Aktuelno

Sreda, 03.04.2013.

13:35

Datum dolaska PayPal-a poznat u maju?

Izvor: Tanjug

Datum dolaska PayPal-a poznat u maju? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

133 Komentari

Sortiraj po:

Komentar

pre 11 godina

Pa da ponovim ono sto sam rekao vec bezbroj puta na temu PayPala: mislim da se problemom PayPala u Vladi Srbije bave pogresni ljudi. Dolazak PayPala nije tehnicko ili tehnolosko pitanje, a jos manje problem saobracaja i telekomunikacija! PayPal nece da posluje sa Srbijom zato sto mu srpski zakoni i propisi NBS iz oblasti deviznog poslovanja to ne dozvoljavaju. Tacka. Da bi PayPal dosao najpre treba preraditi Zakon o Narodnoj banci i Zakon o deviznom poslovanju, a potom i propise NBS o racunima gradjana u inostranstvu, deviznom platnom prometu ... AKo niste znali, iz Srbije mozete po vazecim propisima da iznesete 10000 evra u gotovini. Ali ako te iste pare zelite da prebacite preko banke morate da prilozite PROFAKTURU robe ili usluga iz inostranstva. Pri tome ne smete da kupujete strane hartije od vrednosti (obveznice, deonice itd.), ne smete da placate troskove nekretnine u inostranstvu, niti da prebacite pare na neciji privatni racun. Pa cak ni na sopstveni. Tako vam se moze desiti da pare zaradjene u Srbiji ne mozete da prebacite na svoj inostrani racun, kao u svim ostalim normalnim zemljama. Dinkic prica pricu o sprecavanju pranja novca ... a mafija novac ne da pere, ma hiljade finansijskih ves-masina rade u paraleli samo tako. A obican narod mora da se zlopati. E pa vidite: PayPal zeli cistu situaciju. Nece da radi ispod zita i da bude povlacen po srpskim sudovima za to. Onog momenta kada se te barijere budu srusile, eto nama PayPala u Srbiji bez problema!

HrvatZG

pre 11 godina

ne valja ti ducan s linka - aliexpress...Google Nexus 4 smartfon primjerice na eBayu stoji sa ekspresnom postarinom za nase podrucje 395 americkih dolara, dok je isti takav (govorimo o oba najjefinija) na aliexpressu 518 dolara sa postarinom. i to ga prodaje prodavac sa losim ratingom (96). kako god, slicni telefoni kostaju 2x vise na ovim prostorima (ne znam kako kod vas, ali nexusa 4 nema u redovnoj prodaji, samo po oglasnicima). sto se aliexpressa tice, neke proizvode niti nema jos u ponudi, kao neke nove modele fotoaparata, a dalje nisam niti gledao. Skuplje proizvode bi se pored kupovine sa eBaya eventualno isplatilo uzimati i sa nekih sajtova za veleprodaju, posto proizvodjaci vole slati samplove, primjerice tablet racunala i slicno ali salju iskljucivo ekspresnom postom, koja je ionako i pozeljna za skuplji proizvod. u tom slucaju cijene znaju biti i nize nego one na eBayu, gdje prodavaci ionako uzimaju od tih istih proizvodjaca/tvornica pa preprodaju robu (to je dakle druga ruka, iako proizvodjaci znaju i direktno prodavati na eBayu svoje proizvode)

Perica

pre 11 godina

[link]
Sve sto poručite do 100$ nema carinu. Ja sam kupio patike isporuka besplatna jedino sto se ceka oko mesec dana da stignu. Pogledajte ovaj sajt, ima veci obrt novca nego ebay i amazon zajedno, a ima isporuke za Srbiju.
(Ivan, 4. april 2013 06:14)

Pogresio si prijatelju. 50evra je granica za carinjenje

Ivan

pre 11 godina

www.aliexpress.com
Sve sto poručite do 100$ nema carinu. Ja sam kupio patike isporuka besplatna jedino sto se ceka oko mesec dana da stignu. Pogledajte ovaj sajt, ima veci obrt novca nego ebay i amazon zajedno, a ima isporuke za Srbiju.

Rock

pre 11 godina

Koja to drzava jos pregovara sa Paypal-om? Moraju lopovi da vide koliko ce para da uzmu tom jadnom narodu u Srbiji. Kupujem od 2006 sa paypalom na svim sajtovima i ebay-u osim Amazona. Nek vam je srecno. Pozdrav is USA.

HrvatZG

pre 11 godina

vec 10ak godina naručujem i plaćam putem PayPala. Preko eBaya (koji još uvijek koliko znam kao uglavnom jedinu opciju plaćanja dozvoljava upravo PayPal) sam kupio i fotoaparat vrijedan 1000 dolara, koji je sa PDV-om i carinskim troškovima još uvijek bio oko tisuću kuna (dakle 150 eura) jeftiniji od najjeftinijeg u Hrvatskoj (obično su to web dućani). Što se tiče PDVa, on se uvijek plaća na cijenu robe + transportni troškovi, a ako prelazi 5000 kn plaćaju se i troškovi špeditera (par stotina kuna za gore navedeni proizvod kod nas). Usput, ta će se svota iznad koje će se PDV morati obavezno plaćati povećati na mnogo veću svotu jednom kada uđemo u EU kroz par mjeseci. Da ne govorim o tome da će i uvoz jeftinijih proizvoda iz primjerice, Slovenije biti jednostavan jer carinske kontrole (osim one nužne) više neće biti, barem ne bi trebalo. Što se tiče sigurnosti kupovine, vjerujte da je stvar poprilično sigurna. Kako sam mnogo puta naručivao, jasno da se dešavalo i da mi proizvod ne stigne ili stigne oštećen (ovo drugo mnogo rjeđe otkako su kinezi počeli izvrsno pakirati pošiljke), ali u tom slučaju ukoliko prodavač ne refundira novac podnosi se pritužba (file a claim) u rokovima koji su uredno navedeni, te eBay sjeda na račun tog istog prodavatelja te se u 99% (ja mislim da je kod mene bilo 100%) dobija CIJELI iznos natrag, ukoliko imate broj za praćenje pošiljke, a taj se broj danas daje i za pošiljke male vrijednosti, čak i vrlo male.

pre-press superoperater

pre 11 godina

Sta znaci konkretno: "a vremenom i opciju da gradjani Srbije prodaju svoju robu i usluge"!? Pa meni to treba! Da zaboravim jednom za uvek ove nase: biznismene, menadjere, privrednike...sve...

Milojko

pre 11 godina

E dok se vi smislite ja sam Bosanac i Hrvat iz Beograda koji
opusteno koristi PP usluge vise godina :)
Za one kojima nije jasno o cemu pricam:
-Otvorite PP i u mestu iz koje ste drzave stavite jednu od ove dve navedene
-Uzmete neku od deviznih kartica
-Kao grad navedete Beograd
-Kada kupujete sa interneta prodavcu ostavite tacne podatke
Dosta moze da pomogne i entropay(mada deru sa provizijama)

Sid

pre 11 godina

Da bi dosao Pay Pal u Srbiju drzava mora da promeni set zakona o platnom prometu jer nista slicno nije predvidjeno u okviru sadasnjih zakona. Pay Pal kao i Ikea, toliki o tome.

legenda

pre 11 godina

@(dr, 3. april 2013 17:10)
Nema ga ni u Crnoj Gori. Pretpostavljam da su u pitanju neki restriktivni zakoni iz komunističkih dana koji se iz nekog razloga ne mijenjaju. Inače, u CG je tek odnedavno omogućeno slanje novca Western Union-om, do skora je bilo moguće samo primanje.

Ljuba

pre 11 godina

Jedino sto moze pomoci svim nasim preduzetnicima,porodicama bez posla i indviduama zeljnim izvoza kako proizvoda tako i usluga je pandan odnosno paralela PAyPal-u koji se zove"Payoneer" koji je i uveden za zemlje treceg sveta kao sto je Srbija bez zelje da vredjam bilo koga.
1.Sistem ide tako sto se registrujes na njigovom sajtu i otvoris nalog.
2.Po registracija za cirka 15-30 dana najkasnije stize besplatna Payoneer prepaid master card na Vasoj adresi direktno iz USA odnosno iz njihovog sedista u Njujorku.
3.Verifikujes karticu za podizanje gotovine na domacim bankomatima od buducih uplata preko PayPal-a.
4.Verifikacija dobijene kartice je besplatna i zavrsava se istoga dana.
5.Posalju ti email da im skeniras pasos ako si individua ili resenje o firmi i registraciji prevedeno na Engleski i fotokopija pasosa vlasnika Frime.
6.Dobijes virtuelni US bankovni racun.Sta je to "Virtelni US bankovni racun".E pa to je da bi se doskocilo domacim lopurdama i domacoj vlasti."Payoneer" u svoje ime otvara na PayPal-u US virtual bank account odnosno "Virtuelni US bankovni racun" i dobijas routing number i Swift kao da si otisao za USA i tamo otvorio racun ali je vlasnik racuna PAyoneer,ne ti ili tvoja firma.

Ljuba

pre 11 godina

7.Sa US virtual bank account na PayPal-u se registrujes i PAyPal te u 99,99% verifikuje i da zeleno svetlo da mozes raditi ,primati novac i slati novac kao da si firma u AMerici.

8.Ja i supruga na taj nacin radimo sa Americkim firmama konkretno isporuka softvera novac je istog dana na nasem PayPal nalogu a vec za 120 minuta nakon toga i na "PAyoneer" nalogu.

9.Sa masterprepaid karticom koju si dobio od PAyoneer-a ides na bilo koji automat i podizes novac istog dana po prispecu.

10.Sve je 100% legalno.Kako?Pitajte nase bankare,nasu Vladu i nase tajkune vise o tome kako je to sve legalno?Pa radis preko Americke firme i Americke banke oni su primaoci novca ne ti.Provizija je nekih 2% na podizanje sa bankomata.

11.Skoro 4000 dolara smo ja i supruga zaradili za manje do dva meseci rada od kuce iz Srbije.I sve je 100% legalno.Kako to sad?Pa pitajte nekog bankara u Srbiji sigurno ce biti raspolozen da prica o tome.

Bezdno

pre 11 godina

Ne verujem ja ovome. Dok ne izadje i ne kaže "Državna sekretarka za digitalnu agendu" Jasna Matić da oni dolaze, od toga nema ništa. Pa jel lepo rekla žena još pre 5 godina kad je bila ministarka, da sledeće godine Pay dolazi. Pa valjda ona zna. Ali prvo da mi napravimo kanal do Grčke, koridor 10, da izvadimo nikal i naftu iz uljnih škriljaca, dovedemo još dva proizvodjača auta i Ikeu. Da krenu ruski vozovi 200 na sat, ma neće nam ni trebati PayPal.

Intelektualna Srbija

pre 11 godina

Kupovina preko interneta nije sigurna.
(Dejan, 3. april 2013 17:50)

U pravu si hahahah.
Ali je zato primanje para za umne ljude koji prodaju svoje usluge sirom sveta sigurno .
A ti i dalje veruj da je to svetska zavera :)

belle

pre 11 godina

@loco

Ja sam svoju poslednju porudzbinu sa interneta planski rasporedila u cetiri odvojene posiljke, nadajuci se da nece bas SVE CETIRI biti ukradene.

Pogodi? SVE CETIRI su ukradene!

Ne znam sta si narucivao, ali verovatno sadrzina tvog paketa nije bila interesantna radnicima/radnicama na carini. Mojim haljinama su se svakako obradovale.

web2

pre 11 godina

@web developer
koristi brate 2checkout, prima paypal, pa mozes povuci na bankovni racun, ili prebacis na payoneer karticu, pa bankomat. Provizija je 5.5%.

Nije problem u Paypalu

pre 11 godina

Nema od toga ništa, nismo promenili zakone koje je donela neokomunistička crvena kamarila na čelu sa Đelićem, Labusom i Dinkićem u cilju da novac građana Srbije ostao pod apsolutnom kontrolom.

Marinko

pre 11 godina

Sljaka PayPal sa nasim karticama, Bosna ili Hrvatska, izaberite sami. Ok, trenutno moze da se otvori samo na Hrvatsku sa american express karticom. Ja sam to zavrsio pre nekoliko godina, kupovina preko ebay-a radi bez problema, ako se nesto "skuca", radi i povracaj novca na karticu. A mi smo divljina...

Ovich

pre 11 godina

Cudi me koliko su ljudi nesvesni koristi koju ce srpski privrednici imati od paypala. Za izvoz, naplacivsnje usliga strancima itd... Milioni novih biznisa..

Smile

pre 11 godina

Muka mi je više od datuma od pregovora i od konstantno laganja sad već gomile ministara kako će doći paypal. Njihov odgovor je čekajte me ja neću doći.

Smile

pre 11 godina

Muka mi je više od datuma od pregovora i od konstantno laganja sad već gomile ministara kako će doći paypal. Njihov odgovor je čekajte me ja neću doći.

ne pucaj ja sam

pre 11 godina

dok nekom od ovih na vlasti ne bude potrsban paypal necemo ga ni dobiti. madlim dobijamo ga mi od njih vec godinama ali nikako paypal...

Nikola

pre 11 godina

Da li neko moze da obijasni za sve ovde koji citaju pojam paypal. Za pocetak kako da otvorimo paypal nalog ili kako to vec ide,ceo proces. Sta sta sve mozemo kada imamo paypal,gde kupujemo ,gde prodajemo,kako zaradjujemo,kako placamo,takodje sto se tice primera :kupim neki proizvod u Americi (los andjeles),na primer par patika i kako to ide detaljno,kako da platim te patike ,da li ima nekih dodatnih placanja za transport robe.I tako dalje,dostava, ZARADA,kako mi saljemo robu koju smo izlozili prodaji. Odavno sam cuo za paypal,ali nikada nisam imao predstavu sta sa njim mogu da radim?

Web Developer

pre 11 godina

Svakih par meseci ista prica.

A i kad bude napokon dosao bice samo za slanje novca, ko zna koliko godina kasnije ce biti i za primanje.

