Subota, 22.06.2013.

19:58

Protest za kulturu: Spas za sve nas

Izvor: Izvor: B92, Beta, Tanjug

Protest za kulturu: Spas za sve nas IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

59 Komentari

Sortiraj po:

Srđan

pre 10 godina

Na žalost, para nema pa ih ne vredi ni tražiti. Ono šta treba tražiti su poreske olakšice koje bi privolele autore, produkcijske kuće i televizije da prave i emituju emisije iz kulture, kao i obavezati emitere na opredeljivanje dela programa za kulturu (barem nacionalne i regionalne). Problem je u tome što i same tv kuće jedva preživljavaju i zbog sebe (i svojih zaposlenih) neće bez nekakvog podsticaja ulagati novce u nešto što neće biti gledano.

Kažem televizije, pošto su one najmasovniji medij (pored interneta), a kulturi je sada najviše potrebna reklama. Može se uliti ogroman novac u institucije kulture, ali to neće doprineti posećenosti istih. Krajnja odluka je na ljudima hoće li ili neće ići u pozorišta, muzeje, bioskope...

Sa druge strane, postavlja se pitanje kako uraditi emisiju iz kulture a da bude zanimljiva onima koji su ciljna publika? Dosadni talk show u kome se nadugačko raspravlja o nečemu će samo navesti prosečnog gledaoca da promeni kanal.

Tu bi sada trebalo da stupe komisije koje će odrediti šta je "vredno" za dotacije iz budžeta i olakšice a šta je đubre namenjeno izvlačenju love od države... i tu dolazimo da standardnog problema u Srbiji. Zovite me cinikom, skeptikom, ali iskustvo govori da ni jedna komisija, agencija ili telo koje je država napravila ne radi kako treba.

Kada bolje promislim, možda i treba tražiti samo pare - one će bar omogućiti radnicima u kulturi da nekako prežive do nekih boljih vremena.

Dragoslav

pre 10 godina

Glumci su, kako bi drugačije, teatralno najavili protest zbog stanja u kulturi. Kako je protest imanentan kulturi pitam se šta li ih je poslednjih godina sprečavalo da se javno oglase jer je prilika bilo napretek?
Kultura je marginalizovana više od dvadeset godina a za to su debelo odgovorni oni od kojih se to ponajmanje očekivalo. Glumci su tome posebno doprineli glumeći ministre.
Svedoci smo ovih dana stranačkog obračuna koji se odvija preko kulture. Dokazi za ovu tvrdnju leže u rezultatima konkursa za sufinansitanja programa i projekata u oblasti kulture na gradskom (Beograd) i republičkom nivou.
Mimikrični egzekutori su kao i u više navrata do sada bili kontraverzni umetnici i stručnjaci u kulturi pogodni za instrumentalizovanje.
Kolateralna šteta je ogromna, kultura sa posebnim akcentom njen najkreativniji deo umetničko stvaralaštvo.
Stvorili smo odličan ambijent za profitere u kulturi a korupciju je očigledno najteže otkriti u kulturi.

reziel

pre 10 godina

o kakvoj umetnosti vi pricate, uzimaju vam poslove ispred nosa crnogorci i bosanci, na i ovako malom i slaboplateznom kulturnom trzistu. izborite se za red u svojoj bransi, ponudite kvalitet pa trazite kintu

gradjanska neposlusnost

pre 10 godina

Lepo pokupite pasose, pa u svet, kao sto su to uradili mnogi pametni,veliki i mali umetnici 90ih.
Ostale ovce neka se spreme za shishanje jos narednih 50 do 100 godina dok ne izgube poslednji atom snage, pameti, dobrote, enrgije.

Pero

pre 10 godina

Au, mora da je strašno čim su se Žurić (koji gotovo da nikakve veze sa Srbijom nema), Kecmanović i Goran Marković našli na istom mestu... A gde su Srbljanović, Prokić, Ćirilov, Borka Pavičević, Arsenijević... Ja predlažem da se osmisli jedan projekat za spas kulture u Srbiji i osnuje NVO koja će ga sprovesti. To je spas... A ne da se dozvoli Žuriću i Kecmanoviću da se reklamiraju i da im još i Marković u tome pomaže... Dobro, on, čovek, kaže da nema jasne poruke... Pa šta da rade pomenuta dvojica kad im roditelji nisu BeograDŽani sa građanskim... rodoslovom.
Šalu na stranu, Srbija ima kulture koliko joj je potrebno. I više od toga. Zašto bi film, operu, izdavaštvo finansirao svojim, kakvim-takvim, radom onaj ko nikad u životu neće osetii potrebu za bilo kakvim proizvodom kulture, osim za onim što ''stvara'' Željko Mitrović. Kome su opera i balet potrebni, neka nađe nekoga ko će ih platiti.

Prosvetni radnik

pre 10 godina

(Bojan, 22. jun 2013 22:15)

Zašto su ovi ljudi srpska elita? Zašto je Srbiji potrebna "kultura" i "kulturni radnici"?
Braćo, pa da ima u ovoj zemlji bar neko "misleće biće".
Svi samo kukaju, a ko je jedini javno pokazao svoj stav o situaciji u zemlji (bilo da se radi o kluturi ili nečem drugom)?
Radnici u prosveti i kulturi.
Eto zašto nam je potrebna i prosveta i kultura.
Ostali se ponašaju kao ... (smislite sami kako).
Cilj svakog režima je da održi postojeće stanje, upamtite to. Ovaj režim nekome itekako odgovara, da nije tako, odavno bi bio promenjen.

Crni

pre 10 godina

Koliko cinzma u pojedinim komentarima, al to nije ni čudno sa obzirom na prirodu naše nesrećne sredine.

Ovde se ne radi o tome da kulturni radnici budu na držvnoj grbači samo zato što bi kultura trebala da predstalja neku svetinju koju mi, nje nedostojni, zasipamo parama, niti se radi o tome da treba zauzeti dijametralno suprotni stav (oba pripadaju malograđanskoj liniji razmišljanja); ovde se radi o državnoj strategiji koja koristi svoja limitirana sredsta na jako loš način. Većina novca je otišla na predstavu "Konstantin" u okviru proslave Milanskog edikta, kao dela kulturne strategije koja bi trebala da ojača nacionalnu kulturu. Mešutim, ne samo da Milanski edikt nema nikakve veze sa srpskim nacionalnim identitetom, već ojačavanje nacionalne kulture ima za cilj ojačavanje vere u ovu državu i društvo što, ako se pogleda u kom je stanju ova zemlja, nema nikakve veze sa realnošću i jedino služi kao jeftin propagandni trik koji je ne mnogo drugačiji od na primer onog Siniše Mihajlovića sa pevanjem himne. Krajnji rezultat toga može samo i biti izjava da mi nemamo rezultate, ali zato imamo kult reprezentacije; pa isto tako možemo imati veličanstvenu nacionalnu kulturu i mitologiju, ali potpuno nefunkcionalno društvo i državu.

Ministarstvo treba da podrži one projekte koji će doprineti poboljšanju duhovnog stanja ovog društva, što znači ulaganje u projekte koji će ga temeljno preispitivati. Dosta pumpanja lažnog samopouzdanja, vreme ja da preispitamo sebe.

nesam iz Beligrad

pre 10 godina

Bune se Beogradjani? A tu su svi,koliko njima jos "kulture"treba? A ostali?
Decentralizacija sta to bese? Sve i svi u BG,pa onda cupaj samo za sebe,a
drugima nista ne treba,oni su provincija!?

Kolega

pre 10 godina

Umetnici.. vi ste krivi za propadanje kulture.. Cutali ste sve ove godine dok su stizale uplate.. za sta? koji film ili serija vredi po' lule duvana? Nula dinara vas i sleduje po zasluzi.

genije

pre 10 godina

Gde su sada oni komentatori,, evroskeptici, kosovo je srbija i te gluposti da kazu nesto i o kulturi ili je za njih nasa kultura ustvari nekultura? (nikola, 22. jun 2013 20:20)
Pišete gluposti, lepo Vam je @mason odgovorio. Ako tražite uzbudjenje imate ga u WWF/Farmi... Kokice i uz TV.

Da se vratim na temu: Hoće li više novca u budžetu Ministarstva promeniti kulturno stanje nacije? Hoće li to privoleti još nekog da ode barem jednom godišnje u pozorište? U muzej? Na izložbu? Muzički festival?
Iskreno nisam siguran da vidim povezanost. Za tako nešto je potreban kreativniji pristup. Ne govorim o komercijalizaciji već o edukaciji. Takvu inicijativu i takav protest bih podržao. Ovako, uz dužno poštovanje, na sve ovo gledam kao na protest "za više novca" a na taj način ste se utopili u masu drugih koji protestuju za isto - "više novca"... A njega nema. Da li ga je uzeo Mišković, ovi prethodni, ovi sadašnji ili svi po malo, ne znam, ali znam da ga nema...

vrlo promisljeno

pre 10 godina

@Aca
steta sto protest nije radikalan?! mislis, lonci i serpe? pa hajde, lupacemo do besvesti... jednog dana nam mozda i sine neko PAMETNO resenje.

kj

pre 10 godina

Gospodo "kulturnjaci",
Bilo bi lepo da za pocetak, pre nego sto dobijete pare, pokazete da umete da napravite nesto sto moze da se proda ovom narodu. Nesto sto vredi.
Nije slucajno to sto su vas ostavili iza sebe raznorazne jeftine vrste zabave. Vi ste se u komunizmu naucili da proizvodite sta bilo, da budete "cool" samo time sto sedite i ispijate spricere, prosipate filozofske fraze i glumite opoziciju (pri cemu svaka vlast moze da vas kupi jednom nacionalnom penzijom).
Oni pravi umetnici, koji umeju da napisu nesto sto vredi, prodaju knjige, isto kao i slikari slike ili muzicari muziku.
Zato, gospodo, kako se iz budzeta ne izdvajaju pare za inzenjere ili seljake ili doktore, tako ni za vas ne treba izdvajati (bas) previse.
Na trziste - pa ko ume njemu dve.
Ajd' sad, udrite...

