Nedelja, 27.10.2002.

13:53

Jugoslovenski naučnici razvijali krstareće rakete za Irak?

Izvor: B92

Jugoslovenski nauènici razvijali krstareæe rakete za Irak? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

21 Komentari

Sortiraj po:

dragan

pre 21 godinu

Da su ,verovatno, nesto svercovali, muvali sa Irakom, u to mogu poverovati. Ali da nasi "strucnjaci" usavrsavaju krstarecu raketu jeste jedna od jacih izmisljotina. Ako je i od Milosa Vasica, mnogo je.

Mile Dragic

pre 21 godinu

Ako nasi zaista mogu da naprave krsterece rakete, onda se svi zaista mozemo osecati sigurnije. Uzgred, do sada sam samo nasao da prave sitnije stvari, ali dobre:
http://www.armyequipment.com/myweb/index.htm

Sinan

pre 21 godinu

u zemlji gde je skoro svaki drugi bio, ili zeleo da bude policajac, cure informacije kao kroz sito. Mnogo je izgleda i spremnih za korupciju. Ili su sve to isti. Nema nista od nas. Ostaju nam sljive, maline i paprike, bre.

cekrcici

pre 21 godinu

Ma nisu razijali,nego su im direktno prodali one sto nisu iskoristili u odbrani od NATA.Inace o ucescu firmi u izgradnji vojnih objekata i obuke pilota,kada o tome pisete,pisite i o ucescu u tim poslovima firmi iz Slovenije,Hrvatske,Bosne i Hercegovine.Inace u cijeloj stvari mi nije jasno zasto se govori da su to penzionisani oficiri,pa pustite ljude da se bave privatnim biznisom, valjda je to i cilj demokratskih promjena, razvijanje privatne inicijative.Sto se tice price o Seselju,njemu je i bez ovoga neizbjezan Hag,samo dok se demokrate i patriote izbore za ukidanje clana 39,koji je stvarno smijesan.

dacha

pre 21 godinu

Odavno nisam video tolilko gluposti na jednom mestu i tolikog izliva mrznje i zluradosti ocigledno orkestriranih sa jednog mesta a uperenih protiv drzave Srbije i Republike Srpske.
Da li sve to treba povezati sa predstojecim tajfunom u Savetu bezbednosti UN koji nam je obecala signora del Ponte zbog izbegavanja saradnje sa Hagom (Srbiji, naravno, u pismenoj formi dok Hrvatima samo usmeno, u vidu blagog prekora)? Hrvatskoj ocigledno ogovara slikanje Srbije u sto tamnijim tonovima ne bi li oni u poredjenju ispali svetli mali andjelcici,nevinasca.
Ili mozda treba traziti vezu sa predstojecim US napadom na Irak i dokazivati da su Srbi u stvari ti koji su oduvek pa i dan danas, eto, pomazu muslimanski fundamentalizam i terorizam u svetu, pomazu mudzahedine,talibane i koga sve ne od te fele a da su samo prazne price i srpska propaganda skoro poluvekovne veze Alije Izetbegovica sa muslimanskim militantnim, teroristickim centrima sirom sveta kao i ucesce vise hiljada monstruoznih zlocinaca mudzahedina na strani bosanskih muslimana i cak njihov posleratni ostanak da zive u Bosni?
U tu svrhu se izmisljaju i razvijaju neverovatne, nebulozne price poput ovih o srpskoj kooperaciji sa Irakom u proizvodjni krstarecih raketa (ni manje ni vise)!!!!
Uporedite samo to sa zlobnim komentarima u ostalim former Yu drzavicama na temu YUGO u Americi!!
Po njima, Srbi, naravno nisu u stanju ni bicikl da naprave a kamo li pristojan auto, ali krstarece rakete za Sadama svakako mogu!!! Za kaj ne???
S druge strane, toj plimi pisanja optuzbi protiv Srbije u zadnje vreme svesrdno pomazu same vlasti u Srbiji, pre svih naravno onaj cudni mutant koji se naziva Savezna vlast i Savezni Predsednik, pod cijom su ingerencijom i ostatak bivseg SFRJ vojnog-industrijskog kompleksa i trgovine naoruzanjem i vojnom opremom koji je, istine radi, u to vreme i tim odnosima snaga u svetu, bio jako dobar i profitabilan posao.
Sada, medjutim, ispostavilo se da se takav biznis pojavljuje u stvari kao kamen oko vrata novoj vlasti u Srbiji koja nije umela (ili mozda nije htela)da ga se na vreme oslobodi ili stavi pod civilnu kontrolu zajedno sa VJ, DB i ostalim atavizmima proslih vremena.

Dragan

pre 21 godinu

Ako je neko saradjivao sa Milosevicem to je bio Vuk Draskovic a ne znam kakve veze ima Kostunica sa ovim tekstom. Predsednik Upravnog Odbora Jugoimporta je Dusan Mihajlovic a clan Upravnog Odbora je Zoran Zivkovic, tako da kritike treba da budu usmerene u tom pravcu a pogotovo prema Dusanu Muhajlovicu koji je godinama bio Miloseviceva desna ruka.

Miona

pre 21 godinu

Eto, 40-50% Srba ce i dalje da glasaja za one koji saradjuju sa Irakom, usput brukajuci raseljenike izgubljenim kompasom. Nesreca je sto taj narod nema pameti, ali i sreca sto ce je razumna evropska i svetska zajednica nametnuti!

