Nedelja, 12.05.2013.

15:34

Dodik: Zašto se ćutalo o Jasenovcu?

Danas je u Donjoj Gradini, na grobnom polju “Hrastovi”, održan parastos žrtvama ustaškog genocida iz koncentracionog logora Jasenovac.

Izvor: Tanjug

Dodik: Zašto se æutalo o Jasenovcu? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

neutralan

pre 10 godina

jednoga dana istini se mora pogledati u oci i rasvijetliti sve zlocine te odati duzno postovanje svim zrtvama. Interesantno je da do danas nitko od Srba nije pokrenuo pitanje pokolja svojih sunarodnjaka koji su vraceni sa Bleiburg-a zajeno sa Hrvatima i ostalima (150-200000) Svi oni su poubijani vecinom od novoobrijanih partizana koji su dokazivali svoju odanost komunizmu

joker

pre 10 godina

"ćutalo" se zato što je narodna vojska, koju su činili pripadnici svih naših naroda 44-te presudila kreatorima jasenovca i svih drugih zločina širom jugoslavije. nije se širila mržnja i održavala vlast na račun žrtava.

krle - dron

pre 10 godina

Dobro pitanje,pa ko je onda cutao??,isti oni bosanci i crnogorci koji su upali u srbiju kao divlji razbojnici u ime komunizma 44- iz tamnih vrleti i okupirali je jasuci na ruskim tenkovima koje je sloser narucio da dodju i tom prilikom su masakrirali srbijance po sumama njih preko 400-hiljada bez ikakvog suda samo zato sto nisu znali sta je komunizam i sto su bili imucniji i skolovaniji od slosera.O tom nezapamcenom zlocinu komunistickih hordi ni dan danas u srbiji ne sme niko ni da zucne iako je Mr. Homen prikupio spiskove streljanih od koji na jednom stoji 26-hiljada zrtava ciju imovinu su razbojnici posle zlocina pootimali i prisvojili, KO O TOM GENOCIDU NAD SRBIJANCIMA JOS UVEK CUTI?? zar su ozna i udba u srbiji jos toliko jaki?? zlocin u Jasenovcu je grozota koja je odavno opisana i spomen obelezjima obelezena A ZLOCIN u srbiji nije ni dotaknut i dok se taj genocid nad srbijancima u potpunosti nerasvetli i sve zrtve nepopisu i hriscanski nesahrane srbija nece krenuti putem civilizacije jer to su nasi najmiliji i to im vecno dugujemo.

sasa jokic

pre 10 godina

E zato sto su se desavali najmonstruozniji zlocini, o Jasenovcu se nije culo mnogo. Pogotovo sto su katolici cinili zlocine nad pravoslavcima.
Za iskrenu, da ne kazem suludu borbu protiv fasizma, Srbi su bili kaznjeni najzescim bombardovanjem Beograda, a na vlast su nam doveli srbomrzitelja Tita, bivseg austrougarskog spijuna.
Na zalost tako svet funkcionise, a mi nismo naucili lekciju, stalno smo trazili pravdu, i lagano nestajali. Prvo sa Kosova, pa iz Hrvatske, ako se neopametimo, desice se isti i sa Bosnom i Vojvodinom.
Otarasimo se konacno Titovih Udbasa, koji su infiltrirani u akademiju, vojsku, SPC i DSS, i krenimo ka EU. Ekonomski jaci, imacemo vece sanse da prezivimo kao nacija.

boli me glava

pre 10 godina

Samo jajare nisu znale što se desilo u Jasenovcu!Iz Bg sam,tri puta tura Kumrovec,Jasenovac;Kozara.Ne čudi me da ovakvi kao Dodo,kako ga zovu u RS,nije znao,njegov interes je bio biznis,sada pročitao negde sta se desilo pre 70g, i zamislite iznenadio se.Dosta više prebrojavanja kostiju,nama se istorija ponavlja upravo zbog neobaveštenih ili obaveštenih samo o tudjim nedelima. Jel zna Dodo koliko je Srba streljano u Kočevskom rogu i to mahom civila. Koji su bežali od komunizma, a vratili ih Englezi iz Austrije? Jel zna koliko je tada Srba pobijeno i od čije ruke? Možda će se za koju godinu pitati isto, zašto smo ćutali? Neka počivaju u miru, treba se setiti svih žrtava, ali ne na takav način.

malcolmX

pre 10 godina

Sta prica ovaj najveci negator zlocina i zastitnik zlocinaca? Svi znamo sta se desilo u Jasenovcu i svako normalan to osudjuje i odaje pocast zrtvama.

branislav

pre 10 godina

Od onih takozvanih „sitnijih riba “ mislim da svakako treba spomenuti poznatog ustašu-koljača Marka Šarca. On je do Drugog svjetskog rata bio Srbin sa dna kace, a od nastanka Nezavisne države Hrvatske ustaša sa još dubljeg dna kace. Taj notorni koljač je bio ustaški tabornik u Tornju i Pakracu, a kasnije logornik u Pakracu. Bio je čovjek od osobnog povjerenja pukovnika Maksa Luburića, u stvari njegova desna ruka za područje Pakraca, Lipika, odnosno Zapadne Slavonije. (Dane Pavlica, Stratišta oko Papuka i Psunja, Zavičajno udruženje Slavonaca, Beograd, 2007)

Marko Šarac je strijeljan kao ratni zločinac 1946. godine zbog niza počinjenih masovnih zločina nad svojom braćom i sestrama Srbima i Srpkinjama u selima oko Pakraca. I dan danas ga se sjećaju poslijeratne generacije Srba i to ne samo onih iz Hrvatske, već čak i neki stariji Srbi koji žive ovdje u Australiji.

