Sreda, 10.04.2013.

00:16

Vi gurajte oko Kosova, a ne Rusija

Rusija podržava stav Srbije po pitanju KiM, ali smatra da je rešenje tog pitanja privilegija Srba, rekao Dmitrij Medvedev u Moskvi gde se sreo s Ivicom Dačićem.

Izvor: Beta

Vi gurajte oko Kosova, a ne Rusija IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

222 Komentari

Sortiraj po:

kobe bryant

pre 11 godina

Ma nema ovo veze sa Dačićem, Vučićem, Nikolićem. Uopšte nema veze sa trenutnom vladajućom koalicijom. Jednostavno Rusi u zadnjih 20 godina nisu ni jedanput dokazali da su dostojni našeg poverenja. Čak i u vremenima kad retorika naše vlade nije bila "Evropa po svaku cenu", nismo dobijali nikakav signal od "braće" Rusa da se možemo osloniti za njih. Podsećam da se za vreme bombardovanja Srbije '99. govorilo o pomoći Rusije u vidu raketnih sistema S-400. Na kraju od toga nije bilo ništo. Pa naravno, jer Rusi ne žele da se zameraju Amerima (iako ih ne vole isto kao i mi). Uvek je to bilo tako i biće dok je sveta i veka. Velike sile imaju neki prećutni dogovor a ispaštaju oni mali (kao što smo mi). Ne kažem da je Evropa bolje rešenje, ali od Rusa nemojte očekivati nikakvu podršku (osim moralne).

jegor

pre 11 godina

(mancini, 10. april 2013 21:00)

Ova tvoja "istorija" je tipičan primer "istorije za poneti". Inace, to se uči na ubrzanim kuresevima "istorije" za Soroševe isturene halfove u Srbiji. Rusi nas tretiraju kako smo zaslužili,možda, i bolje nego što smo zaslužili.

đumlija

pre 11 godina

Srbija je utvrdila neku granicu do kada može da popušta, i preko toga Srbija ne sme popuštati ni po cenu datuma. Treba staviti do znanja i Albancima i evropskim zvaničnicima da Srbija nije spremna da pristane na bilo kakav dogovor, zarad dobijanja datuma.

Rocker

pre 11 godina

Mi i nismo mislili da nam Rusi resavaju probleme,vec da nas javno podrze. U prevodu-use i u svoje kljuse. Sanse su u ekonomskoj saradnji, kada mi za to budemo spremni.

gordana

pre 11 godina

Ha,ha , veoma je simptomatican ovaj broj proevropskih, odnosno antiruskih komentara!!!
Da ih pisu lady Eston, frau Merkel i mr. Filip Riker zajedno, verovatno bi bili stilizovaniji, manje ostrasceni i ljupkiji.
E Srbijo zemljo gluposti, da ne bi prevazisla sebe u neznanju zombiranosti i aroganciji, bolje se istom strascu baci na Farmu ili Velikog brata !!! Samo da nam se ne desi da u bliskoj buducnosti to ostanu jedina mesta na kojima cemo mi kao narod ostati svoji na svome !!!

aristotel

pre 11 godina

Svi govore da nam Rusija nije pomogla '99 i da tog prijateljstva u politici prakticno nema, ali ako je nepruzanje pomoci razlog da okrenemo ledja Rusiji, kako to da se okrecemo onima koji su nas bombardovali te iste '99? Ne vidim kako je neutralnost gora od agresije? Ne cujem ni rec protiv Nemacke ili Francuske kada se one spominju u clancima.

Ronin

pre 11 godina

Ehh.. zamislite da Ameri kazu Albancima da oni sami guraju oko Kosova
(Bane, 10. april 2013 20:14)

I to će se desiti, samo gledajte pa će te videti.

yps

pre 11 godina

Bezobrazluk kakvi se komentari ovde objavljuju i pokazuje ogoljeni bezobrazluk onih koji ovde iznose nebulozne komentare. Kakvu pomoc ocekujete od RF ako Srbija svoju politiku ravna prema zapadu. Na istoj ovoj strani je i danasnja izjava Dacica za one koji se ne secaju sta su juce jeli:
"Moramo da budemo pošteni i iskreni. Mi smo prebacili problem na EU predlogom Srbije, a da nismo konsultovali i obavestili Rusiju. Sada je malo nekorektno da mislimo da će sada tako lako taj problem moći da se vrati u Ujedinjene nacije"
Da li jos nekome nesto nije jasno i sta ocekuje i ko treba da bude razocaran cijim ponasanjem?!

Realista

pre 11 godina

Ponovicu opet, kredit od Rusije 500 miljona a od Nemacke 3,5 miljarde Eura, pa racunajte sami koja je razlika.
Izgleda da smo zaboravili pesmu: Amerika i Engleska bice zemlje ,,proleterske,, po diktatu Rusije, kad smo videli da od te pesme nema nista, onda smo pevali: ,,oj Staline ruski sine uzmi stap i cuvaj svinje,, I okrenili prema pravim interesnim prijatelima EU i Americi. To je Tito uradio i spasio narod od bede i nemastine.

ocajne demoNkrate

pre 11 godina

Dakle, antisrbi neka vam zivi demoNkratija !!!!
Donela nam je uvazavanje sveta, nevidjen prosperitet, mir, bezbednost i love brate , puni smo ko nikad ! Svaka cast na patentu !!! Vama je stvarno bilo super , zato toliko ocaja i nepotrebnog besa u ovim vasim recima .Krivi su vama svi , a momentalno Rusi jer to sto daju necete vi deliti !

GORDANA

pre 11 godina

Ha,ha , veoma je simptomatican ovaj broj proevropskih, odnosno antiruskih komentara !!!
Da ih pisu lady Eston, frau Merkel i mr. Filip Riker zajedno, verovatno bi bili stilizovaniji, manje ostrasceni i ljupkiji.
E Srbijo zemljo gluposti, da ne bi prevazisla sebe u neznanju zombiranosti i aroganciji, bolje se istom strascu baci na Farmu ili Velikog brata !!! Samo da nam se ne desi da u bliskoj buducnosti to ostanu jedina mesta na kojima cemo mi kao narod biti svoji na svome !!!

aristotel

pre 11 godina

Rusija se moze voleti jer je slovenska drzava i jer su Rusi po mngoo cemu nama slicni. Imamo zajednicko poreklo i sve je to lepo. Ali da bismo ocekivali pomoc Rusije ili bilo koje druge drzave moramo imati slicne interese i postupati po njihovom. U visokoj politici bratstvo medju narodima je tek od simbolicnog znacaja. Ako smo se odlucili za EU, onda ce nam naravno Rusija reci: samo izvolite, i obrnuto. Ne znam u kakvoj smo mi to poziciji da bilo sta ocekujemo od Rusije.

mancini

pre 11 godina

Bezrezevna ljubav nekih Srba prema Rusiji, jednaka je kao ljubav siročeta prema nekoj daljoj rodjaci, sa molbom za usvojenje...A Rusija nas uvek gleda kao smrdljiv sir...
KOliko nas je puta Rusija ostavila na cedilu u zadnjih 200 godina? Za sve Rusofile: 1) u toku Prvog srpskog ustanka ruska delegacija je sokolila Karađorđa da još krene žešće protiv Turaka, čim su ih Turci malo pritisli, oni se povukoše u svoje odaje, a Srbe ostaviše na milost i nemoilost Turskom nožu. Odmazda Turaka je bila ogromna. 2) Za vreme kralja Milana Obrenovića, Rusija se zalagala za ,,Veliku Bugarsku" na račun Srbije : Nod Niša ka jugu sve bi bilo deo Bugarske. 3)Vrlo je sumnjiva uloga tajne ruske i britanske diplomatije u majskom prevratu i Apisovom kasapljenju zadnjih članova dinastije Obrenović. 4) Posle Drugog svetskog rata pijane horde Crvenoarmejaca maltretiraju srpske ,,buržuje" i žene; Ne idući dalje ka NDH, već taj kolač ostavljaju Srbima, a Crvena Armija ode ka Madjarskoj, a znamo kako su se Srbi proveli na Sremskom frontu; 4)1948.godine Rusija želi od jugoslavije da napravi svoju guberniju (,,U ruskim dnevnim novinama su bili naslovi da će Srbi biti sada pod Rusima, kao što su bili pod Turcima 500 godina"), ali Tito veštom politikom dobija zaštitu ,,mrskog" zapada. Braćo Rusofili, da su vam vaši Rusi tad došli, pola Srbije bi završilo u Sibirski gulazima- ni svoje nisu štedeli, a kamoli nas. 5) NATO nas ,,milosrdno i andjeoski" gađa, a braća Rusi najoštrije osuđuju...

Slobodan

pre 11 godina

Vrlo kratko: dogovorite sa sa nekim, u ovom slučaju Rusijom, da brani vaše interese. Diplomate u akciji, pišu se rezolucije, vrše stalne konsultacije, a onda u jednom trenutku, puf, pred samo izglasavanje: "znate ovaj, naši evropski prijatelji, mi ovaj, kako bih to rekao odustajemo, mislim naši evropski prijatelji, ovaj promenili smo rezoluciju, ovaj nadam se da razumete..." Dobro mu Medvedev nije lupio šamarčinu.

eps

pre 11 godina

@margal: Rusi "Uzeli NIS a sad im boli uvo", a Nemci uzeli Merimu, Hemofarm, neke secerane i medije - i, jel "im boli uvo". Da li da redjamo sta su sve uzele neke zemlje iz EU ili SAD ovde naspram tog 1 NIS-a i da li njih "boli uvo".

Vojvođanin

pre 11 godina

Hehe.. napokon da nam svima bude jasno da onaj brd razarač ruske crnomorske flote što je "isplovio" još 1999. godine, nikada neće stići do Srbije :))

Goran

pre 11 godina

Da smo mi neka pametna zemlja da pozovemo Amerikance,poklonimo im zemlju,nek zaposle nase ljude i nek koriste sve nase rudno bogatstvo(iovako ce nam ih oteti),cik da vidim da nas neko pipne.To smo davno trebali da uradimo i Kosovo bi bilo nase i ludila manje.E da,sve sto ima raspolozivo naoruzanje nek okrenu prema Rusiji.Toliko Od Mene...

Milos

pre 11 godina

Da li bi Amerikanci rekli Albancima da 'sami guraju oko Kosova'?
Da li bi Nemci rekli Hrvatima isto to za Krajinu?

Na kraju, zar i Srbija nije stalno bila dobitnik dok je bila u dobrim odnosima sa Englezima i Francuzima?

Mozda je srpska politika sa pocetka 20-og veka ipak bila uspesnija od njene politike na kraju veka.

DOSTOJEVSKI

pre 11 godina

Sve mi se cini da je od bratske drzave Rusije ostao samo mit,doduse slazem se da Srbija mora sama da izbori neke stvari,ali sve bi bilo drugacije da Putin pozove telefonom predstavnike EU i da trazi samo manju pristrasnost u posredovanju pregovora,jer mi se ponekad da pregovaramo sa EU a ne sa kosovskim albancima.

Alek

pre 11 godina

Dobro .Slazem se da Rusi nece i nemogu biti veci Srbi od nas samih ali pitam se kako Amerikanci i Nemci mogu biti veci Albanci od samih Albanaca pa im drzati stranu do kraja. Valjda su nasli veci interes na Kosovu od Rusa.
...
(RADZA, 10. april 2013 18:46)

Radzo, tu tvoju dilemu bi resila deca iz obdanista do moje kuce. Oni, ako im se jede sladoled kazu "mama, ocu sladoled". Na drzavnom nivou, pretpostavljam, se kaze "Rusi, braco, pomagajte" umesto "Rusi, braco, dajte pare".

Ranko

pre 11 godina

Posto Vucic dobro cita poruke izmedju redova (nemacki parlamentarci)kako tumaci Medvedeva da Srbija ima privilegiju da resi pitanje Kosova.Naravno ljubav je ljubav i kada je okrutna.Sada ce malo Rusi da nas zamajavaju kako ce sve biti ok i da su oni tu da ne sme niko da nas dira i tako jos koji vek dok Srbi ne prelome na pravu stranu.Naravno ako nas ostane jos.
San Voje Kostunice o zamrznutom konfliktu na delu u punom sjaju.

Zoki

pre 11 godina

Drugim recima, jos jednom su nas pustili niz wc solju... i poslali poruku da se vise ne penjemo uz odvod...
Al po starom receptu, kad im zatreba, na nasu stetu ce da nas nahuskaju, nase patriJote ce da se napale i onda kada dobiju koncesije od zapada sledi novo pustanje niz kanalizaciju.
Lud bi vec skontao. Ali ne, mi patimo od neke jos gore dijagnoze.

Petar_Veliki

pre 11 godina

Oprosti im Boze, ne znaju sta rade!
Po ko zna koji put ce vas Rusi preveslati. Vidi se kako je Dacica gledao Putin, a ovaj samo sto ne place....Dosao kod "tate".

2 zuta = crveni

pre 11 godina

Pravi prijatelj stavi VETO na bombardovanje prijatelja, a ne dopusta da se hiljade neduznih prijatelja poubija, zemlja prijatelja unazadi 70 godina i oduzme njen deo teritorije. Pametnom dosta.
(Milan, 10. april 2013 11:10)

istine radi, nas su napali bez odluke saveta bezbednosti jer je bilo izvesno da to nece proci, tako da Rusija nije ni mogla da ulozi veto. to je prakticno bio privatni rat amerike i njenih satelita. ne bi bilo zgoreg malo poznavati temu, pozdrav :)
(gnoci, 10. april 2013 18:49)

tim pre su mogli da prikriju nedostatak prave podrske srbiji i odsustvo odlucnosti velike sile za kakvu se izdaju. a nisu cak ni to uradili.
i tebi pozdrav :)

neokumunisti

pre 11 godina

Путин и Медведев-КГБ-овци и неокомунисти. Далеко је време када ће Русија бити царевина. Причају приче које годе њиховим бирачима, али их боли **** за Србију. Као и ове наше овде.

Ma Cherie

pre 11 godina

Hvataju se za slamku, ponovo... Razumem i ocajanje, ali jasno je da nam po pitanju Kosova nisu pomogli ni kada je trebalo. Poenta u odnosima sa Rusijom je izvlacenje, ukoliko je moguce, investicija...a sto se ovog pitanja tice, mozda je i u pravu.

Milica

pre 11 godina

Nije mi jasno koliko puta treba da dobiju odgovor da Rusija nije zainteresovana osim verbalne podrške i samo verbalne, neće učiniti ništa po pitanju Kosova, pa ni Srbije?!?!?!

Zašto toliko forsiraju i blamiraju se?

gordana

pre 11 godina

Hvala ti majcice Rusijo na svakoj lepoj reci i podrsci !!! (Ne racunam pare, ali racunam zrtve koje si podnela za nasa istorijska spasavanja , kad god si to sama mogla ).
Nas mazohizam i glupost nas teraju da pored takve majke biramo macehu !
U slepilu kakvo nas je obuzelo vapimo za naklonoscu onih koji nas danas mrze isto kako su to cinili uvek, sustinski nikad ne napustajuci niti menjajuci svoju politicku ideju . Mi smo se svoje odrekli tj . jeftino smo im je prodali , pa se sad cudimo sto nas ismevaju i ponizavaju ?!
Pitala bih danas amerikanca Comskog i nemca Handkea, u koje se zaklinje intelektualni deo planete sta kazu i da li bi se slozili da je tako ??! Njima je odavno jasno da nazalost tako- jeste , a valjda ce nekad biti jasno i nama . Dace Bog !

Fidelio

pre 11 godina

"Vi gurajte oko Kosova, a ne Rusija"

Drugim rečima, Kosovo je vaš problem, ne ruski.

Sasvim logično, normalno i očekivano od ruske strane. Ljudi štite svoje i smo svoje ruske interese, ne srpske.
To je jasno svakome ovde u Srbiji ko je normalan čovek i ko nije baš toliko infantilan da je uvrteo uvrteo sebi u glavu da tamo daleko u Rusiji ima dvesta miliona ruske pravoslavne "braće" koji svi do jednog jedva čekaju da u ime pravolavlja i panslovenske solidarnosti započnu krstaški rat protiv Amerike i Zapada zbog Srba i Srbije.

Rusija, kao i uvek, gleda svoj i samo svoj interes. Tamo gde se on poklapa sa srpskim, Rusija će vrlo rado podržati Srbiju. Ali ako se ne poklapa (a u slučaju Kosova se nimalo ne poklapa), 'ladno će pustiti Srbiju niz vodu.

bane

pre 11 godina

meni je moj pokojni deda jos pre 30 i vise godina rekao ovo, KOGA RUS BRANI I KINEZ HRANI, OD NJEGA NEMA NISTA, ON JE PROPAO, a ovi radikali i komunisti se uhvatili za njih ko pijan za plot, pa bre rusi su VISE SRUSILI I UNISTILI BEOGRAD I SRBIJU KAD SU JE TO BOZE OSLOBADJALI, NEGO NEMCI KADA SU JE NAPADALI

Odin

pre 11 godina

Koliko bi Srbija imala koristi od izvoza samo na rusko trziste. Zasto oklevamo?
(Trta, 10. april 2013 14:57)

Pa treba sve to da se ogranizuje, a neće to ako se sedi kod kuće.

bane

pre 11 godina

kao 1914, pa 1941, pa 1999 kada su prvi usli na kosovo, pa odmah pobegli i povukli se, i sada su opet pokazali da su nam lazna braca i prijatelji, a vi se kunete u njih, a kostunica i velja ilic im poklonise NIS, mnogo nam je blize EVROPA shvatite to vec jednom, dacicu, vucicu, nikolicu i manite se vise bratskih nam rusa i belorusa jer su i oni goli ko pistolji i jadni i bedni

Vladimir

pre 11 godina

Zar je moguce da niko nista ne razume, Medvedev je jasno rekao sve... Ne moze I jare I pare.. ili Rusija ili EU, normalno, rekao je indirektno nasoj vlasti da trci na zapad I kad im tamo lupe samar dodje kod Rusa da kuka.. ne ide to tako... ili se okrenimo Rusiji ili Zapadu, ali I jedno I drugo ne moze, I to je on I rekao jasno! Ako budemo pametni okrenucemo se Rusiji!

Aleksandar

pre 11 godina

Inače ja odavno pričam da više cenim iskrenog neprijatelja nego lažnog prijatelja - s prvim uvek znaš na čemu si, drugi samo čeka da te zavrne.

Kakav crni kosovski mit, nema većeg mita od onog da su nam Rusi braća i prijatelji. Lako je olečiti se od mitomanije, samo treba dobro izučavati istoriju, no mi nikada nismo bili radi da prihvatimo neromantizovanu sliku sveta.

Južni potok

pre 11 godina

Kako nas Rusi otkačiše. Postupili su potpuno pragmatično. Važnija im je EU od Srbije. Slično se dešavalo i tokom istorije. Uvek je ljubav bila jednostrana i to sa naše strane, a sa njihove uvek je preovladavao interes. Mi smo im uvek služili za potkusurivanje.

dusandrugi

pre 11 godina

Ljudi, pa jel' vi znate da citate ? "Rusija podržava stav Srbije po pitanju KiM, ali smatra da je rešenje tog pitanja privilegija Srba, rekao Dmitrij Medvedev u Moskvi gde se sreo s Ivicom Dačićem."

zoki

pre 11 godina

Zasto bi se Ruska Federacija zalagala za Kosovo u Srbiji, kada smo mi pristali da ono bude nezavisno pod uslovom da se Srbima obezbedi zajednica opstina??? Trebaju li oni da budu veci Srbi od nas samih? Otreznite se ljudi, pa odlucite sta zelite. Onda nas 'mozda' neko i podrzi, kad nama i njima budu jasne nase namere.

RADZA

pre 11 godina

Dobro .Slazem se da Rusi nece i nemogu biti veci Srbi od nas samih ali pitam se kako Amerikanci i Nemci mogu biti veci Albanci od samih Albanaca pa im drzati stranu do kraja. Valjda su nasli veci interes na Kosovu od Rusa.
Ja i dalje mislim da postoje samo 2 nacina za resenje Kosovskog problema.
Ili "puska" ili priznavanje. Posto smo "pusku" vec isprobali i neslavno prosli dajte da to onda okoncamo na drugi nacin pa da se okrenemo ekonomiji i jacanju prijateljstava po svetu ...

gnoci

pre 11 godina

Pravi prijatelj stavi VETO na bombardovanje prijatelja, a ne dopusta da se hiljade neduznih prijatelja poubija, zemlja prijatelja unazadi 70 godina i oduzme njen deo teritorije. Pametnom dosta.
(Milan, 10. april 2013 11:10)

istine radi, nas su napali bez odluke saveta bezbednosti jer je bilo izvesno da to nece proci, tako da Rusija nije ni mogla da ulozi veto. to je prakticno bio privatni rat amerike i njenih satelita. ne bi bilo zgoreg malo poznavati temu, pozdrav :)

Jovan

pre 11 godina

Odlican clanak. Ajde sad konacno lepo da se okrenemo nasoj majci Evropi. Kakvi Rusi, kakvi bakraci. Oni nas isto vole kao sto vole Nemce, Francuze ili Italijane. Populisiti nek se probude iz magnovenja.

Djenka

pre 11 godina

Rusija jeste na strani Srbije po pitanju resavanja problema na KiM ali su takodje oni vise puta istakli da nece biti veci Srbi od nas samih sto u prevodu znaci da imamo podrsku ali ukolko mi odlucimo drugacije Rusija se tu nece mesati. Treba iskoristiti pomoc Rusije i nju pozvati da prisustvuje buducim dogovorima kako bismo dodatno ojacali nase stavove.

Vladimir Pula

pre 11 godina

Pošteno od njih, svaka čast. Reče covjek - bit cemo vam uvijek podrška, ali vase vlastite probleme ne možemo riješiti mi umjesto vas.
Nema boljeg i korektnijeg stava.
Btw ekonomski gledano- uzeti kredit za krpanje proračuna je čista ludost. Q

goran

pre 11 godina

Prema njegovim rečima, u poslednje vreme stekao je utisak da se od "Rusije očekuje više nego od same Srbije".

Odavno su nepismene i polupismene srpske politicare - SVI PROCITALI!!!

solarna olujica

pre 11 godina

normalno da mi trebamo...a vi braco rusi treba da naoruzavate sve oko nas kao sto ste slovence i hrvate...jojojoj ko nam utuvi u glavu bratstvo sa rusima cccc

Rus

pre 11 godina

Sa Rusijom se mora sarađivati jer je to zemlja koja može da otkupi kompletan naš izvoz. Okrenimo se poljopreivredi jer koliko god da proizvedemo hrane Rusima nije dovoljno...

EU

pre 11 godina

Ko koga OVDE ZEZA????Priznali smo diplome iz Rusije a diplome iz Bolonje....po cijem sistemu funkcionisu nasi fakulteti....ne priznajemo....eh jadni li smo.....

pecki pecanac

pre 11 godina

ako su hrvati pevali "danke dojcland", onda je ipak logicno da mi pevamo" spasiba rusijo"(licanin, 10. april 2013 14:42)Da da, ali nisu hrvati pevali "danke dojcland" za okrecanje ledja nego za veliku pomoc koju im je omogucila majka dojcland.

zoki ns

pre 11 godina

Nadam se da ce sada konacno svima ovde biti jasno da smo okrenuti sami sebi i da su neki nasi navodni saveznici postojali dugo vremena samo u nasoj masti. Dozovimo se pameti molim vas, krajnje je vreme!!

