Sreda, 05.06.2013.

18:32

Sumanuta srpska pijaca: Cene u nebo

Čini se da cene na pijacama nikada nisu bile manje logične. Međutim, stručnjaci imaju objašnjenje.

Izvor: Blic

Sumanuta srpska pijaca: Cene u nebo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

Djoshica

pre 10 godina

Manja ponuda, veća potražnja, kašnjenje u vegetaciji, izvoz, manjak na tržištu... Sve to kažu stručnjaci, samo ne kažu inflacija. A, da nije možda inflacija? Ili sve manje para u džepu, a sve veće cene, dok ne bude ni para ni robe ni kupaca.

dokon

pre 10 godina

Piletina nije uopšte skupa imajuci u obzir koliko kosta stocna hrana i koliko kosta samo proizvodnja pileceg mesa... pocev od jednodnevnog pileta,preko utovljenog brojlera....i kako to onda da pilece meso vazi za najjeftinije meso,meso za sirotinju...uzas,katastrofa i sramota....zivinarstvo se gasi

bogumil

pre 10 godina

džak semenskog krompira je bio oko 900 dinara,pošto je sitan u 10 kg ide oko 200 komada,200 komada to je 200 kućica,od 200 kućica imaćete minimum 150 kg.tako da vas krompir košta 6 dinara.površina za 200 kućica je oko 80kvm.nađite ledinu puna ih je Srbija.to jedan čovek iz hobija može da odradi.gospodo motike u ruke,malo rekreacije nije naodmet umesto šetanja po parku.nije previše komplikovano,sejte na razmak između krompira 40cm a između redova 70-80cm.dva zagrtanja,malo mospilana protiv zlatice i ništa više.

phreak

pre 10 godina

ali krajnja maloprodajna cena je UVEM MAKSIMALNO ONOLIKA ZA KOLIKO SE MOŽE PRODATI.
(Čovek iz 23. veka, 5. jun 2013 23:02)

Odakle su onda cene u Nemačkoj niže ako je tamo kupovna moć znatno veća?

Werp690

pre 10 godina

A smetao nam monopol Miskovica.Kada je bostan na pijaci bio 40 din/kg u Maksiju 8 din/kg..Jagode su bile na pijaci 150,kod njega 70..itd..Tako je na kraju i krompir bio 30 din,a da ipak je on tajkun...

Dragan

pre 10 godina

Ovo na pijacama nisu PROIZVOĐAČI njih nema već godinama .Ovo su većinom izbeglice I oni koji su ostali bez posla.Saznajte koliko JEDNO lice ima zakupljenih tezgi na jednoj pijaci ,naći ćete isto lice I na ostalim pijacama..takvih ima nekoliko..saznajte koliko je otkupna cena krompira,jagoda,trešanja..prošetajte do kvantaša.. pa napravite ozbiljan članak...SVA roba u zemlji se prodaje u odnosu 1:3 pa što ne I na pijaci..I oni gledaju Tv čuli su za AKCIJE ...
(justin, 5. jun 2013 22:45)

U Beogradu su uglavnom Romi. Od njih pravi seljaci ne mogu da izađu pred Beograđane, jer su u dilu sa Upravama pijaca. To se odavno zna - i ćuti...
Eh, partijska zapošljavanja, jer stručnjaci tu (kao inače nigde) nemaju šta da traže!!!

Topo

pre 10 godina

Blato na njivama a? Kad sam ziveo preko, u svako doba godine kad odes u supermarket imas i sezonsko i vansezonsko voce i povrce sa svih strana sveta i duplo je jeftinije nego u Srbiji. SAD i Kanada su u pitanju.

A Srblje trpi li trpi. Za bolje mozda i nismo.

Kameno doba 21.veka

pre 10 godina

@Nema vise dzabe, 5. jun 2013 19:36 Pa ja i kupujem za dz od seljaka.Nas 5 komsija,porodicnih prijatelja napravimo spisak i dok prodjemo kroz dva sela sve nabavimo.
Iskren da ti budem mi izbegavanje poreza i normalnog zivaota nismo dobrovoljno lisili vec smo naterani,prisiljeni.
Internet imamo jedan i delimo ga medjusobno preko wifi mreze.
Dosao sam u situaciju da kredite ne mogu redovno otplacivati,placati nesnosljivo i neobjasnjivo visoke cene komunalija,poreza,robe siroke potrosnje,trgovackih marzi,a ni gace ni carape nisam obnovio 5 godina.
Sad kad smo se organizovali usparam 4-6 000 mesecno i imam novca za sve.
No sistem se urusava,ali ja za to nisam kriv,vec ovi sto sprovode reforme.
Deca mi nece gladovati,niti ce mi iko u porodici biti gologuz i bos.
Jedino sto mi je zao jeste sto smo u regionu naj gori,toliko da i rumunski predsednik kaze kako rumunija ne moze biti iza Srbije.
No ja sam 5 oktobra shvatio naj ozbiljnije Demokratiju,ali demokratija nije mene i ostale cetiri porodice mojih prijatelja.
Zakon o trzistu,zakon o ratnom profiterstvu,utaji poreza sve resava,a i oporezivanje svih privatnih zdravstvenih i advokatskih delatnosti.
Do tad i moj PDV ce biti sveden na naj vecu minimalu,koliko se moze,a po ustedama ispostavlja se da moze

Bob Rock

pre 10 godina

Država je generator visokih cena. Čim bude smanjila namete (poreze, doprinose, račune za režiju, takse, akcize, gorivo...) i proizvođači će smanjiti proizvodne cene a trgovci marže.
(Neša, 5. jun 2013 19:52)

Nece!!

Drzava poveca porez za 2%, trgovci povecaju marze za 20%...
Drzava ukine pdv na opremu za bebe, uvoznici i trgovci povecaju cene za iznos pdv-a...

Drzava ogranici marze za veknu hleba, pekari smanje veknu da bi povecali zaradu...

Jeste drzava lopovska, ali je narod jos gori...

