Aktuelno

Nedelja, 23.06.2013.

12:30

Šta pijemo: Voćna emulzija umesto soka

Izvor: Izvor: Politika

Šta pijemo: Voæna emulzija umesto soka IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

55 Komentari

Sortiraj po:

mara

pre 10 godina

domaci sok od zove ili od visnje, rashladjen, sa puno leda! Probajte! Nema nista bolje! A pritom ne sadrze nikakve aditive, konzervanse i sl.

Стојан

pre 10 godina

Кила меда је 500 динара, све се плашим да сладе медом те бућкурише :) Скуп им је и шећер, па трпају заслађиваче који изазивају рак.

McMurphy

pre 10 godina

"Ova sirovina sadrži vodu, arome i prirodno identične aromatične supstance koje su prema strukturi identične supstancama koje su prirodno prisutne u odgovarajućem materijalu biljnog porekla, što je u ovom slučaju jagoda – navodi se u odgovoru „Deleza”."
Ovde je rec "prirodno" potpuno suvisna. Bas znaju da odgovore iz Deleza

Srbenda

pre 10 godina

E zato se ja držim koka kole. Barem znam šta je unutra a ne ovo kao voćni sok a voća nigde nema...
(delta, 23. jun 2013 15:45)ma znas ti moj k...c sta je u koka koli, nemas ti pojima... Samo domace al ono sto sam proizvedes i znas dal je prskano kakvom hemijom ili ne...

ja

pre 10 godina

ne zaboravite sezonsko voce! visnje, kajsije, jabuke, i td!!! ja sam cak kuvala i od kostica od visanja (onih mesnatih)sok, divnog je i specificnog ukusa...
a evo jedan super recept: 1kg limuna, ili 1/2kg limuna i 1/2kg grejpfruta sameljete (moze i masinom za meso) zajedno sa korom. dodate 1kg secera, i oko 8 do 9l vode (po ukusu). sacekate da odstoji 24 sata, procedite, ohladite i pijete

XXL

pre 10 godina

"Треба испитати и 100% воћне сокове, поготово од поморанџе. Одакле толико поморанџи у свету да се чак и у Србији производе сокови 100% од поморанџе ..."
(Mile, 23. jun 2013 16:34)

Kad proizvođač napiše na pakovanje "100% pomorandža" to ne znači da je u pitanju 100% čist sok od pomorandže, nego da je ukus 100% pomorandža. Postoje sokovi tipa kruška+jabuka ili jagoda+jabuka. Kod 100% pomorandže, radi se o 100% UKUSU pomorandže. A soka pomorandže ima možda 30%. To se, inače, zove marketing.

A što se teksta tiče, lepo se kaže "Ova sirovina sadrži vodu, arome i prirodno identične aromatične supstance". Voda+aroma+prirodno identična aroma. Šta tu nije jasno?

mila

pre 10 godina

Imam sokovnik doma, I koristim ga 5-6 puta godisnje, za sok of mrkve I jabuke koju razrjedim u svjezoj vodi jer mi je inace presladak.
Ljeti u frizideru imam bokal of dvije litre u kojeg narezem svjezeg voca (nekad samo limun, a nekad ananas, maline ili nektarine), stavim dosta leda I zalijem hladnom vodom. To sluzim I ukucanima I gostima.

voda hemija

pre 10 godina

Kad mi neko predloži česmovaču kao rešenje, dođe mi da se roknem. Jeste li izgubili čulo ukusa i mirisa pijući je? Ona u Beogradu bukvalno smrdi.

Darko

pre 10 godina

Rauch crna ribizla - 144 bobice (piše)
Nectar crna ribizla - 400 i kusur bobica (piše)

Ne znam na pamet % voća, ali im je % isti, pa sad da li je moguće da jedni koriste 3x veće i sočnije bobice? Ko se tu preračunao, a sokovi su inače skoro identični (minimalna razlika u aromi koju ne mogu svi ni da osete).

Recept: po ovim vrućinama u blenderu dobro izmiksajte sezonsko voće (maline, jagode, višnje, breskve... posebno ili mešano) i dodajte vodu, rashladite i dobijate 100% prirodan sok odličnog kvaliteta bez otpadaka. Možete i prokuvati malo pre blendiranja da duže traje, a i dobija poseban ukus u slučaju višnje i breskve npr.

despot dj.

pre 10 godina

Ovaj tekst je odgovor na pitanje koje meni i mojoj dragoj ženici postavljaju mnogi prijatelji: ''A zašto vašem detetu ne kupujete sokove?''

vegan

pre 10 godina

Zato ja kupujem sveze voce i po potrebi napravim sama svoj sok ! Jedna casa sveze cedjenog soka ne moze da zameni litre pakovanih sarenih laza.

Stojan

pre 10 godina

Ovde u Austriji samo ima hepi dej i jos neki no nejmovi od jagode po "jeftinim" supermarketima od litre. Cesto iz Srbije ponesem te guste sokove. I najjeftiniji tetra pak kod nas ima intenzivniji ukus jagode, breskve, kajsije od pago i rauha. Sad da li su djubre ne znam, ali imam utisak da je ovo jedna velika patka, jer ovi veliki proizvodjaci nisu mogli ni da prismrde srpskim sokovima.

alo

pre 10 godina

"– Mi smo uradili veliko ispitivanje kvaliteta još 2009. godine. Analizirali smo 55 sokova od osam najvećih proizvođača. Rezultati su bili poražavajući jer čak trećina tada nije odgovarala Pravilniku o kvalitetu. Uprkos tome, država nije reagovala " pa znaci kontrolie se jednom u 4 godine i to ne sve pa dogural ism odo dna stvarno vise ihn ije briga ni za nase zdravlje - a sta bi sa mlekom ? naredba da se ne talasa vise o tome>?

Vlada

pre 10 godina

Moj savet, nemojte biti secerne vodice sa raznim hemijama, bez obzira da li se zovu vocni sok ili Coca-Cola... Voda cesmovaca je zdravija 100 puta, pritom ne goji, a prakticno je dzabe.

