Četvrtak, 11.04.2013.

15:28

Srpske "startup zvezde" o PayPalu

Sistem kompanije PayPal počeo je da radi u Srbiji, tim povodom rukovodioci dve startup kompanije govore za B92 o tome kako će on uticati na poslovanje u Srbiji.

Izvor: B92

Srpske "startup zvezde" o PayPalu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

sumadinac atl

pre 11 godina

@dejan
zasto neko ne napise kako srbija carini svu tu robu? ja sam drugu poslao patike za planinarenje, platio slanje i carinu a onaj u posti u kg nije hteo da mu da paket dok ne plati 2000 din. za carinu. Dakletacno je da je sve jeftinije. evo mi dolazimo u junu i sve nosimo odavde pa i sampone i kupke jer necemo da nas neko pljacka. ovde u usa je sve ako ne jeftinije onda makar isto kosta. na zalost...

Chiki

pre 11 godina

@Preduzzz

Problem u Srbiji je sto politicari koji su u datom trenutku na vlasti misle da treba da zaposljavaju po drzavnim preduzecima da ih ima po 6 u kancelarijiama, da otvaraju agencije za upravu agencijama i upravama i nova preduzeca nikom korisna u vidu parking servisa. Problem u Srbiji je i sto kad ih ima tolko i dalje svi piju kafe i primaju 400-500e plate sa sve doprinosima, toplim obrocima itd itd.
E ZATO JA NECU DA PLATIM POREZ!. Da on ide u rupe bez dna. Drzava se ne trudi da mi olaksa poslovanje preko interneta, kao freelancer nem' nikakve beneficije kao radnik tako da ni drzava nece imati porez. Najlakse mi da otvorim racun u drugoj drzavi pa primam pare tamo pa da vidim kako ce imati uvid u moja primanja. Odem jednom mesecno na kafu u tu drzavu, pokupim pare i zdravo djaci

dejan

pre 11 godina

Mislim da ste se obratili na pogresnu adresu u vezi uticanja paypala na trziste u Srbiji. Imam nalog od 2003 godine i preko 500 kupovina na ebay i paypal, otvorio sam dok sam ziveo u Americi, sa obicnom debit karticom koju sam tamo tada dobio u banci, i jos je odrzavam placajuci neki fee od 3 dolara mesecno. dolazak paypala i ebey-a, pre svega, ce uzdrmati trziste u Srbiji, sa robom siroke potrosnje. nece biti postedjen niko, osim prodavnic glomazne robe, tipa namestaja i drugih tezis i vecis stvari od naprimer 5 kila pa na gore, zbog velike postarine. Dacu primere, jer skoro sve za kucu narucujem preko ebay vec 5 godina unazad u Srbiji. Treba mi levis 501? Iz USA mi stigne za 60 dolara 100% original, sa sve troskovima slanja. Trebaju mi nike patike koje su ovde 15.000? Iz USA mi stignu za 70 dolara sa sve troskovima slanja. Cipele, patike, garderoba, da ne pricam o tehnici, oprema za kuhinje, za radnje, ma sta god pozelite na dohvat ruke je sada jednim klikom i cekanjem od nedelju dana do mesec dana, u zavisnosti iz koje zemlje stize. DElovi za kola motore? Novo, polovno, originali, sve duplo jeftinije u proseku. Medicinska pomagala? Sve sto pozelite, pa i do 3 puta jeftinije nego kod nas u apotekama i radnjama. Lekovi, vitamini? Takodje sve dostupno iz celog sveta, oko duplo jeftinije nego ovde. acai berry tablete anprimer, iz engleske, skoro tri puta jeftinije, sa slanjem, i tu su za 4 dana u proseku. Mogu jis da pisem, ali nemam ovde prostora.

loodak011

pre 11 godina

ljudi,pokusao sam da kupim nesto na ebay-u svaki put mi je odbijena transakcija. sve mi je paypal prihvatio u nalogu,i karticu i mail,pise da je potpuno operativan. juce sam i u banci uplatio dodatni novac na racun. je l' ima neko isti problem??

S@1e

pre 11 godina

Sinoć sam se uspešno registrovao i izvršio prvo plaćanje. Sve je proteklo bez ikakvih problema :-)
Registrovao sam VISA Virtuon karticu Vojvođanske banke, koju koristim već godinama, a sada mogu potvrditi da radi i u kombinaciji sa PayPal-om.
Sve u svemu ovo otvara velike mogućnosti poslovanja i drago mi je što je konačno dostupno i u Srbiji.

Yugo driver

pre 11 godina

Ono što su prećutali a to je sledeće. Dolaskom mogućnosti primanja novca, svaki programer će moći da izađe na strano tržište direktno. Znači, zašto bi neko npr radio za Prelovca ako može da zaradi više pružajući Wordpress konsultantske usluge, kreirajući pluginove itd bez posrednika.
Znaju oni dobro da će morati da podignu zarade svojim radnicima pa im nešto mrsko da to spominju ;)

Preduzzz

pre 11 godina

Problem u Srbiji je sto svi (a pogotovo freelance programeri) misle da imaju pravo bilo sta da prodaju a da ne plate porez i doprinose na to.

Doduse, to je trenutno izvodljivo preko Payoneer kartica ili drugih servisa, ali nije legalno. Ako ikad poreska sluzba proradi kako treba (a najavljuju to) sve to ce doci pod lupu. Poreski prekrrsaji zastarevaju tek nakon 7 godina!

Ti sto kukaju kako ne mogu da dobiju pare preko PayPal-a ne shvataju da ce ih naplata preko PayPal-a skupo kostati (i do 40% na poreze i doprinose) ako su fizicka lica tj. nemaju firmu, jer ce drzava znati za njihove transakcije preko PayPal-a.

Najisplativija legalna varijanta i dan danas je da se otvori pausalno oporezovana preduzatnicka agencija, plati se drzavi 150-200 evra mesecno, a sa parama (do 25.000 evra godisnje, a kad Dinkic uskoro promeni uslov bice i do 50.000 evra) se slobodno raspolaze. Nije potreban knjigovodja niti bilo sta posebno. Vrlo je jednostavno i mirno se spava.