Ne bi bilo korektno ne spomenuti krvoločnu ustašicu Milku Obradović, Srpkinju koja se valjda „dokazivala“ pred kolegicama ustašicama u logoru Stara Gradiška, vršeći grozne zločine, a posebno s velikim uživanjem nad srpskom djecom i Srpkinjama.

DA LI JE OVO ISTINA?! http://www.bosnjackooko.com/index.php?option=com_content&view=article&id=429:srbi-u-ustaama-i-politikom-vrhu-ndh-nije-ba-sve-bilo-crno-bijelo&catid=40:the-community&Itemid=68

Vladimir

pre 10 godina

Broj komentara na ovaj clanak govori sve o nama kao narodu. Vise komentara se objavi za neku vest sa Farme. Sramota za nas kao narod. Ovakvi zlocini se ne smeju nikada zaboraviti ni oprostiti. Toliko od mene.

Mile govoris bezocne lazi

pre 10 godina

Cutalo kazes? Ja sam kao ucenik u osnovnoj skoli u Banja Luci zajedno sa svim drugim osnovnim skolama putovao u Jasenovac. To je bilo obavezno putovanje gde smo prisustvovali casovima istorije u muzeju i kao djeca bili uplaseni sta smo vidjeli neki su plakali neki povracali vidjevsi eksponate smrti. Samo je putovanje u Kucu cveca bilo tako masovno. Ne znam kakav covjek mora biti lazov da zanemari desetine hiljada Banjalucana posjetilaca Jasenovca.

Boris

pre 10 godina

Dodik klasicni Licemer, pita kao zasto se cutalo o Jasenovcu! A zasto se cuti o zlocinima u ovom ratu? Ko je odgovarao za zlocine HVO u Kupresu 1992. godine? Odgovor je niko, jer niko nije ni optuzen. Mozda da se ne zameri svojim pajtosima iz HDZ. E isto tako se desavalo i posle onog rata, da nam ne zamere, cutalo se. Jadni mi ko nas vodi.

Thompson

pre 10 godina

Samo da napomenem da je prema srpskim "strucnjacima" ubijeno preko 300.000 Srba,prema Hrvatskim broj ubijenih je oko 80.000 a prema nezavisnim strucnjacima oko 100.000.Do skoro su srpski "strucnjaci" tvrdili da je ubijeno preko milion Srba pa su se veoma brzo korigovali na 700.000 pa evo sada padaju polovinu od tih 700.000 i na kraju ce od milion spasti na realisticku cifru od 100.000. A cudno je da nikada u Srbiji nisam citao o masakrima cetnika nad hrvatskim i Bosnjackim stanovnistvu u istom periodu kad se desila ova sramota u Jasenovcu ?

Todor

pre 10 godina

Pitam i ja: Zašto se ćutalo o Jasenovcu?

"A cudno je da nikada u Srbiji nisam citao o masakrima cetnika nad hrvatskim i Bosnjackim stanovnistvu u istom periodu kad se desila ova sramota u Jasenovcu ?"
(Thompson, 12. maj 2013 18:14)

Ćutalo se o tim malim sramotama zato da bi se ćutalo o ovom velikom zločinu u Jasenovcu.

matori

pre 10 godina

"...Dodik je rekao da nikada neće biti jasno zašto se desilo ubijanje i stradanje u logoru "Jasenovac" i njegovom stratištu Donjoj Gradini i zašto se godinama ćutalo o tome..."

Kakav . smutljivac!
Ja sam išao u OSNOVNU školu pre nepunih 50 godina, i dobro se sećam da smo u okviru predmeta "Istorija" učili i o tome šta je bilo u stratištu koje je poznato kao "Jasenovac", ko su bili počinioci, ko su bile žrtve, koliko ih je bilo, itd...
To samo Dodik, i pisci najnovije "istorije srpskog naroda", postavljaju pitanja koja nemaju veze sa zdravom pameću, ali su u neposrednoj vezi sa izmišljanjem nebeskih priča, u funkciji destabilizacije bilo čega što je korisno za normalne (ovozemaljske) ljude!

Апоплекс

pre 10 godina

Joj manite se vise proslosti. Nema vajede od toga. Treba gledati u buducnost a ne biti zarobljen u proslosti.
(Dejan, 12. maj 2013 17:12)

Мука ми је морона ваше врсте, покупили сте неку глупу фразу од неког хохштаплера који је покушао да вас овце убеди у то како треба и д*пе продати за шаку зоба и сад то вртите на сваком чланку који се односи на жртве. Ал' бисте зато на неким другим чланцима потпуно друго причали.

zalost

pre 10 godina

@ Thompsone MISLIM da je na danasnji dan i ove dane najbolje da cutis i cekas da prodju..
Idemo: Jedini logor za decu u celoj Evropi su bili u HR.
A onda OVO cira dobro:
Na dan 9. oktobra 1942. godine Luburic Vjekoslav zvani "Maks" je na svecanosti u Jasenovcu,koju je priredio kao proslavu godišnjice svoje krvave vladavine u svom održanom govoru rekao: ".. i tako smo vam mi u ovoj godini ovdje u Jasenovcu POKLALI I VISE LJUDI nego osmanlisko carstvo za cijelo vrijeme boravka Turaka u Evropi"
Eto citaj i edukuj se. Idi na svoj portal indeks i gledaj slike stravicne, gledaj sta je uradjeno, cetnici su kao i svi cinili zlocine, u ratu svi cine zlocine naravno, ali ovo sto su tada uradile ustase je nesto NEZABELEZENO na OVIM prosstorima! Dosta iskrivljavanja istorije, ubijeno je stotine hiljade mucki gradjana samo zato sto se razlikuju! Zagreb je klicao nacistima, Beograd NIJE, uci svoju istoriju, NEMOJ da se presaltujes, to najvise mrzim, ili cuti ili nemoj da omalovazavas srspke zrtve.