Svaki mesec dajem 10% Australijancu da primi pare mojih klijenata na njegov PayPal pa onda on meni posalje na moj Moneybookers odakle ja saljem u banku.

Prolaznik

pre 11 godina

Nikada se nisam interesovao za PayPall, video sam da ne podržava Srbiju pa nisam ni ulazio u detalje. Ali već duže vreme radim sa skrill (moneybookersom) i uplate od preko mi ležu,, a isto tako možeš kupovati na dosta stranih sajtove... te ne vidim neku žurbu i pompu za uvođenem paypall-a.

Zeljko

pre 11 godina

Predivno, moci cemo da trosimo novac.
A sve sto zaradimo svojim znanjem necemo moci da podignemo u Srbiji dok se birokratija kamenog doba debelo ne omasti. I jos nas mozda opomene da se bavimo sumnjivim poslovima.

Ukoliko i ovo ne ostane samo na obecanju...

Veliki brat

pre 11 godina

Za razliku od nekih koji su se ranije bavili ovim (tipa Jasna Matić, koja je građevinac i blage veze nema sa telekomunikacijama i informacionim tehnologijama, ali je često govorila da "rastura telekomunikacije"), STEFAN je završio ETF u Beogradu i bio izuzetan student.
U prošloj vladi je završavao 90% stručnih poslova vezanih za standarde i pravilnike, jer su svi ostali imali diplome koje su dobili na lepe oči (razni Mega i Giga fakulteti...), tako da je čovek neke stvari bolje i brže završavao nego pojedini pravnici (verovatno sa diplomom iz KG-a).

Nadam se da ovaj put neće biti prazna priča i da ćemo makar znati šta još smeta ako ima smetnji.
Za početak, mogu makar da omoguće transfer novca, a probleme sa carinom prepustiti Vučiću ili nekom sličnom da ispita šta se tamo dešava i da i tamo neko bude priveden.

Ovde kod nas (ovih dana iskusio na svojoj koži) je najveći problem onaj najniži sloj administracije i birokratije (znači, na carini sami carinici koji rade pregled robe i sl.), jer je većina zaposlena na lepe oči, bez probnog rada ili nekog testa sposobnosti.
Uz to, problemu doprinosi nezainteresovanost nadređenih da ove nateraju da nauče da rade svoj posao kako treba, jer se nikad ne zna ko je direktorom ili ko zna čiji miljenik, rođak, itd.

dr

pre 11 godina

Opet lazu. Licno sam poslao najmanje 15 mailova kompaniji PayPal i rekli su mi da je Srbija ubacena na spisak,ali da je problem nasa politika koja ne zeli da prihvati njihov servis. Ljudi mi rekli 15 puta istu pricu. Zasto bi problem bio do njih kad i Bosna i Hrvatska,i Makedonija i Crna Gora imaju PayPal. Logicno je da ovde neko zeli monopol,a to je Narodna Banka,nemojte da vas lazu,u ovoj zemlji se jos uvek ide u zatvor za posedovanje racuna u drugoj drzavi,to je sramotno!

Loco

pre 11 godina

@wacom

Waco daj ne lupaj molim te, Narucujem preko neta zadnjih 8 godina, i nikad ali nikada mi se nije desilo da mi posiljka ne stigne ili da mi nesto ukradu. U stvari jeste jednom bas sa dealextreme, ali sreca pa sam platio osiguranje koje je bilo 1$, pa su mi ponoovo poslalali posiljku nakon sto su utvrdili sta se desilo sa njom. Naravno ima ljudi kojima se desavalo.

Veliki problem ovde su TAKSE. Evo, skoro mi stigao paket, cena same robe je oko 68 eura, znaci ne bi trebalo da podleze carini i PDV-u, medjutim, cena postarine je bila oko 80$ ili 60 eura, oni su mi obracunali i postarinu i cenu robe na to prvo ocarinili pa lupili PDV. E to je problem, sto pricaju jedno a rade drugo, Rekli su lepo da ako je vrednost robe do 70 eura ne podleze taksama, slagali su. VREDNOST ROBE+ POSTARINA ako je do 70 eura ne podleze taksama.

Petar

pre 11 godina

Ladno, možemo da slavimo desetogodišnjicu postojanja ove vesti/članka! Svake godine isto samo se promeni ime ministra!

Kao da je taj PayPall čudo nevidjeno!? Na internetu imate gomile loših iskustava vezane za dotični servis! Ko ima para za troškarenje taj će svakako naći način da ih potroši, a ko nema tom je baš sve jedno da li Srbistan ima ili nema famozni PAYPALL!?

wacom

pre 11 godina

porucivanje stvari preko neta dostize svoj vrhunac besmisla u srbiji jer nikad, pa ni u vreme slobe, se nije kralo kao danas. bukvalno na sve strane cujem utiske o nestizanju porudzbina sa popularnih sajtova poput bookdepositoryja (knjige) ili raznih sitnica sa dealextreme-a. i tu se svi prave ludi, u posti mogu samo da slegnu ramenima i kazu kako nista nije stiglo jer znaju da cesto kupac nema broj za pracenje porudzbine... strasno kakvo smo drustvo.

hendrix

pre 11 godina

eto cim se narod zapita kada ce pp, dobijemo odgovor. Sledeci put ga pomenu tek kada se mi opet zapitamo. I uvek ce tako za par meseci :-)

wacom

pre 11 godina

porucivanje stvari preko neta dostize svoj vrhunac besmisla u srbiji jer nikad, pa ni u vreme slobe, se nije kralo kao danas. bukvalno na sve strane cujem utiske o nestizanju porudzbina sa popularnih sajtova poput bookdepositoryja (knjige) ili raznih sitnica sa dealextreme-a. i tu se svi prave ludi, u posti mogu samo da slegnu ramenima i kazu kako nista nije stiglo jer znaju da cesto kupac nema broj za pracenje porudzbine... strasno kakvo smo drustvo.

Живорад

pre 11 godina

Хвала Богу!! Да више не читамо смешне изјаве, како ето, немамо ни Пеи Пел.
:-)

Drazo S.

pre 11 godina

Paypal nudi neku vrstu garancije za kupca, ali taj servis nije besplatan. Paypal na Ebay nudi kupcima proviziju da bi ih namamili da plaćaju preko paypal, a proviziju plaća prodavac. U svim drugim transakicaja koje nemaju veze sa Ebay plaća kupac proviziju. Što znači da je neko u Srbiji kasirao debelu proviziju od paypal. Pa ako je to i država treba da se zna, ali bojim se da je u nekom privatnom dzepu ta provizija završila!!

Pametnjaković

pre 11 godina

Taj izgleda nije svestan kakve gluposti priča. Da li on uopšte zna šta znači biti lider u IT sektoru u regionu? Znači da je industrija proizvodnje softvera i hardvera na toliko visokom nivou da predstavlja najveći deo prihoda jedne zemlje u regionu. Mi, koliko vidim, samo trošimo pare, tj. samo nam uvaljuju te neke mobilne, te tablete, te da kupujemo MS softver, mi ništa od toga nismo napravili, ni dinara ne ostaje u Srbiji, zato ti proizvodi i koštaju 80-200% više nego bilo gde u regionu. Meni se čini da je Srbija najveći luzer u regionu. Srbija je gubitnik uvek bila i izgleda da će uvek i biti, kad sve nesposobni rade po Srbiji. Preprodaja ne spada u aktivnosti lidera.

Zoran Australia

pre 11 godina

Nije problem samo u PayPalu nego u eBay.PayPal je deo eBay preko kojeg se sve od igle do locomotive, kupuje I prodaje. U Australiji preko milon clanova ostvaruje dodatnu zaradu a mnogima je to stalan posao. Sve do hiljdu dolara ne podleze carini pa su veliki trgovinski lanci pravili velike probleme ali nisu uspeli. Ja mislim da je to glavni razlog zasto PayPal I eBay nisu u Srbij.

Drazo S.

pre 11 godina

Paypal nudi neku vrstu garancije za kupca, ali taj servis nije besplatan. Paypal na Ebay nudi kupcima proviziju da bi ih namamili da plaćaju preko paypal, a proviziju plaća prodavac. U svim drugim transakicaja koje nemaju veze sa Ebay plaća kupac proviziju. Što znači da je neko u Srbiji kasirao debelu proviziju od paypal. Pa ako je to i država treba da se zna, ali bojim se da je u nekom privatnom dzepu ta provizija završila!!

dejan

pre 11 godina

Problem paypala i ebay i drugih sajtova za online trgovinu je kompleksan u Srbiji. Prvo i ono najbolnije za drzavu i njene privilegovane tajkune ce biti sto vise nece biti uvoznickog lobija i nece se vise placati duplo u Srbiji ono sto sa postarinom moze da se naruci preko ebay. Bilo da je tehnika, garderoba, auto delovi auto delovi itd. Drugi problem je sto bi se prepolovila mpotrosnja u shoping molovima i pola radnji po Srbiji bi se pozatvaralo sigurno. Treci, i mozda najveci problem je kradja posiljki iz poste. Imam paypal vec 10 goidna i stalno anrucujem sebi sta mi treba i svaki sedmi paket mi negde "zaluta". Obicno prodavci sa ebay hoce da nadomeste gubitak ali ebay sigurno nece da trpi taj javasluk jel masu puta i oni pokrivaju ako nesto ne stigne. I za kraj, oni koji tvrde da nam ne treba paypal nemaju pojma o cemu pricaju. Neka odu na ebay, napisu sta im treba, na engleskom, i neka uporede cene i shvate da moze da se nadje deo za svemirsku letelicu ako nekom treba!

Predrag

pre 11 godina

Uskoro u Srbiji novi sistem za naplatu i zaobilazenje PayPala i nase vlasti koja uporno brani tajkune !

Ovde drzava nece moci nista da uradi po tom pitanju a detaljno ce biti objasnjeno kako da za 1 dan krenete sa biznisom.

paja

pre 11 godina

sine nema od toga nista, i mrmot zna, DOSTA VISE sa podmetanjima, te kanal do soluna, te autoput, te ovo te ono. Znamo sta ce da se desi u skoroj buducnosti, nema potrebe da se prsis: vatanje na farmi, aca lukas na marakani, nove istrage..., a za gradjane? pa više cene.

Jovan

pre 11 godina

Samo vi nastavite da zavlacite narod i ogranicavate im elementarna prava na rad zbog tajkuna koji Vas potplacuju i stranih firmi koje ne zele da se mi bavimo poslom i time im preotmemo deo kolaca.

Imamo informaciju da ce uskoro proraditi novi servis koji ce zaobici i PayPal i ostale naplate i resiti problem nasih ljudi koji zele da se bave biznisom. Kada to bude krenulo svi ce biti detaljno obavesteni o nacinu i svima ce biti pruzena prilika za rad i normalan dostojanstven zivot.

Da li da napomenem da ce cene precenjene Kineske robe iz uvoza navodnih ovlascenih distributera u Srbiji vrtoglavo pasti.

Zalim slucaj tajkuni. Sto ste krali do sada krali ste sada mozete u trulim trznim centrima da prodajete robu po 5 X vecoj ceni samo idiotima koji je tu kupuju kako bi rekli da su je platili i kupili u tim istim sugavim trznim centrima ne shvatajuci da su ispali teske budale posto su cene sve te robe inace minimum 5X nize.

Spremite se za IT revoluciju bez asistencije prespore i nezainteresovane vlade.

Vukodav

pre 11 godina

Veoma jadno. Meni PayPal ne treba da bih pare trosio (jer ih ni nemam) vec da bih mogao da ih zaradim. Svi veci svetski sajtovi normalno primaju kreditne kartice pa nam PayPal radi placanja ni nije potreban.
(besna glista, 3. april 2013 14:06)

Nije tačno, ne prima eBay -,9

Sir Oliver

pre 11 godina

"U januaru ste rekli lova u aprilu, od tog obecanja je proslo godinu dana. NEMOJ DA ME LAZETE VISE! Pare na sunce ili ode kuca!" kako ih nije sramota da nas ovako lazu. PayPala nema jer drzava ne da.

Endi

pre 11 godina

Pricu od dolasku PayPal-a slusamo vec godinama i to je stvarno sramota! Dok PayPal konacno ne stigne jedina opcija i dalje ostaje Web Kurir Servis - posrednik za on-line kupovinu sa inostranih web sajtova.

Bash Chelik

pre 11 godina

Ljudi, pa u tekstu lepo i pise da ce preko PayPal-a u pocetku (nekih 50-ak godina), biti moguce samo trosenje para (kojih btw nema). :D

Ali hajde da docekamo makar i to, valjda ce posle par godina moci i da se vrsi uplata na racun tj. da se zaradjuje malo (naravno, uz neki bezobrazno razrezan porez od strane nase vlasti). Tacno je da postoje alternativni servisi kao sto su MoneyBookers i slicni, ali je jako mali broj (u poredjenju sa PayPal-om) ljudi koji tim servisima i "veruju".

branko

pre 11 godina

Ja sam koristio PayPal dok se nisu okrenuli protiv WikiLeaks I od tada ne. A i koliko nacina placanja mi je potrebno da bih se odvojio od ovo malo novca sto imam? PP nema nikakve veze sa IT industijom . To je samo jos jedan od mnogih nacina da vas odvoje od novca. Ne upotrebljavajte PP.

theRoppex

pre 11 godina

Poznat je i danas: NIKAD NECE DOCI. Zahvaljujuci monopolu pojedinih kompanija, srpske vlasti ne dozvoljavaju PP-u da dodje u Srbistan.

Ljuba

pre 11 godina

PayPal bi omogucio bukvalno svakom preduzetniku i porodicnoj firmi da bez ikakvih provizija prodaje robu putem Intereta bilo gde u svetu u 192 zemlje gde postoji PayPal ukljucujuci USA,celu EU ali i centralne africke zemlje tipa Bocvanu koji nose krpe umesto pantalona na njima a imaju PayPal a Srbija nema.Ko ne veruje neka proveri na listi zemalja gde postoji PayPal.

