Četvrtak, 13.06.2013.

16:03

Napad u Sigurnoj kući,troje ranjeno

U napadu u Sigurnoj kući u Beogradu danas oko 12 sati povređene su tri osobe, među kojima i jedanaestogodišnji dečak koji je pokušao da odbrani svoju majku.

Izvor: B92

Napad u Sigurnoj kuæi,troje ranjeno IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

161 Komentari

Sortiraj po:

stranac, 1952

pre 10 godina

Muškarac, glava porodice, žena ima da ga sluša, deca su njegovo vlastništvo! Totalni patriarhat, koji je bio suzbijen do pre 25. godina, svi smo bili jednaki, barem tako su nas učili, a sad odjednom opet: prvo Bog, onda svećenik bilo koje ispovesti, a onda pater familijas, koji je Bog i batina svoje familije! Jadne žene i deca!

Realista

pre 10 godina

Ja sam mislio da se "sigurne kuće" zovu upravo tako zato što su sigurne! još jedan apsurd iz svrbije...
A za počinioca, brza i efikasna presuda bi bila metak u glavu, to je policija odma trebala da odradi i reši problem...

kraljica

pre 10 godina

Za nasilje je isključivo i jedino odgovoran POČINILAC. Mnoge žene ćute i ne prijavljuju jer znaju da su najugroženije upravo u tom trenutku kad stvar izađe u javnost i da je pitanje da li će živu glavu da iznesu. Naročito ako imaju djecu, jer nasilnici često prijete da će prvo njih pobiti ako one odu i na taj način ih drže u situaciji stalnog straha. One su zato paralisane da bilo šta preduzmu.
Muškarci nisu žrtve nasilja na ovaj način. Njima je uglavnom argument da žene "zvocaju", pa zato vole sebe da proglase žrtvama nasilja itd. ali to je više onako eto da se stvar malo banalizuje i relativizuje. Bitna razlika je u tome što oni nemaju strah za svoj život i život svoje djece od neke tamo kobajagi zvocave "nasilnice".
To je nama naš patrijarhat dao, da svakakve bitange misle da su glava kuće i da imaju apsolutno pravo da ubiju i ženu i dijete ako im se ćefne. U zatvor pod hitno, na što duže!

prevencija

pre 10 godina

Kada neko dodje u sigurnu kuću to znači da je siguran.A da bo došao do nje već je prošao mnogo maltretiranja.I sada drzava ni tu ne moze da ga zaštiti.
1.Svako verbalno maltretiranje kazniti kao pokusaj nasilja
2.Svaku pretnju kazniti kao krivično delo u pokusaju
3.Svaku telesnu povredu sankcionisati kao pokusaj ubistva

Silvester

pre 10 godina

Omanuli su policija i socijalna služba koja nije blagovremeno pristupila rešavanju problema u datoj porodici. Ali oni lako mogu da se odbrane time što je ovakvih porodica MNOGO! I da su uzroci katastrofalno stanje u društvu. A onda dolazimo do realnog sistema društveno-ekonomskih odnosa u Srbiji, i znamo pravi odgovor. U pitanju je totalno mafijaški divlji kapitalizam koji je razorio sve što je bilo iole normalno u Jugoslaviji.

Dakle, ne leče se brojne posledice već uzroci, i zmija se udara u glavu. REVOLUCIJA!
Samo socijalizam Srbina spasava. Dosta je bilo ovog neokolonijalnog razbojničkog eksperimenta.

Nesalomljiva

pre 10 godina

Prezivela sam nasilje u detinjstvu i adolescenciji iz vise ugla. U vremenu pre rata policajci nisu hteli ni da me saslusaju. Zajedno sa majkom sam trazila pomoc ali su me oni "tesili' recima da ce sve proci.

Kada sam napustila Srbiju moji problemi su poceli da se resavaju sami od sebe ali i dan danas osecam posledice trauma iz detinjstva ali mi to i na neki nacin pomaze.

Jedino resenje za smanjenje nasilja je reforma sistema. Uvesti stroze kazne i obrazovati efikasan policijski kadar koji nece biti lenj i neodgovoran.

Nasilje je odgovornost drzave ali dok gradjani ne pokrenu resavanje problema drzava nece nikada nista uraditi po tom pitanju.

Prodaja oruzja u Srbiji je takodje pogresna. To treba zabraniti.

Neko Iz Mase

pre 10 godina

KRAJ!

Posle ove vesti, nema daljih vesti.
Zasto vise da postoji Drzava?
Cemu i zasto?
Kome?

Ovo je ONO cuveno "DNO DNA", kojem smo tezili,
a nismo znali kako da ga dosegnemo,
jer ni za to nismo imali talenta.
Ali, evo konacno smo uspeli!
Dobili smo prvu zrtvu "sigurne kuce"!

O Tomi, ni reci nisam rekao.
O Aci, ni slova.

Aha, kako da ne

pre 10 godina

Ma nema niceg bez dobrog fizickog obezbedjenja objekata, obaveznog video nadzora (da, svi to znamo) i naravno, drzava, drzava, drzava. Socijalni aspekt ovakvih pitanja ne sme da izostane. Nikakva potencijalna zarada (ili ne) ne sme biti ispred edukacije dece i omladine o ovakvim temama, ukazivanja na probeleme, proaktivnost. Nazalost, svi ovo znamo u teoriji a kad dodje do prakse, stvari se malo (vise) promene u 'korist' nasilja. Osnovno pitanje je kako se odbraniti od nasilnika ako u tome ne ucestvuje prvo porodica, potom drzava i drustvo u celini. Ne okretati glavu pred ovim, uvek moze da se dogodi kod svakoga...Tuga...Doneti i sprovesti konkretne mere zastite od nasilja na sirem nivou a ne da bilo ciji zivot zavisi od volje pojedinca.

Кривокапић

pre 10 godina

Сада ће Двери да нам објасне зашто је ово добро и да су ово вредности које че да извуку Србију из кризе. Ипак је то глава породице, ако хоће може и да коље.

ja

pre 10 godina

Ja sam zena koja je zlostavljana i koja je prezivela nasilje u porodici. Godine sudjenja i mucenja vas cekaju posle prijavljivanja nasilnika, uz sve dokaze...da bi predmet na kraju zastareo. O centru za socijalni rad da i ne pricam. Toliko o svemu ovom.

Nislija

pre 10 godina

Pre nedelju dana cujem jezive zvuke i zena vice UPOMOC, a muz(komsija koji je stara zatvorska musterija, djubre...0 od coveka) vice UBICU TE i onda se cuje kako vristi, zatim cvili i na kraju muk. Ja skocim, zovem policiju i kazem takva situacija, hitno posaljite nekog... a onaj na centrali ce na to aha hocu, samo se predstavi-ja se predstavim on kaze a adresa koja vam, je, a ja mu kazem covece mozda je ubio a on ce, paa dobro, poslacemo nekog...naravno nisu poslali nikog, verovatno ih svaki dan zovu po 100x ali je je bilo strasno. Pomisljao sam i da odem i da se licno umesam ali znam da ima oruzije i da mu zivot ne vredi nista-nema sta da izgubi a nista ne bi mogao ni da promenim. I posle vidim reklamu, ne okrecite glavu, prijavite nasilje, kome?!

crazy processor

pre 10 godina

Htedoh da napisem resenje ovog problema, ali uvideh da bih pisao 150k karaktera. Pokusacu u kratkim crtama. Nije problem u muskarcima, problem je u dopustanju kao i u svemu, das nekom prst, a on kasnije hoce saku. Lako se muskarcu koji moze da udari zenu utera strah u kosti, tako sto mu se izlome kosti kada udari slabijeg od sebe. Problem je sto zene cute u slucaju nasilja, neke zbog ocuvanja porodice, neke zavise od muskarca, neke zbog sramote, neke zato sto ga vole, neke su samokriticne i okrivljuju sebe smatrajuci da su zasluzile, a neke ujedno i najugrozenije zbog straha. Ne moze se resavati problem jednostrano, postoje i zene koje su nasilne, koje udare muza jer ovaj nece da uzvrati. Kriviti samo muskarce je ludost, mnogo bi zloupotrebe bilo. Nista ne moze da se resi preko noci, ali zene koje imaju svoju porodicu, svoju bracu, bi trebalo javno da govore o maltretiranju sve dok ljudi ne pocnu da odbacuju iz drustva te nasilnike, tada ce poceti da dobijaju i sansu zene koje nemaju kome da se obrate. Nije sramota dobiti batine, zene koje cute o tome indirektno uticu na to da i druga zena bude prebijena.

Dragan

pre 10 godina

Da li sad nema dovoljno dokaza za pocinioca kada je "dokazani povratnik" i ima li olaksavajucih okolnosti?

Zašto ime nasilnika nije objavljeno da se javno zna ko je?

Da li je stvarno policajac? I da li se do sada nije znalo kakav je?

Pokojni Vladan Batić je predlagao za takve "kastraciju"?

Da;ne

pre 10 godina

Zatvorila bih sve nasilnike u sigurnu kucu da ne mogu da izadju iz nje!Ali sve nasilnike pa nek se poubijaju sami tamo.A zene na slobodu

used to love her

pre 10 godina

Moje mišljenje je da pošto živimo u nepravednom društvu, sa nesposobnom elitom, onda su potrebni verbalne psihopate i batinaši da običan narod drže u strahu i pokornosti. Zle sluge loših gospodara znaju da im je mnogo toga dozvoljeno, posebno da maltretiraju druge. Takođe, u nepravednom sistemu "pas jede psa", pa neki svoje svakodnevne frustracije sa posla i okruženja uopšte, koje doživljavaju od pokvarenijih od sebe prazne na slabije od sebe, i na one koji su im na dohvat ruke. A to su nažalost, većinom članovi porodice. Da ne pominjen aluzije i pokušaje seksualnog uznemiravanja žena. Ako pristanu na to, nadrljale su od ljubomornih muževa, ako ne pristanu, opet ih neko kleveće. To su neki problemi, a šta je u pitanju kod ovog konkretnog slučaja, pitanje je pre svega za istražne organe. Ali, ako je društveni sistem nepravedan, tada su ovakvi događaji sve brojniji.

realna

pre 10 godina

Ne trebaju nama "sigurne kuce" da bi se krili nego siguran sistem koji ce prvo da uhapsi,pa da procesuira,pa da lepo zatvori i baci kljuc!Necemo mi zene uvek da se krijemo,nego da ih hapsite!

da da

pre 10 godina

Pre neki dan je bio clanak o nasilju nad zenama. Ukupno je bilo 12 komentara od pet ljudi. Toliko to interesuje ljude. Tad sam
napisala da kad neki napadne zenu i to procitaju bice komentara kako nasilnika u zatvor, jadna zena itd. Kao i uvek kod nas se ceka posledica, pa pricamo o uzroku, sto je nebitno tad.

maštovit

pre 10 godina

Ima dobra fora u jednoj američkoj seriji:
Patrola interveniše po prijavi kućnog nasilja i sklepta kretena u kola. On im se usput podsmeva kako će već u toku dana izaći. Odvezli su ga jedno 50km od kuće, uzeli mu sve što je imao po džepovima i cipele i čarape. Ostavili ga tako da šeta i rekli mu da će mu stvari ostaviti kući.

Callahan

pre 10 godina

A kako cemo nazvati to sto nam se desava u nasoj drzavi. Nasilje u .... samo sto se u nasem slucaju nasilnici smenjuju i niko od tih jos nije odgovarao.........niti ce.

Pavednik

pre 10 godina

Da se ja pitam, sve teze prestupnike bih, da proste svi koji citaju ovo, skinuo gole i vezao za banderu na glavnom trgu, pa kako se kome cefne. Ne znam, ali mislim da je to jedino resenje. A pod teskim prestupnicima smatram sve one koji pokusaju da ubiju, pokradu gradjane i ostalo, nadam se da ste me razumelli. Sto je mnogo, mnogo je.

pablito

pre 10 godina

@Victorinox, 13. jun 2013 19:16

Nasilje u porodici nije ni bilo krivicno delo tako da policija nije ni gonila nasilnike. Mogao je eventualno da zaglavi do mesec dana ako se zena usudi da ga prijavi. Pa kad izadje opet isto. Toliko istine radi. Ali je bitno da se opljune.

Ovo je jos uvek 'maco' drzava. Dok se bude sudilo kako se sudi bolje biti nece.

ffflyer

pre 10 godina

Uzasan dogadjaj i vidim da je pogodio dosta ljudi. Samo bih primetio da sigurna kuca nije i ne treba da bude tvrdjava a da je verovatno zena prezivela napad bas zato sto je bila tamo a ne kuci gde bi taj olos sigurno bio jos suroviji. Drugo: drzava jeste kriva za ovaj zlocin jer dopusta da nasilnici ne odgovaraju. Nije njemu to bio ni prvi ni deseti put da je potezao noz.

onaj drugi psiholog-onaj sto ga volite :)

pre 10 godina

Strasno,sad sam ukapirao da nas ima dvojica sa nadimkom psiholog,tako da ono pitanje sto je -kaja, 13. jun 2013 19:59 postavila je namenjeno onom prvom psihologu,a onda sam se ja ubacio sa nadimkom psiholog,napisao svoje misljenje i potom jos i odgovorio na kajino pitanje.Sve u svemu ludilo zagarantovano.

birac

pre 10 godina

A da mi lepo izdvojimo pare iz naseg,ionako prepunog budzeta,pa da pravimo Sigurne kuce za ove iz Sigurnih kuca?
Sta mislite?
Pa zar nije sramota da,kao prvo,taj bezumnik sazna gde je uopste ta kuca,pa da zenu prvo napadne na poslu,pa da niko ne reaguje?
Pa policajac iz Uprave za Kriminal,onaj pocetnik,bi ga odmah uhapsio jer je logicno da ce bezumnik,posto je prvo napao na poslu,da je prati i na kraju nadje kucu!

Navescu Vam samo detalj - ja sam rodjen u Titovo vreme,ono koje,za razliku od ovog sadasnjeg,savrsenog,nije valjalo..
Komsija se napio,prebio malog sina i zenu na mrtvo ime...
Za pola sata dosla 2 milicionera,to se tada tako zvalo,sa ficom...
Usli u kucu,mi se skupili i slusali..Jauci,lomljava...Prebili mu sve koske..Onako krvavog i rasturenog ubacili u ficu,odveli u stanicu na "doradu",a onda odmah,istog dana kod sudije..5 godina zatvora..Na izvesenje kazne - odmah...
Kada je posle 3,5 godine,zbog dobrog vladanja,izasao,nikada nije pipnuo ni zenu ni dete do kraja zivota,cak i kada bi se napio..
Valjda mu je u secanju,do kraja zivota,ostalo batinanje u kuci i "dorada" u stanici..
Nesto mi govori da je ovaj "recept" bio dobar,sta Vi mislite?

psiholog

pre 10 godina

@
(kaja, 13. jun 2013 19:59)

Ja nisam napomenuo da ja znam coveka ili celu porodicu,odnosno njihov problem...ja sam samo skrenuo paznju da nasilnici pre braka obicno budu nasilnici i u braku.Tacan motiv zasto je on hteo da ubije zenu varira od slucaja do slucaja

Vazna stvar je da onaj ko je nekad maltretirao,odnosno ko je bitke i probleme resavao tucom,taj kasnije misli da i u braku moze tucom da resi problem,pogotovo sto nasuprot sebe ima zenu koja je fizicki slabija.

Problem je sto nasilnik na ulici prolazi nekaznjeno i sto kasnije veruje da u braku u svojoj kuci moze da radi sta hoce,od vredjanja pa...

"Da je zaista zeleo da vidi svoje dete ne bi ga napao!"

-ko govori o vidjanju deteta,on je dosao sa namerom da ubije svoju zenu,tacan motiv zasto je to hteo recice vam neko nadlezan ko prati slucaj.Motivi su razliciti od slucaja do slucaja nema tu nekog univerzalnog koji vazi za sve ubice.

zmitjkoe

pre 10 godina

Zasto je u Srbiji sve naopako od normalnog sveta je pitanje svih pitanja. Da zena i dete pobegnu od kuce od muza nasilnika a on ostaje da se siri u kucici slobodici je drustvena patologija. Umesto da nasilnika stave u sigurnu kucu (kao sto se radi sa one strane Srbije), a majka i dete da zive normalno, zbog majke a narocito zbog deteta. Odrastanje u porodici sa nasiljem proizvodi traume i nove nasilnike. Zato danas nasilnicima, siledzijama i huliganima valjda niko nista ne moze. Nasilja i agresije ima sve vise i na sve strane, cak i vlast koristi nasilje i nasilnike (bilo da pale ambasade, dzamije ili kamenuju gej ljude). Ako uskoro Evropa ne udje u Srbiju ("datum') ovom narodu nema spasa.

Sombor

pre 10 godina

1.Ako ima vise sigurnih kuca na razlicitim lokacijama onda ne mozes maltretiranu zenu sa detetom staviti u grad zlostavljaca.dakle BGD u Su,NS ili Nis.
2.Ne mozes zenu zaposliti na pijaci koja je u krugu redovnog kretanja.Kome je takva bolestina pala na pamet jer nije preduzeo mere sigurnosti i samim tim doveo zenu u situaciju da nasilnik zna kretanje zrtve?!?!
3.Sa ambasadama izvan zemlje nek se posalje pismo,kako bi nasilnik odustao od potrage ili krenuo u pogresnom smeru.
4.Ovo je igra macke i misa,a ne za bezbednostne sluzbe,policiju itd.Drzava joj nije birala partnera debila,ne vidim sto bi se opterecivala mazohistima koji su doziveli kulminaciju

Igor NBGD

pre 10 godina

Ministar policije odmah da podnese ostavku. Iz moralnih razloga naravno. Jos pre 18 meseci ljudi su tražili pomoć policije u obezbedjivanju kuce, ali posto nisu cece, jece i ostale kvazi "VIP" nakaze, zahtev je jos na razmatranju. E moja Srbijo na sta si spala...

Nebitno

pre 10 godina

Jos volim svoju bivsu zenu. Ipak, njen zivot je njena stvar, iako je ona mene ostavila. I da, nikada je nisam udario. Mislim cak da i ona mene voli. Ali, ovo? Da povredis dete? Nema tu lecenja, gospodo, bolest je prevelika...

crni domino

pre 10 godina

Gospodo, zeleli ste Naprednjake na vlasti - imate napredne dogadjaje!
Sto kazu SNS botovi, sada ce nas ubavi Vucic i ovaj problem da resi a za dogadjaj je kriva prethodna vlast!
Izgleda da dogadjaji u ovakvoj drzavi sa ovakvom vlasti polako izmicu kontroli. I bice ih cesce i u tezim oblicima!
A ovamo se zanose sa Vidovdanom, Spasovdanom...

Victorinox

pre 10 godina

Sigurna kuća... sve i da ima obezbeđenje, ko će da brani ženu kada ode na posao? Vratite bre rejonske policajce, koji su znali i šta ko kuva tog dana u njihovom ataru. Pa kad majmun krene da bije ženu i dete, dođe patrola, spakuje ga i usput ga u marici odere od batina. Za mesec dana bi rešili i navijače, i lokane dilere i ovakve bilmeze. Ali to nisu evropski standardi, krše se ljudska prava, a i NVO sektor bi ostao bez kinte.

sandrica

pre 10 godina

Starsno sam besna i ljuta! Toliko.. da mi je ta emocija vec bleda - pa postajem samo sve vise i vise razocarana.
Sramota!!
Placamo drzavi, da cuvaju kojekakve Cece; kriminalce - 'zasticene svedoke', zadrigle politicare i kojekeve nebitnjakovice.
A Institucijca, kao sto je "Sigurna kuca" osim sto nije stvorena ne moze cak ni da bude podrzana od strane ove nase 'drzave'.

