Ponedeljak, 15.04.2013.

14:05

Gde možemo da letimo sa Etihadom

Avioni Etihada, na kojima će biti kod "Jat ervejza" (YU), prevoziće putnike iz Beograda ka Bangkoku, Pekingu, Brizbejnu, Čenduu, Čikagu...

Izvor: Tanjug

Gde možemo da letimo sa Etihadom IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

Antonov

pre 11 godina

@NISLIJA,

Nije u redu da se tako brukas ni ti a ni taj koji kaze da radi na aerodromu i koji tvrdi da je AN225 sletao na aerodrom Nis.
Nije sletao, niti ce, a i da hoce - ne moze.
Zamoli tog ucenjaka koji te je slagao neka proveri u dnevniku letenja, a ja cu cekati tvoje izvinjenje koje mozes da ostavis ovde.....
Brukas i Nis i aerodrom takvim glupostima, smeju se ljudi....

NiHSlija

pre 11 godina

@Antonov, 16. april 2013 12:07

E, lepo ti je dole čovek koji RADI na aerodromu Niš objasnio da on JESTE sleteo 2008.

ZNAM da je to najveći avion na svetu, ZNAM da je napravljen za svemirski program i da se sada koristi kao transportni avion i ZNAM da postoji samo jedan i nisi mi potreban ti da mi to objasniš.
Takođe, ZNAM da je sleteo i uzleteo odavde jer sam BIO TU. Tako da, umesto što drugom pokušavaš da nametneš neznanje, probaj prvo da se obavestiš malo.

Uzgred, užina piste na niškom aerodromu je tačno 2,502m, pa ti izvoli radi kalkulacije.

on topic:
upravo to neznanje i nipodaštavanje je i uzrok nezadovoljstva nas južnjaka. Dakle, DEFINITIVNO postoje uslovi za prijem i najvećih putničkih i transportnih aviona, ali da li postoji i želja?

Što se interesovanja za letove odavde tiče, do sada se uglavnom letelo za Cirih, Crnu Goru i u letnjoj sezoni za Grčku i Tursku, Međutim, 2006 godine, ekspert TAM programa (Turn Around Management)je procenio da je do 2010 broj putnika trebao da se poveća sa 28,000 na 200,000 godišnje.

Šta se dogodilo? JAT i beogradski aerodrom stavljaju šapu i ne daju da se aerodrom dalje razvija (objasnio sam to u prethodnom postu), jer će, zaboga, deo novca početi da se odliva i na jug, dakle van Beograda.

Prijatelju "odozgo", na čiju sam poruku odgovarao, obavesti se o svemu ovom što sam sad naveo, pa vidi da li samo lupetam ili ima i istine u onom što pričam. Ali se prvo obavesti, molim te.

Antonov

pre 11 godina

@NISHLIJA, brate, pogledaj malo bolje ili se raspitaj kod nekoga ko zna.
Ako nemas nikoga, evo ti male lekcije.
An 225 - Mriya (the Dream) ili san - je najveci avion koji je ikada leteo na svetu. Zaboravi onaj americki hidroavion koji je leteo nekoliko minuta (iz filma Aviator) - An 225 ima raspon krila skoro 90 m.
Konstruisan je za sovjetski svemirski program (koji je u medjuvremenu obustavljen) i do sada, napravljen je samo JEDAN i samo JEDAN leti i dan danas na ovome svetu. Kako li si ga "prizemljio" bas na aerodrom u Nisu, nije mi jasno.

Nikada nije sleteo na aerodrom nis i - nikada nece, jednostavno sto mu pista od 2500m (odnosno 2200m kada se oduzme 300m zbog izmestenog praga) nije dovoljna, a i iskreno ne znam kako to i zasto pre svega da jedan jedini zivi primerak najveceg aviona na svetu, maksimalne tezine na poletanju od 600t dodje bas u - Nis.

Slicni avioni koji su sletali u Nis su IL76 ili mozda AN124, za koji nisam siguran.

A za AN225 proveri na sajtu www.airliners.net ako ne verujes...

Zato - ne mlati o onome sto ne znas, a jos manje odgovaraj na ispravke.

Desert Sky

pre 11 godina

Jos jednu zanimljivost da spomenem na moj prethodni komentar.U Etihadu sam od 2007.Jedan od razloga zasto sam presao u Etihad jer sam uvideo kakve ambiciozne planove ima Abu Dhabi ne samo u avijaciji nego na svim ostalim poljima.Sa ogromnim financijskim resursima,stabilnom politickom situacijom,jasnom razvojnom vizijom do 2030 god nije stvarno trebalo puno mudrosti pa shvatiti o cemu se tu radi.Zato sam napisao email nasom ambasadoru 2008 u Kairu koji je "pokrivao" i Emirate da inicira jednu drzavnu delegaciju koja bi dosla u zvanicnu posjetu i dogovorila sve moguce vidove saradnje.Emirati uvoze svu hranu i tu je bio samo jedan vid saradnje, zatim gradjevina gdje se veliki projekti vec godinama rade u Abu Dhabi-ju i Dubai-ju,u avijaciji,itd.. Naravno odgovor nikada nisam dobio od ambasadora. Isao sam i privatno do Ministarstva saobracaja. Dosao do zamjenika sa inicijativom da se organizira posjeta Abu Dhabi-ju. Ali nista od toga nije bilo. I zato sam se vise nego iznenadio kada nakon tri mjeseca dolaska na vlast u posjetu su dosli A. Vucic i M.Dinkic.Nisam stranacki obojen ali smatram da se pravi potezi trebaju cijeniti.Znajuci kako stvari funkcioniraju u ovoj kulturi gdje su licni kontakt,prijateljstvo i naklonost presudni dajem veliki kredit A. Vucicu jer je uspio da preko licnog kontakta dovede najbogatijeg investitora u Srbiju.Seiku Muhamedu Al Nahyanu ne treba Srbija da bi pravio profit.Nisam clan nijedne partije ali sklopiti partnerstvo sa Abu Dhabij-jem je fantasticno.

Alek

pre 11 godina

U redu, i ja bih voleo da bude nesto od toga, ali pisati ovako pristrasne clanke a ne prenositi sta je stvarno receno tokom sastanaka, mislim da je zavaravanje javnosti.
Evo recimo nekoliko isecaka iz onoga sto je rekao James Hogan. Naravno iz inostranih vesti, objavljeno istog dana:

Etihad chief executive James Hogan told a news conference on Monday that any investment could be a long way off.

"We have to look at JAT to see if that opportunity exists. It is still a very early stage of that process."

Ko razume - shvatice.....

dragan

pre 11 godina

Code share oznaka je JU dok je registraciona oznaka nasih aviona YU...da sam vlasnik avio kompanije ona bi se zvala Serbiana.Etihadovi avioni lete iznad Srbije na ruti od Dubaija do npr.Vasingtona...

milojko

pre 11 godina

Cestitam za poslovnu saradnju Etihada i JAT-a, nadam se da ce mnogima olaksati putovanje. Nisam sklon "pljuvanju" Arapa ali licno, u buducnosti, izbegavam Etihad zbog, pre svega visoke cene njihove usluge, zatim zbog neprijatnosti koje sam imao sa njima. U neprijatnost ubrajam skroman catering, tj. na duzim letovima iznad 10 sati bio sam manje-vise gladan a osoblje na aerodromu u Abu Dabiu se ne moze nazvati ljubaznim. Napominjem, to su moja iskustva sto ne znaci da svi delimo ista.

Joxa

pre 11 godina

Ko ima para letice, ko nema ide u autobus. Za loukost Budimpesta nije daleko, i prekrsti se tri puta prije nego sto poletis. Mnogi se boje surovosti i bezemocionalnosti arapa u biznisu? Mnogi srbi jos uvek nisu naucili da rade. Vreme SFRJ davno je proslo, posla nema, a kada se neki stranac pojavi onda zavlada strah kako ce morati da se radi ...Interesantno zar ne?

milosh

pre 11 godina

Australijanac je diplomatski eskivirao da kaze bilo sta konkretno tj.potvrdno o buducoj saradnji tj.integraciji,nisu oni naivni, znaju oni sta rade, jos kada vide kako posluje JAT mrka kapa.

NiSHlija

pre 11 godina

@Igor, 15. april 2013 17:12

@NiSHlija Antonov 225 ne da nije nikada sletao u Niš, nego nikada nije sletao ni na jedan aerodrom na Balkanu. A što se tiče aerodroma u Nišu, sigurno bi već došla neka kompanija da im se to isplati. To tržište je za komercijalni vazdušni saobraćaj, nažalost, mrtvo.
_________________________________

Jok, nego je tvoja baba sletala ovde. Pročitaj, pronađi, obavesti se, saznaj.
To "tržište" o kome pričaš, šta misliš kakvo je? Da li samo beograđani i severnjaci koriste aero transport?

Rekao sam pre da je niški aerodrom već 10-ak godina spreman da prima i najveće avione. "Interes" zbog koga nikad nije proradio je monopol JAT-a i beogradskog aerodroma. JAT je pre nekoliko godina, dok je još radio, kada se diskutovalo o planovima letenja izjavio da će niški aerodrom koristiti "samo za prinudna sletanja usled magle i drugih vremenskih nepogoda". Kako misliš da se ovo "tržište" razvija ako ga najrođeniji surovo guše?

Muka mi je više bre od ovakve marginalizacije. Eto ti ni ne znaš da je sletao!? O čemu onda dalje da raspravljamo?

Nalazim da je ovu vest trebalo pustiti samo u Beogradskoj hronici, pošto se ni ne tiče drugih.

nabukodonosor

pre 11 godina

Najpre da kazem da me raduje sto ce Etihad postati strateski partner JAT-u, ne zato sto ce spasiti kompaniju koja nema osecaja za poslovanje i trzisnu utakmicu i sa kojom sam imao najgore letove, vec jedino iz razloga sto cemo imati daleko veci izbor destinacija.
Sto se tice pomenutog niskog aerodroma, voleo bih da ljudi mogu da lete i iz Subotice, iz nekog od gradova Sumadije i odakle god ima potrebe. Ne znam zasto vam je toliko stalo da postoji samo jedan aerodrom u zemlji, najgori u okruzenju, i jedna monopolisticka avio-kompanija koja ne da ulazak low-cost kompanija na trziste. Svako normalam obradovao bi se povecanju broja aerodroma i dolasku novih avio-kompanija, ali ocigledno da normalno nije isto za sve. Pogledajte sa koliko aerodroma u susednim zemljama lete low-cost kompanije, izgleda da smo najgori na Balkanu.

