de jure se otcepili od ostatka SAD.

ma

pre 10 godina

na ulicama gine nevin narod a politicari koji su krivi za sve uzivaju. tak oej bilo i kod nas komunjare koje smo kao smenili i dalje vladaju oni koji us pobegli trose nase novce, smira, marko, pa gde je onaj slobin ortak zika mustiikla koji je pola zarkova kupio za sebe verovatno sad njegovi unuci uzivaju negde napolju sa nasim parama. pa i 2000 ko je bio na ulici i ko je strdao, politicari mzoda?pojavljivali su se samo da se slikaju.

Winston Smith

pre 10 godina

Ovo ne samo da nece ometi muslimansku bracu da istraju u svojoj borbi,nego ce dovesti do radikalizacije onih,koji su se do sada drzali po strani sirom arapskog sveta.

pustili ste duha iz boce

pre 10 godina

Arapsko proleće počelo da cveta punom parom. Da ima sile koja SAD ne moli, ta sila bi ih sravnila sa zemljom.
U Siriji podržavaju baš ove koji hoće da uvedu šerijat, radi sebičnih ineresa. Kao Asad je loš momak, a preko puta su sve demokrate koje se bore za civilzacijske norme.

Kampf

pre 10 godina

Max
Detalje zaista ne znamo,ali da je "Arapsko prolece" pocela CIA,to je valjda jasno! Ili ti imas drugacija saznanja? Molim,obavesti nas,prosvetli
nas,nas "mrzitelje" Amerike,svetionika demokratije,koji i svoje prijatelje
spijunira!

Ako je predsednik izabran regularno, to mora da se poštuje - sve ostalo je LAŽ!

pre 10 godina

Čim neko otima fotoaparate i kamere, dovoljno je rekao o sebi. Ne mora ni da ubija kamermane, al' eto "za svaki slučaj", za one koji ih nisu provalili. Sa druge strane, ovi što se "bore za svog predsednika" "demokratski" urlaju kao posednuti "Alahu Akbar" - i oni su sve rekli o sebi. Uz put, poneli nešto oružja, za "demokratsko ubeđivanje". Lažu i jedni i drugi. Istina je, kao i obično, negde u sredini - tamo gde je voda najdublja!

Dejvid

pre 10 godina

Muslimanska braca su ekstremna desnica, koja zeli da vlada zemljom serijatom i sto manje mesa normamma od 6 veka. Vera svuda u svetu sire razsdor i merznnju medju narodima i u smom narodu. Sreca bi bila da vera svuda u ssto manje mesa u drzavne poslove svuda po svetu, jer oni zloupotrbljavaju narod za svoje interese. Bilo bi dobro da ovi nasi popovi sto manje uplicu u politiku.!

Zemlja za sve

pre 10 godina

Ma neka i 90% podržava Morsija, nije normalno praviti civilizacijski korak unazad sa šerijatskom državom! Egipat nije država muslimana, već Egipćana i to ne sme neki Morsi da menja!

nije sve tako crno

pre 10 godina

Engleski izvestaci kazu da je to napad vojske na UGLAVNOM nenaoruzane civile... Sto znaci,medju tom masom ima mnogo,mnogo oruzja,snajperisti su svuda i bez oklopnih vozila se ne moze delovati. Sigurno su civilima dali vremena da se sklone,a oni koji su i dalje ostali i ne spadaju u nenaoruzane,ne treba smatrati nevinim civilima. Imam FB prijatelje u Kairu i znam da nije sve tako kako engleski izvestaci prenose.

LoboSonora

pre 10 godina

Ako se neki čudite, zašto policija i vojska puca na svoje ljude, moram vam reči, da je za arape to sasvim normalno, u cijeloj historiji njihovih konfliktnih razdoblja je bilo krvi, tako vam i tvrdim, da je Bašar Assad krenuo jednakom taktikom umjesto mirnih reformi pucanje u glavu, kod Gadafija isti scenarij i kod Tunizijskog tajkuna BenAlija, zanimljivo, da idu istim stopama svi.

Max

pre 10 godina

Srbi imaju vrlo konfuzne ideje, ali u jednoj se slazu - sve su to zamutili Amerikanci (kao isve ostalo) i treba im stati na put. Jedino, za neke su Amerikanci ti koji finansiraju i organizuju Muslimansku bracu, a za druge Amerikanci placaju, naoruzavaju i podrzavaju vojsku i puciste. Ma, nema veze, vazno da smo raskrinkali jos jednu americku zaveru.

mrfreedom

pre 10 godina

Ovi Morsijevi muslimani su finansirani sa zapada, Morsi je americki covek. Ljudi su okupirali centar grada na silu. Nista ne opravdava pucanje na njih bojevim oruzjem, ali nemojte da ih pravimo nevinim zrtvama. Sami izazivaju.
To bi bilo isto kao da radikali zauzmu centar Beograda i prave nestabilnost u celoj zemlji mesecima.
Velika vecina Egipta nije za Morsija vise i ovi samo prave frku po americkim nalozima.

expert

pre 10 godina

JNA umesto da pohapse bagru po republikama i mirno pretvori federaciju u konfeferaciju sada bi bilo tooootalno drugo stanje...
(oblakoder, 14. avgust 2013 09:10)

Misliš, da mirno pretvori državu u savez država? Izem ti tu vojsku koja mirno pristaje na ukidanje sopstvene države. Da je američka vojska tako postupila 1861, danas Amerika ne bi bila to što jeste.

dasa

pre 10 godina

@mrfreedom
Aha, znači Mubaraka, koji je bio američki čovjek, su maknuli radikalni antiamerički islamisti da bi na vlast doveli američkog čovjeka Morsija? Ima logike.

Ruši se kula od karata

pre 10 godina

Kako komentatori lupaju. Alo drugari, Amerika je dovela Morsija na vlast, ali prc, Egipćani ipak nisu sisali vesla, što reče neko u komentarima, ZA OVO služi vojska jedne države. Tviter pun sirotih Egipćana koji sa tugom u glasu i uz potresne komentare kače profesionalno urađene HD fotografije? Ko koga farba?
Uletela bi i sad Amerika ali ako budu potrošili još ijedan dolar na spoljne ratove Kina će ih aneksirati kada spoljni dug bude došao na naplatu.

Ruši se kula

Bosnjak

pre 10 godina

Kada je bilo rastjeravanje sa turskog trga sa prskalicama, svjetski huskacki mediji su prenosili, kako je Erdogan faraon, a sta je sad sa ovim "demokraticnim" Sisijem, koji cisti tenkovima, puskama, suzavcima, je li po vama b92 ovo demokratija?

Ja se nadam brzom uspostavu jedinstva u svijetu muslimana, "bojim" se za ove koji ce debelo platit za svooje "demokratske" procese koje su tenkovima sprovodili na sopstveni narod.

Bole

pre 10 godina

muslimanska braca, bas me zanima kako zovu ostale egipcane koji nisu muslimani ???
potpuna podrska vojsci i policiji, istrajte i sredite drzavu dok jos nije kasno.

NekoIzMase

pre 10 godina

Kao da je bitno što ginu demostranti ... To su teroristi. Da je drugačije, Amerika bi ih podržavala. (kraj ironije)

Ne pamtim nadimke ljudi na ovom forumu, ali baš bih voleo da znam kakva su mišljenja Asadovih kritičara po ovom pitanju ?

muzafer

pre 10 godina

nažalost ovo je ralna slika šta radí Izrael i Amerika.Ovo su pokušali i u Turskoj ali je Erdogan na vreme sprecio.Egipcani izdrži te i vratite vašeg predsednika.70% Egipta te podržava!!!!!!

tutenberg

pre 10 godina

cudno! pitam se zasto ova vojska nije na ovakav nacin reagovala na proteste "antimursijevaca". za onoga ko ima razum stvar je vise nego jasna!

oblakoder

pre 10 godina

Ma Vojska im je sjajno reagovala....u principu izbegnut je gradjanski rat, oteran islamista koj je zeleo da izoluje tu prelepu zemlju i natera ih da zive po serijatu...stradalo je neizmerno manje ljudi za razliku od Sirije ,samo po neki ekstrem koj viljuskom napada oklopljenog vojnika...Vojsko ODLICNO ODRADJEN ZADATAK...ispunila si ono za sta te taj narod placa, zastitila si drzavne interese, u najpotrebnijem momentu si preuzela rizik na sebe....e da smo mi 1989 imali takve kadrove...JNA umesto da pohapse bagru po republikama i mirno pretvori federaciju u konfeferaciju sada bi bilo tooootalno drugo stanje...a oni?? odmah se uvatili za puce medjusobno da ratuju....Kao sto je egipatska vojska zastitila svoj narod od unutrasnjeg neprijatelja juce zastitice i od spoljasnjeg sutra da se zna samo...a Nas?? ko ce nas? mi danas ni nemamo vojsku...a uvek ima ona poslovica "Ko ne hrani svoju Vojsku hranice tudju"!!!

oblakoder

pre 10 godina

Ma Vojska im je sjajno reagovala....u principu izbegnut je gradjanski rat, oteran islamista koj je zeleo da izoluje tu prelepu zemlju i natera ih da zive po serijatu...stradalo je neizmerno manje ljudi za razliku od Sirije ,samo po neki ekstrem koj viljuskom napada oklopljenog vojnika...Vojsko ODLICNO ODRADJEN ZADATAK...ispunila si ono za sta te taj narod placa, zastitila si drzavne interese, u najpotrebnijem momentu si preuzela rizik na sebe....e da smo mi 1989 imali takve kadrove...JNA umesto da pohapse bagru po republikama i mirno pretvori federaciju u konfeferaciju sada bi bilo tooootalno drugo stanje...a oni?? odmah se uvatili za puce medjusobno da ratuju....Kao sto je egipatska vojska zastitila svoj narod od unutrasnjeg neprijatelja juce zastitice i od spoljasnjeg sutra da se zna samo...a Nas?? ko ce nas? mi danas ni nemamo vojsku...a uvek ima ona poslovica "Ko ne hrani svoju Vojsku hranice tudju"!!!

Bole

pre 10 godina

muslimanska braca, bas me zanima kako zovu ostale egipcane koji nisu muslimani ???
potpuna podrska vojsci i policiji, istrajte i sredite drzavu dok jos nije kasno.

Zemlja za sve

pre 10 godina

Ma neka i 90% podržava Morsija, nije normalno praviti civilizacijski korak unazad sa šerijatskom državom! Egipat nije država muslimana, već Egipćana i to ne sme neki Morsi da menja!

Ruši se kula od karata

pre 10 godina

Kako komentatori lupaju. Alo drugari, Amerika je dovela Morsija na vlast, ali prc, Egipćani ipak nisu sisali vesla, što reče neko u komentarima, ZA OVO služi vojska jedne države. Tviter pun sirotih Egipćana koji sa tugom u glasu i uz potresne komentare kače profesionalno urađene HD fotografije? Ko koga farba?
Uletela bi i sad Amerika ali ako budu potrošili još ijedan dolar na spoljne ratove Kina će ih aneksirati kada spoljni dug bude došao na naplatu.

Ruši se kula

Max

pre 10 godina

Srbi imaju vrlo konfuzne ideje, ali u jednoj se slazu - sve su to zamutili Amerikanci (kao isve ostalo) i treba im stati na put. Jedino, za neke su Amerikanci ti koji finansiraju i organizuju Muslimansku bracu, a za druge Amerikanci placaju, naoruzavaju i podrzavaju vojsku i puciste. Ma, nema veze, vazno da smo raskrinkali jos jednu americku zaveru.

Ljubisa livac

pre 10 godina

Nije mi jasno kako neko odavde moze da podrzava Morsija i Muslimansku bracu. Pa to su radikalni islamisti koji bi da uvedu serijat u tako ogromnu drzavu. Ne zaboravite da tamo ima i puno Hriscana, naravno i Pravoslavaca. Sta mislite, kako bi njima bilo?

