Subota, 10.08.2013.

10:27

"Neki Nemci ne zaboravljaju ratove"

Situacija u Evropi nije povoljna kao pre desetak godina, ali ako se bude ozbiljno radilo realno je da Srbija za 8-10 godina uđe u EU, kaže Ivo Visković.

Izvor: Tanjug

"Neki Nemci ne zaboravljaju ratove" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

69 Komentari

Sortiraj po:

Johnny qui n'est pas un ange

pre 10 godina

E, Samo neka je makromegalicno-elefantijazicni drzavni aparat Srbije jedini dobar (za Viskovica), pa divote!

Nikola Insider

pre 10 godina

@Nikola Insider
Pa sta radis tamo u toj i takvoj fasistickoj Nemackoj, i tako progonjen kao Srbin-antifasista, i to tako vec 30 godina? Sto ne ode u Rusiju, ili ne ostade u Srbiji. Vec pravo, pa pobeze u fasisticku Nemacku.
(ambasador iz kace, 10. avgust 2013 18:54)

ambasadore iz kace,

koristis vrlo tezak, sirov, neotesan, grub jezik pri artikulaciji. Nicim nisam tvrdio da je danasnja Nemacka fasisticka vec samo rekao da se neonacizam tolerise a da prosecan Nemac i dalje simpatise sa tom ideologijom. U ovih trideset godina ubijeni su bezbrojni stranci samo zato jer su stranci, zapaljene kuce stranaca, izgorele citave familije sa malom decom. Pocinioci nisu uvek uhvaceni a oni koji su uhvaceni bili su uvek neonacisti. Da ovde vec 30 godina radim me ne sprecava da se i dalje informisem, drzim oci i usi otvorene i pre svega ne sprecava me da mislim. Takav kao sto si ti bi na mom mestu pri svakoj nepravdi okretao glavu u stranu, ne bi te se nista ticalo (dok tebe samog ne pogodi), ne bi nista komentarisao, uvlacio bi se Nemcima na svakom koraku u guzicu, bio svuda i na svakom koraku ljubazniji nego sto je uopste potrebno, kratko receno, bio bi jedan obicni uvlakacki slajm. E takve Nemci "vole", sluge, kako u duhu tako i i u telu. Ne misli da ovde ima malo takvih pripadnika naseg naroda. Ima ih cak vrlo mnogo. Nisi sam.

Martin70

pre 10 godina

vi izgleda mislite da Njemci ustaju u jutro i prva pomisao im je kako napakostiti Srbiji...???.... vi ste njima toliko nevažni... potpuno drugi način razmišljanja i shvatanja svijeta oko sebe... čak i u kontekstu prvog i drugog svjetskog rata... imaju ljudi pametnija posla...

soundtracks

pre 10 godina

Na zalost zbog nepristanka Srba da im ta ista Evropa pomogne 1389. granice su zakucane na Savi a tu ce izgleda na nasu veliku zalost biti zauvek. (Viktor USA, 10. avgust 2013 18:11)Kako misliš zbog nepristanka Srba?Koliko mi je poznato pojedine Evropske zemlje su poslale pomoć 1389 godine,to su istorijske činjenice.Informiši se malo pre nego što nešto napišeš.Takodje Boj na Kosovu nije doneo pobedu Osmanskoj imperiji,kao što im je pobedu donela Marička bitka(1371),a Srbija je do sredine 15 veka bila slobodna.Podsetiću da je u 15 veku Sulejman stigao do Beča.A to što "hrišćanska"Evropa nije ništa uradila da oslobodi svoju "pravoslavnu braću" na Balkanu(Grci,Bugari,Rumuni),sigurno nema veze sa tim da im Srbi nisu tražili pomoć,već su im važnije bile proširenje kolonija.Srbija je već na početku borbe za oslobodjenje, početkom 19 veka, odlučila da pripada Evropskoj,a ne Azijskoj civilizaciji,mada se ovaj deo planete zove Evro-Azija i narodi u Evropi su poreklom iz centralne Azije.

Ger-mann

pre 10 godina

Nas ulazak u EU apsolutno nema nikakve veze sa ratovima i istorijom. Nemci postavljaju pravila i ocekuju da ih ispostujemo. Ako mi nismo sposobni, nas problem. Njima definitivno ne treba nova Grcka i Kipar. Takodje, nas je problem sto za sopstvene neuspehe uvek krivimo druge. U ovom konkretnom slucaju: nemci nam ne daju u EU jer nas mrze. Gluposti

hypatija

pre 10 godina

Леп гест господина амбасадора. Хвала.Што се Немаца тиче, мислим да су они свесни да то што су у прошлости учинили никако и ничиме немогу да исправе. Зато су ту прошлост оставили иѕа себе и кренули даље са поукама које су извукли из своје историје. Сада су ту где јесу (први у Европи и водећа светска економска сила). Мислим да се Хитлер окреће у гробу када види ко је све данас Немац. Ми свакако нисмо ни близу оном злу које су Немци својевремено начинили, али смо у новој историји сврстани раме уз раме са њима, нажалост. Дакако да није потребно трошити превише енергије на доказивање наше невиности, већ се треба окренути будућности и својим радом и ѕалагањем на стварању бољег и поштенијег друштва, а на принципима модерног светског схватања, доказати том истом свету да смо равноправни партнери које су непотребно (хммм..) сатанизовали.

Žaki

pre 10 godina

@žaki, kad vec tako razlozno zborite, hajde, mentalne gimnastike radi, da stavimo znak jednakosti izmedju nasih "zutih minuta", da se i mi pospemo pepelom za nase grehe (jeste da je nemecki ucinak samo u Drugom sv. ratu bio 50 miliona poginulih,

Da, sve to stoji što ste rekli, ali sam žutu minutu spomenuo bez znaka jednakosti jer to nije moguće. Više kao umanjenu sliku trenutka slabosti, ali izjednačavanje je apsurd. Suština je u sledećem: Da, bili su ratovi; Nemci su ih poveli; prošli su kako su prošli; ali šta je danas cilj?! Doveka se vrtiti u začaranom krugu optužbi? To je besmisleno. Život teče dalje; po mom shvtanju ko je šta radio odgovaraće Bogu kad za to dođe vreme ...i to svako licem u lice sa Njim. To neće niko izbeći; pa što bih ja onda zamarao mozak šta je ko činio bili to Nemci onomad ili Srbi, Hrvati, Bošnjaci nedavno! Ljudske pravde i pravila su varljive kategorije! Jednu stvar, koju spominje hrišćanski istoričar Malicki, najdublje verujem a ona se ispostavila kao istinita kroz istoriju od čoveka kao pojedinca do većih grupa tj. naroda. On kaže: "Kada čovek odseče sebe od religioznih kodeksa i prestane da u Bogu vidi centar i sebe i ljudi, on tada prestane i da se plaši Boga; a poslednji stepenik u tom padu je taj što za ispoljavanje njegove poročnosti onda nema prepreka." - Dakle verujem da je izgradnja mira prevashodna stvar jer nepravde čovek ne može da ispravi, niti za to ima snagu.

ambasador iz kace

pre 10 godina

@Nikola Insider
Pa sta radis tamo u toj i takvoj fasistickoj Nemackoj, i tako progonjen kao Srbin-antifasista, i to tako vec 30 godina? Sto ne ode u Rusiju, ili ne ostade u Srbiji. Vec pravo, pa pobeze u fasisticku Nemacku.

Trazim pomilovanje

pre 10 godina

@žaki, kad vec tako razlozno zborite, hajde, mentalne gimnastike radi, da stavimo znak jednakosti izmedju nasih "zutih minuta", da se i mi pospemo pepelom za nase grehe (jeste da je nemecki ucinak samo u Drugom sv. ratu bio 50 miliona poginulih, Prvi da zaboravimo)a 'nas' ucinak 90-tih daleko skromniji, al nema veze.
Ajde onda po istoj jednacini, da Srbija dobije ono sto je Nemacka dobila 1945: Anuliranje svih spoljnih i unutrasnjih dugova, Marsalov plan, obnovu industrije, itd., pa da i mi "nekako ustanemo iz blata". Posto smo na nesrecu bili i zrtve, nek nam daju i ratnu odstetu koja jos nije isplacena (zadnji razgovori sa Nemackom vodjeni su o tome 80-tih).
Da, moze i clanstvo u EU, to nek bude gratis. Ako vec pravimo jednacinu, nek budu svi faktori na broju. Ja sam inace za EU, da ne bude zabune, ali 'po meri coveka'.

papazijanija

pre 10 godina

Knez Pavle dogovorio pakt s Hitlerom, sv. Nikolaj Velimirovic dobio gvozdeni krst od nacista, Nedic bio saradnik okupatora, Mihajlovic saradjivao s Nemcima i Italijanima, Ljotic bio fasisticki poglavar. SVI srpski nacionalisti bili su saveznici Nemaca. Samo su se srpski komunisti borili protiv njih. O cemu ovaj prica?
(Ukleti pasaluk, 10. avgust 2013 11:28) preneto u danasnje vreme doskorasnja i sadasnja vlast i nvo moze da se poredi sa nedicem ljoticem nikolajem velimirovicem sto su saradnici okupatora koji je okupirao jedan deo srpske teritorije ... a radikali i ostale patrijote koje danasnji novinari nazivaju desnicarske organizacije bi u drugom svetskom ratu bili komunisti znaci sve se nekako preokrene ...

Viktor USA

pre 10 godina

"Kakva crna Jevropa Bole, mi smo deo velicanstvanog Otomanskog carstva" je prokleto tacan citat iz "Crnog Gruje". Na zalost zbog nepristanka Srba da im ta ista Evropa pomogne 1389. granice su zakucane na Savi a tu ce izgleda na nasu veliku zalost biti zauvek.

Real

pre 10 godina

99% vas nije ni procitalo tekst,a vec pljujete i pricate o istooriji.Ono sto nemce 'nervira' je to sto smo bili na strani komunista za vreme hladnog rata,ono cega se oni najvise plase to su azilanti i novi gasterbajteri koji ce da dodju iz srbije.Neverovatno je koliko smo licemeran narod,sa jedne strane smo protiv njih,srbujemo i ponasamo se tipa 'Srbija se saginjati nece','treba nemcima zahvaliti na saradnji i okrenuti se sebi',oni su genocidan narod oni ce nas da uce o pravdi...itd
A sa druge srane vecina vas bi zelelo da ode tamo da zivi,da imate njihove papire,plate itd...
Svako od vas ima bar nekog iz familije ko zivi tamo.U nemackoj trenutno zivi oko700 000 srba koji su prijavljeni,a da ne govorim jos o sezonskim radnicima koji rade na crno,moze se ladno reci da u Nemackoj zivi skoro mil Srba.A sto se tice EU,nemci imaju jasan stav povecati zivotni standard onoliko koliko je potrebno da se zaustavi tradicija odlazenja u nemacku,a sto se Kosova tice ista prica svaki drugi nemac vice 'ausländer raus'.Ovo su cinjenice koje svi znamo,a B92 bih zamolio da objavi komentar posto predhodna 2 nije.

student_iz_parka

pre 10 godina

@ Ukleti pasaluk

Zalosno je toliko nepoznavanje vlastite istorije. Knez Pavle je bio covek koji se slucajno nasao na celu drzave, koji je bio slab i nedorastao toj funkciji i koji je svim silama nastojao da izbegne pakt za Hitlerom. Potpisao ga je samo da bi spasao drzavu i narod od stradanja, i to posle zestokih pritisaka i pretnji. Upravo zbog tog potpisa je i skinut sa vlasti, a skinuli su ga srpski nacionalisti poput Draze jer su ti isti srpski nacionalisti ratovali u Prvom svetskom ratu protiv Nemaca i mrzeli su ih iz dna duse. Srpski ancionalisti su pre bili za rat nego za pakt sa Hitlerom. Nigde u Evropi se obican narod nije pobunio protiv Hitlera i Nemacke kao sto su to Srbi uradili. Seti se samo masovnih protesta protiv tog pakta u Beogradu i parola "bolje grob nego rob"!!!