Mirjana

pre 10 godina

Ne znam sta da kazem. Samo znam da je u pozoristima potpuno rasulo, da rade samo oni koji su preko stranke ili babe, tetke, strine ili vec nekog dobili posao, a za mlade ljude ne postoji sansa da urade bilo sta jer audicije ili kastinga nema, a i ako ih bude tu i tamo redovno su namesteni. Rezultat je da predstava ima koliko hoces, a svaka losija od prethodne. A to sto se prica da u pozoristima nema novca je najveca moguca laz, jer itekako ima novca ali taj novac ode u ruke 3-4 ljudi, a ostalo se podeli kako kome.

Философ

pre 10 godina

Потомци удбаша, партијских рдника, титових генерала, аутошовинисти, другосрбијанци и остале Борке, Кичићи и Димитријевићи, нису део српске, већ југословенске комунистичке културе. Као такви, мени нису потребни. Ако се неко накористио и натовио из буџета, то је управо ова братија која је најгласнија. Не занимају ме њихови протести, нити ће икада имати моју подршку.

lazar

pre 10 godina

uzalud komentari, na ulici je trebalo da se komentarise. ah da, bila je vrucina, pa je preostalih par hiljada umetnika I par desetina hiljada postovalaca bilo kuci pored klime. k a s n o

Сима

pre 10 godina

"Gde su sada oni komentatori,, evroskeptici, kosovo je srbija i te gluposti da kazu nesto i o kulturi ili je za njih nasa kultura ustvari nekultura?
nikola"

”Ваша култура” је оно против чега се и протествовало. Нико те неће поштовати ако не поштујеш самог себе.

Mairon

pre 10 godina

Buduci da se i sam velikim delom nalazim u sferi kulture, krivo mi je sto danas nisam mogao da ucestvujem u protestu. Osecam koliko je kultura u ovoj zemlji na niskim granama a oni koji se njome bave gotovo su bez ikakve perspektive ili barem nagovestaja perspektive, a to je jos i gore.
Jako bio zeleo da se stvori jaci pokret radi borbe za veci uticaj kulture i njenog ozivljavanja, to je moguce ako bude postojalo istinsko zalaganje i volja za borbom sto nece biti niti lako, niti kratko.

salemelbo

pre 10 godina

Jel mogu da postavim jedno pitanje, jel od drzavnih para radjena ona predstava g.Olivera Frljica u kojoj se povraca po zastavi?

Vidum da su mnogi tu naucili da zive na drzavnim jaslama I da na primer rade predstave po romanima Borislava Pekica npr. Zlatno Runo I sl...Predstavama koje ni obrazovani I nacitani ne razumeju da ne govorim o ostalima...Molim lepo gospodo kultura I pozoriste su za narod ako narod ne razume to sto radite nesto nije u redu. itekako ima nacina da se napravi spoj popularnog, obrazovnog I komercijalnog od cega bi stigli I prihodi tako je u celom svetu, samo vi cekate milostinju od drzave.

!!!

pre 10 godina

Sto vise godina prolazi to je uocljivije da su ovakvi protesti i zahtevi besmisleniji i dotrajali.
Jer, recite mi, posto na mladjima svet ostaje, kako cete odvratiti srpsku mladez od Cece, Jece, Granda i reality show programa? Nemoguce, ili ajde, recicu skoro nemoguce. Srbija zveci od toga, a mi pricamo o kulturi?! O kakvoj kulturi, prakticno si izopsten iz drustva ako nisi deo toga, stoga dosta price, dajte pare na nesto od cega se mogu ocekivati rezultati. Deca su rekla svoje: Grand>kultura. Nazalost.

merkurije mudri

pre 10 godina

@Слободан Apsolutno ti je svaka na mestu. Ja radim u kulturi godinama i, sa punim pravom, mogu da kazem da si potpuno ispravno napisao.
A vlastodrsci i glavesine serbske neka se stide tih 0.6%, ako krvi za obraz imaju.

ivana

pre 10 godina

Uvek je para za kulturu bilo malo i uvek je raspodela bila problematična. A oni se tek sad setili da protestuju. Jer su izgubili na ovom "izvlačenju" za razliku od prethodnih. Vrlo providno.

Aj blago meni

pre 10 godina

Iditi radite nesto sto se zove primenjena umetnost kao u svim zapadnim zemljama, umesto sto po ceo dan ispijate pica po kaficima, a navece viskije po kafanama...Druzio sam se sa Vama i znam kako radite, a onda jel te hocete plate, pare...pa ne moze...Odavno Vi sadasnji umetnici nemate veze sa realizmom i realnoscu...Dugo mi vec nemamo prave umetnike...a najveca se umetnost uvek bez para stvarala...narod nema sta da jede, a vi biste pare za kafanu a 10% dajete na materijal za Vas posao...

snp

pre 10 godina

kako smo svi ironicni kad treba da se kritikuje zar niko da pogleda u proslost makar zadnji 20god.kakvi su nam upravnici pozorista bili kakve su se to igrale predstave i koliko su te predstave bile gledane.gospodo 90% su bile premijerne one koje su se plafon 10 puta odigrale koje se nisu mogle od tuge i sramote pogledati,koje su sluzile isključivo za otimačinu.gde ste tad bili umetnici ~ćuti i gurni pare u dzep a sad nema vise dzabe ni din.e odma dići graju.proslo je vreme kada ste prodavali maglu sad morate biti konkretni

dejan tiago stankovic

pre 10 godina

srpskim manastirima na kosovu albanci nisu naneli toliko štete koliko su osnovnim institucijama srpske kulture naneli oni koji neprekidno oplakuju sudbinu tih manastira. traže natrag Kosovo i bisere srpske kulture a narodni muzej i muzej savremene umetnosti, dve ozbiljne institucije s ozbilnjim nasleđenim zbirkama, čame godinama zatvoreni za javnost.

Sara

pre 10 godina

Znam da je ovaj protest u jednoj meri opravdan, ali u velikoj meri i nije. Čitala sam pre nekoliko godina intervju sa jednim mladim slikarom koji je tvrdio da država umetnike stimuliše na nerad [mislim da je tako glasio i naslov teksta], tako što slobodni umetnici kojima Država uplaćuje doprinose treba da plate porez na zaradu koja prelazi granicu do koje se porez ne plaća. I njegov zaključak je da je on stimulisan na nerad jer je nepravda da umetnici plaćaju bilo kakav porez koliko god da zarade. I nije dosta to što ne treba da razmišljaju o troškovima svojih doprinosa, što su delimično oslobođeni i poreza, nego još traže privilegije koje niko nigde nema. Ako bar deo umetnika ovako razmišlja, onda nisu zaslužili nikakvu podršku.

george wordy

pre 10 godina

Gospodo iz kulture, već dvadeset godina nema YU, a Tita trideset i neka!?
Može li glumac , pijanista, vajar, da bude tehnološki višak, ili je to povlašćena aristokratija Resorske kamarile za zaštitu naroda.

Слободан

pre 10 godina

Драги моји, да је Нама стало до културе посећивали би позоришта уместо да испијамо пива по платоима, парковима и рупама у које нико са два грама мозга не залази, два сата дневно би одвојили дупе од интернета, Фарми и Великог брата и отишли у неки музеј или обишли неку знаменитост места у коме се налазимо, не би стално викали против Курте и Mурте, већ би бар једном у животу отишли на Нишвил, или већ неку манифестацију која одговара нашем укусу (не овде не мислим на укус ладног пива и вруће јагњетине). Култура је мртва, не због тога што се за њу издвајају недовољна средства (што је апсолутно тачно), што културну политику државе креирају неспособне персоне, већ зато што Нас 364 дана у години боли један орган за дотичну, а онда протествујемо, јер је данас "ин" бити "активан".

public enemy

pre 10 godina

Naravno da treba protestovati.Takodje treba protestovati ispred medija koji truju našu kulturu sa jeftinm kičom i šundom(realty show,grand,razne telenovele...).Država može rešiti ovaj problem veoma lako.Povećati poreze na sve te sadržaje,a te pare uložiti u kulturu.

zvrk 2

pre 10 godina

Odlukom tog Ministarstva za nekulturu od ponedeljka prestaje sa radom biblioteka za slepe i slabovide.Razlog: nisu dobili sredstva za izdavanje knjiga na Brajevom pismu, ni za zvučne knjige ni za normalan rad. Na taj način su im onemogućili i pravo na obrazovanje. Uostalom to i ne čudi posle onog poziva gluvima da se jave na fiksni telefon i prijave za razgovor o Nacrtu zakona o znakovnom pismu.Presudili su im da ostanu u tišini i mraku. Imali ovim glupostima kraja?8

Bojan

pre 10 godina

Koliko jadnih uvlakača među komentatorima. Ovi ljudi na protestu se danas jedini bore u Srbiji ! Pogledajte proteste u Brazilu i Turskoj, jer ih vlast krade... A vi Srbi zašto ćutite ??