Dakle javi se Dzoni Dzim iz ORegona iz USA i kaze"hocu 10 tona cackalica placam 50% odmah 50% kada roba stigne".Ti imas i vidis novac na racunu putem Interneta na svom "PayPal" nalogu i krenes sa proizvodnjom.U Srbiji bi cekao ne za 10 tona vec za 10 kilograma godinu dana od tajkunskih monopolista u tajkunskim hipermarketima da ti puste novac na racunu i potezao i advokate i tuzbe i rocista.E zato se nasoj Vladi ne isplati dolazak PayPal-a.Jer gube tlo pod nogama.Tajkuni ih vise nece finansirati jer im ne donose monopolisticku poziciju.A ako nema para za reklamne kampanje i regrutovanje novih clanova stranka ide u zaborav.

E to je PayPal drugovi moji.Slobodna trgovina koja u Srbiji ne postoji.Ne"Vlada" ne "datum".To su izgovori za sve gore receno.Ko je shvatio sve napisano taj je vec odavno pobegao iz ove jedne od najkorupmiranije drzave na svetu i vodi biznis daleko daleko od Srbije.

Ljuba

pre 11 godina

PayPal je samo jedan od stotine servise za laksi izvoz i uvoz artikala iz bilo koje zemlje sveta u bilo koju drugu ili dvadeset osmu zemlju sveta.SA PayPal-om i agresivnom ali jednostavnom edukacijom svih mladih ljudi i porodica bez posla koji mogu nesto poceti u Srbiji bi dovelo da zemlja moze poceti izvoziti ne za dinare vec samo za evre i dolara 99,99% stranim naruciocima.

Tu je fora jer drzava ti neda da prodas strancu niti da uvezes sirovine od stranca.Uvozno-izvozni lobi je toliko jak da samo mozes da spakuje kofere iz Srbije i sa tim parama sto si planirao da pocnes neki biznis se preselis u neku normalnu pravnu drzavu koja je jeftina za zivot a omogucuje nesmetanu slobodnu trgovinu.

Srbija je zadnja rupa na svirali ljudima koji zive u Srbiji se svakog dana ispira mozak "Samo sto nije strpite se jos malo evo sad ce nije do nas onaj koci ovaj koci".

Koci uvozno-izvozni lobi.Jer onda niko od njih uvoznika ne bi kupovao a izvoznici bi ostali bez jeftine radne snage i jeftinih proizvoda koje dobijaju od takoreci totalno nepismenog i izolovanog naroda koji zivi u Srbiji.Bez zelje da vredjam bilo koga.

Aleksandar

pre 11 godina

Pa zakasnili ste sa prvoaprilskom salom..1 April je bio pre dva dana....Samo citam i smejem se ovim najavama vec 5 godina....i opet sve nekako oko Aprila hahaha..Ionako koristim strani pp nalog tako da me i ne zanima kada ce doci ,posto i kada dodje...necemo moci malte ne nista...Hrvatska je odavno u sistemu pa jos uvek nemogu sa novcem na Py Palu da kupuju vec ga moraju povuci na svoje kartice kako bi banke Hrvatske maznule svoj deo pa tek onda mogu nesto kupiti..isto ce biti i kod nas,,ako ga uopste bude..ali neznam hoce li neko uopste da posalje neku robu u Srbiju,,posto ce uglavnom to na Carini neko da ukrade,,kao sto rade,,svakodnevno..Sramota...Evo danas vest da je pohapsen neki broj carinika postenih,,a oni su svi posteni taman koliko i one dame ispod plavog mosta..

Dijabola

pre 11 godina

I nisu me nesto obradovali, pay pal za kupovinu mozete svi da koristite ako se registrujete kao da ste iz neke druge zemlje. Ne znam da li radi sa svim karticama ali meni na american express radi bez problema. Tako da i ako dodju a ne uspostave mogucnost primanja novca to manje vise nista ne menja...

ebay maniak

pre 11 godina

Uh,kako to lepo zvuci,ali sam i dalje skeptican!Dosta mi je vise da danonocno maltretiram rodbinu iz inostranstva, da mi narucuju stvari preko ebaya,valjda cu da docekam i taj dan kad cu imati svoju adresu na paypalu,a onda,ceo svet je moj,ha,ha!

Stefan

pre 11 godina

Mi i ovako sa ovim Paypalom necemo moci da prodajemo robu, vec samo da je kupujemo, a druga stvar je da li bi neko iz npr. SAD-a hteo tu robu kupljenu npr preko Amazona ili Ebaya da posalje nama u Srbiju. Naravno do sada su vec neko vreme su u Srbiji dostupne alternative kao sto su Nettler ili pak Moneybookers koji koristim vec duzi niz godina za strane transakcije i kupovinu preko interneta.

Gordan

pre 11 godina

Nema nista od toga i svi to znaju. Pisete narucene tekstove vec 10 godina.

Narode nema nama PayPal-a jos 5 godina, a vi se cesite. Ja pitam ministra o isplati/uplati pomocu platnih kartica preko interneta a on me pita na sta mislim!!! Samo jedna banka i firma se time bave u Srbiji. Jedna! Sve su to nesposobni zabagreli komunisti sa ciljem da ne razviju nasu drzavu.

Zato je i ubijen Djindjic.

Peki

pre 11 godina

PayPal mogu da koriste Svazilend, Tadžikistan, Somalija, ... Nije da imam bilo šta protiv tih država, naprotiv, imam puno poštovanje.

Prikazivanje "dovođenja" PayPal-a kao nekog fantastično komplikovanog projekta je tužno.

gandra

pre 11 godina

koliko kilavite sa peypalom - pa tadzekistan ga ima vec godinama - a i zasto bi u pocetku mogla samo da se obavlja kupovina a ne i prijem novca - opet neki privatni interes na racun elementarnih prava gradjana srbije - za vas je puz svetski rekorder u brzini - nemojte vise ni da uvodite pp - veca je bruka da ga sad uvedete nego da ga nikada ne uvedete - strasno!!!!

Rango

pre 11 godina

Kako li ce Srbija postati lider bas me zanima...??? Tek dogovaraju paypal samo za kupovinu, pa kada prodje par godina onda ce uključiti opciju primanja novaca... do tada ce sve ostale zemlje otići daleko naprijed, posebno Hrvatska, ali i Bosna, koja ima paypal već 9 godina, a zadnje dvije godine moguće je i primati novac, a ne samo slati/kupovati... Te priče o Srbijanskom liderstvu su tu samo da zamažu oči velikoj polupismenoj većini koja u njih moze povjerovati... ljudi daj se osvijestite! Preuzmite stvar u svoje ruke!

besna glista

pre 11 godina

Veoma jadno. Meni PayPal ne treba da bih pare trosio (jer ih ni nemam) vec da bih mogao da ih zaradim. Svi veci svetski sajtovi normalno primaju kreditne kartice pa nam PayPal radi placanja ni nije potreban. Dokle god ne dobijemo mogucnost da primamo novac bez da za to moramo da placamo umobolno visoke provizije, ne mozemo da racunamo da je PayPal zaista stigao i sve ovo je samo jedna velika laz i mazanje ociju od strane nase nesposobne vlasti.

Aleksa

pre 11 godina

Posao oko PayPal-a mora da se završi jer je prosto sramota da spadamo u grupu država koje ne podržavaju PayPal sistem, a broj tih država je jednocifren. Ipak, bez regulisanih carinskih uredbi i smanjenja nameta, prosečnom korisniku PayPal ništa neće značiti ako ga država "odalami" po novčaniku na ime "globe".

alfezi

pre 11 godina

Kada u google-u ukucam vest "Paypal u Srbiji", izađe 3.890.000 rezultata, najstarija vest koju sam na ovu temu locirao govori o "Paypal-u u Srbiji 2002. godine... Smenilo se sijaset vlada, ništa se nije desilo, duboko verujem da će i ova vest nadživeti još nekoliko vlada u Srbiji! Ustvari, u međuvremenu smo se okrenuli kineskim dobavljačima - alibabi i dealextreme-u, koji su shvatili da ukoliko na pošiljci štikliraju "drop box", nema ni troškova transporta ni carine. Kada roba dolazi iz EU, PTT se fino nakarika da ti presedne muka. Tako i treba sa birokratijom i banana-demokratijama...

Auuu čoveče...

pre 11 godina

Čim sam video naslov, prvo što sam pomislio je da je redakcija B92 omašila datum ovih vesti (mislio sam da je reč o 01om aprilu) B)

Aleksandar

pre 11 godina

iiiiiiiiiiiiiiii paypal u maju, a zatim u junu, nakon toga u julu , zatim u decembru sledece godine.... i tako narednih sto godina

samo da dodam paypal i ako dodje u srbiju , nece biti u 100% funkcionalnosti narednih 2-3 godine , tipa necemo moci da primamo pare i sl ...

realista

pre 11 godina

Oh, znači konačno ću moći da prebacim svoj bosanksi paypal nalog na srbiju :) samo da ne bude u maju-> PP: "dolazimo..... 2015 godina" :P

Mire

pre 11 godina

Nemojte vise da upotrebljavate rec "lideri" u bilo kom svojstvu kad su i Albanija i BiH odavno u sistemu paypal-a, a pored njih i takvi ekonomski titani kao Aruba, Burundi, Gambija, Lesoto i Niue. Svi sem Srbije i Nambije.
A dovoljno je videti i spisak clanica WTO i uvideti da Srbija nije clanica, a nisu ni Iran, Alzir, Avganistan, Ubekistan, Liberija i Sirija. Mozda da budemo lideri medju ovim zemljama?

Dusan

pre 11 godina

O Boze pa po koji put sve isto, dodjice samo sto nije evo ove godine, ova godina je poslednja bez PP....i slicno, ili dodjite ili nemojte nikada ni dolaziti.

Peki

pre 11 godina

PayPal mogu da koriste Svazilend, Tadžikistan, Somalija, ... Nije da imam bilo šta protiv tih država, naprotiv, imam puno poštovanje.

Prikazivanje "dovođenja" PayPal-a kao nekog fantastično komplikovanog projekta je tužno.

Gordan

pre 11 godina

Nema nista od toga i svi to znaju. Pisete narucene tekstove vec 10 godina.

Narode nema nama PayPal-a jos 5 godina, a vi se cesite. Ja pitam ministra o isplati/uplati pomocu platnih kartica preko interneta a on me pita na sta mislim!!! Samo jedna banka i firma se time bave u Srbiji. Jedna! Sve su to nesposobni zabagreli komunisti sa ciljem da ne razviju nasu drzavu.

Zato je i ubijen Djindjic.

alfezi

pre 11 godina

Kada u google-u ukucam vest "Paypal u Srbiji", izađe 3.890.000 rezultata, najstarija vest koju sam na ovu temu locirao govori o "Paypal-u u Srbiji 2002. godine... Smenilo se sijaset vlada, ništa se nije desilo, duboko verujem da će i ova vest nadživeti još nekoliko vlada u Srbiji! Ustvari, u međuvremenu smo se okrenuli kineskim dobavljačima - alibabi i dealextreme-u, koji su shvatili da ukoliko na pošiljci štikliraju "drop box", nema ni troškova transporta ni carine. Kada roba dolazi iz EU, PTT se fino nakarika da ti presedne muka. Tako i treba sa birokratijom i banana-demokratijama...

theRoppex

pre 11 godina

Poznat je i danas: NIKAD NECE DOCI. Zahvaljujuci monopolu pojedinih kompanija, srpske vlasti ne dozvoljavaju PP-u da dodje u Srbistan.

Mire

pre 11 godina

Nemojte vise da upotrebljavate rec "lideri" u bilo kom svojstvu kad su i Albanija i BiH odavno u sistemu paypal-a, a pored njih i takvi ekonomski titani kao Aruba, Burundi, Gambija, Lesoto i Niue. Svi sem Srbije i Nambije.
A dovoljno je videti i spisak clanica WTO i uvideti da Srbija nije clanica, a nisu ni Iran, Alzir, Avganistan, Ubekistan, Liberija i Sirija. Mozda da budemo lideri medju ovim zemljama?

Aleksandar

pre 11 godina

iiiiiiiiiiiiiiii paypal u maju, a zatim u junu, nakon toga u julu , zatim u decembru sledece godine.... i tako narednih sto godina

samo da dodam paypal i ako dodje u srbiju , nece biti u 100% funkcionalnosti narednih 2-3 godine , tipa necemo moci da primamo pare i sl ...

besna glista

pre 11 godina

Veoma jadno. Meni PayPal ne treba da bih pare trosio (jer ih ni nemam) vec da bih mogao da ih zaradim. Svi veci svetski sajtovi normalno primaju kreditne kartice pa nam PayPal radi placanja ni nije potreban. Dokle god ne dobijemo mogucnost da primamo novac bez da za to moramo da placamo umobolno visoke provizije, ne mozemo da racunamo da je PayPal zaista stigao i sve ovo je samo jedna velika laz i mazanje ociju od strane nase nesposobne vlasti.

Pametnjaković

pre 11 godina

Taj izgleda nije svestan kakve gluposti priča. Da li on uopšte zna šta znači biti lider u IT sektoru u regionu? Znači da je industrija proizvodnje softvera i hardvera na toliko visokom nivou da predstavlja najveći deo prihoda jedne zemlje u regionu. Mi, koliko vidim, samo trošimo pare, tj. samo nam uvaljuju te neke mobilne, te tablete, te da kupujemo MS softver, mi ništa od toga nismo napravili, ni dinara ne ostaje u Srbiji, zato ti proizvodi i koštaju 80-200% više nego bilo gde u regionu. Meni se čini da je Srbija najveći luzer u regionu. Srbija je gubitnik uvek bila i izgleda da će uvek i biti, kad sve nesposobni rade po Srbiji. Preprodaja ne spada u aktivnosti lidera.

Aleksa

pre 11 godina

Posao oko PayPal-a mora da se završi jer je prosto sramota da spadamo u grupu država koje ne podržavaju PayPal sistem, a broj tih država je jednocifren. Ipak, bez regulisanih carinskih uredbi i smanjenja nameta, prosečnom korisniku PayPal ništa neće značiti ako ga država "odalami" po novčaniku na ime "globe".