Shonke

pre 10 godina

@aca policajac
Ajde, molim te, ne kukaj nego radi svoj posao! Koje vi škole obezbeđujete kad samo obilazite oko njih jednom dnevno? Ima vas više po kafićima i kafanama u toku smene nego na zadatku. Ne smete da priđete ni jednom ozbiljnijem kriminalcu na 100 metara, niti da ga zaustavite zbog saobraćajnog prekršaja. Sindikati vam savetuju da za "te pare koje primate ne rizikujete mnogo na intervencijama" a vi ovde kukate kako ne treba da štitite neke glupe zgrade. PA OVAJ ZLOČINAC NIJE IZBO ZGRADU NEGO TRI ŽENE I DETE!
I vi ste krivi zato što ne radite svoj posao kako treba. Počev od vašeg ministra do onog što sedi na prijavnici sup-a.

kaja

pre 10 godina

@psiholog...Vi to strucno ili laicki pokusavate da objasnite zbog cega bi neko mogao da iskasap majku pred detetom, da ne spominjem da je ranio tim nozem i dete??? Dajte jedan valjan razlog, a ne njegovu "istraumiranu psihu". Da je zaista zeleo da vidi svoje dete ne bi ga napao! Nasilje u porodici je veeeliki problem u ovoj drzavi. Nazalost, nikoga to ne interesuje dok se ne dese ovakve stvari!

Viktor Dimitrijev

pre 10 godina

Ovo se deshava non-stop. Ja bi mu licno dao 20 godina robije a i u Americi ne bi proshao lakshe. Svaka kazna koja je manja od 5 godina robije za ovakav slucaj nije kazna. Apelujem na sve ljude koji su u stanju da pomognu da ova zver dobije maximalnuy kaznu da to i ucine, jer time nece pomoci samo ovoj zeni i sinu.. nego ce uticati da ovakvih napada u buducnosti bude sto manje. Hvala unaprad.

itd

pre 10 godina

Velike "muskarcine" samo zene i decu biju, nadam se da ce sudija da poslusa tuzilastvo koje ce traziti verovatno sto vecu kaznu i da ce ga osuditi dovoljno da vise ne vidi svetlost dana. I tako bi trebalo sa svakim nasilnikom. Posle bi se i oni zapitali da li je pametnije za njih da udaraju svojom ili tudjom glavom u zid kad su u problemu, jer samo tako ce postati svesni da nisu svemocni i da porodica treba da bude oaza mira, a ne bokserski ring.

Zoran kg

pre 10 godina

za Milorada Zar nasilnik koji upada u sigurnu kucu mora da bude samo Srpski domacin,Pravoslavac,anti-nato rasplozen,znaci to sto si naveo je uslov da budes bitanga i siledzija?

psiholog

pre 10 godina

mamu da mu j...m i svim slicnima! Imam traume za ceo zivot i cudan odnos prema muskarcima zbog toga sto sam u svojoj kućí kao dete gledala slicne stvari! Nikad od mene normalna zena, jadan moj muž!
(dzupica, 13. jun 2013 16:35)

Nacices ti nekog ko nije sklon nasilju i ko ce da ti povrati poverenje.Daj sansu nekom duhovitom,saramantnom,mirnom tipu i problem resen.

Da se vratimo na problem-
Glavni problem je sto neke devojke i zene upravo vise cene i traze nasilne momke.Za njih su oni,dok se zabavljaju "face","dase"...Nasilnost tada iskaljuju na ulici,kasnije(kad napuste ulicu)u braku,odnosno svoj bes ispoljavaju u porodici.
Nije on nasilan postao u novoj porodici,nije nasilan od juce...on je nasilan bio i pre braka samo je svoj bes sa ulice uveo u kucu.Pamet uglavu devojke,bezite od nasilnika ili danasnjih "frajera","dasa",neretko ih i same zene nazivaju "muskarcinama" ili one budalastine sto pricaju neke zene "da zna da lupi sakom o sto"(prvo sto,pa stolica,pa brada,pa modrice,pa neretko i ubistvo).U braku uvek ima carki i nesuglasica,ali sa nasilnikom u kuci ima i NASILJA.

Eto ja sam probao da posavetujem,inace nije nista cudno sto nasilnik pravi nasilje-pa zato ako hocete nasilje-birajte nasilnika

Andjela

pre 10 godina

Nigde u svetu sigurne kuce nisu resenje! Sklanjate i sakrivate zrtvu, a pustate ludake i manijake da zive normalno, na svom ognjistu!
Gde je tu logika??!?

Valjda uhapsite i sklonite onoga koji pravi problem,
nadjete psihiatre da rade sa njim, a nevine ostavite
kod kuce..

Samo u Srbiji!

Mikan Maric

pre 10 godina

Ostavka Ministra za socijalna pitanja Krkobabica i drzavne sekretarke B.Stankovic zbog zanemarivanja problema nasilja u porodici i neukljucivanja Sigurne kuce u sistem socijalne zastite. Jaki na recima, nikakvi na delu. Deklaracije, strategije i slicna prazna slova, a u stvarnosti nasilnici slobodno krstare ulicama dok zene beze od kuce i sklanjaju u SK a za to vreme niko nista ne preduzima.
Krkobabic radi samo za penzionere a nasilje nad zenama i decom u Srbiji raste iz godine u godinu. OStavke odmah!

disco

pre 10 godina

Za obezbedjivanje sigurnih kuca nema policajaca ali zato ih ima na stotine kada su fudbalske i kosarkaske utakmice jer obesni maloumnici (tzv navijaci) vole da divljaju. Eh Srbijo...

pilula

pre 10 godina

da li se zna ko je ministar policije koja ne obezbedjuje sigurne kuce? ili ministar policije mora da se bavi kosovom i mora da se bavi ekonomijom i unutarstranackim pitanjima posto je i predsednik stranke, i premijer i ministar policije?
da li ministarstvo pravosudja treba da amnestira pravosnazno osudjena lica zato sto nema gde da ih smesti, ili treba da donese institut poput zabrane prilaska koji se moze izdati u roku od 24h? sad bar imamo onih 600 sudija koji su proglaseni nedostojnim i viskovima, (a gradjani ih sve vreme placali) koji to sad vise nisu. mogu li stvari da se ubrzaju, posto imamo 600 sudija `sa klupe' u igri?
da li ministarstvo za rad i socijalna pitanja ima iti jednu drugu brigu do visine penzija? o sposobnosti vec dosta govore zahtevi gluvima da ostvare svoja prava telefonom!
da li iko snosi odgovornost za sistem koji ne funkcionise?

fraka

pre 10 godina

svakom ce prva reakcija biti "smrtna kazna"! Al nije to tek tako.. pravo je veoma komplikovano. Uzmimo da je 2 % ljudi pogresno osudjeno (moze biti i vise lako), to znaci da bi dvije osobe stradale zbog necije greske. Svi vi koji klicete "smrtna kazna", stavite se u kozu onoga koji treba da je izvrsi... i to su ljudi.

Duci0167

pre 10 godina

Nezadovolje pijandure koje misle da je zena njihovo privatno vlasnistvo. Ne mogu da zamislim taj pomraceni um koji ide sa namerom da ubije zenu,dete i ko god da mu se nadje na putu. Jesu li to te porodicne vrednosti koje treba da gajimo? Policija na prijavu kaze nasilniku "nemoj to vise da radis" a ovaj odgovori sa "necu" i to je to. Nismo ni svesni koliko nasilja ima oko nas! Devojke,birajte pazljivije sa kim planirate da provedete ostatak zivota!

Gradjanin1

pre 10 godina

Niko ne prica o uzrocima, posledice su verovatno atraktivnija vest. Da li ste se upitali koliko muskaraca trpi psiholosko nasilje od zena. Zakon uglavnom stiti zene, a siguran sam da neke to koriste radi maltretiranja i izazivanja muskaraca.

vesna

pre 10 godina

apsolutno se slazem sa mnogo strozijom kaznenom politikom.
pitam se ko ce je i kada doneti ???????
koliko je zrtava potrebno da bi se pokrenulo to pitanje?
takodje, znam da postoji i zensko nasilje nad muskarcima. pretpostavljam da se o tome jos manje govori sto zbog sramote, sto zbog mogucnosti da se te zene odjednom "pretvore" u zrtve - i zato oni uglavnom cute...

povredjenu zenu sam danas videla u UC, zelim joj brz i lak oporavak...

xyz

pre 10 godina

Ljudi dokle cete ovo da trpite? Svi se nesto kao pozivaju samo na drzavu, policiju, sistem. Treba se nekada i sam organizovati i braniti osnovne slobode ako vec drugacije ne ide.

a

pre 10 godina

Ako posle ovoga policija ne bude uvela čuvanje kuće 24h (a to su iz Sigurne kuće odavno tražili) onda meni ništa više nije jasno... a sudstvo je definitivno institucija koja pravi najveća s**** u ovoj zemlji.

Sremac

pre 10 godina

Kretenizam svoje vrste! Ova stoka treba da bude u zatvoru dosta godina.
I treba dodati da u Beogradu ipak postoji tzv. sigurna kuća. Zamislite kako je po manjim mestima od Priboja do Kikinde.

Milorad

pre 10 godina

To su ti srpski domacini, patriote, pravoslavci, koji mrze EU i sve sto dolazi sa zapada. A nezainteresovanost i nemoc drzave necu ni da komentarisem, tu je odavno sve jasno.

Ok

pre 10 godina

30 zena je izgubilo zivote u poslednjih 7 meseci u poordicnom nasilju. Postojanje ovakvih kuca samo ukazuje na nemoc drzave da se obracuna sa nasiljem u porodici.
Zatvorio bih sve sigrne kuce a nasilnike u pokusaju kaznjavao sigurnim zatvorom.
Psovanje? Ozbiljna pretnja - 3 godine. Samar? Sistematsko izrabljivanje - 5 godina. Motka ili ne daj boze noz?
Tesko ubistvo u pokusaju - 20 godina. Ako za silovanje dajete 10 - nista manje ne treba davati za svakodnevno psihicko maltretiranje?

Zasto ako joj je pretio na pijaci nije uhapsen i procesuiran za ozbiljnu pretnju?

Aca policajac

pre 10 godina

disco sta pricas covece!? Da sigurnu kucu obezbedjuje policija? Oni imaju svoje obezbedjenje a policija dolazi po potrebi. Najbolje bi bilo kada bi svako u drzavi imao po jednog policajca. Obezbedjuju politicare, skupstinu, vladu i druge institucije, svedoke, javne licnosti kojima je ugrozena navodno sigurnost, utakmice i druge javne skupove, crkve i sinagoge, skole. Resavaju naredbe Suda, resavaju sudske, opstinske dopise i izlaze na intervencije. I pored toga svega gubi se ljudstvo koje bi znacilo u oreventivnoj borbi protiv kriminala, pronalasku izvrsioca krvicnih dela i odrzavanju stabilnog reda i mira. I pored svega toga ti bi hteo da policija sedi u sigurnoj kuci! Policiji je mesto na ulici da rade a ne da cuvaju objekte i razne glupe ustanove.

Holland

pre 10 godina

Radio sam par godina u Holandiji u jednoj sigurnoj kuci. Da da, nasilja ima svuda, dakle ne samo u Srbiji. U kakvom su stanju dovodili neke zene nemozete ni pretpostaviti. Verujte mi na rec niko ne ostaje ravnodusan kada cuje pricu jedne od njih ali su u vecini slucajeva bliza okolina, dakle porodica, prijatelji, pa tek onda drustvo krivci broj jedan zbog eskalacije nasilja. Okrenite se oko sebe i budite iskreni koliko puta ste bili do sada svedoci nasilja odnosno koliko puta ste culi da se komsije svadjaju i koliko puta ste se odlucili zakucati im na vrata i ponuditi pomoc umesto zvanja policije?
U tome je poenta, zivimo u vremenu zatvorenih zavesa, vremenu kada najradje biramo pasivnu stranu u slucaju sukoba od kojih poneki i eskalira kao ovaj slucaj.
I sta onda, pljuvanje na drzavu? Pa ne moze drzava resavati nase individualne probleme, niti nas moze prisiliti da se malo zamislimo o spostvenoj savesti. Zene koje zavrse u sigurnu kucu su vec unistene a sto je najgore u vecini slucajeva se mentalna trotura cak i nastavlja posle napustanja kuce.
Problem je u nama, u nasoj okolini, nasem drustvu, nasim prioritetima, nasa deca danas prilikom svadje umesto razdvajanja snimaju istu mobilnim telefonima a njihovi roditelji o tom pojma nemaju jer su prezauzeti poslom i facebookom, twiterom i ostalim net s... Jos kad se na citavu pricu nadoveze jedan veoma spor pravni sistem sa jos sporijim i neorganizovanim socijalnim ustanovama definitivno me ovakvi slucajevi ne iznenadjuju.

Aleksandar

pre 10 godina

DA li smemo coveku da oduzmemo ljudsko dostojanstvo, bez obzira koliko je pogresio, pa da ga pretvorimo u besnu razjarenu zivotinju?
(psiholog, 13. jun 2013 16:41)

Dostojanstvo se ne daje niti oduzima, već se stiče i gubi, dragi moj psihologu. Onog trenutka kad digneš ruku na nekoga, naročito slabijeg od sebe, ti si dostojanstvo izgubio i pretvorio se u razjarenu životinju. A razjarene životinje se zbog njihove lične i sigurnosti onih oko njih - drže u sigurnim kućama sa rešetkama na prozorima i sa naoružanim stražarima da ih spreče u bekstvu.

Početna greška u celoj ovoj priči je u tome što je žena sa detetom poslata u sigurnu kuću umesto nasilnika.

Šindivila

pre 10 godina

Kako svi graknu kad se nešto desi, a niko neće da se sistematski bavi problemom u međuvremenu, iz dana u dana, počevši od sebe i svojih bližnjih. Ljudi ovde ne pomažu zlostavljanim ženama, nasilništvo kao takvo se ne osuđuje (pa ovde ministri nekaženjno šutiraju novinare i kraduckaju!), cela nacija se uglas ruga gejevima i ne da im da prošetaju svojim gradom... Događaji kao ovaj su samo ispadi, a ono što stvarno ne valja jesu vrednosti i neefikasan sistem.

DEDA CVETKO

pre 10 godina

To dete ce celog zivota sa sobom da vuce jednu IZUZETNO tesku traumu. Nadam se da ce se naci dobrih ljudi medju nasim psiholozima i psihijatrima koji ce njemu i majci pruziti odgovarajucu profesionalnu negu bez materijalne nadoknade.

ky3ma

pre 10 godina

Ovo je prvi pokusaj i odmah uspesan. U sustini ako pokusas da napravis neko moses bez problema. Policija nije cula za bolje spreciti nego leciti, za preventivu.. nista. Prventiva bi u nasel slucaju bila da se majka drzi u kavezu naravno a ne da se ovom ludaku okaci znak na glavu .. SOCIOPATA

milanche

pre 10 godina

Ja sam bio ubedjen da objekat poput Sigurne kuce po prirodi stvari mora imati obezbedjenje. Sada cujem da ga nema. Neverovatan propust!

Aleksandar

pre 10 godina

Ja ne shvatam poentu gradnje sigurnih kuca - sigurne kuce vec imamo kod Pozarevca, Nisa, Beograda... i zovu se zatvori. Tu treba da se ekspresno smeste svi od kojih danas drugi beze u 'sigurne' kuce.

Procedura ovakva: dođe žena/dete/ko god u policijsku stanicu i kaže da u kući ima nasilnika. Policija ode u tu kuću i pokupi nasilnika i odmah ga smesti u jednu od navedenih sigurnih kuća. Ukoliko se onda dokaže da je pritužba bila osnovana, nasilnik ostaje u sigurnoj kući dugo, dugo vremena, a osoba koju je napao dobije pravo na njegovu imovinu. Ukoliko se dokaže da je optužba lažna, osoba koja je lažno optužila čoveka u sigurnoj kući se prebaci u takvu sigurnu kuću, a lažno optuženi nasilnik se kompenzuje iz imovine osobe koja ga je lažno optužila. Prosto, brzo i efikasno. Kakve sigurne kuće, kakvi bakrači.

A što se ovog slučaja tiče, suditi za ubistvo, u pokušaju, za šta je zaprećena kazna do 40 godina zatvora. Kako ovde teško da ima olakšavajućih okolnosti, dodeliti ekspresno maksimalnu kaznu i rešiti problem.

Guliver

pre 10 godina

A kako ono resavaju agresivnost kod pasa... jel bese sec, sec... pa to bi valjda resilo problem i ovakvih "muskarcina"... nece vise budu "muskarcine do j..." vec bez ...

nevernik

pre 10 godina

Da je prvi put, kada je udario ovu nesretnu ženu , bio procesuiran i strogo osudjen, znao bi da država stoji izmedju njega i njegove žene, i da nije sama. Ovako, samo je bilo pitanje vremena kada će doći do tragedije. Država mora da štiti bespomoćne. Ovom čoveku kazna za primer drugima.

Bivi Nislija...

pre 10 godina

Lako mu je na zenu i dete...sto ga ne puste samo na 5 min. kod mene pa da vidimo kako ce ko da prode...a hrabar je cim je odmah pobegao...bravo lafe...nisi ni svestan sta te ceka u zatvoru...

TOsa

pre 10 godina

I sada ce da utvrdjuju da li je on bio malo lud i da nije hteo da ubije samo da ih bocne i dobice manju kaznu nego da ga je ta zena ubila da bi zastitila sebe i dete.Zamislite kako se on prema njima ophodio kad je imao hrabrosti da ovo uradi.Jadna smo mi drzava

Error

pre 10 godina

Onako, koliko se ja razumem u ljudsku psihu, a verujem da ce se svako normalan sa mnom sloziti, ovaj doticni ima poremecenu psihu koja treba da se leci...a nece se izleceti... Njega treba kazniti...a bojim se da nece dobiti zasluzenu kaznu! Takav profil licnosti jednostavno nikad ne treba pustati medju ljude. Za takve je zivot luksuz!

evropejac

pre 10 godina

Sigurna kuca u stvari treba da bude mesto gde ce biti spakovani nasilnici.
Iz sigurne kuce bi mogao da izadje samo u sigurno dvoriste te kuce i ni makac dalje, a ne da u tzv sigurnu kucu (izolaciju) idu zlostavljani a dijabole da se seckaju okolo!!!

Mostar - mostarcima

pre 10 godina

Srecom pa je kuca bila "Sigurna",,, ??? Ne razumijem samo kako to da te lokacije mogu biti dostupne svakome ??? Ovdje u Italiji kada zena trazi zastitu od socijalnog radnika uzmu je i premjeste u neku od tih ustanova u drugom gradu,,. Dosta toga ovdje isto tako ne finkcionise al' to da.. Nema teorije da muz nasilnik pronadje zenu... Nadam se samo da ce se malisan i te dvije zene oporaviti cim prije,, a papak u celiju medju one koji znaju "nagraditi takve "lafcine"... P.S. Traume ce momcicu ostati nazalost cijeli zivot,, nazalost,,, Ciao

Micko

pre 10 godina

Sigurna kuca nema obezbedjenje? A zasto se onda zove sigurna?
(komrenac, 13. jun 2013 16:17)

Ni meni nije jasno... Tamo se nalazi skup zena koje su pod batinama i pretnjama. Logicno je sasvim da ce neka budala da pokusa ovo... Pa da su normalni ne bi te zene ni dosle u kucu...

IZem ti drzavu...

ghandy

pre 10 godina

Treba praviti zatvore a ne sigurne kuce,i trpati olos u zatvor a ne maltretirati zene da sa decom odu po sigurnim kucama dok olos sedi kuci NEKAZNJEN

Anja

pre 10 godina

Ovo je pokusaj ubistva i napad na sopstveno dete od 11 godina. Kada bi sudije odredjivale maksimalne umesto minimalnih kazni za ovakve slucajeve, mozda bi nama ostalima bilo i malo bolje. Zivo me zanima kako ce glasiti optuznica i da li ce sudija (a bas bih volela da mu bude zena sudija) da nadje neke olaksavajuce okolnosti u ovom slucaju. Na zalost, kao u slucajevima voznje u pijanom stanu sa po nekoliko zrtava, kazne koje su izrecene bile su ponekad i ispod minimuma.

Shonke

pre 10 godina

GDE JE IME I PREZIME ZLOČINCA?