negiranjeHolokausta

pre 10 godina

@Thompson
Da li je to onaj Thompson sto na svojim koncertima publiku pozdravlja sa "Za dom spremni" te izvodi pesme poput "Jasenovac i Gradiska stara to je kuca Maksovih mesara" ili "Evo zore evo dana"? Poricanje Holokausta je zlocin u Nemackoj, i to s pravom; s druge strane Hrvatska nikad nije denacifikovana. Umanjivanje broja jasenovackih zrtava identicnim argumentima kojim negiraju holokaust neonacisti (govore o maksimum 600 hiljada umesto 6 miliona Jevreja, citiraju nenaucnu demografiju itd) i u istom omeru (desetostruko i vece smanjenje broja zrtava) danas je, na zalost, zvanicna politika hrvatske istoriografije, koja ide protiv svih dokaza o stotinama hiljada zrtava (podaci Vermahta, forenzicka istrazivanja 60-tih, podaci Crvenog krsta, svedocanstva prezivelih itd). Da nije jezivo, bilo bi smesno...

mali nevini andjeli spavajte mirno na nebu...niste zaboravljeni

pre 10 godina

Joj manite se vise proslosti. Nema vajede od toga. Treba gledati u buducnost a ne biti zarobljen u proslosti.
(Dejan, 12. maj 2013 17:12)

samo u Srbiji....koliko vas jos ima ovakvih "a di su nasi novci" tipova. more dosta vise

kao sto i Amerikanci kazu: NIKADA NE ZABORAVITI NIKADA NE OPROSTITI!

Goran

pre 10 godina

(Thompson, 12. maj 2013 18:14)
Prvo sam nick govori mnogo o tebi.
Drugo, citas onako kako zelis da pise, a ne kako je napisano.
360 000 ljudi je ubijeno u JEDNOM od logora Jasenovac, a bilo ih je preko 10, a cini mi se 14.

Александар Лер је дао 1943 број од 400.000 Срба[13] , Лотар Рендулић - 350.000 Срба[тражи се извор од 09. 2009.], Херман Нојбахер - више од 750.000 (1943),[14] Ернст Фик - 600.000 до 700.000 до марта 1944.[15] Број жртава логора Јасеновац је до данашњег дана предмет научних и политичких дебата.

Државна комисија Југославије из 1946, проценила је број жртава на 500.000 до 600.000.
Израелски Јад-Вашем центар наводи 700.000 жртава геноцида у логору Јасеновац.[16][17]

Svakakvih ima

pre 10 godina

@Thompson,
a 100.000 ljudskih života je malo!? Ubijenih samo na jednom mjestu, na najsvirepije moguće načine. Na Balkanu, a i šire, teško je naći zločin u istom rangu.

Srbin

pre 10 godina

Joj manite se vise proslosti. Nema vajede od toga. Treba gledati u buducnost a ne biti zarobljen u proslosti.
(Dejan, 12. maj 2013 17:12)
Jelda,a šta misliš o čemu su razmišljali oni nesrećni ljudi koji su bili krivi i pobijeni samo zbog onoga što jesu rodjenjem!?
Ako nemaš šta pametnije napisati nemoj napisati ništa,to nije zarobljeništvo u prošlosti,to su stvari koje su se dogodile a nisu se mogle zamisliti ni u najgorim morama.....
Nemoramo ih ubiti još jednom...tako što ćemo ih zaboraviti....

Srbin

pre 10 godina

Joj manite se vise proslosti. Nema vajede od toga. Treba gledati u buducnost a ne biti zarobljen u proslosti.
(Dejan, 12. maj 2013 17:12)
Jelda,a šta misliš o čemu su razmišljali oni nesrećni ljudi koji su bili krivi i pobijeni samo zbog onoga što jesu rodjenjem!?
Ako nemaš šta pametnije napisati nemoj napisati ništa,to nije zarobljeništvo u prošlosti,to su stvari koje su se dogodile a nisu se mogle zamisliti ni u najgorim morama.....
Nemoramo ih ubiti još jednom...tako što ćemo ih zaboraviti....

Апоплекс

pre 10 godina

Joj manite se vise proslosti. Nema vajede od toga. Treba gledati u buducnost a ne biti zarobljen u proslosti.
(Dejan, 12. maj 2013 17:12)

Мука ми је морона ваше врсте, покупили сте неку глупу фразу од неког хохштаплера који је покушао да вас овце убеди у то како треба и д*пе продати за шаку зоба и сад то вртите на сваком чланку који се односи на жртве. Ал' бисте зато на неким другим чланцима потпуно друго причали.

