Sreda, 13.03.2013.

08:32

Eštonova stigla u Prištinu

Dva dana posle sastanka sa državnim vrhom Srbije u Briselu, šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton stigla je u Prištinu na razgovore s predstavnicima Kosova.

Izvor: B92

Eštonova stigla u Prištinu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

Tanja Krivaja

pre 11 godina

Pitanje Kosova treba rešiti dijalogom jer se nikako drugačije taj problem ne može rešiti. Jedina alternativa dijalogu je da se latimo pušaka pa u boj na Kosovo ravno. Međutim Srbija ne samo da nema međunarodnu podršku za tako nešto, već Srbija to ni ekonomski ne bi mogla podneti. Tako da alternative dijalogu nema. Takođe, u interesu Srbije je da se taj problem reši jer je Srbija već izgubila suverenitet na Kosovu, i svakim odlaganjem rešenja Kosovo je sve dalje od Srbije, a Srbi na kosovu neće moći dobiti sutra ni ono što danas međunarodna zajednica nudi.

Branko

pre 11 godina

Glavni razlog posete Eštonove Prištini je da upozna kosovske zvaničnike kakav je dogovor postignut u Briselu pošto je izgleda to Tači zaboravio ili nije dobro razumeo. Verujemo da će posle ovoga vrlo brzo ti dogovori biti zvanično potpisani.

Teodora88

pre 11 godina

Nema drugog načina, sem pregovora, da se reši problem Kosova i Metohije, a samim tim, rešavanjem ovog problema, vrata EU bi bila Srbiji širom otvorena. Dakle ovo je pitanje od koga zavisi budućnost Srbije. Državni vrh je toga svestan i zato se aktivno uključuje u rešavanje ovog problema, za razliku od bivšeg predsednika Tadića čiji je pristup bio pomalo neozbiljan, jer je na pregovore slao Borka Stefanovića. Posle tih pregovora, nije se znalo šta se dogovorili. Borko je tvrdio jedno, a Albanci i EU nešto sasvim drugo, i uvek je sprovedeno to što su tvrdili Albanci i EU.

Ana Niš

pre 11 godina

Prvo u Prištinu,pa će u Bg. Onda ide slavlje da smo dobili nešto,a niko neće tačno znati šta. A naravno,zatim će Toma da menja i Ustav,da bih prilagodio sadašnjem statusu Kosova,umesto autonomije staviće neko zvučnije ime. Mada,ja bih mu predložila,kad je već završio sa Kosovom da na jedan trošak proglasi i Vojvodinu samostalnom državom,da ne nih trošio pare opet za referendum za novi Ustav,za nekoliko godina. Pa posle udri brigu na veselje!! Blago nama! Dačić je ovo i počeo sa svojim šefom,on i zatvara krug!!

novica952

pre 11 godina

Što god uradi u Prištini Eštonova a verovatno će pokušati da omeksa stav prištine neverujem da će biti dovoljno sa Srpsku stranu da se uvaži naš zahtev za zajednicom opština. Priština i ako prihvati tu zajednicu sigurno neće dozvoliti da sve bude po rešenjima iz Beograda i želeće da zajednici umanji ingerecije. Kako će Eštonova sve to pomiriti i dali će uopšte postići videćemo već sutra jer ako nema saglasnosti verovatno će zaobići Beograd i čekati novu rundu za 20 mart.

RELJA013

pre 11 godina

Jos niste upoznali njihovo pravo lice,jedno vama pricaju i udvaraju vam se izigravajuci zrtve,dok na drugoj strani sprovode silu i prave etnicko ciscenje srba.Dokle god budu tako radili ili Vi iz UN neshvatite sta se stvarno desava,pravog razgovora nece biti.

mertur

pre 11 godina

Kosovo ima mozda problem sa severom ali srbija ima problema sa severom (Vojvodinom), Samdjakom pa i sa Presevskom Dolinom, srbiju treba pitisnuti najpre pa cekati malo da se vidi da li je to delovalo pa onda u rejonu neke drzavice pa tek onda Kosovo kao najmladje.

isto tako stranac

pre 11 godina

Nešto mi, kao strancu nikako nije jasno. Srbi iz Srbije tražite kao neku autonomiju Srba na severu Kosova, a istovremeno ne date autonomiju svojim državljanima u R. Srbiji!? Sve je koncenrtirano u Beogradu, u rukama možda 5-10 hiljada političara, tajkuna i njihovih familija! Da napravite nešto po uzoru Hrvatske - oni imaju županije, vi kao malo prorusko-pravoslavni možete imat gubernije! Zamislite posle 5 godina, .... Tomica Nikolić, Gubernator Šumadije Srpske! No.1 izvoznik srpske šljivovice!:))

Enko

pre 11 godina

Srbija nece doboti datum a nece dobiti ni ovlascenje za Srbe na zever Kosova.Kosovo je nezavisna Drzava i bez dozvole Kosovski vlasti na Kosovo ne moze da udje ni Precednik ni Premijer Srbije a kamoli drugi.

Marina ADA

pre 11 godina

Nije samo u interesu Srbije da se reši problem Kosova, nego i u interesu EU, zbog toga je na gospođi Ešton je da izvrši pritisak na Albance da popuste u svojim stavovima ako se želi doći do kompromisa. Srbija više ne može da popušta, i to je državni vrh jasno stavio do znanja, i tu više ne vredi gospođi Ešton da pritiska srpsku stranu.

pozuri polako

pre 11 godina

Vise je nego ocito da iz Beograda dolaze razliciti signali/izjave jer predsednik drzave govori jedno [o popustanju Pristine], a predsednik vlade drugo - asasvim kontra.
Bas zato (razlicite izjave/tumacernja)ih je Estonka i zvala u ponedeljak, ali je ocito da su nasi i dalje 'ko rastiman orkestar'.
Ne zaboravimo da je nas predsednik ko fikus tj osim da sxmenjuje i imenije ambasadore ili daje pomilovanja sve ostalo je po ustavu posao vlade.
Zato mene najvise zanima Vucicev stav