Mile

pre 10 godina

Треба испитати и 100% воћне сокове, поготово од поморанџе. Одакле толико поморанџи у свету да се чак и у Србији производе сокови 100% од поморанџе и то у великим количинама??? Треба проверити и да ли је та пулпа део поморанџе или буковине која се хемијским путем доведе у то стање да подсећа на поморанџу...

ajeje brazorv

pre 10 godina

Koji su likovi ovi iz poljoprivredne inspekcije.:))) Pitaju ih šta je emulzija jagode, a oni ponude definiciju emulzije iz udžbenika hemije za osmi razred.

runner

pre 10 godina

Pa već odavno se zna da je baza za proizvodnju skoro svih voćnih sokova sok džanarike (piskavac, ringlov ili rezdelija) i bundeve (ludaja, dulek) kome se dodaju veštačke boje, aroma i zaslađivaći. Otkud inače sirovene za sve te silne proizvođače sokova.

aco

pre 10 godina

Necu da reklamiram ime marketa i njihovu robnu marku, samo cu reci da u Italiji, u tom marketu (vrlo poznat lanac) imaju prave vocne kasaste sokove sa 50% voca i to kruska, kajsija, breskva. 1L ovog soka u plasticnoj boci kosta ravno 1e. Naravno da ne proizvode oni vec njihovi dobavljaci za njih ali stroga kontrola marketa onemogucava fuserisanje.Zbog velike proizvodnje cena je takva-1e i eto njima je to ok, a kod nas kvalitetan kasasti sok nije ispod 140 din za 1L.

nema deda mraza

pre 10 godina

eh,sokovi.
pa posto ste srbina ubedili da u apatinu ima kanjona i planinskih izvora onda mu lako mozete uvaliti i pivo sa ukusom pomorandze i ribizle.

Marko

pre 10 godina

Da li danas obican i normalan covek kod nas moze ista da kupi a da nije prevara i marketiski trik. Hleb je pun aditiva a reklamira se kao priridni, sokovi su puni hemije, kozmetika puna hemije (sa kojekakvim laznim prirodnim ekstraktima), meso je od zivotinja koje se tove hemijom, voce i povrce se prska po 15 puta, o kvalitetu tehnickih uredjaja kod nas necu ni da pricam... Ovo je horor!

Branko

pre 10 godina

U našoj državi ne postoje više službe kvaliteta i službe kontrole kvaliteta. Ne kontroliše se više ni ono što ulazi u fabriku (ulazna kontrola) niti ono što izlazi iz fabrike (izlazna kontrola). Kontrola kvaliteta proizvoda kada su već na tržištu pogotovo niko ne kontroliše a ukoliko to neko i pokuša onda mu se to osporava zato što nije "referentna laboratorija", a tek takvih laboratorija nema u Srbiji. Srbija je pravi "raj" za nekvalitetnu robu a često i štetnu po zdravlje. Na sve strane neke "zozovače" i "pileći bataci" sa Kosova koji su davno trebali biti bačeni.

Shonke

pre 10 godina

Izbegavam da kupujem te sokove, nektare, 100% voćne i slično proizvode. Najviše pijem vodu a kad mi se pije sok, iscedim pomorandže, limun itd.
Kada ima lubenica, kao u letnjem periodu, to je još bolje za hidriranje organizma.

Kad mi se baš pije hemija, kupim coca colu, šveps ili cedevitu. Ali to je svega nekoliko puta mesečno. Mada je i to previše.

A1

pre 10 godina

Imao sam priliku probati nekoliko sokova koji su proizvedeni u Srbiji, I zaključak je da su zapanjujuće loši. Zapanjujuće loši jer znam što sam nekada pio, prije 30 god., I ovoga sad, jer to nije sok, to je sama kemija. Ono što je tragično je da se to polako uvuklo u svu hranu, zadnji primjer je bio tzv. Užički kajmak kojeg sam kupio u Kauflandu, grozota nad grozotama, pa onde keksi I neke napolitanke... samo smeće... no najgore je da srbija ima uništeno otrovima preko 85% voda I 80% zemljišta ako gledamo EU norme. Sjećate se svi slučaja otrovnih jabuka a odgovor je bio da je kasnije špricana sa dužom karencom, pa jagoda I malina sa bakterijama, suncokreta I pšenice sa aflatoksinima ... pa to stvrno nema kraja tj. nema standard niti ikakve kontrole.
Sjećam se kada su još prije 15 godina udruga potrošača u HR dokazala da ariel deterđent nema sastav kao u EU, slijedila je korekcija za HR tržište (na bolje) ali ne I na ostala tržišta koja su dobijala istu nekvalitetu.
Svi se trebaju opametiti I obezobraziti u traženju svojih prava.
Pozdrav iz Rijeke

Goran

pre 10 godina

koliko sam ja primetio, najvece prevare sa slikama voca radi Nektar. Npr. imaju dosta sokova tipa malina i sl, navosno luksuzniji ukusi. Na njima je ogromna slika malina, a tek ako se neko zagleda mala slicica jabuke koja delom izviruje iza ogromnih malina. Isto rade i sa slovima. Kad procitate sastav otprilike je 50:50 posto malina:jabuka. Prevaranti najgori, cilj im je da prevare potrosaca - zato na ignore listu samo tako!

ToMi

pre 10 godina

Po meni najcesca i najveca zabluda je - udio vocnog soka. Kada procitate da je udio soka od (npr) narance 50%, znajte da je to laz. Naime, to u principu znaci da je tu nekih 5-10% koncentrata narance - suhog koncentrata iz Brazila isl koji se pomjesa sa 90% vode i doda se 50ak grama secera. Ono sto dobijemo zaista (tehnicki) odgovara soku sa 50% udjelom vocnog soka, no to nije to! Jer voda iz voca sigurno nije ista kao obicna cesmovaca!

Da ne govorim koliko se pozitivno djelovanje voca smanjuje kada iscjedjeno kuhate i kuhate dok ne dodje do nekakvog suhog ostatka!

Preporuka svima, sokovnik i sami si radite sokove. Razlika u okusu i kvaliteti odnosno djelovanju na tijelo je neusporediva! A vocni sokovi vam donose koristi prakticki koliko i Kola. Nazalost.