Inace sam iz Nisa i ne isplati mi se bas da dajem 60e za gorivo i putarinu do BG aerodroma i nazad plus da placam parking na aerodromu kad odem negde na put ili da cimam ljude da me dovoze i odvoze. S druge strane, ne znam zasto BG aerodrom nije konkurentan kada su u pitanju cene. Imao sam prekookeanski let i kada god sam pretrazivao letove, uvek je iz Sofije bilo za najmanje 300e ili 25-30% jeftinije. Zasto je BG aerodrom hendikepiran da ne moze da da konkurentsku cenu (ili JAT, ne znam da li je vise do cene karte ili do taksi, bice da je ipak do ovog drugog) i hoce li se sa dolaskom Etihada nesto izmeniti po pitanju cenovne politike?

Pre Lufthansom nego Jat-om do Beograda

pre 11 godina

Bravo(sarkasticno naravno)... a sada sta se u stvarnosti desava.Let Stokholm-Beograd se pomera za naredni dan a obavestenje stize na dan planiranog leta. Kada zovete u JAT-u niko se ne javlja!Prica koja se ponavlja poslednje dve godine. Ko pise o tome? Izvolite sada...tapsite JAT-u jos malo, bilo bi dobro da neki pilot i stjuardesa napisu sta se stvarno desava sa Jat-om!

Sofronije

pre 11 godina

Copy/paste najzanimljivijih delova iz dnevnog lista Politika:

Хоган је рекао да ће до 15. јуна бити утврђено даље партнерство између ЈАТ-а и Етихада, али да је прво потребно прегледати податке о пословању српске компаније како би се размотрили видови евентуалног стратешког партнерства
Представници авикомпаније „Етихад ервејз” из Уједињених Арапских Емирта и српског авиопревозника „Јат ервејза” воде прелиминарне разговоре о могућим облицима сарадње две компаније, рекао је данас Танјуг у председник Етихада Џејмс Хоган.

На питање да ли је Етихад заинтересован за стратешко партнерство са Јатом, Хоган је само кратко одговорио да је још рано говорити о томе, и да треба сачекати исход прелиминарних разговора.

Ko ume pazljivo da cita, shvatice da smo jos uvek daleko od bilo cega...

podanik

pre 11 godina

Nije lose da bude i tih dalekih destonacija u ponudi, mada je to samo ze retke koji imaju para tamo da lete...

Dajte nam RYANAIR i EASYJET gde je cena karte dvadesteak evra po pravcu. Ovaj codeshare nece imati karte ispod 150e, osim za Podgoricu.

Saz

pre 11 godina

@Igor: Igore, nislija je upravu, radim na tom aerodromu i 2008 je prvi put sleteo i uzleteo sa tog aerodroma. Ja bih voleo da malo ostali deo zemlje napreduje kao Beograd, inace sam iz istocne sr. Upravu je za aerodrom i upravu je za sve ostalo, jer se sve vuce za to veleselo

Darko

pre 11 godina

@Desert Sky- evo javili iz centrale SNS-a, da mora malo da se pogura Vucic i u ovoj vesti.Boze, ima li kraja ovom ludilu?Kao da sam zaspao u 2013-oj, a probudio se u 1993-oj.Isti likovi na vlasti, iste price, ista politika, ista glupost...Jezivo..

H.K.Andersen

pre 11 godina

Vidim da dobih vec 7 minusa a evo imam pred sobom avionsku kart Munchen-Beograd :2 sata i 20 minuta istoje i u povratku.Letio sam na toj relaciji vec 10-ak puta i znam vise nego sigurno da to nije i ne moze biti sat i po kako @Leo reche.Zaista mi nije jasno ko sve ovde komentarise,sta i kako.

Desert Sky

pre 11 godina

Ovo je fantasticna vijest i pocetak neslucenih mogucnosti za Jat. Ponikao sam u Jatu a sada letim za Etihad i jako dobro znam o cemu pricam.Za sve one koji ne vjeruju u ovu pricu i koji su skepticni imam razumijevanja jer mnogo puta su slicne price ispricane.Medjutim ovaj put je prica istinita.Etihad je 2008 godine na sajmu u Parizu kupio 100 sirokotrupnih aviona i 100 opcija. Vrijednost kupovine 42 milijarde dolara.Radi se o kompaniji u fenomenalnom usponu i skoro da izgleda kao san ova zainteresiranost za Jat.Ovo je samo jedan od vidova saradnje koji je zapoceo izmedju Srbije i Emirata.Poljopriveda je vec krenula,sledeci su zdravstvo, turizam,IT,itd. Mozda je mnogima promaklo ali Srbija i Emirati su postali drzave- strateski partneri. Sta to znaci za Srbiju mozda mnogi toga nisu svjesni. Abu Dhabi u svom investicionom fondu 2008 je imao 850 milijardi dolara, najvise na svijetu. Danas imaju 1,3 triliona dolara (nije greska)zbog vece cijene nafte u proteklom periodu. To je samo jedan dio cijele price koja nije poznata mnogima u Srbji.Zivim 20 godina u inostanstvu i nisam clan nijedne partije, ali zasluga za ovu pricu pripisujem iskljucivo A. Vucicu koji je uspio u licnom kontaktu da ostavi veoma pozitivan utisak na seika Muhameda Al Nahyana koji je kljucni covjek Abu Dhabi-ja.Arapi u svojoj kulturi dosta polazu na licni kontakt i prijateljstvo.I to je urodilo ovakvim kljucnim i skoro nevjerovatnim drzavnim sporazumom. Svim skepticima bi porucio da se samo jos malo strpe.

Sidnej

pre 11 godina

Jako su im povoljne karte ka Beogradu iz Sidneja.U periodu pocetak Jula-polovina Septembra, karta kosta nesto preko $3000 AUD, sto je medju najskupljim, ako ne i najskuplja karta za let ekonomskom klasom na trzistu.Ista karta u tom periodu, recimo Malasya Airlines/Turkish Airlines preko Kuala Lumpura i Istambula je nesto manje od $2000 AUD, a mogu da se nadju i jeftinije, recimo KLM-om ili Air Franceom...Ne znam kome misle da prodaju te karte..

Rade

pre 11 godina

Primecujem "Prošle godine je prevezla 10,3 miliona putnika i ostvarila profit od 42 miliona dolara", znaci profit od 4,2 dolara po putniku. Molim nekoga ko prati avio saobracaj za poredjenje sa drugim kompanijama. U svakom slucaju, dobra vest jer je JAT propustio mnogo prilika tokom poslednjih 10 godina.

Dragan

pre 11 godina

Smesno je sto neki "komentatori" stavljaju minuse iz nekih patriJotskih razloga, a nemaju pojma o avijaciji ne citaju ono sto pise "jatovac", onda "pitam se" i ja koji sam bio komercijani menadzer najvece evropske avio alijanse.Mi kao znamo manje od nekih patriJota o avijaciji.

Igor

pre 11 godina

@NiSHlija Antonov 225 ne da nije nikada sletao u Niš, nego nikada nije sletao ni na jedan aerodrom na Balkanu. A što se tiče aerodroma u Nišu, sigurno bi već došla neka kompanija da im se to isplati. To tržište je za komercijalni vazdušni saobraćaj, nažalost, mrtvo.

doctor

pre 11 godina

JATOVAC,zar ti zaista verujes da se to zavrsava u 2 dana? To su ozbiljni ljudi,a ne diletanti! Oni prvo gledaju knjige poslovanja,pa korak po korak!Avioni na lizing stizu za mesec dana,5 komada!

Marko

pre 11 godina

Pa ljudi dokle ce se vise kompanija zvati "Jat"?U kojoj drzavi oni posluju i kako se zove ta drzava?Mislim da je to stvarno vise zalosno.Sve bivse republike SFRJ imaju nova imena,samo smo mi nostalgicni.Sramota.

pitam se, pitam se

pre 11 godina

Kod ser ugovor? Ljudi jel se vi to salite? Pa kod ser ugovor su mogli da zakljuce sa Etihadom kad god su hteli ako i Emiracani imaju interes, nije morala ovakva parada da se pravi.
Ovo je preuzimanje trzista bez kupovine Jata. Ovo nije ulaganje u Jat...Sta nam ovo predstavljate kao neki bog zna kakav posao?
Ista stara matrica kad nemas nista...napravis pompu ni od cega, lozis masu mesecima da ce doci neke stotine miliona, a na kraju ispadne kod ser ugovor....ista prica za sve ostale investicije...ej, ljudi, probudite se iz ovog bunila u koji nas uvaljuju svakim danom sve vise

jos malo zabave za narod

pre 11 godina

Etihad će obeležiti EY kodom Jatove letove izmedju Beograda i Amsterdama, Atine, Berlina, Brisela, Kopenhagena, Dizeldorfa, Rima, Frankfurta, Geteborga, Istanbula, Londona (Hitrou), Larnake, Milana, Moskve, Podgorice, Sarajeva, Skoplja, Stokholma, Štutgarta, Soluna, Tivta, Beča i Ciriha.
ONI DOBSE SVE OVO bez centa, a mi, da ne kazem sta.
Bravo za dvojac Vucic-Dinkic.Ugovor i njegova sadrzina vec vredjaju i najprosecniju inteligenciju coveka.

Serbinho

pre 11 godina

Ne kapiram, gde su ultimatumi, datumi, standardi???
Ovo dodje bez svega toga.
Fantasticna vest, osecam se kao da sam konacno uspeo da izronim iz okeana.
Necu u EU, hocu Svet!!!
Tek sada sam razumeo Tita, zasto se drzao nesvrstanih.