Različiti aršini

pre 11 godina

Citat: "Kao što vidimo, izjave iz Prištine su jasne. Svaki dogovor koji nije u okviru ustava Kosova, neće biti prihvaćen". A zašto ovo treba da važi samo za takozvanu republiku Kosovo, a ne i za Srbiju?

sensation

pre 11 godina

Ne bi me cudilo da izmisle jos neki uslov,a nadam se da ce Estonova malo pogurati i izvrsiti neki uticaj za dobijenje datuma.realno,i zasluzili smo ga.

stranac

pre 11 godina

Toma Nikolic je reko u Minsk da EU nije sve, I da nece uraditi sve zbog ulazka u EU, pa je isto reko da je Pristina Popustila,
zasto bi trebaala Estonka da putuje Pristina pa Beogred, zato sto Beograd prestavio i prista,na Asocijaciju, ali oni zele vise Samoupravljane tu Asocijaciju, koju Pristina ne moze i nece pristati,ESTONOVU je pozvao Thaqi na pomoq, da bi ona pokusala da Ubedi Opoziciju Kosova, kao LDK,AKK? I vrlo vaznu SAMOUPRAVLJANe,koji nece pristati na nista sto nije prema Konstitucijama i Rezoliciji Kosova,A estonka sada ce pokusati da ih ubedi, tu ce biti neki sporazum koji ;;; moraju obe strane popustiti, sada dali je to dovoljno za Datum Serbije u EU, ja mislim da razlog ne stoji tu, razlig da Srbija nema datuma je vise kod same Srbije, kao sto je bilo na Kosovu zbog Liberizacija Viza, niko nije bio kriv osim samog Kosova, Prema tome i ako Srbija ne dobije Datum za EU, neki su rekli pa nece bit Smak Sveta, kao sto nece, I prema tome i ako nece doci do nekog kompromisa izmedu Beograda i Pristine, nece biti Smak Sveta,,,

Lazar

pre 11 godina

Nadajmo se da će ova dama izvršiti uticaj na Prištinu. Bez toga - doživeće i ona neuspeh a ne verujem da to želi. Valjda joj je jasno posle posete našeg državnog vrha da mi imamo crvenu liniju ispod koje se ne može.

DRAGIĆ

pre 11 godina

Razgovori koje Dačić se vode veoma ozbiljno, za razliku od razgovora koje je vodio gospodin Stefanović, koji su bili bili tragikomika, jer se posle tih razgovora nikada nije znalo šta je dogovoreno, pa mora da bude zvezdice, pa ne mora da bude zvezdice, pa Borko oko granićnih prelaza tvrdi jedno, a Albanci i EU drugo, i naravno uvek bude to drugo, koje je nepovoljnije za Srbiju i Srbe na Kosovu.

VASA

pre 11 godina

Za razliku od vremena kada je DS bio na vlasti sada se Srbiji ne može uputiti neka ozbiljna zamerka što se tiče sprovođenja reformi i borbe protiv korucije. Jedino, ostaje pitanje Kosova. Srbija je i tu mnogo načinila ustupaka, ali verujem da će evropski zvaničnici uticati na albansku stranu da i ona popusti, i da se na Kosovu formira zajednica srpskih opština što je državni vrh Srbije i predložio.

Bojan

pre 11 godina

Jednostrano pomaganje, uvek samo Prištini, nije dalo neke rezultate, bar ne u pregovorima sa ovom vladom. Vreme je da i Evropa malo promeni stav i u važi realnost na Kosovu, aona je takva da Srbi sa severa Kosova moraju imati svoju vlast. Ako taj princip važi za Albance, mora važiti i za sever KIM.

Bubica 210

pre 11 godina

Gospodjo Eston veceras u Pristini recite Albancima ono sto ste rekli Srbima da podrzavate napore Srbije. Tek tada cu Vas smatrati za ozbiljnog politicara, da Vam je stalo do najboljeg resenja za obe strane.

Mojsije

pre 11 godina

Dajte ljudi pustite datum i EU daj prvo da sredimo situaciju u nasoj zemlji niko nece ljenstine i gotovane u svetu.Lako je sediti i pametovati zavrnimo rukave!

Cvrle

pre 11 godina

Od predstavnika EU me uopšte ne bi iznenadili kojekakvi novi uslovi ali znam da naši predstavnici neće prihvatiti ništa što nije u interesu Srbije i građana.

kroasani

pre 11 godina

@Furka
Sm(ije)sna ti je ova zamena teza. Srbija moze Albancima na jugu da ponudi samo ono sto imaju Srbi u Albaniji ali se to Albancima na jugu ne bi dopalo. Kosovo nije albanska nacionalna drzava koja se bavi pitanjem Albanaca u regionu i nije cak ni drzava nego izdzravani protektorat sa neresenim statusom. Kuzis? Nego, a zasto Srbi ili Grci u Albaniji ne bi trazili ono sto i Albanci na Kosovu koji je deo Srbije po jos uvek vazecoj Rezoluciji 1244? Ili zatso ne nudis Srbima u Hrvatskoj da dobiju ono sto i Albanci na Kosovu? Ili Srbi u BiH? Licemeri...

srna u izgubljenom raju

pre 11 godina

Jadan smo mi narod kad neko ko nema pojma o nasoj istoriji i svetinji koliko nam znaci Kosovo ide da pregovara sa neprijateljima ali sami smo krivi sto smo se i doveli u ovakvu situadiju mislim da nas je sam car Lazar prokleo.

Pantelija

pre 11 godina

EU nama stalno sprema iznenađenja i neprihvatljive ucene. Ne bi me iznenadilo da tako bude i sada. Samo što znam da naši neće prihvatiti ništa što za Srbiju ne valja, ali se bojim da posle toga ne bude Srbija kažnjena. Imam utisak da to jedva čekaju.

patriot

pre 11 godina

Nema više ništa Srbija da ponudi manjinama,kome se ovde živi nek živi,k'o hoće da ispunjava svoje nerealne želje,nek kupi zlatnu ribicu.

