Nedelja, 03.02.2013.

10:09

Mek se širi, a šta kažu Italijani?

Stopa nezaposlenosti u Italiji, nešto iznad 11 odsto, nalazi se blizu proseka evrozone.

Izvor: Al Jazeera

Mek se širi, a šta kažu Italijani? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

Gradjanin

pre 11 godina

Poslednji put kad sam bio u Veroni, zagladnim, a jos nije vreme rucka. Reko ajd da pojedem sendvic. 4.5e sendvic sa dve providno tanke snite sunke i malo posoljeno mocarelom u nekom bagetu velicine manje kifle kod nas. Mislim da Mc ovde vidi priliku - alavost italijanskih ugostitelja koji deru kozu s ledja musterijama. Nigde skuplje klope i pitja nego u Italiji, a celu Evropu sam obisao....

Jelena

pre 11 godina

"Italijani se hrane uglavnom kuci sa Italijanskim specijalitetima, slabo izlaze jer je skupo i tamane pastu svaki dan, kako bi kasnije imali da se pokazu sa Louis Vuitton tasnom, Moncler jaknom, MINI-FIAT500, iPhone 5,daleko putovanje i kacenje slika po Fejsu, to je Italija." kakva je ovo glupost!Italijani MNOGO izlaze; i u picerije i u restorane. Restorani u Milanu su puni svakog dana u nedelji.Pastu jedu svaki dan, jer vole, kao predjelo, a posle toga jedu meso (92kg po stanovniku godisnje, za razliku od 43 u Srbiji). Treba biti stvarnoglup i verovati da se stednjom u ishrani moze doci do Monklera i Luj Vitona.

Petar

pre 11 godina

Omiljene su mi ove Srbende sto se pozivaju na to kako je hrana po kioscima bolja od Mcdonaldsa.Naravno da nije jer dok u Mc-u imaju mnogo standarda koje non stop proveravaju,domacinu na kiosku pomeni standard ili recimo HACCP mislice da ga vredjate.Mcdonalds ne rizikuje trovanje jer su odstete jezive,dok se meni brem dva puta desilo da se otrujem bajnom hranom na koju se pozivate.Gledam samo kako se sprema hrana na kioscima rukama i kako se ponasaju zene koje recimo pljunu u ruku da im se lakse odlepi kesa u koju pakuju(o ljubaznosti da ne govorimo jer je to posebna prica).Nedavno nisam zeleo da preuzmem narucene palacinke jer ih je golim rukama spremala zena sa ociglednom koznom bolescu (centar Beograda i veoma prometno mesto).Takve stvari se na civilizovanim mestima ne mogu desiti,dok jos u redu za neku pljeskavicu mozete da popijete neki noz ili metak jer je to profil giliptera koji se uglavnom skupljaju.E sad ,to sto nismo navikli na red,standardne i sto je vecicni mcdonalds skup , to je sasvim drugi problem,ali nemojte pljuvati po necemu sto je ceo svet prihvatio jer da smo mi valjali nesto kao sto govorite, sada bi umesto 100 restorana u Italiji se otvaralo 100 leskovackih rostilja ili nesto slicno.Takodje razumem da stepen organizacije u takvom lancu restorana jednostavno nije razumljiv prosecnom srbinu koji je navikao da coporativno jede sladak kupus ili pasulj na kazan pa mu je svaki drugaciji pristup krjanje stran i uliva mu strah od nepoznatog.

Mare

pre 11 godina

Meni je iskreno zao ljudi koji se hrane na takvim mestima. mnogo govori o njima, njihovom stilu zivota i odsustvu zdravih navika.

Serbinho

pre 11 godina

Serbinho jes' ti ikad BIO u Rimu??? SVE si omanuo!!!
(@ Serbinho, 3. februar 2013 15:55)
# Link komentara


Naravno da sam bio, cesto sam u Via Condotti poslom.
Ovo je samo propaganda nekog udruzenja restorandzija, koji su osetili opasnost od konkurencije uz vec poznato kukanje Romana.
Mek je skup, tako da ne vidim konkurenciju a gomila Italijana ionako racune u picerijama placa sa tiketima(bonovi) za hranu, koje dobiju od firme gde rade a ostalo osim pice i ne jedu, narocito ne u ribljim restoranima, gde racun u izvikanim restoranima zna izaci i po 100 eura po osobi.
Budite oprezni gde sedate u Italiji da pojedete nesto, jer negde zna da bude i 5 puta skuplje na zabacenom mestu nego uz Katedralu Duomo u Milanu.
Italija je neuredjeno drustvo slicno nasem, tako da ne morate bas previse da ocekujete.
Mek za 1 euro u Meku, mozda ali neki za dva zalogaja.
Italijani se hrane uglavnom kuci sa Italijanskim specijalitetima, slabo izlaze jer je skupo i tamane pastu svaki dan, kako bi kasnije imali da se pokazu sa Louis Vuitton tasnom, Moncler jaknom, MINI-FIAT500, iPhone 5,daleko putovanje i kacenje slika po Fejsu, to je Italija.

milutin

pre 11 godina

ja sam cesto na putu po jedan dva dana diljem sveta. Krenem u Indoneziji i zavrsim u Brazilu (uglavnom zemlje treceg sveta). Ja sam radnik i odrzavam za svog gazdu nasu opremu. I tako vec 15 godina. Zbog hrane sam tri puta zavrsio u bolnici, a u Indiji sam nosio pelene 7 dana. kako sam odlucio da se hranim u Meku ili Burger Kingu ,od tada nemam probleme. Mozete vi pljuvaci da pricate sta hocete. Ali McDonalds ima standard i u higijeni i u kvalitetu. I svugde je isti izuzev u indiji koga prave od pileceg mesa. Da nema americkog lanca brze ishrane trebalo bi ga izmisliti. Kada god mi je higijena sumnjiva ( a u Aziji se podrazumeva da je higijena na niskom nivou-postoji cak i izraz - haos kao u kineskoj kuhinji) ja u Mek i ne boli me glava. Sve ostalo je bez veze izuzev u zapadnoj evropi gde mozes slobodno da probas i domacu brzu hranu. A sto se tice Italije, najskuplje vam je otici u piceriju vise se isplate neke gnjoke ili neki rizoto. Ili neka riba na jugu. Pica je za naivne.

Jelena

pre 11 godina

Putnice, znas zasto ti MISLIS da nisis nikad jeo losije nego u Italiji? Zato sto si navikao da jedes djubre, pa kad pojedes nesto dobro, ne dopada ti se. Svakakvih se gluposti nacitah! Najgora pica u Italiji! A najgore sarme i rostilj u Srbiji, podrazumeva se. Kakve veze ima pica sa starim hlebom i otpacima hrane?! Naziv pica dolazi od reci pita, u smislu tanak, spljosten hleb (kao grcki ili arapski), obogacen mocarelom i paradajzom. I jedna dobra picapo coveku, sa pivom i kuverom, kosta do 15 eura, a cesto i manje. Imate hrabrosti da odete u najturistickija mesta u Italiji (a samim tim i u svetu) i da trazite najjeftinije mesto gde cete nesto pojesti(koje je, za srpske pojmove, svakako preskupo, ali niko vam nije kriv sto dolazite iz predposlednjenajnerazvijenije drzave u Evropi), i zalite se.Na osnovu kog kriterijuma neko kaze da je pica u Novom Sadu boljanego bilo koja u Italiji?! Pretpostavljam da je i kineska hrana bolja nego u Kini.Italijanska kuhinja je posvom ukusu, kvalitetu i zdravim sastojcima i nacinom pripreme jedna od dve vodece svetske kuhinje, tako da tim glupavim komentarima samo iskazujete svoju provincijsku neobrazovanost.

dušan

pre 11 godina

Jedino što sam ja imao prilike da probam dobro od hrane u Italiji a da me ne oderu nalazi se na jugu i na Siciliji. Sever uključujući i Rim nudi sam prevaru za velike pare. Beograd je za Italiju u nekom prosečnom budžetu zakon što se tiče hrane i pića a posebno žena.

Zoran

pre 11 godina

"ne razumem ljude koji toliko ne brinu za svoje zdravlje i jedu hemiju u obliku slame da bi nekome ko ih dobro farba obezbedili veću zaradu..."