Zbirkka

pre 11 godina

@Petar
Potpuno se slazem s tobom. Medjutim dosta ljudi pocinje neki "biz" bez da su dobro razmislili ima li svrhe tako nesto u Srbiji. Kopiraju se ideje sa Zapada, gde je situacija potpuno drugacija (ti si to dobro objasnio) i na kraju zavrse sa gubitkom. Mislim, 3D stampani prozvodi - u zemlji sa 250 € prosecnom platom? Mnooogo vise od Pejpala mora da dodje. Srpska varijanta Kickstarter-a, za pocetak? ( mada bi i njega verovatno ubrzo ugusila srpska administracija )

Startup

pre 11 godina

Evo sta kaze jedan na jednom sajtu o tom tzv. startapu (copy/paste sistem):

Zaista se izvinjvama, ali kakve more strtap radionice. Mi to radimo tako (pre svega softwerasi) sto nadjenmo posao po mnogim sajtovima, uradimo i oni nam plate (do sada moneybookers i slicni metodi). Posle izvesnog vremena te pare prebacimo na nas racun u nekoj banci. Napominjem da su to manje svote...100-200 evra. Kad pare "legnu" u banku onda nas ovi iz banke zovu i pitaju odkuda vam pare. Mi im kazemo, sram vas bilo..otkuda vama pravo da me pitate otkuda mi pare.Idite pa pitajte ove tajkune...Onda oni kazu da je to nesto kao po zakonu,a mi im onda kazemo da smo siromasni i da nas prijatelji iz inostranstva pomazu. Kakv more strtap.

Mala kutija vezana za kvaku

pre 11 godina

@Jasam

Tako je, drugi ce da kradu, podizu poreze, cene, igraju se kursom, izmisljaju nove dazbine, a mi ostali cemo da se prevrcemo preko glave da bi stvorili novac za njihove Cece, Mece, Bekute, stancice od 300-500.000.... E pa druze, necu da trazim nacin za to. A neka mi posalju uterivace ...

putnik

pre 11 godina

jel neko od vas otvorio racun? servis ne radi kako treba. Imam gomilu rezervacija od jedan dolar i jednu od 1.5, sve zarad provere kartice da bi na kraju dobio poruku da im je nesto sumnjivo i da ponovo verifikujem karticu. a vise ne moze da se verifikuje jer je vec verifikovana... veoma sam razocaran kako su ne spremno usli u rad. bojim se da ja tamo novce necu drzati

FIZIČKO LICE

pre 11 godina

Baš me briga za startup zvezde, kada ću ja Petar Petrović kao fizičko lice imati mogućnost da prodajem svoje stvari na ebay-u, kada ću moći da naplatim svoje ilustracije/fotografije na stock sajtovima preko PP-a, kad ću moći da naplatim svoje IT usluge preko PP-a po ugovoru sa stranim firmama, kada ću moći da primim novac od rođaka u inostranstvu preko PP-a?

Obzirom na analizu dosadašnjih trendova, oni koji su nedavno počeli da rade imaju šanse da im to stigne do penzije.

Ljuba

pre 11 godina

Ne mozete vi to objasniti ovom narodu nista dok ispred kamera ne stanu neki od nasih politicara i kazu zavrsnu rec i natenane objasne gledaocima da se tu ne radi o prevari vec o poslednoj reci tehnike i tehnologije.

Micko

pre 11 godina

da li mi treba iskljucivo devizni racun da bih ga povezala sa pay palom ilu moze i dinarski?
(maja, 11. april 2013 19:07)
Moze i dinarski, paypal mozes povezati na bilo koji bankovni racun koji je povezan sa nekom karticom.

1. Registruj se na paypal
2. Ubaci podatke o kartici (broj, kad istice, onaj 3cifarni broj...)
3. Idi da verifikujes nalog pomocu te iste kartice

Paypal ce ti sa kartice skinuti (posle vratiti) neku simbolicnu sumu tipa 1-2 dolara da vidi da li sve radi. Kroz tu transakciju banci ce da prosledi i neku sifru/kod od 4 cifre. Za 2-3 dana banka ce ti moci dati daj kod koji uneses u paypal i verifikovana si.

napomena: u vecini slucajeva ako primas poruke na mobilni iz banke istog momenta ces dobiti porukom taj kod od 4 cifre tako da ce kompletna registracija i verifikacija paypal naloga trajati par minuta.


Vazna napomena:
Ukoliko planirate da dosta pazarite putem interneta onda je bolje da uplatite vise novca na paypal pa da direktno sa paypala placate sta god placate nego da svaki put paypal vuce novac sa vase kartice. Nisam 100% siguran ali mislim da cete tako manje takse na transfer placati. Ako novac saljete prijatelju kao "personal" a ne neka kupovina ovo je sigurno tako i manje su takse ako paypal ne mora da vuce novac sa vase kartice.


Ko zeli da proba kako radi slobodno neka mi se javi, voljan sam da u svrhe testiranja primim bilo koju sumu novca, bez povratka nazad :)))

re re

pre 11 godina

Mene interesuje koliko ce trajati ta prva faza samo placanje a ne i primanje novca? Narednih 10 ili 15 godina? Ili mozda ipak nesto krace?
(Milica Bg, 11. april 2013 16:03)

Obicno traje od 6 meseci do godinu dana. Ali Srbija je neobicna zemlja pa cemo videti. :)

miki33

pre 11 godina

I ja htedoh da isprobam svoj novi pp acount,kad ono niko neće da šalje robu u srbiju,a neki koji hoće naplaćuju duplo nego što je cena proizvoda.Znači nikom ništa.

: D

pre 11 godina

sto svi navode kao primer koriscenja paypal-a kupovinu na amazonu kad amazon ne prima paypal jer je u vlasnistvu eBay-a (direktna konkurencija amazonu), a i amazon ne vrsi isporuke u srbistan...

metrohive

pre 11 godina

Pre dva dana stigao PP, a mi vec bezbroj primera kako on ne valja, samo sto ne kazu da nije trebalo ni da dodju. I ko jos daje firmi ime WTF? :)

MisterZ

pre 11 godina

PayPal bez naplate nista ne znaci. Ja vec 3 godine imam visa internet karticu sa kojom sam kupovao stvari na netu i bez ikakve provizije. ALO, zelim da uzem pare za ono sta isprogramiram, ne da platim! Dakle, cekamo drugu polovinu servisa da proradi, u suprotnom, kacite vi vas polovicni PayPal macki o rep!

Jasam

pre 11 godina

@petar
Tacno to, bravo.

Labudovi koje ste intervjuisali konstantno pricaju o svojim preduzecima i o velikim preduzecima. Ja bih hteo da znam da li i mi sto znamo nesto da napravimo mozemo to da pokazemo i prodamo svetu a da nemamo "preduzece/firmu/kompaniju".