Muja

pre 11 godina

Srbija je sve uradila što je traženo! Najveći problem i je bio kriminal i korupcija! To smo rešili! Dijalog sa Kosovom se održava, jedino ako izmisle nešto novo!

naduvane velicine

pre 11 godina

Posto su Albanci umislili da su mnogo jaki i da im je ustav "sveto pismo" koji svi ima da postuju, zasto Albanci ne bi rekli Amerikancima da ih ovi vise ne podrzavaju i sponzorisu, neka kazu KFOR-u i EULEX-u da su suvisni na Kosovu i neka odu i neka poruce Nemcima da vise ne koriste EU integracije za ucenjivanje Srbije pa da vidimo sta ce se desiti i kakvi ce biti pregovori i ko ce da popusta. Albanci glume ovde nekog faktora, "ne popustaju", "drze se ustava", "ne pristaju ni na sta", pa ajde ako ste tako jaki i sosobni dodite sami na pregovore, bez zaledjine, bas kao i Srbija.

kompleksi su cudo

pre 11 godina

@Furka
Dirljiv je tvoj interes za ono sto se desava preko plota ali Albanci u Srbiji su samoproglasili nekakvu "drzavu" i te su time dobili nekih 15% teritorije Srbije te im je to sasvim dovoljno u odnosu na ono sta su zasluzili ili sta su pokazali zadnjih godina i decenija.

t.

pre 11 godina

ali ipak biti lazov to nije korrekno, kulturno, civilizacijski, to je nemoralno, grubo...!
(Gjeto 11, 13. mart 2013 10:57)

Upravo tako, lazima, muljanjem, potplacivanjem, glumatanjem ste i dosli do 85% Kosova te je nejasno zasto si se toga tek sada setio?

ilija

pre 11 godina

Drugog rešenja sem kompromisa nema, ali i albanska strana mora da popusti, ukoliko se želi doći do tog kompromisa, a tu će najveću ulogu odigrati međunarodna zajednica, i gospođa Ešton, a pre svega USA koji bi pritiskom Albance primorali na popuštanje.

Milica

pre 11 godina

Evo prilike da gospođa Ešton izvrši pritisak na kosovske političare da pristanu na kompromis i da se na pitanje Kosova stavi tačka. Bez toga nema pravičnog rešenja pitanja Kosova.

Gjeto 11

pre 11 godina

Djurdjevic kaze:
"Kao što vidimo, izjave iz Prištine su jasne. Svaki dogovor koji nije u okviru ustava Kosova, neće biti prihvaćen...

Na neki nacin to je "istina" o tome sto je rekao dan, ili dvije, Nikolic o tome da Pristina vec je popustio...?!
U diplomatiu i politiku biti iskren nije vrlina, to je naivnost, ali ipak biti lazov to nije korrekno, kulturno, civilizacijski, to je nemoralno, grubo...!

Smrtnik

pre 11 godina

...a zašto vlada nema nekog portparola kao i svi,pa se prethodno dogovore i onda ovaj saopšti mišljenje i stav vlade,a ne ovako...konfuzno stanje...bzv

gbg

pre 11 godina

Danas cemo znati kolkiko su tacne izjave Diplomislava Nikolica da je Pristina popustila.Sobzirom na iskustva iz proslosti na izjave nasih zvanicnika koje se uvek na kraju pokazu kao netacne. Ocekujem demant svega.

CheZoran

pre 11 godina

Hrabra gospodja. Samo jedna britanka može da završi taj posao. Ako je ubedjena u to što ima da im kaže, onda će to u dobrom britanskom stilu i proći.

TomA

pre 11 godina

Ako ona dolazi dole, znaci ima dobre vesti za albance, inace ako bi bilo do pritiska ona bi ih pozvala gore. Siguran sam da ce albancima poslati potpisane ustupke Beograda.

Furka

pre 11 godina

Neka srbijanska vlada sve ono sto trazi za Srbe na sjeveru Kosova ponudi Albancima na jugu Srbije, kako bi Pristina lakse prihvatila Beogradski recept "ako su svi nezadovoljni, onda je posrijedi pravi kompromis". Losa je pregovaracka podloga traziti sve za Srbe u Kosovu, a nista ne ponuditi Albancima u Srbiji. Nisu ni Kosovari sisali vesla, kako se to u Dunavskoj metropoli jos uvijek misli!

бидермајер

pre 11 godina

Предцедниче !
Неискреност према свом народу не води попурарности већ ствара сумњу и неповерење у владу.

Furka

pre 11 godina

Neka srbijanska vlada sve ono sto trazi za Srbe na sjeveru Kosova ponudi Albancima na jugu Srbije, kako bi Pristina lakse prihvatila Beogradski recept "ako su svi nezadovoljni, onda je posrijedi pravi kompromis". Losa je pregovaracka podloga traziti sve za Srbe u Kosovu, a nista ne ponuditi Albancima u Srbiji. Nisu ni Kosovari sisali vesla, kako se to u Dunavskoj metropoli jos uvijek misli!

Enko

pre 11 godina

Srbija nece doboti datum a nece dobiti ni ovlascenje za Srbe na zever Kosova.Kosovo je nezavisna Drzava i bez dozvole Kosovski vlasti na Kosovo ne moze da udje ni Precednik ni Premijer Srbije a kamoli drugi.

gbg

pre 11 godina

Danas cemo znati kolkiko su tacne izjave Diplomislava Nikolica da je Pristina popustila.Sobzirom na iskustva iz proslosti na izjave nasih zvanicnika koje se uvek na kraju pokazu kao netacne. Ocekujem demant svega.

бидермајер

pre 11 godina

Предцедниче !
Неискреност према свом народу не води попурарности већ ствара сумњу и неповерење у владу.