I .

pre 11 godina

Sta vi sto pljujete po Rusiji ocekujete od iste , da ona resava nase probleme, ni ovi sa zapada nece da resavaju nase probleme, cak sta vise.... Dok ne shvatimo da moramo sami da se organizujemo, ceo zivot cemo ovde voditi prazne price ko nas vise voli Zapad ili Rusija , a u isto vreme polako nestajemo.

Branislav 58

pre 11 godina

Ponoviću:Rusija nam je dala nepovratne pomoći 0,dolara,0 evra,0 rubalja,0 dinara,isti je slučaj i sa Kinom,a znamo koliko je dala EU i zemlje Eu,pa i japan i SAD.Osim što nije priznala Kosovo iz svojih interesa,ništa nam nikad nije pomogla.A najveći razlog što ne treba se oslanjati na njih je taj što Rusija nema razvijene institucije i sve što se dešava tamo zavisi od snage i pameti Predsednika Rusije.Ako dodje neko slabiji,sve će se istumbati i nastajće totalna neizvesnost kakvu će politiku voditi.Takvi prijatelji nam ne trebaju.Tamo vlada autokratija,korupcija,kult jedne ličnosti što nikako ne treba da bude obrazac na koji treba da se ugledamo.Ako ništa drugo,EU će nas dovesti u red,moraćemo da uradimo mnogo toga da promenimo što trenutno izjeda našu privredu i društvo,a što se nikad sami "ne bi setili"

Komentator

pre 11 godina

Niko ne voli da mu se stalno dolazi i kuka.

Pa ima li stvarno neko toliko naivan da misli da ce Rusi da se svadjaju sa, na primer, Evropskom Unijom, sa kojom ih vezu veoma jake ekonomske veze - izvoz energenata izmedjuu ostalog, dakle da se svadjaju zbog nas koji smo napravili tolike greske i svadjamo se sa svima u regiji.

Medvedev je rekao nekoliko diplomatskih izraza, mogao je da upotrebi i teze reci. Jer nase dosadasnje "guranje", ne samo oko Kosova, je bilo - katastrofa. Sta covek da nam kaze nego - sami ste skuvali, sada kusajte.

nišlija

pre 11 godina

Dok ameri brane Japan i Juznu koreju od Severne Koreje,Rusi nam lepo savetuju,a ne bi me iznenadilo da smo u ovolka g**** upali baš zbog njih"RUSIJE"

Izdajnik

pre 11 godina

Šta očekivati od Rusije koja je otela 2 pokrajine bratskoj Gruziji?! Da se sad protivi odcepljenju naše jedne male pokrajine. E moji zaljubljenici u Rusiju I Putine niste svesni koliko ste naivni!

margal

pre 11 godina

Uzeli NIS a sad im boli uvo !!! Alo rusifili i patriote nema vise drugog NIS! Ali su jeftino poklonio NIS Kostunica ! Ljudi vi ste zaboravili da Rusija ni pitav nikog i UN sama priznala Abhaziju i J.Osetiju!!! Kad bi stitila Srbiju pitali bi a zasto vi priznali i okupirali Gruzijske teritorije!

South Park

pre 11 godina

Rusija dokazala nepriznavanjem nezavisnosti Kosova da je nas veliki prijatelj.
(Tince 84, 10. april 2013 14:17)

Budite malo mastovitiji kada pisete

Hm!

pre 11 godina

Prijateljstvo ne postoji! Postoje samo interesi. Zar je neko ocekivao da ce rusi otpoceti rat sa USA I EU zbog kosova!
Pa cak I kad bi se to desilo ne bismo se trebali radovati. Ali poruka je bar sada potpuno jasna.
Mozemo da se selimo nazad na Karpate ili da pokusamo organizovati zivot u Srbiji. Ako su Rusi I Kinezi dopustili amerikancima da vrsljaju po svetu, zarad licnog napretka , sta to mi pokusavamo?
Mi imamo problem shvatanja sopstvene velicine. Mi smo pero- laka kategorija a hocemo da se tucemo sa teskom kategorijom. Ocekivati pravdu u
Nepravednom svetu je gubljenje vremena.

Bosnjak iz Dijaspore

pre 11 godina

80 Miliardi Eura iznosi godisnja ekonomska saradnja izmedju Njemacke i Rusije. 40 % svog ruskog gasa se izvozi u Njemacku.
Njimacka je samo jedan dio zapada. To govori gdje su ruski interesi.

Pa svako ZDRAV treba da razmisli u kolikoj mjeri Rusija smije da podrzi Srbiju kod takve ekonomske ovisnosti na zapadu. Braco trazite koalicije i sa Zapadom i sa SAD. Slusajte Vuka D. ili slicne oni nesto vec kapiraju.

TÖKI~LÄKI~FÄLJÄ~FÜCKÄ••••••€€€€

pre 11 godina

Kredit ce svako da odobri jer je u njihovom interesu,a za problem Kosova lepo je rekao vidite sami,jer vidi covek da ne znamo ni sami sta hocemo

HR-blebetalo

pre 11 godina

E da, stalno spominjete da bi Rusija trebala dizvoliti bescarinski uvoz Fiata. Da vas podsjetim, Rusko trziste 200mil stanivnika, EU 500m. Udjite u EU i odmah cete imati dvostruko vece i bolje platezno trziste bez carina za vas Fiat. Ja nekako tesko vjerujem da ce se ikada srpski Fiat voziti po Vladivostoku ... Ali u EU lako vjerojatno! Hajde Srbijo, razmisli i pokreni se!

Dusan

pre 11 godina

Rusi mozda nemaju snagu Amerike ili Evropske Unije ali nas primaju kao prijatelje i na neki nacin jednake njima (i uvek su tako cak i sugavih devedesetih). Ako nisu uvek mogli da nam pomognu bar nam nisu ni odmogli. Ko je bio tamo i video odnos obicnih ljudi (a i drzavne administracije) prema nama Srbima, ne moze nista lose da kaze o Rusima. Ja to cenim i postujem. E sad ako treba da budemo manje prijatelji Rusa da bi nas vise cenili u Evropskoj Uniji, svaka njima cast i daleko im lepa kuca. Zivece se bolje u Srbiji kad bude pravde, kad se zakoni budu postovali i svi budu jednaki pred njima, a Evropska Unija mi vise dodje kao slag na tortu.

Rusomrsci

pre 11 godina

Ah..kako je lep taj osecaj kada znas da imas nekoga koji te nije gadjao bombama :) kao sto je to majka RUSIJA !

Nije pomogla ali nas nije ni rusila.Hvala,Hvala !

Ivan

pre 11 godina

U potpunosti je u pravu, narod Srbije vise ocekuje od Rusije nego od maticne zemlje. @Tomislave nemoj da poredis jednu veliku zemlju cija je ekonomija u rastu sa Srbijom, zna se da se Rusija ne zavrsava sa Moskvom, ima tu jos mnogo gradova koji se razvijaju, kad nisi tamo bio nemoj ni da komentarises!
Za Kosmet ste samo vi krivi, a ne Rusija, gdje ste bili kada su se masovno kuce prodavale na Kosovu?Rusija je bila i bice bratska zemlja, a to sto joj se okrecete samo kada vam nesto treba to je druga stvar! Pa nisu ni oni glupi...

Bojan

pre 11 godina

Mislim da je bolje da puknemo, da ceo sistem pukne i onda krenemo od pocetka, da se naucimo necemu, i da cak promenimo sistem. Ovako samo produzavamo patnje, uzimamo kredi za kreditom koji ne mozemo da vratimo, i stvaramo "sjajnu" buducnost nasoj deci...

zoran

pre 11 godina

Kako "volim" ove internet kritichare, chije znanje o geopolitici, istoriji, ekonomiji = 0; no prvi su da pljuju po svemu i svachemu. Takvi se ustanu ujutru i mrze ceo svet, a da ni sami ne znaju zashto je to tako. Iznova i iznova ochekuju od drugih da im namesti zivot po njihovoj volji.
Struchna pomoc je ovde vishe no neophodna.

Petar_

pre 11 godina

A kako Rusi treba da se ponasaju kada i sam Dacic kaze da se lagalo da je Kosovo Srpsko, kako to oni mogu biti veci Srbi od Srba kada ih niko iz Srbije nista i ne pita. Ko to u Srbiji blokira Juzni tok jer jedina drzava koja je optuzena da blokira Juzni tok je Srbija.

hihahaj

pre 11 godina

tek ce razviti odnosi i projekti sa rusijom, ao ova poseta je dosla u pravi cas, verovatno ce i neke preporuke nam dati za predstojece pregovore

Komentor

pre 11 godina

@Mentor: Osim te love koju pominjes od EU zaboravio si da kazes da smo isto imali bombe kao donaciju, a pre toga i sankcije koje su puno pomogle da se poboljsa zdravstveno stanje u Srbiji. U to vreme sam bio mrsaviji i zdraviji nego ikad (zbog dijete).

dam ti das mi

pre 11 godina

Visevekovni prijatelji? Od EU poslednjih 10 godina smo dobili 10 000 000 000€ kao donacije a od visevekovnih priatelja 0,000 000 €.
Kud koj mili moj :)
(Mentor, 10. april 2013 12:54)
@
A da probamo mi nesto da radimo i zaradimo umesto sto sedimo i merimo ko nam je vise poklonio pa prema tome merimo nivo prijateljstva. Niko ti nista nece dati ako ne ocekuje visestruko zauzvrat zato je zapad nesto i dao. Rusi su nam odavno objasnili da ih ne zanimamo posto grebatora kao mi koji ce im zabiti noz u ledja cim se okrenu imaju koliko hoces. Nema nama druge nego da vidimo ko je ovu zemlju pokrao i vratimo taj novac a mi sve radimo samo to ne. Radi se o ogromnim iznosima koje ako povratimo postajemo zeljen partner i na istoku i na zapadu. Stvarno ocekujete da se mi ovde ponasamo kao najgori lopovi i pijane budale jedni prema drugima a svet nema druga posla nego nas takve da izdrzava. Jos mislite kako treba da se takmice ko ce nam vise dati. E moj ti...

Kol

pre 11 godina

Kako ovi ruse vole da loze to je neverovatno uvek je to mi smo uz vas do kraja a kad kraj dodje nema ih nigde, ispale nas uvek a mi se i dalje ponasamo kao kad se blentav momak nabacuje top modelu moze da nas ispaljuje koliko oce puta bicemo i dalje tu!

expert

pre 11 godina

Visevekovni prijatelji? Od EU poslednjih 10 godina smo dobili 10 000 000 000€ kao donacije a od visevekovnih priatelja 0,000 000 €.
Kud koj mili moj :)
(Mentor, 10. april 2013 12:54)

Prvo, iznesena informacija je netačna.
Drugo, logično je da je EU u stanju da izdvoji više novca od Rusije - uporedi koliki ukupan GDP (a onda i po glavi stanovnika) ima 27 zemalja EU kombinovano, a koliki Rusija.
Treće, da li ti prijateljstvo i u privatnom životu meriš po tome ko ti koliko para poklanja?

Dar

pre 11 godina

@Mentor

Ti si tipičan primer čoveka, čije su oči zamazane, ali klasičan, knjiški primer. Pa te pare nisu ni 20% ukupne štete nanete za vreme bombardovanja, ali su izgleda sasvim dovoljne da ti i tebi slični progutaju priču o "prijateljstvu", bratske nam EU. Pa mi smo otpisali dug Nemačkoj posle rata, koji je bio zaista veliki, isto je uradila i Grčka, i eno ih Nemci, sad su kao razvijeni i pozajmljuju tuđ novac.

Pobesneli max

pre 11 godina

Cudi me da se niko, od komentatora nije osvrnuo na izjavu o KOsovu, gde se od "Srbije trazi da se SAMA izbori za ideju o statusu KOsova...", parafrazirao sam ali je sustina u tome...
Po mom skromnom misljenju, ovo je uvod u finalne dogovore oko sprovodjenja sporazuma Dacic- Taci, u kojima je Srbija prepustena sama sebi i u kojima ce biti manjih korekcija sa sustinski nepromenjenom ponudom.
Dopala mi se iskrenost Rusije i njenog premijera, i "otvaranje ociju" svima koji pretenduju da ih imaju. Narocito ovim naivcinama koje propagiraju "vecno bratstvo".

Dusan

pre 11 godina

Koliko god se Srbija trudila da ima dobre odnose sa Rusijom, nikada nece dobiti status koji na primer ima jedna Nemacka. Price o istorisjkom prijateljstvu i bratstvu sa Rusijom su populzam namenjen narodnim masama opijenim ljubavlja sa Rusijom.

HR-blebetalo

pre 11 godina

Vecinom pricate: "EU se boji, ne treba Europi rusko uporiste u Srbiji?" A ja vas pitam treba li Srbiji Ruski uticaj?? Mislite da bi cam bilo bolje s Rusima nego sa Zapadom?? Razmislite malo i pogledajte kako je super u Bjelorusiji... Je l' vam Bjelorusija uzor?? Dosta gluposti, obaviti sta se mora i u EU!!

keza

pre 11 godina

Sto nas saveznik Rusija ne bi nas podrzao kako to cini saveznik Albanaca SAD. Oni naredjuju svojim saveznicima i drzavama s kojima su u tesnim vezama da priznaju Kosovo. Drze zaledje kosovu prisustvom vojne sile. Ako Rusija nije u mogucnosti isto da uradi za nas vec samo usmena podrska onda je posteno da nam to i kazu. A mi cemo kako znamo i umemo, da nam se ne bi ponovila 1999.

winston

pre 11 godina

Samo jedno pitanje, kakva jadna Rusija? Oni samo grabe po Srbiju za male pare, mi im zidamo taj Uzni Tok kroz Srbiju, i oni ce nama da pomognu. Oni podrzavaju, a nista ne daju. Meti ti tu podrsku na tanjir, i jedi ga ako mozes?

Zdrav Razum

pre 11 godina

Bas je providno koliko komentara podrske je placeno napisano iz racunarskih centara stranaka po naredjenju vladajuce koalicije. Ne pomazu svi ti hvalospevi iz stranackih centrala vladajuceg rezima da zamaskiraju sustinu poruke Medvedeva koja glasi u prevodu: "Rusija vam oko Kosova nece pomoci delima, snalazite se."

Vrlo jednostavno pitanje:
Kome je Rusija ikad korisnim delima pomogla? Rusija maze rusofilima u Srbiji (onaj primitivniji sloj drustva) oci obicnom simbolpolitikom.
Albanci imaju kvalitetnijeg svaeznika spreman da deluje odlucno, zato su bolji od nas.

Normalan

pre 11 godina

Reci ne kostaju nista. Nek dopuste bescarinski uvoz fiat-ovih vozila napravljenih u Kragujevcu pa cu poverovati u navedeno. Do tada, jos malo ordenja za Srbiju umesto dzebane, kao sto je vec vidjeno u I srpskom ustanku.
(Krle, 10. april 2013 11:17)

Reci ne kostaju niste a ljudi se loze na EU vec 10 godina,ko lud ko zbunjen

bane

pre 11 godina

Neko će reći opet se uzdaju u Rusiju, ali realno Rusija je jedina od uticajnih zemalja u svetu koja je otvoreno na strani Srbije, i poseta Dačića Rusiji može da bude od velike koristi, jer Rusija ima dovoljno jak uticaj da izdejstvuje otpočinjanje novih pregovora uz učešće Rusije. Rusija ne može da vrati Kosovo, ali Rusije i te kako može da utiče da se krene sa novim razgovorima oko Kosova, ali ovoga puta pod okriljem UN.

Vlada

pre 11 godina

Upravo vi gresite gospodine Medvedev i zato Rusija konstantno gubi saveznike. Za razliku od Amerike koja se aktivno i uporno zalaze za svoje interese, pa eto nalaze i interes da podrze i Albance ili da se bave Sirijom, vi od svojih saveznika ovakvim nebuloznim izjavama dizete ruke. Sveli su vasu interesnu sferu na Belorusiju i par kavkaskih drzavica a vi se i dalje ponasate kao da vas se sve to ne tice. Vi u stvari najvise gresite!

dacha

pre 11 godina

Da,da opet se kunemo u braću našu pravoslavnu...Oni nas brane,kažu svetu 'ajd' čik klepite Srbima šamar oni PLJAS...braća gledaju pa kažu 'ajd' čik još jedan,oni PLJAS...i opet i opet...nemojte nas više braniti molim vas...

Ljubivoje I

pre 11 godina

Viševekovni prijatelji, u prevodu znači šarena laža. Neka ti naši viševekovni prijatelji otvore banku u Srbiji i neka donesu 10 milijardi eura i neka ta banka ulaže u profitabilne projekte u Srbiji.Znači ne da nam poklanja nego da ulaže u Srbiju i da zaradjuje pare. Ne mogu da verujem da to ne čini prijateljska Rusija, kada su ispunjeni svi uslovi. Kada mislim na uslove onda navodim da smo prijatelji, da veruju da u Srbiji ima potencijala za biznis, da se bezgranično volimo i da smo braća po poreklu.Ništa nam neće pomoći ljubav koja nije dokazana na delu.

izela vas Rusija

pre 11 godina

Odličan razvoj događaja i smanjenje mogućnosti da nas EU ucenjuje za novac. Samim tim ojačana nam je i pozicija u nastavku pregovora. Nadam se samo da Ivica ovo neće shvatiti kao svoje lične zasluge, jer je koliko juče umalo predao Kosovo...
(agiorit72, 10. april 2013 12:53)

Izvini, jesi li ti procitao tekst??? Na fini nacin mu je rekao da Rusiju boli d..e za Srbiju!!!

Goran

pre 11 godina

"Rusija podržava stav Srbije po pitanju KiM, ali smatra da je rešenje tog pitanja privilegija Srba". Da, da. Samo hocu da dodam da 1999. godine smo imali "privilegiju" da nas bombarduju, a Rusija nije uradila nista, a Srbi na Kosmetu imaju "privilegiju" da zive svaki dan pod albanskim terorom, a Rusija, osim praznih izjava, nista ne radi, iako bi sigurno mogla, kad bi htela. Sa takvim prijateljima, ne trebaju nam neprijatejli". Spasibo i do svidanija!

slavenoserbie

pre 11 godina

Potpuno ispravno i korektno rekao je Medvedev. Pa ne mogu oni Rusi biti veći Srbi od nas Srba. Ne može Rossija da brani Srbe na Kosovo i Metohiji i brani teritorije Srbije kada se mi Srbi nećkamo da li da prodamo ili ne Kosovo.
U celoj priči oko Kosova i Metohije pitanje koje jedino figurira u novirarsko-političkoj dilemi u Srba jeste prodati Ga ili ne tj. koliko bismo dobili para ako ga predamo (prodamo, pri čemu ne plaćaju Šiptari, oni plaćaju političare i lobiste u EU i SAD a poreski obveznici tih država treba nas da spomognu-plate za našu žertvu) Šiptarima, pri čemu nam niko ne garantuje hoćemo li te pare dobiti i koliko kroz razne EU fondove. Znači mi treba da predamo okupirani deo južne Srbske pokrajine za nadu da će nas bar malo ostaviti na miru, kao fol daće nam neki famozni datum za pristupanje kolonijalnom članstvu EU i kao takvima dati bar onoliko pomoći u milionima Eura koliko je dobila recimo Bugarska pa da od tih para još malo poživimo,i razni špekulanti te iste pare ne spiskaju, dok skroz ne propadnemo. Jednom rečju koljemo vola za kilo mesa ali da i dalje ništa ne radimo, nego samo da preživljavamo. Pa odlučite se sami Srbi, hoćete li da branite sopstvenu imovinu, ili će te je prodavati za maglu, ako će te je braniti, mi Vas podržavamo, ali glupo bi bilo da mi branimo ono što Vi prodajete reče-baćuška.

Vladimir Dj

pre 11 godina

Rusi nas nisu bomardovali i pričinili štetu mnogo veću nego što smo dobili pomoć od EU i USA. Govorim o materijalnoj šteti, jer šteta za pobijene ljude, decu i osiromašeni uranijum nije merljiva.
A pomoć koju su nam evropejci dali, rekao bih, otišla je "u prave ruke", sigurno ne običnom narodu i radi opšteg blagostanja (stoji da su tu značajnu ulogu imale i naše lopurde - političari i tajkuni).

Aca

pre 11 godina

Za automobile iz KG i dalje carina od 25% u Rusiji ostaje? Naravno da ostaje, tužno. Zašto je carina na vozila iz Rusijeu Srbiji 12,5%, zašto ne podignemo na 25%

Darija

pre 11 godina

Rusi nikad da pomognu samo mudruju, pamtimo to, i ne palimo se više na bratstvo. Prevedeno na svakodnevni a ne diplomatski jezik, Medvedev je rekao "to je vaš probelem".Kad god je bila teška situacija za nas nigde ih nije bilo, osim članova Dume koji su 1999.godine pevali na bini na Trgu Republike, umesto da prodrmaju Savet bezbednosti UN. Što oni itekako umeju kad hoće. A o kompletiranju S300 raketnih baterija za rat sa NATO de ne pominjemo. To ubojito oružje bi sprečilo Amere da nadleću našu teritoriju, jer znaju moć ovog sistema.To oružje je moglo biti politički pritisak za mirne razgovore a ne bahato američko prosipanje raketa sa visine.

Thomas Opokuary

pre 11 godina

@Mile
Ja se odusevljavam svakom posetom ovdasnjih politicara Rusiji, a nisam glasac SNS!Cak nisam glasao ni za jednu stranku, koja je sad na vlasti!I kad je Tadi isao u Rusiju, meni je bilo drago.Medjutim, on je isao samo da bi upropastio nase prijateljstvo sa Rusijom i da bi izvrsavao naredjenja zapadnih monstruma!
Ljudi, nece nas niko prihvatiti, ko nema neku korist od nas.Samo mi treba da sagledamo, ko je bolji saveznik za nas.EU kao partner da, a da budemo deo tog cirkusa, NIKAD!!!

nocas sam resio

pre 11 godina

da mi je bar na tren da prodjem tvojim mislima Medvedev..
Prosla godina mi nije mnogo donela, strepnju prikrivam sta je ova ponela..
Bez dijaloga, kompromisa i saradnje sa drugim zemljama nema nam pomici.

Nenad

pre 11 godina

Cinjenice:

1. Srbija i Rusija su prijateljske zemlje.
2. Srbija je suvise mala da bi zadovoljila bilo kakve potrebe Rusije i zato se orijentise na ozbiljne zemlje poput Nemacke, Poljske i Spanije.

I sta cemo sad?

Петар Миловановић

pre 11 godina

Shvatite već jednom, ništa se ne odlučuje u Moskvi, trebaju nam što bolje veze sa Vašingtonom!
(Proka, 10. april 2013 07:57) Е па господине Проко спакујте у торбешљак комад хлеба и сира, а воду ћете пити на чесмама железничких станица, па правац Вашингтон где ћете нам обезбедити америчку подршку и повраћај Косова и Метохије у састав Србије! Јер у светским размерама одлучује Америка, а не Русија! Могли би то да нам ураде не ради нас већ због љубави и поштовању према вама господине Проко!

privilegovan na kvadrat

pre 11 godina

privilegija je da čekaš 3 godine da ti udele kredit od 1 mil. dolara, da te potkradaju preko srbijagasa i da te verbalno na sav glas urnebesno podržavaju...
neka, hvala!

mama

pre 11 godina

@Milan
Kakav VETO? Pa o bombardovanju Srbije se nije odlucivalo u Savetu bezbednosti UN, to je bila unilateralna akcija NATO. Valjalo bi da se makar minimalno informisemo o temi o kojoj govorimo.

