Subota, 15.06.2013.

23:20

"Niko neće ostati bez penzije"

Ministarstvo finansija saopštilo je da država neće ostaviti nijednog radnika bez penzije, bez obzira što im propala preduzeća nisu uplaćivala sve doprinose.

Izvor: Beta

"Niko neæe ostati bez penzije" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

95 Komentari

Sortiraj po:

Pijačar

pre 10 godina

Mi najviše u ovo verujemo jer verujemo Vučiću,Dinkić nije osoba od poverenja menjao je stavove jedno pričao drugo radio Vučić što kaže to uradi.

Shane

pre 10 godina

Vucicu, resenje je lako. Ako se vi zaista borite protiv korupcije i hvatate ljude koji su ostetili Srbiju za milione eura, ili mozda cak i milijarde. Kada dokazete to, oduzmite im novac i uplatitle fondu za penziono osguranje. Posto ti isti ljudi umesto da se drze zakona i uplacuju svojim radnicima najosnovnije stvari, sada ce biti pomilovani, zar ne? Ako bas radite svoj posao ili ste najobicniji krpelji?

Srbin 100%

pre 10 godina

Zakon je donet da bi se izbeglo zatvaranje velikog broja firmi koje nisu uplacivale doprinose i da ne mnogi ostali bez jedinog sredstva prihoda,zakon nije sjajan ali vlada nije kriva zato sto niko od nadleznih nije reagovao ni sankcionisao ponasanje poslodavaca u prethodnom periodu

Anoniman

pre 10 godina

Drzavna administracija je kriva sto se ovo desava. Na licnom primeru znam da kad mi poslodavac nije uplacivao doprinose, zvao sam nekoliko puta nadleznog sluzbenika u PIO fondu i vrsio pritisak da nesto uradi. On je govorio da zna za situaciju, da su u kontaktu i da ce to sve biti u redu! Kad sam dao otkaz i dobio raskid ugovora i sve upisano u radnu knjizicu, mislio sam da je to reseno, ali kad sam zavrsio faks i krenuo da radim honorarno na ugovor, ispostavilo se da se ja i dalje vodim kao zaposlen, iako je proslo 4-5 godina i firma vise nije postojala. Na kraju, da bi resio svoj status i mogao dalje da radim, u PIO fondu su me naterali da potpisem da se odricem tog staza, zato sto poslodavac nije nikad uplatio ni dinara.
Ako drzava nema para, a hoce da podvuce crtu, onda lepo nek proglasi bankrot, sve raspusti i idemo iz pocetka!

Srbin

pre 10 godina

Ako poslodavac nece da plati doprinose, onda ce to morati drzava, jer im je ona omogucila da ne placaju iste. I kako cemo mi u Evropu, kada unistavamo sopstveni narod.

Напаћен човек

pre 10 godina

Бољег нама нема док год будемо ћутали односно дозвољавали да нас газе као инсекте...

M

pre 10 godina

Čitaju li poslanici zakone za koje glasaju??

Treba personalizovani izborni sistem, da ja znam, tj svaki građanin za koga sam/je glasao da me/nas predstavlja, pa kad se ovako nešto desi, da može da nazove svog poslanika i pita: ZA ČIJI INTERES TI GLASAŠ?

Da funkcioniše kao Kongres u Americi. Kada zajednica hoće da se obori ili spreči usvajanje nekog zakona, lokalni funkcioneri kažu - ZOVITE SVOG KONGRESMENA i zahtevajte da NE GLASA ZA DATI ZAKON!

Pa da vidimo da li bi se ovakve stvari dešavale. To se zove "vertikalna prohodnost" i omogućuje da najbolji napreduju u politici, a ne demagozi. A ako se neki demagog i provuče, bar da se ne prave ovakve svinjarije.

Upravo oslobađanje plaćanja je neustavno. Nažalost naš Ustavni sud je prenatrpan zbog svakojakih slučajeva koje mora da rešava...

Omega

pre 10 godina

Pogrešno je izvući samo jedan deo iz Zakona o radu, jer je ta problematika kompletno neuređena.

U oblasti rada, na jednoj strani su zaštićeni «beli medvedi» – politički podobni koji se uhlebljuju na budžetu, imaju dobre i redovne plate i doprinose, a sutra im sleduju visoke penzije. Na drugoj su "poniženi i uvređeni", oni pošteni, politički nepodobni, koji ili ne mogu da nađu radno mesto ili rade kod privatnika, koji im zarade ne isplaćuje mesecima, doprinose takođe. Nije kriminalno samo ne dati radniku zaradu mesecima, već mu isplatiti 15.000 ili 18.000 dinara, što je ispod zakonskog «minimalca». To je gore i od robovskog rada, jer su robovi kod robovlasnika imali i hranu i krov nad glavom, a kod ovih u Srbiji nemaju ni za hleb.

Belgija je još 1910. godine neisplaćivanje zarada i doprinosa proglasila krivičnim delom. Treba prepisati njene zakone, zakone Nemačke, Norveške, Finske i udesetostručiti broj inspektora rada, da 24 sata češljaju poslodavce uzduž i popreko. Ko kasni sa zaradom i doprinosima, odmah mu sledi zatvaranje firme, zatvor i oduzimanje lične imovine.

Dakle, zaštitnik građana treba da se pozabavi time da se neisplaćivanje zarada i doprinosa proglasi teškim krivičnim delom - ugrožavanje života radnika i njihovih porodica.

marko

pre 10 godina

Ti isti radnici su i glasali za ove koji nam donose takve zakone!!!!!!!Da li je potpredsednik vlade i ministar za rad,socijalnu zaštitu i zapošljavanje Jovan Krkobabić svestan svojih postupaka!!!DOLE VLADA!!!

Rior

pre 10 godina

Bila jednom jedna drzava u kojoj je radnik cenjen i nikad ponizavan, bila je jednom... a bila je i neka tv emisija: " Trazili ste gledajte"...

Pametnjakovic mladji

pre 10 godina

Pocela i ova vlast sa glupim zakonima, a taman sam se 100-ti put ponadao da ce nam biti bolje...Ma ne zasluzuje ova drzava njenu decu...pobeci odavde i zaboraviti na Srpsku glupost

Siniša

pre 10 godina

Sve dok sedite i ćutite političari i tajkuni će nas gaziti, gaziti...pljačkati...Političari uvek rade u interesu, za, onoga ko ih finansira, a ne u interesu onoga ko glasa za njih. Mitrivić duguje za poreze 6,5 miliona evra i nagodio se sa režimom da pljuje po opoziciji, a dug će mu biti oprošten...tako sistem funkcioniše, a narod umesto da izađe na ulice i buni se, gleda farmu, pa čak i glasa-baca pare, i razne gluposti...to se zove - ispiranje mozgova, prolupavanje, hipnotisanje...

sreten

pre 10 godina

rezime je sledeci/ turci nas jahase 500 godina,znaci bili su sila tadasnjeg vremena,a i bili su stranci.a i 500 keka je 500 keka rodjaci.a ovi nasi su nasi,sto bi se reklo nasih gora listovi,e oni ce nas jahati minum............. strasno kada samo pomislim na to.a i kada pogledam kakvi smo neslozni,podmukli,tromi,bezidejni,lenji cini mi se da ni bolje ne zasluzujemo.

veseljko

pre 10 godina

Pre neki dan u Pancevu,imali smo prilike da vidimo,covek,radnik,bedni radnik je u svoj nemoci dosao pred zgradu opstine Pancevo...Mislio je da ce nesto uciniti,nije...bio je sam a "NJIH"je bilo dosta.Dobijao je u glavu od Bojana policajca jer je i lezeci bio pretnja za gospodu iz policije.Da,oni su stitili oko 190 a i vise NERADNIKA u toj porodicnoj Pancevackoj JAVNOJ a DRZAVNOJ firmi.Uhapsise ga.Bio je sam kao naoruzan a puska na betonu..slaba vajda...Ovaj potez Vlade je sraman,bezobrazan i igra se sa narodnim ZIVCIMA...Ja sam na kraju zivaca.Pitanje za bilo koga iz vlade:"Sta ako narod povadi ono silno orizje doneto sa ratista itd..(nemam nameru da ovim pisanjem pozivam na bilo sta)..krene u akciju npr"ORUZJEM PROTIV GLADI"?Mnogo je vruce gospodo dospodari...Nemate vi toliko cuvara sistema i vas u njemu koji ce vas sacuvati od BESNOG I GLADNOG naroda..Sta cemo onda.Strasbur...jok,bolje sutra...jok,prekosutra..jok,datum 28 jun...pa??Jok..rada,staza,hleba braco hleba...DOGORELO!!!

Pedja

pre 10 godina

Do je diraktan udarac na drzavu. Poslodavci svesno krse zakon, udaraju na drzavni budzet i gradjane a drzava, vlada i pravni sistem cuti. Pitenje je zasto??? Zato sto najveci duznici su upravo firme glavonja koji sede u vladi i donose takve zakone. Ako je tako, onda moraju i da zastarevaju dugovanja gradjana prema drzavi. Znaci da ne mora da se placa struja, infostan, telefon... Ionako ce da zastari. Sramota

Jedino DRŽAVA ne zna da naplati dug.

pre 10 godina

Zašto bi trebalo da JA tužim poslodavca?
POSLODAVAC je kršio zakon, POSLODAVAC nije uplaćivao, a profitirao je na mom radu.
Iznos DUGA fondu PIO je morao da se nadomesti iz republičkog budžeta
(da bi bilo redovne isplate penzija).
Znači POSLODAVAC DUGUJE BUDŽETU.
POSLODAVAC nije uplaćivao, uplaćivali su svi oni koji pune budžet.
Iznos DUGA je iznos po radniku puta broj radnika puta broj meseci rada svakog radnika.

Omega

pre 10 godina

Zaštntik građana je trebalo ovo malo bolje da pojasni. Na stranu što je skoro svaki zakon donet u ovoj zemlji nepravedan i na štetu građana a u korist moćnika, ovo nije kraj sveta.

Do sada potraživanja neuplaćenih doprinosa za PIO nisu zastarevala i zaposleni su uvek mogli da ih potražuju preko suda. Ako se usvoji novi zakon, potraživanja će zastareti u roku od 10 godina. To znači da zaposleni ne treba da čekaju da im istekne to vreme, nego da redovno proveravaju uplate i, ako ih nema, da podnesu tužbu.

Tek ovde sledi najveći problem, koji zaštitnik građana ne spominje: ako tužiš poslodavca kod koga još uvek radiš, on će ti dati otkaz ili te uceniti da povučeš tužbu. Tada ti neće pomoći ni inspekcija rada, jer ona, obično, odluči u korist moćnijeg, a neće ni sud, jer procesi traju najmanje pet godina, a sve to vreme nemaš od čega da žviš.

Takođe, zaštitnik građana ne spominje da je i sadašnji zakon nepravedan jer, prema njemu, potraživanja zarada zastarevaju za tri godine. A tu opet ide isti problem – tuži poslodavca za zarade, daće ti otkaz. Osim toga, niko ne spominje šta je sa radnicima kojima doprinose nisu uplaćivale privatne firme koje su ugašene. Pošto ih država nije kontrolisala u plaćanju doprinosa, onda ona treba da namiri te dugove, ali ovde se to ne radi, već se suđenje obustavlja, jer je tuženi «pokojnik».

U svakom slučaju, i stari i novi zakon o radu su loši i treba uraditi novi, pravedniji, po ugledu na uređene zemlje.

vojvodjanin

pre 10 godina

poštovani radnici bi se morali upitati koliko su doprineli ovoj situaciji a jesu mnogo....i to glasanjem za sopstvene dželate!
..tražili ste trpite.. !

Милош

pre 10 godina

Србија је све даље од страних инвеститора. Па ко је луд да инвестира у земљу у којој испада будала што ради по прописима? У Турској се људи побунише због дрвећа у парку, овде би сви ћутке ишли у колони на стрељање.

sivilo...

pre 10 godina

Ljudi,ne sekirajte se,ni do sada nas niko nije stitio niti je zakon o radu funkcionisao u nasu korist... (pool, 16. jun 2013 07:28)
Dokazano u praksi. Pogotovo nas u “sivoj zoni”!