Prorok

pre 10 godina

Upravo se vratih , bilo je oko hiljadu ljudi,umetnika,posvecenih i ocajnih ali dostojanstvenih.Nesto malo njih i iz drugih krajeva Srbije.Dobro je da su dosli i stariji i mladi;vrucina im nije bila prepreka.Ovo je tek pocetak.Oni lezerniji ce se prikljuciti u prijatnijim vremenskim prilikama,jer ovo je tek prvi sat velikog i sve masovnijeg protesta protiv unistavanja kulture.
Sadrzaji ce biti obogaceni novim idejama i masovnim dolaskom mnogih umetnika koji ce verovatno shvatiti da im je mesto uz svoje kolege.
Na zalost bilo je likova kojima po minulom radu mesto nije bilo na Trgu;kao sto su sadasnji ministar kulture,zatim Gorcin Stojanovic i pomenuti Krstic.Sve pohvale za dostojanstveno drzanje Ruzice Sokic i puno mladih volonterki i volontera koji su delili skromni propagandni materijal tipa ko je izbacen sa farme,i jos nekoliko vrcavih slogana...
Ne budite lenji,dodjite na iduci sat protesta,makar Vam i drustvo nekih ne odgovara.Kakvi politicari,takvo i ulaganje u kulturu na zalost.

mason

pre 10 godina

Gde su sada oni komentatori,, evroskeptici, kosovo je srbija i te gluposti da kazu nesto i o kulturi ili je za njih nasa kultura ustvari nekultura? (nikola, 22. jun 2013 20:20)Kakve veza imaju evroskeptici sa ovom temom?A što se tiče Kosova veliki broj srpskih kuturno-istorijskih spomenika se nalazi na toj teritoriji.

autentična Sremica

pre 10 godina

Apsolutno se slažem da se u našoj Srbiji kulturi, u svim segmentima, mora pokloniti mnogo veća pažnja (od kulture govora, življenja, oblačenja, ponašanja, obrazovanja...), ali, iskreno, veoma sam razočarana neinventivnošću organizatora skupa.Ako brojni nezadovoljnici, s pravom, u ovoj državi organizuju protestna okupljanja sa transparentima, umetnički svet, uslovno rečeno "kulturnjaci" su trebalo da to isto izvedu mnogo kreativnije, nesvakidašnje, atipično, za pamćenje.Ovako, ispada da kao da ni oni sami ne veruju u učinak ovog nemog bunta.I mi, "mali pozitivci" iz unutrašnjosti smo uz njih, ali, dajte, osmislite to na kreativan način, vama bar ne nedostaje inventivnost.Ovo danas je bilo "mlako, jednostavno, sivo..."

Jovan

pre 10 godina

Ako je ovo tačno, a jeste, ja ne vidim problem u kompetenciji Bratislava Petkovića za ministra kulture...

Оснивач је и директор музеја аутомобила у Београду 1994. године. Власник најстарије посластичарнице у Београду „Петковић“.[3] Потпредседник је Удружења драмских писаца Србије. [4] Председник је Заједнице музеја науке и технике.[5] Добитник Нушићеве награде за 2000. годину. Добитник Златног беочуга за допринос култури 2001. године. Оснивач је камерне сцене „ Модерна гаража“.[2] Аутор је више драмских текстова од којих су многи играни на сцени а један је преточен у филм „ Албатрос“[6]

У Београдском драмском позоришту игране су следће његова дела:

Разбојници
Спортинг лајф
Каскадер

У Модерној гаражи играна су следеће дела:

Гранд при
Легија части
Цветови зла

aleksandar

pre 10 godina

Ako Srba i Srbije ne bude za 100 godina, to je zato što nam je kulturni identitet na poslednjem mestu. Bravo za danas, još ima nade da nismo farma.

duda13

pre 10 godina

Gospodin Dimitrijevic kaze da je gospodin poslas... UPS!,pardon,gospodin ministar nekompetentan da bi bio na toj funkciji. A juce je gos'n poslas(izvin'te, mahinalno)ministar rekao da je za rad u tom Ministarstvu jedino merilo strucnost. E,sad,obzirom na ministrovu strucnost,shvatio sam da je on najkompetentniji da mi da odgovor na dva pitanja :
1- Gde mogu da nabavim upornu sponu za Ford Cortina iz 1974?
2- Koji je idealan odnos kolicina projinog brasna i kvasca za dobru bozu?

nikola

pre 10 godina

Gde su sada oni komentatori,, evroskeptici, kosovo je srbija i te gluposti da kazu nesto i o kulturi ili je za njih nasa kultura ustvari nekultura?

Danilo

pre 10 godina

Zašto neko predstavlja kao značajan problem skroman budžet?
Kultura se obrazuje dok radimo na poslu, kada gradimo porodicu, učimo i usavršavamo se, kulturno nasledstvo se prenosi i u Crkvi i na sahranama a opet i na sportskim desavanjima, protestima, fakultetima, čitaonicama, izborima, knjižarama.
Kultrura je i u kafani i u pozorištu, i kada putujemo po svijetu i kada radimo na njivi.
Zato gospodo umjetnici nemojte držati lament nad kulturom, mnogi od nas vrijedno rade, uče, ugledaju se ili prenose svoje znanje, i tako grade kulturu bez dinara podrške iz budžeta!
Kultura je STAV prema životu, porodici, prijateljima, državi a ne samo stav prema umjetnosti.
Ako Vaš umjetnički zanos ne funkcioniše bez podrške Ministarstva, to nije moj problem, ja cu komunicirati sa umjetnošću na drugi način.
Problem je u našem stavu koji je dozvolio da Krkobabici grade imperiju, da su sindikalne i studentske vodje poltroni svake vlasti, da Maksi kontroliše tržište, da vodonoše jagnjećih brigada imaju moć.. nije problem budžet Ministarsva kulture, mada možda slobodna umjetnička profesija treba da se dobro isfinasira kako bi, avaj, stvarala kulturu?
Naš stav je taj koji će pokrenuti kulturu načeg naroda, hrabrost i vrijedan rad grade socijalni integritet jedne ličnosti a odnos prema umjetnosti ja nastavak, finesa a ne suština.

Prorok

pre 10 godina

Upravo se vratih , bilo je oko hiljadu ljudi,umetnika,posvecenih i ocajnih ali dostojanstvenih.Nesto malo njih i iz drugih krajeva Srbije.Dobro je da su dosli i stariji i mladi;vrucina im nije bila prepreka.Ovo je tek pocetak.Oni lezerniji ce se prikljuciti u prijatnijim vremenskim prilikama,jer ovo je tek prvi sat velikog i sve masovnijeg protesta protiv unistavanja kulture.
Sadrzaji ce biti obogaceni novim idejama i masovnim dolaskom mnogih umetnika koji ce verovatno shvatiti da im je mesto uz svoje kolege.
Na zalost bilo je likova kojima po minulom radu mesto nije bilo na Trgu;kao sto su sadasnji ministar kulture,zatim Gorcin Stojanovic i pomenuti Krstic.Sve pohvale za dostojanstveno drzanje Ruzice Sokic i puno mladih volonterki i volontera koji su delili skromni propagandni materijal tipa ko je izbacen sa farme,i jos nekoliko vrcavih slogana...
Ne budite lenji,dodjite na iduci sat protesta,makar Vam i drustvo nekih ne odgovara.Kakvi politicari,takvo i ulaganje u kulturu na zalost.

Bojan

pre 10 godina

Koliko jadnih uvlakača među komentatorima. Ovi ljudi na protestu se danas jedini bore u Srbiji ! Pogledajte proteste u Brazilu i Turskoj, jer ih vlast krade... A vi Srbi zašto ćutite ??

Слободан

pre 10 godina

Драги моји, да је Нама стало до културе посећивали би позоришта уместо да испијамо пива по платоима, парковима и рупама у које нико са два грама мозга не залази, два сата дневно би одвојили дупе од интернета, Фарми и Великог брата и отишли у неки музеј или обишли неку знаменитост места у коме се налазимо, не би стално викали против Курте и Mурте, већ би бар једном у животу отишли на Нишвил, или већ неку манифестацију која одговара нашем укусу (не овде не мислим на укус ладног пива и вруће јагњетине). Култура је мртва, не због тога што се за њу издвајају недовољна средства (што је апсолутно тачно), што културну политику државе креирају неспособне персоне, већ зато што Нас 364 дана у години боли један орган за дотичну, а онда протествујемо, јер је данас "ин" бити "активан".

public enemy

pre 10 godina

Naravno da treba protestovati.Takodje treba protestovati ispred medija koji truju našu kulturu sa jeftinm kičom i šundom(realty show,grand,razne telenovele...).Država može rešiti ovaj problem veoma lako.Povećati poreze na sve te sadržaje,a te pare uložiti u kulturu.

dejan tiago stankovic

pre 10 godina

srpskim manastirima na kosovu albanci nisu naneli toliko štete koliko su osnovnim institucijama srpske kulture naneli oni koji neprekidno oplakuju sudbinu tih manastira. traže natrag Kosovo i bisere srpske kulture a narodni muzej i muzej savremene umetnosti, dve ozbiljne institucije s ozbilnjim nasleđenim zbirkama, čame godinama zatvoreni za javnost.

aleksandar

pre 10 godina

Ako Srba i Srbije ne bude za 100 godina, to je zato što nam je kulturni identitet na poslednjem mestu. Bravo za danas, još ima nade da nismo farma.

nikola

pre 10 godina

Gde su sada oni komentatori,, evroskeptici, kosovo je srbija i te gluposti da kazu nesto i o kulturi ili je za njih nasa kultura ustvari nekultura?