Aleks

pre 10 godina

Nisam ni sumnjao da vecina sokova ne odgovara deklaraciji. Pa i zasto bi kada h niko ne kontrolise? Ovde prodaje ko hoce sta hoce i po bilo kojoj ceni. Kada mleko puno alflatoksina moze da se zove Zdravo, onda i sok pun pesticida moze da bude 100 vocni. Nekad davno je ova zemlja imala strasno dobru hranu, nekad...

Logic

pre 10 godina

Na celoj planeti nema toliko voća da bi se milioni i milioni boca koje se nalaze na policama radnji širom te iste planete, mogli ispuniti čistim sokovima. Voda, boje, mirisi, zaslađivači, ukusa pojačivači, čitava mala hemijska industrija u bocama.Labavi propisi koji obavezuju listiranje sastojaka - takođe širom sveta.I skoro bezgranična sloboda u smišljanju atraktivnih naziva da se privuče kupac, a zaštiti proizvođač od eventualne odgovornosti. Jedna od bombastih fraza - "matični sok". Pitam ozbiljnu damu koja ga kupuje šta je to, a ona mi objasni da je "to" nešto "najbolje od svih sokova" i samo takav treba da se kupuje. Sad znam koliko i ona ali još uvek ne znam šta ga čini najboljim.

pera

pre 10 godina

Zasto ovaj Papovic stalno nesto komentarise i ko je njega postavio na to mesto. Ko finansira "nacionalno" udruzenje? Da nije Hrvata i ostalih iz okruzenja koji koliko toliko brinu o svojim potrosacima, a ne samo o vlasnicima kapitala, vec bi se odavno potrovali.

kimi

pre 10 godina

Tragedija kakvi se razvodnjeni bućkuriši prodaju u ovoj zemlji, čak i po vrlo nepristupačnim cenama (o kvalitetnim sokovima da i ne pričamo). Kad sam pre par godina probao neki "obični" sok u Grčkoj (koji je i po ceni spadao u neku prosečnu klasu) šokirao sam se koliko je bio ukusniji od većine onoga što se prodaje ovde

kovac

pre 10 godina

Vec duze vreme cedim grejpfrut. dobro sad je malo poskupeo, ali poenta je da uz pomoc 2 velika grejpfruta opusteno napravim litru soka. Razmera treba da vam bude oko 50:50, grejpfrut:voda. Jako je zahvalan,konzistentan,tesko ga je razrediti. Eventualno dodam malo secera, ali nema potrebe, gorcinu mozete ublaziti limunom. Pozdrav

Ceda

pre 10 godina

Hemijski gledano, emulzija se sastoji od dve faze. Jedna je masna, a druga je vodena, potreban je i emulgator da se te dve faze spoje. Od odnosa masti i vode zavisi da li je emulzija tipa voda u ulju ili ulje u vodi... Dobar primer emulzije je npr.mleko. Emulzija je stabilan sistem, pa je ne treba muckati pre upotrebe, sto ne vazi za suspenziju, gde opet imamo dve faze, samo sto je jedna ne rastvorna, pa suspenziju pre upotrebe treba promuckati, da bi se ta ne rastvorna suspstanca fino rasporedila u medijumu (rastvaracu), tj. suspendovala... Ovo sto je u clanku objavljeno kao reakcija proizvodjaca je ocigledno neznanje i farbanje ovog naroda koji inace nista ne zna, te ga svako po potrebi moze prekreciti kako mu odgovara.

lucidna duša

pre 10 godina

i ponovo će rezultati biti poražavajući. najstrašnije je što se tipičan potrošač ništa ne pita i ne trudi se da se edukuje, niti se neko trudi da ga edukuje. predlažem nops-u i drugim udruženjima da naprave funkcionalan web portal sa bazom prodajnih objekata, proizvođača i proizvoda, sa mogućnošću ocenjivanja od strane krajnjih potrošača i stručnjaka srodnih oblasti.

jelena

pre 10 godina

Pomenuti sok "Adut" Crveni mix je čista hemija.Jednom sam ga kupila i više nikada.Kad već ne mogu da priuštim sebi kvalitetan sok piću vodu.

jelena

pre 10 godina

Pomenuti sok "Adut" Crveni mix je čista hemija.Jednom sam ga kupila i više nikada.Kad već ne mogu da priuštim sebi kvalitetan sok piću vodu.

ToMi

pre 10 godina

Po meni najcesca i najveca zabluda je - udio vocnog soka. Kada procitate da je udio soka od (npr) narance 50%, znajte da je to laz. Naime, to u principu znaci da je tu nekih 5-10% koncentrata narance - suhog koncentrata iz Brazila isl koji se pomjesa sa 90% vode i doda se 50ak grama secera. Ono sto dobijemo zaista (tehnicki) odgovara soku sa 50% udjelom vocnog soka, no to nije to! Jer voda iz voca sigurno nije ista kao obicna cesmovaca!

Da ne govorim koliko se pozitivno djelovanje voca smanjuje kada iscjedjeno kuhate i kuhate dok ne dodje do nekakvog suhog ostatka!

Preporuka svima, sokovnik i sami si radite sokove. Razlika u okusu i kvaliteti odnosno djelovanju na tijelo je neusporediva! A vocni sokovi vam donose koristi prakticki koliko i Kola. Nazalost.

Aleks

pre 10 godina

Nisam ni sumnjao da vecina sokova ne odgovara deklaraciji. Pa i zasto bi kada h niko ne kontrolise? Ovde prodaje ko hoce sta hoce i po bilo kojoj ceni. Kada mleko puno alflatoksina moze da se zove Zdravo, onda i sok pun pesticida moze da bude 100 vocni. Nekad davno je ova zemlja imala strasno dobru hranu, nekad...

