Utorak, 12.02.2013.

11:17

Kako je turski "čobanin" uspeo?

Hamdi Ulukaja, poreklom s farme mleka u Turskoj, u SAD je došao da usavrši engleski i za šest godina postao milijarder, prenosi RTS.

Izvor: RTS

Kako je turski "èobanin" uspeo? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

68 Komentari

Sortiraj po:

Aleksandar

pre 11 godina

za (NIMARK, 12. februar 2013 18:49)

A da ne pomenem zadovoljstvo kada uzmeš taj trouglasti tetrapak,, otcepiš vrh, pa ga stiskaš sa svih strana, a jogurt samo klizi u usta :)

macrobiotic

pre 11 godina

Vec nekoliko godina ne jedem zivotinjsko mleko i mlecne proizvode. Koristim biljna mleka: pirincano, ovseno, ponekad sojino. Prema makrobiotickoj filozofiji, mleko podstice stvaranje sluzi i dovodi do stvaranja cista na dojkama, jajnicima, upala sinusa. Osim toga, kalcijuma ima vise nego u zivotinjskom mleku, a nema hormona i antibiotika. Da mi je neko pre nekoliko godina to rekao, ne bih mu verovala. Sada sam ja zivi dokaz da uvek postoji alternativa.

dejan

pre 11 godina

Poznavajuci Turke bice da je on uz recept za jogurt u Ameriku doneo i neke praskaste proizvode pa kad ih je rasprodao kreno da bucka jogurt.Samo nesto mi nije jasno Turski pastir a studirao politicke nauke pritom roditelji imali mlekaru pas me interesuje koju stoku je on to cuvao.

Ivana G

pre 11 godina

I mi imamo uspesnog cobanina,onog iz Plevlja koji je zaradio vise od ovog turskog.A nije mnogo ni mrdo iz zemlje,slali mu drugari mleko u prahu iz Amerike,ali juzne.Od tog mleka mnogo ti lepo.svima lepo,ne znam sto napadaju coveka.Jos ulozio sve pare u svojoj zemlji.Pravda za cobanina!

NIMARK

pre 11 godina

Oni koji se kunu u kravica jogurt, verovatno nemaju više od 25 godina. Mi malo stariji jako dobro pamtimo pravi imlekov ( tada PKB ) jogurt koji je dolazio u onim trouglastim roze pakovanjima. I gust i kiseo. Pravi jogurt. A ne ova kravica danas. To je voda bele boje. Ali za divno čudo, na pakovanju i dalje piše 2.8% masnoće. Kao na onom starom jogurtu od pre 20 godina koji je bio duplo gušći. Imlekove preozvode nebi sipao niti svinjama u korito.

Зоран

pre 11 godina

Повремено спремимо нешто од наше хране и однесемо једној породици Американаца. То је породица од 3 члана, деца велика, најстарији члан је жена од 100 година чији родитељи дошли из Португала. Последњи пут смо однели сармице од зеља и мешен домаћи хлеб, врућ. Ја сам чекао шта ће ова од 100 година да каже и после неколико дана се огласила да су и они такав хлеб некад спремали, са квасцем. Иначе кажу да све што спремимо могу да једу и свиђа им се. Јурњава за послом не дозвољава да куваш, али и лењост. Ако можемо ми, што не би могли и они.

I ja bi, sine

pre 11 godina

Imam i ja puno ideja, ali ne znam kako da "skocim" do SAD, dobijem kredit, i pocnem da radim?! A mogu da garantujem propast McDonaldsa, ako se pojavim tamo...

strina

pre 11 godina

Kad uspeh ovog Turcina iz Amerike posmatram iz nase srpske perspektive odmah se upitam sta ceka gospodin Dacic. I on je sa sela, zavrsio politicke nauke a jos nije ni poceo da se bavi poljoprivredom a kamoli da pravi jogurt i da je milijarder. Pozuri covece, zar ne vidis da se i od poljoprivrede moze dobro ziveti. Banane i drugo egzoticno voce nece ti vise trebati.

profit margin

pre 11 godina

Hebes jogurt sa "corn starch-om"... Chobani, Oikos, Fage, Dannon, Yoplait, Stonyfield, Activia, Yocrunch, LaYogurt... sad su se cak pojavili i neki jogurti iz Nemacke, svi su videli mleko jedino kad je kamion prolazio pored farme krava. U Americi ako zelite pravi jogurt ili kefir uzmite od nekog malog lokalnog proizvodjaca za koga niko nije cuo, od poznatijih jedino mozda za Lifeway se moze reci da je prirodan, ali su takvi proizvodi jedno 3-4 puta skuplji od ovih "chobanskih"...

Zoran

pre 11 godina

Konzervansi u jogurtu. To mogu samo Amerikanci. Sto se tice americkog sna, na jedan ovakav primer dodje na hiljade onih koji ne uspeju, zapadnu u dugove i propadnu.
(g4, 12. februar 2013 17:09)

Pa zato se i pise o njemu. Kad bi jedan na hiljdu propao, onda bi se pisalo o ovome sto propao.

Zoran

pre 11 godina

Najbolje kiselo mleko sam jeo u Bugarskoj na skijanju, Pamporovu. Oni su za to genijalci. Ako ne verujete pogledaje "Montevideo" kad docekuju nasi Bugare sta im kazu. I to je tacno. Ameri nisu probirljivi sto se hrane tice, ali moguce je uglavnom sebi ugoditi ovde, cak i kad si iy Srbije. Ne moze bas 100% kao u Srbiji sto se hrane tice, ali kome je hrana na prvom mestu ovde ne treba da dolazi. Za njega je samo Srbija, jer bilo gde da ode, nece naci hranu kao sto je u Srbiji. Ali to ne znaci da je hrana u Srbiji najbolja.

g4

pre 11 godina

Konzervansi u jogurtu. To mogu samo Amerikanci. Sto se tice americkog sna, na jedan ovakav primer dodje na hiljade onih koji ne uspeju, zapadnu u dugove i propadnu.

Luka_Laban

pre 11 godina

Sve ovo po meni ima logike, primera radi, mi srbi se kunemo u majku kako je kajmak nas, ko god mi je iz inostranstva bio gost obavezno kod mene je jeo pasulj, sarmu, cevape, lepinju sa kajmakom, sljivovicu... Znam da mozda cak sve sto sam nabrojao nije tradicionalno srpsko jelo, ali istina je da im se svima dopao kajmak!
Poenta je u tome sto gde god u inostranstvu da sam bio, nisam nasao kajmak u prodavnici, vec samo sireve, namaze i sl.
Pa eto, ko god je hrabriji, moze sa kajmakom slicna prica da se napravi, a ako neko zaista pokusa, ja mu zelim puno srece i poslovni uspeh!

Mios

pre 11 godina

@Konzervansi u jogurtu. To mogu samo Amerikanci. Sto se tice americkog sna, na jedan ovakav primer dodje na hiljade onih koji ne uspeju, zapadnu u dugove i propadnu.
(g4, 12. februar 2013 17:09)

Je to tebi krivo sto nisi uspeo u zivotu pa se sad tesis kao on jedan uspeo ali zato hijade njih je propalo ??? Ili si pak naseo na prpagandu o surovom kapitalizmu ??? Svakoe se tamo pruza jednaka sansa pa sad ko zna i ume stvorice nesto ko ne zna nije za posao i propasce i to je to.

Зоран

pre 11 godina

"Sve ovo po meni ima logike, primera radi, mi srbi se kunemo u majku kako je kajmak nas"

Знаш ли кад сам питао у Канади девојку из Етиопије које им је национално јело. Изговорила је реч пилав. То није превод, него је она рекла пилав. Онда сам ја питао шат је то, каже пиринач и унутра пилетина. Онда сам се ја придржао за једну столицу да не паднем.

A.

pre 11 godina

Kad se samo setim kako sam birala dok sam zivela u Srbiji- danas mi se ne pije "kravica", mogla bih "Vivu", moze i "Balans"... A sad bih ubila za bilo koji od tih, posto u Kanadi jos nisu naucili da naprave jogurt!