То је исто као кад неко пуши или пије. Зна да не ваља, али ради то. То је исто као кад неко повлачи глупе потезе у животу. Неки знају да раде глупост, али и даље раде, као лопови. То је исто као кад неки народи сложно раде глупе ствари. Често и знају да је то лоше по њих, али и даље раде. И тако неки имају ћар, а неки само штету коју су сами себи направили.

Pametnjaković

pre 11 godina

Jeftino ne znači i zdravo. Ako neko želi da sebe uprapasti polagano, treba da jede jeftino u Mek-u, ima tu svega i svačega, a najviše ešerihije koli iz izmeta goveda, doduše umrtvljeno hemikalijama, tako da ima i hemikalija, pa onda pojačivača ukusa. Nema veze, šta je tu je, bitno je da je ukusno i da stomak bude sit posle!

gravitacija

pre 11 godina

Zato se sva ta klopa o kojoj komentarišete i zove "džank fud".

To bre nije hrana, već nus prdoukti industrije za sirotinju.

nema šanse

pre 11 godina

ne razumem ljude koji toliko ne brinu za svoje zdravlje i jedu hemiju u obliku slame da bi nekome ko ih dobro farba obezbedili veću zaradu...
još manje razumem strance koji u izobilju svežeg biraju veštačko ali poznato.

inspekcija

pre 11 godina

Pogledajte dobro u svim McDonalds sendvicima su lepinje premazane karamelizovanim prelivom, jer stoje po par nedelja a kada ih premazu i zagreju one postaju mekane kao da su napravljene istog dana. Ko ne veruje neka pogleda. Znaci braon-karamelizovani preliv premazan na hleb (sem u tost-u).

putnik

pre 11 godina

Nigde nisam skuplje i lošije jeo nego u Italiji. Pica u Veneciji 12 evra, a kod nas se to zove mini pica u pekarama i košta 200 dinara. U Rimu za skromnu večeru koja nije videla mesa 12-15 evra. Pica u Novom Sadu je bolja 5x i jeftinija 4x od bilo koje koju sam pojeo u Italiji. Italijani su navikli da oderu strance, pa im je sada muka. A pitanje za sve: zašto i mi koji kući u Srbiji ne jedemo u Meku, kada odemo u inostranstvo prvo tražimo Mek? Zato što uvek znamo šta ćemo dobiti. Bilo gde u svetu. Ako kući dobijem salmonelozu od leskovačkog roštilja ili verovatnije od svežih preliva u istom, makar znam gde i kod koga da se lečim. U Turskoj, Grčkoj, Tunisu,...,šta ako se razbolim? Što se larme tiče o nezdravoj hrani u Meku - svaka roba ima svoga kupca. U Meku može da se pojede fišburger i salata i popije djus. Zašto neko po defaultu mora da pojede pomfrit? Za potrošača konkurencija je odlična - imaš mogućnost izbora, pa biraj šta ti je volja, odnosno za šta imaš novca.

Зоран

pre 11 godina

U Americi beskucnici jedu u Meku.

Tolko.
(Dzobara, 3. februar 2013 12:01)

Пица је италијанско традиционално јело сиромашних. Настало је тако што уместо да баце заосталу храну пребаце то на пицу и поједу, нешто као наша попара (ако знаш шта је), да се хлеб не би бацио јер је тврд и устајао. Сва три ствари су прилично безвредне што се тиче квалитета.

nema nade

pre 11 godina

I opet Srbi najbolje zaju kako je u Italiji i 'svetu'. "Ti razmazeni stranci... dao bih im da zive u Srbiji..." ali u isto vreme ti isti Srbi sede na guzici i ne pada im na pamet da pocnu da rade nesto - lakse je kukati kako nema posla i zeleti vise para.

Razmazeni evropljanin

pre 11 godina

Sendvic u Milanu kosta od 4-8 evra. Bio sam cesto u Rimu i nikada nisam nasao sendvic za 2 evra kako kaze clanak. BigMac Menu je oko 6 evra. Odlazak u pizzeriju je minumum oko 25-30 evra po glavi, restoran i da ne pricam...

Ernesto

pre 11 godina

Ja pojedem jedan big mek oce srcka da me strefi, samo vi jedite po mekovima pljeskavice sa genima ribe od krava koje hrane hemijom ko zna gde. pi!

Italian style

pre 11 godina

Ja na moju srecu zivim u Italiji, i cinjenica je da je njihova kuhinja najbolja i najraznovrsnija na svetu! Svako selo ima svoj specijalitet! Od kada su roditelji poceli da hrane decu po Mc Donaldsima i slicnim, sve se vise javlja problem preterane gojaznosti! Zivela Mediteranska dijeta!

Iz Evrope

pre 11 godina

@(Miloš, 3. februar 2013 11:32): glupljeg komentara jos nisam procitao. Grcki BDP je od pocetka krize pao za skoro 25%, zive u mukama, i cela juzna Evropa vrlo lose prolazi. Ali da, sigurno im je bolje u poredjenju sa Srbijom, sta ces, nemaju svi da se hvale na deset godina ratovanja i slicno, pa eto, malo se razmazu... A sta jos, mozda su i Srbi razmazeni, mislim, ipak ako ih uporedis sa Zapadnom Afrikom voze mnogo bolja kola.

jaa

pre 11 godina

ja u mek ne mogu da udjem jer nemam para, treba mi 1000 dinara da se najedem ko covek
iskreno, da je jeftino kao u svim ostalim zemljama, opet ne bih isao tamo

Jonny_SPQR_OdioAlazzie

pre 11 godina

@Milos: Svako gleda kako ce njemu biti bolje i zali se kada mu nesto ne odgovara, bas Rimljane briga za tebe i ostale Srbe... A nije ni u Rimu bajno, prosecan dvosoban stan kosta oko 1500e mesecno a plate radnicima meka su 1000e pa ti vidi da li bi se zalio ili bi bio srecan sto imas platu 4 puta vecu nego tamo neki Milos iz Srbije a opet jedva prezivljavas! A da ne pricamo o tome koliko ce tih 1000 restorana da uguse tradicionalne Italijanske koji u principu najvise zive od turista, tih 3000 novih radnih mesta ce dovesti do otkaza drugih 3000 ljudi koji rade bar za 2000e.

Zbog takvog razmisljanja Srbija i jeste tu gde je!

Marko

pre 11 godina

Znaci ovde nama prodaju pricu kako su im ostale super stare cene od 100 dinara za neke proizvode, a u jednoj metropoli kao sto je Rim cizburger je 1 euro. Malo skuplje od naseg, a platezna moc je vise nego smesno komentarisati... ccc

Hm

pre 11 godina

Данас је као главна атракција да се оде у Мек на оброк... Људи су плитки... Свака наша пљеска на улици је боља и квалитетнија од онога што се тамо једе... А да не причамо о томе како су лоши послодавци, како се понашају према запосленим људима...
(Србин-патриота, 03. februar 2013 10:58)

Iako se slazem da je mek po zapadnim standardima najbednija hrana, neko bi trebao da ti skrene paznju da bi po tim istim standardima 90% nasih kioska sa pljeskavicams bilo zatvoreno pre nego sto otruju jos nekog. Da ne ulazimo u to kakvo ( najjeftinije ) meso kupuju i sa cim ga sve mesaju ( hleb, soja ), sama cinjenica da majonez, pavlaka i sl. stoje na otvorenom po ceo dan i da istim rukama uzimaju novac i mese te pljeskavice, bila bi dovoljna da zavrse u zatvoru. A tek komentar o odnosu prema radnicima? Ti nikad nisi radio u nekom srpskom kiosku ocigledno..

Контраш

pre 11 godina

@ Србин патријота
Наравно да је пљеџа квалитетнија, јер у њу поред говеђег иде и свињско месо, презле,соја, локални голубови и џумаре. А што се тиче радних услова, радници у Меку не умиру од дима са роштиља, не раде по десет сати дневно за 10 000 и плата увек леже првог.