TomA

pre 11 godina

Ako ona dolazi dole, znaci ima dobre vesti za albance, inace ako bi bilo do pritiska ona bi ih pozvala gore. Siguran sam da ce albancima poslati potpisane ustupke Beograda.

isto tako stranac

pre 11 godina

Nešto mi, kao strancu nikako nije jasno. Srbi iz Srbije tražite kao neku autonomiju Srba na severu Kosova, a istovremeno ne date autonomiju svojim državljanima u R. Srbiji!? Sve je koncenrtirano u Beogradu, u rukama možda 5-10 hiljada političara, tajkuna i njihovih familija! Da napravite nešto po uzoru Hrvatske - oni imaju županije, vi kao malo prorusko-pravoslavni možete imat gubernije! Zamislite posle 5 godina, .... Tomica Nikolić, Gubernator Šumadije Srpske! No.1 izvoznik srpske šljivovice!:))

mertur

pre 11 godina

Kosovo ima mozda problem sa severom ali srbija ima problema sa severom (Vojvodinom), Samdjakom pa i sa Presevskom Dolinom, srbiju treba pitisnuti najpre pa cekati malo da se vidi da li je to delovalo pa onda u rejonu neke drzavice pa tek onda Kosovo kao najmladje.

Gjeto 11

pre 11 godina

Djurdjevic kaze:
"Kao što vidimo, izjave iz Prištine su jasne. Svaki dogovor koji nije u okviru ustava Kosova, neće biti prihvaćen...

Na neki nacin to je "istina" o tome sto je rekao dan, ili dvije, Nikolic o tome da Pristina vec je popustio...?!
U diplomatiu i politiku biti iskren nije vrlina, to je naivnost, ali ipak biti lazov to nije korrekno, kulturno, civilizacijski, to je nemoralno, grubo...!

Smrtnik

pre 11 godina

...a zašto vlada nema nekog portparola kao i svi,pa se prethodno dogovore i onda ovaj saopšti mišljenje i stav vlade,a ne ovako...konfuzno stanje...bzv

Mojsije

pre 11 godina

Dajte ljudi pustite datum i EU daj prvo da sredimo situaciju u nasoj zemlji niko nece ljenstine i gotovane u svetu.Lako je sediti i pametovati zavrnimo rukave!

pozuri polako

pre 11 godina

Vise je nego ocito da iz Beograda dolaze razliciti signali/izjave jer predsednik drzave govori jedno [o popustanju Pristine], a predsednik vlade drugo - asasvim kontra.
Bas zato (razlicite izjave/tumacernja)ih je Estonka i zvala u ponedeljak, ali je ocito da su nasi i dalje 'ko rastiman orkestar'.
Ne zaboravimo da je nas predsednik ko fikus tj osim da sxmenjuje i imenije ambasadore ili daje pomilovanja sve ostalo je po ustavu posao vlade.
Zato mene najvise zanima Vucicev stav

CheZoran

pre 11 godina

Hrabra gospodja. Samo jedna britanka može da završi taj posao. Ako je ubedjena u to što ima da im kaže, onda će to u dobrom britanskom stilu i proći.

Ana Niš

pre 11 godina

Prvo u Prištinu,pa će u Bg. Onda ide slavlje da smo dobili nešto,a niko neće tačno znati šta. A naravno,zatim će Toma da menja i Ustav,da bih prilagodio sadašnjem statusu Kosova,umesto autonomije staviće neko zvučnije ime. Mada,ja bih mu predložila,kad je već završio sa Kosovom da na jedan trošak proglasi i Vojvodinu samostalnom državom,da ne nih trošio pare opet za referendum za novi Ustav,za nekoliko godina. Pa posle udri brigu na veselje!! Blago nama! Dačić je ovo i počeo sa svojim šefom,on i zatvara krug!!

stranac

pre 11 godina

Toma Nikolic je reko u Minsk da EU nije sve, I da nece uraditi sve zbog ulazka u EU, pa je isto reko da je Pristina Popustila,
zasto bi trebaala Estonka da putuje Pristina pa Beogred, zato sto Beograd prestavio i prista,na Asocijaciju, ali oni zele vise Samoupravljane tu Asocijaciju, koju Pristina ne moze i nece pristati,ESTONOVU je pozvao Thaqi na pomoq, da bi ona pokusala da Ubedi Opoziciju Kosova, kao LDK,AKK? I vrlo vaznu SAMOUPRAVLJANe,koji nece pristati na nista sto nije prema Konstitucijama i Rezoliciji Kosova,A estonka sada ce pokusati da ih ubedi, tu ce biti neki sporazum koji ;;; moraju obe strane popustiti, sada dali je to dovoljno za Datum Serbije u EU, ja mislim da razlog ne stoji tu, razlig da Srbija nema datuma je vise kod same Srbije, kao sto je bilo na Kosovu zbog Liberizacija Viza, niko nije bio kriv osim samog Kosova, Prema tome i ako Srbija ne dobije Datum za EU, neki su rekli pa nece bit Smak Sveta, kao sto nece, I prema tome i ako nece doci do nekog kompromisa izmedu Beograda i Pristine, nece biti Smak Sveta,,,

naduvane velicine

pre 11 godina

Posto su Albanci umislili da su mnogo jaki i da im je ustav "sveto pismo" koji svi ima da postuju, zasto Albanci ne bi rekli Amerikancima da ih ovi vise ne podrzavaju i sponzorisu, neka kazu KFOR-u i EULEX-u da su suvisni na Kosovu i neka odu i neka poruce Nemcima da vise ne koriste EU integracije za ucenjivanje Srbije pa da vidimo sta ce se desiti i kakvi ce biti pregovori i ko ce da popusta. Albanci glume ovde nekog faktora, "ne popustaju", "drze se ustava", "ne pristaju ni na sta", pa ajde ako ste tako jaki i sosobni dodite sami na pregovore, bez zaledjine, bas kao i Srbija.

kroasani

pre 11 godina

@Furka
Sm(ije)sna ti je ova zamena teza. Srbija moze Albancima na jugu da ponudi samo ono sto imaju Srbi u Albaniji ali se to Albancima na jugu ne bi dopalo. Kosovo nije albanska nacionalna drzava koja se bavi pitanjem Albanaca u regionu i nije cak ni drzava nego izdzravani protektorat sa neresenim statusom. Kuzis? Nego, a zasto Srbi ili Grci u Albaniji ne bi trazili ono sto i Albanci na Kosovu koji je deo Srbije po jos uvek vazecoj Rezoluciji 1244? Ili zatso ne nudis Srbima u Hrvatskoj da dobiju ono sto i Albanci na Kosovu? Ili Srbi u BiH? Licemeri...

