Nedelja, 28.04.2013.

17:06

Poginuo učenik u Vrnjačkoj Banji

Petnaestogodišnji učenik L.M. iz Bele Crkve stradao je na ekskurziji u Vrnjačkoj banji. Dečak je pao sa drugog sprata nedovršenog hotela u kućište lifta.

Izvor: B92

Poginuo uèenik u Vrnjaèkoj Banji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

89 Komentari

Sortiraj po:

pre 9 godina

Lule nas,svakog dana mu posecujemo grob...Nismo ga zaboravili,ni skolski drugovi ni braca i sestre izvidjaci ♥ VOLIM TE LUKA ♥♥♥ Nikada te necu preboleti.Ljubi te tvoja drugarica ♥

dragan

pre 11 godina

Ovakvi objekti u banjskim mestima su uobicajeni.U Vranjskoj banji jedan setospratni hotel bez vrata i prozora,sa nedovrsenim terasama a u zadnje vreme i malter otpada stoji tako oko 15g nema ograde tu se deca igraju a odraeli ko zna sta.Ima jedna mala tabla da to pripada PIO Srbije tj drzavno.Hotel je zamisljen lepo al celo mesto je prilicno zapostavljeno.U blizini je samo manji hotel i stacionar.Potok u blizini i trim staza lepo uredjeni al je mesto zabaceno.

Kozmo

pre 11 godina

@a gde je cuvar
(markomak, 28. april 2013 23:06)

Sta ce cuvar?Da ne ukradu slucajno armaturu iz zalivenog betona?
Pa deca su dobila slobodno da setaju po gradu,kupe sebi nesto,slikaju se,popiju pice,a ne da setaju po napustenim gradilistima.
Jel ti smatras kao vecina da je normalno penjati se po napustenim gradilistima?
A ova istrazni sudija,sta li je mogu samo da kazem da ni osnovnu nije zavrsila.Recenicu prostoprosirenu ne zna da slozi.
Ako je dete palo sa druge etaze na etazu -2 znaci da nije 2 sprata,nego cetiri.Sa kolegom upravo komentarisemo sta se desilo i gotovo smo inertno rekli da je mali hteo da urinira,da se sakrije od ociju i nosalantno usetao u liftni otvor.
Prisutna deca su znala,cula sigurno,ali su se uplasila i slucaj prijavili tek po stizanju u hotel.
PS:dajete molim vas ovu sudiju,sta li je vec posaljite na Prokletije da cuva medvede i orlove,a zimi cisti sneg

Зоран

pre 11 godina

U ovoj drzavi uvek mora neko da izgubi zivot da bi se "preduzele neke mere" !!!!!
(uzas, 28. april 2013 22:53)

Откуд ти идеја да се и после оваквих ствари предузимају мере? Код нас се РЕТКО када предузимају мере да се следећи пут исто не деси. Кажи ми једну озбиљну ствар која је промењена како се следећи пут не би поновила? НЕМА. Можда се мере некад и предузму, али то не реши проблем. Видиш да ту ломили ноге и пре овог момка. И шта је било? НИШТА.

PoeticGenius

pre 11 godina

Lepotani iz b92, a sto na neke vesti ne naštelujete da ne postoji opcija ostavljanja komentara? Malo li je svega nego ljudi jos treba da lupetaju svasta. Imaju za to slave, svadbe i sahrane svojih bliznjih, ovde bar nikom nisu neophodni. Mnogo se ljudima dozvoljava, evo ja sam prvi za ukidanje slobode govora.

Shelle

pre 11 godina

Jadno dete, jadni roditelji...
Kao roditelj tri decaka stavljam se u njihovu poziciju, a dusa mi vristi: NE, NE, NEEEE...!!!
Suze naviru, a bol cepa srce.
Obisao sam danas mesto nesrece, a gomila dece, njegovih drugara i drugarica, praznih pogleda i suznih ociju je gledalo u PROKLETU, AVETINJSKU praznu zgradu.
I ceo dan mi mi je samo ta nesreca u glavi.
Jadno dete. Jadni roditelji. Za njih vise normalnog zivota nikad nece biti.

Dusandevetdva

pre 11 godina

Saucesce porodici i svima.

Na zalost desavaju se ovakve stvari. Slazem se sa nekima da ne moze bas sve da se spreci. I u zemljama gde postoji red i zakon desavaju se gore stvari (mislim na masakre u skolama, ubadanje nozevima...). Sve je to stvar srece. Mene je udario automobil kada sam bio mali i odleteo sam 5 metara u stranu dok nisam udario u ogradu, iskrivsi je. Imao sam srece da nije bio autobus pa sam prosao samo s ogrebotinom i smrvljenom biciklom.
Kada smo bili klinci drugovi su na 3 spratu preskakali sa terase na terasu (rizikujuci zivot - ali ni sami nisu bili svesni toga). Nastavnici nisu znali to, naravno, a kako da znaju. Njih 5 ne mogu nikako da cuvaju 150 ucenika u svakom trenutku. Deca su to, a ne odrasli ljudi...
Kroz ova dva primera samo sam hteo reci da je sve stvar srece ili sudbine, ko veruje u nju... Neke stvari se desavaju same od sebe. Trenutak nepaznje i mozda vec odemo daleko odavde.

Maja

pre 11 godina

Svako ima svoju istinu. Ja često vodim đake u stručne posete. Nedavno smo vodili 200 učenika za izložbu u Bg i dnevnice smo dobili po 500 dinara, ali ne po djaku. Nas 8 nastavnika je dobilo dnevnice(8×500=4000 dinara) i to nam je skola platila a ne roditelji! Placali su realne troskove, niko na ucenicima nije zaradio nista. Jos uvek ima postenih prosvetnih radnika i direktora u školama Srbije. Jako mi je žao dečaka, jedan mlad čovek je otisao a mnogima je ova tragedija poslužila da pljuju po državi, profesorima, ministru. Ovo je nesreća od koje svi strepimo ali ovakva događanja niko ne može da predvidi i da spreči. Deca su neobuzdana, zato se zovu deca. Nemoguće ih je ispratiti 24h i isto tako ne dati velikoj deci malo slobodnog vremena da prošetaju. Deo školskog života i jesu putovanja i druženja kojih se svi sećamo sa radošću. Sudbina je nešto što nam se dešava, bez da je možemo racionalizovati. Da su roditelji znali, da su nastavnici znali šta ih čeka, nigde ne bi išli i vodili đake. Roditeljima iskreno saučešće upućujem i neka im dete počiva u miru.

C.B.

pre 11 godina

Da budem kratak, saucesce porodici i svima koji su izgubili jednu dragu osobu. Ali citiracu jednu pametnu izreku koju sam odavno cuo: "Mirno dete i lepa baba, to ne postoji." Meni u tim godinama se par puta desilo da zavrsim tragicno da su neke okolnosti bile drugacije. Nazalost ovo dete nije imalo srece. Ne moze se uvek kriviti ministarstvo ili profesori, ponekad pojedinac mora sam da odgovara za svoje postupke. Ali ovako da se zavrsi, je stvarno mnogo bez veze. "sometimes in life... S*$t just happens". Pozdrav...

banana

pre 11 godina

Najpre saucesce porodici decaka.
Sada ce okriviti nastavnike, koji ne mogu drzati decu pod staklenim zvonom. Na svakoj ekskurziji djaci dobijaju sat-dva slobodnog vremena, ali da rade neke normalne stvari, setaju itd. Odgovornost je na samom decaku, ne znam kako mu je uopste palo na pamet da se penje na zgradu, koja je nedovrsena i pritom neobezbedjena, totalno besmisleno.

zorica

pre 11 godina

SAUČEŠĆE PORODICI! Nažalost, biće sve više tragičnih dogadjaja medju učenicima koji odu na ekskurziji,ili na veliki odmor u školsko dvorište ili možda čak i za vreme časa,itd. Zašto? Zato što sve veći broj roditelja dozvoljava svojoj deci pravo da njih mora da slušaju učitelji i nastavnici,a o profesorima u srednjoj školi da i ne govorim. Veliki broj roditelja danas kaže da su prosvetni radnici obavezni da nešto nauče njihovu decu, pa i osnovnoj kulturi. MOLIM VAS, KOJE SU ONDA OBAVEZE RODITELJA? Da ih hrane i oblače? A vaspitanje? Pa i danas vaspitanje dece potiče sa kućnog praga.ALI KAKVO? Nekada se znalo ko kosi, a ko vodu nosi? A danas? Danas, nažalost, mnoga deca od svojih roditelja mogu da vide kako se postaje bogataš preko noći, kako se rukuje vatrenim oružjem ili najblaže rečeno, kako se prodaju ili koriste razni narkotici. DA LI SU I ZA TO KRIVI PROSVETNI RADNICI? Da li takvoj deci, sme bilo koji profesor, bilo šta da kaže? NE SME!!! jer može da bude suspendovan,ili optužen, a može i da ne sačeka novi dan. ko to zna...!? Danas mnoge majke ostave dete u vrtić,a one sa svojim društvom šetaju kućne ljubimce.I njen ljubimac je presrećan, ali zato ona nije zadovoljna vaspitačicom svog deteta,jer ga je vaspitaćica poslala u "ćoš",jer je isčupao pramen kose drugarici. SRAMOTA! Tačno je da ima propusta i neodgovornosti oko obezbedjenja mnogih gradjevinskih objekta, ali, molim vas, do koliko godina, zdravog čoveka treba neko da pazi, da se taj neko ne povredi? Da li do kraja života?

Alisa

pre 11 godina

Da imamo odgovornu lokalnu vlast,kao i vlasnike objekta,do sada bi trebalo da Zvezda bude objekat za primer,ali zbog mizernih licnih interesa umesto toga imamo ovakvu tragediju.Mi gradjani Vrnjacke Banje vec godinama apelujemo da se ovaj problem resi,da se ovako nesto vise nikada ne desi

Jasmina

pre 11 godina

Neka je laka zemlja i pokoj duše nastradalom dečaku.

Naravno da će sada Ministarstvo prosvete biti šokirano i "duboko će žaliti za izgubljenim životom"! A kad to oni nisu bili šokirani i iznenađeni !?
Godinama se govori da su u većini slučajeva loše organizovane ekskurzije samo paravan za pljačku roditelja na dogovorenim tenderima i kao po pravilu uvek sa nekim problemima. Da ne govorimo o ismejavanju odluke ovog ministarstva da nema proslave male mature po kafanama jer su direktori i nastavnici prvi u organizaciji kafana.

Anđa

pre 11 godina

Neka je laka zemlja i pokoj duši nastradalom dečaku i saučešće njegovim roditeljima.
A gospodin Ministar Obradović kao prvo da podnese momentalnu i neopozivu ostavku jer je to najmanji moralni čin i obaveza koju ima ! Ali s obzirom da on morala nema i da je kod nas sve politika pa i kad dete pogine, znamo da od toga nema ništa. Koliko je učenika poginulo za vaša dva mandata gospodine Ministre i koliko još treba da pogine da bi vi napokon bili skinuti sa ove funkcije !? O ovome će se pričati još koji dan a onda će se sve zaboraviti do naredne ekskurzije koje niko ne može zaustaviti jer su zarade od stotinak evra direktora lepe. Toliko vredi jedan mladi život u Srbiji, a cenovnik piše Ministarstvo prosvete lično !

Nemanja

pre 11 godina

Ovo nije prvi put da se to dešava. Tačno. Išao sam u VB 4 godine u školu i odlično poznajem taj teren. Na zvezdu se penje da bi se duvalo, drogiralo, itd. Možda neko zna da je mrak u tom objektu i po danu i da je mala vidljivost, samim tim i opasno mesto. Takođe na jednom spratu mogu se videti dušeci, špricevi, itd, itd... Zvezda 2 ili mesto za narkomaniju ili klošarenje... Deo gde bi trebao biti lift je vrlo opasan, jer kao što rekoh vidljivost je vrlo mala. Ipak vlasnik Zvezde, fontana, nije odgovoran zbog ovoga jer je prvo privatno vlasništvo, a kao drugo, niko nije planirao da se objekat neće završiti, ali sudbina, ekonomska kriza je učinila svoje već dugo, dugo godina unazad. Sve je vrlo eksplicitno. Nepravedno je optuživati vlasnike objekta i opštinu. Ne pravdam ih, ali to je moje mišljenje. Bio sam 4 godine tamo i prvo što sam video na šetalištu su bili grafiti na tom objektu i postavljam sebi pitanje kako ja da odem tamo. Svi dolazimo u iskušenja, ali nekada se desi nešto strašno na nepoznatim terenima. Saučešće porodici, vrlo mi je žao.

Saša

pre 11 godina

Prije sat sam prijedorske gimnazijalce (prvi razred) vratio sa predivne trodnevne ekskurzije u Beogradu i Novom Sadu. Zahvaljujem Uzvišenom Gospodu što je sve prošlo super, što su djeca bila predivna, razmišljam jesam li bio malo dosadan u stalnim prebrojavanjima i kontrolama.... i onda pročitah ovo. Imam još samo snage da izjavim saučešće roditeljima i da se pomolim Bogu da se ništa slično više nigdje ne ponovi.

Velibor, USA

pre 11 godina

@Neko ko se seca i sl., sve to moze biti da je tako, ali ne mora! josh se ne znaju pojedinosti o sluchaju ni da li je zbog dechakove "nesvesnosti,nezrelosti,ovo,ono..." ni nishta. moguce je da je dechak bio sasvim pristojan i svestan i zreo, ali znatizeljan, radoznao, voleo malo privatnosti nasamo, mozda ga je zaintrigirala ta zgrada da je poseti, pregleda, a mozda ga je i neko naveo/la da ode tamo ili chak bio gurnut. sve je to moguce, zato ne trchite ljudi sa zakljuchcima! zaista, tishina je potrebna, barem tishina o (i) prema poginulom dechaku!
nepobitan problem je da lokalne gradske vlasti ochito nisu propisno ogradile zgradu niti postavile upozorenje koje je moralo da bude postavljeno svuda oko zgrade niti onemogucili pristup zgradi a morali su!!!

Najdublje saucheshce porodici dechaka i pokoj dushi mladom andjelu!

CVEEELE

pre 11 godina

Krivica je prvenstveno na lokalnoj vlasti! Upitajte se da li ste i kada videli svog gradonačelnika (predsednika opštine) da hoda ulicom i razgovara sa građanima, da obiđe nebezbedna mesta, da pogleda kako je oko škola, u domovima zdravlja,...? Ja u mojem gradu nisam nijednom video gradonačelnika van zgrade ili automobila (osim na svečanim promocijama pred izbore)! A tera treći mandat! Tako smo mi svi, pa i deca taoci njihove bahatosti i neodgovornosti. Sami smo krivi, saučešće roditeljima đaka.

od misa do slona

pre 11 godina

@(Jedan roditelj koji je besan zbog sveopsteg javasluka, 28. april 2013 19:33)
Pa ti tvoje dete vezi lancima. I ja imam troje, ali sam posvetio paznju da ne postoji strunf grupe.
Neka popuse, neka popiju, ali pamet u glavu.
Po gradilistima ne hodaju jer su svesni opasnosti popustanje oplate, lose izvedenih stubova, urusavanje.
Ja ne smatram da je bilo ko od nastavnika trebao da im podeli slemove da zapisavaju lift.
Moj drug je takodje upao i na srecu nije bilo armature, no sav se izlomio.
Ja sam isao u skolu od 2500 djaka, gde su rekreativne, ekskurzije od prvog razreda osnovne skole. Nikada se nikom do kraja mog osnovnog obrazovanja, a kasnije i srednjeg nije desilo nista.
I kad se desavalo, sve je bilo crno u kraju od saobracajki do prekomerne doze i eksperimentisanje sa sedativima i alkoholom, ali se sve desavalo van skole. Nesrece se desavaju, a zbog toga ne treba nikog nabijati na kolac.
Mozda mali nije pao, nego skocio.