Ceda

pre 10 godina

Hemijski gledano, emulzija se sastoji od dve faze. Jedna je masna, a druga je vodena, potreban je i emulgator da se te dve faze spoje. Od odnosa masti i vode zavisi da li je emulzija tipa voda u ulju ili ulje u vodi... Dobar primer emulzije je npr.mleko. Emulzija je stabilan sistem, pa je ne treba muckati pre upotrebe, sto ne vazi za suspenziju, gde opet imamo dve faze, samo sto je jedna ne rastvorna, pa suspenziju pre upotrebe treba promuckati, da bi se ta ne rastvorna suspstanca fino rasporedila u medijumu (rastvaracu), tj. suspendovala... Ovo sto je u clanku objavljeno kao reakcija proizvodjaca je ocigledno neznanje i farbanje ovog naroda koji inace nista ne zna, te ga svako po potrebi moze prekreciti kako mu odgovara.

kovac

pre 10 godina

Vec duze vreme cedim grejpfrut. dobro sad je malo poskupeo, ali poenta je da uz pomoc 2 velika grejpfruta opusteno napravim litru soka. Razmera treba da vam bude oko 50:50, grejpfrut:voda. Jako je zahvalan,konzistentan,tesko ga je razrediti. Eventualno dodam malo secera, ali nema potrebe, gorcinu mozete ublaziti limunom. Pozdrav

A1

pre 10 godina

Imao sam priliku probati nekoliko sokova koji su proizvedeni u Srbiji, I zaključak je da su zapanjujuće loši. Zapanjujuće loši jer znam što sam nekada pio, prije 30 god., I ovoga sad, jer to nije sok, to je sama kemija. Ono što je tragično je da se to polako uvuklo u svu hranu, zadnji primjer je bio tzv. Užički kajmak kojeg sam kupio u Kauflandu, grozota nad grozotama, pa onde keksi I neke napolitanke... samo smeće... no najgore je da srbija ima uništeno otrovima preko 85% voda I 80% zemljišta ako gledamo EU norme. Sjećate se svi slučaja otrovnih jabuka a odgovor je bio da je kasnije špricana sa dužom karencom, pa jagoda I malina sa bakterijama, suncokreta I pšenice sa aflatoksinima ... pa to stvrno nema kraja tj. nema standard niti ikakve kontrole.
Sjećam se kada su još prije 15 godina udruga potrošača u HR dokazala da ariel deterđent nema sastav kao u EU, slijedila je korekcija za HR tržište (na bolje) ali ne I na ostala tržišta koja su dobijala istu nekvalitetu.
Svi se trebaju opametiti I obezobraziti u traženju svojih prava.
Pozdrav iz Rijeke

ajeje brazorv

pre 10 godina

Koji su likovi ovi iz poljoprivredne inspekcije.:))) Pitaju ih šta je emulzija jagode, a oni ponude definiciju emulzije iz udžbenika hemije za osmi razred.

nema deda mraza

pre 10 godina

eh,sokovi.
pa posto ste srbina ubedili da u apatinu ima kanjona i planinskih izvora onda mu lako mozete uvaliti i pivo sa ukusom pomorandze i ribizle.

lucidna duša

pre 10 godina

i ponovo će rezultati biti poražavajući. najstrašnije je što se tipičan potrošač ništa ne pita i ne trudi se da se edukuje, niti se neko trudi da ga edukuje. predlažem nops-u i drugim udruženjima da naprave funkcionalan web portal sa bazom prodajnih objekata, proizvođača i proizvoda, sa mogućnošću ocenjivanja od strane krajnjih potrošača i stručnjaka srodnih oblasti.

Marko

pre 10 godina

Da li danas obican i normalan covek kod nas moze ista da kupi a da nije prevara i marketiski trik. Hleb je pun aditiva a reklamira se kao priridni, sokovi su puni hemije, kozmetika puna hemije (sa kojekakvim laznim prirodnim ekstraktima), meso je od zivotinja koje se tove hemijom, voce i povrce se prska po 15 puta, o kvalitetu tehnickih uredjaja kod nas necu ni da pricam... Ovo je horor!

despot dj.

pre 10 godina

Ovaj tekst je odgovor na pitanje koje meni i mojoj dragoj ženici postavljaju mnogi prijatelji: ''A zašto vašem detetu ne kupujete sokove?''

Goran

pre 10 godina

koliko sam ja primetio, najvece prevare sa slikama voca radi Nektar. Npr. imaju dosta sokova tipa malina i sl, navosno luksuzniji ukusi. Na njima je ogromna slika malina, a tek ako se neko zagleda mala slicica jabuke koja delom izviruje iza ogromnih malina. Isto rade i sa slovima. Kad procitate sastav otprilike je 50:50 posto malina:jabuka. Prevaranti najgori, cilj im je da prevare potrosaca - zato na ignore listu samo tako!

Shonke

pre 10 godina

Izbegavam da kupujem te sokove, nektare, 100% voćne i slično proizvode. Najviše pijem vodu a kad mi se pije sok, iscedim pomorandže, limun itd.
Kada ima lubenica, kao u letnjem periodu, to je još bolje za hidriranje organizma.

Kad mi se baš pije hemija, kupim coca colu, šveps ili cedevitu. Ali to je svega nekoliko puta mesečno. Mada je i to previše.

Darko

pre 10 godina

Rauch crna ribizla - 144 bobice (piše)
Nectar crna ribizla - 400 i kusur bobica (piše)

Ne znam na pamet % voća, ali im je % isti, pa sad da li je moguće da jedni koriste 3x veće i sočnije bobice? Ko se tu preračunao, a sokovi su inače skoro identični (minimalna razlika u aromi koju ne mogu svi ni da osete).

Recept: po ovim vrućinama u blenderu dobro izmiksajte sezonsko voće (maline, jagode, višnje, breskve... posebno ili mešano) i dodajte vodu, rashladite i dobijate 100% prirodan sok odličnog kvaliteta bez otpadaka. Možete i prokuvati malo pre blendiranja da duže traje, a i dobija poseban ukus u slučaju višnje i breskve npr.

runner

pre 10 godina

Pa već odavno se zna da je baza za proizvodnju skoro svih voćnih sokova sok džanarike (piskavac, ringlov ili rezdelija) i bundeve (ludaja, dulek) kome se dodaju veštačke boje, aroma i zaslađivaći. Otkud inače sirovene za sve te silne proizvođače sokova.

