Aktuelno

Ponedeljak, 11.02.2013.

21:52

FIlmovi za Oskara, bez Oskara

Izvor: B92

FIlmovi za Oskara, bez Oskara IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

71 Komentari

Sortiraj po:

mimarica

pre 11 godina

Kakve su bre ovo liste...
Avatar? A neki klasici poput Građanina Kejna ili bilo kog Velosovog filma, Odiseje u svemiru ili bilo kog Kjubrikovog filma, Vertiga ili bilo koji Hičkokovog film....dajte bre gde nalazite ove gluposti...i šta se ja nerviram kada živimo u svetu mediokriteta!!!

qwerty

pre 11 godina

Vreme je pokazalo koliko su Bekstvo iz Sosenka i Petparacke price vredniji od Forest Gampa i koliko su Zelena milja, Sesto culo i Matriks bolji od Americke lepote.

AVATAR

pre 11 godina

Ako ne znate sta se vecini svidja pogledajte zaradu filma, skoro tri milijarde dolara zaradio "Avatar" tako da prestanite vise sa pogrdnim komentarima o Avataru jer vas niko i ne pita za misljenje...

IL

pre 11 godina

Recimo samo ovako: Apocalypse now, Blade runner, Gran Torino, The Dark Knight, Drive, The perks of being a wallflower, od kojih je samo Apokalipsa uopste i nominovana...

Ne razumem se mnogo u kinematografiju

pre 11 godina

Slazem se sa malobrojnima da je Bekstvo dobar, ali precenjen i film sa vec toliko puta vidjenom tematikom. Uz to, sa jednom velikom logickom greskom na kraju koju, izgleda, niko nije primetio! :)

Život je lep

pre 11 godina

A zašto niko ne pominje ,,La vita è bella'' ( Život je lep ) koji je pored ,,Rajana'' i ,,Šekspira'' takođe 1999. bio nominovan za oskara?!

mrvica

pre 11 godina

Moj omiljeni film je As Good as It Gets .
A te godine kad je Titanik pokupio oskara bilo je jos slatkih filmova: Good Will Hunting, L.A. Confidential
Sve ovo je 1998.

Šmica

pre 11 godina

Avatar i Hurt Locker su katastrofalni filmovi. Plašim se da će i ove godine neka glupost da dobije Oskara. Vidim da se često u komentarima spominje film Atlas oblaka. Odlična poruka, zanimljiva ideja, ali loš film.

zmitjkoe

pre 11 godina

'Americka lepota' je zasluzeno osvojio oskar. Fenomenalan film.
Na ovoj listi najveca nepravda je nagrada za 'Zaljubljenog Sekspira' ispred 'Redova Rajana'.
(VB, 12. februar 2013 10:59)

Slazem se, jedan od najboljih fi;mova ikad. Samo me uvek iziritira srpski prevod "Americka lepota" jer to nista ne znaci. American Beauty je naziv za jednu vrstu crvenih ruza, pa bi naziv trebalo biti "Americka lepotica". A sama ruza, crvene kao krv, takodje ima svoju simboliku u filmu.

pajche

pre 11 godina

Lista nominovanih luzera (nenominovani su još bolji)
Goodfellas, Prizzi's Honor, Witness, The Elephant Man, Raging Bull, Apocalypse now, Taxi Driver, Network, Chinatown, American Graffiti, Deliverance, A Clockwork Orange, MASH, The Lion in Winter, The Graduate, Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb, Anatomy of a Murder, Witness for the Prosecution, 12 Angry Men, The Rose Tattoo, A Streetcar Named Desire, Sunset Boulevard, The Treasure of the Sierra Madre, Double Indemnity, The Maltese Falcon, Citizen Kane........

pametnica

pre 11 godina

DOKTOR ŽIVAGO je zaista remek delo...može da se ne voli ljubavna priča, ali ima tragičan a savršeno prikazan istorijski kontekst. Setite se scebe onih dečaka belogardejaca koje streljaju u onom žitnom polju. Sa druge strane, ina realan emotivni prikaz....razmislite koliko danas ima muškaraca koji zbog patrijarhalnih normi, vaspitanja, društvenih normi, nisu u stanju da se razvedu u budu sa ženom koju vole.

Film za svaku preporuku, svakoj generaciji, u svako vreme!

miki

pre 11 godina

Bekstvo iz Sosenka, Bekstvo iz Sosenka , Bekstvo iz Sosenka... Pa to je najprecenjeniji film u istoriji kinematografije. Da li je neko ikada cuo za Jodorowskog?

TV manijak

pre 11 godina

Ne znam ko je sastavljao listu,ali ipak "Bekstvo iz Sosenka" i "Doktor Zivago" ne mogu da se porede."Bekstvo" je dobar film,ali nije za Oskara,kao sto nije ni film koji ga je dobio.Takodje nisu mnogo pogresili ni kod "Avatara"i "Spasavanja redova Rajana"."Ubiti pticu rugalicu" koji je odlican film sigurno da nije mogao da prodje pored "Lorensa".Kako vreme odmice tako i opada kvalitet filmova.Katanac za bol je prosecan da ne kazem popagandni film,ne znam kako je zalutao u kategoriju nagradjenih filmova.

Predrag

pre 11 godina

Po meni jedan ocigledno namesteni oskar je onaj za "niciju zemlju". Ne znam ko bi normalan dao tom filmu oskara kada se u konkurenciji nalazi "Cudesna sudbina amelije pulen"

madmax

pre 11 godina

Jel sam ja jedini ili ima jos neko koga prica iz Avatara podseca na Ples sa vukovima.Prebaci radnju iz XIX veka u buducnost i to je to.
Inace meni je Avatar zesce infantilan film.