Danilo

pre 10 godina

Zašto neko predstavlja kao značajan problem skroman budžet?
Kultura se obrazuje dok radimo na poslu, kada gradimo porodicu, učimo i usavršavamo se, kulturno nasledstvo se prenosi i u Crkvi i na sahranama a opet i na sportskim desavanjima, protestima, fakultetima, čitaonicama, izborima, knjižarama.
Kultrura je i u kafani i u pozorištu, i kada putujemo po svijetu i kada radimo na njivi.
Zato gospodo umjetnici nemojte držati lament nad kulturom, mnogi od nas vrijedno rade, uče, ugledaju se ili prenose svoje znanje, i tako grade kulturu bez dinara podrške iz budžeta!
Kultura je STAV prema životu, porodici, prijateljima, državi a ne samo stav prema umjetnosti.
Ako Vaš umjetnički zanos ne funkcioniše bez podrške Ministarstva, to nije moj problem, ja cu komunicirati sa umjetnošću na drugi način.
Problem je u našem stavu koji je dozvolio da Krkobabici grade imperiju, da su sindikalne i studentske vodje poltroni svake vlasti, da Maksi kontroliše tržište, da vodonoše jagnjećih brigada imaju moć.. nije problem budžet Ministarsva kulture, mada možda slobodna umjetnička profesija treba da se dobro isfinasira kako bi, avaj, stvarala kulturu?
Naš stav je taj koji će pokrenuti kulturu načeg naroda, hrabrost i vrijedan rad grade socijalni integritet jedne ličnosti a odnos prema umjetnosti ja nastavak, finesa a ne suština.

duda13

pre 10 godina

Gospodin Dimitrijevic kaze da je gospodin poslas... UPS!,pardon,gospodin ministar nekompetentan da bi bio na toj funkciji. A juce je gos'n poslas(izvin'te, mahinalno)ministar rekao da je za rad u tom Ministarstvu jedino merilo strucnost. E,sad,obzirom na ministrovu strucnost,shvatio sam da je on najkompetentniji da mi da odgovor na dva pitanja :
1- Gde mogu da nabavim upornu sponu za Ford Cortina iz 1974?
2- Koji je idealan odnos kolicina projinog brasna i kvasca za dobru bozu?

autentična Sremica

pre 10 godina

Apsolutno se slažem da se u našoj Srbiji kulturi, u svim segmentima, mora pokloniti mnogo veća pažnja (od kulture govora, življenja, oblačenja, ponašanja, obrazovanja...), ali, iskreno, veoma sam razočarana neinventivnošću organizatora skupa.Ako brojni nezadovoljnici, s pravom, u ovoj državi organizuju protestna okupljanja sa transparentima, umetnički svet, uslovno rečeno "kulturnjaci" su trebalo da to isto izvedu mnogo kreativnije, nesvakidašnje, atipično, za pamćenje.Ovako, ispada da kao da ni oni sami ne veruju u učinak ovog nemog bunta.I mi, "mali pozitivci" iz unutrašnjosti smo uz njih, ali, dajte, osmislite to na kreativan način, vama bar ne nedostaje inventivnost.Ovo danas je bilo "mlako, jednostavno, sivo..."

mason

pre 10 godina

Gde su sada oni komentatori,, evroskeptici, kosovo je srbija i te gluposti da kazu nesto i o kulturi ili je za njih nasa kultura ustvari nekultura? (nikola, 22. jun 2013 20:20)Kakve veza imaju evroskeptici sa ovom temom?A što se tiče Kosova veliki broj srpskih kuturno-istorijskih spomenika se nalazi na toj teritoriji.

zvrk 2

pre 10 godina

Odlukom tog Ministarstva za nekulturu od ponedeljka prestaje sa radom biblioteka za slepe i slabovide.Razlog: nisu dobili sredstva za izdavanje knjiga na Brajevom pismu, ni za zvučne knjige ni za normalan rad. Na taj način su im onemogućili i pravo na obrazovanje. Uostalom to i ne čudi posle onog poziva gluvima da se jave na fiksni telefon i prijave za razgovor o Nacrtu zakona o znakovnom pismu.Presudili su im da ostanu u tišini i mraku. Imali ovim glupostima kraja?8

Jovan

pre 10 godina

Ako je ovo tačno, a jeste, ja ne vidim problem u kompetenciji Bratislava Petkovića za ministra kulture...

Оснивач је и директор музеја аутомобила у Београду 1994. године. Власник најстарије посластичарнице у Београду „Петковић“.[3] Потпредседник је Удружења драмских писаца Србије. [4] Председник је Заједнице музеја науке и технике.[5] Добитник Нушићеве награде за 2000. годину. Добитник Златног беочуга за допринос култури 2001. године. Оснивач је камерне сцене „ Модерна гаража“.[2] Аутор је више драмских текстова од којих су многи играни на сцени а један је преточен у филм „ Албатрос“[6]

У Београдском драмском позоришту игране су следће његова дела:

Разбојници
Спортинг лајф
Каскадер

У Модерној гаражи играна су следеће дела:

Гранд при
Легија части
Цветови зла

Философ

pre 10 godina

Потомци удбаша, партијских рдника, титових генерала, аутошовинисти, другосрбијанци и остале Борке, Кичићи и Димитријевићи, нису део српске, већ југословенске комунистичке културе. Као такви, мени нису потребни. Ако се неко накористио и натовио из буџета, то је управо ова братија која је најгласнија. Не занимају ме њихови протести, нити ће икада имати моју подршку.

Aj blago meni

pre 10 godina

Iditi radite nesto sto se zove primenjena umetnost kao u svim zapadnim zemljama, umesto sto po ceo dan ispijate pica po kaficima, a navece viskije po kafanama...Druzio sam se sa Vama i znam kako radite, a onda jel te hocete plate, pare...pa ne moze...Odavno Vi sadasnji umetnici nemate veze sa realizmom i realnoscu...Dugo mi vec nemamo prave umetnike...a najveca se umetnost uvek bez para stvarala...narod nema sta da jede, a vi biste pare za kafanu a 10% dajete na materijal za Vas posao...

ivana

pre 10 godina

Uvek je para za kulturu bilo malo i uvek je raspodela bila problematična. A oni se tek sad setili da protestuju. Jer su izgubili na ovom "izvlačenju" za razliku od prethodnih. Vrlo providno.

Kolega

pre 10 godina

Umetnici.. vi ste krivi za propadanje kulture.. Cutali ste sve ove godine dok su stizale uplate.. za sta? koji film ili serija vredi po' lule duvana? Nula dinara vas i sleduje po zasluzi.

Sara

pre 10 godina

Znam da je ovaj protest u jednoj meri opravdan, ali u velikoj meri i nije. Čitala sam pre nekoliko godina intervju sa jednim mladim slikarom koji je tvrdio da država umetnike stimuliše na nerad [mislim da je tako glasio i naslov teksta], tako što slobodni umetnici kojima Država uplaćuje doprinose treba da plate porez na zaradu koja prelazi granicu do koje se porez ne plaća. I njegov zaključak je da je on stimulisan na nerad jer je nepravda da umetnici plaćaju bilo kakav porez koliko god da zarade. I nije dosta to što ne treba da razmišljaju o troškovima svojih doprinosa, što su delimično oslobođeni i poreza, nego još traže privilegije koje niko nigde nema. Ako bar deo umetnika ovako razmišlja, onda nisu zaslužili nikakvu podršku.

snp

pre 10 godina

kako smo svi ironicni kad treba da se kritikuje zar niko da pogleda u proslost makar zadnji 20god.kakvi su nam upravnici pozorista bili kakve su se to igrale predstave i koliko su te predstave bile gledane.gospodo 90% su bile premijerne one koje su se plafon 10 puta odigrale koje se nisu mogle od tuge i sramote pogledati,koje su sluzile isključivo za otimačinu.gde ste tad bili umetnici ~ćuti i gurni pare u dzep a sad nema vise dzabe ni din.e odma dići graju.proslo je vreme kada ste prodavali maglu sad morate biti konkretni

Mirjana

pre 10 godina

Ne znam sta da kazem. Samo znam da je u pozoristima potpuno rasulo, da rade samo oni koji su preko stranke ili babe, tetke, strine ili vec nekog dobili posao, a za mlade ljude ne postoji sansa da urade bilo sta jer audicije ili kastinga nema, a i ako ih bude tu i tamo redovno su namesteni. Rezultat je da predstava ima koliko hoces, a svaka losija od prethodne. A to sto se prica da u pozoristima nema novca je najveca moguca laz, jer itekako ima novca ali taj novac ode u ruke 3-4 ljudi, a ostalo se podeli kako kome.

