Sreda, 08.05.2013.

11:40

Odlazak Aleksa Fergusona, kraj epohe

Izvor: B92

Odlazak Aleksa Fergusona, kraj epohe IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

91 Komentari

Sortiraj po:

Chelsea FTW

pre 10 godina

Za koga god da navijate, voleli vi Manchester ili ne, jedno moramo svi priznati Ser Alex Ferguson je LEGENDA. i ovo jeste kraj jedne ere. Veliko postovanje

milosh-nish

pre 10 godina

a,pa znaci zato je ove godine titula bila namestena junajtedu, a fergijevo povlacenje nije bilo unapred objavljeno da ne bi bilo providno. Zato ove godine protiv njih nije sviran nijedan penal i polovina golova su im iz ofsajda. Dobro, fergi je to zasluzio.
(jelena, 8. maj 2013 14:19)


go back to kitchen dear.

Daniel

pre 10 godina

Hvala ti za sve lepe uspomene
Hvala ti za sve titule
Hvala ti sto si slomio i deklasirao Liverpoola nekoliko puta
Hvala ti sto si slomio i deklasirao City-a nekoliko puta.

Sir Alex Ferguson, iz dubine moje duse hvala ti za sve radosti sto si pruzio meni i ostalim navijacima Uniteda zadnjih 26 godina!

Nemanja BGD

pre 10 godina

Hvala ti Fergie za godine uzivanja u pracenju Mancester Junajteda, kluba koji je, ne samo igrom, vec i svojom istorijom i stilom za glavu iznad ostalih.

Inace, svaka cast za tekst. Vladimir Novakovic je verovatno jedini, ili jedan od jako retkih pravih dobrih novinara na nasim prostorima.

lazarcks

pre 10 godina

Ja sam navijac Liverpula ali moram da pozdravim ovu legendu fudbala.Derbi Liverpul-Man utd nece vise biti isti,necu te proklinjati da progutas zvaku :-D a ni fudbal vise nece biti isti.Ne moze niko da ga zameni.Jedan je SAF.Postovanje gospodine!!

otas

pre 10 godina

Konacno Manutd vise nece imati status belog medveda kod sudija u Premijer ligi...citaj, penal kad treba!
Sto se samog teksta tice, isti je odlican sto se faktografije tice, ali mu fali podosta fudbalskog znanja...
Kao prvo, ako je Mojes vec razvio Runija po Fergijevom modelu, koji su to drugi Evertonovi talenti ostali u senci, s obzirom na to da nijedno ime nije pomenuto!
Drugo, MOjes je uspeo ono sto Fergi nije u poslednjih dvadeset godine, tj. otkad mu je Skols pao u omladincima, a to je da napravi zadnjeg veznog igraca, sto je Mojes prepoznao kod Felainija, i od njega napravio najboljeg veznog igraca na to j poziciji u ligi (i nijedan Kerik, Anderson, Hargrivs i tsl. ne moze ni da pridje ovom igracu)
Trece, Fergi za sve svoje vreme u UTD nije uspeo da napravi napadaca ekstra klase, uglavnom je ovaj tip igraca kupovao i to pokazuje njegovu nesposobnost da prepozna i napravi pravog napadaca (kao sto Venger ne moze da napravi stopera cak i da mu se sam Bekenbauer nudi (nije Freancuz, vidi Paskal Cigan).
Takodje, u vidu se mora imati i Fergijeva procena kada su stoperi u pitanju, ne Vidic i ne Rio u prvoj,drugoj sezoni nakon kupovine (ostalo ima samo veze sa tim sto je Engles), jer je ostavio, i godinama vec ostavlja Dzonija Evansa, a oterao je jednog Pikea...koristio je razne rupe (O'Sej, pa cak i veznjak Flecer), i zbog toga je i platio cenu na evrospkoj sceni...
Vrhunski motivator, manipulant sudijama i covek za pritisak, srecan da u PL radi u doba raznih Beniteza...

Branko S.

pre 10 godina

Oduvek sam pisao i govorio da su treneri starog kova,prvo pedagozi,drugo zaljubljenici ove igre i nadasve lojalni svom klubu kojeg vole i vode.Davno 1989.na seminaru trenera u Mancesteru,evo zabelezio sam neke Fergijeve poruke:"Ako dozvolite igracu da se izdigne iznad kluba imace te velikih problema da postignete rezultate.Nijedan ne moze biti iznad kluba,on treba svoje individualne kvalitete da podredi timu,to ga cini zvezdom,timska igra a ne on sam.Vise me interesuje discplina u igri nego disciplina van terena.Postoji klupski pravilnik i svako ko se ogresi snosi konsekvence,o tome neka misli uprava kluba.Zaduzen si za kvalitet igre tima i igraca na terenu,to jedino donosi pobede.Teren i rad na istom je moja kancelarija i radno mesto,ako tako ne postupate necete daleko dogurati.Ako nemate autoritet i respekt igraca da slede vase ideje i zamisli dajte ostavku i promenite posao.Respekt prema saigracu,timu,klubu su postulati kojih se trebaju pridrzavati svi igraci tima,bez obzira dali su zvezde ili rezervni igraci,duh tima se zasniva na sloznoj familiji a ne skup razmazenih zvezda!Nemojte se zavaravati da vas nista sem uspeha tima odrzava na menadjersko mesto,uspeh traje samo jedan dan posle odigrane utakmice,svaka druga utakmica je novi izazov igrali vi protiv Milvola ili Liverpula,spremate tim da pobedi svakog rivala.Nema malih ili velikih utakmica,utuviti to u glave igraca kad igraju protiv slabijeg tima.Za utakmicu protiv jaceg oni ce se motivirati sami - nisu oni deca!itd.