I za kraj, moj pokojni deda je bio veliki nacionalista i borio se u partizanima. Nikada u svom zivotu nije bio komunista, vec Srbin patriota. Partizani su bili vise srpski nego komunisticki pokret, jer komunizam nije bio nimalo rasporstranjen medju Srbima iz Hrvatske, Bosne i Srbije koji su od samog pocetka rata stupili u partizane. U njih su stupili ne zato sto su bili komunisti, nego zato da bi branili svoju zemlju od okupatora. Zakljucak - Srbi su kao narod bili protiv Nemaca u drugom svetskom ratu!

tomislav Panajotovic

pre 10 godina

To je tako bilo i ostalo. Nemci nam nikada nece oprostiti dva svetska rata u kojima su porazeni. Nismo ih mi bas porazili ali smo doprineli a oni ne prastaju. Kako su se samo zdusno pobrinuli da rasture Jugoslaviju.

Žaki

pre 10 godina

Bili smo neprijatelji i u više ratova, a ja sam ponosan na moje pretke koji su ustali protiv divljih germanskih hordi i njihovog viđenja sveta. Isto ću i ja da uradim kada korov ponovo pokuša da uništi našu lozu.
(Nikola, 10. avgust 2013 11:04)

I sta sad ja treba njih da se odreknem zbog ovih tasna & masna tipova. Samo se plasim dragi moj Srbine da ce se buduce generacije nas stideti jer smo u manjini.
(neurosport, 10. avgust 2013 12:39)

Koliko vidim vas dvojica uzdišete za nekom nedostižnom odmaštanom slikom? Šta predlažete kao rešenje? Objava rata Nemcima? Istrebljenje Germana? Pa znate šta: malo će to teže da ide jedan na jedan. Njih je više od 80 miliona a nas ni jadnih sedam (a pri tom više umiremo no što se rađamo). Biće da ne shvatamo baš mnogo svet oko sebe?! Ubiše nas lažne slike koje imamo o sebi; ubi nas demagogija koju negujemo kao da nam je dete. Nije sporno da je fašizam jedna grozna "žuta minuta" u koju su Nemci upali onomad; zato su od sveta dobili po nosu ali se nekako oporaviše i opametiše. Kroz celu istoriju ta mrlja će postojati uz njihovo ime, ali život teče dalje. Nisu ni onda svi Nemci bili fašisti kao što i za vlade Đinđića nisu svi Srbi bili demokrate (na žalost!). Pa svako od nas ima žutu minutu koja obično kroz alkohol izbije i nanese štetu bližnjima, ali ta nas epizoda ipak ne čini još uvek demonima. Pokajanje i promena života su sredstva ozdravljenja.

Микица

pre 10 godina

Невероватно је колико су ме Немци, пословни партнери увек, ма колико избегавао, питали о Првом и Другом светском рату.

Њихово мишљење је да смо ми криви за њихову пропаст. Вероватно и јесмо јер су наши топови на Кајмакчалану означили крај империја и владавине такозваних великих народа!

Drugi su krivi za sve

pre 10 godina

To je tako bilo i ostalo. Nemci nam nikada nece oprostiti dva svetska rata u kojima su porazeni. Nismo ih mi bas porazili ali smo doprineli a oni ne prastaju. Kako su se samo zdusno pobrinuli da rasture Jugoslaviju.
(tomislav Panajotovic, 10. avgust 2013 17:27)

Ma da. 80 mil. Nemaca je glasalo u Sloveniji, pa onda u Hrvatskoj, da im je bolje da se kao samostalna drzava prikljuce EU.

Milan

pre 10 godina

Srbin i Srbija imaju 2 Problema .Srbin trazi ljubav i njenu definiciju a Srbija pravdu i njenu definicju.Definicije ne POSTOJE.Ono sto je za nekoga ljubav za drugoga nije i obrnuto.Pravda se takodje nemoze definisati.Ima samo pravo.Ono sto pred sudom za jednoga jeste za drugoga nije.

Сима

pre 10 godina

@Ukleti pasaluk "sv. Nikolaj Velimirovic dobio gvozdeni krst od nacista" да добио је, а знаш ли зашто? Зато што је сахрањивао лешеве немачких војника који су остали да труле на бојним пољима, о којима се нико није бринуо. Немачка му је доделила тај орден у знак захвалности.

Dusan silni

pre 10 godina

E, jadna smo mi zemlja kda tebe i tebe slicnima saljemo za ambasadore! Cetiri godine kasnis i spavas po konferencijama koje organizuju Nemci. Sta ste vi licno doprineli u poboljsanju odnosa izmedju dve zemlje za platu od 5000e mesecno plus buvalni skoro sve besplatno( auto, gorivo, hrana , voda, sokovi, posluga). Gradjani Srbije , poreski oveznici, pa mi pla'amo njihovo lencaranje po svetu! Racunajte, na sajtu MSP pise , mislim da ima oko 96 predstavnistva Srbije po svetu, neka imamo 70 ambasadora ili konyula koji su postavljeni. Samo za njihove troskove odvajamo 350000eura mesecno bez troskova njhovih iznajmljenih stanova. To je samo jedan mali detalj koliko se mi neracionalno odnosimo prema novcu. Ma vec mi je muka od svega, da se covek zapita samo koliko jos mogu kostati i zgrade koje iznajmljujemo. Muka mi je jos ce se on hvaliti da je sklopio 100 polovnih kompjutera, verovatno je i to radio u radno vreme!!

Vladimir Pula

pre 10 godina

Nijemci su krenuli ispočetka i dalje 1945. sudeci po komentarima Srbija nije 2013. Ne zanima nikoga sta mislimo mi jadnici sa Balkana, a na kraju svih krajeva ljudi ostatak svijeta je krenuo dalje, možda bi trebali i vi?
A neko pominje grke, zaduzivali se do nemilosti i sada kad je došlo vrijeme da se dugovi naplate Nijemci nacisti. Ma dajte molim vas.... Ljencine zadnje...

dr

pre 10 godina

Da, tocno tako: NEKI Nijemci ne zaboravljaju ratove, dok samo NEKI Srbi zaboravljaju. Ovo drfugo je veliki problem. Ako neko nije skuzio, problem je sto Srbi zive u proslosti.

lazar

pre 10 godina

Oni nemci koji treba da pamte ratove I srbe, pamte. Mi I nasi tradicionalni saveznici u ratu - britanci bas se volimo a? Jos nismo ukapirali neke stvari. Svaki Srbin treba da bude ponosan na svoje pretke koji su branili Srbiju I ponosan je. politika je ta koja ih je slala, nisu se oni mnogo pitali.

Nikola Insider

pre 10 godina

I sami Nemci pokusavaju decenijama da se operu od onog sto su radili u 2.sv.ratu.
dok ta ista Nemacka ne da ne lici na sebe iz tog vremena, nego je susta suprotnost.
(ambasador iz kace, 10. avgust 2013 11:50)

ambasadore iz kace,

nemas ti blage veze o cemu govoris. Ako bi Nemci vec hteli da se peru od onoga sto su u proslosti cinili onda bi morali poceti od I-og a ne II-og sv.rata.
Sto se tice tvoje tvrdnje da su Nemci danas nesto potpuno suprotno od onoga sto su nekada bili mogu ti samo reci da lupetas i da ne bi trebao da pises o stvarima koje su ti potpuno strane.
Ja radim u Nemackoj vec 30 godina i tvrdim da je prosecan Nemac i dan danas obozavatelj Hitlera (od milja ga zovu Adi), njegove ideologije, antisemiti su koji negiraju holokaust i koji i dan danas i dalje prevashodno mrze Jevreje, Ruse a sa naseg podrucja posebno nas Srbe. Da su rasisti, to ne moram posebno da naglasavam. Kod njih legalno postoje neonacisti koji imaju cak i svoju NPD nacisticku stranku koja izlazi i na izbore. Svake godine slave se rodjendani A. Hitlera, R. Hesa, pri cemu se marsira ulicama vecih gradova Nemacke. Neonacisti su u Nemackoj i dan danas sveprisutni.

Žaki

pre 10 godina

A to sto smo ih naucili da jedu viljuskom ... :)
(Peca, 10. avgust 2013 13:24)

Bez obzira na smajli (što ukazuje možda i na sarkazam) moram da primetim da je ovo tipičan stereotip okamenjenog razmišljanja koje je ostalo negde tamo u nekoj prošlosti na koju, ako želimo sebi dobro, nije mudro mnogo osvrtati se! Najpre zato što je to jevanđelska mudrost o "oraču koji se okreće iza sebe.." a najposle zato što kada se već i osvrćemo na prošlost to moramo da činimo samo onda kada razabiramo svoje grehove a ne i tuđe.

Ovde se spominju oni koji danas vuku ekonomiju Evrope; koji proizvode (ne bih da nabrajam) najkvalitetnija vozila na planeti; koji su imali svoje padove ali i nisu ostali u blatu - smogli su snage da ustanu. Da li je viljuška neki argument protiv njih? Nije li ovo pokušaj degradiranja pa i vređanja njihovih civilizacijskih dostignuća koja nadmašuju nas za mnogo dužina - nije čak ni merljivo. Nisam ja neki poseban germanofil, samo smatram da nije naročito mudro "Tajsonu psovati u lice"!? Fali malo nežnog i nezlobivog lukavstva nama neobrušenima i sirovima; frustriranima i ljubomornima; makar da se ćuti ako već nema neke kreativnije ideje od omalovažavanja. Sa tom zarđalom viljuškom mi nemamo šta da jedemo, niti šta da nabodemo na nju. Jednom rečju, možemo sa njom da se slikamo!

Dr Etker

pre 10 godina

Ratove iz 90-tih mozda ne zaboravljaju, ali to im je ostalo u prijatnom secanju, tu mogu da ubeleze plus.
Sa Francuzima je bio brak iz interesa, koji je stvorio EU, odnosno njihovu ekonomsku moc. EU im je donela otvaranje trzista manjih i tehnoloski nerazvijenijih zemalja, koje od miloste zovu PIGS. Posle tu upadose i bivse nazovi socijalisticke zemlje, pa je loviste znatno prosireno, a kako je "lovina" zavrsila, to se vidi i golim okom, bez statistickih i ekonomskih arheoloskih iskopavanja.

Nikola

pre 10 godina

@(mktzvxp, 10. avgust 2013 15:35)
Pa zar ne stoji u tekstu(ili je u nekom pored) da su kivni na nas jer smo podrzali ruse i kineze.A amere vole jer su ih na kraju ww2 spasili od sovjeta.

HPF

pre 10 godina

Pa ovo je ludilo! Ovde sve gluv do gluvog. Izvade iz konteksta nešto što im pobuđuje bes i onda krenu u tiradu. S jedne strane se nacionalisti hvale borbom protiv Nemaca u prošlosti (a niti smo se sami borili protiv njih, niti su se nacionalisti uopšte borili protiv njih u II svetskom ratu), s druge levičari koji optužuju Viskovića da prodaje nacionalističke paranoje da nas "ceo svet (u ovom slučaju Nemačka) mrzi". Prvo, Visković je i sam levičar i ne priča o prosečnom Nemcu, već o određenim političkim strukturama u kojima postoje izvesni stereotipi i koji dobro znaju gde je Srbija (to se najpre odnosi na FDP koji je prema Jugoslaviji i Srbiji imao otpor još od Genšera, takođe njihovog kadra). Sa druge strane, pristup "Nemci su uvek nas pravoslavce hteli da unište, ali j.... im im mi mater opet" je potpuno besmislen. Politika se vodi u skladu sa okolnostima i vekovnih neprijatelja nema. SDP-Zelena vlada u Nemačkoj, nakon Miloševićevog pada, bila je veoma naklonjena Srbiji. Uostalom, kao što reče neko od nacionalističkih komentatora - takvi stavovi postaju manjina, pošto ljudima očito ne smeta što bi isti ovi koji su danas na vlasti pre 4 godine sami sebe uhapsili za ovo što sada rade. Može nacionalista, može Evropejac, samo dok je to "čovek iz naroda" koji prodaje maglu, poput Tome-diplome, Ivice s rakijom i prasićima ili gospodara Vučića kome su od dojučerašnje ideologije ostali samo samoljublje, mesijanstvo i bahatost.

cudno

pre 10 godina

Vec tri meseca sam u Nemackoj, vracam se u Srbijicu majku za dve nedelje... Oni ovde ne znaju ni gde je Srbija, niti shta mi zelimo... Culi su nekada davno za nekakvu Jugoslaviju... Eto, informacija iz prve ruke... e, da, znaju i za Novaka Djokovica, a jedan poljak mi je rekao da voli Bregovica i Kusturicu.
(tz, 10. avgust 2013 12:41)

To apsolutno nije moje iskustvo, mora da ste imali susrete sa nekim cudnim ljudima. U Nemackoj ljudi itekako dobro znaju gde je Srbija... doduse, jos bolje znaju gde je Hrvatska (zbog mora, pre svega), ali znaju i gde je Srbija.

mktzvxp

pre 10 godina

Ne lazite narod. Nemci pognu glavu kad im pomenete Drugi svetski rat. Borili su se i protiv Amerikanaca pa i obozavaju. Rusi su ih maltretirali 50 godina pa nemaju danas nista protiv njih. Cak i da imaju politicari se ne bave emocijama i temama iz prosla. Barem politicari u normalnim drzavama.