Leo

pre 11 godina

@Marko
Logika je najcesce u isplativosti odrzanja rute u skladu sa potrebom putnika pa kompanije imaju ili nemaju interes da lete. Sto se "smozdenosti" tice za svega 4 i po sata, reklo bi se da ne putujete bas cesto ni daleko. Moj let za Fidzi je izgledao ovako: Beograd-Minhen sat i po, Minhen - Los Andjeles 12 sati, Los Andjeles-Fidzi 10 sati, cekanje u Minhenu sat vremena, u LA 3 sto je ukupno 28 sati, nije moglo brze kako god da okrenete. U povratku je bilo Fidzi-Seul, Seul-Pariz, Pariz-Beograd, slicno vreme. Kad sam leteo u Sidnej: Beograd-London 2 sata i 50 minuta cekanje 4 sata i London-Sidnej 20 sati ukljucijuci jednocasovnu pauzu u Singapuru za dopunu goriva. Kad sam isao u Buenos Aires: Beograd-Milano sat i po, pa zahvaljujuci strajku Alitalie cekanje na aerodromu 12 sati pa onda let Milano-Buenos Aires 13 i po sati. Nakon toga naviknete se i na nepredvidjene stvari, opustite se i uzivate svaki put kad idete negde. Jos vam bude lakse kad pomislite na osobe koje bi se rado klackale i autobusom 13 sati do Crne Gore na letovanje, samo kad bi mogli da priuste, a ne negde avionom preko Pariza, pa pocnete da cenite to sto imate.

Jatovac

pre 11 godina

Tresla se gora, rodio se mish! Od svih pompezno najavljivanih oblika saradnje, zavrsilo se samo sa zajednickom prodajom karata! Gde je novo rukovodstvo firme, Airbusovi avioni koji ce biti ustupljeni Jatu na upotrebu, nove investicije, sta je sa Mubadala investicionim fondom i njihovim ulaganjem u Jat Tehniku...??? Jos jednom smo poverovali Dinkicu...tako nam i treba!

zanesenjak

pre 11 godina

Meni ta prica sa Emiratima izgleda sve bolja i bolja. Ako uspemo da uz njihovu pomoc i obostrani interes uradimo bar deo toga sto se najavljuje Srbija ce malim ali sigurnim koracima krenuti u bolju buducnost. Treba nama neko ko ce nas uciti da ne lazemo i ne krademo. Malopre gledam cene sa Beogradske veletrznice, kilogram mladog kupusa 80 dinara a na pijaci 150. U principu, sve je na pijaci skuplje bar 50%. Pa to je ogromna zarada i na male kolicine. Europa nas nece, pa sa srecom, bar sa Arapima da uradimo nesto i da se opametimo.

neko_iz_mase

pre 11 godina

U istinu za sada im destinacije bas i nisu neka ponuda ali videcemo kako ce se odvijati dalji tok dogadjaja. Nadam se da nece oterati WizzAir a takodje se nadam da ce doci i RyanAir i EasyJet pa da ponuda bude kompletna.

Dragan

pre 11 godina

JAT ce imati sa Etihadom "code share", i stotine hiljada nasih drzavljana ce da leti na destinacije koje su najavljene. Pre nego sto ce "stotine hiljada" putovati bilo bi dobro da objasnite citaocima,sta je "Code share", koje ce biti frekvencije letenja koji su slotovi i koliko ce biti drektnih letova. Code share znaci da ce ili JAT ili Etihad Ili Emirates imati 20-30 mesta za svoje putnike koji ce putovati pod izvesnim uslovima ako su sva mesta popunjena od tih 20-30, putnik ce morati da plati kartu po ceni vodece kompanije bez obzira sto je to JAT-ov avion .Ako avioni budu svakodnevno leteli, treba imati dovoljan broj tehickog i komercijanog osoblja i sve sto se tu podrazumeva. Ako se zna da jedan pilot i ko-pilot imaju obavezan odmor posle 8 sati letenja od 11 sati, to znaci da jedan pilot koji leti za Brisbane 19 sati ima obavezu odmora od 33 sata isto tako i komercijalno osoblje. Iako avio osoblje imaizmedju 50% i 70% popusta u skoro svim svetkim hotelskim kompanijama, koliki budzet to predstavlja? U zavisnosti od ugovora posada mora da plati racune na licu mesta. Kerozen, ( catering) , aerodromske takse, U nemogucnosti, avion je prizemljen dok se racun ne izmiri, a treba znati da je, na primer u Francuskoj, 1 min prekoracenog vremena parkinga 1000 evra. Umesto sto se nasi raduju, bilo bi dobro da u detalje prostudiraju svaku rec ugovora Etihada. Emirati nemaju sentimentalnosti ni prijateljstvo u biznisu. Jedino ako kod nas misle ono " nema veze mi cemo vec njih".

NiSHlija

pre 11 godina

A oće da se leti i iz Niša ili i dalje ko nas šiša?
Pistu na niškom aerodromu su Norvežani renovirali posle bombardovanja, produžili je tako da je na njoj u par navrata već sletao i Antonov An-225.
Lupiću, ali bar jedno 3 miliona građana SRBIJE bi gravitiralo više prema niškom aerodromu nego beogradskom. Pa duplo duže traje put Niš-Aerodrom Nikola Tesla nego sam let do Praga, na primer!! A i ne košta malo. Pa bliži su mi Sofijski i Skopljanski aerodrom nego beogradski bre, a Piroćanci i Vranjanci, na primer, sigurno vrište od smeha koliko im je ova vest "važna"!
Pirot - Sofija oko 80km, Pirot - Beograd oko 310 km
Vranje - Skoplje oko 70km, Vranje - Beograd oko 340 km

Oće neko u ovoj državi konačno da uključi mozak malo ili ćemo i dalje samo da tarlahamo po principu i-ha-ha, u-ha-ha i da se pravimo da južno od Avale ništa ne postoji? Osim kad zatreba PDV?
ALO BRE !!!

MM

pre 11 godina

Etihad, što na arapskom znači "savez" trenutno nije među najvećim kompanijama na svetu ali je najbrže rastuća - skoro je izvesno da će za nekoliko godina biti u top 5 svetskih kompanija jer su sad započeli veliki investicioni ciklus (imaju 93 narudžbine - 30 više od postojećeg broja aviona u floti) a do kraja godine naručiće još nekoliko desetina. To znači da će i broj destinacija bar udvostručiti. Sa Beogradom imaju jasan cilj - žele ovde da se pozicioniraju pre svog najvećeg konkurenta - Emiratesa, koji ovaj deo Evrope još nema u ponudi. Jat bi im između ostalog, služio za transfer putnika iz ostalih gradova centralne i istočne Evrope na njihove letove iz Beograda. Očekujem direktne letove za Abu Dhabi (10 do 14 puta nedeljno, od kojih bi nekim danima išli dalje bez presedanja u Singapur i Australiju) New York (2-3 puta nedeljno), Toronto (dvaput) kao i obnovu nekih starih destinacija na Bliskom istoku (Beirut, Cairo, Amman). Prekookeanski letovi bi bili sa Etihad flotom dok bi ovi ostali bili Jat.

Marko

pre 11 godina

A jel moze i Prag? Vratio sam se smozden sa seminara iz Praga, jer sam leteo preko Pariza. Pa umesto sat ipo, letite 4 ipo sata. Gde je tu logika?

NiSHlija

pre 11 godina

A oće da se leti i iz Niša ili i dalje ko nas šiša?
Pistu na niškom aerodromu su Norvežani renovirali posle bombardovanja, produžili je tako da je na njoj u par navrata već sletao i Antonov An-225.
Lupiću, ali bar jedno 3 miliona građana SRBIJE bi gravitiralo više prema niškom aerodromu nego beogradskom. Pa duplo duže traje put Niš-Aerodrom Nikola Tesla nego sam let do Praga, na primer!! A i ne košta malo. Pa bliži su mi Sofijski i Skopljanski aerodrom nego beogradski bre, a Piroćanci i Vranjanci, na primer, sigurno vrište od smeha koliko im je ova vest "važna"!
Pirot - Sofija oko 80km, Pirot - Beograd oko 310 km
Vranje - Skoplje oko 70km, Vranje - Beograd oko 340 km

Oće neko u ovoj državi konačno da uključi mozak malo ili ćemo i dalje samo da tarlahamo po principu i-ha-ha, u-ha-ha i da se pravimo da južno od Avale ništa ne postoji? Osim kad zatreba PDV?
ALO BRE !!!

MM

pre 11 godina

Etihad, što na arapskom znači "savez" trenutno nije među najvećim kompanijama na svetu ali je najbrže rastuća - skoro je izvesno da će za nekoliko godina biti u top 5 svetskih kompanija jer su sad započeli veliki investicioni ciklus (imaju 93 narudžbine - 30 više od postojećeg broja aviona u floti) a do kraja godine naručiće još nekoliko desetina. To znači da će i broj destinacija bar udvostručiti. Sa Beogradom imaju jasan cilj - žele ovde da se pozicioniraju pre svog najvećeg konkurenta - Emiratesa, koji ovaj deo Evrope još nema u ponudi. Jat bi im između ostalog, služio za transfer putnika iz ostalih gradova centralne i istočne Evrope na njihove letove iz Beograda. Očekujem direktne letove za Abu Dhabi (10 do 14 puta nedeljno, od kojih bi nekim danima išli dalje bez presedanja u Singapur i Australiju) New York (2-3 puta nedeljno), Toronto (dvaput) kao i obnovu nekih starih destinacija na Bliskom istoku (Beirut, Cairo, Amman). Prekookeanski letovi bi bili sa Etihad flotom dok bi ovi ostali bili Jat.