Verujem da je pej pal odlicna stvar za ljude koji imaju sta da ponude preko eBay-a.

mr.real

pre 11 godina

Tooooooooo, dajte nam PayPal - kakvi datumi, pregovori, zapošljavanje i gluposti. Mi toliko grcamo u parama da nemamo gde da ih potrošimo da nam je ovo došlo kao idealan način.....

Za pocetnike je dobar

pre 11 godina

Ja PayPal najvise vidim kao nesto sto moze da vam omoguci da radite neki manji sporedan posao gde to lako mozete da naplatite. Napr. ako ste programer mozete da prodajete pustite male aplikacije koje korisnici besplatno koriste a doniraju neku sumu ako im je korisno. Iako ce to uraditi svaki 100-i ili verovatno 1000-i korisnik, to open ne mora da bude lose, ali nije full time posao.

baraba

pre 11 godina

@Petar

Ja bih to sumirao ovako:

"Amerikanac" - traži način
"Srbin" - traži izgovor

Ljudi, prestanite da kukate i tražite izgovore. Tražite način. Nemojte da se ljutite jer ne govorim ovo da nekog "spustim" ili uvredim. Trgnite se iz te negativnosti, počnite sa malim stvarima, malim uspesima, krenite napred. Ne živite ovaj život zbog države već zbog sebe.

P.S. Nemojte baš mnogo minusa da mi nalupate, nije lepo :)

Zoki

pre 11 godina

Petre, i Amerikanac placa spediciju i u proizvodnim pogonima koristi industrijsku struju, cisto da ne bi bilo zabune.
Međutim, Čavić je pokazao veliko poznavanje problema sa PayPal i naplatom iz inostranstva. Dajte startup kompanijama i mikro preduzećima da otvore merchant accounts (ne znam kako ga naše banke zovu) i primaju kreditne kartice pa im PayPal neće trebati.

Darko

pre 11 godina

Meni je drago što je PP konačno stigao, makar i u svom 50% izdanju. Ipak pročitajte i ova dva linka, treba imati širom otvorene oči s kim imamo posla :)

http://www.howstuffworks.com/paypal7.htm
http://www.paypalsucks.com/paypalfan.shtml

Milica Bg

pre 11 godina

Mene interesuje koliko ce trajati ta prva faza samo placanje a ne i primanje novca? Narednih 10 ili 15 godina? Ili mozda ipak nesto krace?

Petar

pre 11 godina

Evo primer razvijanja posla u Srbiji i Americi. Pretpostavimo da su Amerikanac i Srbin kupili 3D stampac sa pratecim softverima. U startu je Ameikanac kupio jeftiniju masinu i jeftiniji softver. Naravno Srbinu ce drzava uzeti carinu, mora prelaziti na industrijsku struju, platiti spediciju (sa 40 godina i dalje ne znam cemu sluze) i sl.

AMERIKANAC
Treba da uradi 50 predmeta. Ode na Amazon i naruci sve alate i materijale. Za par dana mu to stigne i pocne da radi. Preko interneta plati sve to i kad uradi proizvode pocne da ih prodaje na Ebay-u, Amazon-u ili sl. naravno preko interneta plati potrepstine i dobije novac kad proda svoje proizvode. Ako dobro razmislite Amerikanac se bavi samo svojim poslom koji voli i koji zna da radi. Naravno na kraju godine plati neki porez.

SRBIN
Da bi uradio tih 50 predmeta mora da obidje 10 prodavnica ili firmi da nadje najpovoljnije materijale i alate koji su ponekad bezobrazno skuplji nego u Americi. Fakture, racuni ... I na kraju kupi skuplje potrepstine od Amera za koje u vecini slucajeva ne zna kakvog su kvaliteta.Pocne da izradjuje predmete koje u sustini nema gde da proda. Mozda naleti na bezobrazne preprodavce ili na neke novokomponovane firme koje bas i ne misle da plate proizvode. Naravno tu je drzava: inspekcije, porezi, doprinosi, .... Posle pola godine Srbin ce morati da zaposli nekog da radi onaj lep posao koji voli a on ce morati non stop da ganja naplatu, cami u opstini, u poreskom i sl...

Uporedite i bi ce vam jasno.

pametnjaković mladji N.L.800

pre 11 godina

Aaaa svaka mu je ka Njegoševa! Dje bijahu ovi stručnjaci pre nego je PP došao kod nas!? Drži prži, mnogo zbori ništa ne govori.

Petar

pre 11 godina

Evo primer razvijanja posla u Srbiji i Americi. Pretpostavimo da su Amerikanac i Srbin kupili 3D stampac sa pratecim softverima. U startu je Ameikanac kupio jeftiniju masinu i jeftiniji softver. Naravno Srbinu ce drzava uzeti carinu, mora prelaziti na industrijsku struju, platiti spediciju (sa 40 godina i dalje ne znam cemu sluze) i sl.

AMERIKANAC
Treba da uradi 50 predmeta. Ode na Amazon i naruci sve alate i materijale. Za par dana mu to stigne i pocne da radi. Preko interneta plati sve to i kad uradi proizvode pocne da ih prodaje na Ebay-u, Amazon-u ili sl. naravno preko interneta plati potrepstine i dobije novac kad proda svoje proizvode. Ako dobro razmislite Amerikanac se bavi samo svojim poslom koji voli i koji zna da radi. Naravno na kraju godine plati neki porez.

SRBIN
Da bi uradio tih 50 predmeta mora da obidje 10 prodavnica ili firmi da nadje najpovoljnije materijale i alate koji su ponekad bezobrazno skuplji nego u Americi. Fakture, racuni ... I na kraju kupi skuplje potrepstine od Amera za koje u vecini slucajeva ne zna kakvog su kvaliteta.Pocne da izradjuje predmete koje u sustini nema gde da proda. Mozda naleti na bezobrazne preprodavce ili na neke novokomponovane firme koje bas i ne misle da plate proizvode. Naravno tu je drzava: inspekcije, porezi, doprinosi, .... Posle pola godine Srbin ce morati da zaposli nekog da radi onaj lep posao koji voli a on ce morati non stop da ganja naplatu, cami u opstini, u poreskom i sl...

Uporedite i bi ce vam jasno.