ION

pre 10 godina

Ali Grci im javno rekli,a mi ćutimo
(hik, 10. avgust 2013 14:52)

Rekli su im kada su potrosili novac dobijen vecinom od Nemaca. I mi smo "rekli" Hrvatima, kada su napustili SFRJugoslaviju.

tz

pre 10 godina

Vec tri meseca sam u Nemackoj, vracam se u Srbijicu majku za dve nedelje... Oni ovde ne znaju ni gde je Srbija, niti shta mi zelimo... Culi su nekada davno za nekakvu Jugoslaviju... Eto, informacija iz prve ruke... e, da, znaju i za Novaka Djokovica, a jedan poljak mi je rekao da voli Bregovica i Kusturicu.

neurosport

pre 10 godina

Bili smo neprijatelji i u više ratova, a ja sam ponosan na moje pretke koji su ustali protiv divljih germanskih hordi i njihovog viđenja sveta. Isto ću i ja da uradim kada korov ponovo pokuša da uništi našu lozu. (Nikola, 10. avgust 2013 11:04)

Takodje sam ponosan na pretke, sa jedne strane su mi oni koji su Albaniju pregazili, sa druge logore preziveli... I sta sad ja treba njih da se odreknem zbog ovih tasna & masna tipova. Samo se plasim dragi moj Srbine da ce se buduce generacije nas stideti jer smo u manjini.

Nikad

pre 10 godina

Ni ja ne praštam bombardovanje 1999. i Kosovo, gde su delovali nezakonito pod pritiskom SAD, koje ih danas špijuniraju. Nemačka ima generalno lošu politiku prema Srbiji 100 godina i dobija mnogo više od nas nego što zaslužuje.

Pedja

pre 10 godina

Gospodin Ivo Visković je gospodin sa velikim G.
Obrazovan, pametan, elokventan, kulturan ...
Kao takav smeta i naravno treba ga skloniti.
PreCednik ce vec naci nekoga sa segamega diplomom i udomice ga na ambasadorsko mesto u Nemackoj.

Darko

pre 10 godina

Srbi i nemci se bas vole,to ne moze da promeni nikakav marketing i nijedna politika !? Ne kaze se u Srbiji uzalud , voli ga kao nemca..
Tacno je i da od svih medjusobnih igara najvise vole da se glede preko nisana, no nevolja je sto se te igre stalno odrzavaju na teritoriji Srbije?!!

I tako traje ta ljubav i trajace...

dsagsg

pre 10 godina

Kakva demagogija ... Ne zaboravljaju da su u dva rata bili protiv Srba ali su zato najblizi saveznici sa Francuskom sa kojom su u miru 68 godina sto je najduzi period jos od Karla Velikog.

Sto gospodin analiticar ne navede prave razloge zasto nam ne veruju? Razloge kao sto su srpska korumpiranost, srpska neodgovornost, srpska povodljivost i najvaznije od svega srpska nespremnost da podrzavaju politicke interese EU (ne podrzavam ih ni ja da ne bi bilo zabune). Mi se ponasamo ko radoznale tinejdzerke: ocu piki-necu piki, i na kraju uvek piki.

ambasador iz kace

pre 10 godina

Jadna je Srbija sa ovakvim ambasadorima, i nije ni cudo sto smo tu gde jesmo. Bas me zanima na koje ratove Viskovic misli. Cudo nije pomenuo ove ratove u zadnjih 20 godina. Ja mislim da je to najveca kocnica za nas u pristupu EU. I ti ljudi koji su vodili te ratove i dalje su tu medju nama i idalje se pitaju za mnogo sto sta.
Pa i Francuska i V.B. i mnoge druge su bile protiv Nemacke u 1. i 2. sv.ratu, pa Nemcima ne smeta da sa njima saradujuju.
I sami Nemci pokusavaju decenijama da se operu od onog sto su radili u 2.sv.ratu.
Ja mislim da je to zbog toga sto je Srbija, u zadnjih 20 god. upravo pocela da lici na tu Nemacku od pre 70-80 godina, dok ta ista Nemacka ne da ne lici na sebe iz tog vremena, nego je susta suprotnost.

ice9

pre 10 godina

Nacija koja je pobila toliko ljudi u tako kratkom periodu nema prava glasa, sram da vas bude dok je sveta i veka, 6 000 000 samo u logorima mozda i vise ko zna.

Iguman Nemanja

pre 10 godina

1918. Srbija pobedila, Nemačka izgubila.
1945. Srbija pobedila, Nemačka izgubila.

I ti danas da nas ucenjuju.

Ma more...Srbijo, dosta puzanja, ustani bre i pljsni jedno istorjski NE za tu nemačku EU da nas se deca ne stide kroz vekove koji dolaze.

djordje

pre 10 godina

u pravu su ljudi! kako bi i mogli da zaborave? mi srbi smo triput napali nemacku u XX veku! pravili smo po nemackoj koncentracione logore i ubili smo 2.000.000 nemaca, uglavnom civila! vesali smo ih po trgovima i pekli u pecnicama! stvarno su u pravu sto ne zaboravljaju sta smo im sve radili na njihovoj zemlji!

lesa

pre 10 godina

Ivane Draza im je vecu stetu pravio nego partizani, samo sto su nas komunisti ucili drugacije. Draza je imao podrsku Engleske i vrsio je diverzije po njihovin instrukcijama dok ga ti isti Englezi nisu izdali.

Nikola

pre 10 godina

Bili smo neprijatelji i u više ratova, a ja sam ponosan na moje pretke koji su ustali protiv divljih germanskih hordi i njihovog viđenja sveta. Isto ću i ja da uradim kada korov ponovo pokuša da uništi našu lozu.

Vuk dlaku menja cud nikada

pre 10 godina

Obrati paznju na to da ne prastaju sto smo u dva rata bili na suprotnoj strani. Pa bili su i Englezi Francuzi pa ste sa njima sada. Drugo, ta izjava znaci da su oni, Nemci, bili na ispravnoj strani.

Ukleti pasaluk

pre 10 godina

Knez Pavle dogovorio pakt s Hitlerom, sv. Nikolaj Velimirovic dobio gvozdeni krst od nacista, Nedic bio saradnik okupatora, Mihajlovic saradjivao s Nemcima i Italijanima, Ljotic bio fasisticki poglavar. SVI srpski nacionalisti bili su saveznici Nemaca. Samo su se srpski komunisti borili protiv njih. O cemu ovaj prica?

milan

pre 10 godina

Nekako ste gosp. Viskovicu potpuno izostavili ratove i zbivanja u 90-tim koje su sigurno najjaci u najveci utisak ostavile na misljenje nemaca o nama srbima. Sigurno da vam to nije promaklo za vreme vaseg sluzbovanja u Nemackoj i to treba podvuci i ako nekima iz sadasnje vlasti neodgovara.

Nislija

pre 10 godina

Nemci nama ne zaboravljaju? Hahahahahahahahahaahah, cekaj, Nemci koji su pravili sapun od ljudi nama ne zaboravljaju...ne, ipak je ovo zezanje.

Nislija

pre 10 godina

Nemci nama ne zaboravljaju? Hahahahahahahahahaahah, cekaj, Nemci koji su pravili sapun od ljudi nama ne zaboravljaju...ne, ipak je ovo zezanje.

djordje

pre 10 godina

u pravu su ljudi! kako bi i mogli da zaborave? mi srbi smo triput napali nemacku u XX veku! pravili smo po nemackoj koncentracione logore i ubili smo 2.000.000 nemaca, uglavnom civila! vesali smo ih po trgovima i pekli u pecnicama! stvarno su u pravu sto ne zaboravljaju sta smo im sve radili na njihovoj zemlji!

Iguman Nemanja

pre 10 godina

1918. Srbija pobedila, Nemačka izgubila.
1945. Srbija pobedila, Nemačka izgubila.

I ti danas da nas ucenjuju.

Ma more...Srbijo, dosta puzanja, ustani bre i pljsni jedno istorjski NE za tu nemačku EU da nas se deca ne stide kroz vekove koji dolaze.

Nikola

pre 10 godina

Bili smo neprijatelji i u više ratova, a ja sam ponosan na moje pretke koji su ustali protiv divljih germanskih hordi i njihovog viđenja sveta. Isto ću i ja da uradim kada korov ponovo pokuša da uništi našu lozu.

dsagsg

pre 10 godina

Kakva demagogija ... Ne zaboravljaju da su u dva rata bili protiv Srba ali su zato najblizi saveznici sa Francuskom sa kojom su u miru 68 godina sto je najduzi period jos od Karla Velikog.

Sto gospodin analiticar ne navede prave razloge zasto nam ne veruju? Razloge kao sto su srpska korumpiranost, srpska neodgovornost, srpska povodljivost i najvaznije od svega srpska nespremnost da podrzavaju politicke interese EU (ne podrzavam ih ni ja da ne bi bilo zabune). Mi se ponasamo ko radoznale tinejdzerke: ocu piki-necu piki, i na kraju uvek piki.

ice9

pre 10 godina

Nacija koja je pobila toliko ljudi u tako kratkom periodu nema prava glasa, sram da vas bude dok je sveta i veka, 6 000 000 samo u logorima mozda i vise ko zna.

Nikad

pre 10 godina

Ni ja ne praštam bombardovanje 1999. i Kosovo, gde su delovali nezakonito pod pritiskom SAD, koje ih danas špijuniraju. Nemačka ima generalno lošu politiku prema Srbiji 100 godina i dobija mnogo više od nas nego što zaslužuje.

lesa

pre 10 godina

Ivane Draza im je vecu stetu pravio nego partizani, samo sto su nas komunisti ucili drugacije. Draza je imao podrsku Engleske i vrsio je diverzije po njihovin instrukcijama dok ga ti isti Englezi nisu izdali.

Vuk dlaku menja cud nikada

pre 10 godina

Obrati paznju na to da ne prastaju sto smo u dva rata bili na suprotnoj strani. Pa bili su i Englezi Francuzi pa ste sa njima sada. Drugo, ta izjava znaci da su oni, Nemci, bili na ispravnoj strani.

neurosport

pre 10 godina

Bili smo neprijatelji i u više ratova, a ja sam ponosan na moje pretke koji su ustali protiv divljih germanskih hordi i njihovog viđenja sveta. Isto ću i ja da uradim kada korov ponovo pokuša da uništi našu lozu. (Nikola, 10. avgust 2013 11:04)

Takodje sam ponosan na pretke, sa jedne strane su mi oni koji su Albaniju pregazili, sa druge logore preziveli... I sta sad ja treba njih da se odreknem zbog ovih tasna & masna tipova. Samo se plasim dragi moj Srbine da ce se buduce generacije nas stideti jer smo u manjini.