Doxa

pre 11 godina

Nema tajne! Kao prvo čovek NIJE čoban!

Koji još čoban ide u Ameriku da usavršava engleski (pored svega ostalog i zašto će mu?)? Znači dobrostojeći Turčin sa sela iz porodice koja poseduje mlekaru. I ovde takav se ne bi smatrao čobanom nego kulakom (vrlo bogat seljak).
Dalje, pored neosporne inteligencije morao bi da ima smisla za organizaciju posla. A pošto njegova porodica se bavi tim poslom imao je neku vrlo važnu osnovu.
E, onda je tu faktor sreće (poslali ga da se usavrši i podigne porodični biznis na novi nivo a on je prepoznao priliku i imao sreću da baš tad bankrotira, zamislite fabrika jogurta).
I na kraju, rešio je da zaigra pošteno... Da ne mulja sa mlekom u prahu (koji se koristi najviše u konditorskoj industriji).. Baš mi je drago što su u trci za što većim profitom, mleko u prahu jedna čaša, je propala firma koja je išla na što manji trošak a samim tim i obaranje kvaliteta..
Pobedio je prirodan a ne industrijski jogurt! E to je trebao da bude smisao ovog članka...

Na američkom tržištu, koje je ogromno i bogato, odlučuju sitnice za uspeh. A GLAVNI razlog za uspeh ove firme je trend u Americi da se živi i hrani prirodno.. Znači ukus (sve prirodno je ukusnije od bilo čega veštačkog) i minimaliziranje ili potpuno izbacivanje veštačkih dodataka kao što je KONZERVANS.
A oni koji se prse ovde kako je naš jogurt su potpuno promašili poentu članka.. Uostalom, otiđite u Ameriku i obogatite se kao dotični Turčin kad bolje od njega znate šta je jogurt.

nucky thompson

pre 11 godina

Chobani je dobar vocni jogurt, ali nije najbolji koji se moze naci u SAD...ne razumijem ove sto pjene na svaku vijest iz SAD, a vjerujem da bi sve dali su upravo ovde!!!

mujcinovic salih

pre 11 godina

Cinjenica je da covek nije coban vec je to naziv za njegov jogurt.Probao sam neke turske jogurte.Licno meni su malo slani.U SAD sam pio neki jogurt,nista specijalno,sasvim obican!Covek milijarder,to nije obicno!

iii

pre 11 godina

Zabavno mi je sto nasi ljudi rezonuju "to nije jogurt, to se kod nas zove kis. mleko". Da, ali to se samo kod nas tako zove, ceo svet to zove jogurt ili eventualno cvrst jogurt.

Сима

pre 11 godina

..Sada je vlasnik i izvršni direktor firme "Čobani" (čoban je na turskom pastir)..
Beskrajno sam zahvalan autoru članka na pojašnjenju do sada mi nepoznate reči čoban!
(nija šija nego vrat!, 12. februar 2013 13:46)

Пре бих рекао да је пореклом из фарсија (иранског језика), јер се иста реч користи и у Ирану и Авганистану. Ма да у Авганистану они то изговарају тако да више личи на ”чоПан”...

taško ninja

pre 11 godina

Pa dokle više "američki san".Jedan uspije od njih 10 miliona koji dođu a ako igraš loto šansa da dobiješ ti je cca.1:10 000 000 pa možda je ipak bolje ostati kod kuće i uplatiti loto (jeftinije od karte za Ameriku)

Марина

pre 11 godina

Овај чланак је преузет из блумберг магазина и човек. Јесте постао богат производећи овај јогурт. Јогурт и није нешто, али америка има велико тржиште. Зашто људи не верују да неко може да буде успешан.рецепт за успех су идеја, огроман рад, срце да се нешто почне и наравно срећа.

Bivši sugrađanin

pre 11 godina

Tekst jeste malo senzacionalistički prenet, ali je uglavnom tačan. Nedavno sam gledao segment na poznatoj emisiji "60 minutes" i tu jeste rečeno da je Hamdi imigrant iz Turske, ali nikako čobanin, već dolazi iz imućne porodice koja mu je pomogla da pokrene biznis u SAD-u. Tu je i ženina porodica koja je takođe pripomogla. Nisam mogao da nađem taj segment, ali evo kraćeg interview sa njim:
http://www.cbsnews.com/video/watch/?id=7416110n

nikola

pre 11 godina

u principu svako navikne na jogurt koji pije svaki dan,tesko je promeniti proizvodjaca,mada sabacki ala kajmak,sabacki feta sir i sabacka pavlaka su najbolji mlecni proizvodi na nasem trzistu i da,imlek je pun laktoze,mnogo im je slatko mleko.

Milan

pre 11 godina

Tekst je preuzet sa drugog portala citao sam ga pre koju nedelju i nista niko nije slagao. A za ove koji kazu da je ovaj jogurt bezveze i kako je kravica zakon, da li znate sta je navika potrosaca? To sto ste vi navikli na jogurt koji je tecan, malko kiselkast, i dolazi u roze tetrapaku ne znaci da je samo to jogurt i nista vise. Imao sam tu privilegiju da obidjem dosta kompanija u Evropi i Severnoj Americi (radim kao HACCP auditor) koje proizvode hranu i mogu da kazem da je Chobani jogurt veoma dobar. Nije najbolji ali je trenutno nesto najbolje sto se moze naci na severnoamerickom trzistu, posebno po "regularnim" samoposlugama. Ako zadjete malo u "niche" market, mozete naci i bolje.

Bane Lukic

pre 11 godina

Najlepši jogurt kod nas je Kuč iz Mlekare Kuč iz Kragujevca 2,8% mlečne masti. Gust, ukusan i nije mnogo slan. A ostali koje visoko kotiram su Balans Imlek, Viva Imlek i Sensia Dukat Somboled i naravno Kravica Imlek. Bilo bi dobro da na našem tržištu ima i gušćeg jogurta od Kučovog, mnoge torte i kolači bi bili ukusniji. Kiselo mleko ne kupujem, ali kad ga moja stara majka napravi od domaćeg mleka i malo kupovnog kiselog mleka, to je pravi užitak! Ukusno, gusto, nešto između jogurta i kiselog mleka, ma vrhunski proizvod. Ali, nisam završio fakultet, moji nemaju mlekaru, nemam stoku, nemam ni novac da otkupim mlekaru - što znači da ja sigurno neću da pravim jogurte. Ipak bih poručio onima koji ga prave da naprave nešto stvarno kvalitetno i gusto u dve varijante - više slano i manje slano.

Зоран

pre 11 godina

"Naravno, Amerikanci, potpuno operisani od dobrog ukusa, kao ovcice kupuju sta im se najvise servira tako da je ime kompanije Chobani sasvim prikladno.
(Dragan, 12. februar 2013 13:10)"

Како да назовемо оне који су у САД и неће да искористе америчку глупост да им узму паре и постану богати, пошто је то врло лако?

Miloš

pre 11 godina

Ja bih molio autora teksta,da pojasni kako može da se čovek,rodjen u porodici koja poseduje mlekaru,studira političke nauke i ide na usavršavanje jezika u SAD nazove čobaninom? Mislim da je u pitanju pisanje u stilu naslov prodaje tekst,jedna zamorna i nepoštena disciplina...

Зоран

pre 11 godina

Да се разумемо, то није јогурт. То је кисело млеко. Амери овде кисело млеко зову јогурт, а јогурт зову butter milk. И не чуди ме да је је постао милијардер. Добро му је кисело млеко.

kravica

pre 11 godina

Pio sam taj jogurt (recimo malo je gusci od naseg jogurta i vise je tvrd kao kiselo mleko) i da kazem da nije nesto da seces vene ...