из народа

pre 11 godina

Срећа у нашој несрећи је што су нам домаће пљеске и ћевапи јефтинији од смећа из Мека па нас никада неће угрозити. Мек у развијеним земљама не циља на богате који могу да бирају шта да једу. Једите што више домаће и са села, то нам је једино вредно у овој напаћеној и разореној Србији.

Serbinho

pre 11 godina

Tekst je malo napisan bez kontakta sa realnoscu u Italiji.
Prica se o Rimu a ti Rimljani se na sve zale, samo kukaju po ceo dan.
Ne placaju ni putarinu jer tako kukaju a u Milanu se placa 1.3 eura u jednom pravcu a otici i vratiti se sa posla vam treba 2.6 dnevno.
Mc Donald's da je jeftin ovde, nije, pun jeste, ali tu idu dosta roditelji sa decom, gde ima nekakva zanimacija za njih i onda zbog njih verovatno idu.
Ima i stranaca dosta, koji idu u Mek a i Italijani takodje.
Mek u Engleskoj je 50% jeftiniji a ovde osim pica tesko da nesto drugo jedu van kuce, jer je skupo.
Pica Margarita ovde kosta 5 eura po restoranima, Kapricosa 6-8, Koka Kola 2-2.5 i na sve to ide 2 eura dodatno po osobi za sedenje.

mb

pre 11 godina

Ma stvarno ne razumem o cemu pricaju ti 'tradicionalisti' ? Imaju ogavnu hranu,pica im je smece,ne znam kako ih nije sramota to da prodaju. Celi sever,svi gradovi,navodno turisticki,odvratnih su usluga i preskupi. Nije ni cudo sto ih Mek sabija u konkurentnosti.
Trebali ste da mislite o ocuvanju tradicije korektnim cenama i proizvodima. Najgore pice koje su u zivotu probao su u Italiji. (Izuzimam siromasni jug i Napulj)

mujcinovic salih

pre 11 godina

Sta kazu italijani!Ne svidja im se Mekdonald.Pa to je bar lako uzmu pola milijarde dolara i otvore italijanske restorane.Za one koji preferiraju nase pljeskavice mogu samo da kazem:"jos nisam sreo nekog ko se otrovao u Meku ali znam ljude koji su imali nevidjene livdze od cuvenih leskovackih pljeskavica"!

Da

pre 11 godina

Bar imaju nešto što se zove STANDARD....mada ih ne jedem ali razumijem stranc koji radije jedu Mek nego porcije od Turaka , Indijaca, Azijata ili naše ćevape...
Razmislite

ciao

pre 11 godina

@Da se ne lazemo,

Za razliku od tebe i onih koji tako razmišljaju, Italijani brinu o svom tržištu i tradicionalnoj hrani, proizvodnji itd. Šta će građanin Srbije kad to ne razume.

Inače neoliberalna poltitika je prvo uništila državna preduzeća, što je bilo na radost domaćih bizmismena i građana kozmopolita koji obožavaju stranu robu. Polako dolazi vreme kada će i domaći privatnici (ako već i nisu dobrim delom) gubiti posao od stranih kompanijama i uvoza, a građani bez para i posla gledati izloge. Ako, sve prema zasluzi i pameti.

Da se ne lazemo

pre 11 godina

Vracamo se na sustinu - gde god bili u svetu za najveci deo stanovnistva bitno je samo napuniti crevca BILO CIME i to ce sve vise biti slucaj u buducnosti. Kakva crna "zdrava", "tradicionalna" i ostale slicne hrane? Ko jos ima para za to!

fast food

pre 11 godina

Koliko god bila povoljnija brza hrana,u pitanu kvaliteta, nema hranjivu vrednostu odnosu na tradicionalnu nacionalnu kuhinju. Pogotovo,s porastom obolelih od dijabetesa tip2,hipertenzije,itd. A stres, uz sve to kao posledica brzog tempa zivota,samo moze pogorsati stanje,uz nedovoljnu fizicku aktivnost. Ima li zdravlje cenu??? Zdrav ima hiljadu zelja,bolestan samo jednu! Razmislite!

jopix

pre 11 godina

U nekim zemljama OK, domaca hrana i nije nesto, pa mogu da razumem, ali u Italiji da udjes u Mek, moras stvarno da budes bez mozga. Italiju svi znaju po pizzama, i pastama, ali to su kod nas najpopularnije dve stvari jer druge niko ne zna da napravi. Juzna Italija ima takvu kuhinju, da moze da se poredi sa rajem.

Miloš

pre 11 godina

već mi je debelo muka od razmaženih Evropljana i njihove kuknjave... "Običan sendvič u Rimu košta dva ipo evra..." Pa ?!Imaju nekoliko puta veće plate od nas, a sendvič u Beogradu košta između 170-200 dinara ! Mi bi trebalo onda da izvršimo masovno samoubistvo ! Da ne prićam o Grcima koji su najglasniji od svih, a u Atini ne možete da vidite automobil stariji od 3 godine ! Mnogo je ta Evropa razmažena, ako stvari nastave ovako da se odvijaju, ne treba biti Nostradamus pa videti da se sprema neko zlo...

Vuk

pre 11 godina

Mek je više od hrane, to je mesto gde se osećate prijatno i uvaženo.
U njemu je čisto, hrana je po standardima a hostese, posebno u Novom Sadu, prelepe.
Ta osećaj dobrodošlice i brige je učinio da se Mek širi, dok ste grugde ovce koje plaćaju i povinuju se nadmenom osoblju i pravilima.

Србин-патриота

pre 11 godina

Данас је као главна атракција да се оде у Мек на оброк... Људи су плитки... Свака наша пљеска на улици је боља и квалитетнија од онога што се тамо једе... А да не причамо о томе како су лоши послодавци, како се понашају према запосленим људима...

Miloš

pre 11 godina

već mi je debelo muka od razmaženih Evropljana i njihove kuknjave... "Običan sendvič u Rimu košta dva ipo evra..." Pa ?!Imaju nekoliko puta veće plate od nas, a sendvič u Beogradu košta između 170-200 dinara ! Mi bi trebalo onda da izvršimo masovno samoubistvo ! Da ne prićam o Grcima koji su najglasniji od svih, a u Atini ne možete da vidite automobil stariji od 3 godine ! Mnogo je ta Evropa razmažena, ako stvari nastave ovako da se odvijaju, ne treba biti Nostradamus pa videti da se sprema neko zlo...

jopix

pre 11 godina

U nekim zemljama OK, domaca hrana i nije nesto, pa mogu da razumem, ali u Italiji da udjes u Mek, moras stvarno da budes bez mozga. Italiju svi znaju po pizzama, i pastama, ali to su kod nas najpopularnije dve stvari jer druge niko ne zna da napravi. Juzna Italija ima takvu kuhinju, da moze da se poredi sa rajem.

Србин-патриота

pre 11 godina

Данас је као главна атракција да се оде у Мек на оброк... Људи су плитки... Свака наша пљеска на улици је боља и квалитетнија од онога што се тамо једе... А да не причамо о томе како су лоши послодавци, како се понашају према запосленим људима...

Da se ne lazemo

pre 11 godina

Vracamo se na sustinu - gde god bili u svetu za najveci deo stanovnistva bitno je samo napuniti crevca BILO CIME i to ce sve vise biti slucaj u buducnosti. Kakva crna "zdrava", "tradicionalna" i ostale slicne hrane? Ko jos ima para za to!

fast food

pre 11 godina

Koliko god bila povoljnija brza hrana,u pitanu kvaliteta, nema hranjivu vrednostu odnosu na tradicionalnu nacionalnu kuhinju. Pogotovo,s porastom obolelih od dijabetesa tip2,hipertenzije,itd. A stres, uz sve to kao posledica brzog tempa zivota,samo moze pogorsati stanje,uz nedovoljnu fizicku aktivnost. Ima li zdravlje cenu??? Zdrav ima hiljadu zelja,bolestan samo jednu! Razmislite!

Vuk

pre 11 godina

Mek je više od hrane, to je mesto gde se osećate prijatno i uvaženo.
U njemu je čisto, hrana je po standardima a hostese, posebno u Novom Sadu, prelepe.
Ta osećaj dobrodošlice i brige je učinio da se Mek širi, dok ste grugde ovce koje plaćaju i povinuju se nadmenom osoblju i pravilima.