Ukleti pasaluk

pre 10 godina

Knez Pavle dogovorio pakt s Hitlerom, sv. Nikolaj Velimirovic dobio gvozdeni krst od nacista, Nedic bio saradnik okupatora, Mihajlovic saradjivao s Nemcima i Italijanima, Ljotic bio fasisticki poglavar. SVI srpski nacionalisti bili su saveznici Nemaca. Samo su se srpski komunisti borili protiv njih. O cemu ovaj prica?

ambasador iz kace

pre 10 godina

Jadna je Srbija sa ovakvim ambasadorima, i nije ni cudo sto smo tu gde jesmo. Bas me zanima na koje ratove Viskovic misli. Cudo nije pomenuo ove ratove u zadnjih 20 godina. Ja mislim da je to najveca kocnica za nas u pristupu EU. I ti ljudi koji su vodili te ratove i dalje su tu medju nama i idalje se pitaju za mnogo sto sta.
Pa i Francuska i V.B. i mnoge druge su bile protiv Nemacke u 1. i 2. sv.ratu, pa Nemcima ne smeta da sa njima saradujuju.
I sami Nemci pokusavaju decenijama da se operu od onog sto su radili u 2.sv.ratu.
Ja mislim da je to zbog toga sto je Srbija, u zadnjih 20 god. upravo pocela da lici na tu Nemacku od pre 70-80 godina, dok ta ista Nemacka ne da ne lici na sebe iz tog vremena, nego je susta suprotnost.

Darko

pre 10 godina

Srbi i nemci se bas vole,to ne moze da promeni nikakav marketing i nijedna politika !? Ne kaze se u Srbiji uzalud , voli ga kao nemca..
Tacno je i da od svih medjusobnih igara najvise vole da se glede preko nisana, no nevolja je sto se te igre stalno odrzavaju na teritoriji Srbije?!!

I tako traje ta ljubav i trajace...

tz

pre 10 godina

Vec tri meseca sam u Nemackoj, vracam se u Srbijicu majku za dve nedelje... Oni ovde ne znaju ni gde je Srbija, niti shta mi zelimo... Culi su nekada davno za nekakvu Jugoslaviju... Eto, informacija iz prve ruke... e, da, znaju i za Novaka Djokovica, a jedan poljak mi je rekao da voli Bregovica i Kusturicu.

Pedja

pre 10 godina

Gospodin Ivo Visković je gospodin sa velikim G.
Obrazovan, pametan, elokventan, kulturan ...
Kao takav smeta i naravno treba ga skloniti.
PreCednik ce vec naci nekoga sa segamega diplomom i udomice ga na ambasadorsko mesto u Nemackoj.

milan

pre 10 godina

Nekako ste gosp. Viskovicu potpuno izostavili ratove i zbivanja u 90-tim koje su sigurno najjaci u najveci utisak ostavile na misljenje nemaca o nama srbima. Sigurno da vam to nije promaklo za vreme vaseg sluzbovanja u Nemackoj i to treba podvuci i ako nekima iz sadasnje vlasti neodgovara.

cudno

pre 10 godina

Vec tri meseca sam u Nemackoj, vracam se u Srbijicu majku za dve nedelje... Oni ovde ne znaju ni gde je Srbija, niti shta mi zelimo... Culi su nekada davno za nekakvu Jugoslaviju... Eto, informacija iz prve ruke... e, da, znaju i za Novaka Djokovica, a jedan poljak mi je rekao da voli Bregovica i Kusturicu.
(tz, 10. avgust 2013 12:41)

To apsolutno nije moje iskustvo, mora da ste imali susrete sa nekim cudnim ljudima. U Nemackoj ljudi itekako dobro znaju gde je Srbija... doduse, jos bolje znaju gde je Hrvatska (zbog mora, pre svega), ali znaju i gde je Srbija.

mktzvxp

pre 10 godina

Ne lazite narod. Nemci pognu glavu kad im pomenete Drugi svetski rat. Borili su se i protiv Amerikanaca pa i obozavaju. Rusi su ih maltretirali 50 godina pa nemaju danas nista protiv njih. Cak i da imaju politicari se ne bave emocijama i temama iz prosla. Barem politicari u normalnim drzavama.

Nikola Insider

pre 10 godina

I sami Nemci pokusavaju decenijama da se operu od onog sto su radili u 2.sv.ratu.
dok ta ista Nemacka ne da ne lici na sebe iz tog vremena, nego je susta suprotnost.
(ambasador iz kace, 10. avgust 2013 11:50)

ambasadore iz kace,

nemas ti blage veze o cemu govoris. Ako bi Nemci vec hteli da se peru od onoga sto su u proslosti cinili onda bi morali poceti od I-og a ne II-og sv.rata.
Sto se tice tvoje tvrdnje da su Nemci danas nesto potpuno suprotno od onoga sto su nekada bili mogu ti samo reci da lupetas i da ne bi trebao da pises o stvarima koje su ti potpuno strane.
Ja radim u Nemackoj vec 30 godina i tvrdim da je prosecan Nemac i dan danas obozavatelj Hitlera (od milja ga zovu Adi), njegove ideologije, antisemiti su koji negiraju holokaust i koji i dan danas i dalje prevashodno mrze Jevreje, Ruse a sa naseg podrucja posebno nas Srbe. Da su rasisti, to ne moram posebno da naglasavam. Kod njih legalno postoje neonacisti koji imaju cak i svoju NPD nacisticku stranku koja izlazi i na izbore. Svake godine slave se rodjendani A. Hitlera, R. Hesa, pri cemu se marsira ulicama vecih gradova Nemacke. Neonacisti su u Nemackoj i dan danas sveprisutni.

Dr Etker

pre 10 godina

Ratove iz 90-tih mozda ne zaboravljaju, ali to im je ostalo u prijatnom secanju, tu mogu da ubeleze plus.
Sa Francuzima je bio brak iz interesa, koji je stvorio EU, odnosno njihovu ekonomsku moc. EU im je donela otvaranje trzista manjih i tehnoloski nerazvijenijih zemalja, koje od miloste zovu PIGS. Posle tu upadose i bivse nazovi socijalisticke zemlje, pa je loviste znatno prosireno, a kako je "lovina" zavrsila, to se vidi i golim okom, bez statistickih i ekonomskih arheoloskih iskopavanja.

Vladimir Pula

pre 10 godina

Nijemci su krenuli ispočetka i dalje 1945. sudeci po komentarima Srbija nije 2013. Ne zanima nikoga sta mislimo mi jadnici sa Balkana, a na kraju svih krajeva ljudi ostatak svijeta je krenuo dalje, možda bi trebali i vi?
A neko pominje grke, zaduzivali se do nemilosti i sada kad je došlo vrijeme da se dugovi naplate Nijemci nacisti. Ma dajte molim vas.... Ljencine zadnje...

tomislav Panajotovic

pre 10 godina

To je tako bilo i ostalo. Nemci nam nikada nece oprostiti dva svetska rata u kojima su porazeni. Nismo ih mi bas porazili ali smo doprineli a oni ne prastaju. Kako su se samo zdusno pobrinuli da rasture Jugoslaviju.

lazar

pre 10 godina

Oni nemci koji treba da pamte ratove I srbe, pamte. Mi I nasi tradicionalni saveznici u ratu - britanci bas se volimo a? Jos nismo ukapirali neke stvari. Svaki Srbin treba da bude ponosan na svoje pretke koji su branili Srbiju I ponosan je. politika je ta koja ih je slala, nisu se oni mnogo pitali.

HPF

pre 10 godina

Pa ovo je ludilo! Ovde sve gluv do gluvog. Izvade iz konteksta nešto što im pobuđuje bes i onda krenu u tiradu. S jedne strane se nacionalisti hvale borbom protiv Nemaca u prošlosti (a niti smo se sami borili protiv njih, niti su se nacionalisti uopšte borili protiv njih u II svetskom ratu), s druge levičari koji optužuju Viskovića da prodaje nacionalističke paranoje da nas "ceo svet (u ovom slučaju Nemačka) mrzi". Prvo, Visković je i sam levičar i ne priča o prosečnom Nemcu, već o određenim političkim strukturama u kojima postoje izvesni stereotipi i koji dobro znaju gde je Srbija (to se najpre odnosi na FDP koji je prema Jugoslaviji i Srbiji imao otpor još od Genšera, takođe njihovog kadra). Sa druge strane, pristup "Nemci su uvek nas pravoslavce hteli da unište, ali j.... im im mi mater opet" je potpuno besmislen. Politika se vodi u skladu sa okolnostima i vekovnih neprijatelja nema. SDP-Zelena vlada u Nemačkoj, nakon Miloševićevog pada, bila je veoma naklonjena Srbiji. Uostalom, kao što reče neko od nacionalističkih komentatora - takvi stavovi postaju manjina, pošto ljudima očito ne smeta što bi isti ovi koji su danas na vlasti pre 4 godine sami sebe uhapsili za ovo što sada rade. Može nacionalista, može Evropejac, samo dok je to "čovek iz naroda" koji prodaje maglu, poput Tome-diplome, Ivice s rakijom i prasićima ili gospodara Vučića kome su od dojučerašnje ideologije ostali samo samoljublje, mesijanstvo i bahatost.

Nikola

pre 10 godina

@(mktzvxp, 10. avgust 2013 15:35)
Pa zar ne stoji u tekstu(ili je u nekom pored) da su kivni na nas jer smo podrzali ruse i kineze.A amere vole jer su ih na kraju ww2 spasili od sovjeta.

dr

pre 10 godina

Da, tocno tako: NEKI Nijemci ne zaboravljaju ratove, dok samo NEKI Srbi zaboravljaju. Ovo drfugo je veliki problem. Ako neko nije skuzio, problem je sto Srbi zive u proslosti.

Žaki

pre 10 godina

Bili smo neprijatelji i u više ratova, a ja sam ponosan na moje pretke koji su ustali protiv divljih germanskih hordi i njihovog viđenja sveta. Isto ću i ja da uradim kada korov ponovo pokuša da uništi našu lozu.
(Nikola, 10. avgust 2013 11:04)

I sta sad ja treba njih da se odreknem zbog ovih tasna & masna tipova. Samo se plasim dragi moj Srbine da ce se buduce generacije nas stideti jer smo u manjini.
(neurosport, 10. avgust 2013 12:39)

Koliko vidim vas dvojica uzdišete za nekom nedostižnom odmaštanom slikom? Šta predlažete kao rešenje? Objava rata Nemcima? Istrebljenje Germana? Pa znate šta: malo će to teže da ide jedan na jedan. Njih je više od 80 miliona a nas ni jadnih sedam (a pri tom više umiremo no što se rađamo). Biće da ne shvatamo baš mnogo svet oko sebe?! Ubiše nas lažne slike koje imamo o sebi; ubi nas demagogija koju negujemo kao da nam je dete. Nije sporno da je fašizam jedna grozna "žuta minuta" u koju su Nemci upali onomad; zato su od sveta dobili po nosu ali se nekako oporaviše i opametiše. Kroz celu istoriju ta mrlja će postojati uz njihovo ime, ali život teče dalje. Nisu ni onda svi Nemci bili fašisti kao što i za vlade Đinđića nisu svi Srbi bili demokrate (na žalost!). Pa svako od nas ima žutu minutu koja obično kroz alkohol izbije i nanese štetu bližnjima, ali ta nas epizoda ipak ne čini još uvek demonima. Pokajanje i promena života su sredstva ozdravljenja.

student_iz_parka

pre 10 godina

@ Ukleti pasaluk

Zalosno je toliko nepoznavanje vlastite istorije. Knez Pavle je bio covek koji se slucajno nasao na celu drzave, koji je bio slab i nedorastao toj funkciji i koji je svim silama nastojao da izbegne pakt za Hitlerom. Potpisao ga je samo da bi spasao drzavu i narod od stradanja, i to posle zestokih pritisaka i pretnji. Upravo zbog tog potpisa je i skinut sa vlasti, a skinuli su ga srpski nacionalisti poput Draze jer su ti isti srpski nacionalisti ratovali u Prvom svetskom ratu protiv Nemaca i mrzeli su ih iz dna duse. Srpski ancionalisti su pre bili za rat nego za pakt sa Hitlerom. Nigde u Evropi se obican narod nije pobunio protiv Hitlera i Nemacke kao sto su to Srbi uradili. Seti se samo masovnih protesta protiv tog pakta u Beogradu i parola "bolje grob nego rob"!!!

