Utorak, 14.05.2013.

09:52

Dačić:Svetski giganti žele saradnju

Hjuit pakard, Orakl i Pejpal imaju ozbiljne namere kada je reč o saradnji sa Srbijom, kaže premijer i dodaje da će građani uskoro preko PejPala primati plate.

Izvor: Beta

Daèiæ:Svetski giganti žele saradnju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

apostoll

pre 11 godina

Mozemo biti skepticni obzirom na sve sto su nam obecavali prethodnih 10 godina, ali bez sumnje ovi sastanci su korisni. Sumnjam da bi Pay Pal dosao ovako nenadano da nije lobirano na viskom nivou. Nadam se da ce od svega ovog nesto desiti jer IT sektor je svakako jedan od najbitnijih. Mi kaskamo 50-100 god u svim oblastima ali imena Oracle, HP, Apple...itd, svakako donosi makar marketinski pomak.

pera

pre 11 godina

Vidim ja guzva na granicnim prelazima za ulazak u Srbiju. Nisam znao o cemu se radi, ali sad mi je jasno da su to investitori. Sklanjajte se svi. Mnogo ste isti!

milan

pre 11 godina

Da ali nemojte posle kada budu desetak milijona dolara investirali da se sa time kocoperite to je sve sica trazite mega investicije gde se mogu zaposliti par hiljada radnika tek onda je to dokaz poverenja ovako je to njima za dobar rucak i nista vise.

au

pre 11 godina

Znaci - Kosovo za privatnu turu po USA uz posete nacionalnim spomenicima Intel, Oracle, HP,...? Cini mi se da je za Srbiju bio isplativiji koncept Kosovo za patike koji je praktikovala omladina pre par godina...

vlada70

pre 11 godina

@sta kaze zakon. otisao sam na carinu da pitam sto mi stoji kod njih ppismo 5 dana a snajka kaze "ima jos 10 dana da stoji". kulturno i na primeru je pokazala da sve otvore i provere na netu koliko kosta i naplate kako ona kaze i da kosta 1 dolar porez plaćam a carinu ne. eto odakle mi. nece nasi da ti nista dzabe daju. pitacu te kako ce da bude kad moze pare da uzimamo. zar mislis da moze pare da dobijes a drzava da se ne omrsi.

Samo kuknjava

pre 11 godina

Светски гиганти желе ... тржиште односно зараду, не занима их толико да ми нешто зарадимо.
Тако је и Слоба купио 8 авиона од Ербаса...
(Перица, 14. maj 2013 14:44)

Ne vidim sta je ovde problem? Pa jel treba da nam daju humanitarnu pomoc da bi ti bio zadovoljan? Sasvim je normalno da zele da zarade jer vode racuna o sebi a mi treba da vodimo rascuna o sebi i da sami gledamo kako da zaradimo. A 8 aviona pa nismo ih valjda kupili da budu u hangaru vec da prevoze putnike i da donose zaradu. E sada to sto mi ne znamo kako da zaradimo sa tim avionima nije problem Erbasa vec Srbije. I na kraju ako mislis da je tako lako i isplativo prodavati avione ti onda razvij avio industriju u Srbiji pa ako moze neka konkurise Erbasu.

no_comment

pre 11 godina

Ovo za primanje novca preko pay-pala je odlicna vest! Doduse mnogi od nas su se snasli preko "moneybooker"-sa ali ovo sada otvara perspektivu i obecava! Doduse nisam jos siguran kako je resen "Shiping" iz Srbije ali hocu da verujem da ce i taj problem biti uskoro resen!

Indijanac

pre 11 godina

Ma dzaba Py Pal kada te oderuza carinu i PDV. Ja sam pre mesec ipo dana narucio preko kineskog sajta i platio karticom digitalni pedometar (merac koraka i kalorija) i platio 1,47 USD uz Free shipping. Dosao postar na vrata i donsi paketic od 0,150 kg i trazi 1450 dinara.Nisam hteo da platim vec odem u carinu. Pitam kakvi su to troskovi oni poceli da mi pricaju balade i da ne veruju u cenu jer imaju svoj katalog.Ja sednem sa komp i pronadjem sajt i pokazem im i sliku i cenu.Kazu mi pisi zalbu. Necu da se maltretiram za 1,47 dolara.Tako da je bespredmetno uvodjenje Pay Pal sistema kada smo divlja drzva

vlada

pre 11 godina

nasi postojeci kapaciteti u it -u su ravni nuli, niti imamo infrastrukturu, niti imamo strucnjake u toj oblasti, ali nasE propale vlade , i istroseni politicari vole takve projekte gde se krece od nule pa na kraju pojeo vuk magarca a pare potrosene. a sa druge strane imamo citav niz industrija za gde su infrastrukturni kapacitet vec realizovani , ali se na njihovom razvoju nista ne radi, a da tu nam je i poljop. jedina grana koja stvara kakav takav suficit u izvozu u odnosu na zemlje cefta, imamo hiljade agronoma na birou , ali ocigledno to sve nije dovoljno da bi drzava obratila paznju na nesto vec postoji, donosi profit i za sta postoji obrazovani kadar na birou

brainwash

pre 11 godina

sve je to lepo ali 2 dana posle pustanja pay pala uvedena je naplata 20% pdv-a + 60-110rsda za otvaranje paketa. za sve posiljek, makar vredele 1 dolar. i za poklone. i za sve drugo.

http://www.elitesecurity.org/t464763-7-PDV-na-posiljke-iz-inostranstva

cisto da se zna.

Covek iz 23. veka

pre 11 godina

Ocito da Dacic jos nije cuo za Anglo-Americke (i uglavnom zapadne) manire koji podrazumevaju da se gostima smeskate i da goste zabavljate i da im ne date nikakav razlog da se naljute na vas... a kad odu onda zaboravite sta ste rekli jer ih niste lagali, sama cinjenica da se radi o manirima vec daju gostu ideju o tome da niste bas ozbiljno mislili... svakom gostu koji deli te iste ili slicne manire sa vama (Dacic ocito nije takav gost).

Kada Amerikanci/Englezi misle nesto ozbiljno onda preduzimaju konkretne korake, potpisuju ugovore, pisma o namerama i alociraju odredjene resurse ukljucujuci i finansijske u pravcu odredjenog cilja.

Nista se tamo nije desilo sem sto je Dacic posetio Ameriku.