Movie Bowie

pre 11 godina

Bekstvo iz Sosenka je realno dobar film, ipak, Forest Gamp je takodje dobar film i tu se moze govoriti o nijansama.

Noko je pomenuo 2001 Odiseja u kosmosu. Pre par dana sam odgledao film u HD, dva puta. Art film, nije za mase. Na momente vrlo spor (cak i ako je to direktna namera rezisera, a verujem da jeste, otislo je predaleko), tokom filma centralni predmet je monolit, negativni "lik" je Hal, sve je vrlo, vrlo jednostavno, cak prejednostavno. Kraj filma je kao apstraktna slika - vreme, prostor, san (?), sve se izmiksalo. Za tadasnje vreme, to su stvarno bili fantasticni specijalni efekti (a zbog toga je Stenli Kjubrik "napadan" da je on rezirao sletanje Apola na Mesec).

Avatar?
Koliko god se tvrdilo da je Avatar ovakav ili onakav, da je samo komercijalan, da je nikakav, Avatar je ustanovio, pa i utvrdio neke nove standarde u svetu filma. Gledao sam film vise puta - neki detalji u filmu, vizuelni, detalji scenarija, dijaloga (koji ide od vojnicki minimalnog do depresivnog, u momentima kad Dzejk govori o beznadju svoje pozicije), detalja vezanih za profilisanost likova (Kvaric i njegovo "fajer", na primer, govori sve o njegovom karakteru), sve to govori o nastojanjima rezisera i ostalih ucesnika u stvaranju Avatara.

Nakon Avatara, mnogo rezisera se odlucuje za 3D, cak se neki filmovi snimljeni pre Avatara, preradjuju u 3D tehniku.

Dobar film.

df

pre 11 godina

evo da Vam preporucim 2 fenomenalna Nemacka filma:knocking on heavens door i Good Bye Lenin.ja sam zbog njih zavoleo nemacku kinematografiju.

qw

pre 11 godina

Najbolji primer ja Avatar .Voleli ga ili ne on je imao najviše publike .Kameronova bivša žena,
koja je tada dobila oskara ne verujem da je isplatila film .

Sasha

pre 11 godina

Mislim da niko ne bi zamerio Akademiji da se van konkurencije dodele Oskari određenom broju filmova, pre svega Šošenku i Zelenoj Milji, ali i Pulp Fictionu, Rugalici i još nekolicini. Međutim, Avatar, E.T. i slični ne pripadaju toj listi

ledjo

pre 11 godina

Bekstvo iz Sosenka je dobar film, ali je malo precenjen i definitivno je bolji Forest. Hurt Locker je najveca sramota na dodeli oskara, koja se valjda ikada dogodila. Takodje je velika sramota da je u konkurenciji za najbolji strani film (van engleskog govornog podrucja) izabran Nicija zemlja u konkurenciji sa Amelijom Pulen!

ISTINA

pre 11 godina

1977 je pobedio film Rocky u glavnoj ulozi Sylvester Stallone,a te iste godine je bio nominovan i film Taxi Driver u kome glumi Robert De Niro...mislite o tome!

1995

pre 11 godina

Petparacke price 1994 Tarantina zasluzuje oskara u toj konkurenciji, Bekstvo iz Sosenka,koji se toliko hvali po meni vec vidjen film,takvih prica je snimljeno mnogo,i pogotovo kao opet je glavni lik u filmu nevino osudjen,pa je uspeo da nasamari zlog, korumpiranog upravnika zatvora,pa na kraju pobegao...

Dr.Robert

pre 11 godina

Bekstvo iz Šošenka je jedan od najboljih filmova koje sam gledao.Kome god sam ga preporučio nije se pokajao što ga je pogledao.

crazy processor

pre 11 godina

Bekstvo iz Sosenka je dobar film, ali nije bolji od Foresta. Pogresne godine je snimljen:). Po meni je najveci gubitnik "Spasavanje redova Rajana" obzirom na konkurenciju, zatim Zelena milja, ali jbga ne moze sve da osvoji Tom Henks. Ne mogu se sloziti sa prethodnim komentatorom da Vam preporucuje Life of Pi, u tom filmu nema nista posebno, sveje niza klasa, a i dosadan je mnogo. Bojim se da ce ove godine biti najveci gubitnik svih vremena Jadnici protiv Arga:). Moja preporuka su Jadnici, ko zna sta je umetnost i gluma:p

shone

pre 11 godina

Mnogo jaka konkurencija te godine: The Shawshank Redemption, Pulp Fiction, Forrest Gump. Cak i preostala dva filma su odlicna:Four Weddings and a Funeral i Quiz Show. Za razliku od The Hurt Locker i Avatar-a.

Luka_Laban

pre 11 godina

Mozda i mogu da progutam da je Forest gamp pobedio moj omiljen film Bekstvo iz Sosenka, medjutim da je americka lepota (koji je po meni grozan film) pobedila Zelenu milju, sta da kazem osim da je tuzno, bilo bi smesno!

EduardK

pre 11 godina

Pa nije bilo lako odluciti se izmedju Beksta iz Sosenka i Forest Gampa. Na IMDB Top 250 listi Bekstvo je najbolje plasirani film sa ocenom 9,2. Istu ocenu ima jos samo Kum (1972). Forest Gamp je "tek" 18, ocena 8,7. Mislim da za ovu listu glasaju posetioci sajta, tako da je ona merilo ukusa gledalaca. Meni je Bekstvo bolji film a verovatno i vecini neamerickih gledalaca.