Aleksandar

pre 21 godinu

Kakvih cemo se sve gluposti naslusati. Kao nasi naucnici razvijali krstarece rakete za Irak. Pa sto nisu razvili te krstarece raketa za nas da se sa njima branimo od NATO-o bombi. Gluposti.
A evo sada jednog pametnog pitanja. Oni cecenski teroristi u pozoristu, videsmo na televiziji da su to sve same lepe devojke i negovani mladici. Ti sigurno nisu dosli iz Cecenije, vec su ih obucavali negde na Zapadu. Vidi se da su ziveli ugodnim zivotom kada su tako negovani. Cecenski teroristi ne izgledaju ni iz bliza tako negovani i uredni. Pitanje: ko ih je poslao da naprave haos u moskovskom pozoristu.

zzdito

pre 21 godinu

Ma jok ljudi, ovo je sve laz uperena protiv vaskolkog srpstva. Juce zvanicni pretstacnik reko da "Orao" nije nikad trgovo sa Irakom. Valjda on najbolje zna!

Toma

pre 21 godinu

Uz svo duzno postovanje prema Miroslavu Lazanskom, moram da iznesem par cinjenica do kojih sam dosao citanjem stranice http://news.bbc.co.uk/2/hi/world/americas/2200905.stm a koje njegovo izlaganje dovode u sumnju. Na toj stranici je clanak koji govori o zabrinutosti Amerike zbog sve vece rasirenosti krstarecih raketa, pa izmedju ostalog navode: At least 81 countries are reported to have cruise missiles of some kind, totalling more than 70,000 weapons.(Bar 81 zemlja ima neku vrstu krstarecih raketa, a njihov ukupan broj je veci od 70.000 komada). Osim toga, na istoj stranici su date jos neke adrese o istoj temi: 28 april 02: Indija uspesno testirala krstarecu raketu, razvijenu u saradnji sa Rusijom, zatim: Krstarece rakete "Made in Brazil" itd. Nemam ni najmanju nameru da procenjujem sposobnost nasih naucnika i nase privrede za razvoj krstarece rakete, ali su me navedene cinjenice prilicno zbunile. Ne bi bilo lose da upitate jos nekog strucnjaka za misljenje o istoj stvari, da dopunite ono sto je rekao Lazanski, jer se radi o stvari koja pogadja sve nas.

G. Milivojevic

pre 21 godinu

Nemojte samo sad da ispadne da je za sve kriv - Seselj. Moze Seselj da obozava Sadama Huseina i da mu odlazi u posetu koliko hoce (na licne troskove, naravno), ali, taj isti Seselj nema izvozno preduzece i nije ugovarao (ili mozda jeste, ali, u cije ime?!) poslove i ume "Jugoimporta", "Orla" i ne znam sve koga ko je ucestvovao u ovom krsenju embarga. Pored krsenja embarga, mene najvise zabrinjava taj nonsalantni odnos vodecih ljudi (prvo saveznih, premijera i predsednika, kao i predsednika Upravnog odbora "Jugoimporta") koji uglavnom "nisu bili obavesteni". A ko to treba u toj drzavi da bude obavesten? Carsija? (Kad ta vodeca garnitura "ne zna" ko krsi embargo, pa kako moze neko da ocekuje da ce se ikada saznati ko pobi tolike ljude u Srbiji?!) Naravno, kad ja napisem "nezgodan" komentar (pre par dana), pa malo dirnem u srpske "bogove", onda B92 ne objavi, jer se moji ostri tonovi ne uklapaju u "guranje pod tepih". Ali, ako ta drzava zeli uopste da ide napred (a to sve vise postaje veliki znak pitanja), onda se bez istine i postovanja medjunarodnih normi, ne moze. Ako neko od "velikih" Srba misli da je jako pametan, pa ce vec nekako da "predje" celu medjunarodnu zajednicu, grdno se vara. (Kao sto videsmo, sve vreme bi povika na vuka, ali majstori uhvatise lisicu. Sa sve komadom mesa.)

Nebojsa

pre 21 godinu

Gospodo iz Vasingtona, Srbi koji misle svojom glavom, zar Vi stvarno verujete da bi YU strucnjaci mogli to napraviti.
Za Vasu inf. radio sam preko 4 godine poslove za vojsku preko LOLE Ribara i pouzdano znam da mi nemozemo napraviti projektil koji bi iz Bgd-a pogodio objekt u Obrenovcu.
Stvarno imate visoko misljenje o YU potencijalima kada za vreme NATO "Agresije" nismo mogli pogoditi nijedan avion iznad 5000 m visine.
Onaj F117 je leteo veoma nisko.
Slucajno imam deo vojne tehnologije za NATO protivoklopna i svetleca i zrna kalibra 12.7 i 14.5 koja mogu gadjati ciljeve i protivoklopne na toj udaljenosti ali nisam naisao na razumevanje od VJ da tu tehnologiju usvoji Prvi Partizan koji je odredjen za nosioca proizvodnje tog programa.
Inace ta tehnologija je dobijena iz Konjica, BIH i molim Vas nemojte samo meni pricati o mogucnostima YU vojne tehnologije, kada ni kupolu tenka T84A, ni top istog nismo osvojili u YU.
Rezervni delovi razlicite konstrukcije za MIG-ove su prihvatljivi.
Vise od toga mi nemozemo.
Nekako mi pomalo smesna ta prica o nasim mogucnostima.
Istina i realnost su prilicno iluzorne za nas.
Neca 127

Мишко

pre 21 godinu

Морам признати да у ово не верујем. Стварно би било лепо да имамо технологију за производњу крстарећих ракета. Могли би да продано то и неком другом, а не само Ираку. А што се школовања пилота тиче то се дешавало у време када су амерички бродови крстарили Персијским заливом ради притиска на Иран (против кога је Ирак ратовао) а, колико се сећам, тада су и оборили један ирански путнички авион. Па ко је онда више помагао Ираку? Ми или САД?