Leo

pre 11 godina

@Marko
Logika je najcesce u isplativosti odrzanja rute u skladu sa potrebom putnika pa kompanije imaju ili nemaju interes da lete. Sto se "smozdenosti" tice za svega 4 i po sata, reklo bi se da ne putujete bas cesto ni daleko. Moj let za Fidzi je izgledao ovako: Beograd-Minhen sat i po, Minhen - Los Andjeles 12 sati, Los Andjeles-Fidzi 10 sati, cekanje u Minhenu sat vremena, u LA 3 sto je ukupno 28 sati, nije moglo brze kako god da okrenete. U povratku je bilo Fidzi-Seul, Seul-Pariz, Pariz-Beograd, slicno vreme. Kad sam leteo u Sidnej: Beograd-London 2 sata i 50 minuta cekanje 4 sata i London-Sidnej 20 sati ukljucijuci jednocasovnu pauzu u Singapuru za dopunu goriva. Kad sam isao u Buenos Aires: Beograd-Milano sat i po, pa zahvaljujuci strajku Alitalie cekanje na aerodromu 12 sati pa onda let Milano-Buenos Aires 13 i po sati. Nakon toga naviknete se i na nepredvidjene stvari, opustite se i uzivate svaki put kad idete negde. Jos vam bude lakse kad pomislite na osobe koje bi se rado klackale i autobusom 13 sati do Crne Gore na letovanje, samo kad bi mogli da priuste, a ne negde avionom preko Pariza, pa pocnete da cenite to sto imate.

pitam se, pitam se

pre 11 godina

Kod ser ugovor? Ljudi jel se vi to salite? Pa kod ser ugovor su mogli da zakljuce sa Etihadom kad god su hteli ako i Emiracani imaju interes, nije morala ovakva parada da se pravi.
Ovo je preuzimanje trzista bez kupovine Jata. Ovo nije ulaganje u Jat...Sta nam ovo predstavljate kao neki bog zna kakav posao?
Ista stara matrica kad nemas nista...napravis pompu ni od cega, lozis masu mesecima da ce doci neke stotine miliona, a na kraju ispadne kod ser ugovor....ista prica za sve ostale investicije...ej, ljudi, probudite se iz ovog bunila u koji nas uvaljuju svakim danom sve vise

Desert Sky

pre 11 godina

Ovo je fantasticna vijest i pocetak neslucenih mogucnosti za Jat. Ponikao sam u Jatu a sada letim za Etihad i jako dobro znam o cemu pricam.Za sve one koji ne vjeruju u ovu pricu i koji su skepticni imam razumijevanja jer mnogo puta su slicne price ispricane.Medjutim ovaj put je prica istinita.Etihad je 2008 godine na sajmu u Parizu kupio 100 sirokotrupnih aviona i 100 opcija. Vrijednost kupovine 42 milijarde dolara.Radi se o kompaniji u fenomenalnom usponu i skoro da izgleda kao san ova zainteresiranost za Jat.Ovo je samo jedan od vidova saradnje koji je zapoceo izmedju Srbije i Emirata.Poljopriveda je vec krenula,sledeci su zdravstvo, turizam,IT,itd. Mozda je mnogima promaklo ali Srbija i Emirati su postali drzave- strateski partneri. Sta to znaci za Srbiju mozda mnogi toga nisu svjesni. Abu Dhabi u svom investicionom fondu 2008 je imao 850 milijardi dolara, najvise na svijetu. Danas imaju 1,3 triliona dolara (nije greska)zbog vece cijene nafte u proteklom periodu. To je samo jedan dio cijele price koja nije poznata mnogima u Srbji.Zivim 20 godina u inostanstvu i nisam clan nijedne partije, ali zasluga za ovu pricu pripisujem iskljucivo A. Vucicu koji je uspio u licnom kontaktu da ostavi veoma pozitivan utisak na seika Muhameda Al Nahyana koji je kljucni covjek Abu Dhabi-ja.Arapi u svojoj kulturi dosta polazu na licni kontakt i prijateljstvo.I to je urodilo ovakvim kljucnim i skoro nevjerovatnim drzavnim sporazumom. Svim skepticima bi porucio da se samo jos malo strpe.

Jatovac

pre 11 godina

Tresla se gora, rodio se mish! Od svih pompezno najavljivanih oblika saradnje, zavrsilo se samo sa zajednickom prodajom karata! Gde je novo rukovodstvo firme, Airbusovi avioni koji ce biti ustupljeni Jatu na upotrebu, nove investicije, sta je sa Mubadala investicionim fondom i njihovim ulaganjem u Jat Tehniku...??? Jos jednom smo poverovali Dinkicu...tako nam i treba!

Marko

pre 11 godina

A jel moze i Prag? Vratio sam se smozden sa seminara iz Praga, jer sam leteo preko Pariza. Pa umesto sat ipo, letite 4 ipo sata. Gde je tu logika?

Dragan

pre 11 godina

JAT ce imati sa Etihadom "code share", i stotine hiljada nasih drzavljana ce da leti na destinacije koje su najavljene. Pre nego sto ce "stotine hiljada" putovati bilo bi dobro da objasnite citaocima,sta je "Code share", koje ce biti frekvencije letenja koji su slotovi i koliko ce biti drektnih letova. Code share znaci da ce ili JAT ili Etihad Ili Emirates imati 20-30 mesta za svoje putnike koji ce putovati pod izvesnim uslovima ako su sva mesta popunjena od tih 20-30, putnik ce morati da plati kartu po ceni vodece kompanije bez obzira sto je to JAT-ov avion .Ako avioni budu svakodnevno leteli, treba imati dovoljan broj tehickog i komercijanog osoblja i sve sto se tu podrazumeva. Ako se zna da jedan pilot i ko-pilot imaju obavezan odmor posle 8 sati letenja od 11 sati, to znaci da jedan pilot koji leti za Brisbane 19 sati ima obavezu odmora od 33 sata isto tako i komercijalno osoblje. Iako avio osoblje imaizmedju 50% i 70% popusta u skoro svim svetkim hotelskim kompanijama, koliki budzet to predstavlja? U zavisnosti od ugovora posada mora da plati racune na licu mesta. Kerozen, ( catering) , aerodromske takse, U nemogucnosti, avion je prizemljen dok se racun ne izmiri, a treba znati da je, na primer u Francuskoj, 1 min prekoracenog vremena parkinga 1000 evra. Umesto sto se nasi raduju, bilo bi dobro da u detalje prostudiraju svaku rec ugovora Etihada. Emirati nemaju sentimentalnosti ni prijateljstvo u biznisu. Jedino ako kod nas misle ono " nema veze mi cemo vec njih".

Serbinho

pre 11 godina

Ne kapiram, gde su ultimatumi, datumi, standardi???
Ovo dodje bez svega toga.
Fantasticna vest, osecam se kao da sam konacno uspeo da izronim iz okeana.
Necu u EU, hocu Svet!!!
Tek sada sam razumeo Tita, zasto se drzao nesvrstanih.

Darko

pre 11 godina

@Desert Sky- evo javili iz centrale SNS-a, da mora malo da se pogura Vucic i u ovoj vesti.Boze, ima li kraja ovom ludilu?Kao da sam zaspao u 2013-oj, a probudio se u 1993-oj.Isti likovi na vlasti, iste price, ista politika, ista glupost...Jezivo..

Marko

pre 11 godina

Pa ljudi dokle ce se vise kompanija zvati "Jat"?U kojoj drzavi oni posluju i kako se zove ta drzava?Mislim da je to stvarno vise zalosno.Sve bivse republike SFRJ imaju nova imena,samo smo mi nostalgicni.Sramota.

jos malo zabave za narod

pre 11 godina

Etihad će obeležiti EY kodom Jatove letove izmedju Beograda i Amsterdama, Atine, Berlina, Brisela, Kopenhagena, Dizeldorfa, Rima, Frankfurta, Geteborga, Istanbula, Londona (Hitrou), Larnake, Milana, Moskve, Podgorice, Sarajeva, Skoplja, Stokholma, Štutgarta, Soluna, Tivta, Beča i Ciriha.
ONI DOBSE SVE OVO bez centa, a mi, da ne kazem sta.
Bravo za dvojac Vucic-Dinkic.Ugovor i njegova sadrzina vec vredjaju i najprosecniju inteligenciju coveka.

Igor

pre 11 godina

@NiSHlija Antonov 225 ne da nije nikada sletao u Niš, nego nikada nije sletao ni na jedan aerodrom na Balkanu. A što se tiče aerodroma u Nišu, sigurno bi već došla neka kompanija da im se to isplati. To tržište je za komercijalni vazdušni saobraćaj, nažalost, mrtvo.

zanesenjak

pre 11 godina

Meni ta prica sa Emiratima izgleda sve bolja i bolja. Ako uspemo da uz njihovu pomoc i obostrani interes uradimo bar deo toga sto se najavljuje Srbija ce malim ali sigurnim koracima krenuti u bolju buducnost. Treba nama neko ko ce nas uciti da ne lazemo i ne krademo. Malopre gledam cene sa Beogradske veletrznice, kilogram mladog kupusa 80 dinara a na pijaci 150. U principu, sve je na pijaci skuplje bar 50%. Pa to je ogromna zarada i na male kolicine. Europa nas nece, pa sa srecom, bar sa Arapima da uradimo nesto i da se opametimo.

Sidnej

pre 11 godina

Jako su im povoljne karte ka Beogradu iz Sidneja.U periodu pocetak Jula-polovina Septembra, karta kosta nesto preko $3000 AUD, sto je medju najskupljim, ako ne i najskuplja karta za let ekonomskom klasom na trzistu.Ista karta u tom periodu, recimo Malasya Airlines/Turkish Airlines preko Kuala Lumpura i Istambula je nesto manje od $2000 AUD, a mogu da se nadju i jeftinije, recimo KLM-om ili Air Franceom...Ne znam kome misle da prodaju te karte..

neko_iz_mase

pre 11 godina

U istinu za sada im destinacije bas i nisu neka ponuda ali videcemo kako ce se odvijati dalji tok dogadjaja. Nadam se da nece oterati WizzAir a takodje se nadam da ce doci i RyanAir i EasyJet pa da ponuda bude kompletna.

Sofronije

pre 11 godina

Copy/paste najzanimljivijih delova iz dnevnog lista Politika:

Хоган је рекао да ће до 15. јуна бити утврђено даље партнерство између ЈАТ-а и Етихада, али да је прво потребно прегледати податке о пословању српске компаније како би се размотрили видови евентуалног стратешког партнерства
Представници авикомпаније „Етихад ервејз” из Уједињених Арапских Емирта и српског авиопревозника „Јат ервејза” воде прелиминарне разговоре о могућим облицима сарадње две компаније, рекао је данас Танјуг у председник Етихада Џејмс Хоган.

На питање да ли је Етихад заинтересован за стратешко партнерство са Јатом, Хоган је само кратко одговорио да је још рано говорити о томе, и да треба сачекати исход прелиминарних разговора.