VB

pre 11 godina

'Americka lepota' je zasluzeno osvojio oskar. Fenomenalan film.
Na ovoj listi najveca nepravda je nagrada za 'Zaljubljenog Sekspira' ispred 'Redova Rajana'.

Vladimir

pre 11 godina

2000-te godine Oskara nisu trebali da dobiju ni Americka lepota ni Zelena milja. Ubedljivo najbolji film te godine je bio Matriks. To je bila prava revolucija.

Divos

pre 11 godina

Сам Оскар је посебно задњих пар деценија, барем по мени, подоста обезвређен, много тога има приоритет у односу на оно најважније, квалитет филма. Даје се предност промоцији данас пожељних вредности, гледа се уложени нова, па и политичка позадина. Али добро, у таквом времену данас живимо.
Филмови "Бексто из Шоусенка" (у истој години и одлични "Петпарачке приче), "Зелена миља", и на бр.9 "Доктор Живаго" су фантастични филмови, и изгубили су од неупоредиво лошијих. Филм "Убити птицу ругалицу" јесте заиста одличан филм, али је те године добио Оскара такође одличан филм "Лоренс од Арабије" који је заправо и једини на овој листи који је и добио, и заслужио ову награду, јасно по мом мишљењу.
Раде је већ одлично приметио и поменуо филм "Апокалипса данас" који је морао бити у топ-5 губиташа, мора се поменути изузетни филм "Било једном у Америци" (84), који и није имао номинација. У 2008. су се гледали неки политички мотиви (пробој и отимање индијског тржишта) па је профитирао филм "Милионер из гета", а беше то невероватно "родна" година (као рецимо 94-а), са много фантастичних и неупоредиво бољих филмова, рецимо "Необичан случај Б.Батона", "Читач", "Дечак у пругастој пиџами".
Од оних у трци за овогодишњег Оскара већ су прескочени многи изврсни филмови, па ће то бити још један у низу неозбиљних избора. Није јасно ни по којем су критеријуму поједини филмови толико фаворизовани, осим ако пресудно није било мишљење директора ЦИА-а лично.

Richard Parker

pre 11 godina

Sudeći po opštoj ''euforiji'' u vezi sa filmom ''Argo'', ove godine bi pravi gubitnik mogao da bude ''Life of Pi''. Šteta. Inače, sjajan ''Shawsenk redemption'', ali nije tako teško kad izgubiš od ''Forest gamp''.

onako

pre 11 godina

malo je filmova koji su u stanju da gledaoca ostave u nokdaunu nakon odjavne špice. ali među takve filmove kao što su:
šampion (džon vojt), zelena milja (tom henks, ali bar još 3 briljantne uloge), leptir (dastin hofman, stiv mekkvin), bekstvo iz šošenka (tim robins, morgan frimen) i sl, pokušati ugurati i "naslove" kao što su avatar, et i ostale trice i kučine je sramota.
na kraju krajeva, šta znači oskar ili druga nagrada? veliki su oni filmovi koji su ostavili neizbrisivi trag u kolektivnoj svesti miliona gledalaca i koji ne mogu pasti u zaborav.
PS. preporuka - obavezno pogledati Life of Pi !

Reditelj

pre 11 godina

Nisam ni sumnjao da će na prvom mestu biti ''Bekstvo iz Šošenka'', fantastičan film. Ali izgubio je Oskara od Foresta Gampa, tako da nije strašno...ali kada bi izgubio od, na primer Arga, ja bih poludeo.

nikola

pre 11 godina

Nije bolji od Forest Gampa koji je kompleksniji i duhovno trajniji film...steta je sto je Sosenk bio u istom krugu kao Forest,inace bi osvojio nagradu sigurno...Avatar i Hurt locker su smesni i ne zasluzuju nagradu recimo...Rajan je odlican,ET tu i tamo...

Reditelj

pre 11 godina

Nisam ni sumnjao da će na prvom mestu biti ''Bekstvo iz Šošenka'', fantastičan film. Ali izgubio je Oskara od Foresta Gampa, tako da nije strašno...ali kada bi izgubio od, na primer Arga, ja bih poludeo.

nikola

pre 11 godina

Nije bolji od Forest Gampa koji je kompleksniji i duhovno trajniji film...steta je sto je Sosenk bio u istom krugu kao Forest,inace bi osvojio nagradu sigurno...Avatar i Hurt locker su smesni i ne zasluzuju nagradu recimo...Rajan je odlican,ET tu i tamo...

onako

pre 11 godina

malo je filmova koji su u stanju da gledaoca ostave u nokdaunu nakon odjavne špice. ali među takve filmove kao što su:
šampion (džon vojt), zelena milja (tom henks, ali bar još 3 briljantne uloge), leptir (dastin hofman, stiv mekkvin), bekstvo iz šošenka (tim robins, morgan frimen) i sl, pokušati ugurati i "naslove" kao što su avatar, et i ostale trice i kučine je sramota.
na kraju krajeva, šta znači oskar ili druga nagrada? veliki su oni filmovi koji su ostavili neizbrisivi trag u kolektivnoj svesti miliona gledalaca i koji ne mogu pasti u zaborav.
PS. preporuka - obavezno pogledati Life of Pi !

ISTINA

pre 11 godina

1977 je pobedio film Rocky u glavnoj ulozi Sylvester Stallone,a te iste godine je bio nominovan i film Taxi Driver u kome glumi Robert De Niro...mislite o tome!