Maksimus

pre 10 godina

Gospoda sa asvalta moze slobodno da pocne sa izgradnjom pomanjih plantaza na povrsinama od 1m2, najbolje na terasama, probajte malo da se brinete o sebi pa ce vam i cene biti prihvatljivije, vas radni sat je u proseku 2,5 eura pa otuda radite jedan dan i kupite zdravu i mukom napravljenu hranu koja vam se donosi na noge svako jutro. Podrzavam seljake i cene gore, ko nema neka jede banane...

Čovek iz 23. veka

pre 10 godina

Pera prodaje paradajz, trenutno količinu koju ima u nekom za njega prihvatljivom vremenskom periodu može da proda za recimo 100 dinara. On traži 200 dinara ali ga svi ismevaju, pa spusti na 120 dinara i sad nešto i uspe da proda ali da bi sve što ima prodao potrebno je mnogo vremena a za to vreme paradajz gubi na kvalitetu pa i na ceni... zato spusti na 100 dinara i proda.

E sad dok je cenu držao na preko 100 dinara (koliko tržište plaća) NIJE MOGAO DA PRODA, prema tome nije nikome naudio niti je ikoga oštetio (sem samog sebe) jer je paradajz njegovo vlasništvo i ima pravo da ga prodaje za koliko god hoće ili ako mu se tako sviđa da baci sve u WC.

Naravno može Pera da proda paradajz i za 80 dinara i rasprodaće brzo, ali tako je oštetio sebe za 20 dinara, uzeo od SVOJE dece ono što nije morao.

Cena zavisi od ponude i potražnje. Stvari koštaju koliko koštaju JER MOGU DA SE PRODAJU PO TOJ CENI. Nema sa cenama nikakve veze to ko prodaje da li je proizvođač ili nakupac, prva ruka ili 77. ruka, krajnja cena je uvek maksimalizovana i iznosi onoliko za koliko SE MOŽE PRODATI. Struktura prodaje ima efekta samo na raspodeli dobitka ili gubitka u lancu proizvodnje i plasmana (prodaje) proizvoda, ali krajnja maloprodajna cena je UVEM MAKSIMALNO ONOLIKA ZA KOLIKO SE MOŽE PRODATI.

Cene će pasti kada se produktivnost KAPITALA i RADNE SNAGE poveća. Sve ostalo je priča za malu dečicu i totalno nepoznavanje zakona i principa ekonomije.

baka

pre 10 godina

Ako smetaju visoke cijene? Ma ne, dje da smetaju, ni govora. Motika mi ne treba, imam ja svoju rabotu a dok je radim 12h dnevno tlo pod nogama mi se pomijera, dok spavam isto to tlo mi se pomijera a cesto ne mogu od lrevelikog pomijeranja da spavam jer mi stvari lete po kabini. Radim na brodovima, i nemojte da mislite da je motika najteze sto ima da se radi. Svaki komad koji podignem tezi NAJMANJE 30kg!!!

Swedenonline

pre 10 godina

Sve vam je priblizno duplo skuplje nego li supermarket cene u Svedskoj. Tako da, ukoliko nezaradjujete 3500€ mesecni neto, znate sta vam je ciniti! Ili, mozda neznate? :(

bananawoman

pre 10 godina

Tim poljoprivrednicima nikad vreme ne valja. Što se mene tiče dok su banane upola jeftinije od jagoda ja kupujem banane. Fala bogu te je bar u Africi vreme stabilno.

justin

pre 10 godina

Ovo na pijacama nisu PROIZVOĐAČI njih nema već godinama .Ovo su većinom izbeglice I oni koji su ostali bez posla.Saznajte koliko JEDNO lice ima zakupljenih tezgi na jednoj pijaci ,naći ćete isto lice I na ostalim pijacama..takvih ima nekoliko..saznajte koliko je otkupna cena krompira,jagoda,trešanja..prošetajte do kvantaša.. pa napravite ozbiljan članak...SVA roba u zemlji se prodaje u odnosu 1:3 pa što ne I na pijaci..I oni gledaju Tv čuli su za AKCIJE ...

mimi

pre 10 godina

Nakupci!! voca i povca diktiraju cene : 2.ili 3.ruka,i 90% cine sastav prodavaca na zelenim pijacama..., a nasi prizvodjaci (okoline Bgd.)pola svoje robe, a druga polovina koju prodaju je takodje iz uvoza(Makedonija i Turska......paradaiz) i dr.
Kupila sam juce u MAXI prod. krompir uvoz sa Kipra I.klasa, cena 134,00 din./po kg. Danas na pijaci Blok 44 isti taj krompirkod nakupaca je 140.00 ili 150,00 din. Nakupci se takodje snabdevaju kod velikih trznih centara... Ostaje nam jedino bojkot nakupaca na zelenim pijacama...cene su stvarno previsoke... i ako je ponuda "velika i raznovrsna",vise ne vazi zakon ponude i traznje na nasem trzistu.... koji odredjuje cenu proizvoda.....

Jagodina

pre 10 godina

U Jagodini od onolike sile gradske tržnice(tamo gde dodju svi iz Srbije da vide to)svaka tezga je data u zakup preprodavcima.Jedno dva reda a i oni nisu celi su tezge proizvodjača.Proizvodjače možete da nadjete na ulici ili u prolazu stavili povrće na beton.Pola tamo gde se prodaje sir je sir od Sjeničkog kraja.Pre mesec dana luk u Idei bio 30 dinara,ja lično video ženu koja ima dve tezge(ulaz odozdo od ulice) kako je napunila kolica iz Idee.Isto u Idei kupus mlad planuo od strane pijačara.Selaci s proleća prodaju rasad a na jesen papriku,kupus.Pitanje roba koju prodaju preprodavci koliko je iz Srbije,sve uvoz.

neca

pre 10 godina

Ako vam smetaju cene, i bezobrazni seljaci, vratite se korenima i uzgajajte sami hranu.Lako je komentarisati sa asfalta, a ipak je malo teze uzeti motiku...

milan

pre 10 godina

Jagode i tresnje nikada losije ali i nikada skuplje nego ove godine. Nisu nam potrebni strucnjaci znamo sami da nas deru da hoce umanjeni rod da nadoknade visim cenama da ne govorimo o preprodavcima koji su najjaci motor u podizanju cena.