Ko ume pazljivo da cita, shvatice da smo jos uvek daleko od bilo cega...

Pre Lufthansom nego Jat-om do Beograda

pre 11 godina

Bravo(sarkasticno naravno)... a sada sta se u stvarnosti desava.Let Stokholm-Beograd se pomera za naredni dan a obavestenje stize na dan planiranog leta. Kada zovete u JAT-u niko se ne javlja!Prica koja se ponavlja poslednje dve godine. Ko pise o tome? Izvolite sada...tapsite JAT-u jos malo, bilo bi dobro da neki pilot i stjuardesa napisu sta se stvarno desava sa Jat-om!

podanik

pre 11 godina

Nije lose da bude i tih dalekih destonacija u ponudi, mada je to samo ze retke koji imaju para tamo da lete...

Dajte nam RYANAIR i EASYJET gde je cena karte dvadesteak evra po pravcu. Ovaj codeshare nece imati karte ispod 150e, osim za Podgoricu.

Saz

pre 11 godina

@Igor: Igore, nislija je upravu, radim na tom aerodromu i 2008 je prvi put sleteo i uzleteo sa tog aerodroma. Ja bih voleo da malo ostali deo zemlje napreduje kao Beograd, inace sam iz istocne sr. Upravu je za aerodrom i upravu je za sve ostalo, jer se sve vuce za to veleselo

doctor

pre 11 godina

JATOVAC,zar ti zaista verujes da se to zavrsava u 2 dana? To su ozbiljni ljudi,a ne diletanti! Oni prvo gledaju knjige poslovanja,pa korak po korak!Avioni na lizing stizu za mesec dana,5 komada!

Dragan

pre 11 godina

Smesno je sto neki "komentatori" stavljaju minuse iz nekih patriJotskih razloga, a nemaju pojma o avijaciji ne citaju ono sto pise "jatovac", onda "pitam se" i ja koji sam bio komercijani menadzer najvece evropske avio alijanse.Mi kao znamo manje od nekih patriJota o avijaciji.

Rade

pre 11 godina

Primecujem "Prošle godine je prevezla 10,3 miliona putnika i ostvarila profit od 42 miliona dolara", znaci profit od 4,2 dolara po putniku. Molim nekoga ko prati avio saobracaj za poredjenje sa drugim kompanijama. U svakom slucaju, dobra vest jer je JAT propustio mnogo prilika tokom poslednjih 10 godina.

H.K.Andersen

pre 11 godina

Vidim da dobih vec 7 minusa a evo imam pred sobom avionsku kart Munchen-Beograd :2 sata i 20 minuta istoje i u povratku.Letio sam na toj relaciji vec 10-ak puta i znam vise nego sigurno da to nije i ne moze biti sat i po kako @Leo reche.Zaista mi nije jasno ko sve ovde komentarise,sta i kako.

Joxa

pre 11 godina

Ko ima para letice, ko nema ide u autobus. Za loukost Budimpesta nije daleko, i prekrsti se tri puta prije nego sto poletis. Mnogi se boje surovosti i bezemocionalnosti arapa u biznisu? Mnogi srbi jos uvek nisu naucili da rade. Vreme SFRJ davno je proslo, posla nema, a kada se neki stranac pojavi onda zavlada strah kako ce morati da se radi ...Interesantno zar ne?

Desert Sky

pre 11 godina

Jos jednu zanimljivost da spomenem na moj prethodni komentar.U Etihadu sam od 2007.Jedan od razloga zasto sam presao u Etihad jer sam uvideo kakve ambiciozne planove ima Abu Dhabi ne samo u avijaciji nego na svim ostalim poljima.Sa ogromnim financijskim resursima,stabilnom politickom situacijom,jasnom razvojnom vizijom do 2030 god nije stvarno trebalo puno mudrosti pa shvatiti o cemu se tu radi.Zato sam napisao email nasom ambasadoru 2008 u Kairu koji je "pokrivao" i Emirate da inicira jednu drzavnu delegaciju koja bi dosla u zvanicnu posjetu i dogovorila sve moguce vidove saradnje.Emirati uvoze svu hranu i tu je bio samo jedan vid saradnje, zatim gradjevina gdje se veliki projekti vec godinama rade u Abu Dhabi-ju i Dubai-ju,u avijaciji,itd.. Naravno odgovor nikada nisam dobio od ambasadora. Isao sam i privatno do Ministarstva saobracaja. Dosao do zamjenika sa inicijativom da se organizira posjeta Abu Dhabi-ju. Ali nista od toga nije bilo. I zato sam se vise nego iznenadio kada nakon tri mjeseca dolaska na vlast u posjetu su dosli A. Vucic i M.Dinkic.Nisam stranacki obojen ali smatram da se pravi potezi trebaju cijeniti.Znajuci kako stvari funkcioniraju u ovoj kulturi gdje su licni kontakt,prijateljstvo i naklonost presudni dajem veliki kredit A. Vucicu jer je uspio da preko licnog kontakta dovede najbogatijeg investitora u Srbiju.Seiku Muhamedu Al Nahyanu ne treba Srbija da bi pravio profit.Nisam clan nijedne partije ali sklopiti partnerstvo sa Abu Dhabij-jem je fantasticno.

milojko

pre 11 godina

Cestitam za poslovnu saradnju Etihada i JAT-a, nadam se da ce mnogima olaksati putovanje. Nisam sklon "pljuvanju" Arapa ali licno, u buducnosti, izbegavam Etihad zbog, pre svega visoke cene njihove usluge, zatim zbog neprijatnosti koje sam imao sa njima. U neprijatnost ubrajam skroman catering, tj. na duzim letovima iznad 10 sati bio sam manje-vise gladan a osoblje na aerodromu u Abu Dabiu se ne moze nazvati ljubaznim. Napominjem, to su moja iskustva sto ne znaci da svi delimo ista.

nabukodonosor

pre 11 godina

Najpre da kazem da me raduje sto ce Etihad postati strateski partner JAT-u, ne zato sto ce spasiti kompaniju koja nema osecaja za poslovanje i trzisnu utakmicu i sa kojom sam imao najgore letove, vec jedino iz razloga sto cemo imati daleko veci izbor destinacija.
Sto se tice pomenutog niskog aerodroma, voleo bih da ljudi mogu da lete i iz Subotice, iz nekog od gradova Sumadije i odakle god ima potrebe. Ne znam zasto vam je toliko stalo da postoji samo jedan aerodrom u zemlji, najgori u okruzenju, i jedna monopolisticka avio-kompanija koja ne da ulazak low-cost kompanija na trziste. Svako normalam obradovao bi se povecanju broja aerodroma i dolasku novih avio-kompanija, ali ocigledno da normalno nije isto za sve. Pogledajte sa koliko aerodroma u susednim zemljama lete low-cost kompanije, izgleda da smo najgori na Balkanu.

Inace sam iz Nisa i ne isplati mi se bas da dajem 60e za gorivo i putarinu do BG aerodroma i nazad plus da placam parking na aerodromu kad odem negde na put ili da cimam ljude da me dovoze i odvoze. S druge strane, ne znam zasto BG aerodrom nije konkurentan kada su u pitanju cene. Imao sam prekookeanski let i kada god sam pretrazivao letove, uvek je iz Sofije bilo za najmanje 300e ili 25-30% jeftinije. Zasto je BG aerodrom hendikepiran da ne moze da da konkurentsku cenu (ili JAT, ne znam da li je vise do cene karte ili do taksi, bice da je ipak do ovog drugog) i hoce li se sa dolaskom Etihada nesto izmeniti po pitanju cenovne politike?

Alek

pre 11 godina

U redu, i ja bih voleo da bude nesto od toga, ali pisati ovako pristrasne clanke a ne prenositi sta je stvarno receno tokom sastanaka, mislim da je zavaravanje javnosti.
Evo recimo nekoliko isecaka iz onoga sto je rekao James Hogan. Naravno iz inostranih vesti, objavljeno istog dana:

Etihad chief executive James Hogan told a news conference on Monday that any investment could be a long way off.

"We have to look at JAT to see if that opportunity exists. It is still a very early stage of that process."

Ko razume - shvatice.....

Antonov

pre 11 godina

@NISHLIJA, brate, pogledaj malo bolje ili se raspitaj kod nekoga ko zna.
Ako nemas nikoga, evo ti male lekcije.
An 225 - Mriya (the Dream) ili san - je najveci avion koji je ikada leteo na svetu. Zaboravi onaj americki hidroavion koji je leteo nekoliko minuta (iz filma Aviator) - An 225 ima raspon krila skoro 90 m.
Konstruisan je za sovjetski svemirski program (koji je u medjuvremenu obustavljen) i do sada, napravljen je samo JEDAN i samo JEDAN leti i dan danas na ovome svetu. Kako li si ga "prizemljio" bas na aerodrom u Nisu, nije mi jasno.

Nikada nije sleteo na aerodrom nis i - nikada nece, jednostavno sto mu pista od 2500m (odnosno 2200m kada se oduzme 300m zbog izmestenog praga) nije dovoljna, a i iskreno ne znam kako to i zasto pre svega da jedan jedini zivi primerak najveceg aviona na svetu, maksimalne tezine na poletanju od 600t dodje bas u - Nis.

Slicni avioni koji su sletali u Nis su IL76 ili mozda AN124, za koji nisam siguran.

A za AN225 proveri na sajtu www.airliners.net ako ne verujes...

Zato - ne mlati o onome sto ne znas, a jos manje odgovaraj na ispravke.

NiSHlija

pre 11 godina

@Igor, 15. april 2013 17:12

@NiSHlija Antonov 225 ne da nije nikada sletao u Niš, nego nikada nije sletao ni na jedan aerodrom na Balkanu. A što se tiče aerodroma u Nišu, sigurno bi već došla neka kompanija da im se to isplati. To tržište je za komercijalni vazdušni saobraćaj, nažalost, mrtvo.
_________________________________

Jok, nego je tvoja baba sletala ovde. Pročitaj, pronađi, obavesti se, saznaj.
To "tržište" o kome pričaš, šta misliš kakvo je? Da li samo beograđani i severnjaci koriste aero transport?

Rekao sam pre da je niški aerodrom već 10-ak godina spreman da prima i najveće avione. "Interes" zbog koga nikad nije proradio je monopol JAT-a i beogradskog aerodroma. JAT je pre nekoliko godina, dok je još radio, kada se diskutovalo o planovima letenja izjavio da će niški aerodrom koristiti "samo za prinudna sletanja usled magle i drugih vremenskih nepogoda". Kako misliš da se ovo "tržište" razvija ako ga najrođeniji surovo guše?

Muka mi je više bre od ovakve marginalizacije. Eto ti ni ne znaš da je sletao!? O čemu onda dalje da raspravljamo?

Nalazim da je ovu vest trebalo pustiti samo u Beogradskoj hronici, pošto se ni ne tiče drugih.

dragan

pre 11 godina

Code share oznaka je JU dok je registraciona oznaka nasih aviona YU...da sam vlasnik avio kompanije ona bi se zvala Serbiana.Etihadovi avioni lete iznad Srbije na ruti od Dubaija do npr.Vasingtona...

Antonov

pre 11 godina

@NISLIJA,

Nije u redu da se tako brukas ni ti a ni taj koji kaze da radi na aerodromu i koji tvrdi da je AN225 sletao na aerodrom Nis.
Nije sletao, niti ce, a i da hoce - ne moze.
Zamoli tog ucenjaka koji te je slagao neka proveri u dnevniku letenja, a ja cu cekati tvoje izvinjenje koje mozes da ostavis ovde.....
Brukas i Nis i aerodrom takvim glupostima, smeju se ljudi....

NiHSlija

pre 11 godina

@Antonov, 16. april 2013 12:07

E, lepo ti je dole čovek koji RADI na aerodromu Niš objasnio da on JESTE sleteo 2008.

ZNAM da je to najveći avion na svetu, ZNAM da je napravljen za svemirski program i da se sada koristi kao transportni avion i ZNAM da postoji samo jedan i nisi mi potreban ti da mi to objasniš.
Takođe, ZNAM da je sleteo i uzleteo odavde jer sam BIO TU. Tako da, umesto što drugom pokušavaš da nametneš neznanje, probaj prvo da se obavestiš malo.

Uzgred, užina piste na niškom aerodromu je tačno 2,502m, pa ti izvoli radi kalkulacije.

on topic:
upravo to neznanje i nipodaštavanje je i uzrok nezadovoljstva nas južnjaka. Dakle, DEFINITIVNO postoje uslovi za prijem i najvećih putničkih i transportnih aviona, ali da li postoji i želja?

Što se interesovanja za letove odavde tiče, do sada se uglavnom letelo za Cirih, Crnu Goru i u letnjoj sezoni za Grčku i Tursku, Međutim, 2006 godine, ekspert TAM programa (Turn Around Management)je procenio da je do 2010 broj putnika trebao da se poveća sa 28,000 na 200,000 godišnje.

Šta se dogodilo? JAT i beogradski aerodrom stavljaju šapu i ne daju da se aerodrom dalje razvija (objasnio sam to u prethodnom postu), jer će, zaboga, deo novca početi da se odliva i na jug, dakle van Beograda.

Prijatelju "odozgo", na čiju sam poruku odgovarao, obavesti se o svemu ovom što sam sad naveo, pa vidi da li samo lupetam ili ima i istine u onom što pričam. Ali se prvo obavesti, molim te.

milosh

pre 11 godina

Australijanac je diplomatski eskivirao da kaze bilo sta konkretno tj.potvrdno o buducoj saradnji tj.integraciji,nisu oni naivni, znaju oni sta rade, jos kada vide kako posluje JAT mrka kapa.

Marko

pre 11 godina

Pa ljudi dokle ce se vise kompanija zvati "Jat"?U kojoj drzavi oni posluju i kako se zove ta drzava?Mislim da je to stvarno vise zalosno.Sve bivse republike SFRJ imaju nova imena,samo smo mi nostalgicni.Sramota.

Desert Sky

pre 11 godina

Ovo je fantasticna vijest i pocetak neslucenih mogucnosti za Jat. Ponikao sam u Jatu a sada letim za Etihad i jako dobro znam o cemu pricam.Za sve one koji ne vjeruju u ovu pricu i koji su skepticni imam razumijevanja jer mnogo puta su slicne price ispricane.Medjutim ovaj put je prica istinita.Etihad je 2008 godine na sajmu u Parizu kupio 100 sirokotrupnih aviona i 100 opcija. Vrijednost kupovine 42 milijarde dolara.Radi se o kompaniji u fenomenalnom usponu i skoro da izgleda kao san ova zainteresiranost za Jat.Ovo je samo jedan od vidova saradnje koji je zapoceo izmedju Srbije i Emirata.Poljopriveda je vec krenula,sledeci su zdravstvo, turizam,IT,itd. Mozda je mnogima promaklo ali Srbija i Emirati su postali drzave- strateski partneri. Sta to znaci za Srbiju mozda mnogi toga nisu svjesni. Abu Dhabi u svom investicionom fondu 2008 je imao 850 milijardi dolara, najvise na svijetu. Danas imaju 1,3 triliona dolara (nije greska)zbog vece cijene nafte u proteklom periodu. To je samo jedan dio cijele price koja nije poznata mnogima u Srbji.Zivim 20 godina u inostanstvu i nisam clan nijedne partije, ali zasluga za ovu pricu pripisujem iskljucivo A. Vucicu koji je uspio u licnom kontaktu da ostavi veoma pozitivan utisak na seika Muhameda Al Nahyana koji je kljucni covjek Abu Dhabi-ja.Arapi u svojoj kulturi dosta polazu na licni kontakt i prijateljstvo.I to je urodilo ovakvim kljucnim i skoro nevjerovatnim drzavnim sporazumom. Svim skepticima bi porucio da se samo jos malo strpe.

jos malo zabave za narod

pre 11 godina

Etihad će obeležiti EY kodom Jatove letove izmedju Beograda i Amsterdama, Atine, Berlina, Brisela, Kopenhagena, Dizeldorfa, Rima, Frankfurta, Geteborga, Istanbula, Londona (Hitrou), Larnake, Milana, Moskve, Podgorice, Sarajeva, Skoplja, Stokholma, Štutgarta, Soluna, Tivta, Beča i Ciriha.
ONI DOBSE SVE OVO bez centa, a mi, da ne kazem sta.
Bravo za dvojac Vucic-Dinkic.Ugovor i njegova sadrzina vec vredjaju i najprosecniju inteligenciju coveka.

NiSHlija

pre 11 godina

A oće da se leti i iz Niša ili i dalje ko nas šiša?
Pistu na niškom aerodromu su Norvežani renovirali posle bombardovanja, produžili je tako da je na njoj u par navrata već sletao i Antonov An-225.
Lupiću, ali bar jedno 3 miliona građana SRBIJE bi gravitiralo više prema niškom aerodromu nego beogradskom. Pa duplo duže traje put Niš-Aerodrom Nikola Tesla nego sam let do Praga, na primer!! A i ne košta malo. Pa bliži su mi Sofijski i Skopljanski aerodrom nego beogradski bre, a Piroćanci i Vranjanci, na primer, sigurno vrište od smeha koliko im je ova vest "važna"!
Pirot - Sofija oko 80km, Pirot - Beograd oko 310 km
Vranje - Skoplje oko 70km, Vranje - Beograd oko 340 km

Oće neko u ovoj državi konačno da uključi mozak malo ili ćemo i dalje samo da tarlahamo po principu i-ha-ha, u-ha-ha i da se pravimo da južno od Avale ništa ne postoji? Osim kad zatreba PDV?
ALO BRE !!!

H.K.Andersen

pre 11 godina

Vidim da dobih vec 7 minusa a evo imam pred sobom avionsku kart Munchen-Beograd :2 sata i 20 minuta istoje i u povratku.Letio sam na toj relaciji vec 10-ak puta i znam vise nego sigurno da to nije i ne moze biti sat i po kako @Leo reche.Zaista mi nije jasno ko sve ovde komentarise,sta i kako.

Darko

pre 11 godina

@Desert Sky- evo javili iz centrale SNS-a, da mora malo da se pogura Vucic i u ovoj vesti.Boze, ima li kraja ovom ludilu?Kao da sam zaspao u 2013-oj, a probudio se u 1993-oj.Isti likovi na vlasti, iste price, ista politika, ista glupost...Jezivo..

Serbinho

pre 11 godina

Ne kapiram, gde su ultimatumi, datumi, standardi???
Ovo dodje bez svega toga.
Fantasticna vest, osecam se kao da sam konacno uspeo da izronim iz okeana.
Necu u EU, hocu Svet!!!
Tek sada sam razumeo Tita, zasto se drzao nesvrstanih.

pitam se, pitam se

pre 11 godina

Kod ser ugovor? Ljudi jel se vi to salite? Pa kod ser ugovor su mogli da zakljuce sa Etihadom kad god su hteli ako i Emiracani imaju interes, nije morala ovakva parada da se pravi.
Ovo je preuzimanje trzista bez kupovine Jata. Ovo nije ulaganje u Jat...Sta nam ovo predstavljate kao neki bog zna kakav posao?
Ista stara matrica kad nemas nista...napravis pompu ni od cega, lozis masu mesecima da ce doci neke stotine miliona, a na kraju ispadne kod ser ugovor....ista prica za sve ostale investicije...ej, ljudi, probudite se iz ovog bunila u koji nas uvaljuju svakim danom sve vise

podanik

pre 11 godina

Nije lose da bude i tih dalekih destonacija u ponudi, mada je to samo ze retke koji imaju para tamo da lete...

Dajte nam RYANAIR i EASYJET gde je cena karte dvadesteak evra po pravcu. Ovaj codeshare nece imati karte ispod 150e, osim za Podgoricu.