Joca

pre 11 godina

Prosto sam impresioniran koliko ce nasih strucnjaka biti angazovano na tim obecanim aranzmanima. Ispada da je bar polovina stanovnistva obrazovana za IT strucnjake, a druga polovina ce se vec snaci preko Megatrenda, valjda. A s obzirom na sistem i program obrazovanja, na visedecenijsko zatupljivanje omladine turbo folkom, spansko-tursko-indijskim serijama, duvan-kafa-rakija kao svetim trojstvom i upornim favorizovanjem lopovluka, prevarantstva, ljigavstine i "snalazenja" kao modela uspeha u zivotu, tesko da cete nabaviti ni 100 inzenjera da vam rade na tim mnogobrojnim obecavajucim projektima. Pogotovo ako budete ocekivali da vam ti strucnjaci rade za ni desetinu plate recimo Bajatovica ili Nate Mesarovic.

qwerty

pre 11 godina

@NY
Nije nedolazak PayPala u Srbiju uzrok bivse vlasti .... nase vlasti nisu dozvoljavale odliv deviznih sredstava. ??????????
jel jeste ili nije uzrok vlast ;) tj. nije uzrok samo nisu hteli da odrade reformu, uzrok je stariji od prethodne vlasti tako da si u pravu

zato imaju poverenje u svazilendovski bankarski sistem, a Skrill(moneybookers) je imao poverenje za bankarski sistem i jos uvek ima gde mozes i da saljes i da primas novac.

Dusan

pre 11 godina

A da li ste znali da je naša država od kada je uvela PayPal uvela i neke novosti o carinjenju i PDV-u na uvezenu robu. Iako smo ranije mogli da čitamo da roba do 50€ nece biti carinjena (iako je pre uvodjenja ta vrednost bila 100€) naša carona je počela da carini svaki predmet koji udje u nasu zemlju. Jednog običnog miša koji je koštao 4$ su ocarinili kao da mu je vrednost10€ i naplatili mi 200 din. Carinu
Ovo bi B92 trebalo da ispita i prenese nama građanima o čemu se tu radi.
Dok nije uveden paypal ja sam stalno kupovao robu iz inostranstva i placao mojom VISA karticom. Sve je stizalo uredno i za ništa mi nije nikad naplaćena carina. Naravno, ja sam uvek naručivao robu koja je bila za neku kućnu upotrebu, komad, dva i nikada ni jedan paket mi nije prelazio vrednost od 50€.
(Pera038, 14. maj 2013 11:05)
Pero vidim da ti malo brkas pojmove, nisu oni tebi naplatili carinu vec PDV, nazalost to su izmenili u septembru prosle godine a poceli da primenjuju od 22.4 ove godine, znam zato sto sam ja narucivao i ranije i ninasta do 50E ti nije bilo naplacivano ni carina ni PDV, a sad je nazalost drugacije, ubija ljudima volju za kupovinom online, ali...
Uplasili se da neode mnogo deviza iz Srbije pa su morali da nametnu ovako nesto da smanje to, jeb tuzno, ali znas kako mi uvek napravimo jedan korak napred, pa onda odmah dva nazad.

Перица

pre 11 godina

Светски гиганти желе ... тржиште односно зараду, не занима их толико да ми нешто зарадимо.

Тако је и Слоба купио 8 авиона од Ербаса...

NY

pre 11 godina

Nije nedolazak PayPala u Srbiju uzrok bivse vlasti vec nepoverenje zapada u nas bankarski sistem. Trebalo je da prodju godine da bi se uverili u sistem naplate. Drugo ni nase vlasti nisu dozvoljavale odliv deviznih sredstava. Ni danas ne mozes da izvrsis neku deviznu transakciju bez obzira koliko para imas. Max 1000 evra i to preko Western Uniona. Mozes da imas milone na racunu i to legalno zaradjeno ali ne mozes odavde da kupis naprimer stan Londonu. Ne mozes ni kola da kupis. Sve moze ali da nosis kes.

Dragan

pre 11 godina

PayPal ste doveli u Srbiju posle toliko godina mucenja i dangube da se to verovatno i njima smucilo.
Ugasite malo tu komunisticku birokratiju i ima da nam krene.
Samo tesko ce to ici do god su komunisti na vlasti.

gost

pre 11 godina

Sada ce cica i dinkic u duetu kako smo mi u stvari sve ispunili, potpisali i pecatirali cak i da nije i dalje do nas nego do pejpala i da od njih sve zavisi.

Sta kaze Zakon

pre 11 godina

@vlada70
Odakle ta informacija da se placa PDV na svu robu, kad je Odredbama člana 26. tačka 7) Zakona o porezu na dodatu vrednost propisano da se PDV ne plaća na robu koja je oslobođenja od plaćanja carine.

Ako je izasla neka nova odredba, voleo bih da znam o njoj, a ako su ti naplatili carinici, onda to i nije cudno, jer oni pokusavaju sve da naplate, pa sta prodje.

pedja

pre 11 godina

Cekao sam vest o paypal-u da se izjadam javno. Istog dana kada su odobrili koriscenje registrovao sam se i hteo da probam preko ebay-a da narucim nesto, sto sam i ucinio. U pitanju je bio parfem koji je kostao oko 39 dolara plus shipping koji je bio oko 12 dolara. Sve sam ja to uredno platio i momak iz Iyraela je poslao pomenuti porizvod na moju adresu. Cekao sam oko 2 nedelje i juce napokon podigao. Parfem je bio nesotecen i sto se toga tice veoma sam zadovoljan uslugom. Medjutim, u posti su mi obracunali da treba da platim jos oko 750 dinara, kada sam pitao sta placam rekli su mi da je to PDV. Tako da me je taj parfem sa ovim PDVom izasao maltene isto kao i u Srbiji. A sada pitanje, po kom osnovu su mi naplatili ovo? Zar niej bila prica da roba cija vrednost ne prelazi 50 evra ne podleze dodatnim troskovima. Voleo bih neko ko je strucan da mi odogovori, jer je sramno da ovo rade. Proveo sam jedno vreme u USA i koristio usluge pomenutih servisa, i verujte da se nisam susretao sa nikakvim dodatnim ili skrivenim troskovima. Unapred zahvalan. Ovde kod nas ceo zivot j... lud zbunjenog!!!

Lilly

pre 11 godina

Pre par godina mi stize DVD vrednosti oko $20, platila sam Visom bez ikakvih dodatnih troskova. Dve nedelje kasnije stize DVD vrednosti oko $5 i troskovi 900 RSD. Pozvala sam carinu idobila odgovor da se sve carini i da sam imal srece sto su prvi paket zaboravili da ocarine. Koliko sam tad bila informisana, nisu se carinili paketi do 20€

e-kupovina

pre 11 godina

Danas mi je stigao paket vrednosti 50€ iz inostranstva, legalno kupljen i plaćen preko web shopa. Dažbine 1500 dinara. Do pre mesec dana se nije ništa naplaćivalo. Znači, novost je da se od sada naplaćuje PDV od 20% na SVE ŠTO KUPITE u inostranstvu.
(trackandtrace.ptt.rs, 14. maj 2013 11:16)

Ja redovno naručujem preko neta i meni su takođe počeli da naplaćuju carinu za pakete koje ranije nisu carinili. Ipak, ja se ne bunim,jer koliko ja razumem oni sada samo primenjuju zakon koji ranije nisu primenjivali. Dakle roba koja ima vrednost više od 50e (uključujući i poštarinu)se carini. Sigurno da bi bilo lepo da povećaju limit na bar 70e, a svakako da je carinjenje poštarine potpuno besmisloeno. Međutim, ono što niko ne pominje je to da sada na brizim pošiljkama (DHL u mom slučaju) ne napalaćaju špediciju (čitaj - potpuno nelegalni harač) koji je često čak znao da premaši ukupnu vrednost paketa i njenog carinjenja. Uzgred, paket niste mogli da podignete bez špedicije tako da ste morali ili da vratite paket ili da platite harač.