Milica Bg

pre 11 godina

Mene interesuje koliko ce trajati ta prva faza samo placanje a ne i primanje novca? Narednih 10 ili 15 godina? Ili mozda ipak nesto krace?

baraba

pre 11 godina

@Petar

Ja bih to sumirao ovako:

"Amerikanac" - traži način
"Srbin" - traži izgovor

Ljudi, prestanite da kukate i tražite izgovore. Tražite način. Nemojte da se ljutite jer ne govorim ovo da nekog "spustim" ili uvredim. Trgnite se iz te negativnosti, počnite sa malim stvarima, malim uspesima, krenite napred. Ne živite ovaj život zbog države već zbog sebe.

P.S. Nemojte baš mnogo minusa da mi nalupate, nije lepo :)

pametnjaković mladji N.L.800

pre 11 godina

Aaaa svaka mu je ka Njegoševa! Dje bijahu ovi stručnjaci pre nego je PP došao kod nas!? Drži prži, mnogo zbori ništa ne govori.

MisterZ

pre 11 godina

PayPal bez naplate nista ne znaci. Ja vec 3 godine imam visa internet karticu sa kojom sam kupovao stvari na netu i bez ikakve provizije. ALO, zelim da uzem pare za ono sta isprogramiram, ne da platim! Dakle, cekamo drugu polovinu servisa da proradi, u suprotnom, kacite vi vas polovicni PayPal macki o rep!

Zoki

pre 11 godina

Petre, i Amerikanac placa spediciju i u proizvodnim pogonima koristi industrijsku struju, cisto da ne bi bilo zabune.
Međutim, Čavić je pokazao veliko poznavanje problema sa PayPal i naplatom iz inostranstva. Dajte startup kompanijama i mikro preduzećima da otvore merchant accounts (ne znam kako ga naše banke zovu) i primaju kreditne kartice pa im PayPal neće trebati.

Darko

pre 11 godina

Meni je drago što je PP konačno stigao, makar i u svom 50% izdanju. Ipak pročitajte i ova dva linka, treba imati širom otvorene oči s kim imamo posla :)

http://www.howstuffworks.com/paypal7.htm
http://www.paypalsucks.com/paypalfan.shtml

metrohive

pre 11 godina

Pre dva dana stigao PP, a mi vec bezbroj primera kako on ne valja, samo sto ne kazu da nije trebalo ni da dodju. I ko jos daje firmi ime WTF? :)

Jasam

pre 11 godina

@petar
Tacno to, bravo.

Labudovi koje ste intervjuisali konstantno pricaju o svojim preduzecima i o velikim preduzecima. Ja bih hteo da znam da li i mi sto znamo nesto da napravimo mozemo to da pokazemo i prodamo svetu a da nemamo "preduzece/firmu/kompaniju".

Verujem da je pej pal odlicna stvar za ljude koji imaju sta da ponude preko eBay-a.

Za pocetnike je dobar

pre 11 godina

Ja PayPal najvise vidim kao nesto sto moze da vam omoguci da radite neki manji sporedan posao gde to lako mozete da naplatite. Napr. ako ste programer mozete da prodajete pustite male aplikacije koje korisnici besplatno koriste a doniraju neku sumu ako im je korisno. Iako ce to uraditi svaki 100-i ili verovatno 1000-i korisnik, to open ne mora da bude lose, ali nije full time posao.

re re

pre 11 godina

Mene interesuje koliko ce trajati ta prva faza samo placanje a ne i primanje novca? Narednih 10 ili 15 godina? Ili mozda ipak nesto krace?
(Milica Bg, 11. april 2013 16:03)

Obicno traje od 6 meseci do godinu dana. Ali Srbija je neobicna zemlja pa cemo videti. :)

mr.real

pre 11 godina

Tooooooooo, dajte nam PayPal - kakvi datumi, pregovori, zapošljavanje i gluposti. Mi toliko grcamo u parama da nemamo gde da ih potrošimo da nam je ovo došlo kao idealan način.....

miki33

pre 11 godina

I ja htedoh da isprobam svoj novi pp acount,kad ono niko neće da šalje robu u srbiju,a neki koji hoće naplaćuju duplo nego što je cena proizvoda.Znači nikom ništa.

: D

pre 11 godina

sto svi navode kao primer koriscenja paypal-a kupovinu na amazonu kad amazon ne prima paypal jer je u vlasnistvu eBay-a (direktna konkurencija amazonu), a i amazon ne vrsi isporuke u srbistan...

Startup

pre 11 godina

Evo sta kaze jedan na jednom sajtu o tom tzv. startapu (copy/paste sistem):

Zaista se izvinjvama, ali kakve more strtap radionice. Mi to radimo tako (pre svega softwerasi) sto nadjenmo posao po mnogim sajtovima, uradimo i oni nam plate (do sada moneybookers i slicni metodi). Posle izvesnog vremena te pare prebacimo na nas racun u nekoj banci. Napominjem da su to manje svote...100-200 evra. Kad pare "legnu" u banku onda nas ovi iz banke zovu i pitaju odkuda vam pare. Mi im kazemo, sram vas bilo..otkuda vama pravo da me pitate otkuda mi pare.Idite pa pitajte ove tajkune...Onda oni kazu da je to nesto kao po zakonu,a mi im onda kazemo da smo siromasni i da nas prijatelji iz inostranstva pomazu. Kakv more strtap.

dejan

pre 11 godina

Mislim da ste se obratili na pogresnu adresu u vezi uticanja paypala na trziste u Srbiji. Imam nalog od 2003 godine i preko 500 kupovina na ebay i paypal, otvorio sam dok sam ziveo u Americi, sa obicnom debit karticom koju sam tamo tada dobio u banci, i jos je odrzavam placajuci neki fee od 3 dolara mesecno. dolazak paypala i ebey-a, pre svega, ce uzdrmati trziste u Srbiji, sa robom siroke potrosnje. nece biti postedjen niko, osim prodavnic glomazne robe, tipa namestaja i drugih tezis i vecis stvari od naprimer 5 kila pa na gore, zbog velike postarine. Dacu primere, jer skoro sve za kucu narucujem preko ebay vec 5 godina unazad u Srbiji. Treba mi levis 501? Iz USA mi stigne za 60 dolara 100% original, sa sve troskovima slanja. Trebaju mi nike patike koje su ovde 15.000? Iz USA mi stignu za 70 dolara sa sve troskovima slanja. Cipele, patike, garderoba, da ne pricam o tehnici, oprema za kuhinje, za radnje, ma sta god pozelite na dohvat ruke je sada jednim klikom i cekanjem od nedelju dana do mesec dana, u zavisnosti iz koje zemlje stize. DElovi za kola motore? Novo, polovno, originali, sve duplo jeftinije u proseku. Medicinska pomagala? Sve sto pozelite, pa i do 3 puta jeftinije nego kod nas u apotekama i radnjama. Lekovi, vitamini? Takodje sve dostupno iz celog sveta, oko duplo jeftinije nego ovde. acai berry tablete anprimer, iz engleske, skoro tri puta jeftinije, sa slanjem, i tu su za 4 dana u proseku. Mogu jis da pisem, ali nemam ovde prostora.