Sasha

pre 11 godina

Mislim da niko ne bi zamerio Akademiji da se van konkurencije dodele Oskari određenom broju filmova, pre svega Šošenku i Zelenoj Milji, ali i Pulp Fictionu, Rugalici i još nekolicini. Međutim, Avatar, E.T. i slični ne pripadaju toj listi

shone

pre 11 godina

Mnogo jaka konkurencija te godine: The Shawshank Redemption, Pulp Fiction, Forrest Gump. Cak i preostala dva filma su odlicna:Four Weddings and a Funeral i Quiz Show. Za razliku od The Hurt Locker i Avatar-a.

ledjo

pre 11 godina

Bekstvo iz Sosenka je dobar film, ali je malo precenjen i definitivno je bolji Forest. Hurt Locker je najveca sramota na dodeli oskara, koja se valjda ikada dogodila. Takodje je velika sramota da je u konkurenciji za najbolji strani film (van engleskog govornog podrucja) izabran Nicija zemlja u konkurenciji sa Amelijom Pulen!

VB

pre 11 godina

'Americka lepota' je zasluzeno osvojio oskar. Fenomenalan film.
Na ovoj listi najveca nepravda je nagrada za 'Zaljubljenog Sekspira' ispred 'Redova Rajana'.

Richard Parker

pre 11 godina

Sudeći po opštoj ''euforiji'' u vezi sa filmom ''Argo'', ove godine bi pravi gubitnik mogao da bude ''Life of Pi''. Šteta. Inače, sjajan ''Shawsenk redemption'', ali nije tako teško kad izgubiš od ''Forest gamp''.

Dr.Robert

pre 11 godina

Bekstvo iz Šošenka je jedan od najboljih filmova koje sam gledao.Kome god sam ga preporučio nije se pokajao što ga je pogledao.

Predrag

pre 11 godina

Po meni jedan ocigledno namesteni oskar je onaj za "niciju zemlju". Ne znam ko bi normalan dao tom filmu oskara kada se u konkurenciji nalazi "Cudesna sudbina amelije pulen"

Divos

pre 11 godina

Сам Оскар је посебно задњих пар деценија, барем по мени, подоста обезвређен, много тога има приоритет у односу на оно најважније, квалитет филма. Даје се предност промоцији данас пожељних вредности, гледа се уложени нова, па и политичка позадина. Али добро, у таквом времену данас живимо.
Филмови "Бексто из Шоусенка" (у истој години и одлични "Петпарачке приче), "Зелена миља", и на бр.9 "Доктор Живаго" су фантастични филмови, и изгубили су од неупоредиво лошијих. Филм "Убити птицу ругалицу" јесте заиста одличан филм, али је те године добио Оскара такође одличан филм "Лоренс од Арабије" који је заправо и једини на овој листи који је и добио, и заслужио ову награду, јасно по мом мишљењу.
Раде је већ одлично приметио и поменуо филм "Апокалипса данас" који је морао бити у топ-5 губиташа, мора се поменути изузетни филм "Било једном у Америци" (84), који и није имао номинација. У 2008. су се гледали неки политички мотиви (пробој и отимање индијског тржишта) па је профитирао филм "Милионер из гета", а беше то невероватно "родна" година (као рецимо 94-а), са много фантастичних и неупоредиво бољих филмова, рецимо "Необичан случај Б.Батона", "Читач", "Дечак у пругастој пиџами".
Од оних у трци за овогодишњег Оскара већ су прескочени многи изврсни филмови, па ће то бити још један у низу неозбиљних избора. Није јасно ни по којем су критеријуму поједини филмови толико фаворизовани, осим ако пресудно није било мишљење директора ЦИА-а лично.

EduardK

pre 11 godina

Pa nije bilo lako odluciti se izmedju Beksta iz Sosenka i Forest Gampa. Na IMDB Top 250 listi Bekstvo je najbolje plasirani film sa ocenom 9,2. Istu ocenu ima jos samo Kum (1972). Forest Gamp je "tek" 18, ocena 8,7. Mislim da za ovu listu glasaju posetioci sajta, tako da je ona merilo ukusa gledalaca. Meni je Bekstvo bolji film a verovatno i vecini neamerickih gledalaca.

df

pre 11 godina

evo da Vam preporucim 2 fenomenalna Nemacka filma:knocking on heavens door i Good Bye Lenin.ja sam zbog njih zavoleo nemacku kinematografiju.

Luka_Laban

pre 11 godina

Mozda i mogu da progutam da je Forest gamp pobedio moj omiljen film Bekstvo iz Sosenka, medjutim da je americka lepota (koji je po meni grozan film) pobedila Zelenu milju, sta da kazem osim da je tuzno, bilo bi smesno!

madmax

pre 11 godina

Jel sam ja jedini ili ima jos neko koga prica iz Avatara podseca na Ples sa vukovima.Prebaci radnju iz XIX veka u buducnost i to je to.
Inace meni je Avatar zesce infantilan film.

crazy processor

pre 11 godina

Bekstvo iz Sosenka je dobar film, ali nije bolji od Foresta. Pogresne godine je snimljen:). Po meni je najveci gubitnik "Spasavanje redova Rajana" obzirom na konkurenciju, zatim Zelena milja, ali jbga ne moze sve da osvoji Tom Henks. Ne mogu se sloziti sa prethodnim komentatorom da Vam preporucuje Life of Pi, u tom filmu nema nista posebno, sveje niza klasa, a i dosadan je mnogo. Bojim se da ce ove godine biti najveci gubitnik svih vremena Jadnici protiv Arga:). Moja preporuka su Jadnici, ko zna sta je umetnost i gluma:p

pajche

pre 11 godina

Lista nominovanih luzera (nenominovani su još bolji)
Goodfellas, Prizzi's Honor, Witness, The Elephant Man, Raging Bull, Apocalypse now, Taxi Driver, Network, Chinatown, American Graffiti, Deliverance, A Clockwork Orange, MASH, The Lion in Winter, The Graduate, Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb, Anatomy of a Murder, Witness for the Prosecution, 12 Angry Men, The Rose Tattoo, A Streetcar Named Desire, Sunset Boulevard, The Treasure of the Sierra Madre, Double Indemnity, The Maltese Falcon, Citizen Kane........

