Ponedeljak, 07.10.2002.

09:40

Duel Koštunica - Labus u sredu

Izvor: B92

Duel Koštunica - Labus u sredu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

24 Komentari

Sortiraj po:

Milos

pre 21 godinu

Jos samo kad bi ovaj narod slusao sta oni pricaju i kakve argumente iznose u svoju korist.Ali nece biti tako !Oni koji su Kostunjavi bodrice svog pulena ma sta on rekao i likovati svaki put kad ovaj bude poceo sa optuzivanjem.Oni koji se Labusaju ce slicno tome smeskom prstiti svaku nelogicnost koju provali protivnicki kandidat.ALI GOSPODO PREDSEDNICI ! Na VAMA je da pokazete svetu i Vasem narodu koliko smo daleko otisli u demokratiji tako sto cete biti korektni u izlaganjima tako sto cete makar lazno najaviti medjusobnu saradnju i tako sto cete pokazati da smo se izdigli iznad "onih" vremena makar i za malo. Narod je vec odlucio, ovaj duel nece promeniti bog zna sta, osim mozda nacin komuniciranja sto je preduslov za bolje nove izbore koju tako zdusno najavljujete.

Dijaspora Bez Satelita

pre 21 godinu

Mogao bi i neki live stream preko neta za sve one koji nisu u mogucnosti da gledaju "Kechere" putem TV-a. Narocito za nas preko bare.
p.s. Ajde B92, dajte neki link!

dusko

pre 21 godinu

TV duel nista nece doneti . Podela je vec totalna i svako ce svoga smatrati da je rasturio onog drugog .
Zatim , toliko se vestacki trude da budu fini da je to vidljivo u svakim gestu u svakoj reci , jer su najzad provalili da svima steti prljava kampanja, svadje i optuzbe . Nece se postavljati prava pitanja ,ona koja su dovela do velikih svadja i podela . Vec ona opsta i mirna pitanja koja nisu sporna . Tako ce oba ispasti da su vestacki i neprirodni , i to ce jos vise odbiti birace .
Recimo , fali ce sledeca pitanja :
Labus : da li je u pravnoj drzavi za koju se zalazete kleveta krivicno delo ; zasto podilazite niskim strastima i koketirate sa nacionalizmom izjavama o dvojnom drzljanstvu , Boliviji , Kolumbiji , poreklu isl.; koje dokaze imate da je odtatak DOS-a organizovana mafija i to kolumbijska , da je Vlada lopovska , dal ste podneli neku krivicnu prijavu ; zasto tvrdite da je Vas izbor prava sansa da se spreci haos i nestabilnost kada ste Vi DOS ,koji je imao najstabilniju vecinu u Evropi , napali jer niste mogli da podneste predizborni potpisani dogovor i sami izazivate nesrecu; zar niste rekli nema revansuzma i osvete , nema lustracije , Hag je deveta rupa , i zar niste postali zastitnik svih starih vrednosti i ljudi Vojska , policija i dr. a onda lozite narod kako nema pravde , nema istine i sl.
Kostunica : DOS , nije resio bas nijedan politicki i kriminalni zlocin , niko nije osudjen , samo je Milosevic sproveden u Hag i to dok nije bilo zakona , zar ste preuzeli onu drzavnu tajnu strukturu koja je ubijala ljude ; zar nije tacno da privreda nije pokrenuta sa nule vec da se relativna stabilnos i standrad odrzavaju donacijama koje nece biti vecne ;zasto nema vise stranih i domacih investicija , zar nije to zbog pravne nestabilnosti koju ste zanemarili ; zasto se dozvoljava da Premijer ima neogranicenu vlast i moze da radi sta hoce ; zasto kao G17 ucestvujete u vlasti toliko a nemate glasove i birace , da li izmisljate nove nacine vladanja nepoznate u Evropi i svetu ;
Tek kada bi stvarno skrenuli sa pausalnih ocena , kritika i obecanja i otvorili sva teska pitanja POSTENO , bez urlanja i svadjanja , mozda bi uspeli da ubede ljude da im poveruju i izadju na glasanje .

boge

pre 21 godinu

LABUS I VOJA NA PIJACI!!!!
Posto je moj kanditat osvojio mali procenat glasova i nije se plasirao u drugi krug ja cu ipak izaci na izbore i glasacu za Labusa!Dakle ovaj duel meni nije potreban ali cu ga gledati kako bih mogao da zamajavam profesore u skoli hehehehe....
Pozdrav
Eh da je Pelevic prosao.....

Bata

pre 21 godinu

Bas citam ovu reklamu na vrhu vase stranice "Labus je OK". Tako je! Labus je samo OK, ali Srbija ne treba da se zadovolji predsednikom koji je tek OK. OK znaci, prelazna ocena, nije lose, zadovoljavajuce. Nije to za Srbiju. Srbiji treba najbolji. Neka pokaze TV duel, da je Labus samo OK.

Vesna

pre 21 godinu

Evo jos jedne zabave za narod.
Ko ce biti predsednik Srbije Labus i li Voja jednako je vazno kao predsednik kucnog saveta u soliteru.
Znase ko vuce sve konce u toj zemlji i preko koga.
Zoki, MAJSTORE

IvanS

pre 21 godinu

Iz komentara Dine Jovanović iz izbornog štaba Miroljuba Labusa vidi se da su oni trazili ono za sta je optuzivan Kostunica pre nekoliko dana.

Lale, Beč

pre 21 godinu

Tajming-TV duela:
Ukupno dva sata (2x60 min.) 120 minuta
Od toga:
Predstavljanje (2x5 minuta) 10 minuta
Direktno suočavanje (2/3) 80 minuta
Za novinarska pitanja 45 m. 45 minuta
Svega 135 minuta
Drugim rečima 120 = 135? Odnosno, za direktno suočavanje ostaće znatno manje, oko 1/2 ukupnog vremena. Toliko što se tiče m a t e m a t i k e !

Rodoljub Srbinovic

pre 21 godinu

Sto se visprenosti i spontanosti kandidata tice kao glavna karakteristika za predsednika, i ako iz tog razloga Kostunica biva kritikovan, pa onda smo trebali dovesti za predsednika jednog Seselja koji je neprevazidjen u tom pogledu. Neka bilo koji od kandidata "stane na crtu" sa njim i provesti ce se kao bos po trnju. Na kraju krajeva iako nije izlazio na duele, istog takvog smo imali zadnjih desetak godina i koliko se secam lepo smo se proveli. Mislim da je ovoj zemlji dosta vise "vozdova", nego daj da dobijemo takvog da nas politika prestane interesovati.

natassa

pre 21 godinu

Prvo, razgovor dvojice predsednicckih kandidata na TV -NIJE KVIZ. Ceo nesporazum i poticce iz toga ssto mnogi nassi gradjani odmeravanje politicckih protivnika dozzivljavaju kao zabavnu emisiju . Kviz je, da podsetim one koji ne znaju, nagradno pogadjanje pitanje, izvuccenih iz bubnja- da li to ima ikakve veze sa dijalogom predsednicckih kandidata-neka odredi sam ccitalac koji to krsti "kvizom".
Drugo, unapred odredjene teme o kojima che kandidati razgovarati, znacce samo uvodjenje razgovora u neke racionalne okvire i moguchnost da , o istom problemu, obojica kandidata iznesu svoje stavove , koji che se tako direktno izneti, laksse uporediti, a koji neche, na zzalost nekih gradjana , koji bi radije voleli sseseljevsko mlataranje verbalnim motkama , biti svadjalaccko ni raspriccano- o bilo ccemu, izvan domena koji je znaccajan za opredeljivanje za novog predsednika. Istu ssemu su primenili nedavno Nemci:u dva predizborna ogledanja, da kazzemo "duela, sadassnji kancelar i njegov konkurent za funkciju, Sstojber, odgovarali su na ista pitanja koja su im postavljala dva "moderatora-novinara".
I niko nije bio "prikrachen" da iznese ono ssto zna i misli. Mogli su, kratko i sazzeto, jednom recci -kulturno da, repliciraju jedan drugom. Naravno da nisu razgovarali o problemima gajenja lala u Holandiji ili o radnim dorucccima funkcionera MMF , na primer, vech iskljuccivo o temama iz svojih izbornih programa.
Moramo shvatiti da predizborna kampanja nije cirkus, zabava za narod,u stilu brbljanja Ssecheroskog ili prostakluka iz Skupsstine koje su "ozvanic.icli " neki radikali, vech ozbiljna politiccka stvar.