Gde je naoružano obezbeđenje tih objekata? Zašto policija nije reagovala na jučerašnji napad na pijaci na kojoj meta današnjeg napada radi? Zašto zločinac nije uhapšen zbog napada zbog kojih je žena sa detetom i pobegla? Šta je sa istražnim radnjama povodom tih napada, šta je sa presudama nasilnicima?
ZAŠTO ONI NISU U SIGURNIM KUĆAMA IZ KOJIH NEMA IZLASKA VEĆ SAMO REŠETKI, A NE ŽENE I DECA?!
Šta rade sudije, policija i tužioci? Smatram da je svaki sudija, tužilac i advokat u ovoj zemlji koji je ikad bio uključen u proces ove vrste KRIV i za današnje ranjavanje i za svaki drugi incident jer su njihove blage presude podstakle ovakvo ponašanje monstruma!

nesa

pre 10 godina

Sigurne kuce su ,,izmisljotina,,NVO koje na taj nacin zaradjuju novac. Da postoji drzava,zrtve bi se javile socijalnoj sluzbi,one bi zrtve snestile na NN adresu,obavestile policiju,sud odmah doneo odluku o zabrani prilaska i brzo i efikasno osudio tog bracnog druga.

DAN

pre 10 godina

Covek je branio patrijahalne porodicne vrednosti. To znaci da je on uvek u pravu, i da ima monopol sile nad zenom i decom. Pazite, na to se cesto pozivaju skolo svi branioci tradicionalnih vrednosti. Kakvas u to bila "moralna" vremena kad se znao red i ko je gazda u kuci. Zamislite se nad tim!? Sta su to porodicne vrednosti??

sincitybg

pre 10 godina

ne razumem kakva je to sigurna kuca, koja treba da vas stiti od istih tih monstruma ako u njoj moze da se ponasa cak i gore nego sto je radio u svojoj kuci,gde je tu obezbedjenje, jel ograda jedina koja prusa zastitu od naslinika?!!?? sramota i za sigurnu kucu i za one koje je vode

Error

pre 10 godina

I sve one u toj kuci su uglavnom zene koje su MALTRETIRANE. Dakle, one beze, izlaze iz kuce, stana, sa decom, i smestaju se i Sigurnu kucu u kojoj ne mogu doveka ostati, a oni frajeri se baskare i opusteno setaju... Dakle, maltretiranje i prebijanje zena je ovde sasvim legalno i dozvoljeno. Divota!

југа012

pre 10 godina

Ако је то "сигурна кућа" где је обезбеђење , логично је да постоји ризик од упада таквих насилника

Milan Krstic

pre 10 godina

Prva greska-sta ce zena sa detetom u sigurnoj kuci a monstrum na slobodi
Druga greska-kada bi taj dobio batine od policije,zatvorskih strazara i pravosudne straze svaki put kada bi oni pomislili da je taj monstrum nesto lose pomislio i tako tri puta dnevno to bi bila zloupotreba demokratije a ovo sto je taj upao i izbo...pa boze desava se...
I dalje cu uporno da ponavljam svim bahatim,losim,kriminalcima,barabama treba uterati strah u kosti a zna se koje su metode...

Libra

pre 10 godina

Napadac bi morao da bude osudjen na najvecu mogucu kaznu propisanu zakonom, ovo je pokusaj ubistva sa predumisljajem!
Takodje, ovo je veliki propust odgovornih lica sigurne kuce (verovatno ne postoji njihova zakonska odgovornost, ali moralna postoji svakako) - ako nisu predvideli nikakvo obezbedjenje za obejkat koji nazivaju sigurnom kucom protiv nasilja. Nadam se da ce i jedni i drugi odgovarati i biti odgovarajuce kaznjeni.

lunatic

pre 10 godina

Osudice ga na 4 godine, amnestirati posle 2/3 kazne. I pitanje je da li ce je tada potraziti. A onog sto je ubio provalnika u svojoj kuci braneci suprugu i dete osudice na 6, 7 godina.

Steeler

pre 10 godina

Auuu... ludaka... zar nema neko obezbeđenje ili policija u toj ustanovi?
Kako to da nema niko naoružan ako je u pitanju grupa ljudi ugrožena od ovakvih nasilnika?

Mirko

pre 10 godina

Na dozivotnu robiju nasilnika! Izmena Zakona i poostravanje kazni bez kooperativnosti policije koja često izostaje je mrtvo slovo na papiru.

Osoba

pre 10 godina

Sačuvaj bože! Pa kako je sigurna ako ju je pronašao? Kako je uspeo da uđe? Povredio dete a nju izbo nožem, aman!? Poznajem ženu koja se spasila nasilnika bežeći u sigurnu kuću. Nikad mi nije palo na pamet da pitam gde je kuća - čisto zbog sigurnosti drugih osoba. Kako je taj nasilnik uspeo da sazna gde da je traži? Znam da ima žena koje pronađu sklonište od nasilja u sigurnoj kući, a posle se vrate istom tom nasilniku. Moguće je da je ovde to bio slučaj... Ali upasti sa nožem, izbosti ženu, povrediti dete i druge nedužne ljude... Ne shvatam... Debela robija za siledžiju. Odmah!

užas

pre 10 godina

Kreten je normalno bio na slobodi iako je žena sa detetom pobegla u sigurnu kuću da bi se spasila nasilnika.

Napao je ženu nožem i povredio i svoje 11-godišnje dete. Sudovi ne rade svoj posao a postupci se razvlače pa ovakvi likovi mogu da rade šta im je volja

mandrak

pre 10 godina

stanje nacije je totalno srozano... mislim cak da je i gore nego pocetkom 90ih. Samo pomislite sta se sve "zhasu" desilo od pocetka godine. "dobrih vesti" niodkuda, a u medjuvremenu, uzivajte uz najgledaniji tv show i idilu na farmi. Zombi srbija.

sweeney todd

pre 10 godina

Kakav užas! Meni nije jasno zašto u Sigurnoj kući ne postoji adekvatno obezbedjenje ako se zna da tamo borave uglavnom žrtve kojima je život ugrožen od strane drugog lica, a pritom ni ta lokacija nije toliko tajnovita. Ovo je veliki propust i oslikava čistu nemoć društva da zaštiti žrtvu od zločinca. Sada su na potezu policija sudsvto, i ako oni ne donesu pravednu odluku Srbija je sve samo ne pravna država, i uz to jedno veoma opasno mesto za život.

Dragan Jurić

pre 10 godina

Ala je "sigurna"... Izgleda da nasilnik to nije znao... Da je znao da je "sigurna",sigurno ne bi to učinio. Svaka šuša ima obezbeđenje,a navodno SIGURNA KUĆA ga nema!? Ko je ovde lud?

solar

pre 10 godina

Pred kućama dvojice surčinskih "svedoka saradnika" je danonoćno naoružan policajac (kod jednog žandarmerija, kod drugog SAJ) na svakom ćošku. Bitno da za to ima resursa.

dzupica

pre 10 godina

mamu da mu j...m i svim slicnima! Imam traume za ceo zivot i cudan odnos prema muskarcima zbog toga sto sam u svojoj kućí kao dete gledala slicne stvari! Nikad od mene normalna zena, jadan moj muž!

Trebao je on u sigurnu kucu sa resetkama, a ne zena...

pre 10 godina

Sta je bre ovo?! U Subotici ubio zenu, u Beogradu izboo zenu i dete. Kako taj siladzija slobodno seta ulicama, a zena i dete se kriju u sigurnoj kuci?!

Puki

pre 10 godina

Ljudi ja sam ozbiljan: 25 godina bez mogucnosti ranijeg izlaska za ovakve napade, pa da vidite kako ce "neki sledeci" da razmisli. Jel ova drzava misli da reaguje?

radovan

pre 10 godina

lazan novac, policija naplatila "taocu" taksisti kaznu od 5000 dok mu kriminalac drzao uperen pistolj u ledja, sigurna kuca napadnuta od strane jednog coveka, izbodeno dete i majka, gluvima se govori da mora da se najave preko telefona, i jos milion drugih stvari

gg wp drzava

dragana

pre 10 godina

ko zna kroz šta je sve dete prošlo za 11 godina pored ovakvog oca??? kako li se samo taj poremećeni monstrum ponašao prema svojoj porodici dok nije bilo nikog da ih zaštiti i sačuva??

Svaka čast izuzetcima ali kao društvo i sistem smo potpuno omanuli na svim nivoima pa i porodičnom i bojim se da će ovakvih slučajeva biti sve više

smakovac

pre 10 godina

3 policajca za 3 smene! ova kuca treba biti drzavni prioritet I ovo se ne bi desavalo., sve najbolje povredjenoj zeni a ovu budalu neka lepo docekaju u Zabeli. na zenu udario junak!!

E dobra vam je ovo fora sa nesigurnom kućom, grohotom se smijem

pre 10 godina

Pa on nije smeo uopšte da sazna gde je ta kuća. Poenta Sigurne kuće nije u policijskom obezbeđenju nego u tajnosti. Nadam se da će sada da je ustanove negde drugde i da će pažljivije čuvati tu informaciju.

Inače, ovo je naravno potpuni užas. Znači prvo u svojoj porodici nemaš utočište, a onda posle ni država ne može da ti ga obezbedi. I nož sevne kad misliš da si bezbedan.

Vi što biste vešali na Terazijama, kako biste uterali profesionalizam u državne službe? Lako je internetskoj rulji da zaziva kažnjavanje neposrednog počinioca. Društvo treba menjati počev od sebe.

Labud

pre 10 godina

Ovo ce nazalost da obeshrabri mnoge zene, devojke, majke koje jos nisu u stanju da prijave nasilnika i odluce se da napuste dom i odu u neku od sigurnih kuca. Nasilniku ne zelim bas smrt na terazijama vesanjem kao neki komentatori, ali mu zelim lep provod i nova iskustva u nekoj od nasih banja: Bacvanskoj, Zabeli, Mitrovici, Nisu...Detetu svaka cast, branilo majku.

Moj predlog nadleznima - napravite javnu bazu podataka gde zive i cime se bave. Niko im ne bi ni sljivu prodao, pomogao, pravio drustvo u kafani. Jednostavno sociopatama takvim nije mesto medju nama.

Ognjen

pre 10 godina

Ukoliko ovoj počinilac ne dobije maksimalnu kaznu zatvora, u minimalnom roku suđenja, poenta sigurne kuce se gubi!

Poruka nadležnim institucijama:
OVO JE OZBILJNA STVAR KOJA MOŽE DA POKRENE LAVINU SLIČNIH DOGAĐAJA I PONOVO OPRAVDA IZREKU "ODROBIJAĆU JE". REAGUJTE!!!

psiholog

pre 10 godina

svi pisete komentare na isti kalup! Moramo da gledamo kompleksno - da li je tom nesrecnom muskarcu omoguceno savetovanje, da li je imao priliku da za ta dva ipo meseca vidi svoje dete? DA li smemo coveku da oduzmemo ljudsko dostojanstvo, bez obzira koliko je pogresio, pa da ga pretvorimo u besnu razjarenu zivotinju? Sta je POZADINA OVOG DOGADJAJA, TO JE JOS VAZNIJE NEGO ISHOD!

Pedja

pre 10 godina

Tim zenama nema spasa od stoke,nazalost.Takodje niko i ne mari za njih,nasilje u porodici ili zlostavljanke zena.Mi smo primitivno drustvo,uistinu.

Angie

pre 10 godina

uzas, strasno! drzava bi trebala pod hitno da poostri zakon i da kazne za ove manijake, siledzije, drustveni otpad budu nemilosrdne! i da konacno povede malo racuna o zrtvama, nije dovoljno skloniti nasilnika, treba posle zrtve vratiti u normalan zivot, pruziti im materijalnu i psihicku podrsku. krajnje je vreme da drzava i drustvo otvore oci pred nasiljem i stanu mu na put!

Vojislav

pre 10 godina

Da samo znate koliko takvih idiota seta ulicama... Uzorni ljudi ,ocevi i muzevi, a kada dodju kuci,pretvaraju se u monstrume... Ne znam sta je tim ljudima... ali znam kako treba sa takvima... Sve junacine... nozem na zene...

djus

pre 10 godina

Napadaci vise nebiraju ni mesto ni oruzije ni koga napadaju! Smrtna kazna za ovakve monstrume! Ako smo kao neke "patriote" onda treba da stitimo nase ljude mlade i stare a pogotovo decu i zene!!! Treba da cuvamo nase ljude a ne da ih napadamo!!!!!!!!!!!!!!

Nedzad Stokic

pre 10 godina

Smrtna kazna za siledžiju. A drzava da se zapita zasto se jadna zena sa detetom krije, a on je na slobodi. Sudstvo jadno li si.

Beogradjanin

pre 10 godina

Napisite ime i prezime skota! Objavite mu fotografiju! Uh, kako bi mi visio na Terazijama, a ponekad zazalim sto i oni lepi obivcaji poput javnog kamenovanja ne postoje vise

stoper4

pre 10 godina

Zato bi npr. u Norveškoj taj idiot bio izbačen iz stana bez obzira što je njegov a žena sa decom bi ostala u stanu. I dobio bi zabranu prilaska pa kad prekrši ode na dugogodišnju robiju.

dusan

pre 10 godina

Kako vladu i vlast nije sramota,kako?Za sve imaju para i para,za bacanje,a nemaju za obezbedjenje za sigurne kuce.Zovu se sigurne kuce a u stvari su nesigurne.Policija se angazuje za sve i svasta ali za sigurne kuce nema ih dovoljno,sramota.Ja da sam na mestu povredjenih zena,tuzio bih sve redom,tuga i jad od ove drzave na kolenima.Bolje ziveti u Kazahstanu nego ovde.

Zoki

pre 10 godina

Kako je taj idiot uopšte došao do lokacije Sigurne kuće? Kako to da tamo nije bilo nikakvog obrzbeđenja? Nadam se da će iz ove strašne lekcije svi nešto da nauče.

nela

pre 10 godina

Sigurna kuca treba da bude na nepoznatoj adresi ali kod nas to nije tako. Mislim da je na pocetku bilo ali ja sam zvala pre 2,3 godine da odnesem neku garderobu i igracke i bez problema su mi dali adresu. Tada sam pomislila kako i nasilnik moze da je nabavi na isti nacin i da se desi ovo...

Srđan

pre 10 godina

Ovo će se dešavati sve dok zakon bude štitio nasilnike i bolesnike svake vrste...
Ovaj monstrum će verovatno do kraja godine da bude na slobodi.

Trebao je on u sigurnu kucu sa resetkama, a ne zena...

pre 10 godina

Sta je bre ovo?! U Subotici ubio zenu, u Beogradu izboo zenu i dete. Kako taj siladzija slobodno seta ulicama, a zena i dete se kriju u sigurnoj kuci?!

smakovac

pre 10 godina

3 policajca za 3 smene! ova kuca treba biti drzavni prioritet I ovo se ne bi desavalo., sve najbolje povredjenoj zeni a ovu budalu neka lepo docekaju u Zabeli. na zenu udario junak!!

Mirko

pre 10 godina

Na dozivotnu robiju nasilnika! Izmena Zakona i poostravanje kazni bez kooperativnosti policije koja često izostaje je mrtvo slovo na papiru.

dusan

pre 10 godina

Kako vladu i vlast nije sramota,kako?Za sve imaju para i para,za bacanje,a nemaju za obezbedjenje za sigurne kuce.Zovu se sigurne kuce a u stvari su nesigurne.Policija se angazuje za sve i svasta ali za sigurne kuce nema ih dovoljno,sramota.Ja da sam na mestu povredjenih zena,tuzio bih sve redom,tuga i jad od ove drzave na kolenima.Bolje ziveti u Kazahstanu nego ovde.

Beogradjanin

pre 10 godina

Napisite ime i prezime skota! Objavite mu fotografiju! Uh, kako bi mi visio na Terazijama, a ponekad zazalim sto i oni lepi obivcaji poput javnog kamenovanja ne postoje vise

Nislija

pre 10 godina

Pre nedelju dana cujem jezive zvuke i zena vice UPOMOC, a muz(komsija koji je stara zatvorska musterija, djubre...0 od coveka) vice UBICU TE i onda se cuje kako vristi, zatim cvili i na kraju muk. Ja skocim, zovem policiju i kazem takva situacija, hitno posaljite nekog... a onaj na centrali ce na to aha hocu, samo se predstavi-ja se predstavim on kaze a adresa koja vam, je, a ja mu kazem covece mozda je ubio a on ce, paa dobro, poslacemo nekog...naravno nisu poslali nikog, verovatno ih svaki dan zovu po 100x ali je je bilo strasno. Pomisljao sam i da odem i da se licno umesam ali znam da ima oruzije i da mu zivot ne vredi nista-nema sta da izgubi a nista ne bi mogao ni da promenim. I posle vidim reklamu, ne okrecite glavu, prijavite nasilje, kome?!

Puki

pre 10 godina

Ljudi ja sam ozbiljan: 25 godina bez mogucnosti ranijeg izlaska za ovakve napade, pa da vidite kako ce "neki sledeci" da razmisli. Jel ova drzava misli da reaguje?

ja

pre 10 godina

Ja sam zena koja je zlostavljana i koja je prezivela nasilje u porodici. Godine sudjenja i mucenja vas cekaju posle prijavljivanja nasilnika, uz sve dokaze...da bi predmet na kraju zastareo. O centru za socijalni rad da i ne pricam. Toliko o svemu ovom.

Pedja

pre 10 godina

Tim zenama nema spasa od stoke,nazalost.Takodje niko i ne mari za njih,nasilje u porodici ili zlostavljanke zena.Mi smo primitivno drustvo,uistinu.

dzupica

pre 10 godina

mamu da mu j...m i svim slicnima! Imam traume za ceo zivot i cudan odnos prema muskarcima zbog toga sto sam u svojoj kućí kao dete gledala slicne stvari! Nikad od mene normalna zena, jadan moj muž!

Steeler

pre 10 godina

Auuu... ludaka... zar nema neko obezbeđenje ili policija u toj ustanovi?
Kako to da nema niko naoružan ako je u pitanju grupa ljudi ugrožena od ovakvih nasilnika?

Shonke

pre 10 godina

GDE JE IME I PREZIME ZLOČINCA?

Gde je naoružano obezbeđenje tih objekata? Zašto policija nije reagovala na jučerašnji napad na pijaci na kojoj meta današnjeg napada radi? Zašto zločinac nije uhapšen zbog napada zbog kojih je žena sa detetom i pobegla? Šta je sa istražnim radnjama povodom tih napada, šta je sa presudama nasilnicima?
ZAŠTO ONI NISU U SIGURNIM KUĆAMA IZ KOJIH NEMA IZLASKA VEĆ SAMO REŠETKI, A NE ŽENE I DECA?!
Šta rade sudije, policija i tužioci? Smatram da je svaki sudija, tužilac i advokat u ovoj zemlji koji je ikad bio uključen u proces ove vrste KRIV i za današnje ranjavanje i za svaki drugi incident jer su njihove blage presude podstakle ovakvo ponašanje monstruma!

sandrica

pre 10 godina

Starsno sam besna i ljuta! Toliko.. da mi je ta emocija vec bleda - pa postajem samo sve vise i vise razocarana.
Sramota!!
Placamo drzavi, da cuvaju kojekakve Cece; kriminalce - 'zasticene svedoke', zadrigle politicare i kojekeve nebitnjakovice.
A Institucijca, kao sto je "Sigurna kuca" osim sto nije stvorena ne moze cak ni da bude podrzana od strane ove nase 'drzave'.

nevernik

pre 10 godina

Da je prvi put, kada je udario ovu nesretnu ženu , bio procesuiran i strogo osudjen, znao bi da država stoji izmedju njega i njegove žene, i da nije sama. Ovako, samo je bilo pitanje vremena kada će doći do tragedije. Država mora da štiti bespomoćne. Ovom čoveku kazna za primer drugima.

Shonke

pre 10 godina

@aca policajac
Ajde, molim te, ne kukaj nego radi svoj posao! Koje vi škole obezbeđujete kad samo obilazite oko njih jednom dnevno? Ima vas više po kafićima i kafanama u toku smene nego na zadatku. Ne smete da priđete ni jednom ozbiljnijem kriminalcu na 100 metara, niti da ga zaustavite zbog saobraćajnog prekršaja. Sindikati vam savetuju da za "te pare koje primate ne rizikujete mnogo na intervencijama" a vi ovde kukate kako ne treba da štitite neke glupe zgrade. PA OVAJ ZLOČINAC NIJE IZBO ZGRADU NEGO TRI ŽENE I DETE!
I vi ste krivi zato što ne radite svoj posao kako treba. Počev od vašeg ministra do onog što sedi na prijavnici sup-a.