I.

pre 11 godina

Pre svega, saucesce porodici, neka je laka zemlja malom.

Kao drugo, nemojte mi zameriti, ali secam se nasih eksurzija. Kad smo bili 8. razred - a naravno, na svakoj ekskurziji dobijete par sati "slobodno", nekoliko decaka se bukvalno otrovalo od alkohola i pritom je jedan upao u neku rupu i isekao se na neku zardjalu zicu pa je zavrsio prvo na ispiranju a zatim na zasivanju sa antitetanusom. Verujem da je vecina vas imala slicno iskustvo sa drugarima, a nastavnici da decom koju vode. Ne kazem da je ovaj decko bio pijan, ali neke stvari se ne mogu iskontrolisati u potpunosti.

dule

pre 11 godina

@ultra srbin,
po tebi svaki učenik treba da ima pratnju!Gluposti,pa nema 30 nastavnika u odeljenju.Jer učenici imaju pratnju kada su u školama i u svom gradu?Nije smeo da ide u napuštenu mračnu zgradu,i tamo da telefonira,kako reče njegova drugarica,i kada se vidi rupa od nje se beži.Nema ovde odgovornih,to se desilo i to je to.Moraju učenici primernije da se ponašaju,da ne glume mangupe,da se ne opijaju.

ultrasrbin

pre 11 godina

doctor, 28. april 2013 19:15

Nemoj molim te da lupas. Sta je uopste trazio tamo je najgluplje moguce pitanje? JA ima dva mnogo bolja:
Zasto ucenici nisu imali nadzor nekog starijeg?
Kako se desilo da ucenici imaju pristup nezavrsenom i neobezbedjenom objektu?
Isto ovako su mogli da se pobiju, odu na kupanje...

Neko ko se seca

pre 11 godina

Svi pisu dete, dete, alo sa 15 godina mozes sasvim pristojno da rasudjujes, u tim godinama svako leto smo bili sa profom jednim po 10 dana u Kotoru, sami blejali po ceo dan, al niko nije morao da nam govori ili da ogradjuje stene da bismo mi znali da je opasno setati pored litica i sl.

Kad smo bili klinci jurili smo se oko tih nezavrsenih gradjevina i igrali zmurke ovde po u BG-u, i tako svako leto, i zamisli nikom nije nista bilo.

Tragicno jeste, ali krivljenje profesora, drzave ili sistema je neosnovano.

Zivimo u realnom svetu, sa 15 godina mozes biti vrlo svestan svega sto radis, ako su nasi roditelji mogli do tada na mene i moje vrsnjake, da uticu da budemo razumni i odgovorni dovoljno da ne upadnemo u ozbiljno sranje ili da ne poginemo, onda nema razloga da ne bude tako i sada, ali iskreno roditelji su omeksali i dobar deo dece danas je razmazen i previse zasticen, zato se i dogadjaju razne stvari, jer im je iskustvo sa realnim svetom nula.

Mogu da pisem do sutra, zao mi je deteta, ali ovo je sve do pojedinca.

Rudjinci

pre 11 godina

Inače taj objekat, Zvezda 2, je napravljen još 1988. ili 1989. godine. Tako da više od 20 godina stoji osam spratova betona, za koju se sada priča da ne zadovoljava sadašnje standarde po dimenzijama prostorija, kao i da je sve ovo vreme propadanja uticalo na to da je nebezbedna. Pre nekoliko godina Hotelsko preduzeće Fontana, kome pripada Zvezda, privatizovano. Naravno novog vlasnika, inače poznatog lokalnog"biznismena", nije interesovalo ulaganje i završetak Zvezde, ali je zato uzimao za sebe kredite na ime firme i prodavao lokale. Od kada je poništena privatizacija čeka se novi kupac. Takodje je u periodu od 2003. godine izgradjeno desetine zgrada bez plana i reda na mestima gde to nije smelo da se radi zbog lekovitih izvora i parkova. Korupcija i urbanistička mafija kakve nema u ostalim delovima zemlje. Zgrade su često bile sa nekim spratom više, podrum prepravljen u stanove, naravno bez parkinga. Ogroman novac koji se dobio od dozvola i raznih dažbina koje se plaćaju prilikom izgradnje je završio u džepovima pojedinaca (lokalnih političara). Od tih para je mogla da se završi ili ponovo izgradi Zvezda 2 i još mnogo toga. Nažalost uradjenje su samo male kozmetičke promene, a Vrnjačaka Banja je zatrpana betonom i zgradama što će uništiti budućnost lečilišta i turističkog mesta. Za to naravno, kao i za ovu tragediju, niko neće odgovarati.

Leo

pre 11 godina

Strašno. Pa i ja kada sam išao na jednodnevni izlet sa školom pre 3 godine, sa društvom sa bio u toj građevini i video sam to kućište lifta gde je dečak pao. Sav sam se naježio.

Srdjan Pavlovic

pre 11 godina

Alo bre...Ako je objekat zatvoren i ako nije u funckiji zagradite sve ulaze... Da je bilo zagradjeno ne bi prosli i ne bi' doslo do ovog nesrecnog slucaja...
Drzava,vlada...!
Saucesce porodici..

Nada

pre 11 godina

Neznam kako je to bedna dnevnica od 500 dinara po uceniku po danu. Ako povede 10 ucenika dobija 5.000 din a za 10 ucenika 20.000 po danu. Znam o cemu pricam jer sam u savetu roditelja. Direktori navijaju za ekskurzije u koje mogu da se dobro ugrade. Moje dete ne ide na ekskurzije. Jadni nesrecni roditelji. Moje saucesce.

nnidza

pre 11 godina

@kovac
Ja ne mogu da verujem da neko može ovakvu stvar da izgovori. Da si ikad vodio djake na ekskurziju shvatio bi da se sve svodi na dobru volju učenika. Ako roditelji ne mogu da edukuju decu i drže ih pod kontrolom barem kod svoje kuće nije li licemerno tražiti to od profesora? Meni niko nikad nije morao da kaže da ne prelazim sa terase na terasu hotela, da ne pretrčavam ulicu kad je crveno, da ne idem pijan na noćno kupanje, da ne mogu zbog face-a da pravim tel račun od 5h, itd... Jednostavno, karakteri dece i njihovih roditelja isplivaju van kuće a nesrećni profesori nose večiti beleg dečje gluposti i loših roditelja. svedok sam svakodnevne bahatosti roditelja i nadobudne dece koja ne prezaju niodčega i niotkoga. Toliko. Ko razume, razumeo je.

dule

pre 11 godina

Nemoj pojedinci da pricaju ko je kriv jer to je nedovrsen hotel, zgrada gde se ne ide, t.j ide ali na svoju odgovornost, ne krivite vise profesore, grad, jer se na ekskurzijama mora slusati nastavnik, bez odlaska na zabranjena mesta, bez alkohola. Budite realni malo, jako prosto.

Milosh

pre 11 godina

Saučešće porodici!!!
Samo se pitam da li ste vi koji pišete ove komentare bili na ekskurziji i ako ste bili šta ste tamo radili!!! I kako bi ste reagovali da vas vaši roditelji nisu pustili da idete!

jeti

pre 11 godina

(Misa) U ovom tuznom trenutku ne treba mesati babe i zabe.Kakve veze imaju avioni sa ovom tragedijom?Pa ne zivimo u komunizmu da vlada regulise sve!Ovo je pitanje lokalnog nivoa.Zasto postoji kom.policija i gradje.inspekcija?Ocigledna neprimena zakona i propisa koja postoji u ovoj oblasti.Nakon slucaja skorasnjeg -polomljen ringispil,stradala deca 1.razr.OS iz KS(srecom samo sa povredama,uspesno se oporavili svi) u KS je organizovan vasar.Javio se veliki broj organizatora zabave za decu(vozici,balerine,ringispili itd.)Znas koliko njih je dobilo dozvolu?NIKO!ZASTO-NIKO OD NJIH NIJE IMAO ATEST O BEZBEDNOSTI UREDJAJA ZA ZABAVU!!E to je postovanje zakona.Nazalost kod nas neko mora da strada da bi se zakon primenjivao!Saucesce porodici.

nemesis

pre 11 godina

@janika
Odakle ideja da su ucenici bili smesteni u objektu koji nije zavrsen. Objekat koji se pominje se nalazi na samoj promenadi. Gradiliste(koje je je napusteno pre dvadeset godina) je obezbedjeno. Vlasnik objekta je drustvena firma koja je na izdisaju poslednjih 20 god. Naravno na takvim mestima uvek postoji neka rupa kroz koju radoznali posetilac moze da prodje.
Na zalost ovo nije jedina zrtva ovog objekta. Moje saucesce!

kiki

pre 11 godina

I ja sam bio djak i ja sam isao na ekskurzije, jednodnevne, dvodnevne, visednevne pa se ne secam da se nesto ovako desavalo. A znate zasto, zato sto su me roditelji prvo lepo vaspitali da vodim racuna gde idem i sta radim pa me onda poslali u skolu i na ekskurziju.Zatim, u to vreme svaki gradjevinar bi dobio debelu kaznu ako bi nedovrseno gradiliste ostavio neobezbedjenim te takvih nije ili ih je bilo vrlo malo.Takodje svako ko je bio bar jednom na ekskurziji zna da su deca uvek dobijala nekoliko sati slobodnog vremena bez kontrole nastavnika jer se znalo da su vaspitana i vode racuna gde idu i sta rade za razliku od danas kada roditelji ocekuju da im svi drugi vaspitaju decu i vode racuna o njima osim njih samih.Sve u svemu, nacisto smo propalo drustvo u apsolutno svakom smislu.

Сфинга

pre 11 godina

Као прво, најискреније саучешће породици.
Све остало што напишем, и шта су остали написали је мање битно од изгубљеног младог живота!
А многи "мудраци" су просули гомилу "бисера мудрости"!!!
Више од десет година сам директор једне одличне средње школе, а сарадња са родитељима је свих ових година била сјајна. Пре сваке екскурзије ученици достављају свој здравствени картон, са којим се превентивно упознаје лекар који са ученицима путује. И током школске године сваког ученика најмање једном упућујемо код психолога, тако да се редовно прати и психички развој младих људи. По потреби и чешће.
А деце има свакакве, од сјајно васпитаних, па до проблематичних тинејџера.
Са свакаквим девијантним навикама, шароликим кућним васпитањем.
У школи сигурно нико није научио да пије алкохол, конзумира наркотике, не поштује старије,...
Све ово се доноси од куће и са улице!
Наравно, полиција не хапси наркодилере који вршљају око школа, него дежурни професори треба да се излажу опасности приликом конфронтација са кримосима.
Сваки пут Савету родитеља понудим једно место да отпутују на екскурзију са својом децом, али се до сада нико никада није јавио.
Када се путује у иностранство, зашто тамо?
Када је домаћа дестинација, хоћемо онамо!
Уз све напоре професора пратиоца, непријатности се увек могу догодити.
И на крају, школа је и васпитна установа, али никада не може да замени родитеље. Поготово оне немарне!

Srđan

pre 11 godina

hvata me strah kad vidim ovakve vesti, a za koji dan mi ćerkica ide na ekskurziju i to u prvom razredu na 7 dana, u naše vreme to nije bilo tako, tek kad smo bili malo stariji išli smo negde na par dana, a da je nisam pustio bilo bi mi krivo da ona jedina ostane. posle ove ekskurzije idu na jednodnevnu, kao da živimo u švajcarskoj!

Misa

pre 11 godina

Bitno je da nasa vlada kupuje Migove. Dok ne stignu avioni svi cemo poginuti po otvorenim sahtovima i rupama od liftova, tako da nece imati koga da brani od eventualnog napada neprijatelja.

Милан

pre 11 godina

@ (cica‘m, 28. april 2013 18:18)

Слажем се свим што сте написали у овом коментару (и разумем револт у оном другом) тако да немам шта да додам у вези са тим. Знам да није тема ни тренутак али с'обзиром да сте професор молим вас да обратите пажњу на разлику између "јер" и "је л'" (и на то како се ово потоње пише), упитну реченицу и сл.

Jedan roditelj koji je besan zbog sveopsteg javasluka

pre 11 godina

E sad. Ko ce da robija za ovo dete? Niko.

"Sta, pa nismo ogradili lift". "Pa vidi se trebao je da obrati paznju."

програмер

pre 11 godina

Због чега тај објекат није ограђен? Сад гледам на тв, нигде око објекта ни метар ограде!

abcd avioni

pre 11 godina

Aha, sada mi je jasno, da profovi ne dobijaju dnevnicu, da bi čuvali Vašu zlatnu decu, koju ni Vi ne želite da vodite sa sobom, onda bi sve bilo o-kej: Eto desilo se, ali bar nije bilo dnevnica?

Aha, sada mi je jasno, profovi im kupuju alkohol na tim ekskurzijama i teraju ih da se napijaju, a nemoj slučajno da je neko pretresao ranac mog zlatnog deteta, to je narušavanje privatnosti, o'ma privatna tužba...

Aha, sada mi je jasno, profovi su krivi ako ih zatvore u sobe, profovi su krivi ako im daju slobodno, krivi su što ne mogu u isto vreme da budu u svim sobama, krivi su što hoteli imaju terase...

Aha, sada mi je jasno, kada ukinu ekskurzije, profovi će biti krivi što su ih ukinuli, jer deca neće moći nigde da idu, a neko mora biti kriv, a ti omraženi profovi ništa ne rade, a lepo im stoji kada su krivi...

Aha, sada mi je jasno, jednoga dana će ukinuti sve raspuste, samo da omraženi profovi nemaju raspusta, ionako su raspusti stvoreni zbog njih, a možda će i biti krivi što će deca ići stalno u školu, zašto ne bi bili krivi?

Da komšiji crkne prof, zašto bi krava kada može i prof.

Saučešće porodici.

Ogorcena

pre 11 godina

I mi da se zalimo sto nam u Srbiji vlada bela kuga. Zgrozena sam i zgadjena ovom tragedijom, ovom nemarnoscu. Ako je vec jedan decak povredjen na istom objektu, kako to da su vlasti uopste dozvolile pristup istom. Prosle godine sam gledala decu u svom gradu, na ekskurziji, nemaju vise od 14-15 godina, pijani, bez ikakve kontrole, divljaju na klupi u parku ispred moje zgrade. Pitam se uopste, ko kontrolise ljude koji nam vode decu na ekskurzije, imamo li mi uopste tacne informacije kada poverimo decu... Moj sin iduce godine treba da ide na ekskurziju i svakim danom sam sve vise pod znakom pitanja da li da ga uopste pustim.
Saucesce porodici ovog stradalog decaka.

janika

pre 11 godina

Gluposti :
-Saucesce porodici
-Mora se ucenicima obezbediti bezbednost
-Ovo se vise ponoviti ne sme
-Pod hitno uraditi istragu
-itd,itd,itd,itd,....
Pa dobro dokle,dokle,dokle...............
Sta tu ima da se raspravlja,analizira,zkljucuje,optuzuje ???
Sve po zakonu ,tuzilac otvara istragu.Normalno,nema sanse da se zgrada pusta u opticaj ako nije zavrsena.Ako je neko pustio u opticaj taj treba da odgovara,takodje i komunalna inspekcija koja u takom malom gradu nije znala pored max-2-3 zgrade da jedna nije zavrsena.Takodje i urbanisti grada.Eeee,onda kad njih zatvorite na jedno 2-3 godine ( jos bolje 5-6godina),budite sigurni da vise u Srbiji nece niko propadati kroz lift i ostale spratove turbo gradnje.Ovako analizirajte i ocekujte vec sledece nedelje novu nesrecu.

Marko

pre 11 godina

Ama nema veze sa "rekreativnom nastavom" dogadja se i u sopstvenom gradu. Zalosno je sto su takvi "nedovrseni objekti" cesto neobezbedjeni , pa uzmite te pozaposljavane komunalne policajce cija je jedina svrha da se vozaju i trose benzin, organizujte ih da zastite sve takve objekte od pristupa u svim mestima.