Rasko Pavlovic

pre 21 godinu

Za one koji podrzavaju 'govor iz glave'. Drzava i njeno fukcionisanje je previse kompleksno pitanje i za citav tim strucnjaka, a kamoli za jednog coveka. To su ostaci 'kulta licnosti' koji smo nasledili od komunista i koje je zatim i Sloba godinama gajio. To da jedan covek ima u glavi sve o funkcionisanju drzave je nerealno i samo ce neozbiljni kandidat davati akcenat na takav tip suceljavanja. Ja necu da glasam ni za koga, ali smatram da kandidati za predsednika moraju da budu upoznati sa pitanjima, jer ne predstavljaju oni tamo samo sebe i svoju 'pamet iz glave', vec u sustini vodju tima sa saradnicima gde svaki od saradnika u svom domenu zna vise od predsednickog kandidata.

RELNI OPTIMISTA

pre 21 godinu

I sta sada, hocemo li saznati ko je zetezao, a ko je prihvatio uslove. U svakom slucaju, demokratizacija ide korak po korak. A to sto se jedan od kandidarta ponasa u svojim komentarima kao navijac, a ne takmicar, pa i to je O.K., ali nije demokraticno. Vise to govori o njegovoj (ne)spremnosti za posao za koji se kandidovao. Iduci put treba raspisati uslove konkursa, kao i za svako radno mesto, pa da kandidati znaju za cega se kandiduju, a glasaci kao neka komisija i odluce. Ovi su izbori i to pokazali, kako kandidati nisu procitali za cega se kandiduju, nego svako ko ima 10.000 (potpisa) navijaca i taktika svi u napad.

jelena

pre 21 godinu

Imam utisak da Labus trazi izgovor da ne izadje na taj duel pa se sluzi lazima.Na tom duelu,ako do njega dodje, uvidece se sve razlike izmedju dva kandidata i mislim da ce mnogi biti zaprepasceni.

Bocca

pre 21 godinu

Zak Sirak pita Miterana 1988 na Tv Duelu "Pogledajte me pravo u oci i recite mi istinu"
Miteran ga u oci pogleda, prostreli i hladnokrvno odgovori " U oci vas gledam i istinu vam govorim"
Tema nije bitna, Miteran je samo ovim odgovorom po misljenju analiticara pokazao ko je tata. Sirak je do kraja bio potpuno izgubljen. Na iskusenjima se poznaju pravi a ne na spremnim intervjujima.
Hvala ti Sasa Novak za lepo iskazanu misao sa kojom se potpuno slazem.
Samo bojim se da bi tu Seselj ciju politiku i lik prezirem bio bolji i od "boljeg" kandidata.

Nebojsa

pre 21 godinu

Zapravo se radi o potpuno pogresnoj stvari. U tom medija centru ce biti ko zna koliko novinara i tu nece biti nista od duela. Trebalo je napraviti nesto slicno kao u Nemackoj pred poslednje izbore, dakle dva TV duela, i to prvi je ovde bio za RTL i SAT1 (dve najvece privatne televizije), a drugi za ARD i ZDF (drzavne). Oba duela su vodila samo po dva novinara, najvece novinarske "zvezde" pomenutih televizija. Dakle, dva ili tri novinara su vise nego dosta ako su pitanja prava i ako je cilj da se dokaze ko je zaista bolji za predsednicku funkciju. A ako hoce da se pravi cirkus ...

Joe Strummer

pre 21 godinu

Ljudi, ko je vama rekao da se traže "kovertirani odgovori"? DSS ništa nije tražio osim da Medija centar uradi plan i program debate (grubo da odredi domene rasprave). Nije DSS postavljao svoje, već je prihvatio uslove MC-a. Dakle, organizator, kao i uvek i svugde, određuje pravila - pa ko voli nek izvoli. DSS je UNAPRED prihvatio sve što bi MC video kao valjano rešenje.
Predstavnici IŠ Miroljuba Labusa (Avžner i Zečević) su svesno opstruirali svaki dosadašnji sastanak u MC-u, prebacujući krivicu na IŠ Vojislava Koštunice. Kao bajagi, DSS postavlja uslove. Nije nego.
Elem, Miroljub Labus je tražio da se duel održava bez pravila i bez prevelikog učestvovanja novinara. Valjda je jasno zašto. G. Labus samo u opštoj ciki, vriski i haosu, upadanjima u reč, dobacivanjima i sličnim metodama "duela" vidi šansu.
Hajde neka mi neko kaže da bilo gde u svetu gde postoje dueli ovakve vrste (Nemačka i SAD najbolji primeri) niko ne traži da se "kostur" debate utvrdi unapred. Neke vodilje moraju da postoje, kao i u svakoj drugoj TV emisiji. Zamislite emisiju bez koncepcije. Pa, to i nije emisija.

Marina

pre 21 godinu

Uopste ne vidim iz teksta da Kostunicin tabor koci duel. Nego nema veze, svako vidi ono sto mu se svidja, tako i Labusovci misle da ce da pobede.
Kada je u americi tv duel, pre emisije se odredju teme za razgovor i voditelj je taj koji prekida predsednicke kandidate ako skrenu sa teme. Odredjivanje tema sluzi da se ne bi skrenulo sa teme i da ne bi poceli da pricaju o nekakvim nevaznim stvarima. Zamislite bilo koji TV duel u kome ucestvuje Seselj, koji sve redom naziva lopovima i mafijasima. Sad posto je i Labus ekstremna opcija, mozda je dobro imati teme odredjene pre duela, zato sto mi izgleda da ce ovi iz Labusovog staba da pocnu da pricaju o mackama i da ce pa imaju iste argumente kojima se sluzio MIlosevic protiv Kostunice. Sta ces, davljenik se i za slamku hvata.

Nidza

pre 21 godinu

Dovoljno je poslusati izlaganje Labusa i uporediti ga sa bilo kojim Kostunicinim, pa jasno videti koliko je Voja elokventniji, argumentativniji i ubedljiviji orator od Miroljuba. Labusu bi odgovarala jedino rasprava o ekonomiji, a kada bi se povela diskusija o pravnim pitanjima, socijalnim problemima, ustavotvorstvu, on ne bi znao da bekne. Labus jeste veliki ekspert za ekonomiju, ali je suvise plitak za sve ostalo. Pa nije valjda zadatak srpskog predsednika da samo vadi ekonomiju iz bule. Za to sluzi republicko ministarstvo, a ingerencije i zadaci predsednika su potpuno drugaciji i sirespektarni. A cenim da bi Kostunica argumentovano "pocepao" Labusa cak i na polju ekonomije. Jedino Labusovo oruzje je da optuzi Kostunicu da nema dovoljno kadrova da sprovodi reforme, a ja licno znam bar 5 ljudi (eksperata za ekonomiju) koji bi se rado upustili i zdravu reformu Srbije, ali trenutno im ne pada na pamet jer je svima jasno kako funkcionise ovaj korumpirani djindjicevski zardjali aparat. Ovaj narod nikako da shvati da za stabilnu i jaku evropsku drzavu nije najvaznija ekonomija. Ekonomija je uvak labava i promenljiva i zavisi od niza faktora. Na prvo mesto dolaze pravo, ustav, nacionalna svest, drustvena pitanja, pa tek onda ekonomija. Ovo tvrdim kao magistar ekonomskih nauka.

