Sreda, 13.03.2013.

19:08

Novi papa: Franja iz Argentine

Kardinal Horhe Mario Bergoljo iz Buenos Ajresa je novi papa. On je prvi papa jezuit ikada. Nosi'e ime Franja.

Izvor: B92

Novi papa: Franja iz Argentine IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

196 Komentari

Sortiraj po:

Filolog

pre 11 godina

Ovi sto trolaju da li je Iva ili IVO ili Franja ili Franjo a sta cemo sa imenom Nikola. Mozda ce neko da ga preimenuje u Nikolo. Tragedija sto sada svi krstena imena Vlada izgovaraju sa Vlade ili Vlado. Narocito novinari. Krsteno ime kosarkaskog trenera Djurovica je Vlada a ne Vlade. I nije tacno da su sve imenice koje se zavrsacvaju na slovo A zenskog roda. Sta cemo na primer sa imenicom DOBA

Imena ne mogu da se preimenuju na jezik drugog naroda. Ako je onaj izgovorio da je novi papa uzeo svesteno ime Francesko onda tako ostaje

Владимир

pre 11 godina

(Mairon, 14. mart 2013 00:28)

То би било у некој бајци у којој се десио неспоразум, где су једни зачарани, други заробљени у највишој кули старог замка...
Заправо су врло крупне разлике у питању, разлике у исповедању вере.
Јер ће се сви греси на овом свету опростити осим хула на Св. Духа- стоји у Писму. (хула на Св. Духа= криво исповедање вере, тј. јерес)

Због културолошких, обичајних, те језичких разлика и постоје помесне цркве. Руска, Јерусалимска, Српска, Цариградска... и остале патријаршије. Које су у молитвеном и богослужбеном општењу.

Учење наших светих отаца је да је римокатоличка црква уствари квазицрква (Св. Јустин Поповић).
А о томе шта значи и колико је опасно подражавати (изигравати) Христов наук имаш у "Идиоту".

Што је лаж ближа истини она је крупнија.

nick

pre 11 godina

Ne kapiram ove tkz Srbe kojima smeta sto je Franja, jer se tako i kaze, uvek se govorilo Sveti Sava, a ne Savo i tako govore i pisu svi nasi episkopi i mitropoliti i s jedne i druge strane Drine. E sad sto su neki u vreme bratstva i jedinstva vise mirisali svoje "susede" nego bracu Srbe to je vec njihov problem. Svim katolicima cestitam izbor novog pape.

skeptik

pre 11 godina

@Kvazimodo Sorabius, 14. mart 2013 01:37)

Ja se izvinjavam, ali u latinskom ne postoji ni slovo Č ni slovo ć. Frančesko je italijanska verzija. kao što je Frensis engleska, Fransoa francuska, Fransisko španska. Nisam 100% siguran, ali mislim da se na latinskom ovo ime piše Frances a izgovara Frankes.

Sa ostatkom teksta se apsolutno slažem. Mada moj stari još uvek govori Ulica Đorđa Vašingtona :)

Katoličkim vernicima čestitam novog papu. Mir svima.

Aca32

pre 11 godina

Nije Franja nego Francisko. Franja je hrvatski narodni prepev imena, kako kod nas Djordje za Georg. Sad zamislite da kazemo npr Djordje Hegel, ili Franjo Goja...

a sad rockn'roll

pre 11 godina

@Borko
Jezuita a papa. Gasnuli su prvo LGBT, protestanti, neistomišljenici unutar katoličke crkve.... Ovo je budući polit komesar a ne svešteno lice. Da je franjevac ili benediktanac to je sasvim druga priča. U krajnjem slučaju to je njihov izbor.

karla

pre 11 godina

Hvala svima vama koji ste čestitali na izboru pape,ne ljutim se na one koji su pisali negativno,radujem se svakom koraku koji vodi ka zbližavanju katoličanstva i pravoslavlja,kršteni smo u Ime istog Gospodina,on je naš Put,Istina i Život.Mir vama i neka vas prati Božji blagoslov ma gdje bili iz dubine srca vam želim svako dobro! pozdrav iz Rijeke!

Kvazimodo Sorabius

pre 11 godina

Čestitke novoizabranom Papi FRANĆESKU.
Oko imena: ZVANIČNI jezik Vatikana je Latinski. Pristojno bi bilo da poštujemo izvorno ime, a to znači, kako je sa balkona i rečeno: Franćesko. Eventualno - Frančesko.
Postoji jezičko pravilo da se lična imena MOGU (a to znači i ne moraju, čak NIJE POŽELJNO, naročito nakon odmakle globalizacije) prevoditi SAMO u slučaju da je prevod NA SVOJ JEZIK (u ovom slučaju - SRPSKI JEZIK) moguće naći ime koje je i DOMAĆE.
Otuda jeste korektno bilo zvati Jovan Pavle, a ne u originalu.
Frančesko nije ime koga ima, makar i u slobodnijem prevodu, nema tog imena u srpskom jeziku niti u originalu niti u verzijama, kao u drugim jezicima, i stoga je SLOVANJE jezika ako se odomaći - "Franjo".
U protivnom bi zagovornici prevoda (ustvari i nije prevod već verzija) Frančesko u Franjo, MORALI govoriti i Jovan Kenedi umesto Džon, Golda Meir u Zlata Meir, Džordž Buš u Đorđe i td.
Batalimo se ćorava posla i poštujmo pravilo, koje je do sada važilo, da se BEZ PREKE POTREBE lična imena i titule NE PREVODE. U ovom slučaju je prevod mizeran - jer i nije prevod na Srpski, već na susedni jezik!
Bilo kako - samo ne Franjo! Je li postajemo pristalice "krugovalnice", "zrakomlata", "okolotrbušnog pantalonosača", "sveokolokućnog vodotočila", "okolovratne dopupke" i td?
Ponovo: Frančesko nije isto što i Franjo!

hellothere

pre 11 godina

U sumadiksko-vojvodjanskom dijalektu muska imena koja se zavrsavaju slovom A imaju istu deklinaciju kao i imenice zenskog roda, tako se Vlada menja isto kao i imenica zena. Negde od Cacka pa nadalje svi vec govore Vlado, Savo..i menjaju se kao i sve druge imenice na O. To su odlike razlicitih regiona i nema tu nista ispravno i neispravno.

Gmaz

pre 11 godina

Šta ste zapeli da se imena ne prevode? Kako se ne prevode? A papa Jovan je bio papa Giovanni? A Isus je Gesù? A Sveti Pavle je Sveti Paolo?

Ili ćemo engleski? Papa John, Isus je Jesus, a Pavle Paul?

Oliver

pre 11 godina

Ovo je senzacija,trostruka premijera: prvi Latinoamerikanac,prvi jezuita i prvi put ime Franciscus.Treba znati da jezuiti uopste nisu omiljeni poslednjih decenija u Vatikanu zbog njihovog "levicarenja",narocito u Latinskoj Americi i podrske tzv. "teologiji oslobodjenja", tj. podrsci najsiromasnijim slojevima stanovnistva i kritici bogatih i neoliberalnog kapitalizma.Narocito je papa Jovan Pavle II bio protivnik teologije oslobodjenja i cak ekskomunicirao neke biskupe i svestenike zbog toga,sto je bilo logicno u to vreme,jer je jos uvek besneo hladni rat,pa crkva nije smela da dozvoli bilo kakva "leva skretanja".Neke od njih su cak i ubile desnicarske vlasti kao nadbiskupa Romera u Salvadoru.S druge strane kardinal Bergoljo pripada konzervativnim jezuitima,a ne liberalnim,inace ne bi ni mogao biti izabran.Takodje,otpor prema jezuitima postoji zbog njihove ogromne moci.To je najmocniji monaski red u Katolickoj crkvi,sa 20000 clanova,osnovan u 15.veku kao odgovor na reformaciju,a osnivac je bio Ignacije Lojola.Oni su bili udarna pesnica protiv protestantizma,dok su dominikanci uglavnom vodili Inkviziciju.Jezuiti se jos zovu i isusovci,a njihov vodja ima zvanicno ime General,sto implicira maltene vojnu organizaciju reda.Nezvanicno se General zove "Crni Papa",zbog ogromne moci koju ima,a za razliku od pape,koji ima belu odoru,General ima crnu odoru.Novi papa ima 77 godina,maltene isto kao Benedikt 2005. kada je izabran.To znaci da ni njegova vladavina nece biti duga.

Blagoslovljen da si sveti oce!

pre 11 godina

***

Sveti Franjo, revni sljedbeniče Isusa Krista, moli za nas!
Sveti Franjo, utemeljitelju triju svetih redova, moli za nas!
Sveti Franjo, čvrsti stupe Katoličke crkve, moli za nas!
Sveti Franjo, učitelju poslušnosti, moli za nas!
Sveti Franjo, ogledalo poniznosti, moli za nas!
Sveti Franjo, ljiljane čistoće, moli za nas!
Sveti Franjo, primjere krotkosti, moli za nas!
Sveti Franjo, gorljivi ljubitelju Boga, moli za nas!
Sveti Franjo, uzore u ljubavi prema bližnjemu, moli za nas!
Sveti Franjo, odlični uzore evanđeoske kreposti, moli za nas!
Sveti Franjo, mužu po srcu Božjem, moli za nas!
Sveti Franjo, pobjedniče zlih duhova, moli za nas!
Sveti Franjo, vjerna sliko propetoga Spasitelja, moli za nas!
Sveti Franjo, s pet rana urešeni prijatelju Božji, moli za nas!
Sveti Franjo, neprestano čudo Svevišnjega, moli za nas!
Sveti Franjo, gorući serafe od ljubavi prema Bogu, moli za nas!
Sveti Franjo, veliki patrijarše ubogih, moli za nas!
Sveti Franjo, gorljivi apostole, moli za nas!
Sveti Franjo, mučeniče božanske ljubavi, moli za nas!
Sveti Franjo, divni ispovjedaoče, moli za nas!
Sveti Franjo, strogi čuvaru djevičanske čistoće, moli za nas!
Sveti Franjo, slavni sugrađanine svih svetih, moli za nas!
Sveti Franjo, moćni zagovorniče kod Boga, moli za nas!

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta,
oprosti nam, Gospodine.

Moli za nas, sveti oče Franjo.
Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

Vladimir Pula

pre 11 godina

@U nasem jeziku se ime Papa uvek transkribovalo, za razliku od ostalih imena. To je i logicno, s obzirom da se radi o svestenim licima visokog ranga i o hriscanskim imenima, koje svaki evropski jezik ima u sopstvenoj formi.Ne mislite valjda da su se Pape Jovan Pavle II i Benedikt XVI tako zvali u originalu?!?
(skandi, 13. mart 2013 23:47)
A hvaljen Isus da se našao neko pametan pa ovo napisao.. Nisam mogao vise citat ove gluposti oko Francesca.. A najsmjesnije sto se u Srbiji sve živo prevodi i kad treba i kad ne treba, i sad kad je to normalno i prikladno ljudi se svi cude, jao jao...
I onaj neki lik iz Rima.. Pa odakle je taj ispao kad spomenu Francesca Tottija.. Pa kako ti svece zoves jel u originalu ili na srpskom, jesu apostoli u originalu ili na srpskom, jel na kraju sam sin boziji u originalu ili na srpskom?
I ja danas čitam tu imena Papa i pomislim sto nebi bio Franjo ? Kad ono Franjo .. Hehe .. To mi je uz Sv. Antu najdraži svetac..

Felagund

pre 11 godina

Što se tiče imena, imena papa se prevode u svakom jeziku. Nekad se tako radilo i s vladarima, danas sve manje (engleski kraljevi: Karlo I., Karlo II. pa: Charles III. (ako postane)). Ali kod papa je ta tradicija ostala, a glavni razlog je što je papa internacionalni, a ne nacionalni lider.

Felagund

pre 11 godina

Također, evo zašto je u Srbiji nejasno je li "Franjo" ili "Franja" (pa ga jedni mediji zovu ovako, drugi onako): zato što to ime nema tradiciju u srpskom jeziku. A nema zato što je NASTALO nakon razlaza s rimokatolicima. Prvi Franjo/Franja bio je Franjo/Franja Asiški - rimokatolik - i u istočnom kršćanstvu to ime nikad nije zaživjelo. Pa se srpski jezikoslovci moraju dogovoriti hoće li standardni srpski oblik tog imena biti Franja ili Franjo.

Mairon

pre 11 godina

Уствари је једна вера, ЈЕДНА ЦРКВА, једно крштење...
"Зар се Христос раздели?"
Ovakav nacin razmisljanja pokazatelj je nesposobnosti shvatanja samog boga i kompleksnosti sveta koji je stvorio.
Ne moze bog da govori ljudima iz jednog centra niti da se svim kulturama obraca na isti nacin. On govori mnogim jezicima i sa ljudima opsti na njima shodan nacin.
Ne postoji ljudsko bice (a ni organizacija) koja sledi cistu istinu jer to i nije moguce u materijalnom svetu.
Upravo iz misli da postoji samo jedna ispravna crkva sa pravom na boga i istinu je uzrok nevolja i nerazumevanja. Umesto tih misli i takvih dogmi korisnije je shvatiti da je svet, i razumevanje boga previse kompleksno da bi ga jedna religija potpuno shvatila i posedovala pravo na istinu, i videti da je bog prisutan u mnogim kulturama i mnogim verama.
Mozda se ne radi o teoriji grana vec o teoriji slagalice, gde svako ima poneki deo istine a mi trebamo teziti da pokusamo da slagalicu sklopimo i dopunimo se, dajuci, a ne verovati da smo moralniji i da sledimo istinu a drugi ne.