Milan S.

pre 21 godinu

Verovatno je nas najveci greh sto posao nismo radili preko Americkih dilera oruzja,ovako su ostali bez zarade.Inace zna se da "embarga" sluze samo za male.

Razocaran

pre 21 godinu

Neverovatno, ali jos manje istinito.Svaki put kada odnosi izmedju SAD i SRJ krenu da se razvijaju u pozitivnom pravcu, svaki put kada se oseti pad potpuno nepotrebnih tenzija na relaciji Beograd - Vasington (licno smatram da bi dobri odnosi sa SAD trebali da budu prioritet naseg drzavnog vrha), pojave se ovakve sulude afere i ovakvi totalno nebulozni natpisi. Zar zemlja koja nije u stanju da napravi normalan automobil ili televizor, moze da bude u stanju da se bavi ovako slozenim naucnim poduhvatima.Budimo realni ovo je zaista smesno, a zemlji u celini nanosi ogromnu stetu.Ocigledno je neko narucio ovako "lep" clanak (za razliku od nase uspavane emigracije u SAD Albanski i Hrvatski lobi ne sedi skstenih ruku), a posledice ce biti izuzetno teske.Naravno najveci deo krivice snosimo mi, koji smo posle 5.Oktobra dozvolili da nam ostatci Milosevicevog rezima i dalje rovare drzavom i da i dalje cvrsto drze pozicije u sudstvu,SMIP-u, vojsci i policiji.Gospodo Mihajlovicu, Svilanovicu, Kostunica konacno uradite nesto, dok jos nije kasno.Dve godine od demokratskih promena kukolj i dalje raste, a vi ne cinite nista da bi ga suzbili.Ne mogu da shvatim da se neko tako olako poigrava buducnocu nase dece!!!

Dadara

pre 21 godinu

Ovi su bas preterali sa pricama kako smo mi ovakvi kakvi smo (bedni i siromasni, izuzev onih na vlasti i oko vlasti) malte ne, odrzali Sadamovu vojsku u zivotu i da nije bilo Jugoimporta, Sadam bi odavno bez vojske i aviona ostao?!? To mi lici na onaj jezuitski trik: Skreni paznju sa slona na muvu! Bilo bi lepo da ta inostrana stampa koja bruji o "oktricu" saradnje Jugoimporta i Iraka, informise i nas i svoju javnost o tome kako su njihove vlade izdasno i iskreno finasirale i pomagale tog istog Sadama u ratu protiv Irana i Kurda, kada su masovno upotrebljavani bojni otrovi a da nijedn "humanitarna" organizacija nije trazila rat protiv Iraka a mali broj je upotrebu otrova i osudio!
A gospodi iz upravnog odbora Jugoimporta: ministriam Republicke i savezne policije, predsedniku vlade SRJ i ostalima koji su primali velike pare za te funkcije a da sada ne znaju nista o tome sta se desavalo u firmi kojom su upravljali, najbolje bi bilo da vrate te pare u fond za privredni razvoj Srbije

Djordje R. Hamilton

pre 21 godinu

E moj Kostunice dobro je rekao Vuk Draskovic.Svi ste vi saradjivali sa rezimom na racun nas i nase patnje.Nek vam na cast.......

Sinan

pre 21 godinu

u zemlji gde je skoro svaki drugi bio, ili zeleo da bude policajac, cure informacije kao kroz sito. Mnogo je izgleda i spremnih za korupciju. Ili su sve to isti. Nema nista od nas. Ostaju nam sljive, maline i paprike, bre.

Mile Dragic

pre 21 godinu

Ako nasi zaista mogu da naprave krsterece rakete, onda se svi zaista mozemo osecati sigurnije. Uzgred, do sada sam samo nasao da prave sitnije stvari, ali dobre:
http://www.armyequipment.com/myweb/index.htm

dragan

pre 21 godinu

Da su ,verovatno, nesto svercovali, muvali sa Irakom, u to mogu poverovati. Ali da nasi "strucnjaci" usavrsavaju krstarecu raketu jeste jedna od jacih izmisljotina. Ako je i od Milosa Vasica, mnogo je.