Različiti aršini

pre 11 godina

Citat: "Kao što vidimo, izjave iz Prištine su jasne. Svaki dogovor koji nije u okviru ustava Kosova, neće biti prihvaćen". A zašto ovo treba da važi samo za takozvanu republiku Kosovo, a ne i za Srbiju?

t.

pre 11 godina

ali ipak biti lazov to nije korrekno, kulturno, civilizacijski, to je nemoralno, grubo...!
(Gjeto 11, 13. mart 2013 10:57)

Upravo tako, lazima, muljanjem, potplacivanjem, glumatanjem ste i dosli do 85% Kosova te je nejasno zasto si se toga tek sada setio?

patriot

pre 11 godina

Nema više ništa Srbija da ponudi manjinama,kome se ovde živi nek živi,k'o hoće da ispunjava svoje nerealne želje,nek kupi zlatnu ribicu.

RELJA013

pre 11 godina

Jos niste upoznali njihovo pravo lice,jedno vama pricaju i udvaraju vam se izigravajuci zrtve,dok na drugoj strani sprovode silu i prave etnicko ciscenje srba.Dokle god budu tako radili ili Vi iz UN neshvatite sta se stvarno desava,pravog razgovora nece biti.

kompleksi su cudo

pre 11 godina

@Furka
Dirljiv je tvoj interes za ono sto se desava preko plota ali Albanci u Srbiji su samoproglasili nekakvu "drzavu" i te su time dobili nekih 15% teritorije Srbije te im je to sasvim dovoljno u odnosu na ono sta su zasluzili ili sta su pokazali zadnjih godina i decenija.

srna u izgubljenom raju

pre 11 godina

Jadan smo mi narod kad neko ko nema pojma o nasoj istoriji i svetinji koliko nam znaci Kosovo ide da pregovara sa neprijateljima ali sami smo krivi sto smo se i doveli u ovakvu situadiju mislim da nas je sam car Lazar prokleo.

Bubica 210

pre 11 godina

Gospodjo Eston veceras u Pristini recite Albancima ono sto ste rekli Srbima da podrzavate napore Srbije. Tek tada cu Vas smatrati za ozbiljnog politicara, da Vam je stalo do najboljeg resenja za obe strane.

novica952

pre 11 godina

Što god uradi u Prištini Eštonova a verovatno će pokušati da omeksa stav prištine neverujem da će biti dovoljno sa Srpsku stranu da se uvaži naš zahtev za zajednicom opština. Priština i ako prihvati tu zajednicu sigurno neće dozvoliti da sve bude po rešenjima iz Beograda i želeće da zajednici umanji ingerecije. Kako će Eštonova sve to pomiriti i dali će uopšte postići videćemo već sutra jer ako nema saglasnosti verovatno će zaobići Beograd i čekati novu rundu za 20 mart.

Marina ADA

pre 11 godina

Nije samo u interesu Srbije da se reši problem Kosova, nego i u interesu EU, zbog toga je na gospođi Ešton je da izvrši pritisak na Albance da popuste u svojim stavovima ako se želi doći do kompromisa. Srbija više ne može da popušta, i to je državni vrh jasno stavio do znanja, i tu više ne vredi gospođi Ešton da pritiska srpsku stranu.

Lazar

pre 11 godina

Nadajmo se da će ova dama izvršiti uticaj na Prištinu. Bez toga - doživeće i ona neuspeh a ne verujem da to želi. Valjda joj je jasno posle posete našeg državnog vrha da mi imamo crvenu liniju ispod koje se ne može.

DRAGIĆ

pre 11 godina

Razgovori koje Dačić se vode veoma ozbiljno, za razliku od razgovora koje je vodio gospodin Stefanović, koji su bili bili tragikomika, jer se posle tih razgovora nikada nije znalo šta je dogovoreno, pa mora da bude zvezdice, pa ne mora da bude zvezdice, pa Borko oko granićnih prelaza tvrdi jedno, a Albanci i EU drugo, i naravno uvek bude to drugo, koje je nepovoljnije za Srbiju i Srbe na Kosovu.

Muja

pre 11 godina

Srbija je sve uradila što je traženo! Najveći problem i je bio kriminal i korupcija! To smo rešili! Dijalog sa Kosovom se održava, jedino ako izmisle nešto novo!

VASA

pre 11 godina

Za razliku od vremena kada je DS bio na vlasti sada se Srbiji ne može uputiti neka ozbiljna zamerka što se tiče sprovođenja reformi i borbe protiv korucije. Jedino, ostaje pitanje Kosova. Srbija je i tu mnogo načinila ustupaka, ali verujem da će evropski zvaničnici uticati na albansku stranu da i ona popusti, i da se na Kosovu formira zajednica srpskih opština što je državni vrh Srbije i predložio.

Bojan

pre 11 godina

Jednostrano pomaganje, uvek samo Prištini, nije dalo neke rezultate, bar ne u pregovorima sa ovom vladom. Vreme je da i Evropa malo promeni stav i u važi realnost na Kosovu, aona je takva da Srbi sa severa Kosova moraju imati svoju vlast. Ako taj princip važi za Albance, mora važiti i za sever KIM.

Pantelija

pre 11 godina

EU nama stalno sprema iznenađenja i neprihvatljive ucene. Ne bi me iznenadilo da tako bude i sada. Samo što znam da naši neće prihvatiti ništa što za Srbiju ne valja, ali se bojim da posle toga ne bude Srbija kažnjena. Imam utisak da to jedva čekaju.

sensation

pre 11 godina

Ne bi me cudilo da izmisle jos neki uslov,a nadam se da ce Estonova malo pogurati i izvrsiti neki uticaj za dobijenje datuma.realno,i zasluzili smo ga.

ilija

pre 11 godina

Drugog rešenja sem kompromisa nema, ali i albanska strana mora da popusti, ukoliko se želi doći do tog kompromisa, a tu će najveću ulogu odigrati međunarodna zajednica, i gospođa Ešton, a pre svega USA koji bi pritiskom Albance primorali na popuštanje.