SvetM

pre 11 godina

Ne razumem zasto je ime Franjo u duhu srpskog jezika?
Ime Franjo ili Franja ne postoji medju srpskim imenima isto kao ni Francisko ili Francesko.
Ono sto me u izborima verskih poglavara zbunjuje to je njihova vremesnost (doduse ovaj je 6 godina mladji od naseg patrijarha), ali ipak ima 77 godina... Pravo vreme da se napreduje u struci!

poreklom Šumadinac

pre 11 godina

E, pa još malo o ispravnosti imena...
Tvrdnja nekih ovde da je "preko Drine" "Franjo", a da je u Srbiji "Franja" uopšte nije tačna.
Evo ja sam rođen u jugozapadnoj Šumadiji i tamo niko neće reći FranjA, kao i u celoj zapadnoj Srbiji, gde npr. imate ime Sava - žensko ime (a muško ime je Savo), pa npr. moju prababu su zvali baba Pera (nadimak od Persida - žensko ime).
To stavljanje "A" umesto "O" na kraju muških imena je rašireno u Beogradu i u Vojvodini i polako se nameće celoj Srbiji. No, to nije važno, jer imena su IMENA, kako god da ih odredimo.
Međutim, ono što mene lično nervira je kad nešto postane pogrešan manir, proizašao iz ove vrste "poženskavanja" imena.
Na primer, u Beogradu i gradovima severno od Save na uličnim tablama piše: "ulica IVE Andrića".
E, ne može biti...
Ivo Andrić se zvao IVO, a ne Iva, prema tome ulica treba da se zove "ulica IVA Andrića", kao što bi se ulica za nekog ko se zvao npr. SlavkO Andrić zvala "ulica SlavkA Andrića", a ne "ulica SlavkE Andrića".
A da ne govorim o tome kako se pogrešno izgovara prisvojni oblik za ime Momo Kapor i to kod "vrhunskih" intelektualaca... Svi pogrešno govore "knjiga Mome Kapora" umesto "knjiga Moma Kapora".
Prema tome, rašireno mišljenje da se u Beogradu govori najispravnije nema blage veze s istinom. Uostalom, o tome je svojevremeno govorila i Draga Jonaš (1922-2007), čuvena spikerka Radio Beograda...

Nataeos

pre 11 godina

Imali smo 1054 godine istog poglavara!!!Samo zajednica spasava hriscanstvo!!!
(OLIVEROLIVER, 13. mart 2013 21:00)
Nismo!! Tadasnji Papa i sadasnji nemaju istu ulogu, funkcije.... Uci malo pre nego sto pises!

skandi

pre 11 godina

U nasem jeziku se ime Papa uvek transkribovalo, za razliku od ostalih imena. To je i logicno, s obzirom da se radi o svestenim licima visokog ranga i o hriscanskim imenima, koje svaki evropski jezik ima u sopstvenoj formi.
Ne mislite valjda da su se Pape Jovan Pavle II i Benedikt XVI tako zvali u originalu?!?

Sljaker

pre 11 godina

Jezuit pa jos i asketa! Mozda ce se nesto promeniti!? Mozda ce konacno Papa prestati da se bavi politikom i da se posveti Bogu i crkvi(u onom izvornom smislu, kako je Hrist propovedao)

РБ

pre 11 godina

Bravo Krajišniče,sve nas ovi Srbijanci pofeminiziraše.
(fdc, 13. mart 2013)
Нисмо ми никакви Србијанаци, већ Срби !!? По твоме си ти Хрватац или Босанац. Тако да не лупај и не вређај .

zoran

pre 11 godina

Kako se , eto, "sluchajno" pogodilo da je papa iz Argenitne, bash kada se sprema sukob izmadju Argentine i U.K, u vezi Foklanda.
Bash kao shto je "slucjano" bio izabran i Papa Jovan iz Poljske kada se rushila Poljska...uh te "sluchajnosti"....

Владимир

pre 11 godina

@Владимир: meni to više liči kao da jedni kažu da je 2+2=4 a drugi da je 6-2=4
(Amos, 13. mart 2013 20:43)

Никако. То би значило да су обе верзије исправне, нешто као тзв. "теорија грана": где све гране воде к једној Истини.
Уствари је једна вера, ЈЕДНА ЦРКВА, једно крштење...
"Зар се Христос раздели?"

Мада се овде води важнија полемика, да л' је Фрања или Фрањо...

Dragan

pre 11 godina

@uzas. Ja sam Srbin, ali potpuno delim vase misljenje. Rusi i Srbi ne znaju ni da se prekrste, ne znaju ni najosnovnije molitve a brane Pravoslavlje. Za Srbe katolička vera je Jasenovac a sve drugo ne poznaju. Cestitke novom Papi na izboru.

besana

pre 11 godina

Dok svi komentarisete koje je ime uzeo i kako ce zvati na kom jeziku,da li je neko primetio u tekstu pasus u kome se kaze da je novi papa bio jezuita!!
Najfanaticniji katolicki monaski red.hmmmmmm

Dragan

pre 11 godina

@simke. Ujedinjenje svih hrišćana bi bilo samo najnormalnija i najkorisnija stvar u smislu ocuvanja religije, kulture i tradicija. Cestitke Francescu I na izboru.

nn

pre 11 godina

Kao sto je Poljak po nasem bio Jovan Pavle (a ne Giovanni Paolo), tako ce ovaj biti Franja (a ne Francesco). Za Hrvate ce biti Franjo, za Francuze Francois, za Engleze Francis itd. Zasto je to tako tesko prihvatiti?
(San Francisco, 13. mart 2013 21:14)

Ne za sve Srbe. Oni sa zapadne strane Drine govore Franjo kao Hrvati.

Borko

pre 11 godina

Srbi! Zasto ste toliko nevaspitani? Zar vam tudja vera u drugog ili istog Boga nije draga? Ma sta ta vera ucinila ipak je prati veliki broj vernika. Zasto pravite tako pogrdne komentare? Zamislite da se vama neko obraca na taj nacin."Gori traktorska guma"? I slicni komentari... To samo dokazuje da smo jos uvek u XVIII veku, zaostali i primitivni. Zamislite da pocnemo da vracamo dugove koje su nam drugi napravili ili mozda, sto bi najgore bilo, da vracamo nase dugove koji smo sami napravili? Zivota na ovoj kugli Zemaljskoj ne bi tada bilo.
Ovo sto se ovde pominje je zaista ruzan prizor, ovoliko mrznje u komentarima prema istom Bogu zaista je potresno videti. Nemojte kriviti drugu veru. Krivite ljude koji su doveli do toga da vi zamrznete brata zbog fudbalskog kluba ili boje koze.
Ja zelim novom Papi sve najbolje, njenim vernicima miran zivot a nama da se malo opametimo. Dobro se dobrim vraca.

ТВЦЗ

pre 11 godina

Svi su izgledi da je era liberalne politike u Vatikanu umrla sa papom Vojtilom. Konzervatizam je ponovo pobedio. Uopšte me neće začuditi ako ovaj jezuit ponovo uspostavi inkviziciju.
(runner, 13. mart 2013 20:30)

Ма да брате, ужас. Него, да немаш линк за фудбалицу?

fdc

pre 11 godina

Nije Franja, nego Franjo, srbski pravopis sva imena pretezno svodi na zenski rod. Nije Vlada, vec Vlado ime osobe, nije Sava nego Savo, a Sava je ime zene itd. I ja sam srbin ali po rodjenju ne iz Srbije i sve moje skolovanje je bilo u RH, gde su Srbi imali najcistiji i najispravniji nacin izrazavanja , govora i pisanja, tek toliko da se zna, braco Srbi.
(Ka - Min, 13. mart 2013 20:38)

Bravo Krajišniče,sve nas ovi Srbijanci pofeminiziraše.

Macak

pre 11 godina

jako dobar trik!

Kao eto Papa nije Evropljanin , papa je prvi put Juznoamerikanac...
A eto u stvari elegantno su izbjegli eventualnog tamnoputog Papu birajuci ovako...bice jos konzervativniji nego da su izabrali konzervativnog Evropljanina...Argentinac je , a eto u prevodu je Italijan, oni Argentinci sto ne smatraju da su Francuzi sebe smatraju Italijanima, naravno svi ostali takodje sebe smatraju Evropljanima...

Naizgled su decentralizirali moc od bijele Evrope a u stvari su je izborom ovog Pape jos vise ucinili Evropskom bijelom i konzervativnom.

Usput..oko imena... Pravilo je da se imena kraljeva, vladara i crkvenih veledostojnika kao Pape prevode na domaci jezik. Zato nije Francisko nego Franjo, i zato je Engleski kralj kod nas Djordje a ne Dzordz.
Srpski kraljevi se isto tako s druge strane zovu Piter i Aleksander...Ovo pravilo naime vazi u jezicima mnogih zemalja..

uzas

pre 11 godina

Neki komentari stvarno nisu na mestu. Rusin sam Grkokatolicke veroispivesti i za nas kao i za katolike ovo je velik dan,bez obzira na moju perspektivu o crkvi,ipak je to od sada nas poglavar. Vi koji se nazivate velikim pravoslavcima nek vas je sram. Niko si nije ni ismejavao vasem odabiru patrijarha i kod vas ni jedna ruzna rec ne sme ici na racun pravoslavlja dok na ktolike samo tako mozete.
Zar nije Bog ljubav?

Mairon

pre 11 godina

Tokom vekova, i pravoslavna i katolicka crkva udaljile su od svoje misije, cinivsi teske greske.
Ali, nije vreme da navodimo greske i odajemo se vecitoj gorcini. Nadam se da novi papa moze da nadje snage da ispravi mnoge stvari i zablude gomilane u ranijim vremenima. Nema stvari vise hriscanske od oprostaja, priznavanja sopstvenih zabluda i spremnosti za ljubav prema svima, cak iako se ne razumemo.
Saznajuci da je novi pontif skroman i jednostavan covek, nadam se da uspostaviti drugaciji (i izvorni) izgled crkve kao organizacije koja je tu pre svega da uci ljude o bogu i priblizi ih njemu. Iako ja verujem da svako, ukoliko zeli, moze dopreti do boga i za to mu posrednici nisu potrebni.
Ovog puta, zelim uspeha novom papi i razvijanje dijaloga sa ostalim, posebno pravoslavnim crkvama, jer je ujedinjenje, ako je i moguce, i dalje veoma daleko.

Lara

pre 11 godina

Franja bi se svidelo hrvatima, ali ime mi je Francesko.
(Rimidalv, 13. mart 2013 20:34)

Pricas nebuloze.
To ime prevedeno na hrvatski je Franjo kao i sto je ime Ivan prevedeno na srpski Jovan.
Koliko se god tebi ime Franjo ne svidja cinjenice su tu.

vs

pre 11 godina

Papa Francisko ili Francesko (kome kako drago) koliko citam vrlo je problematican, iako na prvi pogled simpatican. Vrlo sumnjive istorije, uz to clan tajnog, a najmocnijeg katolicanskog reda - jezuita, koji se ne protive homoseksualizmu, pedofiliji... Oni su ga i izgurali. Bice svasta.

Ona

pre 11 godina

Biblijska imena od kojih i mi nosimo se nalaze u mnogim jezicima sa nasledjem iz hriscanskih kultura i priloagodjena su lokalnom izgovoru...Za njih Francisko, Frensis, nama Franjo.
Kao ateistu, ovo me vise interesuje u smislu kulturno politickih posledica vezanih za uticaj Vatikana...Razumem ljudsku potrebu za verom, ali ne volim organizovane verske organizacije i njihovu potrebu za eksploatacijom te potrebe i za socijalnim inzenjeringom.

Vedrisha

pre 11 godina

Prošli Papa je bio Hitler Yungen, a ovaj nekom čudnom zgodom baš iz Argentine (gde je nastanjeno pitaj Boga koliko nemačkih Nacista). Možda sam paranoičan, ali meni ovde nešto smrdi...

nemanja

pre 11 godina

Ime pape se "prevodi" na sve svetske jezike, pa tako i na srpski. Ovo nije prvi put da prevodimo to ime (sveti Franjo, franjevacki red, franjevci) pa se mozete opustiti, nema zavere protiv Srba.

Mišo i Savo su preko Drine, ovde su Miša i Sava

pre 11 godina

"... gde su Srbi imali najcistiji i najispravniji nacin izrazavanja , govora i pisanja, tek toliko da se zna, braco Srbi."
(Ka - Min, 13. mart 2013 20:38)

Brate Srbine s one strane Drine, molim te zadrži ti za sebe svoj "najčistiji i najispravniji način izražavanja, govora i pisanja". Sa ove strane Drine nikome ne trebaju tvoje lekcije o "najčistijem načinu izražavanja, govora i pisanja", nama je sasvim lepo i bez njih.

San Francisco

pre 11 godina

Kao sto je Poljak po nasem bio Jovan Pavle (a ne Giovanni Paolo), tako ce ovaj biti Franja (a ne Francesco). Za Hrvate ce biti Franjo, za Francuze Francois, za Engleze Francis itd. Zasto je to tako tesko prihvatiti?

Aleksandar

pre 11 godina

Koga je vise briga ko je na celu "crkve"? Sve se menja, a oni 2000 godina tapkaju u mestu i prave stvari koje covecanstvo vise ne moze prihvatiti. Za Boga?

a77

pre 11 godina

(Ka - Min, 13. mart 2013 20:38)
To FranjO, SavO itd. su oblici imena u 5. padežu u srPskom jeziku ekavskog izgovora.... a koji je najpravilniji izgovor srpskog(ekavskog), prepustite stručnjacima za naš jezik ovde, u Srbiji...