Djordje R. Hamilton

pre 21 godinu

E moj Kostunice dobro je rekao Vuk Draskovic.Svi ste vi saradjivali sa rezimom na racun nas i nase patnje.Nek vam na cast.......

dacha

pre 21 godinu

Odavno nisam video tolilko gluposti na jednom mestu i tolikog izliva mrznje i zluradosti ocigledno orkestriranih sa jednog mesta a uperenih protiv drzave Srbije i Republike Srpske.
Da li sve to treba povezati sa predstojecim tajfunom u Savetu bezbednosti UN koji nam je obecala signora del Ponte zbog izbegavanja saradnje sa Hagom (Srbiji, naravno, u pismenoj formi dok Hrvatima samo usmeno, u vidu blagog prekora)? Hrvatskoj ocigledno ogovara slikanje Srbije u sto tamnijim tonovima ne bi li oni u poredjenju ispali svetli mali andjelcici,nevinasca.
Ili mozda treba traziti vezu sa predstojecim US napadom na Irak i dokazivati da su Srbi u stvari ti koji su oduvek pa i dan danas, eto, pomazu muslimanski fundamentalizam i terorizam u svetu, pomazu mudzahedine,talibane i koga sve ne od te fele a da su samo prazne price i srpska propaganda skoro poluvekovne veze Alije Izetbegovica sa muslimanskim militantnim, teroristickim centrima sirom sveta kao i ucesce vise hiljada monstruoznih zlocinaca mudzahedina na strani bosanskih muslimana i cak njihov posleratni ostanak da zive u Bosni?
U tu svrhu se izmisljaju i razvijaju neverovatne, nebulozne price poput ovih o srpskoj kooperaciji sa Irakom u proizvodjni krstarecih raketa (ni manje ni vise)!!!!
Uporedite samo to sa zlobnim komentarima u ostalim former Yu drzavicama na temu YUGO u Americi!!
Po njima, Srbi, naravno nisu u stanju ni bicikl da naprave a kamo li pristojan auto, ali krstarece rakete za Sadama svakako mogu!!! Za kaj ne???
S druge strane, toj plimi pisanja optuzbi protiv Srbije u zadnje vreme svesrdno pomazu same vlasti u Srbiji, pre svih naravno onaj cudni mutant koji se naziva Savezna vlast i Savezni Predsednik, pod cijom su ingerencijom i ostatak bivseg SFRJ vojnog-industrijskog kompleksa i trgovine naoruzanjem i vojnom opremom koji je, istine radi, u to vreme i tim odnosima snaga u svetu, bio jako dobar i profitabilan posao.
Sada, medjutim, ispostavilo se da se takav biznis pojavljuje u stvari kao kamen oko vrata novoj vlasti u Srbiji koja nije umela (ili mozda nije htela)da ga se na vreme oslobodi ili stavi pod civilnu kontrolu zajedno sa VJ, DB i ostalim atavizmima proslih vremena.

Dragan

pre 21 godinu

Ako je neko saradjivao sa Milosevicem to je bio Vuk Draskovic a ne znam kakve veze ima Kostunica sa ovim tekstom. Predsednik Upravnog Odbora Jugoimporta je Dusan Mihajlovic a clan Upravnog Odbora je Zoran Zivkovic, tako da kritike treba da budu usmerene u tom pravcu a pogotovo prema Dusanu Muhajlovicu koji je godinama bio Miloseviceva desna ruka.

cekrcici

pre 21 godinu

Ma nisu razijali,nego su im direktno prodali one sto nisu iskoristili u odbrani od NATA.Inace o ucescu firmi u izgradnji vojnih objekata i obuke pilota,kada o tome pisete,pisite i o ucescu u tim poslovima firmi iz Slovenije,Hrvatske,Bosne i Hercegovine.Inace u cijeloj stvari mi nije jasno zasto se govori da su to penzionisani oficiri,pa pustite ljude da se bave privatnim biznisom, valjda je to i cilj demokratskih promjena, razvijanje privatne inicijative.Sto se tice price o Seselju,njemu je i bez ovoga neizbjezan Hag,samo dok se demokrate i patriote izbore za ukidanje clana 39,koji je stvarno smijesan.

Aleksandar

pre 21 godinu

Kakvih cemo se sve gluposti naslusati. Kao nasi naucnici razvijali krstarece rakete za Irak. Pa sto nisu razvili te krstarece raketa za nas da se sa njima branimo od NATO-o bombi. Gluposti.
A evo sada jednog pametnog pitanja. Oni cecenski teroristi u pozoristu, videsmo na televiziji da su to sve same lepe devojke i negovani mladici. Ti sigurno nisu dosli iz Cecenije, vec su ih obucavali negde na Zapadu. Vidi se da su ziveli ugodnim zivotom kada su tako negovani. Cecenski teroristi ne izgledaju ni iz bliza tako negovani i uredni. Pitanje: ko ih je poslao da naprave haos u moskovskom pozoristu.

Мишко

pre 21 godinu

Морам признати да у ово не верујем. Стварно би било лепо да имамо технологију за производњу крстарећих ракета. Могли би да продано то и неком другом, а не само Ираку. А што се школовања пилота тиче то се дешавало у време када су амерички бродови крстарили Персијским заливом ради притиска на Иран (против кога је Ирак ратовао) а, колико се сећам, тада су и оборили један ирански путнички авион. Па ко је онда више помагао Ираку? Ми или САД?

Toma

pre 21 godinu

Uz svo duzno postovanje prema Miroslavu Lazanskom, moram da iznesem par cinjenica do kojih sam dosao citanjem stranice http://news.bbc.co.uk/2/hi/world/americas/2200905.stm a koje njegovo izlaganje dovode u sumnju. Na toj stranici je clanak koji govori o zabrinutosti Amerike zbog sve vece rasirenosti krstarecih raketa, pa izmedju ostalog navode: At least 81 countries are reported to have cruise missiles of some kind, totalling more than 70,000 weapons.(Bar 81 zemlja ima neku vrstu krstarecih raketa, a njihov ukupan broj je veci od 70.000 komada). Osim toga, na istoj stranici su date jos neke adrese o istoj temi: 28 april 02: Indija uspesno testirala krstarecu raketu, razvijenu u saradnji sa Rusijom, zatim: Krstarece rakete "Made in Brazil" itd. Nemam ni najmanju nameru da procenjujem sposobnost nasih naucnika i nase privrede za razvoj krstarece rakete, ali su me navedene cinjenice prilicno zbunile. Ne bi bilo lose da upitate jos nekog strucnjaka za misljenje o istoj stvari, da dopunite ono sto je rekao Lazanski, jer se radi o stvari koja pogadja sve nas.