Ja sam sveukupno zadovoljan, jer dokle god zakoni budu bili jasni i dokle god se oni budu jasno primenjivali ja znam na čemu sam, a ako veća grupa ljudi nije zadovoljna uvek može da se pokrene inicijativa. Kada se zakoni jasno primenjuju tada inicijativa jedino i ima smisla

Sasa.

pre 11 godina

Demokratska stranka nije mogla da za 12 godina uvede PejPal , kad vec nema nikakavog posla ovde u Srbiji da se omoguci ljudima da lakse rade on line, to je razlog zbog koga cemo ja i moja porodica i moji prijatelji do kraja zivota glasati protiv Demokratske stranke i nadam se da se zauvek propasti i nestati sa politicke scene u Srbiji.

trackandtrace.ptt.rs

pre 11 godina

Danas mi je stigao paket vrednosti 50€ iz inostranstva, legalno kupljen i plaćen preko web shopa. Dažbine 1500 dinara. Do pre mesec dana se nije ništa naplaćivalo. Znači, novost je da se od sada naplaćuje PDV od 20% na SVE ŠTO KUPITE u inostranstvu.

Pera038

pre 11 godina

A da li ste znali da je naša država od kada je uvela PayPal uvela i neke novosti o carinjenju i PDV-u na uvezenu robu. Iako smo ranije mogli da čitamo da roba do 50€ nece biti carinjena (iako je pre uvodjenja ta vrednost bila 100€) naša carona je počela da carini svaki predmet koji udje u nasu zemlju. Jednog običnog miša koji je koštao 4$ su ocarinili kao da mu je vrednost10€ i naplatili mi 200 din. Carinu
Ovo bi B92 trebalo da ispita i prenese nama građanima o čemu se tu radi.
Dok nije uveden paypal ja sam stalno kupovao robu iz inostranstva i placao mojom VISA karticom. Sve je stizalo uredno i za ništa mi nije nikad naplaćena carina. Naravno, ja sam uvek naručivao robu koja je bila za neku kućnu upotrebu, komad, dva i nikada ni jedan paket mi nije prelazio vrednost od 50€.

Ilija sretenovic

pre 11 godina

Porucio preko ebaya iz kine blanko kljuc za kola, platio ukupno 25 us dolara sve stiglo uredno za 16 dana nikakva carina i dostava nije naplaćena. Sve je proslo kako treba

miki

pre 11 godina

Građani Srbije uskoro će preko PejPala osim plaćanja, moći i da primaju uplate
Još SAMO da ukinu LOPOVLUK, kradje paketa, sve je više i više neisporučenih-ukradenih paketa!

Krle

pre 11 godina

Pljuc, pljuc ... Samo plljuckate. Dacic mi nije simpatican, niti sam pristalica njegove partije. Ali on je ipak napravio neke korake napred. Sta je uradio Zoran Zivkovic? Kostunica? Cvetkovic? Secate li se one gospodje Matic sto je obecavala PayPal jos pre 5 godina?

Ako se Dacic izbori sa Dinkicem i NBS da liberalizuju propise o deviznim racunima i placanjima u/iz inostranstva, ako se gradjanima legalno dozvoli otvaranje bankovnih racuna u inostranstcu - eto nama boljitka, pre svega za preduzetnike.

Podrzavam takve stvari, ma ko to uradio!

podanik

pre 11 godina

Odlicno. Ali zivi bili pa videli, ne verujem da ce ovdasnje banke to tek tako da dopuste, i do sada di one najvise blokrale paypal. imaju jak lobi.

eh

pre 11 godina

Jeste tragicno sto smo docekali da nas Dačić dovodi u red ali zbog toga sramota pre svega treba da bude one koji svoju sansu nisu iskoristili a bili su tolike godine na vlasti.

vlada70

pre 11 godina

kad ste uveli paypal niste se pohvalili da ste uveli pdv na svu robu iz inostranstva koja dodje postom, makar kostala 1usd. da ljudi ne misle da lupam ne mislim na carinu negn pdv. sta nam spremate kad moze da primamo novac to niste napisali? ljudi ne radujte se unapred dok ne vidimo drugu stranu medalje

vlada70

pre 11 godina

kad ste uveli paypal niste se pohvalili da ste uveli pdv na svu robu iz inostranstva koja dodje postom, makar kostala 1usd. da ljudi ne misle da lupam ne mislim na carinu negn pdv. sta nam spremate kad moze da primamo novac to niste napisali? ljudi ne radujte se unapred dok ne vidimo drugu stranu medalje

Pera038

pre 11 godina

A da li ste znali da je naša država od kada je uvela PayPal uvela i neke novosti o carinjenju i PDV-u na uvezenu robu. Iako smo ranije mogli da čitamo da roba do 50€ nece biti carinjena (iako je pre uvodjenja ta vrednost bila 100€) naša carona je počela da carini svaki predmet koji udje u nasu zemlju. Jednog običnog miša koji je koštao 4$ su ocarinili kao da mu je vrednost10€ i naplatili mi 200 din. Carinu
Ovo bi B92 trebalo da ispita i prenese nama građanima o čemu se tu radi.
Dok nije uveden paypal ja sam stalno kupovao robu iz inostranstva i placao mojom VISA karticom. Sve je stizalo uredno i za ništa mi nije nikad naplaćena carina. Naravno, ja sam uvek naručivao robu koja je bila za neku kućnu upotrebu, komad, dva i nikada ni jedan paket mi nije prelazio vrednost od 50€.

miki

pre 11 godina

Građani Srbije uskoro će preko PejPala osim plaćanja, moći i da primaju uplate
Još SAMO da ukinu LOPOVLUK, kradje paketa, sve je više i više neisporučenih-ukradenih paketa!

trackandtrace.ptt.rs

pre 11 godina

Danas mi je stigao paket vrednosti 50€ iz inostranstva, legalno kupljen i plaćen preko web shopa. Dažbine 1500 dinara. Do pre mesec dana se nije ništa naplaćivalo. Znači, novost je da se od sada naplaćuje PDV od 20% na SVE ŠTO KUPITE u inostranstvu.