zalost

pre 10 godina

@ Thompsone MISLIM da je na danasnji dan i ove dane najbolje da cutis i cekas da prodju..
Idemo: Jedini logor za decu u celoj Evropi su bili u HR.
A onda OVO cira dobro:
Na dan 9. oktobra 1942. godine Luburic Vjekoslav zvani "Maks" je na svecanosti u Jasenovcu,koju je priredio kao proslavu godišnjice svoje krvave vladavine u svom održanom govoru rekao: ".. i tako smo vam mi u ovoj godini ovdje u Jasenovcu POKLALI I VISE LJUDI nego osmanlisko carstvo za cijelo vrijeme boravka Turaka u Evropi"
Eto citaj i edukuj se. Idi na svoj portal indeks i gledaj slike stravicne, gledaj sta je uradjeno, cetnici su kao i svi cinili zlocine, u ratu svi cine zlocine naravno, ali ovo sto su tada uradile ustase je nesto NEZABELEZENO na OVIM prosstorima! Dosta iskrivljavanja istorije, ubijeno je stotine hiljade mucki gradjana samo zato sto se razlikuju! Zagreb je klicao nacistima, Beograd NIJE, uci svoju istoriju, NEMOJ da se presaltujes, to najvise mrzim, ili cuti ili nemoj da omalovazavas srspke zrtve.

Goran

pre 10 godina

(Thompson, 12. maj 2013 18:14)
Prvo sam nick govori mnogo o tebi.
Drugo, citas onako kako zelis da pise, a ne kako je napisano.
360 000 ljudi je ubijeno u JEDNOM od logora Jasenovac, a bilo ih je preko 10, a cini mi se 14.

Александар Лер је дао 1943 број од 400.000 Срба[13] , Лотар Рендулић - 350.000 Срба[тражи се извор од 09. 2009.], Херман Нојбахер - више од 750.000 (1943),[14] Ернст Фик - 600.000 до 700.000 до марта 1944.[15] Број жртава логора Јасеновац је до данашњег дана предмет научних и политичких дебата.

Државна комисија Југославије из 1946, проценила је број жртава на 500.000 до 600.000.
Израелски Јад-Вашем центар наводи 700.000 жртава геноцида у логору Јасеновац.[16][17]

mali nevini andjeli spavajte mirno na nebu...niste zaboravljeni

pre 10 godina

Joj manite se vise proslosti. Nema vajede od toga. Treba gledati u buducnost a ne biti zarobljen u proslosti.
(Dejan, 12. maj 2013 17:12)

samo u Srbiji....koliko vas jos ima ovakvih "a di su nasi novci" tipova. more dosta vise

kao sto i Amerikanci kazu: NIKADA NE ZABORAVITI NIKADA NE OPROSTITI!

Thompson

pre 10 godina

Samo da napomenem da je prema srpskim "strucnjacima" ubijeno preko 300.000 Srba,prema Hrvatskim broj ubijenih je oko 80.000 a prema nezavisnim strucnjacima oko 100.000.Do skoro su srpski "strucnjaci" tvrdili da je ubijeno preko milion Srba pa su se veoma brzo korigovali na 700.000 pa evo sada padaju polovinu od tih 700.000 i na kraju ce od milion spasti na realisticku cifru od 100.000. A cudno je da nikada u Srbiji nisam citao o masakrima cetnika nad hrvatskim i Bosnjackim stanovnistvu u istom periodu kad se desila ova sramota u Jasenovcu ?

matori

pre 10 godina

"...Dodik je rekao da nikada neće biti jasno zašto se desilo ubijanje i stradanje u logoru "Jasenovac" i njegovom stratištu Donjoj Gradini i zašto se godinama ćutalo o tome..."

Kakav . smutljivac!
Ja sam išao u OSNOVNU školu pre nepunih 50 godina, i dobro se sećam da smo u okviru predmeta "Istorija" učili i o tome šta je bilo u stratištu koje je poznato kao "Jasenovac", ko su bili počinioci, ko su bile žrtve, koliko ih je bilo, itd...
To samo Dodik, i pisci najnovije "istorije srpskog naroda", postavljaju pitanja koja nemaju veze sa zdravom pameću, ali su u neposrednoj vezi sa izmišljanjem nebeskih priča, u funkciji destabilizacije bilo čega što je korisno za normalne (ovozemaljske) ljude!

negiranjeHolokausta

pre 10 godina

@Thompson
Da li je to onaj Thompson sto na svojim koncertima publiku pozdravlja sa "Za dom spremni" te izvodi pesme poput "Jasenovac i Gradiska stara to je kuca Maksovih mesara" ili "Evo zore evo dana"? Poricanje Holokausta je zlocin u Nemackoj, i to s pravom; s druge strane Hrvatska nikad nije denacifikovana. Umanjivanje broja jasenovackih zrtava identicnim argumentima kojim negiraju holokaust neonacisti (govore o maksimum 600 hiljada umesto 6 miliona Jevreja, citiraju nenaucnu demografiju itd) i u istom omeru (desetostruko i vece smanjenje broja zrtava) danas je, na zalost, zvanicna politika hrvatske istoriografije, koja ide protiv svih dokaza o stotinama hiljada zrtava (podaci Vermahta, forenzicka istrazivanja 60-tih, podaci Crvenog krsta, svedocanstva prezivelih itd). Da nije jezivo, bilo bi smesno...

Vladimir

pre 10 godina

Broj komentara na ovaj clanak govori sve o nama kao narodu. Vise komentara se objavi za neku vest sa Farme. Sramota za nas kao narod. Ovakvi zlocini se ne smeju nikada zaboraviti ni oprostiti. Toliko od mene.

Svakakvih ima

pre 10 godina

@Thompson,
a 100.000 ljudskih života je malo!? Ubijenih samo na jednom mjestu, na najsvirepije moguće načine. Na Balkanu, a i šire, teško je naći zločin u istom rangu.

Todor

pre 10 godina

Pitam i ja: Zašto se ćutalo o Jasenovcu?

"A cudno je da nikada u Srbiji nisam citao o masakrima cetnika nad hrvatskim i Bosnjackim stanovnistvu u istom periodu kad se desila ova sramota u Jasenovcu ?"
(Thompson, 12. maj 2013 18:14)

Ćutalo se o tim malim sramotama zato da bi se ćutalo o ovom velikom zločinu u Jasenovcu.

Mile govoris bezocne lazi

pre 10 godina

Cutalo kazes? Ja sam kao ucenik u osnovnoj skoli u Banja Luci zajedno sa svim drugim osnovnim skolama putovao u Jasenovac. To je bilo obavezno putovanje gde smo prisustvovali casovima istorije u muzeju i kao djeca bili uplaseni sta smo vidjeli neki su plakali neki povracali vidjevsi eksponate smrti. Samo je putovanje u Kucu cveca bilo tako masovno. Ne znam kakav covjek mora biti lazov da zanemari desetine hiljada Banjalucana posjetilaca Jasenovca.

malcolmX

pre 10 godina

Sta prica ovaj najveci negator zlocina i zastitnik zlocinaca? Svi znamo sta se desilo u Jasenovcu i svako normalan to osudjuje i odaje pocast zrtvama.

branislav

pre 10 godina

Od onih takozvanih „sitnijih riba “ mislim da svakako treba spomenuti poznatog ustašu-koljača Marka Šarca. On je do Drugog svjetskog rata bio Srbin sa dna kace, a od nastanka Nezavisne države Hrvatske ustaša sa još dubljeg dna kace. Taj notorni koljač je bio ustaški tabornik u Tornju i Pakracu, a kasnije logornik u Pakracu. Bio je čovjek od osobnog povjerenja pukovnika Maksa Luburića, u stvari njegova desna ruka za područje Pakraca, Lipika, odnosno Zapadne Slavonije. (Dane Pavlica, Stratišta oko Papuka i Psunja, Zavičajno udruženje Slavonaca, Beograd, 2007)

Marko Šarac je strijeljan kao ratni zločinac 1946. godine zbog niza počinjenih masovnih zločina nad svojom braćom i sestrama Srbima i Srpkinjama u selima oko Pakraca. I dan danas ga se sjećaju poslijeratne generacije Srba i to ne samo onih iz Hrvatske, već čak i neki stariji Srbi koji žive ovdje u Australiji.

Ne bi bilo korektno ne spomenuti krvoločnu ustašicu Milku Obradović, Srpkinju koja se valjda „dokazivala“ pred kolegicama ustašicama u logoru Stara Gradiška, vršeći grozne zločine, a posebno s velikim uživanjem nad srpskom djecom i Srpkinjama.

DA LI JE OVO ISTINA?! http://www.bosnjackooko.com/index.php?option=com_content&view=article&id=429:srbi-u-ustaama-i-politikom-vrhu-ndh-nije-ba-sve-bilo-crno-bijelo&catid=40:the-community&Itemid=68

boli me glava

pre 10 godina

Samo jajare nisu znale što se desilo u Jasenovcu!Iz Bg sam,tri puta tura Kumrovec,Jasenovac;Kozara.Ne čudi me da ovakvi kao Dodo,kako ga zovu u RS,nije znao,njegov interes je bio biznis,sada pročitao negde sta se desilo pre 70g, i zamislite iznenadio se.Dosta više prebrojavanja kostiju,nama se istorija ponavlja upravo zbog neobaveštenih ili obaveštenih samo o tudjim nedelima. Jel zna Dodo koliko je Srba streljano u Kočevskom rogu i to mahom civila. Koji su bežali od komunizma, a vratili ih Englezi iz Austrije? Jel zna koliko je tada Srba pobijeno i od čije ruke? Možda će se za koju godinu pitati isto, zašto smo ćutali? Neka počivaju u miru, treba se setiti svih žrtava, ali ne na takav način.

krle - dron

pre 10 godina

Dobro pitanje,pa ko je onda cutao??,isti oni bosanci i crnogorci koji su upali u srbiju kao divlji razbojnici u ime komunizma 44- iz tamnih vrleti i okupirali je jasuci na ruskim tenkovima koje je sloser narucio da dodju i tom prilikom su masakrirali srbijance po sumama njih preko 400-hiljada bez ikakvog suda samo zato sto nisu znali sta je komunizam i sto su bili imucniji i skolovaniji od slosera.O tom nezapamcenom zlocinu komunistickih hordi ni dan danas u srbiji ne sme niko ni da zucne iako je Mr. Homen prikupio spiskove streljanih od koji na jednom stoji 26-hiljada zrtava ciju imovinu su razbojnici posle zlocina pootimali i prisvojili, KO O TOM GENOCIDU NAD SRBIJANCIMA JOS UVEK CUTI?? zar su ozna i udba u srbiji jos toliko jaki?? zlocin u Jasenovcu je grozota koja je odavno opisana i spomen obelezjima obelezena A ZLOCIN u srbiji nije ni dotaknut i dok se taj genocid nad srbijancima u potpunosti nerasvetli i sve zrtve nepopisu i hriscanski nesahrane srbija nece krenuti putem civilizacije jer to su nasi najmiliji i to im vecno dugujemo.

sasa jokic

pre 10 godina

E zato sto su se desavali najmonstruozniji zlocini, o Jasenovcu se nije culo mnogo. Pogotovo sto su katolici cinili zlocine nad pravoslavcima.
Za iskrenu, da ne kazem suludu borbu protiv fasizma, Srbi su bili kaznjeni najzescim bombardovanjem Beograda, a na vlast su nam doveli srbomrzitelja Tita, bivseg austrougarskog spijuna.
Na zalost tako svet funkcionise, a mi nismo naucili lekciju, stalno smo trazili pravdu, i lagano nestajali. Prvo sa Kosova, pa iz Hrvatske, ako se neopametimo, desice se isti i sa Bosnom i Vojvodinom.
Otarasimo se konacno Titovih Udbasa, koji su infiltrirani u akademiju, vojsku, SPC i DSS, i krenimo ka EU. Ekonomski jaci, imacemo vece sanse da prezivimo kao nacija.