I tako...

pre 10 godina

Pa dobro. Odsad nek mi platu daju uvecanu za onaj deo koji su dosad odvajali `za doprinose`, a po svemu sudeci trpali sebi u dzepove, pa cu ja odabrati neku osiguravajucu kucu da samoj sebi uplacujem za starost. Uostalom, to EU trazi od nas

Грци се на улицама боре!

pre 10 godina

Зашто сад ЕУ ћути? Зато што Србија постаје ђубретарска радна снага капиталистичких центара моћи, коју је лако експлоатисати, а српске раднике некажњено газити! Ово је нечувено - да се награђују криминалци који не поштују Устав Србије и законе Србије! Само револуција решава овакво шиканирање радника! Србијо, докле ћеш да ћутиш и трпиш?

inat

pre 10 godina

Zato ko ne daje svake nedelje platu lepo napustiti i tako svi.Bolje je nego raditi i biti roblje i sluga nekom za dzabe ili za sramotnu sicu nazovi platu.

rijalitiji

pre 10 godina

Ovi dusebriznici koji sada kukaju,imali su vremena desetak godina da sve rese a nisu?Prema tome noz nije u ledja radnicima vec u neodgovorne poslodavce...Radnici su samo dozvolili da sve zastari...Jer dok su oni s gledali rijalitije i bavili se tudjim zivotima,oni su se bavili njihovim...Pravo se bastini na vreme ,ako ne onda je potraga za njim nesigurna....

neko

pre 10 godina

Čitam ove Vaše komentare i ne čudim se, uopšte... Vama uporno izmiče suština. Da li je normalno da jedan zaposleni finansira dva i više penzionera? Da li je normalno da poslodavac, kakav je god da je', plaća otpmenine za odlazak u penziju za sve godine staža? Iako je zaposleni promenio, recimo, 5-6 firmi? Da li je normalno da i dalje rade ljudi koji neće da rade posao za koji primaju platu? Koji izvrdavaju svoje radne zadatke? Kafenišu, tračare, češu jezik o telefon i sl. Zašto bi iko imao obavezu da plaća PIO? Da li je to socijalna pravda? Nije, naravno!
Zato, kao 1. ukinuti državni penzioni fond. Zato što je jedan od najvećih izvora svakojakog lopovluka iza koga stoji država. Zato što se sve živo finansira iz toga nazovi fonda. I legalno i nelegalno...
Kao 2. skinuti poslodavcima sa grbače obavezu da plaćaju te "doprinose".
Isplatiš radniku platu, a on ako hoće sebi da uplaćuje penziju neka uplaćuje. Ako neće, ne mora. Neće u starosti imati od čega da živi... Država tu ne treba da se meša. Koliko plaćaš tolika će ti biti penzija.
Naravno, za neisplaćivanje plate njstrožije kažnjavati.
Kao 3. da se omogući ljudima koji na takav način uplaćuju penziju da raspolažu svojim novcem. Da ga investiraju, ako žele, da za njega imaju neku kamaticu, ne kao u banci naravno.
Sve ovo što danas imamo je recidiv komunizma i naopakih odnosa iz tog vremena.
Ovo je trebalo da bude uradjeno još šezedesetih prošlog veka. Zato sada imamo probleme koje imamo.

milesssa

pre 10 godina

Uopste ne ulazim u to kakav je zakon, samo znam da ni radnici nisu cvecke, mozete da im date i velike plate i doprinose ali naj bolje bi bilo da sve to dobijaju, a da pri tome ne dolaze na posao. Svaka cast izuzecima ima postenih, vrednih i valjanih radnika, ali vecina je katastrofa.

ikebana ..

pre 10 godina

Smesni su oni sto preko ovog zakona omalovazavaju ovu vladu a problem im ispred nosa decenijama,a cute..E bas su se sad setili da stanu na stranu radnika!!!Zuckasti bi mogli malo da razmisle sta su radili deceniju,sa ovim problemom..Tako da sve ovo sto se pise protiv ove vlade,je osvetnicki cin gubitnika na skorasnjim izborima a nadamo se i svim ostalima...Devojka se pamti po lepoti a oni po katastrofalnom vladanju,losim privatizacijama,korumpiranim pojedincima...Narod im je bio vise ko ikebana na stolu..Ne mora da se zaliva,a dobro izgleda...Ovde se radi o neodgovornosti pojedinih poslodavaca i sudbine njenih radnika,gde su nazalost za sve ovo vreme izostale i sudske odluke...Jer novokomponovani bogatasi koji su se brzo obogatili,kupujuci jeftino vrednu drzavnu imovinu,su imali i zakonodavce na svojoj strani!Nisu oni naivni da i ono malo para sto su ulozili,im neko ospori!?!Ruka, ruku mije,a mi gledamo rijalitije!!!I dok smo se mi bavili tudjim zivotima,oni su se bavili nasim...Ko hoce u EU ,mora i zakone da prilagodi,tako su nam govorili!Prema tome,dabome!!!!!!A i EU nema alternativu...rekose nam pojedinci pa odose u Evropu!Bogatima su sva vrata otvorena,jer lova vrti gde burgija nece!Znali su oni to ,pa se spremili...Pa sad u Srbiji kad padnes sa vlasti zbog katastrofalne politike,odmah te prime prijatelji iz EU,samo jos ne znamo po kom to kriterijumu.Srecno im i bericetno neka uzivaju u ,alternativi,a mi cemo se vec nekako snaci!!

plb

pre 10 godina

Pametni Dinkic uvek nadje pametno resenje. Ozakoniti da ono sto nije placeno ne mora ni da se plati. Veliki oprost dugova nesavesnim poslodavcima, nesavesnoj drzavi i njenim lenjim i neodgovornim sluzbenicima, koji nisu radili svoj posao, i nisu nista uradili da obaveze budu izmirene. Koga briga za one hiljade radnika koji ni penziju nece moci da ostvare, jer nece imati dovoljno staza za nju. Ta budalastina od kvazi bruto zarada nas je dovela do ove tacke. Moja jedna poznanica je nakon 10 godina rada konstatovala da joj ni dan staza nije uplacen, a kada je pitala poslodavca o tome, odgovor je bio, primala si platu, sto sama sebi nisi uplacivala, ne mislis da cu ti ja to placati.
I sada ih je ovaj zakon sve amnestirao. Gde si ti tu Dinkicu.
Mislim da pod hitno treba tuziti drzavu i poresku upravu zbog necinjena, i posle toga Strazbur.
Druga stvar koju treba uraditi, ako je bruto plata, onda je i isplatiti, pa neka svako vodi racuna da plati na vreme svoj porez i doprinose, pa je onda sam odgovoran, a ne ovako, kao poslodavac o tome brine, tako sto to nikada ne plati, i po meni je to kradja, krivicno delo, bogacenje na tudj racun, i u zatvor uz prinudnu naplatu iz imovine.
A nesto razmisljam, da se ovde ne radi o sledecem, firmama u restrukturiranju, gde je drzava preuzela na sebe teret da namiri zaostale poreze i doprinose, pa se nasla u bedaku, i evo sjajnog resenja, donecemo zakon kojim amnestiramo sebe, i usput jos po nekog.

chohano

pre 10 godina

Drzava konstantno krsi zakone i propise.Evo primera:Pokrajinski sekretar za finansije u vladi Vojvodine,trazi od direktora J.P.Vojvodinasume da mu dostavi misljenje vlade Vojvodine u kome bi se dokazalo da preduzece posluje po trzisnim principima i tek ce tada taj isti sekretar dati saglasnost na potpisivanje kolektivnog ugovora sa sindikatom zaposlenih.

drvobradi

pre 10 godina

Sad lepo da tuže Dinkića, Vučića, Dačića i ekipu za legalizovanje robovlasnickog društva. Najgori zakon donet u poslednjih 100g sigurno. Što je najgore, ovo će proći jer ovde narod nema ni svest ni snagu da se buni. Druga loša posledica je što će Farma i slični projekti morati da potraju jos 90 dana, da raja ne primeti šta se događa. BTW zbog ovakvih i sličnih stvari Srbija neće skoro dobiti taj toliko željeni datum, tj pristup novcu o kome sanjaju naše vođe.

MP

pre 10 godina

Ovde postoji jedna mala zakulisna radnja. Ako drzava oprosti neuplacen staz, radnici kojima nije uplacen ostaju bez tih godina i u PIO ce se voditi kao da nisu ni radili tada. Dobar deo tih radnika ce otici u penziju po starosnom osnovu, a ne po godinama staza. Samim tim ce im biti manja penzija. Bas lepo racunaju za buduci budzet. Naravno sada poslodavci mogu slobodno da prestanu da uplacuju doprinose do pocetka vazenja zakona. Dzabe menjamo one na vlasti, sistem je ostao isti. Ovde je svaki "Murta" zajahao, a nijedan nije dirnuo sistem.

kasno ...

pre 10 godina

Mnogi su uz podrsku drzave izvrsili povezivanje staza...Mi smo navikli da nam drzava bude kao socijalna ustanova ili advokat pa i sudija...A to je sve zbog toga sto su svi navikli da se izvlace bez licne odgovornosti,pa onda sve svale na drzavu!Drzava je od opsteg znacaja,pa tako ne moze jednima ispunjavati zahteve a drugima ne...Te pare koje su u drzavnoj kasi su svih poreskih obveznika,pa se moraju izuzetno racionalno i pravedno koristiti...Previse je ociju uprtih u tu kasu pa cak i onih koji i ne ucestvuju u njenom sadrzaju...Pa mnogi tako crpe od nje sva prava i privilegije,ali isto tako zauzvrat nista ne daju...Osmislili su da porez placaju drugim drzavama?Sve mora da ima pocetak i kraj.Umesto socijalizma,na snazi je kapitalizam ali to smo i hteli!!Sporovi koji traju decenijama a ne samo godinama je vreme i da zastare.Pa umesto da tuze na vreme,oni su se zadovoljavali obecanjima poslodavaca...Neko je uspeo da svoja prava realizuje a neko nazalost nije...Postoji i nemogucnost da se to pravo realizuje jer vise tih poslodavaca nema...Mnogi su se izgubili u ovim privatizacijama,krizi...Ostalo je da se zapitamo gde su do sad bili ovi sto danas kritikuju?Zasto za sve ove godine nista nije uradjeno,pa se i dalje ovaj problem nastavlja...Najlakse je kritikovati a bez ikakve ideje i sta uraditi..Recept je sve svaliti na drzavu,a drzava to smo svi mi... a sve zbog neodgovornosti pojedinaca!!!Nazalost to je neko i hteo da bas tako bude!!!Sada je vreme ucinilo svoje.

Rx5

pre 10 godina

Možda građani neće moći da tuže poslodavce, ali će moći da tuže državu Srbiju ukoliko im ne prizna neuplaćeni staž. Naime, država je bila garant pravnog poretka i poštovanja zakona, a nije uradila svoj posao i dozvolila je da građani budu prevareni, a ovim zakonom to je i potvrdila. Samim tim, država će morati da snosi štetu, tj. snosićemo je svi mi.

prolazeci

pre 10 godina

Ako gradis sa gradjevinskom dozvolom-glup si,
ako legalno uvezes polovni automobil-glup si,
ako placas tv pretplatu-glup si,
ako kao poslodavac, uplacujes doprinose-glup si,.
Posto postujes zakon i lojalan si gradjanin, cime neosporno dokazujes da si glup, moras biti kaznjen.
Zasro gradjani treba da postuju i vole Srbiju?
Pa lepa je priroda i nebo je plavo, narocito u prolece.

Sasa73

pre 10 godina

Čitam ovo i ne verujem....U Srbiji je glup svako ko veruje da će presvučeni radikali doneti bilo šta dobro običnom građaninu, radniku, učeniku. Sve su to ljudi koji su navikli da u svojoj destruktivnosti traže reženja za probleme Srbije. Nekada su se izivljavali "okrećući" nas protiv Muslimana, Hrvata, Albanaca, Nato pakta. I nikada za to nisu snosili nikakvu odgovornost. Zahvaljujući njima, dobijali smo pozive za mobilizaciju i bežali u skloništa.A sada su eto bivši Šešeljevi saborci okrenuli nož premana nama. DONESITE GOSPODO BILO KAKAV ZAKON O RADU I PRIMENJUJTE GA OD DANA KADA STUPI NA SNAGU. Onda će ljudi unapred znati svoja prava, proveravaće da li im je uplaćen staž, pa će trpeti i ćutati ili će dati otkaz. Imaće mogućnost izbora. A onima koji su radili po odredbama starog zakona uplatite i povežite radni staž da ljudi imaju mirniju starost. Sram vas bilo gospodo radikali, veliki i mali.