TOsa

pre 10 godina

I sada ce da utvrdjuju da li je on bio malo lud i da nije hteo da ubije samo da ih bocne i dobice manju kaznu nego da ga je ta zena ubila da bi zastitila sebe i dete.Zamislite kako se on prema njima ophodio kad je imao hrabrosti da ovo uradi.Jadna smo mi drzava

Aleksandar

pre 10 godina

DA li smemo coveku da oduzmemo ljudsko dostojanstvo, bez obzira koliko je pogresio, pa da ga pretvorimo u besnu razjarenu zivotinju?
(psiholog, 13. jun 2013 16:41)

Dostojanstvo se ne daje niti oduzima, već se stiče i gubi, dragi moj psihologu. Onog trenutka kad digneš ruku na nekoga, naročito slabijeg od sebe, ti si dostojanstvo izgubio i pretvorio se u razjarenu životinju. A razjarene životinje se zbog njihove lične i sigurnosti onih oko njih - drže u sigurnim kućama sa rešetkama na prozorima i sa naoružanim stražarima da ih spreče u bekstvu.

Početna greška u celoj ovoj priči je u tome što je žena sa detetom poslata u sigurnu kuću umesto nasilnika.

užas

pre 10 godina

Kreten je normalno bio na slobodi iako je žena sa detetom pobegla u sigurnu kuću da bi se spasila nasilnika.

Napao je ženu nožem i povredio i svoje 11-godišnje dete. Sudovi ne rade svoj posao a postupci se razvlače pa ovakvi likovi mogu da rade šta im je volja

Nebitno

pre 10 godina

Jos volim svoju bivsu zenu. Ipak, njen zivot je njena stvar, iako je ona mene ostavila. I da, nikada je nisam udario. Mislim cak da i ona mene voli. Ali, ovo? Da povredis dete? Nema tu lecenja, gospodo, bolest je prevelika...

stoper4

pre 10 godina

Zato bi npr. u Norveškoj taj idiot bio izbačen iz stana bez obzira što je njegov a žena sa decom bi ostala u stanu. I dobio bi zabranu prilaska pa kad prekrši ode na dugogodišnju robiju.

Victorinox

pre 10 godina

Sigurna kuća... sve i da ima obezbeđenje, ko će da brani ženu kada ode na posao? Vratite bre rejonske policajce, koji su znali i šta ko kuva tog dana u njihovom ataru. Pa kad majmun krene da bije ženu i dete, dođe patrola, spakuje ga i usput ga u marici odere od batina. Za mesec dana bi rešili i navijače, i lokane dilere i ovakve bilmeze. Ali to nisu evropski standardi, krše se ljudska prava, a i NVO sektor bi ostao bez kinte.

birac

pre 10 godina

A da mi lepo izdvojimo pare iz naseg,ionako prepunog budzeta,pa da pravimo Sigurne kuce za ove iz Sigurnih kuca?
Sta mislite?
Pa zar nije sramota da,kao prvo,taj bezumnik sazna gde je uopste ta kuca,pa da zenu prvo napadne na poslu,pa da niko ne reaguje?
Pa policajac iz Uprave za Kriminal,onaj pocetnik,bi ga odmah uhapsio jer je logicno da ce bezumnik,posto je prvo napao na poslu,da je prati i na kraju nadje kucu!

Navescu Vam samo detalj - ja sam rodjen u Titovo vreme,ono koje,za razliku od ovog sadasnjeg,savrsenog,nije valjalo..
Komsija se napio,prebio malog sina i zenu na mrtvo ime...
Za pola sata dosla 2 milicionera,to se tada tako zvalo,sa ficom...
Usli u kucu,mi se skupili i slusali..Jauci,lomljava...Prebili mu sve koske..Onako krvavog i rasturenog ubacili u ficu,odveli u stanicu na "doradu",a onda odmah,istog dana kod sudije..5 godina zatvora..Na izvesenje kazne - odmah...
Kada je posle 3,5 godine,zbog dobrog vladanja,izasao,nikada nije pipnuo ni zenu ni dete do kraja zivota,cak i kada bi se napio..
Valjda mu je u secanju,do kraja zivota,ostalo batinanje u kuci i "dorada" u stanici..
Nesto mi govori da je ovaj "recept" bio dobar,sta Vi mislite?

nela

pre 10 godina

Sigurna kuca treba da bude na nepoznatoj adresi ali kod nas to nije tako. Mislim da je na pocetku bilo ali ja sam zvala pre 2,3 godine da odnesem neku garderobu i igracke i bez problema su mi dali adresu. Tada sam pomislila kako i nasilnik moze da je nabavi na isti nacin i da se desi ovo...

Bivi Nislija...

pre 10 godina

Lako mu je na zenu i dete...sto ga ne puste samo na 5 min. kod mene pa da vidimo kako ce ko da prode...a hrabar je cim je odmah pobegao...bravo lafe...nisi ni svestan sta te ceka u zatvoru...

psiholog

pre 10 godina

mamu da mu j...m i svim slicnima! Imam traume za ceo zivot i cudan odnos prema muskarcima zbog toga sto sam u svojoj kućí kao dete gledala slicne stvari! Nikad od mene normalna zena, jadan moj muž!
(dzupica, 13. jun 2013 16:35)

Nacices ti nekog ko nije sklon nasilju i ko ce da ti povrati poverenje.Daj sansu nekom duhovitom,saramantnom,mirnom tipu i problem resen.

Da se vratimo na problem-
Glavni problem je sto neke devojke i zene upravo vise cene i traze nasilne momke.Za njih su oni,dok se zabavljaju "face","dase"...Nasilnost tada iskaljuju na ulici,kasnije(kad napuste ulicu)u braku,odnosno svoj bes ispoljavaju u porodici.
Nije on nasilan postao u novoj porodici,nije nasilan od juce...on je nasilan bio i pre braka samo je svoj bes sa ulice uveo u kucu.Pamet uglavu devojke,bezite od nasilnika ili danasnjih "frajera","dasa",neretko ih i same zene nazivaju "muskarcinama" ili one budalastine sto pricaju neke zene "da zna da lupi sakom o sto"(prvo sto,pa stolica,pa brada,pa modrice,pa neretko i ubistvo).U braku uvek ima carki i nesuglasica,ali sa nasilnikom u kuci ima i NASILJA.

Eto ja sam probao da posavetujem,inace nije nista cudno sto nasilnik pravi nasilje-pa zato ako hocete nasilje-birajte nasilnika

kaja

pre 10 godina

@psiholog...Vi to strucno ili laicki pokusavate da objasnite zbog cega bi neko mogao da iskasap majku pred detetom, da ne spominjem da je ranio tim nozem i dete??? Dajte jedan valjan razlog, a ne njegovu "istraumiranu psihu". Da je zaista zeleo da vidi svoje dete ne bi ga napao! Nasilje u porodici je veeeliki problem u ovoj drzavi. Nazalost, nikoga to ne interesuje dok se ne dese ovakve stvari!

ghandy

pre 10 godina

Treba praviti zatvore a ne sigurne kuce,i trpati olos u zatvor a ne maltretirati zene da sa decom odu po sigurnim kucama dok olos sedi kuci NEKAZNJEN

a

pre 10 godina

Ako posle ovoga policija ne bude uvela čuvanje kuće 24h (a to su iz Sigurne kuće odavno tražili) onda meni ništa više nije jasno... a sudstvo je definitivno institucija koja pravi najveća s**** u ovoj zemlji.

Andjela

pre 10 godina

Nigde u svetu sigurne kuce nisu resenje! Sklanjate i sakrivate zrtvu, a pustate ludake i manijake da zive normalno, na svom ognjistu!
Gde je tu logika??!?

Valjda uhapsite i sklonite onoga koji pravi problem,
nadjete psihiatre da rade sa njim, a nevine ostavite
kod kuce..

Samo u Srbiji!

DEDA CVETKO

pre 10 godina

To dete ce celog zivota sa sobom da vuce jednu IZUZETNO tesku traumu. Nadam se da ce se naci dobrih ljudi medju nasim psiholozima i psihijatrima koji ce njemu i majci pruziti odgovarajucu profesionalnu negu bez materijalne nadoknade.

Milorad

pre 10 godina

To su ti srpski domacini, patriote, pravoslavci, koji mrze EU i sve sto dolazi sa zapada. A nezainteresovanost i nemoc drzave necu ni da komentarisem, tu je odavno sve jasno.

lunatic

pre 10 godina

Osudice ga na 4 godine, amnestirati posle 2/3 kazne. I pitanje je da li ce je tada potraziti. A onog sto je ubio provalnika u svojoj kuci braneci suprugu i dete osudice na 6, 7 godina.

Dragan

pre 10 godina

Da li sad nema dovoljno dokaza za pocinioca kada je "dokazani povratnik" i ima li olaksavajucih okolnosti?

Zašto ime nasilnika nije objavljeno da se javno zna ko je?

Da li je stvarno policajac? I da li se do sada nije znalo kakav je?

Pokojni Vladan Batić je predlagao za takve "kastraciju"?

radovan

pre 10 godina

lazan novac, policija naplatila "taocu" taksisti kaznu od 5000 dok mu kriminalac drzao uperen pistolj u ledja, sigurna kuca napadnuta od strane jednog coveka, izbodeno dete i majka, gluvima se govori da mora da se najave preko telefona, i jos milion drugih stvari

gg wp drzava

Error

pre 10 godina

I sve one u toj kuci su uglavnom zene koje su MALTRETIRANE. Dakle, one beze, izlaze iz kuce, stana, sa decom, i smestaju se i Sigurnu kucu u kojoj ne mogu doveka ostati, a oni frajeri se baskare i opusteno setaju... Dakle, maltretiranje i prebijanje zena je ovde sasvim legalno i dozvoljeno. Divota!

Ognjen

pre 10 godina

Ukoliko ovoj počinilac ne dobije maksimalnu kaznu zatvora, u minimalnom roku suđenja, poenta sigurne kuce se gubi!

Poruka nadležnim institucijama:
OVO JE OZBILJNA STVAR KOJA MOŽE DA POKRENE LAVINU SLIČNIH DOGAĐAJA I PONOVO OPRAVDA IZREKU "ODROBIJAĆU JE". REAGUJTE!!!

Vojislav

pre 10 godina

Da samo znate koliko takvih idiota seta ulicama... Uzorni ljudi ,ocevi i muzevi, a kada dodju kuci,pretvaraju se u monstrume... Ne znam sta je tim ljudima... ali znam kako treba sa takvima... Sve junacine... nozem na zene...

Viktor Dimitrijev

pre 10 godina

Ovo se deshava non-stop. Ja bi mu licno dao 20 godina robije a i u Americi ne bi proshao lakshe. Svaka kazna koja je manja od 5 godina robije za ovakav slucaj nije kazna. Apelujem na sve ljude koji su u stanju da pomognu da ova zver dobije maximalnuy kaznu da to i ucine, jer time nece pomoci samo ovoj zeni i sinu.. nego ce uticati da ovakvih napada u buducnosti bude sto manje. Hvala unaprad.

disco

pre 10 godina

Za obezbedjivanje sigurnih kuca nema policajaca ali zato ih ima na stotine kada su fudbalske i kosarkaske utakmice jer obesni maloumnici (tzv navijaci) vole da divljaju. Eh Srbijo...

Ok

pre 10 godina

30 zena je izgubilo zivote u poslednjih 7 meseci u poordicnom nasilju. Postojanje ovakvih kuca samo ukazuje na nemoc drzave da se obracuna sa nasiljem u porodici.
Zatvorio bih sve sigrne kuce a nasilnike u pokusaju kaznjavao sigurnim zatvorom.
Psovanje? Ozbiljna pretnja - 3 godine. Samar? Sistematsko izrabljivanje - 5 godina. Motka ili ne daj boze noz?
Tesko ubistvo u pokusaju - 20 godina. Ako za silovanje dajete 10 - nista manje ne treba davati za svakodnevno psihicko maltretiranje?

Zasto ako joj je pretio na pijaci nije uhapsen i procesuiran za ozbiljnu pretnju?

Šindivila

pre 10 godina

Kako svi graknu kad se nešto desi, a niko neće da se sistematski bavi problemom u međuvremenu, iz dana u dana, počevši od sebe i svojih bližnjih. Ljudi ovde ne pomažu zlostavljanim ženama, nasilništvo kao takvo se ne osuđuje (pa ovde ministri nekaženjno šutiraju novinare i kraduckaju!), cela nacija se uglas ruga gejevima i ne da im da prošetaju svojim gradom... Događaji kao ovaj su samo ispadi, a ono što stvarno ne valja jesu vrednosti i neefikasan sistem.

Labud

pre 10 godina

Ovo ce nazalost da obeshrabri mnoge zene, devojke, majke koje jos nisu u stanju da prijave nasilnika i odluce se da napuste dom i odu u neku od sigurnih kuca. Nasilniku ne zelim bas smrt na terazijama vesanjem kao neki komentatori, ali mu zelim lep provod i nova iskustva u nekoj od nasih banja: Bacvanskoj, Zabeli, Mitrovici, Nisu...Detetu svaka cast, branilo majku.

Moj predlog nadleznima - napravite javnu bazu podataka gde zive i cime se bave. Niko im ne bi ni sljivu prodao, pomogao, pravio drustvo u kafani. Jednostavno sociopatama takvim nije mesto medju nama.

Mikan Maric

pre 10 godina

Ostavka Ministra za socijalna pitanja Krkobabica i drzavne sekretarke B.Stankovic zbog zanemarivanja problema nasilja u porodici i neukljucivanja Sigurne kuce u sistem socijalne zastite. Jaki na recima, nikakvi na delu. Deklaracije, strategije i slicna prazna slova, a u stvarnosti nasilnici slobodno krstare ulicama dok zene beze od kuce i sklanjaju u SK a za to vreme niko nista ne preduzima.
Krkobabic radi samo za penzionere a nasilje nad zenama i decom u Srbiji raste iz godine u godinu. OStavke odmah!

Duci0167

pre 10 godina

Nezadovolje pijandure koje misle da je zena njihovo privatno vlasnistvo. Ne mogu da zamislim taj pomraceni um koji ide sa namerom da ubije zenu,dete i ko god da mu se nadje na putu. Jesu li to te porodicne vrednosti koje treba da gajimo? Policija na prijavu kaze nasilniku "nemoj to vise da radis" a ovaj odgovori sa "necu" i to je to. Nismo ni svesni koliko nasilja ima oko nas! Devojke,birajte pazljivije sa kim planirate da provedete ostatak zivota!

solar

pre 10 godina

Pred kućama dvojice surčinskih "svedoka saradnika" je danonoćno naoružan policajac (kod jednog žandarmerija, kod drugog SAJ) na svakom ćošku. Bitno da za to ima resursa.

itd

pre 10 godina

Velike "muskarcine" samo zene i decu biju, nadam se da ce sudija da poslusa tuzilastvo koje ce traziti verovatno sto vecu kaznu i da ce ga osuditi dovoljno da vise ne vidi svetlost dana. I tako bi trebalo sa svakim nasilnikom. Posle bi se i oni zapitali da li je pametnije za njih da udaraju svojom ili tudjom glavom u zid kad su u problemu, jer samo tako ce postati svesni da nisu svemocni i da porodica treba da bude oaza mira, a ne bokserski ring.

Nedzad Stokic

pre 10 godina

Smrtna kazna za siledžiju. A drzava da se zapita zasto se jadna zena sa detetom krije, a on je na slobodi. Sudstvo jadno li si.

Gradjanin1

pre 10 godina

Niko ne prica o uzrocima, posledice su verovatno atraktivnija vest. Da li ste se upitali koliko muskaraca trpi psiholosko nasilje od zena. Zakon uglavnom stiti zene, a siguran sam da neke to koriste radi maltretiranja i izazivanja muskaraca.

Holland

pre 10 godina

Radio sam par godina u Holandiji u jednoj sigurnoj kuci. Da da, nasilja ima svuda, dakle ne samo u Srbiji. U kakvom su stanju dovodili neke zene nemozete ni pretpostaviti. Verujte mi na rec niko ne ostaje ravnodusan kada cuje pricu jedne od njih ali su u vecini slucajeva bliza okolina, dakle porodica, prijatelji, pa tek onda drustvo krivci broj jedan zbog eskalacije nasilja. Okrenite se oko sebe i budite iskreni koliko puta ste bili do sada svedoci nasilja odnosno koliko puta ste culi da se komsije svadjaju i koliko puta ste se odlucili zakucati im na vrata i ponuditi pomoc umesto zvanja policije?
U tome je poenta, zivimo u vremenu zatvorenih zavesa, vremenu kada najradje biramo pasivnu stranu u slucaju sukoba od kojih poneki i eskalira kao ovaj slucaj.
I sta onda, pljuvanje na drzavu? Pa ne moze drzava resavati nase individualne probleme, niti nas moze prisiliti da se malo zamislimo o spostvenoj savesti. Zene koje zavrse u sigurnu kucu su vec unistene a sto je najgore u vecini slucajeva se mentalna trotura cak i nastavlja posle napustanja kuce.
Problem je u nama, u nasoj okolini, nasem drustvu, nasim prioritetima, nasa deca danas prilikom svadje umesto razdvajanja snimaju istu mobilnim telefonima a njihovi roditelji o tom pojma nemaju jer su prezauzeti poslom i facebookom, twiterom i ostalim net s... Jos kad se na citavu pricu nadoveze jedan veoma spor pravni sistem sa jos sporijim i neorganizovanim socijalnim ustanovama definitivno me ovakvi slucajevi ne iznenadjuju.

Osoba

pre 10 godina

Sačuvaj bože! Pa kako je sigurna ako ju je pronašao? Kako je uspeo da uđe? Povredio dete a nju izbo nožem, aman!? Poznajem ženu koja se spasila nasilnika bežeći u sigurnu kuću. Nikad mi nije palo na pamet da pitam gde je kuća - čisto zbog sigurnosti drugih osoba. Kako je taj nasilnik uspeo da sazna gde da je traži? Znam da ima žena koje pronađu sklonište od nasilja u sigurnoj kući, a posle se vrate istom tom nasilniku. Moguće je da je ovde to bio slučaj... Ali upasti sa nožem, izbosti ženu, povrediti dete i druge nedužne ljude... Ne shvatam... Debela robija za siledžiju. Odmah!

Milan Krstic

pre 10 godina

Prva greska-sta ce zena sa detetom u sigurnoj kuci a monstrum na slobodi
Druga greska-kada bi taj dobio batine od policije,zatvorskih strazara i pravosudne straze svaki put kada bi oni pomislili da je taj monstrum nesto lose pomislio i tako tri puta dnevno to bi bila zloupotreba demokratije a ovo sto je taj upao i izbo...pa boze desava se...
I dalje cu uporno da ponavljam svim bahatim,losim,kriminalcima,barabama treba uterati strah u kosti a zna se koje su metode...

Error

pre 10 godina

Onako, koliko se ja razumem u ljudsku psihu, a verujem da ce se svako normalan sa mnom sloziti, ovaj doticni ima poremecenu psihu koja treba da se leci...a nece se izleceti... Njega treba kazniti...a bojim se da nece dobiti zasluzenu kaznu! Takav profil licnosti jednostavno nikad ne treba pustati medju ljude. Za takve je zivot luksuz!

mandrak

pre 10 godina

stanje nacije je totalno srozano... mislim cak da je i gore nego pocetkom 90ih. Samo pomislite sta se sve "zhasu" desilo od pocetka godine. "dobrih vesti" niodkuda, a u medjuvremenu, uzivajte uz najgledaniji tv show i idilu na farmi. Zombi srbija.

Zoki

pre 10 godina

Kako je taj idiot uopšte došao do lokacije Sigurne kuće? Kako to da tamo nije bilo nikakvog obrzbeđenja? Nadam se da će iz ove strašne lekcije svi nešto da nauče.

Anja

pre 10 godina

Ovo je pokusaj ubistva i napad na sopstveno dete od 11 godina. Kada bi sudije odredjivale maksimalne umesto minimalnih kazni za ovakve slucajeve, mozda bi nama ostalima bilo i malo bolje. Zivo me zanima kako ce glasiti optuznica i da li ce sudija (a bas bih volela da mu bude zena sudija) da nadje neke olaksavajuce okolnosti u ovom slucaju. Na zalost, kao u slucajevima voznje u pijanom stanu sa po nekoliko zrtava, kazne koje su izrecene bile su ponekad i ispod minimuma.

Zoran kg

pre 10 godina

za Milorada Zar nasilnik koji upada u sigurnu kucu mora da bude samo Srpski domacin,Pravoslavac,anti-nato rasplozen,znaci to sto si naveo je uslov da budes bitanga i siledzija?