Jatovac

pre 11 godina

Tresla se gora, rodio se mish! Od svih pompezno najavljivanih oblika saradnje, zavrsilo se samo sa zajednickom prodajom karata! Gde je novo rukovodstvo firme, Airbusovi avioni koji ce biti ustupljeni Jatu na upotrebu, nove investicije, sta je sa Mubadala investicionim fondom i njihovim ulaganjem u Jat Tehniku...??? Jos jednom smo poverovali Dinkicu...tako nam i treba!

zanesenjak

pre 11 godina

Meni ta prica sa Emiratima izgleda sve bolja i bolja. Ako uspemo da uz njihovu pomoc i obostrani interes uradimo bar deo toga sto se najavljuje Srbija ce malim ali sigurnim koracima krenuti u bolju buducnost. Treba nama neko ko ce nas uciti da ne lazemo i ne krademo. Malopre gledam cene sa Beogradske veletrznice, kilogram mladog kupusa 80 dinara a na pijaci 150. U principu, sve je na pijaci skuplje bar 50%. Pa to je ogromna zarada i na male kolicine. Europa nas nece, pa sa srecom, bar sa Arapima da uradimo nesto i da se opametimo.

Dragan

pre 11 godina

Smesno je sto neki "komentatori" stavljaju minuse iz nekih patriJotskih razloga, a nemaju pojma o avijaciji ne citaju ono sto pise "jatovac", onda "pitam se" i ja koji sam bio komercijani menadzer najvece evropske avio alijanse.Mi kao znamo manje od nekih patriJota o avijaciji.

Dragan

pre 11 godina

JAT ce imati sa Etihadom "code share", i stotine hiljada nasih drzavljana ce da leti na destinacije koje su najavljene. Pre nego sto ce "stotine hiljada" putovati bilo bi dobro da objasnite citaocima,sta je "Code share", koje ce biti frekvencije letenja koji su slotovi i koliko ce biti drektnih letova. Code share znaci da ce ili JAT ili Etihad Ili Emirates imati 20-30 mesta za svoje putnike koji ce putovati pod izvesnim uslovima ako su sva mesta popunjena od tih 20-30, putnik ce morati da plati kartu po ceni vodece kompanije bez obzira sto je to JAT-ov avion .Ako avioni budu svakodnevno leteli, treba imati dovoljan broj tehickog i komercijanog osoblja i sve sto se tu podrazumeva. Ako se zna da jedan pilot i ko-pilot imaju obavezan odmor posle 8 sati letenja od 11 sati, to znaci da jedan pilot koji leti za Brisbane 19 sati ima obavezu odmora od 33 sata isto tako i komercijalno osoblje. Iako avio osoblje imaizmedju 50% i 70% popusta u skoro svim svetkim hotelskim kompanijama, koliki budzet to predstavlja? U zavisnosti od ugovora posada mora da plati racune na licu mesta. Kerozen, ( catering) , aerodromske takse, U nemogucnosti, avion je prizemljen dok se racun ne izmiri, a treba znati da je, na primer u Francuskoj, 1 min prekoracenog vremena parkinga 1000 evra. Umesto sto se nasi raduju, bilo bi dobro da u detalje prostudiraju svaku rec ugovora Etihada. Emirati nemaju sentimentalnosti ni prijateljstvo u biznisu. Jedino ako kod nas misle ono " nema veze mi cemo vec njih".

Marko

pre 11 godina

A jel moze i Prag? Vratio sam se smozden sa seminara iz Praga, jer sam leteo preko Pariza. Pa umesto sat ipo, letite 4 ipo sata. Gde je tu logika?

Igor

pre 11 godina

@NiSHlija Antonov 225 ne da nije nikada sletao u Niš, nego nikada nije sletao ni na jedan aerodrom na Balkanu. A što se tiče aerodroma u Nišu, sigurno bi već došla neka kompanija da im se to isplati. To tržište je za komercijalni vazdušni saobraćaj, nažalost, mrtvo.

neko_iz_mase

pre 11 godina

U istinu za sada im destinacije bas i nisu neka ponuda ali videcemo kako ce se odvijati dalji tok dogadjaja. Nadam se da nece oterati WizzAir a takodje se nadam da ce doci i RyanAir i EasyJet pa da ponuda bude kompletna.

Sidnej

pre 11 godina

Jako su im povoljne karte ka Beogradu iz Sidneja.U periodu pocetak Jula-polovina Septembra, karta kosta nesto preko $3000 AUD, sto je medju najskupljim, ako ne i najskuplja karta za let ekonomskom klasom na trzistu.Ista karta u tom periodu, recimo Malasya Airlines/Turkish Airlines preko Kuala Lumpura i Istambula je nesto manje od $2000 AUD, a mogu da se nadju i jeftinije, recimo KLM-om ili Air Franceom...Ne znam kome misle da prodaju te karte..

Saz

pre 11 godina

@Igor: Igore, nislija je upravu, radim na tom aerodromu i 2008 je prvi put sleteo i uzleteo sa tog aerodroma. Ja bih voleo da malo ostali deo zemlje napreduje kao Beograd, inace sam iz istocne sr. Upravu je za aerodrom i upravu je za sve ostalo, jer se sve vuce za to veleselo

MM

pre 11 godina

Etihad, što na arapskom znači "savez" trenutno nije među najvećim kompanijama na svetu ali je najbrže rastuća - skoro je izvesno da će za nekoliko godina biti u top 5 svetskih kompanija jer su sad započeli veliki investicioni ciklus (imaju 93 narudžbine - 30 više od postojećeg broja aviona u floti) a do kraja godine naručiće još nekoliko desetina. To znači da će i broj destinacija bar udvostručiti. Sa Beogradom imaju jasan cilj - žele ovde da se pozicioniraju pre svog najvećeg konkurenta - Emiratesa, koji ovaj deo Evrope još nema u ponudi. Jat bi im između ostalog, služio za transfer putnika iz ostalih gradova centralne i istočne Evrope na njihove letove iz Beograda. Očekujem direktne letove za Abu Dhabi (10 do 14 puta nedeljno, od kojih bi nekim danima išli dalje bez presedanja u Singapur i Australiju) New York (2-3 puta nedeljno), Toronto (dvaput) kao i obnovu nekih starih destinacija na Bliskom istoku (Beirut, Cairo, Amman). Prekookeanski letovi bi bili sa Etihad flotom dok bi ovi ostali bili Jat.

Pre Lufthansom nego Jat-om do Beograda

pre 11 godina

Bravo(sarkasticno naravno)... a sada sta se u stvarnosti desava.Let Stokholm-Beograd se pomera za naredni dan a obavestenje stize na dan planiranog leta. Kada zovete u JAT-u niko se ne javlja!Prica koja se ponavlja poslednje dve godine. Ko pise o tome? Izvolite sada...tapsite JAT-u jos malo, bilo bi dobro da neki pilot i stjuardesa napisu sta se stvarno desava sa Jat-om!

Leo

pre 11 godina

@Marko
Logika je najcesce u isplativosti odrzanja rute u skladu sa potrebom putnika pa kompanije imaju ili nemaju interes da lete. Sto se "smozdenosti" tice za svega 4 i po sata, reklo bi se da ne putujete bas cesto ni daleko. Moj let za Fidzi je izgledao ovako: Beograd-Minhen sat i po, Minhen - Los Andjeles 12 sati, Los Andjeles-Fidzi 10 sati, cekanje u Minhenu sat vremena, u LA 3 sto je ukupno 28 sati, nije moglo brze kako god da okrenete. U povratku je bilo Fidzi-Seul, Seul-Pariz, Pariz-Beograd, slicno vreme. Kad sam leteo u Sidnej: Beograd-London 2 sata i 50 minuta cekanje 4 sata i London-Sidnej 20 sati ukljucijuci jednocasovnu pauzu u Singapuru za dopunu goriva. Kad sam isao u Buenos Aires: Beograd-Milano sat i po, pa zahvaljujuci strajku Alitalie cekanje na aerodromu 12 sati pa onda let Milano-Buenos Aires 13 i po sati. Nakon toga naviknete se i na nepredvidjene stvari, opustite se i uzivate svaki put kad idete negde. Jos vam bude lakse kad pomislite na osobe koje bi se rado klackale i autobusom 13 sati do Crne Gore na letovanje, samo kad bi mogli da priuste, a ne negde avionom preko Pariza, pa pocnete da cenite to sto imate.

Rade

pre 11 godina

Primecujem "Prošle godine je prevezla 10,3 miliona putnika i ostvarila profit od 42 miliona dolara", znaci profit od 4,2 dolara po putniku. Molim nekoga ko prati avio saobracaj za poredjenje sa drugim kompanijama. U svakom slucaju, dobra vest jer je JAT propustio mnogo prilika tokom poslednjih 10 godina.

doctor

pre 11 godina

JATOVAC,zar ti zaista verujes da se to zavrsava u 2 dana? To su ozbiljni ljudi,a ne diletanti! Oni prvo gledaju knjige poslovanja,pa korak po korak!Avioni na lizing stizu za mesec dana,5 komada!

Sofronije

pre 11 godina

Copy/paste najzanimljivijih delova iz dnevnog lista Politika:

Хоган је рекао да ће до 15. јуна бити утврђено даље партнерство између ЈАТ-а и Етихада, али да је прво потребно прегледати податке о пословању српске компаније како би се размотрили видови евентуалног стратешког партнерства
Представници авикомпаније „Етихад ервејз” из Уједињених Арапских Емирта и српског авиопревозника „Јат ервејза” воде прелиминарне разговоре о могућим облицима сарадње две компаније, рекао је данас Танјуг у председник Етихада Џејмс Хоган.

На питање да ли је Етихад заинтересован за стратешко партнерство са Јатом, Хоган је само кратко одговорио да је још рано говорити о томе, и да треба сачекати исход прелиминарних разговора.

Ko ume pazljivo da cita, shvatice da smo jos uvek daleko od bilo cega...

NiSHlija

pre 11 godina

@Igor, 15. april 2013 17:12

@NiSHlija Antonov 225 ne da nije nikada sletao u Niš, nego nikada nije sletao ni na jedan aerodrom na Balkanu. A što se tiče aerodroma u Nišu, sigurno bi već došla neka kompanija da im se to isplati. To tržište je za komercijalni vazdušni saobraćaj, nažalost, mrtvo.
_________________________________

Jok, nego je tvoja baba sletala ovde. Pročitaj, pronađi, obavesti se, saznaj.
To "tržište" o kome pričaš, šta misliš kakvo je? Da li samo beograđani i severnjaci koriste aero transport?