I dalje, nema jace od 'kravice' ili bilo kog drugog prozivoda od Imleka.

neny

pre 11 godina

Prilog je tipican za nas mentalitet. Bajka kako na brzinu i bez nekog znanja zrgnuti novac. Covek je studirao, roditelji mu imaju mlekaru, od njih je dobio kapital da pokrene biznis us Americi. Nije milijarder, vec firma ima toliki promet. Zamolio bih novinare da naprave malo bolju pretragu, pre nego sto objave poluistine.....

ljudi zive u negaciji

pre 11 godina

(neny, 12. februar 2013 13:07)
Nisu mu roditelji dali kapital, nego zena i banke...
(aca, 12. februar 2013 12:58)
Umesto pitanja, potrazi (opsirnije) tekstove o doticnom pa se onda javi.

Nije USA Srbija pa da uspevaju samo tatini sincici, politicari i krimosi...

Hrvat

pre 11 godina

(neny, 12. februar 2013 13:07)

Stvarno bi se prvo trebalo informirati pa onda komentirati. Ako Ulukayu Bloomberg smatra milijarderom koji je dosada stekao NETO dobit od 1,1 mlrd dolara onda ne vidim što je u ovome članku pogrešno napisano.

bokius

pre 11 godina

Potice iz porodice koja je imala farmu... studirao politicke nauke... tesko da bi se mogao nazvato cobanom.

Sta ti je biznis, Turcin pravi i prodaje jogurt koji se oglasava kao grcki.

spasoje

pre 11 godina

Koliko ja znam i kod nas se onaj ko pazi na stado naziva cobanom.
Mi takvih, cobana, imamo i za izvoz posebno onih koji su pored osnovnog zanata drzanje stada na udici usavrsili i sve vrste prevara, privatizacija, kredita za unapredjenje vlastitog dzepa i tih stvari.

nija šija nego vrat!

pre 11 godina

..Sada je vlasnik i izvršni direktor firme "Čobani" (čoban je na turskom pastir)..
Beskrajno sam zahvalan autoru članka na pojašnjenju do sada mi nepoznate reči čoban!

Dragan

pre 11 godina

Chobani `jogurt`, odnosno kiselo mleko, je obicno djubre kao i ogromna vecina ostalih americkih `jogurta`. Jedino dobro sto sam ovde u SAD probao je upravo gorepomenuti Fage (lici malo na kiselo mleko iste marke koje sam kupovao u Grckoj samo tamo pravljeno od grckog mleka pa je bilo neuporedivo bolje), dok je ubedljivo najbolje kiselo mleko u Americi `White Mountain Bulgarian Yogurt`. Naravno, Amerikanci, potpuno operisani od dobrog ukusa, kao ovcice kupuju sta im se najvise servira tako da je ime kompanije Chobani sasvim prikladno.

Sarastro

pre 11 godina

(dzigi, 12. februar 2013 12:37)

Nema veze što čovek i nije baš pravi milijarder. I ja bih voleo da za samo šest godina postanem lažni miljarder kao on.

A inače baš lepa i klasična priča o uspehu. Čovek je imao pravu ideju, u pravo vreme i na pravom mestu. Uz malo sreće (kupio jeftino fabriku) i mnogo, mnogo truda, uspeh nije izostao. Jasno je da nije pokušao da napravi pare na brzinu, nego se trudi da ljudima ponudi pravi kvalitet za njihov novac. Čovek ne ošljari i ne pokušava da zavrne kupce. Naši "bizmismeni" bi mogli mnogo toga da nauče od tog turskog čobana. Za te naše čobane Turčin je aristokrata.

Primer kako se kod nas pravi "biznis" u prehrambenoj industriji: kupio sam prošle nedelje teglu meda na kojoj samo piše "Med, bagremov", rok trajanja, "puni firma XY, adresa, telefon", plus neka oznaka RS i broj, pretpostavljam nekakvo uverenje (koje može svako da izmisli). I to je sve.
Kad sam otvorio i probao, ispostavilo se da to uopšte nije med, nego nešto sirupasto, boje slične medu, ali tečnije, a ukus je nešto neodređeno slatkasto, ali definitivno nije med. Ne razumem se baš mnogo u hemiju, ali rekao bih da je to melasa, tj. otpadak pri proizvodnji šećera. Nadam se da sam "samo" prevaren i da mi nisu utrapili nešto štetno po zdravlje, nekakvu mednu "zozovaču".
Nagradno pitanje: šta mislite kad ću i da li ću još jednom kupiti med od tog proizvođača?
E, zato je Turčin uspeo: kod njega nema prevare. Kad platite jogurt, onda zaista i dobijete jogurt, i to dobar jogurt!

aca

pre 11 godina

I sada mi treba da poverujemo da je neki tamo pastir otputovao u Ameriku da usavršava jezik. I onda se obogatio praveći jogurt.

Ovaj članak je uvreda inteligencije nas čitalaca.

Krenuo bih da ređam nelogičnosti i imao bih gomilu pitanja, ali kako smatram da se neko ovde sprda sa nama, teško da bi to imalo ikakvog smisla.

naravoučenije

pre 11 godina

"Hamdi Ulukaja rođen je u Turskoj, u Anadoliji, u porodici koja je imala mlekarsku farmu. Studirao je političke nauke u Ankari, a u SAD je došao 1994. na usavršavanje engleskog jezika." (citat iz teksta)

Apelujem na sve srpske čobane koji se trenutno najviše bave "političkim naukama" da se poput ovog Turčina vrate poljoprivredi ili poput njega da krenu put okeana i napuste svoju zemlju. Biće bolje i njima (možda) i nama (sigurno).

dzigi

pre 11 godina

Pa nije on postao milijarder već je njegova firma ostvarila promet od jedne milijarde. Ima on još dosta jogurta da proda da bi se nazvao milijarderom.

neny

pre 11 godina

Prilog je tipican za nas mentalitet. Bajka kako na brzinu i bez nekog znanja zrgnuti novac. Covek je studirao, roditelji mu imaju mlekaru, od njih je dobio kapital da pokrene biznis us Americi. Nije milijarder, vec firma ima toliki promet. Zamolio bih novinare da naprave malo bolju pretragu, pre nego sto objave poluistine.....

naravoučenije

pre 11 godina

"Hamdi Ulukaja rođen je u Turskoj, u Anadoliji, u porodici koja je imala mlekarsku farmu. Studirao je političke nauke u Ankari, a u SAD je došao 1994. na usavršavanje engleskog jezika." (citat iz teksta)

Apelujem na sve srpske čobane koji se trenutno najviše bave "političkim naukama" da se poput ovog Turčina vrate poljoprivredi ili poput njega da krenu put okeana i napuste svoju zemlju. Biće bolje i njima (možda) i nama (sigurno).

dzigi

pre 11 godina

Pa nije on postao milijarder već je njegova firma ostvarila promet od jedne milijarde. Ima on još dosta jogurta da proda da bi se nazvao milijarderom.

aca

pre 11 godina

I sada mi treba da poverujemo da je neki tamo pastir otputovao u Ameriku da usavršava jezik. I onda se obogatio praveći jogurt.

Ovaj članak je uvreda inteligencije nas čitalaca.

Krenuo bih da ređam nelogičnosti i imao bih gomilu pitanja, ali kako smatram da se neko ovde sprda sa nama, teško da bi to imalo ikakvog smisla.

bokius

pre 11 godina

Potice iz porodice koja je imala farmu... studirao politicke nauke... tesko da bi se mogao nazvato cobanom.

Sta ti je biznis, Turcin pravi i prodaje jogurt koji se oglasava kao grcki.

Dragan

pre 11 godina

Chobani `jogurt`, odnosno kiselo mleko, je obicno djubre kao i ogromna vecina ostalih americkih `jogurta`. Jedino dobro sto sam ovde u SAD probao je upravo gorepomenuti Fage (lici malo na kiselo mleko iste marke koje sam kupovao u Grckoj samo tamo pravljeno od grckog mleka pa je bilo neuporedivo bolje), dok je ubedljivo najbolje kiselo mleko u Americi `White Mountain Bulgarian Yogurt`. Naravno, Amerikanci, potpuno operisani od dobrog ukusa, kao ovcice kupuju sta im se najvise servira tako da je ime kompanije Chobani sasvim prikladno.