Razocaran

pre 21 godinu

Neverovatno, ali jos manje istinito.Svaki put kada odnosi izmedju SAD i SRJ krenu da se razvijaju u pozitivnom pravcu, svaki put kada se oseti pad potpuno nepotrebnih tenzija na relaciji Beograd - Vasington (licno smatram da bi dobri odnosi sa SAD trebali da budu prioritet naseg drzavnog vrha), pojave se ovakve sulude afere i ovakvi totalno nebulozni natpisi. Zar zemlja koja nije u stanju da napravi normalan automobil ili televizor, moze da bude u stanju da se bavi ovako slozenim naucnim poduhvatima.Budimo realni ovo je zaista smesno, a zemlji u celini nanosi ogromnu stetu.Ocigledno je neko narucio ovako "lep" clanak (za razliku od nase uspavane emigracije u SAD Albanski i Hrvatski lobi ne sedi skstenih ruku), a posledice ce biti izuzetno teske.Naravno najveci deo krivice snosimo mi, koji smo posle 5.Oktobra dozvolili da nam ostatci Milosevicevog rezima i dalje rovare drzavom i da i dalje cvrsto drze pozicije u sudstvu,SMIP-u, vojsci i policiji.Gospodo Mihajlovicu, Svilanovicu, Kostunica konacno uradite nesto, dok jos nije kasno.Dve godine od demokratskih promena kukolj i dalje raste, a vi ne cinite nista da bi ga suzbili.Ne mogu da shvatim da se neko tako olako poigrava buducnocu nase dece!!!

Milan S.

pre 21 godinu

Verovatno je nas najveci greh sto posao nismo radili preko Americkih dilera oruzja,ovako su ostali bez zarade.Inace zna se da "embarga" sluze samo za male.

Nebojsa

pre 21 godinu

Gospodo iz Vasingtona, Srbi koji misle svojom glavom, zar Vi stvarno verujete da bi YU strucnjaci mogli to napraviti.
Za Vasu inf. radio sam preko 4 godine poslove za vojsku preko LOLE Ribara i pouzdano znam da mi nemozemo napraviti projektil koji bi iz Bgd-a pogodio objekt u Obrenovcu.
Stvarno imate visoko misljenje o YU potencijalima kada za vreme NATO "Agresije" nismo mogli pogoditi nijedan avion iznad 5000 m visine.
Onaj F117 je leteo veoma nisko.
Slucajno imam deo vojne tehnologije za NATO protivoklopna i svetleca i zrna kalibra 12.7 i 14.5 koja mogu gadjati ciljeve i protivoklopne na toj udaljenosti ali nisam naisao na razumevanje od VJ da tu tehnologiju usvoji Prvi Partizan koji je odredjen za nosioca proizvodnje tog programa.
Inace ta tehnologija je dobijena iz Konjica, BIH i molim Vas nemojte samo meni pricati o mogucnostima YU vojne tehnologije, kada ni kupolu tenka T84A, ni top istog nismo osvojili u YU.
Rezervni delovi razlicite konstrukcije za MIG-ove su prihvatljivi.
Vise od toga mi nemozemo.
Nekako mi pomalo smesna ta prica o nasim mogucnostima.
Istina i realnost su prilicno iluzorne za nas.
Neca 127

G. Milivojevic

pre 21 godinu

Nemojte samo sad da ispadne da je za sve kriv - Seselj. Moze Seselj da obozava Sadama Huseina i da mu odlazi u posetu koliko hoce (na licne troskove, naravno), ali, taj isti Seselj nema izvozno preduzece i nije ugovarao (ili mozda jeste, ali, u cije ime?!) poslove i ume "Jugoimporta", "Orla" i ne znam sve koga ko je ucestvovao u ovom krsenju embarga. Pored krsenja embarga, mene najvise zabrinjava taj nonsalantni odnos vodecih ljudi (prvo saveznih, premijera i predsednika, kao i predsednika Upravnog odbora "Jugoimporta") koji uglavnom "nisu bili obavesteni". A ko to treba u toj drzavi da bude obavesten? Carsija? (Kad ta vodeca garnitura "ne zna" ko krsi embargo, pa kako moze neko da ocekuje da ce se ikada saznati ko pobi tolike ljude u Srbiji?!) Naravno, kad ja napisem "nezgodan" komentar (pre par dana), pa malo dirnem u srpske "bogove", onda B92 ne objavi, jer se moji ostri tonovi ne uklapaju u "guranje pod tepih". Ali, ako ta drzava zeli uopste da ide napred (a to sve vise postaje veliki znak pitanja), onda se bez istine i postovanja medjunarodnih normi, ne moze. Ako neko od "velikih" Srba misli da je jako pametan, pa ce vec nekako da "predje" celu medjunarodnu zajednicu, grdno se vara. (Kao sto videsmo, sve vreme bi povika na vuka, ali majstori uhvatise lisicu. Sa sve komadom mesa.)