Hm

pre 11 godina

Данас је као главна атракција да се оде у Мек на оброк... Људи су плитки... Свака наша пљеска на улици је боља и квалитетнија од онога што се тамо једе... А да не причамо о томе како су лоши послодавци, како се понашају према запосленим људима...
(Србин-патриота, 03. februar 2013 10:58)

Iako se slazem da je mek po zapadnim standardima najbednija hrana, neko bi trebao da ti skrene paznju da bi po tim istim standardima 90% nasih kioska sa pljeskavicams bilo zatvoreno pre nego sto otruju jos nekog. Da ne ulazimo u to kakvo ( najjeftinije ) meso kupuju i sa cim ga sve mesaju ( hleb, soja ), sama cinjenica da majonez, pavlaka i sl. stoje na otvorenom po ceo dan i da istim rukama uzimaju novac i mese te pljeskavice, bila bi dovoljna da zavrse u zatvoru. A tek komentar o odnosu prema radnicima? Ti nikad nisi radio u nekom srpskom kiosku ocigledno..

putnik

pre 11 godina

Nigde nisam skuplje i lošije jeo nego u Italiji. Pica u Veneciji 12 evra, a kod nas se to zove mini pica u pekarama i košta 200 dinara. U Rimu za skromnu večeru koja nije videla mesa 12-15 evra. Pica u Novom Sadu je bolja 5x i jeftinija 4x od bilo koje koju sam pojeo u Italiji. Italijani su navikli da oderu strance, pa im je sada muka. A pitanje za sve: zašto i mi koji kući u Srbiji ne jedemo u Meku, kada odemo u inostranstvo prvo tražimo Mek? Zato što uvek znamo šta ćemo dobiti. Bilo gde u svetu. Ako kući dobijem salmonelozu od leskovačkog roštilja ili verovatnije od svežih preliva u istom, makar znam gde i kod koga da se lečim. U Turskoj, Grčkoj, Tunisu,...,šta ako se razbolim? Što se larme tiče o nezdravoj hrani u Meku - svaka roba ima svoga kupca. U Meku može da se pojede fišburger i salata i popije djus. Zašto neko po defaultu mora da pojede pomfrit? Za potrošača konkurencija je odlična - imaš mogućnost izbora, pa biraj šta ti je volja, odnosno za šta imaš novca.

Зоран

pre 11 godina

U Americi beskucnici jedu u Meku.

Tolko.
(Dzobara, 3. februar 2013 12:01)

Пица је италијанско традиционално јело сиромашних. Настало је тако што уместо да баце заосталу храну пребаце то на пицу и поједу, нешто као наша попара (ако знаш шта је), да се хлеб не би бацио јер је тврд и устајао. Сва три ствари су прилично безвредне што се тиче квалитета.

Italian style

pre 11 godina

Ja na moju srecu zivim u Italiji, i cinjenica je da je njihova kuhinja najbolja i najraznovrsnija na svetu! Svako selo ima svoj specijalitet! Od kada su roditelji poceli da hrane decu po Mc Donaldsima i slicnim, sve se vise javlja problem preterane gojaznosti! Zivela Mediteranska dijeta!

Контраш

pre 11 godina

@ Србин патријота
Наравно да је пљеџа квалитетнија, јер у њу поред говеђег иде и свињско месо, презле,соја, локални голубови и џумаре. А што се тиче радних услова, радници у Меку не умиру од дима са роштиља, не раде по десет сати дневно за 10 000 и плата увек леже првог.

mujcinovic salih

pre 11 godina

Sta kazu italijani!Ne svidja im se Mekdonald.Pa to je bar lako uzmu pola milijarde dolara i otvore italijanske restorane.Za one koji preferiraju nase pljeskavice mogu samo da kazem:"jos nisam sreo nekog ko se otrovao u Meku ali znam ljude koji su imali nevidjene livdze od cuvenih leskovackih pljeskavica"!

Razmazeni evropljanin

pre 11 godina

Sendvic u Milanu kosta od 4-8 evra. Bio sam cesto u Rimu i nikada nisam nasao sendvic za 2 evra kako kaze clanak. BigMac Menu je oko 6 evra. Odlazak u pizzeriju je minumum oko 25-30 evra po glavi, restoran i da ne pricam...

из народа

pre 11 godina

Срећа у нашој несрећи је што су нам домаће пљеске и ћевапи јефтинији од смећа из Мека па нас никада неће угрозити. Мек у развијеним земљама не циља на богате који могу да бирају шта да једу. Једите што више домаће и са села, то нам је једино вредно у овој напаћеној и разореној Србији.

mb

pre 11 godina

Ma stvarno ne razumem o cemu pricaju ti 'tradicionalisti' ? Imaju ogavnu hranu,pica im je smece,ne znam kako ih nije sramota to da prodaju. Celi sever,svi gradovi,navodno turisticki,odvratnih su usluga i preskupi. Nije ni cudo sto ih Mek sabija u konkurentnosti.
Trebali ste da mislite o ocuvanju tradicije korektnim cenama i proizvodima. Najgore pice koje su u zivotu probao su u Italiji. (Izuzimam siromasni jug i Napulj)

inspekcija

pre 11 godina

Pogledajte dobro u svim McDonalds sendvicima su lepinje premazane karamelizovanim prelivom, jer stoje po par nedelja a kada ih premazu i zagreju one postaju mekane kao da su napravljene istog dana. Ko ne veruje neka pogleda. Znaci braon-karamelizovani preliv premazan na hleb (sem u tost-u).

milutin

pre 11 godina

ja sam cesto na putu po jedan dva dana diljem sveta. Krenem u Indoneziji i zavrsim u Brazilu (uglavnom zemlje treceg sveta). Ja sam radnik i odrzavam za svog gazdu nasu opremu. I tako vec 15 godina. Zbog hrane sam tri puta zavrsio u bolnici, a u Indiji sam nosio pelene 7 dana. kako sam odlucio da se hranim u Meku ili Burger Kingu ,od tada nemam probleme. Mozete vi pljuvaci da pricate sta hocete. Ali McDonalds ima standard i u higijeni i u kvalitetu. I svugde je isti izuzev u indiji koga prave od pileceg mesa. Da nema americkog lanca brze ishrane trebalo bi ga izmisliti. Kada god mi je higijena sumnjiva ( a u Aziji se podrazumeva da je higijena na niskom nivou-postoji cak i izraz - haos kao u kineskoj kuhinji) ja u Mek i ne boli me glava. Sve ostalo je bez veze izuzev u zapadnoj evropi gde mozes slobodno da probas i domacu brzu hranu. A sto se tice Italije, najskuplje vam je otici u piceriju vise se isplate neke gnjoke ili neki rizoto. Ili neka riba na jugu. Pica je za naivne.

Iz Evrope

pre 11 godina

@(Miloš, 3. februar 2013 11:32): glupljeg komentara jos nisam procitao. Grcki BDP je od pocetka krize pao za skoro 25%, zive u mukama, i cela juzna Evropa vrlo lose prolazi. Ali da, sigurno im je bolje u poredjenju sa Srbijom, sta ces, nemaju svi da se hvale na deset godina ratovanja i slicno, pa eto, malo se razmazu... A sta jos, mozda su i Srbi razmazeni, mislim, ipak ako ih uporedis sa Zapadnom Afrikom voze mnogo bolja kola.

nema nade

pre 11 godina

I opet Srbi najbolje zaju kako je u Italiji i 'svetu'. "Ti razmazeni stranci... dao bih im da zive u Srbiji..." ali u isto vreme ti isti Srbi sede na guzici i ne pada im na pamet da pocnu da rade nesto - lakse je kukati kako nema posla i zeleti vise para.

jaa

pre 11 godina

ja u mek ne mogu da udjem jer nemam para, treba mi 1000 dinara da se najedem ko covek
iskreno, da je jeftino kao u svim ostalim zemljama, opet ne bih isao tamo

ciao

pre 11 godina

@Da se ne lazemo,

Za razliku od tebe i onih koji tako razmišljaju, Italijani brinu o svom tržištu i tradicionalnoj hrani, proizvodnji itd. Šta će građanin Srbije kad to ne razume.