Milica

pre 11 godina

Evo prilike da gospođa Ešton izvrši pritisak na kosovske političare da pristanu na kompromis i da se na pitanje Kosova stavi tačka. Bez toga nema pravičnog rešenja pitanja Kosova.

Tanja Krivaja

pre 11 godina

Pitanje Kosova treba rešiti dijalogom jer se nikako drugačije taj problem ne može rešiti. Jedina alternativa dijalogu je da se latimo pušaka pa u boj na Kosovo ravno. Međutim Srbija ne samo da nema međunarodnu podršku za tako nešto, već Srbija to ni ekonomski ne bi mogla podneti. Tako da alternative dijalogu nema. Takođe, u interesu Srbije je da se taj problem reši jer je Srbija već izgubila suverenitet na Kosovu, i svakim odlaganjem rešenja Kosovo je sve dalje od Srbije, a Srbi na kosovu neće moći dobiti sutra ni ono što danas međunarodna zajednica nudi.

Cvrle

pre 11 godina

Od predstavnika EU me uopšte ne bi iznenadili kojekakvi novi uslovi ali znam da naši predstavnici neće prihvatiti ništa što nije u interesu Srbije i građana.

Teodora88

pre 11 godina

Nema drugog načina, sem pregovora, da se reši problem Kosova i Metohije, a samim tim, rešavanjem ovog problema, vrata EU bi bila Srbiji širom otvorena. Dakle ovo je pitanje od koga zavisi budućnost Srbije. Državni vrh je toga svestan i zato se aktivno uključuje u rešavanje ovog problema, za razliku od bivšeg predsednika Tadića čiji je pristup bio pomalo neozbiljan, jer je na pregovore slao Borka Stefanovića. Posle tih pregovora, nije se znalo šta se dogovorili. Borko je tvrdio jedno, a Albanci i EU nešto sasvim drugo, i uvek je sprovedeno to što su tvrdili Albanci i EU.

Branko

pre 11 godina

Glavni razlog posete Eštonove Prištini je da upozna kosovske zvaničnike kakav je dogovor postignut u Briselu pošto je izgleda to Tači zaboravio ili nije dobro razumeo. Verujemo da će posle ovoga vrlo brzo ti dogovori biti zvanično potpisani.

Furka

pre 11 godina

Neka srbijanska vlada sve ono sto trazi za Srbe na sjeveru Kosova ponudi Albancima na jugu Srbije, kako bi Pristina lakse prihvatila Beogradski recept "ako su svi nezadovoljni, onda je posrijedi pravi kompromis". Losa je pregovaracka podloga traziti sve za Srbe u Kosovu, a nista ne ponuditi Albancima u Srbiji. Nisu ni Kosovari sisali vesla, kako se to u Dunavskoj metropoli jos uvijek misli!

naduvane velicine

pre 11 godina

Posto su Albanci umislili da su mnogo jaki i da im je ustav "sveto pismo" koji svi ima da postuju, zasto Albanci ne bi rekli Amerikancima da ih ovi vise ne podrzavaju i sponzorisu, neka kazu KFOR-u i EULEX-u da su suvisni na Kosovu i neka odu i neka poruce Nemcima da vise ne koriste EU integracije za ucenjivanje Srbije pa da vidimo sta ce se desiti i kakvi ce biti pregovori i ko ce da popusta. Albanci glume ovde nekog faktora, "ne popustaju", "drze se ustava", "ne pristaju ni na sta", pa ajde ako ste tako jaki i sosobni dodite sami na pregovore, bez zaledjine, bas kao i Srbija.

Marina ADA

pre 11 godina

Nije samo u interesu Srbije da se reši problem Kosova, nego i u interesu EU, zbog toga je na gospođi Ešton je da izvrši pritisak na Albance da popuste u svojim stavovima ako se želi doći do kompromisa. Srbija više ne može da popušta, i to je državni vrh jasno stavio do znanja, i tu više ne vredi gospođi Ešton da pritiska srpsku stranu.

kroasani

pre 11 godina

@Furka
Sm(ije)sna ti je ova zamena teza. Srbija moze Albancima na jugu da ponudi samo ono sto imaju Srbi u Albaniji ali se to Albancima na jugu ne bi dopalo. Kosovo nije albanska nacionalna drzava koja se bavi pitanjem Albanaca u regionu i nije cak ni drzava nego izdzravani protektorat sa neresenim statusom. Kuzis? Nego, a zasto Srbi ili Grci u Albaniji ne bi trazili ono sto i Albanci na Kosovu koji je deo Srbije po jos uvek vazecoj Rezoluciji 1244? Ili zatso ne nudis Srbima u Hrvatskoj da dobiju ono sto i Albanci na Kosovu? Ili Srbi u BiH? Licemeri...

srna u izgubljenom raju

pre 11 godina

Jadan smo mi narod kad neko ko nema pojma o nasoj istoriji i svetinji koliko nam znaci Kosovo ide da pregovara sa neprijateljima ali sami smo krivi sto smo se i doveli u ovakvu situadiju mislim da nas je sam car Lazar prokleo.

Muja

pre 11 godina

Srbija je sve uradila što je traženo! Najveći problem i je bio kriminal i korupcija! To smo rešili! Dijalog sa Kosovom se održava, jedino ako izmisle nešto novo!

t.

pre 11 godina

ali ipak biti lazov to nije korrekno, kulturno, civilizacijski, to je nemoralno, grubo...!
(Gjeto 11, 13. mart 2013 10:57)

Upravo tako, lazima, muljanjem, potplacivanjem, glumatanjem ste i dosli do 85% Kosova te je nejasno zasto si se toga tek sada setio?

patriot

pre 11 godina

Nema više ništa Srbija da ponudi manjinama,kome se ovde živi nek živi,k'o hoće da ispunjava svoje nerealne želje,nek kupi zlatnu ribicu.

Različiti aršini

pre 11 godina

Citat: "Kao što vidimo, izjave iz Prištine su jasne. Svaki dogovor koji nije u okviru ustava Kosova, neće biti prihvaćen". A zašto ovo treba da važi samo za takozvanu republiku Kosovo, a ne i za Srbiju?