Samo vas gledam

pre 10 godina

samo polako, krug istorije postoji i docice sve na svoje. znam neke koji imaju odlicne predispozicije robova, a ima kandidata i za gladijatore. jos da drustva za zastitu zivotinja dignu ruke od lavova i da naprave tribine iznad kaveza na Kalemegdanu. ...

zoran1965

pre 10 godina

kada je pravljen ovaj zakon, nije se razmisljalo o radnicima i stranim firmama. vec o lokalnim tajkunima-finansijerima, politickih stranaka. kada 'mi' dodjemo na vlas' zaradicete velike pare dok smo 'mi' na vlasti. a srbija ko srbiju .....
toliko o postenju ....

Odisej

pre 10 godina

Moze on da prica koliko hoce. Da su pozicije zastitinika gradjana, ombudsmana i poverenika od neke vaznosti i snage, davno bi ih popunili svojim ljudima...
(XXL, 15. jun 2013 23:51)

Pa ne može on da se sam bori za nečija prava. Pametnom je dovoljno šta ovaj čovek priča. E, sad taj pametni čovek treba sam da se izbori za svoja prava.
A gde su u Srbiji pametni??? Zavukli se u rupe i četuju po internetu čekajući da im neko donese "bolje sutra".
Neće, batice, to niko da uradi za nas. Moramo sami da branimo svoje interese. Nažalost, za to ovaj narod još nije spreman. Mi samo "političimo" i pred izbore se ponašamo ko huligani na derbiju - mrzimo sve što nema istu buju kao našu - a nikako da pokažemo onima koje biramo šta je naš interes.
Ponekad se pitam da li mi imamo uopšte svest o tome?

Milos

pre 10 godina

Plaćaš RTV pretplatu, platio si nekih 1000 eura, mogao si na Kubu da odeš dva puta, Tijanić bio već četiri puta na Karibima, oni je ukidaju, ispadneš majmun a neki nisu ni dinara dali! Plaćaš par hiljada mesečno doprinose za PIO i Zdravstvo, oni ukinu, oproste, nesavesnim poslodavcima. Ko je lud u ovoj ludoj državi?

na odredjeno

pre 10 godina

Imam tri deteta koja ucim i ucicu ih da budu prvo ljudi, potom sve ostalo, u zivotu.
SRBIJO STIDI SE , JER ĆUTIŠ!
(y@, 15. jun 2013 23:34)

Pogresno, ovo nije zemlja dobrih ljudi, decu treba uciti , ako u opste treba da ostanu ovde, da budu borci za sebe i svoja prava.Biti dobar je jednako lud i ne mozete se spasti od nemoraslista i negativne selekcije.Ovo je zemlja gde ne mozes dobiti posao i nakon zavrsenih pravnih studija u roku /na budzetu/, polozenih drzavnih ispita i 5 godina rada u najvisim sudskim institucijama.Zato sto je ovo drzava odabranih.

Maric Aleksandar

pre 10 godina

Ne mogu da verujem, sve je prebaceno na leđa radnika.

Ma ukinite državni penzioni fond, ne treba nam, pod ovim uslovima jednostavno je nemoguće doći do penzije.

Ovo je jednostavno ismejavanje radnika i poslodavaca koji uplaćuju redovno svoje obaveze, znači totalno bezobrazno.

apsurd

pre 10 godina

Ako gradis sa gradjevinskom dozvolom-glup si,
ako legalno uvezes polovni automobil-glup si,
ak placas tv pretplatu-glup si,
ako uplacujes doprinose ljudima koji rade u tvojoj firmi-glup si.
Posto si lojalan gradjanin drzave u kojoj zivis i time neosporno dokazujes da si glup, bices kaznjen.

Ako gore navedeno ne radis, i posto si sposban i pametan (mada nelojalan) bices nagradjen.

Sta je to zbog cega gradjani treba da vole i postuju Srbiju?
Pa priroda je lepa i nebo je plavo, narocito u prolece.

ja

pre 10 godina

od marta nemam zdr. knjizicu kao ni muz a ni dete jer smo oboje zaposleni u istoj firmi. E to je Srbija demokratska.Nazovi gazde mogu kako hoce a mi
moramo kako znamo i umemo

Zoon Politikon

pre 10 godina

Lik je duzan za doprinose 2 miliona dinara, jer ih svesno ne isplacuje a pronasao je foru da preko tuzbe izdejstvuje obavezu da plati minimalac od svega 13 soma mesecno (koliki je minimalac za drzavu), i uspeo je da na taj "legalan" nacin izmiri sve svoje obaveze za 1,2 miliona... I mnogi to rade, i svesno izigravaju drzavu i njenu regulativu, a sada ce jos ona da ih nagradi. sramota!

PravdaNS

pre 10 godina

Pa dal je to moguće?! Koji ''um'' je smislio ovaj zakon da nas radnike obespravi i onemogući čak i sudsku tužbu za istarivanje svojih prava iz zakona o radu. Ja predlažem političarima, i na vlasti, i u opoziciji, da se odreknu svojih plata, da se odreknu uplate staža, da nemaju zdravstvenu markicu, pa neka žive život ispod svakog nivoa dostojnog čoveka. Kako vas bre nije sramota! Da li ste vi sposobni da uradite išta dobro za ovaj narod ili samo mislite kako da ga oterate u propast. Ovde stvarno nema života, ova država je dno dna!!!

mf

pre 10 godina

za ove humanitarce: mnogo je humanije coveku dati otkaz, fino i kulturno nema posla, nisi dobar radnik itd, nego ga mrcvariti raznim dosetkama i nadati se da ce sam uzeti radnu knjizicu i otici bestraga...cirkulacija radne snage ce se povecati, bice lakse i zaposliti ali i otpustiti, treba samo pokrenuti stvari sa mrtve tacke

mail

pre 10 godina

Posto se zakon usvaja od 2014., svi imate 6 meseci da u PIO proverite stanje i podnesete tuzbe ako treba. Na taj nacin, ne moze nista da zastari i presuda mora da se donese. Znaci pamet u glavu i ima da plate ili oni ili Dinkic da proda "dedovinu".

I treba da nas nema

pre 10 godina

Svakim potezom ova država potvrđuje da je neprijatelj svog naroda.

Uz sve to kukaju zbog bele kuge, a deca širom Srbije gladuju i rade kao kućni robovi, a trudnice dobijaju otkaz.

matori

pre 10 godina

Srbija ništa drugo i ne radi, već 20+ godina, neguje, štiti i pomaže, kriminalce, lopurde, ubice i najgori šljam... Primera je bezbroj!
Pošten svet tu nema nikakve šanse, pogotovo ako se uzda u svoj rad, u red i u institucije sistema... Ceo sistem je postavljen naopako, da služi onima koji ga pljačkaju na svakom koraku!
Sve je to poznato svakome u ovoj zemlji (i van nje, mnogima je jasno), ali niko ništa ne preduzima, jer tada bi bio prekinut zatvoreni krug moći, lopovluka, i vlasti...

kako molim

pre 10 godina

Gde ste sad SNS botovi da klikcete za Vucica?

Ovo nam neko zavlaci iza ledja dok razmisljamo o Vidovdanu i datumu.

Mozda cemo ove godine biti pobednici za VIdovdan, ali cemo biti gubitnici sve ostale dane.

XXL

pre 10 godina

Moze on da prica koliko hoce. Da su pozicije zastitinika gradjana, ombudsmana i poverenika od neke vaznosti i snage, davno bi ih popunili svojim ljudima...

y@

pre 10 godina

Pa zar neko misli da u Srbiji postoji organizacija koja brine za dobrobit bilo koga u njoj? Zalost koju svakodnevno dozivljavaju humani i odgovorni ljudi mnogostruko prevazilazi zbir svih lepih stvari koje su doziveli za zivota. Dobri se bore da prave vrednosti prezive, dok drzava i njeni podsistemi pokusavaju opravdaju stare nemoralnosti i establiraju nemoralnost i necovestvo kao sistemsku vrednost. Imam tri deteta koja ucim i ucicu ih da budu prvo ljudi, potom sve ostalo, u zivotu.
SRBIJO STIDI SE , JER ĆUTIŠ!

y@

pre 10 godina

Pa zar neko misli da u Srbiji postoji organizacija koja brine za dobrobit bilo koga u njoj? Zalost koju svakodnevno dozivljavaju humani i odgovorni ljudi mnogostruko prevazilazi zbir svih lepih stvari koje su doziveli za zivota. Dobri se bore da prave vrednosti prezive, dok drzava i njeni podsistemi pokusavaju opravdaju stare nemoralnosti i establiraju nemoralnost i necovestvo kao sistemsku vrednost. Imam tri deteta koja ucim i ucicu ih da budu prvo ljudi, potom sve ostalo, u zivotu.
SRBIJO STIDI SE , JER ĆUTIŠ!

kako molim

pre 10 godina

Gde ste sad SNS botovi da klikcete za Vucica?

Ovo nam neko zavlaci iza ledja dok razmisljamo o Vidovdanu i datumu.

Mozda cemo ove godine biti pobednici za VIdovdan, ali cemo biti gubitnici sve ostale dane.

XXL

pre 10 godina

Moze on da prica koliko hoce. Da su pozicije zastitinika gradjana, ombudsmana i poverenika od neke vaznosti i snage, davno bi ih popunili svojim ljudima...

prolazeci

pre 10 godina

Ako gradis sa gradjevinskom dozvolom-glup si,
ako legalno uvezes polovni automobil-glup si,
ako placas tv pretplatu-glup si,
ako kao poslodavac, uplacujes doprinose-glup si,.
Posto postujes zakon i lojalan si gradjanin, cime neosporno dokazujes da si glup, moras biti kaznjen.
Zasro gradjani treba da postuju i vole Srbiju?
Pa lepa je priroda i nebo je plavo, narocito u prolece.

I treba da nas nema

pre 10 godina

Svakim potezom ova država potvrđuje da je neprijatelj svog naroda.

Uz sve to kukaju zbog bele kuge, a deca širom Srbije gladuju i rade kao kućni robovi, a trudnice dobijaju otkaz.

mail

pre 10 godina

Posto se zakon usvaja od 2014., svi imate 6 meseci da u PIO proverite stanje i podnesete tuzbe ako treba. Na taj nacin, ne moze nista da zastari i presuda mora da se donese. Znaci pamet u glavu i ima da plate ili oni ili Dinkic da proda "dedovinu".

PravdaNS

pre 10 godina

Pa dal je to moguće?! Koji ''um'' je smislio ovaj zakon da nas radnike obespravi i onemogući čak i sudsku tužbu za istarivanje svojih prava iz zakona o radu. Ja predlažem političarima, i na vlasti, i u opoziciji, da se odreknu svojih plata, da se odreknu uplate staža, da nemaju zdravstvenu markicu, pa neka žive život ispod svakog nivoa dostojnog čoveka. Kako vas bre nije sramota! Da li ste vi sposobni da uradite išta dobro za ovaj narod ili samo mislite kako da ga oterate u propast. Ovde stvarno nema života, ova država je dno dna!!!

apsurd

pre 10 godina

Ako gradis sa gradjevinskom dozvolom-glup si,
ako legalno uvezes polovni automobil-glup si,
ak placas tv pretplatu-glup si,
ako uplacujes doprinose ljudima koji rade u tvojoj firmi-glup si.
Posto si lojalan gradjanin drzave u kojoj zivis i time neosporno dokazujes da si glup, bices kaznjen.

Ako gore navedeno ne radis, i posto si sposban i pametan (mada nelojalan) bices nagradjen.

Sta je to zbog cega gradjani treba da vole i postuju Srbiju?
Pa priroda je lepa i nebo je plavo, narocito u prolece.

Милош

pre 10 godina

Србија је све даље од страних инвеститора. Па ко је луд да инвестира у земљу у којој испада будала што ради по прописима? У Турској се људи побунише због дрвећа у парку, овде би сви ћутке ишли у колони на стрељање.

