Aktuelno

Nedelja, 31.03.2013.

12:04

Vreme je za prolećno čišćenje računara!

Izvor: B92

Vreme je za proleæno èišæenje raèunara! IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

expert

pre 11 godina

Ako dugo nije čišćeno, tj. ako je prašina pomešana sa masnoćom i skorela, nikakav kompresovani vazduh tu ne pomaže. Nego lepo valja rastaviti na delove i očistiti svaki ponaosob.

softtroll

pre 11 godina

@Aleksandar: Ne smem da se reklamiram, ali moja firma ne lepi nalepnice. To je idiotski. Ako je covek platio svoju masinu, to je onda njegova masina i mi nemamo sta da lepimo te garantne nalepnice. Ako misle na garanciju, uvek se moze proveriti da li je neko napravio kurslus. I ja kad vidim te nalepnice pobenavim. A najgore je kad oni jadni radnici u servisu moraju da izmisljaju price zasto to nije glupo. A o poslu da ne pricam, neko hoce da ocisti masinu, ubaci obican HDD ili pak da vidi hardver koji je platio, crvc, salji ga u servis. :/ Blago receno, idiotizam.

drLaki

pre 11 godina

Ne zaboravite da blokirate ventilatore sa nekom olovkom ili stapicem pri izduvavanju.
RRazlog: Pri duvanju fenom ili kompresorom, ventilatori u kompjuteru se okrecu brze nego kad normalno rade i to moze dovesti do ostecenja biksne ili lezaja ventilatora.

sudo:Andreja

pre 11 godina

Za najtemeljnije čišćenje računarskih komponenti od virusa preporučujem temeljno pranje mlakom vodom i tušem u kadi. Prethodno isključite napajanje.

deki

pre 11 godina

Objasnite to ovim firmmam koje lepe nalepnice na kuciste. Mislim da smo mi jedini koji jos to radimo. Pa kako da se ocisti kompjuter, a da se ne zezne "garancija"? Ja nisam kupio garanciju na komp, meni proizvodjac delova daje garanciju preko uvoznika, distributera i oficijalnog servisera. To sto oni sklapaju kompove i lepe svoje neke etikete, neka im je na casti, cisto da nama pokazu, kako znaju da sklope komponente. Bravo za takve prodavnice. (Aleksandar, 31. mart 2013 22:19)
Nemoj kupovati kod njih, ja sam davno kupio komp pa I nemam vise garanciju ali kad sam kupovao bas sam pitao jel mogu da otvaram, rekli su mi da, garancija je na komponente sme da se otvara. Tako da ima ih raznih

fazzi

pre 11 godina

Sto se tice tastature, cistim je tako sto skinem gornji deo sa tipkama i istusiram je. Onda naspem vode i malo deterdzenta jer ima oblik kadice i voda se zadrzava. A onda starom cetkicom cetkicom za zube operem prostor izmedju tipki. I sija se kao nova.

druid

pre 11 godina

kod virusa jedino on boot scaning daje sigurne rezultate, ili AV na bootabilnom cd-u. to ne znaci da na komp. ne treba da bude antivirusna app. kod windoza naravno. Linuxashi nemaju tih problema.

malcolmX

pre 11 godina

Slobodno mozete usisivacem, najefikasnije i najbolje odstrani prasinu, ja to radim godinama i nikad nemam problem, zasto moramo oko svega filozofirati i traziti neka "specijalna" sredstva?

Aleksandar

pre 11 godina

Objasnite to ovim firmmam koje lepe nalepnice na kuciste. Mislim da smo mi jedini koji jos to radimo. Pa kako da se ocisti kompjuter, a da se ne zezne "garancija"? Ja nisam kupio garanciju na komp, meni proizvodjac delova daje garanciju preko uvoznika, distributera i oficijalnog servisera. To sto oni sklapaju kompove i lepe svoje neke etikete, neka im je na casti, cisto da nama pokazu, kako znaju da sklope komponente. Bravo za takve prodavnice.

vf

pre 11 godina

Usisivac se ne koristi jer stvara staticki elektricitet od koga mozete posle da se pozdravite s racunarom.
(Igor, 31. mart 2013 17:44)
Čistio sam ga 100 puta usisivačem i isto toliko se pozdravio sa njim, ali evo još uvek radi...

Владимир

pre 11 godina

Комп нисам чистио 8 година, тј. откако сам га купио...
Осим што је пре неку годину постао бучнији (претпостављам због прљавштине на вентилатору), немам никаквих проблема.
Тастатуру обришем и чистим, за остало не бринем.