I za kraj, moj pokojni deda je bio veliki nacionalista i borio se u partizanima. Nikada u svom zivotu nije bio komunista, vec Srbin patriota. Partizani su bili vise srpski nego komunisticki pokret, jer komunizam nije bio nimalo rasporstranjen medju Srbima iz Hrvatske, Bosne i Srbije koji su od samog pocetka rata stupili u partizane. U njih su stupili ne zato sto su bili komunisti, nego zato da bi branili svoju zemlju od okupatora. Zakljucak - Srbi su kao narod bili protiv Nemaca u drugom svetskom ratu!

Žaki

pre 10 godina

A to sto smo ih naucili da jedu viljuskom ... :)
(Peca, 10. avgust 2013 13:24)

Bez obzira na smajli (što ukazuje možda i na sarkazam) moram da primetim da je ovo tipičan stereotip okamenjenog razmišljanja koje je ostalo negde tamo u nekoj prošlosti na koju, ako želimo sebi dobro, nije mudro mnogo osvrtati se! Najpre zato što je to jevanđelska mudrost o "oraču koji se okreće iza sebe.." a najposle zato što kada se već i osvrćemo na prošlost to moramo da činimo samo onda kada razabiramo svoje grehove a ne i tuđe.

Ovde se spominju oni koji danas vuku ekonomiju Evrope; koji proizvode (ne bih da nabrajam) najkvalitetnija vozila na planeti; koji su imali svoje padove ali i nisu ostali u blatu - smogli su snage da ustanu. Da li je viljuška neki argument protiv njih? Nije li ovo pokušaj degradiranja pa i vređanja njihovih civilizacijskih dostignuća koja nadmašuju nas za mnogo dužina - nije čak ni merljivo. Nisam ja neki poseban germanofil, samo smatram da nije naročito mudro "Tajsonu psovati u lice"!? Fali malo nežnog i nezlobivog lukavstva nama neobrušenima i sirovima; frustriranima i ljubomornima; makar da se ćuti ako već nema neke kreativnije ideje od omalovažavanja. Sa tom zarđalom viljuškom mi nemamo šta da jedemo, niti šta da nabodemo na nju. Jednom rečju, možemo sa njom da se slikamo!

Сима

pre 10 godina

@Ukleti pasaluk "sv. Nikolaj Velimirovic dobio gvozdeni krst od nacista" да добио је, а знаш ли зашто? Зато што је сахрањивао лешеве немачких војника који су остали да труле на бојним пољима, о којима се нико није бринуо. Немачка му је доделила тај орден у знак захвалности.

Микица

pre 10 godina

Невероватно је колико су ме Немци, пословни партнери увек, ма колико избегавао, питали о Првом и Другом светском рату.

Њихово мишљење је да смо ми криви за њихову пропаст. Вероватно и јесмо јер су наши топови на Кајмакчалану означили крај империја и владавине такозваних великих народа!

ambasador iz kace

pre 10 godina

@Nikola Insider
Pa sta radis tamo u toj i takvoj fasistickoj Nemackoj, i tako progonjen kao Srbin-antifasista, i to tako vec 30 godina? Sto ne ode u Rusiju, ili ne ostade u Srbiji. Vec pravo, pa pobeze u fasisticku Nemacku.

ION

pre 10 godina

Ali Grci im javno rekli,a mi ćutimo
(hik, 10. avgust 2013 14:52)

Rekli su im kada su potrosili novac dobijen vecinom od Nemaca. I mi smo "rekli" Hrvatima, kada su napustili SFRJugoslaviju.

Dusan silni

pre 10 godina

E, jadna smo mi zemlja kda tebe i tebe slicnima saljemo za ambasadore! Cetiri godine kasnis i spavas po konferencijama koje organizuju Nemci. Sta ste vi licno doprineli u poboljsanju odnosa izmedju dve zemlje za platu od 5000e mesecno plus buvalni skoro sve besplatno( auto, gorivo, hrana , voda, sokovi, posluga). Gradjani Srbije , poreski oveznici, pa mi pla'amo njihovo lencaranje po svetu! Racunajte, na sajtu MSP pise , mislim da ima oko 96 predstavnistva Srbije po svetu, neka imamo 70 ambasadora ili konyula koji su postavljeni. Samo za njihove troskove odvajamo 350000eura mesecno bez troskova njhovih iznajmljenih stanova. To je samo jedan mali detalj koliko se mi neracionalno odnosimo prema novcu. Ma vec mi je muka od svega, da se covek zapita samo koliko jos mogu kostati i zgrade koje iznajmljujemo. Muka mi je jos ce se on hvaliti da je sklopio 100 polovnih kompjutera, verovatno je i to radio u radno vreme!!

Real

pre 10 godina

99% vas nije ni procitalo tekst,a vec pljujete i pricate o istooriji.Ono sto nemce 'nervira' je to sto smo bili na strani komunista za vreme hladnog rata,ono cega se oni najvise plase to su azilanti i novi gasterbajteri koji ce da dodju iz srbije.Neverovatno je koliko smo licemeran narod,sa jedne strane smo protiv njih,srbujemo i ponasamo se tipa 'Srbija se saginjati nece','treba nemcima zahvaliti na saradnji i okrenuti se sebi',oni su genocidan narod oni ce nas da uce o pravdi...itd
A sa druge srane vecina vas bi zelelo da ode tamo da zivi,da imate njihove papire,plate itd...
Svako od vas ima bar nekog iz familije ko zivi tamo.U nemackoj trenutno zivi oko700 000 srba koji su prijavljeni,a da ne govorim jos o sezonskim radnicima koji rade na crno,moze se ladno reci da u Nemackoj zivi skoro mil Srba.A sto se tice EU,nemci imaju jasan stav povecati zivotni standard onoliko koliko je potrebno da se zaustavi tradicija odlazenja u nemacku,a sto se Kosova tice ista prica svaki drugi nemac vice 'ausländer raus'.Ovo su cinjenice koje svi znamo,a B92 bih zamolio da objavi komentar posto predhodna 2 nije.

Ger-mann

pre 10 godina

Nas ulazak u EU apsolutno nema nikakve veze sa ratovima i istorijom. Nemci postavljaju pravila i ocekuju da ih ispostujemo. Ako mi nismo sposobni, nas problem. Njima definitivno ne treba nova Grcka i Kipar. Takodje, nas je problem sto za sopstvene neuspehe uvek krivimo druge. U ovom konkretnom slucaju: nemci nam ne daju u EU jer nas mrze. Gluposti

Drugi su krivi za sve

pre 10 godina

To je tako bilo i ostalo. Nemci nam nikada nece oprostiti dva svetska rata u kojima su porazeni. Nismo ih mi bas porazili ali smo doprineli a oni ne prastaju. Kako su se samo zdusno pobrinuli da rasture Jugoslaviju.
(tomislav Panajotovic, 10. avgust 2013 17:27)

Ma da. 80 mil. Nemaca je glasalo u Sloveniji, pa onda u Hrvatskoj, da im je bolje da se kao samostalna drzava prikljuce EU.

Trazim pomilovanje

pre 10 godina

@žaki, kad vec tako razlozno zborite, hajde, mentalne gimnastike radi, da stavimo znak jednakosti izmedju nasih "zutih minuta", da se i mi pospemo pepelom za nase grehe (jeste da je nemecki ucinak samo u Drugom sv. ratu bio 50 miliona poginulih, Prvi da zaboravimo)a 'nas' ucinak 90-tih daleko skromniji, al nema veze.
Ajde onda po istoj jednacini, da Srbija dobije ono sto je Nemacka dobila 1945: Anuliranje svih spoljnih i unutrasnjih dugova, Marsalov plan, obnovu industrije, itd., pa da i mi "nekako ustanemo iz blata". Posto smo na nesrecu bili i zrtve, nek nam daju i ratnu odstetu koja jos nije isplacena (zadnji razgovori sa Nemackom vodjeni su o tome 80-tih).
Da, moze i clanstvo u EU, to nek bude gratis. Ako vec pravimo jednacinu, nek budu svi faktori na broju. Ja sam inace za EU, da ne bude zabune, ali 'po meri coveka'.

Milan

pre 10 godina

Srbin i Srbija imaju 2 Problema .Srbin trazi ljubav i njenu definiciju a Srbija pravdu i njenu definicju.Definicije ne POSTOJE.Ono sto je za nekoga ljubav za drugoga nije i obrnuto.Pravda se takodje nemoze definisati.Ima samo pravo.Ono sto pred sudom za jednoga jeste za drugoga nije.

papazijanija

pre 10 godina

Knez Pavle dogovorio pakt s Hitlerom, sv. Nikolaj Velimirovic dobio gvozdeni krst od nacista, Nedic bio saradnik okupatora, Mihajlovic saradjivao s Nemcima i Italijanima, Ljotic bio fasisticki poglavar. SVI srpski nacionalisti bili su saveznici Nemaca. Samo su se srpski komunisti borili protiv njih. O cemu ovaj prica?
(Ukleti pasaluk, 10. avgust 2013 11:28) preneto u danasnje vreme doskorasnja i sadasnja vlast i nvo moze da se poredi sa nedicem ljoticem nikolajem velimirovicem sto su saradnici okupatora koji je okupirao jedan deo srpske teritorije ... a radikali i ostale patrijote koje danasnji novinari nazivaju desnicarske organizacije bi u drugom svetskom ratu bili komunisti znaci sve se nekako preokrene ...

Žaki

pre 10 godina

@žaki, kad vec tako razlozno zborite, hajde, mentalne gimnastike radi, da stavimo znak jednakosti izmedju nasih "zutih minuta", da se i mi pospemo pepelom za nase grehe (jeste da je nemecki ucinak samo u Drugom sv. ratu bio 50 miliona poginulih,

Da, sve to stoji što ste rekli, ali sam žutu minutu spomenuo bez znaka jednakosti jer to nije moguće. Više kao umanjenu sliku trenutka slabosti, ali izjednačavanje je apsurd. Suština je u sledećem: Da, bili su ratovi; Nemci su ih poveli; prošli su kako su prošli; ali šta je danas cilj?! Doveka se vrtiti u začaranom krugu optužbi? To je besmisleno. Život teče dalje; po mom shvtanju ko je šta radio odgovaraće Bogu kad za to dođe vreme ...i to svako licem u lice sa Njim. To neće niko izbeći; pa što bih ja onda zamarao mozak šta je ko činio bili to Nemci onomad ili Srbi, Hrvati, Bošnjaci nedavno! Ljudske pravde i pravila su varljive kategorije! Jednu stvar, koju spominje hrišćanski istoričar Malicki, najdublje verujem a ona se ispostavila kao istinita kroz istoriju od čoveka kao pojedinca do većih grupa tj. naroda. On kaže: "Kada čovek odseče sebe od religioznih kodeksa i prestane da u Bogu vidi centar i sebe i ljudi, on tada prestane i da se plaši Boga; a poslednji stepenik u tom padu je taj što za ispoljavanje njegove poročnosti onda nema prepreka." - Dakle verujem da je izgradnja mira prevashodna stvar jer nepravde čovek ne može da ispravi, niti za to ima snagu.

soundtracks

pre 10 godina

Na zalost zbog nepristanka Srba da im ta ista Evropa pomogne 1389. granice su zakucane na Savi a tu ce izgleda na nasu veliku zalost biti zauvek. (Viktor USA, 10. avgust 2013 18:11)Kako misliš zbog nepristanka Srba?Koliko mi je poznato pojedine Evropske zemlje su poslale pomoć 1389 godine,to su istorijske činjenice.Informiši se malo pre nego što nešto napišeš.Takodje Boj na Kosovu nije doneo pobedu Osmanskoj imperiji,kao što im je pobedu donela Marička bitka(1371),a Srbija je do sredine 15 veka bila slobodna.Podsetiću da je u 15 veku Sulejman stigao do Beča.A to što "hrišćanska"Evropa nije ništa uradila da oslobodi svoju "pravoslavnu braću" na Balkanu(Grci,Bugari,Rumuni),sigurno nema veze sa tim da im Srbi nisu tražili pomoć,već su im važnije bile proširenje kolonija.Srbija je već na početku borbe za oslobodjenje, početkom 19 veka, odlučila da pripada Evropskoj,a ne Azijskoj civilizaciji,mada se ovaj deo planete zove Evro-Azija i narodi u Evropi su poreklom iz centralne Azije.