Highlander

pre 11 godina

Papa Fransisko I u prvom obraćanju: " Sada ćemo započeti taj put kardinala i naroda, taj put rimske crkve koja PREDSEDAVA SVIM DRUGIM CRKVAMA".
(Za one koji ne znaju kako Rim vidi odnos između SEBE i "ostatka sveta", dakle to nije između sestara, već MAJKE i dece...)

bozidar

pre 11 godina

(veliki strumf, 13. mart 2013 20:46)
Malo si u zabludi Francisko bi bilo na španskom, a on sam koji je rođen u Italiji ( oko Milana) je rekao Franćesko, to ti je po italijanskom. Inače imena se ne prevode, ne može ni Francisko, Franja, Franjo, Franc...To je kao kad bi Na Li( recimo na kineskom znači "Daleko je Sunce") mi u najavi teniskog meča rekli igraju Serena Vilijams - Daleko je Sunce!?

qwerty

pre 11 godina

Nek je sa srećom... voleo bih da bude drugačiji od prethodnih papa - liberalniji i otvoreniji za ljudske potrebe, a strožiji prema zločincima i lopovima!

ainu

pre 11 godina

pa ako je francesko onda bi bio i benedeto, i djovani paolo, itd, sto nije bio, tako da, ime mu je franjo, ili franja, oba su prisutna u srposkom jeziku, zavisno sa koje strane drine dolazi, a greska je u tekstu, nije treci krug, nego peti, nema crnog dima nakon prvog jutarnjeg i prvog popodnevnog glasanja, ovo je bilo peto glasanja, jedno sinoc, dva jutros, i dva nocas.

hrvoje

pre 11 godina

Inace je taj gospodin,novi papa Francisco I,kao argentinski kardinal u 70im godinama obimno saradjivao sa fasistickom argentinskom vojnom huntom

interesantno...u 70im godinama je veceras izabrani papa postao svecenik, a kardinal je postao 1998. godine. Ali, po tebi je 70 tim godinama saradjivao sa vojnom huntom... factum curae pro ignorantia sum!

bbc

pre 11 godina

Ne vjerujem što čitam haha. Pa Francescus je latinski, isto kao što je prošli papa bio Benedictus, a onaj prije njega Ioannes Paulus. Na našem bi to bilo Franjo, Benedikt i Ivan Pavao. Ako ste vi govorili Ioannes Paulus, a ne Jovan Pavle, onda svaka čast.

runner

pre 11 godina

Svi su izgledi da je era liberalne politike u Vatikanu umrla sa papom Vojtilom. Konzervatizam je ponovo pobedio. Uopšte me neće začuditi ako ovaj jezuit ponovo uspostavi inkviziciju.

Flavius Valerius

pre 11 godina

Zašto se muška imena u Srbiji pretvaraju u ženska? Ako je u nominativu, prvom padežu, odgovor na pitanje tko ili što - ovaj Franjo, mene bodu uši za nominativ da bude -Franja. Vlado je ispravniji od Vlada jer se ne gube nastavci po padežima ili se ona u Sebiji ne dekliniraju i ostaju ne promjenjena? Kako se u vokativu onda piše Vlado? Oj Vlado ili oj Vlada? Molim da mi netko objasni, ali onaj tko je stručan po tom pitanju. Hvala.

dovla

pre 11 godina

Ime Franjo je strano Srpskom narodu.

Pravilno je da je novi papa Franja I

I na drugim jeizicima:
Franja I, Франческо I, Franc I, Francisko I, Francis I, Francesco I, Francisco I, Franziskus I, Frank I ili Fran I

pxx

pre 11 godina

sa srećom novom papi. Nadam se odgovornom vođenju crkve i zagovaranju za mir u svijetu i obustavu ratova. Također se nadam dobroj saradnji sa drugim kršćanskim crkvama i predstavnicima drugih religija.Slava Bogu na visini a na zemlji mir ljudima dobre volje

Moler

pre 11 godina

Bas sam posao da napisem da je veca sansa da bude zena novi papa nego crnac, kad javise da je izabran lik iz Argentine.
Ajd srecno i da izvrsis lustraciju te organizacije koja je jos uvjek u srednjem vijeku sto se tice prava ravnopravnosti polova, a red bi bio i da se napokon izvinite za Jasenovac kojim su komandovali katolicki svestenici!!

Милош

pre 11 godina

Откад се у српском овако транскрибују имена? Какав Фрања? Да ли је Френсис Бејкон у ствари Фрања Сланинић? Да ли је и енглески краљ Џорџ у ствари краљ Ђуро?

veliki strumf

pre 11 godina

Papino ime je Francisko na argentinskom i italijanskom, Frensis (Francis) na engleskom, Franjo na hrvatskom, a na srpskom ga mozemo zvati kako hocemo. Ja cu ga zvati Francisko, jer je covek iz Argentine, a uz to je i italijanskog porekla. A i najlepse je Francisko.

CG

pre 11 godina

Inace je taj gospodin,novi papa Francisco I,kao argentinski kardinal u 70im godinama obimno saradjivao sa fasistickom argentinskom vojnom huntom koja je u dobi svog vladanja od 1976-1983 bila odgovorna za smrt oko 30.000 ljudi ,vecinu zrtava cinili su ljevicarski intelektualci,ali i svi drugi protivnici diktature...

Veoma problematican papa,bice svakakvih diskusija...

PS:Gdje su li samo oni "ataeisti","domaci liberali" koji nonstop rezu na "fasisticku SPC" kako je pogrdno nazivaju,da vidimo kako ce komentarisati ovog,vrlo diskutabilnog kandidata...

Sada ce u svojim komentarima pokazati dali su ateisti koji ce kritikovati KC ili su samo mrzioci SPC-a...Vidjecemo....

govoritj Moskva

pre 11 godina

MNOGO VESELIJE,LEPSE,CIVILIZOVANIJE SVE OVO IZGLEDA NEGO U KOMUNISTICKOM PAVOSLAVLJU.Cisto da se zna da Ruski PAPA KIRIL ima 19 godina staza u Lenjingradskom OTDELU KGB-a i to slucajno u odelenju sa PUTINOM.

Rimidalv

pre 11 godina

Ne znam zasto ste ga imenovali kao Franja kada je on izabrao ime Francesko ?!? Po toj logici kapiten Rome je Franja Totti ?!? Sacuvaj me boze. Pozz svima iz Rima.

kobe bryant

pre 11 godina

Ljudi se jos uvek loze na Religiju i u 21 Veku.
(Dzaja, 13. mart 2013 20:09)

A meni je vidiš, jako čudno da još ima ljudi u 21. veku (kao sto si ti druze) koji se lože na evoluciju i tezu o big bengu (jer to je jedino što ti preostaje ako odbaciš religiju).

Slobodan Petrovic

pre 11 godina

Boze,kakva pompa,kakav glamur. Kao da je izbor za Miss sveta...Ni katolicka ni ova nasa posrnula pravoslavna nemaju veze sa bogom i Hristom. Ovi kardinali su puni sebe i svoje vaznosti, a takve bog prezire.Pogledajte malo taj Vatikan gde PAPA radi,on je jednostavno sluzbenik jedene institucije i nista vise od toga.Oni koji znaju, a mnogi znaju da postoji jedna prava,istinita religija da je ne bih promovisao,ljudi ce se prepoznati.Procitajte John13/35.aj zdravo...

Sinbad

pre 11 godina

Nije Franja, nego Franko. Bas sam gledao RTL, kad cuh da su mu pohrvatili ime. Ili bolje Ferenc ako cemo na madjarskom, a Madjara je vise u Srbiji nego Hrvata!

Ka - Min

pre 11 godina

Nije Franja, nego Franjo, srbski pravopis sva imena pretezno svodi na zenski rod. Nije Vlada, vec Vlado ime osobe, nije Sava nego Savo, a Sava je ime zene itd. I ja sam srbin ali po rodjenju ne iz Srbije i sve moje skolovanje je bilo u RH, gde su Srbi imali najcistiji i najispravniji nacin izrazavanja , govora i pisanja, tek toliko da se zna, braco Srbi.

mattko

pre 11 godina

@jedan obican vernik SPC
Tako ne govori vernik kao sto stoji u Vasem komentaru!
Ko smo to mi ako oni ? Hriscanstvo je jedna vera a razlike izmedju pojedinih pravaca su posledica ljudskih slabosti tokom istorije!

etizop

pre 11 godina

Nije Franja, nego Franko. Bas sam gledao RTL, kad cuh da su mu pohrvatili ime. Ili bolje Ferenc ako cemo na madjarskom, a Madjara je vise u Srbiji nego Hrvata!
(Sinbad, 13. mart 2013 20:37)

i Papa Giovanni Paolo II se na hrvatskom zvao Ivana Pavao II - ne vidim poantu komentara....

Владимир

pre 11 godina

Неко је поменуо екуменизам.
Сликовито то значи следеће: православци кажу да је 2+2=4, католици кажу да је 2+2=6, и ту се ми нађемо на средини и договоримо да је 2+2=5.

Богу треба угађати више него људима.

Vuk

pre 11 godina

@(jedan obican vernik SPC, 13. mart 2013 19:17)

Je l' te tera neko da citas, "vernice"? Kada budes imao svoj sajt i budes njegov urednik, objavljuj sta ti volja. Ziv bio.

Staja

pre 11 godina

Sigurno je još od juče odzvanjalo Vatikanom: " DALJE IDEE, DALJEEEE IDEEEE, DALJEEEEEE IDEEEEEEEE.....!!!!! " rešili da sebi skrate muke... :D

Bijela

pre 11 godina

Sto rece jedan... Hoće li ovaj izborni sistem Pape uskoro i kod nas, super je, zanimljiv, npr. pobeda Demokrata - žuti dim, pobeda Dačića - crveni dim, pobeda nazadnjaka tj. Vučića - crni dim, pobeda Koštunice - dim tamjana, pobeda Čede Jovanović - dim boje duge, pobeda Dinkića - dim spaljenih novčanica, pobeda Krkobabića: sivi dim(pepeo), pobeda Velje Ilić: plavo-zeleni dim zapaljenog alkohola...

jedan obican vernik SPC

pre 11 godina

Sta se to nas tice!
Rimo-katolici nisu deo Pravoslavne Crkve jos od 1054. godine i mi od tada nemamo nista sa njima osim bola, jada, krvi i cemera koji smo trpeli samo zato sto smo Pravoslavni. Poslednji Pravoslavni papa se racuna da je bio Jovan XVIII jer je on poslednji branio Pravoslavna ucenja, vec njegovi naslednici su odbacili Pravoslavlje u potpunosti i postali ovo sto su danas.
Volimo i cuvajmo nasu veru, a Rimo-katolicima zelimo sve najbolje, samo neka nas ne diraju!

Cika Mika

pre 11 godina

Hajde, neka je sa srecom novom Papi i njegovim sledbenicima. Ipak, treba spomenuti i Vucica - bez njegovog predanog rada ne bi se to tako lako zavrsilo. Sve najbolje.

Bijela

pre 11 godina

Sto rece jedan... Hoće li ovaj izborni sistem Pape uskoro i kod nas, super je, zanimljiv, npr. pobeda Demokrata - žuti dim, pobeda Dačića - crveni dim, pobeda nazadnjaka tj. Vučića - crni dim, pobeda Koštunice - dim tamjana, pobeda Čede Jovanović - dim boje duge, pobeda Dinkića - dim spaljenih novčanica, pobeda Krkobabića: sivi dim(pepeo), pobeda Velje Ilić: plavo-zeleni dim zapaljenog alkohola...

jedan obican vernik SPC

pre 11 godina

Sta se to nas tice!
Rimo-katolici nisu deo Pravoslavne Crkve jos od 1054. godine i mi od tada nemamo nista sa njima osim bola, jada, krvi i cemera koji smo trpeli samo zato sto smo Pravoslavni. Poslednji Pravoslavni papa se racuna da je bio Jovan XVIII jer je on poslednji branio Pravoslavna ucenja, vec njegovi naslednici su odbacili Pravoslavlje u potpunosti i postali ovo sto su danas.
Volimo i cuvajmo nasu veru, a Rimo-katolicima zelimo sve najbolje, samo neka nas ne diraju!

Rimidalv

pre 11 godina

Ne znam zasto ste ga imenovali kao Franja kada je on izabrao ime Francesko ?!? Po toj logici kapiten Rome je Franja Totti ?!? Sacuvaj me boze. Pozz svima iz Rima.

Cika Mika

pre 11 godina

Hajde, neka je sa srecom novom Papi i njegovim sledbenicima. Ipak, treba spomenuti i Vucica - bez njegovog predanog rada ne bi se to tako lako zavrsilo. Sve najbolje.

Милош

pre 11 godina

Откад се у српском овако транскрибују имена? Какав Фрања? Да ли је Френсис Бејкон у ствари Фрања Сланинић? Да ли је и енглески краљ Џорџ у ствари краљ Ђуро?

Staja

pre 11 godina

Sigurno je još od juče odzvanjalo Vatikanom: " DALJE IDEE, DALJEEEE IDEEEE, DALJEEEEEE IDEEEEEEEE.....!!!!! " rešili da sebi skrate muke... :D

pxx

pre 11 godina

sa srećom novom papi. Nadam se odgovornom vođenju crkve i zagovaranju za mir u svijetu i obustavu ratova. Također se nadam dobroj saradnji sa drugim kršćanskim crkvama i predstavnicima drugih religija.Slava Bogu na visini a na zemlji mir ljudima dobre volje

Ka - Min

pre 11 godina

Nije Franja, nego Franjo, srbski pravopis sva imena pretezno svodi na zenski rod. Nije Vlada, vec Vlado ime osobe, nije Sava nego Savo, a Sava je ime zene itd. I ja sam srbin ali po rodjenju ne iz Srbije i sve moje skolovanje je bilo u RH, gde su Srbi imali najcistiji i najispravniji nacin izrazavanja , govora i pisanja, tek toliko da se zna, braco Srbi.

govoritj Moskva

pre 11 godina

MNOGO VESELIJE,LEPSE,CIVILIZOVANIJE SVE OVO IZGLEDA NEGO U KOMUNISTICKOM PAVOSLAVLJU.Cisto da se zna da Ruski PAPA KIRIL ima 19 godina staza u Lenjingradskom OTDELU KGB-a i to slucajno u odelenju sa PUTINOM.

uzas

pre 11 godina

Neki komentari stvarno nisu na mestu. Rusin sam Grkokatolicke veroispivesti i za nas kao i za katolike ovo je velik dan,bez obzira na moju perspektivu o crkvi,ipak je to od sada nas poglavar. Vi koji se nazivate velikim pravoslavcima nek vas je sram. Niko si nije ni ismejavao vasem odabiru patrijarha i kod vas ni jedna ruzna rec ne sme ici na racun pravoslavlja dok na ktolike samo tako mozete.
Zar nije Bog ljubav?