Boris

pre 10 godina

Dodik klasicni Licemer, pita kao zasto se cutalo o Jasenovcu! A zasto se cuti o zlocinima u ovom ratu? Ko je odgovarao za zlocine HVO u Kupresu 1992. godine? Odgovor je niko, jer niko nije ni optuzen. Mozda da se ne zameri svojim pajtosima iz HDZ. E isto tako se desavalo i posle onog rata, da nam ne zamere, cutalo se. Jadni mi ko nas vodi.

joker

pre 10 godina

"ćutalo" se zato što je narodna vojska, koju su činili pripadnici svih naših naroda 44-te presudila kreatorima jasenovca i svih drugih zločina širom jugoslavije. nije se širila mržnja i održavala vlast na račun žrtava.

neutralan

pre 10 godina

jednoga dana istini se mora pogledati u oci i rasvijetliti sve zlocine te odati duzno postovanje svim zrtvama. Interesantno je da do danas nitko od Srba nije pokrenuo pitanje pokolja svojih sunarodnjaka koji su vraceni sa Bleiburg-a zajeno sa Hrvatima i ostalima (150-200000) Svi oni su poubijani vecinom od novoobrijanih partizana koji su dokazivali svoju odanost komunizmu

Thompson

pre 10 godina

Samo da napomenem da je prema srpskim "strucnjacima" ubijeno preko 300.000 Srba,prema Hrvatskim broj ubijenih je oko 80.000 a prema nezavisnim strucnjacima oko 100.000.Do skoro su srpski "strucnjaci" tvrdili da je ubijeno preko milion Srba pa su se veoma brzo korigovali na 700.000 pa evo sada padaju polovinu od tih 700.000 i na kraju ce od milion spasti na realisticku cifru od 100.000. A cudno je da nikada u Srbiji nisam citao o masakrima cetnika nad hrvatskim i Bosnjackim stanovnistvu u istom periodu kad se desila ova sramota u Jasenovcu ?

matori

pre 10 godina

"...Dodik je rekao da nikada neće biti jasno zašto se desilo ubijanje i stradanje u logoru "Jasenovac" i njegovom stratištu Donjoj Gradini i zašto se godinama ćutalo o tome..."

Kakav . smutljivac!
Ja sam išao u OSNOVNU školu pre nepunih 50 godina, i dobro se sećam da smo u okviru predmeta "Istorija" učili i o tome šta je bilo u stratištu koje je poznato kao "Jasenovac", ko su bili počinioci, ko su bile žrtve, koliko ih je bilo, itd...
To samo Dodik, i pisci najnovije "istorije srpskog naroda", postavljaju pitanja koja nemaju veze sa zdravom pameću, ali su u neposrednoj vezi sa izmišljanjem nebeskih priča, u funkciji destabilizacije bilo čega što je korisno za normalne (ovozemaljske) ljude!

malcolmX

pre 10 godina

Sta prica ovaj najveci negator zlocina i zastitnik zlocinaca? Svi znamo sta se desilo u Jasenovcu i svako normalan to osudjuje i odaje pocast zrtvama.

zalost

pre 10 godina

@ Thompsone MISLIM da je na danasnji dan i ove dane najbolje da cutis i cekas da prodju..
Idemo: Jedini logor za decu u celoj Evropi su bili u HR.
A onda OVO cira dobro:
Na dan 9. oktobra 1942. godine Luburic Vjekoslav zvani "Maks" je na svecanosti u Jasenovcu,koju je priredio kao proslavu godišnjice svoje krvave vladavine u svom održanom govoru rekao: ".. i tako smo vam mi u ovoj godini ovdje u Jasenovcu POKLALI I VISE LJUDI nego osmanlisko carstvo za cijelo vrijeme boravka Turaka u Evropi"
Eto citaj i edukuj se. Idi na svoj portal indeks i gledaj slike stravicne, gledaj sta je uradjeno, cetnici su kao i svi cinili zlocine, u ratu svi cine zlocine naravno, ali ovo sto su tada uradile ustase je nesto NEZABELEZENO na OVIM prosstorima! Dosta iskrivljavanja istorije, ubijeno je stotine hiljade mucki gradjana samo zato sto se razlikuju! Zagreb je klicao nacistima, Beograd NIJE, uci svoju istoriju, NEMOJ da se presaltujes, to najvise mrzim, ili cuti ili nemoj da omalovazavas srspke zrtve.

Goran

pre 10 godina

(Thompson, 12. maj 2013 18:14)
Prvo sam nick govori mnogo o tebi.
Drugo, citas onako kako zelis da pise, a ne kako je napisano.
360 000 ljudi je ubijeno u JEDNOM od logora Jasenovac, a bilo ih je preko 10, a cini mi se 14.