Sarastro

pre 11 godina

(dzigi, 12. februar 2013 12:37)

Nema veze što čovek i nije baš pravi milijarder. I ja bih voleo da za samo šest godina postanem lažni miljarder kao on.

A inače baš lepa i klasična priča o uspehu. Čovek je imao pravu ideju, u pravo vreme i na pravom mestu. Uz malo sreće (kupio jeftino fabriku) i mnogo, mnogo truda, uspeh nije izostao. Jasno je da nije pokušao da napravi pare na brzinu, nego se trudi da ljudima ponudi pravi kvalitet za njihov novac. Čovek ne ošljari i ne pokušava da zavrne kupce. Naši "bizmismeni" bi mogli mnogo toga da nauče od tog turskog čobana. Za te naše čobane Turčin je aristokrata.

Primer kako se kod nas pravi "biznis" u prehrambenoj industriji: kupio sam prošle nedelje teglu meda na kojoj samo piše "Med, bagremov", rok trajanja, "puni firma XY, adresa, telefon", plus neka oznaka RS i broj, pretpostavljam nekakvo uverenje (koje može svako da izmisli). I to je sve.
Kad sam otvorio i probao, ispostavilo se da to uopšte nije med, nego nešto sirupasto, boje slične medu, ali tečnije, a ukus je nešto neodređeno slatkasto, ali definitivno nije med. Ne razumem se baš mnogo u hemiju, ali rekao bih da je to melasa, tj. otpadak pri proizvodnji šećera. Nadam se da sam "samo" prevaren i da mi nisu utrapili nešto štetno po zdravlje, nekakvu mednu "zozovaču".
Nagradno pitanje: šta mislite kad ću i da li ću još jednom kupiti med od tog proizvođača?
E, zato je Turčin uspeo: kod njega nema prevare. Kad platite jogurt, onda zaista i dobijete jogurt, i to dobar jogurt!

nija šija nego vrat!

pre 11 godina

..Sada je vlasnik i izvršni direktor firme "Čobani" (čoban je na turskom pastir)..
Beskrajno sam zahvalan autoru članka na pojašnjenju do sada mi nepoznate reči čoban!

ljudi zive u negaciji

pre 11 godina

(neny, 12. februar 2013 13:07)
Nisu mu roditelji dali kapital, nego zena i banke...
(aca, 12. februar 2013 12:58)
Umesto pitanja, potrazi (opsirnije) tekstove o doticnom pa se onda javi.

Nije USA Srbija pa da uspevaju samo tatini sincici, politicari i krimosi...

Miloš

pre 11 godina

Ja bih molio autora teksta,da pojasni kako može da se čovek,rodjen u porodici koja poseduje mlekaru,studira političke nauke i ide na usavršavanje jezika u SAD nazove čobaninom? Mislim da je u pitanju pisanje u stilu naslov prodaje tekst,jedna zamorna i nepoštena disciplina...

NIMARK

pre 11 godina

Oni koji se kunu u kravica jogurt, verovatno nemaju više od 25 godina. Mi malo stariji jako dobro pamtimo pravi imlekov ( tada PKB ) jogurt koji je dolazio u onim trouglastim roze pakovanjima. I gust i kiseo. Pravi jogurt. A ne ova kravica danas. To je voda bele boje. Ali za divno čudo, na pakovanju i dalje piše 2.8% masnoće. Kao na onom starom jogurtu od pre 20 godina koji je bio duplo gušći. Imlekove preozvode nebi sipao niti svinjama u korito.

Milan

pre 11 godina

Tekst je preuzet sa drugog portala citao sam ga pre koju nedelju i nista niko nije slagao. A za ove koji kazu da je ovaj jogurt bezveze i kako je kravica zakon, da li znate sta je navika potrosaca? To sto ste vi navikli na jogurt koji je tecan, malko kiselkast, i dolazi u roze tetrapaku ne znaci da je samo to jogurt i nista vise. Imao sam tu privilegiju da obidjem dosta kompanija u Evropi i Severnoj Americi (radim kao HACCP auditor) koje proizvode hranu i mogu da kazem da je Chobani jogurt veoma dobar. Nije najbolji ali je trenutno nesto najbolje sto se moze naci na severnoamerickom trzistu, posebno po "regularnim" samoposlugama. Ako zadjete malo u "niche" market, mozete naci i bolje.

Doxa

pre 11 godina

Nema tajne! Kao prvo čovek NIJE čoban!

Koji još čoban ide u Ameriku da usavršava engleski (pored svega ostalog i zašto će mu?)? Znači dobrostojeći Turčin sa sela iz porodice koja poseduje mlekaru. I ovde takav se ne bi smatrao čobanom nego kulakom (vrlo bogat seljak).
Dalje, pored neosporne inteligencije morao bi da ima smisla za organizaciju posla. A pošto njegova porodica se bavi tim poslom imao je neku vrlo važnu osnovu.
E, onda je tu faktor sreće (poslali ga da se usavrši i podigne porodični biznis na novi nivo a on je prepoznao priliku i imao sreću da baš tad bankrotira, zamislite fabrika jogurta).
I na kraju, rešio je da zaigra pošteno... Da ne mulja sa mlekom u prahu (koji se koristi najviše u konditorskoj industriji).. Baš mi je drago što su u trci za što većim profitom, mleko u prahu jedna čaša, je propala firma koja je išla na što manji trošak a samim tim i obaranje kvaliteta..
Pobedio je prirodan a ne industrijski jogurt! E to je trebao da bude smisao ovog članka...

Na američkom tržištu, koje je ogromno i bogato, odlučuju sitnice za uspeh. A GLAVNI razlog za uspeh ove firme je trend u Americi da se živi i hrani prirodno.. Znači ukus (sve prirodno je ukusnije od bilo čega veštačkog) i minimaliziranje ili potpuno izbacivanje veštačkih dodataka kao što je KONZERVANS.
A oni koji se prse ovde kako je naš jogurt su potpuno promašili poentu članka.. Uostalom, otiđite u Ameriku i obogatite se kao dotični Turčin kad bolje od njega znate šta je jogurt.

Ivana G

pre 11 godina

I mi imamo uspesnog cobanina,onog iz Plevlja koji je zaradio vise od ovog turskog.A nije mnogo ni mrdo iz zemlje,slali mu drugari mleko u prahu iz Amerike,ali juzne.Od tog mleka mnogo ti lepo.svima lepo,ne znam sto napadaju coveka.Jos ulozio sve pare u svojoj zemlji.Pravda za cobanina!

kravica

pre 11 godina

Pio sam taj jogurt (recimo malo je gusci od naseg jogurta i vise je tvrd kao kiselo mleko) i da kazem da nije nesto da seces vene ...

I dalje, nema jace od 'kravice' ili bilo kog drugog prozivoda od Imleka.

Зоран

pre 11 godina

Да се разумемо, то није јогурт. То је кисело млеко. Амери овде кисело млеко зову јогурт, а јогурт зову butter milk. И не чуди ме да је је постао милијардер. Добро му је кисело млеко.

Зоран

pre 11 godina

"Sve ovo po meni ima logike, primera radi, mi srbi se kunemo u majku kako je kajmak nas"

Знаш ли кад сам питао у Канади девојку из Етиопије које им је национално јело. Изговорила је реч пилав. То није превод, него је она рекла пилав. Онда сам ја питао шат је то, каже пиринач и унутра пилетина. Онда сам се ја придржао за једну столицу да не паднем.

Зоран

pre 11 godina

"Naravno, Amerikanci, potpuno operisani od dobrog ukusa, kao ovcice kupuju sta im se najvise servira tako da je ime kompanije Chobani sasvim prikladno.
(Dragan, 12. februar 2013 13:10)"

Како да назовемо оне који су у САД и неће да искористе америчку глупост да им узму паре и постану богати, пошто је то врло лако?

spasoje

pre 11 godina

Koliko ja znam i kod nas se onaj ko pazi na stado naziva cobanom.
Mi takvih, cobana, imamo i za izvoz posebno onih koji su pored osnovnog zanata drzanje stada na udici usavrsili i sve vrste prevara, privatizacija, kredita za unapredjenje vlastitog dzepa i tih stvari.