Dadara

pre 21 godinu

Ovi su bas preterali sa pricama kako smo mi ovakvi kakvi smo (bedni i siromasni, izuzev onih na vlasti i oko vlasti) malte ne, odrzali Sadamovu vojsku u zivotu i da nije bilo Jugoimporta, Sadam bi odavno bez vojske i aviona ostao?!? To mi lici na onaj jezuitski trik: Skreni paznju sa slona na muvu! Bilo bi lepo da ta inostrana stampa koja bruji o "oktricu" saradnje Jugoimporta i Iraka, informise i nas i svoju javnost o tome kako su njihove vlade izdasno i iskreno finasirale i pomagale tog istog Sadama u ratu protiv Irana i Kurda, kada su masovno upotrebljavani bojni otrovi a da nijedn "humanitarna" organizacija nije trazila rat protiv Iraka a mali broj je upotrebu otrova i osudio!
A gospodi iz upravnog odbora Jugoimporta: ministriam Republicke i savezne policije, predsedniku vlade SRJ i ostalima koji su primali velike pare za te funkcije a da sada ne znaju nista o tome sta se desavalo u firmi kojom su upravljali, najbolje bi bilo da vrate te pare u fond za privredni razvoj Srbije

zzdito

pre 21 godinu

Ma jok ljudi, ovo je sve laz uperena protiv vaskolkog srpstva. Juce zvanicni pretstacnik reko da "Orao" nije nikad trgovo sa Irakom. Valjda on najbolje zna!

Miona

pre 21 godinu

Eto, 40-50% Srba ce i dalje da glasaja za one koji saradjuju sa Irakom, usput brukajuci raseljenike izgubljenim kompasom. Nesreca je sto taj narod nema pameti, ali i sreca sto ce je razumna evropska i svetska zajednica nametnuti!

Miona

pre 21 godinu

Eto, 40-50% Srba ce i dalje da glasaja za one koji saradjuju sa Irakom, usput brukajuci raseljenike izgubljenim kompasom. Nesreca je sto taj narod nema pameti, ali i sreca sto ce je razumna evropska i svetska zajednica nametnuti!

Djordje R. Hamilton

pre 21 godinu

E moj Kostunice dobro je rekao Vuk Draskovic.Svi ste vi saradjivali sa rezimom na racun nas i nase patnje.Nek vam na cast.......

zzdito

pre 21 godinu

Ma jok ljudi, ovo je sve laz uperena protiv vaskolkog srpstva. Juce zvanicni pretstacnik reko da "Orao" nije nikad trgovo sa Irakom. Valjda on najbolje zna!

Sinan

pre 21 godinu

u zemlji gde je skoro svaki drugi bio, ili zeleo da bude policajac, cure informacije kao kroz sito. Mnogo je izgleda i spremnih za korupciju. Ili su sve to isti. Nema nista od nas. Ostaju nam sljive, maline i paprike, bre.

Toma

pre 21 godinu

Uz svo duzno postovanje prema Miroslavu Lazanskom, moram da iznesem par cinjenica do kojih sam dosao citanjem stranice http://news.bbc.co.uk/2/hi/world/americas/2200905.stm a koje njegovo izlaganje dovode u sumnju. Na toj stranici je clanak koji govori o zabrinutosti Amerike zbog sve vece rasirenosti krstarecih raketa, pa izmedju ostalog navode: At least 81 countries are reported to have cruise missiles of some kind, totalling more than 70,000 weapons.(Bar 81 zemlja ima neku vrstu krstarecih raketa, a njihov ukupan broj je veci od 70.000 komada). Osim toga, na istoj stranici su date jos neke adrese o istoj temi: 28 april 02: Indija uspesno testirala krstarecu raketu, razvijenu u saradnji sa Rusijom, zatim: Krstarece rakete "Made in Brazil" itd. Nemam ni najmanju nameru da procenjujem sposobnost nasih naucnika i nase privrede za razvoj krstarece rakete, ali su me navedene cinjenice prilicno zbunile. Ne bi bilo lose da upitate jos nekog strucnjaka za misljenje o istoj stvari, da dopunite ono sto je rekao Lazanski, jer se radi o stvari koja pogadja sve nas.

G. Milivojevic

pre 21 godinu

Nemojte samo sad da ispadne da je za sve kriv - Seselj. Moze Seselj da obozava Sadama Huseina i da mu odlazi u posetu koliko hoce (na licne troskove, naravno), ali, taj isti Seselj nema izvozno preduzece i nije ugovarao (ili mozda jeste, ali, u cije ime?!) poslove i ume "Jugoimporta", "Orla" i ne znam sve koga ko je ucestvovao u ovom krsenju embarga. Pored krsenja embarga, mene najvise zabrinjava taj nonsalantni odnos vodecih ljudi (prvo saveznih, premijera i predsednika, kao i predsednika Upravnog odbora "Jugoimporta") koji uglavnom "nisu bili obavesteni". A ko to treba u toj drzavi da bude obavesten? Carsija? (Kad ta vodeca garnitura "ne zna" ko krsi embargo, pa kako moze neko da ocekuje da ce se ikada saznati ko pobi tolike ljude u Srbiji?!) Naravno, kad ja napisem "nezgodan" komentar (pre par dana), pa malo dirnem u srpske "bogove", onda B92 ne objavi, jer se moji ostri tonovi ne uklapaju u "guranje pod tepih". Ali, ako ta drzava zeli uopste da ide napred (a to sve vise postaje veliki znak pitanja), onda se bez istine i postovanja medjunarodnih normi, ne moze. Ako neko od "velikih" Srba misli da je jako pametan, pa ce vec nekako da "predje" celu medjunarodnu zajednicu, grdno se vara. (Kao sto videsmo, sve vreme bi povika na vuka, ali majstori uhvatise lisicu. Sa sve komadom mesa.)