Ištvan

pre 11 godina

@Svaka poseta naših političara Putinu je šamar EU!Najviše ih plaši taj odnos,Srbije i Rusije,da se ne napravi neki zajednički dogovor gde bi EU ispala iz igre i sa tim izgubila uticaj na Vladu Srbije!Inače,Putin ovih dana uvodi kontolu i čak zatvaranje/proterivanje,raznih Nemačkih fondacija i organizacija u Rusiji.
(Petak!, 10. april 2013 07:32)

Vi to zaista mislite da je to pametno? (nemačke fondacije ha, ha, ha..)Rusija se vraća na svoje stare pozicije u međunarodnim odnosima-na remetilačke, ali debelo krezuban. Stvarno ste naivni!!!

agiorit72

pre 11 godina

Odličan razvoj događaja i smanjenje mogućnosti da nas EU ucenjuje za novac. Samim tim ojačana nam je i pozicija u nastavku pregovora. Nadam se samo da Ivica ovo neće shvatiti kao svoje lične zasluge, jer je koliko juče umalo predao Kosovo...

Светлана Fox

pre 11 godina

@Milan - Pravi prijatelj stavi VETO na bombardovanje prijatelja, a ne dopusta da se hiljade neduznih prijatelja poubija, zemlja prijatelja unazadi 70 godina i oduzme njen deo teritorije. Pametnom dosta.

Прави коментатор зна да није било ни где, ни када да се стави ВЕТО јер је Србија нападнута и бомбардована без одлуке Савета безбедности УН.

veljko

pre 11 godina

DS-ovi eksperti i razni politički komentatori su nam govorili da se ne može u isto vreme biti u dobrim odnosima i sa Rusijom, i sa EU. Pokazalo se da se može sarađivati sa svima u isto vreme, jer svetski zvaničnici cene, pre svega poštene i časne ljude, ljude koji ispunjavaju ono što obećavaju, i ne obećavaju ono što ne mogu da ispune. Takve ljude su oni prepoznali posle duže vremena, i posle brojnih prevrtljivih likova iz prethodne vlasti, u Aleksandaru Vučiću i Tomislavu Nikoliću.

cican

pre 11 godina

Projekat "Južni tok" i gasni sporazum sa Rusijom je od vitalne važnosti za Srbiju. Nije mala stvar potpisati sa Rusijom ugovor o isporuci gasa do 2021. godine, i to po cenama nižim nego što Rusija naplaćuje drugim zemljama u okruženju.

Rihard

pre 11 godina

Bilo koja ozbiljnija država u svetu želi da ima "jasnu" poziciju. Ne može se biti nepouzdan partner i sedeti na "dve stolice". To je nekad moglo, više ne. Zbog toga nam niko ne veruje da smo iskreni u razgovorima. Zato je dobro imati jednog, pouzdanog i čvrstog saveznika, koji nas ne ucenjuje i sa čijim interesima se "poklapaju" i interesi Srbije. Taj saveznik u ovim okolnostima može biti Rusija.

Gavran

pre 11 godina

Ne vidim nista lose u tome da postoje dobri odnosi sa bilo kojom drzavom,pa i Rusijom."Hejteri" misle drugacije,ali njima ne valja ugadjati.
@Mile,da bi okarakterisao Dacica kao komunistu morao bi znati istorijat komunizma,koji dolazi iz Evrope a zasnovan je na - pricama,o ljudskim pravima,slobodama,jednakosti,ekonomskom blagostanju,itd.

Богдан

pre 11 godina

Могли бисте и један пријатељски кредит од 2.5милијарде долара(толико ми се чини да нам треба) са грејс периодом од 5 година и каматом до 1% годишње да нам одобрите... мислим, кад смо већ пријатељи и то.

Прихватамо исплате и у Биткоинима, а од данас и преко Пејпала.

Mentor

pre 11 godina

Visevekovni prijatelji? Od EU poslednjih 10 godina smo dobili 10 000 000 000€ kao donacije a od visevekovnih priatelja 0,000 000 €.
Kud koj mili moj :)

miki

pre 11 godina

Pravi prijatelj stavi VETO na bombardovanje prijatelja, a ne dopusta da se hiljade neduznih prijatelja poubija, zemlja prijatelja unazadi 70 godina i oduzme njen deo teritorije. Pametnom dosta.

Milan, 10. april 2013 11:10)

------------------

Ne moze VETO ako glasanja nije bilo u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.
Pametnom dosta.

Srbin iz EU

pre 11 godina

Odnosi sa Rusijom nisu šamar nikome, pa ni EU!!! Evo ja živim dugo godina u EU i znam da Nemačka a i druge zemlje imaju desetine milijardi dolara razmene sa Rusijom.
I ovde u EU ima više ruske robe pa čak i hrane po prodavnicama i to kvalitetne (kavijar, rakovi, vodka, suene ribe, razne konzerve itd.) a to ja nisam video u privilegovanoj Srbiji. Kao i obrnuto, Rusi sigurno uvoze više iz svake zemlje EU nego iz povlašćene Srbije.
Odnosi pogotovu ekonomski nisu postavljeni na principu samo sa jednom stranom (ili EU ili Rusija). To je veštačka podela u nekim glavama u Srbiji, ne ovde.

Analiza

pre 11 godina

Jasno je šta je u pitanju - indirektna diplomatska pretnja Srbije upućena ka EU da će otpočeti političko zbližavanje sa Rusijom ukoliko nas odbace. To je stara Titova igra, "malo istok malo zapad". A Evropskoj uniji najmanje treba Rusko uporište u Evropi odmah pored Bonstila.

Agnelli

pre 11 godina

Ni reci o izvozu Fiat-a 500L na rusko trziste. Cini se da je to samo da nam oni nesto uvale a mi cemo njima jabuke po svoj prilici.

Mile

pre 11 godina

Vidim da ima puno odusevljenih posetom Komuniste Ivice.To su sigurno glasaci SNS,samo ste nesto zaboravili,da se Rusija nista ne pita u medjunarodnoj politici.Zar ste zaboravili sta vam je rekao Konuzin kad je odlazio-Da se Rusija nece svadjati sa svetom zbog Srbije,shvati te to vec jednom ako mozete.To sto daje moralnu podrsku,to nije nista.Nama treba saveznik koji ce zastupati nase interese i koji ima snage u medjunarodnoj politici.Nama treba saveznik kao sto ima Izrael.Stara poslovica kaze-nadrljao je onaj koga Rus brani.

Laufer

pre 11 godina

(Saljapin, 10. april 2013 09:59)

Mmm, daa, narocito smo im potrebni da im poklonimo i ono malo resursa koje imamo, kao i da zaposle ono malo hrabrih radnika koji odu u tu najvecu zemlju na svetu i koji im rade ogradjeni bodljikavom zicom za koru hleba, ili u sibirskom bespucu gde im drustvo prave samo vukovi na -40.
Pitajte ljude, ima ih puno koji su doziveli tu vasu "bratsku ljubav" i ljubav "majcice" Rusije.

Djoshica

pre 11 godina

Rusi su uvek bili tu, u kritičnim trenucima, i uvek su se nudili kao "golub na grani", zbog kojeg smo ispuštali "Evropu iz ruke"... Snovi o letenju su preovlađivali, iako smo teško "paralizovani".

nikolina

pre 11 godina

Bez obzira na osnovni cilj Srbije, a to je članstvo u EU, Srbija ne sme da zapostavi, i treba da razvija svoje odnose sa Rusijom, jer upravo ti dobri odnosi sa Rusijom, mogu biti velika prednost Srbije, ukoliko Srbija narednih godina postane član EU.

Bogi

pre 11 godina

Au, ovo je melem za Rusofile.

Ako smo privilegovani, zašto ne dozvolite izvoz naših automobila u Rusiju koji se velikom većinom proizvode u Srbiji?

Ako smo privilegovani, zašto nam dajete IZUZETNO NEPOVOLJNE kredite, a ne donacije ili BAREM povoljne kredite?

Moka

pre 11 godina

@Proka: Kako ces bolje odnose sa Vasingtonom kada te oni nece? Cim nas nece, moramo da trazimo altenativu. Mi iz ove koze ne mozemo. Nek nas podrze za Kosovo i imacemo super odnose sa njima. Medjutim, USA zeli da su na Balkanu Albanci sto jaci (jer u njima vide lojalni element), a Srbi sto slabiji (jer u nama vide element lojalan Rusiji). Ja licno mislim da USA gresi i da je njihova politika slicno onoj prema Avganistanu osamdesetih (podrzi svakog ko je protiv Rusa) i da ce im se to na kraju obiti o glavu. Civilizacijski/vrednosno su Rusi i Srbi daleko blizi Amerikancima nego sto su to Albanci i Amerikanci.

Subota

pre 11 godina

@Petak! "Svaka poseta naših političara Putinu je šamar EU"

Kakav šamar EU? Mekelova se po ceo dan šetka sa Putinom, slikaju se, smeju, prave nove sporazume, dogovore. I to se baš potrefilo Šrederu na rođendan, kome je spoljnopolitički prioritet takođe bilo poboljšanje odnosa i jačanje ekonomske saradnje sa Rusijom. Gomila kompanija iz EU ostvaruje u Rusiji. Rusi hoće od Francuza da kupuju ratne brodove.

Izađi iz bunkera prijatelju, opasnost je prošla :)

Ono što treba da nas brine je da se zadužujemo $500,000,000 da popunimo budžet. Po ko zna koji put. A niko, BAŠ NIKO na političkoj sceni neće NI DA POMENE da je broj zaposlenih u administraciji BLAGO REČENO PREVELIK i da su plate 30% veće nego u privatnom sektoru koji taj budžet treba da napuni.

Nik

pre 11 godina

Daleko vam bre lepa kuća. Srbija vam se dala 1999 godine kad je ceo srpski parlament podpisao sporazum o priključenju Rusiji i Belorusiji, da bi se bombardovanje zaustavilo. I šta je uradila Rusija? Ništa. Od tog dana jer Rusija kao politička opcija i "strateško usmerenje" za mene MRTVA. Cela istočna Evropa je pobegla od "dobrote" varšavskog pakta, a mi 1989 podržavamo komuniste. I kakav je to kredit za popunjavanje budžeta?!?!? A zar ne bi bilo bolje da uzmemo neki investicioni kredit, da se napravi fabrika i zaposle stručnjaci, pa onda preko poreza i PDV-a država uzme za "popunjavanje budžeta". Sve radimo naopako. Sve.

Alex1

pre 11 godina

@(Dobro jutro pomrcino, 10. april 2013 03:31) "Ako je poseta Dacica Rusima za april usaglasena u februaru i ako to Rusi sada napominju, pre ce biti da je odluka o sporazumu sa Kosovom (citaj Amerikom i Nemackom) jos onda bila poznata. Vrlo verovatno je da su na proslim izborima gradjani naseli na veliku obmanu u obecanjima sadasnje vlasti."

Vest od subote: "Ušakov je, kako prenosi RIA Novosti, rekao da je "u određenoj meri s tim (pregovorima) bio povezan telefonski razgovor predsednika Srbije Tomislava Nikolića i Putina od 2. aprila"."

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=04&dd=06&nav_category=11&nav_id=702560

Mislim da je pre svega ovo razlog. Ko zna šta je Toma "dogovarao".

Milan

pre 11 godina

Pravi prijatelj stavi VETO na bombardovanje prijatelja, a ne dopusta da se hiljade neduznih prijatelja poubija, zemlja prijatelja unazadi 70 godina i oduzme njen deo teritorije. Pametnom dosta.

Milan

pre 11 godina

Napokon,vidim po kom.neki kazu da je svaki korak ka Moskvi,samar EU.I treba tako,pa ljudi su nam uveli sankcije,bombardovali,oteli deo zemlje i tu ne staju,vec nastavljaju s ponizavanjem,da ne govorim sto su sasvim slucajno za nikakve pare privatizovane firme po Srbiji od nasih drugara iz EU.Je li nam bolje ???

GM

pre 11 godina

Super su Rusi, imaju nuklearni arsenal takav da mogu 5 puta da zbrisu SAD. Da li ce ga upotrebiti zbog Srbije? Svakako ne! Kraj price! Volimo Rusiju, braca su nam ali oni nece nista znacajno i sustinski uciniti za nas. Ne kazem da treba da ih mrzimo, naprotiv, treba da gajimo dobre odnose sa njima ali bez iluzija. Okruzeni smo Evropom i ne mozemo odatle tako da je to pravac u kom treba da idemo

Apadrapa

pre 11 godina

Privilegovani kada od nas kupe NIS za male pare, ali nismo privilegovani kada hoćemo da prodajemo automobile iz Kragujevca na ruskom tržištu. Koliko je Srbija stucala miliona na izgradnju Južnog toka do sada? Koliko se do sada zadužio Srbijagas u ime svih nas? Ko će to da plaća?

Krle

pre 11 godina

Reci ne kostaju nista. Nek dopuste bescarinski uvoz fiat-ovih vozila napravljenih u Kragujevcu pa cu poverovati u navedeno. Do tada, jos malo ordenja za Srbiju umesto dzebane, kao sto je vec vidjeno u I srpskom ustanku.

Saljapin

pre 11 godina

Treba sa svima saradjivati ali sa Rusijom posebno, ona nam jedina pruza podrsku pa na kraju i neki vid zastite. Ma koliko se neki u Srbiji trudili da to minimiziraju ili nipodastavaju cak i okrivljuju Rusiju za nase stanje, to jednostavno nije tako. Rusija kao najveca drzava na svetu pruza nam neogranicene mogucnosti u ek.smislu u plasiranju nasih proizvoda na ogromno Rusko trziste, ljudi zaboravljaju ili ne znaju da samo Moskva ima skoro duplo veci broj stanovnika nego cela Srbija, a o teritoriji Rusije i da ne govorimo. U politickom smislu vezano za Kosovo podrska Rusije je neprocenjiva, prosto ne mogu da zamislim kakav bi tek pritisak USA i EU bio prema Srbiji da Rusija nema tako cvrst i principijelan stav u SB po pitanju nezavisnosti Kosova naravno ukljucujuci i Kinu. Znaci imamo sve sanse da zblizavanjem sa Rusijom iskoristimo sve mogucnosti koje nam se pruzaju tako da Dacicevu posetu Moskvi smatram kao prioritet za dobrobit Srbije u svakom smislu te reci.

Romanija

pre 11 godina

Srbija je sa pravom zadnjih meseci bila zaokupirana sa pregovorima u Briselu pa se čini da su drugi takođe važni poslovi za Srbiju malo zapostavljeni. Ovde se prevashodno misli na ekonomski prosperitet države. Poseta Dačića Moskvi izgleda da je došla baš u pravo vreme , kako bi se razgovaralo o unapređanju ekonomskih odnosa Srbije i Rusije.

Petak!

pre 11 godina

Svaka poseta naših političara Putinu je šamar EU!Najviše ih plaši taj odnos,Srbije i Rusije,da se ne napravi neki zajednički dogovor gde bi EU ispala iz igre i sa tim izgubila uticaj na Vladu Srbije!Inače,Putin ovih dana uvodi kontolu i čak zatvaranje/proterivanje,raznih Nemačkih fondacija i organizacija u Rusiji.

Dobro jutro pomrcino

pre 11 godina

Ako je poseta Dacica Rusima za april usaglasena u februaru i ako to Rusi sada napominju, pre ce biti da je odluka o sporazumu sa Kosovom (citaj Amerikom i Nemackom) jos onda bila poznata. Vrlo verovatno je da su na proslim izborima gradjani naseli na veliku obmanu u obecanjima sadasnje vlasti.

Petak!

pre 11 godina

Svaka poseta naših političara Putinu je šamar EU!Najviše ih plaši taj odnos,Srbije i Rusije,da se ne napravi neki zajednički dogovor gde bi EU ispala iz igre i sa tim izgubila uticaj na Vladu Srbije!Inače,Putin ovih dana uvodi kontolu i čak zatvaranje/proterivanje,raznih Nemačkih fondacija i organizacija u Rusiji.

Saljapin

pre 11 godina

Treba sa svima saradjivati ali sa Rusijom posebno, ona nam jedina pruza podrsku pa na kraju i neki vid zastite. Ma koliko se neki u Srbiji trudili da to minimiziraju ili nipodastavaju cak i okrivljuju Rusiju za nase stanje, to jednostavno nije tako. Rusija kao najveca drzava na svetu pruza nam neogranicene mogucnosti u ek.smislu u plasiranju nasih proizvoda na ogromno Rusko trziste, ljudi zaboravljaju ili ne znaju da samo Moskva ima skoro duplo veci broj stanovnika nego cela Srbija, a o teritoriji Rusije i da ne govorimo. U politickom smislu vezano za Kosovo podrska Rusije je neprocenjiva, prosto ne mogu da zamislim kakav bi tek pritisak USA i EU bio prema Srbiji da Rusija nema tako cvrst i principijelan stav u SB po pitanju nezavisnosti Kosova naravno ukljucujuci i Kinu. Znaci imamo sve sanse da zblizavanjem sa Rusijom iskoristimo sve mogucnosti koje nam se pruzaju tako da Dacicevu posetu Moskvi smatram kao prioritet za dobrobit Srbije u svakom smislu te reci.

Milan

pre 11 godina

Pravi prijatelj stavi VETO na bombardovanje prijatelja, a ne dopusta da se hiljade neduznih prijatelja poubija, zemlja prijatelja unazadi 70 godina i oduzme njen deo teritorije. Pametnom dosta.

Dobro jutro pomrcino

pre 11 godina

Ako je poseta Dacica Rusima za april usaglasena u februaru i ako to Rusi sada napominju, pre ce biti da je odluka o sporazumu sa Kosovom (citaj Amerikom i Nemackom) jos onda bila poznata. Vrlo verovatno je da su na proslim izborima gradjani naseli na veliku obmanu u obecanjima sadasnje vlasti.

Mentor

pre 11 godina

Visevekovni prijatelji? Od EU poslednjih 10 godina smo dobili 10 000 000 000€ kao donacije a od visevekovnih priatelja 0,000 000 €.
Kud koj mili moj :)

Jovan

pre 11 godina

Odlican clanak. Ajde sad konacno lepo da se okrenemo nasoj majci Evropi. Kakvi Rusi, kakvi bakraci. Oni nas isto vole kao sto vole Nemce, Francuze ili Italijane. Populisiti nek se probude iz magnovenja.

Komentator

pre 11 godina

Niko ne voli da mu se stalno dolazi i kuka.

Pa ima li stvarno neko toliko naivan da misli da ce Rusi da se svadjaju sa, na primer, Evropskom Unijom, sa kojom ih vezu veoma jake ekonomske veze - izvoz energenata izmedjuu ostalog, dakle da se svadjaju zbog nas koji smo napravili tolike greske i svadjamo se sa svima u regiji.

Medvedev je rekao nekoliko diplomatskih izraza, mogao je da upotrebi i teze reci. Jer nase dosadasnje "guranje", ne samo oko Kosova, je bilo - katastrofa. Sta covek da nam kaze nego - sami ste skuvali, sada kusajte.

Mile

pre 11 godina

Vidim da ima puno odusevljenih posetom Komuniste Ivice.To su sigurno glasaci SNS,samo ste nesto zaboravili,da se Rusija nista ne pita u medjunarodnoj politici.Zar ste zaboravili sta vam je rekao Konuzin kad je odlazio-Da se Rusija nece svadjati sa svetom zbog Srbije,shvati te to vec jednom ako mozete.To sto daje moralnu podrsku,to nije nista.Nama treba saveznik koji ce zastupati nase interese i koji ima snage u medjunarodnoj politici.Nama treba saveznik kao sto ima Izrael.Stara poslovica kaze-nadrljao je onaj koga Rus brani.

Romanija

pre 11 godina

Srbija je sa pravom zadnjih meseci bila zaokupirana sa pregovorima u Briselu pa se čini da su drugi takođe važni poslovi za Srbiju malo zapostavljeni. Ovde se prevashodno misli na ekonomski prosperitet države. Poseta Dačića Moskvi izgleda da je došla baš u pravo vreme , kako bi se razgovaralo o unapređanju ekonomskih odnosa Srbije i Rusije.

South Park

pre 11 godina

Rusija dokazala nepriznavanjem nezavisnosti Kosova da je nas veliki prijatelj.
(Tince 84, 10. april 2013 14:17)

Budite malo mastovitiji kada pisete

Zdrav Razum

pre 11 godina

Bas je providno koliko komentara podrske je placeno napisano iz racunarskih centara stranaka po naredjenju vladajuce koalicije. Ne pomazu svi ti hvalospevi iz stranackih centrala vladajuceg rezima da zamaskiraju sustinu poruke Medvedeva koja glasi u prevodu: "Rusija vam oko Kosova nece pomoci delima, snalazite se."

Vrlo jednostavno pitanje:
Kome je Rusija ikad korisnim delima pomogla? Rusija maze rusofilima u Srbiji (onaj primitivniji sloj drustva) oci obicnom simbolpolitikom.
Albanci imaju kvalitetnijeg svaeznika spreman da deluje odlucno, zato su bolji od nas.

Milan

pre 11 godina

Napokon,vidim po kom.neki kazu da je svaki korak ka Moskvi,samar EU.I treba tako,pa ljudi su nam uveli sankcije,bombardovali,oteli deo zemlje i tu ne staju,vec nastavljaju s ponizavanjem,da ne govorim sto su sasvim slucajno za nikakve pare privatizovane firme po Srbiji od nasih drugara iz EU.Je li nam bolje ???

TÖKI~LÄKI~FÄLJÄ~FÜCKÄ••••••€€€€

pre 11 godina

Kredit ce svako da odobri jer je u njihovom interesu,a za problem Kosova lepo je rekao vidite sami,jer vidi covek da ne znamo ni sami sta hocemo

Hm!

pre 11 godina

Prijateljstvo ne postoji! Postoje samo interesi. Zar je neko ocekivao da ce rusi otpoceti rat sa USA I EU zbog kosova!
Pa cak I kad bi se to desilo ne bismo se trebali radovati. Ali poruka je bar sada potpuno jasna.
Mozemo da se selimo nazad na Karpate ili da pokusamo organizovati zivot u Srbiji. Ako su Rusi I Kinezi dopustili amerikancima da vrsljaju po svetu, zarad licnog napretka , sta to mi pokusavamo?
Mi imamo problem shvatanja sopstvene velicine. Mi smo pero- laka kategorija a hocemo da se tucemo sa teskom kategorijom. Ocekivati pravdu u
Nepravednom svetu je gubljenje vremena.

Izdajnik

pre 11 godina

Šta očekivati od Rusije koja je otela 2 pokrajine bratskoj Gruziji?! Da se sad protivi odcepljenju naše jedne male pokrajine. E moji zaljubljenici u Rusiju I Putine niste svesni koliko ste naivni!