Krle

pre 11 godina

Pljuc, pljuc ... Samo plljuckate. Dacic mi nije simpatican, niti sam pristalica njegove partije. Ali on je ipak napravio neke korake napred. Sta je uradio Zoran Zivkovic? Kostunica? Cvetkovic? Secate li se one gospodje Matic sto je obecavala PayPal jos pre 5 godina?

Ako se Dacic izbori sa Dinkicem i NBS da liberalizuju propise o deviznim racunima i placanjima u/iz inostranstva, ako se gradjanima legalno dozvoli otvaranje bankovnih racuna u inostranstcu - eto nama boljitka, pre svega za preduzetnike.

Podrzavam takve stvari, ma ko to uradio!

pedja

pre 11 godina

Cekao sam vest o paypal-u da se izjadam javno. Istog dana kada su odobrili koriscenje registrovao sam se i hteo da probam preko ebay-a da narucim nesto, sto sam i ucinio. U pitanju je bio parfem koji je kostao oko 39 dolara plus shipping koji je bio oko 12 dolara. Sve sam ja to uredno platio i momak iz Iyraela je poslao pomenuti porizvod na moju adresu. Cekao sam oko 2 nedelje i juce napokon podigao. Parfem je bio nesotecen i sto se toga tice veoma sam zadovoljan uslugom. Medjutim, u posti su mi obracunali da treba da platim jos oko 750 dinara, kada sam pitao sta placam rekli su mi da je to PDV. Tako da me je taj parfem sa ovim PDVom izasao maltene isto kao i u Srbiji. A sada pitanje, po kom osnovu su mi naplatili ovo? Zar niej bila prica da roba cija vrednost ne prelazi 50 evra ne podleze dodatnim troskovima. Voleo bih neko ko je strucan da mi odogovori, jer je sramno da ovo rade. Proveo sam jedno vreme u USA i koristio usluge pomenutih servisa, i verujte da se nisam susretao sa nikakvim dodatnim ili skrivenim troskovima. Unapred zahvalan. Ovde kod nas ceo zivot j... lud zbunjenog!!!

eh

pre 11 godina

Jeste tragicno sto smo docekali da nas Dačić dovodi u red ali zbog toga sramota pre svega treba da bude one koji svoju sansu nisu iskoristili a bili su tolike godine na vlasti.

Sasa.

pre 11 godina

Demokratska stranka nije mogla da za 12 godina uvede PejPal , kad vec nema nikakavog posla ovde u Srbiji da se omoguci ljudima da lakse rade on line, to je razlog zbog koga cemo ja i moja porodica i moji prijatelji do kraja zivota glasati protiv Demokratske stranke i nadam se da se zauvek propasti i nestati sa politicke scene u Srbiji.

podanik

pre 11 godina

Odlicno. Ali zivi bili pa videli, ne verujem da ce ovdasnje banke to tek tako da dopuste, i do sada di one najvise blokrale paypal. imaju jak lobi.

Indijanac

pre 11 godina

Ma dzaba Py Pal kada te oderuza carinu i PDV. Ja sam pre mesec ipo dana narucio preko kineskog sajta i platio karticom digitalni pedometar (merac koraka i kalorija) i platio 1,47 USD uz Free shipping. Dosao postar na vrata i donsi paketic od 0,150 kg i trazi 1450 dinara.Nisam hteo da platim vec odem u carinu. Pitam kakvi su to troskovi oni poceli da mi pricaju balade i da ne veruju u cenu jer imaju svoj katalog.Ja sednem sa komp i pronadjem sajt i pokazem im i sliku i cenu.Kazu mi pisi zalbu. Necu da se maltretiram za 1,47 dolara.Tako da je bespredmetno uvodjenje Pay Pal sistema kada smo divlja drzva

Lilly

pre 11 godina

Pre par godina mi stize DVD vrednosti oko $20, platila sam Visom bez ikakvih dodatnih troskova. Dve nedelje kasnije stize DVD vrednosti oko $5 i troskovi 900 RSD. Pozvala sam carinu idobila odgovor da se sve carini i da sam imal srece sto su prvi paket zaboravili da ocarine. Koliko sam tad bila informisana, nisu se carinili paketi do 20€

Dragan

pre 11 godina

PayPal ste doveli u Srbiju posle toliko godina mucenja i dangube da se to verovatno i njima smucilo.
Ugasite malo tu komunisticku birokratiju i ima da nam krene.
Samo tesko ce to ici do god su komunisti na vlasti.

Sta kaze Zakon

pre 11 godina

@vlada70
Odakle ta informacija da se placa PDV na svu robu, kad je Odredbama člana 26. tačka 7) Zakona o porezu na dodatu vrednost propisano da se PDV ne plaća na robu koja je oslobođenja od plaćanja carine.

Ako je izasla neka nova odredba, voleo bih da znam o njoj, a ako su ti naplatili carinici, onda to i nije cudno, jer oni pokusavaju sve da naplate, pa sta prodje.

Joca

pre 11 godina

Prosto sam impresioniran koliko ce nasih strucnjaka biti angazovano na tim obecanim aranzmanima. Ispada da je bar polovina stanovnistva obrazovana za IT strucnjake, a druga polovina ce se vec snaci preko Megatrenda, valjda. A s obzirom na sistem i program obrazovanja, na visedecenijsko zatupljivanje omladine turbo folkom, spansko-tursko-indijskim serijama, duvan-kafa-rakija kao svetim trojstvom i upornim favorizovanjem lopovluka, prevarantstva, ljigavstine i "snalazenja" kao modela uspeha u zivotu, tesko da cete nabaviti ni 100 inzenjera da vam rade na tim mnogobrojnim obecavajucim projektima. Pogotovo ako budete ocekivali da vam ti strucnjaci rade za ni desetinu plate recimo Bajatovica ili Nate Mesarovic.

Covek iz 23. veka

pre 11 godina

Ocito da Dacic jos nije cuo za Anglo-Americke (i uglavnom zapadne) manire koji podrazumevaju da se gostima smeskate i da goste zabavljate i da im ne date nikakav razlog da se naljute na vas... a kad odu onda zaboravite sta ste rekli jer ih niste lagali, sama cinjenica da se radi o manirima vec daju gostu ideju o tome da niste bas ozbiljno mislili... svakom gostu koji deli te iste ili slicne manire sa vama (Dacic ocito nije takav gost).

Kada Amerikanci/Englezi misle nesto ozbiljno onda preduzimaju konkretne korake, potpisuju ugovore, pisma o namerama i alociraju odredjene resurse ukljucujuci i finansijske u pravcu odredjenog cilja.

Nista se tamo nije desilo sem sto je Dacic posetio Ameriku.