Dejvid

pre 10 godina

Muslimanska braca su ekstremna desnica, koja zeli da vlada zemljom serijatom i sto manje mesa normamma od 6 veka. Vera svuda u svetu sire razsdor i merznnju medju narodima i u smom narodu. Sreca bi bila da vera svuda u ssto manje mesa u drzavne poslove svuda po svetu, jer oni zloupotrbljavaju narod za svoje interese. Bilo bi dobro da ovi nasi popovi sto manje uplicu u politiku.!

zlaja

pre 10 godina

Muslimanska braća su htela izvesti napad na Siriju i vojska nije htela da pristane da bude alatka u rukama luđaka. Muslimanska braća je došla na vlast kao što to i obično bude, jer su bili najbolje financirana stranka, jer je iza njih stajala S. Arabija bogata naftom, ali sad su ljudi videli ko su oni i ne žele ih na vlasti, na žalost, još je mnogo onih koji misle da su oni muslimani, a ne lažni muslimani koji rade za Zapad, vukovi u ovčiem krznu. SAD je zahladio odnose sa Egiptom nakon svrgavanja predsednika, jer su islamisti njihovi ljudi koje kontroliše S. Arabija, a oni kontrolišu Arabiju. Bivši i sadašnji vođa Al Kaide je iz Arabije i kontroliše teroriste kako bi napadao tamo gde SAD želi, ne Izrael i Saudiskog kralja nego muslimanske zemlje koje surađuju sa Rusiom umjesto sa SAD-om

Sve u svemu to su vam lažni muslimani koji su produžena ruka zapadnog kolonijalizma prko S. Arabije. Odakle to dolazi? Velika Britanija je uvela vehabizam u Saudisku Arabiju (kasnije i mnoge druge srodne grane) kako bi srušili Otomansko carstvo, razbili i kolonizirali muslimanska područja. S. Arabija od tad surađuje sa Zapadom i pomaže u napadu na muslimane, takođe svuda širi lažni Islam kao vehabizam i salafizam, pokušavajući ih promovirati kao jedini pravi Islam, izgrađuje vehabiske džamije i financira prelazak na vehabizam. Zatim ih preko svojih verskih vođa šalje u ratove zavisno gde to žele SAD i Izrael, npr. u Siriju.

pustili ste duha iz boce

pre 10 godina

Arapsko proleće počelo da cveta punom parom. Da ima sile koja SAD ne moli, ta sila bi ih sravnila sa zemljom.
U Siriji podržavaju baš ove koji hoće da uvedu šerijat, radi sebičnih ineresa. Kao Asad je loš momak, a preko puta su sve demokrate koje se bore za civilzacijske norme.

mrfreedom

pre 10 godina

Ovi Morsijevi muslimani su finansirani sa zapada, Morsi je americki covek. Ljudi su okupirali centar grada na silu. Nista ne opravdava pucanje na njih bojevim oruzjem, ali nemojte da ih pravimo nevinim zrtvama. Sami izazivaju.
To bi bilo isto kao da radikali zauzmu centar Beograda i prave nestabilnost u celoj zemlji mesecima.
Velika vecina Egipta nije za Morsija vise i ovi samo prave frku po americkim nalozima.

uf

pre 10 godina

jna u sloveniji izasla na ulice bez municije, a malo kasnije u hrvatskoj opkoljene kasarne. da je `91 jna postupila kao sada egipatska vojska ne bi bilo ni krvoprolica u bosni.

nije sve tako crno

pre 10 godina

Engleski izvestaci kazu da je to napad vojske na UGLAVNOM nenaoruzane civile... Sto znaci,medju tom masom ima mnogo,mnogo oruzja,snajperisti su svuda i bez oklopnih vozila se ne moze delovati. Sigurno su civilima dali vremena da se sklone,a oni koji su i dalje ostali i ne spadaju u nenaoruzane,ne treba smatrati nevinim civilima. Imam FB prijatelje u Kairu i znam da nije sve tako kako engleski izvestaci prenose.

podanik

pre 10 godina

vojska je prvo koristila samo suzavac i gumene metke, a kada su islamski fanatici poceli da pucaju na njih iz kalasnjikova

http://www.youtube.com/watch?v=ELIHab9jNys

onda su morali da koriste i oni bojevu municiju.

inace dovezli su islamisticke protesanate iz cele zemlje u kairo, gde kampuju u satorima na trgovima vec nedeljama. nesto je moralo da se uradi.

Morsi je sebi dao neustavna faraonska ovlascenja kako bi napravio dzamahiriju. vojsak je sa pravom to sprecila. to je razlog krize.

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

Užasavam se vojnih hunti, diktatura i primeni sile ali, ovaj general je zadnja nada Egiptu da se izvuče iz vulkanskog grotla u koji je gurnut i koji će ga sravniti sa zemljom. Egipat kao velika država sa stanovništvom koje nije monolitno nema šansi da preživi osim pod nekom prosvećenom diktaturom, koja će slobodan i civilizovan način ponašanja štititi jakom i beskompromisnom silom.Ako moja malenkost i naivnost sme da stavi u isti kontekst, sve "oslobodjene" države poput Iraka, Afganistana, Libije i Egipta žive u neverovatnom košmaru. Preći iz ulice u ulicu a ne biti silovan ili ubijen je veliki uspeh. Ovakva sudbina očekuje i Siriju samo da se oslobode "tiranina" Asada i da im dodje "demokratija", koja probleme rešava na licu mesta. Jedna lepa i relativno stabilna država nestaje u paklu, koje neki nazivaju sloboda i demokratija.

Drekavac

pre 10 godina

Egipat je lep i velik, ali daleko od toga da je bogat. Sirotinje ko pleve, zato se stalno i bune. Jedino jos nisu skontali da im je dzaba, i da ce im biti jos gore. To smo videli na brojnim primerima u skorijoj istoriji.

Ako je predsednik izabran regularno, to mora da se poštuje - sve ostalo je LAŽ!

pre 10 godina

Čim neko otima fotoaparate i kamere, dovoljno je rekao o sebi. Ne mora ni da ubija kamermane, al' eto "za svaki slučaj", za one koji ih nisu provalili. Sa druge strane, ovi što se "bore za svog predsednika" "demokratski" urlaju kao posednuti "Alahu Akbar" - i oni su sve rekli o sebi. Uz put, poneli nešto oružja, za "demokratsko ubeđivanje". Lažu i jedni i drugi. Istina je, kao i obično, negde u sredini - tamo gde je voda najdublja!

Alek

pre 10 godina

Bore se za mir u kojem ce svaki dan strepeti od bombasa samoubica koji ce raznositi sve pred sobom ne birajuci pol, uzrast, vreme i mesto. Nema tu mira, to je samo farsa.

dum

pre 10 godina

Besmisleno je da tako velika zemlja korakne u nazad pod vodjstvom zatucanih muslimana. Nije to avganistan nego egipat. Na strani prema kojoj vojska puca ima puno ludaka kojima je religija ispred sopstvenog zovota. Drzava to dobro razume i zna da je za takve jedino sredstvo metak a ne ćorak ili razgovor.

tutenberg

pre 10 godina

cudno! pitam se zasto ova vojska nije na ovakav nacin reagovala na proteste "antimursijevaca". za onoga ko ima razum stvar je vise nego jasna!

dasa

pre 10 godina

@mrfreedom
Aha, znači Mubaraka, koji je bio američki čovjek, su maknuli radikalni antiamerički islamisti da bi na vlast doveli američkog čovjeka Morsija? Ima logike.

expert

pre 10 godina

JNA umesto da pohapse bagru po republikama i mirno pretvori federaciju u konfeferaciju sada bi bilo tooootalno drugo stanje...
(oblakoder, 14. avgust 2013 09:10)

Misliš, da mirno pretvori državu u savez država? Izem ti tu vojsku koja mirno pristaje na ukidanje sopstvene države. Da je američka vojska tako postupila 1861, danas Amerika ne bi bila to što jeste.

Ljubisa livac

pre 10 godina

@ Tz
Smenili Gadafija?! Pobrkao si neke stvari, Gadafi nije Egipcanin niti je ikad bio predsednik Egipta.. Strasno sta sve tastatura trpi..

moi

pre 10 godina

Tako lepa zemlja, a tako strasna situacija... kako su izmanipulisani ovi demonstranti, ginu zbog politicara koji hoce da ih vrate u srednji vek. Kakva steta.

Sa lica mesta

pre 10 godina

@Djoka
Nema ovo nikakve veze sa politikom niti Mursijem. RELIGIJA!!!
Ekstremni muslimani zele da pretvore Egipat u drzavu kojom vlada Serijatski zakon.
VELIKA vecina naroda to NE ZELI.

sonja g

pre 10 godina

ne verujte vestima, slobodni i demokratsi egipcani su na strani vojske, protiv fundamentalizma, ali zapadu u ovom trenutku vise odgovara islamisti u Egiptu nego demokratski nastrojeni egipcani.

olga

pre 10 godina

Podržavam vojsku;kakva crna muslimanmska braća to su radikalni islamisti.Nego dali će srbija opet da šalje avion o trošku poreskih obveznika i spasava one iz letovališta po Egiptu.

Djoka

pre 10 godina

Ljudi bre sta je sa vama, jeste li poludeli? Kakva politika, kakav Mursi, kakvi ovi drugi, sklanjajte se i sklanjajte decu, cuvajte zivot, zivot je najvazniji. Ne mogu da verujem da ginete zbog politike, imate lepu i bogatu zemlju, i sad se pobijte medjusobno...

Victorinox

pre 10 godina

Interesantno je da se najkrvaviji produžetak arapskog proleća odigrao baš u Libiji, Siriji i Egiptu. Ono što povezuje te zemlje su sekularni režimi (OK, diktatorski, ali niko nije savršen), jednopartijski sistemi, društveni poredak sa mnogim osobinama sličnim socijalizmu, i naravno, dugogodišnja bliskost sa Sovjetskim savezom/Rusijom. Ako tome dodamo četvrtu članicu ove grupe, Irak, koji su kauboji morali lično da razbucaju (ima mnogo nafte, te nije bilo vremena da se čeka da se džihad-facebook gerila organizuje) stvari poprimaju jasnije obrise. Kao stari paranoik i teoretičar zavere, ne mogu a da ovde ne vidim nekakav patern koji se ponavlja i koji najverovatnije nije slučajnost. E sad, moguće je da se tu neko preigrao, jer je teško poverovati da ovoliki pichvajz bilo kome odgovara, ali nije to kaubojima prvi put; nerešen ishod u korejskom ratu, Zaliv svinja, pa smo onda dobili po tamburi u Vijetnamu, sad ne znamo šta ćemo sa Avganistanom (neki pametni generali sugerišu da se proglasi pobeda a onda beži odatle)... muka je to.

A što se tiče muslimanske braće, njih je Gamal Abdel Naser, otac nezavisnog Egipta, tamanio kao muve još pre pola veka. Ali došla demokratija, i evo gamadi ponovo...

Bumerang

pre 10 godina

Oni koji prate nezavisne medije, a takvih je zaista malo (presstv.ir, advance.hr, globalresearch.ca, naturalnews.com it'd) znaju sta se zapravo tamo desava, i otkud tolike i uporne demomstracije u Egiptu.

Egipcani su prvo u milionima protestvovali protiv starog rezima i Mubaraka kog su skinuli. Na njijhov uzas, vlasti su se domogli pripadnici Muslimanske Brace i Morsi iza koje stoji SAD, i koji su u fazonu ovih bradonja salafista koji se bore u Siriji, pa su nastavili da protestvuju sve do nedavno kada je preko 30 miliona Egipcana izaslo na ulice i trazilo smenu Morsija. Vojska je izasla tolikom narodu u susret i skinila Morsija sa vlasti. Sad saka tih ludaka Morsijevih pristalica oce da izazove sukobe i rat kako bi opet dosli na vlast. NJih ima oko 5000 a 30 miliona egipcana ih vise ne zeli. U Egiptu ne prolazi serijat i salafizam. Puno srece i uspeha Egipatskoj vojsci i vladi u borbi protiv ovih ludaka.

muzafer

pre 10 godina

nažalost ovo je ralna slika šta radí Izrael i Amerika.Ovo su pokušali i u Turskoj ali je Erdogan na vreme sprecio.Egipcani izdrži te i vratite vašeg predsednika.70% Egipta te podržava!!!!!!

lesa

pre 10 godina

Ginu ljudi zbog tudjih ideala. Bilo ko da im dodje na vlast bice isto. Evo mi pre 13 god smenismo Slobu, izmenjasmo sve politicare iz opozicije a ja i dalje sa mojom platom nemogu da sastavim kraj sa krajem.

tz

pre 10 godina

Komentari su za ozbiljno i strucno posmatranje. Po nekima bi bilo dobro da se pobiju svi pripadnici "Muslimanske brace" -vise od 50% stanovnistva, jer uvode serijat (o kojem vecina koja komentarise nema blage veze).
Neko rece ono sto vecina zeli je korak nazad i vracanje u 6. vijek, a valjda je vojni puc i ubijanje demonstranata nova tekovina civilizacije ?

Demonstracijama je skinut Gadafi, vecina ga nije htjela (valjda), pa je na isti nacin skinut i demokratski izabrani predsjednik kojeg je vecina htjela (sigurno) od strane vojske koju niko nije birao i naravno po pravilima "Demokratije koja vazi za regiju Egipta" niko nema pravo zalbe !
Ono sto je najtuznije da ima mnogo vas kojima je sasvim normalno da vojska ubija svoje gradjane samo zato sto imaju drugo misljenje, a zbog njih postoji i ta vojska i ta drzava i ovo je tek pocelo, nazalost neko im je skuhao gradjanski rat.

Poznavalac

pre 10 godina

@Djoka
Nema ovo nikakve veze sa politikom niti Mursijem. RELIGIJA!!!
Ekstremni muslimani zele da pretvore Egipat u drzavu kojom vlada Serijatski zakon.
VELIKA vecina naroda to NE ZELI.
(Sa lica mesta)

kako nema veze sa politikom??? Ne bi imalo da ekstremni muslimani ne zele VLAST i politicku i vojnu kontrolu i da se strane sile sa svojim agendama a koje zele haos u Egiptu ne mesaju u pokusajima zemlje i NARODA (vecine) da sprece ekstremne opcije za koje vecina Egipatskih muslimana smatra da su suprotnost isalmu da ovladaju haosom. Zato sto je vecina naroda uz sadasnje vlasti (bez obzira na izbore) nadam se da scenario haosa nece uspeti. Zrtava ce biti nazalost ali ponekada neke zrtve moraju pasti da bi se sprecile mnogo vece zrtve. radikalni muslimani kojoj pripada manjina muslimana su "trojanski konj" zapada u vecini islamskih zemalja.