putnik

pre 11 godina

jel neko od vas otvorio racun? servis ne radi kako treba. Imam gomilu rezervacija od jedan dolar i jednu od 1.5, sve zarad provere kartice da bi na kraju dobio poruku da im je nesto sumnjivo i da ponovo verifikujem karticu. a vise ne moze da se verifikuje jer je vec verifikovana... veoma sam razocaran kako su ne spremno usli u rad. bojim se da ja tamo novce necu drzati

Mala kutija vezana za kvaku

pre 11 godina

@Jasam

Tako je, drugi ce da kradu, podizu poreze, cene, igraju se kursom, izmisljaju nove dazbine, a mi ostali cemo da se prevrcemo preko glave da bi stvorili novac za njihove Cece, Mece, Bekute, stancice od 300-500.000.... E pa druze, necu da trazim nacin za to. A neka mi posalju uterivace ...

Yugo driver

pre 11 godina

Ono što su prećutali a to je sledeće. Dolaskom mogućnosti primanja novca, svaki programer će moći da izađe na strano tržište direktno. Znači, zašto bi neko npr radio za Prelovca ako može da zaradi više pružajući Wordpress konsultantske usluge, kreirajući pluginove itd bez posrednika.
Znaju oni dobro da će morati da podignu zarade svojim radnicima pa im nešto mrsko da to spominju ;)

Preduzzz

pre 11 godina

Problem u Srbiji je sto svi (a pogotovo freelance programeri) misle da imaju pravo bilo sta da prodaju a da ne plate porez i doprinose na to.

Doduse, to je trenutno izvodljivo preko Payoneer kartica ili drugih servisa, ali nije legalno. Ako ikad poreska sluzba proradi kako treba (a najavljuju to) sve to ce doci pod lupu. Poreski prekrrsaji zastarevaju tek nakon 7 godina!

Ti sto kukaju kako ne mogu da dobiju pare preko PayPal-a ne shvataju da ce ih naplata preko PayPal-a skupo kostati (i do 40% na poreze i doprinose) ako su fizicka lica tj. nemaju firmu, jer ce drzava znati za njihove transakcije preko PayPal-a.

Najisplativija legalna varijanta i dan danas je da se otvori pausalno oporezovana preduzatnicka agencija, plati se drzavi 150-200 evra mesecno, a sa parama (do 25.000 evra godisnje, a kad Dinkic uskoro promeni uslov bice i do 50.000 evra) se slobodno raspolaze. Nije potreban knjigovodja niti bilo sta posebno. Vrlo je jednostavno i mirno se spava.

Chiki

pre 11 godina

@Preduzzz

Problem u Srbiji je sto politicari koji su u datom trenutku na vlasti misle da treba da zaposljavaju po drzavnim preduzecima da ih ima po 6 u kancelarijiama, da otvaraju agencije za upravu agencijama i upravama i nova preduzeca nikom korisna u vidu parking servisa. Problem u Srbiji je i sto kad ih ima tolko i dalje svi piju kafe i primaju 400-500e plate sa sve doprinosima, toplim obrocima itd itd.
E ZATO JA NECU DA PLATIM POREZ!. Da on ide u rupe bez dna. Drzava se ne trudi da mi olaksa poslovanje preko interneta, kao freelancer nem' nikakve beneficije kao radnik tako da ni drzava nece imati porez. Najlakse mi da otvorim racun u drugoj drzavi pa primam pare tamo pa da vidim kako ce imati uvid u moja primanja. Odem jednom mesecno na kafu u tu drzavu, pokupim pare i zdravo djaci

sumadinac atl

pre 11 godina

@dejan
zasto neko ne napise kako srbija carini svu tu robu? ja sam drugu poslao patike za planinarenje, platio slanje i carinu a onaj u posti u kg nije hteo da mu da paket dok ne plati 2000 din. za carinu. Dakletacno je da je sve jeftinije. evo mi dolazimo u junu i sve nosimo odavde pa i sampone i kupke jer necemo da nas neko pljacka. ovde u usa je sve ako ne jeftinije onda makar isto kosta. na zalost...

Micko

pre 11 godina

da li mi treba iskljucivo devizni racun da bih ga povezala sa pay palom ilu moze i dinarski?
(maja, 11. april 2013 19:07)
Moze i dinarski, paypal mozes povezati na bilo koji bankovni racun koji je povezan sa nekom karticom.

1. Registruj se na paypal
2. Ubaci podatke o kartici (broj, kad istice, onaj 3cifarni broj...)
3. Idi da verifikujes nalog pomocu te iste kartice

Paypal ce ti sa kartice skinuti (posle vratiti) neku simbolicnu sumu tipa 1-2 dolara da vidi da li sve radi. Kroz tu transakciju banci ce da prosledi i neku sifru/kod od 4 cifre. Za 2-3 dana banka ce ti moci dati daj kod koji uneses u paypal i verifikovana si.

napomena: u vecini slucajeva ako primas poruke na mobilni iz banke istog momenta ces dobiti porukom taj kod od 4 cifre tako da ce kompletna registracija i verifikacija paypal naloga trajati par minuta.


Vazna napomena:
Ukoliko planirate da dosta pazarite putem interneta onda je bolje da uplatite vise novca na paypal pa da direktno sa paypala placate sta god placate nego da svaki put paypal vuce novac sa vase kartice. Nisam 100% siguran ali mislim da cete tako manje takse na transfer placati. Ako novac saljete prijatelju kao "personal" a ne neka kupovina ovo je sigurno tako i manje su takse ako paypal ne mora da vuce novac sa vase kartice.