Dusan

pre 11 godina

A da li ste znali da je naša država od kada je uvela PayPal uvela i neke novosti o carinjenju i PDV-u na uvezenu robu. Iako smo ranije mogli da čitamo da roba do 50€ nece biti carinjena (iako je pre uvodjenja ta vrednost bila 100€) naša carona je počela da carini svaki predmet koji udje u nasu zemlju. Jednog običnog miša koji je koštao 4$ su ocarinili kao da mu je vrednost10€ i naplatili mi 200 din. Carinu
Ovo bi B92 trebalo da ispita i prenese nama građanima o čemu se tu radi.
Dok nije uveden paypal ja sam stalno kupovao robu iz inostranstva i placao mojom VISA karticom. Sve je stizalo uredno i za ništa mi nije nikad naplaćena carina. Naravno, ja sam uvek naručivao robu koja je bila za neku kućnu upotrebu, komad, dva i nikada ni jedan paket mi nije prelazio vrednost od 50€.
(Pera038, 14. maj 2013 11:05)
Pero vidim da ti malo brkas pojmove, nisu oni tebi naplatili carinu vec PDV, nazalost to su izmenili u septembru prosle godine a poceli da primenjuju od 22.4 ove godine, znam zato sto sam ja narucivao i ranije i ninasta do 50E ti nije bilo naplacivano ni carina ni PDV, a sad je nazalost drugacije, ubija ljudima volju za kupovinom online, ali...
Uplasili se da neode mnogo deviza iz Srbije pa su morali da nametnu ovako nesto da smanje to, jeb tuzno, ali znas kako mi uvek napravimo jedan korak napred, pa onda odmah dva nazad.

NY

pre 11 godina

Nije nedolazak PayPala u Srbiju uzrok bivse vlasti vec nepoverenje zapada u nas bankarski sistem. Trebalo je da prodju godine da bi se uverili u sistem naplate. Drugo ni nase vlasti nisu dozvoljavale odliv deviznih sredstava. Ni danas ne mozes da izvrsis neku deviznu transakciju bez obzira koliko para imas. Max 1000 evra i to preko Western Uniona. Mozes da imas milone na racunu i to legalno zaradjeno ali ne mozes odavde da kupis naprimer stan Londonu. Ne mozes ni kola da kupis. Sve moze ali da nosis kes.

Перица

pre 11 godina

Светски гиганти желе ... тржиште односно зараду, не занима их толико да ми нешто зарадимо.

Тако је и Слоба купио 8 авиона од Ербаса...

brainwash

pre 11 godina

sve je to lepo ali 2 dana posle pustanja pay pala uvedena je naplata 20% pdv-a + 60-110rsda za otvaranje paketa. za sve posiljek, makar vredele 1 dolar. i za poklone. i za sve drugo.

http://www.elitesecurity.org/t464763-7-PDV-na-posiljke-iz-inostranstva

cisto da se zna.

gost

pre 11 godina

Sada ce cica i dinkic u duetu kako smo mi u stvari sve ispunili, potpisali i pecatirali cak i da nije i dalje do nas nego do pejpala i da od njih sve zavisi.

Ilija sretenovic

pre 11 godina

Porucio preko ebaya iz kine blanko kljuc za kola, platio ukupno 25 us dolara sve stiglo uredno za 16 dana nikakva carina i dostava nije naplaćena. Sve je proslo kako treba

e-kupovina

pre 11 godina

Danas mi je stigao paket vrednosti 50€ iz inostranstva, legalno kupljen i plaćen preko web shopa. Dažbine 1500 dinara. Do pre mesec dana se nije ništa naplaćivalo. Znači, novost je da se od sada naplaćuje PDV od 20% na SVE ŠTO KUPITE u inostranstvu.
(trackandtrace.ptt.rs, 14. maj 2013 11:16)

Ja redovno naručujem preko neta i meni su takođe počeli da naplaćuju carinu za pakete koje ranije nisu carinili. Ipak, ja se ne bunim,jer koliko ja razumem oni sada samo primenjuju zakon koji ranije nisu primenjivali. Dakle roba koja ima vrednost više od 50e (uključujući i poštarinu)se carini. Sigurno da bi bilo lepo da povećaju limit na bar 70e, a svakako da je carinjenje poštarine potpuno besmisloeno. Međutim, ono što niko ne pominje je to da sada na brizim pošiljkama (DHL u mom slučaju) ne napalaćaju špediciju (čitaj - potpuno nelegalni harač) koji je često čak znao da premaši ukupnu vrednost paketa i njenog carinjenja. Uzgred, paket niste mogli da podignete bez špedicije tako da ste morali ili da vratite paket ili da platite harač.

Ja sam sveukupno zadovoljan, jer dokle god zakoni budu bili jasni i dokle god se oni budu jasno primenjivali ja znam na čemu sam, a ako veća grupa ljudi nije zadovoljna uvek može da se pokrene inicijativa. Kada se zakoni jasno primenjuju tada inicijativa jedino i ima smisla

Samo kuknjava

pre 11 godina

Светски гиганти желе ... тржиште односно зараду, не занима их толико да ми нешто зарадимо.
Тако је и Слоба купио 8 авиона од Ербаса...
(Перица, 14. maj 2013 14:44)

Ne vidim sta je ovde problem? Pa jel treba da nam daju humanitarnu pomoc da bi ti bio zadovoljan? Sasvim je normalno da zele da zarade jer vode racuna o sebi a mi treba da vodimo rascuna o sebi i da sami gledamo kako da zaradimo. A 8 aviona pa nismo ih valjda kupili da budu u hangaru vec da prevoze putnike i da donose zaradu. E sada to sto mi ne znamo kako da zaradimo sa tim avionima nije problem Erbasa vec Srbije. I na kraju ako mislis da je tako lako i isplativo prodavati avione ti onda razvij avio industriju u Srbiji pa ako moze neka konkurise Erbasu.

no_comment

pre 11 godina

Ovo za primanje novca preko pay-pala je odlicna vest! Doduse mnogi od nas su se snasli preko "moneybooker"-sa ali ovo sada otvara perspektivu i obecava! Doduse nisam jos siguran kako je resen "Shiping" iz Srbije ali hocu da verujem da ce i taj problem biti uskoro resen!

vlada

pre 11 godina

nasi postojeci kapaciteti u it -u su ravni nuli, niti imamo infrastrukturu, niti imamo strucnjake u toj oblasti, ali nasE propale vlade , i istroseni politicari vole takve projekte gde se krece od nule pa na kraju pojeo vuk magarca a pare potrosene. a sa druge strane imamo citav niz industrija za gde su infrastrukturni kapacitet vec realizovani , ali se na njihovom razvoju nista ne radi, a da tu nam je i poljop. jedina grana koja stvara kakav takav suficit u izvozu u odnosu na zemlje cefta, imamo hiljade agronoma na birou , ali ocigledno to sve nije dovoljno da bi drzava obratila paznju na nesto vec postoji, donosi profit i za sta postoji obrazovani kadar na birou

pera

pre 11 godina

Vidim ja guzva na granicnim prelazima za ulazak u Srbiju. Nisam znao o cemu se radi, ali sad mi je jasno da su to investitori. Sklanjajte se svi. Mnogo ste isti!