inquisitive

pre 21 godinu

Samo da podsetim na razvoj dogadjaja po ovom pitanju:
Koliko se ja secam, Kostunicin stab je pre prvog kruga izjavio da bi Kostunica rado izasao na duel sa Labusom, ali iskljucivo na RTS, jer jedino nacionalna TV predstavlja odgovarajuci nivo za tako nesto. Na zalost po sporazumu o predstavljanju to nije bilo moguce u prvom krugu.
Sada, u drugom krugu, kada je to postalo moguce, najednom im se vise dopada ideja o Medijacentru, uz prisustvo glodura svih redakcija (koji su mahom pripadnici nase literarne elite memorandumskog usmerenja). Hitrom smenom na celu Nina, situacija je u medjuvremenu dodatno nastimovana.
Kako bi uopste trebalo da se formira ta lista prisutnih glodura? Da li ce medju prisutnima biti i predstavnici Nacionala, Blic News-a i ostalih proverenih boraca za integritet novinarstva?

sasa jokic

pre 21 godinu

Kostunica nece izaci na TV duel ukoliko pitanja ne budu unapred dostavljena njegovom "drim-timu" na razmatranje.U svakom slucaju narod je po tom pitanju vec podeljen na one koji vole komunisticku retoriku i citanje dosadnih govora i one koji vole realnost i govor "iz glave" !
Na zalost ovih prvih je jos uvek vise.

Beka

pre 21 godinu

Evo prvi put ovo svojih godina cujem da ucesnici kviza znaju pitanja unapred.
Naravno da kanidati treba da odgovaraju "spontano".
Isto tako "duel" (hoce li i oruzje potezati) ne treba da lici na pijacnu svadju.
Sta je lose u tome da se definisu oblasti koje ce biti obuhvacene u "istorijskom" duelu.
Malo vise hrabrosti i jednom i drugom ne bi bilo na odmet.

Milenko

pre 21 godinu

Sustina TV-duela se sastoji u tome da se sucele programi, stavovi i misljenja, ali i da se pokaze visprenost kandidata, sposobnost snalazenja u raznim situacijama, kao i da dodje do izrazaja licni pecat i sarm kandidata.
Predlozeni koncept TV-duela bi se mogao realizovati i kovertiranim odgovorima koje bi, umesto kandidata, mogli da citaju i ljudi iz Indexovog radio pozorista (tek da bi licilo na ono pravo).

Saša Novak @ NL

pre 21 godinu

Sposobnost politicara se ocenjuje upravo u spontanosti i viziji za buducnost. Sposobnost i profesionalnost novinara se ocenjuje u njegovom nezavisnom, kritickom i slobodnom stavu tokom intervjua kako bi bio sto veci izazov za politicara uz medjusobni respekt, naravno. Ako Kostunicin izborni stab (kao vec ocekivano....) postavlja uslove koje lice na filmsku reziju odnosno pitanja sa vec studiranim odgovorima onda to vec nije nezavisno novinarstvo niti izrazaj zrelosti predsednickog kandidata za takvu funkciju. Ovako bi novinar mogao biti Emir Kusturica a najbolji protiv kandidat Kostunici bi bio Velimir Bata Zivojinovic, koji bi Voju pobedio u rezisiranom duelu zbog veceg glumackog iskustva. Nije duel dva predsednicka kandidata drzave Srbije na nacionalnoj televiziji momenat za sou program, vec je ozbiljnost i kriticko postavljanje u interesu naroda i drzave da u slobodarskom duhu izabere vozda drzave koji mora da bude 24 sata dnevno u funkciji pogotovo u burnim vremenima koji predstoje Srbiji, bilo koji kandidat da pobedi. Burna vremena nisu unapred pro-studirana vec spontana. Svaki kandidat koji sebe smatra odgovornom osobom pred ovim svojstvom ne bi trebao da ima sta da krije pred narodom, a svaki novinar kritickog duha ne bi trebao da naseda na slatkorecive politicare vec da u interesu naroda se postavi profesionalno i svakim pitanjem ogorca politicaru ogorca odgovor kako bi bio svestan da ga narod placa porezima i da time sluzi narodu a ne obratno; doduse tako novinar radi u svoju korist jer gaji popularnost i imidz u narodu, sto je sladje nego pred privremenim politicarima.Da sam na Labusovom mestu pristao bi neformalno na nedemokratske uslove koje postavlja Vojin "drim-tim" ali bi ih krsio u svakom pitanju i svakom odgovoru slobodno kako to ide u demokratiji i slobodnim medijima....ono sto se desilo pre neki dan nezavisnom novinarstvu na Crnogorskom TV-dnevniku ne bi trebao da bude presedan, nije jos dosta takvih situacija. Po mom misljenju u prvim redovima bi sedeli prognani novinari dokazanih kritickih medija, predstavnici narodnog pokreta OTPOR i ne bih zaboravio umetnike tipa Djordja Balasevica (napr.); uz uvazavanje medjusobnog respekta svih ucesnika, takav duel bi doneo novinu pred srpskim drustvom 21.-veka i dokazan napredak demokratiji u drzavi i slobodu novinarstva, ako cemo vec o civilizaciji. Osiromasen narod ima pravo da zna kome placa platu porezima.

jelena

pre 21 godinu

Imam utisak da Labus trazi izgovor da ne izadje na taj duel pa se sluzi lazima.Na tom duelu,ako do njega dodje, uvidece se sve razlike izmedju dva kandidata i mislim da ce mnogi biti zaprepasceni.

Dijaspora Bez Satelita

pre 21 godinu

Mogao bi i neki live stream preko neta za sve one koji nisu u mogucnosti da gledaju "Kechere" putem TV-a. Narocito za nas preko bare.
p.s. Ajde B92, dajte neki link!

Bocca

pre 21 godinu

Zak Sirak pita Miterana 1988 na Tv Duelu "Pogledajte me pravo u oci i recite mi istinu"
Miteran ga u oci pogleda, prostreli i hladnokrvno odgovori " U oci vas gledam i istinu vam govorim"
Tema nije bitna, Miteran je samo ovim odgovorom po misljenju analiticara pokazao ko je tata. Sirak je do kraja bio potpuno izgubljen. Na iskusenjima se poznaju pravi a ne na spremnim intervjujima.
Hvala ti Sasa Novak za lepo iskazanu misao sa kojom se potpuno slazem.
Samo bojim se da bi tu Seselj ciju politiku i lik prezirem bio bolji i od "boljeg" kandidata.

boge

pre 21 godinu

LABUS I VOJA NA PIJACI!!!!
Posto je moj kanditat osvojio mali procenat glasova i nije se plasirao u drugi krug ja cu ipak izaci na izbore i glasacu za Labusa!Dakle ovaj duel meni nije potreban ali cu ga gledati kako bih mogao da zamajavam profesore u skoli hehehehe....
Pozdrav
Eh da je Pelevic prosao.....

Nebojsa

pre 21 godinu

Zapravo se radi o potpuno pogresnoj stvari. U tom medija centru ce biti ko zna koliko novinara i tu nece biti nista od duela. Trebalo je napraviti nesto slicno kao u Nemackoj pred poslednje izbore, dakle dva TV duela, i to prvi je ovde bio za RTL i SAT1 (dve najvece privatne televizije), a drugi za ARD i ZDF (drzavne). Oba duela su vodila samo po dva novinara, najvece novinarske "zvezde" pomenutih televizija. Dakle, dva ili tri novinara su vise nego dosta ako su pitanja prava i ako je cilj da se dokaze ko je zaista bolji za predsednicku funkciju. A ako hoce da se pravi cirkus ...