zmitjkoe

pre 11 godina

'Americka lepota' je zasluzeno osvojio oskar. Fenomenalan film.
Na ovoj listi najveca nepravda je nagrada za 'Zaljubljenog Sekspira' ispred 'Redova Rajana'.
(VB, 12. februar 2013 10:59)

Slazem se, jedan od najboljih fi;mova ikad. Samo me uvek iziritira srpski prevod "Americka lepota" jer to nista ne znaci. American Beauty je naziv za jednu vrstu crvenih ruza, pa bi naziv trebalo biti "Americka lepotica". A sama ruza, crvene kao krv, takodje ima svoju simboliku u filmu.

1995

pre 11 godina

Petparacke price 1994 Tarantina zasluzuje oskara u toj konkurenciji, Bekstvo iz Sosenka,koji se toliko hvali po meni vec vidjen film,takvih prica je snimljeno mnogo,i pogotovo kao opet je glavni lik u filmu nevino osudjen,pa je uspeo da nasamari zlog, korumpiranog upravnika zatvora,pa na kraju pobegao...

Vladimir

pre 11 godina

2000-te godine Oskara nisu trebali da dobiju ni Americka lepota ni Zelena milja. Ubedljivo najbolji film te godine je bio Matriks. To je bila prava revolucija.

mimarica

pre 11 godina

Kakve su bre ovo liste...
Avatar? A neki klasici poput Građanina Kejna ili bilo kog Velosovog filma, Odiseje u svemiru ili bilo kog Kjubrikovog filma, Vertiga ili bilo koji Hičkokovog film....dajte bre gde nalazite ove gluposti...i šta se ja nerviram kada živimo u svetu mediokriteta!!!

qwerty

pre 11 godina

Vreme je pokazalo koliko su Bekstvo iz Sosenka i Petparacke price vredniji od Forest Gampa i koliko su Zelena milja, Sesto culo i Matriks bolji od Americke lepote.

Život je lep

pre 11 godina

A zašto niko ne pominje ,,La vita è bella'' ( Život je lep ) koji je pored ,,Rajana'' i ,,Šekspira'' takođe 1999. bio nominovan za oskara?!

TV manijak

pre 11 godina

Ne znam ko je sastavljao listu,ali ipak "Bekstvo iz Sosenka" i "Doktor Zivago" ne mogu da se porede."Bekstvo" je dobar film,ali nije za Oskara,kao sto nije ni film koji ga je dobio.Takodje nisu mnogo pogresili ni kod "Avatara"i "Spasavanja redova Rajana"."Ubiti pticu rugalicu" koji je odlican film sigurno da nije mogao da prodje pored "Lorensa".Kako vreme odmice tako i opada kvalitet filmova.Katanac za bol je prosecan da ne kazem popagandni film,ne znam kako je zalutao u kategoriju nagradjenih filmova.

pametnica

pre 11 godina

DOKTOR ŽIVAGO je zaista remek delo...može da se ne voli ljubavna priča, ali ima tragičan a savršeno prikazan istorijski kontekst. Setite se scebe onih dečaka belogardejaca koje streljaju u onom žitnom polju. Sa druge strane, ina realan emotivni prikaz....razmislite koliko danas ima muškaraca koji zbog patrijarhalnih normi, vaspitanja, društvenih normi, nisu u stanju da se razvedu u budu sa ženom koju vole.

Film za svaku preporuku, svakoj generaciji, u svako vreme!

miki

pre 11 godina

Bekstvo iz Sosenka, Bekstvo iz Sosenka , Bekstvo iz Sosenka... Pa to je najprecenjeniji film u istoriji kinematografije. Da li je neko ikada cuo za Jodorowskog?

Šmica

pre 11 godina

Avatar i Hurt Locker su katastrofalni filmovi. Plašim se da će i ove godine neka glupost da dobije Oskara. Vidim da se često u komentarima spominje film Atlas oblaka. Odlična poruka, zanimljiva ideja, ali loš film.

mrvica

pre 11 godina

Moj omiljeni film je As Good as It Gets .
A te godine kad je Titanik pokupio oskara bilo je jos slatkih filmova: Good Will Hunting, L.A. Confidential
Sve ovo je 1998.

Ne razumem se mnogo u kinematografiju

pre 11 godina

Slazem se sa malobrojnima da je Bekstvo dobar, ali precenjen i film sa vec toliko puta vidjenom tematikom. Uz to, sa jednom velikom logickom greskom na kraju koju, izgleda, niko nije primetio! :)

Movie Bowie

pre 11 godina

Bekstvo iz Sosenka je realno dobar film, ipak, Forest Gamp je takodje dobar film i tu se moze govoriti o nijansama.