dragan

pre 21 godinu

Da su ,verovatno, nesto svercovali, muvali sa Irakom, u to mogu poverovati. Ali da nasi "strucnjaci" usavrsavaju krstarecu raketu jeste jedna od jacih izmisljotina. Ako je i od Milosa Vasica, mnogo je.

Nebojsa

pre 21 godinu

Gospodo iz Vasingtona, Srbi koji misle svojom glavom, zar Vi stvarno verujete da bi YU strucnjaci mogli to napraviti.
Za Vasu inf. radio sam preko 4 godine poslove za vojsku preko LOLE Ribara i pouzdano znam da mi nemozemo napraviti projektil koji bi iz Bgd-a pogodio objekt u Obrenovcu.
Stvarno imate visoko misljenje o YU potencijalima kada za vreme NATO "Agresije" nismo mogli pogoditi nijedan avion iznad 5000 m visine.
Onaj F117 je leteo veoma nisko.
Slucajno imam deo vojne tehnologije za NATO protivoklopna i svetleca i zrna kalibra 12.7 i 14.5 koja mogu gadjati ciljeve i protivoklopne na toj udaljenosti ali nisam naisao na razumevanje od VJ da tu tehnologiju usvoji Prvi Partizan koji je odredjen za nosioca proizvodnje tog programa.
Inace ta tehnologija je dobijena iz Konjica, BIH i molim Vas nemojte samo meni pricati o mogucnostima YU vojne tehnologije, kada ni kupolu tenka T84A, ni top istog nismo osvojili u YU.
Rezervni delovi razlicite konstrukcije za MIG-ove su prihvatljivi.
Vise od toga mi nemozemo.
Nekako mi pomalo smesna ta prica o nasim mogucnostima.
Istina i realnost su prilicno iluzorne za nas.
Neca 127

Mile Dragic

pre 21 godinu

Ako nasi zaista mogu da naprave krsterece rakete, onda se svi zaista mozemo osecati sigurnije. Uzgred, do sada sam samo nasao da prave sitnije stvari, ali dobre:
http://www.armyequipment.com/myweb/index.htm

Razocaran

pre 21 godinu

Neverovatno, ali jos manje istinito.Svaki put kada odnosi izmedju SAD i SRJ krenu da se razvijaju u pozitivnom pravcu, svaki put kada se oseti pad potpuno nepotrebnih tenzija na relaciji Beograd - Vasington (licno smatram da bi dobri odnosi sa SAD trebali da budu prioritet naseg drzavnog vrha), pojave se ovakve sulude afere i ovakvi totalno nebulozni natpisi. Zar zemlja koja nije u stanju da napravi normalan automobil ili televizor, moze da bude u stanju da se bavi ovako slozenim naucnim poduhvatima.Budimo realni ovo je zaista smesno, a zemlji u celini nanosi ogromnu stetu.Ocigledno je neko narucio ovako "lep" clanak (za razliku od nase uspavane emigracije u SAD Albanski i Hrvatski lobi ne sedi skstenih ruku), a posledice ce biti izuzetno teske.Naravno najveci deo krivice snosimo mi, koji smo posle 5.Oktobra dozvolili da nam ostatci Milosevicevog rezima i dalje rovare drzavom i da i dalje cvrsto drze pozicije u sudstvu,SMIP-u, vojsci i policiji.Gospodo Mihajlovicu, Svilanovicu, Kostunica konacno uradite nesto, dok jos nije kasno.Dve godine od demokratskih promena kukolj i dalje raste, a vi ne cinite nista da bi ga suzbili.Ne mogu da shvatim da se neko tako olako poigrava buducnocu nase dece!!!

Milan S.

pre 21 godinu

Verovatno je nas najveci greh sto posao nismo radili preko Americkih dilera oruzja,ovako su ostali bez zarade.Inace zna se da "embarga" sluze samo za male.

Dadara

pre 21 godinu

Ovi su bas preterali sa pricama kako smo mi ovakvi kakvi smo (bedni i siromasni, izuzev onih na vlasti i oko vlasti) malte ne, odrzali Sadamovu vojsku u zivotu i da nije bilo Jugoimporta, Sadam bi odavno bez vojske i aviona ostao?!? To mi lici na onaj jezuitski trik: Skreni paznju sa slona na muvu! Bilo bi lepo da ta inostrana stampa koja bruji o "oktricu" saradnje Jugoimporta i Iraka, informise i nas i svoju javnost o tome kako su njihove vlade izdasno i iskreno finasirale i pomagale tog istog Sadama u ratu protiv Irana i Kurda, kada su masovno upotrebljavani bojni otrovi a da nijedn "humanitarna" organizacija nije trazila rat protiv Iraka a mali broj je upotrebu otrova i osudio!
A gospodi iz upravnog odbora Jugoimporta: ministriam Republicke i savezne policije, predsedniku vlade SRJ i ostalima koji su primali velike pare za te funkcije a da sada ne znaju nista o tome sta se desavalo u firmi kojom su upravljali, najbolje bi bilo da vrate te pare u fond za privredni razvoj Srbije

Мишко

pre 21 godinu

Морам признати да у ово не верујем. Стварно би било лепо да имамо технологију за производњу крстарећих ракета. Могли би да продано то и неком другом, а не само Ираку. А што се школовања пилота тиче то се дешавало у време када су амерички бродови крстарили Персијским заливом ради притиска на Иран (против кога је Ирак ратовао) а, колико се сећам, тада су и оборили један ирански путнички авион. Па ко је онда више помагао Ираку? Ми или САД?