Inače neoliberalna poltitika je prvo uništila državna preduzeća, što je bilo na radost domaćih bizmismena i građana kozmopolita koji obožavaju stranu robu. Polako dolazi vreme kada će i domaći privatnici (ako već i nisu dobrim delom) gubiti posao od stranih kompanijama i uvoza, a građani bez para i posla gledati izloge. Ako, sve prema zasluzi i pameti.

Serbinho

pre 11 godina

Tekst je malo napisan bez kontakta sa realnoscu u Italiji.
Prica se o Rimu a ti Rimljani se na sve zale, samo kukaju po ceo dan.
Ne placaju ni putarinu jer tako kukaju a u Milanu se placa 1.3 eura u jednom pravcu a otici i vratiti se sa posla vam treba 2.6 dnevno.
Mc Donald's da je jeftin ovde, nije, pun jeste, ali tu idu dosta roditelji sa decom, gde ima nekakva zanimacija za njih i onda zbog njih verovatno idu.
Ima i stranaca dosta, koji idu u Mek a i Italijani takodje.
Mek u Engleskoj je 50% jeftiniji a ovde osim pica tesko da nesto drugo jedu van kuce, jer je skupo.
Pica Margarita ovde kosta 5 eura po restoranima, Kapricosa 6-8, Koka Kola 2-2.5 i na sve to ide 2 eura dodatno po osobi za sedenje.

Marko

pre 11 godina

Znaci ovde nama prodaju pricu kako su im ostale super stare cene od 100 dinara za neke proizvode, a u jednoj metropoli kao sto je Rim cizburger je 1 euro. Malo skuplje od naseg, a platezna moc je vise nego smesno komentarisati... ccc

gravitacija

pre 11 godina

Zato se sva ta klopa o kojoj komentarišete i zove "džank fud".

To bre nije hrana, već nus prdoukti industrije za sirotinju.

Ernesto

pre 11 godina

Ja pojedem jedan big mek oce srcka da me strefi, samo vi jedite po mekovima pljeskavice sa genima ribe od krava koje hrane hemijom ko zna gde. pi!

Da

pre 11 godina

Bar imaju nešto što se zove STANDARD....mada ih ne jedem ali razumijem stranc koji radije jedu Mek nego porcije od Turaka , Indijaca, Azijata ili naše ćevape...
Razmislite

Jelena

pre 11 godina

Putnice, znas zasto ti MISLIS da nisis nikad jeo losije nego u Italiji? Zato sto si navikao da jedes djubre, pa kad pojedes nesto dobro, ne dopada ti se. Svakakvih se gluposti nacitah! Najgora pica u Italiji! A najgore sarme i rostilj u Srbiji, podrazumeva se. Kakve veze ima pica sa starim hlebom i otpacima hrane?! Naziv pica dolazi od reci pita, u smislu tanak, spljosten hleb (kao grcki ili arapski), obogacen mocarelom i paradajzom. I jedna dobra picapo coveku, sa pivom i kuverom, kosta do 15 eura, a cesto i manje. Imate hrabrosti da odete u najturistickija mesta u Italiji (a samim tim i u svetu) i da trazite najjeftinije mesto gde cete nesto pojesti(koje je, za srpske pojmove, svakako preskupo, ali niko vam nije kriv sto dolazite iz predposlednjenajnerazvijenije drzave u Evropi), i zalite se.Na osnovu kog kriterijuma neko kaze da je pica u Novom Sadu boljanego bilo koja u Italiji?! Pretpostavljam da je i kineska hrana bolja nego u Kini.Italijanska kuhinja je posvom ukusu, kvalitetu i zdravim sastojcima i nacinom pripreme jedna od dve vodece svetske kuhinje, tako da tim glupavim komentarima samo iskazujete svoju provincijsku neobrazovanost.

Jonny_SPQR_OdioAlazzie

pre 11 godina

@Milos: Svako gleda kako ce njemu biti bolje i zali se kada mu nesto ne odgovara, bas Rimljane briga za tebe i ostale Srbe... A nije ni u Rimu bajno, prosecan dvosoban stan kosta oko 1500e mesecno a plate radnicima meka su 1000e pa ti vidi da li bi se zalio ili bi bio srecan sto imas platu 4 puta vecu nego tamo neki Milos iz Srbije a opet jedva prezivljavas! A da ne pricamo o tome koliko ce tih 1000 restorana da uguse tradicionalne Italijanske koji u principu najvise zive od turista, tih 3000 novih radnih mesta ce dovesti do otkaza drugih 3000 ljudi koji rade bar za 2000e.

Zbog takvog razmisljanja Srbija i jeste tu gde je!

Pametnjaković

pre 11 godina

Jeftino ne znači i zdravo. Ako neko želi da sebe uprapasti polagano, treba da jede jeftino u Mek-u, ima tu svega i svačega, a najviše ešerihije koli iz izmeta goveda, doduše umrtvljeno hemikalijama, tako da ima i hemikalija, pa onda pojačivača ukusa. Nema veze, šta je tu je, bitno je da je ukusno i da stomak bude sit posle!

Serbinho

pre 11 godina

Serbinho jes' ti ikad BIO u Rimu??? SVE si omanuo!!!
(@ Serbinho, 3. februar 2013 15:55)
# Link komentara


Naravno da sam bio, cesto sam u Via Condotti poslom.
Ovo je samo propaganda nekog udruzenja restorandzija, koji su osetili opasnost od konkurencije uz vec poznato kukanje Romana.
Mek je skup, tako da ne vidim konkurenciju a gomila Italijana ionako racune u picerijama placa sa tiketima(bonovi) za hranu, koje dobiju od firme gde rade a ostalo osim pice i ne jedu, narocito ne u ribljim restoranima, gde racun u izvikanim restoranima zna izaci i po 100 eura po osobi.
Budite oprezni gde sedate u Italiji da pojedete nesto, jer negde zna da bude i 5 puta skuplje na zabacenom mestu nego uz Katedralu Duomo u Milanu.
Italija je neuredjeno drustvo slicno nasem, tako da ne morate bas previse da ocekujete.
Mek za 1 euro u Meku, mozda ali neki za dva zalogaja.
Italijani se hrane uglavnom kuci sa Italijanskim specijalitetima, slabo izlaze jer je skupo i tamane pastu svaki dan, kako bi kasnije imali da se pokazu sa Louis Vuitton tasnom, Moncler jaknom, MINI-FIAT500, iPhone 5,daleko putovanje i kacenje slika po Fejsu, to je Italija.

nema šanse

pre 11 godina

ne razumem ljude koji toliko ne brinu za svoje zdravlje i jedu hemiju u obliku slame da bi nekome ko ih dobro farba obezbedili veću zaradu...
još manje razumem strance koji u izobilju svežeg biraju veštačko ali poznato.

dušan

pre 11 godina

Jedino što sam ja imao prilike da probam dobro od hrane u Italiji a da me ne oderu nalazi se na jugu i na Siciliji. Sever uključujući i Rim nudi sam prevaru za velike pare. Beograd je za Italiju u nekom prosečnom budžetu zakon što se tiče hrane i pića a posebno žena.

Jelena

pre 11 godina

"Italijani se hrane uglavnom kuci sa Italijanskim specijalitetima, slabo izlaze jer je skupo i tamane pastu svaki dan, kako bi kasnije imali da se pokazu sa Louis Vuitton tasnom, Moncler jaknom, MINI-FIAT500, iPhone 5,daleko putovanje i kacenje slika po Fejsu, to je Italija." kakva je ovo glupost!Italijani MNOGO izlaze; i u picerije i u restorane. Restorani u Milanu su puni svakog dana u nedelji.Pastu jedu svaki dan, jer vole, kao predjelo, a posle toga jedu meso (92kg po stanovniku godisnje, za razliku od 43 u Srbiji). Treba biti stvarnoglup i verovati da se stednjom u ishrani moze doci do Monklera i Luj Vitona.