Dragan Jurić

pre 10 godina

Ala je "sigurna"... Izgleda da nasilnik to nije znao... Da je znao da je "sigurna",sigurno ne bi to učinio. Svaka šuša ima obezbeđenje,a navodno SIGURNA KUĆA ga nema!? Ko je ovde lud?

Micko

pre 10 godina

Sigurna kuca nema obezbedjenje? A zasto se onda zove sigurna?
(komrenac, 13. jun 2013 16:17)

Ni meni nije jasno... Tamo se nalazi skup zena koje su pod batinama i pretnjama. Logicno je sasvim da ce neka budala da pokusa ovo... Pa da su normalni ne bi te zene ni dosle u kucu...

IZem ti drzavu...

crni domino

pre 10 godina

Gospodo, zeleli ste Naprednjake na vlasti - imate napredne dogadjaje!
Sto kazu SNS botovi, sada ce nas ubavi Vucic i ovaj problem da resi a za dogadjaj je kriva prethodna vlast!
Izgleda da dogadjaji u ovakvoj drzavi sa ovakvom vlasti polako izmicu kontroli. I bice ih cesce i u tezim oblicima!
A ovamo se zanose sa Vidovdanom, Spasovdanom...

dragana

pre 10 godina

ko zna kroz šta je sve dete prošlo za 11 godina pored ovakvog oca??? kako li se samo taj poremećeni monstrum ponašao prema svojoj porodici dok nije bilo nikog da ih zaštiti i sačuva??

Svaka čast izuzetcima ali kao društvo i sistem smo potpuno omanuli na svim nivoima pa i porodičnom i bojim se da će ovakvih slučajeva biti sve više

realna

pre 10 godina

Ne trebaju nama "sigurne kuce" da bi se krili nego siguran sistem koji ce prvo da uhapsi,pa da procesuira,pa da lepo zatvori i baci kljuc!Necemo mi zene uvek da se krijemo,nego da ih hapsite!

nesa

pre 10 godina

Sigurne kuce su ,,izmisljotina,,NVO koje na taj nacin zaradjuju novac. Da postoji drzava,zrtve bi se javile socijalnoj sluzbi,one bi zrtve snestile na NN adresu,obavestile policiju,sud odmah doneo odluku o zabrani prilaska i brzo i efikasno osudio tog bracnog druga.

Sremac

pre 10 godina

Kretenizam svoje vrste! Ova stoka treba da bude u zatvoru dosta godina.
I treba dodati da u Beogradu ipak postoji tzv. sigurna kuća. Zamislite kako je po manjim mestima od Priboja do Kikinde.

Aleksandar

pre 10 godina

Ja ne shvatam poentu gradnje sigurnih kuca - sigurne kuce vec imamo kod Pozarevca, Nisa, Beograda... i zovu se zatvori. Tu treba da se ekspresno smeste svi od kojih danas drugi beze u 'sigurne' kuce.

Procedura ovakva: dođe žena/dete/ko god u policijsku stanicu i kaže da u kući ima nasilnika. Policija ode u tu kuću i pokupi nasilnika i odmah ga smesti u jednu od navedenih sigurnih kuća. Ukoliko se onda dokaže da je pritužba bila osnovana, nasilnik ostaje u sigurnoj kući dugo, dugo vremena, a osoba koju je napao dobije pravo na njegovu imovinu. Ukoliko se dokaže da je optužba lažna, osoba koja je lažno optužila čoveka u sigurnoj kući se prebaci u takvu sigurnu kuću, a lažno optuženi nasilnik se kompenzuje iz imovine osobe koja ga je lažno optužila. Prosto, brzo i efikasno. Kakve sigurne kuće, kakvi bakrači.

A što se ovog slučaja tiče, suditi za ubistvo, u pokušaju, za šta je zaprećena kazna do 40 godina zatvora. Kako ovde teško da ima olakšavajućih okolnosti, dodeliti ekspresno maksimalnu kaznu i rešiti problem.

DAN

pre 10 godina

Covek je branio patrijahalne porodicne vrednosti. To znaci da je on uvek u pravu, i da ima monopol sile nad zenom i decom. Pazite, na to se cesto pozivaju skolo svi branioci tradicionalnih vrednosti. Kakvas u to bila "moralna" vremena kad se znao red i ko je gazda u kuci. Zamislite se nad tim!? Sta su to porodicne vrednosti??

Da;ne

pre 10 godina

Zatvorila bih sve nasilnike u sigurnu kucu da ne mogu da izadju iz nje!Ali sve nasilnike pa nek se poubijaju sami tamo.A zene na slobodu

E dobra vam je ovo fora sa nesigurnom kućom, grohotom se smijem

pre 10 godina

Pa on nije smeo uopšte da sazna gde je ta kuća. Poenta Sigurne kuće nije u policijskom obezbeđenju nego u tajnosti. Nadam se da će sada da je ustanove negde drugde i da će pažljivije čuvati tu informaciju.

Inače, ovo je naravno potpuni užas. Znači prvo u svojoj porodici nemaš utočište, a onda posle ni država ne može da ti ga obezbedi. I nož sevne kad misliš da si bezbedan.

Vi što biste vešali na Terazijama, kako biste uterali profesionalizam u državne službe? Lako je internetskoj rulji da zaziva kažnjavanje neposrednog počinioca. Društvo treba menjati počev od sebe.

pilula

pre 10 godina

da li se zna ko je ministar policije koja ne obezbedjuje sigurne kuce? ili ministar policije mora da se bavi kosovom i mora da se bavi ekonomijom i unutarstranackim pitanjima posto je i predsednik stranke, i premijer i ministar policije?
da li ministarstvo pravosudja treba da amnestira pravosnazno osudjena lica zato sto nema gde da ih smesti, ili treba da donese institut poput zabrane prilaska koji se moze izdati u roku od 24h? sad bar imamo onih 600 sudija koji su proglaseni nedostojnim i viskovima, (a gradjani ih sve vreme placali) koji to sad vise nisu. mogu li stvari da se ubrzaju, posto imamo 600 sudija `sa klupe' u igri?
da li ministarstvo za rad i socijalna pitanja ima iti jednu drugu brigu do visine penzija? o sposobnosti vec dosta govore zahtevi gluvima da ostvare svoja prava telefonom!
da li iko snosi odgovornost za sistem koji ne funkcionise?

milanche

pre 10 godina

Ja sam bio ubedjen da objekat poput Sigurne kuce po prirodi stvari mora imati obezbedjenje. Sada cujem da ga nema. Neverovatan propust!

југа012

pre 10 godina

Ако је то "сигурна кућа" где је обезбеђење , логично је да постоји ризик од упада таквих насилника

Mostar - mostarcima

pre 10 godina

Srecom pa je kuca bila "Sigurna",,, ??? Ne razumijem samo kako to da te lokacije mogu biti dostupne svakome ??? Ovdje u Italiji kada zena trazi zastitu od socijalnog radnika uzmu je i premjeste u neku od tih ustanova u drugom gradu,,. Dosta toga ovdje isto tako ne finkcionise al' to da.. Nema teorije da muz nasilnik pronadje zenu... Nadam se samo da ce se malisan i te dvije zene oporaviti cim prije,, a papak u celiju medju one koji znaju "nagraditi takve "lafcine"... P.S. Traume ce momcicu ostati nazalost cijeli zivot,, nazalost,,, Ciao

Srđan

pre 10 godina

Ovo će se dešavati sve dok zakon bude štitio nasilnike i bolesnike svake vrste...
Ovaj monstrum će verovatno do kraja godine da bude na slobodi.

sweeney todd

pre 10 godina

Kakav užas! Meni nije jasno zašto u Sigurnoj kući ne postoji adekvatno obezbedjenje ako se zna da tamo borave uglavnom žrtve kojima je život ugrožen od strane drugog lica, a pritom ni ta lokacija nije toliko tajnovita. Ovo je veliki propust i oslikava čistu nemoć društva da zaštiti žrtvu od zločinca. Sada su na potezu policija sudsvto, i ako oni ne donesu pravednu odluku Srbija je sve samo ne pravna država, i uz to jedno veoma opasno mesto za život.

Guliver

pre 10 godina

A kako ono resavaju agresivnost kod pasa... jel bese sec, sec... pa to bi valjda resilo problem i ovakvih "muskarcina"... nece vise budu "muskarcine do j..." vec bez ...

pablito

pre 10 godina

@Victorinox, 13. jun 2013 19:16

Nasilje u porodici nije ni bilo krivicno delo tako da policija nije ni gonila nasilnike. Mogao je eventualno da zaglavi do mesec dana ako se zena usudi da ga prijavi. Pa kad izadje opet isto. Toliko istine radi. Ali je bitno da se opljune.

Ovo je jos uvek 'maco' drzava. Dok se bude sudilo kako se sudi bolje biti nece.

sincitybg

pre 10 godina

ne razumem kakva je to sigurna kuca, koja treba da vas stiti od istih tih monstruma ako u njoj moze da se ponasa cak i gore nego sto je radio u svojoj kuci,gde je tu obezbedjenje, jel ograda jedina koja prusa zastitu od naslinika?!!?? sramota i za sigurnu kucu i za one koje je vode

Angie

pre 10 godina

uzas, strasno! drzava bi trebala pod hitno da poostri zakon i da kazne za ove manijake, siledzije, drustveni otpad budu nemilosrdne! i da konacno povede malo racuna o zrtvama, nije dovoljno skloniti nasilnika, treba posle zrtve vratiti u normalan zivot, pruziti im materijalnu i psihicku podrsku. krajnje je vreme da drzava i drustvo otvore oci pred nasiljem i stanu mu na put!

psiholog

pre 10 godina

svi pisete komentare na isti kalup! Moramo da gledamo kompleksno - da li je tom nesrecnom muskarcu omoguceno savetovanje, da li je imao priliku da za ta dva ipo meseca vidi svoje dete? DA li smemo coveku da oduzmemo ljudsko dostojanstvo, bez obzira koliko je pogresio, pa da ga pretvorimo u besnu razjarenu zivotinju? Sta je POZADINA OVOG DOGADJAJA, TO JE JOS VAZNIJE NEGO ISHOD!

evropejac

pre 10 godina

Sigurna kuca u stvari treba da bude mesto gde ce biti spakovani nasilnici.
Iz sigurne kuce bi mogao da izadje samo u sigurno dvoriste te kuce i ni makac dalje, a ne da u tzv sigurnu kucu (izolaciju) idu zlostavljani a dijabole da se seckaju okolo!!!

djus

pre 10 godina

Napadaci vise nebiraju ni mesto ni oruzije ni koga napadaju! Smrtna kazna za ovakve monstrume! Ako smo kao neke "patriote" onda treba da stitimo nase ljude mlade i stare a pogotovo decu i zene!!! Treba da cuvamo nase ljude a ne da ih napadamo!!!!!!!!!!!!!!

Libra

pre 10 godina

Napadac bi morao da bude osudjen na najvecu mogucu kaznu propisanu zakonom, ovo je pokusaj ubistva sa predumisljajem!
Takodje, ovo je veliki propust odgovornih lica sigurne kuce (verovatno ne postoji njihova zakonska odgovornost, ali moralna postoji svakako) - ako nisu predvideli nikakvo obezbedjenje za obejkat koji nazivaju sigurnom kucom protiv nasilja. Nadam se da ce i jedni i drugi odgovarati i biti odgovarajuce kaznjeni.

xyz

pre 10 godina

Ljudi dokle cete ovo da trpite? Svi se nesto kao pozivaju samo na drzavu, policiju, sistem. Treba se nekada i sam organizovati i braniti osnovne slobode ako vec drugacije ne ide.

Кривокапић

pre 10 godina

Сада ће Двери да нам објасне зашто је ово добро и да су ово вредности које че да извуку Србију из кризе. Ипак је то глава породице, ако хоће може и да коље.

ffflyer

pre 10 godina

Uzasan dogadjaj i vidim da je pogodio dosta ljudi. Samo bih primetio da sigurna kuca nije i ne treba da bude tvrdjava a da je verovatno zena prezivela napad bas zato sto je bila tamo a ne kuci gde bi taj olos sigurno bio jos suroviji. Drugo: drzava jeste kriva za ovaj zlocin jer dopusta da nasilnici ne odgovaraju. Nije njemu to bio ni prvi ni deseti put da je potezao noz.

crazy processor

pre 10 godina

Htedoh da napisem resenje ovog problema, ali uvideh da bih pisao 150k karaktera. Pokusacu u kratkim crtama. Nije problem u muskarcima, problem je u dopustanju kao i u svemu, das nekom prst, a on kasnije hoce saku. Lako se muskarcu koji moze da udari zenu utera strah u kosti, tako sto mu se izlome kosti kada udari slabijeg od sebe. Problem je sto zene cute u slucaju nasilja, neke zbog ocuvanja porodice, neke zavise od muskarca, neke zbog sramote, neke zato sto ga vole, neke su samokriticne i okrivljuju sebe smatrajuci da su zasluzile, a neke ujedno i najugrozenije zbog straha. Ne moze se resavati problem jednostrano, postoje i zene koje su nasilne, koje udare muza jer ovaj nece da uzvrati. Kriviti samo muskarce je ludost, mnogo bi zloupotrebe bilo. Nista ne moze da se resi preko noci, ali zene koje imaju svoju porodicu, svoju bracu, bi trebalo javno da govore o maltretiranju sve dok ljudi ne pocnu da odbacuju iz drustva te nasilnike, tada ce poceti da dobijaju i sansu zene koje nemaju kome da se obrate. Nije sramota dobiti batine, zene koje cute o tome indirektno uticu na to da i druga zena bude prebijena.

fraka

pre 10 godina

svakom ce prva reakcija biti "smrtna kazna"! Al nije to tek tako.. pravo je veoma komplikovano. Uzmimo da je 2 % ljudi pogresno osudjeno (moze biti i vise lako), to znaci da bi dvije osobe stradale zbog necije greske. Svi vi koji klicete "smrtna kazna", stavite se u kozu onoga koji treba da je izvrsi... i to su ljudi.

vesna

pre 10 godina

apsolutno se slazem sa mnogo strozijom kaznenom politikom.
pitam se ko ce je i kada doneti ???????
koliko je zrtava potrebno da bi se pokrenulo to pitanje?
takodje, znam da postoji i zensko nasilje nad muskarcima. pretpostavljam da se o tome jos manje govori sto zbog sramote, sto zbog mogucnosti da se te zene odjednom "pretvore" u zrtve - i zato oni uglavnom cute...

povredjenu zenu sam danas videla u UC, zelim joj brz i lak oporavak...

Igor NBGD

pre 10 godina

Ministar policije odmah da podnese ostavku. Iz moralnih razloga naravno. Jos pre 18 meseci ljudi su tražili pomoć policije u obezbedjivanju kuce, ali posto nisu cece, jece i ostale kvazi "VIP" nakaze, zahtev je jos na razmatranju. E moja Srbijo na sta si spala...

zmitjkoe

pre 10 godina

Zasto je u Srbiji sve naopako od normalnog sveta je pitanje svih pitanja. Da zena i dete pobegnu od kuce od muza nasilnika a on ostaje da se siri u kucici slobodici je drustvena patologija. Umesto da nasilnika stave u sigurnu kucu (kao sto se radi sa one strane Srbije), a majka i dete da zive normalno, zbog majke a narocito zbog deteta. Odrastanje u porodici sa nasiljem proizvodi traume i nove nasilnike. Zato danas nasilnicima, siledzijama i huliganima valjda niko nista ne moze. Nasilja i agresije ima sve vise i na sve strane, cak i vlast koristi nasilje i nasilnike (bilo da pale ambasade, dzamije ili kamenuju gej ljude). Ako uskoro Evropa ne udje u Srbiju ("datum') ovom narodu nema spasa.

da da

pre 10 godina

Pre neki dan je bio clanak o nasilju nad zenama. Ukupno je bilo 12 komentara od pet ljudi. Toliko to interesuje ljude. Tad sam
napisala da kad neki napadne zenu i to procitaju bice komentara kako nasilnika u zatvor, jadna zena itd. Kao i uvek kod nas se ceka posledica, pa pricamo o uzroku, sto je nebitno tad.

Neko Iz Mase

pre 10 godina

KRAJ!

Posle ove vesti, nema daljih vesti.
Zasto vise da postoji Drzava?
Cemu i zasto?
Kome?

Ovo je ONO cuveno "DNO DNA", kojem smo tezili,
a nismo znali kako da ga dosegnemo,
jer ni za to nismo imali talenta.
Ali, evo konacno smo uspeli!
Dobili smo prvu zrtvu "sigurne kuce"!

O Tomi, ni reci nisam rekao.
O Aci, ni slova.

ky3ma

pre 10 godina

Ovo je prvi pokusaj i odmah uspesan. U sustini ako pokusas da napravis neko moses bez problema. Policija nije cula za bolje spreciti nego leciti, za preventivu.. nista. Prventiva bi u nasel slucaju bila da se majka drzi u kavezu naravno a ne da se ovom ludaku okaci znak na glavu .. SOCIOPATA

used to love her

pre 10 godina

Moje mišljenje je da pošto živimo u nepravednom društvu, sa nesposobnom elitom, onda su potrebni verbalne psihopate i batinaši da običan narod drže u strahu i pokornosti. Zle sluge loših gospodara znaju da im je mnogo toga dozvoljeno, posebno da maltretiraju druge. Takođe, u nepravednom sistemu "pas jede psa", pa neki svoje svakodnevne frustracije sa posla i okruženja uopšte, koje doživljavaju od pokvarenijih od sebe prazne na slabije od sebe, i na one koji su im na dohvat ruke. A to su nažalost, većinom članovi porodice. Da ne pominjen aluzije i pokušaje seksualnog uznemiravanja žena. Ako pristanu na to, nadrljale su od ljubomornih muževa, ako ne pristanu, opet ih neko kleveće. To su neki problemi, a šta je u pitanju kod ovog konkretnog slučaja, pitanje je pre svega za istražne organe. Ali, ako je društveni sistem nepravedan, tada su ovakvi događaji sve brojniji.

Pavednik

pre 10 godina

Da se ja pitam, sve teze prestupnike bih, da proste svi koji citaju ovo, skinuo gole i vezao za banderu na glavnom trgu, pa kako se kome cefne. Ne znam, ali mislim da je to jedino resenje. A pod teskim prestupnicima smatram sve one koji pokusaju da ubiju, pokradu gradjane i ostalo, nadam se da ste me razumelli. Sto je mnogo, mnogo je.

kraljica

pre 10 godina

Za nasilje je isključivo i jedino odgovoran POČINILAC. Mnoge žene ćute i ne prijavljuju jer znaju da su najugroženije upravo u tom trenutku kad stvar izađe u javnost i da je pitanje da li će živu glavu da iznesu. Naročito ako imaju djecu, jer nasilnici često prijete da će prvo njih pobiti ako one odu i na taj način ih drže u situaciji stalnog straha. One su zato paralisane da bilo šta preduzmu.
Muškarci nisu žrtve nasilja na ovaj način. Njima je uglavnom argument da žene "zvocaju", pa zato vole sebe da proglase žrtvama nasilja itd. ali to je više onako eto da se stvar malo banalizuje i relativizuje. Bitna razlika je u tome što oni nemaju strah za svoj život i život svoje djece od neke tamo kobajagi zvocave "nasilnice".
To je nama naš patrijarhat dao, da svakakve bitange misle da su glava kuće i da imaju apsolutno pravo da ubiju i ženu i dijete ako im se ćefne. U zatvor pod hitno, na što duže!

Aca policajac

pre 10 godina

disco sta pricas covece!? Da sigurnu kucu obezbedjuje policija? Oni imaju svoje obezbedjenje a policija dolazi po potrebi. Najbolje bi bilo kada bi svako u drzavi imao po jednog policajca. Obezbedjuju politicare, skupstinu, vladu i druge institucije, svedoke, javne licnosti kojima je ugrozena navodno sigurnost, utakmice i druge javne skupove, crkve i sinagoge, skole. Resavaju naredbe Suda, resavaju sudske, opstinske dopise i izlaze na intervencije. I pored toga svega gubi se ljudstvo koje bi znacilo u oreventivnoj borbi protiv kriminala, pronalasku izvrsioca krvicnih dela i odrzavanju stabilnog reda i mira. I pored svega toga ti bi hteo da policija sedi u sigurnoj kuci! Policiji je mesto na ulici da rade a ne da cuvaju objekte i razne glupe ustanove.

onaj drugi psiholog-onaj sto ga volite :)

pre 10 godina

Strasno,sad sam ukapirao da nas ima dvojica sa nadimkom psiholog,tako da ono pitanje sto je -kaja, 13. jun 2013 19:59 postavila je namenjeno onom prvom psihologu,a onda sam se ja ubacio sa nadimkom psiholog,napisao svoje misljenje i potom jos i odgovorio na kajino pitanje.Sve u svemu ludilo zagarantovano.