CTPAX

pre 11 godina

Baš sam razmišljao ovih dana da odnesem laptop u servis da ga očiste od prašine...Taman ste me podsetili.Dešava mi se kad duže igram neke zahtevnije igre da se zagreje grafička na 104 stepena (ovih rihterovih :-D) i dolazi do pada frejmova tjs. seckanja. Dolazi leto i vrućine, ako ne očistim upaliće se :-) Što se tiče programa, koristim samo avast već nekih 7-8 godina i nemam problema ali i znam šta treba "skidati" sa neta a šta ne.

dzigi

pre 11 godina

Iz boce izlazi tečnost/kapljice ako se boca drži pod nekim uglom ili naopako. Mora strogo da se drži uspravno a se cevčica da savija po potrebi.

Mr. Good

pre 11 godina

Ocistitie viruse? Koji su to virusi na linuxu? Mozda jedino malo da prekontrolisemo outcome traffic zbog nekog rootkita (sanse 1:1000000), ali ako je firewall lepo konfigurisan mirni smo narednih godinu dana, anyway ko bi mene ciljano napao?

Baki

pre 11 godina

Ja imam jedan stari komp koji redovno koristi moj ćale. Kupljen je krajem 2004 i nikad ga nisam čistio. Nikad se nije kvario iako nije brand komp već ručno sastavljen sa Celeron procesorom. Samo se jednom se desilo da nije hteo da radi hd, ali je bilo dovoljno samo izvaditi i ponovo prikačiti ide kabl koji se razlabavio i sve je bilo ok. Pre će komp zastariti, nego sto ce se pokvariti.

pustinjak

pre 11 godina

Što se tiče prašine može da pomogne i pumpa za bajs ili ona za naduvavanje dušeka i ostalih letnjih stvarčica.
Za sistem-Revo uninstaler pro i PC tools Performance toolkit
Za viruse-pazite kud se "krećete" :)

Igor

pre 11 godina

Ako se vas laptop previse greje nikako ne preporucujem da se duva kompresorom. Time mozete samo nagurati tepih prasine, koji se nakupio na rebrima, direktno u peraja ventilatora i totalno blokirati njegovo okretanje. Veca steta nego korist. Kompresor koristiti samo ako se njime sluzite veoma redovno, na po mesec dva, dok se prasina jos nije nakupila u vecim kolicinama. U suprotnom strucno lice treba da rasturi laptop i lepo ga ocisti od natalozene prasine.

enter

pre 11 godina

Da ovo sa kompresorom ne zvuči loše, i odneti to kod vulkanizera ili na benzinsku pumpu.
Pravo pitnje jačina u barima? Da li neko može da preporuku.

djole

pre 11 godina

Mogu da se nađu po prodavnicama električne pumpe za dušeke koje imaju 3 različita nastavka. Sjajna stvar za čišćenje prašine. Naravno bolje je preko kompresora ali je to skupo i veliko.
Isto može da se koristi i za produvavanje tastature. Isto tako nije loše i okupati tastaturu, tj rastaviti je i oprati samo onaj deo gde su tipke.

Fiju

pre 11 godina

Ako _slucajno_ nemate kompresor u stanu, mozete komp da odnesete i do prvog servisa za automobile ili pranje tepiha i zamolite ih da iskoristite njihov. Samo pozite, ta cuda znaju da daju prejak pritisak vazduha :)

che

pre 11 godina

Probao sa vazduhom u spreju, ali iz tog cuda su i kapljice vode izlazile pa sam presao na modifikovani fen - prikacio sam mu nastavak koji mu suzava otvor tako izbacuje veoma jak mlaz vazduha.
Celo kuciste se brzo ocisti s tim (+ usisivac, krpa, stapici za usi).

dzigi

pre 11 godina

Kompresovani vazduh = komprimovani vazduh u bocama. Pa lepo cevčica i može da se izduva prašina i iz samog procesora ;) Ukoliko ima dosta prašine, preporučujem uključen usisivač na drugoj strani, da vam se ne razleti sve po stanu.