Vlada

pre 10 godina

Moj savet, nemojte biti secerne vodice sa raznim hemijama, bez obzira da li se zovu vocni sok ili Coca-Cola... Voda cesmovaca je zdravija 100 puta, pritom ne goji, a prakticno je dzabe.

Logic

pre 10 godina

Na celoj planeti nema toliko voća da bi se milioni i milioni boca koje se nalaze na policama radnji širom te iste planete, mogli ispuniti čistim sokovima. Voda, boje, mirisi, zaslađivači, ukusa pojačivači, čitava mala hemijska industrija u bocama.Labavi propisi koji obavezuju listiranje sastojaka - takođe širom sveta.I skoro bezgranična sloboda u smišljanju atraktivnih naziva da se privuče kupac, a zaštiti proizvođač od eventualne odgovornosti. Jedna od bombastih fraza - "matični sok". Pitam ozbiljnu damu koja ga kupuje šta je to, a ona mi objasni da je "to" nešto "najbolje od svih sokova" i samo takav treba da se kupuje. Sad znam koliko i ona ali još uvek ne znam šta ga čini najboljim.

mila

pre 10 godina

Imam sokovnik doma, I koristim ga 5-6 puta godisnje, za sok of mrkve I jabuke koju razrjedim u svjezoj vodi jer mi je inace presladak.
Ljeti u frizideru imam bokal of dvije litre u kojeg narezem svjezeg voca (nekad samo limun, a nekad ananas, maline ili nektarine), stavim dosta leda I zalijem hladnom vodom. To sluzim I ukucanima I gostima.

pera

pre 10 godina

Zasto ovaj Papovic stalno nesto komentarise i ko je njega postavio na to mesto. Ko finansira "nacionalno" udruzenje? Da nije Hrvata i ostalih iz okruzenja koji koliko toliko brinu o svojim potrosacima, a ne samo o vlasnicima kapitala, vec bi se odavno potrovali.

alo

pre 10 godina

"– Mi smo uradili veliko ispitivanje kvaliteta još 2009. godine. Analizirali smo 55 sokova od osam najvećih proizvođača. Rezultati su bili poražavajući jer čak trećina tada nije odgovarala Pravilniku o kvalitetu. Uprkos tome, država nije reagovala " pa znaci kontrolie se jednom u 4 godine i to ne sve pa dogural ism odo dna stvarno vise ihn ije briga ni za nase zdravlje - a sta bi sa mlekom ? naredba da se ne talasa vise o tome>?

XXL

pre 10 godina

"Треба испитати и 100% воћне сокове, поготово од поморанџе. Одакле толико поморанџи у свету да се чак и у Србији производе сокови 100% од поморанџе ..."
(Mile, 23. jun 2013 16:34)

Kad proizvođač napiše na pakovanje "100% pomorandža" to ne znači da je u pitanju 100% čist sok od pomorandže, nego da je ukus 100% pomorandža. Postoje sokovi tipa kruška+jabuka ili jagoda+jabuka. Kod 100% pomorandže, radi se o 100% UKUSU pomorandže. A soka pomorandže ima možda 30%. To se, inače, zove marketing.

A što se teksta tiče, lepo se kaže "Ova sirovina sadrži vodu, arome i prirodno identične aromatične supstance". Voda+aroma+prirodno identična aroma. Šta tu nije jasno?

Branko

pre 10 godina

U našoj državi ne postoje više službe kvaliteta i službe kontrole kvaliteta. Ne kontroliše se više ni ono što ulazi u fabriku (ulazna kontrola) niti ono što izlazi iz fabrike (izlazna kontrola). Kontrola kvaliteta proizvoda kada su već na tržištu pogotovo niko ne kontroliše a ukoliko to neko i pokuša onda mu se to osporava zato što nije "referentna laboratorija", a tek takvih laboratorija nema u Srbiji. Srbija je pravi "raj" za nekvalitetnu robu a često i štetnu po zdravlje. Na sve strane neke "zozovače" i "pileći bataci" sa Kosova koji su davno trebali biti bačeni.

Stojan

pre 10 godina

Ovde u Austriji samo ima hepi dej i jos neki no nejmovi od jagode po "jeftinim" supermarketima od litre. Cesto iz Srbije ponesem te guste sokove. I najjeftiniji tetra pak kod nas ima intenzivniji ukus jagode, breskve, kajsije od pago i rauha. Sad da li su djubre ne znam, ali imam utisak da je ovo jedna velika patka, jer ovi veliki proizvodjaci nisu mogli ni da prismrde srpskim sokovima.

vegan

pre 10 godina

Zato ja kupujem sveze voce i po potrebi napravim sama svoj sok ! Jedna casa sveze cedjenog soka ne moze da zameni litre pakovanih sarenih laza.

Mile

pre 10 godina

Треба испитати и 100% воћне сокове, поготово од поморанџе. Одакле толико поморанџи у свету да се чак и у Србији производе сокови 100% од поморанџе и то у великим количинама??? Треба проверити и да ли је та пулпа део поморанџе или буковине која се хемијским путем доведе у то стање да подсећа на поморанџу...

kimi

pre 10 godina

Tragedija kakvi se razvodnjeni bućkuriši prodaju u ovoj zemlji, čak i po vrlo nepristupačnim cenama (o kvalitetnim sokovima da i ne pričamo). Kad sam pre par godina probao neki "obični" sok u Grčkoj (koji je i po ceni spadao u neku prosečnu klasu) šokirao sam se koliko je bio ukusniji od većine onoga što se prodaje ovde

aco

pre 10 godina

Necu da reklamiram ime marketa i njihovu robnu marku, samo cu reci da u Italiji, u tom marketu (vrlo poznat lanac) imaju prave vocne kasaste sokove sa 50% voca i to kruska, kajsija, breskva. 1L ovog soka u plasticnoj boci kosta ravno 1e. Naravno da ne proizvode oni vec njihovi dobavljaci za njih ali stroga kontrola marketa onemogucava fuserisanje.Zbog velike proizvodnje cena je takva-1e i eto njima je to ok, a kod nas kvalitetan kasasti sok nije ispod 140 din za 1L.

voda hemija

pre 10 godina

Kad mi neko predloži česmovaču kao rešenje, dođe mi da se roknem. Jeste li izgubili čulo ukusa i mirisa pijući je? Ona u Beogradu bukvalno smrdi.