Ljuba

pre 11 godina

PayPal bi omogucio bukvalno svakom preduzetniku i porodicnoj firmi da bez ikakvih provizija prodaje robu putem Intereta bilo gde u svetu u 192 zemlje gde postoji PayPal ukljucujuci USA,celu EU ali i centralne africke zemlje tipa Bocvanu koji nose krpe umesto pantalona na njima a imaju PayPal a Srbija nema.Ko ne veruje neka proveri na listi zemalja gde postoji PayPal.

Dakle javi se Dzoni Dzim iz ORegona iz USA i kaze"hocu 10 tona cackalica placam 50% odmah 50% kada roba stigne".Ti imas i vidis novac na racunu putem Interneta na svom "PayPal" nalogu i krenes sa proizvodnjom.U Srbiji bi cekao ne za 10 tona vec za 10 kilograma godinu dana od tajkunskih monopolista u tajkunskim hipermarketima da ti puste novac na racunu i potezao i advokate i tuzbe i rocista.E zato se nasoj Vladi ne isplati dolazak PayPal-a.Jer gube tlo pod nogama.Tajkuni ih vise nece finansirati jer im ne donose monopolisticku poziciju.A ako nema para za reklamne kampanje i regrutovanje novih clanova stranka ide u zaborav.

E to je PayPal drugovi moji.Slobodna trgovina koja u Srbiji ne postoji.Ne"Vlada" ne "datum".To su izgovori za sve gore receno.Ko je shvatio sve napisano taj je vec odavno pobegao iz ove jedne od najkorupmiranije drzave na svetu i vodi biznis daleko daleko od Srbije.

Ljuba

pre 11 godina

PayPal je samo jedan od stotine servise za laksi izvoz i uvoz artikala iz bilo koje zemlje sveta u bilo koju drugu ili dvadeset osmu zemlju sveta.SA PayPal-om i agresivnom ali jednostavnom edukacijom svih mladih ljudi i porodica bez posla koji mogu nesto poceti u Srbiji bi dovelo da zemlja moze poceti izvoziti ne za dinare vec samo za evre i dolara 99,99% stranim naruciocima.

Tu je fora jer drzava ti neda da prodas strancu niti da uvezes sirovine od stranca.Uvozno-izvozni lobi je toliko jak da samo mozes da spakuje kofere iz Srbije i sa tim parama sto si planirao da pocnes neki biznis se preselis u neku normalnu pravnu drzavu koja je jeftina za zivot a omogucuje nesmetanu slobodnu trgovinu.

Srbija je zadnja rupa na svirali ljudima koji zive u Srbiji se svakog dana ispira mozak "Samo sto nije strpite se jos malo evo sad ce nije do nas onaj koci ovaj koci".

Koci uvozno-izvozni lobi.Jer onda niko od njih uvoznika ne bi kupovao a izvoznici bi ostali bez jeftine radne snage i jeftinih proizvoda koje dobijaju od takoreci totalno nepismenog i izolovanog naroda koji zivi u Srbiji.Bez zelje da vredjam bilo koga.

wacom

pre 11 godina

porucivanje stvari preko neta dostize svoj vrhunac besmisla u srbiji jer nikad, pa ni u vreme slobe, se nije kralo kao danas. bukvalno na sve strane cujem utiske o nestizanju porudzbina sa popularnih sajtova poput bookdepositoryja (knjige) ili raznih sitnica sa dealextreme-a. i tu se svi prave ludi, u posti mogu samo da slegnu ramenima i kazu kako nista nije stiglo jer znaju da cesto kupac nema broj za pracenje porudzbine... strasno kakvo smo drustvo.

dr

pre 11 godina

Opet lazu. Licno sam poslao najmanje 15 mailova kompaniji PayPal i rekli su mi da je Srbija ubacena na spisak,ali da je problem nasa politika koja ne zeli da prihvati njihov servis. Ljudi mi rekli 15 puta istu pricu. Zasto bi problem bio do njih kad i Bosna i Hrvatska,i Makedonija i Crna Gora imaju PayPal. Logicno je da ovde neko zeli monopol,a to je Narodna Banka,nemojte da vas lazu,u ovoj zemlji se jos uvek ide u zatvor za posedovanje racuna u drugoj drzavi,to je sramotno!

Auuu čoveče...

pre 11 godina

Čim sam video naslov, prvo što sam pomislio je da je redakcija B92 omašila datum ovih vesti (mislio sam da je reč o 01om aprilu) B)

Aleksandar

pre 11 godina

Pa zakasnili ste sa prvoaprilskom salom..1 April je bio pre dva dana....Samo citam i smejem se ovim najavama vec 5 godina....i opet sve nekako oko Aprila hahaha..Ionako koristim strani pp nalog tako da me i ne zanima kada ce doci ,posto i kada dodje...necemo moci malte ne nista...Hrvatska je odavno u sistemu pa jos uvek nemogu sa novcem na Py Palu da kupuju vec ga moraju povuci na svoje kartice kako bi banke Hrvatske maznule svoj deo pa tek onda mogu nesto kupiti..isto ce biti i kod nas,,ako ga uopste bude..ali neznam hoce li neko uopste da posalje neku robu u Srbiju,,posto ce uglavnom to na Carini neko da ukrade,,kao sto rade,,svakodnevno..Sramota...Evo danas vest da je pohapsen neki broj carinika postenih,,a oni su svi posteni taman koliko i one dame ispod plavog mosta..

Stefan

pre 11 godina

Mi i ovako sa ovim Paypalom necemo moci da prodajemo robu, vec samo da je kupujemo, a druga stvar je da li bi neko iz npr. SAD-a hteo tu robu kupljenu npr preko Amazona ili Ebaya da posalje nama u Srbiju. Naravno do sada su vec neko vreme su u Srbiji dostupne alternative kao sto su Nettler ili pak Moneybookers koji koristim vec duzi niz godina za strane transakcije i kupovinu preko interneta.

Zoran Australia

pre 11 godina

Nije problem samo u PayPalu nego u eBay.PayPal je deo eBay preko kojeg se sve od igle do locomotive, kupuje I prodaje. U Australiji preko milon clanova ostvaruje dodatnu zaradu a mnogima je to stalan posao. Sve do hiljdu dolara ne podleze carini pa su veliki trgovinski lanci pravili velike probleme ali nisu uspeli. Ja mislim da je to glavni razlog zasto PayPal I eBay nisu u Srbij.

Jovan

pre 11 godina

Samo vi nastavite da zavlacite narod i ogranicavate im elementarna prava na rad zbog tajkuna koji Vas potplacuju i stranih firmi koje ne zele da se mi bavimo poslom i time im preotmemo deo kolaca.

Imamo informaciju da ce uskoro proraditi novi servis koji ce zaobici i PayPal i ostale naplate i resiti problem nasih ljudi koji zele da se bave biznisom. Kada to bude krenulo svi ce biti detaljno obavesteni o nacinu i svima ce biti pruzena prilika za rad i normalan dostojanstven zivot.

Da li da napomenem da ce cene precenjene Kineske robe iz uvoza navodnih ovlascenih distributera u Srbiji vrtoglavo pasti.

Zalim slucaj tajkuni. Sto ste krali do sada krali ste sada mozete u trulim trznim centrima da prodajete robu po 5 X vecoj ceni samo idiotima koji je tu kupuju kako bi rekli da su je platili i kupili u tim istim sugavim trznim centrima ne shvatajuci da su ispali teske budale posto su cene sve te robe inace minimum 5X nize.

Spremite se za IT revoluciju bez asistencije prespore i nezainteresovane vlade.

gandra

pre 11 godina

koliko kilavite sa peypalom - pa tadzekistan ga ima vec godinama - a i zasto bi u pocetku mogla samo da se obavlja kupovina a ne i prijem novca - opet neki privatni interes na racun elementarnih prava gradjana srbije - za vas je puz svetski rekorder u brzini - nemojte vise ni da uvodite pp - veca je bruka da ga sad uvedete nego da ga nikada ne uvedete - strasno!!!!

Rango

pre 11 godina

Kako li ce Srbija postati lider bas me zanima...??? Tek dogovaraju paypal samo za kupovinu, pa kada prodje par godina onda ce uključiti opciju primanja novaca... do tada ce sve ostale zemlje otići daleko naprijed, posebno Hrvatska, ali i Bosna, koja ima paypal već 9 godina, a zadnje dvije godine moguće je i primati novac, a ne samo slati/kupovati... Te priče o Srbijanskom liderstvu su tu samo da zamažu oči velikoj polupismenoj većini koja u njih moze povjerovati... ljudi daj se osvijestite! Preuzmite stvar u svoje ruke!

paja

pre 11 godina

sine nema od toga nista, i mrmot zna, DOSTA VISE sa podmetanjima, te kanal do soluna, te autoput, te ovo te ono. Znamo sta ce da se desi u skoroj buducnosti, nema potrebe da se prsis: vatanje na farmi, aca lukas na marakani, nove istrage..., a za gradjane? pa više cene.

ebay maniak

pre 11 godina

Uh,kako to lepo zvuci,ali sam i dalje skeptican!Dosta mi je vise da danonocno maltretiram rodbinu iz inostranstva, da mi narucuju stvari preko ebaya,valjda cu da docekam i taj dan kad cu imati svoju adresu na paypalu,a onda,ceo svet je moj,ha,ha!

Sir Oliver

pre 11 godina

"U januaru ste rekli lova u aprilu, od tog obecanja je proslo godinu dana. NEMOJ DA ME LAZETE VISE! Pare na sunce ili ode kuca!" kako ih nije sramota da nas ovako lazu. PayPala nema jer drzava ne da.

Petar

pre 11 godina

Ladno, možemo da slavimo desetogodišnjicu postojanja ove vesti/članka! Svake godine isto samo se promeni ime ministra!

Kao da je taj PayPall čudo nevidjeno!? Na internetu imate gomile loših iskustava vezane za dotični servis! Ko ima para za troškarenje taj će svakako naći način da ih potroši, a ko nema tom je baš sve jedno da li Srbistan ima ili nema famozni PAYPALL!?

Dusan

pre 11 godina

O Boze pa po koji put sve isto, dodjice samo sto nije evo ove godine, ova godina je poslednja bez PP....i slicno, ili dodjite ili nemojte nikada ni dolaziti.

realista

pre 11 godina

Oh, znači konačno ću moći da prebacim svoj bosanksi paypal nalog na srbiju :) samo da ne bude u maju-> PP: "dolazimo..... 2015 godina" :P

Dijabola

pre 11 godina

I nisu me nesto obradovali, pay pal za kupovinu mozete svi da koristite ako se registrujete kao da ste iz neke druge zemlje. Ne znam da li radi sa svim karticama ali meni na american express radi bez problema. Tako da i ako dodju a ne uspostave mogucnost primanja novca to manje vise nista ne menja...

dejan

pre 11 godina

Problem paypala i ebay i drugih sajtova za online trgovinu je kompleksan u Srbiji. Prvo i ono najbolnije za drzavu i njene privilegovane tajkune ce biti sto vise nece biti uvoznickog lobija i nece se vise placati duplo u Srbiji ono sto sa postarinom moze da se naruci preko ebay. Bilo da je tehnika, garderoba, auto delovi auto delovi itd. Drugi problem je sto bi se prepolovila mpotrosnja u shoping molovima i pola radnji po Srbiji bi se pozatvaralo sigurno. Treci, i mozda najveci problem je kradja posiljki iz poste. Imam paypal vec 10 goidna i stalno anrucujem sebi sta mi treba i svaki sedmi paket mi negde "zaluta". Obicno prodavci sa ebay hoce da nadomeste gubitak ali ebay sigurno nece da trpi taj javasluk jel masu puta i oni pokrivaju ako nesto ne stigne. I za kraj, oni koji tvrde da nam ne treba paypal nemaju pojma o cemu pricaju. Neka odu na ebay, napisu sta im treba, na engleskom, i neka uporede cene i shvate da moze da se nadje deo za svemirsku letelicu ako nekom treba!

Intelektualna Srbija

pre 11 godina

Kupovina preko interneta nije sigurna.
(Dejan, 3. april 2013 17:50)

U pravu si hahahah.
Ali je zato primanje para za umne ljude koji prodaju svoje usluge sirom sveta sigurno .
A ti i dalje veruj da je to svetska zavera :)

wacom

pre 11 godina

porucivanje stvari preko neta dostize svoj vrhunac besmisla u srbiji jer nikad, pa ni u vreme slobe, se nije kralo kao danas. bukvalno na sve strane cujem utiske o nestizanju porudzbina sa popularnih sajtova poput bookdepositoryja (knjige) ili raznih sitnica sa dealextreme-a. i tu se svi prave ludi, u posti mogu samo da slegnu ramenima i kazu kako nista nije stiglo jer znaju da cesto kupac nema broj za pracenje porudzbine... strasno kakvo smo drustvo.

Bezdno

pre 11 godina

Ne verujem ja ovome. Dok ne izadje i ne kaže "Državna sekretarka za digitalnu agendu" Jasna Matić da oni dolaze, od toga nema ništa. Pa jel lepo rekla žena još pre 5 godina kad je bila ministarka, da sledeće godine Pay dolazi. Pa valjda ona zna. Ali prvo da mi napravimo kanal do Grčke, koridor 10, da izvadimo nikal i naftu iz uljnih škriljaca, dovedemo još dva proizvodjača auta i Ikeu. Da krenu ruski vozovi 200 na sat, ma neće nam ni trebati PayPal.

Vukodav

pre 11 godina

Veoma jadno. Meni PayPal ne treba da bih pare trosio (jer ih ni nemam) vec da bih mogao da ih zaradim. Svi veci svetski sajtovi normalno primaju kreditne kartice pa nam PayPal radi placanja ni nije potreban.
(besna glista, 3. april 2013 14:06)

Nije tačno, ne prima eBay -,9

Nije problem u Paypalu

pre 11 godina

Nema od toga ništa, nismo promenili zakone koje je donela neokomunistička crvena kamarila na čelu sa Đelićem, Labusom i Dinkićem u cilju da novac građana Srbije ostao pod apsolutnom kontrolom.