NeoM

pre 11 godina

Citam tekst i dodjem do dela "Uklonite viruse: Racunar skenirajte..." i razmisljam "cime bre da skeniram tastaturu?" hahaha. Sto je babi milo... :)
Inace imam Phenom x4 840 koji je veoma hladam ali komp nisam cistio sigurno god. dana. Pustim neku igru i cap ugasi se komp. Ja mislim neki bag u igri. Probam opet ono isto, dok ne skapiram da treba da ga ocistim. Posle rastavljanja i ciscenja cpu radi u Win-u na neverovatnih 19-20C.

Zaphod

pre 11 godina

Obavljeno prošle nedelje. Vazduh u spreju pod pritiskom ima da se nabavi na par sajtova u Srbiji, naručivao sam već, oko 250-400 dinara zavisi od zapremine. Da ne ostavljamo linkove ovde, google će pomoći.

Marko

pre 11 godina

Ko u stanu ima kompresor? Za kucnu radinost jedini izbor su krpa i stapici za usi, eventualno usisivac, ali on ne moze sve pokupiti. Kod odredjenih tipova hladnjaka prasina se izmedju rebara moze ocistiti jedino kompresorom (koji nemate) ili pranjem. Pre rastavljanja kompjutera na youtube-u pogledajte uputstvo za skidanje kulera za vas tip procesora, odnosno podnozja maticne ploce, a za kuler na grafickoj vam ne treba uputstvo. Ventilatori se naravno ne peru (samo stapici za usi i duvanje iz pluca da ode prasina oko lezaja), samo se pere alu/bakarni blok. Bilo bi veoma pozeljno, ili cak neophodno, nezno sastrugati ostatke termalne paste sa hladnjaka i procesora i staviti novu pastu (par stotina dinara trosak). Moze se desiti da vam procesor bude hladniji i za 10+ stepeni kad sve to uradite. Samim tim produzavate mu vek i smanjujete buku posto se ventilator sporije vrti. Sve to uraditi i na grafickoj kartici. I ako imate veoma bucne ventilatore mozete ih zameniti ako vas nervira buka.
Potrebno je paziti da srafcigerom (a i kompresorom, ako ga imate) ne ostetite komponente, dovoljno je milimetar zagrebati po maticnoj ploci i da prekinete vodove - unistite plocu. Ko bas nema pojma neka se dodatno raspita na strucnim forumima da ne bi nesto pogresio. Mogla bi i redakcija da se vise potrudi oko ovakvih tema. Pravo je osvezenje videti clanak koji ljudima moze biti koristan, umesto gomile bespotrebnih tabloidnih clanaka o prodaji Apple i Samsung telefona.

code381

pre 11 godina

Revo Uninstaller ne moze detaljno ukloniti ostatke programa ako preko njega niste vrsili samu instalaciju pa onda nema log instalacije na osnovu koje bi znao sta i gde je sve instalirano. Ovu opciju ima samo Revo Unistaller PRO dok free verzija nema i ona ce samo delimicno ukolniti ostatke.

Bijeljina

pre 11 godina

Ja svoj cistim svaka 2-3 mjeseca, ali kad je komp star i nece vise da crkne. Stavio sam i jos jedan kuler (onaj za laptop) posto se grije, ali sad je dobar, ma vala da oce crci vise da se osevabimo i on i ja ;-)

Marko

pre 11 godina

Ko u stanu ima kompresor? Za kucnu radinost jedini izbor su krpa i stapici za usi, eventualno usisivac, ali on ne moze sve pokupiti. Kod odredjenih tipova hladnjaka prasina se izmedju rebara moze ocistiti jedino kompresorom (koji nemate) ili pranjem. Pre rastavljanja kompjutera na youtube-u pogledajte uputstvo za skidanje kulera za vas tip procesora, odnosno podnozja maticne ploce, a za kuler na grafickoj vam ne treba uputstvo. Ventilatori se naravno ne peru (samo stapici za usi i duvanje iz pluca da ode prasina oko lezaja), samo se pere alu/bakarni blok. Bilo bi veoma pozeljno, ili cak neophodno, nezno sastrugati ostatke termalne paste sa hladnjaka i procesora i staviti novu pastu (par stotina dinara trosak). Moze se desiti da vam procesor bude hladniji i za 10+ stepeni kad sve to uradite. Samim tim produzavate mu vek i smanjujete buku posto se ventilator sporije vrti. Sve to uraditi i na grafickoj kartici. I ako imate veoma bucne ventilatore mozete ih zameniti ako vas nervira buka.
Potrebno je paziti da srafcigerom (a i kompresorom, ako ga imate) ne ostetite komponente, dovoljno je milimetar zagrebati po maticnoj ploci i da prekinete vodove - unistite plocu. Ko bas nema pojma neka se dodatno raspita na strucnim forumima da ne bi nesto pogresio. Mogla bi i redakcija da se vise potrudi oko ovakvih tema. Pravo je osvezenje videti clanak koji ljudima moze biti koristan, umesto gomile bespotrebnih tabloidnih clanaka o prodaji Apple i Samsung telefona.