I ja bi, sine

pre 11 godina

Imam i ja puno ideja, ali ne znam kako da "skocim" do SAD, dobijem kredit, i pocnem da radim?! A mogu da garantujem propast McDonaldsa, ako se pojavim tamo...

A.

pre 11 godina

Kad se samo setim kako sam birala dok sam zivela u Srbiji- danas mi se ne pije "kravica", mogla bih "Vivu", moze i "Balans"... A sad bih ubila za bilo koji od tih, posto u Kanadi jos nisu naucili da naprave jogurt!

Hrvat

pre 11 godina

(neny, 12. februar 2013 13:07)

Stvarno bi se prvo trebalo informirati pa onda komentirati. Ako Ulukayu Bloomberg smatra milijarderom koji je dosada stekao NETO dobit od 1,1 mlrd dolara onda ne vidim što je u ovome članku pogrešno napisano.

Zoran

pre 11 godina

Konzervansi u jogurtu. To mogu samo Amerikanci. Sto se tice americkog sna, na jedan ovakav primer dodje na hiljade onih koji ne uspeju, zapadnu u dugove i propadnu.
(g4, 12. februar 2013 17:09)

Pa zato se i pise o njemu. Kad bi jedan na hiljdu propao, onda bi se pisalo o ovome sto propao.

strina

pre 11 godina

Kad uspeh ovog Turcina iz Amerike posmatram iz nase srpske perspektive odmah se upitam sta ceka gospodin Dacic. I on je sa sela, zavrsio politicke nauke a jos nije ni poceo da se bavi poljoprivredom a kamoli da pravi jogurt i da je milijarder. Pozuri covece, zar ne vidis da se i od poljoprivrede moze dobro ziveti. Banane i drugo egzoticno voce nece ti vise trebati.

Luka_Laban

pre 11 godina

Sve ovo po meni ima logike, primera radi, mi srbi se kunemo u majku kako je kajmak nas, ko god mi je iz inostranstva bio gost obavezno kod mene je jeo pasulj, sarmu, cevape, lepinju sa kajmakom, sljivovicu... Znam da mozda cak sve sto sam nabrojao nije tradicionalno srpsko jelo, ali istina je da im se svima dopao kajmak!
Poenta je u tome sto gde god u inostranstvu da sam bio, nisam nasao kajmak u prodavnici, vec samo sireve, namaze i sl.
Pa eto, ko god je hrabriji, moze sa kajmakom slicna prica da se napravi, a ako neko zaista pokusa, ja mu zelim puno srece i poslovni uspeh!

iii

pre 11 godina

Zabavno mi je sto nasi ljudi rezonuju "to nije jogurt, to se kod nas zove kis. mleko". Da, ali to se samo kod nas tako zove, ceo svet to zove jogurt ili eventualno cvrst jogurt.

Zoran

pre 11 godina

Najbolje kiselo mleko sam jeo u Bugarskoj na skijanju, Pamporovu. Oni su za to genijalci. Ako ne verujete pogledaje "Montevideo" kad docekuju nasi Bugare sta im kazu. I to je tacno. Ameri nisu probirljivi sto se hrane tice, ali moguce je uglavnom sebi ugoditi ovde, cak i kad si iy Srbije. Ne moze bas 100% kao u Srbiji sto se hrane tice, ali kome je hrana na prvom mestu ovde ne treba da dolazi. Za njega je samo Srbija, jer bilo gde da ode, nece naci hranu kao sto je u Srbiji. Ali to ne znaci da je hrana u Srbiji najbolja.

Bivši sugrađanin

pre 11 godina

Tekst jeste malo senzacionalistički prenet, ali je uglavnom tačan. Nedavno sam gledao segment na poznatoj emisiji "60 minutes" i tu jeste rečeno da je Hamdi imigrant iz Turske, ali nikako čobanin, već dolazi iz imućne porodice koja mu je pomogla da pokrene biznis u SAD-u. Tu je i ženina porodica koja je takođe pripomogla. Nisam mogao da nađem taj segment, ali evo kraćeg interview sa njim:
http://www.cbsnews.com/video/watch/?id=7416110n

dejan

pre 11 godina

Poznavajuci Turke bice da je on uz recept za jogurt u Ameriku doneo i neke praskaste proizvode pa kad ih je rasprodao kreno da bucka jogurt.Samo nesto mi nije jasno Turski pastir a studirao politicke nauke pritom roditelji imali mlekaru pas me interesuje koju stoku je on to cuvao.

profit margin

pre 11 godina

Hebes jogurt sa "corn starch-om"... Chobani, Oikos, Fage, Dannon, Yoplait, Stonyfield, Activia, Yocrunch, LaYogurt... sad su se cak pojavili i neki jogurti iz Nemacke, svi su videli mleko jedino kad je kamion prolazio pored farme krava. U Americi ako zelite pravi jogurt ili kefir uzmite od nekog malog lokalnog proizvodjaca za koga niko nije cuo, od poznatijih jedino mozda za Lifeway se moze reci da je prirodan, ali su takvi proizvodi jedno 3-4 puta skuplji od ovih "chobanskih"...

Bane Lukic

pre 11 godina

Najlepši jogurt kod nas je Kuč iz Mlekare Kuč iz Kragujevca 2,8% mlečne masti. Gust, ukusan i nije mnogo slan. A ostali koje visoko kotiram su Balans Imlek, Viva Imlek i Sensia Dukat Somboled i naravno Kravica Imlek. Bilo bi dobro da na našem tržištu ima i gušćeg jogurta od Kučovog, mnoge torte i kolači bi bili ukusniji. Kiselo mleko ne kupujem, ali kad ga moja stara majka napravi od domaćeg mleka i malo kupovnog kiselog mleka, to je pravi užitak! Ukusno, gusto, nešto između jogurta i kiselog mleka, ma vrhunski proizvod. Ali, nisam završio fakultet, moji nemaju mlekaru, nemam stoku, nemam ni novac da otkupim mlekaru - što znači da ja sigurno neću da pravim jogurte. Ipak bih poručio onima koji ga prave da naprave nešto stvarno kvalitetno i gusto u dve varijante - više slano i manje slano.

mujcinovic salih

pre 11 godina

Cinjenica je da covek nije coban vec je to naziv za njegov jogurt.Probao sam neke turske jogurte.Licno meni su malo slani.U SAD sam pio neki jogurt,nista specijalno,sasvim obican!Covek milijarder,to nije obicno!

nucky thompson

pre 11 godina

Chobani je dobar vocni jogurt, ali nije najbolji koji se moze naci u SAD...ne razumijem ove sto pjene na svaku vijest iz SAD, a vjerujem da bi sve dali su upravo ovde!!!

Марина

pre 11 godina

Овај чланак је преузет из блумберг магазина и човек. Јесте постао богат производећи овај јогурт. Јогурт и није нешто, али америка има велико тржиште. Зашто људи не верују да неко може да буде успешан.рецепт за успех су идеја, огроман рад, срце да се нешто почне и наравно срећа.

Mios

pre 11 godina

@Konzervansi u jogurtu. To mogu samo Amerikanci. Sto se tice americkog sna, na jedan ovakav primer dodje na hiljade onih koji ne uspeju, zapadnu u dugove i propadnu.
(g4, 12. februar 2013 17:09)

Je to tebi krivo sto nisi uspeo u zivotu pa se sad tesis kao on jedan uspeo ali zato hijade njih je propalo ??? Ili si pak naseo na prpagandu o surovom kapitalizmu ??? Svakoe se tamo pruza jednaka sansa pa sad ko zna i ume stvorice nesto ko ne zna nije za posao i propasce i to je to.

g4

pre 11 godina

Konzervansi u jogurtu. To mogu samo Amerikanci. Sto se tice americkog sna, na jedan ovakav primer dodje na hiljade onih koji ne uspeju, zapadnu u dugove i propadnu.