Gradjanin

pre 11 godina

Poslednji put kad sam bio u Veroni, zagladnim, a jos nije vreme rucka. Reko ajd da pojedem sendvic. 4.5e sendvic sa dve providno tanke snite sunke i malo posoljeno mocarelom u nekom bagetu velicine manje kifle kod nas. Mislim da Mc ovde vidi priliku - alavost italijanskih ugostitelja koji deru kozu s ledja musterijama. Nigde skuplje klope i pitja nego u Italiji, a celu Evropu sam obisao....

Petar

pre 11 godina

Omiljene su mi ove Srbende sto se pozivaju na to kako je hrana po kioscima bolja od Mcdonaldsa.Naravno da nije jer dok u Mc-u imaju mnogo standarda koje non stop proveravaju,domacinu na kiosku pomeni standard ili recimo HACCP mislice da ga vredjate.Mcdonalds ne rizikuje trovanje jer su odstete jezive,dok se meni brem dva puta desilo da se otrujem bajnom hranom na koju se pozivate.Gledam samo kako se sprema hrana na kioscima rukama i kako se ponasaju zene koje recimo pljunu u ruku da im se lakse odlepi kesa u koju pakuju(o ljubaznosti da ne govorimo jer je to posebna prica).Nedavno nisam zeleo da preuzmem narucene palacinke jer ih je golim rukama spremala zena sa ociglednom koznom bolescu (centar Beograda i veoma prometno mesto).Takve stvari se na civilizovanim mestima ne mogu desiti,dok jos u redu za neku pljeskavicu mozete da popijete neki noz ili metak jer je to profil giliptera koji se uglavnom skupljaju.E sad ,to sto nismo navikli na red,standardne i sto je vecicni mcdonalds skup , to je sasvim drugi problem,ali nemojte pljuvati po necemu sto je ceo svet prihvatio jer da smo mi valjali nesto kao sto govorite, sada bi umesto 100 restorana u Italiji se otvaralo 100 leskovackih rostilja ili nesto slicno.Takodje razumem da stepen organizacije u takvom lancu restorana jednostavno nije razumljiv prosecnom srbinu koji je navikao da coporativno jede sladak kupus ili pasulj na kazan pa mu je svaki drugaciji pristup krjanje stran i uliva mu strah od nepoznatog.

Zoran

pre 11 godina

"ne razumem ljude koji toliko ne brinu za svoje zdravlje i jedu hemiju u obliku slame da bi nekome ko ih dobro farba obezbedili veću zaradu..."

То је исто као кад неко пуши или пије. Зна да не ваља, али ради то. То је исто као кад неко повлачи глупе потезе у животу. Неки знају да раде глупост, али и даље раде, као лопови. То је исто као кад неки народи сложно раде глупе ствари. Често и знају да је то лоше по њих, али и даље раде. И тако неки имају ћар, а неки само штету коју су сами себи направили.

Mare

pre 11 godina

Meni je iskreno zao ljudi koji se hrane na takvim mestima. mnogo govori o njima, njihovom stilu zivota i odsustvu zdravih navika.

Vuk

pre 11 godina

Mek je više od hrane, to je mesto gde se osećate prijatno i uvaženo.
U njemu je čisto, hrana je po standardima a hostese, posebno u Novom Sadu, prelepe.
Ta osećaj dobrodošlice i brige je učinio da se Mek širi, dok ste grugde ovce koje plaćaju i povinuju se nadmenom osoblju i pravilima.

Србин-патриота

pre 11 godina

Данас је као главна атракција да се оде у Мек на оброк... Људи су плитки... Свака наша пљеска на улици је боља и квалитетнија од онога што се тамо једе... А да не причамо о томе како су лоши послодавци, како се понашају према запосленим људима...

Miloš

pre 11 godina

već mi je debelo muka od razmaženih Evropljana i njihove kuknjave... "Običan sendvič u Rimu košta dva ipo evra..." Pa ?!Imaju nekoliko puta veće plate od nas, a sendvič u Beogradu košta između 170-200 dinara ! Mi bi trebalo onda da izvršimo masovno samoubistvo ! Da ne prićam o Grcima koji su najglasniji od svih, a u Atini ne možete da vidite automobil stariji od 3 godine ! Mnogo je ta Evropa razmažena, ako stvari nastave ovako da se odvijaju, ne treba biti Nostradamus pa videti da se sprema neko zlo...

jopix

pre 11 godina

U nekim zemljama OK, domaca hrana i nije nesto, pa mogu da razumem, ali u Italiji da udjes u Mek, moras stvarno da budes bez mozga. Italiju svi znaju po pizzama, i pastama, ali to su kod nas najpopularnije dve stvari jer druge niko ne zna da napravi. Juzna Italija ima takvu kuhinju, da moze da se poredi sa rajem.

Ernesto

pre 11 godina

Ja pojedem jedan big mek oce srcka da me strefi, samo vi jedite po mekovima pljeskavice sa genima ribe od krava koje hrane hemijom ko zna gde. pi!

mb

pre 11 godina

Ma stvarno ne razumem o cemu pricaju ti 'tradicionalisti' ? Imaju ogavnu hranu,pica im je smece,ne znam kako ih nije sramota to da prodaju. Celi sever,svi gradovi,navodno turisticki,odvratnih su usluga i preskupi. Nije ni cudo sto ih Mek sabija u konkurentnosti.
Trebali ste da mislite o ocuvanju tradicije korektnim cenama i proizvodima. Najgore pice koje su u zivotu probao su u Italiji. (Izuzimam siromasni jug i Napulj)

Pametnjaković

pre 11 godina

Jeftino ne znači i zdravo. Ako neko želi da sebe uprapasti polagano, treba da jede jeftino u Mek-u, ima tu svega i svačega, a najviše ešerihije koli iz izmeta goveda, doduše umrtvljeno hemikalijama, tako da ima i hemikalija, pa onda pojačivača ukusa. Nema veze, šta je tu je, bitno je da je ukusno i da stomak bude sit posle!

Da

pre 11 godina

Bar imaju nešto što se zove STANDARD....mada ih ne jedem ali razumijem stranc koji radije jedu Mek nego porcije od Turaka , Indijaca, Azijata ili naše ćevape...
Razmislite

inspekcija

pre 11 godina

Pogledajte dobro u svim McDonalds sendvicima su lepinje premazane karamelizovanim prelivom, jer stoje po par nedelja a kada ih premazu i zagreju one postaju mekane kao da su napravljene istog dana. Ko ne veruje neka pogleda. Znaci braon-karamelizovani preliv premazan na hleb (sem u tost-u).

putnik

pre 11 godina

Nigde nisam skuplje i lošije jeo nego u Italiji. Pica u Veneciji 12 evra, a kod nas se to zove mini pica u pekarama i košta 200 dinara. U Rimu za skromnu večeru koja nije videla mesa 12-15 evra. Pica u Novom Sadu je bolja 5x i jeftinija 4x od bilo koje koju sam pojeo u Italiji. Italijani su navikli da oderu strance, pa im je sada muka. A pitanje za sve: zašto i mi koji kući u Srbiji ne jedemo u Meku, kada odemo u inostranstvo prvo tražimo Mek? Zato što uvek znamo šta ćemo dobiti. Bilo gde u svetu. Ako kući dobijem salmonelozu od leskovačkog roštilja ili verovatnije od svežih preliva u istom, makar znam gde i kod koga da se lečim. U Turskoj, Grčkoj, Tunisu,...,šta ako se razbolim? Što se larme tiče o nezdravoj hrani u Meku - svaka roba ima svoga kupca. U Meku može da se pojede fišburger i salata i popije djus. Zašto neko po defaultu mora da pojede pomfrit? Za potrošača konkurencija je odlična - imaš mogućnost izbora, pa biraj šta ti je volja, odnosno za šta imaš novca.