vf

pre 11 godina

Usisivac se ne koristi jer stvara staticki elektricitet od koga mozete posle da se pozdravite s racunarom.
(Igor, 31. mart 2013 17:44)
Čistio sam ga 100 puta usisivačem i isto toliko se pozdravio sa njim, ali evo još uvek radi...

Aleksandar

pre 11 godina

Objasnite to ovim firmmam koje lepe nalepnice na kuciste. Mislim da smo mi jedini koji jos to radimo. Pa kako da se ocisti kompjuter, a da se ne zezne "garancija"? Ja nisam kupio garanciju na komp, meni proizvodjac delova daje garanciju preko uvoznika, distributera i oficijalnog servisera. To sto oni sklapaju kompove i lepe svoje neke etikete, neka im je na casti, cisto da nama pokazu, kako znaju da sklope komponente. Bravo za takve prodavnice.

Zaphod

pre 11 godina

Obavljeno prošle nedelje. Vazduh u spreju pod pritiskom ima da se nabavi na par sajtova u Srbiji, naručivao sam već, oko 250-400 dinara zavisi od zapremine. Da ne ostavljamo linkove ovde, google će pomoći.

Bijeljina

pre 11 godina

Ja svoj cistim svaka 2-3 mjeseca, ali kad je komp star i nece vise da crkne. Stavio sam i jos jedan kuler (onaj za laptop) posto se grije, ali sad je dobar, ma vala da oce crci vise da se osevabimo i on i ja ;-)

Igor

pre 11 godina

Ako se vas laptop previse greje nikako ne preporucujem da se duva kompresorom. Time mozete samo nagurati tepih prasine, koji se nakupio na rebrima, direktno u peraja ventilatora i totalno blokirati njegovo okretanje. Veca steta nego korist. Kompresor koristiti samo ako se njime sluzite veoma redovno, na po mesec dva, dok se prasina jos nije nakupila u vecim kolicinama. U suprotnom strucno lice treba da rasturi laptop i lepo ga ocisti od natalozene prasine.

code381

pre 11 godina

Revo Uninstaller ne moze detaljno ukloniti ostatke programa ako preko njega niste vrsili samu instalaciju pa onda nema log instalacije na osnovu koje bi znao sta i gde je sve instalirano. Ovu opciju ima samo Revo Unistaller PRO dok free verzija nema i ona ce samo delimicno ukolniti ostatke.

che

pre 11 godina

Probao sa vazduhom u spreju, ali iz tog cuda su i kapljice vode izlazile pa sam presao na modifikovani fen - prikacio sam mu nastavak koji mu suzava otvor tako izbacuje veoma jak mlaz vazduha.
Celo kuciste se brzo ocisti s tim (+ usisivac, krpa, stapici za usi).

Baki

pre 11 godina

Ja imam jedan stari komp koji redovno koristi moj ćale. Kupljen je krajem 2004 i nikad ga nisam čistio. Nikad se nije kvario iako nije brand komp već ručno sastavljen sa Celeron procesorom. Samo se jednom se desilo da nije hteo da radi hd, ali je bilo dovoljno samo izvaditi i ponovo prikačiti ide kabl koji se razlabavio i sve je bilo ok. Pre će komp zastariti, nego sto ce se pokvariti.

dzigi

pre 11 godina

Kompresovani vazduh = komprimovani vazduh u bocama. Pa lepo cevčica i može da se izduva prašina i iz samog procesora ;) Ukoliko ima dosta prašine, preporučujem uključen usisivač na drugoj strani, da vam se ne razleti sve po stanu.

Fiju

pre 11 godina

Ako _slucajno_ nemate kompresor u stanu, mozete komp da odnesete i do prvog servisa za automobile ili pranje tepiha i zamolite ih da iskoristite njihov. Samo pozite, ta cuda znaju da daju prejak pritisak vazduha :)

CTPAX

pre 11 godina

Baš sam razmišljao ovih dana da odnesem laptop u servis da ga očiste od prašine...Taman ste me podsetili.Dešava mi se kad duže igram neke zahtevnije igre da se zagreje grafička na 104 stepena (ovih rihterovih :-D) i dolazi do pada frejmova tjs. seckanja. Dolazi leto i vrućine, ako ne očistim upaliće se :-) Što se tiče programa, koristim samo avast već nekih 7-8 godina i nemam problema ali i znam šta treba "skidati" sa neta a šta ne.