Winston Smith

pre 10 godina

Ovo ne samo da nece ometi muslimansku bracu da istraju u svojoj borbi,nego ce dovesti do radikalizacije onih,koji su se do sada drzali po strani sirom arapskog sveta.

Kampf

pre 10 godina

Max
Detalje zaista ne znamo,ali da je "Arapsko prolece" pocela CIA,to je valjda jasno! Ili ti imas drugacija saznanja? Molim,obavesti nas,prosvetli
nas,nas "mrzitelje" Amerike,svetionika demokratije,koji i svoje prijatelje
spijunira!

Bosnjak

pre 10 godina

Kada je bilo rastjeravanje sa turskog trga sa prskalicama, svjetski huskacki mediji su prenosili, kako je Erdogan faraon, a sta je sad sa ovim "demokraticnim" Sisijem, koji cisti tenkovima, puskama, suzavcima, je li po vama b92 ovo demokratija?

Ja se nadam brzom uspostavu jedinstva u svijetu muslimana, "bojim" se za ove koji ce debelo platit za svooje "demokratske" procese koje su tenkovima sprovodili na sopstveni narod.

Nikola

pre 10 godina

Nema promena bez krvi, nazalost. A sto je najgore opet ce biti kako glavonje hoce. Tako i mi mozemo da se pitamo da li stvarno nesto mozemo da uradimo protiv ove nase bagre.

Dule

pre 10 godina

Mohamed Morsi (vodja Muslimanske brace) je doktorirao u USA i on je definitvno americki covek i oni su ga doveli na vlast da bi radikalizovali situaciju u Egiptu.Sve radikalne islamske vodje su provele vreme ili u USA ili u Engleskoj, a radikalne grupe su uglavnom primitivne i lako ih je prevariti. Vidi link:
http://en.wikipedia.org/wiki/Mohamed_Morsi

marko

pre 10 godina

Za amere win-win pozicija. Tako su svojevremeno i Slobu tutkali ko njihovu vojsku sada. A onda kako pozicija slabi tako ce im okrenuti ledja. Zemlja ce za to vreme toliko da propadne, da vise nece biti bitno ako na vlast dodje i taman licno vodja alkaide ili neko jos gori. Propade Egipat definitvno. To je primer sta se desava kada elite nisu u stanju da se dogovore, i kada je ocuvanje licnog stecenog korupcijom, bitnije od buducnosti zemlje i naroda. I za elite je to opet win win situacija, jel u tim kriznim uslovima je biznis jos bolji. Svi dobijaju, osim obicnog coveka. Kome se tek sada smanjuju mogucnosti i perspektive na bolje. Sad krecu mladi da beze, pocinje dominacija ekstrema, i kroz neko vreme pustos od zemlje.

Bakibe

pre 10 godina

kada vidim sta Implementatori Demokratije rade po belom svetu, shvatim da mi (kao Jugoslavija) i nismo tako lose prosli.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (kakogod, 14. avgust 2013 15:26)

Tebi je kanda 150 000 mrtvih i 4 000 000 raseljenih sitnica.

T&T

pre 10 godina

Bas su se usrecili sa demokratskim promenama i "arapskim prolecem".
Nego sta uradise ono sa svojim "surovim diktatorom" koji im nije omogucio "lep i slobodan zivot"?
ljudska glupost je jedina beskonacna stvar, a cak i svemir ima kraj.

Ko hoće, nek' veruje. Ja neću ...

pre 10 godina

"... jednog od lidera Muslimanske braće ... koji je preko jedne od lokalnih televizija rekao da "treba zauzeti sve trgove"

Tako je. Da bi došao na vlast, moraš malo da huškaš ljude na vojsku, da ginu, a posle, pred kamerama CNN-a, da kukaš kako vojska puca na "nedužne demonstrante" ...

ma

pre 10 godina

na ulicama gine nevin narod a politicari koji su krivi za sve uzivaju. tak oej bilo i kod nas komunjare koje smo kao smenili i dalje vladaju oni koji us pobegli trose nase novce, smira, marko, pa gde je onaj slobin ortak zika mustiikla koji je pola zarkova kupio za sebe verovatno sad njegovi unuci uzivaju negde napolju sa nasim parama. pa i 2000 ko je bio na ulici i ko je strdao, politicari mzoda?pojavljivali su se samo da se slikaju.

rajina

pre 10 godina

Misliš, da mirno pretvori državu u savez država? Izem ti tu vojsku koja mirno pristaje na ukidanje sopstvene države. Da je američka vojska tako postupila 1861, danas Amerika ne bi bila to što jeste.
(expert, 14. avgust 2013 10:55)

Menjanje unutrašnjeg uređenja države /= ukidanje države, osnovna logika. Konfederacija ne znači secesiju već SPREČAVA secesiju, naročito u tom slučaju Jugoslavije, u tom trenutku.

Sa druge strane, te 1861. nije predloženo nikakvo reformiranje američke države, nego su južnjaci osnovali svoju američku državu (Konfederaciju južnih država) i de jure se otcepili od ostatka SAD.

dragan

pre 10 godina

Opet malo istorije.Pokojni predsednik Naser je posle svrgavanja monarhije vojnim pucem dosao na vlast.Posle njega Sadat je isto iz vojnih krugova.Gde god vojska preuzme vlast ima krvoprolica.Pa i Hitler je bio vojni covek,Pinoce,Staljin itd.

Suze_Radosnice

pre 10 godina

Prenose upravo da nenaoruzani studenti,koji mirno protestuju,prolazom pored crkvi igrom slucaja donose sa sobom i pozar.Gore crkve,verovatno sasvim slucajno.

ticko

pre 10 godina

ljudi moji,pogledajte istoriju, egiptom je uvek vladala vojska, imubarak je bio vojnik, i sadat pre njega, i narod je lepo ziveo, dosla americka demokratija,uhapsila mubaraka ali ne moze vojsku koja je nacionalna egipatska a ne muslimanska, sada amerima treba rat u egiptu da se vidi kako su muslimani ugrozeni, a to ce biti fitilj za povod u rat svih muslimana sveta protiv kolonista i kvazi demokrata.

malo morgen ginu neduzni civili, a pitam se sta traze na ulici, zna se valjda ko je gazda u svojoj kuci

Versilov

pre 10 godina

Ovde je jasno da su se vojska i policija "stavile" u službu protiv sopstvenog naroda. Ne znam u čije ime, ali je ovo težak zločin protiv nenaoružanog naroda. Jer oni koji sede i protestuju u kampu nisu ni teroristi, a ni zločinci. Asad se u Siriji bori protiv naoružanih grupa, koji ne "sede u kampu" i traže promene, već ubijaju. Nadam se da će Asad uskoro "uništiti" teroriste, ali i da će "Muslimanska braća" suditi generalima i vojsci za zločin protiv nenaoružanog naroda. To bi bilo jedino pravedno.

Milos

pre 10 godina

Posto je svrgnuti predsednik na prevaru priznao Kosovo jasno je na cijoj sam strani. Egipat ne bi trebao da padne u ruke zadrtim panislamistima

zoran

pre 10 godina

Egipat ima, prema procenama, blizu 90 miliona stanovnika. Kairo skoro 20 miliona. Ovo što se tamo dešava ne vodi na dobro. Definitivno... Ako se zahukta klasičan građanski rat, a nije nemoguće, može trajati godinama.

Flash

pre 10 godina

nisu 100 mrtvih nego 2200 poginulih neznam otkut vama iz novina ta iformacija o 100 mrtvih .
(alen, 14. avgust 2013 17:17)
Alene sta lupas, odakle 2000 mrtvih? Slusas izjave islamista? Da je 2000 mrtvih ubijeno za jedno jutro i popodne, pa sad bi ulice Kaira bile zatrpane telima, i bilo bi stotine slika i snimaka istih. Znas li ti sta je 2000 mrtvih? U Siriji u sred gradjanskog rata dnevno gine oko 150-200 ljudi... Zvanicno je za sada u Kairu poginulo 95 ljudi, ali procene idu i do 150 (a dobar deo poginulih su vojnici i policajci inace) samo je taj jedan ludi islamista izjavio ''2.000 mrtvih 10.000 ranjenih, a svet gleda i cuti''.

NekoIzMase

pre 10 godina

Kao da je bitno što ginu demostranti ... To su teroristi. Da je drugačije, Amerika bi ih podržavala. (kraj ironije)

Ne pamtim nadimke ljudi na ovom forumu, ali baš bih voleo da znam kakva su mišljenja Asadovih kritičara po ovom pitanju ?

sve je u stvari prostije nego sto izgleda

pre 10 godina

Ali najbolje mi je sto,kad neko napise da su Amerikanci organizovali i platili puciste, dobije ogroman broj pluseva. Kao i onaj koji napise da Muslimasnku bracu placaju Amerikanci. Prakticno, Amerikanci placaju jedne i druge..jos da nam neko objasni smisao?
(Max, 14. avgust 2013 16:00)

Da razmisljas malo "sire" jasan bi ti bio smisao.Nije ovde u pitanju Amerika kao drzava nego Amerika kao predstavnik krupnog kapitala.Finansiraju sve redom,na taj nacin ih zaduzujuci i moralno i materijalno.I ko god izadje kao pobednik bice duznik Amerike(citaj krupnog kapitala).To ti je samo jedna stvar.A ima ih jos brdo...

p.s. Ne mislis valjda da je Americi (tj. predtavnicima krupnog kapitala) stalo do mira u Egiptu,do demokratije,propseriteta i opste dobrobiti?
Samo treba da se informises,da razmisljas,da analiziras...

Nikola

pre 10 godina

Egipćani su pokušali da na talasu promena u arapskom svetu, donesu osveženje na političku scenu. Mnogi, pre svega mladi i liberalni, nisu shvatili da diktatura Mubaraka može biti zamenjena islamističkom vlašću. Na regularnim izborima, uz svađu liberala, levičara i modernista, pobedu je odnela desna opcija Muslimanske braće. Izlaznost je u Kairu, Aleksandriji i mestima u kojima živi školovaniji živalj bila za 20% niža nego u sirmošnim predgrđaima, u kojima se priča islamista pokazala priemčivom i pitkom.
Nažalost, islamisti su pokazali da i od Mubaraka može mnogo gore. Vlast je data u ruke veroučiteljima, ljudima koji vrlo malo znaju o sistemu vlasti. Najavljivao se šerijet, u manjim sredinama je praktično i uveden. Hrišćani(11% stanovništva) su polako ostajali na marginama, a učestali su bili napadi na katedrale i crkve.
Ekonomija je bila u padu, inflacija je porasla, a vrednost funte drastično je pala. Plate su sa 320$ pale na 290$.Za samo godinu dana.
Narodu je prekipelo i očito je da je postojala kopča liberlanih političara sa vojskom. Naravno, jedna je stvar tu takođe vrlo realna. Nije bilo moguće skinuti Morsija i braću bez podrške SAD i Izraela. Ne yato što se oni preterano brinu za prava ljudi, žena ili Kopta, nego zbog bojazni da će Morsi narušiti stabilnost odnosa sa Izraelom. Mubarak je 20 godina blokirao Gazu i pokret Hamas, a Morsi je u aprilu otvorio prelaze ka Gazi pa i za ekstremne Hamasovce.
Tri meseca kasnije je srušen. Slučajno?

ЈоГ

pre 10 godina

Srbi imaju vrlo konfuzne ideje, ali u jednoj se slazu - sve su to zamutili Amerikanci... (Max, 14. avgust 2013 10:55)

Да, многима се у свему привиђа Америка, а пуно њих и кад види ТРОУГЛИ саобраћајни знак одмах мисли масонска завера, илуминати, итд.

Шалу на страну, истина је увек негде између. Сигурно да међу том муслиманском браћом има пуно екстремиста али се поставља питање како то да се неко ко је легитимно победио на изборима тек тако тера са власти? ОК, јасно ми је да протестујеш против неке одлуке владе али ни у једној земљи не можеш након регуларних избора да кажеш "е сад ми вас је доста, марш са власти!" Са друге стране, и у војсци су многи искрено стали уз масе на улицама али има и оних који су ту уз Мубаракову породицу и тајкуне.

На крају се испоставља да је народу мука и да га неко пљачка (Мубаракови тајкуни а вероватно и неки који су се пришљамчили исламистима) и да га неко постројава да се понаша "пристојно" (религиозни фанатици). Ствар дакле није толико у "слободној изборној демократији", она ево видимо сама по себи не решава ништа, него у СЛОБОДИ појединца и СТРОГОЈ КОНТРОЛИ власти да не краде, а поготово не да отима од народа.

Има ту лекција и за нас, ни ми нисмо демократија него партократија у којој се злоупотребљава власт, било у националној било у еуропејској обланди. Молим Бога да не наседнемо као Египћани и опредељујемо се за једнe или другe па да нас они јашу, уместо да тражимо КОНТРОЛУ ВЛАСТИ, то је пуно битније од тога КО је на власти.

Boban

pre 10 godina

Nemoj da se, za koju deceniju, desi da novinar Skaja izveštava sa nemira, recimo iz Birmingena, samo sa drugačijom konotacijom (snage reda, i pored velikog broja nastradalih, uspostavljaju poredak itd..itd..)

Hegelj

pre 10 godina

@Max.Kao sto tajkuni daju pare svim strankama,tako i Ameri daju podrsku svim stranama.Poenta je da onaj ko daje pare,vodi igru kako njemu odgovara!