RELJA013

pre 11 godina

Jos niste upoznali njihovo pravo lice,jedno vama pricaju i udvaraju vam se izigravajuci zrtve,dok na drugoj strani sprovode silu i prave etnicko ciscenje srba.Dokle god budu tako radili ili Vi iz UN neshvatite sta se stvarno desava,pravog razgovora nece biti.

Milica

pre 11 godina

Evo prilike da gospođa Ešton izvrši pritisak na kosovske političare da pristanu na kompromis i da se na pitanje Kosova stavi tačka. Bez toga nema pravičnog rešenja pitanja Kosova.

ilija

pre 11 godina

Drugog rešenja sem kompromisa nema, ali i albanska strana mora da popusti, ukoliko se želi doći do tog kompromisa, a tu će najveću ulogu odigrati međunarodna zajednica, i gospođa Ešton, a pre svega USA koji bi pritiskom Albance primorali na popuštanje.

Bubica 210

pre 11 godina

Gospodjo Eston veceras u Pristini recite Albancima ono sto ste rekli Srbima da podrzavate napore Srbije. Tek tada cu Vas smatrati za ozbiljnog politicara, da Vam je stalo do najboljeg resenja za obe strane.

Lazar

pre 11 godina

Nadajmo se da će ova dama izvršiti uticaj na Prištinu. Bez toga - doživeće i ona neuspeh a ne verujem da to želi. Valjda joj je jasno posle posete našeg državnog vrha da mi imamo crvenu liniju ispod koje se ne može.

Cvrle

pre 11 godina

Od predstavnika EU me uopšte ne bi iznenadili kojekakvi novi uslovi ali znam da naši predstavnici neće prihvatiti ništa što nije u interesu Srbije i građana.

kompleksi su cudo

pre 11 godina

@Furka
Dirljiv je tvoj interes za ono sto se desava preko plota ali Albanci u Srbiji su samoproglasili nekakvu "drzavu" i te su time dobili nekih 15% teritorije Srbije te im je to sasvim dovoljno u odnosu na ono sta su zasluzili ili sta su pokazali zadnjih godina i decenija.

Bojan

pre 11 godina

Jednostrano pomaganje, uvek samo Prištini, nije dalo neke rezultate, bar ne u pregovorima sa ovom vladom. Vreme je da i Evropa malo promeni stav i u važi realnost na Kosovu, aona je takva da Srbi sa severa Kosova moraju imati svoju vlast. Ako taj princip važi za Albance, mora važiti i za sever KIM.

VASA

pre 11 godina

Za razliku od vremena kada je DS bio na vlasti sada se Srbiji ne može uputiti neka ozbiljna zamerka što se tiče sprovođenja reformi i borbe protiv korucije. Jedino, ostaje pitanje Kosova. Srbija je i tu mnogo načinila ustupaka, ali verujem da će evropski zvaničnici uticati na albansku stranu da i ona popusti, i da se na Kosovu formira zajednica srpskih opština što je državni vrh Srbije i predložio.

sensation

pre 11 godina

Ne bi me cudilo da izmisle jos neki uslov,a nadam se da ce Estonova malo pogurati i izvrsiti neki uticaj za dobijenje datuma.realno,i zasluzili smo ga.

Enko

pre 11 godina

Srbija nece doboti datum a nece dobiti ni ovlascenje za Srbe na zever Kosova.Kosovo je nezavisna Drzava i bez dozvole Kosovski vlasti na Kosovo ne moze da udje ni Precednik ni Premijer Srbije a kamoli drugi.

Pantelija

pre 11 godina

EU nama stalno sprema iznenađenja i neprihvatljive ucene. Ne bi me iznenadilo da tako bude i sada. Samo što znam da naši neće prihvatiti ništa što za Srbiju ne valja, ali se bojim da posle toga ne bude Srbija kažnjena. Imam utisak da to jedva čekaju.

isto tako stranac

pre 11 godina

Nešto mi, kao strancu nikako nije jasno. Srbi iz Srbije tražite kao neku autonomiju Srba na severu Kosova, a istovremeno ne date autonomiju svojim državljanima u R. Srbiji!? Sve je koncenrtirano u Beogradu, u rukama možda 5-10 hiljada političara, tajkuna i njihovih familija! Da napravite nešto po uzoru Hrvatske - oni imaju županije, vi kao malo prorusko-pravoslavni možete imat gubernije! Zamislite posle 5 godina, .... Tomica Nikolić, Gubernator Šumadije Srpske! No.1 izvoznik srpske šljivovice!:))

mertur

pre 11 godina

Kosovo ima mozda problem sa severom ali srbija ima problema sa severom (Vojvodinom), Samdjakom pa i sa Presevskom Dolinom, srbiju treba pitisnuti najpre pa cekati malo da se vidi da li je to delovalo pa onda u rejonu neke drzavice pa tek onda Kosovo kao najmladje.

DRAGIĆ

pre 11 godina

Razgovori koje Dačić se vode veoma ozbiljno, za razliku od razgovora koje je vodio gospodin Stefanović, koji su bili bili tragikomika, jer se posle tih razgovora nikada nije znalo šta je dogovoreno, pa mora da bude zvezdice, pa ne mora da bude zvezdice, pa Borko oko granićnih prelaza tvrdi jedno, a Albanci i EU drugo, i naravno uvek bude to drugo, koje je nepovoljnije za Srbiju i Srbe na Kosovu.

CheZoran

pre 11 godina

Hrabra gospodja. Samo jedna britanka može da završi taj posao. Ako je ubedjena u to što ima da im kaže, onda će to u dobrom britanskom stilu i proći.