Licemerje

pre 11 godina

Jutros sam bio u blizini tog objekta. Napušteno gradilište skoro da nije obezbeđeno, može da mu se priđe sa svih strana. Za ovo odgovornost treba da snosi lokalna samouprava i država jer je ovakvih rupa u Srbiji mnogo, a standardi zaštite se ne primenjuju!

miroslav

pre 11 godina

do kada više da se nešto preduzme nakon nesrećnog slučaja,
ima li neko ko treba da misli glavom unapred ili ga ovakvim izjavama one koji su odgovorni unapred aboliramo.

doctor

pre 11 godina

ZAO MI JE! Ali,ja sam 15 godina na ekskurziji sam isao za devojkama,po kaficima ,sobama.. Nisam se penjao na neizgradjene zgrade. Sta je trazio uopste tamo?Izvinjavam se,ali pokusajte da shvatite moj komentar. SAUCESCE PORODICI!

Зоран

pre 11 godina

(Srđan, 28. april 2013 19:04),
неко узима паре преко екскурзија и то форсира. Ни у моје време није било тако. Најдуже што сам био, то је било у Титовој Југославији, 5 дана у Охриду.

Biljana

pre 11 godina

Ne ulazim u raspravu koje kriv za ovaj nesrećni slučaj. Jedan mladi život se ugasio i to je tragedija. Da sam ja prosvetni radnik, ne bih vodila učenike na ekskurziju, mislim da one više nemaju smisla.

Зоран

pre 11 godina

Pametni u Srbiji i sada ne daju deci da idu na ekskurzije, posebno oni sa mladjom decom, 1., 2., 3., 4. razred i POSEBNO na cuvene REKREATIVNE nastave. Moje dete za 12 godina skolovanja ovde u SAD imalo 1 ekskurziju autobusom u Vasington a REKREATIVNA nastava je bila par put u skolskom dvoristu.

samo ja

pre 11 godina

Uzimajuci sve u obzir, prvo se mislim dal da imam decu ili ne,...a kad vidim da bez potomstva zivot nema istinsku svrhu, onda se mislim dal da ga drzim zakljucanim u kuci..ili da ga pustim da zivi kao i sva deca,...a ja samo da strepim..i strepim...Saucesce porodici.

Harold

pre 11 godina

Koja je svrha ovih ekskurzija?
Obrazovna?
Evo mogucih razloga:
1. Da se deca izjurcaju na cistom vazduhu, bez kontrole.
2. Da nastavnici dobiju dnevnice. Direktor da se "ugradi".
3. Da deca pet dana obilaze mnogobrojne muzeje i istorijska mesta u VB.
4. Da se deca oslobde adrenalina praveci rsum po hotelskim sobama.
5. Da savesni medju nastavnicima danonocno strepe nad zivotima dece zbog nesto malo novca koje ce dobiti.
Decu treba odvesti, kada je to bezbedno, na izuzetno vazna mesta, bez minuta slobodnog vremena. Ujutru polazak, a uvece da su kod svojih kuca.
Ima li nekoga u Ministarstvu prosvete ko razmislja o tome?
Od ministra, iskreno, to ne ocekujem.

cica‘m

pre 11 godina

Tako je, mi nastavnici zelimo samo pare, nama su pare najbitnije, deca nas ne zanimaju, mi nemamo decu i ne znamo za ljubav i odgovornost prema deci. Ajde pojedinci pre nego krenete da pisete stavite prst na celo i ne sirite mrznju i bes na neduzne vec svoj bes i ljutnju usmerite i uradite nesto za tu decu koju mi ne volimo. ccccccc

slavka

pre 11 godina

Deca starija od 10 godina idu na ekskurzije, rekreativne su za decu do 4. razreda. Rekreativna nastava uvek ima program, pocevsi od jutarnjih aktivnosti, gimnastika, setnje, sportske aktivnosti i vecernje zabave... Radim u objektu koji je namenjen iskljucivo deci, koji ima ambulantu. Sa svakom grupom dece tu je i doktor pedijatar. Za ekskurzije ne znam da li postoji plan... Da li treba izvsiti kontrolu kako se izvode programi? Da, i zbog ovih koji rade kako treba ali i onih koji ne rade.

Mladen

pre 11 godina

Saučešće porodici.


Najlakse zabraniti ekskurzije.
Sta sutra? Zabrana izlaska na ulicu?

Ako treba nešto zabraniti,onda treba zabraniti ovim političarima da se bave politikom.
To će uticati na svu zemlji, kao i na sigurnost učenika.

prelepi

pre 11 godina

Molim Vas UKINITE REKREATIVNE NASTAVE ! Bar dok se ne uvede red!
(Mr X, 28. april 2013 18:08)

To bi bilo kao da kazete "ukinite auto put ili ukinite visokogradnju" ,ljudi ginu na ekskurzijama,na ulici u svojoj sobi. Kakva je to psiha koja na svaku ovakvu vest panici kao da je poceo rat?
Poginulo dete, tragicno zaista ali bi bilo podjednako tragicno zabraniti ostaloj deci da zive svoje detinjstvo zbog potencijalne mogucnosti da negde poginu.
Videti gde je bio propust u bezbednosti i potruditi se da se to sanira, nema potrebe za bilo kakvom prevelikom reakcijom i panikom jer mi imamo 10 000 ekskurzija i rekreativnih godisnje (ako ne i vise) i ocekivano je (statisticki) da svakih 5-6 godina neko izgubi zivot.
Zvuci malo surovo reci, ali je prosto tako i toga su svi svesni.

Snežana

pre 11 godina

Treba zabraniti rekreativnu nastavu za učenike nižih razreda i ekskurzije koje služe nastavnicima za uzimanje bednih dnevnica, direktorima za dobijanje besplatnih aranžmana za letovanje, a za decu su potpuno beskorisne, nezanimljive, oni se voze autobusima u bednim hotelima jedu splačine, razgledaju nešto što nije primereno njihovom uzrastu ili ih uopšte ne zanima, a nije potrebno ni za svrhu obrazovanja. tako da ako je do tih dnevnica nek se uvede plaćanje nastavnicima na početku godine, i decu da ostave na miru.

Sabahudin

pre 11 godina

Tragedija! Ja bih u ztvor strpao prvo nadležnu inspekciju pa vlasnika objekta. Kola će se slomiti na nesretnom učitelju.
U moje vreme na rekreativnu nastavu se išlo na Testeru i Letenku na Fruškoj gori. Tamo su namenski pravljeni paviljoni za spavanje namenske učionice i letnje učionice na otvorenom. I sve je bilo besplatno. Ti objekti zvrje prazni i napušteni. A danas je provizija zakon, nažalost.

lol

pre 11 godina

Bravo Nešo, pčelica za tebe. Slažem se da je tu što-šta loše, ali svakako da je uvek najlakše kriviti profesore, državu, jednog, drugog, trećeg, a decu i njihove roditelje večito staviti na pijedestal mučeništva i izgubljene nevinosti. Manite se ćorava posla, ovakve nesreće se događaju ali nisu nužno povezane sa širom problematikom ekskurzija u kojoj udela imaju svi - od ugrađivanja agencija do roditelja koji ne uspeju da detetu koje polako dostiže zrelost utuve u glavu da iole normalna osoba neke stvari sebi ne sme da dopusti. A onda kada ih neki profesor pritisne, profesori su bauci i nesposobni. Svi trube na sav glas o pravima učenika a niko da obrne taj novčić pa da vidi na zaleđu stoje njihove obaveze.

Predrag

pre 11 godina

Pa nije valjda da su klinci bili smesteni u nezavrseni neobezbedjeni objekat.
Pa cak ni da su bili smesteni blizu takve gradjevinske situacije, nije normalno.
Svi su odgovorni : od direktora skole do agencije koja je organizovala eskurziju.
Zasto branite profesore koji prate decu.
Oni su najodgovorniji.
Trebali su odmah da pregledaju hotel i procene da li deci preti opasnost.

cica‘m

pre 11 godina

ja sam profesor, jer treba da napisem kakav teror trpim od roditelja da se po svaku cenu organizuje ekskurzija za njihovu razmazenu decu u inostranstvu, jer treba da vam pisemo da moramo da radimo kako nam direktori narede a njima ljudi iz opstine, a jel znate da ako povisim ton detstu dobijam otkaz, a onda se deca penju na glavu. Strasna tragedija za dete i njegovu porodicu i najblize ali nemojte da generalizujete i budete puni mrznje zbog raspada sistema u Srbiji. Sve je zakazalo i tragedije nam se desavaju na svakom koraku, zena u liftu, ljudi na gradilistima, sada dete a sutra.....

Surovi realista

pre 11 godina

Ajd što je dete dete pa se prentra gde stigne, al' šta je taj Vaš sugrađanin tražio na nedovršenom objektu? Kandidat za Darvinovu nagradu!

Sada će svi da se obruše na nesrećne nastavnice, a u školu će da pošalju inspekciju da proveri da li su imali svu potrebnu papirologiju i da li je sve bilo uredno potpisano i ispečatirano. :/

Činjenica je da nas od gluposti može zaštititi samo edukacija i ono osnovno vaspitanje koje se dobija kod kuće. Džaba visoke zaštitne ograde i znaci upozorenja.

joca

pre 11 godina

Velika tragedija, katastrofa...iskreno saučešće porodici...
a najoštrija kazna i sankcija odgovornima. zemljo Srbijo, mnogo si bre jadna , sa ili bez turista,svejedno.

"to nam tera turiste"!? koliko glup i sebičan komentar!

nesa

pre 11 godina

To nisu rekreativne nastave vec nacin da direktori,nastavnici,agencije i hoteli uzmu pare od roditelja.Hajka se sprovodi nad roditeljima koji nemogu ili ne zele da posalju decu na te eskurzije.Ide se bez plana nastave,obilaze se pijace,prodavnice,zabavni parkovi...deca su prepuštena sebi i ne retko konzumiraju drogu i alkogol.I sada skole forsiraju proslavu male mature po kafanama a ne u skoli kako je nalozeno od strane ministarstva.Opet je otisao jedan mlad zivot bez razloga i niko zbog toga nece odgovarati. Skoro su djaci pali sa vrteske i niko od prosvetnih radnika nece odgovarati.Rekreativna nastava je nastava,a ne zabava i prepuštanje dece da sama biraju gde ce i sta raditi. To je ,,biznis,,od koga mnogi danas zaradjuju i zato svi cute o necemu sto se odavno zna.Sramota i za nesposobnu drzavu i tuzioce i inspektore i mup i MP i direktore i nastavnike.

Vrnjcanin

pre 11 godina

Zivim u Vrnjackoj Banji i ovo nije prvi put, pre nekoliko godina je poginuo nas gradjanin i to i dalje stoji tako. Napusteno, otvoreno, bez bilo kakve zastite i ograde. Sto pre srediti objekat dok se ne ponovi slicna situacija, "Zvezda 2" mora da se srusi ili renovira! Samo nam to tera turiste! Hvala

Vrnjcanin

pre 11 godina

Zivim u Vrnjackoj Banji i ovo nije prvi put, pre nekoliko godina je poginuo nas gradjanin i to i dalje stoji tako. Napusteno, otvoreno, bez bilo kakve zastite i ograde. Sto pre srediti objekat dok se ne ponovi slicna situacija, "Zvezda 2" mora da se srusi ili renovira! Samo nam to tera turiste! Hvala

Sabahudin

pre 11 godina

Tragedija! Ja bih u ztvor strpao prvo nadležnu inspekciju pa vlasnika objekta. Kola će se slomiti na nesretnom učitelju.
U moje vreme na rekreativnu nastavu se išlo na Testeru i Letenku na Fruškoj gori. Tamo su namenski pravljeni paviljoni za spavanje namenske učionice i letnje učionice na otvorenom. I sve je bilo besplatno. Ti objekti zvrje prazni i napušteni. A danas je provizija zakon, nažalost.

cica‘m

pre 11 godina

ja sam profesor, jer treba da napisem kakav teror trpim od roditelja da se po svaku cenu organizuje ekskurzija za njihovu razmazenu decu u inostranstvu, jer treba da vam pisemo da moramo da radimo kako nam direktori narede a njima ljudi iz opstine, a jel znate da ako povisim ton detstu dobijam otkaz, a onda se deca penju na glavu. Strasna tragedija za dete i njegovu porodicu i najblize ali nemojte da generalizujete i budete puni mrznje zbog raspada sistema u Srbiji. Sve je zakazalo i tragedije nam se desavaju na svakom koraku, zena u liftu, ljudi na gradilistima, sada dete a sutra.....

nesa

pre 11 godina

To nisu rekreativne nastave vec nacin da direktori,nastavnici,agencije i hoteli uzmu pare od roditelja.Hajka se sprovodi nad roditeljima koji nemogu ili ne zele da posalju decu na te eskurzije.Ide se bez plana nastave,obilaze se pijace,prodavnice,zabavni parkovi...deca su prepuštena sebi i ne retko konzumiraju drogu i alkogol.I sada skole forsiraju proslavu male mature po kafanama a ne u skoli kako je nalozeno od strane ministarstva.Opet je otisao jedan mlad zivot bez razloga i niko zbog toga nece odgovarati. Skoro su djaci pali sa vrteske i niko od prosvetnih radnika nece odgovarati.Rekreativna nastava je nastava,a ne zabava i prepuštanje dece da sama biraju gde ce i sta raditi. To je ,,biznis,,od koga mnogi danas zaradjuju i zato svi cute o necemu sto se odavno zna.Sramota i za nesposobnu drzavu i tuzioce i inspektore i mup i MP i direktore i nastavnike.

Surovi realista

pre 11 godina

Ajd što je dete dete pa se prentra gde stigne, al' šta je taj Vaš sugrađanin tražio na nedovršenom objektu? Kandidat za Darvinovu nagradu!

Sada će svi da se obruše na nesrećne nastavnice, a u školu će da pošalju inspekciju da proveri da li su imali svu potrebnu papirologiju i da li je sve bilo uredno potpisano i ispečatirano. :/

Činjenica je da nas od gluposti može zaštititi samo edukacija i ono osnovno vaspitanje koje se dobija kod kuće. Džaba visoke zaštitne ograde i znaci upozorenja.

cica‘m

pre 11 godina

Tako je, mi nastavnici zelimo samo pare, nama su pare najbitnije, deca nas ne zanimaju, mi nemamo decu i ne znamo za ljubav i odgovornost prema deci. Ajde pojedinci pre nego krenete da pisete stavite prst na celo i ne sirite mrznju i bes na neduzne vec svoj bes i ljutnju usmerite i uradite nesto za tu decu koju mi ne volimo. ccccccc

abcd avioni

pre 11 godina

Aha, sada mi je jasno, da profovi ne dobijaju dnevnicu, da bi čuvali Vašu zlatnu decu, koju ni Vi ne želite da vodite sa sobom, onda bi sve bilo o-kej: Eto desilo se, ali bar nije bilo dnevnica?

Aha, sada mi je jasno, profovi im kupuju alkohol na tim ekskurzijama i teraju ih da se napijaju, a nemoj slučajno da je neko pretresao ranac mog zlatnog deteta, to je narušavanje privatnosti, o'ma privatna tužba...

Aha, sada mi je jasno, profovi su krivi ako ih zatvore u sobe, profovi su krivi ako im daju slobodno, krivi su što ne mogu u isto vreme da budu u svim sobama, krivi su što hoteli imaju terase...

Aha, sada mi je jasno, kada ukinu ekskurzije, profovi će biti krivi što su ih ukinuli, jer deca neće moći nigde da idu, a neko mora biti kriv, a ti omraženi profovi ništa ne rade, a lepo im stoji kada su krivi...

Aha, sada mi je jasno, jednoga dana će ukinuti sve raspuste, samo da omraženi profovi nemaju raspusta, ionako su raspusti stvoreni zbog njih, a možda će i biti krivi što će deca ići stalno u školu, zašto ne bi bili krivi?