Nidza

pre 21 godinu

Dovoljno je poslusati izlaganje Labusa i uporediti ga sa bilo kojim Kostunicinim, pa jasno videti koliko je Voja elokventniji, argumentativniji i ubedljiviji orator od Miroljuba. Labusu bi odgovarala jedino rasprava o ekonomiji, a kada bi se povela diskusija o pravnim pitanjima, socijalnim problemima, ustavotvorstvu, on ne bi znao da bekne. Labus jeste veliki ekspert za ekonomiju, ali je suvise plitak za sve ostalo. Pa nije valjda zadatak srpskog predsednika da samo vadi ekonomiju iz bule. Za to sluzi republicko ministarstvo, a ingerencije i zadaci predsednika su potpuno drugaciji i sirespektarni. A cenim da bi Kostunica argumentovano "pocepao" Labusa cak i na polju ekonomije. Jedino Labusovo oruzje je da optuzi Kostunicu da nema dovoljno kadrova da sprovodi reforme, a ja licno znam bar 5 ljudi (eksperata za ekonomiju) koji bi se rado upustili i zdravu reformu Srbije, ali trenutno im ne pada na pamet jer je svima jasno kako funkcionise ovaj korumpirani djindjicevski zardjali aparat. Ovaj narod nikako da shvati da za stabilnu i jaku evropsku drzavu nije najvaznija ekonomija. Ekonomija je uvak labava i promenljiva i zavisi od niza faktora. Na prvo mesto dolaze pravo, ustav, nacionalna svest, drustvena pitanja, pa tek onda ekonomija. Ovo tvrdim kao magistar ekonomskih nauka.

Rasko Pavlovic

pre 21 godinu

Za one koji podrzavaju 'govor iz glave'. Drzava i njeno fukcionisanje je previse kompleksno pitanje i za citav tim strucnjaka, a kamoli za jednog coveka. To su ostaci 'kulta licnosti' koji smo nasledili od komunista i koje je zatim i Sloba godinama gajio. To da jedan covek ima u glavi sve o funkcionisanju drzave je nerealno i samo ce neozbiljni kandidat davati akcenat na takav tip suceljavanja. Ja necu da glasam ni za koga, ali smatram da kandidati za predsednika moraju da budu upoznati sa pitanjima, jer ne predstavljaju oni tamo samo sebe i svoju 'pamet iz glave', vec u sustini vodju tima sa saradnicima gde svaki od saradnika u svom domenu zna vise od predsednickog kandidata.

RELNI OPTIMISTA

pre 21 godinu

I sta sada, hocemo li saznati ko je zetezao, a ko je prihvatio uslove. U svakom slucaju, demokratizacija ide korak po korak. A to sto se jedan od kandidarta ponasa u svojim komentarima kao navijac, a ne takmicar, pa i to je O.K., ali nije demokraticno. Vise to govori o njegovoj (ne)spremnosti za posao za koji se kandidovao. Iduci put treba raspisati uslove konkursa, kao i za svako radno mesto, pa da kandidati znaju za cega se kandiduju, a glasaci kao neka komisija i odluce. Ovi su izbori i to pokazali, kako kandidati nisu procitali za cega se kandiduju, nego svako ko ima 10.000 (potpisa) navijaca i taktika svi u napad.

Milenko

pre 21 godinu

Sustina TV-duela se sastoji u tome da se sucele programi, stavovi i misljenja, ali i da se pokaze visprenost kandidata, sposobnost snalazenja u raznim situacijama, kao i da dodje do izrazaja licni pecat i sarm kandidata.
Predlozeni koncept TV-duela bi se mogao realizovati i kovertiranim odgovorima koje bi, umesto kandidata, mogli da citaju i ljudi iz Indexovog radio pozorista (tek da bi licilo na ono pravo).

sasa jokic

pre 21 godinu

Kostunica nece izaci na TV duel ukoliko pitanja ne budu unapred dostavljena njegovom "drim-timu" na razmatranje.U svakom slucaju narod je po tom pitanju vec podeljen na one koji vole komunisticku retoriku i citanje dosadnih govora i one koji vole realnost i govor "iz glave" !
Na zalost ovih prvih je jos uvek vise.

Marina

pre 21 godinu

Uopste ne vidim iz teksta da Kostunicin tabor koci duel. Nego nema veze, svako vidi ono sto mu se svidja, tako i Labusovci misle da ce da pobede.
Kada je u americi tv duel, pre emisije se odredju teme za razgovor i voditelj je taj koji prekida predsednicke kandidate ako skrenu sa teme. Odredjivanje tema sluzi da se ne bi skrenulo sa teme i da ne bi poceli da pricaju o nekakvim nevaznim stvarima. Zamislite bilo koji TV duel u kome ucestvuje Seselj, koji sve redom naziva lopovima i mafijasima. Sad posto je i Labus ekstremna opcija, mozda je dobro imati teme odredjene pre duela, zato sto mi izgleda da ce ovi iz Labusovog staba da pocnu da pricaju o mackama i da ce pa imaju iste argumente kojima se sluzio MIlosevic protiv Kostunice. Sta ces, davljenik se i za slamku hvata.

natassa

pre 21 godinu

Prvo, razgovor dvojice predsednicckih kandidata na TV -NIJE KVIZ. Ceo nesporazum i poticce iz toga ssto mnogi nassi gradjani odmeravanje politicckih protivnika dozzivljavaju kao zabavnu emisiju . Kviz je, da podsetim one koji ne znaju, nagradno pogadjanje pitanje, izvuccenih iz bubnja- da li to ima ikakve veze sa dijalogom predsednicckih kandidata-neka odredi sam ccitalac koji to krsti "kvizom".
Drugo, unapred odredjene teme o kojima che kandidati razgovarati, znacce samo uvodjenje razgovora u neke racionalne okvire i moguchnost da , o istom problemu, obojica kandidata iznesu svoje stavove , koji che se tako direktno izneti, laksse uporediti, a koji neche, na zzalost nekih gradjana , koji bi radije voleli sseseljevsko mlataranje verbalnim motkama , biti svadjalaccko ni raspriccano- o bilo ccemu, izvan domena koji je znaccajan za opredeljivanje za novog predsednika. Istu ssemu su primenili nedavno Nemci:u dva predizborna ogledanja, da kazzemo "duela, sadassnji kancelar i njegov konkurent za funkciju, Sstojber, odgovarali su na ista pitanja koja su im postavljala dva "moderatora-novinara".
I niko nije bio "prikrachen" da iznese ono ssto zna i misli. Mogli su, kratko i sazzeto, jednom recci -kulturno da, repliciraju jedan drugom. Naravno da nisu razgovarali o problemima gajenja lala u Holandiji ili o radnim dorucccima funkcionera MMF , na primer, vech iskljuccivo o temama iz svojih izbornih programa.
Moramo shvatiti da predizborna kampanja nije cirkus, zabava za narod,u stilu brbljanja Ssecheroskog ili prostakluka iz Skupsstine koje su "ozvanic.icli " neki radikali, vech ozbiljna politiccka stvar.

Rodoljub Srbinovic

pre 21 godinu

Sto se visprenosti i spontanosti kandidata tice kao glavna karakteristika za predsednika, i ako iz tog razloga Kostunica biva kritikovan, pa onda smo trebali dovesti za predsednika jednog Seselja koji je neprevazidjen u tom pogledu. Neka bilo koji od kandidata "stane na crtu" sa njim i provesti ce se kao bos po trnju. Na kraju krajeva iako nije izlazio na duele, istog takvog smo imali zadnjih desetak godina i koliko se secam lepo smo se proveli. Mislim da je ovoj zemlji dosta vise "vozdova", nego daj da dobijemo takvog da nas politika prestane interesovati.