Nesalomljiva

pre 10 godina

Prezivela sam nasilje u detinjstvu i adolescenciji iz vise ugla. U vremenu pre rata policajci nisu hteli ni da me saslusaju. Zajedno sa majkom sam trazila pomoc ali su me oni "tesili' recima da ce sve proci.

Kada sam napustila Srbiju moji problemi su poceli da se resavaju sami od sebe ali i dan danas osecam posledice trauma iz detinjstva ali mi to i na neki nacin pomaze.

Jedino resenje za smanjenje nasilja je reforma sistema. Uvesti stroze kazne i obrazovati efikasan policijski kadar koji nece biti lenj i neodgovoran.

Nasilje je odgovornost drzave ali dok gradjani ne pokrenu resavanje problema drzava nece nikada nista uraditi po tom pitanju.

Prodaja oruzja u Srbiji je takodje pogresna. To treba zabraniti.

psiholog

pre 10 godina

@
(kaja, 13. jun 2013 19:59)

Ja nisam napomenuo da ja znam coveka ili celu porodicu,odnosno njihov problem...ja sam samo skrenuo paznju da nasilnici pre braka obicno budu nasilnici i u braku.Tacan motiv zasto je on hteo da ubije zenu varira od slucaja do slucaja

Vazna stvar je da onaj ko je nekad maltretirao,odnosno ko je bitke i probleme resavao tucom,taj kasnije misli da i u braku moze tucom da resi problem,pogotovo sto nasuprot sebe ima zenu koja je fizicki slabija.

Problem je sto nasilnik na ulici prolazi nekaznjeno i sto kasnije veruje da u braku u svojoj kuci moze da radi sta hoce,od vredjanja pa...

"Da je zaista zeleo da vidi svoje dete ne bi ga napao!"

-ko govori o vidjanju deteta,on je dosao sa namerom da ubije svoju zenu,tacan motiv zasto je to hteo recice vam neko nadlezan ko prati slucaj.Motivi su razliciti od slucaja do slucaja nema tu nekog univerzalnog koji vazi za sve ubice.

prevencija

pre 10 godina

Kada neko dodje u sigurnu kuću to znači da je siguran.A da bo došao do nje već je prošao mnogo maltretiranja.I sada drzava ni tu ne moze da ga zaštiti.
1.Svako verbalno maltretiranje kazniti kao pokusaj nasilja
2.Svaku pretnju kazniti kao krivično delo u pokusaju
3.Svaku telesnu povredu sankcionisati kao pokusaj ubistva

maštovit

pre 10 godina

Ima dobra fora u jednoj američkoj seriji:
Patrola interveniše po prijavi kućnog nasilja i sklepta kretena u kola. On im se usput podsmeva kako će već u toku dana izaći. Odvezli su ga jedno 50km od kuće, uzeli mu sve što je imao po džepovima i cipele i čarape. Ostavili ga tako da šeta i rekli mu da će mu stvari ostaviti kući.

Callahan

pre 10 godina

A kako cemo nazvati to sto nam se desava u nasoj drzavi. Nasilje u .... samo sto se u nasem slucaju nasilnici smenjuju i niko od tih jos nije odgovarao.........niti ce.

Aha, kako da ne

pre 10 godina

Ma nema niceg bez dobrog fizickog obezbedjenja objekata, obaveznog video nadzora (da, svi to znamo) i naravno, drzava, drzava, drzava. Socijalni aspekt ovakvih pitanja ne sme da izostane. Nikakva potencijalna zarada (ili ne) ne sme biti ispred edukacije dece i omladine o ovakvim temama, ukazivanja na probeleme, proaktivnost. Nazalost, svi ovo znamo u teoriji a kad dodje do prakse, stvari se malo (vise) promene u 'korist' nasilja. Osnovno pitanje je kako se odbraniti od nasilnika ako u tome ne ucestvuje prvo porodica, potom drzava i drustvo u celini. Ne okretati glavu pred ovim, uvek moze da se dogodi kod svakoga...Tuga...Doneti i sprovesti konkretne mere zastite od nasilja na sirem nivou a ne da bilo ciji zivot zavisi od volje pojedinca.

Realista

pre 10 godina

Ja sam mislio da se "sigurne kuće" zovu upravo tako zato što su sigurne! još jedan apsurd iz svrbije...
A za počinioca, brza i efikasna presuda bi bila metak u glavu, to je policija odma trebala da odradi i reši problem...

Sombor

pre 10 godina

1.Ako ima vise sigurnih kuca na razlicitim lokacijama onda ne mozes maltretiranu zenu sa detetom staviti u grad zlostavljaca.dakle BGD u Su,NS ili Nis.
2.Ne mozes zenu zaposliti na pijaci koja je u krugu redovnog kretanja.Kome je takva bolestina pala na pamet jer nije preduzeo mere sigurnosti i samim tim doveo zenu u situaciju da nasilnik zna kretanje zrtve?!?!
3.Sa ambasadama izvan zemlje nek se posalje pismo,kako bi nasilnik odustao od potrage ili krenuo u pogresnom smeru.
4.Ovo je igra macke i misa,a ne za bezbednostne sluzbe,policiju itd.Drzava joj nije birala partnera debila,ne vidim sto bi se opterecivala mazohistima koji su doziveli kulminaciju

Silvester

pre 10 godina

Omanuli su policija i socijalna služba koja nije blagovremeno pristupila rešavanju problema u datoj porodici. Ali oni lako mogu da se odbrane time što je ovakvih porodica MNOGO! I da su uzroci katastrofalno stanje u društvu. A onda dolazimo do realnog sistema društveno-ekonomskih odnosa u Srbiji, i znamo pravi odgovor. U pitanju je totalno mafijaški divlji kapitalizam koji je razorio sve što je bilo iole normalno u Jugoslaviji.

Dakle, ne leče se brojne posledice već uzroci, i zmija se udara u glavu. REVOLUCIJA!
Samo socijalizam Srbina spasava. Dosta je bilo ovog neokolonijalnog razbojničkog eksperimenta.

stranac, 1952

pre 10 godina

Muškarac, glava porodice, žena ima da ga sluša, deca su njegovo vlastništvo! Totalni patriarhat, koji je bio suzbijen do pre 25. godina, svi smo bili jednaki, barem tako su nas učili, a sad odjednom opet: prvo Bog, onda svećenik bilo koje ispovesti, a onda pater familijas, koji je Bog i batina svoje familije! Jadne žene i deca!

psiholog

pre 10 godina

svi pisete komentare na isti kalup! Moramo da gledamo kompleksno - da li je tom nesrecnom muskarcu omoguceno savetovanje, da li je imao priliku da za ta dva ipo meseca vidi svoje dete? DA li smemo coveku da oduzmemo ljudsko dostojanstvo, bez obzira koliko je pogresio, pa da ga pretvorimo u besnu razjarenu zivotinju? Sta je POZADINA OVOG DOGADJAJA, TO JE JOS VAZNIJE NEGO ISHOD!

Gradjanin1

pre 10 godina

Niko ne prica o uzrocima, posledice su verovatno atraktivnija vest. Da li ste se upitali koliko muskaraca trpi psiholosko nasilje od zena. Zakon uglavnom stiti zene, a siguran sam da neke to koriste radi maltretiranja i izazivanja muskaraca.

Aca policajac

pre 10 godina

disco sta pricas covece!? Da sigurnu kucu obezbedjuje policija? Oni imaju svoje obezbedjenje a policija dolazi po potrebi. Najbolje bi bilo kada bi svako u drzavi imao po jednog policajca. Obezbedjuju politicare, skupstinu, vladu i druge institucije, svedoke, javne licnosti kojima je ugrozena navodno sigurnost, utakmice i druge javne skupove, crkve i sinagoge, skole. Resavaju naredbe Suda, resavaju sudske, opstinske dopise i izlaze na intervencije. I pored toga svega gubi se ljudstvo koje bi znacilo u oreventivnoj borbi protiv kriminala, pronalasku izvrsioca krvicnih dela i odrzavanju stabilnog reda i mira. I pored svega toga ti bi hteo da policija sedi u sigurnoj kuci! Policiji je mesto na ulici da rade a ne da cuvaju objekte i razne glupe ustanove.

crni domino

pre 10 godina

Gospodo, zeleli ste Naprednjake na vlasti - imate napredne dogadjaje!
Sto kazu SNS botovi, sada ce nas ubavi Vucic i ovaj problem da resi a za dogadjaj je kriva prethodna vlast!
Izgleda da dogadjaji u ovakvoj drzavi sa ovakvom vlasti polako izmicu kontroli. I bice ih cesce i u tezim oblicima!
A ovamo se zanose sa Vidovdanom, Spasovdanom...

Milorad

pre 10 godina

To su ti srpski domacini, patriote, pravoslavci, koji mrze EU i sve sto dolazi sa zapada. A nezainteresovanost i nemoc drzave necu ni da komentarisem, tu je odavno sve jasno.

fraka

pre 10 godina

svakom ce prva reakcija biti "smrtna kazna"! Al nije to tek tako.. pravo je veoma komplikovano. Uzmimo da je 2 % ljudi pogresno osudjeno (moze biti i vise lako), to znaci da bi dvije osobe stradale zbog necije greske. Svi vi koji klicete "smrtna kazna", stavite se u kozu onoga koji treba da je izvrsi... i to su ljudi.

nesa

pre 10 godina

Sigurne kuce su ,,izmisljotina,,NVO koje na taj nacin zaradjuju novac. Da postoji drzava,zrtve bi se javile socijalnoj sluzbi,one bi zrtve snestile na NN adresu,obavestile policiju,sud odmah doneo odluku o zabrani prilaska i brzo i efikasno osudio tog bracnog druga.

crazy processor

pre 10 godina

Htedoh da napisem resenje ovog problema, ali uvideh da bih pisao 150k karaktera. Pokusacu u kratkim crtama. Nije problem u muskarcima, problem je u dopustanju kao i u svemu, das nekom prst, a on kasnije hoce saku. Lako se muskarcu koji moze da udari zenu utera strah u kosti, tako sto mu se izlome kosti kada udari slabijeg od sebe. Problem je sto zene cute u slucaju nasilja, neke zbog ocuvanja porodice, neke zavise od muskarca, neke zbog sramote, neke zato sto ga vole, neke su samokriticne i okrivljuju sebe smatrajuci da su zasluzile, a neke ujedno i najugrozenije zbog straha. Ne moze se resavati problem jednostrano, postoje i zene koje su nasilne, koje udare muza jer ovaj nece da uzvrati. Kriviti samo muskarce je ludost, mnogo bi zloupotrebe bilo. Nista ne moze da se resi preko noci, ali zene koje imaju svoju porodicu, svoju bracu, bi trebalo javno da govore o maltretiranju sve dok ljudi ne pocnu da odbacuju iz drustva te nasilnike, tada ce poceti da dobijaju i sansu zene koje nemaju kome da se obrate. Nije sramota dobiti batine, zene koje cute o tome indirektno uticu na to da i druga zena bude prebijena.

Beogradjanin

pre 10 godina

Napisite ime i prezime skota! Objavite mu fotografiju! Uh, kako bi mi visio na Terazijama, a ponekad zazalim sto i oni lepi obivcaji poput javnog kamenovanja ne postoje vise

Zoran kg

pre 10 godina

za Milorada Zar nasilnik koji upada u sigurnu kucu mora da bude samo Srpski domacin,Pravoslavac,anti-nato rasplozen,znaci to sto si naveo je uslov da budes bitanga i siledzija?

dusan

pre 10 godina

Kako vladu i vlast nije sramota,kako?Za sve imaju para i para,za bacanje,a nemaju za obezbedjenje za sigurne kuce.Zovu se sigurne kuce a u stvari su nesigurne.Policija se angazuje za sve i svasta ali za sigurne kuce nema ih dovoljno,sramota.Ja da sam na mestu povredjenih zena,tuzio bih sve redom,tuga i jad od ove drzave na kolenima.Bolje ziveti u Kazahstanu nego ovde.

DAN

pre 10 godina

Covek je branio patrijahalne porodicne vrednosti. To znaci da je on uvek u pravu, i da ima monopol sile nad zenom i decom. Pazite, na to se cesto pozivaju skolo svi branioci tradicionalnih vrednosti. Kakvas u to bila "moralna" vremena kad se znao red i ko je gazda u kuci. Zamislite se nad tim!? Sta su to porodicne vrednosti??

psiholog

pre 10 godina

mamu da mu j...m i svim slicnima! Imam traume za ceo zivot i cudan odnos prema muskarcima zbog toga sto sam u svojoj kućí kao dete gledala slicne stvari! Nikad od mene normalna zena, jadan moj muž!
(dzupica, 13. jun 2013 16:35)

Nacices ti nekog ko nije sklon nasilju i ko ce da ti povrati poverenje.Daj sansu nekom duhovitom,saramantnom,mirnom tipu i problem resen.

Da se vratimo na problem-
Glavni problem je sto neke devojke i zene upravo vise cene i traze nasilne momke.Za njih su oni,dok se zabavljaju "face","dase"...Nasilnost tada iskaljuju na ulici,kasnije(kad napuste ulicu)u braku,odnosno svoj bes ispoljavaju u porodici.
Nije on nasilan postao u novoj porodici,nije nasilan od juce...on je nasilan bio i pre braka samo je svoj bes sa ulice uveo u kucu.Pamet uglavu devojke,bezite od nasilnika ili danasnjih "frajera","dasa",neretko ih i same zene nazivaju "muskarcinama" ili one budalastine sto pricaju neke zene "da zna da lupi sakom o sto"(prvo sto,pa stolica,pa brada,pa modrice,pa neretko i ubistvo).U braku uvek ima carki i nesuglasica,ali sa nasilnikom u kuci ima i NASILJA.

Eto ja sam probao da posavetujem,inace nije nista cudno sto nasilnik pravi nasilje-pa zato ako hocete nasilje-birajte nasilnika

Mirko

pre 10 godina

Na dozivotnu robiju nasilnika! Izmena Zakona i poostravanje kazni bez kooperativnosti policije koja često izostaje je mrtvo slovo na papiru.

Trebao je on u sigurnu kucu sa resetkama, a ne zena...

pre 10 godina

Sta je bre ovo?! U Subotici ubio zenu, u Beogradu izboo zenu i dete. Kako taj siladzija slobodno seta ulicama, a zena i dete se kriju u sigurnoj kuci?!

Sombor

pre 10 godina

1.Ako ima vise sigurnih kuca na razlicitim lokacijama onda ne mozes maltretiranu zenu sa detetom staviti u grad zlostavljaca.dakle BGD u Su,NS ili Nis.
2.Ne mozes zenu zaposliti na pijaci koja je u krugu redovnog kretanja.Kome je takva bolestina pala na pamet jer nije preduzeo mere sigurnosti i samim tim doveo zenu u situaciju da nasilnik zna kretanje zrtve?!?!
3.Sa ambasadama izvan zemlje nek se posalje pismo,kako bi nasilnik odustao od potrage ili krenuo u pogresnom smeru.
4.Ovo je igra macke i misa,a ne za bezbednostne sluzbe,policiju itd.Drzava joj nije birala partnera debila,ne vidim sto bi se opterecivala mazohistima koji su doziveli kulminaciju

smakovac

pre 10 godina

3 policajca za 3 smene! ova kuca treba biti drzavni prioritet I ovo se ne bi desavalo., sve najbolje povredjenoj zeni a ovu budalu neka lepo docekaju u Zabeli. na zenu udario junak!!

E dobra vam je ovo fora sa nesigurnom kućom, grohotom se smijem

pre 10 godina

Pa on nije smeo uopšte da sazna gde je ta kuća. Poenta Sigurne kuće nije u policijskom obezbeđenju nego u tajnosti. Nadam se da će sada da je ustanove negde drugde i da će pažljivije čuvati tu informaciju.

Inače, ovo je naravno potpuni užas. Znači prvo u svojoj porodici nemaš utočište, a onda posle ni država ne može da ti ga obezbedi. I nož sevne kad misliš da si bezbedan.

Vi što biste vešali na Terazijama, kako biste uterali profesionalizam u državne službe? Lako je internetskoj rulji da zaziva kažnjavanje neposrednog počinioca. Društvo treba menjati počev od sebe.

Pedja

pre 10 godina

Tim zenama nema spasa od stoke,nazalost.Takodje niko i ne mari za njih,nasilje u porodici ili zlostavljanke zena.Mi smo primitivno drustvo,uistinu.

Victorinox

pre 10 godina

Sigurna kuća... sve i da ima obezbeđenje, ko će da brani ženu kada ode na posao? Vratite bre rejonske policajce, koji su znali i šta ko kuva tog dana u njihovom ataru. Pa kad majmun krene da bije ženu i dete, dođe patrola, spakuje ga i usput ga u marici odere od batina. Za mesec dana bi rešili i navijače, i lokane dilere i ovakve bilmeze. Ali to nisu evropski standardi, krše se ljudska prava, a i NVO sektor bi ostao bez kinte.

Bivi Nislija...

pre 10 godina

Lako mu je na zenu i dete...sto ga ne puste samo na 5 min. kod mene pa da vidimo kako ce ko da prode...a hrabar je cim je odmah pobegao...bravo lafe...nisi ni svestan sta te ceka u zatvoru...

Ok

pre 10 godina

30 zena je izgubilo zivote u poslednjih 7 meseci u poordicnom nasilju. Postojanje ovakvih kuca samo ukazuje na nemoc drzave da se obracuna sa nasiljem u porodici.
Zatvorio bih sve sigrne kuce a nasilnike u pokusaju kaznjavao sigurnim zatvorom.
Psovanje? Ozbiljna pretnja - 3 godine. Samar? Sistematsko izrabljivanje - 5 godina. Motka ili ne daj boze noz?
Tesko ubistvo u pokusaju - 20 godina. Ako za silovanje dajete 10 - nista manje ne treba davati za svakodnevno psihicko maltretiranje?

Zasto ako joj je pretio na pijaci nije uhapsen i procesuiran za ozbiljnu pretnju?

kaja

pre 10 godina

@psiholog...Vi to strucno ili laicki pokusavate da objasnite zbog cega bi neko mogao da iskasap majku pred detetom, da ne spominjem da je ranio tim nozem i dete??? Dajte jedan valjan razlog, a ne njegovu "istraumiranu psihu". Da je zaista zeleo da vidi svoje dete ne bi ga napao! Nasilje u porodici je veeeliki problem u ovoj drzavi. Nazalost, nikoga to ne interesuje dok se ne dese ovakve stvari!

Nebitno

pre 10 godina

Jos volim svoju bivsu zenu. Ipak, njen zivot je njena stvar, iako je ona mene ostavila. I da, nikada je nisam udario. Mislim cak da i ona mene voli. Ali, ovo? Da povredis dete? Nema tu lecenja, gospodo, bolest je prevelika...

Nedzad Stokic

pre 10 godina

Smrtna kazna za siledžiju. A drzava da se zapita zasto se jadna zena sa detetom krije, a on je na slobodi. Sudstvo jadno li si.

dzupica

pre 10 godina

mamu da mu j...m i svim slicnima! Imam traume za ceo zivot i cudan odnos prema muskarcima zbog toga sto sam u svojoj kućí kao dete gledala slicne stvari! Nikad od mene normalna zena, jadan moj muž!

Puki

pre 10 godina

Ljudi ja sam ozbiljan: 25 godina bez mogucnosti ranijeg izlaska za ovakve napade, pa da vidite kako ce "neki sledeci" da razmisli. Jel ova drzava misli da reaguje?