Prosvetni radnik

pre 10 godina

(Bojan, 22. jun 2013 22:15)

Zašto su ovi ljudi srpska elita? Zašto je Srbiji potrebna "kultura" i "kulturni radnici"?
Braćo, pa da ima u ovoj zemlji bar neko "misleće biće".
Svi samo kukaju, a ko je jedini javno pokazao svoj stav o situaciji u zemlji (bilo da se radi o kluturi ili nečem drugom)?
Radnici u prosveti i kulturi.
Eto zašto nam je potrebna i prosveta i kultura.
Ostali se ponašaju kao ... (smislite sami kako).
Cilj svakog režima je da održi postojeće stanje, upamtite to. Ovaj režim nekome itekako odgovara, da nije tako, odavno bi bio promenjen.

george wordy

pre 10 godina

Gospodo iz kulture, već dvadeset godina nema YU, a Tita trideset i neka!?
Može li glumac , pijanista, vajar, da bude tehnološki višak, ili je to povlašćena aristokratija Resorske kamarile za zaštitu naroda.

kj

pre 10 godina

Gospodo "kulturnjaci",
Bilo bi lepo da za pocetak, pre nego sto dobijete pare, pokazete da umete da napravite nesto sto moze da se proda ovom narodu. Nesto sto vredi.
Nije slucajno to sto su vas ostavili iza sebe raznorazne jeftine vrste zabave. Vi ste se u komunizmu naucili da proizvodite sta bilo, da budete "cool" samo time sto sedite i ispijate spricere, prosipate filozofske fraze i glumite opoziciju (pri cemu svaka vlast moze da vas kupi jednom nacionalnom penzijom).
Oni pravi umetnici, koji umeju da napisu nesto sto vredi, prodaju knjige, isto kao i slikari slike ili muzicari muziku.
Zato, gospodo, kako se iz budzeta ne izdvajaju pare za inzenjere ili seljake ili doktore, tako ni za vas ne treba izdvajati (bas) previse.
Na trziste - pa ko ume njemu dve.
Ajd' sad, udrite...

Crni

pre 10 godina

Koliko cinzma u pojedinim komentarima, al to nije ni čudno sa obzirom na prirodu naše nesrećne sredine.

Ovde se ne radi o tome da kulturni radnici budu na držvnoj grbači samo zato što bi kultura trebala da predstalja neku svetinju koju mi, nje nedostojni, zasipamo parama, niti se radi o tome da treba zauzeti dijametralno suprotni stav (oba pripadaju malograđanskoj liniji razmišljanja); ovde se radi o državnoj strategiji koja koristi svoja limitirana sredsta na jako loš način. Većina novca je otišla na predstavu "Konstantin" u okviru proslave Milanskog edikta, kao dela kulturne strategije koja bi trebala da ojača nacionalnu kulturu. Mešutim, ne samo da Milanski edikt nema nikakve veze sa srpskim nacionalnim identitetom, već ojačavanje nacionalne kulture ima za cilj ojačavanje vere u ovu državu i društvo što, ako se pogleda u kom je stanju ova zemlja, nema nikakve veze sa realnošću i jedino služi kao jeftin propagandni trik koji je ne mnogo drugačiji od na primer onog Siniše Mihajlovića sa pevanjem himne. Krajnji rezultat toga može samo i biti izjava da mi nemamo rezultate, ali zato imamo kult reprezentacije; pa isto tako možemo imati veličanstvenu nacionalnu kulturu i mitologiju, ali potpuno nefunkcionalno društvo i državu.

Ministarstvo treba da podrži one projekte koji će doprineti poboljšanju duhovnog stanja ovog društva, što znači ulaganje u projekte koji će ga temeljno preispitivati. Dosta pumpanja lažnog samopouzdanja, vreme ja da preispitamo sebe.

salemelbo

pre 10 godina

Jel mogu da postavim jedno pitanje, jel od drzavnih para radjena ona predstava g.Olivera Frljica u kojoj se povraca po zastavi?

Vidum da su mnogi tu naucili da zive na drzavnim jaslama I da na primer rade predstave po romanima Borislava Pekica npr. Zlatno Runo I sl...Predstavama koje ni obrazovani I nacitani ne razumeju da ne govorim o ostalima...Molim lepo gospodo kultura I pozoriste su za narod ako narod ne razume to sto radite nesto nije u redu. itekako ima nacina da se napravi spoj popularnog, obrazovnog I komercijalnog od cega bi stigli I prihodi tako je u celom svetu, samo vi cekate milostinju od drzave.

nesam iz Beligrad

pre 10 godina

Bune se Beogradjani? A tu su svi,koliko njima jos "kulture"treba? A ostali?
Decentralizacija sta to bese? Sve i svi u BG,pa onda cupaj samo za sebe,a
drugima nista ne treba,oni su provincija!?

gradjanska neposlusnost

pre 10 godina

Lepo pokupite pasose, pa u svet, kao sto su to uradili mnogi pametni,veliki i mali umetnici 90ih.
Ostale ovce neka se spreme za shishanje jos narednih 50 do 100 godina dok ne izgube poslednji atom snage, pameti, dobrote, enrgije.

Сима

pre 10 godina

"Gde su sada oni komentatori,, evroskeptici, kosovo je srbija i te gluposti da kazu nesto i o kulturi ili je za njih nasa kultura ustvari nekultura?
nikola"

”Ваша култура” је оно против чега се и протествовало. Нико те неће поштовати ако не поштујеш самог себе.

genije

pre 10 godina

Gde su sada oni komentatori,, evroskeptici, kosovo je srbija i te gluposti da kazu nesto i o kulturi ili je za njih nasa kultura ustvari nekultura? (nikola, 22. jun 2013 20:20)
Pišete gluposti, lepo Vam je @mason odgovorio. Ako tražite uzbudjenje imate ga u WWF/Farmi... Kokice i uz TV.

Da se vratim na temu: Hoće li više novca u budžetu Ministarstva promeniti kulturno stanje nacije? Hoće li to privoleti još nekog da ode barem jednom godišnje u pozorište? U muzej? Na izložbu? Muzički festival?
Iskreno nisam siguran da vidim povezanost. Za tako nešto je potreban kreativniji pristup. Ne govorim o komercijalizaciji već o edukaciji. Takvu inicijativu i takav protest bih podržao. Ovako, uz dužno poštovanje, na sve ovo gledam kao na protest "za više novca" a na taj način ste se utopili u masu drugih koji protestuju za isto - "više novca"... A njega nema. Da li ga je uzeo Mišković, ovi prethodni, ovi sadašnji ili svi po malo, ne znam, ali znam da ga nema...

Pero

pre 10 godina

Au, mora da je strašno čim su se Žurić (koji gotovo da nikakve veze sa Srbijom nema), Kecmanović i Goran Marković našli na istom mestu... A gde su Srbljanović, Prokić, Ćirilov, Borka Pavičević, Arsenijević... Ja predlažem da se osmisli jedan projekat za spas kulture u Srbiji i osnuje NVO koja će ga sprovesti. To je spas... A ne da se dozvoli Žuriću i Kecmanoviću da se reklamiraju i da im još i Marković u tome pomaže... Dobro, on, čovek, kaže da nema jasne poruke... Pa šta da rade pomenuta dvojica kad im roditelji nisu BeograDŽani sa građanskim... rodoslovom.
Šalu na stranu, Srbija ima kulture koliko joj je potrebno. I više od toga. Zašto bi film, operu, izdavaštvo finansirao svojim, kakvim-takvim, radom onaj ko nikad u životu neće osetii potrebu za bilo kakvim proizvodom kulture, osim za onim što ''stvara'' Željko Mitrović. Kome su opera i balet potrebni, neka nađe nekoga ko će ih platiti.

Dragoslav

pre 10 godina

Glumci su, kako bi drugačije, teatralno najavili protest zbog stanja u kulturi. Kako je protest imanentan kulturi pitam se šta li ih je poslednjih godina sprečavalo da se javno oglase jer je prilika bilo napretek?
Kultura je marginalizovana više od dvadeset godina a za to su debelo odgovorni oni od kojih se to ponajmanje očekivalo. Glumci su tome posebno doprineli glumeći ministre.
Svedoci smo ovih dana stranačkog obračuna koji se odvija preko kulture. Dokazi za ovu tvrdnju leže u rezultatima konkursa za sufinansitanja programa i projekata u oblasti kulture na gradskom (Beograd) i republičkom nivou.
Mimikrični egzekutori su kao i u više navrata do sada bili kontraverzni umetnici i stručnjaci u kulturi pogodni za instrumentalizovanje.
Kolateralna šteta je ogromna, kultura sa posebnim akcentom njen najkreativniji deo umetničko stvaralaštvo.
Stvorili smo odličan ambijent za profitere u kulturi a korupciju je očigledno najteže otkriti u kulturi.