Стојан

pre 10 godina

Кила меда је 500 динара, све се плашим да сладе медом те бућкурише :) Скуп им је и шећер, па трпају заслађиваче који изазивају рак.

ja

pre 10 godina

ne zaboravite sezonsko voce! visnje, kajsije, jabuke, i td!!! ja sam cak kuvala i od kostica od visanja (onih mesnatih)sok, divnog je i specificnog ukusa...
a evo jedan super recept: 1kg limuna, ili 1/2kg limuna i 1/2kg grejpfruta sameljete (moze i masinom za meso) zajedno sa korom. dodate 1kg secera, i oko 8 do 9l vode (po ukusu). sacekate da odstoji 24 sata, procedite, ohladite i pijete

Srbenda

pre 10 godina

E zato se ja držim koka kole. Barem znam šta je unutra a ne ovo kao voćni sok a voća nigde nema...
(delta, 23. jun 2013 15:45)ma znas ti moj k...c sta je u koka koli, nemas ti pojima... Samo domace al ono sto sam proizvedes i znas dal je prskano kakvom hemijom ili ne...

McMurphy

pre 10 godina

"Ova sirovina sadrži vodu, arome i prirodno identične aromatične supstance koje su prema strukturi identične supstancama koje su prirodno prisutne u odgovarajućem materijalu biljnog porekla, što je u ovom slučaju jagoda – navodi se u odgovoru „Deleza”."
Ovde je rec "prirodno" potpuno suvisna. Bas znaju da odgovore iz Deleza

mara

pre 10 godina

domaci sok od zove ili od visnje, rashladjen, sa puno leda! Probajte! Nema nista bolje! A pritom ne sadrze nikakve aditive, konzervanse i sl.

voda hemija

pre 10 godina

Kad mi neko predloži česmovaču kao rešenje, dođe mi da se roknem. Jeste li izgubili čulo ukusa i mirisa pijući je? Ona u Beogradu bukvalno smrdi.

Stojan

pre 10 godina

Ovde u Austriji samo ima hepi dej i jos neki no nejmovi od jagode po "jeftinim" supermarketima od litre. Cesto iz Srbije ponesem te guste sokove. I najjeftiniji tetra pak kod nas ima intenzivniji ukus jagode, breskve, kajsije od pago i rauha. Sad da li su djubre ne znam, ali imam utisak da je ovo jedna velika patka, jer ovi veliki proizvodjaci nisu mogli ni da prismrde srpskim sokovima.

ja

pre 10 godina

ne zaboravite sezonsko voce! visnje, kajsije, jabuke, i td!!! ja sam cak kuvala i od kostica od visanja (onih mesnatih)sok, divnog je i specificnog ukusa...
a evo jedan super recept: 1kg limuna, ili 1/2kg limuna i 1/2kg grejpfruta sameljete (moze i masinom za meso) zajedno sa korom. dodate 1kg secera, i oko 8 do 9l vode (po ukusu). sacekate da odstoji 24 sata, procedite, ohladite i pijete

A1

pre 10 godina

Imao sam priliku probati nekoliko sokova koji su proizvedeni u Srbiji, I zaključak je da su zapanjujuće loši. Zapanjujuće loši jer znam što sam nekada pio, prije 30 god., I ovoga sad, jer to nije sok, to je sama kemija. Ono što je tragično je da se to polako uvuklo u svu hranu, zadnji primjer je bio tzv. Užički kajmak kojeg sam kupio u Kauflandu, grozota nad grozotama, pa onde keksi I neke napolitanke... samo smeće... no najgore je da srbija ima uništeno otrovima preko 85% voda I 80% zemljišta ako gledamo EU norme. Sjećate se svi slučaja otrovnih jabuka a odgovor je bio da je kasnije špricana sa dužom karencom, pa jagoda I malina sa bakterijama, suncokreta I pšenice sa aflatoksinima ... pa to stvrno nema kraja tj. nema standard niti ikakve kontrole.
Sjećam se kada su još prije 15 godina udruga potrošača u HR dokazala da ariel deterđent nema sastav kao u EU, slijedila je korekcija za HR tržište (na bolje) ali ne I na ostala tržišta koja su dobijala istu nekvalitetu.
Svi se trebaju opametiti I obezobraziti u traženju svojih prava.
Pozdrav iz Rijeke

Mile

pre 10 godina

Треба испитати и 100% воћне сокове, поготово од поморанџе. Одакле толико поморанџи у свету да се чак и у Србији производе сокови 100% од поморанџе и то у великим количинама??? Треба проверити и да ли је та пулпа део поморанџе или буковине која се хемијским путем доведе у то стање да подсећа на поморанџу...

XXL

pre 10 godina

"Треба испитати и 100% воћне сокове, поготово од поморанџе. Одакле толико поморанџи у свету да се чак и у Србији производе сокови 100% од поморанџе ..."
(Mile, 23. jun 2013 16:34)

Kad proizvođač napiše na pakovanje "100% pomorandža" to ne znači da je u pitanju 100% čist sok od pomorandže, nego da je ukus 100% pomorandža. Postoje sokovi tipa kruška+jabuka ili jagoda+jabuka. Kod 100% pomorandže, radi se o 100% UKUSU pomorandže. A soka pomorandže ima možda 30%. To se, inače, zove marketing.

A što se teksta tiče, lepo se kaže "Ova sirovina sadrži vodu, arome i prirodno identične aromatične supstance". Voda+aroma+prirodno identična aroma. Šta tu nije jasno?

Srbenda

pre 10 godina

E zato se ja držim koka kole. Barem znam šta je unutra a ne ovo kao voćni sok a voća nigde nema...
(delta, 23. jun 2013 15:45)ma znas ti moj k...c sta je u koka koli, nemas ti pojima... Samo domace al ono sto sam proizvedes i znas dal je prskano kakvom hemijom ili ne...