Merkuri

pre 10 godina

Zaboga sta je cudno u tome da kad se vreme pokvari cene skoce. Zivim pored pijace i to vidim i sam. Kad padne kisa, jedva da ima zive duse. Pijaca je jos najzdravije trziste koje Srbija ima, i onog momenta, ako nedaj boze, propadne pijacam ima da pomremo svi od gladi ili bolestina jeduci proizvode nalik na hranu iz velikih trgovinskih lanaca.

gost

pre 10 godina

Poplave u EU manjak robe na trzistu Srbija nikad nije mogla da podmiri svoje potrebe vec je uvozila i u sezoni i van sezone. Sada roba ide u EU a kod nas je manjak robe jer domaca unistena i nestomulisana proizvodnja decenijama ne podmiruje domace trziste a verovatno sada i moze da izveze svu proizvodnju.

dedika

pre 10 godina

Ma daj bre mali je broj ljudi na pijaci sto ima svoje povrce,sve su PREPRODAVCI I MULJARE i ovi ljudi sto bi da prodaju po normalnim cenama svoje povrce,ne smeju jer im ne daju LOPURDE!

Dok se nekom ne smrkne....

pre 10 godina

Strucnjaci imaju za sve objasnjenje.Kaze seljak iz leskovackog kraja:Ako.mogu da izvadim dva dzaka krompira to je 100 kg puta 100 din jednako 10 000 dinara.
Ako padne kisa onda cu izvadim jedan dzak krompira to je 50 kg puta 200 dinara i opet 10 000 dinara.Ajde strucnjaci da vas sad vidim kakvo objasnjenje imate za ovaj slucaj.Tako se formira cena na jugu.

Nema vise dzabe

pre 10 godina

Ako vam smetaju visoke cene napustite drzavne poslove u kancelarijama kupite zemlju zasadite povrce pa sledece godine i vi derite drzavne cinovnike na pijacama.

Aca

pre 10 godina

Drzava je kriva za sve ovo. Na pijacama je dozvoljena prodaja bez racuna i fiskalnih kasa odnosno legalizovana pljacka naroda. Prodavac samo placa zakup tezge. Inace na pijacama seljaka vise i nema nego sve nakupci i preoprdavci koji odu na kvantas kupe na veliko i odma udri cenu puta dva.

Marko

pre 10 godina

U Tempu dve kile pomfrita 280 dinara. Nemojte da kupujete na pijaci barem nedelju dana i ima da popadaju cene bez problema.
Meni jednino nije jasno kako to da robe ima toliko malo da čim se malo pokvari vreme, odma' cene odu gore???

Neša

pre 10 godina

Država je generator visokih cena. Čim bude smanjila namete (poreze, doprinose, račune za režiju, takse, akcize, gorivo...) i proizvođači će smanjiti proizvodne cene a trgovci marže. Ali onda treba da se otpusti par desetina hiljada uhlebljenih i dobro plaćenih neradnika koji bi podelili sudbinu građana koji, nasuprot njima, mnogo rade a ništa ne zarade jer sve uzmu oni koji ništa ne rade a mnogo zarade. Za sve ovo ne treba nikakav stručnjak nego čovek koji će da preseče.

kakogod

pre 10 godina

a da da probate sa objasnjenjenm da su seljaci beskurpulozniji od svih nakupaca/prekupaca u ovoj nesrecnoj drzavi. Ali moze im se, oni jedini nesto i proizvode.

mikiveliki

pre 10 godina

pricao se 7 dana sa momkom koji se bavi preprodajom. citiram...sjatimo se mi svi preprodavci kod seljaka i kupimo sve,licitiramo i ko da vise uzima djuture. kasnije to preprodajemo za duplo po pijacama,tipa na kvantasu u ns,pa se onda jos 3 neki ugradi na pijaci kada mu damo popust na kolicinu. dobro seljaku da se ne cima po pijaci,dobro nama. ok kasni i zbog vremena,najvise utice ovo prvo.

Pobegao iz grada.

pre 10 godina

Pre par godina ja i moja porodica smo kupili kucu nadomak beograda, za 20.000 eura. Kuca poseduje i veliki plac pod vocem, a gajimo i nesto povrca za licne potrebe. Deca su srecna ovde, imaju veliki plac gde se igraju okruzeni prelepim zelenilom, cistim vazduhom, ma milina... Od kada sam se doselio ovde krvna slika mi je fenomenalna, a pritisak je kao u mladica.

Pobegao iz grada.

pre 10 godina

Pre par godina ja i moja porodica smo kupili kucu nadomak beograda, za 20.000 eura. Kuca poseduje i veliki plac pod vocem, a gajimo i nesto povrca za licne potrebe. Deca su srecna ovde, imaju veliki plac gde se igraju okruzeni prelepim zelenilom, cistim vazduhom, ma milina... Od kada sam se doselio ovde krvna slika mi je fenomenalna, a pritisak je kao u mladica.

Dok se nekom ne smrkne....

pre 10 godina

Strucnjaci imaju za sve objasnjenje.Kaze seljak iz leskovackog kraja:Ako.mogu da izvadim dva dzaka krompira to je 100 kg puta 100 din jednako 10 000 dinara.
Ako padne kisa onda cu izvadim jedan dzak krompira to je 50 kg puta 200 dinara i opet 10 000 dinara.Ajde strucnjaci da vas sad vidim kakvo objasnjenje imate za ovaj slucaj.Tako se formira cena na jugu.

dedika

pre 10 godina

Ma daj bre mali je broj ljudi na pijaci sto ima svoje povrce,sve su PREPRODAVCI I MULJARE i ovi ljudi sto bi da prodaju po normalnim cenama svoje povrce,ne smeju jer im ne daju LOPURDE!

Aca

pre 10 godina

Drzava je kriva za sve ovo. Na pijacama je dozvoljena prodaja bez racuna i fiskalnih kasa odnosno legalizovana pljacka naroda. Prodavac samo placa zakup tezge. Inace na pijacama seljaka vise i nema nego sve nakupci i preoprdavci koji odu na kvantas kupe na veliko i odma udri cenu puta dva.