Da komšiji crkne prof, zašto bi krava kada može i prof.

Saučešće porodici.

Сфинга

pre 11 godina

Као прво, најискреније саучешће породици.
Све остало што напишем, и шта су остали написали је мање битно од изгубљеног младог живота!
А многи "мудраци" су просули гомилу "бисера мудрости"!!!
Више од десет година сам директор једне одличне средње школе, а сарадња са родитељима је свих ових година била сјајна. Пре сваке екскурзије ученици достављају свој здравствени картон, са којим се превентивно упознаје лекар који са ученицима путује. И током школске године сваког ученика најмање једном упућујемо код психолога, тако да се редовно прати и психички развој младих људи. По потреби и чешће.
А деце има свакакве, од сјајно васпитаних, па до проблематичних тинејџера.
Са свакаквим девијантним навикама, шароликим кућним васпитањем.
У школи сигурно нико није научио да пије алкохол, конзумира наркотике, не поштује старије,...
Све ово се доноси од куће и са улице!
Наравно, полиција не хапси наркодилере који вршљају око школа, него дежурни професори треба да се излажу опасности приликом конфронтација са кримосима.
Сваки пут Савету родитеља понудим једно место да отпутују на екскурзију са својом децом, али се до сада нико никада није јавио.
Када се путује у иностранство, зашто тамо?
Када је домаћа дестинација, хоћемо онамо!
Уз све напоре професора пратиоца, непријатности се увек могу догодити.
И на крају, школа је и васпитна установа, али никада не може да замени родитеље. Поготово оне немарне!

Neko ko se seca

pre 11 godina

Svi pisu dete, dete, alo sa 15 godina mozes sasvim pristojno da rasudjujes, u tim godinama svako leto smo bili sa profom jednim po 10 dana u Kotoru, sami blejali po ceo dan, al niko nije morao da nam govori ili da ogradjuje stene da bismo mi znali da je opasno setati pored litica i sl.

Kad smo bili klinci jurili smo se oko tih nezavrsenih gradjevina i igrali zmurke ovde po u BG-u, i tako svako leto, i zamisli nikom nije nista bilo.

Tragicno jeste, ali krivljenje profesora, drzave ili sistema je neosnovano.

Zivimo u realnom svetu, sa 15 godina mozes biti vrlo svestan svega sto radis, ako su nasi roditelji mogli do tada na mene i moje vrsnjake, da uticu da budemo razumni i odgovorni dovoljno da ne upadnemo u ozbiljno sranje ili da ne poginemo, onda nema razloga da ne bude tako i sada, ali iskreno roditelji su omeksali i dobar deo dece danas je razmazen i previse zasticen, zato se i dogadjaju razne stvari, jer im je iskustvo sa realnim svetom nula.

Mogu da pisem do sutra, zao mi je deteta, ali ovo je sve do pojedinca.

prelepi

pre 11 godina

Molim Vas UKINITE REKREATIVNE NASTAVE ! Bar dok se ne uvede red!
(Mr X, 28. april 2013 18:08)

To bi bilo kao da kazete "ukinite auto put ili ukinite visokogradnju" ,ljudi ginu na ekskurzijama,na ulici u svojoj sobi. Kakva je to psiha koja na svaku ovakvu vest panici kao da je poceo rat?
Poginulo dete, tragicno zaista ali bi bilo podjednako tragicno zabraniti ostaloj deci da zive svoje detinjstvo zbog potencijalne mogucnosti da negde poginu.
Videti gde je bio propust u bezbednosti i potruditi se da se to sanira, nema potrebe za bilo kakvom prevelikom reakcijom i panikom jer mi imamo 10 000 ekskurzija i rekreativnih godisnje (ako ne i vise) i ocekivano je (statisticki) da svakih 5-6 godina neko izgubi zivot.
Zvuci malo surovo reci, ali je prosto tako i toga su svi svesni.

kiki

pre 11 godina

I ja sam bio djak i ja sam isao na ekskurzije, jednodnevne, dvodnevne, visednevne pa se ne secam da se nesto ovako desavalo. A znate zasto, zato sto su me roditelji prvo lepo vaspitali da vodim racuna gde idem i sta radim pa me onda poslali u skolu i na ekskurziju.Zatim, u to vreme svaki gradjevinar bi dobio debelu kaznu ako bi nedovrseno gradiliste ostavio neobezbedjenim te takvih nije ili ih je bilo vrlo malo.Takodje svako ko je bio bar jednom na ekskurziji zna da su deca uvek dobijala nekoliko sati slobodnog vremena bez kontrole nastavnika jer se znalo da su vaspitana i vode racuna gde idu i sta rade za razliku od danas kada roditelji ocekuju da im svi drugi vaspitaju decu i vode racuna o njima osim njih samih.Sve u svemu, nacisto smo propalo drustvo u apsolutno svakom smislu.

nnidza

pre 11 godina

@kovac
Ja ne mogu da verujem da neko može ovakvu stvar da izgovori. Da si ikad vodio djake na ekskurziju shvatio bi da se sve svodi na dobru volju učenika. Ako roditelji ne mogu da edukuju decu i drže ih pod kontrolom barem kod svoje kuće nije li licemerno tražiti to od profesora? Meni niko nikad nije morao da kaže da ne prelazim sa terase na terasu hotela, da ne pretrčavam ulicu kad je crveno, da ne idem pijan na noćno kupanje, da ne mogu zbog face-a da pravim tel račun od 5h, itd... Jednostavno, karakteri dece i njihovih roditelja isplivaju van kuće a nesrećni profesori nose večiti beleg dečje gluposti i loših roditelja. svedok sam svakodnevne bahatosti roditelja i nadobudne dece koja ne prezaju niodčega i niotkoga. Toliko. Ko razume, razumeo je.

lol

pre 11 godina

Bravo Nešo, pčelica za tebe. Slažem se da je tu što-šta loše, ali svakako da je uvek najlakše kriviti profesore, državu, jednog, drugog, trećeg, a decu i njihove roditelje večito staviti na pijedestal mučeništva i izgubljene nevinosti. Manite se ćorava posla, ovakve nesreće se događaju ali nisu nužno povezane sa širom problematikom ekskurzija u kojoj udela imaju svi - od ugrađivanja agencija do roditelja koji ne uspeju da detetu koje polako dostiže zrelost utuve u glavu da iole normalna osoba neke stvari sebi ne sme da dopusti. A onda kada ih neki profesor pritisne, profesori su bauci i nesposobni. Svi trube na sav glas o pravima učenika a niko da obrne taj novčić pa da vidi na zaleđu stoje njihove obaveze.

Mladen

pre 11 godina

Saučešće porodici.


Najlakse zabraniti ekskurzije.
Sta sutra? Zabrana izlaska na ulicu?

Ako treba nešto zabraniti,onda treba zabraniti ovim političarima da se bave politikom.
To će uticati na svu zemlji, kao i na sigurnost učenika.

Harold

pre 11 godina

Koja je svrha ovih ekskurzija?
Obrazovna?
Evo mogucih razloga:
1. Da se deca izjurcaju na cistom vazduhu, bez kontrole.
2. Da nastavnici dobiju dnevnice. Direktor da se "ugradi".
3. Da deca pet dana obilaze mnogobrojne muzeje i istorijska mesta u VB.
4. Da se deca oslobde adrenalina praveci rsum po hotelskim sobama.
5. Da savesni medju nastavnicima danonocno strepe nad zivotima dece zbog nesto malo novca koje ce dobiti.
Decu treba odvesti, kada je to bezbedno, na izuzetno vazna mesta, bez minuta slobodnog vremena. Ujutru polazak, a uvece da su kod svojih kuca.
Ima li nekoga u Ministarstvu prosvete ko razmislja o tome?
Od ministra, iskreno, to ne ocekujem.

zorica

pre 11 godina

SAUČEŠĆE PORODICI! Nažalost, biće sve više tragičnih dogadjaja medju učenicima koji odu na ekskurziji,ili na veliki odmor u školsko dvorište ili možda čak i za vreme časa,itd. Zašto? Zato što sve veći broj roditelja dozvoljava svojoj deci pravo da njih mora da slušaju učitelji i nastavnici,a o profesorima u srednjoj školi da i ne govorim. Veliki broj roditelja danas kaže da su prosvetni radnici obavezni da nešto nauče njihovu decu, pa i osnovnoj kulturi. MOLIM VAS, KOJE SU ONDA OBAVEZE RODITELJA? Da ih hrane i oblače? A vaspitanje? Pa i danas vaspitanje dece potiče sa kućnog praga.ALI KAKVO? Nekada se znalo ko kosi, a ko vodu nosi? A danas? Danas, nažalost, mnoga deca od svojih roditelja mogu da vide kako se postaje bogataš preko noći, kako se rukuje vatrenim oružjem ili najblaže rečeno, kako se prodaju ili koriste razni narkotici. DA LI SU I ZA TO KRIVI PROSVETNI RADNICI? Da li takvoj deci, sme bilo koji profesor, bilo šta da kaže? NE SME!!! jer može da bude suspendovan,ili optužen, a može i da ne sačeka novi dan. ko to zna...!? Danas mnoge majke ostave dete u vrtić,a one sa svojim društvom šetaju kućne ljubimce.I njen ljubimac je presrećan, ali zato ona nije zadovoljna vaspitačicom svog deteta,jer ga je vaspitaćica poslala u "ćoš",jer je isčupao pramen kose drugarici. SRAMOTA! Tačno je da ima propusta i neodgovornosti oko obezbedjenja mnogih gradjevinskih objekta, ali, molim vas, do koliko godina, zdravog čoveka treba neko da pazi, da se taj neko ne povredi? Da li do kraja života?

doctor

pre 11 godina

ZAO MI JE! Ali,ja sam 15 godina na ekskurziji sam isao za devojkama,po kaficima ,sobama.. Nisam se penjao na neizgradjene zgrade. Sta je trazio uopste tamo?Izvinjavam se,ali pokusajte da shvatite moj komentar. SAUCESCE PORODICI!

dule

pre 11 godina

Nemoj pojedinci da pricaju ko je kriv jer to je nedovrsen hotel, zgrada gde se ne ide, t.j ide ali na svoju odgovornost, ne krivite vise profesore, grad, jer se na ekskurzijama mora slusati nastavnik, bez odlaska na zabranjena mesta, bez alkohola. Budite realni malo, jako prosto.

joca

pre 11 godina

Velika tragedija, katastrofa...iskreno saučešće porodici...
a najoštrija kazna i sankcija odgovornima. zemljo Srbijo, mnogo si bre jadna , sa ili bez turista,svejedno.

"to nam tera turiste"!? koliko glup i sebičan komentar!

Maja

pre 11 godina

Svako ima svoju istinu. Ja često vodim đake u stručne posete. Nedavno smo vodili 200 učenika za izložbu u Bg i dnevnice smo dobili po 500 dinara, ali ne po djaku. Nas 8 nastavnika je dobilo dnevnice(8×500=4000 dinara) i to nam je skola platila a ne roditelji! Placali su realne troskove, niko na ucenicima nije zaradio nista. Jos uvek ima postenih prosvetnih radnika i direktora u školama Srbije. Jako mi je žao dečaka, jedan mlad čovek je otisao a mnogima je ova tragedija poslužila da pljuju po državi, profesorima, ministru. Ovo je nesreća od koje svi strepimo ali ovakva događanja niko ne može da predvidi i da spreči. Deca su neobuzdana, zato se zovu deca. Nemoguće ih je ispratiti 24h i isto tako ne dati velikoj deci malo slobodnog vremena da prošetaju. Deo školskog života i jesu putovanja i druženja kojih se svi sećamo sa radošću. Sudbina je nešto što nam se dešava, bez da je možemo racionalizovati. Da su roditelji znali, da su nastavnici znali šta ih čeka, nigde ne bi išli i vodili đake. Roditeljima iskreno saučešće upućujem i neka im dete počiva u miru.

Rudjinci

pre 11 godina

Inače taj objekat, Zvezda 2, je napravljen još 1988. ili 1989. godine. Tako da više od 20 godina stoji osam spratova betona, za koju se sada priča da ne zadovoljava sadašnje standarde po dimenzijama prostorija, kao i da je sve ovo vreme propadanja uticalo na to da je nebezbedna. Pre nekoliko godina Hotelsko preduzeće Fontana, kome pripada Zvezda, privatizovano. Naravno novog vlasnika, inače poznatog lokalnog"biznismena", nije interesovalo ulaganje i završetak Zvezde, ali je zato uzimao za sebe kredite na ime firme i prodavao lokale. Od kada je poništena privatizacija čeka se novi kupac. Takodje je u periodu od 2003. godine izgradjeno desetine zgrada bez plana i reda na mestima gde to nije smelo da se radi zbog lekovitih izvora i parkova. Korupcija i urbanistička mafija kakve nema u ostalim delovima zemlje. Zgrade su često bile sa nekim spratom više, podrum prepravljen u stanove, naravno bez parkinga. Ogroman novac koji se dobio od dozvola i raznih dažbina koje se plaćaju prilikom izgradnje je završio u džepovima pojedinaca (lokalnih političara). Od tih para je mogla da se završi ili ponovo izgradi Zvezda 2 i još mnogo toga. Nažalost uradjenje su samo male kozmetičke promene, a Vrnjačaka Banja je zatrpana betonom i zgradama što će uništiti budućnost lečilišta i turističkog mesta. Za to naravno, kao i za ovu tragediju, niko neće odgovarati.

Зоран

pre 11 godina

Pametni u Srbiji i sada ne daju deci da idu na ekskurzije, posebno oni sa mladjom decom, 1., 2., 3., 4. razred i POSEBNO na cuvene REKREATIVNE nastave. Moje dete za 12 godina skolovanja ovde u SAD imalo 1 ekskurziju autobusom u Vasington a REKREATIVNA nastava je bila par put u skolskom dvoristu.

slavka

pre 11 godina

Deca starija od 10 godina idu na ekskurzije, rekreativne su za decu do 4. razreda. Rekreativna nastava uvek ima program, pocevsi od jutarnjih aktivnosti, gimnastika, setnje, sportske aktivnosti i vecernje zabave... Radim u objektu koji je namenjen iskljucivo deci, koji ima ambulantu. Sa svakom grupom dece tu je i doktor pedijatar. Za ekskurzije ne znam da li postoji plan... Da li treba izvsiti kontrolu kako se izvode programi? Da, i zbog ovih koji rade kako treba ali i onih koji ne rade.

Misa

pre 11 godina

Bitno je da nasa vlada kupuje Migove. Dok ne stignu avioni svi cemo poginuti po otvorenim sahtovima i rupama od liftova, tako da nece imati koga da brani od eventualnog napada neprijatelja.

Marko

pre 11 godina

Ama nema veze sa "rekreativnom nastavom" dogadja se i u sopstvenom gradu. Zalosno je sto su takvi "nedovrseni objekti" cesto neobezbedjeni , pa uzmite te pozaposljavane komunalne policajce cija je jedina svrha da se vozaju i trose benzin, organizujte ih da zastite sve takve objekte od pristupa u svim mestima.

dule

pre 11 godina

@ultra srbin,
po tebi svaki učenik treba da ima pratnju!Gluposti,pa nema 30 nastavnika u odeljenju.Jer učenici imaju pratnju kada su u školama i u svom gradu?Nije smeo da ide u napuštenu mračnu zgradu,i tamo da telefonira,kako reče njegova drugarica,i kada se vidi rupa od nje se beži.Nema ovde odgovornih,to se desilo i to je to.Moraju učenici primernije da se ponašaju,da ne glume mangupe,da se ne opijaju.

C.B.

pre 11 godina

Da budem kratak, saucesce porodici i svima koji su izgubili jednu dragu osobu. Ali citiracu jednu pametnu izreku koju sam odavno cuo: "Mirno dete i lepa baba, to ne postoji." Meni u tim godinama se par puta desilo da zavrsim tragicno da su neke okolnosti bile drugacije. Nazalost ovo dete nije imalo srece. Ne moze se uvek kriviti ministarstvo ili profesori, ponekad pojedinac mora sam da odgovara za svoje postupke. Ali ovako da se zavrsi, je stvarno mnogo bez veze. "sometimes in life... S*$t just happens". Pozdrav...