Aleksandar

pre 21 godinu

Kakvih cemo se sve gluposti naslusati. Kao nasi naucnici razvijali krstarece rakete za Irak. Pa sto nisu razvili te krstarece raketa za nas da se sa njima branimo od NATO-o bombi. Gluposti.
A evo sada jednog pametnog pitanja. Oni cecenski teroristi u pozoristu, videsmo na televiziji da su to sve same lepe devojke i negovani mladici. Ti sigurno nisu dosli iz Cecenije, vec su ih obucavali negde na Zapadu. Vidi se da su ziveli ugodnim zivotom kada su tako negovani. Cecenski teroristi ne izgledaju ni iz bliza tako negovani i uredni. Pitanje: ko ih je poslao da naprave haos u moskovskom pozoristu.

Dragan

pre 21 godinu

Ako je neko saradjivao sa Milosevicem to je bio Vuk Draskovic a ne znam kakve veze ima Kostunica sa ovim tekstom. Predsednik Upravnog Odbora Jugoimporta je Dusan Mihajlovic a clan Upravnog Odbora je Zoran Zivkovic, tako da kritike treba da budu usmerene u tom pravcu a pogotovo prema Dusanu Muhajlovicu koji je godinama bio Miloseviceva desna ruka.

dacha

pre 21 godinu

Odavno nisam video tolilko gluposti na jednom mestu i tolikog izliva mrznje i zluradosti ocigledno orkestriranih sa jednog mesta a uperenih protiv drzave Srbije i Republike Srpske.
Da li sve to treba povezati sa predstojecim tajfunom u Savetu bezbednosti UN koji nam je obecala signora del Ponte zbog izbegavanja saradnje sa Hagom (Srbiji, naravno, u pismenoj formi dok Hrvatima samo usmeno, u vidu blagog prekora)? Hrvatskoj ocigledno ogovara slikanje Srbije u sto tamnijim tonovima ne bi li oni u poredjenju ispali svetli mali andjelcici,nevinasca.
Ili mozda treba traziti vezu sa predstojecim US napadom na Irak i dokazivati da su Srbi u stvari ti koji su oduvek pa i dan danas, eto, pomazu muslimanski fundamentalizam i terorizam u svetu, pomazu mudzahedine,talibane i koga sve ne od te fele a da su samo prazne price i srpska propaganda skoro poluvekovne veze Alije Izetbegovica sa muslimanskim militantnim, teroristickim centrima sirom sveta kao i ucesce vise hiljada monstruoznih zlocinaca mudzahedina na strani bosanskih muslimana i cak njihov posleratni ostanak da zive u Bosni?
U tu svrhu se izmisljaju i razvijaju neverovatne, nebulozne price poput ovih o srpskoj kooperaciji sa Irakom u proizvodjni krstarecih raketa (ni manje ni vise)!!!!
Uporedite samo to sa zlobnim komentarima u ostalim former Yu drzavicama na temu YUGO u Americi!!
Po njima, Srbi, naravno nisu u stanju ni bicikl da naprave a kamo li pristojan auto, ali krstarece rakete za Sadama svakako mogu!!! Za kaj ne???
S druge strane, toj plimi pisanja optuzbi protiv Srbije u zadnje vreme svesrdno pomazu same vlasti u Srbiji, pre svih naravno onaj cudni mutant koji se naziva Savezna vlast i Savezni Predsednik, pod cijom su ingerencijom i ostatak bivseg SFRJ vojnog-industrijskog kompleksa i trgovine naoruzanjem i vojnom opremom koji je, istine radi, u to vreme i tim odnosima snaga u svetu, bio jako dobar i profitabilan posao.
Sada, medjutim, ispostavilo se da se takav biznis pojavljuje u stvari kao kamen oko vrata novoj vlasti u Srbiji koja nije umela (ili mozda nije htela)da ga se na vreme oslobodi ili stavi pod civilnu kontrolu zajedno sa VJ, DB i ostalim atavizmima proslih vremena.

cekrcici

pre 21 godinu

Ma nisu razijali,nego su im direktno prodali one sto nisu iskoristili u odbrani od NATA.Inace o ucescu firmi u izgradnji vojnih objekata i obuke pilota,kada o tome pisete,pisite i o ucescu u tim poslovima firmi iz Slovenije,Hrvatske,Bosne i Hercegovine.Inace u cijeloj stvari mi nije jasno zasto se govori da su to penzionisani oficiri,pa pustite ljude da se bave privatnim biznisom, valjda je to i cilj demokratskih promjena, razvijanje privatne inicijative.Sto se tice price o Seselju,njemu je i bez ovoga neizbjezan Hag,samo dok se demokrate i patriote izbore za ukidanje clana 39,koji je stvarno smijesan.