Сима

pre 11 godina

..Sada je vlasnik i izvršni direktor firme "Čobani" (čoban je na turskom pastir)..
Beskrajno sam zahvalan autoru članka na pojašnjenju do sada mi nepoznate reči čoban!
(nija šija nego vrat!, 12. februar 2013 13:46)

Пре бих рекао да је пореклом из фарсија (иранског језика), јер се иста реч користи и у Ирану и Авганистану. Ма да у Авганистану они то изговарају тако да више личи на ”чоПан”...

Зоран

pre 11 godina

Повремено спремимо нешто од наше хране и однесемо једној породици Американаца. То је породица од 3 члана, деца велика, најстарији члан је жена од 100 година чији родитељи дошли из Португала. Последњи пут смо однели сармице од зеља и мешен домаћи хлеб, врућ. Ја сам чекао шта ће ова од 100 година да каже и после неколико дана се огласила да су и они такав хлеб некад спремали, са квасцем. Иначе кажу да све што спремимо могу да једу и свиђа им се. Јурњава за послом не дозвољава да куваш, али и лењост. Ако можемо ми, што не би могли и они.

taško ninja

pre 11 godina

Pa dokle više "američki san".Jedan uspije od njih 10 miliona koji dođu a ako igraš loto šansa da dobiješ ti je cca.1:10 000 000 pa možda je ipak bolje ostati kod kuće i uplatiti loto (jeftinije od karte za Ameriku)

nikola

pre 11 godina

u principu svako navikne na jogurt koji pije svaki dan,tesko je promeniti proizvodjaca,mada sabacki ala kajmak,sabacki feta sir i sabacka pavlaka su najbolji mlecni proizvodi na nasem trzistu i da,imlek je pun laktoze,mnogo im je slatko mleko.

macrobiotic

pre 11 godina

Vec nekoliko godina ne jedem zivotinjsko mleko i mlecne proizvode. Koristim biljna mleka: pirincano, ovseno, ponekad sojino. Prema makrobiotickoj filozofiji, mleko podstice stvaranje sluzi i dovodi do stvaranja cista na dojkama, jajnicima, upala sinusa. Osim toga, kalcijuma ima vise nego u zivotinjskom mleku, a nema hormona i antibiotika. Da mi je neko pre nekoliko godina to rekao, ne bih mu verovala. Sada sam ja zivi dokaz da uvek postoji alternativa.

Aleksandar

pre 11 godina

za (NIMARK, 12. februar 2013 18:49)

A da ne pomenem zadovoljstvo kada uzmeš taj trouglasti tetrapak,, otcepiš vrh, pa ga stiskaš sa svih strana, a jogurt samo klizi u usta :)

kravica

pre 11 godina

Pio sam taj jogurt (recimo malo je gusci od naseg jogurta i vise je tvrd kao kiselo mleko) i da kazem da nije nesto da seces vene ...

I dalje, nema jace od 'kravice' ili bilo kog drugog prozivoda od Imleka.

Dragan

pre 11 godina

Chobani `jogurt`, odnosno kiselo mleko, je obicno djubre kao i ogromna vecina ostalih americkih `jogurta`. Jedino dobro sto sam ovde u SAD probao je upravo gorepomenuti Fage (lici malo na kiselo mleko iste marke koje sam kupovao u Grckoj samo tamo pravljeno od grckog mleka pa je bilo neuporedivo bolje), dok je ubedljivo najbolje kiselo mleko u Americi `White Mountain Bulgarian Yogurt`. Naravno, Amerikanci, potpuno operisani od dobrog ukusa, kao ovcice kupuju sta im se najvise servira tako da je ime kompanije Chobani sasvim prikladno.

macrobiotic

pre 11 godina

Vec nekoliko godina ne jedem zivotinjsko mleko i mlecne proizvode. Koristim biljna mleka: pirincano, ovseno, ponekad sojino. Prema makrobiotickoj filozofiji, mleko podstice stvaranje sluzi i dovodi do stvaranja cista na dojkama, jajnicima, upala sinusa. Osim toga, kalcijuma ima vise nego u zivotinjskom mleku, a nema hormona i antibiotika. Da mi je neko pre nekoliko godina to rekao, ne bih mu verovala. Sada sam ja zivi dokaz da uvek postoji alternativa.

dzigi

pre 11 godina

Pa nije on postao milijarder već je njegova firma ostvarila promet od jedne milijarde. Ima on još dosta jogurta da proda da bi se nazvao milijarderom.

aca

pre 11 godina

I sada mi treba da poverujemo da je neki tamo pastir otputovao u Ameriku da usavršava jezik. I onda se obogatio praveći jogurt.

Ovaj članak je uvreda inteligencije nas čitalaca.

Krenuo bih da ređam nelogičnosti i imao bih gomilu pitanja, ali kako smatram da se neko ovde sprda sa nama, teško da bi to imalo ikakvog smisla.

Bane Lukic

pre 11 godina

Najlepši jogurt kod nas je Kuč iz Mlekare Kuč iz Kragujevca 2,8% mlečne masti. Gust, ukusan i nije mnogo slan. A ostali koje visoko kotiram su Balans Imlek, Viva Imlek i Sensia Dukat Somboled i naravno Kravica Imlek. Bilo bi dobro da na našem tržištu ima i gušćeg jogurta od Kučovog, mnoge torte i kolači bi bili ukusniji. Kiselo mleko ne kupujem, ali kad ga moja stara majka napravi od domaćeg mleka i malo kupovnog kiselog mleka, to je pravi užitak! Ukusno, gusto, nešto između jogurta i kiselog mleka, ma vrhunski proizvod. Ali, nisam završio fakultet, moji nemaju mlekaru, nemam stoku, nemam ni novac da otkupim mlekaru - što znači da ja sigurno neću da pravim jogurte. Ipak bih poručio onima koji ga prave da naprave nešto stvarno kvalitetno i gusto u dve varijante - više slano i manje slano.

neny

pre 11 godina

Prilog je tipican za nas mentalitet. Bajka kako na brzinu i bez nekog znanja zrgnuti novac. Covek je studirao, roditelji mu imaju mlekaru, od njih je dobio kapital da pokrene biznis us Americi. Nije milijarder, vec firma ima toliki promet. Zamolio bih novinare da naprave malo bolju pretragu, pre nego sto objave poluistine.....

g4

pre 11 godina

Konzervansi u jogurtu. To mogu samo Amerikanci. Sto se tice americkog sna, na jedan ovakav primer dodje na hiljade onih koji ne uspeju, zapadnu u dugove i propadnu.

taško ninja

pre 11 godina

Pa dokle više "američki san".Jedan uspije od njih 10 miliona koji dođu a ako igraš loto šansa da dobiješ ti je cca.1:10 000 000 pa možda je ipak bolje ostati kod kuće i uplatiti loto (jeftinije od karte za Ameriku)

Mios

pre 11 godina

@Konzervansi u jogurtu. To mogu samo Amerikanci. Sto se tice americkog sna, na jedan ovakav primer dodje na hiljade onih koji ne uspeju, zapadnu u dugove i propadnu.
(g4, 12. februar 2013 17:09)

Je to tebi krivo sto nisi uspeo u zivotu pa se sad tesis kao on jedan uspeo ali zato hijade njih je propalo ??? Ili si pak naseo na prpagandu o surovom kapitalizmu ??? Svakoe se tamo pruza jednaka sansa pa sad ko zna i ume stvorice nesto ko ne zna nije za posao i propasce i to je to.

dejan

pre 11 godina

Poznavajuci Turke bice da je on uz recept za jogurt u Ameriku doneo i neke praskaste proizvode pa kad ih je rasprodao kreno da bucka jogurt.Samo nesto mi nije jasno Turski pastir a studirao politicke nauke pritom roditelji imali mlekaru pas me interesuje koju stoku je on to cuvao.