Da se ne lazemo

pre 11 godina

Vracamo se na sustinu - gde god bili u svetu za najveci deo stanovnistva bitno je samo napuniti crevca BILO CIME i to ce sve vise biti slucaj u buducnosti. Kakva crna "zdrava", "tradicionalna" i ostale slicne hrane? Ko jos ima para za to!

mujcinovic salih

pre 11 godina

Sta kazu italijani!Ne svidja im se Mekdonald.Pa to je bar lako uzmu pola milijarde dolara i otvore italijanske restorane.Za one koji preferiraju nase pljeskavice mogu samo da kazem:"jos nisam sreo nekog ko se otrovao u Meku ali znam ljude koji su imali nevidjene livdze od cuvenih leskovackih pljeskavica"!

nema šanse

pre 11 godina

ne razumem ljude koji toliko ne brinu za svoje zdravlje i jedu hemiju u obliku slame da bi nekome ko ih dobro farba obezbedili veću zaradu...
još manje razumem strance koji u izobilju svežeg biraju veštačko ali poznato.

fast food

pre 11 godina

Koliko god bila povoljnija brza hrana,u pitanu kvaliteta, nema hranjivu vrednostu odnosu na tradicionalnu nacionalnu kuhinju. Pogotovo,s porastom obolelih od dijabetesa tip2,hipertenzije,itd. A stres, uz sve to kao posledica brzog tempa zivota,samo moze pogorsati stanje,uz nedovoljnu fizicku aktivnost. Ima li zdravlje cenu??? Zdrav ima hiljadu zelja,bolestan samo jednu! Razmislite!

Jelena

pre 11 godina

Putnice, znas zasto ti MISLIS da nisis nikad jeo losije nego u Italiji? Zato sto si navikao da jedes djubre, pa kad pojedes nesto dobro, ne dopada ti se. Svakakvih se gluposti nacitah! Najgora pica u Italiji! A najgore sarme i rostilj u Srbiji, podrazumeva se. Kakve veze ima pica sa starim hlebom i otpacima hrane?! Naziv pica dolazi od reci pita, u smislu tanak, spljosten hleb (kao grcki ili arapski), obogacen mocarelom i paradajzom. I jedna dobra picapo coveku, sa pivom i kuverom, kosta do 15 eura, a cesto i manje. Imate hrabrosti da odete u najturistickija mesta u Italiji (a samim tim i u svetu) i da trazite najjeftinije mesto gde cete nesto pojesti(koje je, za srpske pojmove, svakako preskupo, ali niko vam nije kriv sto dolazite iz predposlednjenajnerazvijenije drzave u Evropi), i zalite se.Na osnovu kog kriterijuma neko kaze da je pica u Novom Sadu boljanego bilo koja u Italiji?! Pretpostavljam da je i kineska hrana bolja nego u Kini.Italijanska kuhinja je posvom ukusu, kvalitetu i zdravim sastojcima i nacinom pripreme jedna od dve vodece svetske kuhinje, tako da tim glupavim komentarima samo iskazujete svoju provincijsku neobrazovanost.

Serbinho

pre 11 godina

Tekst je malo napisan bez kontakta sa realnoscu u Italiji.
Prica se o Rimu a ti Rimljani se na sve zale, samo kukaju po ceo dan.
Ne placaju ni putarinu jer tako kukaju a u Milanu se placa 1.3 eura u jednom pravcu a otici i vratiti se sa posla vam treba 2.6 dnevno.
Mc Donald's da je jeftin ovde, nije, pun jeste, ali tu idu dosta roditelji sa decom, gde ima nekakva zanimacija za njih i onda zbog njih verovatno idu.
Ima i stranaca dosta, koji idu u Mek a i Italijani takodje.
Mek u Engleskoj je 50% jeftiniji a ovde osim pica tesko da nesto drugo jedu van kuce, jer je skupo.
Pica Margarita ovde kosta 5 eura po restoranima, Kapricosa 6-8, Koka Kola 2-2.5 i na sve to ide 2 eura dodatno po osobi za sedenje.

из народа

pre 11 godina

Срећа у нашој несрећи је што су нам домаће пљеске и ћевапи јефтинији од смећа из Мека па нас никада неће угрозити. Мек у развијеним земљама не циља на богате који могу да бирају шта да једу. Једите што више домаће и са села, то нам је једино вредно у овој напаћеној и разореној Србији.

Jonny_SPQR_OdioAlazzie

pre 11 godina

@Milos: Svako gleda kako ce njemu biti bolje i zali se kada mu nesto ne odgovara, bas Rimljane briga za tebe i ostale Srbe... A nije ni u Rimu bajno, prosecan dvosoban stan kosta oko 1500e mesecno a plate radnicima meka su 1000e pa ti vidi da li bi se zalio ili bi bio srecan sto imas platu 4 puta vecu nego tamo neki Milos iz Srbije a opet jedva prezivljavas! A da ne pricamo o tome koliko ce tih 1000 restorana da uguse tradicionalne Italijanske koji u principu najvise zive od turista, tih 3000 novih radnih mesta ce dovesti do otkaza drugih 3000 ljudi koji rade bar za 2000e.

Zbog takvog razmisljanja Srbija i jeste tu gde je!

dušan

pre 11 godina

Jedino što sam ja imao prilike da probam dobro od hrane u Italiji a da me ne oderu nalazi se na jugu i na Siciliji. Sever uključujući i Rim nudi sam prevaru za velike pare. Beograd je za Italiju u nekom prosečnom budžetu zakon što se tiče hrane i pića a posebno žena.

jaa

pre 11 godina

ja u mek ne mogu da udjem jer nemam para, treba mi 1000 dinara da se najedem ko covek
iskreno, da je jeftino kao u svim ostalim zemljama, opet ne bih isao tamo

Зоран

pre 11 godina

U Americi beskucnici jedu u Meku.

Tolko.
(Dzobara, 3. februar 2013 12:01)

Пица је италијанско традиционално јело сиромашних. Настало је тако што уместо да баце заосталу храну пребаце то на пицу и поједу, нешто као наша попара (ако знаш шта је), да се хлеб не би бацио јер је тврд и устајао. Сва три ствари су прилично безвредне што се тиче квалитета.

Контраш

pre 11 godina

@ Србин патријота
Наравно да је пљеџа квалитетнија, јер у њу поред говеђег иде и свињско месо, презле,соја, локални голубови и џумаре. А што се тиче радних услова, радници у Меку не умиру од дима са роштиља, не раде по десет сати дневно за 10 000 и плата увек леже првог.

gravitacija

pre 11 godina

Zato se sva ta klopa o kojoj komentarišete i zove "džank fud".

To bre nije hrana, već nus prdoukti industrije za sirotinju.

Iz Evrope

pre 11 godina

@(Miloš, 3. februar 2013 11:32): glupljeg komentara jos nisam procitao. Grcki BDP je od pocetka krize pao za skoro 25%, zive u mukama, i cela juzna Evropa vrlo lose prolazi. Ali da, sigurno im je bolje u poredjenju sa Srbijom, sta ces, nemaju svi da se hvale na deset godina ratovanja i slicno, pa eto, malo se razmazu... A sta jos, mozda su i Srbi razmazeni, mislim, ipak ako ih uporedis sa Zapadnom Afrikom voze mnogo bolja kola.

Hm

pre 11 godina

Данас је као главна атракција да се оде у Мек на оброк... Људи су плитки... Свака наша пљеска на улици је боља и квалитетнија од онога што се тамо једе... А да не причамо о томе како су лоши послодавци, како се понашају према запосленим људима...
(Србин-патриота, 03. februar 2013 10:58)

Iako se slazem da je mek po zapadnim standardima najbednija hrana, neko bi trebao da ti skrene paznju da bi po tim istim standardima 90% nasih kioska sa pljeskavicams bilo zatvoreno pre nego sto otruju jos nekog. Da ne ulazimo u to kakvo ( najjeftinije ) meso kupuju i sa cim ga sve mesaju ( hleb, soja ), sama cinjenica da majonez, pavlaka i sl. stoje na otvorenom po ceo dan i da istim rukama uzimaju novac i mese te pljeskavice, bila bi dovoljna da zavrse u zatvoru. A tek komentar o odnosu prema radnicima? Ti nikad nisi radio u nekom srpskom kiosku ocigledno..

nema nade

pre 11 godina

I opet Srbi najbolje zaju kako je u Italiji i 'svetu'. "Ti razmazeni stranci... dao bih im da zive u Srbiji..." ali u isto vreme ti isti Srbi sede na guzici i ne pada im na pamet da pocnu da rade nesto - lakse je kukati kako nema posla i zeleti vise para.