Александар Лер је дао 1943 број од 400.000 Срба[13] , Лотар Рендулић - 350.000 Срба[тражи се извор од 09. 2009.], Херман Нојбахер - више од 750.000 (1943),[14] Ернст Фик - 600.000 до 700.000 до марта 1944.[15] Број жртава логора Јасеновац је до данашњег дана предмет научних и политичких дебата.

Државна комисија Југославије из 1946, проценила је број жртава на 500.000 до 600.000.
Израелски Јад-Вашем центар наводи 700.000 жртава геноцида у логору Јасеновац.[16][17]

Апоплекс

pre 10 godina

Joj manite se vise proslosti. Nema vajede od toga. Treba gledati u buducnost a ne biti zarobljen u proslosti.
(Dejan, 12. maj 2013 17:12)

Мука ми је морона ваше врсте, покупили сте неку глупу фразу од неког хохштаплера који је покушао да вас овце убеди у то како треба и д*пе продати за шаку зоба и сад то вртите на сваком чланку који се односи на жртве. Ал' бисте зато на неким другим чланцима потпуно друго причали.

mali nevini andjeli spavajte mirno na nebu...niste zaboravljeni

pre 10 godina

Joj manite se vise proslosti. Nema vajede od toga. Treba gledati u buducnost a ne biti zarobljen u proslosti.
(Dejan, 12. maj 2013 17:12)

samo u Srbiji....koliko vas jos ima ovakvih "a di su nasi novci" tipova. more dosta vise

kao sto i Amerikanci kazu: NIKADA NE ZABORAVITI NIKADA NE OPROSTITI!

Svakakvih ima

pre 10 godina

@Thompson,
a 100.000 ljudskih života je malo!? Ubijenih samo na jednom mjestu, na najsvirepije moguće načine. Na Balkanu, a i šire, teško je naći zločin u istom rangu.

Todor

pre 10 godina

Pitam i ja: Zašto se ćutalo o Jasenovcu?

"A cudno je da nikada u Srbiji nisam citao o masakrima cetnika nad hrvatskim i Bosnjackim stanovnistvu u istom periodu kad se desila ova sramota u Jasenovcu ?"
(Thompson, 12. maj 2013 18:14)

Ćutalo se o tim malim sramotama zato da bi se ćutalo o ovom velikom zločinu u Jasenovcu.

Boris

pre 10 godina

Dodik klasicni Licemer, pita kao zasto se cutalo o Jasenovcu! A zasto se cuti o zlocinima u ovom ratu? Ko je odgovarao za zlocine HVO u Kupresu 1992. godine? Odgovor je niko, jer niko nije ni optuzen. Mozda da se ne zameri svojim pajtosima iz HDZ. E isto tako se desavalo i posle onog rata, da nam ne zamere, cutalo se. Jadni mi ko nas vodi.

negiranjeHolokausta

pre 10 godina

@Thompson
Da li je to onaj Thompson sto na svojim koncertima publiku pozdravlja sa "Za dom spremni" te izvodi pesme poput "Jasenovac i Gradiska stara to je kuca Maksovih mesara" ili "Evo zore evo dana"? Poricanje Holokausta je zlocin u Nemackoj, i to s pravom; s druge strane Hrvatska nikad nije denacifikovana. Umanjivanje broja jasenovackih zrtava identicnim argumentima kojim negiraju holokaust neonacisti (govore o maksimum 600 hiljada umesto 6 miliona Jevreja, citiraju nenaucnu demografiju itd) i u istom omeru (desetostruko i vece smanjenje broja zrtava) danas je, na zalost, zvanicna politika hrvatske istoriografije, koja ide protiv svih dokaza o stotinama hiljada zrtava (podaci Vermahta, forenzicka istrazivanja 60-tih, podaci Crvenog krsta, svedocanstva prezivelih itd). Da nije jezivo, bilo bi smesno...

sasa jokic

pre 10 godina

E zato sto su se desavali najmonstruozniji zlocini, o Jasenovcu se nije culo mnogo. Pogotovo sto su katolici cinili zlocine nad pravoslavcima.
Za iskrenu, da ne kazem suludu borbu protiv fasizma, Srbi su bili kaznjeni najzescim bombardovanjem Beograda, a na vlast su nam doveli srbomrzitelja Tita, bivseg austrougarskog spijuna.
Na zalost tako svet funkcionise, a mi nismo naucili lekciju, stalno smo trazili pravdu, i lagano nestajali. Prvo sa Kosova, pa iz Hrvatske, ako se neopametimo, desice se isti i sa Bosnom i Vojvodinom.
Otarasimo se konacno Titovih Udbasa, koji su infiltrirani u akademiju, vojsku, SPC i DSS, i krenimo ka EU. Ekonomski jaci, imacemo vece sanse da prezivimo kao nacija.

Srbin

pre 10 godina

Joj manite se vise proslosti. Nema vajede od toga. Treba gledati u buducnost a ne biti zarobljen u proslosti.
(Dejan, 12. maj 2013 17:12)
Jelda,a šta misliš o čemu su razmišljali oni nesrećni ljudi koji su bili krivi i pobijeni samo zbog onoga što jesu rodjenjem!?
Ako nemaš šta pametnije napisati nemoj napisati ništa,to nije zarobljeništvo u prošlosti,to su stvari koje su se dogodile a nisu se mogle zamisliti ni u najgorim morama.....
Nemoramo ih ubiti još jednom...tako što ćemo ih zaboraviti....