TomA

pre 11 godina

Ako ona dolazi dole, znaci ima dobre vesti za albance, inace ako bi bilo do pritiska ona bi ih pozvala gore. Siguran sam da ce albancima poslati potpisane ustupke Beograda.

stranac

pre 11 godina

Toma Nikolic je reko u Minsk da EU nije sve, I da nece uraditi sve zbog ulazka u EU, pa je isto reko da je Pristina Popustila,
zasto bi trebaala Estonka da putuje Pristina pa Beogred, zato sto Beograd prestavio i prista,na Asocijaciju, ali oni zele vise Samoupravljane tu Asocijaciju, koju Pristina ne moze i nece pristati,ESTONOVU je pozvao Thaqi na pomoq, da bi ona pokusala da Ubedi Opoziciju Kosova, kao LDK,AKK? I vrlo vaznu SAMOUPRAVLJANe,koji nece pristati na nista sto nije prema Konstitucijama i Rezoliciji Kosova,A estonka sada ce pokusati da ih ubedi, tu ce biti neki sporazum koji ;;; moraju obe strane popustiti, sada dali je to dovoljno za Datum Serbije u EU, ja mislim da razlog ne stoji tu, razlig da Srbija nema datuma je vise kod same Srbije, kao sto je bilo na Kosovu zbog Liberizacija Viza, niko nije bio kriv osim samog Kosova, Prema tome i ako Srbija ne dobije Datum za EU, neki su rekli pa nece bit Smak Sveta, kao sto nece, I prema tome i ako nece doci do nekog kompromisa izmedu Beograda i Pristine, nece biti Smak Sveta,,,

gbg

pre 11 godina

Danas cemo znati kolkiko su tacne izjave Diplomislava Nikolica da je Pristina popustila.Sobzirom na iskustva iz proslosti na izjave nasih zvanicnika koje se uvek na kraju pokazu kao netacne. Ocekujem demant svega.

бидермајер

pre 11 godina

Предцедниче !
Неискреност према свом народу не води попурарности већ ствара сумњу и неповерење у владу.

Gjeto 11

pre 11 godina

Djurdjevic kaze:
"Kao što vidimo, izjave iz Prištine su jasne. Svaki dogovor koji nije u okviru ustava Kosova, neće biti prihvaćen...

Na neki nacin to je "istina" o tome sto je rekao dan, ili dvije, Nikolic o tome da Pristina vec je popustio...?!
U diplomatiu i politiku biti iskren nije vrlina, to je naivnost, ali ipak biti lazov to nije korrekno, kulturno, civilizacijski, to je nemoralno, grubo...!

novica952

pre 11 godina

Što god uradi u Prištini Eštonova a verovatno će pokušati da omeksa stav prištine neverujem da će biti dovoljno sa Srpsku stranu da se uvaži naš zahtev za zajednicom opština. Priština i ako prihvati tu zajednicu sigurno neće dozvoliti da sve bude po rešenjima iz Beograda i želeće da zajednici umanji ingerecije. Kako će Eštonova sve to pomiriti i dali će uopšte postići videćemo već sutra jer ako nema saglasnosti verovatno će zaobići Beograd i čekati novu rundu za 20 mart.

Branko

pre 11 godina

Glavni razlog posete Eštonove Prištini je da upozna kosovske zvaničnike kakav je dogovor postignut u Briselu pošto je izgleda to Tači zaboravio ili nije dobro razumeo. Verujemo da će posle ovoga vrlo brzo ti dogovori biti zvanično potpisani.

pozuri polako

pre 11 godina

Vise je nego ocito da iz Beograda dolaze razliciti signali/izjave jer predsednik drzave govori jedno [o popustanju Pristine], a predsednik vlade drugo - asasvim kontra.
Bas zato (razlicite izjave/tumacernja)ih je Estonka i zvala u ponedeljak, ali je ocito da su nasi i dalje 'ko rastiman orkestar'.
Ne zaboravimo da je nas predsednik ko fikus tj osim da sxmenjuje i imenije ambasadore ili daje pomilovanja sve ostalo je po ustavu posao vlade.
Zato mene najvise zanima Vucicev stav

Smrtnik

pre 11 godina

...a zašto vlada nema nekog portparola kao i svi,pa se prethodno dogovore i onda ovaj saopšti mišljenje i stav vlade,a ne ovako...konfuzno stanje...bzv

Teodora88

pre 11 godina

Nema drugog načina, sem pregovora, da se reši problem Kosova i Metohije, a samim tim, rešavanjem ovog problema, vrata EU bi bila Srbiji širom otvorena. Dakle ovo je pitanje od koga zavisi budućnost Srbije. Državni vrh je toga svestan i zato se aktivno uključuje u rešavanje ovog problema, za razliku od bivšeg predsednika Tadića čiji je pristup bio pomalo neozbiljan, jer je na pregovore slao Borka Stefanovića. Posle tih pregovora, nije se znalo šta se dogovorili. Borko je tvrdio jedno, a Albanci i EU nešto sasvim drugo, i uvek je sprovedeno to što su tvrdili Albanci i EU.

Mojsije

pre 11 godina

Dajte ljudi pustite datum i EU daj prvo da sredimo situaciju u nasoj zemlji niko nece ljenstine i gotovane u svetu.Lako je sediti i pametovati zavrnimo rukave!

Ana Niš

pre 11 godina

Prvo u Prištinu,pa će u Bg. Onda ide slavlje da smo dobili nešto,a niko neće tačno znati šta. A naravno,zatim će Toma da menja i Ustav,da bih prilagodio sadašnjem statusu Kosova,umesto autonomije staviće neko zvučnije ime. Mada,ja bih mu predložila,kad je već završio sa Kosovom da na jedan trošak proglasi i Vojvodinu samostalnom državom,da ne nih trošio pare opet za referendum za novi Ustav,za nekoliko godina. Pa posle udri brigu na veselje!! Blago nama! Dačić je ovo i počeo sa svojim šefom,on i zatvara krug!!

Tanja Krivaja

pre 11 godina

Pitanje Kosova treba rešiti dijalogom jer se nikako drugačije taj problem ne može rešiti. Jedina alternativa dijalogu je da se latimo pušaka pa u boj na Kosovo ravno. Međutim Srbija ne samo da nema međunarodnu podršku za tako nešto, već Srbija to ni ekonomski ne bi mogla podneti. Tako da alternative dijalogu nema. Takođe, u interesu Srbije je da se taj problem reši jer je Srbija već izgubila suverenitet na Kosovu, i svakim odlaganjem rešenja Kosovo je sve dalje od Srbije, a Srbi na kosovu neće moći dobiti sutra ni ono što danas međunarodna zajednica nudi.