Flash

pre 10 godina

Najnovije, izvor RT - medju poginulima su 43 POLICAJCA, jos 200 je ranjeno...znaci mirni nevini demonstranti uspese da pobiju toliko policajaca? Ovo danas nisu bili masakri nevinih demonstranata, ovo su bile ulicne oruzane borbe. Drzite se Egipcani, i svom snagom protiv islamisticke kuge!

Teutonac

pre 10 godina

U komentarima se spominje vecina protif serijata tj mursija i treba da se glasa na izborima.
Izbora je vec bilo ljudi su glasali za serijat vecina i sta bi ZAKONITOOOOO su se digli protiv vecina glasaca.Jedini problem Serijata je kod mnogo ljudi je zato sto bi za ubistvo ubijeni bili lopovi bez ruku setali i primer bili za lose delo bili.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (aki)

ne lupaj - vecina ljudi je glasala za obecanja koje je Morsi dao u pogledu unapredjenja ekonomske situacije - kada su videli gde ide VECINA LJUDI JE PROTIV NJEGA. Svi do jednog egipcanina kojeg poznajem 9a znam ih mnogo) su objasnili promenu "srca" kod Egipcana - vecina njih nije za radikalni islam i diktaturu koji je Morsi poceo da uvodi na mala i velika vrata. Zato su milioni izasli na ulice.

Douglas Bader

pre 10 godina

MOLE SE SVI KOJI SITUACIJU U EGIPTU UPORE?UJU SA SITUACIJOM U SFRJ 1991. DA UĆUTE. BIVŠA JUGA BI SE IONAKO IOVAKO RASPALA IZ DRUGIH RAZLOGA. ČAK I KAD BI JNA ZATVORILA SLOBU. MADA PODELA BI BILA DRUGAČIJA...
(Politički Analitičar, 14. avgust 2013 21:32)

Bas si mi neki analiticar i intelektualac kad govoris da slobodna misao ucuti. Sa dovoljnom i odlucnom silom oružja može se sve postići, uključujući i ujedinjenje Palestine i Izraela, sa sve Iranom. Da podsetim, krivičnim zakonom SFRJ iz 1990. za ustajanje protiv ustavnog poretka koje prouzrokuje nerede i stradanja velikih razmera bila je predviđena smrtna kazna. To što je mi nismo primenili nego se povukli podvijenog repa iz Slovenije, to je naš problem. Egipćani videli kako smo mi prošli, pa odlučili da nemilosrdno primenjuju svoj zakon. A ko očekuje od vojske da bude humanitarna organizacije, taj je čitao pogrešne knjige.

ce gevara

pre 10 godina

kairo je jedan od najlepsih gradova afrike ,nazalost politikom stanih sila mozda ce se pretvoriti u damask.m.bratsvo je u pravu jer je morsi izabran od vecine egipatskog naroda legalno na izborima.e,sada je problem o vodjenju politike sledecih godina prema izraelu i uopste politici na bliskom istoku.tu je problem i strategija zapada i izraela prema iranu i frakcija u libanu i gazi.na vise lokacija u kairu se vije dim.jedan broj demonstranata koristi streljacko oruzje u odbrani svojih pozicija.u toku su napadi na policijske stanice u kairu i veci gradovima .hezbulah se ubacuje za podrsku i vide se njihove zastave na utvrdjenjima.ima hapsenja tv ekipa koje se krecu gde je zabranjeno.okrsaji predstoje na mostu 6-ti oktobar .ima problema sa signalom al djezire egupt.u aleksandriji veliki neredi.takodje na jugu i severu sinaja.

NekoIzMase

pre 10 godina

(zlaja, 14. avgust 2013 14:07)

Sve bi to što si napisao imalo smisla da činjenice ne govore da je vojska Egipta najveći primalac pomoći od SAD u iznosu od nekoliko milijardi dolara ... Moguće da se Saudijska Arabija malo preigrala, u nečemu u čemu Amerika nije želela da učestvuje, pa u Egiptu sravnjuju račune (zablokirali su se u Siriji, koja je rešavana na insistiranje Saudijske Arabije i Katara, a Amerika ne želi da se umeša (ili Rusija je čvrsto stala uz Asada, za razliku od Gadafija npr.).

sale

pre 10 godina

iz naše ambasade izjavljuju kako dnevno prate situaciju i kako je sve uredu a nemaju pojma koliko naših državljana boravi u egiptu bar onih što su otišli preko agencija

Max

pre 10 godina

Ali najbolje mi je sto,kad neko napise da su Amerikanci organizovali i platili puciste, dobije ogroman broj pluseva. Kao i onaj koji napise da Muslimasnku bracu placaju Amerikanci. Prakticno, Amerikanci placaju jedne i druge..jos da nam neko objasni smisao?

LoboSonora

pre 10 godina

Ako se neki čudite, zašto policija i vojska puca na svoje ljude, moram vam reči, da je za arape to sasvim normalno, u cijeloj historiji njihovih konfliktnih razdoblja je bilo krvi, tako vam i tvrdim, da je Bašar Assad krenuo jednakom taktikom umjesto mirnih reformi pucanje u glavu, kod Gadafija isti scenarij i kod Tunizijskog tajkuna BenAlija, zanimljivo, da idu istim stopama svi.

aki

pre 10 godina

Cinjenica je da postoje ogroman broj ljudi koji zele Serijatcki sistem kao sto postoje ljudi sto zele komunizam, demokrariju,...Ovo je jos jedan dokaz da se jedino Serijat ne moze dobiti izborima.Zasto je Serijat problem zapadnim politicarima?
Da li ste primetili gde god se spomene serijat odmah teroristi al kaida itd i na kraju napad.Maali egipad,...
U komentarima se spominje vecina protif serijata tj mursija i treba da se glasa na izborima.
Izbora je vec bilo ljudi su glasali za serijat vecina i sta bi ZAKONITOOOOO su se digli protiv vecina glasaca.Jedini problem Serijata je kod mnogo ljudi je zato sto bi za ubistvo ubijeni bili lopovi bez ruku setali i primer bili za lose delo bili.

qqzqq

pre 10 godina

ma ni oni ne znaju sta hoce...dosadni su vise...samo se bre nesto bune,samo zele da ratuju...sta se pa ostali mesaju,neka sami resavaju sve...te krvsvi protesti protiv onog,te protiv ovog...oni bre i ne znaju za sta se bune vise...sta li se pa ja ovde butam,oni ko da znaju gde je srbija...

poznavalac

pre 10 godina

Ne mogu da verujem koliko ima navijača.
Jedni su za ove, drugi za one.
Alo bre, tamo su živi ljudi. Sve je to velika nesreća za obe sukobljene strane.

pera peric

pre 10 godina

za nekog ko pamti.Ocigledno nikad nisi bio u Hurgadi ili Sarmu i zato ne lupaj gluposti.Bio sam i kad su rusili Mubaraka,i sad nedavno,ni najmanji problem.Zabrana za putovanja?Kakve gluposti,svako bira svoju sudbinu.Vecina ljudi koja komentarise nisu izasli iz Srbije.

Milan

pre 10 godina

Kada je jedan El Baradej podneo ostavku ovo govori koliko ima sati. Muslimanska braca jesu u odredjenoj meri zlo, ali nista manje zlo nije vojna hunta koja je iskoristila proteste protiv Morsija da bi se domogla vlasti.

tz

pre 10 godina

@ Tz
Smenili Gadafija?! Pobrkao si neke stvari, Gadafi nije Egipcanin niti je ikad bio predsednik Egipta.. Strasno sta sve tastatura trpi..
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Ljubisa livac, 14. avgust 2013 15:24)

Moja ogromna greska, u pitanju je Mubarak ("strasna" razlika), pogodio si samu sustinu, bravo !

avast

pre 10 godina

sram da bude ove komentatore,sto se vi ne stavite na mjesto neduznog naroda,pisete tu gluposti,bas vas briga za ljudske zivote ionako ste dokazani sadisti,narod izabrao demokratski demokratsku vlast i vi tu pricate tamo neki muslimani hoce ovo hoce ono,sta lupate,ne nego je sad sve ok sto vojska ubija zene i djecu i civile,sto trpi ekonomija i turizam,pa da klasicni zapadnjacki barbari

Trustno1

pre 10 godina

Ne poznajem politicke prilike u Egiptu, ali sam shvatio da su vojnim pucem svrgli legitimnog predsednika? Za sta god se on zalagao, to je najmanje bitno jer koriste se primitvne metode za politicke obracune. I ne znam zasto se ta religija u svim zemljama toliko istice i stavlja u pravi plan pre zakona i bilo koje ljudskosti.

Rokatanski

pre 10 godina

Nažalost, niko ne govori o pravim uzrocima svega ovoga. Tzv "arapsko proleće" počelo samoubistvom tuniskog inženjera, koji je prodavao na buvljaku da bi preživeo. Posle raspada SSSR, Rusija i ostale članice su postale kapitalističke, Kina takođe uz vladavinu KP. SAD i EU su tada "pale" ekonomski i izlaz su tražile u "prelivanju" krize. Ne mogu svi biti kapitalisti, ne mogu svi da uzimaju profit, mora neko i da se eksploatiše. Nikakva tehnika i nauka ne mogu da budu ispred prakse i ljudskih odnosa, koji proističu iz proizvodnih odnosa, iz profita, iz eksploatacije itd. Pošto o ovome skoro niko ništa ne zna, onda se ljudima lako manipuliše i izmišljaju tzv. ekstremistički pokreti, koji su krivi za sve. "Izlaz" iz ekonomske krize se najlakše nalazi u nacionalizmu, u verskim ekstremistima koji uvek traže "krivce" u drugima. Tako se manipuliše. Prema socijalizmu (koji je jedino bio u Staljinovom SSSR-u potpuno, a delimično i u drugim zemljama, i u SFRJ) ili o budućem sistemu "ljudske pravde" komunizmu, koji nikada nigde nije ni postojao, se mora sprovesti "obračun" na najsvirepiji način, jer on jedini "ruši" kapitaliste i imperijaliste. Zato se sve ovo i dešava i uzroci su jasni, ali samo za onoga ko je "upućen". Pozdrav!

patriotske igre

pre 10 godina

Ma moze da pise sta god hoce. Al od demokratije nema bolje oblika vladavine, sa svim njenim manama. I upravo je demokratija ta koja sprecava da se ovakve stvari u nekoj zemlji dogadjaju.
Mubarak umesto sto je decenijama pokusavao da bude dozivotni vodja, i sto su dozvolili da im vojska kroji kapu, da su pravili nekakvo tolerantno i normalno drustvo, ovakve stvari im se nikada ne bi dogodile. Vlasti bi odlazile i dolazile, i to bi bilo to.
I uvek vam je to tako bilo, cim veliki vodja koji je ceo svoj zivot na vlasti, umre ili bude zbacen sa trona, odma nastane neka turbulencije u nekoj drzavi, zato sto ima suvise pretendenata za vlast, a institucije koje bi trebalo da obezbede neku normalno prenosenje vlasti su urusene decenijskom vladavinom diktatora.
Sada na vlasti imaju vojnu huntu, koja je jedva docekala da se osveti za svrgavanje Mubaraka, koji je bio njihov covek.
Nije ovo prvi put, secate se tamo prosle godine, kada su dozvolili da se odigra ona fudbalska utakmica, a bez policijskog obezbedjenja, kada su se ljudi poubijali medjusobno, na desetine. To vam je bio namerno isceniran pokolj, od strane istih struktura.

Peeping Tom

pre 10 godina

''... i mirno pretvori federaciju u konfeferaciju.. ''
(oblakoder, 14. avgust 2013 09:10)

Dečko, gde si ti video da se federacija pretvara u konfederaciju uspešno? konfederacije su iovako labave i prolazne i takav prelaz izražava veće težnje ka separatizmu nego ka nekom jedinstvu. Iz konfederacije u federaciju već može, i ima budućnost..

neko ko pamti

pre 10 godina

Mene zanima kad će se neko iz naših diplomatskih krugova setiti da zabrani odlazak u lepu zemlju Egipat,da ne bude ona naša čuvena,,naknadna pamet,,s lošim završatkom.Tamo se sve može izvrgnuti u situacije sa stranim taocima, koje su veoma bliske ovakvim sukobima odavno,pa bi za naše ljude koji lakoverno odlaze,,jer njih neće taj maler,, bilo poželjno da se neko vreme odreknu uživanja na ruzik. Nekome je to u opisu radnog mesta.Agencije nisu vladine institucije ,i njihov ,,metar, je profit, i sve drugo mora država u ovakvim situacijama da reši.I u mnogo manjim problemima u odnosu na ovaj ,nisu naši predstavnici u inostranstvu,,slavno,,reagovali, ovde bi morali.

A$ Monaco

pre 10 godina

Bas me interesuje da neko vama pokolje celu porodicu da li bi govorili "tako treba". Zbog takvih kao sto ste vi Srbija i jeste tu gde je. Da Bog da vas stigla americka demokratija koju toliko zelite :)

Marko

pre 10 godina

@Boomerang: Ti ubrajas PressTV u "nezavisne medije"????????? TV stanica koja je pod direktnom kontrolom neizabranog versko-drzavnog "vodje" - "ajatolaha Hamenei-a" je tebi nezavistan medij. Komicno!