NeoM

pre 11 godina

Citam tekst i dodjem do dela "Uklonite viruse: Racunar skenirajte..." i razmisljam "cime bre da skeniram tastaturu?" hahaha. Sto je babi milo... :)
Inace imam Phenom x4 840 koji je veoma hladam ali komp nisam cistio sigurno god. dana. Pustim neku igru i cap ugasi se komp. Ja mislim neki bag u igri. Probam opet ono isto, dok ne skapiram da treba da ga ocistim. Posle rastavljanja i ciscenja cpu radi u Win-u na neverovatnih 19-20C.

pustinjak

pre 11 godina

Što se tiče prašine može da pomogne i pumpa za bajs ili ona za naduvavanje dušeka i ostalih letnjih stvarčica.
Za sistem-Revo uninstaler pro i PC tools Performance toolkit
Za viruse-pazite kud se "krećete" :)

enter

pre 11 godina

Da ovo sa kompresorom ne zvuči loše, i odneti to kod vulkanizera ili na benzinsku pumpu.
Pravo pitnje jačina u barima? Da li neko može da preporuku.

djole

pre 11 godina

Mogu da se nađu po prodavnicama električne pumpe za dušeke koje imaju 3 različita nastavka. Sjajna stvar za čišćenje prašine. Naravno bolje je preko kompresora ali je to skupo i veliko.
Isto može da se koristi i za produvavanje tastature. Isto tako nije loše i okupati tastaturu, tj rastaviti je i oprati samo onaj deo gde su tipke.

Mr. Good

pre 11 godina

Ocistitie viruse? Koji su to virusi na linuxu? Mozda jedino malo da prekontrolisemo outcome traffic zbog nekog rootkita (sanse 1:1000000), ali ako je firewall lepo konfigurisan mirni smo narednih godinu dana, anyway ko bi mene ciljano napao?

softtroll

pre 11 godina

@Aleksandar: Ne smem da se reklamiram, ali moja firma ne lepi nalepnice. To je idiotski. Ako je covek platio svoju masinu, to je onda njegova masina i mi nemamo sta da lepimo te garantne nalepnice. Ako misle na garanciju, uvek se moze proveriti da li je neko napravio kurslus. I ja kad vidim te nalepnice pobenavim. A najgore je kad oni jadni radnici u servisu moraju da izmisljaju price zasto to nije glupo. A o poslu da ne pricam, neko hoce da ocisti masinu, ubaci obican HDD ili pak da vidi hardver koji je platio, crvc, salji ga u servis. :/ Blago receno, idiotizam.

dzigi

pre 11 godina

Iz boce izlazi tečnost/kapljice ako se boca drži pod nekim uglom ili naopako. Mora strogo da se drži uspravno a se cevčica da savija po potrebi.

malcolmX

pre 11 godina

Slobodno mozete usisivacem, najefikasnije i najbolje odstrani prasinu, ja to radim godinama i nikad nemam problem, zasto moramo oko svega filozofirati i traziti neka "specijalna" sredstva?

Владимир

pre 11 godina

Комп нисам чистио 8 година, тј. откако сам га купио...
Осим што је пре неку годину постао бучнији (претпостављам због прљавштине на вентилатору), немам никаквих проблема.
Тастатуру обришем и чистим, за остало не бринем.

sudo:Andreja

pre 11 godina

Za najtemeljnije čišćenje računarskih komponenti od virusa preporučujem temeljno pranje mlakom vodom i tušem u kadi. Prethodno isključite napajanje.

drLaki

pre 11 godina

Ne zaboravite da blokirate ventilatore sa nekom olovkom ili stapicem pri izduvavanju.
RRazlog: Pri duvanju fenom ili kompresorom, ventilatori u kompjuteru se okrecu brze nego kad normalno rade i to moze dovesti do ostecenja biksne ili lezaja ventilatora.

fazzi

pre 11 godina

Sto se tice tastature, cistim je tako sto skinem gornji deo sa tipkama i istusiram je. Onda naspem vode i malo deterdzenta jer ima oblik kadice i voda se zadrzava. A onda starom cetkicom cetkicom za zube operem prostor izmedju tipki. I sija se kao nova.