Lale, Beč

pre 21 godinu

Tajming-TV duela:
Ukupno dva sata (2x60 min.) 120 minuta
Od toga:
Predstavljanje (2x5 minuta) 10 minuta
Direktno suočavanje (2/3) 80 minuta
Za novinarska pitanja 45 m. 45 minuta
Svega 135 minuta
Drugim rečima 120 = 135? Odnosno, za direktno suočavanje ostaće znatno manje, oko 1/2 ukupnog vremena. Toliko što se tiče m a t e m a t i k e !

Vesna

pre 21 godinu

Evo jos jedne zabave za narod.
Ko ce biti predsednik Srbije Labus i li Voja jednako je vazno kao predsednik kucnog saveta u soliteru.
Znase ko vuce sve konce u toj zemlji i preko koga.
Zoki, MAJSTORE

Saša Novak @ NL

pre 21 godinu

Sposobnost politicara se ocenjuje upravo u spontanosti i viziji za buducnost. Sposobnost i profesionalnost novinara se ocenjuje u njegovom nezavisnom, kritickom i slobodnom stavu tokom intervjua kako bi bio sto veci izazov za politicara uz medjusobni respekt, naravno. Ako Kostunicin izborni stab (kao vec ocekivano....) postavlja uslove koje lice na filmsku reziju odnosno pitanja sa vec studiranim odgovorima onda to vec nije nezavisno novinarstvo niti izrazaj zrelosti predsednickog kandidata za takvu funkciju. Ovako bi novinar mogao biti Emir Kusturica a najbolji protiv kandidat Kostunici bi bio Velimir Bata Zivojinovic, koji bi Voju pobedio u rezisiranom duelu zbog veceg glumackog iskustva. Nije duel dva predsednicka kandidata drzave Srbije na nacionalnoj televiziji momenat za sou program, vec je ozbiljnost i kriticko postavljanje u interesu naroda i drzave da u slobodarskom duhu izabere vozda drzave koji mora da bude 24 sata dnevno u funkciji pogotovo u burnim vremenima koji predstoje Srbiji, bilo koji kandidat da pobedi. Burna vremena nisu unapred pro-studirana vec spontana. Svaki kandidat koji sebe smatra odgovornom osobom pred ovim svojstvom ne bi trebao da ima sta da krije pred narodom, a svaki novinar kritickog duha ne bi trebao da naseda na slatkorecive politicare vec da u interesu naroda se postavi profesionalno i svakim pitanjem ogorca politicaru ogorca odgovor kako bi bio svestan da ga narod placa porezima i da time sluzi narodu a ne obratno; doduse tako novinar radi u svoju korist jer gaji popularnost i imidz u narodu, sto je sladje nego pred privremenim politicarima.Da sam na Labusovom mestu pristao bi neformalno na nedemokratske uslove koje postavlja Vojin "drim-tim" ali bi ih krsio u svakom pitanju i svakom odgovoru slobodno kako to ide u demokratiji i slobodnim medijima....ono sto se desilo pre neki dan nezavisnom novinarstvu na Crnogorskom TV-dnevniku ne bi trebao da bude presedan, nije jos dosta takvih situacija. Po mom misljenju u prvim redovima bi sedeli prognani novinari dokazanih kritickih medija, predstavnici narodnog pokreta OTPOR i ne bih zaboravio umetnike tipa Djordja Balasevica (napr.); uz uvazavanje medjusobnog respekta svih ucesnika, takav duel bi doneo novinu pred srpskim drustvom 21.-veka i dokazan napredak demokratiji u drzavi i slobodu novinarstva, ako cemo vec o civilizaciji. Osiromasen narod ima pravo da zna kome placa platu porezima.

Beka

pre 21 godinu

Evo prvi put ovo svojih godina cujem da ucesnici kviza znaju pitanja unapred.
Naravno da kanidati treba da odgovaraju "spontano".
Isto tako "duel" (hoce li i oruzje potezati) ne treba da lici na pijacnu svadju.
Sta je lose u tome da se definisu oblasti koje ce biti obuhvacene u "istorijskom" duelu.
Malo vise hrabrosti i jednom i drugom ne bi bilo na odmet.

inquisitive

pre 21 godinu

Samo da podsetim na razvoj dogadjaja po ovom pitanju:
Koliko se ja secam, Kostunicin stab je pre prvog kruga izjavio da bi Kostunica rado izasao na duel sa Labusom, ali iskljucivo na RTS, jer jedino nacionalna TV predstavlja odgovarajuci nivo za tako nesto. Na zalost po sporazumu o predstavljanju to nije bilo moguce u prvom krugu.
Sada, u drugom krugu, kada je to postalo moguce, najednom im se vise dopada ideja o Medijacentru, uz prisustvo glodura svih redakcija (koji su mahom pripadnici nase literarne elite memorandumskog usmerenja). Hitrom smenom na celu Nina, situacija je u medjuvremenu dodatno nastimovana.
Kako bi uopste trebalo da se formira ta lista prisutnih glodura? Da li ce medju prisutnima biti i predstavnici Nacionala, Blic News-a i ostalih proverenih boraca za integritet novinarstva?

Joe Strummer

pre 21 godinu

Ljudi, ko je vama rekao da se traže "kovertirani odgovori"? DSS ništa nije tražio osim da Medija centar uradi plan i program debate (grubo da odredi domene rasprave). Nije DSS postavljao svoje, već je prihvatio uslove MC-a. Dakle, organizator, kao i uvek i svugde, određuje pravila - pa ko voli nek izvoli. DSS je UNAPRED prihvatio sve što bi MC video kao valjano rešenje.
Predstavnici IŠ Miroljuba Labusa (Avžner i Zečević) su svesno opstruirali svaki dosadašnji sastanak u MC-u, prebacujući krivicu na IŠ Vojislava Koštunice. Kao bajagi, DSS postavlja uslove. Nije nego.
Elem, Miroljub Labus je tražio da se duel održava bez pravila i bez prevelikog učestvovanja novinara. Valjda je jasno zašto. G. Labus samo u opštoj ciki, vriski i haosu, upadanjima u reč, dobacivanjima i sličnim metodama "duela" vidi šansu.
Hajde neka mi neko kaže da bilo gde u svetu gde postoje dueli ovakve vrste (Nemačka i SAD najbolji primeri) niko ne traži da se "kostur" debate utvrdi unapred. Neke vodilje moraju da postoje, kao i u svakoj drugoj TV emisiji. Zamislite emisiju bez koncepcije. Pa, to i nije emisija.

IvanS

pre 21 godinu

Iz komentara Dine Jovanović iz izbornog štaba Miroljuba Labusa vidi se da su oni trazili ono za sta je optuzivan Kostunica pre nekoliko dana.

Bata

pre 21 godinu

Bas citam ovu reklamu na vrhu vase stranice "Labus je OK". Tako je! Labus je samo OK, ali Srbija ne treba da se zadovolji predsednikom koji je tek OK. OK znaci, prelazna ocena, nije lose, zadovoljavajuce. Nije to za Srbiju. Srbiji treba najbolji. Neka pokaze TV duel, da je Labus samo OK.