Marko

pre 10 godina

U Tempu dve kile pomfrita 280 dinara. Nemojte da kupujete na pijaci barem nedelju dana i ima da popadaju cene bez problema.
Meni jednino nije jasno kako to da robe ima toliko malo da čim se malo pokvari vreme, odma' cene odu gore???

mikiveliki

pre 10 godina

pricao se 7 dana sa momkom koji se bavi preprodajom. citiram...sjatimo se mi svi preprodavci kod seljaka i kupimo sve,licitiramo i ko da vise uzima djuture. kasnije to preprodajemo za duplo po pijacama,tipa na kvantasu u ns,pa se onda jos 3 neki ugradi na pijaci kada mu damo popust na kolicinu. dobro seljaku da se ne cima po pijaci,dobro nama. ok kasni i zbog vremena,najvise utice ovo prvo.

Nema vise dzabe

pre 10 godina

Ako vam smetaju visoke cene napustite drzavne poslove u kancelarijama kupite zemlju zasadite povrce pa sledece godine i vi derite drzavne cinovnike na pijacama.

bananawoman

pre 10 godina

Tim poljoprivrednicima nikad vreme ne valja. Što se mene tiče dok su banane upola jeftinije od jagoda ja kupujem banane. Fala bogu te je bar u Africi vreme stabilno.

kakogod

pre 10 godina

a da da probate sa objasnjenjenm da su seljaci beskurpulozniji od svih nakupaca/prekupaca u ovoj nesrecnoj drzavi. Ali moze im se, oni jedini nesto i proizvode.

milan

pre 10 godina

Jagode i tresnje nikada losije ali i nikada skuplje nego ove godine. Nisu nam potrebni strucnjaci znamo sami da nas deru da hoce umanjeni rod da nadoknade visim cenama da ne govorimo o preprodavcima koji su najjaci motor u podizanju cena.

Jagodina

pre 10 godina

U Jagodini od onolike sile gradske tržnice(tamo gde dodju svi iz Srbije da vide to)svaka tezga je data u zakup preprodavcima.Jedno dva reda a i oni nisu celi su tezge proizvodjača.Proizvodjače možete da nadjete na ulici ili u prolazu stavili povrće na beton.Pola tamo gde se prodaje sir je sir od Sjeničkog kraja.Pre mesec dana luk u Idei bio 30 dinara,ja lično video ženu koja ima dve tezge(ulaz odozdo od ulice) kako je napunila kolica iz Idee.Isto u Idei kupus mlad planuo od strane pijačara.Selaci s proleća prodaju rasad a na jesen papriku,kupus.Pitanje roba koju prodaju preprodavci koliko je iz Srbije,sve uvoz.

Neša

pre 10 godina

Država je generator visokih cena. Čim bude smanjila namete (poreze, doprinose, račune za režiju, takse, akcize, gorivo...) i proizvođači će smanjiti proizvodne cene a trgovci marže. Ali onda treba da se otpusti par desetina hiljada uhlebljenih i dobro plaćenih neradnika koji bi podelili sudbinu građana koji, nasuprot njima, mnogo rade a ništa ne zarade jer sve uzmu oni koji ništa ne rade a mnogo zarade. Za sve ovo ne treba nikakav stručnjak nego čovek koji će da preseče.

Swedenonline

pre 10 godina

Sve vam je priblizno duplo skuplje nego li supermarket cene u Svedskoj. Tako da, ukoliko nezaradjujete 3500€ mesecni neto, znate sta vam je ciniti! Ili, mozda neznate? :(

Bob Rock

pre 10 godina

Država je generator visokih cena. Čim bude smanjila namete (poreze, doprinose, račune za režiju, takse, akcize, gorivo...) i proizvođači će smanjiti proizvodne cene a trgovci marže.
(Neša, 5. jun 2013 19:52)

Nece!!

Drzava poveca porez za 2%, trgovci povecaju marze za 20%...
Drzava ukine pdv na opremu za bebe, uvoznici i trgovci povecaju cene za iznos pdv-a...

Drzava ogranici marze za veknu hleba, pekari smanje veknu da bi povecali zaradu...

Jeste drzava lopovska, ali je narod jos gori...

neca

pre 10 godina

Ako vam smetaju cene, i bezobrazni seljaci, vratite se korenima i uzgajajte sami hranu.Lako je komentarisati sa asfalta, a ipak je malo teze uzeti motiku...

justin

pre 10 godina

Ovo na pijacama nisu PROIZVOĐAČI njih nema već godinama .Ovo su većinom izbeglice I oni koji su ostali bez posla.Saznajte koliko JEDNO lice ima zakupljenih tezgi na jednoj pijaci ,naći ćete isto lice I na ostalim pijacama..takvih ima nekoliko..saznajte koliko je otkupna cena krompira,jagoda,trešanja..prošetajte do kvantaša.. pa napravite ozbiljan članak...SVA roba u zemlji se prodaje u odnosu 1:3 pa što ne I na pijaci..I oni gledaju Tv čuli su za AKCIJE ...

mimi

pre 10 godina

Nakupci!! voca i povca diktiraju cene : 2.ili 3.ruka,i 90% cine sastav prodavaca na zelenim pijacama..., a nasi prizvodjaci (okoline Bgd.)pola svoje robe, a druga polovina koju prodaju je takodje iz uvoza(Makedonija i Turska......paradaiz) i dr.
Kupila sam juce u MAXI prod. krompir uvoz sa Kipra I.klasa, cena 134,00 din./po kg. Danas na pijaci Blok 44 isti taj krompirkod nakupaca je 140.00 ili 150,00 din. Nakupci se takodje snabdevaju kod velikih trznih centara... Ostaje nam jedino bojkot nakupaca na zelenim pijacama...cene su stvarno previsoke... i ako je ponuda "velika i raznovrsna",vise ne vazi zakon ponude i traznje na nasem trzistu.... koji odredjuje cenu proizvoda.....

Čovek iz 23. veka

pre 10 godina

Pera prodaje paradajz, trenutno količinu koju ima u nekom za njega prihvatljivom vremenskom periodu može da proda za recimo 100 dinara. On traži 200 dinara ali ga svi ismevaju, pa spusti na 120 dinara i sad nešto i uspe da proda ali da bi sve što ima prodao potrebno je mnogo vremena a za to vreme paradajz gubi na kvalitetu pa i na ceni... zato spusti na 100 dinara i proda.