Branislav 58

pre 11 godina

Ponoviću:Rusija nam je dala nepovratne pomoći 0,dolara,0 evra,0 rubalja,0 dinara,isti je slučaj i sa Kinom,a znamo koliko je dala EU i zemlje Eu,pa i japan i SAD.Osim što nije priznala Kosovo iz svojih interesa,ništa nam nikad nije pomogla.A najveći razlog što ne treba se oslanjati na njih je taj što Rusija nema razvijene institucije i sve što se dešava tamo zavisi od snage i pameti Predsednika Rusije.Ako dodje neko slabiji,sve će se istumbati i nastajće totalna neizvesnost kakvu će politiku voditi.Takvi prijatelji nam ne trebaju.Tamo vlada autokratija,korupcija,kult jedne ličnosti što nikako ne treba da bude obrazac na koji treba da se ugledamo.Ako ništa drugo,EU će nas dovesti u red,moraćemo da uradimo mnogo toga da promenimo što trenutno izjeda našu privredu i društvo,a što se nikad sami "ne bi setili"

solarna olujica

pre 11 godina

normalno da mi trebamo...a vi braco rusi treba da naoruzavate sve oko nas kao sto ste slovence i hrvate...jojojoj ko nam utuvi u glavu bratstvo sa rusima cccc

pecki pecanac

pre 11 godina

ako su hrvati pevali "danke dojcland", onda je ipak logicno da mi pevamo" spasiba rusijo"(licanin, 10. april 2013 14:42)Da da, ali nisu hrvati pevali "danke dojcland" za okrecanje ledja nego za veliku pomoc koju im je omogucila majka dojcland.

nišlija

pre 11 godina

Dok ameri brane Japan i Juznu koreju od Severne Koreje,Rusi nam lepo savetuju,a ne bi me iznenadilo da smo u ovolka g**** upali baš zbog njih"RUSIJE"

zoki

pre 11 godina

Zasto bi se Ruska Federacija zalagala za Kosovo u Srbiji, kada smo mi pristali da ono bude nezavisno pod uslovom da se Srbima obezbedi zajednica opstina??? Trebaju li oni da budu veci Srbi od nas samih? Otreznite se ljudi, pa odlucite sta zelite. Onda nas 'mozda' neko i podrzi, kad nama i njima budu jasne nase namere.

bane

pre 11 godina

kao 1914, pa 1941, pa 1999 kada su prvi usli na kosovo, pa odmah pobegli i povukli se, i sada su opet pokazali da su nam lazna braca i prijatelji, a vi se kunete u njih, a kostunica i velja ilic im poklonise NIS, mnogo nam je blize EVROPA shvatite to vec jednom, dacicu, vucicu, nikolicu i manite se vise bratskih nam rusa i belorusa jer su i oni goli ko pistolji i jadni i bedni

HR-blebetalo

pre 11 godina

E da, stalno spominjete da bi Rusija trebala dizvoliti bescarinski uvoz Fiata. Da vas podsjetim, Rusko trziste 200mil stanivnika, EU 500m. Udjite u EU i odmah cete imati dvostruko vece i bolje platezno trziste bez carina za vas Fiat. Ja nekako tesko vjerujem da ce se ikada srpski Fiat voziti po Vladivostoku ... Ali u EU lako vjerojatno! Hajde Srbijo, razmisli i pokreni se!

Bosnjak iz Dijaspore

pre 11 godina

80 Miliardi Eura iznosi godisnja ekonomska saradnja izmedju Njemacke i Rusije. 40 % svog ruskog gasa se izvozi u Njemacku.
Njimacka je samo jedan dio zapada. To govori gdje su ruski interesi.

Pa svako ZDRAV treba da razmisli u kolikoj mjeri Rusija smije da podrzi Srbiju kod takve ekonomske ovisnosti na zapadu. Braco trazite koalicije i sa Zapadom i sa SAD. Slusajte Vuka D. ili slicne oni nesto vec kapiraju.

Pobesneli max

pre 11 godina

Cudi me da se niko, od komentatora nije osvrnuo na izjavu o KOsovu, gde se od "Srbije trazi da se SAMA izbori za ideju o statusu KOsova...", parafrazirao sam ali je sustina u tome...
Po mom skromnom misljenju, ovo je uvod u finalne dogovore oko sprovodjenja sporazuma Dacic- Taci, u kojima je Srbija prepustena sama sebi i u kojima ce biti manjih korekcija sa sustinski nepromenjenom ponudom.
Dopala mi se iskrenost Rusije i njenog premijera, i "otvaranje ociju" svima koji pretenduju da ih imaju. Narocito ovim naivcinama koje propagiraju "vecno bratstvo".

margal

pre 11 godina

Uzeli NIS a sad im boli uvo !!! Alo rusifili i patriote nema vise drugog NIS! Ali su jeftino poklonio NIS Kostunica ! Ljudi vi ste zaboravili da Rusija ni pitav nikog i UN sama priznala Abhaziju i J.Osetiju!!! Kad bi stitila Srbiju pitali bi a zasto vi priznali i okupirali Gruzijske teritorije!

RADZA

pre 11 godina

Dobro .Slazem se da Rusi nece i nemogu biti veci Srbi od nas samih ali pitam se kako Amerikanci i Nemci mogu biti veci Albanci od samih Albanaca pa im drzati stranu do kraja. Valjda su nasli veci interes na Kosovu od Rusa.
Ja i dalje mislim da postoje samo 2 nacina za resenje Kosovskog problema.
Ili "puska" ili priznavanje. Posto smo "pusku" vec isprobali i neslavno prosli dajte da to onda okoncamo na drugi nacin pa da se okrenemo ekonomiji i jacanju prijateljstava po svetu ...

goran

pre 11 godina

Prema njegovim rečima, u poslednje vreme stekao je utisak da se od "Rusije očekuje više nego od same Srbije".

Odavno su nepismene i polupismene srpske politicare - SVI PROCITALI!!!

Srbin iz EU

pre 11 godina

Odnosi sa Rusijom nisu šamar nikome, pa ni EU!!! Evo ja živim dugo godina u EU i znam da Nemačka a i druge zemlje imaju desetine milijardi dolara razmene sa Rusijom.
I ovde u EU ima više ruske robe pa čak i hrane po prodavnicama i to kvalitetne (kavijar, rakovi, vodka, suene ribe, razne konzerve itd.) a to ja nisam video u privilegovanoj Srbiji. Kao i obrnuto, Rusi sigurno uvoze više iz svake zemlje EU nego iz povlašćene Srbije.
Odnosi pogotovu ekonomski nisu postavljeni na principu samo sa jednom stranom (ili EU ili Rusija). To je veštačka podela u nekim glavama u Srbiji, ne ovde.

GM

pre 11 godina

Super su Rusi, imaju nuklearni arsenal takav da mogu 5 puta da zbrisu SAD. Da li ce ga upotrebiti zbog Srbije? Svakako ne! Kraj price! Volimo Rusiju, braca su nam ali oni nece nista znacajno i sustinski uciniti za nas. Ne kazem da treba da ih mrzimo, naprotiv, treba da gajimo dobre odnose sa njima ali bez iluzija. Okruzeni smo Evropom i ne mozemo odatle tako da je to pravac u kom treba da idemo

Nik

pre 11 godina

Daleko vam bre lepa kuća. Srbija vam se dala 1999 godine kad je ceo srpski parlament podpisao sporazum o priključenju Rusiji i Belorusiji, da bi se bombardovanje zaustavilo. I šta je uradila Rusija? Ništa. Od tog dana jer Rusija kao politička opcija i "strateško usmerenje" za mene MRTVA. Cela istočna Evropa je pobegla od "dobrote" varšavskog pakta, a mi 1989 podržavamo komuniste. I kakav je to kredit za popunjavanje budžeta?!?!? A zar ne bi bilo bolje da uzmemo neki investicioni kredit, da se napravi fabrika i zaposle stručnjaci, pa onda preko poreza i PDV-a država uzme za "popunjavanje budžeta". Sve radimo naopako. Sve.

Goran

pre 11 godina

"Rusija podržava stav Srbije po pitanju KiM, ali smatra da je rešenje tog pitanja privilegija Srba". Da, da. Samo hocu da dodam da 1999. godine smo imali "privilegiju" da nas bombarduju, a Rusija nije uradila nista, a Srbi na Kosmetu imaju "privilegiju" da zive svaki dan pod albanskim terorom, a Rusija, osim praznih izjava, nista ne radi, iako bi sigurno mogla, kad bi htela. Sa takvim prijateljima, ne trebaju nam neprijatejli". Spasibo i do svidanija!

HR-blebetalo

pre 11 godina

Vecinom pricate: "EU se boji, ne treba Europi rusko uporiste u Srbiji?" A ja vas pitam treba li Srbiji Ruski uticaj?? Mislite da bi cam bilo bolje s Rusima nego sa Zapadom?? Razmislite malo i pogledajte kako je super u Bjelorusiji... Je l' vam Bjelorusija uzor?? Dosta gluposti, obaviti sta se mora i u EU!!

zoki ns

pre 11 godina

Nadam se da ce sada konacno svima ovde biti jasno da smo okrenuti sami sebi i da su neki nasi navodni saveznici postojali dugo vremena samo u nasoj masti. Dozovimo se pameti molim vas, krajnje je vreme!!

EU

pre 11 godina

Ko koga OVDE ZEZA????Priznali smo diplome iz Rusije a diplome iz Bolonje....po cijem sistemu funkcionisu nasi fakulteti....ne priznajemo....eh jadni li smo.....

Bogi

pre 11 godina

Au, ovo je melem za Rusofile.

Ako smo privilegovani, zašto ne dozvolite izvoz naših automobila u Rusiju koji se velikom većinom proizvode u Srbiji?

Ako smo privilegovani, zašto nam dajete IZUZETNO NEPOVOLJNE kredite, a ne donacije ili BAREM povoljne kredite?

Dusan

pre 11 godina

Koliko god se Srbija trudila da ima dobre odnose sa Rusijom, nikada nece dobiti status koji na primer ima jedna Nemacka. Price o istorisjkom prijateljstvu i bratstvu sa Rusijom su populzam namenjen narodnim masama opijenim ljubavlja sa Rusijom.

dusandrugi

pre 11 godina

Ljudi, pa jel' vi znate da citate ? "Rusija podržava stav Srbije po pitanju KiM, ali smatra da je rešenje tog pitanja privilegija Srba, rekao Dmitrij Medvedev u Moskvi gde se sreo s Ivicom Dačićem."

Subota

pre 11 godina

@Petak! "Svaka poseta naših političara Putinu je šamar EU"

Kakav šamar EU? Mekelova se po ceo dan šetka sa Putinom, slikaju se, smeju, prave nove sporazume, dogovore. I to se baš potrefilo Šrederu na rođendan, kome je spoljnopolitički prioritet takođe bilo poboljšanje odnosa i jačanje ekonomske saradnje sa Rusijom. Gomila kompanija iz EU ostvaruje u Rusiji. Rusi hoće od Francuza da kupuju ratne brodove.

Izađi iz bunkera prijatelju, opasnost je prošla :)

Ono što treba da nas brine je da se zadužujemo $500,000,000 da popunimo budžet. Po ko zna koji put. A niko, BAŠ NIKO na političkoj sceni neće NI DA POMENE da je broj zaposlenih u administraciji BLAGO REČENO PREVELIK i da su plate 30% veće nego u privatnom sektoru koji taj budžet treba da napuni.

bane

pre 11 godina

meni je moj pokojni deda jos pre 30 i vise godina rekao ovo, KOGA RUS BRANI I KINEZ HRANI, OD NJEGA NEMA NISTA, ON JE PROPAO, a ovi radikali i komunisti se uhvatili za njih ko pijan za plot, pa bre rusi su VISE SRUSILI I UNISTILI BEOGRAD I SRBIJU KAD SU JE TO BOZE OSLOBADJALI, NEGO NEMCI KADA SU JE NAPADALI

Vladimir Pula

pre 11 godina

Pošteno od njih, svaka čast. Reče covjek - bit cemo vam uvijek podrška, ali vase vlastite probleme ne možemo riješiti mi umjesto vas.
Nema boljeg i korektnijeg stava.
Btw ekonomski gledano- uzeti kredit za krpanje proračuna je čista ludost. Q

Milica

pre 11 godina

Nije mi jasno koliko puta treba da dobiju odgovor da Rusija nije zainteresovana osim verbalne podrške i samo verbalne, neće učiniti ništa po pitanju Kosova, pa ni Srbije?!?!?!

Zašto toliko forsiraju i blamiraju se?

mama

pre 11 godina

@Milan
Kakav VETO? Pa o bombardovanju Srbije se nije odlucivalo u Savetu bezbednosti UN, to je bila unilateralna akcija NATO. Valjalo bi da se makar minimalno informisemo o temi o kojoj govorimo.

Vladimir

pre 11 godina

Zar je moguce da niko nista ne razume, Medvedev je jasno rekao sve... Ne moze I jare I pare.. ili Rusija ili EU, normalno, rekao je indirektno nasoj vlasti da trci na zapad I kad im tamo lupe samar dodje kod Rusa da kuka.. ne ide to tako... ili se okrenimo Rusiji ili Zapadu, ali I jedno I drugo ne moze, I to je on I rekao jasno! Ako budemo pametni okrenucemo se Rusiji!

Fidelio

pre 11 godina

"Vi gurajte oko Kosova, a ne Rusija"

Drugim rečima, Kosovo je vaš problem, ne ruski.

Sasvim logično, normalno i očekivano od ruske strane. Ljudi štite svoje i smo svoje ruske interese, ne srpske.
To je jasno svakome ovde u Srbiji ko je normalan čovek i ko nije baš toliko infantilan da je uvrteo uvrteo sebi u glavu da tamo daleko u Rusiji ima dvesta miliona ruske pravoslavne "braće" koji svi do jednog jedva čekaju da u ime pravolavlja i panslovenske solidarnosti započnu krstaški rat protiv Amerike i Zapada zbog Srba i Srbije.

Rusija, kao i uvek, gleda svoj i samo svoj interes. Tamo gde se on poklapa sa srpskim, Rusija će vrlo rado podržati Srbiju. Ali ako se ne poklapa (a u slučaju Kosova se nimalo ne poklapa), 'ladno će pustiti Srbiju niz vodu.

gnoci

pre 11 godina

Pravi prijatelj stavi VETO na bombardovanje prijatelja, a ne dopusta da se hiljade neduznih prijatelja poubija, zemlja prijatelja unazadi 70 godina i oduzme njen deo teritorije. Pametnom dosta.
(Milan, 10. april 2013 11:10)

istine radi, nas su napali bez odluke saveta bezbednosti jer je bilo izvesno da to nece proci, tako da Rusija nije ni mogla da ulozi veto. to je prakticno bio privatni rat amerike i njenih satelita. ne bi bilo zgoreg malo poznavati temu, pozdrav :)

Laufer

pre 11 godina

(Saljapin, 10. april 2013 09:59)

Mmm, daa, narocito smo im potrebni da im poklonimo i ono malo resursa koje imamo, kao i da zaposle ono malo hrabrih radnika koji odu u tu najvecu zemlju na svetu i koji im rade ogradjeni bodljikavom zicom za koru hleba, ili u sibirskom bespucu gde im drustvo prave samo vukovi na -40.
Pitajte ljude, ima ih puno koji su doziveli tu vasu "bratsku ljubav" i ljubav "majcice" Rusije.

Rusomrsci

pre 11 godina

Ah..kako je lep taj osecaj kada znas da imas nekoga koji te nije gadjao bombama :) kao sto je to majka RUSIJA !

Nije pomogla ali nas nije ni rusila.Hvala,Hvala !

Apadrapa

pre 11 godina

Privilegovani kada od nas kupe NIS za male pare, ali nismo privilegovani kada hoćemo da prodajemo automobile iz Kragujevca na ruskom tržištu. Koliko je Srbija stucala miliona na izgradnju Južnog toka do sada? Koliko se do sada zadužio Srbijagas u ime svih nas? Ko će to da plaća?

Rus

pre 11 godina

Sa Rusijom se mora sarađivati jer je to zemlja koja može da otkupi kompletan naš izvoz. Okrenimo se poljopreivredi jer koliko god da proizvedemo hrane Rusima nije dovoljno...

Južni potok

pre 11 godina

Kako nas Rusi otkačiše. Postupili su potpuno pragmatično. Važnija im je EU od Srbije. Slično se dešavalo i tokom istorije. Uvek je ljubav bila jednostrana i to sa naše strane, a sa njihove uvek je preovladavao interes. Mi smo im uvek služili za potkusurivanje.

Krle

pre 11 godina

Reci ne kostaju nista. Nek dopuste bescarinski uvoz fiat-ovih vozila napravljenih u Kragujevcu pa cu poverovati u navedeno. Do tada, jos malo ordenja za Srbiju umesto dzebane, kao sto je vec vidjeno u I srpskom ustanku.

Djoshica

pre 11 godina

Rusi su uvek bili tu, u kritičnim trenucima, i uvek su se nudili kao "golub na grani", zbog kojeg smo ispuštali "Evropu iz ruke"... Snovi o letenju su preovlađivali, iako smo teško "paralizovani".

Agnelli

pre 11 godina

Ni reci o izvozu Fiat-a 500L na rusko trziste. Cini se da je to samo da nam oni nesto uvale a mi cemo njima jabuke po svoj prilici.

Kol

pre 11 godina

Kako ovi ruse vole da loze to je neverovatno uvek je to mi smo uz vas do kraja a kad kraj dodje nema ih nigde, ispale nas uvek a mi se i dalje ponasamo kao kad se blentav momak nabacuje top modelu moze da nas ispaljuje koliko oce puta bicemo i dalje tu!

Aca

pre 11 godina

Za automobile iz KG i dalje carina od 25% u Rusiji ostaje? Naravno da ostaje, tužno. Zašto je carina na vozila iz Rusijeu Srbiji 12,5%, zašto ne podignemo na 25%

neokumunisti

pre 11 godina

Путин и Медведев-КГБ-овци и неокомунисти. Далеко је време када ће Русија бити царевина. Причају приче које годе њиховим бирачима, али их боли **** за Србију. Као и ове наше овде.

cican

pre 11 godina

Projekat "Južni tok" i gasni sporazum sa Rusijom je od vitalne važnosti za Srbiju. Nije mala stvar potpisati sa Rusijom ugovor o isporuci gasa do 2021. godine, i to po cenama nižim nego što Rusija naplaćuje drugim zemljama u okruženju.

dam ti das mi

pre 11 godina

Visevekovni prijatelji? Od EU poslednjih 10 godina smo dobili 10 000 000 000€ kao donacije a od visevekovnih priatelja 0,000 000 €.
Kud koj mili moj :)
(Mentor, 10. april 2013 12:54)
@
A da probamo mi nesto da radimo i zaradimo umesto sto sedimo i merimo ko nam je vise poklonio pa prema tome merimo nivo prijateljstva. Niko ti nista nece dati ako ne ocekuje visestruko zauzvrat zato je zapad nesto i dao. Rusi su nam odavno objasnili da ih ne zanimamo posto grebatora kao mi koji ce im zabiti noz u ledja cim se okrenu imaju koliko hoces. Nema nama druge nego da vidimo ko je ovu zemlju pokrao i vratimo taj novac a mi sve radimo samo to ne. Radi se o ogromnim iznosima koje ako povratimo postajemo zeljen partner i na istoku i na zapadu. Stvarno ocekujete da se mi ovde ponasamo kao najgori lopovi i pijane budale jedni prema drugima a svet nema druga posla nego nas takve da izdrzava. Jos mislite kako treba da se takmice ko ce nam vise dati. E moj ti...

mancini

pre 11 godina

Bezrezevna ljubav nekih Srba prema Rusiji, jednaka je kao ljubav siročeta prema nekoj daljoj rodjaci, sa molbom za usvojenje...A Rusija nas uvek gleda kao smrdljiv sir...
KOliko nas je puta Rusija ostavila na cedilu u zadnjih 200 godina? Za sve Rusofile: 1) u toku Prvog srpskog ustanka ruska delegacija je sokolila Karađorđa da još krene žešće protiv Turaka, čim su ih Turci malo pritisli, oni se povukoše u svoje odaje, a Srbe ostaviše na milost i nemoilost Turskom nožu. Odmazda Turaka je bila ogromna. 2) Za vreme kralja Milana Obrenovića, Rusija se zalagala za ,,Veliku Bugarsku" na račun Srbije : Nod Niša ka jugu sve bi bilo deo Bugarske. 3)Vrlo je sumnjiva uloga tajne ruske i britanske diplomatije u majskom prevratu i Apisovom kasapljenju zadnjih članova dinastije Obrenović. 4) Posle Drugog svetskog rata pijane horde Crvenoarmejaca maltretiraju srpske ,,buržuje" i žene; Ne idući dalje ka NDH, već taj kolač ostavljaju Srbima, a Crvena Armija ode ka Madjarskoj, a znamo kako su se Srbi proveli na Sremskom frontu; 4)1948.godine Rusija želi od jugoslavije da napravi svoju guberniju (,,U ruskim dnevnim novinama su bili naslovi da će Srbi biti sada pod Rusima, kao što su bili pod Turcima 500 godina"), ali Tito veštom politikom dobija zaštitu ,,mrskog" zapada. Braćo Rusofili, da su vam vaši Rusi tad došli, pola Srbije bi završilo u Sibirski gulazima- ni svoje nisu štedeli, a kamoli nas. 5) NATO nas ,,milosrdno i andjeoski" gađa, a braća Rusi najoštrije osuđuju...

izela vas Rusija

pre 11 godina

Odličan razvoj događaja i smanjenje mogućnosti da nas EU ucenjuje za novac. Samim tim ojačana nam je i pozicija u nastavku pregovora. Nadam se samo da Ivica ovo neće shvatiti kao svoje lične zasluge, jer je koliko juče umalo predao Kosovo...
(agiorit72, 10. april 2013 12:53)

Izvini, jesi li ti procitao tekst??? Na fini nacin mu je rekao da Rusiju boli d..e za Srbiju!!!

winston

pre 11 godina

Samo jedno pitanje, kakva jadna Rusija? Oni samo grabe po Srbiju za male pare, mi im zidamo taj Uzni Tok kroz Srbiju, i oni ce nama da pomognu. Oni podrzavaju, a nista ne daju. Meti ti tu podrsku na tanjir, i jedi ga ako mozes?

Vlada

pre 11 godina

Upravo vi gresite gospodine Medvedev i zato Rusija konstantno gubi saveznike. Za razliku od Amerike koja se aktivno i uporno zalaze za svoje interese, pa eto nalaze i interes da podrze i Albance ili da se bave Sirijom, vi od svojih saveznika ovakvim nebuloznim izjavama dizete ruke. Sveli su vasu interesnu sferu na Belorusiju i par kavkaskih drzavica a vi se i dalje ponasate kao da vas se sve to ne tice. Vi u stvari najvise gresite!

I .

pre 11 godina

Sta vi sto pljujete po Rusiji ocekujete od iste , da ona resava nase probleme, ni ovi sa zapada nece da resavaju nase probleme, cak sta vise.... Dok ne shvatimo da moramo sami da se organizujemo, ceo zivot cemo ovde voditi prazne price ko nas vise voli Zapad ili Rusija , a u isto vreme polako nestajemo.

dacha

pre 11 godina

Da,da opet se kunemo u braću našu pravoslavnu...Oni nas brane,kažu svetu 'ajd' čik klepite Srbima šamar oni PLJAS...braća gledaju pa kažu 'ajd' čik još jedan,oni PLJAS...i opet i opet...nemojte nas više braniti molim vas...