Banana

pre 10 godina

Pitanje za sve u egiptu bez podrske bilo kome. Ako je vec svrgnut Morsi, zasto se ne potrazi pravda izborima a ne toliko mirnim demonstracijama gde ginu ljudi? I zasto sadasnja vlast ne uvede policijski cas gde bi se svako okupljanje sankcionisalo zatvorom? Ok. Ako Morsi ima vecinu, nek dolaze izborima...

hmhm

pre 10 godina

Mnogima se prividja Amerika, ali islamski fundamentalizam je na delu. Delovao na njega demokratskim merama ili silom, ono samo raste i siri se!

Rokatanski

pre 10 godina

Očito je da se naš narod opet "izmanipulisan" stavio na stranu generala i vojnog vrha (u suštini svirepih ubica) Da su oni "odnarođeni" jasno je bilo i kada su intervenisali protiv one druge, znatno manje grupe u Egiptu. Koga ta vojska zastupa i čije interese? Svog naroda sigurno ne! Da su imali "svog" Staljina, koji je svoje "odnarođene" maršale i generale na vreme "sklanjao", ne bi imali krvoproliće. Staljin nikada nije imao nemire i pobune, a ni krvoproliće jer je "uklanjao opasne elemente". Zato je jedan naš uman čovek još davno rekao:"Da nema ničega trećeg između Imperijalizma i Staljinizma, nikakvog sistema između, ali da će oni koji su sa majčinim mlekom "posisali" anti-komunizam tek kada budu doživeli sve užase Imperijalizma i surovu sopstvenu tragediju i sudbinu, tek tada shvatiti veličinu Staljina."

kopt

pre 10 godina

Uh, šta vas je "branilaca" muslimana od muslimana.Pominju se neki egipćani, pa i oni su muslimani jedino ako neki misle da su to potomci Kleopatre (pa nisu muslimani).Koliko vidim Koopti zasad ne učestvuju (a njih jure i jedni i drugi),e moji anti(američki, ruski, katolički,masonski homoseksualni itd)-srbi.

Nikola XXII

pre 10 godina

Cudno da se Amerikanci ne mesaju i ne pocnu sve osim muslimanske brace da bombarduju i unistavaju. Amerikanci vole muslimane ali samo ako se (kao Albanci sa Kosova) izjasne kao americki pertneri. Na Balkanu omogucavaju sirenje Islama dok u Egiptu dozvoljavaju njegovu propast. Cudan narod, bezboznicki!

Politički Analitičar

pre 10 godina

Da ste svi vi pametni, znali bi ste da nije trebala da se desi pobuna u 2011. kad je skinut Mubarak. Ekonomija je tada krenula da se oporavlja i da poprima neki oblik, ali ta pobuna im je uništila najvažniju privrednu granu : turizam. Ovo je sada situacija iz koje se Egipat ne može izvući. Teško da neće biti omanjeg rata tamo. MOLE SE SVI KOJI SITUACIJU U EGIPTU UPORE?UJU SA SITUACIJOM U SFRJ 1991. DA UĆUTE. BIVŠA JUGA BI SE IONAKO IOVAKO RASPALA IZ DRUGIH RAZLOGA. ČAK I KAD BI JNA ZATVORILA SLOBU. MADA PODELA BI BILA DRUGAČIJA...

filip

pre 10 godina

SOKIRAN SAM komentarima ovog mog ludog naroda koji masovno podrzavaju ovo krvoprolice! Alo, bre, ljudi, stanite sekund, sedite malo i zapitajte se da li su vas poslednjih 20 godina potpuno deformisali i izopacili??? 150-200 civila poginulo, a vi "podrska vojsci" i slicno???A ovi komentari kako su ta "muslimanska braca" ovakva i onakva, pa kao,kako tretiraju ostale veroispovesti i muslimane koji nisu u toj "partiji"??Pa dobro, i kod nas je bila jednom jedna velika stranka, "Demokratska stranka", pa nije znacilo da ne priznaju ljudima van stranke da su demokratskog ubedjenja (sto je verovatno 90% stanovnistva je li). Ne kazem ja da su ova "braca" dobra ili losa,jer pojma nemam, samo kazem da se ne pravite pametni,jer ne znate ni vi nista vise o njima nego ja. Nego da se vratim na temu....Ovde je vec jasno da je onaj nesrecni Mubarak sjajno vodio egipatski narod i da je ovo jos jedan primer naroda koji nije zreo za demokratiju, vec mu treba diktator. Kazem "jos jedan", pogadjajte koji je drugi...

muzafer

pre 10 godina

nažalost ovo je ralna slika šta radí Izrael i Amerika.Ovo su pokušali i u Turskoj ali je Erdogan na vreme sprecio.Egipcani izdrži te i vratite vašeg predsednika.70% Egipta te podržava!!!!!!

oblakoder

pre 10 godina

Ma Vojska im je sjajno reagovala....u principu izbegnut je gradjanski rat, oteran islamista koj je zeleo da izoluje tu prelepu zemlju i natera ih da zive po serijatu...stradalo je neizmerno manje ljudi za razliku od Sirije ,samo po neki ekstrem koj viljuskom napada oklopljenog vojnika...Vojsko ODLICNO ODRADJEN ZADATAK...ispunila si ono za sta te taj narod placa, zastitila si drzavne interese, u najpotrebnijem momentu si preuzela rizik na sebe....e da smo mi 1989 imali takve kadrove...JNA umesto da pohapse bagru po republikama i mirno pretvori federaciju u konfeferaciju sada bi bilo tooootalno drugo stanje...a oni?? odmah se uvatili za puce medjusobno da ratuju....Kao sto je egipatska vojska zastitila svoj narod od unutrasnjeg neprijatelja juce zastitice i od spoljasnjeg sutra da se zna samo...a Nas?? ko ce nas? mi danas ni nemamo vojsku...a uvek ima ona poslovica "Ko ne hrani svoju Vojsku hranice tudju"!!!

Bosnjak

pre 10 godina

Kada je bilo rastjeravanje sa turskog trga sa prskalicama, svjetski huskacki mediji su prenosili, kako je Erdogan faraon, a sta je sad sa ovim "demokraticnim" Sisijem, koji cisti tenkovima, puskama, suzavcima, je li po vama b92 ovo demokratija?

Ja se nadam brzom uspostavu jedinstva u svijetu muslimana, "bojim" se za ove koji ce debelo platit za svooje "demokratske" procese koje su tenkovima sprovodili na sopstveni narod.

aki

pre 10 godina

Cinjenica je da postoje ogroman broj ljudi koji zele Serijatcki sistem kao sto postoje ljudi sto zele komunizam, demokrariju,...Ovo je jos jedan dokaz da se jedino Serijat ne moze dobiti izborima.Zasto je Serijat problem zapadnim politicarima?
Da li ste primetili gde god se spomene serijat odmah teroristi al kaida itd i na kraju napad.Maali egipad,...
U komentarima se spominje vecina protif serijata tj mursija i treba da se glasa na izborima.
Izbora je vec bilo ljudi su glasali za serijat vecina i sta bi ZAKONITOOOOO su se digli protiv vecina glasaca.Jedini problem Serijata je kod mnogo ljudi je zato sto bi za ubistvo ubijeni bili lopovi bez ruku setali i primer bili za lose delo bili.

Versilov

pre 10 godina

Ovde je jasno da su se vojska i policija "stavile" u službu protiv sopstvenog naroda. Ne znam u čije ime, ali je ovo težak zločin protiv nenaoružanog naroda. Jer oni koji sede i protestuju u kampu nisu ni teroristi, a ni zločinci. Asad se u Siriji bori protiv naoružanih grupa, koji ne "sede u kampu" i traže promene, već ubijaju. Nadam se da će Asad uskoro "uništiti" teroriste, ali i da će "Muslimanska braća" suditi generalima i vojsci za zločin protiv nenaoružanog naroda. To bi bilo jedino pravedno.

tz

pre 10 godina

Komentari su za ozbiljno i strucno posmatranje. Po nekima bi bilo dobro da se pobiju svi pripadnici "Muslimanske brace" -vise od 50% stanovnistva, jer uvode serijat (o kojem vecina koja komentarise nema blage veze).
Neko rece ono sto vecina zeli je korak nazad i vracanje u 6. vijek, a valjda je vojni puc i ubijanje demonstranata nova tekovina civilizacije ?

Demonstracijama je skinut Gadafi, vecina ga nije htjela (valjda), pa je na isti nacin skinut i demokratski izabrani predsjednik kojeg je vecina htjela (sigurno) od strane vojske koju niko nije birao i naravno po pravilima "Demokratije koja vazi za regiju Egipta" niko nema pravo zalbe !
Ono sto je najtuznije da ima mnogo vas kojima je sasvim normalno da vojska ubija svoje gradjane samo zato sto imaju drugo misljenje, a zbog njih postoji i ta vojska i ta drzava i ovo je tek pocelo, nazalost neko im je skuhao gradjanski rat.

tutenberg

pre 10 godina

cudno! pitam se zasto ova vojska nije na ovakav nacin reagovala na proteste "antimursijevaca". za onoga ko ima razum stvar je vise nego jasna!

Max

pre 10 godina

Srbi imaju vrlo konfuzne ideje, ali u jednoj se slazu - sve su to zamutili Amerikanci (kao isve ostalo) i treba im stati na put. Jedino, za neke su Amerikanci ti koji finansiraju i organizuju Muslimansku bracu, a za druge Amerikanci placaju, naoruzavaju i podrzavaju vojsku i puciste. Ma, nema veze, vazno da smo raskrinkali jos jednu americku zaveru.

Zemlja za sve

pre 10 godina

Ma neka i 90% podržava Morsija, nije normalno praviti civilizacijski korak unazad sa šerijatskom državom! Egipat nije država muslimana, već Egipćana i to ne sme neki Morsi da menja!

Bole

pre 10 godina

muslimanska braca, bas me zanima kako zovu ostale egipcane koji nisu muslimani ???
potpuna podrska vojsci i policiji, istrajte i sredite drzavu dok jos nije kasno.

Dejvid

pre 10 godina

Muslimanska braca su ekstremna desnica, koja zeli da vlada zemljom serijatom i sto manje mesa normamma od 6 veka. Vera svuda u svetu sire razsdor i merznnju medju narodima i u smom narodu. Sreca bi bila da vera svuda u ssto manje mesa u drzavne poslove svuda po svetu, jer oni zloupotrbljavaju narod za svoje interese. Bilo bi dobro da ovi nasi popovi sto manje uplicu u politiku.!

dum

pre 10 godina

Besmisleno je da tako velika zemlja korakne u nazad pod vodjstvom zatucanih muslimana. Nije to avganistan nego egipat. Na strani prema kojoj vojska puca ima puno ludaka kojima je religija ispred sopstvenog zovota. Drzava to dobro razume i zna da je za takve jedino sredstvo metak a ne ćorak ili razgovor.

podanik

pre 10 godina

vojska je prvo koristila samo suzavac i gumene metke, a kada su islamski fanatici poceli da pucaju na njih iz kalasnjikova

http://www.youtube.com/watch?v=ELIHab9jNys

onda su morali da koriste i oni bojevu municiju.

inace dovezli su islamisticke protesanate iz cele zemlje u kairo, gde kampuju u satorima na trgovima vec nedeljama. nesto je moralo da se uradi.

Morsi je sebi dao neustavna faraonska ovlascenja kako bi napravio dzamahiriju. vojsak je sa pravom to sprecila. to je razlog krize.

Ruši se kula od karata

pre 10 godina

Kako komentatori lupaju. Alo drugari, Amerika je dovela Morsija na vlast, ali prc, Egipćani ipak nisu sisali vesla, što reče neko u komentarima, ZA OVO služi vojska jedne države. Tviter pun sirotih Egipćana koji sa tugom u glasu i uz potresne komentare kače profesionalno urađene HD fotografije? Ko koga farba?
Uletela bi i sad Amerika ali ako budu potrošili još ijedan dolar na spoljne ratove Kina će ih aneksirati kada spoljni dug bude došao na naplatu.

Ruši se kula

LoboSonora

pre 10 godina

Ako se neki čudite, zašto policija i vojska puca na svoje ljude, moram vam reči, da je za arape to sasvim normalno, u cijeloj historiji njihovih konfliktnih razdoblja je bilo krvi, tako vam i tvrdim, da je Bašar Assad krenuo jednakom taktikom umjesto mirnih reformi pucanje u glavu, kod Gadafija isti scenarij i kod Tunizijskog tajkuna BenAlija, zanimljivo, da idu istim stopama svi.

mrfreedom

pre 10 godina

Ovi Morsijevi muslimani su finansirani sa zapada, Morsi je americki covek. Ljudi su okupirali centar grada na silu. Nista ne opravdava pucanje na njih bojevim oruzjem, ali nemojte da ih pravimo nevinim zrtvama. Sami izazivaju.
To bi bilo isto kao da radikali zauzmu centar Beograda i prave nestabilnost u celoj zemlji mesecima.
Velika vecina Egipta nije za Morsija vise i ovi samo prave frku po americkim nalozima.

expert

pre 10 godina

JNA umesto da pohapse bagru po republikama i mirno pretvori federaciju u konfeferaciju sada bi bilo tooootalno drugo stanje...
(oblakoder, 14. avgust 2013 09:10)

Misliš, da mirno pretvori državu u savez država? Izem ti tu vojsku koja mirno pristaje na ukidanje sopstvene države. Da je američka vojska tako postupila 1861, danas Amerika ne bi bila to što jeste.

uf

pre 10 godina

jna u sloveniji izasla na ulice bez municije, a malo kasnije u hrvatskoj opkoljene kasarne. da je `91 jna postupila kao sada egipatska vojska ne bi bilo ni krvoprolica u bosni.