Zeljko

pre 11 godina

Predivno, moci cemo da trosimo novac.
A sve sto zaradimo svojim znanjem necemo moci da podignemo u Srbiji dok se birokratija kamenog doba debelo ne omasti. I jos nas mozda opomene da se bavimo sumnjivim poslovima.

Ukoliko i ovo ne ostane samo na obecanju...

Ovich

pre 11 godina

Cudi me koliko su ljudi nesvesni koristi koju ce srpski privrednici imati od paypala. Za izvoz, naplacivsnje usliga strancima itd... Milioni novih biznisa..

Ljuba

pre 11 godina

Jedino sto moze pomoci svim nasim preduzetnicima,porodicama bez posla i indviduama zeljnim izvoza kako proizvoda tako i usluga je pandan odnosno paralela PAyPal-u koji se zove"Payoneer" koji je i uveden za zemlje treceg sveta kao sto je Srbija bez zelje da vredjam bilo koga.
1.Sistem ide tako sto se registrujes na njigovom sajtu i otvoris nalog.
2.Po registracija za cirka 15-30 dana najkasnije stize besplatna Payoneer prepaid master card na Vasoj adresi direktno iz USA odnosno iz njihovog sedista u Njujorku.
3.Verifikujes karticu za podizanje gotovine na domacim bankomatima od buducih uplata preko PayPal-a.
4.Verifikacija dobijene kartice je besplatna i zavrsava se istoga dana.
5.Posalju ti email da im skeniras pasos ako si individua ili resenje o firmi i registraciji prevedeno na Engleski i fotokopija pasosa vlasnika Frime.
6.Dobijes virtuelni US bankovni racun.Sta je to "Virtelni US bankovni racun".E pa to je da bi se doskocilo domacim lopurdama i domacoj vlasti."Payoneer" u svoje ime otvara na PayPal-u US virtual bank account odnosno "Virtuelni US bankovni racun" i dobijas routing number i Swift kao da si otisao za USA i tamo otvorio racun ali je vlasnik racuna PAyoneer,ne ti ili tvoja firma.

Loco

pre 11 godina

@wacom

Waco daj ne lupaj molim te, Narucujem preko neta zadnjih 8 godina, i nikad ali nikada mi se nije desilo da mi posiljka ne stigne ili da mi nesto ukradu. U stvari jeste jednom bas sa dealextreme, ali sreca pa sam platio osiguranje koje je bilo 1$, pa su mi ponoovo poslalali posiljku nakon sto su utvrdili sta se desilo sa njom. Naravno ima ljudi kojima se desavalo.

Veliki problem ovde su TAKSE. Evo, skoro mi stigao paket, cena same robe je oko 68 eura, znaci ne bi trebalo da podleze carini i PDV-u, medjutim, cena postarine je bila oko 80$ ili 60 eura, oni su mi obracunali i postarinu i cenu robe na to prvo ocarinili pa lupili PDV. E to je problem, sto pricaju jedno a rade drugo, Rekli su lepo da ako je vrednost robe do 70 eura ne podleze taksama, slagali su. VREDNOST ROBE+ POSTARINA ako je do 70 eura ne podleze taksama.

Smile

pre 11 godina

Muka mi je više od datuma od pregovora i od konstantno laganja sad već gomile ministara kako će doći paypal. Njihov odgovor je čekajte me ja neću doći.

Web Developer

pre 11 godina

Svakih par meseci ista prica.

A i kad bude napokon dosao bice samo za slanje novca, ko zna koliko godina kasnije ce biti i za primanje.

Svaki mesec dajem 10% Australijancu da primi pare mojih klijenata na njegov PayPal pa onda on meni posalje na moj Moneybookers odakle ja saljem u banku.

ne pucaj ja sam

pre 11 godina

dok nekom od ovih na vlasti ne bude potrsban paypal necemo ga ni dobiti. madlim dobijamo ga mi od njih vec godinama ali nikako paypal...

pre-press superoperater

pre 11 godina

Sta znaci konkretno: "a vremenom i opciju da gradjani Srbije prodaju svoju robu i usluge"!? Pa meni to treba! Da zaboravim jednom za uvek ove nase: biznismene, menadjere, privrednike...sve...

Predrag

pre 11 godina

Uskoro u Srbiji novi sistem za naplatu i zaobilazenje PayPala i nase vlasti koja uporno brani tajkune !

Ovde drzava nece moci nista da uradi po tom pitanju a detaljno ce biti objasnjeno kako da za 1 dan krenete sa biznisom.

Marinko

pre 11 godina

Sljaka PayPal sa nasim karticama, Bosna ili Hrvatska, izaberite sami. Ok, trenutno moze da se otvori samo na Hrvatsku sa american express karticom. Ja sam to zavrsio pre nekoliko godina, kupovina preko ebay-a radi bez problema, ako se nesto "skuca", radi i povracaj novca na karticu. A mi smo divljina...

Smile

pre 11 godina

Muka mi je više od datuma od pregovora i od konstantno laganja sad već gomile ministara kako će doći paypal. Njihov odgovor je čekajte me ja neću doći.

Ljuba

pre 11 godina

7.Sa US virtual bank account na PayPal-u se registrujes i PAyPal te u 99,99% verifikuje i da zeleno svetlo da mozes raditi ,primati novac i slati novac kao da si firma u AMerici.

8.Ja i supruga na taj nacin radimo sa Americkim firmama konkretno isporuka softvera novac je istog dana na nasem PayPal nalogu a vec za 120 minuta nakon toga i na "PAyoneer" nalogu.

9.Sa masterprepaid karticom koju si dobio od PAyoneer-a ides na bilo koji automat i podizes novac istog dana po prispecu.

10.Sve je 100% legalno.Kako?Pitajte nase bankare,nasu Vladu i nase tajkune vise o tome kako je to sve legalno?Pa radis preko Americke firme i Americke banke oni su primaoci novca ne ti.Provizija je nekih 2% na podizanje sa bankomata.

11.Skoro 4000 dolara smo ja i supruga zaradili za manje do dva meseci rada od kuce iz Srbije.I sve je 100% legalno.Kako to sad?Pa pitajte nekog bankara u Srbiji sigurno ce biti raspolozen da prica o tome.

HrvatZG

pre 11 godina

vec 10ak godina naručujem i plaćam putem PayPala. Preko eBaya (koji još uvijek koliko znam kao uglavnom jedinu opciju plaćanja dozvoljava upravo PayPal) sam kupio i fotoaparat vrijedan 1000 dolara, koji je sa PDV-om i carinskim troškovima još uvijek bio oko tisuću kuna (dakle 150 eura) jeftiniji od najjeftinijeg u Hrvatskoj (obično su to web dućani). Što se tiče PDVa, on se uvijek plaća na cijenu robe + transportni troškovi, a ako prelazi 5000 kn plaćaju se i troškovi špeditera (par stotina kuna za gore navedeni proizvod kod nas). Usput, ta će se svota iznad koje će se PDV morati obavezno plaćati povećati na mnogo veću svotu jednom kada uđemo u EU kroz par mjeseci. Da ne govorim o tome da će i uvoz jeftinijih proizvoda iz primjerice, Slovenije biti jednostavan jer carinske kontrole (osim one nužne) više neće biti, barem ne bi trebalo. Što se tiče sigurnosti kupovine, vjerujte da je stvar poprilično sigurna. Kako sam mnogo puta naručivao, jasno da se dešavalo i da mi proizvod ne stigne ili stigne oštećen (ovo drugo mnogo rjeđe otkako su kinezi počeli izvrsno pakirati pošiljke), ali u tom slučaju ukoliko prodavač ne refundira novac podnosi se pritužba (file a claim) u rokovima koji su uredno navedeni, te eBay sjeda na račun tog istog prodavatelja te se u 99% (ja mislim da je kod mene bilo 100%) dobija CIJELI iznos natrag, ukoliko imate broj za praćenje pošiljke, a taj se broj danas daje i za pošiljke male vrijednosti, čak i vrlo male.

branko

pre 11 godina

Ja sam koristio PayPal dok se nisu okrenuli protiv WikiLeaks I od tada ne. A i koliko nacina placanja mi je potrebno da bih se odvojio od ovo malo novca sto imam? PP nema nikakve veze sa IT industijom . To je samo jos jedan od mnogih nacina da vas odvoje od novca. Ne upotrebljavajte PP.

Endi

pre 11 godina

Pricu od dolasku PayPal-a slusamo vec godinama i to je stvarno sramota! Dok PayPal konacno ne stigne jedina opcija i dalje ostaje Web Kurir Servis - posrednik za on-line kupovinu sa inostranih web sajtova.

Sid

pre 11 godina

Da bi dosao Pay Pal u Srbiju drzava mora da promeni set zakona o platnom prometu jer nista slicno nije predvidjeno u okviru sadasnjih zakona. Pay Pal kao i Ikea, toliki o tome.

Komentar

pre 11 godina

Pa da ponovim ono sto sam rekao vec bezbroj puta na temu PayPala: mislim da se problemom PayPala u Vladi Srbije bave pogresni ljudi. Dolazak PayPala nije tehnicko ili tehnolosko pitanje, a jos manje problem saobracaja i telekomunikacija! PayPal nece da posluje sa Srbijom zato sto mu srpski zakoni i propisi NBS iz oblasti deviznog poslovanja to ne dozvoljavaju. Tacka. Da bi PayPal dosao najpre treba preraditi Zakon o Narodnoj banci i Zakon o deviznom poslovanju, a potom i propise NBS o racunima gradjana u inostranstvu, deviznom platnom prometu ... AKo niste znali, iz Srbije mozete po vazecim propisima da iznesete 10000 evra u gotovini. Ali ako te iste pare zelite da prebacite preko banke morate da prilozite PROFAKTURU robe ili usluga iz inostranstva. Pri tome ne smete da kupujete strane hartije od vrednosti (obveznice, deonice itd.), ne smete da placate troskove nekretnine u inostranstvu, niti da prebacite pare na neciji privatni racun. Pa cak ni na sopstveni. Tako vam se moze desiti da pare zaradjene u Srbiji ne mozete da prebacite na svoj inostrani racun, kao u svim ostalim normalnim zemljama. Dinkic prica pricu o sprecavanju pranja novca ... a mafija novac ne da pere, ma hiljade finansijskih ves-masina rade u paraleli samo tako. A obican narod mora da se zlopati. E pa vidite: PayPal zeli cistu situaciju. Nece da radi ispod zita i da bude povlacen po srpskim sudovima za to. Onog momenta kada se te barijere budu srusile, eto nama PayPala u Srbiji bez problema!

Bash Chelik

pre 11 godina

Ljudi, pa u tekstu lepo i pise da ce preko PayPal-a u pocetku (nekih 50-ak godina), biti moguce samo trosenje para (kojih btw nema). :D

Ali hajde da docekamo makar i to, valjda ce posle par godina moci i da se vrsi uplata na racun tj. da se zaradjuje malo (naravno, uz neki bezobrazno razrezan porez od strane nase vlasti). Tacno je da postoje alternativni servisi kao sto su MoneyBookers i slicni, ali je jako mali broj (u poredjenju sa PayPal-om) ljudi koji tim servisima i "veruju".

Veliki brat

pre 11 godina

Za razliku od nekih koji su se ranije bavili ovim (tipa Jasna Matić, koja je građevinac i blage veze nema sa telekomunikacijama i informacionim tehnologijama, ali je često govorila da "rastura telekomunikacije"), STEFAN je završio ETF u Beogradu i bio izuzetan student.
U prošloj vladi je završavao 90% stručnih poslova vezanih za standarde i pravilnike, jer su svi ostali imali diplome koje su dobili na lepe oči (razni Mega i Giga fakulteti...), tako da je čovek neke stvari bolje i brže završavao nego pojedini pravnici (verovatno sa diplomom iz KG-a).

Nadam se da ovaj put neće biti prazna priča i da ćemo makar znati šta još smeta ako ima smetnji.
Za početak, mogu makar da omoguće transfer novca, a probleme sa carinom prepustiti Vučiću ili nekom sličnom da ispita šta se tamo dešava i da i tamo neko bude priveden.

Ovde kod nas (ovih dana iskusio na svojoj koži) je najveći problem onaj najniži sloj administracije i birokratije (znači, na carini sami carinici koji rade pregled robe i sl.), jer je većina zaposlena na lepe oči, bez probnog rada ili nekog testa sposobnosti.
Uz to, problemu doprinosi nezainteresovanost nadređenih da ove nateraju da nauče da rade svoj posao kako treba, jer se nikad ne zna ko je direktorom ili ko zna čiji miljenik, rođak, itd.

belle

pre 11 godina

@loco

Ja sam svoju poslednju porudzbinu sa interneta planski rasporedila u cetiri odvojene posiljke, nadajuci se da nece bas SVE CETIRI biti ukradene.

Pogodi? SVE CETIRI su ukradene!

Ne znam sta si narucivao, ali verovatno sadrzina tvog paketa nije bila interesantna radnicima/radnicama na carini. Mojim haljinama su se svakako obradovale.

hendrix

pre 11 godina

eto cim se narod zapita kada ce pp, dobijemo odgovor. Sledeci put ga pomenu tek kada se mi opet zapitamo. I uvek ce tako za par meseci :-)

legenda

pre 11 godina

@(dr, 3. april 2013 17:10)
Nema ga ni u Crnoj Gori. Pretpostavljam da su u pitanju neki restriktivni zakoni iz komunističkih dana koji se iz nekog razloga ne mijenjaju. Inače, u CG je tek odnedavno omogućeno slanje novca Western Union-om, do skora je bilo moguće samo primanje.