expert

pre 11 godina

Ako dugo nije čišćeno, tj. ako je prašina pomešana sa masnoćom i skorela, nikakav kompresovani vazduh tu ne pomaže. Nego lepo valja rastaviti na delove i očistiti svaki ponaosob.

deki

pre 11 godina

Objasnite to ovim firmmam koje lepe nalepnice na kuciste. Mislim da smo mi jedini koji jos to radimo. Pa kako da se ocisti kompjuter, a da se ne zezne "garancija"? Ja nisam kupio garanciju na komp, meni proizvodjac delova daje garanciju preko uvoznika, distributera i oficijalnog servisera. To sto oni sklapaju kompove i lepe svoje neke etikete, neka im je na casti, cisto da nama pokazu, kako znaju da sklope komponente. Bravo za takve prodavnice. (Aleksandar, 31. mart 2013 22:19)
Nemoj kupovati kod njih, ja sam davno kupio komp pa I nemam vise garanciju ali kad sam kupovao bas sam pitao jel mogu da otvaram, rekli su mi da, garancija je na komponente sme da se otvara. Tako da ima ih raznih

druid

pre 11 godina

kod virusa jedino on boot scaning daje sigurne rezultate, ili AV na bootabilnom cd-u. to ne znaci da na komp. ne treba da bude antivirusna app. kod windoza naravno. Linuxashi nemaju tih problema.

Владимир

pre 11 godina

Комп нисам чистио 8 година, тј. откако сам га купио...
Осим што је пре неку годину постао бучнији (претпостављам због прљавштине на вентилатору), немам никаквих проблема.
Тастатуру обришем и чистим, за остало не бринем.

Mr. Good

pre 11 godina

Ocistitie viruse? Koji su to virusi na linuxu? Mozda jedino malo da prekontrolisemo outcome traffic zbog nekog rootkita (sanse 1:1000000), ali ako je firewall lepo konfigurisan mirni smo narednih godinu dana, anyway ko bi mene ciljano napao?

Bijeljina

pre 11 godina

Ja svoj cistim svaka 2-3 mjeseca, ali kad je komp star i nece vise da crkne. Stavio sam i jos jedan kuler (onaj za laptop) posto se grije, ali sad je dobar, ma vala da oce crci vise da se osevabimo i on i ja ;-)

CTPAX

pre 11 godina

Baš sam razmišljao ovih dana da odnesem laptop u servis da ga očiste od prašine...Taman ste me podsetili.Dešava mi se kad duže igram neke zahtevnije igre da se zagreje grafička na 104 stepena (ovih rihterovih :-D) i dolazi do pada frejmova tjs. seckanja. Dolazi leto i vrućine, ako ne očistim upaliće se :-) Što se tiče programa, koristim samo avast već nekih 7-8 godina i nemam problema ali i znam šta treba "skidati" sa neta a šta ne.

Marko

pre 11 godina

Ko u stanu ima kompresor? Za kucnu radinost jedini izbor su krpa i stapici za usi, eventualno usisivac, ali on ne moze sve pokupiti. Kod odredjenih tipova hladnjaka prasina se izmedju rebara moze ocistiti jedino kompresorom (koji nemate) ili pranjem. Pre rastavljanja kompjutera na youtube-u pogledajte uputstvo za skidanje kulera za vas tip procesora, odnosno podnozja maticne ploce, a za kuler na grafickoj vam ne treba uputstvo. Ventilatori se naravno ne peru (samo stapici za usi i duvanje iz pluca da ode prasina oko lezaja), samo se pere alu/bakarni blok. Bilo bi veoma pozeljno, ili cak neophodno, nezno sastrugati ostatke termalne paste sa hladnjaka i procesora i staviti novu pastu (par stotina dinara trosak). Moze se desiti da vam procesor bude hladniji i za 10+ stepeni kad sve to uradite. Samim tim produzavate mu vek i smanjujete buku posto se ventilator sporije vrti. Sve to uraditi i na grafickoj kartici. I ako imate veoma bucne ventilatore mozete ih zameniti ako vas nervira buka.
Potrebno je paziti da srafcigerom (a i kompresorom, ako ga imate) ne ostetite komponente, dovoljno je milimetar zagrebati po maticnoj ploci i da prekinete vodove - unistite plocu. Ko bas nema pojma neka se dodatno raspita na strucnim forumima da ne bi nesto pogresio. Mogla bi i redakcija da se vise potrudi oko ovakvih tema. Pravo je osvezenje videti clanak koji ljudima moze biti koristan, umesto gomile bespotrebnih tabloidnih clanaka o prodaji Apple i Samsung telefona.