Srđan

pre 11 godina

hvata me strah kad vidim ovakve vesti, a za koji dan mi ćerkica ide na ekskurziju i to u prvom razredu na 7 dana, u naše vreme to nije bilo tako, tek kad smo bili malo stariji išli smo negde na par dana, a da je nisam pustio bilo bi mi krivo da ona jedina ostane. posle ove ekskurzije idu na jednodnevnu, kao da živimo u švajcarskoj!

janika

pre 11 godina

Gluposti :
-Saucesce porodici
-Mora se ucenicima obezbediti bezbednost
-Ovo se vise ponoviti ne sme
-Pod hitno uraditi istragu
-itd,itd,itd,itd,....
Pa dobro dokle,dokle,dokle...............
Sta tu ima da se raspravlja,analizira,zkljucuje,optuzuje ???
Sve po zakonu ,tuzilac otvara istragu.Normalno,nema sanse da se zgrada pusta u opticaj ako nije zavrsena.Ako je neko pustio u opticaj taj treba da odgovara,takodje i komunalna inspekcija koja u takom malom gradu nije znala pored max-2-3 zgrade da jedna nije zavrsena.Takodje i urbanisti grada.Eeee,onda kad njih zatvorite na jedno 2-3 godine ( jos bolje 5-6godina),budite sigurni da vise u Srbiji nece niko propadati kroz lift i ostale spratove turbo gradnje.Ovako analizirajte i ocekujte vec sledece nedelje novu nesrecu.

програмер

pre 11 godina

Због чега тај објекат није ограђен? Сад гледам на тв, нигде око објекта ни метар ограде!

Saša

pre 11 godina

Prije sat sam prijedorske gimnazijalce (prvi razred) vratio sa predivne trodnevne ekskurzije u Beogradu i Novom Sadu. Zahvaljujem Uzvišenom Gospodu što je sve prošlo super, što su djeca bila predivna, razmišljam jesam li bio malo dosadan u stalnim prebrojavanjima i kontrolama.... i onda pročitah ovo. Imam još samo snage da izjavim saučešće roditeljima i da se pomolim Bogu da se ništa slično više nigdje ne ponovi.

I.

pre 11 godina

Pre svega, saucesce porodici, neka je laka zemlja malom.

Kao drugo, nemojte mi zameriti, ali secam se nasih eksurzija. Kad smo bili 8. razred - a naravno, na svakoj ekskurziji dobijete par sati "slobodno", nekoliko decaka se bukvalno otrovalo od alkohola i pritom je jedan upao u neku rupu i isekao se na neku zardjalu zicu pa je zavrsio prvo na ispiranju a zatim na zasivanju sa antitetanusom. Verujem da je vecina vas imala slicno iskustvo sa drugarima, a nastavnici da decom koju vode. Ne kazem da je ovaj decko bio pijan, ali neke stvari se ne mogu iskontrolisati u potpunosti.

CVEEELE

pre 11 godina

Krivica je prvenstveno na lokalnoj vlasti! Upitajte se da li ste i kada videli svog gradonačelnika (predsednika opštine) da hoda ulicom i razgovara sa građanima, da obiđe nebezbedna mesta, da pogleda kako je oko škola, u domovima zdravlja,...? Ja u mojem gradu nisam nijednom video gradonačelnika van zgrade ili automobila (osim na svečanim promocijama pred izbore)! A tera treći mandat! Tako smo mi svi, pa i deca taoci njihove bahatosti i neodgovornosti. Sami smo krivi, saučešće roditeljima đaka.

Snežana

pre 11 godina

Treba zabraniti rekreativnu nastavu za učenike nižih razreda i ekskurzije koje služe nastavnicima za uzimanje bednih dnevnica, direktorima za dobijanje besplatnih aranžmana za letovanje, a za decu su potpuno beskorisne, nezanimljive, oni se voze autobusima u bednim hotelima jedu splačine, razgledaju nešto što nije primereno njihovom uzrastu ili ih uopšte ne zanima, a nije potrebno ni za svrhu obrazovanja. tako da ako je do tih dnevnica nek se uvede plaćanje nastavnicima na početku godine, i decu da ostave na miru.

Biljana

pre 11 godina

Ne ulazim u raspravu koje kriv za ovaj nesrećni slučaj. Jedan mladi život se ugasio i to je tragedija. Da sam ja prosvetni radnik, ne bih vodila učenike na ekskurziju, mislim da one više nemaju smisla.

Licemerje

pre 11 godina

Jutros sam bio u blizini tog objekta. Napušteno gradilište skoro da nije obezbeđeno, može da mu se priđe sa svih strana. Za ovo odgovornost treba da snosi lokalna samouprava i država jer je ovakvih rupa u Srbiji mnogo, a standardi zaštite se ne primenjuju!

jeti

pre 11 godina

(Misa) U ovom tuznom trenutku ne treba mesati babe i zabe.Kakve veze imaju avioni sa ovom tragedijom?Pa ne zivimo u komunizmu da vlada regulise sve!Ovo je pitanje lokalnog nivoa.Zasto postoji kom.policija i gradje.inspekcija?Ocigledna neprimena zakona i propisa koja postoji u ovoj oblasti.Nakon slucaja skorasnjeg -polomljen ringispil,stradala deca 1.razr.OS iz KS(srecom samo sa povredama,uspesno se oporavili svi) u KS je organizovan vasar.Javio se veliki broj organizatora zabave za decu(vozici,balerine,ringispili itd.)Znas koliko njih je dobilo dozvolu?NIKO!ZASTO-NIKO OD NJIH NIJE IMAO ATEST O BEZBEDNOSTI UREDJAJA ZA ZABAVU!!E to je postovanje zakona.Nazalost kod nas neko mora da strada da bi se zakon primenjivao!Saucesce porodici.

Милан

pre 11 godina

@ (cica‘m, 28. april 2013 18:18)

Слажем се свим што сте написали у овом коментару (и разумем револт у оном другом) тако да немам шта да додам у вези са тим. Знам да није тема ни тренутак али с'обзиром да сте професор молим вас да обратите пажњу на разлику између "јер" и "је л'" (и на то како се ово потоње пише), упитну реченицу и сл.

Milosh

pre 11 godina

Saučešće porodici!!!
Samo se pitam da li ste vi koji pišete ove komentare bili na ekskurziji i ako ste bili šta ste tamo radili!!! I kako bi ste reagovali da vas vaši roditelji nisu pustili da idete!

banana

pre 11 godina

Najpre saucesce porodici decaka.
Sada ce okriviti nastavnike, koji ne mogu drzati decu pod staklenim zvonom. Na svakoj ekskurziji djaci dobijaju sat-dva slobodnog vremena, ali da rade neke normalne stvari, setaju itd. Odgovornost je na samom decaku, ne znam kako mu je uopste palo na pamet da se penje na zgradu, koja je nedovrsena i pritom neobezbedjena, totalno besmisleno.

nemesis

pre 11 godina

@janika
Odakle ideja da su ucenici bili smesteni u objektu koji nije zavrsen. Objekat koji se pominje se nalazi na samoj promenadi. Gradiliste(koje je je napusteno pre dvadeset godina) je obezbedjeno. Vlasnik objekta je drustvena firma koja je na izdisaju poslednjih 20 god. Naravno na takvim mestima uvek postoji neka rupa kroz koju radoznali posetilac moze da prodje.
Na zalost ovo nije jedina zrtva ovog objekta. Moje saucesce!

Srdjan Pavlovic

pre 11 godina

Alo bre...Ako je objekat zatvoren i ako nije u funckiji zagradite sve ulaze... Da je bilo zagradjeno ne bi prosli i ne bi' doslo do ovog nesrecnog slucaja...
Drzava,vlada...!
Saucesce porodici..

samo ja

pre 11 godina

Uzimajuci sve u obzir, prvo se mislim dal da imam decu ili ne,...a kad vidim da bez potomstva zivot nema istinsku svrhu, onda se mislim dal da ga drzim zakljucanim u kuci..ili da ga pustim da zivi kao i sva deca,...a ja samo da strepim..i strepim...Saucesce porodici.

od misa do slona

pre 11 godina

@(Jedan roditelj koji je besan zbog sveopsteg javasluka, 28. april 2013 19:33)
Pa ti tvoje dete vezi lancima. I ja imam troje, ali sam posvetio paznju da ne postoji strunf grupe.
Neka popuse, neka popiju, ali pamet u glavu.
Po gradilistima ne hodaju jer su svesni opasnosti popustanje oplate, lose izvedenih stubova, urusavanje.
Ja ne smatram da je bilo ko od nastavnika trebao da im podeli slemove da zapisavaju lift.
Moj drug je takodje upao i na srecu nije bilo armature, no sav se izlomio.
Ja sam isao u skolu od 2500 djaka, gde su rekreativne, ekskurzije od prvog razreda osnovne skole. Nikada se nikom do kraja mog osnovnog obrazovanja, a kasnije i srednjeg nije desilo nista.
I kad se desavalo, sve je bilo crno u kraju od saobracajki do prekomerne doze i eksperimentisanje sa sedativima i alkoholom, ali se sve desavalo van skole. Nesrece se desavaju, a zbog toga ne treba nikog nabijati na kolac.
Mozda mali nije pao, nego skocio.

Alisa

pre 11 godina

Da imamo odgovornu lokalnu vlast,kao i vlasnike objekta,do sada bi trebalo da Zvezda bude objekat za primer,ali zbog mizernih licnih interesa umesto toga imamo ovakvu tragediju.Mi gradjani Vrnjacke Banje vec godinama apelujemo da se ovaj problem resi,da se ovako nesto vise nikada ne desi

ultrasrbin

pre 11 godina

doctor, 28. april 2013 19:15

Nemoj molim te da lupas. Sta je uopste trazio tamo je najgluplje moguce pitanje? JA ima dva mnogo bolja:
Zasto ucenici nisu imali nadzor nekog starijeg?
Kako se desilo da ucenici imaju pristup nezavrsenom i neobezbedjenom objektu?
Isto ovako su mogli da se pobiju, odu na kupanje...

Nemanja

pre 11 godina

Ovo nije prvi put da se to dešava. Tačno. Išao sam u VB 4 godine u školu i odlično poznajem taj teren. Na zvezdu se penje da bi se duvalo, drogiralo, itd. Možda neko zna da je mrak u tom objektu i po danu i da je mala vidljivost, samim tim i opasno mesto. Takođe na jednom spratu mogu se videti dušeci, špricevi, itd, itd... Zvezda 2 ili mesto za narkomaniju ili klošarenje... Deo gde bi trebao biti lift je vrlo opasan, jer kao što rekoh vidljivost je vrlo mala. Ipak vlasnik Zvezde, fontana, nije odgovoran zbog ovoga jer je prvo privatno vlasništvo, a kao drugo, niko nije planirao da se objekat neće završiti, ali sudbina, ekonomska kriza je učinila svoje već dugo, dugo godina unazad. Sve je vrlo eksplicitno. Nepravedno je optuživati vlasnike objekta i opštinu. Ne pravdam ih, ali to je moje mišljenje. Bio sam 4 godine tamo i prvo što sam video na šetalištu su bili grafiti na tom objektu i postavljam sebi pitanje kako ja da odem tamo. Svi dolazimo u iskušenja, ali nekada se desi nešto strašno na nepoznatim terenima. Saučešće porodici, vrlo mi je žao.

Зоран

pre 11 godina

(Srđan, 28. april 2013 19:04),
неко узима паре преко екскурзија и то форсира. Ни у моје време није било тако. Најдуже што сам био, то је било у Титовој Југославији, 5 дана у Охриду.

Leo

pre 11 godina

Strašno. Pa i ja kada sam išao na jednodnevni izlet sa školom pre 3 godine, sa društvom sa bio u toj građevini i video sam to kućište lifta gde je dečak pao. Sav sam se naježio.

Velibor, USA

pre 11 godina

@Neko ko se seca i sl., sve to moze biti da je tako, ali ne mora! josh se ne znaju pojedinosti o sluchaju ni da li je zbog dechakove "nesvesnosti,nezrelosti,ovo,ono..." ni nishta. moguce je da je dechak bio sasvim pristojan i svestan i zreo, ali znatizeljan, radoznao, voleo malo privatnosti nasamo, mozda ga je zaintrigirala ta zgrada da je poseti, pregleda, a mozda ga je i neko naveo/la da ode tamo ili chak bio gurnut. sve je to moguce, zato ne trchite ljudi sa zakljuchcima! zaista, tishina je potrebna, barem tishina o (i) prema poginulom dechaku!
nepobitan problem je da lokalne gradske vlasti ochito nisu propisno ogradile zgradu niti postavile upozorenje koje je moralo da bude postavljeno svuda oko zgrade niti onemogucili pristup zgradi a morali su!!!

Najdublje saucheshce porodici dechaka i pokoj dushi mladom andjelu!

Jedan roditelj koji je besan zbog sveopsteg javasluka

pre 11 godina

E sad. Ko ce da robija za ovo dete? Niko.

"Sta, pa nismo ogradili lift". "Pa vidi se trebao je da obrati paznju."

Anđa

pre 11 godina

Neka je laka zemlja i pokoj duši nastradalom dečaku i saučešće njegovim roditeljima.
A gospodin Ministar Obradović kao prvo da podnese momentalnu i neopozivu ostavku jer je to najmanji moralni čin i obaveza koju ima ! Ali s obzirom da on morala nema i da je kod nas sve politika pa i kad dete pogine, znamo da od toga nema ništa. Koliko je učenika poginulo za vaša dva mandata gospodine Ministre i koliko još treba da pogine da bi vi napokon bili skinuti sa ove funkcije !? O ovome će se pričati još koji dan a onda će se sve zaboraviti do naredne ekskurzije koje niko ne može zaustaviti jer su zarade od stotinak evra direktora lepe. Toliko vredi jedan mladi život u Srbiji, a cenovnik piše Ministarstvo prosvete lično !

Jasmina

pre 11 godina

Neka je laka zemlja i pokoj duše nastradalom dečaku.

Naravno da će sada Ministarstvo prosvete biti šokirano i "duboko će žaliti za izgubljenim životom"! A kad to oni nisu bili šokirani i iznenađeni !?
Godinama se govori da su u većini slučajeva loše organizovane ekskurzije samo paravan za pljačku roditelja na dogovorenim tenderima i kao po pravilu uvek sa nekim problemima. Da ne govorimo o ismejavanju odluke ovog ministarstva da nema proslave male mature po kafanama jer su direktori i nastavnici prvi u organizaciji kafana.

miroslav

pre 11 godina

do kada više da se nešto preduzme nakon nesrećnog slučaja,
ima li neko ko treba da misli glavom unapred ili ga ovakvim izjavama one koji su odgovorni unapred aboliramo.

Ogorcena

pre 11 godina

I mi da se zalimo sto nam u Srbiji vlada bela kuga. Zgrozena sam i zgadjena ovom tragedijom, ovom nemarnoscu. Ako je vec jedan decak povredjen na istom objektu, kako to da su vlasti uopste dozvolile pristup istom. Prosle godine sam gledala decu u svom gradu, na ekskurziji, nemaju vise od 14-15 godina, pijani, bez ikakve kontrole, divljaju na klupi u parku ispred moje zgrade. Pitam se uopste, ko kontrolise ljude koji nam vode decu na ekskurzije, imamo li mi uopste tacne informacije kada poverimo decu... Moj sin iduce godine treba da ide na ekskurziju i svakim danom sam sve vise pod znakom pitanja da li da ga uopste pustim.
Saucesce porodici ovog stradalog decaka.