Rokatanski

pre 10 godina

Očito je da se naš narod opet "izmanipulisan" stavio na stranu generala i vojnog vrha (u suštini svirepih ubica) Da su oni "odnarođeni" jasno je bilo i kada su intervenisali protiv one druge, znatno manje grupe u Egiptu. Koga ta vojska zastupa i čije interese? Svog naroda sigurno ne! Da su imali "svog" Staljina, koji je svoje "odnarođene" maršale i generale na vreme "sklanjao", ne bi imali krvoproliće. Staljin nikada nije imao nemire i pobune, a ni krvoproliće jer je "uklanjao opasne elemente". Zato je jedan naš uman čovek još davno rekao:"Da nema ničega trećeg između Imperijalizma i Staljinizma, nikakvog sistema između, ali da će oni koji su sa majčinim mlekom "posisali" anti-komunizam tek kada budu doživeli sve užase Imperijalizma i surovu sopstvenu tragediju i sudbinu, tek tada shvatiti veličinu Staljina."

zlaja

pre 10 godina

Muslimanska braća su htela izvesti napad na Siriju i vojska nije htela da pristane da bude alatka u rukama luđaka. Muslimanska braća je došla na vlast kao što to i obično bude, jer su bili najbolje financirana stranka, jer je iza njih stajala S. Arabija bogata naftom, ali sad su ljudi videli ko su oni i ne žele ih na vlasti, na žalost, još je mnogo onih koji misle da su oni muslimani, a ne lažni muslimani koji rade za Zapad, vukovi u ovčiem krznu. SAD je zahladio odnose sa Egiptom nakon svrgavanja predsednika, jer su islamisti njihovi ljudi koje kontroliše S. Arabija, a oni kontrolišu Arabiju. Bivši i sadašnji vođa Al Kaide je iz Arabije i kontroliše teroriste kako bi napadao tamo gde SAD želi, ne Izrael i Saudiskog kralja nego muslimanske zemlje koje surađuju sa Rusiom umjesto sa SAD-om

Sve u svemu to su vam lažni muslimani koji su produžena ruka zapadnog kolonijalizma prko S. Arabije. Odakle to dolazi? Velika Britanija je uvela vehabizam u Saudisku Arabiju (kasnije i mnoge druge srodne grane) kako bi srušili Otomansko carstvo, razbili i kolonizirali muslimanska područja. S. Arabija od tad surađuje sa Zapadom i pomaže u napadu na muslimane, takođe svuda širi lažni Islam kao vehabizam i salafizam, pokušavajući ih promovirati kao jedini pravi Islam, izgrađuje vehabiske džamije i financira prelazak na vehabizam. Zatim ih preko svojih verskih vođa šalje u ratove zavisno gde to žele SAD i Izrael, npr. u Siriju.

avast

pre 10 godina

sram da bude ove komentatore,sto se vi ne stavite na mjesto neduznog naroda,pisete tu gluposti,bas vas briga za ljudske zivote ionako ste dokazani sadisti,narod izabrao demokratski demokratsku vlast i vi tu pricate tamo neki muslimani hoce ovo hoce ono,sta lupate,ne nego je sad sve ok sto vojska ubija zene i djecu i civile,sto trpi ekonomija i turizam,pa da klasicni zapadnjacki barbari

Winston Smith

pre 10 godina

Ovo ne samo da nece ometi muslimansku bracu da istraju u svojoj borbi,nego ce dovesti do radikalizacije onih,koji su se do sada drzali po strani sirom arapskog sveta.

dragan

pre 10 godina

Opet malo istorije.Pokojni predsednik Naser je posle svrgavanja monarhije vojnim pucem dosao na vlast.Posle njega Sadat je isto iz vojnih krugova.Gde god vojska preuzme vlast ima krvoprolica.Pa i Hitler je bio vojni covek,Pinoce,Staljin itd.

Ljubisa livac

pre 10 godina

Nije mi jasno kako neko odavde moze da podrzava Morsija i Muslimansku bracu. Pa to su radikalni islamisti koji bi da uvedu serijat u tako ogromnu drzavu. Ne zaboravite da tamo ima i puno Hriscana, naravno i Pravoslavaca. Sta mislite, kako bi njima bilo?

pera peric

pre 10 godina

za nekog ko pamti.Ocigledno nikad nisi bio u Hurgadi ili Sarmu i zato ne lupaj gluposti.Bio sam i kad su rusili Mubaraka,i sad nedavno,ni najmanji problem.Zabrana za putovanja?Kakve gluposti,svako bira svoju sudbinu.Vecina ljudi koja komentarise nisu izasli iz Srbije.

Kampf

pre 10 godina

Max
Detalje zaista ne znamo,ali da je "Arapsko prolece" pocela CIA,to je valjda jasno! Ili ti imas drugacija saznanja? Molim,obavesti nas,prosvetli
nas,nas "mrzitelje" Amerike,svetionika demokratije,koji i svoje prijatelje
spijunira!

Ako je predsednik izabran regularno, to mora da se poštuje - sve ostalo je LAŽ!

pre 10 godina

Čim neko otima fotoaparate i kamere, dovoljno je rekao o sebi. Ne mora ni da ubija kamermane, al' eto "za svaki slučaj", za one koji ih nisu provalili. Sa druge strane, ovi što se "bore za svog predsednika" "demokratski" urlaju kao posednuti "Alahu Akbar" - i oni su sve rekli o sebi. Uz put, poneli nešto oružja, za "demokratsko ubeđivanje". Lažu i jedni i drugi. Istina je, kao i obično, negde u sredini - tamo gde je voda najdublja!

ce gevara

pre 10 godina

kairo je jedan od najlepsih gradova afrike ,nazalost politikom stanih sila mozda ce se pretvoriti u damask.m.bratsvo je u pravu jer je morsi izabran od vecine egipatskog naroda legalno na izborima.e,sada je problem o vodjenju politike sledecih godina prema izraelu i uopste politici na bliskom istoku.tu je problem i strategija zapada i izraela prema iranu i frakcija u libanu i gazi.na vise lokacija u kairu se vije dim.jedan broj demonstranata koristi streljacko oruzje u odbrani svojih pozicija.u toku su napadi na policijske stanice u kairu i veci gradovima .hezbulah se ubacuje za podrsku i vide se njihove zastave na utvrdjenjima.ima hapsenja tv ekipa koje se krecu gde je zabranjeno.okrsaji predstoje na mostu 6-ti oktobar .ima problema sa signalom al djezire egupt.u aleksandriji veliki neredi.takodje na jugu i severu sinaja.

Poznavalac

pre 10 godina

@Djoka
Nema ovo nikakve veze sa politikom niti Mursijem. RELIGIJA!!!
Ekstremni muslimani zele da pretvore Egipat u drzavu kojom vlada Serijatski zakon.
VELIKA vecina naroda to NE ZELI.
(Sa lica mesta)

kako nema veze sa politikom??? Ne bi imalo da ekstremni muslimani ne zele VLAST i politicku i vojnu kontrolu i da se strane sile sa svojim agendama a koje zele haos u Egiptu ne mesaju u pokusajima zemlje i NARODA (vecine) da sprece ekstremne opcije za koje vecina Egipatskih muslimana smatra da su suprotnost isalmu da ovladaju haosom. Zato sto je vecina naroda uz sadasnje vlasti (bez obzira na izbore) nadam se da scenario haosa nece uspeti. Zrtava ce biti nazalost ali ponekada neke zrtve moraju pasti da bi se sprecile mnogo vece zrtve. radikalni muslimani kojoj pripada manjina muslimana su "trojanski konj" zapada u vecini islamskih zemalja.

Bakibe

pre 10 godina

kada vidim sta Implementatori Demokratije rade po belom svetu, shvatim da mi (kao Jugoslavija) i nismo tako lose prosli.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (kakogod, 14. avgust 2013 15:26)

Tebi je kanda 150 000 mrtvih i 4 000 000 raseljenih sitnica.

dasa

pre 10 godina

@mrfreedom
Aha, znači Mubaraka, koji je bio američki čovjek, su maknuli radikalni antiamerički islamisti da bi na vlast doveli američkog čovjeka Morsija? Ima logike.

Banana

pre 10 godina

Pitanje za sve u egiptu bez podrske bilo kome. Ako je vec svrgnut Morsi, zasto se ne potrazi pravda izborima a ne toliko mirnim demonstracijama gde ginu ljudi? I zasto sadasnja vlast ne uvede policijski cas gde bi se svako okupljanje sankcionisalo zatvorom? Ok. Ako Morsi ima vecinu, nek dolaze izborima...

Sa lica mesta

pre 10 godina

@Djoka
Nema ovo nikakve veze sa politikom niti Mursijem. RELIGIJA!!!
Ekstremni muslimani zele da pretvore Egipat u drzavu kojom vlada Serijatski zakon.
VELIKA vecina naroda to NE ZELI.

sonja g

pre 10 godina

ne verujte vestima, slobodni i demokratsi egipcani su na strani vojske, protiv fundamentalizma, ali zapadu u ovom trenutku vise odgovara islamisti u Egiptu nego demokratski nastrojeni egipcani.

ticko

pre 10 godina

ljudi moji,pogledajte istoriju, egiptom je uvek vladala vojska, imubarak je bio vojnik, i sadat pre njega, i narod je lepo ziveo, dosla americka demokratija,uhapsila mubaraka ali ne moze vojsku koja je nacionalna egipatska a ne muslimanska, sada amerima treba rat u egiptu da se vidi kako su muslimani ugrozeni, a to ce biti fitilj za povod u rat svih muslimana sveta protiv kolonista i kvazi demokrata.

malo morgen ginu neduzni civili, a pitam se sta traze na ulici, zna se valjda ko je gazda u svojoj kuci

Trustno1

pre 10 godina

Ne poznajem politicke prilike u Egiptu, ali sam shvatio da su vojnim pucem svrgli legitimnog predsednika? Za sta god se on zalagao, to je najmanje bitno jer koriste se primitvne metode za politicke obracune. I ne znam zasto se ta religija u svim zemljama toliko istice i stavlja u pravi plan pre zakona i bilo koje ljudskosti.

A$ Monaco

pre 10 godina

Bas me interesuje da neko vama pokolje celu porodicu da li bi govorili "tako treba". Zbog takvih kao sto ste vi Srbija i jeste tu gde je. Da Bog da vas stigla americka demokratija koju toliko zelite :)

Bumerang

pre 10 godina

Oni koji prate nezavisne medije, a takvih je zaista malo (presstv.ir, advance.hr, globalresearch.ca, naturalnews.com it'd) znaju sta se zapravo tamo desava, i otkud tolike i uporne demomstracije u Egiptu.

Egipcani su prvo u milionima protestvovali protiv starog rezima i Mubaraka kog su skinuli. Na njijhov uzas, vlasti su se domogli pripadnici Muslimanske Brace i Morsi iza koje stoji SAD, i koji su u fazonu ovih bradonja salafista koji se bore u Siriji, pa su nastavili da protestvuju sve do nedavno kada je preko 30 miliona Egipcana izaslo na ulice i trazilo smenu Morsija. Vojska je izasla tolikom narodu u susret i skinila Morsija sa vlasti. Sad saka tih ludaka Morsijevih pristalica oce da izazove sukobe i rat kako bi opet dosli na vlast. NJih ima oko 5000 a 30 miliona egipcana ih vise ne zeli. U Egiptu ne prolazi serijat i salafizam. Puno srece i uspeha Egipatskoj vojsci i vladi u borbi protiv ovih ludaka.

NekoIzMase

pre 10 godina

Kao da je bitno što ginu demostranti ... To su teroristi. Da je drugačije, Amerika bi ih podržavala. (kraj ironije)

Ne pamtim nadimke ljudi na ovom forumu, ali baš bih voleo da znam kakva su mišljenja Asadovih kritičara po ovom pitanju ?

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

Užasavam se vojnih hunti, diktatura i primeni sile ali, ovaj general je zadnja nada Egiptu da se izvuče iz vulkanskog grotla u koji je gurnut i koji će ga sravniti sa zemljom. Egipat kao velika država sa stanovništvom koje nije monolitno nema šansi da preživi osim pod nekom prosvećenom diktaturom, koja će slobodan i civilizovan način ponašanja štititi jakom i beskompromisnom silom.Ako moja malenkost i naivnost sme da stavi u isti kontekst, sve "oslobodjene" države poput Iraka, Afganistana, Libije i Egipta žive u neverovatnom košmaru. Preći iz ulice u ulicu a ne biti silovan ili ubijen je veliki uspeh. Ovakva sudbina očekuje i Siriju samo da se oslobode "tiranina" Asada i da im dodje "demokratija", koja probleme rešava na licu mesta. Jedna lepa i relativno stabilna država nestaje u paklu, koje neki nazivaju sloboda i demokratija.

moi

pre 10 godina

Tako lepa zemlja, a tako strasna situacija... kako su izmanipulisani ovi demonstranti, ginu zbog politicara koji hoce da ih vrate u srednji vek. Kakva steta.