Vladimir

pre 10 godina

Broj komentara na ovaj clanak govori sve o nama kao narodu. Vise komentara se objavi za neku vest sa Farme. Sramota za nas kao narod. Ovakvi zlocini se ne smeju nikada zaboraviti ni oprostiti. Toliko od mene.

boli me glava

pre 10 godina

Samo jajare nisu znale što se desilo u Jasenovcu!Iz Bg sam,tri puta tura Kumrovec,Jasenovac;Kozara.Ne čudi me da ovakvi kao Dodo,kako ga zovu u RS,nije znao,njegov interes je bio biznis,sada pročitao negde sta se desilo pre 70g, i zamislite iznenadio se.Dosta više prebrojavanja kostiju,nama se istorija ponavlja upravo zbog neobaveštenih ili obaveštenih samo o tudjim nedelima. Jel zna Dodo koliko je Srba streljano u Kočevskom rogu i to mahom civila. Koji su bežali od komunizma, a vratili ih Englezi iz Austrije? Jel zna koliko je tada Srba pobijeno i od čije ruke? Možda će se za koju godinu pitati isto, zašto smo ćutali? Neka počivaju u miru, treba se setiti svih žrtava, ali ne na takav način.

krle - dron

pre 10 godina

Dobro pitanje,pa ko je onda cutao??,isti oni bosanci i crnogorci koji su upali u srbiju kao divlji razbojnici u ime komunizma 44- iz tamnih vrleti i okupirali je jasuci na ruskim tenkovima koje je sloser narucio da dodju i tom prilikom su masakrirali srbijance po sumama njih preko 400-hiljada bez ikakvog suda samo zato sto nisu znali sta je komunizam i sto su bili imucniji i skolovaniji od slosera.O tom nezapamcenom zlocinu komunistickih hordi ni dan danas u srbiji ne sme niko ni da zucne iako je Mr. Homen prikupio spiskove streljanih od koji na jednom stoji 26-hiljada zrtava ciju imovinu su razbojnici posle zlocina pootimali i prisvojili, KO O TOM GENOCIDU NAD SRBIJANCIMA JOS UVEK CUTI?? zar su ozna i udba u srbiji jos toliko jaki?? zlocin u Jasenovcu je grozota koja je odavno opisana i spomen obelezjima obelezena A ZLOCIN u srbiji nije ni dotaknut i dok se taj genocid nad srbijancima u potpunosti nerasvetli i sve zrtve nepopisu i hriscanski nesahrane srbija nece krenuti putem civilizacije jer to su nasi najmiliji i to im vecno dugujemo.

neutralan

pre 10 godina

jednoga dana istini se mora pogledati u oci i rasvijetliti sve zlocine te odati duzno postovanje svim zrtvama. Interesantno je da do danas nitko od Srba nije pokrenuo pitanje pokolja svojih sunarodnjaka koji su vraceni sa Bleiburg-a zajeno sa Hrvatima i ostalima (150-200000) Svi oni su poubijani vecinom od novoobrijanih partizana koji su dokazivali svoju odanost komunizmu

Mile govoris bezocne lazi

pre 10 godina

Cutalo kazes? Ja sam kao ucenik u osnovnoj skoli u Banja Luci zajedno sa svim drugim osnovnim skolama putovao u Jasenovac. To je bilo obavezno putovanje gde smo prisustvovali casovima istorije u muzeju i kao djeca bili uplaseni sta smo vidjeli neki su plakali neki povracali vidjevsi eksponate smrti. Samo je putovanje u Kucu cveca bilo tako masovno. Ne znam kakav covjek mora biti lazov da zanemari desetine hiljada Banjalucana posjetilaca Jasenovca.

joker

pre 10 godina

"ćutalo" se zato što je narodna vojska, koju su činili pripadnici svih naših naroda 44-te presudila kreatorima jasenovca i svih drugih zločina širom jugoslavije. nije se širila mržnja i održavala vlast na račun žrtava.

branislav

pre 10 godina

Od onih takozvanih „sitnijih riba “ mislim da svakako treba spomenuti poznatog ustašu-koljača Marka Šarca. On je do Drugog svjetskog rata bio Srbin sa dna kace, a od nastanka Nezavisne države Hrvatske ustaša sa još dubljeg dna kace. Taj notorni koljač je bio ustaški tabornik u Tornju i Pakracu, a kasnije logornik u Pakracu. Bio je čovjek od osobnog povjerenja pukovnika Maksa Luburića, u stvari njegova desna ruka za područje Pakraca, Lipika, odnosno Zapadne Slavonije. (Dane Pavlica, Stratišta oko Papuka i Psunja, Zavičajno udruženje Slavonaca, Beograd, 2007)

Marko Šarac je strijeljan kao ratni zločinac 1946. godine zbog niza počinjenih masovnih zločina nad svojom braćom i sestrama Srbima i Srpkinjama u selima oko Pakraca. I dan danas ga se sjećaju poslijeratne generacije Srba i to ne samo onih iz Hrvatske, već čak i neki stariji Srbi koji žive ovdje u Australiji.

Ne bi bilo korektno ne spomenuti krvoločnu ustašicu Milku Obradović, Srpkinju koja se valjda „dokazivala“ pred kolegicama ustašicama u logoru Stara Gradiška, vršeći grozne zločine, a posebno s velikim uživanjem nad srpskom djecom i Srpkinjama.

DA LI JE OVO ISTINA?! http://www.bosnjackooko.com/index.php?option=com_content&view=article&id=429:srbi-u-ustaama-i-politikom-vrhu-ndh-nije-ba-sve-bilo-crno-bijelo&catid=40:the-community&Itemid=68