Borko

pre 11 godina

Srbi! Zasto ste toliko nevaspitani? Zar vam tudja vera u drugog ili istog Boga nije draga? Ma sta ta vera ucinila ipak je prati veliki broj vernika. Zasto pravite tako pogrdne komentare? Zamislite da se vama neko obraca na taj nacin."Gori traktorska guma"? I slicni komentari... To samo dokazuje da smo jos uvek u XVIII veku, zaostali i primitivni. Zamislite da pocnemo da vracamo dugove koje su nam drugi napravili ili mozda, sto bi najgore bilo, da vracamo nase dugove koji smo sami napravili? Zivota na ovoj kugli Zemaljskoj ne bi tada bilo.
Ovo sto se ovde pominje je zaista ruzan prizor, ovoliko mrznje u komentarima prema istom Bogu zaista je potresno videti. Nemojte kriviti drugu veru. Krivite ljude koji su doveli do toga da vi zamrznete brata zbog fudbalskog kluba ili boje koze.
Ja zelim novom Papi sve najbolje, njenim vernicima miran zivot a nama da se malo opametimo. Dobro se dobrim vraca.

mattko

pre 11 godina

@jedan obican vernik SPC
Tako ne govori vernik kao sto stoji u Vasem komentaru!
Ko smo to mi ako oni ? Hriscanstvo je jedna vera a razlike izmedju pojedinih pravaca su posledica ljudskih slabosti tokom istorije!

Vuk

pre 11 godina

@(jedan obican vernik SPC, 13. mart 2013 19:17)

Je l' te tera neko da citas, "vernice"? Kada budes imao svoj sajt i budes njegov urednik, objavljuj sta ti volja. Ziv bio.

kobe bryant

pre 11 godina

Ljudi se jos uvek loze na Religiju i u 21 Veku.
(Dzaja, 13. mart 2013 20:09)

A meni je vidiš, jako čudno da još ima ljudi u 21. veku (kao sto si ti druze) koji se lože na evoluciju i tezu o big bengu (jer to je jedino što ti preostaje ako odbaciš religiju).

Sinbad

pre 11 godina

Nije Franja, nego Franko. Bas sam gledao RTL, kad cuh da su mu pohrvatili ime. Ili bolje Ferenc ako cemo na madjarskom, a Madjara je vise u Srbiji nego Hrvata!

veliki strumf

pre 11 godina

Papino ime je Francisko na argentinskom i italijanskom, Frensis (Francis) na engleskom, Franjo na hrvatskom, a na srpskom ga mozemo zvati kako hocemo. Ja cu ga zvati Francisko, jer je covek iz Argentine, a uz to je i italijanskog porekla. A i najlepse je Francisko.

Dragan

pre 11 godina

@uzas. Ja sam Srbin, ali potpuno delim vase misljenje. Rusi i Srbi ne znaju ni da se prekrste, ne znaju ni najosnovnije molitve a brane Pravoslavlje. Za Srbe katolička vera je Jasenovac a sve drugo ne poznaju. Cestitke novom Papi na izboru.

CG

pre 11 godina

Inace je taj gospodin,novi papa Francisco I,kao argentinski kardinal u 70im godinama obimno saradjivao sa fasistickom argentinskom vojnom huntom koja je u dobi svog vladanja od 1976-1983 bila odgovorna za smrt oko 30.000 ljudi ,vecinu zrtava cinili su ljevicarski intelektualci,ali i svi drugi protivnici diktature...

Veoma problematican papa,bice svakakvih diskusija...

PS:Gdje su li samo oni "ataeisti","domaci liberali" koji nonstop rezu na "fasisticku SPC" kako je pogrdno nazivaju,da vidimo kako ce komentarisati ovog,vrlo diskutabilnog kandidata...

Sada ce u svojim komentarima pokazati dali su ateisti koji ce kritikovati KC ili su samo mrzioci SPC-a...Vidjecemo....

Mišo i Savo su preko Drine, ovde su Miša i Sava

pre 11 godina

"... gde su Srbi imali najcistiji i najispravniji nacin izrazavanja , govora i pisanja, tek toliko da se zna, braco Srbi."
(Ka - Min, 13. mart 2013 20:38)

Brate Srbine s one strane Drine, molim te zadrži ti za sebe svoj "najčistiji i najispravniji način izražavanja, govora i pisanja". Sa ove strane Drine nikome ne trebaju tvoje lekcije o "najčistijem načinu izražavanja, govora i pisanja", nama je sasvim lepo i bez njih.

Moler

pre 11 godina

Bas sam posao da napisem da je veca sansa da bude zena novi papa nego crnac, kad javise da je izabran lik iz Argentine.
Ajd srecno i da izvrsis lustraciju te organizacije koja je jos uvjek u srednjem vijeku sto se tice prava ravnopravnosti polova, a red bi bio i da se napokon izvinite za Jasenovac kojim su komandovali katolicki svestenici!!

San Francisco

pre 11 godina

Kao sto je Poljak po nasem bio Jovan Pavle (a ne Giovanni Paolo), tako ce ovaj biti Franja (a ne Francesco). Za Hrvate ce biti Franjo, za Francuze Francois, za Engleze Francis itd. Zasto je to tako tesko prihvatiti?

fdc

pre 11 godina

Nije Franja, nego Franjo, srbski pravopis sva imena pretezno svodi na zenski rod. Nije Vlada, vec Vlado ime osobe, nije Sava nego Savo, a Sava je ime zene itd. I ja sam srbin ali po rodjenju ne iz Srbije i sve moje skolovanje je bilo u RH, gde su Srbi imali najcistiji i najispravniji nacin izrazavanja , govora i pisanja, tek toliko da se zna, braco Srbi.
(Ka - Min, 13. mart 2013 20:38)

Bravo Krajišniče,sve nas ovi Srbijanci pofeminiziraše.

dovla

pre 11 godina

Ime Franjo je strano Srpskom narodu.

Pravilno je da je novi papa Franja I

I na drugim jeizicima:
Franja I, Франческо I, Franc I, Francisko I, Francis I, Francesco I, Francisco I, Franziskus I, Frank I ili Fran I

Slobodan Petrovic

pre 11 godina

Boze,kakva pompa,kakav glamur. Kao da je izbor za Miss sveta...Ni katolicka ni ova nasa posrnula pravoslavna nemaju veze sa bogom i Hristom. Ovi kardinali su puni sebe i svoje vaznosti, a takve bog prezire.Pogledajte malo taj Vatikan gde PAPA radi,on je jednostavno sluzbenik jedene institucije i nista vise od toga.Oni koji znaju, a mnogi znaju da postoji jedna prava,istinita religija da je ne bih promovisao,ljudi ce se prepoznati.Procitajte John13/35.aj zdravo...

nemanja

pre 11 godina

Ime pape se "prevodi" na sve svetske jezike, pa tako i na srpski. Ovo nije prvi put da prevodimo to ime (sveti Franjo, franjevacki red, franjevci) pa se mozete opustiti, nema zavere protiv Srba.

Dragan

pre 11 godina

@simke. Ujedinjenje svih hrišćana bi bilo samo najnormalnija i najkorisnija stvar u smislu ocuvanja religije, kulture i tradicija. Cestitke Francescu I na izboru.

Владимир

pre 11 godina

Неко је поменуо екуменизам.
Сликовито то значи следеће: православци кажу да је 2+2=4, католици кажу да је 2+2=6, и ту се ми нађемо на средини и договоримо да је 2+2=5.

Богу треба угађати више него људима.

Lara

pre 11 godina

Franja bi se svidelo hrvatima, ali ime mi je Francesko.
(Rimidalv, 13. mart 2013 20:34)

Pricas nebuloze.
To ime prevedeno na hrvatski je Franjo kao i sto je ime Ivan prevedeno na srpski Jovan.
Koliko se god tebi ime Franjo ne svidja cinjenice su tu.

Oliver

pre 11 godina

Ovo je senzacija,trostruka premijera: prvi Latinoamerikanac,prvi jezuita i prvi put ime Franciscus.Treba znati da jezuiti uopste nisu omiljeni poslednjih decenija u Vatikanu zbog njihovog "levicarenja",narocito u Latinskoj Americi i podrske tzv. "teologiji oslobodjenja", tj. podrsci najsiromasnijim slojevima stanovnistva i kritici bogatih i neoliberalnog kapitalizma.Narocito je papa Jovan Pavle II bio protivnik teologije oslobodjenja i cak ekskomunicirao neke biskupe i svestenike zbog toga,sto je bilo logicno u to vreme,jer je jos uvek besneo hladni rat,pa crkva nije smela da dozvoli bilo kakva "leva skretanja".Neke od njih su cak i ubile desnicarske vlasti kao nadbiskupa Romera u Salvadoru.S druge strane kardinal Bergoljo pripada konzervativnim jezuitima,a ne liberalnim,inace ne bi ni mogao biti izabran.Takodje,otpor prema jezuitima postoji zbog njihove ogromne moci.To je najmocniji monaski red u Katolickoj crkvi,sa 20000 clanova,osnovan u 15.veku kao odgovor na reformaciju,a osnivac je bio Ignacije Lojola.Oni su bili udarna pesnica protiv protestantizma,dok su dominikanci uglavnom vodili Inkviziciju.Jezuiti se jos zovu i isusovci,a njihov vodja ima zvanicno ime General,sto implicira maltene vojnu organizaciju reda.Nezvanicno se General zove "Crni Papa",zbog ogromne moci koju ima,a za razliku od pape,koji ima belu odoru,General ima crnu odoru.Novi papa ima 77 godina,maltene isto kao Benedikt 2005. kada je izabran.To znaci da ni njegova vladavina nece biti duga.

runner

pre 11 godina

Svi su izgledi da je era liberalne politike u Vatikanu umrla sa papom Vojtilom. Konzervatizam je ponovo pobedio. Uopšte me neće začuditi ako ovaj jezuit ponovo uspostavi inkviziciju.

Vedrisha

pre 11 godina

Prošli Papa je bio Hitler Yungen, a ovaj nekom čudnom zgodom baš iz Argentine (gde je nastanjeno pitaj Boga koliko nemačkih Nacista). Možda sam paranoičan, ali meni ovde nešto smrdi...

Highlander

pre 11 godina

Papa Fransisko I u prvom obraćanju: " Sada ćemo započeti taj put kardinala i naroda, taj put rimske crkve koja PREDSEDAVA SVIM DRUGIM CRKVAMA".
(Za one koji ne znaju kako Rim vidi odnos između SEBE i "ostatka sveta", dakle to nije između sestara, već MAJKE i dece...)

Ona

pre 11 godina

Biblijska imena od kojih i mi nosimo se nalaze u mnogim jezicima sa nasledjem iz hriscanskih kultura i priloagodjena su lokalnom izgovoru...Za njih Francisko, Frensis, nama Franjo.
Kao ateistu, ovo me vise interesuje u smislu kulturno politickih posledica vezanih za uticaj Vatikana...Razumem ljudsku potrebu za verom, ali ne volim organizovane verske organizacije i njihovu potrebu za eksploatacijom te potrebe i za socijalnim inzenjeringom.

РБ

pre 11 godina

Bravo Krajišniče,sve nas ovi Srbijanci pofeminiziraše.
(fdc, 13. mart 2013)
Нисмо ми никакви Србијанаци, већ Срби !!? По твоме си ти Хрватац или Босанац. Тако да не лупај и не вређај .

nn

pre 11 godina

Kao sto je Poljak po nasem bio Jovan Pavle (a ne Giovanni Paolo), tako ce ovaj biti Franja (a ne Francesco). Za Hrvate ce biti Franjo, za Francuze Francois, za Engleze Francis itd. Zasto je to tako tesko prihvatiti?
(San Francisco, 13. mart 2013 21:14)

Ne za sve Srbe. Oni sa zapadne strane Drine govore Franjo kao Hrvati.

qwerty

pre 11 godina

Nek je sa srećom... voleo bih da bude drugačiji od prethodnih papa - liberalniji i otvoreniji za ljudske potrebe, a strožiji prema zločincima i lopovima!

bbc

pre 11 godina

Ne vjerujem što čitam haha. Pa Francescus je latinski, isto kao što je prošli papa bio Benedictus, a onaj prije njega Ioannes Paulus. Na našem bi to bilo Franjo, Benedikt i Ivan Pavao. Ako ste vi govorili Ioannes Paulus, a ne Jovan Pavle, onda svaka čast.

hrvoje

pre 11 godina

Inace je taj gospodin,novi papa Francisco I,kao argentinski kardinal u 70im godinama obimno saradjivao sa fasistickom argentinskom vojnom huntom

interesantno...u 70im godinama je veceras izabrani papa postao svecenik, a kardinal je postao 1998. godine. Ali, po tebi je 70 tim godinama saradjivao sa vojnom huntom... factum curae pro ignorantia sum!

Nataeos

pre 11 godina

Imali smo 1054 godine istog poglavara!!!Samo zajednica spasava hriscanstvo!!!
(OLIVEROLIVER, 13. mart 2013 21:00)
Nismo!! Tadasnji Papa i sadasnji nemaju istu ulogu, funkcije.... Uci malo pre nego sto pises!

vs

pre 11 godina

Papa Francisko ili Francesko (kome kako drago) koliko citam vrlo je problematican, iako na prvi pogled simpatican. Vrlo sumnjive istorije, uz to clan tajnog, a najmocnijeg katolicanskog reda - jezuita, koji se ne protive homoseksualizmu, pedofiliji... Oni su ga i izgurali. Bice svasta.

a77

pre 11 godina

(Ka - Min, 13. mart 2013 20:38)
To FranjO, SavO itd. su oblici imena u 5. padežu u srPskom jeziku ekavskog izgovora.... a koji je najpravilniji izgovor srpskog(ekavskog), prepustite stručnjacima za naš jezik ovde, u Srbiji...

bozidar

pre 11 godina

(veliki strumf, 13. mart 2013 20:46)
Malo si u zabludi Francisko bi bilo na španskom, a on sam koji je rođen u Italiji ( oko Milana) je rekao Franćesko, to ti je po italijanskom. Inače imena se ne prevode, ne može ni Francisko, Franja, Franjo, Franc...To je kao kad bi Na Li( recimo na kineskom znači "Daleko je Sunce") mi u najavi teniskog meča rekli igraju Serena Vilijams - Daleko je Sunce!?

etizop

pre 11 godina

Nije Franja, nego Franko. Bas sam gledao RTL, kad cuh da su mu pohrvatili ime. Ili bolje Ferenc ako cemo na madjarskom, a Madjara je vise u Srbiji nego Hrvata!
(Sinbad, 13. mart 2013 20:37)

i Papa Giovanni Paolo II se na hrvatskom zvao Ivana Pavao II - ne vidim poantu komentara....