Moka

pre 11 godina

@Proka: Kako ces bolje odnose sa Vasingtonom kada te oni nece? Cim nas nece, moramo da trazimo altenativu. Mi iz ove koze ne mozemo. Nek nas podrze za Kosovo i imacemo super odnose sa njima. Medjutim, USA zeli da su na Balkanu Albanci sto jaci (jer u njima vide lojalni element), a Srbi sto slabiji (jer u nama vide element lojalan Rusiji). Ja licno mislim da USA gresi i da je njihova politika slicno onoj prema Avganistanu osamdesetih (podrzi svakog ko je protiv Rusa) i da ce im se to na kraju obiti o glavu. Civilizacijski/vrednosno su Rusi i Srbi daleko blizi Amerikancima nego sto su to Albanci i Amerikanci.

Darija

pre 11 godina

Rusi nikad da pomognu samo mudruju, pamtimo to, i ne palimo se više na bratstvo. Prevedeno na svakodnevni a ne diplomatski jezik, Medvedev je rekao "to je vaš probelem".Kad god je bila teška situacija za nas nigde ih nije bilo, osim članova Dume koji su 1999.godine pevali na bini na Trgu Republike, umesto da prodrmaju Savet bezbednosti UN. Što oni itekako umeju kad hoće. A o kompletiranju S300 raketnih baterija za rat sa NATO de ne pominjemo. To ubojito oružje bi sprečilo Amere da nadleću našu teritoriju, jer znaju moć ovog sistema.To oružje je moglo biti politički pritisak za mirne razgovore a ne bahato američko prosipanje raketa sa visine.

Светлана Fox

pre 11 godina

@Milan - Pravi prijatelj stavi VETO na bombardovanje prijatelja, a ne dopusta da se hiljade neduznih prijatelja poubija, zemlja prijatelja unazadi 70 godina i oduzme njen deo teritorije. Pametnom dosta.

Прави коментатор зна да није било ни где, ни када да се стави ВЕТО јер је Србија нападнута и бомбардована без одлуке Савета безбедности УН.

Богдан

pre 11 godina

Могли бисте и један пријатељски кредит од 2.5милијарде долара(толико ми се чини да нам треба) са грејс периодом од 5 година и каматом до 1% годишње да нам одобрите... мислим, кад смо већ пријатељи и то.

Прихватамо исплате и у Биткоинима, а од данас и преко Пејпала.

privilegovan na kvadrat

pre 11 godina

privilegija je da čekaš 3 godine da ti udele kredit od 1 mil. dolara, da te potkradaju preko srbijagasa i da te verbalno na sav glas urnebesno podržavaju...
neka, hvala!

keza

pre 11 godina

Sto nas saveznik Rusija ne bi nas podrzao kako to cini saveznik Albanaca SAD. Oni naredjuju svojim saveznicima i drzavama s kojima su u tesnim vezama da priznaju Kosovo. Drze zaledje kosovu prisustvom vojne sile. Ako Rusija nije u mogucnosti isto da uradi za nas vec samo usmena podrska onda je posteno da nam to i kazu. A mi cemo kako znamo i umemo, da nam se ne bi ponovila 1999.

Nenad

pre 11 godina

Cinjenice:

1. Srbija i Rusija su prijateljske zemlje.
2. Srbija je suvise mala da bi zadovoljila bilo kakve potrebe Rusije i zato se orijentise na ozbiljne zemlje poput Nemacke, Poljske i Spanije.

I sta cemo sad?

Aleksandar

pre 11 godina

Inače ja odavno pričam da više cenim iskrenog neprijatelja nego lažnog prijatelja - s prvim uvek znaš na čemu si, drugi samo čeka da te zavrne.

Kakav crni kosovski mit, nema većeg mita od onog da su nam Rusi braća i prijatelji. Lako je olečiti se od mitomanije, samo treba dobro izučavati istoriju, no mi nikada nismo bili radi da prihvatimo neromantizovanu sliku sveta.

Realista

pre 11 godina

Ponovicu opet, kredit od Rusije 500 miljona a od Nemacke 3,5 miljarde Eura, pa racunajte sami koja je razlika.
Izgleda da smo zaboravili pesmu: Amerika i Engleska bice zemlje ,,proleterske,, po diktatu Rusije, kad smo videli da od te pesme nema nista, onda smo pevali: ,,oj Staline ruski sine uzmi stap i cuvaj svinje,, I okrenili prema pravim interesnim prijatelima EU i Americi. To je Tito uradio i spasio narod od bede i nemastine.

Ivan

pre 11 godina

U potpunosti je u pravu, narod Srbije vise ocekuje od Rusije nego od maticne zemlje. @Tomislave nemoj da poredis jednu veliku zemlju cija je ekonomija u rastu sa Srbijom, zna se da se Rusija ne zavrsava sa Moskvom, ima tu jos mnogo gradova koji se razvijaju, kad nisi tamo bio nemoj ni da komentarises!
Za Kosmet ste samo vi krivi, a ne Rusija, gdje ste bili kada su se masovno kuce prodavale na Kosovu?Rusija je bila i bice bratska zemlja, a to sto joj se okrecete samo kada vam nesto treba to je druga stvar! Pa nisu ni oni glupi...

Dusan

pre 11 godina

Rusi mozda nemaju snagu Amerike ili Evropske Unije ali nas primaju kao prijatelje i na neki nacin jednake njima (i uvek su tako cak i sugavih devedesetih). Ako nisu uvek mogli da nam pomognu bar nam nisu ni odmogli. Ko je bio tamo i video odnos obicnih ljudi (a i drzavne administracije) prema nama Srbima, ne moze nista lose da kaze o Rusima. Ja to cenim i postujem. E sad ako treba da budemo manje prijatelji Rusa da bi nas vise cenili u Evropskoj Uniji, svaka njima cast i daleko im lepa kuca. Zivece se bolje u Srbiji kad bude pravde, kad se zakoni budu postovali i svi budu jednaki pred njima, a Evropska Unija mi vise dodje kao slag na tortu.

Ljubivoje I

pre 11 godina

Viševekovni prijatelji, u prevodu znači šarena laža. Neka ti naši viševekovni prijatelji otvore banku u Srbiji i neka donesu 10 milijardi eura i neka ta banka ulaže u profitabilne projekte u Srbiji.Znači ne da nam poklanja nego da ulaže u Srbiju i da zaradjuje pare. Ne mogu da verujem da to ne čini prijateljska Rusija, kada su ispunjeni svi uslovi. Kada mislim na uslove onda navodim da smo prijatelji, da veruju da u Srbiji ima potencijala za biznis, da se bezgranično volimo i da smo braća po poreklu.Ništa nam neće pomoći ljubav koja nije dokazana na delu.

slavenoserbie

pre 11 godina

Potpuno ispravno i korektno rekao je Medvedev. Pa ne mogu oni Rusi biti veći Srbi od nas Srba. Ne može Rossija da brani Srbe na Kosovo i Metohiji i brani teritorije Srbije kada se mi Srbi nećkamo da li da prodamo ili ne Kosovo.
U celoj priči oko Kosova i Metohije pitanje koje jedino figurira u novirarsko-političkoj dilemi u Srba jeste prodati Ga ili ne tj. koliko bismo dobili para ako ga predamo (prodamo, pri čemu ne plaćaju Šiptari, oni plaćaju političare i lobiste u EU i SAD a poreski obveznici tih država treba nas da spomognu-plate za našu žertvu) Šiptarima, pri čemu nam niko ne garantuje hoćemo li te pare dobiti i koliko kroz razne EU fondove. Znači mi treba da predamo okupirani deo južne Srbske pokrajine za nadu da će nas bar malo ostaviti na miru, kao fol daće nam neki famozni datum za pristupanje kolonijalnom članstvu EU i kao takvima dati bar onoliko pomoći u milionima Eura koliko je dobila recimo Bugarska pa da od tih para još malo poživimo,i razni špekulanti te iste pare ne spiskaju, dok skroz ne propadnemo. Jednom rečju koljemo vola za kilo mesa ali da i dalje ništa ne radimo, nego samo da preživljavamo. Pa odlučite se sami Srbi, hoćete li da branite sopstvenu imovinu, ili će te je prodavati za maglu, ako će te je braniti, mi Vas podržavamo, ali glupo bi bilo da mi branimo ono što Vi prodajete reče-baćuška.

miki

pre 11 godina

Pravi prijatelj stavi VETO na bombardovanje prijatelja, a ne dopusta da se hiljade neduznih prijatelja poubija, zemlja prijatelja unazadi 70 godina i oduzme njen deo teritorije. Pametnom dosta.

Milan, 10. april 2013 11:10)

------------------

Ne moze VETO ako glasanja nije bilo u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.
Pametnom dosta.

Odin

pre 11 godina

Koliko bi Srbija imala koristi od izvoza samo na rusko trziste. Zasto oklevamo?
(Trta, 10. april 2013 14:57)

Pa treba sve to da se ogranizuje, a neće to ako se sedi kod kuće.

Petar_Veliki

pre 11 godina

Oprosti im Boze, ne znaju sta rade!
Po ko zna koji put ce vas Rusi preveslati. Vidi se kako je Dacica gledao Putin, a ovaj samo sto ne place....Dosao kod "tate".

Analiza

pre 11 godina

Jasno je šta je u pitanju - indirektna diplomatska pretnja Srbije upućena ka EU da će otpočeti političko zbližavanje sa Rusijom ukoliko nas odbace. To je stara Titova igra, "malo istok malo zapad". A Evropskoj uniji najmanje treba Rusko uporište u Evropi odmah pored Bonstila.

Alex1

pre 11 godina

@(Dobro jutro pomrcino, 10. april 2013 03:31) "Ako je poseta Dacica Rusima za april usaglasena u februaru i ako to Rusi sada napominju, pre ce biti da je odluka o sporazumu sa Kosovom (citaj Amerikom i Nemackom) jos onda bila poznata. Vrlo verovatno je da su na proslim izborima gradjani naseli na veliku obmanu u obecanjima sadasnje vlasti."

Vest od subote: "Ušakov je, kako prenosi RIA Novosti, rekao da je "u određenoj meri s tim (pregovorima) bio povezan telefonski razgovor predsednika Srbije Tomislava Nikolića i Putina od 2. aprila"."

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=04&dd=06&nav_category=11&nav_id=702560

Mislim da je pre svega ovo razlog. Ko zna šta je Toma "dogovarao".

agiorit72

pre 11 godina

Odličan razvoj događaja i smanjenje mogućnosti da nas EU ucenjuje za novac. Samim tim ojačana nam je i pozicija u nastavku pregovora. Nadam se samo da Ivica ovo neće shvatiti kao svoje lične zasluge, jer je koliko juče umalo predao Kosovo...

Vojvođanin

pre 11 godina

Hehe.. napokon da nam svima bude jasno da onaj brd razarač ruske crnomorske flote što je "isplovio" još 1999. godine, nikada neće stići do Srbije :))

Milos

pre 11 godina

Da li bi Amerikanci rekli Albancima da 'sami guraju oko Kosova'?
Da li bi Nemci rekli Hrvatima isto to za Krajinu?

Na kraju, zar i Srbija nije stalno bila dobitnik dok je bila u dobrim odnosima sa Englezima i Francuzima?

Mozda je srpska politika sa pocetka 20-og veka ipak bila uspesnija od njene politike na kraju veka.

Djenka

pre 11 godina

Rusija jeste na strani Srbije po pitanju resavanja problema na KiM ali su takodje oni vise puta istakli da nece biti veci Srbi od nas samih sto u prevodu znaci da imamo podrsku ali ukolko mi odlucimo drugacije Rusija se tu nece mesati. Treba iskoristiti pomoc Rusije i nju pozvati da prisustvuje buducim dogovorima kako bismo dodatno ojacali nase stavove.

Zoki

pre 11 godina

Drugim recima, jos jednom su nas pustili niz wc solju... i poslali poruku da se vise ne penjemo uz odvod...
Al po starom receptu, kad im zatreba, na nasu stetu ce da nas nahuskaju, nase patriJote ce da se napale i onda kada dobiju koncesije od zapada sledi novo pustanje niz kanalizaciju.
Lud bi vec skontao. Ali ne, mi patimo od neke jos gore dijagnoze.

Slobodan

pre 11 godina

Vrlo kratko: dogovorite sa sa nekim, u ovom slučaju Rusijom, da brani vaše interese. Diplomate u akciji, pišu se rezolucije, vrše stalne konsultacije, a onda u jednom trenutku, puf, pred samo izglasavanje: "znate ovaj, naši evropski prijatelji, mi ovaj, kako bih to rekao odustajemo, mislim naši evropski prijatelji, ovaj promenili smo rezoluciju, ovaj nadam se da razumete..." Dobro mu Medvedev nije lupio šamarčinu.

Petar_

pre 11 godina

A kako Rusi treba da se ponasaju kada i sam Dacic kaze da se lagalo da je Kosovo Srpsko, kako to oni mogu biti veci Srbi od Srba kada ih niko iz Srbije nista i ne pita. Ko to u Srbiji blokira Juzni tok jer jedina drzava koja je optuzena da blokira Juzni tok je Srbija.

Rihard

pre 11 godina

Bilo koja ozbiljnija država u svetu želi da ima "jasnu" poziciju. Ne može se biti nepouzdan partner i sedeti na "dve stolice". To je nekad moglo, više ne. Zbog toga nam niko ne veruje da smo iskreni u razgovorima. Zato je dobro imati jednog, pouzdanog i čvrstog saveznika, koji nas ne ucenjuje i sa čijim interesima se "poklapaju" i interesi Srbije. Taj saveznik u ovim okolnostima može biti Rusija.

Ištvan

pre 11 godina

@Svaka poseta naših političara Putinu je šamar EU!Najviše ih plaši taj odnos,Srbije i Rusije,da se ne napravi neki zajednički dogovor gde bi EU ispala iz igre i sa tim izgubila uticaj na Vladu Srbije!Inače,Putin ovih dana uvodi kontolu i čak zatvaranje/proterivanje,raznih Nemačkih fondacija i organizacija u Rusiji.
(Petak!, 10. april 2013 07:32)

Vi to zaista mislite da je to pametno? (nemačke fondacije ha, ha, ha..)Rusija se vraća na svoje stare pozicije u međunarodnim odnosima-na remetilačke, ali debelo krezuban. Stvarno ste naivni!!!

Ma Cherie

pre 11 godina

Hvataju se za slamku, ponovo... Razumem i ocajanje, ali jasno je da nam po pitanju Kosova nisu pomogli ni kada je trebalo. Poenta u odnosima sa Rusijom je izvlacenje, ukoliko je moguce, investicija...a sto se ovog pitanja tice, mozda je i u pravu.

Bojan

pre 11 godina

Mislim da je bolje da puknemo, da ceo sistem pukne i onda krenemo od pocetka, da se naucimo necemu, i da cak promenimo sistem. Ovako samo produzavamo patnje, uzimamo kredi za kreditom koji ne mozemo da vratimo, i stvaramo "sjajnu" buducnost nasoj deci...

Vladimir Dj

pre 11 godina

Rusi nas nisu bomardovali i pričinili štetu mnogo veću nego što smo dobili pomoć od EU i USA. Govorim o materijalnoj šteti, jer šteta za pobijene ljude, decu i osiromašeni uranijum nije merljiva.
A pomoć koju su nam evropejci dali, rekao bih, otišla je "u prave ruke", sigurno ne običnom narodu i radi opšteg blagostanja (stoji da su tu značajnu ulogu imale i naše lopurde - političari i tajkuni).

gordana

pre 11 godina

Hvala ti majcice Rusijo na svakoj lepoj reci i podrsci !!! (Ne racunam pare, ali racunam zrtve koje si podnela za nasa istorijska spasavanja , kad god si to sama mogla ).
Nas mazohizam i glupost nas teraju da pored takve majke biramo macehu !
U slepilu kakvo nas je obuzelo vapimo za naklonoscu onih koji nas danas mrze isto kako su to cinili uvek, sustinski nikad ne napustajuci niti menjajuci svoju politicku ideju . Mi smo se svoje odrekli tj . jeftino smo im je prodali , pa se sad cudimo sto nas ismevaju i ponizavaju ?!
Pitala bih danas amerikanca Comskog i nemca Handkea, u koje se zaklinje intelektualni deo planete sta kazu i da li bi se slozili da je tako ??! Njima je odavno jasno da nazalost tako- jeste , a valjda ce nekad biti jasno i nama . Dace Bog !

zoran

pre 11 godina

Kako "volim" ove internet kritichare, chije znanje o geopolitici, istoriji, ekonomiji = 0; no prvi su da pljuju po svemu i svachemu. Takvi se ustanu ujutru i mrze ceo svet, a da ni sami ne znaju zashto je to tako. Iznova i iznova ochekuju od drugih da im namesti zivot po njihovoj volji.
Struchna pomoc je ovde vishe no neophodna.

Goran

pre 11 godina

Da smo mi neka pametna zemlja da pozovemo Amerikance,poklonimo im zemlju,nek zaposle nase ljude i nek koriste sve nase rudno bogatstvo(iovako ce nam ih oteti),cik da vidim da nas neko pipne.To smo davno trebali da uradimo i Kosovo bi bilo nase i ludila manje.E da,sve sto ima raspolozivo naoruzanje nek okrenu prema Rusiji.Toliko Od Mene...

Ranko

pre 11 godina

Posto Vucic dobro cita poruke izmedju redova (nemacki parlamentarci)kako tumaci Medvedeva da Srbija ima privilegiju da resi pitanje Kosova.Naravno ljubav je ljubav i kada je okrutna.Sada ce malo Rusi da nas zamajavaju kako ce sve biti ok i da su oni tu da ne sme niko da nas dira i tako jos koji vek dok Srbi ne prelome na pravu stranu.Naravno ako nas ostane jos.
San Voje Kostunice o zamrznutom konfliktu na delu u punom sjaju.

Dar

pre 11 godina

@Mentor

Ti si tipičan primer čoveka, čije su oči zamazane, ali klasičan, knjiški primer. Pa te pare nisu ni 20% ukupne štete nanete za vreme bombardovanja, ali su izgleda sasvim dovoljne da ti i tebi slični progutaju priču o "prijateljstvu", bratske nam EU. Pa mi smo otpisali dug Nemačkoj posle rata, koji je bio zaista veliki, isto je uradila i Grčka, i eno ih Nemci, sad su kao razvijeni i pozajmljuju tuđ novac.

GORDANA

pre 11 godina

Ha,ha , veoma je simptomatican ovaj broj proevropskih, odnosno antiruskih komentara !!!
Da ih pisu lady Eston, frau Merkel i mr. Filip Riker zajedno, verovatno bi bili stilizovaniji, manje ostrasceni i ljupkiji.
E Srbijo zemljo gluposti, da ne bi prevazisla sebe u neznanju zombiranosti i aroganciji, bolje se istom strascu baci na Farmu ili Velikog brata !!! Samo da nam se ne desi da u bliskoj buducnosti to ostanu jedina mesta na kojima cemo mi kao narod biti svoji na svome !!!

Gavran

pre 11 godina

Ne vidim nista lose u tome da postoje dobri odnosi sa bilo kojom drzavom,pa i Rusijom."Hejteri" misle drugacije,ali njima ne valja ugadjati.
@Mile,da bi okarakterisao Dacica kao komunistu morao bi znati istorijat komunizma,koji dolazi iz Evrope a zasnovan je na - pricama,o ljudskim pravima,slobodama,jednakosti,ekonomskom blagostanju,itd.

Alek

pre 11 godina

Dobro .Slazem se da Rusi nece i nemogu biti veci Srbi od nas samih ali pitam se kako Amerikanci i Nemci mogu biti veci Albanci od samih Albanaca pa im drzati stranu do kraja. Valjda su nasli veci interes na Kosovu od Rusa.
...
(RADZA, 10. april 2013 18:46)

Radzo, tu tvoju dilemu bi resila deca iz obdanista do moje kuce. Oni, ako im se jede sladoled kazu "mama, ocu sladoled". Na drzavnom nivou, pretpostavljam, se kaze "Rusi, braco, pomagajte" umesto "Rusi, braco, dajte pare".

aristotel

pre 11 godina

Rusija se moze voleti jer je slovenska drzava i jer su Rusi po mngoo cemu nama slicni. Imamo zajednicko poreklo i sve je to lepo. Ali da bismo ocekivali pomoc Rusije ili bilo koje druge drzave moramo imati slicne interese i postupati po njihovom. U visokoj politici bratstvo medju narodima je tek od simbolicnog znacaja. Ako smo se odlucili za EU, onda ce nam naravno Rusija reci: samo izvolite, i obrnuto. Ne znam u kakvoj smo mi to poziciji da bilo sta ocekujemo od Rusije.

expert

pre 11 godina

Visevekovni prijatelji? Od EU poslednjih 10 godina smo dobili 10 000 000 000€ kao donacije a od visevekovnih priatelja 0,000 000 €.
Kud koj mili moj :)
(Mentor, 10. april 2013 12:54)

Prvo, iznesena informacija je netačna.
Drugo, logično je da je EU u stanju da izdvoji više novca od Rusije - uporedi koliki ukupan GDP (a onda i po glavi stanovnika) ima 27 zemalja EU kombinovano, a koliki Rusija.
Treće, da li ti prijateljstvo i u privatnom životu meriš po tome ko ti koliko para poklanja?

bane

pre 11 godina

Neko će reći opet se uzdaju u Rusiju, ali realno Rusija je jedina od uticajnih zemalja u svetu koja je otvoreno na strani Srbije, i poseta Dačića Rusiji može da bude od velike koristi, jer Rusija ima dovoljno jak uticaj da izdejstvuje otpočinjanje novih pregovora uz učešće Rusije. Rusija ne može da vrati Kosovo, ali Rusije i te kako može da utiče da se krene sa novim razgovorima oko Kosova, ali ovoga puta pod okriljem UN.

Normalan

pre 11 godina

Reci ne kostaju nista. Nek dopuste bescarinski uvoz fiat-ovih vozila napravljenih u Kragujevcu pa cu poverovati u navedeno. Do tada, jos malo ordenja za Srbiju umesto dzebane, kao sto je vec vidjeno u I srpskom ustanku.
(Krle, 10. april 2013 11:17)

Reci ne kostaju niste a ljudi se loze na EU vec 10 godina,ko lud ko zbunjen

Komentor

pre 11 godina

@Mentor: Osim te love koju pominjes od EU zaboravio si da kazes da smo isto imali bombe kao donaciju, a pre toga i sankcije koje su puno pomogle da se poboljsa zdravstveno stanje u Srbiji. U to vreme sam bio mrsaviji i zdraviji nego ikad (zbog dijete).

2 zuta = crveni

pre 11 godina

Pravi prijatelj stavi VETO na bombardovanje prijatelja, a ne dopusta da se hiljade neduznih prijatelja poubija, zemlja prijatelja unazadi 70 godina i oduzme njen deo teritorije. Pametnom dosta.
(Milan, 10. april 2013 11:10)

istine radi, nas su napali bez odluke saveta bezbednosti jer je bilo izvesno da to nece proci, tako da Rusija nije ni mogla da ulozi veto. to je prakticno bio privatni rat amerike i njenih satelita. ne bi bilo zgoreg malo poznavati temu, pozdrav :)
(gnoci, 10. april 2013 18:49)

tim pre su mogli da prikriju nedostatak prave podrske srbiji i odsustvo odlucnosti velike sile za kakvu se izdaju. a nisu cak ni to uradili.
i tebi pozdrav :)

eps

pre 11 godina

@margal: Rusi "Uzeli NIS a sad im boli uvo", a Nemci uzeli Merimu, Hemofarm, neke secerane i medije - i, jel "im boli uvo". Da li da redjamo sta su sve uzele neke zemlje iz EU ili SAD ovde naspram tog 1 NIS-a i da li njih "boli uvo".