Ko zeli da proba kako radi slobodno neka mi se javi, voljan sam da u svrhe testiranja primim bilo koju sumu novca, bez povratka nazad :)))

Zbirkka

pre 11 godina

@Petar
Potpuno se slazem s tobom. Medjutim dosta ljudi pocinje neki "biz" bez da su dobro razmislili ima li svrhe tako nesto u Srbiji. Kopiraju se ideje sa Zapada, gde je situacija potpuno drugacija (ti si to dobro objasnio) i na kraju zavrse sa gubitkom. Mislim, 3D stampani prozvodi - u zemlji sa 250 € prosecnom platom? Mnooogo vise od Pejpala mora da dodje. Srpska varijanta Kickstarter-a, za pocetak? ( mada bi i njega verovatno ubrzo ugusila srpska administracija )

FIZIČKO LICE

pre 11 godina

Baš me briga za startup zvezde, kada ću ja Petar Petrović kao fizičko lice imati mogućnost da prodajem svoje stvari na ebay-u, kada ću moći da naplatim svoje ilustracije/fotografije na stock sajtovima preko PP-a, kad ću moći da naplatim svoje IT usluge preko PP-a po ugovoru sa stranim firmama, kada ću moći da primim novac od rođaka u inostranstvu preko PP-a?

Obzirom na analizu dosadašnjih trendova, oni koji su nedavno počeli da rade imaju šanse da im to stigne do penzije.

S@1e

pre 11 godina

Sinoć sam se uspešno registrovao i izvršio prvo plaćanje. Sve je proteklo bez ikakvih problema :-)
Registrovao sam VISA Virtuon karticu Vojvođanske banke, koju koristim već godinama, a sada mogu potvrditi da radi i u kombinaciji sa PayPal-om.
Sve u svemu ovo otvara velike mogućnosti poslovanja i drago mi je što je konačno dostupno i u Srbiji.

loodak011

pre 11 godina

ljudi,pokusao sam da kupim nesto na ebay-u svaki put mi je odbijena transakcija. sve mi je paypal prihvatio u nalogu,i karticu i mail,pise da je potpuno operativan. juce sam i u banci uplatio dodatni novac na racun. je l' ima neko isti problem??

Ljuba

pre 11 godina

Ne mozete vi to objasniti ovom narodu nista dok ispred kamera ne stanu neki od nasih politicara i kazu zavrsnu rec i natenane objasne gledaocima da se tu ne radi o prevari vec o poslednoj reci tehnike i tehnologije.

mr.real

pre 11 godina

Tooooooooo, dajte nam PayPal - kakvi datumi, pregovori, zapošljavanje i gluposti. Mi toliko grcamo u parama da nemamo gde da ih potrošimo da nam je ovo došlo kao idealan način.....

pametnjaković mladji N.L.800

pre 11 godina

Aaaa svaka mu je ka Njegoševa! Dje bijahu ovi stručnjaci pre nego je PP došao kod nas!? Drži prži, mnogo zbori ništa ne govori.

baraba

pre 11 godina

@Petar

Ja bih to sumirao ovako:

"Amerikanac" - traži način
"Srbin" - traži izgovor

Ljudi, prestanite da kukate i tražite izgovore. Tražite način. Nemojte da se ljutite jer ne govorim ovo da nekog "spustim" ili uvredim. Trgnite se iz te negativnosti, počnite sa malim stvarima, malim uspesima, krenite napred. Ne živite ovaj život zbog države već zbog sebe.

P.S. Nemojte baš mnogo minusa da mi nalupate, nije lepo :)

MisterZ

pre 11 godina

PayPal bez naplate nista ne znaci. Ja vec 3 godine imam visa internet karticu sa kojom sam kupovao stvari na netu i bez ikakve provizije. ALO, zelim da uzem pare za ono sta isprogramiram, ne da platim! Dakle, cekamo drugu polovinu servisa da proradi, u suprotnom, kacite vi vas polovicni PayPal macki o rep!

Petar

pre 11 godina

Evo primer razvijanja posla u Srbiji i Americi. Pretpostavimo da su Amerikanac i Srbin kupili 3D stampac sa pratecim softverima. U startu je Ameikanac kupio jeftiniju masinu i jeftiniji softver. Naravno Srbinu ce drzava uzeti carinu, mora prelaziti na industrijsku struju, platiti spediciju (sa 40 godina i dalje ne znam cemu sluze) i sl.

AMERIKANAC
Treba da uradi 50 predmeta. Ode na Amazon i naruci sve alate i materijale. Za par dana mu to stigne i pocne da radi. Preko interneta plati sve to i kad uradi proizvode pocne da ih prodaje na Ebay-u, Amazon-u ili sl. naravno preko interneta plati potrepstine i dobije novac kad proda svoje proizvode. Ako dobro razmislite Amerikanac se bavi samo svojim poslom koji voli i koji zna da radi. Naravno na kraju godine plati neki porez.

SRBIN
Da bi uradio tih 50 predmeta mora da obidje 10 prodavnica ili firmi da nadje najpovoljnije materijale i alate koji su ponekad bezobrazno skuplji nego u Americi. Fakture, racuni ... I na kraju kupi skuplje potrepstine od Amera za koje u vecini slucajeva ne zna kakvog su kvaliteta.Pocne da izradjuje predmete koje u sustini nema gde da proda. Mozda naleti na bezobrazne preprodavce ili na neke novokomponovane firme koje bas i ne misle da plate proizvode. Naravno tu je drzava: inspekcije, porezi, doprinosi, .... Posle pola godine Srbin ce morati da zaposli nekog da radi onaj lep posao koji voli a on ce morati non stop da ganja naplatu, cami u opstini, u poreskom i sl...

Uporedite i bi ce vam jasno.

Milica Bg

pre 11 godina

Mene interesuje koliko ce trajati ta prva faza samo placanje a ne i primanje novca? Narednih 10 ili 15 godina? Ili mozda ipak nesto krace?

Zoki

pre 11 godina

Petre, i Amerikanac placa spediciju i u proizvodnim pogonima koristi industrijsku struju, cisto da ne bi bilo zabune.
Međutim, Čavić je pokazao veliko poznavanje problema sa PayPal i naplatom iz inostranstva. Dajte startup kompanijama i mikro preduzećima da otvore merchant accounts (ne znam kako ga naše banke zovu) i primaju kreditne kartice pa im PayPal neće trebati.

metrohive

pre 11 godina

Pre dva dana stigao PP, a mi vec bezbroj primera kako on ne valja, samo sto ne kazu da nije trebalo ni da dodju. I ko jos daje firmi ime WTF? :)

miki33

pre 11 godina

I ja htedoh da isprobam svoj novi pp acount,kad ono niko neće da šalje robu u srbiju,a neki koji hoće naplaćuju duplo nego što je cena proizvoda.Znači nikom ništa.