Mairon

pre 10 godina

Buduci da se i sam velikim delom nalazim u sferi kulture, krivo mi je sto danas nisam mogao da ucestvujem u protestu. Osecam koliko je kultura u ovoj zemlji na niskim granama a oni koji se njome bave gotovo su bez ikakve perspektive ili barem nagovestaja perspektive, a to je jos i gore.
Jako bio zeleo da se stvori jaci pokret radi borbe za veci uticaj kulture i njenog ozivljavanja, to je moguce ako bude postojalo istinsko zalaganje i volja za borbom sto nece biti niti lako, niti kratko.

merkurije mudri

pre 10 godina

@Слободан Apsolutno ti je svaka na mestu. Ja radim u kulturi godinama i, sa punim pravom, mogu da kazem da si potpuno ispravno napisao.
A vlastodrsci i glavesine serbske neka se stide tih 0.6%, ako krvi za obraz imaju.

reziel

pre 10 godina

o kakvoj umetnosti vi pricate, uzimaju vam poslove ispred nosa crnogorci i bosanci, na i ovako malom i slaboplateznom kulturnom trzistu. izborite se za red u svojoj bransi, ponudite kvalitet pa trazite kintu

lazar

pre 10 godina

uzalud komentari, na ulici je trebalo da se komentarise. ah da, bila je vrucina, pa je preostalih par hiljada umetnika I par desetina hiljada postovalaca bilo kuci pored klime. k a s n o

vrlo promisljeno

pre 10 godina

@Aca
steta sto protest nije radikalan?! mislis, lonci i serpe? pa hajde, lupacemo do besvesti... jednog dana nam mozda i sine neko PAMETNO resenje.

!!!

pre 10 godina

Sto vise godina prolazi to je uocljivije da su ovakvi protesti i zahtevi besmisleniji i dotrajali.
Jer, recite mi, posto na mladjima svet ostaje, kako cete odvratiti srpsku mladez od Cece, Jece, Granda i reality show programa? Nemoguce, ili ajde, recicu skoro nemoguce. Srbija zveci od toga, a mi pricamo o kulturi?! O kakvoj kulturi, prakticno si izopsten iz drustva ako nisi deo toga, stoga dosta price, dajte pare na nesto od cega se mogu ocekivati rezultati. Deca su rekla svoje: Grand>kultura. Nazalost.

Srđan

pre 10 godina

Na žalost, para nema pa ih ne vredi ni tražiti. Ono šta treba tražiti su poreske olakšice koje bi privolele autore, produkcijske kuće i televizije da prave i emituju emisije iz kulture, kao i obavezati emitere na opredeljivanje dela programa za kulturu (barem nacionalne i regionalne). Problem je u tome što i same tv kuće jedva preživljavaju i zbog sebe (i svojih zaposlenih) neće bez nekakvog podsticaja ulagati novce u nešto što neće biti gledano.

Kažem televizije, pošto su one najmasovniji medij (pored interneta), a kulturi je sada najviše potrebna reklama. Može se uliti ogroman novac u institucije kulture, ali to neće doprineti posećenosti istih. Krajnja odluka je na ljudima hoće li ili neće ići u pozorišta, muzeje, bioskope...

Sa druge strane, postavlja se pitanje kako uraditi emisiju iz kulture a da bude zanimljiva onima koji su ciljna publika? Dosadni talk show u kome se nadugačko raspravlja o nečemu će samo navesti prosečnog gledaoca da promeni kanal.

Tu bi sada trebalo da stupe komisije koje će odrediti šta je "vredno" za dotacije iz budžeta i olakšice a šta je đubre namenjeno izvlačenju love od države... i tu dolazimo da standardnog problema u Srbiji. Zovite me cinikom, skeptikom, ali iskustvo govori da ni jedna komisija, agencija ili telo koje je država napravila ne radi kako treba.

Kada bolje promislim, možda i treba tražiti samo pare - one će bar omogućiti radnicima u kulturi da nekako prežive do nekih boljih vremena.

Jovan

pre 10 godina

Ako je ovo tačno, a jeste, ja ne vidim problem u kompetenciji Bratislava Petkovića za ministra kulture...

Оснивач је и директор музеја аутомобила у Београду 1994. године. Власник најстарије посластичарнице у Београду „Петковић“.[3] Потпредседник је Удружења драмских писаца Србије. [4] Председник је Заједнице музеја науке и технике.[5] Добитник Нушићеве награде за 2000. годину. Добитник Златног беочуга за допринос култури 2001. године. Оснивач је камерне сцене „ Модерна гаража“.[2] Аутор је више драмских текстова од којих су многи играни на сцени а један је преточен у филм „ Албатрос“[6]

У Београдском драмском позоришту игране су следће његова дела:

Разбојници
Спортинг лајф
Каскадер

У Модерној гаражи играна су следеће дела:

Гранд при
Легија части
Цветови зла

nikola

pre 10 godina

Gde su sada oni komentatori,, evroskeptici, kosovo je srbija i te gluposti da kazu nesto i o kulturi ili je za njih nasa kultura ustvari nekultura?

Danilo

pre 10 godina

Zašto neko predstavlja kao značajan problem skroman budžet?
Kultura se obrazuje dok radimo na poslu, kada gradimo porodicu, učimo i usavršavamo se, kulturno nasledstvo se prenosi i u Crkvi i na sahranama a opet i na sportskim desavanjima, protestima, fakultetima, čitaonicama, izborima, knjižarama.
Kultrura je i u kafani i u pozorištu, i kada putujemo po svijetu i kada radimo na njivi.
Zato gospodo umjetnici nemojte držati lament nad kulturom, mnogi od nas vrijedno rade, uče, ugledaju se ili prenose svoje znanje, i tako grade kulturu bez dinara podrške iz budžeta!
Kultura je STAV prema životu, porodici, prijateljima, državi a ne samo stav prema umjetnosti.
Ako Vaš umjetnički zanos ne funkcioniše bez podrške Ministarstva, to nije moj problem, ja cu komunicirati sa umjetnošću na drugi način.
Problem je u našem stavu koji je dozvolio da Krkobabici grade imperiju, da su sindikalne i studentske vodje poltroni svake vlasti, da Maksi kontroliše tržište, da vodonoše jagnjećih brigada imaju moć.. nije problem budžet Ministarsva kulture, mada možda slobodna umjetnička profesija treba da se dobro isfinasira kako bi, avaj, stvarala kulturu?
Naš stav je taj koji će pokrenuti kulturu načeg naroda, hrabrost i vrijedan rad grade socijalni integritet jedne ličnosti a odnos prema umjetnosti ja nastavak, finesa a ne suština.

Aj blago meni

pre 10 godina

Iditi radite nesto sto se zove primenjena umetnost kao u svim zapadnim zemljama, umesto sto po ceo dan ispijate pica po kaficima, a navece viskije po kafanama...Druzio sam se sa Vama i znam kako radite, a onda jel te hocete plate, pare...pa ne moze...Odavno Vi sadasnji umetnici nemate veze sa realizmom i realnoscu...Dugo mi vec nemamo prave umetnike...a najveca se umetnost uvek bez para stvarala...narod nema sta da jede, a vi biste pare za kafanu a 10% dajete na materijal za Vas posao...

duda13

pre 10 godina

Gospodin Dimitrijevic kaze da je gospodin poslas... UPS!,pardon,gospodin ministar nekompetentan da bi bio na toj funkciji. A juce je gos'n poslas(izvin'te, mahinalno)ministar rekao da je za rad u tom Ministarstvu jedino merilo strucnost. E,sad,obzirom na ministrovu strucnost,shvatio sam da je on najkompetentniji da mi da odgovor na dva pitanja :
1- Gde mogu da nabavim upornu sponu za Ford Cortina iz 1974?
2- Koji je idealan odnos kolicina projinog brasna i kvasca za dobru bozu?

Слободан

pre 10 godina

Драги моји, да је Нама стало до културе посећивали би позоришта уместо да испијамо пива по платоима, парковима и рупама у које нико са два грама мозга не залази, два сата дневно би одвојили дупе од интернета, Фарми и Великог брата и отишли у неки музеј или обишли неку знаменитост места у коме се налазимо, не би стално викали против Курте и Mурте, већ би бар једном у животу отишли на Нишвил, или већ неку манифестацију која одговара нашем укусу (не овде не мислим на укус ладног пива и вруће јагњетине). Култура је мртва, не због тога што се за њу издвајају недовољна средства (што је апсолутно тачно), што културну политику државе креирају неспособне персоне, већ зато што Нас 364 дана у години боли један орган за дотичну, а онда протествујемо, јер је данас "ин" бити "активан".

Bojan

pre 10 godina

Koliko jadnih uvlakača među komentatorima. Ovi ljudi na protestu se danas jedini bore u Srbiji ! Pogledajte proteste u Brazilu i Turskoj, jer ih vlast krade... A vi Srbi zašto ćutite ??

dejan tiago stankovic

pre 10 godina

srpskim manastirima na kosovu albanci nisu naneli toliko štete koliko su osnovnim institucijama srpske kulture naneli oni koji neprekidno oplakuju sudbinu tih manastira. traže natrag Kosovo i bisere srpske kulture a narodni muzej i muzej savremene umetnosti, dve ozbiljne institucije s ozbilnjim nasleđenim zbirkama, čame godinama zatvoreni za javnost.