Mairon

pre 11 godina

Tokom vekova, i pravoslavna i katolicka crkva udaljile su od svoje misije, cinivsi teske greske.
Ali, nije vreme da navodimo greske i odajemo se vecitoj gorcini. Nadam se da novi papa moze da nadje snage da ispravi mnoge stvari i zablude gomilane u ranijim vremenima. Nema stvari vise hriscanske od oprostaja, priznavanja sopstvenih zabluda i spremnosti za ljubav prema svima, cak iako se ne razumemo.
Saznajuci da je novi pontif skroman i jednostavan covek, nadam se da uspostaviti drugaciji (i izvorni) izgled crkve kao organizacije koja je tu pre svega da uci ljude o bogu i priblizi ih njemu. Iako ja verujem da svako, ukoliko zeli, moze dopreti do boga i za to mu posrednici nisu potrebni.
Ovog puta, zelim uspeha novom papi i razvijanje dijaloga sa ostalim, posebno pravoslavnim crkvama, jer je ujedinjenje, ako je i moguce, i dalje veoma daleko.

Aleksandar

pre 11 godina

Koga je vise briga ko je na celu "crkve"? Sve se menja, a oni 2000 godina tapkaju u mestu i prave stvari koje covecanstvo vise ne moze prihvatiti. Za Boga?

karla

pre 11 godina

Hvala svima vama koji ste čestitali na izboru pape,ne ljutim se na one koji su pisali negativno,radujem se svakom koraku koji vodi ka zbližavanju katoličanstva i pravoslavlja,kršteni smo u Ime istog Gospodina,on je naš Put,Istina i Život.Mir vama i neka vas prati Božji blagoslov ma gdje bili iz dubine srca vam želim svako dobro! pozdrav iz Rijeke!

Flavius Valerius

pre 11 godina

Zašto se muška imena u Srbiji pretvaraju u ženska? Ako je u nominativu, prvom padežu, odgovor na pitanje tko ili što - ovaj Franjo, mene bodu uši za nominativ da bude -Franja. Vlado je ispravniji od Vlada jer se ne gube nastavci po padežima ili se ona u Sebiji ne dekliniraju i ostaju ne promjenjena? Kako se u vokativu onda piše Vlado? Oj Vlado ili oj Vlada? Molim da mi netko objasni, ali onaj tko je stručan po tom pitanju. Hvala.

Macak

pre 11 godina

jako dobar trik!

Kao eto Papa nije Evropljanin , papa je prvi put Juznoamerikanac...
A eto u stvari elegantno su izbjegli eventualnog tamnoputog Papu birajuci ovako...bice jos konzervativniji nego da su izabrali konzervativnog Evropljanina...Argentinac je , a eto u prevodu je Italijan, oni Argentinci sto ne smatraju da su Francuzi sebe smatraju Italijanima, naravno svi ostali takodje sebe smatraju Evropljanima...

Naizgled su decentralizirali moc od bijele Evrope a u stvari su je izborom ovog Pape jos vise ucinili Evropskom bijelom i konzervativnom.

Usput..oko imena... Pravilo je da se imena kraljeva, vladara i crkvenih veledostojnika kao Pape prevode na domaci jezik. Zato nije Francisko nego Franjo, i zato je Engleski kralj kod nas Djordje a ne Dzordz.
Srpski kraljevi se isto tako s druge strane zovu Piter i Aleksander...Ovo pravilo naime vazi u jezicima mnogih zemalja..

besana

pre 11 godina

Dok svi komentarisete koje je ime uzeo i kako ce zvati na kom jeziku,da li je neko primetio u tekstu pasus u kome se kaze da je novi papa bio jezuita!!
Najfanaticniji katolicki monaski red.hmmmmmm

ТВЦЗ

pre 11 godina

Svi su izgledi da je era liberalne politike u Vatikanu umrla sa papom Vojtilom. Konzervatizam je ponovo pobedio. Uopšte me neće začuditi ako ovaj jezuit ponovo uspostavi inkviziciju.
(runner, 13. mart 2013 20:30)

Ма да брате, ужас. Него, да немаш линк за фудбалицу?

Blagoslovljen da si sveti oce!

pre 11 godina

***

Sveti Franjo, revni sljedbeniče Isusa Krista, moli za nas!
Sveti Franjo, utemeljitelju triju svetih redova, moli za nas!
Sveti Franjo, čvrsti stupe Katoličke crkve, moli za nas!
Sveti Franjo, učitelju poslušnosti, moli za nas!
Sveti Franjo, ogledalo poniznosti, moli za nas!
Sveti Franjo, ljiljane čistoće, moli za nas!
Sveti Franjo, primjere krotkosti, moli za nas!
Sveti Franjo, gorljivi ljubitelju Boga, moli za nas!
Sveti Franjo, uzore u ljubavi prema bližnjemu, moli za nas!
Sveti Franjo, odlični uzore evanđeoske kreposti, moli za nas!
Sveti Franjo, mužu po srcu Božjem, moli za nas!
Sveti Franjo, pobjedniče zlih duhova, moli za nas!
Sveti Franjo, vjerna sliko propetoga Spasitelja, moli za nas!
Sveti Franjo, s pet rana urešeni prijatelju Božji, moli za nas!
Sveti Franjo, neprestano čudo Svevišnjega, moli za nas!
Sveti Franjo, gorući serafe od ljubavi prema Bogu, moli za nas!
Sveti Franjo, veliki patrijarše ubogih, moli za nas!
Sveti Franjo, gorljivi apostole, moli za nas!
Sveti Franjo, mučeniče božanske ljubavi, moli za nas!
Sveti Franjo, divni ispovjedaoče, moli za nas!
Sveti Franjo, strogi čuvaru djevičanske čistoće, moli za nas!
Sveti Franjo, slavni sugrađanine svih svetih, moli za nas!
Sveti Franjo, moćni zagovorniče kod Boga, moli za nas!

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta,
oprosti nam, Gospodine.

Moli za nas, sveti oče Franjo.
Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

ainu

pre 11 godina

pa ako je francesko onda bi bio i benedeto, i djovani paolo, itd, sto nije bio, tako da, ime mu je franjo, ili franja, oba su prisutna u srposkom jeziku, zavisno sa koje strane drine dolazi, a greska je u tekstu, nije treci krug, nego peti, nema crnog dima nakon prvog jutarnjeg i prvog popodnevnog glasanja, ovo je bilo peto glasanja, jedno sinoc, dva jutros, i dva nocas.

skandi

pre 11 godina

U nasem jeziku se ime Papa uvek transkribovalo, za razliku od ostalih imena. To je i logicno, s obzirom da se radi o svestenim licima visokog ranga i o hriscanskim imenima, koje svaki evropski jezik ima u sopstvenoj formi.
Ne mislite valjda da su se Pape Jovan Pavle II i Benedikt XVI tako zvali u originalu?!?

Kvazimodo Sorabius

pre 11 godina

Čestitke novoizabranom Papi FRANĆESKU.
Oko imena: ZVANIČNI jezik Vatikana je Latinski. Pristojno bi bilo da poštujemo izvorno ime, a to znači, kako je sa balkona i rečeno: Franćesko. Eventualno - Frančesko.
Postoji jezičko pravilo da se lična imena MOGU (a to znači i ne moraju, čak NIJE POŽELJNO, naročito nakon odmakle globalizacije) prevoditi SAMO u slučaju da je prevod NA SVOJ JEZIK (u ovom slučaju - SRPSKI JEZIK) moguće naći ime koje je i DOMAĆE.
Otuda jeste korektno bilo zvati Jovan Pavle, a ne u originalu.
Frančesko nije ime koga ima, makar i u slobodnijem prevodu, nema tog imena u srpskom jeziku niti u originalu niti u verzijama, kao u drugim jezicima, i stoga je SLOVANJE jezika ako se odomaći - "Franjo".
U protivnom bi zagovornici prevoda (ustvari i nije prevod već verzija) Frančesko u Franjo, MORALI govoriti i Jovan Kenedi umesto Džon, Golda Meir u Zlata Meir, Džordž Buš u Đorđe i td.
Batalimo se ćorava posla i poštujmo pravilo, koje je do sada važilo, da se BEZ PREKE POTREBE lična imena i titule NE PREVODE. U ovom slučaju je prevod mizeran - jer i nije prevod na Srpski, već na susedni jezik!
Bilo kako - samo ne Franjo! Je li postajemo pristalice "krugovalnice", "zrakomlata", "okolotrbušnog pantalonosača", "sveokolokućnog vodotočila", "okolovratne dopupke" i td?
Ponovo: Frančesko nije isto što i Franjo!

zoran

pre 11 godina

Kako se , eto, "sluchajno" pogodilo da je papa iz Argenitne, bash kada se sprema sukob izmadju Argentine i U.K, u vezi Foklanda.
Bash kao shto je "slucjano" bio izabran i Papa Jovan iz Poljske kada se rushila Poljska...uh te "sluchajnosti"....

poreklom Šumadinac

pre 11 godina

E, pa još malo o ispravnosti imena...
Tvrdnja nekih ovde da je "preko Drine" "Franjo", a da je u Srbiji "Franja" uopšte nije tačna.
Evo ja sam rođen u jugozapadnoj Šumadiji i tamo niko neće reći FranjA, kao i u celoj zapadnoj Srbiji, gde npr. imate ime Sava - žensko ime (a muško ime je Savo), pa npr. moju prababu su zvali baba Pera (nadimak od Persida - žensko ime).
To stavljanje "A" umesto "O" na kraju muških imena je rašireno u Beogradu i u Vojvodini i polako se nameće celoj Srbiji. No, to nije važno, jer imena su IMENA, kako god da ih odredimo.
Međutim, ono što mene lično nervira je kad nešto postane pogrešan manir, proizašao iz ove vrste "poženskavanja" imena.
Na primer, u Beogradu i gradovima severno od Save na uličnim tablama piše: "ulica IVE Andrića".
E, ne može biti...
Ivo Andrić se zvao IVO, a ne Iva, prema tome ulica treba da se zove "ulica IVA Andrića", kao što bi se ulica za nekog ko se zvao npr. SlavkO Andrić zvala "ulica SlavkA Andrića", a ne "ulica SlavkE Andrića".
A da ne govorim o tome kako se pogrešno izgovara prisvojni oblik za ime Momo Kapor i to kod "vrhunskih" intelektualaca... Svi pogrešno govore "knjiga Mome Kapora" umesto "knjiga Moma Kapora".
Prema tome, rašireno mišljenje da se u Beogradu govori najispravnije nema blage veze s istinom. Uostalom, o tome je svojevremeno govorila i Draga Jonaš (1922-2007), čuvena spikerka Radio Beograda...

Felagund

pre 11 godina

Što se tiče imena, imena papa se prevode u svakom jeziku. Nekad se tako radilo i s vladarima, danas sve manje (engleski kraljevi: Karlo I., Karlo II. pa: Charles III. (ako postane)). Ali kod papa je ta tradicija ostala, a glavni razlog je što je papa internacionalni, a ne nacionalni lider.

Владимир

pre 11 godina

@Владимир: meni to više liči kao da jedni kažu da je 2+2=4 a drugi da je 6-2=4
(Amos, 13. mart 2013 20:43)

Никако. То би значило да су обе верзије исправне, нешто као тзв. "теорија грана": где све гране воде к једној Истини.
Уствари је једна вера, ЈЕДНА ЦРКВА, једно крштење...
"Зар се Христос раздели?"

Мада се овде води важнија полемика, да л' је Фрања или Фрањо...

Vladimir Pula

pre 11 godina

@U nasem jeziku se ime Papa uvek transkribovalo, za razliku od ostalih imena. To je i logicno, s obzirom da se radi o svestenim licima visokog ranga i o hriscanskim imenima, koje svaki evropski jezik ima u sopstvenoj formi.Ne mislite valjda da su se Pape Jovan Pavle II i Benedikt XVI tako zvali u originalu?!?
(skandi, 13. mart 2013 23:47)
A hvaljen Isus da se našao neko pametan pa ovo napisao.. Nisam mogao vise citat ove gluposti oko Francesca.. A najsmjesnije sto se u Srbiji sve živo prevodi i kad treba i kad ne treba, i sad kad je to normalno i prikladno ljudi se svi cude, jao jao...
I onaj neki lik iz Rima.. Pa odakle je taj ispao kad spomenu Francesca Tottija.. Pa kako ti svece zoves jel u originalu ili na srpskom, jesu apostoli u originalu ili na srpskom, jel na kraju sam sin boziji u originalu ili na srpskom?
I ja danas čitam tu imena Papa i pomislim sto nebi bio Franjo ? Kad ono Franjo .. Hehe .. To mi je uz Sv. Antu najdraži svetac..

skeptik

pre 11 godina

@Kvazimodo Sorabius, 14. mart 2013 01:37)

Ja se izvinjavam, ali u latinskom ne postoji ni slovo Č ni slovo ć. Frančesko je italijanska verzija. kao što je Frensis engleska, Fransoa francuska, Fransisko španska. Nisam 100% siguran, ali mislim da se na latinskom ovo ime piše Frances a izgovara Frankes.

Sa ostatkom teksta se apsolutno slažem. Mada moj stari još uvek govori Ulica Đorđa Vašingtona :)

Katoličkim vernicima čestitam novog papu. Mir svima.

Gmaz

pre 11 godina

Šta ste zapeli da se imena ne prevode? Kako se ne prevode? A papa Jovan je bio papa Giovanni? A Isus je Gesù? A Sveti Pavle je Sveti Paolo?

Ili ćemo engleski? Papa John, Isus je Jesus, a Pavle Paul?

nick

pre 11 godina

Ne kapiram ove tkz Srbe kojima smeta sto je Franja, jer se tako i kaze, uvek se govorilo Sveti Sava, a ne Savo i tako govore i pisu svi nasi episkopi i mitropoliti i s jedne i druge strane Drine. E sad sto su neki u vreme bratstva i jedinstva vise mirisali svoje "susede" nego bracu Srbe to je vec njihov problem. Svim katolicima cestitam izbor novog pape.