Viktor USA

pre 10 godina

"Kakva crna Jevropa Bole, mi smo deo velicanstvanog Otomanskog carstva" je prokleto tacan citat iz "Crnog Gruje". Na zalost zbog nepristanka Srba da im ta ista Evropa pomogne 1389. granice su zakucane na Savi a tu ce izgleda na nasu veliku zalost biti zauvek.

Martin70

pre 10 godina

vi izgleda mislite da Njemci ustaju u jutro i prva pomisao im je kako napakostiti Srbiji...???.... vi ste njima toliko nevažni... potpuno drugi način razmišljanja i shvatanja svijeta oko sebe... čak i u kontekstu prvog i drugog svjetskog rata... imaju ljudi pametnija posla...

Nikola Insider

pre 10 godina

@Nikola Insider
Pa sta radis tamo u toj i takvoj fasistickoj Nemackoj, i tako progonjen kao Srbin-antifasista, i to tako vec 30 godina? Sto ne ode u Rusiju, ili ne ostade u Srbiji. Vec pravo, pa pobeze u fasisticku Nemacku.
(ambasador iz kace, 10. avgust 2013 18:54)

ambasadore iz kace,

koristis vrlo tezak, sirov, neotesan, grub jezik pri artikulaciji. Nicim nisam tvrdio da je danasnja Nemacka fasisticka vec samo rekao da se neonacizam tolerise a da prosecan Nemac i dalje simpatise sa tom ideologijom. U ovih trideset godina ubijeni su bezbrojni stranci samo zato jer su stranci, zapaljene kuce stranaca, izgorele citave familije sa malom decom. Pocinioci nisu uvek uhvaceni a oni koji su uhvaceni bili su uvek neonacisti. Da ovde vec 30 godina radim me ne sprecava da se i dalje informisem, drzim oci i usi otvorene i pre svega ne sprecava me da mislim. Takav kao sto si ti bi na mom mestu pri svakoj nepravdi okretao glavu u stranu, ne bi te se nista ticalo (dok tebe samog ne pogodi), ne bi nista komentarisao, uvlacio bi se Nemcima na svakom koraku u guzicu, bio svuda i na svakom koraku ljubazniji nego sto je uopste potrebno, kratko receno, bio bi jedan obicni uvlakacki slajm. E takve Nemci "vole", sluge, kako u duhu tako i i u telu. Ne misli da ovde ima malo takvih pripadnika naseg naroda. Ima ih cak vrlo mnogo. Nisi sam.

hypatija

pre 10 godina

Леп гест господина амбасадора. Хвала.Што се Немаца тиче, мислим да су они свесни да то што су у прошлости учинили никако и ничиме немогу да исправе. Зато су ту прошлост оставили иѕа себе и кренули даље са поукама које су извукли из своје историје. Сада су ту где јесу (први у Европи и водећа светска економска сила). Мислим да се Хитлер окреће у гробу када види ко је све данас Немац. Ми свакако нисмо ни близу оном злу које су Немци својевремено начинили, али смо у новој историји сврстани раме уз раме са њима, нажалост. Дакако да није потребно трошити превише енергије на доказивање наше невиности, већ се треба окренути будућности и својим радом и ѕалагањем на стварању бољег и поштенијег друштва, а на принципима модерног светског схватања, доказати том истом свету да смо равноправни партнери које су непотребно (хммм..) сатанизовали.

Johnny qui n'est pas un ange

pre 10 godina

E, Samo neka je makromegalicno-elefantijazicni drzavni aparat Srbije jedini dobar (za Viskovica), pa divote!

ambasador iz kace

pre 10 godina

Jadna je Srbija sa ovakvim ambasadorima, i nije ni cudo sto smo tu gde jesmo. Bas me zanima na koje ratove Viskovic misli. Cudo nije pomenuo ove ratove u zadnjih 20 godina. Ja mislim da je to najveca kocnica za nas u pristupu EU. I ti ljudi koji su vodili te ratove i dalje su tu medju nama i idalje se pitaju za mnogo sto sta.
Pa i Francuska i V.B. i mnoge druge su bile protiv Nemacke u 1. i 2. sv.ratu, pa Nemcima ne smeta da sa njima saradujuju.
I sami Nemci pokusavaju decenijama da se operu od onog sto su radili u 2.sv.ratu.
Ja mislim da je to zbog toga sto je Srbija, u zadnjih 20 god. upravo pocela da lici na tu Nemacku od pre 70-80 godina, dok ta ista Nemacka ne da ne lici na sebe iz tog vremena, nego je susta suprotnost.

Iguman Nemanja

pre 10 godina

1918. Srbija pobedila, Nemačka izgubila.
1945. Srbija pobedila, Nemačka izgubila.

I ti danas da nas ucenjuju.

Ma more...Srbijo, dosta puzanja, ustani bre i pljsni jedno istorjski NE za tu nemačku EU da nas se deca ne stide kroz vekove koji dolaze.

Ukleti pasaluk

pre 10 godina

Knez Pavle dogovorio pakt s Hitlerom, sv. Nikolaj Velimirovic dobio gvozdeni krst od nacista, Nedic bio saradnik okupatora, Mihajlovic saradjivao s Nemcima i Italijanima, Ljotic bio fasisticki poglavar. SVI srpski nacionalisti bili su saveznici Nemaca. Samo su se srpski komunisti borili protiv njih. O cemu ovaj prica?

milan

pre 10 godina

Nekako ste gosp. Viskovicu potpuno izostavili ratove i zbivanja u 90-tim koje su sigurno najjaci u najveci utisak ostavile na misljenje nemaca o nama srbima. Sigurno da vam to nije promaklo za vreme vaseg sluzbovanja u Nemackoj i to treba podvuci i ako nekima iz sadasnje vlasti neodgovara.

lesa

pre 10 godina

Ivane Draza im je vecu stetu pravio nego partizani, samo sto su nas komunisti ucili drugacije. Draza je imao podrsku Engleske i vrsio je diverzije po njihovin instrukcijama dok ga ti isti Englezi nisu izdali.

ice9

pre 10 godina

Nacija koja je pobila toliko ljudi u tako kratkom periodu nema prava glasa, sram da vas bude dok je sveta i veka, 6 000 000 samo u logorima mozda i vise ko zna.

Nikola

pre 10 godina

Bili smo neprijatelji i u više ratova, a ja sam ponosan na moje pretke koji su ustali protiv divljih germanskih hordi i njihovog viđenja sveta. Isto ću i ja da uradim kada korov ponovo pokuša da uništi našu lozu.

Nikad

pre 10 godina

Ni ja ne praštam bombardovanje 1999. i Kosovo, gde su delovali nezakonito pod pritiskom SAD, koje ih danas špijuniraju. Nemačka ima generalno lošu politiku prema Srbiji 100 godina i dobija mnogo više od nas nego što zaslužuje.

dr

pre 10 godina

Da, tocno tako: NEKI Nijemci ne zaboravljaju ratove, dok samo NEKI Srbi zaboravljaju. Ovo drfugo je veliki problem. Ako neko nije skuzio, problem je sto Srbi zive u proslosti.

Nislija

pre 10 godina

Nemci nama ne zaboravljaju? Hahahahahahahahahaahah, cekaj, Nemci koji su pravili sapun od ljudi nama ne zaboravljaju...ne, ipak je ovo zezanje.

Pedja

pre 10 godina

Gospodin Ivo Visković je gospodin sa velikim G.
Obrazovan, pametan, elokventan, kulturan ...
Kao takav smeta i naravno treba ga skloniti.
PreCednik ce vec naci nekoga sa segamega diplomom i udomice ga na ambasadorsko mesto u Nemackoj.

djordje

pre 10 godina

u pravu su ljudi! kako bi i mogli da zaborave? mi srbi smo triput napali nemacku u XX veku! pravili smo po nemackoj koncentracione logore i ubili smo 2.000.000 nemaca, uglavnom civila! vesali smo ih po trgovima i pekli u pecnicama! stvarno su u pravu sto ne zaboravljaju sta smo im sve radili na njihovoj zemlji!

tz

pre 10 godina

Vec tri meseca sam u Nemackoj, vracam se u Srbijicu majku za dve nedelje... Oni ovde ne znaju ni gde je Srbija, niti shta mi zelimo... Culi su nekada davno za nekakvu Jugoslaviju... Eto, informacija iz prve ruke... e, da, znaju i za Novaka Djokovica, a jedan poljak mi je rekao da voli Bregovica i Kusturicu.

dsagsg

pre 10 godina

Kakva demagogija ... Ne zaboravljaju da su u dva rata bili protiv Srba ali su zato najblizi saveznici sa Francuskom sa kojom su u miru 68 godina sto je najduzi period jos od Karla Velikog.

Sto gospodin analiticar ne navede prave razloge zasto nam ne veruju? Razloge kao sto su srpska korumpiranost, srpska neodgovornost, srpska povodljivost i najvaznije od svega srpska nespremnost da podrzavaju politicke interese EU (ne podrzavam ih ni ja da ne bi bilo zabune). Mi se ponasamo ko radoznale tinejdzerke: ocu piki-necu piki, i na kraju uvek piki.

Vladimir Pula

pre 10 godina

Nijemci su krenuli ispočetka i dalje 1945. sudeci po komentarima Srbija nije 2013. Ne zanima nikoga sta mislimo mi jadnici sa Balkana, a na kraju svih krajeva ljudi ostatak svijeta je krenuo dalje, možda bi trebali i vi?
A neko pominje grke, zaduzivali se do nemilosti i sada kad je došlo vrijeme da se dugovi naplate Nijemci nacisti. Ma dajte molim vas.... Ljencine zadnje...

neurosport

pre 10 godina

Bili smo neprijatelji i u više ratova, a ja sam ponosan na moje pretke koji su ustali protiv divljih germanskih hordi i njihovog viđenja sveta. Isto ću i ja da uradim kada korov ponovo pokuša da uništi našu lozu. (Nikola, 10. avgust 2013 11:04)

Takodje sam ponosan na pretke, sa jedne strane su mi oni koji su Albaniju pregazili, sa druge logore preziveli... I sta sad ja treba njih da se odreknem zbog ovih tasna & masna tipova. Samo se plasim dragi moj Srbine da ce se buduce generacije nas stideti jer smo u manjini.

mktzvxp

pre 10 godina

Ne lazite narod. Nemci pognu glavu kad im pomenete Drugi svetski rat. Borili su se i protiv Amerikanaca pa i obozavaju. Rusi su ih maltretirali 50 godina pa nemaju danas nista protiv njih. Cak i da imaju politicari se ne bave emocijama i temama iz prosla. Barem politicari u normalnim drzavama.

Nikola Insider

pre 10 godina

I sami Nemci pokusavaju decenijama da se operu od onog sto su radili u 2.sv.ratu.
dok ta ista Nemacka ne da ne lici na sebe iz tog vremena, nego je susta suprotnost.
(ambasador iz kace, 10. avgust 2013 11:50)

ambasadore iz kace,

nemas ti blage veze o cemu govoris. Ako bi Nemci vec hteli da se peru od onoga sto su u proslosti cinili onda bi morali poceti od I-og a ne II-og sv.rata.
Sto se tice tvoje tvrdnje da su Nemci danas nesto potpuno suprotno od onoga sto su nekada bili mogu ti samo reci da lupetas i da ne bi trebao da pises o stvarima koje su ti potpuno strane.
Ja radim u Nemackoj vec 30 godina i tvrdim da je prosecan Nemac i dan danas obozavatelj Hitlera (od milja ga zovu Adi), njegove ideologije, antisemiti su koji negiraju holokaust i koji i dan danas i dalje prevashodno mrze Jevreje, Ruse a sa naseg podrucja posebno nas Srbe. Da su rasisti, to ne moram posebno da naglasavam. Kod njih legalno postoje neonacisti koji imaju cak i svoju NPD nacisticku stranku koja izlazi i na izbore. Svake godine slave se rodjendani A. Hitlera, R. Hesa, pri cemu se marsira ulicama vecih gradova Nemacke. Neonacisti su u Nemackoj i dan danas sveprisutni.