E sad dok je cenu držao na preko 100 dinara (koliko tržište plaća) NIJE MOGAO DA PRODA, prema tome nije nikome naudio niti je ikoga oštetio (sem samog sebe) jer je paradajz njegovo vlasništvo i ima pravo da ga prodaje za koliko god hoće ili ako mu se tako sviđa da baci sve u WC.

Naravno može Pera da proda paradajz i za 80 dinara i rasprodaće brzo, ali tako je oštetio sebe za 20 dinara, uzeo od SVOJE dece ono što nije morao.

Cena zavisi od ponude i potražnje. Stvari koštaju koliko koštaju JER MOGU DA SE PRODAJU PO TOJ CENI. Nema sa cenama nikakve veze to ko prodaje da li je proizvođač ili nakupac, prva ruka ili 77. ruka, krajnja cena je uvek maksimalizovana i iznosi onoliko za koliko SE MOŽE PRODATI. Struktura prodaje ima efekta samo na raspodeli dobitka ili gubitka u lancu proizvodnje i plasmana (prodaje) proizvoda, ali krajnja maloprodajna cena je UVEM MAKSIMALNO ONOLIKA ZA KOLIKO SE MOŽE PRODATI.

Cene će pasti kada se produktivnost KAPITALA i RADNE SNAGE poveća. Sve ostalo je priča za malu dečicu i totalno nepoznavanje zakona i principa ekonomije.

baka

pre 10 godina

Ako smetaju visoke cijene? Ma ne, dje da smetaju, ni govora. Motika mi ne treba, imam ja svoju rabotu a dok je radim 12h dnevno tlo pod nogama mi se pomijera, dok spavam isto to tlo mi se pomijera a cesto ne mogu od lrevelikog pomijeranja da spavam jer mi stvari lete po kabini. Radim na brodovima, i nemojte da mislite da je motika najteze sto ima da se radi. Svaki komad koji podignem tezi NAJMANJE 30kg!!!

Kameno doba 21.veka

pre 10 godina

@Nema vise dzabe, 5. jun 2013 19:36 Pa ja i kupujem za dz od seljaka.Nas 5 komsija,porodicnih prijatelja napravimo spisak i dok prodjemo kroz dva sela sve nabavimo.
Iskren da ti budem mi izbegavanje poreza i normalnog zivaota nismo dobrovoljno lisili vec smo naterani,prisiljeni.
Internet imamo jedan i delimo ga medjusobno preko wifi mreze.
Dosao sam u situaciju da kredite ne mogu redovno otplacivati,placati nesnosljivo i neobjasnjivo visoke cene komunalija,poreza,robe siroke potrosnje,trgovackih marzi,a ni gace ni carape nisam obnovio 5 godina.
Sad kad smo se organizovali usparam 4-6 000 mesecno i imam novca za sve.
No sistem se urusava,ali ja za to nisam kriv,vec ovi sto sprovode reforme.
Deca mi nece gladovati,niti ce mi iko u porodici biti gologuz i bos.
Jedino sto mi je zao jeste sto smo u regionu naj gori,toliko da i rumunski predsednik kaze kako rumunija ne moze biti iza Srbije.
No ja sam 5 oktobra shvatio naj ozbiljnije Demokratiju,ali demokratija nije mene i ostale cetiri porodice mojih prijatelja.
Zakon o trzistu,zakon o ratnom profiterstvu,utaji poreza sve resava,a i oporezivanje svih privatnih zdravstvenih i advokatskih delatnosti.
Do tad i moj PDV ce biti sveden na naj vecu minimalu,koliko se moze,a po ustedama ispostavlja se da moze

Merkuri

pre 10 godina

Zaboga sta je cudno u tome da kad se vreme pokvari cene skoce. Zivim pored pijace i to vidim i sam. Kad padne kisa, jedva da ima zive duse. Pijaca je jos najzdravije trziste koje Srbija ima, i onog momenta, ako nedaj boze, propadne pijacam ima da pomremo svi od gladi ili bolestina jeduci proizvode nalik na hranu iz velikih trgovinskih lanaca.

gost

pre 10 godina

Poplave u EU manjak robe na trzistu Srbija nikad nije mogla da podmiri svoje potrebe vec je uvozila i u sezoni i van sezone. Sada roba ide u EU a kod nas je manjak robe jer domaca unistena i nestomulisana proizvodnja decenijama ne podmiruje domace trziste a verovatno sada i moze da izveze svu proizvodnju.

Topo

pre 10 godina

Blato na njivama a? Kad sam ziveo preko, u svako doba godine kad odes u supermarket imas i sezonsko i vansezonsko voce i povrce sa svih strana sveta i duplo je jeftinije nego u Srbiji. SAD i Kanada su u pitanju.

A Srblje trpi li trpi. Za bolje mozda i nismo.

Dragan

pre 10 godina

Ovo na pijacama nisu PROIZVOĐAČI njih nema već godinama .Ovo su većinom izbeglice I oni koji su ostali bez posla.Saznajte koliko JEDNO lice ima zakupljenih tezgi na jednoj pijaci ,naći ćete isto lice I na ostalim pijacama..takvih ima nekoliko..saznajte koliko je otkupna cena krompira,jagoda,trešanja..prošetajte do kvantaša.. pa napravite ozbiljan članak...SVA roba u zemlji se prodaje u odnosu 1:3 pa što ne I na pijaci..I oni gledaju Tv čuli su za AKCIJE ...
(justin, 5. jun 2013 22:45)

U Beogradu su uglavnom Romi. Od njih pravi seljaci ne mogu da izađu pred Beograđane, jer su u dilu sa Upravama pijaca. To se odavno zna - i ćuti...
Eh, partijska zapošljavanja, jer stručnjaci tu (kao inače nigde) nemaju šta da traže!!!