Sljaker

pre 11 godina

Jezuit pa jos i asketa! Mozda ce se nesto promeniti!? Mozda ce konacno Papa prestati da se bavi politikom i da se posveti Bogu i crkvi(u onom izvornom smislu, kako je Hrist propovedao)

Felagund

pre 11 godina

Također, evo zašto je u Srbiji nejasno je li "Franjo" ili "Franja" (pa ga jedni mediji zovu ovako, drugi onako): zato što to ime nema tradiciju u srpskom jeziku. A nema zato što je NASTALO nakon razlaza s rimokatolicima. Prvi Franjo/Franja bio je Franjo/Franja Asiški - rimokatolik - i u istočnom kršćanstvu to ime nikad nije zaživjelo. Pa se srpski jezikoslovci moraju dogovoriti hoće li standardni srpski oblik tog imena biti Franja ili Franjo.

hellothere

pre 11 godina

U sumadiksko-vojvodjanskom dijalektu muska imena koja se zavrsavaju slovom A imaju istu deklinaciju kao i imenice zenskog roda, tako se Vlada menja isto kao i imenica zena. Negde od Cacka pa nadalje svi vec govore Vlado, Savo..i menjaju se kao i sve druge imenice na O. To su odlike razlicitih regiona i nema tu nista ispravno i neispravno.

Mairon

pre 11 godina

Уствари је једна вера, ЈЕДНА ЦРКВА, једно крштење...
"Зар се Христос раздели?"
Ovakav nacin razmisljanja pokazatelj je nesposobnosti shvatanja samog boga i kompleksnosti sveta koji je stvorio.
Ne moze bog da govori ljudima iz jednog centra niti da se svim kulturama obraca na isti nacin. On govori mnogim jezicima i sa ljudima opsti na njima shodan nacin.
Ne postoji ljudsko bice (a ni organizacija) koja sledi cistu istinu jer to i nije moguce u materijalnom svetu.
Upravo iz misli da postoji samo jedna ispravna crkva sa pravom na boga i istinu je uzrok nevolja i nerazumevanja. Umesto tih misli i takvih dogmi korisnije je shvatiti da je svet, i razumevanje boga previse kompleksno da bi ga jedna religija potpuno shvatila i posedovala pravo na istinu, i videti da je bog prisutan u mnogim kulturama i mnogim verama.
Mozda se ne radi o teoriji grana vec o teoriji slagalice, gde svako ima poneki deo istine a mi trebamo teziti da pokusamo da slagalicu sklopimo i dopunimo se, dajuci, a ne verovati da smo moralniji i da sledimo istinu a drugi ne.

Aca32

pre 11 godina

Nije Franja nego Francisko. Franja je hrvatski narodni prepev imena, kako kod nas Djordje za Georg. Sad zamislite da kazemo npr Djordje Hegel, ili Franjo Goja...

Filolog

pre 11 godina

Ovi sto trolaju da li je Iva ili IVO ili Franja ili Franjo a sta cemo sa imenom Nikola. Mozda ce neko da ga preimenuje u Nikolo. Tragedija sto sada svi krstena imena Vlada izgovaraju sa Vlade ili Vlado. Narocito novinari. Krsteno ime kosarkaskog trenera Djurovica je Vlada a ne Vlade. I nije tacno da su sve imenice koje se zavrsacvaju na slovo A zenskog roda. Sta cemo na primer sa imenicom DOBA

Imena ne mogu da se preimenuju na jezik drugog naroda. Ako je onaj izgovorio da je novi papa uzeo svesteno ime Francesko onda tako ostaje

SvetM

pre 11 godina

Ne razumem zasto je ime Franjo u duhu srpskog jezika?
Ime Franjo ili Franja ne postoji medju srpskim imenima isto kao ni Francisko ili Francesko.
Ono sto me u izborima verskih poglavara zbunjuje to je njihova vremesnost (doduse ovaj je 6 godina mladji od naseg patrijarha), ali ipak ima 77 godina... Pravo vreme da se napreduje u struci!

a sad rockn'roll

pre 11 godina

@Borko
Jezuita a papa. Gasnuli su prvo LGBT, protestanti, neistomišljenici unutar katoličke crkve.... Ovo je budući polit komesar a ne svešteno lice. Da je franjevac ili benediktanac to je sasvim druga priča. U krajnjem slučaju to je njihov izbor.

Владимир

pre 11 godina

(Mairon, 14. mart 2013 00:28)

То би било у некој бајци у којој се десио неспоразум, где су једни зачарани, други заробљени у највишој кули старог замка...
Заправо су врло крупне разлике у питању, разлике у исповедању вере.
Јер ће се сви греси на овом свету опростити осим хула на Св. Духа- стоји у Писму. (хула на Св. Духа= криво исповедање вере, тј. јерес)

Због културолошких, обичајних, те језичких разлика и постоје помесне цркве. Руска, Јерусалимска, Српска, Цариградска... и остале патријаршије. Које су у молитвеном и богослужбеном општењу.

Учење наших светих отаца је да је римокатоличка црква уствари квазицрква (Св. Јустин Поповић).
А о томе шта значи и колико је опасно подражавати (изигравати) Христов наук имаш у "Идиоту".

Што је лаж ближа истини она је крупнија.

jedan obican vernik SPC

pre 11 godina

Sta se to nas tice!
Rimo-katolici nisu deo Pravoslavne Crkve jos od 1054. godine i mi od tada nemamo nista sa njima osim bola, jada, krvi i cemera koji smo trpeli samo zato sto smo Pravoslavni. Poslednji Pravoslavni papa se racuna da je bio Jovan XVIII jer je on poslednji branio Pravoslavna ucenja, vec njegovi naslednici su odbacili Pravoslavlje u potpunosti i postali ovo sto su danas.
Volimo i cuvajmo nasu veru, a Rimo-katolicima zelimo sve najbolje, samo neka nas ne diraju!

Ka - Min

pre 11 godina

Nije Franja, nego Franjo, srbski pravopis sva imena pretezno svodi na zenski rod. Nije Vlada, vec Vlado ime osobe, nije Sava nego Savo, a Sava je ime zene itd. I ja sam srbin ali po rodjenju ne iz Srbije i sve moje skolovanje je bilo u RH, gde su Srbi imali najcistiji i najispravniji nacin izrazavanja , govora i pisanja, tek toliko da se zna, braco Srbi.

govoritj Moskva

pre 11 godina

MNOGO VESELIJE,LEPSE,CIVILIZOVANIJE SVE OVO IZGLEDA NEGO U KOMUNISTICKOM PAVOSLAVLJU.Cisto da se zna da Ruski PAPA KIRIL ima 19 godina staza u Lenjingradskom OTDELU KGB-a i to slucajno u odelenju sa PUTINOM.

kobe bryant

pre 11 godina

Ljudi se jos uvek loze na Religiju i u 21 Veku.
(Dzaja, 13. mart 2013 20:09)

A meni je vidiš, jako čudno da još ima ljudi u 21. veku (kao sto si ti druze) koji se lože na evoluciju i tezu o big bengu (jer to je jedino što ti preostaje ako odbaciš religiju).

CG

pre 11 godina

Inace je taj gospodin,novi papa Francisco I,kao argentinski kardinal u 70im godinama obimno saradjivao sa fasistickom argentinskom vojnom huntom koja je u dobi svog vladanja od 1976-1983 bila odgovorna za smrt oko 30.000 ljudi ,vecinu zrtava cinili su ljevicarski intelektualci,ali i svi drugi protivnici diktature...

Veoma problematican papa,bice svakakvih diskusija...

PS:Gdje su li samo oni "ataeisti","domaci liberali" koji nonstop rezu na "fasisticku SPC" kako je pogrdno nazivaju,da vidimo kako ce komentarisati ovog,vrlo diskutabilnog kandidata...

Sada ce u svojim komentarima pokazati dali su ateisti koji ce kritikovati KC ili su samo mrzioci SPC-a...Vidjecemo....

Vedrisha

pre 11 godina

Prošli Papa je bio Hitler Yungen, a ovaj nekom čudnom zgodom baš iz Argentine (gde je nastanjeno pitaj Boga koliko nemačkih Nacista). Možda sam paranoičan, ali meni ovde nešto smrdi...

Rimidalv

pre 11 godina

Ne znam zasto ste ga imenovali kao Franja kada je on izabrao ime Francesko ?!? Po toj logici kapiten Rome je Franja Totti ?!? Sacuvaj me boze. Pozz svima iz Rima.

vs

pre 11 godina

Papa Francisko ili Francesko (kome kako drago) koliko citam vrlo je problematican, iako na prvi pogled simpatican. Vrlo sumnjive istorije, uz to clan tajnog, a najmocnijeg katolicanskog reda - jezuita, koji se ne protive homoseksualizmu, pedofiliji... Oni su ga i izgurali. Bice svasta.

Slobodan Petrovic

pre 11 godina

Boze,kakva pompa,kakav glamur. Kao da je izbor za Miss sveta...Ni katolicka ni ova nasa posrnula pravoslavna nemaju veze sa bogom i Hristom. Ovi kardinali su puni sebe i svoje vaznosti, a takve bog prezire.Pogledajte malo taj Vatikan gde PAPA radi,on je jednostavno sluzbenik jedene institucije i nista vise od toga.Oni koji znaju, a mnogi znaju da postoji jedna prava,istinita religija da je ne bih promovisao,ljudi ce se prepoznati.Procitajte John13/35.aj zdravo...

Bijela

pre 11 godina

Sto rece jedan... Hoće li ovaj izborni sistem Pape uskoro i kod nas, super je, zanimljiv, npr. pobeda Demokrata - žuti dim, pobeda Dačića - crveni dim, pobeda nazadnjaka tj. Vučića - crni dim, pobeda Koštunice - dim tamjana, pobeda Čede Jovanović - dim boje duge, pobeda Dinkića - dim spaljenih novčanica, pobeda Krkobabića: sivi dim(pepeo), pobeda Velje Ilić: plavo-zeleni dim zapaljenog alkohola...

Moler

pre 11 godina

Bas sam posao da napisem da je veca sansa da bude zena novi papa nego crnac, kad javise da je izabran lik iz Argentine.
Ajd srecno i da izvrsis lustraciju te organizacije koja je jos uvjek u srednjem vijeku sto se tice prava ravnopravnosti polova, a red bi bio i da se napokon izvinite za Jasenovac kojim su komandovali katolicki svestenici!!

Vuk

pre 11 godina

@(jedan obican vernik SPC, 13. mart 2013 19:17)

Je l' te tera neko da citas, "vernice"? Kada budes imao svoj sajt i budes njegov urednik, objavljuj sta ti volja. Ziv bio.

Dragan

pre 11 godina

@uzas. Ja sam Srbin, ali potpuno delim vase misljenje. Rusi i Srbi ne znaju ni da se prekrste, ne znaju ni najosnovnije molitve a brane Pravoslavlje. Za Srbe katolička vera je Jasenovac a sve drugo ne poznaju. Cestitke novom Papi na izboru.

zoran

pre 11 godina

Kako se , eto, "sluchajno" pogodilo da je papa iz Argenitne, bash kada se sprema sukob izmadju Argentine i U.K, u vezi Foklanda.
Bash kao shto je "slucjano" bio izabran i Papa Jovan iz Poljske kada se rushila Poljska...uh te "sluchajnosti"....

runner

pre 11 godina

Svi su izgledi da je era liberalne politike u Vatikanu umrla sa papom Vojtilom. Konzervatizam je ponovo pobedio. Uopšte me neće začuditi ako ovaj jezuit ponovo uspostavi inkviziciju.

fdc

pre 11 godina

Nije Franja, nego Franjo, srbski pravopis sva imena pretezno svodi na zenski rod. Nije Vlada, vec Vlado ime osobe, nije Sava nego Savo, a Sava je ime zene itd. I ja sam srbin ali po rodjenju ne iz Srbije i sve moje skolovanje je bilo u RH, gde su Srbi imali najcistiji i najispravniji nacin izrazavanja , govora i pisanja, tek toliko da se zna, braco Srbi.
(Ka - Min, 13. mart 2013 20:38)

Bravo Krajišniče,sve nas ovi Srbijanci pofeminiziraše.

Mišo i Savo su preko Drine, ovde su Miša i Sava

pre 11 godina

"... gde su Srbi imali najcistiji i najispravniji nacin izrazavanja , govora i pisanja, tek toliko da se zna, braco Srbi."
(Ka - Min, 13. mart 2013 20:38)

Brate Srbine s one strane Drine, molim te zadrži ti za sebe svoj "najčistiji i najispravniji način izražavanja, govora i pisanja". Sa ove strane Drine nikome ne trebaju tvoje lekcije o "najčistijem načinu izražavanja, govora i pisanja", nama je sasvim lepo i bez njih.

Sinbad

pre 11 godina

Nije Franja, nego Franko. Bas sam gledao RTL, kad cuh da su mu pohrvatili ime. Ili bolje Ferenc ako cemo na madjarskom, a Madjara je vise u Srbiji nego Hrvata!

dovla

pre 11 godina

Ime Franjo je strano Srpskom narodu.

Pravilno je da je novi papa Franja I

I na drugim jeizicima:
Franja I, Франческо I, Franc I, Francisko I, Francis I, Francesco I, Francisco I, Franziskus I, Frank I ili Fran I

Aleksandar

pre 11 godina

Koga je vise briga ko je na celu "crkve"? Sve se menja, a oni 2000 godina tapkaju u mestu i prave stvari koje covecanstvo vise ne moze prihvatiti. Za Boga?

Владимир

pre 11 godina

Неко је поменуо екуменизам.
Сликовито то значи следеће: православци кажу да је 2+2=4, католици кажу да је 2+2=6, и ту се ми нађемо на средини и договоримо да је 2+2=5.

Богу треба угађати више него људима.

hrvoje

pre 11 godina

Inace je taj gospodin,novi papa Francisco I,kao argentinski kardinal u 70im godinama obimno saradjivao sa fasistickom argentinskom vojnom huntom

interesantno...u 70im godinama je veceras izabrani papa postao svecenik, a kardinal je postao 1998. godine. Ali, po tebi je 70 tim godinama saradjivao sa vojnom huntom... factum curae pro ignorantia sum!