Nada

pre 11 godina

Neznam kako je to bedna dnevnica od 500 dinara po uceniku po danu. Ako povede 10 ucenika dobija 5.000 din a za 10 ucenika 20.000 po danu. Znam o cemu pricam jer sam u savetu roditelja. Direktori navijaju za ekskurzije u koje mogu da se dobro ugrade. Moje dete ne ide na ekskurzije. Jadni nesrecni roditelji. Moje saucesce.

Predrag

pre 11 godina

Pa nije valjda da su klinci bili smesteni u nezavrseni neobezbedjeni objekat.
Pa cak ni da su bili smesteni blizu takve gradjevinske situacije, nije normalno.
Svi su odgovorni : od direktora skole do agencije koja je organizovala eskurziju.
Zasto branite profesore koji prate decu.
Oni su najodgovorniji.
Trebali su odmah da pregledaju hotel i procene da li deci preti opasnost.

Зоран

pre 11 godina

U ovoj drzavi uvek mora neko da izgubi zivot da bi se "preduzele neke mere" !!!!!
(uzas, 28. april 2013 22:53)

Откуд ти идеја да се и после оваквих ствари предузимају мере? Код нас се РЕТКО када предузимају мере да се следећи пут исто не деси. Кажи ми једну озбиљну ствар која је промењена како се следећи пут не би поновила? НЕМА. Можда се мере некад и предузму, али то не реши проблем. Видиш да ту ломили ноге и пре овог момка. И шта је било? НИШТА.

Kozmo

pre 11 godina

@a gde je cuvar
(markomak, 28. april 2013 23:06)

Sta ce cuvar?Da ne ukradu slucajno armaturu iz zalivenog betona?
Pa deca su dobila slobodno da setaju po gradu,kupe sebi nesto,slikaju se,popiju pice,a ne da setaju po napustenim gradilistima.
Jel ti smatras kao vecina da je normalno penjati se po napustenim gradilistima?
A ova istrazni sudija,sta li je mogu samo da kazem da ni osnovnu nije zavrsila.Recenicu prostoprosirenu ne zna da slozi.
Ako je dete palo sa druge etaze na etazu -2 znaci da nije 2 sprata,nego cetiri.Sa kolegom upravo komentarisemo sta se desilo i gotovo smo inertno rekli da je mali hteo da urinira,da se sakrije od ociju i nosalantno usetao u liftni otvor.
Prisutna deca su znala,cula sigurno,ali su se uplasila i slucaj prijavili tek po stizanju u hotel.
PS:dajete molim vas ovu sudiju,sta li je vec posaljite na Prokletije da cuva medvede i orlove,a zimi cisti sneg

Dusandevetdva

pre 11 godina

Saucesce porodici i svima.

Na zalost desavaju se ovakve stvari. Slazem se sa nekima da ne moze bas sve da se spreci. I u zemljama gde postoji red i zakon desavaju se gore stvari (mislim na masakre u skolama, ubadanje nozevima...). Sve je to stvar srece. Mene je udario automobil kada sam bio mali i odleteo sam 5 metara u stranu dok nisam udario u ogradu, iskrivsi je. Imao sam srece da nije bio autobus pa sam prosao samo s ogrebotinom i smrvljenom biciklom.
Kada smo bili klinci drugovi su na 3 spratu preskakali sa terase na terasu (rizikujuci zivot - ali ni sami nisu bili svesni toga). Nastavnici nisu znali to, naravno, a kako da znaju. Njih 5 ne mogu nikako da cuvaju 150 ucenika u svakom trenutku. Deca su to, a ne odrasli ljudi...
Kroz ova dva primera samo sam hteo reci da je sve stvar srece ili sudbine, ko veruje u nju... Neke stvari se desavaju same od sebe. Trenutak nepaznje i mozda vec odemo daleko odavde.

Shelle

pre 11 godina

Jadno dete, jadni roditelji...
Kao roditelj tri decaka stavljam se u njihovu poziciju, a dusa mi vristi: NE, NE, NEEEE...!!!
Suze naviru, a bol cepa srce.
Obisao sam danas mesto nesrece, a gomila dece, njegovih drugara i drugarica, praznih pogleda i suznih ociju je gledalo u PROKLETU, AVETINJSKU praznu zgradu.
I ceo dan mi mi je samo ta nesreca u glavi.
Jadno dete. Jadni roditelji. Za njih vise normalnog zivota nikad nece biti.

PoeticGenius

pre 11 godina

Lepotani iz b92, a sto na neke vesti ne naštelujete da ne postoji opcija ostavljanja komentara? Malo li je svega nego ljudi jos treba da lupetaju svasta. Imaju za to slave, svadbe i sahrane svojih bliznjih, ovde bar nikom nisu neophodni. Mnogo se ljudima dozvoljava, evo ja sam prvi za ukidanje slobode govora.

dragan

pre 11 godina

Ovakvi objekti u banjskim mestima su uobicajeni.U Vranjskoj banji jedan setospratni hotel bez vrata i prozora,sa nedovrsenim terasama a u zadnje vreme i malter otpada stoji tako oko 15g nema ograde tu se deca igraju a odraeli ko zna sta.Ima jedna mala tabla da to pripada PIO Srbije tj drzavno.Hotel je zamisljen lepo al celo mesto je prilicno zapostavljeno.U blizini je samo manji hotel i stacionar.Potok u blizini i trim staza lepo uredjeni al je mesto zabaceno.

pre 9 godina

Lule nas,svakog dana mu posecujemo grob...Nismo ga zaboravili,ni skolski drugovi ni braca i sestre izvidjaci ♥ VOLIM TE LUKA ♥♥♥ Nikada te necu preboleti.Ljubi te tvoja drugarica ♥

nesa

pre 11 godina

To nisu rekreativne nastave vec nacin da direktori,nastavnici,agencije i hoteli uzmu pare od roditelja.Hajka se sprovodi nad roditeljima koji nemogu ili ne zele da posalju decu na te eskurzije.Ide se bez plana nastave,obilaze se pijace,prodavnice,zabavni parkovi...deca su prepuštena sebi i ne retko konzumiraju drogu i alkogol.I sada skole forsiraju proslavu male mature po kafanama a ne u skoli kako je nalozeno od strane ministarstva.Opet je otisao jedan mlad zivot bez razloga i niko zbog toga nece odgovarati. Skoro su djaci pali sa vrteske i niko od prosvetnih radnika nece odgovarati.Rekreativna nastava je nastava,a ne zabava i prepuštanje dece da sama biraju gde ce i sta raditi. To je ,,biznis,,od koga mnogi danas zaradjuju i zato svi cute o necemu sto se odavno zna.Sramota i za nesposobnu drzavu i tuzioce i inspektore i mup i MP i direktore i nastavnike.

Predrag

pre 11 godina

Pa nije valjda da su klinci bili smesteni u nezavrseni neobezbedjeni objekat.
Pa cak ni da su bili smesteni blizu takve gradjevinske situacije, nije normalno.
Svi su odgovorni : od direktora skole do agencije koja je organizovala eskurziju.
Zasto branite profesore koji prate decu.
Oni su najodgovorniji.
Trebali su odmah da pregledaju hotel i procene da li deci preti opasnost.

Snežana

pre 11 godina

Treba zabraniti rekreativnu nastavu za učenike nižih razreda i ekskurzije koje služe nastavnicima za uzimanje bednih dnevnica, direktorima za dobijanje besplatnih aranžmana za letovanje, a za decu su potpuno beskorisne, nezanimljive, oni se voze autobusima u bednim hotelima jedu splačine, razgledaju nešto što nije primereno njihovom uzrastu ili ih uopšte ne zanima, a nije potrebno ni za svrhu obrazovanja. tako da ako je do tih dnevnica nek se uvede plaćanje nastavnicima na početku godine, i decu da ostave na miru.

Nada

pre 11 godina

Neznam kako je to bedna dnevnica od 500 dinara po uceniku po danu. Ako povede 10 ucenika dobija 5.000 din a za 10 ucenika 20.000 po danu. Znam o cemu pricam jer sam u savetu roditelja. Direktori navijaju za ekskurzije u koje mogu da se dobro ugrade. Moje dete ne ide na ekskurzije. Jadni nesrecni roditelji. Moje saucesce.

Зоран

pre 11 godina

Pametni u Srbiji i sada ne daju deci da idu na ekskurzije, posebno oni sa mladjom decom, 1., 2., 3., 4. razred i POSEBNO na cuvene REKREATIVNE nastave. Moje dete za 12 godina skolovanja ovde u SAD imalo 1 ekskurziju autobusom u Vasington a REKREATIVNA nastava je bila par put u skolskom dvoristu.

ultrasrbin

pre 11 godina

doctor, 28. april 2013 19:15

Nemoj molim te da lupas. Sta je uopste trazio tamo je najgluplje moguce pitanje? JA ima dva mnogo bolja:
Zasto ucenici nisu imali nadzor nekog starijeg?
Kako se desilo da ucenici imaju pristup nezavrsenom i neobezbedjenom objektu?
Isto ovako su mogli da se pobiju, odu na kupanje...

prelepi

pre 11 godina

Molim Vas UKINITE REKREATIVNE NASTAVE ! Bar dok se ne uvede red!
(Mr X, 28. april 2013 18:08)

To bi bilo kao da kazete "ukinite auto put ili ukinite visokogradnju" ,ljudi ginu na ekskurzijama,na ulici u svojoj sobi. Kakva je to psiha koja na svaku ovakvu vest panici kao da je poceo rat?
Poginulo dete, tragicno zaista ali bi bilo podjednako tragicno zabraniti ostaloj deci da zive svoje detinjstvo zbog potencijalne mogucnosti da negde poginu.
Videti gde je bio propust u bezbednosti i potruditi se da se to sanira, nema potrebe za bilo kakvom prevelikom reakcijom i panikom jer mi imamo 10 000 ekskurzija i rekreativnih godisnje (ako ne i vise) i ocekivano je (statisticki) da svakih 5-6 godina neko izgubi zivot.
Zvuci malo surovo reci, ali je prosto tako i toga su svi svesni.

Ogorcena

pre 11 godina

I mi da se zalimo sto nam u Srbiji vlada bela kuga. Zgrozena sam i zgadjena ovom tragedijom, ovom nemarnoscu. Ako je vec jedan decak povredjen na istom objektu, kako to da su vlasti uopste dozvolile pristup istom. Prosle godine sam gledala decu u svom gradu, na ekskurziji, nemaju vise od 14-15 godina, pijani, bez ikakve kontrole, divljaju na klupi u parku ispred moje zgrade. Pitam se uopste, ko kontrolise ljude koji nam vode decu na ekskurzije, imamo li mi uopste tacne informacije kada poverimo decu... Moj sin iduce godine treba da ide na ekskurziju i svakim danom sam sve vise pod znakom pitanja da li da ga uopste pustim.
Saucesce porodici ovog stradalog decaka.

Harold

pre 11 godina

Koja je svrha ovih ekskurzija?
Obrazovna?
Evo mogucih razloga:
1. Da se deca izjurcaju na cistom vazduhu, bez kontrole.
2. Da nastavnici dobiju dnevnice. Direktor da se "ugradi".
3. Da deca pet dana obilaze mnogobrojne muzeje i istorijska mesta u VB.
4. Da se deca oslobde adrenalina praveci rsum po hotelskim sobama.
5. Da savesni medju nastavnicima danonocno strepe nad zivotima dece zbog nesto malo novca koje ce dobiti.
Decu treba odvesti, kada je to bezbedno, na izuzetno vazna mesta, bez minuta slobodnog vremena. Ujutru polazak, a uvece da su kod svojih kuca.
Ima li nekoga u Ministarstvu prosvete ko razmislja o tome?
Od ministra, iskreno, to ne ocekujem.

joca

pre 11 godina

Velika tragedija, katastrofa...iskreno saučešće porodici...
a najoštrija kazna i sankcija odgovornima. zemljo Srbijo, mnogo si bre jadna , sa ili bez turista,svejedno.

"to nam tera turiste"!? koliko glup i sebičan komentar!

doctor

pre 11 godina

ZAO MI JE! Ali,ja sam 15 godina na ekskurziji sam isao za devojkama,po kaficima ,sobama.. Nisam se penjao na neizgradjene zgrade. Sta je trazio uopste tamo?Izvinjavam se,ali pokusajte da shvatite moj komentar. SAUCESCE PORODICI!

cica‘m

pre 11 godina

ja sam profesor, jer treba da napisem kakav teror trpim od roditelja da se po svaku cenu organizuje ekskurzija za njihovu razmazenu decu u inostranstvu, jer treba da vam pisemo da moramo da radimo kako nam direktori narede a njima ljudi iz opstine, a jel znate da ako povisim ton detstu dobijam otkaz, a onda se deca penju na glavu. Strasna tragedija za dete i njegovu porodicu i najblize ali nemojte da generalizujete i budete puni mrznje zbog raspada sistema u Srbiji. Sve je zakazalo i tragedije nam se desavaju na svakom koraku, zena u liftu, ljudi na gradilistima, sada dete a sutra.....

Misa

pre 11 godina

Bitno je da nasa vlada kupuje Migove. Dok ne stignu avioni svi cemo poginuti po otvorenim sahtovima i rupama od liftova, tako da nece imati koga da brani od eventualnog napada neprijatelja.

Vrnjcanin

pre 11 godina

Zivim u Vrnjackoj Banji i ovo nije prvi put, pre nekoliko godina je poginuo nas gradjanin i to i dalje stoji tako. Napusteno, otvoreno, bez bilo kakve zastite i ograde. Sto pre srediti objekat dok se ne ponovi slicna situacija, "Zvezda 2" mora da se srusi ili renovira! Samo nam to tera turiste! Hvala

cica‘m

pre 11 godina

Tako je, mi nastavnici zelimo samo pare, nama su pare najbitnije, deca nas ne zanimaju, mi nemamo decu i ne znamo za ljubav i odgovornost prema deci. Ajde pojedinci pre nego krenete da pisete stavite prst na celo i ne sirite mrznju i bes na neduzne vec svoj bes i ljutnju usmerite i uradite nesto za tu decu koju mi ne volimo. ccccccc

Anđa

pre 11 godina

Neka je laka zemlja i pokoj duši nastradalom dečaku i saučešće njegovim roditeljima.
A gospodin Ministar Obradović kao prvo da podnese momentalnu i neopozivu ostavku jer je to najmanji moralni čin i obaveza koju ima ! Ali s obzirom da on morala nema i da je kod nas sve politika pa i kad dete pogine, znamo da od toga nema ništa. Koliko je učenika poginulo za vaša dva mandata gospodine Ministre i koliko još treba da pogine da bi vi napokon bili skinuti sa ove funkcije !? O ovome će se pričati još koji dan a onda će se sve zaboraviti do naredne ekskurzije koje niko ne može zaustaviti jer su zarade od stotinak evra direktora lepe. Toliko vredi jedan mladi život u Srbiji, a cenovnik piše Ministarstvo prosvete lično !

Зоран

pre 11 godina

(Srđan, 28. april 2013 19:04),
неко узима паре преко екскурзија и то форсира. Ни у моје време није било тако. Најдуже што сам био, то је било у Титовој Југославији, 5 дана у Охриду.

Biljana

pre 11 godina

Ne ulazim u raspravu koje kriv za ovaj nesrećni slučaj. Jedan mladi život se ugasio i to je tragedija. Da sam ja prosvetni radnik, ne bih vodila učenike na ekskurziju, mislim da one više nemaju smisla.

Jedan roditelj koji je besan zbog sveopsteg javasluka

pre 11 godina

E sad. Ko ce da robija za ovo dete? Niko.

"Sta, pa nismo ogradili lift". "Pa vidi se trebao je da obrati paznju."

Surovi realista

pre 11 godina

Ajd što je dete dete pa se prentra gde stigne, al' šta je taj Vaš sugrađanin tražio na nedovršenom objektu? Kandidat za Darvinovu nagradu!