Italian style

pre 11 godina

Ja na moju srecu zivim u Italiji, i cinjenica je da je njihova kuhinja najbolja i najraznovrsnija na svetu! Svako selo ima svoj specijalitet! Od kada su roditelji poceli da hrane decu po Mc Donaldsima i slicnim, sve se vise javlja problem preterane gojaznosti! Zivela Mediteranska dijeta!

Razmazeni evropljanin

pre 11 godina

Sendvic u Milanu kosta od 4-8 evra. Bio sam cesto u Rimu i nikada nisam nasao sendvic za 2 evra kako kaze clanak. BigMac Menu je oko 6 evra. Odlazak u pizzeriju je minumum oko 25-30 evra po glavi, restoran i da ne pricam...

Petar

pre 11 godina

Omiljene su mi ove Srbende sto se pozivaju na to kako je hrana po kioscima bolja od Mcdonaldsa.Naravno da nije jer dok u Mc-u imaju mnogo standarda koje non stop proveravaju,domacinu na kiosku pomeni standard ili recimo HACCP mislice da ga vredjate.Mcdonalds ne rizikuje trovanje jer su odstete jezive,dok se meni brem dva puta desilo da se otrujem bajnom hranom na koju se pozivate.Gledam samo kako se sprema hrana na kioscima rukama i kako se ponasaju zene koje recimo pljunu u ruku da im se lakse odlepi kesa u koju pakuju(o ljubaznosti da ne govorimo jer je to posebna prica).Nedavno nisam zeleo da preuzmem narucene palacinke jer ih je golim rukama spremala zena sa ociglednom koznom bolescu (centar Beograda i veoma prometno mesto).Takve stvari se na civilizovanim mestima ne mogu desiti,dok jos u redu za neku pljeskavicu mozete da popijete neki noz ili metak jer je to profil giliptera koji se uglavnom skupljaju.E sad ,to sto nismo navikli na red,standardne i sto je vecicni mcdonalds skup , to je sasvim drugi problem,ali nemojte pljuvati po necemu sto je ceo svet prihvatio jer da smo mi valjali nesto kao sto govorite, sada bi umesto 100 restorana u Italiji se otvaralo 100 leskovackih rostilja ili nesto slicno.Takodje razumem da stepen organizacije u takvom lancu restorana jednostavno nije razumljiv prosecnom srbinu koji je navikao da coporativno jede sladak kupus ili pasulj na kazan pa mu je svaki drugaciji pristup krjanje stran i uliva mu strah od nepoznatog.

ciao

pre 11 godina

@Da se ne lazemo,

Za razliku od tebe i onih koji tako razmišljaju, Italijani brinu o svom tržištu i tradicionalnoj hrani, proizvodnji itd. Šta će građanin Srbije kad to ne razume.

Inače neoliberalna poltitika je prvo uništila državna preduzeća, što je bilo na radost domaćih bizmismena i građana kozmopolita koji obožavaju stranu robu. Polako dolazi vreme kada će i domaći privatnici (ako već i nisu dobrim delom) gubiti posao od stranih kompanijama i uvoza, a građani bez para i posla gledati izloge. Ako, sve prema zasluzi i pameti.

Marko

pre 11 godina

Znaci ovde nama prodaju pricu kako su im ostale super stare cene od 100 dinara za neke proizvode, a u jednoj metropoli kao sto je Rim cizburger je 1 euro. Malo skuplje od naseg, a platezna moc je vise nego smesno komentarisati... ccc

milutin

pre 11 godina

ja sam cesto na putu po jedan dva dana diljem sveta. Krenem u Indoneziji i zavrsim u Brazilu (uglavnom zemlje treceg sveta). Ja sam radnik i odrzavam za svog gazdu nasu opremu. I tako vec 15 godina. Zbog hrane sam tri puta zavrsio u bolnici, a u Indiji sam nosio pelene 7 dana. kako sam odlucio da se hranim u Meku ili Burger Kingu ,od tada nemam probleme. Mozete vi pljuvaci da pricate sta hocete. Ali McDonalds ima standard i u higijeni i u kvalitetu. I svugde je isti izuzev u indiji koga prave od pileceg mesa. Da nema americkog lanca brze ishrane trebalo bi ga izmisliti. Kada god mi je higijena sumnjiva ( a u Aziji se podrazumeva da je higijena na niskom nivou-postoji cak i izraz - haos kao u kineskoj kuhinji) ja u Mek i ne boli me glava. Sve ostalo je bez veze izuzev u zapadnoj evropi gde mozes slobodno da probas i domacu brzu hranu. A sto se tice Italije, najskuplje vam je otici u piceriju vise se isplate neke gnjoke ili neki rizoto. Ili neka riba na jugu. Pica je za naivne.

Jelena

pre 11 godina

"Italijani se hrane uglavnom kuci sa Italijanskim specijalitetima, slabo izlaze jer je skupo i tamane pastu svaki dan, kako bi kasnije imali da se pokazu sa Louis Vuitton tasnom, Moncler jaknom, MINI-FIAT500, iPhone 5,daleko putovanje i kacenje slika po Fejsu, to je Italija." kakva je ovo glupost!Italijani MNOGO izlaze; i u picerije i u restorane. Restorani u Milanu su puni svakog dana u nedelji.Pastu jedu svaki dan, jer vole, kao predjelo, a posle toga jedu meso (92kg po stanovniku godisnje, za razliku od 43 u Srbiji). Treba biti stvarnoglup i verovati da se stednjom u ishrani moze doci do Monklera i Luj Vitona.

Zoran

pre 11 godina

"ne razumem ljude koji toliko ne brinu za svoje zdravlje i jedu hemiju u obliku slame da bi nekome ko ih dobro farba obezbedili veću zaradu..."

То је исто као кад неко пуши или пије. Зна да не ваља, али ради то. То је исто као кад неко повлачи глупе потезе у животу. Неки знају да раде глупост, али и даље раде, као лопови. То је исто као кад неки народи сложно раде глупе ствари. Често и знају да је то лоше по њих, али и даље раде. И тако неки имају ћар, а неки само штету коју су сами себи направили.

Serbinho

pre 11 godina

Serbinho jes' ti ikad BIO u Rimu??? SVE si omanuo!!!
(@ Serbinho, 3. februar 2013 15:55)
# Link komentara


Naravno da sam bio, cesto sam u Via Condotti poslom.
Ovo je samo propaganda nekog udruzenja restorandzija, koji su osetili opasnost od konkurencije uz vec poznato kukanje Romana.
Mek je skup, tako da ne vidim konkurenciju a gomila Italijana ionako racune u picerijama placa sa tiketima(bonovi) za hranu, koje dobiju od firme gde rade a ostalo osim pice i ne jedu, narocito ne u ribljim restoranima, gde racun u izvikanim restoranima zna izaci i po 100 eura po osobi.
Budite oprezni gde sedate u Italiji da pojedete nesto, jer negde zna da bude i 5 puta skuplje na zabacenom mestu nego uz Katedralu Duomo u Milanu.
Italija je neuredjeno drustvo slicno nasem, tako da ne morate bas previse da ocekujete.
Mek za 1 euro u Meku, mozda ali neki za dva zalogaja.
Italijani se hrane uglavnom kuci sa Italijanskim specijalitetima, slabo izlaze jer je skupo i tamane pastu svaki dan, kako bi kasnije imali da se pokazu sa Louis Vuitton tasnom, Moncler jaknom, MINI-FIAT500, iPhone 5,daleko putovanje i kacenje slika po Fejsu, to je Italija.

Mare

pre 11 godina

Meni je iskreno zao ljudi koji se hrane na takvim mestima. mnogo govori o njima, njihovom stilu zivota i odsustvu zdravih navika.

Gradjanin

pre 11 godina

Poslednji put kad sam bio u Veroni, zagladnim, a jos nije vreme rucka. Reko ajd da pojedem sendvic. 4.5e sendvic sa dve providno tanke snite sunke i malo posoljeno mocarelom u nekom bagetu velicine manje kifle kod nas. Mislim da Mc ovde vidi priliku - alavost italijanskih ugostitelja koji deru kozu s ledja musterijama. Nigde skuplje klope i pitja nego u Italiji, a celu Evropu sam obisao....