Vuk dlaku menja cud nikada

pre 10 godina

Obrati paznju na to da ne prastaju sto smo u dva rata bili na suprotnoj strani. Pa bili su i Englezi Francuzi pa ste sa njima sada. Drugo, ta izjava znaci da su oni, Nemci, bili na ispravnoj strani.

ION

pre 10 godina

Ali Grci im javno rekli,a mi ćutimo
(hik, 10. avgust 2013 14:52)

Rekli su im kada su potrosili novac dobijen vecinom od Nemaca. I mi smo "rekli" Hrvatima, kada su napustili SFRJugoslaviju.

Darko

pre 10 godina

Srbi i nemci se bas vole,to ne moze da promeni nikakav marketing i nijedna politika !? Ne kaze se u Srbiji uzalud , voli ga kao nemca..
Tacno je i da od svih medjusobnih igara najvise vole da se glede preko nisana, no nevolja je sto se te igre stalno odrzavaju na teritoriji Srbije?!!

I tako traje ta ljubav i trajace...

Žaki

pre 10 godina

A to sto smo ih naucili da jedu viljuskom ... :)
(Peca, 10. avgust 2013 13:24)

Bez obzira na smajli (što ukazuje možda i na sarkazam) moram da primetim da je ovo tipičan stereotip okamenjenog razmišljanja koje je ostalo negde tamo u nekoj prošlosti na koju, ako želimo sebi dobro, nije mudro mnogo osvrtati se! Najpre zato što je to jevanđelska mudrost o "oraču koji se okreće iza sebe.." a najposle zato što kada se već i osvrćemo na prošlost to moramo da činimo samo onda kada razabiramo svoje grehove a ne i tuđe.

Ovde se spominju oni koji danas vuku ekonomiju Evrope; koji proizvode (ne bih da nabrajam) najkvalitetnija vozila na planeti; koji su imali svoje padove ali i nisu ostali u blatu - smogli su snage da ustanu. Da li je viljuška neki argument protiv njih? Nije li ovo pokušaj degradiranja pa i vređanja njihovih civilizacijskih dostignuća koja nadmašuju nas za mnogo dužina - nije čak ni merljivo. Nisam ja neki poseban germanofil, samo smatram da nije naročito mudro "Tajsonu psovati u lice"!? Fali malo nežnog i nezlobivog lukavstva nama neobrušenima i sirovima; frustriranima i ljubomornima; makar da se ćuti ako već nema neke kreativnije ideje od omalovažavanja. Sa tom zarđalom viljuškom mi nemamo šta da jedemo, niti šta da nabodemo na nju. Jednom rečju, možemo sa njom da se slikamo!

Žaki

pre 10 godina

Bili smo neprijatelji i u više ratova, a ja sam ponosan na moje pretke koji su ustali protiv divljih germanskih hordi i njihovog viđenja sveta. Isto ću i ja da uradim kada korov ponovo pokuša da uništi našu lozu.
(Nikola, 10. avgust 2013 11:04)

I sta sad ja treba njih da se odreknem zbog ovih tasna & masna tipova. Samo se plasim dragi moj Srbine da ce se buduce generacije nas stideti jer smo u manjini.
(neurosport, 10. avgust 2013 12:39)

Koliko vidim vas dvojica uzdišete za nekom nedostižnom odmaštanom slikom? Šta predlažete kao rešenje? Objava rata Nemcima? Istrebljenje Germana? Pa znate šta: malo će to teže da ide jedan na jedan. Njih je više od 80 miliona a nas ni jadnih sedam (a pri tom više umiremo no što se rađamo). Biće da ne shvatamo baš mnogo svet oko sebe?! Ubiše nas lažne slike koje imamo o sebi; ubi nas demagogija koju negujemo kao da nam je dete. Nije sporno da je fašizam jedna grozna "žuta minuta" u koju su Nemci upali onomad; zato su od sveta dobili po nosu ali se nekako oporaviše i opametiše. Kroz celu istoriju ta mrlja će postojati uz njihovo ime, ali život teče dalje. Nisu ni onda svi Nemci bili fašisti kao što i za vlade Đinđića nisu svi Srbi bili demokrate (na žalost!). Pa svako od nas ima žutu minutu koja obično kroz alkohol izbije i nanese štetu bližnjima, ali ta nas epizoda ipak ne čini još uvek demonima. Pokajanje i promena života su sredstva ozdravljenja.

tomislav Panajotovic

pre 10 godina

To je tako bilo i ostalo. Nemci nam nikada nece oprostiti dva svetska rata u kojima su porazeni. Nismo ih mi bas porazili ali smo doprineli a oni ne prastaju. Kako su se samo zdusno pobrinuli da rasture Jugoslaviju.

student_iz_parka

pre 10 godina

@ Ukleti pasaluk

Zalosno je toliko nepoznavanje vlastite istorije. Knez Pavle je bio covek koji se slucajno nasao na celu drzave, koji je bio slab i nedorastao toj funkciji i koji je svim silama nastojao da izbegne pakt za Hitlerom. Potpisao ga je samo da bi spasao drzavu i narod od stradanja, i to posle zestokih pritisaka i pretnji. Upravo zbog tog potpisa je i skinut sa vlasti, a skinuli su ga srpski nacionalisti poput Draze jer su ti isti srpski nacionalisti ratovali u Prvom svetskom ratu protiv Nemaca i mrzeli su ih iz dna duse. Srpski ancionalisti su pre bili za rat nego za pakt sa Hitlerom. Nigde u Evropi se obican narod nije pobunio protiv Hitlera i Nemacke kao sto su to Srbi uradili. Seti se samo masovnih protesta protiv tog pakta u Beogradu i parola "bolje grob nego rob"!!!

I za kraj, moj pokojni deda je bio veliki nacionalista i borio se u partizanima. Nikada u svom zivotu nije bio komunista, vec Srbin patriota. Partizani su bili vise srpski nego komunisticki pokret, jer komunizam nije bio nimalo rasporstranjen medju Srbima iz Hrvatske, Bosne i Srbije koji su od samog pocetka rata stupili u partizane. U njih su stupili ne zato sto su bili komunisti, nego zato da bi branili svoju zemlju od okupatora. Zakljucak - Srbi su kao narod bili protiv Nemaca u drugom svetskom ratu!

Drugi su krivi za sve

pre 10 godina

To je tako bilo i ostalo. Nemci nam nikada nece oprostiti dva svetska rata u kojima su porazeni. Nismo ih mi bas porazili ali smo doprineli a oni ne prastaju. Kako su se samo zdusno pobrinuli da rasture Jugoslaviju.
(tomislav Panajotovic, 10. avgust 2013 17:27)

Ma da. 80 mil. Nemaca je glasalo u Sloveniji, pa onda u Hrvatskoj, da im je bolje da se kao samostalna drzava prikljuce EU.

Dusan silni

pre 10 godina

E, jadna smo mi zemlja kda tebe i tebe slicnima saljemo za ambasadore! Cetiri godine kasnis i spavas po konferencijama koje organizuju Nemci. Sta ste vi licno doprineli u poboljsanju odnosa izmedju dve zemlje za platu od 5000e mesecno plus buvalni skoro sve besplatno( auto, gorivo, hrana , voda, sokovi, posluga). Gradjani Srbije , poreski oveznici, pa mi pla'amo njihovo lencaranje po svetu! Racunajte, na sajtu MSP pise , mislim da ima oko 96 predstavnistva Srbije po svetu, neka imamo 70 ambasadora ili konyula koji su postavljeni. Samo za njihove troskove odvajamo 350000eura mesecno bez troskova njhovih iznajmljenih stanova. To je samo jedan mali detalj koliko se mi neracionalno odnosimo prema novcu. Ma vec mi je muka od svega, da se covek zapita samo koliko jos mogu kostati i zgrade koje iznajmljujemo. Muka mi je jos ce se on hvaliti da je sklopio 100 polovnih kompjutera, verovatno je i to radio u radno vreme!!

Viktor USA

pre 10 godina

"Kakva crna Jevropa Bole, mi smo deo velicanstvanog Otomanskog carstva" je prokleto tacan citat iz "Crnog Gruje". Na zalost zbog nepristanka Srba da im ta ista Evropa pomogne 1389. granice su zakucane na Savi a tu ce izgleda na nasu veliku zalost biti zauvek.

HPF

pre 10 godina

Pa ovo je ludilo! Ovde sve gluv do gluvog. Izvade iz konteksta nešto što im pobuđuje bes i onda krenu u tiradu. S jedne strane se nacionalisti hvale borbom protiv Nemaca u prošlosti (a niti smo se sami borili protiv njih, niti su se nacionalisti uopšte borili protiv njih u II svetskom ratu), s druge levičari koji optužuju Viskovića da prodaje nacionalističke paranoje da nas "ceo svet (u ovom slučaju Nemačka) mrzi". Prvo, Visković je i sam levičar i ne priča o prosečnom Nemcu, već o određenim političkim strukturama u kojima postoje izvesni stereotipi i koji dobro znaju gde je Srbija (to se najpre odnosi na FDP koji je prema Jugoslaviji i Srbiji imao otpor još od Genšera, takođe njihovog kadra). Sa druge strane, pristup "Nemci su uvek nas pravoslavce hteli da unište, ali j.... im im mi mater opet" je potpuno besmislen. Politika se vodi u skladu sa okolnostima i vekovnih neprijatelja nema. SDP-Zelena vlada u Nemačkoj, nakon Miloševićevog pada, bila je veoma naklonjena Srbiji. Uostalom, kao što reče neko od nacionalističkih komentatora - takvi stavovi postaju manjina, pošto ljudima očito ne smeta što bi isti ovi koji su danas na vlasti pre 4 godine sami sebe uhapsili za ovo što sada rade. Može nacionalista, može Evropejac, samo dok je to "čovek iz naroda" koji prodaje maglu, poput Tome-diplome, Ivice s rakijom i prasićima ili gospodara Vučića kome su od dojučerašnje ideologije ostali samo samoljublje, mesijanstvo i bahatost.

cudno

pre 10 godina

Vec tri meseca sam u Nemackoj, vracam se u Srbijicu majku za dve nedelje... Oni ovde ne znaju ni gde je Srbija, niti shta mi zelimo... Culi su nekada davno za nekakvu Jugoslaviju... Eto, informacija iz prve ruke... e, da, znaju i za Novaka Djokovica, a jedan poljak mi je rekao da voli Bregovica i Kusturicu.
(tz, 10. avgust 2013 12:41)

To apsolutno nije moje iskustvo, mora da ste imali susrete sa nekim cudnim ljudima. U Nemackoj ljudi itekako dobro znaju gde je Srbija... doduse, jos bolje znaju gde je Hrvatska (zbog mora, pre svega), ali znaju i gde je Srbija.

Dr Etker

pre 10 godina

Ratove iz 90-tih mozda ne zaboravljaju, ali to im je ostalo u prijatnom secanju, tu mogu da ubeleze plus.
Sa Francuzima je bio brak iz interesa, koji je stvorio EU, odnosno njihovu ekonomsku moc. EU im je donela otvaranje trzista manjih i tehnoloski nerazvijenijih zemalja, koje od miloste zovu PIGS. Posle tu upadose i bivse nazovi socijalisticke zemlje, pa je loviste znatno prosireno, a kako je "lovina" zavrsila, to se vidi i golim okom, bez statistickih i ekonomskih arheoloskih iskopavanja.