Milojko

pre 11 godina

E dok se vi smislite ja sam Bosanac i Hrvat iz Beograda koji
opusteno koristi PP usluge vise godina :)
Za one kojima nije jasno o cemu pricam:
-Otvorite PP i u mestu iz koje ste drzave stavite jednu od ove dve navedene
-Uzmete neku od deviznih kartica
-Kao grad navedete Beograd
-Kada kupujete sa interneta prodavcu ostavite tacne podatke
Dosta moze da pomogne i entropay(mada deru sa provizijama)

Nikola

pre 11 godina

Da li neko moze da obijasni za sve ovde koji citaju pojam paypal. Za pocetak kako da otvorimo paypal nalog ili kako to vec ide,ceo proces. Sta sta sve mozemo kada imamo paypal,gde kupujemo ,gde prodajemo,kako zaradjujemo,kako placamo,takodje sto se tice primera :kupim neki proizvod u Americi (los andjeles),na primer par patika i kako to ide detaljno,kako da platim te patike ,da li ima nekih dodatnih placanja za transport robe.I tako dalje,dostava, ZARADA,kako mi saljemo robu koju smo izlozili prodaji. Odavno sam cuo za paypal,ali nikada nisam imao predstavu sta sa njim mogu da radim?

web2

pre 11 godina

@web developer
koristi brate 2checkout, prima paypal, pa mozes povuci na bankovni racun, ili prebacis na payoneer karticu, pa bankomat. Provizija je 5.5%.

Drazo S.

pre 11 godina

Paypal nudi neku vrstu garancije za kupca, ali taj servis nije besplatan. Paypal na Ebay nudi kupcima proviziju da bi ih namamili da plaćaju preko paypal, a proviziju plaća prodavac. U svim drugim transakicaja koje nemaju veze sa Ebay plaća kupac proviziju. Što znači da je neko u Srbiji kasirao debelu proviziju od paypal. Pa ako je to i država treba da se zna, ali bojim se da je u nekom privatnom dzepu ta provizija završila!!

Rock

pre 11 godina

Koja to drzava jos pregovara sa Paypal-om? Moraju lopovi da vide koliko ce para da uzmu tom jadnom narodu u Srbiji. Kupujem od 2006 sa paypalom na svim sajtovima i ebay-u osim Amazona. Nek vam je srecno. Pozdrav is USA.

Perica

pre 11 godina

[link]
Sve sto poručite do 100$ nema carinu. Ja sam kupio patike isporuka besplatna jedino sto se ceka oko mesec dana da stignu. Pogledajte ovaj sajt, ima veci obrt novca nego ebay i amazon zajedno, a ima isporuke za Srbiju.
(Ivan, 4. april 2013 06:14)

Pogresio si prijatelju. 50evra je granica za carinjenje

Живорад

pre 11 godina

Хвала Богу!! Да више не читамо смешне изјаве, како ето, немамо ни Пеи Пел.
:-)

Drazo S.

pre 11 godina

Paypal nudi neku vrstu garancije za kupca, ali taj servis nije besplatan. Paypal na Ebay nudi kupcima proviziju da bi ih namamili da plaćaju preko paypal, a proviziju plaća prodavac. U svim drugim transakicaja koje nemaju veze sa Ebay plaća kupac proviziju. Što znači da je neko u Srbiji kasirao debelu proviziju od paypal. Pa ako je to i država treba da se zna, ali bojim se da je u nekom privatnom dzepu ta provizija završila!!

Prolaznik

pre 11 godina

Nikada se nisam interesovao za PayPall, video sam da ne podržava Srbiju pa nisam ni ulazio u detalje. Ali već duže vreme radim sa skrill (moneybookersom) i uplate od preko mi ležu,, a isto tako možeš kupovati na dosta stranih sajtove... te ne vidim neku žurbu i pompu za uvođenem paypall-a.

HrvatZG

pre 11 godina

ne valja ti ducan s linka - aliexpress...Google Nexus 4 smartfon primjerice na eBayu stoji sa ekspresnom postarinom za nase podrucje 395 americkih dolara, dok je isti takav (govorimo o oba najjefinija) na aliexpressu 518 dolara sa postarinom. i to ga prodaje prodavac sa losim ratingom (96). kako god, slicni telefoni kostaju 2x vise na ovim prostorima (ne znam kako kod vas, ali nexusa 4 nema u redovnoj prodaji, samo po oglasnicima). sto se aliexpressa tice, neke proizvode niti nema jos u ponudi, kao neke nove modele fotoaparata, a dalje nisam niti gledao. Skuplje proizvode bi se pored kupovine sa eBaya eventualno isplatilo uzimati i sa nekih sajtova za veleprodaju, posto proizvodjaci vole slati samplove, primjerice tablet racunala i slicno ali salju iskljucivo ekspresnom postom, koja je ionako i pozeljna za skuplji proizvod. u tom slucaju cijene znaju biti i nize nego one na eBayu, gdje prodavaci ionako uzimaju od tih istih proizvodjaca/tvornica pa preprodaju robu (to je dakle druga ruka, iako proizvodjaci znaju i direktno prodavati na eBayu svoje proizvode)

Ivan

pre 11 godina

www.aliexpress.com
Sve sto poručite do 100$ nema carinu. Ja sam kupio patike isporuka besplatna jedino sto se ceka oko mesec dana da stignu. Pogledajte ovaj sajt, ima veci obrt novca nego ebay i amazon zajedno, a ima isporuke za Srbiju.

branko

pre 11 godina

Ja sam koristio PayPal dok se nisu okrenuli protiv WikiLeaks I od tada ne. A i koliko nacina placanja mi je potrebno da bih se odvojio od ovo malo novca sto imam? PP nema nikakve veze sa IT industijom . To je samo jos jedan od mnogih nacina da vas odvoje od novca. Ne upotrebljavajte PP.

Petar

pre 11 godina

Ladno, možemo da slavimo desetogodišnjicu postojanja ove vesti/članka! Svake godine isto samo se promeni ime ministra!

Kao da je taj PayPall čudo nevidjeno!? Na internetu imate gomile loših iskustava vezane za dotični servis! Ko ima para za troškarenje taj će svakako naći način da ih potroši, a ko nema tom je baš sve jedno da li Srbistan ima ili nema famozni PAYPALL!?

Gordan

pre 11 godina

Nema nista od toga i svi to znaju. Pisete narucene tekstove vec 10 godina.

Narode nema nama PayPal-a jos 5 godina, a vi se cesite. Ja pitam ministra o isplati/uplati pomocu platnih kartica preko interneta a on me pita na sta mislim!!! Samo jedna banka i firma se time bave u Srbiji. Jedna! Sve su to nesposobni zabagreli komunisti sa ciljem da ne razviju nasu drzavu.

Zato je i ubijen Djindjic.

Prolaznik

pre 11 godina

Nikada se nisam interesovao za PayPall, video sam da ne podržava Srbiju pa nisam ni ulazio u detalje. Ali već duže vreme radim sa skrill (moneybookersom) i uplate od preko mi ležu,, a isto tako možeš kupovati na dosta stranih sajtove... te ne vidim neku žurbu i pompu za uvođenem paypall-a.

Dijabola

pre 11 godina

I nisu me nesto obradovali, pay pal za kupovinu mozete svi da koristite ako se registrujete kao da ste iz neke druge zemlje. Ne znam da li radi sa svim karticama ali meni na american express radi bez problema. Tako da i ako dodju a ne uspostave mogucnost primanja novca to manje vise nista ne menja...

Pametnjaković

pre 11 godina

Taj izgleda nije svestan kakve gluposti priča. Da li on uopšte zna šta znači biti lider u IT sektoru u regionu? Znači da je industrija proizvodnje softvera i hardvera na toliko visokom nivou da predstavlja najveći deo prihoda jedne zemlje u regionu. Mi, koliko vidim, samo trošimo pare, tj. samo nam uvaljuju te neke mobilne, te tablete, te da kupujemo MS softver, mi ništa od toga nismo napravili, ni dinara ne ostaje u Srbiji, zato ti proizvodi i koštaju 80-200% više nego bilo gde u regionu. Meni se čini da je Srbija najveći luzer u regionu. Srbija je gubitnik uvek bila i izgleda da će uvek i biti, kad sve nesposobni rade po Srbiji. Preprodaja ne spada u aktivnosti lidera.

Живорад

pre 11 godina

Хвала Богу!! Да више не читамо смешне изјаве, како ето, немамо ни Пеи Пел.
:-)

Marinko

pre 11 godina

Sljaka PayPal sa nasim karticama, Bosna ili Hrvatska, izaberite sami. Ok, trenutno moze da se otvori samo na Hrvatsku sa american express karticom. Ja sam to zavrsio pre nekoliko godina, kupovina preko ebay-a radi bez problema, ako se nesto "skuca", radi i povracaj novca na karticu. A mi smo divljina...

besna glista

pre 11 godina

Veoma jadno. Meni PayPal ne treba da bih pare trosio (jer ih ni nemam) vec da bih mogao da ih zaradim. Svi veci svetski sajtovi normalno primaju kreditne kartice pa nam PayPal radi placanja ni nije potreban. Dokle god ne dobijemo mogucnost da primamo novac bez da za to moramo da placamo umobolno visoke provizije, ne mozemo da racunamo da je PayPal zaista stigao i sve ovo je samo jedna velika laz i mazanje ociju od strane nase nesposobne vlasti.

Stefan

pre 11 godina

Mi i ovako sa ovim Paypalom necemo moci da prodajemo robu, vec samo da je kupujemo, a druga stvar je da li bi neko iz npr. SAD-a hteo tu robu kupljenu npr preko Amazona ili Ebaya da posalje nama u Srbiju. Naravno do sada su vec neko vreme su u Srbiji dostupne alternative kao sto su Nettler ili pak Moneybookers koji koristim vec duzi niz godina za strane transakcije i kupovinu preko interneta.

wacom

pre 11 godina

porucivanje stvari preko neta dostize svoj vrhunac besmisla u srbiji jer nikad, pa ni u vreme slobe, se nije kralo kao danas. bukvalno na sve strane cujem utiske o nestizanju porudzbina sa popularnih sajtova poput bookdepositoryja (knjige) ili raznih sitnica sa dealextreme-a. i tu se svi prave ludi, u posti mogu samo da slegnu ramenima i kazu kako nista nije stiglo jer znaju da cesto kupac nema broj za pracenje porudzbine... strasno kakvo smo drustvo.

Zoran Australia

pre 11 godina

Nije problem samo u PayPalu nego u eBay.PayPal je deo eBay preko kojeg se sve od igle do locomotive, kupuje I prodaje. U Australiji preko milon clanova ostvaruje dodatnu zaradu a mnogima je to stalan posao. Sve do hiljdu dolara ne podleze carini pa su veliki trgovinski lanci pravili velike probleme ali nisu uspeli. Ja mislim da je to glavni razlog zasto PayPal I eBay nisu u Srbij.

Nikola

pre 11 godina

Da li neko moze da obijasni za sve ovde koji citaju pojam paypal. Za pocetak kako da otvorimo paypal nalog ili kako to vec ide,ceo proces. Sta sta sve mozemo kada imamo paypal,gde kupujemo ,gde prodajemo,kako zaradjujemo,kako placamo,takodje sto se tice primera :kupim neki proizvod u Americi (los andjeles),na primer par patika i kako to ide detaljno,kako da platim te patike ,da li ima nekih dodatnih placanja za transport robe.I tako dalje,dostava, ZARADA,kako mi saljemo robu koju smo izlozili prodaji. Odavno sam cuo za paypal,ali nikada nisam imao predstavu sta sa njim mogu da radim?

theRoppex

pre 11 godina

Poznat je i danas: NIKAD NECE DOCI. Zahvaljujuci monopolu pojedinih kompanija, srpske vlasti ne dozvoljavaju PP-u da dodje u Srbistan.

wacom

pre 11 godina

porucivanje stvari preko neta dostize svoj vrhunac besmisla u srbiji jer nikad, pa ni u vreme slobe, se nije kralo kao danas. bukvalno na sve strane cujem utiske o nestizanju porudzbina sa popularnih sajtova poput bookdepositoryja (knjige) ili raznih sitnica sa dealextreme-a. i tu se svi prave ludi, u posti mogu samo da slegnu ramenima i kazu kako nista nije stiglo jer znaju da cesto kupac nema broj za pracenje porudzbine... strasno kakvo smo drustvo.

Aleksandar

pre 11 godina

Pa zakasnili ste sa prvoaprilskom salom..1 April je bio pre dva dana....Samo citam i smejem se ovim najavama vec 5 godina....i opet sve nekako oko Aprila hahaha..Ionako koristim strani pp nalog tako da me i ne zanima kada ce doci ,posto i kada dodje...necemo moci malte ne nista...Hrvatska je odavno u sistemu pa jos uvek nemogu sa novcem na Py Palu da kupuju vec ga moraju povuci na svoje kartice kako bi banke Hrvatske maznule svoj deo pa tek onda mogu nesto kupiti..isto ce biti i kod nas,,ako ga uopste bude..ali neznam hoce li neko uopste da posalje neku robu u Srbiju,,posto ce uglavnom to na Carini neko da ukrade,,kao sto rade,,svakodnevno..Sramota...Evo danas vest da je pohapsen neki broj carinika postenih,,a oni su svi posteni taman koliko i one dame ispod plavog mosta..

Endi

pre 11 godina

Pricu od dolasku PayPal-a slusamo vec godinama i to je stvarno sramota! Dok PayPal konacno ne stigne jedina opcija i dalje ostaje Web Kurir Servis - posrednik za on-line kupovinu sa inostranih web sajtova.

Loco

pre 11 godina

@wacom

Waco daj ne lupaj molim te, Narucujem preko neta zadnjih 8 godina, i nikad ali nikada mi se nije desilo da mi posiljka ne stigne ili da mi nesto ukradu. U stvari jeste jednom bas sa dealextreme, ali sreca pa sam platio osiguranje koje je bilo 1$, pa su mi ponoovo poslalali posiljku nakon sto su utvrdili sta se desilo sa njom. Naravno ima ljudi kojima se desavalo.

Veliki problem ovde su TAKSE. Evo, skoro mi stigao paket, cena same robe je oko 68 eura, znaci ne bi trebalo da podleze carini i PDV-u, medjutim, cena postarine je bila oko 80$ ili 60 eura, oni su mi obracunali i postarinu i cenu robe na to prvo ocarinili pa lupili PDV. E to je problem, sto pricaju jedno a rade drugo, Rekli su lepo da ako je vrednost robe do 70 eura ne podleze taksama, slagali su. VREDNOST ROBE+ POSTARINA ako je do 70 eura ne podleze taksama.