Sada će svi da se obruše na nesrećne nastavnice, a u školu će da pošalju inspekciju da proveri da li su imali svu potrebnu papirologiju i da li je sve bilo uredno potpisano i ispečatirano. :/

Činjenica je da nas od gluposti može zaštititi samo edukacija i ono osnovno vaspitanje koje se dobija kod kuće. Džaba visoke zaštitne ograde i znaci upozorenja.

Sabahudin

pre 11 godina

Tragedija! Ja bih u ztvor strpao prvo nadležnu inspekciju pa vlasnika objekta. Kola će se slomiti na nesretnom učitelju.
U moje vreme na rekreativnu nastavu se išlo na Testeru i Letenku na Fruškoj gori. Tamo su namenski pravljeni paviljoni za spavanje namenske učionice i letnje učionice na otvorenom. I sve je bilo besplatno. Ti objekti zvrje prazni i napušteni. A danas je provizija zakon, nažalost.

samo ja

pre 11 godina

Uzimajuci sve u obzir, prvo se mislim dal da imam decu ili ne,...a kad vidim da bez potomstva zivot nema istinsku svrhu, onda se mislim dal da ga drzim zakljucanim u kuci..ili da ga pustim da zivi kao i sva deca,...a ja samo da strepim..i strepim...Saucesce porodici.

Srđan

pre 11 godina

hvata me strah kad vidim ovakve vesti, a za koji dan mi ćerkica ide na ekskurziju i to u prvom razredu na 7 dana, u naše vreme to nije bilo tako, tek kad smo bili malo stariji išli smo negde na par dana, a da je nisam pustio bilo bi mi krivo da ona jedina ostane. posle ove ekskurzije idu na jednodnevnu, kao da živimo u švajcarskoj!

abcd avioni

pre 11 godina

Aha, sada mi je jasno, da profovi ne dobijaju dnevnicu, da bi čuvali Vašu zlatnu decu, koju ni Vi ne želite da vodite sa sobom, onda bi sve bilo o-kej: Eto desilo se, ali bar nije bilo dnevnica?

Aha, sada mi je jasno, profovi im kupuju alkohol na tim ekskurzijama i teraju ih da se napijaju, a nemoj slučajno da je neko pretresao ranac mog zlatnog deteta, to je narušavanje privatnosti, o'ma privatna tužba...

Aha, sada mi je jasno, profovi su krivi ako ih zatvore u sobe, profovi su krivi ako im daju slobodno, krivi su što ne mogu u isto vreme da budu u svim sobama, krivi su što hoteli imaju terase...

Aha, sada mi je jasno, kada ukinu ekskurzije, profovi će biti krivi što su ih ukinuli, jer deca neće moći nigde da idu, a neko mora biti kriv, a ti omraženi profovi ništa ne rade, a lepo im stoji kada su krivi...

Aha, sada mi je jasno, jednoga dana će ukinuti sve raspuste, samo da omraženi profovi nemaju raspusta, ionako su raspusti stvoreni zbog njih, a možda će i biti krivi što će deca ići stalno u školu, zašto ne bi bili krivi?

Da komšiji crkne prof, zašto bi krava kada može i prof.

Saučešće porodici.

Jasmina

pre 11 godina

Neka je laka zemlja i pokoj duše nastradalom dečaku.

Naravno da će sada Ministarstvo prosvete biti šokirano i "duboko će žaliti za izgubljenim životom"! A kad to oni nisu bili šokirani i iznenađeni !?
Godinama se govori da su u većini slučajeva loše organizovane ekskurzije samo paravan za pljačku roditelja na dogovorenim tenderima i kao po pravilu uvek sa nekim problemima. Da ne govorimo o ismejavanju odluke ovog ministarstva da nema proslave male mature po kafanama jer su direktori i nastavnici prvi u organizaciji kafana.

Милан

pre 11 godina

@ (cica‘m, 28. april 2013 18:18)

Слажем се свим што сте написали у овом коментару (и разумем револт у оном другом) тако да немам шта да додам у вези са тим. Знам да није тема ни тренутак али с'обзиром да сте професор молим вас да обратите пажњу на разлику између "јер" и "је л'" (и на то како се ово потоње пише), упитну реченицу и сл.

Neko ko se seca

pre 11 godina

Svi pisu dete, dete, alo sa 15 godina mozes sasvim pristojno da rasudjujes, u tim godinama svako leto smo bili sa profom jednim po 10 dana u Kotoru, sami blejali po ceo dan, al niko nije morao da nam govori ili da ogradjuje stene da bismo mi znali da je opasno setati pored litica i sl.

Kad smo bili klinci jurili smo se oko tih nezavrsenih gradjevina i igrali zmurke ovde po u BG-u, i tako svako leto, i zamisli nikom nije nista bilo.

Tragicno jeste, ali krivljenje profesora, drzave ili sistema je neosnovano.

Zivimo u realnom svetu, sa 15 godina mozes biti vrlo svestan svega sto radis, ako su nasi roditelji mogli do tada na mene i moje vrsnjake, da uticu da budemo razumni i odgovorni dovoljno da ne upadnemo u ozbiljno sranje ili da ne poginemo, onda nema razloga da ne bude tako i sada, ali iskreno roditelji su omeksali i dobar deo dece danas je razmazen i previse zasticen, zato se i dogadjaju razne stvari, jer im je iskustvo sa realnim svetom nula.

Mogu da pisem do sutra, zao mi je deteta, ali ovo je sve do pojedinca.

Licemerje

pre 11 godina

Jutros sam bio u blizini tog objekta. Napušteno gradilište skoro da nije obezbeđeno, može da mu se priđe sa svih strana. Za ovo odgovornost treba da snosi lokalna samouprava i država jer je ovakvih rupa u Srbiji mnogo, a standardi zaštite se ne primenjuju!

janika

pre 11 godina

Gluposti :
-Saucesce porodici
-Mora se ucenicima obezbediti bezbednost
-Ovo se vise ponoviti ne sme
-Pod hitno uraditi istragu
-itd,itd,itd,itd,....
Pa dobro dokle,dokle,dokle...............
Sta tu ima da se raspravlja,analizira,zkljucuje,optuzuje ???
Sve po zakonu ,tuzilac otvara istragu.Normalno,nema sanse da se zgrada pusta u opticaj ako nije zavrsena.Ako je neko pustio u opticaj taj treba da odgovara,takodje i komunalna inspekcija koja u takom malom gradu nije znala pored max-2-3 zgrade da jedna nije zavrsena.Takodje i urbanisti grada.Eeee,onda kad njih zatvorite na jedno 2-3 godine ( jos bolje 5-6godina),budite sigurni da vise u Srbiji nece niko propadati kroz lift i ostale spratove turbo gradnje.Ovako analizirajte i ocekujte vec sledece nedelje novu nesrecu.

od misa do slona

pre 11 godina

@(Jedan roditelj koji je besan zbog sveopsteg javasluka, 28. april 2013 19:33)
Pa ti tvoje dete vezi lancima. I ja imam troje, ali sam posvetio paznju da ne postoji strunf grupe.
Neka popuse, neka popiju, ali pamet u glavu.
Po gradilistima ne hodaju jer su svesni opasnosti popustanje oplate, lose izvedenih stubova, urusavanje.
Ja ne smatram da je bilo ko od nastavnika trebao da im podeli slemove da zapisavaju lift.
Moj drug je takodje upao i na srecu nije bilo armature, no sav se izlomio.
Ja sam isao u skolu od 2500 djaka, gde su rekreativne, ekskurzije od prvog razreda osnovne skole. Nikada se nikom do kraja mog osnovnog obrazovanja, a kasnije i srednjeg nije desilo nista.
I kad se desavalo, sve je bilo crno u kraju od saobracajki do prekomerne doze i eksperimentisanje sa sedativima i alkoholom, ali se sve desavalo van skole. Nesrece se desavaju, a zbog toga ne treba nikog nabijati na kolac.
Mozda mali nije pao, nego skocio.

Сфинга

pre 11 godina

Као прво, најискреније саучешће породици.
Све остало што напишем, и шта су остали написали је мање битно од изгубљеног младог живота!
А многи "мудраци" су просули гомилу "бисера мудрости"!!!
Више од десет година сам директор једне одличне средње школе, а сарадња са родитељима је свих ових година била сјајна. Пре сваке екскурзије ученици достављају свој здравствени картон, са којим се превентивно упознаје лекар који са ученицима путује. И током школске године сваког ученика најмање једном упућујемо код психолога, тако да се редовно прати и психички развој младих људи. По потреби и чешће.
А деце има свакакве, од сјајно васпитаних, па до проблематичних тинејџера.
Са свакаквим девијантним навикама, шароликим кућним васпитањем.
У школи сигурно нико није научио да пије алкохол, конзумира наркотике, не поштује старије,...
Све ово се доноси од куће и са улице!
Наравно, полиција не хапси наркодилере који вршљају око школа, него дежурни професори треба да се излажу опасности приликом конфронтација са кримосима.
Сваки пут Савету родитеља понудим једно место да отпутују на екскурзију са својом децом, али се до сада нико никада није јавио.
Када се путује у иностранство, зашто тамо?
Када је домаћа дестинација, хоћемо онамо!
Уз све напоре професора пратиоца, непријатности се увек могу догодити.
И на крају, школа је и васпитна установа, али никада не може да замени родитеље. Поготово оне немарне!

lol

pre 11 godina

Bravo Nešo, pčelica za tebe. Slažem se da je tu što-šta loše, ali svakako da je uvek najlakše kriviti profesore, državu, jednog, drugog, trećeg, a decu i njihove roditelje večito staviti na pijedestal mučeništva i izgubljene nevinosti. Manite se ćorava posla, ovakve nesreće se događaju ali nisu nužno povezane sa širom problematikom ekskurzija u kojoj udela imaju svi - od ugrađivanja agencija do roditelja koji ne uspeju da detetu koje polako dostiže zrelost utuve u glavu da iole normalna osoba neke stvari sebi ne sme da dopusti. A onda kada ih neki profesor pritisne, profesori su bauci i nesposobni. Svi trube na sav glas o pravima učenika a niko da obrne taj novčić pa da vidi na zaleđu stoje njihove obaveze.

zorica

pre 11 godina

SAUČEŠĆE PORODICI! Nažalost, biće sve više tragičnih dogadjaja medju učenicima koji odu na ekskurziji,ili na veliki odmor u školsko dvorište ili možda čak i za vreme časa,itd. Zašto? Zato što sve veći broj roditelja dozvoljava svojoj deci pravo da njih mora da slušaju učitelji i nastavnici,a o profesorima u srednjoj školi da i ne govorim. Veliki broj roditelja danas kaže da su prosvetni radnici obavezni da nešto nauče njihovu decu, pa i osnovnoj kulturi. MOLIM VAS, KOJE SU ONDA OBAVEZE RODITELJA? Da ih hrane i oblače? A vaspitanje? Pa i danas vaspitanje dece potiče sa kućnog praga.ALI KAKVO? Nekada se znalo ko kosi, a ko vodu nosi? A danas? Danas, nažalost, mnoga deca od svojih roditelja mogu da vide kako se postaje bogataš preko noći, kako se rukuje vatrenim oružjem ili najblaže rečeno, kako se prodaju ili koriste razni narkotici. DA LI SU I ZA TO KRIVI PROSVETNI RADNICI? Da li takvoj deci, sme bilo koji profesor, bilo šta da kaže? NE SME!!! jer može da bude suspendovan,ili optužen, a može i da ne sačeka novi dan. ko to zna...!? Danas mnoge majke ostave dete u vrtić,a one sa svojim društvom šetaju kućne ljubimce.I njen ljubimac je presrećan, ali zato ona nije zadovoljna vaspitačicom svog deteta,jer ga je vaspitaćica poslala u "ćoš",jer je isčupao pramen kose drugarici. SRAMOTA! Tačno je da ima propusta i neodgovornosti oko obezbedjenja mnogih gradjevinskih objekta, ali, molim vas, do koliko godina, zdravog čoveka treba neko da pazi, da se taj neko ne povredi? Da li do kraja života?

C.B.

pre 11 godina

Da budem kratak, saucesce porodici i svima koji su izgubili jednu dragu osobu. Ali citiracu jednu pametnu izreku koju sam odavno cuo: "Mirno dete i lepa baba, to ne postoji." Meni u tim godinama se par puta desilo da zavrsim tragicno da su neke okolnosti bile drugacije. Nazalost ovo dete nije imalo srece. Ne moze se uvek kriviti ministarstvo ili profesori, ponekad pojedinac mora sam da odgovara za svoje postupke. Ali ovako da se zavrsi, je stvarno mnogo bez veze. "sometimes in life... S*$t just happens". Pozdrav...

dule

pre 11 godina

@ultra srbin,
po tebi svaki učenik treba da ima pratnju!Gluposti,pa nema 30 nastavnika u odeljenju.Jer učenici imaju pratnju kada su u školama i u svom gradu?Nije smeo da ide u napuštenu mračnu zgradu,i tamo da telefonira,kako reče njegova drugarica,i kada se vidi rupa od nje se beži.Nema ovde odgovornih,to se desilo i to je to.Moraju učenici primernije da se ponašaju,da ne glume mangupe,da se ne opijaju.

banana

pre 11 godina

Najpre saucesce porodici decaka.
Sada ce okriviti nastavnike, koji ne mogu drzati decu pod staklenim zvonom. Na svakoj ekskurziji djaci dobijaju sat-dva slobodnog vremena, ali da rade neke normalne stvari, setaju itd. Odgovornost je na samom decaku, ne znam kako mu je uopste palo na pamet da se penje na zgradu, koja je nedovrsena i pritom neobezbedjena, totalno besmisleno.

Mladen

pre 11 godina

Saučešće porodici.


Najlakse zabraniti ekskurzije.
Sta sutra? Zabrana izlaska na ulicu?

Ako treba nešto zabraniti,onda treba zabraniti ovim političarima da se bave politikom.
To će uticati na svu zemlji, kao i na sigurnost učenika.

nnidza

pre 11 godina

@kovac
Ja ne mogu da verujem da neko može ovakvu stvar da izgovori. Da si ikad vodio djake na ekskurziju shvatio bi da se sve svodi na dobru volju učenika. Ako roditelji ne mogu da edukuju decu i drže ih pod kontrolom barem kod svoje kuće nije li licemerno tražiti to od profesora? Meni niko nikad nije morao da kaže da ne prelazim sa terase na terasu hotela, da ne pretrčavam ulicu kad je crveno, da ne idem pijan na noćno kupanje, da ne mogu zbog face-a da pravim tel račun od 5h, itd... Jednostavno, karakteri dece i njihovih roditelja isplivaju van kuće a nesrećni profesori nose večiti beleg dečje gluposti i loših roditelja. svedok sam svakodnevne bahatosti roditelja i nadobudne dece koja ne prezaju niodčega i niotkoga. Toliko. Ko razume, razumeo je.

Leo

pre 11 godina

Strašno. Pa i ja kada sam išao na jednodnevni izlet sa školom pre 3 godine, sa društvom sa bio u toj građevini i video sam to kućište lifta gde je dečak pao. Sav sam se naježio.

slavka

pre 11 godina

Deca starija od 10 godina idu na ekskurzije, rekreativne su za decu do 4. razreda. Rekreativna nastava uvek ima program, pocevsi od jutarnjih aktivnosti, gimnastika, setnje, sportske aktivnosti i vecernje zabave... Radim u objektu koji je namenjen iskljucivo deci, koji ima ambulantu. Sa svakom grupom dece tu je i doktor pedijatar. Za ekskurzije ne znam da li postoji plan... Da li treba izvsiti kontrolu kako se izvode programi? Da, i zbog ovih koji rade kako treba ali i onih koji ne rade.

програмер

pre 11 godina

Због чега тај објекат није ограђен? Сад гледам на тв, нигде око објекта ни метар ограде!

Srdjan Pavlovic

pre 11 godina

Alo bre...Ako je objekat zatvoren i ako nije u funckiji zagradite sve ulaze... Da je bilo zagradjeno ne bi prosli i ne bi' doslo do ovog nesrecnog slucaja...
Drzava,vlada...!
Saucesce porodici..