Noko je pomenuo 2001 Odiseja u kosmosu. Pre par dana sam odgledao film u HD, dva puta. Art film, nije za mase. Na momente vrlo spor (cak i ako je to direktna namera rezisera, a verujem da jeste, otislo je predaleko), tokom filma centralni predmet je monolit, negativni "lik" je Hal, sve je vrlo, vrlo jednostavno, cak prejednostavno. Kraj filma je kao apstraktna slika - vreme, prostor, san (?), sve se izmiksalo. Za tadasnje vreme, to su stvarno bili fantasticni specijalni efekti (a zbog toga je Stenli Kjubrik "napadan" da je on rezirao sletanje Apola na Mesec).

Avatar?
Koliko god se tvrdilo da je Avatar ovakav ili onakav, da je samo komercijalan, da je nikakav, Avatar je ustanovio, pa i utvrdio neke nove standarde u svetu filma. Gledao sam film vise puta - neki detalji u filmu, vizuelni, detalji scenarija, dijaloga (koji ide od vojnicki minimalnog do depresivnog, u momentima kad Dzejk govori o beznadju svoje pozicije), detalja vezanih za profilisanost likova (Kvaric i njegovo "fajer", na primer, govori sve o njegovom karakteru), sve to govori o nastojanjima rezisera i ostalih ucesnika u stvaranju Avatara.

Nakon Avatara, mnogo rezisera se odlucuje za 3D, cak se neki filmovi snimljeni pre Avatara, preradjuju u 3D tehniku.

Dobar film.

IL

pre 11 godina

Recimo samo ovako: Apocalypse now, Blade runner, Gran Torino, The Dark Knight, Drive, The perks of being a wallflower, od kojih je samo Apokalipsa uopste i nominovana...

qw

pre 11 godina

Najbolji primer ja Avatar .Voleli ga ili ne on je imao najviše publike .Kameronova bivša žena,
koja je tada dobila oskara ne verujem da je isplatila film .

AVATAR

pre 11 godina

Ako ne znate sta se vecini svidja pogledajte zaradu filma, skoro tri milijarde dolara zaradio "Avatar" tako da prestanite vise sa pogrdnim komentarima o Avataru jer vas niko i ne pita za misljenje...

Vladimir

pre 11 godina

2000-te godine Oskara nisu trebali da dobiju ni Americka lepota ni Zelena milja. Ubedljivo najbolji film te godine je bio Matriks. To je bila prava revolucija.

Luka_Laban

pre 11 godina

Mozda i mogu da progutam da je Forest gamp pobedio moj omiljen film Bekstvo iz Sosenka, medjutim da je americka lepota (koji je po meni grozan film) pobedila Zelenu milju, sta da kazem osim da je tuzno, bilo bi smesno!

miki

pre 11 godina

Bekstvo iz Sosenka, Bekstvo iz Sosenka , Bekstvo iz Sosenka... Pa to je najprecenjeniji film u istoriji kinematografije. Da li je neko ikada cuo za Jodorowskog?

1995

pre 11 godina

Petparacke price 1994 Tarantina zasluzuje oskara u toj konkurenciji, Bekstvo iz Sosenka,koji se toliko hvali po meni vec vidjen film,takvih prica je snimljeno mnogo,i pogotovo kao opet je glavni lik u filmu nevino osudjen,pa je uspeo da nasamari zlog, korumpiranog upravnika zatvora,pa na kraju pobegao...

nikola

pre 11 godina

Nije bolji od Forest Gampa koji je kompleksniji i duhovno trajniji film...steta je sto je Sosenk bio u istom krugu kao Forest,inace bi osvojio nagradu sigurno...Avatar i Hurt locker su smesni i ne zasluzuju nagradu recimo...Rajan je odlican,ET tu i tamo...

qw

pre 11 godina

Najbolji primer ja Avatar .Voleli ga ili ne on je imao najviše publike .Kameronova bivša žena,
koja je tada dobila oskara ne verujem da je isplatila film .

AVATAR

pre 11 godina

Ako ne znate sta se vecini svidja pogledajte zaradu filma, skoro tri milijarde dolara zaradio "Avatar" tako da prestanite vise sa pogrdnim komentarima o Avataru jer vas niko i ne pita za misljenje...

EduardK

pre 11 godina

Pa nije bilo lako odluciti se izmedju Beksta iz Sosenka i Forest Gampa. Na IMDB Top 250 listi Bekstvo je najbolje plasirani film sa ocenom 9,2. Istu ocenu ima jos samo Kum (1972). Forest Gamp je "tek" 18, ocena 8,7. Mislim da za ovu listu glasaju posetioci sajta, tako da je ona merilo ukusa gledalaca. Meni je Bekstvo bolji film a verovatno i vecini neamerickih gledalaca.

qwerty

pre 11 godina

Vreme je pokazalo koliko su Bekstvo iz Sosenka i Petparacke price vredniji od Forest Gampa i koliko su Zelena milja, Sesto culo i Matriks bolji od Americke lepote.

crazy processor

pre 11 godina

Bekstvo iz Sosenka je dobar film, ali nije bolji od Foresta. Pogresne godine je snimljen:). Po meni je najveci gubitnik "Spasavanje redova Rajana" obzirom na konkurenciju, zatim Zelena milja, ali jbga ne moze sve da osvoji Tom Henks. Ne mogu se sloziti sa prethodnim komentatorom da Vam preporucuje Life of Pi, u tom filmu nema nista posebno, sveje niza klasa, a i dosadan je mnogo. Bojim se da ce ove godine biti najveci gubitnik svih vremena Jadnici protiv Arga:). Moja preporuka su Jadnici, ko zna sta je umetnost i gluma:p

Reditelj

pre 11 godina

Nisam ni sumnjao da će na prvom mestu biti ''Bekstvo iz Šošenka'', fantastičan film. Ali izgubio je Oskara od Foresta Gampa, tako da nije strašno...ali kada bi izgubio od, na primer Arga, ja bih poludeo.