Петар Миловановић

pre 11 godina

Shvatite već jednom, ništa se ne odlučuje u Moskvi, trebaju nam što bolje veze sa Vašingtonom!
(Proka, 10. april 2013 07:57) Е па господине Проко спакујте у торбешљак комад хлеба и сира, а воду ћете пити на чесмама железничких станица, па правац Вашингтон где ћете нам обезбедити америчку подршку и повраћај Косова и Метохије у састав Србије! Јер у светским размерама одлучује Америка, а не Русија! Могли би то да нам ураде не ради нас већ због љубави и поштовању према вама господине Проко!

Thomas Opokuary

pre 11 godina

@Mile
Ja se odusevljavam svakom posetom ovdasnjih politicara Rusiji, a nisam glasac SNS!Cak nisam glasao ni za jednu stranku, koja je sad na vlasti!I kad je Tadi isao u Rusiju, meni je bilo drago.Medjutim, on je isao samo da bi upropastio nase prijateljstvo sa Rusijom i da bi izvrsavao naredjenja zapadnih monstruma!
Ljudi, nece nas niko prihvatiti, ko nema neku korist od nas.Samo mi treba da sagledamo, ko je bolji saveznik za nas.EU kao partner da, a da budemo deo tog cirkusa, NIKAD!!!

nocas sam resio

pre 11 godina

da mi je bar na tren da prodjem tvojim mislima Medvedev..
Prosla godina mi nije mnogo donela, strepnju prikrivam sta je ova ponela..
Bez dijaloga, kompromisa i saradnje sa drugim zemljama nema nam pomici.

DOSTOJEVSKI

pre 11 godina

Sve mi se cini da je od bratske drzave Rusije ostao samo mit,doduse slazem se da Srbija mora sama da izbori neke stvari,ali sve bi bilo drugacije da Putin pozove telefonom predstavnike EU i da trazi samo manju pristrasnost u posredovanju pregovora,jer mi se ponekad da pregovaramo sa EU a ne sa kosovskim albancima.

veljko

pre 11 godina

DS-ovi eksperti i razni politički komentatori su nam govorili da se ne može u isto vreme biti u dobrim odnosima i sa Rusijom, i sa EU. Pokazalo se da se može sarađivati sa svima u isto vreme, jer svetski zvaničnici cene, pre svega poštene i časne ljude, ljude koji ispunjavaju ono što obećavaju, i ne obećavaju ono što ne mogu da ispune. Takve ljude su oni prepoznali posle duže vremena, i posle brojnih prevrtljivih likova iz prethodne vlasti, u Aleksandaru Vučiću i Tomislavu Nikoliću.

hihahaj

pre 11 godina

tek ce razviti odnosi i projekti sa rusijom, ao ova poseta je dosla u pravi cas, verovatno ce i neke preporuke nam dati za predstojece pregovore

kobe bryant

pre 11 godina

Ma nema ovo veze sa Dačićem, Vučićem, Nikolićem. Uopšte nema veze sa trenutnom vladajućom koalicijom. Jednostavno Rusi u zadnjih 20 godina nisu ni jedanput dokazali da su dostojni našeg poverenja. Čak i u vremenima kad retorika naše vlade nije bila "Evropa po svaku cenu", nismo dobijali nikakav signal od "braće" Rusa da se možemo osloniti za njih. Podsećam da se za vreme bombardovanja Srbije '99. govorilo o pomoći Rusije u vidu raketnih sistema S-400. Na kraju od toga nije bilo ništo. Pa naravno, jer Rusi ne žele da se zameraju Amerima (iako ih ne vole isto kao i mi). Uvek je to bilo tako i biće dok je sveta i veka. Velike sile imaju neki prećutni dogovor a ispaštaju oni mali (kao što smo mi). Ne kažem da je Evropa bolje rešenje, ali od Rusa nemojte očekivati nikakvu podršku (osim moralne).

nikolina

pre 11 godina

Bez obzira na osnovni cilj Srbije, a to je članstvo u EU, Srbija ne sme da zapostavi, i treba da razvija svoje odnose sa Rusijom, jer upravo ti dobri odnosi sa Rusijom, mogu biti velika prednost Srbije, ukoliko Srbija narednih godina postane član EU.

đumlija

pre 11 godina

Srbija je utvrdila neku granicu do kada može da popušta, i preko toga Srbija ne sme popuštati ni po cenu datuma. Treba staviti do znanja i Albancima i evropskim zvaničnicima da Srbija nije spremna da pristane na bilo kakav dogovor, zarad dobijanja datuma.

Rocker

pre 11 godina

Mi i nismo mislili da nam Rusi resavaju probleme,vec da nas javno podrze. U prevodu-use i u svoje kljuse. Sanse su u ekonomskoj saradnji, kada mi za to budemo spremni.

jegor

pre 11 godina

(mancini, 10. april 2013 21:00)

Ova tvoja "istorija" je tipičan primer "istorije za poneti". Inace, to se uči na ubrzanim kuresevima "istorije" za Soroševe isturene halfove u Srbiji. Rusi nas tretiraju kako smo zaslužili,možda, i bolje nego što smo zaslužili.

Ronin

pre 11 godina

Ehh.. zamislite da Ameri kazu Albancima da oni sami guraju oko Kosova
(Bane, 10. april 2013 20:14)

I to će se desiti, samo gledajte pa će te videti.

yps

pre 11 godina

Bezobrazluk kakvi se komentari ovde objavljuju i pokazuje ogoljeni bezobrazluk onih koji ovde iznose nebulozne komentare. Kakvu pomoc ocekujete od RF ako Srbija svoju politiku ravna prema zapadu. Na istoj ovoj strani je i danasnja izjava Dacica za one koji se ne secaju sta su juce jeli:
"Moramo da budemo pošteni i iskreni. Mi smo prebacili problem na EU predlogom Srbije, a da nismo konsultovali i obavestili Rusiju. Sada je malo nekorektno da mislimo da će sada tako lako taj problem moći da se vrati u Ujedinjene nacije"
Da li jos nekome nesto nije jasno i sta ocekuje i ko treba da bude razocaran cijim ponasanjem?!

aristotel

pre 11 godina

Svi govore da nam Rusija nije pomogla '99 i da tog prijateljstva u politici prakticno nema, ali ako je nepruzanje pomoci razlog da okrenemo ledja Rusiji, kako to da se okrecemo onima koji su nas bombardovali te iste '99? Ne vidim kako je neutralnost gora od agresije? Ne cujem ni rec protiv Nemacke ili Francuske kada se one spominju u clancima.

ocajne demoNkrate

pre 11 godina

Dakle, antisrbi neka vam zivi demoNkratija !!!!
Donela nam je uvazavanje sveta, nevidjen prosperitet, mir, bezbednost i love brate , puni smo ko nikad ! Svaka cast na patentu !!! Vama je stvarno bilo super , zato toliko ocaja i nepotrebnog besa u ovim vasim recima .Krivi su vama svi , a momentalno Rusi jer to sto daju necete vi deliti !

gordana

pre 11 godina

Ha,ha , veoma je simptomatican ovaj broj proevropskih, odnosno antiruskih komentara!!!
Da ih pisu lady Eston, frau Merkel i mr. Filip Riker zajedno, verovatno bi bili stilizovaniji, manje ostrasceni i ljupkiji.
E Srbijo zemljo gluposti, da ne bi prevazisla sebe u neznanju zombiranosti i aroganciji, bolje se istom strascu baci na Farmu ili Velikog brata !!! Samo da nam se ne desi da u bliskoj buducnosti to ostanu jedina mesta na kojima cemo mi kao narod ostati svoji na svome !!!

Petak!

pre 11 godina

Svaka poseta naših političara Putinu je šamar EU!Najviše ih plaši taj odnos,Srbije i Rusije,da se ne napravi neki zajednički dogovor gde bi EU ispala iz igre i sa tim izgubila uticaj na Vladu Srbije!Inače,Putin ovih dana uvodi kontolu i čak zatvaranje/proterivanje,raznih Nemačkih fondacija i organizacija u Rusiji.

Saljapin

pre 11 godina

Treba sa svima saradjivati ali sa Rusijom posebno, ona nam jedina pruza podrsku pa na kraju i neki vid zastite. Ma koliko se neki u Srbiji trudili da to minimiziraju ili nipodastavaju cak i okrivljuju Rusiju za nase stanje, to jednostavno nije tako. Rusija kao najveca drzava na svetu pruza nam neogranicene mogucnosti u ek.smislu u plasiranju nasih proizvoda na ogromno Rusko trziste, ljudi zaboravljaju ili ne znaju da samo Moskva ima skoro duplo veci broj stanovnika nego cela Srbija, a o teritoriji Rusije i da ne govorimo. U politickom smislu vezano za Kosovo podrska Rusije je neprocenjiva, prosto ne mogu da zamislim kakav bi tek pritisak USA i EU bio prema Srbiji da Rusija nema tako cvrst i principijelan stav u SB po pitanju nezavisnosti Kosova naravno ukljucujuci i Kinu. Znaci imamo sve sanse da zblizavanjem sa Rusijom iskoristimo sve mogucnosti koje nam se pruzaju tako da Dacicevu posetu Moskvi smatram kao prioritet za dobrobit Srbije u svakom smislu te reci.

Romanija

pre 11 godina

Srbija je sa pravom zadnjih meseci bila zaokupirana sa pregovorima u Briselu pa se čini da su drugi takođe važni poslovi za Srbiju malo zapostavljeni. Ovde se prevashodno misli na ekonomski prosperitet države. Poseta Dačića Moskvi izgleda da je došla baš u pravo vreme , kako bi se razgovaralo o unapređanju ekonomskih odnosa Srbije i Rusije.

Mile

pre 11 godina

Vidim da ima puno odusevljenih posetom Komuniste Ivice.To su sigurno glasaci SNS,samo ste nesto zaboravili,da se Rusija nista ne pita u medjunarodnoj politici.Zar ste zaboravili sta vam je rekao Konuzin kad je odlazio-Da se Rusija nece svadjati sa svetom zbog Srbije,shvati te to vec jednom ako mozete.To sto daje moralnu podrsku,to nije nista.Nama treba saveznik koji ce zastupati nase interese i koji ima snage u medjunarodnoj politici.Nama treba saveznik kao sto ima Izrael.Stara poslovica kaze-nadrljao je onaj koga Rus brani.

Rusomrsci

pre 11 godina

Ah..kako je lep taj osecaj kada znas da imas nekoga koji te nije gadjao bombama :) kao sto je to majka RUSIJA !

Nije pomogla ali nas nije ni rusila.Hvala,Hvala !

Mentor

pre 11 godina

Visevekovni prijatelji? Od EU poslednjih 10 godina smo dobili 10 000 000 000€ kao donacije a od visevekovnih priatelja 0,000 000 €.
Kud koj mili moj :)

Milan

pre 11 godina

Pravi prijatelj stavi VETO na bombardovanje prijatelja, a ne dopusta da se hiljade neduznih prijatelja poubija, zemlja prijatelja unazadi 70 godina i oduzme njen deo teritorije. Pametnom dosta.

Rus

pre 11 godina

Sa Rusijom se mora sarađivati jer je to zemlja koja može da otkupi kompletan naš izvoz. Okrenimo se poljopreivredi jer koliko god da proizvedemo hrane Rusima nije dovoljno...

Milan

pre 11 godina

Napokon,vidim po kom.neki kazu da je svaki korak ka Moskvi,samar EU.I treba tako,pa ljudi su nam uveli sankcije,bombardovali,oteli deo zemlje i tu ne staju,vec nastavljaju s ponizavanjem,da ne govorim sto su sasvim slucajno za nikakve pare privatizovane firme po Srbiji od nasih drugara iz EU.Je li nam bolje ???

Vladimir

pre 11 godina

Zar je moguce da niko nista ne razume, Medvedev je jasno rekao sve... Ne moze I jare I pare.. ili Rusija ili EU, normalno, rekao je indirektno nasoj vlasti da trci na zapad I kad im tamo lupe samar dodje kod Rusa da kuka.. ne ide to tako... ili se okrenimo Rusiji ili Zapadu, ali I jedno I drugo ne moze, I to je on I rekao jasno! Ako budemo pametni okrenucemo se Rusiji!

Dusan

pre 11 godina

Rusi mozda nemaju snagu Amerike ili Evropske Unije ali nas primaju kao prijatelje i na neki nacin jednake njima (i uvek su tako cak i sugavih devedesetih). Ako nisu uvek mogli da nam pomognu bar nam nisu ni odmogli. Ko je bio tamo i video odnos obicnih ljudi (a i drzavne administracije) prema nama Srbima, ne moze nista lose da kaze o Rusima. Ja to cenim i postujem. E sad ako treba da budemo manje prijatelji Rusa da bi nas vise cenili u Evropskoj Uniji, svaka njima cast i daleko im lepa kuca. Zivece se bolje u Srbiji kad bude pravde, kad se zakoni budu postovali i svi budu jednaki pred njima, a Evropska Unija mi vise dodje kao slag na tortu.

agiorit72

pre 11 godina

Odličan razvoj događaja i smanjenje mogućnosti da nas EU ucenjuje za novac. Samim tim ojačana nam je i pozicija u nastavku pregovora. Nadam se samo da Ivica ovo neće shvatiti kao svoje lične zasluge, jer je koliko juče umalo predao Kosovo...

Djenka

pre 11 godina

Rusija jeste na strani Srbije po pitanju resavanja problema na KiM ali su takodje oni vise puta istakli da nece biti veci Srbi od nas samih sto u prevodu znaci da imamo podrsku ali ukolko mi odlucimo drugacije Rusija se tu nece mesati. Treba iskoristiti pomoc Rusije i nju pozvati da prisustvuje buducim dogovorima kako bismo dodatno ojacali nase stavove.

Jovan

pre 11 godina

Odlican clanak. Ajde sad konacno lepo da se okrenemo nasoj majci Evropi. Kakvi Rusi, kakvi bakraci. Oni nas isto vole kao sto vole Nemce, Francuze ili Italijane. Populisiti nek se probude iz magnovenja.

Dobro jutro pomrcino

pre 11 godina

Ako je poseta Dacica Rusima za april usaglasena u februaru i ako to Rusi sada napominju, pre ce biti da je odluka o sporazumu sa Kosovom (citaj Amerikom i Nemackom) jos onda bila poznata. Vrlo verovatno je da su na proslim izborima gradjani naseli na veliku obmanu u obecanjima sadasnje vlasti.

cican

pre 11 godina

Projekat "Južni tok" i gasni sporazum sa Rusijom je od vitalne važnosti za Srbiju. Nije mala stvar potpisati sa Rusijom ugovor o isporuci gasa do 2021. godine, i to po cenama nižim nego što Rusija naplaćuje drugim zemljama u okruženju.

gordana

pre 11 godina

Hvala ti majcice Rusijo na svakoj lepoj reci i podrsci !!! (Ne racunam pare, ali racunam zrtve koje si podnela za nasa istorijska spasavanja , kad god si to sama mogla ).
Nas mazohizam i glupost nas teraju da pored takve majke biramo macehu !
U slepilu kakvo nas je obuzelo vapimo za naklonoscu onih koji nas danas mrze isto kako su to cinili uvek, sustinski nikad ne napustajuci niti menjajuci svoju politicku ideju . Mi smo se svoje odrekli tj . jeftino smo im je prodali , pa se sad cudimo sto nas ismevaju i ponizavaju ?!
Pitala bih danas amerikanca Comskog i nemca Handkea, u koje se zaklinje intelektualni deo planete sta kazu i da li bi se slozili da je tako ??! Njima je odavno jasno da nazalost tako- jeste , a valjda ce nekad biti jasno i nama . Dace Bog !

veljko

pre 11 godina

DS-ovi eksperti i razni politički komentatori su nam govorili da se ne može u isto vreme biti u dobrim odnosima i sa Rusijom, i sa EU. Pokazalo se da se može sarađivati sa svima u isto vreme, jer svetski zvaničnici cene, pre svega poštene i časne ljude, ljude koji ispunjavaju ono što obećavaju, i ne obećavaju ono što ne mogu da ispune. Takve ljude su oni prepoznali posle duže vremena, i posle brojnih prevrtljivih likova iz prethodne vlasti, u Aleksandaru Vučiću i Tomislavu Nikoliću.

expert

pre 11 godina

Visevekovni prijatelji? Od EU poslednjih 10 godina smo dobili 10 000 000 000€ kao donacije a od visevekovnih priatelja 0,000 000 €.
Kud koj mili moj :)
(Mentor, 10. april 2013 12:54)

Prvo, iznesena informacija je netačna.
Drugo, logično je da je EU u stanju da izdvoji više novca od Rusije - uporedi koliki ukupan GDP (a onda i po glavi stanovnika) ima 27 zemalja EU kombinovano, a koliki Rusija.
Treće, da li ti prijateljstvo i u privatnom životu meriš po tome ko ti koliko para poklanja?

South Park

pre 11 godina

Rusija dokazala nepriznavanjem nezavisnosti Kosova da je nas veliki prijatelj.
(Tince 84, 10. april 2013 14:17)

Budite malo mastovitiji kada pisete

gnoci

pre 11 godina

Pravi prijatelj stavi VETO na bombardovanje prijatelja, a ne dopusta da se hiljade neduznih prijatelja poubija, zemlja prijatelja unazadi 70 godina i oduzme njen deo teritorije. Pametnom dosta.
(Milan, 10. april 2013 11:10)

istine radi, nas su napali bez odluke saveta bezbednosti jer je bilo izvesno da to nece proci, tako da Rusija nije ni mogla da ulozi veto. to je prakticno bio privatni rat amerike i njenih satelita. ne bi bilo zgoreg malo poznavati temu, pozdrav :)

nikolina

pre 11 godina

Bez obzira na osnovni cilj Srbije, a to je članstvo u EU, Srbija ne sme da zapostavi, i treba da razvija svoje odnose sa Rusijom, jer upravo ti dobri odnosi sa Rusijom, mogu biti velika prednost Srbije, ukoliko Srbija narednih godina postane član EU.

bane

pre 11 godina

kao 1914, pa 1941, pa 1999 kada su prvi usli na kosovo, pa odmah pobegli i povukli se, i sada su opet pokazali da su nam lazna braca i prijatelji, a vi se kunete u njih, a kostunica i velja ilic im poklonise NIS, mnogo nam je blize EVROPA shvatite to vec jednom, dacicu, vucicu, nikolicu i manite se vise bratskih nam rusa i belorusa jer su i oni goli ko pistolji i jadni i bedni

Dar

pre 11 godina

@Mentor

Ti si tipičan primer čoveka, čije su oči zamazane, ali klasičan, knjiški primer. Pa te pare nisu ni 20% ukupne štete nanete za vreme bombardovanja, ali su izgleda sasvim dovoljne da ti i tebi slični progutaju priču o "prijateljstvu", bratske nam EU. Pa mi smo otpisali dug Nemačkoj posle rata, koji je bio zaista veliki, isto je uradila i Grčka, i eno ih Nemci, sad su kao razvijeni i pozajmljuju tuđ novac.

bane

pre 11 godina

Neko će reći opet se uzdaju u Rusiju, ali realno Rusija je jedina od uticajnih zemalja u svetu koja je otvoreno na strani Srbije, i poseta Dačića Rusiji može da bude od velike koristi, jer Rusija ima dovoljno jak uticaj da izdejstvuje otpočinjanje novih pregovora uz učešće Rusije. Rusija ne može da vrati Kosovo, ali Rusije i te kako može da utiče da se krene sa novim razgovorima oko Kosova, ali ovoga puta pod okriljem UN.

Thomas Opokuary

pre 11 godina

@Mile
Ja se odusevljavam svakom posetom ovdasnjih politicara Rusiji, a nisam glasac SNS!Cak nisam glasao ni za jednu stranku, koja je sad na vlasti!I kad je Tadi isao u Rusiju, meni je bilo drago.Medjutim, on je isao samo da bi upropastio nase prijateljstvo sa Rusijom i da bi izvrsavao naredjenja zapadnih monstruma!
Ljudi, nece nas niko prihvatiti, ko nema neku korist od nas.Samo mi treba da sagledamo, ko je bolji saveznik za nas.EU kao partner da, a da budemo deo tog cirkusa, NIKAD!!!

slavenoserbie

pre 11 godina

Potpuno ispravno i korektno rekao je Medvedev. Pa ne mogu oni Rusi biti veći Srbi od nas Srba. Ne može Rossija da brani Srbe na Kosovo i Metohiji i brani teritorije Srbije kada se mi Srbi nećkamo da li da prodamo ili ne Kosovo.
U celoj priči oko Kosova i Metohije pitanje koje jedino figurira u novirarsko-političkoj dilemi u Srba jeste prodati Ga ili ne tj. koliko bismo dobili para ako ga predamo (prodamo, pri čemu ne plaćaju Šiptari, oni plaćaju političare i lobiste u EU i SAD a poreski obveznici tih država treba nas da spomognu-plate za našu žertvu) Šiptarima, pri čemu nam niko ne garantuje hoćemo li te pare dobiti i koliko kroz razne EU fondove. Znači mi treba da predamo okupirani deo južne Srbske pokrajine za nadu da će nas bar malo ostaviti na miru, kao fol daće nam neki famozni datum za pristupanje kolonijalnom članstvu EU i kao takvima dati bar onoliko pomoći u milionima Eura koliko je dobila recimo Bugarska pa da od tih para još malo poživimo,i razni špekulanti te iste pare ne spiskaju, dok skroz ne propadnemo. Jednom rečju koljemo vola za kilo mesa ali da i dalje ništa ne radimo, nego samo da preživljavamo. Pa odlučite se sami Srbi, hoćete li da branite sopstvenu imovinu, ili će te je prodavati za maglu, ako će te je braniti, mi Vas podržavamo, ali glupo bi bilo da mi branimo ono što Vi prodajete reče-baćuška.

margal

pre 11 godina

Uzeli NIS a sad im boli uvo !!! Alo rusifili i patriote nema vise drugog NIS! Ali su jeftino poklonio NIS Kostunica ! Ljudi vi ste zaboravili da Rusija ni pitav nikog i UN sama priznala Abhaziju i J.Osetiju!!! Kad bi stitila Srbiju pitali bi a zasto vi priznali i okupirali Gruzijske teritorije!

Komentor

pre 11 godina

@Mentor: Osim te love koju pominjes od EU zaboravio si da kazes da smo isto imali bombe kao donaciju, a pre toga i sankcije koje su puno pomogle da se poboljsa zdravstveno stanje u Srbiji. U to vreme sam bio mrsaviji i zdraviji nego ikad (zbog dijete).

hihahaj

pre 11 godina

tek ce razviti odnosi i projekti sa rusijom, ao ova poseta je dosla u pravi cas, verovatno ce i neke preporuke nam dati za predstojece pregovore

Zdrav Razum

pre 11 godina

Bas je providno koliko komentara podrske je placeno napisano iz racunarskih centara stranaka po naredjenju vladajuce koalicije. Ne pomazu svi ti hvalospevi iz stranackih centrala vladajuceg rezima da zamaskiraju sustinu poruke Medvedeva koja glasi u prevodu: "Rusija vam oko Kosova nece pomoci delima, snalazite se."