Shonke

pre 10 godina

@aca policajac
Ajde, molim te, ne kukaj nego radi svoj posao! Koje vi škole obezbeđujete kad samo obilazite oko njih jednom dnevno? Ima vas više po kafićima i kafanama u toku smene nego na zadatku. Ne smete da priđete ni jednom ozbiljnijem kriminalcu na 100 metara, niti da ga zaustavite zbog saobraćajnog prekršaja. Sindikati vam savetuju da za "te pare koje primate ne rizikujete mnogo na intervencijama" a vi ovde kukate kako ne treba da štitite neke glupe zgrade. PA OVAJ ZLOČINAC NIJE IZBO ZGRADU NEGO TRI ŽENE I DETE!
I vi ste krivi zato što ne radite svoj posao kako treba. Počev od vašeg ministra do onog što sedi na prijavnici sup-a.

Steeler

pre 10 godina

Auuu... ludaka... zar nema neko obezbeđenje ili policija u toj ustanovi?
Kako to da nema niko naoružan ako je u pitanju grupa ljudi ugrožena od ovakvih nasilnika?

Milan Krstic

pre 10 godina

Prva greska-sta ce zena sa detetom u sigurnoj kuci a monstrum na slobodi
Druga greska-kada bi taj dobio batine od policije,zatvorskih strazara i pravosudne straze svaki put kada bi oni pomislili da je taj monstrum nesto lose pomislio i tako tri puta dnevno to bi bila zloupotreba demokratije a ovo sto je taj upao i izbo...pa boze desava se...
I dalje cu uporno da ponavljam svim bahatim,losim,kriminalcima,barabama treba uterati strah u kosti a zna se koje su metode...

Šindivila

pre 10 godina

Kako svi graknu kad se nešto desi, a niko neće da se sistematski bavi problemom u međuvremenu, iz dana u dana, počevši od sebe i svojih bližnjih. Ljudi ovde ne pomažu zlostavljanim ženama, nasilništvo kao takvo se ne osuđuje (pa ovde ministri nekaženjno šutiraju novinare i kraduckaju!), cela nacija se uglas ruga gejevima i ne da im da prošetaju svojim gradom... Događaji kao ovaj su samo ispadi, a ono što stvarno ne valja jesu vrednosti i neefikasan sistem.

sincitybg

pre 10 godina

ne razumem kakva je to sigurna kuca, koja treba da vas stiti od istih tih monstruma ako u njoj moze da se ponasa cak i gore nego sto je radio u svojoj kuci,gde je tu obezbedjenje, jel ograda jedina koja prusa zastitu od naslinika?!!?? sramota i za sigurnu kucu i za one koje je vode

Guliver

pre 10 godina

A kako ono resavaju agresivnost kod pasa... jel bese sec, sec... pa to bi valjda resilo problem i ovakvih "muskarcina"... nece vise budu "muskarcine do j..." vec bez ...

Mikan Maric

pre 10 godina

Ostavka Ministra za socijalna pitanja Krkobabica i drzavne sekretarke B.Stankovic zbog zanemarivanja problema nasilja u porodici i neukljucivanja Sigurne kuce u sistem socijalne zastite. Jaki na recima, nikakvi na delu. Deklaracije, strategije i slicna prazna slova, a u stvarnosti nasilnici slobodno krstare ulicama dok zene beze od kuce i sklanjaju u SK a za to vreme niko nista ne preduzima.
Krkobabic radi samo za penzionere a nasilje nad zenama i decom u Srbiji raste iz godine u godinu. OStavke odmah!

Holland

pre 10 godina

Radio sam par godina u Holandiji u jednoj sigurnoj kuci. Da da, nasilja ima svuda, dakle ne samo u Srbiji. U kakvom su stanju dovodili neke zene nemozete ni pretpostaviti. Verujte mi na rec niko ne ostaje ravnodusan kada cuje pricu jedne od njih ali su u vecini slucajeva bliza okolina, dakle porodica, prijatelji, pa tek onda drustvo krivci broj jedan zbog eskalacije nasilja. Okrenite se oko sebe i budite iskreni koliko puta ste bili do sada svedoci nasilja odnosno koliko puta ste culi da se komsije svadjaju i koliko puta ste se odlucili zakucati im na vrata i ponuditi pomoc umesto zvanja policije?
U tome je poenta, zivimo u vremenu zatvorenih zavesa, vremenu kada najradje biramo pasivnu stranu u slucaju sukoba od kojih poneki i eskalira kao ovaj slucaj.
I sta onda, pljuvanje na drzavu? Pa ne moze drzava resavati nase individualne probleme, niti nas moze prisiliti da se malo zamislimo o spostvenoj savesti. Zene koje zavrse u sigurnu kucu su vec unistene a sto je najgore u vecini slucajeva se mentalna trotura cak i nastavlja posle napustanja kuce.
Problem je u nama, u nasoj okolini, nasem drustvu, nasim prioritetima, nasa deca danas prilikom svadje umesto razdvajanja snimaju istu mobilnim telefonima a njihovi roditelji o tom pojma nemaju jer su prezauzeti poslom i facebookom, twiterom i ostalim net s... Jos kad se na citavu pricu nadoveze jedan veoma spor pravni sistem sa jos sporijim i neorganizovanim socijalnim ustanovama definitivno me ovakvi slucajevi ne iznenadjuju.

birac

pre 10 godina

A da mi lepo izdvojimo pare iz naseg,ionako prepunog budzeta,pa da pravimo Sigurne kuce za ove iz Sigurnih kuca?
Sta mislite?
Pa zar nije sramota da,kao prvo,taj bezumnik sazna gde je uopste ta kuca,pa da zenu prvo napadne na poslu,pa da niko ne reaguje?
Pa policajac iz Uprave za Kriminal,onaj pocetnik,bi ga odmah uhapsio jer je logicno da ce bezumnik,posto je prvo napao na poslu,da je prati i na kraju nadje kucu!

Navescu Vam samo detalj - ja sam rodjen u Titovo vreme,ono koje,za razliku od ovog sadasnjeg,savrsenog,nije valjalo..
Komsija se napio,prebio malog sina i zenu na mrtvo ime...
Za pola sata dosla 2 milicionera,to se tada tako zvalo,sa ficom...
Usli u kucu,mi se skupili i slusali..Jauci,lomljava...Prebili mu sve koske..Onako krvavog i rasturenog ubacili u ficu,odveli u stanicu na "doradu",a onda odmah,istog dana kod sudije..5 godina zatvora..Na izvesenje kazne - odmah...
Kada je posle 3,5 godine,zbog dobrog vladanja,izasao,nikada nije pipnuo ni zenu ni dete do kraja zivota,cak i kada bi se napio..
Valjda mu je u secanju,do kraja zivota,ostalo batinanje u kuci i "dorada" u stanici..
Nesto mi govori da je ovaj "recept" bio dobar,sta Vi mislite?

Кривокапић

pre 10 godina

Сада ће Двери да нам објасне зашто је ово добро и да су ово вредности које че да извуку Србију из кризе. Ипак је то глава породице, ако хоће може и да коље.

Silvester

pre 10 godina

Omanuli su policija i socijalna služba koja nije blagovremeno pristupila rešavanju problema u datoj porodici. Ali oni lako mogu da se odbrane time što je ovakvih porodica MNOGO! I da su uzroci katastrofalno stanje u društvu. A onda dolazimo do realnog sistema društveno-ekonomskih odnosa u Srbiji, i znamo pravi odgovor. U pitanju je totalno mafijaški divlji kapitalizam koji je razorio sve što je bilo iole normalno u Jugoslaviji.

Dakle, ne leče se brojne posledice već uzroci, i zmija se udara u glavu. REVOLUCIJA!
Samo socijalizam Srbina spasava. Dosta je bilo ovog neokolonijalnog razbojničkog eksperimenta.

Error

pre 10 godina

Onako, koliko se ja razumem u ljudsku psihu, a verujem da ce se svako normalan sa mnom sloziti, ovaj doticni ima poremecenu psihu koja treba da se leci...a nece se izleceti... Njega treba kazniti...a bojim se da nece dobiti zasluzenu kaznu! Takav profil licnosti jednostavno nikad ne treba pustati medju ljude. Za takve je zivot luksuz!

DEDA CVETKO

pre 10 godina

To dete ce celog zivota sa sobom da vuce jednu IZUZETNO tesku traumu. Nadam se da ce se naci dobrih ljudi medju nasim psiholozima i psihijatrima koji ce njemu i majci pruziti odgovarajucu profesionalnu negu bez materijalne nadoknade.

југа012

pre 10 godina

Ако је то "сигурна кућа" где је обезбеђење , логично је да постоји ризик од упада таквих насилника

Andjela

pre 10 godina

Nigde u svetu sigurne kuce nisu resenje! Sklanjate i sakrivate zrtvu, a pustate ludake i manijake da zive normalno, na svom ognjistu!
Gde je tu logika??!?

Valjda uhapsite i sklonite onoga koji pravi problem,
nadjete psihiatre da rade sa njim, a nevine ostavite
kod kuce..

Samo u Srbiji!

Da;ne

pre 10 godina

Zatvorila bih sve nasilnike u sigurnu kucu da ne mogu da izadju iz nje!Ali sve nasilnike pa nek se poubijaju sami tamo.A zene na slobodu

užas

pre 10 godina

Kreten je normalno bio na slobodi iako je žena sa detetom pobegla u sigurnu kuću da bi se spasila nasilnika.

Napao je ženu nožem i povredio i svoje 11-godišnje dete. Sudovi ne rade svoj posao a postupci se razvlače pa ovakvi likovi mogu da rade šta im je volja

Osoba

pre 10 godina

Sačuvaj bože! Pa kako je sigurna ako ju je pronašao? Kako je uspeo da uđe? Povredio dete a nju izbo nožem, aman!? Poznajem ženu koja se spasila nasilnika bežeći u sigurnu kuću. Nikad mi nije palo na pamet da pitam gde je kuća - čisto zbog sigurnosti drugih osoba. Kako je taj nasilnik uspeo da sazna gde da je traži? Znam da ima žena koje pronađu sklonište od nasilja u sigurnoj kući, a posle se vrate istom tom nasilniku. Moguće je da je ovde to bio slučaj... Ali upasti sa nožem, izbosti ženu, povrediti dete i druge nedužne ljude... Ne shvatam... Debela robija za siledžiju. Odmah!

Dragan Jurić

pre 10 godina

Ala je "sigurna"... Izgleda da nasilnik to nije znao... Da je znao da je "sigurna",sigurno ne bi to učinio. Svaka šuša ima obezbeđenje,a navodno SIGURNA KUĆA ga nema!? Ko je ovde lud?

stoper4

pre 10 godina

Zato bi npr. u Norveškoj taj idiot bio izbačen iz stana bez obzira što je njegov a žena sa decom bi ostala u stanu. I dobio bi zabranu prilaska pa kad prekrši ode na dugogodišnju robiju.

TOsa

pre 10 godina

I sada ce da utvrdjuju da li je on bio malo lud i da nije hteo da ubije samo da ih bocne i dobice manju kaznu nego da ga je ta zena ubila da bi zastitila sebe i dete.Zamislite kako se on prema njima ophodio kad je imao hrabrosti da ovo uradi.Jadna smo mi drzava

Aleksandar

pre 10 godina

Ja ne shvatam poentu gradnje sigurnih kuca - sigurne kuce vec imamo kod Pozarevca, Nisa, Beograda... i zovu se zatvori. Tu treba da se ekspresno smeste svi od kojih danas drugi beze u 'sigurne' kuce.

Procedura ovakva: dođe žena/dete/ko god u policijsku stanicu i kaže da u kući ima nasilnika. Policija ode u tu kuću i pokupi nasilnika i odmah ga smesti u jednu od navedenih sigurnih kuća. Ukoliko se onda dokaže da je pritužba bila osnovana, nasilnik ostaje u sigurnoj kući dugo, dugo vremena, a osoba koju je napao dobije pravo na njegovu imovinu. Ukoliko se dokaže da je optužba lažna, osoba koja je lažno optužila čoveka u sigurnoj kući se prebaci u takvu sigurnu kuću, a lažno optuženi nasilnik se kompenzuje iz imovine osobe koja ga je lažno optužila. Prosto, brzo i efikasno. Kakve sigurne kuće, kakvi bakrači.

A što se ovog slučaja tiče, suditi za ubistvo, u pokušaju, za šta je zaprećena kazna do 40 godina zatvora. Kako ovde teško da ima olakšavajućih okolnosti, dodeliti ekspresno maksimalnu kaznu i rešiti problem.

Aleksandar

pre 10 godina

DA li smemo coveku da oduzmemo ljudsko dostojanstvo, bez obzira koliko je pogresio, pa da ga pretvorimo u besnu razjarenu zivotinju?
(psiholog, 13. jun 2013 16:41)

Dostojanstvo se ne daje niti oduzima, već se stiče i gubi, dragi moj psihologu. Onog trenutka kad digneš ruku na nekoga, naročito slabijeg od sebe, ti si dostojanstvo izgubio i pretvorio se u razjarenu životinju. A razjarene životinje se zbog njihove lične i sigurnosti onih oko njih - drže u sigurnim kućama sa rešetkama na prozorima i sa naoružanim stražarima da ih spreče u bekstvu.

Početna greška u celoj ovoj priči je u tome što je žena sa detetom poslata u sigurnu kuću umesto nasilnika.

Shonke

pre 10 godina

GDE JE IME I PREZIME ZLOČINCA?

Gde je naoružano obezbeđenje tih objekata? Zašto policija nije reagovala na jučerašnji napad na pijaci na kojoj meta današnjeg napada radi? Zašto zločinac nije uhapšen zbog napada zbog kojih je žena sa detetom i pobegla? Šta je sa istražnim radnjama povodom tih napada, šta je sa presudama nasilnicima?
ZAŠTO ONI NISU U SIGURNIM KUĆAMA IZ KOJIH NEMA IZLASKA VEĆ SAMO REŠETKI, A NE ŽENE I DECA?!
Šta rade sudije, policija i tužioci? Smatram da je svaki sudija, tužilac i advokat u ovoj zemlji koji je ikad bio uključen u proces ove vrste KRIV i za današnje ranjavanje i za svaki drugi incident jer su njihove blage presude podstakle ovakvo ponašanje monstruma!

da da

pre 10 godina

Pre neki dan je bio clanak o nasilju nad zenama. Ukupno je bilo 12 komentara od pet ljudi. Toliko to interesuje ljude. Tad sam
napisala da kad neki napadne zenu i to procitaju bice komentara kako nasilnika u zatvor, jadna zena itd. Kao i uvek kod nas se ceka posledica, pa pricamo o uzroku, sto je nebitno tad.

pablito

pre 10 godina

@Victorinox, 13. jun 2013 19:16

Nasilje u porodici nije ni bilo krivicno delo tako da policija nije ni gonila nasilnike. Mogao je eventualno da zaglavi do mesec dana ako se zena usudi da ga prijavi. Pa kad izadje opet isto. Toliko istine radi. Ali je bitno da se opljune.

Ovo je jos uvek 'maco' drzava. Dok se bude sudilo kako se sudi bolje biti nece.

Dragan

pre 10 godina

Da li sad nema dovoljno dokaza za pocinioca kada je "dokazani povratnik" i ima li olaksavajucih okolnosti?

Zašto ime nasilnika nije objavljeno da se javno zna ko je?

Da li je stvarno policajac? I da li se do sada nije znalo kakav je?

Pokojni Vladan Batić je predlagao za takve "kastraciju"?

Ognjen

pre 10 godina

Ukoliko ovoj počinilac ne dobije maksimalnu kaznu zatvora, u minimalnom roku suđenja, poenta sigurne kuce se gubi!

Poruka nadležnim institucijama:
OVO JE OZBILJNA STVAR KOJA MOŽE DA POKRENE LAVINU SLIČNIH DOGAĐAJA I PONOVO OPRAVDA IZREKU "ODROBIJAĆU JE". REAGUJTE!!!

Angie

pre 10 godina

uzas, strasno! drzava bi trebala pod hitno da poostri zakon i da kazne za ove manijake, siledzije, drustveni otpad budu nemilosrdne! i da konacno povede malo racuna o zrtvama, nije dovoljno skloniti nasilnika, treba posle zrtve vratiti u normalan zivot, pruziti im materijalnu i psihicku podrsku. krajnje je vreme da drzava i drustvo otvore oci pred nasiljem i stanu mu na put!

dragana

pre 10 godina

ko zna kroz šta je sve dete prošlo za 11 godina pored ovakvog oca??? kako li se samo taj poremećeni monstrum ponašao prema svojoj porodici dok nije bilo nikog da ih zaštiti i sačuva??

Svaka čast izuzetcima ali kao društvo i sistem smo potpuno omanuli na svim nivoima pa i porodičnom i bojim se da će ovakvih slučajeva biti sve više

ky3ma

pre 10 godina

Ovo je prvi pokusaj i odmah uspesan. U sustini ako pokusas da napravis neko moses bez problema. Policija nije cula za bolje spreciti nego leciti, za preventivu.. nista. Prventiva bi u nasel slucaju bila da se majka drzi u kavezu naravno a ne da se ovom ludaku okaci znak na glavu .. SOCIOPATA

Libra

pre 10 godina

Napadac bi morao da bude osudjen na najvecu mogucu kaznu propisanu zakonom, ovo je pokusaj ubistva sa predumisljajem!
Takodje, ovo je veliki propust odgovornih lica sigurne kuce (verovatno ne postoji njihova zakonska odgovornost, ali moralna postoji svakako) - ako nisu predvideli nikakvo obezbedjenje za obejkat koji nazivaju sigurnom kucom protiv nasilja. Nadam se da ce i jedni i drugi odgovarati i biti odgovarajuce kaznjeni.

Error

pre 10 godina

I sve one u toj kuci su uglavnom zene koje su MALTRETIRANE. Dakle, one beze, izlaze iz kuce, stana, sa decom, i smestaju se i Sigurnu kucu u kojoj ne mogu doveka ostati, a oni frajeri se baskare i opusteno setaju... Dakle, maltretiranje i prebijanje zena je ovde sasvim legalno i dozvoljeno. Divota!

disco

pre 10 godina

Za obezbedjivanje sigurnih kuca nema policajaca ali zato ih ima na stotine kada su fudbalske i kosarkaske utakmice jer obesni maloumnici (tzv navijaci) vole da divljaju. Eh Srbijo...

Igor NBGD

pre 10 godina

Ministar policije odmah da podnese ostavku. Iz moralnih razloga naravno. Jos pre 18 meseci ljudi su tražili pomoć policije u obezbedjivanju kuce, ali posto nisu cece, jece i ostale kvazi "VIP" nakaze, zahtev je jos na razmatranju. E moja Srbijo na sta si spala...

realna

pre 10 godina

Ne trebaju nama "sigurne kuce" da bi se krili nego siguran sistem koji ce prvo da uhapsi,pa da procesuira,pa da lepo zatvori i baci kljuc!Necemo mi zene uvek da se krijemo,nego da ih hapsite!

solar

pre 10 godina

Pred kućama dvojice surčinskih "svedoka saradnika" je danonoćno naoružan policajac (kod jednog žandarmerija, kod drugog SAJ) na svakom ćošku. Bitno da za to ima resursa.

Srđan

pre 10 godina

Ovo će se dešavati sve dok zakon bude štitio nasilnike i bolesnike svake vrste...
Ovaj monstrum će verovatno do kraja godine da bude na slobodi.

radovan

pre 10 godina

lazan novac, policija naplatila "taocu" taksisti kaznu od 5000 dok mu kriminalac drzao uperen pistolj u ledja, sigurna kuca napadnuta od strane jednog coveka, izbodeno dete i majka, gluvima se govori da mora da se najave preko telefona, i jos milion drugih stvari

gg wp drzava

mandrak

pre 10 godina

stanje nacije je totalno srozano... mislim cak da je i gore nego pocetkom 90ih. Samo pomislite sta se sve "zhasu" desilo od pocetka godine. "dobrih vesti" niodkuda, a u medjuvremenu, uzivajte uz najgledaniji tv show i idilu na farmi. Zombi srbija.

djus

pre 10 godina

Napadaci vise nebiraju ni mesto ni oruzije ni koga napadaju! Smrtna kazna za ovakve monstrume! Ako smo kao neke "patriote" onda treba da stitimo nase ljude mlade i stare a pogotovo decu i zene!!! Treba da cuvamo nase ljude a ne da ih napadamo!!!!!!!!!!!!!!