Зоран

pre 11 godina

"Naravno, Amerikanci, potpuno operisani od dobrog ukusa, kao ovcice kupuju sta im se najvise servira tako da je ime kompanije Chobani sasvim prikladno.
(Dragan, 12. februar 2013 13:10)"

Како да назовемо оне који су у САД и неће да искористе америчку глупост да им узму паре и постану богати, пошто је то врло лако?

Зоран

pre 11 godina

Да се разумемо, то није јогурт. То је кисело млеко. Амери овде кисело млеко зову јогурт, а јогурт зову butter milk. И не чуди ме да је је постао милијардер. Добро му је кисело млеко.

ljudi zive u negaciji

pre 11 godina

(neny, 12. februar 2013 13:07)
Nisu mu roditelji dali kapital, nego zena i banke...
(aca, 12. februar 2013 12:58)
Umesto pitanja, potrazi (opsirnije) tekstove o doticnom pa se onda javi.

Nije USA Srbija pa da uspevaju samo tatini sincici, politicari i krimosi...

I ja bi, sine

pre 11 godina

Imam i ja puno ideja, ali ne znam kako da "skocim" do SAD, dobijem kredit, i pocnem da radim?! A mogu da garantujem propast McDonaldsa, ako se pojavim tamo...

nikola

pre 11 godina

u principu svako navikne na jogurt koji pije svaki dan,tesko je promeniti proizvodjaca,mada sabacki ala kajmak,sabacki feta sir i sabacka pavlaka su najbolji mlecni proizvodi na nasem trzistu i da,imlek je pun laktoze,mnogo im je slatko mleko.

nucky thompson

pre 11 godina

Chobani je dobar vocni jogurt, ali nije najbolji koji se moze naci u SAD...ne razumijem ove sto pjene na svaku vijest iz SAD, a vjerujem da bi sve dali su upravo ovde!!!

naravoučenije

pre 11 godina

"Hamdi Ulukaja rođen je u Turskoj, u Anadoliji, u porodici koja je imala mlekarsku farmu. Studirao je političke nauke u Ankari, a u SAD je došao 1994. na usavršavanje engleskog jezika." (citat iz teksta)

Apelujem na sve srpske čobane koji se trenutno najviše bave "političkim naukama" da se poput ovog Turčina vrate poljoprivredi ili poput njega da krenu put okeana i napuste svoju zemlju. Biće bolje i njima (možda) i nama (sigurno).

nija šija nego vrat!

pre 11 godina

..Sada je vlasnik i izvršni direktor firme "Čobani" (čoban je na turskom pastir)..
Beskrajno sam zahvalan autoru članka na pojašnjenju do sada mi nepoznate reči čoban!

NIMARK

pre 11 godina

Oni koji se kunu u kravica jogurt, verovatno nemaju više od 25 godina. Mi malo stariji jako dobro pamtimo pravi imlekov ( tada PKB ) jogurt koji je dolazio u onim trouglastim roze pakovanjima. I gust i kiseo. Pravi jogurt. A ne ova kravica danas. To je voda bele boje. Ali za divno čudo, na pakovanju i dalje piše 2.8% masnoće. Kao na onom starom jogurtu od pre 20 godina koji je bio duplo gušći. Imlekove preozvode nebi sipao niti svinjama u korito.

Miloš

pre 11 godina

Ja bih molio autora teksta,da pojasni kako može da se čovek,rodjen u porodici koja poseduje mlekaru,studira političke nauke i ide na usavršavanje jezika u SAD nazove čobaninom? Mislim da je u pitanju pisanje u stilu naslov prodaje tekst,jedna zamorna i nepoštena disciplina...

iii

pre 11 godina

Zabavno mi je sto nasi ljudi rezonuju "to nije jogurt, to se kod nas zove kis. mleko". Da, ali to se samo kod nas tako zove, ceo svet to zove jogurt ili eventualno cvrst jogurt.

Hrvat

pre 11 godina

(neny, 12. februar 2013 13:07)

Stvarno bi se prvo trebalo informirati pa onda komentirati. Ako Ulukayu Bloomberg smatra milijarderom koji je dosada stekao NETO dobit od 1,1 mlrd dolara onda ne vidim što je u ovome članku pogrešno napisano.

Зоран

pre 11 godina

"Sve ovo po meni ima logike, primera radi, mi srbi se kunemo u majku kako je kajmak nas"

Знаш ли кад сам питао у Канади девојку из Етиопије које им је национално јело. Изговорила је реч пилав. То није превод, него је она рекла пилав. Онда сам ја питао шат је то, каже пиринач и унутра пилетина. Онда сам се ја придржао за једну столицу да не паднем.

Зоран

pre 11 godina

Повремено спремимо нешто од наше хране и однесемо једној породици Американаца. То је породица од 3 члана, деца велика, најстарији члан је жена од 100 година чији родитељи дошли из Португала. Последњи пут смо однели сармице од зеља и мешен домаћи хлеб, врућ. Ја сам чекао шта ће ова од 100 година да каже и после неколико дана се огласила да су и они такав хлеб некад спремали, са квасцем. Иначе кажу да све што спремимо могу да једу и свиђа им се. Јурњава за послом не дозвољава да куваш, али и лењост. Ако можемо ми, што не би могли и они.

bokius

pre 11 godina

Potice iz porodice koja je imala farmu... studirao politicke nauke... tesko da bi se mogao nazvato cobanom.

Sta ti je biznis, Turcin pravi i prodaje jogurt koji se oglasava kao grcki.

Milan

pre 11 godina

Tekst je preuzet sa drugog portala citao sam ga pre koju nedelju i nista niko nije slagao. A za ove koji kazu da je ovaj jogurt bezveze i kako je kravica zakon, da li znate sta je navika potrosaca? To sto ste vi navikli na jogurt koji je tecan, malko kiselkast, i dolazi u roze tetrapaku ne znaci da je samo to jogurt i nista vise. Imao sam tu privilegiju da obidjem dosta kompanija u Evropi i Severnoj Americi (radim kao HACCP auditor) koje proizvode hranu i mogu da kazem da je Chobani jogurt veoma dobar. Nije najbolji ali je trenutno nesto najbolje sto se moze naci na severnoamerickom trzistu, posebno po "regularnim" samoposlugama. Ako zadjete malo u "niche" market, mozete naci i bolje.

strina

pre 11 godina

Kad uspeh ovog Turcina iz Amerike posmatram iz nase srpske perspektive odmah se upitam sta ceka gospodin Dacic. I on je sa sela, zavrsio politicke nauke a jos nije ni poceo da se bavi poljoprivredom a kamoli da pravi jogurt i da je milijarder. Pozuri covece, zar ne vidis da se i od poljoprivrede moze dobro ziveti. Banane i drugo egzoticno voce nece ti vise trebati.

Марина

pre 11 godina

Овај чланак је преузет из блумберг магазина и човек. Јесте постао богат производећи овај јогурт. Јогурт и није нешто, али америка има велико тржиште. Зашто људи не верују да неко може да буде успешан.рецепт за успех су идеја, огроман рад, срце да се нешто почне и наравно срећа.

A.

pre 11 godina

Kad se samo setim kako sam birala dok sam zivela u Srbiji- danas mi se ne pije "kravica", mogla bih "Vivu", moze i "Balans"... A sad bih ubila za bilo koji od tih, posto u Kanadi jos nisu naucili da naprave jogurt!

Zoran

pre 11 godina

Najbolje kiselo mleko sam jeo u Bugarskoj na skijanju, Pamporovu. Oni su za to genijalci. Ako ne verujete pogledaje "Montevideo" kad docekuju nasi Bugare sta im kazu. I to je tacno. Ameri nisu probirljivi sto se hrane tice, ali moguce je uglavnom sebi ugoditi ovde, cak i kad si iy Srbije. Ne moze bas 100% kao u Srbiji sto se hrane tice, ali kome je hrana na prvom mestu ovde ne treba da dolazi. Za njega je samo Srbija, jer bilo gde da ode, nece naci hranu kao sto je u Srbiji. Ali to ne znaci da je hrana u Srbiji najbolja.