Prorok

pre 10 godina

Upravo se vratih , bilo je oko hiljadu ljudi,umetnika,posvecenih i ocajnih ali dostojanstvenih.Nesto malo njih i iz drugih krajeva Srbije.Dobro je da su dosli i stariji i mladi;vrucina im nije bila prepreka.Ovo je tek pocetak.Oni lezerniji ce se prikljuciti u prijatnijim vremenskim prilikama,jer ovo je tek prvi sat velikog i sve masovnijeg protesta protiv unistavanja kulture.
Sadrzaji ce biti obogaceni novim idejama i masovnim dolaskom mnogih umetnika koji ce verovatno shvatiti da im je mesto uz svoje kolege.
Na zalost bilo je likova kojima po minulom radu mesto nije bilo na Trgu;kao sto su sadasnji ministar kulture,zatim Gorcin Stojanovic i pomenuti Krstic.Sve pohvale za dostojanstveno drzanje Ruzice Sokic i puno mladih volonterki i volontera koji su delili skromni propagandni materijal tipa ko je izbacen sa farme,i jos nekoliko vrcavih slogana...
Ne budite lenji,dodjite na iduci sat protesta,makar Vam i drustvo nekih ne odgovara.Kakvi politicari,takvo i ulaganje u kulturu na zalost.

mason

pre 10 godina

Gde su sada oni komentatori,, evroskeptici, kosovo je srbija i te gluposti da kazu nesto i o kulturi ili je za njih nasa kultura ustvari nekultura? (nikola, 22. jun 2013 20:20)Kakve veza imaju evroskeptici sa ovom temom?A što se tiče Kosova veliki broj srpskih kuturno-istorijskih spomenika se nalazi na toj teritoriji.

ivana

pre 10 godina

Uvek je para za kulturu bilo malo i uvek je raspodela bila problematična. A oni se tek sad setili da protestuju. Jer su izgubili na ovom "izvlačenju" za razliku od prethodnih. Vrlo providno.

Философ

pre 10 godina

Потомци удбаша, партијских рдника, титових генерала, аутошовинисти, другосрбијанци и остале Борке, Кичићи и Димитријевићи, нису део српске, већ југословенске комунистичке културе. Као такви, мени нису потребни. Ако се неко накористио и натовио из буџета, то је управо ова братија која је најгласнија. Не занимају ме њихови протести, нити ће икада имати моју подршку.

kj

pre 10 godina

Gospodo "kulturnjaci",
Bilo bi lepo da za pocetak, pre nego sto dobijete pare, pokazete da umete da napravite nesto sto moze da se proda ovom narodu. Nesto sto vredi.
Nije slucajno to sto su vas ostavili iza sebe raznorazne jeftine vrste zabave. Vi ste se u komunizmu naucili da proizvodite sta bilo, da budete "cool" samo time sto sedite i ispijate spricere, prosipate filozofske fraze i glumite opoziciju (pri cemu svaka vlast moze da vas kupi jednom nacionalnom penzijom).
Oni pravi umetnici, koji umeju da napisu nesto sto vredi, prodaju knjige, isto kao i slikari slike ili muzicari muziku.
Zato, gospodo, kako se iz budzeta ne izdvajaju pare za inzenjere ili seljake ili doktore, tako ni za vas ne treba izdvajati (bas) previse.
Na trziste - pa ko ume njemu dve.
Ajd' sad, udrite...

george wordy

pre 10 godina

Gospodo iz kulture, već dvadeset godina nema YU, a Tita trideset i neka!?
Može li glumac , pijanista, vajar, da bude tehnološki višak, ili je to povlašćena aristokratija Resorske kamarile za zaštitu naroda.

aleksandar

pre 10 godina

Ako Srba i Srbije ne bude za 100 godina, to je zato što nam je kulturni identitet na poslednjem mestu. Bravo za danas, još ima nade da nismo farma.

snp

pre 10 godina

kako smo svi ironicni kad treba da se kritikuje zar niko da pogleda u proslost makar zadnji 20god.kakvi su nam upravnici pozorista bili kakve su se to igrale predstave i koliko su te predstave bile gledane.gospodo 90% su bile premijerne one koje su se plafon 10 puta odigrale koje se nisu mogle od tuge i sramote pogledati,koje su sluzile isključivo za otimačinu.gde ste tad bili umetnici ~ćuti i gurni pare u dzep a sad nema vise dzabe ni din.e odma dići graju.proslo je vreme kada ste prodavali maglu sad morate biti konkretni

salemelbo

pre 10 godina

Jel mogu da postavim jedno pitanje, jel od drzavnih para radjena ona predstava g.Olivera Frljica u kojoj se povraca po zastavi?

Vidum da su mnogi tu naucili da zive na drzavnim jaslama I da na primer rade predstave po romanima Borislava Pekica npr. Zlatno Runo I sl...Predstavama koje ni obrazovani I nacitani ne razumeju da ne govorim o ostalima...Molim lepo gospodo kultura I pozoriste su za narod ako narod ne razume to sto radite nesto nije u redu. itekako ima nacina da se napravi spoj popularnog, obrazovnog I komercijalnog od cega bi stigli I prihodi tako je u celom svetu, samo vi cekate milostinju od drzave.

Sara

pre 10 godina

Znam da je ovaj protest u jednoj meri opravdan, ali u velikoj meri i nije. Čitala sam pre nekoliko godina intervju sa jednim mladim slikarom koji je tvrdio da država umetnike stimuliše na nerad [mislim da je tako glasio i naslov teksta], tako što slobodni umetnici kojima Država uplaćuje doprinose treba da plate porez na zaradu koja prelazi granicu do koje se porez ne plaća. I njegov zaključak je da je on stimulisan na nerad jer je nepravda da umetnici plaćaju bilo kakav porez koliko god da zarade. I nije dosta to što ne treba da razmišljaju o troškovima svojih doprinosa, što su delimično oslobođeni i poreza, nego još traže privilegije koje niko nigde nema. Ako bar deo umetnika ovako razmišlja, onda nisu zaslužili nikakvu podršku.

Pero

pre 10 godina

Au, mora da je strašno čim su se Žurić (koji gotovo da nikakve veze sa Srbijom nema), Kecmanović i Goran Marković našli na istom mestu... A gde su Srbljanović, Prokić, Ćirilov, Borka Pavičević, Arsenijević... Ja predlažem da se osmisli jedan projekat za spas kulture u Srbiji i osnuje NVO koja će ga sprovesti. To je spas... A ne da se dozvoli Žuriću i Kecmanoviću da se reklamiraju i da im još i Marković u tome pomaže... Dobro, on, čovek, kaže da nema jasne poruke... Pa šta da rade pomenuta dvojica kad im roditelji nisu BeograDŽani sa građanskim... rodoslovom.
Šalu na stranu, Srbija ima kulture koliko joj je potrebno. I više od toga. Zašto bi film, operu, izdavaštvo finansirao svojim, kakvim-takvim, radom onaj ko nikad u životu neće osetii potrebu za bilo kakvim proizvodom kulture, osim za onim što ''stvara'' Željko Mitrović. Kome su opera i balet potrebni, neka nađe nekoga ko će ih platiti.

autentična Sremica

pre 10 godina

Apsolutno se slažem da se u našoj Srbiji kulturi, u svim segmentima, mora pokloniti mnogo veća pažnja (od kulture govora, življenja, oblačenja, ponašanja, obrazovanja...), ali, iskreno, veoma sam razočarana neinventivnošću organizatora skupa.Ako brojni nezadovoljnici, s pravom, u ovoj državi organizuju protestna okupljanja sa transparentima, umetnički svet, uslovno rečeno "kulturnjaci" su trebalo da to isto izvedu mnogo kreativnije, nesvakidašnje, atipično, za pamćenje.Ovako, ispada da kao da ni oni sami ne veruju u učinak ovog nemog bunta.I mi, "mali pozitivci" iz unutrašnjosti smo uz njih, ali, dajte, osmislite to na kreativan način, vama bar ne nedostaje inventivnost.Ovo danas je bilo "mlako, jednostavno, sivo..."

public enemy

pre 10 godina

Naravno da treba protestovati.Takodje treba protestovati ispred medija koji truju našu kulturu sa jeftinm kičom i šundom(realty show,grand,razne telenovele...).Država može rešiti ovaj problem veoma lako.Povećati poreze na sve te sadržaje,a te pare uložiti u kulturu.

Kolega

pre 10 godina

Umetnici.. vi ste krivi za propadanje kulture.. Cutali ste sve ove godine dok su stizale uplate.. za sta? koji film ili serija vredi po' lule duvana? Nula dinara vas i sleduje po zasluzi.

nesam iz Beligrad

pre 10 godina

Bune se Beogradjani? A tu su svi,koliko njima jos "kulture"treba? A ostali?
Decentralizacija sta to bese? Sve i svi u BG,pa onda cupaj samo za sebe,a
drugima nista ne treba,oni su provincija!?

!!!

pre 10 godina

Sto vise godina prolazi to je uocljivije da su ovakvi protesti i zahtevi besmisleniji i dotrajali.
Jer, recite mi, posto na mladjima svet ostaje, kako cete odvratiti srpsku mladez od Cece, Jece, Granda i reality show programa? Nemoguce, ili ajde, recicu skoro nemoguce. Srbija zveci od toga, a mi pricamo o kulturi?! O kakvoj kulturi, prakticno si izopsten iz drustva ako nisi deo toga, stoga dosta price, dajte pare na nesto od cega se mogu ocekivati rezultati. Deca su rekla svoje: Grand>kultura. Nazalost.

gradjanska neposlusnost

pre 10 godina

Lepo pokupite pasose, pa u svet, kao sto su to uradili mnogi pametni,veliki i mali umetnici 90ih.
Ostale ovce neka se spreme za shishanje jos narednih 50 do 100 godina dok ne izgube poslednji atom snage, pameti, dobrote, enrgije.

reziel

pre 10 godina

o kakvoj umetnosti vi pricate, uzimaju vam poslove ispred nosa crnogorci i bosanci, na i ovako malom i slaboplateznom kulturnom trzistu. izborite se za red u svojoj bransi, ponudite kvalitet pa trazite kintu

Mairon

pre 10 godina

Buduci da se i sam velikim delom nalazim u sferi kulture, krivo mi je sto danas nisam mogao da ucestvujem u protestu. Osecam koliko je kultura u ovoj zemlji na niskim granama a oni koji se njome bave gotovo su bez ikakve perspektive ili barem nagovestaja perspektive, a to je jos i gore.
Jako bio zeleo da se stvori jaci pokret radi borbe za veci uticaj kulture i njenog ozivljavanja, to je moguce ako bude postojalo istinsko zalaganje i volja za borbom sto nece biti niti lako, niti kratko.