dusko

pre 21 godinu

TV duel nista nece doneti . Podela je vec totalna i svako ce svoga smatrati da je rasturio onog drugog .
Zatim , toliko se vestacki trude da budu fini da je to vidljivo u svakim gestu u svakoj reci , jer su najzad provalili da svima steti prljava kampanja, svadje i optuzbe . Nece se postavljati prava pitanja ,ona koja su dovela do velikih svadja i podela . Vec ona opsta i mirna pitanja koja nisu sporna . Tako ce oba ispasti da su vestacki i neprirodni , i to ce jos vise odbiti birace .
Recimo , fali ce sledeca pitanja :
Labus : da li je u pravnoj drzavi za koju se zalazete kleveta krivicno delo ; zasto podilazite niskim strastima i koketirate sa nacionalizmom izjavama o dvojnom drzljanstvu , Boliviji , Kolumbiji , poreklu isl.; koje dokaze imate da je odtatak DOS-a organizovana mafija i to kolumbijska , da je Vlada lopovska , dal ste podneli neku krivicnu prijavu ; zasto tvrdite da je Vas izbor prava sansa da se spreci haos i nestabilnost kada ste Vi DOS ,koji je imao najstabilniju vecinu u Evropi , napali jer niste mogli da podneste predizborni potpisani dogovor i sami izazivate nesrecu; zar niste rekli nema revansuzma i osvete , nema lustracije , Hag je deveta rupa , i zar niste postali zastitnik svih starih vrednosti i ljudi Vojska , policija i dr. a onda lozite narod kako nema pravde , nema istine i sl.
Kostunica : DOS , nije resio bas nijedan politicki i kriminalni zlocin , niko nije osudjen , samo je Milosevic sproveden u Hag i to dok nije bilo zakona , zar ste preuzeli onu drzavnu tajnu strukturu koja je ubijala ljude ; zar nije tacno da privreda nije pokrenuta sa nule vec da se relativna stabilnos i standrad odrzavaju donacijama koje nece biti vecne ;zasto nema vise stranih i domacih investicija , zar nije to zbog pravne nestabilnosti koju ste zanemarili ; zasto se dozvoljava da Premijer ima neogranicenu vlast i moze da radi sta hoce ; zasto kao G17 ucestvujete u vlasti toliko a nemate glasove i birace , da li izmisljate nove nacine vladanja nepoznate u Evropi i svetu ;
Tek kada bi stvarno skrenuli sa pausalnih ocena , kritika i obecanja i otvorili sva teska pitanja POSTENO , bez urlanja i svadjanja , mozda bi uspeli da ubede ljude da im poveruju i izadju na glasanje .

Milos

pre 21 godinu

Jos samo kad bi ovaj narod slusao sta oni pricaju i kakve argumente iznose u svoju korist.Ali nece biti tako !Oni koji su Kostunjavi bodrice svog pulena ma sta on rekao i likovati svaki put kad ovaj bude poceo sa optuzivanjem.Oni koji se Labusaju ce slicno tome smeskom prstiti svaku nelogicnost koju provali protivnicki kandidat.ALI GOSPODO PREDSEDNICI ! Na VAMA je da pokazete svetu i Vasem narodu koliko smo daleko otisli u demokratiji tako sto cete biti korektni u izlaganjima tako sto cete makar lazno najaviti medjusobnu saradnju i tako sto cete pokazati da smo se izdigli iznad "onih" vremena makar i za malo. Narod je vec odlucio, ovaj duel nece promeniti bog zna sta, osim mozda nacin komuniciranja sto je preduslov za bolje nove izbore koju tako zdusno najavljujete.

Dijaspora Bez Satelita

pre 21 godinu

Mogao bi i neki live stream preko neta za sve one koji nisu u mogucnosti da gledaju "Kechere" putem TV-a. Narocito za nas preko bare.
p.s. Ajde B92, dajte neki link!

boge

pre 21 godinu

LABUS I VOJA NA PIJACI!!!!
Posto je moj kanditat osvojio mali procenat glasova i nije se plasirao u drugi krug ja cu ipak izaci na izbore i glasacu za Labusa!Dakle ovaj duel meni nije potreban ali cu ga gledati kako bih mogao da zamajavam profesore u skoli hehehehe....
Pozdrav
Eh da je Pelevic prosao.....

jelena

pre 21 godinu

Imam utisak da Labus trazi izgovor da ne izadje na taj duel pa se sluzi lazima.Na tom duelu,ako do njega dodje, uvidece se sve razlike izmedju dva kandidata i mislim da ce mnogi biti zaprepasceni.

sasa jokic

pre 21 godinu

Kostunica nece izaci na TV duel ukoliko pitanja ne budu unapred dostavljena njegovom "drim-timu" na razmatranje.U svakom slucaju narod je po tom pitanju vec podeljen na one koji vole komunisticku retoriku i citanje dosadnih govora i one koji vole realnost i govor "iz glave" !
Na zalost ovih prvih je jos uvek vise.

Rasko Pavlovic

pre 21 godinu

Za one koji podrzavaju 'govor iz glave'. Drzava i njeno fukcionisanje je previse kompleksno pitanje i za citav tim strucnjaka, a kamoli za jednog coveka. To su ostaci 'kulta licnosti' koji smo nasledili od komunista i koje je zatim i Sloba godinama gajio. To da jedan covek ima u glavi sve o funkcionisanju drzave je nerealno i samo ce neozbiljni kandidat davati akcenat na takav tip suceljavanja. Ja necu da glasam ni za koga, ali smatram da kandidati za predsednika moraju da budu upoznati sa pitanjima, jer ne predstavljaju oni tamo samo sebe i svoju 'pamet iz glave', vec u sustini vodju tima sa saradnicima gde svaki od saradnika u svom domenu zna vise od predsednickog kandidata.

Bocca

pre 21 godinu

Zak Sirak pita Miterana 1988 na Tv Duelu "Pogledajte me pravo u oci i recite mi istinu"
Miteran ga u oci pogleda, prostreli i hladnokrvno odgovori " U oci vas gledam i istinu vam govorim"
Tema nije bitna, Miteran je samo ovim odgovorom po misljenju analiticara pokazao ko je tata. Sirak je do kraja bio potpuno izgubljen. Na iskusenjima se poznaju pravi a ne na spremnim intervjujima.
Hvala ti Sasa Novak za lepo iskazanu misao sa kojom se potpuno slazem.
Samo bojim se da bi tu Seselj ciju politiku i lik prezirem bio bolji i od "boljeg" kandidata.

Milos

pre 21 godinu

Jos samo kad bi ovaj narod slusao sta oni pricaju i kakve argumente iznose u svoju korist.Ali nece biti tako !Oni koji su Kostunjavi bodrice svog pulena ma sta on rekao i likovati svaki put kad ovaj bude poceo sa optuzivanjem.Oni koji se Labusaju ce slicno tome smeskom prstiti svaku nelogicnost koju provali protivnicki kandidat.ALI GOSPODO PREDSEDNICI ! Na VAMA je da pokazete svetu i Vasem narodu koliko smo daleko otisli u demokratiji tako sto cete biti korektni u izlaganjima tako sto cete makar lazno najaviti medjusobnu saradnju i tako sto cete pokazati da smo se izdigli iznad "onih" vremena makar i za malo. Narod je vec odlucio, ovaj duel nece promeniti bog zna sta, osim mozda nacin komuniciranja sto je preduslov za bolje nove izbore koju tako zdusno najavljujete.

Marina

pre 21 godinu

Uopste ne vidim iz teksta da Kostunicin tabor koci duel. Nego nema veze, svako vidi ono sto mu se svidja, tako i Labusovci misle da ce da pobede.
Kada je u americi tv duel, pre emisije se odredju teme za razgovor i voditelj je taj koji prekida predsednicke kandidate ako skrenu sa teme. Odredjivanje tema sluzi da se ne bi skrenulo sa teme i da ne bi poceli da pricaju o nekakvim nevaznim stvarima. Zamislite bilo koji TV duel u kome ucestvuje Seselj, koji sve redom naziva lopovima i mafijasima. Sad posto je i Labus ekstremna opcija, mozda je dobro imati teme odredjene pre duela, zato sto mi izgleda da ce ovi iz Labusovog staba da pocnu da pricaju o mackama i da ce pa imaju iste argumente kojima se sluzio MIlosevic protiv Kostunice. Sta ces, davljenik se i za slamku hvata.