Rekao sam pre da je niški aerodrom već 10-ak godina spreman da prima i najveće avione. "Interes" zbog koga nikad nije proradio je monopol JAT-a i beogradskog aerodroma. JAT je pre nekoliko godina, dok je još radio, kada se diskutovalo o planovima letenja izjavio da će niški aerodrom koristiti "samo za prinudna sletanja usled magle i drugih vremenskih nepogoda". Kako misliš da se ovo "tržište" razvija ako ga najrođeniji surovo guše?

Muka mi je više bre od ovakve marginalizacije. Eto ti ni ne znaš da je sletao!? O čemu onda dalje da raspravljamo?

Nalazim da je ovu vest trebalo pustiti samo u Beogradskoj hronici, pošto se ni ne tiče drugih.

Joxa

pre 11 godina

Ko ima para letice, ko nema ide u autobus. Za loukost Budimpesta nije daleko, i prekrsti se tri puta prije nego sto poletis. Mnogi se boje surovosti i bezemocionalnosti arapa u biznisu? Mnogi srbi jos uvek nisu naucili da rade. Vreme SFRJ davno je proslo, posla nema, a kada se neki stranac pojavi onda zavlada strah kako ce morati da se radi ...Interesantno zar ne?

Desert Sky

pre 11 godina

Jos jednu zanimljivost da spomenem na moj prethodni komentar.U Etihadu sam od 2007.Jedan od razloga zasto sam presao u Etihad jer sam uvideo kakve ambiciozne planove ima Abu Dhabi ne samo u avijaciji nego na svim ostalim poljima.Sa ogromnim financijskim resursima,stabilnom politickom situacijom,jasnom razvojnom vizijom do 2030 god nije stvarno trebalo puno mudrosti pa shvatiti o cemu se tu radi.Zato sam napisao email nasom ambasadoru 2008 u Kairu koji je "pokrivao" i Emirate da inicira jednu drzavnu delegaciju koja bi dosla u zvanicnu posjetu i dogovorila sve moguce vidove saradnje.Emirati uvoze svu hranu i tu je bio samo jedan vid saradnje, zatim gradjevina gdje se veliki projekti vec godinama rade u Abu Dhabi-ju i Dubai-ju,u avijaciji,itd.. Naravno odgovor nikada nisam dobio od ambasadora. Isao sam i privatno do Ministarstva saobracaja. Dosao do zamjenika sa inicijativom da se organizira posjeta Abu Dhabi-ju. Ali nista od toga nije bilo. I zato sam se vise nego iznenadio kada nakon tri mjeseca dolaska na vlast u posjetu su dosli A. Vucic i M.Dinkic.Nisam stranacki obojen ali smatram da se pravi potezi trebaju cijeniti.Znajuci kako stvari funkcioniraju u ovoj kulturi gdje su licni kontakt,prijateljstvo i naklonost presudni dajem veliki kredit A. Vucicu jer je uspio da preko licnog kontakta dovede najbogatijeg investitora u Srbiju.Seiku Muhamedu Al Nahyanu ne treba Srbija da bi pravio profit.Nisam clan nijedne partije ali sklopiti partnerstvo sa Abu Dhabij-jem je fantasticno.

NiHSlija

pre 11 godina

@Antonov, 16. april 2013 12:07

E, lepo ti je dole čovek koji RADI na aerodromu Niš objasnio da on JESTE sleteo 2008.

ZNAM da je to najveći avion na svetu, ZNAM da je napravljen za svemirski program i da se sada koristi kao transportni avion i ZNAM da postoji samo jedan i nisi mi potreban ti da mi to objasniš.
Takođe, ZNAM da je sleteo i uzleteo odavde jer sam BIO TU. Tako da, umesto što drugom pokušavaš da nametneš neznanje, probaj prvo da se obavestiš malo.

Uzgred, užina piste na niškom aerodromu je tačno 2,502m, pa ti izvoli radi kalkulacije.

on topic:
upravo to neznanje i nipodaštavanje je i uzrok nezadovoljstva nas južnjaka. Dakle, DEFINITIVNO postoje uslovi za prijem i najvećih putničkih i transportnih aviona, ali da li postoji i želja?

Što se interesovanja za letove odavde tiče, do sada se uglavnom letelo za Cirih, Crnu Goru i u letnjoj sezoni za Grčku i Tursku, Međutim, 2006 godine, ekspert TAM programa (Turn Around Management)je procenio da je do 2010 broj putnika trebao da se poveća sa 28,000 na 200,000 godišnje.

Šta se dogodilo? JAT i beogradski aerodrom stavljaju šapu i ne daju da se aerodrom dalje razvija (objasnio sam to u prethodnom postu), jer će, zaboga, deo novca početi da se odliva i na jug, dakle van Beograda.

Prijatelju "odozgo", na čiju sam poruku odgovarao, obavesti se o svemu ovom što sam sad naveo, pa vidi da li samo lupetam ili ima i istine u onom što pričam. Ali se prvo obavesti, molim te.

milosh

pre 11 godina

Australijanac je diplomatski eskivirao da kaze bilo sta konkretno tj.potvrdno o buducoj saradnji tj.integraciji,nisu oni naivni, znaju oni sta rade, jos kada vide kako posluje JAT mrka kapa.

milojko

pre 11 godina

Cestitam za poslovnu saradnju Etihada i JAT-a, nadam se da ce mnogima olaksati putovanje. Nisam sklon "pljuvanju" Arapa ali licno, u buducnosti, izbegavam Etihad zbog, pre svega visoke cene njihove usluge, zatim zbog neprijatnosti koje sam imao sa njima. U neprijatnost ubrajam skroman catering, tj. na duzim letovima iznad 10 sati bio sam manje-vise gladan a osoblje na aerodromu u Abu Dabiu se ne moze nazvati ljubaznim. Napominjem, to su moja iskustva sto ne znaci da svi delimo ista.

nabukodonosor

pre 11 godina

Najpre da kazem da me raduje sto ce Etihad postati strateski partner JAT-u, ne zato sto ce spasiti kompaniju koja nema osecaja za poslovanje i trzisnu utakmicu i sa kojom sam imao najgore letove, vec jedino iz razloga sto cemo imati daleko veci izbor destinacija.
Sto se tice pomenutog niskog aerodroma, voleo bih da ljudi mogu da lete i iz Subotice, iz nekog od gradova Sumadije i odakle god ima potrebe. Ne znam zasto vam je toliko stalo da postoji samo jedan aerodrom u zemlji, najgori u okruzenju, i jedna monopolisticka avio-kompanija koja ne da ulazak low-cost kompanija na trziste. Svako normalam obradovao bi se povecanju broja aerodroma i dolasku novih avio-kompanija, ali ocigledno da normalno nije isto za sve. Pogledajte sa koliko aerodroma u susednim zemljama lete low-cost kompanije, izgleda da smo najgori na Balkanu.

Inace sam iz Nisa i ne isplati mi se bas da dajem 60e za gorivo i putarinu do BG aerodroma i nazad plus da placam parking na aerodromu kad odem negde na put ili da cimam ljude da me dovoze i odvoze. S druge strane, ne znam zasto BG aerodrom nije konkurentan kada su u pitanju cene. Imao sam prekookeanski let i kada god sam pretrazivao letove, uvek je iz Sofije bilo za najmanje 300e ili 25-30% jeftinije. Zasto je BG aerodrom hendikepiran da ne moze da da konkurentsku cenu (ili JAT, ne znam da li je vise do cene karte ili do taksi, bice da je ipak do ovog drugog) i hoce li se sa dolaskom Etihada nesto izmeniti po pitanju cenovne politike?

dragan

pre 11 godina

Code share oznaka je JU dok je registraciona oznaka nasih aviona YU...da sam vlasnik avio kompanije ona bi se zvala Serbiana.Etihadovi avioni lete iznad Srbije na ruti od Dubaija do npr.Vasingtona...

Antonov

pre 11 godina

@NISHLIJA, brate, pogledaj malo bolje ili se raspitaj kod nekoga ko zna.
Ako nemas nikoga, evo ti male lekcije.
An 225 - Mriya (the Dream) ili san - je najveci avion koji je ikada leteo na svetu. Zaboravi onaj americki hidroavion koji je leteo nekoliko minuta (iz filma Aviator) - An 225 ima raspon krila skoro 90 m.
Konstruisan je za sovjetski svemirski program (koji je u medjuvremenu obustavljen) i do sada, napravljen je samo JEDAN i samo JEDAN leti i dan danas na ovome svetu. Kako li si ga "prizemljio" bas na aerodrom u Nisu, nije mi jasno.

Nikada nije sleteo na aerodrom nis i - nikada nece, jednostavno sto mu pista od 2500m (odnosno 2200m kada se oduzme 300m zbog izmestenog praga) nije dovoljna, a i iskreno ne znam kako to i zasto pre svega da jedan jedini zivi primerak najveceg aviona na svetu, maksimalne tezine na poletanju od 600t dodje bas u - Nis.

Slicni avioni koji su sletali u Nis su IL76 ili mozda AN124, za koji nisam siguran.

A za AN225 proveri na sajtu www.airliners.net ako ne verujes...

Zato - ne mlati o onome sto ne znas, a jos manje odgovaraj na ispravke.

Antonov

pre 11 godina

@NISLIJA,

Nije u redu da se tako brukas ni ti a ni taj koji kaze da radi na aerodromu i koji tvrdi da je AN225 sletao na aerodrom Nis.
Nije sletao, niti ce, a i da hoce - ne moze.
Zamoli tog ucenjaka koji te je slagao neka proveri u dnevniku letenja, a ja cu cekati tvoje izvinjenje koje mozes da ostavis ovde.....
Brukas i Nis i aerodrom takvim glupostima, smeju se ljudi....

Alek

pre 11 godina

U redu, i ja bih voleo da bude nesto od toga, ali pisati ovako pristrasne clanke a ne prenositi sta je stvarno receno tokom sastanaka, mislim da je zavaravanje javnosti.
Evo recimo nekoliko isecaka iz onoga sto je rekao James Hogan. Naravno iz inostranih vesti, objavljeno istog dana:

Etihad chief executive James Hogan told a news conference on Monday that any investment could be a long way off.

"We have to look at JAT to see if that opportunity exists. It is still a very early stage of that process."

Ko razume - shvatice.....