Vojislav

pre 10 godina

Da samo znate koliko takvih idiota seta ulicama... Uzorni ljudi ,ocevi i muzevi, a kada dodju kuci,pretvaraju se u monstrume... Ne znam sta je tim ljudima... ali znam kako treba sa takvima... Sve junacine... nozem na zene...

Labud

pre 10 godina

Ovo ce nazalost da obeshrabri mnoge zene, devojke, majke koje jos nisu u stanju da prijave nasilnika i odluce se da napuste dom i odu u neku od sigurnih kuca. Nasilniku ne zelim bas smrt na terazijama vesanjem kao neki komentatori, ali mu zelim lep provod i nova iskustva u nekoj od nasih banja: Bacvanskoj, Zabeli, Mitrovici, Nisu...Detetu svaka cast, branilo majku.

Moj predlog nadleznima - napravite javnu bazu podataka gde zive i cime se bave. Niko im ne bi ni sljivu prodao, pomogao, pravio drustvo u kafani. Jednostavno sociopatama takvim nije mesto medju nama.

sweeney todd

pre 10 godina

Kakav užas! Meni nije jasno zašto u Sigurnoj kući ne postoji adekvatno obezbedjenje ako se zna da tamo borave uglavnom žrtve kojima je život ugrožen od strane drugog lica, a pritom ni ta lokacija nije toliko tajnovita. Ovo je veliki propust i oslikava čistu nemoć društva da zaštiti žrtvu od zločinca. Sada su na potezu policija sudsvto, i ako oni ne donesu pravednu odluku Srbija je sve samo ne pravna država, i uz to jedno veoma opasno mesto za život.

Anja

pre 10 godina

Ovo je pokusaj ubistva i napad na sopstveno dete od 11 godina. Kada bi sudije odredjivale maksimalne umesto minimalnih kazni za ovakve slucajeve, mozda bi nama ostalima bilo i malo bolje. Zivo me zanima kako ce glasiti optuznica i da li ce sudija (a bas bih volela da mu bude zena sudija) da nadje neke olaksavajuce okolnosti u ovom slucaju. Na zalost, kao u slucajevima voznje u pijanom stanu sa po nekoliko zrtava, kazne koje su izrecene bile su ponekad i ispod minimuma.

Micko

pre 10 godina

Sigurna kuca nema obezbedjenje? A zasto se onda zove sigurna?
(komrenac, 13. jun 2013 16:17)

Ni meni nije jasno... Tamo se nalazi skup zena koje su pod batinama i pretnjama. Logicno je sasvim da ce neka budala da pokusa ovo... Pa da su normalni ne bi te zene ni dosle u kucu...

IZem ti drzavu...

a

pre 10 godina

Ako posle ovoga policija ne bude uvela čuvanje kuće 24h (a to su iz Sigurne kuće odavno tražili) onda meni ništa više nije jasno... a sudstvo je definitivno institucija koja pravi najveća s**** u ovoj zemlji.

pilula

pre 10 godina

da li se zna ko je ministar policije koja ne obezbedjuje sigurne kuce? ili ministar policije mora da se bavi kosovom i mora da se bavi ekonomijom i unutarstranackim pitanjima posto je i predsednik stranke, i premijer i ministar policije?
da li ministarstvo pravosudja treba da amnestira pravosnazno osudjena lica zato sto nema gde da ih smesti, ili treba da donese institut poput zabrane prilaska koji se moze izdati u roku od 24h? sad bar imamo onih 600 sudija koji su proglaseni nedostojnim i viskovima, (a gradjani ih sve vreme placali) koji to sad vise nisu. mogu li stvari da se ubrzaju, posto imamo 600 sudija `sa klupe' u igri?
da li ministarstvo za rad i socijalna pitanja ima iti jednu drugu brigu do visine penzija? o sposobnosti vec dosta govore zahtevi gluvima da ostvare svoja prava telefonom!
da li iko snosi odgovornost za sistem koji ne funkcionise?

itd

pre 10 godina

Velike "muskarcine" samo zene i decu biju, nadam se da ce sudija da poslusa tuzilastvo koje ce traziti verovatno sto vecu kaznu i da ce ga osuditi dovoljno da vise ne vidi svetlost dana. I tako bi trebalo sa svakim nasilnikom. Posle bi se i oni zapitali da li je pametnije za njih da udaraju svojom ili tudjom glavom u zid kad su u problemu, jer samo tako ce postati svesni da nisu svemocni i da porodica treba da bude oaza mira, a ne bokserski ring.

psiholog

pre 10 godina

@
(kaja, 13. jun 2013 19:59)

Ja nisam napomenuo da ja znam coveka ili celu porodicu,odnosno njihov problem...ja sam samo skrenuo paznju da nasilnici pre braka obicno budu nasilnici i u braku.Tacan motiv zasto je on hteo da ubije zenu varira od slucaja do slucaja

Vazna stvar je da onaj ko je nekad maltretirao,odnosno ko je bitke i probleme resavao tucom,taj kasnije misli da i u braku moze tucom da resi problem,pogotovo sto nasuprot sebe ima zenu koja je fizicki slabija.

Problem je sto nasilnik na ulici prolazi nekaznjeno i sto kasnije veruje da u braku u svojoj kuci moze da radi sta hoce,od vredjanja pa...

"Da je zaista zeleo da vidi svoje dete ne bi ga napao!"

-ko govori o vidjanju deteta,on je dosao sa namerom da ubije svoju zenu,tacan motiv zasto je to hteo recice vam neko nadlezan ko prati slucaj.Motivi su razliciti od slucaja do slucaja nema tu nekog univerzalnog koji vazi za sve ubice.

Callahan

pre 10 godina

A kako cemo nazvati to sto nam se desava u nasoj drzavi. Nasilje u .... samo sto se u nasem slucaju nasilnici smenjuju i niko od tih jos nije odgovarao.........niti ce.

Pavednik

pre 10 godina

Da se ja pitam, sve teze prestupnike bih, da proste svi koji citaju ovo, skinuo gole i vezao za banderu na glavnom trgu, pa kako se kome cefne. Ne znam, ali mislim da je to jedino resenje. A pod teskim prestupnicima smatram sve one koji pokusaju da ubiju, pokradu gradjane i ostalo, nadam se da ste me razumelli. Sto je mnogo, mnogo je.

onaj drugi psiholog-onaj sto ga volite :)

pre 10 godina

Strasno,sad sam ukapirao da nas ima dvojica sa nadimkom psiholog,tako da ono pitanje sto je -kaja, 13. jun 2013 19:59 postavila je namenjeno onom prvom psihologu,a onda sam se ja ubacio sa nadimkom psiholog,napisao svoje misljenje i potom jos i odgovorio na kajino pitanje.Sve u svemu ludilo zagarantovano.

Neko Iz Mase

pre 10 godina

KRAJ!

Posle ove vesti, nema daljih vesti.
Zasto vise da postoji Drzava?
Cemu i zasto?
Kome?

Ovo je ONO cuveno "DNO DNA", kojem smo tezili,
a nismo znali kako da ga dosegnemo,
jer ni za to nismo imali talenta.
Ali, evo konacno smo uspeli!
Dobili smo prvu zrtvu "sigurne kuce"!

O Tomi, ni reci nisam rekao.
O Aci, ni slova.

Nesalomljiva

pre 10 godina

Prezivela sam nasilje u detinjstvu i adolescenciji iz vise ugla. U vremenu pre rata policajci nisu hteli ni da me saslusaju. Zajedno sa majkom sam trazila pomoc ali su me oni "tesili' recima da ce sve proci.

Kada sam napustila Srbiju moji problemi su poceli da se resavaju sami od sebe ali i dan danas osecam posledice trauma iz detinjstva ali mi to i na neki nacin pomaze.

Jedino resenje za smanjenje nasilja je reforma sistema. Uvesti stroze kazne i obrazovati efikasan policijski kadar koji nece biti lenj i neodgovoran.

Nasilje je odgovornost drzave ali dok gradjani ne pokrenu resavanje problema drzava nece nikada nista uraditi po tom pitanju.

Prodaja oruzja u Srbiji je takodje pogresna. To treba zabraniti.

prevencija

pre 10 godina

Kada neko dodje u sigurnu kuću to znači da je siguran.A da bo došao do nje već je prošao mnogo maltretiranja.I sada drzava ni tu ne moze da ga zaštiti.
1.Svako verbalno maltretiranje kazniti kao pokusaj nasilja
2.Svaku pretnju kazniti kao krivično delo u pokusaju
3.Svaku telesnu povredu sankcionisati kao pokusaj ubistva

Realista

pre 10 godina

Ja sam mislio da se "sigurne kuće" zovu upravo tako zato što su sigurne! još jedan apsurd iz svrbije...
A za počinioca, brza i efikasna presuda bi bila metak u glavu, to je policija odma trebala da odradi i reši problem...

Zoki

pre 10 godina

Kako je taj idiot uopšte došao do lokacije Sigurne kuće? Kako to da tamo nije bilo nikakvog obrzbeđenja? Nadam se da će iz ove strašne lekcije svi nešto da nauče.

nela

pre 10 godina

Sigurna kuca treba da bude na nepoznatoj adresi ali kod nas to nije tako. Mislim da je na pocetku bilo ali ja sam zvala pre 2,3 godine da odnesem neku garderobu i igracke i bez problema su mi dali adresu. Tada sam pomislila kako i nasilnik moze da je nabavi na isti nacin i da se desi ovo...

evropejac

pre 10 godina

Sigurna kuca u stvari treba da bude mesto gde ce biti spakovani nasilnici.
Iz sigurne kuce bi mogao da izadje samo u sigurno dvoriste te kuce i ni makac dalje, a ne da u tzv sigurnu kucu (izolaciju) idu zlostavljani a dijabole da se seckaju okolo!!!

milanche

pre 10 godina

Ja sam bio ubedjen da objekat poput Sigurne kuce po prirodi stvari mora imati obezbedjenje. Sada cujem da ga nema. Neverovatan propust!

lunatic

pre 10 godina

Osudice ga na 4 godine, amnestirati posle 2/3 kazne. I pitanje je da li ce je tada potraziti. A onog sto je ubio provalnika u svojoj kuci braneci suprugu i dete osudice na 6, 7 godina.

ghandy

pre 10 godina

Treba praviti zatvore a ne sigurne kuce,i trpati olos u zatvor a ne maltretirati zene da sa decom odu po sigurnim kucama dok olos sedi kuci NEKAZNJEN

nevernik

pre 10 godina

Da je prvi put, kada je udario ovu nesretnu ženu , bio procesuiran i strogo osudjen, znao bi da država stoji izmedju njega i njegove žene, i da nije sama. Ovako, samo je bilo pitanje vremena kada će doći do tragedije. Država mora da štiti bespomoćne. Ovom čoveku kazna za primer drugima.

Mostar - mostarcima

pre 10 godina

Srecom pa je kuca bila "Sigurna",,, ??? Ne razumijem samo kako to da te lokacije mogu biti dostupne svakome ??? Ovdje u Italiji kada zena trazi zastitu od socijalnog radnika uzmu je i premjeste u neku od tih ustanova u drugom gradu,,. Dosta toga ovdje isto tako ne finkcionise al' to da.. Nema teorije da muz nasilnik pronadje zenu... Nadam se samo da ce se malisan i te dvije zene oporaviti cim prije,, a papak u celiju medju one koji znaju "nagraditi takve "lafcine"... P.S. Traume ce momcicu ostati nazalost cijeli zivot,, nazalost,,, Ciao

xyz

pre 10 godina

Ljudi dokle cete ovo da trpite? Svi se nesto kao pozivaju samo na drzavu, policiju, sistem. Treba se nekada i sam organizovati i braniti osnovne slobode ako vec drugacije ne ide.

Duci0167

pre 10 godina

Nezadovolje pijandure koje misle da je zena njihovo privatno vlasnistvo. Ne mogu da zamislim taj pomraceni um koji ide sa namerom da ubije zenu,dete i ko god da mu se nadje na putu. Jesu li to te porodicne vrednosti koje treba da gajimo? Policija na prijavu kaze nasilniku "nemoj to vise da radis" a ovaj odgovori sa "necu" i to je to. Nismo ni svesni koliko nasilja ima oko nas! Devojke,birajte pazljivije sa kim planirate da provedete ostatak zivota!

maštovit

pre 10 godina

Ima dobra fora u jednoj američkoj seriji:
Patrola interveniše po prijavi kućnog nasilja i sklepta kretena u kola. On im se usput podsmeva kako će već u toku dana izaći. Odvezli su ga jedno 50km od kuće, uzeli mu sve što je imao po džepovima i cipele i čarape. Ostavili ga tako da šeta i rekli mu da će mu stvari ostaviti kući.

zmitjkoe

pre 10 godina

Zasto je u Srbiji sve naopako od normalnog sveta je pitanje svih pitanja. Da zena i dete pobegnu od kuce od muza nasilnika a on ostaje da se siri u kucici slobodici je drustvena patologija. Umesto da nasilnika stave u sigurnu kucu (kao sto se radi sa one strane Srbije), a majka i dete da zive normalno, zbog majke a narocito zbog deteta. Odrastanje u porodici sa nasiljem proizvodi traume i nove nasilnike. Zato danas nasilnicima, siledzijama i huliganima valjda niko nista ne moze. Nasilja i agresije ima sve vise i na sve strane, cak i vlast koristi nasilje i nasilnike (bilo da pale ambasade, dzamije ili kamenuju gej ljude). Ako uskoro Evropa ne udje u Srbiju ("datum') ovom narodu nema spasa.

used to love her

pre 10 godina

Moje mišljenje je da pošto živimo u nepravednom društvu, sa nesposobnom elitom, onda su potrebni verbalne psihopate i batinaši da običan narod drže u strahu i pokornosti. Zle sluge loših gospodara znaju da im je mnogo toga dozvoljeno, posebno da maltretiraju druge. Takođe, u nepravednom sistemu "pas jede psa", pa neki svoje svakodnevne frustracije sa posla i okruženja uopšte, koje doživljavaju od pokvarenijih od sebe prazne na slabije od sebe, i na one koji su im na dohvat ruke. A to su nažalost, većinom članovi porodice. Da ne pominjen aluzije i pokušaje seksualnog uznemiravanja žena. Ako pristanu na to, nadrljale su od ljubomornih muževa, ako ne pristanu, opet ih neko kleveće. To su neki problemi, a šta je u pitanju kod ovog konkretnog slučaja, pitanje je pre svega za istražne organe. Ali, ako je društveni sistem nepravedan, tada su ovakvi događaji sve brojniji.

Nislija

pre 10 godina

Pre nedelju dana cujem jezive zvuke i zena vice UPOMOC, a muz(komsija koji je stara zatvorska musterija, djubre...0 od coveka) vice UBICU TE i onda se cuje kako vristi, zatim cvili i na kraju muk. Ja skocim, zovem policiju i kazem takva situacija, hitno posaljite nekog... a onaj na centrali ce na to aha hocu, samo se predstavi-ja se predstavim on kaze a adresa koja vam, je, a ja mu kazem covece mozda je ubio a on ce, paa dobro, poslacemo nekog...naravno nisu poslali nikog, verovatno ih svaki dan zovu po 100x ali je je bilo strasno. Pomisljao sam i da odem i da se licno umesam ali znam da ima oruzije i da mu zivot ne vredi nista-nema sta da izgubi a nista ne bi mogao ni da promenim. I posle vidim reklamu, ne okrecite glavu, prijavite nasilje, kome?!

ja

pre 10 godina

Ja sam zena koja je zlostavljana i koja je prezivela nasilje u porodici. Godine sudjenja i mucenja vas cekaju posle prijavljivanja nasilnika, uz sve dokaze...da bi predmet na kraju zastareo. O centru za socijalni rad da i ne pricam. Toliko o svemu ovom.

kraljica

pre 10 godina

Za nasilje je isključivo i jedino odgovoran POČINILAC. Mnoge žene ćute i ne prijavljuju jer znaju da su najugroženije upravo u tom trenutku kad stvar izađe u javnost i da je pitanje da li će živu glavu da iznesu. Naročito ako imaju djecu, jer nasilnici često prijete da će prvo njih pobiti ako one odu i na taj način ih drže u situaciji stalnog straha. One su zato paralisane da bilo šta preduzmu.
Muškarci nisu žrtve nasilja na ovaj način. Njima je uglavnom argument da žene "zvocaju", pa zato vole sebe da proglase žrtvama nasilja itd. ali to je više onako eto da se stvar malo banalizuje i relativizuje. Bitna razlika je u tome što oni nemaju strah za svoj život i život svoje djece od neke tamo kobajagi zvocave "nasilnice".
To je nama naš patrijarhat dao, da svakakve bitange misle da su glava kuće i da imaju apsolutno pravo da ubiju i ženu i dijete ako im se ćefne. U zatvor pod hitno, na što duže!

stranac, 1952

pre 10 godina

Muškarac, glava porodice, žena ima da ga sluša, deca su njegovo vlastništvo! Totalni patriarhat, koji je bio suzbijen do pre 25. godina, svi smo bili jednaki, barem tako su nas učili, a sad odjednom opet: prvo Bog, onda svećenik bilo koje ispovesti, a onda pater familijas, koji je Bog i batina svoje familije! Jadne žene i deca!

Sremac

pre 10 godina

Kretenizam svoje vrste! Ova stoka treba da bude u zatvoru dosta godina.
I treba dodati da u Beogradu ipak postoji tzv. sigurna kuća. Zamislite kako je po manjim mestima od Priboja do Kikinde.

vesna

pre 10 godina

apsolutno se slazem sa mnogo strozijom kaznenom politikom.
pitam se ko ce je i kada doneti ???????
koliko je zrtava potrebno da bi se pokrenulo to pitanje?
takodje, znam da postoji i zensko nasilje nad muskarcima. pretpostavljam da se o tome jos manje govori sto zbog sramote, sto zbog mogucnosti da se te zene odjednom "pretvore" u zrtve - i zato oni uglavnom cute...

povredjenu zenu sam danas videla u UC, zelim joj brz i lak oporavak...

Viktor Dimitrijev

pre 10 godina

Ovo se deshava non-stop. Ja bi mu licno dao 20 godina robije a i u Americi ne bi proshao lakshe. Svaka kazna koja je manja od 5 godina robije za ovakav slucaj nije kazna. Apelujem na sve ljude koji su u stanju da pomognu da ova zver dobije maximalnuy kaznu da to i ucine, jer time nece pomoci samo ovoj zeni i sinu.. nego ce uticati da ovakvih napada u buducnosti bude sto manje. Hvala unaprad.

sandrica

pre 10 godina

Starsno sam besna i ljuta! Toliko.. da mi je ta emocija vec bleda - pa postajem samo sve vise i vise razocarana.
Sramota!!
Placamo drzavi, da cuvaju kojekakve Cece; kriminalce - 'zasticene svedoke', zadrigle politicare i kojekeve nebitnjakovice.
A Institucijca, kao sto je "Sigurna kuca" osim sto nije stvorena ne moze cak ni da bude podrzana od strane ove nase 'drzave'.

ffflyer

pre 10 godina

Uzasan dogadjaj i vidim da je pogodio dosta ljudi. Samo bih primetio da sigurna kuca nije i ne treba da bude tvrdjava a da je verovatno zena prezivela napad bas zato sto je bila tamo a ne kuci gde bi taj olos sigurno bio jos suroviji. Drugo: drzava jeste kriva za ovaj zlocin jer dopusta da nasilnici ne odgovaraju. Nije njemu to bio ni prvi ni deseti put da je potezao noz.

Aha, kako da ne

pre 10 godina

Ma nema niceg bez dobrog fizickog obezbedjenja objekata, obaveznog video nadzora (da, svi to znamo) i naravno, drzava, drzava, drzava. Socijalni aspekt ovakvih pitanja ne sme da izostane. Nikakva potencijalna zarada (ili ne) ne sme biti ispred edukacije dece i omladine o ovakvim temama, ukazivanja na probeleme, proaktivnost. Nazalost, svi ovo znamo u teoriji a kad dodje do prakse, stvari se malo (vise) promene u 'korist' nasilja. Osnovno pitanje je kako se odbraniti od nasilnika ako u tome ne ucestvuje prvo porodica, potom drzava i drustvo u celini. Ne okretati glavu pred ovim, uvek moze da se dogodi kod svakoga...Tuga...Doneti i sprovesti konkretne mere zastite od nasilja na sirem nivou a ne da bilo ciji zivot zavisi od volje pojedinca.