MP

pre 10 godina

Ovde postoji jedna mala zakulisna radnja. Ako drzava oprosti neuplacen staz, radnici kojima nije uplacen ostaju bez tih godina i u PIO ce se voditi kao da nisu ni radili tada. Dobar deo tih radnika ce otici u penziju po starosnom osnovu, a ne po godinama staza. Samim tim ce im biti manja penzija. Bas lepo racunaju za buduci budzet. Naravno sada poslodavci mogu slobodno da prestanu da uplacuju doprinose do pocetka vazenja zakona. Dzabe menjamo one na vlasti, sistem je ostao isti. Ovde je svaki "Murta" zajahao, a nijedan nije dirnuo sistem.

matori

pre 10 godina

Srbija ništa drugo i ne radi, već 20+ godina, neguje, štiti i pomaže, kriminalce, lopurde, ubice i najgori šljam... Primera je bezbroj!
Pošten svet tu nema nikakve šanse, pogotovo ako se uzda u svoj rad, u red i u institucije sistema... Ceo sistem je postavljen naopako, da služi onima koji ga pljačkaju na svakom koraku!
Sve je to poznato svakome u ovoj zemlji (i van nje, mnogima je jasno), ali niko ništa ne preduzima, jer tada bi bio prekinut zatvoreni krug moći, lopovluka, i vlasti...

Milos

pre 10 godina

Plaćaš RTV pretplatu, platio si nekih 1000 eura, mogao si na Kubu da odeš dva puta, Tijanić bio već četiri puta na Karibima, oni je ukidaju, ispadneš majmun a neki nisu ni dinara dali! Plaćaš par hiljada mesečno doprinose za PIO i Zdravstvo, oni ukinu, oproste, nesavesnim poslodavcima. Ko je lud u ovoj ludoj državi?

vojvodjanin

pre 10 godina

poštovani radnici bi se morali upitati koliko su doprineli ovoj situaciji a jesu mnogo....i to glasanjem za sopstvene dželate!
..tražili ste trpite.. !

Rx5

pre 10 godina

Možda građani neće moći da tuže poslodavce, ali će moći da tuže državu Srbiju ukoliko im ne prizna neuplaćeni staž. Naime, država je bila garant pravnog poretka i poštovanja zakona, a nije uradila svoj posao i dozvolila je da građani budu prevareni, a ovim zakonom to je i potvrdila. Samim tim, država će morati da snosi štetu, tj. snosićemo je svi mi.

Sasa73

pre 10 godina

Čitam ovo i ne verujem....U Srbiji je glup svako ko veruje da će presvučeni radikali doneti bilo šta dobro običnom građaninu, radniku, učeniku. Sve su to ljudi koji su navikli da u svojoj destruktivnosti traže reženja za probleme Srbije. Nekada su se izivljavali "okrećući" nas protiv Muslimana, Hrvata, Albanaca, Nato pakta. I nikada za to nisu snosili nikakvu odgovornost. Zahvaljujući njima, dobijali smo pozive za mobilizaciju i bežali u skloništa.A sada su eto bivši Šešeljevi saborci okrenuli nož premana nama. DONESITE GOSPODO BILO KAKAV ZAKON O RADU I PRIMENJUJTE GA OD DANA KADA STUPI NA SNAGU. Onda će ljudi unapred znati svoja prava, proveravaće da li im je uplaćen staž, pa će trpeti i ćutati ili će dati otkaz. Imaće mogućnost izbora. A onima koji su radili po odredbama starog zakona uplatite i povežite radni staž da ljudi imaju mirniju starost. Sram vas bilo gospodo radikali, veliki i mali.

ja

pre 10 godina

od marta nemam zdr. knjizicu kao ni muz a ni dete jer smo oboje zaposleni u istoj firmi. E to je Srbija demokratska.Nazovi gazde mogu kako hoce a mi
moramo kako znamo i umemo

drvobradi

pre 10 godina

Sad lepo da tuže Dinkića, Vučića, Dačića i ekipu za legalizovanje robovlasnickog društva. Najgori zakon donet u poslednjih 100g sigurno. Što je najgore, ovo će proći jer ovde narod nema ni svest ni snagu da se buni. Druga loša posledica je što će Farma i slični projekti morati da potraju jos 90 dana, da raja ne primeti šta se događa. BTW zbog ovakvih i sličnih stvari Srbija neće skoro dobiti taj toliko željeni datum, tj pristup novcu o kome sanjaju naše vođe.

Maric Aleksandar

pre 10 godina

Ne mogu da verujem, sve je prebaceno na leđa radnika.

Ma ukinite državni penzioni fond, ne treba nam, pod ovim uslovima jednostavno je nemoguće doći do penzije.

Ovo je jednostavno ismejavanje radnika i poslodavaca koji uplaćuju redovno svoje obaveze, znači totalno bezobrazno.

Zoon Politikon

pre 10 godina

Lik je duzan za doprinose 2 miliona dinara, jer ih svesno ne isplacuje a pronasao je foru da preko tuzbe izdejstvuje obavezu da plati minimalac od svega 13 soma mesecno (koliki je minimalac za drzavu), i uspeo je da na taj "legalan" nacin izmiri sve svoje obaveze za 1,2 miliona... I mnogi to rade, i svesno izigravaju drzavu i njenu regulativu, a sada ce jos ona da ih nagradi. sramota!

I tako...

pre 10 godina

Pa dobro. Odsad nek mi platu daju uvecanu za onaj deo koji su dosad odvajali `za doprinose`, a po svemu sudeci trpali sebi u dzepove, pa cu ja odabrati neku osiguravajucu kucu da samoj sebi uplacujem za starost. Uostalom, to EU trazi od nas

Грци се на улицама боре!

pre 10 godina

Зашто сад ЕУ ћути? Зато што Србија постаје ђубретарска радна снага капиталистичких центара моћи, коју је лако експлоатисати, а српске раднике некажњено газити! Ово је нечувено - да се награђују криминалци који не поштују Устав Србије и законе Србије! Само револуција решава овакво шиканирање радника! Србијо, докле ћеш да ћутиш и трпиш?

Odisej

pre 10 godina

Moze on da prica koliko hoce. Da su pozicije zastitinika gradjana, ombudsmana i poverenika od neke vaznosti i snage, davno bi ih popunili svojim ljudima...
(XXL, 15. jun 2013 23:51)

Pa ne može on da se sam bori za nečija prava. Pametnom je dovoljno šta ovaj čovek priča. E, sad taj pametni čovek treba sam da se izbori za svoja prava.
A gde su u Srbiji pametni??? Zavukli se u rupe i četuju po internetu čekajući da im neko donese "bolje sutra".
Neće, batice, to niko da uradi za nas. Moramo sami da branimo svoje interese. Nažalost, za to ovaj narod još nije spreman. Mi samo "političimo" i pred izbore se ponašamo ko huligani na derbiju - mrzimo sve što nema istu buju kao našu - a nikako da pokažemo onima koje biramo šta je naš interes.
Ponekad se pitam da li mi imamo uopšte svest o tome?

Omega

pre 10 godina

Zaštntik građana je trebalo ovo malo bolje da pojasni. Na stranu što je skoro svaki zakon donet u ovoj zemlji nepravedan i na štetu građana a u korist moćnika, ovo nije kraj sveta.

Do sada potraživanja neuplaćenih doprinosa za PIO nisu zastarevala i zaposleni su uvek mogli da ih potražuju preko suda. Ako se usvoji novi zakon, potraživanja će zastareti u roku od 10 godina. To znači da zaposleni ne treba da čekaju da im istekne to vreme, nego da redovno proveravaju uplate i, ako ih nema, da podnesu tužbu.

Tek ovde sledi najveći problem, koji zaštitnik građana ne spominje: ako tužiš poslodavca kod koga još uvek radiš, on će ti dati otkaz ili te uceniti da povučeš tužbu. Tada ti neće pomoći ni inspekcija rada, jer ona, obično, odluči u korist moćnijeg, a neće ni sud, jer procesi traju najmanje pet godina, a sve to vreme nemaš od čega da žviš.

Takođe, zaštitnik građana ne spominje da je i sadašnji zakon nepravedan jer, prema njemu, potraživanja zarada zastarevaju za tri godine. A tu opet ide isti problem – tuži poslodavca za zarade, daće ti otkaz. Osim toga, niko ne spominje šta je sa radnicima kojima doprinose nisu uplaćivale privatne firme koje su ugašene. Pošto ih država nije kontrolisala u plaćanju doprinosa, onda ona treba da namiri te dugove, ali ovde se to ne radi, već se suđenje obustavlja, jer je tuženi «pokojnik».

U svakom slučaju, i stari i novi zakon o radu su loši i treba uraditi novi, pravedniji, po ugledu na uređene zemlje.

na odredjeno

pre 10 godina

Imam tri deteta koja ucim i ucicu ih da budu prvo ljudi, potom sve ostalo, u zivotu.
SRBIJO STIDI SE , JER ĆUTIŠ!
(y@, 15. jun 2013 23:34)

Pogresno, ovo nije zemlja dobrih ljudi, decu treba uciti , ako u opste treba da ostanu ovde, da budu borci za sebe i svoja prava.Biti dobar je jednako lud i ne mozete se spasti od nemoraslista i negativne selekcije.Ovo je zemlja gde ne mozes dobiti posao i nakon zavrsenih pravnih studija u roku /na budzetu/, polozenih drzavnih ispita i 5 godina rada u najvisim sudskim institucijama.Zato sto je ovo drzava odabranih.

plb

pre 10 godina

Pametni Dinkic uvek nadje pametno resenje. Ozakoniti da ono sto nije placeno ne mora ni da se plati. Veliki oprost dugova nesavesnim poslodavcima, nesavesnoj drzavi i njenim lenjim i neodgovornim sluzbenicima, koji nisu radili svoj posao, i nisu nista uradili da obaveze budu izmirene. Koga briga za one hiljade radnika koji ni penziju nece moci da ostvare, jer nece imati dovoljno staza za nju. Ta budalastina od kvazi bruto zarada nas je dovela do ove tacke. Moja jedna poznanica je nakon 10 godina rada konstatovala da joj ni dan staza nije uplacen, a kada je pitala poslodavca o tome, odgovor je bio, primala si platu, sto sama sebi nisi uplacivala, ne mislis da cu ti ja to placati.
I sada ih je ovaj zakon sve amnestirao. Gde si ti tu Dinkicu.
Mislim da pod hitno treba tuziti drzavu i poresku upravu zbog necinjena, i posle toga Strazbur.
Druga stvar koju treba uraditi, ako je bruto plata, onda je i isplatiti, pa neka svako vodi racuna da plati na vreme svoj porez i doprinose, pa je onda sam odgovoran, a ne ovako, kao poslodavac o tome brine, tako sto to nikada ne plati, i po meni je to kradja, krivicno delo, bogacenje na tudj racun, i u zatvor uz prinudnu naplatu iz imovine.
A nesto razmisljam, da se ovde ne radi o sledecem, firmama u restrukturiranju, gde je drzava preuzela na sebe teret da namiri zaostale poreze i doprinose, pa se nasla u bedaku, i evo sjajnog resenja, donecemo zakon kojim amnestiramo sebe, i usput jos po nekog.

neko

pre 10 godina

Čitam ove Vaše komentare i ne čudim se, uopšte... Vama uporno izmiče suština. Da li je normalno da jedan zaposleni finansira dva i više penzionera? Da li je normalno da poslodavac, kakav je god da je', plaća otpmenine za odlazak u penziju za sve godine staža? Iako je zaposleni promenio, recimo, 5-6 firmi? Da li je normalno da i dalje rade ljudi koji neće da rade posao za koji primaju platu? Koji izvrdavaju svoje radne zadatke? Kafenišu, tračare, češu jezik o telefon i sl. Zašto bi iko imao obavezu da plaća PIO? Da li je to socijalna pravda? Nije, naravno!
Zato, kao 1. ukinuti državni penzioni fond. Zato što je jedan od najvećih izvora svakojakog lopovluka iza koga stoji država. Zato što se sve živo finansira iz toga nazovi fonda. I legalno i nelegalno...
Kao 2. skinuti poslodavcima sa grbače obavezu da plaćaju te "doprinose".
Isplatiš radniku platu, a on ako hoće sebi da uplaćuje penziju neka uplaćuje. Ako neće, ne mora. Neće u starosti imati od čega da živi... Država tu ne treba da se meša. Koliko plaćaš tolika će ti biti penzija.
Naravno, za neisplaćivanje plate njstrožije kažnjavati.
Kao 3. da se omogući ljudima koji na takav način uplaćuju penziju da raspolažu svojim novcem. Da ga investiraju, ako žele, da za njega imaju neku kamaticu, ne kao u banci naravno.
Sve ovo što danas imamo je recidiv komunizma i naopakih odnosa iz tog vremena.
Ovo je trebalo da bude uradjeno još šezedesetih prošlog veka. Zato sada imamo probleme koje imamo.

sivilo...

pre 10 godina

Ljudi,ne sekirajte se,ni do sada nas niko nije stitio niti je zakon o radu funkcionisao u nasu korist... (pool, 16. jun 2013 07:28)
Dokazano u praksi. Pogotovo nas u “sivoj zoni”!

zoran1965

pre 10 godina

kada je pravljen ovaj zakon, nije se razmisljalo o radnicima i stranim firmama. vec o lokalnim tajkunima-finansijerima, politickih stranaka. kada 'mi' dodjemo na vlas' zaradicete velike pare dok smo 'mi' na vlasti. a srbija ko srbiju .....
toliko o postenju ....