Joe Strummer

pre 21 godinu

Ljudi, ko je vama rekao da se traže "kovertirani odgovori"? DSS ništa nije tražio osim da Medija centar uradi plan i program debate (grubo da odredi domene rasprave). Nije DSS postavljao svoje, već je prihvatio uslove MC-a. Dakle, organizator, kao i uvek i svugde, određuje pravila - pa ko voli nek izvoli. DSS je UNAPRED prihvatio sve što bi MC video kao valjano rešenje.
Predstavnici IŠ Miroljuba Labusa (Avžner i Zečević) su svesno opstruirali svaki dosadašnji sastanak u MC-u, prebacujući krivicu na IŠ Vojislava Koštunice. Kao bajagi, DSS postavlja uslove. Nije nego.
Elem, Miroljub Labus je tražio da se duel održava bez pravila i bez prevelikog učestvovanja novinara. Valjda je jasno zašto. G. Labus samo u opštoj ciki, vriski i haosu, upadanjima u reč, dobacivanjima i sličnim metodama "duela" vidi šansu.
Hajde neka mi neko kaže da bilo gde u svetu gde postoje dueli ovakve vrste (Nemačka i SAD najbolji primeri) niko ne traži da se "kostur" debate utvrdi unapred. Neke vodilje moraju da postoje, kao i u svakoj drugoj TV emisiji. Zamislite emisiju bez koncepcije. Pa, to i nije emisija.

Nebojsa

pre 21 godinu

Zapravo se radi o potpuno pogresnoj stvari. U tom medija centru ce biti ko zna koliko novinara i tu nece biti nista od duela. Trebalo je napraviti nesto slicno kao u Nemackoj pred poslednje izbore, dakle dva TV duela, i to prvi je ovde bio za RTL i SAT1 (dve najvece privatne televizije), a drugi za ARD i ZDF (drzavne). Oba duela su vodila samo po dva novinara, najvece novinarske "zvezde" pomenutih televizija. Dakle, dva ili tri novinara su vise nego dosta ako su pitanja prava i ako je cilj da se dokaze ko je zaista bolji za predsednicku funkciju. A ako hoce da se pravi cirkus ...

Saša Novak @ NL

pre 21 godinu

Sposobnost politicara se ocenjuje upravo u spontanosti i viziji za buducnost. Sposobnost i profesionalnost novinara se ocenjuje u njegovom nezavisnom, kritickom i slobodnom stavu tokom intervjua kako bi bio sto veci izazov za politicara uz medjusobni respekt, naravno. Ako Kostunicin izborni stab (kao vec ocekivano....) postavlja uslove koje lice na filmsku reziju odnosno pitanja sa vec studiranim odgovorima onda to vec nije nezavisno novinarstvo niti izrazaj zrelosti predsednickog kandidata za takvu funkciju. Ovako bi novinar mogao biti Emir Kusturica a najbolji protiv kandidat Kostunici bi bio Velimir Bata Zivojinovic, koji bi Voju pobedio u rezisiranom duelu zbog veceg glumackog iskustva. Nije duel dva predsednicka kandidata drzave Srbije na nacionalnoj televiziji momenat za sou program, vec je ozbiljnost i kriticko postavljanje u interesu naroda i drzave da u slobodarskom duhu izabere vozda drzave koji mora da bude 24 sata dnevno u funkciji pogotovo u burnim vremenima koji predstoje Srbiji, bilo koji kandidat da pobedi. Burna vremena nisu unapred pro-studirana vec spontana. Svaki kandidat koji sebe smatra odgovornom osobom pred ovim svojstvom ne bi trebao da ima sta da krije pred narodom, a svaki novinar kritickog duha ne bi trebao da naseda na slatkorecive politicare vec da u interesu naroda se postavi profesionalno i svakim pitanjem ogorca politicaru ogorca odgovor kako bi bio svestan da ga narod placa porezima i da time sluzi narodu a ne obratno; doduse tako novinar radi u svoju korist jer gaji popularnost i imidz u narodu, sto je sladje nego pred privremenim politicarima.Da sam na Labusovom mestu pristao bi neformalno na nedemokratske uslove koje postavlja Vojin "drim-tim" ali bi ih krsio u svakom pitanju i svakom odgovoru slobodno kako to ide u demokratiji i slobodnim medijima....ono sto se desilo pre neki dan nezavisnom novinarstvu na Crnogorskom TV-dnevniku ne bi trebao da bude presedan, nije jos dosta takvih situacija. Po mom misljenju u prvim redovima bi sedeli prognani novinari dokazanih kritickih medija, predstavnici narodnog pokreta OTPOR i ne bih zaboravio umetnike tipa Djordja Balasevica (napr.); uz uvazavanje medjusobnog respekta svih ucesnika, takav duel bi doneo novinu pred srpskim drustvom 21.-veka i dokazan napredak demokratiji u drzavi i slobodu novinarstva, ako cemo vec o civilizaciji. Osiromasen narod ima pravo da zna kome placa platu porezima.

Milenko

pre 21 godinu

Sustina TV-duela se sastoji u tome da se sucele programi, stavovi i misljenja, ali i da se pokaze visprenost kandidata, sposobnost snalazenja u raznim situacijama, kao i da dodje do izrazaja licni pecat i sarm kandidata.
Predlozeni koncept TV-duela bi se mogao realizovati i kovertiranim odgovorima koje bi, umesto kandidata, mogli da citaju i ljudi iz Indexovog radio pozorista (tek da bi licilo na ono pravo).

Beka

pre 21 godinu

Evo prvi put ovo svojih godina cujem da ucesnici kviza znaju pitanja unapred.
Naravno da kanidati treba da odgovaraju "spontano".
Isto tako "duel" (hoce li i oruzje potezati) ne treba da lici na pijacnu svadju.
Sta je lose u tome da se definisu oblasti koje ce biti obuhvacene u "istorijskom" duelu.
Malo vise hrabrosti i jednom i drugom ne bi bilo na odmet.

inquisitive

pre 21 godinu

Samo da podsetim na razvoj dogadjaja po ovom pitanju:
Koliko se ja secam, Kostunicin stab je pre prvog kruga izjavio da bi Kostunica rado izasao na duel sa Labusom, ali iskljucivo na RTS, jer jedino nacionalna TV predstavlja odgovarajuci nivo za tako nesto. Na zalost po sporazumu o predstavljanju to nije bilo moguce u prvom krugu.
Sada, u drugom krugu, kada je to postalo moguce, najednom im se vise dopada ideja o Medijacentru, uz prisustvo glodura svih redakcija (koji su mahom pripadnici nase literarne elite memorandumskog usmerenja). Hitrom smenom na celu Nina, situacija je u medjuvremenu dodatno nastimovana.
Kako bi uopste trebalo da se formira ta lista prisutnih glodura? Da li ce medju prisutnima biti i predstavnici Nacionala, Blic News-a i ostalih proverenih boraca za integritet novinarstva?

Nidza

pre 21 godinu

Dovoljno je poslusati izlaganje Labusa i uporediti ga sa bilo kojim Kostunicinim, pa jasno videti koliko je Voja elokventniji, argumentativniji i ubedljiviji orator od Miroljuba. Labusu bi odgovarala jedino rasprava o ekonomiji, a kada bi se povela diskusija o pravnim pitanjima, socijalnim problemima, ustavotvorstvu, on ne bi znao da bekne. Labus jeste veliki ekspert za ekonomiju, ali je suvise plitak za sve ostalo. Pa nije valjda zadatak srpskog predsednika da samo vadi ekonomiju iz bule. Za to sluzi republicko ministarstvo, a ingerencije i zadaci predsednika su potpuno drugaciji i sirespektarni. A cenim da bi Kostunica argumentovano "pocepao" Labusa cak i na polju ekonomije. Jedino Labusovo oruzje je da optuzi Kostunicu da nema dovoljno kadrova da sprovodi reforme, a ja licno znam bar 5 ljudi (eksperata za ekonomiju) koji bi se rado upustili i zdravu reformu Srbije, ali trenutno im ne pada na pamet jer je svima jasno kako funkcionise ovaj korumpirani djindjicevski zardjali aparat. Ovaj narod nikako da shvati da za stabilnu i jaku evropsku drzavu nije najvaznija ekonomija. Ekonomija je uvak labava i promenljiva i zavisi od niza faktora. Na prvo mesto dolaze pravo, ustav, nacionalna svest, drustvena pitanja, pa tek onda ekonomija. Ovo tvrdim kao magistar ekonomskih nauka.