Borko

pre 11 godina

Srbi! Zasto ste toliko nevaspitani? Zar vam tudja vera u drugog ili istog Boga nije draga? Ma sta ta vera ucinila ipak je prati veliki broj vernika. Zasto pravite tako pogrdne komentare? Zamislite da se vama neko obraca na taj nacin."Gori traktorska guma"? I slicni komentari... To samo dokazuje da smo jos uvek u XVIII veku, zaostali i primitivni. Zamislite da pocnemo da vracamo dugove koje su nam drugi napravili ili mozda, sto bi najgore bilo, da vracamo nase dugove koji smo sami napravili? Zivota na ovoj kugli Zemaljskoj ne bi tada bilo.
Ovo sto se ovde pominje je zaista ruzan prizor, ovoliko mrznje u komentarima prema istom Bogu zaista je potresno videti. Nemojte kriviti drugu veru. Krivite ljude koji su doveli do toga da vi zamrznete brata zbog fudbalskog kluba ili boje koze.
Ja zelim novom Papi sve najbolje, njenim vernicima miran zivot a nama da se malo opametimo. Dobro se dobrim vraca.

uzas

pre 11 godina

Neki komentari stvarno nisu na mestu. Rusin sam Grkokatolicke veroispivesti i za nas kao i za katolike ovo je velik dan,bez obzira na moju perspektivu o crkvi,ipak je to od sada nas poglavar. Vi koji se nazivate velikim pravoslavcima nek vas je sram. Niko si nije ni ismejavao vasem odabiru patrijarha i kod vas ni jedna ruzna rec ne sme ici na racun pravoslavlja dok na ktolike samo tako mozete.
Zar nije Bog ljubav?

pxx

pre 11 godina

sa srećom novom papi. Nadam se odgovornom vođenju crkve i zagovaranju za mir u svijetu i obustavu ratova. Također se nadam dobroj saradnji sa drugim kršćanskim crkvama i predstavnicima drugih religija.Slava Bogu na visini a na zemlji mir ljudima dobre volje

mattko

pre 11 godina

@jedan obican vernik SPC
Tako ne govori vernik kao sto stoji u Vasem komentaru!
Ko smo to mi ako oni ? Hriscanstvo je jedna vera a razlike izmedju pojedinih pravaca su posledica ljudskih slabosti tokom istorije!

Милош

pre 11 godina

Откад се у српском овако транскрибују имена? Какав Фрања? Да ли је Френсис Бејкон у ствари Фрања Сланинић? Да ли је и енглески краљ Џорџ у ствари краљ Ђуро?

Flavius Valerius

pre 11 godina

Zašto se muška imena u Srbiji pretvaraju u ženska? Ako je u nominativu, prvom padežu, odgovor na pitanje tko ili što - ovaj Franjo, mene bodu uši za nominativ da bude -Franja. Vlado je ispravniji od Vlada jer se ne gube nastavci po padežima ili se ona u Sebiji ne dekliniraju i ostaju ne promjenjena? Kako se u vokativu onda piše Vlado? Oj Vlado ili oj Vlada? Molim da mi netko objasni, ali onaj tko je stručan po tom pitanju. Hvala.

Macak

pre 11 godina

jako dobar trik!

Kao eto Papa nije Evropljanin , papa je prvi put Juznoamerikanac...
A eto u stvari elegantno su izbjegli eventualnog tamnoputog Papu birajuci ovako...bice jos konzervativniji nego da su izabrali konzervativnog Evropljanina...Argentinac je , a eto u prevodu je Italijan, oni Argentinci sto ne smatraju da su Francuzi sebe smatraju Italijanima, naravno svi ostali takodje sebe smatraju Evropljanima...

Naizgled su decentralizirali moc od bijele Evrope a u stvari su je izborom ovog Pape jos vise ucinili Evropskom bijelom i konzervativnom.

Usput..oko imena... Pravilo je da se imena kraljeva, vladara i crkvenih veledostojnika kao Pape prevode na domaci jezik. Zato nije Francisko nego Franjo, i zato je Engleski kralj kod nas Djordje a ne Dzordz.
Srpski kraljevi se isto tako s druge strane zovu Piter i Aleksander...Ovo pravilo naime vazi u jezicima mnogih zemalja..

bozidar

pre 11 godina

(veliki strumf, 13. mart 2013 20:46)
Malo si u zabludi Francisko bi bilo na španskom, a on sam koji je rođen u Italiji ( oko Milana) je rekao Franćesko, to ti je po italijanskom. Inače imena se ne prevode, ne može ni Francisko, Franja, Franjo, Franc...To je kao kad bi Na Li( recimo na kineskom znači "Daleko je Sunce") mi u najavi teniskog meča rekli igraju Serena Vilijams - Daleko je Sunce!?

Cika Mika

pre 11 godina

Hajde, neka je sa srecom novom Papi i njegovim sledbenicima. Ipak, treba spomenuti i Vucica - bez njegovog predanog rada ne bi se to tako lako zavrsilo. Sve najbolje.

Kvazimodo Sorabius

pre 11 godina

Čestitke novoizabranom Papi FRANĆESKU.
Oko imena: ZVANIČNI jezik Vatikana je Latinski. Pristojno bi bilo da poštujemo izvorno ime, a to znači, kako je sa balkona i rečeno: Franćesko. Eventualno - Frančesko.
Postoji jezičko pravilo da se lična imena MOGU (a to znači i ne moraju, čak NIJE POŽELJNO, naročito nakon odmakle globalizacije) prevoditi SAMO u slučaju da je prevod NA SVOJ JEZIK (u ovom slučaju - SRPSKI JEZIK) moguće naći ime koje je i DOMAĆE.
Otuda jeste korektno bilo zvati Jovan Pavle, a ne u originalu.
Frančesko nije ime koga ima, makar i u slobodnijem prevodu, nema tog imena u srpskom jeziku niti u originalu niti u verzijama, kao u drugim jezicima, i stoga je SLOVANJE jezika ako se odomaći - "Franjo".
U protivnom bi zagovornici prevoda (ustvari i nije prevod već verzija) Frančesko u Franjo, MORALI govoriti i Jovan Kenedi umesto Džon, Golda Meir u Zlata Meir, Džordž Buš u Đorđe i td.
Batalimo se ćorava posla i poštujmo pravilo, koje je do sada važilo, da se BEZ PREKE POTREBE lična imena i titule NE PREVODE. U ovom slučaju je prevod mizeran - jer i nije prevod na Srpski, već na susedni jezik!
Bilo kako - samo ne Franjo! Je li postajemo pristalice "krugovalnice", "zrakomlata", "okolotrbušnog pantalonosača", "sveokolokućnog vodotočila", "okolovratne dopupke" i td?
Ponovo: Frančesko nije isto što i Franjo!

veliki strumf

pre 11 godina

Papino ime je Francisko na argentinskom i italijanskom, Frensis (Francis) na engleskom, Franjo na hrvatskom, a na srpskom ga mozemo zvati kako hocemo. Ja cu ga zvati Francisko, jer je covek iz Argentine, a uz to je i italijanskog porekla. A i najlepse je Francisko.

РБ

pre 11 godina

Bravo Krajišniče,sve nas ovi Srbijanci pofeminiziraše.
(fdc, 13. mart 2013)
Нисмо ми никакви Србијанаци, већ Срби !!? По твоме си ти Хрватац или Босанац. Тако да не лупај и не вређај .

Lara

pre 11 godina

Franja bi se svidelo hrvatima, ali ime mi je Francesko.
(Rimidalv, 13. mart 2013 20:34)

Pricas nebuloze.
To ime prevedeno na hrvatski je Franjo kao i sto je ime Ivan prevedeno na srpski Jovan.
Koliko se god tebi ime Franjo ne svidja cinjenice su tu.

Dragan

pre 11 godina

@simke. Ujedinjenje svih hrišćana bi bilo samo najnormalnija i najkorisnija stvar u smislu ocuvanja religije, kulture i tradicija. Cestitke Francescu I na izboru.

Highlander

pre 11 godina

Papa Fransisko I u prvom obraćanju: " Sada ćemo započeti taj put kardinala i naroda, taj put rimske crkve koja PREDSEDAVA SVIM DRUGIM CRKVAMA".
(Za one koji ne znaju kako Rim vidi odnos između SEBE i "ostatka sveta", dakle to nije između sestara, već MAJKE i dece...)

Sljaker

pre 11 godina

Jezuit pa jos i asketa! Mozda ce se nesto promeniti!? Mozda ce konacno Papa prestati da se bavi politikom i da se posveti Bogu i crkvi(u onom izvornom smislu, kako je Hrist propovedao)

San Francisco

pre 11 godina

Kao sto je Poljak po nasem bio Jovan Pavle (a ne Giovanni Paolo), tako ce ovaj biti Franja (a ne Francesco). Za Hrvate ce biti Franjo, za Francuze Francois, za Engleze Francis itd. Zasto je to tako tesko prihvatiti?

Blagoslovljen da si sveti oce!

pre 11 godina

***

Sveti Franjo, revni sljedbeniče Isusa Krista, moli za nas!
Sveti Franjo, utemeljitelju triju svetih redova, moli za nas!
Sveti Franjo, čvrsti stupe Katoličke crkve, moli za nas!
Sveti Franjo, učitelju poslušnosti, moli za nas!
Sveti Franjo, ogledalo poniznosti, moli za nas!
Sveti Franjo, ljiljane čistoće, moli za nas!
Sveti Franjo, primjere krotkosti, moli za nas!
Sveti Franjo, gorljivi ljubitelju Boga, moli za nas!
Sveti Franjo, uzore u ljubavi prema bližnjemu, moli za nas!
Sveti Franjo, odlični uzore evanđeoske kreposti, moli za nas!
Sveti Franjo, mužu po srcu Božjem, moli za nas!
Sveti Franjo, pobjedniče zlih duhova, moli za nas!
Sveti Franjo, vjerna sliko propetoga Spasitelja, moli za nas!
Sveti Franjo, s pet rana urešeni prijatelju Božji, moli za nas!
Sveti Franjo, neprestano čudo Svevišnjega, moli za nas!
Sveti Franjo, gorući serafe od ljubavi prema Bogu, moli za nas!
Sveti Franjo, veliki patrijarše ubogih, moli za nas!
Sveti Franjo, gorljivi apostole, moli za nas!
Sveti Franjo, mučeniče božanske ljubavi, moli za nas!
Sveti Franjo, divni ispovjedaoče, moli za nas!
Sveti Franjo, strogi čuvaru djevičanske čistoće, moli za nas!
Sveti Franjo, slavni sugrađanine svih svetih, moli za nas!
Sveti Franjo, moćni zagovorniče kod Boga, moli za nas!

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta,
oprosti nam, Gospodine.

Moli za nas, sveti oče Franjo.
Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

Staja

pre 11 godina

Sigurno je još od juče odzvanjalo Vatikanom: " DALJE IDEE, DALJEEEE IDEEEE, DALJEEEEEE IDEEEEEEEE.....!!!!! " rešili da sebi skrate muke... :D

Ona

pre 11 godina

Biblijska imena od kojih i mi nosimo se nalaze u mnogim jezicima sa nasledjem iz hriscanskih kultura i priloagodjena su lokalnom izgovoru...Za njih Francisko, Frensis, nama Franjo.
Kao ateistu, ovo me vise interesuje u smislu kulturno politickih posledica vezanih za uticaj Vatikana...Razumem ljudsku potrebu za verom, ali ne volim organizovane verske organizacije i njihovu potrebu za eksploatacijom te potrebe i za socijalnim inzenjeringom.

a77

pre 11 godina

(Ka - Min, 13. mart 2013 20:38)
To FranjO, SavO itd. su oblici imena u 5. padežu u srPskom jeziku ekavskog izgovora.... a koji je najpravilniji izgovor srpskog(ekavskog), prepustite stručnjacima za naš jezik ovde, u Srbiji...

Nataeos

pre 11 godina

Imali smo 1054 godine istog poglavara!!!Samo zajednica spasava hriscanstvo!!!
(OLIVEROLIVER, 13. mart 2013 21:00)
Nismo!! Tadasnji Papa i sadasnji nemaju istu ulogu, funkcije.... Uci malo pre nego sto pises!

ТВЦЗ

pre 11 godina

Svi su izgledi da je era liberalne politike u Vatikanu umrla sa papom Vojtilom. Konzervatizam je ponovo pobedio. Uopšte me neće začuditi ako ovaj jezuit ponovo uspostavi inkviziciju.
(runner, 13. mart 2013 20:30)

Ма да брате, ужас. Него, да немаш линк за фудбалицу?

qwerty

pre 11 godina

Nek je sa srećom... voleo bih da bude drugačiji od prethodnih papa - liberalniji i otvoreniji za ljudske potrebe, a strožiji prema zločincima i lopovima!

nn

pre 11 godina

Kao sto je Poljak po nasem bio Jovan Pavle (a ne Giovanni Paolo), tako ce ovaj biti Franja (a ne Francesco). Za Hrvate ce biti Franjo, za Francuze Francois, za Engleze Francis itd. Zasto je to tako tesko prihvatiti?
(San Francisco, 13. mart 2013 21:14)

Ne za sve Srbe. Oni sa zapadne strane Drine govore Franjo kao Hrvati.

besana

pre 11 godina

Dok svi komentarisete koje je ime uzeo i kako ce zvati na kom jeziku,da li je neko primetio u tekstu pasus u kome se kaze da je novi papa bio jezuita!!
Najfanaticniji katolicki monaski red.hmmmmmm

Владимир

pre 11 godina

@Владимир: meni to više liči kao da jedni kažu da je 2+2=4 a drugi da je 6-2=4
(Amos, 13. mart 2013 20:43)

Никако. То би значило да су обе верзије исправне, нешто као тзв. "теорија грана": где све гране воде к једној Истини.
Уствари је једна вера, ЈЕДНА ЦРКВА, једно крштење...
"Зар се Христос раздели?"

Мада се овде води важнија полемика, да л' је Фрања или Фрањо...