Samo vas gledam

pre 10 godina

samo polako, krug istorije postoji i docice sve na svoje. znam neke koji imaju odlicne predispozicije robova, a ima kandidata i za gladijatore. jos da drustva za zastitu zivotinja dignu ruke od lavova i da naprave tribine iznad kaveza na Kalemegdanu. ...

veseljko

pre 10 godina

Pre neki dan u Pancevu,imali smo prilike da vidimo,covek,radnik,bedni radnik je u svoj nemoci dosao pred zgradu opstine Pancevo...Mislio je da ce nesto uciniti,nije...bio je sam a "NJIH"je bilo dosta.Dobijao je u glavu od Bojana policajca jer je i lezeci bio pretnja za gospodu iz policije.Da,oni su stitili oko 190 a i vise NERADNIKA u toj porodicnoj Pancevackoj JAVNOJ a DRZAVNOJ firmi.Uhapsise ga.Bio je sam kao naoruzan a puska na betonu..slaba vajda...Ovaj potez Vlade je sraman,bezobrazan i igra se sa narodnim ZIVCIMA...Ja sam na kraju zivaca.Pitanje za bilo koga iz vlade:"Sta ako narod povadi ono silno orizje doneto sa ratista itd..(nemam nameru da ovim pisanjem pozivam na bilo sta)..krene u akciju npr"ORUZJEM PROTIV GLADI"?Mnogo je vruce gospodo dospodari...Nemate vi toliko cuvara sistema i vas u njemu koji ce vas sacuvati od BESNOG I GLADNOG naroda..Sta cemo onda.Strasbur...jok,bolje sutra...jok,prekosutra..jok,datum 28 jun...pa??Jok..rada,staza,hleba braco hleba...DOGORELO!!!

mf

pre 10 godina

za ove humanitarce: mnogo je humanije coveku dati otkaz, fino i kulturno nema posla, nisi dobar radnik itd, nego ga mrcvariti raznim dosetkama i nadati se da ce sam uzeti radnu knjizicu i otici bestraga...cirkulacija radne snage ce se povecati, bice lakse i zaposliti ali i otpustiti, treba samo pokrenuti stvari sa mrtve tacke

inat

pre 10 godina

Zato ko ne daje svake nedelje platu lepo napustiti i tako svi.Bolje je nego raditi i biti roblje i sluga nekom za dzabe ili za sramotnu sicu nazovi platu.

Siniša

pre 10 godina

Sve dok sedite i ćutite političari i tajkuni će nas gaziti, gaziti...pljačkati...Političari uvek rade u interesu, za, onoga ko ih finansira, a ne u interesu onoga ko glasa za njih. Mitrivić duguje za poreze 6,5 miliona evra i nagodio se sa režimom da pljuje po opoziciji, a dug će mu biti oprošten...tako sistem funkcioniše, a narod umesto da izađe na ulice i buni se, gleda farmu, pa čak i glasa-baca pare, i razne gluposti...to se zove - ispiranje mozgova, prolupavanje, hipnotisanje...

Jedino DRŽAVA ne zna da naplati dug.

pre 10 godina

Zašto bi trebalo da JA tužim poslodavca?
POSLODAVAC je kršio zakon, POSLODAVAC nije uplaćivao, a profitirao je na mom radu.
Iznos DUGA fondu PIO je morao da se nadomesti iz republičkog budžeta
(da bi bilo redovne isplate penzija).
Znači POSLODAVAC DUGUJE BUDŽETU.
POSLODAVAC nije uplaćivao, uplaćivali su svi oni koji pune budžet.
Iznos DUGA je iznos po radniku puta broj radnika puta broj meseci rada svakog radnika.

sreten

pre 10 godina

rezime je sledeci/ turci nas jahase 500 godina,znaci bili su sila tadasnjeg vremena,a i bili su stranci.a i 500 keka je 500 keka rodjaci.a ovi nasi su nasi,sto bi se reklo nasih gora listovi,e oni ce nas jahati minum............. strasno kada samo pomislim na to.a i kada pogledam kakvi smo neslozni,podmukli,tromi,bezidejni,lenji cini mi se da ni bolje ne zasluzujemo.

rijalitiji

pre 10 godina

Ovi dusebriznici koji sada kukaju,imali su vremena desetak godina da sve rese a nisu?Prema tome noz nije u ledja radnicima vec u neodgovorne poslodavce...Radnici su samo dozvolili da sve zastari...Jer dok su oni s gledali rijalitije i bavili se tudjim zivotima,oni su se bavili njihovim...Pravo se bastini na vreme ,ako ne onda je potraga za njim nesigurna....

kasno ...

pre 10 godina

Mnogi su uz podrsku drzave izvrsili povezivanje staza...Mi smo navikli da nam drzava bude kao socijalna ustanova ili advokat pa i sudija...A to je sve zbog toga sto su svi navikli da se izvlace bez licne odgovornosti,pa onda sve svale na drzavu!Drzava je od opsteg znacaja,pa tako ne moze jednima ispunjavati zahteve a drugima ne...Te pare koje su u drzavnoj kasi su svih poreskih obveznika,pa se moraju izuzetno racionalno i pravedno koristiti...Previse je ociju uprtih u tu kasu pa cak i onih koji i ne ucestvuju u njenom sadrzaju...Pa mnogi tako crpe od nje sva prava i privilegije,ali isto tako zauzvrat nista ne daju...Osmislili su da porez placaju drugim drzavama?Sve mora da ima pocetak i kraj.Umesto socijalizma,na snazi je kapitalizam ali to smo i hteli!!Sporovi koji traju decenijama a ne samo godinama je vreme i da zastare.Pa umesto da tuze na vreme,oni su se zadovoljavali obecanjima poslodavaca...Neko je uspeo da svoja prava realizuje a neko nazalost nije...Postoji i nemogucnost da se to pravo realizuje jer vise tih poslodavaca nema...Mnogi su se izgubili u ovim privatizacijama,krizi...Ostalo je da se zapitamo gde su do sad bili ovi sto danas kritikuju?Zasto za sve ove godine nista nije uradjeno,pa se i dalje ovaj problem nastavlja...Najlakse je kritikovati a bez ikakve ideje i sta uraditi..Recept je sve svaliti na drzavu,a drzava to smo svi mi... a sve zbog neodgovornosti pojedinaca!!!Nazalost to je neko i hteo da bas tako bude!!!Sada je vreme ucinilo svoje.

milesssa

pre 10 godina

Uopste ne ulazim u to kakav je zakon, samo znam da ni radnici nisu cvecke, mozete da im date i velike plate i doprinose ali naj bolje bi bilo da sve to dobijaju, a da pri tome ne dolaze na posao. Svaka cast izuzecima ima postenih, vrednih i valjanih radnika, ali vecina je katastrofa.

ikebana ..

pre 10 godina

Smesni su oni sto preko ovog zakona omalovazavaju ovu vladu a problem im ispred nosa decenijama,a cute..E bas su se sad setili da stanu na stranu radnika!!!Zuckasti bi mogli malo da razmisle sta su radili deceniju,sa ovim problemom..Tako da sve ovo sto se pise protiv ove vlade,je osvetnicki cin gubitnika na skorasnjim izborima a nadamo se i svim ostalima...Devojka se pamti po lepoti a oni po katastrofalnom vladanju,losim privatizacijama,korumpiranim pojedincima...Narod im je bio vise ko ikebana na stolu..Ne mora da se zaliva,a dobro izgleda...Ovde se radi o neodgovornosti pojedinih poslodavaca i sudbine njenih radnika,gde su nazalost za sve ovo vreme izostale i sudske odluke...Jer novokomponovani bogatasi koji su se brzo obogatili,kupujuci jeftino vrednu drzavnu imovinu,su imali i zakonodavce na svojoj strani!Nisu oni naivni da i ono malo para sto su ulozili,im neko ospori!?!Ruka, ruku mije,a mi gledamo rijalitije!!!I dok smo se mi bavili tudjim zivotima,oni su se bavili nasim...Ko hoce u EU ,mora i zakone da prilagodi,tako su nam govorili!Prema tome,dabome!!!!!!A i EU nema alternativu...rekose nam pojedinci pa odose u Evropu!Bogatima su sva vrata otvorena,jer lova vrti gde burgija nece!Znali su oni to ,pa se spremili...Pa sad u Srbiji kad padnes sa vlasti zbog katastrofalne politike,odmah te prime prijatelji iz EU,samo jos ne znamo po kom to kriterijumu.Srecno im i bericetno neka uzivaju u ,alternativi,a mi cemo se vec nekako snaci!!

Pedja

pre 10 godina

Do je diraktan udarac na drzavu. Poslodavci svesno krse zakon, udaraju na drzavni budzet i gradjane a drzava, vlada i pravni sistem cuti. Pitenje je zasto??? Zato sto najveci duznici su upravo firme glavonja koji sede u vladi i donose takve zakone. Ako je tako, onda moraju i da zastarevaju dugovanja gradjana prema drzavi. Znaci da ne mora da se placa struja, infostan, telefon... Ionako ce da zastari. Sramota

Srbin

pre 10 godina

Ako poslodavac nece da plati doprinose, onda ce to morati drzava, jer im je ona omogucila da ne placaju iste. I kako cemo mi u Evropu, kada unistavamo sopstveni narod.

chohano

pre 10 godina

Drzava konstantno krsi zakone i propise.Evo primera:Pokrajinski sekretar za finansije u vladi Vojvodine,trazi od direktora J.P.Vojvodinasume da mu dostavi misljenje vlade Vojvodine u kome bi se dokazalo da preduzece posluje po trzisnim principima i tek ce tada taj isti sekretar dati saglasnost na potpisivanje kolektivnog ugovora sa sindikatom zaposlenih.

Напаћен човек

pre 10 godina

Бољег нама нема док год будемо ћутали односно дозвољавали да нас газе као инсекте...

Anoniman

pre 10 godina

Drzavna administracija je kriva sto se ovo desava. Na licnom primeru znam da kad mi poslodavac nije uplacivao doprinose, zvao sam nekoliko puta nadleznog sluzbenika u PIO fondu i vrsio pritisak da nesto uradi. On je govorio da zna za situaciju, da su u kontaktu i da ce to sve biti u redu! Kad sam dao otkaz i dobio raskid ugovora i sve upisano u radnu knjizicu, mislio sam da je to reseno, ali kad sam zavrsio faks i krenuo da radim honorarno na ugovor, ispostavilo se da se ja i dalje vodim kao zaposlen, iako je proslo 4-5 godina i firma vise nije postojala. Na kraju, da bi resio svoj status i mogao dalje da radim, u PIO fondu su me naterali da potpisem da se odricem tog staza, zato sto poslodavac nije nikad uplatio ni dinara.
Ako drzava nema para, a hoce da podvuce crtu, onda lepo nek proglasi bankrot, sve raspusti i idemo iz pocetka!

Pametnjakovic mladji

pre 10 godina

Pocela i ova vlast sa glupim zakonima, a taman sam se 100-ti put ponadao da ce nam biti bolje...Ma ne zasluzuje ova drzava njenu decu...pobeci odavde i zaboraviti na Srpsku glupost

Omega

pre 10 godina

Pogrešno je izvući samo jedan deo iz Zakona o radu, jer je ta problematika kompletno neuređena.

U oblasti rada, na jednoj strani su zaštićeni «beli medvedi» – politički podobni koji se uhlebljuju na budžetu, imaju dobre i redovne plate i doprinose, a sutra im sleduju visoke penzije. Na drugoj su "poniženi i uvređeni", oni pošteni, politički nepodobni, koji ili ne mogu da nađu radno mesto ili rade kod privatnika, koji im zarade ne isplaćuje mesecima, doprinose takođe. Nije kriminalno samo ne dati radniku zaradu mesecima, već mu isplatiti 15.000 ili 18.000 dinara, što je ispod zakonskog «minimalca». To je gore i od robovskog rada, jer su robovi kod robovlasnika imali i hranu i krov nad glavom, a kod ovih u Srbiji nemaju ni za hleb.

Belgija je još 1910. godine neisplaćivanje zarada i doprinosa proglasila krivičnim delom. Treba prepisati njene zakone, zakone Nemačke, Norveške, Finske i udesetostručiti broj inspektora rada, da 24 sata češljaju poslodavce uzduž i popreko. Ko kasni sa zaradom i doprinosima, odmah mu sledi zatvaranje firme, zatvor i oduzimanje lične imovine.

Dakle, zaštitnik građana treba da se pozabavi time da se neisplaćivanje zarada i doprinosa proglasi teškim krivičnim delom - ugrožavanje života radnika i njihovih porodica.

Rior

pre 10 godina

Bila jednom jedna drzava u kojoj je radnik cenjen i nikad ponizavan, bila je jednom... a bila je i neka tv emisija: " Trazili ste gledajte"...

marko

pre 10 godina

Ti isti radnici su i glasali za ove koji nam donose takve zakone!!!!!!!Da li je potpredsednik vlade i ministar za rad,socijalnu zaštitu i zapošljavanje Jovan Krkobabić svestan svojih postupaka!!!DOLE VLADA!!!

M

pre 10 godina

Čitaju li poslanici zakone za koje glasaju??

Treba personalizovani izborni sistem, da ja znam, tj svaki građanin za koga sam/je glasao da me/nas predstavlja, pa kad se ovako nešto desi, da može da nazove svog poslanika i pita: ZA ČIJI INTERES TI GLASAŠ?

Da funkcioniše kao Kongres u Americi. Kada zajednica hoće da se obori ili spreči usvajanje nekog zakona, lokalni funkcioneri kažu - ZOVITE SVOG KONGRESMENA i zahtevajte da NE GLASA ZA DATI ZAKON!

Pa da vidimo da li bi se ovakve stvari dešavale. To se zove "vertikalna prohodnost" i omogućuje da najbolji napreduju u politici, a ne demagozi. A ako se neki demagog i provuče, bar da se ne prave ovakve svinjarije.

Upravo oslobađanje plaćanja je neustavno. Nažalost naš Ustavni sud je prenatrpan zbog svakojakih slučajeva koje mora da rešava...

Srbin 100%

pre 10 godina

Zakon je donet da bi se izbeglo zatvaranje velikog broja firmi koje nisu uplacivale doprinose i da ne mnogi ostali bez jedinog sredstva prihoda,zakon nije sjajan ali vlada nije kriva zato sto niko od nadleznih nije reagovao ni sankcionisao ponasanje poslodavaca u prethodnom periodu

Shane

pre 10 godina

Vucicu, resenje je lako. Ako se vi zaista borite protiv korupcije i hvatate ljude koji su ostetili Srbiju za milione eura, ili mozda cak i milijarde. Kada dokazete to, oduzmite im novac i uplatitle fondu za penziono osguranje. Posto ti isti ljudi umesto da se drze zakona i uplacuju svojim radnicima najosnovnije stvari, sada ce biti pomilovani, zar ne? Ako bas radite svoj posao ili ste najobicniji krpelji?

Pijačar

pre 10 godina

Mi najviše u ovo verujemo jer verujemo Vučiću,Dinkić nije osoba od poverenja menjao je stavove jedno pričao drugo radio Vučić što kaže to uradi.

ikebana ..

pre 10 godina

Smesni su oni sto preko ovog zakona omalovazavaju ovu vladu a problem im ispred nosa decenijama,a cute..E bas su se sad setili da stanu na stranu radnika!!!Zuckasti bi mogli malo da razmisle sta su radili deceniju,sa ovim problemom..Tako da sve ovo sto se pise protiv ove vlade,je osvetnicki cin gubitnika na skorasnjim izborima a nadamo se i svim ostalima...Devojka se pamti po lepoti a oni po katastrofalnom vladanju,losim privatizacijama,korumpiranim pojedincima...Narod im je bio vise ko ikebana na stolu..Ne mora da se zaliva,a dobro izgleda...Ovde se radi o neodgovornosti pojedinih poslodavaca i sudbine njenih radnika,gde su nazalost za sve ovo vreme izostale i sudske odluke...Jer novokomponovani bogatasi koji su se brzo obogatili,kupujuci jeftino vrednu drzavnu imovinu,su imali i zakonodavce na svojoj strani!Nisu oni naivni da i ono malo para sto su ulozili,im neko ospori!?!Ruka, ruku mije,a mi gledamo rijalitije!!!I dok smo se mi bavili tudjim zivotima,oni su se bavili nasim...Ko hoce u EU ,mora i zakone da prilagodi,tako su nam govorili!Prema tome,dabome!!!!!!A i EU nema alternativu...rekose nam pojedinci pa odose u Evropu!Bogatima su sva vrata otvorena,jer lova vrti gde burgija nece!Znali su oni to ,pa se spremili...Pa sad u Srbiji kad padnes sa vlasti zbog katastrofalne politike,odmah te prime prijatelji iz EU,samo jos ne znamo po kom to kriterijumu.Srecno im i bericetno neka uzivaju u ,alternativi,a mi cemo se vec nekako snaci!!

neko

pre 10 godina

Čitam ove Vaše komentare i ne čudim se, uopšte... Vama uporno izmiče suština. Da li je normalno da jedan zaposleni finansira dva i više penzionera? Da li je normalno da poslodavac, kakav je god da je', plaća otpmenine za odlazak u penziju za sve godine staža? Iako je zaposleni promenio, recimo, 5-6 firmi? Da li je normalno da i dalje rade ljudi koji neće da rade posao za koji primaju platu? Koji izvrdavaju svoje radne zadatke? Kafenišu, tračare, češu jezik o telefon i sl. Zašto bi iko imao obavezu da plaća PIO? Da li je to socijalna pravda? Nije, naravno!
Zato, kao 1. ukinuti državni penzioni fond. Zato što je jedan od najvećih izvora svakojakog lopovluka iza koga stoji država. Zato što se sve živo finansira iz toga nazovi fonda. I legalno i nelegalno...
Kao 2. skinuti poslodavcima sa grbače obavezu da plaćaju te "doprinose".
Isplatiš radniku platu, a on ako hoće sebi da uplaćuje penziju neka uplaćuje. Ako neće, ne mora. Neće u starosti imati od čega da živi... Država tu ne treba da se meša. Koliko plaćaš tolika će ti biti penzija.
Naravno, za neisplaćivanje plate njstrožije kažnjavati.
Kao 3. da se omogući ljudima koji na takav način uplaćuju penziju da raspolažu svojim novcem. Da ga investiraju, ako žele, da za njega imaju neku kamaticu, ne kao u banci naravno.
Sve ovo što danas imamo je recidiv komunizma i naopakih odnosa iz tog vremena.
Ovo je trebalo da bude uradjeno još šezedesetih prošlog veka. Zato sada imamo probleme koje imamo.

mf

pre 10 godina

za ove humanitarce: mnogo je humanije coveku dati otkaz, fino i kulturno nema posla, nisi dobar radnik itd, nego ga mrcvariti raznim dosetkama i nadati se da ce sam uzeti radnu knjizicu i otici bestraga...cirkulacija radne snage ce se povecati, bice lakse i zaposliti ali i otpustiti, treba samo pokrenuti stvari sa mrtve tacke

XXL

pre 10 godina

Moze on da prica koliko hoce. Da su pozicije zastitinika gradjana, ombudsmana i poverenika od neke vaznosti i snage, davno bi ih popunili svojim ljudima...

rijalitiji

pre 10 godina

Ovi dusebriznici koji sada kukaju,imali su vremena desetak godina da sve rese a nisu?Prema tome noz nije u ledja radnicima vec u neodgovorne poslodavce...Radnici su samo dozvolili da sve zastari...Jer dok su oni s gledali rijalitije i bavili se tudjim zivotima,oni su se bavili njihovim...Pravo se bastini na vreme ,ako ne onda je potraga za njim nesigurna....

milesssa

pre 10 godina

Uopste ne ulazim u to kakav je zakon, samo znam da ni radnici nisu cvecke, mozete da im date i velike plate i doprinose ali naj bolje bi bilo da sve to dobijaju, a da pri tome ne dolaze na posao. Svaka cast izuzecima ima postenih, vrednih i valjanih radnika, ali vecina je katastrofa.

kako molim

pre 10 godina

Gde ste sad SNS botovi da klikcete za Vucica?

Ovo nam neko zavlaci iza ledja dok razmisljamo o Vidovdanu i datumu.

Mozda cemo ove godine biti pobednici za VIdovdan, ali cemo biti gubitnici sve ostale dane.

kasno ...

pre 10 godina

Mnogi su uz podrsku drzave izvrsili povezivanje staza...Mi smo navikli da nam drzava bude kao socijalna ustanova ili advokat pa i sudija...A to je sve zbog toga sto su svi navikli da se izvlace bez licne odgovornosti,pa onda sve svale na drzavu!Drzava je od opsteg znacaja,pa tako ne moze jednima ispunjavati zahteve a drugima ne...Te pare koje su u drzavnoj kasi su svih poreskih obveznika,pa se moraju izuzetno racionalno i pravedno koristiti...Previse je ociju uprtih u tu kasu pa cak i onih koji i ne ucestvuju u njenom sadrzaju...Pa mnogi tako crpe od nje sva prava i privilegije,ali isto tako zauzvrat nista ne daju...Osmislili su da porez placaju drugim drzavama?Sve mora da ima pocetak i kraj.Umesto socijalizma,na snazi je kapitalizam ali to smo i hteli!!Sporovi koji traju decenijama a ne samo godinama je vreme i da zastare.Pa umesto da tuze na vreme,oni su se zadovoljavali obecanjima poslodavaca...Neko je uspeo da svoja prava realizuje a neko nazalost nije...Postoji i nemogucnost da se to pravo realizuje jer vise tih poslodavaca nema...Mnogi su se izgubili u ovim privatizacijama,krizi...Ostalo je da se zapitamo gde su do sad bili ovi sto danas kritikuju?Zasto za sve ove godine nista nije uradjeno,pa se i dalje ovaj problem nastavlja...Najlakse je kritikovati a bez ikakve ideje i sta uraditi..Recept je sve svaliti na drzavu,a drzava to smo svi mi... a sve zbog neodgovornosti pojedinaca!!!Nazalost to je neko i hteo da bas tako bude!!!Sada je vreme ucinilo svoje.

vojvodjanin

pre 10 godina

poštovani radnici bi se morali upitati koliko su doprineli ovoj situaciji a jesu mnogo....i to glasanjem za sopstvene dželate!
..tražili ste trpite.. !

y@

pre 10 godina

Pa zar neko misli da u Srbiji postoji organizacija koja brine za dobrobit bilo koga u njoj? Zalost koju svakodnevno dozivljavaju humani i odgovorni ljudi mnogostruko prevazilazi zbir svih lepih stvari koje su doziveli za zivota. Dobri se bore da prave vrednosti prezive, dok drzava i njeni podsistemi pokusavaju opravdaju stare nemoralnosti i establiraju nemoralnost i necovestvo kao sistemsku vrednost. Imam tri deteta koja ucim i ucicu ih da budu prvo ljudi, potom sve ostalo, u zivotu.
SRBIJO STIDI SE , JER ĆUTIŠ!