VB

pre 11 godina

'Americka lepota' je zasluzeno osvojio oskar. Fenomenalan film.
Na ovoj listi najveca nepravda je nagrada za 'Zaljubljenog Sekspira' ispred 'Redova Rajana'.

onako

pre 11 godina

malo je filmova koji su u stanju da gledaoca ostave u nokdaunu nakon odjavne špice. ali među takve filmove kao što su:
šampion (džon vojt), zelena milja (tom henks, ali bar još 3 briljantne uloge), leptir (dastin hofman, stiv mekkvin), bekstvo iz šošenka (tim robins, morgan frimen) i sl, pokušati ugurati i "naslove" kao što su avatar, et i ostale trice i kučine je sramota.
na kraju krajeva, šta znači oskar ili druga nagrada? veliki su oni filmovi koji su ostavili neizbrisivi trag u kolektivnoj svesti miliona gledalaca i koji ne mogu pasti u zaborav.
PS. preporuka - obavezno pogledati Life of Pi !

Movie Bowie

pre 11 godina

Bekstvo iz Sosenka je realno dobar film, ipak, Forest Gamp je takodje dobar film i tu se moze govoriti o nijansama.

Noko je pomenuo 2001 Odiseja u kosmosu. Pre par dana sam odgledao film u HD, dva puta. Art film, nije za mase. Na momente vrlo spor (cak i ako je to direktna namera rezisera, a verujem da jeste, otislo je predaleko), tokom filma centralni predmet je monolit, negativni "lik" je Hal, sve je vrlo, vrlo jednostavno, cak prejednostavno. Kraj filma je kao apstraktna slika - vreme, prostor, san (?), sve se izmiksalo. Za tadasnje vreme, to su stvarno bili fantasticni specijalni efekti (a zbog toga je Stenli Kjubrik "napadan" da je on rezirao sletanje Apola na Mesec).

Avatar?
Koliko god se tvrdilo da je Avatar ovakav ili onakav, da je samo komercijalan, da je nikakav, Avatar je ustanovio, pa i utvrdio neke nove standarde u svetu filma. Gledao sam film vise puta - neki detalji u filmu, vizuelni, detalji scenarija, dijaloga (koji ide od vojnicki minimalnog do depresivnog, u momentima kad Dzejk govori o beznadju svoje pozicije), detalja vezanih za profilisanost likova (Kvaric i njegovo "fajer", na primer, govori sve o njegovom karakteru), sve to govori o nastojanjima rezisera i ostalih ucesnika u stvaranju Avatara.

Nakon Avatara, mnogo rezisera se odlucuje za 3D, cak se neki filmovi snimljeni pre Avatara, preradjuju u 3D tehniku.

Dobar film.

ISTINA

pre 11 godina

1977 je pobedio film Rocky u glavnoj ulozi Sylvester Stallone,a te iste godine je bio nominovan i film Taxi Driver u kome glumi Robert De Niro...mislite o tome!

Divos

pre 11 godina

Сам Оскар је посебно задњих пар деценија, барем по мени, подоста обезвређен, много тога има приоритет у односу на оно најважније, квалитет филма. Даје се предност промоцији данас пожељних вредности, гледа се уложени нова, па и политичка позадина. Али добро, у таквом времену данас живимо.
Филмови "Бексто из Шоусенка" (у истој години и одлични "Петпарачке приче), "Зелена миља", и на бр.9 "Доктор Живаго" су фантастични филмови, и изгубили су од неупоредиво лошијих. Филм "Убити птицу ругалицу" јесте заиста одличан филм, али је те године добио Оскара такође одличан филм "Лоренс од Арабије" који је заправо и једини на овој листи који је и добио, и заслужио ову награду, јасно по мом мишљењу.
Раде је већ одлично приметио и поменуо филм "Апокалипса данас" који је морао бити у топ-5 губиташа, мора се поменути изузетни филм "Било једном у Америци" (84), који и није имао номинација. У 2008. су се гледали неки политички мотиви (пробој и отимање индијског тржишта) па је профитирао филм "Милионер из гета", а беше то невероватно "родна" година (као рецимо 94-а), са много фантастичних и неупоредиво бољих филмова, рецимо "Необичан случај Б.Батона", "Читач", "Дечак у пругастој пиџами".
Од оних у трци за овогодишњег Оскара већ су прескочени многи изврсни филмови, па ће то бити још један у низу неозбиљних избора. Није јасно ни по којем су критеријуму поједини филмови толико фаворизовани, осим ако пресудно није било мишљење директора ЦИА-а лично.

TV manijak

pre 11 godina

Ne znam ko je sastavljao listu,ali ipak "Bekstvo iz Sosenka" i "Doktor Zivago" ne mogu da se porede."Bekstvo" je dobar film,ali nije za Oskara,kao sto nije ni film koji ga je dobio.Takodje nisu mnogo pogresili ni kod "Avatara"i "Spasavanja redova Rajana"."Ubiti pticu rugalicu" koji je odlican film sigurno da nije mogao da prodje pored "Lorensa".Kako vreme odmice tako i opada kvalitet filmova.Katanac za bol je prosecan da ne kazem popagandni film,ne znam kako je zalutao u kategoriju nagradjenih filmova.

ledjo

pre 11 godina

Bekstvo iz Sosenka je dobar film, ali je malo precenjen i definitivno je bolji Forest. Hurt Locker je najveca sramota na dodeli oskara, koja se valjda ikada dogodila. Takodje je velika sramota da je u konkurenciji za najbolji strani film (van engleskog govornog podrucja) izabran Nicija zemlja u konkurenciji sa Amelijom Pulen!