enter

pre 11 godina

Da ovo sa kompresorom ne zvuči loše, i odneti to kod vulkanizera ili na benzinsku pumpu.
Pravo pitnje jačina u barima? Da li neko može da preporuku.

druid

pre 11 godina

kod virusa jedino on boot scaning daje sigurne rezultate, ili AV na bootabilnom cd-u. to ne znaci da na komp. ne treba da bude antivirusna app. kod windoza naravno. Linuxashi nemaju tih problema.

Baki

pre 11 godina

Ja imam jedan stari komp koji redovno koristi moj ćale. Kupljen je krajem 2004 i nikad ga nisam čistio. Nikad se nije kvario iako nije brand komp već ručno sastavljen sa Celeron procesorom. Samo se jednom se desilo da nije hteo da radi hd, ali je bilo dovoljno samo izvaditi i ponovo prikačiti ide kabl koji se razlabavio i sve je bilo ok. Pre će komp zastariti, nego sto ce se pokvariti.

Igor

pre 11 godina

Ako se vas laptop previse greje nikako ne preporucujem da se duva kompresorom. Time mozete samo nagurati tepih prasine, koji se nakupio na rebrima, direktno u peraja ventilatora i totalno blokirati njegovo okretanje. Veca steta nego korist. Kompresor koristiti samo ako se njime sluzite veoma redovno, na po mesec dva, dok se prasina jos nije nakupila u vecim kolicinama. U suprotnom strucno lice treba da rasturi laptop i lepo ga ocisti od natalozene prasine.

vf

pre 11 godina

Usisivac se ne koristi jer stvara staticki elektricitet od koga mozete posle da se pozdravite s racunarom.
(Igor, 31. mart 2013 17:44)
Čistio sam ga 100 puta usisivačem i isto toliko se pozdravio sa njim, ali evo još uvek radi...

fazzi

pre 11 godina

Sto se tice tastature, cistim je tako sto skinem gornji deo sa tipkama i istusiram je. Onda naspem vode i malo deterdzenta jer ima oblik kadice i voda se zadrzava. A onda starom cetkicom cetkicom za zube operem prostor izmedju tipki. I sija se kao nova.

Fiju

pre 11 godina

Ako _slucajno_ nemate kompresor u stanu, mozete komp da odnesete i do prvog servisa za automobile ili pranje tepiha i zamolite ih da iskoristite njihov. Samo pozite, ta cuda znaju da daju prejak pritisak vazduha :)

code381

pre 11 godina

Revo Uninstaller ne moze detaljno ukloniti ostatke programa ako preko njega niste vrsili samu instalaciju pa onda nema log instalacije na osnovu koje bi znao sta i gde je sve instalirano. Ovu opciju ima samo Revo Unistaller PRO dok free verzija nema i ona ce samo delimicno ukolniti ostatke.

Zaphod

pre 11 godina

Obavljeno prošle nedelje. Vazduh u spreju pod pritiskom ima da se nabavi na par sajtova u Srbiji, naručivao sam već, oko 250-400 dinara zavisi od zapremine. Da ne ostavljamo linkove ovde, google će pomoći.

pustinjak

pre 11 godina

Što se tiče prašine može da pomogne i pumpa za bajs ili ona za naduvavanje dušeka i ostalih letnjih stvarčica.
Za sistem-Revo uninstaler pro i PC tools Performance toolkit
Za viruse-pazite kud se "krećete" :)

dzigi

pre 11 godina

Kompresovani vazduh = komprimovani vazduh u bocama. Pa lepo cevčica i može da se izduva prašina i iz samog procesora ;) Ukoliko ima dosta prašine, preporučujem uključen usisivač na drugoj strani, da vam se ne razleti sve po stanu.

dzigi

pre 11 godina

Iz boce izlazi tečnost/kapljice ako se boca drži pod nekim uglom ili naopako. Mora strogo da se drži uspravno a se cevčica da savija po potrebi.