Микица

pre 10 godina

Невероватно је колико су ме Немци, пословни партнери увек, ма колико избегавао, питали о Првом и Другом светском рату.

Њихово мишљење је да смо ми криви за њихову пропаст. Вероватно и јесмо јер су наши топови на Кајмакчалану означили крај империја и владавине такозваних великих народа!

ambasador iz kace

pre 10 godina

@Nikola Insider
Pa sta radis tamo u toj i takvoj fasistickoj Nemackoj, i tako progonjen kao Srbin-antifasista, i to tako vec 30 godina? Sto ne ode u Rusiju, ili ne ostade u Srbiji. Vec pravo, pa pobeze u fasisticku Nemacku.

Ger-mann

pre 10 godina

Nas ulazak u EU apsolutno nema nikakve veze sa ratovima i istorijom. Nemci postavljaju pravila i ocekuju da ih ispostujemo. Ako mi nismo sposobni, nas problem. Njima definitivno ne treba nova Grcka i Kipar. Takodje, nas je problem sto za sopstvene neuspehe uvek krivimo druge. U ovom konkretnom slucaju: nemci nam ne daju u EU jer nas mrze. Gluposti

Сима

pre 10 godina

@Ukleti pasaluk "sv. Nikolaj Velimirovic dobio gvozdeni krst od nacista" да добио је, а знаш ли зашто? Зато што је сахрањивао лешеве немачких војника који су остали да труле на бојним пољима, о којима се нико није бринуо. Немачка му је доделила тај орден у знак захвалности.

Milan

pre 10 godina

Srbin i Srbija imaju 2 Problema .Srbin trazi ljubav i njenu definiciju a Srbija pravdu i njenu definicju.Definicije ne POSTOJE.Ono sto je za nekoga ljubav za drugoga nije i obrnuto.Pravda se takodje nemoze definisati.Ima samo pravo.Ono sto pred sudom za jednoga jeste za drugoga nije.

Real

pre 10 godina

99% vas nije ni procitalo tekst,a vec pljujete i pricate o istooriji.Ono sto nemce 'nervira' je to sto smo bili na strani komunista za vreme hladnog rata,ono cega se oni najvise plase to su azilanti i novi gasterbajteri koji ce da dodju iz srbije.Neverovatno je koliko smo licemeran narod,sa jedne strane smo protiv njih,srbujemo i ponasamo se tipa 'Srbija se saginjati nece','treba nemcima zahvaliti na saradnji i okrenuti se sebi',oni su genocidan narod oni ce nas da uce o pravdi...itd
A sa druge srane vecina vas bi zelelo da ode tamo da zivi,da imate njihove papire,plate itd...
Svako od vas ima bar nekog iz familije ko zivi tamo.U nemackoj trenutno zivi oko700 000 srba koji su prijavljeni,a da ne govorim jos o sezonskim radnicima koji rade na crno,moze se ladno reci da u Nemackoj zivi skoro mil Srba.A sto se tice EU,nemci imaju jasan stav povecati zivotni standard onoliko koliko je potrebno da se zaustavi tradicija odlazenja u nemacku,a sto se Kosova tice ista prica svaki drugi nemac vice 'ausländer raus'.Ovo su cinjenice koje svi znamo,a B92 bih zamolio da objavi komentar posto predhodna 2 nije.

lazar

pre 10 godina

Oni nemci koji treba da pamte ratove I srbe, pamte. Mi I nasi tradicionalni saveznici u ratu - britanci bas se volimo a? Jos nismo ukapirali neke stvari. Svaki Srbin treba da bude ponosan na svoje pretke koji su branili Srbiju I ponosan je. politika je ta koja ih je slala, nisu se oni mnogo pitali.

Trazim pomilovanje

pre 10 godina

@žaki, kad vec tako razlozno zborite, hajde, mentalne gimnastike radi, da stavimo znak jednakosti izmedju nasih "zutih minuta", da se i mi pospemo pepelom za nase grehe (jeste da je nemecki ucinak samo u Drugom sv. ratu bio 50 miliona poginulih, Prvi da zaboravimo)a 'nas' ucinak 90-tih daleko skromniji, al nema veze.
Ajde onda po istoj jednacini, da Srbija dobije ono sto je Nemacka dobila 1945: Anuliranje svih spoljnih i unutrasnjih dugova, Marsalov plan, obnovu industrije, itd., pa da i mi "nekako ustanemo iz blata". Posto smo na nesrecu bili i zrtve, nek nam daju i ratnu odstetu koja jos nije isplacena (zadnji razgovori sa Nemackom vodjeni su o tome 80-tih).
Da, moze i clanstvo u EU, to nek bude gratis. Ako vec pravimo jednacinu, nek budu svi faktori na broju. Ja sam inace za EU, da ne bude zabune, ali 'po meri coveka'.

hypatija

pre 10 godina

Леп гест господина амбасадора. Хвала.Што се Немаца тиче, мислим да су они свесни да то што су у прошлости учинили никако и ничиме немогу да исправе. Зато су ту прошлост оставили иѕа себе и кренули даље са поукама које су извукли из своје историје. Сада су ту где јесу (први у Европи и водећа светска економска сила). Мислим да се Хитлер окреће у гробу када види ко је све данас Немац. Ми свакако нисмо ни близу оном злу које су Немци својевремено начинили, али смо у новој историји сврстани раме уз раме са њима, нажалост. Дакако да није потребно трошити превише енергије на доказивање наше невиности, већ се треба окренути будућности и својим радом и ѕалагањем на стварању бољег и поштенијег друштва, а на принципима модерног светског схватања, доказати том истом свету да смо равноправни партнери које су непотребно (хммм..) сатанизовали.

Martin70

pre 10 godina

vi izgleda mislite da Njemci ustaju u jutro i prva pomisao im je kako napakostiti Srbiji...???.... vi ste njima toliko nevažni... potpuno drugi način razmišljanja i shvatanja svijeta oko sebe... čak i u kontekstu prvog i drugog svjetskog rata... imaju ljudi pametnija posla...

Nikola Insider

pre 10 godina

@Nikola Insider
Pa sta radis tamo u toj i takvoj fasistickoj Nemackoj, i tako progonjen kao Srbin-antifasista, i to tako vec 30 godina? Sto ne ode u Rusiju, ili ne ostade u Srbiji. Vec pravo, pa pobeze u fasisticku Nemacku.
(ambasador iz kace, 10. avgust 2013 18:54)

ambasadore iz kace,

koristis vrlo tezak, sirov, neotesan, grub jezik pri artikulaciji. Nicim nisam tvrdio da je danasnja Nemacka fasisticka vec samo rekao da se neonacizam tolerise a da prosecan Nemac i dalje simpatise sa tom ideologijom. U ovih trideset godina ubijeni su bezbrojni stranci samo zato jer su stranci, zapaljene kuce stranaca, izgorele citave familije sa malom decom. Pocinioci nisu uvek uhvaceni a oni koji su uhvaceni bili su uvek neonacisti. Da ovde vec 30 godina radim me ne sprecava da se i dalje informisem, drzim oci i usi otvorene i pre svega ne sprecava me da mislim. Takav kao sto si ti bi na mom mestu pri svakoj nepravdi okretao glavu u stranu, ne bi te se nista ticalo (dok tebe samog ne pogodi), ne bi nista komentarisao, uvlacio bi se Nemcima na svakom koraku u guzicu, bio svuda i na svakom koraku ljubazniji nego sto je uopste potrebno, kratko receno, bio bi jedan obicni uvlakacki slajm. E takve Nemci "vole", sluge, kako u duhu tako i i u telu. Ne misli da ovde ima malo takvih pripadnika naseg naroda. Ima ih cak vrlo mnogo. Nisi sam.

Žaki

pre 10 godina

@žaki, kad vec tako razlozno zborite, hajde, mentalne gimnastike radi, da stavimo znak jednakosti izmedju nasih "zutih minuta", da se i mi pospemo pepelom za nase grehe (jeste da je nemecki ucinak samo u Drugom sv. ratu bio 50 miliona poginulih,

Da, sve to stoji što ste rekli, ali sam žutu minutu spomenuo bez znaka jednakosti jer to nije moguće. Više kao umanjenu sliku trenutka slabosti, ali izjednačavanje je apsurd. Suština je u sledećem: Da, bili su ratovi; Nemci su ih poveli; prošli su kako su prošli; ali šta je danas cilj?! Doveka se vrtiti u začaranom krugu optužbi? To je besmisleno. Život teče dalje; po mom shvtanju ko je šta radio odgovaraće Bogu kad za to dođe vreme ...i to svako licem u lice sa Njim. To neće niko izbeći; pa što bih ja onda zamarao mozak šta je ko činio bili to Nemci onomad ili Srbi, Hrvati, Bošnjaci nedavno! Ljudske pravde i pravila su varljive kategorije! Jednu stvar, koju spominje hrišćanski istoričar Malicki, najdublje verujem a ona se ispostavila kao istinita kroz istoriju od čoveka kao pojedinca do većih grupa tj. naroda. On kaže: "Kada čovek odseče sebe od religioznih kodeksa i prestane da u Bogu vidi centar i sebe i ljudi, on tada prestane i da se plaši Boga; a poslednji stepenik u tom padu je taj što za ispoljavanje njegove poročnosti onda nema prepreka." - Dakle verujem da je izgradnja mira prevashodna stvar jer nepravde čovek ne može da ispravi, niti za to ima snagu.

papazijanija

pre 10 godina

Knez Pavle dogovorio pakt s Hitlerom, sv. Nikolaj Velimirovic dobio gvozdeni krst od nacista, Nedic bio saradnik okupatora, Mihajlovic saradjivao s Nemcima i Italijanima, Ljotic bio fasisticki poglavar. SVI srpski nacionalisti bili su saveznici Nemaca. Samo su se srpski komunisti borili protiv njih. O cemu ovaj prica?
(Ukleti pasaluk, 10. avgust 2013 11:28) preneto u danasnje vreme doskorasnja i sadasnja vlast i nvo moze da se poredi sa nedicem ljoticem nikolajem velimirovicem sto su saradnici okupatora koji je okupirao jedan deo srpske teritorije ... a radikali i ostale patrijote koje danasnji novinari nazivaju desnicarske organizacije bi u drugom svetskom ratu bili komunisti znaci sve se nekako preokrene ...

Nikola

pre 10 godina

@(mktzvxp, 10. avgust 2013 15:35)
Pa zar ne stoji u tekstu(ili je u nekom pored) da su kivni na nas jer smo podrzali ruse i kineze.A amere vole jer su ih na kraju ww2 spasili od sovjeta.

soundtracks

pre 10 godina

Na zalost zbog nepristanka Srba da im ta ista Evropa pomogne 1389. granice su zakucane na Savi a tu ce izgleda na nasu veliku zalost biti zauvek. (Viktor USA, 10. avgust 2013 18:11)Kako misliš zbog nepristanka Srba?Koliko mi je poznato pojedine Evropske zemlje su poslale pomoć 1389 godine,to su istorijske činjenice.Informiši se malo pre nego što nešto napišeš.Takodje Boj na Kosovu nije doneo pobedu Osmanskoj imperiji,kao što im je pobedu donela Marička bitka(1371),a Srbija je do sredine 15 veka bila slobodna.Podsetiću da je u 15 veku Sulejman stigao do Beča.A to što "hrišćanska"Evropa nije ništa uradila da oslobodi svoju "pravoslavnu braću" na Balkanu(Grci,Bugari,Rumuni),sigurno nema veze sa tim da im Srbi nisu tražili pomoć,već su im važnije bile proširenje kolonija.Srbija je već na početku borbe za oslobodjenje, početkom 19 veka, odlučila da pripada Evropskoj,a ne Azijskoj civilizaciji,mada se ovaj deo planete zove Evro-Azija i narodi u Evropi su poreklom iz centralne Azije.

Johnny qui n'est pas un ange

pre 10 godina

E, Samo neka je makromegalicno-elefantijazicni drzavni aparat Srbije jedini dobar (za Viskovica), pa divote!