Goran

pre 10 godina

koliko sam ja primetio, najvece prevare sa slikama voca radi Nektar. Npr. imaju dosta sokova tipa malina i sl, navosno luksuzniji ukusi. Na njima je ogromna slika malina, a tek ako se neko zagleda mala slicica jabuke koja delom izviruje iza ogromnih malina. Isto rade i sa slovima. Kad procitate sastav otprilike je 50:50 posto malina:jabuka. Prevaranti najgori, cilj im je da prevare potrosaca - zato na ignore listu samo tako!

aco

pre 10 godina

Necu da reklamiram ime marketa i njihovu robnu marku, samo cu reci da u Italiji, u tom marketu (vrlo poznat lanac) imaju prave vocne kasaste sokove sa 50% voca i to kruska, kajsija, breskva. 1L ovog soka u plasticnoj boci kosta ravno 1e. Naravno da ne proizvode oni vec njihovi dobavljaci za njih ali stroga kontrola marketa onemogucava fuserisanje.Zbog velike proizvodnje cena je takva-1e i eto njima je to ok, a kod nas kvalitetan kasasti sok nije ispod 140 din za 1L.

Vlada

pre 10 godina

Moj savet, nemojte biti secerne vodice sa raznim hemijama, bez obzira da li se zovu vocni sok ili Coca-Cola... Voda cesmovaca je zdravija 100 puta, pritom ne goji, a prakticno je dzabe.

lucidna duša

pre 10 godina

i ponovo će rezultati biti poražavajući. najstrašnije je što se tipičan potrošač ništa ne pita i ne trudi se da se edukuje, niti se neko trudi da ga edukuje. predlažem nops-u i drugim udruženjima da naprave funkcionalan web portal sa bazom prodajnih objekata, proizvođača i proizvoda, sa mogućnošću ocenjivanja od strane krajnjih potrošača i stručnjaka srodnih oblasti.

Ceda

pre 10 godina

Hemijski gledano, emulzija se sastoji od dve faze. Jedna je masna, a druga je vodena, potreban je i emulgator da se te dve faze spoje. Od odnosa masti i vode zavisi da li je emulzija tipa voda u ulju ili ulje u vodi... Dobar primer emulzije je npr.mleko. Emulzija je stabilan sistem, pa je ne treba muckati pre upotrebe, sto ne vazi za suspenziju, gde opet imamo dve faze, samo sto je jedna ne rastvorna, pa suspenziju pre upotrebe treba promuckati, da bi se ta ne rastvorna suspstanca fino rasporedila u medijumu (rastvaracu), tj. suspendovala... Ovo sto je u clanku objavljeno kao reakcija proizvodjaca je ocigledno neznanje i farbanje ovog naroda koji inace nista ne zna, te ga svako po potrebi moze prekreciti kako mu odgovara.

jelena

pre 10 godina

Pomenuti sok "Adut" Crveni mix je čista hemija.Jednom sam ga kupila i više nikada.Kad već ne mogu da priuštim sebi kvalitetan sok piću vodu.

kovac

pre 10 godina

Vec duze vreme cedim grejpfrut. dobro sad je malo poskupeo, ali poenta je da uz pomoc 2 velika grejpfruta opusteno napravim litru soka. Razmera treba da vam bude oko 50:50, grejpfrut:voda. Jako je zahvalan,konzistentan,tesko ga je razrediti. Eventualno dodam malo secera, ali nema potrebe, gorcinu mozete ublaziti limunom. Pozdrav

ToMi

pre 10 godina

Po meni najcesca i najveca zabluda je - udio vocnog soka. Kada procitate da je udio soka od (npr) narance 50%, znajte da je to laz. Naime, to u principu znaci da je tu nekih 5-10% koncentrata narance - suhog koncentrata iz Brazila isl koji se pomjesa sa 90% vode i doda se 50ak grama secera. Ono sto dobijemo zaista (tehnicki) odgovara soku sa 50% udjelom vocnog soka, no to nije to! Jer voda iz voca sigurno nije ista kao obicna cesmovaca!

Da ne govorim koliko se pozitivno djelovanje voca smanjuje kada iscjedjeno kuhate i kuhate dok ne dodje do nekakvog suhog ostatka!

Preporuka svima, sokovnik i sami si radite sokove. Razlika u okusu i kvaliteti odnosno djelovanju na tijelo je neusporediva! A vocni sokovi vam donose koristi prakticki koliko i Kola. Nazalost.

kimi

pre 10 godina

Tragedija kakvi se razvodnjeni bućkuriši prodaju u ovoj zemlji, čak i po vrlo nepristupačnim cenama (o kvalitetnim sokovima da i ne pričamo). Kad sam pre par godina probao neki "obični" sok u Grčkoj (koji je i po ceni spadao u neku prosečnu klasu) šokirao sam se koliko je bio ukusniji od većine onoga što se prodaje ovde

despot dj.

pre 10 godina

Ovaj tekst je odgovor na pitanje koje meni i mojoj dragoj ženici postavljaju mnogi prijatelji: ''A zašto vašem detetu ne kupujete sokove?''

Aleks

pre 10 godina

Nisam ni sumnjao da vecina sokova ne odgovara deklaraciji. Pa i zasto bi kada h niko ne kontrolise? Ovde prodaje ko hoce sta hoce i po bilo kojoj ceni. Kada mleko puno alflatoksina moze da se zove Zdravo, onda i sok pun pesticida moze da bude 100 vocni. Nekad davno je ova zemlja imala strasno dobru hranu, nekad...

Shonke

pre 10 godina

Izbegavam da kupujem te sokove, nektare, 100% voćne i slično proizvode. Najviše pijem vodu a kad mi se pije sok, iscedim pomorandže, limun itd.
Kada ima lubenica, kao u letnjem periodu, to je još bolje za hidriranje organizma.