Omega

pre 10 godina

Zaštntik građana je trebalo ovo malo bolje da pojasni. Na stranu što je skoro svaki zakon donet u ovoj zemlji nepravedan i na štetu građana a u korist moćnika, ovo nije kraj sveta.

Do sada potraživanja neuplaćenih doprinosa za PIO nisu zastarevala i zaposleni su uvek mogli da ih potražuju preko suda. Ako se usvoji novi zakon, potraživanja će zastareti u roku od 10 godina. To znači da zaposleni ne treba da čekaju da im istekne to vreme, nego da redovno proveravaju uplate i, ako ih nema, da podnesu tužbu.

Tek ovde sledi najveći problem, koji zaštitnik građana ne spominje: ako tužiš poslodavca kod koga još uvek radiš, on će ti dati otkaz ili te uceniti da povučeš tužbu. Tada ti neće pomoći ni inspekcija rada, jer ona, obično, odluči u korist moćnijeg, a neće ni sud, jer procesi traju najmanje pet godina, a sve to vreme nemaš od čega da žviš.

Takođe, zaštitnik građana ne spominje da je i sadašnji zakon nepravedan jer, prema njemu, potraživanja zarada zastarevaju za tri godine. A tu opet ide isti problem – tuži poslodavca za zarade, daće ti otkaz. Osim toga, niko ne spominje šta je sa radnicima kojima doprinose nisu uplaćivale privatne firme koje su ugašene. Pošto ih država nije kontrolisala u plaćanju doprinosa, onda ona treba da namiri te dugove, ali ovde se to ne radi, već se suđenje obustavlja, jer je tuženi «pokojnik».

U svakom slučaju, i stari i novi zakon o radu su loši i treba uraditi novi, pravedniji, po ugledu na uređene zemlje.

I tako...

pre 10 godina

Pa dobro. Odsad nek mi platu daju uvecanu za onaj deo koji su dosad odvajali `za doprinose`, a po svemu sudeci trpali sebi u dzepove, pa cu ja odabrati neku osiguravajucu kucu da samoj sebi uplacujem za starost. Uostalom, to EU trazi od nas

Грци се на улицама боре!

pre 10 godina

Зашто сад ЕУ ћути? Зато што Србија постаје ђубретарска радна снага капиталистичких центара моћи, коју је лако експлоатисати, а српске раднике некажњено газити! Ово је нечувено - да се награђују криминалци који не поштују Устав Србије и законе Србије! Само револуција решава овакво шиканирање радника! Србијо, докле ћеш да ћутиш и трпиш?

PravdaNS

pre 10 godina

Pa dal je to moguće?! Koji ''um'' je smislio ovaj zakon da nas radnike obespravi i onemogući čak i sudsku tužbu za istarivanje svojih prava iz zakona o radu. Ja predlažem političarima, i na vlasti, i u opoziciji, da se odreknu svojih plata, da se odreknu uplate staža, da nemaju zdravstvenu markicu, pa neka žive život ispod svakog nivoa dostojnog čoveka. Kako vas bre nije sramota! Da li ste vi sposobni da uradite išta dobro za ovaj narod ili samo mislite kako da ga oterate u propast. Ovde stvarno nema života, ova država je dno dna!!!

mail

pre 10 godina

Posto se zakon usvaja od 2014., svi imate 6 meseci da u PIO proverite stanje i podnesete tuzbe ako treba. Na taj nacin, ne moze nista da zastari i presuda mora da se donese. Znaci pamet u glavu i ima da plate ili oni ili Dinkic da proda "dedovinu".

na odredjeno

pre 10 godina

Imam tri deteta koja ucim i ucicu ih da budu prvo ljudi, potom sve ostalo, u zivotu.
SRBIJO STIDI SE , JER ĆUTIŠ!
(y@, 15. jun 2013 23:34)

Pogresno, ovo nije zemlja dobrih ljudi, decu treba uciti , ako u opste treba da ostanu ovde, da budu borci za sebe i svoja prava.Biti dobar je jednako lud i ne mozete se spasti od nemoraslista i negativne selekcije.Ovo je zemlja gde ne mozes dobiti posao i nakon zavrsenih pravnih studija u roku /na budzetu/, polozenih drzavnih ispita i 5 godina rada u najvisim sudskim institucijama.Zato sto je ovo drzava odabranih.

I treba da nas nema

pre 10 godina

Svakim potezom ova država potvrđuje da je neprijatelj svog naroda.

Uz sve to kukaju zbog bele kuge, a deca širom Srbije gladuju i rade kao kućni robovi, a trudnice dobijaju otkaz.

ja

pre 10 godina

od marta nemam zdr. knjizicu kao ni muz a ni dete jer smo oboje zaposleni u istoj firmi. E to je Srbija demokratska.Nazovi gazde mogu kako hoce a mi
moramo kako znamo i umemo

chohano

pre 10 godina

Drzava konstantno krsi zakone i propise.Evo primera:Pokrajinski sekretar za finansije u vladi Vojvodine,trazi od direktora J.P.Vojvodinasume da mu dostavi misljenje vlade Vojvodine u kome bi se dokazalo da preduzece posluje po trzisnim principima i tek ce tada taj isti sekretar dati saglasnost na potpisivanje kolektivnog ugovora sa sindikatom zaposlenih.

Милош

pre 10 godina

Србија је све даље од страних инвеститора. Па ко је луд да инвестира у земљу у којој испада будала што ради по прописима? У Турској се људи побунише због дрвећа у парку, овде би сви ћутке ишли у колони на стрељање.

veseljko

pre 10 godina

Pre neki dan u Pancevu,imali smo prilike da vidimo,covek,radnik,bedni radnik je u svoj nemoci dosao pred zgradu opstine Pancevo...Mislio je da ce nesto uciniti,nije...bio je sam a "NJIH"je bilo dosta.Dobijao je u glavu od Bojana policajca jer je i lezeci bio pretnja za gospodu iz policije.Da,oni su stitili oko 190 a i vise NERADNIKA u toj porodicnoj Pancevackoj JAVNOJ a DRZAVNOJ firmi.Uhapsise ga.Bio je sam kao naoruzan a puska na betonu..slaba vajda...Ovaj potez Vlade je sraman,bezobrazan i igra se sa narodnim ZIVCIMA...Ja sam na kraju zivaca.Pitanje za bilo koga iz vlade:"Sta ako narod povadi ono silno orizje doneto sa ratista itd..(nemam nameru da ovim pisanjem pozivam na bilo sta)..krene u akciju npr"ORUZJEM PROTIV GLADI"?Mnogo je vruce gospodo dospodari...Nemate vi toliko cuvara sistema i vas u njemu koji ce vas sacuvati od BESNOG I GLADNOG naroda..Sta cemo onda.Strasbur...jok,bolje sutra...jok,prekosutra..jok,datum 28 jun...pa??Jok..rada,staza,hleba braco hleba...DOGORELO!!!

matori

pre 10 godina

Srbija ništa drugo i ne radi, već 20+ godina, neguje, štiti i pomaže, kriminalce, lopurde, ubice i najgori šljam... Primera je bezbroj!
Pošten svet tu nema nikakve šanse, pogotovo ako se uzda u svoj rad, u red i u institucije sistema... Ceo sistem je postavljen naopako, da služi onima koji ga pljačkaju na svakom koraku!
Sve je to poznato svakome u ovoj zemlji (i van nje, mnogima je jasno), ali niko ništa ne preduzima, jer tada bi bio prekinut zatvoreni krug moći, lopovluka, i vlasti...

Zoon Politikon

pre 10 godina

Lik je duzan za doprinose 2 miliona dinara, jer ih svesno ne isplacuje a pronasao je foru da preko tuzbe izdejstvuje obavezu da plati minimalac od svega 13 soma mesecno (koliki je minimalac za drzavu), i uspeo je da na taj "legalan" nacin izmiri sve svoje obaveze za 1,2 miliona... I mnogi to rade, i svesno izigravaju drzavu i njenu regulativu, a sada ce jos ona da ih nagradi. sramota!

apsurd

pre 10 godina

Ako gradis sa gradjevinskom dozvolom-glup si,
ako legalno uvezes polovni automobil-glup si,
ak placas tv pretplatu-glup si,
ako uplacujes doprinose ljudima koji rade u tvojoj firmi-glup si.
Posto si lojalan gradjanin drzave u kojoj zivis i time neosporno dokazujes da si glup, bices kaznjen.

Ako gore navedeno ne radis, i posto si sposban i pametan (mada nelojalan) bices nagradjen.

Sta je to zbog cega gradjani treba da vole i postuju Srbiju?
Pa priroda je lepa i nebo je plavo, narocito u prolece.

Maric Aleksandar

pre 10 godina

Ne mogu da verujem, sve je prebaceno na leđa radnika.

Ma ukinite državni penzioni fond, ne treba nam, pod ovim uslovima jednostavno je nemoguće doći do penzije.

Ovo je jednostavno ismejavanje radnika i poslodavaca koji uplaćuju redovno svoje obaveze, znači totalno bezobrazno.

Milos

pre 10 godina

Plaćaš RTV pretplatu, platio si nekih 1000 eura, mogao si na Kubu da odeš dva puta, Tijanić bio već četiri puta na Karibima, oni je ukidaju, ispadneš majmun a neki nisu ni dinara dali! Plaćaš par hiljada mesečno doprinose za PIO i Zdravstvo, oni ukinu, oproste, nesavesnim poslodavcima. Ko je lud u ovoj ludoj državi?

Sasa73

pre 10 godina

Čitam ovo i ne verujem....U Srbiji je glup svako ko veruje da će presvučeni radikali doneti bilo šta dobro običnom građaninu, radniku, učeniku. Sve su to ljudi koji su navikli da u svojoj destruktivnosti traže reženja za probleme Srbije. Nekada su se izivljavali "okrećući" nas protiv Muslimana, Hrvata, Albanaca, Nato pakta. I nikada za to nisu snosili nikakvu odgovornost. Zahvaljujući njima, dobijali smo pozive za mobilizaciju i bežali u skloništa.A sada su eto bivši Šešeljevi saborci okrenuli nož premana nama. DONESITE GOSPODO BILO KAKAV ZAKON O RADU I PRIMENJUJTE GA OD DANA KADA STUPI NA SNAGU. Onda će ljudi unapred znati svoja prava, proveravaće da li im je uplaćen staž, pa će trpeti i ćutati ili će dati otkaz. Imaće mogućnost izbora. A onima koji su radili po odredbama starog zakona uplatite i povežite radni staž da ljudi imaju mirniju starost. Sram vas bilo gospodo radikali, veliki i mali.

prolazeci

pre 10 godina

Ako gradis sa gradjevinskom dozvolom-glup si,
ako legalno uvezes polovni automobil-glup si,
ako placas tv pretplatu-glup si,
ako kao poslodavac, uplacujes doprinose-glup si,.
Posto postujes zakon i lojalan si gradjanin, cime neosporno dokazujes da si glup, moras biti kaznjen.
Zasro gradjani treba da postuju i vole Srbiju?
Pa lepa je priroda i nebo je plavo, narocito u prolece.

plb

pre 10 godina

Pametni Dinkic uvek nadje pametno resenje. Ozakoniti da ono sto nije placeno ne mora ni da se plati. Veliki oprost dugova nesavesnim poslodavcima, nesavesnoj drzavi i njenim lenjim i neodgovornim sluzbenicima, koji nisu radili svoj posao, i nisu nista uradili da obaveze budu izmirene. Koga briga za one hiljade radnika koji ni penziju nece moci da ostvare, jer nece imati dovoljno staza za nju. Ta budalastina od kvazi bruto zarada nas je dovela do ove tacke. Moja jedna poznanica je nakon 10 godina rada konstatovala da joj ni dan staza nije uplacen, a kada je pitala poslodavca o tome, odgovor je bio, primala si platu, sto sama sebi nisi uplacivala, ne mislis da cu ti ja to placati.
I sada ih je ovaj zakon sve amnestirao. Gde si ti tu Dinkicu.
Mislim da pod hitno treba tuziti drzavu i poresku upravu zbog necinjena, i posle toga Strazbur.
Druga stvar koju treba uraditi, ako je bruto plata, onda je i isplatiti, pa neka svako vodi racuna da plati na vreme svoj porez i doprinose, pa je onda sam odgovoran, a ne ovako, kao poslodavac o tome brine, tako sto to nikada ne plati, i po meni je to kradja, krivicno delo, bogacenje na tudj racun, i u zatvor uz prinudnu naplatu iz imovine.
A nesto razmisljam, da se ovde ne radi o sledecem, firmama u restrukturiranju, gde je drzava preuzela na sebe teret da namiri zaostale poreze i doprinose, pa se nasla u bedaku, i evo sjajnog resenja, donecemo zakon kojim amnestiramo sebe, i usput jos po nekog.

sreten

pre 10 godina

rezime je sledeci/ turci nas jahase 500 godina,znaci bili su sila tadasnjeg vremena,a i bili su stranci.a i 500 keka je 500 keka rodjaci.a ovi nasi su nasi,sto bi se reklo nasih gora listovi,e oni ce nas jahati minum............. strasno kada samo pomislim na to.a i kada pogledam kakvi smo neslozni,podmukli,tromi,bezidejni,lenji cini mi se da ni bolje ne zasluzujemo.