Vrlo jednostavno pitanje:
Kome je Rusija ikad korisnim delima pomogla? Rusija maze rusofilima u Srbiji (onaj primitivniji sloj drustva) oci obicnom simbolpolitikom.
Albanci imaju kvalitetnijeg svaeznika spreman da deluje odlucno, zato su bolji od nas.

Moka

pre 11 godina

@Proka: Kako ces bolje odnose sa Vasingtonom kada te oni nece? Cim nas nece, moramo da trazimo altenativu. Mi iz ove koze ne mozemo. Nek nas podrze za Kosovo i imacemo super odnose sa njima. Medjutim, USA zeli da su na Balkanu Albanci sto jaci (jer u njima vide lojalni element), a Srbi sto slabiji (jer u nama vide element lojalan Rusiji). Ja licno mislim da USA gresi i da je njihova politika slicno onoj prema Avganistanu osamdesetih (podrzi svakog ko je protiv Rusa) i da ce im se to na kraju obiti o glavu. Civilizacijski/vrednosno su Rusi i Srbi daleko blizi Amerikancima nego sto su to Albanci i Amerikanci.

Rihard

pre 11 godina

Bilo koja ozbiljnija država u svetu želi da ima "jasnu" poziciju. Ne može se biti nepouzdan partner i sedeti na "dve stolice". To je nekad moglo, više ne. Zbog toga nam niko ne veruje da smo iskreni u razgovorima. Zato je dobro imati jednog, pouzdanog i čvrstog saveznika, koji nas ne ucenjuje i sa čijim interesima se "poklapaju" i interesi Srbije. Taj saveznik u ovim okolnostima može biti Rusija.

Bosnjak iz Dijaspore

pre 11 godina

80 Miliardi Eura iznosi godisnja ekonomska saradnja izmedju Njemacke i Rusije. 40 % svog ruskog gasa se izvozi u Njemacku.
Njimacka je samo jedan dio zapada. To govori gdje su ruski interesi.

Pa svako ZDRAV treba da razmisli u kolikoj mjeri Rusija smije da podrzi Srbiju kod takve ekonomske ovisnosti na zapadu. Braco trazite koalicije i sa Zapadom i sa SAD. Slusajte Vuka D. ili slicne oni nesto vec kapiraju.

dusandrugi

pre 11 godina

Ljudi, pa jel' vi znate da citate ? "Rusija podržava stav Srbije po pitanju KiM, ali smatra da je rešenje tog pitanja privilegija Srba, rekao Dmitrij Medvedev u Moskvi gde se sreo s Ivicom Dačićem."

RADZA

pre 11 godina

Dobro .Slazem se da Rusi nece i nemogu biti veci Srbi od nas samih ali pitam se kako Amerikanci i Nemci mogu biti veci Albanci od samih Albanaca pa im drzati stranu do kraja. Valjda su nasli veci interes na Kosovu od Rusa.
Ja i dalje mislim da postoje samo 2 nacina za resenje Kosovskog problema.
Ili "puska" ili priznavanje. Posto smo "pusku" vec isprobali i neslavno prosli dajte da to onda okoncamo na drugi nacin pa da se okrenemo ekonomiji i jacanju prijateljstava po svetu ...

HR-blebetalo

pre 11 godina

Vecinom pricate: "EU se boji, ne treba Europi rusko uporiste u Srbiji?" A ja vas pitam treba li Srbiji Ruski uticaj?? Mislite da bi cam bilo bolje s Rusima nego sa Zapadom?? Razmislite malo i pogledajte kako je super u Bjelorusiji... Je l' vam Bjelorusija uzor?? Dosta gluposti, obaviti sta se mora i u EU!!

Vladimir Dj

pre 11 godina

Rusi nas nisu bomardovali i pričinili štetu mnogo veću nego što smo dobili pomoć od EU i USA. Govorim o materijalnoj šteti, jer šteta za pobijene ljude, decu i osiromašeni uranijum nije merljiva.
A pomoć koju su nam evropejci dali, rekao bih, otišla je "u prave ruke", sigurno ne običnom narodu i radi opšteg blagostanja (stoji da su tu značajnu ulogu imale i naše lopurde - političari i tajkuni).

Vlada

pre 11 godina

Upravo vi gresite gospodine Medvedev i zato Rusija konstantno gubi saveznike. Za razliku od Amerike koja se aktivno i uporno zalaze za svoje interese, pa eto nalaze i interes da podrze i Albance ili da se bave Sirijom, vi od svojih saveznika ovakvim nebuloznim izjavama dizete ruke. Sveli su vasu interesnu sferu na Belorusiju i par kavkaskih drzavica a vi se i dalje ponasate kao da vas se sve to ne tice. Vi u stvari najvise gresite!

Ivan

pre 11 godina

U potpunosti je u pravu, narod Srbije vise ocekuje od Rusije nego od maticne zemlje. @Tomislave nemoj da poredis jednu veliku zemlju cija je ekonomija u rastu sa Srbijom, zna se da se Rusija ne zavrsava sa Moskvom, ima tu jos mnogo gradova koji se razvijaju, kad nisi tamo bio nemoj ni da komentarises!
Za Kosmet ste samo vi krivi, a ne Rusija, gdje ste bili kada su se masovno kuce prodavale na Kosovu?Rusija je bila i bice bratska zemlja, a to sto joj se okrecete samo kada vam nesto treba to je druga stvar! Pa nisu ni oni glupi...

HR-blebetalo

pre 11 godina

E da, stalno spominjete da bi Rusija trebala dizvoliti bescarinski uvoz Fiata. Da vas podsjetim, Rusko trziste 200mil stanivnika, EU 500m. Udjite u EU i odmah cete imati dvostruko vece i bolje platezno trziste bez carina za vas Fiat. Ja nekako tesko vjerujem da ce se ikada srpski Fiat voziti po Vladivostoku ... Ali u EU lako vjerojatno! Hajde Srbijo, razmisli i pokreni se!

Nik

pre 11 godina

Daleko vam bre lepa kuća. Srbija vam se dala 1999 godine kad je ceo srpski parlament podpisao sporazum o priključenju Rusiji i Belorusiji, da bi se bombardovanje zaustavilo. I šta je uradila Rusija? Ništa. Od tog dana jer Rusija kao politička opcija i "strateško usmerenje" za mene MRTVA. Cela istočna Evropa je pobegla od "dobrote" varšavskog pakta, a mi 1989 podržavamo komuniste. I kakav je to kredit za popunjavanje budžeta?!?!? A zar ne bi bilo bolje da uzmemo neki investicioni kredit, da se napravi fabrika i zaposle stručnjaci, pa onda preko poreza i PDV-a država uzme za "popunjavanje budžeta". Sve radimo naopako. Sve.

Izdajnik

pre 11 godina

Šta očekivati od Rusije koja je otela 2 pokrajine bratskoj Gruziji?! Da se sad protivi odcepljenju naše jedne male pokrajine. E moji zaljubljenici u Rusiju I Putine niste svesni koliko ste naivni!

solarna olujica

pre 11 godina

normalno da mi trebamo...a vi braco rusi treba da naoruzavate sve oko nas kao sto ste slovence i hrvate...jojojoj ko nam utuvi u glavu bratstvo sa rusima cccc

zoki

pre 11 godina

Zasto bi se Ruska Federacija zalagala za Kosovo u Srbiji, kada smo mi pristali da ono bude nezavisno pod uslovom da se Srbima obezbedi zajednica opstina??? Trebaju li oni da budu veci Srbi od nas samih? Otreznite se ljudi, pa odlucite sta zelite. Onda nas 'mozda' neko i podrzi, kad nama i njima budu jasne nase namere.

GORDANA

pre 11 godina

Ha,ha , veoma je simptomatican ovaj broj proevropskih, odnosno antiruskih komentara !!!
Da ih pisu lady Eston, frau Merkel i mr. Filip Riker zajedno, verovatno bi bili stilizovaniji, manje ostrasceni i ljupkiji.
E Srbijo zemljo gluposti, da ne bi prevazisla sebe u neznanju zombiranosti i aroganciji, bolje se istom strascu baci na Farmu ili Velikog brata !!! Samo da nam se ne desi da u bliskoj buducnosti to ostanu jedina mesta na kojima cemo mi kao narod biti svoji na svome !!!

GM

pre 11 godina

Super su Rusi, imaju nuklearni arsenal takav da mogu 5 puta da zbrisu SAD. Da li ce ga upotrebiti zbog Srbije? Svakako ne! Kraj price! Volimo Rusiju, braca su nam ali oni nece nista znacajno i sustinski uciniti za nas. Ne kazem da treba da ih mrzimo, naprotiv, treba da gajimo dobre odnose sa njima ali bez iluzija. Okruzeni smo Evropom i ne mozemo odatle tako da je to pravac u kom treba da idemo

Realista

pre 11 godina

Ponovicu opet, kredit od Rusije 500 miljona a od Nemacke 3,5 miljarde Eura, pa racunajte sami koja je razlika.
Izgleda da smo zaboravili pesmu: Amerika i Engleska bice zemlje ,,proleterske,, po diktatu Rusije, kad smo videli da od te pesme nema nista, onda smo pevali: ,,oj Staline ruski sine uzmi stap i cuvaj svinje,, I okrenili prema pravim interesnim prijatelima EU i Americi. To je Tito uradio i spasio narod od bede i nemastine.

mama

pre 11 godina

@Milan
Kakav VETO? Pa o bombardovanju Srbije se nije odlucivalo u Savetu bezbednosti UN, to je bila unilateralna akcija NATO. Valjalo bi da se makar minimalno informisemo o temi o kojoj govorimo.

Branislav 58

pre 11 godina

Ponoviću:Rusija nam je dala nepovratne pomoći 0,dolara,0 evra,0 rubalja,0 dinara,isti je slučaj i sa Kinom,a znamo koliko je dala EU i zemlje Eu,pa i japan i SAD.Osim što nije priznala Kosovo iz svojih interesa,ništa nam nikad nije pomogla.A najveći razlog što ne treba se oslanjati na njih je taj što Rusija nema razvijene institucije i sve što se dešava tamo zavisi od snage i pameti Predsednika Rusije.Ako dodje neko slabiji,sve će se istumbati i nastajće totalna neizvesnost kakvu će politiku voditi.Takvi prijatelji nam ne trebaju.Tamo vlada autokratija,korupcija,kult jedne ličnosti što nikako ne treba da bude obrazac na koji treba da se ugledamo.Ako ništa drugo,EU će nas dovesti u red,moraćemo da uradimo mnogo toga da promenimo što trenutno izjeda našu privredu i društvo,a što se nikad sami "ne bi setili"

Петар Миловановић

pre 11 godina

Shvatite već jednom, ništa se ne odlučuje u Moskvi, trebaju nam što bolje veze sa Vašingtonom!
(Proka, 10. april 2013 07:57) Е па господине Проко спакујте у торбешљак комад хлеба и сира, а воду ћете пити на чесмама железничких станица, па правац Вашингтон где ћете нам обезбедити америчку подршку и повраћај Косова и Метохије у састав Србије! Јер у светским размерама одлучује Америка, а не Русија! Могли би то да нам ураде не ради нас већ због љубави и поштовању према вама господине Проко!

bane

pre 11 godina

meni je moj pokojni deda jos pre 30 i vise godina rekao ovo, KOGA RUS BRANI I KINEZ HRANI, OD NJEGA NEMA NISTA, ON JE PROPAO, a ovi radikali i komunisti se uhvatili za njih ko pijan za plot, pa bre rusi su VISE SRUSILI I UNISTILI BEOGRAD I SRBIJU KAD SU JE TO BOZE OSLOBADJALI, NEGO NEMCI KADA SU JE NAPADALI

Milica

pre 11 godina

Nije mi jasno koliko puta treba da dobiju odgovor da Rusija nije zainteresovana osim verbalne podrške i samo verbalne, neće učiniti ništa po pitanju Kosova, pa ni Srbije?!?!?!

Zašto toliko forsiraju i blamiraju se?

neokumunisti

pre 11 godina

Путин и Медведев-КГБ-овци и неокомунисти. Далеко је време када ће Русија бити царевина. Причају приче које годе њиховим бирачима, али их боли **** за Србију. Као и ове наше овде.

Analiza

pre 11 godina

Jasno je šta je u pitanju - indirektna diplomatska pretnja Srbije upućena ka EU da će otpočeti političko zbližavanje sa Rusijom ukoliko nas odbace. To je stara Titova igra, "malo istok malo zapad". A Evropskoj uniji najmanje treba Rusko uporište u Evropi odmah pored Bonstila.

Normalan

pre 11 godina

Reci ne kostaju nista. Nek dopuste bescarinski uvoz fiat-ovih vozila napravljenih u Kragujevcu pa cu poverovati u navedeno. Do tada, jos malo ordenja za Srbiju umesto dzebane, kao sto je vec vidjeno u I srpskom ustanku.
(Krle, 10. april 2013 11:17)

Reci ne kostaju niste a ljudi se loze na EU vec 10 godina,ko lud ko zbunjen

Bogi

pre 11 godina

Au, ovo je melem za Rusofile.

Ako smo privilegovani, zašto ne dozvolite izvoz naših automobila u Rusiju koji se velikom većinom proizvode u Srbiji?

Ako smo privilegovani, zašto nam dajete IZUZETNO NEPOVOLJNE kredite, a ne donacije ili BAREM povoljne kredite?

Светлана Fox

pre 11 godina

@Milan - Pravi prijatelj stavi VETO na bombardovanje prijatelja, a ne dopusta da se hiljade neduznih prijatelja poubija, zemlja prijatelja unazadi 70 godina i oduzme njen deo teritorije. Pametnom dosta.

Прави коментатор зна да није било ни где, ни када да се стави ВЕТО јер је Србија нападнута и бомбардована без одлуке Савета безбедности УН.

Fidelio

pre 11 godina

"Vi gurajte oko Kosova, a ne Rusija"

Drugim rečima, Kosovo je vaš problem, ne ruski.

Sasvim logično, normalno i očekivano od ruske strane. Ljudi štite svoje i smo svoje ruske interese, ne srpske.
To je jasno svakome ovde u Srbiji ko je normalan čovek i ko nije baš toliko infantilan da je uvrteo uvrteo sebi u glavu da tamo daleko u Rusiji ima dvesta miliona ruske pravoslavne "braće" koji svi do jednog jedva čekaju da u ime pravolavlja i panslovenske solidarnosti započnu krstaški rat protiv Amerike i Zapada zbog Srba i Srbije.

Rusija, kao i uvek, gleda svoj i samo svoj interes. Tamo gde se on poklapa sa srpskim, Rusija će vrlo rado podržati Srbiju. Ali ako se ne poklapa (a u slučaju Kosova se nimalo ne poklapa), 'ladno će pustiti Srbiju niz vodu.

Južni potok

pre 11 godina

Kako nas Rusi otkačiše. Postupili su potpuno pragmatično. Važnija im je EU od Srbije. Slično se dešavalo i tokom istorije. Uvek je ljubav bila jednostrana i to sa naše strane, a sa njihove uvek je preovladavao interes. Mi smo im uvek služili za potkusurivanje.

eps

pre 11 godina

@margal: Rusi "Uzeli NIS a sad im boli uvo", a Nemci uzeli Merimu, Hemofarm, neke secerane i medije - i, jel "im boli uvo". Da li da redjamo sta su sve uzele neke zemlje iz EU ili SAD ovde naspram tog 1 NIS-a i da li njih "boli uvo".

Dusan

pre 11 godina

Koliko god se Srbija trudila da ima dobre odnose sa Rusijom, nikada nece dobiti status koji na primer ima jedna Nemacka. Price o istorisjkom prijateljstvu i bratstvu sa Rusijom su populzam namenjen narodnim masama opijenim ljubavlja sa Rusijom.

nišlija

pre 11 godina

Dok ameri brane Japan i Juznu koreju od Severne Koreje,Rusi nam lepo savetuju,a ne bi me iznenadilo da smo u ovolka g**** upali baš zbog njih"RUSIJE"

Goran

pre 11 godina

"Rusija podržava stav Srbije po pitanju KiM, ali smatra da je rešenje tog pitanja privilegija Srba". Da, da. Samo hocu da dodam da 1999. godine smo imali "privilegiju" da nas bombarduju, a Rusija nije uradila nista, a Srbi na Kosmetu imaju "privilegiju" da zive svaki dan pod albanskim terorom, a Rusija, osim praznih izjava, nista ne radi, iako bi sigurno mogla, kad bi htela. Sa takvim prijateljima, ne trebaju nam neprijatejli". Spasibo i do svidanija!

Darija

pre 11 godina

Rusi nikad da pomognu samo mudruju, pamtimo to, i ne palimo se više na bratstvo. Prevedeno na svakodnevni a ne diplomatski jezik, Medvedev je rekao "to je vaš probelem".Kad god je bila teška situacija za nas nigde ih nije bilo, osim članova Dume koji su 1999.godine pevali na bini na Trgu Republike, umesto da prodrmaju Savet bezbednosti UN. Što oni itekako umeju kad hoće. A o kompletiranju S300 raketnih baterija za rat sa NATO de ne pominjemo. To ubojito oružje bi sprečilo Amere da nadleću našu teritoriju, jer znaju moć ovog sistema.To oružje je moglo biti politički pritisak za mirne razgovore a ne bahato američko prosipanje raketa sa visine.

I .

pre 11 godina

Sta vi sto pljujete po Rusiji ocekujete od iste , da ona resava nase probleme, ni ovi sa zapada nece da resavaju nase probleme, cak sta vise.... Dok ne shvatimo da moramo sami da se organizujemo, ceo zivot cemo ovde voditi prazne price ko nas vise voli Zapad ili Rusija , a u isto vreme polako nestajemo.

Laufer

pre 11 godina

(Saljapin, 10. april 2013 09:59)

Mmm, daa, narocito smo im potrebni da im poklonimo i ono malo resursa koje imamo, kao i da zaposle ono malo hrabrih radnika koji odu u tu najvecu zemlju na svetu i koji im rade ogradjeni bodljikavom zicom za koru hleba, ili u sibirskom bespucu gde im drustvo prave samo vukovi na -40.
Pitajte ljude, ima ih puno koji su doziveli tu vasu "bratsku ljubav" i ljubav "majcice" Rusije.

Apadrapa

pre 11 godina

Privilegovani kada od nas kupe NIS za male pare, ali nismo privilegovani kada hoćemo da prodajemo automobile iz Kragujevca na ruskom tržištu. Koliko je Srbija stucala miliona na izgradnju Južnog toka do sada? Koliko se do sada zadužio Srbijagas u ime svih nas? Ko će to da plaća?

miki

pre 11 godina

Pravi prijatelj stavi VETO na bombardovanje prijatelja, a ne dopusta da se hiljade neduznih prijatelja poubija, zemlja prijatelja unazadi 70 godina i oduzme njen deo teritorije. Pametnom dosta.

Milan, 10. april 2013 11:10)

------------------

Ne moze VETO ako glasanja nije bilo u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.
Pametnom dosta.

Gavran

pre 11 godina

Ne vidim nista lose u tome da postoje dobri odnosi sa bilo kojom drzavom,pa i Rusijom."Hejteri" misle drugacije,ali njima ne valja ugadjati.
@Mile,da bi okarakterisao Dacica kao komunistu morao bi znati istorijat komunizma,koji dolazi iz Evrope a zasnovan je na - pricama,o ljudskim pravima,slobodama,jednakosti,ekonomskom blagostanju,itd.

Pobesneli max

pre 11 godina

Cudi me da se niko, od komentatora nije osvrnuo na izjavu o KOsovu, gde se od "Srbije trazi da se SAMA izbori za ideju o statusu KOsova...", parafrazirao sam ali je sustina u tome...
Po mom skromnom misljenju, ovo je uvod u finalne dogovore oko sprovodjenja sporazuma Dacic- Taci, u kojima je Srbija prepustena sama sebi i u kojima ce biti manjih korekcija sa sustinski nepromenjenom ponudom.
Dopala mi se iskrenost Rusije i njenog premijera, i "otvaranje ociju" svima koji pretenduju da ih imaju. Narocito ovim naivcinama koje propagiraju "vecno bratstvo".

Hm!

pre 11 godina

Prijateljstvo ne postoji! Postoje samo interesi. Zar je neko ocekivao da ce rusi otpoceti rat sa USA I EU zbog kosova!
Pa cak I kad bi se to desilo ne bismo se trebali radovati. Ali poruka je bar sada potpuno jasna.
Mozemo da se selimo nazad na Karpate ili da pokusamo organizovati zivot u Srbiji. Ako su Rusi I Kinezi dopustili amerikancima da vrsljaju po svetu, zarad licnog napretka , sta to mi pokusavamo?
Mi imamo problem shvatanja sopstvene velicine. Mi smo pero- laka kategorija a hocemo da se tucemo sa teskom kategorijom. Ocekivati pravdu u
Nepravednom svetu je gubljenje vremena.

zoki ns

pre 11 godina

Nadam se da ce sada konacno svima ovde biti jasno da smo okrenuti sami sebi i da su neki nasi navodni saveznici postojali dugo vremena samo u nasoj masti. Dozovimo se pameti molim vas, krajnje je vreme!!

pecki pecanac

pre 11 godina

ako su hrvati pevali "danke dojcland", onda je ipak logicno da mi pevamo" spasiba rusijo"(licanin, 10. april 2013 14:42)Da da, ali nisu hrvati pevali "danke dojcland" za okrecanje ledja nego za veliku pomoc koju im je omogucila majka dojcland.

Goran

pre 11 godina

Da smo mi neka pametna zemlja da pozovemo Amerikance,poklonimo im zemlju,nek zaposle nase ljude i nek koriste sve nase rudno bogatstvo(iovako ce nam ih oteti),cik da vidim da nas neko pipne.To smo davno trebali da uradimo i Kosovo bi bilo nase i ludila manje.E da,sve sto ima raspolozivo naoruzanje nek okrenu prema Rusiji.Toliko Od Mene...

Ištvan

pre 11 godina

@Svaka poseta naših političara Putinu je šamar EU!Najviše ih plaši taj odnos,Srbije i Rusije,da se ne napravi neki zajednički dogovor gde bi EU ispala iz igre i sa tim izgubila uticaj na Vladu Srbije!Inače,Putin ovih dana uvodi kontolu i čak zatvaranje/proterivanje,raznih Nemačkih fondacija i organizacija u Rusiji.
(Petak!, 10. april 2013 07:32)

Vi to zaista mislite da je to pametno? (nemačke fondacije ha, ha, ha..)Rusija se vraća na svoje stare pozicije u međunarodnim odnosima-na remetilačke, ali debelo krezuban. Stvarno ste naivni!!!

EU

pre 11 godina

Ko koga OVDE ZEZA????Priznali smo diplome iz Rusije a diplome iz Bolonje....po cijem sistemu funkcionisu nasi fakulteti....ne priznajemo....eh jadni li smo.....

Krle

pre 11 godina

Reci ne kostaju nista. Nek dopuste bescarinski uvoz fiat-ovih vozila napravljenih u Kragujevcu pa cu poverovati u navedeno. Do tada, jos malo ordenja za Srbiju umesto dzebane, kao sto je vec vidjeno u I srpskom ustanku.