CVEEELE

pre 11 godina

Krivica je prvenstveno na lokalnoj vlasti! Upitajte se da li ste i kada videli svog gradonačelnika (predsednika opštine) da hoda ulicom i razgovara sa građanima, da obiđe nebezbedna mesta, da pogleda kako je oko škola, u domovima zdravlja,...? Ja u mojem gradu nisam nijednom video gradonačelnika van zgrade ili automobila (osim na svečanim promocijama pred izbore)! A tera treći mandat! Tako smo mi svi, pa i deca taoci njihove bahatosti i neodgovornosti. Sami smo krivi, saučešće roditeljima đaka.

dule

pre 11 godina

Nemoj pojedinci da pricaju ko je kriv jer to je nedovrsen hotel, zgrada gde se ne ide, t.j ide ali na svoju odgovornost, ne krivite vise profesore, grad, jer se na ekskurzijama mora slusati nastavnik, bez odlaska na zabranjena mesta, bez alkohola. Budite realni malo, jako prosto.

miroslav

pre 11 godina

do kada više da se nešto preduzme nakon nesrećnog slučaja,
ima li neko ko treba da misli glavom unapred ili ga ovakvim izjavama one koji su odgovorni unapred aboliramo.

Nemanja

pre 11 godina

Ovo nije prvi put da se to dešava. Tačno. Išao sam u VB 4 godine u školu i odlično poznajem taj teren. Na zvezdu se penje da bi se duvalo, drogiralo, itd. Možda neko zna da je mrak u tom objektu i po danu i da je mala vidljivost, samim tim i opasno mesto. Takođe na jednom spratu mogu se videti dušeci, špricevi, itd, itd... Zvezda 2 ili mesto za narkomaniju ili klošarenje... Deo gde bi trebao biti lift je vrlo opasan, jer kao što rekoh vidljivost je vrlo mala. Ipak vlasnik Zvezde, fontana, nije odgovoran zbog ovoga jer je prvo privatno vlasništvo, a kao drugo, niko nije planirao da se objekat neće završiti, ali sudbina, ekonomska kriza je učinila svoje već dugo, dugo godina unazad. Sve je vrlo eksplicitno. Nepravedno je optuživati vlasnike objekta i opštinu. Ne pravdam ih, ali to je moje mišljenje. Bio sam 4 godine tamo i prvo što sam video na šetalištu su bili grafiti na tom objektu i postavljam sebi pitanje kako ja da odem tamo. Svi dolazimo u iskušenja, ali nekada se desi nešto strašno na nepoznatim terenima. Saučešće porodici, vrlo mi je žao.

PoeticGenius

pre 11 godina

Lepotani iz b92, a sto na neke vesti ne naštelujete da ne postoji opcija ostavljanja komentara? Malo li je svega nego ljudi jos treba da lupetaju svasta. Imaju za to slave, svadbe i sahrane svojih bliznjih, ovde bar nikom nisu neophodni. Mnogo se ljudima dozvoljava, evo ja sam prvi za ukidanje slobode govora.

jeti

pre 11 godina

(Misa) U ovom tuznom trenutku ne treba mesati babe i zabe.Kakve veze imaju avioni sa ovom tragedijom?Pa ne zivimo u komunizmu da vlada regulise sve!Ovo je pitanje lokalnog nivoa.Zasto postoji kom.policija i gradje.inspekcija?Ocigledna neprimena zakona i propisa koja postoji u ovoj oblasti.Nakon slucaja skorasnjeg -polomljen ringispil,stradala deca 1.razr.OS iz KS(srecom samo sa povredama,uspesno se oporavili svi) u KS je organizovan vasar.Javio se veliki broj organizatora zabave za decu(vozici,balerine,ringispili itd.)Znas koliko njih je dobilo dozvolu?NIKO!ZASTO-NIKO OD NJIH NIJE IMAO ATEST O BEZBEDNOSTI UREDJAJA ZA ZABAVU!!E to je postovanje zakona.Nazalost kod nas neko mora da strada da bi se zakon primenjivao!Saucesce porodici.

I.

pre 11 godina

Pre svega, saucesce porodici, neka je laka zemlja malom.

Kao drugo, nemojte mi zameriti, ali secam se nasih eksurzija. Kad smo bili 8. razred - a naravno, na svakoj ekskurziji dobijete par sati "slobodno", nekoliko decaka se bukvalno otrovalo od alkohola i pritom je jedan upao u neku rupu i isekao se na neku zardjalu zicu pa je zavrsio prvo na ispiranju a zatim na zasivanju sa antitetanusom. Verujem da je vecina vas imala slicno iskustvo sa drugarima, a nastavnici da decom koju vode. Ne kazem da je ovaj decko bio pijan, ali neke stvari se ne mogu iskontrolisati u potpunosti.

Velibor, USA

pre 11 godina

@Neko ko se seca i sl., sve to moze biti da je tako, ali ne mora! josh se ne znaju pojedinosti o sluchaju ni da li je zbog dechakove "nesvesnosti,nezrelosti,ovo,ono..." ni nishta. moguce je da je dechak bio sasvim pristojan i svestan i zreo, ali znatizeljan, radoznao, voleo malo privatnosti nasamo, mozda ga je zaintrigirala ta zgrada da je poseti, pregleda, a mozda ga je i neko naveo/la da ode tamo ili chak bio gurnut. sve je to moguce, zato ne trchite ljudi sa zakljuchcima! zaista, tishina je potrebna, barem tishina o (i) prema poginulom dechaku!
nepobitan problem je da lokalne gradske vlasti ochito nisu propisno ogradile zgradu niti postavile upozorenje koje je moralo da bude postavljeno svuda oko zgrade niti onemogucili pristup zgradi a morali su!!!

Najdublje saucheshce porodici dechaka i pokoj dushi mladom andjelu!

Alisa

pre 11 godina

Da imamo odgovornu lokalnu vlast,kao i vlasnike objekta,do sada bi trebalo da Zvezda bude objekat za primer,ali zbog mizernih licnih interesa umesto toga imamo ovakvu tragediju.Mi gradjani Vrnjacke Banje vec godinama apelujemo da se ovaj problem resi,da se ovako nesto vise nikada ne desi

Marko

pre 11 godina

Ama nema veze sa "rekreativnom nastavom" dogadja se i u sopstvenom gradu. Zalosno je sto su takvi "nedovrseni objekti" cesto neobezbedjeni , pa uzmite te pozaposljavane komunalne policajce cija je jedina svrha da se vozaju i trose benzin, organizujte ih da zastite sve takve objekte od pristupa u svim mestima.

kiki

pre 11 godina

I ja sam bio djak i ja sam isao na ekskurzije, jednodnevne, dvodnevne, visednevne pa se ne secam da se nesto ovako desavalo. A znate zasto, zato sto su me roditelji prvo lepo vaspitali da vodim racuna gde idem i sta radim pa me onda poslali u skolu i na ekskurziju.Zatim, u to vreme svaki gradjevinar bi dobio debelu kaznu ako bi nedovrseno gradiliste ostavio neobezbedjenim te takvih nije ili ih je bilo vrlo malo.Takodje svako ko je bio bar jednom na ekskurziji zna da su deca uvek dobijala nekoliko sati slobodnog vremena bez kontrole nastavnika jer se znalo da su vaspitana i vode racuna gde idu i sta rade za razliku od danas kada roditelji ocekuju da im svi drugi vaspitaju decu i vode racuna o njima osim njih samih.Sve u svemu, nacisto smo propalo drustvo u apsolutno svakom smislu.

Milosh

pre 11 godina

Saučešće porodici!!!
Samo se pitam da li ste vi koji pišete ove komentare bili na ekskurziji i ako ste bili šta ste tamo radili!!! I kako bi ste reagovali da vas vaši roditelji nisu pustili da idete!

Maja

pre 11 godina

Svako ima svoju istinu. Ja često vodim đake u stručne posete. Nedavno smo vodili 200 učenika za izložbu u Bg i dnevnice smo dobili po 500 dinara, ali ne po djaku. Nas 8 nastavnika je dobilo dnevnice(8×500=4000 dinara) i to nam je skola platila a ne roditelji! Placali su realne troskove, niko na ucenicima nije zaradio nista. Jos uvek ima postenih prosvetnih radnika i direktora u školama Srbije. Jako mi je žao dečaka, jedan mlad čovek je otisao a mnogima je ova tragedija poslužila da pljuju po državi, profesorima, ministru. Ovo je nesreća od koje svi strepimo ali ovakva događanja niko ne može da predvidi i da spreči. Deca su neobuzdana, zato se zovu deca. Nemoguće ih je ispratiti 24h i isto tako ne dati velikoj deci malo slobodnog vremena da prošetaju. Deo školskog života i jesu putovanja i druženja kojih se svi sećamo sa radošću. Sudbina je nešto što nam se dešava, bez da je možemo racionalizovati. Da su roditelji znali, da su nastavnici znali šta ih čeka, nigde ne bi išli i vodili đake. Roditeljima iskreno saučešće upućujem i neka im dete počiva u miru.

nemesis

pre 11 godina

@janika
Odakle ideja da su ucenici bili smesteni u objektu koji nije zavrsen. Objekat koji se pominje se nalazi na samoj promenadi. Gradiliste(koje je je napusteno pre dvadeset godina) je obezbedjeno. Vlasnik objekta je drustvena firma koja je na izdisaju poslednjih 20 god. Naravno na takvim mestima uvek postoji neka rupa kroz koju radoznali posetilac moze da prodje.
Na zalost ovo nije jedina zrtva ovog objekta. Moje saucesce!

Rudjinci

pre 11 godina

Inače taj objekat, Zvezda 2, je napravljen još 1988. ili 1989. godine. Tako da više od 20 godina stoji osam spratova betona, za koju se sada priča da ne zadovoljava sadašnje standarde po dimenzijama prostorija, kao i da je sve ovo vreme propadanja uticalo na to da je nebezbedna. Pre nekoliko godina Hotelsko preduzeće Fontana, kome pripada Zvezda, privatizovano. Naravno novog vlasnika, inače poznatog lokalnog"biznismena", nije interesovalo ulaganje i završetak Zvezde, ali je zato uzimao za sebe kredite na ime firme i prodavao lokale. Od kada je poništena privatizacija čeka se novi kupac. Takodje je u periodu od 2003. godine izgradjeno desetine zgrada bez plana i reda na mestima gde to nije smelo da se radi zbog lekovitih izvora i parkova. Korupcija i urbanistička mafija kakve nema u ostalim delovima zemlje. Zgrade su često bile sa nekim spratom više, podrum prepravljen u stanove, naravno bez parkinga. Ogroman novac koji se dobio od dozvola i raznih dažbina koje se plaćaju prilikom izgradnje je završio u džepovima pojedinaca (lokalnih političara). Od tih para je mogla da se završi ili ponovo izgradi Zvezda 2 i još mnogo toga. Nažalost uradjenje su samo male kozmetičke promene, a Vrnjačaka Banja je zatrpana betonom i zgradama što će uništiti budućnost lečilišta i turističkog mesta. Za to naravno, kao i za ovu tragediju, niko neće odgovarati.

Saša

pre 11 godina

Prije sat sam prijedorske gimnazijalce (prvi razred) vratio sa predivne trodnevne ekskurzije u Beogradu i Novom Sadu. Zahvaljujem Uzvišenom Gospodu što je sve prošlo super, što su djeca bila predivna, razmišljam jesam li bio malo dosadan u stalnim prebrojavanjima i kontrolama.... i onda pročitah ovo. Imam još samo snage da izjavim saučešće roditeljima i da se pomolim Bogu da se ništa slično više nigdje ne ponovi.

Dusandevetdva

pre 11 godina

Saucesce porodici i svima.

Na zalost desavaju se ovakve stvari. Slazem se sa nekima da ne moze bas sve da se spreci. I u zemljama gde postoji red i zakon desavaju se gore stvari (mislim na masakre u skolama, ubadanje nozevima...). Sve je to stvar srece. Mene je udario automobil kada sam bio mali i odleteo sam 5 metara u stranu dok nisam udario u ogradu, iskrivsi je. Imao sam srece da nije bio autobus pa sam prosao samo s ogrebotinom i smrvljenom biciklom.
Kada smo bili klinci drugovi su na 3 spratu preskakali sa terase na terasu (rizikujuci zivot - ali ni sami nisu bili svesni toga). Nastavnici nisu znali to, naravno, a kako da znaju. Njih 5 ne mogu nikako da cuvaju 150 ucenika u svakom trenutku. Deca su to, a ne odrasli ljudi...
Kroz ova dva primera samo sam hteo reci da je sve stvar srece ili sudbine, ko veruje u nju... Neke stvari se desavaju same od sebe. Trenutak nepaznje i mozda vec odemo daleko odavde.

Shelle

pre 11 godina

Jadno dete, jadni roditelji...
Kao roditelj tri decaka stavljam se u njihovu poziciju, a dusa mi vristi: NE, NE, NEEEE...!!!
Suze naviru, a bol cepa srce.
Obisao sam danas mesto nesrece, a gomila dece, njegovih drugara i drugarica, praznih pogleda i suznih ociju je gledalo u PROKLETU, AVETINJSKU praznu zgradu.
I ceo dan mi mi je samo ta nesreca u glavi.
Jadno dete. Jadni roditelji. Za njih vise normalnog zivota nikad nece biti.

Зоран

pre 11 godina

U ovoj drzavi uvek mora neko da izgubi zivot da bi se "preduzele neke mere" !!!!!
(uzas, 28. april 2013 22:53)

Откуд ти идеја да се и после оваквих ствари предузимају мере? Код нас се РЕТКО када предузимају мере да се следећи пут исто не деси. Кажи ми једну озбиљну ствар која је промењена како се следећи пут не би поновила? НЕМА. Можда се мере некад и предузму, али то не реши проблем. Видиш да ту ломили ноге и пре овог момка. И шта је било? НИШТА.

Kozmo

pre 11 godina

@a gde je cuvar
(markomak, 28. april 2013 23:06)

Sta ce cuvar?Da ne ukradu slucajno armaturu iz zalivenog betona?
Pa deca su dobila slobodno da setaju po gradu,kupe sebi nesto,slikaju se,popiju pice,a ne da setaju po napustenim gradilistima.
Jel ti smatras kao vecina da je normalno penjati se po napustenim gradilistima?
A ova istrazni sudija,sta li je mogu samo da kazem da ni osnovnu nije zavrsila.Recenicu prostoprosirenu ne zna da slozi.
Ako je dete palo sa druge etaze na etazu -2 znaci da nije 2 sprata,nego cetiri.Sa kolegom upravo komentarisemo sta se desilo i gotovo smo inertno rekli da je mali hteo da urinira,da se sakrije od ociju i nosalantno usetao u liftni otvor.
Prisutna deca su znala,cula sigurno,ali su se uplasila i slucaj prijavili tek po stizanju u hotel.
PS:dajete molim vas ovu sudiju,sta li je vec posaljite na Prokletije da cuva medvede i orlove,a zimi cisti sneg

dragan

pre 11 godina

Ovakvi objekti u banjskim mestima su uobicajeni.U Vranjskoj banji jedan setospratni hotel bez vrata i prozora,sa nedovrsenim terasama a u zadnje vreme i malter otpada stoji tako oko 15g nema ograde tu se deca igraju a odraeli ko zna sta.Ima jedna mala tabla da to pripada PIO Srbije tj drzavno.Hotel je zamisljen lepo al celo mesto je prilicno zapostavljeno.U blizini je samo manji hotel i stacionar.Potok u blizini i trim staza lepo uredjeni al je mesto zabaceno.

pre 9 godina

Lule nas,svakog dana mu posecujemo grob...Nismo ga zaboravili,ni skolski drugovi ni braca i sestre izvidjaci ♥ VOLIM TE LUKA ♥♥♥ Nikada te necu preboleti.Ljubi te tvoja drugarica ♥