Prosvetni radnik

pre 10 godina

(Bojan, 22. jun 2013 22:15)

Zašto su ovi ljudi srpska elita? Zašto je Srbiji potrebna "kultura" i "kulturni radnici"?
Braćo, pa da ima u ovoj zemlji bar neko "misleće biće".
Svi samo kukaju, a ko je jedini javno pokazao svoj stav o situaciji u zemlji (bilo da se radi o kluturi ili nečem drugom)?
Radnici u prosveti i kulturi.
Eto zašto nam je potrebna i prosveta i kultura.
Ostali se ponašaju kao ... (smislite sami kako).
Cilj svakog režima je da održi postojeće stanje, upamtite to. Ovaj režim nekome itekako odgovara, da nije tako, odavno bi bio promenjen.

lazar

pre 10 godina

uzalud komentari, na ulici je trebalo da se komentarise. ah da, bila je vrucina, pa je preostalih par hiljada umetnika I par desetina hiljada postovalaca bilo kuci pored klime. k a s n o

Crni

pre 10 godina

Koliko cinzma u pojedinim komentarima, al to nije ni čudno sa obzirom na prirodu naše nesrećne sredine.

Ovde se ne radi o tome da kulturni radnici budu na držvnoj grbači samo zato što bi kultura trebala da predstalja neku svetinju koju mi, nje nedostojni, zasipamo parama, niti se radi o tome da treba zauzeti dijametralno suprotni stav (oba pripadaju malograđanskoj liniji razmišljanja); ovde se radi o državnoj strategiji koja koristi svoja limitirana sredsta na jako loš način. Većina novca je otišla na predstavu "Konstantin" u okviru proslave Milanskog edikta, kao dela kulturne strategije koja bi trebala da ojača nacionalnu kulturu. Mešutim, ne samo da Milanski edikt nema nikakve veze sa srpskim nacionalnim identitetom, već ojačavanje nacionalne kulture ima za cilj ojačavanje vere u ovu državu i društvo što, ako se pogleda u kom je stanju ova zemlja, nema nikakve veze sa realnošću i jedino služi kao jeftin propagandni trik koji je ne mnogo drugačiji od na primer onog Siniše Mihajlovića sa pevanjem himne. Krajnji rezultat toga može samo i biti izjava da mi nemamo rezultate, ali zato imamo kult reprezentacije; pa isto tako možemo imati veličanstvenu nacionalnu kulturu i mitologiju, ali potpuno nefunkcionalno društvo i državu.

Ministarstvo treba da podrži one projekte koji će doprineti poboljšanju duhovnog stanja ovog društva, što znači ulaganje u projekte koji će ga temeljno preispitivati. Dosta pumpanja lažnog samopouzdanja, vreme ja da preispitamo sebe.

genije

pre 10 godina

Gde su sada oni komentatori,, evroskeptici, kosovo je srbija i te gluposti da kazu nesto i o kulturi ili je za njih nasa kultura ustvari nekultura? (nikola, 22. jun 2013 20:20)
Pišete gluposti, lepo Vam je @mason odgovorio. Ako tražite uzbudjenje imate ga u WWF/Farmi... Kokice i uz TV.

Da se vratim na temu: Hoće li više novca u budžetu Ministarstva promeniti kulturno stanje nacije? Hoće li to privoleti još nekog da ode barem jednom godišnje u pozorište? U muzej? Na izložbu? Muzički festival?
Iskreno nisam siguran da vidim povezanost. Za tako nešto je potreban kreativniji pristup. Ne govorim o komercijalizaciji već o edukaciji. Takvu inicijativu i takav protest bih podržao. Ovako, uz dužno poštovanje, na sve ovo gledam kao na protest "za više novca" a na taj način ste se utopili u masu drugih koji protestuju za isto - "više novca"... A njega nema. Da li ga je uzeo Mišković, ovi prethodni, ovi sadašnji ili svi po malo, ne znam, ali znam da ga nema...

zvrk 2

pre 10 godina

Odlukom tog Ministarstva za nekulturu od ponedeljka prestaje sa radom biblioteka za slepe i slabovide.Razlog: nisu dobili sredstva za izdavanje knjiga na Brajevom pismu, ni za zvučne knjige ni za normalan rad. Na taj način su im onemogućili i pravo na obrazovanje. Uostalom to i ne čudi posle onog poziva gluvima da se jave na fiksni telefon i prijave za razgovor o Nacrtu zakona o znakovnom pismu.Presudili su im da ostanu u tišini i mraku. Imali ovim glupostima kraja?8

Mirjana

pre 10 godina

Ne znam sta da kazem. Samo znam da je u pozoristima potpuno rasulo, da rade samo oni koji su preko stranke ili babe, tetke, strine ili vec nekog dobili posao, a za mlade ljude ne postoji sansa da urade bilo sta jer audicije ili kastinga nema, a i ako ih bude tu i tamo redovno su namesteni. Rezultat je da predstava ima koliko hoces, a svaka losija od prethodne. A to sto se prica da u pozoristima nema novca je najveca moguca laz, jer itekako ima novca ali taj novac ode u ruke 3-4 ljudi, a ostalo se podeli kako kome.

merkurije mudri

pre 10 godina

@Слободан Apsolutno ti je svaka na mestu. Ja radim u kulturi godinama i, sa punim pravom, mogu da kazem da si potpuno ispravno napisao.
A vlastodrsci i glavesine serbske neka se stide tih 0.6%, ako krvi za obraz imaju.

Сима

pre 10 godina

"Gde su sada oni komentatori,, evroskeptici, kosovo je srbija i te gluposti da kazu nesto i o kulturi ili je za njih nasa kultura ustvari nekultura?
nikola"

”Ваша култура” је оно против чега се и протествовало. Нико те неће поштовати ако не поштујеш самог себе.

vrlo promisljeno

pre 10 godina

@Aca
steta sto protest nije radikalan?! mislis, lonci i serpe? pa hajde, lupacemo do besvesti... jednog dana nam mozda i sine neko PAMETNO resenje.

Dragoslav

pre 10 godina

Glumci su, kako bi drugačije, teatralno najavili protest zbog stanja u kulturi. Kako je protest imanentan kulturi pitam se šta li ih je poslednjih godina sprečavalo da se javno oglase jer je prilika bilo napretek?
Kultura je marginalizovana više od dvadeset godina a za to su debelo odgovorni oni od kojih se to ponajmanje očekivalo. Glumci su tome posebno doprineli glumeći ministre.
Svedoci smo ovih dana stranačkog obračuna koji se odvija preko kulture. Dokazi za ovu tvrdnju leže u rezultatima konkursa za sufinansitanja programa i projekata u oblasti kulture na gradskom (Beograd) i republičkom nivou.
Mimikrični egzekutori su kao i u više navrata do sada bili kontraverzni umetnici i stručnjaci u kulturi pogodni za instrumentalizovanje.
Kolateralna šteta je ogromna, kultura sa posebnim akcentom njen najkreativniji deo umetničko stvaralaštvo.
Stvorili smo odličan ambijent za profitere u kulturi a korupciju je očigledno najteže otkriti u kulturi.

Srđan

pre 10 godina

Na žalost, para nema pa ih ne vredi ni tražiti. Ono šta treba tražiti su poreske olakšice koje bi privolele autore, produkcijske kuće i televizije da prave i emituju emisije iz kulture, kao i obavezati emitere na opredeljivanje dela programa za kulturu (barem nacionalne i regionalne). Problem je u tome što i same tv kuće jedva preživljavaju i zbog sebe (i svojih zaposlenih) neće bez nekakvog podsticaja ulagati novce u nešto što neće biti gledano.

Kažem televizije, pošto su one najmasovniji medij (pored interneta), a kulturi je sada najviše potrebna reklama. Može se uliti ogroman novac u institucije kulture, ali to neće doprineti posećenosti istih. Krajnja odluka je na ljudima hoće li ili neće ići u pozorišta, muzeje, bioskope...

Sa druge strane, postavlja se pitanje kako uraditi emisiju iz kulture a da bude zanimljiva onima koji su ciljna publika? Dosadni talk show u kome se nadugačko raspravlja o nečemu će samo navesti prosečnog gledaoca da promeni kanal.

Tu bi sada trebalo da stupe komisije koje će odrediti šta je "vredno" za dotacije iz budžeta i olakšice a šta je đubre namenjeno izvlačenju love od države... i tu dolazimo da standardnog problema u Srbiji. Zovite me cinikom, skeptikom, ali iskustvo govori da ni jedna komisija, agencija ili telo koje je država napravila ne radi kako treba.

Kada bolje promislim, možda i treba tražiti samo pare - one će bar omogućiti radnicima u kulturi da nekako prežive do nekih boljih vremena.