Maksimus

pre 10 godina

Gospoda sa asvalta moze slobodno da pocne sa izgradnjom pomanjih plantaza na povrsinama od 1m2, najbolje na terasama, probajte malo da se brinete o sebi pa ce vam i cene biti prihvatljivije, vas radni sat je u proseku 2,5 eura pa otuda radite jedan dan i kupite zdravu i mukom napravljenu hranu koja vam se donosi na noge svako jutro. Podrzavam seljake i cene gore, ko nema neka jede banane...

bogumil

pre 10 godina

džak semenskog krompira je bio oko 900 dinara,pošto je sitan u 10 kg ide oko 200 komada,200 komada to je 200 kućica,od 200 kućica imaćete minimum 150 kg.tako da vas krompir košta 6 dinara.površina za 200 kućica je oko 80kvm.nađite ledinu puna ih je Srbija.to jedan čovek iz hobija može da odradi.gospodo motike u ruke,malo rekreacije nije naodmet umesto šetanja po parku.nije previše komplikovano,sejte na razmak između krompira 40cm a između redova 70-80cm.dva zagrtanja,malo mospilana protiv zlatice i ništa više.

phreak

pre 10 godina

ali krajnja maloprodajna cena je UVEM MAKSIMALNO ONOLIKA ZA KOLIKO SE MOŽE PRODATI.
(Čovek iz 23. veka, 5. jun 2013 23:02)

Odakle su onda cene u Nemačkoj niže ako je tamo kupovna moć znatno veća?

Werp690

pre 10 godina

A smetao nam monopol Miskovica.Kada je bostan na pijaci bio 40 din/kg u Maksiju 8 din/kg..Jagode su bile na pijaci 150,kod njega 70..itd..Tako je na kraju i krompir bio 30 din,a da ipak je on tajkun...

Djoshica

pre 10 godina

Manja ponuda, veća potražnja, kašnjenje u vegetaciji, izvoz, manjak na tržištu... Sve to kažu stručnjaci, samo ne kažu inflacija. A, da nije možda inflacija? Ili sve manje para u džepu, a sve veće cene, dok ne bude ni para ni robe ni kupaca.

dokon

pre 10 godina

Piletina nije uopšte skupa imajuci u obzir koliko kosta stocna hrana i koliko kosta samo proizvodnja pileceg mesa... pocev od jednodnevnog pileta,preko utovljenog brojlera....i kako to onda da pilece meso vazi za najjeftinije meso,meso za sirotinju...uzas,katastrofa i sramota....zivinarstvo se gasi

Nema vise dzabe

pre 10 godina

Ako vam smetaju visoke cene napustite drzavne poslove u kancelarijama kupite zemlju zasadite povrce pa sledece godine i vi derite drzavne cinovnike na pijacama.

neca

pre 10 godina

Ako vam smetaju cene, i bezobrazni seljaci, vratite se korenima i uzgajajte sami hranu.Lako je komentarisati sa asfalta, a ipak je malo teze uzeti motiku...

Merkuri

pre 10 godina

Zaboga sta je cudno u tome da kad se vreme pokvari cene skoce. Zivim pored pijace i to vidim i sam. Kad padne kisa, jedva da ima zive duse. Pijaca je jos najzdravije trziste koje Srbija ima, i onog momenta, ako nedaj boze, propadne pijacam ima da pomremo svi od gladi ili bolestina jeduci proizvode nalik na hranu iz velikih trgovinskih lanaca.

Maksimus

pre 10 godina

Gospoda sa asvalta moze slobodno da pocne sa izgradnjom pomanjih plantaza na povrsinama od 1m2, najbolje na terasama, probajte malo da se brinete o sebi pa ce vam i cene biti prihvatljivije, vas radni sat je u proseku 2,5 eura pa otuda radite jedan dan i kupite zdravu i mukom napravljenu hranu koja vam se donosi na noge svako jutro. Podrzavam seljake i cene gore, ko nema neka jede banane...

Marko

pre 10 godina

U Tempu dve kile pomfrita 280 dinara. Nemojte da kupujete na pijaci barem nedelju dana i ima da popadaju cene bez problema.
Meni jednino nije jasno kako to da robe ima toliko malo da čim se malo pokvari vreme, odma' cene odu gore???

kakogod

pre 10 godina

a da da probate sa objasnjenjenm da su seljaci beskurpulozniji od svih nakupaca/prekupaca u ovoj nesrecnoj drzavi. Ali moze im se, oni jedini nesto i proizvode.

Aca

pre 10 godina

Drzava je kriva za sve ovo. Na pijacama je dozvoljena prodaja bez racuna i fiskalnih kasa odnosno legalizovana pljacka naroda. Prodavac samo placa zakup tezge. Inace na pijacama seljaka vise i nema nego sve nakupci i preoprdavci koji odu na kvantas kupe na veliko i odma udri cenu puta dva.

Neša

pre 10 godina

Država je generator visokih cena. Čim bude smanjila namete (poreze, doprinose, račune za režiju, takse, akcize, gorivo...) i proizvođači će smanjiti proizvodne cene a trgovci marže. Ali onda treba da se otpusti par desetina hiljada uhlebljenih i dobro plaćenih neradnika koji bi podelili sudbinu građana koji, nasuprot njima, mnogo rade a ništa ne zarade jer sve uzmu oni koji ništa ne rade a mnogo zarade. Za sve ovo ne treba nikakav stručnjak nego čovek koji će da preseče.

Čovek iz 23. veka

pre 10 godina

Pera prodaje paradajz, trenutno količinu koju ima u nekom za njega prihvatljivom vremenskom periodu može da proda za recimo 100 dinara. On traži 200 dinara ali ga svi ismevaju, pa spusti na 120 dinara i sad nešto i uspe da proda ali da bi sve što ima prodao potrebno je mnogo vremena a za to vreme paradajz gubi na kvalitetu pa i na ceni... zato spusti na 100 dinara i proda.

E sad dok je cenu držao na preko 100 dinara (koliko tržište plaća) NIJE MOGAO DA PRODA, prema tome nije nikome naudio niti je ikoga oštetio (sem samog sebe) jer je paradajz njegovo vlasništvo i ima pravo da ga prodaje za koliko god hoće ili ako mu se tako sviđa da baci sve u WC.

Naravno može Pera da proda paradajz i za 80 dinara i rasprodaće brzo, ali tako je oštetio sebe za 20 dinara, uzeo od SVOJE dece ono što nije morao.