Kad mi se baš pije hemija, kupim coca colu, šveps ili cedevitu. Ali to je svega nekoliko puta mesečno. Mada je i to previše.

runner

pre 10 godina

Pa već odavno se zna da je baza za proizvodnju skoro svih voćnih sokova sok džanarike (piskavac, ringlov ili rezdelija) i bundeve (ludaja, dulek) kome se dodaju veštačke boje, aroma i zaslađivaći. Otkud inače sirovene za sve te silne proizvođače sokova.

pera

pre 10 godina

Zasto ovaj Papovic stalno nesto komentarise i ko je njega postavio na to mesto. Ko finansira "nacionalno" udruzenje? Da nije Hrvata i ostalih iz okruzenja koji koliko toliko brinu o svojim potrosacima, a ne samo o vlasnicima kapitala, vec bi se odavno potrovali.

Branko

pre 10 godina

U našoj državi ne postoje više službe kvaliteta i službe kontrole kvaliteta. Ne kontroliše se više ni ono što ulazi u fabriku (ulazna kontrola) niti ono što izlazi iz fabrike (izlazna kontrola). Kontrola kvaliteta proizvoda kada su već na tržištu pogotovo niko ne kontroliše a ukoliko to neko i pokuša onda mu se to osporava zato što nije "referentna laboratorija", a tek takvih laboratorija nema u Srbiji. Srbija je pravi "raj" za nekvalitetnu robu a često i štetnu po zdravlje. Na sve strane neke "zozovače" i "pileći bataci" sa Kosova koji su davno trebali biti bačeni.

ajeje brazorv

pre 10 godina

Koji su likovi ovi iz poljoprivredne inspekcije.:))) Pitaju ih šta je emulzija jagode, a oni ponude definiciju emulzije iz udžbenika hemije za osmi razred.

Logic

pre 10 godina

Na celoj planeti nema toliko voća da bi se milioni i milioni boca koje se nalaze na policama radnji širom te iste planete, mogli ispuniti čistim sokovima. Voda, boje, mirisi, zaslađivači, ukusa pojačivači, čitava mala hemijska industrija u bocama.Labavi propisi koji obavezuju listiranje sastojaka - takođe širom sveta.I skoro bezgranična sloboda u smišljanju atraktivnih naziva da se privuče kupac, a zaštiti proizvođač od eventualne odgovornosti. Jedna od bombastih fraza - "matični sok". Pitam ozbiljnu damu koja ga kupuje šta je to, a ona mi objasni da je "to" nešto "najbolje od svih sokova" i samo takav treba da se kupuje. Sad znam koliko i ona ali još uvek ne znam šta ga čini najboljim.

Marko

pre 10 godina

Da li danas obican i normalan covek kod nas moze ista da kupi a da nije prevara i marketiski trik. Hleb je pun aditiva a reklamira se kao priridni, sokovi su puni hemije, kozmetika puna hemije (sa kojekakvim laznim prirodnim ekstraktima), meso je od zivotinja koje se tove hemijom, voce i povrce se prska po 15 puta, o kvalitetu tehnickih uredjaja kod nas necu ni da pricam... Ovo je horor!

nema deda mraza

pre 10 godina

eh,sokovi.
pa posto ste srbina ubedili da u apatinu ima kanjona i planinskih izvora onda mu lako mozete uvaliti i pivo sa ukusom pomorandze i ribizle.

mila

pre 10 godina

Imam sokovnik doma, I koristim ga 5-6 puta godisnje, za sok of mrkve I jabuke koju razrjedim u svjezoj vodi jer mi je inace presladak.
Ljeti u frizideru imam bokal of dvije litre u kojeg narezem svjezeg voca (nekad samo limun, a nekad ananas, maline ili nektarine), stavim dosta leda I zalijem hladnom vodom. To sluzim I ukucanima I gostima.

alo

pre 10 godina

"– Mi smo uradili veliko ispitivanje kvaliteta još 2009. godine. Analizirali smo 55 sokova od osam najvećih proizvođača. Rezultati su bili poražavajući jer čak trećina tada nije odgovarala Pravilniku o kvalitetu. Uprkos tome, država nije reagovala " pa znaci kontrolie se jednom u 4 godine i to ne sve pa dogural ism odo dna stvarno vise ihn ije briga ni za nase zdravlje - a sta bi sa mlekom ? naredba da se ne talasa vise o tome>?

vegan

pre 10 godina

Zato ja kupujem sveze voce i po potrebi napravim sama svoj sok ! Jedna casa sveze cedjenog soka ne moze da zameni litre pakovanih sarenih laza.

Darko

pre 10 godina

Rauch crna ribizla - 144 bobice (piše)
Nectar crna ribizla - 400 i kusur bobica (piše)

Ne znam na pamet % voća, ali im je % isti, pa sad da li je moguće da jedni koriste 3x veće i sočnije bobice? Ko se tu preračunao, a sokovi su inače skoro identični (minimalna razlika u aromi koju ne mogu svi ni da osete).

Recept: po ovim vrućinama u blenderu dobro izmiksajte sezonsko voće (maline, jagode, višnje, breskve... posebno ili mešano) i dodajte vodu, rashladite i dobijate 100% prirodan sok odličnog kvaliteta bez otpadaka. Možete i prokuvati malo pre blendiranja da duže traje, a i dobija poseban ukus u slučaju višnje i breskve npr.

McMurphy

pre 10 godina

"Ova sirovina sadrži vodu, arome i prirodno identične aromatične supstance koje su prema strukturi identične supstancama koje su prirodno prisutne u odgovarajućem materijalu biljnog porekla, što je u ovom slučaju jagoda – navodi se u odgovoru „Deleza”."
Ovde je rec "prirodno" potpuno suvisna. Bas znaju da odgovore iz Deleza

Стојан

pre 10 godina

Кила меда је 500 динара, све се плашим да сладе медом те бућкурише :) Скуп им је и шећер, па трпају заслађиваче који изазивају рак.

mara

pre 10 godina

domaci sok od zove ili od visnje, rashladjen, sa puno leda! Probajte! Nema nista bolje! A pritom ne sadrze nikakve aditive, konzervanse i sl.