Pedja

pre 10 godina

Do je diraktan udarac na drzavu. Poslodavci svesno krse zakon, udaraju na drzavni budzet i gradjane a drzava, vlada i pravni sistem cuti. Pitenje je zasto??? Zato sto najveci duznici su upravo firme glavonja koji sede u vladi i donose takve zakone. Ako je tako, onda moraju i da zastarevaju dugovanja gradjana prema drzavi. Znaci da ne mora da se placa struja, infostan, telefon... Ionako ce da zastari. Sramota

Jedino DRŽAVA ne zna da naplati dug.

pre 10 godina

Zašto bi trebalo da JA tužim poslodavca?
POSLODAVAC je kršio zakon, POSLODAVAC nije uplaćivao, a profitirao je na mom radu.
Iznos DUGA fondu PIO je morao da se nadomesti iz republičkog budžeta
(da bi bilo redovne isplate penzija).
Znači POSLODAVAC DUGUJE BUDŽETU.
POSLODAVAC nije uplaćivao, uplaćivali su svi oni koji pune budžet.
Iznos DUGA je iznos po radniku puta broj radnika puta broj meseci rada svakog radnika.

zoran1965

pre 10 godina

kada je pravljen ovaj zakon, nije se razmisljalo o radnicima i stranim firmama. vec o lokalnim tajkunima-finansijerima, politickih stranaka. kada 'mi' dodjemo na vlas' zaradicete velike pare dok smo 'mi' na vlasti. a srbija ko srbiju .....
toliko o postenju ....

Odisej

pre 10 godina

Moze on da prica koliko hoce. Da su pozicije zastitinika gradjana, ombudsmana i poverenika od neke vaznosti i snage, davno bi ih popunili svojim ljudima...
(XXL, 15. jun 2013 23:51)

Pa ne može on da se sam bori za nečija prava. Pametnom je dovoljno šta ovaj čovek priča. E, sad taj pametni čovek treba sam da se izbori za svoja prava.
A gde su u Srbiji pametni??? Zavukli se u rupe i četuju po internetu čekajući da im neko donese "bolje sutra".
Neće, batice, to niko da uradi za nas. Moramo sami da branimo svoje interese. Nažalost, za to ovaj narod još nije spreman. Mi samo "političimo" i pred izbore se ponašamo ko huligani na derbiju - mrzimo sve što nema istu buju kao našu - a nikako da pokažemo onima koje biramo šta je naš interes.
Ponekad se pitam da li mi imamo uopšte svest o tome?

Samo vas gledam

pre 10 godina

samo polako, krug istorije postoji i docice sve na svoje. znam neke koji imaju odlicne predispozicije robova, a ima kandidata i za gladijatore. jos da drustva za zastitu zivotinja dignu ruke od lavova i da naprave tribine iznad kaveza na Kalemegdanu. ...

Rx5

pre 10 godina

Možda građani neće moći da tuže poslodavce, ali će moći da tuže državu Srbiju ukoliko im ne prizna neuplaćeni staž. Naime, država je bila garant pravnog poretka i poštovanja zakona, a nije uradila svoj posao i dozvolila je da građani budu prevareni, a ovim zakonom to je i potvrdila. Samim tim, država će morati da snosi štetu, tj. snosićemo je svi mi.

drvobradi

pre 10 godina

Sad lepo da tuže Dinkića, Vučića, Dačića i ekipu za legalizovanje robovlasnickog društva. Najgori zakon donet u poslednjih 100g sigurno. Što je najgore, ovo će proći jer ovde narod nema ni svest ni snagu da se buni. Druga loša posledica je što će Farma i slični projekti morati da potraju jos 90 dana, da raja ne primeti šta se događa. BTW zbog ovakvih i sličnih stvari Srbija neće skoro dobiti taj toliko željeni datum, tj pristup novcu o kome sanjaju naše vođe.

MP

pre 10 godina

Ovde postoji jedna mala zakulisna radnja. Ako drzava oprosti neuplacen staz, radnici kojima nije uplacen ostaju bez tih godina i u PIO ce se voditi kao da nisu ni radili tada. Dobar deo tih radnika ce otici u penziju po starosnom osnovu, a ne po godinama staza. Samim tim ce im biti manja penzija. Bas lepo racunaju za buduci budzet. Naravno sada poslodavci mogu slobodno da prestanu da uplacuju doprinose do pocetka vazenja zakona. Dzabe menjamo one na vlasti, sistem je ostao isti. Ovde je svaki "Murta" zajahao, a nijedan nije dirnuo sistem.

inat

pre 10 godina

Zato ko ne daje svake nedelje platu lepo napustiti i tako svi.Bolje je nego raditi i biti roblje i sluga nekom za dzabe ili za sramotnu sicu nazovi platu.

sivilo...

pre 10 godina

Ljudi,ne sekirajte se,ni do sada nas niko nije stitio niti je zakon o radu funkcionisao u nasu korist... (pool, 16. jun 2013 07:28)
Dokazano u praksi. Pogotovo nas u “sivoj zoni”!

Siniša

pre 10 godina

Sve dok sedite i ćutite političari i tajkuni će nas gaziti, gaziti...pljačkati...Političari uvek rade u interesu, za, onoga ko ih finansira, a ne u interesu onoga ko glasa za njih. Mitrivić duguje za poreze 6,5 miliona evra i nagodio se sa režimom da pljuje po opoziciji, a dug će mu biti oprošten...tako sistem funkcioniše, a narod umesto da izađe na ulice i buni se, gleda farmu, pa čak i glasa-baca pare, i razne gluposti...to se zove - ispiranje mozgova, prolupavanje, hipnotisanje...

Pametnjakovic mladji

pre 10 godina

Pocela i ova vlast sa glupim zakonima, a taman sam se 100-ti put ponadao da ce nam biti bolje...Ma ne zasluzuje ova drzava njenu decu...pobeci odavde i zaboraviti na Srpsku glupost

Rior

pre 10 godina

Bila jednom jedna drzava u kojoj je radnik cenjen i nikad ponizavan, bila je jednom... a bila je i neka tv emisija: " Trazili ste gledajte"...

marko

pre 10 godina

Ti isti radnici su i glasali za ove koji nam donose takve zakone!!!!!!!Da li je potpredsednik vlade i ministar za rad,socijalnu zaštitu i zapošljavanje Jovan Krkobabić svestan svojih postupaka!!!DOLE VLADA!!!

Omega

pre 10 godina

Pogrešno je izvući samo jedan deo iz Zakona o radu, jer je ta problematika kompletno neuređena.

U oblasti rada, na jednoj strani su zaštićeni «beli medvedi» – politički podobni koji se uhlebljuju na budžetu, imaju dobre i redovne plate i doprinose, a sutra im sleduju visoke penzije. Na drugoj su "poniženi i uvređeni", oni pošteni, politički nepodobni, koji ili ne mogu da nađu radno mesto ili rade kod privatnika, koji im zarade ne isplaćuje mesecima, doprinose takođe. Nije kriminalno samo ne dati radniku zaradu mesecima, već mu isplatiti 15.000 ili 18.000 dinara, što je ispod zakonskog «minimalca». To je gore i od robovskog rada, jer su robovi kod robovlasnika imali i hranu i krov nad glavom, a kod ovih u Srbiji nemaju ni za hleb.

Belgija je još 1910. godine neisplaćivanje zarada i doprinosa proglasila krivičnim delom. Treba prepisati njene zakone, zakone Nemačke, Norveške, Finske i udesetostručiti broj inspektora rada, da 24 sata češljaju poslodavce uzduž i popreko. Ko kasni sa zaradom i doprinosima, odmah mu sledi zatvaranje firme, zatvor i oduzimanje lične imovine.

Dakle, zaštitnik građana treba da se pozabavi time da se neisplaćivanje zarada i doprinosa proglasi teškim krivičnim delom - ugrožavanje života radnika i njihovih porodica.

M

pre 10 godina

Čitaju li poslanici zakone za koje glasaju??

Treba personalizovani izborni sistem, da ja znam, tj svaki građanin za koga sam/je glasao da me/nas predstavlja, pa kad se ovako nešto desi, da može da nazove svog poslanika i pita: ZA ČIJI INTERES TI GLASAŠ?

Da funkcioniše kao Kongres u Americi. Kada zajednica hoće da se obori ili spreči usvajanje nekog zakona, lokalni funkcioneri kažu - ZOVITE SVOG KONGRESMENA i zahtevajte da NE GLASA ZA DATI ZAKON!

Pa da vidimo da li bi se ovakve stvari dešavale. To se zove "vertikalna prohodnost" i omogućuje da najbolji napreduju u politici, a ne demagozi. A ako se neki demagog i provuče, bar da se ne prave ovakve svinjarije.

Upravo oslobađanje plaćanja je neustavno. Nažalost naš Ustavni sud je prenatrpan zbog svakojakih slučajeva koje mora da rešava...

Напаћен човек

pre 10 godina

Бољег нама нема док год будемо ћутали односно дозвољавали да нас газе као инсекте...

Srbin

pre 10 godina

Ako poslodavac nece da plati doprinose, onda ce to morati drzava, jer im je ona omogucila da ne placaju iste. I kako cemo mi u Evropu, kada unistavamo sopstveni narod.

Anoniman

pre 10 godina

Drzavna administracija je kriva sto se ovo desava. Na licnom primeru znam da kad mi poslodavac nije uplacivao doprinose, zvao sam nekoliko puta nadleznog sluzbenika u PIO fondu i vrsio pritisak da nesto uradi. On je govorio da zna za situaciju, da su u kontaktu i da ce to sve biti u redu! Kad sam dao otkaz i dobio raskid ugovora i sve upisano u radnu knjizicu, mislio sam da je to reseno, ali kad sam zavrsio faks i krenuo da radim honorarno na ugovor, ispostavilo se da se ja i dalje vodim kao zaposlen, iako je proslo 4-5 godina i firma vise nije postojala. Na kraju, da bi resio svoj status i mogao dalje da radim, u PIO fondu su me naterali da potpisem da se odricem tog staza, zato sto poslodavac nije nikad uplatio ni dinara.
Ako drzava nema para, a hoce da podvuce crtu, onda lepo nek proglasi bankrot, sve raspusti i idemo iz pocetka!

Srbin 100%

pre 10 godina

Zakon je donet da bi se izbeglo zatvaranje velikog broja firmi koje nisu uplacivale doprinose i da ne mnogi ostali bez jedinog sredstva prihoda,zakon nije sjajan ali vlada nije kriva zato sto niko od nadleznih nije reagovao ni sankcionisao ponasanje poslodavaca u prethodnom periodu

Shane

pre 10 godina

Vucicu, resenje je lako. Ako se vi zaista borite protiv korupcije i hvatate ljude koji su ostetili Srbiju za milione eura, ili mozda cak i milijarde. Kada dokazete to, oduzmite im novac i uplatitle fondu za penziono osguranje. Posto ti isti ljudi umesto da se drze zakona i uplacuju svojim radnicima najosnovnije stvari, sada ce biti pomilovani, zar ne? Ako bas radite svoj posao ili ste najobicniji krpelji?

Pijačar

pre 10 godina

Mi najviše u ovo verujemo jer verujemo Vučiću,Dinkić nije osoba od poverenja menjao je stavove jedno pričao drugo radio Vučić što kaže to uradi.