NeoM

pre 11 godina

Citam tekst i dodjem do dela "Uklonite viruse: Racunar skenirajte..." i razmisljam "cime bre da skeniram tastaturu?" hahaha. Sto je babi milo... :)
Inace imam Phenom x4 840 koji je veoma hladam ali komp nisam cistio sigurno god. dana. Pustim neku igru i cap ugasi se komp. Ja mislim neki bag u igri. Probam opet ono isto, dok ne skapiram da treba da ga ocistim. Posle rastavljanja i ciscenja cpu radi u Win-u na neverovatnih 19-20C.

che

pre 11 godina

Probao sa vazduhom u spreju, ali iz tog cuda su i kapljice vode izlazile pa sam presao na modifikovani fen - prikacio sam mu nastavak koji mu suzava otvor tako izbacuje veoma jak mlaz vazduha.
Celo kuciste se brzo ocisti s tim (+ usisivac, krpa, stapici za usi).

Aleksandar

pre 11 godina

Objasnite to ovim firmmam koje lepe nalepnice na kuciste. Mislim da smo mi jedini koji jos to radimo. Pa kako da se ocisti kompjuter, a da se ne zezne "garancija"? Ja nisam kupio garanciju na komp, meni proizvodjac delova daje garanciju preko uvoznika, distributera i oficijalnog servisera. To sto oni sklapaju kompove i lepe svoje neke etikete, neka im je na casti, cisto da nama pokazu, kako znaju da sklope komponente. Bravo za takve prodavnice.

malcolmX

pre 11 godina

Slobodno mozete usisivacem, najefikasnije i najbolje odstrani prasinu, ja to radim godinama i nikad nemam problem, zasto moramo oko svega filozofirati i traziti neka "specijalna" sredstva?

expert

pre 11 godina

Ako dugo nije čišćeno, tj. ako je prašina pomešana sa masnoćom i skorela, nikakav kompresovani vazduh tu ne pomaže. Nego lepo valja rastaviti na delove i očistiti svaki ponaosob.

softtroll

pre 11 godina

@Aleksandar: Ne smem da se reklamiram, ali moja firma ne lepi nalepnice. To je idiotski. Ako je covek platio svoju masinu, to je onda njegova masina i mi nemamo sta da lepimo te garantne nalepnice. Ako misle na garanciju, uvek se moze proveriti da li je neko napravio kurslus. I ja kad vidim te nalepnice pobenavim. A najgore je kad oni jadni radnici u servisu moraju da izmisljaju price zasto to nije glupo. A o poslu da ne pricam, neko hoce da ocisti masinu, ubaci obican HDD ili pak da vidi hardver koji je platio, crvc, salji ga u servis. :/ Blago receno, idiotizam.

djole

pre 11 godina

Mogu da se nađu po prodavnicama električne pumpe za dušeke koje imaju 3 različita nastavka. Sjajna stvar za čišćenje prašine. Naravno bolje je preko kompresora ali je to skupo i veliko.
Isto može da se koristi i za produvavanje tastature. Isto tako nije loše i okupati tastaturu, tj rastaviti je i oprati samo onaj deo gde su tipke.

sudo:Andreja

pre 11 godina

Za najtemeljnije čišćenje računarskih komponenti od virusa preporučujem temeljno pranje mlakom vodom i tušem u kadi. Prethodno isključite napajanje.

deki

pre 11 godina

Objasnite to ovim firmmam koje lepe nalepnice na kuciste. Mislim da smo mi jedini koji jos to radimo. Pa kako da se ocisti kompjuter, a da se ne zezne "garancija"? Ja nisam kupio garanciju na komp, meni proizvodjac delova daje garanciju preko uvoznika, distributera i oficijalnog servisera. To sto oni sklapaju kompove i lepe svoje neke etikete, neka im je na casti, cisto da nama pokazu, kako znaju da sklope komponente. Bravo za takve prodavnice. (Aleksandar, 31. mart 2013 22:19)
Nemoj kupovati kod njih, ja sam davno kupio komp pa I nemam vise garanciju ali kad sam kupovao bas sam pitao jel mogu da otvaram, rekli su mi da, garancija je na komponente sme da se otvara. Tako da ima ih raznih

drLaki

pre 11 godina

Ne zaboravite da blokirate ventilatore sa nekom olovkom ili stapicem pri izduvavanju.
RRazlog: Pri duvanju fenom ili kompresorom, ventilatori u kompjuteru se okrecu brze nego kad normalno rade i to moze dovesti do ostecenja biksne ili lezaja ventilatora.