au

pre 11 godina

Znaci - Kosovo za privatnu turu po USA uz posete nacionalnim spomenicima Intel, Oracle, HP,...? Cini mi se da je za Srbiju bio isplativiji koncept Kosovo za patike koji je praktikovala omladina pre par godina...

vlada70

pre 11 godina

@sta kaze zakon. otisao sam na carinu da pitam sto mi stoji kod njih ppismo 5 dana a snajka kaze "ima jos 10 dana da stoji". kulturno i na primeru je pokazala da sve otvore i provere na netu koliko kosta i naplate kako ona kaze i da kosta 1 dolar porez plaćam a carinu ne. eto odakle mi. nece nasi da ti nista dzabe daju. pitacu te kako ce da bude kad moze pare da uzimamo. zar mislis da moze pare da dobijes a drzava da se ne omrsi.

qwerty

pre 11 godina

@NY
Nije nedolazak PayPala u Srbiju uzrok bivse vlasti .... nase vlasti nisu dozvoljavale odliv deviznih sredstava. ??????????
jel jeste ili nije uzrok vlast ;) tj. nije uzrok samo nisu hteli da odrade reformu, uzrok je stariji od prethodne vlasti tako da si u pravu

zato imaju poverenje u svazilendovski bankarski sistem, a Skrill(moneybookers) je imao poverenje za bankarski sistem i jos uvek ima gde mozes i da saljes i da primas novac.

milan

pre 11 godina

Da ali nemojte posle kada budu desetak milijona dolara investirali da se sa time kocoperite to je sve sica trazite mega investicije gde se mogu zaposliti par hiljada radnika tek onda je to dokaz poverenja ovako je to njima za dobar rucak i nista vise.

apostoll

pre 11 godina

Mozemo biti skepticni obzirom na sve sto su nam obecavali prethodnih 10 godina, ali bez sumnje ovi sastanci su korisni. Sumnjam da bi Pay Pal dosao ovako nenadano da nije lobirano na viskom nivou. Nadam se da ce od svega ovog nesto desiti jer IT sektor je svakako jedan od najbitnijih. Mi kaskamo 50-100 god u svim oblastima ali imena Oracle, HP, Apple...itd, svakako donosi makar marketinski pomak.

Krle

pre 11 godina

Pljuc, pljuc ... Samo plljuckate. Dacic mi nije simpatican, niti sam pristalica njegove partije. Ali on je ipak napravio neke korake napred. Sta je uradio Zoran Zivkovic? Kostunica? Cvetkovic? Secate li se one gospodje Matic sto je obecavala PayPal jos pre 5 godina?

Ako se Dacic izbori sa Dinkicem i NBS da liberalizuju propise o deviznim racunima i placanjima u/iz inostranstva, ako se gradjanima legalno dozvoli otvaranje bankovnih racuna u inostranstcu - eto nama boljitka, pre svega za preduzetnike.

Podrzavam takve stvari, ma ko to uradio!

Sasa.

pre 11 godina

Demokratska stranka nije mogla da za 12 godina uvede PejPal , kad vec nema nikakavog posla ovde u Srbiji da se omoguci ljudima da lakse rade on line, to je razlog zbog koga cemo ja i moja porodica i moji prijatelji do kraja zivota glasati protiv Demokratske stranke i nadam se da se zauvek propasti i nestati sa politicke scene u Srbiji.

e-kupovina

pre 11 godina

Danas mi je stigao paket vrednosti 50€ iz inostranstva, legalno kupljen i plaćen preko web shopa. Dažbine 1500 dinara. Do pre mesec dana se nije ništa naplaćivalo. Znači, novost je da se od sada naplaćuje PDV od 20% na SVE ŠTO KUPITE u inostranstvu.
(trackandtrace.ptt.rs, 14. maj 2013 11:16)

Ja redovno naručujem preko neta i meni su takođe počeli da naplaćuju carinu za pakete koje ranije nisu carinili. Ipak, ja se ne bunim,jer koliko ja razumem oni sada samo primenjuju zakon koji ranije nisu primenjivali. Dakle roba koja ima vrednost više od 50e (uključujući i poštarinu)se carini. Sigurno da bi bilo lepo da povećaju limit na bar 70e, a svakako da je carinjenje poštarine potpuno besmisloeno. Međutim, ono što niko ne pominje je to da sada na brizim pošiljkama (DHL u mom slučaju) ne napalaćaju špediciju (čitaj - potpuno nelegalni harač) koji je često čak znao da premaši ukupnu vrednost paketa i njenog carinjenja. Uzgred, paket niste mogli da podignete bez špedicije tako da ste morali ili da vratite paket ili da platite harač.

Ja sam sveukupno zadovoljan, jer dokle god zakoni budu bili jasni i dokle god se oni budu jasno primenjivali ja znam na čemu sam, a ako veća grupa ljudi nije zadovoljna uvek može da se pokrene inicijativa. Kada se zakoni jasno primenjuju tada inicijativa jedino i ima smisla

vlada

pre 11 godina

nasi postojeci kapaciteti u it -u su ravni nuli, niti imamo infrastrukturu, niti imamo strucnjake u toj oblasti, ali nasE propale vlade , i istroseni politicari vole takve projekte gde se krece od nule pa na kraju pojeo vuk magarca a pare potrosene. a sa druge strane imamo citav niz industrija za gde su infrastrukturni kapacitet vec realizovani , ali se na njihovom razvoju nista ne radi, a da tu nam je i poljop. jedina grana koja stvara kakav takav suficit u izvozu u odnosu na zemlje cefta, imamo hiljade agronoma na birou , ali ocigledno to sve nije dovoljno da bi drzava obratila paznju na nesto vec postoji, donosi profit i za sta postoji obrazovani kadar na birou

au

pre 11 godina

Znaci - Kosovo za privatnu turu po USA uz posete nacionalnim spomenicima Intel, Oracle, HP,...? Cini mi se da je za Srbiju bio isplativiji koncept Kosovo za patike koji je praktikovala omladina pre par godina...

vlada70

pre 11 godina

kad ste uveli paypal niste se pohvalili da ste uveli pdv na svu robu iz inostranstva koja dodje postom, makar kostala 1usd. da ljudi ne misle da lupam ne mislim na carinu negn pdv. sta nam spremate kad moze da primamo novac to niste napisali? ljudi ne radujte se unapred dok ne vidimo drugu stranu medalje

eh

pre 11 godina

Jeste tragicno sto smo docekali da nas Dačić dovodi u red ali zbog toga sramota pre svega treba da bude one koji svoju sansu nisu iskoristili a bili su tolike godine na vlasti.

trackandtrace.ptt.rs

pre 11 godina

Danas mi je stigao paket vrednosti 50€ iz inostranstva, legalno kupljen i plaćen preko web shopa. Dažbine 1500 dinara. Do pre mesec dana se nije ništa naplaćivalo. Znači, novost je da se od sada naplaćuje PDV od 20% na SVE ŠTO KUPITE u inostranstvu.