Miky

pre 10 godina

Ja i dalje ne verujem, kako je moguce da odlazi veliki, najveci Ser Aleks Ferguson?!
Znate onaj osecaj kada se za nesto dugo spremate i mislite da ste spremni, a li, opet, kad se to desi osecate jednu veliku prazninu u srcu...
Ima li iko ko veruje da ce fudbal biti isti kao pre...
Hvala ti , legendo, na svemu!!!

Hoces Iskreno ?

pre 10 godina

Nikada nisam voleo Man UTD. niti bili koji engleski klub , pa cak nisam gajio nikakav poseban osecaj ni prema Fergusonu.
Sad,kada sam procitao ovaj clanak,uvideo sam da je Feguson covek institucija.
U najmanju ruku,stadio bi trebao da promeni ime Stadion Ser Alex Ferguson.
Moze se reci da je on stvorio Man UTD.
Hvala novinaru na ovom clanku.

Tekelija

pre 10 godina

Сад контам зашто је Вермез отишао из Партизана...
:)))

Ферги је жива легенда.
Харизматичан и позитивно луд менаџер.

Похвале за текст.

AS Monaco - Serbian Fans (Facebook)

pre 10 godina

Ovo sto je Ser Alex uradio je skoro pa nenadmasivo. Klub je bio u rangu danasnje Aston Ville ili West Hema, u konkurenciji Notingema, Liverpula, Arsenala i Lidsa uspeva da osvoji toliko trofeja i sto je najvaznije zaustavi ove timove. Samo pogledajte gde su oni danas i kako stoje sa titulama.

ultrabgd1

pre 10 godina

40 godina pratim i volim fudbal i najodgovornije kažem da je autor ovog teksta, Vladimir Novaković, najtalentovaniji novinar na prostorima ex Yu. Neverovatna lucidnost i moć zapažanja . Bravo Vlado !

nsdule

pre 10 godina

Nikada on nece otici. Uvek ce on biti uz MANUTD. Bice pomocni trener ili tako vec nesto. Takvi ljudi ne odlaze samo tako. Pozz Legendo i kralju MANUTD.

P.S. Morao je doci taj dan. :((((

Milos

pre 10 godina

Aleks vise nema snage i to se videlo u ovoj sezoni,a trebalo bi neko mladji da ga zameni,Moes ili Murinjo svejedno je,Aleks zna zasto je to uradio,treba da se stvarati tim protiv nove fudbalske sile koja se pojavljuje a to su nemci predvodjeni Bajernom i Borusijom,a Aleks nema snage za to...

ZGodan

pre 10 godina

samo bih želio čestitati novinaru na sjajnom tekstu. svaka čast!
kod nas u hrv se novinarstvo svelo na prijevod (loših) članaka sa stranih poratala. Ovo je bilo stvarno zadovoljstvo čitati.
pozdrav svim ljudima dobre volje iz ZG...

Marko

pre 10 godina

Nista vise nece biti isto posle ovoga,covek je bio brend ostrvskog i svetskog fudbala ! Fergi falices svim fudbalskim zaljubljenicima..

Mad4Red

pre 10 godina

Verovatnoo iz pouzdanih izvora saznajem naslednik Fergusona će biti Siniša Mihajlović i svi će morati da pevaju pre utakmice Glory ManUtd, nema automobila preko 2 iljade kubika znači Pasat i Superb eventualno Octavia ili Golf ipak je to narodni srpski auto i da FIAT 500L za ove omladince, imaće najveću platu u klubu a porez će plaćati narod Mančestera... Očekujem pojačanja u vidu Dekija Stanković, Maksimovića, Mijajlovića, Miljkovića, Babovića sve Ramadanijeve sinove.... Aj u zdravlje mi bili braćo i sestre Srbi.... Malo humora nije na odmet... :D

Realno

pre 10 godina

Ser Aleks Ferguson je ziveo na Old Trafordu! On je tipican primer kako treba da se radi u jednom velikom klubu. Sledeci trener ce morati da prihvati ogromnu odgovornost, a mislim da ce to biti Mozes iz Evertona... Ko god bio, voleo bih da ide Fergijevim stopama...

Novo-kralj-CG

pre 10 godina

Odje navijac M.Uniteda vec 20 god.Jedno je sigurno.David Moyes nije covjek koji treba da naslijedi Fergusona.Vrijeme ce pokazati.Pozdrav

pepi

pre 10 godina

Хвала за све, Ферги! Од како пратим европски фудбал, навијам за МЈ. Тешко да постоји достојан наследник.

danguba

pre 10 godina

Meni je iz ovoga jasno da se Murinjo priprema za ManU. Prvo svi natpisi u medijima, a zatim i transfer Ronalda... Iskreno, više bih volio Mojesa na tom mjestu, ali najveći nedostatak mu je što ne zna kako se osvajaju trofeji i pitanje je da li bi bio u stanju zadržati šampionski niz u nikad jačoj konkurenciji.
Ipak, Murinjo je garant medijske pažnje i magnet za sve vrhunske igrače, tako da situacija je prilično jasna.

jelena

pre 10 godina

a,pa znaci zato je ove godine titula bila namestena junajtedu, a fergijevo povlacenje nije bilo unapred objavljeno da ne bi bilo providno. Zato ove godine protiv njih nije sviran nijedan penal i polovina golova su im iz ofsajda. Dobro, fergi je to zasluzio.

Cole

pre 10 godina

Pa otkud tako odjednom?
Njegova zaostavština je tolika da je morao bar dve-tri godine ranije da najavi odlazak. Usput, ne znam koga će da angžuju, ali znam da Rafa ne treba da bude na čelu Mančestera.