Dr.Robert

pre 11 godina

Bekstvo iz Šošenka je jedan od najboljih filmova koje sam gledao.Kome god sam ga preporučio nije se pokajao što ga je pogledao.

Život je lep

pre 11 godina

A zašto niko ne pominje ,,La vita è bella'' ( Život je lep ) koji je pored ,,Rajana'' i ,,Šekspira'' takođe 1999. bio nominovan za oskara?!

Ne razumem se mnogo u kinematografiju

pre 11 godina

Slazem se sa malobrojnima da je Bekstvo dobar, ali precenjen i film sa vec toliko puta vidjenom tematikom. Uz to, sa jednom velikom logickom greskom na kraju koju, izgleda, niko nije primetio! :)

IL

pre 11 godina

Recimo samo ovako: Apocalypse now, Blade runner, Gran Torino, The Dark Knight, Drive, The perks of being a wallflower, od kojih je samo Apokalipsa uopste i nominovana...

Sasha

pre 11 godina

Mislim da niko ne bi zamerio Akademiji da se van konkurencije dodele Oskari određenom broju filmova, pre svega Šošenku i Zelenoj Milji, ali i Pulp Fictionu, Rugalici i još nekolicini. Međutim, Avatar, E.T. i slični ne pripadaju toj listi

Richard Parker

pre 11 godina

Sudeći po opštoj ''euforiji'' u vezi sa filmom ''Argo'', ove godine bi pravi gubitnik mogao da bude ''Life of Pi''. Šteta. Inače, sjajan ''Shawsenk redemption'', ali nije tako teško kad izgubiš od ''Forest gamp''.

Predrag

pre 11 godina

Po meni jedan ocigledno namesteni oskar je onaj za "niciju zemlju". Ne znam ko bi normalan dao tom filmu oskara kada se u konkurenciji nalazi "Cudesna sudbina amelije pulen"

Šmica

pre 11 godina

Avatar i Hurt Locker su katastrofalni filmovi. Plašim se da će i ove godine neka glupost da dobije Oskara. Vidim da se često u komentarima spominje film Atlas oblaka. Odlična poruka, zanimljiva ideja, ali loš film.

madmax

pre 11 godina

Jel sam ja jedini ili ima jos neko koga prica iz Avatara podseca na Ples sa vukovima.Prebaci radnju iz XIX veka u buducnost i to je to.
Inace meni je Avatar zesce infantilan film.

pametnica

pre 11 godina

DOKTOR ŽIVAGO je zaista remek delo...može da se ne voli ljubavna priča, ali ima tragičan a savršeno prikazan istorijski kontekst. Setite se scebe onih dečaka belogardejaca koje streljaju u onom žitnom polju. Sa druge strane, ina realan emotivni prikaz....razmislite koliko danas ima muškaraca koji zbog patrijarhalnih normi, vaspitanja, društvenih normi, nisu u stanju da se razvedu u budu sa ženom koju vole.

Film za svaku preporuku, svakoj generaciji, u svako vreme!

shone

pre 11 godina

Mnogo jaka konkurencija te godine: The Shawshank Redemption, Pulp Fiction, Forrest Gump. Cak i preostala dva filma su odlicna:Four Weddings and a Funeral i Quiz Show. Za razliku od The Hurt Locker i Avatar-a.

df

pre 11 godina

evo da Vam preporucim 2 fenomenalna Nemacka filma:knocking on heavens door i Good Bye Lenin.ja sam zbog njih zavoleo nemacku kinematografiju.

pajche

pre 11 godina

Lista nominovanih luzera (nenominovani su još bolji)
Goodfellas, Prizzi's Honor, Witness, The Elephant Man, Raging Bull, Apocalypse now, Taxi Driver, Network, Chinatown, American Graffiti, Deliverance, A Clockwork Orange, MASH, The Lion in Winter, The Graduate, Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb, Anatomy of a Murder, Witness for the Prosecution, 12 Angry Men, The Rose Tattoo, A Streetcar Named Desire, Sunset Boulevard, The Treasure of the Sierra Madre, Double Indemnity, The Maltese Falcon, Citizen Kane........

zmitjkoe

pre 11 godina

'Americka lepota' je zasluzeno osvojio oskar. Fenomenalan film.
Na ovoj listi najveca nepravda je nagrada za 'Zaljubljenog Sekspira' ispred 'Redova Rajana'.
(VB, 12. februar 2013 10:59)

Slazem se, jedan od najboljih fi;mova ikad. Samo me uvek iziritira srpski prevod "Americka lepota" jer to nista ne znaci. American Beauty je naziv za jednu vrstu crvenih ruza, pa bi naziv trebalo biti "Americka lepotica". A sama ruza, crvene kao krv, takodje ima svoju simboliku u filmu.

mrvica

pre 11 godina

Moj omiljeni film je As Good as It Gets .
A te godine kad je Titanik pokupio oskara bilo je jos slatkih filmova: Good Will Hunting, L.A. Confidential
Sve ovo je 1998.

mimarica

pre 11 godina

Kakve su bre ovo liste...
Avatar? A neki klasici poput Građanina Kejna ili bilo kog Velosovog filma, Odiseje u svemiru ili bilo kog Kjubrikovog filma, Vertiga ili bilo koji Hičkokovog film....dajte bre gde nalazite ove gluposti...i šta se ja nerviram kada živimo u svetu mediokriteta!!!