RELNI OPTIMISTA

pre 21 godinu

I sta sada, hocemo li saznati ko je zetezao, a ko je prihvatio uslove. U svakom slucaju, demokratizacija ide korak po korak. A to sto se jedan od kandidarta ponasa u svojim komentarima kao navijac, a ne takmicar, pa i to je O.K., ali nije demokraticno. Vise to govori o njegovoj (ne)spremnosti za posao za koji se kandidovao. Iduci put treba raspisati uslove konkursa, kao i za svako radno mesto, pa da kandidati znaju za cega se kandiduju, a glasaci kao neka komisija i odluce. Ovi su izbori i to pokazali, kako kandidati nisu procitali za cega se kandiduju, nego svako ko ima 10.000 (potpisa) navijaca i taktika svi u napad.

natassa

pre 21 godinu

Prvo, razgovor dvojice predsednicckih kandidata na TV -NIJE KVIZ. Ceo nesporazum i poticce iz toga ssto mnogi nassi gradjani odmeravanje politicckih protivnika dozzivljavaju kao zabavnu emisiju . Kviz je, da podsetim one koji ne znaju, nagradno pogadjanje pitanje, izvuccenih iz bubnja- da li to ima ikakve veze sa dijalogom predsednicckih kandidata-neka odredi sam ccitalac koji to krsti "kvizom".
Drugo, unapred odredjene teme o kojima che kandidati razgovarati, znacce samo uvodjenje razgovora u neke racionalne okvire i moguchnost da , o istom problemu, obojica kandidata iznesu svoje stavove , koji che se tako direktno izneti, laksse uporediti, a koji neche, na zzalost nekih gradjana , koji bi radije voleli sseseljevsko mlataranje verbalnim motkama , biti svadjalaccko ni raspriccano- o bilo ccemu, izvan domena koji je znaccajan za opredeljivanje za novog predsednika. Istu ssemu su primenili nedavno Nemci:u dva predizborna ogledanja, da kazzemo "duela, sadassnji kancelar i njegov konkurent za funkciju, Sstojber, odgovarali su na ista pitanja koja su im postavljala dva "moderatora-novinara".
I niko nije bio "prikrachen" da iznese ono ssto zna i misli. Mogli su, kratko i sazzeto, jednom recci -kulturno da, repliciraju jedan drugom. Naravno da nisu razgovarali o problemima gajenja lala u Holandiji ili o radnim dorucccima funkcionera MMF , na primer, vech iskljuccivo o temama iz svojih izbornih programa.
Moramo shvatiti da predizborna kampanja nije cirkus, zabava za narod,u stilu brbljanja Ssecheroskog ili prostakluka iz Skupsstine koje su "ozvanic.icli " neki radikali, vech ozbiljna politiccka stvar.

Rodoljub Srbinovic

pre 21 godinu

Sto se visprenosti i spontanosti kandidata tice kao glavna karakteristika za predsednika, i ako iz tog razloga Kostunica biva kritikovan, pa onda smo trebali dovesti za predsednika jednog Seselja koji je neprevazidjen u tom pogledu. Neka bilo koji od kandidata "stane na crtu" sa njim i provesti ce se kao bos po trnju. Na kraju krajeva iako nije izlazio na duele, istog takvog smo imali zadnjih desetak godina i koliko se secam lepo smo se proveli. Mislim da je ovoj zemlji dosta vise "vozdova", nego daj da dobijemo takvog da nas politika prestane interesovati.

Lale, Beč

pre 21 godinu

Tajming-TV duela:
Ukupno dva sata (2x60 min.) 120 minuta
Od toga:
Predstavljanje (2x5 minuta) 10 minuta
Direktno suočavanje (2/3) 80 minuta
Za novinarska pitanja 45 m. 45 minuta
Svega 135 minuta
Drugim rečima 120 = 135? Odnosno, za direktno suočavanje ostaće znatno manje, oko 1/2 ukupnog vremena. Toliko što se tiče m a t e m a t i k e !

IvanS

pre 21 godinu

Iz komentara Dine Jovanović iz izbornog štaba Miroljuba Labusa vidi se da su oni trazili ono za sta je optuzivan Kostunica pre nekoliko dana.

Vesna

pre 21 godinu

Evo jos jedne zabave za narod.
Ko ce biti predsednik Srbije Labus i li Voja jednako je vazno kao predsednik kucnog saveta u soliteru.
Znase ko vuce sve konce u toj zemlji i preko koga.
Zoki, MAJSTORE

Bata

pre 21 godinu

Bas citam ovu reklamu na vrhu vase stranice "Labus je OK". Tako je! Labus je samo OK, ali Srbija ne treba da se zadovolji predsednikom koji je tek OK. OK znaci, prelazna ocena, nije lose, zadovoljavajuce. Nije to za Srbiju. Srbiji treba najbolji. Neka pokaze TV duel, da je Labus samo OK.

dusko

pre 21 godinu

TV duel nista nece doneti . Podela je vec totalna i svako ce svoga smatrati da je rasturio onog drugog .
Zatim , toliko se vestacki trude da budu fini da je to vidljivo u svakim gestu u svakoj reci , jer su najzad provalili da svima steti prljava kampanja, svadje i optuzbe . Nece se postavljati prava pitanja ,ona koja su dovela do velikih svadja i podela . Vec ona opsta i mirna pitanja koja nisu sporna . Tako ce oba ispasti da su vestacki i neprirodni , i to ce jos vise odbiti birace .
Recimo , fali ce sledeca pitanja :
Labus : da li je u pravnoj drzavi za koju se zalazete kleveta krivicno delo ; zasto podilazite niskim strastima i koketirate sa nacionalizmom izjavama o dvojnom drzljanstvu , Boliviji , Kolumbiji , poreklu isl.; koje dokaze imate da je odtatak DOS-a organizovana mafija i to kolumbijska , da je Vlada lopovska , dal ste podneli neku krivicnu prijavu ; zasto tvrdite da je Vas izbor prava sansa da se spreci haos i nestabilnost kada ste Vi DOS ,koji je imao najstabilniju vecinu u Evropi , napali jer niste mogli da podneste predizborni potpisani dogovor i sami izazivate nesrecu; zar niste rekli nema revansuzma i osvete , nema lustracije , Hag je deveta rupa , i zar niste postali zastitnik svih starih vrednosti i ljudi Vojska , policija i dr. a onda lozite narod kako nema pravde , nema istine i sl.
Kostunica : DOS , nije resio bas nijedan politicki i kriminalni zlocin , niko nije osudjen , samo je Milosevic sproveden u Hag i to dok nije bilo zakona , zar ste preuzeli onu drzavnu tajnu strukturu koja je ubijala ljude ; zar nije tacno da privreda nije pokrenuta sa nule vec da se relativna stabilnos i standrad odrzavaju donacijama koje nece biti vecne ;zasto nema vise stranih i domacih investicija , zar nije to zbog pravne nestabilnosti koju ste zanemarili ; zasto se dozvoljava da Premijer ima neogranicenu vlast i moze da radi sta hoce ; zasto kao G17 ucestvujete u vlasti toliko a nemate glasove i birace , da li izmisljate nove nacine vladanja nepoznate u Evropi i svetu ;
Tek kada bi stvarno skrenuli sa pausalnih ocena , kritika i obecanja i otvorili sva teska pitanja POSTENO , bez urlanja i svadjanja , mozda bi uspeli da ubede ljude da im poveruju i izadju na glasanje .