Ilija sretenovic

pre 11 godina

Porucio preko ebaya iz kine blanko kljuc za kola, platio ukupno 25 us dolara sve stiglo uredno za 16 dana nikakva carina i dostava nije naplaćena. Sve je proslo kako treba

podanik

pre 11 godina

Odlicno. Ali zivi bili pa videli, ne verujem da ce ovdasnje banke to tek tako da dopuste, i do sada di one najvise blokrale paypal. imaju jak lobi.

miki

pre 11 godina

Građani Srbije uskoro će preko PejPala osim plaćanja, moći i da primaju uplate
Još SAMO da ukinu LOPOVLUK, kradje paketa, sve je više i više neisporučenih-ukradenih paketa!

Pera038

pre 11 godina

A da li ste znali da je naša država od kada je uvela PayPal uvela i neke novosti o carinjenju i PDV-u na uvezenu robu. Iako smo ranije mogli da čitamo da roba do 50€ nece biti carinjena (iako je pre uvodjenja ta vrednost bila 100€) naša carona je počela da carini svaki predmet koji udje u nasu zemlju. Jednog običnog miša koji je koštao 4$ su ocarinili kao da mu je vrednost10€ i naplatili mi 200 din. Carinu
Ovo bi B92 trebalo da ispita i prenese nama građanima o čemu se tu radi.
Dok nije uveden paypal ja sam stalno kupovao robu iz inostranstva i placao mojom VISA karticom. Sve je stizalo uredno i za ništa mi nije nikad naplaćena carina. Naravno, ja sam uvek naručivao robu koja je bila za neku kućnu upotrebu, komad, dva i nikada ni jedan paket mi nije prelazio vrednost od 50€.

pedja

pre 11 godina

Cekao sam vest o paypal-u da se izjadam javno. Istog dana kada su odobrili koriscenje registrovao sam se i hteo da probam preko ebay-a da narucim nesto, sto sam i ucinio. U pitanju je bio parfem koji je kostao oko 39 dolara plus shipping koji je bio oko 12 dolara. Sve sam ja to uredno platio i momak iz Iyraela je poslao pomenuti porizvod na moju adresu. Cekao sam oko 2 nedelje i juce napokon podigao. Parfem je bio nesotecen i sto se toga tice veoma sam zadovoljan uslugom. Medjutim, u posti su mi obracunali da treba da platim jos oko 750 dinara, kada sam pitao sta placam rekli su mi da je to PDV. Tako da me je taj parfem sa ovim PDVom izasao maltene isto kao i u Srbiji. A sada pitanje, po kom osnovu su mi naplatili ovo? Zar niej bila prica da roba cija vrednost ne prelazi 50 evra ne podleze dodatnim troskovima. Voleo bih neko ko je strucan da mi odogovori, jer je sramno da ovo rade. Proveo sam jedno vreme u USA i koristio usluge pomenutih servisa, i verujte da se nisam susretao sa nikakvim dodatnim ili skrivenim troskovima. Unapred zahvalan. Ovde kod nas ceo zivot j... lud zbunjenog!!!

Sta kaze Zakon

pre 11 godina

@vlada70
Odakle ta informacija da se placa PDV na svu robu, kad je Odredbama člana 26. tačka 7) Zakona o porezu na dodatu vrednost propisano da se PDV ne plaća na robu koja je oslobođenja od plaćanja carine.

Ako je izasla neka nova odredba, voleo bih da znam o njoj, a ako su ti naplatili carinici, onda to i nije cudno, jer oni pokusavaju sve da naplate, pa sta prodje.

Covek iz 23. veka

pre 11 godina

Ocito da Dacic jos nije cuo za Anglo-Americke (i uglavnom zapadne) manire koji podrazumevaju da se gostima smeskate i da goste zabavljate i da im ne date nikakav razlog da se naljute na vas... a kad odu onda zaboravite sta ste rekli jer ih niste lagali, sama cinjenica da se radi o manirima vec daju gostu ideju o tome da niste bas ozbiljno mislili... svakom gostu koji deli te iste ili slicne manire sa vama (Dacic ocito nije takav gost).

Kada Amerikanci/Englezi misle nesto ozbiljno onda preduzimaju konkretne korake, potpisuju ugovore, pisma o namerama i alociraju odredjene resurse ukljucujuci i finansijske u pravcu odredjenog cilja.

Nista se tamo nije desilo sem sto je Dacic posetio Ameriku.

milan

pre 11 godina

Da ali nemojte posle kada budu desetak milijona dolara investirali da se sa time kocoperite to je sve sica trazite mega investicije gde se mogu zaposliti par hiljada radnika tek onda je to dokaz poverenja ovako je to njima za dobar rucak i nista vise.

Dragan

pre 11 godina

PayPal ste doveli u Srbiju posle toliko godina mucenja i dangube da se to verovatno i njima smucilo.
Ugasite malo tu komunisticku birokratiju i ima da nam krene.
Samo tesko ce to ici do god su komunisti na vlasti.

Samo kuknjava

pre 11 godina

Светски гиганти желе ... тржиште односно зараду, не занима их толико да ми нешто зарадимо.
Тако је и Слоба купио 8 авиона од Ербаса...
(Перица, 14. maj 2013 14:44)

Ne vidim sta je ovde problem? Pa jel treba da nam daju humanitarnu pomoc da bi ti bio zadovoljan? Sasvim je normalno da zele da zarade jer vode racuna o sebi a mi treba da vodimo rascuna o sebi i da sami gledamo kako da zaradimo. A 8 aviona pa nismo ih valjda kupili da budu u hangaru vec da prevoze putnike i da donose zaradu. E sada to sto mi ne znamo kako da zaradimo sa tim avionima nije problem Erbasa vec Srbije. I na kraju ako mislis da je tako lako i isplativo prodavati avione ti onda razvij avio industriju u Srbiji pa ako moze neka konkurise Erbasu.

gost

pre 11 godina

Sada ce cica i dinkic u duetu kako smo mi u stvari sve ispunili, potpisali i pecatirali cak i da nije i dalje do nas nego do pejpala i da od njih sve zavisi.

Перица

pre 11 godina

Светски гиганти желе ... тржиште односно зараду, не занима их толико да ми нешто зарадимо.