Cena zavisi od ponude i potražnje. Stvari koštaju koliko koštaju JER MOGU DA SE PRODAJU PO TOJ CENI. Nema sa cenama nikakve veze to ko prodaje da li je proizvođač ili nakupac, prva ruka ili 77. ruka, krajnja cena je uvek maksimalizovana i iznosi onoliko za koliko SE MOŽE PRODATI. Struktura prodaje ima efekta samo na raspodeli dobitka ili gubitka u lancu proizvodnje i plasmana (prodaje) proizvoda, ali krajnja maloprodajna cena je UVEM MAKSIMALNO ONOLIKA ZA KOLIKO SE MOŽE PRODATI.

Cene će pasti kada se produktivnost KAPITALA i RADNE SNAGE poveća. Sve ostalo je priča za malu dečicu i totalno nepoznavanje zakona i principa ekonomije.

Pobegao iz grada.

pre 10 godina

Pre par godina ja i moja porodica smo kupili kucu nadomak beograda, za 20.000 eura. Kuca poseduje i veliki plac pod vocem, a gajimo i nesto povrca za licne potrebe. Deca su srecna ovde, imaju veliki plac gde se igraju okruzeni prelepim zelenilom, cistim vazduhom, ma milina... Od kada sam se doselio ovde krvna slika mi je fenomenalna, a pritisak je kao u mladica.

Dok se nekom ne smrkne....

pre 10 godina

Strucnjaci imaju za sve objasnjenje.Kaze seljak iz leskovackog kraja:Ako.mogu da izvadim dva dzaka krompira to je 100 kg puta 100 din jednako 10 000 dinara.
Ako padne kisa onda cu izvadim jedan dzak krompira to je 50 kg puta 200 dinara i opet 10 000 dinara.Ajde strucnjaci da vas sad vidim kakvo objasnjenje imate za ovaj slucaj.Tako se formira cena na jugu.

gost

pre 10 godina

Poplave u EU manjak robe na trzistu Srbija nikad nije mogla da podmiri svoje potrebe vec je uvozila i u sezoni i van sezone. Sada roba ide u EU a kod nas je manjak robe jer domaca unistena i nestomulisana proizvodnja decenijama ne podmiruje domace trziste a verovatno sada i moze da izveze svu proizvodnju.

dedika

pre 10 godina

Ma daj bre mali je broj ljudi na pijaci sto ima svoje povrce,sve su PREPRODAVCI I MULJARE i ovi ljudi sto bi da prodaju po normalnim cenama svoje povrce,ne smeju jer im ne daju LOPURDE!

bananawoman

pre 10 godina

Tim poljoprivrednicima nikad vreme ne valja. Što se mene tiče dok su banane upola jeftinije od jagoda ja kupujem banane. Fala bogu te je bar u Africi vreme stabilno.

mikiveliki

pre 10 godina

pricao se 7 dana sa momkom koji se bavi preprodajom. citiram...sjatimo se mi svi preprodavci kod seljaka i kupimo sve,licitiramo i ko da vise uzima djuture. kasnije to preprodajemo za duplo po pijacama,tipa na kvantasu u ns,pa se onda jos 3 neki ugradi na pijaci kada mu damo popust na kolicinu. dobro seljaku da se ne cima po pijaci,dobro nama. ok kasni i zbog vremena,najvise utice ovo prvo.

justin

pre 10 godina

Ovo na pijacama nisu PROIZVOĐAČI njih nema već godinama .Ovo su većinom izbeglice I oni koji su ostali bez posla.Saznajte koliko JEDNO lice ima zakupljenih tezgi na jednoj pijaci ,naći ćete isto lice I na ostalim pijacama..takvih ima nekoliko..saznajte koliko je otkupna cena krompira,jagoda,trešanja..prošetajte do kvantaša.. pa napravite ozbiljan članak...SVA roba u zemlji se prodaje u odnosu 1:3 pa što ne I na pijaci..I oni gledaju Tv čuli su za AKCIJE ...

milan

pre 10 godina

Jagode i tresnje nikada losije ali i nikada skuplje nego ove godine. Nisu nam potrebni strucnjaci znamo sami da nas deru da hoce umanjeni rod da nadoknade visim cenama da ne govorimo o preprodavcima koji su najjaci motor u podizanju cena.

Jagodina

pre 10 godina

U Jagodini od onolike sile gradske tržnice(tamo gde dodju svi iz Srbije da vide to)svaka tezga je data u zakup preprodavcima.Jedno dva reda a i oni nisu celi su tezge proizvodjača.Proizvodjače možete da nadjete na ulici ili u prolazu stavili povrće na beton.Pola tamo gde se prodaje sir je sir od Sjeničkog kraja.Pre mesec dana luk u Idei bio 30 dinara,ja lično video ženu koja ima dve tezge(ulaz odozdo od ulice) kako je napunila kolica iz Idee.Isto u Idei kupus mlad planuo od strane pijačara.Selaci s proleća prodaju rasad a na jesen papriku,kupus.Pitanje roba koju prodaju preprodavci koliko je iz Srbije,sve uvoz.

baka

pre 10 godina

Ako smetaju visoke cijene? Ma ne, dje da smetaju, ni govora. Motika mi ne treba, imam ja svoju rabotu a dok je radim 12h dnevno tlo pod nogama mi se pomijera, dok spavam isto to tlo mi se pomijera a cesto ne mogu od lrevelikog pomijeranja da spavam jer mi stvari lete po kabini. Radim na brodovima, i nemojte da mislite da je motika najteze sto ima da se radi. Svaki komad koji podignem tezi NAJMANJE 30kg!!!