Darko

pre 11 godina

Meni je drago što je PP konačno stigao, makar i u svom 50% izdanju. Ipak pročitajte i ova dva linka, treba imati širom otvorene oči s kim imamo posla :)

http://www.howstuffworks.com/paypal7.htm
http://www.paypalsucks.com/paypalfan.shtml

Yugo driver

pre 11 godina

Ono što su prećutali a to je sledeće. Dolaskom mogućnosti primanja novca, svaki programer će moći da izađe na strano tržište direktno. Znači, zašto bi neko npr radio za Prelovca ako može da zaradi više pružajući Wordpress konsultantske usluge, kreirajući pluginove itd bez posrednika.
Znaju oni dobro da će morati da podignu zarade svojim radnicima pa im nešto mrsko da to spominju ;)

: D

pre 11 godina

sto svi navode kao primer koriscenja paypal-a kupovinu na amazonu kad amazon ne prima paypal jer je u vlasnistvu eBay-a (direktna konkurencija amazonu), a i amazon ne vrsi isporuke u srbistan...

Za pocetnike je dobar

pre 11 godina

Ja PayPal najvise vidim kao nesto sto moze da vam omoguci da radite neki manji sporedan posao gde to lako mozete da naplatite. Napr. ako ste programer mozete da prodajete pustite male aplikacije koje korisnici besplatno koriste a doniraju neku sumu ako im je korisno. Iako ce to uraditi svaki 100-i ili verovatno 1000-i korisnik, to open ne mora da bude lose, ali nije full time posao.

Jasam

pre 11 godina

@petar
Tacno to, bravo.

Labudovi koje ste intervjuisali konstantno pricaju o svojim preduzecima i o velikim preduzecima. Ja bih hteo da znam da li i mi sto znamo nesto da napravimo mozemo to da pokazemo i prodamo svetu a da nemamo "preduzece/firmu/kompaniju".

Verujem da je pej pal odlicna stvar za ljude koji imaju sta da ponude preko eBay-a.

FIZIČKO LICE

pre 11 godina

Baš me briga za startup zvezde, kada ću ja Petar Petrović kao fizičko lice imati mogućnost da prodajem svoje stvari na ebay-u, kada ću moći da naplatim svoje ilustracije/fotografije na stock sajtovima preko PP-a, kad ću moći da naplatim svoje IT usluge preko PP-a po ugovoru sa stranim firmama, kada ću moći da primim novac od rođaka u inostranstvu preko PP-a?

Obzirom na analizu dosadašnjih trendova, oni koji su nedavno počeli da rade imaju šanse da im to stigne do penzije.

Preduzzz

pre 11 godina

Problem u Srbiji je sto svi (a pogotovo freelance programeri) misle da imaju pravo bilo sta da prodaju a da ne plate porez i doprinose na to.

Doduse, to je trenutno izvodljivo preko Payoneer kartica ili drugih servisa, ali nije legalno. Ako ikad poreska sluzba proradi kako treba (a najavljuju to) sve to ce doci pod lupu. Poreski prekrrsaji zastarevaju tek nakon 7 godina!

Ti sto kukaju kako ne mogu da dobiju pare preko PayPal-a ne shvataju da ce ih naplata preko PayPal-a skupo kostati (i do 40% na poreze i doprinose) ako su fizicka lica tj. nemaju firmu, jer ce drzava znati za njihove transakcije preko PayPal-a.

Najisplativija legalna varijanta i dan danas je da se otvori pausalno oporezovana preduzatnicka agencija, plati se drzavi 150-200 evra mesecno, a sa parama (do 25.000 evra godisnje, a kad Dinkic uskoro promeni uslov bice i do 50.000 evra) se slobodno raspolaze. Nije potreban knjigovodja niti bilo sta posebno. Vrlo je jednostavno i mirno se spava.

Ljuba

pre 11 godina

Ne mozete vi to objasniti ovom narodu nista dok ispred kamera ne stanu neki od nasih politicara i kazu zavrsnu rec i natenane objasne gledaocima da se tu ne radi o prevari vec o poslednoj reci tehnike i tehnologije.

Zbirkka

pre 11 godina

@Petar
Potpuno se slazem s tobom. Medjutim dosta ljudi pocinje neki "biz" bez da su dobro razmislili ima li svrhe tako nesto u Srbiji. Kopiraju se ideje sa Zapada, gde je situacija potpuno drugacija (ti si to dobro objasnio) i na kraju zavrse sa gubitkom. Mislim, 3D stampani prozvodi - u zemlji sa 250 € prosecnom platom? Mnooogo vise od Pejpala mora da dodje. Srpska varijanta Kickstarter-a, za pocetak? ( mada bi i njega verovatno ubrzo ugusila srpska administracija )

Startup

pre 11 godina

Evo sta kaze jedan na jednom sajtu o tom tzv. startapu (copy/paste sistem):

Zaista se izvinjvama, ali kakve more strtap radionice. Mi to radimo tako (pre svega softwerasi) sto nadjenmo posao po mnogim sajtovima, uradimo i oni nam plate (do sada moneybookers i slicni metodi). Posle izvesnog vremena te pare prebacimo na nas racun u nekoj banci. Napominjem da su to manje svote...100-200 evra. Kad pare "legnu" u banku onda nas ovi iz banke zovu i pitaju odkuda vam pare. Mi im kazemo, sram vas bilo..otkuda vama pravo da me pitate otkuda mi pare.Idite pa pitajte ove tajkune...Onda oni kazu da je to nesto kao po zakonu,a mi im onda kazemo da smo siromasni i da nas prijatelji iz inostranstva pomazu. Kakv more strtap.

Micko

pre 11 godina

da li mi treba iskljucivo devizni racun da bih ga povezala sa pay palom ilu moze i dinarski?
(maja, 11. april 2013 19:07)
Moze i dinarski, paypal mozes povezati na bilo koji bankovni racun koji je povezan sa nekom karticom.