Ime moje

pre 10 godina

Uz familiju uvek ide i zaštita – Aleks se nikada nije ustručavao da uđe u sukob sa bilo kim da zaštiti svoj klub i svoje igrače, što mu je tokom karijere donelo mnoge rivale, ponekad i neprijatelje, a i popriličnu količinu kazni – 15 utakmica suspenzije za 5 odvojenih napada na sudije u poslednjih 10 godina. Solidan učinak za čoveka na čelu kluba koji po mišljenju mnogih rivalskih navijača ima sudijsku protekciju.

Ko da sam citao o Duletu i Partizanu, ista prica... :D

Lošmi

pre 10 godina

Uz familiju uvek ide i zaštita – Aleks se nikada nije ustručavao da uđe u sukob sa bilo kim da zaštiti svoj klub i svoje igrače, što mu je tokom karijere donelo mnoge rivale, ponekad i neprijatelje, a i popriličnu količinu kazni – 15 utakmica suspenzije za 5 odvojenih napada na sudije u poslednjih 10 godina. Solidan učinak za čoveka na čelu kluba koji po mišljenju mnogih rivalskih navijača ima sudijsku protekciju.
----

Sjajan tekst ali sa ovim ne mogu da se složim. Navesti te kazne kao argument je isto kao reći "Pa i Džordan je promašivao nekada". Jeste, Džordan je promašivao, ali ne kada je bilo najpotrebnije. Pa je tako protekcija bila tu kada je bilo najpotrebnije.

To ne umanjuje Fergusonovu veličinu, veliki uvek imaju protekciju, ali pričamo o činjenicama.

Juventino

pre 10 godina

Svaka ti cast legendo ! Bilo je zadovoljstvo gledati utakmice Man Utd kroz sve ove godine dok si ti kormilario tim brodom. Svaki puta pregrst ocekivanja, sta li je sada spremio Sir Alex ? U posljednjih 20 godina to je mogla nekolicina, da tako privuce paznju i da pokaze na terenu zasto si najbolji. Drugi su bili i prosli, ti si bio i ostao najveci. Klasa je vjecna. Zauvijek ces ostati upamcen kao jedan od najvecih sportskih profesionalaca.

Uzivaj u zasluzenoj penziji i zivi nam dugo !

Manchester United

pre 10 godina

Sir Alex Ferguson, A Knighted Champion
So Many Years the boss and we adore him
Simply The Best, United through and through
Forever we will be his Red Army

Born in govan on the night of new years eve
Came a boy with dreams to be a champion
And the rest Is history, now he's left a legacy
And he will be remembered forever

Sir Alex Ferguson, A Knighted Champion
So Many Years the boss and we adore him
Simply The Best, United through and through
Forever we will be his Red Army

Like the greats from before and others we adore
Fergie keeps the Manchester tradition
We play all out in attack, and solid at the back
and thats what make the club united

Sir Alex Ferguson, A Knighted Champion
So Many Years the boss and we adore him
Simply The Best, United through and through
Forever we will be his Red Army


Sir Alex Ferguson, A Knighted Champion
So Many Years the boss and we adore him
Simply The Best, United through and through
Forever we will be his Red Army
Forever we will be his Red Army

musa dembele

pre 10 godina

Definitivno,kraj epohe i dominacije! Bice titula,ali ne i onako vezanih.. On je bio simbol Man Utd,pola kluba najmanje... Igraci su zbog njega postovali instituciju i davali sve od sebe!

Slaviša

pre 10 godina

Mogu mrzeti, prezirati i gaditi se Mančester Junajteda, ali velikom, najvećem ser Aleksu Fergusonu skidam kapu i ponosan sam što sam njegov savremenik!
Glory, glory Leeds United!

Ssssssss

pre 10 godina

Pozdrav za velikog Fergija,suze su mi krenule na.oči kad sam.ovo.pročitao više ništa.neće biti.isto neće više.biti.onih.epskih poteza fergusona poput žvakanja žvake.,mlataranja rukama.....Fudbal.više neće biti isti

Ssssssss

pre 10 godina

Pozdrav za velikog Fergija,suze su mi krenule na.oči kad sam.ovo.pročitao više ništa.neće biti.isto neće više.biti.onih.epskih poteza fergusona poput žvakanja žvake.,mlataranja rukama.....Fudbal.više neće biti isti

ZGodan

pre 10 godina

samo bih želio čestitati novinaru na sjajnom tekstu. svaka čast!
kod nas u hrv se novinarstvo svelo na prijevod (loših) članaka sa stranih poratala. Ovo je bilo stvarno zadovoljstvo čitati.
pozdrav svim ljudima dobre volje iz ZG...

Slaviša

pre 10 godina

Mogu mrzeti, prezirati i gaditi se Mančester Junajteda, ali velikom, najvećem ser Aleksu Fergusonu skidam kapu i ponosan sam što sam njegov savremenik!
Glory, glory Leeds United!

musa dembele

pre 10 godina

Definitivno,kraj epohe i dominacije! Bice titula,ali ne i onako vezanih.. On je bio simbol Man Utd,pola kluba najmanje... Igraci su zbog njega postovali instituciju i davali sve od sebe!