Тако је и Слоба купио 8 авиона од Ербаса...

pera

pre 11 godina

Vidim ja guzva na granicnim prelazima za ulazak u Srbiju. Nisam znao o cemu se radi, ali sad mi je jasno da su to investitori. Sklanjajte se svi. Mnogo ste isti!

apostoll

pre 11 godina

Mozemo biti skepticni obzirom na sve sto su nam obecavali prethodnih 10 godina, ali bez sumnje ovi sastanci su korisni. Sumnjam da bi Pay Pal dosao ovako nenadano da nije lobirano na viskom nivou. Nadam se da ce od svega ovog nesto desiti jer IT sektor je svakako jedan od najbitnijih. Mi kaskamo 50-100 god u svim oblastima ali imena Oracle, HP, Apple...itd, svakako donosi makar marketinski pomak.

NY

pre 11 godina

Nije nedolazak PayPala u Srbiju uzrok bivse vlasti vec nepoverenje zapada u nas bankarski sistem. Trebalo je da prodju godine da bi se uverili u sistem naplate. Drugo ni nase vlasti nisu dozvoljavale odliv deviznih sredstava. Ni danas ne mozes da izvrsis neku deviznu transakciju bez obzira koliko para imas. Max 1000 evra i to preko Western Uniona. Mozes da imas milone na racunu i to legalno zaradjeno ali ne mozes odavde da kupis naprimer stan Londonu. Ne mozes ni kola da kupis. Sve moze ali da nosis kes.

no_comment

pre 11 godina

Ovo za primanje novca preko pay-pala je odlicna vest! Doduse mnogi od nas su se snasli preko "moneybooker"-sa ali ovo sada otvara perspektivu i obecava! Doduse nisam jos siguran kako je resen "Shiping" iz Srbije ali hocu da verujem da ce i taj problem biti uskoro resen!

vlada70

pre 11 godina

@sta kaze zakon. otisao sam na carinu da pitam sto mi stoji kod njih ppismo 5 dana a snajka kaze "ima jos 10 dana da stoji". kulturno i na primeru je pokazala da sve otvore i provere na netu koliko kosta i naplate kako ona kaze i da kosta 1 dolar porez plaćam a carinu ne. eto odakle mi. nece nasi da ti nista dzabe daju. pitacu te kako ce da bude kad moze pare da uzimamo. zar mislis da moze pare da dobijes a drzava da se ne omrsi.

Dusan

pre 11 godina

A da li ste znali da je naša država od kada je uvela PayPal uvela i neke novosti o carinjenju i PDV-u na uvezenu robu. Iako smo ranije mogli da čitamo da roba do 50€ nece biti carinjena (iako je pre uvodjenja ta vrednost bila 100€) naša carona je počela da carini svaki predmet koji udje u nasu zemlju. Jednog običnog miša koji je koštao 4$ su ocarinili kao da mu je vrednost10€ i naplatili mi 200 din. Carinu
Ovo bi B92 trebalo da ispita i prenese nama građanima o čemu se tu radi.
Dok nije uveden paypal ja sam stalno kupovao robu iz inostranstva i placao mojom VISA karticom. Sve je stizalo uredno i za ništa mi nije nikad naplaćena carina. Naravno, ja sam uvek naručivao robu koja je bila za neku kućnu upotrebu, komad, dva i nikada ni jedan paket mi nije prelazio vrednost od 50€.
(Pera038, 14. maj 2013 11:05)
Pero vidim da ti malo brkas pojmove, nisu oni tebi naplatili carinu vec PDV, nazalost to su izmenili u septembru prosle godine a poceli da primenjuju od 22.4 ove godine, znam zato sto sam ja narucivao i ranije i ninasta do 50E ti nije bilo naplacivano ni carina ni PDV, a sad je nazalost drugacije, ubija ljudima volju za kupovinom online, ali...
Uplasili se da neode mnogo deviza iz Srbije pa su morali da nametnu ovako nesto da smanje to, jeb tuzno, ali znas kako mi uvek napravimo jedan korak napred, pa onda odmah dva nazad.

Joca

pre 11 godina

Prosto sam impresioniran koliko ce nasih strucnjaka biti angazovano na tim obecanim aranzmanima. Ispada da je bar polovina stanovnistva obrazovana za IT strucnjake, a druga polovina ce se vec snaci preko Megatrenda, valjda. A s obzirom na sistem i program obrazovanja, na visedecenijsko zatupljivanje omladine turbo folkom, spansko-tursko-indijskim serijama, duvan-kafa-rakija kao svetim trojstvom i upornim favorizovanjem lopovluka, prevarantstva, ljigavstine i "snalazenja" kao modela uspeha u zivotu, tesko da cete nabaviti ni 100 inzenjera da vam rade na tim mnogobrojnim obecavajucim projektima. Pogotovo ako budete ocekivali da vam ti strucnjaci rade za ni desetinu plate recimo Bajatovica ili Nate Mesarovic.

qwerty

pre 11 godina

@NY
Nije nedolazak PayPala u Srbiju uzrok bivse vlasti .... nase vlasti nisu dozvoljavale odliv deviznih sredstava. ??????????
jel jeste ili nije uzrok vlast ;) tj. nije uzrok samo nisu hteli da odrade reformu, uzrok je stariji od prethodne vlasti tako da si u pravu

zato imaju poverenje u svazilendovski bankarski sistem, a Skrill(moneybookers) je imao poverenje za bankarski sistem i jos uvek ima gde mozes i da saljes i da primas novac.

Indijanac

pre 11 godina

Ma dzaba Py Pal kada te oderuza carinu i PDV. Ja sam pre mesec ipo dana narucio preko kineskog sajta i platio karticom digitalni pedometar (merac koraka i kalorija) i platio 1,47 USD uz Free shipping. Dosao postar na vrata i donsi paketic od 0,150 kg i trazi 1450 dinara.Nisam hteo da platim vec odem u carinu. Pitam kakvi su to troskovi oni poceli da mi pricaju balade i da ne veruju u cenu jer imaju svoj katalog.Ja sednem sa komp i pronadjem sajt i pokazem im i sliku i cenu.Kazu mi pisi zalbu. Necu da se maltretiram za 1,47 dolara.Tako da je bespredmetno uvodjenje Pay Pal sistema kada smo divlja drzva

Lilly

pre 11 godina

Pre par godina mi stize DVD vrednosti oko $20, platila sam Visom bez ikakvih dodatnih troskova. Dve nedelje kasnije stize DVD vrednosti oko $5 i troskovi 900 RSD. Pozvala sam carinu idobila odgovor da se sve carini i da sam imal srece sto su prvi paket zaboravili da ocarine. Koliko sam tad bila informisana, nisu se carinili paketi do 20€

brainwash

pre 11 godina

sve je to lepo ali 2 dana posle pustanja pay pala uvedena je naplata 20% pdv-a + 60-110rsda za otvaranje paketa. za sve posiljek, makar vredele 1 dolar. i za poklone. i za sve drugo.

http://www.elitesecurity.org/t464763-7-PDV-na-posiljke-iz-inostranstva

cisto da se zna.