1. Registruj se na paypal
2. Ubaci podatke o kartici (broj, kad istice, onaj 3cifarni broj...)
3. Idi da verifikujes nalog pomocu te iste kartice

Paypal ce ti sa kartice skinuti (posle vratiti) neku simbolicnu sumu tipa 1-2 dolara da vidi da li sve radi. Kroz tu transakciju banci ce da prosledi i neku sifru/kod od 4 cifre. Za 2-3 dana banka ce ti moci dati daj kod koji uneses u paypal i verifikovana si.

napomena: u vecini slucajeva ako primas poruke na mobilni iz banke istog momenta ces dobiti porukom taj kod od 4 cifre tako da ce kompletna registracija i verifikacija paypal naloga trajati par minuta.


Vazna napomena:
Ukoliko planirate da dosta pazarite putem interneta onda je bolje da uplatite vise novca na paypal pa da direktno sa paypala placate sta god placate nego da svaki put paypal vuce novac sa vase kartice. Nisam 100% siguran ali mislim da cete tako manje takse na transfer placati. Ako novac saljete prijatelju kao "personal" a ne neka kupovina ovo je sigurno tako i manje su takse ako paypal ne mora da vuce novac sa vase kartice.


Ko zeli da proba kako radi slobodno neka mi se javi, voljan sam da u svrhe testiranja primim bilo koju sumu novca, bez povratka nazad :)))

putnik

pre 11 godina

jel neko od vas otvorio racun? servis ne radi kako treba. Imam gomilu rezervacija od jedan dolar i jednu od 1.5, sve zarad provere kartice da bi na kraju dobio poruku da im je nesto sumnjivo i da ponovo verifikujem karticu. a vise ne moze da se verifikuje jer je vec verifikovana... veoma sam razocaran kako su ne spremno usli u rad. bojim se da ja tamo novce necu drzati

Mala kutija vezana za kvaku

pre 11 godina

@Jasam

Tako je, drugi ce da kradu, podizu poreze, cene, igraju se kursom, izmisljaju nove dazbine, a mi ostali cemo da se prevrcemo preko glave da bi stvorili novac za njihove Cece, Mece, Bekute, stancice od 300-500.000.... E pa druze, necu da trazim nacin za to. A neka mi posalju uterivace ...

dejan

pre 11 godina

Mislim da ste se obratili na pogresnu adresu u vezi uticanja paypala na trziste u Srbiji. Imam nalog od 2003 godine i preko 500 kupovina na ebay i paypal, otvorio sam dok sam ziveo u Americi, sa obicnom debit karticom koju sam tamo tada dobio u banci, i jos je odrzavam placajuci neki fee od 3 dolara mesecno. dolazak paypala i ebey-a, pre svega, ce uzdrmati trziste u Srbiji, sa robom siroke potrosnje. nece biti postedjen niko, osim prodavnic glomazne robe, tipa namestaja i drugih tezis i vecis stvari od naprimer 5 kila pa na gore, zbog velike postarine. Dacu primere, jer skoro sve za kucu narucujem preko ebay vec 5 godina unazad u Srbiji. Treba mi levis 501? Iz USA mi stigne za 60 dolara 100% original, sa sve troskovima slanja. Trebaju mi nike patike koje su ovde 15.000? Iz USA mi stignu za 70 dolara sa sve troskovima slanja. Cipele, patike, garderoba, da ne pricam o tehnici, oprema za kuhinje, za radnje, ma sta god pozelite na dohvat ruke je sada jednim klikom i cekanjem od nedelju dana do mesec dana, u zavisnosti iz koje zemlje stize. DElovi za kola motore? Novo, polovno, originali, sve duplo jeftinije u proseku. Medicinska pomagala? Sve sto pozelite, pa i do 3 puta jeftinije nego kod nas u apotekama i radnjama. Lekovi, vitamini? Takodje sve dostupno iz celog sveta, oko duplo jeftinije nego ovde. acai berry tablete anprimer, iz engleske, skoro tri puta jeftinije, sa slanjem, i tu su za 4 dana u proseku. Mogu jis da pisem, ali nemam ovde prostora.

re re

pre 11 godina

Mene interesuje koliko ce trajati ta prva faza samo placanje a ne i primanje novca? Narednih 10 ili 15 godina? Ili mozda ipak nesto krace?
(Milica Bg, 11. april 2013 16:03)

Obicno traje od 6 meseci do godinu dana. Ali Srbija je neobicna zemlja pa cemo videti. :)

S@1e

pre 11 godina

Sinoć sam se uspešno registrovao i izvršio prvo plaćanje. Sve je proteklo bez ikakvih problema :-)
Registrovao sam VISA Virtuon karticu Vojvođanske banke, koju koristim već godinama, a sada mogu potvrditi da radi i u kombinaciji sa PayPal-om.
Sve u svemu ovo otvara velike mogućnosti poslovanja i drago mi je što je konačno dostupno i u Srbiji.

loodak011

pre 11 godina

ljudi,pokusao sam da kupim nesto na ebay-u svaki put mi je odbijena transakcija. sve mi je paypal prihvatio u nalogu,i karticu i mail,pise da je potpuno operativan. juce sam i u banci uplatio dodatni novac na racun. je l' ima neko isti problem??

Chiki

pre 11 godina

@Preduzzz

Problem u Srbiji je sto politicari koji su u datom trenutku na vlasti misle da treba da zaposljavaju po drzavnim preduzecima da ih ima po 6 u kancelarijiama, da otvaraju agencije za upravu agencijama i upravama i nova preduzeca nikom korisna u vidu parking servisa. Problem u Srbiji je i sto kad ih ima tolko i dalje svi piju kafe i primaju 400-500e plate sa sve doprinosima, toplim obrocima itd itd.
E ZATO JA NECU DA PLATIM POREZ!. Da on ide u rupe bez dna. Drzava se ne trudi da mi olaksa poslovanje preko interneta, kao freelancer nem' nikakve beneficije kao radnik tako da ni drzava nece imati porez. Najlakse mi da otvorim racun u drugoj drzavi pa primam pare tamo pa da vidim kako ce imati uvid u moja primanja. Odem jednom mesecno na kafu u tu drzavu, pokupim pare i zdravo djaci

sumadinac atl

pre 11 godina

@dejan
zasto neko ne napise kako srbija carini svu tu robu? ja sam drugu poslao patike za planinarenje, platio slanje i carinu a onaj u posti u kg nije hteo da mu da paket dok ne plati 2000 din. za carinu. Dakletacno je da je sve jeftinije. evo mi dolazimo u junu i sve nosimo odavde pa i sampone i kupke jer necemo da nas neko pljacka. ovde u usa je sve ako ne jeftinije onda makar isto kosta. na zalost...