Swedenonline

pre 10 godina

Sve vam je priblizno duplo skuplje nego li supermarket cene u Svedskoj. Tako da, ukoliko nezaradjujete 3500€ mesecni neto, znate sta vam je ciniti! Ili, mozda neznate? :(

Dragan

pre 10 godina

Ovo na pijacama nisu PROIZVOĐAČI njih nema već godinama .Ovo su većinom izbeglice I oni koji su ostali bez posla.Saznajte koliko JEDNO lice ima zakupljenih tezgi na jednoj pijaci ,naći ćete isto lice I na ostalim pijacama..takvih ima nekoliko..saznajte koliko je otkupna cena krompira,jagoda,trešanja..prošetajte do kvantaša.. pa napravite ozbiljan članak...SVA roba u zemlji se prodaje u odnosu 1:3 pa što ne I na pijaci..I oni gledaju Tv čuli su za AKCIJE ...
(justin, 5. jun 2013 22:45)

U Beogradu su uglavnom Romi. Od njih pravi seljaci ne mogu da izađu pred Beograđane, jer su u dilu sa Upravama pijaca. To se odavno zna - i ćuti...
Eh, partijska zapošljavanja, jer stručnjaci tu (kao inače nigde) nemaju šta da traže!!!

dokon

pre 10 godina

Piletina nije uopšte skupa imajuci u obzir koliko kosta stocna hrana i koliko kosta samo proizvodnja pileceg mesa... pocev od jednodnevnog pileta,preko utovljenog brojlera....i kako to onda da pilece meso vazi za najjeftinije meso,meso za sirotinju...uzas,katastrofa i sramota....zivinarstvo se gasi

mimi

pre 10 godina

Nakupci!! voca i povca diktiraju cene : 2.ili 3.ruka,i 90% cine sastav prodavaca na zelenim pijacama..., a nasi prizvodjaci (okoline Bgd.)pola svoje robe, a druga polovina koju prodaju je takodje iz uvoza(Makedonija i Turska......paradaiz) i dr.
Kupila sam juce u MAXI prod. krompir uvoz sa Kipra I.klasa, cena 134,00 din./po kg. Danas na pijaci Blok 44 isti taj krompirkod nakupaca je 140.00 ili 150,00 din. Nakupci se takodje snabdevaju kod velikih trznih centara... Ostaje nam jedino bojkot nakupaca na zelenim pijacama...cene su stvarno previsoke... i ako je ponuda "velika i raznovrsna",vise ne vazi zakon ponude i traznje na nasem trzistu.... koji odredjuje cenu proizvoda.....

Topo

pre 10 godina

Blato na njivama a? Kad sam ziveo preko, u svako doba godine kad odes u supermarket imas i sezonsko i vansezonsko voce i povrce sa svih strana sveta i duplo je jeftinije nego u Srbiji. SAD i Kanada su u pitanju.

A Srblje trpi li trpi. Za bolje mozda i nismo.

phreak

pre 10 godina

ali krajnja maloprodajna cena je UVEM MAKSIMALNO ONOLIKA ZA KOLIKO SE MOŽE PRODATI.
(Čovek iz 23. veka, 5. jun 2013 23:02)

Odakle su onda cene u Nemačkoj niže ako je tamo kupovna moć znatno veća?

Werp690

pre 10 godina

A smetao nam monopol Miskovica.Kada je bostan na pijaci bio 40 din/kg u Maksiju 8 din/kg..Jagode su bile na pijaci 150,kod njega 70..itd..Tako je na kraju i krompir bio 30 din,a da ipak je on tajkun...

Kameno doba 21.veka

pre 10 godina

@Nema vise dzabe, 5. jun 2013 19:36 Pa ja i kupujem za dz od seljaka.Nas 5 komsija,porodicnih prijatelja napravimo spisak i dok prodjemo kroz dva sela sve nabavimo.
Iskren da ti budem mi izbegavanje poreza i normalnog zivaota nismo dobrovoljno lisili vec smo naterani,prisiljeni.
Internet imamo jedan i delimo ga medjusobno preko wifi mreze.
Dosao sam u situaciju da kredite ne mogu redovno otplacivati,placati nesnosljivo i neobjasnjivo visoke cene komunalija,poreza,robe siroke potrosnje,trgovackih marzi,a ni gace ni carape nisam obnovio 5 godina.
Sad kad smo se organizovali usparam 4-6 000 mesecno i imam novca za sve.
No sistem se urusava,ali ja za to nisam kriv,vec ovi sto sprovode reforme.
Deca mi nece gladovati,niti ce mi iko u porodici biti gologuz i bos.
Jedino sto mi je zao jeste sto smo u regionu naj gori,toliko da i rumunski predsednik kaze kako rumunija ne moze biti iza Srbije.
No ja sam 5 oktobra shvatio naj ozbiljnije Demokratiju,ali demokratija nije mene i ostale cetiri porodice mojih prijatelja.
Zakon o trzistu,zakon o ratnom profiterstvu,utaji poreza sve resava,a i oporezivanje svih privatnih zdravstvenih i advokatskih delatnosti.
Do tad i moj PDV ce biti sveden na naj vecu minimalu,koliko se moze,a po ustedama ispostavlja se da moze

Djoshica

pre 10 godina

Manja ponuda, veća potražnja, kašnjenje u vegetaciji, izvoz, manjak na tržištu... Sve to kažu stručnjaci, samo ne kažu inflacija. A, da nije možda inflacija? Ili sve manje para u džepu, a sve veće cene, dok ne bude ni para ni robe ni kupaca.

Bob Rock

pre 10 godina

Država je generator visokih cena. Čim bude smanjila namete (poreze, doprinose, račune za režiju, takse, akcize, gorivo...) i proizvođači će smanjiti proizvodne cene a trgovci marže.
(Neša, 5. jun 2013 19:52)

Nece!!

Drzava poveca porez za 2%, trgovci povecaju marze za 20%...
Drzava ukine pdv na opremu za bebe, uvoznici i trgovci povecaju cene za iznos pdv-a...

Drzava ogranici marze za veknu hleba, pekari smanje veknu da bi povecali zaradu...

Jeste drzava lopovska, ali je narod jos gori...

bogumil

pre 10 godina

džak semenskog krompira je bio oko 900 dinara,pošto je sitan u 10 kg ide oko 200 komada,200 komada to je 200 kućica,od 200 kućica imaćete minimum 150 kg.tako da vas krompir košta 6 dinara.površina za 200 kućica je oko 80kvm.nađite ledinu puna ih je Srbija.to jedan čovek iz hobija može da odradi.gospodo motike u ruke,malo rekreacije nije naodmet umesto šetanja po parku.nije previše komplikovano,sejte na razmak između krompira 40cm a između redova 70-80cm.dva zagrtanja,malo mospilana protiv zlatice i ništa više.