Oliver

pre 11 godina

Ovo je senzacija,trostruka premijera: prvi Latinoamerikanac,prvi jezuita i prvi put ime Franciscus.Treba znati da jezuiti uopste nisu omiljeni poslednjih decenija u Vatikanu zbog njihovog "levicarenja",narocito u Latinskoj Americi i podrske tzv. "teologiji oslobodjenja", tj. podrsci najsiromasnijim slojevima stanovnistva i kritici bogatih i neoliberalnog kapitalizma.Narocito je papa Jovan Pavle II bio protivnik teologije oslobodjenja i cak ekskomunicirao neke biskupe i svestenike zbog toga,sto je bilo logicno u to vreme,jer je jos uvek besneo hladni rat,pa crkva nije smela da dozvoli bilo kakva "leva skretanja".Neke od njih su cak i ubile desnicarske vlasti kao nadbiskupa Romera u Salvadoru.S druge strane kardinal Bergoljo pripada konzervativnim jezuitima,a ne liberalnim,inace ne bi ni mogao biti izabran.Takodje,otpor prema jezuitima postoji zbog njihove ogromne moci.To je najmocniji monaski red u Katolickoj crkvi,sa 20000 clanova,osnovan u 15.veku kao odgovor na reformaciju,a osnivac je bio Ignacije Lojola.Oni su bili udarna pesnica protiv protestantizma,dok su dominikanci uglavnom vodili Inkviziciju.Jezuiti se jos zovu i isusovci,a njihov vodja ima zvanicno ime General,sto implicira maltene vojnu organizaciju reda.Nezvanicno se General zove "Crni Papa",zbog ogromne moci koju ima,a za razliku od pape,koji ima belu odoru,General ima crnu odoru.Novi papa ima 77 godina,maltene isto kao Benedikt 2005. kada je izabran.To znaci da ni njegova vladavina nece biti duga.

karla

pre 11 godina

Hvala svima vama koji ste čestitali na izboru pape,ne ljutim se na one koji su pisali negativno,radujem se svakom koraku koji vodi ka zbližavanju katoličanstva i pravoslavlja,kršteni smo u Ime istog Gospodina,on je naš Put,Istina i Život.Mir vama i neka vas prati Božji blagoslov ma gdje bili iz dubine srca vam želim svako dobro! pozdrav iz Rijeke!

bbc

pre 11 godina

Ne vjerujem što čitam haha. Pa Francescus je latinski, isto kao što je prošli papa bio Benedictus, a onaj prije njega Ioannes Paulus. Na našem bi to bilo Franjo, Benedikt i Ivan Pavao. Ako ste vi govorili Ioannes Paulus, a ne Jovan Pavle, onda svaka čast.

nemanja

pre 11 godina

Ime pape se "prevodi" na sve svetske jezike, pa tako i na srpski. Ovo nije prvi put da prevodimo to ime (sveti Franjo, franjevacki red, franjevci) pa se mozete opustiti, nema zavere protiv Srba.

Mairon

pre 11 godina

Tokom vekova, i pravoslavna i katolicka crkva udaljile su od svoje misije, cinivsi teske greske.
Ali, nije vreme da navodimo greske i odajemo se vecitoj gorcini. Nadam se da novi papa moze da nadje snage da ispravi mnoge stvari i zablude gomilane u ranijim vremenima. Nema stvari vise hriscanske od oprostaja, priznavanja sopstvenih zabluda i spremnosti za ljubav prema svima, cak iako se ne razumemo.
Saznajuci da je novi pontif skroman i jednostavan covek, nadam se da uspostaviti drugaciji (i izvorni) izgled crkve kao organizacije koja je tu pre svega da uci ljude o bogu i priblizi ih njemu. Iako ja verujem da svako, ukoliko zeli, moze dopreti do boga i za to mu posrednici nisu potrebni.
Ovog puta, zelim uspeha novom papi i razvijanje dijaloga sa ostalim, posebno pravoslavnim crkvama, jer je ujedinjenje, ako je i moguce, i dalje veoma daleko.

a sad rockn'roll

pre 11 godina

@Borko
Jezuita a papa. Gasnuli su prvo LGBT, protestanti, neistomišljenici unutar katoličke crkve.... Ovo je budući polit komesar a ne svešteno lice. Da je franjevac ili benediktanac to je sasvim druga priča. U krajnjem slučaju to je njihov izbor.

Aca32

pre 11 godina

Nije Franja nego Francisko. Franja je hrvatski narodni prepev imena, kako kod nas Djordje za Georg. Sad zamislite da kazemo npr Djordje Hegel, ili Franjo Goja...

etizop

pre 11 godina

Nije Franja, nego Franko. Bas sam gledao RTL, kad cuh da su mu pohrvatili ime. Ili bolje Ferenc ako cemo na madjarskom, a Madjara je vise u Srbiji nego Hrvata!
(Sinbad, 13. mart 2013 20:37)

i Papa Giovanni Paolo II se na hrvatskom zvao Ivana Pavao II - ne vidim poantu komentara....

SvetM

pre 11 godina

Ne razumem zasto je ime Franjo u duhu srpskog jezika?
Ime Franjo ili Franja ne postoji medju srpskim imenima isto kao ni Francisko ili Francesko.
Ono sto me u izborima verskih poglavara zbunjuje to je njihova vremesnost (doduse ovaj je 6 godina mladji od naseg patrijarha), ali ipak ima 77 godina... Pravo vreme da se napreduje u struci!

ainu

pre 11 godina

pa ako je francesko onda bi bio i benedeto, i djovani paolo, itd, sto nije bio, tako da, ime mu je franjo, ili franja, oba su prisutna u srposkom jeziku, zavisno sa koje strane drine dolazi, a greska je u tekstu, nije treci krug, nego peti, nema crnog dima nakon prvog jutarnjeg i prvog popodnevnog glasanja, ovo je bilo peto glasanja, jedno sinoc, dva jutros, i dva nocas.

Vladimir Pula

pre 11 godina

@U nasem jeziku se ime Papa uvek transkribovalo, za razliku od ostalih imena. To je i logicno, s obzirom da se radi o svestenim licima visokog ranga i o hriscanskim imenima, koje svaki evropski jezik ima u sopstvenoj formi.Ne mislite valjda da su se Pape Jovan Pavle II i Benedikt XVI tako zvali u originalu?!?
(skandi, 13. mart 2013 23:47)
A hvaljen Isus da se našao neko pametan pa ovo napisao.. Nisam mogao vise citat ove gluposti oko Francesca.. A najsmjesnije sto se u Srbiji sve živo prevodi i kad treba i kad ne treba, i sad kad je to normalno i prikladno ljudi se svi cude, jao jao...
I onaj neki lik iz Rima.. Pa odakle je taj ispao kad spomenu Francesca Tottija.. Pa kako ti svece zoves jel u originalu ili na srpskom, jesu apostoli u originalu ili na srpskom, jel na kraju sam sin boziji u originalu ili na srpskom?
I ja danas čitam tu imena Papa i pomislim sto nebi bio Franjo ? Kad ono Franjo .. Hehe .. To mi je uz Sv. Antu najdraži svetac..

skandi

pre 11 godina

U nasem jeziku se ime Papa uvek transkribovalo, za razliku od ostalih imena. To je i logicno, s obzirom da se radi o svestenim licima visokog ranga i o hriscanskim imenima, koje svaki evropski jezik ima u sopstvenoj formi.
Ne mislite valjda da su se Pape Jovan Pavle II i Benedikt XVI tako zvali u originalu?!?

Gmaz

pre 11 godina

Šta ste zapeli da se imena ne prevode? Kako se ne prevode? A papa Jovan je bio papa Giovanni? A Isus je Gesù? A Sveti Pavle je Sveti Paolo?

Ili ćemo engleski? Papa John, Isus je Jesus, a Pavle Paul?

nick

pre 11 godina

Ne kapiram ove tkz Srbe kojima smeta sto je Franja, jer se tako i kaze, uvek se govorilo Sveti Sava, a ne Savo i tako govore i pisu svi nasi episkopi i mitropoliti i s jedne i druge strane Drine. E sad sto su neki u vreme bratstva i jedinstva vise mirisali svoje "susede" nego bracu Srbe to je vec njihov problem. Svim katolicima cestitam izbor novog pape.

Владимир

pre 11 godina

(Mairon, 14. mart 2013 00:28)

То би било у некој бајци у којој се десио неспоразум, где су једни зачарани, други заробљени у највишој кули старог замка...
Заправо су врло крупне разлике у питању, разлике у исповедању вере.
Јер ће се сви греси на овом свету опростити осим хула на Св. Духа- стоји у Писму. (хула на Св. Духа= криво исповедање вере, тј. јерес)

Због културолошких, обичајних, те језичких разлика и постоје помесне цркве. Руска, Јерусалимска, Српска, Цариградска... и остале патријаршије. Које су у молитвеном и богослужбеном општењу.

Учење наших светих отаца је да је римокатоличка црква уствари квазицрква (Св. Јустин Поповић).
А о томе шта значи и колико је опасно подражавати (изигравати) Христов наук имаш у "Идиоту".

Што је лаж ближа истини она је крупнија.

Mairon

pre 11 godina

Уствари је једна вера, ЈЕДНА ЦРКВА, једно крштење...
"Зар се Христос раздели?"
Ovakav nacin razmisljanja pokazatelj je nesposobnosti shvatanja samog boga i kompleksnosti sveta koji je stvorio.
Ne moze bog da govori ljudima iz jednog centra niti da se svim kulturama obraca na isti nacin. On govori mnogim jezicima i sa ljudima opsti na njima shodan nacin.
Ne postoji ljudsko bice (a ni organizacija) koja sledi cistu istinu jer to i nije moguce u materijalnom svetu.
Upravo iz misli da postoji samo jedna ispravna crkva sa pravom na boga i istinu je uzrok nevolja i nerazumevanja. Umesto tih misli i takvih dogmi korisnije je shvatiti da je svet, i razumevanje boga previse kompleksno da bi ga jedna religija potpuno shvatila i posedovala pravo na istinu, i videti da je bog prisutan u mnogim kulturama i mnogim verama.
Mozda se ne radi o teoriji grana vec o teoriji slagalice, gde svako ima poneki deo istine a mi trebamo teziti da pokusamo da slagalicu sklopimo i dopunimo se, dajuci, a ne verovati da smo moralniji i da sledimo istinu a drugi ne.

skeptik

pre 11 godina

@Kvazimodo Sorabius, 14. mart 2013 01:37)

Ja se izvinjavam, ali u latinskom ne postoji ni slovo Č ni slovo ć. Frančesko je italijanska verzija. kao što je Frensis engleska, Fransoa francuska, Fransisko španska. Nisam 100% siguran, ali mislim da se na latinskom ovo ime piše Frances a izgovara Frankes.

Sa ostatkom teksta se apsolutno slažem. Mada moj stari još uvek govori Ulica Đorđa Vašingtona :)

Katoličkim vernicima čestitam novog papu. Mir svima.

poreklom Šumadinac

pre 11 godina

E, pa još malo o ispravnosti imena...
Tvrdnja nekih ovde da je "preko Drine" "Franjo", a da je u Srbiji "Franja" uopšte nije tačna.
Evo ja sam rođen u jugozapadnoj Šumadiji i tamo niko neće reći FranjA, kao i u celoj zapadnoj Srbiji, gde npr. imate ime Sava - žensko ime (a muško ime je Savo), pa npr. moju prababu su zvali baba Pera (nadimak od Persida - žensko ime).
To stavljanje "A" umesto "O" na kraju muških imena je rašireno u Beogradu i u Vojvodini i polako se nameće celoj Srbiji. No, to nije važno, jer imena su IMENA, kako god da ih odredimo.
Međutim, ono što mene lično nervira je kad nešto postane pogrešan manir, proizašao iz ove vrste "poženskavanja" imena.
Na primer, u Beogradu i gradovima severno od Save na uličnim tablama piše: "ulica IVE Andrića".
E, ne može biti...
Ivo Andrić se zvao IVO, a ne Iva, prema tome ulica treba da se zove "ulica IVA Andrića", kao što bi se ulica za nekog ko se zvao npr. SlavkO Andrić zvala "ulica SlavkA Andrića", a ne "ulica SlavkE Andrića".
A da ne govorim o tome kako se pogrešno izgovara prisvojni oblik za ime Momo Kapor i to kod "vrhunskih" intelektualaca... Svi pogrešno govore "knjiga Mome Kapora" umesto "knjiga Moma Kapora".
Prema tome, rašireno mišljenje da se u Beogradu govori najispravnije nema blage veze s istinom. Uostalom, o tome je svojevremeno govorila i Draga Jonaš (1922-2007), čuvena spikerka Radio Beograda...

hellothere

pre 11 godina

U sumadiksko-vojvodjanskom dijalektu muska imena koja se zavrsavaju slovom A imaju istu deklinaciju kao i imenice zenskog roda, tako se Vlada menja isto kao i imenica zena. Negde od Cacka pa nadalje svi vec govore Vlado, Savo..i menjaju se kao i sve druge imenice na O. To su odlike razlicitih regiona i nema tu nista ispravno i neispravno.

Filolog

pre 11 godina

Ovi sto trolaju da li je Iva ili IVO ili Franja ili Franjo a sta cemo sa imenom Nikola. Mozda ce neko da ga preimenuje u Nikolo. Tragedija sto sada svi krstena imena Vlada izgovaraju sa Vlade ili Vlado. Narocito novinari. Krsteno ime kosarkaskog trenera Djurovica je Vlada a ne Vlade. I nije tacno da su sve imenice koje se zavrsacvaju na slovo A zenskog roda. Sta cemo na primer sa imenicom DOBA

Imena ne mogu da se preimenuju na jezik drugog naroda. Ako je onaj izgovorio da je novi papa uzeo svesteno ime Francesko onda tako ostaje

Felagund

pre 11 godina

Također, evo zašto je u Srbiji nejasno je li "Franjo" ili "Franja" (pa ga jedni mediji zovu ovako, drugi onako): zato što to ime nema tradiciju u srpskom jeziku. A nema zato što je NASTALO nakon razlaza s rimokatolicima. Prvi Franjo/Franja bio je Franjo/Franja Asiški - rimokatolik - i u istočnom kršćanstvu to ime nikad nije zaživjelo. Pa se srpski jezikoslovci moraju dogovoriti hoće li standardni srpski oblik tog imena biti Franja ili Franjo.

Felagund

pre 11 godina

Što se tiče imena, imena papa se prevode u svakom jeziku. Nekad se tako radilo i s vladarima, danas sve manje (engleski kraljevi: Karlo I., Karlo II. pa: Charles III. (ako postane)). Ali kod papa je ta tradicija ostala, a glavni razlog je što je papa internacionalni, a ne nacionalni lider.