Manchester United

pre 10 godina

Sir Alex Ferguson, A Knighted Champion
So Many Years the boss and we adore him
Simply The Best, United through and through
Forever we will be his Red Army

Born in govan on the night of new years eve
Came a boy with dreams to be a champion
And the rest Is history, now he's left a legacy
And he will be remembered forever

Sir Alex Ferguson, A Knighted Champion
So Many Years the boss and we adore him
Simply The Best, United through and through
Forever we will be his Red Army

Like the greats from before and others we adore
Fergie keeps the Manchester tradition
We play all out in attack, and solid at the back
and thats what make the club united

Sir Alex Ferguson, A Knighted Champion
So Many Years the boss and we adore him
Simply The Best, United through and through
Forever we will be his Red Army


Sir Alex Ferguson, A Knighted Champion
So Many Years the boss and we adore him
Simply The Best, United through and through
Forever we will be his Red Army
Forever we will be his Red Army

Juventino

pre 10 godina

Svaka ti cast legendo ! Bilo je zadovoljstvo gledati utakmice Man Utd kroz sve ove godine dok si ti kormilario tim brodom. Svaki puta pregrst ocekivanja, sta li je sada spremio Sir Alex ? U posljednjih 20 godina to je mogla nekolicina, da tako privuce paznju i da pokaze na terenu zasto si najbolji. Drugi su bili i prosli, ti si bio i ostao najveci. Klasa je vjecna. Zauvijek ces ostati upamcen kao jedan od najvecih sportskih profesionalaca.

Uzivaj u zasluzenoj penziji i zivi nam dugo !

Mad4Red

pre 10 godina

Verovatnoo iz pouzdanih izvora saznajem naslednik Fergusona će biti Siniša Mihajlović i svi će morati da pevaju pre utakmice Glory ManUtd, nema automobila preko 2 iljade kubika znači Pasat i Superb eventualno Octavia ili Golf ipak je to narodni srpski auto i da FIAT 500L za ove omladince, imaće najveću platu u klubu a porez će plaćati narod Mančestera... Očekujem pojačanja u vidu Dekija Stanković, Maksimovića, Mijajlovića, Miljkovića, Babovića sve Ramadanijeve sinove.... Aj u zdravlje mi bili braćo i sestre Srbi.... Malo humora nije na odmet... :D

Cole

pre 10 godina

Pa otkud tako odjednom?
Njegova zaostavština je tolika da je morao bar dve-tri godine ranije da najavi odlazak. Usput, ne znam koga će da angžuju, ali znam da Rafa ne treba da bude na čelu Mančestera.

pepi

pre 10 godina

Хвала за све, Ферги! Од како пратим европски фудбал, навијам за МЈ. Тешко да постоји достојан наследник.

ultrabgd1

pre 10 godina

40 godina pratim i volim fudbal i najodgovornije kažem da je autor ovog teksta, Vladimir Novaković, najtalentovaniji novinar na prostorima ex Yu. Neverovatna lucidnost i moć zapažanja . Bravo Vlado !

Hoces Iskreno ?

pre 10 godina

Nikada nisam voleo Man UTD. niti bili koji engleski klub , pa cak nisam gajio nikakav poseban osecaj ni prema Fergusonu.
Sad,kada sam procitao ovaj clanak,uvideo sam da je Feguson covek institucija.
U najmanju ruku,stadio bi trebao da promeni ime Stadion Ser Alex Ferguson.
Moze se reci da je on stvorio Man UTD.
Hvala novinaru na ovom clanku.

Realno

pre 10 godina

Ser Aleks Ferguson je ziveo na Old Trafordu! On je tipican primer kako treba da se radi u jednom velikom klubu. Sledeci trener ce morati da prihvati ogromnu odgovornost, a mislim da ce to biti Mozes iz Evertona... Ko god bio, voleo bih da ide Fergijevim stopama...

Marko

pre 10 godina

Nista vise nece biti isto posle ovoga,covek je bio brend ostrvskog i svetskog fudbala ! Fergi falices svim fudbalskim zaljubljenicima..

Branko S.

pre 10 godina

Oduvek sam pisao i govorio da su treneri starog kova,prvo pedagozi,drugo zaljubljenici ove igre i nadasve lojalni svom klubu kojeg vole i vode.Davno 1989.na seminaru trenera u Mancesteru,evo zabelezio sam neke Fergijeve poruke:"Ako dozvolite igracu da se izdigne iznad kluba imace te velikih problema da postignete rezultate.Nijedan ne moze biti iznad kluba,on treba svoje individualne kvalitete da podredi timu,to ga cini zvezdom,timska igra a ne on sam.Vise me interesuje discplina u igri nego disciplina van terena.Postoji klupski pravilnik i svako ko se ogresi snosi konsekvence,o tome neka misli uprava kluba.Zaduzen si za kvalitet igre tima i igraca na terenu,to jedino donosi pobede.Teren i rad na istom je moja kancelarija i radno mesto,ako tako ne postupate necete daleko dogurati.Ako nemate autoritet i respekt igraca da slede vase ideje i zamisli dajte ostavku i promenite posao.Respekt prema saigracu,timu,klubu su postulati kojih se trebaju pridrzavati svi igraci tima,bez obzira dali su zvezde ili rezervni igraci,duh tima se zasniva na sloznoj familiji a ne skup razmazenih zvezda!Nemojte se zavaravati da vas nista sem uspeha tima odrzava na menadjersko mesto,uspeh traje samo jedan dan posle odigrane utakmice,svaka druga utakmica je novi izazov igrali vi protiv Milvola ili Liverpula,spremate tim da pobedi svakog rivala.Nema malih ili velikih utakmica,utuviti to u glave igraca kad igraju protiv slabijeg tima.Za utakmicu protiv jaceg oni ce se motivirati sami - nisu oni deca!itd.

lazarcks

pre 10 godina

Ja sam navijac Liverpula ali moram da pozdravim ovu legendu fudbala.Derbi Liverpul-Man utd nece vise biti isti,necu te proklinjati da progutas zvaku :-D a ni fudbal vise nece biti isti.Ne moze niko da ga zameni.Jedan je SAF.Postovanje gospodine!!

milosh-nish

pre 10 godina

a,pa znaci zato je ove godine titula bila namestena junajtedu, a fergijevo povlacenje nije bilo unapred objavljeno da ne bi bilo providno. Zato ove godine protiv njih nije sviran nijedan penal i polovina golova su im iz ofsajda. Dobro, fergi je to zasluzio.
(jelena, 8. maj 2013 14:19)


go back to kitchen dear.