Djoka

pre 10 godina

Ljudi bre sta je sa vama, jeste li poludeli? Kakva politika, kakav Mursi, kakvi ovi drugi, sklanjajte se i sklanjajte decu, cuvajte zivot, zivot je najvazniji. Ne mogu da verujem da ginete zbog politike, imate lepu i bogatu zemlju, i sad se pobijte medjusobno...

Max

pre 10 godina

Ali najbolje mi je sto,kad neko napise da su Amerikanci organizovali i platili puciste, dobije ogroman broj pluseva. Kao i onaj koji napise da Muslimasnku bracu placaju Amerikanci. Prakticno, Amerikanci placaju jedne i druge..jos da nam neko objasni smisao?

sve je u stvari prostije nego sto izgleda

pre 10 godina

Ali najbolje mi je sto,kad neko napise da su Amerikanci organizovali i platili puciste, dobije ogroman broj pluseva. Kao i onaj koji napise da Muslimasnku bracu placaju Amerikanci. Prakticno, Amerikanci placaju jedne i druge..jos da nam neko objasni smisao?
(Max, 14. avgust 2013 16:00)

Da razmisljas malo "sire" jasan bi ti bio smisao.Nije ovde u pitanju Amerika kao drzava nego Amerika kao predstavnik krupnog kapitala.Finansiraju sve redom,na taj nacin ih zaduzujuci i moralno i materijalno.I ko god izadje kao pobednik bice duznik Amerike(citaj krupnog kapitala).To ti je samo jedna stvar.A ima ih jos brdo...

p.s. Ne mislis valjda da je Americi (tj. predtavnicima krupnog kapitala) stalo do mira u Egiptu,do demokratije,propseriteta i opste dobrobiti?
Samo treba da se informises,da razmisljas,da analiziras...

nije sve tako crno

pre 10 godina

Engleski izvestaci kazu da je to napad vojske na UGLAVNOM nenaoruzane civile... Sto znaci,medju tom masom ima mnogo,mnogo oruzja,snajperisti su svuda i bez oklopnih vozila se ne moze delovati. Sigurno su civilima dali vremena da se sklone,a oni koji su i dalje ostali i ne spadaju u nenaoruzane,ne treba smatrati nevinim civilima. Imam FB prijatelje u Kairu i znam da nije sve tako kako engleski izvestaci prenose.

patriotske igre

pre 10 godina

Ma moze da pise sta god hoce. Al od demokratije nema bolje oblika vladavine, sa svim njenim manama. I upravo je demokratija ta koja sprecava da se ovakve stvari u nekoj zemlji dogadjaju.
Mubarak umesto sto je decenijama pokusavao da bude dozivotni vodja, i sto su dozvolili da im vojska kroji kapu, da su pravili nekakvo tolerantno i normalno drustvo, ovakve stvari im se nikada ne bi dogodile. Vlasti bi odlazile i dolazile, i to bi bilo to.
I uvek vam je to tako bilo, cim veliki vodja koji je ceo svoj zivot na vlasti, umre ili bude zbacen sa trona, odma nastane neka turbulencije u nekoj drzavi, zato sto ima suvise pretendenata za vlast, a institucije koje bi trebalo da obezbede neku normalno prenosenje vlasti su urusene decenijskom vladavinom diktatora.
Sada na vlasti imaju vojnu huntu, koja je jedva docekala da se osveti za svrgavanje Mubaraka, koji je bio njihov covek.
Nije ovo prvi put, secate se tamo prosle godine, kada su dozvolili da se odigra ona fudbalska utakmica, a bez policijskog obezbedjenja, kada su se ljudi poubijali medjusobno, na desetine. To vam je bio namerno isceniran pokolj, od strane istih struktura.

Nikola

pre 10 godina

Nema promena bez krvi, nazalost. A sto je najgore opet ce biti kako glavonje hoce. Tako i mi mozemo da se pitamo da li stvarno nesto mozemo da uradimo protiv ove nase bagre.

tz

pre 10 godina

@ Tz
Smenili Gadafija?! Pobrkao si neke stvari, Gadafi nije Egipcanin niti je ikad bio predsednik Egipta.. Strasno sta sve tastatura trpi..
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Ljubisa livac, 14. avgust 2013 15:24)

Moja ogromna greska, u pitanju je Mubarak ("strasna" razlika), pogodio si samu sustinu, bravo !

qqzqq

pre 10 godina

ma ni oni ne znaju sta hoce...dosadni su vise...samo se bre nesto bune,samo zele da ratuju...sta se pa ostali mesaju,neka sami resavaju sve...te krvsvi protesti protiv onog,te protiv ovog...oni bre i ne znaju za sta se bune vise...sta li se pa ja ovde butam,oni ko da znaju gde je srbija...

ma

pre 10 godina

na ulicama gine nevin narod a politicari koji su krivi za sve uzivaju. tak oej bilo i kod nas komunjare koje smo kao smenili i dalje vladaju oni koji us pobegli trose nase novce, smira, marko, pa gde je onaj slobin ortak zika mustiikla koji je pola zarkova kupio za sebe verovatno sad njegovi unuci uzivaju negde napolju sa nasim parama. pa i 2000 ko je bio na ulici i ko je strdao, politicari mzoda?pojavljivali su se samo da se slikaju.

rajina

pre 10 godina

Misliš, da mirno pretvori državu u savez država? Izem ti tu vojsku koja mirno pristaje na ukidanje sopstvene države. Da je američka vojska tako postupila 1861, danas Amerika ne bi bila to što jeste.
(expert, 14. avgust 2013 10:55)

Menjanje unutrašnjeg uređenja države /= ukidanje države, osnovna logika. Konfederacija ne znači secesiju već SPREČAVA secesiju, naročito u tom slučaju Jugoslavije, u tom trenutku.

Sa druge strane, te 1861. nije predloženo nikakvo reformiranje američke države, nego su južnjaci osnovali svoju američku državu (Konfederaciju južnih država) i de jure se otcepili od ostatka SAD.

olga

pre 10 godina

Podržavam vojsku;kakva crna muslimanmska braća to su radikalni islamisti.Nego dali će srbija opet da šalje avion o trošku poreskih obveznika i spasava one iz letovališta po Egiptu.

Dule

pre 10 godina

Mohamed Morsi (vodja Muslimanske brace) je doktorirao u USA i on je definitvno americki covek i oni su ga doveli na vlast da bi radikalizovali situaciju u Egiptu.Sve radikalne islamske vodje su provele vreme ili u USA ili u Engleskoj, a radikalne grupe su uglavnom primitivne i lako ih je prevariti. Vidi link:
http://en.wikipedia.org/wiki/Mohamed_Morsi

Rokatanski

pre 10 godina

Nažalost, niko ne govori o pravim uzrocima svega ovoga. Tzv "arapsko proleće" počelo samoubistvom tuniskog inženjera, koji je prodavao na buvljaku da bi preživeo. Posle raspada SSSR, Rusija i ostale članice su postale kapitalističke, Kina takođe uz vladavinu KP. SAD i EU su tada "pale" ekonomski i izlaz su tražile u "prelivanju" krize. Ne mogu svi biti kapitalisti, ne mogu svi da uzimaju profit, mora neko i da se eksploatiše. Nikakva tehnika i nauka ne mogu da budu ispred prakse i ljudskih odnosa, koji proističu iz proizvodnih odnosa, iz profita, iz eksploatacije itd. Pošto o ovome skoro niko ništa ne zna, onda se ljudima lako manipuliše i izmišljaju tzv. ekstremistički pokreti, koji su krivi za sve. "Izlaz" iz ekonomske krize se najlakše nalazi u nacionalizmu, u verskim ekstremistima koji uvek traže "krivce" u drugima. Tako se manipuliše. Prema socijalizmu (koji je jedino bio u Staljinovom SSSR-u potpuno, a delimično i u drugim zemljama, i u SFRJ) ili o budućem sistemu "ljudske pravde" komunizmu, koji nikada nigde nije ni postojao, se mora sprovesti "obračun" na najsvirepiji način, jer on jedini "ruši" kapitaliste i imperijaliste. Zato se sve ovo i dešava i uzroci su jasni, ali samo za onoga ko je "upućen". Pozdrav!

neko ko pamti

pre 10 godina

Mene zanima kad će se neko iz naših diplomatskih krugova setiti da zabrani odlazak u lepu zemlju Egipat,da ne bude ona naša čuvena,,naknadna pamet,,s lošim završatkom.Tamo se sve može izvrgnuti u situacije sa stranim taocima, koje su veoma bliske ovakvim sukobima odavno,pa bi za naše ljude koji lakoverno odlaze,,jer njih neće taj maler,, bilo poželjno da se neko vreme odreknu uživanja na ruzik. Nekome je to u opisu radnog mesta.Agencije nisu vladine institucije ,i njihov ,,metar, je profit, i sve drugo mora država u ovakvim situacijama da reši.I u mnogo manjim problemima u odnosu na ovaj ,nisu naši predstavnici u inostranstvu,,slavno,,reagovali, ovde bi morali.

pustili ste duha iz boce

pre 10 godina

Arapsko proleće počelo da cveta punom parom. Da ima sile koja SAD ne moli, ta sila bi ih sravnila sa zemljom.
U Siriji podržavaju baš ove koji hoće da uvedu šerijat, radi sebičnih ineresa. Kao Asad je loš momak, a preko puta su sve demokrate koje se bore za civilzacijske norme.

lesa

pre 10 godina

Ginu ljudi zbog tudjih ideala. Bilo ko da im dodje na vlast bice isto. Evo mi pre 13 god smenismo Slobu, izmenjasmo sve politicare iz opozicije a ja i dalje sa mojom platom nemogu da sastavim kraj sa krajem.

kopt

pre 10 godina

Uh, šta vas je "branilaca" muslimana od muslimana.Pominju se neki egipćani, pa i oni su muslimani jedino ako neki misle da su to potomci Kleopatre (pa nisu muslimani).Koliko vidim Koopti zasad ne učestvuju (a njih jure i jedni i drugi),e moji anti(američki, ruski, katolički,masonski homoseksualni itd)-srbi.

Victorinox

pre 10 godina

Interesantno je da se najkrvaviji produžetak arapskog proleća odigrao baš u Libiji, Siriji i Egiptu. Ono što povezuje te zemlje su sekularni režimi (OK, diktatorski, ali niko nije savršen), jednopartijski sistemi, društveni poredak sa mnogim osobinama sličnim socijalizmu, i naravno, dugogodišnja bliskost sa Sovjetskim savezom/Rusijom. Ako tome dodamo četvrtu članicu ove grupe, Irak, koji su kauboji morali lično da razbucaju (ima mnogo nafte, te nije bilo vremena da se čeka da se džihad-facebook gerila organizuje) stvari poprimaju jasnije obrise. Kao stari paranoik i teoretičar zavere, ne mogu a da ovde ne vidim nekakav patern koji se ponavlja i koji najverovatnije nije slučajnost. E sad, moguće je da se tu neko preigrao, jer je teško poverovati da ovoliki pichvajz bilo kome odgovara, ali nije to kaubojima prvi put; nerešen ishod u korejskom ratu, Zaliv svinja, pa smo onda dobili po tamburi u Vijetnamu, sad ne znamo šta ćemo sa Avganistanom (neki pametni generali sugerišu da se proglasi pobeda a onda beži odatle)... muka je to.

A što se tiče muslimanske braće, njih je Gamal Abdel Naser, otac nezavisnog Egipta, tamanio kao muve još pre pola veka. Ali došla demokratija, i evo gamadi ponovo...

Milan

pre 10 godina

Kada je jedan El Baradej podneo ostavku ovo govori koliko ima sati. Muslimanska braca jesu u odredjenoj meri zlo, ali nista manje zlo nije vojna hunta koja je iskoristila proteste protiv Morsija da bi se domogla vlasti.

hmhm

pre 10 godina

Mnogima se prividja Amerika, ali islamski fundamentalizam je na delu. Delovao na njega demokratskim merama ili silom, ono samo raste i siri se!

T&T

pre 10 godina

Bas su se usrecili sa demokratskim promenama i "arapskim prolecem".
Nego sta uradise ono sa svojim "surovim diktatorom" koji im nije omogucio "lep i slobodan zivot"?
ljudska glupost je jedina beskonacna stvar, a cak i svemir ima kraj.

Ljubisa livac

pre 10 godina

@ Tz
Smenili Gadafija?! Pobrkao si neke stvari, Gadafi nije Egipcanin niti je ikad bio predsednik Egipta.. Strasno sta sve tastatura trpi..

Douglas Bader

pre 10 godina

MOLE SE SVI KOJI SITUACIJU U EGIPTU UPORE?UJU SA SITUACIJOM U SFRJ 1991. DA UĆUTE. BIVŠA JUGA BI SE IONAKO IOVAKO RASPALA IZ DRUGIH RAZLOGA. ČAK I KAD BI JNA ZATVORILA SLOBU. MADA PODELA BI BILA DRUGAČIJA...
(Politički Analitičar, 14. avgust 2013 21:32)

Bas si mi neki analiticar i intelektualac kad govoris da slobodna misao ucuti. Sa dovoljnom i odlucnom silom oružja može se sve postići, uključujući i ujedinjenje Palestine i Izraela, sa sve Iranom. Da podsetim, krivičnim zakonom SFRJ iz 1990. za ustajanje protiv ustavnog poretka koje prouzrokuje nerede i stradanja velikih razmera bila je predviđena smrtna kazna. To što je mi nismo primenili nego se povukli podvijenog repa iz Slovenije, to je naš problem. Egipćani videli kako smo mi prošli, pa odlučili da nemilosrdno primenjuju svoj zakon. A ko očekuje od vojske da bude humanitarna organizacije, taj je čitao pogrešne knjige.