Ivana G

pre 11 godina

I mi imamo uspesnog cobanina,onog iz Plevlja koji je zaradio vise od ovog turskog.A nije mnogo ni mrdo iz zemlje,slali mu drugari mleko u prahu iz Amerike,ali juzne.Od tog mleka mnogo ti lepo.svima lepo,ne znam sto napadaju coveka.Jos ulozio sve pare u svojoj zemlji.Pravda za cobanina!

Sarastro

pre 11 godina

(dzigi, 12. februar 2013 12:37)

Nema veze što čovek i nije baš pravi milijarder. I ja bih voleo da za samo šest godina postanem lažni miljarder kao on.

A inače baš lepa i klasična priča o uspehu. Čovek je imao pravu ideju, u pravo vreme i na pravom mestu. Uz malo sreće (kupio jeftino fabriku) i mnogo, mnogo truda, uspeh nije izostao. Jasno je da nije pokušao da napravi pare na brzinu, nego se trudi da ljudima ponudi pravi kvalitet za njihov novac. Čovek ne ošljari i ne pokušava da zavrne kupce. Naši "bizmismeni" bi mogli mnogo toga da nauče od tog turskog čobana. Za te naše čobane Turčin je aristokrata.

Primer kako se kod nas pravi "biznis" u prehrambenoj industriji: kupio sam prošle nedelje teglu meda na kojoj samo piše "Med, bagremov", rok trajanja, "puni firma XY, adresa, telefon", plus neka oznaka RS i broj, pretpostavljam nekakvo uverenje (koje može svako da izmisli). I to je sve.
Kad sam otvorio i probao, ispostavilo se da to uopšte nije med, nego nešto sirupasto, boje slične medu, ali tečnije, a ukus je nešto neodređeno slatkasto, ali definitivno nije med. Ne razumem se baš mnogo u hemiju, ali rekao bih da je to melasa, tj. otpadak pri proizvodnji šećera. Nadam se da sam "samo" prevaren i da mi nisu utrapili nešto štetno po zdravlje, nekakvu mednu "zozovaču".
Nagradno pitanje: šta mislite kad ću i da li ću još jednom kupiti med od tog proizvođača?
E, zato je Turčin uspeo: kod njega nema prevare. Kad platite jogurt, onda zaista i dobijete jogurt, i to dobar jogurt!

Doxa

pre 11 godina

Nema tajne! Kao prvo čovek NIJE čoban!

Koji još čoban ide u Ameriku da usavršava engleski (pored svega ostalog i zašto će mu?)? Znači dobrostojeći Turčin sa sela iz porodice koja poseduje mlekaru. I ovde takav se ne bi smatrao čobanom nego kulakom (vrlo bogat seljak).
Dalje, pored neosporne inteligencije morao bi da ima smisla za organizaciju posla. A pošto njegova porodica se bavi tim poslom imao je neku vrlo važnu osnovu.
E, onda je tu faktor sreće (poslali ga da se usavrši i podigne porodični biznis na novi nivo a on je prepoznao priliku i imao sreću da baš tad bankrotira, zamislite fabrika jogurta).
I na kraju, rešio je da zaigra pošteno... Da ne mulja sa mlekom u prahu (koji se koristi najviše u konditorskoj industriji).. Baš mi je drago što su u trci za što većim profitom, mleko u prahu jedna čaša, je propala firma koja je išla na što manji trošak a samim tim i obaranje kvaliteta..
Pobedio je prirodan a ne industrijski jogurt! E to je trebao da bude smisao ovog članka...

Na američkom tržištu, koje je ogromno i bogato, odlučuju sitnice za uspeh. A GLAVNI razlog za uspeh ove firme je trend u Americi da se živi i hrani prirodno.. Znači ukus (sve prirodno je ukusnije od bilo čega veštačkog) i minimaliziranje ili potpuno izbacivanje veštačkih dodataka kao što je KONZERVANS.
A oni koji se prse ovde kako je naš jogurt su potpuno promašili poentu članka.. Uostalom, otiđite u Ameriku i obogatite se kao dotični Turčin kad bolje od njega znate šta je jogurt.

Luka_Laban

pre 11 godina

Sve ovo po meni ima logike, primera radi, mi srbi se kunemo u majku kako je kajmak nas, ko god mi je iz inostranstva bio gost obavezno kod mene je jeo pasulj, sarmu, cevape, lepinju sa kajmakom, sljivovicu... Znam da mozda cak sve sto sam nabrojao nije tradicionalno srpsko jelo, ali istina je da im se svima dopao kajmak!
Poenta je u tome sto gde god u inostranstvu da sam bio, nisam nasao kajmak u prodavnici, vec samo sireve, namaze i sl.
Pa eto, ko god je hrabriji, moze sa kajmakom slicna prica da se napravi, a ako neko zaista pokusa, ja mu zelim puno srece i poslovni uspeh!

spasoje

pre 11 godina

Koliko ja znam i kod nas se onaj ko pazi na stado naziva cobanom.
Mi takvih, cobana, imamo i za izvoz posebno onih koji su pored osnovnog zanata drzanje stada na udici usavrsili i sve vrste prevara, privatizacija, kredita za unapredjenje vlastitog dzepa i tih stvari.

Сима

pre 11 godina

..Sada je vlasnik i izvršni direktor firme "Čobani" (čoban je na turskom pastir)..
Beskrajno sam zahvalan autoru članka na pojašnjenju do sada mi nepoznate reči čoban!
(nija šija nego vrat!, 12. februar 2013 13:46)

Пре бих рекао да је пореклом из фарсија (иранског језика), јер се иста реч користи и у Ирану и Авганистану. Ма да у Авганистану они то изговарају тако да више личи на ”чоПан”...

mujcinovic salih

pre 11 godina

Cinjenica je da covek nije coban vec je to naziv za njegov jogurt.Probao sam neke turske jogurte.Licno meni su malo slani.U SAD sam pio neki jogurt,nista specijalno,sasvim obican!Covek milijarder,to nije obicno!

profit margin

pre 11 godina

Hebes jogurt sa "corn starch-om"... Chobani, Oikos, Fage, Dannon, Yoplait, Stonyfield, Activia, Yocrunch, LaYogurt... sad su se cak pojavili i neki jogurti iz Nemacke, svi su videli mleko jedino kad je kamion prolazio pored farme krava. U Americi ako zelite pravi jogurt ili kefir uzmite od nekog malog lokalnog proizvodjaca za koga niko nije cuo, od poznatijih jedino mozda za Lifeway se moze reci da je prirodan, ali su takvi proizvodi jedno 3-4 puta skuplji od ovih "chobanskih"...

Zoran

pre 11 godina

Konzervansi u jogurtu. To mogu samo Amerikanci. Sto se tice americkog sna, na jedan ovakav primer dodje na hiljade onih koji ne uspeju, zapadnu u dugove i propadnu.
(g4, 12. februar 2013 17:09)

Pa zato se i pise o njemu. Kad bi jedan na hiljdu propao, onda bi se pisalo o ovome sto propao.

Aleksandar

pre 11 godina

za (NIMARK, 12. februar 2013 18:49)

A da ne pomenem zadovoljstvo kada uzmeš taj trouglasti tetrapak,, otcepiš vrh, pa ga stiskaš sa svih strana, a jogurt samo klizi u usta :)

Bivši sugrađanin

pre 11 godina

Tekst jeste malo senzacionalistički prenet, ali je uglavnom tačan. Nedavno sam gledao segment na poznatoj emisiji "60 minutes" i tu jeste rečeno da je Hamdi imigrant iz Turske, ali nikako čobanin, već dolazi iz imućne porodice koja mu je pomogla da pokrene biznis u SAD-u. Tu je i ženina porodica koja je takođe pripomogla. Nisam mogao da nađem taj segment, ali evo kraćeg interview sa njim:
http://www.cbsnews.com/video/watch/?id=7416110n