Chelsea FTW

pre 10 godina

Za koga god da navijate, voleli vi Manchester ili ne, jedno moramo svi priznati Ser Alex Ferguson je LEGENDA. i ovo jeste kraj jedne ere. Veliko postovanje

Tekelija

pre 10 godina

Сад контам зашто је Вермез отишао из Партизана...
:)))

Ферги је жива легенда.
Харизматичан и позитивно луд менаџер.

Похвале за текст.

Miky

pre 10 godina

Ja i dalje ne verujem, kako je moguce da odlazi veliki, najveci Ser Aleks Ferguson?!
Znate onaj osecaj kada se za nesto dugo spremate i mislite da ste spremni, a li, opet, kad se to desi osecate jednu veliku prazninu u srcu...
Ima li iko ko veruje da ce fudbal biti isti kao pre...
Hvala ti , legendo, na svemu!!!

Nemanja BGD

pre 10 godina

Hvala ti Fergie za godine uzivanja u pracenju Mancester Junajteda, kluba koji je, ne samo igrom, vec i svojom istorijom i stilom za glavu iznad ostalih.

Inace, svaka cast za tekst. Vladimir Novakovic je verovatno jedini, ili jedan od jako retkih pravih dobrih novinara na nasim prostorima.

AS Monaco - Serbian Fans (Facebook)

pre 10 godina

Ovo sto je Ser Alex uradio je skoro pa nenadmasivo. Klub je bio u rangu danasnje Aston Ville ili West Hema, u konkurenciji Notingema, Liverpula, Arsenala i Lidsa uspeva da osvoji toliko trofeja i sto je najvaznije zaustavi ove timove. Samo pogledajte gde su oni danas i kako stoje sa titulama.

Ime moje

pre 10 godina

Uz familiju uvek ide i zaštita – Aleks se nikada nije ustručavao da uđe u sukob sa bilo kim da zaštiti svoj klub i svoje igrače, što mu je tokom karijere donelo mnoge rivale, ponekad i neprijatelje, a i popriličnu količinu kazni – 15 utakmica suspenzije za 5 odvojenih napada na sudije u poslednjih 10 godina. Solidan učinak za čoveka na čelu kluba koji po mišljenju mnogih rivalskih navijača ima sudijsku protekciju.

Ko da sam citao o Duletu i Partizanu, ista prica... :D

Daniel

pre 10 godina

Hvala ti za sve lepe uspomene
Hvala ti za sve titule
Hvala ti sto si slomio i deklasirao Liverpoola nekoliko puta
Hvala ti sto si slomio i deklasirao City-a nekoliko puta.

Sir Alex Ferguson, iz dubine moje duse hvala ti za sve radosti sto si pruzio meni i ostalim navijacima Uniteda zadnjih 26 godina!

Novo-kralj-CG

pre 10 godina

Odje navijac M.Uniteda vec 20 god.Jedno je sigurno.David Moyes nije covjek koji treba da naslijedi Fergusona.Vrijeme ce pokazati.Pozdrav

nsdule

pre 10 godina

Nikada on nece otici. Uvek ce on biti uz MANUTD. Bice pomocni trener ili tako vec nesto. Takvi ljudi ne odlaze samo tako. Pozz Legendo i kralju MANUTD.

P.S. Morao je doci taj dan. :((((

danguba

pre 10 godina

Meni je iz ovoga jasno da se Murinjo priprema za ManU. Prvo svi natpisi u medijima, a zatim i transfer Ronalda... Iskreno, više bih volio Mojesa na tom mjestu, ali najveći nedostatak mu je što ne zna kako se osvajaju trofeji i pitanje je da li bi bio u stanju zadržati šampionski niz u nikad jačoj konkurenciji.
Ipak, Murinjo je garant medijske pažnje i magnet za sve vrhunske igrače, tako da situacija je prilično jasna.

jelena

pre 10 godina

a,pa znaci zato je ove godine titula bila namestena junajtedu, a fergijevo povlacenje nije bilo unapred objavljeno da ne bi bilo providno. Zato ove godine protiv njih nije sviran nijedan penal i polovina golova su im iz ofsajda. Dobro, fergi je to zasluzio.

Milos

pre 10 godina

Aleks vise nema snage i to se videlo u ovoj sezoni,a trebalo bi neko mladji da ga zameni,Moes ili Murinjo svejedno je,Aleks zna zasto je to uradio,treba da se stvarati tim protiv nove fudbalske sile koja se pojavljuje a to su nemci predvodjeni Bajernom i Borusijom,a Aleks nema snage za to...

Lošmi

pre 10 godina

Uz familiju uvek ide i zaštita – Aleks se nikada nije ustručavao da uđe u sukob sa bilo kim da zaštiti svoj klub i svoje igrače, što mu je tokom karijere donelo mnoge rivale, ponekad i neprijatelje, a i popriličnu količinu kazni – 15 utakmica suspenzije za 5 odvojenih napada na sudije u poslednjih 10 godina. Solidan učinak za čoveka na čelu kluba koji po mišljenju mnogih rivalskih navijača ima sudijsku protekciju.
----

Sjajan tekst ali sa ovim ne mogu da se složim. Navesti te kazne kao argument je isto kao reći "Pa i Džordan je promašivao nekada". Jeste, Džordan je promašivao, ali ne kada je bilo najpotrebnije. Pa je tako protekcija bila tu kada je bilo najpotrebnije.

To ne umanjuje Fergusonovu veličinu, veliki uvek imaju protekciju, ali pričamo o činjenicama.

otas

pre 10 godina

Konacno Manutd vise nece imati status belog medveda kod sudija u Premijer ligi...citaj, penal kad treba!
Sto se samog teksta tice, isti je odlican sto se faktografije tice, ali mu fali podosta fudbalskog znanja...
Kao prvo, ako je Mojes vec razvio Runija po Fergijevom modelu, koji su to drugi Evertonovi talenti ostali u senci, s obzirom na to da nijedno ime nije pomenuto!
Drugo, MOjes je uspeo ono sto Fergi nije u poslednjih dvadeset godine, tj. otkad mu je Skols pao u omladincima, a to je da napravi zadnjeg veznog igraca, sto je Mojes prepoznao kod Felainija, i od njega napravio najboljeg veznog igraca na to j poziciji u ligi (i nijedan Kerik, Anderson, Hargrivs i tsl. ne moze ni da pridje ovom igracu)
Trece, Fergi za sve svoje vreme u UTD nije uspeo da napravi napadaca ekstra klase, uglavnom je ovaj tip igraca kupovao i to pokazuje njegovu nesposobnost da prepozna i napravi pravog napadaca (kao sto Venger ne moze da napravi stopera cak i da mu se sam Bekenbauer nudi (nije Freancuz, vidi Paskal Cigan).
Takodje, u vidu se mora imati i Fergijeva procena kada su stoperi u pitanju, ne Vidic i ne Rio u prvoj,drugoj sezoni nakon kupovine (ostalo ima samo veze sa tim sto je Engles), jer je ostavio, i godinama vec ostavlja Dzonija Evansa, a oterao je jednog Pikea...koristio je razne rupe (O'Sej, pa cak i veznjak Flecer), i zbog toga je i platio cenu na evrospkoj sceni...
Vrhunski motivator, manipulant sudijama i covek za pritisak, srecan da u PL radi u doba raznih Beniteza...

jelena

pre 10 godina

a,pa znaci zato je ove godine titula bila namestena junajtedu, a fergijevo povlacenje nije bilo unapred objavljeno da ne bi bilo providno. Zato ove godine protiv njih nije sviran nijedan penal i polovina golova su im iz ofsajda. Dobro, fergi je to zasluzio.

otas

pre 10 godina

Konacno Manutd vise nece imati status belog medveda kod sudija u Premijer ligi...citaj, penal kad treba!
Sto se samog teksta tice, isti je odlican sto se faktografije tice, ali mu fali podosta fudbalskog znanja...
Kao prvo, ako je Mojes vec razvio Runija po Fergijevom modelu, koji su to drugi Evertonovi talenti ostali u senci, s obzirom na to da nijedno ime nije pomenuto!
Drugo, MOjes je uspeo ono sto Fergi nije u poslednjih dvadeset godine, tj. otkad mu je Skols pao u omladincima, a to je da napravi zadnjeg veznog igraca, sto je Mojes prepoznao kod Felainija, i od njega napravio najboljeg veznog igraca na to j poziciji u ligi (i nijedan Kerik, Anderson, Hargrivs i tsl. ne moze ni da pridje ovom igracu)
Trece, Fergi za sve svoje vreme u UTD nije uspeo da napravi napadaca ekstra klase, uglavnom je ovaj tip igraca kupovao i to pokazuje njegovu nesposobnost da prepozna i napravi pravog napadaca (kao sto Venger ne moze da napravi stopera cak i da mu se sam Bekenbauer nudi (nije Freancuz, vidi Paskal Cigan).
Takodje, u vidu se mora imati i Fergijeva procena kada su stoperi u pitanju, ne Vidic i ne Rio u prvoj,drugoj sezoni nakon kupovine (ostalo ima samo veze sa tim sto je Engles), jer je ostavio, i godinama vec ostavlja Dzonija Evansa, a oterao je jednog Pikea...koristio je razne rupe (O'Sej, pa cak i veznjak Flecer), i zbog toga je i platio cenu na evrospkoj sceni...
Vrhunski motivator, manipulant sudijama i covek za pritisak, srecan da u PL radi u doba raznih Beniteza...

Lošmi

pre 10 godina

Uz familiju uvek ide i zaštita – Aleks se nikada nije ustručavao da uđe u sukob sa bilo kim da zaštiti svoj klub i svoje igrače, što mu je tokom karijere donelo mnoge rivale, ponekad i neprijatelje, a i popriličnu količinu kazni – 15 utakmica suspenzije za 5 odvojenih napada na sudije u poslednjih 10 godina. Solidan učinak za čoveka na čelu kluba koji po mišljenju mnogih rivalskih navijača ima sudijsku protekciju.
----

Sjajan tekst ali sa ovim ne mogu da se složim. Navesti te kazne kao argument je isto kao reći "Pa i Džordan je promašivao nekada". Jeste, Džordan je promašivao, ali ne kada je bilo najpotrebnije. Pa je tako protekcija bila tu kada je bilo najpotrebnije.

To ne umanjuje Fergusonovu veličinu, veliki uvek imaju protekciju, ali pričamo o činjenicama.

Novo-kralj-CG

pre 10 godina

Odje navijac M.Uniteda vec 20 god.Jedno je sigurno.David Moyes nije covjek koji treba da naslijedi Fergusona.Vrijeme ce pokazati.Pozdrav

Ime moje

pre 10 godina

Uz familiju uvek ide i zaštita – Aleks se nikada nije ustručavao da uđe u sukob sa bilo kim da zaštiti svoj klub i svoje igrače, što mu je tokom karijere donelo mnoge rivale, ponekad i neprijatelje, a i popriličnu količinu kazni – 15 utakmica suspenzije za 5 odvojenih napada na sudije u poslednjih 10 godina. Solidan učinak za čoveka na čelu kluba koji po mišljenju mnogih rivalskih navijača ima sudijsku protekciju.