Djoshica

pre 11 godina

Rusi su uvek bili tu, u kritičnim trenucima, i uvek su se nudili kao "golub na grani", zbog kojeg smo ispuštali "Evropu iz ruke"... Snovi o letenju su preovlađivali, iako smo teško "paralizovani".

dacha

pre 11 godina

Da,da opet se kunemo u braću našu pravoslavnu...Oni nas brane,kažu svetu 'ajd' čik klepite Srbima šamar oni PLJAS...braća gledaju pa kažu 'ajd' čik još jedan,oni PLJAS...i opet i opet...nemojte nas više braniti molim vas...

winston

pre 11 godina

Samo jedno pitanje, kakva jadna Rusija? Oni samo grabe po Srbiju za male pare, mi im zidamo taj Uzni Tok kroz Srbiju, i oni ce nama da pomognu. Oni podrzavaju, a nista ne daju. Meti ti tu podrsku na tanjir, i jedi ga ako mozes?

TÖKI~LÄKI~FÄLJÄ~FÜCKÄ••••••€€€€

pre 11 godina

Kredit ce svako da odobri jer je u njihovom interesu,a za problem Kosova lepo je rekao vidite sami,jer vidi covek da ne znamo ni sami sta hocemo

Odin

pre 11 godina

Koliko bi Srbija imala koristi od izvoza samo na rusko trziste. Zasto oklevamo?
(Trta, 10. april 2013 14:57)

Pa treba sve to da se ogranizuje, a neće to ako se sedi kod kuće.

mancini

pre 11 godina

Bezrezevna ljubav nekih Srba prema Rusiji, jednaka je kao ljubav siročeta prema nekoj daljoj rodjaci, sa molbom za usvojenje...A Rusija nas uvek gleda kao smrdljiv sir...
KOliko nas je puta Rusija ostavila na cedilu u zadnjih 200 godina? Za sve Rusofile: 1) u toku Prvog srpskog ustanka ruska delegacija je sokolila Karađorđa da još krene žešće protiv Turaka, čim su ih Turci malo pritisli, oni se povukoše u svoje odaje, a Srbe ostaviše na milost i nemoilost Turskom nožu. Odmazda Turaka je bila ogromna. 2) Za vreme kralja Milana Obrenovića, Rusija se zalagala za ,,Veliku Bugarsku" na račun Srbije : Nod Niša ka jugu sve bi bilo deo Bugarske. 3)Vrlo je sumnjiva uloga tajne ruske i britanske diplomatije u majskom prevratu i Apisovom kasapljenju zadnjih članova dinastije Obrenović. 4) Posle Drugog svetskog rata pijane horde Crvenoarmejaca maltretiraju srpske ,,buržuje" i žene; Ne idući dalje ka NDH, već taj kolač ostavljaju Srbima, a Crvena Armija ode ka Madjarskoj, a znamo kako su se Srbi proveli na Sremskom frontu; 4)1948.godine Rusija želi od jugoslavije da napravi svoju guberniju (,,U ruskim dnevnim novinama su bili naslovi da će Srbi biti sada pod Rusima, kao što su bili pod Turcima 500 godina"), ali Tito veštom politikom dobija zaštitu ,,mrskog" zapada. Braćo Rusofili, da su vam vaši Rusi tad došli, pola Srbije bi završilo u Sibirski gulazima- ni svoje nisu štedeli, a kamoli nas. 5) NATO nas ,,milosrdno i andjeoski" gađa, a braća Rusi najoštrije osuđuju...

privilegovan na kvadrat

pre 11 godina

privilegija je da čekaš 3 godine da ti udele kredit od 1 mil. dolara, da te potkradaju preko srbijagasa i da te verbalno na sav glas urnebesno podržavaju...
neka, hvala!

Komentator

pre 11 godina

Niko ne voli da mu se stalno dolazi i kuka.

Pa ima li stvarno neko toliko naivan da misli da ce Rusi da se svadjaju sa, na primer, Evropskom Unijom, sa kojom ih vezu veoma jake ekonomske veze - izvoz energenata izmedjuu ostalog, dakle da se svadjaju zbog nas koji smo napravili tolike greske i svadjamo se sa svima u regiji.

Medvedev je rekao nekoliko diplomatskih izraza, mogao je da upotrebi i teze reci. Jer nase dosadasnje "guranje", ne samo oko Kosova, je bilo - katastrofa. Sta covek da nam kaze nego - sami ste skuvali, sada kusajte.

Aleksandar

pre 11 godina

Inače ja odavno pričam da više cenim iskrenog neprijatelja nego lažnog prijatelja - s prvim uvek znaš na čemu si, drugi samo čeka da te zavrne.

Kakav crni kosovski mit, nema većeg mita od onog da su nam Rusi braća i prijatelji. Lako je olečiti se od mitomanije, samo treba dobro izučavati istoriju, no mi nikada nismo bili radi da prihvatimo neromantizovanu sliku sveta.

aristotel

pre 11 godina

Rusija se moze voleti jer je slovenska drzava i jer su Rusi po mngoo cemu nama slicni. Imamo zajednicko poreklo i sve je to lepo. Ali da bismo ocekivali pomoc Rusije ili bilo koje druge drzave moramo imati slicne interese i postupati po njihovom. U visokoj politici bratstvo medju narodima je tek od simbolicnog znacaja. Ako smo se odlucili za EU, onda ce nam naravno Rusija reci: samo izvolite, i obrnuto. Ne znam u kakvoj smo mi to poziciji da bilo sta ocekujemo od Rusije.

izela vas Rusija

pre 11 godina

Odličan razvoj događaja i smanjenje mogućnosti da nas EU ucenjuje za novac. Samim tim ojačana nam je i pozicija u nastavku pregovora. Nadam se samo da Ivica ovo neće shvatiti kao svoje lične zasluge, jer je koliko juče umalo predao Kosovo...
(agiorit72, 10. april 2013 12:53)

Izvini, jesi li ti procitao tekst??? Na fini nacin mu je rekao da Rusiju boli d..e za Srbiju!!!

Petar_

pre 11 godina

A kako Rusi treba da se ponasaju kada i sam Dacic kaze da se lagalo da je Kosovo Srpsko, kako to oni mogu biti veci Srbi od Srba kada ih niko iz Srbije nista i ne pita. Ko to u Srbiji blokira Juzni tok jer jedina drzava koja je optuzena da blokira Juzni tok je Srbija.

dam ti das mi

pre 11 godina

Visevekovni prijatelji? Od EU poslednjih 10 godina smo dobili 10 000 000 000€ kao donacije a od visevekovnih priatelja 0,000 000 €.
Kud koj mili moj :)
(Mentor, 10. april 2013 12:54)
@
A da probamo mi nesto da radimo i zaradimo umesto sto sedimo i merimo ko nam je vise poklonio pa prema tome merimo nivo prijateljstva. Niko ti nista nece dati ako ne ocekuje visestruko zauzvrat zato je zapad nesto i dao. Rusi su nam odavno objasnili da ih ne zanimamo posto grebatora kao mi koji ce im zabiti noz u ledja cim se okrenu imaju koliko hoces. Nema nama druge nego da vidimo ko je ovu zemlju pokrao i vratimo taj novac a mi sve radimo samo to ne. Radi se o ogromnim iznosima koje ako povratimo postajemo zeljen partner i na istoku i na zapadu. Stvarno ocekujete da se mi ovde ponasamo kao najgori lopovi i pijane budale jedni prema drugima a svet nema druga posla nego nas takve da izdrzava. Jos mislite kako treba da se takmice ko ce nam vise dati. E moj ti...

DOSTOJEVSKI

pre 11 godina

Sve mi se cini da je od bratske drzave Rusije ostao samo mit,doduse slazem se da Srbija mora sama da izbori neke stvari,ali sve bi bilo drugacije da Putin pozove telefonom predstavnike EU i da trazi samo manju pristrasnost u posredovanju pregovora,jer mi se ponekad da pregovaramo sa EU a ne sa kosovskim albancima.

Ljubivoje I

pre 11 godina

Viševekovni prijatelji, u prevodu znači šarena laža. Neka ti naši viševekovni prijatelji otvore banku u Srbiji i neka donesu 10 milijardi eura i neka ta banka ulaže u profitabilne projekte u Srbiji.Znači ne da nam poklanja nego da ulaže u Srbiju i da zaradjuje pare. Ne mogu da verujem da to ne čini prijateljska Rusija, kada su ispunjeni svi uslovi. Kada mislim na uslove onda navodim da smo prijatelji, da veruju da u Srbiji ima potencijala za biznis, da se bezgranično volimo i da smo braća po poreklu.Ništa nam neće pomoći ljubav koja nije dokazana na delu.

Ma Cherie

pre 11 godina

Hvataju se za slamku, ponovo... Razumem i ocajanje, ali jasno je da nam po pitanju Kosova nisu pomogli ni kada je trebalo. Poenta u odnosima sa Rusijom je izvlacenje, ukoliko je moguce, investicija...a sto se ovog pitanja tice, mozda je i u pravu.

Petar_Veliki

pre 11 godina

Oprosti im Boze, ne znaju sta rade!
Po ko zna koji put ce vas Rusi preveslati. Vidi se kako je Dacica gledao Putin, a ovaj samo sto ne place....Dosao kod "tate".

Zoki

pre 11 godina

Drugim recima, jos jednom su nas pustili niz wc solju... i poslali poruku da se vise ne penjemo uz odvod...
Al po starom receptu, kad im zatreba, na nasu stetu ce da nas nahuskaju, nase patriJote ce da se napale i onda kada dobiju koncesije od zapada sledi novo pustanje niz kanalizaciju.
Lud bi vec skontao. Ali ne, mi patimo od neke jos gore dijagnoze.

Vojvođanin

pre 11 godina

Hehe.. napokon da nam svima bude jasno da onaj brd razarač ruske crnomorske flote što je "isplovio" još 1999. godine, nikada neće stići do Srbije :))

Milos

pre 11 godina

Da li bi Amerikanci rekli Albancima da 'sami guraju oko Kosova'?
Da li bi Nemci rekli Hrvatima isto to za Krajinu?

Na kraju, zar i Srbija nije stalno bila dobitnik dok je bila u dobrim odnosima sa Englezima i Francuzima?

Mozda je srpska politika sa pocetka 20-og veka ipak bila uspesnija od njene politike na kraju veka.

Agnelli

pre 11 godina

Ni reci o izvozu Fiat-a 500L na rusko trziste. Cini se da je to samo da nam oni nesto uvale a mi cemo njima jabuke po svoj prilici.

Богдан

pre 11 godina

Могли бисте и један пријатељски кредит од 2.5милијарде долара(толико ми се чини да нам треба) са грејс периодом од 5 година и каматом до 1% годишње да нам одобрите... мислим, кад смо већ пријатељи и то.

Прихватамо исплате и у Биткоинима, а од данас и преко Пејпала.

Srbin iz EU

pre 11 godina

Odnosi sa Rusijom nisu šamar nikome, pa ni EU!!! Evo ja živim dugo godina u EU i znam da Nemačka a i druge zemlje imaju desetine milijardi dolara razmene sa Rusijom.
I ovde u EU ima više ruske robe pa čak i hrane po prodavnicama i to kvalitetne (kavijar, rakovi, vodka, suene ribe, razne konzerve itd.) a to ja nisam video u privilegovanoj Srbiji. Kao i obrnuto, Rusi sigurno uvoze više iz svake zemlje EU nego iz povlašćene Srbije.
Odnosi pogotovu ekonomski nisu postavljeni na principu samo sa jednom stranom (ili EU ili Rusija). To je veštačka podela u nekim glavama u Srbiji, ne ovde.

Aca

pre 11 godina

Za automobile iz KG i dalje carina od 25% u Rusiji ostaje? Naravno da ostaje, tužno. Zašto je carina na vozila iz Rusijeu Srbiji 12,5%, zašto ne podignemo na 25%

Kol

pre 11 godina

Kako ovi ruse vole da loze to je neverovatno uvek je to mi smo uz vas do kraja a kad kraj dodje nema ih nigde, ispale nas uvek a mi se i dalje ponasamo kao kad se blentav momak nabacuje top modelu moze da nas ispaljuje koliko oce puta bicemo i dalje tu!

2 zuta = crveni

pre 11 godina

Pravi prijatelj stavi VETO na bombardovanje prijatelja, a ne dopusta da se hiljade neduznih prijatelja poubija, zemlja prijatelja unazadi 70 godina i oduzme njen deo teritorije. Pametnom dosta.
(Milan, 10. april 2013 11:10)

istine radi, nas su napali bez odluke saveta bezbednosti jer je bilo izvesno da to nece proci, tako da Rusija nije ni mogla da ulozi veto. to je prakticno bio privatni rat amerike i njenih satelita. ne bi bilo zgoreg malo poznavati temu, pozdrav :)
(gnoci, 10. april 2013 18:49)

tim pre su mogli da prikriju nedostatak prave podrske srbiji i odsustvo odlucnosti velike sile za kakvu se izdaju. a nisu cak ni to uradili.
i tebi pozdrav :)

đumlija

pre 11 godina

Srbija je utvrdila neku granicu do kada može da popušta, i preko toga Srbija ne sme popuštati ni po cenu datuma. Treba staviti do znanja i Albancima i evropskim zvaničnicima da Srbija nije spremna da pristane na bilo kakav dogovor, zarad dobijanja datuma.

zoran

pre 11 godina

Kako "volim" ove internet kritichare, chije znanje o geopolitici, istoriji, ekonomiji = 0; no prvi su da pljuju po svemu i svachemu. Takvi se ustanu ujutru i mrze ceo svet, a da ni sami ne znaju zashto je to tako. Iznova i iznova ochekuju od drugih da im namesti zivot po njihovoj volji.
Struchna pomoc je ovde vishe no neophodna.

nocas sam resio

pre 11 godina

da mi je bar na tren da prodjem tvojim mislima Medvedev..
Prosla godina mi nije mnogo donela, strepnju prikrivam sta je ova ponela..
Bez dijaloga, kompromisa i saradnje sa drugim zemljama nema nam pomici.

Rocker

pre 11 godina

Mi i nismo mislili da nam Rusi resavaju probleme,vec da nas javno podrze. U prevodu-use i u svoje kljuse. Sanse su u ekonomskoj saradnji, kada mi za to budemo spremni.

jegor

pre 11 godina

(mancini, 10. april 2013 21:00)

Ova tvoja "istorija" je tipičan primer "istorije za poneti". Inace, to se uči na ubrzanim kuresevima "istorije" za Soroševe isturene halfove u Srbiji. Rusi nas tretiraju kako smo zaslužili,možda, i bolje nego što smo zaslužili.

Alex1

pre 11 godina

@(Dobro jutro pomrcino, 10. april 2013 03:31) "Ako je poseta Dacica Rusima za april usaglasena u februaru i ako to Rusi sada napominju, pre ce biti da je odluka o sporazumu sa Kosovom (citaj Amerikom i Nemackom) jos onda bila poznata. Vrlo verovatno je da su na proslim izborima gradjani naseli na veliku obmanu u obecanjima sadasnje vlasti."

Vest od subote: "Ušakov je, kako prenosi RIA Novosti, rekao da je "u određenoj meri s tim (pregovorima) bio povezan telefonski razgovor predsednika Srbije Tomislava Nikolića i Putina od 2. aprila"."

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=04&dd=06&nav_category=11&nav_id=702560

Mislim da je pre svega ovo razlog. Ko zna šta je Toma "dogovarao".

keza

pre 11 godina

Sto nas saveznik Rusija ne bi nas podrzao kako to cini saveznik Albanaca SAD. Oni naredjuju svojim saveznicima i drzavama s kojima su u tesnim vezama da priznaju Kosovo. Drze zaledje kosovu prisustvom vojne sile. Ako Rusija nije u mogucnosti isto da uradi za nas vec samo usmena podrska onda je posteno da nam to i kazu. A mi cemo kako znamo i umemo, da nam se ne bi ponovila 1999.

Vladimir Pula

pre 11 godina

Pošteno od njih, svaka čast. Reče covjek - bit cemo vam uvijek podrška, ali vase vlastite probleme ne možemo riješiti mi umjesto vas.
Nema boljeg i korektnijeg stava.
Btw ekonomski gledano- uzeti kredit za krpanje proračuna je čista ludost. Q

Ranko

pre 11 godina

Posto Vucic dobro cita poruke izmedju redova (nemacki parlamentarci)kako tumaci Medvedeva da Srbija ima privilegiju da resi pitanje Kosova.Naravno ljubav je ljubav i kada je okrutna.Sada ce malo Rusi da nas zamajavaju kako ce sve biti ok i da su oni tu da ne sme niko da nas dira i tako jos koji vek dok Srbi ne prelome na pravu stranu.Naravno ako nas ostane jos.
San Voje Kostunice o zamrznutom konfliktu na delu u punom sjaju.

Nenad

pre 11 godina

Cinjenice:

1. Srbija i Rusija su prijateljske zemlje.
2. Srbija je suvise mala da bi zadovoljila bilo kakve potrebe Rusije i zato se orijentise na ozbiljne zemlje poput Nemacke, Poljske i Spanije.

I sta cemo sad?

Bojan

pre 11 godina

Mislim da je bolje da puknemo, da ceo sistem pukne i onda krenemo od pocetka, da se naucimo necemu, i da cak promenimo sistem. Ovako samo produzavamo patnje, uzimamo kredi za kreditom koji ne mozemo da vratimo, i stvaramo "sjajnu" buducnost nasoj deci...

Alek

pre 11 godina

Dobro .Slazem se da Rusi nece i nemogu biti veci Srbi od nas samih ali pitam se kako Amerikanci i Nemci mogu biti veci Albanci od samih Albanaca pa im drzati stranu do kraja. Valjda su nasli veci interes na Kosovu od Rusa.
...
(RADZA, 10. april 2013 18:46)

Radzo, tu tvoju dilemu bi resila deca iz obdanista do moje kuce. Oni, ako im se jede sladoled kazu "mama, ocu sladoled". Na drzavnom nivou, pretpostavljam, se kaze "Rusi, braco, pomagajte" umesto "Rusi, braco, dajte pare".

Slobodan

pre 11 godina

Vrlo kratko: dogovorite sa sa nekim, u ovom slučaju Rusijom, da brani vaše interese. Diplomate u akciji, pišu se rezolucije, vrše stalne konsultacije, a onda u jednom trenutku, puf, pred samo izglasavanje: "znate ovaj, naši evropski prijatelji, mi ovaj, kako bih to rekao odustajemo, mislim naši evropski prijatelji, ovaj promenili smo rezoluciju, ovaj nadam se da razumete..." Dobro mu Medvedev nije lupio šamarčinu.

Subota

pre 11 godina

@Petak! "Svaka poseta naših političara Putinu je šamar EU"

Kakav šamar EU? Mekelova se po ceo dan šetka sa Putinom, slikaju se, smeju, prave nove sporazume, dogovore. I to se baš potrefilo Šrederu na rođendan, kome je spoljnopolitički prioritet takođe bilo poboljšanje odnosa i jačanje ekonomske saradnje sa Rusijom. Gomila kompanija iz EU ostvaruje u Rusiji. Rusi hoće od Francuza da kupuju ratne brodove.

Izađi iz bunkera prijatelju, opasnost je prošla :)

Ono što treba da nas brine je da se zadužujemo $500,000,000 da popunimo budžet. Po ko zna koji put. A niko, BAŠ NIKO na političkoj sceni neće NI DA POMENE da je broj zaposlenih u administraciji BLAGO REČENO PREVELIK i da su plate 30% veće nego u privatnom sektoru koji taj budžet treba da napuni.

yps

pre 11 godina

Bezobrazluk kakvi se komentari ovde objavljuju i pokazuje ogoljeni bezobrazluk onih koji ovde iznose nebulozne komentare. Kakvu pomoc ocekujete od RF ako Srbija svoju politiku ravna prema zapadu. Na istoj ovoj strani je i danasnja izjava Dacica za one koji se ne secaju sta su juce jeli:
"Moramo da budemo pošteni i iskreni. Mi smo prebacili problem na EU predlogom Srbije, a da nismo konsultovali i obavestili Rusiju. Sada je malo nekorektno da mislimo da će sada tako lako taj problem moći da se vrati u Ujedinjene nacije"
Da li jos nekome nesto nije jasno i sta ocekuje i ko treba da bude razocaran cijim ponasanjem?!

ocajne demoNkrate

pre 11 godina

Dakle, antisrbi neka vam zivi demoNkratija !!!!
Donela nam je uvazavanje sveta, nevidjen prosperitet, mir, bezbednost i love brate , puni smo ko nikad ! Svaka cast na patentu !!! Vama je stvarno bilo super , zato toliko ocaja i nepotrebnog besa u ovim vasim recima .Krivi su vama svi , a momentalno Rusi jer to sto daju necete vi deliti !

gordana

pre 11 godina

Ha,ha , veoma je simptomatican ovaj broj proevropskih, odnosno antiruskih komentara!!!
Da ih pisu lady Eston, frau Merkel i mr. Filip Riker zajedno, verovatno bi bili stilizovaniji, manje ostrasceni i ljupkiji.
E Srbijo zemljo gluposti, da ne bi prevazisla sebe u neznanju zombiranosti i aroganciji, bolje se istom strascu baci na Farmu ili Velikog brata !!! Samo da nam se ne desi da u bliskoj buducnosti to ostanu jedina mesta na kojima cemo mi kao narod ostati svoji na svome !!!

kobe bryant

pre 11 godina

Ma nema ovo veze sa Dačićem, Vučićem, Nikolićem. Uopšte nema veze sa trenutnom vladajućom koalicijom. Jednostavno Rusi u zadnjih 20 godina nisu ni jedanput dokazali da su dostojni našeg poverenja. Čak i u vremenima kad retorika naše vlade nije bila "Evropa po svaku cenu", nismo dobijali nikakav signal od "braće" Rusa da se možemo osloniti za njih. Podsećam da se za vreme bombardovanja Srbije '99. govorilo o pomoći Rusije u vidu raketnih sistema S-400. Na kraju od toga nije bilo ništo. Pa naravno, jer Rusi ne žele da se zameraju Amerima (iako ih ne vole isto kao i mi). Uvek je to bilo tako i biće dok je sveta i veka. Velike sile imaju neki prećutni dogovor a ispaštaju oni mali (kao što smo mi). Ne kažem da je Evropa bolje rešenje, ali od Rusa nemojte očekivati nikakvu podršku (osim moralne).

goran

pre 11 godina

Prema njegovim rečima, u poslednje vreme stekao je utisak da se od "Rusije očekuje više nego od same Srbije".

Odavno su nepismene i polupismene srpske politicare - SVI PROCITALI!!!

Ronin

pre 11 godina

Ehh.. zamislite da Ameri kazu Albancima da oni sami guraju oko Kosova
(Bane, 10. april 2013 20:14)

I to će se desiti, samo gledajte pa će te videti.

aristotel

pre 11 godina

Svi govore da nam Rusija nije pomogla '99 i da tog prijateljstva u politici prakticno nema, ali ako je nepruzanje pomoci razlog da okrenemo ledja Rusiji, kako to da se okrecemo onima koji su nas bombardovali te iste '99? Ne vidim kako je neutralnost gora od agresije? Ne cujem ni rec protiv Nemacke ili Francuske kada se one spominju u clancima.