Smile

pre 11 godina

Muka mi je više od datuma od pregovora i od konstantno laganja sad već gomile ministara kako će doći paypal. Njihov odgovor je čekajte me ja neću doći.

Smile

pre 11 godina

Muka mi je više od datuma od pregovora i od konstantno laganja sad već gomile ministara kako će doći paypal. Njihov odgovor je čekajte me ja neću doći.

Dusan

pre 11 godina

O Boze pa po koji put sve isto, dodjice samo sto nije evo ove godine, ova godina je poslednja bez PP....i slicno, ili dodjite ili nemojte nikada ni dolaziti.

alfezi

pre 11 godina

Kada u google-u ukucam vest "Paypal u Srbiji", izađe 3.890.000 rezultata, najstarija vest koju sam na ovu temu locirao govori o "Paypal-u u Srbiji 2002. godine... Smenilo se sijaset vlada, ništa se nije desilo, duboko verujem da će i ova vest nadživeti još nekoliko vlada u Srbiji! Ustvari, u međuvremenu smo se okrenuli kineskim dobavljačima - alibabi i dealextreme-u, koji su shvatili da ukoliko na pošiljci štikliraju "drop box", nema ni troškova transporta ni carine. Kada roba dolazi iz EU, PTT se fino nakarika da ti presedne muka. Tako i treba sa birokratijom i banana-demokratijama...

Peki

pre 11 godina

PayPal mogu da koriste Svazilend, Tadžikistan, Somalija, ... Nije da imam bilo šta protiv tih država, naprotiv, imam puno poštovanje.

Prikazivanje "dovođenja" PayPal-a kao nekog fantastično komplikovanog projekta je tužno.

Jovan

pre 11 godina

Samo vi nastavite da zavlacite narod i ogranicavate im elementarna prava na rad zbog tajkuna koji Vas potplacuju i stranih firmi koje ne zele da se mi bavimo poslom i time im preotmemo deo kolaca.

Imamo informaciju da ce uskoro proraditi novi servis koji ce zaobici i PayPal i ostale naplate i resiti problem nasih ljudi koji zele da se bave biznisom. Kada to bude krenulo svi ce biti detaljno obavesteni o nacinu i svima ce biti pruzena prilika za rad i normalan dostojanstven zivot.

Da li da napomenem da ce cene precenjene Kineske robe iz uvoza navodnih ovlascenih distributera u Srbiji vrtoglavo pasti.

Zalim slucaj tajkuni. Sto ste krali do sada krali ste sada mozete u trulim trznim centrima da prodajete robu po 5 X vecoj ceni samo idiotima koji je tu kupuju kako bi rekli da su je platili i kupili u tim istim sugavim trznim centrima ne shvatajuci da su ispali teske budale posto su cene sve te robe inace minimum 5X nize.

Spremite se za IT revoluciju bez asistencije prespore i nezainteresovane vlade.

Vukodav

pre 11 godina

Veoma jadno. Meni PayPal ne treba da bih pare trosio (jer ih ni nemam) vec da bih mogao da ih zaradim. Svi veci svetski sajtovi normalno primaju kreditne kartice pa nam PayPal radi placanja ni nije potreban.
(besna glista, 3. april 2013 14:06)

Nije tačno, ne prima eBay -,9

Ovich

pre 11 godina

Cudi me koliko su ljudi nesvesni koristi koju ce srpski privrednici imati od paypala. Za izvoz, naplacivsnje usliga strancima itd... Milioni novih biznisa..

ebay maniak

pre 11 godina

Uh,kako to lepo zvuci,ali sam i dalje skeptican!Dosta mi je vise da danonocno maltretiram rodbinu iz inostranstva, da mi narucuju stvari preko ebaya,valjda cu da docekam i taj dan kad cu imati svoju adresu na paypalu,a onda,ceo svet je moj,ha,ha!

Ljuba

pre 11 godina

PayPal bi omogucio bukvalno svakom preduzetniku i porodicnoj firmi da bez ikakvih provizija prodaje robu putem Intereta bilo gde u svetu u 192 zemlje gde postoji PayPal ukljucujuci USA,celu EU ali i centralne africke zemlje tipa Bocvanu koji nose krpe umesto pantalona na njima a imaju PayPal a Srbija nema.Ko ne veruje neka proveri na listi zemalja gde postoji PayPal.

Dakle javi se Dzoni Dzim iz ORegona iz USA i kaze"hocu 10 tona cackalica placam 50% odmah 50% kada roba stigne".Ti imas i vidis novac na racunu putem Interneta na svom "PayPal" nalogu i krenes sa proizvodnjom.U Srbiji bi cekao ne za 10 tona vec za 10 kilograma godinu dana od tajkunskih monopolista u tajkunskim hipermarketima da ti puste novac na racunu i potezao i advokate i tuzbe i rocista.E zato se nasoj Vladi ne isplati dolazak PayPal-a.Jer gube tlo pod nogama.Tajkuni ih vise nece finansirati jer im ne donose monopolisticku poziciju.A ako nema para za reklamne kampanje i regrutovanje novih clanova stranka ide u zaborav.

E to je PayPal drugovi moji.Slobodna trgovina koja u Srbiji ne postoji.Ne"Vlada" ne "datum".To su izgovori za sve gore receno.Ko je shvatio sve napisano taj je vec odavno pobegao iz ove jedne od najkorupmiranije drzave na svetu i vodi biznis daleko daleko od Srbije.

Drazo S.

pre 11 godina

Paypal nudi neku vrstu garancije za kupca, ali taj servis nije besplatan. Paypal na Ebay nudi kupcima proviziju da bi ih namamili da plaćaju preko paypal, a proviziju plaća prodavac. U svim drugim transakicaja koje nemaju veze sa Ebay plaća kupac proviziju. Što znači da je neko u Srbiji kasirao debelu proviziju od paypal. Pa ako je to i država treba da se zna, ali bojim se da je u nekom privatnom dzepu ta provizija završila!!

dr

pre 11 godina

Opet lazu. Licno sam poslao najmanje 15 mailova kompaniji PayPal i rekli su mi da je Srbija ubacena na spisak,ali da je problem nasa politika koja ne zeli da prihvati njihov servis. Ljudi mi rekli 15 puta istu pricu. Zasto bi problem bio do njih kad i Bosna i Hrvatska,i Makedonija i Crna Gora imaju PayPal. Logicno je da ovde neko zeli monopol,a to je Narodna Banka,nemojte da vas lazu,u ovoj zemlji se jos uvek ide u zatvor za posedovanje racuna u drugoj drzavi,to je sramotno!

Zeljko

pre 11 godina

Predivno, moci cemo da trosimo novac.
A sve sto zaradimo svojim znanjem necemo moci da podignemo u Srbiji dok se birokratija kamenog doba debelo ne omasti. I jos nas mozda opomene da se bavimo sumnjivim poslovima.

Ukoliko i ovo ne ostane samo na obecanju...

Veliki brat

pre 11 godina

Za razliku od nekih koji su se ranije bavili ovim (tipa Jasna Matić, koja je građevinac i blage veze nema sa telekomunikacijama i informacionim tehnologijama, ali je često govorila da "rastura telekomunikacije"), STEFAN je završio ETF u Beogradu i bio izuzetan student.
U prošloj vladi je završavao 90% stručnih poslova vezanih za standarde i pravilnike, jer su svi ostali imali diplome koje su dobili na lepe oči (razni Mega i Giga fakulteti...), tako da je čovek neke stvari bolje i brže završavao nego pojedini pravnici (verovatno sa diplomom iz KG-a).

Nadam se da ovaj put neće biti prazna priča i da ćemo makar znati šta još smeta ako ima smetnji.
Za početak, mogu makar da omoguće transfer novca, a probleme sa carinom prepustiti Vučiću ili nekom sličnom da ispita šta se tamo dešava i da i tamo neko bude priveden.

Ovde kod nas (ovih dana iskusio na svojoj koži) je najveći problem onaj najniži sloj administracije i birokratije (znači, na carini sami carinici koji rade pregled robe i sl.), jer je većina zaposlena na lepe oči, bez probnog rada ili nekog testa sposobnosti.
Uz to, problemu doprinosi nezainteresovanost nadređenih da ove nateraju da nauče da rade svoj posao kako treba, jer se nikad ne zna ko je direktorom ili ko zna čiji miljenik, rođak, itd.

web2

pre 11 godina

@web developer
koristi brate 2checkout, prima paypal, pa mozes povuci na bankovni racun, ili prebacis na payoneer karticu, pa bankomat. Provizija je 5.5%.

Ljuba

pre 11 godina

7.Sa US virtual bank account na PayPal-u se registrujes i PAyPal te u 99,99% verifikuje i da zeleno svetlo da mozes raditi ,primati novac i slati novac kao da si firma u AMerici.

8.Ja i supruga na taj nacin radimo sa Americkim firmama konkretno isporuka softvera novac je istog dana na nasem PayPal nalogu a vec za 120 minuta nakon toga i na "PAyoneer" nalogu.

9.Sa masterprepaid karticom koju si dobio od PAyoneer-a ides na bilo koji automat i podizes novac istog dana po prispecu.

10.Sve je 100% legalno.Kako?Pitajte nase bankare,nasu Vladu i nase tajkune vise o tome kako je to sve legalno?Pa radis preko Americke firme i Americke banke oni su primaoci novca ne ti.Provizija je nekih 2% na podizanje sa bankomata.

11.Skoro 4000 dolara smo ja i supruga zaradili za manje do dva meseci rada od kuce iz Srbije.I sve je 100% legalno.Kako to sad?Pa pitajte nekog bankara u Srbiji sigurno ce biti raspolozen da prica o tome.

HrvatZG

pre 11 godina

vec 10ak godina naručujem i plaćam putem PayPala. Preko eBaya (koji još uvijek koliko znam kao uglavnom jedinu opciju plaćanja dozvoljava upravo PayPal) sam kupio i fotoaparat vrijedan 1000 dolara, koji je sa PDV-om i carinskim troškovima još uvijek bio oko tisuću kuna (dakle 150 eura) jeftiniji od najjeftinijeg u Hrvatskoj (obično su to web dućani). Što se tiče PDVa, on se uvijek plaća na cijenu robe + transportni troškovi, a ako prelazi 5000 kn plaćaju se i troškovi špeditera (par stotina kuna za gore navedeni proizvod kod nas). Usput, ta će se svota iznad koje će se PDV morati obavezno plaćati povećati na mnogo veću svotu jednom kada uđemo u EU kroz par mjeseci. Da ne govorim o tome da će i uvoz jeftinijih proizvoda iz primjerice, Slovenije biti jednostavan jer carinske kontrole (osim one nužne) više neće biti, barem ne bi trebalo. Što se tiče sigurnosti kupovine, vjerujte da je stvar poprilično sigurna. Kako sam mnogo puta naručivao, jasno da se dešavalo i da mi proizvod ne stigne ili stigne oštećen (ovo drugo mnogo rjeđe otkako su kinezi počeli izvrsno pakirati pošiljke), ali u tom slučaju ukoliko prodavač ne refundira novac podnosi se pritužba (file a claim) u rokovima koji su uredno navedeni, te eBay sjeda na račun tog istog prodavatelja te se u 99% (ja mislim da je kod mene bilo 100%) dobija CIJELI iznos natrag, ukoliko imate broj za praćenje pošiljke, a taj se broj danas daje i za pošiljke male vrijednosti, čak i vrlo male.

Aleksandar

pre 11 godina

iiiiiiiiiiiiiiii paypal u maju, a zatim u junu, nakon toga u julu , zatim u decembru sledece godine.... i tako narednih sto godina

samo da dodam paypal i ako dodje u srbiju , nece biti u 100% funkcionalnosti narednih 2-3 godine , tipa necemo moci da primamo pare i sl ...

Auuu čoveče...

pre 11 godina

Čim sam video naslov, prvo što sam pomislio je da je redakcija B92 omašila datum ovih vesti (mislio sam da je reč o 01om aprilu) B)

realista

pre 11 godina

Oh, znači konačno ću moći da prebacim svoj bosanksi paypal nalog na srbiju :) samo da ne bude u maju-> PP: "dolazimo..... 2015 godina" :P

Mire

pre 11 godina

Nemojte vise da upotrebljavate rec "lideri" u bilo kom svojstvu kad su i Albanija i BiH odavno u sistemu paypal-a, a pored njih i takvi ekonomski titani kao Aruba, Burundi, Gambija, Lesoto i Niue. Svi sem Srbije i Nambije.
A dovoljno je videti i spisak clanica WTO i uvideti da Srbija nije clanica, a nisu ni Iran, Alzir, Avganistan, Ubekistan, Liberija i Sirija. Mozda da budemo lideri medju ovim zemljama?

gandra

pre 11 godina

koliko kilavite sa peypalom - pa tadzekistan ga ima vec godinama - a i zasto bi u pocetku mogla samo da se obavlja kupovina a ne i prijem novca - opet neki privatni interes na racun elementarnih prava gradjana srbije - za vas je puz svetski rekorder u brzini - nemojte vise ni da uvodite pp - veca je bruka da ga sad uvedete nego da ga nikada ne uvedete - strasno!!!!

paja

pre 11 godina

sine nema od toga nista, i mrmot zna, DOSTA VISE sa podmetanjima, te kanal do soluna, te autoput, te ovo te ono. Znamo sta ce da se desi u skoroj buducnosti, nema potrebe da se prsis: vatanje na farmi, aca lukas na marakani, nove istrage..., a za gradjane? pa više cene.

Drazo S.

pre 11 godina

Paypal nudi neku vrstu garancije za kupca, ali taj servis nije besplatan. Paypal na Ebay nudi kupcima proviziju da bi ih namamili da plaćaju preko paypal, a proviziju plaća prodavac. U svim drugim transakicaja koje nemaju veze sa Ebay plaća kupac proviziju. Što znači da je neko u Srbiji kasirao debelu proviziju od paypal. Pa ako je to i država treba da se zna, ali bojim se da je u nekom privatnom dzepu ta provizija završila!!

Web Developer

pre 11 godina

Svakih par meseci ista prica.