Ko da sam citao o Duletu i Partizanu, ista prica... :D

Milos

pre 10 godina

Aleks vise nema snage i to se videlo u ovoj sezoni,a trebalo bi neko mladji da ga zameni,Moes ili Murinjo svejedno je,Aleks zna zasto je to uradio,treba da se stvarati tim protiv nove fudbalske sile koja se pojavljuje a to su nemci predvodjeni Bajernom i Borusijom,a Aleks nema snage za to...

danguba

pre 10 godina

Meni je iz ovoga jasno da se Murinjo priprema za ManU. Prvo svi natpisi u medijima, a zatim i transfer Ronalda... Iskreno, više bih volio Mojesa na tom mjestu, ali najveći nedostatak mu je što ne zna kako se osvajaju trofeji i pitanje je da li bi bio u stanju zadržati šampionski niz u nikad jačoj konkurenciji.
Ipak, Murinjo je garant medijske pažnje i magnet za sve vrhunske igrače, tako da situacija je prilično jasna.

Ssssssss

pre 10 godina

Pozdrav za velikog Fergija,suze su mi krenule na.oči kad sam.ovo.pročitao više ništa.neće biti.isto neće više.biti.onih.epskih poteza fergusona poput žvakanja žvake.,mlataranja rukama.....Fudbal.više neće biti isti

Manchester United

pre 10 godina

Sir Alex Ferguson, A Knighted Champion
So Many Years the boss and we adore him
Simply The Best, United through and through
Forever we will be his Red Army

Born in govan on the night of new years eve
Came a boy with dreams to be a champion
And the rest Is history, now he's left a legacy
And he will be remembered forever

Sir Alex Ferguson, A Knighted Champion
So Many Years the boss and we adore him
Simply The Best, United through and through
Forever we will be his Red Army

Like the greats from before and others we adore
Fergie keeps the Manchester tradition
We play all out in attack, and solid at the back
and thats what make the club united

Sir Alex Ferguson, A Knighted Champion
So Many Years the boss and we adore him
Simply The Best, United through and through
Forever we will be his Red Army


Sir Alex Ferguson, A Knighted Champion
So Many Years the boss and we adore him
Simply The Best, United through and through
Forever we will be his Red Army
Forever we will be his Red Army

Daniel

pre 10 godina

Hvala ti za sve lepe uspomene
Hvala ti za sve titule
Hvala ti sto si slomio i deklasirao Liverpoola nekoliko puta
Hvala ti sto si slomio i deklasirao City-a nekoliko puta.

Sir Alex Ferguson, iz dubine moje duse hvala ti za sve radosti sto si pruzio meni i ostalim navijacima Uniteda zadnjih 26 godina!

milosh-nish

pre 10 godina

a,pa znaci zato je ove godine titula bila namestena junajtedu, a fergijevo povlacenje nije bilo unapred objavljeno da ne bi bilo providno. Zato ove godine protiv njih nije sviran nijedan penal i polovina golova su im iz ofsajda. Dobro, fergi je to zasluzio.
(jelena, 8. maj 2013 14:19)


go back to kitchen dear.

Juventino

pre 10 godina

Svaka ti cast legendo ! Bilo je zadovoljstvo gledati utakmice Man Utd kroz sve ove godine dok si ti kormilario tim brodom. Svaki puta pregrst ocekivanja, sta li je sada spremio Sir Alex ? U posljednjih 20 godina to je mogla nekolicina, da tako privuce paznju i da pokaze na terenu zasto si najbolji. Drugi su bili i prosli, ti si bio i ostao najveci. Klasa je vjecna. Zauvijek ces ostati upamcen kao jedan od najvecih sportskih profesionalaca.

Uzivaj u zasluzenoj penziji i zivi nam dugo !

Slaviša

pre 10 godina

Mogu mrzeti, prezirati i gaditi se Mančester Junajteda, ali velikom, najvećem ser Aleksu Fergusonu skidam kapu i ponosan sam što sam njegov savremenik!
Glory, glory Leeds United!

Mad4Red

pre 10 godina

Verovatnoo iz pouzdanih izvora saznajem naslednik Fergusona će biti Siniša Mihajlović i svi će morati da pevaju pre utakmice Glory ManUtd, nema automobila preko 2 iljade kubika znači Pasat i Superb eventualno Octavia ili Golf ipak je to narodni srpski auto i da FIAT 500L za ove omladince, imaće najveću platu u klubu a porez će plaćati narod Mančestera... Očekujem pojačanja u vidu Dekija Stanković, Maksimovića, Mijajlovića, Miljkovića, Babovića sve Ramadanijeve sinove.... Aj u zdravlje mi bili braćo i sestre Srbi.... Malo humora nije na odmet... :D

pepi

pre 10 godina

Хвала за све, Ферги! Од како пратим европски фудбал, навијам за МЈ. Тешко да постоји достојан наследник.

Realno

pre 10 godina

Ser Aleks Ferguson je ziveo na Old Trafordu! On je tipican primer kako treba da se radi u jednom velikom klubu. Sledeci trener ce morati da prihvati ogromnu odgovornost, a mislim da ce to biti Mozes iz Evertona... Ko god bio, voleo bih da ide Fergijevim stopama...

musa dembele

pre 10 godina

Definitivno,kraj epohe i dominacije! Bice titula,ali ne i onako vezanih.. On je bio simbol Man Utd,pola kluba najmanje... Igraci su zbog njega postovali instituciju i davali sve od sebe!