Peeping Tom

pre 10 godina

''... i mirno pretvori federaciju u konfeferaciju.. ''
(oblakoder, 14. avgust 2013 09:10)

Dečko, gde si ti video da se federacija pretvara u konfederaciju uspešno? konfederacije su iovako labave i prolazne i takav prelaz izražava veće težnje ka separatizmu nego ka nekom jedinstvu. Iz konfederacije u federaciju već može, i ima budućnost..

Milos

pre 10 godina

Posto je svrgnuti predsednik na prevaru priznao Kosovo jasno je na cijoj sam strani. Egipat ne bi trebao da padne u ruke zadrtim panislamistima

Flash

pre 10 godina

Najnovije, izvor RT - medju poginulima su 43 POLICAJCA, jos 200 je ranjeno...znaci mirni nevini demonstranti uspese da pobiju toliko policajaca? Ovo danas nisu bili masakri nevinih demonstranata, ovo su bile ulicne oruzane borbe. Drzite se Egipcani, i svom snagom protiv islamisticke kuge!

Drekavac

pre 10 godina

Egipat je lep i velik, ali daleko od toga da je bogat. Sirotinje ko pleve, zato se stalno i bune. Jedino jos nisu skontali da im je dzaba, i da ce im biti jos gore. To smo videli na brojnim primerima u skorijoj istoriji.

sale

pre 10 godina

iz naše ambasade izjavljuju kako dnevno prate situaciju i kako je sve uredu a nemaju pojma koliko naših državljana boravi u egiptu bar onih što su otišli preko agencija

Teutonac

pre 10 godina

U komentarima se spominje vecina protif serijata tj mursija i treba da se glasa na izborima.
Izbora je vec bilo ljudi su glasali za serijat vecina i sta bi ZAKONITOOOOO su se digli protiv vecina glasaca.Jedini problem Serijata je kod mnogo ljudi je zato sto bi za ubistvo ubijeni bili lopovi bez ruku setali i primer bili za lose delo bili.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (aki)

ne lupaj - vecina ljudi je glasala za obecanja koje je Morsi dao u pogledu unapredjenja ekonomske situacije - kada su videli gde ide VECINA LJUDI JE PROTIV NJEGA. Svi do jednog egipcanina kojeg poznajem 9a znam ih mnogo) su objasnili promenu "srca" kod Egipcana - vecina njih nije za radikalni islam i diktaturu koji je Morsi poceo da uvodi na mala i velika vrata. Zato su milioni izasli na ulice.

Suze_Radosnice

pre 10 godina

Prenose upravo da nenaoruzani studenti,koji mirno protestuju,prolazom pored crkvi igrom slucaja donose sa sobom i pozar.Gore crkve,verovatno sasvim slucajno.

Politički Analitičar

pre 10 godina

Da ste svi vi pametni, znali bi ste da nije trebala da se desi pobuna u 2011. kad je skinut Mubarak. Ekonomija je tada krenula da se oporavlja i da poprima neki oblik, ali ta pobuna im je uništila najvažniju privrednu granu : turizam. Ovo je sada situacija iz koje se Egipat ne može izvući. Teško da neće biti omanjeg rata tamo. MOLE SE SVI KOJI SITUACIJU U EGIPTU UPORE?UJU SA SITUACIJOM U SFRJ 1991. DA UĆUTE. BIVŠA JUGA BI SE IONAKO IOVAKO RASPALA IZ DRUGIH RAZLOGA. ČAK I KAD BI JNA ZATVORILA SLOBU. MADA PODELA BI BILA DRUGAČIJA...

marko

pre 10 godina

Za amere win-win pozicija. Tako su svojevremeno i Slobu tutkali ko njihovu vojsku sada. A onda kako pozicija slabi tako ce im okrenuti ledja. Zemlja ce za to vreme toliko da propadne, da vise nece biti bitno ako na vlast dodje i taman licno vodja alkaide ili neko jos gori. Propade Egipat definitvno. To je primer sta se desava kada elite nisu u stanju da se dogovore, i kada je ocuvanje licnog stecenog korupcijom, bitnije od buducnosti zemlje i naroda. I za elite je to opet win win situacija, jel u tim kriznim uslovima je biznis jos bolji. Svi dobijaju, osim obicnog coveka. Kome se tek sada smanjuju mogucnosti i perspektive na bolje. Sad krecu mladi da beze, pocinje dominacija ekstrema, i kroz neko vreme pustos od zemlje.

Ko hoće, nek' veruje. Ja neću ...

pre 10 godina

"... jednog od lidera Muslimanske braće ... koji je preko jedne od lokalnih televizija rekao da "treba zauzeti sve trgove"

Tako je. Da bi došao na vlast, moraš malo da huškaš ljude na vojsku, da ginu, a posle, pred kamerama CNN-a, da kukaš kako vojska puca na "nedužne demonstrante" ...

ЈоГ

pre 10 godina

Srbi imaju vrlo konfuzne ideje, ali u jednoj se slazu - sve su to zamutili Amerikanci... (Max, 14. avgust 2013 10:55)

Да, многима се у свему привиђа Америка, а пуно њих и кад види ТРОУГЛИ саобраћајни знак одмах мисли масонска завера, илуминати, итд.

Шалу на страну, истина је увек негде између. Сигурно да међу том муслиманском браћом има пуно екстремиста али се поставља питање како то да се неко ко је легитимно победио на изборима тек тако тера са власти? ОК, јасно ми је да протестујеш против неке одлуке владе али ни у једној земљи не можеш након регуларних избора да кажеш "е сад ми вас је доста, марш са власти!" Са друге стране, и у војсци су многи искрено стали уз масе на улицама али има и оних који су ту уз Мубаракову породицу и тајкуне.

На крају се испоставља да је народу мука и да га неко пљачка (Мубаракови тајкуни а вероватно и неки који су се пришљамчили исламистима) и да га неко постројава да се понаша "пристојно" (религиозни фанатици). Ствар дакле није толико у "слободној изборној демократији", она ево видимо сама по себи не решава ништа, него у СЛОБОДИ појединца и СТРОГОЈ КОНТРОЛИ власти да не краде, а поготово не да отима од народа.

Има ту лекција и за нас, ни ми нисмо демократија него партократија у којој се злоупотребљава власт, било у националној било у еуропејској обланди. Молим Бога да не наседнемо као Египћани и опредељујемо се за једнe или другe па да нас они јашу, уместо да тражимо КОНТРОЛУ ВЛАСТИ, то је пуно битније од тога КО је на власти.

poznavalac

pre 10 godina

Ne mogu da verujem koliko ima navijača.
Jedni su za ove, drugi za one.
Alo bre, tamo su živi ljudi. Sve je to velika nesreća za obe sukobljene strane.

Marko

pre 10 godina

@Boomerang: Ti ubrajas PressTV u "nezavisne medije"????????? TV stanica koja je pod direktnom kontrolom neizabranog versko-drzavnog "vodje" - "ajatolaha Hamenei-a" je tebi nezavistan medij. Komicno!

filip

pre 10 godina

SOKIRAN SAM komentarima ovog mog ludog naroda koji masovno podrzavaju ovo krvoprolice! Alo, bre, ljudi, stanite sekund, sedite malo i zapitajte se da li su vas poslednjih 20 godina potpuno deformisali i izopacili??? 150-200 civila poginulo, a vi "podrska vojsci" i slicno???A ovi komentari kako su ta "muslimanska braca" ovakva i onakva, pa kao,kako tretiraju ostale veroispovesti i muslimane koji nisu u toj "partiji"??Pa dobro, i kod nas je bila jednom jedna velika stranka, "Demokratska stranka", pa nije znacilo da ne priznaju ljudima van stranke da su demokratskog ubedjenja (sto je verovatno 90% stanovnistva je li). Ne kazem ja da su ova "braca" dobra ili losa,jer pojma nemam, samo kazem da se ne pravite pametni,jer ne znate ni vi nista vise o njima nego ja. Nego da se vratim na temu....Ovde je vec jasno da je onaj nesrecni Mubarak sjajno vodio egipatski narod i da je ovo jos jedan primer naroda koji nije zreo za demokratiju, vec mu treba diktator. Kazem "jos jedan", pogadjajte koji je drugi...

Alek

pre 10 godina

Bore se za mir u kojem ce svaki dan strepeti od bombasa samoubica koji ce raznositi sve pred sobom ne birajuci pol, uzrast, vreme i mesto. Nema tu mira, to je samo farsa.

Flash

pre 10 godina

nisu 100 mrtvih nego 2200 poginulih neznam otkut vama iz novina ta iformacija o 100 mrtvih .
(alen, 14. avgust 2013 17:17)
Alene sta lupas, odakle 2000 mrtvih? Slusas izjave islamista? Da je 2000 mrtvih ubijeno za jedno jutro i popodne, pa sad bi ulice Kaira bile zatrpane telima, i bilo bi stotine slika i snimaka istih. Znas li ti sta je 2000 mrtvih? U Siriji u sred gradjanskog rata dnevno gine oko 150-200 ljudi... Zvanicno je za sada u Kairu poginulo 95 ljudi, ali procene idu i do 150 (a dobar deo poginulih su vojnici i policajci inace) samo je taj jedan ludi islamista izjavio ''2.000 mrtvih 10.000 ranjenih, a svet gleda i cuti''.

Boban

pre 10 godina

Nemoj da se, za koju deceniju, desi da novinar Skaja izveštava sa nemira, recimo iz Birmingena, samo sa drugačijom konotacijom (snage reda, i pored velikog broja nastradalih, uspostavljaju poredak itd..itd..)

zoran

pre 10 godina

Egipat ima, prema procenama, blizu 90 miliona stanovnika. Kairo skoro 20 miliona. Ovo što se tamo dešava ne vodi na dobro. Definitivno... Ako se zahukta klasičan građanski rat, a nije nemoguće, može trajati godinama.

NekoIzMase

pre 10 godina

(zlaja, 14. avgust 2013 14:07)

Sve bi to što si napisao imalo smisla da činjenice ne govore da je vojska Egipta najveći primalac pomoći od SAD u iznosu od nekoliko milijardi dolara ... Moguće da se Saudijska Arabija malo preigrala, u nečemu u čemu Amerika nije želela da učestvuje, pa u Egiptu sravnjuju račune (zablokirali su se u Siriji, koja je rešavana na insistiranje Saudijske Arabije i Katara, a Amerika ne želi da se umeša (ili Rusija je čvrsto stala uz Asada, za razliku od Gadafija npr.).

Nikola XXII

pre 10 godina

Cudno da se Amerikanci ne mesaju i ne pocnu sve osim muslimanske brace da bombarduju i unistavaju. Amerikanci vole muslimane ali samo ako se (kao Albanci sa Kosova) izjasne kao americki pertneri. Na Balkanu omogucavaju sirenje Islama dok u Egiptu dozvoljavaju njegovu propast. Cudan narod, bezboznicki!

Hegelj

pre 10 godina

@Max.Kao sto tajkuni daju pare svim strankama,tako i Ameri daju podrsku svim stranama.Poenta je da onaj ko daje pare,vodi igru kako njemu odgovara!

Nikola

pre 10 godina

Egipćani su pokušali da na talasu promena u arapskom svetu, donesu osveženje na političku scenu. Mnogi, pre svega mladi i liberalni, nisu shvatili da diktatura Mubaraka može biti zamenjena islamističkom vlašću. Na regularnim izborima, uz svađu liberala, levičara i modernista, pobedu je odnela desna opcija Muslimanske braće. Izlaznost je u Kairu, Aleksandriji i mestima u kojima živi školovaniji živalj bila za 20% niža nego u sirmošnim predgrđaima, u kojima se priča islamista pokazala priemčivom i pitkom.
Nažalost, islamisti su pokazali da i od Mubaraka može mnogo gore. Vlast je data u ruke veroučiteljima, ljudima koji vrlo malo znaju o sistemu vlasti. Najavljivao se šerijet, u manjim sredinama je praktično i uveden. Hrišćani(11% stanovništva) su polako ostajali na marginama, a učestali su bili napadi na katedrale i crkve.
Ekonomija je bila u padu, inflacija je porasla, a vrednost funte drastično je pala. Plate su sa 320$ pale na 290$.Za samo godinu dana.
Narodu je prekipelo i očito je da je postojala kopča liberlanih političara sa vojskom. Naravno, jedna je stvar tu takođe vrlo realna. Nije bilo moguće skinuti Morsija i braću bez podrške SAD i Izraela. Ne yato što se oni preterano brinu za prava ljudi, žena ili Kopta, nego zbog bojazni da će Morsi narušiti stabilnost odnosa sa Izraelom. Mubarak je 20 godina blokirao Gazu i pokret Hamas, a Morsi je u aprilu otvorio prelaze ka Gazi pa i za ekstremne Hamasovce.
Tri meseca kasnije je srušen. Slučajno?