A i kad bude napokon dosao bice samo za slanje novca, ko zna koliko godina kasnije ce biti i za primanje.

Svaki mesec dajem 10% Australijancu da primi pare mojih klijenata na njegov PayPal pa onda on meni posalje na moj Moneybookers odakle ja saljem u banku.

Nije problem u Paypalu

pre 11 godina

Nema od toga ništa, nismo promenili zakone koje je donela neokomunistička crvena kamarila na čelu sa Đelićem, Labusom i Dinkićem u cilju da novac građana Srbije ostao pod apsolutnom kontrolom.

Bezdno

pre 11 godina

Ne verujem ja ovome. Dok ne izadje i ne kaže "Državna sekretarka za digitalnu agendu" Jasna Matić da oni dolaze, od toga nema ništa. Pa jel lepo rekla žena još pre 5 godina kad je bila ministarka, da sledeće godine Pay dolazi. Pa valjda ona zna. Ali prvo da mi napravimo kanal do Grčke, koridor 10, da izvadimo nikal i naftu iz uljnih škriljaca, dovedemo još dva proizvodjača auta i Ikeu. Da krenu ruski vozovi 200 na sat, ma neće nam ni trebati PayPal.

belle

pre 11 godina

@loco

Ja sam svoju poslednju porudzbinu sa interneta planski rasporedila u cetiri odvojene posiljke, nadajuci se da nece bas SVE CETIRI biti ukradene.

Pogodi? SVE CETIRI su ukradene!

Ne znam sta si narucivao, ali verovatno sadrzina tvog paketa nije bila interesantna radnicima/radnicama na carini. Mojim haljinama su se svakako obradovale.

legenda

pre 11 godina

@(dr, 3. april 2013 17:10)
Nema ga ni u Crnoj Gori. Pretpostavljam da su u pitanju neki restriktivni zakoni iz komunističkih dana koji se iz nekog razloga ne mijenjaju. Inače, u CG je tek odnedavno omogućeno slanje novca Western Union-om, do skora je bilo moguće samo primanje.

pre-press superoperater

pre 11 godina

Sta znaci konkretno: "a vremenom i opciju da gradjani Srbije prodaju svoju robu i usluge"!? Pa meni to treba! Da zaboravim jednom za uvek ove nase: biznismene, menadjere, privrednike...sve...

Rock

pre 11 godina

Koja to drzava jos pregovara sa Paypal-om? Moraju lopovi da vide koliko ce para da uzmu tom jadnom narodu u Srbiji. Kupujem od 2006 sa paypalom na svim sajtovima i ebay-u osim Amazona. Nek vam je srecno. Pozdrav is USA.

Ivan

pre 11 godina

www.aliexpress.com
Sve sto poručite do 100$ nema carinu. Ja sam kupio patike isporuka besplatna jedino sto se ceka oko mesec dana da stignu. Pogledajte ovaj sajt, ima veci obrt novca nego ebay i amazon zajedno, a ima isporuke za Srbiju.

Aleksa

pre 11 godina

Posao oko PayPal-a mora da se završi jer je prosto sramota da spadamo u grupu država koje ne podržavaju PayPal sistem, a broj tih država je jednocifren. Ipak, bez regulisanih carinskih uredbi i smanjenja nameta, prosečnom korisniku PayPal ništa neće značiti ako ga država "odalami" po novčaniku na ime "globe".

Ljuba

pre 11 godina

PayPal je samo jedan od stotine servise za laksi izvoz i uvoz artikala iz bilo koje zemlje sveta u bilo koju drugu ili dvadeset osmu zemlju sveta.SA PayPal-om i agresivnom ali jednostavnom edukacijom svih mladih ljudi i porodica bez posla koji mogu nesto poceti u Srbiji bi dovelo da zemlja moze poceti izvoziti ne za dinare vec samo za evre i dolara 99,99% stranim naruciocima.

Tu je fora jer drzava ti neda da prodas strancu niti da uvezes sirovine od stranca.Uvozno-izvozni lobi je toliko jak da samo mozes da spakuje kofere iz Srbije i sa tim parama sto si planirao da pocnes neki biznis se preselis u neku normalnu pravnu drzavu koja je jeftina za zivot a omogucuje nesmetanu slobodnu trgovinu.

Srbija je zadnja rupa na svirali ljudima koji zive u Srbiji se svakog dana ispira mozak "Samo sto nije strpite se jos malo evo sad ce nije do nas onaj koci ovaj koci".

Koci uvozno-izvozni lobi.Jer onda niko od njih uvoznika ne bi kupovao a izvoznici bi ostali bez jeftine radne snage i jeftinih proizvoda koje dobijaju od takoreci totalno nepismenog i izolovanog naroda koji zivi u Srbiji.Bez zelje da vredjam bilo koga.

Rango

pre 11 godina

Kako li ce Srbija postati lider bas me zanima...??? Tek dogovaraju paypal samo za kupovinu, pa kada prodje par godina onda ce uključiti opciju primanja novaca... do tada ce sve ostale zemlje otići daleko naprijed, posebno Hrvatska, ali i Bosna, koja ima paypal već 9 godina, a zadnje dvije godine moguće je i primati novac, a ne samo slati/kupovati... Te priče o Srbijanskom liderstvu su tu samo da zamažu oči velikoj polupismenoj većini koja u njih moze povjerovati... ljudi daj se osvijestite! Preuzmite stvar u svoje ruke!

Predrag

pre 11 godina

Uskoro u Srbiji novi sistem za naplatu i zaobilazenje PayPala i nase vlasti koja uporno brani tajkune !

Ovde drzava nece moci nista da uradi po tom pitanju a detaljno ce biti objasnjeno kako da za 1 dan krenete sa biznisom.

Sir Oliver

pre 11 godina

"U januaru ste rekli lova u aprilu, od tog obecanja je proslo godinu dana. NEMOJ DA ME LAZETE VISE! Pare na sunce ili ode kuca!" kako ih nije sramota da nas ovako lazu. PayPala nema jer drzava ne da.

Bash Chelik

pre 11 godina

Ljudi, pa u tekstu lepo i pise da ce preko PayPal-a u pocetku (nekih 50-ak godina), biti moguce samo trosenje para (kojih btw nema). :D

Ali hajde da docekamo makar i to, valjda ce posle par godina moci i da se vrsi uplata na racun tj. da se zaradjuje malo (naravno, uz neki bezobrazno razrezan porez od strane nase vlasti). Tacno je da postoje alternativni servisi kao sto su MoneyBookers i slicni, ali je jako mali broj (u poredjenju sa PayPal-om) ljudi koji tim servisima i "veruju".

hendrix

pre 11 godina

eto cim se narod zapita kada ce pp, dobijemo odgovor. Sledeci put ga pomenu tek kada se mi opet zapitamo. I uvek ce tako za par meseci :-)

dejan

pre 11 godina

Problem paypala i ebay i drugih sajtova za online trgovinu je kompleksan u Srbiji. Prvo i ono najbolnije za drzavu i njene privilegovane tajkune ce biti sto vise nece biti uvoznickog lobija i nece se vise placati duplo u Srbiji ono sto sa postarinom moze da se naruci preko ebay. Bilo da je tehnika, garderoba, auto delovi auto delovi itd. Drugi problem je sto bi se prepolovila mpotrosnja u shoping molovima i pola radnji po Srbiji bi se pozatvaralo sigurno. Treci, i mozda najveci problem je kradja posiljki iz poste. Imam paypal vec 10 goidna i stalno anrucujem sebi sta mi treba i svaki sedmi paket mi negde "zaluta". Obicno prodavci sa ebay hoce da nadomeste gubitak ali ebay sigurno nece da trpi taj javasluk jel masu puta i oni pokrivaju ako nesto ne stigne. I za kraj, oni koji tvrde da nam ne treba paypal nemaju pojma o cemu pricaju. Neka odu na ebay, napisu sta im treba, na engleskom, i neka uporede cene i shvate da moze da se nadje deo za svemirsku letelicu ako nekom treba!

ne pucaj ja sam

pre 11 godina

dok nekom od ovih na vlasti ne bude potrsban paypal necemo ga ni dobiti. madlim dobijamo ga mi od njih vec godinama ali nikako paypal...

Intelektualna Srbija

pre 11 godina

Kupovina preko interneta nije sigurna.
(Dejan, 3. april 2013 17:50)

U pravu si hahahah.
Ali je zato primanje para za umne ljude koji prodaju svoje usluge sirom sveta sigurno .
A ti i dalje veruj da je to svetska zavera :)

Ljuba

pre 11 godina

Jedino sto moze pomoci svim nasim preduzetnicima,porodicama bez posla i indviduama zeljnim izvoza kako proizvoda tako i usluga je pandan odnosno paralela PAyPal-u koji se zove"Payoneer" koji je i uveden za zemlje treceg sveta kao sto je Srbija bez zelje da vredjam bilo koga.
1.Sistem ide tako sto se registrujes na njigovom sajtu i otvoris nalog.
2.Po registracija za cirka 15-30 dana najkasnije stize besplatna Payoneer prepaid master card na Vasoj adresi direktno iz USA odnosno iz njihovog sedista u Njujorku.
3.Verifikujes karticu za podizanje gotovine na domacim bankomatima od buducih uplata preko PayPal-a.
4.Verifikacija dobijene kartice je besplatna i zavrsava se istoga dana.
5.Posalju ti email da im skeniras pasos ako si individua ili resenje o firmi i registraciji prevedeno na Engleski i fotokopija pasosa vlasnika Frime.
6.Dobijes virtuelni US bankovni racun.Sta je to "Virtelni US bankovni racun".E pa to je da bi se doskocilo domacim lopurdama i domacoj vlasti."Payoneer" u svoje ime otvara na PayPal-u US virtual bank account odnosno "Virtuelni US bankovni racun" i dobijas routing number i Swift kao da si otisao za USA i tamo otvorio racun ali je vlasnik racuna PAyoneer,ne ti ili tvoja firma.

Sid

pre 11 godina

Da bi dosao Pay Pal u Srbiju drzava mora da promeni set zakona o platnom prometu jer nista slicno nije predvidjeno u okviru sadasnjih zakona. Pay Pal kao i Ikea, toliki o tome.

Milojko

pre 11 godina

E dok se vi smislite ja sam Bosanac i Hrvat iz Beograda koji
opusteno koristi PP usluge vise godina :)
Za one kojima nije jasno o cemu pricam:
-Otvorite PP i u mestu iz koje ste drzave stavite jednu od ove dve navedene
-Uzmete neku od deviznih kartica
-Kao grad navedete Beograd
-Kada kupujete sa interneta prodavcu ostavite tacne podatke
Dosta moze da pomogne i entropay(mada deru sa provizijama)

Perica

pre 11 godina

[link]
Sve sto poručite do 100$ nema carinu. Ja sam kupio patike isporuka besplatna jedino sto se ceka oko mesec dana da stignu. Pogledajte ovaj sajt, ima veci obrt novca nego ebay i amazon zajedno, a ima isporuke za Srbiju.
(Ivan, 4. april 2013 06:14)

Pogresio si prijatelju. 50evra je granica za carinjenje

HrvatZG

pre 11 godina

ne valja ti ducan s linka - aliexpress...Google Nexus 4 smartfon primjerice na eBayu stoji sa ekspresnom postarinom za nase podrucje 395 americkih dolara, dok je isti takav (govorimo o oba najjefinija) na aliexpressu 518 dolara sa postarinom. i to ga prodaje prodavac sa losim ratingom (96). kako god, slicni telefoni kostaju 2x vise na ovim prostorima (ne znam kako kod vas, ali nexusa 4 nema u redovnoj prodaji, samo po oglasnicima). sto se aliexpressa tice, neke proizvode niti nema jos u ponudi, kao neke nove modele fotoaparata, a dalje nisam niti gledao. Skuplje proizvode bi se pored kupovine sa eBaya eventualno isplatilo uzimati i sa nekih sajtova za veleprodaju, posto proizvodjaci vole slati samplove, primjerice tablet racunala i slicno ali salju iskljucivo ekspresnom postom, koja je ionako i pozeljna za skuplji proizvod. u tom slucaju cijene znaju biti i nize nego one na eBayu, gdje prodavaci ionako uzimaju od tih istih proizvodjaca/tvornica pa preprodaju robu (to je dakle druga ruka, iako proizvodjaci znaju i direktno prodavati na eBayu svoje proizvode)

Komentar

pre 11 godina

Pa da ponovim ono sto sam rekao vec bezbroj puta na temu PayPala: mislim da se problemom PayPala u Vladi Srbije bave pogresni ljudi. Dolazak PayPala nije tehnicko ili tehnolosko pitanje, a jos manje problem saobracaja i telekomunikacija! PayPal nece da posluje sa Srbijom zato sto mu srpski zakoni i propisi NBS iz oblasti deviznog poslovanja to ne dozvoljavaju. Tacka. Da bi PayPal dosao najpre treba preraditi Zakon o Narodnoj banci i Zakon o deviznom poslovanju, a potom i propise NBS o racunima gradjana u inostranstvu, deviznom platnom prometu ... AKo niste znali, iz Srbije mozete po vazecim propisima da iznesete 10000 evra u gotovini. Ali ako te iste pare zelite da prebacite preko banke morate da prilozite PROFAKTURU robe ili usluga iz inostranstva. Pri tome ne smete da kupujete strane hartije od vrednosti (obveznice, deonice itd.), ne smete da placate troskove nekretnine u inostranstvu, niti da prebacite pare na neciji privatni racun. Pa cak ni na sopstveni. Tako vam se moze desiti da pare zaradjene u Srbiji ne mozete da prebacite na svoj inostrani racun, kao u svim ostalim normalnim zemljama. Dinkic prica pricu o sprecavanju pranja novca ... a mafija novac ne da pere, ma hiljade finansijskih ves-masina rade u paraleli samo tako. A obican narod mora da se zlopati. E pa vidite: PayPal zeli cistu situaciju. Nece da radi ispod zita i da bude povlacen po srpskim sudovima za to. Onog momenta kada se te barijere budu srusile, eto nama PayPala u Srbiji bez problema!