Cole

pre 10 godina

Pa otkud tako odjednom?
Njegova zaostavština je tolika da je morao bar dve-tri godine ranije da najavi odlazak. Usput, ne znam koga će da angžuju, ali znam da Rafa ne treba da bude na čelu Mančestera.

Marko

pre 10 godina

Nista vise nece biti isto posle ovoga,covek je bio brend ostrvskog i svetskog fudbala ! Fergi falices svim fudbalskim zaljubljenicima..

ZGodan

pre 10 godina

samo bih želio čestitati novinaru na sjajnom tekstu. svaka čast!
kod nas u hrv se novinarstvo svelo na prijevod (loših) članaka sa stranih poratala. Ovo je bilo stvarno zadovoljstvo čitati.
pozdrav svim ljudima dobre volje iz ZG...

ultrabgd1

pre 10 godina

40 godina pratim i volim fudbal i najodgovornije kažem da je autor ovog teksta, Vladimir Novaković, najtalentovaniji novinar na prostorima ex Yu. Neverovatna lucidnost i moć zapažanja . Bravo Vlado !

AS Monaco - Serbian Fans (Facebook)

pre 10 godina

Ovo sto je Ser Alex uradio je skoro pa nenadmasivo. Klub je bio u rangu danasnje Aston Ville ili West Hema, u konkurenciji Notingema, Liverpula, Arsenala i Lidsa uspeva da osvoji toliko trofeja i sto je najvaznije zaustavi ove timove. Samo pogledajte gde su oni danas i kako stoje sa titulama.

Chelsea FTW

pre 10 godina

Za koga god da navijate, voleli vi Manchester ili ne, jedno moramo svi priznati Ser Alex Ferguson je LEGENDA. i ovo jeste kraj jedne ere. Veliko postovanje

Hoces Iskreno ?

pre 10 godina

Nikada nisam voleo Man UTD. niti bili koji engleski klub , pa cak nisam gajio nikakav poseban osecaj ni prema Fergusonu.
Sad,kada sam procitao ovaj clanak,uvideo sam da je Feguson covek institucija.
U najmanju ruku,stadio bi trebao da promeni ime Stadion Ser Alex Ferguson.
Moze se reci da je on stvorio Man UTD.
Hvala novinaru na ovom clanku.

lazarcks

pre 10 godina

Ja sam navijac Liverpula ali moram da pozdravim ovu legendu fudbala.Derbi Liverpul-Man utd nece vise biti isti,necu te proklinjati da progutas zvaku :-D a ni fudbal vise nece biti isti.Ne moze niko da ga zameni.Jedan je SAF.Postovanje gospodine!!

Nemanja BGD

pre 10 godina

Hvala ti Fergie za godine uzivanja u pracenju Mancester Junajteda, kluba koji je, ne samo igrom, vec i svojom istorijom i stilom za glavu iznad ostalih.

Inace, svaka cast za tekst. Vladimir Novakovic je verovatno jedini, ili jedan od jako retkih pravih dobrih novinara na nasim prostorima.

nsdule

pre 10 godina

Nikada on nece otici. Uvek ce on biti uz MANUTD. Bice pomocni trener ili tako vec nesto. Takvi ljudi ne odlaze samo tako. Pozz Legendo i kralju MANUTD.

P.S. Morao je doci taj dan. :((((

Tekelija

pre 10 godina

Сад контам зашто је Вермез отишао из Партизана...
:)))

Ферги је жива легенда.
Харизматичан и позитивно луд менаџер.

Похвале за текст.

Miky

pre 10 godina

Ja i dalje ne verujem, kako je moguce da odlazi veliki, najveci Ser Aleks Ferguson?!
Znate onaj osecaj kada se za nesto dugo spremate i mislite da ste spremni, a li, opet, kad se to desi osecate jednu veliku prazninu u srcu...
Ima li iko ko veruje da ce fudbal biti isti kao pre...
Hvala ti , legendo, na svemu!!!

Branko S.

pre 10 godina

Oduvek sam pisao i govorio da su treneri starog kova,prvo pedagozi,drugo zaljubljenici ove igre i nadasve lojalni svom klubu kojeg vole i vode.Davno 1989.na seminaru trenera u Mancesteru,evo zabelezio sam neke Fergijeve poruke:"Ako dozvolite igracu da se izdigne iznad kluba imace te velikih problema da postignete rezultate.Nijedan ne moze biti iznad kluba,on treba svoje individualne kvalitete da podredi timu,to ga cini zvezdom,timska igra a ne on sam.Vise me interesuje discplina u igri nego disciplina van terena.Postoji klupski pravilnik i svako ko se ogresi snosi konsekvence,o tome neka misli uprava kluba.Zaduzen si za kvalitet igre tima i igraca na terenu,to jedino donosi pobede.Teren i rad na istom je moja kancelarija i radno mesto,ako tako ne postupate necete daleko dogurati.Ako nemate autoritet i respekt igraca da slede vase ideje i zamisli dajte ostavku i promenite posao.Respekt prema saigracu,timu,klubu su postulati kojih se trebaju pridrzavati svi igraci tima,bez obzira dali su zvezde ili rezervni igraci,duh tima se zasniva na sloznoj familiji a ne skup razmazenih zvezda!Nemojte se zavaravati da vas nista sem uspeha tima odrzava na menadjersko mesto,uspeh traje samo jedan dan posle odigrane utakmice,svaka druga utakmica je novi izazov igrali vi protiv Milvola ili Liverpula,spremate tim da pobedi svakog rivala.Nema malih ili velikih utakmica,utuviti to u glave igraca kad igraju protiv slabijeg tima.Za utakmicu protiv jaceg oni ce se motivirati sami - nisu oni deca!itd.