Zdravlje

Petak, 15.03.2013.

20:06

I mišljenje o stresu ubrzava bolest

Čak i razmišljanje o stresu može da oslabi imunološki sistem, nakon čega ljudi postaju podložniji oboljevanju, zaključak je nove studije.

Izvor: Izvor: telegraph.co.uk

Default images

Razmišljanje o negativnim događajima može imati štetan uticaj na ljudsko zdravlje jer povećava nivo zapaljenja u telu, otkrili su istraživači u studiji u kojoj je učestvovalo 34 mlade žene.

Ova zapaljenja su prouzrokovana stresom i odgovorom organizma na traumu i infekcije, a povezana su takođe sa nizom zdravstvenih poremećaja, navodi se u studiji.

Tokom istraživanja svaka žena je trebalo da održi motivacijski govor prilikom kandidature za novi posao pred dva anketara u belim laboratorijskim kaputima, koji nisu pokazivali nikakav emotivni izraz lica.

Od polovine grupe je zatim zatraženo da analiziraju svoj nastup kao zadatak, dok je druga polovina bila zamoljena da razmišlja o neutralnim slikama i aktivnostima, kao što su kupovina ili putovanje brodom.

Nakon toga su naučnici uzeli uzorke krvi i ustanovili da kada su u pitanju učesnice koji su bile zamoljene da razmišljaju o incidentnim situacijama i njihovom prethodnom govoru, njihovi nivoi C-reaktivnog proteina rasli.

C-reaktivni protein je pokazatelj upale tkiva, prvenstveno ga proizvodi jetra i funkcioniše kao osnovni deo imunog sistema prilikom zapaljenja. Prisustvo C-reaktivnog proteina raste u slučaju traume, povrede ili infekcije u telu.

Široko je korišćen kao klinički marker da utvrdi da li pacijent ima neku infekciju, ali i kao odlično sredstvo da se predvidi da li postoji verovatnoća za pojavu bolesti u kasnijoj životnoj dobi.

Naučnici su ovim istraživanjem samo još više učvrstili saznanja da su stresne situacije u direktnoj vezi sa pojavom oboljenja i poremećaja funkcionisanja organizma, kao što su bolesti srca, rak, demencija i neke autoimune bolesti.

Otkriće nije novo, ali je prvo koje je izmerilo direktni efekat stresa u telu i pokazalo da se kod grupe koja je i dalje bila angažovana na motivacionom govoru nivo C-reaktivnog proteina značajno povećao, a da su nakon prestanka aktivnosti nivoi inflamatornih markera rasli čak i više od jednog sata.

U isto vreme grupi koja se fokusirala na druge misli odmah nakon motivacionog govora, nivoi C-reaktivnog proteina su značajno opali i vratili se na normalu.

Ono što su istraživači naročito istakli jeste da su ovime direktno doveli u vezu negativno mišljenje i povećanje šanse za nastanak nekog zdravstvenog poremećaja.

Foto: David Castillo Dominici / freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: